Subota, 01.03.2014.

18:42

Američki diplomata:Krim nije Kosovo

Bivši američki ambasador u Moskvi Majkl Makfol kaže da bi vojna intervencija Rusije u Ukrajini bila nedopustiva, i da postoji velika razlika između Krima i KiM.

Izvor: Tanjug

Amerièki diplomata:Krim nije Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

razlike postoje, premda formalne

pre 10 godina

Ruku na srce, situacija na terenu nije ista: Na Kosovu je u to vreme tinjao sukob niskog intenziteta protiv naoružanih separatista, uz istovremeni bojkot države i njenih institucija od strane većine pripadnika albanske nacionalne manjine (koji su činili većinu stanovnika Kosova). Na Krimu imamo lokalnu vlast koju većinom čine pripadnici manjine (koja, kao i na Kosovu, jeste većina u toj administrativnoj jedinici), ali koja je do juče funkcionisala kao deo sistema vlasti Ukrajine, gde nije bilo terorizma Rusa prema ukrajinskoj vlasti i nije bilo antiterorističkih akcija ukrajinske policije protiv Rusa.

NATO nije intervenisao protiv Srbije pre nego što se sukob nije intenzivirao (premda se bio intenzivirao zato da opravda odnosno isprovocira odluku o intervenciji). U ovom slučaju (na Krimu), do otcepljenja dolazi na prečac, napamet, "preventivno", bez prethodne postupne eskalacije kao opravdanja. Taj manjak finese i osećaja za dramu ostavlja Ruse ogoljenima pred svetom.

Ostala si uvek ista

pre 10 godina

Да, није, ови Руси баш нису послушни и хоће да се бране, имају и атомску бомбу, то уопште није лепо с њихове стране.

Dreni Ks

pre 10 godina

(Ivan pg, 01. mart 2014 20:41) kada pricas o autonomni status ova tacka treba da se razmatra kada se ovde komentira ti kazes da Krim ima autonomni status pa zar Kosovu 1989 nije skinut taj autonomni status a danas I juce niko nije sknuo taj statut Krim i nemaju nikakvu razloga da bune na Kosovu je bio drugacije ako ta utonomija nije skinuta I ne bih poderzalih jednog predsednika koj samo sa silom hteo da se resi stanje u Jugoslaviju danas mnogo Srbi,Albanci ,Hrvati I Bosancu bi bili zivi I mi nismo imali ovu mrznju medjusobno.

dejan-minhen

pre 10 godina

bitno da su prvo zabranili manjinske jezike samim tim i Ruski!
Treba li su da uvedu i porez od 90% na sve plate a da od tog poreza 50% ide u EU a 50% u SAD! Onda bi to bila PRAVA solidarna demokratija!

razlika izmedu Kosova i Krima je da na Kosovu nisu ziveli Amerkanci a na Krimu zive Rusi!
Kakvu su politiku vodili 1999. vec su trebali da dignu avione da lete nad Kijevom i zapadom Ukrajine.
ali sada je razlika da to isto rade Rusi podrzavajuci separizam.
Ali imaju dobre instruktore koji to rade sirom sveta i gde ne zivi ni jedan njihov "zemljak".

lesa

pre 10 godina

Ha ha ha ovo obrazloženje udar na zdrav razum. Srbi ugrožavali "kosovare"... kuku lele. Pa eto u Ukrajini su za početak zabranili da se govori ruskim jezikom. Šta ćeš više na početku, kada je osnovno pravo nekog naroda - pravo na jezik, ZABRANJENO. Ultra-desničari su odmah, mimo svih dogovora i pregovora, rešili da prvo u Ukrajini ukinu ruski. A ovo o "kosovarima", pa tek tu ima svega da se kaže i ko je zapravo bio ugrožen. Klasična retorika američke administracije. Ali, ima pravde, ima, samo je treba dočekati...

200,500,2000

pre 10 godina

@Kosovastar
Ako bas hoces istini Krim nije ni Tatarski vec je Hunski Atile Bozijeg bica.Ili ako idemo jas dalje Krim je staro Grcki, Alexandra Velikog.

nebojsa

pre 10 godina

Sram da ih bude!Imaju obraza da pricaju,ne pokazujuci ni malo stida,...o pokajanju I da ne pricamo.Doslo je,nadam se,vrijeme da beru gorke plodove otrovnog sjemena kojeg su,kao najveci dusmani i krvoloci sijali po svijetu,a samim tim i dok su izvodili svoje perverzne orgije bombardujuci i paleci Srbiju nepuna tri mjeseca.Da li ste to radili svjesno,iz koristoljublja,ili iz neznanja,danas i nije bitno,Nicija do zore nije gorela.Srbi vam to vase divljastvo nikada nece oprostiti,niti zaboraviti.Doslo je vrijeme da se neke stvari NAZOVU PRAVIM IMENOM!!!!

Dejan

pre 10 godina

Neverovatno je koliko su i EU i US licemerne. Kod njih je sve interes a onda prave pricu. To sto oni nude je nov kolonija nizam udruzenih jer sami ne mogu. Tacno je da Kosovo nije Krim jer smo bili slabi da se odbranimo. Cilj ne bira sredstva pa tako US je trebao i crni djavo da protera svoje na Kosovu. A Amerika ce tek da nauci sta znaci mesanje i sta je poraz. Do sada su udarali na slabije a slucaju Ukrajine nema vise varanja. Karte su na stolu i ulozi jako veliki. Svesni su da nisu na svom terenu i da ih moze kostati jako mnogo. Lakse je podmetati druge i pricati sa odstojanja. Putin nije Gadafi ili Husein.

Sin po materi

pre 10 godina

A da na primer gradjani Krima napadaju policajce, otimaju ljude na ulici i sporadicno preduzimaju teroristicke akcije kao nekada OVK na Kosovu, onda bi i Ukrajina reagovala napadom pa bi scenario bio identican. Sada je mir tamo na Krimu i tako treba da ostane bez obzira na ishod glasanja na referendumu i visoke politike.

izmanipulisani

pre 10 godina

O tome sam vec pisao na ovom portalu, i nisam bio jedini. Ruska politika prema Balkanu je upravo imala ovo. Sve vreme su nas tapsali po ramenu, i ohrabrivali da udjemo u rat koji cemo sigurno izgubiti, a bez da su nam ikada konkretno u bilo cemu pomogli. Zasto to? Pa prosto je, na primeru Ukrajine se to najbolje vidi, sada im upravo Balkanska prica sluzi kao alibi za sve sto ce da urade u svom okruzenju. I nije to argument samo sa Ukrajinom, slicnu argumentaciju u svojoj korespodenciji sa zapadom su koristili i za vreme dogadjanja u Gruziji, Ceceniji i slicno.
Mi ovde smo prosto ispali budale. Posluzili smo necijim intersima.

Izlišno komentarisati

pre 10 godina

Amerikanac priča Rusima šta je i kako je. Ovo je Rusiji u dvorištu - a Amerika će da objašnjava svoje stavove i da odlučuje. Sva sreća pa samo mi Srbi pišemo o ovome. Rusi se ne obaziru - kao što ne bi ni trebali i zbogom bre!

Ne treba da ostave ostatak Ukrajine na cedilu - nego da očiste one teroriste i fašiste pod hitno. Ma gde bili! I Amerika se bori protiv terorizma, je li tako ono beše?

All along the Watchtower

pre 10 godina

Krim nije kao Kosovo onoliko koliko Rusija nije kao Srbija.
"Pa i vi znate dobro kao i mi, da otkako je sveta pravo važi među jednakima po snazi, dok jak radi šta može a slab trpi šta mora" - Atinski poslanik Meljanima, pre 2500 godina.

Slobodan

pre 10 godina

Pa jeste ih Srbija ugrožavala jako , 10.godina nisu plaćali struju i nisu bili isključeni sa mreže ,gde to ima . A i nisu im dozvolili slobodnu distribuciju heroina,stvarno su im prava bila narušena . A ovih 70% građana Krima koji inače govore ruski se bune što njihov jezik više nije zvaničan . Svašta. Pa nek nauče engleski .

nabavi ogledalo, pod hitno

pre 10 godina

Haman braca Rusi to isto rade. Nije ni cudo da se volite.. Samo laz agresija, sila i prevare i kod njih kao i kod vas
(Bosanac, 1. mart 2014 20:28)

Ma samo ako ste vi i "majka" vam Turska olicenje istine, pravde, morala i miroljubivosti.

nema ljutnje

pre 10 godina

Ako 'ocemo jos bolju istinu, do pre 500 godina Ameriku je naseljavalo vise miliona Indijanaca dok nisu dosli preci ovih "milosrdnih andjela". Koliko ih je danas?

amerika, svetski lider u licemerju

pre 10 godina

Ako je tako velika razlika, zasto "gospodin" Ambasador uopste spominje Kosovo? Problem je u tome sto i sami Amerikanci jako dobro znaju da su i sami postupali ilegalno i bespravno kada su napali jednu suverenu drzavu pod izgovorom "humanitarne katastrofe" i da su bespravno podrzali albanske soviniste da samoproglase "drzavu" na teritoriji suverene i medjunarodno priznate drzave. Zna i "gospodin" Ambasador koliko im je para, vremena i lazi trebalo dok su uspeli da tu svoju akciju predstave kao "brigu za civile", da gurnu po tepih sve zlocine koje su pocinili Albanci kao i da legalizuju etnicko ciscenje i zlocine Albanaca. Smesni su americki izgovori i ovi njihovi argumenti. Inace, ne zanima me Rusija niti sam na njihovoj strani u vezi Krima, ali mi se stomak okrece od americkog licemerja.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Srbija je ugrožavala kosovare"?! Kakav cinizam!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (glasac ds-a, 1. mart 2014 22:50)
------------------------------------------------
Srbija jeste "ugrožavala" kosovare ali., na taj način što je prestala da zatvara oči pred neprestanim silovanjima, ubistvima i proterivanjima srpskog življa?! Oduzela im je njihov običaj na koji su stekli "pravo" višegodišnjim nekažnjenim zločinima.Nažalost, najveći sin naših naroda i narodnosti je sve to lepo isplanirao a Srbi zakasnili.Inače,tačno je da Krim nije Kosovo,samo što "ameri" zaboravljaju da ni Rusi nisu Srbi.

Nisam za Ruse ali ni za Amerikance!

pre 10 godina

Pa ako cete tako i Ukrajina je ugrozila prava Rusa time sto je dovela neofasiste na vlast i ukinula ruski jezik! Americkom cinizmu i bezobrazluku nema kraja.Zemlja cijem establismentu vise ne veruje ni sopstveni narod jer je okrvavila ruke ged god je mogla i glavni uzrok svih svetksih kriza.

