Nedelja, 02.03.2014.

18:06

"Da li je Putin novi Milošević?"

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da postane novi Slobodan Milošević, ocenio je urednik Gardijanove rubrike Vesti iz Evrope Ijan Trejnor.

Izvor: Blic

"Da li je Putin novi Miloševiæ?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

195 Komentari

Sortiraj po:

Aaron

pre 10 godina

A sad razumem. Zapad je trebao da brani, Gadafija,Sadama,Asada,predsednika Ukraene, Somalije, Koreje, rote kmere , Kastra sve dobrocinitelje svoga naroda. Jer sa njihovom demokratijom su ucinili nezaboravnea dobra djela. Pazili su samo svoje novčanike i sopstvenu djecu. Tudje majke su se uvijale u crno i trazile svoju djeci po masovnim grobnicama.

mikin

pre 10 godina

"...A mravi su uvek isti - nevin narod koj gine.
(crni stanoje, 2. mart 2014 20:53)"
-----------------------------------
Crni stanoje, nije bas tako ..... nije narod bas potpuno nevin. Narod cuti i pusta da stvari sa loseg idu na jos gore. Reaguje tek kada je potpuno kasno. I nas su bombardovali jer su tvrdili da je narod izabrao takvog vodju (Milosevica) pa onda neka snosi posledice. A pocinje malim, svakodnevnim stvarima koje sistem sprovodi i koje se taloze i nagomilavaju a narod ne reaguje.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Prosto je neverovatno kako Zapadna demokratija selektivno brani tekovine komunizama, što će reći samo one koje su u interesu Zapada, što je svakako Hrušovljev dekret o prenosu Krima pod nadležnost Kijeva iz 19 pedest i neke.
Na KIM se narod pita na Krimu ne. Samoodredjenje naroda se priznaje samo u onim slučjevima gde je to u interesu Zapada, na KIM da u Republici Srpskoj ne. Sve to govori da se Zapadne demokrate, narodski rečeno, ne krste pred svakom crkvom.
Sadašnja situacija u Ukrajini, i prebrojavanje ko je na kojoj strani je slična kao jaje jajetu situacji u Junu mesecu 1941. Tu je velika isrorijska sličnost, a ne nekakvom zaslepljenosti vlastitim interesima povlačenje parelele med Putinom i Miloševićem. Niti je Putin Milošević niti je Rusija Srbija, pre je to da je Gardijan sličan Zapadnim medijima iz leta 1941.

EU Citizen

pre 10 godina

Poroeđenje je potpuno neprimereno, Milošević je bio lokalni kasapin, a Putin je šef jedne velike i relativno značajne države, pa se može uporediti samo sa svojim idejnim modelom Staljinom ili Hitlerom. Ako se ovo ne saseče u korenu i nemilosrdno ne uništi, i komunjare koje trenutno drže vlast u EU i SAD nasteve sa minhenskom politikom popuštanja KGB-ovskoj mafiji, za nekoliko godina ćemo se, kao i krajem tridesetih, suočiti sa daleko većim i problematičnijim zlom sa istoka.

Majki

pre 10 godina

Невероватно је да нас Србе морају некако да увуку у целу причу, без нас нешто овако да прође, то никако.

nepatriJota

pre 10 godina

Ало, западни зомбији, почетак новог америчког интервенционизма након паузе због 300 мртвих маринаца у Либану јесте напад на суверену државу Гренаду 1983. због угрожености шачице америчких студената на тамошњем Универзитету. То понашање траје ево трећу деценију, само што се повремено награђује Нобеловом наградом!
(Reality check, 2. mart 2014 21:51) Sa kim se svadjas druze? Pa za jednu drzavu su svi drzavljani isti,bili oni marinci,ili sacica studenata kako ti kazes...

Jeste ali

pre 10 godina

Sve te ex komunističke zemlje ustavom su garantovale pravo na samoopredeljenje do otcepljenja. To je bila fiktivna klauzula kao dokaz neke velike demokratije, ali posle pada berlinskog zida NATO je od nje napravio jedanaestu Božiju zapovest. Međutim pošto NATO nije Božija sila pa ne deli pravdu svima nego selektivno, to pravo ne važi ako nije u skladu sa interesima NATO. E sad to je za Srbiju problem, ali za Rusiju, u njenom dvorištu to je jednako britko oružje.

Vladimir Dž

pre 10 godina

S obzirom da ovakve izjave dolaze sa britanskog ostrva treba podsetiti da sa istog imamo dugu istoriju politike zavadi pa vladaj. Jednu takvu je ruski narod teško podneo:

“Najveća greška koju smo mi britanci napravili je da smo mislili da možemo nahuškati nemačko carstvo protiv Sovjeta da međusobno iskrvare do smrti” - David Stirling (osnivač SAS-a)

Kolumbo

pre 10 godina

Ljudi u zapadnom svetu se prezasiceni krizama i uglavnom se bave sobom. Od vlade ocekuje da mu se kaze kako da razmislja i kako da se ponasa. Zato je ova suluda propaganda za produkciju informacija, dogadjaja pa onda kriza i profita. No sve je to iznad obicnog sveta. Ali ima i intelektualca koji treba sve vise da se cuju. Evo jednog koji je javno na CNN skocio da objasni potpuno nerazumljivu i nemogucu pricu hipnotisanom narodu. Evo link jednog sjajnog pozbnavaoca i analiticara, Stephen Cohen, http://www.thenation.com/article/178344/distorting-russia#

http://www.thenation.com/article/178344/distorting-russia#

Reality check

pre 10 godina

Ало, западни зомбији, почетак новог америчког интервенционизма након паузе због 300 мртвих маринаца у Либану јесте напад на суверену државу Гренаду 1983. због угрожености шачице америчких студената на тамошњем Универзитету. То понашање траје ево трећу деценију, само што се повремено награђује Нобеловом наградом!

Republikanac

pre 10 godina

Gdje si Romney ili jos bolje McCain svaka vam se pozlatila. Dabogda mi se ruka osusila kojom sam glasao za Obamu dva puta. Nikada slabiji presjednik USA u istoriji. Sutra idem da se ispisem iz Demokratske stranke. Dosta je bilo. Od danas sam republikanac do groba.
Regane, spomenik ti treba dignuti. Sve je krenulo od Sirije. Dobro je rekao McCain. Da je Amerika napala Siriju, Putin nebi smio ni priviriti Ukrajini. Putin "skonto" mlakonju, nobelovca. Sta ce sve biti do sledecih Americkih izbora. Ali zapamtite jednu stvar. Sljedeci Americki presjednik ce biti radikalni, desnicarski republikanac za kojeg ce Regan ili Bush (bilo koji) biti malo dijete.
A Obama jos smanjuje vojni budzet. Majko mila. Na Foxu ga poderase. Mene je sramota gledati sta mu rade. Taj predlog sigurno nece proci Kongres. Na sve ovo Obama hoce da bojkotuje G8 i da izbace Ruse...i to je sve. Ko god je Americki saveznik treba da se pripazi narednih 2 godine. Nema ko da ih stiti. Ne volim onog Netanjahua ali je covjek potpuno u pravu. Prvi je procitao Obamu.

Jo

pre 10 godina

Ja se nadam da nece da pukne rat izmedju Russije i Ukraine!!! Ako dodje do rata onda ce biti i treci svetski rat...onda smo najebali svi zato sto tu ce leteti atomske bombe na sve strane...do duse nestacemo svi sa ove planete.

mlekadzija

pre 10 godina

Kakav lucidan komentar.... da nece mozda da spreme i optuznicu za HAg (ne bih se iznenadio. Nesto im je ponestalo kandidata. Sto bi rekao Seselj mogu oni V.V. Putinu da....

Milivoje

pre 10 godina

U svetlu nove americke doktrine,ovo njima i odgovara. U slucaju sukoba jaceg intenziteta,Rusija ce prekinuti izvoz plina u Evropu a sa nekima i ekonomsku saradnju. To ce je novcano iscrpiti, a USA ojacati. Amerika se ne boji rusa,ne bas ni najmanje, ali strah da ce ostati jedini svetski policajac.e to je ono sto je brine trenutno,jer su itekako ranjivi po pitanju terorizma na svom tlu. Pa oni su zadnjih godina u stalnom strahu.Rusija ce ovde da poklekne.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Daleko im lepa, i jednom i drugom. Hoće da budu večiti predsednici, a sukobi i hajka na ,,izdajnike" su im duševna hrana. Malo morgen, što bi rekao jedan od njih.

Dragan

pre 10 godina

Gospoda sa zapada navikla da u mraku gusi male narode aktivirala je svoju najvecu nocnu moru -Rusiju.
Istorija ce pokazati da je onaj zlikovac Milosevic bio izdajnik Srbije i spijun Amerike.Putin to svakako nije pa ovo shizofreno pitanje govori samo o stanju onih koji su ga postavili. Gotovo je sa "dvostrukim arsinima" Vreme americkog fasizma definitivno prolazi.
Posle sirijskog samara slede novi.

crni stanoje

pre 10 godina

Sto se mene tice, ove je test NATO-pakta koliko daleko moze da prosiri svoju moc i uticaj prema / protiv Rusiji i kako ce Rusija da odgovori na tu provokaciju NATOa. Sto se Kine tice, normalno. I Kina i celi zapad hoce da ozeni rusku mladu ali bas njih briga za mladu, svi hoce njen miraz - njene prirodne resurse, gas, naftu, plodnu zemlju, jeftinu radnu snagu itd.
Nemacka plus neke druge zemlje i Rusija su neprijatelji vec stotinama godina, malte ne vecni neprijatelji. Danasnji politicka mantra zvana 'demokratija' ili stara mantra zvana 'diktatura' ne sme da nas vara jer takvo neprijateljstvo koje traje stotinama godina se ne odbacuje tako lako. Ljudski um se ne menja za dvadeset godina.

Pitanje - ako bi Rusija dobila dogovor sa (primer) Kanadom da otvori vojne baze u Quebecu, kako bi Amerika reagovala (secate se Kube)? Ili, ako bi Rusija otvorila bazu mornarice u (primer) Holandiji, kako bi Nemacka ili Engleska reagovala? Niko nece da dozvoli da im neprijatelj dodje na prag, a to se desava u Ukrajni i jadan narod Ukraine se nasao na metu izmedju dve sile. Kada slonovi plesu, mravi moraju ili ili ... Stara neprijateljstva jos uvek zive, samo sto neke zemlje danas imaju podrsku jedine vele sile i to koriste da bi 'sredili racun' i da prosire svoj uticaj tamo gde su odavno hteli to da urade. Nista novo, ista igra, isti strateski ciljevi, ista moc, ista sila, nova sredstva, druge zemlje. A mravi su uvek isti - nevin narod koj gine.

djuro

pre 10 godina

Resenje je prosto! Sprovesti referendum na Krimu i Juznoj i Istocnoj Ukrajini gde zivi vecinsko rusko stanovnistvo oce li da ostane u Ukrajini ili oce da se otcepi i bude deo Rusije? Ovo je demokratija jel tako! Is to ko Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci i Albanci ... jel tako?

SaleBL

pre 10 godina

Dragi B92, ja znam da je vasa kuca prozapadno orjentisana, ali ovi je toliko pateticno da je svaki komentar suvisan.
Neka zavlada mir i neka se bratski narod ne ubija.
Pateticne zapadnjacke "mirotvorce" otjerati u "ministra inostranih poslova Austrije".

Mm

pre 10 godina

Putin novi Milosevic? Samo ako izgubi rat i drzavnu teritoriju, a zatim ruski narod resi da ga isporuci 'Medjunarodnom sudu'. Sasvim je sigurno da nece biti novi Jelcinj ili Gorbacov. Ako nastavi ovako mislim da ce zapadni marketing od njega napraviti novog Staljina ili Lenjina, tj. onoga koji je svirepo ubijao svoj narod u Ukrajini i ako mi savremenici znamo da to nije istina. Najblize bi bilo da je novi Hruscov.

Nenad

pre 10 godina

Milosevic je pod palicom i za interes Rusije i napravio krvoprolice u bivsoj Jugoslavije. Kada im vise nije bio potreban ostavili su ga na cedilu, doduse zbrinuli su mu zenu i dete.

kompleksasi

pre 10 godina

Olos i hohstapler,a vi koji se na njega lozite...meni ste otuzni,jadni.

p.s. Ne nisam pro-zapadno orijentisan,Amerika je tek dibidus.

Sale

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da ćemo biti spomenuti. Inače, kad bi danas bili totalno demokratski izbori na celom svetu, apsolutnu većini bi osvojio Putin. Znaš li to, glupi englezu ?

Gede gluperde

pre 10 godina

Na inostranim portalima i proruski komentatori smatraju ovakvo poredjenje uvredljivim. Pokojni Milosevic nije imao intelektualnog potencijala da vodi cevabdzinicu sa 2 astala na periferiji Pozarevca a kamoli SFRJ.Ipak, ljudi su mu poverili sopstvene zivote u decembru 1990. sa preko 40%...

ivan

pre 10 godina

Jeste, isti je - imace isti kraj kao Milosevic.

A sto se Milosevica tice - to nije bio Milosevic nego JUL-ovska marioneta Rusije. Milosevic se nije borio za Srbiju, vec da odrzi komunizam na Balkanu, odnosno za interese Rusije.
Dogadjaji na Krimu jako podsecaju na neuspesnu invaziju Kosova koju su pokusale trupe iz Rusije.
Podsecaju i na Hitlera i njegovu brigu za Nemce iz Sudeta i Poljske...

Rusija izvozi 80% svojih dobara u EU - drugim recima, Putina i Rusiju ceka sudbina Milosevica i Srbije 90-tih...

Kao i Srbija, Rusija ce imati egzodus etnickih Rusa sa zapada, bez obzira na to koliki deo Ukraine, Belorusije, Kazahstana otkine i okupira...
Nije njega briga za ljude, vec za moc i korumpiranu vlast koju njegov komunisticko-sovjetski sistem sponzorise...

Srecom, sa Srbijom ce Rusija odrzavati veze samo iz kosmosa (svi vodeni i zemaljski putevi su pod kontrolom NATO i EU) i vise nece imati destabilizujuci potencijal na Balkanu...

Realnost dragi Drugovi...

bob

pre 10 godina

novi Staljin bolje reci. nema veze,ovim je pucao sebi u nogu,Ukrajina ce da mu okrene ledja za narednih 20 godina a nato moze da pravi baze gde hoce oko rusije. tako mu i treba kad je gladan novih teritorija i obnove sovjetskog saveza

Balkanski spijun

pre 10 godina

Malo receno izvodom iz originalnog clanka.
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/02/ukraine-what-will-happen-crimea-europe-west

Zole

pre 10 godina

Naročito ce zapad moći da bombarduje Rusiju kao sto je nas bombardovao. Naročito ce zapad uvesti ekonomske sankcije Rusiji. Ako bi bilo šta ucinili, njihove i onako slabe ekonomije dozivele bi totalni karah. A to to je ono sto njih najviše boli. Ne verujem da bi oni mogli da sebi zadaju tako bolan udarac radi Ukrajine. Sad nisu spremne za tako nesto.

my way

pre 10 godina

Ma samo nek su oni koji su poceli rat i ubijanje protiv JNA i Srba zarad rusenja SFRJ i stvaranja svojih drzava i na teritorijama na kojima je ziveo narod koji je zeleo u svojoj zemlji Jugoslaviji da ostane, kao i ovi u Ukrajini koji su silom, preko ulice okupirali vlast na koju nemaju nikakvo legalno ni legitimno pravo nevine zrtve Milosevica i Putina. Kakvo licemerje, izokretanje istine i pravde za 180 stepeni, odvratno! Treba li da podsecam na ubistva i maltretiranja Srba i vojnika JNA, vracanje ustaske zastave (kasnije promenjene u "prihvatljivu" sahovnicu), ulice i trgove sa imenima ustaskih monstruma, ukljucujuci i Budaka, kreatora cuvenog matematickog resenja za Srbe, Pavelicevu kunu koja im je svima u dzepovima (nikad pre NDH nije bila hrvatska valuta), nacisticke pozdrave u saboru i uopste retoriku i duh cele Hrvatske, folklor, kako su to neki monstruozno voleli da kazu. Naravno da su Srbi branili sebe i svoju zemlju od tog zla, imali su puno pravo na to, ali o tome ova gospoda ne prica, ne interesuje je! U Jugi i Srbiji je separatiste trebalo podrzati, ali zato su im usta puna ukrajinskog suvereniteta i integriteta, a granice Ukrajine Rusija nema nameru da menja. Mesta za resenje i vracanje u stanje blisko onome koje je bilo pre puca u Kijevu ima, ali su tamo na vlast sad zaseli oni koji su sve dogovore prekrsili i umesto mira i kompromisa im je vaznije da seju mrznju prema Rusiji. Zajednicko prisustvo na Krimu, sigurnost za ljude i interese 2 drzave, jel to tesko?

