Ponedeljak, 24.02.2014.

12:49

Upoznate novu Android Nokia X familiju

Izvor: B92

Upoznate novu Android Nokia X familiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

HanSolo

pre 10 godina

pre neki dan na zadnji firmware za nas Telekom. Telefon stabilan kao zemlja a software je jaci i stabilniji od 4.2.2 koji dolazi u S4. Koji god telefon da uporedim sa mojim a da je druge marke ma koliko da je nov, svi su primitivni i ako je moj telefon kao model star skoro 2 godine. Ne poricem da mi se svidja WP8, ali cekacu mocan telefon sa dual boot Android-Windows koji ce biti u snazi naspram S4 galaxy-a. To tada, moj tel nece biti zamenjen boljim. Kao zahtevan korisnik, ni ove performanse ne koristim u maximumu. Ne igram igrice o 200MB ali radim developerski posao gde sav moj alat ne uzima ni 50% snage nakon startovanja kada sam van kuce. Za luksuz mi ne treba, ali svakako se lozim na dual OS telefon koji je izazov imati ga! Moze i sada da se uhakuje dual boot, ali je fora imati fabricki namenjen za to... :-)
(Cracker, 25. februar 2014 14:11)Moj S3 je "stabilan" ko 1000 kila stavljeno na kuvane špagete posle apdejta 4.3..
Ja barem sam gotov sa šljamsungom.. Idući Nokija ili HTC google edition.. Kupio sam Nokiju lumiju kroz preduzeće i moram da kažem da je svetlosti pre mog S3..Windows me je malo zaprepastio brzinom, ali moram da vidim kako napreduje sa aplikacijama. Ali mogu reči da već i sad ima sve intresantne aplikacije za Evropsko tržište i uvelićava se svaki dan.. Vrlo impresivno moram reći..

Cracker

pre 10 godina

Procice jos dugo vremena da nokia zgazi moj S3 sa 4.3 androidom kojeg sam fleshovao pre neki dan na zadnji firmware za nas Telekom. Telefon stabilan kao zemlja a software je jaci i stabilniji od 4.2.2 koji dolazi u S4. Koji god telefon da uporedim sa mojim a da je druge marke ma koliko da je nov, svi su primitivni i ako je moj telefon kao model star skoro 2 godine. Ne poricem da mi se svidja WP8, ali cekacu mocan telefon sa dual boot Android-Windows koji ce biti u snazi naspram S4 galaxy-a. To tada, moj tel nece biti zamenjen boljim. Kao zahtevan korisnik, ni ove performanse ne koristim u maximumu. Ne igram igrice o 200MB ali radim developerski posao gde sav moj alat ne uzima ni 50% snage nakon startovanja kada sam van kuce. Za luksuz mi ne treba, ali svakako se lozim na dual OS telefon koji je izazov imati ga! Moze i sada da se uhakuje dual boot, ali je fora imati fabricki namenjen za to... :-)

Steva

pre 10 godina

KOKOLO MOJ, ne znam da li si dobro razumeo komentar. Ne mislim samo na diktiranje, već i na otvaranje b92 aplikacije i slanje komentara glasovnom naredbom (umesto tap-a na pošalji kažem pošalji komentar nakon što ga izdiktiram). Ako to može ijedan drugi os osim androida onda ok.

mobodroid.in.rs

pre 10 godina

Ako Nokia X bude u Srbiji do 100 evra onda je vredi pazariti. Huawei y300 poseduje istu konfiguraciju kao Nokia X i kosta 80 evra nov. U svakom slucaju postoji dosta android prodavnica u ponudi tako da to nije problem. Takodje, kome se ne svidjaju plocice moze da preuzme launcher po svojoj zelji.
Vise me je odusevila ova Nokia na androidu nego tackasti S5.

Goxy

pre 10 godina

Odličan potez Nokia-e. Uveli su smartphone u klasu jeftinih telefona. Jaki su mi ovi komentari koji očekuju inovacije u ovoj klasi. Nokia je preživela zahvaljujući jeftinim telefonima, a to je zlatna koka.

Vladica

pre 10 godina

malo podseca deo reklame sa onom spiralnom animacijom na dzingl olimpijade u sociju :)
solidan chipset, malo slabiji generalno ali i jeftiniji od recimo htc desire x (u radnjama ispod 190 eur), samo se nadam da ce moci da se digne normalan launcher i standardan droid - nisam video jos uzivo, ali ovo iz reklame, interfejs mi deluje gore od wp8, kao mesavina zadnjeg simbijana koji je ocajno nelogican i veoma nefunkcionalan i wp8 koji je takodje prilicno nelogican i meni ruzan...ako bude mogla klotara droid da se instalira i uz cenu ispod 130 kod nas - odlicno, ako cena bude preko 150 ili ostane zakucan na ovom interfejsu, ne hvala, radije cu neki htc, nexus,alcatel....

@AleksandarCucu

pre 10 godina

Za sve kojima nije jasno,pogledajte Elopov keynote i shvatićete poentu ovih telefona. Izgled podseća da WP8 zato što je to i poenta. Kupiš jeftin fon i posle nekog vremena kad se navikneš na interfejs,predješ na WP8. Za one koji imaju,hm,šta znam POSAO,100€ je ništa za telefon. I ne smarajte sa ram memorijom i displejom,fon košta 100€,šta ste očekivali?

