Nedelja, 02.03.2014.

22:27

Merkel: Rusi krše međunarodno pravo

Nemačka kancelarka Angela Merkel ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je prebacila da "neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu krši međunarodno pravo".

Izvor: Beta

Merkel: Rusi krše meðunarodno pravo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Mladen Mladenović

pre 10 godina

A meni je muka od ovih kompleksaša koji pate od kompleksa niže vrednosti pa smatraju da Srbija nije vredna ničega, pa čak ni poredjenja?! Da li bi trebalo više da nas intersuje pitanje Bušmana ili nekog drugog naroda, kako bismo bili "veliki" narod?! Pravo, medjunarodne norme, kao i Povelja UN su po prvi put prekršeni na jednoj evropskoj državi, koja se zove Srbija. Zar je sramora pomenuti tudju sramotu samo zato što se radi o Nemcima ili Amerikancima?!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Po kom to medjunarodnom "pravu" je nasilni puč protiv legitimne, demokratski izabrane vlade zakonit i dozvoljen?

Jel' to po medjunarodnom siledzijskom zakonu?

Boson

pre 10 godina

Merkel je pobrojala konkretne medjunarodne ugovore koje je potpisala Rusija
a koje je prekrsio Putin.Izgovor zastite gradjana Ukrajine koji govore ruski je nacisticki.Te ljude niko nije napadao.1938 Hitler je isto rekao za aneksiju Ceske Sudetenland regiju naseljenu gradjanima Ceske koji govore Ruski.Ovo je pocetak novog hladnog rata koji Rusija nema sanse da dobije.

idemo dalje

pre 10 godina

Merkelova je morala da se uključi u ovu priču na insistiranje SAD-a.Zbog male trgovinske razmene između Rusije i Amerike,svaka pretnja sankcijama od strane Amera ne bi imala dejstvo.A videli smo prethodnih dana da je Britanija zauzela najodlučniji stav po pitanju suprostavljanja Rusiji kada su u pitanju članice EU.To je zanimljivo jer Nemačka zadnjih godina dominira u EU.Zato je Vašington izvršio pritisak na Nemačku koja samo sa Kinom ima veću trgovinsku razmenu,od one sa Rusijom.Naravno da neće doći do sankcija Nemačke,jer bi to bilo pogubno po njenu privredu,koja zavisi od Ruskog gasa(kao i cela istočna i srednja Evropa)i izvoza industrjskih proizvoda u Rusiju.

Ivan

pre 10 godina

Ja sam za to da mi gledamo svoja posla...da se ne razbacujemo sa stavovima i dajemo sulude ideje nasim vec i ovako suludim politicarima. Vreme je da Srbija ne izvlaci nikakve pouke ni deblje krajeve.Svako neka vodi svoju bitku.

mitar

pre 10 godina

isto to medjunarodno pravo ste vi i vasi saveznici krsili stotinu puta... zato molim tisinu....i da napomenem da asolutno ne podrzavam bilo kakav konflikt i ne zelim jos jedan rat...

Kole

pre 10 godina

Merkelova spominje Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine kojim je Rusija garantovala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Znaci radi se o konkretnim obecanjima od strane Rusije. Inace opasnost po Ruse ne postoji ponajmanje na Krimu. Ali Rusija hoce da pripoji oblasti koje su joj naklonjene. Ne znam kako se to inace zove...

lolo

pre 10 godina

Ako Putin pristane na OEBS....to mu nece biti pametan potez. Naprotiv. Mi znamo kako je to islo sa svime sto je bilo pod okriljem OEBSA....nista dobro neka ne ocekuje.

danijel

pre 10 godina

Krim je vec nezavisna drzava, svi drzavni organi se vec formiraju..uskoro ce proglasiti nezavisnost..onda zapad nece moci vise da govori o " krsenju teritorijalnog integriteta "

Mik

pre 10 godina

Da, u pravu ste, gdjo Merkel, ovo je protiv medjunarodnog prava. Ali, ko ste pa vi da pricate o tome? Vi, koji glasate za direktne intervencije sirom svijeta, vi koji ste ucestvovali u neljudskom i protivpravnom bombardovanju Srbije, vi koji ste finansirali rad one smijurije od medjunarodnog suda i direktno uticali da se pretvori u farsu? Savremena politika je, nemam rijeci, jer ako je upotrebim komentar mi sigurno nece biti objavljen.

Милош

pre 10 godina

А Немачка је иначе признала независност побуњених делова СФРЈ, а и учествовала је мимо УН у бомбардовању Србије и потом признала независност дела Србије који је под УН. Требало би да се поклопе ушима и ћуте, све што се сада критикују је по њиховом рецепту.

licemerni imperijalizam

pre 10 godina

A sta ce nemacki vojnici na Kosovu i Metohiji van granica svoje zemlje? Da li su tamo u mirovnoj misiji za ocuvanje mira ili su tamo mozda zbog sirovina?

:)

pre 10 godina

Izem ti ja to međunarodno pravo koje se krši po tri puta godišnje... Nekada se krši u Libiji, nekada u Siriji, nekada u Jugoslaviji, malo u Ukrajini, malo u Gruziji i tako redom...
Međunarodno pravo je mrtvo slovo na papiru kojeg se drže samo mali i nemoćni. Drže ga se često i slepo verujući da će im to pomoći, ali istina je da će biti onako kako velike siledžije kažu bilo to USA, Rusija, Nemačka, Kina ili neka druga veća sila...
Bombardovanje Jugoslavije je bilo neverovatno kršenje međunarodnog prava, ali svima drugima nije smetalo da zažmure na to jer su siledžije uterivale pravdu kako oni misle...
Isto tako sada je ulazak ruskih trupa kršenje međunarodnog prava, ali Rus je siledžija pa ako druge siledžije misle da su jače neka ga zaustave...
Meni iskreno baš briga jer niti više živim u Srbiji niti živim u nekoj od ovih velikih država siledžija. Ovde gde sam, svi gledamo svoja posla, daleko od očiju javnosti i za sada nismo zapali nikome za oko, a ako zapadnemo? Znam da mi međunarodno pravo neće mnogo pomoći...

