Nedelja, 23.02.2014.

08:50

Nokia radi na još dva smartfona na Androidu?

Izvor: B92

Nokia radi na još dva smartfona na Androidu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Djura

pre 10 godina

""Dok svi očekuju predstavljanje prvog Nokijinog pametnog telefona,""... prvi pametni je android, oni ranije sa symbian-om I ovi sa wp8 su glupi. Slozio bih se sa autorom teksta.

Jolly

pre 10 godina

Nokija nije Amazon. Amazon je veoma jak igrac u oblasti distribucije sadrzaja: knjige, muzika, serije, filmovi itd. Nokija to nema, i ne vjerujem da ovaj njihov 'autonomni' app store moze uspjeti...

Jaa

pre 10 godina

@Jaa

naravno da hoce napraviti.e sad ti ces naci kojekakvi razlog da objasnis da to nije android kako ne bi morao pojesti tv,jer to ne mozes i da ga prestavi,,, a hoce ,zato bolje cuti ako nemas nesto pametno! shabane jedan!!!!
(mile, 23. februar 2014 15:26)

Култура Андроид корисника на нивоу...

ZzzzV1111Zzzz

pre 10 godina

Ovu specifikaciju koju su naveli nije ni za sta u danasnje vreme je standard 2 gb rama 720x1280 i ekran od od 4.7 incha .Ekrani od 4.0 su danas prevazidjeni rezolucija krs a 512 mb rama na modifikovanom androidu takodje zalosno .Realno glupost preko 7 godina su bojkotovali android i sad ga kao stavljaju na aparate SRAMOTA....
Drzte se vi asha serije bolje niste ni zasluzili jedino sto vredi su lumie ...

Zoki

pre 10 godina

@dejan
Nokia je bila skandinavska firma, sa radnicima koji su tretirani u skladu sa tim. Svojevremeno je moja prijateljica radila kao menadzer u njihovom R&D centru u Severnoj Americi. Letela je za Finsku četiri puta godišnje i svaki put joj je kompanija plaćala da svrati u Francusku i obiđe roditelje na 5-7 dana, pošto je poreklom bila iz Francuske. Mimo lokalnih zakona je imala porodiljsko bolovanje godinu dana sa punom platom, a njeno radno mesto ju je čekalo. Kada su konačno zatvorili taj centar, dobila je pozamašnu otpremninu, itd.
Takva Nokia nije mogla da konkuriše kompanijama koje su proizvodile u Kini, a razvijale u Indiji. Njena jedina šansa je bila da bude drugačija od mainstreama. Sa Androidom ne bi imala šanse.

Nokia je možda predugo pokušavala da izvuče nešto od veoma limitirane Symbian platforme koju je koristila. Prelazak na Windows Phone nije bio greška, kompanija je počela da se oporavlja u trenutku kada ju je kupio Microsoft. Međutim, proizvodnja mobilnih telefona nije tako profitabilan posao kao nekada, a finskoj Nokiji bi bio problem da zadrži istu organizaciju rada i visoke standarde radnika. Prodajom sektora mobilnih telefona Microsoftu, kompanija se ustvari rešila tog balasta.

Tržište smart telefona polako sazreva, dolazi do zasićenja i nekih revolucionarnih promena kod novih modela neće biti. Ljudi će i dalje kupovati telefone, ali ne radi novih mogućnosti, nego zato što im je oslabila baterija ili napukao ekran.

badjura

pre 10 godina

Nije tacno nokia je i dalje najjaci brend u svetu telefona,i nije mikrosoft kupio celu nokiu nego samo jedan deo akcija koji je namenjen za smart telefone,tolko o tome...,a ostali mogu da,sanjaju kad ce napraviti nesto kao sto je lumia serija telefona!

toza nebuloza

pre 10 godina

navedeni hardver je bas jadan, za danasnje standarde, nije ni vredno najavljivanja... ako je to model sa kojim ce da startuju bolje ni da ne krecu...

dejan

pre 10 godina

Valjda samo u Srbii postoji toliko ljubitelja Nokie, kao i golfa 2 valjda. Jos svi odreda opravdavaju sto nokia nije nikad uzela android. Niko ne komentarise sto je d najbolje kompanije na svetu spala da je kupi Bili za deseti deo koliko je proda naprimer jedan program whatsapp. Shvatite ljudi, Nokia je propala iskljucivo zato sto je prkosila trendu, a to je bio android. Da je prihvatila android, ako ne u poceku, makar pre 3 godine, danas bi opstali i vredeli bi sigurno daleko vise od jedne milijarde za koiko su prodati. Microsoft je upropastio Nokiu sa svojim win OS, a kako ju je kupio, pocece da prodaju android nokia telefone. Ta firma vise ne postoji, oni su sada deo microsofta i ostalo je samo ime, shvatite to.

