Nedelja, 02.03.2014.

23:31

SAD: 6.000 Rusa kontroliše Krim

Rusija ima potpunu operativnu kontrolu nad Krimom, trenutno je tamo 6.000 ruskih vojnika, a stižu pojačanja, rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Izvor: B92

SAD: 6.000 Rusa kontroliše Krim IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Јованчица

pre 10 godina

@DEJA VU - Rusi ce opet proci kao sa Afganistanom gde je oko 1 milion ruskih vojnika ostavilo zivot tamo 1980-1989. Isti scenario ih sledi i u Ukrajini na duge staze.

СССР је изгубио 13310 војника у Авганистану. Показало се да је за грађане то било превише. Ипак, врло је илустративна тврдња колеге DEJA VU-a.То показује колико нам је погрешних, нетачних података утиснуто у свест. Врло занимљиво.

Milance

pre 10 godina

Samo nek uvedu Rusiji sankcije njen odgovor je sledeći diže gas za dve trećine gore Nemackoj, Nemačka prodaje američke obveznice da bi isplatila gas pada dolar,pa će vidimo ko će kome da uvede sankcije.

bane

pre 10 godina

Nema mogućnosti za intervenciju SAD. Ova kriza će samo pokazati da Amerika bez oklevanja napada male i slabe zemlje ali da ume da ustukne pred velikim kakve su Rusija i Kina.
Na kraju će svi izgubiti u ukrajinskoj krizi. Najviše je izgubila Ukrajina, ljudske živote i razaranja a pokazala se i kao nestabilno područje koje nije još dugo za EU integracije. Rusija je još 1954 postala gubitnik poklonivši Krim Ukrajini. Sada ga teško može povratiti bez šireg rata, što Rusi ne žele. SAD i EU gube uverljivost svetskih policajaca jer njihovi lekovi ne deluju na Rusiju.
Najbolje bi bilo da se što pre održe izbori i da izabrana vlast preuzme odgovornost za mir pa kako im bude, imajući u vidu da su prethodnog puta sami izabrali Janukoviča na izborima.

qwak

pre 10 godina

tzv. gospoda amerikanci su poslenji koji bi trebalo da komentarisu necije vojne akcije.
naravno, to se takodje odnosi i na najvece ex kolonijaliste (britance).
malo sam guglao...
istorija americkih intervencija pocine 1798. kada su marinci napali puerto plata, tada francusku teritoriju. do 1899. godine su imali preko 80 intervencija sirom sveta (ukljucujuci i napade na spanske i francuske brodove u karipskom moru). u tom periodu su 'uspeli' da napadnu izmedju ostalih argentinu (iskrcali se u buenos airesu), 2 grcka ostrva, kinu, japan, fidzi, obalu slonovace...
1900. su poceli sa napadom na kinu, a zatim me je stvarno mrzelo da brojim.
ne kazem da su rusi u pravu (nisam dovoljno pratio celu situaciju, pa ne zelim da komentarisem), ali kao i amerikanci svojom snagom pokusavaju da stite 'svoje interese'.

Nikola, spoljno politicki posmatrac

pre 10 godina

Nisam zagovirnik rata, verovarno ga nece ni biti, a ukrajinci treba da se okrenu sami sebi i da batale i EU i Rusiju. u se i u svoje kljuse, sto bi i mi trebali da uradimo.
(gorchilo, 3. mart 2014 03:14)

gorchilo,

nije to tako jednostavno kao sto ti mislis. I ja verujem da nece biti rata iz dva razloga. Ukrajina je vojno preslaba a nema ni morala, bolje receno boje se Rusa. Bude li doslo do sukoba, mozemo ocekivati masovna dezerterstva ukrainskih vojnika i oficira i prelazenje na rusku stranu. Nato zna dobro sta bi njegovo mesanje u konflikt za svet znacilo, pogotovu za Evropu.
Sto se tice tvog komentara da Ukraina treba da se okrene samoj sebi i da treba da batali i EU i Rusiju... Ukraina je samo Rusiji preko 30 milijardi dolara duzna, od toga oko dve milijarde za gas, bez ikakvog izgleda da te pare ikada vrati. Ukraina je bankrot. Kako moze takva jedna drzava da se okrene sebi samoj? To je isto kao kada bi se Srbija okrenula sebi samoj i pri tome crkla pod teretom dugova. Zbog svega toga i ovoliki bes Rusa na Ukrainu. Oni ih hrane, daju im maltene sve za dzabe, a Ukrainci kao hvala koketiraju sa EU, SAD, NATO-om, lokalnim fasistima, retardirarinim, mozda neuracunljivim bokserima. Previse su Ukrainci rizikovali i ulozili u ovu "igru",zato ce na kraju sve izgubiti.

DEJA VU iz 1980-tih

pre 10 godina

Rusi ce opet proci kao sa Afganistanom gde je oko 1 milion ruskih vojnika ostavilo zivot tamo 1980-1989. Isti scenario ih sledi i u Ukrajini na duge staze.

duh sa sekirom

pre 10 godina

...da je Ukrajina bogata naftom i rudama siguran sam da bi joj zapad pomogao i vojno, ovako bice samo usmeno jer nece sutra moci da naplate uvodjenje demokratije...jer rat kosta...

mislite o tome

pre 10 godina

Sta daje ovoj prici cudan ton? Svi zapadni politicari putuju i razgovaraju u Ukrajini dok se Rusiji preti a niko iz zapadne politicke elite ne ide u Moskvu da razgovaraju o mogucem resenju i miru. Mozda je to danas mir , podrzavati jednu stranu stvoriti sukob pa tek onda pricati sa drugom strano. Naravno , mozda i gledamo buduce nobelovce kao sto je EU i njihova izjava po primanju te nagrade "tamo gde smo mi , tu je mir".

koji bezobrazluk

pre 10 godina

Malo preterase zapadni mediji sa anti Ruskom kampanjom. Pogotovo Amerikanci nasli nekom da spocitavaju o ocuvanju suvereniteta drzava. Na nasem primeru se najbolje vidi koliki su to licemeri. Ali da ne tupim vise izguglajte sta ovaj covek kaze a ko ima neka ga doda na tviter
To vam je mnogo realnija slika sta se desava i sta ce se desiti.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Da nije dobro,nije.Koliko ce trajati,videcemo.Sve mi lici na"zamrznuti konflikt".Dugorocno,nece biti dobro za rusiju.Ona je vec sad izlozena teroristickim napadima a kako ce biti dalje nisam siguran.

DinoNYC

pre 10 godina

Prvo da kazem da mi je zao svih onih obicnih, dobrih ljudi (ma koje etnicke grupe) u Ukrajini, ciji su zivoti nazalost nebitni na sahovskoj tabli velikih sila. Dok se veliki igraju bogova na zemlji, obicni ljudi, majke i ocevi strajuju za svoju djecu, za sigurnost svojih porodica. Njihovi svijetovi su preokrenuti tokom ovih nedelja, a oni su ni krivi ni duzni.

Niti SAD niti EU nece uciniti nista osim prazne price, mozda iskljucenja Rusije iz G-8 (sto je samo po sebi nista) i to je to. EU zanimaju bilioni (prljavog) ruskog novca kojeg evropski bankari rado "peru" i ulazu po evropi. EU prica "o ljudskim pravima" ali je beskicmena i nece ugriziti ruski novac radi Ukrajinaca. Jeste, bit ce strogih "izjava" ali nista vise od toga. EU je nazalost zasnovana na kozmetickim vrijednostima i ne vjeruju u to sto pricaju, niti su spremni da zarad navodnih vrijednosti zaista "stanu na crtu."

Amerika sigurno da nece ratovati sa jednom Rusijom zbog jedne Ukrajne. I tu ce biti strogih izjava ali nista vise od toga. Sto je mozda dobro jer bit nas to povelo u nesto strasno i jos vece zlo.

Mozda bi bilo najpametnije da se sami Ukrajinci dogovore bez daljih sukoba. Neka daju Rusiji Krim jer bolje nece moci.