JA original

pre 10 godina

Draga Angela da te podsetim da se i sporazumom posle Drugog Svetskog rata Nemacka obaezala da nece vise ratovati i napadati druge drzave pa je u martu 1999. godine izvrsila agresiju na saveznu republiku Jugoslaviju i u noc bez objave rata kao i II svetskom ratu bombardovala Beograd i ostatak SRJ...

Serdar

pre 10 godina

E vidite gospodjo Merkel,vremena se menjaju, kada ste vi krsili rezoluciju 1244 o suverenitetu i integritetu Republike Srbije i to tako sto ste nam nasilno otimali teritoriju kao toboz krsimo ljudska prava e sad ce se malo Rusi igrati krsenja sporazuma pa da vidite kako je to lepo!!

русвај

pre 10 godina

Оно исто међународно право? Оно које сте ви прегазили као плитак поток 1999.?

ese

pre 10 godina

Ovo je samo izjava za javnost, nema veze sa pravim stavom Nemačke. Šta će, da odustane od kupovine energije (gasa) od Rusa?
Tresla se gora rodio se miš. NATO nema razloga da postoji, udario Ruja zadnji klin u sanduk.

sumorni

pre 10 godina

"Ljudi, ovaj rat je za Ruse 100% odbrabeni rat, nisu oni dosli na granice SAD vec ovi pokusavaju obrnuto. Kada se neko brani ne bira sredstva.
(Ma nemoj mi reci, 2. mart 2014 22:48) "

Odbrambeni?

A gde se to brane? U tuđoj državi, u koju su uutili vojsku bez ičije dozvole?

To se u ostatku civilizacije zove agresija na suverenu i nezavisnu državu.

A zbog toga što ne bira sredstva, diktator iz Moskve će biti kažnjen i nateran da povuče svoje lepljive prste.

Zrinski je tata za karađorđa

pre 10 godina

Podvit ce rep rusi no sikiriki !!!! Embargo, iskljucenje iz G8, dolazi ljeto plin nije neophodan, do tad ce ih stic propala olimpijada, i minus predebeli... Ne sekiram se ja za ruse, oni su OUT, al kompleksi im ne daju s'mirom... Bas kao i bliskoistocnim susjedima 90-tih....

Marko Kraljevic

pre 10 godina

Od kad Nemacka, NATO i SAD brinu o suverenitetu i integritetu? 1999. godina nije bila tako davno pa da zaboravimo zlocinacku agresiju na nasu zemlju i otimanje Kosmeta. Ne secam se da je Nemacka spominjala suverenitet i integritet, naprotiv...

Лима

pre 10 godina

Ово је болесно, Ангела, немојте само ви да се обраћате Русима у вези међународног права, мало је бљутаво..

ice9

pre 10 godina

Ja mislim da je ovo cisto pokazivanje moci ukoliko je neko zaboravio sa kim ima posla, nesto sumljam da ce neko smeti da krene na njih.

po redu...

pre 10 godina

A sta bi sa bobmbardovanjem Srbije..Ko je tu dao dozvolu!Da li je UN odobrio NATO bombardovanje!Pa nije...Kada ce oko toga da se Angela zauzme,kad toliko postuje zakon!Ajde po redu..

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Rusija je imala baze tamo i ima pravo da pozove pojacanje u slucaju nekog problema ,a nije dozvoljeno menajt zakon i menjat rezim na silu,a zapad je ucesnik u tome to smo vidli,treba njima zacepit cvalje.

zbunjen

pre 10 godina

Ako branimo Rusiju time sto tvrdimo da je medjunarodno pravo pravo jaceg, zar time ne priznajemo da je onda NATO smeo da nas napadne 1999? Ne shvatam kako mozemo da osudjujemo jedan napad a da branimo drugi.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Problem Ukrajine se mora resavat u Moskvi,dijalog sa zapadom znacio bi gradjanski rat u Ukrajini,to Putin verovatno nece dozvolit.

sumorni

pre 10 godina

Nadam se da drug Putin čita ove komentare, koji bi više nego išta trebalo da ga zabrinu.

Za koga god su ovi likovi iz komentara navijali u zadnjih 20 godina, taj je završio karijeru.

Ovi tipovi umeju nepogrešivo da izaberu razbojnike, zločince i gubitnike za svoje favorite, i do sad nisu omanuli.

adam

pre 10 godina

Koliko se sećam USA je u svim intervencijama od 1999 kršila medjunarodno pravo a to nikom nije smetalo. Ako je ovo legitimni stav Nemačke koja inače nema pravo na samostalnu spoljnu politiku onda odgovor Rusije može da bude "Pa?".

Mali covek koga niko ne slusa....

pre 10 godina

"podsetila na povelju UN, kojim se i Nemacka obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Srbije u njenim postojećim granicama."

I sta cemo sad?

boban

pre 10 godina

Strasno. Pa srušila si pola Srbije. I to nije bilo kršenje međunarodnog prava. Zašto ste bacali bombe po nama. Po kom ste vi to pravu činili. A sada...

laki

pre 10 godina

Gospodjo merkel, vi ste 1999. godine pored medjunarodnog prava pregazili i sopstveni ustav saljuci trupe da podrze Teroristicku organizaciju OVK u oruzanoj pobuni. Pored toga direktno ste odgovorni za dva svetska rata. Dal kao nacija sa takvom kao prosloscu imate ikakvu legitimnost i moralno pravo da drzite lekcije drugima???

