Nauka

Nedelja, 02.03.2014.

16:33

Teslini ostaci u hramu - dokaz srpstva?

Izvor: Tanjug

Teslini ostaci u hramu - dokaz srpstva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

234 Komentari

Sortiraj po:

Lune

pre 7 godina

Hm,hmmm...nije li i Jovan Ducic, Petar II Karadjordjevic, nasino preoteti i sahranjeni, protiv volje i zavestanja od ovih "pravoslavnih dahija"..?

Radomir

pre 10 godina

Ево још једног стучњака коме је положај омогућио свезнање и право да мисли и да говори у име "свих". Директор Етнографског музеја Мирослав Тасић тврди да зна шта жели, а шта не жели Теслина породица - и тврди погрешно. Управо живи Теслин потомак из Америке не жели да се Теслини земни остаци премештају из музеја !
Али ето, он, патријарх, држава и престолонаследник мисле другачије и пошто су они "сви", а ми остали не постојимо (или треба да се подразумева да мислимо као они или боље речено да не треба ништа да мислимо јер они мисле за нас), треба да се ради како они "мисле".
И ето Тесле у Храму, поред њега Пупин (чије ћемо посмртне остатке да ексхумирамо из Америке и пренесемо у Храм, јер су нам ту више потребни него у Америци !), а "било би места" и за Милутина Миланковића (и његове посмртне остатке ћемо да ексхумирамо из породичне гробнице Миланковића у Даљу, где је по сопственој жељи сахрањен !). Ето, нашло би се место и за "малог" Милутина, громаде науке светског ранга, да би били задовољни наши "сви".
Та флоскула "Теслини посмртни остаци као музејски експонат", преузета од
Братислава Петковића, не служе на част ни Петковићу ни Тасићу и само показује колико нису дорасли положајима на којима се налазе.
Дотичну господу не би требало поставити ни на места портира (част портирима) а камо ли на места председника и директора институција и установа у којима се налазе.
Та бахатост положаја је више од срамоте за Србију.

Radomir

pre 10 godina

Председник Заједнице музеја науке и технике Братислав Петковић, бивши министар културе,у неспособности да се бави суштинским стварима културе и музеологије, наставља да се бави периферним стварима.
Као министар културе ангажовао се за пресељење Народног музеја и музеја Николе Тесле, а не на решавању суштинских проблема тих установа и тако срозавао ниво министарства на ниво агенције за селидбе.
Ево сада на новој функцији за њега је најбитније где ће да почивају земни остаци Николе Тесле, уместо да се ангажовао, рецимо, на омогућавању стручој јавности за изучавање Теслине документације која се налази у музеју (преводи оригиналних докумената, истраживачки центар, проширење стручног кадра у музеју, ...).
Када му је крајем прошле године поднета иницијатива за формирање музеја Милутина Миланковића,са прецизним описом садржаја и израде динамичких експоната за приказивање Миланковићеве теорије климатских промена на Земљи, и целокупног научног опуса научника, материјал који му је био достављен није ни погледао и наравно иницијативу "глатко" одбио образложењем да је то више питање за министарство науке него за министарство културе.
Срамота !
Зато и не изненађује површност и периферност приступа решавању проблема на новој функцији, а на штету струке.

Dijana Z.

pre 10 godina

Teslini ostaci u Hramu Sv. Save nisu nikakav dokaz srpstva vec jedno skrnavljenje svega sto je on za zivota radio . Otkud to da kremirane urne odjednom mogu da se nadju u pravoslavnoj crkvi kad ona ne podrzava kremiranje? Sta sad kao menjaju pravila samo da ispadne po njihovom? Ostavite vise zaostavstinu ovog genija na miru.

NT

pre 10 godina

Da li je neko razmišljao šta sa eksponatima muzeja. Gde će njih preseliti, pošto u postupku restitucije zgrada će se izgleda vratiti potomcima Đorđa Genčića? Da li veliki "Srbi" razmišljaju i tome?

The Clash

pre 10 godina

Voleo bi da mi neko definiše pojam"srpstvo".I ne samo to,takva pojava je i kod Hrvata,Crnogoraca,Bosnjaka itd,itd.Šta se podrazumeva pod:"hrvatstvo,crnogorstvo,bošnjaštvo"i sl.plemenske odrednice?Nekakve specijalne osobine koje drugi narodi nemaju.Stvarno bi voleo da mi neko definiše sve te pojmove.Nisam čuo da postoji nešto slično kod drugih naroda sem naroda u ex YU.Možda još postoji još kod nekih naroda,na primer Madjara.Ah,svi mi mali narcisoidni.Ostavimo Teslu neka počiva u miru,a mi ćemo se već nekako izboriti sa svojim"srpstvom".Ili nas neće biti u narednih 100 godina.

Ana Panić

pre 10 godina

VAŽNO je objasniti namerno nejasno napisanu formulaciju da se "Urna Nikole Tesle premešta u Hram Svetog Save" ili da će "posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle biće premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik", kako je predviđeno Sporazumom koji je potpisan u Patrijaršiji SPC. Dakle, nikakva crkva niti hram, a ni porta Hrama Svetog Save, nisu mesta o kojima govore SPC, Vlada i Privremeni organ uprave Beograda. Reč je o prostoru ispred Hrama, javnom mestu, zelenoj površini izvan Hrama Svetog Save, u neposrednoj blizini ulaza u Narodnu biblioteku Srbije, bez nadzora, dostupno svima 24 sata bez nadzora i kao takvo moguća mesta skrnavljanja i vandalitacije, što je nedopustivo!

Dragan Tešić

pre 10 godina

Ta Zajednica Muzeja ...se nije ni sastajala ni o ovome raspravljala niti odlučivala. Odakle pravo bivšem "ministru" da izjave daje u tom svojstvu?

Sava

pre 10 godina

Sa obzirom koliko i na koji nacin raste svest o svetskom znacaju Nikole Tesla, amerikanca srpskog porekla, bice na kraju najlogicnije da Urna bude vracena tamo gde je Tesla originalno bio prvo sahranjen, a to je New York, gde je slavni naucnik ziveo i radio vise od 50 godina.

TransMetroPoliten

pre 10 godina

Da li ste citali strip Transmetropolitan? U jednoj epizodi glavnog lika posecuju dvojica u odelima iz Prve srpske Crkve Nikole Tesle!!! Strip je pre izdat pre 2009.

Nenad

pre 10 godina

novopečeni ministri i ostali sa redovno završenom osnovnom školom i fakultetima ,,završenim,, uz (politički) rad, molim Vas ostavite Teslu da počiva na miru tamo gde je on želeo ... imajte poštovanja prema jednom od najvećih svetskih likova svih vremena i ne koristite ga za vaše sitne dnevno političke interese

Zoran.hr

pre 10 godina

Nemam ja nista protiv, da se jedan covjek pokopa na groblju kraj Crkve kao svaki normalni covjek. Ali ako stoji u testamentu, da zeli biti u muzeju, zasto se to ne postiva? Hram Svetog Save je stvarno lijep i znacajan, ali ne znam bas da li jedan znanstvenik mora dobiti tamo mjesto? Naslov govori sve: SPC ga zeli pokopati u Hramu, samo da se dokaze koliko je on veliki Srbin i puno toga napravio za Srbiju.

Ipak mislim da tu ima puno vise drugih Srba, koji su za Srbiju napravili vise nego on. Nikola Tesla je radio u svoje ime i u Americi. Niti je skolovoan, niti je zivio niti je imao ikakvu povezanost prema Srbiji, osim etnicke pripadnosti. Ali je bio i Hrvat, kao drzavljanin te zemlje i koju je volio i odrastao u njoj. Njegovo podrijetlo je sprsko, ali to ne znaci da se od njega mora praviti najveci Srbin ili kod Hrvata najveci Hrvat.

I sama cinjenica da je kremiran je protiv krscanskih uvjerenja. Ali za njega kao znanstvenika je to sigurno najnormalnije i nije potreba da bude bas u hramu.

grunf

pre 10 godina

Po ovom vrlom strucnjaku teslina urna ne moze da bude muzejski eksponat, ali u sledecoj recenici kaze da moze da bude turisticka atrakcija. Ko je sve u ovoj zemlji ministar, to je strasno

paralela

pre 10 godina

Ostavite coveka na miru. On nema nikakve veze sa crkvom, on je covek nauke i sramota je da crkva hoce da se mesa i da cuva ostatke coveka koji apsolutno nema veze sa crkvom.
Crkva tolerise nerazumno ponasanje, eksploatise ljudsku patnju i ne daje nijedno prakticno resenje za ljudske probleme. Nauka je resila i resavace prakticne ljudske probleme.

Ostavite Teslu na miru!
(anoniman, 3. mart 2014 01:34)

Isak Njutn je za zivota smatran jeretikom, nikada se nije izjasnio po pitanju svoje vere, a direktno je dovodio u pitanje neke osnovne crkvene postulate. Ipak, sahranjen je u crkvi u kojoj se krunisu engleski kraljevi... verujem da je svima jasno zasto je to ucinjeno...

vlada

pre 10 godina

Ajde neka njegovi posmrtni ostatci ostanu tu gde jesu dok NE ZAVRŠITE HRAM!!!
Da li iko od ljudi koji se zalažu za ovo zna kako izgleda UNUTRAŠNJOST HRAMA SVETOG SAVE????


Ali, ne! Ovo nema veze sa nikolom teslom, ovo je ona priča: "baci kosku da narod glodje, pa trpaj pare u džepove!"

simma

pre 10 godina

"Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru", kaže Tasić."

E ako ste se svi složili, (naročito sam ponosan na ovog potonjeg) onda nam je nebo granica.

Niko

pre 10 godina

Mozda nekome izgleda kao neka sala, ali sam najozbiljniji u predlogu da se ceo Muzej Tesle zajedno sa urnom premesti u Muzej 25 maj, tj kucu cveca na dedinju, gde postoje vec gotove strukture za izlaganje posmrtnih ostataka van groblja. Parkinzi za autobuse, zelene povrsine, moderne strukture i td. sve to je moguce imati sa malo napora, a onaj koji je trenutno tamo to nikako ne zasluzuje...a Tesla zasluzuje.

милан

pre 10 godina

Што га не ставите на сурчински аеродрoм...пардон, аеродром "Никола Тесла"??

vid

pre 10 godina

Zdravo Srbi.

rekao sam ovo da se oni kojim ovaj pozdrav smeta ne gube dalje vreme citajuci I da daju minus ako im je volja tako.

Ja sam vernik I sto se tice naseg svestenstva imao bih negativnih komentara I sigurno da mogu biti neki svestenici smerniji I blizi Bogu svojim recima I postupcima. Medjutim ja ne verujem u njih nego u Boga I zelim da menjam I nasu crkvu i zemlju Srbiju da bude bogatija I srecnija.

Takodje zelim da se nas najveci naucnik Tesla, sahrani u nasem najvecem I najlepsem hramu, posvecenom Svetom Savi. Teslino ime i Hram Svetog Save ce ostati posle svih nas I nasih zalosnih podela.

Englezi su svog najveceg naucnika Njutna sahranili u prelepom angliskanskom hramu. To vam ne smeta? Ipak je I on deo nasledja covecanstva.

figi

pre 10 godina

Dragi nasi politicari i politikanti... Sve mi je jasno, predizborna kampanja, cuju se svakakve gluposti... al ovo je stvarno neprevazidjeno!!!
Covek je u testamentu ostavio gde zeli da pociva - to je bre poslednja zelja!!! Nije mi jasno kako vam je samo palo na pamet da je ne ispostujete! Grozni ste bre sa sve tim poglavarima u SPC!
A sto se Hrvata tice - no comment! Samo se pitam gde bi taj Tesla bio '95. (za vreme njihove Oluje - koju slave kao zvanicni drzavni praznik!!!) da je rodjen 1990. god, npr.

anoniman

pre 10 godina

Ostavite coveka na miru. On nema nikakve veze sa crkvom, on je covek nauke i sramota je da crkva hoce da se mesa i da cuva ostatke coveka koji apsolutno nema veze sa crkvom.
Crkva tolerise nerazumno ponasanje, eksploatise ljudsku patnju i ne daje nijedno prakticno resenje za ljudske probleme. Nauka je resila i resavace prakticne ljudske probleme.

Ostavite Teslu na miru!

Mr No

pre 10 godina

Tesla je bio vegetarijanac. A vegetarijanci su anatemisani od crkve jos od Save i progona Bogumila. Dakle, jasno je kao dan da Tesla nije bio naklonjen pravoslavlju.
(Orwell Vegan, 2. mart 2014 22:20)

Odvali čovek i ostade živ.

Nebitno

pre 10 godina

Ja koliko vidim, ovdje nijedan srbin nije ostavio komentar. Da imalo postujete lik i djelo Nikole Tesle, ne bi se borili da Njegovi posmrtni ostaci budu izlozeni kao muzejska atrakcija, vec bi sa odusevljenjem prihvatili ideju da bude pokopan na svetom mjestu, totalno nebitno da li je motiv politicke ili druge prirode. Odakle vam uopste ideja da je Tesla bio bezboznik? Koliko vas pametnih komentatora je uopste posjetilo Teslin muzej, bitno je samo da naglabate i laprdate. Nebitni ste totalno...

Robin Hud

pre 10 godina

Kada se udruži otvoreno crkveno srebroljublje i razobručeni primitivizam onda se Nikola Tesla, srebra radi, grabeži radi, nosi u Hram. Kremacija nije po nahodjenju SPC ali kada je novac i pljačka onda se sve može.

Robin Hud

pre 10 godina

Srebriljubiva krempita: "On (Petković) je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi "podigao" Beograd na mapi sveta".

Dusan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da ljudi daju ovakve komentare. Mi imamo pravo da urnu našeg velikog čoveka stavimo u hram Svetog Save. Što to nekom smeta. To je počast koju Nikola zaslužuje. Svoje velike sinove Srpski narod treba da poštuje i ovo je izraz poštovanja prema čoveku koji je Srpsko ime proslavio u svetu. Svi oni koji su na bilo koji način protiv ovog čina definitivno žele da ostanemo ne samo u materijalnoj nego i u duhovnoj bedi. Naravno takvim ljudima ne treba zamerati. Oni ne shvataju da da je osim ekonomskog napretka potreban i duhovni preobražaj našem narodu i da je ovo nekakav doprinos tom cilju. Nikola je Srbin kao i mnogi drugi koji danas žive van Srbije a duša im je u Srbiji. Mnogi koji su ovde rodjeni ne mogu zamisliti sa koliko ljubavi o Srbiji misle oni koji su u svetu daleko od nje. Nama koji smo ovde mučna je borba za svakodnevni život pa smo često besni na sve pa i na zaista dobre ideje. Treba Nikolina duša da se smiri u njegovoj otadžbini. To je dobro.

Морава и брда

pre 10 godina

НИКОЛА ТЕСЛА је био сахрањен по православном обичају уз песму Тамо далеко, постоји и снимак сахране.
После су пренешени земни остаци у Србију.
Значи не видим разлог да се неко љути јер Никола Тесла заслужује достојанствено место код храма Св. Саве, а не да буде на некој витрини!?

Значи Никола Тесла је био сахрањен по ПРАВОСЛАВНОМ ОБРЕДУ!!!
Шта би рекли његов отац Милутин и мајка Ђука !?

Jelena S. Vlajkovic

pre 10 godina

BOJKOT izbora !

Ako budemo imali preko 50% gradjana koji nisu izasli na izbore to ce znaciti da smo u vecini slozni protiv svih stranaka i politicara i time cemo pobediti i postaviti NARODNI PARLAMENT !

Bokotom dolazimo do narodne vlasti i pisanja zakona koji odgovaraju svim gradjanima Srbije !

Zelite li da oduzmemo lopovima svu imovinu i vratimo narodu?
Zelite li poslove i plate koje su merilo vaseg rada uz cene koje su realne i prilagodjene nasim standardima?
Zelite li da dignemo turizam, trgovinu i poljoprivredu, kulturu i umetnost?
Zelite li da imate besplatan prevoz, skolstvo , zdravstvo i sport za vas i vasu decu?
Zelite li da mozete da prodajete svoje proizvode i usluge preko interneta?
Zelite li da cene u prodavnicama budu realne i nize?
Zelite li da legalizujemo marihuanu, uvedemo striktnu kontrolu i rigorozne kazne za teske droge?

Sve je to moguce ako izaberemo NARODNI PARLAMENT i bojkotujemo sve politicare i stranke. Nista sto oni potpisu nece vise vaziti za nas.

Mi cemo sami pisati zakone i istoriju nase zemlje !

FidDgud

pre 10 godina

Da pitate Tesline potomke? To ko ih sisa. SPC sebi previse dozvoljava.
Turizam? Razmisljate o novcu, a ovamo ''Katolicka crkva zivi previse raskalasno!''. Bog ce vam suditi.

Zigzag

pre 10 godina

Svadja da li je on srbin,hrvat ili amer je nebitna zbog tog sto je to tesli bilo nebitno ...mislim da je njemu bila vaznija inovacija od nacija..

Petar_Veliki

pre 10 godina

Ta gradjevina nece biti zavrsena za narednih 50 godina. Nije spremna ni za redovnu sluzbu. Gde ce postaviti urnu? Pa tamo je gradiliste (sada nesto zamrlo-verovatno je vecina para razvucena?).

Misha

pre 10 godina

Volter je bio u pravu kada je rekao: da nema boga, trebalo bi ga izmisliti!
Milioni onih koji su se kleli Drugu Titu da neće skrenuti sa njegovog puta, pa onda Slobi i Doktoru Opštenarodne Odbrane - Vojvodi Voji, sada se kunu, Patrijarsima SPC Irineju, SNS Vučiću, i SPS Dačiću. Ništa bitno se nije promenilo od plemenskih običaja. Mnogoboštvo je zamenjeno jednoboštvom pa onda jednopartijskim pa više partijskim sistemom. Ipak, jednoumlje ostaje netaknuto. Ko ne veruje i javno ne obožava trenutno vladajuću religiju ili ideologiju, je neprijatelj naroda, izdajnik, i nije Srbin. Plemensko idolopoklonstvo se održalo, i partije na vlasti to dobro razumeju. SKJ je gradio Kuću Cveća, SNS i SPS grade Andrić, Drven i ostale kule i gradove i dokazuju da smo pre Nemaca jeli zlatnim escajgom. SPC se ponovo dočepao nekog uticaja pa i oni pokušavaju da ponešto ulove: Crkva nas je održala - crkvi hvala. A i neki dinar pored hvale dobro dodje.... Te tako cirkus putuje, paradiraju sa Kusturicama, Djokovićima, šetaju Cara Lazara, pa sad Teslu. No Karadjordjevići se nešto ne čuju u poslednje vreme - izuzev zahteva da im se vrati ničim neizazvano, nepravedno oduzeta, pošteno stečena imovina. Dobar marketinški potez Karadjordjevića bi bilo da podignu spomenik Milošu Obrenoviću sa posvetom "Zahvalni Kumovi". Igre bez granica ili što rekoše stari rimljani, hleba i igara!

Nina

pre 10 godina

Teslina urna i turistički potencijal ???!!! Nije čudno što te reči dolaze od strane g-dina Petkovića koji je, za svog ministarskog mandata, već hteo Narodni muzej da seli u zgradu Glavne pošte. Možda će sutra-preksutra da predloži da se u zgradu Teslinog muzeja useli (njegova) poslastičarnica. I to bi podiglo turistički potencijal Vračara. STRAŠNO !!!

Dušan sa Zvezdare

pre 10 godina

Imam dovoljno godina da se odlično sećam tzv. antibirokratske revolucije i "dešavanja naroda". Ovo što se dešava oko Tesle veoma podseća na to. To je spoj populizma, primitvizma i političke manipulacije. Pri tome se zaboravlja da smo i dalje građanska država a ne neka fundamentalistička tvorevina. SNS, odnosno Zorana Mihailović i Siniša Mali, morali bi dobro da razmisle o onome što su ovim pokrenuli. Ovo je direktno štetno i u suprotnosti sa njihovim idejama o reformama i modernizaciji Srbije. Prekinite odmah da ovom lakrdijom! Ovo će nas sve zajedno samo obrukati!

Plutarh

pre 10 godina

Mislim da je narod zaboravio zasto je ipak ogromna vecina stanovinstva zivela u sreci i radosti posle 1945 - zato sto su komunisti raskrstili sa upravo ovakvim politickim, religioznim, moralnim, ljudskim nakazama koji su zelenasili, spekulisali, prodavali maglu, i mrcvarili se u totalitetu svoje prostote i neobrazovanosti.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Ako tamo da bude previlaliste sprksih velikana sto nisu premestili mosti prvo Pupina i Milankovica koji su bili 100 % pravoslavci.

Tesla je imao po tom pitanje kontradiktorne stavove. http://www.celebatheists.com/wiki/Nikola_Tesla

fiks

pre 10 godina

Svi pobrojani koji su nesto "odlucili" su iz SNS. Meni je samo to dovoljan razlog da ostro budem protiv, pa i da su rekli da je crno crno. Sto je najgore, sada koriste i jadnu Crkvu za svoje namere, kako bi pridobili sire slojeve. Ocekujem da u sledecoj "odluci" namene dve nove rupe u Hramu, jednu za Djokovica, drugu za Vucica, pa kad dodje vreme da svi nasi velikani budu na jednom mestu.

Milos

pre 10 godina

Podrzavam! Trebalo bi i na oltar da stavite reket novaka djokovica! Njemu je majka iz Hrvatske pa cete tako osigurati da ga hrvati ne pohrvate. Joj da li ste vi ludi ili sam ja jos ludji sto se cudim i nerviram. 30 godina imam i jos nisam oguglo.

Frijol

pre 10 godina

Nije muzejski eksponat nego je turisticki potencijal. Lepo je to srocio... Ulozite u neke stipendije i u srpsku nauku, a ne u granit. Stvarno ga nismo zasluzili...

ruddie

pre 10 godina

Odličan potez naše presvete Crkve! Tesli, srpskome geniju, mesto je u Hramu Svetoga Save. Tesla je živeo sa srpskom crkvom u srcu i uz molitvu stvarao svoja najveća dela.
Crkva nas je vodila kroz najteža iskušenja i patnje pa će znati da provede naš mali brod i kroz ove uzburkane vode. Ko sumnja u odluke Crkve, sumnja i u Boga samoga.
(Slobodan, 2. mart 2014 18:06)

Kazi mi da se salis? Jesi ti uopste procitao Bibliju druze? Izgleda da nisi. Ljubav Bozja je u srcu coveka, a ne institucije, to bi trebao da prepoznas i da znas razliku. Nece meni neki drugi smrtnik, a pogotovo institucija da govori, tj meri, koliko sam ja vernik, sta su oni veci ljudi? Bezgresni? Kao sto vec rekoh 100 puta, jadni oni Bogumili, ubise ih lazni vernici, institucionalisti. Vi samo prodajete Boga, tj, iznajmljujete. Ko vama daje za pravo da vi govorite u Njegovo ime? Pa njegov sin se borio protiv istih tih institucija, da ja danas ziv, Crkva bi ga opet razapela. Znam jer na sebe mecu rimsku masinu za mucenje za koju misle da je njegov simbol, a to je prva laz od koje krecemo. Ihtus, to je simbol njegov, a ne masina za mucnje koju su izmislili institucionalisti.

Petar

pre 10 godina

@Bata Sveznalica
E pa kad sve znas, onda i znas kakav odnos i dan danas ima SPC prema Dositeju. To sto su ga sahranili u dvoristu crkve je ili tesko licemerje ili je neko hteo da okaje grehe. E ako je to mera za Teslu, nazdravlje.

Dušan

pre 10 godina

Umesto krstova Tesla Coil http://1.bp.blogspot.com/-XrksuNqBzfo/UxDx_7qDfEI/AAAAAAAAFM4/eVs4_vklDes/s1600/tumblr_n1pqa48WYk1qbc06uo1_500.gif

nakon citanja komentara

pre 10 godina

Kada sam otvorio komentare imao sam nameru da kazem da ne treba pomerati posmrtne ostatke posle toliko godina.
A onda sam video dosta komentara gde se osporava Teslino srpsko poreklo, pominje se njegova hrvatska domovina itt. Pre nego sto saopstim moj stav, prvo zelim da naglasim da se Tesla rodio u Austrougarskoj. Drugo, njegovo pominjanje hrvatske drzave je bilo u kontekstu promocije juzno-slovenske ideje (krajem 19-tog i pocetkom 20-tog veka) i nije imalo veze sa realnom cinjenicom da je on rodjen u Austo-Ugarskoj monarhiji... I bas u toj monarhiji njegovi preci-vojnici su stekli mnogobrojna zvanja i ugled - na zalost, Teslina familija je drasticno drugacije tretirana za vreme prve nezavisne drzave Hrvatske.
Zatim se govori o Teslinoj nereligioznosti iako je on sam cesto dodavao religiozni karakter svojim objasnjenjima, a narocito vizijama koje je imao (andjeo sa majcinim likom itt). Ovakav pristup i snovi tesko da bi bili svojstveni nekom ko je mentalno i emotivno distanciran od religije.
Dakle, obzirom da se uvek iznova spekulise Teslinim poreklom, a da je on sam sahranjen uz Tamo Daleko i uz prisustvo srpskog svestenika, mozda i treba da se njegovo poreklo naglasi na neki nacin... zato bi Tesla bio tretiran kao naucnik nadnacionalnog porekla, i uvek bio predmet nesusislih rasprava, kada Britanci jasno stavljaju da je Njutn njihov (i sahranjen je u Vestminsterskoj crkvi), Amerikanci da je Edison njihov itt...

Saveta

pre 10 godina

Zar crkva nije protiv kremiranja? Otkud sad to da hoce da cuvaju urnu? Ovo mi lici na neki crkveno-politicki marketing. Kakva zloupotreba Tesle!Sramota i za crkvu i za politicare!

Orwell Vegan

pre 10 godina

Tesla je bio vegetarijanac. A vegetarijanci su anatemisani od crkve jos od Save i progona Bogumila. Dakle, jasno je kao dan da Tesla nije bio naklonjen pravoslavlju.

Petar

pre 10 godina

U ovoj državi čovek i kad umre nema mira.
Kada krenu da otkopavaju tela istaknutih naučnika i književnika radi lične promocije političari će pokazati svoje pravo lice...

I još traže da glasamo za njih?

Plutarh

pre 10 godina

Ok, moze Tesla u hram, ali onda se ta gradjevina oduzme SPC, da se srusi parohijski dom koji je uzeo pola parka, da se promene plocice za kupatilo sa kojima su oblozili hram i da to onda bude Teslin hram. Dakle ako hoce Teslu na Vracaru, nek se prvo sami isele.

Nika

pre 10 godina

Sto kaze jedan prijatelj koji odavno vise ne zivi u Srbiji a emigrirao je upravo zbog ovakvih likova na slici "Tito je kada pogledas danasnje popove,vladike cak i bio predobar".

Taj prijatelj se bavi naukom i inkasira preko 150 hiljada dolara godisnje.U Srbiji su mu nudili 30 hiljada dinara ili 270 evra mesecne plate pre 10-ak godina pre nego je emigrirao.Isti posao.Ali drugi kontinenat.Oduvek sam se pitao zasto je tolika razlika.

Procitam naslov clanka i pogledam likove koji su dali izjave i u momentu mi je kristalno jasno 100,00%.

Nece Srbija ni mene vise gledati vise vrlo brzo.

guido morales

pre 10 godina

nije li apsurdno da crkva koja cak i evoluciju negira odaje pocast naucnicima?

nije li evidentno da se ovde radi o najprljavijem konzumerizmu? popovi hoce da im u crkvi pociva neko poznat i naravno crkva se bavi politikom umjesto teologijom.

Zlata

pre 10 godina

Ovo je mogao da smisli samo neko ko Teslu poistovecuje sa nadprirodnim, neko ko ne zna nista o velikom NAUCNIKU. Sobzirom na svetski trend, Tesli bi trebalo sagraditi novi muzej, moderan i atraktivan, zajedno sa posebnom pocasnom alejom u kojoj ce biti smestena njegova urna. Upravo je modernizacija ono sto su nam njegovi izumi doneli. Ali ne, mi se uvek vracamo korak u nazad i okrecemo se tradiciji, obicajima i proslosti. Jer zaboga jedan velikan nema grob. Pa cemo ga strpati u hram jer svaki srbin treba da lezi na "osvecenoj" zemlji.

ravnica

pre 10 godina

Odavno vi niste nikakva crkva, te nemojte vise sebe da zovete Srpska. To je sramota, gazite preko svojih pravila i obicaja, gazite preko Tesle, gazite preko srpstva (da, ovim smesnim nacinom upravo radite protiv, ako niste dovoljno pametni, naravno da necete razumeti), gazite preko nase inteligencije. Smesni ste ko crtani film i svakom imalo ucenom gradjaninu ste zgadili i Teslu i crkvu i sve dobre namere ovog sveta. Sjasite vise i bavite se svojim pozivom, umesto sto glumite menadzere, tacnije, dizelase u mantijama. Zasto mene treba da bude sad sramota ovakvih vasih, da oprostite, kretenskih poteza?

Spike

pre 10 godina

@Boske

"Čitajući zlurade komentare protiv sahranjivanja zemnih ostataka jednog Srbina, ne mogu se oteti slutnji da će tek sa poslednjim Srbinom nestati i jedna od najvećih pošasti modernog čovječanstva - komunizam. Svega će se odreći ti vječni podanici velikog vođe iz Zagorja, osim njihovog svetog ateizma."

Citajuci tvoj komentar, ne mogu se oteti slutnji da neki ljudi nikada nece nauciti neke osnove pojmove iz logike. Elem, vecina (neka bude i svi) komunista jesu bili ateisti, ali nisu svi ateisti komunisti. Zasto - zato sto nije moguca konverzija univerzalno-afirmativnih sudova. Ili, da ti priblizim kroz jednostavniji jezik (sa Srbima u glavnoj ulozi). Svi Srbi jesu ziva bica, ali nisu sva ziva bica Srbi. Nadam se da je dovoljno jasno.

normalan

pre 10 godina

Ljudi, urazumite se. Pustite covjeka da pociva u miru i posvetite se njegovom radu, a ne njegovom svetom prahu. Nauka i crkva nikada nisu isle zajedno niti se ikada. Nauka tvrdi i ima dokaze o evoluciji, a crkva to ne priznaje. Znaci, Tesli niti bilo kome drugom nije mjesto niti u jednoj vjerskoj ustanovi. Zar treba sada da se i Rudjer Boskovic, Nikola Kopernik, Isaac Newton, a da ne spominjem Charles Darwina nalazi u nekoj bogomolji? Crkva i vjerski objekti su mjesta za vjerske sluzbenike a ne za naucnike, pisce, politicare, sportiste, muzicare, it itd itd. Da pisem sa ije jer to nije bitno... Srbi treba da cijene vjerske sluzbenike a ne naucnike. NJih cijene svi, a svestenike onja koji vjeruje u Boga.... Nikola Tesla, srecno ti bili gdje god da si

Lena

pre 10 godina

"Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru", kaže Tasić. Gospodine Tasiću, MOŠTI su posmrtni ostaci svetitelja, a ne naučnika! Kakvo izražavanje...ne mogu da verujem!

