Utorak, 04.03.2014.

09:51

Sankcije SAD, Rusija odbacuje dolar

Ukoliko SAD nametnu sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Moskva bi mogla biti primorana da odbaci dolar kao rezervnu valutu, kaže savetnik Kremlja Sergej Glazijev.

Izvor: Tanjug

Sankcije SAD, Rusija odbacuje dolar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

123 Komentari

Sortiraj po:

Mesar

pre 10 godina

Evo odlicne ekonomske sanse za Srbiju. Rusija ce povecati uvoz iz zemalja koje nisu pod americkom cizmom. Vec su obustavili uvoz mesa iz SAD.
(Barbus, 5. mart 2014 15:05)
Mi nemamo dovoljno mesa ni za sebe druze nemoj da se primas na glupost pozz iz Vojvodine

Barbus

pre 10 godina

Evo odlicne ekonomske sanse za Srbiju. Rusija ce povecati uvoz iz zemalja koje nisu pod americkom cizmom. Vec su obustavili uvoz mesa iz SAD.

ludilo

pre 10 godina

cekaj bre ko je ovde lud? da rusi mogu nastede amerima odbacivanjem dolara I time napreduju koj su moj drzali dolare sve ove godine I pumpali americku ekonomiju ako je to tako jednostavno...sadomazo il sta?
stare komunjarske parole za siroke mase ...za vise ideje ce da zrtvuju svoj narod al te svoje dolare nece taknuti...

marko

pre 10 godina

obama slabo da prepoznaje gradivo iz istorije a kamo li da je sposoban da tumaci...jedinica iz istorije sa postoljem mister kauboj obama !!!!!!

martin

pre 10 godina

@poruka mladima

moguce je da "omladina" toliko ne razmislja glavom.... spc jugend iz obraza, dveri i ostaloh patriJotskih organizacija vide samo ono sto im popvi i kgb kazu i jedino to priznaju za istinu...

kako?

pre 10 godina

...Ruske kompanije i tajkuni trguju(kupuju i prodaju) u dolarima.Rubljom se ne trguje ni sa jednom ekonomijom(SAD,Kina,Japan,EU...)
(ekonomista, 04. mart 2014 17:45)

Koliko shvatam, Rusi upravo i kazu da ce inicirati odbacivanje dolara kao sredstva medjunarodne trgovine (to ga veoma ojacava, da ne kazem odrzava), osim sto ce prodati ostale americke hartije od vrednosti, sto bi ih prilicno obezvredilo

slobinator

pre 10 godina

hirošima,nagasaki,koreja,vijetnam,irak,sr jugoslavija (uranijum),avganistan,"afričko proleće",sirija,ukrajina,sida,svetska ekonomska kriza.uništavanje,razaranje,izazivanje nestabilnosti širom sveta,politika iznude i dvostrukih aršina,to su načini na koje najveći parazit modernog doba siše krv i srž ove planete i za čiji će nestanak on biti najveći krivac

Mr.Moon

pre 10 godina

Milion < milijarda < bilion < bilijarda < trilion, trilijarda... (Srpski)
Milion < bilion < trilion < kvadrilion... (ostatak sveta)

Eto nešto ste i naučili danas.

mirko kojotovski

pre 10 godina

lako je objasniti tok nepostojeceg novca.Zamislis da imas stampariju novca koju samo ti kontrolises.Dodje ti kupac i ponudi ti zlato a ti njemu das duplo vise novca nego sto vredi ali kroz menice.Znaci obican papir.Uzmes papir i odes u treci svet i tamo pukupujes nekretnine i onda si u plusu ali ako skupljas papire na kraju imas vrednost ne realnu ako dodje do prodaje jer u u sefu nema zlata.Oni mogu da stampaju koloko hoce i zaduzuju sve ali kad dodje nekad do naplate onda je krah ali uzasan.Cak i za kupca samo on na kraju dobije svoj ulozeni deo a ako ne ima nekretnine ili je napravio posao sa tim utopijskim novcem.E sad kad krenu svi da prodaju menice e onda je ajd zdrao.Upravo tako moze da pukne SAD.Kao sto banke pucaju tako ce i oni sami sebi skociti u usta.Bilo je tako sa Grcima Rimljanima Austrijom sami se ubili.To znaju Kinezi i Rusi.Nikad nisam ni imao dolare.Samo DM.Danas je Svicin franak siguran ali i rublja jer ona postoji na realnoj kolicini zlata

zahebantos

pre 10 godina

Ajde, srpski rusofili, brzo se ratosiljajte dolara, ja ću od vas otkupiti u pola cene, a imam rubalja, jaka ruska valuta; prodajem po duplom kursu. Američka privreda je propala, čim su spustili na Mars Kjuriositi: Kjuri siti, Rusi gladni, kao što su uvek i bili. Mnogi su zaboravili da čitav svet manje para troši na naoružavanje, od Amerike, a oni se naoružavaju u Americi, dakle silne i silne milijarde ostaju u Americi, a čista zarada od prodaje ostatku sveta. Za sada, Amerika da propadne, ni u vašim najlepšim snovima, ali u sledećim vekovima je sasvim moguće, a dotle, slabašna Rusija napušta dolar, i verovatno prelazi na dinar!

cinjenice

pre 10 godina

Americi ne bi naudili. Moc ruske ekonomije se ne moze porediti sa americkom. Ekonomski oporavak u Americi je u poodmaklom stadijumu, a ruska ekonomija kao deo trzista zemalja u razvoju ne stoji dobro u zadnje vreme.

Drugo, pola spoljnotrgovinske razmene sa svetom Rusija ima sa EU. Sancijama bi se pridruzio dobar deo ako ne ceo EU.

Rublja je juce bi la na najnizem nivou u odnosu na dolar, a ruska berza je pala 11%

Ovo su fantazije bez osnova

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

Umesto da razmislja o sankijama, Obama nek malo pripazi na Aljasku da se ona sutra ne vrati majci Rusiji!
(Nostradamus, 4. mart 2014 18:20)
Majcica Rusija je morala da potplati americke kongresmene da bi ovi izglasali kupovinu Aljaske,1867. godine.

pametni

pre 10 godina

Gde je najskoncentrisanija mudrost ovog sveta?
Gde ono idu mozgovi odavde i iz celog sveta zadnjih 150g? Ne znam tacno odgovor, ali koja god da je ta zemlja ce vladati jos dugo jer snaga klade valjda u um caruje!

poruka mladima

pre 10 godina

Ima li neko da objasni ovoj sili komentatora da je Rusija napala nezavisnu zemlju, i da je reakcija sveta sasvim opravdana??
Zar ste toliko zaslepljeni rusoifilstvom i mržnjom prema zapadu?
btw svi skupljate papire da brišete na zapad.

ajde deco opametite se nije moguće da ste toliko praznoglavi..neću da verujem u to.
a za ove što su se rodili kasnije i učili preko navijačkih lobija i raznih obraza i dveri,anarhista..za sve loše što nam se desilo, je kriv milošević db i komunisti okupatori Srbije.
oni su putem propagande napravili sredjeni zapad kao krivca, a u stvari oni su nas namerno zavadili sa savremenim svetom i napravili od Srbije pariju.
i vi sad i dalje ste podložni toj propagadni i samo nastavljate taj sled, umesto da se kao mladji opametite, za razliku od vaših starih, za koje je kasno da se menjaju.

zonbi

pre 10 godina

@Goran
@resenje

Dugovi su problem samo ako dodju na naplatu. Na naplatu dolaze onda kad neko u vas vise nema poverenja. Sad mi recite. Jel vise poverenja imate u nekog ko je u svemu konkurentan, kao USA...ili u nekog ko ce da prosto zanemari sve svoje dugove, kao sto Rusi prete?

tamo_daleko

pre 10 godina

Zbog nagovestaja odbacivanja dolara za placanje Libijske nafte Gadafi je platio cenu,a ne zbog uvodjenja "demokratije" i pomoci narodu Libije:) USA bi u roku od jednog dana imala super inflaciju kada bi zemlje krenule da odbaciju dolar kao "medjunarodnu" valutu za placanje.Nesto slicno se desilo i Velikoj Britaniji.

ekonomista

pre 10 godina

Posto vidim da se ovde svi razumeju u ekonomiju da pokusam da objasnim prakticno.Nasa valuta je dinar,ali svi vi koji komentarisete kupujete evre.Firme koje saradjuju vezu jedna drugu sa evrom,a ne dinarom.Nasa valuta je vezana za evro jer je ekonomija koja stoji iza evra daleko jaca od nase.Stariji se secaju da je u periodu hiper inflacije plata bila oko 5 maraka,ili u jednom trenutku nekoliko milijardi dinara.Narod je kupovao marke jer nije bilo oscilacija,sto ce reci imali su sigurnost u Nemackoj valuti,a ne dinaru.Domaci lopovi su Nemacke marke izneli na strane racune i uzivaju i dan danas.To su ovi sto nas i sad veslaju(a i sad iznose samo ne marke nego evre),a nama pricaju bajke.Svako mesto ima nekog od tih "sto su se snasli" za vreme tih prokletih godina pa sad su ti(uglavnom nepismene sirovine)privatnici kod nas najveci strucnjaci.Morate znati da su oni trgovali u tadasnjim MARKAMA(jer su sigurne i ne osciliraju)a ne u dinarima.Ajmo sad na Ruse i dolar.SVE Ruske kompanije i svi tajkuni trguju dolarom.Svi njihovi racuni u bankama su u dolarima.Ako Rusija "odbaci dolar" to ne znaci da ce dolari nestati,nego ce se odmah pojaviti potraznja za njima,ali "ispod zita" kao i kod nas sto su bile marke.Rusku rublju odmah kaci veliki pad u odnosu na dolar(inflacija)jer iste te Ruske kompanije i tajkuni trguju(kupuju i prodaju) u dolarima.Rubljom se ne trguje ni sa jednom ekonomijom(SAD,Kina,Japan,EU...)

sale

pre 10 godina

Ova prica o sankcijama je za malu decu i za sitnu raju da imaju sta da pricaju. Sada je samo pritisak na rusiju od strane amerike i evrope da sto vise da u geopolitickom smislu odnosno. Rusija dozvoli bombardovanje Srbije a ostali dozvole da ona radi sto god hoce u Ceceniji u to vreme. I tako dalje..... Sada samo treba posmatrati sta ce da se desi sa Sirijom

ekonomista

pre 10 godina

I jos nesto:Svi vi koji mislite da ja nisam u pravu mozete to da proverite ovako:Narucite nesto iz inostranstva.Banka vam (recimo da imate dinarski racun jer ste odbacili evro) konvertuje odredjenu svotu dinara u evre i izvrsi uplatu.Kad imate veliku inflaciju vi radite za jako puno dinara(situacija kod nas 1993) ali za to imate jako malo evrica.Banku to ne zanima,pa posto nemate dovoljno dinara da kupite evre jer evro stalno jede dinar vi ste svakim danom u sve vecem minusu.Uostalom ako ja nisam u pravu zasto uopste bilo ko od vas kupuje evre i stedi u evrima koje posle cuva za ne daj boze.Pustite ostrascene komentare,nego pamet u glavu.

ja

pre 10 godina

@kontrapunkt
Evo ja se odlicno secam da su bombe bile americke, pa me interesuje odakle im pravo da ubijaju decu po Srbiji?
Ne znam sta ti razumes ali nema nikakve logike u tome sto pricas.

punkt

pre 10 godina

@kontrapunkt
Kakve veze ima Milosevic sa ovim? SRJ je bila pod sankcijama pod kakvim Rusija ne moze biti.
Uvodjenje viza, blokiranje racuna pojedincima ili nedolazak u Soci nisu nikakve sankcije, to su gluposti. Velikim drzavama se ne mogu uvesti sankcije kakve mogu malima, jer bi te sankcije upropastile i one koji ih uvode.
Jel shvatas ti upste sta bi se dogodilo kada bi Rusija rezerve drzala u nekoj drugoj valuti i kada bi prodala obveznice? Pa to bi bio najveci slom americke ekonomije u istoriji.

milun

pre 10 godina

Sećam se kad je Milošević pričao kako će nam sankcije čak biti od koristi. Epilog svi znamo.
(kontrapunkt, 4. mart 2014 15:29)

A ovi što su pričali da će nam svetska kriza koristiti, jer su u krizi oni tamo, a ne mi? I taj epilog smo kasirali.

Bosanac

pre 10 godina

Covjek kada uzme da cita ove vase komentare o USA i Rusiji i odnosima u svijetu tek tada shvati koliko je u pravu bio dobrica sa onim rijecima mi Srbi lazemo...lazemo...lazemo...lazemo...
Znaci po vama, Ruska ekonomska moc je najjaca u svijetu. Njihovi gradjani zive slobodno i svi su bogati. S druge strane u EU je rasulo, sve je teska sirotinja i totalno su raspadnuti, a Amerika je izgubila sve i vojnu i politicku i ekonomsku moc.
Za rat u Jugi su krivi USA i zapad i zapadni mediji, da mediji su napravili rat. A nije kriv onaj ko je s puskom uletio u moje dvoriste i bombu mi ubacio kroz prozor..
Logika vam je na zavidnom nivou ispod nule.

Bradonja

pre 10 godina

@ Volfgnag Šojble, nemački ministar finansija, intezivno uči srpski da bi mogao da čita komentare eksperata za finansije sa sajta B92.
(Sava Drugi, 4. mart 2014 11:00)

Najbolji komentar koji sam ikad procitao na B92 :D
Pozdrav Savo :)

Mister-Ekonomist

pre 10 godina

A sta ce da uvedu Rusi, rusku rublju?hah
Pa ni oni sami ne veruju u nju ,u Rusiji je dolar svetinja medju gradjanima, KGB-ovci sve pare drze u dolarima u evropskim bankama.
Nek probaju da odbace dolar ahah imace inflaciju svetskih razmera i to im je kraj.
KGB populisticke izjave , ocajno su smesni i jadni.
Bilo je dovoljno samo dva dana reakcije svetskog trzista da saviju glave i ucute.
Gasprom im juce izgubio trzisnu kapitalizaciju na berzu u vrednosti od 50 milijardi ( i slovima pedeset milijardi eura), centrlna banka Rusije vec dva dana uzastopce prodaje po 10 milijardi eura dnevno da spase sunovrat rublje.
A oni polusticke izjave da ce preci na rublju ahah.
Pa to bi Amerike jedva docekala taj imbecilni potez KGB-a koji se naravno nikad nece dessiit jer dobro znaju kakva im je privreda i trziste.
Za neupucene rusofile Evropa nabavlja gas iz Rusije samo 25% ostalo ima svoje druge kanale ( da rusofili ne slusaju Udbaske rusofilske price po Srbiji kako Evropa zavisi od Putinovog ventila, koji je usput na teritoriji Ukrajine , a od Juznog toka ako se ovako nastave stvari ostace pusta zelja) .
Zima je bila blaga evropske rezerve gasa su krcate , dovoljne za naredne dve godine.
Tako da KGB moze da prica price svom neukom narodu koji jos ne zna da li je Staljin heroj ili zlocinac.
No kad ruski narod uskoro ukapira sta mu je sve radio KGB,i koliko je dolara a ne rubalja oteo iz Rusije, bice belaja po KGB u Rusiji.

naturalna razmena- vrćamo se na početak

pre 10 godina

Putin je lepo konstatovao da bi to bile multipolarne posledice po ceo svet.
Svi bi imali štetu, ali dolar više ne bi imao tu moć. Jednostavno rečeno koja bi budala onda htela da trguje dolarima.
Pogledajte stanje u EU, katastrofalno je kad se izuzme Nemačka. Pri tome evro jača u odnosu na dolar. Posledica toga su višestruke. jedno je da SAD odgovara niža vrednost dolara, a druga je posledica toga što Kina značajno smanjuje devizne rezerve u dolarima. Zbog ovog drugog pojavio se veliki višak dolara na tržištu.

