Utorak, 18.02.2014.

17:09

Čeka nas era novog matrijarhata?

Do 2020. godine žene će činiti više od pedeset odsto "dolarskih" milionera u svetu - tvrde stručnjaci britanskog "Centra za ekonomiju i biznis".

Izvor: Capital

Èeka nas era novog matrijarhata? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Mr. Ševrle

pre 10 godina

Žena treba da nađe nekog ko nije šovinista, a ima i takvih i da uživa u tom nešovinisti, a ne da zbog nekog šoviniste koga je upoznala maltretira normalan svet..mada je pitanje i koliko je taj bio šovinista.. Budi iskrena i naći ćeš nešto, kao na pijaci, nađe se svašta. Pusti šta je bilo.

građanin drugog reda

pre 10 godina

@neki tamo

Džaba joj objašnjavaš. Da ona ima trunku kritičkog rasuđivanja sigurno ne bi bila feministkinja.

Eh

pre 10 godina

Tomislav Nikolic, Aleksandar Vucic, Slobodan Milosevic, Boris Tadic, Dragan Djilas, Ivica Dacic...
Zivimo u zemlji blagostanja i visokog standarda. Pa da...
Prosto nem veze sa polom, shvatite to. Oni si prosto nesposobni, nista manje od politicarki. Pa kad izadju na govornicu sa podignutim nosom i vicu neke izlizane parole... Malogradjanstina! Slika prilika naseg mentaliteta!

BOPAL

pre 10 godina

@lola
"There is no female Mozart because there is no female Jack the Ripper" Camille Paglia.

ništa novo ni nepoznato. pitanje je samo zašto misliš da bi cca 50% ljudskog roda trebalo da se tretira na osnovu ponašanje procentualno vrlo malog broja psihopata. pa ako ti neko stalno nabija na nos psihopate, gde su muškarci velika većina, prirodna reakcija je da se istakne da su većina i među genijima, tj da ih ima više sa obe strane medalje.

neki tamo

pre 10 godina

@modesty: Ti nisi iznela nikakve argumente već kolekciju logičkih grešaka i najobičnijih laži. Čitavo tvoje izlaganje se svodi na appeal to emotion, appeal to authority, judgmental language, etc. I sve to začinjeno umišljenom veličinom i moralnom superiornošću. Tako da nemaš šta da se žališ, ti si samo ženska verzija šovinizma.

Osvrnuću se samo na neke od laži koje si iznela, a za logičke rupe u tvom razmišljanju možeš da počneš odavde: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

- "A silovatelji su gotovo iskljucivo, znaci 99.99% muskarci."
Prvo taj procenat je blatatnta laž. Ali nebitno čak i da jeste tako, "99.99% muških silovatelja" ne znači "99.99% muškaraca su silovatelji". A ti uporno nastupaš sa te pozicije u pokušaju nametanja neke kolektivne krivice.

- "...u zemlji gde je sasvim normalno maltretirati i ponizavati zene"
Nađi mi jedan jedini slučaj gde je maltretiranje i ponižavanje žena naišlo na sveopšte odobravanje javnosti.

P.S.
Izvinjavam se čitaocima za ubacivanju engleskih reči umesto srpskih. Ne pokušavam da budem fensi i izgledam pametno, čisto sam zadnjih godina uglavnom na engleskom pa su i moje misli na nekom srblish jeziku.

građanin drugog reda

pre 10 godina

@modesty

Tipičan feminizam: nikakvi argumenti, izvori, razlozi - ništa! A onda uvrede: pećiniski ljudi, zaostalo društvo itd. Ko god se ne slaže sa feminizmom taj je primitivni rape apologist! Bilo bi baš sjajno kad bi mogle sve da nas ućutkate i nastavite da širite nasilje kroz uvećavanje državnog aparata. Kad muškarac upadne u ralje porodičnog prava ili biva lažno optužen za silovanje teško si ga njemu!
Postojanje "ženskih studija" je pljuvanje u lice nauci, poreskim obveznicima i celom muškom rodu. I šta da radi žena kada završi TO!? jedine opcije za zaposlenje podrazumevaju posao finansiran iz budžeta (NGO projekti)Na mašinskom, građevinskom, elektrotehnici, IT i sl fakultetu teško je videti žensko lice. Zato: filozofski, prava, psihologija... Muškarci stvaraju - žene troše. Kako to da kao primer ekonomske ravnpravnosti večito navode tzv. glass ceiling? Pa u odnosu na sve te izvršne direktore i CEO face i ja sam isto tako podređen! Zašto ne želite da delite ravnopravnost u rudnicima, smetlištima, kopanju instalicijskih rovova, na ratištima? Zašto je 93% poginulih na radnom mestu muškog pola!? Zašto žene u Srbiji imaju 75% veću šansu da se zaposle u budžetskoj ustanovi? Pusti Bajatovića i Vučića. Koliko je samo žena po klimatizovanim kancelarijama sa platom preko 50000RSD! Suma njihovih plata i uticaja za dva reda veličina nadmašuje muške "donosioce odluka".
Men are the overwhelming majority of rape victims.
(Weiss and Friar 1974)
Ti si, dakle, ta koja laže.

bopal

pre 10 godina

@modesty
naravno da studije koje dolaze iz feminističkih krugova pokazuju da je, u usa po cdc za 2012, 1 od 5 žena i 1 od 71 muškarca silovani kada je silovanje definisano kao nasilna penetracija žrtve prema čemu je moguće samo muško homoseksualno silovanje dok žena može biti silovatelj samo ako upotrebi prste ili neki objekat da penetrira muškarca u anus. sve to posle redefinicije silovanja kao seksualnog odnosa bez pristanka što je radikalna promena. ako se u istoj anketi pogleda odnos žena i muškaraca koji su imali odnos bez svog pristanka imamo otprilike isti broj za oba pola koji su kroz to iskustvo prošli u zadnjoj godini od ankete. sad, jel imaju muškarci pravo da odbiju odnos ili to važi samo za žene?

tipičan feministički fazon, muljaj sa podacima, biraj šta ti odgovara, menjaj definicije, uvodi dvostruke standarde, sve da bi opravdao početnu tezu da su u "patrijarhatu" žene uvek i jedine žrtve.

isto važi i za wage gap (ne, žene ne zarađuju 77% od muške nadnice za "tačno isti posao" jer velikom većinom rade drugačije poslove, sa kraćim radnim vremenom, u boljim uslovima i manje opasne) i za domestic violence statistike (gde se skoro svako obostrano nasilje prikazuje kao "nasilje nad ženama") i otprilike sve ostalo na gde moderni pokret za prevlast žena, feminizam, misli da treba da interveniše.

Lola

pre 10 godina

"oštujući trud i ‘učenje’, pomenuo bih: Mozart Fischer Christ Socrates Buddha Moses Confucius Schopenhauer Njegoš Gandhi Newton Shakespeare Hawking daVinci Chaplin Aristotle vonTrier DarwinMarksBachWeiningerEinsteinTeslaNietzcheCopernicusWildeMontgolfiereConfuciusEgziperyVagnerCiceroTseGalilei.. ..i Nole)"

Da, da.... samo što ste zaboravili da je procenat žena masovnih ubica zanemarljiv u odnosu na muškarce

Lefthanded Priest

pre 10 godina

"Prvi faktor ženske poslovne ekspanzije jeste svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena."
"Ulažući upola manje investicija, žene investitori su u stanju da izvuku za 20 odsto više profita nego muškarci. U poslednjih 30 godina prosečni prihod muškaraca je porastao za 0,6 odsto, a kod žena ovaj pokazatelj iznosi čak 63 odsto."
Ako uz činjenicu iz Biblije, koja kaže da su žene MATERIJALNA bića, a muškarci DUHOVNA, dodamo ispiranje mozgova ženske populacije zadnjih sto godina FEMINIZMOM, zatim ako se u takvo stanje svesti "umešaju" mas mediji i njihov uticaj, (Sex And The City, Oprah Winfrey...), holivudski razvodi tipa "al' sam ga "odvalila", svi lovu sam mu uzela", do zapovesti da žensko medjunožje MORA da se unovči dobro, dobijamo kao produkt sestre Kardašijan! I većinu žena koje hoće da liče na njih.

cica sa tri lica

pre 10 godina

Kako su mnogi muskarci vaspitani i lenji i nesposobni i nece nista da rade, razmazeni mamini sinovi, nije ni cudo da zene pocinju javno da objavljuju prevladu.

ZIKA PAVLOVIC

pre 10 godina

dok je vladao matrijarhat nije bilo toliko nasilja, ratova do istrebljenja, sa dolaskom vere i religije ukida se matrijarhat i svet pocinju da vode muskarci koji su sebicni i koji su individualne jedinke, dok su zene univerzalne i vise okrenute ka opstem. nadjite na netu Bachofen-matrijarhat

Nikola

pre 10 godina

Cini mi se bitnim... Nista vise. Uporedite moj komentar koji je ostavljen malo nize sa Milinim komentarom. Potpuno prozaicno, ali i destruktivno.
Ne postoji nacin da se "uspesni" postuju, moze im se samo u gluposti diviti. Tu se nema sta postovati, zena ili muskarac koji su posveceni samo svom ili sebi mogu biti jako inteligentni, energicni, ali uvek ostaju ograniceni sopstvenom sujetom. I njihovi rezultati nikada se ne ticu opsteg dobra. Sto i ne bi trebalo predstavljati problem da nije tog nezgodnog slucaja da se ti rezultati ostvaruju u sistemu koji je stvaran na jedini moguci nacin, zarad opsteg dobra, odnosno afirmisanja svih ljudskih potencijala. Ma koliko covek bio skucen u svojim politickim nastojanjima ono sto preostaje mora biti zarad opsteg dobra, inace taj sistem veoma brzo propada.
Utoliko takva nastojanja vode u konforizam koji jede sistem od kojeg i te same osobe zive. Bog postavlja bezbroj zamki. Biti dobar nije slabost, to je izbor koliko i usud.
Ja se izvinjavam, ali partikularnost u nastojanjima je odavno prevazidjena, samim tim i matrijarhat. Nemoguce je vratiti se na tu poziciju zbog previse "nagomilane istorije ideala" u medjuvremenu. Nista savrseno, samo pokusaji koji odskacu od proizvoljnosti, tj. partikularnosti. No, to nikome ne daje moc za pravo. Vec suprotno, poziva na odgovornost. To ni potrosacko drustvo nece moci da promeni. Ni silom, niti bilo kako drugacije. Stavise, samo vodi u dublje otudjenje i sukobe...