Evroskeptik

pre 10 godina

A da mu podignete spomenik u novoproektovanom Beogradu na vodi i tamo napravite grob! Bice to kruna predizborne kompanije SNS-a! I dokaz istorijskog odnosa Srbije prema inteligenciji, koja je, radi uspeha, primorana na emigraciju. I neosporiva bezobraznost politicara koji posthumno zloupotrebljavaju svetsku slavu emigranata u sopstvene svrhe!

rh

pre 10 godina

Zasto ne ostaviti ljudima mogucnost da budu sta oni zele pa bilo da jesu ili nisu nikad to eksplicitno naglasili. A Tesla? Pa Tesla je naucnik i to medju najvecima. To je sasvim dovoljno.

...

pre 10 godina

"Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević"
Ovi u sredini su na zalost takvi kakvi su, ali ko bre ista pita ove ostale, Srbija je po ustavu sekularna republika.

Živko

pre 10 godina

Hajde da razumem ove bahate političare koji izmišljaju koje kakve gluposti,ali ne mogu da razumem crkvu,ili bolje reći one koji je predstavljaju!? Sve mi se čini (Bog da mi oprosti,ako grešim),da su oni komunisti za neke stvari bili u pravu!

Mирјана

pre 10 godina

"Оставите Теслу на миру" у његовом музеју међу његовим изумима! Срам вас било, одвратни политичари! И СПЦ и власт!

Dule,NS

pre 10 godina

Tesla je veci deo svog zivota proveo u americi,
a samo jedan dan u Srbiji...

Umesto svi oni koji ga zele,
da se bore za njega i za njegov rad,
ceo svet sto vise da zna o njemu,
oni trose vreme i nas novac na neko premestanje...

AlenHr

pre 10 godina

Kakva parodija,ovo vec postaje smijesno.Ja kao građanin Hr nemam aposlutno nikakvo pravo,niti da svojatam niti pripisujem bilo cija dostignuca kolektivitetu nacije.Svako je individua za sebe,i formira se u okolini kojoj zivi, odrasta i svaki uspjeh individue je iskljucivo njegov.Iako sam 200 tinjak km od rodnog Teslinog mjesta,kakve veze imam ja ili bilo ko sa njegovim dostignucima ?!A ovdje nekakvi popovi prosuđuju.Šta reći,osim mislim da je živ da bi se ponašao ko Štulić i vjerojatno se više nikad ne bi vratio a ove prostore

Bata Sveznalica

pre 10 godina

Tek da se zna: Vuk St. Karadžić je sahranjen u porti Sabrne crkve. Odmah do njega počiva Dositej Obradović, iako je njegova izričita želja bila da bude sahranjen pored Hajdučke česme u Košutnjaku. Ser Isak Njutn je sahranjen u Westminsterskoj crkvi (sveopšte poznatoj, pod zastitom Uneska, kao i po poslednjem venčanju princa Britanske imperije)... Običaj je da se velikani jednog naroda uvek u svetilištima sahranjuju jer njihova dela i zasluge prevazilaze njih kao smrtnike... Nema tu politike, oduvek je bilo tako... Kada su Dositej i Vuk sahranjivani nije bilo ni privremenog organa Beograda ni SNS-a...

Боже сачувај!

pre 10 godina

Како је уопште могуће да неки тамо научници контрирају Патријарху?

demokratija

pre 10 godina

Пошто има неслагања, дајте да народ одлучи на јавном гласању, па како каже већина - тако нека буде. Нема љутње. Када је већина хтела слетове и параде, морали смо да трпимо, па сада опет неки други морају да трпе. Уосталом, како су урадили у Европи са својим великанима, тако нека ураде и код нас (Микеланђело, Макијавели итд). Да не одскачемо од света.

Kole-ZR

pre 10 godina

Sve velikane u hram,
a onda SPC pocne da napalcuje ulaz,
pa organizovane eksurzije...
Biznis.

Mi imamo srece,
jer kada je umro veliki Tesla,
u Ameirici jos nije bio toliko poznat,
pa su nam dali da premestimo sve sto ima veze sa njim u Srbiju.
A sam Tesla,ima veze sa srpsstvom i Srbijom,
da ne kazem sta.
Kada su vec ovde,njegovi ostaci,
valjda bi trebalo d apocivaju u aleji,kao sto neki predlazu.
Zasluzio je i da mu se naparavi posebno mesto.
U hramu,nikad.

ljubo

pre 10 godina

Zasto su patrijarh i "prestolonaslednik" bitni u odluci gde ce se nalaziti posmrtni ostaci Nikole Tresle? Tesla nije bio ni deo crkve, a ni deo tadasnje kraljevske porodice. Dobro je neko rekao: izgleda da SPC nije dovoljno para od srpskog naroda, nego su se sad nameracili i na turiste

Bronko

pre 10 godina

Nikola Tesla je bio i ostao naučnik i građanin sveta i ne treba ga svrstavati u neke niže, minorne podele kakve su : nacionalnost, veroispovest, imovinski status i sl.

Srle

pre 10 godina

Posto smo kao drustvo do sada procerdali i deranziralii sve iole vredno sto smo posedovali, moramo naci nove resurse koje cemo kommpromitovati, i srozavati, mastovitost i samodestruktivnost nase propale politicke "elite" je perfektna, za ovakve sulude ideje treba imati talenta.
Apsolutno skandalozna ideja i odluka, ovo treba samo nekome ko je procenio, ocigledno jako lose da ce dobiti neke politicke ili medijske poene. Izjava da ce se tako dokaazati srpsko poreklo naucnikaa je najskandaloznije jer se to uzima kao jedan od razloga za preseljenje. Najpre Srbija nije ni na koji nacin podrzala Teslu u njegovoj karijeri, takodje znamo kakav je stav imala crkva rema nauci, a i dalje ga ima. To sto potice iz praoslavne porodice ne znaci da mora biti sahranjen po nekim pravoslavnim obicajima. To ne znaci bas nista. Tesla je postao to sto jeste kao Americki drzavljanin u jednom katolicko-protestantskom drustvu, ne zeli li sada Srpska pravoslavna Crkva da i sama iskoristi iste one vrednosti Americkog drustva koje tako obilato kritikuje a koje su Tesli omogucile ostvarenje njegove genijalnosti, samim tim i trenutnu poziciju o kojoj je ovde rec.
Licemerno i uvredljivo za celu Srbiju od strane SPC i onih koje ovaj skandal podrzavaju.
Sa kojim to pravom SPC polaze pravo da bude neprikosnoveni cuvar i vlasnik srpskog identiteta? Ja sam ateista, takodje ima Srba koji su pripadnici drugih religija, da li to znaci da su oni manje Srbi od onih pravoslavnih?
Ovo je jednostavno neverovatno.

Boske

pre 10 godina

Čitajući zlurade komentare protiv sahranjivanja zemnih ostataka jednog Srbina, ne mogu se oteti slutnji da će tek sa poslednjim Srbinom nestati i jedna od najvećih pošasti modernog čovječanstva - komunizam. Svega će se odreći ti vječni podanici velikog vođe iz Zagorja, osim njihovog svetog ateizma. I zaboravili su oni i borbu za socijalnu pravdu i klasne neprijatelje i imperijalizam i kapitalizam ... Postoji još samo jedan neprijatelj koji se iskonski mrzi i protiv koga se predano bori: pravoslavna crkva.
Po svemu sudeći, toj bolesti na ovom svijetu lijeka nema. Nek im je Bog na pomoći.

me

pre 10 godina

Evo jos jedne neobavestene"ne zna da se strucnjaci protive prebacivanju urne".Verovatno je iznenadjena da jos strucnjaka postoji u Srbiji I ljudi sa mozgom u glavi...sada mora da se razmislja o planu kako I njih proterati da bi se lakse vladalo. Ovom izjavom pokazuje koliko ih interesuje misljenje naroda.Tesla je uspeo jer je otisao iz Srbije, stipendiju mu nisu dali u Srbiji jer nije bio podoban za nju ( citaj nije imao vezu). Volim kada se pojedinci hvale u Srbiji sa uspesima Srba koji su svoje ime stekli van granica Srbije da su ostali nikada niko ne bi cuo za njih. Crkva bi jos insistirala na egzorcizmu...

mihajlo

pre 10 godina

"Grupi naučnika i poštovalaca" preporučujem da ekshumiraju svog Broza iz vatikanskog hrama gde je sahranjen,i premeste ga u neki svoj privatni prostor primeren svemu čime ih je on zadužio.

Ilija Cvorovic

pre 10 godina

Sramotna odluka jos sramotnijeg organa. Odakle njima pravo da odlucuju i o Beogradu na vodu, a odakle im tek pravo da predlazu da se urna prenese u Hram?

Aleksandar Gligorijevic

pre 10 godina

Kao prvo Nikola Tesla nije bio niti je Hrvat ni Srbin vec osoba koja je sachinjena i formirana snovima. Poshto snovi nemaju nacionalitet ni granice u postojanju lichno smatram da Tesla ne zasluzuje da bude Svojatan od strane granasha. Nigde nisam video da se negde slavi Dan Svetog Tesle pa tako i smatram da Teslinoj urni tj. njegovoj sprzzenoj dushi usled toga da li je Hrvat ili Srbin nije mesto ni i kakvom grobu. Mesto Teslinoj urni je tamo odakle i potiche materijal od koje je sachinjena urna. Dakle u zemljicu bez idolopoklonistichkih obelezzja da nam ne bi kojim sluchajem trazzio josh para za kopanje prirode i narushavanje prirodnog sklada prirode . Mislim da je pre nekog tamo seljaka sa Balkana Tesle postojao neki Thomas Alva Edison. Ko li bi to mogao biti a

strašno

pre 10 godina

Ovo je samo uvod u početak bahatosti nove buduće vlasti. Pošto opozicije nema jer se sve stranke dodvoravaju da budu vučićevi podanici. Prema tome za koga god da glasate to je isto kao da ste glasali za SNS. Radulović je jedina opozicija.

Iandeb

pre 10 godina

Posto me zapenjeni ateisti, cak i kad su naucnici, ni najmanje ne interesuju (osim kad citam njihove radove), nisam u principu protiv smestanja urne u neki adekvatan objekat (moze i hram). Medjutim, definitivno iz razloga koje je naveo ex-ministar aka poslasticar. Tesla je bio kosmopolita i neko ko je zaduzio ceo svet. Ovi danasnji Mali nemaju ni moralni , niti bilo kakav drugi prerogativ (osim toga sto su se, nazalost, nasli na odgovornim funkcijama) da odlucuju bilo sta u vezi Nikole Tesle.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Bože mili, šta možemo da očekujemo ako imamo narod koji ovako pasionirano mrzi sebe i sve ono što je vezano za njegovu naciju i prošlost?! Paradoksalno je da je svim ovim ateistima toliko stalo da urna ostane u Muzeju kao da se radi o najvećim vernicima?! I samo iz inata i sopstvene destrukcije?! Samo zato što mrze SPC, što mrze sebe?! Ne vole ni Nikolu Teslu kao Srbina ali im je on ovde dobro došao da pokažu svoj inat odnosno, "evropsku svest"?!Tragično, da tragičnije ne može biti?!

gavran

pre 10 godina

Tesla je jasno rekao daje Srbin ali da mu je domovina Hrvatska.
No ni jedno ni drugo nisu razlozi njegove velicine. Da ne bese sredina jedne Austrougarske i jos vise jedne Amerike ostao bi samo nadprosecno nadaren coban u toj j... Hrvatskoj i li toj j... Srbiji.

Podrska!

pre 10 godina

Tesla je bio vernik i svoja dostignuca pripisivao Bogu.
http://www.energeticforum.com/renewable-energy/5028-what-did-tesla-found-bible.html
Tradicija njegove porodice mu je usadila znatizelju i koncepte u trazenju istine.
Sagledavajuci danasnji svet Tesla bi bio blizi Srpstvu nego ikad.
Premestanje urne u Hram je nasa garancija da ga smatramo svojim, preventiva da ga drugi svojataju i proces prilagodjavanja u kojem nasa crkva spoznaje nauku, kao sto je Tesla spoznao Boziju svetlost.

Ulatec

pre 10 godina

Verovatno cu da dobijem hrpu minusa ali ako vec postoji inicijativa oko pomeranja Teslinih ostataka pre bi da se oni predaju Elon Musk-u Tesla Motor's-a na cuvanje dok on Teslino ime aktivno promovise u svetu kroz njegove revolucionalne nove tehnologije nego nekoj crkvi i nekim popovima koji imaju sasvim suprotne i dubiozne P agende.

Bio bi to nevidjen propagandi coup za Srbiju da pretvori Tesline ostatke u neku vrste stafete za najnaprednije naucne snage u svetu (gde je sada Musk neprikosnoveni Br.1 u ovom momentu) i samim tim se Srbija priblizi vrhu svetskog naucnog napredka . Neka razmena ideja , strucnog osoblja i mozda investicija bih verovatno usledila .

Nadam se da nisam uvredio nikoga sa ovakvom idejom imajuci u vidu koliko je to osetljiva tema...

Nislija

pre 10 godina

Ovo je tipicno za Srbiju, cini mi se da polako postajemo "pravoslavna dzamahirija". A neko spomenu gubljenje religiskog identiteta, nisam mogao da izgubim nesto sto nikada nisam imao. Da li to znaci da ako sam rodjen od roditelja koji su srpske nacionalnosti, samim tim sam i ja srpske nacionalnost odmah automatski sam i pravoslavac. ne vidim zasto bi to bilo isto. Zasto ne bih bio budista ako meni ta religija vise odgovara. Ja licno sam ateista, i to misljenje nisam promenio od svoje 7 godine kada sam po prvi put mogao da iole logicki razmislim o religiji. I to nije bilo pod uticajem roditelja koji sebe smatraju pravoslavcima, jedino sam im zahvalan sto se meni samom ostavili da odlucim o svojoj religisznosti i nisu mi je silom nametali. A sto se Tesle tice, ovo sa prebacivanje je tako odvratno i estradno popularan potez, pa sam Tesla je tvrdio da nije religozan a pod stare dane je cak tvrdio da je vaoma blizak idejama budizma. Ako hocete mesto za njegovu urnu koja nije u muzeju, nemojte da ga gurate u pravoslavni hram.

posmatrac

pre 10 godina

NIje neobicno, istorijski gledano, da zemni ostaci velikana jedne zemlje budu pohranjeni u portama crkvi i katedrala. U Westminster Abbey imate engleske pesnike, na pr. Ovde je stvar malo problematicna jer je u pitanju naucnik, jeste poreklom iz srpske pravoslavne porodice, ali covek njegovog gabarita naprosto ne moze da se okarakterise kao vernik u smislu u kome SPC i ovi oko nje to zamisljaju. S druge strane, neprikladno je da se urna NT cuva u muzeju. Onda bi trebalo da se izvan muzeja postavi tabla ili bista Tesle i tu ukopa urna. Tako bi ostala u sklopu muzeja ali ne u njemu. I jos jedna mogucnost, ako se Hram Sv. Save pretvori u mesto gde se pohranjuju zemni ostaci znamenitih Srba pa to bude "deo atrakcije" za turiste, onda bi Crkva trebalo da placa odgovarajuci porez ili se obaveze da procenat te "zarade" da za razvoj nauke... Na engleskom bi se za to reklo: wishful thinking...

evita

pre 10 godina

Ovo je necuveni bezobrazluk u reziji SPC i SNS! Tesla je bio naucnik a ne klerik, a svi kvazi naucnici koji im se dodvoravaju su jos veca sramota...

sivjesoko

pre 10 godina

Naravno da je bitno da li se urna nalazi u Muzeju ili u crkvi,implikacije su ogromne, ali je interesantnija vest da je bivsi ministar kulture, koji nije prošao rekonstrukciju Vlade, posta PREDSEDNIK ZAJEDNICE MUZEJA NAUKE I TEHNIKE, u cijem je sastavu i Muzej automobila, ćiji je on Direktor.
Jel-da je malo sve to bez-veze?

Ja

pre 10 godina

Mog zemljaka Nikolu Teslu,Srbina i Amerikanca treba dostojno sahraniti u kripti Hrama Svetoga Save.

Zanimljivost koju verovatno ne znate: Opelo Nikoli Tesli sluzio je 12. januara 1942. prota Dusan Sukletovic, staresina Hrama Svetoga Save a sluzena je u HramuSv.Jovana Bogoslova na Menhetnu.
Inace, Nikola Tesla je sin pravoslavnog svestenika Milutina Tesle a nakon njegove smrti skolovao ga je njegov ujak, takodje svestenik Petar Mandic.

Obzirom samo na gore navedene cinjenice smatram da je urni sa zemnim ostacima zaista mesto u Hramu a zalozio bi se i da se Muzej Nikole Tesle izmesti u mnogo veci prostor kako bi ksponati koji do sada nisu bili izlozeni ugledali svetlost dana.

кошпе, кикирики , семенке

pre 10 godina

Ако то каже власник најстарије посластичарнице у Београду „Петковић“ онда је човек стварно меродаван да одлућује о Николи Тесли.

Не играјте се са Теслом - вратиће вам се ово као бумеранг у главу.

Milosav Jovandić

pre 10 godina

Prenesite Tesline ostatke u Palmira Toljatija 5 Novi Beograd, to će biti dokaz da je bio Radikal.
A studije je verovatno završio na FAM u Novom Sadu.

geometar iz valjeva

pre 10 godina

Ponosio se svojom hrvatskom zemljom i srpskim poreklom,ali u jednoj je rodjen,a u drugoj je bio jedan jedini dan! Politikom i verom se nije bavio,naukom jeste. Sta je nedostajalo da stoji u muzeju ili ce i Hram svetog Save da promeni ime kao i beogradski aerodrom. Promenite ime i Kalemegdanu,Avali,Savi kada ste vec promenili etnicki sastav matice.

Aleksandar

pre 10 godina

Komunizam je najvece zlo koje se desilo ne samo srbima vec celom covecanstvu.
Tesla se do sada nalazio u muzeju zbig izricite naredbe komunista da mu na grobu ne bi stajao krst.
Tesla nikada nije bio kosmopolita niti ista sto mu deca komunizma pripisuju.
Bio je covek velikog srca svestan svog porekla, i kao dete pravoslavnog svestenika nikada ne bi zeleo da bude necija maskota a narocito ne muzejska.
Postovao je i svoj narod i veru, za razliku od onih koji su se istog odrekli zarad komunizma.
I nikada mu vera njegove porodice i predaka nije bila prepreka vec samo podsticaj u najvecim otkricima.
Zato kvazi naucnici i kvazi intelektualci neka urade nesto po teslinom primeru i donesu boljitak, a ne da svoje promasene zivote kriju iza njegove urne.
Tesla je bio covek buducnosti za zivota, vreme je i da dobije grob dostojan coveka.

mille

pre 10 godina

To je onaj što je selio narodni muzej u zgradu pošte jer niko više danas ne šalje pisma. Ne znam zašto iko više prenosi bilo šta što ovaj pajac izgovori.

krle - dron

pre 10 godina

Sasvim ispravno,naucnici su pobrkali pojmove,urna i mosti nisu naucno delo !!!,a i veliko je pitanje ko sebe od ukletih komunjara smatra naucnikom....

Pera

pre 10 godina

Koliko neko mora da bude samoljubiv (naucnik ili sta god vec) da se bori protiv toga da neko bude sahranjen na najlepsem mestu u glavnom gradu drzave naroda kome pripada.

IBJ

pre 10 godina

Znate li vi uopšte šta je ljudsko dostojanstvo? Kakvi ste vi nikogovići kada vam pada na pamet da se služite mrtvim velikanom svetske nauke u dnevnopolitičkim nacional-prepucavanjima u predizborne svrhe! Ima li ičega što vi niste spremni da ukaljata i provučete kroz smrad svoje plitke pameti ne bi li se dokopali još malo vlasti? Zgrožen sam!

Čika Lala

pre 10 godina

@ Svima koji se protive izmeštanju! Ta, pažljivo čitam i nije mi jasno što ste svi vi toliko ostrašćeni i toliko nehrišćanski protiv sahrane posmrtnih ostataka jednog naučnika!? Za one koji u svemu, neću reći "bistre", već ću reći "mute" politiku, evo istorijskih činjenica:
"On 10 January 1943, New York City mayor Fiorello La Guardia read a eulogy written by Slovene-American author Louis Adamič live over the WNYC radio. Violin pieces "Ave Maria" and "Tamo daleko" were played in the background. On 12 January, Tesla was given a state funeral at the Cathedral of Saint John the Divine, the largest Gothic cathedral in the world in New York City. 2,000 people attended. The funeral service was opened by Episcopal Bishop William T. Manning and concluded by Reverend Dushan J. Shukletovich, rector of the Serbian Orthodox Church of St. Sava. After the funeral, Tesla's corpse was taken to the Ferncliff Cemetery in Ardsley, New York, where it was later cremated."
Toliko o tome gde je održano opelo i gde je Tesla prvobitno sahranjen.
A, sad, o drugom našem Srbinu - Pupinu. Evo odlomka teksta od 12.03.2011. koji su napisali Srbi, koji su opet prešli oko 1500 km da bi našli Pupinov grob u Bronksu, Njujork. "We left the cemetery sad that no one has come to pay homage to Micheal Pupin... none of the representatives of the Serbian state did not consider that it is necessary that a man like Professor Pupin was a worthy of annual memorial service."
E, ded sad, braćo Srbi!

irony

pre 10 godina

milo mi je vidjeti komentare protiv prenosenja, i da stav jednog nebitnog, zatucanog covjeka svakako ne odrazava stav vecine. dokle vise crkva da diktira pravila, nije ovo srednji vijek! uvesti porez za sve religijske institucije! pravom vjerniku ne treba ni crkva, ni hram, pravi vjernik moze da se moli i poklanja bogu (koji god to bog bio) i na travi, poljani..

David Dragoljub Pokrajac

pre 10 godina

Postovani gospodine Petkovicu,

Pre svega, moram da Vam napisem, ovako jer Vasu adresu ne znam), da sam pre nekoliko godina posetio Vas muzej automobila i bio iskreno zadivljen sa onim sto ste uspeli da sacuvate za pokolenja koja dolaze.
Primarni razlog sto Vam ovo pisem jeste Vasa izjava, koju je preneo B92, a koju ste dali Telegrafskoj Agenciji Nove Jugoslavije (Tanjug). Da li je neko Srbin (Hrvat, Madjar, Mongol, Zambijac...) odlucuje on sam: to je nesto sto se zove nacionalno osecanje; Tesla se vise puta vrlo jasno izjasnio kao Srbin, i tu dalje price nisu potrebne ni smislene. Premestanjem nekoga u izvesnu bogomolju, bez njegove eksplicitne volje, ne dokazujete da je doticni covek Srbin: samo dokazujete da ga Vi smatrate Srbinom (na slican nacin, Makedonci bi mogli da pokusaju da eventualne posmrtne ostatke Aleksandra Makedonskog ili oca mu Filipa prebace u Skopje, sto ne bi dokazivalo da su isti bili Sloveni i (vardarski) Makedonci. Jos jedan primer: lobanja, za koju se veruje da je lobanja Stevana Sindjelica, nalazi se u Cele Kuli, muzeju, i nikome ne pada na pamet (srecom, i ne jos!) da je prebacuje u kakvu crkvu, mada je i ona zemni ostatak doticnog (Sindjelica).
Izjavili ste da zelite da vidite "ko su ti naucnici". Gospodine bivsi ministre, ja sam jedan od tih naucnika. Iza svojih dela, znanja, i stava, stojim imenom i prezimenom.

Srdacno Vas,

Dr. David (Dragoljub) Pokrajac
Redovni profesor Delaware State University
Dover, DE, USA

Biljana

pre 10 godina

kakva ironija,ministraka ENERGETIKE bi da se igra sa pepelom N.Tesle,kakva ludorija,treba ih pustiti da vide sta ce g.Tesla da kaze na to - )

Slobodan

pre 10 godina

Odličan potez naše presvete Crkve! Tesli, srpskome geniju, mesto je u Hramu Svetoga Save. Tesla je živeo sa srpskom crkvom u srcu i uz molitvu stvarao svoja najveća dela.
Crkva nas je vodila kroz najteža iskušenja i patnje pa će znati da provede naš mali brod i kroz ove uzburkane vode. Ko sumnja u odluke Crkve, sumnja i u Boga samoga.

GT40

pre 10 godina

Tesla nikada nije bio običan čovek, niti će biti. Koliko god crkvenjaci pojali o neprikladnom mestu za urnu u Teslinom muzeju, mislim da joj je upravo tamo mesto. Taj muzej je hram svega onoga što je Tesla podario ovom svetu i baš tamo treba i da počiva njegova urna. Ali kada si zaslepljeni nazadnjak u kampanji onda ti ništa nije sveto. Ministarka za struju, poslastičar i prodavac crkvene magle hoće da Teslu,gradjanina sveta i dobrotvora svih generacija iza njega hoće da jevtino prezentiraju kao crkvenu relikviju.Fuj!

Slobodan

pre 10 godina

@Tesla da danas zivi ta ista crkva bi ga anatemisala. Licemeri!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 2. mart 2014 17:08)
A zašto bi?Ne razumem ovoliku ostrvljenost prema našoj crkvi od strane pojedinaca koji su izgubili i nacionalni i kulturni i religijski identitet!Ovaj komentar odiše mržnjom prema našoj Srpskoj Pravoslavnoj Hrišćanskoj Crkvii totalno je degzutantan i neutemeljen-Vraćam se na nesuvisli komentar-Zašto bi crkva anatemisala fozičara i elektrotehničara ZAŠTO???Jel anatemiše danas sve srpske fizičare i elektrotehničare???

dogi

pre 10 godina

Veoma sam tužan kako se iskorišćava Nikola Tesla u religiozne i nacionalne svrhe.
Teslu shvatam kao najvećeg eksperimentalnog fizičara čiji su mnogobrojni eksperimenti u praktičnoj upotrebi ili tek treba da budu.
Svoje radove je toliko detaljno znao da vizualizuje u mislima , da mu proračuni nisu bili potrebni. Poseban genije.
Žao mije što ga jedna nekreativna ----- prisvaja.

ostap bender

pre 10 godina

Sta znaju popovi sta je urna. Uzmu i nose u crkvu. Doduše crkva u kojoj se retko pominje ime Hrista , vec samo otac i sin i sveti duh , pitanje je koliko je HRIŠĆANSKA, a koliko svetosavska!

Mosa

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno kakvi su to ljudi kojima ovako nešto uopšte može da padne na pamet? Da li je moguće da će sad i mrtvom čoveku da nameću svoju primitivnu ideologiju? Jadnici!

Happy Nation

pre 10 godina

Dakle, nije zgodno da urna bude "muzejski eksponat", ali je bogougodno, srbofilno i nadasve merkantilno da bude turistička atrakcija.

SLOBA

pre 10 godina

https://www.facebook.com/pages/Tesla-U-Hramu-Svetog-Save/135414793295587
A OVO JE GRUPA SUPROTNA TOJ, AKO STE OBJEKTIVNI OBJAVITE, DA VIDITE KOGA IMA VIŠE

Pelagija

pre 10 godina

Dajte zaboga, budimo ljudi. Valjda niko ne želi, ni mrtav, da bude urnisani eksponat u nekakvom malom muzeju; e, pa da ga čistačica svako jutro malo obrne levo-desno da pobriše prašinu i vrati ga na policu. Naravno da svako treba da ima svoj grob. A g. Tesla je to zaslužio. Pa, ako neko želi i sveću da upali, neki cvet da stavi, koliko god ne bio verski privržen svom ocu.
Ma ko ste vi, uostalom, koji u njegovo ime (tim neargumentovanim razlozima) govorite o takvoj umnoj veličini i šta ste vi to uradili sa svojim nepoznatim, nevažnim i nikom interesantnim, pokojnim precima. Bacili ste ih u blato i zatrpali, eh...

Samo istina Srbina Spasava

pre 10 godina

navodno ovo je Teslina izjava (nije izdvojio ni jedne ni druge)

"Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata)gradove i gradove (Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata)"

Inace njegova duhovnost (a imao je) nema amo bas nikakve veze ni sa jednom crkvenom doktrinom - vise je metafizicka i mnogi ga svrstavaju u agnostike.

Jednom je i rekao - zao mi je so mi otimaju ideje ali mi je jos vise zao sto nemaju svoje...metaforicno znacenje prilicno i za ovu "otimacinu" ...

Sustina

pre 10 godina

Znaci, pogodio sam?
Odmah sam rekao da je nova turisticka atrakcija i kolektor za priloge.
Evo i zvanicno, uspomena na Teslu se cuva u vidu turisticke atkarcije.
Tuzno...
Da li je Srbin? To je vama bitno, najbitnije. Jeste i sta sa tim?
Bice srpska turisticka atrakcija. Istovremeno vise Srba ne ume da promeni sijalicu na kolima nego sto ume.

Kako ikome imamo prava da uskracujemo da slavi genija (Amerikancima, Hrvatima...)?
Sta uopste znaci tekst koji sam procitao

Jim Jefferies

pre 10 godina

U nedefinisanij teritoriji, koju nazivamo Srbijom, u toku je poslednji čin drame koja traje dvadeset i neku godinu; primitivizam i lopovluk se kreću nekontrolisanom brzinom, ali neka- kraj je blizu; u jednom trenutku će voz da stane, putnici će neko vreme čekati da nastavi, ali se ništa neće dešavati; nigde mašinovođe ni konduktera; jedan po jedan, putnici izlaze iz bagona, tumaraju oko vagona unezvereno, nemo se posmatrajući; nema signala na mobilnim, nema interneta, samo zvuk vazduha koji izlazi iz kočnica- tssssssssss.....

Dzukele ce me dokusuriti

pre 10 godina

Novac koji je bivši ministar Bratislav Petković krajem jula obećao za niški džez festival još nije uplaćen, ali je za nagradu je dobio direktorsko mesto i sada lupa gluposti i vredja i ovo malo nase inteligencije.

Ovo je strasno...............

nikola

pre 10 godina

Ja ne verujem svojim ocima sta citam u ovoj izjavi bivseg ministra.

Koliko trebas biti ogranicen i nesposoban da te istera PPV iz vlade.
Ovaj covek je ocigledan dokaz toga............

Ne diraj te nam Teslu prodane duse.

Miloš

pre 10 godina

Odakle ikome pravo da sada iznenada odluči da premeste pepeo Tesle u hram Svetog Save, kako ne shvataju da je muzej Nikole Tesle jedan hram prosvećenosti i nauke koji savršeno pristaje tom velikom čoveku kao grobno mesto

TBS

pre 10 godina

Kakav siledžijski govor, siledžijski nastup i siledžijski akt! Šta će tek da rade kad osvoje apsolutnu vlast? Nadam se da će bar u Crkvi da se nađe zrno razuma i da će od cele ove šarade da se odustane.

Pancevac

pre 10 godina

Tesla zasluzuje poseban hram!


Dok vi koji hocete da ga premestite,kao i vase kolege,prijatelji,
vecina zasluzuje Zabelu.
To je izmesljen hram za vas.

Du Da

pre 10 godina

Ovaj tekst je prepun lupetarija, a prednjači: "On je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi "podigao" Beograd na mapi sveta."

Teslin muzej, u kom se nalazi Teslina urna, je već na Vračaru.

aca faca

pre 10 godina

NE prljajte lik velikog naučnika i filantropa, vašim prljavim i pohlepnim šapama. Vi koji žive pravednike pravite grašnicima, a pod skutima krijete ološ iz svojih redova, nemate pravo da uzmete ime ovog genija u usta, a kamoli da mu se igrate posmrtnim ostacima. On ima svoju kuću u Beogradu, ne treba mu druga.

mitko

pre 10 godina

Sporazum potpisala tri faktora koji nemaju nikakavu funkciji. Ministarka u ostavci, Mali na izmisljenoj poziciji, i predstavnik opsenarskog udruzenja.

