Aktuelno

Nedelja, 02.03.2014.

13:48

Ko će večeras osvojiti Oskara?

Izvor: B92

Ko æe veèeras osvojiti Oskara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Grn

pre 10 godina

@americki drzavljanin: You lucky b***ard. Jel moze neko i mene tako da šutne!??????? Necu da gledam mrtav ladan ni mrtav ladan. 12 years a slave ce ubiti veceras, ali uz duzno postovanje prelepim glumicama koje su veceras nominovane... Fine wine just became perfect.... Strip ce uzeti oskara, jednostavno mora!!!

vanja

pre 10 godina

Mene je Leo toliko umorio, izmrcvario, jedva sam izdrzala da pogledam Wolfa do kraja, da cu istinski plakati ako on dobije oskara za ulogu. Ma mislim i da ću šaku preko lica da stavljam cim ga vidim u kadru. Za sada me mirnom drži licna ubedjenost da će Mekonahi uzeti nagradu. Zasluzuje! Oskari za film i reziju ce, pretpostavljam, otići na dve različite strane - 12 Godina za film, a Gravitacija za reziju. Zenska uloga - Kejt, a oskara za zensku sporednu zasluzuje Dzenifer Lorens. Ona (Her) me sveukupno nije preoduševio, valjda zato sto sam mladja i pripadam toj Milenijum generaciji pa meni onakva priča uopste nije WOW, meni je onakav zivot privatno blizak. U osnovi ne znam za koga je pravljen film Her, verovatno za starije Bejbi Bum generacije - da se eto priviknu na neku vrstu samoce ili da se oduseve tehnologijom. Meni to normalno. Druga stvar koja me malo nervira - taj film kaze da je zena softver, mašinica koja eto pravi drustvo usamljenom muškarcu. Zao mi je sto Sorentino i Velika lepota nisu nominovani za jace kategorije. Film je fenomenalan i sam naslov mu kaze - Velika lepota. Filomena je super i dobice oskara za adaptirani scenario. Kapetan Filips je rodjeni brat od uzasa!

Magi

pre 10 godina

American Hustle-Dobar film, zanimljiv i interesantan preokret na kraju. Nije za oskara, ali Jennifer Lawrence definitivno zaslužuje oskara za žensku sporednu ulogu.
The Wolf of Wall Street-Leonardo je odličan, film je brz i dinamičan, ni ne primetite da traje oko 3h, ali nije za najbolji film
12 Years a Slave-Dobro, ali tema je već viđena, ništa novo
Gravity-Dobro je urađen tehnički deo, ali sam film je precenjen
Captain Philips-Uzbudljivo i napeto, ali ne dovoljno za oskara
Philomena-Odlična priča koja dodirne srce.
Nebraska-Sjajan film. Obična tema iz svakodnevnog života obrađena na divan način
Dallas Buyers Club-Film možda nije za oskara, ali je gluma fantastična. Matthew Mcconaughey zaslužuje oskara za glavnu mušku ulogu , a biću veoma iznenađena ako Jared Leto ne dobije za mušku sporednu.
Her-Moj lični favorit. Najoriginalniji, muzika i scenario su odlični... Jaaako lep film, ostavlja utisak.
Dodala bih:August Osage County-Kao i uvek, fantastična Meryl Streep. Blue Jasmine-Cate Blanchett bi trebalo da dobije oskara za glavnu žensku ulogu.

Ovo je moj lični utisak, ali mislim da će za najbolji film dobiti 12 Years of Slave.

mare

pre 10 godina

(Prile, 2. mart 2014 20:54)

Veliki režiseri su nekako najviše oštećeni. Ne samo Hitchcock, nego i Ingmar Bergman, Altman, Lynch, Welles, Lumet, Leone, Fellini, Kurosawa, naravno Chaplin itd.

ondaK kad buDnem skociJo na pruGi

pre 10 godina

Problem kod oskara je sto nagradu najcesce pokupe filmovi koji dobro zarade u bioskopima ili pak koji imaju dobar lobi od strane producenata.Ipak,bode oci da glumci poput Kirka Daglasa ili Pitera O Tula nisu dobili nagradu.A tek Morikone,komponovao milion fantasticnih kompozicija a dobio samo pocasnog...Takodje,Leo di Caprio(sta god ko mislio o njemu)jos nema oskara,a ima ga Sandra Bulok.

Shamu

pre 10 godina

Pobogu pa jel neko od vas pogledao "Dallas Buyers club"????
Ako Matthew McConaughey ne dobije Oskara, bice velika bruka .... ne bih se iznenadio da i film i glavna muska uloga odu na DBC.

sumski vuk

pre 10 godina

dallas buyers club i wolf po meni su best of- naravno da nece dobiti jer kritikuju farmakomafiju a ovaj drugi ale sa wall streeta 11.
glumac - leo ili metju svejedno je
glumica- kate
sporedni- jared
leto (jonah hill) i lupita
ova dva filma valjaju eventualno her ostalo je smece

irony

pre 10 godina

filmovi imaju toliko losu tematiku da je to strasno. eventualno 12 godina ropstva. american hustle los,los, bale je x puta imao bolje uloge, gravitacija, nikakve dublje emocije ne budi, wolf isto tako. prelose u svakom slucaju, nadam se da kejt i leonardo osvajaju oskara.

