Ponedeljak, 17.02.2014.

13:24

BiH ide ka scenariju raspada?

Ukoliko ne budu sprovedene hitne i korenite reforme, BiH će biti u neizvesnosti, a pretio bio joj i raspad, prognoza je stručnjaka Fondacije Fridrih Ebert.

Izvor: Tanjug

BiH ide ka scenariju raspada? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

212 Komentari

Sortiraj po:

YU_v02beta

pre 10 godina

svi ovi koji govore da zapad ne zeli islamsku drzavu u sred evrope nema pojma! Da nisu to hteli ne bi Kosovu dali takozvanu drzavu!
Sve ovo je tuzno i zalosno, imali smo Jugoslaviju gde smo svi zajedno ziveli (i mogli smo) pa se raspala. Resenje je da se vrati Jugoslavija manje vise kakva je bila ili da svako dobije svoju drzavu i nek svako tera svoje! Gde su Srrbi Srbija, gde su Hrvati Hrvatska i gde su Bosnjaci Bosna tako kako je sada podeljeno! Bez krvi ako moze za obe opcije...

dragan

pre 10 godina

Kada je počeo rat u Jugi i kada je zapad priznao Titove granice, rekao sam, zeznuli su se, padaju na BIH. I zaista i dalje zapad muku muči sa BIH, bez da imaju rešenje.

Nikola, paramilitary army

pre 10 godina

samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...
(Necroman, 17. februar 2014 21:22)

Necromane,
ne kapiras! Upravo to, tebi i tebi slicnima i govorim. Budete li po ko zna koji put, u zadnjih 100 godina, krenuli na Srbe dozivecete isto kao i 1995. godine...Poraz! Ti isti koji su Banjaluku 1995. odbranili, branice je i sada. A,i da vi, poturceni Srbi, udjete u Banjaluku? Sta onda? Sta ocekujete od "porazenih" nepoturcenih Srba...Da predju u Islam? Da budu lojalni vasoj dzamahiriji. Ejjj, ljudi, ne budete li spustili loptu na zemlju, crno vam se pise! Jos crnje, nego sto vam je vec napisano. Nase ogorcenje prema vama ne poznaje vise granice.

Perun

pre 10 godina

Ko god je jednom vidio kartu BIH zna da BH Distrikt Brcko dijeli RS na 2 dijela.U Distriktu zivi 40.000 Bosnjaka i Hrvata naoruzanih i lojalni BIH!Ko ce te ljude koji su vec jednom otjerani razoruzat pa otjerati?Zasto bi Srbija opet isla protiv NATOa?S desne strane Save NATO(Hrvatska,Turska,USA)s lijeve 2000 s kracim hlacama naseljeni da cekaju prvi udar.S druge strane Hercegovine Nato(C.Gora pridruzena) Ispred Brckog Srbija okruzena Natom (Madj,Bug,Rum,Hrv)od 1999g.Srbija bez premoci u tenkovima u odnosu na dr.i sad ce Mile gurnuti Srbiju u rat? Vani1,5mil BH gradjana koji godisnje salju 5milijardi evra i motivisani negiranjem i BIH i Genocida. Unutra NATO.Istina je da samo mala izjava MILOKRADA o tkz. odvajanju fizicki vec podjeljene RS znaci kraj price.game over.Samo nisam siguran koga RS ili BIH?Ko god prizivao rat u kuci mu bio.
(Mir brate mir, 17. februar 2014 21:30)

Ја о томе причам све време. Док год велике силе имају интереса на овом просторима постојаће државе попут Косова,Босне итд. Када оне нађу неке друге жртве, Федерација и Дистрикт неће више постојати...

Bosanac

pre 10 godina

@Malo sutra, (17. februar 2014 20:58)
Pa nisu u Jugoslaviji rat počeli Bošnjaci da ih optužuješ da su oni tu zemlju ,,razvalili''.Zna se veoma dobro ko je kriv za raspad Jugoslavije a obzirom da si zaslijepljen svojim nacionalizmom to vjerovatno nećeš nikad shvatiti.
Jedino Gligorov i Izetbegović su pokušavali sprijećiti raspad Jugoslavije ali Tuđmanu, Miloševiću njihova mišljenja nisu bila važna. Rat je počeo u Sloveniji (ako se može nazvati ratom ) a razbuktao se sukobima Hrvata i Srba u Kninskoj Krajini, da bi na kraju lopticu prebacili u BIH prodajući i vlastiti narod zarad zamišljenih granica. Nisu Bošnjaci stvarali SAO i MAO još 91-ve godine i paravojnim i vojnim snagama protjerivali stanovništva iz njih.
Neupitno je da su duha iz boce pustili Tuđman i Milošević, dali zbog svojih ličnih nac. stavova ili su imali svoje nalogodavce negdje sa strane.
Referendum za nezavisnu BIH je raspisan tek 1.marta 92-ge dok su Srbi formirali rep. Srpsku u januaru i to i u mjestima gdje su bili manjina poput Višegrada, Vlasenice, Srebrenice, Foče, Prijedora, Bratunca,Brčkog, Sanskog Mosta , Doboja itd.... Pogledaj malo popis od 91-ve godine pa će ti biti jasno kako je nastala RS.

cvexi

pre 10 godina

potpuno razuman komentar, a kad vidim da si dobio skoro 3x više minusa nego pluseva, jasno mi koliko usijanih nacionalističkih glava još uvek ima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor, 17. februar 2014 18:31)

Ti ne shvatas zasto je on dobio minuse. Elem da ti pojasnim, tvrdnja da se Bosna ne moze podeliti bez rata je glupost. Ako bi pogledao mapu ratnih dejstava za vreme raspada SFRJ video bi da je 90% sukoba vodjeno u etnicki mesovitim sredinama. Trenutno u RS 90% stanovnistva cine Srbi tako da bi jedina ratna opcija bila frontalni napad Bosnjaka na granice RS, sto bi bilo brutalno samoubistvo. Jedini vid pritiska na RS nakon proglasenja nezavisnosti bi bile ekonomske sankcije zapada ukoliko bi zapad uopste imao interes za tako nesto. Uostalom nezavisnost bi verovatno bila proglasena nakon referenduma, sto je plod demokratije, zapadne tekovine.

samo realno

pre 10 godina

@samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...
(Necroman, 17. februar 2014 21:22)

Isti onaj koji je vama spasio Bihac sa kompletnom azinskom krajinom u novembru 94-e, isti onaj ko vam je spasio Gorazde u par navrata, kao i onaj sto vas je spasio kad ste 93-e bili zajedno s Hrvatima zbijeni na 25% teritorije BiH. Zato, narodski receno, ne laprdaj.

VitezKoja

pre 10 godina

@ (K. Leyton, 17. februar 2014 21:21)

Zemlja nam se raspada?? Druze pogledaj na mapi kolika je Srbija i bez Kosova opet veca nego cela Bosna...vi ste bre kao Palestina tu saka jada i bede! Poturceni Srbi sa srpskim prezimenima i jezikom...a ovi Bosandzerosi sto se loze na rat prvi ce da zapale u Nemacku ako pocne haha kazu Srbija sve manja?? toliko smo mali znaci da nas ima tu kod vas u Bosni jos dva miliona haha imas u svom glavnom gradu Sarajevu deo koji se zove Srpsko Sarajevo a meni kazes da se moja zemlja smanjuje??

Deus

pre 10 godina

Republika Srpska nije podeljena vec je dogovorom unela deo svoje teritorije bas kao i Federacija u kanton (ili kako se vec zove) Brcko. Dodje li do razdvajanja Federacija dobije svoj deo, RS svoj jer granice se odlicno znaju i definisane su i gotova prica. Ovde niko nije pominjao ratnu opciju vec normalno, mirno razdruzivanje radi boljeg funkcionisanja celog regiona. Bosnjaci jos uvek gaje neke iluzije da njima pripada cela Bosna a da Srbi i Hrvati tu oprilike statiraju i popunjavaju prostor. Sledece sto ce vam EU traziti je primenjivanje presude u slucaju Sejdic-Finci. Ne dodje li do primene vrlo verovatno ce Hrvati traziti i dobiti svoj entitet u Bosni. To vi Bosnjaci vrlo dobro znate, ali se busate tamo gde mislite da smete tj pred Srbima. Na te fore vise niko nece pasti.

Junuz Djipalo

pre 10 godina

Simptomaticno je samo kako pricu od nezavisnosti RS jedino dozivljavaju gradjani Srbije. Imate vi i svoju Republiku Kosovu pa nju vracajte u okvire drzave koja nju ne priznaje a manite se Bosne i Bosanaca. Nezavisna RS je samo jedna predizborna bajka u koju niko ne vjeruje. Aj` u zdravlje!

Samo ne rat!

pre 10 godina

Imajuci u vidu da je vreme kako narod kaze-izgubljeni novac, bolje receno izgubljena staza razvoja ili jos bolje receno- bacanje naroda u duboko siromastvo, onda je za sve etnose u Bih najbolje da to zavrse sto pre!!! 2020 je daleko i treba preziveti u ambijentu opsteg beznadja i nemastine! Istina je da je tesko izvrsiti eutanaziju drzave kao takve, kakva god da je pa je i Bosna pred uzasnom sudbinom a "Ebert" ima pravo-sve je izvesnije da od nje nema "hajra"!Najpametnije bi bilo da se tri naroda lepo dogovore i razdruze.Srpska nema razloga da ide u rikverc, do sada je presla svoj put dosta uspesno.Medjutim,SAMO BEZ RATA! To zlo nikome i nikada ne zelim.Razdruzenje bi islo, naravno, po aktuelnim granicama kao "pocetnom" opcijom,tj.nakon odluke o razdruzenju islo bi se na "peglanje" granica jer su Dayton-om napravljene morbidne granice entiteta. Neke zamene teritorija i stvaranje tri kompaktne celine bile bi pozeljne jer i granice imaju trajnu posledicu i troskove.U takvom slucaju, ne bi ni Srebrenica bila problem i nikakav exteritorij ne bi dolazio u obzir. Hrvati i Bosnjaci bi mogli da se nadju na velikom iskusenju oko razgranicenja.Kantoni crtani sa ciljem sto komplikovanije to bolje, sa iluzijom da ce to cuvati drzavu! Ipak, morao bi se uvazavati princip da odredjene celine (ne moraju to biti sadasnji kantoni) sa vecinskim etnosom bi pripadale HR,odnosno Bosnjackom drzavnom entitetu. Ali, samo rat NE, nikada i ni po koju cenu. Valjda ce imati svi pameti i razuma za to!

Godfather

pre 10 godina

@Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

E, moj Waltere, na sta se ti lozis.... Cccc, pa covjece, Srbiji niste mogli prismrdit ni kad ste udarili na nju u Prvom svjetskom s Austrougarskom, pa ni u Drugom svjetskom kad ste s Pavelicem i Hitlerom probali to isto, zasto mislis da bi vam treci put poslo za rukom? Bolje ti je razmisli malo, jer da razmisljas, mozda bi skont'o da to sto vam se desilo 90-ih, mozda i jeste svojevrsna osveta za svaki onaj put sto ste nam vi, poturceni sunarodnici, zabijali noz u ledja, kad god smo na koljenima bili?

Brcak

pre 10 godina

@(Mir brate mir, 17. februar 2014 21:30)

Brate, nemas pojma kako su samo Hrvati u BiH, posebno oko Brckog, lojalni BiH! Ma to je.... dumres!

Dragi

pre 10 godina

A što se ti tzv. dušebrižnici nisu brinuli kada se raspadala Jugoslavija, već su još pomagali da ona nestane. Zbog čega ne bi i BiH pošla putem Jugoslavije? Možda bi tada bio mir?

K. Leyton

pre 10 godina

Simpaticni ste sa komentarima :)

Zemlja vam se polako raspada, prvo jug, a uskoro i sjever, a ovamo svrsavate na bajke.

Pa vi da ste neki faktor, vi bi sacuvali svoj teritorij, a vamo fol tudji hocete.

Jos malo pa cete biti ko Monako.

Bosanac

pre 10 godina

Ma ja bih sutra potpisao za raspad zemlje, ali se mi ovdje više jednostavno nemamo na šta raspasti. RS je po svemu neprirodna i ekonomski neodrživa tvorevina, a za ostatak države je smiješno išta pričati. Prema tome, najbolje nam je svrgnuti s vlasti ove budale što nas vode, racionalisati ovaj postojeći skupi upravni aparat i zakonom zabraniti svaku mogućnost da se na čelo države ili bilo koju funkciju dovedu nacionalisti i fašisti.

Zg

pre 10 godina

Evo vam jedan link koji je prošao prilično nezapaženo: http://www.index.hr/vijesti/clanak/picula-za-avaz-sad-ce-se-ubuduce-snaznije-angazirati-u-zapadnom-balkanu/716318.aspx
Naslov govori sve. Pametnom dosta.

Necroman

pre 10 godina

@ Nikola, paramilitary army

samo srpske paravojne jedinice su ratovale i to je bilo dovoljno? jasno, imali ste puno više oružja i ostale opreme od nas, ali sad je bolan situacija malo drukčija... al' zar ti zaista misliš ba da se mi bojimo arkanovaca... hahahaha, aj' ne budi smiješan!


@ Dušan Grozni

samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...

Ja

pre 10 godina

Ma kavo raspadanje,sta je ostalo od Jugoslavije sve slabe drzavice.Pogledajte kako se Svica izivljava nad Hrvatskom,zato sto je slaba.Sto veca drzava i jaca to bolje.

Mir brate mir

pre 10 godina

Ko god je jednom vidio kartu BIH zna da BH Distrikt Brcko dijeli RS na 2 dijela.U Distriktu zivi 40.000 Bosnjaka i Hrvata naoruzanih i lojalni BIH!Ko ce te ljude koji su vec jednom otjerani razoruzat pa otjerati?Zasto bi Srbija opet isla protiv NATOa?S desne strane Save NATO(Hrvatska,Turska,USA)s lijeve 2000 s kracim hlacama naseljeni da cekaju prvi udar.S druge strane Hercegovine Nato(C.Gora pridruzena) Ispred Brckog Srbija okruzena Natom (Madj,Bug,Rum,Hrv)od 1999g.Srbija bez premoci u tenkovima u odnosu na dr.i sad ce Mile gurnuti Srbiju u rat? Vani1,5mil BH gradjana koji godisnje salju 5milijardi evra i motivisani negiranjem i BIH i Genocida. Unutra NATO.Istina je da samo mala izjava MILOKRADA o tkz. odvajanju fizicki vec podjeljene RS znaci kraj price.game over.Samo nisam siguran koga RS ili BIH?Ko god prizivao rat u kuci mu bio.

sara.ya

pre 10 godina

ima nas koji vidimo daleko, barem pola stoljeca unaprijed
izuzev par poluvrijednih,uz duzno postovanje prema trudu autora, svi komentari su blago receno besmisleni

BC

pre 10 godina

Hrvati uglavnom imaju podrsku ovih iz Nemacke i EP. Mnogo je blize formiranje treceg entiteta nego dogovor o "unitarnoj Bih", pre nekoliko dana je usvojena i rezolucija EP koja kritikuje pokusaje centralizacije u BiH. Treba traziti da sva tri entiteta budu povezana i imaju izlaz na more (Neum menjati
za Konavle i onda dozvoliti 3 entitet). Mislim da bi se neko resenje moglo naci uz malo diplomatije i da to bude dogovor i pristanak sve 3 strane. Svi se slazu da je trenutno stanje razocaravajuce.

Gavrilo iz principa

pre 10 godina

@Izvor informacije je Tanjug,nista se nije promjenilo od 90-tih.Ako to vas,Srbe zadovoljava a vidim da ste u ekstazi, onda neka bude tako.
Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

Kao prvo, i ja mogu "konstatirati", da ni jedan, ponavljam, ni jedan, Hrvat, a kamoli musliman u BiH prije rata nisu govorili hrvatskim jezikom, a danas su vam puna usta "tisuca, kruhova, opcina, i opcenitog". Ako je to nacin da pobjegnete od neizbjeznog, ok. Druga stvar, nisu bosanci zlocesti, nego bosnjaci. Velika je razlika. Jedni postoje od kad postoji Bosna, drugi, ako se ne varam, od pocetka 90-ih proslog vijeka. Kazem to zato sto sam ponosam Srbin, a Bosanac, a ne "bosnjak pravoslavac", kako perfidno pokusavate da nas preimenujete, i kako se jedan tvoj sunarodnik dole predstavi.

Aca

pre 10 godina

BiH se već raspala, u stvari nema tu šta da se raspada, 19 godina posle rata ta država je i dalje protektorat, i biće protektorat verovatno još 10, 20 godina, videćemo koliko će to da traje. Demokratija je čudna stvar, daje pravo svakom da glasa. Ameri kada su pravili ovu kvazi državu nisu ni sanjali da Hrvati ne vole Bošnjake. Da su to znali, ne bi se toliko tvrdoglavo uzdali da će ovo država postati funkcionalna. Bošnjaci, da ste toliko želeli celu Bosnu, ne bi se odvajali od Srbije, mogli ste ste lepo da ostane sa Srbijom i Crnom Gorom, i bila bi mini Jugoslavija. Pošto niste hteli sa Srbima, Srbi sad neće sa vama. BiH je Jugoslavija u malo, svi su narodi tu, zar ne? (Slovence ne računam)

Perun

pre 10 godina

Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

Постаје мања јер су се против ње уротиле много јаке силе попут Америке,Немачке,НАТО,ЕУ и осталих који су вас наоружавали,правили рекламе како сте жртве итд. То што сте ви уфилмовали да сте опасни,то можете окачити мачку о реп. Док год Америка буде имала интересе на овом поднебљу ви ћете бити сигурни. Чим се они буду повукли и кренули за другим интересима...даље знате ша ће бити.

Deus

pre 10 godina

Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)
--
Ja zaista ne razumem zasto je vama Bosjacima stalo do unitarne Bosne? Pa sta ce vam ta kvazi-drzava? Zar nije bolje da zivite pored komsija i saradjujete? Niko vama ne zeli nista lose ali BiH je stvarno potpuno promasen koncept. Pa kada je Bosna postojala kao multietnicka zajednica sem u okviru velikih imperija? To vreme je proslo. Republika Srpska je de fakto nezavisna a ako Hrvati hoce entitet neka ih. Mi cemo svakako ostati da zivimo svi na ovom prostoru pa je bolje da zivimo kao ljudi jedni pored drugih nego da se natezemo jedni sa drugima. Cak i da BiH bude uredjena kao recimo konfederacija opet ce biti jedva jedinstvena i opet ce biti budalastog natezanja oko svake gluposti. Ovde od svih komentara samo ste vi Bosnjaci i jedan ili dva Hrvata zveckali nesto oruzjem. Pa zasto bi iko ponovo zeleo rat? Malo nam je bilo svima rata? Mislim da u Federaciji a narocito medju Bosnjacima ima dosta frustracija jer se pokusava nesto sto ne ide. Multietnicka Bosna jednostavno ne funkcionise kao nezavisna drzava. Nekako je islo u sklopu SFRJ ali kao nezavisna celina.. ne. I Bosna nije samo bosnjacka vec svih naroda koji u njoj zive, budite realni. Srbi i Hrvati su svoj na svome, bas kao i vi.

Emir Yugoslavia

pre 10 godina

@sandzaklija
Odakle tebi da je nama muslimanima iz Sandzaka maticna drzava Bosna?! Znas li koliko nas muslimana iz Sandzaka ne zeli da nas zovu Bosnjaci, jer mi smo Muslimani?! Ja sam Musliman, a ne Bosnjak.

Malo sutra

pre 10 godina

Muslimani ili kako sebe zovu Bosnjaci,voljeli bi cjelovitu BIH,ali po mogucstvu bez Srba i Hrvata u njoj!
E,pa drage moje komsije,to nece da moze.Niste htjeli Jugoslaviju,sad bi ko fol da je pravite,a u krvavom gradjanskom ratu,hiljade zrtava palo da bi se podjelili!?
Sa svojom zemljom(RS) ima da radimo sto zelimo!
Mi Srbi svoju prolivenu krv ne zaboravljamo!Vidim da mnogi Muslimani ovdje zvjeckaju oruzjem i prijete nekom silom.Samo probajte,mi nemamo kud(a ima nas masala),spremni smo za odbranu svoje zemlje i kuca!!!

Bolje pamet u glavu,pa da se podjelimo ko normalan svijet,ne mozemo skupa i kraj!

Majstor Raka

pre 10 godina

(sandzaklija, 17. februar 2014 14:21)

Da si malo obrazovaniji,shvatio bi zasto ne moze.

U NP i pet okolnih sela nema vas sve skupa 100 hiljada,a ukupno u Srbiji 145 hiljada ili 2.02%
Eto,to je samo jedan od razloga zasto ne moze!Mrzi me dalje da pisem,a i kome...

Frankopan

pre 10 godina

@Das ist Walter

I Valter je bio Srbin. Владимир Валтер Перић, I nece Srbija da razdruzuje BiH, vec EU, Amerika i Turska. Pa se sa njima svadjajte.

kontra

pre 10 godina

Potičem iz mješovite i građanske porodice, i ne bih imao ništa protiv unitarne države, kada bi njeno uspostavljanje bilo moguće bez novih sukoba i kada bi zaista značilo i bolji život. Priča o građanskoj BiH je prilično romansirana i nerealna u ovom momentu. Federacija je od završetka rata do danas imala dovoljno vremena i novca, da na primjeru vlastitog ekonomskog i društvenog razvoja da primjer RS, međutim radili su upravo suprotno i kao da su se sve vrijeme trudili da nas otjeraju iz BiH. Realno, mogli su napraviti Švajcarsku od Federacije i vjerujem da u tom slučaju ni jedan Srbin ne bi trpio Dodika i čekao nezavisnost RS.

Miloš

pre 10 godina

Kada pročitam ove silne komentare u kojima se zagovara raspad multinacionalne BiH, shvatim da Srbi ama baš ništa nisu naučili iz prethodnih ratova. Još manje iz silnih afera, krađa, privrednog kriminala... E, dokle na popravni?

dekius

pre 10 godina

@Das ist Walter !
E moj Waltere, nema to veze sa patriotizmom, vec sa realnoscu. BiH nije funkcionalna drzava. Takva, kakva je sad, je pogodna samo za muljanje u svim entitetima a preko ledja obicnog naroda. Iskreno mislim da je za narod najbolje da se racuni rasciste. Bez mogucnosti da "elite" manipulisu unutrasnjim neprijateljem (Srbima, Muslimanima, Hrvatima - vec po zelji i potrebi), bice im drasticno smanjen manevarski prostor.

mila

pre 10 godina

"2/3 dvoclanih federacija se uvek raspadne. Srbi ce Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, samo ce Bosnjaci kasno shvatiti da su sami i da je Saudijska Arabija ipak na drugom kontinentu."


Ko trazi pomoc Emirata, Srbija ili Bosna? Ako mozete vi, sto ne bi i Bosanci?

Po komentarima izgleda da jedva cekate raspad, pitam se sta to nudite narodu iz republike srpske ako postanu deo Srbije? Hocete li zajendo traziti pomoc Arapa? U Srbiji se tesko zivi kako jeste, jasno je da vam treba veca teritorija ali da li ste sposobni tom narodu nesto novo da pruzite?

Buda Baba

pre 10 godina

Ruzno je reci raspad Bosne,ali,razdruzivanje nezdruzenog je svakako ispravno i najbolje za sve!
SFRJ je upravo nestala zbog nepoverenja izmedju etnickih zajednica,nestala je i to na najgori moguci nacin,prolivanjem krvi.Ako je vec tako moralo biti(a nije),ako su svojim putem otisli Slovenci,Hrvati,Makedonci,Crnogorci,fakticki i Siptari,zasto to ne bi uradili i Srbi,Bosnjaci i Hrvati u BIH?!

Etnicki(verski) su svi duboko podeljeni,nema ama bas ni malo medjusobnog poverenja,svako dalje forsiranje opstanka ovakve BIH je cist sadomazohizam!Razidjite se ljudski,u miru,i nastavite svako svojim putem.Siguran sam da ce tako biti najbolje za sve i jednom za sva vremena,Balkan ce prestati da bude bure baruta !

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@.a ako kojem narodu smeta sta,molim lipo odseli se....pa i ja iako sam hrvat odselia se...i sacuvaj boze kad bi ja sad ,ili moja se vlada misala u poslove upravljanja ,jedne Kanade
(splico iz kanade, 17. februar 2014 15:37)

Kao sto su se albanci odselili s Kosova? Ili, cekaj, ti mozda mislis na vas "model", kad su se Srbi "odselili" iz Hrvatske? Neces vjerovat', isti model smo probali da primijenimo s tim istim albancima, medjutim, iz nekog razloga je taj model odjednom nazvan "etnicko ciscenje", steta sto se nismo sjetili to da odradimo 95-e, kad i vi, kad to nije bilo etnicko ciscenje :(

drzava ludaka

pre 10 godina

Mislim da vama tamo jedino moze pomoci jedan dobar ZEMLJOTRES koji bi sve sravnio sa zemljom.