Djole

pre 10 godina

Doci ce i Putinu kraj uskoro kao i Milosevicu!
Ovo je cista agresija na jednu suverenu drzavu u medjunarodno priznatim granicama!
Mogao bih da shvatim Putina jedino u slucaju da su prava Rusa na Krimu bila ugrozena, da su Rusi na Krimu bili ugnjetavani kao i Albanci na Kosovu... ali ovde nema nikakve slicnosti sa Kosovom! Ali vidim po komentarima ovde da postoji veliki broj rusofila koji veruju Ruskoj televiziji kao sto su verovali i RTS-u devedesetih.

rat je najgore rešenje

pre 10 godina

Ne volim ni Putina i ni domaće rusofile, ali rekao bih da mu je nova Ukrajinska vlast dala idealan povod. U južnoj i istočnoj oblasti žive etnički Rusi i Ukrajinci koji govore ruskim jezikom (u nekim oblastima u znatnoj većini), a nova pro-evropska vlast se postvaila prilično diskriminišuće prema njima. Strašno je ako u 2014. godini taj problem ne može da se reši nekim drugim putem osim oružanim sukobom.

Flash

pre 10 godina

Evo vec se na internetu pojavljuju mape tzv ''jugo-istocne ukrajinske republike'', cije granice odgovaraju u metar teritorijama na kojima je pro-ruska stranka imala apsolutnu vecinu, i koja bi zauzimala blizu pola teritorije Ukrajine...Kako Putin moze biti agresor, ako ce njegovi tenkovi biti docekivani sa cvecem? Jedino strahuju Kijevljani i Lvovljani...

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"Ako je Putin izabrao da bude novi Milošević, zapad će posmatrati novu podelu Evrope", rekao je urednik "Gardijana".

Auuuuuuuu...sad sam se nacisto deprimirao.

nebanesc

pre 10 godina

Naravno da "carka" podseca na Milosevicevu taktiku kad je Milosevic sprovodio rusku plitiku na Balkanu. U sustini to je jedna ista licemerna boljsevicka taktika, gde se toboze stite ljudi odredjene nacionalnosti a u stvari se zeli zadrzati teritorija (u ovom slucaju pomorska baza), bez obzira na ljudske zrtve i medjunarodno pravo.
To je kao kad se recimo francuski kanadjani ne bi slozili sa promenom vlasti, pa hteli da se otcepe od Kanade, a Francuska poslala vojne trupe u Quebec da ih brani.
Opravdanje vojne intervencije je idiotizam na kvadrat.

Ruslana

pre 10 godina

Svi vi koji podrzavate Putina oko situacije u Krimu ste zauvek izgubili pravo da kazete "Kosovo je Srbija" i da se zalite da nam je Kosovo oteto. Vise je nego jasno zasto su Rusi tako rado pustili Kosovo niz vodu.

Qwerty

pre 10 godina

Ne mogu da verujem sta citam ovde. Kao da su Indiju bombardovali '99. godine. Problem je kada Rusija brani prava svojih gradjana od nelegitimne manjinske vlade u Ukrajni, dok SAD brane "prava" Siptara na drugoj strani sveta bombardovanjem. Podseticu vas da Rusi nisu ispalili jos ni jedan metak, a da je nova ukrajinska vlada nastala agresijom. Putin je ponudio izbore-nisu pristali. Zasto? Zato sto su Rusi ili proruski Ukrajinci vecina.

Balkanska gotika

pre 10 godina

Cak i autori veoma nenaklonjenih biografija Putina ne negiraju lojalnost koju je ovaj pokazivao prema ljudima koji su mu pomogli u usponu. Nasuprot njemu,ovdasnji "Putin" je svog politickog oca (i vencanog kuma) oteo, streljao i bacio u krecanu u sumi.

Сима

pre 10 godina

Баш ми се свидео коментар када се изјавило да је Путин послао војску: ”Ово чекам 23 године!”. Слатко сам се насмејао :)

Falkon

pre 10 godina

Pa naravno, svako ko hoće neku vojnu akciju da sprovede u cilju zaštite naroda je diktator ... Osim ako je Amerikanac
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dufko)

ne nego vecina diktatora koji poduzimaju vojnu akciju RADI AGRESIJE ILI PROSIRENJA ILI CUVANJA VLASTI se obavezno pozivaju u zastitu naroda reda zakona....

crni domino

pre 10 godina

To cemo tek videti! Na dobrom je putu da bude zapamcen kao Milosevic.
Njegovi prethodnici su dokazali da socijalizam nemoze da se gradi sa praznim stomakom, kao i to da nijedna vladavina sa pesnicom i cizmom nije trajala dugo!
U svakom slucaju neko ce izvuci deblji kraj.
Zali boze naroda koji mogu stradati!

Maja

pre 10 godina

A neka gvardijan napiše kako se zove potez Margaret Tačer koja je jurila i ubijala na Foklandima. Pa to je bio njihov interes.... Gadljivo i neukusno što se svako smeće prenosi.

Joe

pre 10 godina

Na zalost NATO pakta Putin nije Milosevic. Milosevic je pustio Srbe iz Republike Srpske Krajine, a zatim i Srbe iz Republiek Srpske da propadnu. Setite se sankcija na Drini i sl. Ovi nasi petooktobarski su prodali Srbe na KiM. Tako ne radi ozbiljan politicar, a Putin je izgleda ozbiljan. I da vratimo na pocetak, na vasu zalost Putin nije kao Milosevic.

kralj

pre 10 godina

Naravno da je taktika ista kao kod Milosevica. Po ovoj teoriji gdje god da su ruske manjine u pitanju, Rusija ima pravo da intrevenise da zastiti svoje "interese". Mnogo to podsjeca na Milosevica I Srbiju 90-tih godina

Aleluja

pre 10 godina

Bitno je da se Putin spominje u losem kontekstu
neka budala napise tekst,i onda svi ostali "prijateljski/demokratski...itd" mediji moraju takvu glupost da objave.

??

pre 10 godina

Samo jedna "mala" ispravka. Putin mozda jeste novi Milosevic ali Rusija sa svojom mozda najacom nuklearnom silom na svetu sigurno nije Srbija !

ff

pre 10 godina

какво лицемерје људи моји...а шта сте ви што сте онолике земље попалили и онолики народ побили?!Има нас који не заборављамо

Mau Vau

pre 10 godina

Greska ove analize je sto ukrajinci nisu gruzijci.Nisu se isprovocirali da odmah udju u sukob sa Putinovim trupama i taktika im je da uvuku Putina do guse.Nesto slicno ruskoj taktici sa nemcima u IIsv.ratu.Razume se da je Putin napravio katastrofalnu gresku(objava rata Ukrajini)po ruske ekonomske interese.Svi potencijalni projekti sa Evropom ne dolaze u obzir.Za pocetak automatski otpada Juzni tok-Putinu najveca opsnost prti kod kuce kad drzaoci kapitala pocnu da osecaju teske posledice izolacije.

Nis Bre

pre 10 godina

Satanizacija Rusije uz pomoc medija pocinje.

Uvek se pitam,kada ce ti zapadni mediji da pocnu da pisu i da se pitaju koliko para njihovi VLADARI trose po raznoraznim ratovima zadnjih 50god.

Nikako da pocnu tako nesto da pisu,da pitaju
Narod Gladuje,ljudi sve siromasniji,a oni ratuju nonstop.
o vojnoj tehnologiji ni da ne pricam
600 milijardi godisnje samo USA ulaze u Vojsku.

ime

pre 10 godina

"Protivimo se odluci da ruske trupe bude raspoređene na ukrajinskom tlu, a da ukrajinska vlada to ne želi i osuđujemo bilo kakav akt agresije – napisao je Hejg na svom nalogu na Tviteru." a oni su to upravo radili jugoslaviji, stim sto su je jos i bombardovali 2 i po meseca. dok rusija nije odlucila da bombarduje ukrajnu. licemerstvo sirokih razmera. oni ce da pricaju o agresiji, a oni su ti koji je sprovode po svetu. stvarno strasno!! napred putine!!!

Gore

pre 10 godina

Glupost! Putina iskljucivo zanima zastita ekonomskih interesa Rusije! Kako bi reagovali amerikanci da se slicna stvar desi u Kanadi I ugrozi im snabdevanje naftom?

bosanac

pre 10 godina

Bez obzira sto imam odbojan stav prema Rusikoj politici, najvise zbog politike koju je vodila prema mojoj BiH tokom rata 92.-95. u ovom slucaju mogu reci da je Rusija 100% u pravu i da je ispravno reagovala i ne samo to vec i mudro, da izbijegne bilo kakve netpotrebne sukobe. Zapad je dosao Rusiji na vrata i sramota bi bila da Rusi ne reaguju na to. Rata nece biti nikakvog. Rusi i Ukrajinci su braca, narod koji je uvijek zivio jedni sa drugima. Ovo sto pricaju politicari iz Eu i neki iz Amerike, to je cista propaganda, to pricaju zbog svojih zemalja ne zbog Rusije. I da ne bude greske, sumnjam da o ovoj akciji nije obavjesten americki vojni vrh. Poredjenje Putina i milosevica nije u redu.

Slava

pre 10 godina

Баш је занимљиво то што сви гледају на рат у Босни, као на рат који је Србија изгубила. Стање ствари указује на потпуно супротно, Република Српска као Стпски део БиХ, једне квази-државе је пре месец дана прославила свој 22. рођендан и очекује се да у следећих пет година прогласи независност. Са друге стране имаомо део Босне где живе Хрвати и "бошњаци" који би у случају одвајања Реп.Српске од Федерације почупали једни другима косу и створили Белфаст од Федерације. Тако да, за сада је 2:1 за Запад... ;-)

Steeler

pre 10 godina

Koliko su sramni ovi ljudi iz kolonijalistickih drzava. Vec i deca znaju da se dogadjaji u Ukrajini desavaju ne zbog naroda, nego zbog tudjih interesa. Rusija, poput bilo koje jake drzave, se brine za svoju sigurnost ali i interese. Zato ovako reaguju.

Zapad godinama pljacka slabije drzave… neverovatno je licemerje koje prosto kljuca iz njihovih izjava.

Koli

pre 10 godina

Glupa analogija. Srbija i Rusija nisu isto. Rusija nastupa tako jer se oseća ugroženom. Amerika je štitila svoje interese (?) u Koreji, Vijetnamu, Iraku...

Sid

pre 10 godina

Ma kakvi! Ovaj samo otima ono sto misli da je Rusko.
Ukrajianska vojska sa jako losim, neresenim materijalnim statusom nije motiviisana za bilo kakvo sukobljavanje.

Kakva glupost

pre 10 godina

Ha, ha, ha,...Sa kakvim arsenalom raspolaze Putin, a sa kakvim je raspolagao Milosevic!
Novinarskim glupostima, nikad kraja!
I jos jednom, HA, HA, HA,...

gns

pre 10 godina

Neuporedivo i sa stanovista rusije i sa stanovista zapad; Putin je Rusiju izvukao iz blata i napravio ekonomski je oporavio, Milosevic je Srbiju unistio, Putina ocigledno zanima buducnost rusije i ruskog naroda, Milosevica je zanimala samo buducnost njegove porodice... Milosevica je zapada mogao tretirati kako je hteo, zato je tako i zavrsio, a Putinu mogu samo da pljunu pod prozor i pisu ovakve ocajnicke tekstove.

sare

pre 10 godina

Posto ste gospodo sa zapada poznati po tome da postujete stanje na terenu
ne vidim u cemu je ovde problem,po BBC-u situacija nije nimalo slicna kosovu
jer na kosovu su napadnuti kosovari od strane Srba namerno izbegavajuci cinjenicu da je kosovo tada bilo u sastavu Srbije a u Ukrajini su to secesionisti koji zele da se odvoje od matice koja je legalno izabranog predsednika ponavljam legalno izabranog oterala neredima.Na kraju krajeva blizina Crnomorske flote sve govori pa Ameri su napali pola sveta u zadnjih godinu dana donoseci demokratiju u te zemlje govoreci da stite svoje interese i da je bezbednost zemlje ugrozena.
Kfori i UN su za nas boraniju a vi vidite ako mozete Putinu da sudite u Hagu.

Radan

pre 10 godina

Neverovatno....da moze usporediti Putina i Milosevica...jakog urednika....sta prenosite sve te gluposti sa zapada...usporediti vodju jedne velesile...sa vodjom cega???

protiv novca

pre 10 godina

@ Igor

stvar finansiranja. I svetska politika se vodi po principu ko ima para taj u pravu. Ljudskost je ostala u pripovetkama u koje ni današnji osnovci ne veruju. Ljudskost je prevaziđena kategorija u 21. veku.

Lala Po

pre 10 godina

Putin je uradio mnogo toga dobrog za Rusiju i osao bi zapamćen kao najbolji predsednik kojeg su ikada imali da se povukao kad je trebalo, posle dva mandata. Ali ne, on je odlučio da ostane na vlasti po svaku cenu. Bio malo premijer i rotirao se sa Medvedevim, ali je svima jasno ko je tu glavni. Niko ne može da bude toliko moćan dugo vremena, a da ostane normalan, pogotovo ako mu politički sistem dozvoljava naginjanje apsolutizmu. I Vladimir Putin se upisao u dugačku listu onih koji su imali kvaliteta, ali ih je moć uništila.

Aleksa

pre 10 godina

Nisam Rusofil, štaviše voleo bih da se u bliskoj budućnosti preselim u USA/Japan zbog posla i profesionalnog razvitka. Ipak, većina relevantnih političara je licemerna prema Rusiji, kakvi god da su im geo-politički ciljevi.
Rusija danas radi ono što SAD rade već godinama unazad, a to je mešanje u interne poslove suverenih država, s tim što je ovoga puta političko igralište u njihovom dvorištu, pa moraju da pokažu zube. Mislim da su izjave zvaničnika NATO/SAD licemerne, baš imajući u vidu njihovu metodologiju rešavanja problema. Izvinite, ali ja bombardovanje nisam zaboravio.

Bilo kako bilo, želim mir i ne želim da bilo koji narod prolazi kroz ono što smo mi prolazili krajem devedesetih godina.

besan ker

pre 10 godina

To vam ne bi znao reći, ali sam prilično siguran da njega nećete razvlačiti pred tribunalima sa jasnom političkom pozadinom.

Dejan

pre 10 godina

Milosevic je bio takav kakav je bio,ali on nije ni prvi ni poslednji "diktator",a Putin nije ni nalik na njega.Kao prvo,svi su optuzivali Putina za namestanje poslednjih izbora,pa su oni ponovljeni uz prisustvo stranih novinara,pa je opet pobedio i to ubedljivo.Znaci za namestanje izbora i diktaturu ga niko ne moze optuziti.A kao drugo,kada se dogodi neki zapadni diktator,on vrlo brzo bude zaboravljen,pa ispada da smo mi najgori ljudi.Ruska vojska je tamo samo da bi stitila svoj narod,koji je vecinski na istoku Ukrajine,sto je sasvim normalno.Svako je duzan da stiti svoj narod pa makar i van svojih granica!A sto se tice ove nelegalne ukrajinske vlade,to su samo zapadne marionete koje nemaju ni trunku autoriteta ni legitimiteta u svojoj drzavi.

bzvz

pre 10 godina

Ne ,nego ce da ceka da mu zapad vrslja po interesnim zonama i saveznickim drzavama i da razmesta NATO rakete u komsijskom dvoristu.Zna Putin da Veliki Brat ne bira sredstva za njihov cilj,a to su ruska prirodna bogatstva,da ne spominjem unistenje pravosljavlja i slovenstva.

pera

pre 10 godina

Jaoj boze, citam mnogo i medije i akademske clanke, pa ko su ovi ljudi sto ovako lupetaju? Nepismeni? Dajte molim vas B92, kakve ovo gluposti prenosite? Ma sramota. Ljudi, Putina podrzava ogroman broj Rusa, sta je sa vama? jel da ostavi ulozene milijarde u istocnoj Ukrajini banditima sa ulice? Dajte malo ozbiljnosti. Zbog ovako idiotskog pristupa sa Zapada on ih dobija - Sirija, Iran im je pomogao itd...Ne lupajte vise. Slusajte strane medije bez obzira na propagandu - nece ni Amerikanci da budu bas agresivni (iako su oni pogresili kao i EU - imali su 4 meseca da sa Rusijom pregovaraju o Ukrajini koju ionako niko nista ne pita. Jesu pregovarali? Ne.Iskljucili su Rusiju da bi sada na sva zvona naglasavali neophodnost diplomatskih aktivnosti. Imali ste 4 meseca, kulirali ste Putina, provocirali i eto sad. Pa nije ni on lud da ostavi celu ekonomiju i narod Istocne Ukrajine nekom drugom kad je tamo ulagao. Ajde malo pameti bre.

i.j.kv

pre 10 godina

Nije Putin Milosevic,znaju dobro svi koji se malo razumeju u politiku,tako da nije Rusija Srbija....a da je Srbija bila bar malo mocna ne bi ovako prosla,ni sam Milosevic.Danas se saopstenjima pokusava zaustaviti i uplasiti Putin i Rusija.Nikome nije do velikog rata posebno ne sa tako mocnom zemljom kao sto je Rusija,znamo da se godinama preti Severnoj Koreji,Iranu pa nista.Ovde ce Putin uraditi sto bude naumio a to je da ce pokrenuti vojsku i pokazati moc i biti prisutan tamo gde zivi Ruski narod u Ukrajini do nekog mirovnog dogovora.A Amerika ce da prica sta prica....i terace sve da pricaju i osudjuju Rusiju a sto ne znaci da ni nasi politicari nece biti primorani da kazu nesto...neka vode racuna dobro sta ce reci

cccc

pre 10 godina

ko je ovde lud?!Amerika sa svojim satelitima mesecima bombardovala Libiju,Irak,Srbiju...a tamo ne zivi niti jedan Amerikanac i to je sve ok.A sad se dize buka kad Rusi hoce da intervenisu u zemlji u kojoj zivi 10ak miliona Rusa i koje nove nelegitimne vlasti Ukrajine proglasavaju gradjanima drugog reda.Ovo nece na dobro izaci.Mozda izbije i treci svetski rat.Najvece razocaranje je ponasanje Kine.Odmah su priznali novu ukrajinsku vlast.to mi je sumnjivo.