Americki drzavljanin

pre 10 godina

- Amerika je horor, i americki filmovi su djubre - rece Cermoh. Horor i djubre koje ja obozavam. Mozda nisam dovoljno soficiran i produhovljen za zivot u Srbiji, bio nekad, ne vise. Hvala joj sto me je oterala.

Prile

pre 10 godina

Moram priznati da je Oskar najveca filmska nagrada na planeti, ali je meni degutantno ozbiljno gledati na filmsku akademiju koja tu nagradu nije urucila Alfred Hitchcock-u ili Peter O'Toole-u, vec su dobili pocasne oskare kao iskupljenje.

Alfred Hitchcock nominovan 5 puta (Psycho!), Peter O'Toole 7 puta (Lorens od Arabije!!), ajde da su nominovani jednom pa ukusi se razlikuju, bla bla, ali sveukupno 12 puta bez oskara za ovakve filmske gromade - nedopustivo.

Modesty

pre 10 godina

Nadam se da ce za najbolji film Oskara odneti "12 godina ropstva"!!! Fenomenalan film, a Leonardo je zaista konacno zalsuzio tu zlatnu statuu! :)

jocko

pre 10 godina

Matju i Meril Strip !!! MENI LIČNO August osange countu kakva filmčina
kao i Broken circle breakdown !!!! inače odlična ponuda ove godine Nebraska
takođe kao i Bruce Dern.Skorcese kao i uvek odličan film je ok i čini mi se da će nažalost De caprio ipak dobiti oscara,sve mi na to miriše.Nije da imam
nešto protiv Lea ali daj da Skorcese snimi Sinatru pa neka mu daju tada.
Franky blue eyes jedva čekam film.

my way

pre 10 godina

@my way
Druze, predlozio bih ti da se uzdrzis od komentarisanja u ovakvim temama. U prici vezanoj za Oskara navoditi filmove kao sto su Velika iluzija, Trans i About Time je, najblaze receno, smesno.
(Sima, 2. mart 2014 17:32)

Mozda, ali je jos smesnije da je favorit American hustle. To je moja poenta. Ili mozda, ako se izuzmu nesto jaca imena, taj film ima nesto vezano za pricu, scenarijo, reziju, glumu, efekte... bilo sta sto ga kvalitativno izdvaja od njih? Po svemu gori film od svih navedenih, to je moje misljenje.

Mrmac

pre 10 godina

Prateći američku filmsku industriju već duži niz godina može se primetiti da se filmovi snimaju po određenim receptima od kojih se lako ne odustaje.Ove godine su,da tako kažem,u modi istinite priče,tako da su svi ili velika većina nominovanih snimljeni po tom receptu.Izdvaja se npr. Gravity koji je sasvim različit u običnoj ili 3D projekciji.Nadam se da nagrada Oskar nije predviđena za najbolji 3D film jer on to prošle godine stvarno i jeste.E sad koja istinita priča je najbolje ispričana zavisi od ukusa,a o njemu se puno ne raspravlja.Opet po meni je najupečatljiviji Dallas buyers club(možda i nisam dobro napisao),d

nya

pre 10 godina

Uz Gravity sam dosta uzivao (prvi film koji prosto zahteva da se gleda u bioskopu u 3D-u) ali je strasno precenjen. Lik Sandre bulok uopste nije bio toliko izgradjen, forsiran simbolizam i implikacije (reference) religiskog tipa su mi malo smetale. Ako svo vreme trajanja filma ja samo razmisljam o onom tracong shoot-u na pocetku i referencama na Odiseju u svemiru i Osmi putnik... Nisi na dobrom putu.

Her je film koji zasluzuje mnogo vise reci hvale nego sto ih ima. Koliko Gravity forsira te stvari toliko su socijalni komentari i simbolizam prisutni samo u pozadini, ne strce i film ne pokusava da bude dubok nego prosto jeste. Nije kao gomila filmova tog tipa gde su apsolutno svi opsednuti tehnologijom, i apsolutno svi su slepi kod ociju. Stvari koje bi drugi objasnili ovde su odlicno samo ubacene u normalne dialoge i nije forsirano. Odlican film.

12 years a slave je jako dobar film ali kroz citav film ima konstantan ton, ako je gledalac sintisajzer taj film je svirao samo jedan akord. Ne bi se bunio da taj film dobije Oskara.

American Hustle je film koji se drzi one da ako samo sastavis dva lika i pustis ih da pricaju dovoljno dugo, odvesce te na mesta koja kao pisac nisi ni zamislio. Film koji nema bog zna kakav zaplet ali je film prosto uzivanje za gledanje Bale i Adams su bili odlicni u ulogama.

To je neko moje misljenje o nominovanim filmovima, necu ni da ulazim u to jer je to prica za sebe. Ma da kao sto sam clanak kaze, manje vise se zna ko ima sanse. To sto su prosirili sa 5 na 10 nominovanih je tu cisto da bi veliki blockbuster-i bili tu (TDK i Inception i oba su zasluzivala Oskara jednako kao i svi 'artzy' filmovi). Verovatno ce American Hustle pokupiti neke od oskara za glumce, Gravity reziju a 12 years a slave najbolji film godine. Iako su za izgled Gravity-a ovorniji direktor fotografije i timovi za prakticne i vizualne efekte... Zato bi pre reziju dao David O'ruslle-u.