VLADA

pre 10 godina

resite korupciju,kradju i pljacku, resite nezaposlenost i manite se glupih nacionalnih pitanja,TESLA naucnik ove PLANETE i sasvim je svejedno da li je eskim ili spanac

SPIENTI SAT

Deus

pre 10 godina

Pa neka bude u Aleji velikana u mauzoleju, na nekom drugom prigodnom mestu ali ljudi pobogu NE u muzeju. Pa nije muzej za pokojnike. Bivsi komunisti koju su navikli da se sahranjuju van groblja stavise velikana kao sto jwe Nikola tesla u muzej. Razumem deo javnosti kome smeta da Tesla bude u crkvi sahranjen ali, i crkva je bolja od muzeja. Da li biste vi urnu svog najblizeg ostavili na polici u muzeju? Svakako ne biste. Argumenata da urna Nikole Tesle ostane u muzeju nema a da su zdravorazumski - jedini "argument" je da ne treba da ide u crkvu. Pa dobro, dajte predlog, gde treba da ide? Na groblje, u Aleju velikana? U muzeju svakako ne treba da ostane, to je jednostavno neprimereno tradiciji evropske civilizacije.

politicki nekorektan

pre 10 godina

Ostavite Teslu na miru. Proci ce izbori posle ga se necete ni setiti. Ovak vajni ministar je sklonjen iz Vlade zbog svojih uspeha, a sada se nasao pozvan da komentarise skandaloznu odluku tehnicke vlade, privremenog organa i SPC.

ivi

pre 10 godina

Tesla se proslavio baveci se naukom. Kakve sad hodocasnike hocete da privlacite njegovom urnom kako vas nije sram? Kitite se tudjim perjem. Bolje privucite ljude da posete muzej. Da necete za sveca da ga proglasite - sveti tesla trofazni? Za jednog naucnika to je velika uvreda jer nauka i crkva su uvek bili i bice u kontradikciji.

alan ford

pre 10 godina

"Njegova urna ne treba da se tretira kao eksponat muzeja, kao elektromagnet."
Nego treba da bude mamac za turiste i sirotinju da na njega bacaju priloge?????
Šta je vama ljudi, ovo je granica koja se ne sme preći, posle ovog stvarno nema smisla verovati da država postoji....
Što bi plaćali porez...kad će to sveti Petar na kraju da izravna...
Šta će nam škole, kad je sve bogom dano...
Šta će nam bolnice, kad nas čeka raj...
...

Neutalni

pre 10 godina

Pitanje srpstva ili hrvatstva je upravo bitno za likove malog formata kao sto su svi nacionalisti, pravoslavni i katolicki kler itd. Posto su vidim veoma principijelni gospoda mantijasi, mozda da nas podsete koji je stav Pravoslavne crkve kada je u pitanju kremacija? Ako vec hoce da stave Beograd na mapu hodocasca, bilo bi dobro da nasteluju satove, jer njihov sat kasni nekih 13 dana. Usput, Petkovic kao bivsi ministar kulture, a sada kao predsednik zajednice muzeja ipak trebao da povede malo racuna o stavljanju Boegrada na svetsku mapu muzeja, jer je institucija kojom bi Srbija trebala da se ponosi, zatvorena vec 10 godina.

Cetkovic Zorica

pre 10 godina

Зашто сам против одлуке ? Зато што је Никола Тесла нешто више од земних остатака! Он је над-душа која припада целом човечанству. кад би постојало место на земљи за такве душе...... А храм Светог Саве у временима у коме се народ преко религије увлачи у политику у овом тренутку,по мом мишљењу, није такво место

Miloš

pre 10 godina

Svaka njegova rečenica najbolji je dokaz zašto je Tesli mesto tamo gde je sada.

Ili, kako nam ide, možda je zaista bolje da urnu vrate u SAD, gde bi se svakako sa više poštovanja i promišljenije odnosili prema ostacima velikog naučnika - kome je, uzgred, upravo ta zemlja pružila sve što mu je bilo potrebno da napravi to što je napravio.

davidNS

pre 10 godina

Tesla je bio kosmopolita koji je bez rezerve želeo da da celom svetu svoja otkrića iz elektrotehnike.Nije prebrojavao krvna zrnca. To je nešto što ovi iz SPC-a nikada neće shvatiti. Jedini razlog zbog kog hoće da imaju tu urnu je da bi Teslu koristili kao reklamu. Kao sredstvo za potkusurivanje i prinudu. Tako se ophode i prema Isusu. "Taj je umro za vaše grehe, a mi ćemo da naplatimo račun." Crkva je tu da podržava "kraljeve","feudalce", sprege politike i biznisa i da uživa političku moć i finansijsku korist.Ps: kako je to fer da se pljuje po modernizmu i u isto vreme da se kanonizuje jedan od nosilaca tog modernizma?

mrmlj

pre 10 godina

"Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere."

Iskreno, nas udeo u njegovim dostignucima je mizeran i svodi se na genetski sklop koji definitivno nije uobicajen u nasem narodu, kao ni u bilo kom drugom narodu na planeti. Hrvatski udeo je jos zanemarljiviji, s obzirom da je, u najboljem slucaju, cisto geografski (Tesla je rodjen i proveo detinjstvo u delu Hrvatske u kom su Srbi i Hrvati bili u priblizno podjednakom broju, u drzavi koja definitivno nije bila Hrvatska).

Kudikamo vecu zaslugu za Teslina dostignuca imaju Austrija, gde se Tesla skolovao, i Amerika koja mu je pruzila uslove da sprovodi svoja istrazivanja i pronalazi odgovore na misterije nauke i univerzuma.

Tesla je bio gradjanin sveta i svi narodi na svetu imaju pravo da se njime ponose a ne samo Srbi i/ili Hrvati.

The End

pre 10 godina

Joj ovi DRUIDI naši, i svi svetski, sa bradurinama, kapicama, ...
Čini mi se da je njima dosadno, ne znaju više šta će sa sobom.
Religija je najveće ZLO čovečanstva, ali retko ko je toga svestan...

Stari Vujadin

pre 10 godina

Da li to znaci da Pravoslavna Crkva menja stav prema kremaciji? Pa i vreme je, jer ne znam sto su bili toliko protiv toga. Navodno ne dozvoljava telu da se vrati u zemlju iz koje je i postalo? Valjda nije bilo poznato da materija ne moze da se unisti kada su interpretirali "da se vrati prah u zemlju"(Ek. 12, 7)?

Kada se vec toliko protivite toj nauci (a nema potrebe jer mnogo duhovne stvari samo mogu bolje biti objasnjene naukom, a i nauka mozda da nauci mnogo od duhovnosti), ostavite pepeo ovog naucnika na miru. Ili sluzite Mamonu pa vam vise nista drugo nije sveto, a razum nebitan?

jakovljević

pre 10 godina

a šta su onda mumije, recimo?

ovakve nasilne metode nekakvih privremenih organa mogu da potpale iovako nezadovoljan narod, ujarmljen od kojekakvih malih i velikih krvopija...

BRUKA!!!

pre 10 godina

Naravno, najbitnije je prepucavanje zaluđenih Srba i Hrvata, a ne Teslin doprinos svetu i nauci, pa i čovečanstvu u celini. Takođe je sasvim logično da su svi Srbi pravoslavni. I sasvim je normalno koristiti ostatke leša naučnika za sticanje profita, siguran sam da bi Tesla to voleo! A najbolje je time se hvaliti javno kao turističkim potencijalom! Bravo ex ministre! Dostojna sahrana je eventualno Aleja velikana, a ne otimanje tela od strane institucije koja hoće Tesline ostatke, a krajnje naučno vrši moleban za kišu... Mada mislim da za Teslu najpriličnije mesto svakako jeste njegov muzej, u kome je mirno počivao dok horde gramzivih idiota iz SPC i gradske uprave nisu došle do saglasja u krevetu...

nebo

pre 10 godina

Kao sto ni faraonske mumije ne pripadaju u muzeje. Ma, stvarno...

Cak i da prihvatimo sto bi premestili urnu naucnika u bogomolju (ne znam kako je gledao na religiju), ali za bas u Milosevicevu bogomolju?

Dok ne bude plan da se napravi Panteon, neka svi ostave mrtve, a ne da ih nose po Srbiji ili premestaju pred svake izbore.

Reaktor

pre 10 godina

Dragi bivši kulturni ministre, ako imate imalo veze sa kulturom i istorijom i naukom onda znate da se istorijske činjenice ne mogu menjati naknadnim delima i nedelima. To da li je Tesla ovo ili ono nije ni malo važno. A to što vi mislite da stavljajući Teslu u crkvu dokazuje da je on Srbin je notorna glupost. To je isto kao kad Makedonci daju ime aerodromu Aleksandar Veliki i poređaju razne stupove po Skoplju i tvrde da su potomci starih Grka. Primitivizam i sramota.

Vuk32

pre 10 godina

Ideja da je potrebno premestiti Teslinu urnu iz muzeja u neki verski objekat, da bi se dokazalo da je bio Srbin, vise je nego tragikomicna. Gde god se pominje ime ovog naucnika i pronalazaca, pomenuto je i njegovo srpsko poreklo.

Uvodni citat iz Wikipedije na engleskom jeziku:

"Nikola Tesla (Serbian Cyrillic: Никола Тесла; 10 July 1856 – 7 January 1943) was a Serbian American[2][3] inventor, electrical engineer, mechanical engineer, physicist, and futurist best known for his contributions to the design of the modern alternating current (AC) electricity supply system."

Jedino sto bi se postiglo premestanjem urne je da jedna partija dobije politicke poene, jedna verska zajednica dobru reklamu, a Teslin muzej bude ostecen i uskracen za jedan vazan deo svog koncepta. Treba se podsetiti da su u osnivanju Teslinog muzeja ucestvovali i clanovi njegove familije, i da je urna u muzej postavljena po njihovoj zelji, i uz njihovo odobrenje.
Dosta nam je bahatosti, dosta je bilo ovakvog ponasanja raznih politickih grupacija, koje se, udruzene sa religijskim zajednicama mesaju u nesto o cemu ne znaju nista.
Tesla je bio naucnik i pronalazac, i niko nema prava da njegovu urnu uklanja iz njegovog muzeja i odvaja ga od njegovog dela, krseci pored ostalog i zelju njegovih srodnika.
Niko nema prava da njegov lik umanjuje na taj nacin da od velikog naucnika koji je pripadao celom svetu pravi propagandni projekat jedne verske organizacije.
Zaustavite bahate! #odbranimoTeslu

Sladjana Pavlov

pre 10 godina

Smatram da ovo zaista nije u redu... Da je Nikola Tesla hteo biti sahranjen, ne bi trazio kremaciju svojih ostataka, te ne bi ni sam osmislio da bude "spakovan" u kuglu od cistog zlata... za njega je to imalo njemu bitan smisao i ko je crkva (koja podrzava kreacionizam, a ne nauku) da odlucuje gde ce se njegovi ostaci nalaziti.... Crkva se protivi kremaciji, koliko znam i otkud ministarki energetike pravo da o tome odlucuje?! Sta urna coveka koji je izumeo struju je vlasnistvo distribucije? Ne razumem... a i ovaj mali, ovim cinom dokazuje da je zaista MALI covek. Samo me zanima otkud njima takve ideje?!

Петар

pre 10 godina

Браво Министре. Тако се брани културно наслеђе, а не неугледном косом својственом вашем наследнику!

Čveger

pre 10 godina

Hvala gospodinu Krempiti što nam je otklonio i poslednji tračak sumnje o čemu se ovde radi. Nacionalistička agenda, turizam, pare. Nadam se da će zastupnici preseljenja urne konačno uvideti kakvu monstruoznu ideju zastupaju i kakvoj bagri su stali u odbranu.

wormer

pre 10 godina

Postovana Gospodo,ako niste znali u urni se nalazi pokojnikov pepeo koji se dobija kremacijom pokojnika.SPC je izricito protiv kremacije(glupo i zatucano ali istinito) tako da je protivno svim obicajima da urna bude u crkvi manastiru ili bilo kom objektu koji je vlasnistvo SPC.Ili je crkva promenila svoje misljenje o kremaciji ili vi G-dine lupate kao i sto dosada niste nista znali,cisto malo edukacije ne bi Vam skodilo.

Covek

pre 10 godina

Koga jos briga koje je bio nacionalnosti? Da je kojim slucajem rodjen kao Kinez da li bi vas i tad bilo briga za sve njegove pronalaske i dostignuca ili se mi ponosimo njim samo zato sto je rodjen kao Srbin?!

Pametnjaković

pre 10 godina

Jadan Nikola Tesla, pobegao je iz zatucane Srbije glavom bez obzira samo da bi ga ponovo vratili posle smrti. Iz Srbije čak ni smrt ne može pobeći, jadni mi!

Reaktor

pre 10 godina

E baš bih voleo da vidim ko su ti... To se zove prozivka i zastrašivanje. Plašim se da naučne radnike u Srbiji nemate čime zastrašiti. Ljudi koji nemaju pojma ko je Tesla odlučuju o njegovoj zaostavštini. Vreme je za pobunu. Za početak https://www.facebook.com/OstaviteTesluNaMiru

Milun

pre 10 godina

"Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović u ime Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa BeogradaSiniša Mali."

Ovo je bruka i sramota za sve nas! Ovako bezočna zloupotrba lika i dela velikog naučnika u svrhu predizborne kampanje je nedopustiva! Povrh svega o tome odlučuje predsednik PRIVREMENOG veća gradske uprave i "ministarka energetike" ejjjj. Nindžu u crnom ne bih da komentarišem.

oblak

pre 10 godina

Tesla je bio naucnik. Premestanje u hram bilo kakve vrste bi bilo ironicno. I malogradjanski. Takodje, nakon njegove smrti Srbija je u zvanicnom pismu odbila da plati bilo kakve posmrtne troskove. Taj dokument je bio izlozen jesenas u Teslinom muzeju u Beogradu i savrseni je dokaz licemerja nase crkve.

Bivsi_ministar_licemer

pre 10 godina

Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture,urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat.

A jeste crkveni eksponat.

Ako te sada PPV ne vrati za ministra kulture nece nikada.

Sahraniti urnu u aleji velikana, nedamo da Nikolu Teslu svojata SPC.

BEOGRADJANIN

pre 10 godina

Za sve koji se prezivaju Tesla crkva daje popust od 12% na pricesce bez pdv-a.

Ok, bivsi ministar je pobedio. U trci za izjavljenu glupost veka.

Sad mi je jasno sto te je PPV-Feketic smenio sa mesta ministra kulture.

jasam

pre 10 godina

A vi to radite zbog hrvata!? Zar nije prica o Tesli kao hrvatu okoncana kada su mu preci proterani iz Smiljana i Gospica. "Gde su Teslini preci ako je hrvat?" "Pa znate proterali smo ih jer su bili srbi".

Hipokrizija

pre 10 godina

Ko god nesto zna o tesli poznato mu je da je Tesla bio blizi ateizmu i meki su ga svrstali u agnostike nego religiji u smislu jedne doktrine - smatrao je religiju vise ljudskim idealom, konstrukcijom kojom su ljudi zadovoljili svoju potrebu za shvacanjem medjusebne veze i univerzalne energije koja nas veze. Sam je izjavio da je to personalna filozofija, spiritualnost koja nema veze sa nijednom doktrinom ali i da je njegova filozofija najbliza budizmu. sada jedna izrazito doktrinalna crkva koja bi njega smatrala jeretikom nesto kao zeli njegovu urnu na najsvetijem mestu...da podigne vrednost SPC-a u ocima vernika, ojaca izgubljeni legitimitet godinama potresan skandalima i nedoslednoscu... ili sta????Ja ne razumem mada mi sve lici na manipulatorsku zloupotrebu oog velikog i izvanredno neobicnog naucnika.

Srbistan

pre 10 godina

"ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća"
"Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti"
Ma, kad bolje razmislim, kome ja govorim.

vesna

pre 10 godina

time sto ce urnu kidnapovati i premestiti u jedan pravoslavni hram nece dokazati Teslinom poreklo i versku pripadnost vec nepostovanje lika i dela ovog coveka koji ne pripada ni Srbiji ni Hrvatskoj da ga svojataju i cerece. Ex-'ministar' zeli da vidi ko su ti 'naucni radnici' koji se protive ovoj ideji, pa mozda mu se uskoro i ispuni zelja.

BRUKA!!!

pre 10 godina

ravno, najbitnije je prepucavanje zalađenih Srba i Hrvata (mada ne kapiram kako će eksplatisanje Teslinih ostataka od strane SPC biti dokaz toga da je on Srbin), a ne Teslin doprinos svetu i nauci, pa i čovečanstvu u celini. Takođe je sasvim logično da su svi Srbi pravoslavni. I normalno je sve naučnike sahranjivati u verskim objektima, ne bi li se ogrebalo za neku crkavicu... Pošto je Crkva, je li, siromašna ustanova i ne plaća porez. I sasvim je normalno koristiti ostatke leša naučnika za sticanje profita, siguran sam da bi Tesla to voleo! A najbolje je time se hvaliti javno! Bravo ex ministre, stvarno ste svi u kopletu stoka bez grama srama! Što reče Marko, dostojna sahrana je eventualno Aleja velkiana... Mada mislim da za Teslu najpriličnije mesto svakako jeste njegov muzej... Da zaključim, mislim da ću zahtevati da budem kremiran,a pepeo rasut, čisto da se obezbedim od ove gamadi ako napravim nešto u životu.

Spike

pre 10 godina

"Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere." Znaci to su razlozi... Ma sram vas bilo, bre!!!

Paranoja

pre 10 godina

Ako je SPC dokaz "srpstva" onda na cast vam ga.
Teslin rad je toliko znacajan da je on van malogradjanskih paranojicnih granica jedne nacije. On pripada covecanstvu.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Tesla je u zivotu dosta objasnio da je Srbin, sta sad i nema neke veze za tim koje je vere (iako realno najveci deo su pravoslavci ili bez vere).

U tajmsu je podrzavao prvu Jugoslaviju koja je bila Velika Srbija po Hrvatima.

Zorica Banjac

pre 10 godina

Ova, nusicevski receno, setnja posle smrti, je zaljenja dostojan predizborni argument vladajuce partije. Masti partijskih aktivista predizbornih stabova zaista nema granice, pa se u kampanju uprezu svi raspolozivi zivi, a bog`me, i mrtvi, "resursi".
Da ironija bude potpuna ,ovu odluku donosi vlada u ostavci, tj u tehnickom mandatu. Ona nema pravo da,do izbora donosi zakone, a i svaka odluka nalik ovoj o setanju Tesline urne iz Muzeja do crkve bila bi , prema tome nelegitimna, ili, u najmanju ruku moralni i kulturni skandal. Zorica

Nikola Kolundžić, naučni saradnik

pre 10 godina

Svi vi mali i ograničeni ljudi, koji bi na račun jedne takve univerzalne ličnosti i vrednosti kakav je bio Nikola Tesla hteli da stavite svoje potpise na nekakve ništavne spise i time ugurate vaše ljudske mizernosti u istorijske čitanke, mogu jasno i glasno da vam kažem u ime nadam se stotine naučnika Srbije, neće vam ovaj put to proći. Budućnost ste nam uništili, zato ne dirajte ono najsvetije iz prošlosti. Dosta je bilo!

snostra

pre 10 godina

Dokle bre vise?! Dokle ce vise ovakvi kao sto je bratislav petkovic da nas j_ _u u zdrav mozak?! Ostavite TESLU na miru, seljoberi nacionalisticki i klerikalisticki!

Brane212

pre 10 godina

Ovi polako postaju dosadni.

Zašto SPC, koja bi po prirodi stvari morala prva da govori o višim vrednostima Tesli pokušava da "ukrade dušu" ?

Ako joj je toliko do nauke, što ne "ugreje stolicu" i počne i sama da se bavi njom ?

Tesla je bio pre svega _čovek_ a ne Srbin.

U svemu što je radio osnovni cilj je bio uzdizanje čoveka a ne prebrojavanje krvnih zrnaca i skupljanje u čopore.

S

pre 10 godina

Tesla nije muzejski eksponat, nego je crkveni eksponat? Zato ne treba da bude u muzeju, ali treba da bude u crkvi? Samo vi ostavite Teslu tamo gde je.

Ladovan Kolubarac

pre 10 godina

A znam za slučaj kad je sveštenik nagrdio udovicu i naravno odbio opelo pokojniku koji je kremiran jer je to bila njegova želja. Sad mi ovo nije jasno... ustvari jeste...SPC sveštenstvo je puno licemera i političkih komesara.

bes

pre 10 godina

Ovaj Petković nije ni za poslastičara, kakve samo gluposti izvaljuje. Otimate se oko mrtvih, pa nervirate nas žive. Svima koji ne dozvoljavaju Tesli da počiva u miru srdačno želim da ostatke njih i njihovih najmilijih takođe ovako šetaju na sve strane.

dime

pre 10 godina

Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere.

14 godina u 21. veku.

Nerealno da ovo citam.

Čveger

pre 10 godina

Hvala gospodinu Krempiti što nam je otklonio i poslednji tračak sumnje o čemu se ovde radi. Nacionalistička agenda, turizam, pare. Nadam se da će zastupnici preseljenja urne konačno uvideti kakvu monstruoznu ideju zastupaju i kakvoj bagri su stali u odbranu.

wormer

pre 10 godina

Postovana Gospodo,ako niste znali u urni se nalazi pokojnikov pepeo koji se dobija kremacijom pokojnika.SPC je izricito protiv kremacije(glupo i zatucano ali istinito) tako da je protivno svim obicajima da urna bude u crkvi manastiru ili bilo kom objektu koji je vlasnistvo SPC.Ili je crkva promenila svoje misljenje o kremaciji ili vi G-dine lupate kao i sto dosada niste nista znali,cisto malo edukacije ne bi Vam skodilo.

Vuk32

pre 10 godina

Ideja da je potrebno premestiti Teslinu urnu iz muzeja u neki verski objekat, da bi se dokazalo da je bio Srbin, vise je nego tragikomicna. Gde god se pominje ime ovog naucnika i pronalazaca, pomenuto je i njegovo srpsko poreklo.

Uvodni citat iz Wikipedije na engleskom jeziku:

"Nikola Tesla (Serbian Cyrillic: Никола Тесла; 10 July 1856 – 7 January 1943) was a Serbian American[2][3] inventor, electrical engineer, mechanical engineer, physicist, and futurist best known for his contributions to the design of the modern alternating current (AC) electricity supply system."

Jedino sto bi se postiglo premestanjem urne je da jedna partija dobije politicke poene, jedna verska zajednica dobru reklamu, a Teslin muzej bude ostecen i uskracen za jedan vazan deo svog koncepta. Treba se podsetiti da su u osnivanju Teslinog muzeja ucestvovali i clanovi njegove familije, i da je urna u muzej postavljena po njihovoj zelji, i uz njihovo odobrenje.
Dosta nam je bahatosti, dosta je bilo ovakvog ponasanja raznih politickih grupacija, koje se, udruzene sa religijskim zajednicama mesaju u nesto o cemu ne znaju nista.
Tesla je bio naucnik i pronalazac, i niko nema prava da njegovu urnu uklanja iz njegovog muzeja i odvaja ga od njegovog dela, krseci pored ostalog i zelju njegovih srodnika.
Niko nema prava da njegov lik umanjuje na taj nacin da od velikog naucnika koji je pripadao celom svetu pravi propagandni projekat jedne verske organizacije.
Zaustavite bahate! #odbranimoTeslu

S

pre 10 godina

Tesla nije muzejski eksponat, nego je crkveni eksponat? Zato ne treba da bude u muzeju, ali treba da bude u crkvi? Samo vi ostavite Teslu tamo gde je.

Paranoja

pre 10 godina

Ako je SPC dokaz "srpstva" onda na cast vam ga.
Teslin rad je toliko znacajan da je on van malogradjanskih paranojicnih granica jedne nacije. On pripada covecanstvu.

Milun

pre 10 godina

"Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović u ime Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa BeogradaSiniša Mali."

Ovo je bruka i sramota za sve nas! Ovako bezočna zloupotrba lika i dela velikog naučnika u svrhu predizborne kampanje je nedopustiva! Povrh svega o tome odlučuje predsednik PRIVREMENOG veća gradske uprave i "ministarka energetike" ejjjj. Nindžu u crnom ne bih da komentarišem.

snostra

pre 10 godina

Dokle bre vise?! Dokle ce vise ovakvi kao sto je bratislav petkovic da nas j_ _u u zdrav mozak?! Ostavite TESLU na miru, seljoberi nacionalisticki i klerikalisticki!

alan ford

pre 10 godina

"Njegova urna ne treba da se tretira kao eksponat muzeja, kao elektromagnet."
Nego treba da bude mamac za turiste i sirotinju da na njega bacaju priloge?????
Šta je vama ljudi, ovo je granica koja se ne sme preći, posle ovog stvarno nema smisla verovati da država postoji....
Što bi plaćali porez...kad će to sveti Petar na kraju da izravna...
Šta će nam škole, kad je sve bogom dano...
Šta će nam bolnice, kad nas čeka raj...
...

dime

pre 10 godina

Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere.

14 godina u 21. veku.

Nerealno da ovo citam.

davidNS

pre 10 godina

Tesla je bio kosmopolita koji je bez rezerve želeo da da celom svetu svoja otkrića iz elektrotehnike.Nije prebrojavao krvna zrnca. To je nešto što ovi iz SPC-a nikada neće shvatiti. Jedini razlog zbog kog hoće da imaju tu urnu je da bi Teslu koristili kao reklamu. Kao sredstvo za potkusurivanje i prinudu. Tako se ophode i prema Isusu. "Taj je umro za vaše grehe, a mi ćemo da naplatimo račun." Crkva je tu da podržava "kraljeve","feudalce", sprege politike i biznisa i da uživa političku moć i finansijsku korist.Ps: kako je to fer da se pljuje po modernizmu i u isto vreme da se kanonizuje jedan od nosilaca tog modernizma?

mitko

pre 10 godina

Sporazum potpisala tri faktora koji nemaju nikakavu funkciji. Ministarka u ostavci, Mali na izmisljenoj poziciji, i predstavnik opsenarskog udruzenja.

Ladovan Kolubarac

pre 10 godina

A znam za slučaj kad je sveštenik nagrdio udovicu i naravno odbio opelo pokojniku koji je kremiran jer je to bila njegova želja. Sad mi ovo nije jasno... ustvari jeste...SPC sveštenstvo je puno licemera i političkih komesara.

aca faca

pre 10 godina

NE prljajte lik velikog naučnika i filantropa, vašim prljavim i pohlepnim šapama. Vi koji žive pravednike pravite grašnicima, a pod skutima krijete ološ iz svojih redova, nemate pravo da uzmete ime ovog genija u usta, a kamoli da mu se igrate posmrtnim ostacima. On ima svoju kuću u Beogradu, ne treba mu druga.

Spike

pre 10 godina

"Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere." Znaci to su razlozi... Ma sram vas bilo, bre!!!

TBS

pre 10 godina

Kakav siledžijski govor, siledžijski nastup i siledžijski akt! Šta će tek da rade kad osvoje apsolutnu vlast? Nadam se da će bar u Crkvi da se nađe zrno razuma i da će od cele ove šarade da se odustane.

Nikola Kolundžić, naučni saradnik

pre 10 godina

Svi vi mali i ograničeni ljudi, koji bi na račun jedne takve univerzalne ličnosti i vrednosti kakav je bio Nikola Tesla hteli da stavite svoje potpise na nekakve ništavne spise i time ugurate vaše ljudske mizernosti u istorijske čitanke, mogu jasno i glasno da vam kažem u ime nadam se stotine naučnika Srbije, neće vam ovaj put to proći. Budućnost ste nam uništili, zato ne dirajte ono najsvetije iz prošlosti. Dosta je bilo!

Miloš

pre 10 godina

Svaka njegova rečenica najbolji je dokaz zašto je Tesli mesto tamo gde je sada.

Ili, kako nam ide, možda je zaista bolje da urnu vrate u SAD, gde bi se svakako sa više poštovanja i promišljenije odnosili prema ostacima velikog naučnika - kome je, uzgred, upravo ta zemlja pružila sve što mu je bilo potrebno da napravi to što je napravio.

Brane212

pre 10 godina

Ovi polako postaju dosadni.

Zašto SPC, koja bi po prirodi stvari morala prva da govori o višim vrednostima Tesli pokušava da "ukrade dušu" ?

Ako joj je toliko do nauke, što ne "ugreje stolicu" i počne i sama da se bavi njom ?

Tesla je bio pre svega _čovek_ a ne Srbin.

U svemu što je radio osnovni cilj je bio uzdizanje čoveka a ne prebrojavanje krvnih zrnaca i skupljanje u čopore.

Pancevac

pre 10 godina

Tesla zasluzuje poseban hram!


Dok vi koji hocete da ga premestite,kao i vase kolege,prijatelji,
vecina zasluzuje Zabelu.
To je izmesljen hram za vas.

Reaktor

pre 10 godina

E baš bih voleo da vidim ko su ti... To se zove prozivka i zastrašivanje. Plašim se da naučne radnike u Srbiji nemate čime zastrašiti. Ljudi koji nemaju pojma ko je Tesla odlučuju o njegovoj zaostavštini. Vreme je za pobunu. Za početak https://www.facebook.com/OstaviteTesluNaMiru

Miloš

pre 10 godina

Odakle ikome pravo da sada iznenada odluči da premeste pepeo Tesle u hram Svetog Save, kako ne shvataju da je muzej Nikole Tesle jedan hram prosvećenosti i nauke koji savršeno pristaje tom velikom čoveku kao grobno mesto

Neutalni

pre 10 godina

Pitanje srpstva ili hrvatstva je upravo bitno za likove malog formata kao sto su svi nacionalisti, pravoslavni i katolicki kler itd. Posto su vidim veoma principijelni gospoda mantijasi, mozda da nas podsete koji je stav Pravoslavne crkve kada je u pitanju kremacija? Ako vec hoce da stave Beograd na mapu hodocasca, bilo bi dobro da nasteluju satove, jer njihov sat kasni nekih 13 dana. Usput, Petkovic kao bivsi ministar kulture, a sada kao predsednik zajednice muzeja ipak trebao da povede malo racuna o stavljanju Boegrada na svetsku mapu muzeja, jer je institucija kojom bi Srbija trebala da se ponosi, zatvorena vec 10 godina.

vesna

pre 10 godina

time sto ce urnu kidnapovati i premestiti u jedan pravoslavni hram nece dokazati Teslinom poreklo i versku pripadnost vec nepostovanje lika i dela ovog coveka koji ne pripada ni Srbiji ni Hrvatskoj da ga svojataju i cerece. Ex-'ministar' zeli da vidi ko su ti 'naucni radnici' koji se protive ovoj ideji, pa mozda mu se uskoro i ispuni zelja.

gavran

pre 10 godina

Tesla je jasno rekao daje Srbin ali da mu je domovina Hrvatska.
No ni jedno ni drugo nisu razlozi njegove velicine. Da ne bese sredina jedne Austrougarske i jos vise jedne Amerike ostao bi samo nadprosecno nadaren coban u toj j... Hrvatskoj i li toj j... Srbiji.

politicki nekorektan

pre 10 godina

Ostavite Teslu na miru. Proci ce izbori posle ga se necete ni setiti. Ovak vajni ministar je sklonjen iz Vlade zbog svojih uspeha, a sada se nasao pozvan da komentarise skandaloznu odluku tehnicke vlade, privremenog organa i SPC.

bes

pre 10 godina

Ovaj Petković nije ni za poslastičara, kakve samo gluposti izvaljuje. Otimate se oko mrtvih, pa nervirate nas žive. Svima koji ne dozvoljavaju Tesli da počiva u miru srdačno želim da ostatke njih i njihovih najmilijih takođe ovako šetaju na sve strane.