Ušati Dušan

pre 10 godina

Znam da se mnogima neće svideti ovaj komentar, Nokia ne treba da ovo radi. Ja sam ljubitelj Nokie i ne ""hejtujem" ni Android ni iOS. Ali ovo he loš potez i mnogo će izgubiti. Nokia i WP idu nekako super. Ako bude napredovala Nokia sa ovom serijom (videćemo) onda me ispravite. :-)

Straja

pre 10 godina

Serbia4Us - mogu ti reci da sam se odusevio Here mapama. izuzetno su detaljne, navigacija radi perfetno I sto je najvaznije- besplatne su sve mape sveta tako da pred put skines koju god hoces. glas sam skinuo srpski takodje I sve je vec instalirano fabricki. sve pohvale. lumia ima svetlu buducnost a prvi sam tvrdio da je wp bezveze. pogresi covek dok ne proba ;)

ice9

pre 10 godina

"Spekuliše se da korisnici neće moći da koriste uslugu Google Play i aplikacije dostupne putem ove platforme" u cemu je onda poenta android telefon wtf?

Serbia4Us

pre 10 godina

Probao sam android telefone srednje i niže klase raznih kompanija. Koristim i sam android telefon. Mišljenja sam da većini prosečnih korisnika ne treba više od Lumia 525 telefona. Cena(cca 150eur), solidne performanse, većina popularnih aplikacija je tu. Samo su mi nepoznate "Here" mape, to bi voleo da isprobam. Dati u današnje vreme 75.000din za telefon....

Kole

pre 10 godina

Nema od Androida nistaaa! Kakav Android sa plocicama!? Cuj EKSTREMNO MODIFIKOANA VERZIJA... Nece biti Androida i SUPER sto nece biti, dosta je Androida!

Zoki

pre 10 godina

Voleo bih da vidim makar jedan racionalan razlog radi koga bi Nokia izbacila Android telefon. Posebno taj scenario po kome bi taj telefon bio namenjen zemljama u razvoju. Windows Phone je bolje optimizovan od Androida, tako da može da radi na slabijem i jeftinijem hardveru. Nokia je sada vlasništvo Microsofta, pa iako Microsoft ne može da im prodaje WP licence jeftinije nego drugim proizvođačima, može da bude kreativan i da im novac plaćen za licence vrati na drugi način. (Licence za WP koštaju proizvođače $23-30, ali se najavljuje da će ih baš radi Nokie u 2014 davati besplatno.) Samim tim, WP telefon za treći svet može da bude jeftiniji nego Android.

Da bi razvijala Android telefon, Nokia bi morala da angažuje deo R&D tima, a to košta. Morala bi i da postane član Open Handset Alliance, a ona to nije. Druga opcija bi bila da razvijaju nešto na bazi Androida (poput Amazona), ali zašto bi to radili.

Windows Phone je sada po broju aplikacija na onome gde je iPhone bio polovinom 2010, nešto preko 200 hiljada. To je dovoljno da nema potrebe ni za portovanjem Android apikacija, o čemu se pričalo.

Posebno bi bilo iluzorno da prave Android telefon sa interfejsom po ugledu na Windows Phone.

mile

pre 10 godina

@Jaa

naravno da hoce napraviti.e sad ti ces naci kojekakvi razlog da objasnis da to nije android kako ne bi morao pojesti tv,jer to ne mozes i da ga prestavi,,, a hoce ,zato bolje cuti ako nemas nesto pametno! shabane jedan!!!!

Rango

pre 10 godina

Ako ga previše izmjene neće raditi kao treba, primjer je Samsung. Android je virtualna mašina, mora biti zbog ogromne hardverske fragmentacije, i zbog toga sto aplikacije podiže kao virtualna mašina gubi ogromnu snagu, (u poređenju sa IOS ili Win). Svaka dodatna izmjena na androidu samo će ga dodatno usporiti. I Kindle uredjaji imaju isti problem. Jedini spas za android bi mogao biti ART ili neki još savršeniji sistem koji tek dolazi i koji bi mogao omogućiti bolji iskoristivost hardware i štedljiviji uredjaj.

devenv

pre 10 godina

@тупко, sa wikipedije: Fire OS is a fork of the Android mobile operating system produced by Amazon for its Kindle Fire range of tablets.

nikola93

pre 10 godina

sad jos samo fali da iphone izbaci telefon sa androidom...nadam se da ce ovo brzo proci i da nokia ni na jednom drugom modelu nece koristiti android!!!!

