Utorak, 18.02.2014.

18:06

Da li je solidarni porez neustavan?

Smanjenje plate onim građanima kojima je država poslodavac kroz solidarni porez nije u skladu sa Ustavom Srbije - tvrdi grupa intelektualaca.

Izvor: 24 sata

Da li je solidarni porez neustavan? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

zorić dušanka

pre 8 godina

Mišljenja sam da nije u redu da platim solidarni porez na prihod koji je u jednom mesecu iznosio 108000 dinara. Naime, u taj prihod je uračunat lični dohodak i honorar za 4 meseca ( honorar je trebao biti isplaćivan na mesečnom nivou, ali nije ). Porez prema poreskoj upravi iznosi oko 11000 dinara ( nešto malo manje od honorara), što na kraju ispada da sam jedan mesec radila badava, odnosno radi , radi, pa plati. Mišljenja sam da je potrebno ponovo preispitati zakon odnosno operozovanje vršiti na drugi način, osećam se oštećeno, potreseno i ojađeno. Poruku koja mi je "poslata" - doživela sam radi i plati. Pozdrav.

vlada

pre 10 godina

niko ne postavlja pitanje koliko se clanova porodice hrani od te plate.svi su oporezovani isto bez obzira koliko se clanova izdrzava od te plate,da li viseclana porodica ili pojedinac?

Aleksandar

pre 10 godina

Molim vas sve da onako ljudski razmislite da li je posteno hirurgu koji je vasem detetu spasao zivot hitnom operacijom slepog creva smanjivati platu. Meni se to dogodilo, i tog trenutka bih tom coveku dao sva blaga ovog sveta da imam, jer mi je sacuvao najvrednije u zivotu.
Nisu vrhunski strucnjaci i intelektualci krivi sto drzava nema snage da se organizuje i bude efikasna u raspodeli skromnih finansijskih resursa.
Krajnji efekti ovakve mere u bruto iznosu zanemarljivi a bacena koska izmedju zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, umesto da se gnev okrene prema nesposobnoj politickoj eliti. Osim ako neko ciljano nije isao na dobijanje velikog broja glasova, srazmerno obrazovnoj strukturi stanovnistva.
Hajde SNS jugendi, opletite minuse. Bestidno je kako vas koriste, jer vam je, na zalost, jedina sansa da se zaposlite stranacka pripadnost. Imate bas primere za ugled, jer su vam predsednici opstina inkasanti iz EPSa a o problemima vodosnabdevanja odlucuju masinovodje. Zao mi je sto pominjem te casne profesije, ali smatram da oni ne mogu da vode opstine, kao sto ne mogu ni da operisu slepo crevo.

Iva

pre 10 godina

(Milos Jankovic, 18. februar 2014 23:12) Ne vidim nijedan razlog koji vas sprecava da zavrsite fakultet (drzavni), magistrirate (na drzavnom fakultetu), doktorirate (na drzavnom fakultetu), kao vecina potpisnika peticije. Zatim, konkurisete na nekom od fakulteta ili instituta, pisete naucne radove, odrzavate nastavu, konsultacije, mentorisete diplomske, master, specijalisticke ili doktorske radove, objavljujete knjige i drhtite na svakih pet godina da li cete biti ponovo izabrani.
Pokusajte, pa onda komentarisite.

Freehand

pre 10 godina

Poštovani B92, najlepše molim da objavite moj komentar, zaista je u najboljoj nameri.

Zaštitnik prava građana, S. Janković, kaže da nema u evidenciji pritužbu porodilje koja se predstavila kao MARIJA:

(MARIJA, 18. februar 2014 22:13)
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=813750#k11908261

G. Janković moli da mu se gđa Marija javi direktno na mail zastitnik@zastitnik.rs, on je spreman da pomogne.

P.S. Nisam nikakav drveni advokat niti zainteresovana strana, samo videh komunikaciju na ovu temu na Tviteru.
https://twitter.com/Kihot_ex_of/status/436130970714910720

Zahvaljujem.

popeye

pre 10 godina

Ок, онда најурити све партијске упосленике. То је још и боље, остаће они који хоће и знају да раде, уз пристојну плату. А партијаши код приватника ако им се не свиђа.

Klasicno dzeparenje

pre 10 godina

@Boki
"Plate se ovde isplaćuju od kredita i to svi valjda znaju. Prestanite više sa demagogijom privatnlg sektora."

Tako je, u tome i jeste stvar, drzava se zaduzuje da bi NEKI dobijali plate, a kada taj novac treba da se vrati onda to vracaju SVI ! Isto vazi i za povecanje PDV-a i poreza na imovinu, SVI placaju povecanje a NEKI ,njih 781.000, dobijaju taj novac.

Smanjenje poreza da, ali od pocetka, hronoloski

pre 10 godina

U Bg je porez na imovinu povecavan svake godine od 2007. do 2011. ! U mom slucaju ukupno 500% !! Da bi se ovima koji sada protestvuju i skupljaju peticije povecavale plate ! A i ove godine se preti sa novim povecanjem. E pa dragi lekari i profesori, pre nego sto drzava izvadi prste iz vaseg dzepa molim vas da vi izvadite svoje prstice iz mog !!!!

Vladislav

pre 10 godina

Nije ustavan.. sto rece Torbica... bolje me sad ubi nego da idem da radim kod privatnika..... Plate u drzavnom sektoru su u normalnim drzavama nize nego u privatnom... I kolika bi bila plata tim neradnicima iz drzavnih agencija i institucija kada bi isto tako radili u privatnom... morali bi jos da doplate nekome da ih drzi formalno zaposlene....

Pogresna adresa

pre 10 godina

Sinoc smo culi na TV-u da ih je u javnom sektoru 2004. godine bilo oko 540.000, a danas ih je 781.000 !!! E pa dragi drugovi sa platom preko 60.000, solidaran porez placate zato sto manje radite, 781.000 zaposlenih radi isti posao kao i onih 540.000 2004. godine! Posao se nije uvecao ! I umesto da kukate zbog poreza na platu preko 60.000 idite u politicke partije i protestvujte zbog nepotrebnog zaposljavanja. Ili se dogovorite izmedju sebe ko su tih 241.000 nepotrebnih. Mada i u tih 540.000 sigurno ima nepotrebno zaposlenih posle 2000. godine.

GruE

pre 10 godina

@Dusan M S' postovanjem ti opravdavas svog gazdu koji se bogati a za tebe ostaje ono sto mu pretekne,ako mu pretekne. To opravdavas nekakvim trzisnim osnovama. Hoces da kazes da je plata od 20K normalna i dovoljna?! Da se ti pitas plate mi nam bile jos manje? E,vidis da se ja pitam ja bi vama povecao plate. U tome se razlikujemo! Upecali ste se na pricu da je plata kod privatnika skroz zadovoljavajuca a da u JP imamo svi Bajatoviceva primanja. To sto si diskriminisan u privatnom sekoru obrati se svom gazdi,ako smes i da ga pogledas. Hajde da nadjemo resenje da zaustavimo stranacko zaposljavanje i otpustimo visak. Bice bolje za sve i to je jedini nacin uz vecu kontrolu "gazda" i njihovo instant bogacenje. Nisam upoznao nijednog koji je siromasan ali zato kukaju kao da nemaju leba da jedu. Radulovicev zakon,izmedju ostalog,samo bi ozakonio takvo bezobrazno ponasanje "gazda" u privatnom.

Proizvodnja TENT

pre 10 godina

Smorili ste vise vi u privatnom sekoru koji radite za bedne plate! Cutim mesec dana ali dosta je vise. Sta ste vi uradili da vam bude bolje???!! I ja sam radio deceniju kod privatnika ali sam zavrsavao prekvalifikacije i trazio uvek bolji posao. Cesete nos a svrbi vas dupe. Kriv vam javni sektor sto postoji? Ja bi prvi voleo da ga privatizuju (kako treba) i šut u dupe stranackim poltronima. Ja sam posao dobio posle godina i godina pokusavanja i ne odlazeci daleko da bi bio u toku kad ce biti primanje. Sta ste vi radili sve vreme rintajuci kod gazde? Pomirili se sa sudbinom malog coveka i cekate da gazda baci otpatke. Da je normalna drzava pa da privatni i javi sektori budu izjednaceni ali nije. Mozemo zajedno ali volite sto nam se oduzelo pa uzivate. Necete vi od tih 51milion evra na godisnjem nivou ni osetiti. Za drzavu su to bedne pare,taman za izbore. Meni i sa 90 000 dovoljno a sta cete vi dalje? I ne dobijam platu od vas vec moja firma puni budzet 100x vise od celog privatnog sekora pa od toga dobijam platu. Za ove stranacke poltrone i preko mojih ledja ide. Moj porez drzavi mesecno je oko 30 000din. (bez "solidarnog"). Za mene ne postoje praznici,nove godine,nedeljni ruckovi,zdranje za 1.maj,dan ili noc,da li mi glava pada u 4 ujutru kad moram da radim ili ne. Manje pricajte i dajte da zajedno uradimo nesto. NIKOME ne ide u prilog da izdrzava vezare koje su se zaposlile da igraju jamb po ceo dan ali vi vec imate svoju strategiju. Bicemo srecni jer se skida plata nekome ko ima normalnu? Los je to plan.

Frki Niš

pre 10 godina

Oooo, pa ko se to nama probudio? Ko to nama kritikuje zakone? Sindikati, koji (ne)štite radnike, osim u slučaju kad i oni gube povlastice, ili su to intelektualci, koji ćute umesto da svakog dana kritikuju jer je ovde sve krivo nasadjeno. Sad ste se probudili jer na vaš džep udari danak... Nego, da se vi lepo organizujete pa po trgovima, internetu... da opravljate gradjane kako da se odbrane od državnih nameta, nepravdi... prvi smo bre u Evropi po broju slučaja u Strazburu! Da počnu ljudi da vas cene i da prave razliku izmedju Megatrenda i ozbiljnih obrazovnih ustanova.

Duci0167

pre 10 godina

@Jovana Sta si ti? Pravi borac? Borac koji dirinci za max 20 hiljada i ne sme da zucne kod gazde. Cega li si ti borac da mi je znati? Porez i jeste neustavan i oborice ga nedugo posle izbora. Poturice malog novajliju kao krivca i to je to. Umesto "borcu" da likujes sto se drugima uzima (ti neces imati ama nikakve koristi) bolje da zajedno trazimo vise za sve koji su kod gazda i dobijaju njihove mrvice. Sedi ti u kuci,bedaci se i budi borac.

N2

pre 10 godina

A ovaj slucaj radim na drzavnom fakultetu drzimo predavanja vezbe i nas tim se izborio za medjunadodni projekat. Do sad je bio slucaj da se novac od takvih projekata deli izmedju fakulteta i zaposlenih, kako bi konkretno onaj ko radi na projektu imao motiv za to (radi 2 posla i projekat i studenti). Sa ovim porezom vise se jednostavno ne isplati raditi. Mi gubimo deo prihoda, gubi fakultet svoj deo i naravno gubi drzava. Niko nije lud da radi vise, a prima iste pare. Ako drzava misli da na budzetu ima suvise radnika nek otpusti visak, ako misli da neko ne radi valjano nek mu da otkaz a ne da kaznjava sve radnike i one koji krajnje posteno i profesionalno obavljaju svoj posao.

sistem

pre 10 godina

naravno da je neustavan. Država mora biti ista svima, a ne jednima majka, drugima maćeha. Nama sistem ne valja. Treba doneti zakon o radu po kom bi se otpustili partijski kadrovi. Smanjiti namete na zarade da bi se omogućilo zapošljavanje u privatnom sektoru. Rešiti probleme preduzeća u restruktuiranju kroz otpremnine spajanje staža i zaostalih plata, i država staje na zdrave noge. Dobija se sistem bez parazita i partijskih nekvalifikovanih i nepotrebnih kadrova. Dosta je bilo!

lokator

pre 10 godina

Samo se vi ljubitelji Vucica i SNS-a sprdajte sa smanjenjem plate lekarima,profesorima,sudijama.Videcete ko ce onda da vas i vasu decu leci i da ih uci.Smanjenje plate je samar srednjoj klasi koja se posteno namucila da zavrsi teske fakultete a onda se pojavio sljam neradnicki da potcenjuje njihov trud i posten rad.

grunf

pre 10 godina

Naravno, oni koji su bili ciljna grupa cija se podrska trazila kad je uvodjen ovaj porez, dakle radnici iz privatnog sektora i svi oni sa manjim platama, bacaju munje i gromove na javni sektor i ovu inicijativu za ocenu ustavnosti. Dragi moji, propustate poentu... Dakle porez ne moze da se uvodi selektivno za jednu grupu gradjana, ovog puta to su zaposleni u javnom sektoru. A te price koje cujem ovde, nema para u drzavnoj kasi, pa moraju ovako da se namaknu, to su price za malu decu, ne nasedajte na te budalastine. Samo kada bi se drasticno smanjilo koriscenje sluzbenih vozila, a da ne pricam o javnim nabavkama svega i svacega bez cega se moze, ustedela bi se stostruko veca suma od ove o kojoj pricamo.
I jos nesto. To sto kad se spomene javni sektor svi odmah pomislimo na micu ubicu, to nema veze sa ovom pricom, Ovim porezom su pogodjeni profesori na drzavnim univerzitetima, lekari, inzenjeri, dakle oni koji su neophodni ovoj drzavi da bi mogla da funkcionise. A ovo uvodjenje uravnilovke je cista demagogija koje samo stetu donosi drustvu.

Nenad, nezavisna oblast Nis

pre 10 godina

Jeste neustavno....ali, neustavna je i tudja vojska na KIM, protivzakonit je i dug veci od40% BDP... nasa drzava sopstvene zakone krsi vise
nego iko drugi. Ona to zapravo toliko cini da je vec uveliko ukinula samu sebe. Zakonito resenje je bio Radulovicev zakon, pa onda otpustanje viskova. Posto Vucicu i Dacicu ne odgovara da rade po zakonu, sada ce vam uvesti nezakoniti porez da bi imali odakle da placanu penzije. Tako ce bure drzati vodu za jos malo vremena.

Milos Jankovic

pre 10 godina

Muka mi je vise od parazita iz Javnog sektora, Profesora, Agencija...
Ne rade nista, imaju ogromne plate i jos su nevidjeno raskalasni!!
Dosta bre vise!

ana

pre 10 godina

pogledajte malo prekršajne presude, za neplaćanje poreza od 10000evra kazna 1000din, za puštanje u promet robe bez dokaza o kotnroli kvaliteta opomena, za nezakonito zauzimanje površine za letnje bašte 1000din..itd...OBJAVITE TO! zašto da se udari po kriminalcima kad može po poštenim građanima. SRAMOTA.

Sale@

pre 10 godina

Država ti uzme 62% na doprinose, pa još 15% na dohodak ili dobit, a onda ti uvede i tzv. solidarni porez... Profesori fakulteta, elitni lekari i vrhunski naučnici sigurno ne zaslužuju ovako nešto - da se njihovim novcem pokrivaju plate opštinskih apartčika.
Ukidajte tu glupost od tzv 'solidarnog poreza'!!!

Sidjite mi sa grbe

pre 10 godina

Haha ko ove ljude naziva intelektualcima. Dajte ljudi jel se to oni sale. Pa normalno je ako firma, u ovom slucaju drzava nema para za isplatu - da smanji plate ili otpusta. Odakle da ih isplati kad lose posluju?
Para nema u kasi, minus je 20 milijardi, odakle to planiraju da im isplacuju plate???

vlad

pre 10 godina

Muka mi je od demagoga na obe strane. Cela priča se svodi na bacanje koske privatnim i državnim radnicima da bi se narod međusobno napadao a debeli političari bili mirni i sigurni. Još uz to dodajte onaj nakaradni zakon o radu, koji je zamalo usvojen, kojim se radnik dovodi na nivo roba i to bez obzira da li radi u privatnoj ili državnoj firmi.

Koliko su vam bile plate 2000. ? A danas ? Da li stvarno toliko puta bolje radite ?

pre 10 godina

Verovatno da solidarni porez onima koji imaju platu preko 60.000 nije po Ustavu, ali povecanje poreza na imovinu nezaposlnima i ljudima sa malim penzijama ili platama, da bi se punio budzet, iz koga ovi sa preko 60.000 dobijaju platu sigurno da jeste po Ustavu. To vazi i za povecanje PDV-a na hleb i mleko sa 8 na 10% ! I uzimanje iz usta dece siromasnih da bi se dalo belim medvedima u javnom sektoru sigurno jeste po Ustavu !

MARIJA

pre 10 godina

Evo, primera sta je najneustavnije u celoj stvari. Ja sam na porodiljskom odsustvu, zaposlena u javnom sektoru na radnom mestu koje postoji vec 50 godina i bez partijske knjzice sa platom ispod 60.000. Kako mi porodiljsko kasni cetiri meseca, firma u kojoj radim mi je u januaru isplatila dva licna dohotka. Buduci da zbirno moja dva dohotka iznose vise od 60.000 podlegla sam oporezivanju. Sto ce mi se desavati i u narednim mesecima zbog navedenog zaostatka. Naime, kompjuterski sistem po kome se radi ne prepoznaje da su meni legle ispate za dva meseca, vec ih sagledava zbirno. Koga jos interesuje da tri-cetiri meseca nisam primila nista!!!!!!!!! Upitala sam Poresku upravu da li je to po zakonu i dobila odgovor sve uplate se kumuliraju, bez obzira sto su to zakasnela primanja!!!!!!!!!!!! Zanimljivo je i da se navedena primanja odnose na mesece u kojima zakon nije bio na snazi. E, sad recite vi meni, kako da vaspitavam decu da im je drzava Srbija domovina. Isla sam od vrata do vrata, svi slezu ramenima, jedini iole normalan odgovor bio je: Tuzi. Svi mi znamo da zivimo u drzavi u kojoj nema slobode medija, u kojoj crno belo, a belo crno, sve u zavisnosti od duvanja vetra. Procesi zastarevaju, sto ne znaci da mi ista drzava nece naplatiti svako odrzano rociste, a o advokatu i da ne pricam. Cekam odgovor od zastitnika gradjana i pravim plan da narednih petnaest godina radim samo kako bih decu poslala na studije u inostranstvo, da zaborave sta je ova nasa jadna Stradija...

svasta

pre 10 godina

Poceli su da se javljaju standardni populisticki komentatori koji govore o bednom narodu, siromasnima (tj. sebi), motkama, i porucuju profesorima, lekarima , inzinjerima, da "idu u privatnike i tamo zive od svog rada".