Grrr

pre 10 godina

Ja vec vidim kako svi imaju XL, svima se svidja koga god da sam pitao. Za tu cenu nema konkurencije i ako cena kod nas nece biti ispod 180€.

sgs4

pre 10 godina

Telefoni super izgledaju. Bice super povoljni sto ce biti super za nezahtevne korisnike i decu. Andorid su previse prepravili da lici na Windows bez ikakve potrebe (mada su neke stvarcice iz videa bas dobre).

srba

pre 10 godina

ne smatram da izostanak google play a predstavlja minus ovom telefonu na svu srecu postoje.alternative kao sto su 1mobile market itd. ima ih jos. pa se mogu instalirati aplikacije. ali koliko.ja.kapiram iz snimka oni su razvili.neki svoj market tako da nece biti to.nikakav problem. Sto se interfejsa tice to je.stvar licnog ukusa. Buducim vlasnicima zelim da ih lepo sluzi :)

KOKOLO MOJ

pre 10 godina

stevo kralju, evo ovo što sad diktiram svom starom alcatelu izlazi mi na ekranu, glasovni unos imaju skoro svi telefoni stari 4 godine pa ako si svoj telefon kupio samo zbog toga znaj da su te zeznuli za pare

putnik

pre 10 godina

Dobro je sto ima Yandex. Google vas nadzire potpuno, sto nije dobro.
Ovaj AndroWind sistem je morao biti drugaciji. Jer obican Android steka i spor je. Zato su ubacili dual cpu. Samo Lumia na Windowsu tece glatko na jednom cpu i 512 rama.

popp

pre 10 godina

Ove koje muci rezolucija pitao bi samo koliku reroluciju imaju na monitorima od 22 "cola" i televizorima od > 32 "cola"? Ljudi ajde prvo da sacekamo da telefoni stignu do nas, da ih isprobamo, pa ce biti vremena za pljuvanje. Meni se bas dopada da za mali novac mogu da pazarim sekundarni dual sim telefon koji moze da obavlja najbitnije radnje kao primarni.

Zoran

pre 10 godina

Ja nikada nisam voleo Nokiu, ali ovaj XL bih zasigurno uzeo. Ima istu konfiguraciju kao moj galaxy s advance, fura sa dve kartice a pritom je skoro duplo jeftiniji. Mislim da je ovo pametan potez.

Dragan

pre 10 godina

Nokia je uradila pravu stvar.Savrseno je stavila android na pravu poziciju pa ko voli android neka izvoli.Toliko android zaostaje za iOS i windowsom.

ZzzzV1111Zzzz

pre 10 godina

@JMBG pa ti najbolje onda da se vratis na ericsson 768.Ja ne pricam o iphonu htc lg premium modelima nego o tome da Nokia kao firma kasni u inovacijama koje danas predatavljaju standard a oni su ispod toga sa predstavljanjem ovakvih modela . Tako da ciljna grupa ovog modela je trziste zvanovo India.

uf

pre 10 godina

@Boris poenta mog pitanja je cemu toliki trud da bi se android nabudzio da lici na vindous. uzgred majkrosoft je vlasnik nokije tako da nokija ne mora da placa vindous os.

Swe

pre 10 godina

Nakon Lumie 920,925 i 1020 rekoh da probam i taj kako ga neki nazivaju "Drndoid" na HTC ONE.Odmah nakon startovanja istog sam dobio update na KitKat i mogu nakon desetak dana i pedeset i kusur instaliranih apova reći da sve fercera bez bagova i tome slično.Jedina zamerka je kamera koja se ne može uporediti sa Lumiom.Šta znam ,vreme će pokazati da li sam pogrešio u izboru.Sad za sad je ok.

Cisto da se zna

pre 10 godina

Verujem da ce zavrsna obrada biti dobra kao i kod svih Nokia, a sve ostalo (hardware, software, interface) je daleko od impresivnog. Meni je jasno sta Nokia zeli da postigne ovim, ali mi nije jasno zasto bi neko kupio bilo koji od ova 3 telefona. Ako zelite Nokiu ili WP interface za pristupacnu cenu - Lumia 520. Ako zelite Android za pristupacnu cenu - ima ih na pretek sa sve Google servisima.

Nebojša

pre 10 godina

Bili su najbolja korporacija, a onda su poceli da prave androide! (Predrag Coric, 24. februar 2014 15:49)

Preciznije bili su najbolja korporacija a onda su odbili android veliko pitanje dali ce se ikad više biti broj jedan.

Momentum

pre 10 godina

koliko su pojedinci iskompleksirani pixelima, gigabajtima i ostalim glupostima. jasno je da je cilj ovih uredjaja da kostaju sto jeftinije a da predstavljaju konkurenciju android uredjajima slicnog hardvera. ako to ne razumete, nemate sta da trazite ovde. ja znam da bi na balkanu hteli da imate 5" full hd telefone sa 3 gb rama, 64gb flash i 40mpix kamere, sve to za 150€. toga nazalost nema niti ce biti ikada. spustite se na zemlju

mele_

pre 10 godina

Zbog transporta će cena sa ≈100€, skočiti na ≈500€.
Mislim, to u Srbiji - za zemlje regiona to ne važi; one će imati iole normalnije cene.

Dejan L

pre 10 godina

Ima li Wi-Fi, koje opcije još ima?
Ništa meni ovo nije jasno.
Android bez Google Play-a?
Android sa WIN 8 interfejsom?
A aplikacije Microsoft? Jeste to hteli reći?
Kamera 2 MpX, sasvim dovoljna za cenu od 109€.
I nije mi jasno, šta mu fali? HD je 1376x768, 2 Megapix je 1600x1200, a FullHD je 1920x1080 pixela.
Imam HUAWEI Y200 android , sve koristim, a kameru od 3.1 Mpx sam koristio 2x za god i po dana. Za fotografisanje koristim Canon dig aparat sa 7.1 Mpx i ne vidim neku potrebu ni za njim, ako slikam, slikam kad putujem, sebe jok vala, nisam starleta da se 24h slikam. :)
Pre Huawei-ja sam imao isključivo Nokije i vraćam se na Nokiju, makar sa 0.3 MpX, jer je kvalitet na strani Nokije. Bio i ostao. Neuništive su

тупко

pre 10 godina

Микрософт продаје уређаје под именом Нокија са Линуксом.
Да ли је ико пре пар година могао да изјави ово а да не буде исмејан?

b

pre 10 godina

Ala majko mila. Ekran od 5 inca sa rezolucijom 800x480. Pa na sta to lici? Ne znam sta se desava sa nokiom al tek je ovo propast. Neka je 100 dolara al ko ce kupiti takav krs.

jesus

pre 10 godina

Pa kad su vec tako slabi telefoni, mogli su da ubace KitKat, jer on bolje radi sa tim hardverom nego 4.1.2.
Pokusaj da se upropasti Android?
Cenim da ce ljudi koji kupe ovaj telefon vrlo brzo preci na Windows jer ce ih uzasno smarati losa povezanost Win okruzenja i Android sistema. Mada, moze biti i mac sa dve ostrice. Mozda ljudi povezu mentalno Nokiu sa ocajnom integracijom Win i jako bagovitim telefonom, sto ce ih odvuci ili ka Apple ili ka nekom boljem Android telefonu. Ajd videcemo

Nebojša

pre 10 godina

Simpatični telefoni ali nije mi baš najjasnije zašto su ubacili obogaljeni android to je pucanje sebi u nogu na primer ako prodaju 100.000 primeraka ovog telefona sa pravim androidom pune funkcionalnosti bi sigurno prodali znatno više.