тупко

pre 10 godina

@devenv, не постоји форк Андроида. Андроид је Андроид и без Гуглових власничких додатака, и са власничким додацима трећих страна (примери су скоро сви телефони на тржишту). У ствари, могуће је да је једини форк Андроида Репликант (Replicant).

smeker

pre 10 godina

Kada bi microsoft uveo animirani home ekran na kojem pada sneg ili lete pticice kao na androidu, 90% korisnika bi bez problema presli na wp.

Nevolim da me zavlače.

pre 10 godina

Ovo računam samo ako predstave telefon sa pravim androidom kao kod ostalih ali ako bude neka osakacena verzija onda je to promašaj i gubljenje vremena je bih lično voleo nokiu na androidu jer sam nekad voleo nokiu a saša koristim android pa je moje mišljenje da ili neka posao urade kako treba ili neka nastave da prave samo telefone sa wp-om a na android da zaborave.

devenv

pre 10 godina

Ok, posle malo istraživanja može se zaključiti da ili Nokia neće izbaciti Google Android uređaj ili će izbaciti svoj fork Androida. Nokia nije član Open Handset Alliance-a pa time ni ne može da napravi telefon sa Google Androidom, ali može da uradi nešto slično kao što je Amazon uradio. Amazon je uzeo open source deo Androida i zamenio sve što je closed source sa svojom implementacijom. To znači da ima sopstveni store, sopstveni mejl i login i sopstvene mape (Kindle koristi nokijine). Iz toga se može zaključiti da Nokijin Android neće podržavati 99% postojećih aplikacija. Da bi proizvođač podržavao Google Play mora da igra po Google-ovim pravilima (što Nokia ne radi), što je pogrenulo antimonopolsku istragu od strane komisije EU protiv Google-a. Koga interesuje više neka progugla "aosp vs google".

S konja na magarca

pre 10 godina

1. Zašto bih danas kupovao telefon sa rezolucijom od 800X480 pixela, kamerom od 5 Mp, i 512 MB, kad moj 3 godine stari telefon ima 854X480 uz istu dijagonalu, odličnu kameru od 8 Mp i isto 512 MB RAM-a
2. Zašto bih kupovao Android uređaj koji nema pristup Play-u
Ako mi neko da normalan odgovor na ova dva pitanja, evo, kupiću ne jedan, kupiću 5 ovih telefona. Znam, neko će reći da je ovo telefon za novajlije, koji nikad nisu imali "pametni telefon". A ja ću mu reći, da onaj ko do sad nije imao pametni telefon, neće ni kupiti ovakvu Nokiu.

MitchSrbija

pre 10 godina

Neka ponude jedan high-end telefon, jedan iz srednje kategorije i nokiu x kao low segment. Neka im se cena razlikuje od konkurencije i neka se potrude da ih naprave kvalitetno, i nokia ce popraviti svoj polozaj na trzistu i shvatice da im je bilo bolje da su presli na android

S konja na magarca

pre 10 godina

1. Zašto bih danas kupovao telefon sa rezolucijom od 800X480 pixela, kamerom od 5 Mp, i 512 MB, kad moj 3 godine stari telefon ima 854X480 uz istu dijagonalu, odličnu kameru od 8 Mp i isto 512 MB RAM-a
2. Zašto bih kupovao Android uređaj koji nema pristup Play-u
Ako mi neko da normalan odgovor na ova dva pitanja, evo, kupiću ne jedan, kupiću 5 ovih telefona. Znam, neko će reći da je ovo telefon za novajlije, koji nikad nisu imali "pametni telefon". A ja ću mu reći, da onaj ko do sad nije imao pametni telefon, neće ni kupiti ovakvu Nokiu.

smeker

pre 10 godina

Kada bi microsoft uveo animirani home ekran na kojem pada sneg ili lete pticice kao na androidu, 90% korisnika bi bez problema presli na wp.

devenv

pre 10 godina

Ok, posle malo istraživanja može se zaključiti da ili Nokia neće izbaciti Google Android uređaj ili će izbaciti svoj fork Androida. Nokia nije član Open Handset Alliance-a pa time ni ne može da napravi telefon sa Google Androidom, ali može da uradi nešto slično kao što je Amazon uradio. Amazon je uzeo open source deo Androida i zamenio sve što je closed source sa svojom implementacijom. To znači da ima sopstveni store, sopstveni mejl i login i sopstvene mape (Kindle koristi nokijine). Iz toga se može zaključiti da Nokijin Android neće podržavati 99% postojećih aplikacija. Da bi proizvođač podržavao Google Play mora da igra po Google-ovim pravilima (što Nokia ne radi), što je pogrenulo antimonopolsku istragu od strane komisije EU protiv Google-a. Koga interesuje više neka progugla "aosp vs google".