Kimi

pre 10 godina

Decenijama SAD pomognute neki zapadnoevropskim prijateljima intervenišu širom sveta pod parolom zaštite svojih interesa, najgrublje kršeći međunarodno pravo. Sami ili preko NATO-a bombarduju zemlje i narode hiljadama kilometara udaljene od njih, zemlje koje ih ničim ne ugrožavaju i ne predstavljaju nikakvu opasnost po njihovu bezbednost. Decenijama se seire po svetu, krše sve međunarodne ugovore i sporazume, seju smrt i nesreću ostvarujući svoje geopolitičke i ekonomske interese a pod parolom demokratije i ljudskih prava. Od kako je Putin zaseo na tron Rusije on ih stalno upozorava da prestanu, da se vrate u legalne međunarodne okvire, ali oni se ne obaziru, idu dalje. Sada kad Putin hoće da zaštiti ruske interese i to tu, u svojoj kući, oni se bune, pljušte izjave, kritike, pretnje, kuknjava na sve strane. U Ukrajini živi oko 9 miliona Rusa, Krim je nekada bio deo Rusije, Crno More im je strateški važno. SAD i EU nemaju ama baš nikakvo pravo da se bune jer oni isto to rade decenijama i to tamo gde nema niti jednog jedinog njihovog građanina, osim eventualno nekog ambasadora, možda novinara i tome slično. To je tako jasno i providno da ja ne znam kako normalan, objektivan i mentalno zdrav čovek uopšte može imati bilo kakvu dilemu oko toga.

Slobodan

pre 10 godina

Rusi rade ono što Amerikanci rade već 20. godina. Zna to frau Angela dobro. Sad je se setila međunarodnog prava , a kad je njen luftvafe bombardovao Niš 1999. to je moglo da prođe bez odluke Saveta bezbednosti UN. Kako seješ,tako žanješ,frau Angela.

vaske

pre 10 godina

Pa prestani da kupujes njihovu naftu i gas i da im prodajete masineriju. Ovamo pravite ogromne pare u Rusiji, sto drugima branite, a ovamo ih ljigavo pljujete.
Tipican/a desnicar/ka. Ljigavost i licemerje najgore vrste. Fuj.

Milos

pre 10 godina

Hahahahahaha umirem. Krsite medjunarodno pravo. Izjavljuje nemacka kancelarka zemlja koja je najvise prekrsila medjumarodno pravo pa cak i sopstveni ustav kada su nas bombardovali.

popeye

pre 10 godina

Уопште не разумем оволику расправу, штитимо своје интересе и довиђења!? А интереси су разни. Несећам се шта је било објашњење ЕУ и Америке за напад на Либију и Сирију, неколико хиљада км од њихових граница? А да, бринули се за Либијце и Сиријце, мо`ш мислити.
Штогод време више одмиче све су веће шансе за све већи број жртава, са обе стране. Наравно да инспираторе свег овог то уопште не забрињава, шта више.

zozon

pre 10 godina

A medjunarodno pravo se bas postuje u poslednjih 20 godina - Jugoslavija, Irak, Libija, Sudan, Ruanda ranije Folklandi, Panama... Sve samo ne postovanje medjunarodnih prava. Kome sankcije, kome bombe, kome kopnena vojska. Sve zavisi od potrebe "medjunarodno pravno utemeljenih akcija".
Licemerje. Nego ne mogu ovim ludim Rusima nista pa onda kmece i kao nesto oni se bune. A sutra da Rusi zatvore gas - odmah ce postati mnogo bolji nego sto su sad. Ne volim Putina ali ta zemlja zasluzuje postovanje a ne stalno podle akcije na podrsci kojekakvih prozapadnih demokrata. Nija vazno kakav si samo je vazno da si protiv Rusa. Izgleda je Rusima to malo zasmetalo. Bice posle - izvini se Djuri sto te je tukao...

Ma nemoj mi reci

pre 10 godina

Pa i kada ste vi nas bombardovali krsilo se medjunarodno pravo. Govorili su vam tada da otvarate Pandorinu kutiju ali niste imali sluha...
Ljudi, ovaj rat je za Ruse 100% odbrabeni rat, nisu oni dosli na granice SAD vec ovi pokusavaju obrnuto. Kada se neko brani ne bira sredstva.

srpska cg

pre 10 godina

andži a kosovo? tu niko nije krsio prava kad su nam ga uzeli, nisam za rat ipak su to pravoslavna braca ali dosta vise EU i amera! podrska rusima!!!!

sava

pre 10 godina

Ако још нисте спознали г-ђо Меркел,међународно право је право јачега.То увелико показују ваши партнери Американци задњих 40 година.Ви им дајете подршку у томе(Ирак.Афганистан.Србија,Либија).Ако је то успосатвљен модел понашања ,зашто он не важи и за Русе,или можда сматрате да право јачег важи само за вас , а остали морају да се држе норми.?Наравно не мислим да је сила начин решавања проблема али очигледно нико осим западних земаља са "демократском традицијом" нема права да користи силу.Мало уврнуто,зар не?

Ma nemoj mi reci

pre 10 godina

Pa i kada ste vi nas bombardovali krsilo se medjunarodno pravo. Govorili su vam tada da otvarate Pandorinu kutiju ali niste imali sluha...
Ljudi, ovaj rat je za Ruse 100% odbrabeni rat, nisu oni dosli na granice SAD vec ovi pokusavaju obrnuto. Kada se neko brani ne bira sredstva.

srpska cg

pre 10 godina

andži a kosovo? tu niko nije krsio prava kad su nam ga uzeli, nisam za rat ipak su to pravoslavna braca ali dosta vise EU i amera! podrska rusima!!!!

zozon

pre 10 godina

A medjunarodno pravo se bas postuje u poslednjih 20 godina - Jugoslavija, Irak, Libija, Sudan, Ruanda ranije Folklandi, Panama... Sve samo ne postovanje medjunarodnih prava. Kome sankcije, kome bombe, kome kopnena vojska. Sve zavisi od potrebe "medjunarodno pravno utemeljenih akcija".
Licemerje. Nego ne mogu ovim ludim Rusima nista pa onda kmece i kao nesto oni se bune. A sutra da Rusi zatvore gas - odmah ce postati mnogo bolji nego sto su sad. Ne volim Putina ali ta zemlja zasluzuje postovanje a ne stalno podle akcije na podrsci kojekakvih prozapadnih demokrata. Nija vazno kakav si samo je vazno da si protiv Rusa. Izgleda je Rusima to malo zasmetalo. Bice posle - izvini se Djuri sto te je tukao...

sava

pre 10 godina

Ако још нисте спознали г-ђо Меркел,међународно право је право јачега.То увелико показују ваши партнери Американци задњих 40 година.Ви им дајете подршку у томе(Ирак.Афганистан.Србија,Либија).Ако је то успосатвљен модел понашања ,зашто он не важи и за Русе,или можда сматрате да право јачег важи само за вас , а остали морају да се држе норми.?Наравно не мислим да је сила начин решавања проблема али очигледно нико осим западних земаља са "демократском традицијом" нема права да користи силу.Мало уврнуто,зар не?