Dante

pre 10 godina

Svi filmovi su generalno dobri i imaju kvalitet u poredjenju sa domacim filmovima iz ove godine. "The Wolf of Wall Street" je po meni kandidat za apsolutnog pobednika, sjajan film...pogledajte ga ako niste.

Cermox

pre 10 godina

Sa umetnicke tacke gledista, Americki film ne postoji. To je jedno djubre od industrije, koja propagira interes ove kulturno osiromasene zemlje. Budalastine i nista vise. Titanici, Prstenovi, itd. Sve sto vredi tamo nije americko. Od glumaca do reditelja. Sama cinjenica da jedan Moricone ima oskara za zivotno delo i to posle 50 godina, a ona Selin Dion ili kako se krestalica zove, dobije oskara za onu pesmu koja je na nivou prvog glasa Srbije. Amerika je horror.

Brale

pre 10 godina

Za najboljeg glumca u glavnoj ulozi Di Kaprio, sporednoj Fasbender. Za najbolju glumicu u glavnoj uzoli Ejmi Adams. Za najbolji film 12 Godina Ropstva. To je onako po mom misljenju :)

Sima

pre 10 godina

@my way
Druze, predlozio bih ti da se uzdrzis od komentarisanja u ovakvim temama. U prici vezanoj za Oskara navoditi filmove kao sto su Velika iluzija, Trans i About Time je, najblaze receno, smesno.

Mrtvac

pre 10 godina

Pazi argument da je gravitacija los film je ta sto ima samo 2 glumca. film je fantastican i drzi paznju i samo sa jednim glumcem. idite gledajte zikinu dinastiju, za bolje niste...

Dusan

pre 10 godina

Lazni seik iz ovog filma sa slike "American Hustle" i ovi prevaranti me neodoljivo podsecaju na Vucica i seika koga zovu iz Emirata da kao nesto ulaze u nasu zemlju.

Aleksa

pre 10 godina

Nažalost, Gravity. Pretenciozni filmofili će kuditi one koji gledaju kursadžije i slati ih na dočitavanje kako bi prepoznali osnovne alegorije od kojih je satkano ovo "remek-delo", Odiseja posle odiseje, Kjubrik posle Kjubrika. Samo napred, za mene su oskari odavno passe.

neni

pre 10 godina

Dzenifer Lorens za SZU
Meril Strip za GZU
Leonardo di Kaprio za GMU
Bredli Kuper za SMU
12 godina ropstva za NF
Stiv Mekvin za R
Velika lepota za najbolji strani film
Dragan Bjelogrlic za Montevideo

Lana

pre 10 godina

12 years a slave najbolji film

Leonardo DiCaprio najbolji glumac - po formuli nismo mu dali kad smo trebali sad cemo mu dati za ovo *****

Jared Leto - najbolja sporedna
Cate Blanchett - najbolja glumica
Lupita Nyong'o - najbolja sporedna

Alfonso Cuarón - najbolji reziser
Spike Jonze - najbolji scenario
John Ridley - najbolje adaptirani scenario
Frozen - najboji animiran film
The Great Beauty - najbolji strani film ( kad vec nema blue is the warmest color)
Gravity - najbolja kinematografija
...

my way

pre 10 godina

American hustle je toliko izvikan film da je to strasno! Ja zaista ne mogu da verujem da je to jedan od favorita za oskara. Sigurno jedna od, ako ne i najgora uloga Kristijana Bejla u karijeri, smorio covek. Velika iluzija, Trans, pa i Vuk sa Vol strita su za klasu bolji filmovi sa slicnom tematikom. About time je isto odlicna stvar...

Dusan

pre 10 godina

Lazni seik iz ovog filma sa slike "American Hustle" i ovi prevaranti me neodoljivo podsecaju na Vucica i seika koga zovu iz Emirata da kao nesto ulaze u nasu zemlju.

my way

pre 10 godina

American hustle je toliko izvikan film da je to strasno! Ja zaista ne mogu da verujem da je to jedan od favorita za oskara. Sigurno jedna od, ako ne i najgora uloga Kristijana Bejla u karijeri, smorio covek. Velika iluzija, Trans, pa i Vuk sa Vol strita su za klasu bolji filmovi sa slicnom tematikom. About time je isto odlicna stvar...

Lana

pre 10 godina

12 years a slave najbolji film

Leonardo DiCaprio najbolji glumac - po formuli nismo mu dali kad smo trebali sad cemo mu dati za ovo *****

Jared Leto - najbolja sporedna
Cate Blanchett - najbolja glumica
Lupita Nyong'o - najbolja sporedna

Alfonso Cuarón - najbolji reziser
Spike Jonze - najbolji scenario
John Ridley - najbolje adaptirani scenario
Frozen - najboji animiran film
The Great Beauty - najbolji strani film ( kad vec nema blue is the warmest color)
Gravity - najbolja kinematografija
...

Prile

pre 10 godina

Moram priznati da je Oskar najveca filmska nagrada na planeti, ali je meni degutantno ozbiljno gledati na filmsku akademiju koja tu nagradu nije urucila Alfred Hitchcock-u ili Peter O'Toole-u, vec su dobili pocasne oskare kao iskupljenje.