Nadam se, ponavljam, da nece biti oruzanih sukoba, jer u ratovima ne ginu bankari, politicari niti njihova djeca, vec obicni i mali.

Sale BB

pre 10 godina

Mogu samo da gledaju, da se češkaju iza uveta i da donose zaključke. Sami su Putinu stvorili šansu koja se ne propušta. Ostavili su ga samog pred praznim golom. Možda je neko drugi ne bi iskoristio, npr Jeljcin, Gorbačov, ovi naši... ali Putin...

Mojito

pre 10 godina

"Krsenje medjunarodnog prava", kazete gospodjo Merkel? Pa ja sam mislio da realnost na terenu uvek ima prednost ili ipak ne? Zapadni licimuri

Melenci

pre 10 godina

naravno da SAD nece vojno intervenisati sada.Oni prvo razaraju zemlju iznutra kao npr.Egipat pomazuci opoziciju ne hlebom nego oruzjem pa kada se narod medjusobno poubija kada se poruse na stotine objekata kada mrznja zameni razum,tada oni stupaju na scenu kao mirotvorci.Putin nece dozvoliti da se ugroze ruski interesi ni po cenu rata.Tako samo neka izazivaju sukobe sirom sveta,nacice se majstor i za njih kad tad.

dalje

pre 10 godina

Za mene je ovo agresija bez obzira bila to rusija ili amerika! Ne može se ona agresija na nas ocenjivati loša a ova ispravna! Agresija je agresija! Sram da bude rusiju! Pokazali su da nisu ništa bolji od amerike!

veseljko

pre 10 godina

Zasto cena ugleda i imidza? Amerika i NATO su po celoj planeti pravili i prave dzumbus. Pa setite se sta su nama uradili pod plastom demokratije?! Sada kada Rusija stiti svoje gradjane i Putin kaze njet* to je agrtesija. Nije nego. Nije meni Rusija bas po volji ali... Postoje granice kada se ne treba povuci nikako kao i u obicnom zivotu. " Povuci se jednom i svi ce da te gaze". Dosta je bilo prodavanja demos/kratos* po svetu sa mnogo zrtava... Ovde nisam cuo da je neki Ukrajinac poginuo od strane Rusa! Oni decu na nosi ne ubijaju ...zar ne?!!

ivan###

pre 10 godina

iskreno zao mi je narod ukrajne zbog svega sto im se desava.ali mi je drago na neki nacin sto rusi pokazuju snagu pred zapadom i udraju kontru najvecim silama!dosta su oni pod maskom i lazima dokazivali pravdu u svetu!ovo sto njihovi novinari pisu je cista propaganda! kakav milosevic kakvi bakraci...da se ne lazemo!!setite se samo bombardovanja srbije od strane nato pakta i amerike pod nazivom milosrdni andjeo!takav cinizam nije vidjen ni u holivudskim filmovima!!doslo je vreme da postoji neko ko moze da im se suprotstavi i kaze sta misli....najvise zalim sto rusi nisu bili toliko politicki jaki u vreme kada su nas ubijali,otimali zemlju i unazadili za 100 godina,da su tad rusi usli na kosovo mi danas ne bi imali to sto imamo a to je raspad sistema srpske zajednice koja visi o koncu...i sve manje srba na prostoru kosova i metohije!

Liberal

pre 10 godina

Vezite se polecemo!!! Samo da mi opet ne nastradamo jer nismo ni tamo ni vamo. A za obican narod Ukrajine i Krima... Sta da se kaze, bilo kakva iskra iskapace njihovu krv...

gorchilo

pre 10 godina

Vrhunac cinizma i licemersva je izjava drzavnog sekretara SAD da je akcija ruske vojske protivna povelji UN, da je suprotna medjunarodnom pravu i da narusava teritorijalni integritet suverene drzave. Vratite se 15 godina unazad gospodo iz NATO pakta a posebno Amerikanci, pa isto to sto sada pricate primenite. Nisam zagovirnik rata, verovarno ga nece ni biti, a ukrajinci treba da se okrenu sami sebi i da batale i EU i Rusiju. u se i u svoje kljuse, sto bi i mi trebali da uradimo.

dufko

pre 10 godina

Džon Keri se samo izblamirao svojim tvitovanjem - ovo nije način na koji moderna nacija rešava ovakve situacije, to se ne radi invazijom - i - ovo (mogućnost ulaska ruske vojske u UA) su principi 19. veka, tako se ne rešava konflikt 21. veka ... Srećom, mnogi su ga podsetili, uključujući same Amerikance, da njegova nacija i država upravo ovako sprovodi demokratiju po svetu ...

N2

pre 10 godina

A da zamislimo situaciju u kojoj je Meksiko resio da stupi u vojni savez sa Rusijom i da zeli da postavi ruski raketni sistem. Da li bi onda Ameri prihvatili volju naroda Meksika ili bi nasli opravdanje i legitimisali vojnu intervenciju. Previse je zapad zagrizao sa Ukrajinom, a cenu ce da plate Ukrajinci kojih mi je realno veoma zao. Ulazak u EU je jedno, a ulazak u Nato sasvim nesto drugo. Previse se pitaju Nato generali koji i dalje zive u hladnoratovskom svetu i igraju vatrom ne bi li opravdali svoje postojanje.

stefan

pre 10 godina

Cujem Ameri hoce da uvedu Rusiji sankcije, to znaci da cela Evropa ostaje bez gasa?! Onda Rusi mogu da trguju sa Kinom i Japanom...Kako god se okrene Evropa ce da trpi.Nikome Ameri dobro nisu doneli.

neso

pre 10 godina

opet ce neduzan narod gubiti zivote....unistiti ce se sve sto nesto vredi....veliki igraci ce podeliti plen i sve sto nesto vredi i urediti drzavu vratiti mir uvesti demokratiju... uglavnom uvek ista prica samo sad rusi pomazu umesto sad-a.... a vama koji zelite da nato zaratuje sa rusijom ocito nisu dovoljna dva svetska rata.... veliki igraci gledaju samo svoj interes i nemare bas za ljudske zivote...nadam se da ce ukrainci uskoro mirno spavati....

Georg

pre 10 godina

U Rusiju je od decembra 2013 uslo i ostalo (zatrazilo boravak i/ili drzavljanstvo RF) oko 675 hiljada ukrajinskih drzavljana. Inace, ove 'sankcije' nece zaustaviti Rusiju. Mnogo mocniji ljudi od Obame podrzavaju Putina.

Legi

pre 10 godina

Dodje trenutak kada mora da se dela i kada shvatite da corava koka nece ubosti zrno.A dusebriznika ce uvek biti, nista se ne brinite, da vam dodatno zagorcaju donosenje prave odluke.Samo jedna cinjenica stoji da sto se vise ceka sve ce biti teze.

Arsa

pre 10 godina

Gledajmo svoja posla.Kad nesto treba da se kaze, treba da se gleda da li to treba da se kaze uopste, da li MI to treba da kazemo, i da li to treba da kazemo MI bas SADA? Srbija ne treba da izvlaci vise nikakve deblje krajeve, dosta smo naucili valjda preko svojih ledja. Svaki rat je licni rat. Nema mi tu sta da trazimo. Zaobidjite nas svi komplet.

Pantagruel

pre 10 godina

Лицемери. Њима у ствари одговара да Украјина буде подељена и постоји "руска претња". Једино тиме и потребом да од ње "бране угрожену демократску Европу" могу спречити драстично смањење војног буџета САД и кључних чланица НАТО које је планирано за 2015. годину. За неупућене, САД издвајају између 4.7 и 5% за одбрану, а планирано је смањење можда и до 3%. Jасно је да војно-индустријски комплекс неће лако пристати на губитак толиких пара. Зато су и подстакли ову кризу.