N2

pre 10 godina

A ko ce da radja decu? Sta moze da zameni majku? Kako je neverovatno sebicna stvar zbog karijere nikada ne ostvariti porodicu. Zena je stub porodice, vaspitanja dece stvaranja novih narastaja, buduceg drustva. Zbog toga su zene vec sad a i oduvek bile VAZNIJE od muskarca. Ali bas zbog ovih nezamenljivih funkcija zene su u isto vreme hendikepirane po pitanju ostvarenja poslovne biznis karijere. Jednostavno ne mogu sve da stignu. Zalosno je sto se vise zenama sugerise da treba da napuste majcinstvo i posvete se karijeri. Sem toga zene zaista verovatno imaju niz prednosti nad muskarcima ali takodje muskarci nad zenama. Potpuno sam siguran da se zene pitaju da Amerika nikada ne bi bila pronadjena, Nikada se nebi spustili na mesec, a istorija kao nauka bi nestala.

modesty

pre 10 godina

Au, sad sam procitala komentare. Preko pedeset godina smo zaostali za svetom, cast izuzetcima za koje ne znam kako uopste mogu da uzdrze da zive u takvom okruzenju. Sve ovo sto sam ja rekla je poznato i prihvaceno i stvar rutine na zapadu. Zato se barem priznaje da postoji problem, da bi se na njemu radilo. Ovde izgleda da nesto sto treba da bude generalno znanje, ispada kao da pecinskim ljudima treba da se objasnjavaju principi tople vode i kakvo je realno stanje u svetu. Proguglajte termine 'glass ceiling' npr. pa se obrazujte kako se zenski kandidati jednostavno ni ne razmatraju za najvise pozicije, cak i kad su daleko kvalifikovanije ili imaju bolje rezultate. Guglajte 'wage gap' gde za apsolutno isti posao zene bivaju manje placene. Ma kome ja uopste pricam? Ovde su se vec izjasnili oni koji i dalje teraju svoje pretpotopske ideje i ni jedan dokaz ih ne moze ubediti da pronene misljenje. Jer im se moze. Jer zive u zemlji gde je sasvim normalno maltretirati i ponizavati zene na konto ovakvih poremecenih stavova i jos im se smejati u lice. Pa vi ljudi verujete da su muskarci inteligentniji je inaju 'vise vijuga'?! Joj ljudi moji, da samo znate koliko ne znate, ali to je uvek najveci problem. Kad neznalica misli da zna, njega niko nicemu ne moze nauciti.

dusanmal

pre 10 godina

Ovo je opet ideoloska interpretacija namenjena propagandi... Postoje brojna (zaostala ali brojna) primitivna drustva zasnovana na matrijarhatu u pravom smislu te reci: zene imaju posede i nasledjuju ih, zene imaju politicku moc/moc zivotnih odluka u porodici i drustvu,... U nekim od tih drustava imaju i "muski harem" - jedna zena, vise muzeva.
Situacije u tim drustvima totalno demoliraju femiunisticke/progresivne portrete "matrijarhata". Zene tamo jos uvek ostaju kod kuce/u selu; zene u tim drustvima jos uvek su glavni "kucni radnici" - kuvanje, spremanje,...; zene u tim drustvima jos uvek su glavni staratelji dece;... muskarci u tim drustvima jos uvek rade slicne poslove kao u patrijarhatu, samo bez ekonomske i politicke moci - oni putuju od kuce, idu u lov, grade, ratuju... I u tim drustvima ima siromastva, ima lopovluka i kriminala koliko bilo gde drugde,... ratuju sa slicnim plemenima ko i celo covecanstvo. "Sistematska promena" koju novokomponovana progresivna ideologija hoce da nametne drustvu kroz prizmu "matrijarhata" ne postoji u pravom matrijarjhatu. Ljudsko drustvo je ljudsko drustvo i to nam je.
A gde je tipicno zaziveo matrijarhat kroz ljudsku evoluciju? - u vrlo izolovanim oblastima, gde je lako izgubiti clanove drustva koji odu u divljinu. Muskarac naslednik i posednik ne funkcionise dobro kada taj isti moze lako da nestane. Matrijarhat iznice iz zenske kucevnosti i sigurnosti, ne iz ideologije.

ne znam sta nije jasno

pre 10 godina

(modesty, 18. februar 2014 18:38)

Mira Markovic, Danica Draskovic, Hilari Klinton, Jorgovanka Tabakovic, Slavica Djukic Dejanovic, Zorana Mihajlovic, Nada Kolundzija, Jelena Trivan, Eleonora Causesku, Imelda Markos.....................

nastavi niz

duki

pre 10 godina

Na prvoj godini fakulteta moje koleginice su sve do jedne bile glasnogovornice i podrzavale trend rasta zena menadzera (i ostalih 'belih kragni') u poslovnim strukturama. Kako su godine prolazile i ocene se nizale jedna za drugom sve do jedne su nervno rastrojene i krive sebe sto se nisu udale, samo zato sto im je zivot (fakultet u ovom slucaju) srusio iluzije i fantazije. U ocevoj firmi rade i muskarci i zene ali ih jedna stvar povezuje, godine mukotrpnog rada u koji su verovali i konstantno usavrsavanje cije pozitivne rezultate itekako osecaju prvo u svom novcaniku, onda u svom toplom porodicnom domu i tako dalje. Ako nesto zelite prvo rascistite sa sobom i u svojoj glavi jer je sebe najteze promeniti i najteze je priznati gresku, Srbi moji i Srpkinje moje.

modesty

pre 10 godina

@gradjanin drugog reda: Toliko neistina i lazi koje si ti izneo je jednostavno zaoanjujuce! To sto ti ocigledno nemas pojma o ovoj oroblematici, pa pricas ono sto bi ti voleo da bude a ne ono sto je istina, ne menja cinjenicu da sve studije i statistike pokazuju da kod dece zrtava silovanja preko 75% su devojcice, a u sveukupnoj statistici makar 9 od 10 zrtava silovanja su zene. A silovatelji su gotovo iskljucivo, znaci 99.99% muskarci. Mizogena propaganda koju ti ovde iznosis minimizuje efekat i prevalentnost silovanja vredja kako zenske tako i muske zrtve istog.

Effemat demagogija

pre 10 godina

lepo primećeno @modesty - ovo nije vladavina žena, već projektovana vladavina ženskih načela (neko je nazvao, Effemat)
S’oproštnjem, žene su svega zloupotrebljene 'ni krive ni dužne', da bi muškarac bio orobljen u modernoj varijanta robo-feudalnog društva, tzv “parlamentarnoj demokratiji”. Porodica propada, biće nestaje, čovek truli, smisao se gubi.. Metropolis-Matrix-Rabbitland, smrtonosna kombinacija

Žena, poznatih osobina, prepoznata je kao ‘bogom dan’, možda jedini medij kojim muškarac danas može biti obesvešćen/izbezumljen do mere da bude orobljen. Ideja je uobličena tokom industrijske revolucije a instrumentalizovana borbom za ‘žensko pravo glasa’. Prepoznato je čemu vodi već 1904, ali..(duga priča). 1927 snimljen je Metropolis. Bilo je to rano da bi masa shvatila, propaganda prejaka, san već dubok. Iz svega izrasta ‘Feminizam’ = mateijalizam, pospoljenost, čulnost, jevreizacija, seksualnost - širok front veličanja kulta testosterona i Lilit

Veliki igrači su do tančina proučili M-Ž osobine i odnos. Naon toga nije bilo teško kreirati nepromašivu ‘hormonsku terapiju’ protiv trežnjena

Već je previše za ovaj put. Poštujući trud i ‘učenje’, pomenuo bih: Mozart Fischer Christ Socrates Buddha Moses Confucius Schopenhauer Njegoš Gandhi Newton Shakespeare Hawking daVinci Chaplin Aristotle vonTrier DarwinMarksBachWeiningerEinsteinTeslaNietzcheCopernicusWildeMontgolfiereConfuciusEgziperyVagnerCiceroTseGalilei.. ..i Nole)
poz

Todor

pre 10 godina

U celoj prici matrijarhata gubi se svetinja civilizacije - porodica. Muskarci su muskarci, zene su zene pa sto to sada da menjamo a sve mi se cini da ide u tom smeru. Ne treba da budemo na nivou srednjeg veka ali pocelo je preterivanje. Ja ipak volim da ona bude dama, moj stub, moja sreca, majka moje dece a ja cu dati malo vise napora u polju rada i naseg obezbedjivanja kako bi moja porodica lepo zivela. (naravno da mora da bude obrazovana i da radi ali ako ide samo na uspeh na poslu, porodica trpi). Ipak sam ja musko i nikako ne mogu da budem trudan i da rodim dete i da ga dojim itd. Sto da menjamo ono sto nam je u prirodi. Nemam pojma, mozda gresim ali krivo mi je sto mnogi danas nikada nece imati veliku familiju, puno dece, unucica kao sto to moji baba i deda imaju. I to je najveca sreca na svetu (dzaba avioni kamioni kada ostanes na kraju sam)

Mila

pre 10 godina

Matrijarhat je već zavladao, samo mi to nismo objavile - nemamo potrebu, dobro nam je i ovako:)!
Evo, ja sam jedna od tih što se razvela, ostavila mužu sve i izašla sa dvoje dece (doduše, i sa doktoratom u džepu). Zaradila sam sebi krov nad glavom, videla pola sveta, napravila uspešnu karijeru, deca su postala uspešni mladi ljudi. Radim najmanje 12 sati na dan, imam dobar tim i lepe rezultate. Reći ću i ovo - najveću pomoć, ličnu i profesionalnu podršku, imala sam upravo od žena! Pametnih, vrednih uspešnih, iskusnih, dobronamernih. Nikada nisam osetila zavist, pakost, rivalitet kod njih. Nikada! Ali, vodila sam istraživačke timove u kojima su bili vrlo uspešni muškarci iz kojih je umeo da izbije šovinizam, itekako (čak ne toliko kod Balkanaca:))! Stvar je prosta - pametna žena će proceniti koliko joj slobode i moći treba i umeće do toga da dođe - ne treba joj tuđe priznanje i muškarac da joj to obezbedi.

građanin drugog reda

pre 10 godina

@modesty
Opet taj "rape culture" narativ. Ako ima nešto besmislenije i podmuklije u feminističkoj propagandi onda je to svakako rape culture. To je pogrešno i besmisleno na mnogo nivoa. Kao prvo najbrojnije žrtve silovanja su dečaci. To se ne uklapa u feminističku agendu pa mainstream mediji o tome ćute. 99,999% ljudi najsnažnije osuđuje silovanje i uhvaćeni silovatelji se linčuju i njihov socijalni život je završen. Pa ipak postoje vrlo uvredljivo i seksistički slogani tipa "men can stop rape" što dođe otprilike kao "romi mogu da prestanu da kradu". Nije bitno da li je dokazano da je počinjeno silovanje, čoveku život biva nepovratno uništen. Prava eksplozija lažnih prijava silovanja na zapadu rezultat je legislative koja u slučaju ovog kriminalnog dela unapred pretpostavlja krivicu optuženog koji sada mora da dokazuje svoju nevinost. Političari pod uticajem feminističkog lobija donose zakone koji progresivno od muškaraca čine divljač za odstrel. Oni znaju da su većina glasača žene pa se ceo društveno-ekonomski sistem podešava tako da žene budu zadovoljne.
Ovo o ženama kao objektima je takođe besmisleno. Primeri koje navodiš govore upravo suprotno od onoga što insinuiraš. Golotinja koja nas kružuje je izraz podređenosti muškaraca. Još kao mlade devojke, žene nauče da je njihova seksualnost vrlo profitabilna roba kojom se izrabljuju muškarci. Koliko je to efikasno rečito govori veličina industrije obmane: kozmetika, moda, nakit, estrada. Sve sračunato da orobi muškarca!

da je perica na vreme..

pre 10 godina

i sve to zbog holivudske propagande o jednakosti, i muške popustljivosti da predaju vodstvo slabijima od sebe..