Zorica Banjac

pre 10 godina

Ova, nusicevski receno, setnja posle smrti, je zaljenja dostojan predizborni argument vladajuce partije. Masti partijskih aktivista predizbornih stabova zaista nema granice, pa se u kampanju uprezu svi raspolozivi zivi, a bog`me, i mrtvi, "resursi".
Da ironija bude potpuna ,ovu odluku donosi vlada u ostavci, tj u tehnickom mandatu. Ona nema pravo da,do izbora donosi zakone, a i svaka odluka nalik ovoj o setanju Tesline urne iz Muzeja do crkve bila bi , prema tome nelegitimna, ili, u najmanju ruku moralni i kulturni skandal. Zorica

BRUKA!!!

pre 10 godina

ravno, najbitnije je prepucavanje zalađenih Srba i Hrvata (mada ne kapiram kako će eksplatisanje Teslinih ostataka od strane SPC biti dokaz toga da je on Srbin), a ne Teslin doprinos svetu i nauci, pa i čovečanstvu u celini. Takođe je sasvim logično da su svi Srbi pravoslavni. I normalno je sve naučnike sahranjivati u verskim objektima, ne bi li se ogrebalo za neku crkavicu... Pošto je Crkva, je li, siromašna ustanova i ne plaća porez. I sasvim je normalno koristiti ostatke leša naučnika za sticanje profita, siguran sam da bi Tesla to voleo! A najbolje je time se hvaliti javno! Bravo ex ministre, stvarno ste svi u kopletu stoka bez grama srama! Što reče Marko, dostojna sahrana je eventualno Aleja velkiana... Mada mislim da za Teslu najpriličnije mesto svakako jeste njegov muzej... Da zaključim, mislim da ću zahtevati da budem kremiran,a pepeo rasut, čisto da se obezbedim od ove gamadi ako napravim nešto u životu.

Kole-ZR

pre 10 godina

Sve velikane u hram,
a onda SPC pocne da napalcuje ulaz,
pa organizovane eksurzije...
Biznis.

Mi imamo srece,
jer kada je umro veliki Tesla,
u Ameirici jos nije bio toliko poznat,
pa su nam dali da premestimo sve sto ima veze sa njim u Srbiju.
A sam Tesla,ima veze sa srpsstvom i Srbijom,
da ne kazem sta.
Kada su vec ovde,njegovi ostaci,
valjda bi trebalo d apocivaju u aleji,kao sto neki predlazu.
Zasluzio je i da mu se naparavi posebno mesto.
U hramu,nikad.

jasam

pre 10 godina

A vi to radite zbog hrvata!? Zar nije prica o Tesli kao hrvatu okoncana kada su mu preci proterani iz Smiljana i Gospica. "Gde su Teslini preci ako je hrvat?" "Pa znate proterali smo ih jer su bili srbi".

Nislija

pre 10 godina

Ovo je tipicno za Srbiju, cini mi se da polako postajemo "pravoslavna dzamahirija". A neko spomenu gubljenje religiskog identiteta, nisam mogao da izgubim nesto sto nikada nisam imao. Da li to znaci da ako sam rodjen od roditelja koji su srpske nacionalnosti, samim tim sam i ja srpske nacionalnost odmah automatski sam i pravoslavac. ne vidim zasto bi to bilo isto. Zasto ne bih bio budista ako meni ta religija vise odgovara. Ja licno sam ateista, i to misljenje nisam promenio od svoje 7 godine kada sam po prvi put mogao da iole logicki razmislim o religiji. I to nije bilo pod uticajem roditelja koji sebe smatraju pravoslavcima, jedino sam im zahvalan sto se meni samom ostavili da odlucim o svojoj religisznosti i nisu mi je silom nametali. A sto se Tesle tice, ovo sa prebacivanje je tako odvratno i estradno popularan potez, pa sam Tesla je tvrdio da nije religozan a pod stare dane je cak tvrdio da je vaoma blizak idejama budizma. Ako hocete mesto za njegovu urnu koja nije u muzeju, nemojte da ga gurate u pravoslavni hram.

evita

pre 10 godina

Ovo je necuveni bezobrazluk u reziji SPC i SNS! Tesla je bio naucnik a ne klerik, a svi kvazi naucnici koji im se dodvoravaju su jos veca sramota...

Plutarh

pre 10 godina

Ok, moze Tesla u hram, ali onda se ta gradjevina oduzme SPC, da se srusi parohijski dom koji je uzeo pola parka, da se promene plocice za kupatilo sa kojima su oblozili hram i da to onda bude Teslin hram. Dakle ako hoce Teslu na Vracaru, nek se prvo sami isele.

Milos

pre 10 godina

Podrzavam! Trebalo bi i na oltar da stavite reket novaka djokovica! Njemu je majka iz Hrvatske pa cete tako osigurati da ga hrvati ne pohrvate. Joj da li ste vi ludi ili sam ja jos ludji sto se cudim i nerviram. 30 godina imam i jos nisam oguglo.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Tesla je u zivotu dosta objasnio da je Srbin, sta sad i nema neke veze za tim koje je vere (iako realno najveci deo su pravoslavci ili bez vere).

U tajmsu je podrzavao prvu Jugoslaviju koja je bila Velika Srbija po Hrvatima.

David Dragoljub Pokrajac

pre 10 godina

Postovani gospodine Petkovicu,

Pre svega, moram da Vam napisem, ovako jer Vasu adresu ne znam), da sam pre nekoliko godina posetio Vas muzej automobila i bio iskreno zadivljen sa onim sto ste uspeli da sacuvate za pokolenja koja dolaze.
Primarni razlog sto Vam ovo pisem jeste Vasa izjava, koju je preneo B92, a koju ste dali Telegrafskoj Agenciji Nove Jugoslavije (Tanjug). Da li je neko Srbin (Hrvat, Madjar, Mongol, Zambijac...) odlucuje on sam: to je nesto sto se zove nacionalno osecanje; Tesla se vise puta vrlo jasno izjasnio kao Srbin, i tu dalje price nisu potrebne ni smislene. Premestanjem nekoga u izvesnu bogomolju, bez njegove eksplicitne volje, ne dokazujete da je doticni covek Srbin: samo dokazujete da ga Vi smatrate Srbinom (na slican nacin, Makedonci bi mogli da pokusaju da eventualne posmrtne ostatke Aleksandra Makedonskog ili oca mu Filipa prebace u Skopje, sto ne bi dokazivalo da su isti bili Sloveni i (vardarski) Makedonci. Jos jedan primer: lobanja, za koju se veruje da je lobanja Stevana Sindjelica, nalazi se u Cele Kuli, muzeju, i nikome ne pada na pamet (srecom, i ne jos!) da je prebacuje u kakvu crkvu, mada je i ona zemni ostatak doticnog (Sindjelica).
Izjavili ste da zelite da vidite "ko su ti naucnici". Gospodine bivsi ministre, ja sam jedan od tih naucnika. Iza svojih dela, znanja, i stava, stojim imenom i prezimenom.

Srdacno Vas,

Dr. David (Dragoljub) Pokrajac
Redovni profesor Delaware State University
Dover, DE, USA

Evroskeptik

pre 10 godina

A da mu podignete spomenik u novoproektovanom Beogradu na vodi i tamo napravite grob! Bice to kruna predizborne kompanije SNS-a! I dokaz istorijskog odnosa Srbije prema inteligenciji, koja je, radi uspeha, primorana na emigraciju. I neosporiva bezobraznost politicara koji posthumno zloupotrebljavaju svetsku slavu emigranata u sopstvene svrhe!

jakovljević

pre 10 godina

a šta su onda mumije, recimo?

ovakve nasilne metode nekakvih privremenih organa mogu da potpale iovako nezadovoljan narod, ujarmljen od kojekakvih malih i velikih krvopija...

Dule,NS

pre 10 godina

Tesla je veci deo svog zivota proveo u americi,
a samo jedan dan u Srbiji...

Umesto svi oni koji ga zele,
da se bore za njega i za njegov rad,
ceo svet sto vise da zna o njemu,
oni trose vreme i nas novac na neko premestanje...

Srle

pre 10 godina

Posto smo kao drustvo do sada procerdali i deranziralii sve iole vredno sto smo posedovali, moramo naci nove resurse koje cemo kommpromitovati, i srozavati, mastovitost i samodestruktivnost nase propale politicke "elite" je perfektna, za ovakve sulude ideje treba imati talenta.
Apsolutno skandalozna ideja i odluka, ovo treba samo nekome ko je procenio, ocigledno jako lose da ce dobiti neke politicke ili medijske poene. Izjava da ce se tako dokaazati srpsko poreklo naucnikaa je najskandaloznije jer se to uzima kao jedan od razloga za preseljenje. Najpre Srbija nije ni na koji nacin podrzala Teslu u njegovoj karijeri, takodje znamo kakav je stav imala crkva rema nauci, a i dalje ga ima. To sto potice iz praoslavne porodice ne znaci da mora biti sahranjen po nekim pravoslavnim obicajima. To ne znaci bas nista. Tesla je postao to sto jeste kao Americki drzavljanin u jednom katolicko-protestantskom drustvu, ne zeli li sada Srpska pravoslavna Crkva da i sama iskoristi iste one vrednosti Americkog drustva koje tako obilato kritikuje a koje su Tesli omogucile ostvarenje njegove genijalnosti, samim tim i trenutnu poziciju o kojoj je ovde rec.
Licemerno i uvredljivo za celu Srbiju od strane SPC i onih koje ovaj skandal podrzavaju.
Sa kojim to pravom SPC polaze pravo da bude neprikosnoveni cuvar i vlasnik srpskog identiteta? Ja sam ateista, takodje ima Srba koji su pripadnici drugih religija, da li to znaci da su oni manje Srbi od onih pravoslavnih?
Ovo je jednostavno neverovatno.

Bronko

pre 10 godina

Nikola Tesla je bio i ostao naučnik i građanin sveta i ne treba ga svrstavati u neke niže, minorne podele kakve su : nacionalnost, veroispovest, imovinski status i sl.

sivjesoko

pre 10 godina

Naravno da je bitno da li se urna nalazi u Muzeju ili u crkvi,implikacije su ogromne, ali je interesantnija vest da je bivsi ministar kulture, koji nije prošao rekonstrukciju Vlade, posta PREDSEDNIK ZAJEDNICE MUZEJA NAUKE I TEHNIKE, u cijem je sastavu i Muzej automobila, ćiji je on Direktor.
Jel-da je malo sve to bez-veze?

Saveta

pre 10 godina

Zar crkva nije protiv kremiranja? Otkud sad to da hoce da cuvaju urnu? Ovo mi lici na neki crkveno-politicki marketing. Kakva zloupotreba Tesle!Sramota i za crkvu i za politicare!

strašno

pre 10 godina

Ovo je samo uvod u početak bahatosti nove buduće vlasti. Pošto opozicije nema jer se sve stranke dodvoravaju da budu vučićevi podanici. Prema tome za koga god da glasate to je isto kao da ste glasali za SNS. Radulović je jedina opozicija.

ruddie

pre 10 godina

Odličan potez naše presvete Crkve! Tesli, srpskome geniju, mesto je u Hramu Svetoga Save. Tesla je živeo sa srpskom crkvom u srcu i uz molitvu stvarao svoja najveća dela.
Crkva nas je vodila kroz najteža iskušenja i patnje pa će znati da provede naš mali brod i kroz ove uzburkane vode. Ko sumnja u odluke Crkve, sumnja i u Boga samoga.
(Slobodan, 2. mart 2014 18:06)

Kazi mi da se salis? Jesi ti uopste procitao Bibliju druze? Izgleda da nisi. Ljubav Bozja je u srcu coveka, a ne institucije, to bi trebao da prepoznas i da znas razliku. Nece meni neki drugi smrtnik, a pogotovo institucija da govori, tj meri, koliko sam ja vernik, sta su oni veci ljudi? Bezgresni? Kao sto vec rekoh 100 puta, jadni oni Bogumili, ubise ih lazni vernici, institucionalisti. Vi samo prodajete Boga, tj, iznajmljujete. Ko vama daje za pravo da vi govorite u Njegovo ime? Pa njegov sin se borio protiv istih tih institucija, da ja danas ziv, Crkva bi ga opet razapela. Znam jer na sebe mecu rimsku masinu za mucenje za koju misle da je njegov simbol, a to je prva laz od koje krecemo. Ihtus, to je simbol njegov, a ne masina za mucnje koju su izmislili institucionalisti.

guido morales

pre 10 godina

nije li apsurdno da crkva koja cak i evoluciju negira odaje pocast naucnicima?

nije li evidentno da se ovde radi o najprljavijem konzumerizmu? popovi hoce da im u crkvi pociva neko poznat i naravno crkva se bavi politikom umjesto teologijom.

Lena

pre 10 godina

"Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru", kaže Tasić. Gospodine Tasiću, MOŠTI su posmrtni ostaci svetitelja, a ne naučnika! Kakvo izražavanje...ne mogu da verujem!

Happy Nation

pre 10 godina

Dakle, nije zgodno da urna bude "muzejski eksponat", ali je bogougodno, srbofilno i nadasve merkantilno da bude turistička atrakcija.

Mирјана

pre 10 godina

"Оставите Теслу на миру" у његовом музеју међу његовим изумима! Срам вас било, одвратни политичари! И СПЦ и власт!

Petar

pre 10 godina

U ovoj državi čovek i kad umre nema mira.
Kada krenu da otkopavaju tela istaknutih naučnika i književnika radi lične promocije političari će pokazati svoje pravo lice...

I još traže da glasamo za njih?

Srbistan

pre 10 godina

"ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća"
"Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti"
Ma, kad bolje razmislim, kome ja govorim.

Frijol

pre 10 godina

Nije muzejski eksponat nego je turisticki potencijal. Lepo je to srocio... Ulozite u neke stipendije i u srpsku nauku, a ne u granit. Stvarno ga nismo zasluzili...

BEOGRADJANIN

pre 10 godina

Za sve koji se prezivaju Tesla crkva daje popust od 12% na pricesce bez pdv-a.

Ok, bivsi ministar je pobedio. U trci za izjavljenu glupost veka.

Sad mi je jasno sto te je PPV-Feketic smenio sa mesta ministra kulture.

Ilija Cvorovic

pre 10 godina

Sramotna odluka jos sramotnijeg organa. Odakle njima pravo da odlucuju i o Beogradu na vodu, a odakle im tek pravo da predlazu da se urna prenese u Hram?

Nika

pre 10 godina

Sto kaze jedan prijatelj koji odavno vise ne zivi u Srbiji a emigrirao je upravo zbog ovakvih likova na slici "Tito je kada pogledas danasnje popove,vladike cak i bio predobar".

Taj prijatelj se bavi naukom i inkasira preko 150 hiljada dolara godisnje.U Srbiji su mu nudili 30 hiljada dinara ili 270 evra mesecne plate pre 10-ak godina pre nego je emigrirao.Isti posao.Ali drugi kontinenat.Oduvek sam se pitao zasto je tolika razlika.

Procitam naslov clanka i pogledam likove koji su dali izjave i u momentu mi je kristalno jasno 100,00%.

Nece Srbija ni mene vise gledati vise vrlo brzo.

Pametnjaković

pre 10 godina

Jadan Nikola Tesla, pobegao je iz zatucane Srbije glavom bez obzira samo da bi ga ponovo vratili posle smrti. Iz Srbije čak ni smrt ne može pobeći, jadni mi!

ljubo

pre 10 godina

Zasto su patrijarh i "prestolonaslednik" bitni u odluci gde ce se nalaziti posmrtni ostaci Nikole Tresle? Tesla nije bio ni deo crkve, a ni deo tadasnje kraljevske porodice. Dobro je neko rekao: izgleda da SPC nije dovoljno para od srpskog naroda, nego su se sad nameracili i na turiste

AlenHr

pre 10 godina

Kakva parodija,ovo vec postaje smijesno.Ja kao građanin Hr nemam aposlutno nikakvo pravo,niti da svojatam niti pripisujem bilo cija dostignuca kolektivitetu nacije.Svako je individua za sebe,i formira se u okolini kojoj zivi, odrasta i svaki uspjeh individue je iskljucivo njegov.Iako sam 200 tinjak km od rodnog Teslinog mjesta,kakve veze imam ja ili bilo ko sa njegovim dostignucima ?!A ovdje nekakvi popovi prosuđuju.Šta reći,osim mislim da je živ da bi se ponašao ko Štulić i vjerojatno se više nikad ne bi vratio a ove prostore

ravnica

pre 10 godina

Odavno vi niste nikakva crkva, te nemojte vise sebe da zovete Srpska. To je sramota, gazite preko svojih pravila i obicaja, gazite preko Tesle, gazite preko srpstva (da, ovim smesnim nacinom upravo radite protiv, ako niste dovoljno pametni, naravno da necete razumeti), gazite preko nase inteligencije. Smesni ste ko crtani film i svakom imalo ucenom gradjaninu ste zgadili i Teslu i crkvu i sve dobre namere ovog sveta. Sjasite vise i bavite se svojim pozivom, umesto sto glumite menadzere, tacnije, dizelase u mantijama. Zasto mene treba da bude sad sramota ovakvih vasih, da oprostite, kretenskih poteza?

me

pre 10 godina

Evo jos jedne neobavestene"ne zna da se strucnjaci protive prebacivanju urne".Verovatno je iznenadjena da jos strucnjaka postoji u Srbiji I ljudi sa mozgom u glavi...sada mora da se razmislja o planu kako I njih proterati da bi se lakse vladalo. Ovom izjavom pokazuje koliko ih interesuje misljenje naroda.Tesla je uspeo jer je otisao iz Srbije, stipendiju mu nisu dali u Srbiji jer nije bio podoban za nju ( citaj nije imao vezu). Volim kada se pojedinci hvale u Srbiji sa uspesima Srba koji su svoje ime stekli van granica Srbije da su ostali nikada niko ne bi cuo za njih. Crkva bi jos insistirala na egzorcizmu...

Milosav Jovandić

pre 10 godina

Prenesite Tesline ostatke u Palmira Toljatija 5 Novi Beograd, to će biti dokaz da je bio Radikal.
A studije je verovatno završio na FAM u Novom Sadu.

Orwell Vegan

pre 10 godina

Tesla je bio vegetarijanac. A vegetarijanci su anatemisani od crkve jos od Save i progona Bogumila. Dakle, jasno je kao dan da Tesla nije bio naklonjen pravoslavlju.

Du Da

pre 10 godina

Ovaj tekst je prepun lupetarija, a prednjači: "On je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi "podigao" Beograd na mapi sveta."

Teslin muzej, u kom se nalazi Teslina urna, je već na Vračaru.

кошпе, кикирики , семенке

pre 10 godina

Ако то каже власник најстарије посластичарнице у Београду „Петковић“ онда је човек стварно меродаван да одлућује о Николи Тесли.

Не играјте се са Теслом - вратиће вам се ово као бумеранг у главу.

Zlata

pre 10 godina

Ovo je mogao da smisli samo neko ko Teslu poistovecuje sa nadprirodnim, neko ko ne zna nista o velikom NAUCNIKU. Sobzirom na svetski trend, Tesli bi trebalo sagraditi novi muzej, moderan i atraktivan, zajedno sa posebnom pocasnom alejom u kojoj ce biti smestena njegova urna. Upravo je modernizacija ono sto su nam njegovi izumi doneli. Ali ne, mi se uvek vracamo korak u nazad i okrecemo se tradiciji, obicajima i proslosti. Jer zaboga jedan velikan nema grob. Pa cemo ga strpati u hram jer svaki srbin treba da lezi na "osvecenoj" zemlji.

Dzukele ce me dokusuriti

pre 10 godina

Novac koji je bivši ministar Bratislav Petković krajem jula obećao za niški džez festival još nije uplaćen, ali je za nagradu je dobio direktorsko mesto i sada lupa gluposti i vredja i ovo malo nase inteligencije.

Ovo je strasno...............

Samo istina Srbina Spasava

pre 10 godina

navodno ovo je Teslina izjava (nije izdvojio ni jedne ni druge)

"Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata)gradove i gradove (Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata)"

Inace njegova duhovnost (a imao je) nema amo bas nikakve veze ni sa jednom crkvenom doktrinom - vise je metafizicka i mnogi ga svrstavaju u agnostike.

Jednom je i rekao - zao mi je so mi otimaju ideje ali mi je jos vise zao sto nemaju svoje...metaforicno znacenje prilicno i za ovu "otimacinu" ...

IBJ

pre 10 godina

Znate li vi uopšte šta je ljudsko dostojanstvo? Kakvi ste vi nikogovići kada vam pada na pamet da se služite mrtvim velikanom svetske nauke u dnevnopolitičkim nacional-prepucavanjima u predizborne svrhe! Ima li ičega što vi niste spremni da ukaljata i provučete kroz smrad svoje plitke pameti ne bi li se dokopali još malo vlasti? Zgrožen sam!

mille

pre 10 godina

To je onaj što je selio narodni muzej u zgradu pošte jer niko više danas ne šalje pisma. Ne znam zašto iko više prenosi bilo šta što ovaj pajac izgovori.

mrmlj

pre 10 godina

"Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere."

Iskreno, nas udeo u njegovim dostignucima je mizeran i svodi se na genetski sklop koji definitivno nije uobicajen u nasem narodu, kao ni u bilo kom drugom narodu na planeti. Hrvatski udeo je jos zanemarljiviji, s obzirom da je, u najboljem slucaju, cisto geografski (Tesla je rodjen i proveo detinjstvo u delu Hrvatske u kom su Srbi i Hrvati bili u priblizno podjednakom broju, u drzavi koja definitivno nije bila Hrvatska).

Kudikamo vecu zaslugu za Teslina dostignuca imaju Austrija, gde se Tesla skolovao, i Amerika koja mu je pruzila uslove da sprovodi svoja istrazivanja i pronalazi odgovore na misterije nauke i univerzuma.

Tesla je bio gradjanin sveta i svi narodi na svetu imaju pravo da se njime ponose a ne samo Srbi i/ili Hrvati.

nikola

pre 10 godina

Ja ne verujem svojim ocima sta citam u ovoj izjavi bivseg ministra.

Koliko trebas biti ogranicen i nesposoban da te istera PPV iz vlade.
Ovaj covek je ocigledan dokaz toga............

Ne diraj te nam Teslu prodane duse.

Biljana

pre 10 godina

kakva ironija,ministraka ENERGETIKE bi da se igra sa pepelom N.Tesle,kakva ludorija,treba ih pustiti da vide sta ce g.Tesla da kaze na to - )

Spike

pre 10 godina

@Boske

"Čitajući zlurade komentare protiv sahranjivanja zemnih ostataka jednog Srbina, ne mogu se oteti slutnji da će tek sa poslednjim Srbinom nestati i jedna od najvećih pošasti modernog čovječanstva - komunizam. Svega će se odreći ti vječni podanici velikog vođe iz Zagorja, osim njihovog svetog ateizma."

Citajuci tvoj komentar, ne mogu se oteti slutnji da neki ljudi nikada nece nauciti neke osnove pojmove iz logike. Elem, vecina (neka bude i svi) komunista jesu bili ateisti, ali nisu svi ateisti komunisti. Zasto - zato sto nije moguca konverzija univerzalno-afirmativnih sudova. Ili, da ti priblizim kroz jednostavniji jezik (sa Srbima u glavnoj ulozi). Svi Srbi jesu ziva bica, ali nisu sva ziva bica Srbi. Nadam se da je dovoljno jasno.

GT40

pre 10 godina

Tesla nikada nije bio običan čovek, niti će biti. Koliko god crkvenjaci pojali o neprikladnom mestu za urnu u Teslinom muzeju, mislim da joj je upravo tamo mesto. Taj muzej je hram svega onoga što je Tesla podario ovom svetu i baš tamo treba i da počiva njegova urna. Ali kada si zaslepljeni nazadnjak u kampanji onda ti ništa nije sveto. Ministarka za struju, poslastičar i prodavac crkvene magle hoće da Teslu,gradjanina sveta i dobrotvora svih generacija iza njega hoće da jevtino prezentiraju kao crkvenu relikviju.Fuj!

Bivsi_ministar_licemer

pre 10 godina

Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture,urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat.

A jeste crkveni eksponat.

Ako te sada PPV ne vrati za ministra kulture nece nikada.

Sahraniti urnu u aleji velikana, nedamo da Nikolu Teslu svojata SPC.

dogi

pre 10 godina

Veoma sam tužan kako se iskorišćava Nikola Tesla u religiozne i nacionalne svrhe.
Teslu shvatam kao najvećeg eksperimentalnog fizičara čiji su mnogobrojni eksperimenti u praktičnoj upotrebi ili tek treba da budu.
Svoje radove je toliko detaljno znao da vizualizuje u mislima , da mu proračuni nisu bili potrebni. Poseban genije.
Žao mije što ga jedna nekreativna ----- prisvaja.

Mosa

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno kakvi su to ljudi kojima ovako nešto uopšte može da padne na pamet? Da li je moguće da će sad i mrtvom čoveku da nameću svoju primitivnu ideologiju? Jadnici!

Iandeb

pre 10 godina

Posto me zapenjeni ateisti, cak i kad su naucnici, ni najmanje ne interesuju (osim kad citam njihove radove), nisam u principu protiv smestanja urne u neki adekvatan objekat (moze i hram). Medjutim, definitivno iz razloga koje je naveo ex-ministar aka poslasticar. Tesla je bio kosmopolita i neko ko je zaduzio ceo svet. Ovi danasnji Mali nemaju ni moralni , niti bilo kakav drugi prerogativ (osim toga sto su se, nazalost, nasli na odgovornim funkcijama) da odlucuju bilo sta u vezi Nikole Tesle.

BRUKA!!!

pre 10 godina

Naravno, najbitnije je prepucavanje zaluđenih Srba i Hrvata, a ne Teslin doprinos svetu i nauci, pa i čovečanstvu u celini. Takođe je sasvim logično da su svi Srbi pravoslavni. I sasvim je normalno koristiti ostatke leša naučnika za sticanje profita, siguran sam da bi Tesla to voleo! A najbolje je time se hvaliti javno kao turističkim potencijalom! Bravo ex ministre! Dostojna sahrana je eventualno Aleja velikana, a ne otimanje tela od strane institucije koja hoće Tesline ostatke, a krajnje naučno vrši moleban za kišu... Mada mislim da za Teslu najpriličnije mesto svakako jeste njegov muzej, u kome je mirno počivao dok horde gramzivih idiota iz SPC i gradske uprave nisu došle do saglasja u krevetu...

The End

pre 10 godina

Joj ovi DRUIDI naši, i svi svetski, sa bradurinama, kapicama, ...
Čini mi se da je njima dosadno, ne znaju više šta će sa sobom.
Religija je najveće ZLO čovečanstva, ali retko ko je toga svestan...

Cetkovic Zorica

pre 10 godina

Зашто сам против одлуке ? Зато што је Никола Тесла нешто више од земних остатака! Он је над-душа која припада целом човечанству. кад би постојало место на земљи за такве душе...... А храм Светог Саве у временима у коме се народ преко религије увлачи у политику у овом тренутку,по мом мишљењу, није такво место

irony

pre 10 godina

milo mi je vidjeti komentare protiv prenosenja, i da stav jednog nebitnog, zatucanog covjeka svakako ne odrazava stav vecine. dokle vise crkva da diktira pravila, nije ovo srednji vijek! uvesti porez za sve religijske institucije! pravom vjerniku ne treba ni crkva, ni hram, pravi vjernik moze da se moli i poklanja bogu (koji god to bog bio) i na travi, poljani..

oblak

pre 10 godina

Tesla je bio naucnik. Premestanje u hram bilo kakve vrste bi bilo ironicno. I malogradjanski. Takodje, nakon njegove smrti Srbija je u zvanicnom pismu odbila da plati bilo kakve posmrtne troskove. Taj dokument je bio izlozen jesenas u Teslinom muzeju u Beogradu i savrseni je dokaz licemerja nase crkve.

ivi

pre 10 godina

Tesla se proslavio baveci se naukom. Kakve sad hodocasnike hocete da privlacite njegovom urnom kako vas nije sram? Kitite se tudjim perjem. Bolje privucite ljude da posete muzej. Da necete za sveca da ga proglasite - sveti tesla trofazni? Za jednog naucnika to je velika uvreda jer nauka i crkva su uvek bili i bice u kontradikciji.

normalan

pre 10 godina

Ljudi, urazumite se. Pustite covjeka da pociva u miru i posvetite se njegovom radu, a ne njegovom svetom prahu. Nauka i crkva nikada nisu isle zajedno niti se ikada. Nauka tvrdi i ima dokaze o evoluciji, a crkva to ne priznaje. Znaci, Tesli niti bilo kome drugom nije mjesto niti u jednoj vjerskoj ustanovi. Zar treba sada da se i Rudjer Boskovic, Nikola Kopernik, Isaac Newton, a da ne spominjem Charles Darwina nalazi u nekoj bogomolji? Crkva i vjerski objekti su mjesta za vjerske sluzbenike a ne za naucnike, pisce, politicare, sportiste, muzicare, it itd itd. Da pisem sa ije jer to nije bitno... Srbi treba da cijene vjerske sluzbenike a ne naucnike. NJih cijene svi, a svestenike onja koji vjeruje u Boga.... Nikola Tesla, srecno ti bili gdje god da si

Hipokrizija

pre 10 godina

Ko god nesto zna o tesli poznato mu je da je Tesla bio blizi ateizmu i meki su ga svrstali u agnostike nego religiji u smislu jedne doktrine - smatrao je religiju vise ljudskim idealom, konstrukcijom kojom su ljudi zadovoljili svoju potrebu za shvacanjem medjusebne veze i univerzalne energije koja nas veze. Sam je izjavio da je to personalna filozofija, spiritualnost koja nema veze sa nijednom doktrinom ali i da je njegova filozofija najbliza budizmu. sada jedna izrazito doktrinalna crkva koja bi njega smatrala jeretikom nesto kao zeli njegovu urnu na najsvetijem mestu...da podigne vrednost SPC-a u ocima vernika, ojaca izgubljeni legitimitet godinama potresan skandalima i nedoslednoscu... ili sta????Ja ne razumem mada mi sve lici na manipulatorsku zloupotrebu oog velikog i izvanredno neobicnog naucnika.

...

pre 10 godina

"Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević"
Ovi u sredini su na zalost takvi kakvi su, ali ko bre ista pita ove ostale, Srbija je po ustavu sekularna republika.

Ulatec

pre 10 godina

Verovatno cu da dobijem hrpu minusa ali ako vec postoji inicijativa oko pomeranja Teslinih ostataka pre bi da se oni predaju Elon Musk-u Tesla Motor's-a na cuvanje dok on Teslino ime aktivno promovise u svetu kroz njegove revolucionalne nove tehnologije nego nekoj crkvi i nekim popovima koji imaju sasvim suprotne i dubiozne P agende.