MitchSrbija

pre 10 godina

Neka ponude jedan high-end telefon, jedan iz srednje kategorije i nokiu x kao low segment. Neka im se cena razlikuje od konkurencije i neka se potrude da ih naprave kvalitetno, i nokia ce popraviti svoj polozaj na trzistu i shvatice da im je bilo bolje da su presli na android

Straja

pre 10 godina

Serbia4Us - mogu ti reci da sam se odusevio Here mapama. izuzetno su detaljne, navigacija radi perfetno I sto je najvaznije- besplatne su sve mape sveta tako da pred put skines koju god hoces. glas sam skinuo srpski takodje I sve je vec instalirano fabricki. sve pohvale. lumia ima svetlu buducnost a prvi sam tvrdio da je wp bezveze. pogresi covek dok ne proba ;)

Serbia4Us

pre 10 godina

Probao sam android telefone srednje i niže klase raznih kompanija. Koristim i sam android telefon. Mišljenja sam da većini prosečnih korisnika ne treba više od Lumia 525 telefona. Cena(cca 150eur), solidne performanse, većina popularnih aplikacija je tu. Samo su mi nepoznate "Here" mape, to bi voleo da isprobam. Dati u današnje vreme 75.000din za telefon....

ice9

pre 10 godina

"Spekuliše se da korisnici neće moći da koriste uslugu Google Play i aplikacije dostupne putem ove platforme" u cemu je onda poenta android telefon wtf?

dejan

pre 10 godina

Valjda samo u Srbii postoji toliko ljubitelja Nokie, kao i golfa 2 valjda. Jos svi odreda opravdavaju sto nokia nije nikad uzela android. Niko ne komentarise sto je d najbolje kompanije na svetu spala da je kupi Bili za deseti deo koliko je proda naprimer jedan program whatsapp. Shvatite ljudi, Nokia je propala iskljucivo zato sto je prkosila trendu, a to je bio android. Da je prihvatila android, ako ne u poceku, makar pre 3 godine, danas bi opstali i vredeli bi sigurno daleko vise od jedne milijarde za koiko su prodati. Microsoft je upropastio Nokiu sa svojim win OS, a kako ju je kupio, pocece da prodaju android nokia telefone. Ta firma vise ne postoji, oni su sada deo microsofta i ostalo je samo ime, shvatite to.

Zoki

pre 10 godina

Voleo bih da vidim makar jedan racionalan razlog radi koga bi Nokia izbacila Android telefon. Posebno taj scenario po kome bi taj telefon bio namenjen zemljama u razvoju. Windows Phone je bolje optimizovan od Androida, tako da može da radi na slabijem i jeftinijem hardveru. Nokia je sada vlasništvo Microsofta, pa iako Microsoft ne može da im prodaje WP licence jeftinije nego drugim proizvođačima, može da bude kreativan i da im novac plaćen za licence vrati na drugi način. (Licence za WP koštaju proizvođače $23-30, ali se najavljuje da će ih baš radi Nokie u 2014 davati besplatno.) Samim tim, WP telefon za treći svet može da bude jeftiniji nego Android.

Da bi razvijala Android telefon, Nokia bi morala da angažuje deo R&D tima, a to košta. Morala bi i da postane član Open Handset Alliance, a ona to nije. Druga opcija bi bila da razvijaju nešto na bazi Androida (poput Amazona), ali zašto bi to radili.

Windows Phone je sada po broju aplikacija na onome gde je iPhone bio polovinom 2010, nešto preko 200 hiljada. To je dovoljno da nema potrebe ni za portovanjem Android apikacija, o čemu se pričalo.

Posebno bi bilo iluzorno da prave Android telefon sa interfejsom po ugledu na Windows Phone.

тупко

pre 10 godina

@devenv, не постоји форк Андроида. Андроид је Андроид и без Гуглових власничких додатака, и са власничким додацима трећих страна (примери су скоро сви телефони на тржишту). У ствари, могуће је да је једини форк Андроида Репликант (Replicant).