Citam sta pisu i jedmi i drugi i treci i dolazim samo do jednog zakljucka, a to je da ne zasluzujete ni da zivite ni da postojite.
Em ste 500 godina zaostali za civlizacijom , em ste glupi kao noc.

Vidim neki prazni mozgovi bi opet da ratuju i ginu.
Samo izvolite - istrebite se do poslednjeg.
Ja cu da vas gledam i da se smejem.

Avijaticar

pre 10 godina

Hahahaha, pa RS je iz dva dijela. Rs ima jos manje logike, geografski. Za iko moze pomisliti da cemo mi bosnjaci dozvoliti podjelu Bosne. Sta fali sto je srbi ne vole. kad imaju sva nacionalna prava. Pola zemalja u Evropi ima secesionisticke pokrete i dijelove pa se ne raspadaju. Uostalom BiH ima istorijski gledano stabilnije granice nego ijedna bivsa Yu republika. Srbija nikada nije bila sjevernije od Beograda. Licno sam ratovao 4 god i opet cu ako treba. Nemojte zabotaviti da je u federaciji artiljerijski i pjesadijski puk a RS ima nekakav avijaticarski u Banja LUci, nije to slucajno.
(hej.ba, 17. februar 2014 18:19)

Pa 1992 godine je sva znacajnija vojna oprema bila kod Srba pa kako je se rat zavrsio. Ti si jos uvijek druze "zelen" :) A RS nije podeljana na dva dijela, zato sto polaze pravo na svoj dio Brcko Distrikta koliko god se tebi to svidjalo ili ne. Distrikt nije nastao iz cistog zraka, nego su Federacija I RS unijele svoje dio teritorije, ali su zadrzale pravo na tu teritoriju. I dalje stoji podela na 51% prema 49%
Pa ni Srbi nisu dozvolili raspad Jugoslavije, pa nece ni Bosnjaci dozvoliti raspad BiH :)
Ja licno nisam za raspad BiH, dok god Bosnjaci ne diraju RS! Valjda cete to jednom shvatiti.

terup

pre 10 godina

Pa sta ako se raspadne Bosna? I Bosna se ne raspada,posto je ona rapadnuta kad je stvorena. Zasto se bune Hrvati i Muslimani? Pa YU je propala jer nije bila funkcionalna,tako su govorili. Kako tada nije bio problem raspad jedne zemlje,mnogo znacajnije i vece od ove kvazi-drzave. Evo,ja sam za raspad Bosne i ne vidim zasto bi me mrzeli oni koji ne misle tako. Pa sami Bosanci se bune i govore da nista ne valja. To sto Bosanci ne zele raspad zemlje jer je vole je u redu i razumljivo, ali ni Srbi nisu zeleli raspad YU, pa se ona ipak raspala,voljom vecine i protivustavnim stavljanjem Srba na ravan manjine,iako su bili konstitutivan narod u HR. Zasto demokratski zapad ne raspise referendum? To je toooliko omiljen termin svim borcima za pravdu.Neka ga raspisu,da vidimo ko,sem Muslimana, zeli da ostane u Bosni. Jedan covek - jedan glas je sveto pravilo demokratije! Svaki covek da glasa,jer ima svoj glas,pa da vidimo. Za kakvu se to demokratiju bore u Federaciji,ako im ne smeta da -jedan covek nema - jedan glas? No, ajmo sad svi slozno sa njima- kriva je Republika Srpska,bla,bla,bla. Zivela nezavisna drzava Republika Srpska,koja ce se spojiti sa Srbijom, kao sto niko nije branio Nemcima da se spajaju. Podrska Srpskoj braci preko Drine - mi smo jedan narod, bicemo jedna drzava - Srbija! svima koji ce lupiti minus, pitanje - zasto minus? Sta nije tacno, koja cinjenica nije tacna?

VitezKoja

pre 10 godina

Volim da citam ove komentare od ovih Bosandzerosa legende su majke mi! Tu nesto pricaju o ratu i nekoj "armiji BIH" a saka jada! Jedva izvukli zivu glavu u zadnjem ratu sa Srbima iz Bosne a ovde prete celoj Srbiji i Srpskoj koja bi ih pregazila za nedelju dana haha kakvi carevi! Zahvalite se vasem Alahu sto ste se samo sa Srbima iz Bosne borili i da vam nije doslo jos ovih 10 miliona Srba sa druge strane drine haha Eeeeeee bre ima vas u celom svetu 2-3 miliona kao moj Beograd haha

Beogradjanin

pre 10 godina

Pri razgranicenju medju zupanijama u Federaciji mora se uzeti u obzir etnicko stanje na terenu u novembru 1995, obzirom da je od tada do danas vrseno tiho etnicko ciscenje Hrvata iz srednje Bosne kako bi muslimani ostvarili dominaciju. Medju Srbima u RS postoji puno razumevanja za poziciju u kojoj se danas nalaze Hrvate (tihi progon) jer su i sami to vec osetili na svojoj kozi u BiH i zbog toga su svojevremeno i krenuli u stvaranje Srpske.

Das ist Walter !

pre 10 godina

Izvor informacije je Tanjug,nista se nije promjenilo od 90-tih.Ako to vas,Srbe zadovoljava a vidim da ste u ekstazi, onda neka bude tako.
Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.

dobro namjeran

pre 10 godina

(Boza, 17. februar 2014 18:42)

Pusti tu praistoriju junace. Vrati se samo par godina u nazad i sjeti se "Srpske krajine" i "srpskog KiM"....

јованка из житорађе

pre 10 godina

Постаће независна Српска јер за то има подршку Израела. Независна Српска ће да се уједини са остатком Србије. Само гледајте.

panzer general

pre 10 godina

Šanse za to su nikakve, prvo jer se nitko sa nikim nebi mogao dogovoriti oko teritorija, drugo, EU i SAD sigurno ne želi čistu muslimansku državu u srcu Europe.

19 v.

pre 10 godina

Kako isprani mozgovi (ogromna većina)Svi govore u ime svoga plemena(etniciteta)i "njegovih nacionalnih interesa".Svijest na nivou 19. vijeka i buđenja nacionalne svijesti.Tužno i pogrešno.

Zole

pre 10 godina

Šanse za to su nikakve, prvo jer se nitko sa nikim nebi mogao dogovoriti oko teritorija, drugo, EU i SAD sigurno ne želi čistu muslimansku državu u srcu Europe.
(panzer general, 17. februar 2014 19:02)-------- Bosna neće ostati etnicki čista kad se RS odvoji. Hrvati će živeti u Bosni.

Dalibor

pre 10 godina

Bosna je više srpska nego bilo čija i za nas Srbe je poraz ako se iz nje budemo morali odvojiti. A taj poraz ćemo prihvatiti samo u slučaju da muslimani nastave sa ovom politikom koju vode. Takođe ne vidim neku veliku želju da se RS ujedini sa Srbijom jer nismo željni vaših problema. Pitam se šta će biti sa 3 velike opštine u FBiH gdje su Srbi većina ako se bude država raspala po ovim granicama? Da neće možda pripasti hrvatima pa da ih opet protjeraju?

x files

pre 10 godina

@ hej.ba, 17. februar 2014 18:19)
da li su muslimani imali sva prava u sfrj? pa ste pocepali tu zemlju. ("bicemo mi opet age i paše"). e pa ako vama nije bilo dobro u sfrj što bi srbima u bih?

Malciki

pre 10 godina

I ko je na kraju poceo rat?
Ko je to kriv za raspad Jugoslavije, Muslimani, Srbi, Hrvati...?
Kazu da se nismo voljeli, ni slagali, nismo bili nacija, nismo bili iste vjeroispovjesti, nismo dobro zivjeli,..., hm, nikako da shvatim?

Bingo, KRIVI SMO SVI, nismo bili dovoljno pametni, nismo imali dovoljno pametnih i pronicljivih politicara, sistem, komunizam/socijalizam, je bio utopija, odnosno bolje receno nije odgovarao zapadnim silama, a sa velikim se silama nije igrati ili si sa njima ili protiv, ne mozes biti uzdrzan ili bolje reci Nesvrstan.
Da smo na vrijeme presli na kapitalizam, dozvolili da zapadni mocnici pokupuju nase fabrike, dok su jos nesto vrijedile i upravljaju Jugoslaviom kako im se cefne, vjerovatno bi opstali.
Ovako su nas elegantno raskomsali, prvo je platila ekonomija, nametnuli su nam niz reformi koje su doprinjele da Juga ekonomski potpuno pukne, ogroman broj nezaposlenih, inflacija..., sve je to bilo odlican preduslov za krvar raspad, napuniti glavu nezadovoljnom narodu je lako.
Onda ti isti su gledali sa strane kako se ubijamo, umjesto da prekinu rat, oni nam daju jos oruzja, da se bolje ubijamo i na kraju kad se vise ispraznimo, ne znajuci ni za sta smo ratovali, onda dodju pa nas izmire i pohapse radi zlocina, ipak smo mi divljaci, ne postujemo obicaje ratovanja, oni to rade mnogo elegantnije.
Medjutim ne trebamo se ni na kog ljutiti, sami smo sebi krivi, oni su samo gledali svoj interes.

Ispod slema mozga nema!

19 v.

pre 10 godina

Kako isprani mozgovi (ogromna većina)Svi govore u ime svoga plemena(etniciteta)i "njegovih nacionalnih interesa".Svijest na nivou 19. vijeka i buđenja nacionalne svijesti.Tužno i pogrešno.

x-ray

pre 10 godina

Srbija ide ka scenariju raspada?

Analiza je izneta u dokumentu “Srbija 2025″, čiji je sadržaj objavljen pre dve godine, a na koji, zbog sadašnje situacije u Srbiji podseća “Večernji list”.

Dokument predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih ekonomksih i bezbednosnih prilika u Srbiji, a u jednom od njih se spominju masovni protesti.

U scenariju kojim se bavi Fondacija, između ostalog piše: “Nakon poslednjeg talasa krize 2015. godine, EU je pokazala veliki interes za stabilizaciju Kosova, poslednjeg problema u regionu. Međunarodna zajednica i same zajednice u Srbiji videle su mirni razlaz, kao što je postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rešenje”, navodi se u studiji.
U tom dokumentu je predviđen dogovor između EU, SAD i Turske da se pokrene postupak disolucije, a rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Rambuje 2″ koju potpisuju čelnici Srbije, Sandžaka i Vojvodine uz pomoć EU i NATO.

Nakon toga bi, piše u studiji, bile stvorene tri nove države tako što bi se poštovale granice Sandžaka i Vojvodine.

Nova srpska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inostranstvu.

Kako bi na početku bili sprečeni mogući konflikti između etničkih zajednica, koje bi tada živele u tri države, bilo bi potrebno vojno angažovanje, prognoza je eksperata okupljenih u Fondaciji Fridrih Ebert.

igor

pre 10 godina

Možete vi do mile volje priželjkivat raspad BiH ona se raspast bez rata nemože...U slučaju novog sukoba neminovno je da bi se proširio na cijelu regiju...Pa zar vi mislite da bi svijet dozvolio još jedan rat na Balkanu?Bosna ostaje cjelovita a narodi ako su pametni okrenut će se tome,kako da žive bolje a ne nacionalizmu...Ako ništa,barem zbog svoje djece... (Samo realno, 17. februar 2014 16:20)

potpuno razuman komentar, a kad vidim da si dobio skoro 3x više minusa nego pluseva, jasno mi koliko usijanih nacionalističkih glava još uvek ima...

Posmatrac

pre 10 godina

Pa stvarno ste naivni ako mislite da ce se Bosna i Hercegovina raspasti, a pogotovu ako mislite da je to moguce bez novog rata. Nisam siguran da je to u interesu bilo koga u regionu, a pogotovo Evrope. Mislim da vas politicari opet navlace na tanak led, a i oni su svjesni da je to nemoguce. Ali posto vide da se jos uvijek palite na nacionalizam, a oni nemaju rjesenje za ekonomske probleme, onda je ovo dobra taktika za skretanje paznje sa stvarnih problema na iluzije. Koliko Dodik prica o tom otcjepljenju, pa otcjepio bi se do sada 100 puta. Hajde nek uradi to, nek vise ne prica o tome. Bas bih volio da vidim.

hej.ba

pre 10 godina

Hahahaha, pa RS je iz dva dijela. Rs ima jos manje logike, geografski. Za iko moze pomisliti da cemo mi bosnjaci dozvoliti podjelu Bosne. Sta fali sto je srbi ne vole. kad imaju sva nacionalna prava. Pola zemalja u Evropi ima secesionisticke pokrete i dijelove pa se ne raspadaju. Uostalom BiH ima istorijski gledano stabilnije granice nego ijedna bivsa Yu republika. Srbija nikada nije bila sjevernije od Beograda. Licno sam ratovao 4 god i opet cu ako treba. Nemojte zabotaviti da je u federaciji artiljerijski i pjesadijski puk a RS ima nekakav avijaticarski u Banja LUci, nije to slucajno.

Nerazumem

pre 10 godina

Moje misljenje je da ako Bosna nebude unisla u EU.dace EU unici u Bosnu.I tad ce napraviti reda u drzavi i lopove i politicare u zatvor.A dalje ce biti kako EU kaze il zeli,a sta oni stvarno zele i kakvu Bosnu mi to obicni ljudi neznamo.

Ironicar

pre 10 godina

Zasto da se raspadne samo na tri dela? Treba bar jedno 6-7. Bosanski Srbi, srpki Bosanci, Bosnjaci, Muslimani, Hrvatski Bosanci, bosanski Hrvati, dajte i Indijancima jedno parce Bosne, cisto da se niko ne oseti ugrozen.

Djole

pre 10 godina

Naravno da sve ide ka tome da se BiH raspadne...rat je malo moguc, iz prostih razloga: Ako budu hteli da nametnu nesto Srpskoj, morace sami da dodju tenkovima u Banjaluku, Bijeljinu, Pale i Trebinje da to urade...sami znaju da je to nemoguce. Jer sa ovakvim manjkom tenkova i artiljerije,a velikim viskom pusaka, zolja i mina (svaka druga kuca u RS ima dovoljno za ceo vod) ogromnu prednost bi imao onaj ko se brani, tj mi, pa njihov napad nikad ne bi ni odmakao dalje od entiteske granice...Prosli rat smo vodili koristeci zaostavstinu JNA u vidu hiljada tenkova i oklopnih vozila, i artiljerije, pa ni tada mi Srbi nismo uspeli da slomimo njihovu odbranu, tako da i sami znaju da sa dvestotinak tenkova i oklopnih vozila ne mogu osvojiti Srpsku od milion i kusur ljudi...pozdrav za palise, jer rata nece biti :)

Dzej-daj

pre 10 godina

Oni koji nisu zeleli da zive u Jugoslaviji, vecoj i bogatijoj drzavi, zajedno sa Srbima, i nisu prihvatili tu drzavu kao svoju, danas nakon gradjanskog rata vise ne mogu ocekivati da Srbi prhvate ''malu Jugoslaviju''.

Nema nista od toga. Volja naroda volja je Bozija.

Danasnja drzava BiH je samo prelazna faza, entiteti ce biti nezavisni. Hegemonija tzv. ''bosnjaka'' je propala stvar. Vidi se to i u RS, Briselu, Mostaru. Vidi se i u Sarajevu.

Kiza

pre 10 godina

Prvi put u istoriji da su srbi u nekim sukobima u najboljoj poziciji. Imaju vec Republiku sa granicama i institucijama, samo im fali proglasenje nezavisnosti, a federacija neka radi sta god hoce to njih tamo ne zanima.

Boza

pre 10 godina

Mislim da bi muslimani koji se nalaze na teritorije BiH treba da se sete da su muslinai velikog Tursko carstva bili i na teritoriji recimo Grcke pa ih danas vise nema. Imamo i primer Spanije koje je bila pod uticajem Arapa muslimanske vere 709 do 1614 godine. To je 7 vekova okupacije.

pera

pre 10 godina

@lovro, 17. februar 2014 16:34 Pa onda HR na 5 drzava:
Deo uz madjersku,deo Istra cela uz italiju,srbiji iz plana z4,prevlaka srpskoj i ostade zagrebacki pasaluk.
NE TRIPUJ SE,PREVISE,OD TVOJE IDEJE,A I MOJE NEMA NISTA!
jedino makedonija i albanija da se djiraju teritorijalno,to je iz tvog plana realno.A da CG ce biti krajcovana do poslednjeg daha

DinoNYC

pre 10 godina

Citiram:
"Bosna je vec podeljena u Srpskoj su proizvodi iz Srbije a u Federaciji iz Hrvatske a sam promet izmedju entiteta je minimalan. Hrvati i Srbi ne dozivljavaju BIH kao svoju drzavu vec Herceg Bosnu i Srpsku. Ostaju dakle samo Bosnjaci koji istrajavaju po cenu da druga dva naroda pate. Ili konfederacija 3 drzave ili disolucija.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Mungor, 17. februar 2014 17:02)"

Aha, znaci Srbi i Hrvati koji imaju rezervne drzave, i koji su skupa kasapili te iste Bosnjake i Bosnu, "pate" zarad tih, zaboga, "nerazumnih" Bosnjaka koji nece da ih, nakon sto ste ih etnicki pocistili i pobili po raznim logorima, zatvorite u rezervat.

Bilo koji pokusaj cjepanja Bosne nece mirno proci. Ocete RS u Srbiju? Moze, ali samo onde gdje ste bili vecina prije 1992ge, a ne etnickim ciscenjem, a onda Bosni i Sandzak.

Ako ste spremni na to krenite, al' pazite malo i na Vojvodinu.

Ti veliko-srpski "snovi" su i doveli do ovog danas.

ogledalce, ogledalce

pre 10 godina

Koliko god to nekome izgledalo paradoxalno na prvi pogled, problem Bosne nije u RS i Srbima, nego u FBIH i Muslimanima*. (*zadrzavam pravo, da na jeziku kojim se upravo sluzim, pisem, dakle srpskom jeziku, taj narod nazovem onako, kako ih zovemu u srpskom jeziku vec decenijama; kao sto i jedan drugi narod na severu Evrope, u srpskom jeziku zovemo Nemci, a glavni grad Austrije Bec, umesto imenom koji taj narod, sebe naziva Deutscher, odnosno gl. grad Austrije, Wien)
U cemu je problem koji dolazi iz FBIH, a koji Bosni ne da, da opstane?
Problem je u tome, sto se cak i apoliticni gradjani FBIH, svesno, ili ne, angazuju na jednom projektu: "jedan covek, jedan glas", prenebregavajuci: - cinjenice da je BiH multietincka zajednica i da bi time doslo do preglasavanja manjinskih naroda, - cinjenicu da u BiH postoje 2 autonomna entiteta, cime bi se autonomija anulirala, i -cinjenicu, da ovakav ustavni poredak, pociva na Dejtonskom sporazumu, koji je usledio posle krvavog rata, a ne na ustavu, koji je Parlamentarna Skupstina BiH donela pre par godine, npr. u proslom sazivu, u miru i demokratiji, cime bi se u teoriji, svi zajedno, vratili na stanje, u jedan minur pre potpisivanja SPORAZUMA, dakle, rat. Naravno, da rata u BIH (bar u dogledno vreme) ne moze biti (iz mnogo razloga), ali sama ta spoznaja, da se svi zajedno vracaju na poziciju onog bespotrebnog i suludog rata, izaziva nelagodnost i skepsu prema onome sta dolazi iz FBIH.
Put ka funcionalnosti FBIH (i BIH), nije u RS!

Lazar

pre 10 godina

Velokosrpskom hegemonizmu na Balkanu EU nije do sada pomagala, a nema razloga da to u buduce pocne ciniti, hteli to mi ili ne. Podrzimo celovitu BiH jer je to dobro za njene gradjane, kako za Srbe tako i za Bošnjake i Hrvate.

Sto se babi snilo

pre 10 godina

Nema ,,prisajedinjena"Republike srpske sa ,,maticom"Srbijom! Neda jedan ,,Čika"u Vatikanu koji ima tefter da je Bosna njegova.
Srbi zaboravljaju granicu između Istoćnog i Zapadnog Rimskog carstva a pogodite koja je Rijeka granica?
p.s.
Obaska potpisani dokumenti razgranićenja novonastalih drzava na Balkanu na Berlinskom kongresu.Deco malo knjige u ruke prije laprdanja, ako ,,balkanci" ne postuju riječ a ni potpise onda slijede packe koje su vrlo vrlo bolne.
Lp

kmania

pre 10 godina

@sandzaklija
Zato sto to nije sandzak nego RASKA!
Ako mislis sto vas ima vise u dva grada od Srba to je tvoj problem.A ti slobodno zajedno sa tvojim istomisljenicima vrati pasos ostale privilegije i mozes u neku drugu zemlju slobodno.

Armija BiH

pre 10 godina

Samo vi srbi maštajte.. Stisnite pa proglasite nezavisnost, nemojte pričati.. Nije vam ovo 1992..opet će vam biti traktorijada i kriv Dodik kriv Vučić, NATO pakt i Bog otac

Moguce al tesko

pre 10 godina

Ovaj tekst je lako napisati izvan BIH narocito gde sede salonski analiticari koji nikada nisu ziveli u BIH.Ti ljudi na Balkan gledaju za podsmehom i kontradiktorni su sami sebi.Pitanje svih pitanja je;"Kako naterati 2,2miliona Bosnjaka da potpisu svoju smrtnu presudu"?Prvo ste taj narod priznali kao NAROD Bosnjaci!Zatim ste tom narodu na VASEM sudu sa VASIM sudijama priznali da je zrtva Genocida!Cak ste na drugom sudu u Hagu ponovo priznali Genocid cak i Srbiju ukorili za nesprecavanje Genocida! I sada ocekujete da onidobrovoljno KONTRA svih odluka u HAGU prihvate da su djaba ubijani?To se moze teoretski izvesti al da se prethodno ukine Hag.

Mungor

pre 10 godina

Bosna je vec podeljena u Srpskoj su proizvodi iz Srbije a u Federaciji iz Hrvatske a sam promet izmedju entiteta je minimalan. Hrvati i Srbi ne dozivljavaju BIH kao svoju drzavu vec Herceg Bosnu i Srpsku. Ostaju dakle samo Bosnjaci koji istrajavaju po cenu da druga dva naroda pate. Ili konfederacija 3 drzave ili disolucija.

Ne verujem zeni sa lepim nogama

pre 10 godina

Treba sam pogledati ljude koji zive u BIH. Oni vec godinama pokusavaju da zive zajedno ali jednostavno ne ide. Ne znam zasto bi onda drugi zeleli da ih drze na silu. Nego da budemo realni. Srbiji Republika Srpska i severni deo Kosova, Hrvatima dati Hercegovinu a Bosnjaci neka zadrze centralnu Bosnu. Tako bi svi nakon dugog niza godina bili mirni i zadovoljni

Hrvoje

pre 10 godina

Susjedi opet prave račun bez krčmara. Jedna činjenica mora biti svima jasna.; Hrvatska i Hrvati iz BiH ne žele podjelu BiH. Hrvati žele federalizaciju BiH, državu koju bi činile tri federativne jedinice. Bilo kakav referndum i pokušaj odcjepljenja RS, znači hrvatsku vojsku / čitaj NATO / u BiH , presjecanje koridora i ulazak u Banja Luku. Srbija je u takovoj poziciji da neće ni pisnuti jer je potpisala određene međunarodne dokumente, a međunarodnoj zajednici treba samo jedna sitnica da RS proglasi tvorevinom nastalom na genociju i za vijeke vjekova ju ugasi.

Xepoj

pre 10 godina

Da li je neko od bosanskih muslimana razmisljao sta ce oni da rade ako srbi zatraze da se ukine RS i da Bosna postane unitarna ??? Zivo me zanima kako mislite da ubedite milion srba za koga i za sta da glasaju u tkvoj unitarnoj bosni i da li ce da u koaliciji sa hrvatima u vasem parlametu da formiraju vecinu koja ce da donese odluku u recimo ulasku u Zajednicu Nezavisnih Drzava na celu sa Rusijom a ?

Ибро

pre 10 godina

Ја сам србин мухамеданске вере и мислим да би сви бошњаци требало да се врете својиј старој вери као што је урадио Емир Кустурица.

Ajdin

pre 10 godina

Ne vjerujem, ovim stvarima ne treba davati veliku paznju, prije ce se Srbija raspasti vec Bosna, Bosne raspad znaci i raspad drugih zemelja u okruzenju nasem, znaci nemoj da iko priziva neki raspad BiH jer nece biti dobro ni za koga na Balkanu, lijep pozdrav

DW

pre 10 godina

@ ostavite ih same

Ekavicom se pise iznedriti, ne izNJedriti. Kakva je svrha komentatora iz Federacije BiH pisati ekavicom (u pokusaju), potpisivati se srpskim imenima i izdavati sa "mi iz Srbije"? I ovde ima takvih par komentara.