Istrazivachko novinarstvo

pre 10 godina

Brale Rale, moc i uticaj SAD slabi konstantno chak i bez zadrshke od drugog svetskog rata, percepcija te drzave u ostatku sveta je potpuno iskrivljena i rezultat je masovne propagande i obmane... Odavde posmatrano dovoljno je provozati se americhkim gradovima da se ozbiljno zapitash gde se uopshte nalazish ( ne govorim naravno o uskim matrix centrima velikih gradova ili malobrojnim enklavama moci i krajnje neukusnog bogatstva u koje chesto ne mozesh ni da udjesh od raznih policijskih obezbedjenja)

Milance ekonomista

pre 10 godina

Amerika se preracunala pa Rusija nije Srbija pa može skao na nju ga da šljivi,dolar ako Rusi prodaju obveznice pada tako ko je u dolare uzo kredit ima da vrati pet puta skuplje.

istina

pre 10 godina

Ajde americki pacenici,bezi te da vas necujem.Jeli vam nije bilo dosta sankcija,bombardovanja i otcepljenja kosova?

PS.nisam Rusofil,nego sam za neutralnost

kontrapunkt

pre 10 godina

Ajde americki pacenici,bezi te da vas necujem.Jeli vam nije bilo dosta sankcija,bombardovanja i otcepljenja kosova?

PS.nisam Rusofil,nego sam za neutralnost
(istina, 4. mart 2014 15:09)

Za to je kriv Milošević a ne Amerika. Ti mora da si mlad, tad si bio klinac pa ne razumeš neke stvari.

Louigi

pre 10 godina

Celi svet moze da mrzi ameriku ali sve zamlje sveta drze dolar kao rezervnu valutu jer je uvek bila naj stabilnija iako nije jaca od nekih valuta kao naprimer euro noko nece za rezervnu valutu jer je vestacka valuta koja moze sutra da nestane.

živorad

pre 10 godina

Pa šta su do sada čekali? Rusko okretanje Americi i dolaru, odmah posle sloma SSSR, je bila katastrofalna odluka od samog početka. Upravo to je Rusiju redukovalo na dostavljača sirovina i otvoreno polje za igre finansijskog kapitala (američkog). Te igre su i stvorile oligarhe, a ruski narod nikako da dobije pravedan deo ogromnog bogatsva kojim zemlja raspolaže.
Da su se tada odlučili za Evropu bilo bi logično da se orijentišu i na povećanje kupovne moći stanovništva, jer e Evropi, za razliku od Amerike, potrbno tržište potrošnih dobara.
Danas je za to kasno, mogu samo da ruše nečiji finansijski sistem. Ali neka, i to treba uraditi.

lesa

pre 10 godina

Pa onda i slomite dolar na taj način. Vas bi Amerikanci, da imaju tu priliku, sigurno tako i slomili. Lomili su rublju na berzama, a vi ćutite. Šta ih štedite više?

Goran Markovic

pre 10 godina

Rusi i Kinezi imaju pre svega američke obveznice. Da bi ih prodali sve odjednom, prvo moraju da nadju kupca a i morali bi da ih prodaju ispod cene i izgube ogromne pare. Pravi pucanj u stopalo. Samo bi usrecili nekog, verovatno ameriku, koja bi otkupila svoj dug po bagatelnoj ceni.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bard, 4. mart 2014 11:21)

Samo što si zaboravio da već taj pokušaj prodaje pod ceni koči ameriku.... neće moći u budućnost da prodaju za veću cenu....cena pada. Gube i rusi ali ameri gube mnogo više.....

Zole

pre 10 godina

Vecina ne zna kako je sve ovo pocelo. Ukrajina je trebala da potpise ugovor sa EU o pristupnim pregovorima. Trazila je od EU 15 milijardi dolara pomoci. EU im je ponudila 700 mliona. Onda su trazili pare od Rusije. Rusija je rekla ako ne potpisu ugovor sa EU da ce im dati te pare. Janukovic je odbio da potpise ugovor, Rusija je odmah uplatila 2 milijarde dolara i onda su poceli protesti. Sad Ukrajina trazi 35 milijardi a Amerika im daje jednu milijardu.

Dragan

pre 10 godina

E to je to!!!!!!Koliko sam komentara poslao u zadjih pet godina na ovu temu po svim medijima jedino je b92 objavio moj komentar.Uz put da dodam,ako i Kina uradi isto Amerika ce se naci u ogrobnom problemu i ne samo to,sa sobom bi povukla i svoje saveznike Englesku i drzave EU.

Bob Rock

pre 10 godina

Hoce li i ruski tajkuni da odbace dolar, ili samo obican narod?
Hoce li iz Londona, Brisela, Barselone, Berlina... da se presele u Pjongjang ili Karakas?

napoleon, mislim konjak napoleon

pre 10 godina

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.
(žao mi je što ti kvarim mokre snove.., 4. mart 2014 11:11)

Vidim,ti si neki vojni strucnjak. Sta je NATO, a sta SAD? NATO (100%)=SAD (90%) + ostale članice (10%). Tvoja tabela izgleda ovako 1.SAD 2.NATO (minus SAD ili sa SAD, nije jasno)3. Kina - Doduse, nije jos, ali po tvojim rečima, biće uskoro. A ka'će to uskoro? E, to neee znaaaamo, valjda kada kupe dovoljno oružja od Rusa. I, 4.Rusija, al' uskoro, kada prodaju dovoljno oružja Kinezima. SAD jesu duplo jače od Rusije. Amerikanci imaju vojni potencijal da 40x unište zemaljsku kuglu, a Rusi samo za 20 puta.

Deda Pera

pre 10 godina

Rusija se opet ponaša kao pijani mornar. Gas se ne jede, a nafta ne pije.
Sa druge strane mogu uvesti svinjetinu iz Srbije. Jednom.
Ili iz Kine. Jednom.
A onda se vraćaju na repu i ubuđalo žito.
Ali njihov je izbor.

profesor okultis

pre 10 godina

usa jeste najveća privredna sila i to će dugo biti ali ako se pređe iz dolara u neku drgu vrstu naplate (realniju, zlato recimo) to će uzdrmati privredni razvoj usa koji obilato koristi nametnutu svetsku valutu dolar kao sretsvo računanja i plaćanja u privredi. moglo bi doći do velikog svetskog kraha privrede i verovatno nekog rata.

Filip Mijatov

pre 10 godina

Ovo je moguce...Ali I kina treba da pomogne I proda njen americki dug.

Ako se to dogodi doci ce do hiper inflacije I kolapsa finansija ne samo u Americi vec I u coelom svetu..

Zlatna Medalja

pre 10 godina

Zna Rusija sta radi. Navukli su zapadne kompanije na Rusko trziste, uvalise im deo Ukrajine koja nema rudna i strateska bogastva te ne moraju u njih sami da ulazu, a i ocigledno im se rugaju i sa Snoudenom i sa Sirijom i svim ostalim uspesima kojima su proglasili Putina najuspesnijom licnoscu za proslu godinu. Dakle, otvoreno im kazu da ih se ne plase, da imaju Kinu uzase i da su ekonomski ojacali.

Banezi

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da ce Rusija i Sad da ratuju konvencionalnim sredstvima ? Danas se ratuje informacijama i znanjem . Rusija je jaka dokle god ima kome da izvozi naftu i gas i zato joj odgovara ovakav sistem . Kad presuse nafta i gas sa Rusijom kao silom je gotovo.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Sergej Glazijev savetnik Kremlja misli da ce SAD propasti ako rusi odbace dolar kao sredstvo placanja!Rusija je tu gde jeste zbog takvih strucnjaka kao sto je doticni.Ovdasnjim komentatorima mogu da porucim SAD ce njima u inat stampati dolare da bi zivela na grbaci vrednih rusofila?Gospodo siguran sam da niko od vas nema ni jednu rublju na stednji u bilo kojoj banci!Isto vazi i za ruse,zato ih i pogadjaju sankcije.Ne drze oni pare u ruskim bankama i znaju sta bi im se desilo kad bi im SAD blokirala sredstva?

Goran Markovic

pre 10 godina

(sacuvaj me, 4. mart 2014 12:11)

Samo što si zaboravio da kažeš da je američki dug 56.000 dolara po glavi a ruski samo 5200.

MRV

pre 10 godina

Тај механизам објашњен је још почетком осамдесетих. Покојни загребачки економиста Марјан Корошић је на Југословенском саветовању економиста у Опатији 1982. или 1983. упозорио да "земља која као резервну валуту користи валуту друге земље бескаматно, можда и бесповратно, кредитира земљу чију валуту користи".
Механизам је сложен, али се може вулгаризовати на следећи начин:
Ја штампам новац без покрића и њиме купујем од других робу, услуге, инвестирам у друге земље, дајем кредите... Онај део тог и таквог новца који друге земље чувају као девизну подлогу или резервну валуту којом плаћају робу и услуге трећим земљама не враћа се мени. Дакле, за тај новац не морам да имам никакво покриће у роби. Па могу да штампам још новца, да идем у буџетски дефицит, да финансирам наоружавање, социјалну помоћ... Наравно, то не могу да радим ако сам ситна риба пљускавица. Морам да будем ајкула. А ти срачунај колика је количина (петро и других) долара који се користе као резервна валута. Ја сам пробао, али нисам успео. Сваки пут би ми се завртело у глави.
Е, сад, шта се дешава ако ти схватиш да ја твоју нафту или шта већ плаћам лажним новцем и кажеш ми: "Нећу више да се играм, ево ти твоје крпице назад, и дај ми за њих робу, храну, оружје, услуге ..."? Па, Боже мој, дешава се - Гадафи.
Р.Ѕ.
Не пише се "Јел се ово" него "Је л' се ово"

resenje

pre 10 godina

(sacuvaj me, 4. mart 2014 12:11)
Da,da genije, samo sto imaju dugove 130% od toga. Da Amerika nije vojna sila najveca na svetu i da se nesto dogodi da zaljulja brod propala bi za dan. Ne krivim sam narod, ali Americka vojska i neki ljudi koji saradjuju sa njom su organizacija najveca i najbolje organizovana na svetu, koja skoro sama odlucuje sta da radi. Gledajte The Untold History of the United States, nije nikakva zavera u pitanju samo istina o dogadjajima u istoriji. Rusi isto nisu cvecke, ali SAD su odgovorne velikim delom sto su ruskle vlasti takve kakve jesu. Kada bi Amerikanci odgovarali za sve sto su ucinili zadnjih 50 godina, ni da se zaduze 300% njihovog Bruto domaćeg proizvoda ne bi uspeli da otplate sve. Lako je bilo njima da rastu nakon II svetskog rata kada konkurencija nije postojala, Evropa u rusevinama, ogroman broj strucnjaka je jurio ka Americi i radio za daleko manje pare.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Sergej Glazijev savetnik Kremlja misli da ce SAD propasti ako rusi odbace dolar kao sredstvo placanja!Rusija je tu gde jeste zbog takvih strucnjaka kao sto je doticni.Ovdasnjim komentatorima mogu da porucim SAD ce njima u inat stampati dolare da bi zivela na grbaci vrednih rusofila?Gospodo siguran sam da niko od vas nema ni jednu rublju na stednji u bilo kojoj banci!Isto vazi i za ruse,zato ih i pogadjaju sankcije.Ne drze oni pare u ruskim bankama i znaju sta bi im se desilo kad bi im SAD blokirala sredstva?

slavko

pre 10 godina

Odbacuju dolare?
Misle - šalju ih u švajcarske, ciparske i slične banke na sigurno?
A oni koji im veruju neka pokupe ono malo dolara iz čarapa i spale ih. Ili odbace na neki drugi način.
Odlično, što manje ima tih dolara to su vredniji!

nije isto u stvarnom svetu i na igrici

pre 10 godina

@"Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto."

10 hiljada interkontinentalnih nuklearnih bojevih glava se ne slaze sa tobom. Kad 2 sile mogu da garanuju jedna drugoj unistenje u slucaju rata, ne bih rekao da tu ima pobednika, samo 2 gubitnika, a i ceo svet sa njima.

demokrata

pre 10 godina

Volfgnag Šojble, nemački ministar finansija, intezivno uči srpski da bi mogao da čita komentare eksperata za finansije sa sajta B92.
(Sava Drugi, 4. mart 2014 11:00)

Ovo je neistina, covek ne zna ni rec srpskog !!!

alo bre

pre 10 godina

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.
(žao mi je što ti kvarim mokre snove.., 4. mart 2014 11:11)
Covek dobije 30 pluseva ,a apsolutno nije tacno to sto govori ovo je najjace svetsko oruzije.
Staljin je Rusiju zatekao sa prackama ,a ostavio sa nuklearnim glavama.Naravno da nece da ih koriste ali je to dovoljan atribut da svaku vojnu intervenciju protiv Rusije odbije.
http://www.youtube.com/watch?v=YmuyxY5Ev54

daevon

pre 10 godina

Pa naravno, ne znam šta se čeka.
Zapadni svet jeste najbogatiji, i lepe i atraktivne stvari dolaze od njih, ali eksploatiše ostale poslednjih 4-5 vekova. To su uglavnom kolonijalne sile koje su decenijama i vekovima crple bogatsva drugih naroda. To se i danas dešava samo su principi promenjeni. Oni iscrpljuju i celu planetu, teškim zagađivanjima i uništavanjem prirodnih bogatstava.

Sa druge strane ni Rusija nije cvećka.

U svakom slučaju, svetska politička situacija se lagano menja, težište se polako prenosi na druge velike centre, pre svega u Aziju, koja drži najveću populaciju. Sve to je dobro za male zemlje (kolonije) kakva je Srbija, kao i za celu planetu.

U narednih nekoliko decenija veliki geopolitički centri prema moći će biti (broj stanovnika u mil ugrubo):
Kina 1350
USA 320
Rusija 145
EU 505 (sa Srbijom čak i više :)
Indija 1200
Brazil 200

Ukratko, USA će sve manje biti u mogućnosti da pravi dar-mar po svetu i da se svugde meša. Da crpe tuđe resurse takođe (kao što se dešava sada recimo na Kosmetu). Stoga, nije više presudno imati dolar kao rezervnu valutu. Čak je verovatno bolje preći na juan ili chf (pošto i EU pokazuje još uvek kolonijalne namere).

Rusija je slična kao oni samo slabije organizovana i manje lukava i perfidna, i ja ih sada podržavam samo zbog svetskog balansa, koji je glavni čuvar mira.

Blabla

pre 10 godina

A jel ćete i krompir da odbacite kada vam Ameri sledeći put budu slali da ne pomrete od gladi?
Energenti nisu večni, trajaće još najviše 40 godina.