Ipak, i pored ovog laičkog teksta nije to baš sve tako.
Naime, Priroda nije to tako zamislila i dala je mnogo veću moć i sposobnost jačem polu, pa će muškarci preuzeti svoje nazad.
I pored očeva ćerki na uticajnim položajima,(od medija i izdavaštva do politike i biznisa), koji su zbog zbog kompleksa niže vrednosti, sve ovo i napravili.

Bex

pre 10 godina

Puste zelje. 95% ukupnog kapitala je u muskim rukama i tako ce i ostati. Razlog je veci broj vijuga u glavi, konkretno-pravo znanje i veca preduzimljivost. Sve u Microsoft, Intel, AMD, IBM, Google, Apple, Siemens, ABB, Fujitsu, Mercedes, BMW, Audi i jos 1000 uspesnih firmi vrvi od zena. Nema ih medju vlasnicima, menadzmentu i lead inzinjera itd. sem kad treba da se pokaze meso na nekim sajmovima...

Vozi Misko!

pre 10 godina

Moze da bude vreme novog matrijarhata i zenske dominacije koliko hoce! Jedina svar koju nikada , ali NIKADA, zene nece uspeti u odnosu na muskarce je to je da nauce da voze auto! Dzaba im sve ostalo ;)

Nikola

pre 10 godina

Slatko sam se nasmejao. Postati milioner razvodom, nasledjivanjem od pokojnih, kreacijom, itd... Potrebno je stvarati, biti hrabar da se iskoraci u nepoznato, te preuzeti istinsku odgovornost i za siru zajednicu, ne samo one koje smatrate svojim. Tu nesto ne vidim zene.
Plus, treba biti realan i kada je u pitanju ekonomska hijerarhija. Ako je ekonomski uzor bavljenje usluznim delatnostima ta ekonomija propada. Da bi jedan ekonomski sistem napredovao to mora ciniti pri vertikali, od eksploatisanja osnovnih materijalnih resursa do trgovine i usluga. Pri svemu tome mora postojati neki kodeks ponasanja, da ne kazem eticki posto smo svedoci zivljenja u jednom divljackom svetu. Prosta je cinjenica da kada su i primarne ekonomske grane i kodeksi poslovanja u pitanju tu se muskarci gotovo u potpunosti pitaju. Iz objektivnih razloga, ne kreativnih. ;-)...

iksilon

pre 10 godina

@modesty: "...ako im se ne dozvoli pristup pozicijama na kojima se odlucuje"

Pozicie moći se ne dobijaju, pozicije moći se osvajaju, zauzimaju. Šta god da imaš među nogama. A neuspeh je glupo pravdati posedovanjem vagine i muškom zaverom protiv nje.

Druga kvazi teza koja se često provlači je moralna superiornost žena, da žene vladaju bilo bi sve fino jer su žene fine. A onda se vratiš u realnost i ugledaš Slavicu Đukić Dejanović, Jorgovanku Tabaković, etc.

I naravno, zli muškarci na silu teraju žene da starletisanjem, dubokim dekolteom, napućenim usnama i vrckanjem guzom zarađuju milione. Nikako im ne daju da npr budu inženjeri, naučnici, ili hirurzi koji se u operacionim salama bore da spasu nečiji život. Ah, ti zli muškarci. Na šta su nas naterali, a to nikako nema veze sa ličnim izborom superiorne vlasnice vagine.

red

pre 10 godina

Kako bi to bilo lepo. Ali pravi matrijarhat, a ne zene koje razmisljaju i oponasaju muškarce.
(Momce, 18. februar 2014 17:52)


Upravo! Ja sam prvi za ovo! Ali bas da preuzmu odgovornost a ne samo da lece komplekse...

Na nama ce ostati samo da redovno posecujemo teretane i budemo dobri u krevetu :D

zzzzz

pre 10 godina

sta je ovo neko upozorenje da se to nedozvoli ili cudjenje kako je to moguce.... sve u svemu pa sta, niko nas nije upozoravao na patrijarhat sto sad upozoravaju na matrijarhat. da zene napokon imaju pristup nauci, znanju, stvaralastvu, mozda i svet buducnosti bude bolji ako ne odu u krajnost i postanu muskarace koje se kao muskarci BORE za svoje parce torte. Nadam se da ce genralno svest oba pola u buducnosti biti na mnogo visem nivou nego sto je danas, jer od ovoga gore nemoze biti

babun

pre 10 godina

"Prvi faktor ženske poslovne ekspanzije jeste svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena. Drugi faktor je veliki prosečni životni vek žena (80-81 godina u odnosu na 76 godina za muškarce)."

U prevodu: "Ima malo više baba nego deda. A moć tih baba se krije u njihovoj vitalnosti jer imaju po 80 godina, a uz to su i finansijski magovi jer su u procesu razvoda braka oprljile dede."

Tresla se statistika, rodila se baba.

svepss

pre 10 godina

..."svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena"...I nek je tako, dok god ima iskompleksiranih skorojevića koji će radije birat raspuštenice i "tigrice iz solarija" umjesto neke pouzdane, uravnotežene žene da im bude životni partner, nek im sve uzmu. Teškom mukom stvoriš nešto, izvučeš se iz blata siromaštva, uskraćenih prilika i onda se oženiš za tamo neku kvartovsku Kim Kardashian...ajde...

A za ovo drugo, da su žene i sve angažiranije u procesu obrazovanja, raznoraznim tečajevima, edukacijama, sve stoji. Jedino što će muškarce u budućnosti i dalje držati u "društvu milionera" je isto što i uvijek- kreativni genij, fanatična posvećenost svom poslu, pozivu ako hoćete, i potreba za hijerarhijskim redom (za razliku od ovog multitasking svijeta u kojem trenutno živimo).

Amos

pre 10 godina

50% do 2020?? Nemam ništa protiv, samo mi se čini da je ovo preterivanje. Možda, ako 80% tih žena naslede svoje muževe milionere, jer prosto - duže žive.

modesty

pre 10 godina

Sve dok se zene drze u strahu zbog sramno malih kazna za silovanje, i dok se one krive makar koliko i sami napasnici, i dok se zene paradiraju po medijima kao komadi mesa, gde su njihove jedine vrednosti straznjice, grudi i ostali seksualni atributi, i dok se od zene ocekuje da izgleda kao prostitutka viskoke klase da bi uopste imala sansu dobiti posao u medijima ili bilo gde se malo vise eksponira njen izgled, sve dok grupa muskaraca odredjuje sta zena moze ili ne moze da uradi sa svojim telom (abortus, kontracepcija, seks pre braka itd) sve do tada na bilo kakvu jednakost medju polovima, a kamoli matrijarhat, mozete da zaboravite. To sto ce biti vise zena milionera i visoko obrazovanih nista ne znaci ako im se ne dozvoli pristup pozicijama na kojima se odlucuje, sto je i dan danas najveci problem jer zena na tim pozicijama gotovo da i nema.

Aron

pre 10 godina

U nekim zemljama to je dobro i daje odlične rezultate.Ali kod nas predaja ženama da imaju visoku odgovornost je loša ideja.Već sad imamo na primer dosta žena kao sudije a rezultati našeg sudstva su poražavajući.Naše žene za raliku od pre su nisu dovoljno obrazovane,odgovorne ni zrele da bi preuzele elitne položaje.A o karakterima obrazovanoh žena ne treba ni govoriti pošto su daleko lošije od onih koje to nisu,puno kompleksa i frustracija

babun

pre 10 godina

"Prvi faktor ženske poslovne ekspanzije jeste svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena. Drugi faktor je veliki prosečni životni vek žena (80-81 godina u odnosu na 76 godina za muškarce)."

U prevodu: "Ima malo više baba nego deda. A moć tih baba se krije u njihovoj vitalnosti jer imaju po 80 godina, a uz to su i finansijski magovi jer su u procesu razvoda braka oprljile dede."

Tresla se statistika, rodila se baba.

modesty

pre 10 godina

Sve dok se zene drze u strahu zbog sramno malih kazna za silovanje, i dok se one krive makar koliko i sami napasnici, i dok se zene paradiraju po medijima kao komadi mesa, gde su njihove jedine vrednosti straznjice, grudi i ostali seksualni atributi, i dok se od zene ocekuje da izgleda kao prostitutka viskoke klase da bi uopste imala sansu dobiti posao u medijima ili bilo gde se malo vise eksponira njen izgled, sve dok grupa muskaraca odredjuje sta zena moze ili ne moze da uradi sa svojim telom (abortus, kontracepcija, seks pre braka itd) sve do tada na bilo kakvu jednakost medju polovima, a kamoli matrijarhat, mozete da zaboravite. To sto ce biti vise zena milionera i visoko obrazovanih nista ne znaci ako im se ne dozvoli pristup pozicijama na kojima se odlucuje, sto je i dan danas najveci problem jer zena na tim pozicijama gotovo da i nema.

Amos

pre 10 godina

50% do 2020?? Nemam ništa protiv, samo mi se čini da je ovo preterivanje. Možda, ako 80% tih žena naslede svoje muževe milionere, jer prosto - duže žive.

zzzzz

pre 10 godina

sta je ovo neko upozorenje da se to nedozvoli ili cudjenje kako je to moguce.... sve u svemu pa sta, niko nas nije upozoravao na patrijarhat sto sad upozoravaju na matrijarhat. da zene napokon imaju pristup nauci, znanju, stvaralastvu, mozda i svet buducnosti bude bolji ako ne odu u krajnost i postanu muskarace koje se kao muskarci BORE za svoje parce torte. Nadam se da ce genralno svest oba pola u buducnosti biti na mnogo visem nivou nego sto je danas, jer od ovoga gore nemoze biti

Aron

pre 10 godina

U nekim zemljama to je dobro i daje odlične rezultate.Ali kod nas predaja ženama da imaju visoku odgovornost je loša ideja.Već sad imamo na primer dosta žena kao sudije a rezultati našeg sudstva su poražavajući.Naše žene za raliku od pre su nisu dovoljno obrazovane,odgovorne ni zrele da bi preuzele elitne položaje.A o karakterima obrazovanoh žena ne treba ni govoriti pošto su daleko lošije od onih koje to nisu,puno kompleksa i frustracija

građanin drugog reda

pre 10 godina

@modesty
Opet taj "rape culture" narativ. Ako ima nešto besmislenije i podmuklije u feminističkoj propagandi onda je to svakako rape culture. To je pogrešno i besmisleno na mnogo nivoa. Kao prvo najbrojnije žrtve silovanja su dečaci. To se ne uklapa u feminističku agendu pa mainstream mediji o tome ćute. 99,999% ljudi najsnažnije osuđuje silovanje i uhvaćeni silovatelji se linčuju i njihov socijalni život je završen. Pa ipak postoje vrlo uvredljivo i seksistički slogani tipa "men can stop rape" što dođe otprilike kao "romi mogu da prestanu da kradu". Nije bitno da li je dokazano da je počinjeno silovanje, čoveku život biva nepovratno uništen. Prava eksplozija lažnih prijava silovanja na zapadu rezultat je legislative koja u slučaju ovog kriminalnog dela unapred pretpostavlja krivicu optuženog koji sada mora da dokazuje svoju nevinost. Političari pod uticajem feminističkog lobija donose zakone koji progresivno od muškaraca čine divljač za odstrel. Oni znaju da su većina glasača žene pa se ceo društveno-ekonomski sistem podešava tako da žene budu zadovoljne.
Ovo o ženama kao objektima je takođe besmisleno. Primeri koje navodiš govore upravo suprotno od onoga što insinuiraš. Golotinja koja nas kružuje je izraz podređenosti muškaraca. Još kao mlade devojke, žene nauče da je njihova seksualnost vrlo profitabilna roba kojom se izrabljuju muškarci. Koliko je to efikasno rečito govori veličina industrije obmane: kozmetika, moda, nakit, estrada. Sve sračunato da orobi muškarca!

iksilon

pre 10 godina

@modesty: "...ako im se ne dozvoli pristup pozicijama na kojima se odlucuje"

Pozicie moći se ne dobijaju, pozicije moći se osvajaju, zauzimaju. Šta god da imaš među nogama. A neuspeh je glupo pravdati posedovanjem vagine i muškom zaverom protiv nje.