Za pocetak, dobro bi bilo da oni pocnu da zive od svog rada, da odu trkom u privatnike, tako pametni, i naprave milione, ma kakve milione, zilione, posto sve ekonomske modele i tajne imaju u malom prstu, onom s noktom. Doticne motke mogu da upotrebe za septicke jame, i da se taman zabave kao i oni koji rade u drzavnoj i javnoj sluzbi, a nemaju knjizice, zemljake i kumove.

Draganče

pre 10 godina

Nemojte molim vas, pa čuveni "stručnjak" (koji nije hteo da troši državne pare za nostrifikaciju svoje "diplome" a nije hteo ni da pokaže diplomu sa BK univerziteta) je lepo smislio kako da krpi budžet propale drp-države! E, ako nam to ne pomogne smisliće on još po nešto tako pametno.

Nebi

pre 10 godina

@miki
Kako je moguće da neko ko ima platu preko 60.000 dinara napravi toliko mnogo pravopisnih grešaka? I ta priča o izdržavanim članovima porodice je smešna. Pa nije porez na platu od 20.000 već na iznos preko 60.000 dinara. Ukoliko Vam je plata 70.000 dinara solidarni porez iznosi 2.000 dinara. To i neće baš da napravi razliku. Ukoliko Vam je plata 150.000 dinara, onda će solidarni porez napraviti razliku, ali onda ne pričajte o izdržavanim članovima porodice.

Nikola Zlatibor

pre 10 godina

Srbiju ce ubiti Javni sektor i ove privilegovane ekipe intelektualaca!
Zavrsio sam Pravni u Bg. i na trecoj i četvrtoj godini se nisu ni održavala predavanja, potpuni nerad, bahatost...
Profesor Jovanovic je ok tip, ali dosta je vise da oni imaju ogromne plate i ne rade, gotovo nista, dok se mi u privatnom sektoru ubijamo za mnogo manje pare!

kg

pre 10 godina

A da li je ustsvna pljaca drzeve nas koji radimo kod privatnika i to deliti radnicima u drzavnom sektoru koji manje vise nista ne rade(cast ljudima koji stvarno rade svoj posao)

berkut

pre 10 godina

Vidim da se protiv ove inicijative bune vlasnici privatnih firmi!
Imam jedno zapažanje:
-na kasi na pumpi ispred mene:"Molim račun za firmu" (-20%PDV),
-u velikom marketu:"Molim račun za firmu" (-20%PDV),
-u restoranu:"Molim račun za firmu" (-20%PDV)
E sad mi recite ko je ovde ugrožen? Isti ti vlasnici privatnih firmi žive 20% jeftinije od ljudi u državnom sektoru...a retko koji plaća radnike više od minimalca, a oni koji ih i plaćaju više to rade ispod ruke da ne bi plaćali porez!
Rešenje je smanjiti poreze, ali sve naterati da plaćaju!

Ger-mann

pre 10 godina

Krsticu pa jasno je kao dan da je ovo neustavno. Gde su te tvoje visoke skole? Porez mora biti jednak za sve. Ne mozes tako diskriminisati ljude, kako se tebi svidja. Trebao si SMANJITI PLATE u javnom sektoru. A ne da uvodis porez. Lepo das manju platu, a ne istu platu a veci porez. Aaaa

Boki

pre 10 godina

@Dušan.M Dragi Dušane, kada bi se u ovoj državi plate u javnom sektoru isplaćivale od onoga što zaradi privatni sektor, bile bi tako jadne i minimalne da se ni najsnažnijim mikroskopom ne bi videle. Plate se ovde isplaćuju od kredita i to svi valjda znaju. Prestanite više sa demagogijom privatnlg sektora.

nema deda mraza

pre 10 godina

neustavan je koliko i fiskalne kase advokatima, lekarima i popovima

@drugi ugao
svega toga imas i u privatnom sektoru. rad u velikim korporacijama lici na najgoru javnu sluzbu.

razlika je samo u trajanju radnog mesta.

ne znam nikoga ko se u tim privatnim firmama zadrzao duze od 4 godine.

citizenkane

pre 10 godina

Naravno da je neustavan. Medjutim drage kolege kada zavrsimo sa politicarima, da mi krenemo da rasciscavamo sta je kod nas od zakona o naucnoj delatnosti kao i pravilnika o vrednovanju naucnog rada neustavno. Bice dosta posla.

Dragan

pre 10 godina

Horde i eskadrile samo beze od problema. Ovaj porez je totalna glupost!
Jedino sto je realno to je da se pod HITNO plate u javnom sektoru moraju dovesti na nivo plata u realnom sektoru i tacka.
Jel ima neko ko je protiv toga i ako ima neka da obrazlozenje? Ko lupi minus bez obrazlozenja: Magarac :)

Dosta ste vise gurali glavu u pesak! Kolac je jedan i sve je manji zato sto se decenijama prave slepi oni koji bi trebalo da vode brigu o drzavi jer im je to jedini posao. Gotovo je - nadjite resenje, dogovorite se!
Svi u javnom sektoru znate da najvece plate imaju partijski namestenici. Da li ti ljudi nesto zaista rade i znaju? U bolnicama, u skolama, u policiji, u posti, u telekomu, u elektodistribuciji, jkp,....
To su interna pitanja. Oterajte neznalice i mesetare - ili idite svi na minimalac, ako ste se svi navukli tamo po partijskoj liniji.
Tacka..
Hoce neko da se raspravlja?

sistemski

pre 10 godina

Trenutno ima PREKO HILJADU potpisa, svi su doktori nauka, magistri, ili u najmanju ruku sa završenim fakultetom. Vi to nazivate "grupom intelektualaca"? Dobro niste rekli "grupica" ili "šačica".

Vozd

pre 10 godina

Pre svega prestanite ovo da zovete solidarni porez, ovo se zove smanjenje plata! A pogotovo ovde nema nista solidardno jer iznos koji se uzima od plate ne ide za najsiromasnije i ugrozene nego za dotiranje javnih preduzeca kako bi nesposobni i neskolovani stranacki vojnici nastavili da jasu i drpaju.

@Dušan M.

pre 10 godina

@Dušan M.
Steta je sto ste potpuno promasili temu (slucajno ili namerno). Ovde se radi o ustavnosti nameta koji se sprovodi a ne o tome da li je teze ili lakse u kom sektoru (privatnom ili drzavnom). Poznata je cinjenica da je do 2009. godine privatni sektor bio daleko placeniji od drzavnog. Da li ste tada zeleli da menjate mesta sa nekim u drzavnom? Mnogi ljudi iz drzavnog sektora bi mozda i presli u privatni ali nazalost u ovoj drzavi ni drzavni ni privatni sektor ne funkcionise. Takodje, ako ste toliko sigurni u svoje znanje i umece u privatnom sektoru ce te mnogo pre da napredujete nego u drzavnom jer vam je u drzavnom za to potrebna ili partijska knjizica ili poltronstvo do nezamislivih razmera (zato nam i jeste ovako kako je). Nemojte zato ovlas prozivati kolege iz drzavnog sektora jer i tamo ima dobrog kadra koji verovatno razmislja "e da mi je da mogu kod privatnika pa bar da me ceni za ono sto radim". Zapitajte se i da li vi tom privatniku donosite dovoljnu korist ili on jednostavno nema boljji kadara od vas? A sto se tice zvanja i obrazovanja: S postovanjem se pise bez apostrofa.
S postovanjem,
Drzavno - privatni radnik

RONNY

pre 10 godina

I ja mislim da je neustavan. Treba smanjiti plate ljudima u javnom sektoru a ne oporezovati. Takodje dobar deo treba otpustiti. A privatni sektor vec iovako derete sa po oko 70% po plati, takoda mislim da vam je dosta. Mrzi me da poludim ako me oporezuju pa da se selim iz zemlje.

Maša

pre 10 godina

Pre tri godine sam iz privatnog sektora otišla u državni sektor. U prevodu, pravnik sam sa 41 godinom života i 16 godina staža, završila sam državni fakultet. Nisam radila za gubitaša, nisam otišla kod nekog državnog gubitaša. Nova plata mi je bila 80 evra veća, a želela sam da promenim posao, i to mi je bio dovoljan motiv da probam i konkurišem. Bez zemljačkih ili stranačkih veza, samo sam se javila na konkurs.

U medjuvremenu, privatno preduzeće je za te 3 godine povećalo platu oko 150 evra (svake godine oko 50 evra se povećava svima sa fakultetom), a ovde mi se promenila za oko 6000 dinara, kao uskladjivanje dva puta godišnje po 1%. Sad su mi uzeli 13 hiljada solidarnog poreza. Razlika u odnosu na privatnu firmu kojoj treba neko sa znanjem radnog prava je skoro 30 hiljada.

Dakle, nije sve tako džabalebaroški u javnom sektoru, nisu svi ulizice, nisu svi otimači narodnih para.

Демагогија

pre 10 godina

@Dušan M., 18. februar 2014 18:51
Ајте, молим Вас с том демагогијом! Радим у јавном сектору- високостручан и одговоран посао. Не постоји пандан у приватном сектору за то што ја радим. Близу сам пензије, радим ноћу, празником, на терену. Не прихватам да сам нерадник.
Антагонизовање јавног и приватног сектора видим само као део стратегије "завади па владај". Флоскуле типа: "ми из приватног сектора уплаћујемо порез од кога ви у приватном сектору примате (ваљда незаслужене?!) плате. А, онда, кад мало боље погледамо, приватници уплаћују порезе на минималце, а на остатак плата (оно што стварно исплаћују)- не. Да не причамо о заобилажењу пореских обавеза кроз трикове као што је куповина луксузних аутомобила, уз пореске олакшице, на фиктивне "ТХ" таблице, неиздавање фискалних рачуна, енормне приходе које поједине професије имају, а не плаћају одговарајући порез.....И такви да нам држе лекције!

fen

pre 10 godina

Ko bi drugi ovako nesto pokrenuo nego dekani i profesori fakulteta. Svaki dinar im je tezak, oni koji trenurno studiraju ili su studirali znaju o cemu pricam. Na mom fakultetu im predavanja i ispite drze asistenti i saradnici, oni samo dodju da se potpisu u indeks. Plate su im oko 2000€, clanovi su svih agencija, upravnih odbora, partija, prica se i da neki uzimaju mito. A kad od svih tih para treba da plate veci porez da bi olaksali onima koji zive sa 100€ mesecno bune se ko poslednji prosjaci.

M

pre 10 godina

Ne znam da li je oporezovanje neustavno ali sam siguran da je pogubno po nasu ionako propalu ekonomiju. Svako zakidanje od zarada vodi ka smanjenje potrosnju sto opet dovodi do smanjenja prihoda u budzet, pa povecanja akzica, poreza I drugih nameta I tako ukrug. Ne razumem one koji rade kod privatnika na crno za male pare koji se bune I komentarisu! Za njihovu situaciju su najmanje krivi drzavni sluzbenici. Za sve bahato ponasanje privatnih poslodavaca I celokupno stanje u javnom sektoru odgovorna je DRZAVA tj. onaj ko je na vlasti I koji takvo stanje tolerise. Logicno je da svaka ovakva mera znaci smanjenje potrosnje sto ce prvensteno da se odrazi na privatni sector I na dalje zatvaranje radnih mesta I otpustanja u privatnom sektoru. Zasto se "vunderking" Krstic nije dosetio da podigne porez na profit bankama koje ostvaruju enormne profite I konstantno ga iznose iz zemlje? Novac od ekstra poreza bankama morao bi da se iskoristi iskljucivo za investicije tj. otvaranje radnih mesta, a ne opet da ode u budzet. tj rupu bez dna kako je osmislio Krstic. Paralelno sa otvaranjem novih radnih mesta ukidale bi se nepotrebne agencije I ustedjeni novac bi se ponovo preusmeravao u investicije I nova radna mesta. Voleo bih da sam video ijednu konstruktivnu ideju za ove dve godine SNS-a na vlasti ali mislim da su, od onog malo sto su uradili, bukvalno sve uradili pogresno.

iCho

pre 10 godina

Prvo u skupštini i vladi Srbije smanjiti plate na državni prosek, ukinuti primanje više plata u javnim preduzećima, ministarstvima, odborima, itd.

U javnom sektoru uvesti jedinstvenu platu za obrazovne profile, jer banderaš u EPS-u ne može imati istu platu kao profesor u nekoj školi.

Reformisati obrazovni sistem, uvesti ocenjivanje rada profesora kroz testove na kraju godine, ko ne zna da predaje - šut karta.

dred

pre 10 godina

Gospodo iz privatnog sektora, prikazite svoju punu zaradu koju ostvarujete i na to platite redovan porez i naravno prijavite sve radnike koji rade na crno i za koje ne placate doprinose i placate platu na ruke. Tada ne bi bilo potrebno da se uvodi bilo kakav neustavni porez,pa jos solidarni. koliko ja znam solidarno znaci da svi treba da placaju a ne samo pojednici. Ovo je prava diskriminacija i sigurno ce ovakav porez biti ukinut od strane Ustavnog suda. A posle idu naknade razlike zarade, kamate, troskovi sudjenja itd.

vrabac

pre 10 godina

treba da otpuste 40% ljudi iz JP i da spuste plate. dosta je bilo partijskih kolektivnih ugovora, kome se ne svidja neka ide u privatnike, niko se nije rodio za salterom i u kancelariji.. Najgore je sto vec 15 godina placamo kosovska preduzeca ciji radnici u "radno vreme" rade privatne poslove posto nemaju sta drug da rade. Niko ne pominje to, npr elektro kosmet, lepe eps plate a radi se privatno. sramota

dosada

pre 10 godina

@drugi ugao http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=813750#k11905926

Samo mi molim vas objasnite kako to tacno odgovarate za to sto ste "krivi za svo zlo ovoga sveta"? Sef vas javno izriba? Dobijete ukor direktora? Zabrane vam da izlazite u radno vreme? Slazem se s vama da je solidarni porez lecenje posledice a ne uzroka, ali ostatak komentara je na nivou deteta kome je neko oteo lizalicu. Kme.

Danko

pre 10 godina

UNas Ustav je pismo ciji je tvorac covek bez vizija. Digla se galama oko medje koja nije na pravom mestu. Novi geometri da skroje to pismo nazvano Ustav.
Ganko

drvobradi

pre 10 godina

Naravno da je neustavan, kao i jedno 50% stvari koje se ovde dešavaju. Zato što se nikada ne rešava problem već posledica problema, a problem je veliki broj beskorisnih na državnim jaslama. Da ne dužim, Radulović je većinu stvari objasnio u gostovanju u Utisku nedelje. Ako se ne opametimo i postavimo ovo društvo na zdrave i odrzive osnove, priroda tj ekonomski sistem će se sam pobrinuti za krah našeg društva. Nažalost, čini mi se da ćemo odabrati status quo i opciju spore smrti.

Banezi

pre 10 godina

Znaci ako bi neko hteo da uvede progresivno oporezivanje , koje se sprovodi u dosta zemalja eu ( pogotovo u skandinavskim koje vaze za najbolje drzave za zivot na svetu ) , ne bi mogao jer je to neustavno ?! Jasno je da ovaj ,toboze solidaran , porez nije najsrecnije resenje jer je donet na brzinu pa ne uzima u obzir mnoge stvari poput broja clanova domacinstva i sl. ali su morali da ga uvedu jer bismo bankrotirali . Sto se tice argumenata da je to diskriminacija , to jednostavno ne stoji jer postoji nesto sto se zove pozitivna diskriminacija koja je dozvoljena ( pa u Francuskoj uzimaju i 75% ako zaradjujete preko milion evra godisnje ili tako nesto - ako kod njih to nije diskriminacija nije ni kod nas ) . Progresivno oporezivanje je neustavno - svasta cuti od ovih kvaziintelektualaca :-)

Sung Tzu

pre 10 godina

400.000 zaposlenih u javnom sektoru (1/2) preraspodeliti u poljoprivredu i turizam (nije svako za kancelariju i administraciju), rasteretiti Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac... od partijskih neradnika u javnom sektoru. Efekti: nema otpustanja, a raste agrar i turizam.
To su konkretna resenja, manimo demagogiju i populizam.

Milan

pre 10 godina

Pa ko vam brani da idete u privatnike, pa zaradjujte milione, sram Vas bilo niste vi na drzavnim jaslama, nego na narodnoj grbaci;dajete sami sebi basnoslovne plate a ako nema para tu su krediti kojima zaduzujete ceo narod. Zakon ne da nije ustavan nego je glup, da postoji dobra namera plate bi se u javnom sektoru ogranicile, do odredjenog iznosa i slus. Kakav solidarni porez kakvi bakraci, samo peripetije za obracun, gomilanje administracije.Na kraju krajeva, ako i zakon nije ustavan, ja znam nesto sto je posve ustavno i uvek donosi rezultate, makar na kratak rok - g..... motka.

ekspert

pre 10 godina

Kasno stiže Janko na Kosovo ... već su u svakoj državnoj ustanovi napravili novi pravilnik i preraspodelu tako da rukovodioci dobijaju čak i više nego do sada a ostali još manje proverite slobodno !!!!!!!!!! i dalje se u širokom luku obilazi tema 8posebno onaj mali sa kružnom bradom...) da ko je na državnim cuclama sva svoja naknadna primanja prima preko svoje matične ustanove gde prima osnovnu platu i da se ne može raditi odjednom u više državnih ustanova istovremeno pa niko nije supermen jednu funkciju onda sigurno ne obavlja kako treba.........