Miroslavv

pre 10 godina

Ljudi ovo kriza će biti klasik svetske istorije! Ja navijam za Ruse, vi kako hoćete.. Evo zašto: zapad je izgubio diplomatski rat, Janukovič nije mogao u EU jer je u datom trenutku neisplativo otpisati 80% izvoza. Onda su zaigrali "đonom", dali opoziciji novac da izazove državni udar. Sada se čude reakciji Rusije, a zapravo su je očekivali i sami izazvali. Olimpijada je gotova, vreme mira je završeno.. Počinje vreme ratova!

milan

pre 10 godina

Nadam se da se Rusija nece povuci i konacno ovima na zapadu odrzi dobru lekciju.Taj kolonijalni zapad naviknut na proizvodnju krize kao izvora opstanka i nalazenja novih milona kupaca stavljanjem tih istih u polozaj u kome nemaju izbora u smislu ili zapad ili propast konacno izgleda da su se namerili na pravog protivnika tj. Ruskog medu.Nadam se da nece biti žrtava ali ako su dirnuli u nesto sto nisu smeli anda je to Ukrajna, direktan interes Rusije.Slusam upozorenje Nemačke, zar Nemačka ima pravo glasa posle svega onoga sto je uradila pre 100 i pre 70 godina,nisu se oni uopšte promenili samo rade to perfidno.Sta su oni uradili u Ukrajni i Krimu i kako su prosli na kraju. Ta ista Nemačka razvija edeju EU znate li možda čija je to ideja? Nacistička i Hitlerova naravno, ko je danas dominatna država u Evropi,i čije je to zaveštanje? Austrija nesto petlja sa Bosnom, pokusavaju da se polako vrate kao sila. Izgleda da su se zaboravili i da ponovo traže probleme, iskreno se nadam da ce ih konačno dobiti. I to ce im biti odgovor između ostalog i za Kosovo za koje ce kad tad biti ponovo pod Srpskom zastavom. Mi im nista nismo zaboravili i oni to sa svojim evrima ne mogu da nadoknade jer svoju svetu zemlju nemaju niti ce je ikada imati i ne znaju sta to znaci.Mi Slovenski narodi znamo sta je sveto i oni znaju da ce mo im se prvom prilikom revanširati za sve pa zato i pokusavaju da nas razjedine i svedu na minimum kako bi lakse sa nama upravljali. Zato Rusiji i apsolutna podrska.

Milan

pre 10 godina

Interesantno da rade ovakva poredjenja, a niko ih nija ni pitao. Hm, savest ili nesto drugo?! Ove godine referendum u Kataloniji, referendum u Skotskoj i Krim se pripaja Rusiji. Otvorili ste Pandorinu kutiju sa priznavanjem Kosova, sada uzivajte i gledajte.

Anti EU Citizen,iz 1000 razloga

pre 10 godina

(Hogar, 1. mart 2014 21:18)
Ne naprotiv,Rusija nije intervenisala i pomogla Srbiju
i bolje sto je tako
mi smo nezahvalan narod,i onako bi ih danas "vecina" pljuvala

pametno su uradili.
a mi kad se resimo sta cemo i kako,onda mozemo da se javimo Rusima za pomoc,dotle neka nas samara ko stigne.

Inace Rusija je i tada pomagala,a i dan danas pomaze Srbe humanitarnim akcijama.
Dok od nase nove "brace" EU i USA dobijamo pare,pare koje su izneli iz ove drzave nam daju kao svoje i kao neku pomoc

P

pre 10 godina

@Bosanac 1. Kosovo nikada nije imalo pravo na otcepljene jer mu taj stepen autonomije nikada nije bio ustavom garantovan. Ako su to hteli, mogli su da se zalažu mirno kao Katalonija ili Škotska i da jednom i dobiju i to pravo, ne ubijanjem i uništavanjem OVK koju je i CIA klasifikovala kao terorističku organizaciju a onda, kako američka vikipedija kaže, "bez objašnjenja promenila njen status" pred bombardovanje. Krim je posebna teritorija i Ukrajinci su se u velikoj meri odrekli vlasti nad tim delom i predali Rusima zarad jeftinijeg gasa i Krim sme da se otcepi ako većina želi, isto kao i Škotska i Katalonija jer je to međunarodno pravo koje im je Ukrajina dala.
2. Slobin teror je bio užasan, ali da je to ikakvo merilo za "poklanjanje" teritorije suverene države drugoj onda bi pola Sjedinjenih Američkih Država pripadalo Palestincima uzimajući u obzir šta rade dole, a Kosmet bi odavno trebao biti vraćen Srbiji ili biti povećana njena vlast na njemu, uzimajući u obzir šta rade Srbima u poslednjih 10 godina dole i koje zločine nekažnjeno vrše zarad fašističkih ideja etničke i verske "čistoće" na kojoj bi im Hitler pozavideo. Slobin teror je trajao par godina, Albanski se meri vekovima
3. Neka im, neka se guše u svojim go*nima maltene svu podršku UN su izgubili a Rusija sad radi ono što su oni devedesetih, samo u svoju korist. Čik da vidim da udare na Rusiju sa ovoliko podrške koliko imaju, nije im to pustinjska/tropska državica bez oružja da kolju ljude i pomažu fašistima

Hogar

pre 10 godina

Pa da su Rusi odreagovali kada je bilo bombardovanje Srbije tada se ne bi ni desilo Kosovo a verovatno ni Ukraina.Pravi ispit za Rusiju je bila Srbija 1999 ali oni se tu nisu pokazali a sa Kosova su se diskretno povukli.Sada sve dolazi na naplatu.

Pera

pre 10 godina

Amerika moze da se mesa u avganistan, irak, somaliju, libiju, siriju, i da dolaze sa drugih kontinenta gde nemaju ni jednog coveka da iIgravaju silu, a rusi ne smeju u svoj narod da brane u komsiluku. Pali sve redod putine do budimpeste i sofije.

prellee

pre 10 godina

Svijet je nabujao i samo je pitanje dana kada će da prsne.Podjelili su SSSR pa SFRJ , sada se sistem raspada dalje, to je proces nezaustavljiv. USA ako misli da sve durštvene procese može držati pod kontrolom grdno se vara. Samo pričom o demokratiji, i prodajom gay prava problemi današnjeg društva se ne mogu riješti.Nama je Brisel u Bosni dao da rješimo zadatak Sejdić-Finci,(pazi zadatka takve umne sile kao što je Europa) sranje ništa više. Umjesto da je Brisel dao političirima realan (koristan)zadatak da otvore 200 hiljada radnih mjesta , što je ozbiljno i odgovorno od strane te Europe , oni nas zamajavaju, ismijavaju, iscrpljuju i PRODAJU nam bezvezne stvari, bolje REČENO GLUPOSTI (piramide u Visokom).Samo to trebamo da shvatimo. Daju nam kredite, i onda od svakoga projekata uzimaju razliku u cijeni (kamatu) 8-10%,sav višak vrijednosti je njihov, nama ostaje samo MAGLA. Jadno i od Europe i od naših političara šta rade ovom jasnom narodu, prije svega Srpskom narodu.

Jindrihovice

pre 10 godina

(Bosanac, 1. mart 2014 20:28)
Necu da ti drzim ovde predavanje jer verovatno mi nebi objavili komentar a i takvima kao ti ne vredi nista objasnjavati jer vi ste zadojeni mrznjom prema Srbima,vec cu samo napisati:
1999. godina
2004. godina
Zuta kuca
Djordje Martinovic
Intervju Rudolfa Sarpinga na ZDF
Pogledaj sta je bivsi Americki ambasador mislio o UCK-u 90-tih godina.

P.S Istrazuj,citaj,edukuj se pogotovo o necemu sto ne znas,a ne odmah pa kao grom iz vedra neba uperis prst u Srbe!

Kosovastar

pre 10 godina

Ako bas hocete istine Krim niti je Ruski niti Ukrainski vec Tatarski.Do pre 200 godina su samo oni tu ziveli dok nisu dosli Rusi i skoro sve proterali i poubijali.Sada na Krimu zive oko 300.000 Tatara koji sigurno nece ponovo pod rusku cismu.Svuda su Rusi i Srbi okupirali teritorije, kolonizovali tu svoj narod a sada traze te teritorije.Takvom politikom Srbija ce biti Deo Beogradskog pasaluka a Rusija Moskovskog.Pogledajte samo koliko se ove dve drzave drasticno smanjuju.

Goran

pre 10 godina

Sada je odjednom vrhunac demokratije ocuvati jedinstvenu Ukrajinu a 1999. je vrhunac demokratije bio ne ocuvati Srbiju nego je rasturiti. Sada prete Rusiji da ce zazaliti zbog intervencije u kojoj nisu ni jedan metak ispalili dok su oni u svojoj intervenciji ubijali decu u kupatilu, djake na mostovima, novinare u redakcijama, putnike u vozovima.

znalac_

pre 10 godina

Svi koji kazu ali Rusi nisu mi, grese tupavo... Poredjenje je obrnuto, preslikavsi '99 - Ukrainci su mi(navodni agresori), Krimljani su Kosovari( navodne zrtve), a Rusi su medjunarodna zajednica( navodni spasioci)... Ali niti smo mi bili agresori 99, kao ni Ukrainci danas, niti je Rusija jaka danas kao medj.zajednica i tada i sada..
Manje da se zanosimo emotivni balkanci, dosta smo bili magarci!

free ucraina

pre 10 godina

Samo se vi Srbi ložite na Ruse, zna se ko je gazda. A on živi u Washingtonu DC. Putin je za njega mali miš. A i Kinezima je draži dolar od rublje. A vi ako budete podržavali Ruse ( službeni Beograd ) za kaznu će te ostati bez Sj. Mitrovice i Sandžaka.

Komsija

pre 10 godina

Gospodina bivseg ambasadora ocigledno niko nije obavestio o ratnim zlocincima UCK, zutim kucama i slicnim ... Amerikanci i njihova logika. Samo pomenute Putinu Kosovo pa da vidite odgovor!

djuro

pre 10 godina

Uz svo verovatno nezasluzeno postovanje, potpuno je nebitno sta americka diplomatija misli o ovome. To je stanje medjunarodnih odnosa danas, i nisam siguran da nije bolje od stanja pre 15 godina.