Minja Vracar

pre 10 godina

Odlicno poredjenje!
Oni bas i zele da od Rusije naprave novu Jugoslaviju, u kojoj ce oni da dovedu svoju vojsku i koriste resurse!
Nedaj se Predsednice!

komshija

pre 10 godina

Da li je on novi Milosevic? Nije, jer sa Putinom i Rusijom nema zajebancije kao Milosevicem i Srbijom ... Uostalom, on samo shtiti svoj narod u Ukrajni. Koga shtite Englezi i Ameri u Afrci? Ah, da, potpuno sam zaboravio, oni tamo shtite interese svog naroda da i dalje za jedan dolar tj. funtu napune rezervoar, a na shtetu drugih naroda ...

Католичким стручњацима

pre 10 godina

Ако је Путин Слоба, онда је сигурно у праву што брани свој народ од "католичке, уличне демокрације"! Али није, јер Слобу и његов народ су бомбардовали ради демократије, а Русе, неће да могу!!!

Zlatko

pre 10 godina

Slobo je malo dete za Putina.
Istina Bler i Bus bas su bili devojcice. A Klinton nevinasce.
Pa nije Rusija krava muzara pa da je muze ko stigne.
Pokazace vam bacuska samo polako.

Kobac

pre 10 godina

Glupo bi bilo podržavati bilo kakav oblik nasilja, posebno nečega što bi se moglo "izroditi" iz ovog sukoba, međutim, evidentno je da različitu težinu imaju "vitalni interesi" zapada (Amerike) u udnosu na iste te interese drugih, bilo da seradi o komentarima političkih predstavnika pojedinih zemalja, pa i većine svjetskih novinskih kuća. Sve izgleda kao da je "normalno" da američke (NATO) trupe uđu u bilo koju državu svijeta, dok sa druge strane, Ruse, ili bilo koga drugog, smatraju agresorima i okupatorima.
Sve je to malo "uvrnuto" i sva sreća što ovaj put nije blizu nas.

Stiv

pre 10 godina

Ne novi Milosevic nego novi Obama, radi isto sto i SAD, zar ne primecujete? Uporedite Kosovo i Krim, slicnosti su velike a i tezi se ka istom, Krim ce postati marioneta Rusa, sa novom vlascu, krimskom... Ovakav proces zapocela je prva Amerika, sad sledi uzvracanje Rusije, tj. domino efekat. Dugo je Rusija cutala i pokusavala da spreci stvaranje tzv. drzave kosovo, sad je dosao red i na nju, na zalost nas i Ukrajinaca imacemo veciti neresivi problem, i mi i oni...

MiKi

pre 10 godina

Koliko je zla nanela Amerika drugim zemljama,pre bih njih i njhove predsedinke trebalo porediti sa Hitlerom nego Veliku Rusiju i Gos'n Putina sa pokojnim predsednikom Jugoslavije!

Shunja

pre 10 godina

Ako ste dozvolili sebi da uporedite Putina sa Milosevicem,onda bi se svaki Americki predsednik u poslednjih 20ak godina mogao nazvati drugim Hitlerom!

Slobodan

pre 10 godina

Putin je Milosevic, ali sa pokricem. Ima vojsku, atomsko naoruzanje i mogucnost da zagorca zivot svakom kome to pozeli da uradi. Iako bih zeleo da do ove krize nikada nije ni doslo, prosto uzivam u "umerenim" komenarima vodecih dzavnika "demokratskog zapada" i bespomocnom lajanju kojekakvih savetnika, komentatora i slicnih koji prizivaju akciju NATO.

Dejan

pre 10 godina

"Taktika i metodologija koje je upotrebio Milošević u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu (iako ih je na kraju sve izgubio) "
Koja glupost, pa zašto ih je Milošević izgubio, najače sile sveta bile protiv njega i šta smo mi tu mogli.
Čik sad da vidim obamu sme li da kaže A.
Braćo rusi samo napred.

Neko123

pre 10 godina

Zapadna propaganda je cudo. Ne brinite vi nista, Putin nije Milosevic - njega necete ubiti tek tako, niti cete uspeti da izazovete takozvane "demokratske" promene.

Milos

pre 10 godina

Pistao sam u pistaljke, lupao u serpe, dobijao pendreke po ledjima da bih video kraj Slobodanu Milosevicu a dobio sam Vucica Dacica Tadica Jovanovica Miskovica.Mislio sam da nema gorih lopova od Socijalista za vreme Milosevica ali sam se grdno prevario.Ocekivao sam standard, posao, prosperitet a sta sam dobio!Svakim danom gubimo svoje dostojanstvo i vredja nam se zdrav razum.Nemam potrebu za vizom a nemam para da odem ni do Beograda.Sve imam a nista nemam.Da sam znao sta me ceka plakao bih 5 oktobra!Tek mi je danas jasno zasto se sve desavalo sa nama, kada vidim sta se desava u Libiji, Ukrajini itd.Odvratan mi je ovaj licemerni stav zapada i dvostruki arsini koji su nam dobro poznati.Zao mi je naroda jer je izmanipulisan kao i mi stradace za zapadne interese i pod njihovom propagandom a verovace da se bori za svoje.Na kraju ce doci MMF, privatizacija, pljacka i ostalo i kada prodje 15 godina reci ce nije onaj Putin sjajan ali je mnogo bolji od ovih koji danas vladaju.Janukoviuch je lopov i njegov sin svakako, ali dobicete jos 100 Janukovica sve sa rodbinom i prijateljima koji kradu.Svimm srcem sam uz Rusiju.

mare

pre 10 godina

Citajuci ovaj tekst, pitam se, postoje li na tom Zapadau samokriticni, objektivni novinari, koji ce nesto lose da kazu o politici samog Zapada, NATO-a, malo prosire putem medija pogled na sveukupnu situaciju u svetu...? Mozda i postoje, ali su definitivno marginalizovani, i neko ih drzi na bezbednoj udaljenosti... Bojim se da je tamo cenzura mnogo jaca i veca nego u omrazenoj vam Rusiji, kad samo ovakvi clanci stizu odande...

Planinac

pre 10 godina

Upoređivanje Putina sa bilo kim nije umesno a najmanje bi, u ovoj situaciji, trebalo novinari i mediji uopšte da čine takve paralele.Putin je postupio kao pravi predsednik - diplomata, jer nažalostm, nije bilo drugog sigurnog načina da se zaustavi divljanje u Ukrjini protiv ruskoih građana i bezbednosti Krima i Cenomorska flote Rusije.Sad i Kličko spominje mogućnost pregovaranja iako je pretio krvavim obračunom .Pregovori i jesu jedino rešenje a intervencija je obezbedila uslove za to.

Teorija relativiteta. Mozda nije Milosevic ali za Srbe jeste.

pre 10 godina

Napada okolne republike pod izgovorom zastite "ugrozenih" Rusa. Ne treba zapostaviti cinjenicu da Putina Srbi obozavaju i kuju u zvezde, mozda i vise od samih Rusa. Secam se onda kada se Milosevic pojavio, nije bilo kuce bez njegove slike a kamiondzije su na staklima imali ogromnu Milosevicevu sliku. Ljudi su ga obozavali. I isto kao i onda, i danas su Srbi zeljni rata, cvrste ruke i ubijanja drugih. I danas bi, kao i onda, Srbi bacali cvece na tenkove. Milosevic je onda mogao da skupi milion Srba u transu na mitinzima a to bi mogao i Putin danas. Mozda Putin i nije novi Milosevic ali za Srbe jeste. Ovo samo pokazuje da se Srbi nisu pokajali sto su Balkan bacili 50 godina unazad zbog svojih srednjovekovnih ideja. Njima je samo zao sto nisu imali ovakvu silu kao sto je ima Putin pa da moze da izgine vise ljudi. Putin je Milosevic koga Srbi nisu imali ali su hteli da ga imaju. Nacionalizam, fasizam i obozavanje vodje i dalje zivi u Srbima. Komsije Srbije, obratite paznju na tu cinjenicu. Srbija obozava vodje.

astraganac

pre 10 godina

problem je sto je milosevic bio covek zapada i sto `99 nije imao "ledja" a putin nije bio covek zapada i ima "ledja" (i to BAS ima).

lgika

pre 10 godina

LOL zapadno licemjerje i dvostruki standardi...Kada oni idu u Vjetnam, Koreju, Libiju, Srbiju to je OK floskula o ljudskim pravima, providne rezije razloga, interesi SAD-a i sl. a kada oni dodju Rusiji na vrata izreziraju krizu da bi Ukrajinu stavili pod svoju kontrolu onda to nije normalno i Putin je ovo i Putin je ono...Milosevic kakav god da je bio od njega nije zavisio rat u SFRJ...bez podrske Njemacke, Austrije, Vatikana, Arapskih zemalja, SAD-a i sl. ni jednog sukoba na prostoru bivse SFRJ ne bi bilo da nije bilo podrske i podsticaja spolja

Sveta

pre 10 godina

Neumesno je porediti Presednika Putina sa Milosevicem jer Milosevic je izgubio veliki deo teritorije gde zive Srbi dok Putin je uspesno prisajedinio delove teritorije sa ruskim stanovnistvom matici Rusiji.

Ne

pre 10 godina

Ne jer jednostavno ne radi protiv svoje drzave i ima slozan narod iza sebe, jaku i mocnu drzavu kao i vojsku.

Milosevic nije imao nista od toga a bio je okruzen i ludacima plus njegova zena...

Oleg

pre 10 godina

Ovo je kraj za Putina,srusice ga ruski narod u Moskvi i Petrovgradu. Ruski narod je demokratski usmeren,svi ruski strucnjaci,inzenjeri,doktori i ostali pametni ljudi otisli su i rade za EU i Ameriku .Rusija nema nikakav kadar zato su im jedini produkti u svetu votka i kalasnjikov medija su kontrolisana zato i ne mozete da znate pravu sliku o Rusiji. Ne kazem da je zapad dobar ali je manje zlo od Putina i njegovih prebogatih saradnika jer on da brine za ruski narod ulozio bi pare od ruskog bogatstva u skole i bolnice a ne na kave olimpijade.

Petar

pre 10 godina

Problem je samo što ne može nikako da završi kao Slobodan Milošević, i što sa njim ne možete kako vam se digne,... to je samo problem, bio on kao S.M ili ne,...

ply

pre 10 godina

kako plitka i ogranicena analiza. svodi se na povrsne asocijacije kojima je cilj da objasne zapadnom javnom mnjenju u koju fioku da stave putina jer ionako se ne ocekuje da misle svojom glavom

from_HR

pre 10 godina

Tko se igra vatrom od vatre se i opeče -Tunis,Libuja,Irak,Sirija ? ,Ukrajina ???

Zapad će sad izražavati duboku zabrinutost zbog situacije, novaca za UKR nema, a Rusi su tek počeli sa svojim planom. Vlast koju zapad priznaje je upitnog legitimiteta i ima kontrolu samo nad Kijevom. Kako su došli na vlast, tako i odlaze s juga i istoka UKR.
vidjet ćemo šta će biti do kraja

mtw

pre 10 godina

Чланак је потпуно тачан ако се прочита у огледалу, тј. уместо речи Путин стави реч ЗАПАД.

miki

pre 10 godina

Више на Милошевића подсећа Јанукович, јер се погубио, уплашио и јер није знао како да поступи. Уместо да изведе тенкове на улице и да раскрсти са плаћеницима. Сада видимо како у Украјини са новом влашћу тече мед и млеко, као и код нас.

Shunja

pre 10 godina

Ako ste dozvolili sebi da uporedite Putina sa Milosevicem,onda bi se svaki Americki predsednik u poslednjih 20ak godina mogao nazvati drugim Hitlerom!

Milos

pre 10 godina

Pistao sam u pistaljke, lupao u serpe, dobijao pendreke po ledjima da bih video kraj Slobodanu Milosevicu a dobio sam Vucica Dacica Tadica Jovanovica Miskovica.Mislio sam da nema gorih lopova od Socijalista za vreme Milosevica ali sam se grdno prevario.Ocekivao sam standard, posao, prosperitet a sta sam dobio!Svakim danom gubimo svoje dostojanstvo i vredja nam se zdrav razum.Nemam potrebu za vizom a nemam para da odem ni do Beograda.Sve imam a nista nemam.Da sam znao sta me ceka plakao bih 5 oktobra!Tek mi je danas jasno zasto se sve desavalo sa nama, kada vidim sta se desava u Libiji, Ukrajini itd.Odvratan mi je ovaj licemerni stav zapada i dvostruki arsini koji su nam dobro poznati.Zao mi je naroda jer je izmanipulisan kao i mi stradace za zapadne interese i pod njihovom propagandom a verovace da se bori za svoje.Na kraju ce doci MMF, privatizacija, pljacka i ostalo i kada prodje 15 godina reci ce nije onaj Putin sjajan ali je mnogo bolji od ovih koji danas vladaju.Janukoviuch je lopov i njegov sin svakako, ali dobicete jos 100 Janukovica sve sa rodbinom i prijateljima koji kradu.Svimm srcem sam uz Rusiju.

Dejan

pre 10 godina

"Taktika i metodologija koje je upotrebio Milošević u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu (iako ih je na kraju sve izgubio) "
Koja glupost, pa zašto ih je Milošević izgubio, najače sile sveta bile protiv njega i šta smo mi tu mogli.
Čik sad da vidim obamu sme li da kaže A.
Braćo rusi samo napred.

cccc

pre 10 godina

ko je ovde lud?!Amerika sa svojim satelitima mesecima bombardovala Libiju,Irak,Srbiju...a tamo ne zivi niti jedan Amerikanac i to je sve ok.A sad se dize buka kad Rusi hoce da intervenisu u zemlji u kojoj zivi 10ak miliona Rusa i koje nove nelegitimne vlasti Ukrajine proglasavaju gradjanima drugog reda.Ovo nece na dobro izaci.Mozda izbije i treci svetski rat.Najvece razocaranje je ponasanje Kine.Odmah su priznali novu ukrajinsku vlast.to mi je sumnjivo.

bzvz

pre 10 godina

Ne ,nego ce da ceka da mu zapad vrslja po interesnim zonama i saveznickim drzavama i da razmesta NATO rakete u komsijskom dvoristu.Zna Putin da Veliki Brat ne bira sredstva za njihov cilj,a to su ruska prirodna bogatstva,da ne spominjem unistenje pravosljavlja i slovenstva.

Католичким стручњацима

pre 10 godina

Ако је Путин Слоба, онда је сигурно у праву што брани свој народ од "католичке, уличне демокрације"! Али није, јер Слобу и његов народ су бомбардовали ради демократије, а Русе, неће да могу!!!

miki

pre 10 godina

Више на Милошевића подсећа Јанукович, јер се погубио, уплашио и јер није знао како да поступи. Уместо да изведе тенкове на улице и да раскрсти са плаћеницима. Сада видимо како у Украјини са новом влашћу тече мед и млеко, као и код нас.

Steeler

pre 10 godina

Koliko su sramni ovi ljudi iz kolonijalistickih drzava. Vec i deca znaju da se dogadjaji u Ukrajini desavaju ne zbog naroda, nego zbog tudjih interesa. Rusija, poput bilo koje jake drzave, se brine za svoju sigurnost ali i interese. Zato ovako reaguju.

Zapad godinama pljacka slabije drzave… neverovatno je licemerje koje prosto kljuca iz njihovih izjava.

Slobodan

pre 10 godina

Putin je Milosevic, ali sa pokricem. Ima vojsku, atomsko naoruzanje i mogucnost da zagorca zivot svakom kome to pozeli da uradi. Iako bih zeleo da do ove krize nikada nije ni doslo, prosto uzivam u "umerenim" komenarima vodecih dzavnika "demokratskog zapada" i bespomocnom lajanju kojekakvih savetnika, komentatora i slicnih koji prizivaju akciju NATO.

Slava

pre 10 godina

Баш је занимљиво то што сви гледају на рат у Босни, као на рат који је Србија изгубила. Стање ствари указује на потпуно супротно, Република Српска као Стпски део БиХ, једне квази-државе је пре месец дана прославила свој 22. рођендан и очекује се да у следећих пет година прогласи независност. Са друге стране имаомо део Босне где живе Хрвати и "бошњаци" који би у случају одвајања Реп.Српске од Федерације почупали једни другима косу и створили Белфаст од Федерације. Тако да, за сада је 2:1 за Запад... ;-)

ime

pre 10 godina

"Protivimo se odluci da ruske trupe bude raspoređene na ukrajinskom tlu, a da ukrajinska vlada to ne želi i osuđujemo bilo kakav akt agresije – napisao je Hejg na svom nalogu na Tviteru." a oni su to upravo radili jugoslaviji, stim sto su je jos i bombardovali 2 i po meseca. dok rusija nije odlucila da bombarduje ukrajnu. licemerstvo sirokih razmera. oni ce da pricaju o agresiji, a oni su ti koji je sprovode po svetu. stvarno strasno!! napred putine!!!