JA original

pre 10 godina

Draga Angela da te podsetim da se i sporazumom posle Drugog Svetskog rata Nemacka obaezala da nece vise ratovati i napadati druge drzave pa je u martu 1999. godine izvrsila agresiju na saveznu republiku Jugoslaviju i u noc bez objave rata kao i II svetskom ratu bombardovala Beograd i ostatak SRJ...

Милош

pre 10 godina

А Немачка је иначе признала независност побуњених делова СФРЈ, а и учествовала је мимо УН у бомбардовању Србије и потом признала независност дела Србије који је под УН. Требало би да се поклопе ушима и ћуте, све што се сада критикују је по њиховом рецепту.

laki

pre 10 godina

Gospodjo merkel, vi ste 1999. godine pored medjunarodnog prava pregazili i sopstveni ustav saljuci trupe da podrze Teroristicku organizaciju OVK u oruzanoj pobuni. Pored toga direktno ste odgovorni za dva svetska rata. Dal kao nacija sa takvom kao prosloscu imate ikakvu legitimnost i moralno pravo da drzite lekcije drugima???

adam

pre 10 godina

Koliko se sećam USA je u svim intervencijama od 1999 kršila medjunarodno pravo a to nikom nije smetalo. Ako je ovo legitimni stav Nemačke koja inače nema pravo na samostalnu spoljnu politiku onda odgovor Rusije može da bude "Pa?".

Milos

pre 10 godina

Hahahahahaha umirem. Krsite medjunarodno pravo. Izjavljuje nemacka kancelarka zemlja koja je najvise prekrsila medjumarodno pravo pa cak i sopstveni ustav kada su nas bombardovali.

Mik

pre 10 godina

Da, u pravu ste, gdjo Merkel, ovo je protiv medjunarodnog prava. Ali, ko ste pa vi da pricate o tome? Vi, koji glasate za direktne intervencije sirom svijeta, vi koji ste ucestvovali u neljudskom i protivpravnom bombardovanju Srbije, vi koji ste finansirali rad one smijurije od medjunarodnog suda i direktno uticali da se pretvori u farsu? Savremena politika je, nemam rijeci, jer ako je upotrebim komentar mi sigurno nece biti objavljen.

po redu...

pre 10 godina

A sta bi sa bobmbardovanjem Srbije..Ko je tu dao dozvolu!Da li je UN odobrio NATO bombardovanje!Pa nije...Kada ce oko toga da se Angela zauzme,kad toliko postuje zakon!Ajde po redu..

Serdar

pre 10 godina

E vidite gospodjo Merkel,vremena se menjaju, kada ste vi krsili rezoluciju 1244 o suverenitetu i integritetu Republike Srbije i to tako sto ste nam nasilno otimali teritoriju kao toboz krsimo ljudska prava e sad ce se malo Rusi igrati krsenja sporazuma pa da vidite kako je to lepo!!

licemerni imperijalizam

pre 10 godina

A sta ce nemacki vojnici na Kosovu i Metohiji van granica svoje zemlje? Da li su tamo u mirovnoj misiji za ocuvanje mira ili su tamo mozda zbog sirovina?

Slobodan

pre 10 godina

Rusi rade ono što Amerikanci rade već 20. godina. Zna to frau Angela dobro. Sad je se setila međunarodnog prava , a kad je njen luftvafe bombardovao Niš 1999. to je moglo da prođe bez odluke Saveta bezbednosti UN. Kako seješ,tako žanješ,frau Angela.

русвај

pre 10 godina

Оно исто међународно право? Оно које сте ви прегазили као плитак поток 1999.?

boban

pre 10 godina

Strasno. Pa srušila si pola Srbije. I to nije bilo kršenje međunarodnog prava. Zašto ste bacali bombe po nama. Po kom ste vi to pravu činili. A sada...

Лима

pre 10 godina

Ово је болесно, Ангела, немојте само ви да се обраћате Русима у вези међународног права, мало је бљутаво..

popeye

pre 10 godina

Уопште не разумем оволику расправу, штитимо своје интересе и довиђења!? А интереси су разни. Несећам се шта је било објашњење ЕУ и Америке за напад на Либију и Сирију, неколико хиљада км од њихових граница? А да, бринули се за Либијце и Сиријце, мо`ш мислити.
Штогод време више одмиче све су веће шансе за све већи број жртава, са обе стране. Наравно да инспираторе свег овог то уопште не забрињава, шта више.

vaske

pre 10 godina

Pa prestani da kupujes njihovu naftu i gas i da im prodajete masineriju. Ovamo pravite ogromne pare u Rusiji, sto drugima branite, a ovamo ih ljigavo pljujete.
Tipican/a desnicar/ka. Ljigavost i licemerje najgore vrste. Fuj.

Marko Kraljevic

pre 10 godina

Od kad Nemacka, NATO i SAD brinu o suverenitetu i integritetu? 1999. godina nije bila tako davno pa da zaboravimo zlocinacku agresiju na nasu zemlju i otimanje Kosmeta. Ne secam se da je Nemacka spominjala suverenitet i integritet, naprotiv...

Mali covek koga niko ne slusa....

pre 10 godina

"podsetila na povelju UN, kojim se i Nemacka obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Srbije u njenim postojećim granicama."

I sta cemo sad?