Ivan pg

pre 10 godina

Fino li je pravo kad ti Amerikanci odredjuju sto je presedan. Za razliku od Kosova, Krim ima autonomni status u momentu moguce intervencije, tako da je to jos jedan razlog vise zasto je ova ex ambasadorova tvrdnja besmislena

Serdar

pre 10 godina

Gospodine Makfol ukoliko je po vama Srbija mucila "kosovare",kako onda da nazovemo ovo sto vec duze vreme rade Turci sa Kurdima!?Koje proteruju ne samo sa Turske teritorije vec upadaju i u susednim drzavama loveci ih.Kako da nazovemo ponasanje Izraela prema Palestincima!?Ili recimo akciju Arijena Salona kada je izvrsio genocid nad celim Palestinskim selom.Dali oni imaju pravo na nezavisnost,pa naravno da nemaju.Ipak su to vasi stari prijatelji!

objektivno

pre 10 godina

Bosna i Hercegovina nije isto sto i Jugoslavija. Krajina nije isto sto i Kosovo. Krim nije isto sto i Kosovo. Crna Gora nije isto sto i Ukrajina. Texas nije isto sto i Slovenija. Hruscov nije dodelio Krim Ukrajini bzvz kao sto ni granice u SFRJ nisu povucene tek onako. Amerika nema cilj da malo po malo dodje do ruskih sirovina i teritorije. Mi svi nismo maloumni nego vam verujemo na rec, makar menjali misljenje svakih par sati, uvek smo uz vas i zelimo u EU.

Velja Srbijanac

pre 10 godina

Jao, opet smo između dve vatre!!!
Ostavite nas više na miru, svi vi sa istoka i zapada!!!
Dosta mi je više prepucavanja preko naših leđa!!!

Bosanac

pre 10 godina

Apsulutno tacno! Vi ste ugrozavali prava Albanaca na Kosovu. Pa imate i snimke na kojima milosevic sam tvrdi da nece krociti na fakultete, da nece biti sudije itd.. KAsnije ste ih napali i krenuli da ih protjerate.
Ovdje je obrnuto, Rusi su u Ukraini imali sve sto im treba,zagarantovana sva prava i oni su digli oruzije protiv svoje drzave!
E sada to sto vi izvrcete istinu i cinjenice kao uvijek..to je vas problem.
Haman braca Rusi to isto rade. Nije ni cudo da se volite.. Samo laz agresija, sila i prevare i kod njih kao i kod vas

my way

pre 10 godina

Tacno, nije Krim Kosovo. Krim je Rusija (uvek bio, a ova Ukrajina je izgubila sav legalitet i legitimitet da njime upravlja), a Kosovo Srbija, sve drugo izreceno je patetican pokusaj da se brani neodbranjivo i pokazatelj koliko su jedini argumenti americke politike laz, mrznja i sila. Bitno da Srbi nisu nigde bili, niti su sad ugrozeni, svi drugi imaju pravo na ispunjenje svih svojih zelja i ambicija, a Srbi ni na elementarna prava da brane svoju drzavu i zive u njoj, zvala se ona Jugoslavija ili Srbija nebitno, bitno je komadati.

srb in

pre 10 godina

Uvek sam se divio američkoj "realnosti"
Samo ovde je problem što ni Rusija nije Srbija, niti je Putin Jeljcin i MIlošević.
Sve je drugačije gospodo Jenkiji

stefan

pre 10 godina

Bas si objasnio. Otvorili ste Pandorinu kutiju sa Kosovom. Tako to obicno biva, sve se vraca sve se placa. Izleda da svima mnogo lici na Kosovo cim si ti krenuo da se ceses.

CABKE

pre 10 godina

Tacno tako. Na Kosovu nisu bili direktno ugrozeni interesi Rusije a sada jesu. Razlika jeste drasticna. Daleko od toga da sam za bilo koji sukob, al' na zalost III WW je sve vise izvestan. Mada mi se cini da II nikada nije ni prestao. Nek nam je bog upomoc.

Sramota

pre 10 godina

Американци немају ни стида ни образа. Ова количина лицемерја, одвратности и покварености мора да буде кажњена једном, кад-тад. Срећом, заиста ситуација није као са Косовом - тада је председник Русије била она пијандура коју су Амери плаћали да остане на власти. А данас је ситуација другачија. Косово је на души Америке и ЕУ, више него на души Срба и Албанаца. Тек за 50 година ћемо причати колико је све то било одвратно и режирано.

cccc

pre 10 godina

pa da,Kosovo je vama trebalo i onda su oni bili ugrozeni,a sad vam treba cijela Ukrajina pa Krim nije ugrozen.
Sve mi se cini da je USA gora od nacisticke Njemacke..

Marko

pre 10 godina

Klasičan američki licemer. Kada su njihovi interesi u pitanju, intervenišu pod izgovorom demokratije i zaštite ljudskih prava. Kada drugi štite svoje interese, onda je to ugrožavanje suvereniteta druge države.
Amerikanci misle da oni jedini imaju tapiju na ceo svet i da mogu da rade šta hoće. Na svu sreću, vreme američkog intervencionizma je prošlo. To bi diplomatama i nespornim dobitnicima Nobelove nagrade za mir trebalo da bude jasno.

ivan78bg

pre 10 godina

A to dali centralna drzava ugrozava stanovnistvo na nekom delu svoje teritorije ili ne odredjuje Amerika..Jel tako:).Ispade na kraju da je Sloba bio upravu,da cete priznanjem kosova kao drzave otvoriti pandorinu kutiju...POgazili ste osnovne principe na kojima je konstitusana liga naroda a kasnije ujedinjene nacije.Uveli ste pravo sile kao nacin resavanja sukoba.I sta sad?Svetski rat??

mare

pre 10 godina

Moram da priznam da počinjem da uživam gledajući izjave ovih amera što su se "odjednom" našli u nebranom grožđu. Samo mi nije baš najjasnije šta su uopšte krenuli u ovu avanturu kad nisu imali "saveznike" na terenu kao što su imali albance na Kosovu. Vrlo brzo će se videti ko su Kličkovi demonstranti i koliko ih stanovnika Ukrajine zaista podržava. A nama Srbima savet, u se i u svoje kljuse ...

pamcenje..

pre 10 godina

Jeste Krim je pripadao Rusiji oduvek,dok ih nije jedan ruski predsednik predao Ukrajini..A Kosovo je isto tako pripadao Srbiji kao njena pokrajina..A Srbija i njene dve pokrajine su bile u sastavu Jugoslavije..Kako god okrenes Kosovo nije bilo nokada posebna drzava na toj teritoriji,pa su oni podrzali njenu samostalnost!Mozda i jesu ali mi to nismonikada culi!Ako je njima to logicno,onda su stvarno izuzetno logicni ljudi,ali i neobavesteni i ne poznaju bas istoriju Srbije..A i kako bi.Koliko je dugo Srbija postojala ..ko ce to i da pamti!

tosa

pre 10 godina

Hehe, vasa drskost, bezocnost i bezosecajnost na sve i za sve druge, Ameri ce vas na kraju kostati glave tj. svetske prevlasti koju ste zadobili 1989 godine...

lela

pre 10 godina

Krim zaista nije Kosovo. Krim je "poseban slučaj".
Vlada u Kijevu je legalizovala dolazak na vlast izbornih gubitnika nasiljem. To im je dalo opozicionu vladu na Krimu, koja je uspostavljena slično. I sad se bune.
Na isti način su Ameri "legalizovali" Kosovo. I sad se bune.

predrag

pre 10 godina

U pravu si nije za poredjenje, jer ste srbiju mogli da bombardujete do mile volje kao i sve ostale male drzave, a rusiju ako pipnete, putim ima crveno dugmence ispod kojeg pise WASHINGTON, e to dugme vas zulja.

VIP

pre 10 godina

Ko vas ne zna skupo bi vas platio. A sad jedite papicu koju ste sami zakuhali od doba Jeljcina pa do danas. Ode prvi zub na Siriji, mogli bi bez svih ostati na Krimu.

cccc

pre 10 godina

pa da,Kosovo je vama trebalo i onda su oni bili ugrozeni,a sad vam treba cijela Ukrajina pa Krim nije ugrozen.
Sve mi se cini da je USA gora od nacisticke Njemacke..

predrag

pre 10 godina

U pravu si nije za poredjenje, jer ste srbiju mogli da bombardujete do mile volje kao i sve ostale male drzave, a rusiju ako pipnete, putim ima crveno dugmence ispod kojeg pise WASHINGTON, e to dugme vas zulja.

my way

pre 10 godina

Tacno, nije Krim Kosovo. Krim je Rusija (uvek bio, a ova Ukrajina je izgubila sav legalitet i legitimitet da njime upravlja), a Kosovo Srbija, sve drugo izreceno je patetican pokusaj da se brani neodbranjivo i pokazatelj koliko su jedini argumenti americke politike laz, mrznja i sila. Bitno da Srbi nisu nigde bili, niti su sad ugrozeni, svi drugi imaju pravo na ispunjenje svih svojih zelja i ambicija, a Srbi ni na elementarna prava da brane svoju drzavu i zive u njoj, zvala se ona Jugoslavija ili Srbija nebitno, bitno je komadati.

lela

pre 10 godina

Krim zaista nije Kosovo. Krim je "poseban slučaj".
Vlada u Kijevu je legalizovala dolazak na vlast izbornih gubitnika nasiljem. To im je dalo opozicionu vladu na Krimu, koja je uspostavljena slično. I sad se bune.
Na isti način su Ameri "legalizovali" Kosovo. I sad se bune.

VIP

pre 10 godina

Ko vas ne zna skupo bi vas platio. A sad jedite papicu koju ste sami zakuhali od doba Jeljcina pa do danas. Ode prvi zub na Siriji, mogli bi bez svih ostati na Krimu.

pamcenje..

pre 10 godina

Jeste Krim je pripadao Rusiji oduvek,dok ih nije jedan ruski predsednik predao Ukrajini..A Kosovo je isto tako pripadao Srbiji kao njena pokrajina..A Srbija i njene dve pokrajine su bile u sastavu Jugoslavije..Kako god okrenes Kosovo nije bilo nokada posebna drzava na toj teritoriji,pa su oni podrzali njenu samostalnost!Mozda i jesu ali mi to nismonikada culi!Ako je njima to logicno,onda su stvarno izuzetno logicni ljudi,ali i neobavesteni i ne poznaju bas istoriju Srbije..A i kako bi.Koliko je dugo Srbija postojala ..ko ce to i da pamti!

srb in

pre 10 godina

Uvek sam se divio američkoj "realnosti"
Samo ovde je problem što ni Rusija nije Srbija, niti je Putin Jeljcin i MIlošević.
Sve je drugačije gospodo Jenkiji

CABKE

pre 10 godina

Tacno tako. Na Kosovu nisu bili direktno ugrozeni interesi Rusije a sada jesu. Razlika jeste drasticna. Daleko od toga da sam za bilo koji sukob, al' na zalost III WW je sve vise izvestan. Mada mi se cini da II nikada nije ni prestao. Nek nam je bog upomoc.

stefan

pre 10 godina

Bas si objasnio. Otvorili ste Pandorinu kutiju sa Kosovom. Tako to obicno biva, sve se vraca sve se placa. Izleda da svima mnogo lici na Kosovo cim si ti krenuo da se ceses.

tosa

pre 10 godina

Hehe, vasa drskost, bezocnost i bezosecajnost na sve i za sve druge, Ameri ce vas na kraju kostati glave tj. svetske prevlasti koju ste zadobili 1989 godine...