Nevolim da me zavlače.

pre 10 godina

Ovo računam samo ako predstave telefon sa pravim androidom kao kod ostalih ali ako bude neka osakacena verzija onda je to promašaj i gubljenje vremena je bih lično voleo nokiu na androidu jer sam nekad voleo nokiu a saša koristim android pa je moje mišljenje da ili neka posao urade kako treba ili neka nastave da prave samo telefone sa wp-om a na android da zaborave.

Rango

pre 10 godina

Ako ga previše izmjene neće raditi kao treba, primjer je Samsung. Android je virtualna mašina, mora biti zbog ogromne hardverske fragmentacije, i zbog toga sto aplikacije podiže kao virtualna mašina gubi ogromnu snagu, (u poređenju sa IOS ili Win). Svaka dodatna izmjena na androidu samo će ga dodatno usporiti. I Kindle uredjaji imaju isti problem. Jedini spas za android bi mogao biti ART ili neki još savršeniji sistem koji tek dolazi i koji bi mogao omogućiti bolji iskoristivost hardware i štedljiviji uredjaj.

Kole

pre 10 godina

Nema od Androida nistaaa! Kakav Android sa plocicama!? Cuj EKSTREMNO MODIFIKOANA VERZIJA... Nece biti Androida i SUPER sto nece biti, dosta je Androida!

devenv

pre 10 godina

@тупко, sa wikipedije: Fire OS is a fork of the Android mobile operating system produced by Amazon for its Kindle Fire range of tablets.

nikola93

pre 10 godina

sad jos samo fali da iphone izbaci telefon sa androidom...nadam se da ce ovo brzo proci i da nokia ni na jednom drugom modelu nece koristiti android!!!!

Ušati Dušan

pre 10 godina

Znam da se mnogima neće svideti ovaj komentar, Nokia ne treba da ovo radi. Ja sam ljubitelj Nokie i ne ""hejtujem" ni Android ni iOS. Ali ovo he loš potez i mnogo će izgubiti. Nokia i WP idu nekako super. Ako bude napredovala Nokia sa ovom serijom (videćemo) onda me ispravite. :-)

badjura

pre 10 godina

Nije tacno nokia je i dalje najjaci brend u svetu telefona,i nije mikrosoft kupio celu nokiu nego samo jedan deo akcija koji je namenjen za smart telefone,tolko o tome...,a ostali mogu da,sanjaju kad ce napraviti nesto kao sto je lumia serija telefona!

Zoki

pre 10 godina

@dejan
Nokia je bila skandinavska firma, sa radnicima koji su tretirani u skladu sa tim. Svojevremeno je moja prijateljica radila kao menadzer u njihovom R&D centru u Severnoj Americi. Letela je za Finsku četiri puta godišnje i svaki put joj je kompanija plaćala da svrati u Francusku i obiđe roditelje na 5-7 dana, pošto je poreklom bila iz Francuske. Mimo lokalnih zakona je imala porodiljsko bolovanje godinu dana sa punom platom, a njeno radno mesto ju je čekalo. Kada su konačno zatvorili taj centar, dobila je pozamašnu otpremninu, itd.
Takva Nokia nije mogla da konkuriše kompanijama koje su proizvodile u Kini, a razvijale u Indiji. Njena jedina šansa je bila da bude drugačija od mainstreama. Sa Androidom ne bi imala šanse.

Nokia je možda predugo pokušavala da izvuče nešto od veoma limitirane Symbian platforme koju je koristila. Prelazak na Windows Phone nije bio greška, kompanija je počela da se oporavlja u trenutku kada ju je kupio Microsoft. Međutim, proizvodnja mobilnih telefona nije tako profitabilan posao kao nekada, a finskoj Nokiji bi bio problem da zadrži istu organizaciju rada i visoke standarde radnika. Prodajom sektora mobilnih telefona Microsoftu, kompanija se ustvari rešila tog balasta.

Tržište smart telefona polako sazreva, dolazi do zasićenja i nekih revolucionarnih promena kod novih modela neće biti. Ljudi će i dalje kupovati telefone, ali ne radi novih mogućnosti, nego zato što im je oslabila baterija ili napukao ekran.

Jaa

pre 10 godina

@Jaa

naravno da hoce napraviti.e sad ti ces naci kojekakvi razlog da objasnis da to nije android kako ne bi morao pojesti tv,jer to ne mozes i da ga prestavi,,, a hoce ,zato bolje cuti ako nemas nesto pametno! shabane jedan!!!!
(mile, 23. februar 2014 15:26)

Култура Андроид корисника на нивоу...

mile

pre 10 godina

@Jaa

naravno da hoce napraviti.e sad ti ces naci kojekakvi razlog da objasnis da to nije android kako ne bi morao pojesti tv,jer to ne mozes i da ga prestavi,,, a hoce ,zato bolje cuti ako nemas nesto pametno! shabane jedan!!!!