Kimi

pre 10 godina

Decenijama SAD pomognute neki zapadnoevropskim prijateljima intervenišu širom sveta pod parolom zaštite svojih interesa, najgrublje kršeći međunarodno pravo. Sami ili preko NATO-a bombarduju zemlje i narode hiljadama kilometara udaljene od njih, zemlje koje ih ničim ne ugrožavaju i ne predstavljaju nikakvu opasnost po njihovu bezbednost. Decenijama se seire po svetu, krše sve međunarodne ugovore i sporazume, seju smrt i nesreću ostvarujući svoje geopolitičke i ekonomske interese a pod parolom demokratije i ljudskih prava. Od kako je Putin zaseo na tron Rusije on ih stalno upozorava da prestanu, da se vrate u legalne međunarodne okvire, ali oni se ne obaziru, idu dalje. Sada kad Putin hoće da zaštiti ruske interese i to tu, u svojoj kući, oni se bune, pljušte izjave, kritike, pretnje, kuknjava na sve strane. U Ukrajini živi oko 9 miliona Rusa, Krim je nekada bio deo Rusije, Crno More im je strateški važno. SAD i EU nemaju ama baš nikakvo pravo da se bune jer oni isto to rade decenijama i to tamo gde nema niti jednog jedinog njihovog građanina, osim eventualno nekog ambasadora, možda novinara i tome slično. To je tako jasno i providno da ja ne znam kako normalan, objektivan i mentalno zdrav čovek uopšte može imati bilo kakvu dilemu oko toga.

:)

pre 10 godina

Izem ti ja to međunarodno pravo koje se krši po tri puta godišnje... Nekada se krši u Libiji, nekada u Siriji, nekada u Jugoslaviji, malo u Ukrajini, malo u Gruziji i tako redom...
Međunarodno pravo je mrtvo slovo na papiru kojeg se drže samo mali i nemoćni. Drže ga se često i slepo verujući da će im to pomoći, ali istina je da će biti onako kako velike siledžije kažu bilo to USA, Rusija, Nemačka, Kina ili neka druga veća sila...
Bombardovanje Jugoslavije je bilo neverovatno kršenje međunarodnog prava, ali svima drugima nije smetalo da zažmure na to jer su siledžije uterivale pravdu kako oni misle...
Isto tako sada je ulazak ruskih trupa kršenje međunarodnog prava, ali Rus je siledžija pa ako druge siledžije misle da su jače neka ga zaustave...
Meni iskreno baš briga jer niti više živim u Srbiji niti živim u nekoj od ovih velikih država siledžija. Ovde gde sam, svi gledamo svoja posla, daleko od očiju javnosti i za sada nismo zapali nikome za oko, a ako zapadnemo? Znam da mi međunarodno pravo neće mnogo pomoći...

ese

pre 10 godina

Ovo je samo izjava za javnost, nema veze sa pravim stavom Nemačke. Šta će, da odustane od kupovine energije (gasa) od Rusa?
Tresla se gora rodio se miš. NATO nema razloga da postoji, udario Ruja zadnji klin u sanduk.

ice9

pre 10 godina

Ja mislim da je ovo cisto pokazivanje moci ukoliko je neko zaboravio sa kim ima posla, nesto sumljam da ce neko smeti da krene na njih.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Rusija je imala baze tamo i ima pravo da pozove pojacanje u slucaju nekog problema ,a nije dozvoljeno menajt zakon i menjat rezim na silu,a zapad je ucesnik u tome to smo vidli,treba njima zacepit cvalje.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Problem Ukrajine se mora resavat u Moskvi,dijalog sa zapadom znacio bi gradjanski rat u Ukrajini,to Putin verovatno nece dozvolit.

zbunjen

pre 10 godina

Ako branimo Rusiju time sto tvrdimo da je medjunarodno pravo pravo jaceg, zar time ne priznajemo da je onda NATO smeo da nas napadne 1999? Ne shvatam kako mozemo da osudjujemo jedan napad a da branimo drugi.

Zrinski je tata za karađorđa

pre 10 godina

Podvit ce rep rusi no sikiriki !!!! Embargo, iskljucenje iz G8, dolazi ljeto plin nije neophodan, do tad ce ih stic propala olimpijada, i minus predebeli... Ne sekiram se ja za ruse, oni su OUT, al kompleksi im ne daju s'mirom... Bas kao i bliskoistocnim susjedima 90-tih....

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Po kom to medjunarodnom "pravu" je nasilni puč protiv legitimne, demokratski izabrane vlade zakonit i dozvoljen?

Jel' to po medjunarodnom siledzijskom zakonu?

sumorni

pre 10 godina

"Ljudi, ovaj rat je za Ruse 100% odbrabeni rat, nisu oni dosli na granice SAD vec ovi pokusavaju obrnuto. Kada se neko brani ne bira sredstva.
(Ma nemoj mi reci, 2. mart 2014 22:48) "

Odbrambeni?

A gde se to brane? U tuđoj državi, u koju su uutili vojsku bez ičije dozvole?

To se u ostatku civilizacije zove agresija na suverenu i nezavisnu državu.

A zbog toga što ne bira sredstva, diktator iz Moskve će biti kažnjen i nateran da povuče svoje lepljive prste.

sumorni

pre 10 godina

Nadam se da drug Putin čita ove komentare, koji bi više nego išta trebalo da ga zabrinu.

Za koga god su ovi likovi iz komentara navijali u zadnjih 20 godina, taj je završio karijeru.

Ovi tipovi umeju nepogrešivo da izaberu razbojnike, zločince i gubitnike za svoje favorite, i do sad nisu omanuli.

mitar

pre 10 godina

isto to medjunarodno pravo ste vi i vasi saveznici krsili stotinu puta... zato molim tisinu....i da napomenem da asolutno ne podrzavam bilo kakav konflikt i ne zelim jos jedan rat...

danijel

pre 10 godina

Krim je vec nezavisna drzava, svi drzavni organi se vec formiraju..uskoro ce proglasiti nezavisnost..onda zapad nece moci vise da govori o " krsenju teritorijalnog integriteta "

idemo dalje

pre 10 godina

Merkelova je morala da se uključi u ovu priču na insistiranje SAD-a.Zbog male trgovinske razmene između Rusije i Amerike,svaka pretnja sankcijama od strane Amera ne bi imala dejstvo.A videli smo prethodnih dana da je Britanija zauzela najodlučniji stav po pitanju suprostavljanja Rusiji kada su u pitanju članice EU.To je zanimljivo jer Nemačka zadnjih godina dominira u EU.Zato je Vašington izvršio pritisak na Nemačku koja samo sa Kinom ima veću trgovinsku razmenu,od one sa Rusijom.Naravno da neće doći do sankcija Nemačke,jer bi to bilo pogubno po njenu privredu,koja zavisi od Ruskog gasa(kao i cela istočna i srednja Evropa)i izvoza industrjskih proizvoda u Rusiju.

lolo

pre 10 godina

Ako Putin pristane na OEBS....to mu nece biti pametan potez. Naprotiv. Mi znamo kako je to islo sa svime sto je bilo pod okriljem OEBSA....nista dobro neka ne ocekuje.