Joker

pre 10 godina

Zbog čega su ubacili Android i napunili ga MS-ovim servisima? Šta je ovo - Android sa nečim što liči na Metro UI bez podrške Google Play-a i WP Store-a. Mislim da se ovo ljudima neće svideti. Ko voli Windows Phone, kupiće neku Nokiu iz Lumia serije, a ko voli Android, kupiće nešto drugo. Jedino niska cena može da privuče mušterije...

Marko M

pre 10 godina

Ovo se može pokazati kao genijalan potez Nokije i Mikrosofta ako uspeju u nameri koja možda nije odmah očigledna, a to je da putem ovih "hibrida" Androida i WP8 privuku kupce sa manjim budžetom koji misle da kupuju Android telefon, ali ustvari više kupuju WP8. Ovim jeftinim telefonima će polako da "navuku" kupce sa nadom da će u budućnosti preći na Lumia seriju koja će im izgledati kao prirodna nadogradnja sa interfejsa koji ima Nokia X. Uz to će ih vezati za Mikrosoftove servise kao što su Bing, Outlook i sl., jer ovaj modifikovan Nokijin Android ne podržava Googlove servise poput GMaila, Mapa i ostale.

prikolica

pre 10 godina

Kod nas ce kostati 140eur uz dvogodisnji ugovor. :) ajde nokia nek' ti je sa srecom, jeftini dumb telefoni se nece doveka prodavati, dobro ste se opametili. Mada, ako su ljudi imali rezervu prema lumiji 520, ne znam kako ce reagovati na android bez googlea. Videcemo.

hercegyu

pre 10 godina

@rise: lol, sa ovako smešnim (za današnje) hardverom, i nemanje art-a i još 100 minusa, ovaj model kao takav nema nikakve šanse. Jedina im je nada da će ljude koji žele da pređu sa neke zastarele platforme, preći na Windows, preko Android aplikacija...

onako

pre 10 godina

Ljudi, to je Nokia Normandy... Telefon o kome se pisalo pre godinu dana, njegove prve fotografije i konfiguraciju na tviteru objavio je @evleaks pre mesec dana, mozda i jace... A cipset jeste los, ali opet za 110 evra sta ocekujes?

Che

pre 10 godina

"Sve više i više ljudi kupuje uređaje koji koštaju oko stotinak evra"

sustina koje se plase samo oni koji zive u nerazvijenim zemljama a boluju da imaju najskuplji telefon kako bi imali "status"

Koliko para toliko muzike...

pre 10 godina

Jako cudne odluke finaca. Ekran 5 inca, rezolucija 480x800 piksela... JB 4.1.2 OS, ruzan korisnicki interfejs. Mozda je ovo taj normandy, koji je davno najavljivan. P.S jos kad nokia izbaci ''pureview'' kameru, ''clearblack'' ekran, snapdragon 805 chipset, bice ludilo

JMBG

pre 10 godina

Ovolika kolicina snobizma na teme o mobilnim telefonima mi uopste nije cudna kada se uzme u obzir koliko ljudi smatra fon za statusni simbol, a ne sredstvo komunikacije. Te malo MHz-a, te premalo RAM-a, te zasto tolicni ekran... Jednostavno ima ljudi koji zele kupiti telefon koji ce im pouzdano sljakati, omoguciti komunikaciju preko neta, na kojem ce moci da provjere fb, postu,..., a da pri tome ne placaju 500 evra. Ljudi kojima nije bitno sto procesor nema 4 jezgra i ne radi na 2GHz i sta ti ja znam jer nece na njemu igrati igrice i nabacivati aplikacije iz dokonosti. Ocigledno je da istripovani "napredni korisnici" nisu ciljna grupa za koju je namjenjena ova serija pa su i komentari u stilu gore pomenutih sasvim suvisni. Mislim, sta ocekujete od telefona za te pare?

JMBG

pre 10 godina

Ovolika kolicina snobizma na teme o mobilnim telefonima mi uopste nije cudna kada se uzme u obzir koliko ljudi smatra fon za statusni simbol, a ne sredstvo komunikacije. Te malo MHz-a, te premalo RAM-a, te zasto tolicni ekran... Jednostavno ima ljudi koji zele kupiti telefon koji ce im pouzdano sljakati, omoguciti komunikaciju preko neta, na kojem ce moci da provjere fb, postu,..., a da pri tome ne placaju 500 evra. Ljudi kojima nije bitno sto procesor nema 4 jezgra i ne radi na 2GHz i sta ti ja znam jer nece na njemu igrati igrice i nabacivati aplikacije iz dokonosti. Ocigledno je da istripovani "napredni korisnici" nisu ciljna grupa za koju je namjenjena ova serija pa su i komentari u stilu gore pomenutih sasvim suvisni. Mislim, sta ocekujete od telefona za te pare?

тупко

pre 10 godina

Микрософт продаје уређаје под именом Нокија са Линуксом.
Да ли је ико пре пар година могао да изјави ово а да не буде исмејан?