Bio bi to nevidjen propagandi coup za Srbiju da pretvori Tesline ostatke u neku vrste stafete za najnaprednije naucne snage u svetu (gde je sada Musk neprikosnoveni Br.1 u ovom momentu) i samim tim se Srbija priblizi vrhu svetskog naucnog napredka . Neka razmena ideja , strucnog osoblja i mozda investicija bih verovatno usledila .

Nadam se da nisam uvredio nikoga sa ovakvom idejom imajuci u vidu koliko je to osetljiva tema...

Sladjana Pavlov

pre 10 godina

Smatram da ovo zaista nije u redu... Da je Nikola Tesla hteo biti sahranjen, ne bi trazio kremaciju svojih ostataka, te ne bi ni sam osmislio da bude "spakovan" u kuglu od cistog zlata... za njega je to imalo njemu bitan smisao i ko je crkva (koja podrzava kreacionizam, a ne nauku) da odlucuje gde ce se njegovi ostaci nalaziti.... Crkva se protivi kremaciji, koliko znam i otkud ministarki energetike pravo da o tome odlucuje?! Sta urna coveka koji je izumeo struju je vlasnistvo distribucije? Ne razumem... a i ovaj mali, ovim cinom dokazuje da je zaista MALI covek. Samo me zanima otkud njima takve ideje?!

Živko

pre 10 godina

Hajde da razumem ove bahate političare koji izmišljaju koje kakve gluposti,ali ne mogu da razumem crkvu,ili bolje reći one koji je predstavljaju!? Sve mi se čini (Bog da mi oprosti,ako grešim),da su oni komunisti za neke stvari bili u pravu!

Petar

pre 10 godina

@Bata Sveznalica
E pa kad sve znas, onda i znas kakav odnos i dan danas ima SPC prema Dositeju. To sto su ga sahranili u dvoristu crkve je ili tesko licemerje ili je neko hteo da okaje grehe. E ako je to mera za Teslu, nazdravlje.

Sustina

pre 10 godina

Znaci, pogodio sam?
Odmah sam rekao da je nova turisticka atrakcija i kolektor za priloge.
Evo i zvanicno, uspomena na Teslu se cuva u vidu turisticke atkarcije.
Tuzno...
Da li je Srbin? To je vama bitno, najbitnije. Jeste i sta sa tim?
Bice srpska turisticka atrakcija. Istovremeno vise Srba ne ume da promeni sijalicu na kolima nego sto ume.

Kako ikome imamo prava da uskracujemo da slavi genija (Amerikancima, Hrvatima...)?
Sta uopste znaci tekst koji sam procitao

Reaktor

pre 10 godina

Dragi bivši kulturni ministre, ako imate imalo veze sa kulturom i istorijom i naukom onda znate da se istorijske činjenice ne mogu menjati naknadnim delima i nedelima. To da li je Tesla ovo ili ono nije ni malo važno. A to što vi mislite da stavljajući Teslu u crkvu dokazuje da je on Srbin je notorna glupost. To je isto kao kad Makedonci daju ime aerodromu Aleksandar Veliki i poređaju razne stupove po Skoplju i tvrde da su potomci starih Grka. Primitivizam i sramota.

VLADA

pre 10 godina

resite korupciju,kradju i pljacku, resite nezaposlenost i manite se glupih nacionalnih pitanja,TESLA naucnik ove PLANETE i sasvim je svejedno da li je eskim ili spanac

SPIENTI SAT

Covek

pre 10 godina

Koga jos briga koje je bio nacionalnosti? Da je kojim slucajem rodjen kao Kinez da li bi vas i tad bilo briga za sve njegove pronalaske i dostignuca ili se mi ponosimo njim samo zato sto je rodjen kao Srbin?!

ostap bender

pre 10 godina

Sta znaju popovi sta je urna. Uzmu i nose u crkvu. Doduše crkva u kojoj se retko pominje ime Hrista , vec samo otac i sin i sveti duh , pitanje je koliko je HRIŠĆANSKA, a koliko svetosavska!

posmatrac

pre 10 godina

NIje neobicno, istorijski gledano, da zemni ostaci velikana jedne zemlje budu pohranjeni u portama crkvi i katedrala. U Westminster Abbey imate engleske pesnike, na pr. Ovde je stvar malo problematicna jer je u pitanju naucnik, jeste poreklom iz srpske pravoslavne porodice, ali covek njegovog gabarita naprosto ne moze da se okarakterise kao vernik u smislu u kome SPC i ovi oko nje to zamisljaju. S druge strane, neprikladno je da se urna NT cuva u muzeju. Onda bi trebalo da se izvan muzeja postavi tabla ili bista Tesle i tu ukopa urna. Tako bi ostala u sklopu muzeja ali ne u njemu. I jos jedna mogucnost, ako se Hram Sv. Save pretvori u mesto gde se pohranjuju zemni ostaci znamenitih Srba pa to bude "deo atrakcije" za turiste, onda bi Crkva trebalo da placa odgovarajuci porez ili se obaveze da procenat te "zarade" da za razvoj nauke... Na engleskom bi se za to reklo: wishful thinking...

rh

pre 10 godina

Zasto ne ostaviti ljudima mogucnost da budu sta oni zele pa bilo da jesu ili nisu nikad to eksplicitno naglasili. A Tesla? Pa Tesla je naucnik i to medju najvecima. To je sasvim dovoljno.

Ja

pre 10 godina

Mog zemljaka Nikolu Teslu,Srbina i Amerikanca treba dostojno sahraniti u kripti Hrama Svetoga Save.

Zanimljivost koju verovatno ne znate: Opelo Nikoli Tesli sluzio je 12. januara 1942. prota Dusan Sukletovic, staresina Hrama Svetoga Save a sluzena je u HramuSv.Jovana Bogoslova na Menhetnu.
Inace, Nikola Tesla je sin pravoslavnog svestenika Milutina Tesle a nakon njegove smrti skolovao ga je njegov ujak, takodje svestenik Petar Mandic.

Obzirom samo na gore navedene cinjenice smatram da je urni sa zemnim ostacima zaista mesto u Hramu a zalozio bi se i da se Muzej Nikole Tesle izmesti u mnogo veci prostor kako bi ksponati koji do sada nisu bili izlozeni ugledali svetlost dana.

geometar iz valjeva

pre 10 godina

Ponosio se svojom hrvatskom zemljom i srpskim poreklom,ali u jednoj je rodjen,a u drugoj je bio jedan jedini dan! Politikom i verom se nije bavio,naukom jeste. Sta je nedostajalo da stoji u muzeju ili ce i Hram svetog Save da promeni ime kao i beogradski aerodrom. Promenite ime i Kalemegdanu,Avali,Savi kada ste vec promenili etnicki sastav matice.

nakon citanja komentara

pre 10 godina

Kada sam otvorio komentare imao sam nameru da kazem da ne treba pomerati posmrtne ostatke posle toliko godina.
A onda sam video dosta komentara gde se osporava Teslino srpsko poreklo, pominje se njegova hrvatska domovina itt. Pre nego sto saopstim moj stav, prvo zelim da naglasim da se Tesla rodio u Austrougarskoj. Drugo, njegovo pominjanje hrvatske drzave je bilo u kontekstu promocije juzno-slovenske ideje (krajem 19-tog i pocetkom 20-tog veka) i nije imalo veze sa realnom cinjenicom da je on rodjen u Austo-Ugarskoj monarhiji... I bas u toj monarhiji njegovi preci-vojnici su stekli mnogobrojna zvanja i ugled - na zalost, Teslina familija je drasticno drugacije tretirana za vreme prve nezavisne drzave Hrvatske.
Zatim se govori o Teslinoj nereligioznosti iako je on sam cesto dodavao religiozni karakter svojim objasnjenjima, a narocito vizijama koje je imao (andjeo sa majcinim likom itt). Ovakav pristup i snovi tesko da bi bili svojstveni nekom ko je mentalno i emotivno distanciran od religije.
Dakle, obzirom da se uvek iznova spekulise Teslinim poreklom, a da je on sam sahranjen uz Tamo Daleko i uz prisustvo srpskog svestenika, mozda i treba da se njegovo poreklo naglasi na neki nacin... zato bi Tesla bio tretiran kao naucnik nadnacionalnog porekla, i uvek bio predmet nesusislih rasprava, kada Britanci jasno stavljaju da je Njutn njihov (i sahranjen je u Vestminsterskoj crkvi), Amerikanci da je Edison njihov itt...

Stari Vujadin

pre 10 godina

Da li to znaci da Pravoslavna Crkva menja stav prema kremaciji? Pa i vreme je, jer ne znam sto su bili toliko protiv toga. Navodno ne dozvoljava telu da se vrati u zemlju iz koje je i postalo? Valjda nije bilo poznato da materija ne moze da se unisti kada su interpretirali "da se vrati prah u zemlju"(Ek. 12, 7)?

Kada se vec toliko protivite toj nauci (a nema potrebe jer mnogo duhovne stvari samo mogu bolje biti objasnjene naukom, a i nauka mozda da nauci mnogo od duhovnosti), ostavite pepeo ovog naucnika na miru. Ili sluzite Mamonu pa vam vise nista drugo nije sveto, a razum nebitan?

Боже сачувај!

pre 10 godina

Како је уопште могуће да неки тамо научници контрирају Патријарху?

nebo

pre 10 godina

Kao sto ni faraonske mumije ne pripadaju u muzeje. Ma, stvarno...

Cak i da prihvatimo sto bi premestili urnu naucnika u bogomolju (ne znam kako je gledao na religiju), ali za bas u Milosevicevu bogomolju?

Dok ne bude plan da se napravi Panteon, neka svi ostave mrtve, a ne da ih nose po Srbiji ili premestaju pred svake izbore.

Jim Jefferies

pre 10 godina

U nedefinisanij teritoriji, koju nazivamo Srbijom, u toku je poslednji čin drame koja traje dvadeset i neku godinu; primitivizam i lopovluk se kreću nekontrolisanom brzinom, ali neka- kraj je blizu; u jednom trenutku će voz da stane, putnici će neko vreme čekati da nastavi, ali se ništa neće dešavati; nigde mašinovođe ni konduktera; jedan po jedan, putnici izlaze iz bagona, tumaraju oko vagona unezvereno, nemo se posmatrajući; nema signala na mobilnim, nema interneta, samo zvuk vazduha koji izlazi iz kočnica- tssssssssss.....

Čika Lala

pre 10 godina

@ Svima koji se protive izmeštanju! Ta, pažljivo čitam i nije mi jasno što ste svi vi toliko ostrašćeni i toliko nehrišćanski protiv sahrane posmrtnih ostataka jednog naučnika!? Za one koji u svemu, neću reći "bistre", već ću reći "mute" politiku, evo istorijskih činjenica:
"On 10 January 1943, New York City mayor Fiorello La Guardia read a eulogy written by Slovene-American author Louis Adamič live over the WNYC radio. Violin pieces "Ave Maria" and "Tamo daleko" were played in the background. On 12 January, Tesla was given a state funeral at the Cathedral of Saint John the Divine, the largest Gothic cathedral in the world in New York City. 2,000 people attended. The funeral service was opened by Episcopal Bishop William T. Manning and concluded by Reverend Dushan J. Shukletovich, rector of the Serbian Orthodox Church of St. Sava. After the funeral, Tesla's corpse was taken to the Ferncliff Cemetery in Ardsley, New York, where it was later cremated."
Toliko o tome gde je održano opelo i gde je Tesla prvobitno sahranjen.
A, sad, o drugom našem Srbinu - Pupinu. Evo odlomka teksta od 12.03.2011. koji su napisali Srbi, koji su opet prešli oko 1500 km da bi našli Pupinov grob u Bronksu, Njujork. "We left the cemetery sad that no one has come to pay homage to Micheal Pupin... none of the representatives of the Serbian state did not consider that it is necessary that a man like Professor Pupin was a worthy of annual memorial service."
E, ded sad, braćo Srbi!

simma

pre 10 godina

"Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru", kaže Tasić."

E ako ste se svi složili, (naročito sam ponosan na ovog potonjeg) onda nam je nebo granica.

grunf

pre 10 godina

Po ovom vrlom strucnjaku teslina urna ne moze da bude muzejski eksponat, ali u sledecoj recenici kaze da moze da bude turisticka atrakcija. Ko je sve u ovoj zemlji ministar, to je strasno

anoniman

pre 10 godina

Ostavite coveka na miru. On nema nikakve veze sa crkvom, on je covek nauke i sramota je da crkva hoce da se mesa i da cuva ostatke coveka koji apsolutno nema veze sa crkvom.
Crkva tolerise nerazumno ponasanje, eksploatise ljudsku patnju i ne daje nijedno prakticno resenje za ljudske probleme. Nauka je resila i resavace prakticne ljudske probleme.

Ostavite Teslu na miru!

Boske

pre 10 godina

Čitajući zlurade komentare protiv sahranjivanja zemnih ostataka jednog Srbina, ne mogu se oteti slutnji da će tek sa poslednjim Srbinom nestati i jedna od najvećih pošasti modernog čovječanstva - komunizam. Svega će se odreći ti vječni podanici velikog vođe iz Zagorja, osim njihovog svetog ateizma. I zaboravili su oni i borbu za socijalnu pravdu i klasne neprijatelje i imperijalizam i kapitalizam ... Postoji još samo jedan neprijatelj koji se iskonski mrzi i protiv koga se predano bori: pravoslavna crkva.
Po svemu sudeći, toj bolesti na ovom svijetu lijeka nema. Nek im je Bog na pomoći.

Podrska!

pre 10 godina

Tesla je bio vernik i svoja dostignuca pripisivao Bogu.
http://www.energeticforum.com/renewable-energy/5028-what-did-tesla-found-bible.html
Tradicija njegove porodice mu je usadila znatizelju i koncepte u trazenju istine.
Sagledavajuci danasnji svet Tesla bi bio blizi Srpstvu nego ikad.
Premestanje urne u Hram je nasa garancija da ga smatramo svojim, preventiva da ga drugi svojataju i proces prilagodjavanja u kojem nasa crkva spoznaje nauku, kao sto je Tesla spoznao Boziju svetlost.

Zigzag

pre 10 godina

Svadja da li je on srbin,hrvat ili amer je nebitna zbog tog sto je to tesli bilo nebitno ...mislim da je njemu bila vaznija inovacija od nacija..

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Bože mili, šta možemo da očekujemo ako imamo narod koji ovako pasionirano mrzi sebe i sve ono što je vezano za njegovu naciju i prošlost?! Paradoksalno je da je svim ovim ateistima toliko stalo da urna ostane u Muzeju kao da se radi o najvećim vernicima?! I samo iz inata i sopstvene destrukcije?! Samo zato što mrze SPC, što mrze sebe?! Ne vole ni Nikolu Teslu kao Srbina ali im je on ovde dobro došao da pokažu svoj inat odnosno, "evropsku svest"?!Tragično, da tragičnije ne može biti?!

Robin Hud

pre 10 godina

Kada se udruži otvoreno crkveno srebroljublje i razobručeni primitivizam onda se Nikola Tesla, srebra radi, grabeži radi, nosi u Hram. Kremacija nije po nahodjenju SPC ali kada je novac i pljačka onda se sve može.

милан

pre 10 godina

Што га не ставите на сурчински аеродрoм...пардон, аеродром "Никола Тесла"??

Петар

pre 10 godina

Браво Министре. Тако се брани културно наслеђе, а не неугледном косом својственом вашем наследнику!

Slobodan

pre 10 godina

Odličan potez naše presvete Crkve! Tesli, srpskome geniju, mesto je u Hramu Svetoga Save. Tesla je živeo sa srpskom crkvom u srcu i uz molitvu stvarao svoja najveća dela.
Crkva nas je vodila kroz najteža iskušenja i patnje pa će znati da provede naš mali brod i kroz ove uzburkane vode. Ko sumnja u odluke Crkve, sumnja i u Boga samoga.

mihajlo

pre 10 godina

"Grupi naučnika i poštovalaca" preporučujem da ekshumiraju svog Broza iz vatikanskog hrama gde je sahranjen,i premeste ga u neki svoj privatni prostor primeren svemu čime ih je on zadužio.

Robin Hud

pre 10 godina

Srebriljubiva krempita: "On (Petković) je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi "podigao" Beograd na mapi sveta".

Zoran.hr

pre 10 godina

Nemam ja nista protiv, da se jedan covjek pokopa na groblju kraj Crkve kao svaki normalni covjek. Ali ako stoji u testamentu, da zeli biti u muzeju, zasto se to ne postiva? Hram Svetog Save je stvarno lijep i znacajan, ali ne znam bas da li jedan znanstvenik mora dobiti tamo mjesto? Naslov govori sve: SPC ga zeli pokopati u Hramu, samo da se dokaze koliko je on veliki Srbin i puno toga napravio za Srbiju.

Ipak mislim da tu ima puno vise drugih Srba, koji su za Srbiju napravili vise nego on. Nikola Tesla je radio u svoje ime i u Americi. Niti je skolovoan, niti je zivio niti je imao ikakvu povezanost prema Srbiji, osim etnicke pripadnosti. Ali je bio i Hrvat, kao drzavljanin te zemlje i koju je volio i odrastao u njoj. Njegovo podrijetlo je sprsko, ali to ne znaci da se od njega mora praviti najveci Srbin ili kod Hrvata najveci Hrvat.

I sama cinjenica da je kremiran je protiv krscanskih uvjerenja. Ali za njega kao znanstvenika je to sigurno najnormalnije i nije potreba da bude bas u hramu.

Aleksandar Gligorijevic

pre 10 godina

Kao prvo Nikola Tesla nije bio niti je Hrvat ni Srbin vec osoba koja je sachinjena i formirana snovima. Poshto snovi nemaju nacionalitet ni granice u postojanju lichno smatram da Tesla ne zasluzuje da bude Svojatan od strane granasha. Nigde nisam video da se negde slavi Dan Svetog Tesle pa tako i smatram da Teslinoj urni tj. njegovoj sprzzenoj dushi usled toga da li je Hrvat ili Srbin nije mesto ni i kakvom grobu. Mesto Teslinoj urni je tamo odakle i potiche materijal od koje je sachinjena urna. Dakle u zemljicu bez idolopoklonistichkih obelezzja da nam ne bi kojim sluchajem trazzio josh para za kopanje prirode i narushavanje prirodnog sklada prirode . Mislim da je pre nekog tamo seljaka sa Balkana Tesle postojao neki Thomas Alva Edison. Ko li bi to mogao biti a

Nina

pre 10 godina

Teslina urna i turistički potencijal ???!!! Nije čudno što te reči dolaze od strane g-dina Petkovića koji je, za svog ministarskog mandata, već hteo Narodni muzej da seli u zgradu Glavne pošte. Možda će sutra-preksutra da predloži da se u zgradu Teslinog muzeja useli (njegova) poslastičarnica. I to bi podiglo turistički potencijal Vračara. STRAŠNO !!!

Aleksandar

pre 10 godina

Komunizam je najvece zlo koje se desilo ne samo srbima vec celom covecanstvu.
Tesla se do sada nalazio u muzeju zbig izricite naredbe komunista da mu na grobu ne bi stajao krst.
Tesla nikada nije bio kosmopolita niti ista sto mu deca komunizma pripisuju.
Bio je covek velikog srca svestan svog porekla, i kao dete pravoslavnog svestenika nikada ne bi zeleo da bude necija maskota a narocito ne muzejska.
Postovao je i svoj narod i veru, za razliku od onih koji su se istog odrekli zarad komunizma.
I nikada mu vera njegove porodice i predaka nije bila prepreka vec samo podsticaj u najvecim otkricima.
Zato kvazi naucnici i kvazi intelektualci neka urade nesto po teslinom primeru i donesu boljitak, a ne da svoje promasene zivote kriju iza njegove urne.
Tesla je bio covek buducnosti za zivota, vreme je i da dobije grob dostojan coveka.

Slobodan

pre 10 godina

@Tesla da danas zivi ta ista crkva bi ga anatemisala. Licemeri!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 2. mart 2014 17:08)
A zašto bi?Ne razumem ovoliku ostrvljenost prema našoj crkvi od strane pojedinaca koji su izgubili i nacionalni i kulturni i religijski identitet!Ovaj komentar odiše mržnjom prema našoj Srpskoj Pravoslavnoj Hrišćanskoj Crkvii totalno je degzutantan i neutemeljen-Vraćam se na nesuvisli komentar-Zašto bi crkva anatemisala fozičara i elektrotehničara ZAŠTO???Jel anatemiše danas sve srpske fizičare i elektrotehničare???

Dušan sa Zvezdare

pre 10 godina

Imam dovoljno godina da se odlično sećam tzv. antibirokratske revolucije i "dešavanja naroda". Ovo što se dešava oko Tesle veoma podseća na to. To je spoj populizma, primitvizma i političke manipulacije. Pri tome se zaboravlja da smo i dalje građanska država a ne neka fundamentalistička tvorevina. SNS, odnosno Zorana Mihailović i Siniša Mali, morali bi dobro da razmisle o onome što su ovim pokrenuli. Ovo je direktno štetno i u suprotnosti sa njihovim idejama o reformama i modernizaciji Srbije. Prekinite odmah da ovom lakrdijom! Ovo će nas sve zajedno samo obrukati!

figi

pre 10 godina

Dragi nasi politicari i politikanti... Sve mi je jasno, predizborna kampanja, cuju se svakakve gluposti... al ovo je stvarno neprevazidjeno!!!
Covek je u testamentu ostavio gde zeli da pociva - to je bre poslednja zelja!!! Nije mi jasno kako vam je samo palo na pamet da je ne ispostujete! Grozni ste bre sa sve tim poglavarima u SPC!
A sto se Hrvata tice - no comment! Samo se pitam gde bi taj Tesla bio '95. (za vreme njihove Oluje - koju slave kao zvanicni drzavni praznik!!!) da je rodjen 1990. god, npr.

Pelagija

pre 10 godina

Dajte zaboga, budimo ljudi. Valjda niko ne želi, ni mrtav, da bude urnisani eksponat u nekakvom malom muzeju; e, pa da ga čistačica svako jutro malo obrne levo-desno da pobriše prašinu i vrati ga na policu. Naravno da svako treba da ima svoj grob. A g. Tesla je to zaslužio. Pa, ako neko želi i sveću da upali, neki cvet da stavi, koliko god ne bio verski privržen svom ocu.
Ma ko ste vi, uostalom, koji u njegovo ime (tim neargumentovanim razlozima) govorite o takvoj umnoj veličini i šta ste vi to uradili sa svojim nepoznatim, nevažnim i nikom interesantnim, pokojnim precima. Bacili ste ih u blato i zatrpali, eh...

Bata Sveznalica

pre 10 godina

Tek da se zna: Vuk St. Karadžić je sahranjen u porti Sabrne crkve. Odmah do njega počiva Dositej Obradović, iako je njegova izričita želja bila da bude sahranjen pored Hajdučke česme u Košutnjaku. Ser Isak Njutn je sahranjen u Westminsterskoj crkvi (sveopšte poznatoj, pod zastitom Uneska, kao i po poslednjem venčanju princa Britanske imperije)... Običaj je da se velikani jednog naroda uvek u svetilištima sahranjuju jer njihova dela i zasluge prevazilaze njih kao smrtnike... Nema tu politike, oduvek je bilo tako... Kada su Dositej i Vuk sahranjivani nije bilo ni privremenog organa Beograda ni SNS-a...

FidDgud

pre 10 godina

Da pitate Tesline potomke? To ko ih sisa. SPC sebi previse dozvoljava.
Turizam? Razmisljate o novcu, a ovamo ''Katolicka crkva zivi previse raskalasno!''. Bog ce vam suditi.

Nenad

pre 10 godina

novopečeni ministri i ostali sa redovno završenom osnovnom školom i fakultetima ,,završenim,, uz (politički) rad, molim Vas ostavite Teslu da počiva na miru tamo gde je on želeo ... imajte poštovanja prema jednom od najvećih svetskih likova svih vremena i ne koristite ga za vaše sitne dnevno političke interese

demokratija

pre 10 godina

Пошто има неслагања, дајте да народ одлучи на јавном гласању, па како каже већина - тако нека буде. Нема љутње. Када је већина хтела слетове и параде, морали смо да трпимо, па сада опет неки други морају да трпе. Уосталом, како су урадили у Европи са својим великанима, тако нека ураде и код нас (Микеланђело, Макијавели итд). Да не одскачемо од света.

Pera

pre 10 godina

Koliko neko mora da bude samoljubiv (naucnik ili sta god vec) da se bori protiv toga da neko bude sahranjen na najlepsem mestu u glavnom gradu drzave naroda kome pripada.

Plutarh

pre 10 godina

Mislim da je narod zaboravio zasto je ipak ogromna vecina stanovinstva zivela u sreci i radosti posle 1945 - zato sto su komunisti raskrstili sa upravo ovakvim politickim, religioznim, moralnim, ljudskim nakazama koji su zelenasili, spekulisali, prodavali maglu, i mrcvarili se u totalitetu svoje prostote i neobrazovanosti.

vlada

pre 10 godina

Ajde neka njegovi posmrtni ostatci ostanu tu gde jesu dok NE ZAVRŠITE HRAM!!!
Da li iko od ljudi koji se zalažu za ovo zna kako izgleda UNUTRAŠNJOST HRAMA SVETOG SAVE????


Ali, ne! Ovo nema veze sa nikolom teslom, ovo je ona priča: "baci kosku da narod glodje, pa trpaj pare u džepove!"

Deus

pre 10 godina

Pa neka bude u Aleji velikana u mauzoleju, na nekom drugom prigodnom mestu ali ljudi pobogu NE u muzeju. Pa nije muzej za pokojnike. Bivsi komunisti koju su navikli da se sahranjuju van groblja stavise velikana kao sto jwe Nikola tesla u muzej. Razumem deo javnosti kome smeta da Tesla bude u crkvi sahranjen ali, i crkva je bolja od muzeja. Da li biste vi urnu svog najblizeg ostavili na polici u muzeju? Svakako ne biste. Argumenata da urna Nikole Tesle ostane u muzeju nema a da su zdravorazumski - jedini "argument" je da ne treba da ide u crkvu. Pa dobro, dajte predlog, gde treba da ide? Na groblje, u Aleju velikana? U muzeju svakako ne treba da ostane, to je jednostavno neprimereno tradiciji evropske civilizacije.

Petar_Veliki

pre 10 godina

Ta gradjevina nece biti zavrsena za narednih 50 godina. Nije spremna ni za redovnu sluzbu. Gde ce postaviti urnu? Pa tamo je gradiliste (sada nesto zamrlo-verovatno je vecina para razvucena?).

fiks

pre 10 godina

Svi pobrojani koji su nesto "odlucili" su iz SNS. Meni je samo to dovoljan razlog da ostro budem protiv, pa i da su rekli da je crno crno. Sto je najgore, sada koriste i jadnu Crkvu za svoje namere, kako bi pridobili sire slojeve. Ocekujem da u sledecoj "odluci" namene dve nove rupe u Hramu, jednu za Djokovica, drugu za Vucica, pa kad dodje vreme da svi nasi velikani budu na jednom mestu.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Ako tamo da bude previlaliste sprksih velikana sto nisu premestili mosti prvo Pupina i Milankovica koji su bili 100 % pravoslavci.

Tesla je imao po tom pitanje kontradiktorne stavove. http://www.celebatheists.com/wiki/Nikola_Tesla

Misha

pre 10 godina

Volter je bio u pravu kada je rekao: da nema boga, trebalo bi ga izmisliti!
Milioni onih koji su se kleli Drugu Titu da neće skrenuti sa njegovog puta, pa onda Slobi i Doktoru Opštenarodne Odbrane - Vojvodi Voji, sada se kunu, Patrijarsima SPC Irineju, SNS Vučiću, i SPS Dačiću. Ništa bitno se nije promenilo od plemenskih običaja. Mnogoboštvo je zamenjeno jednoboštvom pa onda jednopartijskim pa više partijskim sistemom. Ipak, jednoumlje ostaje netaknuto. Ko ne veruje i javno ne obožava trenutno vladajuću religiju ili ideologiju, je neprijatelj naroda, izdajnik, i nije Srbin. Plemensko idolopoklonstvo se održalo, i partije na vlasti to dobro razumeju. SKJ je gradio Kuću Cveća, SNS i SPS grade Andrić, Drven i ostale kule i gradove i dokazuju da smo pre Nemaca jeli zlatnim escajgom. SPC se ponovo dočepao nekog uticaja pa i oni pokušavaju da ponešto ulove: Crkva nas je održala - crkvi hvala. A i neki dinar pored hvale dobro dodje.... Te tako cirkus putuje, paradiraju sa Kusturicama, Djokovićima, šetaju Cara Lazara, pa sad Teslu. No Karadjordjevići se nešto ne čuju u poslednje vreme - izuzev zahteva da im se vrati ničim neizazvano, nepravedno oduzeta, pošteno stečena imovina. Dobar marketinški potez Karadjordjevića bi bilo da podignu spomenik Milošu Obrenoviću sa posvetom "Zahvalni Kumovi". Igre bez granica ili što rekoše stari rimljani, hleba i igara!

Mr No

pre 10 godina

Tesla je bio vegetarijanac. A vegetarijanci su anatemisani od crkve jos od Save i progona Bogumila. Dakle, jasno je kao dan da Tesla nije bio naklonjen pravoslavlju.
(Orwell Vegan, 2. mart 2014 22:20)

Odvali čovek i ostade živ.

Jelena S. Vlajkovic

pre 10 godina

BOJKOT izbora !

Ako budemo imali preko 50% gradjana koji nisu izasli na izbore to ce znaciti da smo u vecini slozni protiv svih stranaka i politicara i time cemo pobediti i postaviti NARODNI PARLAMENT !

Bokotom dolazimo do narodne vlasti i pisanja zakona koji odgovaraju svim gradjanima Srbije !

Zelite li da oduzmemo lopovima svu imovinu i vratimo narodu?
Zelite li poslove i plate koje su merilo vaseg rada uz cene koje su realne i prilagodjene nasim standardima?
Zelite li da dignemo turizam, trgovinu i poljoprivredu, kulturu i umetnost?
Zelite li da imate besplatan prevoz, skolstvo , zdravstvo i sport za vas i vasu decu?
Zelite li da mozete da prodajete svoje proizvode i usluge preko interneta?
Zelite li da cene u prodavnicama budu realne i nize?
Zelite li da legalizujemo marihuanu, uvedemo striktnu kontrolu i rigorozne kazne za teske droge?

Sve je to moguce ako izaberemo NARODNI PARLAMENT i bojkotujemo sve politicare i stranke. Nista sto oni potpisu nece vise vaziti za nas.

Mi cemo sami pisati zakone i istoriju nase zemlje !

Sava

pre 10 godina

Sa obzirom koliko i na koji nacin raste svest o svetskom znacaju Nikole Tesla, amerikanca srpskog porekla, bice na kraju najlogicnije da Urna bude vracena tamo gde je Tesla originalno bio prvo sahranjen, a to je New York, gde je slavni naucnik ziveo i radio vise od 50 godina.

krle - dron

pre 10 godina

Sasvim ispravno,naucnici su pobrkali pojmove,urna i mosti nisu naucno delo !!!,a i veliko je pitanje ko sebe od ukletih komunjara smatra naucnikom....