Druga kvazi teza koja se često provlači je moralna superiornost žena, da žene vladaju bilo bi sve fino jer su žene fine. A onda se vratiš u realnost i ugledaš Slavicu Đukić Dejanović, Jorgovanku Tabaković, etc.

I naravno, zli muškarci na silu teraju žene da starletisanjem, dubokim dekolteom, napućenim usnama i vrckanjem guzom zarađuju milione. Nikako im ne daju da npr budu inženjeri, naučnici, ili hirurzi koji se u operacionim salama bore da spasu nečiji život. Ah, ti zli muškarci. Na šta su nas naterali, a to nikako nema veze sa ličnim izborom superiorne vlasnice vagine.

Mila

pre 10 godina

Matrijarhat je već zavladao, samo mi to nismo objavile - nemamo potrebu, dobro nam je i ovako:)!
Evo, ja sam jedna od tih što se razvela, ostavila mužu sve i izašla sa dvoje dece (doduše, i sa doktoratom u džepu). Zaradila sam sebi krov nad glavom, videla pola sveta, napravila uspešnu karijeru, deca su postala uspešni mladi ljudi. Radim najmanje 12 sati na dan, imam dobar tim i lepe rezultate. Reći ću i ovo - najveću pomoć, ličnu i profesionalnu podršku, imala sam upravo od žena! Pametnih, vrednih uspešnih, iskusnih, dobronamernih. Nikada nisam osetila zavist, pakost, rivalitet kod njih. Nikada! Ali, vodila sam istraživačke timove u kojima su bili vrlo uspešni muškarci iz kojih je umeo da izbije šovinizam, itekako (čak ne toliko kod Balkanaca:))! Stvar je prosta - pametna žena će proceniti koliko joj slobode i moći treba i umeće do toga da dođe - ne treba joj tuđe priznanje i muškarac da joj to obezbedi.

svepss

pre 10 godina

..."svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena"...I nek je tako, dok god ima iskompleksiranih skorojevića koji će radije birat raspuštenice i "tigrice iz solarija" umjesto neke pouzdane, uravnotežene žene da im bude životni partner, nek im sve uzmu. Teškom mukom stvoriš nešto, izvučeš se iz blata siromaštva, uskraćenih prilika i onda se oženiš za tamo neku kvartovsku Kim Kardashian...ajde...

A za ovo drugo, da su žene i sve angažiranije u procesu obrazovanja, raznoraznim tečajevima, edukacijama, sve stoji. Jedino što će muškarce u budućnosti i dalje držati u "društvu milionera" je isto što i uvijek- kreativni genij, fanatična posvećenost svom poslu, pozivu ako hoćete, i potreba za hijerarhijskim redom (za razliku od ovog multitasking svijeta u kojem trenutno živimo).

Todor

pre 10 godina

U celoj prici matrijarhata gubi se svetinja civilizacije - porodica. Muskarci su muskarci, zene su zene pa sto to sada da menjamo a sve mi se cini da ide u tom smeru. Ne treba da budemo na nivou srednjeg veka ali pocelo je preterivanje. Ja ipak volim da ona bude dama, moj stub, moja sreca, majka moje dece a ja cu dati malo vise napora u polju rada i naseg obezbedjivanja kako bi moja porodica lepo zivela. (naravno da mora da bude obrazovana i da radi ali ako ide samo na uspeh na poslu, porodica trpi). Ipak sam ja musko i nikako ne mogu da budem trudan i da rodim dete i da ga dojim itd. Sto da menjamo ono sto nam je u prirodi. Nemam pojma, mozda gresim ali krivo mi je sto mnogi danas nikada nece imati veliku familiju, puno dece, unucica kao sto to moji baba i deda imaju. I to je najveca sreca na svetu (dzaba avioni kamioni kada ostanes na kraju sam)

Bex

pre 10 godina

Puste zelje. 95% ukupnog kapitala je u muskim rukama i tako ce i ostati. Razlog je veci broj vijuga u glavi, konkretno-pravo znanje i veca preduzimljivost. Sve u Microsoft, Intel, AMD, IBM, Google, Apple, Siemens, ABB, Fujitsu, Mercedes, BMW, Audi i jos 1000 uspesnih firmi vrvi od zena. Nema ih medju vlasnicima, menadzmentu i lead inzinjera itd. sem kad treba da se pokaze meso na nekim sajmovima...

red

pre 10 godina

Kako bi to bilo lepo. Ali pravi matrijarhat, a ne zene koje razmisljaju i oponasaju muškarce.
(Momce, 18. februar 2014 17:52)


Upravo! Ja sam prvi za ovo! Ali bas da preuzmu odgovornost a ne samo da lece komplekse...

Na nama ce ostati samo da redovno posecujemo teretane i budemo dobri u krevetu :D

Vozi Misko!

pre 10 godina

Moze da bude vreme novog matrijarhata i zenske dominacije koliko hoce! Jedina svar koju nikada , ali NIKADA, zene nece uspeti u odnosu na muskarce je to je da nauce da voze auto! Dzaba im sve ostalo ;)

Nikola

pre 10 godina

Slatko sam se nasmejao. Postati milioner razvodom, nasledjivanjem od pokojnih, kreacijom, itd... Potrebno je stvarati, biti hrabar da se iskoraci u nepoznato, te preuzeti istinsku odgovornost i za siru zajednicu, ne samo one koje smatrate svojim. Tu nesto ne vidim zene.
Plus, treba biti realan i kada je u pitanju ekonomska hijerarhija. Ako je ekonomski uzor bavljenje usluznim delatnostima ta ekonomija propada. Da bi jedan ekonomski sistem napredovao to mora ciniti pri vertikali, od eksploatisanja osnovnih materijalnih resursa do trgovine i usluga. Pri svemu tome mora postojati neki kodeks ponasanja, da ne kazem eticki posto smo svedoci zivljenja u jednom divljackom svetu. Prosta je cinjenica da kada su i primarne ekonomske grane i kodeksi poslovanja u pitanju tu se muskarci gotovo u potpunosti pitaju. Iz objektivnih razloga, ne kreativnih. ;-)...

Effemat demagogija

pre 10 godina

lepo primećeno @modesty - ovo nije vladavina žena, već projektovana vladavina ženskih načela (neko je nazvao, Effemat)
S’oproštnjem, žene su svega zloupotrebljene 'ni krive ni dužne', da bi muškarac bio orobljen u modernoj varijanta robo-feudalnog društva, tzv “parlamentarnoj demokratiji”. Porodica propada, biće nestaje, čovek truli, smisao se gubi.. Metropolis-Matrix-Rabbitland, smrtonosna kombinacija

Žena, poznatih osobina, prepoznata je kao ‘bogom dan’, možda jedini medij kojim muškarac danas može biti obesvešćen/izbezumljen do mere da bude orobljen. Ideja je uobličena tokom industrijske revolucije a instrumentalizovana borbom za ‘žensko pravo glasa’. Prepoznato je čemu vodi već 1904, ali..(duga priča). 1927 snimljen je Metropolis. Bilo je to rano da bi masa shvatila, propaganda prejaka, san već dubok. Iz svega izrasta ‘Feminizam’ = mateijalizam, pospoljenost, čulnost, jevreizacija, seksualnost - širok front veličanja kulta testosterona i Lilit

Veliki igrači su do tančina proučili M-Ž osobine i odnos. Naon toga nije bilo teško kreirati nepromašivu ‘hormonsku terapiju’ protiv trežnjena

Već je previše za ovaj put. Poštujući trud i ‘učenje’, pomenuo bih: Mozart Fischer Christ Socrates Buddha Moses Confucius Schopenhauer Njegoš Gandhi Newton Shakespeare Hawking daVinci Chaplin Aristotle vonTrier DarwinMarksBachWeiningerEinsteinTeslaNietzcheCopernicusWildeMontgolfiereConfuciusEgziperyVagnerCiceroTseGalilei.. ..i Nole)
poz

da je perica na vreme..

pre 10 godina

i sve to zbog holivudske propagande o jednakosti, i muške popustljivosti da predaju vodstvo slabijima od sebe..

Ipak, i pored ovog laičkog teksta nije to baš sve tako.
Naime, Priroda nije to tako zamislila i dala je mnogo veću moć i sposobnost jačem polu, pa će muškarci preuzeti svoje nazad.
I pored očeva ćerki na uticajnim položajima,(od medija i izdavaštva do politike i biznisa), koji su zbog zbog kompleksa niže vrednosti, sve ovo i napravili.

građanin drugog reda

pre 10 godina

@modesty

Tipičan feminizam: nikakvi argumenti, izvori, razlozi - ništa! A onda uvrede: pećiniski ljudi, zaostalo društvo itd. Ko god se ne slaže sa feminizmom taj je primitivni rape apologist! Bilo bi baš sjajno kad bi mogle sve da nas ućutkate i nastavite da širite nasilje kroz uvećavanje državnog aparata. Kad muškarac upadne u ralje porodičnog prava ili biva lažno optužen za silovanje teško si ga njemu!
Postojanje "ženskih studija" je pljuvanje u lice nauci, poreskim obveznicima i celom muškom rodu. I šta da radi žena kada završi TO!? jedine opcije za zaposlenje podrazumevaju posao finansiran iz budžeta (NGO projekti)Na mašinskom, građevinskom, elektrotehnici, IT i sl fakultetu teško je videti žensko lice. Zato: filozofski, prava, psihologija... Muškarci stvaraju - žene troše. Kako to da kao primer ekonomske ravnpravnosti večito navode tzv. glass ceiling? Pa u odnosu na sve te izvršne direktore i CEO face i ja sam isto tako podređen! Zašto ne želite da delite ravnopravnost u rudnicima, smetlištima, kopanju instalicijskih rovova, na ratištima? Zašto je 93% poginulih na radnom mestu muškog pola!? Zašto žene u Srbiji imaju 75% veću šansu da se zaposle u budžetskoj ustanovi? Pusti Bajatovića i Vučića. Koliko je samo žena po klimatizovanim kancelarijama sa platom preko 50000RSD! Suma njihovih plata i uticaja za dva reda veličina nadmašuje muške "donosioce odluka".
Men are the overwhelming majority of rape victims.
(Weiss and Friar 1974)
Ti si, dakle, ta koja laže.

neki tamo

pre 10 godina

@modesty: Ti nisi iznela nikakve argumente već kolekciju logičkih grešaka i najobičnijih laži. Čitavo tvoje izlaganje se svodi na appeal to emotion, appeal to authority, judgmental language, etc. I sve to začinjeno umišljenom veličinom i moralnom superiornošću. Tako da nemaš šta da se žališ, ti si samo ženska verzija šovinizma.