Jolly

pre 10 godina

Nokija nije Amazon. Amazon je veoma jak igrac u oblasti distribucije sadrzaja: knjige, muzika, serije, filmovi itd. Nokija to nema, i ne vjerujem da ovaj njihov 'autonomni' app store moze uspjeti...

toza nebuloza

pre 10 godina

navedeni hardver je bas jadan, za danasnje standarde, nije ni vredno najavljivanja... ako je to model sa kojim ce da startuju bolje ni da ne krecu...

ZzzzV1111Zzzz

pre 10 godina

Ovu specifikaciju koju su naveli nije ni za sta u danasnje vreme je standard 2 gb rama 720x1280 i ekran od od 4.7 incha .Ekrani od 4.0 su danas prevazidjeni rezolucija krs a 512 mb rama na modifikovanom androidu takodje zalosno .Realno glupost preko 7 godina su bojkotovali android i sad ga kao stavljaju na aparate SRAMOTA....
Drzte se vi asha serije bolje niste ni zasluzili jedino sto vredi su lumie ...

Djura

pre 10 godina

""Dok svi očekuju predstavljanje prvog Nokijinog pametnog telefona,""... prvi pametni je android, oni ranije sa symbian-om I ovi sa wp8 su glupi. Slozio bih se sa autorom teksta.

S konja na magarca

pre 10 godina

1. Zašto bih danas kupovao telefon sa rezolucijom od 800X480 pixela, kamerom od 5 Mp, i 512 MB, kad moj 3 godine stari telefon ima 854X480 uz istu dijagonalu, odličnu kameru od 8 Mp i isto 512 MB RAM-a
2. Zašto bih kupovao Android uređaj koji nema pristup Play-u
Ako mi neko da normalan odgovor na ova dva pitanja, evo, kupiću ne jedan, kupiću 5 ovih telefona. Znam, neko će reći da je ovo telefon za novajlije, koji nikad nisu imali "pametni telefon". A ja ću mu reći, da onaj ko do sad nije imao pametni telefon, neće ni kupiti ovakvu Nokiu.

smeker

pre 10 godina

Kada bi microsoft uveo animirani home ekran na kojem pada sneg ili lete pticice kao na androidu, 90% korisnika bi bez problema presli na wp.

dejan

pre 10 godina

Valjda samo u Srbii postoji toliko ljubitelja Nokie, kao i golfa 2 valjda. Jos svi odreda opravdavaju sto nokia nije nikad uzela android. Niko ne komentarise sto je d najbolje kompanije na svetu spala da je kupi Bili za deseti deo koliko je proda naprimer jedan program whatsapp. Shvatite ljudi, Nokia je propala iskljucivo zato sto je prkosila trendu, a to je bio android. Da je prihvatila android, ako ne u poceku, makar pre 3 godine, danas bi opstali i vredeli bi sigurno daleko vise od jedne milijarde za koiko su prodati. Microsoft je upropastio Nokiu sa svojim win OS, a kako ju je kupio, pocece da prodaju android nokia telefone. Ta firma vise ne postoji, oni su sada deo microsofta i ostalo je samo ime, shvatite to.

MitchSrbija

pre 10 godina

Neka ponude jedan high-end telefon, jedan iz srednje kategorije i nokiu x kao low segment. Neka im se cena razlikuje od konkurencije i neka se potrude da ih naprave kvalitetno, i nokia ce popraviti svoj polozaj na trzistu i shvatice da im je bilo bolje da su presli na android

Nevolim da me zavlače.

pre 10 godina

Ovo računam samo ako predstave telefon sa pravim androidom kao kod ostalih ali ako bude neka osakacena verzija onda je to promašaj i gubljenje vremena je bih lično voleo nokiu na androidu jer sam nekad voleo nokiu a saša koristim android pa je moje mišljenje da ili neka posao urade kako treba ili neka nastave da prave samo telefone sa wp-om a na android da zaborave.

Rango

pre 10 godina

Ako ga previše izmjene neće raditi kao treba, primjer je Samsung. Android je virtualna mašina, mora biti zbog ogromne hardverske fragmentacije, i zbog toga sto aplikacije podiže kao virtualna mašina gubi ogromnu snagu, (u poređenju sa IOS ili Win). Svaka dodatna izmjena na androidu samo će ga dodatno usporiti. I Kindle uredjaji imaju isti problem. Jedini spas za android bi mogao biti ART ili neki još savršeniji sistem koji tek dolazi i koji bi mogao omogućiti bolji iskoristivost hardware i štedljiviji uredjaj.