Haha

pre 10 godina

Americki politicari tvitaju podrsku, a Rusi cute i napreduju. Zapravo ne znam da li je smesno ili tuzno. Evropa razmatra ostre odgovore, verovatno ce da pocnu da lajkuju americke tvitove, a G8 ce da izbaci Ruse sa liste fb prijatelja. UN ce odmah krenuti da pinuje sve retvitove Kijeva. E moji Ukrajinci, sto bre niste ucili na nasem primeru? Pa nismo mi glupi nego su svetske sile beskrupulozne i amoralne. Ode vam drzava u staro gvozdje, ali nema veze, Britanci su sve snimili na instagramu za buduca pokoljenja, izabrali su sepia filter da dodatno pritisnu Ruse...

lime70

pre 10 godina

Voleo ih da vidim da li će naši da podrže Rusiju, koja zagovara otcepljenje dela suverene zemlje.Svako priča kako mu odgovara u datom momentu. iznenađujuća fleksibilnost međunarodne politike sa svih strana.

Sonja

pre 10 godina

Nadam se da je moguce nepristrasno izvestavanje, odnosno prenosenje realnog stanja u vremenu i prostoru a ne nekakve propagande. Ne moze neko sam sebe da okupira. Ako narod protestvuje i pruza podrsku legalno izabranim demokratski postavljenim vlastima sta je tu sporno? Zamislite da dodje grupa naoruzanih i maskiranih ljudi u centar Vasingtona i da kazu da ce biti ljuti sve dok Obama ne podnese ostavku, sta bi se onda desilo? Ko su teroristi a ko su borci za slobodu? Ko to odredjuje? CNN?

@@@

pre 10 godina

@Mau Vau
A sta bi ti hteo? Treci svetski rat? Nuklearno unistenje sveta? Jel shvatas ti uopste da bi u slucaju rata Rusije i SAD ceo svet bio zbrisan? Milijarde mrtvih?
Sporazumi ne vrede 5 para jer "nije vjera tvrda u jacega", a napad na makar jednog Ruskog vojnika znaci objavi rata Rusiji. To stoji u Ustavu te drzave.
Zna to NATO, i zato su podvili rep.

@

pre 10 godina

Putin treba da zavrne gas Evropi a americke kompanije da istera napolje iz Rusij, a usput da zabrani ruskim kompanijama da posluju sa neprijateljim.
Naravno, to sve treba biti propraceno gomilanjem ruskih tenkova na granici izmedju Ukrajine i Poljske.
Rusija ima alternativu za izvoz, Evropa je ekonomski na kolenima i pukla bi skroz kada ne bi smela da prodaje svoje proizvode Rusiji.
A Rusi vec uveliko prodaju gas i sve ostale proizvode Kini, Indiji itd.
Danas sam bas gledao analizu na CNN-u u kojoj analiticari tvrde da bi Evropa bila na kolenima u slucaju da Rusija njima uvede neku vrstu sankcija.

sale

pre 10 godina

Niko nece ni prstom da mrdne, kakve sankcije gluposti, Ako i bude sankcija Rusija zavrne gas pa onda.... Zato nikom nista, ode krim i to je to.

Sean

pre 10 godina

Tatari nece mrdnuti, posto je RU armija na terenu. Ima njih sirom Rusije. Krim je osvojen bez metka. Vojno gledano, full uspeh. Nebitno. Zapad gubi svakim trenutkom neaktivnosti. Da li je moguce da ce pustiti Ukrajinu niz vodu? Ko god je ziveo u Rusiji zna da su Rusi spremni da plate cenu za tzv. bezbednost. G8? Pa oni ionako preziru zapad, smatraju ih neobrazovanim licemerima. Potreban je mnooooooogo veci pritisak kako bi se postigao pregovaracki potencijal.

лицимур

pre 10 godina

Međunarodna invazija - nadam se da će NATO kazniti rusiju. Iako ne, Tatari će se okrenuti protiv rusa. Eto rusima još jedna Čečnja.
(Bane, 2. mart 2014 23:55)
Пази што ће Татари ишта урадити. Па боље им је да ћуте јер би их ови разбили за један дан. А што се тиче инвазије НАТО-а, то заборави. Та алијанса сме само из ваздуха да напада слабије од себе...

mare

pre 10 godina

Mogucnost uvodjenja sankicija je ravna nuli, cak i ako bi se sankcije uvele to bi imalo slab uticaj na Rusku ekonomiju! Evropa odlicno zna da svaka konfrotacija sa Moskvom moze skupo da je kosta, zato su Nemci protiv bilo kakvih sankcija! Rusija je glavni trgovinski partner EU! Pretnje Kerija su pretnje praznom puskom! Ameri odlicno znaju da im je Rusija neophodna na obuzdavanju Iranskog nuklearnog programa, povlacnja Americkih vojnika iz Avganistana, oko situacije u Siriji! Ovo su pretnje izrecene u ocaju zbog nemogucnosti da se Rusija obuzda! Vise ne ide sve tako glat kao ranije kada su se NATO i Amerika pitali i bukvalno o svemu odlucivali, na sceni su sada Rusija I Kina koje su u ekspanziji tako da je uticaj Amerikanaca ogranicen i to ih najvise boli!

popeye

pre 10 godina

Ко се не сећа, оправдање за бомбардовање Космета и Србије, били су етнички сукоби и хуманитарна катастрофа. Обзиром да сад чујемо од америчких званичника да се дешавају етнички сукоби то сад ваљда значи да руска војска има обавезу и треба да стигне и на исток Украјине, Харков и друге градове, да би се зауставили етнички сукоби и спречила хуманитарна катастрофа (већ 130.000 људи је прешло у Русију из Украјине), зар не?

Mau Vau

pre 10 godina

Amerikanci kao i Englezi nemaju kud.Garantovali su potpisom(1994god)nepovredivost suvereniteta Ukrajine.Potpuno bi izgubili kredibilitet ako okrenu glavu.Postoji i kompleks Minhenskog sporazuma.

popeye

pre 10 godina

Ко се не сећа, оправдање за бомбардовање Космета и Србије, били су етнички сукоби и хуманитарна катастрофа. Обзиром да сад чујемо од америчких званичника да се дешавају етнички сукоби то сад ваљда значи да руска војска има обавезу и треба да стигне и на исток Украјине, Харков и друге градове, да би се зауставили етнички сукоби и спречила хуманитарна катастрофа (већ 130.000 људи је прешло у Русију из Украјине), зар не?

Mau Vau

pre 10 godina

Amerikanci kao i Englezi nemaju kud.Garantovali su potpisom(1994god)nepovredivost suvereniteta Ukrajine.Potpuno bi izgubili kredibilitet ako okrenu glavu.Postoji i kompleks Minhenskog sporazuma.

Mojito

pre 10 godina

"Krsenje medjunarodnog prava", kazete gospodjo Merkel? Pa ja sam mislio da realnost na terenu uvek ima prednost ili ipak ne? Zapadni licimuri

Haha

pre 10 godina

Americki politicari tvitaju podrsku, a Rusi cute i napreduju. Zapravo ne znam da li je smesno ili tuzno. Evropa razmatra ostre odgovore, verovatno ce da pocnu da lajkuju americke tvitove, a G8 ce da izbaci Ruse sa liste fb prijatelja. UN ce odmah krenuti da pinuje sve retvitove Kijeva. E moji Ukrajinci, sto bre niste ucili na nasem primeru? Pa nismo mi glupi nego su svetske sile beskrupulozne i amoralne. Ode vam drzava u staro gvozdje, ali nema veze, Britanci su sve snimili na instagramu za buduca pokoljenja, izabrali su sepia filter da dodatno pritisnu Ruse...

@

pre 10 godina

Putin treba da zavrne gas Evropi a americke kompanije da istera napolje iz Rusij, a usput da zabrani ruskim kompanijama da posluju sa neprijateljim.
Naravno, to sve treba biti propraceno gomilanjem ruskih tenkova na granici izmedju Ukrajine i Poljske.
Rusija ima alternativu za izvoz, Evropa je ekonomski na kolenima i pukla bi skroz kada ne bi smela da prodaje svoje proizvode Rusiji.
A Rusi vec uveliko prodaju gas i sve ostale proizvode Kini, Indiji itd.
Danas sam bas gledao analizu na CNN-u u kojoj analiticari tvrde da bi Evropa bila na kolenima u slucaju da Rusija njima uvede neku vrstu sankcija.