Stav Srbije se zna, stav Srpske se zna, kao i Hrvatske, odnosno hrvatske zajednice u BiH. Ostalo su politicki modeli, ali ne shvatam ljude koji pisu u pozeljnim varijantama, ne zeleci da prihvate realno stanje. Hteo bih i ja da je Srbija odavno clan EU, ali nije, da je Kosovo pod kontrolom drzave koja formalno ima suverenitet, ali nije. BiH je de jure drzava, de facto najmanje dve unutar iste egzistiraju, i ni Hrvati, ni Srbi ne zele da se odricu svojih kuca i okucnica (ko bi na njihovom mestu zeleo?). Sansa sa prosperitetnu i stabilnu BiH je prokockana pre skoro 25 godina, da moze da se vrati vreme, bilo bi idealno, al' ne moze, zivot to ne dozvoljava, zivot je realan, nije pricanje bajki i ispunjavanje svakojakih zelja. U sadasnjim okolnostima miran razlaz je najpovoljnije resenje za sva tri naroda, najmanje gube u tom slucaju, u bajke o sjajnoj buducosti ni vrapci vise ne veruju. Sa ovakvim realnim stanjem na terenu mogu samo uzalud potrositi jos nekoliko narednih decenija.

MaSi

pre 10 godina

@ii
Da si realan a NISI, nikada ne bi napisao takav komentar. Srbi su posto-poto hteli da sacuvaju Yu, iz razloga sto je ogroman broj Srba ziveo rasut po republikama ex Yu, van Matice Srbije. Ostale narode ex Yu naravno nije bilo briga za to. Hteli ste svoje nezavisne drzave, i niste birali nacina samo da dodjete do cilja. Sto se BiH tice, LAZ je da niste imali oruzje (stizalo je preko Hrvatske ali ste ga i prisvajali i pootimali od JNA), uostalom potvrda da je Srbima u BiH rat NAMETNUT, je izjava A.Izetbegovica "zrtvovacu mir"(odbacio Kutiljerov plan). VI Bosnjaci NEMATE TAPIJU na BiH da je prisvajate, kao da je cela BiH vasa. Entiteti su homogeni i podela je najbolje moguce resenje, dva od tri konstitutivnih naroda se NE IDENTIFIKUJE SA BIH, niti je dozivljavaju kao svoju drzavu. Koliko istinski zelis zajednicki zivot (multietnicnost), vidno je u tvojoj poslednjoj recenici kojom priprecujes da ima ko da brani BiH od podele. Proces koji ste VI ondasnji muslimani(bosnjaci)pokrenuli 90-tih o odcepljenju od Yu, proces ostamostaljenja nezaustavljivo tece, a odnosi se na Republiku Srpsku.

Help Boznia sadaka vas spasla

pre 10 godina

@splico iz kanade
Hrvati i Srbi u BiH su svoji na svome, nisu iseljenici. BiH moze i treba da opstane onakva kakva je napravljena u Dejtonu, ni vise ni manje. Treba postojati koncenzus sve tri etnicke grupe, pa koliko se i kako dogovore - ali bez pritiska medjunarodne zajednice. Upravo je ta politika pritiska i dovela do ove situacije, da ne mogu da se dogovore. Zasto? Zato sto su bosnjacki politicari tokom prethodnih 20 godina navikli da ne moraju da popustaju, jer ce medjunarodna zajednica izvrsiti pritisak na druge dve zajednice, ili ce odlukom visokog predstavnika UN presuditi u korist Bosnjaka.
To se ovaj put ne dogadja i zato je BiH paralizovana. Kantoni nisu deo Dejtona, i mogu se grupisati, menjati i ukidati dogovorom Hrvata i Bosnjaka. Slazem se da ih ima puno, ali sa Bosnjacke strane nije postojala volja da se formira veci kanton sa hrvatskom vecinom. Problem provodjenja presude Sejdic-Finci je upravo kako osigurati da Hrvati dobiju svog legitimnog predstavnika u predsednistvu, a ne nekoga kao Komsic. Problem bi se jako lako mogao resiti kada bi Bosnjaci prihvatili asimetreican nacin biranja, odnosno da clanove iz Federacije bira parlament entiteta, a da se u Republici Srpskoj ostavi neposredni sistem izbora.
Politika je umetnost moguceg, ali neko to treba objasniti bosnjackim politicarima, koji su generisali celu ovu krizu.

saraya

pre 10 godina

Svi politicki i ostali unutrasnji i vanjski elementi u BiH uklapaju se sa procesom vec vidjenog planiranog raspada Jugoslavije, a sa cim etno-religijski nacionalizmi nemaju nikakve veze, koji su samo paravan za interesne sfere u pozadini.

DEJAN

pre 10 godina

ovaj tekst je napisan povodom nedavnih demonstracija. povod za iste je glad a ne nekakve srbije, hrvatske, republike srbske, federacije i ostala g..--na.

živila bosna

pre 10 godina

Ne daj se Bosno.
Podrška republici Bosni i Hercegovini iz Knina.
Nije problem u narodu,već političarima,koji rade kontra vlastite države.

krle - dron

pre 10 godina

Neznam zasto izmisljaju toplu vodu,za to su krivi iskljucivo mediji sto neprenose prave vec poznate informacije.Jos 93- godine u novembru je uvazeni svetski diplomatski mag Herr Henri Kisinger u sred beca arhiv Tv-A1 ispljuvao celu evropu pred 200-novinara i optuzio je za dolivanje vatre na ratni pozar priznanjem bosne za drzavu koja to nikada nije bila nego uvek geografski region.Doslovce je rekao da evropa nemoze da zabrani srbima da zive u hrvatskoj i da ih sprotera a da ih na silu tera da zive sa hrvatima i muslimanima u bosni I DA SRBI IMAJU APSOLUTNO PRAVO DA SE IZDVOJE i ako zele prikljuce srbiji,to covek rece tada i ponovi ponovo pre dve godine A SVI dobro znamo njegov uticaj i da neprica uzalud,ZNACI RAZLAZ je jedino normalno resenje i neka svako uziva u svojem dvoristu kako zasluzuje inaca taj verski sukob nikada nece u suprotnom prestati da tinja toga je i evropa konacno postala svesna.....

Лима

pre 10 godina

Да само што "пријатељска" фондација Фридрих Еберт je несмотрено испустила из вида фактор звани Русија. Сетите се како су ипак одвратили НАТО од мешања у Сиријски сукоб прошле године. Русија се вратила у великом стилу на светску сцену, нек пробају сад да нас бомбардују.

lovro

pre 10 godina

Ako se BIH raspadne mislim da su sljedeće Srbija i Makedonija.
BIH i Srbija na tri djela,Makedonija na dva- bit će puno republika na Balkanu.Ako hoćete,samo daj.

dijaspora

pre 10 godina

Ja ne želim živjeti u Bosni.
Pošalje mi neko traktor da pobjegnem odavde?I ja budem složio priču da me Bošnjaci nisu željeli i da sam žrtva progona.Možda mi moji povjeruju u priču,ali za svijet nisam siguran?!

nesa usa

pre 10 godina

Bice nesto nalik na Kosovo i Srbiju ili Cesku i Slovacku. Ako bi EU ponudila da otpocnu pregovore za ucljanjenje svim etnickim delovima BiH kao posebnim drzavama svi bi bili za to. Mozda bi se desilo i pre 2025.

ja!

pre 10 godina

Problem je što muslimani imaju iluzije da mogu da pobijedr u nekom budućem rat,jer sad bi imali "teško" naoružanje. Problem je bio u stvari što su imali stotinu generala koji su bili obični šloseri, što su imali lokalne razbojnike Cace, Maše, Paše, što se aliji i njegovoj kamarili isplatilo da se duže ratuje zbog para, i što su ratovali na 3 strane, sa hrvatima, srbima, i sa babinim krajišnicima.

Sve ove iluzije su opasne i njih pothranjuju Bakir i Zlatko. Slično tome je da će se otomansko carstvo proširiti na BiH i da će muslimani imati prava kao za vrijeme sultana sulejmana. To nikako ne mogu da svarim, kako neko može da priziva želi šerijat i feudalne odnose u evropi 2014. godine. S druge strane nama hrišćanima je takođe dosta te priče i mogla bi muslimanska država da defakto nestane. pozdrav.

good luck

pre 10 godina

Haha koji mokri snovi od komentara. Mozete i popiti tu Drinu al ce i dalje biti granica. Zapravo najbolje nek RS napravi vise taj referendum pa da vidite ko ce vas priznati: Abhazija, Juzna Osetija i Transistrianija.

Milan

pre 10 godina

Sve ideje za resenje moraju dauzmu u obzir dve istine:
Srbi nece prihvatiti BiH nikad, resenje je moguce samo njihovim iseljenjem
Bosnjaci nikad nece prihvatiti da zive u Srbiji ili Hrvatskoj, osim da ih neko iseli.
Obe varijante "resenja" su neprihvatljive bilo kom normalnom coveku pa ostaje ona treca varijanta da docekamo da se polticari dogovore. Tu moram da citiram mog druga bosnjaka iz Sarajeva: "Politicari su samo odraz naroda koji ih je izabrao, menjanjem politicara necemo nista postici, treba menjati narod". A menjanje mentalnog sklopa naroda je veoma dug proces tako da sumnjam i da ce moja deca docekati normalnu Bosnu i zemlje oko nje.

(r)evolucija

pre 10 godina

@Hero
Srbija i Hrvatska su za federaciju BH....Svajcarska....Sarajevo je u goroj ekonomskoj situaciji nego Bagdad,dakle samo ti prijatelju brini svoju brigu i nemoj da gledas u komsijska dvorista(Srbija,Hrvatska,R.Srpska)

Zole

pre 10 godina

BiH je odavno podeljena i znaju se unutrasnje granice. Muslimani ne mogu da nadju rešenje sa 300.000 Hrvata sa kojima žive u istom entitetu a kako bi onda tek bilo kad bi bila unitarna drzava. Muslimani nemaju više pretenzija prema nekom posebnom delu Republike Srpske. Ako bi počeli rat, rat bi bio da se skroz okupira Republika Srpska. A za to nemaju ni snage ni volje. Hrvati su se odlicili da žive skupa sa muslimanima zbog Toga da Srpska Krajina ne dobije autonomiju u Hrvatskoj. Sto prakticno znaci da je BIH podjelkena izmedju Srba i muslimana po sadasnjim granicama.

Samo realno

pre 10 godina

Hitne i korenite reforme u BiH će biti sprovedene i to veoma brzo.Niste ni svesni koliko...Živi bili pa vidjeli...Tu će se pokazati kolika je moć zapada a narodima nepreostaje ništa drugo nego da maštaju a o čemu znamo svi...

zoran

pre 10 godina

Samo covek koji ne poznaje ,dovoljno, geo-politiku ne vidi da je Srbija dala Kosovo, jer joj je obecno pripajanje RS i severa Kosova. To je jasno kao dan. Na zalost Boshnaci su izvukli najdeblji kraj, jer kada je doslo do raspada Izetbegovic je napravio kardinalnu gresku ne spojivsi Boshnjake sa Srbima, a to mu je bilo nudjeno.

Normalno da narod niko zivi nece pitati, kao sto nas nisu pitali i kada su naredili raspad. Naraod je potroshna roba. Na zalost to je nivo svesti na planeti, u ovom momentu.

pazi sad ovo

pre 10 godina

Potpuno podrzavam gospodina Vucica u resavanju bosanskog problema. USA I EU su prepoznale njegov potencijal I zelju za reformisanjem I to je vise nego jasno svima koji zive na Balkanu. hahahahaha pozz

Ana

pre 10 godina

To je dobar i razuman scenario. Pre toga treba da se ujedine hrvatski kantoni u federaciji kako bi imali svoj entitet, koji bi gajio dobosusedske odnose sa 23,5% BiH (koliko pripada Bosnjacima) i RS. Republika Srpska i HR Herceg Bosna ce svakako dobro saradjivati i nadam se predvoditi proces saradnje i obnove medjusobnog postovanja medju Srbima i Hrvatima.

Android™ Jelly Bean

pre 10 godina

Kakvi ste vi Srbi, citam neke komentare dje ljudi pisu u smislu "Pa dobro, ajde ako mora da se podijeli nekako da svi dobiju posteno..." i vi nalupate milion minusa.
U prevodu, covjek vam da prst vi ocete ruku. Takvi ste od kad postojite zato nikad srece u vas!
I devedesetih su vam davali konfederaciju pa ste htjeli "veliku Srbiju" (saka jada oce veliku drzavu da se siri) pa onda vam u Hrvatskoj ponude autonomiju i Krajinu, a vi ne, ocemo opet "veliku Srbiju" (a danas tamo bez Srba) pa ste htjeli 2.000.000 Albanaca da pocerate, ka' da su to ptice na drvece pa kad opalis, one se razlete (pa danas ni tamo Srba) i sad ocete RS!
Sto je najgore i dan danas sanjate veliku Srbiju, pocev od CG i velikosrpske politike, pa Bosna, Makedonija...I dodje neki politicar i kaze "Srbi su ugrozeni..." a vi ka papagaji odma svi to ponavljate i mislite da je to tako.
Volio bi da znam dje su to Srbi danas ugrozeni osim eto u Hrvatskoj (sistemski) a da nisu oni nesto inicirali nekakva prava, ne priznajuci sve oko sebe. a istovremeno trazeci za sebe?!...
I ajde, neka se odvoji RS, ali svako ko ima ista u glavu shvatice da onakve granice RS ne mogu da opstanu. Ono nije "prirodno".
Sto neko napisa, to treba po dogovoru da podijele ako vec oce da se cijepaju.

seki

pre 10 godina

grohotom se smijem :D, mi smo balkanci malo komplikovaniji nego sto ovi misle, a i dabogda da bi se mogli mirnim putem razici, samo uzmimo u obzir u koliko je opstina prije rata u rs bilo vecinsko bosnjacko stanovnistvo (oprostiti, ali ne i zaboraviti)

Samo realno

pre 10 godina

Možete vi do mile volje priželjkivat raspad BiH ona se raspast bez rata nemože...U slučaju novog sukoba neminovno je da bi se proširio na cijelu regiju...Pa zar vi mislite da bi svijet dozvolio još jedan rat na Balkanu?Bosna ostaje cjelovita a narodi ako su pametni okrenut će se tome,kako da žive bolje a ne nacionalizmu...Ako ništa,barem zbog svoje djece...

aaaa

pre 10 godina

Daj, daj, daj, samo malo daj... Bit će to dislucija ''kom' opanci, a kom' obojci''. Ovi odozdo iz Gruda i Lištice misle da će moći više svoje proizvode taliti po Rajvosa. Moći će ih samo prodavati dole po svom kamenjaru, i cjelokupnom svom stanovništvu od 150 000. A Srbi se ne pitaju šta će biti sa ovim njihovim u Federaciji. Pa od žene se razvodiš i imaš hiljadu problema, a kamoli ovakav populistički prijedlog. Šalu na stranu, ali vi mislite uzeti kartu, i podebljati granicu (Distrikt Brčko je ono malo što mladoj sreću kvari)? Nemate vi kapaciteta niti tritorijalnog integriteta. I razumite već jednom staru izreku: ''I mirna Bosna!!!''. Haj vozdra...

Banjalucanka

pre 10 godina

Replika na: "Ja kao Srbin iz BL bi volio da se to dogodi cisto da vidim kako bi stvari onda funkcionisale"

Sramoto jedna. Nisi ti ni Srbin ni iz Banje Luke. To znamo i ti i ja. Ako si već u tuđoj kući, imaj barem malo dostojanstva pa reci da dišeš tuđi zrak, da su ljudi protjerani i ubijani radi njihove vjere! Ne znaš ti možda ni čiji je to zrak, koliko muslimana i katolika je protjerano i ubijeno, koliko je džamija srušeno, koliko druženja, koliko ljubavi... Banjalučani, prave komšije, nikada ne bi pričali gluposti koje ti pričaš. Nama je rat sve uništio! Derle jedno! Razmišljaj o svojoj okolini. Vjerovatno su te protjerali iz nekog sela u Hrvatskoj, možda ni ti nisi imao sretan život, ali, vjeruj mi, ne znaš ti šta je Bosna.

Don Quijote

pre 10 godina

Kada se raspadala Jugoslavije, bilo mi je mnogo zao, bila je zemlja u kojoj sam rodjen i koju sam voleo. Video sam, medjutim, da ima mnogo ljudi koji je ne zele, i shvatio sam da ona nema buducnosti. Najvece iznenadjenje su bili svakako bosanski muslimani, koji su deklarativno, bili Jugosloveni veci od bilo kojih drugih Jugoslovena. Preko noci su okrenuli curak naopako i odrekli je se brzinom svetlosti. Jugoslavija nije mogla da opstane, jer narodi koji su njoj ziveli, nisu je vise zeleli. Smesan je pokusaj stvaranje "Jugoslavije umalom" u Bosni. Iz istih onih razloga zbog kojih velika Jugoslavija nije mogla da prezivi, ne moze ni Bosna. Sto rece nekad davno, Zoran Djindjic, uvek mozete od akvarijuma da napravite riblju corbu, ali ne mozete od riblje corbe akvarijum. Skuvali ste ribe, gotovo je. Sada vise nema nazad. Ni Srbi ni Hrvati nisu zaintersovani sa Bosnu, niti je smatraju svojom drzavom. Muslimane ne zanimaju ni Srbi ni Hrvati, najradije bi ih proterali u njihove maticne zemlje, a Bosnu uzeli samo za sebe. Na njihovu zalost tako nesto ne mogu uraditi. Koliko se ja razumem u nauku, istoriju i knjizevnost, u Bosni su od pamtiveka ziveli Srbi i Hrvati, muslimani su se pojavili mnogo kasnije posle najezde Turaka. Sada su se tu pojavili neki misteriozni "Bosnjaci"!? Sta su to Bosnjaci, jesu li to oni drekavci iz tunela?

veterinarBG

pre 10 godina

A,jest vam Srbima Bosna kost u grlu,bit ce Bosne sve dok je Bosnjaka u njoj,bila je prije vas i bit ce poslije vas.Pa neka pjene Srbi ,a bogami i Srpkinje
(Hasaimaga, 17. februar 2014 14:17)
Odakle ti to? Pa normalno da ce Bosna ostati.Ostace i Republika Srpska.Svaka za sebe.BTW,ne da nam Bosna nije kost u grlu,nego nas uopste ne zanima.Zanima nas samo Srpska.ZIvio ti meni u miru i blagostanju!

Deus

pre 10 godina

Nema tog vojnog saveza koji moze da od Bosne napravi jedinstvenu drzavu. Odnekud treba da stigne nova politicka elita koju ce neko da glasa na izborima. Ma hoce, sigurno. Cak ni uz svakodnevno ispiranje mozga preko medija to ne bi bilo moguce. Cinjenica je da stvari na Balkanu dobijaju novo ubrzanje a na koju stranu to cemo jos videti. Stvari u Ukrajini ne idu NATO savezu u korist a Balkan je suvise blizu Ukrajini da bi bio ostavljen tek tako. Tu je jos u Juzni tok. Zapad ima sve vise razloga da ovo podrucje ponovo bude nestabilno. Do sada im je odgovarao status kvo ali ce u buducnosti verovatno traziti izgovore da pojacaju svoje vojno prisustvo na Balkanu. Dosta toga ce zavisiti od stanja u Ukrajini. Ode li Ukrajina nazad Rusima eto ih oni na Prutu na granici sa Rumunijom pa Balkan opet postaje nesigurno podrucje za Zapad (ili oni to tako vide). Amerikanci imaju teoriju o "domino efektu": kada jedna drzava njima naklonjena padne tj izgube kontrolu nad njom ocekuju citav domino efekat u regionu. Nemire u Bosni treba posmatrati sa sireg geopolitickog aspekta. Oni svakako nisu spontani, vec dobro i pazljivo organizovani premda nisu masovni. Najbitnije je da narodi na Balkanu ponovo ne nasednu i krenu da se ubijaju medju sobom. Jos jedan rat bi bio prava katastrofa. I zaista ne razumem zasto Bosnjaci misle da bi raspad ovakve BiH bio los za njih. Raspad BiH bi bio i najbolje resenje za sve jer bi region konacno bio miran. E bas to najvise ne odgovara onima van ovog regiona.

Bokkybg

pre 10 godina

Kao gradjanin Srbije,misljenja sam da Bosnu nikako ne treba cepati,pripajati RS Srbiji i slicne stvari.Ali, da bi opstala, BiH bi morala biti deo neke sire drzavne zajednice,na taj nacin ce prava svih biti postovana.Nisam za obnovu Jugoslavije,ali mslim da bi u nekoj buducnosti trebalo razmisliti i o mogucnosti stvaranja neke nove federacije-konfederacije nekih republika bivse SFRJ.Mislim pre svega na one koje ce ulazak u EU cekati do limburga meseca.Iako ima teskih otvorenih pitanja izmedju Srbije i BiH,mozda ipak vredi razmisliti...

Prednost znanja njemackog jezika

pre 10 godina

Studija nije u cijelosti prikazana, mogucnost pravljenja BiH po uzoru na Hrvatsku je izostavljena u tekstu.

Ali neka, ako se zeli da se obmanjuje narod i skrece fokus sa stvarnih problema pred izbore - samo naprijed.

Moc medija je zaista impresivna, kapa dole!

Darko

pre 10 godina

Jedina zajednička multinacionalna država bila je Jugoslavija, ali svi narodi - osim Srba, možda jer su bili većina - uložili su sav svoj trud da je razbiju i dobiju svoje etničke države, uz podršku zapada (a, vjerovatno, i na inicijativu zapada). Srbi su to na kraju morali prihvatiti. U Bosni taj proces nije završen, iako se etnička struktura već polarizovala - Srbi u RS, Muslimani u FBiH. I sad odjednom muslimansko licemjerje: žele jedino i samo multinacionalnu cjelovitu državu - pa zar vam nije smetala zajednička država? Jeste, ali kad je bila srpska većina; a sad, kad su u BiH Muslimani većina (Bošnjaci - i tu se vidi teritorijalna pretenzija), sad može i mora cjelovita mul.nac. država. U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno, ne sporim, ali bar nemojte da glumite telce.

Ajde Jovo na novo,pisi propalo

pre 10 godina

Bojan, Tvoj Komentar je 100% TACAN. Evropa nece Podrzati Stvaranje Islamske Republike, tako da od podele nema NISTA , Sad ce Zapad sve ove koji su na Vlast u BiH spustiti niz Vodu.

ii

pre 10 godina

svaki pokusaj dijeljenja bih zavrsavao je ratom.zadnji put to nije uspjelo tudzmanu I milosevicu.mesic sve objasnio kod ivana ivanovica.najveci problem su politicari ,izetbegovic je dokazao da nema ni blizu potencijala koje mu je otac imao.sdp I lagumdzija naslijedili komunisticki sistem koji vise ne pije vodu.dodik osporava drzavu u kojoj zivi vec 20 god in a i sta se tu moze ocekivati.prosli rat muslimani nisu imali oruzje,a srbi su imali svu jna ostavstinu.sad je to drugacije .takodze geografski podjela nije moguca,pogledajte mape ,opet je sve izmjesano.pozz

Xepoj

pre 10 godina

Ako macka lovi miseve nije vazno da li je crna ili bela ! Ako ces sadasni entitet FBiH ostati bez RS,a u njemu ce se ziveti bez politickih i nacionalih trzavica plus ce i ekonomski razvoj biti ubrzan onda je logicno da ne treba da ih brine sto ce RS biti nezavisna ili deo Srbije jer i ovako nije deo BiH ,isto kao sto je nama u Srbiji mirnija glava bez 2 miliona albanaca koji bi da su deo glasackog tela Srbije trazili i dobili ministartsvo policije,vojske ili ekonomije (kao u FYR Makedoniji) ili na ko zna sve kakve nacine radili protiv drzave u kojoj zive,tako i muslimanima bez srba ce biti kud i kamo lakse i bolje i jednostavnije,jedini problem je sto ovde niko ne razmislja prakticno i pragmaticno nego svi udaraju po emocijama ,pa Skotska je najavila izlazak iz UK a UK najavila da ce prva priznati nezavisnost Skotske i sta sad ? da nece mozda zemlja da se zaustavi ?