štedimo u rubljama

pre 10 godina

tako bih voleo da Rusi ovo urade, da odbace dolar i da ih vidimo za 20 godina gde će biti. ja molim Ruse da ovo urade i bez sankcija to je najbolje za njih i za ostatk sveta.

sacuvaj me

pre 10 godina

Jel se ovo javljaju ekonomisti sa kursa Jorgovanke Tabakovic? Odakle vama ideja da se pare stampaju bez pokrica? To vam neko sapnuo u prolazu i sad se to stalno sipa kao nesporna istina. Ne brinite vi za americku ekonomiju. Rusi imaju BDP 15000$ po glavi, a SAD 51000$. Btw Srbija ima 5000$.
Brinite vi za sebe, ne za dolar

Slav

pre 10 godina

Necete otplacivati kredite? Pa to je finansijsko samoubistvo!Ljudi, pa cela Rusija ima BGP u rangu Holandije.
(Bacvanin, 04. mart 2014 10:22)
Hvala vam na glasu.
Ovo je najveca glupost koju odavno nisam cuo . Pa Rusija je preduzela prvo mesto od Nenacke u Evropi, i izbila na cetvrto mesto u Svetu. Proveri brate , postoji internet.

Slav

pre 10 godina

Ali zasto ne gledaš BBC ... Pa tamo svi njihovi analiticari govore da od sankcija nema nista, jer je EU privedena previše vezana za Rusiju... A istovremeno osim toga moglo bi da dodje do povecanja cena energenata. Svi se slazu da su im potezi veoma limitirani, osim ako nece da kazna sami sebe. Zasto realno ne sagledate stvari .

žao mi je što ti kvarim mokre snove..

pre 10 godina

Sad je pravi trenutak da vidimo da li se moze napraviti Evroazijska unija i konkurent Americi i EU.Najveci je rizik pred Rusijom sada ali ako ovo odigra pametno moze postati sa Kinom najjaca ekonomska sila ne samo vojna.
(kucno je cas, 4. mart 2014 10:52)

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.

Krkobaba

pre 10 godina

@morski

Pa mozda niste primetili, ali je veoma ocigledno da su Rusija i Kina poslednje u odbrani medjunarodnog prava. Tu je Indija, Brazil i ostale slobodoljubive zemlje sveta. U svim situacijama Rusija se drzi slova medjunarodnog prava do poslednje tacke. I to ide uzasno na zivce americi jer politicka i finansijska elita amerike smatra da se na njih ne odnose medjunarodni zakoni.

kg

pre 10 godina

Svet ke u zakoj situaciji da svako zavisi od svakog.Ako ode jedna ekonomija vece zemlje to ce da osete i druge.Tako da se ne isplati Amerima ta rabota a Evropljanima pogotovo

kg

pre 10 godina

U Rudiji i Kini ima vise dolara nego u Americi.Ako Rusi pocnu da prodaju ,cega ima mnogo vrednost pada,uplaseni Kinezi ce poceti da prodaju svoje i odeeeeeeeeee
Tako da sto vise dolara ima Rusija to je njoj bolje

Milan Nis

pre 10 godina

Da to tako moze,Rusija bi to odavno uradila,pa nije valjda da Rusija toliko voli SAD,da ih odrzavaju u zivotu svo ovo vreme.Plase mecku resetom,a sta misli o sankcijama i kome bi vise naskodile,rekao je Putin,povlaceci vojsku.

D4

pre 10 godina

Koje sankcije! Pa u srbiji je bilo vise goriva dok je bila pod sankijama nego danas! EU i SAD nisu mogli da kontrolisu granice i granicne prelaze izmedju srbije i makedonije za vreme sankcija, a kontrolisace granie rusije! Stvarno smesne stvari se dogadjaju u ozbiljna vremena.

Makarije

pre 10 godina

" Rusija bi odbila otplatu kredita američkim bankama."

Pametnom dosta.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bard, 4. mart 2014 11:15)
--
Naslov je potpuno pogresan. Kakav dug da otplacuje Rusija? Kome? Pa Rusija skoro uopste nema dug a ima ogromne devizne rezerve i puno drzavnih obveznica SAD. Dovoljno je da izbace dolar kao sredstvo placanja za svoju naftu, to je kao da si USA pucao u koleno. Umesto dolara da traze juane, rublje ili evro ili kombinaciju tih valuta. Kada Kina i Rusija prestanu da kupuju drzavne obveznice USA, a to se desilo upravo ove godine, citav niz zemalja "u usponu" prestaje da bude likvidan jer USA da bi servisirala svoju likvidnost mora da povlaci dolare iz tih zemalja. Ukrajinska kriza nije izbila tek tako, spontano, niti je nepotrebno zaostravanje oko EU pristupa nastupilo bas sada. Duznicka spirala u USA nece moci da traje jos dugo, zato se oni svim silama bore da privole Kineze da pocnu ponovo da kupuju njihove drzavne obveznice inace su bankrot. E sad, kako Kina polako ali sigurno razvija svoju srednju klasu i domace trziste uskoro ce zaista i moci da otkaci USA. Zato se USA svim silama bori da prodre u Evroaziju i spreci jedinstvo Rusije i azijskih ekonomija. S obzirom da Putin igra polako ali na sigurno jer zna da vreme radi za istok Anglosaksoncima ne ostaje nista drugo nego da pale vatru gde god mogu.

Zabole me i za Ruse i za Amerikance

pre 10 godina

@Ne razumijem zašto čekaju sankcije, zašto to ne urade odma i unište ameriku ? :) Priče za malu djecu :)))))
(morski, 4. mart 2014 10:46)

Nije to bas tako lako ajd uzimali smo kredite i sad puj pike ne vazi, to su samo pretnje i ucene obeju strana ako ti ovo ja cu ono a ako ti ono ja cu ono trece a obe strane su svesne da od toga nema nista i da jedna bez drugej jendnostavno ne mogu da funkcionisu ... jedni i drugi blefiraju i prete praznom puskom ... da li bi ti dao pare posle nekome na zajam ako taj neko nije vratio dug komsiji jer mu treci komsija nije hteo kupi kravu ... totalne besmislice ... isto tako i Rusija je svesna da ako ne vrati dug gubi kredibilitet kod svih ostalih zemlaljaa a Ameri pak su svesni da ako im Rusi ne vrate dug sledi krah ... sve je to nekako uzrocno posledicno povezano i u mnogim drugim oblstima a ne samo u kreditno bankarskim odnosima i od svega toga nema nista ... nego daj da mi se nekako izvucemo iz ove nase krize, da gledamo da stvaranmo, radimo, proizvodimo, izvozimo, usluzujemo ... a za njih ne brinem uopste ...

mikin

pre 10 godina

Lako je meni za Amere i Ruse. Problem nastaje kad oni krenu nizbrdo vuku sve sa sobom. A i ova EU se ku..i a klimava je ko babin zub. Proradila ona predjasnja kolonijalna svest ali po principu "srce hoce a dupe klokoce...". Tesko se pomiriti da su novci na nekom drugom mestu danas.

Bard

pre 10 godina

@ @Bard

Rusi i Kinezi imaju pre svega američke obveznice. Da bi ih prodali sve odjednom, prvo moraju da nadju kupca a i morali bi da ih prodaju ispod cene i izgube ogromne pare. Pravi pucanj u stopalo. Samo bi usrecili nekog, verovatno ameriku, koja bi otkupila svoj dug po bagatelnoj ceni.

Gandra

pre 10 godina

(jo-jo, 4. mart 2014 10:19)

Milion,milijarda,trilion...Bilion i milijarda su ista stvar.Konstantno kako u komentarima tako u tekstovima izjednacavanje biliona i triliona.

Roky

pre 10 godina

Ako Rusija nebude plaćala svoje obaveze dogoditi će joj se hiperinflacija i ekonomski krah, imovina oligarha će postati nula, a narod zadesiti ne zapamćena glad.

Vlada

pre 10 godina

Sergej Jurjevic Glazjev je glavni ekonomski savetnik predsednika Putina.
Inace je akademik i bio je glavni pregovarac sa ukrjinskom vladom o ekonomskim pitanjima svih ovih godina.
Njegove izjave su izjave vrha Ruske drzave.

@Bard

pre 10 godina

Nece! Vise zapad duguje Rusiji, nego ona njima. Bice da bi u tom slucaju dolar bio obezvredhen jos vise, a ako bi kinezi prodali sve dolare, amerika bi pukla momentalno.

Posmatrač

pre 10 godina

@Bard Da li si uopšte pročitao tekst? Rusija će naravno plaćati svoje obaveze, ali ne bezvrednim zelembaćima, već u drugoj valuti, pa neka štampaju do mile volje i valjaju nekim drugim budalama..

Zubic vila

pre 10 godina

Hehe kakve bajke kao Beograd na vodi. Uplasili se pa sad pokusavaju da se izvuku. Da je to tako lako i da to Rusiji odgovara, odavno bi oni sve to uradili.

kucno je cas

pre 10 godina

Sad je pravi trenutak da vidimo da li se moze napraviti Evroazijska unija i konkurent Americi i EU.Najveci je rizik pred Rusijom sada ali ako ovo odigra pametno moze postati sa Kinom najjaca ekonomska sila ne samo vojna.

jo-jo

pre 10 godina

Ja se izvinjavam...a da li SAD sme da udari sankcije kad znaju da rusi imaju oko 600 milijardi dolara u obveznicama u SAD a kinezi 1.6 biliona (nepostojeca rec ali kako drugacije) ? I oni se usudjuju da nekom opale sankcije?

Bard

pre 10 godina

@jo-jo

I šta konkretno mogu da urade sa tim američkim obveznicama? Ajde pojasni...

Njihove pare su kod amerikanaca a oni drze njihove papire (obveznice).

vk

pre 10 godina

Ovakva situacija najvise odgovara Kini.

A najvecu stetu ce imati EU.

Inace Rusija i te kako ima kapacitete da bude samostalna, pitanje je samo koliko bezbolno moze da se prilagodi takvim okolnostima. Nije Putin bez razloga skoro izjavio da oni imaju "neki drugi" ekonomski model.

milojko

pre 10 godina

kupovina nafte u zlatu, kako je gadafi hteo a ne u dolarima i eto kraha usa koja ionako štampa dolare bez ikakvog pokrića već dekadama ili velikog svetskog rata.

jo-jo

pre 10 godina

Ja se izvinjavam...a da li SAD sme da udari sankcije kad znaju da rusi imaju oko 600 milijardi dolara u obveznicama u SAD a kinezi 1.6 biliona (nepostojeca rec ali kako drugacije) ? I oni se usudjuju da nekom opale sankcije?

milojko

pre 10 godina

kupovina nafte u zlatu, kako je gadafi hteo a ne u dolarima i eto kraha usa koja ionako štampa dolare bez ikakvog pokrića već dekadama ili velikog svetskog rata.

nije isto u stvarnom svetu i na igrici

pre 10 godina

@"Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto."

10 hiljada interkontinentalnih nuklearnih bojevih glava se ne slaze sa tobom. Kad 2 sile mogu da garanuju jedna drugoj unistenje u slucaju rata, ne bih rekao da tu ima pobednika, samo 2 gubitnika, a i ceo svet sa njima.

Makarije

pre 10 godina

" Rusija bi odbila otplatu kredita američkim bankama."

Pametnom dosta.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bard, 4. mart 2014 11:15)
--
Naslov je potpuno pogresan. Kakav dug da otplacuje Rusija? Kome? Pa Rusija skoro uopste nema dug a ima ogromne devizne rezerve i puno drzavnih obveznica SAD. Dovoljno je da izbace dolar kao sredstvo placanja za svoju naftu, to je kao da si USA pucao u koleno. Umesto dolara da traze juane, rublje ili evro ili kombinaciju tih valuta. Kada Kina i Rusija prestanu da kupuju drzavne obveznice USA, a to se desilo upravo ove godine, citav niz zemalja "u usponu" prestaje da bude likvidan jer USA da bi servisirala svoju likvidnost mora da povlaci dolare iz tih zemalja. Ukrajinska kriza nije izbila tek tako, spontano, niti je nepotrebno zaostravanje oko EU pristupa nastupilo bas sada. Duznicka spirala u USA nece moci da traje jos dugo, zato se oni svim silama bore da privole Kineze da pocnu ponovo da kupuju njihove drzavne obveznice inace su bankrot. E sad, kako Kina polako ali sigurno razvija svoju srednju klasu i domace trziste uskoro ce zaista i moci da otkaci USA. Zato se USA svim silama bori da prodre u Evroaziju i spreci jedinstvo Rusije i azijskih ekonomija. S obzirom da Putin igra polako ali na sigurno jer zna da vreme radi za istok Anglosaksoncima ne ostaje nista drugo nego da pale vatru gde god mogu.

kucno je cas

pre 10 godina

Sad je pravi trenutak da vidimo da li se moze napraviti Evroazijska unija i konkurent Americi i EU.Najveci je rizik pred Rusijom sada ali ako ovo odigra pametno moze postati sa Kinom najjaca ekonomska sila ne samo vojna.

Zabole me i za Ruse i za Amerikance

pre 10 godina

@Ne razumijem zašto čekaju sankcije, zašto to ne urade odma i unište ameriku ? :) Priče za malu djecu :)))))
(morski, 4. mart 2014 10:46)

Nije to bas tako lako ajd uzimali smo kredite i sad puj pike ne vazi, to su samo pretnje i ucene obeju strana ako ti ovo ja cu ono a ako ti ono ja cu ono trece a obe strane su svesne da od toga nema nista i da jedna bez drugej jendnostavno ne mogu da funkcionisu ... jedni i drugi blefiraju i prete praznom puskom ... da li bi ti dao pare posle nekome na zajam ako taj neko nije vratio dug komsiji jer mu treci komsija nije hteo kupi kravu ... totalne besmislice ... isto tako i Rusija je svesna da ako ne vrati dug gubi kredibilitet kod svih ostalih zemlaljaa a Ameri pak su svesni da ako im Rusi ne vrate dug sledi krah ... sve je to nekako uzrocno posledicno povezano i u mnogim drugim oblstima a ne samo u kreditno bankarskim odnosima i od svega toga nema nista ... nego daj da mi se nekako izvucemo iz ove nase krize, da gledamo da stvaranmo, radimo, proizvodimo, izvozimo, usluzujemo ... a za njih ne brinem uopste ...

@Bard

pre 10 godina

Nece! Vise zapad duguje Rusiji, nego ona njima. Bice da bi u tom slucaju dolar bio obezvredhen jos vise, a ako bi kinezi prodali sve dolare, amerika bi pukla momentalno.

Slav

pre 10 godina

Ali zasto ne gledaš BBC ... Pa tamo svi njihovi analiticari govore da od sankcija nema nista, jer je EU privedena previše vezana za Rusiju... A istovremeno osim toga moglo bi da dodje do povecanja cena energenata. Svi se slazu da su im potezi veoma limitirani, osim ako nece da kazna sami sebe. Zasto realno ne sagledate stvari .

mikin

pre 10 godina

Lako je meni za Amere i Ruse. Problem nastaje kad oni krenu nizbrdo vuku sve sa sobom. A i ova EU se ku..i a klimava je ko babin zub. Proradila ona predjasnja kolonijalna svest ali po principu "srce hoce a dupe klokoce...". Tesko se pomiriti da su novci na nekom drugom mestu danas.