лицимур

pre 10 godina

Međunarodna invazija - nadam se da će NATO kazniti rusiju. Iako ne, Tatari će se okrenuti protiv rusa. Eto rusima još jedna Čečnja.
(Bane, 2. mart 2014 23:55)
Пази што ће Татари ишта урадити. Па боље им је да ћуте јер би их ови разбили за један дан. А што се тиче инвазије НАТО-а, то заборави. Та алијанса сме само из ваздуха да напада слабије од себе...

Sale BB

pre 10 godina

Mogu samo da gledaju, da se češkaju iza uveta i da donose zaključke. Sami su Putinu stvorili šansu koja se ne propušta. Ostavili su ga samog pred praznim golom. Možda je neko drugi ne bi iskoristio, npr Jeljcin, Gorbačov, ovi naši... ali Putin...

DinoNYC

pre 10 godina

Prvo da kazem da mi je zao svih onih obicnih, dobrih ljudi (ma koje etnicke grupe) u Ukrajini, ciji su zivoti nazalost nebitni na sahovskoj tabli velikih sila. Dok se veliki igraju bogova na zemlji, obicni ljudi, majke i ocevi strajuju za svoju djecu, za sigurnost svojih porodica. Njihovi svijetovi su preokrenuti tokom ovih nedelja, a oni su ni krivi ni duzni.

Niti SAD niti EU nece uciniti nista osim prazne price, mozda iskljucenja Rusije iz G-8 (sto je samo po sebi nista) i to je to. EU zanimaju bilioni (prljavog) ruskog novca kojeg evropski bankari rado "peru" i ulazu po evropi. EU prica "o ljudskim pravima" ali je beskicmena i nece ugriziti ruski novac radi Ukrajinaca. Jeste, bit ce strogih "izjava" ali nista vise od toga. EU je nazalost zasnovana na kozmetickim vrijednostima i ne vjeruju u to sto pricaju, niti su spremni da zarad navodnih vrijednosti zaista "stanu na crtu."

Amerika sigurno da nece ratovati sa jednom Rusijom zbog jedne Ukrajne. I tu ce biti strogih izjava ali nista vise od toga. Sto je mozda dobro jer bit nas to povelo u nesto strasno i jos vece zlo.

Mozda bi bilo najpametnije da se sami Ukrajinci dogovore bez daljih sukoba. Neka daju Rusiji Krim jer bolje nece moci.

Nadam se, ponavljam, da nece biti oruzanih sukoba, jer u ratovima ne ginu bankari, politicari niti njihova djeca, vec obicni i mali.

@@@

pre 10 godina

@Mau Vau
A sta bi ti hteo? Treci svetski rat? Nuklearno unistenje sveta? Jel shvatas ti uopste da bi u slucaju rata Rusije i SAD ceo svet bio zbrisan? Milijarde mrtvih?
Sporazumi ne vrede 5 para jer "nije vjera tvrda u jacega", a napad na makar jednog Ruskog vojnika znaci objavi rata Rusiji. To stoji u Ustavu te drzave.
Zna to NATO, i zato su podvili rep.

stefan

pre 10 godina

Cujem Ameri hoce da uvedu Rusiji sankcije, to znaci da cela Evropa ostaje bez gasa?! Onda Rusi mogu da trguju sa Kinom i Japanom...Kako god se okrene Evropa ce da trpi.Nikome Ameri dobro nisu doneli.

mare

pre 10 godina

Mogucnost uvodjenja sankicija je ravna nuli, cak i ako bi se sankcije uvele to bi imalo slab uticaj na Rusku ekonomiju! Evropa odlicno zna da svaka konfrotacija sa Moskvom moze skupo da je kosta, zato su Nemci protiv bilo kakvih sankcija! Rusija je glavni trgovinski partner EU! Pretnje Kerija su pretnje praznom puskom! Ameri odlicno znaju da im je Rusija neophodna na obuzdavanju Iranskog nuklearnog programa, povlacnja Americkih vojnika iz Avganistana, oko situacije u Siriji! Ovo su pretnje izrecene u ocaju zbog nemogucnosti da se Rusija obuzda! Vise ne ide sve tako glat kao ranije kada su se NATO i Amerika pitali i bukvalno o svemu odlucivali, na sceni su sada Rusija I Kina koje su u ekspanziji tako da je uticaj Amerikanaca ogranicen i to ih najvise boli!

N2

pre 10 godina

A da zamislimo situaciju u kojoj je Meksiko resio da stupi u vojni savez sa Rusijom i da zeli da postavi ruski raketni sistem. Da li bi onda Ameri prihvatili volju naroda Meksika ili bi nasli opravdanje i legitimisali vojnu intervenciju. Previse je zapad zagrizao sa Ukrajinom, a cenu ce da plate Ukrajinci kojih mi je realno veoma zao. Ulazak u EU je jedno, a ulazak u Nato sasvim nesto drugo. Previse se pitaju Nato generali koji i dalje zive u hladnoratovskom svetu i igraju vatrom ne bi li opravdali svoje postojanje.

Melenci

pre 10 godina

naravno da SAD nece vojno intervenisati sada.Oni prvo razaraju zemlju iznutra kao npr.Egipat pomazuci opoziciju ne hlebom nego oruzjem pa kada se narod medjusobno poubija kada se poruse na stotine objekata kada mrznja zameni razum,tada oni stupaju na scenu kao mirotvorci.Putin nece dozvoliti da se ugroze ruski interesi ni po cenu rata.Tako samo neka izazivaju sukobe sirom sveta,nacice se majstor i za njih kad tad.

veseljko

pre 10 godina

Zasto cena ugleda i imidza? Amerika i NATO su po celoj planeti pravili i prave dzumbus. Pa setite se sta su nama uradili pod plastom demokratije?! Sada kada Rusija stiti svoje gradjane i Putin kaze njet* to je agrtesija. Nije nego. Nije meni Rusija bas po volji ali... Postoje granice kada se ne treba povuci nikako kao i u obicnom zivotu. " Povuci se jednom i svi ce da te gaze". Dosta je bilo prodavanja demos/kratos* po svetu sa mnogo zrtava... Ovde nisam cuo da je neki Ukrajinac poginuo od strane Rusa! Oni decu na nosi ne ubijaju ...zar ne?!!

Arsa

pre 10 godina

Gledajmo svoja posla.Kad nesto treba da se kaze, treba da se gleda da li to treba da se kaze uopste, da li MI to treba da kazemo, i da li to treba da kazemo MI bas SADA? Srbija ne treba da izvlaci vise nikakve deblje krajeve, dosta smo naucili valjda preko svojih ledja. Svaki rat je licni rat. Nema mi tu sta da trazimo. Zaobidjite nas svi komplet.

Sean

pre 10 godina

Tatari nece mrdnuti, posto je RU armija na terenu. Ima njih sirom Rusije. Krim je osvojen bez metka. Vojno gledano, full uspeh. Nebitno. Zapad gubi svakim trenutkom neaktivnosti. Da li je moguce da ce pustiti Ukrajinu niz vodu? Ko god je ziveo u Rusiji zna da su Rusi spremni da plate cenu za tzv. bezbednost. G8? Pa oni ionako preziru zapad, smatraju ih neobrazovanim licemerima. Potreban je mnooooooogo veci pritisak kako bi se postigao pregovaracki potencijal.

Sonja

pre 10 godina

Nadam se da je moguce nepristrasno izvestavanje, odnosno prenosenje realnog stanja u vremenu i prostoru a ne nekakve propagande. Ne moze neko sam sebe da okupira. Ako narod protestvuje i pruza podrsku legalno izabranim demokratski postavljenim vlastima sta je tu sporno? Zamislite da dodje grupa naoruzanih i maskiranih ljudi u centar Vasingtona i da kazu da ce biti ljuti sve dok Obama ne podnese ostavku, sta bi se onda desilo? Ko su teroristi a ko su borci za slobodu? Ko to odredjuje? CNN?