Alfred Hitchcock nominovan 5 puta (Psycho!), Peter O'Toole 7 puta (Lorens od Arabije!!), ajde da su nominovani jednom pa ukusi se razlikuju, bla bla, ali sveukupno 12 puta bez oskara za ovakve filmske gromade - nedopustivo.

Aleksa

pre 10 godina

Nažalost, Gravity. Pretenciozni filmofili će kuditi one koji gledaju kursadžije i slati ih na dočitavanje kako bi prepoznali osnovne alegorije od kojih je satkano ovo "remek-delo", Odiseja posle odiseje, Kjubrik posle Kjubrika. Samo napred, za mene su oskari odavno passe.

ondaK kad buDnem skociJo na pruGi

pre 10 godina

Problem kod oskara je sto nagradu najcesce pokupe filmovi koji dobro zarade u bioskopima ili pak koji imaju dobar lobi od strane producenata.Ipak,bode oci da glumci poput Kirka Daglasa ili Pitera O Tula nisu dobili nagradu.A tek Morikone,komponovao milion fantasticnih kompozicija a dobio samo pocasnog...Takodje,Leo di Caprio(sta god ko mislio o njemu)jos nema oskara,a ima ga Sandra Bulok.

Shamu

pre 10 godina

Pobogu pa jel neko od vas pogledao "Dallas Buyers club"????
Ako Matthew McConaughey ne dobije Oskara, bice velika bruka .... ne bih se iznenadio da i film i glavna muska uloga odu na DBC.

nya

pre 10 godina

Uz Gravity sam dosta uzivao (prvi film koji prosto zahteva da se gleda u bioskopu u 3D-u) ali je strasno precenjen. Lik Sandre bulok uopste nije bio toliko izgradjen, forsiran simbolizam i implikacije (reference) religiskog tipa su mi malo smetale. Ako svo vreme trajanja filma ja samo razmisljam o onom tracong shoot-u na pocetku i referencama na Odiseju u svemiru i Osmi putnik... Nisi na dobrom putu.

Her je film koji zasluzuje mnogo vise reci hvale nego sto ih ima. Koliko Gravity forsira te stvari toliko su socijalni komentari i simbolizam prisutni samo u pozadini, ne strce i film ne pokusava da bude dubok nego prosto jeste. Nije kao gomila filmova tog tipa gde su apsolutno svi opsednuti tehnologijom, i apsolutno svi su slepi kod ociju. Stvari koje bi drugi objasnili ovde su odlicno samo ubacene u normalne dialoge i nije forsirano. Odlican film.

12 years a slave je jako dobar film ali kroz citav film ima konstantan ton, ako je gledalac sintisajzer taj film je svirao samo jedan akord. Ne bi se bunio da taj film dobije Oskara.

American Hustle je film koji se drzi one da ako samo sastavis dva lika i pustis ih da pricaju dovoljno dugo, odvesce te na mesta koja kao pisac nisi ni zamislio. Film koji nema bog zna kakav zaplet ali je film prosto uzivanje za gledanje Bale i Adams su bili odlicni u ulogama.

To je neko moje misljenje o nominovanim filmovima, necu ni da ulazim u to jer je to prica za sebe. Ma da kao sto sam clanak kaze, manje vise se zna ko ima sanse. To sto su prosirili sa 5 na 10 nominovanih je tu cisto da bi veliki blockbuster-i bili tu (TDK i Inception i oba su zasluzivala Oskara jednako kao i svi 'artzy' filmovi). Verovatno ce American Hustle pokupiti neke od oskara za glumce, Gravity reziju a 12 years a slave najbolji film godine. Iako su za izgled Gravity-a ovorniji direktor fotografije i timovi za prakticne i vizualne efekte... Zato bi pre reziju dao David O'ruslle-u.

Mrtvac

pre 10 godina

Pazi argument da je gravitacija los film je ta sto ima samo 2 glumca. film je fantastican i drzi paznju i samo sa jednim glumcem. idite gledajte zikinu dinastiju, za bolje niste...

Americki drzavljanin

pre 10 godina

- Amerika je horor, i americki filmovi su djubre - rece Cermoh. Horor i djubre koje ja obozavam. Mozda nisam dovoljno soficiran i produhovljen za zivot u Srbiji, bio nekad, ne vise. Hvala joj sto me je oterala.

Mrmac

pre 10 godina

Prateći američku filmsku industriju već duži niz godina može se primetiti da se filmovi snimaju po određenim receptima od kojih se lako ne odustaje.Ove godine su,da tako kažem,u modi istinite priče,tako da su svi ili velika većina nominovanih snimljeni po tom receptu.Izdvaja se npr. Gravity koji je sasvim različit u običnoj ili 3D projekciji.Nadam se da nagrada Oskar nije predviđena za najbolji 3D film jer on to prošle godine stvarno i jeste.E sad koja istinita priča je najbolje ispričana zavisi od ukusa,a o njemu se puno ne raspravlja.Opet po meni je najupečatljiviji Dallas buyers club(možda i nisam dobro napisao),d

Sima

pre 10 godina

@my way
Druze, predlozio bih ti da se uzdrzis od komentarisanja u ovakvim temama. U prici vezanoj za Oskara navoditi filmove kao sto su Velika iluzija, Trans i About Time je, najblaze receno, smesno.