Ivan

pre 10 godina

Ja sam za to da mi gledamo svoja posla...da se ne razbacujemo sa stavovima i dajemo sulude ideje nasim vec i ovako suludim politicarima. Vreme je da Srbija ne izvlaci nikakve pouke ni deblje krajeve.Svako neka vodi svoju bitku.

Boson

pre 10 godina

Merkel je pobrojala konkretne medjunarodne ugovore koje je potpisala Rusija
a koje je prekrsio Putin.Izgovor zastite gradjana Ukrajine koji govore ruski je nacisticki.Te ljude niko nije napadao.1938 Hitler je isto rekao za aneksiju Ceske Sudetenland regiju naseljenu gradjanima Ceske koji govore Ruski.Ovo je pocetak novog hladnog rata koji Rusija nema sanse da dobije.

Kole

pre 10 godina

Merkelova spominje Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine kojim je Rusija garantovala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Znaci radi se o konkretnim obecanjima od strane Rusije. Inace opasnost po Ruse ne postoji ponajmanje na Krimu. Ali Rusija hoce da pripoji oblasti koje su joj naklonjene. Ne znam kako se to inace zove...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

A meni je muka od ovih kompleksaša koji pate od kompleksa niže vrednosti pa smatraju da Srbija nije vredna ničega, pa čak ni poredjenja?! Da li bi trebalo više da nas intersuje pitanje Bušmana ili nekog drugog naroda, kako bismo bili "veliki" narod?! Pravo, medjunarodne norme, kao i Povelja UN su po prvi put prekršeni na jednoj evropskoj državi, koja se zove Srbija. Zar je sramora pomenuti tudju sramotu samo zato što se radi o Nemcima ili Amerikancima?!

Zrinski je tata za karađorđa

pre 10 godina

Podvit ce rep rusi no sikiriki !!!! Embargo, iskljucenje iz G8, dolazi ljeto plin nije neophodan, do tad ce ih stic propala olimpijada, i minus predebeli... Ne sekiram se ja za ruse, oni su OUT, al kompleksi im ne daju s'mirom... Bas kao i bliskoistocnim susjedima 90-tih....

sumorni

pre 10 godina

"Ljudi, ovaj rat je za Ruse 100% odbrabeni rat, nisu oni dosli na granice SAD vec ovi pokusavaju obrnuto. Kada se neko brani ne bira sredstva.
(Ma nemoj mi reci, 2. mart 2014 22:48) "

Odbrambeni?

A gde se to brane? U tuđoj državi, u koju su uutili vojsku bez ičije dozvole?

To se u ostatku civilizacije zove agresija na suverenu i nezavisnu državu.

A zbog toga što ne bira sredstva, diktator iz Moskve će biti kažnjen i nateran da povuče svoje lepljive prste.

Ma nemoj mi reci

pre 10 godina

Pa i kada ste vi nas bombardovali krsilo se medjunarodno pravo. Govorili su vam tada da otvarate Pandorinu kutiju ali niste imali sluha...
Ljudi, ovaj rat je za Ruse 100% odbrabeni rat, nisu oni dosli na granice SAD vec ovi pokusavaju obrnuto. Kada se neko brani ne bira sredstva.

sumorni

pre 10 godina

Nadam se da drug Putin čita ove komentare, koji bi više nego išta trebalo da ga zabrinu.

Za koga god su ovi likovi iz komentara navijali u zadnjih 20 godina, taj je završio karijeru.

Ovi tipovi umeju nepogrešivo da izaberu razbojnike, zločince i gubitnike za svoje favorite, i do sad nisu omanuli.

zbunjen

pre 10 godina

Ako branimo Rusiju time sto tvrdimo da je medjunarodno pravo pravo jaceg, zar time ne priznajemo da je onda NATO smeo da nas napadne 1999? Ne shvatam kako mozemo da osudjujemo jedan napad a da branimo drugi.

srpska cg

pre 10 godina

andži a kosovo? tu niko nije krsio prava kad su nam ga uzeli, nisam za rat ipak su to pravoslavna braca ali dosta vise EU i amera! podrska rusima!!!!

Boson

pre 10 godina

Merkel je pobrojala konkretne medjunarodne ugovore koje je potpisala Rusija
a koje je prekrsio Putin.Izgovor zastite gradjana Ukrajine koji govore ruski je nacisticki.Te ljude niko nije napadao.1938 Hitler je isto rekao za aneksiju Ceske Sudetenland regiju naseljenu gradjanima Ceske koji govore Ruski.Ovo je pocetak novog hladnog rata koji Rusija nema sanse da dobije.

JA original

pre 10 godina

Draga Angela da te podsetim da se i sporazumom posle Drugog Svetskog rata Nemacka obaezala da nece vise ratovati i napadati druge drzave pa je u martu 1999. godine izvrsila agresiju na saveznu republiku Jugoslaviju i u noc bez objave rata kao i II svetskom ratu bombardovala Beograd i ostatak SRJ...

Милош

pre 10 godina

А Немачка је иначе признала независност побуњених делова СФРЈ, а и учествовала је мимо УН у бомбардовању Србије и потом признала независност дела Србије који је под УН. Требало би да се поклопе ушима и ћуте, све што се сада критикују је по њиховом рецепту.

zozon

pre 10 godina

A medjunarodno pravo se bas postuje u poslednjih 20 godina - Jugoslavija, Irak, Libija, Sudan, Ruanda ranije Folklandi, Panama... Sve samo ne postovanje medjunarodnih prava. Kome sankcije, kome bombe, kome kopnena vojska. Sve zavisi od potrebe "medjunarodno pravno utemeljenih akcija".
Licemerje. Nego ne mogu ovim ludim Rusima nista pa onda kmece i kao nesto oni se bune. A sutra da Rusi zatvore gas - odmah ce postati mnogo bolji nego sto su sad. Ne volim Putina ali ta zemlja zasluzuje postovanje a ne stalno podle akcije na podrsci kojekakvih prozapadnih demokrata. Nija vazno kakav si samo je vazno da si protiv Rusa. Izgleda je Rusima to malo zasmetalo. Bice posle - izvini se Djuri sto te je tukao...