Novak

pre 10 godina

Dragi moji, tuzna je sudbina Bosanaca.
Jeb,,, ih Dodik i Bakir...
Mladima nije data sansa a to ce da ih koshta.
Ziveo INTERNET i protok informacija:)

splico iz kanade

pre 10 godina

bice mir jedino kad se ukinu kantoni,entiteti,kad se Srbija i Hrvatska prestanu misat u unutrasnje stvari BiH.Ok ,normalno da hrvatska il srbija triba podrzavat svoj narod u bosni....al nikako da se petlja u drzavnicke poslove bih.Odakle im ti pravo .To je druga drzava ,clanica UN,priznata u tim granicama....a ako kojem narodu smeta sta,molim lipo odseli se....pa i ja iako sam hrvat odselia se...i sacuvaj boze kad bi ja sad ,ili moja se vlada misala u poslove upravljanja ,jedne Kanade

Slavisa

pre 10 godina

Sto se tice Srba, nema potrebe bilo sta da se menja. Bosna je vec toliko podeljena da je papir nezavisnosti Srpskoj nepotreban.
A sta rade u nesrecnoj hrvatsko - bosnjackoj federaciji - to malokoga u Srpskoj zanima.

aurelio

pre 10 godina

Resenje se moze naci samo kad se napuste nerealna ocekivanja. Niti ima saanse da BiH bude unitarna, ona to moze biti samo u sastavu druge drzave, ili imperije (Turska, Austro - ugarska, Jugoslavija), niti ima ista od nezavisnosti RS.Dakle, i jedni i drugi da se odreknu elstremnih zahteva, zapravo je to stvar srpsko - bosnjackog dogovora, Hrvati se ipak najmanje pitaju. Oni su svoje ingerencije u BiH zrtvovali stupanjem u Federaciju BiH i dobijanjam prava na vojnu intervenciju u Krajini. Resenje je ne dirati RS, a svugde gde je moguce treba jacati centralne institucije BiH. MOzda ukinuti predsednistvo, i birati predsednika direktno, ali da ostanu ingerencije entitetskih parlamenata.To bi, pre svega simbolicno, znacilo jedinstvo zemlje. Sve ovo moze jedino ako se BiH prestane tretirati kao protektorat, i daju ozbiljni podsticaji ekonomskim ulaganjima.Svi drugi scenariji su opasan avanturizam, koji se ne moze dobro okoncati.

Milos

pre 10 godina

Podela je neminovna zato što ta kreatura od države unesrećuje njene državljane. Ali treba pokazati svetu da smo naučili lekciju iz devedesetih i treba ceo proces razlaza odraditi distojanstveno za stolom ! Samo civilizovano!

kilo

pre 10 godina

Ja kao Srbin iz BL bi volio da se to dogodi cisto da vidim kako bi stvari onda funkcionisale.Ovi odavde ne bi mogli prebacivati krivicu na Sarajevo i obrnuto mada sumnjam da ce do toga doci.Mislim doslo je do toga al se to nece dogoditi.

ostavite ih same

pre 10 godina

Bosna će naći rešenja ako se ostavi samoj sebi, bez ičijeg mešanja sa strane. Nesposobnost vladajuće garniture i ogromna birokratija dovešće do socijalnih nemira, a glad će udružiti gladne da skinu ove koji su ih doveli do toga. Nemira na etničkoj osnovi neće biti jer se svi plaše jedni drugih ako nemaju pomoć sa strane Srbije, Hrvatske Turske SAD, Rusije,...Ti socijalni nemiri će iznjedriti nove političke lidere koji će se udružiti i dobiti pomoć naročito od EU. Siguran sam da će biti mnogo ustupaka sa svih strana(i od Srba i od Bošnjaka i od Hrvata) samo da ekonomski i socijalno profukcioniše država u kojoj žive

Toloje

pre 10 godina

Jedini problem je sto je pitanje etnickog balansa u BiH ujedno i pitanje mira. Da se razumijemo, "Dejtonski sporazum", koji se navodi u tekstu, nosi puni naziv "Dejtonski mirovni sporazum". To znaci, dok je sporazuma, toliko je i mira.

Sve tri strane filozofiraju o tom sporazumu, tumace ga svako na svoj nacin, ali je cinjenica da su njegovi uvjeti, uvjeti za mir.

.. a da bi sukob godio danasnjim politicarima, itekako. BiH je pokradena do nogu, a jedan rat bi anulirao kompletan kriminal elita, dok bi se oni lagano izvukli u inostranstvo, tamo gdje su vec svoju djecu poslali na skolovanje i zivot, uz debele bankovne racune. Ovi protesti su im ulili strah u kosti i pokazalo se koliko su slabi. Oni se po prvi put boje drzave u kojoj zive, zato i zele destabilizacije koje vode do etnickih sukoba.

DINOTUZLA

pre 10 godina

Ne znam kome odgovaraju ovakvi clanci puni nebuloza, apsolutno nerealni i huckaski. Osim sto cete povecati citanost nista drugo nece biti,

usatoday

pre 10 godina

Vec je i vreme da se razgovara o decentralizaciji, buduci da je to jedino resenje do kog se moze doci mirnim putem. Centralizacija vlasti u BiH vodi u nasilje i novi gradjanski rat koji niko ne zeli. Republika Srpska ce pre ili kasnije biti nezavisna, otpor takvom poretku stvari vodi u nasilje, za koje ce opet biti odgovorni oni koji vode bosnjacki narod kao i pre 20 godina. Valjda ce to shvatiti ovaj put.

gagi

pre 10 godina

Iskreno se treba nadati mirnoj dezintegraciji te kvazidržave. Očigledno je da budućnosti nema u ovakvoj BiH, a posebno ne u unitarnoj.Budućnost RS je u potpunoj nezavisnosti od onih koji su hteli da Srbe proteraju početkom devedesetih i koji su bili za unitanu BiH.

Branko

pre 10 godina

Pa de ste bili bivsa braco devedesetih,jedini koncept gradjanske drzave nudila je Juga,tad vas je ugnjetavala a sad bi isti princip samo druge uloge.Srba nema milion ipo nego skoro deset miliona,moracete bas da se potrudite s tom vasom Olujom 2.Dvadeset godina vas necemo i jednom za svagda skapirajte to,nema volje za suzivotom kod obicnog naroda,sad vi malo prozivljavajte raspad drzave,ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se ulupaju!

Hasaimaga

pre 10 godina

A,jest vam Srbima Bosna kost u grlu,bit ce Bosne sve dok je Bosnjaka u njoj,bila je prije vas i bit ce poslije vas.Pa neka pjene Srbi ,a bogami i Srpkinje

Bosanac

pre 10 godina

Eh ne mogu da shvatim toliko mržnje u ovim komentarima. Ko želi zlo drugom, njemu se desi.
Što bi rekli, što je babi milo to joj se snilo. Večernji list već odavno se pokazao kao veoma neozbiljan i prožet hrvatskim težnjama prema Tuđmanovom planu koji je davno propao. Neznam samo odakle iskopaše ovu Fondaciju Fridrih Ebert i njihove stručnjake koji me podsječaju na Tarabiće i Nostradamusa.
Do 2025 godine kako je krenulo možda neće biti ni ove planete.Očito se pokušavaju ponovo aktivirati famozne salvete i crteži iz Karađorđeva koje nesporno dovode do novih oružanih sukoba. Ovakvim suludim kombinacijama o dijeljenju BIH moglo bi dovesti do širih sukoba ne samo na Balkanu nego i u svijetu.
Zato pamet u glavu svima.

DinoNYC

pre 10 godina

Vidim neki se vec raduju novoj BiH nesreci. No, zar mislite da nakon toliko ulozenog politickog kapitala Evrope i Amerike, (o novcu da ne govorimo), da ce eto sad zbog radnickih demonstracija, SAD i EU odjednom promjeniti kurs za 180 stepeni i dopustiti nova cjepanja granica u ionako trusnoj Evropi? Cjepanja koja bi mogla ohrabriti druge separatisticke pokrete.

A da ne govorim o tome kako bi se poslala poruka da se isplati zapocinjati ratove za teritorije. Osim toga jel mislite da je u Bosni neko bilo kakvo novo cjepanje teritorija moguce bez oruzanog sukoba? Dakle, ne budite naivni od toga nema nista. Sto se tice Dodika, Izetbegovica itd. ako mislite da Zapadne obavjestajne sluzbe ne drze i njih u saci zbog tajnih racuna i malverzacija, i tu se varate. Nego ih drze tako na uzici jer bolji je "djavo kog znas".

Ono sto ce se desiti je vrlo vjerovatno na kraju jedno veliko nista. Dakle, raspisat ce se prevremeni izbori, i opet ce na vlast doci slicni tipovi, jer pazite, te "vodje" nacionalne u Bosni nisu slucajno na vlasti - za njih glasase i glasaju ti gradjani BiH. Dakle, sami sebi biraju te koji ih je.u u zdrav mozak. BiH imna 4 milion stanovnika a na demonstracije je izaslo koliko? Par stotina ili hiljada.

Dakle, jedino sretno rjesenje za BiH je da na vlast dodju mladi i normalni ljudi koji bi se lako dogovorili kako da naprave funkcionalnu drzavu, jer nacija se ne jede nit se njom placaju racuni. Do tada....

Banjalučanin

pre 10 godina

Pokušaj otcjepljenja RS-a je moguć, premda sam prilično skeptičan s obzirom da to lokalna mafija najavljuje već 10 godina i ništa se ne mijenja. Mažu oči narodi, ovamo sve privatiziraju, dižu kredite. No, Bošnjaci su itekako svjesni te mogućnosti i pripremaju se za svaki slučaj. Niko više ne vjeruje u one "bratstvo i jedinstvo" priče iz 1992. O mirnom razlazu nema govora. Prošli put nam je Zapad zasolio sa embargom na oružje i pustio Srbe na goloruke Hrvate i Bošnjake. Sad su podrumi puni i čeka se, drugi put ćemo biti spremni. Pa onda ko živ, ko mrtav, al da se jednom za svagda riješi čija je Bosna.

sandzaklija

pre 10 godina

Lepi snovi brace Hrvata i Srba, jos u granicama tzv Rep Srbske. Nego zasto se onda Sandzak po istom kljucu ne bi pripojio Bosni? Ili Bosnjaci vole da zive pod cizmom a ostali su slobodnjaci

dejo

pre 10 godina

neda zapad da se bosna raspane jer im nije u interesu muslimanska drzava u srcu evrope...pa makar ta drzava bila samo jedna zenica ili jedna tuzla ...a da nekazemo sarajevo, bihac....

Mihailo

pre 10 godina

Zanimam me u kom to svetu žive ovi ljudi koji govore rat je nemoguć, nema deljenja i sl. pogledajte Ukrajinu, Siriju, Egipat... svuda nagomilanih problema koliko hoćete i sukoba na sve strane, a ne žive u nekom paralelnom univerzumu niti su tamo podele i promil manje nego na Balkanu. U Bosni itekako može ponovo da dođe do rata ako se rešenja budu nametala silom, ne zavaravajte se pričama o tome da je tamo sve završeno i da neće biti nekih promena.

Prolaznik

pre 10 godina

Ako se ne varam, ova fondacija je imala 3 razrađena scenarija. Jedan je naveden u ovom tekstu, drugi je bio intervencija NATO trupa u Banjaluci, disolucija RS i integracija iste u unitarnu demokratiju.
Prilično je jasno da su ove dvije verzije samo izvodljive u teoretskom domenu...
Treća je bila umjerena i najvjerovatniji rasplet krize.

Prolaznik

pre 10 godina

Ispravka, nisu bila 3 scenarija nego 5...Ovaj je dijametralno suprotan ovom navedenom u tekstu. Oba imaju podjednako mikroskopsku vjerovatnoću da će biti ostvarena.


3) BiH Union Express – Funkcionalna centralizovana država
Do ovakve države, prema timu FES-a, doći ćemo nakon nasilnih sukoba i kasnije međunarodne vojne intervencije. Situacija, u ovom scenariju, također kulminira 2015, kada ekonomija pada na najnižu tačku. Opšti izbori, održani 2014. još su veća katastrofa nego oni četiri godine ranije. Političari iz RS-a, pravdajući to tim da država ne funkcionira, donose odluku o referendumu što izaziva masovne reakcije u Federaciji BiH, a do 2016. sve tri etničke grupe su mobilizovane. Eskalacija nasilja vodi ka vojnoj intervenciji NATO-a – brza reakcija, objašnjeno je, zapravo je rezultat lekcija iz prošlosti.

Srbija bi, očekuje se, oštro reagovala, ali bi se povukla pod snažnim političkim pritiskom međunarodne zajednice. Sve bi ovo odvelo svekolikoj ustavnoj reformi: svi građani uživaju jednaka prava, a BiH ima predsjednika, jaku centralnu vladu, dvodomni parlament i općine. Izbori u 2017. donijeli bi nove političke elite, a međunarodne sile donose ekonomski plan, sličan Marshalovom; sve ovo donosi kandidatski status 2019, a članstvo u EU 2025.

Velja Srbijanac

pre 10 godina

@Pa da li neko stvarno misli da građani Zenice i Travnika žele da vide Dodika kao predsjednika i recimo Bosića kao mandatara svoje Vlade. Ja mislim da je to nemoguće i da je ekonomski najbolje da se razdvoje Republika Srpska i Federacija i onda da svako uživa i bori se za svoj prosperitet.
(Pex, 17. februar 2014 13:29)

Zaista moram da odgovorim na tako povrsan komentar.
Prvo, da li znate za nekog drugog politicara koji se ne zove Milorad, preziva Dodik??
Drugo, zasto mislite da neko iz grada u kome su muslimani vecina ne bi glasali za nekog ''normalnog'' politicara koji se NE zove Milorad Dodik??
Trece, zasto mislite da ce TAJ Dodik biti vecno na politickom mestu gde je ionako predugo?? :)

I kao Srbin iz Republike Srbije TI kazem da NISI niti ces ikada biti veci Srbin od mene!

pajs

pre 10 godina

Dejton je bio poslednja prilika posle krvavog rata da se sačuva osnov nekog budućeg srpsko-bošnjačkog dogovora. Holbrooke je bio zbunjen Miloševićevim olakim prepuštanjem Sarajeva (Srbi su morali da predaju Federaciji Grbavicu, Ilidžu, Ilijaš, Vogošću i sl) i tada je slavodobitno rikao kako će Sarajevo biti jedinstveni grad. Umesto da su tada insistirali na formiranju distrikta Sarajevo u predrantim granicama, gde bi Srbi i Bošnjaci bili primorani na dug i mukotrpan proces saniranja ratnog iživljavanja, zapadnjaci su podvukli crtu i napravili etničke torove, gde je pomenuto Sarajevo postalo glavni grad Bošnjaka. Šta su očekivali 19 godina kasnije? Med i mleko? Ja se grozim entičkog čišćenja i “rezultata” rata u BiH i iskreno verujem da su Srbi i Bošnjaci mogli zajedno. Ali nisam hrabar da to nekom preporučujem, jer sam u ogromnoj manjini, očito. A da Srbi idu ka zaokruživanju svoga se vidi po tome da su prosto prepustili Hrvatima da upravljaju Drvarom, Glamočem i Grahovom, iako Srbi dan danas čine većinu. Čekaju da stari umru, da hrvatske firme i policija odrade svoje i promene etničku sliku... Svi to mirno gledaju. ZNAČI, neki dogovor postoji. Da li je to “malo Karađorđevo” ili nešto drugo, tek, jasno je da se u BiH svesno ubija mogućnost suživota.

Unknown User

pre 10 godina

Brate, ako ne mogu zajedno, neka se dogovore kao ljudi (bez pusaka ovaj put) i prije svega, posteno podijele, npr proporcionslno broju, Bosnjacima 45%, Srbima 40% i Hrvatima 15% teritorije. Neka naprave i migracije sko treba samo da pocnu da zive normalno. Kazem ovo jer kad pogledas kartu RS to je neprirodna teritorija da bi opstala, ili da se naprave dvije, jedna tamo ka Hrvatskoj oko Banja Luke,a druga vamo ka Srbiji, 20%-20% od ovih 40.
Mislim, nije ovo igrica,ali nesto se mora. Ovako ne vodi nidje

Deus

pre 10 godina

Zbog te "humane" strane raspad bi otvorio mnoge pandorine kutije zar neko u to sumnja?
(ANALITICAR, 17. februar 2014 13:39)
---
Koje Pandorine kutije? Npr nezavisnost Srba u Istocnoj Slavoniji u Hrvatskoj, Sandzak, tri opstine na jugu Srbije, sever Kosova? Ne verujem da je takav scenario moguc osim ako velikim silama to nije u interesu. Sa druge strane, rezultat rata u Bosni je da je sada raspad u sustini samo formalna stvar - narodi ne zive odavno vise jedni sa drugima vec jedni pored drugih. Nema vise etnicke "leopardove koze" u Bosni o kojoj je pricao Vuk Draskovic nekada. Miran razlaz bi svakako bio mnogo bolji od nefunkcionalne drzave kakva je BiH sada. Na kraju krajeva, kada imate komsiju u dobrim ste odnosima kada nemate spor oko medje. Taj spor sada i ne postoji ali postoji neka zajednicka drzava od koje ama bas niko nema koristi. Nema nijednog velikog naroda u Zapadnoj Evropi (cak ni malog) koji nema dominatno nacionalnu drzavu. Gde ste u Zapadnoj Evropi videli konstrukte poput sadasnje BiH? Naravno - nigde. Da je to dobar model bio bi mnogo cesce praktikovan. Svajcarska mozda pomalo lici na taj model ali ona ima sasvim specificnu istoriju koja sa istorijom Bosne nikako nije uporediva. Belgija je mozda najslicnija Bosni u tom smislu ali Belgija je sve samo ne primer jake drzave. Pa oni nisu mogli da sastave vladu skoro godinu dana. Jedva je nekako postignut sporazum a nisu imali ni strahote rata ni tesko istorijsko nasledje kao u BiH.

Lanna

pre 10 godina

Kada stvoris nakazu prem konceptu nacinalnih elita koji sve rade da nakaza funkcionise u njihovom intreseu naravno da ne postoji drzava. Zato su se i pobunili gradjani u Fedraciji. Bosna je moguca ali samo kao gradjanska drzava.
Analiticari su inace pripadnici nacionalnih elita koji su to uradili za potreeb FES-a.

dusan

pre 10 godina

zamimljivo je kako lokalni nacionalisti razmatraju medjunarodne predloge kada im idu u prilog.... da je rec o nezavisnosti kosova komentari bi isli u pravcu medjunarodnog mesanja u suverena pitanja, nemacke zelje da se razbije srbija i CIA scenarija o raspradu jugoslavije....

Grigorije silni

pre 10 godina

Srpska je definitivno devastirana ali kada vidim sta je sa Federacijom BiH jeza me uhvati.....opstala BiH ili ne jedno je sigurno unitarna nikada,bez zelje da nekoga uvrijedim Federacija je primjer kako se zivi kada su na vlasti Bosnjacki politicari.

davud

pre 10 godina

Bosnu ne diraj ako bi se vodili time onda bi sve gdije neko vecinsko stanocnistvo pravili drzavu i sva sela bi postale drzavice ovo je jednostavno nemoguc scenariju ako zele da dodaju zara na ovaj vulkan bujrum puno stvari smo ustupili precutali radi mira i dobrobiti svih naroda koje zive u sklopu drzave ,mislim da mozemo zajedno samo da nam se nemjesaju ovi sa strana.

Bojan

pre 10 godina

Sećam se da sam na sličan tekst davno poslao komentar, koji je verovatno od strane B92 okarakterisan kao nepodoban.
Dakle da probam ponovo.
Evropa jednostavno ne želi muslimansku državu na njenoj teritoriji.
Vi možete da pričate i mislite šta hoćete ali desiće se upravo to da će Bosna biti intergisana u Hrvatsku i Srbiju da će delovi oko Srebrenice i još neki entiteti biti proglašeni zonama od istorijskog značaja i biće marginalozivani do konačme integracije svim muslimana na tim prostorima.
Da je EU želela Tursku, odavno bi je prglili, pogotovo zbog ististiranja Amera.

tz

pre 10 godina

Opet se zalud propinjete na zadnje noge, Bosna i Hercegovina ostaje cjelovita, buducnost donosi ukidanje kantona, entiteta, a ako bude pameti, prije svega ukidanje konstitutivnosti "naroda" koji su jedino dobri u dekonstituisanju ove drzave.

Bosna Bosancima!

dejan-minhen

pre 10 godina

nadam se da ce to da se desi ali naravno mirnim putem.
Kamo srece da se pocetkom 90-ih organizovala konferencija o razlazu SFRJ republika. Svi bi nesto dobili, nesto izgubili ali bi svi zivoti bili sacuvani.
Licno sam za nezavisnu RS, ali sam protiv da bilo ko gubi zivot zbog politike.

Ja sam pre par godina citao tekst da ce se RS 2014 osamostaliti. Hmm... nesto mi mirise na to... ali takode mi mirise na to da ce i Kosovo biti drzava. Da li sa severom ili bez je "pitanje"

leopold

pre 10 godina

najpravednije da rs ide srbiji a federacija hrvatskoj dok bi distrikt brčko bio pod zajedničkom kontrolom i svi sretni i zadovoljni
rs jer nije više u bih
hrvati jer ih se ne bi obespravljivalo
a bošnjaci jer bi napokon imali stabilnu državu i europske dokumente

Observer

pre 10 godina

Da, onda bi i Jasenovac, Dahau, Aušvic i jermenski deo Turske trebali biti proglašenai eksteritorijalnim distriktima sa statusom memorijalnog centra.

Игор

pre 10 godina

То ће да се догоди само много пре од 2022 год.Највероватније да ће се распад обавити у наредне две год.

Brane212

pre 10 godina

Jeftini politčki eufemizmi.

Naravno da se dve od tri zajednice ne identifikuju sa Bosnom kad je ova umetno stvorena država - rezultat zakulisnog trgovanja.

ALija je hteo po svaku ccenu džamahiriju a Hrvati su bili prisiljeni da u to uđu, inače bi izgubili deo teritorije na istoku.

Hero

pre 10 godina

Moj gospodaru,

Zemlja zvana Bosna nesretna je zemlja koju ne vrijedi osvajati, jos manje drzati, ali se moze podnijeti kao prijateljska. Time nam ne bi smetala, a sluzila bi bar kao sigurno konacište na prolazu. Ona nije kraljevstvo u našem smislu. Kralj je sprdnja poludivlje baronijade. Gospoda strepe jedan od drugog. Puk fanaticno mrzi i kralja i barune. Sa cetiri strane, Vama vec poznati aspiranti – podmecu, izazivaju, napadaju i otimaju. Ovo je zemlja suza, pokolja i uzasa. A lica ovog svijeta su mirna, razgovor se vodi sporo i o prošlosti se govori s ponosom, a o buducnosti s nadom.
Cudesa!
Muškarci su neka mješavina Slavena, Ilira, Kelta i Romana. Kod kuce ne vracaju maceve u korice – za pojilo, za ispašu, za prijek pogled, za ruznu rijec. Na evropskim turnirima zadivljuju zdravljem, snagom, elegancijom i ratnickim vještinama. U vlastitim kucama – nehatom, lijenoscu, sujetom i prljavštinjom.
Mahom su patareni. Sloj posvecenih zivi isposnicki i ispasta za ostale koji uzivaju u paganskom komoditetu.
Zene su im visoke, cutljive i teške, bez šarma. Moram priznati da ipak ima nešto privlacno u njihovom mrkom kamenom dostojanstvu.
Umiju biti kraljice i sluškinje. U dvor u koji udju donesu korist i mir, ali – vedrine nema. Neka se Gospod smiluje ovoj zemlji. Dok ona sebe ne nadje, mi u njoj nema Bog zna šta da trazimo.

Горан

pre 10 godina

Људи, дајте нам овде историчаре да протврде. Зар се Алија Изетбеговић није писао као Србин, Исламске вероисповести после НОБ-а? Европа и САД су у трагедији ове последње Југославије подржали једну Исламску фракцију у БиХ и директно подржавали (војно и политички) крвави грађански рат. Сада Хришћани и Муслимани више не могу заједно. Некада су могли, али сада више не ...

Pex

pre 10 godina

Nije to raspad nego jedan prirodan proces razdvajanja stvari koje jednostavno ne mogu funkcionisati zajedno. Pa da li neko stvarno misli da građani Zenice i Travnika žele da vide Dodika kao predsjednika i recimo Bosića kao mandatara svoje Vlade. Ja mislim da je to nemoguće i da je ekonomski najbolje da se razdvoje Republika Srpska i Federacija i onda da svako uživa i bori se za svoj prosperitet.

Anonymous

pre 10 godina

To se zove metoda scenarija u predvidjanjima, i svi je na svetu koriste. Sastavis tim strucnjaka i oni prognoziraju nekoliko razlicitih situacija. Nema tu nista tajno. A BiH se nece raspasti jer to nije cilj medjunarodne zajednice, niti je moguce unutrasnje preustrojstvo, jer pocevsi od kutiljerovog plana, preko ostalih, ne moze da se ponudi nikakvo novo rjesenje. Ovakva drzava ocigledno ne funkcionise, prije svega zbog nemogucnosti lidera iz FBiH da se usaglase oko vaznih pitanja.

radoje

pre 10 godina

Srbija kreće u još jednu ratnu avanturu. U 2o veku su izazvali jedan svetski, balkanski i četiri jugoslovenska . Šest ratova, u svetu su stekli ugled kasapina i monstruma evropske i svetske civilizacije.
Umesto kasarni treba graditi psihijatrijske bolnice i lečiti bolesnike.
Tragično da nema makar 1 odsto stnaovnika kojima bi se čuo glas razuma. Strašno ! Tragično !