Goran

pre 10 godina

Sada je odjednom vrhunac demokratije ocuvati jedinstvenu Ukrajinu a 1999. je vrhunac demokratije bio ne ocuvati Srbiju nego je rasturiti. Sada prete Rusiji da ce zazaliti zbog intervencije u kojoj nisu ni jedan metak ispalili dok su oni u svojoj intervenciji ubijali decu u kupatilu, djake na mostovima, novinare u redakcijama, putnike u vozovima.

ivan78bg

pre 10 godina

A to dali centralna drzava ugrozava stanovnistvo na nekom delu svoje teritorije ili ne odredjuje Amerika..Jel tako:).Ispade na kraju da je Sloba bio upravu,da cete priznanjem kosova kao drzave otvoriti pandorinu kutiju...POgazili ste osnovne principe na kojima je konstitusana liga naroda a kasnije ujedinjene nacije.Uveli ste pravo sile kao nacin resavanja sukoba.I sta sad?Svetski rat??

Milan

pre 10 godina

Interesantno da rade ovakva poredjenja, a niko ih nija ni pitao. Hm, savest ili nesto drugo?! Ove godine referendum u Kataloniji, referendum u Skotskoj i Krim se pripaja Rusiji. Otvorili ste Pandorinu kutiju sa priznavanjem Kosova, sada uzivajte i gledajte.

Marko

pre 10 godina

Klasičan američki licemer. Kada su njihovi interesi u pitanju, intervenišu pod izgovorom demokratije i zaštite ljudskih prava. Kada drugi štite svoje interese, onda je to ugrožavanje suvereniteta druge države.
Amerikanci misle da oni jedini imaju tapiju na ceo svet i da mogu da rade šta hoće. Na svu sreću, vreme američkog intervencionizma je prošlo. To bi diplomatama i nespornim dobitnicima Nobelove nagrade za mir trebalo da bude jasno.

Sramota

pre 10 godina

Американци немају ни стида ни образа. Ова количина лицемерја, одвратности и покварености мора да буде кажњена једном, кад-тад. Срећом, заиста ситуација није као са Косовом - тада је председник Русије била она пијандура коју су Амери плаћали да остане на власти. А данас је ситуација другачија. Косово је на души Америке и ЕУ, више него на души Срба и Албанаца. Тек за 50 година ћемо причати колико је све то било одвратно и режирано.

mare

pre 10 godina

Moram da priznam da počinjem da uživam gledajući izjave ovih amera što su se "odjednom" našli u nebranom grožđu. Samo mi nije baš najjasnije šta su uopšte krenuli u ovu avanturu kad nisu imali "saveznike" na terenu kao što su imali albance na Kosovu. Vrlo brzo će se videti ko su Kličkovi demonstranti i koliko ih stanovnika Ukrajine zaista podržava. A nama Srbima savet, u se i u svoje kljuse ...

P

pre 10 godina

@Bosanac 1. Kosovo nikada nije imalo pravo na otcepljene jer mu taj stepen autonomije nikada nije bio ustavom garantovan. Ako su to hteli, mogli su da se zalažu mirno kao Katalonija ili Škotska i da jednom i dobiju i to pravo, ne ubijanjem i uništavanjem OVK koju je i CIA klasifikovala kao terorističku organizaciju a onda, kako američka vikipedija kaže, "bez objašnjenja promenila njen status" pred bombardovanje. Krim je posebna teritorija i Ukrajinci su se u velikoj meri odrekli vlasti nad tim delom i predali Rusima zarad jeftinijeg gasa i Krim sme da se otcepi ako većina želi, isto kao i Škotska i Katalonija jer je to međunarodno pravo koje im je Ukrajina dala.
2. Slobin teror je bio užasan, ali da je to ikakvo merilo za "poklanjanje" teritorije suverene države drugoj onda bi pola Sjedinjenih Američkih Država pripadalo Palestincima uzimajući u obzir šta rade dole, a Kosmet bi odavno trebao biti vraćen Srbiji ili biti povećana njena vlast na njemu, uzimajući u obzir šta rade Srbima u poslednjih 10 godina dole i koje zločine nekažnjeno vrše zarad fašističkih ideja etničke i verske "čistoće" na kojoj bi im Hitler pozavideo. Slobin teror je trajao par godina, Albanski se meri vekovima
3. Neka im, neka se guše u svojim go*nima maltene svu podršku UN su izgubili a Rusija sad radi ono što su oni devedesetih, samo u svoju korist. Čik da vidim da udare na Rusiju sa ovoliko podrške koliko imaju, nije im to pustinjska/tropska državica bez oružja da kolju ljude i pomažu fašistima

Slobodan

pre 10 godina

Pa jeste ih Srbija ugrožavala jako , 10.godina nisu plaćali struju i nisu bili isključeni sa mreže ,gde to ima . A i nisu im dozvolili slobodnu distribuciju heroina,stvarno su im prava bila narušena . A ovih 70% građana Krima koji inače govore ruski se bune što njihov jezik više nije zvaničan . Svašta. Pa nek nauče engleski .

Miroslavv

pre 10 godina

Ljudi ovo kriza će biti klasik svetske istorije! Ja navijam za Ruse, vi kako hoćete.. Evo zašto: zapad je izgubio diplomatski rat, Janukovič nije mogao u EU jer je u datom trenutku neisplativo otpisati 80% izvoza. Onda su zaigrali "đonom", dali opoziciji novac da izazove državni udar. Sada se čude reakciji Rusije, a zapravo su je očekivali i sami izazvali. Olimpijada je gotova, vreme mira je završeno.. Počinje vreme ratova!

Pera

pre 10 godina

Amerika moze da se mesa u avganistan, irak, somaliju, libiju, siriju, i da dolaze sa drugih kontinenta gde nemaju ni jednog coveka da iIgravaju silu, a rusi ne smeju u svoj narod da brane u komsiluku. Pali sve redod putine do budimpeste i sofije.

Jindrihovice

pre 10 godina

(Bosanac, 1. mart 2014 20:28)
Necu da ti drzim ovde predavanje jer verovatno mi nebi objavili komentar a i takvima kao ti ne vredi nista objasnjavati jer vi ste zadojeni mrznjom prema Srbima,vec cu samo napisati:
1999. godina
2004. godina
Zuta kuca
Djordje Martinovic
Intervju Rudolfa Sarpinga na ZDF
Pogledaj sta je bivsi Americki ambasador mislio o UCK-u 90-tih godina.

P.S Istrazuj,citaj,edukuj se pogotovo o necemu sto ne znas,a ne odmah pa kao grom iz vedra neba uperis prst u Srbe!

milan

pre 10 godina

Nadam se da se Rusija nece povuci i konacno ovima na zapadu odrzi dobru lekciju.Taj kolonijalni zapad naviknut na proizvodnju krize kao izvora opstanka i nalazenja novih milona kupaca stavljanjem tih istih u polozaj u kome nemaju izbora u smislu ili zapad ili propast konacno izgleda da su se namerili na pravog protivnika tj. Ruskog medu.Nadam se da nece biti žrtava ali ako su dirnuli u nesto sto nisu smeli anda je to Ukrajna, direktan interes Rusije.Slusam upozorenje Nemačke, zar Nemačka ima pravo glasa posle svega onoga sto je uradila pre 100 i pre 70 godina,nisu se oni uopšte promenili samo rade to perfidno.Sta su oni uradili u Ukrajni i Krimu i kako su prosli na kraju. Ta ista Nemačka razvija edeju EU znate li možda čija je to ideja? Nacistička i Hitlerova naravno, ko je danas dominatna država u Evropi,i čije je to zaveštanje? Austrija nesto petlja sa Bosnom, pokusavaju da se polako vrate kao sila. Izgleda da su se zaboravili i da ponovo traže probleme, iskreno se nadam da ce ih konačno dobiti. I to ce im biti odgovor između ostalog i za Kosovo za koje ce kad tad biti ponovo pod Srpskom zastavom. Mi im nista nismo zaboravili i oni to sa svojim evrima ne mogu da nadoknade jer svoju svetu zemlju nemaju niti ce je ikada imati i ne znaju sta to znaci.Mi Slovenski narodi znamo sta je sveto i oni znaju da ce mo im se prvom prilikom revanširati za sve pa zato i pokusavaju da nas razjedine i svedu na minimum kako bi lakse sa nama upravljali. Zato Rusiji i apsolutna podrska.

Nisam za Ruse ali ni za Amerikance!

pre 10 godina

Pa ako cete tako i Ukrajina je ugrozila prava Rusa time sto je dovela neofasiste na vlast i ukinula ruski jezik! Americkom cinizmu i bezobrazluku nema kraja.Zemlja cijem establismentu vise ne veruje ni sopstveni narod jer je okrvavila ruke ged god je mogla i glavni uzrok svih svetksih kriza.

Velja Srbijanac

pre 10 godina

Jao, opet smo između dve vatre!!!
Ostavite nas više na miru, svi vi sa istoka i zapada!!!
Dosta mi je više prepucavanja preko naših leđa!!!

Komsija

pre 10 godina

Gospodina bivseg ambasadora ocigledno niko nije obavestio o ratnim zlocincima UCK, zutim kucama i slicnim ... Amerikanci i njihova logika. Samo pomenute Putinu Kosovo pa da vidite odgovor!

Anti EU Citizen,iz 1000 razloga

pre 10 godina

(Hogar, 1. mart 2014 21:18)
Ne naprotiv,Rusija nije intervenisala i pomogla Srbiju
i bolje sto je tako
mi smo nezahvalan narod,i onako bi ih danas "vecina" pljuvala

pametno su uradili.
a mi kad se resimo sta cemo i kako,onda mozemo da se javimo Rusima za pomoc,dotle neka nas samara ko stigne.