Vlada

pre 10 godina

Sergej Jurjevic Glazjev je glavni ekonomski savetnik predsednika Putina.
Inace je akademik i bio je glavni pregovarac sa ukrjinskom vladom o ekonomskim pitanjima svih ovih godina.
Njegove izjave su izjave vrha Ruske drzave.

Posmatrač

pre 10 godina

@Bard Da li si uopšte pročitao tekst? Rusija će naravno plaćati svoje obaveze, ali ne bezvrednim zelembaćima, već u drugoj valuti, pa neka štampaju do mile volje i valjaju nekim drugim budalama..

daevon

pre 10 godina

Pa naravno, ne znam šta se čeka.
Zapadni svet jeste najbogatiji, i lepe i atraktivne stvari dolaze od njih, ali eksploatiše ostale poslednjih 4-5 vekova. To su uglavnom kolonijalne sile koje su decenijama i vekovima crple bogatsva drugih naroda. To se i danas dešava samo su principi promenjeni. Oni iscrpljuju i celu planetu, teškim zagađivanjima i uništavanjem prirodnih bogatstava.

Sa druge strane ni Rusija nije cvećka.

U svakom slučaju, svetska politička situacija se lagano menja, težište se polako prenosi na druge velike centre, pre svega u Aziju, koja drži najveću populaciju. Sve to je dobro za male zemlje (kolonije) kakva je Srbija, kao i za celu planetu.

U narednih nekoliko decenija veliki geopolitički centri prema moći će biti (broj stanovnika u mil ugrubo):
Kina 1350
USA 320
Rusija 145
EU 505 (sa Srbijom čak i više :)
Indija 1200
Brazil 200

Ukratko, USA će sve manje biti u mogućnosti da pravi dar-mar po svetu i da se svugde meša. Da crpe tuđe resurse takođe (kao što se dešava sada recimo na Kosmetu). Stoga, nije više presudno imati dolar kao rezervnu valutu. Čak je verovatno bolje preći na juan ili chf (pošto i EU pokazuje još uvek kolonijalne namere).

Rusija je slična kao oni samo slabije organizovana i manje lukava i perfidna, i ja ih sada podržavam samo zbog svetskog balansa, koji je glavni čuvar mira.

D4

pre 10 godina

Koje sankcije! Pa u srbiji je bilo vise goriva dok je bila pod sankijama nego danas! EU i SAD nisu mogli da kontrolisu granice i granicne prelaze izmedju srbije i makedonije za vreme sankcija, a kontrolisace granie rusije! Stvarno smesne stvari se dogadjaju u ozbiljna vremena.

Slav

pre 10 godina

Necete otplacivati kredite? Pa to je finansijsko samoubistvo!Ljudi, pa cela Rusija ima BGP u rangu Holandije.
(Bacvanin, 04. mart 2014 10:22)
Hvala vam na glasu.
Ovo je najveca glupost koju odavno nisam cuo . Pa Rusija je preduzela prvo mesto od Nenacke u Evropi, i izbila na cetvrto mesto u Svetu. Proveri brate , postoji internet.

Krkobaba

pre 10 godina

@morski

Pa mozda niste primetili, ali je veoma ocigledno da su Rusija i Kina poslednje u odbrani medjunarodnog prava. Tu je Indija, Brazil i ostale slobodoljubive zemlje sveta. U svim situacijama Rusija se drzi slova medjunarodnog prava do poslednje tacke. I to ide uzasno na zivce americi jer politicka i finansijska elita amerike smatra da se na njih ne odnose medjunarodni zakoni.

vk

pre 10 godina

Ovakva situacija najvise odgovara Kini.

A najvecu stetu ce imati EU.

Inace Rusija i te kako ima kapacitete da bude samostalna, pitanje je samo koliko bezbolno moze da se prilagodi takvim okolnostima. Nije Putin bez razloga skoro izjavio da oni imaju "neki drugi" ekonomski model.

alo bre

pre 10 godina

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.
(žao mi je što ti kvarim mokre snove.., 4. mart 2014 11:11)
Covek dobije 30 pluseva ,a apsolutno nije tacno to sto govori ovo je najjace svetsko oruzije.
Staljin je Rusiju zatekao sa prackama ,a ostavio sa nuklearnim glavama.Naravno da nece da ih koriste ali je to dovoljan atribut da svaku vojnu intervenciju protiv Rusije odbije.
http://www.youtube.com/watch?v=YmuyxY5Ev54

demokrata

pre 10 godina

Volfgnag Šojble, nemački ministar finansija, intezivno uči srpski da bi mogao da čita komentare eksperata za finansije sa sajta B92.
(Sava Drugi, 4. mart 2014 11:00)

Ovo je neistina, covek ne zna ni rec srpskog !!!

kg

pre 10 godina

Svet ke u zakoj situaciji da svako zavisi od svakog.Ako ode jedna ekonomija vece zemlje to ce da osete i druge.Tako da se ne isplati Amerima ta rabota a Evropljanima pogotovo

kg

pre 10 godina

U Rudiji i Kini ima vise dolara nego u Americi.Ako Rusi pocnu da prodaju ,cega ima mnogo vrednost pada,uplaseni Kinezi ce poceti da prodaju svoje i odeeeeeeeeee
Tako da sto vise dolara ima Rusija to je njoj bolje

Bradonja

pre 10 godina

@ Volfgnag Šojble, nemački ministar finansija, intezivno uči srpski da bi mogao da čita komentare eksperata za finansije sa sajta B92.
(Sava Drugi, 4. mart 2014 11:00)

Najbolji komentar koji sam ikad procitao na B92 :D
Pozdrav Savo :)

Bard

pre 10 godina

@ @Bard

Rusi i Kinezi imaju pre svega američke obveznice. Da bi ih prodali sve odjednom, prvo moraju da nadju kupca a i morali bi da ih prodaju ispod cene i izgube ogromne pare. Pravi pucanj u stopalo. Samo bi usrecili nekog, verovatno ameriku, koja bi otkupila svoj dug po bagatelnoj ceni.

sacuvaj me

pre 10 godina

Jel se ovo javljaju ekonomisti sa kursa Jorgovanke Tabakovic? Odakle vama ideja da se pare stampaju bez pokrica? To vam neko sapnuo u prolazu i sad se to stalno sipa kao nesporna istina. Ne brinite vi za americku ekonomiju. Rusi imaju BDP 15000$ po glavi, a SAD 51000$. Btw Srbija ima 5000$.
Brinite vi za sebe, ne za dolar

Zubic vila

pre 10 godina

Hehe kakve bajke kao Beograd na vodi. Uplasili se pa sad pokusavaju da se izvuku. Da je to tako lako i da to Rusiji odgovara, odavno bi oni sve to uradili.

žao mi je što ti kvarim mokre snove..

pre 10 godina

Sad je pravi trenutak da vidimo da li se moze napraviti Evroazijska unija i konkurent Americi i EU.Najveci je rizik pred Rusijom sada ali ako ovo odigra pametno moze postati sa Kinom najjaca ekonomska sila ne samo vojna.
(kucno je cas, 4. mart 2014 10:52)

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.

Zole

pre 10 godina

Vecina ne zna kako je sve ovo pocelo. Ukrajina je trebala da potpise ugovor sa EU o pristupnim pregovorima. Trazila je od EU 15 milijardi dolara pomoci. EU im je ponudila 700 mliona. Onda su trazili pare od Rusije. Rusija je rekla ako ne potpisu ugovor sa EU da ce im dati te pare. Janukovic je odbio da potpise ugovor, Rusija je odmah uplatila 2 milijarde dolara i onda su poceli protesti. Sad Ukrajina trazi 35 milijardi a Amerika im daje jednu milijardu.

Roky

pre 10 godina

Ako Rusija nebude plaćala svoje obaveze dogoditi će joj se hiperinflacija i ekonomski krah, imovina oligarha će postati nula, a narod zadesiti ne zapamćena glad.

Blabla

pre 10 godina

A jel ćete i krompir da odbacite kada vam Ameri sledeći put budu slali da ne pomrete od gladi?
Energenti nisu večni, trajaće još najviše 40 godina.

Bard

pre 10 godina

@jo-jo

I šta konkretno mogu da urade sa tim američkim obveznicama? Ajde pojasni...

Njihove pare su kod amerikanaca a oni drze njihove papire (obveznice).

Milan Nis

pre 10 godina

Da to tako moze,Rusija bi to odavno uradila,pa nije valjda da Rusija toliko voli SAD,da ih odrzavaju u zivotu svo ovo vreme.Plase mecku resetom,a sta misli o sankcijama i kome bi vise naskodile,rekao je Putin,povlaceci vojsku.

punkt

pre 10 godina

@kontrapunkt
Kakve veze ima Milosevic sa ovim? SRJ je bila pod sankcijama pod kakvim Rusija ne moze biti.
Uvodjenje viza, blokiranje racuna pojedincima ili nedolazak u Soci nisu nikakve sankcije, to su gluposti. Velikim drzavama se ne mogu uvesti sankcije kakve mogu malima, jer bi te sankcije upropastile i one koji ih uvode.
Jel shvatas ti upste sta bi se dogodilo kada bi Rusija rezerve drzala u nekoj drugoj valuti i kada bi prodala obveznice? Pa to bi bio najveci slom americke ekonomije u istoriji.

Gandra

pre 10 godina

(jo-jo, 4. mart 2014 10:19)

Milion,milijarda,trilion...Bilion i milijarda su ista stvar.Konstantno kako u komentarima tako u tekstovima izjednacavanje biliona i triliona.

MRV

pre 10 godina

Тај механизам објашњен је још почетком осамдесетих. Покојни загребачки економиста Марјан Корошић је на Југословенском саветовању економиста у Опатији 1982. или 1983. упозорио да "земља која као резервну валуту користи валуту друге земље бескаматно, можда и бесповратно, кредитира земљу чију валуту користи".
Механизам је сложен, али се може вулгаризовати на следећи начин:
Ја штампам новац без покрића и њиме купујем од других робу, услуге, инвестирам у друге земље, дајем кредите... Онај део тог и таквог новца који друге земље чувају као девизну подлогу или резервну валуту којом плаћају робу и услуге трећим земљама не враћа се мени. Дакле, за тај новац не морам да имам никакво покриће у роби. Па могу да штампам још новца, да идем у буџетски дефицит, да финансирам наоружавање, социјалну помоћ... Наравно, то не могу да радим ако сам ситна риба пљускавица. Морам да будем ајкула. А ти срачунај колика је количина (петро и других) долара који се користе као резервна валута. Ја сам пробао, али нисам успео. Сваки пут би ми се завртело у глави.
Е, сад, шта се дешава ако ти схватиш да ја твоју нафту или шта већ плаћам лажним новцем и кажеш ми: "Нећу више да се играм, ево ти твоје крпице назад, и дај ми за њих робу, храну, оружје, услуге ..."? Па, Боже мој, дешава се - Гадафи.
Р.Ѕ.
Не пише се "Јел се ово" него "Је л' се ово"

Istrazivachko novinarstvo

pre 10 godina

Brale Rale, moc i uticaj SAD slabi konstantno chak i bez zadrshke od drugog svetskog rata, percepcija te drzave u ostatku sveta je potpuno iskrivljena i rezultat je masovne propagande i obmane... Odavde posmatrano dovoljno je provozati se americhkim gradovima da se ozbiljno zapitash gde se uopshte nalazish ( ne govorim naravno o uskim matrix centrima velikih gradova ili malobrojnim enklavama moci i krajnje neukusnog bogatstva u koje chesto ne mozesh ni da udjesh od raznih policijskih obezbedjenja)

naturalna razmena- vrćamo se na početak

pre 10 godina

Putin je lepo konstatovao da bi to bile multipolarne posledice po ceo svet.
Svi bi imali štetu, ali dolar više ne bi imao tu moć. Jednostavno rečeno koja bi budala onda htela da trguje dolarima.
Pogledajte stanje u EU, katastrofalno je kad se izuzme Nemačka. Pri tome evro jača u odnosu na dolar. Posledica toga su višestruke. jedno je da SAD odgovara niža vrednost dolara, a druga je posledica toga što Kina značajno smanjuje devizne rezerve u dolarima. Zbog ovog drugog pojavio se veliki višak dolara na tržištu.

Goran Markovic

pre 10 godina

Rusi i Kinezi imaju pre svega američke obveznice. Da bi ih prodali sve odjednom, prvo moraju da nadju kupca a i morali bi da ih prodaju ispod cene i izgube ogromne pare. Pravi pucanj u stopalo. Samo bi usrecili nekog, verovatno ameriku, koja bi otkupila svoj dug po bagatelnoj ceni.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bard, 4. mart 2014 11:21)

Samo što si zaboravio da već taj pokušaj prodaje pod ceni koči ameriku.... neće moći u budućnost da prodaju za veću cenu....cena pada. Gube i rusi ali ameri gube mnogo više.....

ja

pre 10 godina

@kontrapunkt
Evo ja se odlicno secam da su bombe bile americke, pa me interesuje odakle im pravo da ubijaju decu po Srbiji?
Ne znam sta ti razumes ali nema nikakve logike u tome sto pricas.

istina

pre 10 godina

Ajde americki pacenici,bezi te da vas necujem.Jeli vam nije bilo dosta sankcija,bombardovanja i otcepljenja kosova?

PS.nisam Rusofil,nego sam za neutralnost

Zlatna Medalja

pre 10 godina

Zna Rusija sta radi. Navukli su zapadne kompanije na Rusko trziste, uvalise im deo Ukrajine koja nema rudna i strateska bogastva te ne moraju u njih sami da ulazu, a i ocigledno im se rugaju i sa Snoudenom i sa Sirijom i svim ostalim uspesima kojima su proglasili Putina najuspesnijom licnoscu za proslu godinu. Dakle, otvoreno im kazu da ih se ne plase, da imaju Kinu uzase i da su ekonomski ojacali.

lesa

pre 10 godina

Pa onda i slomite dolar na taj način. Vas bi Amerikanci, da imaju tu priliku, sigurno tako i slomili. Lomili su rublju na berzama, a vi ćutite. Šta ih štedite više?

živorad

pre 10 godina

Pa šta su do sada čekali? Rusko okretanje Americi i dolaru, odmah posle sloma SSSR, je bila katastrofalna odluka od samog početka. Upravo to je Rusiju redukovalo na dostavljača sirovina i otvoreno polje za igre finansijskog kapitala (američkog). Te igre su i stvorile oligarhe, a ruski narod nikako da dobije pravedan deo ogromnog bogatsva kojim zemlja raspolaže.
Da su se tada odlučili za Evropu bilo bi logično da se orijentišu i na povećanje kupovne moći stanovništva, jer e Evropi, za razliku od Amerike, potrbno tržište potrošnih dobara.
Danas je za to kasno, mogu samo da ruše nečiji finansijski sistem. Ali neka, i to treba uraditi.

kontrapunkt

pre 10 godina

Ajde americki pacenici,bezi te da vas necujem.Jeli vam nije bilo dosta sankcija,bombardovanja i otcepljenja kosova?