ANALITICAR

pre 10 godina

Znaci kome je u interesu nestabilnost i status quo? Onima koji od 1992 rade na raspadu kao "pravednom" resenju. A cilj protesta jeste reforma koja je neophodna da zemlja krene napred. Znaci ko je kriv sto zemlja ne ide napred? Svi zajedno a najvise advokati raspada. A to bi bila pobeda onih koji su Hagu upravo iz tih razloga - nasilno odvajanje naroda kojima oni tepaju "humano". Zbog te "humane" strane raspad bi otvorio mnoge pandorine kutije zar neko u to sumnja?

FJ

pre 10 godina

To bi bila i najbolje, miran razlaz (ako je moguće, nikako rat), svako dobije svoje i da se okrenemo ekonomiji. Ovako ćemo se ganjati još 1000 godina. Srbi su za, Hravati vjerovatno, samo muslimani koče, ali Turci će ih pritisnuti.

Dex Dejvid

pre 10 godina

Kada se govori o državi mora se poči od same defincije države.Svaka država ima tri elementa, teritoriju, stalno stanovništvo i suverenu vlast.Kada je rijeć o BiH nikada se ne smije ispustiti iz vida da jedino puni suverenitet na kopnu, moru i vazduhu u Bosni i dalje ima NATO da BiH nije suverena država.Svijet se munjevitom brzinom mjenja, ono što je bilo normalno 1999 godine, danas je nezamslivo, čist primjer Sirije.Dejtonska Bosna će da traje onoliko Koliko NATO bude dominantan na ovim prostorima.Tačno je da nema države u kojoj je radost života veća u vrijeme mira nego u Bosni, ali mnogi ratovi i dominacije stranih sila su u potpunosti poremetili sve međunacionalne odnose.Svake odine brem dva puta prolazim južnim dijelom Bosne, kao hiruškim rezom su sv kuče podjeljene, lako je vidjeti koja je muslimansko-bošnjačka, srpska i hrvatska.Kao i do sad situacija Bosne i Hercegovine će se rješavati negdje daleko.jde da je neki stanovnik BiH znao za Dejton, ali da posoji tamo vojna baza gdje se odlučivalo o sudbine te države siguran sa da nije znao niti jedan stanovnik Bosne.A kud plovi ovaj svijet teško je reći.Sama Evropa je odustala od koncepcije multikulturalnog društva, a taj koncept će još teže biti održati u zemlji natopljenoj krvlju.

veselin

pre 10 godina

Havala Bogu. Ali sto da se ceka jos osam godina? I da se svi skupa mucimo. To je trebalo uraditi jos 1995. godine. I postediti nas sve maltretiranja, a ne da nam zivoti i mladost prođu u nacinalnim nadgornjavanjima i polubijedi, a da su na vrijeme napravljene tri nacionalne države u BiH, možda bi preživjela i kao neka konfederacija. Još čekamo da Bošnjaci počnu da brinu o sebi, umjesto o cijeloj BiH. Srbi i Hrvati to odavno rade.

kraja

pre 10 godina

...cetvrt veka baceno uzalud...
...ovo se znalo od momenta potpisivanja sporazuma u dejtonu...
...ali, amerika je tako zelela da stvori jednu islamsku zemlju u evropi da je zatvarala oci pred ocigledno nepremostivim preprekama...
...jos jedan njen politicki poraz, no posledice, kao i uvek, snose drugi...

c_l

pre 10 godina

2/3 dvoclanih federacija se uvek raspadne. Srbi ce Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, samo ce Bosnjaci kasno shvatiti da su sami i da je Saudijska Arabija ipak na drugom kontinentu.

stefan

pre 10 godina

pa ne možete očekivati da se takva veštačka tvorevina održi... a ako SFRJ nije mogla da opstane, zašto očekivati da mora BIH? Nego lepo svako svojim putem i kraj priče...

Hero

pre 10 godina

Kada ste bili najaci niste uspeli , sada pogotovo necete uspeti kada ste slabi da slabiji ne mozete biti , Hrvatska i Srbija koje bi delile nalaze se u takvom stanju da nisu podeliti plate a kamoli drzavu zvanu Bosna !

c_l

pre 10 godina

2/3 dvoclanih federacija se uvek raspadne. Srbi ce Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, samo ce Bosnjaci kasno shvatiti da su sami i da je Saudijska Arabija ipak na drugom kontinentu.

Observer

pre 10 godina

Da, onda bi i Jasenovac, Dahau, Aušvic i jermenski deo Turske trebali biti proglašenai eksteritorijalnim distriktima sa statusom memorijalnog centra.

Pex

pre 10 godina

Nije to raspad nego jedan prirodan proces razdvajanja stvari koje jednostavno ne mogu funkcionisati zajedno. Pa da li neko stvarno misli da građani Zenice i Travnika žele da vide Dodika kao predsjednika i recimo Bosića kao mandatara svoje Vlade. Ja mislim da je to nemoguće i da je ekonomski najbolje da se razdvoje Republika Srpska i Federacija i onda da svako uživa i bori se za svoj prosperitet.

stefan

pre 10 godina

pa ne možete očekivati da se takva veštačka tvorevina održi... a ako SFRJ nije mogla da opstane, zašto očekivati da mora BIH? Nego lepo svako svojim putem i kraj priče...

FJ

pre 10 godina

To bi bila i najbolje, miran razlaz (ako je moguće, nikako rat), svako dobije svoje i da se okrenemo ekonomiji. Ovako ćemo se ganjati još 1000 godina. Srbi su za, Hravati vjerovatno, samo muslimani koče, ali Turci će ih pritisnuti.

Brane212

pre 10 godina

Jeftini politčki eufemizmi.

Naravno da se dve od tri zajednice ne identifikuju sa Bosnom kad je ova umetno stvorena država - rezultat zakulisnog trgovanja.

ALija je hteo po svaku ccenu džamahiriju a Hrvati su bili prisiljeni da u to uđu, inače bi izgubili deo teritorije na istoku.

Darko

pre 10 godina

Jedina zajednička multinacionalna država bila je Jugoslavija, ali svi narodi - osim Srba, možda jer su bili većina - uložili su sav svoj trud da je razbiju i dobiju svoje etničke države, uz podršku zapada (a, vjerovatno, i na inicijativu zapada). Srbi su to na kraju morali prihvatiti. U Bosni taj proces nije završen, iako se etnička struktura već polarizovala - Srbi u RS, Muslimani u FBiH. I sad odjednom muslimansko licemjerje: žele jedino i samo multinacionalnu cjelovitu državu - pa zar vam nije smetala zajednička država? Jeste, ali kad je bila srpska većina; a sad, kad su u BiH Muslimani većina (Bošnjaci - i tu se vidi teritorijalna pretenzija), sad može i mora cjelovita mul.nac. država. U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno, ne sporim, ali bar nemojte da glumite telce.

Don Quijote

pre 10 godina

Kada se raspadala Jugoslavije, bilo mi je mnogo zao, bila je zemlja u kojoj sam rodjen i koju sam voleo. Video sam, medjutim, da ima mnogo ljudi koji je ne zele, i shvatio sam da ona nema buducnosti. Najvece iznenadjenje su bili svakako bosanski muslimani, koji su deklarativno, bili Jugosloveni veci od bilo kojih drugih Jugoslovena. Preko noci su okrenuli curak naopako i odrekli je se brzinom svetlosti. Jugoslavija nije mogla da opstane, jer narodi koji su njoj ziveli, nisu je vise zeleli. Smesan je pokusaj stvaranje "Jugoslavije umalom" u Bosni. Iz istih onih razloga zbog kojih velika Jugoslavija nije mogla da prezivi, ne moze ni Bosna. Sto rece nekad davno, Zoran Djindjic, uvek mozete od akvarijuma da napravite riblju corbu, ali ne mozete od riblje corbe akvarijum. Skuvali ste ribe, gotovo je. Sada vise nema nazad. Ni Srbi ni Hrvati nisu zaintersovani sa Bosnu, niti je smatraju svojom drzavom. Muslimane ne zanimaju ni Srbi ni Hrvati, najradije bi ih proterali u njihove maticne zemlje, a Bosnu uzeli samo za sebe. Na njihovu zalost tako nesto ne mogu uraditi. Koliko se ja razumem u nauku, istoriju i knjizevnost, u Bosni su od pamtiveka ziveli Srbi i Hrvati, muslimani su se pojavili mnogo kasnije posle najezde Turaka. Sada su se tu pojavili neki misteriozni "Bosnjaci"!? Sta su to Bosnjaci, jesu li to oni drekavci iz tunela?

leopold

pre 10 godina

najpravednije da rs ide srbiji a federacija hrvatskoj dok bi distrikt brčko bio pod zajedničkom kontrolom i svi sretni i zadovoljni
rs jer nije više u bih
hrvati jer ih se ne bi obespravljivalo
a bošnjaci jer bi napokon imali stabilnu državu i europske dokumente

Dex Dejvid

pre 10 godina

Kada se govori o državi mora se poči od same defincije države.Svaka država ima tri elementa, teritoriju, stalno stanovništvo i suverenu vlast.Kada je rijeć o BiH nikada se ne smije ispustiti iz vida da jedino puni suverenitet na kopnu, moru i vazduhu u Bosni i dalje ima NATO da BiH nije suverena država.Svijet se munjevitom brzinom mjenja, ono što je bilo normalno 1999 godine, danas je nezamslivo, čist primjer Sirije.Dejtonska Bosna će da traje onoliko Koliko NATO bude dominantan na ovim prostorima.Tačno je da nema države u kojoj je radost života veća u vrijeme mira nego u Bosni, ali mnogi ratovi i dominacije stranih sila su u potpunosti poremetili sve međunacionalne odnose.Svake odine brem dva puta prolazim južnim dijelom Bosne, kao hiruškim rezom su sv kuče podjeljene, lako je vidjeti koja je muslimansko-bošnjačka, srpska i hrvatska.Kao i do sad situacija Bosne i Hercegovine će se rješavati negdje daleko.jde da je neki stanovnik BiH znao za Dejton, ali da posoji tamo vojna baza gdje se odlučivalo o sudbine te države siguran sa da nije znao niti jedan stanovnik Bosne.A kud plovi ovaj svijet teško je reći.Sama Evropa je odustala od koncepcije multikulturalnog društva, a taj koncept će još teže biti održati u zemlji natopljenoj krvlju.

Горан

pre 10 godina

Људи, дајте нам овде историчаре да протврде. Зар се Алија Изетбеговић није писао као Србин, Исламске вероисповести после НОБ-а? Европа и САД су у трагедији ове последње Југославије подржали једну Исламску фракцију у БиХ и директно подржавали (војно и политички) крвави грађански рат. Сада Хришћани и Муслимани више не могу заједно. Некада су могли, али сада више не ...

Xepoj

pre 10 godina

Ako macka lovi miseve nije vazno da li je crna ili bela ! Ako ces sadasni entitet FBiH ostati bez RS,a u njemu ce se ziveti bez politickih i nacionalih trzavica plus ce i ekonomski razvoj biti ubrzan onda je logicno da ne treba da ih brine sto ce RS biti nezavisna ili deo Srbije jer i ovako nije deo BiH ,isto kao sto je nama u Srbiji mirnija glava bez 2 miliona albanaca koji bi da su deo glasackog tela Srbije trazili i dobili ministartsvo policije,vojske ili ekonomije (kao u FYR Makedoniji) ili na ko zna sve kakve nacine radili protiv drzave u kojoj zive,tako i muslimanima bez srba ce biti kud i kamo lakse i bolje i jednostavnije,jedini problem je sto ovde niko ne razmislja prakticno i pragmaticno nego svi udaraju po emocijama ,pa Skotska je najavila izlazak iz UK a UK najavila da ce prva priznati nezavisnost Skotske i sta sad ? da nece mozda zemlja da se zaustavi ?

Slavisa

pre 10 godina

Sto se tice Srba, nema potrebe bilo sta da se menja. Bosna je vec toliko podeljena da je papir nezavisnosti Srpskoj nepotreban.
A sta rade u nesrecnoj hrvatsko - bosnjackoj federaciji - to malokoga u Srpskoj zanima.

pajs

pre 10 godina

Dejton je bio poslednja prilika posle krvavog rata da se sačuva osnov nekog budućeg srpsko-bošnjačkog dogovora. Holbrooke je bio zbunjen Miloševićevim olakim prepuštanjem Sarajeva (Srbi su morali da predaju Federaciji Grbavicu, Ilidžu, Ilijaš, Vogošću i sl) i tada je slavodobitno rikao kako će Sarajevo biti jedinstveni grad. Umesto da su tada insistirali na formiranju distrikta Sarajevo u predrantim granicama, gde bi Srbi i Bošnjaci bili primorani na dug i mukotrpan proces saniranja ratnog iživljavanja, zapadnjaci su podvukli crtu i napravili etničke torove, gde je pomenuto Sarajevo postalo glavni grad Bošnjaka. Šta su očekivali 19 godina kasnije? Med i mleko? Ja se grozim entičkog čišćenja i “rezultata” rata u BiH i iskreno verujem da su Srbi i Bošnjaci mogli zajedno. Ali nisam hrabar da to nekom preporučujem, jer sam u ogromnoj manjini, očito. A da Srbi idu ka zaokruživanju svoga se vidi po tome da su prosto prepustili Hrvatima da upravljaju Drvarom, Glamočem i Grahovom, iako Srbi dan danas čine većinu. Čekaju da stari umru, da hrvatske firme i policija odrade svoje i promene etničku sliku... Svi to mirno gledaju. ZNAČI, neki dogovor postoji. Da li je to “malo Karađorđevo” ili nešto drugo, tek, jasno je da se u BiH svesno ubija mogućnost suživota.

kraja

pre 10 godina

...cetvrt veka baceno uzalud...
...ovo se znalo od momenta potpisivanja sporazuma u dejtonu...
...ali, amerika je tako zelela da stvori jednu islamsku zemlju u evropi da je zatvarala oci pred ocigledno nepremostivim preprekama...
...jos jedan njen politicki poraz, no posledice, kao i uvek, snose drugi...

gagi

pre 10 godina

Iskreno se treba nadati mirnoj dezintegraciji te kvazidržave. Očigledno je da budućnosti nema u ovakvoj BiH, a posebno ne u unitarnoj.Budućnost RS je u potpunoj nezavisnosti od onih koji su hteli da Srbe proteraju početkom devedesetih i koji su bili za unitanu BiH.

Bojan

pre 10 godina

Sećam se da sam na sličan tekst davno poslao komentar, koji je verovatno od strane B92 okarakterisan kao nepodoban.
Dakle da probam ponovo.
Evropa jednostavno ne želi muslimansku državu na njenoj teritoriji.
Vi možete da pričate i mislite šta hoćete ali desiće se upravo to da će Bosna biti intergisana u Hrvatsku i Srbiju da će delovi oko Srebrenice i još neki entiteti biti proglašeni zonama od istorijskog značaja i biće marginalozivani do konačme integracije svim muslimana na tim prostorima.
Da je EU želela Tursku, odavno bi je prglili, pogotovo zbog ististiranja Amera.

Banjalučanin

pre 10 godina

Pokušaj otcjepljenja RS-a je moguć, premda sam prilično skeptičan s obzirom da to lokalna mafija najavljuje već 10 godina i ništa se ne mijenja. Mažu oči narodi, ovamo sve privatiziraju, dižu kredite. No, Bošnjaci su itekako svjesni te mogućnosti i pripremaju se za svaki slučaj. Niko više ne vjeruje u one "bratstvo i jedinstvo" priče iz 1992. O mirnom razlazu nema govora. Prošli put nam je Zapad zasolio sa embargom na oružje i pustio Srbe na goloruke Hrvate i Bošnjake. Sad su podrumi puni i čeka se, drugi put ćemo biti spremni. Pa onda ko živ, ko mrtav, al da se jednom za svagda riješi čija je Bosna.

radoje

pre 10 godina

Srbija kreće u još jednu ratnu avanturu. U 2o veku su izazvali jedan svetski, balkanski i četiri jugoslovenska . Šest ratova, u svetu su stekli ugled kasapina i monstruma evropske i svetske civilizacije.
Umesto kasarni treba graditi psihijatrijske bolnice i lečiti bolesnike.
Tragično da nema makar 1 odsto stnaovnika kojima bi se čuo glas razuma. Strašno ! Tragično !

sandzaklija

pre 10 godina

Lepi snovi brace Hrvata i Srba, jos u granicama tzv Rep Srbske. Nego zasto se onda Sandzak po istom kljucu ne bi pripojio Bosni? Ili Bosnjaci vole da zive pod cizmom a ostali su slobodnjaci

Mungor

pre 10 godina

Bosna je vec podeljena u Srpskoj su proizvodi iz Srbije a u Federaciji iz Hrvatske a sam promet izmedju entiteta je minimalan. Hrvati i Srbi ne dozivljavaju BIH kao svoju drzavu vec Herceg Bosnu i Srpsku. Ostaju dakle samo Bosnjaci koji istrajavaju po cenu da druga dva naroda pate. Ili konfederacija 3 drzave ili disolucija.

Deus

pre 10 godina

Nema tog vojnog saveza koji moze da od Bosne napravi jedinstvenu drzavu. Odnekud treba da stigne nova politicka elita koju ce neko da glasa na izborima. Ma hoce, sigurno. Cak ni uz svakodnevno ispiranje mozga preko medija to ne bi bilo moguce. Cinjenica je da stvari na Balkanu dobijaju novo ubrzanje a na koju stranu to cemo jos videti. Stvari u Ukrajini ne idu NATO savezu u korist a Balkan je suvise blizu Ukrajini da bi bio ostavljen tek tako. Tu je jos u Juzni tok. Zapad ima sve vise razloga da ovo podrucje ponovo bude nestabilno. Do sada im je odgovarao status kvo ali ce u buducnosti verovatno traziti izgovore da pojacaju svoje vojno prisustvo na Balkanu. Dosta toga ce zavisiti od stanja u Ukrajini. Ode li Ukrajina nazad Rusima eto ih oni na Prutu na granici sa Rumunijom pa Balkan opet postaje nesigurno podrucje za Zapad (ili oni to tako vide). Amerikanci imaju teoriju o "domino efektu": kada jedna drzava njima naklonjena padne tj izgube kontrolu nad njom ocekuju citav domino efekat u regionu. Nemire u Bosni treba posmatrati sa sireg geopolitickog aspekta. Oni svakako nisu spontani, vec dobro i pazljivo organizovani premda nisu masovni. Najbitnije je da narodi na Balkanu ponovo ne nasednu i krenu da se ubijaju medju sobom. Jos jedan rat bi bio prava katastrofa. I zaista ne razumem zasto Bosnjaci misle da bi raspad ovakve BiH bio los za njih. Raspad BiH bi bio i najbolje resenje za sve jer bi region konacno bio miran. E bas to najvise ne odgovara onima van ovog regiona.

veselin

pre 10 godina

Havala Bogu. Ali sto da se ceka jos osam godina? I da se svi skupa mucimo. To je trebalo uraditi jos 1995. godine. I postediti nas sve maltretiranja, a ne da nam zivoti i mladost prođu u nacinalnim nadgornjavanjima i polubijedi, a da su na vrijeme napravljene tri nacionalne države u BiH, možda bi preživjela i kao neka konfederacija. Još čekamo da Bošnjaci počnu da brinu o sebi, umjesto o cijeloj BiH. Srbi i Hrvati to odavno rade.

Deus

pre 10 godina

Zbog te "humane" strane raspad bi otvorio mnoge pandorine kutije zar neko u to sumnja?
(ANALITICAR, 17. februar 2014 13:39)
---
Koje Pandorine kutije? Npr nezavisnost Srba u Istocnoj Slavoniji u Hrvatskoj, Sandzak, tri opstine na jugu Srbije, sever Kosova? Ne verujem da je takav scenario moguc osim ako velikim silama to nije u interesu. Sa druge strane, rezultat rata u Bosni je da je sada raspad u sustini samo formalna stvar - narodi ne zive odavno vise jedni sa drugima vec jedni pored drugih. Nema vise etnicke "leopardove koze" u Bosni o kojoj je pricao Vuk Draskovic nekada. Miran razlaz bi svakako bio mnogo bolji od nefunkcionalne drzave kakva je BiH sada. Na kraju krajeva, kada imate komsiju u dobrim ste odnosima kada nemate spor oko medje. Taj spor sada i ne postoji ali postoji neka zajednicka drzava od koje ama bas niko nema koristi. Nema nijednog velikog naroda u Zapadnoj Evropi (cak ni malog) koji nema dominatno nacionalnu drzavu. Gde ste u Zapadnoj Evropi videli konstrukte poput sadasnje BiH? Naravno - nigde. Da je to dobar model bio bi mnogo cesce praktikovan. Svajcarska mozda pomalo lici na taj model ali ona ima sasvim specificnu istoriju koja sa istorijom Bosne nikako nije uporediva. Belgija je mozda najslicnija Bosni u tom smislu ali Belgija je sve samo ne primer jake drzave. Pa oni nisu mogli da sastave vladu skoro godinu dana. Jedva je nekako postignut sporazum a nisu imali ni strahote rata ni tesko istorijsko nasledje kao u BiH.

Hasaimaga

pre 10 godina

A,jest vam Srbima Bosna kost u grlu,bit ce Bosne sve dok je Bosnjaka u njoj,bila je prije vas i bit ce poslije vas.Pa neka pjene Srbi ,a bogami i Srpkinje

Branko

pre 10 godina

Pa de ste bili bivsa braco devedesetih,jedini koncept gradjanske drzave nudila je Juga,tad vas je ugnjetavala a sad bi isti princip samo druge uloge.Srba nema milion ipo nego skoro deset miliona,moracete bas da se potrudite s tom vasom Olujom 2.Dvadeset godina vas necemo i jednom za svagda skapirajte to,nema volje za suzivotom kod obicnog naroda,sad vi malo prozivljavajte raspad drzave,ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se ulupaju!

dusan

pre 10 godina

zamimljivo je kako lokalni nacionalisti razmatraju medjunarodne predloge kada im idu u prilog.... da je rec o nezavisnosti kosova komentari bi isli u pravcu medjunarodnog mesanja u suverena pitanja, nemacke zelje da se razbije srbija i CIA scenarija o raspradu jugoslavije....

Hero

pre 10 godina

Moj gospodaru,

Zemlja zvana Bosna nesretna je zemlja koju ne vrijedi osvajati, jos manje drzati, ali se moze podnijeti kao prijateljska. Time nam ne bi smetala, a sluzila bi bar kao sigurno konacište na prolazu. Ona nije kraljevstvo u našem smislu. Kralj je sprdnja poludivlje baronijade. Gospoda strepe jedan od drugog. Puk fanaticno mrzi i kralja i barune. Sa cetiri strane, Vama vec poznati aspiranti – podmecu, izazivaju, napadaju i otimaju. Ovo je zemlja suza, pokolja i uzasa. A lica ovog svijeta su mirna, razgovor se vodi sporo i o prošlosti se govori s ponosom, a o buducnosti s nadom.
Cudesa!
Muškarci su neka mješavina Slavena, Ilira, Kelta i Romana. Kod kuce ne vracaju maceve u korice – za pojilo, za ispašu, za prijek pogled, za ruznu rijec. Na evropskim turnirima zadivljuju zdravljem, snagom, elegancijom i ratnickim vještinama. U vlastitim kucama – nehatom, lijenoscu, sujetom i prljavštinjom.
Mahom su patareni. Sloj posvecenih zivi isposnicki i ispasta za ostale koji uzivaju u paganskom komoditetu.
Zene su im visoke, cutljive i teške, bez šarma. Moram priznati da ipak ima nešto privlacno u njihovom mrkom kamenom dostojanstvu.
Umiju biti kraljice i sluškinje. U dvor u koji udju donesu korist i mir, ali – vedrine nema. Neka se Gospod smiluje ovoj zemlji. Dok ona sebe ne nadje, mi u njoj nema Bog zna šta da trazimo.

Grigorije silni

pre 10 godina

Srpska je definitivno devastirana ali kada vidim sta je sa Federacijom BiH jeza me uhvati.....opstala BiH ili ne jedno je sigurno unitarna nikada,bez zelje da nekoga uvrijedim Federacija je primjer kako se zivi kada su na vlasti Bosnjacki politicari.

Игор

pre 10 godina

То ће да се догоди само много пре од 2022 год.Највероватније да ће се распад обавити у наредне две год.

DinoNYC

pre 10 godina

Vidim neki se vec raduju novoj BiH nesreci. No, zar mislite da nakon toliko ulozenog politickog kapitala Evrope i Amerike, (o novcu da ne govorimo), da ce eto sad zbog radnickih demonstracija, SAD i EU odjednom promjeniti kurs za 180 stepeni i dopustiti nova cjepanja granica u ionako trusnoj Evropi? Cjepanja koja bi mogla ohrabriti druge separatisticke pokrete.

A da ne govorim o tome kako bi se poslala poruka da se isplati zapocinjati ratove za teritorije. Osim toga jel mislite da je u Bosni neko bilo kakvo novo cjepanje teritorija moguce bez oruzanog sukoba? Dakle, ne budite naivni od toga nema nista. Sto se tice Dodika, Izetbegovica itd. ako mislite da Zapadne obavjestajne sluzbe ne drze i njih u saci zbog tajnih racuna i malverzacija, i tu se varate. Nego ih drze tako na uzici jer bolji je "djavo kog znas".