Dejan L

pre 10 godina

Ima li Wi-Fi, koje opcije još ima?
Ništa meni ovo nije jasno.
Android bez Google Play-a?
Android sa WIN 8 interfejsom?
A aplikacije Microsoft? Jeste to hteli reći?
Kamera 2 MpX, sasvim dovoljna za cenu od 109€.
I nije mi jasno, šta mu fali? HD je 1376x768, 2 Megapix je 1600x1200, a FullHD je 1920x1080 pixela.
Imam HUAWEI Y200 android , sve koristim, a kameru od 3.1 Mpx sam koristio 2x za god i po dana. Za fotografisanje koristim Canon dig aparat sa 7.1 Mpx i ne vidim neku potrebu ni za njim, ako slikam, slikam kad putujem, sebe jok vala, nisam starleta da se 24h slikam. :)
Pre Huawei-ja sam imao isključivo Nokije i vraćam se na Nokiju, makar sa 0.3 MpX, jer je kvalitet na strani Nokije. Bio i ostao. Neuništive su

Momentum

pre 10 godina

koliko su pojedinci iskompleksirani pixelima, gigabajtima i ostalim glupostima. jasno je da je cilj ovih uredjaja da kostaju sto jeftinije a da predstavljaju konkurenciju android uredjajima slicnog hardvera. ako to ne razumete, nemate sta da trazite ovde. ja znam da bi na balkanu hteli da imate 5" full hd telefone sa 3 gb rama, 64gb flash i 40mpix kamere, sve to za 150€. toga nazalost nema niti ce biti ikada. spustite se na zemlju

Marko M

pre 10 godina

Ovo se može pokazati kao genijalan potez Nokije i Mikrosofta ako uspeju u nameri koja možda nije odmah očigledna, a to je da putem ovih "hibrida" Androida i WP8 privuku kupce sa manjim budžetom koji misle da kupuju Android telefon, ali ustvari više kupuju WP8. Ovim jeftinim telefonima će polako da "navuku" kupce sa nadom da će u budućnosti preći na Lumia seriju koja će im izgledati kao prirodna nadogradnja sa interfejsa koji ima Nokia X. Uz to će ih vezati za Mikrosoftove servise kao što su Bing, Outlook i sl., jer ovaj modifikovan Nokijin Android ne podržava Googlove servise poput GMaila, Mapa i ostale.

Joker

pre 10 godina

Zbog čega su ubacili Android i napunili ga MS-ovim servisima? Šta je ovo - Android sa nečim što liči na Metro UI bez podrške Google Play-a i WP Store-a. Mislim da se ovo ljudima neće svideti. Ko voli Windows Phone, kupiće neku Nokiu iz Lumia serije, a ko voli Android, kupiće nešto drugo. Jedino niska cena može da privuče mušterije...

Che

pre 10 godina

"Sve više i više ljudi kupuje uređaje koji koštaju oko stotinak evra"

sustina koje se plase samo oni koji zive u nerazvijenim zemljama a boluju da imaju najskuplji telefon kako bi imali "status"

onako

pre 10 godina

Ljudi, to je Nokia Normandy... Telefon o kome se pisalo pre godinu dana, njegove prve fotografije i konfiguraciju na tviteru objavio je @evleaks pre mesec dana, mozda i jace... A cipset jeste los, ali opet za 110 evra sta ocekujes?

prikolica

pre 10 godina

Kod nas ce kostati 140eur uz dvogodisnji ugovor. :) ajde nokia nek' ti je sa srecom, jeftini dumb telefoni se nece doveka prodavati, dobro ste se opametili. Mada, ako su ljudi imali rezervu prema lumiji 520, ne znam kako ce reagovati na android bez googlea. Videcemo.

Nebojša

pre 10 godina

Bili su najbolja korporacija, a onda su poceli da prave androide! (Predrag Coric, 24. februar 2014 15:49)

Preciznije bili su najbolja korporacija a onda su odbili android veliko pitanje dali ce se ikad više biti broj jedan.

jesus

pre 10 godina

Pa kad su vec tako slabi telefoni, mogli su da ubace KitKat, jer on bolje radi sa tim hardverom nego 4.1.2.
Pokusaj da se upropasti Android?
Cenim da ce ljudi koji kupe ovaj telefon vrlo brzo preci na Windows jer ce ih uzasno smarati losa povezanost Win okruzenja i Android sistema. Mada, moze biti i mac sa dve ostrice. Mozda ljudi povezu mentalno Nokiu sa ocajnom integracijom Win i jako bagovitim telefonom, sto ce ih odvuci ili ka Apple ili ka nekom boljem Android telefonu. Ajd videcemo

srba

pre 10 godina

ne smatram da izostanak google play a predstavlja minus ovom telefonu na svu srecu postoje.alternative kao sto su 1mobile market itd. ima ih jos. pa se mogu instalirati aplikacije. ali koliko.ja.kapiram iz snimka oni su razvili.neki svoj market tako da nece biti to.nikakav problem. Sto se interfejsa tice to je.stvar licnog ukusa. Buducim vlasnicima zelim da ih lepo sluzi :)

mele_

pre 10 godina

Zbog transporta će cena sa ≈100€, skočiti na ≈500€.
Mislim, to u Srbiji - za zemlje regiona to ne važi; one će imati iole normalnije cene.

Swe

pre 10 godina

Nakon Lumie 920,925 i 1020 rekoh da probam i taj kako ga neki nazivaju "Drndoid" na HTC ONE.Odmah nakon startovanja istog sam dobio update na KitKat i mogu nakon desetak dana i pedeset i kusur instaliranih apova reći da sve fercera bez bagova i tome slično.Jedina zamerka je kamera koja se ne može uporediti sa Lumiom.Šta znam ,vreme će pokazati da li sam pogrešio u izboru.Sad za sad je ok.

Dragan

pre 10 godina

Nokia je uradila pravu stvar.Savrseno je stavila android na pravu poziciju pa ko voli android neka izvoli.Toliko android zaostaje za iOS i windowsom.

Koliko para toliko muzike...

pre 10 godina

Jako cudne odluke finaca. Ekran 5 inca, rezolucija 480x800 piksela... JB 4.1.2 OS, ruzan korisnicki interfejs. Mozda je ovo taj normandy, koji je davno najavljivan. P.S jos kad nokia izbaci ''pureview'' kameru, ''clearblack'' ekran, snapdragon 805 chipset, bice ludilo

KOKOLO MOJ

pre 10 godina

stevo kralju, evo ovo što sad diktiram svom starom alcatelu izlazi mi na ekranu, glasovni unos imaju skoro svi telefoni stari 4 godine pa ako si svoj telefon kupio samo zbog toga znaj da su te zeznuli za pare

Zoran

pre 10 godina

Ja nikada nisam voleo Nokiu, ali ovaj XL bih zasigurno uzeo. Ima istu konfiguraciju kao moj galaxy s advance, fura sa dve kartice a pritom je skoro duplo jeftiniji. Mislim da je ovo pametan potez.