Oto

pre 10 godina

Ako PPV kaže da je ustavan onda je ustavan. Šta tu ima da se pitaju tamo neki profesori i intelektualci. Kad se oni rode na Kriptonu znaće zašto je to tako.

Komentator

pre 10 godina

Opet su nam politicari bacili kosku da se oko nje glodjemo. Pozaposljavali su svoje po javnim preduzecima i ustanovama, a nisu u stanju nista da urede i stvore. Para ponestaje, od sirotinje nemaju vise sta da uzmu, od bogatih ne smeju ( jer da smeju oporezovali bi prihod od kapitala a ne od dohotka) pa otimaju od srednje klase. Oni koji nisu obuhvaceni porezom se zlurado vesele kao da su im lekari, profesori i inzinjeri za nesto krivi, a ne politicari koji nam svima kroje kapu...

DRAŽA KG

pre 10 godina

Prvo to je pljačka jednog dela zaposlenih(makar oni bili najbogatiji na svetu).Gde bre to ima da ja radim kao konjina i zaradjujem pare za neke koji su neradnici,stini lopovčići,socijala?Jer sam im ja kriv što u ovoj državi nema posla ni za fakultetski obrazovane a kamo li za srednjoškolce i NK radnike?Normalno da nisam krivi su SPS i SRS jer su htele rat sa celim svetom pre dvadeset godina!Drugo sve što su radikali i sada mali radikali donosili od zakona(setite se poreza na oružje,još je na snazi)je klasična komunistička pljačka naroda.
Treće ako nisam u pravu ajde da izglasamo da se ukinu sve beneficije političarima do daljnjeg plus da rade bez plate ,bez službenih automobila,večerinki,pijančenja po kafančinama itd. i to sve dok ne izađemo iz krize.Više političare ne bismo ni imali jer bi svi otišli u PM.jer su navikli da kradu a da ništa ne rade!Odmah bi nam bilo bolje bar jedno 50% u odnosu na sadašnje stanje!

ex sns

pre 10 godina

Pa to nije porez,samo ga tako nazivaju iz milošte. Tu se radi o tome da je država koja je poslodavac odlučila da smanji zarade svojim stranačkim vojnicima. Ne znam zašto kukaju kad primaju i za 50% veće plate od privatnika i onih koji rade kod privatnika. Pa jedna med.sestra zaradjuje preko 40.000 dinara sa srednjom školom,alo bre ljudi,pa to je više nego profesor u srednjoj školi koji joj je dao diplomu !?
Osim toga,primaju plate jer ih privatnici plaćaju a to je više neizdrživo jer privatnike ovde posmatraju ko neprijatelje tako da ne znam odakle će i dalje biti novca za plate,jedino preko kredita ali je to takođe neizvesno jer ćemo ući u lavirint iz kojeg nećemo moći da izađemo bez bankrota.
Nije jasno da li stranački vojnici uopšte kapiraju odakle dolaze pare za njihove plate?
Kad to saznaju,neka kažu,zašto oni ne odoše u privatnike nego se ulebiše na državna jasla?
Svako ko je nezadovoljan platom na državnim jaslama,ima pravo da ode u privatnike,pa da vidimo koju pesmu će onda da peva ?

realan

pre 10 godina

image brdo bankara,ekonomista,advokata,zubara,automehanicara,koji imaju preko 100.000din,pri tom nista ama bas nista ne proizvode,ne placaju porez,ne izdaju racune,samo zaradjuju,zasto i oni nisu oporezovani solidarnim porezom? zar je plata,od 65.000 luksuz,a sta ako s tom platom izdraza covek zenu i dvoje dece? o tome niste razmisljali Krsticu i kompanijo? mogli ste da udarite porez i na primanja preko 35.000 din,jos. ise ljudi bi lupili po dzepi. vucic prica kako se neki bude sto rade po 12 sata? naravno da se bude za 400e 12 sati rade e puno je da imam Bajatovicevu platu od 30.000e pa bi radio a ja to za 5 god da ne trosim ne bi zaradio. ima ljudi koji hoce da rade ali ne za 300e to je ispod svakog nivoa,pa s tim jako tesko moze da se zivi. ja bi dao Vucicu,Dacicu 300e bar 2 meseca da vidim kako bi ziveo i preziveo!

nata

pre 10 godina

Meni nikako nije jasno zasto sam ja gora od nekoga iz privatnog sektora i zasto sam kriva ja sto su politicari pozaposljavali stotine hiljada lezilebovica u javnom sektoru, odnosno zasto su omalovazene moje godine i godine postenog i vise nego marljivog rada i odricanja da uradim nesto korisno za svoju zemlju

miki

pre 10 godina

Pitanje je koga su ovim hteli da kazne,mene, koji jedom platom izdrzavam pet clanova domacinstva ili one koji ne
znaju sta ce od raznih provizija i reprezentacija,arade na izmisljenim radnim mestima u opstinama i gradskim sekretarijatima....Sta ces, to jevaljda sudbina....

Mire

pre 10 godina

Svaka čast, kolege! Čim sam dobio informaciju, pridružio sam se inicijativi. Ovo je samo još jedan korak u raskrinkavanju demagogije vladajuće garniture. Zaposlili su hiljade nepotrebnih i nestručnih u javnom sektoru, a povećavaju budžet neustavnim porezom usmerenim protiv visokoobrazovanih.

neko

pre 10 godina

Jedino ovde zameram Radulovicu sto je uopste komentarisao da li je "solidarni porez" ustavan ili ne.

Bas bih voleo da se opet poigraju zakonima i da Ustavni sud, ciji su clanovi takodje osteceni ovim smanjenjem plata, presudi da je ova odluka neustavna, a da uz to drzava mora da plati i kamatu i sudske troskove. Slicne odluke su vec ranije donosene.

E onda neka bankrotiramo USTAVNO, pa da vidim sta ce i kako posle biti.

Da li je ustavno da drzava placa plate pojedinim privatnim firmama i svim drzavnim kako bi se "sacuvala radna mesta", a da pola miliona ljudi ostane paralelno bez posla?
Da li je ustavno da drzava "spaja staz" samo pojedinim radnicima? Samo radnicima drzavnih firmi.
Da li je ustavno da privatne firme koje nisu povlascene moraju da placaju sve poreze, sve komunalije, a da ostali to ne moraju?
Da li je ustavno da ja kao gradjanin placam struju, a neko drugi ni ne pomislja?
Da li je ustavno da neke firme dobijaju subvencije i namestene tendere, a druge samo silne kontrole i podmetanje klipova?
Da li je ustavno da se moj komsija zaposli zato sto je clan neke stranke, a drugi komsija iako ima dva fakulteta ne moze da nadje posao?
Da li je ustavno da pravni fakultet sakom i kapom deli zarade preko propisane od skolarina i naknada studenata?
Da li je ustavno da se u javnim preduzecima pise nepostojeci prekovremeni i nocni rad?
Da li je sve ovo po Ustavu?

NIJE. Ali ne smeta Ustavnom sudu, niti vajnim profesorima, jer nije po njihovom dzepu.

Mare

pre 10 godina

A sto ne bismo imali solidarni porez takav da clanovi stranaka placaju 90% poreza od svojih plata? Ima nas dovoljno nas koji nismo clanovi stranaka da mozemo to da izglasamo.

milos

pre 10 godina

Naravno da je neustvan, i naravno da ce na teret budzeta biti isplaceni radnicima u jp sve sto im je zakinuto i to sa kamatom. Tako to biva kada se igramo drzave. Umesto da se njih 200.000 viska otpusti, demagozi biraju losije resenje, i pritom neustavno

draganica

pre 10 godina

Mene pogađa još jedna posledica ovog zakona. Spremam se za porodiljsko odsustvo i poslodavac će mi kasniti sa platom bar dva meseca. Inače mi je plata 45h, ali kad se uplate dve, a možda i tri plate odjednom, ulazim u zonu za solidarni porez. On se inače odbija od ukupne mesečne uplate, a ne od plate. Tako ću ja, profesor u školi sa deset godina staža, sa malom bebom, stati u isti rang sa onim radnikom opštine što je počeo da radi prekjuče, sa kupljenom diplomom da bi igrao pasijans! Zar su Srbiji stvarno potrebne pare od nas trudnica i porodilja?

Werp690

pre 10 godina

"Nismo imali za penzije pa smo se slozili da uzmemo od vecih plata da bi imali za isplatu"-Velja Ilic juce na jednoj televiziji..A cemu vam sluzi PIO fond? ..Nego skini od ljudi koji ceo zivot uce,lekara,profesora,inzenjera...Dajte neki link da i ja potpisem tu inicijativu i ako mi je plata van "solidarnog"poreza.

Dušan M.

pre 10 godina

Poštovane kolege iz javnog sektora,

obzirom da niste zadovoljni radom i prihodima u javnom sektoru, predlažem da zamenimo mesta, naravno u skladu sa stručnom spremom. Jedina lica koja su ovde diskriminisana jesu lica koja rade u privatnom sektoru, koja nemaju mogućnost i sreću da (ne)rade u javnom sektoru, pa makar i sa smanjenom platom. Razlika je što u privatnom sektoru plata mora da se zaradi na tržišnim osnovama, pa čak ni to nije garancija da će biti isplaćena. Stoga čudi ovakva inicijativa, naročito imajući u vidu ko finansira javni sektor. Da su nas pitali plate bi trebalo da Vam budu još manje. Sem toga ukoliko Vam se ne sviđa, izvolite u privatni sektor i na tržište, pa će se pokazati i Vaša sposobnost da pošteno zaradite svoju platu, kao i mi ostali čije plate hoćete da smanjite.
Čast pojedinim ustanovama gde je plata sramotno mala, ali njih novi porez i ne kači. Preduzeća u restrukturiranju i stečaju se ne računaju.

S'poštovanjem

drzavni mozak

pre 10 godina

Lako je ovim intelektualcima da prosipaju pamet kada su svi na budzetu ili jos bolje sami sebi dele plate a zaradjuju koristeci drzavnu imovinu.

MILAN

pre 10 godina

Podrska inicijativi, potrebno je da Ustavni sud po hitnom postupku oceni ustavnost ovog zakona i privremenom merom spreci njegovu dalju primenu, da bi sprecio nastupanje stete po drzavu, jer ce ukoliko se sa time zakasni svi koji su potencijalno osteceni primenom ovog zakona tuziti drzavu za naknadu stete.

Peeping Tom

pre 10 godina

Pevač grupe "Ništa ali logopedi" pristiže u pomoć javnom sektoru, pa i sebi kao zaposlenom u njemu. :) Elem, ovo će proći pred Ustavnim sudom, jedino što treba da dođe na red blagovremeno, a ne mesecima od kako stupi na snagu porez... Inače porez je budalaština koja treba da stvori privid među siromašnim da se udarilo na "bogate", a ti "bogati" neretko sa tom platom sami izdržavaju celu porodicu i plaćaju kredit na stan za tu istu porodicu, dakle udri na one što žive iole normalno da ti ne bi ovi što uskoro neće moći da sastave kraj s krajem kucali na vrata kao što ovih dana kucaju komšijama preko Drine.

drugi ugao

pre 10 godina

Svim onima koji rade u privatnom sektoru, i koji ovu vest koriste za pljuvanje nas u javnom, da opisem kako je raditi u drzavnoj sluzbi (ako nemas partijsku knjizicu ii ledja). Sikaniranje na svakom koraku, svako gleda da ti prebaci deo svog posla. Posto nemas ko da te zastiti moras da radi i svoje i tudje. Ako uradis kako treba nikom nista, ako pogresis kriv si za svo zlo ovog sveta. Ne potoji ni jedan realan pkazatelj uspeha, vec sef odlucuje ko valja ko ne (najbolji su poltroni, ulizice i oni sa zaledjinom). Ni jedna inicijativa nema sanse da prodje, a ako je dovoljno dobra da shefovima donese plusic ili jos bolje lovu, onda je ideja njihova. Najgori su najbolji i najbolji su najgori.... Da li sam za oporezivanje drzavne administracije (gde i sam spadam) u principu nisam protiv, ali je mnogo bolje: definisati jasne kriterijume da se vidi ko koloko vredi, smanjiti broj neradnika po javnim institucijama i uvesti progresivno oporezivanje, kao u manje-vise svim normalnim zemljama

milos

pre 10 godina

Naravno da je neustvan, i naravno da ce na teret budzeta biti isplaceni radnicima u jp sve sto im je zakinuto i to sa kamatom. Tako to biva kada se igramo drzave. Umesto da se njih 200.000 viska otpusti, demagozi biraju losije resenje, i pritom neustavno

Mire

pre 10 godina

Svaka čast, kolege! Čim sam dobio informaciju, pridružio sam se inicijativi. Ovo je samo još jedan korak u raskrinkavanju demagogije vladajuće garniture. Zaposlili su hiljade nepotrebnih i nestručnih u javnom sektoru, a povećavaju budžet neustavnim porezom usmerenim protiv visokoobrazovanih.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Prvo to je pljačka jednog dela zaposlenih(makar oni bili najbogatiji na svetu).Gde bre to ima da ja radim kao konjina i zaradjujem pare za neke koji su neradnici,stini lopovčići,socijala?Jer sam im ja kriv što u ovoj državi nema posla ni za fakultetski obrazovane a kamo li za srednjoškolce i NK radnike?Normalno da nisam krivi su SPS i SRS jer su htele rat sa celim svetom pre dvadeset godina!Drugo sve što su radikali i sada mali radikali donosili od zakona(setite se poreza na oružje,još je na snazi)je klasična komunistička pljačka naroda.
Treće ako nisam u pravu ajde da izglasamo da se ukinu sve beneficije političarima do daljnjeg plus da rade bez plate ,bez službenih automobila,večerinki,pijančenja po kafančinama itd. i to sve dok ne izađemo iz krize.Više političare ne bismo ni imali jer bi svi otišli u PM.jer su navikli da kradu a da ništa ne rade!Odmah bi nam bilo bolje bar jedno 50% u odnosu na sadašnje stanje!

drugi ugao

pre 10 godina

Svim onima koji rade u privatnom sektoru, i koji ovu vest koriste za pljuvanje nas u javnom, da opisem kako je raditi u drzavnoj sluzbi (ako nemas partijsku knjizicu ii ledja). Sikaniranje na svakom koraku, svako gleda da ti prebaci deo svog posla. Posto nemas ko da te zastiti moras da radi i svoje i tudje. Ako uradis kako treba nikom nista, ako pogresis kriv si za svo zlo ovog sveta. Ne potoji ni jedan realan pkazatelj uspeha, vec sef odlucuje ko valja ko ne (najbolji su poltroni, ulizice i oni sa zaledjinom). Ni jedna inicijativa nema sanse da prodje, a ako je dovoljno dobra da shefovima donese plusic ili jos bolje lovu, onda je ideja njihova. Najgori su najbolji i najbolji su najgori.... Da li sam za oporezivanje drzavne administracije (gde i sam spadam) u principu nisam protiv, ali je mnogo bolje: definisati jasne kriterijume da se vidi ko koloko vredi, smanjiti broj neradnika po javnim institucijama i uvesti progresivno oporezivanje, kao u manje-vise svim normalnim zemljama

realan

pre 10 godina

image brdo bankara,ekonomista,advokata,zubara,automehanicara,koji imaju preko 100.000din,pri tom nista ama bas nista ne proizvode,ne placaju porez,ne izdaju racune,samo zaradjuju,zasto i oni nisu oporezovani solidarnim porezom? zar je plata,od 65.000 luksuz,a sta ako s tom platom izdraza covek zenu i dvoje dece? o tome niste razmisljali Krsticu i kompanijo? mogli ste da udarite porez i na primanja preko 35.000 din,jos. ise ljudi bi lupili po dzepi. vucic prica kako se neki bude sto rade po 12 sata? naravno da se bude za 400e 12 sati rade e puno je da imam Bajatovicevu platu od 30.000e pa bi radio a ja to za 5 god da ne trosim ne bi zaradio. ima ljudi koji hoce da rade ali ne za 300e to je ispod svakog nivoa,pa s tim jako tesko moze da se zivi. ja bi dao Vucicu,Dacicu 300e bar 2 meseca da vidim kako bi ziveo i preziveo!

miki

pre 10 godina

Pitanje je koga su ovim hteli da kazne,mene, koji jedom platom izdrzavam pet clanova domacinstva ili one koji ne
znaju sta ce od raznih provizija i reprezentacija,arade na izmisljenim radnim mestima u opstinama i gradskim sekretarijatima....Sta ces, to jevaljda sudbina....

Werp690

pre 10 godina

"Nismo imali za penzije pa smo se slozili da uzmemo od vecih plata da bi imali za isplatu"-Velja Ilic juce na jednoj televiziji..A cemu vam sluzi PIO fond? ..Nego skini od ljudi koji ceo zivot uce,lekara,profesora,inzenjera...Dajte neki link da i ja potpisem tu inicijativu i ako mi je plata van "solidarnog"poreza.

MILAN

pre 10 godina

Podrska inicijativi, potrebno je da Ustavni sud po hitnom postupku oceni ustavnost ovog zakona i privremenom merom spreci njegovu dalju primenu, da bi sprecio nastupanje stete po drzavu, jer ce ukoliko se sa time zakasni svi koji su potencijalno osteceni primenom ovog zakona tuziti drzavu za naknadu stete.

Peeping Tom

pre 10 godina

Pevač grupe "Ništa ali logopedi" pristiže u pomoć javnom sektoru, pa i sebi kao zaposlenom u njemu. :) Elem, ovo će proći pred Ustavnim sudom, jedino što treba da dođe na red blagovremeno, a ne mesecima od kako stupi na snagu porez... Inače porez je budalaština koja treba da stvori privid među siromašnim da se udarilo na "bogate", a ti "bogati" neretko sa tom platom sami izdržavaju celu porodicu i plaćaju kredit na stan za tu istu porodicu, dakle udri na one što žive iole normalno da ti ne bi ovi što uskoro neće moći da sastave kraj s krajem kucali na vrata kao što ovih dana kucaju komšijama preko Drine.