PS.nisam Rusofil,nego sam za neutralnost
(istina, 4. mart 2014 15:09)

Za to je kriv Milošević a ne Amerika. Ti mora da si mlad, tad si bio klinac pa ne razumeš neke stvari.

Mister-Ekonomist

pre 10 godina

A sta ce da uvedu Rusi, rusku rublju?hah
Pa ni oni sami ne veruju u nju ,u Rusiji je dolar svetinja medju gradjanima, KGB-ovci sve pare drze u dolarima u evropskim bankama.
Nek probaju da odbace dolar ahah imace inflaciju svetskih razmera i to im je kraj.
KGB populisticke izjave , ocajno su smesni i jadni.
Bilo je dovoljno samo dva dana reakcije svetskog trzista da saviju glave i ucute.
Gasprom im juce izgubio trzisnu kapitalizaciju na berzu u vrednosti od 50 milijardi ( i slovima pedeset milijardi eura), centrlna banka Rusije vec dva dana uzastopce prodaje po 10 milijardi eura dnevno da spase sunovrat rublje.
A oni polusticke izjave da ce preci na rublju ahah.
Pa to bi Amerike jedva docekala taj imbecilni potez KGB-a koji se naravno nikad nece dessiit jer dobro znaju kakva im je privreda i trziste.
Za neupucene rusofile Evropa nabavlja gas iz Rusije samo 25% ostalo ima svoje druge kanale ( da rusofili ne slusaju Udbaske rusofilske price po Srbiji kako Evropa zavisi od Putinovog ventila, koji je usput na teritoriji Ukrajine , a od Juznog toka ako se ovako nastave stvari ostace pusta zelja) .
Zima je bila blaga evropske rezerve gasa su krcate , dovoljne za naredne dve godine.
Tako da KGB moze da prica price svom neukom narodu koji jos ne zna da li je Staljin heroj ili zlocinac.
No kad ruski narod uskoro ukapira sta mu je sve radio KGB,i koliko je dolara a ne rubalja oteo iz Rusije, bice belaja po KGB u Rusiji.

slobinator

pre 10 godina

hirošima,nagasaki,koreja,vijetnam,irak,sr jugoslavija (uranijum),avganistan,"afričko proleće",sirija,ukrajina,sida,svetska ekonomska kriza.uništavanje,razaranje,izazivanje nestabilnosti širom sveta,politika iznude i dvostrukih aršina,to su načini na koje najveći parazit modernog doba siše krv i srž ove planete i za čiji će nestanak on biti najveći krivac

slavko

pre 10 godina

Odbacuju dolare?
Misle - šalju ih u švajcarske, ciparske i slične banke na sigurno?
A oni koji im veruju neka pokupe ono malo dolara iz čarapa i spale ih. Ili odbace na neki drugi način.
Odlično, što manje ima tih dolara to su vredniji!

napoleon, mislim konjak napoleon

pre 10 godina

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.
(žao mi je što ti kvarim mokre snove.., 4. mart 2014 11:11)

Vidim,ti si neki vojni strucnjak. Sta je NATO, a sta SAD? NATO (100%)=SAD (90%) + ostale članice (10%). Tvoja tabela izgleda ovako 1.SAD 2.NATO (minus SAD ili sa SAD, nije jasno)3. Kina - Doduse, nije jos, ali po tvojim rečima, biće uskoro. A ka'će to uskoro? E, to neee znaaaamo, valjda kada kupe dovoljno oružja od Rusa. I, 4.Rusija, al' uskoro, kada prodaju dovoljno oružja Kinezima. SAD jesu duplo jače od Rusije. Amerikanci imaju vojni potencijal da 40x unište zemaljsku kuglu, a Rusi samo za 20 puta.

Goran Markovic

pre 10 godina

(sacuvaj me, 4. mart 2014 12:11)

Samo što si zaboravio da kažeš da je američki dug 56.000 dolara po glavi a ruski samo 5200.

tamo_daleko

pre 10 godina

Zbog nagovestaja odbacivanja dolara za placanje Libijske nafte Gadafi je platio cenu,a ne zbog uvodjenja "demokratije" i pomoci narodu Libije:) USA bi u roku od jednog dana imala super inflaciju kada bi zemlje krenule da odbaciju dolar kao "medjunarodnu" valutu za placanje.Nesto slicno se desilo i Velikoj Britaniji.

resenje

pre 10 godina

(sacuvaj me, 4. mart 2014 12:11)
Da,da genije, samo sto imaju dugove 130% od toga. Da Amerika nije vojna sila najveca na svetu i da se nesto dogodi da zaljulja brod propala bi za dan. Ne krivim sam narod, ali Americka vojska i neki ljudi koji saradjuju sa njom su organizacija najveca i najbolje organizovana na svetu, koja skoro sama odlucuje sta da radi. Gledajte The Untold History of the United States, nije nikakva zavera u pitanju samo istina o dogadjajima u istoriji. Rusi isto nisu cvecke, ali SAD su odgovorne velikim delom sto su ruskle vlasti takve kakve jesu. Kada bi Amerikanci odgovarali za sve sto su ucinili zadnjih 50 godina, ni da se zaduze 300% njihovog Bruto domaćeg proizvoda ne bi uspeli da otplate sve. Lako je bilo njima da rastu nakon II svetskog rata kada konkurencija nije postojala, Evropa u rusevinama, ogroman broj strucnjaka je jurio ka Americi i radio za daleko manje pare.

Dragan

pre 10 godina

E to je to!!!!!!Koliko sam komentara poslao u zadjih pet godina na ovu temu po svim medijima jedino je b92 objavio moj komentar.Uz put da dodam,ako i Kina uradi isto Amerika ce se naci u ogrobnom problemu i ne samo to,sa sobom bi povukla i svoje saveznike Englesku i drzave EU.

Milance ekonomista

pre 10 godina

Amerika se preracunala pa Rusija nije Srbija pa može skao na nju ga da šljivi,dolar ako Rusi prodaju obveznice pada tako ko je u dolare uzo kredit ima da vrati pet puta skuplje.

poruka mladima

pre 10 godina

Ima li neko da objasni ovoj sili komentatora da je Rusija napala nezavisnu zemlju, i da je reakcija sveta sasvim opravdana??
Zar ste toliko zaslepljeni rusoifilstvom i mržnjom prema zapadu?
btw svi skupljate papire da brišete na zapad.

ajde deco opametite se nije moguće da ste toliko praznoglavi..neću da verujem u to.
a za ove što su se rodili kasnije i učili preko navijačkih lobija i raznih obraza i dveri,anarhista..za sve loše što nam se desilo, je kriv milošević db i komunisti okupatori Srbije.
oni su putem propagande napravili sredjeni zapad kao krivca, a u stvari oni su nas namerno zavadili sa savremenim svetom i napravili od Srbije pariju.
i vi sad i dalje ste podložni toj propagadni i samo nastavljate taj sled, umesto da se kao mladji opametite, za razliku od vaših starih, za koje je kasno da se menjaju.

sale

pre 10 godina

Ova prica o sankcijama je za malu decu i za sitnu raju da imaju sta da pricaju. Sada je samo pritisak na rusiju od strane amerike i evrope da sto vise da u geopolitickom smislu odnosno. Rusija dozvoli bombardovanje Srbije a ostali dozvole da ona radi sto god hoce u Ceceniji u to vreme. I tako dalje..... Sada samo treba posmatrati sta ce da se desi sa Sirijom

Filip Mijatov

pre 10 godina

Ovo je moguce...Ali I kina treba da pomogne I proda njen americki dug.

Ako se to dogodi doci ce do hiper inflacije I kolapsa finansija ne samo u Americi vec I u coelom svetu..

cinjenice

pre 10 godina

Americi ne bi naudili. Moc ruske ekonomije se ne moze porediti sa americkom. Ekonomski oporavak u Americi je u poodmaklom stadijumu, a ruska ekonomija kao deo trzista zemalja u razvoju ne stoji dobro u zadnje vreme.

Drugo, pola spoljnotrgovinske razmene sa svetom Rusija ima sa EU. Sancijama bi se pridruzio dobar deo ako ne ceo EU.

Rublja je juce bi la na najnizem nivou u odnosu na dolar, a ruska berza je pala 11%

Ovo su fantazije bez osnova

profesor okultis

pre 10 godina

usa jeste najveća privredna sila i to će dugo biti ali ako se pređe iz dolara u neku drgu vrstu naplate (realniju, zlato recimo) to će uzdrmati privredni razvoj usa koji obilato koristi nametnutu svetsku valutu dolar kao sretsvo računanja i plaćanja u privredi. moglo bi doći do velikog svetskog kraha privrede i verovatno nekog rata.

Bob Rock

pre 10 godina

Hoce li i ruski tajkuni da odbace dolar, ili samo obican narod?
Hoce li iz Londona, Brisela, Barselone, Berlina... da se presele u Pjongjang ili Karakas?

marko

pre 10 godina

obama slabo da prepoznaje gradivo iz istorije a kamo li da je sposoban da tumaci...jedinica iz istorije sa postoljem mister kauboj obama !!!!!!

Banezi

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da ce Rusija i Sad da ratuju konvencionalnim sredstvima ? Danas se ratuje informacijama i znanjem . Rusija je jaka dokle god ima kome da izvozi naftu i gas i zato joj odgovara ovakav sistem . Kad presuse nafta i gas sa Rusijom kao silom je gotovo.

ekonomista

pre 10 godina

Posto vidim da se ovde svi razumeju u ekonomiju da pokusam da objasnim prakticno.Nasa valuta je dinar,ali svi vi koji komentarisete kupujete evre.Firme koje saradjuju vezu jedna drugu sa evrom,a ne dinarom.Nasa valuta je vezana za evro jer je ekonomija koja stoji iza evra daleko jaca od nase.Stariji se secaju da je u periodu hiper inflacije plata bila oko 5 maraka,ili u jednom trenutku nekoliko milijardi dinara.Narod je kupovao marke jer nije bilo oscilacija,sto ce reci imali su sigurnost u Nemackoj valuti,a ne dinaru.Domaci lopovi su Nemacke marke izneli na strane racune i uzivaju i dan danas.To su ovi sto nas i sad veslaju(a i sad iznose samo ne marke nego evre),a nama pricaju bajke.Svako mesto ima nekog od tih "sto su se snasli" za vreme tih prokletih godina pa sad su ti(uglavnom nepismene sirovine)privatnici kod nas najveci strucnjaci.Morate znati da su oni trgovali u tadasnjim MARKAMA(jer su sigurne i ne osciliraju)a ne u dinarima.Ajmo sad na Ruse i dolar.SVE Ruske kompanije i svi tajkuni trguju dolarom.Svi njihovi racuni u bankama su u dolarima.Ako Rusija "odbaci dolar" to ne znaci da ce dolari nestati,nego ce se odmah pojaviti potraznja za njima,ali "ispod zita" kao i kod nas sto su bile marke.Rusku rublju odmah kaci veliki pad u odnosu na dolar(inflacija)jer iste te Ruske kompanije i tajkuni trguju(kupuju i prodaju) u dolarima.Rubljom se ne trguje ni sa jednom ekonomijom(SAD,Kina,Japan,EU...)

Louigi

pre 10 godina

Celi svet moze da mrzi ameriku ali sve zamlje sveta drze dolar kao rezervnu valutu jer je uvek bila naj stabilnija iako nije jaca od nekih valuta kao naprimer euro noko nece za rezervnu valutu jer je vestacka valuta koja moze sutra da nestane.

Deda Pera

pre 10 godina

Rusija se opet ponaša kao pijani mornar. Gas se ne jede, a nafta ne pije.
Sa druge strane mogu uvesti svinjetinu iz Srbije. Jednom.
Ili iz Kine. Jednom.
A onda se vraćaju na repu i ubuđalo žito.
Ali njihov je izbor.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Sergej Glazijev savetnik Kremlja misli da ce SAD propasti ako rusi odbace dolar kao sredstvo placanja!Rusija je tu gde jeste zbog takvih strucnjaka kao sto je doticni.Ovdasnjim komentatorima mogu da porucim SAD ce njima u inat stampati dolare da bi zivela na grbaci vrednih rusofila?Gospodo siguran sam da niko od vas nema ni jednu rublju na stednji u bilo kojoj banci!Isto vazi i za ruse,zato ih i pogadjaju sankcije.Ne drze oni pare u ruskim bankama i znaju sta bi im se desilo kad bi im SAD blokirala sredstva?

kako?

pre 10 godina

...Ruske kompanije i tajkuni trguju(kupuju i prodaju) u dolarima.Rubljom se ne trguje ni sa jednom ekonomijom(SAD,Kina,Japan,EU...)
(ekonomista, 04. mart 2014 17:45)

Koliko shvatam, Rusi upravo i kazu da ce inicirati odbacivanje dolara kao sredstva medjunarodne trgovine (to ga veoma ojacava, da ne kazem odrzava), osim sto ce prodati ostale americke hartije od vrednosti, sto bi ih prilicno obezvredilo

štedimo u rubljama

pre 10 godina

tako bih voleo da Rusi ovo urade, da odbace dolar i da ih vidimo za 20 godina gde će biti. ja molim Ruse da ovo urade i bez sankcija to je najbolje za njih i za ostatk sveta.

zonbi

pre 10 godina

@Goran
@resenje

Dugovi su problem samo ako dodju na naplatu. Na naplatu dolaze onda kad neko u vas vise nema poverenja. Sad mi recite. Jel vise poverenja imate u nekog ko je u svemu konkurentan, kao USA...ili u nekog ko ce da prosto zanemari sve svoje dugove, kao sto Rusi prete?

mirko kojotovski

pre 10 godina

lako je objasniti tok nepostojeceg novca.Zamislis da imas stampariju novca koju samo ti kontrolises.Dodje ti kupac i ponudi ti zlato a ti njemu das duplo vise novca nego sto vredi ali kroz menice.Znaci obican papir.Uzmes papir i odes u treci svet i tamo pukupujes nekretnine i onda si u plusu ali ako skupljas papire na kraju imas vrednost ne realnu ako dodje do prodaje jer u u sefu nema zlata.Oni mogu da stampaju koloko hoce i zaduzuju sve ali kad dodje nekad do naplate onda je krah ali uzasan.Cak i za kupca samo on na kraju dobije svoj ulozeni deo a ako ne ima nekretnine ili je napravio posao sa tim utopijskim novcem.E sad kad krenu svi da prodaju menice e onda je ajd zdrao.Upravo tako moze da pukne SAD.Kao sto banke pucaju tako ce i oni sami sebi skociti u usta.Bilo je tako sa Grcima Rimljanima Austrijom sami se ubili.To znaju Kinezi i Rusi.Nikad nisam ni imao dolare.Samo DM.Danas je Svicin franak siguran ali i rublja jer ona postoji na realnoj kolicini zlata

zahebantos

pre 10 godina

Ajde, srpski rusofili, brzo se ratosiljajte dolara, ja ću od vas otkupiti u pola cene, a imam rubalja, jaka ruska valuta; prodajem po duplom kursu. Američka privreda je propala, čim su spustili na Mars Kjuriositi: Kjuri siti, Rusi gladni, kao što su uvek i bili. Mnogi su zaboravili da čitav svet manje para troši na naoružavanje, od Amerike, a oni se naoružavaju u Americi, dakle silne i silne milijarde ostaju u Americi, a čista zarada od prodaje ostatku sveta. Za sada, Amerika da propadne, ni u vašim najlepšim snovima, ali u sledećim vekovima je sasvim moguće, a dotle, slabašna Rusija napušta dolar, i verovatno prelazi na dinar!

martin

pre 10 godina

@poruka mladima

moguce je da "omladina" toliko ne razmislja glavom.... spc jugend iz obraza, dveri i ostaloh patriJotskih organizacija vide samo ono sto im popvi i kgb kazu i jedino to priznaju za istinu...

mujcinovic salih

pre 10 godina

Sergej Glazijev savetnik Kremlja misli da ce SAD propasti ako rusi odbace dolar kao sredstvo placanja!Rusija je tu gde jeste zbog takvih strucnjaka kao sto je doticni.Ovdasnjim komentatorima mogu da porucim SAD ce njima u inat stampati dolare da bi zivela na grbaci vrednih rusofila?Gospodo siguran sam da niko od vas nema ni jednu rublju na stednji u bilo kojoj banci!Isto vazi i za ruse,zato ih i pogadjaju sankcije.Ne drze oni pare u ruskim bankama i znaju sta bi im se desilo kad bi im SAD blokirala sredstva?

ekonomista

pre 10 godina

I jos nesto:Svi vi koji mislite da ja nisam u pravu mozete to da proverite ovako:Narucite nesto iz inostranstva.Banka vam (recimo da imate dinarski racun jer ste odbacili evro) konvertuje odredjenu svotu dinara u evre i izvrsi uplatu.Kad imate veliku inflaciju vi radite za jako puno dinara(situacija kod nas 1993) ali za to imate jako malo evrica.Banku to ne zanima,pa posto nemate dovoljno dinara da kupite evre jer evro stalno jede dinar vi ste svakim danom u sve vecem minusu.Uostalom ako ja nisam u pravu zasto uopste bilo ko od vas kupuje evre i stedi u evrima koje posle cuva za ne daj boze.Pustite ostrascene komentare,nego pamet u glavu.