Mik

pre 10 godina

Da, u pravu ste, gdjo Merkel, ovo je protiv medjunarodnog prava. Ali, ko ste pa vi da pricate o tome? Vi, koji glasate za direktne intervencije sirom svijeta, vi koji ste ucestvovali u neljudskom i protivpravnom bombardovanju Srbije, vi koji ste finansirali rad one smijurije od medjunarodnog suda i direktno uticali da se pretvori u farsu? Savremena politika je, nemam rijeci, jer ako je upotrebim komentar mi sigurno nece biti objavljen.

sava

pre 10 godina

Ако још нисте спознали г-ђо Меркел,међународно право је право јачега.То увелико показују ваши партнери Американци задњих 40 година.Ви им дајете подршку у томе(Ирак.Афганистан.Србија,Либија).Ако је то успосатвљен модел понашања ,зашто он не важи и за Русе,или можда сматрате да право јачег важи само за вас , а остали морају да се држе норми.?Наравно не мислим да је сила начин решавања проблема али очигледно нико осим западних земаља са "демократском традицијом" нема права да користи силу.Мало уврнуто,зар не?

laki

pre 10 godina

Gospodjo merkel, vi ste 1999. godine pored medjunarodnog prava pregazili i sopstveni ustav saljuci trupe da podrze Teroristicku organizaciju OVK u oruzanoj pobuni. Pored toga direktno ste odgovorni za dva svetska rata. Dal kao nacija sa takvom kao prosloscu imate ikakvu legitimnost i moralno pravo da drzite lekcije drugima???

Milos

pre 10 godina

Hahahahahaha umirem. Krsite medjunarodno pravo. Izjavljuje nemacka kancelarka zemlja koja je najvise prekrsila medjumarodno pravo pa cak i sopstveni ustav kada su nas bombardovali.

popeye

pre 10 godina

Уопште не разумем оволику расправу, штитимо своје интересе и довиђења!? А интереси су разни. Несећам се шта је било објашњење ЕУ и Америке за напад на Либију и Сирију, неколико хиљада км од њихових граница? А да, бринули се за Либијце и Сиријце, мо`ш мислити.
Штогод време више одмиче све су веће шансе за све већи број жртава, са обе стране. Наравно да инспираторе свег овог то уопште не забрињава, шта више.

Serdar

pre 10 godina

E vidite gospodjo Merkel,vremena se menjaju, kada ste vi krsili rezoluciju 1244 o suverenitetu i integritetu Republike Srbije i to tako sto ste nam nasilno otimali teritoriju kao toboz krsimo ljudska prava e sad ce se malo Rusi igrati krsenja sporazuma pa da vidite kako je to lepo!!

vaske

pre 10 godina

Pa prestani da kupujes njihovu naftu i gas i da im prodajete masineriju. Ovamo pravite ogromne pare u Rusiji, sto drugima branite, a ovamo ih ljigavo pljujete.
Tipican/a desnicar/ka. Ljigavost i licemerje najgore vrste. Fuj.

po redu...

pre 10 godina

A sta bi sa bobmbardovanjem Srbije..Ko je tu dao dozvolu!Da li je UN odobrio NATO bombardovanje!Pa nije...Kada ce oko toga da se Angela zauzme,kad toliko postuje zakon!Ajde po redu..

Kole

pre 10 godina

Merkelova spominje Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine kojim je Rusija garantovala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Znaci radi se o konkretnim obecanjima od strane Rusije. Inace opasnost po Ruse ne postoji ponajmanje na Krimu. Ali Rusija hoce da pripoji oblasti koje su joj naklonjene. Ne znam kako se to inace zove...

boban

pre 10 godina

Strasno. Pa srušila si pola Srbije. I to nije bilo kršenje međunarodnog prava. Zašto ste bacali bombe po nama. Po kom ste vi to pravu činili. A sada...

Лима

pre 10 godina

Ово је болесно, Ангела, немојте само ви да се обраћате Русима у вези међународног права, мало је бљутаво..

adam

pre 10 godina

Koliko se sećam USA je u svim intervencijama od 1999 kršila medjunarodno pravo a to nikom nije smetalo. Ako je ovo legitimni stav Nemačke koja inače nema pravo na samostalnu spoljnu politiku onda odgovor Rusije može da bude "Pa?".

licemerni imperijalizam

pre 10 godina

A sta ce nemacki vojnici na Kosovu i Metohiji van granica svoje zemlje? Da li su tamo u mirovnoj misiji za ocuvanje mira ili su tamo mozda zbog sirovina?

русвај

pre 10 godina

Оно исто међународно право? Оно које сте ви прегазили као плитак поток 1999.?

ese

pre 10 godina

Ovo je samo izjava za javnost, nema veze sa pravim stavom Nemačke. Šta će, da odustane od kupovine energije (gasa) od Rusa?
Tresla se gora rodio se miš. NATO nema razloga da postoji, udario Ruja zadnji klin u sanduk.

Slobodan

pre 10 godina

Rusi rade ono što Amerikanci rade već 20. godina. Zna to frau Angela dobro. Sad je se setila međunarodnog prava , a kad je njen luftvafe bombardovao Niš 1999. to je moglo da prođe bez odluke Saveta bezbednosti UN. Kako seješ,tako žanješ,frau Angela.

Marko Kraljevic

pre 10 godina

Od kad Nemacka, NATO i SAD brinu o suverenitetu i integritetu? 1999. godina nije bila tako davno pa da zaboravimo zlocinacku agresiju na nasu zemlju i otimanje Kosmeta. Ne secam se da je Nemacka spominjala suverenitet i integritet, naprotiv...