MARIJA

pre 10 godina

Evo, primera sta je najneustavnije u celoj stvari. Ja sam na porodiljskom odsustvu, zaposlena u javnom sektoru na radnom mestu koje postoji vec 50 godina i bez partijske knjzice sa platom ispod 60.000. Kako mi porodiljsko kasni cetiri meseca, firma u kojoj radim mi je u januaru isplatila dva licna dohotka. Buduci da zbirno moja dva dohotka iznose vise od 60.000 podlegla sam oporezivanju. Sto ce mi se desavati i u narednim mesecima zbog navedenog zaostatka. Naime, kompjuterski sistem po kome se radi ne prepoznaje da su meni legle ispate za dva meseca, vec ih sagledava zbirno. Koga jos interesuje da tri-cetiri meseca nisam primila nista!!!!!!!!! Upitala sam Poresku upravu da li je to po zakonu i dobila odgovor sve uplate se kumuliraju, bez obzira sto su to zakasnela primanja!!!!!!!!!!!! Zanimljivo je i da se navedena primanja odnose na mesece u kojima zakon nije bio na snazi. E, sad recite vi meni, kako da vaspitavam decu da im je drzava Srbija domovina. Isla sam od vrata do vrata, svi slezu ramenima, jedini iole normalan odgovor bio je: Tuzi. Svi mi znamo da zivimo u drzavi u kojoj nema slobode medija, u kojoj crno belo, a belo crno, sve u zavisnosti od duvanja vetra. Procesi zastarevaju, sto ne znaci da mi ista drzava nece naplatiti svako odrzano rociste, a o advokatu i da ne pricam. Cekam odgovor od zastitnika gradjana i pravim plan da narednih petnaest godina radim samo kako bih decu poslala na studije u inostranstvo, da zaborave sta je ova nasa jadna Stradija...

Dušan M.

pre 10 godina

Poštovane kolege iz javnog sektora,

obzirom da niste zadovoljni radom i prihodima u javnom sektoru, predlažem da zamenimo mesta, naravno u skladu sa stručnom spremom. Jedina lica koja su ovde diskriminisana jesu lica koja rade u privatnom sektoru, koja nemaju mogućnost i sreću da (ne)rade u javnom sektoru, pa makar i sa smanjenom platom. Razlika je što u privatnom sektoru plata mora da se zaradi na tržišnim osnovama, pa čak ni to nije garancija da će biti isplaćena. Stoga čudi ovakva inicijativa, naročito imajući u vidu ko finansira javni sektor. Da su nas pitali plate bi trebalo da Vam budu još manje. Sem toga ukoliko Vam se ne sviđa, izvolite u privatni sektor i na tržište, pa će se pokazati i Vaša sposobnost da pošteno zaradite svoju platu, kao i mi ostali čije plate hoćete da smanjite.
Čast pojedinim ustanovama gde je plata sramotno mala, ali njih novi porez i ne kači. Preduzeća u restrukturiranju i stečaju se ne računaju.

S'poštovanjem

Sale@

pre 10 godina

Država ti uzme 62% na doprinose, pa još 15% na dohodak ili dobit, a onda ti uvede i tzv. solidarni porez... Profesori fakulteta, elitni lekari i vrhunski naučnici sigurno ne zaslužuju ovako nešto - da se njihovim novcem pokrivaju plate opštinskih apartčika.
Ukidajte tu glupost od tzv 'solidarnog poreza'!!!

Milan

pre 10 godina

Pa ko vam brani da idete u privatnike, pa zaradjujte milione, sram Vas bilo niste vi na drzavnim jaslama, nego na narodnoj grbaci;dajete sami sebi basnoslovne plate a ako nema para tu su krediti kojima zaduzujete ceo narod. Zakon ne da nije ustavan nego je glup, da postoji dobra namera plate bi se u javnom sektoru ogranicile, do odredjenog iznosa i slus. Kakav solidarni porez kakvi bakraci, samo peripetije za obracun, gomilanje administracije.Na kraju krajeva, ako i zakon nije ustavan, ja znam nesto sto je posve ustavno i uvek donosi rezultate, makar na kratak rok - g..... motka.

ana

pre 10 godina

pogledajte malo prekršajne presude, za neplaćanje poreza od 10000evra kazna 1000din, za puštanje u promet robe bez dokaza o kotnroli kvaliteta opomena, za nezakonito zauzimanje površine za letnje bašte 1000din..itd...OBJAVITE TO! zašto da se udari po kriminalcima kad može po poštenim građanima. SRAMOTA.

Vozd

pre 10 godina

Pre svega prestanite ovo da zovete solidarni porez, ovo se zove smanjenje plata! A pogotovo ovde nema nista solidardno jer iznos koji se uzima od plate ne ide za najsiromasnije i ugrozene nego za dotiranje javnih preduzeca kako bi nesposobni i neskolovani stranacki vojnici nastavili da jasu i drpaju.

vlad

pre 10 godina

Muka mi je od demagoga na obe strane. Cela priča se svodi na bacanje koske privatnim i državnim radnicima da bi se narod međusobno napadao a debeli političari bili mirni i sigurni. Još uz to dodajte onaj nakaradni zakon o radu, koji je zamalo usvojen, kojim se radnik dovodi na nivo roba i to bez obzira da li radi u privatnoj ili državnoj firmi.

Draganče

pre 10 godina

Nemojte molim vas, pa čuveni "stručnjak" (koji nije hteo da troši državne pare za nostrifikaciju svoje "diplome" a nije hteo ni da pokaže diplomu sa BK univerziteta) je lepo smislio kako da krpi budžet propale drp-države! E, ako nam to ne pomogne smisliće on još po nešto tako pametno.

Ger-mann

pre 10 godina

Krsticu pa jasno je kao dan da je ovo neustavno. Gde su te tvoje visoke skole? Porez mora biti jednak za sve. Ne mozes tako diskriminisati ljude, kako se tebi svidja. Trebao si SMANJITI PLATE u javnom sektoru. A ne da uvodis porez. Lepo das manju platu, a ne istu platu a veci porez. Aaaa

drzavni mozak

pre 10 godina

Lako je ovim intelektualcima da prosipaju pamet kada su svi na budzetu ili jos bolje sami sebi dele plate a zaradjuju koristeci drzavnu imovinu.

sistemski

pre 10 godina

Trenutno ima PREKO HILJADU potpisa, svi su doktori nauka, magistri, ili u najmanju ruku sa završenim fakultetom. Vi to nazivate "grupom intelektualaca"? Dobro niste rekli "grupica" ili "šačica".

Демагогија

pre 10 godina

@Dušan M., 18. februar 2014 18:51
Ајте, молим Вас с том демагогијом! Радим у јавном сектору- високостручан и одговоран посао. Не постоји пандан у приватном сектору за то што ја радим. Близу сам пензије, радим ноћу, празником, на терену. Не прихватам да сам нерадник.
Антагонизовање јавног и приватног сектора видим само као део стратегије "завади па владај". Флоскуле типа: "ми из приватног сектора уплаћујемо порез од кога ви у приватном сектору примате (ваљда незаслужене?!) плате. А, онда, кад мало боље погледамо, приватници уплаћују порезе на минималце, а на остатак плата (оно што стварно исплаћују)- не. Да не причамо о заобилажењу пореских обавеза кроз трикове као што је куповина луксузних аутомобила, уз пореске олакшице, на фиктивне "ТХ" таблице, неиздавање фискалних рачуна, енормне приходе које поједине професије имају, а не плаћају одговарајући порез.....И такви да нам држе лекције!

@Dušan M.

pre 10 godina

@Dušan M.
Steta je sto ste potpuno promasili temu (slucajno ili namerno). Ovde se radi o ustavnosti nameta koji se sprovodi a ne o tome da li je teze ili lakse u kom sektoru (privatnom ili drzavnom). Poznata je cinjenica da je do 2009. godine privatni sektor bio daleko placeniji od drzavnog. Da li ste tada zeleli da menjate mesta sa nekim u drzavnom? Mnogi ljudi iz drzavnog sektora bi mozda i presli u privatni ali nazalost u ovoj drzavi ni drzavni ni privatni sektor ne funkcionise. Takodje, ako ste toliko sigurni u svoje znanje i umece u privatnom sektoru ce te mnogo pre da napredujete nego u drzavnom jer vam je u drzavnom za to potrebna ili partijska knjizica ili poltronstvo do nezamislivih razmera (zato nam i jeste ovako kako je). Nemojte zato ovlas prozivati kolege iz drzavnog sektora jer i tamo ima dobrog kadra koji verovatno razmislja "e da mi je da mogu kod privatnika pa bar da me ceni za ono sto radim". Zapitajte se i da li vi tom privatniku donosite dovoljnu korist ili on jednostavno nema boljji kadara od vas? A sto se tice zvanja i obrazovanja: S postovanjem se pise bez apostrofa.
S postovanjem,
Drzavno - privatni radnik

svasta

pre 10 godina

Poceli su da se javljaju standardni populisticki komentatori koji govore o bednom narodu, siromasnima (tj. sebi), motkama, i porucuju profesorima, lekarima , inzinjerima, da "idu u privatnike i tamo zive od svog rada".

Za pocetak, dobro bi bilo da oni pocnu da zive od svog rada, da odu trkom u privatnike, tako pametni, i naprave milione, ma kakve milione, zilione, posto sve ekonomske modele i tajne imaju u malom prstu, onom s noktom. Doticne motke mogu da upotrebe za septicke jame, i da se taman zabave kao i oni koji rade u drzavnoj i javnoj sluzbi, a nemaju knjizice, zemljake i kumove.

Iva

pre 10 godina

(Milos Jankovic, 18. februar 2014 23:12) Ne vidim nijedan razlog koji vas sprecava da zavrsite fakultet (drzavni), magistrirate (na drzavnom fakultetu), doktorirate (na drzavnom fakultetu), kao vecina potpisnika peticije. Zatim, konkurisete na nekom od fakulteta ili instituta, pisete naucne radove, odrzavate nastavu, konsultacije, mentorisete diplomske, master, specijalisticke ili doktorske radove, objavljujete knjige i drhtite na svakih pet godina da li cete biti ponovo izabrani.
Pokusajte, pa onda komentarisite.

berkut

pre 10 godina

Vidim da se protiv ove inicijative bune vlasnici privatnih firmi!
Imam jedno zapažanje:
-na kasi na pumpi ispred mene:"Molim račun za firmu" (-20%PDV),
-u velikom marketu:"Molim račun za firmu" (-20%PDV),
-u restoranu:"Molim račun za firmu" (-20%PDV)
E sad mi recite ko je ovde ugrožen? Isti ti vlasnici privatnih firmi žive 20% jeftinije od ljudi u državnom sektoru...a retko koji plaća radnike više od minimalca, a oni koji ih i plaćaju više to rade ispod ruke da ne bi plaćali porez!
Rešenje je smanjiti poreze, ali sve naterati da plaćaju!

Maša

pre 10 godina

Pre tri godine sam iz privatnog sektora otišla u državni sektor. U prevodu, pravnik sam sa 41 godinom života i 16 godina staža, završila sam državni fakultet. Nisam radila za gubitaša, nisam otišla kod nekog državnog gubitaša. Nova plata mi je bila 80 evra veća, a želela sam da promenim posao, i to mi je bio dovoljan motiv da probam i konkurišem. Bez zemljačkih ili stranačkih veza, samo sam se javila na konkurs.

U medjuvremenu, privatno preduzeće je za te 3 godine povećalo platu oko 150 evra (svake godine oko 50 evra se povećava svima sa fakultetom), a ovde mi se promenila za oko 6000 dinara, kao uskladjivanje dva puta godišnje po 1%. Sad su mi uzeli 13 hiljada solidarnog poreza. Razlika u odnosu na privatnu firmu kojoj treba neko sa znanjem radnog prava je skoro 30 hiljada.

Dakle, nije sve tako džabalebaroški u javnom sektoru, nisu svi ulizice, nisu svi otimači narodnih para.

lokator

pre 10 godina

Samo se vi ljubitelji Vucica i SNS-a sprdajte sa smanjenjem plate lekarima,profesorima,sudijama.Videcete ko ce onda da vas i vasu decu leci i da ih uci.Smanjenje plate je samar srednjoj klasi koja se posteno namucila da zavrsi teske fakultete a onda se pojavio sljam neradnicki da potcenjuje njihov trud i posten rad.

draganica

pre 10 godina

Mene pogađa još jedna posledica ovog zakona. Spremam se za porodiljsko odsustvo i poslodavac će mi kasniti sa platom bar dva meseca. Inače mi je plata 45h, ali kad se uplate dve, a možda i tri plate odjednom, ulazim u zonu za solidarni porez. On se inače odbija od ukupne mesečne uplate, a ne od plate. Tako ću ja, profesor u školi sa deset godina staža, sa malom bebom, stati u isti rang sa onim radnikom opštine što je počeo da radi prekjuče, sa kupljenom diplomom da bi igrao pasijans! Zar su Srbiji stvarno potrebne pare od nas trudnica i porodilja?

Oto

pre 10 godina

Ako PPV kaže da je ustavan onda je ustavan. Šta tu ima da se pitaju tamo neki profesori i intelektualci. Kad se oni rode na Kriptonu znaće zašto je to tako.

nata

pre 10 godina

Meni nikako nije jasno zasto sam ja gora od nekoga iz privatnog sektora i zasto sam kriva ja sto su politicari pozaposljavali stotine hiljada lezilebovica u javnom sektoru, odnosno zasto su omalovazene moje godine i godine postenog i vise nego marljivog rada i odricanja da uradim nesto korisno za svoju zemlju

dred

pre 10 godina

Gospodo iz privatnog sektora, prikazite svoju punu zaradu koju ostvarujete i na to platite redovan porez i naravno prijavite sve radnike koji rade na crno i za koje ne placate doprinose i placate platu na ruke. Tada ne bi bilo potrebno da se uvodi bilo kakav neustavni porez,pa jos solidarni. koliko ja znam solidarno znaci da svi treba da placaju a ne samo pojednici. Ovo je prava diskriminacija i sigurno ce ovakav porez biti ukinut od strane Ustavnog suda. A posle idu naknade razlike zarade, kamate, troskovi sudjenja itd.

Milos Jankovic

pre 10 godina

Muka mi je vise od parazita iz Javnog sektora, Profesora, Agencija...
Ne rade nista, imaju ogromne plate i jos su nevidjeno raskalasni!!
Dosta bre vise!

Sidjite mi sa grbe

pre 10 godina

Haha ko ove ljude naziva intelektualcima. Dajte ljudi jel se to oni sale. Pa normalno je ako firma, u ovom slucaju drzava nema para za isplatu - da smanji plate ili otpusta. Odakle da ih isplati kad lose posluju?
Para nema u kasi, minus je 20 milijardi, odakle to planiraju da im isplacuju plate???

Mare

pre 10 godina

A sto ne bismo imali solidarni porez takav da clanovi stranaka placaju 90% poreza od svojih plata? Ima nas dovoljno nas koji nismo clanovi stranaka da mozemo to da izglasamo.

citizenkane

pre 10 godina

Naravno da je neustavan. Medjutim drage kolege kada zavrsimo sa politicarima, da mi krenemo da rasciscavamo sta je kod nas od zakona o naucnoj delatnosti kao i pravilnika o vrednovanju naucnog rada neustavno. Bice dosta posla.

M

pre 10 godina

Ne znam da li je oporezovanje neustavno ali sam siguran da je pogubno po nasu ionako propalu ekonomiju. Svako zakidanje od zarada vodi ka smanjenje potrosnju sto opet dovodi do smanjenja prihoda u budzet, pa povecanja akzica, poreza I drugih nameta I tako ukrug. Ne razumem one koji rade kod privatnika na crno za male pare koji se bune I komentarisu! Za njihovu situaciju su najmanje krivi drzavni sluzbenici. Za sve bahato ponasanje privatnih poslodavaca I celokupno stanje u javnom sektoru odgovorna je DRZAVA tj. onaj ko je na vlasti I koji takvo stanje tolerise. Logicno je da svaka ovakva mera znaci smanjenje potrosnje sto ce prvensteno da se odrazi na privatni sector I na dalje zatvaranje radnih mesta I otpustanja u privatnom sektoru. Zasto se "vunderking" Krstic nije dosetio da podigne porez na profit bankama koje ostvaruju enormne profite I konstantno ga iznose iz zemlje? Novac od ekstra poreza bankama morao bi da se iskoristi iskljucivo za investicije tj. otvaranje radnih mesta, a ne opet da ode u budzet. tj rupu bez dna kako je osmislio Krstic. Paralelno sa otvaranjem novih radnih mesta ukidale bi se nepotrebne agencije I ustedjeni novac bi se ponovo preusmeravao u investicije I nova radna mesta. Voleo bih da sam video ijednu konstruktivnu ideju za ove dve godine SNS-a na vlasti ali mislim da su, od onog malo sto su uradili, bukvalno sve uradili pogresno.

Boki

pre 10 godina

@Dušan.M Dragi Dušane, kada bi se u ovoj državi plate u javnom sektoru isplaćivale od onoga što zaradi privatni sektor, bile bi tako jadne i minimalne da se ni najsnažnijim mikroskopom ne bi videle. Plate se ovde isplaćuju od kredita i to svi valjda znaju. Prestanite više sa demagogijom privatnlg sektora.

drvobradi

pre 10 godina

Naravno da je neustavan, kao i jedno 50% stvari koje se ovde dešavaju. Zato što se nikada ne rešava problem već posledica problema, a problem je veliki broj beskorisnih na državnim jaslama. Da ne dužim, Radulović je većinu stvari objasnio u gostovanju u Utisku nedelje. Ako se ne opametimo i postavimo ovo društvo na zdrave i odrzive osnove, priroda tj ekonomski sistem će se sam pobrinuti za krah našeg društva. Nažalost, čini mi se da ćemo odabrati status quo i opciju spore smrti.