Inace Rusija je i tada pomagala,a i dan danas pomaze Srbe humanitarnim akcijama.
Dok od nase nove "brace" EU i USA dobijamo pare,pare koje su izneli iz ove drzave nam daju kao svoje i kao neku pomoc

All along the Watchtower

pre 10 godina

Krim nije kao Kosovo onoliko koliko Rusija nije kao Srbija.
"Pa i vi znate dobro kao i mi, da otkako je sveta pravo važi među jednakima po snazi, dok jak radi šta može a slab trpi šta mora" - Atinski poslanik Meljanima, pre 2500 godina.

nabavi ogledalo, pod hitno

pre 10 godina

Haman braca Rusi to isto rade. Nije ni cudo da se volite.. Samo laz agresija, sila i prevare i kod njih kao i kod vas
(Bosanac, 1. mart 2014 20:28)

Ma samo ako ste vi i "majka" vam Turska olicenje istine, pravde, morala i miroljubivosti.

objektivno

pre 10 godina

Bosna i Hercegovina nije isto sto i Jugoslavija. Krajina nije isto sto i Kosovo. Krim nije isto sto i Kosovo. Crna Gora nije isto sto i Ukrajina. Texas nije isto sto i Slovenija. Hruscov nije dodelio Krim Ukrajini bzvz kao sto ni granice u SFRJ nisu povucene tek onako. Amerika nema cilj da malo po malo dodje do ruskih sirovina i teritorije. Mi svi nismo maloumni nego vam verujemo na rec, makar menjali misljenje svakih par sati, uvek smo uz vas i zelimo u EU.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Srbija je ugrožavala kosovare"?! Kakav cinizam!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (glasac ds-a, 1. mart 2014 22:50)
------------------------------------------------
Srbija jeste "ugrožavala" kosovare ali., na taj način što je prestala da zatvara oči pred neprestanim silovanjima, ubistvima i proterivanjima srpskog življa?! Oduzela im je njihov običaj na koji su stekli "pravo" višegodišnjim nekažnjenim zločinima.Nažalost, najveći sin naših naroda i narodnosti je sve to lepo isplanirao a Srbi zakasnili.Inače,tačno je da Krim nije Kosovo,samo što "ameri" zaboravljaju da ni Rusi nisu Srbi.

nema ljutnje

pre 10 godina

Ako 'ocemo jos bolju istinu, do pre 500 godina Ameriku je naseljavalo vise miliona Indijanaca dok nisu dosli preci ovih "milosrdnih andjela". Koliko ih je danas?

Serdar

pre 10 godina

Gospodine Makfol ukoliko je po vama Srbija mucila "kosovare",kako onda da nazovemo ovo sto vec duze vreme rade Turci sa Kurdima!?Koje proteruju ne samo sa Turske teritorije vec upadaju i u susednim drzavama loveci ih.Kako da nazovemo ponasanje Izraela prema Palestincima!?Ili recimo akciju Arijena Salona kada je izvrsio genocid nad celim Palestinskim selom.Dali oni imaju pravo na nezavisnost,pa naravno da nemaju.Ipak su to vasi stari prijatelji!

amerika, svetski lider u licemerju

pre 10 godina

Ako je tako velika razlika, zasto "gospodin" Ambasador uopste spominje Kosovo? Problem je u tome sto i sami Amerikanci jako dobro znaju da su i sami postupali ilegalno i bespravno kada su napali jednu suverenu drzavu pod izgovorom "humanitarne katastrofe" i da su bespravno podrzali albanske soviniste da samoproglase "drzavu" na teritoriji suverene i medjunarodno priznate drzave. Zna i "gospodin" Ambasador koliko im je para, vremena i lazi trebalo dok su uspeli da tu svoju akciju predstave kao "brigu za civile", da gurnu po tepih sve zlocine koje su pocinili Albanci kao i da legalizuju etnicko ciscenje i zlocine Albanaca. Smesni su americki izgovori i ovi njihovi argumenti. Inace, ne zanima me Rusija niti sam na njihovoj strani u vezi Krima, ali mi se stomak okrece od americkog licemerja.

prellee

pre 10 godina

Svijet je nabujao i samo je pitanje dana kada će da prsne.Podjelili su SSSR pa SFRJ , sada se sistem raspada dalje, to je proces nezaustavljiv. USA ako misli da sve durštvene procese može držati pod kontrolom grdno se vara. Samo pričom o demokratiji, i prodajom gay prava problemi današnjeg društva se ne mogu riješti.Nama je Brisel u Bosni dao da rješimo zadatak Sejdić-Finci,(pazi zadatka takve umne sile kao što je Europa) sranje ništa više. Umjesto da je Brisel dao političirima realan (koristan)zadatak da otvore 200 hiljada radnih mjesta , što je ozbiljno i odgovorno od strane te Europe , oni nas zamajavaju, ismijavaju, iscrpljuju i PRODAJU nam bezvezne stvari, bolje REČENO GLUPOSTI (piramide u Visokom).Samo to trebamo da shvatimo. Daju nam kredite, i onda od svakoga projekata uzimaju razliku u cijeni (kamatu) 8-10%,sav višak vrijednosti je njihov, nama ostaje samo MAGLA. Jadno i od Europe i od naših političara šta rade ovom jasnom narodu, prije svega Srpskom narodu.

Ivan pg

pre 10 godina

Fino li je pravo kad ti Amerikanci odredjuju sto je presedan. Za razliku od Kosova, Krim ima autonomni status u momentu moguce intervencije, tako da je to jos jedan razlog vise zasto je ova ex ambasadorova tvrdnja besmislena

Hogar

pre 10 godina

Pa da su Rusi odreagovali kada je bilo bombardovanje Srbije tada se ne bi ni desilo Kosovo a verovatno ni Ukraina.Pravi ispit za Rusiju je bila Srbija 1999 ali oni se tu nisu pokazali a sa Kosova su se diskretno povukli.Sada sve dolazi na naplatu.

Kosovastar

pre 10 godina

Ako bas hocete istine Krim niti je Ruski niti Ukrainski vec Tatarski.Do pre 200 godina su samo oni tu ziveli dok nisu dosli Rusi i skoro sve proterali i poubijali.Sada na Krimu zive oko 300.000 Tatara koji sigurno nece ponovo pod rusku cismu.Svuda su Rusi i Srbi okupirali teritorije, kolonizovali tu svoj narod a sada traze te teritorije.Takvom politikom Srbija ce biti Deo Beogradskog pasaluka a Rusija Moskovskog.Pogledajte samo koliko se ove dve drzave drasticno smanjuju.

Bosanac

pre 10 godina

Apsulutno tacno! Vi ste ugrozavali prava Albanaca na Kosovu. Pa imate i snimke na kojima milosevic sam tvrdi da nece krociti na fakultete, da nece biti sudije itd.. KAsnije ste ih napali i krenuli da ih protjerate.
Ovdje je obrnuto, Rusi su u Ukraini imali sve sto im treba,zagarantovana sva prava i oni su digli oruzije protiv svoje drzave!
E sada to sto vi izvrcete istinu i cinjenice kao uvijek..to je vas problem.
Haman braca Rusi to isto rade. Nije ni cudo da se volite.. Samo laz agresija, sila i prevare i kod njih kao i kod vas

djuro

pre 10 godina

Uz svo verovatno nezasluzeno postovanje, potpuno je nebitno sta americka diplomatija misli o ovome. To je stanje medjunarodnih odnosa danas, i nisam siguran da nije bolje od stanja pre 15 godina.

free ucraina

pre 10 godina

Samo se vi Srbi ložite na Ruse, zna se ko je gazda. A on živi u Washingtonu DC. Putin je za njega mali miš. A i Kinezima je draži dolar od rublje. A vi ako budete podržavali Ruse ( službeni Beograd ) za kaznu će te ostati bez Sj. Mitrovice i Sandžaka.

Dejan

pre 10 godina

Neverovatno je koliko su i EU i US licemerne. Kod njih je sve interes a onda prave pricu. To sto oni nude je nov kolonija nizam udruzenih jer sami ne mogu. Tacno je da Kosovo nije Krim jer smo bili slabi da se odbranimo. Cilj ne bira sredstva pa tako US je trebao i crni djavo da protera svoje na Kosovu. A Amerika ce tek da nauci sta znaci mesanje i sta je poraz. Do sada su udarali na slabije a slucaju Ukrajine nema vise varanja. Karte su na stolu i ulozi jako veliki. Svesni su da nisu na svom terenu i da ih moze kostati jako mnogo. Lakse je podmetati druge i pricati sa odstojanja. Putin nije Gadafi ili Husein.

lesa

pre 10 godina

Ha ha ha ovo obrazloženje udar na zdrav razum. Srbi ugrožavali "kosovare"... kuku lele. Pa eto u Ukrajini su za početak zabranili da se govori ruskim jezikom. Šta ćeš više na početku, kada je osnovno pravo nekog naroda - pravo na jezik, ZABRANJENO. Ultra-desničari su odmah, mimo svih dogovora i pregovora, rešili da prvo u Ukrajini ukinu ruski. A ovo o "kosovarima", pa tek tu ima svega da se kaže i ko je zapravo bio ugrožen. Klasična retorika američke administracije. Ali, ima pravde, ima, samo je treba dočekati...

nebojsa

pre 10 godina

Sram da ih bude!Imaju obraza da pricaju,ne pokazujuci ni malo stida,...o pokajanju I da ne pricamo.Doslo je,nadam se,vrijeme da beru gorke plodove otrovnog sjemena kojeg su,kao najveci dusmani i krvoloci sijali po svijetu,a samim tim i dok su izvodili svoje perverzne orgije bombardujuci i paleci Srbiju nepuna tri mjeseca.Da li ste to radili svjesno,iz koristoljublja,ili iz neznanja,danas i nije bitno,Nicija do zore nije gorela.Srbi vam to vase divljastvo nikada nece oprostiti,niti zaboraviti.Doslo je vrijeme da se neke stvari NAZOVU PRAVIM IMENOM!!!!

znalac_

pre 10 godina

Svi koji kazu ali Rusi nisu mi, grese tupavo... Poredjenje je obrnuto, preslikavsi '99 - Ukrainci su mi(navodni agresori), Krimljani su Kosovari( navodne zrtve), a Rusi su medjunarodna zajednica( navodni spasioci)... Ali niti smo mi bili agresori 99, kao ni Ukrainci danas, niti je Rusija jaka danas kao medj.zajednica i tada i sada..
Manje da se zanosimo emotivni balkanci, dosta smo bili magarci!

200,500,2000

pre 10 godina

@Kosovastar
Ako bas hoces istini Krim nije ni Tatarski vec je Hunski Atile Bozijeg bica.Ili ako idemo jas dalje Krim je staro Grcki, Alexandra Velikog.

Izlišno komentarisati

pre 10 godina

Amerikanac priča Rusima šta je i kako je. Ovo je Rusiji u dvorištu - a Amerika će da objašnjava svoje stavove i da odlučuje. Sva sreća pa samo mi Srbi pišemo o ovome. Rusi se ne obaziru - kao što ne bi ni trebali i zbogom bre!

Ne treba da ostave ostatak Ukrajine na cedilu - nego da očiste one teroriste i fašiste pod hitno. Ma gde bili! I Amerika se bori protiv terorizma, je li tako ono beše?