Ono sto ce se desiti je vrlo vjerovatno na kraju jedno veliko nista. Dakle, raspisat ce se prevremeni izbori, i opet ce na vlast doci slicni tipovi, jer pazite, te "vodje" nacionalne u Bosni nisu slucajno na vlasti - za njih glasase i glasaju ti gradjani BiH. Dakle, sami sebi biraju te koji ih je.u u zdrav mozak. BiH imna 4 milion stanovnika a na demonstracije je izaslo koliko? Par stotina ili hiljada.

Dakle, jedino sretno rjesenje za BiH je da na vlast dodju mladi i normalni ljudi koji bi se lako dogovorili kako da naprave funkcionalnu drzavu, jer nacija se ne jede nit se njom placaju racuni. Do tada....

Bosanac

pre 10 godina

Eh ne mogu da shvatim toliko mržnje u ovim komentarima. Ko želi zlo drugom, njemu se desi.
Što bi rekli, što je babi milo to joj se snilo. Večernji list već odavno se pokazao kao veoma neozbiljan i prožet hrvatskim težnjama prema Tuđmanovom planu koji je davno propao. Neznam samo odakle iskopaše ovu Fondaciju Fridrih Ebert i njihove stručnjake koji me podsječaju na Tarabiće i Nostradamusa.
Do 2025 godine kako je krenulo možda neće biti ni ove planete.Očito se pokušavaju ponovo aktivirati famozne salvete i crteži iz Karađorđeva koje nesporno dovode do novih oružanih sukoba. Ovakvim suludim kombinacijama o dijeljenju BIH moglo bi dovesti do širih sukoba ne samo na Balkanu nego i u svijetu.
Zato pamet u glavu svima.

Hero

pre 10 godina

Kada ste bili najaci niste uspeli , sada pogotovo necete uspeti kada ste slabi da slabiji ne mozete biti , Hrvatska i Srbija koje bi delile nalaze se u takvom stanju da nisu podeliti plate a kamoli drzavu zvanu Bosna !

Ибро

pre 10 godina

Ја сам србин мухамеданске вере и мислим да би сви бошњаци требало да се врете својиј старој вери као што је урадио Емир Кустурица.

Milos

pre 10 godina

Podela je neminovna zato što ta kreatura od države unesrećuje njene državljane. Ali treba pokazati svetu da smo naučili lekciju iz devedesetih i treba ceo proces razlaza odraditi distojanstveno za stolom ! Samo civilizovano!

ANALITICAR

pre 10 godina

Znaci kome je u interesu nestabilnost i status quo? Onima koji od 1992 rade na raspadu kao "pravednom" resenju. A cilj protesta jeste reforma koja je neophodna da zemlja krene napred. Znaci ko je kriv sto zemlja ne ide napred? Svi zajedno a najvise advokati raspada. A to bi bila pobeda onih koji su Hagu upravo iz tih razloga - nasilno odvajanje naroda kojima oni tepaju "humano". Zbog te "humane" strane raspad bi otvorio mnoge pandorine kutije zar neko u to sumnja?

terup

pre 10 godina

Pa sta ako se raspadne Bosna? I Bosna se ne raspada,posto je ona rapadnuta kad je stvorena. Zasto se bune Hrvati i Muslimani? Pa YU je propala jer nije bila funkcionalna,tako su govorili. Kako tada nije bio problem raspad jedne zemlje,mnogo znacajnije i vece od ove kvazi-drzave. Evo,ja sam za raspad Bosne i ne vidim zasto bi me mrzeli oni koji ne misle tako. Pa sami Bosanci se bune i govore da nista ne valja. To sto Bosanci ne zele raspad zemlje jer je vole je u redu i razumljivo, ali ni Srbi nisu zeleli raspad YU, pa se ona ipak raspala,voljom vecine i protivustavnim stavljanjem Srba na ravan manjine,iako su bili konstitutivan narod u HR. Zasto demokratski zapad ne raspise referendum? To je toooliko omiljen termin svim borcima za pravdu.Neka ga raspisu,da vidimo ko,sem Muslimana, zeli da ostane u Bosni. Jedan covek - jedan glas je sveto pravilo demokratije! Svaki covek da glasa,jer ima svoj glas,pa da vidimo. Za kakvu se to demokratiju bore u Federaciji,ako im ne smeta da -jedan covek nema - jedan glas? No, ajmo sad svi slozno sa njima- kriva je Republika Srpska,bla,bla,bla. Zivela nezavisna drzava Republika Srpska,koja ce se spojiti sa Srbijom, kao sto niko nije branio Nemcima da se spajaju. Podrska Srpskoj braci preko Drine - mi smo jedan narod, bicemo jedna drzava - Srbija! svima koji ce lupiti minus, pitanje - zasto minus? Sta nije tacno, koja cinjenica nije tacna?

Emir Yugoslavia

pre 10 godina

@sandzaklija
Odakle tebi da je nama muslimanima iz Sandzaka maticna drzava Bosna?! Znas li koliko nas muslimana iz Sandzaka ne zeli da nas zovu Bosnjaci, jer mi smo Muslimani?! Ja sam Musliman, a ne Bosnjak.

kilo

pre 10 godina

Ja kao Srbin iz BL bi volio da se to dogodi cisto da vidim kako bi stvari onda funkcionisale.Ovi odavde ne bi mogli prebacivati krivicu na Sarajevo i obrnuto mada sumnjam da ce do toga doci.Mislim doslo je do toga al se to nece dogoditi.

tz

pre 10 godina

Opet se zalud propinjete na zadnje noge, Bosna i Hercegovina ostaje cjelovita, buducnost donosi ukidanje kantona, entiteta, a ako bude pameti, prije svega ukidanje konstitutivnosti "naroda" koji su jedino dobri u dekonstituisanju ove drzave.

Bosna Bosancima!

veterinarBG

pre 10 godina

A,jest vam Srbima Bosna kost u grlu,bit ce Bosne sve dok je Bosnjaka u njoj,bila je prije vas i bit ce poslije vas.Pa neka pjene Srbi ,a bogami i Srpkinje
(Hasaimaga, 17. februar 2014 14:17)
Odakle ti to? Pa normalno da ce Bosna ostati.Ostace i Republika Srpska.Svaka za sebe.BTW,ne da nam Bosna nije kost u grlu,nego nas uopste ne zanima.Zanima nas samo Srpska.ZIvio ti meni u miru i blagostanju!

Mihailo

pre 10 godina

Zanimam me u kom to svetu žive ovi ljudi koji govore rat je nemoguć, nema deljenja i sl. pogledajte Ukrajinu, Siriju, Egipat... svuda nagomilanih problema koliko hoćete i sukoba na sve strane, a ne žive u nekom paralelnom univerzumu niti su tamo podele i promil manje nego na Balkanu. U Bosni itekako može ponovo da dođe do rata ako se rešenja budu nametala silom, ne zavaravajte se pričama o tome da je tamo sve završeno i da neće biti nekih promena.

Kiza

pre 10 godina

Prvi put u istoriji da su srbi u nekim sukobima u najboljoj poziciji. Imaju vec Republiku sa granicama i institucijama, samo im fali proglasenje nezavisnosti, a federacija neka radi sta god hoce to njih tamo ne zanima.

Lazar

pre 10 godina

Velokosrpskom hegemonizmu na Balkanu EU nije do sada pomagala, a nema razloga da to u buduce pocne ciniti, hteli to mi ili ne. Podrzimo celovitu BiH jer je to dobro za njene gradjane, kako za Srbe tako i za Bošnjake i Hrvate.

Frankopan

pre 10 godina

@Das ist Walter

I Valter je bio Srbin. Владимир Валтер Перић, I nece Srbija da razdruzuje BiH, vec EU, Amerika i Turska. Pa se sa njima svadjajte.

Armija BiH

pre 10 godina

Samo vi srbi maštajte.. Stisnite pa proglasite nezavisnost, nemojte pričati.. Nije vam ovo 1992..opet će vam biti traktorijada i kriv Dodik kriv Vučić, NATO pakt i Bog otac

Prolaznik

pre 10 godina

Ako se ne varam, ova fondacija je imala 3 razrađena scenarija. Jedan je naveden u ovom tekstu, drugi je bio intervencija NATO trupa u Banjaluci, disolucija RS i integracija iste u unitarnu demokratiju.
Prilično je jasno da su ove dvije verzije samo izvodljive u teoretskom domenu...
Treća je bila umjerena i najvjerovatniji rasplet krize.

x files

pre 10 godina

@ hej.ba, 17. februar 2014 18:19)
da li su muslimani imali sva prava u sfrj? pa ste pocepali tu zemlju. ("bicemo mi opet age i paše"). e pa ako vama nije bilo dobro u sfrj što bi srbima u bih?

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@.a ako kojem narodu smeta sta,molim lipo odseli se....pa i ja iako sam hrvat odselia se...i sacuvaj boze kad bi ja sad ,ili moja se vlada misala u poslove upravljanja ,jedne Kanade
(splico iz kanade, 17. februar 2014 15:37)

Kao sto su se albanci odselili s Kosova? Ili, cekaj, ti mozda mislis na vas "model", kad su se Srbi "odselili" iz Hrvatske? Neces vjerovat', isti model smo probali da primijenimo s tim istim albancima, medjutim, iz nekog razloga je taj model odjednom nazvan "etnicko ciscenje", steta sto se nismo sjetili to da odradimo 95-e, kad i vi, kad to nije bilo etnicko ciscenje :(

Prolaznik

pre 10 godina

Ispravka, nisu bila 3 scenarija nego 5...Ovaj je dijametralno suprotan ovom navedenom u tekstu. Oba imaju podjednako mikroskopsku vjerovatnoću da će biti ostvarena.


3) BiH Union Express – Funkcionalna centralizovana država
Do ovakve države, prema timu FES-a, doći ćemo nakon nasilnih sukoba i kasnije međunarodne vojne intervencije. Situacija, u ovom scenariju, također kulminira 2015, kada ekonomija pada na najnižu tačku. Opšti izbori, održani 2014. još su veća katastrofa nego oni četiri godine ranije. Političari iz RS-a, pravdajući to tim da država ne funkcionira, donose odluku o referendumu što izaziva masovne reakcije u Federaciji BiH, a do 2016. sve tri etničke grupe su mobilizovane. Eskalacija nasilja vodi ka vojnoj intervenciji NATO-a – brza reakcija, objašnjeno je, zapravo je rezultat lekcija iz prošlosti.

Srbija bi, očekuje se, oštro reagovala, ali bi se povukla pod snažnim političkim pritiskom međunarodne zajednice. Sve bi ovo odvelo svekolikoj ustavnoj reformi: svi građani uživaju jednaka prava, a BiH ima predsjednika, jaku centralnu vladu, dvodomni parlament i općine. Izbori u 2017. donijeli bi nove političke elite, a međunarodne sile donose ekonomski plan, sličan Marshalovom; sve ovo donosi kandidatski status 2019, a članstvo u EU 2025.

(r)evolucija

pre 10 godina

@Hero
Srbija i Hrvatska su za federaciju BH....Svajcarska....Sarajevo je u goroj ekonomskoj situaciji nego Bagdad,dakle samo ti prijatelju brini svoju brigu i nemoj da gledas u komsijska dvorista(Srbija,Hrvatska,R.Srpska)

splico iz kanade

pre 10 godina

bice mir jedino kad se ukinu kantoni,entiteti,kad se Srbija i Hrvatska prestanu misat u unutrasnje stvari BiH.Ok ,normalno da hrvatska il srbija triba podrzavat svoj narod u bosni....al nikako da se petlja u drzavnicke poslove bih.Odakle im ti pravo .To je druga drzava ,clanica UN,priznata u tim granicama....a ako kojem narodu smeta sta,molim lipo odseli se....pa i ja iako sam hrvat odselia se...i sacuvaj boze kad bi ja sad ,ili moja se vlada misala u poslove upravljanja ,jedne Kanade

zoran

pre 10 godina

Samo covek koji ne poznaje ,dovoljno, geo-politiku ne vidi da je Srbija dala Kosovo, jer joj je obecno pripajanje RS i severa Kosova. To je jasno kao dan. Na zalost Boshnaci su izvukli najdeblji kraj, jer kada je doslo do raspada Izetbegovic je napravio kardinalnu gresku ne spojivsi Boshnjake sa Srbima, a to mu je bilo nudjeno.

Normalno da narod niko zivi nece pitati, kao sto nas nisu pitali i kada su naredili raspad. Naraod je potroshna roba. Na zalost to je nivo svesti na planeti, u ovom momentu.

јованка из житорађе

pre 10 godina

Постаће независна Српска јер за то има подршку Израела. Независна Српска ће да се уједини са остатком Србије. Само гледајте.

VitezKoja

pre 10 godina

Volim da citam ove komentare od ovih Bosandzerosa legende su majke mi! Tu nesto pricaju o ratu i nekoj "armiji BIH" a saka jada! Jedva izvukli zivu glavu u zadnjem ratu sa Srbima iz Bosne a ovde prete celoj Srbiji i Srpskoj koja bi ih pregazila za nedelju dana haha kakvi carevi! Zahvalite se vasem Alahu sto ste se samo sa Srbima iz Bosne borili i da vam nije doslo jos ovih 10 miliona Srba sa druge strane drine haha Eeeeeee bre ima vas u celom svetu 2-3 miliona kao moj Beograd haha

Malo sutra

pre 10 godina

Muslimani ili kako sebe zovu Bosnjaci,voljeli bi cjelovitu BIH,ali po mogucstvu bez Srba i Hrvata u njoj!
E,pa drage moje komsije,to nece da moze.Niste htjeli Jugoslaviju,sad bi ko fol da je pravite,a u krvavom gradjanskom ratu,hiljade zrtava palo da bi se podjelili!?
Sa svojom zemljom(RS) ima da radimo sto zelimo!
Mi Srbi svoju prolivenu krv ne zaboravljamo!Vidim da mnogi Muslimani ovdje zvjeckaju oruzjem i prijete nekom silom.Samo probajte,mi nemamo kud(a ima nas masala),spremni smo za odbranu svoje zemlje i kuca!!!

Bolje pamet u glavu,pa da se podjelimo ko normalan svijet,ne mozemo skupa i kraj!

Malciki

pre 10 godina

I ko je na kraju poceo rat?
Ko je to kriv za raspad Jugoslavije, Muslimani, Srbi, Hrvati...?
Kazu da se nismo voljeli, ni slagali, nismo bili nacija, nismo bili iste vjeroispovjesti, nismo dobro zivjeli,..., hm, nikako da shvatim?

Bingo, KRIVI SMO SVI, nismo bili dovoljno pametni, nismo imali dovoljno pametnih i pronicljivih politicara, sistem, komunizam/socijalizam, je bio utopija, odnosno bolje receno nije odgovarao zapadnim silama, a sa velikim se silama nije igrati ili si sa njima ili protiv, ne mozes biti uzdrzan ili bolje reci Nesvrstan.
Da smo na vrijeme presli na kapitalizam, dozvolili da zapadni mocnici pokupuju nase fabrike, dok su jos nesto vrijedile i upravljaju Jugoslaviom kako im se cefne, vjerovatno bi opstali.
Ovako su nas elegantno raskomsali, prvo je platila ekonomija, nametnuli su nam niz reformi koje su doprinjele da Juga ekonomski potpuno pukne, ogroman broj nezaposlenih, inflacija..., sve je to bilo odlican preduslov za krvar raspad, napuniti glavu nezadovoljnom narodu je lako.
Onda ti isti su gledali sa strane kako se ubijamo, umjesto da prekinu rat, oni nam daju jos oruzja, da se bolje ubijamo i na kraju kad se vise ispraznimo, ne znajuci ni za sta smo ratovali, onda dodju pa nas izmire i pohapse radi zlocina, ipak smo mi divljaci, ne postujemo obicaje ratovanja, oni to rade mnogo elegantnije.
Medjutim ne trebamo se ni na kog ljutiti, sami smo sebi krivi, oni su samo gledali svoj interes.

Ispod slema mozga nema!

dejan-minhen

pre 10 godina

nadam se da ce to da se desi ali naravno mirnim putem.
Kamo srece da se pocetkom 90-ih organizovala konferencija o razlazu SFRJ republika. Svi bi nesto dobili, nesto izgubili ali bi svi zivoti bili sacuvani.
Licno sam za nezavisnu RS, ali sam protiv da bilo ko gubi zivot zbog politike.

Ja sam pre par godina citao tekst da ce se RS 2014 osamostaliti. Hmm... nesto mi mirise na to... ali takode mi mirise na to da ce i Kosovo biti drzava. Da li sa severom ili bez je "pitanje"

Prednost znanja njemackog jezika

pre 10 godina

Studija nije u cijelosti prikazana, mogucnost pravljenja BiH po uzoru na Hrvatsku je izostavljena u tekstu.

Ali neka, ako se zeli da se obmanjuje narod i skrece fokus sa stvarnih problema pred izbore - samo naprijed.

Moc medija je zaista impresivna, kapa dole!

Zole

pre 10 godina

BiH je odavno podeljena i znaju se unutrasnje granice. Muslimani ne mogu da nadju rešenje sa 300.000 Hrvata sa kojima žive u istom entitetu a kako bi onda tek bilo kad bi bila unitarna drzava. Muslimani nemaju više pretenzija prema nekom posebnom delu Republike Srpske. Ako bi počeli rat, rat bi bio da se skroz okupira Republika Srpska. A za to nemaju ni snage ni volje. Hrvati su se odlicili da žive skupa sa muslimanima zbog Toga da Srpska Krajina ne dobije autonomiju u Hrvatskoj. Sto prakticno znaci da je BIH podjelkena izmedju Srba i muslimana po sadasnjim granicama.

Ana

pre 10 godina

To je dobar i razuman scenario. Pre toga treba da se ujedine hrvatski kantoni u federaciji kako bi imali svoj entitet, koji bi gajio dobosusedske odnose sa 23,5% BiH (koliko pripada Bosnjacima) i RS. Republika Srpska i HR Herceg Bosna ce svakako dobro saradjivati i nadam se predvoditi proces saradnje i obnove medjusobnog postovanja medju Srbima i Hrvatima.

Dzej-daj

pre 10 godina

Oni koji nisu zeleli da zive u Jugoslaviji, vecoj i bogatijoj drzavi, zajedno sa Srbima, i nisu prihvatili tu drzavu kao svoju, danas nakon gradjanskog rata vise ne mogu ocekivati da Srbi prhvate ''malu Jugoslaviju''.

Nema nista od toga. Volja naroda volja je Bozija.

Danasnja drzava BiH je samo prelazna faza, entiteti ce biti nezavisni. Hegemonija tzv. ''bosnjaka'' je propala stvar. Vidi se to i u RS, Briselu, Mostaru. Vidi se i u Sarajevu.

ostavite ih same

pre 10 godina

Bosna će naći rešenja ako se ostavi samoj sebi, bez ičijeg mešanja sa strane. Nesposobnost vladajuće garniture i ogromna birokratija dovešće do socijalnih nemira, a glad će udružiti gladne da skinu ove koji su ih doveli do toga. Nemira na etničkoj osnovi neće biti jer se svi plaše jedni drugih ako nemaju pomoć sa strane Srbije, Hrvatske Turske SAD, Rusije,...Ti socijalni nemiri će iznjedriti nove političke lidere koji će se udružiti i dobiti pomoć naročito od EU. Siguran sam da će biti mnogo ustupaka sa svih strana(i od Srba i od Bošnjaka i od Hrvata) samo da ekonomski i socijalno profukcioniše država u kojoj žive

Dalibor

pre 10 godina

Bosna je više srpska nego bilo čija i za nas Srbe je poraz ako se iz nje budemo morali odvojiti. A taj poraz ćemo prihvatiti samo u slučaju da muslimani nastave sa ovom politikom koju vode. Takođe ne vidim neku veliku želju da se RS ujedini sa Srbijom jer nismo željni vaših problema. Pitam se šta će biti sa 3 velike opštine u FBiH gdje su Srbi većina ako se bude država raspala po ovim granicama? Da neće možda pripasti hrvatima pa da ih opet protjeraju?

usatoday

pre 10 godina

Vec je i vreme da se razgovara o decentralizaciji, buduci da je to jedino resenje do kog se moze doci mirnim putem. Centralizacija vlasti u BiH vodi u nasilje i novi gradjanski rat koji niko ne zeli. Republika Srpska ce pre ili kasnije biti nezavisna, otpor takvom poretku stvari vodi u nasilje, za koje ce opet biti odgovorni oni koji vode bosnjacki narod kao i pre 20 godina. Valjda ce to shvatiti ovaj put.

ja!

pre 10 godina

Problem je što muslimani imaju iluzije da mogu da pobijedr u nekom budućem rat,jer sad bi imali "teško" naoružanje. Problem je bio u stvari što su imali stotinu generala koji su bili obični šloseri, što su imali lokalne razbojnike Cace, Maše, Paše, što se aliji i njegovoj kamarili isplatilo da se duže ratuje zbog para, i što su ratovali na 3 strane, sa hrvatima, srbima, i sa babinim krajišnicima.

Sve ove iluzije su opasne i njih pothranjuju Bakir i Zlatko. Slično tome je da će se otomansko carstvo proširiti na BiH i da će muslimani imati prava kao za vrijeme sultana sulejmana. To nikako ne mogu da svarim, kako neko može da priziva želi šerijat i feudalne odnose u evropi 2014. godine. S druge strane nama hrišćanima je takođe dosta te priče i mogla bi muslimanska država da defakto nestane. pozdrav.

x-ray

pre 10 godina

Srbija ide ka scenariju raspada?

Analiza je izneta u dokumentu “Srbija 2025″, čiji je sadržaj objavljen pre dve godine, a na koji, zbog sadašnje situacije u Srbiji podseća “Večernji list”.

Dokument predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih ekonomksih i bezbednosnih prilika u Srbiji, a u jednom od njih se spominju masovni protesti.

U scenariju kojim se bavi Fondacija, između ostalog piše: “Nakon poslednjeg talasa krize 2015. godine, EU je pokazala veliki interes za stabilizaciju Kosova, poslednjeg problema u regionu. Međunarodna zajednica i same zajednice u Srbiji videle su mirni razlaz, kao što je postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rešenje”, navodi se u studiji.
U tom dokumentu je predviđen dogovor između EU, SAD i Turske da se pokrene postupak disolucije, a rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Rambuje 2″ koju potpisuju čelnici Srbije, Sandžaka i Vojvodine uz pomoć EU i NATO.

Nakon toga bi, piše u studiji, bile stvorene tri nove države tako što bi se poštovale granice Sandžaka i Vojvodine.

Nova srpska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inostranstvu.

Kako bi na početku bili sprečeni mogući konflikti između etničkih zajednica, koje bi tada živele u tri države, bilo bi potrebno vojno angažovanje, prognoza je eksperata okupljenih u Fondaciji Fridrih Ebert.

Anonymous

pre 10 godina

To se zove metoda scenarija u predvidjanjima, i svi je na svetu koriste. Sastavis tim strucnjaka i oni prognoziraju nekoliko razlicitih situacija. Nema tu nista tajno. A BiH se nece raspasti jer to nije cilj medjunarodne zajednice, niti je moguce unutrasnje preustrojstvo, jer pocevsi od kutiljerovog plana, preko ostalih, ne moze da se ponudi nikakvo novo rjesenje. Ovakva drzava ocigledno ne funkcionise, prije svega zbog nemogucnosti lidera iz FBiH da se usaglase oko vaznih pitanja.

Lanna

pre 10 godina

Kada stvoris nakazu prem konceptu nacinalnih elita koji sve rade da nakaza funkcionise u njihovom intreseu naravno da ne postoji drzava. Zato su se i pobunili gradjani u Fedraciji. Bosna je moguca ali samo kao gradjanska drzava.
Analiticari su inace pripadnici nacionalnih elita koji su to uradili za potreeb FES-a.

Hrvoje

pre 10 godina

Susjedi opet prave račun bez krčmara. Jedna činjenica mora biti svima jasna.; Hrvatska i Hrvati iz BiH ne žele podjelu BiH. Hrvati žele federalizaciju BiH, državu koju bi činile tri federativne jedinice. Bilo kakav referndum i pokušaj odcjepljenja RS, znači hrvatsku vojsku / čitaj NATO / u BiH , presjecanje koridora i ulazak u Banja Luku. Srbija je u takovoj poziciji da neće ni pisnuti jer je potpisala određene međunarodne dokumente, a međunarodnoj zajednici treba samo jedna sitnica da RS proglasi tvorevinom nastalom na genociju i za vijeke vjekova ju ugasi.