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

Umesto da razmislja o sankijama, Obama nek malo pripazi na Aljasku da se ona sutra ne vrati majci Rusiji!
(Nostradamus, 4. mart 2014 18:20)
Majcica Rusija je morala da potplati americke kongresmene da bi ovi izglasali kupovinu Aljaske,1867. godine.

Mr.Moon

pre 10 godina

Milion < milijarda < bilion < bilijarda < trilion, trilijarda... (Srpski)
Milion < bilion < trilion < kvadrilion... (ostatak sveta)

Eto nešto ste i naučili danas.

pametni

pre 10 godina

Gde je najskoncentrisanija mudrost ovog sveta?
Gde ono idu mozgovi odavde i iz celog sveta zadnjih 150g? Ne znam tacno odgovor, ali koja god da je ta zemlja ce vladati jos dugo jer snaga klade valjda u um caruje!

Mesar

pre 10 godina

Evo odlicne ekonomske sanse za Srbiju. Rusija ce povecati uvoz iz zemalja koje nisu pod americkom cizmom. Vec su obustavili uvoz mesa iz SAD.
(Barbus, 5. mart 2014 15:05)
Mi nemamo dovoljno mesa ni za sebe druze nemoj da se primas na glupost pozz iz Vojvodine

ludilo

pre 10 godina

cekaj bre ko je ovde lud? da rusi mogu nastede amerima odbacivanjem dolara I time napreduju koj su moj drzali dolare sve ove godine I pumpali americku ekonomiju ako je to tako jednostavno...sadomazo il sta?
stare komunjarske parole za siroke mase ...za vise ideje ce da zrtvuju svoj narod al te svoje dolare nece taknuti...

Bosanac

pre 10 godina

Covjek kada uzme da cita ove vase komentare o USA i Rusiji i odnosima u svijetu tek tada shvati koliko je u pravu bio dobrica sa onim rijecima mi Srbi lazemo...lazemo...lazemo...lazemo...
Znaci po vama, Ruska ekonomska moc je najjaca u svijetu. Njihovi gradjani zive slobodno i svi su bogati. S druge strane u EU je rasulo, sve je teska sirotinja i totalno su raspadnuti, a Amerika je izgubila sve i vojnu i politicku i ekonomsku moc.
Za rat u Jugi su krivi USA i zapad i zapadni mediji, da mediji su napravili rat. A nije kriv onaj ko je s puskom uletio u moje dvoriste i bombu mi ubacio kroz prozor..
Logika vam je na zavidnom nivou ispod nule.

milun

pre 10 godina

Sećam se kad je Milošević pričao kako će nam sankcije čak biti od koristi. Epilog svi znamo.
(kontrapunkt, 4. mart 2014 15:29)

A ovi što su pričali da će nam svetska kriza koristiti, jer su u krizi oni tamo, a ne mi? I taj epilog smo kasirali.

Barbus

pre 10 godina

Evo odlicne ekonomske sanse za Srbiju. Rusija ce povecati uvoz iz zemalja koje nisu pod americkom cizmom. Vec su obustavili uvoz mesa iz SAD.

Blabla

pre 10 godina

A jel ćete i krompir da odbacite kada vam Ameri sledeći put budu slali da ne pomrete od gladi?
Energenti nisu večni, trajaće još najviše 40 godina.

žao mi je što ti kvarim mokre snove..

pre 10 godina

Sad je pravi trenutak da vidimo da li se moze napraviti Evroazijska unija i konkurent Americi i EU.Najveci je rizik pred Rusijom sada ali ako ovo odigra pametno moze postati sa Kinom najjaca ekonomska sila ne samo vojna.
(kucno je cas, 4. mart 2014 10:52)

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.

Roky

pre 10 godina

Ako Rusija nebude plaćala svoje obaveze dogoditi će joj se hiperinflacija i ekonomski krah, imovina oligarha će postati nula, a narod zadesiti ne zapamćena glad.

sacuvaj me

pre 10 godina

Jel se ovo javljaju ekonomisti sa kursa Jorgovanke Tabakovic? Odakle vama ideja da se pare stampaju bez pokrica? To vam neko sapnuo u prolazu i sad se to stalno sipa kao nesporna istina. Ne brinite vi za americku ekonomiju. Rusi imaju BDP 15000$ po glavi, a SAD 51000$. Btw Srbija ima 5000$.
Brinite vi za sebe, ne za dolar

Zubic vila

pre 10 godina

Hehe kakve bajke kao Beograd na vodi. Uplasili se pa sad pokusavaju da se izvuku. Da je to tako lako i da to Rusiji odgovara, odavno bi oni sve to uradili.

Milan Nis

pre 10 godina

Da to tako moze,Rusija bi to odavno uradila,pa nije valjda da Rusija toliko voli SAD,da ih odrzavaju u zivotu svo ovo vreme.Plase mecku resetom,a sta misli o sankcijama i kome bi vise naskodile,rekao je Putin,povlaceci vojsku.

kontrapunkt

pre 10 godina

Ajde americki pacenici,bezi te da vas necujem.Jeli vam nije bilo dosta sankcija,bombardovanja i otcepljenja kosova?

PS.nisam Rusofil,nego sam za neutralnost
(istina, 4. mart 2014 15:09)

Za to je kriv Milošević a ne Amerika. Ti mora da si mlad, tad si bio klinac pa ne razumeš neke stvari.

slavko

pre 10 godina

Odbacuju dolare?
Misle - šalju ih u švajcarske, ciparske i slične banke na sigurno?
A oni koji im veruju neka pokupe ono malo dolara iz čarapa i spale ih. Ili odbace na neki drugi način.
Odlično, što manje ima tih dolara to su vredniji!

poruka mladima

pre 10 godina

Ima li neko da objasni ovoj sili komentatora da je Rusija napala nezavisnu zemlju, i da je reakcija sveta sasvim opravdana??
Zar ste toliko zaslepljeni rusoifilstvom i mržnjom prema zapadu?
btw svi skupljate papire da brišete na zapad.

ajde deco opametite se nije moguće da ste toliko praznoglavi..neću da verujem u to.
a za ove što su se rodili kasnije i učili preko navijačkih lobija i raznih obraza i dveri,anarhista..za sve loše što nam se desilo, je kriv milošević db i komunisti okupatori Srbije.
oni su putem propagande napravili sredjeni zapad kao krivca, a u stvari oni su nas namerno zavadili sa savremenim svetom i napravili od Srbije pariju.
i vi sad i dalje ste podložni toj propagadni i samo nastavljate taj sled, umesto da se kao mladji opametite, za razliku od vaših starih, za koje je kasno da se menjaju.

jo-jo

pre 10 godina

Ja se izvinjavam...a da li SAD sme da udari sankcije kad znaju da rusi imaju oko 600 milijardi dolara u obveznicama u SAD a kinezi 1.6 biliona (nepostojeca rec ali kako drugacije) ? I oni se usudjuju da nekom opale sankcije?

Louigi

pre 10 godina

Celi svet moze da mrzi ameriku ali sve zamlje sveta drze dolar kao rezervnu valutu jer je uvek bila naj stabilnija iako nije jaca od nekih valuta kao naprimer euro noko nece za rezervnu valutu jer je vestacka valuta koja moze sutra da nestane.

Bard

pre 10 godina

@ @Bard

Rusi i Kinezi imaju pre svega američke obveznice. Da bi ih prodali sve odjednom, prvo moraju da nadju kupca a i morali bi da ih prodaju ispod cene i izgube ogromne pare. Pravi pucanj u stopalo. Samo bi usrecili nekog, verovatno ameriku, koja bi otkupila svoj dug po bagatelnoj ceni.

Mister-Ekonomist

pre 10 godina

A sta ce da uvedu Rusi, rusku rublju?hah
Pa ni oni sami ne veruju u nju ,u Rusiji je dolar svetinja medju gradjanima, KGB-ovci sve pare drze u dolarima u evropskim bankama.
Nek probaju da odbace dolar ahah imace inflaciju svetskih razmera i to im je kraj.
KGB populisticke izjave , ocajno su smesni i jadni.
Bilo je dovoljno samo dva dana reakcije svetskog trzista da saviju glave i ucute.
Gasprom im juce izgubio trzisnu kapitalizaciju na berzu u vrednosti od 50 milijardi ( i slovima pedeset milijardi eura), centrlna banka Rusije vec dva dana uzastopce prodaje po 10 milijardi eura dnevno da spase sunovrat rublje.
A oni polusticke izjave da ce preci na rublju ahah.
Pa to bi Amerike jedva docekala taj imbecilni potez KGB-a koji se naravno nikad nece dessiit jer dobro znaju kakva im je privreda i trziste.
Za neupucene rusofile Evropa nabavlja gas iz Rusije samo 25% ostalo ima svoje druge kanale ( da rusofili ne slusaju Udbaske rusofilske price po Srbiji kako Evropa zavisi od Putinovog ventila, koji je usput na teritoriji Ukrajine , a od Juznog toka ako se ovako nastave stvari ostace pusta zelja) .
Zima je bila blaga evropske rezerve gasa su krcate , dovoljne za naredne dve godine.
Tako da KGB moze da prica price svom neukom narodu koji jos ne zna da li je Staljin heroj ili zlocinac.
No kad ruski narod uskoro ukapira sta mu je sve radio KGB,i koliko je dolara a ne rubalja oteo iz Rusije, bice belaja po KGB u Rusiji.

Deda Pera

pre 10 godina

Rusija se opet ponaša kao pijani mornar. Gas se ne jede, a nafta ne pije.
Sa druge strane mogu uvesti svinjetinu iz Srbije. Jednom.
Ili iz Kine. Jednom.
A onda se vraćaju na repu i ubuđalo žito.
Ali njihov je izbor.

Slav

pre 10 godina

Necete otplacivati kredite? Pa to je finansijsko samoubistvo!Ljudi, pa cela Rusija ima BGP u rangu Holandije.
(Bacvanin, 04. mart 2014 10:22)
Hvala vam na glasu.
Ovo je najveca glupost koju odavno nisam cuo . Pa Rusija je preduzela prvo mesto od Nenacke u Evropi, i izbila na cetvrto mesto u Svetu. Proveri brate , postoji internet.

D4

pre 10 godina

Koje sankcije! Pa u srbiji je bilo vise goriva dok je bila pod sankijama nego danas! EU i SAD nisu mogli da kontrolisu granice i granicne prelaze izmedju srbije i makedonije za vreme sankcija, a kontrolisace granie rusije! Stvarno smesne stvari se dogadjaju u ozbiljna vremena.

kucno je cas

pre 10 godina

Sad je pravi trenutak da vidimo da li se moze napraviti Evroazijska unija i konkurent Americi i EU.Najveci je rizik pred Rusijom sada ali ako ovo odigra pametno moze postati sa Kinom najjaca ekonomska sila ne samo vojna.

Makarije

pre 10 godina

" Rusija bi odbila otplatu kredita američkim bankama."

Pametnom dosta.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bard, 4. mart 2014 11:15)
--
Naslov je potpuno pogresan. Kakav dug da otplacuje Rusija? Kome? Pa Rusija skoro uopste nema dug a ima ogromne devizne rezerve i puno drzavnih obveznica SAD. Dovoljno je da izbace dolar kao sredstvo placanja za svoju naftu, to je kao da si USA pucao u koleno. Umesto dolara da traze juane, rublje ili evro ili kombinaciju tih valuta. Kada Kina i Rusija prestanu da kupuju drzavne obveznice USA, a to se desilo upravo ove godine, citav niz zemalja "u usponu" prestaje da bude likvidan jer USA da bi servisirala svoju likvidnost mora da povlaci dolare iz tih zemalja. Ukrajinska kriza nije izbila tek tako, spontano, niti je nepotrebno zaostravanje oko EU pristupa nastupilo bas sada. Duznicka spirala u USA nece moci da traje jos dugo, zato se oni svim silama bore da privole Kineze da pocnu ponovo da kupuju njihove drzavne obveznice inace su bankrot. E sad, kako Kina polako ali sigurno razvija svoju srednju klasu i domace trziste uskoro ce zaista i moci da otkaci USA. Zato se USA svim silama bori da prodre u Evroaziju i spreci jedinstvo Rusije i azijskih ekonomija. S obzirom da Putin igra polako ali na sigurno jer zna da vreme radi za istok Anglosaksoncima ne ostaje nista drugo nego da pale vatru gde god mogu.

Krkobaba

pre 10 godina

@morski

Pa mozda niste primetili, ali je veoma ocigledno da su Rusija i Kina poslednje u odbrani medjunarodnog prava. Tu je Indija, Brazil i ostale slobodoljubive zemlje sveta. U svim situacijama Rusija se drzi slova medjunarodnog prava do poslednje tacke. I to ide uzasno na zivce americi jer politicka i finansijska elita amerike smatra da se na njih ne odnose medjunarodni zakoni.

cinjenice

pre 10 godina

Americi ne bi naudili. Moc ruske ekonomije se ne moze porediti sa americkom. Ekonomski oporavak u Americi je u poodmaklom stadijumu, a ruska ekonomija kao deo trzista zemalja u razvoju ne stoji dobro u zadnje vreme.