Sale

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da ćemo biti spomenuti. Inače, kad bi danas bili totalno demokratski izbori na celom svetu, apsolutnu većini bi osvojio Putin. Znaš li to, glupi englezu ?

Koli

pre 10 godina

Glupa analogija. Srbija i Rusija nisu isto. Rusija nastupa tako jer se oseća ugroženom. Amerika je štitila svoje interese (?) u Koreji, Vijetnamu, Iraku...

MiKi

pre 10 godina

Koliko je zla nanela Amerika drugim zemljama,pre bih njih i njhove predsedinke trebalo porediti sa Hitlerom nego Veliku Rusiju i Gos'n Putina sa pokojnim predsednikom Jugoslavije!

ply

pre 10 godina

kako plitka i ogranicena analiza. svodi se na povrsne asocijacije kojima je cilj da objasne zapadnom javnom mnjenju u koju fioku da stave putina jer ionako se ne ocekuje da misle svojom glavom

Gede gluperde

pre 10 godina

Na inostranim portalima i proruski komentatori smatraju ovakvo poredjenje uvredljivim. Pokojni Milosevic nije imao intelektualnog potencijala da vodi cevabdzinicu sa 2 astala na periferiji Pozarevca a kamoli SFRJ.Ipak, ljudi su mu poverili sopstvene zivote u decembru 1990. sa preko 40%...

Stiv

pre 10 godina

Ne novi Milosevic nego novi Obama, radi isto sto i SAD, zar ne primecujete? Uporedite Kosovo i Krim, slicnosti su velike a i tezi se ka istom, Krim ce postati marioneta Rusa, sa novom vlascu, krimskom... Ovakav proces zapocela je prva Amerika, sad sledi uzvracanje Rusije, tj. domino efekat. Dugo je Rusija cutala i pokusavala da spreci stvaranje tzv. drzave kosovo, sad je dosao red i na nju, na zalost nas i Ukrajinaca imacemo veciti neresivi problem, i mi i oni...

sare

pre 10 godina

Posto ste gospodo sa zapada poznati po tome da postujete stanje na terenu
ne vidim u cemu je ovde problem,po BBC-u situacija nije nimalo slicna kosovu
jer na kosovu su napadnuti kosovari od strane Srba namerno izbegavajuci cinjenicu da je kosovo tada bilo u sastavu Srbije a u Ukrajini su to secesionisti koji zele da se odvoje od matice koja je legalno izabranog predsednika ponavljam legalno izabranog oterala neredima.Na kraju krajeva blizina Crnomorske flote sve govori pa Ameri su napali pola sveta u zadnjih godinu dana donoseci demokratiju u te zemlje govoreci da stite svoje interese i da je bezbednost zemlje ugrozena.
Kfori i UN su za nas boraniju a vi vidite ako mozete Putinu da sudite u Hagu.

Joe

pre 10 godina

Na zalost NATO pakta Putin nije Milosevic. Milosevic je pustio Srbe iz Republike Srpske Krajine, a zatim i Srbe iz Republiek Srpske da propadnu. Setite se sankcija na Drini i sl. Ovi nasi petooktobarski su prodali Srbe na KiM. Tako ne radi ozbiljan politicar, a Putin je izgleda ozbiljan. I da vratimo na pocetak, na vasu zalost Putin nije kao Milosevic.

my way

pre 10 godina

Ma samo nek su oni koji su poceli rat i ubijanje protiv JNA i Srba zarad rusenja SFRJ i stvaranja svojih drzava i na teritorijama na kojima je ziveo narod koji je zeleo u svojoj zemlji Jugoslaviji da ostane, kao i ovi u Ukrajini koji su silom, preko ulice okupirali vlast na koju nemaju nikakvo legalno ni legitimno pravo nevine zrtve Milosevica i Putina. Kakvo licemerje, izokretanje istine i pravde za 180 stepeni, odvratno! Treba li da podsecam na ubistva i maltretiranja Srba i vojnika JNA, vracanje ustaske zastave (kasnije promenjene u "prihvatljivu" sahovnicu), ulice i trgove sa imenima ustaskih monstruma, ukljucujuci i Budaka, kreatora cuvenog matematickog resenja za Srbe, Pavelicevu kunu koja im je svima u dzepovima (nikad pre NDH nije bila hrvatska valuta), nacisticke pozdrave u saboru i uopste retoriku i duh cele Hrvatske, folklor, kako su to neki monstruozno voleli da kazu. Naravno da su Srbi branili sebe i svoju zemlju od tog zla, imali su puno pravo na to, ali o tome ova gospoda ne prica, ne interesuje je! U Jugi i Srbiji je separatiste trebalo podrzati, ali zato su im usta puna ukrajinskog suvereniteta i integriteta, a granice Ukrajine Rusija nema nameru da menja. Mesta za resenje i vracanje u stanje blisko onome koje je bilo pre puca u Kijevu ima, ali su tamo na vlast sad zaseli oni koji su sve dogovore prekrsili i umesto mira i kompromisa im je vaznije da seju mrznju prema Rusiji. Zajednicko prisustvo na Krimu, sigurnost za ljude i interese 2 drzave, jel to tesko?

Djole

pre 10 godina

Doci ce i Putinu kraj uskoro kao i Milosevicu!
Ovo je cista agresija na jednu suverenu drzavu u medjunarodno priznatim granicama!
Mogao bih da shvatim Putina jedino u slucaju da su prava Rusa na Krimu bila ugrozena, da su Rusi na Krimu bili ugnjetavani kao i Albanci na Kosovu... ali ovde nema nikakve slicnosti sa Kosovom! Ali vidim po komentarima ovde da postoji veliki broj rusofila koji veruju Ruskoj televiziji kao sto su verovali i RTS-u devedesetih.

Planinac

pre 10 godina

Upoređivanje Putina sa bilo kim nije umesno a najmanje bi, u ovoj situaciji, trebalo novinari i mediji uopšte da čine takve paralele.Putin je postupio kao pravi predsednik - diplomata, jer nažalostm, nije bilo drugog sigurnog načina da se zaustavi divljanje u Ukrjini protiv ruskoih građana i bezbednosti Krima i Cenomorska flote Rusije.Sad i Kličko spominje mogućnost pregovaranja iako je pretio krvavim obračunom .Pregovori i jesu jedino rešenje a intervencija je obezbedila uslove za to.

Sveta

pre 10 godina

Neumesno je porediti Presednika Putina sa Milosevicem jer Milosevic je izgubio veliki deo teritorije gde zive Srbi dok Putin je uspesno prisajedinio delove teritorije sa ruskim stanovnistvom matici Rusiji.

djuro

pre 10 godina

Resenje je prosto! Sprovesti referendum na Krimu i Juznoj i Istocnoj Ukrajini gde zivi vecinsko rusko stanovnistvo oce li da ostane u Ukrajini ili oce da se otcepi i bude deo Rusije? Ovo je demokratija jel tako! Is to ko Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci i Albanci ... jel tako?

from_HR

pre 10 godina

Tko se igra vatrom od vatre se i opeče -Tunis,Libuja,Irak,Sirija ? ,Ukrajina ???

Zapad će sad izražavati duboku zabrinutost zbog situacije, novaca za UKR nema, a Rusi su tek počeli sa svojim planom. Vlast koju zapad priznaje je upitnog legitimiteta i ima kontrolu samo nad Kijevom. Kako su došli na vlast, tako i odlaze s juga i istoka UKR.
vidjet ćemo šta će biti do kraja

Flash

pre 10 godina

Evo vec se na internetu pojavljuju mape tzv ''jugo-istocne ukrajinske republike'', cije granice odgovaraju u metar teritorijama na kojima je pro-ruska stranka imala apsolutnu vecinu, i koja bi zauzimala blizu pola teritorije Ukrajine...Kako Putin moze biti agresor, ako ce njegovi tenkovi biti docekivani sa cvecem? Jedino strahuju Kijevljani i Lvovljani...

Zole

pre 10 godina

Naročito ce zapad moći da bombarduje Rusiju kao sto je nas bombardovao. Naročito ce zapad uvesti ekonomske sankcije Rusiji. Ako bi bilo šta ucinili, njihove i onako slabe ekonomije dozivele bi totalni karah. A to to je ono sto njih najviše boli. Ne verujem da bi oni mogli da sebi zadaju tako bolan udarac radi Ukrajine. Sad nisu spremne za tako nesto.

Oleg

pre 10 godina

Ovo je kraj za Putina,srusice ga ruski narod u Moskvi i Petrovgradu. Ruski narod je demokratski usmeren,svi ruski strucnjaci,inzenjeri,doktori i ostali pametni ljudi otisli su i rade za EU i Ameriku .Rusija nema nikakav kadar zato su im jedini produkti u svetu votka i kalasnjikov medija su kontrolisana zato i ne mozete da znate pravu sliku o Rusiji. Ne kazem da je zapad dobar ali je manje zlo od Putina i njegovih prebogatih saradnika jer on da brine za ruski narod ulozio bi pare od ruskog bogatstva u skole i bolnice a ne na kave olimpijade.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"Ako je Putin izabrao da bude novi Milošević, zapad će posmatrati novu podelu Evrope", rekao je urednik "Gardijana".

Auuuuuuuu...sad sam se nacisto deprimirao.

rat je najgore rešenje

pre 10 godina

Ne volim ni Putina i ni domaće rusofile, ali rekao bih da mu je nova Ukrajinska vlast dala idealan povod. U južnoj i istočnoj oblasti žive etnički Rusi i Ukrajinci koji govore ruskim jezikom (u nekim oblastima u znatnoj većini), a nova pro-evropska vlast se postvaila prilično diskriminišuće prema njima. Strašno je ako u 2014. godini taj problem ne može da se reši nekim drugim putem osim oružanim sukobom.

Сима

pre 10 godina

Баш ми се свидео коментар када се изјавило да је Путин послао војску: ”Ово чекам 23 године!”. Слатко сам се насмејао :)

Teorija relativiteta. Mozda nije Milosevic ali za Srbe jeste.

pre 10 godina

Napada okolne republike pod izgovorom zastite "ugrozenih" Rusa. Ne treba zapostaviti cinjenicu da Putina Srbi obozavaju i kuju u zvezde, mozda i vise od samih Rusa. Secam se onda kada se Milosevic pojavio, nije bilo kuce bez njegove slike a kamiondzije su na staklima imali ogromnu Milosevicevu sliku. Ljudi su ga obozavali. I isto kao i onda, i danas su Srbi zeljni rata, cvrste ruke i ubijanja drugih. I danas bi, kao i onda, Srbi bacali cvece na tenkove. Milosevic je onda mogao da skupi milion Srba u transu na mitinzima a to bi mogao i Putin danas. Mozda Putin i nije novi Milosevic ali za Srbe jeste. Ovo samo pokazuje da se Srbi nisu pokajali sto su Balkan bacili 50 godina unazad zbog svojih srednjovekovnih ideja. Njima je samo zao sto nisu imali ovakvu silu kao sto je ima Putin pa da moze da izgine vise ljudi. Putin je Milosevic koga Srbi nisu imali ali su hteli da ga imaju. Nacionalizam, fasizam i obozavanje vodje i dalje zivi u Srbima. Komsije Srbije, obratite paznju na tu cinjenicu. Srbija obozava vodje.

bob

pre 10 godina

novi Staljin bolje reci. nema veze,ovim je pucao sebi u nogu,Ukrajina ce da mu okrene ledja za narednih 20 godina a nato moze da pravi baze gde hoce oko rusije. tako mu i treba kad je gladan novih teritorija i obnove sovjetskog saveza

ivan

pre 10 godina

Jeste, isti je - imace isti kraj kao Milosevic.

A sto se Milosevica tice - to nije bio Milosevic nego JUL-ovska marioneta Rusije. Milosevic se nije borio za Srbiju, vec da odrzi komunizam na Balkanu, odnosno za interese Rusije.
Dogadjaji na Krimu jako podsecaju na neuspesnu invaziju Kosova koju su pokusale trupe iz Rusije.
Podsecaju i na Hitlera i njegovu brigu za Nemce iz Sudeta i Poljske...

Rusija izvozi 80% svojih dobara u EU - drugim recima, Putina i Rusiju ceka sudbina Milosevica i Srbije 90-tih...

Kao i Srbija, Rusija ce imati egzodus etnickih Rusa sa zapada, bez obzira na to koliki deo Ukraine, Belorusije, Kazahstana otkine i okupira...
Nije njega briga za ljude, vec za moc i korumpiranu vlast koju njegov komunisticko-sovjetski sistem sponzorise...

Srecom, sa Srbijom ce Rusija odrzavati veze samo iz kosmosa (svi vodeni i zemaljski putevi su pod kontrolom NATO i EU) i vise nece imati destabilizujuci potencijal na Balkanu...

Realnost dragi Drugovi...

Vladimir Dž

pre 10 godina

S obzirom da ovakve izjave dolaze sa britanskog ostrva treba podsetiti da sa istog imamo dugu istoriju politike zavadi pa vladaj. Jednu takvu je ruski narod teško podneo:

“Najveća greška koju smo mi britanci napravili je da smo mislili da možemo nahuškati nemačko carstvo protiv Sovjeta da međusobno iskrvare do smrti” - David Stirling (osnivač SAS-a)

kralj

pre 10 godina

Naravno da je taktika ista kao kod Milosevica. Po ovoj teoriji gdje god da su ruske manjine u pitanju, Rusija ima pravo da intrevenise da zastiti svoje "interese". Mnogo to podsjeca na Milosevica I Srbiju 90-tih godina

nebanesc

pre 10 godina

Naravno da "carka" podseca na Milosevicevu taktiku kad je Milosevic sprovodio rusku plitiku na Balkanu. U sustini to je jedna ista licemerna boljsevicka taktika, gde se toboze stite ljudi odredjene nacionalnosti a u stvari se zeli zadrzati teritorija (u ovom slucaju pomorska baza), bez obzira na ljudske zrtve i medjunarodno pravo.
To je kao kad se recimo francuski kanadjani ne bi slozili sa promenom vlasti, pa hteli da se otcepe od Kanade, a Francuska poslala vojne trupe u Quebec da ih brani.
Opravdanje vojne intervencije je idiotizam na kvadrat.

Qwerty

pre 10 godina

Ne mogu da verujem sta citam ovde. Kao da su Indiju bombardovali '99. godine. Problem je kada Rusija brani prava svojih gradjana od nelegitimne manjinske vlade u Ukrajni, dok SAD brane "prava" Siptara na drugoj strani sveta bombardovanjem. Podseticu vas da Rusi nisu ispalili jos ni jedan metak, a da je nova ukrajinska vlada nastala agresijom. Putin je ponudio izbore-nisu pristali. Zasto? Zato sto su Rusi ili proruski Ukrajinci vecina.

protiv novca

pre 10 godina

@ Igor

stvar finansiranja. I svetska politika se vodi po principu ko ima para taj u pravu. Ljudskost je ostala u pripovetkama u koje ni današnji osnovci ne veruju. Ljudskost je prevaziđena kategorija u 21. veku.

Maja

pre 10 godina

A neka gvardijan napiše kako se zove potez Margaret Tačer koja je jurila i ubijala na Foklandima. Pa to je bio njihov interes.... Gadljivo i neukusno što se svako smeće prenosi.

crni stanoje

pre 10 godina

Sto se mene tice, ove je test NATO-pakta koliko daleko moze da prosiri svoju moc i uticaj prema / protiv Rusiji i kako ce Rusija da odgovori na tu provokaciju NATOa. Sto se Kine tice, normalno. I Kina i celi zapad hoce da ozeni rusku mladu ali bas njih briga za mladu, svi hoce njen miraz - njene prirodne resurse, gas, naftu, plodnu zemlju, jeftinu radnu snagu itd.
Nemacka plus neke druge zemlje i Rusija su neprijatelji vec stotinama godina, malte ne vecni neprijatelji. Danasnji politicka mantra zvana 'demokratija' ili stara mantra zvana 'diktatura' ne sme da nas vara jer takvo neprijateljstvo koje traje stotinama godina se ne odbacuje tako lako. Ljudski um se ne menja za dvadeset godina.

Pitanje - ako bi Rusija dobila dogovor sa (primer) Kanadom da otvori vojne baze u Quebecu, kako bi Amerika reagovala (secate se Kube)? Ili, ako bi Rusija otvorila bazu mornarice u (primer) Holandiji, kako bi Nemacka ili Engleska reagovala? Niko nece da dozvoli da im neprijatelj dodje na prag, a to se desava u Ukrajni i jadan narod Ukraine se nasao na metu izmedju dve sile. Kada slonovi plesu, mravi moraju ili ili ... Stara neprijateljstva jos uvek zive, samo sto neke zemlje danas imaju podrsku jedine vele sile i to koriste da bi 'sredili racun' i da prosire svoj uticaj tamo gde su odavno hteli to da urade. Nista novo, ista igra, isti strateski ciljevi, ista moc, ista sila, nova sredstva, druge zemlje. A mravi su uvek isti - nevin narod koj gine.

Jeste ali

pre 10 godina

Sve te ex komunističke zemlje ustavom su garantovale pravo na samoopredeljenje do otcepljenja. To je bila fiktivna klauzula kao dokaz neke velike demokratije, ali posle pada berlinskog zida NATO je od nje napravio jedanaestu Božiju zapovest. Međutim pošto NATO nije Božija sila pa ne deli pravdu svima nego selektivno, to pravo ne važi ako nije u skladu sa interesima NATO. E sad to je za Srbiju problem, ali za Rusiju, u njenom dvorištu to je jednako britko oružje.