Komentator

pre 10 godina

Opet su nam politicari bacili kosku da se oko nje glodjemo. Pozaposljavali su svoje po javnim preduzecima i ustanovama, a nisu u stanju nista da urede i stvore. Para ponestaje, od sirotinje nemaju vise sta da uzmu, od bogatih ne smeju ( jer da smeju oporezovali bi prihod od kapitala a ne od dohotka) pa otimaju od srednje klase. Oni koji nisu obuhvaceni porezom se zlurado vesele kao da su im lekari, profesori i inzinjeri za nesto krivi, a ne politicari koji nam svima kroje kapu...

N2

pre 10 godina

A ovaj slucaj radim na drzavnom fakultetu drzimo predavanja vezbe i nas tim se izborio za medjunadodni projekat. Do sad je bio slucaj da se novac od takvih projekata deli izmedju fakulteta i zaposlenih, kako bi konkretno onaj ko radi na projektu imao motiv za to (radi 2 posla i projekat i studenti). Sa ovim porezom vise se jednostavno ne isplati raditi. Mi gubimo deo prihoda, gubi fakultet svoj deo i naravno gubi drzava. Niko nije lud da radi vise, a prima iste pare. Ako drzava misli da na budzetu ima suvise radnika nek otpusti visak, ako misli da neko ne radi valjano nek mu da otkaz a ne da kaznjava sve radnike i one koji krajnje posteno i profesionalno obavljaju svoj posao.

vrabac

pre 10 godina

treba da otpuste 40% ljudi iz JP i da spuste plate. dosta je bilo partijskih kolektivnih ugovora, kome se ne svidja neka ide u privatnike, niko se nije rodio za salterom i u kancelariji.. Najgore je sto vec 15 godina placamo kosovska preduzeca ciji radnici u "radno vreme" rade privatne poslove posto nemaju sta drug da rade. Niko ne pominje to, npr elektro kosmet, lepe eps plate a radi se privatno. sramota

grunf

pre 10 godina

Naravno, oni koji su bili ciljna grupa cija se podrska trazila kad je uvodjen ovaj porez, dakle radnici iz privatnog sektora i svi oni sa manjim platama, bacaju munje i gromove na javni sektor i ovu inicijativu za ocenu ustavnosti. Dragi moji, propustate poentu... Dakle porez ne moze da se uvodi selektivno za jednu grupu gradjana, ovog puta to su zaposleni u javnom sektoru. A te price koje cujem ovde, nema para u drzavnoj kasi, pa moraju ovako da se namaknu, to su price za malu decu, ne nasedajte na te budalastine. Samo kada bi se drasticno smanjilo koriscenje sluzbenih vozila, a da ne pricam o javnim nabavkama svega i svacega bez cega se moze, ustedela bi se stostruko veca suma od ove o kojoj pricamo.
I jos nesto. To sto kad se spomene javni sektor svi odmah pomislimo na micu ubicu, to nema veze sa ovom pricom, Ovim porezom su pogodjeni profesori na drzavnim univerzitetima, lekari, inzenjeri, dakle oni koji su neophodni ovoj drzavi da bi mogla da funkcionise. A ovo uvodjenje uravnilovke je cista demagogija koje samo stetu donosi drustvu.

Nikola Zlatibor

pre 10 godina

Srbiju ce ubiti Javni sektor i ove privilegovane ekipe intelektualaca!
Zavrsio sam Pravni u Bg. i na trecoj i četvrtoj godini se nisu ni održavala predavanja, potpuni nerad, bahatost...
Profesor Jovanovic je ok tip, ali dosta je vise da oni imaju ogromne plate i ne rade, gotovo nista, dok se mi u privatnom sektoru ubijamo za mnogo manje pare!

Sung Tzu

pre 10 godina

400.000 zaposlenih u javnom sektoru (1/2) preraspodeliti u poljoprivredu i turizam (nije svako za kancelariju i administraciju), rasteretiti Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac... od partijskih neradnika u javnom sektoru. Efekti: nema otpustanja, a raste agrar i turizam.
To su konkretna resenja, manimo demagogiju i populizam.

Aleksandar

pre 10 godina

Molim vas sve da onako ljudski razmislite da li je posteno hirurgu koji je vasem detetu spasao zivot hitnom operacijom slepog creva smanjivati platu. Meni se to dogodilo, i tog trenutka bih tom coveku dao sva blaga ovog sveta da imam, jer mi je sacuvao najvrednije u zivotu.
Nisu vrhunski strucnjaci i intelektualci krivi sto drzava nema snage da se organizuje i bude efikasna u raspodeli skromnih finansijskih resursa.
Krajnji efekti ovakve mere u bruto iznosu zanemarljivi a bacena koska izmedju zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, umesto da se gnev okrene prema nesposobnoj politickoj eliti. Osim ako neko ciljano nije isao na dobijanje velikog broja glasova, srazmerno obrazovnoj strukturi stanovnistva.
Hajde SNS jugendi, opletite minuse. Bestidno je kako vas koriste, jer vam je, na zalost, jedina sansa da se zaposlite stranacka pripadnost. Imate bas primere za ugled, jer su vam predsednici opstina inkasanti iz EPSa a o problemima vodosnabdevanja odlucuju masinovodje. Zao mi je sto pominjem te casne profesije, ali smatram da oni ne mogu da vode opstine, kao sto ne mogu ni da operisu slepo crevo.

RONNY

pre 10 godina

I ja mislim da je neustavan. Treba smanjiti plate ljudima u javnom sektoru a ne oporezovati. Takodje dobar deo treba otpustiti. A privatni sektor vec iovako derete sa po oko 70% po plati, takoda mislim da vam je dosta. Mrzi me da poludim ako me oporezuju pa da se selim iz zemlje.

Duci0167

pre 10 godina

@Jovana Sta si ti? Pravi borac? Borac koji dirinci za max 20 hiljada i ne sme da zucne kod gazde. Cega li si ti borac da mi je znati? Porez i jeste neustavan i oborice ga nedugo posle izbora. Poturice malog novajliju kao krivca i to je to. Umesto "borcu" da likujes sto se drugima uzima (ti neces imati ama nikakve koristi) bolje da zajedno trazimo vise za sve koji su kod gazda i dobijaju njihove mrvice. Sedi ti u kuci,bedaci se i budi borac.

Proizvodnja TENT

pre 10 godina

Smorili ste vise vi u privatnom sekoru koji radite za bedne plate! Cutim mesec dana ali dosta je vise. Sta ste vi uradili da vam bude bolje???!! I ja sam radio deceniju kod privatnika ali sam zavrsavao prekvalifikacije i trazio uvek bolji posao. Cesete nos a svrbi vas dupe. Kriv vam javni sektor sto postoji? Ja bi prvi voleo da ga privatizuju (kako treba) i šut u dupe stranackim poltronima. Ja sam posao dobio posle godina i godina pokusavanja i ne odlazeci daleko da bi bio u toku kad ce biti primanje. Sta ste vi radili sve vreme rintajuci kod gazde? Pomirili se sa sudbinom malog coveka i cekate da gazda baci otpatke. Da je normalna drzava pa da privatni i javi sektori budu izjednaceni ali nije. Mozemo zajedno ali volite sto nam se oduzelo pa uzivate. Necete vi od tih 51milion evra na godisnjem nivou ni osetiti. Za drzavu su to bedne pare,taman za izbore. Meni i sa 90 000 dovoljno a sta cete vi dalje? I ne dobijam platu od vas vec moja firma puni budzet 100x vise od celog privatnog sekora pa od toga dobijam platu. Za ove stranacke poltrone i preko mojih ledja ide. Moj porez drzavi mesecno je oko 30 000din. (bez "solidarnog"). Za mene ne postoje praznici,nove godine,nedeljni ruckovi,zdranje za 1.maj,dan ili noc,da li mi glava pada u 4 ujutru kad moram da radim ili ne. Manje pricajte i dajte da zajedno uradimo nesto. NIKOME ne ide u prilog da izdrzava vezare koje su se zaposlile da igraju jamb po ceo dan ali vi vec imate svoju strategiju. Bicemo srecni jer se skida plata nekome ko ima normalnu? Los je to plan.

popeye

pre 10 godina

Ок, онда најурити све партијске упосленике. То је још и боље, остаће они који хоће и знају да раде, уз пристојну плату. А партијаши код приватника ако им се не свиђа.

Dragan

pre 10 godina

Horde i eskadrile samo beze od problema. Ovaj porez je totalna glupost!
Jedino sto je realno to je da se pod HITNO plate u javnom sektoru moraju dovesti na nivo plata u realnom sektoru i tacka.
Jel ima neko ko je protiv toga i ako ima neka da obrazlozenje? Ko lupi minus bez obrazlozenja: Magarac :)

Dosta ste vise gurali glavu u pesak! Kolac je jedan i sve je manji zato sto se decenijama prave slepi oni koji bi trebalo da vode brigu o drzavi jer im je to jedini posao. Gotovo je - nadjite resenje, dogovorite se!
Svi u javnom sektoru znate da najvece plate imaju partijski namestenici. Da li ti ljudi nesto zaista rade i znaju? U bolnicama, u skolama, u policiji, u posti, u telekomu, u elektodistribuciji, jkp,....
To su interna pitanja. Oterajte neznalice i mesetare - ili idite svi na minimalac, ako ste se svi navukli tamo po partijskoj liniji.
Tacka..
Hoce neko da se raspravlja?

Koliko su vam bile plate 2000. ? A danas ? Da li stvarno toliko puta bolje radite ?

pre 10 godina

Verovatno da solidarni porez onima koji imaju platu preko 60.000 nije po Ustavu, ali povecanje poreza na imovinu nezaposlnima i ljudima sa malim penzijama ili platama, da bi se punio budzet, iz koga ovi sa preko 60.000 dobijaju platu sigurno da jeste po Ustavu. To vazi i za povecanje PDV-a na hleb i mleko sa 8 na 10% ! I uzimanje iz usta dece siromasnih da bi se dalo belim medvedima u javnom sektoru sigurno jeste po Ustavu !

neko

pre 10 godina

Jedino ovde zameram Radulovicu sto je uopste komentarisao da li je "solidarni porez" ustavan ili ne.

Bas bih voleo da se opet poigraju zakonima i da Ustavni sud, ciji su clanovi takodje osteceni ovim smanjenjem plata, presudi da je ova odluka neustavna, a da uz to drzava mora da plati i kamatu i sudske troskove. Slicne odluke su vec ranije donosene.

E onda neka bankrotiramo USTAVNO, pa da vidim sta ce i kako posle biti.

Da li je ustavno da drzava placa plate pojedinim privatnim firmama i svim drzavnim kako bi se "sacuvala radna mesta", a da pola miliona ljudi ostane paralelno bez posla?
Da li je ustavno da drzava "spaja staz" samo pojedinim radnicima? Samo radnicima drzavnih firmi.
Da li je ustavno da privatne firme koje nisu povlascene moraju da placaju sve poreze, sve komunalije, a da ostali to ne moraju?
Da li je ustavno da ja kao gradjanin placam struju, a neko drugi ni ne pomislja?
Da li je ustavno da neke firme dobijaju subvencije i namestene tendere, a druge samo silne kontrole i podmetanje klipova?
Da li je ustavno da se moj komsija zaposli zato sto je clan neke stranke, a drugi komsija iako ima dva fakulteta ne moze da nadje posao?
Da li je ustavno da pravni fakultet sakom i kapom deli zarade preko propisane od skolarina i naknada studenata?
Da li je ustavno da se u javnim preduzecima pise nepostojeci prekovremeni i nocni rad?
Da li je sve ovo po Ustavu?

NIJE. Ali ne smeta Ustavnom sudu, niti vajnim profesorima, jer nije po njihovom dzepu.

GruE

pre 10 godina

@Dusan M S' postovanjem ti opravdavas svog gazdu koji se bogati a za tebe ostaje ono sto mu pretekne,ako mu pretekne. To opravdavas nekakvim trzisnim osnovama. Hoces da kazes da je plata od 20K normalna i dovoljna?! Da se ti pitas plate mi nam bile jos manje? E,vidis da se ja pitam ja bi vama povecao plate. U tome se razlikujemo! Upecali ste se na pricu da je plata kod privatnika skroz zadovoljavajuca a da u JP imamo svi Bajatoviceva primanja. To sto si diskriminisan u privatnom sekoru obrati se svom gazdi,ako smes i da ga pogledas. Hajde da nadjemo resenje da zaustavimo stranacko zaposljavanje i otpustimo visak. Bice bolje za sve i to je jedini nacin uz vecu kontrolu "gazda" i njihovo instant bogacenje. Nisam upoznao nijednog koji je siromasan ali zato kukaju kao da nemaju leba da jedu. Radulovicev zakon,izmedju ostalog,samo bi ozakonio takvo bezobrazno ponasanje "gazda" u privatnom.

iCho

pre 10 godina

Prvo u skupštini i vladi Srbije smanjiti plate na državni prosek, ukinuti primanje više plata u javnim preduzećima, ministarstvima, odborima, itd.

U javnom sektoru uvesti jedinstvenu platu za obrazovne profile, jer banderaš u EPS-u ne može imati istu platu kao profesor u nekoj školi.

Reformisati obrazovni sistem, uvesti ocenjivanje rada profesora kroz testove na kraju godine, ko ne zna da predaje - šut karta.

sistem

pre 10 godina

naravno da je neustavan. Država mora biti ista svima, a ne jednima majka, drugima maćeha. Nama sistem ne valja. Treba doneti zakon o radu po kom bi se otpustili partijski kadrovi. Smanjiti namete na zarade da bi se omogućilo zapošljavanje u privatnom sektoru. Rešiti probleme preduzeća u restruktuiranju kroz otpremnine spajanje staža i zaostalih plata, i država staje na zdrave noge. Dobija se sistem bez parazita i partijskih nekvalifikovanih i nepotrebnih kadrova. Dosta je bilo!

fen

pre 10 godina

Ko bi drugi ovako nesto pokrenuo nego dekani i profesori fakulteta. Svaki dinar im je tezak, oni koji trenurno studiraju ili su studirali znaju o cemu pricam. Na mom fakultetu im predavanja i ispite drze asistenti i saradnici, oni samo dodju da se potpisu u indeks. Plate su im oko 2000€, clanovi su svih agencija, upravnih odbora, partija, prica se i da neki uzimaju mito. A kad od svih tih para treba da plate veci porez da bi olaksali onima koji zive sa 100€ mesecno bune se ko poslednji prosjaci.

Nebi

pre 10 godina

@miki
Kako je moguće da neko ko ima platu preko 60.000 dinara napravi toliko mnogo pravopisnih grešaka? I ta priča o izdržavanim članovima porodice je smešna. Pa nije porez na platu od 20.000 već na iznos preko 60.000 dinara. Ukoliko Vam je plata 70.000 dinara solidarni porez iznosi 2.000 dinara. To i neće baš da napravi razliku. Ukoliko Vam je plata 150.000 dinara, onda će solidarni porez napraviti razliku, ali onda ne pričajte o izdržavanim članovima porodice.

nema deda mraza

pre 10 godina

neustavan je koliko i fiskalne kase advokatima, lekarima i popovima

@drugi ugao
svega toga imas i u privatnom sektoru. rad u velikim korporacijama lici na najgoru javnu sluzbu.

razlika je samo u trajanju radnog mesta.

ne znam nikoga ko se u tim privatnim firmama zadrzao duze od 4 godine.

ex sns

pre 10 godina

Pa to nije porez,samo ga tako nazivaju iz milošte. Tu se radi o tome da je država koja je poslodavac odlučila da smanji zarade svojim stranačkim vojnicima. Ne znam zašto kukaju kad primaju i za 50% veće plate od privatnika i onih koji rade kod privatnika. Pa jedna med.sestra zaradjuje preko 40.000 dinara sa srednjom školom,alo bre ljudi,pa to je više nego profesor u srednjoj školi koji joj je dao diplomu !?
Osim toga,primaju plate jer ih privatnici plaćaju a to je više neizdrživo jer privatnike ovde posmatraju ko neprijatelje tako da ne znam odakle će i dalje biti novca za plate,jedino preko kredita ali je to takođe neizvesno jer ćemo ući u lavirint iz kojeg nećemo moći da izađemo bez bankrota.
Nije jasno da li stranački vojnici uopšte kapiraju odakle dolaze pare za njihove plate?
Kad to saznaju,neka kažu,zašto oni ne odoše u privatnike nego se ulebiše na državna jasla?
Svako ko je nezadovoljan platom na državnim jaslama,ima pravo da ode u privatnike,pa da vidimo koju pesmu će onda da peva ?

Banezi

pre 10 godina

Znaci ako bi neko hteo da uvede progresivno oporezivanje , koje se sprovodi u dosta zemalja eu ( pogotovo u skandinavskim koje vaze za najbolje drzave za zivot na svetu ) , ne bi mogao jer je to neustavno ?! Jasno je da ovaj ,toboze solidaran , porez nije najsrecnije resenje jer je donet na brzinu pa ne uzima u obzir mnoge stvari poput broja clanova domacinstva i sl. ali su morali da ga uvedu jer bismo bankrotirali . Sto se tice argumenata da je to diskriminacija , to jednostavno ne stoji jer postoji nesto sto se zove pozitivna diskriminacija koja je dozvoljena ( pa u Francuskoj uzimaju i 75% ako zaradjujete preko milion evra godisnje ili tako nesto - ako kod njih to nije diskriminacija nije ni kod nas ) . Progresivno oporezivanje je neustavno - svasta cuti od ovih kvaziintelektualaca :-)

Nenad, nezavisna oblast Nis

pre 10 godina

Jeste neustavno....ali, neustavna je i tudja vojska na KIM, protivzakonit je i dug veci od40% BDP... nasa drzava sopstvene zakone krsi vise
nego iko drugi. Ona to zapravo toliko cini da je vec uveliko ukinula samu sebe. Zakonito resenje je bio Radulovicev zakon, pa onda otpustanje viskova. Posto Vucicu i Dacicu ne odgovara da rade po zakonu, sada ce vam uvesti nezakoniti porez da bi imali odakle da placanu penzije. Tako ce bure drzati vodu za jos malo vremena.