Drugo, pola spoljnotrgovinske razmene sa svetom Rusija ima sa EU. Sancijama bi se pridruzio dobar deo ako ne ceo EU.

Rublja je juce bi la na najnizem nivou u odnosu na dolar, a ruska berza je pala 11%

Ovo su fantazije bez osnova

@Bard

pre 10 godina

Nece! Vise zapad duguje Rusiji, nego ona njima. Bice da bi u tom slucaju dolar bio obezvredhen jos vise, a ako bi kinezi prodali sve dolare, amerika bi pukla momentalno.

alo bre

pre 10 godina

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.
(žao mi je što ti kvarim mokre snove.., 4. mart 2014 11:11)
Covek dobije 30 pluseva ,a apsolutno nije tacno to sto govori ovo je najjace svetsko oruzije.
Staljin je Rusiju zatekao sa prackama ,a ostavio sa nuklearnim glavama.Naravno da nece da ih koriste ali je to dovoljan atribut da svaku vojnu intervenciju protiv Rusije odbije.
http://www.youtube.com/watch?v=YmuyxY5Ev54

kg

pre 10 godina

U Rudiji i Kini ima vise dolara nego u Americi.Ako Rusi pocnu da prodaju ,cega ima mnogo vrednost pada,uplaseni Kinezi ce poceti da prodaju svoje i odeeeeeeeeee
Tako da sto vise dolara ima Rusija to je njoj bolje

milojko

pre 10 godina

kupovina nafte u zlatu, kako je gadafi hteo a ne u dolarima i eto kraha usa koja ionako štampa dolare bez ikakvog pokrića već dekadama ili velikog svetskog rata.

demokrata

pre 10 godina

Volfgnag Šojble, nemački ministar finansija, intezivno uči srpski da bi mogao da čita komentare eksperata za finansije sa sajta B92.
(Sava Drugi, 4. mart 2014 11:00)

Ovo je neistina, covek ne zna ni rec srpskog !!!

Gandra

pre 10 godina

(jo-jo, 4. mart 2014 10:19)

Milion,milijarda,trilion...Bilion i milijarda su ista stvar.Konstantno kako u komentarima tako u tekstovima izjednacavanje biliona i triliona.

Bard

pre 10 godina

@jo-jo

I šta konkretno mogu da urade sa tim američkim obveznicama? Ajde pojasni...

Njihove pare su kod amerikanaca a oni drze njihove papire (obveznice).

mujcinovic salih

pre 10 godina

Sergej Glazijev savetnik Kremlja misli da ce SAD propasti ako rusi odbace dolar kao sredstvo placanja!Rusija je tu gde jeste zbog takvih strucnjaka kao sto je doticni.Ovdasnjim komentatorima mogu da porucim SAD ce njima u inat stampati dolare da bi zivela na grbaci vrednih rusofila?Gospodo siguran sam da niko od vas nema ni jednu rublju na stednji u bilo kojoj banci!Isto vazi i za ruse,zato ih i pogadjaju sankcije.Ne drze oni pare u ruskim bankama i znaju sta bi im se desilo kad bi im SAD blokirala sredstva?

zonbi

pre 10 godina

@Goran
@resenje

Dugovi su problem samo ako dodju na naplatu. Na naplatu dolaze onda kad neko u vas vise nema poverenja. Sad mi recite. Jel vise poverenja imate u nekog ko je u svemu konkurentan, kao USA...ili u nekog ko ce da prosto zanemari sve svoje dugove, kao sto Rusi prete?

vk

pre 10 godina

Ovakva situacija najvise odgovara Kini.

A najvecu stetu ce imati EU.

Inace Rusija i te kako ima kapacitete da bude samostalna, pitanje je samo koliko bezbolno moze da se prilagodi takvim okolnostima. Nije Putin bez razloga skoro izjavio da oni imaju "neki drugi" ekonomski model.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Sergej Glazijev savetnik Kremlja misli da ce SAD propasti ako rusi odbace dolar kao sredstvo placanja!Rusija je tu gde jeste zbog takvih strucnjaka kao sto je doticni.Ovdasnjim komentatorima mogu da porucim SAD ce njima u inat stampati dolare da bi zivela na grbaci vrednih rusofila?Gospodo siguran sam da niko od vas nema ni jednu rublju na stednji u bilo kojoj banci!Isto vazi i za ruse,zato ih i pogadjaju sankcije.Ne drze oni pare u ruskim bankama i znaju sta bi im se desilo kad bi im SAD blokirala sredstva?

Bob Rock

pre 10 godina

Hoce li i ruski tajkuni da odbace dolar, ili samo obican narod?
Hoce li iz Londona, Brisela, Barselone, Berlina... da se presele u Pjongjang ili Karakas?

Posmatrač

pre 10 godina

@Bard Da li si uopšte pročitao tekst? Rusija će naravno plaćati svoje obaveze, ali ne bezvrednim zelembaćima, već u drugoj valuti, pa neka štampaju do mile volje i valjaju nekim drugim budalama..

daevon

pre 10 godina

Pa naravno, ne znam šta se čeka.
Zapadni svet jeste najbogatiji, i lepe i atraktivne stvari dolaze od njih, ali eksploatiše ostale poslednjih 4-5 vekova. To su uglavnom kolonijalne sile koje su decenijama i vekovima crple bogatsva drugih naroda. To se i danas dešava samo su principi promenjeni. Oni iscrpljuju i celu planetu, teškim zagađivanjima i uništavanjem prirodnih bogatstava.

Sa druge strane ni Rusija nije cvećka.

U svakom slučaju, svetska politička situacija se lagano menja, težište se polako prenosi na druge velike centre, pre svega u Aziju, koja drži najveću populaciju. Sve to je dobro za male zemlje (kolonije) kakva je Srbija, kao i za celu planetu.

U narednih nekoliko decenija veliki geopolitički centri prema moći će biti (broj stanovnika u mil ugrubo):
Kina 1350
USA 320
Rusija 145
EU 505 (sa Srbijom čak i više :)
Indija 1200
Brazil 200

Ukratko, USA će sve manje biti u mogućnosti da pravi dar-mar po svetu i da se svugde meša. Da crpe tuđe resurse takođe (kao što se dešava sada recimo na Kosmetu). Stoga, nije više presudno imati dolar kao rezervnu valutu. Čak je verovatno bolje preći na juan ili chf (pošto i EU pokazuje još uvek kolonijalne namere).

Rusija je slična kao oni samo slabije organizovana i manje lukava i perfidna, i ja ih sada podržavam samo zbog svetskog balansa, koji je glavni čuvar mira.

zahebantos

pre 10 godina

Ajde, srpski rusofili, brzo se ratosiljajte dolara, ja ću od vas otkupiti u pola cene, a imam rubalja, jaka ruska valuta; prodajem po duplom kursu. Američka privreda je propala, čim su spustili na Mars Kjuriositi: Kjuri siti, Rusi gladni, kao što su uvek i bili. Mnogi su zaboravili da čitav svet manje para troši na naoružavanje, od Amerike, a oni se naoružavaju u Americi, dakle silne i silne milijarde ostaju u Americi, a čista zarada od prodaje ostatku sveta. Za sada, Amerika da propadne, ni u vašim najlepšim snovima, ali u sledećim vekovima je sasvim moguće, a dotle, slabašna Rusija napušta dolar, i verovatno prelazi na dinar!

martin

pre 10 godina

@poruka mladima

moguce je da "omladina" toliko ne razmislja glavom.... spc jugend iz obraza, dveri i ostaloh patriJotskih organizacija vide samo ono sto im popvi i kgb kazu i jedino to priznaju za istinu...

Banezi

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da ce Rusija i Sad da ratuju konvencionalnim sredstvima ? Danas se ratuje informacijama i znanjem . Rusija je jaka dokle god ima kome da izvozi naftu i gas i zato joj odgovara ovakav sistem . Kad presuse nafta i gas sa Rusijom kao silom je gotovo.

Milance ekonomista

pre 10 godina

Amerika se preracunala pa Rusija nije Srbija pa može skao na nju ga da šljivi,dolar ako Rusi prodaju obveznice pada tako ko je u dolare uzo kredit ima da vrati pet puta skuplje.

istina

pre 10 godina

Ajde americki pacenici,bezi te da vas necujem.Jeli vam nije bilo dosta sankcija,bombardovanja i otcepljenja kosova?

PS.nisam Rusofil,nego sam za neutralnost

Slav

pre 10 godina

Ali zasto ne gledaš BBC ... Pa tamo svi njihovi analiticari govore da od sankcija nema nista, jer je EU privedena previše vezana za Rusiju... A istovremeno osim toga moglo bi da dodje do povecanja cena energenata. Svi se slazu da su im potezi veoma limitirani, osim ako nece da kazna sami sebe. Zasto realno ne sagledate stvari .

nije isto u stvarnom svetu i na igrici

pre 10 godina

@"Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto."

10 hiljada interkontinentalnih nuklearnih bojevih glava se ne slaze sa tobom. Kad 2 sile mogu da garanuju jedna drugoj unistenje u slucaju rata, ne bih rekao da tu ima pobednika, samo 2 gubitnika, a i ceo svet sa njima.

punkt

pre 10 godina

@kontrapunkt
Kakve veze ima Milosevic sa ovim? SRJ je bila pod sankcijama pod kakvim Rusija ne moze biti.
Uvodjenje viza, blokiranje racuna pojedincima ili nedolazak u Soci nisu nikakve sankcije, to su gluposti. Velikim drzavama se ne mogu uvesti sankcije kakve mogu malima, jer bi te sankcije upropastile i one koji ih uvode.
Jel shvatas ti upste sta bi se dogodilo kada bi Rusija rezerve drzala u nekoj drugoj valuti i kada bi prodala obveznice? Pa to bi bio najveci slom americke ekonomije u istoriji.

mikin

pre 10 godina

Lako je meni za Amere i Ruse. Problem nastaje kad oni krenu nizbrdo vuku sve sa sobom. A i ova EU se ku..i a klimava je ko babin zub. Proradila ona predjasnja kolonijalna svest ali po principu "srce hoce a dupe klokoce...". Tesko se pomiriti da su novci na nekom drugom mestu danas.

Vlada

pre 10 godina

Sergej Jurjevic Glazjev je glavni ekonomski savetnik predsednika Putina.
Inace je akademik i bio je glavni pregovarac sa ukrjinskom vladom o ekonomskim pitanjima svih ovih godina.
Njegove izjave su izjave vrha Ruske drzave.

Istrazivachko novinarstvo

pre 10 godina

Brale Rale, moc i uticaj SAD slabi konstantno chak i bez zadrshke od drugog svetskog rata, percepcija te drzave u ostatku sveta je potpuno iskrivljena i rezultat je masovne propagande i obmane... Odavde posmatrano dovoljno je provozati se americhkim gradovima da se ozbiljno zapitash gde se uopshte nalazish ( ne govorim naravno o uskim matrix centrima velikih gradova ili malobrojnim enklavama moci i krajnje neukusnog bogatstva u koje chesto ne mozesh ni da udjesh od raznih policijskih obezbedjenja)

kg

pre 10 godina

Svet ke u zakoj situaciji da svako zavisi od svakog.Ako ode jedna ekonomija vece zemlje to ce da osete i druge.Tako da se ne isplati Amerima ta rabota a Evropljanima pogotovo

Zlatna Medalja

pre 10 godina

Zna Rusija sta radi. Navukli su zapadne kompanije na Rusko trziste, uvalise im deo Ukrajine koja nema rudna i strateska bogastva te ne moraju u njih sami da ulazu, a i ocigledno im se rugaju i sa Snoudenom i sa Sirijom i svim ostalim uspesima kojima su proglasili Putina najuspesnijom licnoscu za proslu godinu. Dakle, otvoreno im kazu da ih se ne plase, da imaju Kinu uzase i da su ekonomski ojacali.

Goran Markovic

pre 10 godina

Rusi i Kinezi imaju pre svega američke obveznice. Da bi ih prodali sve odjednom, prvo moraju da nadju kupca a i morali bi da ih prodaju ispod cene i izgube ogromne pare. Pravi pucanj u stopalo. Samo bi usrecili nekog, verovatno ameriku, koja bi otkupila svoj dug po bagatelnoj ceni.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bard, 4. mart 2014 11:21)

Samo što si zaboravio da već taj pokušaj prodaje pod ceni koči ameriku.... neće moći u budućnost da prodaju za veću cenu....cena pada. Gube i rusi ali ameri gube mnogo više.....

Zabole me i za Ruse i za Amerikance

pre 10 godina

@Ne razumijem zašto čekaju sankcije, zašto to ne urade odma i unište ameriku ? :) Priče za malu djecu :)))))
(morski, 4. mart 2014 10:46)

Nije to bas tako lako ajd uzimali smo kredite i sad puj pike ne vazi, to su samo pretnje i ucene obeju strana ako ti ovo ja cu ono a ako ti ono ja cu ono trece a obe strane su svesne da od toga nema nista i da jedna bez drugej jendnostavno ne mogu da funkcionisu ... jedni i drugi blefiraju i prete praznom puskom ... da li bi ti dao pare posle nekome na zajam ako taj neko nije vratio dug komsiji jer mu treci komsija nije hteo kupi kravu ... totalne besmislice ... isto tako i Rusija je svesna da ako ne vrati dug gubi kredibilitet kod svih ostalih zemlaljaa a Ameri pak su svesni da ako im Rusi ne vrate dug sledi krah ... sve je to nekako uzrocno posledicno povezano i u mnogim drugim oblstima a ne samo u kreditno bankarskim odnosima i od svega toga nema nista ... nego daj da mi se nekako izvucemo iz ove nase krize, da gledamo da stvaranmo, radimo, proizvodimo, izvozimo, usluzujemo ... a za njih ne brinem uopste ...

Dragan

pre 10 godina

E to je to!!!!!!Koliko sam komentara poslao u zadjih pet godina na ovu temu po svim medijima jedino je b92 objavio moj komentar.Uz put da dodam,ako i Kina uradi isto Amerika ce se naci u ogrobnom problemu i ne samo to,sa sobom bi povukla i svoje saveznike Englesku i drzave EU.

lesa

pre 10 godina

Pa onda i slomite dolar na taj način. Vas bi Amerikanci, da imaju tu priliku, sigurno tako i slomili. Lomili su rublju na berzama, a vi ćutite. Šta ih štedite više?