Brale

pre 10 godina

Za najboljeg glumca u glavnoj ulozi Di Kaprio, sporednoj Fasbender. Za najbolju glumicu u glavnoj uzoli Ejmi Adams. Za najbolji film 12 Godina Ropstva. To je onako po mom misljenju :)

sumski vuk

pre 10 godina

dallas buyers club i wolf po meni su best of- naravno da nece dobiti jer kritikuju farmakomafiju a ovaj drugi ale sa wall streeta 11.
glumac - leo ili metju svejedno je
glumica- kate
sporedni- jared
leto (jonah hill) i lupita
ova dva filma valjaju eventualno her ostalo je smece

Dante

pre 10 godina

Svi filmovi su generalno dobri i imaju kvalitet u poredjenju sa domacim filmovima iz ove godine. "The Wolf of Wall Street" je po meni kandidat za apsolutnog pobednika, sjajan film...pogledajte ga ako niste.

Cermox

pre 10 godina

Sa umetnicke tacke gledista, Americki film ne postoji. To je jedno djubre od industrije, koja propagira interes ove kulturno osiromasene zemlje. Budalastine i nista vise. Titanici, Prstenovi, itd. Sve sto vredi tamo nije americko. Od glumaca do reditelja. Sama cinjenica da jedan Moricone ima oskara za zivotno delo i to posle 50 godina, a ona Selin Dion ili kako se krestalica zove, dobije oskara za onu pesmu koja je na nivou prvog glasa Srbije. Amerika je horror.

neni

pre 10 godina

Dzenifer Lorens za SZU
Meril Strip za GZU
Leonardo di Kaprio za GMU
Bredli Kuper za SMU
12 godina ropstva za NF
Stiv Mekvin za R
Velika lepota za najbolji strani film
Dragan Bjelogrlic za Montevideo

Modesty

pre 10 godina

Nadam se da ce za najbolji film Oskara odneti "12 godina ropstva"!!! Fenomenalan film, a Leonardo je zaista konacno zalsuzio tu zlatnu statuu! :)

jocko

pre 10 godina

Matju i Meril Strip !!! MENI LIČNO August osange countu kakva filmčina
kao i Broken circle breakdown !!!! inače odlična ponuda ove godine Nebraska
takođe kao i Bruce Dern.Skorcese kao i uvek odličan film je ok i čini mi se da će nažalost De caprio ipak dobiti oscara,sve mi na to miriše.Nije da imam
nešto protiv Lea ali daj da Skorcese snimi Sinatru pa neka mu daju tada.
Franky blue eyes jedva čekam film.

my way

pre 10 godina

@my way
Druze, predlozio bih ti da se uzdrzis od komentarisanja u ovakvim temama. U prici vezanoj za Oskara navoditi filmove kao sto su Velika iluzija, Trans i About Time je, najblaze receno, smesno.
(Sima, 2. mart 2014 17:32)

Mozda, ali je jos smesnije da je favorit American hustle. To je moja poenta. Ili mozda, ako se izuzmu nesto jaca imena, taj film ima nesto vezano za pricu, scenarijo, reziju, glumu, efekte... bilo sta sto ga kvalitativno izdvaja od njih? Po svemu gori film od svih navedenih, to je moje misljenje.

irony

pre 10 godina

filmovi imaju toliko losu tematiku da je to strasno. eventualno 12 godina ropstva. american hustle los,los, bale je x puta imao bolje uloge, gravitacija, nikakve dublje emocije ne budi, wolf isto tako. prelose u svakom slucaju, nadam se da kejt i leonardo osvajaju oskara.

Magi

pre 10 godina

American Hustle-Dobar film, zanimljiv i interesantan preokret na kraju. Nije za oskara, ali Jennifer Lawrence definitivno zaslužuje oskara za žensku sporednu ulogu.
The Wolf of Wall Street-Leonardo je odličan, film je brz i dinamičan, ni ne primetite da traje oko 3h, ali nije za najbolji film
12 Years a Slave-Dobro, ali tema je već viđena, ništa novo
Gravity-Dobro je urađen tehnički deo, ali sam film je precenjen
Captain Philips-Uzbudljivo i napeto, ali ne dovoljno za oskara
Philomena-Odlična priča koja dodirne srce.
Nebraska-Sjajan film. Obična tema iz svakodnevnog života obrađena na divan način
Dallas Buyers Club-Film možda nije za oskara, ali je gluma fantastična. Matthew Mcconaughey zaslužuje oskara za glavnu mušku ulogu , a biću veoma iznenađena ako Jared Leto ne dobije za mušku sporednu.
Her-Moj lični favorit. Najoriginalniji, muzika i scenario su odlični... Jaaako lep film, ostavlja utisak.
Dodala bih:August Osage County-Kao i uvek, fantastična Meryl Streep. Blue Jasmine-Cate Blanchett bi trebalo da dobije oskara za glavnu žensku ulogu.