Nenad

pre 10 godina

Milosevic je pod palicom i za interes Rusije i napravio krvoprolice u bivsoj Jugoslavije. Kada im vise nije bio potreban ostavili su ga na cedilu, doduse zbrinuli su mu zenu i dete.

Dragan

pre 10 godina

Gospoda sa zapada navikla da u mraku gusi male narode aktivirala je svoju najvecu nocnu moru -Rusiju.
Istorija ce pokazati da je onaj zlikovac Milosevic bio izdajnik Srbije i spijun Amerike.Putin to svakako nije pa ovo shizofreno pitanje govori samo o stanju onih koji su ga postavili. Gotovo je sa "dvostrukim arsinima" Vreme americkog fasizma definitivno prolazi.
Posle sirijskog samara slede novi.

crni domino

pre 10 godina

To cemo tek videti! Na dobrom je putu da bude zapamcen kao Milosevic.
Njegovi prethodnici su dokazali da socijalizam nemoze da se gradi sa praznim stomakom, kao i to da nijedna vladavina sa pesnicom i cizmom nije trajala dugo!
U svakom slucaju neko ce izvuci deblji kraj.
Zali boze naroda koji mogu stradati!

Reality check

pre 10 godina

Ало, западни зомбији, почетак новог америчког интервенционизма након паузе због 300 мртвих маринаца у Либану јесте напад на суверену државу Гренаду 1983. због угрожености шачице америчких студената на тамошњем Универзитету. То понашање траје ево трећу деценију, само што се повремено награђује Нобеловом наградом!

Sid

pre 10 godina

Ma kakvi! Ovaj samo otima ono sto misli da je Rusko.
Ukrajianska vojska sa jako losim, neresenim materijalnim statusom nije motiviisana za bilo kakvo sukobljavanje.

Jo

pre 10 godina

Ja se nadam da nece da pukne rat izmedju Russije i Ukraine!!! Ako dodje do rata onda ce biti i treci svetski rat...onda smo najebali svi zato sto tu ce leteti atomske bombe na sve strane...do duse nestacemo svi sa ove planete.

Falkon

pre 10 godina

Pa naravno, svako ko hoće neku vojnu akciju da sprovede u cilju zaštite naroda je diktator ... Osim ako je Amerikanac
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dufko)

ne nego vecina diktatora koji poduzimaju vojnu akciju RADI AGRESIJE ILI PROSIRENJA ILI CUVANJA VLASTI se obavezno pozivaju u zastitu naroda reda zakona....

??

pre 10 godina

Samo jedna "mala" ispravka. Putin mozda jeste novi Milosevic ali Rusija sa svojom mozda najacom nuklearnom silom na svetu sigurno nije Srbija !

SaleBL

pre 10 godina

Dragi B92, ja znam da je vasa kuca prozapadno orjentisana, ali ovi je toliko pateticno da je svaki komentar suvisan.
Neka zavlada mir i neka se bratski narod ne ubija.
Pateticne zapadnjacke "mirotvorce" otjerati u "ministra inostranih poslova Austrije".

nepatriJota

pre 10 godina

Ало, западни зомбији, почетак новог америчког интервенционизма након паузе због 300 мртвих маринаца у Либану јесте напад на суверену државу Гренаду 1983. због угрожености шачице америчких студената на тамошњем Универзитету. То понашање траје ево трећу деценију, само што се повремено награђује Нобеловом наградом!
(Reality check, 2. mart 2014 21:51) Sa kim se svadjas druze? Pa za jednu drzavu su svi drzavljani isti,bili oni marinci,ili sacica studenata kako ti kazes...

Aleluja

pre 10 godina

Bitno je da se Putin spominje u losem kontekstu
neka budala napise tekst,i onda svi ostali "prijateljski/demokratski...itd" mediji moraju takvu glupost da objave.

mare

pre 10 godina

Citajuci ovaj tekst, pitam se, postoje li na tom Zapadau samokriticni, objektivni novinari, koji ce nesto lose da kazu o politici samog Zapada, NATO-a, malo prosire putem medija pogled na sveukupnu situaciju u svetu...? Mozda i postoje, ali su definitivno marginalizovani, i neko ih drzi na bezbednoj udaljenosti... Bojim se da je tamo cenzura mnogo jaca i veca nego u omrazenoj vam Rusiji, kad samo ovakvi clanci stizu odande...

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Daleko im lepa, i jednom i drugom. Hoće da budu večiti predsednici, a sukobi i hajka na ,,izdajnike" su im duševna hrana. Malo morgen, što bi rekao jedan od njih.

Lala Po

pre 10 godina

Putin je uradio mnogo toga dobrog za Rusiju i osao bi zapamćen kao najbolji predsednik kojeg su ikada imali da se povukao kad je trebalo, posle dva mandata. Ali ne, on je odlučio da ostane na vlasti po svaku cenu. Bio malo premijer i rotirao se sa Medvedevim, ali je svima jasno ko je tu glavni. Niko ne može da bude toliko moćan dugo vremena, a da ostane normalan, pogotovo ako mu politički sistem dozvoljava naginjanje apsolutizmu. I Vladimir Putin se upisao u dugačku listu onih koji su imali kvaliteta, ali ih je moć uništila.

ff

pre 10 godina

какво лицемерје људи моји...а шта сте ви што сте онолике земље попалили и онолики народ побили?!Има нас који не заборављамо

Balkanska gotika

pre 10 godina

Cak i autori veoma nenaklonjenih biografija Putina ne negiraju lojalnost koju je ovaj pokazivao prema ljudima koji su mu pomogli u usponu. Nasuprot njemu,ovdasnji "Putin" je svog politickog oca (i vencanog kuma) oteo, streljao i bacio u krecanu u sumi.

Ruslana

pre 10 godina

Svi vi koji podrzavate Putina oko situacije u Krimu ste zauvek izgubili pravo da kazete "Kosovo je Srbija" i da se zalite da nam je Kosovo oteto. Vise je nego jasno zasto su Rusi tako rado pustili Kosovo niz vodu.

komshija

pre 10 godina

Da li je on novi Milosevic? Nije, jer sa Putinom i Rusijom nema zajebancije kao Milosevicem i Srbijom ... Uostalom, on samo shtiti svoj narod u Ukrajni. Koga shtite Englezi i Ameri u Afrci? Ah, da, potpuno sam zaboravio, oni tamo shtite interese svog naroda da i dalje za jedan dolar tj. funtu napune rezervoar, a na shtetu drugih naroda ...

mlekadzija

pre 10 godina

Kakav lucidan komentar.... da nece mozda da spreme i optuznicu za HAg (ne bih se iznenadio. Nesto im je ponestalo kandidata. Sto bi rekao Seselj mogu oni V.V. Putinu da....

Minja Vracar

pre 10 godina

Odlicno poredjenje!
Oni bas i zele da od Rusije naprave novu Jugoslaviju, u kojoj ce oni da dovedu svoju vojsku i koriste resurse!
Nedaj se Predsednice!

Mm

pre 10 godina

Putin novi Milosevic? Samo ako izgubi rat i drzavnu teritoriju, a zatim ruski narod resi da ga isporuci 'Medjunarodnom sudu'. Sasvim je sigurno da nece biti novi Jelcinj ili Gorbacov. Ako nastavi ovako mislim da ce zapadni marketing od njega napraviti novog Staljina ili Lenjina, tj. onoga koji je svirepo ubijao svoj narod u Ukrajini i ako mi savremenici znamo da to nije istina. Najblize bi bilo da je novi Hruscov.

gns

pre 10 godina

Neuporedivo i sa stanovista rusije i sa stanovista zapad; Putin je Rusiju izvukao iz blata i napravio ekonomski je oporavio, Milosevic je Srbiju unistio, Putina ocigledno zanima buducnost rusije i ruskog naroda, Milosevica je zanimala samo buducnost njegove porodice... Milosevica je zapada mogao tretirati kako je hteo, zato je tako i zavrsio, a Putinu mogu samo da pljunu pod prozor i pisu ovakve ocajnicke tekstove.

Zlatko

pre 10 godina

Slobo je malo dete za Putina.
Istina Bler i Bus bas su bili devojcice. A Klinton nevinasce.
Pa nije Rusija krava muzara pa da je muze ko stigne.
Pokazace vam bacuska samo polako.

Nis Bre

pre 10 godina

Satanizacija Rusije uz pomoc medija pocinje.

Uvek se pitam,kada ce ti zapadni mediji da pocnu da pisu i da se pitaju koliko para njihovi VLADARI trose po raznoraznim ratovima zadnjih 50god.

Nikako da pocnu tako nesto da pisu,da pitaju
Narod Gladuje,ljudi sve siromasniji,a oni ratuju nonstop.
o vojnoj tehnologiji ni da ne pricam
600 milijardi godisnje samo USA ulaze u Vojsku.

bosanac

pre 10 godina

Bez obzira sto imam odbojan stav prema Rusikoj politici, najvise zbog politike koju je vodila prema mojoj BiH tokom rata 92.-95. u ovom slucaju mogu reci da je Rusija 100% u pravu i da je ispravno reagovala i ne samo to vec i mudro, da izbijegne bilo kakve netpotrebne sukobe. Zapad je dosao Rusiji na vrata i sramota bi bila da Rusi ne reaguju na to. Rata nece biti nikakvog. Rusi i Ukrajinci su braca, narod koji je uvijek zivio jedni sa drugima. Ovo sto pricaju politicari iz Eu i neki iz Amerike, to je cista propaganda, to pricaju zbog svojih zemalja ne zbog Rusije. I da ne bude greske, sumnjam da o ovoj akciji nije obavjesten americki vojni vrh. Poredjenje Putina i milosevica nije u redu.

pera

pre 10 godina

Jaoj boze, citam mnogo i medije i akademske clanke, pa ko su ovi ljudi sto ovako lupetaju? Nepismeni? Dajte molim vas B92, kakve ovo gluposti prenosite? Ma sramota. Ljudi, Putina podrzava ogroman broj Rusa, sta je sa vama? jel da ostavi ulozene milijarde u istocnoj Ukrajini banditima sa ulice? Dajte malo ozbiljnosti. Zbog ovako idiotskog pristupa sa Zapada on ih dobija - Sirija, Iran im je pomogao itd...Ne lupajte vise. Slusajte strane medije bez obzira na propagandu - nece ni Amerikanci da budu bas agresivni (iako su oni pogresili kao i EU - imali su 4 meseca da sa Rusijom pregovaraju o Ukrajini koju ionako niko nista ne pita. Jesu pregovarali? Ne.Iskljucili su Rusiju da bi sada na sva zvona naglasavali neophodnost diplomatskih aktivnosti. Imali ste 4 meseca, kulirali ste Putina, provocirali i eto sad. Pa nije ni on lud da ostavi celu ekonomiju i narod Istocne Ukrajine nekom drugom kad je tamo ulagao. Ajde malo pameti bre.

Kakva glupost

pre 10 godina

Ha, ha, ha,...Sa kakvim arsenalom raspolaze Putin, a sa kakvim je raspolagao Milosevic!
Novinarskim glupostima, nikad kraja!
I jos jednom, HA, HA, HA,...

lgika

pre 10 godina

LOL zapadno licemjerje i dvostruki standardi...Kada oni idu u Vjetnam, Koreju, Libiju, Srbiju to je OK floskula o ljudskim pravima, providne rezije razloga, interesi SAD-a i sl. a kada oni dodju Rusiji na vrata izreziraju krizu da bi Ukrajinu stavili pod svoju kontrolu onda to nije normalno i Putin je ovo i Putin je ono...Milosevic kakav god da je bio od njega nije zavisio rat u SFRJ...bez podrske Njemacke, Austrije, Vatikana, Arapskih zemalja, SAD-a i sl. ni jednog sukoba na prostoru bivse SFRJ ne bi bilo da nije bilo podrske i podsticaja spolja

astraganac

pre 10 godina

problem je sto je milosevic bio covek zapada i sto `99 nije imao "ledja" a putin nije bio covek zapada i ima "ledja" (i to BAS ima).

Aleksa

pre 10 godina

Nisam Rusofil, štaviše voleo bih da se u bliskoj budućnosti preselim u USA/Japan zbog posla i profesionalnog razvitka. Ipak, većina relevantnih političara je licemerna prema Rusiji, kakvi god da su im geo-politički ciljevi.
Rusija danas radi ono što SAD rade već godinama unazad, a to je mešanje u interne poslove suverenih država, s tim što je ovoga puta političko igralište u njihovom dvorištu, pa moraju da pokažu zube. Mislim da su izjave zvaničnika NATO/SAD licemerne, baš imajući u vidu njihovu metodologiju rešavanja problema. Izvinite, ali ja bombardovanje nisam zaboravio.

Bilo kako bilo, želim mir i ne želim da bilo koji narod prolazi kroz ono što smo mi prolazili krajem devedesetih godina.

Neko123

pre 10 godina

Zapadna propaganda je cudo. Ne brinite vi nista, Putin nije Milosevic - njega necete ubiti tek tako, niti cete uspeti da izazovete takozvane "demokratske" promene.

Radan

pre 10 godina

Neverovatno....da moze usporediti Putina i Milosevica...jakog urednika....sta prenosite sve te gluposti sa zapada...usporediti vodju jedne velesile...sa vodjom cega???

Ne

pre 10 godina

Ne jer jednostavno ne radi protiv svoje drzave i ima slozan narod iza sebe, jaku i mocnu drzavu kao i vojsku.

Milosevic nije imao nista od toga a bio je okruzen i ludacima plus njegova zena...

i.j.kv

pre 10 godina

Nije Putin Milosevic,znaju dobro svi koji se malo razumeju u politiku,tako da nije Rusija Srbija....a da je Srbija bila bar malo mocna ne bi ovako prosla,ni sam Milosevic.Danas se saopstenjima pokusava zaustaviti i uplasiti Putin i Rusija.Nikome nije do velikog rata posebno ne sa tako mocnom zemljom kao sto je Rusija,znamo da se godinama preti Severnoj Koreji,Iranu pa nista.Ovde ce Putin uraditi sto bude naumio a to je da ce pokrenuti vojsku i pokazati moc i biti prisutan tamo gde zivi Ruski narod u Ukrajini do nekog mirovnog dogovora.A Amerika ce da prica sta prica....i terace sve da pricaju i osudjuju Rusiju a sto ne znaci da ni nasi politicari nece biti primorani da kazu nesto...neka vode racuna dobro sta ce reci

Milivoje

pre 10 godina

U svetlu nove americke doktrine,ovo njima i odgovara. U slucaju sukoba jaceg intenziteta,Rusija ce prekinuti izvoz plina u Evropu a sa nekima i ekonomsku saradnju. To ce je novcano iscrpiti, a USA ojacati. Amerika se ne boji rusa,ne bas ni najmanje, ali strah da ce ostati jedini svetski policajac.e to je ono sto je brine trenutno,jer su itekako ranjivi po pitanju terorizma na svom tlu. Pa oni su zadnjih godina u stalnom strahu.Rusija ce ovde da poklekne.

Kobac

pre 10 godina

Glupo bi bilo podržavati bilo kakav oblik nasilja, posebno nečega što bi se moglo "izroditi" iz ovog sukoba, međutim, evidentno je da različitu težinu imaju "vitalni interesi" zapada (Amerike) u udnosu na iste te interese drugih, bilo da seradi o komentarima političkih predstavnika pojedinih zemalja, pa i većine svjetskih novinskih kuća. Sve izgleda kao da je "normalno" da američke (NATO) trupe uđu u bilo koju državu svijeta, dok sa druge strane, Ruse, ili bilo koga drugog, smatraju agresorima i okupatorima.
Sve je to malo "uvrnuto" i sva sreća što ovaj put nije blizu nas.

Majki

pre 10 godina

Невероватно је да нас Србе морају некако да увуку у целу причу, без нас нешто овако да прође, то никако.

Republikanac

pre 10 godina

Gdje si Romney ili jos bolje McCain svaka vam se pozlatila. Dabogda mi se ruka osusila kojom sam glasao za Obamu dva puta. Nikada slabiji presjednik USA u istoriji. Sutra idem da se ispisem iz Demokratske stranke. Dosta je bilo. Od danas sam republikanac do groba.
Regane, spomenik ti treba dignuti. Sve je krenulo od Sirije. Dobro je rekao McCain. Da je Amerika napala Siriju, Putin nebi smio ni priviriti Ukrajini. Putin "skonto" mlakonju, nobelovca. Sta ce sve biti do sledecih Americkih izbora. Ali zapamtite jednu stvar. Sljedeci Americki presjednik ce biti radikalni, desnicarski republikanac za kojeg ce Regan ili Bush (bilo koji) biti malo dijete.
A Obama jos smanjuje vojni budzet. Majko mila. Na Foxu ga poderase. Mene je sramota gledati sta mu rade. Taj predlog sigurno nece proci Kongres. Na sve ovo Obama hoce da bojkotuje G8 i da izbace Ruse...i to je sve. Ko god je Americki saveznik treba da se pripazi narednih 2 godine. Nema ko da ih stiti. Ne volim onog Netanjahua ali je covjek potpuno u pravu. Prvi je procitao Obamu.

kompleksasi

pre 10 godina

Olos i hohstapler,a vi koji se na njega lozite...meni ste otuzni,jadni.

p.s. Ne nisam pro-zapadno orijentisan,Amerika je tek dibidus.

besan ker

pre 10 godina

To vam ne bi znao reći, ali sam prilično siguran da njega nećete razvlačiti pred tribunalima sa jasnom političkom pozadinom.