Osvrnuću se samo na neke od laži koje si iznela, a za logičke rupe u tvom razmišljanju možeš da počneš odavde: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

- "A silovatelji su gotovo iskljucivo, znaci 99.99% muskarci."
Prvo taj procenat je blatatnta laž. Ali nebitno čak i da jeste tako, "99.99% muških silovatelja" ne znači "99.99% muškaraca su silovatelji". A ti uporno nastupaš sa te pozicije u pokušaju nametanja neke kolektivne krivice.

- "...u zemlji gde je sasvim normalno maltretirati i ponizavati zene"
Nađi mi jedan jedini slučaj gde je maltretiranje i ponižavanje žena naišlo na sveopšte odobravanje javnosti.

P.S.
Izvinjavam se čitaocima za ubacivanju engleskih reči umesto srpskih. Ne pokušavam da budem fensi i izgledam pametno, čisto sam zadnjih godina uglavnom na engleskom pa su i moje misli na nekom srblish jeziku.

dusanmal

pre 10 godina

Ovo je opet ideoloska interpretacija namenjena propagandi... Postoje brojna (zaostala ali brojna) primitivna drustva zasnovana na matrijarhatu u pravom smislu te reci: zene imaju posede i nasledjuju ih, zene imaju politicku moc/moc zivotnih odluka u porodici i drustvu,... U nekim od tih drustava imaju i "muski harem" - jedna zena, vise muzeva.
Situacije u tim drustvima totalno demoliraju femiunisticke/progresivne portrete "matrijarhata". Zene tamo jos uvek ostaju kod kuce/u selu; zene u tim drustvima jos uvek su glavni "kucni radnici" - kuvanje, spremanje,...; zene u tim drustvima jos uvek su glavni staratelji dece;... muskarci u tim drustvima jos uvek rade slicne poslove kao u patrijarhatu, samo bez ekonomske i politicke moci - oni putuju od kuce, idu u lov, grade, ratuju... I u tim drustvima ima siromastva, ima lopovluka i kriminala koliko bilo gde drugde,... ratuju sa slicnim plemenima ko i celo covecanstvo. "Sistematska promena" koju novokomponovana progresivna ideologija hoce da nametne drustvu kroz prizmu "matrijarhata" ne postoji u pravom matrijarjhatu. Ljudsko drustvo je ljudsko drustvo i to nam je.
A gde je tipicno zaziveo matrijarhat kroz ljudsku evoluciju? - u vrlo izolovanim oblastima, gde je lako izgubiti clanove drustva koji odu u divljinu. Muskarac naslednik i posednik ne funkcionise dobro kada taj isti moze lako da nestane. Matrijarhat iznice iz zenske kucevnosti i sigurnosti, ne iz ideologije.

ZIKA PAVLOVIC

pre 10 godina

dok je vladao matrijarhat nije bilo toliko nasilja, ratova do istrebljenja, sa dolaskom vere i religije ukida se matrijarhat i svet pocinju da vode muskarci koji su sebicni i koji su individualne jedinke, dok su zene univerzalne i vise okrenute ka opstem. nadjite na netu Bachofen-matrijarhat

ne znam sta nije jasno

pre 10 godina

(modesty, 18. februar 2014 18:38)

Mira Markovic, Danica Draskovic, Hilari Klinton, Jorgovanka Tabakovic, Slavica Djukic Dejanovic, Zorana Mihajlovic, Nada Kolundzija, Jelena Trivan, Eleonora Causesku, Imelda Markos.....................

nastavi niz

duki

pre 10 godina

Na prvoj godini fakulteta moje koleginice su sve do jedne bile glasnogovornice i podrzavale trend rasta zena menadzera (i ostalih 'belih kragni') u poslovnim strukturama. Kako su godine prolazile i ocene se nizale jedna za drugom sve do jedne su nervno rastrojene i krive sebe sto se nisu udale, samo zato sto im je zivot (fakultet u ovom slucaju) srusio iluzije i fantazije. U ocevoj firmi rade i muskarci i zene ali ih jedna stvar povezuje, godine mukotrpnog rada u koji su verovali i konstantno usavrsavanje cije pozitivne rezultate itekako osecaju prvo u svom novcaniku, onda u svom toplom porodicnom domu i tako dalje. Ako nesto zelite prvo rascistite sa sobom i u svojoj glavi jer je sebe najteze promeniti i najteze je priznati gresku, Srbi moji i Srpkinje moje.

modesty

pre 10 godina

Au, sad sam procitala komentare. Preko pedeset godina smo zaostali za svetom, cast izuzetcima za koje ne znam kako uopste mogu da uzdrze da zive u takvom okruzenju. Sve ovo sto sam ja rekla je poznato i prihvaceno i stvar rutine na zapadu. Zato se barem priznaje da postoji problem, da bi se na njemu radilo. Ovde izgleda da nesto sto treba da bude generalno znanje, ispada kao da pecinskim ljudima treba da se objasnjavaju principi tople vode i kakvo je realno stanje u svetu. Proguglajte termine 'glass ceiling' npr. pa se obrazujte kako se zenski kandidati jednostavno ni ne razmatraju za najvise pozicije, cak i kad su daleko kvalifikovanije ili imaju bolje rezultate. Guglajte 'wage gap' gde za apsolutno isti posao zene bivaju manje placene. Ma kome ja uopste pricam? Ovde su se vec izjasnili oni koji i dalje teraju svoje pretpotopske ideje i ni jedan dokaz ih ne moze ubediti da pronene misljenje. Jer im se moze. Jer zive u zemlji gde je sasvim normalno maltretirati i ponizavati zene na konto ovakvih poremecenih stavova i jos im se smejati u lice. Pa vi ljudi verujete da su muskarci inteligentniji je inaju 'vise vijuga'?! Joj ljudi moji, da samo znate koliko ne znate, ali to je uvek najveci problem. Kad neznalica misli da zna, njega niko nicemu ne moze nauciti.

građanin drugog reda

pre 10 godina

@neki tamo

Džaba joj objašnjavaš. Da ona ima trunku kritičkog rasuđivanja sigurno ne bi bila feministkinja.

cica sa tri lica

pre 10 godina

Kako su mnogi muskarci vaspitani i lenji i nesposobni i nece nista da rade, razmazeni mamini sinovi, nije ni cudo da zene pocinju javno da objavljuju prevladu.

Lefthanded Priest

pre 10 godina

"Prvi faktor ženske poslovne ekspanzije jeste svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena."
"Ulažući upola manje investicija, žene investitori su u stanju da izvuku za 20 odsto više profita nego muškarci. U poslednjih 30 godina prosečni prihod muškaraca je porastao za 0,6 odsto, a kod žena ovaj pokazatelj iznosi čak 63 odsto."
Ako uz činjenicu iz Biblije, koja kaže da su žene MATERIJALNA bića, a muškarci DUHOVNA, dodamo ispiranje mozgova ženske populacije zadnjih sto godina FEMINIZMOM, zatim ako se u takvo stanje svesti "umešaju" mas mediji i njihov uticaj, (Sex And The City, Oprah Winfrey...), holivudski razvodi tipa "al' sam ga "odvalila", svi lovu sam mu uzela", do zapovesti da žensko medjunožje MORA da se unovči dobro, dobijamo kao produkt sestre Kardašijan! I većinu žena koje hoće da liče na njih.

bopal

pre 10 godina

@modesty
naravno da studije koje dolaze iz feminističkih krugova pokazuju da je, u usa po cdc za 2012, 1 od 5 žena i 1 od 71 muškarca silovani kada je silovanje definisano kao nasilna penetracija žrtve prema čemu je moguće samo muško homoseksualno silovanje dok žena može biti silovatelj samo ako upotrebi prste ili neki objekat da penetrira muškarca u anus. sve to posle redefinicije silovanja kao seksualnog odnosa bez pristanka što je radikalna promena. ako se u istoj anketi pogleda odnos žena i muškaraca koji su imali odnos bez svog pristanka imamo otprilike isti broj za oba pola koji su kroz to iskustvo prošli u zadnjoj godini od ankete. sad, jel imaju muškarci pravo da odbiju odnos ili to važi samo za žene?

tipičan feministički fazon, muljaj sa podacima, biraj šta ti odgovara, menjaj definicije, uvodi dvostruke standarde, sve da bi opravdao početnu tezu da su u "patrijarhatu" žene uvek i jedine žrtve.

isto važi i za wage gap (ne, žene ne zarađuju 77% od muške nadnice za "tačno isti posao" jer velikom većinom rade drugačije poslove, sa kraćim radnim vremenom, u boljim uslovima i manje opasne) i za domestic violence statistike (gde se skoro svako obostrano nasilje prikazuje kao "nasilje nad ženama") i otprilike sve ostalo na gde moderni pokret za prevlast žena, feminizam, misli da treba da interveniše.

N2

pre 10 godina

A ko ce da radja decu? Sta moze da zameni majku? Kako je neverovatno sebicna stvar zbog karijere nikada ne ostvariti porodicu. Zena je stub porodice, vaspitanja dece stvaranja novih narastaja, buduceg drustva. Zbog toga su zene vec sad a i oduvek bile VAZNIJE od muskarca. Ali bas zbog ovih nezamenljivih funkcija zene su u isto vreme hendikepirane po pitanju ostvarenja poslovne biznis karijere. Jednostavno ne mogu sve da stignu. Zalosno je sto se vise zenama sugerise da treba da napuste majcinstvo i posvete se karijeri. Sem toga zene zaista verovatno imaju niz prednosti nad muskarcima ali takodje muskarci nad zenama. Potpuno sam siguran da se zene pitaju da Amerika nikada ne bi bila pronadjena, Nikada se nebi spustili na mesec, a istorija kao nauka bi nestala.

BOPAL

pre 10 godina

@lola
"There is no female Mozart because there is no female Jack the Ripper" Camille Paglia.

ništa novo ni nepoznato. pitanje je samo zašto misliš da bi cca 50% ljudskog roda trebalo da se tretira na osnovu ponašanje procentualno vrlo malog broja psihopata. pa ako ti neko stalno nabija na nos psihopate, gde su muškarci velika većina, prirodna reakcija je da se istakne da su većina i među genijima, tj da ih ima više sa obe strane medalje.

modesty

pre 10 godina

@gradjanin drugog reda: Toliko neistina i lazi koje si ti izneo je jednostavno zaoanjujuce! To sto ti ocigledno nemas pojma o ovoj oroblematici, pa pricas ono sto bi ti voleo da bude a ne ono sto je istina, ne menja cinjenicu da sve studije i statistike pokazuju da kod dece zrtava silovanja preko 75% su devojcice, a u sveukupnoj statistici makar 9 od 10 zrtava silovanja su zene. A silovatelji su gotovo iskljucivo, znaci 99.99% muskarci. Mizogena propaganda koju ti ovde iznosis minimizuje efekat i prevalentnost silovanja vredja kako zenske tako i muske zrtve istog.