Nebojša

pre 10 godina

Simpatični telefoni ali nije mi baš najjasnije zašto su ubacili obogaljeni android to je pucanje sebi u nogu na primer ako prodaju 100.000 primeraka ovog telefona sa pravim androidom pune funkcionalnosti bi sigurno prodali znatno više.

b

pre 10 godina

Ala majko mila. Ekran od 5 inca sa rezolucijom 800x480. Pa na sta to lici? Ne znam sta se desava sa nokiom al tek je ovo propast. Neka je 100 dolara al ko ce kupiti takav krs.

uf

pre 10 godina

@Boris poenta mog pitanja je cemu toliki trud da bi se android nabudzio da lici na vindous. uzgred majkrosoft je vlasnik nokije tako da nokija ne mora da placa vindous os.

Goxy

pre 10 godina

Odličan potez Nokia-e. Uveli su smartphone u klasu jeftinih telefona. Jaki su mi ovi komentari koji očekuju inovacije u ovoj klasi. Nokia je preživela zahvaljujući jeftinim telefonima, a to je zlatna koka.

popp

pre 10 godina

Ove koje muci rezolucija pitao bi samo koliku reroluciju imaju na monitorima od 22 "cola" i televizorima od > 32 "cola"? Ljudi ajde prvo da sacekamo da telefoni stignu do nas, da ih isprobamo, pa ce biti vremena za pljuvanje. Meni se bas dopada da za mali novac mogu da pazarim sekundarni dual sim telefon koji moze da obavlja najbitnije radnje kao primarni.

ZzzzV1111Zzzz

pre 10 godina

@JMBG pa ti najbolje onda da se vratis na ericsson 768.Ja ne pricam o iphonu htc lg premium modelima nego o tome da Nokia kao firma kasni u inovacijama koje danas predatavljaju standard a oni su ispod toga sa predstavljanjem ovakvih modela . Tako da ciljna grupa ovog modela je trziste zvanovo India.

sgs4

pre 10 godina

Telefoni super izgledaju. Bice super povoljni sto ce biti super za nezahtevne korisnike i decu. Andorid su previse prepravili da lici na Windows bez ikakve potrebe (mada su neke stvarcice iz videa bas dobre).

@AleksandarCucu

pre 10 godina

Za sve kojima nije jasno,pogledajte Elopov keynote i shvatićete poentu ovih telefona. Izgled podseća da WP8 zato što je to i poenta. Kupiš jeftin fon i posle nekog vremena kad se navikneš na interfejs,predješ na WP8. Za one koji imaju,hm,šta znam POSAO,100€ je ništa za telefon. I ne smarajte sa ram memorijom i displejom,fon košta 100€,šta ste očekivali?

mobodroid.in.rs

pre 10 godina

Ako Nokia X bude u Srbiji do 100 evra onda je vredi pazariti. Huawei y300 poseduje istu konfiguraciju kao Nokia X i kosta 80 evra nov. U svakom slucaju postoji dosta android prodavnica u ponudi tako da to nije problem. Takodje, kome se ne svidjaju plocice moze da preuzme launcher po svojoj zelji.
Vise me je odusevila ova Nokia na androidu nego tackasti S5.

putnik

pre 10 godina

Dobro je sto ima Yandex. Google vas nadzire potpuno, sto nije dobro.
Ovaj AndroWind sistem je morao biti drugaciji. Jer obican Android steka i spor je. Zato su ubacili dual cpu. Samo Lumia na Windowsu tece glatko na jednom cpu i 512 rama.

Cisto da se zna

pre 10 godina

Verujem da ce zavrsna obrada biti dobra kao i kod svih Nokia, a sve ostalo (hardware, software, interface) je daleko od impresivnog. Meni je jasno sta Nokia zeli da postigne ovim, ali mi nije jasno zasto bi neko kupio bilo koji od ova 3 telefona. Ako zelite Nokiu ili WP interface za pristupacnu cenu - Lumia 520. Ako zelite Android za pristupacnu cenu - ima ih na pretek sa sve Google servisima.

Grrr

pre 10 godina

Ja vec vidim kako svi imaju XL, svima se svidja koga god da sam pitao. Za tu cenu nema konkurencije i ako cena kod nas nece biti ispod 180€.

hercegyu

pre 10 godina

@rise: lol, sa ovako smešnim (za današnje) hardverom, i nemanje art-a i još 100 minusa, ovaj model kao takav nema nikakve šanse. Jedina im je nada da će ljude koji žele da pređu sa neke zastarele platforme, preći na Windows, preko Android aplikacija...

HanSolo

pre 10 godina

pre neki dan na zadnji firmware za nas Telekom. Telefon stabilan kao zemlja a software je jaci i stabilniji od 4.2.2 koji dolazi u S4. Koji god telefon da uporedim sa mojim a da je druge marke ma koliko da je nov, svi su primitivni i ako je moj telefon kao model star skoro 2 godine. Ne poricem da mi se svidja WP8, ali cekacu mocan telefon sa dual boot Android-Windows koji ce biti u snazi naspram S4 galaxy-a. To tada, moj tel nece biti zamenjen boljim. Kao zahtevan korisnik, ni ove performanse ne koristim u maximumu. Ne igram igrice o 200MB ali radim developerski posao gde sav moj alat ne uzima ni 50% snage nakon startovanja kada sam van kuce. Za luksuz mi ne treba, ali svakako se lozim na dual OS telefon koji je izazov imati ga! Moze i sada da se uhakuje dual boot, ali je fora imati fabricki namenjen za to... :-)
(Cracker, 25. februar 2014 14:11)Moj S3 je "stabilan" ko 1000 kila stavljeno na kuvane špagete posle apdejta 4.3..
Ja barem sam gotov sa šljamsungom.. Idući Nokija ili HTC google edition.. Kupio sam Nokiju lumiju kroz preduzeće i moram da kažem da je svetlosti pre mog S3..Windows me je malo zaprepastio brzinom, ali moram da vidim kako napreduje sa aplikacijama. Ali mogu reči da već i sad ima sve intresantne aplikacije za Evropsko tržište i uvelićava se svaki dan.. Vrlo impresivno moram reći..