Kolumbo

pre 10 godina

Ljudi u zapadnom svetu se prezasiceni krizama i uglavnom se bave sobom. Od vlade ocekuje da mu se kaze kako da razmislja i kako da se ponasa. Zato je ova suluda propaganda za produkciju informacija, dogadjaja pa onda kriza i profita. No sve je to iznad obicnog sveta. Ali ima i intelektualca koji treba sve vise da se cuju. Evo jednog koji je javno na CNN skocio da objasni potpuno nerazumljivu i nemogucu pricu hipnotisanom narodu. Evo link jednog sjajnog pozbnavaoca i analiticara, Stephen Cohen, http://www.thenation.com/article/178344/distorting-russia#

http://www.thenation.com/article/178344/distorting-russia#

mtw

pre 10 godina

Чланак је потпуно тачан ако се прочита у огледалу, тј. уместо речи Путин стави реч ЗАПАД.

Petar

pre 10 godina

Problem je samo što ne može nikako da završi kao Slobodan Milošević, i što sa njim ne možete kako vam se digne,... to je samo problem, bio on kao S.M ili ne,...

Dejan

pre 10 godina

Milosevic je bio takav kakav je bio,ali on nije ni prvi ni poslednji "diktator",a Putin nije ni nalik na njega.Kao prvo,svi su optuzivali Putina za namestanje poslednjih izbora,pa su oni ponovljeni uz prisustvo stranih novinara,pa je opet pobedio i to ubedljivo.Znaci za namestanje izbora i diktaturu ga niko ne moze optuziti.A kao drugo,kada se dogodi neki zapadni diktator,on vrlo brzo bude zaboravljen,pa ispada da smo mi najgori ljudi.Ruska vojska je tamo samo da bi stitila svoj narod,koji je vecinski na istoku Ukrajine,sto je sasvim normalno.Svako je duzan da stiti svoj narod pa makar i van svojih granica!A sto se tice ove nelegalne ukrajinske vlade,to su samo zapadne marionete koje nemaju ni trunku autoriteta ni legitimiteta u svojoj drzavi.

Gore

pre 10 godina

Glupost! Putina iskljucivo zanima zastita ekonomskih interesa Rusije! Kako bi reagovali amerikanci da se slicna stvar desi u Kanadi I ugrozi im snabdevanje naftom?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Prosto je neverovatno kako Zapadna demokratija selektivno brani tekovine komunizama, što će reći samo one koje su u interesu Zapada, što je svakako Hrušovljev dekret o prenosu Krima pod nadležnost Kijeva iz 19 pedest i neke.
Na KIM se narod pita na Krimu ne. Samoodredjenje naroda se priznaje samo u onim slučjevima gde je to u interesu Zapada, na KIM da u Republici Srpskoj ne. Sve to govori da se Zapadne demokrate, narodski rečeno, ne krste pred svakom crkvom.
Sadašnja situacija u Ukrajini, i prebrojavanje ko je na kojoj strani je slična kao jaje jajetu situacji u Junu mesecu 1941. Tu je velika isrorijska sličnost, a ne nekakvom zaslepljenosti vlastitim interesima povlačenje parelele med Putinom i Miloševićem. Niti je Putin Milošević niti je Rusija Srbija, pre je to da je Gardijan sličan Zapadnim medijima iz leta 1941.

Mau Vau

pre 10 godina

Greska ove analize je sto ukrajinci nisu gruzijci.Nisu se isprovocirali da odmah udju u sukob sa Putinovim trupama i taktika im je da uvuku Putina do guse.Nesto slicno ruskoj taktici sa nemcima u IIsv.ratu.Razume se da je Putin napravio katastrofalnu gresku(objava rata Ukrajini)po ruske ekonomske interese.Svi potencijalni projekti sa Evropom ne dolaze u obzir.Za pocetak automatski otpada Juzni tok-Putinu najveca opsnost prti kod kuce kad drzaoci kapitala pocnu da osecaju teske posledice izolacije.

Balkanski spijun

pre 10 godina

Malo receno izvodom iz originalnog clanka.
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/02/ukraine-what-will-happen-crimea-europe-west

EU Citizen

pre 10 godina

Poroeđenje je potpuno neprimereno, Milošević je bio lokalni kasapin, a Putin je šef jedne velike i relativno značajne države, pa se može uporediti samo sa svojim idejnim modelom Staljinom ili Hitlerom. Ako se ovo ne saseče u korenu i nemilosrdno ne uništi, i komunjare koje trenutno drže vlast u EU i SAD nasteve sa minhenskom politikom popuštanja KGB-ovskoj mafiji, za nekoliko godina ćemo se, kao i krajem tridesetih, suočiti sa daleko većim i problematičnijim zlom sa istoka.

mikin

pre 10 godina

"...A mravi su uvek isti - nevin narod koj gine.
(crni stanoje, 2. mart 2014 20:53)"
-----------------------------------
Crni stanoje, nije bas tako ..... nije narod bas potpuno nevin. Narod cuti i pusta da stvari sa loseg idu na jos gore. Reaguje tek kada je potpuno kasno. I nas su bombardovali jer su tvrdili da je narod izabrao takvog vodju (Milosevica) pa onda neka snosi posledice. A pocinje malim, svakodnevnim stvarima koje sistem sprovodi i koje se taloze i nagomilavaju a narod ne reaguje.

Aaron

pre 10 godina

A sad razumem. Zapad je trebao da brani, Gadafija,Sadama,Asada,predsednika Ukraene, Somalije, Koreje, rote kmere , Kastra sve dobrocinitelje svoga naroda. Jer sa njihovom demokratijom su ucinili nezaboravnea dobra djela. Pazili su samo svoje novčanike i sopstvenu djecu. Tudje majke su se uvijale u crno i trazile svoju djeci po masovnim grobnicama.

Djole

pre 10 godina

Doci ce i Putinu kraj uskoro kao i Milosevicu!
Ovo je cista agresija na jednu suverenu drzavu u medjunarodno priznatim granicama!
Mogao bih da shvatim Putina jedino u slucaju da su prava Rusa na Krimu bila ugrozena, da su Rusi na Krimu bili ugnjetavani kao i Albanci na Kosovu... ali ovde nema nikakve slicnosti sa Kosovom! Ali vidim po komentarima ovde da postoji veliki broj rusofila koji veruju Ruskoj televiziji kao sto su verovali i RTS-u devedesetih.

Oleg

pre 10 godina

Ovo je kraj za Putina,srusice ga ruski narod u Moskvi i Petrovgradu. Ruski narod je demokratski usmeren,svi ruski strucnjaci,inzenjeri,doktori i ostali pametni ljudi otisli su i rade za EU i Ameriku .Rusija nema nikakav kadar zato su im jedini produkti u svetu votka i kalasnjikov medija su kontrolisana zato i ne mozete da znate pravu sliku o Rusiji. Ne kazem da je zapad dobar ali je manje zlo od Putina i njegovih prebogatih saradnika jer on da brine za ruski narod ulozio bi pare od ruskog bogatstva u skole i bolnice a ne na kave olimpijade.

bob

pre 10 godina

novi Staljin bolje reci. nema veze,ovim je pucao sebi u nogu,Ukrajina ce da mu okrene ledja za narednih 20 godina a nato moze da pravi baze gde hoce oko rusije. tako mu i treba kad je gladan novih teritorija i obnove sovjetskog saveza

ivan

pre 10 godina

Jeste, isti je - imace isti kraj kao Milosevic.

A sto se Milosevica tice - to nije bio Milosevic nego JUL-ovska marioneta Rusije. Milosevic se nije borio za Srbiju, vec da odrzi komunizam na Balkanu, odnosno za interese Rusije.
Dogadjaji na Krimu jako podsecaju na neuspesnu invaziju Kosova koju su pokusale trupe iz Rusije.
Podsecaju i na Hitlera i njegovu brigu za Nemce iz Sudeta i Poljske...

Rusija izvozi 80% svojih dobara u EU - drugim recima, Putina i Rusiju ceka sudbina Milosevica i Srbije 90-tih...

Kao i Srbija, Rusija ce imati egzodus etnickih Rusa sa zapada, bez obzira na to koliki deo Ukraine, Belorusije, Kazahstana otkine i okupira...
Nije njega briga za ljude, vec za moc i korumpiranu vlast koju njegov komunisticko-sovjetski sistem sponzorise...

Srecom, sa Srbijom ce Rusija odrzavati veze samo iz kosmosa (svi vodeni i zemaljski putevi su pod kontrolom NATO i EU) i vise nece imati destabilizujuci potencijal na Balkanu...

Realnost dragi Drugovi...

Shunja

pre 10 godina

Ako ste dozvolili sebi da uporedite Putina sa Milosevicem,onda bi se svaki Americki predsednik u poslednjih 20ak godina mogao nazvati drugim Hitlerom!

kralj

pre 10 godina

Naravno da je taktika ista kao kod Milosevica. Po ovoj teoriji gdje god da su ruske manjine u pitanju, Rusija ima pravo da intrevenise da zastiti svoje "interese". Mnogo to podsjeca na Milosevica I Srbiju 90-tih godina

Teorija relativiteta. Mozda nije Milosevic ali za Srbe jeste.

pre 10 godina

Napada okolne republike pod izgovorom zastite "ugrozenih" Rusa. Ne treba zapostaviti cinjenicu da Putina Srbi obozavaju i kuju u zvezde, mozda i vise od samih Rusa. Secam se onda kada se Milosevic pojavio, nije bilo kuce bez njegove slike a kamiondzije su na staklima imali ogromnu Milosevicevu sliku. Ljudi su ga obozavali. I isto kao i onda, i danas su Srbi zeljni rata, cvrste ruke i ubijanja drugih. I danas bi, kao i onda, Srbi bacali cvece na tenkove. Milosevic je onda mogao da skupi milion Srba u transu na mitinzima a to bi mogao i Putin danas. Mozda Putin i nije novi Milosevic ali za Srbe jeste. Ovo samo pokazuje da se Srbi nisu pokajali sto su Balkan bacili 50 godina unazad zbog svojih srednjovekovnih ideja. Njima je samo zao sto nisu imali ovakvu silu kao sto je ima Putin pa da moze da izgine vise ljudi. Putin je Milosevic koga Srbi nisu imali ali su hteli da ga imaju. Nacionalizam, fasizam i obozavanje vodje i dalje zivi u Srbima. Komsije Srbije, obratite paznju na tu cinjenicu. Srbija obozava vodje.

nebanesc

pre 10 godina

Naravno da "carka" podseca na Milosevicevu taktiku kad je Milosevic sprovodio rusku plitiku na Balkanu. U sustini to je jedna ista licemerna boljsevicka taktika, gde se toboze stite ljudi odredjene nacionalnosti a u stvari se zeli zadrzati teritorija (u ovom slucaju pomorska baza), bez obzira na ljudske zrtve i medjunarodno pravo.
To je kao kad se recimo francuski kanadjani ne bi slozili sa promenom vlasti, pa hteli da se otcepe od Kanade, a Francuska poslala vojne trupe u Quebec da ih brani.
Opravdanje vojne intervencije je idiotizam na kvadrat.

Nenad

pre 10 godina

Milosevic je pod palicom i za interes Rusije i napravio krvoprolice u bivsoj Jugoslavije. Kada im vise nije bio potreban ostavili su ga na cedilu, doduse zbrinuli su mu zenu i dete.

Falkon

pre 10 godina

Pa naravno, svako ko hoće neku vojnu akciju da sprovede u cilju zaštite naroda je diktator ... Osim ako je Amerikanac
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dufko)

ne nego vecina diktatora koji poduzimaju vojnu akciju RADI AGRESIJE ILI PROSIRENJA ILI CUVANJA VLASTI se obavezno pozivaju u zastitu naroda reda zakona....

Lala Po

pre 10 godina

Putin je uradio mnogo toga dobrog za Rusiju i osao bi zapamćen kao najbolji predsednik kojeg su ikada imali da se povukao kad je trebalo, posle dva mandata. Ali ne, on je odlučio da ostane na vlasti po svaku cenu. Bio malo premijer i rotirao se sa Medvedevim, ali je svima jasno ko je tu glavni. Niko ne može da bude toliko moćan dugo vremena, a da ostane normalan, pogotovo ako mu politički sistem dozvoljava naginjanje apsolutizmu. I Vladimir Putin se upisao u dugačku listu onih koji su imali kvaliteta, ali ih je moć uništila.

crni domino

pre 10 godina

To cemo tek videti! Na dobrom je putu da bude zapamcen kao Milosevic.
Njegovi prethodnici su dokazali da socijalizam nemoze da se gradi sa praznim stomakom, kao i to da nijedna vladavina sa pesnicom i cizmom nije trajala dugo!
U svakom slucaju neko ce izvuci deblji kraj.
Zali boze naroda koji mogu stradati!

Republikanac

pre 10 godina

Gdje si Romney ili jos bolje McCain svaka vam se pozlatila. Dabogda mi se ruka osusila kojom sam glasao za Obamu dva puta. Nikada slabiji presjednik USA u istoriji. Sutra idem da se ispisem iz Demokratske stranke. Dosta je bilo. Od danas sam republikanac do groba.
Regane, spomenik ti treba dignuti. Sve je krenulo od Sirije. Dobro je rekao McCain. Da je Amerika napala Siriju, Putin nebi smio ni priviriti Ukrajini. Putin "skonto" mlakonju, nobelovca. Sta ce sve biti do sledecih Americkih izbora. Ali zapamtite jednu stvar. Sljedeci Americki presjednik ce biti radikalni, desnicarski republikanac za kojeg ce Regan ili Bush (bilo koji) biti malo dijete.
A Obama jos smanjuje vojni budzet. Majko mila. Na Foxu ga poderase. Mene je sramota gledati sta mu rade. Taj predlog sigurno nece proci Kongres. Na sve ovo Obama hoce da bojkotuje G8 i da izbace Ruse...i to je sve. Ko god je Americki saveznik treba da se pripazi narednih 2 godine. Nema ko da ih stiti. Ne volim onog Netanjahua ali je covjek potpuno u pravu. Prvi je procitao Obamu.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Daleko im lepa, i jednom i drugom. Hoće da budu večiti predsednici, a sukobi i hajka na ,,izdajnike" su im duševna hrana. Malo morgen, što bi rekao jedan od njih.

nepatriJota

pre 10 godina

Ало, западни зомбији, почетак новог америчког интервенционизма након паузе због 300 мртвих маринаца у Либану јесте напад на суверену државу Гренаду 1983. због угрожености шачице америчких студената на тамошњем Универзитету. То понашање траје ево трећу деценију, само што се повремено награђује Нобеловом наградом!
(Reality check, 2. mart 2014 21:51) Sa kim se svadjas druze? Pa za jednu drzavu su svi drzavljani isti,bili oni marinci,ili sacica studenata kako ti kazes...

Ruslana

pre 10 godina

Svi vi koji podrzavate Putina oko situacije u Krimu ste zauvek izgubili pravo da kazete "Kosovo je Srbija" i da se zalite da nam je Kosovo oteto. Vise je nego jasno zasto su Rusi tako rado pustili Kosovo niz vodu.

Gede gluperde

pre 10 godina

Na inostranim portalima i proruski komentatori smatraju ovakvo poredjenje uvredljivim. Pokojni Milosevic nije imao intelektualnog potencijala da vodi cevabdzinicu sa 2 astala na periferiji Pozarevca a kamoli SFRJ.Ipak, ljudi su mu poverili sopstvene zivote u decembru 1990. sa preko 40%...

Milos

pre 10 godina

Pistao sam u pistaljke, lupao u serpe, dobijao pendreke po ledjima da bih video kraj Slobodanu Milosevicu a dobio sam Vucica Dacica Tadica Jovanovica Miskovica.Mislio sam da nema gorih lopova od Socijalista za vreme Milosevica ali sam se grdno prevario.Ocekivao sam standard, posao, prosperitet a sta sam dobio!Svakim danom gubimo svoje dostojanstvo i vredja nam se zdrav razum.Nemam potrebu za vizom a nemam para da odem ni do Beograda.Sve imam a nista nemam.Da sam znao sta me ceka plakao bih 5 oktobra!Tek mi je danas jasno zasto se sve desavalo sa nama, kada vidim sta se desava u Libiji, Ukrajini itd.Odvratan mi je ovaj licemerni stav zapada i dvostruki arsini koji su nam dobro poznati.Zao mi je naroda jer je izmanipulisan kao i mi stradace za zapadne interese i pod njihovom propagandom a verovace da se bori za svoje.Na kraju ce doci MMF, privatizacija, pljacka i ostalo i kada prodje 15 godina reci ce nije onaj Putin sjajan ali je mnogo bolji od ovih koji danas vladaju.Janukoviuch je lopov i njegov sin svakako, ali dobicete jos 100 Janukovica sve sa rodbinom i prijateljima koji kradu.Svimm srcem sam uz Rusiju.

Dejan

pre 10 godina

"Taktika i metodologija koje je upotrebio Milošević u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu (iako ih je na kraju sve izgubio) "
Koja glupost, pa zašto ih je Milošević izgubio, najače sile sveta bile protiv njega i šta smo mi tu mogli.
Čik sad da vidim obamu sme li da kaže A.
Braćo rusi samo napred.