Georg

pre 10 godina

U Rusiju je od decembra 2013 uslo i ostalo (zatrazilo boravak i/ili drzavljanstvo RF) oko 675 hiljada ukrajinskih drzavljana. Inace, ove 'sankcije' nece zaustaviti Rusiju. Mnogo mocniji ljudi od Obame podrzavaju Putina.

Pantagruel

pre 10 godina

Лицемери. Њима у ствари одговара да Украјина буде подељена и постоји "руска претња". Једино тиме и потребом да од ње "бране угрожену демократску Европу" могу спречити драстично смањење војног буџета САД и кључних чланица НАТО које је планирано за 2015. годину. За неупућене, САД издвајају између 4.7 и 5% за одбрану, а планирано је смањење можда и до 3%. Jасно је да војно-индустријски комплекс неће лако пристати на губитак толиких пара. Зато су и подстакли ову кризу.

gorchilo

pre 10 godina

Vrhunac cinizma i licemersva je izjava drzavnog sekretara SAD da je akcija ruske vojske protivna povelji UN, da je suprotna medjunarodnom pravu i da narusava teritorijalni integritet suverene drzave. Vratite se 15 godina unazad gospodo iz NATO pakta a posebno Amerikanci, pa isto to sto sada pricate primenite. Nisam zagovirnik rata, verovarno ga nece ni biti, a ukrajinci treba da se okrenu sami sebi i da batale i EU i Rusiju. u se i u svoje kljuse, sto bi i mi trebali da uradimo.

sale

pre 10 godina

Niko nece ni prstom da mrdne, kakve sankcije gluposti, Ako i bude sankcija Rusija zavrne gas pa onda.... Zato nikom nista, ode krim i to je to.

ivan###

pre 10 godina

iskreno zao mi je narod ukrajne zbog svega sto im se desava.ali mi je drago na neki nacin sto rusi pokazuju snagu pred zapadom i udraju kontru najvecim silama!dosta su oni pod maskom i lazima dokazivali pravdu u svetu!ovo sto njihovi novinari pisu je cista propaganda! kakav milosevic kakvi bakraci...da se ne lazemo!!setite se samo bombardovanja srbije od strane nato pakta i amerike pod nazivom milosrdni andjeo!takav cinizam nije vidjen ni u holivudskim filmovima!!doslo je vreme da postoji neko ko moze da im se suprotstavi i kaze sta misli....najvise zalim sto rusi nisu bili toliko politicki jaki u vreme kada su nas ubijali,otimali zemlju i unazadili za 100 godina,da su tad rusi usli na kosovo mi danas ne bi imali to sto imamo a to je raspad sistema srpske zajednice koja visi o koncu...i sve manje srba na prostoru kosova i metohije!

dufko

pre 10 godina

Džon Keri se samo izblamirao svojim tvitovanjem - ovo nije način na koji moderna nacija rešava ovakve situacije, to se ne radi invazijom - i - ovo (mogućnost ulaska ruske vojske u UA) su principi 19. veka, tako se ne rešava konflikt 21. veka ... Srećom, mnogi su ga podsetili, uključujući same Amerikance, da njegova nacija i država upravo ovako sprovodi demokratiju po svetu ...

mislite o tome

pre 10 godina

Sta daje ovoj prici cudan ton? Svi zapadni politicari putuju i razgovaraju u Ukrajini dok se Rusiji preti a niko iz zapadne politicke elite ne ide u Moskvu da razgovaraju o mogucem resenju i miru. Mozda je to danas mir , podrzavati jednu stranu stvoriti sukob pa tek onda pricati sa drugom strano. Naravno , mozda i gledamo buduce nobelovce kao sto je EU i njihova izjava po primanju te nagrade "tamo gde smo mi , tu je mir".

Nikola, spoljno politicki posmatrac

pre 10 godina

Nisam zagovirnik rata, verovarno ga nece ni biti, a ukrajinci treba da se okrenu sami sebi i da batale i EU i Rusiju. u se i u svoje kljuse, sto bi i mi trebali da uradimo.
(gorchilo, 3. mart 2014 03:14)

gorchilo,

nije to tako jednostavno kao sto ti mislis. I ja verujem da nece biti rata iz dva razloga. Ukrajina je vojno preslaba a nema ni morala, bolje receno boje se Rusa. Bude li doslo do sukoba, mozemo ocekivati masovna dezerterstva ukrainskih vojnika i oficira i prelazenje na rusku stranu. Nato zna dobro sta bi njegovo mesanje u konflikt za svet znacilo, pogotovu za Evropu.
Sto se tice tvog komentara da Ukraina treba da se okrene samoj sebi i da treba da batali i EU i Rusiju... Ukraina je samo Rusiji preko 30 milijardi dolara duzna, od toga oko dve milijarde za gas, bez ikakvog izgleda da te pare ikada vrati. Ukraina je bankrot. Kako moze takva jedna drzava da se okrene sebi samoj? To je isto kao kada bi se Srbija okrenula sebi samoj i pri tome crkla pod teretom dugova. Zbog svega toga i ovoliki bes Rusa na Ukrainu. Oni ih hrane, daju im maltene sve za dzabe, a Ukrainci kao hvala koketiraju sa EU, SAD, NATO-om, lokalnim fasistima, retardirarinim, mozda neuracunljivim bokserima. Previse su Ukrainci rizikovali i ulozili u ovu "igru",zato ce na kraju sve izgubiti.

qwak

pre 10 godina

tzv. gospoda amerikanci su poslenji koji bi trebalo da komentarisu necije vojne akcije.
naravno, to se takodje odnosi i na najvece ex kolonijaliste (britance).
malo sam guglao...
istorija americkih intervencija pocine 1798. kada su marinci napali puerto plata, tada francusku teritoriju. do 1899. godine su imali preko 80 intervencija sirom sveta (ukljucujuci i napade na spanske i francuske brodove u karipskom moru). u tom periodu su 'uspeli' da napadnu izmedju ostalih argentinu (iskrcali se u buenos airesu), 2 grcka ostrva, kinu, japan, fidzi, obalu slonovace...
1900. su poceli sa napadom na kinu, a zatim me je stvarno mrzelo da brojim.
ne kazem da su rusi u pravu (nisam dovoljno pratio celu situaciju, pa ne zelim da komentarisem), ali kao i amerikanci svojom snagom pokusavaju da stite 'svoje interese'.

neso

pre 10 godina

opet ce neduzan narod gubiti zivote....unistiti ce se sve sto nesto vredi....veliki igraci ce podeliti plen i sve sto nesto vredi i urediti drzavu vratiti mir uvesti demokratiju... uglavnom uvek ista prica samo sad rusi pomazu umesto sad-a.... a vama koji zelite da nato zaratuje sa rusijom ocito nisu dovoljna dva svetska rata.... veliki igraci gledaju samo svoj interes i nemare bas za ljudske zivote...nadam se da ce ukrainci uskoro mirno spavati....

koji bezobrazluk

pre 10 godina

Malo preterase zapadni mediji sa anti Ruskom kampanjom. Pogotovo Amerikanci nasli nekom da spocitavaju o ocuvanju suvereniteta drzava. Na nasem primeru se najbolje vidi koliki su to licemeri. Ali da ne tupim vise izguglajte sta ovaj covek kaze a ko ima neka ga doda na tviter
To vam je mnogo realnija slika sta se desava i sta ce se desiti.

lime70

pre 10 godina

Voleo ih da vidim da li će naši da podrže Rusiju, koja zagovara otcepljenje dela suverene zemlje.Svako priča kako mu odgovara u datom momentu. iznenađujuća fleksibilnost međunarodne politike sa svih strana.

dalje

pre 10 godina

Za mene je ovo agresija bez obzira bila to rusija ili amerika! Ne može se ona agresija na nas ocenjivati loša a ova ispravna! Agresija je agresija! Sram da bude rusiju! Pokazali su da nisu ništa bolji od amerike!