Kimi

pre 10 godina

Decenijama SAD pomognute neki zapadnoevropskim prijateljima intervenišu širom sveta pod parolom zaštite svojih interesa, najgrublje kršeći međunarodno pravo. Sami ili preko NATO-a bombarduju zemlje i narode hiljadama kilometara udaljene od njih, zemlje koje ih ničim ne ugrožavaju i ne predstavljaju nikakvu opasnost po njihovu bezbednost. Decenijama se seire po svetu, krše sve međunarodne ugovore i sporazume, seju smrt i nesreću ostvarujući svoje geopolitičke i ekonomske interese a pod parolom demokratije i ljudskih prava. Od kako je Putin zaseo na tron Rusije on ih stalno upozorava da prestanu, da se vrate u legalne međunarodne okvire, ali oni se ne obaziru, idu dalje. Sada kad Putin hoće da zaštiti ruske interese i to tu, u svojoj kući, oni se bune, pljušte izjave, kritike, pretnje, kuknjava na sve strane. U Ukrajini živi oko 9 miliona Rusa, Krim je nekada bio deo Rusije, Crno More im je strateški važno. SAD i EU nemaju ama baš nikakvo pravo da se bune jer oni isto to rade decenijama i to tamo gde nema niti jednog jedinog njihovog građanina, osim eventualno nekog ambasadora, možda novinara i tome slično. To je tako jasno i providno da ja ne znam kako normalan, objektivan i mentalno zdrav čovek uopšte može imati bilo kakvu dilemu oko toga.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Rusija je imala baze tamo i ima pravo da pozove pojacanje u slucaju nekog problema ,a nije dozvoljeno menajt zakon i menjat rezim na silu,a zapad je ucesnik u tome to smo vidli,treba njima zacepit cvalje.

:)

pre 10 godina

Izem ti ja to međunarodno pravo koje se krši po tri puta godišnje... Nekada se krši u Libiji, nekada u Siriji, nekada u Jugoslaviji, malo u Ukrajini, malo u Gruziji i tako redom...
Međunarodno pravo je mrtvo slovo na papiru kojeg se drže samo mali i nemoćni. Drže ga se često i slepo verujući da će im to pomoći, ali istina je da će biti onako kako velike siledžije kažu bilo to USA, Rusija, Nemačka, Kina ili neka druga veća sila...
Bombardovanje Jugoslavije je bilo neverovatno kršenje međunarodnog prava, ali svima drugima nije smetalo da zažmure na to jer su siledžije uterivale pravdu kako oni misle...
Isto tako sada je ulazak ruskih trupa kršenje međunarodnog prava, ali Rus je siledžija pa ako druge siledžije misle da su jače neka ga zaustave...
Meni iskreno baš briga jer niti više živim u Srbiji niti živim u nekoj od ovih velikih država siledžija. Ovde gde sam, svi gledamo svoja posla, daleko od očiju javnosti i za sada nismo zapali nikome za oko, a ako zapadnemo? Znam da mi međunarodno pravo neće mnogo pomoći...

Mali covek koga niko ne slusa....

pre 10 godina

"podsetila na povelju UN, kojim se i Nemacka obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Srbije u njenim postojećim granicama."

I sta cemo sad?

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Problem Ukrajine se mora resavat u Moskvi,dijalog sa zapadom znacio bi gradjanski rat u Ukrajini,to Putin verovatno nece dozvolit.

ice9

pre 10 godina

Ja mislim da je ovo cisto pokazivanje moci ukoliko je neko zaboravio sa kim ima posla, nesto sumljam da ce neko smeti da krene na njih.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Po kom to medjunarodnom "pravu" je nasilni puč protiv legitimne, demokratski izabrane vlade zakonit i dozvoljen?

Jel' to po medjunarodnom siledzijskom zakonu?

danijel

pre 10 godina

Krim je vec nezavisna drzava, svi drzavni organi se vec formiraju..uskoro ce proglasiti nezavisnost..onda zapad nece moci vise da govori o " krsenju teritorijalnog integriteta "

Ivan

pre 10 godina

Ja sam za to da mi gledamo svoja posla...da se ne razbacujemo sa stavovima i dajemo sulude ideje nasim vec i ovako suludim politicarima. Vreme je da Srbija ne izvlaci nikakve pouke ni deblje krajeve.Svako neka vodi svoju bitku.

mitar

pre 10 godina

isto to medjunarodno pravo ste vi i vasi saveznici krsili stotinu puta... zato molim tisinu....i da napomenem da asolutno ne podrzavam bilo kakav konflikt i ne zelim jos jedan rat...

idemo dalje

pre 10 godina

Merkelova je morala da se uključi u ovu priču na insistiranje SAD-a.Zbog male trgovinske razmene između Rusije i Amerike,svaka pretnja sankcijama od strane Amera ne bi imala dejstvo.A videli smo prethodnih dana da je Britanija zauzela najodlučniji stav po pitanju suprostavljanja Rusiji kada su u pitanju članice EU.To je zanimljivo jer Nemačka zadnjih godina dominira u EU.Zato je Vašington izvršio pritisak na Nemačku koja samo sa Kinom ima veću trgovinsku razmenu,od one sa Rusijom.Naravno da neće doći do sankcija Nemačke,jer bi to bilo pogubno po njenu privredu,koja zavisi od Ruskog gasa(kao i cela istočna i srednja Evropa)i izvoza industrjskih proizvoda u Rusiju.

lolo

pre 10 godina

Ako Putin pristane na OEBS....to mu nece biti pametan potez. Naprotiv. Mi znamo kako je to islo sa svime sto je bilo pod okriljem OEBSA....nista dobro neka ne ocekuje.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

A meni je muka od ovih kompleksaša koji pate od kompleksa niže vrednosti pa smatraju da Srbija nije vredna ničega, pa čak ni poredjenja?! Da li bi trebalo više da nas intersuje pitanje Bušmana ili nekog drugog naroda, kako bismo bili "veliki" narod?! Pravo, medjunarodne norme, kao i Povelja UN su po prvi put prekršeni na jednoj evropskoj državi, koja se zove Srbija. Zar je sramora pomenuti tudju sramotu samo zato što se radi o Nemcima ili Amerikancima?!