Milivoje

pre 10 godina

U svetlu nove americke doktrine,ovo njima i odgovara. U slucaju sukoba jaceg intenziteta,Rusija ce prekinuti izvoz plina u Evropu a sa nekima i ekonomsku saradnju. To ce je novcano iscrpiti, a USA ojacati. Amerika se ne boji rusa,ne bas ni najmanje, ali strah da ce ostati jedini svetski policajac.e to je ono sto je brine trenutno,jer su itekako ranjivi po pitanju terorizma na svom tlu. Pa oni su zadnjih godina u stalnom strahu.Rusija ce ovde da poklekne.

Mau Vau

pre 10 godina

Greska ove analize je sto ukrajinci nisu gruzijci.Nisu se isprovocirali da odmah udju u sukob sa Putinovim trupama i taktika im je da uvuku Putina do guse.Nesto slicno ruskoj taktici sa nemcima u IIsv.ratu.Razume se da je Putin napravio katastrofalnu gresku(objava rata Ukrajini)po ruske ekonomske interese.Svi potencijalni projekti sa Evropom ne dolaze u obzir.Za pocetak automatski otpada Juzni tok-Putinu najveca opsnost prti kod kuce kad drzaoci kapitala pocnu da osecaju teske posledice izolacije.

Sale

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da ćemo biti spomenuti. Inače, kad bi danas bili totalno demokratski izbori na celom svetu, apsolutnu većini bi osvojio Putin. Znaš li to, glupi englezu ?

cccc

pre 10 godina

ko je ovde lud?!Amerika sa svojim satelitima mesecima bombardovala Libiju,Irak,Srbiju...a tamo ne zivi niti jedan Amerikanac i to je sve ok.A sad se dize buka kad Rusi hoce da intervenisu u zemlji u kojoj zivi 10ak miliona Rusa i koje nove nelegitimne vlasti Ukrajine proglasavaju gradjanima drugog reda.Ovo nece na dobro izaci.Mozda izbije i treci svetski rat.Najvece razocaranje je ponasanje Kine.Odmah su priznali novu ukrajinsku vlast.to mi je sumnjivo.

my way

pre 10 godina

Ma samo nek su oni koji su poceli rat i ubijanje protiv JNA i Srba zarad rusenja SFRJ i stvaranja svojih drzava i na teritorijama na kojima je ziveo narod koji je zeleo u svojoj zemlji Jugoslaviji da ostane, kao i ovi u Ukrajini koji su silom, preko ulice okupirali vlast na koju nemaju nikakvo legalno ni legitimno pravo nevine zrtve Milosevica i Putina. Kakvo licemerje, izokretanje istine i pravde za 180 stepeni, odvratno! Treba li da podsecam na ubistva i maltretiranja Srba i vojnika JNA, vracanje ustaske zastave (kasnije promenjene u "prihvatljivu" sahovnicu), ulice i trgove sa imenima ustaskih monstruma, ukljucujuci i Budaka, kreatora cuvenog matematickog resenja za Srbe, Pavelicevu kunu koja im je svima u dzepovima (nikad pre NDH nije bila hrvatska valuta), nacisticke pozdrave u saboru i uopste retoriku i duh cele Hrvatske, folklor, kako su to neki monstruozno voleli da kazu. Naravno da su Srbi branili sebe i svoju zemlju od tog zla, imali su puno pravo na to, ali o tome ova gospoda ne prica, ne interesuje je! U Jugi i Srbiji je separatiste trebalo podrzati, ali zato su im usta puna ukrajinskog suvereniteta i integriteta, a granice Ukrajine Rusija nema nameru da menja. Mesta za resenje i vracanje u stanje blisko onome koje je bilo pre puca u Kijevu ima, ali su tamo na vlast sad zaseli oni koji su sve dogovore prekrsili i umesto mira i kompromisa im je vaznije da seju mrznju prema Rusiji. Zajednicko prisustvo na Krimu, sigurnost za ljude i interese 2 drzave, jel to tesko?

MiKi

pre 10 godina

Koliko je zla nanela Amerika drugim zemljama,pre bih njih i njhove predsedinke trebalo porediti sa Hitlerom nego Veliku Rusiju i Gos'n Putina sa pokojnim predsednikom Jugoslavije!

kompleksasi

pre 10 godina

Olos i hohstapler,a vi koji se na njega lozite...meni ste otuzni,jadni.

p.s. Ne nisam pro-zapadno orijentisan,Amerika je tek dibidus.

miki

pre 10 godina

Више на Милошевића подсећа Јанукович, јер се погубио, уплашио и јер није знао како да поступи. Уместо да изведе тенкове на улице и да раскрсти са плаћеницима. Сада видимо како у Украјини са новом влашћу тече мед и млеко, као и код нас.

Католичким стручњацима

pre 10 godina

Ако је Путин Слоба, онда је сигурно у праву што брани свој народ од "католичке, уличне демокрације"! Али није, јер Слобу и његов народ су бомбардовали ради демократије, а Русе, неће да могу!!!

bzvz

pre 10 godina

Ne ,nego ce da ceka da mu zapad vrslja po interesnim zonama i saveznickim drzavama i da razmesta NATO rakete u komsijskom dvoristu.Zna Putin da Veliki Brat ne bira sredstva za njihov cilj,a to su ruska prirodna bogatstva,da ne spominjem unistenje pravosljavlja i slovenstva.

Slava

pre 10 godina

Баш је занимљиво то што сви гледају на рат у Босни, као на рат који је Србија изгубила. Стање ствари указује на потпуно супротно, Република Српска као Стпски део БиХ, једне квази-државе је пре месец дана прославила свој 22. рођендан и очекује се да у следећих пет година прогласи независност. Са друге стране имаомо део Босне где живе Хрвати и "бошњаци" који би у случају одвајања Реп.Српске од Федерације почупали једни другима косу и створили Белфаст од Федерације. Тако да, за сада је 2:1 за Запад... ;-)

Stiv

pre 10 godina

Ne novi Milosevic nego novi Obama, radi isto sto i SAD, zar ne primecujete? Uporedite Kosovo i Krim, slicnosti su velike a i tezi se ka istom, Krim ce postati marioneta Rusa, sa novom vlascu, krimskom... Ovakav proces zapocela je prva Amerika, sad sledi uzvracanje Rusije, tj. domino efekat. Dugo je Rusija cutala i pokusavala da spreci stvaranje tzv. drzave kosovo, sad je dosao red i na nju, na zalost nas i Ukrajinaca imacemo veciti neresivi problem, i mi i oni...

Slobodan

pre 10 godina

Putin je Milosevic, ali sa pokricem. Ima vojsku, atomsko naoruzanje i mogucnost da zagorca zivot svakom kome to pozeli da uradi. Iako bih zeleo da do ove krize nikada nije ni doslo, prosto uzivam u "umerenim" komenarima vodecih dzavnika "demokratskog zapada" i bespomocnom lajanju kojekakvih savetnika, komentatora i slicnih koji prizivaju akciju NATO.

Sveta

pre 10 godina

Neumesno je porediti Presednika Putina sa Milosevicem jer Milosevic je izgubio veliki deo teritorije gde zive Srbi dok Putin je uspesno prisajedinio delove teritorije sa ruskim stanovnistvom matici Rusiji.

Joe

pre 10 godina

Na zalost NATO pakta Putin nije Milosevic. Milosevic je pustio Srbe iz Republike Srpske Krajine, a zatim i Srbe iz Republiek Srpske da propadnu. Setite se sankcija na Drini i sl. Ovi nasi petooktobarski su prodali Srbe na KiM. Tako ne radi ozbiljan politicar, a Putin je izgleda ozbiljan. I da vratimo na pocetak, na vasu zalost Putin nije kao Milosevic.

Planinac

pre 10 godina

Upoređivanje Putina sa bilo kim nije umesno a najmanje bi, u ovoj situaciji, trebalo novinari i mediji uopšte da čine takve paralele.Putin je postupio kao pravi predsednik - diplomata, jer nažalostm, nije bilo drugog sigurnog načina da se zaustavi divljanje u Ukrjini protiv ruskoih građana i bezbednosti Krima i Cenomorska flote Rusije.Sad i Kličko spominje mogućnost pregovaranja iako je pretio krvavim obračunom .Pregovori i jesu jedino rešenje a intervencija je obezbedila uslove za to.

Сима

pre 10 godina

Баш ми се свидео коментар када се изјавило да је Путин послао војску: ”Ово чекам 23 године!”. Слатко сам се насмејао :)

Steeler

pre 10 godina

Koliko su sramni ovi ljudi iz kolonijalistickih drzava. Vec i deca znaju da se dogadjaji u Ukrajini desavaju ne zbog naroda, nego zbog tudjih interesa. Rusija, poput bilo koje jake drzave, se brine za svoju sigurnost ali i interese. Zato ovako reaguju.

Zapad godinama pljacka slabije drzave… neverovatno je licemerje koje prosto kljuca iz njihovih izjava.

ime

pre 10 godina

"Protivimo se odluci da ruske trupe bude raspoređene na ukrajinskom tlu, a da ukrajinska vlada to ne želi i osuđujemo bilo kakav akt agresije – napisao je Hejg na svom nalogu na Tviteru." a oni su to upravo radili jugoslaviji, stim sto su je jos i bombardovali 2 i po meseca. dok rusija nije odlucila da bombarduje ukrajnu. licemerstvo sirokih razmera. oni ce da pricaju o agresiji, a oni su ti koji je sprovode po svetu. stvarno strasno!! napred putine!!!

Dragan

pre 10 godina

Gospoda sa zapada navikla da u mraku gusi male narode aktivirala je svoju najvecu nocnu moru -Rusiju.
Istorija ce pokazati da je onaj zlikovac Milosevic bio izdajnik Srbije i spijun Amerike.Putin to svakako nije pa ovo shizofreno pitanje govori samo o stanju onih koji su ga postavili. Gotovo je sa "dvostrukim arsinima" Vreme americkog fasizma definitivno prolazi.
Posle sirijskog samara slede novi.

Koli

pre 10 godina

Glupa analogija. Srbija i Rusija nisu isto. Rusija nastupa tako jer se oseća ugroženom. Amerika je štitila svoje interese (?) u Koreji, Vijetnamu, Iraku...

Reality check

pre 10 godina

Ало, западни зомбији, почетак новог америчког интервенционизма након паузе због 300 мртвих маринаца у Либану јесте напад на суверену државу Гренаду 1983. због угрожености шачице америчких студената на тамошњем Универзитету. То понашање траје ево трећу деценију, само што се повремено награђује Нобеловом наградом!

djuro

pre 10 godina

Resenje je prosto! Sprovesti referendum na Krimu i Juznoj i Istocnoj Ukrajini gde zivi vecinsko rusko stanovnistvo oce li da ostane u Ukrajini ili oce da se otcepi i bude deo Rusije? Ovo je demokratija jel tako! Is to ko Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci i Albanci ... jel tako?

EU Citizen

pre 10 godina

Poroeđenje je potpuno neprimereno, Milošević je bio lokalni kasapin, a Putin je šef jedne velike i relativno značajne države, pa se može uporediti samo sa svojim idejnim modelom Staljinom ili Hitlerom. Ako se ovo ne saseče u korenu i nemilosrdno ne uništi, i komunjare koje trenutno drže vlast u EU i SAD nasteve sa minhenskom politikom popuštanja KGB-ovskoj mafiji, za nekoliko godina ćemo se, kao i krajem tridesetih, suočiti sa daleko većim i problematičnijim zlom sa istoka.

sare

pre 10 godina

Posto ste gospodo sa zapada poznati po tome da postujete stanje na terenu
ne vidim u cemu je ovde problem,po BBC-u situacija nije nimalo slicna kosovu
jer na kosovu su napadnuti kosovari od strane Srba namerno izbegavajuci cinjenicu da je kosovo tada bilo u sastavu Srbije a u Ukrajini su to secesionisti koji zele da se odvoje od matice koja je legalno izabranog predsednika ponavljam legalno izabranog oterala neredima.Na kraju krajeva blizina Crnomorske flote sve govori pa Ameri su napali pola sveta u zadnjih godinu dana donoseci demokratiju u te zemlje govoreci da stite svoje interese i da je bezbednost zemlje ugrozena.
Kfori i UN su za nas boraniju a vi vidite ako mozete Putinu da sudite u Hagu.

Flash

pre 10 godina

Evo vec se na internetu pojavljuju mape tzv ''jugo-istocne ukrajinske republike'', cije granice odgovaraju u metar teritorijama na kojima je pro-ruska stranka imala apsolutnu vecinu, i koja bi zauzimala blizu pola teritorije Ukrajine...Kako Putin moze biti agresor, ako ce njegovi tenkovi biti docekivani sa cvecem? Jedino strahuju Kijevljani i Lvovljani...

Zole

pre 10 godina

Naročito ce zapad moći da bombarduje Rusiju kao sto je nas bombardovao. Naročito ce zapad uvesti ekonomske sankcije Rusiji. Ako bi bilo šta ucinili, njihove i onako slabe ekonomije dozivele bi totalni karah. A to to je ono sto njih najviše boli. Ne verujem da bi oni mogli da sebi zadaju tako bolan udarac radi Ukrajine. Sad nisu spremne za tako nesto.

ply

pre 10 godina

kako plitka i ogranicena analiza. svodi se na povrsne asocijacije kojima je cilj da objasne zapadnom javnom mnjenju u koju fioku da stave putina jer ionako se ne ocekuje da misle svojom glavom

Mm

pre 10 godina

Putin novi Milosevic? Samo ako izgubi rat i drzavnu teritoriju, a zatim ruski narod resi da ga isporuci 'Medjunarodnom sudu'. Sasvim je sigurno da nece biti novi Jelcinj ili Gorbacov. Ako nastavi ovako mislim da ce zapadni marketing od njega napraviti novog Staljina ili Lenjina, tj. onoga koji je svirepo ubijao svoj narod u Ukrajini i ako mi savremenici znamo da to nije istina. Najblize bi bilo da je novi Hruscov.

Jo

pre 10 godina

Ja se nadam da nece da pukne rat izmedju Russije i Ukraine!!! Ako dodje do rata onda ce biti i treci svetski rat...onda smo najebali svi zato sto tu ce leteti atomske bombe na sve strane...do duse nestacemo svi sa ove planete.

Sid

pre 10 godina

Ma kakvi! Ovaj samo otima ono sto misli da je Rusko.
Ukrajianska vojska sa jako losim, neresenim materijalnim statusom nije motiviisana za bilo kakvo sukobljavanje.

SaleBL

pre 10 godina

Dragi B92, ja znam da je vasa kuca prozapadno orjentisana, ali ovi je toliko pateticno da je svaki komentar suvisan.
Neka zavlada mir i neka se bratski narod ne ubija.
Pateticne zapadnjacke "mirotvorce" otjerati u "ministra inostranih poslova Austrije".

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"Ako je Putin izabrao da bude novi Milošević, zapad će posmatrati novu podelu Evrope", rekao je urednik "Gardijana".

Auuuuuuuu...sad sam se nacisto deprimirao.

rat je najgore rešenje

pre 10 godina

Ne volim ni Putina i ni domaće rusofile, ali rekao bih da mu je nova Ukrajinska vlast dala idealan povod. U južnoj i istočnoj oblasti žive etnički Rusi i Ukrajinci koji govore ruskim jezikom (u nekim oblastima u znatnoj većini), a nova pro-evropska vlast se postvaila prilično diskriminišuće prema njima. Strašno je ako u 2014. godini taj problem ne može da se reši nekim drugim putem osim oružanim sukobom.

Jeste ali

pre 10 godina

Sve te ex komunističke zemlje ustavom su garantovale pravo na samoopredeljenje do otcepljenja. To je bila fiktivna klauzula kao dokaz neke velike demokratije, ali posle pada berlinskog zida NATO je od nje napravio jedanaestu Božiju zapovest. Međutim pošto NATO nije Božija sila pa ne deli pravdu svima nego selektivno, to pravo ne važi ako nije u skladu sa interesima NATO. E sad to je za Srbiju problem, ali za Rusiju, u njenom dvorištu to je jednako britko oružje.

from_HR

pre 10 godina

Tko se igra vatrom od vatre se i opeče -Tunis,Libuja,Irak,Sirija ? ,Ukrajina ???

Zapad će sad izražavati duboku zabrinutost zbog situacije, novaca za UKR nema, a Rusi su tek počeli sa svojim planom. Vlast koju zapad priznaje je upitnog legitimiteta i ima kontrolu samo nad Kijevom. Kako su došli na vlast, tako i odlaze s juga i istoka UKR.
vidjet ćemo šta će biti do kraja

Maja

pre 10 godina

A neka gvardijan napiše kako se zove potez Margaret Tačer koja je jurila i ubijala na Foklandima. Pa to je bio njihov interes.... Gadljivo i neukusno što se svako smeće prenosi.

Qwerty

pre 10 godina

Ne mogu da verujem sta citam ovde. Kao da su Indiju bombardovali '99. godine. Problem je kada Rusija brani prava svojih gradjana od nelegitimne manjinske vlade u Ukrajni, dok SAD brane "prava" Siptara na drugoj strani sveta bombardovanjem. Podseticu vas da Rusi nisu ispalili jos ni jedan metak, a da je nova ukrajinska vlada nastala agresijom. Putin je ponudio izbore-nisu pristali. Zasto? Zato sto su Rusi ili proruski Ukrajinci vecina.