Cracker

pre 10 godina

Procice jos dugo vremena da nokia zgazi moj S3 sa 4.3 androidom kojeg sam fleshovao pre neki dan na zadnji firmware za nas Telekom. Telefon stabilan kao zemlja a software je jaci i stabilniji od 4.2.2 koji dolazi u S4. Koji god telefon da uporedim sa mojim a da je druge marke ma koliko da je nov, svi su primitivni i ako je moj telefon kao model star skoro 2 godine. Ne poricem da mi se svidja WP8, ali cekacu mocan telefon sa dual boot Android-Windows koji ce biti u snazi naspram S4 galaxy-a. To tada, moj tel nece biti zamenjen boljim. Kao zahtevan korisnik, ni ove performanse ne koristim u maximumu. Ne igram igrice o 200MB ali radim developerski posao gde sav moj alat ne uzima ni 50% snage nakon startovanja kada sam van kuce. Za luksuz mi ne treba, ali svakako se lozim na dual OS telefon koji je izazov imati ga! Moze i sada da se uhakuje dual boot, ali je fora imati fabricki namenjen za to... :-)

Steva

pre 10 godina

KOKOLO MOJ, ne znam da li si dobro razumeo komentar. Ne mislim samo na diktiranje, već i na otvaranje b92 aplikacije i slanje komentara glasovnom naredbom (umesto tap-a na pošalji kažem pošalji komentar nakon što ga izdiktiram). Ako to može ijedan drugi os osim androida onda ok.

Vladica

pre 10 godina

malo podseca deo reklame sa onom spiralnom animacijom na dzingl olimpijade u sociju :)
solidan chipset, malo slabiji generalno ali i jeftiniji od recimo htc desire x (u radnjama ispod 190 eur), samo se nadam da ce moci da se digne normalan launcher i standardan droid - nisam video jos uzivo, ali ovo iz reklame, interfejs mi deluje gore od wp8, kao mesavina zadnjeg simbijana koji je ocajno nelogican i veoma nefunkcionalan i wp8 koji je takodje prilicno nelogican i meni ruzan...ako bude mogla klotara droid da se instalira i uz cenu ispod 130 kod nas - odlicno, ako cena bude preko 150 ili ostane zakucan na ovom interfejsu, ne hvala, radije cu neki htc, nexus,alcatel....

b

pre 10 godina

Ala majko mila. Ekran od 5 inca sa rezolucijom 800x480. Pa na sta to lici? Ne znam sta se desava sa nokiom al tek je ovo propast. Neka je 100 dolara al ko ce kupiti takav krs.

Dejan L

pre 10 godina

Ima li Wi-Fi, koje opcije još ima?
Ništa meni ovo nije jasno.
Android bez Google Play-a?
Android sa WIN 8 interfejsom?
A aplikacije Microsoft? Jeste to hteli reći?
Kamera 2 MpX, sasvim dovoljna za cenu od 109€.
I nije mi jasno, šta mu fali? HD je 1376x768, 2 Megapix je 1600x1200, a FullHD je 1920x1080 pixela.
Imam HUAWEI Y200 android , sve koristim, a kameru od 3.1 Mpx sam koristio 2x za god i po dana. Za fotografisanje koristim Canon dig aparat sa 7.1 Mpx i ne vidim neku potrebu ni za njim, ako slikam, slikam kad putujem, sebe jok vala, nisam starleta da se 24h slikam. :)
Pre Huawei-ja sam imao isključivo Nokije i vraćam se na Nokiju, makar sa 0.3 MpX, jer je kvalitet na strani Nokije. Bio i ostao. Neuništive su

ZzzzV1111Zzzz

pre 10 godina

@JMBG pa ti najbolje onda da se vratis na ericsson 768.Ja ne pricam o iphonu htc lg premium modelima nego o tome da Nokia kao firma kasni u inovacijama koje danas predatavljaju standard a oni su ispod toga sa predstavljanjem ovakvih modela . Tako da ciljna grupa ovog modela je trziste zvanovo India.

hercegyu

pre 10 godina

@rise: lol, sa ovako smešnim (za današnje) hardverom, i nemanje art-a i još 100 minusa, ovaj model kao takav nema nikakve šanse. Jedina im je nada da će ljude koji žele da pređu sa neke zastarele platforme, preći na Windows, preko Android aplikacija...

Dragan

pre 10 godina

Nokia je uradila pravu stvar.Savrseno je stavila android na pravu poziciju pa ko voli android neka izvoli.Toliko android zaostaje za iOS i windowsom.

Cracker

pre 10 godina

Procice jos dugo vremena da nokia zgazi moj S3 sa 4.3 androidom kojeg sam fleshovao pre neki dan na zadnji firmware za nas Telekom. Telefon stabilan kao zemlja a software je jaci i stabilniji od 4.2.2 koji dolazi u S4. Koji god telefon da uporedim sa mojim a da je druge marke ma koliko da je nov, svi su primitivni i ako je moj telefon kao model star skoro 2 godine. Ne poricem da mi se svidja WP8, ali cekacu mocan telefon sa dual boot Android-Windows koji ce biti u snazi naspram S4 galaxy-a. To tada, moj tel nece biti zamenjen boljim. Kao zahtevan korisnik, ni ove performanse ne koristim u maximumu. Ne igram igrice o 200MB ali radim developerski posao gde sav moj alat ne uzima ni 50% snage nakon startovanja kada sam van kuce. Za luksuz mi ne treba, ali svakako se lozim na dual OS telefon koji je izazov imati ga! Moze i sada da se uhakuje dual boot, ali je fora imati fabricki namenjen za to... :-)

Nebojša

pre 10 godina

Bili su najbolja korporacija, a onda su poceli da prave androide! (Predrag Coric, 24. februar 2014 15:49)

Preciznije bili su najbolja korporacija a onda su odbili android veliko pitanje dali ce se ikad više biti broj jedan.

Cisto da se zna

pre 10 godina

Verujem da ce zavrsna obrada biti dobra kao i kod svih Nokia, a sve ostalo (hardware, software, interface) je daleko od impresivnog. Meni je jasno sta Nokia zeli da postigne ovim, ali mi nije jasno zasto bi neko kupio bilo koji od ova 3 telefona. Ako zelite Nokiu ili WP interface za pristupacnu cenu - Lumia 520. Ako zelite Android za pristupacnu cenu - ima ih na pretek sa sve Google servisima.