Liberal

pre 10 godina

Vezite se polecemo!!! Samo da mi opet ne nastradamo jer nismo ni tamo ni vamo. A za obican narod Ukrajine i Krima... Sta da se kaze, bilo kakva iskra iskapace njihovu krv...

duh sa sekirom

pre 10 godina

...da je Ukrajina bogata naftom i rudama siguran sam da bi joj zapad pomogao i vojno, ovako bice samo usmeno jer nece sutra moci da naplate uvodjenje demokratije...jer rat kosta...

bane

pre 10 godina

Nema mogućnosti za intervenciju SAD. Ova kriza će samo pokazati da Amerika bez oklevanja napada male i slabe zemlje ali da ume da ustukne pred velikim kakve su Rusija i Kina.
Na kraju će svi izgubiti u ukrajinskoj krizi. Najviše je izgubila Ukrajina, ljudske živote i razaranja a pokazala se i kao nestabilno područje koje nije još dugo za EU integracije. Rusija je još 1954 postala gubitnik poklonivši Krim Ukrajini. Sada ga teško može povratiti bez šireg rata, što Rusi ne žele. SAD i EU gube uverljivost svetskih policajaca jer njihovi lekovi ne deluju na Rusiju.
Najbolje bi bilo da se što pre održe izbori i da izabrana vlast preuzme odgovornost za mir pa kako im bude, imajući u vidu da su prethodnog puta sami izabrali Janukoviča na izborima.

Јованчица

pre 10 godina

@DEJA VU - Rusi ce opet proci kao sa Afganistanom gde je oko 1 milion ruskih vojnika ostavilo zivot tamo 1980-1989. Isti scenario ih sledi i u Ukrajini na duge staze.

СССР је изгубио 13310 војника у Авганистану. Показало се да је за грађане то било превише. Ипак, врло је илустративна тврдња колеге DEJA VU-a.То показује колико нам је погрешних, нетачних података утиснуто у свест. Врло занимљиво.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Da nije dobro,nije.Koliko ce trajati,videcemo.Sve mi lici na"zamrznuti konflikt".Dugorocno,nece biti dobro za rusiju.Ona je vec sad izlozena teroristickim napadima a kako ce biti dalje nisam siguran.

Milance

pre 10 godina

Samo nek uvedu Rusiji sankcije njen odgovor je sledeći diže gas za dve trećine gore Nemackoj, Nemačka prodaje američke obveznice da bi isplatila gas pada dolar,pa će vidimo ko će kome da uvede sankcije.

Legi

pre 10 godina

Dodje trenutak kada mora da se dela i kada shvatite da corava koka nece ubosti zrno.A dusebriznika ce uvek biti, nista se ne brinite, da vam dodatno zagorcaju donosenje prave odluke.Samo jedna cinjenica stoji da sto se vise ceka sve ce biti teze.

DEJA VU iz 1980-tih

pre 10 godina

Rusi ce opet proci kao sa Afganistanom gde je oko 1 milion ruskih vojnika ostavilo zivot tamo 1980-1989. Isti scenario ih sledi i u Ukrajini na duge staze.

Mau Vau

pre 10 godina

Amerikanci kao i Englezi nemaju kud.Garantovali su potpisom(1994god)nepovredivost suvereniteta Ukrajine.Potpuno bi izgubili kredibilitet ako okrenu glavu.Postoji i kompleks Minhenskog sporazuma.

dalje

pre 10 godina

Za mene je ovo agresija bez obzira bila to rusija ili amerika! Ne može se ona agresija na nas ocenjivati loša a ova ispravna! Agresija je agresija! Sram da bude rusiju! Pokazali su da nisu ništa bolji od amerike!

popeye

pre 10 godina

Ко се не сећа, оправдање за бомбардовање Космета и Србије, били су етнички сукоби и хуманитарна катастрофа. Обзиром да сад чујемо од америчких званичника да се дешавају етнички сукоби то сад ваљда значи да руска војска има обавезу и треба да стигне и на исток Украјине, Харков и друге градове, да би се зауставили етнички сукоби и спречила хуманитарна катастрофа (већ 130.000 људи је прешло у Русију из Украјине), зар не?

mujcinovic salih

pre 10 godina

Da nije dobro,nije.Koliko ce trajati,videcemo.Sve mi lici na"zamrznuti konflikt".Dugorocno,nece biti dobro za rusiju.Ona je vec sad izlozena teroristickim napadima a kako ce biti dalje nisam siguran.

DEJA VU iz 1980-tih

pre 10 godina

Rusi ce opet proci kao sa Afganistanom gde je oko 1 milion ruskih vojnika ostavilo zivot tamo 1980-1989. Isti scenario ih sledi i u Ukrajini na duge staze.

@

pre 10 godina

Putin treba da zavrne gas Evropi a americke kompanije da istera napolje iz Rusij, a usput da zabrani ruskim kompanijama da posluju sa neprijateljim.
Naravno, to sve treba biti propraceno gomilanjem ruskih tenkova na granici izmedju Ukrajine i Poljske.
Rusija ima alternativu za izvoz, Evropa je ekonomski na kolenima i pukla bi skroz kada ne bi smela da prodaje svoje proizvode Rusiji.
A Rusi vec uveliko prodaju gas i sve ostale proizvode Kini, Indiji itd.
Danas sam bas gledao analizu na CNN-u u kojoj analiticari tvrde da bi Evropa bila na kolenima u slucaju da Rusija njima uvede neku vrstu sankcija.

lime70

pre 10 godina

Voleo ih da vidim da li će naši da podrže Rusiju, koja zagovara otcepljenje dela suverene zemlje.Svako priča kako mu odgovara u datom momentu. iznenađujuća fleksibilnost međunarodne politike sa svih strana.

лицимур

pre 10 godina

Međunarodna invazija - nadam se da će NATO kazniti rusiju. Iako ne, Tatari će se okrenuti protiv rusa. Eto rusima još jedna Čečnja.
(Bane, 2. mart 2014 23:55)
Пази што ће Татари ишта урадити. Па боље им је да ћуте јер би их ови разбили за један дан. А што се тиче инвазије НАТО-а, то заборави. Та алијанса сме само из ваздуха да напада слабије од себе...

Georg

pre 10 godina

U Rusiju je od decembra 2013 uslo i ostalo (zatrazilo boravak i/ili drzavljanstvo RF) oko 675 hiljada ukrajinskih drzavljana. Inace, ove 'sankcije' nece zaustaviti Rusiju. Mnogo mocniji ljudi od Obame podrzavaju Putina.

Sale BB

pre 10 godina

Mogu samo da gledaju, da se češkaju iza uveta i da donose zaključke. Sami su Putinu stvorili šansu koja se ne propušta. Ostavili su ga samog pred praznim golom. Možda je neko drugi ne bi iskoristio, npr Jeljcin, Gorbačov, ovi naši... ali Putin...

veseljko

pre 10 godina

Zasto cena ugleda i imidza? Amerika i NATO su po celoj planeti pravili i prave dzumbus. Pa setite se sta su nama uradili pod plastom demokratije?! Sada kada Rusija stiti svoje gradjane i Putin kaze njet* to je agrtesija. Nije nego. Nije meni Rusija bas po volji ali... Postoje granice kada se ne treba povuci nikako kao i u obicnom zivotu. " Povuci se jednom i svi ce da te gaze". Dosta je bilo prodavanja demos/kratos* po svetu sa mnogo zrtava... Ovde nisam cuo da je neki Ukrajinac poginuo od strane Rusa! Oni decu na nosi ne ubijaju ...zar ne?!!