Balkanska gotika

pre 10 godina

Cak i autori veoma nenaklonjenih biografija Putina ne negiraju lojalnost koju je ovaj pokazivao prema ljudima koji su mu pomogli u usponu. Nasuprot njemu,ovdasnji "Putin" je svog politickog oca (i vencanog kuma) oteo, streljao i bacio u krecanu u sumi.

crni stanoje

pre 10 godina

Sto se mene tice, ove je test NATO-pakta koliko daleko moze da prosiri svoju moc i uticaj prema / protiv Rusiji i kako ce Rusija da odgovori na tu provokaciju NATOa. Sto se Kine tice, normalno. I Kina i celi zapad hoce da ozeni rusku mladu ali bas njih briga za mladu, svi hoce njen miraz - njene prirodne resurse, gas, naftu, plodnu zemlju, jeftinu radnu snagu itd.
Nemacka plus neke druge zemlje i Rusija su neprijatelji vec stotinama godina, malte ne vecni neprijatelji. Danasnji politicka mantra zvana 'demokratija' ili stara mantra zvana 'diktatura' ne sme da nas vara jer takvo neprijateljstvo koje traje stotinama godina se ne odbacuje tako lako. Ljudski um se ne menja za dvadeset godina.

Pitanje - ako bi Rusija dobila dogovor sa (primer) Kanadom da otvori vojne baze u Quebecu, kako bi Amerika reagovala (secate se Kube)? Ili, ako bi Rusija otvorila bazu mornarice u (primer) Holandiji, kako bi Nemacka ili Engleska reagovala? Niko nece da dozvoli da im neprijatelj dodje na prag, a to se desava u Ukrajni i jadan narod Ukraine se nasao na metu izmedju dve sile. Kada slonovi plesu, mravi moraju ili ili ... Stara neprijateljstva jos uvek zive, samo sto neke zemlje danas imaju podrsku jedine vele sile i to koriste da bi 'sredili racun' i da prosire svoj uticaj tamo gde su odavno hteli to da urade. Nista novo, ista igra, isti strateski ciljevi, ista moc, ista sila, nova sredstva, druge zemlje. A mravi su uvek isti - nevin narod koj gine.

mlekadzija

pre 10 godina

Kakav lucidan komentar.... da nece mozda da spreme i optuznicu za HAg (ne bih se iznenadio. Nesto im je ponestalo kandidata. Sto bi rekao Seselj mogu oni V.V. Putinu da....

Vladimir Dž

pre 10 godina

S obzirom da ovakve izjave dolaze sa britanskog ostrva treba podsetiti da sa istog imamo dugu istoriju politike zavadi pa vladaj. Jednu takvu je ruski narod teško podneo:

“Najveća greška koju smo mi britanci napravili je da smo mislili da možemo nahuškati nemačko carstvo protiv Sovjeta da međusobno iskrvare do smrti” - David Stirling (osnivač SAS-a)

Kolumbo

pre 10 godina

Ljudi u zapadnom svetu se prezasiceni krizama i uglavnom se bave sobom. Od vlade ocekuje da mu se kaze kako da razmislja i kako da se ponasa. Zato je ova suluda propaganda za produkciju informacija, dogadjaja pa onda kriza i profita. No sve je to iznad obicnog sveta. Ali ima i intelektualca koji treba sve vise da se cuju. Evo jednog koji je javno na CNN skocio da objasni potpuno nerazumljivu i nemogucu pricu hipnotisanom narodu. Evo link jednog sjajnog pozbnavaoca i analiticara, Stephen Cohen, http://www.thenation.com/article/178344/distorting-russia#

http://www.thenation.com/article/178344/distorting-russia#

Aaron

pre 10 godina

A sad razumem. Zapad je trebao da brani, Gadafija,Sadama,Asada,predsednika Ukraene, Somalije, Koreje, rote kmere , Kastra sve dobrocinitelje svoga naroda. Jer sa njihovom demokratijom su ucinili nezaboravnea dobra djela. Pazili su samo svoje novčanike i sopstvenu djecu. Tudje majke su se uvijale u crno i trazile svoju djeci po masovnim grobnicama.

komshija

pre 10 godina

Da li je on novi Milosevic? Nije, jer sa Putinom i Rusijom nema zajebancije kao Milosevicem i Srbijom ... Uostalom, on samo shtiti svoj narod u Ukrajni. Koga shtite Englezi i Ameri u Afrci? Ah, da, potpuno sam zaboravio, oni tamo shtite interese svog naroda da i dalje za jedan dolar tj. funtu napune rezervoar, a na shtetu drugih naroda ...

gns

pre 10 godina

Neuporedivo i sa stanovista rusije i sa stanovista zapad; Putin je Rusiju izvukao iz blata i napravio ekonomski je oporavio, Milosevic je Srbiju unistio, Putina ocigledno zanima buducnost rusije i ruskog naroda, Milosevica je zanimala samo buducnost njegove porodice... Milosevica je zapada mogao tretirati kako je hteo, zato je tako i zavrsio, a Putinu mogu samo da pljunu pod prozor i pisu ovakve ocajnicke tekstove.

protiv novca

pre 10 godina

@ Igor

stvar finansiranja. I svetska politika se vodi po principu ko ima para taj u pravu. Ljudskost je ostala u pripovetkama u koje ni današnji osnovci ne veruju. Ljudskost je prevaziđena kategorija u 21. veku.

astraganac

pre 10 godina

problem je sto je milosevic bio covek zapada i sto `99 nije imao "ledja" a putin nije bio covek zapada i ima "ledja" (i to BAS ima).

Minja Vracar

pre 10 godina

Odlicno poredjenje!
Oni bas i zele da od Rusije naprave novu Jugoslaviju, u kojoj ce oni da dovedu svoju vojsku i koriste resurse!
Nedaj se Predsednice!

Zlatko

pre 10 godina

Slobo je malo dete za Putina.
Istina Bler i Bus bas su bili devojcice. A Klinton nevinasce.
Pa nije Rusija krava muzara pa da je muze ko stigne.
Pokazace vam bacuska samo polako.

??

pre 10 godina

Samo jedna "mala" ispravka. Putin mozda jeste novi Milosevic ali Rusija sa svojom mozda najacom nuklearnom silom na svetu sigurno nije Srbija !

Aleluja

pre 10 godina

Bitno je da se Putin spominje u losem kontekstu
neka budala napise tekst,i onda svi ostali "prijateljski/demokratski...itd" mediji moraju takvu glupost da objave.

mare

pre 10 godina

Citajuci ovaj tekst, pitam se, postoje li na tom Zapadau samokriticni, objektivni novinari, koji ce nesto lose da kazu o politici samog Zapada, NATO-a, malo prosire putem medija pogled na sveukupnu situaciju u svetu...? Mozda i postoje, ali su definitivno marginalizovani, i neko ih drzi na bezbednoj udaljenosti... Bojim se da je tamo cenzura mnogo jaca i veca nego u omrazenoj vam Rusiji, kad samo ovakvi clanci stizu odande...

Nis Bre

pre 10 godina

Satanizacija Rusije uz pomoc medija pocinje.

Uvek se pitam,kada ce ti zapadni mediji da pocnu da pisu i da se pitaju koliko para njihovi VLADARI trose po raznoraznim ratovima zadnjih 50god.

Nikako da pocnu tako nesto da pisu,da pitaju
Narod Gladuje,ljudi sve siromasniji,a oni ratuju nonstop.
o vojnoj tehnologiji ni da ne pricam
600 milijardi godisnje samo USA ulaze u Vojsku.

lgika

pre 10 godina

LOL zapadno licemjerje i dvostruki standardi...Kada oni idu u Vjetnam, Koreju, Libiju, Srbiju to je OK floskula o ljudskim pravima, providne rezije razloga, interesi SAD-a i sl. a kada oni dodju Rusiji na vrata izreziraju krizu da bi Ukrajinu stavili pod svoju kontrolu onda to nije normalno i Putin je ovo i Putin je ono...Milosevic kakav god da je bio od njega nije zavisio rat u SFRJ...bez podrske Njemacke, Austrije, Vatikana, Arapskih zemalja, SAD-a i sl. ni jednog sukoba na prostoru bivse SFRJ ne bi bilo da nije bilo podrske i podsticaja spolja

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Prosto je neverovatno kako Zapadna demokratija selektivno brani tekovine komunizama, što će reći samo one koje su u interesu Zapada, što je svakako Hrušovljev dekret o prenosu Krima pod nadležnost Kijeva iz 19 pedest i neke.
Na KIM se narod pita na Krimu ne. Samoodredjenje naroda se priznaje samo u onim slučjevima gde je to u interesu Zapada, na KIM da u Republici Srpskoj ne. Sve to govori da se Zapadne demokrate, narodski rečeno, ne krste pred svakom crkvom.
Sadašnja situacija u Ukrajini, i prebrojavanje ko je na kojoj strani je slična kao jaje jajetu situacji u Junu mesecu 1941. Tu je velika isrorijska sličnost, a ne nekakvom zaslepljenosti vlastitim interesima povlačenje parelele med Putinom i Miloševićem. Niti je Putin Milošević niti je Rusija Srbija, pre je to da je Gardijan sličan Zapadnim medijima iz leta 1941.

Ne

pre 10 godina

Ne jer jednostavno ne radi protiv svoje drzave i ima slozan narod iza sebe, jaku i mocnu drzavu kao i vojsku.

Milosevic nije imao nista od toga a bio je okruzen i ludacima plus njegova zena...

Neko123

pre 10 godina

Zapadna propaganda je cudo. Ne brinite vi nista, Putin nije Milosevic - njega necete ubiti tek tako, niti cete uspeti da izazovete takozvane "demokratske" promene.

Majki

pre 10 godina

Невероватно је да нас Србе морају некако да увуку у целу причу, без нас нешто овако да прође, то никако.

Kakva glupost

pre 10 godina

Ha, ha, ha,...Sa kakvim arsenalom raspolaze Putin, a sa kakvim je raspolagao Milosevic!
Novinarskim glupostima, nikad kraja!
I jos jednom, HA, HA, HA,...

bosanac

pre 10 godina

Bez obzira sto imam odbojan stav prema Rusikoj politici, najvise zbog politike koju je vodila prema mojoj BiH tokom rata 92.-95. u ovom slucaju mogu reci da je Rusija 100% u pravu i da je ispravno reagovala i ne samo to vec i mudro, da izbijegne bilo kakve netpotrebne sukobe. Zapad je dosao Rusiji na vrata i sramota bi bila da Rusi ne reaguju na to. Rata nece biti nikakvog. Rusi i Ukrajinci su braca, narod koji je uvijek zivio jedni sa drugima. Ovo sto pricaju politicari iz Eu i neki iz Amerike, to je cista propaganda, to pricaju zbog svojih zemalja ne zbog Rusije. I da ne bude greske, sumnjam da o ovoj akciji nije obavjesten americki vojni vrh. Poredjenje Putina i milosevica nije u redu.

Radan

pre 10 godina

Neverovatno....da moze usporediti Putina i Milosevica...jakog urednika....sta prenosite sve te gluposti sa zapada...usporediti vodju jedne velesile...sa vodjom cega???

mtw

pre 10 godina

Чланак је потпуно тачан ако се прочита у огледалу, тј. уместо речи Путин стави реч ЗАПАД.

Gore

pre 10 godina

Glupost! Putina iskljucivo zanima zastita ekonomskih interesa Rusije! Kako bi reagovali amerikanci da se slicna stvar desi u Kanadi I ugrozi im snabdevanje naftom?

Dejan

pre 10 godina

Milosevic je bio takav kakav je bio,ali on nije ni prvi ni poslednji "diktator",a Putin nije ni nalik na njega.Kao prvo,svi su optuzivali Putina za namestanje poslednjih izbora,pa su oni ponovljeni uz prisustvo stranih novinara,pa je opet pobedio i to ubedljivo.Znaci za namestanje izbora i diktaturu ga niko ne moze optuziti.A kao drugo,kada se dogodi neki zapadni diktator,on vrlo brzo bude zaboravljen,pa ispada da smo mi najgori ljudi.Ruska vojska je tamo samo da bi stitila svoj narod,koji je vecinski na istoku Ukrajine,sto je sasvim normalno.Svako je duzan da stiti svoj narod pa makar i van svojih granica!A sto se tice ove nelegalne ukrajinske vlade,to su samo zapadne marionete koje nemaju ni trunku autoriteta ni legitimiteta u svojoj drzavi.

ff

pre 10 godina

какво лицемерје људи моји...а шта сте ви што сте онолике земље попалили и онолики народ побили?!Има нас који не заборављамо

pera

pre 10 godina

Jaoj boze, citam mnogo i medije i akademske clanke, pa ko su ovi ljudi sto ovako lupetaju? Nepismeni? Dajte molim vas B92, kakve ovo gluposti prenosite? Ma sramota. Ljudi, Putina podrzava ogroman broj Rusa, sta je sa vama? jel da ostavi ulozene milijarde u istocnoj Ukrajini banditima sa ulice? Dajte malo ozbiljnosti. Zbog ovako idiotskog pristupa sa Zapada on ih dobija - Sirija, Iran im je pomogao itd...Ne lupajte vise. Slusajte strane medije bez obzira na propagandu - nece ni Amerikanci da budu bas agresivni (iako su oni pogresili kao i EU - imali su 4 meseca da sa Rusijom pregovaraju o Ukrajini koju ionako niko nista ne pita. Jesu pregovarali? Ne.Iskljucili su Rusiju da bi sada na sva zvona naglasavali neophodnost diplomatskih aktivnosti. Imali ste 4 meseca, kulirali ste Putina, provocirali i eto sad. Pa nije ni on lud da ostavi celu ekonomiju i narod Istocne Ukrajine nekom drugom kad je tamo ulagao. Ajde malo pameti bre.

Aleksa

pre 10 godina

Nisam Rusofil, štaviše voleo bih da se u bliskoj budućnosti preselim u USA/Japan zbog posla i profesionalnog razvitka. Ipak, većina relevantnih političara je licemerna prema Rusiji, kakvi god da su im geo-politički ciljevi.
Rusija danas radi ono što SAD rade već godinama unazad, a to je mešanje u interne poslove suverenih država, s tim što je ovoga puta političko igralište u njihovom dvorištu, pa moraju da pokažu zube. Mislim da su izjave zvaničnika NATO/SAD licemerne, baš imajući u vidu njihovu metodologiju rešavanja problema. Izvinite, ali ja bombardovanje nisam zaboravio.

Bilo kako bilo, želim mir i ne želim da bilo koji narod prolazi kroz ono što smo mi prolazili krajem devedesetih godina.

mikin

pre 10 godina

"...A mravi su uvek isti - nevin narod koj gine.
(crni stanoje, 2. mart 2014 20:53)"
-----------------------------------
Crni stanoje, nije bas tako ..... nije narod bas potpuno nevin. Narod cuti i pusta da stvari sa loseg idu na jos gore. Reaguje tek kada je potpuno kasno. I nas su bombardovali jer su tvrdili da je narod izabrao takvog vodju (Milosevica) pa onda neka snosi posledice. A pocinje malim, svakodnevnim stvarima koje sistem sprovodi i koje se taloze i nagomilavaju a narod ne reaguje.

besan ker

pre 10 godina

To vam ne bi znao reći, ali sam prilično siguran da njega nećete razvlačiti pred tribunalima sa jasnom političkom pozadinom.

Petar

pre 10 godina

Problem je samo što ne može nikako da završi kao Slobodan Milošević, i što sa njim ne možete kako vam se digne,... to je samo problem, bio on kao S.M ili ne,...

Kobac

pre 10 godina

Glupo bi bilo podržavati bilo kakav oblik nasilja, posebno nečega što bi se moglo "izroditi" iz ovog sukoba, međutim, evidentno je da različitu težinu imaju "vitalni interesi" zapada (Amerike) u udnosu na iste te interese drugih, bilo da seradi o komentarima političkih predstavnika pojedinih zemalja, pa i većine svjetskih novinskih kuća. Sve izgleda kao da je "normalno" da američke (NATO) trupe uđu u bilo koju državu svijeta, dok sa druge strane, Ruse, ili bilo koga drugog, smatraju agresorima i okupatorima.
Sve je to malo "uvrnuto" i sva sreća što ovaj put nije blizu nas.

i.j.kv

pre 10 godina

Nije Putin Milosevic,znaju dobro svi koji se malo razumeju u politiku,tako da nije Rusija Srbija....a da je Srbija bila bar malo mocna ne bi ovako prosla,ni sam Milosevic.Danas se saopstenjima pokusava zaustaviti i uplasiti Putin i Rusija.Nikome nije do velikog rata posebno ne sa tako mocnom zemljom kao sto je Rusija,znamo da se godinama preti Severnoj Koreji,Iranu pa nista.Ovde ce Putin uraditi sto bude naumio a to je da ce pokrenuti vojsku i pokazati moc i biti prisutan tamo gde zivi Ruski narod u Ukrajini do nekog mirovnog dogovora.A Amerika ce da prica sta prica....i terace sve da pricaju i osudjuju Rusiju a sto ne znaci da ni nasi politicari nece biti primorani da kazu nesto...neka vode racuna dobro sta ce reci

Balkanski spijun

pre 10 godina

Malo receno izvodom iz originalnog clanka.
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/02/ukraine-what-will-happen-crimea-europe-west