Freehand

pre 10 godina

Poštovani B92, najlepše molim da objavite moj komentar, zaista je u najboljoj nameri.

Zaštitnik prava građana, S. Janković, kaže da nema u evidenciji pritužbu porodilje koja se predstavila kao MARIJA:

(MARIJA, 18. februar 2014 22:13)
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=813750#k11908261

G. Janković moli da mu se gđa Marija javi direktno na mail zastitnik@zastitnik.rs, on je spreman da pomogne.

P.S. Nisam nikakav drveni advokat niti zainteresovana strana, samo videh komunikaciju na ovu temu na Tviteru.
https://twitter.com/Kihot_ex_of/status/436130970714910720

Zahvaljujem.

ekspert

pre 10 godina

Kasno stiže Janko na Kosovo ... već su u svakoj državnoj ustanovi napravili novi pravilnik i preraspodelu tako da rukovodioci dobijaju čak i više nego do sada a ostali još manje proverite slobodno !!!!!!!!!! i dalje se u širokom luku obilazi tema 8posebno onaj mali sa kružnom bradom...) da ko je na državnim cuclama sva svoja naknadna primanja prima preko svoje matične ustanove gde prima osnovnu platu i da se ne može raditi odjednom u više državnih ustanova istovremeno pa niko nije supermen jednu funkciju onda sigurno ne obavlja kako treba.........

dosada

pre 10 godina

@drugi ugao http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=813750#k11905926

Samo mi molim vas objasnite kako to tacno odgovarate za to sto ste "krivi za svo zlo ovoga sveta"? Sef vas javno izriba? Dobijete ukor direktora? Zabrane vam da izlazite u radno vreme? Slazem se s vama da je solidarni porez lecenje posledice a ne uzroka, ali ostatak komentara je na nivou deteta kome je neko oteo lizalicu. Kme.

Smanjenje poreza da, ali od pocetka, hronoloski

pre 10 godina

U Bg je porez na imovinu povecavan svake godine od 2007. do 2011. ! U mom slucaju ukupno 500% !! Da bi se ovima koji sada protestvuju i skupljaju peticije povecavale plate ! A i ove godine se preti sa novim povecanjem. E pa dragi lekari i profesori, pre nego sto drzava izvadi prste iz vaseg dzepa molim vas da vi izvadite svoje prstice iz mog !!!!

Klasicno dzeparenje

pre 10 godina

@Boki
"Plate se ovde isplaćuju od kredita i to svi valjda znaju. Prestanite više sa demagogijom privatnlg sektora."

Tako je, u tome i jeste stvar, drzava se zaduzuje da bi NEKI dobijali plate, a kada taj novac treba da se vrati onda to vracaju SVI ! Isto vazi i za povecanje PDV-a i poreza na imovinu, SVI placaju povecanje a NEKI ,njih 781.000, dobijaju taj novac.

Pogresna adresa

pre 10 godina

Sinoc smo culi na TV-u da ih je u javnom sektoru 2004. godine bilo oko 540.000, a danas ih je 781.000 !!! E pa dragi drugovi sa platom preko 60.000, solidaran porez placate zato sto manje radite, 781.000 zaposlenih radi isti posao kao i onih 540.000 2004. godine! Posao se nije uvecao ! I umesto da kukate zbog poreza na platu preko 60.000 idite u politicke partije i protestvujte zbog nepotrebnog zaposljavanja. Ili se dogovorite izmedju sebe ko su tih 241.000 nepotrebnih. Mada i u tih 540.000 sigurno ima nepotrebno zaposlenih posle 2000. godine.

Frki Niš

pre 10 godina

Oooo, pa ko se to nama probudio? Ko to nama kritikuje zakone? Sindikati, koji (ne)štite radnike, osim u slučaju kad i oni gube povlastice, ili su to intelektualci, koji ćute umesto da svakog dana kritikuju jer je ovde sve krivo nasadjeno. Sad ste se probudili jer na vaš džep udari danak... Nego, da se vi lepo organizujete pa po trgovima, internetu... da opravljate gradjane kako da se odbrane od državnih nameta, nepravdi... prvi smo bre u Evropi po broju slučaja u Strazburu! Da počnu ljudi da vas cene i da prave razliku izmedju Megatrenda i ozbiljnih obrazovnih ustanova.

vlada

pre 10 godina

niko ne postavlja pitanje koliko se clanova porodice hrani od te plate.svi su oporezovani isto bez obzira koliko se clanova izdrzava od te plate,da li viseclana porodica ili pojedinac?

Danko

pre 10 godina

UNas Ustav je pismo ciji je tvorac covek bez vizija. Digla se galama oko medje koja nije na pravom mestu. Novi geometri da skroje to pismo nazvano Ustav.
Ganko

kg

pre 10 godina

A da li je ustsvna pljaca drzeve nas koji radimo kod privatnika i to deliti radnicima u drzavnom sektoru koji manje vise nista ne rade(cast ljudima koji stvarno rade svoj posao)

Vladislav

pre 10 godina

Nije ustavan.. sto rece Torbica... bolje me sad ubi nego da idem da radim kod privatnika..... Plate u drzavnom sektoru su u normalnim drzavama nize nego u privatnom... I kolika bi bila plata tim neradnicima iz drzavnih agencija i institucija kada bi isto tako radili u privatnom... morali bi jos da doplate nekome da ih drzi formalno zaposlene....

zorić dušanka

pre 8 godina

Mišljenja sam da nije u redu da platim solidarni porez na prihod koji je u jednom mesecu iznosio 108000 dinara. Naime, u taj prihod je uračunat lični dohodak i honorar za 4 meseca ( honorar je trebao biti isplaćivan na mesečnom nivou, ali nije ). Porez prema poreskoj upravi iznosi oko 11000 dinara ( nešto malo manje od honorara), što na kraju ispada da sam jedan mesec radila badava, odnosno radi , radi, pa plati. Mišljenja sam da je potrebno ponovo preispitati zakon odnosno operozovanje vršiti na drugi način, osećam se oštećeno, potreseno i ojađeno. Poruku koja mi je "poslata" - doživela sam radi i plati. Pozdrav.

Dušan M.

pre 10 godina

Poštovane kolege iz javnog sektora,

obzirom da niste zadovoljni radom i prihodima u javnom sektoru, predlažem da zamenimo mesta, naravno u skladu sa stručnom spremom. Jedina lica koja su ovde diskriminisana jesu lica koja rade u privatnom sektoru, koja nemaju mogućnost i sreću da (ne)rade u javnom sektoru, pa makar i sa smanjenom platom. Razlika je što u privatnom sektoru plata mora da se zaradi na tržišnim osnovama, pa čak ni to nije garancija da će biti isplaćena. Stoga čudi ovakva inicijativa, naročito imajući u vidu ko finansira javni sektor. Da su nas pitali plate bi trebalo da Vam budu još manje. Sem toga ukoliko Vam se ne sviđa, izvolite u privatni sektor i na tržište, pa će se pokazati i Vaša sposobnost da pošteno zaradite svoju platu, kao i mi ostali čije plate hoćete da smanjite.
Čast pojedinim ustanovama gde je plata sramotno mala, ali njih novi porez i ne kači. Preduzeća u restrukturiranju i stečaju se ne računaju.

S'poštovanjem

drzavni mozak

pre 10 godina

Lako je ovim intelektualcima da prosipaju pamet kada su svi na budzetu ili jos bolje sami sebi dele plate a zaradjuju koristeci drzavnu imovinu.

Milan

pre 10 godina

Pa ko vam brani da idete u privatnike, pa zaradjujte milione, sram Vas bilo niste vi na drzavnim jaslama, nego na narodnoj grbaci;dajete sami sebi basnoslovne plate a ako nema para tu su krediti kojima zaduzujete ceo narod. Zakon ne da nije ustavan nego je glup, da postoji dobra namera plate bi se u javnom sektoru ogranicile, do odredjenog iznosa i slus. Kakav solidarni porez kakvi bakraci, samo peripetije za obracun, gomilanje administracije.Na kraju krajeva, ako i zakon nije ustavan, ja znam nesto sto je posve ustavno i uvek donosi rezultate, makar na kratak rok - g..... motka.

Milos Jankovic

pre 10 godina

Muka mi je vise od parazita iz Javnog sektora, Profesora, Agencija...
Ne rade nista, imaju ogromne plate i jos su nevidjeno raskalasni!!
Dosta bre vise!

Sidjite mi sa grbe

pre 10 godina

Haha ko ove ljude naziva intelektualcima. Dajte ljudi jel se to oni sale. Pa normalno je ako firma, u ovom slucaju drzava nema para za isplatu - da smanji plate ili otpusta. Odakle da ih isplati kad lose posluju?
Para nema u kasi, minus je 20 milijardi, odakle to planiraju da im isplacuju plate???

Nikola Zlatibor

pre 10 godina

Srbiju ce ubiti Javni sektor i ove privilegovane ekipe intelektualaca!
Zavrsio sam Pravni u Bg. i na trecoj i četvrtoj godini se nisu ni održavala predavanja, potpuni nerad, bahatost...
Profesor Jovanovic je ok tip, ali dosta je vise da oni imaju ogromne plate i ne rade, gotovo nista, dok se mi u privatnom sektoru ubijamo za mnogo manje pare!

Nebi

pre 10 godina

@miki
Kako je moguće da neko ko ima platu preko 60.000 dinara napravi toliko mnogo pravopisnih grešaka? I ta priča o izdržavanim članovima porodice je smešna. Pa nije porez na platu od 20.000 već na iznos preko 60.000 dinara. Ukoliko Vam je plata 70.000 dinara solidarni porez iznosi 2.000 dinara. To i neće baš da napravi razliku. Ukoliko Vam je plata 150.000 dinara, onda će solidarni porez napraviti razliku, ali onda ne pričajte o izdržavanim članovima porodice.

Pogresna adresa

pre 10 godina

Sinoc smo culi na TV-u da ih je u javnom sektoru 2004. godine bilo oko 540.000, a danas ih je 781.000 !!! E pa dragi drugovi sa platom preko 60.000, solidaran porez placate zato sto manje radite, 781.000 zaposlenih radi isti posao kao i onih 540.000 2004. godine! Posao se nije uvecao ! I umesto da kukate zbog poreza na platu preko 60.000 idite u politicke partije i protestvujte zbog nepotrebnog zaposljavanja. Ili se dogovorite izmedju sebe ko su tih 241.000 nepotrebnih. Mada i u tih 540.000 sigurno ima nepotrebno zaposlenih posle 2000. godine.

Banezi

pre 10 godina

Znaci ako bi neko hteo da uvede progresivno oporezivanje , koje se sprovodi u dosta zemalja eu ( pogotovo u skandinavskim koje vaze za najbolje drzave za zivot na svetu ) , ne bi mogao jer je to neustavno ?! Jasno je da ovaj ,toboze solidaran , porez nije najsrecnije resenje jer je donet na brzinu pa ne uzima u obzir mnoge stvari poput broja clanova domacinstva i sl. ali su morali da ga uvedu jer bismo bankrotirali . Sto se tice argumenata da je to diskriminacija , to jednostavno ne stoji jer postoji nesto sto se zove pozitivna diskriminacija koja je dozvoljena ( pa u Francuskoj uzimaju i 75% ako zaradjujete preko milion evra godisnje ili tako nesto - ako kod njih to nije diskriminacija nije ni kod nas ) . Progresivno oporezivanje je neustavno - svasta cuti od ovih kvaziintelektualaca :-)

realan

pre 10 godina

image brdo bankara,ekonomista,advokata,zubara,automehanicara,koji imaju preko 100.000din,pri tom nista ama bas nista ne proizvode,ne placaju porez,ne izdaju racune,samo zaradjuju,zasto i oni nisu oporezovani solidarnim porezom? zar je plata,od 65.000 luksuz,a sta ako s tom platom izdraza covek zenu i dvoje dece? o tome niste razmisljali Krsticu i kompanijo? mogli ste da udarite porez i na primanja preko 35.000 din,jos. ise ljudi bi lupili po dzepi. vucic prica kako se neki bude sto rade po 12 sata? naravno da se bude za 400e 12 sati rade e puno je da imam Bajatovicevu platu od 30.000e pa bi radio a ja to za 5 god da ne trosim ne bi zaradio. ima ljudi koji hoce da rade ali ne za 300e to je ispod svakog nivoa,pa s tim jako tesko moze da se zivi. ja bi dao Vucicu,Dacicu 300e bar 2 meseca da vidim kako bi ziveo i preziveo!

fen

pre 10 godina

Ko bi drugi ovako nesto pokrenuo nego dekani i profesori fakulteta. Svaki dinar im je tezak, oni koji trenurno studiraju ili su studirali znaju o cemu pricam. Na mom fakultetu im predavanja i ispite drze asistenti i saradnici, oni samo dodju da se potpisu u indeks. Plate su im oko 2000€, clanovi su svih agencija, upravnih odbora, partija, prica se i da neki uzimaju mito. A kad od svih tih para treba da plate veci porez da bi olaksali onima koji zive sa 100€ mesecno bune se ko poslednji prosjaci.

Koliko su vam bile plate 2000. ? A danas ? Da li stvarno toliko puta bolje radite ?

pre 10 godina

Verovatno da solidarni porez onima koji imaju platu preko 60.000 nije po Ustavu, ali povecanje poreza na imovinu nezaposlnima i ljudima sa malim penzijama ili platama, da bi se punio budzet, iz koga ovi sa preko 60.000 dobijaju platu sigurno da jeste po Ustavu. To vazi i za povecanje PDV-a na hleb i mleko sa 8 na 10% ! I uzimanje iz usta dece siromasnih da bi se dalo belim medvedima u javnom sektoru sigurno jeste po Ustavu !

Smanjenje poreza da, ali od pocetka, hronoloski

pre 10 godina

U Bg je porez na imovinu povecavan svake godine od 2007. do 2011. ! U mom slucaju ukupno 500% !! Da bi se ovima koji sada protestvuju i skupljaju peticije povecavale plate ! A i ove godine se preti sa novim povecanjem. E pa dragi lekari i profesori, pre nego sto drzava izvadi prste iz vaseg dzepa molim vas da vi izvadite svoje prstice iz mog !!!!

ex sns

pre 10 godina

Pa to nije porez,samo ga tako nazivaju iz milošte. Tu se radi o tome da je država koja je poslodavac odlučila da smanji zarade svojim stranačkim vojnicima. Ne znam zašto kukaju kad primaju i za 50% veće plate od privatnika i onih koji rade kod privatnika. Pa jedna med.sestra zaradjuje preko 40.000 dinara sa srednjom školom,alo bre ljudi,pa to je više nego profesor u srednjoj školi koji joj je dao diplomu !?
Osim toga,primaju plate jer ih privatnici plaćaju a to je više neizdrživo jer privatnike ovde posmatraju ko neprijatelje tako da ne znam odakle će i dalje biti novca za plate,jedino preko kredita ali je to takođe neizvesno jer ćemo ući u lavirint iz kojeg nećemo moći da izađemo bez bankrota.
Nije jasno da li stranački vojnici uopšte kapiraju odakle dolaze pare za njihove plate?
Kad to saznaju,neka kažu,zašto oni ne odoše u privatnike nego se ulebiše na državna jasla?
Svako ko je nezadovoljan platom na državnim jaslama,ima pravo da ode u privatnike,pa da vidimo koju pesmu će onda da peva ?

milos

pre 10 godina

Naravno da je neustvan, i naravno da ce na teret budzeta biti isplaceni radnicima u jp sve sto im je zakinuto i to sa kamatom. Tako to biva kada se igramo drzave. Umesto da se njih 200.000 viska otpusti, demagozi biraju losije resenje, i pritom neustavno

kg

pre 10 godina

A da li je ustsvna pljaca drzeve nas koji radimo kod privatnika i to deliti radnicima u drzavnom sektoru koji manje vise nista ne rade(cast ljudima koji stvarno rade svoj posao)

drugi ugao

pre 10 godina

Svim onima koji rade u privatnom sektoru, i koji ovu vest koriste za pljuvanje nas u javnom, da opisem kako je raditi u drzavnoj sluzbi (ako nemas partijsku knjizicu ii ledja). Sikaniranje na svakom koraku, svako gleda da ti prebaci deo svog posla. Posto nemas ko da te zastiti moras da radi i svoje i tudje. Ako uradis kako treba nikom nista, ako pogresis kriv si za svo zlo ovog sveta. Ne potoji ni jedan realan pkazatelj uspeha, vec sef odlucuje ko valja ko ne (najbolji su poltroni, ulizice i oni sa zaledjinom). Ni jedna inicijativa nema sanse da prodje, a ako je dovoljno dobra da shefovima donese plusic ili jos bolje lovu, onda je ideja njihova. Najgori su najbolji i najbolji su najgori.... Da li sam za oporezivanje drzavne administracije (gde i sam spadam) u principu nisam protiv, ali je mnogo bolje: definisati jasne kriterijume da se vidi ko koloko vredi, smanjiti broj neradnika po javnim institucijama i uvesti progresivno oporezivanje, kao u manje-vise svim normalnim zemljama

neko

pre 10 godina

Jedino ovde zameram Radulovicu sto je uopste komentarisao da li je "solidarni porez" ustavan ili ne.

Bas bih voleo da se opet poigraju zakonima i da Ustavni sud, ciji su clanovi takodje osteceni ovim smanjenjem plata, presudi da je ova odluka neustavna, a da uz to drzava mora da plati i kamatu i sudske troskove. Slicne odluke su vec ranije donosene.

E onda neka bankrotiramo USTAVNO, pa da vidim sta ce i kako posle biti.