živorad

pre 10 godina

Pa šta su do sada čekali? Rusko okretanje Americi i dolaru, odmah posle sloma SSSR, je bila katastrofalna odluka od samog početka. Upravo to je Rusiju redukovalo na dostavljača sirovina i otvoreno polje za igre finansijskog kapitala (američkog). Te igre su i stvorile oligarhe, a ruski narod nikako da dobije pravedan deo ogromnog bogatsva kojim zemlja raspolaže.
Da su se tada odlučili za Evropu bilo bi logično da se orijentišu i na povećanje kupovne moći stanovništva, jer e Evropi, za razliku od Amerike, potrbno tržište potrošnih dobara.
Danas je za to kasno, mogu samo da ruše nečiji finansijski sistem. Ali neka, i to treba uraditi.

ekonomista

pre 10 godina

Posto vidim da se ovde svi razumeju u ekonomiju da pokusam da objasnim prakticno.Nasa valuta je dinar,ali svi vi koji komentarisete kupujete evre.Firme koje saradjuju vezu jedna drugu sa evrom,a ne dinarom.Nasa valuta je vezana za evro jer je ekonomija koja stoji iza evra daleko jaca od nase.Stariji se secaju da je u periodu hiper inflacije plata bila oko 5 maraka,ili u jednom trenutku nekoliko milijardi dinara.Narod je kupovao marke jer nije bilo oscilacija,sto ce reci imali su sigurnost u Nemackoj valuti,a ne dinaru.Domaci lopovi su Nemacke marke izneli na strane racune i uzivaju i dan danas.To su ovi sto nas i sad veslaju(a i sad iznose samo ne marke nego evre),a nama pricaju bajke.Svako mesto ima nekog od tih "sto su se snasli" za vreme tih prokletih godina pa sad su ti(uglavnom nepismene sirovine)privatnici kod nas najveci strucnjaci.Morate znati da su oni trgovali u tadasnjim MARKAMA(jer su sigurne i ne osciliraju)a ne u dinarima.Ajmo sad na Ruse i dolar.SVE Ruske kompanije i svi tajkuni trguju dolarom.Svi njihovi racuni u bankama su u dolarima.Ako Rusija "odbaci dolar" to ne znaci da ce dolari nestati,nego ce se odmah pojaviti potraznja za njima,ali "ispod zita" kao i kod nas sto su bile marke.Rusku rublju odmah kaci veliki pad u odnosu na dolar(inflacija)jer iste te Ruske kompanije i tajkuni trguju(kupuju i prodaju) u dolarima.Rubljom se ne trguje ni sa jednom ekonomijom(SAD,Kina,Japan,EU...)

napoleon, mislim konjak napoleon

pre 10 godina

Rusija nije najača vojna sila, nego USA.
I NATO je jači od Rusije a uskoro i Kina.
znači 4.mesto.
(žao mi je što ti kvarim mokre snove.., 4. mart 2014 11:11)

Vidim,ti si neki vojni strucnjak. Sta je NATO, a sta SAD? NATO (100%)=SAD (90%) + ostale članice (10%). Tvoja tabela izgleda ovako 1.SAD 2.NATO (minus SAD ili sa SAD, nije jasno)3. Kina - Doduse, nije jos, ali po tvojim rečima, biće uskoro. A ka'će to uskoro? E, to neee znaaaamo, valjda kada kupe dovoljno oružja od Rusa. I, 4.Rusija, al' uskoro, kada prodaju dovoljno oružja Kinezima. SAD jesu duplo jače od Rusije. Amerikanci imaju vojni potencijal da 40x unište zemaljsku kuglu, a Rusi samo za 20 puta.

ekonomista

pre 10 godina

I jos nesto:Svi vi koji mislite da ja nisam u pravu mozete to da proverite ovako:Narucite nesto iz inostranstva.Banka vam (recimo da imate dinarski racun jer ste odbacili evro) konvertuje odredjenu svotu dinara u evre i izvrsi uplatu.Kad imate veliku inflaciju vi radite za jako puno dinara(situacija kod nas 1993) ali za to imate jako malo evrica.Banku to ne zanima,pa posto nemate dovoljno dinara da kupite evre jer evro stalno jede dinar vi ste svakim danom u sve vecem minusu.Uostalom ako ja nisam u pravu zasto uopste bilo ko od vas kupuje evre i stedi u evrima koje posle cuva za ne daj boze.Pustite ostrascene komentare,nego pamet u glavu.

naturalna razmena- vrćamo se na početak

pre 10 godina

Putin je lepo konstatovao da bi to bile multipolarne posledice po ceo svet.
Svi bi imali štetu, ali dolar više ne bi imao tu moć. Jednostavno rečeno koja bi budala onda htela da trguje dolarima.
Pogledajte stanje u EU, katastrofalno je kad se izuzme Nemačka. Pri tome evro jača u odnosu na dolar. Posledica toga su višestruke. jedno je da SAD odgovara niža vrednost dolara, a druga je posledica toga što Kina značajno smanjuje devizne rezerve u dolarima. Zbog ovog drugog pojavio se veliki višak dolara na tržištu.

Bosanac

pre 10 godina

Covjek kada uzme da cita ove vase komentare o USA i Rusiji i odnosima u svijetu tek tada shvati koliko je u pravu bio dobrica sa onim rijecima mi Srbi lazemo...lazemo...lazemo...lazemo...
Znaci po vama, Ruska ekonomska moc je najjaca u svijetu. Njihovi gradjani zive slobodno i svi su bogati. S druge strane u EU je rasulo, sve je teska sirotinja i totalno su raspadnuti, a Amerika je izgubila sve i vojnu i politicku i ekonomsku moc.
Za rat u Jugi su krivi USA i zapad i zapadni mediji, da mediji su napravili rat. A nije kriv onaj ko je s puskom uletio u moje dvoriste i bombu mi ubacio kroz prozor..
Logika vam je na zavidnom nivou ispod nule.

štedimo u rubljama

pre 10 godina

tako bih voleo da Rusi ovo urade, da odbace dolar i da ih vidimo za 20 godina gde će biti. ja molim Ruse da ovo urade i bez sankcija to je najbolje za njih i za ostatk sveta.

MRV

pre 10 godina

Тај механизам објашњен је још почетком осамдесетих. Покојни загребачки економиста Марјан Корошић је на Југословенском саветовању економиста у Опатији 1982. или 1983. упозорио да "земља која као резервну валуту користи валуту друге земље бескаматно, можда и бесповратно, кредитира земљу чију валуту користи".
Механизам је сложен, али се може вулгаризовати на следећи начин:
Ја штампам новац без покрића и њиме купујем од других робу, услуге, инвестирам у друге земље, дајем кредите... Онај део тог и таквог новца који друге земље чувају као девизну подлогу или резервну валуту којом плаћају робу и услуге трећим земљама не враћа се мени. Дакле, за тај новац не морам да имам никакво покриће у роби. Па могу да штампам још новца, да идем у буџетски дефицит, да финансирам наоружавање, социјалну помоћ... Наравно, то не могу да радим ако сам ситна риба пљускавица. Морам да будем ајкула. А ти срачунај колика је количина (петро и других) долара који се користе као резервна валута. Ја сам пробао, али нисам успео. Сваки пут би ми се завртело у глави.
Е, сад, шта се дешава ако ти схватиш да ја твоју нафту или шта већ плаћам лажним новцем и кажеш ми: "Нећу више да се играм, ево ти твоје крпице назад, и дај ми за њих робу, храну, оружје, услуге ..."? Па, Боже мој, дешава се - Гадафи.
Р.Ѕ.
Не пише се "Јел се ово" него "Је л' се ово"

Bradonja

pre 10 godina

@ Volfgnag Šojble, nemački ministar finansija, intezivno uči srpski da bi mogao da čita komentare eksperata za finansije sa sajta B92.
(Sava Drugi, 4. mart 2014 11:00)

Najbolji komentar koji sam ikad procitao na B92 :D
Pozdrav Savo :)

sale

pre 10 godina

Ova prica o sankcijama je za malu decu i za sitnu raju da imaju sta da pricaju. Sada je samo pritisak na rusiju od strane amerike i evrope da sto vise da u geopolitickom smislu odnosno. Rusija dozvoli bombardovanje Srbije a ostali dozvole da ona radi sto god hoce u Ceceniji u to vreme. I tako dalje..... Sada samo treba posmatrati sta ce da se desi sa Sirijom

ludilo

pre 10 godina

cekaj bre ko je ovde lud? da rusi mogu nastede amerima odbacivanjem dolara I time napreduju koj su moj drzali dolare sve ove godine I pumpali americku ekonomiju ako je to tako jednostavno...sadomazo il sta?
stare komunjarske parole za siroke mase ...za vise ideje ce da zrtvuju svoj narod al te svoje dolare nece taknuti...

Goran Markovic

pre 10 godina

(sacuvaj me, 4. mart 2014 12:11)

Samo što si zaboravio da kažeš da je američki dug 56.000 dolara po glavi a ruski samo 5200.

Mr.Moon

pre 10 godina

Milion < milijarda < bilion < bilijarda < trilion, trilijarda... (Srpski)
Milion < bilion < trilion < kvadrilion... (ostatak sveta)

Eto nešto ste i naučili danas.

Zole

pre 10 godina

Vecina ne zna kako je sve ovo pocelo. Ukrajina je trebala da potpise ugovor sa EU o pristupnim pregovorima. Trazila je od EU 15 milijardi dolara pomoci. EU im je ponudila 700 mliona. Onda su trazili pare od Rusije. Rusija je rekla ako ne potpisu ugovor sa EU da ce im dati te pare. Janukovic je odbio da potpise ugovor, Rusija je odmah uplatila 2 milijarde dolara i onda su poceli protesti. Sad Ukrajina trazi 35 milijardi a Amerika im daje jednu milijardu.

ja

pre 10 godina

@kontrapunkt
Evo ja se odlicno secam da su bombe bile americke, pa me interesuje odakle im pravo da ubijaju decu po Srbiji?
Ne znam sta ti razumes ali nema nikakve logike u tome sto pricas.

tamo_daleko

pre 10 godina

Zbog nagovestaja odbacivanja dolara za placanje Libijske nafte Gadafi je platio cenu,a ne zbog uvodjenja "demokratije" i pomoci narodu Libije:) USA bi u roku od jednog dana imala super inflaciju kada bi zemlje krenule da odbaciju dolar kao "medjunarodnu" valutu za placanje.Nesto slicno se desilo i Velikoj Britaniji.

slobinator

pre 10 godina

hirošima,nagasaki,koreja,vijetnam,irak,sr jugoslavija (uranijum),avganistan,"afričko proleće",sirija,ukrajina,sida,svetska ekonomska kriza.uništavanje,razaranje,izazivanje nestabilnosti širom sveta,politika iznude i dvostrukih aršina,to su načini na koje najveći parazit modernog doba siše krv i srž ove planete i za čiji će nestanak on biti najveći krivac

kako?

pre 10 godina

...Ruske kompanije i tajkuni trguju(kupuju i prodaju) u dolarima.Rubljom se ne trguje ni sa jednom ekonomijom(SAD,Kina,Japan,EU...)
(ekonomista, 04. mart 2014 17:45)

Koliko shvatam, Rusi upravo i kazu da ce inicirati odbacivanje dolara kao sredstva medjunarodne trgovine (to ga veoma ojacava, da ne kazem odrzava), osim sto ce prodati ostale americke hartije od vrednosti, sto bi ih prilicno obezvredilo

profesor okultis

pre 10 godina

usa jeste najveća privredna sila i to će dugo biti ali ako se pređe iz dolara u neku drgu vrstu naplate (realniju, zlato recimo) to će uzdrmati privredni razvoj usa koji obilato koristi nametnutu svetsku valutu dolar kao sretsvo računanja i plaćanja u privredi. moglo bi doći do velikog svetskog kraha privrede i verovatno nekog rata.

marko

pre 10 godina

obama slabo da prepoznaje gradivo iz istorije a kamo li da je sposoban da tumaci...jedinica iz istorije sa postoljem mister kauboj obama !!!!!!

mirko kojotovski

pre 10 godina

lako je objasniti tok nepostojeceg novca.Zamislis da imas stampariju novca koju samo ti kontrolises.Dodje ti kupac i ponudi ti zlato a ti njemu das duplo vise novca nego sto vredi ali kroz menice.Znaci obican papir.Uzmes papir i odes u treci svet i tamo pukupujes nekretnine i onda si u plusu ali ako skupljas papire na kraju imas vrednost ne realnu ako dodje do prodaje jer u u sefu nema zlata.Oni mogu da stampaju koloko hoce i zaduzuju sve ali kad dodje nekad do naplate onda je krah ali uzasan.Cak i za kupca samo on na kraju dobije svoj ulozeni deo a ako ne ima nekretnine ili je napravio posao sa tim utopijskim novcem.E sad kad krenu svi da prodaju menice e onda je ajd zdrao.Upravo tako moze da pukne SAD.Kao sto banke pucaju tako ce i oni sami sebi skociti u usta.Bilo je tako sa Grcima Rimljanima Austrijom sami se ubili.To znaju Kinezi i Rusi.Nikad nisam ni imao dolare.Samo DM.Danas je Svicin franak siguran ali i rublja jer ona postoji na realnoj kolicini zlata

Filip Mijatov

pre 10 godina

Ovo je moguce...Ali I kina treba da pomogne I proda njen americki dug.

Ako se to dogodi doci ce do hiper inflacije I kolapsa finansija ne samo u Americi vec I u coelom svetu..

resenje

pre 10 godina

(sacuvaj me, 4. mart 2014 12:11)
Da,da genije, samo sto imaju dugove 130% od toga. Da Amerika nije vojna sila najveca na svetu i da se nesto dogodi da zaljulja brod propala bi za dan. Ne krivim sam narod, ali Americka vojska i neki ljudi koji saradjuju sa njom su organizacija najveca i najbolje organizovana na svetu, koja skoro sama odlucuje sta da radi. Gledajte The Untold History of the United States, nije nikakva zavera u pitanju samo istina o dogadjajima u istoriji. Rusi isto nisu cvecke, ali SAD su odgovorne velikim delom sto su ruskle vlasti takve kakve jesu. Kada bi Amerikanci odgovarali za sve sto su ucinili zadnjih 50 godina, ni da se zaduze 300% njihovog Bruto domaćeg proizvoda ne bi uspeli da otplate sve. Lako je bilo njima da rastu nakon II svetskog rata kada konkurencija nije postojala, Evropa u rusevinama, ogroman broj strucnjaka je jurio ka Americi i radio za daleko manje pare.

pametni

pre 10 godina

Gde je najskoncentrisanija mudrost ovog sveta?
Gde ono idu mozgovi odavde i iz celog sveta zadnjih 150g? Ne znam tacno odgovor, ali koja god da je ta zemlja ce vladati jos dugo jer snaga klade valjda u um caruje!

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

Umesto da razmislja o sankijama, Obama nek malo pripazi na Aljasku da se ona sutra ne vrati majci Rusiji!
(Nostradamus, 4. mart 2014 18:20)
Majcica Rusija je morala da potplati americke kongresmene da bi ovi izglasali kupovinu Aljaske,1867. godine.

milun

pre 10 godina

Sećam se kad je Milošević pričao kako će nam sankcije čak biti od koristi. Epilog svi znamo.
(kontrapunkt, 4. mart 2014 15:29)

A ovi što su pričali da će nam svetska kriza koristiti, jer su u krizi oni tamo, a ne mi? I taj epilog smo kasirali.

Barbus

pre 10 godina

Evo odlicne ekonomske sanse za Srbiju. Rusija ce povecati uvoz iz zemalja koje nisu pod americkom cizmom. Vec su obustavili uvoz mesa iz SAD.

Mesar

pre 10 godina

Evo odlicne ekonomske sanse za Srbiju. Rusija ce povecati uvoz iz zemalja koje nisu pod americkom cizmom. Vec su obustavili uvoz mesa iz SAD.
(Barbus, 5. mart 2014 15:05)
Mi nemamo dovoljno mesa ni za sebe druze nemoj da se primas na glupost pozz iz Vojvodine