Ovo je moj lični utisak, ali mislim da će za najbolji film dobiti 12 Years of Slave.

vanja

pre 10 godina

Mene je Leo toliko umorio, izmrcvario, jedva sam izdrzala da pogledam Wolfa do kraja, da cu istinski plakati ako on dobije oskara za ulogu. Ma mislim i da ću šaku preko lica da stavljam cim ga vidim u kadru. Za sada me mirnom drži licna ubedjenost da će Mekonahi uzeti nagradu. Zasluzuje! Oskari za film i reziju ce, pretpostavljam, otići na dve različite strane - 12 Godina za film, a Gravitacija za reziju. Zenska uloga - Kejt, a oskara za zensku sporednu zasluzuje Dzenifer Lorens. Ona (Her) me sveukupno nije preoduševio, valjda zato sto sam mladja i pripadam toj Milenijum generaciji pa meni onakva priča uopste nije WOW, meni je onakav zivot privatno blizak. U osnovi ne znam za koga je pravljen film Her, verovatno za starije Bejbi Bum generacije - da se eto priviknu na neku vrstu samoce ili da se oduseve tehnologijom. Meni to normalno. Druga stvar koja me malo nervira - taj film kaze da je zena softver, mašinica koja eto pravi drustvo usamljenom muškarcu. Zao mi je sto Sorentino i Velika lepota nisu nominovani za jace kategorije. Film je fenomenalan i sam naslov mu kaze - Velika lepota. Filomena je super i dobice oskara za adaptirani scenario. Kapetan Filips je rodjeni brat od uzasa!

mare

pre 10 godina

(Prile, 2. mart 2014 20:54)

Veliki režiseri su nekako najviše oštećeni. Ne samo Hitchcock, nego i Ingmar Bergman, Altman, Lynch, Welles, Lumet, Leone, Fellini, Kurosawa, naravno Chaplin itd.

Grn

pre 10 godina

@americki drzavljanin: You lucky b***ard. Jel moze neko i mene tako da šutne!??????? Necu da gledam mrtav ladan ni mrtav ladan. 12 years a slave ce ubiti veceras, ali uz duzno postovanje prelepim glumicama koje su veceras nominovane... Fine wine just became perfect.... Strip ce uzeti oskara, jednostavno mora!!!

Cermox

pre 10 godina

Sa umetnicke tacke gledista, Americki film ne postoji. To je jedno djubre od industrije, koja propagira interes ove kulturno osiromasene zemlje. Budalastine i nista vise. Titanici, Prstenovi, itd. Sve sto vredi tamo nije americko. Od glumaca do reditelja. Sama cinjenica da jedan Moricone ima oskara za zivotno delo i to posle 50 godina, a ona Selin Dion ili kako se krestalica zove, dobije oskara za onu pesmu koja je na nivou prvog glasa Srbije. Amerika je horror.

neni

pre 10 godina

Dzenifer Lorens za SZU
Meril Strip za GZU
Leonardo di Kaprio za GMU
Bredli Kuper za SMU
12 godina ropstva za NF
Stiv Mekvin za R
Velika lepota za najbolji strani film
Dragan Bjelogrlic za Montevideo

Mrtvac

pre 10 godina

Pazi argument da je gravitacija los film je ta sto ima samo 2 glumca. film je fantastican i drzi paznju i samo sa jednim glumcem. idite gledajte zikinu dinastiju, za bolje niste...

my way

pre 10 godina

American hustle je toliko izvikan film da je to strasno! Ja zaista ne mogu da verujem da je to jedan od favorita za oskara. Sigurno jedna od, ako ne i najgora uloga Kristijana Bejla u karijeri, smorio covek. Velika iluzija, Trans, pa i Vuk sa Vol strita su za klasu bolji filmovi sa slicnom tematikom. About time je isto odlicna stvar...

Aleksa

pre 10 godina

Nažalost, Gravity. Pretenciozni filmofili će kuditi one koji gledaju kursadžije i slati ih na dočitavanje kako bi prepoznali osnovne alegorije od kojih je satkano ovo "remek-delo", Odiseja posle odiseje, Kjubrik posle Kjubrika. Samo napred, za mene su oskari odavno passe.

irony

pre 10 godina

filmovi imaju toliko losu tematiku da je to strasno. eventualno 12 godina ropstva. american hustle los,los, bale je x puta imao bolje uloge, gravitacija, nikakve dublje emocije ne budi, wolf isto tako. prelose u svakom slucaju, nadam se da kejt i leonardo osvajaju oskara.

Dante

pre 10 godina

Svi filmovi su generalno dobri i imaju kvalitet u poredjenju sa domacim filmovima iz ove godine. "The Wolf of Wall Street" je po meni kandidat za apsolutnog pobednika, sjajan film...pogledajte ga ako niste.

Lana

pre 10 godina

12 years a slave najbolji film

Leonardo DiCaprio najbolji glumac - po formuli nismo mu dali kad smo trebali sad cemo mu dati za ovo *****

Jared Leto - najbolja sporedna
Cate Blanchett - najbolja glumica
Lupita Nyong'o - najbolja sporedna

Alfonso Cuarón - najbolji reziser
Spike Jonze - najbolji scenario
John Ridley - najbolje adaptirani scenario
Frozen - najboji animiran film
The Great Beauty - najbolji strani film ( kad vec nema blue is the warmest color)
Gravity - najbolja kinematografija
...

my way

pre 10 godina

@my way
Druze, predlozio bih ti da se uzdrzis od komentarisanja u ovakvim temama. U prici vezanoj za Oskara navoditi filmove kao sto su Velika iluzija, Trans i About Time je, najblaze receno, smesno.
(Sima, 2. mart 2014 17:32)

Mozda, ali je jos smesnije da je favorit American hustle. To je moja poenta. Ili mozda, ako se izuzmu nesto jaca imena, taj film ima nesto vezano za pricu, scenarijo, reziju, glumu, efekte... bilo sta sto ga kvalitativno izdvaja od njih? Po svemu gori film od svih navedenih, to je moje misljenje.