Lola

pre 10 godina

"oštujući trud i ‘učenje’, pomenuo bih: Mozart Fischer Christ Socrates Buddha Moses Confucius Schopenhauer Njegoš Gandhi Newton Shakespeare Hawking daVinci Chaplin Aristotle vonTrier DarwinMarksBachWeiningerEinsteinTeslaNietzcheCopernicusWildeMontgolfiereConfuciusEgziperyVagnerCiceroTseGalilei.. ..i Nole)"

Da, da.... samo što ste zaboravili da je procenat žena masovnih ubica zanemarljiv u odnosu na muškarce

Eh

pre 10 godina

Tomislav Nikolic, Aleksandar Vucic, Slobodan Milosevic, Boris Tadic, Dragan Djilas, Ivica Dacic...
Zivimo u zemlji blagostanja i visokog standarda. Pa da...
Prosto nem veze sa polom, shvatite to. Oni si prosto nesposobni, nista manje od politicarki. Pa kad izadju na govornicu sa podignutim nosom i vicu neke izlizane parole... Malogradjanstina! Slika prilika naseg mentaliteta!

Nikola

pre 10 godina

Cini mi se bitnim... Nista vise. Uporedite moj komentar koji je ostavljen malo nize sa Milinim komentarom. Potpuno prozaicno, ali i destruktivno.
Ne postoji nacin da se "uspesni" postuju, moze im se samo u gluposti diviti. Tu se nema sta postovati, zena ili muskarac koji su posveceni samo svom ili sebi mogu biti jako inteligentni, energicni, ali uvek ostaju ograniceni sopstvenom sujetom. I njihovi rezultati nikada se ne ticu opsteg dobra. Sto i ne bi trebalo predstavljati problem da nije tog nezgodnog slucaja da se ti rezultati ostvaruju u sistemu koji je stvaran na jedini moguci nacin, zarad opsteg dobra, odnosno afirmisanja svih ljudskih potencijala. Ma koliko covek bio skucen u svojim politickim nastojanjima ono sto preostaje mora biti zarad opsteg dobra, inace taj sistem veoma brzo propada.
Utoliko takva nastojanja vode u konforizam koji jede sistem od kojeg i te same osobe zive. Bog postavlja bezbroj zamki. Biti dobar nije slabost, to je izbor koliko i usud.
Ja se izvinjavam, ali partikularnost u nastojanjima je odavno prevazidjena, samim tim i matrijarhat. Nemoguce je vratiti se na tu poziciju zbog previse "nagomilane istorije ideala" u medjuvremenu. Nista savrseno, samo pokusaji koji odskacu od proizvoljnosti, tj. partikularnosti. No, to nikome ne daje moc za pravo. Vec suprotno, poziva na odgovornost. To ni potrosacko drustvo nece moci da promeni. Ni silom, niti bilo kako drugacije. Stavise, samo vodi u dublje otudjenje i sukobe...

Mr. Ševrle

pre 10 godina

Žena treba da nađe nekog ko nije šovinista, a ima i takvih i da uživa u tom nešovinisti, a ne da zbog nekog šoviniste koga je upoznala maltretira normalan svet..mada je pitanje i koliko je taj bio šovinista.. Budi iskrena i naći ćeš nešto, kao na pijaci, nađe se svašta. Pusti šta je bilo.

Aron

pre 10 godina

U nekim zemljama to je dobro i daje odlične rezultate.Ali kod nas predaja ženama da imaju visoku odgovornost je loša ideja.Već sad imamo na primer dosta žena kao sudije a rezultati našeg sudstva su poražavajući.Naše žene za raliku od pre su nisu dovoljno obrazovane,odgovorne ni zrele da bi preuzele elitne položaje.A o karakterima obrazovanoh žena ne treba ni govoriti pošto su daleko lošije od onih koje to nisu,puno kompleksa i frustracija

modesty

pre 10 godina

Sve dok se zene drze u strahu zbog sramno malih kazna za silovanje, i dok se one krive makar koliko i sami napasnici, i dok se zene paradiraju po medijima kao komadi mesa, gde su njihove jedine vrednosti straznjice, grudi i ostali seksualni atributi, i dok se od zene ocekuje da izgleda kao prostitutka viskoke klase da bi uopste imala sansu dobiti posao u medijima ili bilo gde se malo vise eksponira njen izgled, sve dok grupa muskaraca odredjuje sta zena moze ili ne moze da uradi sa svojim telom (abortus, kontracepcija, seks pre braka itd) sve do tada na bilo kakvu jednakost medju polovima, a kamoli matrijarhat, mozete da zaboravite. To sto ce biti vise zena milionera i visoko obrazovanih nista ne znaci ako im se ne dozvoli pristup pozicijama na kojima se odlucuje, sto je i dan danas najveci problem jer zena na tim pozicijama gotovo da i nema.

Mila

pre 10 godina

Matrijarhat je već zavladao, samo mi to nismo objavile - nemamo potrebu, dobro nam je i ovako:)!
Evo, ja sam jedna od tih što se razvela, ostavila mužu sve i izašla sa dvoje dece (doduše, i sa doktoratom u džepu). Zaradila sam sebi krov nad glavom, videla pola sveta, napravila uspešnu karijeru, deca su postala uspešni mladi ljudi. Radim najmanje 12 sati na dan, imam dobar tim i lepe rezultate. Reći ću i ovo - najveću pomoć, ličnu i profesionalnu podršku, imala sam upravo od žena! Pametnih, vrednih uspešnih, iskusnih, dobronamernih. Nikada nisam osetila zavist, pakost, rivalitet kod njih. Nikada! Ali, vodila sam istraživačke timove u kojima su bili vrlo uspešni muškarci iz kojih je umeo da izbije šovinizam, itekako (čak ne toliko kod Balkanaca:))! Stvar je prosta - pametna žena će proceniti koliko joj slobode i moći treba i umeće do toga da dođe - ne treba joj tuđe priznanje i muškarac da joj to obezbedi.

Vozi Misko!

pre 10 godina

Moze da bude vreme novog matrijarhata i zenske dominacije koliko hoce! Jedina svar koju nikada , ali NIKADA, zene nece uspeti u odnosu na muskarce je to je da nauce da voze auto! Dzaba im sve ostalo ;)

babun

pre 10 godina

"Prvi faktor ženske poslovne ekspanzije jeste svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena. Drugi faktor je veliki prosečni životni vek žena (80-81 godina u odnosu na 76 godina za muškarce)."

U prevodu: "Ima malo više baba nego deda. A moć tih baba se krije u njihovoj vitalnosti jer imaju po 80 godina, a uz to su i finansijski magovi jer su u procesu razvoda braka oprljile dede."

Tresla se statistika, rodila se baba.

Todor

pre 10 godina

U celoj prici matrijarhata gubi se svetinja civilizacije - porodica. Muskarci su muskarci, zene su zene pa sto to sada da menjamo a sve mi se cini da ide u tom smeru. Ne treba da budemo na nivou srednjeg veka ali pocelo je preterivanje. Ja ipak volim da ona bude dama, moj stub, moja sreca, majka moje dece a ja cu dati malo vise napora u polju rada i naseg obezbedjivanja kako bi moja porodica lepo zivela. (naravno da mora da bude obrazovana i da radi ali ako ide samo na uspeh na poslu, porodica trpi). Ipak sam ja musko i nikako ne mogu da budem trudan i da rodim dete i da ga dojim itd. Sto da menjamo ono sto nam je u prirodi. Nemam pojma, mozda gresim ali krivo mi je sto mnogi danas nikada nece imati veliku familiju, puno dece, unucica kao sto to moji baba i deda imaju. I to je najveca sreca na svetu (dzaba avioni kamioni kada ostanes na kraju sam)

svepss

pre 10 godina

..."svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena"...I nek je tako, dok god ima iskompleksiranih skorojevića koji će radije birat raspuštenice i "tigrice iz solarija" umjesto neke pouzdane, uravnotežene žene da im bude životni partner, nek im sve uzmu. Teškom mukom stvoriš nešto, izvučeš se iz blata siromaštva, uskraćenih prilika i onda se oženiš za tamo neku kvartovsku Kim Kardashian...ajde...

A za ovo drugo, da su žene i sve angažiranije u procesu obrazovanja, raznoraznim tečajevima, edukacijama, sve stoji. Jedino što će muškarce u budućnosti i dalje držati u "društvu milionera" je isto što i uvijek- kreativni genij, fanatična posvećenost svom poslu, pozivu ako hoćete, i potreba za hijerarhijskim redom (za razliku od ovog multitasking svijeta u kojem trenutno živimo).

da je perica na vreme..

pre 10 godina

i sve to zbog holivudske propagande o jednakosti, i muške popustljivosti da predaju vodstvo slabijima od sebe..

Ipak, i pored ovog laičkog teksta nije to baš sve tako.
Naime, Priroda nije to tako zamislila i dala je mnogo veću moć i sposobnost jačem polu, pa će muškarci preuzeti svoje nazad.
I pored očeva ćerki na uticajnim položajima,(od medija i izdavaštva do politike i biznisa), koji su zbog zbog kompleksa niže vrednosti, sve ovo i napravili.

Bex

pre 10 godina

Puste zelje. 95% ukupnog kapitala je u muskim rukama i tako ce i ostati. Razlog je veci broj vijuga u glavi, konkretno-pravo znanje i veca preduzimljivost. Sve u Microsoft, Intel, AMD, IBM, Google, Apple, Siemens, ABB, Fujitsu, Mercedes, BMW, Audi i jos 1000 uspesnih firmi vrvi od zena. Nema ih medju vlasnicima, menadzmentu i lead inzinjera itd. sem kad treba da se pokaze meso na nekim sajmovima...