Momentum

pre 10 godina

koliko su pojedinci iskompleksirani pixelima, gigabajtima i ostalim glupostima. jasno je da je cilj ovih uredjaja da kostaju sto jeftinije a da predstavljaju konkurenciju android uredjajima slicnog hardvera. ako to ne razumete, nemate sta da trazite ovde. ja znam da bi na balkanu hteli da imate 5" full hd telefone sa 3 gb rama, 64gb flash i 40mpix kamere, sve to za 150€. toga nazalost nema niti ce biti ikada. spustite se na zemlju

Nebojša

pre 10 godina

Simpatični telefoni ali nije mi baš najjasnije zašto su ubacili obogaljeni android to je pucanje sebi u nogu na primer ako prodaju 100.000 primeraka ovog telefona sa pravim androidom pune funkcionalnosti bi sigurno prodali znatno više.

jesus

pre 10 godina

Pa kad su vec tako slabi telefoni, mogli su da ubace KitKat, jer on bolje radi sa tim hardverom nego 4.1.2.
Pokusaj da se upropasti Android?
Cenim da ce ljudi koji kupe ovaj telefon vrlo brzo preci na Windows jer ce ih uzasno smarati losa povezanost Win okruzenja i Android sistema. Mada, moze biti i mac sa dve ostrice. Mozda ljudi povezu mentalno Nokiu sa ocajnom integracijom Win i jako bagovitim telefonom, sto ce ih odvuci ili ka Apple ili ka nekom boljem Android telefonu. Ajd videcemo

JMBG

pre 10 godina

Ovolika kolicina snobizma na teme o mobilnim telefonima mi uopste nije cudna kada se uzme u obzir koliko ljudi smatra fon za statusni simbol, a ne sredstvo komunikacije. Te malo MHz-a, te premalo RAM-a, te zasto tolicni ekran... Jednostavno ima ljudi koji zele kupiti telefon koji ce im pouzdano sljakati, omoguciti komunikaciju preko neta, na kojem ce moci da provjere fb, postu,..., a da pri tome ne placaju 500 evra. Ljudi kojima nije bitno sto procesor nema 4 jezgra i ne radi na 2GHz i sta ti ja znam jer nece na njemu igrati igrice i nabacivati aplikacije iz dokonosti. Ocigledno je da istripovani "napredni korisnici" nisu ciljna grupa za koju je namjenjena ova serija pa su i komentari u stilu gore pomenutih sasvim suvisni. Mislim, sta ocekujete od telefona za te pare?

Joker

pre 10 godina

Zbog čega su ubacili Android i napunili ga MS-ovim servisima? Šta je ovo - Android sa nečim što liči na Metro UI bez podrške Google Play-a i WP Store-a. Mislim da se ovo ljudima neće svideti. Ko voli Windows Phone, kupiće neku Nokiu iz Lumia serije, a ko voli Android, kupiće nešto drugo. Jedino niska cena može da privuče mušterije...

mele_

pre 10 godina

Zbog transporta će cena sa ≈100€, skočiti na ≈500€.
Mislim, to u Srbiji - za zemlje regiona to ne važi; one će imati iole normalnije cene.

Swe

pre 10 godina

Nakon Lumie 920,925 i 1020 rekoh da probam i taj kako ga neki nazivaju "Drndoid" na HTC ONE.Odmah nakon startovanja istog sam dobio update na KitKat i mogu nakon desetak dana i pedeset i kusur instaliranih apova reći da sve fercera bez bagova i tome slično.Jedina zamerka je kamera koja se ne može uporediti sa Lumiom.Šta znam ,vreme će pokazati da li sam pogrešio u izboru.Sad za sad je ok.

Marko M

pre 10 godina

Ovo se može pokazati kao genijalan potez Nokije i Mikrosofta ako uspeju u nameri koja možda nije odmah očigledna, a to je da putem ovih "hibrida" Androida i WP8 privuku kupce sa manjim budžetom koji misle da kupuju Android telefon, ali ustvari više kupuju WP8. Ovim jeftinim telefonima će polako da "navuku" kupce sa nadom da će u budućnosti preći na Lumia seriju koja će im izgledati kao prirodna nadogradnja sa interfejsa koji ima Nokia X. Uz to će ih vezati za Mikrosoftove servise kao što su Bing, Outlook i sl., jer ovaj modifikovan Nokijin Android ne podržava Googlove servise poput GMaila, Mapa i ostale.

uf

pre 10 godina

@Boris poenta mog pitanja je cemu toliki trud da bi se android nabudzio da lici na vindous. uzgred majkrosoft je vlasnik nokije tako da nokija ne mora da placa vindous os.

Steva

pre 10 godina

KOKOLO MOJ, ne znam da li si dobro razumeo komentar. Ne mislim samo na diktiranje, već i na otvaranje b92 aplikacije i slanje komentara glasovnom naredbom (umesto tap-a na pošalji kažem pošalji komentar nakon što ga izdiktiram). Ako to može ijedan drugi os osim androida onda ok.

Che

pre 10 godina

"Sve više i više ljudi kupuje uređaje koji koštaju oko stotinak evra"

sustina koje se plase samo oni koji zive u nerazvijenim zemljama a boluju da imaju najskuplji telefon kako bi imali "status"

тупко

pre 10 godina

Микрософт продаје уређаје под именом Нокија са Линуксом.
Да ли је ико пре пар година могао да изјави ово а да не буде исмејан?

popp

pre 10 godina

Ove koje muci rezolucija pitao bi samo koliku reroluciju imaju na monitorima od 22 "cola" i televizorima od > 32 "cola"? Ljudi ajde prvo da sacekamo da telefoni stignu do nas, da ih isprobamo, pa ce biti vremena za pljuvanje. Meni se bas dopada da za mali novac mogu da pazarim sekundarni dual sim telefon koji moze da obavlja najbitnije radnje kao primarni.

srba

pre 10 godina

ne smatram da izostanak google play a predstavlja minus ovom telefonu na svu srecu postoje.alternative kao sto su 1mobile market itd. ima ih jos. pa se mogu instalirati aplikacije. ali koliko.ja.kapiram iz snimka oni su razvili.neki svoj market tako da nece biti to.nikakav problem. Sto se interfejsa tice to je.stvar licnog ukusa. Buducim vlasnicima zelim da ih lepo sluzi :)