Kole

pre 10 godina

Nema od Androida nistaaa! Kakav Android sa plocicama!? Cuj EKSTREMNO MODIFIKOANA VERZIJA... Nece biti Androida i SUPER sto nece biti, dosta je Androida!

nikola93

pre 10 godina

sad jos samo fali da iphone izbaci telefon sa androidom...nadam se da ce ovo brzo proci i da nokia ni na jednom drugom modelu nece koristiti android!!!!

ZzzzV1111Zzzz

pre 10 godina

Ovu specifikaciju koju su naveli nije ni za sta u danasnje vreme je standard 2 gb rama 720x1280 i ekran od od 4.7 incha .Ekrani od 4.0 su danas prevazidjeni rezolucija krs a 512 mb rama na modifikovanom androidu takodje zalosno .Realno glupost preko 7 godina su bojkotovali android i sad ga kao stavljaju na aparate SRAMOTA....
Drzte se vi asha serije bolje niste ni zasluzili jedino sto vredi su lumie ...

ice9

pre 10 godina

"Spekuliše se da korisnici neće moći da koriste uslugu Google Play i aplikacije dostupne putem ove platforme" u cemu je onda poenta android telefon wtf?

devenv

pre 10 godina

Ok, posle malo istraživanja može se zaključiti da ili Nokia neće izbaciti Google Android uređaj ili će izbaciti svoj fork Androida. Nokia nije član Open Handset Alliance-a pa time ni ne može da napravi telefon sa Google Androidom, ali može da uradi nešto slično kao što je Amazon uradio. Amazon je uzeo open source deo Androida i zamenio sve što je closed source sa svojom implementacijom. To znači da ima sopstveni store, sopstveni mejl i login i sopstvene mape (Kindle koristi nokijine). Iz toga se može zaključiti da Nokijin Android neće podržavati 99% postojećih aplikacija. Da bi proizvođač podržavao Google Play mora da igra po Google-ovim pravilima (što Nokia ne radi), što je pogrenulo antimonopolsku istragu od strane komisije EU protiv Google-a. Koga interesuje više neka progugla "aosp vs google".

Zoki

pre 10 godina

Voleo bih da vidim makar jedan racionalan razlog radi koga bi Nokia izbacila Android telefon. Posebno taj scenario po kome bi taj telefon bio namenjen zemljama u razvoju. Windows Phone je bolje optimizovan od Androida, tako da može da radi na slabijem i jeftinijem hardveru. Nokia je sada vlasništvo Microsofta, pa iako Microsoft ne može da im prodaje WP licence jeftinije nego drugim proizvođačima, može da bude kreativan i da im novac plaćen za licence vrati na drugi način. (Licence za WP koštaju proizvođače $23-30, ali se najavljuje da će ih baš radi Nokie u 2014 davati besplatno.) Samim tim, WP telefon za treći svet može da bude jeftiniji nego Android.

Da bi razvijala Android telefon, Nokia bi morala da angažuje deo R&D tima, a to košta. Morala bi i da postane član Open Handset Alliance, a ona to nije. Druga opcija bi bila da razvijaju nešto na bazi Androida (poput Amazona), ali zašto bi to radili.

Windows Phone je sada po broju aplikacija na onome gde je iPhone bio polovinom 2010, nešto preko 200 hiljada. To je dovoljno da nema potrebe ni za portovanjem Android apikacija, o čemu se pričalo.

Posebno bi bilo iluzorno da prave Android telefon sa interfejsom po ugledu na Windows Phone.

Ušati Dušan

pre 10 godina

Znam da se mnogima neće svideti ovaj komentar, Nokia ne treba da ovo radi. Ja sam ljubitelj Nokie i ne ""hejtujem" ni Android ni iOS. Ali ovo he loš potez i mnogo će izgubiti. Nokia i WP idu nekako super. Ako bude napredovala Nokia sa ovom serijom (videćemo) onda me ispravite. :-)

mile

pre 10 godina

@Jaa

naravno da hoce napraviti.e sad ti ces naci kojekakvi razlog da objasnis da to nije android kako ne bi morao pojesti tv,jer to ne mozes i da ga prestavi,,, a hoce ,zato bolje cuti ako nemas nesto pametno! shabane jedan!!!!