Americki drzavljanin

pre 10 godina

- Amerika je horor, i americki filmovi su djubre - rece Cermoh. Horor i djubre koje ja obozavam. Mozda nisam dovoljno soficiran i produhovljen za zivot u Srbiji, bio nekad, ne vise. Hvala joj sto me je oterala.

sumski vuk

pre 10 godina

dallas buyers club i wolf po meni su best of- naravno da nece dobiti jer kritikuju farmakomafiju a ovaj drugi ale sa wall streeta 11.
glumac - leo ili metju svejedno je
glumica- kate
sporedni- jared
leto (jonah hill) i lupita
ova dva filma valjaju eventualno her ostalo je smece

Brale

pre 10 godina

Za najboljeg glumca u glavnoj ulozi Di Kaprio, sporednoj Fasbender. Za najbolju glumicu u glavnoj uzoli Ejmi Adams. Za najbolji film 12 Godina Ropstva. To je onako po mom misljenju :)

nya

pre 10 godina

Uz Gravity sam dosta uzivao (prvi film koji prosto zahteva da se gleda u bioskopu u 3D-u) ali je strasno precenjen. Lik Sandre bulok uopste nije bio toliko izgradjen, forsiran simbolizam i implikacije (reference) religiskog tipa su mi malo smetale. Ako svo vreme trajanja filma ja samo razmisljam o onom tracong shoot-u na pocetku i referencama na Odiseju u svemiru i Osmi putnik... Nisi na dobrom putu.

Her je film koji zasluzuje mnogo vise reci hvale nego sto ih ima. Koliko Gravity forsira te stvari toliko su socijalni komentari i simbolizam prisutni samo u pozadini, ne strce i film ne pokusava da bude dubok nego prosto jeste. Nije kao gomila filmova tog tipa gde su apsolutno svi opsednuti tehnologijom, i apsolutno svi su slepi kod ociju. Stvari koje bi drugi objasnili ovde su odlicno samo ubacene u normalne dialoge i nije forsirano. Odlican film.

12 years a slave je jako dobar film ali kroz citav film ima konstantan ton, ako je gledalac sintisajzer taj film je svirao samo jedan akord. Ne bi se bunio da taj film dobije Oskara.

American Hustle je film koji se drzi one da ako samo sastavis dva lika i pustis ih da pricaju dovoljno dugo, odvesce te na mesta koja kao pisac nisi ni zamislio. Film koji nema bog zna kakav zaplet ali je film prosto uzivanje za gledanje Bale i Adams su bili odlicni u ulogama.

To je neko moje misljenje o nominovanim filmovima, necu ni da ulazim u to jer je to prica za sebe. Ma da kao sto sam clanak kaze, manje vise se zna ko ima sanse. To sto su prosirili sa 5 na 10 nominovanih je tu cisto da bi veliki blockbuster-i bili tu (TDK i Inception i oba su zasluzivala Oskara jednako kao i svi 'artzy' filmovi). Verovatno ce American Hustle pokupiti neke od oskara za glumce, Gravity reziju a 12 years a slave najbolji film godine. Iako su za izgled Gravity-a ovorniji direktor fotografije i timovi za prakticne i vizualne efekte... Zato bi pre reziju dao David O'ruslle-u.

ondaK kad buDnem skociJo na pruGi

pre 10 godina

Problem kod oskara je sto nagradu najcesce pokupe filmovi koji dobro zarade u bioskopima ili pak koji imaju dobar lobi od strane producenata.Ipak,bode oci da glumci poput Kirka Daglasa ili Pitera O Tula nisu dobili nagradu.A tek Morikone,komponovao milion fantasticnih kompozicija a dobio samo pocasnog...Takodje,Leo di Caprio(sta god ko mislio o njemu)jos nema oskara,a ima ga Sandra Bulok.

Modesty

pre 10 godina

Nadam se da ce za najbolji film Oskara odneti "12 godina ropstva"!!! Fenomenalan film, a Leonardo je zaista konacno zalsuzio tu zlatnu statuu! :)

Shamu

pre 10 godina

Pobogu pa jel neko od vas pogledao "Dallas Buyers club"????
Ako Matthew McConaughey ne dobije Oskara, bice velika bruka .... ne bih se iznenadio da i film i glavna muska uloga odu na DBC.

Prile

pre 10 godina

Moram priznati da je Oskar najveca filmska nagrada na planeti, ali je meni degutantno ozbiljno gledati na filmsku akademiju koja tu nagradu nije urucila Alfred Hitchcock-u ili Peter O'Toole-u, vec su dobili pocasne oskare kao iskupljenje.

Alfred Hitchcock nominovan 5 puta (Psycho!), Peter O'Toole 7 puta (Lorens od Arabije!!), ajde da su nominovani jednom pa ukusi se razlikuju, bla bla, ali sveukupno 12 puta bez oskara za ovakve filmske gromade - nedopustivo.