Novak

pre 10 godina

Dragi moji, tuzna je sudbina Bosanaca.
Jeb,,, ih Dodik i Bakir...
Mladima nije data sansa a to ce da ih koshta.
Ziveo INTERNET i protok informacija:)

Ne verujem zeni sa lepim nogama

pre 10 godina

Treba sam pogledati ljude koji zive u BIH. Oni vec godinama pokusavaju da zive zajedno ali jednostavno ne ide. Ne znam zasto bi onda drugi zeleli da ih drze na silu. Nego da budemo realni. Srbiji Republika Srpska i severni deo Kosova, Hrvatima dati Hercegovinu a Bosnjaci neka zadrze centralnu Bosnu. Tako bi svi nakon dugog niza godina bili mirni i zadovoljni

kmania

pre 10 godina

@sandzaklija
Zato sto to nije sandzak nego RASKA!
Ako mislis sto vas ima vise u dva grada od Srba to je tvoj problem.A ti slobodno zajedno sa tvojim istomisljenicima vrati pasos ostale privilegije i mozes u neku drugu zemlju slobodno.

Deus

pre 10 godina

Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)
--
Ja zaista ne razumem zasto je vama Bosjacima stalo do unitarne Bosne? Pa sta ce vam ta kvazi-drzava? Zar nije bolje da zivite pored komsija i saradjujete? Niko vama ne zeli nista lose ali BiH je stvarno potpuno promasen koncept. Pa kada je Bosna postojala kao multietnicka zajednica sem u okviru velikih imperija? To vreme je proslo. Republika Srpska je de fakto nezavisna a ako Hrvati hoce entitet neka ih. Mi cemo svakako ostati da zivimo svi na ovom prostoru pa je bolje da zivimo kao ljudi jedni pored drugih nego da se natezemo jedni sa drugima. Cak i da BiH bude uredjena kao recimo konfederacija opet ce biti jedva jedinstvena i opet ce biti budalastog natezanja oko svake gluposti. Ovde od svih komentara samo ste vi Bosnjaci i jedan ili dva Hrvata zveckali nesto oruzjem. Pa zasto bi iko ponovo zeleo rat? Malo nam je bilo svima rata? Mislim da u Federaciji a narocito medju Bosnjacima ima dosta frustracija jer se pokusava nesto sto ne ide. Multietnicka Bosna jednostavno ne funkcionise kao nezavisna drzava. Nekako je islo u sklopu SFRJ ali kao nezavisna celina.. ne. I Bosna nije samo bosnjacka vec svih naroda koji u njoj zive, budite realni. Srbi i Hrvati su svoj na svome, bas kao i vi.

davud

pre 10 godina

Bosnu ne diraj ako bi se vodili time onda bi sve gdije neko vecinsko stanocnistvo pravili drzavu i sva sela bi postale drzavice ovo je jednostavno nemoguc scenariju ako zele da dodaju zara na ovaj vulkan bujrum puno stvari smo ustupili precutali radi mira i dobrobiti svih naroda koje zive u sklopu drzave ,mislim da mozemo zajedno samo da nam se nemjesaju ovi sa strana.

DINOTUZLA

pre 10 godina

Ne znam kome odgovaraju ovakvi clanci puni nebuloza, apsolutno nerealni i huckaski. Osim sto cete povecati citanost nista drugo nece biti,

Avijaticar

pre 10 godina

Hahahaha, pa RS je iz dva dijela. Rs ima jos manje logike, geografski. Za iko moze pomisliti da cemo mi bosnjaci dozvoliti podjelu Bosne. Sta fali sto je srbi ne vole. kad imaju sva nacionalna prava. Pola zemalja u Evropi ima secesionisticke pokrete i dijelove pa se ne raspadaju. Uostalom BiH ima istorijski gledano stabilnije granice nego ijedna bivsa Yu republika. Srbija nikada nije bila sjevernije od Beograda. Licno sam ratovao 4 god i opet cu ako treba. Nemojte zabotaviti da je u federaciji artiljerijski i pjesadijski puk a RS ima nekakav avijaticarski u Banja LUci, nije to slucajno.
(hej.ba, 17. februar 2014 18:19)

Pa 1992 godine je sva znacajnija vojna oprema bila kod Srba pa kako je se rat zavrsio. Ti si jos uvijek druze "zelen" :) A RS nije podeljana na dva dijela, zato sto polaze pravo na svoj dio Brcko Distrikta koliko god se tebi to svidjalo ili ne. Distrikt nije nastao iz cistog zraka, nego su Federacija I RS unijele svoje dio teritorije, ali su zadrzale pravo na tu teritoriju. I dalje stoji podela na 51% prema 49%
Pa ni Srbi nisu dozvolili raspad Jugoslavije, pa nece ni Bosnjaci dozvoliti raspad BiH :)
Ja licno nisam za raspad BiH, dok god Bosnjaci ne diraju RS! Valjda cete to jednom shvatiti.

Banjalucanka

pre 10 godina

Replika na: "Ja kao Srbin iz BL bi volio da se to dogodi cisto da vidim kako bi stvari onda funkcionisale"

Sramoto jedna. Nisi ti ni Srbin ni iz Banje Luke. To znamo i ti i ja. Ako si već u tuđoj kući, imaj barem malo dostojanstva pa reci da dišeš tuđi zrak, da su ljudi protjerani i ubijani radi njihove vjere! Ne znaš ti možda ni čiji je to zrak, koliko muslimana i katolika je protjerano i ubijeno, koliko je džamija srušeno, koliko druženja, koliko ljubavi... Banjalučani, prave komšije, nikada ne bi pričali gluposti koje ti pričaš. Nama je rat sve uništio! Derle jedno! Razmišljaj o svojoj okolini. Vjerovatno su te protjerali iz nekog sela u Hrvatskoj, možda ni ti nisi imao sretan život, ali, vjeruj mi, ne znaš ti šta je Bosna.

Buda Baba

pre 10 godina

Ruzno je reci raspad Bosne,ali,razdruzivanje nezdruzenog je svakako ispravno i najbolje za sve!
SFRJ je upravo nestala zbog nepoverenja izmedju etnickih zajednica,nestala je i to na najgori moguci nacin,prolivanjem krvi.Ako je vec tako moralo biti(a nije),ako su svojim putem otisli Slovenci,Hrvati,Makedonci,Crnogorci,fakticki i Siptari,zasto to ne bi uradili i Srbi,Bosnjaci i Hrvati u BIH?!

Etnicki(verski) su svi duboko podeljeni,nema ama bas ni malo medjusobnog poverenja,svako dalje forsiranje opstanka ovakve BIH je cist sadomazohizam!Razidjite se ljudski,u miru,i nastavite svako svojim putem.Siguran sam da ce tako biti najbolje za sve i jednom za sva vremena,Balkan ce prestati da bude bure baruta !

Gavrilo iz principa

pre 10 godina

@Izvor informacije je Tanjug,nista se nije promjenilo od 90-tih.Ako to vas,Srbe zadovoljava a vidim da ste u ekstazi, onda neka bude tako.
Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

Kao prvo, i ja mogu "konstatirati", da ni jedan, ponavljam, ni jedan, Hrvat, a kamoli musliman u BiH prije rata nisu govorili hrvatskim jezikom, a danas su vam puna usta "tisuca, kruhova, opcina, i opcenitog". Ako je to nacin da pobjegnete od neizbjeznog, ok. Druga stvar, nisu bosanci zlocesti, nego bosnjaci. Velika je razlika. Jedni postoje od kad postoji Bosna, drugi, ako se ne varam, od pocetka 90-ih proslog vijeka. Kazem to zato sto sam ponosam Srbin, a Bosanac, a ne "bosnjak pravoslavac", kako perfidno pokusavate da nas preimenujete, i kako se jedan tvoj sunarodnik dole predstavi.

DEJAN

pre 10 godina

ovaj tekst je napisan povodom nedavnih demonstracija. povod za iste je glad a ne nekakve srbije, hrvatske, republike srbske, federacije i ostala g..--na.

hej.ba

pre 10 godina

Hahahaha, pa RS je iz dva dijela. Rs ima jos manje logike, geografski. Za iko moze pomisliti da cemo mi bosnjaci dozvoliti podjelu Bosne. Sta fali sto je srbi ne vole. kad imaju sva nacionalna prava. Pola zemalja u Evropi ima secesionisticke pokrete i dijelove pa se ne raspadaju. Uostalom BiH ima istorijski gledano stabilnije granice nego ijedna bivsa Yu republika. Srbija nikada nije bila sjevernije od Beograda. Licno sam ratovao 4 god i opet cu ako treba. Nemojte zabotaviti da je u federaciji artiljerijski i pjesadijski puk a RS ima nekakav avijaticarski u Banja LUci, nije to slucajno.

drzava ludaka

pre 10 godina

Mislim da vama tamo jedino moze pomoci jedan dobar ZEMLJOTRES koji bi sve sravnio sa zemljom.

Citam sta pisu i jedmi i drugi i treci i dolazim samo do jednog zakljucka, a to je da ne zasluzujete ni da zivite ni da postojite.
Em ste 500 godina zaostali za civlizacijom , em ste glupi kao noc.

Vidim neki prazni mozgovi bi opet da ratuju i ginu.
Samo izvolite - istrebite se do poslednjeg.
Ja cu da vas gledam i da se smejem.

Лима

pre 10 godina

Да само што "пријатељска" фондација Фридрих Еберт je несмотрено испустила из вида фактор звани Русија. Сетите се како су ипак одвратили НАТО од мешања у Сиријски сукоб прошле године. Русија се вратила у великом стилу на светску сцену, нек пробају сад да нас бомбардују.

MaSi

pre 10 godina

@ii
Da si realan a NISI, nikada ne bi napisao takav komentar. Srbi su posto-poto hteli da sacuvaju Yu, iz razloga sto je ogroman broj Srba ziveo rasut po republikama ex Yu, van Matice Srbije. Ostale narode ex Yu naravno nije bilo briga za to. Hteli ste svoje nezavisne drzave, i niste birali nacina samo da dodjete do cilja. Sto se BiH tice, LAZ je da niste imali oruzje (stizalo je preko Hrvatske ali ste ga i prisvajali i pootimali od JNA), uostalom potvrda da je Srbima u BiH rat NAMETNUT, je izjava A.Izetbegovica "zrtvovacu mir"(odbacio Kutiljerov plan). VI Bosnjaci NEMATE TAPIJU na BiH da je prisvajate, kao da je cela BiH vasa. Entiteti su homogeni i podela je najbolje moguce resenje, dva od tri konstitutivnih naroda se NE IDENTIFIKUJE SA BIH, niti je dozivljavaju kao svoju drzavu. Koliko istinski zelis zajednicki zivot (multietnicnost), vidno je u tvojoj poslednjoj recenici kojom priprecujes da ima ko da brani BiH od podele. Proces koji ste VI ondasnji muslimani(bosnjaci)pokrenuli 90-tih o odcepljenju od Yu, proces ostamostaljenja nezaustavljivo tece, a odnosi se na Republiku Srpsku.

Aca

pre 10 godina

BiH se već raspala, u stvari nema tu šta da se raspada, 19 godina posle rata ta država je i dalje protektorat, i biće protektorat verovatno još 10, 20 godina, videćemo koliko će to da traje. Demokratija je čudna stvar, daje pravo svakom da glasa. Ameri kada su pravili ovu kvazi državu nisu ni sanjali da Hrvati ne vole Bošnjake. Da su to znali, ne bi se toliko tvrdoglavo uzdali da će ovo država postati funkcionalna. Bošnjaci, da ste toliko želeli celu Bosnu, ne bi se odvajali od Srbije, mogli ste ste lepo da ostane sa Srbijom i Crnom Gorom, i bila bi mini Jugoslavija. Pošto niste hteli sa Srbima, Srbi sad neće sa vama. BiH je Jugoslavija u malo, svi su narodi tu, zar ne? (Slovence ne računam)

lovro

pre 10 godina

Ako se BIH raspadne mislim da su sljedeće Srbija i Makedonija.
BIH i Srbija na tri djela,Makedonija na dva- bit će puno republika na Balkanu.Ako hoćete,samo daj.

Xepoj

pre 10 godina

Da li je neko od bosanskih muslimana razmisljao sta ce oni da rade ako srbi zatraze da se ukine RS i da Bosna postane unitarna ??? Zivo me zanima kako mislite da ubedite milion srba za koga i za sta da glasaju u tkvoj unitarnoj bosni i da li ce da u koaliciji sa hrvatima u vasem parlametu da formiraju vecinu koja ce da donese odluku u recimo ulasku u Zajednicu Nezavisnih Drzava na celu sa Rusijom a ?

DinoNYC

pre 10 godina

Citiram:
"Bosna je vec podeljena u Srpskoj su proizvodi iz Srbije a u Federaciji iz Hrvatske a sam promet izmedju entiteta je minimalan. Hrvati i Srbi ne dozivljavaju BIH kao svoju drzavu vec Herceg Bosnu i Srpsku. Ostaju dakle samo Bosnjaci koji istrajavaju po cenu da druga dva naroda pate. Ili konfederacija 3 drzave ili disolucija.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Mungor, 17. februar 2014 17:02)"

Aha, znaci Srbi i Hrvati koji imaju rezervne drzave, i koji su skupa kasapili te iste Bosnjake i Bosnu, "pate" zarad tih, zaboga, "nerazumnih" Bosnjaka koji nece da ih, nakon sto ste ih etnicki pocistili i pobili po raznim logorima, zatvorite u rezervat.

Bilo koji pokusaj cjepanja Bosne nece mirno proci. Ocete RS u Srbiju? Moze, ali samo onde gdje ste bili vecina prije 1992ge, a ne etnickim ciscenjem, a onda Bosni i Sandzak.

Ako ste spremni na to krenite, al' pazite malo i na Vojvodinu.

Ti veliko-srpski "snovi" su i doveli do ovog danas.

igor

pre 10 godina

Možete vi do mile volje priželjkivat raspad BiH ona se raspast bez rata nemože...U slučaju novog sukoba neminovno je da bi se proširio na cijelu regiju...Pa zar vi mislite da bi svijet dozvolio još jedan rat na Balkanu?Bosna ostaje cjelovita a narodi ako su pametni okrenut će se tome,kako da žive bolje a ne nacionalizmu...Ako ništa,barem zbog svoje djece... (Samo realno, 17. februar 2014 16:20)

potpuno razuman komentar, a kad vidim da si dobio skoro 3x više minusa nego pluseva, jasno mi koliko usijanih nacionalističkih glava još uvek ima...

živila bosna

pre 10 godina

Ne daj se Bosno.
Podrška republici Bosni i Hercegovini iz Knina.
Nije problem u narodu,već političarima,koji rade kontra vlastite države.

Godfather

pre 10 godina

@Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

E, moj Waltere, na sta se ti lozis.... Cccc, pa covjece, Srbiji niste mogli prismrdit ni kad ste udarili na nju u Prvom svjetskom s Austrougarskom, pa ni u Drugom svjetskom kad ste s Pavelicem i Hitlerom probali to isto, zasto mislis da bi vam treci put poslo za rukom? Bolje ti je razmisli malo, jer da razmisljas, mozda bi skont'o da to sto vam se desilo 90-ih, mozda i jeste svojevrsna osveta za svaki onaj put sto ste nam vi, poturceni sunarodnici, zabijali noz u ledja, kad god smo na koljenima bili?

krle - dron

pre 10 godina

Neznam zasto izmisljaju toplu vodu,za to su krivi iskljucivo mediji sto neprenose prave vec poznate informacije.Jos 93- godine u novembru je uvazeni svetski diplomatski mag Herr Henri Kisinger u sred beca arhiv Tv-A1 ispljuvao celu evropu pred 200-novinara i optuzio je za dolivanje vatre na ratni pozar priznanjem bosne za drzavu koja to nikada nije bila nego uvek geografski region.Doslovce je rekao da evropa nemoze da zabrani srbima da zive u hrvatskoj i da ih sprotera a da ih na silu tera da zive sa hrvatima i muslimanima u bosni I DA SRBI IMAJU APSOLUTNO PRAVO DA SE IZDVOJE i ako zele prikljuce srbiji,to covek rece tada i ponovi ponovo pre dve godine A SVI dobro znamo njegov uticaj i da neprica uzalud,ZNACI RAZLAZ je jedino normalno resenje i neka svako uziva u svojem dvoristu kako zasluzuje inaca taj verski sukob nikada nece u suprotnom prestati da tinja toga je i evropa konacno postala svesna.....

Perun

pre 10 godina

Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

Постаје мања јер су се против ње уротиле много јаке силе попут Америке,Немачке,НАТО,ЕУ и осталих који су вас наоружавали,правили рекламе како сте жртве итд. То што сте ви уфилмовали да сте опасни,то можете окачити мачку о реп. Док год Америка буде имала интересе на овом поднебљу ви ћете бити сигурни. Чим се они буду повукли и кренули за другим интересима...даље знате ша ће бити.

Unknown User

pre 10 godina

Brate, ako ne mogu zajedno, neka se dogovore kao ljudi (bez pusaka ovaj put) i prije svega, posteno podijele, npr proporcionslno broju, Bosnjacima 45%, Srbima 40% i Hrvatima 15% teritorije. Neka naprave i migracije sko treba samo da pocnu da zive normalno. Kazem ovo jer kad pogledas kartu RS to je neprirodna teritorija da bi opstala, ili da se naprave dvije, jedna tamo ka Hrvatskoj oko Banja Luke,a druga vamo ka Srbiji, 20%-20% od ovih 40.
Mislim, nije ovo igrica,ali nesto se mora. Ovako ne vodi nidje

Majstor Raka

pre 10 godina

(sandzaklija, 17. februar 2014 14:21)

Da si malo obrazovaniji,shvatio bi zasto ne moze.

U NP i pet okolnih sela nema vas sve skupa 100 hiljada,a ukupno u Srbiji 145 hiljada ili 2.02%
Eto,to je samo jedan od razloga zasto ne moze!Mrzi me dalje da pisem,a i kome...

Ironicar

pre 10 godina

Zasto da se raspadne samo na tri dela? Treba bar jedno 6-7. Bosanski Srbi, srpki Bosanci, Bosnjaci, Muslimani, Hrvatski Bosanci, bosanski Hrvati, dajte i Indijancima jedno parce Bosne, cisto da se niko ne oseti ugrozen.

Toloje

pre 10 godina

Jedini problem je sto je pitanje etnickog balansa u BiH ujedno i pitanje mira. Da se razumijemo, "Dejtonski sporazum", koji se navodi u tekstu, nosi puni naziv "Dejtonski mirovni sporazum". To znaci, dok je sporazuma, toliko je i mira.

Sve tri strane filozofiraju o tom sporazumu, tumace ga svako na svoj nacin, ali je cinjenica da su njegovi uvjeti, uvjeti za mir.

.. a da bi sukob godio danasnjim politicarima, itekako. BiH je pokradena do nogu, a jedan rat bi anulirao kompletan kriminal elita, dok bi se oni lagano izvukli u inostranstvo, tamo gdje su vec svoju djecu poslali na skolovanje i zivot, uz debele bankovne racune. Ovi protesti su im ulili strah u kosti i pokazalo se koliko su slabi. Oni se po prvi put boje drzave u kojoj zive, zato i zele destabilizacije koje vode do etnickih sukoba.

good luck

pre 10 godina

Haha koji mokri snovi od komentara. Mozete i popiti tu Drinu al ce i dalje biti granica. Zapravo najbolje nek RS napravi vise taj referendum pa da vidite ko ce vas priznati: Abhazija, Juzna Osetija i Transistrianija.

kontra

pre 10 godina

Potičem iz mješovite i građanske porodice, i ne bih imao ništa protiv unitarne države, kada bi njeno uspostavljanje bilo moguće bez novih sukoba i kada bi zaista značilo i bolji život. Priča o građanskoj BiH je prilično romansirana i nerealna u ovom momentu. Federacija je od završetka rata do danas imala dovoljno vremena i novca, da na primjeru vlastitog ekonomskog i društvenog razvoja da primjer RS, međutim radili su upravo suprotno i kao da su se sve vrijeme trudili da nas otjeraju iz BiH. Realno, mogli su napraviti Švajcarsku od Federacije i vjerujem da u tom slučaju ni jedan Srbin ne bi trpio Dodika i čekao nezavisnost RS.

Milan

pre 10 godina

Sve ideje za resenje moraju dauzmu u obzir dve istine:
Srbi nece prihvatiti BiH nikad, resenje je moguce samo njihovim iseljenjem
Bosnjaci nikad nece prihvatiti da zive u Srbiji ili Hrvatskoj, osim da ih neko iseli.
Obe varijante "resenja" su neprihvatljive bilo kom normalnom coveku pa ostaje ona treca varijanta da docekamo da se polticari dogovore. Tu moram da citiram mog druga bosnjaka iz Sarajeva: "Politicari su samo odraz naroda koji ih je izabrao, menjanjem politicara necemo nista postici, treba menjati narod". A menjanje mentalnog sklopa naroda je veoma dug proces tako da sumnjam i da ce moja deca docekati normalnu Bosnu i zemlje oko nje.

Help Boznia sadaka vas spasla

pre 10 godina

@splico iz kanade
Hrvati i Srbi u BiH su svoji na svome, nisu iseljenici. BiH moze i treba da opstane onakva kakva je napravljena u Dejtonu, ni vise ni manje. Treba postojati koncenzus sve tri etnicke grupe, pa koliko se i kako dogovore - ali bez pritiska medjunarodne zajednice. Upravo je ta politika pritiska i dovela do ove situacije, da ne mogu da se dogovore. Zasto? Zato sto su bosnjacki politicari tokom prethodnih 20 godina navikli da ne moraju da popustaju, jer ce medjunarodna zajednica izvrsiti pritisak na druge dve zajednice, ili ce odlukom visokog predstavnika UN presuditi u korist Bosnjaka.
To se ovaj put ne dogadja i zato je BiH paralizovana. Kantoni nisu deo Dejtona, i mogu se grupisati, menjati i ukidati dogovorom Hrvata i Bosnjaka. Slazem se da ih ima puno, ali sa Bosnjacke strane nije postojala volja da se formira veci kanton sa hrvatskom vecinom. Problem provodjenja presude Sejdic-Finci je upravo kako osigurati da Hrvati dobiju svog legitimnog predstavnika u predsednistvu, a ne nekoga kao Komsic. Problem bi se jako lako mogao resiti kada bi Bosnjaci prihvatili asimetreican nacin biranja, odnosno da clanove iz Federacije bira parlament entiteta, a da se u Republici Srpskoj ostavi neposredni sistem izbora.
Politika je umetnost moguceg, ali neko to treba objasniti bosnjackim politicarima, koji su generisali celu ovu krizu.

DW

pre 10 godina

@ ostavite ih same

Ekavicom se pise iznedriti, ne izNJedriti. Kakva je svrha komentatora iz Federacije BiH pisati ekavicom (u pokusaju), potpisivati se srpskim imenima i izdavati sa "mi iz Srbije"? I ovde ima takvih par komentara.

Stav Srbije se zna, stav Srpske se zna, kao i Hrvatske, odnosno hrvatske zajednice u BiH. Ostalo su politicki modeli, ali ne shvatam ljude koji pisu u pozeljnim varijantama, ne zeleci da prihvate realno stanje. Hteo bih i ja da je Srbija odavno clan EU, ali nije, da je Kosovo pod kontrolom drzave koja formalno ima suverenitet, ali nije. BiH je de jure drzava, de facto najmanje dve unutar iste egzistiraju, i ni Hrvati, ni Srbi ne zele da se odricu svojih kuca i okucnica (ko bi na njihovom mestu zeleo?). Sansa sa prosperitetnu i stabilnu BiH je prokockana pre skoro 25 godina, da moze da se vrati vreme, bilo bi idealno, al' ne moze, zivot to ne dozvoljava, zivot je realan, nije pricanje bajki i ispunjavanje svakojakih zelja. U sadasnjim okolnostima miran razlaz je najpovoljnije resenje za sva tri naroda, najmanje gube u tom slucaju, u bajke o sjajnoj buducosti ni vrapci vise ne veruju. Sa ovakvim realnim stanjem na terenu mogu samo uzalud potrositi jos nekoliko narednih decenija.

Ajdin

pre 10 godina

Ne vjerujem, ovim stvarima ne treba davati veliku paznju, prije ce se Srbija raspasti vec Bosna, Bosne raspad znaci i raspad drugih zemelja u okruzenju nasem, znaci nemoj da iko priziva neki raspad BiH jer nece biti dobro ni za koga na Balkanu, lijep pozdrav

Posmatrac

pre 10 godina

Pa stvarno ste naivni ako mislite da ce se Bosna i Hercegovina raspasti, a pogotovu ako mislite da je to moguce bez novog rata. Nisam siguran da je to u interesu bilo koga u regionu, a pogotovo Evrope. Mislim da vas politicari opet navlace na tanak led, a i oni su svjesni da je to nemoguce. Ali posto vide da se jos uvijek palite na nacionalizam, a oni nemaju rjesenje za ekonomske probleme, onda je ovo dobra taktika za skretanje paznje sa stvarnih problema na iluzije. Koliko Dodik prica o tom otcjepljenju, pa otcjepio bi se do sada 100 puta. Hajde nek uradi to, nek vise ne prica o tome. Bas bih volio da vidim.