Serbia4Us

pre 10 godina

Probao sam android telefone srednje i niže klase raznih kompanija. Koristim i sam android telefon. Mišljenja sam da većini prosečnih korisnika ne treba više od Lumia 525 telefona. Cena(cca 150eur), solidne performanse, većina popularnih aplikacija je tu. Samo su mi nepoznate "Here" mape, to bi voleo da isprobam. Dati u današnje vreme 75.000din za telefon....

toza nebuloza

pre 10 godina

navedeni hardver je bas jadan, za danasnje standarde, nije ni vredno najavljivanja... ako je to model sa kojim ce da startuju bolje ni da ne krecu...

Jaa

pre 10 godina

@Jaa

naravno da hoce napraviti.e sad ti ces naci kojekakvi razlog da objasnis da to nije android kako ne bi morao pojesti tv,jer to ne mozes i da ga prestavi,,, a hoce ,zato bolje cuti ako nemas nesto pametno! shabane jedan!!!!
(mile, 23. februar 2014 15:26)

Култура Андроид корисника на нивоу...

Jolly

pre 10 godina

Nokija nije Amazon. Amazon je veoma jak igrac u oblasti distribucije sadrzaja: knjige, muzika, serije, filmovi itd. Nokija to nema, i ne vjerujem da ovaj njihov 'autonomni' app store moze uspjeti...

devenv

pre 10 godina

@тупко, sa wikipedije: Fire OS is a fork of the Android mobile operating system produced by Amazon for its Kindle Fire range of tablets.

Straja

pre 10 godina

Serbia4Us - mogu ti reci da sam se odusevio Here mapama. izuzetno su detaljne, navigacija radi perfetno I sto je najvaznije- besplatne su sve mape sveta tako da pred put skines koju god hoces. glas sam skinuo srpski takodje I sve je vec instalirano fabricki. sve pohvale. lumia ima svetlu buducnost a prvi sam tvrdio da je wp bezveze. pogresi covek dok ne proba ;)

тупко

pre 10 godina

@devenv, не постоји форк Андроида. Андроид је Андроид и без Гуглових власничких додатака, и са власничким додацима трећих страна (примери су скоро сви телефони на тржишту). У ствари, могуће је да је једини форк Андроида Репликант (Replicant).

Djura

pre 10 godina

""Dok svi očekuju predstavljanje prvog Nokijinog pametnog telefona,""... prvi pametni je android, oni ranije sa symbian-om I ovi sa wp8 su glupi. Slozio bih se sa autorom teksta.

badjura

pre 10 godina

Nije tacno nokia je i dalje najjaci brend u svetu telefona,i nije mikrosoft kupio celu nokiu nego samo jedan deo akcija koji je namenjen za smart telefone,tolko o tome...,a ostali mogu da,sanjaju kad ce napraviti nesto kao sto je lumia serija telefona!

Zoki

pre 10 godina

@dejan
Nokia je bila skandinavska firma, sa radnicima koji su tretirani u skladu sa tim. Svojevremeno je moja prijateljica radila kao menadzer u njihovom R&D centru u Severnoj Americi. Letela je za Finsku četiri puta godišnje i svaki put joj je kompanija plaćala da svrati u Francusku i obiđe roditelje na 5-7 dana, pošto je poreklom bila iz Francuske. Mimo lokalnih zakona je imala porodiljsko bolovanje godinu dana sa punom platom, a njeno radno mesto ju je čekalo. Kada su konačno zatvorili taj centar, dobila je pozamašnu otpremninu, itd.
Takva Nokia nije mogla da konkuriše kompanijama koje su proizvodile u Kini, a razvijale u Indiji. Njena jedina šansa je bila da bude drugačija od mainstreama. Sa Androidom ne bi imala šanse.

Nokia je možda predugo pokušavala da izvuče nešto od veoma limitirane Symbian platforme koju je koristila. Prelazak na Windows Phone nije bio greška, kompanija je počela da se oporavlja u trenutku kada ju je kupio Microsoft. Međutim, proizvodnja mobilnih telefona nije tako profitabilan posao kao nekada, a finskoj Nokiji bi bio problem da zadrži istu organizaciju rada i visoke standarde radnika. Prodajom sektora mobilnih telefona Microsoftu, kompanija se ustvari rešila tog balasta.

Tržište smart telefona polako sazreva, dolazi do zasićenja i nekih revolucionarnih promena kod novih modela neće biti. Ljudi će i dalje kupovati telefone, ali ne radi novih mogućnosti, nego zato što im je oslabila baterija ili napukao ekran.