Dušan

pre 10 godina

Umesto krstova Tesla Coil http://1.bp.blogspot.com/-XrksuNqBzfo/UxDx_7qDfEI/AAAAAAAAFM4/eVs4_vklDes/s1600/tumblr_n1pqa48WYk1qbc06uo1_500.gif

Niko

pre 10 godina

Mozda nekome izgleda kao neka sala, ali sam najozbiljniji u predlogu da se ceo Muzej Tesle zajedno sa urnom premesti u Muzej 25 maj, tj kucu cveca na dedinju, gde postoje vec gotove strukture za izlaganje posmrtnih ostataka van groblja. Parkinzi za autobuse, zelene povrsine, moderne strukture i td. sve to je moguce imati sa malo napora, a onaj koji je trenutno tamo to nikako ne zasluzuje...a Tesla zasluzuje.

Dragan Tešić

pre 10 godina

Ta Zajednica Muzeja ...se nije ni sastajala ni o ovome raspravljala niti odlučivala. Odakle pravo bivšem "ministru" da izjave daje u tom svojstvu?

SLOBA

pre 10 godina

https://www.facebook.com/pages/Tesla-U-Hramu-Svetog-Save/135414793295587
A OVO JE GRUPA SUPROTNA TOJ, AKO STE OBJEKTIVNI OBJAVITE, DA VIDITE KOGA IMA VIŠE

Морава и брда

pre 10 godina

НИКОЛА ТЕСЛА је био сахрањен по православном обичају уз песму Тамо далеко, постоји и снимак сахране.
После су пренешени земни остаци у Србију.
Значи не видим разлог да се неко љути јер Никола Тесла заслужује достојанствено место код храма Св. Саве, а не да буде на некој витрини!?

Значи Никола Тесла је био сахрањен по ПРАВОСЛАВНОМ ОБРЕДУ!!!
Шта би рекли његов отац Милутин и мајка Ђука !?

paralela

pre 10 godina

Ostavite coveka na miru. On nema nikakve veze sa crkvom, on je covek nauke i sramota je da crkva hoce da se mesa i da cuva ostatke coveka koji apsolutno nema veze sa crkvom.
Crkva tolerise nerazumno ponasanje, eksploatise ljudsku patnju i ne daje nijedno prakticno resenje za ljudske probleme. Nauka je resila i resavace prakticne ljudske probleme.

Ostavite Teslu na miru!
(anoniman, 3. mart 2014 01:34)

Isak Njutn je za zivota smatran jeretikom, nikada se nije izjasnio po pitanju svoje vere, a direktno je dovodio u pitanje neke osnovne crkvene postulate. Ipak, sahranjen je u crkvi u kojoj se krunisu engleski kraljevi... verujem da je svima jasno zasto je to ucinjeno...

Ana Panić

pre 10 godina

VAŽNO je objasniti namerno nejasno napisanu formulaciju da se "Urna Nikole Tesle premešta u Hram Svetog Save" ili da će "posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle biće premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik", kako je predviđeno Sporazumom koji je potpisan u Patrijaršiji SPC. Dakle, nikakva crkva niti hram, a ni porta Hrama Svetog Save, nisu mesta o kojima govore SPC, Vlada i Privremeni organ uprave Beograda. Reč je o prostoru ispred Hrama, javnom mestu, zelenoj površini izvan Hrama Svetog Save, u neposrednoj blizini ulaza u Narodnu biblioteku Srbije, bez nadzora, dostupno svima 24 sata bez nadzora i kao takvo moguća mesta skrnavljanja i vandalitacije, što je nedopustivo!

The Clash

pre 10 godina

Voleo bi da mi neko definiše pojam"srpstvo".I ne samo to,takva pojava je i kod Hrvata,Crnogoraca,Bosnjaka itd,itd.Šta se podrazumeva pod:"hrvatstvo,crnogorstvo,bošnjaštvo"i sl.plemenske odrednice?Nekakve specijalne osobine koje drugi narodi nemaju.Stvarno bi voleo da mi neko definiše sve te pojmove.Nisam čuo da postoji nešto slično kod drugih naroda sem naroda u ex YU.Možda još postoji još kod nekih naroda,na primer Madjara.Ah,svi mi mali narcisoidni.Ostavimo Teslu neka počiva u miru,a mi ćemo se već nekako izboriti sa svojim"srpstvom".Ili nas neće biti u narednih 100 godina.

Dijana Z.

pre 10 godina

Teslini ostaci u Hramu Sv. Save nisu nikakav dokaz srpstva vec jedno skrnavljenje svega sto je on za zivota radio . Otkud to da kremirane urne odjednom mogu da se nadju u pravoslavnoj crkvi kad ona ne podrzava kremiranje? Sta sad kao menjaju pravila samo da ispadne po njihovom? Ostavite vise zaostavstinu ovog genija na miru.

Dusan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da ljudi daju ovakve komentare. Mi imamo pravo da urnu našeg velikog čoveka stavimo u hram Svetog Save. Što to nekom smeta. To je počast koju Nikola zaslužuje. Svoje velike sinove Srpski narod treba da poštuje i ovo je izraz poštovanja prema čoveku koji je Srpsko ime proslavio u svetu. Svi oni koji su na bilo koji način protiv ovog čina definitivno žele da ostanemo ne samo u materijalnoj nego i u duhovnoj bedi. Naravno takvim ljudima ne treba zamerati. Oni ne shvataju da da je osim ekonomskog napretka potreban i duhovni preobražaj našem narodu i da je ovo nekakav doprinos tom cilju. Nikola je Srbin kao i mnogi drugi koji danas žive van Srbije a duša im je u Srbiji. Mnogi koji su ovde rodjeni ne mogu zamisliti sa koliko ljubavi o Srbiji misle oni koji su u svetu daleko od nje. Nama koji smo ovde mučna je borba za svakodnevni život pa smo često besni na sve pa i na zaista dobre ideje. Treba Nikolina duša da se smiri u njegovoj otadžbini. To je dobro.

Nebitno

pre 10 godina

Ja koliko vidim, ovdje nijedan srbin nije ostavio komentar. Da imalo postujete lik i djelo Nikole Tesle, ne bi se borili da Njegovi posmrtni ostaci budu izlozeni kao muzejska atrakcija, vec bi sa odusevljenjem prihvatili ideju da bude pokopan na svetom mjestu, totalno nebitno da li je motiv politicke ili druge prirode. Odakle vam uopste ideja da je Tesla bio bezboznik? Koliko vas pametnih komentatora je uopste posjetilo Teslin muzej, bitno je samo da naglabate i laprdate. Nebitni ste totalno...

vid

pre 10 godina

Zdravo Srbi.

rekao sam ovo da se oni kojim ovaj pozdrav smeta ne gube dalje vreme citajuci I da daju minus ako im je volja tako.

Ja sam vernik I sto se tice naseg svestenstva imao bih negativnih komentara I sigurno da mogu biti neki svestenici smerniji I blizi Bogu svojim recima I postupcima. Medjutim ja ne verujem u njih nego u Boga I zelim da menjam I nasu crkvu i zemlju Srbiju da bude bogatija I srecnija.

Takodje zelim da se nas najveci naucnik Tesla, sahrani u nasem najvecem I najlepsem hramu, posvecenom Svetom Savi. Teslino ime i Hram Svetog Save ce ostati posle svih nas I nasih zalosnih podela.

Englezi su svog najveceg naucnika Njutna sahranili u prelepom angliskanskom hramu. To vam ne smeta? Ipak je I on deo nasledja covecanstva.

TransMetroPoliten

pre 10 godina

Da li ste citali strip Transmetropolitan? U jednoj epizodi glavnog lika posecuju dvojica u odelima iz Prve srpske Crkve Nikole Tesle!!! Strip je pre izdat pre 2009.

Radomir

pre 10 godina

Ево још једног стучњака коме је положај омогућио свезнање и право да мисли и да говори у име "свих". Директор Етнографског музеја Мирослав Тасић тврди да зна шта жели, а шта не жели Теслина породица - и тврди погрешно. Управо живи Теслин потомак из Америке не жели да се Теслини земни остаци премештају из музеја !
Али ето, он, патријарх, држава и престолонаследник мисле другачије и пошто су они "сви", а ми остали не постојимо (или треба да се подразумева да мислимо као они или боље речено да не треба ништа да мислимо јер они мисле за нас), треба да се ради како они "мисле".
И ето Тесле у Храму, поред њега Пупин (чије ћемо посмртне остатке да ексхумирамо из Америке и пренесемо у Храм, јер су нам ту више потребни него у Америци !), а "било би места" и за Милутина Миланковића (и његове посмртне остатке ћемо да ексхумирамо из породичне гробнице Миланковића у Даљу, где је по сопственој жељи сахрањен !). Ето, нашло би се место и за "малог" Милутина, громаде науке светског ранга, да би били задовољни наши "сви".
Та флоскула "Теслини посмртни остаци као музејски експонат", преузета од
Братислава Петковића, не служе на част ни Петковићу ни Тасићу и само показује колико нису дорасли положајима на којима се налазе.
Дотичну господу не би требало поставити ни на места портира (част портирима) а камо ли на места председника и директора институција и установа у којима се налазе.
Та бахатост положаја је више од срамоте за Србију.

Lune

pre 7 godina

Hm,hmmm...nije li i Jovan Ducic, Petar II Karadjordjevic, nasino preoteti i sahranjeni, protiv volje i zavestanja od ovih "pravoslavnih dahija"..?

NT

pre 10 godina

Da li je neko razmišljao šta sa eksponatima muzeja. Gde će njih preseliti, pošto u postupku restitucije zgrada će se izgleda vratiti potomcima Đorđa Genčića? Da li veliki "Srbi" razmišljaju i tome?

Radomir

pre 10 godina

Председник Заједнице музеја науке и технике Братислав Петковић, бивши министар културе,у неспособности да се бави суштинским стварима културе и музеологије, наставља да се бави периферним стварима.
Као министар културе ангажовао се за пресељење Народног музеја и музеја Николе Тесле, а не на решавању суштинских проблема тих установа и тако срозавао ниво министарства на ниво агенције за селидбе.
Ево сада на новој функцији за њега је најбитније где ће да почивају земни остаци Николе Тесле, уместо да се ангажовао, рецимо, на омогућавању стручој јавности за изучавање Теслине документације која се налази у музеју (преводи оригиналних докумената, истраживачки центар, проширење стручног кадра у музеју, ...).
Када му је крајем прошле године поднета иницијатива за формирање музеја Милутина Миланковића,са прецизним описом садржаја и израде динамичких експоната за приказивање Миланковићеве теорије климатских промена на Земљи, и целокупног научног опуса научника, материјал који му је био достављен није ни погледао и наравно иницијативу "глатко" одбио образложењем да је то више питање за министарство науке него за министарство културе.
Срамота !
Зато и не изненађује површност и периферност приступа решавању проблема на новој функцији, а на штету струке.

Петар

pre 10 godina

Браво Министре. Тако се брани културно наслеђе, а не неугледном косом својственом вашем наследнику!

Boske

pre 10 godina

Čitajući zlurade komentare protiv sahranjivanja zemnih ostataka jednog Srbina, ne mogu se oteti slutnji da će tek sa poslednjim Srbinom nestati i jedna od najvećih pošasti modernog čovječanstva - komunizam. Svega će se odreći ti vječni podanici velikog vođe iz Zagorja, osim njihovog svetog ateizma. I zaboravili su oni i borbu za socijalnu pravdu i klasne neprijatelje i imperijalizam i kapitalizam ... Postoji još samo jedan neprijatelj koji se iskonski mrzi i protiv koga se predano bori: pravoslavna crkva.
Po svemu sudeći, toj bolesti na ovom svijetu lijeka nema. Nek im je Bog na pomoći.

Slobodan

pre 10 godina

Odličan potez naše presvete Crkve! Tesli, srpskome geniju, mesto je u Hramu Svetoga Save. Tesla je živeo sa srpskom crkvom u srcu i uz molitvu stvarao svoja najveća dela.
Crkva nas je vodila kroz najteža iskušenja i patnje pa će znati da provede naš mali brod i kroz ove uzburkane vode. Ko sumnja u odluke Crkve, sumnja i u Boga samoga.

Ja

pre 10 godina

Mog zemljaka Nikolu Teslu,Srbina i Amerikanca treba dostojno sahraniti u kripti Hrama Svetoga Save.

Zanimljivost koju verovatno ne znate: Opelo Nikoli Tesli sluzio je 12. januara 1942. prota Dusan Sukletovic, staresina Hrama Svetoga Save a sluzena je u HramuSv.Jovana Bogoslova na Menhetnu.
Inace, Nikola Tesla je sin pravoslavnog svestenika Milutina Tesle a nakon njegove smrti skolovao ga je njegov ujak, takodje svestenik Petar Mandic.

Obzirom samo na gore navedene cinjenice smatram da je urni sa zemnim ostacima zaista mesto u Hramu a zalozio bi se i da se Muzej Nikole Tesle izmesti u mnogo veci prostor kako bi ksponati koji do sada nisu bili izlozeni ugledali svetlost dana.

Podrska!

pre 10 godina

Tesla je bio vernik i svoja dostignuca pripisivao Bogu.
http://www.energeticforum.com/renewable-energy/5028-what-did-tesla-found-bible.html
Tradicija njegove porodice mu je usadila znatizelju i koncepte u trazenju istine.
Sagledavajuci danasnji svet Tesla bi bio blizi Srpstvu nego ikad.
Premestanje urne u Hram je nasa garancija da ga smatramo svojim, preventiva da ga drugi svojataju i proces prilagodjavanja u kojem nasa crkva spoznaje nauku, kao sto je Tesla spoznao Boziju svetlost.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Bože mili, šta možemo da očekujemo ako imamo narod koji ovako pasionirano mrzi sebe i sve ono što je vezano za njegovu naciju i prošlost?! Paradoksalno je da je svim ovim ateistima toliko stalo da urna ostane u Muzeju kao da se radi o najvećim vernicima?! I samo iz inata i sopstvene destrukcije?! Samo zato što mrze SPC, što mrze sebe?! Ne vole ni Nikolu Teslu kao Srbina ali im je on ovde dobro došao da pokažu svoj inat odnosno, "evropsku svest"?!Tragično, da tragičnije ne može biti?!

mihajlo

pre 10 godina

"Grupi naučnika i poštovalaca" preporučujem da ekshumiraju svog Broza iz vatikanskog hrama gde je sahranjen,i premeste ga u neki svoj privatni prostor primeren svemu čime ih je on zadužio.

Slobodan

pre 10 godina

@Tesla da danas zivi ta ista crkva bi ga anatemisala. Licemeri!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 2. mart 2014 17:08)
A zašto bi?Ne razumem ovoliku ostrvljenost prema našoj crkvi od strane pojedinaca koji su izgubili i nacionalni i kulturni i religijski identitet!Ovaj komentar odiše mržnjom prema našoj Srpskoj Pravoslavnoj Hrišćanskoj Crkvii totalno je degzutantan i neutemeljen-Vraćam se na nesuvisli komentar-Zašto bi crkva anatemisala fozičara i elektrotehničara ZAŠTO???Jel anatemiše danas sve srpske fizičare i elektrotehničare???

demokratija

pre 10 godina

Пошто има неслагања, дајте да народ одлучи на јавном гласању, па како каже већина - тако нека буде. Нема љутње. Када је већина хтела слетове и параде, морали смо да трпимо, па сада опет неки други морају да трпе. Уосталом, како су урадили у Европи са својим великанима, тако нека ураде и код нас (Микеланђело, Макијавели итд). Да не одскачемо од света.

Aleksandar

pre 10 godina

Komunizam je najvece zlo koje se desilo ne samo srbima vec celom covecanstvu.
Tesla se do sada nalazio u muzeju zbig izricite naredbe komunista da mu na grobu ne bi stajao krst.
Tesla nikada nije bio kosmopolita niti ista sto mu deca komunizma pripisuju.
Bio je covek velikog srca svestan svog porekla, i kao dete pravoslavnog svestenika nikada ne bi zeleo da bude necija maskota a narocito ne muzejska.
Postovao je i svoj narod i veru, za razliku od onih koji su se istog odrekli zarad komunizma.
I nikada mu vera njegove porodice i predaka nije bila prepreka vec samo podsticaj u najvecim otkricima.
Zato kvazi naucnici i kvazi intelektualci neka urade nesto po teslinom primeru i donesu boljitak, a ne da svoje promasene zivote kriju iza njegove urne.
Tesla je bio covek buducnosti za zivota, vreme je i da dobije grob dostojan coveka.

Pera

pre 10 godina

Koliko neko mora da bude samoljubiv (naucnik ili sta god vec) da se bori protiv toga da neko bude sahranjen na najlepsem mestu u glavnom gradu drzave naroda kome pripada.

Bata Sveznalica

pre 10 godina

Tek da se zna: Vuk St. Karadžić je sahranjen u porti Sabrne crkve. Odmah do njega počiva Dositej Obradović, iako je njegova izričita želja bila da bude sahranjen pored Hajdučke česme u Košutnjaku. Ser Isak Njutn je sahranjen u Westminsterskoj crkvi (sveopšte poznatoj, pod zastitom Uneska, kao i po poslednjem venčanju princa Britanske imperije)... Običaj je da se velikani jednog naroda uvek u svetilištima sahranjuju jer njihova dela i zasluge prevazilaze njih kao smrtnike... Nema tu politike, oduvek je bilo tako... Kada su Dositej i Vuk sahranjivani nije bilo ni privremenog organa Beograda ni SNS-a...

Pelagija

pre 10 godina

Dajte zaboga, budimo ljudi. Valjda niko ne želi, ni mrtav, da bude urnisani eksponat u nekakvom malom muzeju; e, pa da ga čistačica svako jutro malo obrne levo-desno da pobriše prašinu i vrati ga na policu. Naravno da svako treba da ima svoj grob. A g. Tesla je to zaslužio. Pa, ako neko želi i sveću da upali, neki cvet da stavi, koliko god ne bio verski privržen svom ocu.
Ma ko ste vi, uostalom, koji u njegovo ime (tim neargumentovanim razlozima) govorite o takvoj umnoj veličini i šta ste vi to uradili sa svojim nepoznatim, nevažnim i nikom interesantnim, pokojnim precima. Bacili ste ih u blato i zatrpali, eh...

Deus

pre 10 godina

Pa neka bude u Aleji velikana u mauzoleju, na nekom drugom prigodnom mestu ali ljudi pobogu NE u muzeju. Pa nije muzej za pokojnike. Bivsi komunisti koju su navikli da se sahranjuju van groblja stavise velikana kao sto jwe Nikola tesla u muzej. Razumem deo javnosti kome smeta da Tesla bude u crkvi sahranjen ali, i crkva je bolja od muzeja. Da li biste vi urnu svog najblizeg ostavili na polici u muzeju? Svakako ne biste. Argumenata da urna Nikole Tesle ostane u muzeju nema a da su zdravorazumski - jedini "argument" je da ne treba da ide u crkvu. Pa dobro, dajte predlog, gde treba da ide? Na groblje, u Aleju velikana? U muzeju svakako ne treba da ostane, to je jednostavno neprimereno tradiciji evropske civilizacije.

krle - dron

pre 10 godina

Sasvim ispravno,naucnici su pobrkali pojmove,urna i mosti nisu naucno delo !!!,a i veliko je pitanje ko sebe od ukletih komunjara smatra naucnikom....

Čveger

pre 10 godina

Hvala gospodinu Krempiti što nam je otklonio i poslednji tračak sumnje o čemu se ovde radi. Nacionalistička agenda, turizam, pare. Nadam se da će zastupnici preseljenja urne konačno uvideti kakvu monstruoznu ideju zastupaju i kakvoj bagri su stali u odbranu.

Aleksandar Gligorijevic

pre 10 godina

Kao prvo Nikola Tesla nije bio niti je Hrvat ni Srbin vec osoba koja je sachinjena i formirana snovima. Poshto snovi nemaju nacionalitet ni granice u postojanju lichno smatram da Tesla ne zasluzuje da bude Svojatan od strane granasha. Nigde nisam video da se negde slavi Dan Svetog Tesle pa tako i smatram da Teslinoj urni tj. njegovoj sprzzenoj dushi usled toga da li je Hrvat ili Srbin nije mesto ni i kakvom grobu. Mesto Teslinoj urni je tamo odakle i potiche materijal od koje je sachinjena urna. Dakle u zemljicu bez idolopoklonistichkih obelezzja da nam ne bi kojim sluchajem trazzio josh para za kopanje prirode i narushavanje prirodnog sklada prirode . Mislim da je pre nekog tamo seljaka sa Balkana Tesle postojao neki Thomas Alva Edison. Ko li bi to mogao biti a

nakon citanja komentara

pre 10 godina

Kada sam otvorio komentare imao sam nameru da kazem da ne treba pomerati posmrtne ostatke posle toliko godina.
A onda sam video dosta komentara gde se osporava Teslino srpsko poreklo, pominje se njegova hrvatska domovina itt. Pre nego sto saopstim moj stav, prvo zelim da naglasim da se Tesla rodio u Austrougarskoj. Drugo, njegovo pominjanje hrvatske drzave je bilo u kontekstu promocije juzno-slovenske ideje (krajem 19-tog i pocetkom 20-tog veka) i nije imalo veze sa realnom cinjenicom da je on rodjen u Austo-Ugarskoj monarhiji... I bas u toj monarhiji njegovi preci-vojnici su stekli mnogobrojna zvanja i ugled - na zalost, Teslina familija je drasticno drugacije tretirana za vreme prve nezavisne drzave Hrvatske.
Zatim se govori o Teslinoj nereligioznosti iako je on sam cesto dodavao religiozni karakter svojim objasnjenjima, a narocito vizijama koje je imao (andjeo sa majcinim likom itt). Ovakav pristup i snovi tesko da bi bili svojstveni nekom ko je mentalno i emotivno distanciran od religije.
Dakle, obzirom da se uvek iznova spekulise Teslinim poreklom, a da je on sam sahranjen uz Tamo Daleko i uz prisustvo srpskog svestenika, mozda i treba da se njegovo poreklo naglasi na neki nacin... zato bi Tesla bio tretiran kao naucnik nadnacionalnog porekla, i uvek bio predmet nesusislih rasprava, kada Britanci jasno stavljaju da je Njutn njihov (i sahranjen je u Vestminsterskoj crkvi), Amerikanci da je Edison njihov itt...

SLOBA

pre 10 godina

https://www.facebook.com/pages/Tesla-U-Hramu-Svetog-Save/135414793295587
A OVO JE GRUPA SUPROTNA TOJ, AKO STE OBJEKTIVNI OBJAVITE, DA VIDITE KOGA IMA VIŠE

Nebitno

pre 10 godina

Ja koliko vidim, ovdje nijedan srbin nije ostavio komentar. Da imalo postujete lik i djelo Nikole Tesle, ne bi se borili da Njegovi posmrtni ostaci budu izlozeni kao muzejska atrakcija, vec bi sa odusevljenjem prihvatili ideju da bude pokopan na svetom mjestu, totalno nebitno da li je motiv politicke ili druge prirode. Odakle vam uopste ideja da je Tesla bio bezboznik? Koliko vas pametnih komentatora je uopste posjetilo Teslin muzej, bitno je samo da naglabate i laprdate. Nebitni ste totalno...

wormer

pre 10 godina

Postovana Gospodo,ako niste znali u urni se nalazi pokojnikov pepeo koji se dobija kremacijom pokojnika.SPC je izricito protiv kremacije(glupo i zatucano ali istinito) tako da je protivno svim obicajima da urna bude u crkvi manastiru ili bilo kom objektu koji je vlasnistvo SPC.Ili je crkva promenila svoje misljenje o kremaciji ili vi G-dine lupate kao i sto dosada niste nista znali,cisto malo edukacije ne bi Vam skodilo.

Dusan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da ljudi daju ovakve komentare. Mi imamo pravo da urnu našeg velikog čoveka stavimo u hram Svetog Save. Što to nekom smeta. To je počast koju Nikola zaslužuje. Svoje velike sinove Srpski narod treba da poštuje i ovo je izraz poštovanja prema čoveku koji je Srpsko ime proslavio u svetu. Svi oni koji su na bilo koji način protiv ovog čina definitivno žele da ostanemo ne samo u materijalnoj nego i u duhovnoj bedi. Naravno takvim ljudima ne treba zamerati. Oni ne shvataju da da je osim ekonomskog napretka potreban i duhovni preobražaj našem narodu i da je ovo nekakav doprinos tom cilju. Nikola je Srbin kao i mnogi drugi koji danas žive van Srbije a duša im je u Srbiji. Mnogi koji su ovde rodjeni ne mogu zamisliti sa koliko ljubavi o Srbiji misle oni koji su u svetu daleko od nje. Nama koji smo ovde mučna je borba za svakodnevni život pa smo često besni na sve pa i na zaista dobre ideje. Treba Nikolina duša da se smiri u njegovoj otadžbini. To je dobro.

vid

pre 10 godina

Zdravo Srbi.

rekao sam ovo da se oni kojim ovaj pozdrav smeta ne gube dalje vreme citajuci I da daju minus ako im je volja tako.

Ja sam vernik I sto se tice naseg svestenstva imao bih negativnih komentara I sigurno da mogu biti neki svestenici smerniji I blizi Bogu svojim recima I postupcima. Medjutim ja ne verujem u njih nego u Boga I zelim da menjam I nasu crkvu i zemlju Srbiju da bude bogatija I srecnija.

Takodje zelim da se nas najveci naucnik Tesla, sahrani u nasem najvecem I najlepsem hramu, posvecenom Svetom Savi. Teslino ime i Hram Svetog Save ce ostati posle svih nas I nasih zalosnih podela.

Englezi su svog najveceg naucnika Njutna sahranili u prelepom angliskanskom hramu. To vam ne smeta? Ipak je I on deo nasledja covecanstva.

Orwell Vegan

pre 10 godina

Tesla je bio vegetarijanac. A vegetarijanci su anatemisani od crkve jos od Save i progona Bogumila. Dakle, jasno je kao dan da Tesla nije bio naklonjen pravoslavlju.

Vuk32

pre 10 godina

Ideja da je potrebno premestiti Teslinu urnu iz muzeja u neki verski objekat, da bi se dokazalo da je bio Srbin, vise je nego tragikomicna. Gde god se pominje ime ovog naucnika i pronalazaca, pomenuto je i njegovo srpsko poreklo.

Uvodni citat iz Wikipedije na engleskom jeziku:

"Nikola Tesla (Serbian Cyrillic: Никола Тесла; 10 July 1856 – 7 January 1943) was a Serbian American[2][3] inventor, electrical engineer, mechanical engineer, physicist, and futurist best known for his contributions to the design of the modern alternating current (AC) electricity supply system."

Jedino sto bi se postiglo premestanjem urne je da jedna partija dobije politicke poene, jedna verska zajednica dobru reklamu, a Teslin muzej bude ostecen i uskracen za jedan vazan deo svog koncepta. Treba se podsetiti da su u osnivanju Teslinog muzeja ucestvovali i clanovi njegove familije, i da je urna u muzej postavljena po njihovoj zelji, i uz njihovo odobrenje.
Dosta nam je bahatosti, dosta je bilo ovakvog ponasanja raznih politickih grupacija, koje se, udruzene sa religijskim zajednicama mesaju u nesto o cemu ne znaju nista.
Tesla je bio naucnik i pronalazac, i niko nema prava da njegovu urnu uklanja iz njegovog muzeja i odvaja ga od njegovog dela, krseci pored ostalog i zelju njegovih srodnika.
Niko nema prava da njegov lik umanjuje na taj nacin da od velikog naucnika koji je pripadao celom svetu pravi propagandni projekat jedne verske organizacije.
Zaustavite bahate! #odbranimoTeslu

Морава и брда

pre 10 godina

НИКОЛА ТЕСЛА је био сахрањен по православном обичају уз песму Тамо далеко, постоји и снимак сахране.
После су пренешени земни остаци у Србију.
Значи не видим разлог да се неко љути јер Никола Тесла заслужује достојанствено место код храма Св. Саве, а не да буде на некој витрини!?

Значи Никола Тесла је био сахрањен по ПРАВОСЛАВНОМ ОБРЕДУ!!!
Шта би рекли његов отац Милутин и мајка Ђука !?

S

pre 10 godina

Tesla nije muzejski eksponat, nego je crkveni eksponat? Zato ne treba da bude u muzeju, ali treba da bude u crkvi? Samo vi ostavite Teslu tamo gde je.

Čika Lala

pre 10 godina

@ Svima koji se protive izmeštanju! Ta, pažljivo čitam i nije mi jasno što ste svi vi toliko ostrašćeni i toliko nehrišćanski protiv sahrane posmrtnih ostataka jednog naučnika!? Za one koji u svemu, neću reći "bistre", već ću reći "mute" politiku, evo istorijskih činjenica:
"On 10 January 1943, New York City mayor Fiorello La Guardia read a eulogy written by Slovene-American author Louis Adamič live over the WNYC radio. Violin pieces "Ave Maria" and "Tamo daleko" were played in the background. On 12 January, Tesla was given a state funeral at the Cathedral of Saint John the Divine, the largest Gothic cathedral in the world in New York City. 2,000 people attended. The funeral service was opened by Episcopal Bishop William T. Manning and concluded by Reverend Dushan J. Shukletovich, rector of the Serbian Orthodox Church of St. Sava. After the funeral, Tesla's corpse was taken to the Ferncliff Cemetery in Ardsley, New York, where it was later cremated."
Toliko o tome gde je održano opelo i gde je Tesla prvobitno sahranjen.
A, sad, o drugom našem Srbinu - Pupinu. Evo odlomka teksta od 12.03.2011. koji su napisali Srbi, koji su opet prešli oko 1500 km da bi našli Pupinov grob u Bronksu, Njujork. "We left the cemetery sad that no one has come to pay homage to Micheal Pupin... none of the representatives of the Serbian state did not consider that it is necessary that a man like Professor Pupin was a worthy of annual memorial service."
E, ded sad, braćo Srbi!

Plutarh

pre 10 godina

Ok, moze Tesla u hram, ali onda se ta gradjevina oduzme SPC, da se srusi parohijski dom koji je uzeo pola parka, da se promene plocice za kupatilo sa kojima su oblozili hram i da to onda bude Teslin hram. Dakle ako hoce Teslu na Vracaru, nek se prvo sami isele.

jasam

pre 10 godina

A vi to radite zbog hrvata!? Zar nije prica o Tesli kao hrvatu okoncana kada su mu preci proterani iz Smiljana i Gospica. "Gde su Teslini preci ako je hrvat?" "Pa znate proterali smo ih jer su bili srbi".

Nislija

pre 10 godina

Ovo je tipicno za Srbiju, cini mi se da polako postajemo "pravoslavna dzamahirija". A neko spomenu gubljenje religiskog identiteta, nisam mogao da izgubim nesto sto nikada nisam imao. Da li to znaci da ako sam rodjen od roditelja koji su srpske nacionalnosti, samim tim sam i ja srpske nacionalnost odmah automatski sam i pravoslavac. ne vidim zasto bi to bilo isto. Zasto ne bih bio budista ako meni ta religija vise odgovara. Ja licno sam ateista, i to misljenje nisam promenio od svoje 7 godine kada sam po prvi put mogao da iole logicki razmislim o religiji. I to nije bilo pod uticajem roditelja koji sebe smatraju pravoslavcima, jedino sam im zahvalan sto se meni samom ostavili da odlucim o svojoj religisznosti i nisu mi je silom nametali. A sto se Tesle tice, ovo sa prebacivanje je tako odvratno i estradno popularan potez, pa sam Tesla je tvrdio da nije religozan a pod stare dane je cak tvrdio da je vaoma blizak idejama budizma. Ako hocete mesto za njegovu urnu koja nije u muzeju, nemojte da ga gurate u pravoslavni hram.