Sin po materi

pre 10 godina

A da na primer gradjani Krima napadaju policajce, otimaju ljude na ulici i sporadicno preduzimaju teroristicke akcije kao nekada OVK na Kosovu, onda bi i Ukrajina reagovala napadom pa bi scenario bio identican. Sada je mir tamo na Krimu i tako treba da ostane bez obzira na ishod glasanja na referendumu i visoke politike.

izmanipulisani

pre 10 godina

O tome sam vec pisao na ovom portalu, i nisam bio jedini. Ruska politika prema Balkanu je upravo imala ovo. Sve vreme su nas tapsali po ramenu, i ohrabrivali da udjemo u rat koji cemo sigurno izgubiti, a bez da su nam ikada konkretno u bilo cemu pomogli. Zasto to? Pa prosto je, na primeru Ukrajine se to najbolje vidi, sada im upravo Balkanska prica sluzi kao alibi za sve sto ce da urade u svom okruzenju. I nije to argument samo sa Ukrajinom, slicnu argumentaciju u svojoj korespodenciji sa zapadom su koristili i za vreme dogadjanja u Gruziji, Ceceniji i slicno.
Mi ovde smo prosto ispali budale. Posluzili smo necijim intersima.

Ostala si uvek ista

pre 10 godina

Да, није, ови Руси баш нису послушни и хоће да се бране, имају и атомску бомбу, то уопште није лепо с њихове стране.

dejan-minhen

pre 10 godina

bitno da su prvo zabranili manjinske jezike samim tim i Ruski!
Treba li su da uvedu i porez od 90% na sve plate a da od tog poreza 50% ide u EU a 50% u SAD! Onda bi to bila PRAVA solidarna demokratija!

razlika izmedu Kosova i Krima je da na Kosovu nisu ziveli Amerkanci a na Krimu zive Rusi!
Kakvu su politiku vodili 1999. vec su trebali da dignu avione da lete nad Kijevom i zapadom Ukrajine.
ali sada je razlika da to isto rade Rusi podrzavajuci separizam.
Ali imaju dobre instruktore koji to rade sirom sveta i gde ne zivi ni jedan njihov "zemljak".

Dreni Ks

pre 10 godina

(Ivan pg, 01. mart 2014 20:41) kada pricas o autonomni status ova tacka treba da se razmatra kada se ovde komentira ti kazes da Krim ima autonomni status pa zar Kosovu 1989 nije skinut taj autonomni status a danas I juce niko nije sknuo taj statut Krim i nemaju nikakvu razloga da bune na Kosovu je bio drugacije ako ta utonomija nije skinuta I ne bih poderzalih jednog predsednika koj samo sa silom hteo da se resi stanje u Jugoslaviju danas mnogo Srbi,Albanci ,Hrvati I Bosancu bi bili zivi I mi nismo imali ovu mrznju medjusobno.

razlike postoje, premda formalne

pre 10 godina

Ruku na srce, situacija na terenu nije ista: Na Kosovu je u to vreme tinjao sukob niskog intenziteta protiv naoružanih separatista, uz istovremeni bojkot države i njenih institucija od strane većine pripadnika albanske nacionalne manjine (koji su činili većinu stanovnika Kosova). Na Krimu imamo lokalnu vlast koju većinom čine pripadnici manjine (koja, kao i na Kosovu, jeste većina u toj administrativnoj jedinici), ali koja je do juče funkcionisala kao deo sistema vlasti Ukrajine, gde nije bilo terorizma Rusa prema ukrajinskoj vlasti i nije bilo antiterorističkih akcija ukrajinske policije protiv Rusa.

NATO nije intervenisao protiv Srbije pre nego što se sukob nije intenzivirao (premda se bio intenzivirao zato da opravda odnosno isprovocira odluku o intervenciji). U ovom slučaju (na Krimu), do otcepljenja dolazi na prečac, napamet, "preventivno", bez prethodne postupne eskalacije kao opravdanja. Taj manjak finese i osećaja za dramu ostavlja Ruse ogoljenima pred svetom.

Bosanac

pre 10 godina

Apsulutno tacno! Vi ste ugrozavali prava Albanaca na Kosovu. Pa imate i snimke na kojima milosevic sam tvrdi da nece krociti na fakultete, da nece biti sudije itd.. KAsnije ste ih napali i krenuli da ih protjerate.
Ovdje je obrnuto, Rusi su u Ukraini imali sve sto im treba,zagarantovana sva prava i oni su digli oruzije protiv svoje drzave!
E sada to sto vi izvrcete istinu i cinjenice kao uvijek..to je vas problem.
Haman braca Rusi to isto rade. Nije ni cudo da se volite.. Samo laz agresija, sila i prevare i kod njih kao i kod vas

Kosovastar

pre 10 godina

Ako bas hocete istine Krim niti je Ruski niti Ukrainski vec Tatarski.Do pre 200 godina su samo oni tu ziveli dok nisu dosli Rusi i skoro sve proterali i poubijali.Sada na Krimu zive oko 300.000 Tatara koji sigurno nece ponovo pod rusku cismu.Svuda su Rusi i Srbi okupirali teritorije, kolonizovali tu svoj narod a sada traze te teritorije.Takvom politikom Srbija ce biti Deo Beogradskog pasaluka a Rusija Moskovskog.Pogledajte samo koliko se ove dve drzave drasticno smanjuju.

free ucraina

pre 10 godina

Samo se vi Srbi ložite na Ruse, zna se ko je gazda. A on živi u Washingtonu DC. Putin je za njega mali miš. A i Kinezima je draži dolar od rublje. A vi ako budete podržavali Ruse ( službeni Beograd ) za kaznu će te ostati bez Sj. Mitrovice i Sandžaka.

znalac_

pre 10 godina

Svi koji kazu ali Rusi nisu mi, grese tupavo... Poredjenje je obrnuto, preslikavsi '99 - Ukrainci su mi(navodni agresori), Krimljani su Kosovari( navodne zrtve), a Rusi su medjunarodna zajednica( navodni spasioci)... Ali niti smo mi bili agresori 99, kao ni Ukrainci danas, niti je Rusija jaka danas kao medj.zajednica i tada i sada..
Manje da se zanosimo emotivni balkanci, dosta smo bili magarci!

Velja Srbijanac

pre 10 godina

Jao, opet smo između dve vatre!!!
Ostavite nas više na miru, svi vi sa istoka i zapada!!!
Dosta mi je više prepucavanja preko naših leđa!!!

cccc

pre 10 godina

pa da,Kosovo je vama trebalo i onda su oni bili ugrozeni,a sad vam treba cijela Ukrajina pa Krim nije ugrozen.
Sve mi se cini da je USA gora od nacisticke Njemacke..

predrag

pre 10 godina

U pravu si nije za poredjenje, jer ste srbiju mogli da bombardujete do mile volje kao i sve ostale male drzave, a rusiju ako pipnete, putim ima crveno dugmence ispod kojeg pise WASHINGTON, e to dugme vas zulja.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Srbija je ugrožavala kosovare"?! Kakav cinizam!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (glasac ds-a, 1. mart 2014 22:50)
------------------------------------------------
Srbija jeste "ugrožavala" kosovare ali., na taj način što je prestala da zatvara oči pred neprestanim silovanjima, ubistvima i proterivanjima srpskog življa?! Oduzela im je njihov običaj na koji su stekli "pravo" višegodišnjim nekažnjenim zločinima.Nažalost, najveći sin naših naroda i narodnosti je sve to lepo isplanirao a Srbi zakasnili.Inače,tačno je da Krim nije Kosovo,samo što "ameri" zaboravljaju da ni Rusi nisu Srbi.

my way

pre 10 godina

Tacno, nije Krim Kosovo. Krim je Rusija (uvek bio, a ova Ukrajina je izgubila sav legalitet i legitimitet da njime upravlja), a Kosovo Srbija, sve drugo izreceno je patetican pokusaj da se brani neodbranjivo i pokazatelj koliko su jedini argumenti americke politike laz, mrznja i sila. Bitno da Srbi nisu nigde bili, niti su sad ugrozeni, svi drugi imaju pravo na ispunjenje svih svojih zelja i ambicija, a Srbi ni na elementarna prava da brane svoju drzavu i zive u njoj, zvala se ona Jugoslavija ili Srbija nebitno, bitno je komadati.

P

pre 10 godina

@Bosanac 1. Kosovo nikada nije imalo pravo na otcepljene jer mu taj stepen autonomije nikada nije bio ustavom garantovan. Ako su to hteli, mogli su da se zalažu mirno kao Katalonija ili Škotska i da jednom i dobiju i to pravo, ne ubijanjem i uništavanjem OVK koju je i CIA klasifikovala kao terorističku organizaciju a onda, kako američka vikipedija kaže, "bez objašnjenja promenila njen status" pred bombardovanje. Krim je posebna teritorija i Ukrajinci su se u velikoj meri odrekli vlasti nad tim delom i predali Rusima zarad jeftinijeg gasa i Krim sme da se otcepi ako većina želi, isto kao i Škotska i Katalonija jer je to međunarodno pravo koje im je Ukrajina dala.
2. Slobin teror je bio užasan, ali da je to ikakvo merilo za "poklanjanje" teritorije suverene države drugoj onda bi pola Sjedinjenih Američkih Država pripadalo Palestincima uzimajući u obzir šta rade dole, a Kosmet bi odavno trebao biti vraćen Srbiji ili biti povećana njena vlast na njemu, uzimajući u obzir šta rade Srbima u poslednjih 10 godina dole i koje zločine nekažnjeno vrše zarad fašističkih ideja etničke i verske "čistoće" na kojoj bi im Hitler pozavideo. Slobin teror je trajao par godina, Albanski se meri vekovima
3. Neka im, neka se guše u svojim go*nima maltene svu podršku UN su izgubili a Rusija sad radi ono što su oni devedesetih, samo u svoju korist. Čik da vidim da udare na Rusiju sa ovoliko podrške koliko imaju, nije im to pustinjska/tropska državica bez oružja da kolju ljude i pomažu fašistima

Hogar

pre 10 godina

Pa da su Rusi odreagovali kada je bilo bombardovanje Srbije tada se ne bi ni desilo Kosovo a verovatno ni Ukraina.Pravi ispit za Rusiju je bila Srbija 1999 ali oni se tu nisu pokazali a sa Kosova su se diskretno povukli.Sada sve dolazi na naplatu.