Da li je ustavno da drzava placa plate pojedinim privatnim firmama i svim drzavnim kako bi se "sacuvala radna mesta", a da pola miliona ljudi ostane paralelno bez posla?
Da li je ustavno da drzava "spaja staz" samo pojedinim radnicima? Samo radnicima drzavnih firmi.
Da li je ustavno da privatne firme koje nisu povlascene moraju da placaju sve poreze, sve komunalije, a da ostali to ne moraju?
Da li je ustavno da ja kao gradjanin placam struju, a neko drugi ni ne pomislja?
Da li je ustavno da neke firme dobijaju subvencije i namestene tendere, a druge samo silne kontrole i podmetanje klipova?
Da li je ustavno da se moj komsija zaposli zato sto je clan neke stranke, a drugi komsija iako ima dva fakulteta ne moze da nadje posao?
Da li je ustavno da pravni fakultet sakom i kapom deli zarade preko propisane od skolarina i naknada studenata?
Da li je ustavno da se u javnim preduzecima pise nepostojeci prekovremeni i nocni rad?
Da li je sve ovo po Ustavu?

NIJE. Ali ne smeta Ustavnom sudu, niti vajnim profesorima, jer nije po njihovom dzepu.

dosada

pre 10 godina

@drugi ugao http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=813750#k11905926

Samo mi molim vas objasnite kako to tacno odgovarate za to sto ste "krivi za svo zlo ovoga sveta"? Sef vas javno izriba? Dobijete ukor direktora? Zabrane vam da izlazite u radno vreme? Slazem se s vama da je solidarni porez lecenje posledice a ne uzroka, ali ostatak komentara je na nivou deteta kome je neko oteo lizalicu. Kme.

Sale@

pre 10 godina

Država ti uzme 62% na doprinose, pa još 15% na dohodak ili dobit, a onda ti uvede i tzv. solidarni porez... Profesori fakulteta, elitni lekari i vrhunski naučnici sigurno ne zaslužuju ovako nešto - da se njihovim novcem pokrivaju plate opštinskih apartčika.
Ukidajte tu glupost od tzv 'solidarnog poreza'!!!

MILAN

pre 10 godina

Podrska inicijativi, potrebno je da Ustavni sud po hitnom postupku oceni ustavnost ovog zakona i privremenom merom spreci njegovu dalju primenu, da bi sprecio nastupanje stete po drzavu, jer ce ukoliko se sa time zakasni svi koji su potencijalno osteceni primenom ovog zakona tuziti drzavu za naknadu stete.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Prvo to je pljačka jednog dela zaposlenih(makar oni bili najbogatiji na svetu).Gde bre to ima da ja radim kao konjina i zaradjujem pare za neke koji su neradnici,stini lopovčići,socijala?Jer sam im ja kriv što u ovoj državi nema posla ni za fakultetski obrazovane a kamo li za srednjoškolce i NK radnike?Normalno da nisam krivi su SPS i SRS jer su htele rat sa celim svetom pre dvadeset godina!Drugo sve što su radikali i sada mali radikali donosili od zakona(setite se poreza na oružje,još je na snazi)je klasična komunistička pljačka naroda.
Treće ako nisam u pravu ajde da izglasamo da se ukinu sve beneficije političarima do daljnjeg plus da rade bez plate ,bez službenih automobila,večerinki,pijančenja po kafančinama itd. i to sve dok ne izađemo iz krize.Više političare ne bismo ni imali jer bi svi otišli u PM.jer su navikli da kradu a da ništa ne rade!Odmah bi nam bilo bolje bar jedno 50% u odnosu na sadašnje stanje!

Vladislav

pre 10 godina

Nije ustavan.. sto rece Torbica... bolje me sad ubi nego da idem da radim kod privatnika..... Plate u drzavnom sektoru su u normalnim drzavama nize nego u privatnom... I kolika bi bila plata tim neradnicima iz drzavnih agencija i institucija kada bi isto tako radili u privatnom... morali bi jos da doplate nekome da ih drzi formalno zaposlene....

Klasicno dzeparenje

pre 10 godina

@Boki
"Plate se ovde isplaćuju od kredita i to svi valjda znaju. Prestanite više sa demagogijom privatnlg sektora."

Tako je, u tome i jeste stvar, drzava se zaduzuje da bi NEKI dobijali plate, a kada taj novac treba da se vrati onda to vracaju SVI ! Isto vazi i za povecanje PDV-a i poreza na imovinu, SVI placaju povecanje a NEKI ,njih 781.000, dobijaju taj novac.

Frki Niš

pre 10 godina

Oooo, pa ko se to nama probudio? Ko to nama kritikuje zakone? Sindikati, koji (ne)štite radnike, osim u slučaju kad i oni gube povlastice, ili su to intelektualci, koji ćute umesto da svakog dana kritikuju jer je ovde sve krivo nasadjeno. Sad ste se probudili jer na vaš džep udari danak... Nego, da se vi lepo organizujete pa po trgovima, internetu... da opravljate gradjane kako da se odbrane od državnih nameta, nepravdi... prvi smo bre u Evropi po broju slučaja u Strazburu! Da počnu ljudi da vas cene i da prave razliku izmedju Megatrenda i ozbiljnih obrazovnih ustanova.

vlad

pre 10 godina

Muka mi je od demagoga na obe strane. Cela priča se svodi na bacanje koske privatnim i državnim radnicima da bi se narod međusobno napadao a debeli političari bili mirni i sigurni. Još uz to dodajte onaj nakaradni zakon o radu, koji je zamalo usvojen, kojim se radnik dovodi na nivo roba i to bez obzira da li radi u privatnoj ili državnoj firmi.

Dragan

pre 10 godina

Horde i eskadrile samo beze od problema. Ovaj porez je totalna glupost!
Jedino sto je realno to je da se pod HITNO plate u javnom sektoru moraju dovesti na nivo plata u realnom sektoru i tacka.
Jel ima neko ko je protiv toga i ako ima neka da obrazlozenje? Ko lupi minus bez obrazlozenja: Magarac :)

Dosta ste vise gurali glavu u pesak! Kolac je jedan i sve je manji zato sto se decenijama prave slepi oni koji bi trebalo da vode brigu o drzavi jer im je to jedini posao. Gotovo je - nadjite resenje, dogovorite se!
Svi u javnom sektoru znate da najvece plate imaju partijski namestenici. Da li ti ljudi nesto zaista rade i znaju? U bolnicama, u skolama, u policiji, u posti, u telekomu, u elektodistribuciji, jkp,....
To su interna pitanja. Oterajte neznalice i mesetare - ili idite svi na minimalac, ako ste se svi navukli tamo po partijskoj liniji.
Tacka..
Hoce neko da se raspravlja?

Werp690

pre 10 godina

"Nismo imali za penzije pa smo se slozili da uzmemo od vecih plata da bi imali za isplatu"-Velja Ilic juce na jednoj televiziji..A cemu vam sluzi PIO fond? ..Nego skini od ljudi koji ceo zivot uce,lekara,profesora,inzenjera...Dajte neki link da i ja potpisem tu inicijativu i ako mi je plata van "solidarnog"poreza.

Mire

pre 10 godina

Svaka čast, kolege! Čim sam dobio informaciju, pridružio sam se inicijativi. Ovo je samo još jedan korak u raskrinkavanju demagogije vladajuće garniture. Zaposlili su hiljade nepotrebnih i nestručnih u javnom sektoru, a povećavaju budžet neustavnim porezom usmerenim protiv visokoobrazovanih.

Ger-mann

pre 10 godina

Krsticu pa jasno je kao dan da je ovo neustavno. Gde su te tvoje visoke skole? Porez mora biti jednak za sve. Ne mozes tako diskriminisati ljude, kako se tebi svidja. Trebao si SMANJITI PLATE u javnom sektoru. A ne da uvodis porez. Lepo das manju platu, a ne istu platu a veci porez. Aaaa

Peeping Tom

pre 10 godina

Pevač grupe "Ništa ali logopedi" pristiže u pomoć javnom sektoru, pa i sebi kao zaposlenom u njemu. :) Elem, ovo će proći pred Ustavnim sudom, jedino što treba da dođe na red blagovremeno, a ne mesecima od kako stupi na snagu porez... Inače porez je budalaština koja treba da stvori privid među siromašnim da se udarilo na "bogate", a ti "bogati" neretko sa tom platom sami izdržavaju celu porodicu i plaćaju kredit na stan za tu istu porodicu, dakle udri na one što žive iole normalno da ti ne bi ovi što uskoro neće moći da sastave kraj s krajem kucali na vrata kao što ovih dana kucaju komšijama preko Drine.

berkut

pre 10 godina

Vidim da se protiv ove inicijative bune vlasnici privatnih firmi!
Imam jedno zapažanje:
-na kasi na pumpi ispred mene:"Molim račun za firmu" (-20%PDV),
-u velikom marketu:"Molim račun za firmu" (-20%PDV),
-u restoranu:"Molim račun za firmu" (-20%PDV)
E sad mi recite ko je ovde ugrožen? Isti ti vlasnici privatnih firmi žive 20% jeftinije od ljudi u državnom sektoru...a retko koji plaća radnike više od minimalca, a oni koji ih i plaćaju više to rade ispod ruke da ne bi plaćali porez!
Rešenje je smanjiti poreze, ali sve naterati da plaćaju!

Демагогија

pre 10 godina

@Dušan M., 18. februar 2014 18:51
Ајте, молим Вас с том демагогијом! Радим у јавном сектору- високостручан и одговоран посао. Не постоји пандан у приватном сектору за то што ја радим. Близу сам пензије, радим ноћу, празником, на терену. Не прихватам да сам нерадник.
Антагонизовање јавног и приватног сектора видим само као део стратегије "завади па владај". Флоскуле типа: "ми из приватног сектора уплаћујемо порез од кога ви у приватном сектору примате (ваљда незаслужене?!) плате. А, онда, кад мало боље погледамо, приватници уплаћују порезе на минималце, а на остатак плата (оно што стварно исплаћују)- не. Да не причамо о заобилажењу пореских обавеза кроз трикове као што је куповина луксузних аутомобила, уз пореске олакшице, на фиктивне "ТХ" таблице, неиздавање фискалних рачуна, енормне приходе које поједине професије имају, а не плаћају одговарајући порез.....И такви да нам држе лекције!

dred

pre 10 godina

Gospodo iz privatnog sektora, prikazite svoju punu zaradu koju ostvarujete i na to platite redovan porez i naravno prijavite sve radnike koji rade na crno i za koje ne placate doprinose i placate platu na ruke. Tada ne bi bilo potrebno da se uvodi bilo kakav neustavni porez,pa jos solidarni. koliko ja znam solidarno znaci da svi treba da placaju a ne samo pojednici. Ovo je prava diskriminacija i sigurno ce ovakav porez biti ukinut od strane Ustavnog suda. A posle idu naknade razlike zarade, kamate, troskovi sudjenja itd.

Danko

pre 10 godina

UNas Ustav je pismo ciji je tvorac covek bez vizija. Digla se galama oko medje koja nije na pravom mestu. Novi geometri da skroje to pismo nazvano Ustav.
Ganko

svasta

pre 10 godina

Poceli su da se javljaju standardni populisticki komentatori koji govore o bednom narodu, siromasnima (tj. sebi), motkama, i porucuju profesorima, lekarima , inzinjerima, da "idu u privatnike i tamo zive od svog rada".

Za pocetak, dobro bi bilo da oni pocnu da zive od svog rada, da odu trkom u privatnike, tako pametni, i naprave milione, ma kakve milione, zilione, posto sve ekonomske modele i tajne imaju u malom prstu, onom s noktom. Doticne motke mogu da upotrebe za septicke jame, i da se taman zabave kao i oni koji rade u drzavnoj i javnoj sluzbi, a nemaju knjizice, zemljake i kumove.

miki

pre 10 godina

Pitanje je koga su ovim hteli da kazne,mene, koji jedom platom izdrzavam pet clanova domacinstva ili one koji ne
znaju sta ce od raznih provizija i reprezentacija,arade na izmisljenim radnim mestima u opstinama i gradskim sekretarijatima....Sta ces, to jevaljda sudbina....

Maša

pre 10 godina

Pre tri godine sam iz privatnog sektora otišla u državni sektor. U prevodu, pravnik sam sa 41 godinom života i 16 godina staža, završila sam državni fakultet. Nisam radila za gubitaša, nisam otišla kod nekog državnog gubitaša. Nova plata mi je bila 80 evra veća, a želela sam da promenim posao, i to mi je bio dovoljan motiv da probam i konkurišem. Bez zemljačkih ili stranačkih veza, samo sam se javila na konkurs.

U medjuvremenu, privatno preduzeće je za te 3 godine povećalo platu oko 150 evra (svake godine oko 50 evra se povećava svima sa fakultetom), a ovde mi se promenila za oko 6000 dinara, kao uskladjivanje dva puta godišnje po 1%. Sad su mi uzeli 13 hiljada solidarnog poreza. Razlika u odnosu na privatnu firmu kojoj treba neko sa znanjem radnog prava je skoro 30 hiljada.

Dakle, nije sve tako džabalebaroški u javnom sektoru, nisu svi ulizice, nisu svi otimači narodnih para.

sistemski

pre 10 godina

Trenutno ima PREKO HILJADU potpisa, svi su doktori nauka, magistri, ili u najmanju ruku sa završenim fakultetom. Vi to nazivate "grupom intelektualaca"? Dobro niste rekli "grupica" ili "šačica".

Sung Tzu

pre 10 godina

400.000 zaposlenih u javnom sektoru (1/2) preraspodeliti u poljoprivredu i turizam (nije svako za kancelariju i administraciju), rasteretiti Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac... od partijskih neradnika u javnom sektoru. Efekti: nema otpustanja, a raste agrar i turizam.
To su konkretna resenja, manimo demagogiju i populizam.

RONNY

pre 10 godina

I ja mislim da je neustavan. Treba smanjiti plate ljudima u javnom sektoru a ne oporezovati. Takodje dobar deo treba otpustiti. A privatni sektor vec iovako derete sa po oko 70% po plati, takoda mislim da vam je dosta. Mrzi me da poludim ako me oporezuju pa da se selim iz zemlje.

@Dušan M.

pre 10 godina

@Dušan M.
Steta je sto ste potpuno promasili temu (slucajno ili namerno). Ovde se radi o ustavnosti nameta koji se sprovodi a ne o tome da li je teze ili lakse u kom sektoru (privatnom ili drzavnom). Poznata je cinjenica da je do 2009. godine privatni sektor bio daleko placeniji od drzavnog. Da li ste tada zeleli da menjate mesta sa nekim u drzavnom? Mnogi ljudi iz drzavnog sektora bi mozda i presli u privatni ali nazalost u ovoj drzavi ni drzavni ni privatni sektor ne funkcionise. Takodje, ako ste toliko sigurni u svoje znanje i umece u privatnom sektoru ce te mnogo pre da napredujete nego u drzavnom jer vam je u drzavnom za to potrebna ili partijska knjizica ili poltronstvo do nezamislivih razmera (zato nam i jeste ovako kako je). Nemojte zato ovlas prozivati kolege iz drzavnog sektora jer i tamo ima dobrog kadra koji verovatno razmislja "e da mi je da mogu kod privatnika pa bar da me ceni za ono sto radim". Zapitajte se i da li vi tom privatniku donosite dovoljnu korist ili on jednostavno nema boljji kadara od vas? A sto se tice zvanja i obrazovanja: S postovanjem se pise bez apostrofa.
S postovanjem,
Drzavno - privatni radnik

Proizvodnja TENT

pre 10 godina

Smorili ste vise vi u privatnom sekoru koji radite za bedne plate! Cutim mesec dana ali dosta je vise. Sta ste vi uradili da vam bude bolje???!! I ja sam radio deceniju kod privatnika ali sam zavrsavao prekvalifikacije i trazio uvek bolji posao. Cesete nos a svrbi vas dupe. Kriv vam javni sektor sto postoji? Ja bi prvi voleo da ga privatizuju (kako treba) i šut u dupe stranackim poltronima. Ja sam posao dobio posle godina i godina pokusavanja i ne odlazeci daleko da bi bio u toku kad ce biti primanje. Sta ste vi radili sve vreme rintajuci kod gazde? Pomirili se sa sudbinom malog coveka i cekate da gazda baci otpatke. Da je normalna drzava pa da privatni i javi sektori budu izjednaceni ali nije. Mozemo zajedno ali volite sto nam se oduzelo pa uzivate. Necete vi od tih 51milion evra na godisnjem nivou ni osetiti. Za drzavu su to bedne pare,taman za izbore. Meni i sa 90 000 dovoljno a sta cete vi dalje? I ne dobijam platu od vas vec moja firma puni budzet 100x vise od celog privatnog sekora pa od toga dobijam platu. Za ove stranacke poltrone i preko mojih ledja ide. Moj porez drzavi mesecno je oko 30 000din. (bez "solidarnog"). Za mene ne postoje praznici,nove godine,nedeljni ruckovi,zdranje za 1.maj,dan ili noc,da li mi glava pada u 4 ujutru kad moram da radim ili ne. Manje pricajte i dajte da zajedno uradimo nesto. NIKOME ne ide u prilog da izdrzava vezare koje su se zaposlile da igraju jamb po ceo dan ali vi vec imate svoju strategiju. Bicemo srecni jer se skida plata nekome ko ima normalnu? Los je to plan.

draganica

pre 10 godina

Mene pogađa još jedna posledica ovog zakona. Spremam se za porodiljsko odsustvo i poslodavac će mi kasniti sa platom bar dva meseca. Inače mi je plata 45h, ali kad se uplate dve, a možda i tri plate odjednom, ulazim u zonu za solidarni porez. On se inače odbija od ukupne mesečne uplate, a ne od plate. Tako ću ja, profesor u školi sa deset godina staža, sa malom bebom, stati u isti rang sa onim radnikom opštine što je počeo da radi prekjuče, sa kupljenom diplomom da bi igrao pasijans! Zar su Srbiji stvarno potrebne pare od nas trudnica i porodilja?