Paranoja

pre 10 godina

Ako je SPC dokaz "srpstva" onda na cast vam ga.
Teslin rad je toliko znacajan da je on van malogradjanskih paranojicnih granica jedne nacije. On pripada covecanstvu.

Kole-ZR

pre 10 godina

Sve velikane u hram,
a onda SPC pocne da napalcuje ulaz,
pa organizovane eksurzije...
Biznis.

Mi imamo srece,
jer kada je umro veliki Tesla,
u Ameirici jos nije bio toliko poznat,
pa su nam dali da premestimo sve sto ima veze sa njim u Srbiju.
A sam Tesla,ima veze sa srpsstvom i Srbijom,
da ne kazem sta.
Kada su vec ovde,njegovi ostaci,
valjda bi trebalo d apocivaju u aleji,kao sto neki predlazu.
Zasluzio je i da mu se naparavi posebno mesto.
U hramu,nikad.

gavran

pre 10 godina

Tesla je jasno rekao daje Srbin ali da mu je domovina Hrvatska.
No ni jedno ni drugo nisu razlozi njegove velicine. Da ne bese sredina jedne Austrougarske i jos vise jedne Amerike ostao bi samo nadprosecno nadaren coban u toj j... Hrvatskoj i li toj j... Srbiji.

snostra

pre 10 godina

Dokle bre vise?! Dokle ce vise ovakvi kao sto je bratislav petkovic da nas j_ _u u zdrav mozak?! Ostavite TESLU na miru, seljoberi nacionalisticki i klerikalisticki!

ZokiTamnava

pre 10 godina

Tesla je u zivotu dosta objasnio da je Srbin, sta sad i nema neke veze za tim koje je vere (iako realno najveci deo su pravoslavci ili bez vere).

U tajmsu je podrzavao prvu Jugoslaviju koja je bila Velika Srbija po Hrvatima.

davidNS

pre 10 godina

Tesla je bio kosmopolita koji je bez rezerve želeo da da celom svetu svoja otkrića iz elektrotehnike.Nije prebrojavao krvna zrnca. To je nešto što ovi iz SPC-a nikada neće shvatiti. Jedini razlog zbog kog hoće da imaju tu urnu je da bi Teslu koristili kao reklamu. Kao sredstvo za potkusurivanje i prinudu. Tako se ophode i prema Isusu. "Taj je umro za vaše grehe, a mi ćemo da naplatimo račun." Crkva je tu da podržava "kraljeve","feudalce", sprege politike i biznisa i da uživa političku moć i finansijsku korist.Ps: kako je to fer da se pljuje po modernizmu i u isto vreme da se kanonizuje jedan od nosilaca tog modernizma?

Milos

pre 10 godina

Podrzavam! Trebalo bi i na oltar da stavite reket novaka djokovica! Njemu je majka iz Hrvatske pa cete tako osigurati da ga hrvati ne pohrvate. Joj da li ste vi ludi ili sam ja jos ludji sto se cudim i nerviram. 30 godina imam i jos nisam oguglo.

TBS

pre 10 godina

Kakav siledžijski govor, siledžijski nastup i siledžijski akt! Šta će tek da rade kad osvoje apsolutnu vlast? Nadam se da će bar u Crkvi da se nađe zrno razuma i da će od cele ove šarade da se odustane.

Niko

pre 10 godina

Mozda nekome izgleda kao neka sala, ali sam najozbiljniji u predlogu da se ceo Muzej Tesle zajedno sa urnom premesti u Muzej 25 maj, tj kucu cveca na dedinju, gde postoje vec gotove strukture za izlaganje posmrtnih ostataka van groblja. Parkinzi za autobuse, zelene povrsine, moderne strukture i td. sve to je moguce imati sa malo napora, a onaj koji je trenutno tamo to nikako ne zasluzuje...a Tesla zasluzuje.

Neutalni

pre 10 godina

Pitanje srpstva ili hrvatstva je upravo bitno za likove malog formata kao sto su svi nacionalisti, pravoslavni i katolicki kler itd. Posto su vidim veoma principijelni gospoda mantijasi, mozda da nas podsete koji je stav Pravoslavne crkve kada je u pitanju kremacija? Ako vec hoce da stave Beograd na mapu hodocasca, bilo bi dobro da nasteluju satove, jer njihov sat kasni nekih 13 dana. Usput, Petkovic kao bivsi ministar kulture, a sada kao predsednik zajednice muzeja ipak trebao da povede malo racuna o stavljanju Boegrada na svetsku mapu muzeja, jer je institucija kojom bi Srbija trebala da se ponosi, zatvorena vec 10 godina.

Reaktor

pre 10 godina

E baš bih voleo da vidim ko su ti... To se zove prozivka i zastrašivanje. Plašim se da naučne radnike u Srbiji nemate čime zastrašiti. Ljudi koji nemaju pojma ko je Tesla odlučuju o njegovoj zaostavštini. Vreme je za pobunu. Za početak https://www.facebook.com/OstaviteTesluNaMiru

guido morales

pre 10 godina

nije li apsurdno da crkva koja cak i evoluciju negira odaje pocast naucnicima?

nije li evidentno da se ovde radi o najprljavijem konzumerizmu? popovi hoce da im u crkvi pociva neko poznat i naravno crkva se bavi politikom umjesto teologijom.

alan ford

pre 10 godina

"Njegova urna ne treba da se tretira kao eksponat muzeja, kao elektromagnet."
Nego treba da bude mamac za turiste i sirotinju da na njega bacaju priloge?????
Šta je vama ljudi, ovo je granica koja se ne sme preći, posle ovog stvarno nema smisla verovati da država postoji....
Što bi plaćali porez...kad će to sveti Petar na kraju da izravna...
Šta će nam škole, kad je sve bogom dano...
Šta će nam bolnice, kad nas čeka raj...
...

Milun

pre 10 godina

"Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović u ime Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa BeogradaSiniša Mali."

Ovo je bruka i sramota za sve nas! Ovako bezočna zloupotrba lika i dela velikog naučnika u svrhu predizborne kampanje je nedopustiva! Povrh svega o tome odlučuje predsednik PRIVREMENOG veća gradske uprave i "ministarka energetike" ejjjj. Nindžu u crnom ne bih da komentarišem.

Ilija Cvorovic

pre 10 godina

Sramotna odluka jos sramotnijeg organa. Odakle njima pravo da odlucuju i o Beogradu na vodu, a odakle im tek pravo da predlazu da se urna prenese u Hram?

Iandeb

pre 10 godina

Posto me zapenjeni ateisti, cak i kad su naucnici, ni najmanje ne interesuju (osim kad citam njihove radove), nisam u principu protiv smestanja urne u neki adekvatan objekat (moze i hram). Medjutim, definitivno iz razloga koje je naveo ex-ministar aka poslasticar. Tesla je bio kosmopolita i neko ko je zaduzio ceo svet. Ovi danasnji Mali nemaju ni moralni , niti bilo kakav drugi prerogativ (osim toga sto su se, nazalost, nasli na odgovornim funkcijama) da odlucuju bilo sta u vezi Nikole Tesle.

dime

pre 10 godina

Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere.

14 godina u 21. veku.

Nerealno da ovo citam.

ljubo

pre 10 godina

Zasto su patrijarh i "prestolonaslednik" bitni u odluci gde ce se nalaziti posmrtni ostaci Nikole Tresle? Tesla nije bio ni deo crkve, a ni deo tadasnje kraljevske porodice. Dobro je neko rekao: izgleda da SPC nije dovoljno para od srpskog naroda, nego su se sad nameracili i na turiste

strašno

pre 10 godina

Ovo je samo uvod u početak bahatosti nove buduće vlasti. Pošto opozicije nema jer se sve stranke dodvoravaju da budu vučićevi podanici. Prema tome za koga god da glasate to je isto kao da ste glasali za SNS. Radulović je jedina opozicija.

Dule,NS

pre 10 godina

Tesla je veci deo svog zivota proveo u americi,
a samo jedan dan u Srbiji...

Umesto svi oni koji ga zele,
da se bore za njega i za njegov rad,
ceo svet sto vise da zna o njemu,
oni trose vreme i nas novac na neko premestanje...

Боже сачувај!

pre 10 godina

Како је уопште могуће да неки тамо научници контрирају Патријарху?

Mирјана

pre 10 godina

"Оставите Теслу на миру" у његовом музеју међу његовим изумима! Срам вас било, одвратни политичари! И СПЦ и власт!

Brane212

pre 10 godina

Ovi polako postaju dosadni.

Zašto SPC, koja bi po prirodi stvari morala prva da govori o višim vrednostima Tesli pokušava da "ukrade dušu" ?

Ako joj je toliko do nauke, što ne "ugreje stolicu" i počne i sama da se bavi njom ?

Tesla je bio pre svega _čovek_ a ne Srbin.

U svemu što je radio osnovni cilj je bio uzdizanje čoveka a ne prebrojavanje krvnih zrnaca i skupljanje u čopore.

Ladovan Kolubarac

pre 10 godina

A znam za slučaj kad je sveštenik nagrdio udovicu i naravno odbio opelo pokojniku koji je kremiran jer je to bila njegova želja. Sad mi ovo nije jasno... ustvari jeste...SPC sveštenstvo je puno licemera i političkih komesara.

BRUKA!!!

pre 10 godina

ravno, najbitnije je prepucavanje zalađenih Srba i Hrvata (mada ne kapiram kako će eksplatisanje Teslinih ostataka od strane SPC biti dokaz toga da je on Srbin), a ne Teslin doprinos svetu i nauci, pa i čovečanstvu u celini. Takođe je sasvim logično da su svi Srbi pravoslavni. I normalno je sve naučnike sahranjivati u verskim objektima, ne bi li se ogrebalo za neku crkavicu... Pošto je Crkva, je li, siromašna ustanova i ne plaća porez. I sasvim je normalno koristiti ostatke leša naučnika za sticanje profita, siguran sam da bi Tesla to voleo! A najbolje je time se hvaliti javno! Bravo ex ministre, stvarno ste svi u kopletu stoka bez grama srama! Što reče Marko, dostojna sahrana je eventualno Aleja velkiana... Mada mislim da za Teslu najpriličnije mesto svakako jeste njegov muzej... Da zaključim, mislim da ću zahtevati da budem kremiran,a pepeo rasut, čisto da se obezbedim od ove gamadi ako napravim nešto u životu.

Mosa

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno kakvi su to ljudi kojima ovako nešto uopšte može da padne na pamet? Da li je moguće da će sad i mrtvom čoveku da nameću svoju primitivnu ideologiju? Jadnici!

Ulatec

pre 10 godina

Verovatno cu da dobijem hrpu minusa ali ako vec postoji inicijativa oko pomeranja Teslinih ostataka pre bi da se oni predaju Elon Musk-u Tesla Motor's-a na cuvanje dok on Teslino ime aktivno promovise u svetu kroz njegove revolucionalne nove tehnologije nego nekoj crkvi i nekim popovima koji imaju sasvim suprotne i dubiozne P agende.

Bio bi to nevidjen propagandi coup za Srbiju da pretvori Tesline ostatke u neku vrste stafete za najnaprednije naucne snage u svetu (gde je sada Musk neprikosnoveni Br.1 u ovom momentu) i samim tim se Srbija priblizi vrhu svetskog naucnog napredka . Neka razmena ideja , strucnog osoblja i mozda investicija bih verovatno usledila .

Nadam se da nisam uvredio nikoga sa ovakvom idejom imajuci u vidu koliko je to osetljiva tema...

AlenHr

pre 10 godina

Kakva parodija,ovo vec postaje smijesno.Ja kao građanin Hr nemam aposlutno nikakvo pravo,niti da svojatam niti pripisujem bilo cija dostignuca kolektivitetu nacije.Svako je individua za sebe,i formira se u okolini kojoj zivi, odrasta i svaki uspjeh individue je iskljucivo njegov.Iako sam 200 tinjak km od rodnog Teslinog mjesta,kakve veze imam ja ili bilo ko sa njegovim dostignucima ?!A ovdje nekakvi popovi prosuđuju.Šta reći,osim mislim da je živ da bi se ponašao ko Štulić i vjerojatno se više nikad ne bi vratio a ove prostore

Spike

pre 10 godina

@Boske

"Čitajući zlurade komentare protiv sahranjivanja zemnih ostataka jednog Srbina, ne mogu se oteti slutnji da će tek sa poslednjim Srbinom nestati i jedna od najvećih pošasti modernog čovječanstva - komunizam. Svega će se odreći ti vječni podanici velikog vođe iz Zagorja, osim njihovog svetog ateizma."

Citajuci tvoj komentar, ne mogu se oteti slutnji da neki ljudi nikada nece nauciti neke osnove pojmove iz logike. Elem, vecina (neka bude i svi) komunista jesu bili ateisti, ali nisu svi ateisti komunisti. Zasto - zato sto nije moguca konverzija univerzalno-afirmativnih sudova. Ili, da ti priblizim kroz jednostavniji jezik (sa Srbima u glavnoj ulozi). Svi Srbi jesu ziva bica, ali nisu sva ziva bica Srbi. Nadam se da je dovoljno jasno.

Nikola Kolundžić, naučni saradnik

pre 10 godina

Svi vi mali i ograničeni ljudi, koji bi na račun jedne takve univerzalne ličnosti i vrednosti kakav je bio Nikola Tesla hteli da stavite svoje potpise na nekakve ništavne spise i time ugurate vaše ljudske mizernosti u istorijske čitanke, mogu jasno i glasno da vam kažem u ime nadam se stotine naučnika Srbije, neće vam ovaj put to proći. Budućnost ste nam uništili, zato ne dirajte ono najsvetije iz prošlosti. Dosta je bilo!

Miloš

pre 10 godina

Odakle ikome pravo da sada iznenada odluči da premeste pepeo Tesle u hram Svetog Save, kako ne shvataju da je muzej Nikole Tesle jedan hram prosvećenosti i nauke koji savršeno pristaje tom velikom čoveku kao grobno mesto

politicki nekorektan

pre 10 godina

Ostavite Teslu na miru. Proci ce izbori posle ga se necete ni setiti. Ovak vajni ministar je sklonjen iz Vlade zbog svojih uspeha, a sada se nasao pozvan da komentarise skandaloznu odluku tehnicke vlade, privremenog organa i SPC.

Srle

pre 10 godina

Posto smo kao drustvo do sada procerdali i deranziralii sve iole vredno sto smo posedovali, moramo naci nove resurse koje cemo kommpromitovati, i srozavati, mastovitost i samodestruktivnost nase propale politicke "elite" je perfektna, za ovakve sulude ideje treba imati talenta.
Apsolutno skandalozna ideja i odluka, ovo treba samo nekome ko je procenio, ocigledno jako lose da ce dobiti neke politicke ili medijske poene. Izjava da ce se tako dokaazati srpsko poreklo naucnikaa je najskandaloznije jer se to uzima kao jedan od razloga za preseljenje. Najpre Srbija nije ni na koji nacin podrzala Teslu u njegovoj karijeri, takodje znamo kakav je stav imala crkva rema nauci, a i dalje ga ima. To sto potice iz praoslavne porodice ne znaci da mora biti sahranjen po nekim pravoslavnim obicajima. To ne znaci bas nista. Tesla je postao to sto jeste kao Americki drzavljanin u jednom katolicko-protestantskom drustvu, ne zeli li sada Srpska pravoslavna Crkva da i sama iskoristi iste one vrednosti Americkog drustva koje tako obilato kritikuje a koje su Tesli omogucile ostvarenje njegove genijalnosti, samim tim i trenutnu poziciju o kojoj je ovde rec.
Licemerno i uvredljivo za celu Srbiju od strane SPC i onih koje ovaj skandal podrzavaju.
Sa kojim to pravom SPC polaze pravo da bude neprikosnoveni cuvar i vlasnik srpskog identiteta? Ja sam ateista, takodje ima Srba koji su pripadnici drugih religija, da li to znaci da su oni manje Srbi od onih pravoslavnih?
Ovo je jednostavno neverovatno.

evita

pre 10 godina

Ovo je necuveni bezobrazluk u reziji SPC i SNS! Tesla je bio naucnik a ne klerik, a svi kvazi naucnici koji im se dodvoravaju su jos veca sramota...

Bronko

pre 10 godina

Nikola Tesla je bio i ostao naučnik i građanin sveta i ne treba ga svrstavati u neke niže, minorne podele kakve su : nacionalnost, veroispovest, imovinski status i sl.

mitko

pre 10 godina

Sporazum potpisala tri faktora koji nemaju nikakavu funkciji. Ministarka u ostavci, Mali na izmisljenoj poziciji, i predstavnik opsenarskog udruzenja.

vesna

pre 10 godina

time sto ce urnu kidnapovati i premestiti u jedan pravoslavni hram nece dokazati Teslinom poreklo i versku pripadnost vec nepostovanje lika i dela ovog coveka koji ne pripada ni Srbiji ni Hrvatskoj da ga svojataju i cerece. Ex-'ministar' zeli da vidi ko su ti 'naucni radnici' koji se protive ovoj ideji, pa mozda mu se uskoro i ispuni zelja.

geometar iz valjeva

pre 10 godina

Ponosio se svojom hrvatskom zemljom i srpskim poreklom,ali u jednoj je rodjen,a u drugoj je bio jedan jedini dan! Politikom i verom se nije bavio,naukom jeste. Sta je nedostajalo da stoji u muzeju ili ce i Hram svetog Save da promeni ime kao i beogradski aerodrom. Promenite ime i Kalemegdanu,Avali,Savi kada ste vec promenili etnicki sastav matice.

Nika

pre 10 godina

Sto kaze jedan prijatelj koji odavno vise ne zivi u Srbiji a emigrirao je upravo zbog ovakvih likova na slici "Tito je kada pogledas danasnje popove,vladike cak i bio predobar".

Taj prijatelj se bavi naukom i inkasira preko 150 hiljada dolara godisnje.U Srbiji su mu nudili 30 hiljada dinara ili 270 evra mesecne plate pre 10-ak godina pre nego je emigrirao.Isti posao.Ali drugi kontinenat.Oduvek sam se pitao zasto je tolika razlika.

Procitam naslov clanka i pogledam likove koji su dali izjave i u momentu mi je kristalno jasno 100,00%.

Nece Srbija ni mene vise gledati vise vrlo brzo.

ruddie

pre 10 godina

Odličan potez naše presvete Crkve! Tesli, srpskome geniju, mesto je u Hramu Svetoga Save. Tesla je živeo sa srpskom crkvom u srcu i uz molitvu stvarao svoja najveća dela.
Crkva nas je vodila kroz najteža iskušenja i patnje pa će znati da provede naš mali brod i kroz ove uzburkane vode. Ko sumnja u odluke Crkve, sumnja i u Boga samoga.
(Slobodan, 2. mart 2014 18:06)

Kazi mi da se salis? Jesi ti uopste procitao Bibliju druze? Izgleda da nisi. Ljubav Bozja je u srcu coveka, a ne institucije, to bi trebao da prepoznas i da znas razliku. Nece meni neki drugi smrtnik, a pogotovo institucija da govori, tj meri, koliko sam ja vernik, sta su oni veci ljudi? Bezgresni? Kao sto vec rekoh 100 puta, jadni oni Bogumili, ubise ih lazni vernici, institucionalisti. Vi samo prodajete Boga, tj, iznajmljujete. Ko vama daje za pravo da vi govorite u Njegovo ime? Pa njegov sin se borio protiv istih tih institucija, da ja danas ziv, Crkva bi ga opet razapela. Znam jer na sebe mecu rimsku masinu za mucenje za koju misle da je njegov simbol, a to je prva laz od koje krecemo. Ihtus, to je simbol njegov, a ne masina za mucnje koju su izmislili institucionalisti.

Mr No

pre 10 godina

Tesla je bio vegetarijanac. A vegetarijanci su anatemisani od crkve jos od Save i progona Bogumila. Dakle, jasno je kao dan da Tesla nije bio naklonjen pravoslavlju.
(Orwell Vegan, 2. mart 2014 22:20)

Odvali čovek i ostade živ.

Spike

pre 10 godina

"Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere." Znaci to su razlozi... Ma sram vas bilo, bre!!!

jakovljević

pre 10 godina

a šta su onda mumije, recimo?

ovakve nasilne metode nekakvih privremenih organa mogu da potpale iovako nezadovoljan narod, ujarmljen od kojekakvih malih i velikih krvopija...

aca faca

pre 10 godina

NE prljajte lik velikog naučnika i filantropa, vašim prljavim i pohlepnim šapama. Vi koji žive pravednike pravite grašnicima, a pod skutima krijete ološ iz svojih redova, nemate pravo da uzmete ime ovog genija u usta, a kamoli da mu se igrate posmrtnim ostacima. On ima svoju kuću u Beogradu, ne treba mu druga.

normalan

pre 10 godina

Ljudi, urazumite se. Pustite covjeka da pociva u miru i posvetite se njegovom radu, a ne njegovom svetom prahu. Nauka i crkva nikada nisu isle zajedno niti se ikada. Nauka tvrdi i ima dokaze o evoluciji, a crkva to ne priznaje. Znaci, Tesli niti bilo kome drugom nije mjesto niti u jednoj vjerskoj ustanovi. Zar treba sada da se i Rudjer Boskovic, Nikola Kopernik, Isaac Newton, a da ne spominjem Charles Darwina nalazi u nekoj bogomolji? Crkva i vjerski objekti su mjesta za vjerske sluzbenike a ne za naucnike, pisce, politicare, sportiste, muzicare, it itd itd. Da pisem sa ije jer to nije bitno... Srbi treba da cijene vjerske sluzbenike a ne naucnike. NJih cijene svi, a svestenike onja koji vjeruje u Boga.... Nikola Tesla, srecno ti bili gdje god da si

Evroskeptik

pre 10 godina

A da mu podignete spomenik u novoproektovanom Beogradu na vodi i tamo napravite grob! Bice to kruna predizborne kompanije SNS-a! I dokaz istorijskog odnosa Srbije prema inteligenciji, koja je, radi uspeha, primorana na emigraciju. I neosporiva bezobraznost politicara koji posthumno zloupotrebljavaju svetsku slavu emigranata u sopstvene svrhe!

Frijol

pre 10 godina

Nije muzejski eksponat nego je turisticki potencijal. Lepo je to srocio... Ulozite u neke stipendije i u srpsku nauku, a ne u granit. Stvarno ga nismo zasluzili...

Miloš

pre 10 godina

Svaka njegova rečenica najbolji je dokaz zašto je Tesli mesto tamo gde je sada.

Ili, kako nam ide, možda je zaista bolje da urnu vrate u SAD, gde bi se svakako sa više poštovanja i promišljenije odnosili prema ostacima velikog naučnika - kome je, uzgred, upravo ta zemlja pružila sve što mu je bilo potrebno da napravi to što je napravio.

Pametnjaković

pre 10 godina

Jadan Nikola Tesla, pobegao je iz zatucane Srbije glavom bez obzira samo da bi ga ponovo vratili posle smrti. Iz Srbije čak ni smrt ne može pobeći, jadni mi!

posmatrac

pre 10 godina

NIje neobicno, istorijski gledano, da zemni ostaci velikana jedne zemlje budu pohranjeni u portama crkvi i katedrala. U Westminster Abbey imate engleske pesnike, na pr. Ovde je stvar malo problematicna jer je u pitanju naucnik, jeste poreklom iz srpske pravoslavne porodice, ali covek njegovog gabarita naprosto ne moze da se okarakterise kao vernik u smislu u kome SPC i ovi oko nje to zamisljaju. S druge strane, neprikladno je da se urna NT cuva u muzeju. Onda bi trebalo da se izvan muzeja postavi tabla ili bista Tesle i tu ukopa urna. Tako bi ostala u sklopu muzeja ali ne u njemu. I jos jedna mogucnost, ako se Hram Sv. Save pretvori u mesto gde se pohranjuju zemni ostaci znamenitih Srba pa to bude "deo atrakcije" za turiste, onda bi Crkva trebalo da placa odgovarajuci porez ili se obaveze da procenat te "zarade" da za razvoj nauke... Na engleskom bi se za to reklo: wishful thinking...

me

pre 10 godina

Evo jos jedne neobavestene"ne zna da se strucnjaci protive prebacivanju urne".Verovatno je iznenadjena da jos strucnjaka postoji u Srbiji I ljudi sa mozgom u glavi...sada mora da se razmislja o planu kako I njih proterati da bi se lakse vladalo. Ovom izjavom pokazuje koliko ih interesuje misljenje naroda.Tesla je uspeo jer je otisao iz Srbije, stipendiju mu nisu dali u Srbiji jer nije bio podoban za nju ( citaj nije imao vezu). Volim kada se pojedinci hvale u Srbiji sa uspesima Srba koji su svoje ime stekli van granica Srbije da su ostali nikada niko ne bi cuo za njih. Crkva bi jos insistirala na egzorcizmu...

sivjesoko

pre 10 godina

Naravno da je bitno da li se urna nalazi u Muzeju ili u crkvi,implikacije su ogromne, ali je interesantnija vest da je bivsi ministar kulture, koji nije prošao rekonstrukciju Vlade, posta PREDSEDNIK ZAJEDNICE MUZEJA NAUKE I TEHNIKE, u cijem je sastavu i Muzej automobila, ćiji je on Direktor.
Jel-da je malo sve to bez-veze?

ravnica

pre 10 godina

Odavno vi niste nikakva crkva, te nemojte vise sebe da zovete Srpska. To je sramota, gazite preko svojih pravila i obicaja, gazite preko Tesle, gazite preko srpstva (da, ovim smesnim nacinom upravo radite protiv, ako niste dovoljno pametni, naravno da necete razumeti), gazite preko nase inteligencije. Smesni ste ko crtani film i svakom imalo ucenom gradjaninu ste zgadili i Teslu i crkvu i sve dobre namere ovog sveta. Sjasite vise i bavite se svojim pozivom, umesto sto glumite menadzere, tacnije, dizelase u mantijama. Zasto mene treba da bude sad sramota ovakvih vasih, da oprostite, kretenskih poteza?

Saveta

pre 10 godina

Zar crkva nije protiv kremiranja? Otkud sad to da hoce da cuvaju urnu? Ovo mi lici na neki crkveno-politicki marketing. Kakva zloupotreba Tesle!Sramota i za crkvu i za politicare!

Pancevac

pre 10 godina

Tesla zasluzuje poseban hram!


Dok vi koji hocete da ga premestite,kao i vase kolege,prijatelji,
vecina zasluzuje Zabelu.
To je izmesljen hram za vas.

Covek

pre 10 godina

Koga jos briga koje je bio nacionalnosti? Da je kojim slucajem rodjen kao Kinez da li bi vas i tad bilo briga za sve njegove pronalaske i dostignuca ili se mi ponosimo njim samo zato sto je rodjen kao Srbin?!

The End

pre 10 godina

Joj ovi DRUIDI naši, i svi svetski, sa bradurinama, kapicama, ...
Čini mi se da je njima dosadno, ne znaju više šta će sa sobom.
Religija je najveće ZLO čovečanstva, ali retko ko je toga svestan...

Sustina

pre 10 godina

Znaci, pogodio sam?
Odmah sam rekao da je nova turisticka atrakcija i kolektor za priloge.
Evo i zvanicno, uspomena na Teslu se cuva u vidu turisticke atkarcije.
Tuzno...
Da li je Srbin? To je vama bitno, najbitnije. Jeste i sta sa tim?
Bice srpska turisticka atrakcija. Istovremeno vise Srba ne ume da promeni sijalicu na kolima nego sto ume.

Kako ikome imamo prava da uskracujemo da slavi genija (Amerikancima, Hrvatima...)?
Sta uopste znaci tekst koji sam procitao

dogi

pre 10 godina

Veoma sam tužan kako se iskorišćava Nikola Tesla u religiozne i nacionalne svrhe.
Teslu shvatam kao najvećeg eksperimentalnog fizičara čiji su mnogobrojni eksperimenti u praktičnoj upotrebi ili tek treba da budu.
Svoje radove je toliko detaljno znao da vizualizuje u mislima , da mu proračuni nisu bili potrebni. Poseban genije.
Žao mije što ga jedna nekreativna ----- prisvaja.

ostap bender

pre 10 godina

Sta znaju popovi sta je urna. Uzmu i nose u crkvu. Doduše crkva u kojoj se retko pominje ime Hrista , vec samo otac i sin i sveti duh , pitanje je koliko je HRIŠĆANSKA, a koliko svetosavska!

Petar

pre 10 godina

U ovoj državi čovek i kad umre nema mira.
Kada krenu da otkopavaju tela istaknutih naučnika i književnika radi lične promocije političari će pokazati svoje pravo lice...

I još traže da glasamo za njih?

bes

pre 10 godina

Ovaj Petković nije ni za poslastičara, kakve samo gluposti izvaljuje. Otimate se oko mrtvih, pa nervirate nas žive. Svima koji ne dozvoljavaju Tesli da počiva u miru srdačno želim da ostatke njih i njihovih najmilijih takođe ovako šetaju na sve strane.

Zorica Banjac

pre 10 godina

Ova, nusicevski receno, setnja posle smrti, je zaljenja dostojan predizborni argument vladajuce partije. Masti partijskih aktivista predizbornih stabova zaista nema granice, pa se u kampanju uprezu svi raspolozivi zivi, a bog`me, i mrtvi, "resursi".
Da ironija bude potpuna ,ovu odluku donosi vlada u ostavci, tj u tehnickom mandatu. Ona nema pravo da,do izbora donosi zakone, a i svaka odluka nalik ovoj o setanju Tesline urne iz Muzeja do crkve bila bi , prema tome nelegitimna, ili, u najmanju ruku moralni i kulturni skandal. Zorica

BRUKA!!!

pre 10 godina

Naravno, najbitnije je prepucavanje zaluđenih Srba i Hrvata, a ne Teslin doprinos svetu i nauci, pa i čovečanstvu u celini. Takođe je sasvim logično da su svi Srbi pravoslavni. I sasvim je normalno koristiti ostatke leša naučnika za sticanje profita, siguran sam da bi Tesla to voleo! A najbolje je time se hvaliti javno kao turističkim potencijalom! Bravo ex ministre! Dostojna sahrana je eventualno Aleja velikana, a ne otimanje tela od strane institucije koja hoće Tesline ostatke, a krajnje naučno vrši moleban za kišu... Mada mislim da za Teslu najpriličnije mesto svakako jeste njegov muzej, u kome je mirno počivao dok horde gramzivih idiota iz SPC i gradske uprave nisu došle do saglasja u krevetu...

mrmlj

pre 10 godina

"Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere."

Iskreno, nas udeo u njegovim dostignucima je mizeran i svodi se na genetski sklop koji definitivno nije uobicajen u nasem narodu, kao ni u bilo kom drugom narodu na planeti. Hrvatski udeo je jos zanemarljiviji, s obzirom da je, u najboljem slucaju, cisto geografski (Tesla je rodjen i proveo detinjstvo u delu Hrvatske u kom su Srbi i Hrvati bili u priblizno podjednakom broju, u drzavi koja definitivno nije bila Hrvatska).

Kudikamo vecu zaslugu za Teslina dostignuca imaju Austrija, gde se Tesla skolovao, i Amerika koja mu je pruzila uslove da sprovodi svoja istrazivanja i pronalazi odgovore na misterije nauke i univerzuma.