CABKE

pre 10 godina

Tacno tako. Na Kosovu nisu bili direktno ugrozeni interesi Rusije a sada jesu. Razlika jeste drasticna. Daleko od toga da sam za bilo koji sukob, al' na zalost III WW je sve vise izvestan. Mada mi se cini da II nikada nije ni prestao. Nek nam je bog upomoc.

lela

pre 10 godina

Krim zaista nije Kosovo. Krim je "poseban slučaj".
Vlada u Kijevu je legalizovala dolazak na vlast izbornih gubitnika nasiljem. To im je dalo opozicionu vladu na Krimu, koja je uspostavljena slično. I sad se bune.
Na isti način su Ameri "legalizovali" Kosovo. I sad se bune.

milan

pre 10 godina

Nadam se da se Rusija nece povuci i konacno ovima na zapadu odrzi dobru lekciju.Taj kolonijalni zapad naviknut na proizvodnju krize kao izvora opstanka i nalazenja novih milona kupaca stavljanjem tih istih u polozaj u kome nemaju izbora u smislu ili zapad ili propast konacno izgleda da su se namerili na pravog protivnika tj. Ruskog medu.Nadam se da nece biti žrtava ali ako su dirnuli u nesto sto nisu smeli anda je to Ukrajna, direktan interes Rusije.Slusam upozorenje Nemačke, zar Nemačka ima pravo glasa posle svega onoga sto je uradila pre 100 i pre 70 godina,nisu se oni uopšte promenili samo rade to perfidno.Sta su oni uradili u Ukrajni i Krimu i kako su prosli na kraju. Ta ista Nemačka razvija edeju EU znate li možda čija je to ideja? Nacistička i Hitlerova naravno, ko je danas dominatna država u Evropi,i čije je to zaveštanje? Austrija nesto petlja sa Bosnom, pokusavaju da se polako vrate kao sila. Izgleda da su se zaboravili i da ponovo traže probleme, iskreno se nadam da ce ih konačno dobiti. I to ce im biti odgovor između ostalog i za Kosovo za koje ce kad tad biti ponovo pod Srpskom zastavom. Mi im nista nismo zaboravili i oni to sa svojim evrima ne mogu da nadoknade jer svoju svetu zemlju nemaju niti ce je ikada imati i ne znaju sta to znaci.Mi Slovenski narodi znamo sta je sveto i oni znaju da ce mo im se prvom prilikom revanširati za sve pa zato i pokusavaju da nas razjedine i svedu na minimum kako bi lakse sa nama upravljali. Zato Rusiji i apsolutna podrska.

VIP

pre 10 godina

Ko vas ne zna skupo bi vas platio. A sad jedite papicu koju ste sami zakuhali od doba Jeljcina pa do danas. Ode prvi zub na Siriji, mogli bi bez svih ostati na Krimu.

pamcenje..

pre 10 godina

Jeste Krim je pripadao Rusiji oduvek,dok ih nije jedan ruski predsednik predao Ukrajini..A Kosovo je isto tako pripadao Srbiji kao njena pokrajina..A Srbija i njene dve pokrajine su bile u sastavu Jugoslavije..Kako god okrenes Kosovo nije bilo nokada posebna drzava na toj teritoriji,pa su oni podrzali njenu samostalnost!Mozda i jesu ali mi to nismonikada culi!Ako je njima to logicno,onda su stvarno izuzetno logicni ljudi,ali i neobavesteni i ne poznaju bas istoriju Srbije..A i kako bi.Koliko je dugo Srbija postojala ..ko ce to i da pamti!

nabavi ogledalo, pod hitno

pre 10 godina

Haman braca Rusi to isto rade. Nije ni cudo da se volite.. Samo laz agresija, sila i prevare i kod njih kao i kod vas
(Bosanac, 1. mart 2014 20:28)

Ma samo ako ste vi i "majka" vam Turska olicenje istine, pravde, morala i miroljubivosti.

Slobodan

pre 10 godina

Pa jeste ih Srbija ugrožavala jako , 10.godina nisu plaćali struju i nisu bili isključeni sa mreže ,gde to ima . A i nisu im dozvolili slobodnu distribuciju heroina,stvarno su im prava bila narušena . A ovih 70% građana Krima koji inače govore ruski se bune što njihov jezik više nije zvaničan . Svašta. Pa nek nauče engleski .

tosa

pre 10 godina

Hehe, vasa drskost, bezocnost i bezosecajnost na sve i za sve druge, Ameri ce vas na kraju kostati glave tj. svetske prevlasti koju ste zadobili 1989 godine...

Pera

pre 10 godina

Amerika moze da se mesa u avganistan, irak, somaliju, libiju, siriju, i da dolaze sa drugih kontinenta gde nemaju ni jednog coveka da iIgravaju silu, a rusi ne smeju u svoj narod da brane u komsiluku. Pali sve redod putine do budimpeste i sofije.

Goran

pre 10 godina

Sada je odjednom vrhunac demokratije ocuvati jedinstvenu Ukrajinu a 1999. je vrhunac demokratije bio ne ocuvati Srbiju nego je rasturiti. Sada prete Rusiji da ce zazaliti zbog intervencije u kojoj nisu ni jedan metak ispalili dok su oni u svojoj intervenciji ubijali decu u kupatilu, djake na mostovima, novinare u redakcijama, putnike u vozovima.

Jindrihovice

pre 10 godina

(Bosanac, 1. mart 2014 20:28)
Necu da ti drzim ovde predavanje jer verovatno mi nebi objavili komentar a i takvima kao ti ne vredi nista objasnjavati jer vi ste zadojeni mrznjom prema Srbima,vec cu samo napisati:
1999. godina
2004. godina
Zuta kuca
Djordje Martinovic
Intervju Rudolfa Sarpinga na ZDF
Pogledaj sta je bivsi Americki ambasador mislio o UCK-u 90-tih godina.

P.S Istrazuj,citaj,edukuj se pogotovo o necemu sto ne znas,a ne odmah pa kao grom iz vedra neba uperis prst u Srbe!

Miroslavv

pre 10 godina

Ljudi ovo kriza će biti klasik svetske istorije! Ja navijam za Ruse, vi kako hoćete.. Evo zašto: zapad je izgubio diplomatski rat, Janukovič nije mogao u EU jer je u datom trenutku neisplativo otpisati 80% izvoza. Onda su zaigrali "đonom", dali opoziciji novac da izazove državni udar. Sada se čude reakciji Rusije, a zapravo su je očekivali i sami izazvali. Olimpijada je gotova, vreme mira je završeno.. Počinje vreme ratova!

objektivno

pre 10 godina

Bosna i Hercegovina nije isto sto i Jugoslavija. Krajina nije isto sto i Kosovo. Krim nije isto sto i Kosovo. Crna Gora nije isto sto i Ukrajina. Texas nije isto sto i Slovenija. Hruscov nije dodelio Krim Ukrajini bzvz kao sto ni granice u SFRJ nisu povucene tek onako. Amerika nema cilj da malo po malo dodje do ruskih sirovina i teritorije. Mi svi nismo maloumni nego vam verujemo na rec, makar menjali misljenje svakih par sati, uvek smo uz vas i zelimo u EU.

Milan

pre 10 godina

Interesantno da rade ovakva poredjenja, a niko ih nija ni pitao. Hm, savest ili nesto drugo?! Ove godine referendum u Kataloniji, referendum u Skotskoj i Krim se pripaja Rusiji. Otvorili ste Pandorinu kutiju sa priznavanjem Kosova, sada uzivajte i gledajte.

Anti EU Citizen,iz 1000 razloga

pre 10 godina

(Hogar, 1. mart 2014 21:18)
Ne naprotiv,Rusija nije intervenisala i pomogla Srbiju
i bolje sto je tako
mi smo nezahvalan narod,i onako bi ih danas "vecina" pljuvala

pametno su uradili.
a mi kad se resimo sta cemo i kako,onda mozemo da se javimo Rusima za pomoc,dotle neka nas samara ko stigne.

Inace Rusija je i tada pomagala,a i dan danas pomaze Srbe humanitarnim akcijama.
Dok od nase nove "brace" EU i USA dobijamo pare,pare koje su izneli iz ove drzave nam daju kao svoje i kao neku pomoc

Nisam za Ruse ali ni za Amerikance!

pre 10 godina

Pa ako cete tako i Ukrajina je ugrozila prava Rusa time sto je dovela neofasiste na vlast i ukinula ruski jezik! Americkom cinizmu i bezobrazluku nema kraja.Zemlja cijem establismentu vise ne veruje ni sopstveni narod jer je okrvavila ruke ged god je mogla i glavni uzrok svih svetksih kriza.

nema ljutnje

pre 10 godina

Ako 'ocemo jos bolju istinu, do pre 500 godina Ameriku je naseljavalo vise miliona Indijanaca dok nisu dosli preci ovih "milosrdnih andjela". Koliko ih je danas?

mare

pre 10 godina

Moram da priznam da počinjem da uživam gledajući izjave ovih amera što su se "odjednom" našli u nebranom grožđu. Samo mi nije baš najjasnije šta su uopšte krenuli u ovu avanturu kad nisu imali "saveznike" na terenu kao što su imali albance na Kosovu. Vrlo brzo će se videti ko su Kličkovi demonstranti i koliko ih stanovnika Ukrajine zaista podržava. A nama Srbima savet, u se i u svoje kljuse ...

srb in

pre 10 godina

Uvek sam se divio američkoj "realnosti"
Samo ovde je problem što ni Rusija nije Srbija, niti je Putin Jeljcin i MIlošević.
Sve je drugačije gospodo Jenkiji

stefan

pre 10 godina

Bas si objasnio. Otvorili ste Pandorinu kutiju sa Kosovom. Tako to obicno biva, sve se vraca sve se placa. Izleda da svima mnogo lici na Kosovo cim si ti krenuo da se ceses.

amerika, svetski lider u licemerju

pre 10 godina

Ako je tako velika razlika, zasto "gospodin" Ambasador uopste spominje Kosovo? Problem je u tome sto i sami Amerikanci jako dobro znaju da su i sami postupali ilegalno i bespravno kada su napali jednu suverenu drzavu pod izgovorom "humanitarne katastrofe" i da su bespravno podrzali albanske soviniste da samoproglase "drzavu" na teritoriji suverene i medjunarodno priznate drzave. Zna i "gospodin" Ambasador koliko im je para, vremena i lazi trebalo dok su uspeli da tu svoju akciju predstave kao "brigu za civile", da gurnu po tepih sve zlocine koje su pocinili Albanci kao i da legalizuju etnicko ciscenje i zlocine Albanaca. Smesni su americki izgovori i ovi njihovi argumenti. Inace, ne zanima me Rusija niti sam na njihovoj strani u vezi Krima, ali mi se stomak okrece od americkog licemerja.

izmanipulisani

pre 10 godina

O tome sam vec pisao na ovom portalu, i nisam bio jedini. Ruska politika prema Balkanu je upravo imala ovo. Sve vreme su nas tapsali po ramenu, i ohrabrivali da udjemo u rat koji cemo sigurno izgubiti, a bez da su nam ikada konkretno u bilo cemu pomogli. Zasto to? Pa prosto je, na primeru Ukrajine se to najbolje vidi, sada im upravo Balkanska prica sluzi kao alibi za sve sto ce da urade u svom okruzenju. I nije to argument samo sa Ukrajinom, slicnu argumentaciju u svojoj korespodenciji sa zapadom su koristili i za vreme dogadjanja u Gruziji, Ceceniji i slicno.
Mi ovde smo prosto ispali budale. Posluzili smo necijim intersima.