Dusan

pre 10 godina

Lazni seik iz ovog filma sa slike "American Hustle" i ovi prevaranti me neodoljivo podsecaju na Vucica i seika koga zovu iz Emirata da kao nesto ulaze u nasu zemlju.

Sima

pre 10 godina

@my way
Druze, predlozio bih ti da se uzdrzis od komentarisanja u ovakvim temama. U prici vezanoj za Oskara navoditi filmove kao sto su Velika iluzija, Trans i About Time je, najblaze receno, smesno.

Mrmac

pre 10 godina

Prateći američku filmsku industriju već duži niz godina može se primetiti da se filmovi snimaju po određenim receptima od kojih se lako ne odustaje.Ove godine su,da tako kažem,u modi istinite priče,tako da su svi ili velika većina nominovanih snimljeni po tom receptu.Izdvaja se npr. Gravity koji je sasvim različit u običnoj ili 3D projekciji.Nadam se da nagrada Oskar nije predviđena za najbolji 3D film jer on to prošle godine stvarno i jeste.E sad koja istinita priča je najbolje ispričana zavisi od ukusa,a o njemu se puno ne raspravlja.Opet po meni je najupečatljiviji Dallas buyers club(možda i nisam dobro napisao),d

jocko

pre 10 godina

Matju i Meril Strip !!! MENI LIČNO August osange countu kakva filmčina
kao i Broken circle breakdown !!!! inače odlična ponuda ove godine Nebraska
takođe kao i Bruce Dern.Skorcese kao i uvek odličan film je ok i čini mi se da će nažalost De caprio ipak dobiti oscara,sve mi na to miriše.Nije da imam
nešto protiv Lea ali daj da Skorcese snimi Sinatru pa neka mu daju tada.
Franky blue eyes jedva čekam film.

Magi

pre 10 godina

American Hustle-Dobar film, zanimljiv i interesantan preokret na kraju. Nije za oskara, ali Jennifer Lawrence definitivno zaslužuje oskara za žensku sporednu ulogu.
The Wolf of Wall Street-Leonardo je odličan, film je brz i dinamičan, ni ne primetite da traje oko 3h, ali nije za najbolji film
12 Years a Slave-Dobro, ali tema je već viđena, ništa novo
Gravity-Dobro je urađen tehnički deo, ali sam film je precenjen
Captain Philips-Uzbudljivo i napeto, ali ne dovoljno za oskara
Philomena-Odlična priča koja dodirne srce.
Nebraska-Sjajan film. Obična tema iz svakodnevnog života obrađena na divan način
Dallas Buyers Club-Film možda nije za oskara, ali je gluma fantastična. Matthew Mcconaughey zaslužuje oskara za glavnu mušku ulogu , a biću veoma iznenađena ako Jared Leto ne dobije za mušku sporednu.
Her-Moj lični favorit. Najoriginalniji, muzika i scenario su odlični... Jaaako lep film, ostavlja utisak.
Dodala bih:August Osage County-Kao i uvek, fantastična Meryl Streep. Blue Jasmine-Cate Blanchett bi trebalo da dobije oskara za glavnu žensku ulogu.

Ovo je moj lični utisak, ali mislim da će za najbolji film dobiti 12 Years of Slave.

mare

pre 10 godina

(Prile, 2. mart 2014 20:54)

Veliki režiseri su nekako najviše oštećeni. Ne samo Hitchcock, nego i Ingmar Bergman, Altman, Lynch, Welles, Lumet, Leone, Fellini, Kurosawa, naravno Chaplin itd.

vanja

pre 10 godina

Mene je Leo toliko umorio, izmrcvario, jedva sam izdrzala da pogledam Wolfa do kraja, da cu istinski plakati ako on dobije oskara za ulogu. Ma mislim i da ću šaku preko lica da stavljam cim ga vidim u kadru. Za sada me mirnom drži licna ubedjenost da će Mekonahi uzeti nagradu. Zasluzuje! Oskari za film i reziju ce, pretpostavljam, otići na dve različite strane - 12 Godina za film, a Gravitacija za reziju. Zenska uloga - Kejt, a oskara za zensku sporednu zasluzuje Dzenifer Lorens. Ona (Her) me sveukupno nije preoduševio, valjda zato sto sam mladja i pripadam toj Milenijum generaciji pa meni onakva priča uopste nije WOW, meni je onakav zivot privatno blizak. U osnovi ne znam za koga je pravljen film Her, verovatno za starije Bejbi Bum generacije - da se eto priviknu na neku vrstu samoce ili da se oduseve tehnologijom. Meni to normalno. Druga stvar koja me malo nervira - taj film kaze da je zena softver, mašinica koja eto pravi drustvo usamljenom muškarcu. Zao mi je sto Sorentino i Velika lepota nisu nominovani za jace kategorije. Film je fenomenalan i sam naslov mu kaze - Velika lepota. Filomena je super i dobice oskara za adaptirani scenario. Kapetan Filips je rodjeni brat od uzasa!

Grn

pre 10 godina

@americki drzavljanin: You lucky b***ard. Jel moze neko i mene tako da šutne!??????? Necu da gledam mrtav ladan ni mrtav ladan. 12 years a slave ce ubiti veceras, ali uz duzno postovanje prelepim glumicama koje su veceras nominovane... Fine wine just became perfect.... Strip ce uzeti oskara, jednostavno mora!!!