Koliko para toliko muzike...

pre 10 godina

Jako cudne odluke finaca. Ekran 5 inca, rezolucija 480x800 piksela... JB 4.1.2 OS, ruzan korisnicki interfejs. Mozda je ovo taj normandy, koji je davno najavljivan. P.S jos kad nokia izbaci ''pureview'' kameru, ''clearblack'' ekran, snapdragon 805 chipset, bice ludilo

Zoran

pre 10 godina

Ja nikada nisam voleo Nokiu, ali ovaj XL bih zasigurno uzeo. Ima istu konfiguraciju kao moj galaxy s advance, fura sa dve kartice a pritom je skoro duplo jeftiniji. Mislim da je ovo pametan potez.

sgs4

pre 10 godina

Telefoni super izgledaju. Bice super povoljni sto ce biti super za nezahtevne korisnike i decu. Andorid su previse prepravili da lici na Windows bez ikakve potrebe (mada su neke stvarcice iz videa bas dobre).

KOKOLO MOJ

pre 10 godina

stevo kralju, evo ovo što sad diktiram svom starom alcatelu izlazi mi na ekranu, glasovni unos imaju skoro svi telefoni stari 4 godine pa ako si svoj telefon kupio samo zbog toga znaj da su te zeznuli za pare

Vladica

pre 10 godina

malo podseca deo reklame sa onom spiralnom animacijom na dzingl olimpijade u sociju :)
solidan chipset, malo slabiji generalno ali i jeftiniji od recimo htc desire x (u radnjama ispod 190 eur), samo se nadam da ce moci da se digne normalan launcher i standardan droid - nisam video jos uzivo, ali ovo iz reklame, interfejs mi deluje gore od wp8, kao mesavina zadnjeg simbijana koji je ocajno nelogican i veoma nefunkcionalan i wp8 koji je takodje prilicno nelogican i meni ruzan...ako bude mogla klotara droid da se instalira i uz cenu ispod 130 kod nas - odlicno, ako cena bude preko 150 ili ostane zakucan na ovom interfejsu, ne hvala, radije cu neki htc, nexus,alcatel....

putnik

pre 10 godina

Dobro je sto ima Yandex. Google vas nadzire potpuno, sto nije dobro.
Ovaj AndroWind sistem je morao biti drugaciji. Jer obican Android steka i spor je. Zato su ubacili dual cpu. Samo Lumia na Windowsu tece glatko na jednom cpu i 512 rama.

Grrr

pre 10 godina

Ja vec vidim kako svi imaju XL, svima se svidja koga god da sam pitao. Za tu cenu nema konkurencije i ako cena kod nas nece biti ispod 180€.

@AleksandarCucu

pre 10 godina

Za sve kojima nije jasno,pogledajte Elopov keynote i shvatićete poentu ovih telefona. Izgled podseća da WP8 zato što je to i poenta. Kupiš jeftin fon i posle nekog vremena kad se navikneš na interfejs,predješ na WP8. Za one koji imaju,hm,šta znam POSAO,100€ je ništa za telefon. I ne smarajte sa ram memorijom i displejom,fon košta 100€,šta ste očekivali?

onako

pre 10 godina

Ljudi, to je Nokia Normandy... Telefon o kome se pisalo pre godinu dana, njegove prve fotografije i konfiguraciju na tviteru objavio je @evleaks pre mesec dana, mozda i jace... A cipset jeste los, ali opet za 110 evra sta ocekujes?

prikolica

pre 10 godina

Kod nas ce kostati 140eur uz dvogodisnji ugovor. :) ajde nokia nek' ti je sa srecom, jeftini dumb telefoni se nece doveka prodavati, dobro ste se opametili. Mada, ako su ljudi imali rezervu prema lumiji 520, ne znam kako ce reagovati na android bez googlea. Videcemo.

HanSolo

pre 10 godina

pre neki dan na zadnji firmware za nas Telekom. Telefon stabilan kao zemlja a software je jaci i stabilniji od 4.2.2 koji dolazi u S4. Koji god telefon da uporedim sa mojim a da je druge marke ma koliko da je nov, svi su primitivni i ako je moj telefon kao model star skoro 2 godine. Ne poricem da mi se svidja WP8, ali cekacu mocan telefon sa dual boot Android-Windows koji ce biti u snazi naspram S4 galaxy-a. To tada, moj tel nece biti zamenjen boljim. Kao zahtevan korisnik, ni ove performanse ne koristim u maximumu. Ne igram igrice o 200MB ali radim developerski posao gde sav moj alat ne uzima ni 50% snage nakon startovanja kada sam van kuce. Za luksuz mi ne treba, ali svakako se lozim na dual OS telefon koji je izazov imati ga! Moze i sada da se uhakuje dual boot, ali je fora imati fabricki namenjen za to... :-)
(Cracker, 25. februar 2014 14:11)Moj S3 je "stabilan" ko 1000 kila stavljeno na kuvane špagete posle apdejta 4.3..
Ja barem sam gotov sa šljamsungom.. Idući Nokija ili HTC google edition.. Kupio sam Nokiju lumiju kroz preduzeće i moram da kažem da je svetlosti pre mog S3..Windows me je malo zaprepastio brzinom, ali moram da vidim kako napreduje sa aplikacijama. Ali mogu reči da već i sad ima sve intresantne aplikacije za Evropsko tržište i uvelićava se svaki dan.. Vrlo impresivno moram reći..

Goxy

pre 10 godina

Odličan potez Nokia-e. Uveli su smartphone u klasu jeftinih telefona. Jaki su mi ovi komentari koji očekuju inovacije u ovoj klasi. Nokia je preživela zahvaljujući jeftinim telefonima, a to je zlatna koka.

mobodroid.in.rs

pre 10 godina

Ako Nokia X bude u Srbiji do 100 evra onda je vredi pazariti. Huawei y300 poseduje istu konfiguraciju kao Nokia X i kosta 80 evra nov. U svakom slucaju postoji dosta android prodavnica u ponudi tako da to nije problem. Takodje, kome se ne svidjaju plocice moze da preuzme launcher po svojoj zelji.
Vise me je odusevila ova Nokia na androidu nego tackasti S5.