Sramota

pre 10 godina

Американци немају ни стида ни образа. Ова количина лицемерја, одвратности и покварености мора да буде кажњена једном, кад-тад. Срећом, заиста ситуација није као са Косовом - тада је председник Русије била она пијандура коју су Амери плаћали да остане на власти. А данас је ситуација другачија. Косово је на души Америке и ЕУ, више него на души Срба и Албанаца. Тек за 50 година ћемо причати колико је све то било одвратно и режирано.

Marko

pre 10 godina

Klasičan američki licemer. Kada su njihovi interesi u pitanju, intervenišu pod izgovorom demokratije i zaštite ljudskih prava. Kada drugi štite svoje interese, onda je to ugrožavanje suvereniteta druge države.
Amerikanci misle da oni jedini imaju tapiju na ceo svet i da mogu da rade šta hoće. Na svu sreću, vreme američkog intervencionizma je prošlo. To bi diplomatama i nespornim dobitnicima Nobelove nagrade za mir trebalo da bude jasno.

Komsija

pre 10 godina

Gospodina bivseg ambasadora ocigledno niko nije obavestio o ratnim zlocincima UCK, zutim kucama i slicnim ... Amerikanci i njihova logika. Samo pomenute Putinu Kosovo pa da vidite odgovor!

Serdar

pre 10 godina

Gospodine Makfol ukoliko je po vama Srbija mucila "kosovare",kako onda da nazovemo ovo sto vec duze vreme rade Turci sa Kurdima!?Koje proteruju ne samo sa Turske teritorije vec upadaju i u susednim drzavama loveci ih.Kako da nazovemo ponasanje Izraela prema Palestincima!?Ili recimo akciju Arijena Salona kada je izvrsio genocid nad celim Palestinskim selom.Dali oni imaju pravo na nezavisnost,pa naravno da nemaju.Ipak su to vasi stari prijatelji!

prellee

pre 10 godina

Svijet je nabujao i samo je pitanje dana kada će da prsne.Podjelili su SSSR pa SFRJ , sada se sistem raspada dalje, to je proces nezaustavljiv. USA ako misli da sve durštvene procese može držati pod kontrolom grdno se vara. Samo pričom o demokratiji, i prodajom gay prava problemi današnjeg društva se ne mogu riješti.Nama je Brisel u Bosni dao da rješimo zadatak Sejdić-Finci,(pazi zadatka takve umne sile kao što je Europa) sranje ništa više. Umjesto da je Brisel dao političirima realan (koristan)zadatak da otvore 200 hiljada radnih mjesta , što je ozbiljno i odgovorno od strane te Europe , oni nas zamajavaju, ismijavaju, iscrpljuju i PRODAJU nam bezvezne stvari, bolje REČENO GLUPOSTI (piramide u Visokom).Samo to trebamo da shvatimo. Daju nam kredite, i onda od svakoga projekata uzimaju razliku u cijeni (kamatu) 8-10%,sav višak vrijednosti je njihov, nama ostaje samo MAGLA. Jadno i od Europe i od naših političara šta rade ovom jasnom narodu, prije svega Srpskom narodu.

ivan78bg

pre 10 godina

A to dali centralna drzava ugrozava stanovnistvo na nekom delu svoje teritorije ili ne odredjuje Amerika..Jel tako:).Ispade na kraju da je Sloba bio upravu,da cete priznanjem kosova kao drzave otvoriti pandorinu kutiju...POgazili ste osnovne principe na kojima je konstitusana liga naroda a kasnije ujedinjene nacije.Uveli ste pravo sile kao nacin resavanja sukoba.I sta sad?Svetski rat??

Dreni Ks

pre 10 godina

(Ivan pg, 01. mart 2014 20:41) kada pricas o autonomni status ova tacka treba da se razmatra kada se ovde komentira ti kazes da Krim ima autonomni status pa zar Kosovu 1989 nije skinut taj autonomni status a danas I juce niko nije sknuo taj statut Krim i nemaju nikakvu razloga da bune na Kosovu je bio drugacije ako ta utonomija nije skinuta I ne bih poderzalih jednog predsednika koj samo sa silom hteo da se resi stanje u Jugoslaviju danas mnogo Srbi,Albanci ,Hrvati I Bosancu bi bili zivi I mi nismo imali ovu mrznju medjusobno.

Ivan pg

pre 10 godina

Fino li je pravo kad ti Amerikanci odredjuju sto je presedan. Za razliku od Kosova, Krim ima autonomni status u momentu moguce intervencije, tako da je to jos jedan razlog vise zasto je ova ex ambasadorova tvrdnja besmislena

All along the Watchtower

pre 10 godina

Krim nije kao Kosovo onoliko koliko Rusija nije kao Srbija.
"Pa i vi znate dobro kao i mi, da otkako je sveta pravo važi među jednakima po snazi, dok jak radi šta može a slab trpi šta mora" - Atinski poslanik Meljanima, pre 2500 godina.

djuro

pre 10 godina

Uz svo verovatno nezasluzeno postovanje, potpuno je nebitno sta americka diplomatija misli o ovome. To je stanje medjunarodnih odnosa danas, i nisam siguran da nije bolje od stanja pre 15 godina.

Sin po materi

pre 10 godina

A da na primer gradjani Krima napadaju policajce, otimaju ljude na ulici i sporadicno preduzimaju teroristicke akcije kao nekada OVK na Kosovu, onda bi i Ukrajina reagovala napadom pa bi scenario bio identican. Sada je mir tamo na Krimu i tako treba da ostane bez obzira na ishod glasanja na referendumu i visoke politike.

Dejan

pre 10 godina

Neverovatno je koliko su i EU i US licemerne. Kod njih je sve interes a onda prave pricu. To sto oni nude je nov kolonija nizam udruzenih jer sami ne mogu. Tacno je da Kosovo nije Krim jer smo bili slabi da se odbranimo. Cilj ne bira sredstva pa tako US je trebao i crni djavo da protera svoje na Kosovu. A Amerika ce tek da nauci sta znaci mesanje i sta je poraz. Do sada su udarali na slabije a slucaju Ukrajine nema vise varanja. Karte su na stolu i ulozi jako veliki. Svesni su da nisu na svom terenu i da ih moze kostati jako mnogo. Lakse je podmetati druge i pricati sa odstojanja. Putin nije Gadafi ili Husein.

200,500,2000

pre 10 godina

@Kosovastar
Ako bas hoces istini Krim nije ni Tatarski vec je Hunski Atile Bozijeg bica.Ili ako idemo jas dalje Krim je staro Grcki, Alexandra Velikog.

dejan-minhen

pre 10 godina

bitno da su prvo zabranili manjinske jezike samim tim i Ruski!
Treba li su da uvedu i porez od 90% na sve plate a da od tog poreza 50% ide u EU a 50% u SAD! Onda bi to bila PRAVA solidarna demokratija!

razlika izmedu Kosova i Krima je da na Kosovu nisu ziveli Amerkanci a na Krimu zive Rusi!
Kakvu su politiku vodili 1999. vec su trebali da dignu avione da lete nad Kijevom i zapadom Ukrajine.
ali sada je razlika da to isto rade Rusi podrzavajuci separizam.
Ali imaju dobre instruktore koji to rade sirom sveta i gde ne zivi ni jedan njihov "zemljak".

Ostala si uvek ista

pre 10 godina

Да, није, ови Руси баш нису послушни и хоће да се бране, имају и атомску бомбу, то уопште није лепо с њихове стране.

Izlišno komentarisati

pre 10 godina

Amerikanac priča Rusima šta je i kako je. Ovo je Rusiji u dvorištu - a Amerika će da objašnjava svoje stavove i da odlučuje. Sva sreća pa samo mi Srbi pišemo o ovome. Rusi se ne obaziru - kao što ne bi ni trebali i zbogom bre!

Ne treba da ostave ostatak Ukrajine na cedilu - nego da očiste one teroriste i fašiste pod hitno. Ma gde bili! I Amerika se bori protiv terorizma, je li tako ono beše?

nebojsa

pre 10 godina

Sram da ih bude!Imaju obraza da pricaju,ne pokazujuci ni malo stida,...o pokajanju I da ne pricamo.Doslo je,nadam se,vrijeme da beru gorke plodove otrovnog sjemena kojeg su,kao najveci dusmani i krvoloci sijali po svijetu,a samim tim i dok su izvodili svoje perverzne orgije bombardujuci i paleci Srbiju nepuna tri mjeseca.Da li ste to radili svjesno,iz koristoljublja,ili iz neznanja,danas i nije bitno,Nicija do zore nije gorela.Srbi vam to vase divljastvo nikada nece oprostiti,niti zaboraviti.Doslo je vrijeme da se neke stvari NAZOVU PRAVIM IMENOM!!!!

lesa

pre 10 godina

Ha ha ha ovo obrazloženje udar na zdrav razum. Srbi ugrožavali "kosovare"... kuku lele. Pa eto u Ukrajini su za početak zabranili da se govori ruskim jezikom. Šta ćeš više na početku, kada je osnovno pravo nekog naroda - pravo na jezik, ZABRANJENO. Ultra-desničari su odmah, mimo svih dogovora i pregovora, rešili da prvo u Ukrajini ukinu ruski. A ovo o "kosovarima", pa tek tu ima svega da se kaže i ko je zapravo bio ugrožen. Klasična retorika američke administracije. Ali, ima pravde, ima, samo je treba dočekati...

razlike postoje, premda formalne

pre 10 godina

Ruku na srce, situacija na terenu nije ista: Na Kosovu je u to vreme tinjao sukob niskog intenziteta protiv naoružanih separatista, uz istovremeni bojkot države i njenih institucija od strane većine pripadnika albanske nacionalne manjine (koji su činili većinu stanovnika Kosova). Na Krimu imamo lokalnu vlast koju većinom čine pripadnici manjine (koja, kao i na Kosovu, jeste većina u toj administrativnoj jedinici), ali koja je do juče funkcionisala kao deo sistema vlasti Ukrajine, gde nije bilo terorizma Rusa prema ukrajinskoj vlasti i nije bilo antiterorističkih akcija ukrajinske policije protiv Rusa.

NATO nije intervenisao protiv Srbije pre nego što se sukob nije intenzivirao (premda se bio intenzivirao zato da opravda odnosno isprovocira odluku o intervenciji). U ovom slučaju (na Krimu), do otcepljenja dolazi na prečac, napamet, "preventivno", bez prethodne postupne eskalacije kao opravdanja. Taj manjak finese i osećaja za dramu ostavlja Ruse ogoljenima pred svetom.