Mojito

pre 10 godina

"Krsenje medjunarodnog prava", kazete gospodjo Merkel? Pa ja sam mislio da realnost na terenu uvek ima prednost ili ipak ne? Zapadni licimuri

koji bezobrazluk

pre 10 godina

Malo preterase zapadni mediji sa anti Ruskom kampanjom. Pogotovo Amerikanci nasli nekom da spocitavaju o ocuvanju suvereniteta drzava. Na nasem primeru se najbolje vidi koliki su to licemeri. Ali da ne tupim vise izguglajte sta ovaj covek kaze a ko ima neka ga doda na tviter
To vam je mnogo realnija slika sta se desava i sta ce se desiti.

stefan

pre 10 godina

Cujem Ameri hoce da uvedu Rusiji sankcije, to znaci da cela Evropa ostaje bez gasa?! Onda Rusi mogu da trguju sa Kinom i Japanom...Kako god se okrene Evropa ce da trpi.Nikome Ameri dobro nisu doneli.

ivan###

pre 10 godina

iskreno zao mi je narod ukrajne zbog svega sto im se desava.ali mi je drago na neki nacin sto rusi pokazuju snagu pred zapadom i udraju kontru najvecim silama!dosta su oni pod maskom i lazima dokazivali pravdu u svetu!ovo sto njihovi novinari pisu je cista propaganda! kakav milosevic kakvi bakraci...da se ne lazemo!!setite se samo bombardovanja srbije od strane nato pakta i amerike pod nazivom milosrdni andjeo!takav cinizam nije vidjen ni u holivudskim filmovima!!doslo je vreme da postoji neko ko moze da im se suprotstavi i kaze sta misli....najvise zalim sto rusi nisu bili toliko politicki jaki u vreme kada su nas ubijali,otimali zemlju i unazadili za 100 godina,da su tad rusi usli na kosovo mi danas ne bi imali to sto imamo a to je raspad sistema srpske zajednice koja visi o koncu...i sve manje srba na prostoru kosova i metohije!

Јованчица

pre 10 godina

@DEJA VU - Rusi ce opet proci kao sa Afganistanom gde je oko 1 milion ruskih vojnika ostavilo zivot tamo 1980-1989. Isti scenario ih sledi i u Ukrajini na duge staze.

СССР је изгубио 13310 војника у Авганистану. Показало се да је за грађане то било превише. Ипак, врло је илустративна тврдња колеге DEJA VU-a.То показује колико нам је погрешних, нетачних података утиснуто у свест. Врло занимљиво.

@@@

pre 10 godina

@Mau Vau
A sta bi ti hteo? Treci svetski rat? Nuklearno unistenje sveta? Jel shvatas ti uopste da bi u slucaju rata Rusije i SAD ceo svet bio zbrisan? Milijarde mrtvih?
Sporazumi ne vrede 5 para jer "nije vjera tvrda u jacega", a napad na makar jednog Ruskog vojnika znaci objavi rata Rusiji. To stoji u Ustavu te drzave.
Zna to NATO, i zato su podvili rep.

mare

pre 10 godina

Mogucnost uvodjenja sankicija je ravna nuli, cak i ako bi se sankcije uvele to bi imalo slab uticaj na Rusku ekonomiju! Evropa odlicno zna da svaka konfrotacija sa Moskvom moze skupo da je kosta, zato su Nemci protiv bilo kakvih sankcija! Rusija je glavni trgovinski partner EU! Pretnje Kerija su pretnje praznom puskom! Ameri odlicno znaju da im je Rusija neophodna na obuzdavanju Iranskog nuklearnog programa, povlacnja Americkih vojnika iz Avganistana, oko situacije u Siriji! Ovo su pretnje izrecene u ocaju zbog nemogucnosti da se Rusija obuzda! Vise ne ide sve tako glat kao ranije kada su se NATO i Amerika pitali i bukvalno o svemu odlucivali, na sceni su sada Rusija I Kina koje su u ekspanziji tako da je uticaj Amerikanaca ogranicen i to ih najvise boli!

Arsa

pre 10 godina

Gledajmo svoja posla.Kad nesto treba da se kaze, treba da se gleda da li to treba da se kaze uopste, da li MI to treba da kazemo, i da li to treba da kazemo MI bas SADA? Srbija ne treba da izvlaci vise nikakve deblje krajeve, dosta smo naucili valjda preko svojih ledja. Svaki rat je licni rat. Nema mi tu sta da trazimo. Zaobidjite nas svi komplet.

duh sa sekirom

pre 10 godina

...da je Ukrajina bogata naftom i rudama siguran sam da bi joj zapad pomogao i vojno, ovako bice samo usmeno jer nece sutra moci da naplate uvodjenje demokratije...jer rat kosta...

Pantagruel

pre 10 godina

Лицемери. Њима у ствари одговара да Украјина буде подељена и постоји "руска претња". Једино тиме и потребом да од ње "бране угрожену демократску Европу" могу спречити драстично смањење војног буџета САД и кључних чланица НАТО које је планирано за 2015. годину. За неупућене, САД издвајају између 4.7 и 5% за одбрану, а планирано је смањење можда и до 3%. Jасно је да војно-индустријски комплекс неће лако пристати на губитак толиких пара. Зато су и подстакли ову кризу.

sale

pre 10 godina

Niko nece ni prstom da mrdne, kakve sankcije gluposti, Ako i bude sankcija Rusija zavrne gas pa onda.... Zato nikom nista, ode krim i to je to.

Melenci

pre 10 godina

naravno da SAD nece vojno intervenisati sada.Oni prvo razaraju zemlju iznutra kao npr.Egipat pomazuci opoziciju ne hlebom nego oruzjem pa kada se narod medjusobno poubija kada se poruse na stotine objekata kada mrznja zameni razum,tada oni stupaju na scenu kao mirotvorci.Putin nece dozvoliti da se ugroze ruski interesi ni po cenu rata.Tako samo neka izazivaju sukobe sirom sveta,nacice se majstor i za njih kad tad.

Sean

pre 10 godina

Tatari nece mrdnuti, posto je RU armija na terenu. Ima njih sirom Rusije. Krim je osvojen bez metka. Vojno gledano, full uspeh. Nebitno. Zapad gubi svakim trenutkom neaktivnosti. Da li je moguce da ce pustiti Ukrajinu niz vodu? Ko god je ziveo u Rusiji zna da su Rusi spremni da plate cenu za tzv. bezbednost. G8? Pa oni ionako preziru zapad, smatraju ih neobrazovanim licemerima. Potreban je mnooooooogo veci pritisak kako bi se postigao pregovaracki potencijal.

neso

pre 10 godina

opet ce neduzan narod gubiti zivote....unistiti ce se sve sto nesto vredi....veliki igraci ce podeliti plen i sve sto nesto vredi i urediti drzavu vratiti mir uvesti demokratiju... uglavnom uvek ista prica samo sad rusi pomazu umesto sad-a.... a vama koji zelite da nato zaratuje sa rusijom ocito nisu dovoljna dva svetska rata.... veliki igraci gledaju samo svoj interes i nemare bas za ljudske zivote...nadam se da ce ukrainci uskoro mirno spavati....

mislite o tome

pre 10 godina

Sta daje ovoj prici cudan ton? Svi zapadni politicari putuju i razgovaraju u Ukrajini dok se Rusiji preti a niko iz zapadne politicke elite ne ide u Moskvu da razgovaraju o mogucem resenju i miru. Mozda je to danas mir , podrzavati jednu stranu stvoriti sukob pa tek onda pricati sa drugom strano. Naravno , mozda i gledamo buduce nobelovce kao sto je EU i njihova izjava po primanju te nagrade "tamo gde smo mi , tu je mir".

Sonja

pre 10 godina

Nadam se da je moguce nepristrasno izvestavanje, odnosno prenosenje realnog stanja u vremenu i prostoru a ne nekakve propagande. Ne moze neko sam sebe da okupira. Ako narod protestvuje i pruza podrsku legalno izabranim demokratski postavljenim vlastima sta je tu sporno? Zamislite da dodje grupa naoruzanih i maskiranih ljudi u centar Vasingtona i da kazu da ce biti ljuti sve dok Obama ne podnese ostavku, sta bi se onda desilo? Ko su teroristi a ko su borci za slobodu? Ko to odredjuje? CNN?