Effemat demagogija

pre 10 godina

lepo primećeno @modesty - ovo nije vladavina žena, već projektovana vladavina ženskih načela (neko je nazvao, Effemat)
S’oproštnjem, žene su svega zloupotrebljene 'ni krive ni dužne', da bi muškarac bio orobljen u modernoj varijanta robo-feudalnog društva, tzv “parlamentarnoj demokratiji”. Porodica propada, biće nestaje, čovek truli, smisao se gubi.. Metropolis-Matrix-Rabbitland, smrtonosna kombinacija

Žena, poznatih osobina, prepoznata je kao ‘bogom dan’, možda jedini medij kojim muškarac danas može biti obesvešćen/izbezumljen do mere da bude orobljen. Ideja je uobličena tokom industrijske revolucije a instrumentalizovana borbom za ‘žensko pravo glasa’. Prepoznato je čemu vodi već 1904, ali..(duga priča). 1927 snimljen je Metropolis. Bilo je to rano da bi masa shvatila, propaganda prejaka, san već dubok. Iz svega izrasta ‘Feminizam’ = mateijalizam, pospoljenost, čulnost, jevreizacija, seksualnost - širok front veličanja kulta testosterona i Lilit

Veliki igrači su do tančina proučili M-Ž osobine i odnos. Naon toga nije bilo teško kreirati nepromašivu ‘hormonsku terapiju’ protiv trežnjena

Već je previše za ovaj put. Poštujući trud i ‘učenje’, pomenuo bih: Mozart Fischer Christ Socrates Buddha Moses Confucius Schopenhauer Njegoš Gandhi Newton Shakespeare Hawking daVinci Chaplin Aristotle vonTrier DarwinMarksBachWeiningerEinsteinTeslaNietzcheCopernicusWildeMontgolfiereConfuciusEgziperyVagnerCiceroTseGalilei.. ..i Nole)
poz

zzzzz

pre 10 godina

sta je ovo neko upozorenje da se to nedozvoli ili cudjenje kako je to moguce.... sve u svemu pa sta, niko nas nije upozoravao na patrijarhat sto sad upozoravaju na matrijarhat. da zene napokon imaju pristup nauci, znanju, stvaralastvu, mozda i svet buducnosti bude bolji ako ne odu u krajnost i postanu muskarace koje se kao muskarci BORE za svoje parce torte. Nadam se da ce genralno svest oba pola u buducnosti biti na mnogo visem nivou nego sto je danas, jer od ovoga gore nemoze biti

građanin drugog reda

pre 10 godina

@modesty
Opet taj "rape culture" narativ. Ako ima nešto besmislenije i podmuklije u feminističkoj propagandi onda je to svakako rape culture. To je pogrešno i besmisleno na mnogo nivoa. Kao prvo najbrojnije žrtve silovanja su dečaci. To se ne uklapa u feminističku agendu pa mainstream mediji o tome ćute. 99,999% ljudi najsnažnije osuđuje silovanje i uhvaćeni silovatelji se linčuju i njihov socijalni život je završen. Pa ipak postoje vrlo uvredljivo i seksistički slogani tipa "men can stop rape" što dođe otprilike kao "romi mogu da prestanu da kradu". Nije bitno da li je dokazano da je počinjeno silovanje, čoveku život biva nepovratno uništen. Prava eksplozija lažnih prijava silovanja na zapadu rezultat je legislative koja u slučaju ovog kriminalnog dela unapred pretpostavlja krivicu optuženog koji sada mora da dokazuje svoju nevinost. Političari pod uticajem feminističkog lobija donose zakone koji progresivno od muškaraca čine divljač za odstrel. Oni znaju da su većina glasača žene pa se ceo društveno-ekonomski sistem podešava tako da žene budu zadovoljne.
Ovo o ženama kao objektima je takođe besmisleno. Primeri koje navodiš govore upravo suprotno od onoga što insinuiraš. Golotinja koja nas kružuje je izraz podređenosti muškaraca. Još kao mlade devojke, žene nauče da je njihova seksualnost vrlo profitabilna roba kojom se izrabljuju muškarci. Koliko je to efikasno rečito govori veličina industrije obmane: kozmetika, moda, nakit, estrada. Sve sračunato da orobi muškarca!

Amos

pre 10 godina

50% do 2020?? Nemam ništa protiv, samo mi se čini da je ovo preterivanje. Možda, ako 80% tih žena naslede svoje muževe milionere, jer prosto - duže žive.

iksilon

pre 10 godina

@modesty: "...ako im se ne dozvoli pristup pozicijama na kojima se odlucuje"

Pozicie moći se ne dobijaju, pozicije moći se osvajaju, zauzimaju. Šta god da imaš među nogama. A neuspeh je glupo pravdati posedovanjem vagine i muškom zaverom protiv nje.

Druga kvazi teza koja se često provlači je moralna superiornost žena, da žene vladaju bilo bi sve fino jer su žene fine. A onda se vratiš u realnost i ugledaš Slavicu Đukić Dejanović, Jorgovanku Tabaković, etc.

I naravno, zli muškarci na silu teraju žene da starletisanjem, dubokim dekolteom, napućenim usnama i vrckanjem guzom zarađuju milione. Nikako im ne daju da npr budu inženjeri, naučnici, ili hirurzi koji se u operacionim salama bore da spasu nečiji život. Ah, ti zli muškarci. Na šta su nas naterali, a to nikako nema veze sa ličnim izborom superiorne vlasnice vagine.

red

pre 10 godina

Kako bi to bilo lepo. Ali pravi matrijarhat, a ne zene koje razmisljaju i oponasaju muškarce.
(Momce, 18. februar 2014 17:52)


Upravo! Ja sam prvi za ovo! Ali bas da preuzmu odgovornost a ne samo da lece komplekse...

Na nama ce ostati samo da redovno posecujemo teretane i budemo dobri u krevetu :D

Nikola

pre 10 godina

Slatko sam se nasmejao. Postati milioner razvodom, nasledjivanjem od pokojnih, kreacijom, itd... Potrebno je stvarati, biti hrabar da se iskoraci u nepoznato, te preuzeti istinsku odgovornost i za siru zajednicu, ne samo one koje smatrate svojim. Tu nesto ne vidim zene.
Plus, treba biti realan i kada je u pitanju ekonomska hijerarhija. Ako je ekonomski uzor bavljenje usluznim delatnostima ta ekonomija propada. Da bi jedan ekonomski sistem napredovao to mora ciniti pri vertikali, od eksploatisanja osnovnih materijalnih resursa do trgovine i usluga. Pri svemu tome mora postojati neki kodeks ponasanja, da ne kazem eticki posto smo svedoci zivljenja u jednom divljackom svetu. Prosta je cinjenica da kada su i primarne ekonomske grane i kodeksi poslovanja u pitanju tu se muskarci gotovo u potpunosti pitaju. Iz objektivnih razloga, ne kreativnih. ;-)...

modesty

pre 10 godina

Au, sad sam procitala komentare. Preko pedeset godina smo zaostali za svetom, cast izuzetcima za koje ne znam kako uopste mogu da uzdrze da zive u takvom okruzenju. Sve ovo sto sam ja rekla je poznato i prihvaceno i stvar rutine na zapadu. Zato se barem priznaje da postoji problem, da bi se na njemu radilo. Ovde izgleda da nesto sto treba da bude generalno znanje, ispada kao da pecinskim ljudima treba da se objasnjavaju principi tople vode i kakvo je realno stanje u svetu. Proguglajte termine 'glass ceiling' npr. pa se obrazujte kako se zenski kandidati jednostavno ni ne razmatraju za najvise pozicije, cak i kad su daleko kvalifikovanije ili imaju bolje rezultate. Guglajte 'wage gap' gde za apsolutno isti posao zene bivaju manje placene. Ma kome ja uopste pricam? Ovde su se vec izjasnili oni koji i dalje teraju svoje pretpotopske ideje i ni jedan dokaz ih ne moze ubediti da pronene misljenje. Jer im se moze. Jer zive u zemlji gde je sasvim normalno maltretirati i ponizavati zene na konto ovakvih poremecenih stavova i jos im se smejati u lice. Pa vi ljudi verujete da su muskarci inteligentniji je inaju 'vise vijuga'?! Joj ljudi moji, da samo znate koliko ne znate, ali to je uvek najveci problem. Kad neznalica misli da zna, njega niko nicemu ne moze nauciti.

N2

pre 10 godina

A ko ce da radja decu? Sta moze da zameni majku? Kako je neverovatno sebicna stvar zbog karijere nikada ne ostvariti porodicu. Zena je stub porodice, vaspitanja dece stvaranja novih narastaja, buduceg drustva. Zbog toga su zene vec sad a i oduvek bile VAZNIJE od muskarca. Ali bas zbog ovih nezamenljivih funkcija zene su u isto vreme hendikepirane po pitanju ostvarenja poslovne biznis karijere. Jednostavno ne mogu sve da stignu. Zalosno je sto se vise zenama sugerise da treba da napuste majcinstvo i posvete se karijeri. Sem toga zene zaista verovatno imaju niz prednosti nad muskarcima ali takodje muskarci nad zenama. Potpuno sam siguran da se zene pitaju da Amerika nikada ne bi bila pronadjena, Nikada se nebi spustili na mesec, a istorija kao nauka bi nestala.

ZIKA PAVLOVIC

pre 10 godina

dok je vladao matrijarhat nije bilo toliko nasilja, ratova do istrebljenja, sa dolaskom vere i religije ukida se matrijarhat i svet pocinju da vode muskarci koji su sebicni i koji su individualne jedinke, dok su zene univerzalne i vise okrenute ka opstem. nadjite na netu Bachofen-matrijarhat

Lola

pre 10 godina

"oštujući trud i ‘učenje’, pomenuo bih: Mozart Fischer Christ Socrates Buddha Moses Confucius Schopenhauer Njegoš Gandhi Newton Shakespeare Hawking daVinci Chaplin Aristotle vonTrier DarwinMarksBachWeiningerEinsteinTeslaNietzcheCopernicusWildeMontgolfiereConfuciusEgziperyVagnerCiceroTseGalilei.. ..i Nole)"

Da, da.... samo što ste zaboravili da je procenat žena masovnih ubica zanemarljiv u odnosu na muškarce

modesty

pre 10 godina

@gradjanin drugog reda: Toliko neistina i lazi koje si ti izneo je jednostavno zaoanjujuce! To sto ti ocigledno nemas pojma o ovoj oroblematici, pa pricas ono sto bi ti voleo da bude a ne ono sto je istina, ne menja cinjenicu da sve studije i statistike pokazuju da kod dece zrtava silovanja preko 75% su devojcice, a u sveukupnoj statistici makar 9 od 10 zrtava silovanja su zene. A silovatelji su gotovo iskljucivo, znaci 99.99% muskarci. Mizogena propaganda koju ti ovde iznosis minimizuje efekat i prevalentnost silovanja vredja kako zenske tako i muske zrtve istog.