M

pre 10 godina

Ne znam da li je oporezovanje neustavno ali sam siguran da je pogubno po nasu ionako propalu ekonomiju. Svako zakidanje od zarada vodi ka smanjenje potrosnju sto opet dovodi do smanjenja prihoda u budzet, pa povecanja akzica, poreza I drugih nameta I tako ukrug. Ne razumem one koji rade kod privatnika na crno za male pare koji se bune I komentarisu! Za njihovu situaciju su najmanje krivi drzavni sluzbenici. Za sve bahato ponasanje privatnih poslodavaca I celokupno stanje u javnom sektoru odgovorna je DRZAVA tj. onaj ko je na vlasti I koji takvo stanje tolerise. Logicno je da svaka ovakva mera znaci smanjenje potrosnje sto ce prvensteno da se odrazi na privatni sector I na dalje zatvaranje radnih mesta I otpustanja u privatnom sektoru. Zasto se "vunderking" Krstic nije dosetio da podigne porez na profit bankama koje ostvaruju enormne profite I konstantno ga iznose iz zemlje? Novac od ekstra poreza bankama morao bi da se iskoristi iskljucivo za investicije tj. otvaranje radnih mesta, a ne opet da ode u budzet. tj rupu bez dna kako je osmislio Krstic. Paralelno sa otvaranjem novih radnih mesta ukidale bi se nepotrebne agencije I ustedjeni novac bi se ponovo preusmeravao u investicije I nova radna mesta. Voleo bih da sam video ijednu konstruktivnu ideju za ove dve godine SNS-a na vlasti ali mislim da su, od onog malo sto su uradili, bukvalno sve uradili pogresno.

Boki

pre 10 godina

@Dušan.M Dragi Dušane, kada bi se u ovoj državi plate u javnom sektoru isplaćivale od onoga što zaradi privatni sektor, bile bi tako jadne i minimalne da se ni najsnažnijim mikroskopom ne bi videle. Plate se ovde isplaćuju od kredita i to svi valjda znaju. Prestanite više sa demagogijom privatnlg sektora.

iCho

pre 10 godina

Prvo u skupštini i vladi Srbije smanjiti plate na državni prosek, ukinuti primanje više plata u javnim preduzećima, ministarstvima, odborima, itd.

U javnom sektoru uvesti jedinstvenu platu za obrazovne profile, jer banderaš u EPS-u ne može imati istu platu kao profesor u nekoj školi.

Reformisati obrazovni sistem, uvesti ocenjivanje rada profesora kroz testove na kraju godine, ko ne zna da predaje - šut karta.

Vozd

pre 10 godina

Pre svega prestanite ovo da zovete solidarni porez, ovo se zove smanjenje plata! A pogotovo ovde nema nista solidardno jer iznos koji se uzima od plate ne ide za najsiromasnije i ugrozene nego za dotiranje javnih preduzeca kako bi nesposobni i neskolovani stranacki vojnici nastavili da jasu i drpaju.

MARIJA

pre 10 godina

Evo, primera sta je najneustavnije u celoj stvari. Ja sam na porodiljskom odsustvu, zaposlena u javnom sektoru na radnom mestu koje postoji vec 50 godina i bez partijske knjzice sa platom ispod 60.000. Kako mi porodiljsko kasni cetiri meseca, firma u kojoj radim mi je u januaru isplatila dva licna dohotka. Buduci da zbirno moja dva dohotka iznose vise od 60.000 podlegla sam oporezivanju. Sto ce mi se desavati i u narednim mesecima zbog navedenog zaostatka. Naime, kompjuterski sistem po kome se radi ne prepoznaje da su meni legle ispate za dva meseca, vec ih sagledava zbirno. Koga jos interesuje da tri-cetiri meseca nisam primila nista!!!!!!!!! Upitala sam Poresku upravu da li je to po zakonu i dobila odgovor sve uplate se kumuliraju, bez obzira sto su to zakasnela primanja!!!!!!!!!!!! Zanimljivo je i da se navedena primanja odnose na mesece u kojima zakon nije bio na snazi. E, sad recite vi meni, kako da vaspitavam decu da im je drzava Srbija domovina. Isla sam od vrata do vrata, svi slezu ramenima, jedini iole normalan odgovor bio je: Tuzi. Svi mi znamo da zivimo u drzavi u kojoj nema slobode medija, u kojoj crno belo, a belo crno, sve u zavisnosti od duvanja vetra. Procesi zastarevaju, sto ne znaci da mi ista drzava nece naplatiti svako odrzano rociste, a o advokatu i da ne pricam. Cekam odgovor od zastitnika gradjana i pravim plan da narednih petnaest godina radim samo kako bih decu poslala na studije u inostranstvo, da zaborave sta je ova nasa jadna Stradija...

Draganče

pre 10 godina

Nemojte molim vas, pa čuveni "stručnjak" (koji nije hteo da troši državne pare za nostrifikaciju svoje "diplome" a nije hteo ni da pokaže diplomu sa BK univerziteta) je lepo smislio kako da krpi budžet propale drp-države! E, ako nam to ne pomogne smisliće on još po nešto tako pametno.

GruE

pre 10 godina

@Dusan M S' postovanjem ti opravdavas svog gazdu koji se bogati a za tebe ostaje ono sto mu pretekne,ako mu pretekne. To opravdavas nekakvim trzisnim osnovama. Hoces da kazes da je plata od 20K normalna i dovoljna?! Da se ti pitas plate mi nam bile jos manje? E,vidis da se ja pitam ja bi vama povecao plate. U tome se razlikujemo! Upecali ste se na pricu da je plata kod privatnika skroz zadovoljavajuca a da u JP imamo svi Bajatoviceva primanja. To sto si diskriminisan u privatnom sekoru obrati se svom gazdi,ako smes i da ga pogledas. Hajde da nadjemo resenje da zaustavimo stranacko zaposljavanje i otpustimo visak. Bice bolje za sve i to je jedini nacin uz vecu kontrolu "gazda" i njihovo instant bogacenje. Nisam upoznao nijednog koji je siromasan ali zato kukaju kao da nemaju leba da jedu. Radulovicev zakon,izmedju ostalog,samo bi ozakonio takvo bezobrazno ponasanje "gazda" u privatnom.

Iva

pre 10 godina

(Milos Jankovic, 18. februar 2014 23:12) Ne vidim nijedan razlog koji vas sprecava da zavrsite fakultet (drzavni), magistrirate (na drzavnom fakultetu), doktorirate (na drzavnom fakultetu), kao vecina potpisnika peticije. Zatim, konkurisete na nekom od fakulteta ili instituta, pisete naucne radove, odrzavate nastavu, konsultacije, mentorisete diplomske, master, specijalisticke ili doktorske radove, objavljujete knjige i drhtite na svakih pet godina da li cete biti ponovo izabrani.
Pokusajte, pa onda komentarisite.

nata

pre 10 godina

Meni nikako nije jasno zasto sam ja gora od nekoga iz privatnog sektora i zasto sam kriva ja sto su politicari pozaposljavali stotine hiljada lezilebovica u javnom sektoru, odnosno zasto su omalovazene moje godine i godine postenog i vise nego marljivog rada i odricanja da uradim nesto korisno za svoju zemlju

nema deda mraza

pre 10 godina

neustavan je koliko i fiskalne kase advokatima, lekarima i popovima

@drugi ugao
svega toga imas i u privatnom sektoru. rad u velikim korporacijama lici na najgoru javnu sluzbu.

razlika je samo u trajanju radnog mesta.

ne znam nikoga ko se u tim privatnim firmama zadrzao duze od 4 godine.

citizenkane

pre 10 godina

Naravno da je neustavan. Medjutim drage kolege kada zavrsimo sa politicarima, da mi krenemo da rasciscavamo sta je kod nas od zakona o naucnoj delatnosti kao i pravilnika o vrednovanju naucnog rada neustavno. Bice dosta posla.

ana

pre 10 godina

pogledajte malo prekršajne presude, za neplaćanje poreza od 10000evra kazna 1000din, za puštanje u promet robe bez dokaza o kotnroli kvaliteta opomena, za nezakonito zauzimanje površine za letnje bašte 1000din..itd...OBJAVITE TO! zašto da se udari po kriminalcima kad može po poštenim građanima. SRAMOTA.

lokator

pre 10 godina

Samo se vi ljubitelji Vucica i SNS-a sprdajte sa smanjenjem plate lekarima,profesorima,sudijama.Videcete ko ce onda da vas i vasu decu leci i da ih uci.Smanjenje plate je samar srednjoj klasi koja se posteno namucila da zavrsi teske fakultete a onda se pojavio sljam neradnicki da potcenjuje njihov trud i posten rad.

Nenad, nezavisna oblast Nis

pre 10 godina

Jeste neustavno....ali, neustavna je i tudja vojska na KIM, protivzakonit je i dug veci od40% BDP... nasa drzava sopstvene zakone krsi vise
nego iko drugi. Ona to zapravo toliko cini da je vec uveliko ukinula samu sebe. Zakonito resenje je bio Radulovicev zakon, pa onda otpustanje viskova. Posto Vucicu i Dacicu ne odgovara da rade po zakonu, sada ce vam uvesti nezakoniti porez da bi imali odakle da placanu penzije. Tako ce bure drzati vodu za jos malo vremena.

grunf

pre 10 godina

Naravno, oni koji su bili ciljna grupa cija se podrska trazila kad je uvodjen ovaj porez, dakle radnici iz privatnog sektora i svi oni sa manjim platama, bacaju munje i gromove na javni sektor i ovu inicijativu za ocenu ustavnosti. Dragi moji, propustate poentu... Dakle porez ne moze da se uvodi selektivno za jednu grupu gradjana, ovog puta to su zaposleni u javnom sektoru. A te price koje cujem ovde, nema para u drzavnoj kasi, pa moraju ovako da se namaknu, to su price za malu decu, ne nasedajte na te budalastine. Samo kada bi se drasticno smanjilo koriscenje sluzbenih vozila, a da ne pricam o javnim nabavkama svega i svacega bez cega se moze, ustedela bi se stostruko veca suma od ove o kojoj pricamo.
I jos nesto. To sto kad se spomene javni sektor svi odmah pomislimo na micu ubicu, to nema veze sa ovom pricom, Ovim porezom su pogodjeni profesori na drzavnim univerzitetima, lekari, inzenjeri, dakle oni koji su neophodni ovoj drzavi da bi mogla da funkcionise. A ovo uvodjenje uravnilovke je cista demagogija koje samo stetu donosi drustvu.

Duci0167

pre 10 godina

@Jovana Sta si ti? Pravi borac? Borac koji dirinci za max 20 hiljada i ne sme da zucne kod gazde. Cega li si ti borac da mi je znati? Porez i jeste neustavan i oborice ga nedugo posle izbora. Poturice malog novajliju kao krivca i to je to. Umesto "borcu" da likujes sto se drugima uzima (ti neces imati ama nikakve koristi) bolje da zajedno trazimo vise za sve koji su kod gazda i dobijaju njihove mrvice. Sedi ti u kuci,bedaci se i budi borac.

Mare

pre 10 godina

A sto ne bismo imali solidarni porez takav da clanovi stranaka placaju 90% poreza od svojih plata? Ima nas dovoljno nas koji nismo clanovi stranaka da mozemo to da izglasamo.

Oto

pre 10 godina

Ako PPV kaže da je ustavan onda je ustavan. Šta tu ima da se pitaju tamo neki profesori i intelektualci. Kad se oni rode na Kriptonu znaće zašto je to tako.

Komentator

pre 10 godina

Opet su nam politicari bacili kosku da se oko nje glodjemo. Pozaposljavali su svoje po javnim preduzecima i ustanovama, a nisu u stanju nista da urede i stvore. Para ponestaje, od sirotinje nemaju vise sta da uzmu, od bogatih ne smeju ( jer da smeju oporezovali bi prihod od kapitala a ne od dohotka) pa otimaju od srednje klase. Oni koji nisu obuhvaceni porezom se zlurado vesele kao da su im lekari, profesori i inzinjeri za nesto krivi, a ne politicari koji nam svima kroje kapu...

vrabac

pre 10 godina

treba da otpuste 40% ljudi iz JP i da spuste plate. dosta je bilo partijskih kolektivnih ugovora, kome se ne svidja neka ide u privatnike, niko se nije rodio za salterom i u kancelariji.. Najgore je sto vec 15 godina placamo kosovska preduzeca ciji radnici u "radno vreme" rade privatne poslove posto nemaju sta drug da rade. Niko ne pominje to, npr elektro kosmet, lepe eps plate a radi se privatno. sramota

drvobradi

pre 10 godina

Naravno da je neustavan, kao i jedno 50% stvari koje se ovde dešavaju. Zato što se nikada ne rešava problem već posledica problema, a problem je veliki broj beskorisnih na državnim jaslama. Da ne dužim, Radulović je većinu stvari objasnio u gostovanju u Utisku nedelje. Ako se ne opametimo i postavimo ovo društvo na zdrave i odrzive osnove, priroda tj ekonomski sistem će se sam pobrinuti za krah našeg društva. Nažalost, čini mi se da ćemo odabrati status quo i opciju spore smrti.

sistem

pre 10 godina

naravno da je neustavan. Država mora biti ista svima, a ne jednima majka, drugima maćeha. Nama sistem ne valja. Treba doneti zakon o radu po kom bi se otpustili partijski kadrovi. Smanjiti namete na zarade da bi se omogućilo zapošljavanje u privatnom sektoru. Rešiti probleme preduzeća u restruktuiranju kroz otpremnine spajanje staža i zaostalih plata, i država staje na zdrave noge. Dobija se sistem bez parazita i partijskih nekvalifikovanih i nepotrebnih kadrova. Dosta je bilo!

N2

pre 10 godina

A ovaj slucaj radim na drzavnom fakultetu drzimo predavanja vezbe i nas tim se izborio za medjunadodni projekat. Do sad je bio slucaj da se novac od takvih projekata deli izmedju fakulteta i zaposlenih, kako bi konkretno onaj ko radi na projektu imao motiv za to (radi 2 posla i projekat i studenti). Sa ovim porezom vise se jednostavno ne isplati raditi. Mi gubimo deo prihoda, gubi fakultet svoj deo i naravno gubi drzava. Niko nije lud da radi vise, a prima iste pare. Ako drzava misli da na budzetu ima suvise radnika nek otpusti visak, ako misli da neko ne radi valjano nek mu da otkaz a ne da kaznjava sve radnike i one koji krajnje posteno i profesionalno obavljaju svoj posao.

popeye

pre 10 godina

Ок, онда најурити све партијске упосленике. То је још и боље, остаће они који хоће и знају да раде, уз пристојну плату. А партијаши код приватника ако им се не свиђа.

Aleksandar

pre 10 godina

Molim vas sve da onako ljudski razmislite da li je posteno hirurgu koji je vasem detetu spasao zivot hitnom operacijom slepog creva smanjivati platu. Meni se to dogodilo, i tog trenutka bih tom coveku dao sva blaga ovog sveta da imam, jer mi je sacuvao najvrednije u zivotu.
Nisu vrhunski strucnjaci i intelektualci krivi sto drzava nema snage da se organizuje i bude efikasna u raspodeli skromnih finansijskih resursa.
Krajnji efekti ovakve mere u bruto iznosu zanemarljivi a bacena koska izmedju zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, umesto da se gnev okrene prema nesposobnoj politickoj eliti. Osim ako neko ciljano nije isao na dobijanje velikog broja glasova, srazmerno obrazovnoj strukturi stanovnistva.
Hajde SNS jugendi, opletite minuse. Bestidno je kako vas koriste, jer vam je, na zalost, jedina sansa da se zaposlite stranacka pripadnost. Imate bas primere za ugled, jer su vam predsednici opstina inkasanti iz EPSa a o problemima vodosnabdevanja odlucuju masinovodje. Zao mi je sto pominjem te casne profesije, ali smatram da oni ne mogu da vode opstine, kao sto ne mogu ni da operisu slepo crevo.

ekspert

pre 10 godina

Kasno stiže Janko na Kosovo ... već su u svakoj državnoj ustanovi napravili novi pravilnik i preraspodelu tako da rukovodioci dobijaju čak i više nego do sada a ostali još manje proverite slobodno !!!!!!!!!! i dalje se u širokom luku obilazi tema 8posebno onaj mali sa kružnom bradom...) da ko je na državnim cuclama sva svoja naknadna primanja prima preko svoje matične ustanove gde prima osnovnu platu i da se ne može raditi odjednom u više državnih ustanova istovremeno pa niko nije supermen jednu funkciju onda sigurno ne obavlja kako treba.........

Freehand

pre 10 godina

Poštovani B92, najlepše molim da objavite moj komentar, zaista je u najboljoj nameri.

Zaštitnik prava građana, S. Janković, kaže da nema u evidenciji pritužbu porodilje koja se predstavila kao MARIJA:

(MARIJA, 18. februar 2014 22:13)
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=813750#k11908261

G. Janković moli da mu se gđa Marija javi direktno na mail zastitnik@zastitnik.rs, on je spreman da pomogne.

P.S. Nisam nikakav drveni advokat niti zainteresovana strana, samo videh komunikaciju na ovu temu na Tviteru.
https://twitter.com/Kihot_ex_of/status/436130970714910720

Zahvaljujem.

vlada

pre 10 godina

niko ne postavlja pitanje koliko se clanova porodice hrani od te plate.svi su oporezovani isto bez obzira koliko se clanova izdrzava od te plate,da li viseclana porodica ili pojedinac?

zorić dušanka

pre 8 godina

Mišljenja sam da nije u redu da platim solidarni porez na prihod koji je u jednom mesecu iznosio 108000 dinara. Naime, u taj prihod je uračunat lični dohodak i honorar za 4 meseca ( honorar je trebao biti isplaćivan na mesečnom nivou, ali nije ). Porez prema poreskoj upravi iznosi oko 11000 dinara ( nešto malo manje od honorara), što na kraju ispada da sam jedan mesec radila badava, odnosno radi , radi, pa plati. Mišljenja sam da je potrebno ponovo preispitati zakon odnosno operozovanje vršiti na drugi način, osećam se oštećeno, potreseno i ojađeno. Poruku koja mi je "poslata" - doživela sam radi i plati. Pozdrav.