N2

pre 10 godina

A da zamislimo situaciju u kojoj je Meksiko resio da stupi u vojni savez sa Rusijom i da zeli da postavi ruski raketni sistem. Da li bi onda Ameri prihvatili volju naroda Meksika ili bi nasli opravdanje i legitimisali vojnu intervenciju. Previse je zapad zagrizao sa Ukrajinom, a cenu ce da plate Ukrajinci kojih mi je realno veoma zao. Ulazak u EU je jedno, a ulazak u Nato sasvim nesto drugo. Previse se pitaju Nato generali koji i dalje zive u hladnoratovskom svetu i igraju vatrom ne bi li opravdali svoje postojanje.

dufko

pre 10 godina

Džon Keri se samo izblamirao svojim tvitovanjem - ovo nije način na koji moderna nacija rešava ovakve situacije, to se ne radi invazijom - i - ovo (mogućnost ulaska ruske vojske u UA) su principi 19. veka, tako se ne rešava konflikt 21. veka ... Srećom, mnogi su ga podsetili, uključujući same Amerikance, da njegova nacija i država upravo ovako sprovodi demokratiju po svetu ...

Haha

pre 10 godina

Americki politicari tvitaju podrsku, a Rusi cute i napreduju. Zapravo ne znam da li je smesno ili tuzno. Evropa razmatra ostre odgovore, verovatno ce da pocnu da lajkuju americke tvitove, a G8 ce da izbaci Ruse sa liste fb prijatelja. UN ce odmah krenuti da pinuje sve retvitove Kijeva. E moji Ukrajinci, sto bre niste ucili na nasem primeru? Pa nismo mi glupi nego su svetske sile beskrupulozne i amoralne. Ode vam drzava u staro gvozdje, ali nema veze, Britanci su sve snimili na instagramu za buduca pokoljenja, izabrali su sepia filter da dodatno pritisnu Ruse...

Liberal

pre 10 godina

Vezite se polecemo!!! Samo da mi opet ne nastradamo jer nismo ni tamo ni vamo. A za obican narod Ukrajine i Krima... Sta da se kaze, bilo kakva iskra iskapace njihovu krv...

DinoNYC

pre 10 godina

Prvo da kazem da mi je zao svih onih obicnih, dobrih ljudi (ma koje etnicke grupe) u Ukrajini, ciji su zivoti nazalost nebitni na sahovskoj tabli velikih sila. Dok se veliki igraju bogova na zemlji, obicni ljudi, majke i ocevi strajuju za svoju djecu, za sigurnost svojih porodica. Njihovi svijetovi su preokrenuti tokom ovih nedelja, a oni su ni krivi ni duzni.

Niti SAD niti EU nece uciniti nista osim prazne price, mozda iskljucenja Rusije iz G-8 (sto je samo po sebi nista) i to je to. EU zanimaju bilioni (prljavog) ruskog novca kojeg evropski bankari rado "peru" i ulazu po evropi. EU prica "o ljudskim pravima" ali je beskicmena i nece ugriziti ruski novac radi Ukrajinaca. Jeste, bit ce strogih "izjava" ali nista vise od toga. EU je nazalost zasnovana na kozmetickim vrijednostima i ne vjeruju u to sto pricaju, niti su spremni da zarad navodnih vrijednosti zaista "stanu na crtu."

Amerika sigurno da nece ratovati sa jednom Rusijom zbog jedne Ukrajne. I tu ce biti strogih izjava ali nista vise od toga. Sto je mozda dobro jer bit nas to povelo u nesto strasno i jos vece zlo.

Mozda bi bilo najpametnije da se sami Ukrajinci dogovore bez daljih sukoba. Neka daju Rusiji Krim jer bolje nece moci.

Nadam se, ponavljam, da nece biti oruzanih sukoba, jer u ratovima ne ginu bankari, politicari niti njihova djeca, vec obicni i mali.

gorchilo

pre 10 godina

Vrhunac cinizma i licemersva je izjava drzavnog sekretara SAD da je akcija ruske vojske protivna povelji UN, da je suprotna medjunarodnom pravu i da narusava teritorijalni integritet suverene drzave. Vratite se 15 godina unazad gospodo iz NATO pakta a posebno Amerikanci, pa isto to sto sada pricate primenite. Nisam zagovirnik rata, verovarno ga nece ni biti, a ukrajinci treba da se okrenu sami sebi i da batale i EU i Rusiju. u se i u svoje kljuse, sto bi i mi trebali da uradimo.

Nikola, spoljno politicki posmatrac

pre 10 godina

Nisam zagovirnik rata, verovarno ga nece ni biti, a ukrajinci treba da se okrenu sami sebi i da batale i EU i Rusiju. u se i u svoje kljuse, sto bi i mi trebali da uradimo.
(gorchilo, 3. mart 2014 03:14)

gorchilo,

nije to tako jednostavno kao sto ti mislis. I ja verujem da nece biti rata iz dva razloga. Ukrajina je vojno preslaba a nema ni morala, bolje receno boje se Rusa. Bude li doslo do sukoba, mozemo ocekivati masovna dezerterstva ukrainskih vojnika i oficira i prelazenje na rusku stranu. Nato zna dobro sta bi njegovo mesanje u konflikt za svet znacilo, pogotovu za Evropu.
Sto se tice tvog komentara da Ukraina treba da se okrene samoj sebi i da treba da batali i EU i Rusiju... Ukraina je samo Rusiji preko 30 milijardi dolara duzna, od toga oko dve milijarde za gas, bez ikakvog izgleda da te pare ikada vrati. Ukraina je bankrot. Kako moze takva jedna drzava da se okrene sebi samoj? To je isto kao kada bi se Srbija okrenula sebi samoj i pri tome crkla pod teretom dugova. Zbog svega toga i ovoliki bes Rusa na Ukrainu. Oni ih hrane, daju im maltene sve za dzabe, a Ukrainci kao hvala koketiraju sa EU, SAD, NATO-om, lokalnim fasistima, retardirarinim, mozda neuracunljivim bokserima. Previse su Ukrainci rizikovali i ulozili u ovu "igru",zato ce na kraju sve izgubiti.

qwak

pre 10 godina

tzv. gospoda amerikanci su poslenji koji bi trebalo da komentarisu necije vojne akcije.
naravno, to se takodje odnosi i na najvece ex kolonijaliste (britance).
malo sam guglao...
istorija americkih intervencija pocine 1798. kada su marinci napali puerto plata, tada francusku teritoriju. do 1899. godine su imali preko 80 intervencija sirom sveta (ukljucujuci i napade na spanske i francuske brodove u karipskom moru). u tom periodu su 'uspeli' da napadnu izmedju ostalih argentinu (iskrcali se u buenos airesu), 2 grcka ostrva, kinu, japan, fidzi, obalu slonovace...
1900. su poceli sa napadom na kinu, a zatim me je stvarno mrzelo da brojim.
ne kazem da su rusi u pravu (nisam dovoljno pratio celu situaciju, pa ne zelim da komentarisem), ali kao i amerikanci svojom snagom pokusavaju da stite 'svoje interese'.

Milance

pre 10 godina

Samo nek uvedu Rusiji sankcije njen odgovor je sledeći diže gas za dve trećine gore Nemackoj, Nemačka prodaje američke obveznice da bi isplatila gas pada dolar,pa će vidimo ko će kome da uvede sankcije.

Legi

pre 10 godina

Dodje trenutak kada mora da se dela i kada shvatite da corava koka nece ubosti zrno.A dusebriznika ce uvek biti, nista se ne brinite, da vam dodatno zagorcaju donosenje prave odluke.Samo jedna cinjenica stoji da sto se vise ceka sve ce biti teze.

bane

pre 10 godina

Nema mogućnosti za intervenciju SAD. Ova kriza će samo pokazati da Amerika bez oklevanja napada male i slabe zemlje ali da ume da ustukne pred velikim kakve su Rusija i Kina.
Na kraju će svi izgubiti u ukrajinskoj krizi. Najviše je izgubila Ukrajina, ljudske živote i razaranja a pokazala se i kao nestabilno područje koje nije još dugo za EU integracije. Rusija je još 1954 postala gubitnik poklonivši Krim Ukrajini. Sada ga teško može povratiti bez šireg rata, što Rusi ne žele. SAD i EU gube uverljivost svetskih policajaca jer njihovi lekovi ne deluju na Rusiju.
Najbolje bi bilo da se što pre održe izbori i da izabrana vlast preuzme odgovornost za mir pa kako im bude, imajući u vidu da su prethodnog puta sami izabrali Janukoviča na izborima.