Lefthanded Priest

pre 10 godina

"Prvi faktor ženske poslovne ekspanzije jeste svetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena."
"Ulažući upola manje investicija, žene investitori su u stanju da izvuku za 20 odsto više profita nego muškarci. U poslednjih 30 godina prosečni prihod muškaraca je porastao za 0,6 odsto, a kod žena ovaj pokazatelj iznosi čak 63 odsto."
Ako uz činjenicu iz Biblije, koja kaže da su žene MATERIJALNA bića, a muškarci DUHOVNA, dodamo ispiranje mozgova ženske populacije zadnjih sto godina FEMINIZMOM, zatim ako se u takvo stanje svesti "umešaju" mas mediji i njihov uticaj, (Sex And The City, Oprah Winfrey...), holivudski razvodi tipa "al' sam ga "odvalila", svi lovu sam mu uzela", do zapovesti da žensko medjunožje MORA da se unovči dobro, dobijamo kao produkt sestre Kardašijan! I većinu žena koje hoće da liče na njih.

građanin drugog reda

pre 10 godina

@modesty

Tipičan feminizam: nikakvi argumenti, izvori, razlozi - ništa! A onda uvrede: pećiniski ljudi, zaostalo društvo itd. Ko god se ne slaže sa feminizmom taj je primitivni rape apologist! Bilo bi baš sjajno kad bi mogle sve da nas ućutkate i nastavite da širite nasilje kroz uvećavanje državnog aparata. Kad muškarac upadne u ralje porodičnog prava ili biva lažno optužen za silovanje teško si ga njemu!
Postojanje "ženskih studija" je pljuvanje u lice nauci, poreskim obveznicima i celom muškom rodu. I šta da radi žena kada završi TO!? jedine opcije za zaposlenje podrazumevaju posao finansiran iz budžeta (NGO projekti)Na mašinskom, građevinskom, elektrotehnici, IT i sl fakultetu teško je videti žensko lice. Zato: filozofski, prava, psihologija... Muškarci stvaraju - žene troše. Kako to da kao primer ekonomske ravnpravnosti večito navode tzv. glass ceiling? Pa u odnosu na sve te izvršne direktore i CEO face i ja sam isto tako podređen! Zašto ne želite da delite ravnopravnost u rudnicima, smetlištima, kopanju instalicijskih rovova, na ratištima? Zašto je 93% poginulih na radnom mestu muškog pola!? Zašto žene u Srbiji imaju 75% veću šansu da se zaposle u budžetskoj ustanovi? Pusti Bajatovića i Vučića. Koliko je samo žena po klimatizovanim kancelarijama sa platom preko 50000RSD! Suma njihovih plata i uticaja za dva reda veličina nadmašuje muške "donosioce odluka".
Men are the overwhelming majority of rape victims.
(Weiss and Friar 1974)
Ti si, dakle, ta koja laže.

cica sa tri lica

pre 10 godina

Kako su mnogi muskarci vaspitani i lenji i nesposobni i nece nista da rade, razmazeni mamini sinovi, nije ni cudo da zene pocinju javno da objavljuju prevladu.

bopal

pre 10 godina

@modesty
naravno da studije koje dolaze iz feminističkih krugova pokazuju da je, u usa po cdc za 2012, 1 od 5 žena i 1 od 71 muškarca silovani kada je silovanje definisano kao nasilna penetracija žrtve prema čemu je moguće samo muško homoseksualno silovanje dok žena može biti silovatelj samo ako upotrebi prste ili neki objekat da penetrira muškarca u anus. sve to posle redefinicije silovanja kao seksualnog odnosa bez pristanka što je radikalna promena. ako se u istoj anketi pogleda odnos žena i muškaraca koji su imali odnos bez svog pristanka imamo otprilike isti broj za oba pola koji su kroz to iskustvo prošli u zadnjoj godini od ankete. sad, jel imaju muškarci pravo da odbiju odnos ili to važi samo za žene?

tipičan feministički fazon, muljaj sa podacima, biraj šta ti odgovara, menjaj definicije, uvodi dvostruke standarde, sve da bi opravdao početnu tezu da su u "patrijarhatu" žene uvek i jedine žrtve.

isto važi i za wage gap (ne, žene ne zarađuju 77% od muške nadnice za "tačno isti posao" jer velikom većinom rade drugačije poslove, sa kraćim radnim vremenom, u boljim uslovima i manje opasne) i za domestic violence statistike (gde se skoro svako obostrano nasilje prikazuje kao "nasilje nad ženama") i otprilike sve ostalo na gde moderni pokret za prevlast žena, feminizam, misli da treba da interveniše.

građanin drugog reda

pre 10 godina

@neki tamo

Džaba joj objašnjavaš. Da ona ima trunku kritičkog rasuđivanja sigurno ne bi bila feministkinja.

Nikola

pre 10 godina

Cini mi se bitnim... Nista vise. Uporedite moj komentar koji je ostavljen malo nize sa Milinim komentarom. Potpuno prozaicno, ali i destruktivno.
Ne postoji nacin da se "uspesni" postuju, moze im se samo u gluposti diviti. Tu se nema sta postovati, zena ili muskarac koji su posveceni samo svom ili sebi mogu biti jako inteligentni, energicni, ali uvek ostaju ograniceni sopstvenom sujetom. I njihovi rezultati nikada se ne ticu opsteg dobra. Sto i ne bi trebalo predstavljati problem da nije tog nezgodnog slucaja da se ti rezultati ostvaruju u sistemu koji je stvaran na jedini moguci nacin, zarad opsteg dobra, odnosno afirmisanja svih ljudskih potencijala. Ma koliko covek bio skucen u svojim politickim nastojanjima ono sto preostaje mora biti zarad opsteg dobra, inace taj sistem veoma brzo propada.
Utoliko takva nastojanja vode u konforizam koji jede sistem od kojeg i te same osobe zive. Bog postavlja bezbroj zamki. Biti dobar nije slabost, to je izbor koliko i usud.
Ja se izvinjavam, ali partikularnost u nastojanjima je odavno prevazidjena, samim tim i matrijarhat. Nemoguce je vratiti se na tu poziciju zbog previse "nagomilane istorije ideala" u medjuvremenu. Nista savrseno, samo pokusaji koji odskacu od proizvoljnosti, tj. partikularnosti. No, to nikome ne daje moc za pravo. Vec suprotno, poziva na odgovornost. To ni potrosacko drustvo nece moci da promeni. Ni silom, niti bilo kako drugacije. Stavise, samo vodi u dublje otudjenje i sukobe...

neki tamo

pre 10 godina

@modesty: Ti nisi iznela nikakve argumente već kolekciju logičkih grešaka i najobičnijih laži. Čitavo tvoje izlaganje se svodi na appeal to emotion, appeal to authority, judgmental language, etc. I sve to začinjeno umišljenom veličinom i moralnom superiornošću. Tako da nemaš šta da se žališ, ti si samo ženska verzija šovinizma.

Osvrnuću se samo na neke od laži koje si iznela, a za logičke rupe u tvom razmišljanju možeš da počneš odavde: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

- "A silovatelji su gotovo iskljucivo, znaci 99.99% muskarci."
Prvo taj procenat je blatatnta laž. Ali nebitno čak i da jeste tako, "99.99% muških silovatelja" ne znači "99.99% muškaraca su silovatelji". A ti uporno nastupaš sa te pozicije u pokušaju nametanja neke kolektivne krivice.

- "...u zemlji gde je sasvim normalno maltretirati i ponizavati zene"
Nađi mi jedan jedini slučaj gde je maltretiranje i ponižavanje žena naišlo na sveopšte odobravanje javnosti.

P.S.
Izvinjavam se čitaocima za ubacivanju engleskih reči umesto srpskih. Ne pokušavam da budem fensi i izgledam pametno, čisto sam zadnjih godina uglavnom na engleskom pa su i moje misli na nekom srblish jeziku.

duki

pre 10 godina

Na prvoj godini fakulteta moje koleginice su sve do jedne bile glasnogovornice i podrzavale trend rasta zena menadzera (i ostalih 'belih kragni') u poslovnim strukturama. Kako su godine prolazile i ocene se nizale jedna za drugom sve do jedne su nervno rastrojene i krive sebe sto se nisu udale, samo zato sto im je zivot (fakultet u ovom slucaju) srusio iluzije i fantazije. U ocevoj firmi rade i muskarci i zene ali ih jedna stvar povezuje, godine mukotrpnog rada u koji su verovali i konstantno usavrsavanje cije pozitivne rezultate itekako osecaju prvo u svom novcaniku, onda u svom toplom porodicnom domu i tako dalje. Ako nesto zelite prvo rascistite sa sobom i u svojoj glavi jer je sebe najteze promeniti i najteze je priznati gresku, Srbi moji i Srpkinje moje.

ne znam sta nije jasno

pre 10 godina

(modesty, 18. februar 2014 18:38)

Mira Markovic, Danica Draskovic, Hilari Klinton, Jorgovanka Tabakovic, Slavica Djukic Dejanovic, Zorana Mihajlovic, Nada Kolundzija, Jelena Trivan, Eleonora Causesku, Imelda Markos.....................

nastavi niz

dusanmal

pre 10 godina

Ovo je opet ideoloska interpretacija namenjena propagandi... Postoje brojna (zaostala ali brojna) primitivna drustva zasnovana na matrijarhatu u pravom smislu te reci: zene imaju posede i nasledjuju ih, zene imaju politicku moc/moc zivotnih odluka u porodici i drustvu,... U nekim od tih drustava imaju i "muski harem" - jedna zena, vise muzeva.
Situacije u tim drustvima totalno demoliraju femiunisticke/progresivne portrete "matrijarhata". Zene tamo jos uvek ostaju kod kuce/u selu; zene u tim drustvima jos uvek su glavni "kucni radnici" - kuvanje, spremanje,...; zene u tim drustvima jos uvek su glavni staratelji dece;... muskarci u tim drustvima jos uvek rade slicne poslove kao u patrijarhatu, samo bez ekonomske i politicke moci - oni putuju od kuce, idu u lov, grade, ratuju... I u tim drustvima ima siromastva, ima lopovluka i kriminala koliko bilo gde drugde,... ratuju sa slicnim plemenima ko i celo covecanstvo. "Sistematska promena" koju novokomponovana progresivna ideologija hoce da nametne drustvu kroz prizmu "matrijarhata" ne postoji u pravom matrijarjhatu. Ljudsko drustvo je ljudsko drustvo i to nam je.
A gde je tipicno zaziveo matrijarhat kroz ljudsku evoluciju? - u vrlo izolovanim oblastima, gde je lako izgubiti clanove drustva koji odu u divljinu. Muskarac naslednik i posednik ne funkcionise dobro kada taj isti moze lako da nestane. Matrijarhat iznice iz zenske kucevnosti i sigurnosti, ne iz ideologije.

Eh

pre 10 godina

Tomislav Nikolic, Aleksandar Vucic, Slobodan Milosevic, Boris Tadic, Dragan Djilas, Ivica Dacic...
Zivimo u zemlji blagostanja i visokog standarda. Pa da...
Prosto nem veze sa polom, shvatite to. Oni si prosto nesposobni, nista manje od politicarki. Pa kad izadju na govornicu sa podignutim nosom i vicu neke izlizane parole... Malogradjanstina! Slika prilika naseg mentaliteta!

Mr. Ševrle

pre 10 godina

Žena treba da nađe nekog ko nije šovinista, a ima i takvih i da uživa u tom nešovinisti, a ne da zbog nekog šoviniste koga je upoznala maltretira normalan svet..mada je pitanje i koliko je taj bio šovinista.. Budi iskrena i naći ćeš nešto, kao na pijaci, nađe se svašta. Pusti šta je bilo.

BOPAL

pre 10 godina

@lola
"There is no female Mozart because there is no female Jack the Ripper" Camille Paglia.

ništa novo ni nepoznato. pitanje je samo zašto misliš da bi cca 50% ljudskog roda trebalo da se tretira na osnovu ponašanje procentualno vrlo malog broja psihopata. pa ako ti neko stalno nabija na nos psihopate, gde su muškarci velika većina, prirodna reakcija je da se istakne da su većina i među genijima, tj da ih ima više sa obe strane medalje.