Tesla je bio gradjanin sveta i svi narodi na svetu imaju pravo da se njime ponose a ne samo Srbi i/ili Hrvati.

nebo

pre 10 godina

Kao sto ni faraonske mumije ne pripadaju u muzeje. Ma, stvarno...

Cak i da prihvatimo sto bi premestili urnu naucnika u bogomolju (ne znam kako je gledao na religiju), ali za bas u Milosevicevu bogomolju?

Dok ne bude plan da se napravi Panteon, neka svi ostave mrtve, a ne da ih nose po Srbiji ili premestaju pred svake izbore.

Cetkovic Zorica

pre 10 godina

Зашто сам против одлуке ? Зато што је Никола Тесла нешто више од земних остатака! Он је над-душа која припада целом човечанству. кад би постојало место на земљи за такве душе...... А храм Светог Саве у временима у коме се народ преко религије увлачи у политику у овом тренутку,по мом мишљењу, није такво место

ivi

pre 10 godina

Tesla se proslavio baveci se naukom. Kakve sad hodocasnike hocete da privlacite njegovom urnom kako vas nije sram? Kitite se tudjim perjem. Bolje privucite ljude da posete muzej. Da necete za sveca da ga proglasite - sveti tesla trofazni? Za jednog naucnika to je velika uvreda jer nauka i crkva su uvek bili i bice u kontradikciji.

David Dragoljub Pokrajac

pre 10 godina

Postovani gospodine Petkovicu,

Pre svega, moram da Vam napisem, ovako jer Vasu adresu ne znam), da sam pre nekoliko godina posetio Vas muzej automobila i bio iskreno zadivljen sa onim sto ste uspeli da sacuvate za pokolenja koja dolaze.
Primarni razlog sto Vam ovo pisem jeste Vasa izjava, koju je preneo B92, a koju ste dali Telegrafskoj Agenciji Nove Jugoslavije (Tanjug). Da li je neko Srbin (Hrvat, Madjar, Mongol, Zambijac...) odlucuje on sam: to je nesto sto se zove nacionalno osecanje; Tesla se vise puta vrlo jasno izjasnio kao Srbin, i tu dalje price nisu potrebne ni smislene. Premestanjem nekoga u izvesnu bogomolju, bez njegove eksplicitne volje, ne dokazujete da je doticni covek Srbin: samo dokazujete da ga Vi smatrate Srbinom (na slican nacin, Makedonci bi mogli da pokusaju da eventualne posmrtne ostatke Aleksandra Makedonskog ili oca mu Filipa prebace u Skopje, sto ne bi dokazivalo da su isti bili Sloveni i (vardarski) Makedonci. Jos jedan primer: lobanja, za koju se veruje da je lobanja Stevana Sindjelica, nalazi se u Cele Kuli, muzeju, i nikome ne pada na pamet (srecom, i ne jos!) da je prebacuje u kakvu crkvu, mada je i ona zemni ostatak doticnog (Sindjelica).
Izjavili ste da zelite da vidite "ko su ti naucnici". Gospodine bivsi ministre, ja sam jedan od tih naucnika. Iza svojih dela, znanja, i stava, stojim imenom i prezimenom.

Srdacno Vas,

Dr. David (Dragoljub) Pokrajac
Redovni profesor Delaware State University
Dover, DE, USA

irony

pre 10 godina

milo mi je vidjeti komentare protiv prenosenja, i da stav jednog nebitnog, zatucanog covjeka svakako ne odrazava stav vecine. dokle vise crkva da diktira pravila, nije ovo srednji vijek! uvesti porez za sve religijske institucije! pravom vjerniku ne treba ni crkva, ni hram, pravi vjernik moze da se moli i poklanja bogu (koji god to bog bio) i na travi, poljani..

nikola

pre 10 godina

Ja ne verujem svojim ocima sta citam u ovoj izjavi bivseg ministra.

Koliko trebas biti ogranicen i nesposoban da te istera PPV iz vlade.
Ovaj covek je ocigledan dokaz toga............

Ne diraj te nam Teslu prodane duse.

GT40

pre 10 godina

Tesla nikada nije bio običan čovek, niti će biti. Koliko god crkvenjaci pojali o neprikladnom mestu za urnu u Teslinom muzeju, mislim da joj je upravo tamo mesto. Taj muzej je hram svega onoga što je Tesla podario ovom svetu i baš tamo treba i da počiva njegova urna. Ali kada si zaslepljeni nazadnjak u kampanji onda ti ništa nije sveto. Ministarka za struju, poslastičar i prodavac crkvene magle hoće da Teslu,gradjanina sveta i dobrotvora svih generacija iza njega hoće da jevtino prezentiraju kao crkvenu relikviju.Fuj!

Happy Nation

pre 10 godina

Dakle, nije zgodno da urna bude "muzejski eksponat", ali je bogougodno, srbofilno i nadasve merkantilno da bude turistička atrakcija.

Jim Jefferies

pre 10 godina

U nedefinisanij teritoriji, koju nazivamo Srbijom, u toku je poslednji čin drame koja traje dvadeset i neku godinu; primitivizam i lopovluk se kreću nekontrolisanom brzinom, ali neka- kraj je blizu; u jednom trenutku će voz da stane, putnici će neko vreme čekati da nastavi, ali se ništa neće dešavati; nigde mašinovođe ni konduktera; jedan po jedan, putnici izlaze iz bagona, tumaraju oko vagona unezvereno, nemo se posmatrajući; nema signala na mobilnim, nema interneta, samo zvuk vazduha koji izlazi iz kočnica- tssssssssss.....

Lena

pre 10 godina

"Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru", kaže Tasić. Gospodine Tasiću, MOŠTI su posmrtni ostaci svetitelja, a ne naučnika! Kakvo izražavanje...ne mogu da verujem!

Jelena S. Vlajkovic

pre 10 godina

BOJKOT izbora !

Ako budemo imali preko 50% gradjana koji nisu izasli na izbore to ce znaciti da smo u vecini slozni protiv svih stranaka i politicara i time cemo pobediti i postaviti NARODNI PARLAMENT !

Bokotom dolazimo do narodne vlasti i pisanja zakona koji odgovaraju svim gradjanima Srbije !

Zelite li da oduzmemo lopovima svu imovinu i vratimo narodu?
Zelite li poslove i plate koje su merilo vaseg rada uz cene koje su realne i prilagodjene nasim standardima?
Zelite li da dignemo turizam, trgovinu i poljoprivredu, kulturu i umetnost?
Zelite li da imate besplatan prevoz, skolstvo , zdravstvo i sport za vas i vasu decu?
Zelite li da mozete da prodajete svoje proizvode i usluge preko interneta?
Zelite li da cene u prodavnicama budu realne i nize?
Zelite li da legalizujemo marihuanu, uvedemo striktnu kontrolu i rigorozne kazne za teske droge?

Sve je to moguce ako izaberemo NARODNI PARLAMENT i bojkotujemo sve politicare i stranke. Nista sto oni potpisu nece vise vaziti za nas.

Mi cemo sami pisati zakone i istoriju nase zemlje !

paralela

pre 10 godina

Ostavite coveka na miru. On nema nikakve veze sa crkvom, on je covek nauke i sramota je da crkva hoce da se mesa i da cuva ostatke coveka koji apsolutno nema veze sa crkvom.
Crkva tolerise nerazumno ponasanje, eksploatise ljudsku patnju i ne daje nijedno prakticno resenje za ljudske probleme. Nauka je resila i resavace prakticne ljudske probleme.

Ostavite Teslu na miru!
(anoniman, 3. mart 2014 01:34)

Isak Njutn je za zivota smatran jeretikom, nikada se nije izjasnio po pitanju svoje vere, a direktno je dovodio u pitanje neke osnovne crkvene postulate. Ipak, sahranjen je u crkvi u kojoj se krunisu engleski kraljevi... verujem da je svima jasno zasto je to ucinjeno...

Zoran.hr

pre 10 godina

Nemam ja nista protiv, da se jedan covjek pokopa na groblju kraj Crkve kao svaki normalni covjek. Ali ako stoji u testamentu, da zeli biti u muzeju, zasto se to ne postiva? Hram Svetog Save je stvarno lijep i znacajan, ali ne znam bas da li jedan znanstvenik mora dobiti tamo mjesto? Naslov govori sve: SPC ga zeli pokopati u Hramu, samo da se dokaze koliko je on veliki Srbin i puno toga napravio za Srbiju.

Ipak mislim da tu ima puno vise drugih Srba, koji su za Srbiju napravili vise nego on. Nikola Tesla je radio u svoje ime i u Americi. Niti je skolovoan, niti je zivio niti je imao ikakvu povezanost prema Srbiji, osim etnicke pripadnosti. Ali je bio i Hrvat, kao drzavljanin te zemlje i koju je volio i odrastao u njoj. Njegovo podrijetlo je sprsko, ali to ne znaci da se od njega mora praviti najveci Srbin ili kod Hrvata najveci Hrvat.

I sama cinjenica da je kremiran je protiv krscanskih uvjerenja. Ali za njega kao znanstvenika je to sigurno najnormalnije i nije potreba da bude bas u hramu.

oblak

pre 10 godina

Tesla je bio naucnik. Premestanje u hram bilo kakve vrste bi bilo ironicno. I malogradjanski. Takodje, nakon njegove smrti Srbija je u zvanicnom pismu odbila da plati bilo kakve posmrtne troskove. Taj dokument je bio izlozen jesenas u Teslinom muzeju u Beogradu i savrseni je dokaz licemerja nase crkve.

Sladjana Pavlov

pre 10 godina

Smatram da ovo zaista nije u redu... Da je Nikola Tesla hteo biti sahranjen, ne bi trazio kremaciju svojih ostataka, te ne bi ni sam osmislio da bude "spakovan" u kuglu od cistog zlata... za njega je to imalo njemu bitan smisao i ko je crkva (koja podrzava kreacionizam, a ne nauku) da odlucuje gde ce se njegovi ostaci nalaziti.... Crkva se protivi kremaciji, koliko znam i otkud ministarki energetike pravo da o tome odlucuje?! Sta urna coveka koji je izumeo struju je vlasnistvo distribucije? Ne razumem... a i ovaj mali, ovim cinom dokazuje da je zaista MALI covek. Samo me zanima otkud njima takve ideje?!

Bivsi_ministar_licemer

pre 10 godina

Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture,urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat.

A jeste crkveni eksponat.

Ako te sada PPV ne vrati za ministra kulture nece nikada.

Sahraniti urnu u aleji velikana, nedamo da Nikolu Teslu svojata SPC.

Stari Vujadin

pre 10 godina

Da li to znaci da Pravoslavna Crkva menja stav prema kremaciji? Pa i vreme je, jer ne znam sto su bili toliko protiv toga. Navodno ne dozvoljava telu da se vrati u zemlju iz koje je i postalo? Valjda nije bilo poznato da materija ne moze da se unisti kada su interpretirali "da se vrati prah u zemlju"(Ek. 12, 7)?

Kada se vec toliko protivite toj nauci (a nema potrebe jer mnogo duhovne stvari samo mogu bolje biti objasnjene naukom, a i nauka mozda da nauci mnogo od duhovnosti), ostavite pepeo ovog naucnika na miru. Ili sluzite Mamonu pa vam vise nista drugo nije sveto, a razum nebitan?

BEOGRADJANIN

pre 10 godina

Za sve koji se prezivaju Tesla crkva daje popust od 12% na pricesce bez pdv-a.

Ok, bivsi ministar je pobedio. U trci za izjavljenu glupost veka.

Sad mi je jasno sto te je PPV-Feketic smenio sa mesta ministra kulture.

Milosav Jovandić

pre 10 godina

Prenesite Tesline ostatke u Palmira Toljatija 5 Novi Beograd, to će biti dokaz da je bio Radikal.
A studije je verovatno završio na FAM u Novom Sadu.

Samo istina Srbina Spasava

pre 10 godina

navodno ovo je Teslina izjava (nije izdvojio ni jedne ni druge)

"Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata)gradove i gradove (Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata)"

Inace njegova duhovnost (a imao je) nema amo bas nikakve veze ni sa jednom crkvenom doktrinom - vise je metafizicka i mnogi ga svrstavaju u agnostike.

Jednom je i rekao - zao mi je so mi otimaju ideje ali mi je jos vise zao sto nemaju svoje...metaforicno znacenje prilicno i za ovu "otimacinu" ...

Biljana

pre 10 godina

kakva ironija,ministraka ENERGETIKE bi da se igra sa pepelom N.Tesle,kakva ludorija,treba ih pustiti da vide sta ce g.Tesla da kaze na to - )

IBJ

pre 10 godina

Znate li vi uopšte šta je ljudsko dostojanstvo? Kakvi ste vi nikogovići kada vam pada na pamet da se služite mrtvim velikanom svetske nauke u dnevnopolitičkim nacional-prepucavanjima u predizborne svrhe! Ima li ičega što vi niste spremni da ukaljata i provučete kroz smrad svoje plitke pameti ne bi li se dokopali još malo vlasti? Zgrožen sam!

Dzukele ce me dokusuriti

pre 10 godina

Novac koji je bivši ministar Bratislav Petković krajem jula obećao za niški džez festival još nije uplaćen, ali je za nagradu je dobio direktorsko mesto i sada lupa gluposti i vredja i ovo malo nase inteligencije.

Ovo je strasno...............

mille

pre 10 godina

To je onaj što je selio narodni muzej u zgradu pošte jer niko više danas ne šalje pisma. Ne znam zašto iko više prenosi bilo šta što ovaj pajac izgovori.

Zigzag

pre 10 godina

Svadja da li je on srbin,hrvat ili amer je nebitna zbog tog sto je to tesli bilo nebitno ...mislim da je njemu bila vaznija inovacija od nacija..

Reaktor

pre 10 godina

Dragi bivši kulturni ministre, ako imate imalo veze sa kulturom i istorijom i naukom onda znate da se istorijske činjenice ne mogu menjati naknadnim delima i nedelima. To da li je Tesla ovo ili ono nije ni malo važno. A to što vi mislite da stavljajući Teslu u crkvu dokazuje da je on Srbin je notorna glupost. To je isto kao kad Makedonci daju ime aerodromu Aleksandar Veliki i poređaju razne stupove po Skoplju i tvrde da su potomci starih Grka. Primitivizam i sramota.

Du Da

pre 10 godina

Ovaj tekst je prepun lupetarija, a prednjači: "On je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi "podigao" Beograd na mapi sveta."

Teslin muzej, u kom se nalazi Teslina urna, je već na Vračaru.

Hipokrizija

pre 10 godina

Ko god nesto zna o tesli poznato mu je da je Tesla bio blizi ateizmu i meki su ga svrstali u agnostike nego religiji u smislu jedne doktrine - smatrao je religiju vise ljudskim idealom, konstrukcijom kojom su ljudi zadovoljili svoju potrebu za shvacanjem medjusebne veze i univerzalne energije koja nas veze. Sam je izjavio da je to personalna filozofija, spiritualnost koja nema veze sa nijednom doktrinom ali i da je njegova filozofija najbliza budizmu. sada jedna izrazito doktrinalna crkva koja bi njega smatrala jeretikom nesto kao zeli njegovu urnu na najsvetijem mestu...da podigne vrednost SPC-a u ocima vernika, ojaca izgubljeni legitimitet godinama potresan skandalima i nedoslednoscu... ili sta????Ja ne razumem mada mi sve lici na manipulatorsku zloupotrebu oog velikog i izvanredno neobicnog naucnika.

кошпе, кикирики , семенке

pre 10 godina

Ако то каже власник најстарије посластичарнице у Београду „Петковић“ онда је човек стварно меродаван да одлућује о Николи Тесли.

Не играјте се са Теслом - вратиће вам се ово као бумеранг у главу.

Zlata

pre 10 godina

Ovo je mogao da smisli samo neko ko Teslu poistovecuje sa nadprirodnim, neko ko ne zna nista o velikom NAUCNIKU. Sobzirom na svetski trend, Tesli bi trebalo sagraditi novi muzej, moderan i atraktivan, zajedno sa posebnom pocasnom alejom u kojoj ce biti smestena njegova urna. Upravo je modernizacija ono sto su nam njegovi izumi doneli. Ali ne, mi se uvek vracamo korak u nazad i okrecemo se tradiciji, obicajima i proslosti. Jer zaboga jedan velikan nema grob. Pa cemo ga strpati u hram jer svaki srbin treba da lezi na "osvecenoj" zemlji.

Petar

pre 10 godina

@Bata Sveznalica
E pa kad sve znas, onda i znas kakav odnos i dan danas ima SPC prema Dositeju. To sto su ga sahranili u dvoristu crkve je ili tesko licemerje ili je neko hteo da okaje grehe. E ako je to mera za Teslu, nazdravlje.

simma

pre 10 godina

"Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru", kaže Tasić."

E ako ste se svi složili, (naročito sam ponosan na ovog potonjeg) onda nam je nebo granica.

VLADA

pre 10 godina

resite korupciju,kradju i pljacku, resite nezaposlenost i manite se glupih nacionalnih pitanja,TESLA naucnik ove PLANETE i sasvim je svejedno da li je eskim ili spanac

SPIENTI SAT

Živko

pre 10 godina

Hajde da razumem ove bahate političare koji izmišljaju koje kakve gluposti,ali ne mogu da razumem crkvu,ili bolje reći one koji je predstavljaju!? Sve mi se čini (Bog da mi oprosti,ako grešim),da su oni komunisti za neke stvari bili u pravu!

Petar_Veliki

pre 10 godina

Ta gradjevina nece biti zavrsena za narednih 50 godina. Nije spremna ni za redovnu sluzbu. Gde ce postaviti urnu? Pa tamo je gradiliste (sada nesto zamrlo-verovatno je vecina para razvucena?).

ZokiTamnava

pre 10 godina

Ako tamo da bude previlaliste sprksih velikana sto nisu premestili mosti prvo Pupina i Milankovica koji su bili 100 % pravoslavci.

Tesla je imao po tom pitanje kontradiktorne stavove. http://www.celebatheists.com/wiki/Nikola_Tesla

Robin Hud

pre 10 godina

Kada se udruži otvoreno crkveno srebroljublje i razobručeni primitivizam onda se Nikola Tesla, srebra radi, grabeži radi, nosi u Hram. Kremacija nije po nahodjenju SPC ali kada je novac i pljačka onda se sve može.

Robin Hud

pre 10 godina

Srebriljubiva krempita: "On (Petković) je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi "podigao" Beograd na mapi sveta".

милан

pre 10 godina

Што га не ставите на сурчински аеродрoм...пардон, аеродром "Никола Тесла"??

Nenad

pre 10 godina

novopečeni ministri i ostali sa redovno završenom osnovnom školom i fakultetima ,,završenim,, uz (politički) rad, molim Vas ostavite Teslu da počiva na miru tamo gde je on želeo ... imajte poštovanja prema jednom od najvećih svetskih likova svih vremena i ne koristite ga za vaše sitne dnevno političke interese

TransMetroPoliten

pre 10 godina

Da li ste citali strip Transmetropolitan? U jednoj epizodi glavnog lika posecuju dvojica u odelima iz Prve srpske Crkve Nikole Tesle!!! Strip je pre izdat pre 2009.

Srbistan

pre 10 godina

"ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća"
"Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti"
Ma, kad bolje razmislim, kome ja govorim.

rh

pre 10 godina

Zasto ne ostaviti ljudima mogucnost da budu sta oni zele pa bilo da jesu ili nisu nikad to eksplicitno naglasili. A Tesla? Pa Tesla je naucnik i to medju najvecima. To je sasvim dovoljno.

Plutarh

pre 10 godina

Mislim da je narod zaboravio zasto je ipak ogromna vecina stanovinstva zivela u sreci i radosti posle 1945 - zato sto su komunisti raskrstili sa upravo ovakvim politickim, religioznim, moralnim, ljudskim nakazama koji su zelenasili, spekulisali, prodavali maglu, i mrcvarili se u totalitetu svoje prostote i neobrazovanosti.

fiks

pre 10 godina

Svi pobrojani koji su nesto "odlucili" su iz SNS. Meni je samo to dovoljan razlog da ostro budem protiv, pa i da su rekli da je crno crno. Sto je najgore, sada koriste i jadnu Crkvu za svoje namere, kako bi pridobili sire slojeve. Ocekujem da u sledecoj "odluci" namene dve nove rupe u Hramu, jednu za Djokovica, drugu za Vucica, pa kad dodje vreme da svi nasi velikani budu na jednom mestu.

Misha

pre 10 godina

Volter je bio u pravu kada je rekao: da nema boga, trebalo bi ga izmisliti!
Milioni onih koji su se kleli Drugu Titu da neće skrenuti sa njegovog puta, pa onda Slobi i Doktoru Opštenarodne Odbrane - Vojvodi Voji, sada se kunu, Patrijarsima SPC Irineju, SNS Vučiću, i SPS Dačiću. Ništa bitno se nije promenilo od plemenskih običaja. Mnogoboštvo je zamenjeno jednoboštvom pa onda jednopartijskim pa više partijskim sistemom. Ipak, jednoumlje ostaje netaknuto. Ko ne veruje i javno ne obožava trenutno vladajuću religiju ili ideologiju, je neprijatelj naroda, izdajnik, i nije Srbin. Plemensko idolopoklonstvo se održalo, i partije na vlasti to dobro razumeju. SKJ je gradio Kuću Cveća, SNS i SPS grade Andrić, Drven i ostale kule i gradove i dokazuju da smo pre Nemaca jeli zlatnim escajgom. SPC se ponovo dočepao nekog uticaja pa i oni pokušavaju da ponešto ulove: Crkva nas je održala - crkvi hvala. A i neki dinar pored hvale dobro dodje.... Te tako cirkus putuje, paradiraju sa Kusturicama, Djokovićima, šetaju Cara Lazara, pa sad Teslu. No Karadjordjevići se nešto ne čuju u poslednje vreme - izuzev zahteva da im se vrati ničim neizazvano, nepravedno oduzeta, pošteno stečena imovina. Dobar marketinški potez Karadjordjevića bi bilo da podignu spomenik Milošu Obrenoviću sa posvetom "Zahvalni Kumovi". Igre bez granica ili što rekoše stari rimljani, hleba i igara!

FidDgud

pre 10 godina

Da pitate Tesline potomke? To ko ih sisa. SPC sebi previse dozvoljava.
Turizam? Razmisljate o novcu, a ovamo ''Katolicka crkva zivi previse raskalasno!''. Bog ce vam suditi.

Dušan sa Zvezdare

pre 10 godina

Imam dovoljno godina da se odlično sećam tzv. antibirokratske revolucije i "dešavanja naroda". Ovo što se dešava oko Tesle veoma podseća na to. To je spoj populizma, primitvizma i političke manipulacije. Pri tome se zaboravlja da smo i dalje građanska država a ne neka fundamentalistička tvorevina. SNS, odnosno Zorana Mihailović i Siniša Mali, morali bi dobro da razmisle o onome što su ovim pokrenuli. Ovo je direktno štetno i u suprotnosti sa njihovim idejama o reformama i modernizaciji Srbije. Prekinite odmah da ovom lakrdijom! Ovo će nas sve zajedno samo obrukati!

figi

pre 10 godina

Dragi nasi politicari i politikanti... Sve mi je jasno, predizborna kampanja, cuju se svakakve gluposti... al ovo je stvarno neprevazidjeno!!!
Covek je u testamentu ostavio gde zeli da pociva - to je bre poslednja zelja!!! Nije mi jasno kako vam je samo palo na pamet da je ne ispostujete! Grozni ste bre sa sve tim poglavarima u SPC!
A sto se Hrvata tice - no comment! Samo se pitam gde bi taj Tesla bio '95. (za vreme njihove Oluje - koju slave kao zvanicni drzavni praznik!!!) da je rodjen 1990. god, npr.

anoniman

pre 10 godina

Ostavite coveka na miru. On nema nikakve veze sa crkvom, on je covek nauke i sramota je da crkva hoce da se mesa i da cuva ostatke coveka koji apsolutno nema veze sa crkvom.
Crkva tolerise nerazumno ponasanje, eksploatise ljudsku patnju i ne daje nijedno prakticno resenje za ljudske probleme. Nauka je resila i resavace prakticne ljudske probleme.

Ostavite Teslu na miru!

grunf

pre 10 godina

Po ovom vrlom strucnjaku teslina urna ne moze da bude muzejski eksponat, ali u sledecoj recenici kaze da moze da bude turisticka atrakcija. Ko je sve u ovoj zemlji ministar, to je strasno

Sava

pre 10 godina

Sa obzirom koliko i na koji nacin raste svest o svetskom znacaju Nikole Tesla, amerikanca srpskog porekla, bice na kraju najlogicnije da Urna bude vracena tamo gde je Tesla originalno bio prvo sahranjen, a to je New York, gde je slavni naucnik ziveo i radio vise od 50 godina.

Dragan Tešić

pre 10 godina

Ta Zajednica Muzeja ...se nije ni sastajala ni o ovome raspravljala niti odlučivala. Odakle pravo bivšem "ministru" da izjave daje u tom svojstvu?

Ana Panić

pre 10 godina

VAŽNO je objasniti namerno nejasno napisanu formulaciju da se "Urna Nikole Tesle premešta u Hram Svetog Save" ili da će "posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle biće premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik", kako je predviđeno Sporazumom koji je potpisan u Patrijaršiji SPC. Dakle, nikakva crkva niti hram, a ni porta Hrama Svetog Save, nisu mesta o kojima govore SPC, Vlada i Privremeni organ uprave Beograda. Reč je o prostoru ispred Hrama, javnom mestu, zelenoj površini izvan Hrama Svetog Save, u neposrednoj blizini ulaza u Narodnu biblioteku Srbije, bez nadzora, dostupno svima 24 sata bez nadzora i kao takvo moguća mesta skrnavljanja i vandalitacije, što je nedopustivo!

...

pre 10 godina

"Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević"
Ovi u sredini su na zalost takvi kakvi su, ali ko bre ista pita ove ostale, Srbija je po ustavu sekularna republika.

Dušan

pre 10 godina

Umesto krstova Tesla Coil http://1.bp.blogspot.com/-XrksuNqBzfo/UxDx_7qDfEI/AAAAAAAAFM4/eVs4_vklDes/s1600/tumblr_n1pqa48WYk1qbc06uo1_500.gif

Nina

pre 10 godina

Teslina urna i turistički potencijal ???!!! Nije čudno što te reči dolaze od strane g-dina Petkovića koji je, za svog ministarskog mandata, već hteo Narodni muzej da seli u zgradu Glavne pošte. Možda će sutra-preksutra da predloži da se u zgradu Teslinog muzeja useli (njegova) poslastičarnica. I to bi podiglo turistički potencijal Vračara. STRAŠNO !!!

vlada

pre 10 godina

Ajde neka njegovi posmrtni ostatci ostanu tu gde jesu dok NE ZAVRŠITE HRAM!!!
Da li iko od ljudi koji se zalažu za ovo zna kako izgleda UNUTRAŠNJOST HRAMA SVETOG SAVE????


Ali, ne! Ovo nema veze sa nikolom teslom, ovo je ona priča: "baci kosku da narod glodje, pa trpaj pare u džepove!"

The Clash

pre 10 godina

Voleo bi da mi neko definiše pojam"srpstvo".I ne samo to,takva pojava je i kod Hrvata,Crnogoraca,Bosnjaka itd,itd.Šta se podrazumeva pod:"hrvatstvo,crnogorstvo,bošnjaštvo"i sl.plemenske odrednice?Nekakve specijalne osobine koje drugi narodi nemaju.Stvarno bi voleo da mi neko definiše sve te pojmove.Nisam čuo da postoji nešto slično kod drugih naroda sem naroda u ex YU.Možda još postoji još kod nekih naroda,na primer Madjara.Ah,svi mi mali narcisoidni.Ostavimo Teslu neka počiva u miru,a mi ćemo se već nekako izboriti sa svojim"srpstvom".Ili nas neće biti u narednih 100 godina.

NT

pre 10 godina

Da li je neko razmišljao šta sa eksponatima muzeja. Gde će njih preseliti, pošto u postupku restitucije zgrada će se izgleda vratiti potomcima Đorđa Genčića? Da li veliki "Srbi" razmišljaju i tome?

Dijana Z.

pre 10 godina

Teslini ostaci u Hramu Sv. Save nisu nikakav dokaz srpstva vec jedno skrnavljenje svega sto je on za zivota radio . Otkud to da kremirane urne odjednom mogu da se nadju u pravoslavnoj crkvi kad ona ne podrzava kremiranje? Sta sad kao menjaju pravila samo da ispadne po njihovom? Ostavite vise zaostavstinu ovog genija na miru.

Radomir

pre 10 godina

Председник Заједнице музеја науке и технике Братислав Петковић, бивши министар културе,у неспособности да се бави суштинским стварима културе и музеологије, наставља да се бави периферним стварима.
Као министар културе ангажовао се за пресељење Народног музеја и музеја Николе Тесле, а не на решавању суштинских проблема тих установа и тако срозавао ниво министарства на ниво агенције за селидбе.
Ево сада на новој функцији за њега је најбитније где ће да почивају земни остаци Николе Тесле, уместо да се ангажовао, рецимо, на омогућавању стручој јавности за изучавање Теслине документације која се налази у музеју (преводи оригиналних докумената, истраживачки центар, проширење стручног кадра у музеју, ...).
Када му је крајем прошле године поднета иницијатива за формирање музеја Милутина Миланковића,са прецизним описом садржаја и израде динамичких експоната за приказивање Миланковићеве теорије климатских промена на Земљи, и целокупног научног опуса научника, материјал који му је био достављен није ни погледао и наравно иницијативу "глатко" одбио образложењем да је то више питање за министарство науке него за министарство културе.
Срамота !
Зато и не изненађује површност и периферност приступа решавању проблема на новој функцији, а на штету струке.

Radomir

pre 10 godina

Ево још једног стучњака коме је положај омогућио свезнање и право да мисли и да говори у име "свих". Директор Етнографског музеја Мирослав Тасић тврди да зна шта жели, а шта не жели Теслина породица - и тврди погрешно. Управо живи Теслин потомак из Америке не жели да се Теслини земни остаци премештају из музеја !
Али ето, он, патријарх, држава и престолонаследник мисле другачије и пошто су они "сви", а ми остали не постојимо (или треба да се подразумева да мислимо као они или боље речено да не треба ништа да мислимо јер они мисле за нас), треба да се ради како они "мисле".
И ето Тесле у Храму, поред њега Пупин (чије ћемо посмртне остатке да ексхумирамо из Америке и пренесемо у Храм, јер су нам ту више потребни него у Америци !), а "било би места" и за Милутина Миланковића (и његове посмртне остатке ћемо да ексхумирамо из породичне гробнице Миланковића у Даљу, где је по сопственој жељи сахрањен !). Ето, нашло би се место и за "малог" Милутина, громаде науке светског ранга, да би били задовољни наши "сви".
Та флоскула "Теслини посмртни остаци као музејски експонат", преузета од
Братислава Петковића, не служе на част ни Петковићу ни Тасићу и само показује колико нису дорасли положајима на којима се налазе.
Дотичну господу не би требало поставити ни на места портира (част портирима) а камо ли на места председника и директора институција и установа у којима се налазе.
Та бахатост положаја је више од срамоте за Србију.

Lune

pre 7 godina

Hm,hmmm...nije li i Jovan Ducic, Petar II Karadjordjevic, nasino preoteti i sahranjeni, protiv volje i zavestanja od ovih "pravoslavnih dahija"..?