Velja Srbijanac

pre 10 godina

@Pa da li neko stvarno misli da građani Zenice i Travnika žele da vide Dodika kao predsjednika i recimo Bosića kao mandatara svoje Vlade. Ja mislim da je to nemoguće i da je ekonomski najbolje da se razdvoje Republika Srpska i Federacija i onda da svako uživa i bori se za svoj prosperitet.
(Pex, 17. februar 2014 13:29)

Zaista moram da odgovorim na tako povrsan komentar.
Prvo, da li znate za nekog drugog politicara koji se ne zove Milorad, preziva Dodik??
Drugo, zasto mislite da neko iz grada u kome su muslimani vecina ne bi glasali za nekog ''normalnog'' politicara koji se NE zove Milorad Dodik??
Trece, zasto mislite da ce TAJ Dodik biti vecno na politickom mestu gde je ionako predugo?? :)

I kao Srbin iz Republike Srbije TI kazem da NISI niti ces ikada biti veci Srbin od mene!

Samo realno

pre 10 godina

Možete vi do mile volje priželjkivat raspad BiH ona se raspast bez rata nemože...U slučaju novog sukoba neminovno je da bi se proširio na cijelu regiju...Pa zar vi mislite da bi svijet dozvolio još jedan rat na Balkanu?Bosna ostaje cjelovita a narodi ako su pametni okrenut će se tome,kako da žive bolje a ne nacionalizmu...Ako ništa,barem zbog svoje djece...

Boza

pre 10 godina

Mislim da bi muslimani koji se nalaze na teritorije BiH treba da se sete da su muslinai velikog Tursko carstva bili i na teritoriji recimo Grcke pa ih danas vise nema. Imamo i primer Spanije koje je bila pod uticajem Arapa muslimanske vere 709 do 1614 godine. To je 7 vekova okupacije.

Das ist Walter !

pre 10 godina

Izvor informacije je Tanjug,nista se nije promjenilo od 90-tih.Ako to vas,Srbe zadovoljava a vidim da ste u ekstazi, onda neka bude tako.
Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.

Dragi

pre 10 godina

A što se ti tzv. dušebrižnici nisu brinuli kada se raspadala Jugoslavija, već su još pomagali da ona nestane. Zbog čega ne bi i BiH pošla putem Jugoslavije? Možda bi tada bio mir?

Ajde Jovo na novo,pisi propalo

pre 10 godina

Bojan, Tvoj Komentar je 100% TACAN. Evropa nece Podrzati Stvaranje Islamske Republike, tako da od podele nema NISTA , Sad ce Zapad sve ove koji su na Vlast u BiH spustiti niz Vodu.

Djole

pre 10 godina

Naravno da sve ide ka tome da se BiH raspadne...rat je malo moguc, iz prostih razloga: Ako budu hteli da nametnu nesto Srpskoj, morace sami da dodju tenkovima u Banjaluku, Bijeljinu, Pale i Trebinje da to urade...sami znaju da je to nemoguce. Jer sa ovakvim manjkom tenkova i artiljerije,a velikim viskom pusaka, zolja i mina (svaka druga kuca u RS ima dovoljno za ceo vod) ogromnu prednost bi imao onaj ko se brani, tj mi, pa njihov napad nikad ne bi ni odmakao dalje od entiteske granice...Prosli rat smo vodili koristeci zaostavstinu JNA u vidu hiljada tenkova i oklopnih vozila, i artiljerije, pa ni tada mi Srbi nismo uspeli da slomimo njihovu odbranu, tako da i sami znaju da sa dvestotinak tenkova i oklopnih vozila ne mogu osvojiti Srpsku od milion i kusur ljudi...pozdrav za palise, jer rata nece biti :)

19 v.

pre 10 godina

Kako isprani mozgovi (ogromna većina)Svi govore u ime svoga plemena(etniciteta)i "njegovih nacionalnih interesa".Svijest na nivou 19. vijeka i buđenja nacionalne svijesti.Tužno i pogrešno.

ii

pre 10 godina

svaki pokusaj dijeljenja bih zavrsavao je ratom.zadnji put to nije uspjelo tudzmanu I milosevicu.mesic sve objasnio kod ivana ivanovica.najveci problem su politicari ,izetbegovic je dokazao da nema ni blizu potencijala koje mu je otac imao.sdp I lagumdzija naslijedili komunisticki sistem koji vise ne pije vodu.dodik osporava drzavu u kojoj zivi vec 20 god in a i sta se tu moze ocekivati.prosli rat muslimani nisu imali oruzje,a srbi su imali svu jna ostavstinu.sad je to drugacije .takodze geografski podjela nije moguca,pogledajte mape ,opet je sve izmjesano.pozz

Android™ Jelly Bean

pre 10 godina

Kakvi ste vi Srbi, citam neke komentare dje ljudi pisu u smislu "Pa dobro, ajde ako mora da se podijeli nekako da svi dobiju posteno..." i vi nalupate milion minusa.
U prevodu, covjek vam da prst vi ocete ruku. Takvi ste od kad postojite zato nikad srece u vas!
I devedesetih su vam davali konfederaciju pa ste htjeli "veliku Srbiju" (saka jada oce veliku drzavu da se siri) pa onda vam u Hrvatskoj ponude autonomiju i Krajinu, a vi ne, ocemo opet "veliku Srbiju" (a danas tamo bez Srba) pa ste htjeli 2.000.000 Albanaca da pocerate, ka' da su to ptice na drvece pa kad opalis, one se razlete (pa danas ni tamo Srba) i sad ocete RS!
Sto je najgore i dan danas sanjate veliku Srbiju, pocev od CG i velikosrpske politike, pa Bosna, Makedonija...I dodje neki politicar i kaze "Srbi su ugrozeni..." a vi ka papagaji odma svi to ponavljate i mislite da je to tako.
Volio bi da znam dje su to Srbi danas ugrozeni osim eto u Hrvatskoj (sistemski) a da nisu oni nesto inicirali nekakva prava, ne priznajuci sve oko sebe. a istovremeno trazeci za sebe?!...
I ajde, neka se odvoji RS, ali svako ko ima ista u glavu shvatice da onakve granice RS ne mogu da opstanu. Ono nije "prirodno".
Sto neko napisa, to treba po dogovoru da podijele ako vec oce da se cijepaju.

Zole

pre 10 godina

Šanse za to su nikakve, prvo jer se nitko sa nikim nebi mogao dogovoriti oko teritorija, drugo, EU i SAD sigurno ne želi čistu muslimansku državu u srcu Europe.
(panzer general, 17. februar 2014 19:02)-------- Bosna neće ostati etnicki čista kad se RS odvoji. Hrvati će živeti u Bosni.

dekius

pre 10 godina

@Das ist Walter !
E moj Waltere, nema to veze sa patriotizmom, vec sa realnoscu. BiH nije funkcionalna drzava. Takva, kakva je sad, je pogodna samo za muljanje u svim entitetima a preko ledja obicnog naroda. Iskreno mislim da je za narod najbolje da se racuni rasciste. Bez mogucnosti da "elite" manipulisu unutrasnjim neprijateljem (Srbima, Muslimanima, Hrvatima - vec po zelji i potrebi), bice im drasticno smanjen manevarski prostor.

Bokkybg

pre 10 godina

Kao gradjanin Srbije,misljenja sam da Bosnu nikako ne treba cepati,pripajati RS Srbiji i slicne stvari.Ali, da bi opstala, BiH bi morala biti deo neke sire drzavne zajednice,na taj nacin ce prava svih biti postovana.Nisam za obnovu Jugoslavije,ali mslim da bi u nekoj buducnosti trebalo razmisliti i o mogucnosti stvaranja neke nove federacije-konfederacije nekih republika bivse SFRJ.Mislim pre svega na one koje ce ulazak u EU cekati do limburga meseca.Iako ima teskih otvorenih pitanja izmedju Srbije i BiH,mozda ipak vredi razmisliti...

19 v.

pre 10 godina

Kako isprani mozgovi (ogromna većina)Svi govore u ime svoga plemena(etniciteta)i "njegovih nacionalnih interesa".Svijest na nivou 19. vijeka i buđenja nacionalne svijesti.Tužno i pogrešno.

Samo ne rat!

pre 10 godina

Imajuci u vidu da je vreme kako narod kaze-izgubljeni novac, bolje receno izgubljena staza razvoja ili jos bolje receno- bacanje naroda u duboko siromastvo, onda je za sve etnose u Bih najbolje da to zavrse sto pre!!! 2020 je daleko i treba preziveti u ambijentu opsteg beznadja i nemastine! Istina je da je tesko izvrsiti eutanaziju drzave kao takve, kakva god da je pa je i Bosna pred uzasnom sudbinom a "Ebert" ima pravo-sve je izvesnije da od nje nema "hajra"!Najpametnije bi bilo da se tri naroda lepo dogovore i razdruze.Srpska nema razloga da ide u rikverc, do sada je presla svoj put dosta uspesno.Medjutim,SAMO BEZ RATA! To zlo nikome i nikada ne zelim.Razdruzenje bi islo, naravno, po aktuelnim granicama kao "pocetnom" opcijom,tj.nakon odluke o razdruzenju islo bi se na "peglanje" granica jer su Dayton-om napravljene morbidne granice entiteta. Neke zamene teritorija i stvaranje tri kompaktne celine bile bi pozeljne jer i granice imaju trajnu posledicu i troskove.U takvom slucaju, ne bi ni Srebrenica bila problem i nikakav exteritorij ne bi dolazio u obzir. Hrvati i Bosnjaci bi mogli da se nadju na velikom iskusenju oko razgranicenja.Kantoni crtani sa ciljem sto komplikovanije to bolje, sa iluzijom da ce to cuvati drzavu! Ipak, morao bi se uvazavati princip da odredjene celine (ne moraju to biti sadasnji kantoni) sa vecinskim etnosom bi pripadale HR,odnosno Bosnjackom drzavnom entitetu. Ali, samo rat NE, nikada i ni po koju cenu. Valjda ce imati svi pameti i razuma za to!

dejo

pre 10 godina

neda zapad da se bosna raspane jer im nije u interesu muslimanska drzava u srcu evrope...pa makar ta drzava bila samo jedna zenica ili jedna tuzla ...a da nekazemo sarajevo, bihac....

Junuz Djipalo

pre 10 godina

Simptomaticno je samo kako pricu od nezavisnosti RS jedino dozivljavaju gradjani Srbije. Imate vi i svoju Republiku Kosovu pa nju vracajte u okvire drzave koja nju ne priznaje a manite se Bosne i Bosanaca. Nezavisna RS je samo jedna predizborna bajka u koju niko ne vjeruje. Aj` u zdravlje!

Samo realno

pre 10 godina

Hitne i korenite reforme u BiH će biti sprovedene i to veoma brzo.Niste ni svesni koliko...Živi bili pa vidjeli...Tu će se pokazati kolika je moć zapada a narodima nepreostaje ništa drugo nego da maštaju a o čemu znamo svi...

Miloš

pre 10 godina

Kada pročitam ove silne komentare u kojima se zagovara raspad multinacionalne BiH, shvatim da Srbi ama baš ništa nisu naučili iz prethodnih ratova. Još manje iz silnih afera, krađa, privrednog kriminala... E, dokle na popravni?

aurelio

pre 10 godina

Resenje se moze naci samo kad se napuste nerealna ocekivanja. Niti ima saanse da BiH bude unitarna, ona to moze biti samo u sastavu druge drzave, ili imperije (Turska, Austro - ugarska, Jugoslavija), niti ima ista od nezavisnosti RS.Dakle, i jedni i drugi da se odreknu elstremnih zahteva, zapravo je to stvar srpsko - bosnjackog dogovora, Hrvati se ipak najmanje pitaju. Oni su svoje ingerencije u BiH zrtvovali stupanjem u Federaciju BiH i dobijanjam prava na vojnu intervenciju u Krajini. Resenje je ne dirati RS, a svugde gde je moguce treba jacati centralne institucije BiH. MOzda ukinuti predsednistvo, i birati predsednika direktno, ali da ostanu ingerencije entitetskih parlamenata.To bi, pre svega simbolicno, znacilo jedinstvo zemlje. Sve ovo moze jedino ako se BiH prestane tretirati kao protektorat, i daju ozbiljni podsticaji ekonomskim ulaganjima.Svi drugi scenariji su opasan avanturizam, koji se ne moze dobro okoncati.

aaaa

pre 10 godina

Daj, daj, daj, samo malo daj... Bit će to dislucija ''kom' opanci, a kom' obojci''. Ovi odozdo iz Gruda i Lištice misle da će moći više svoje proizvode taliti po Rajvosa. Moći će ih samo prodavati dole po svom kamenjaru, i cjelokupnom svom stanovništvu od 150 000. A Srbi se ne pitaju šta će biti sa ovim njihovim u Federaciji. Pa od žene se razvodiš i imaš hiljadu problema, a kamoli ovakav populistički prijedlog. Šalu na stranu, ali vi mislite uzeti kartu, i podebljati granicu (Distrikt Brčko je ono malo što mladoj sreću kvari)? Nemate vi kapaciteta niti tritorijalnog integriteta. I razumite već jednom staru izreku: ''I mirna Bosna!!!''. Haj vozdra...

Beogradjanin

pre 10 godina

Pri razgranicenju medju zupanijama u Federaciji mora se uzeti u obzir etnicko stanje na terenu u novembru 1995, obzirom da je od tada do danas vrseno tiho etnicko ciscenje Hrvata iz srednje Bosne kako bi muslimani ostvarili dominaciju. Medju Srbima u RS postoji puno razumevanja za poziciju u kojoj se danas nalaze Hrvate (tihi progon) jer su i sami to vec osetili na svojoj kozi u BiH i zbog toga su svojevremeno i krenuli u stvaranje Srpske.

Sto se babi snilo

pre 10 godina

Nema ,,prisajedinjena"Republike srpske sa ,,maticom"Srbijom! Neda jedan ,,Čika"u Vatikanu koji ima tefter da je Bosna njegova.
Srbi zaboravljaju granicu između Istoćnog i Zapadnog Rimskog carstva a pogodite koja je Rijeka granica?
p.s.
Obaska potpisani dokumenti razgranićenja novonastalih drzava na Balkanu na Berlinskom kongresu.Deco malo knjige u ruke prije laprdanja, ako ,,balkanci" ne postuju riječ a ni potpise onda slijede packe koje su vrlo vrlo bolne.
Lp

seki

pre 10 godina

grohotom se smijem :D, mi smo balkanci malo komplikovaniji nego sto ovi misle, a i dabogda da bi se mogli mirnim putem razici, samo uzmimo u obzir u koliko je opstina prije rata u rs bilo vecinsko bosnjacko stanovnistvo (oprostiti, ali ne i zaboraviti)

panzer general

pre 10 godina

Šanse za to su nikakve, prvo jer se nitko sa nikim nebi mogao dogovoriti oko teritorija, drugo, EU i SAD sigurno ne želi čistu muslimansku državu u srcu Europe.

dobro namjeran

pre 10 godina

(Boza, 17. februar 2014 18:42)

Pusti tu praistoriju junace. Vrati se samo par godina u nazad i sjeti se "Srpske krajine" i "srpskog KiM"....

mila

pre 10 godina

"2/3 dvoclanih federacija se uvek raspadne. Srbi ce Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, samo ce Bosnjaci kasno shvatiti da su sami i da je Saudijska Arabija ipak na drugom kontinentu."


Ko trazi pomoc Emirata, Srbija ili Bosna? Ako mozete vi, sto ne bi i Bosanci?

Po komentarima izgleda da jedva cekate raspad, pitam se sta to nudite narodu iz republike srpske ako postanu deo Srbije? Hocete li zajendo traziti pomoc Arapa? U Srbiji se tesko zivi kako jeste, jasno je da vam treba veca teritorija ali da li ste sposobni tom narodu nesto novo da pruzite?

BC

pre 10 godina

Hrvati uglavnom imaju podrsku ovih iz Nemacke i EP. Mnogo je blize formiranje treceg entiteta nego dogovor o "unitarnoj Bih", pre nekoliko dana je usvojena i rezolucija EP koja kritikuje pokusaje centralizacije u BiH. Treba traziti da sva tri entiteta budu povezana i imaju izlaz na more (Neum menjati
za Konavle i onda dozvoliti 3 entitet). Mislim da bi se neko resenje moglo naci uz malo diplomatije i da to bude dogovor i pristanak sve 3 strane. Svi se slazu da je trenutno stanje razocaravajuce.

samo realno

pre 10 godina

@samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...
(Necroman, 17. februar 2014 21:22)

Isti onaj koji je vama spasio Bihac sa kompletnom azinskom krajinom u novembru 94-e, isti onaj ko vam je spasio Gorazde u par navrata, kao i onaj sto vas je spasio kad ste 93-e bili zajedno s Hrvatima zbijeni na 25% teritorije BiH. Zato, narodski receno, ne laprdaj.

Perun

pre 10 godina

Ko god je jednom vidio kartu BIH zna da BH Distrikt Brcko dijeli RS na 2 dijela.U Distriktu zivi 40.000 Bosnjaka i Hrvata naoruzanih i lojalni BIH!Ko ce te ljude koji su vec jednom otjerani razoruzat pa otjerati?Zasto bi Srbija opet isla protiv NATOa?S desne strane Save NATO(Hrvatska,Turska,USA)s lijeve 2000 s kracim hlacama naseljeni da cekaju prvi udar.S druge strane Hercegovine Nato(C.Gora pridruzena) Ispred Brckog Srbija okruzena Natom (Madj,Bug,Rum,Hrv)od 1999g.Srbija bez premoci u tenkovima u odnosu na dr.i sad ce Mile gurnuti Srbiju u rat? Vani1,5mil BH gradjana koji godisnje salju 5milijardi evra i motivisani negiranjem i BIH i Genocida. Unutra NATO.Istina je da samo mala izjava MILOKRADA o tkz. odvajanju fizicki vec podjeljene RS znaci kraj price.game over.Samo nisam siguran koga RS ili BIH?Ko god prizivao rat u kuci mu bio.
(Mir brate mir, 17. februar 2014 21:30)

Ја о томе причам све време. Док год велике силе имају интереса на овом просторима постојаће државе попут Косова,Босне итд. Када оне нађу неке друге жртве, Федерација и Дистрикт неће више постојати...

VitezKoja

pre 10 godina

@ (K. Leyton, 17. februar 2014 21:21)

Zemlja nam se raspada?? Druze pogledaj na mapi kolika je Srbija i bez Kosova opet veca nego cela Bosna...vi ste bre kao Palestina tu saka jada i bede! Poturceni Srbi sa srpskim prezimenima i jezikom...a ovi Bosandzerosi sto se loze na rat prvi ce da zapale u Nemacku ako pocne haha kazu Srbija sve manja?? toliko smo mali znaci da nas ima tu kod vas u Bosni jos dva miliona haha imas u svom glavnom gradu Sarajevu deo koji se zove Srpsko Sarajevo a meni kazes da se moja zemlja smanjuje??

saraya

pre 10 godina

Svi politicki i ostali unutrasnji i vanjski elementi u BiH uklapaju se sa procesom vec vidjenog planiranog raspada Jugoslavije, a sa cim etno-religijski nacionalizmi nemaju nikakve veze, koji su samo paravan za interesne sfere u pozadini.

ogledalce, ogledalce

pre 10 godina

Koliko god to nekome izgledalo paradoxalno na prvi pogled, problem Bosne nije u RS i Srbima, nego u FBIH i Muslimanima*. (*zadrzavam pravo, da na jeziku kojim se upravo sluzim, pisem, dakle srpskom jeziku, taj narod nazovem onako, kako ih zovemu u srpskom jeziku vec decenijama; kao sto i jedan drugi narod na severu Evrope, u srpskom jeziku zovemo Nemci, a glavni grad Austrije Bec, umesto imenom koji taj narod, sebe naziva Deutscher, odnosno gl. grad Austrije, Wien)
U cemu je problem koji dolazi iz FBIH, a koji Bosni ne da, da opstane?
Problem je u tome, sto se cak i apoliticni gradjani FBIH, svesno, ili ne, angazuju na jednom projektu: "jedan covek, jedan glas", prenebregavajuci: - cinjenice da je BiH multietincka zajednica i da bi time doslo do preglasavanja manjinskih naroda, - cinjenicu da u BiH postoje 2 autonomna entiteta, cime bi se autonomija anulirala, i -cinjenicu, da ovakav ustavni poredak, pociva na Dejtonskom sporazumu, koji je usledio posle krvavog rata, a ne na ustavu, koji je Parlamentarna Skupstina BiH donela pre par godine, npr. u proslom sazivu, u miru i demokratiji, cime bi se u teoriji, svi zajedno, vratili na stanje, u jedan minur pre potpisivanja SPORAZUMA, dakle, rat. Naravno, da rata u BIH (bar u dogledno vreme) ne moze biti (iz mnogo razloga), ali sama ta spoznaja, da se svi zajedno vracaju na poziciju onog bespotrebnog i suludog rata, izaziva nelagodnost i skepsu prema onome sta dolazi iz FBIH.
Put ka funcionalnosti FBIH (i BIH), nije u RS!

Nerazumem

pre 10 godina

Moje misljenje je da ako Bosna nebude unisla u EU.dace EU unici u Bosnu.I tad ce napraviti reda u drzavi i lopove i politicare u zatvor.A dalje ce biti kako EU kaze il zeli,a sta oni stvarno zele i kakvu Bosnu mi to obicni ljudi neznamo.

pera

pre 10 godina

@lovro, 17. februar 2014 16:34 Pa onda HR na 5 drzava:
Deo uz madjersku,deo Istra cela uz italiju,srbiji iz plana z4,prevlaka srpskoj i ostade zagrebacki pasaluk.
NE TRIPUJ SE,PREVISE,OD TVOJE IDEJE,A I MOJE NEMA NISTA!
jedino makedonija i albanija da se djiraju teritorijalno,to je iz tvog plana realno.A da CG ce biti krajcovana do poslednjeg daha

Brcak

pre 10 godina

@(Mir brate mir, 17. februar 2014 21:30)

Brate, nemas pojma kako su samo Hrvati u BiH, posebno oko Brckog, lojalni BiH! Ma to je.... dumres!

Nikola, paramilitary army

pre 10 godina

samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...
(Necroman, 17. februar 2014 21:22)

Necromane,
ne kapiras! Upravo to, tebi i tebi slicnima i govorim. Budete li po ko zna koji put, u zadnjih 100 godina, krenuli na Srbe dozivecete isto kao i 1995. godine...Poraz! Ti isti koji su Banjaluku 1995. odbranili, branice je i sada. A,i da vi, poturceni Srbi, udjete u Banjaluku? Sta onda? Sta ocekujete od "porazenih" nepoturcenih Srba...Da predju u Islam? Da budu lojalni vasoj dzamahiriji. Ejjj, ljudi, ne budete li spustili loptu na zemlju, crno vam se pise! Jos crnje, nego sto vam je vec napisano. Nase ogorcenje prema vama ne poznaje vise granice.

dragan

pre 10 godina

Kada je počeo rat u Jugi i kada je zapad priznao Titove granice, rekao sam, zeznuli su se, padaju na BIH. I zaista i dalje zapad muku muči sa BIH, bez da imaju rešenje.

Deus

pre 10 godina

Republika Srpska nije podeljena vec je dogovorom unela deo svoje teritorije bas kao i Federacija u kanton (ili kako se vec zove) Brcko. Dodje li do razdvajanja Federacija dobije svoj deo, RS svoj jer granice se odlicno znaju i definisane su i gotova prica. Ovde niko nije pominjao ratnu opciju vec normalno, mirno razdruzivanje radi boljeg funkcionisanja celog regiona. Bosnjaci jos uvek gaje neke iluzije da njima pripada cela Bosna a da Srbi i Hrvati tu oprilike statiraju i popunjavaju prostor. Sledece sto ce vam EU traziti je primenjivanje presude u slucaju Sejdic-Finci. Ne dodje li do primene vrlo verovatno ce Hrvati traziti i dobiti svoj entitet u Bosni. To vi Bosnjaci vrlo dobro znate, ali se busate tamo gde mislite da smete tj pred Srbima. Na te fore vise niko nece pasti.

YU_v02beta

pre 10 godina

svi ovi koji govore da zapad ne zeli islamsku drzavu u sred evrope nema pojma! Da nisu to hteli ne bi Kosovu dali takozvanu drzavu!
Sve ovo je tuzno i zalosno, imali smo Jugoslaviju gde smo svi zajedno ziveli (i mogli smo) pa se raspala. Resenje je da se vrati Jugoslavija manje vise kakva je bila ili da svako dobije svoju drzavu i nek svako tera svoje! Gde su Srrbi Srbija, gde su Hrvati Hrvatska i gde su Bosnjaci Bosna tako kako je sada podeljeno! Bez krvi ako moze za obe opcije...

nesa usa

pre 10 godina

Bice nesto nalik na Kosovo i Srbiju ili Cesku i Slovacku. Ako bi EU ponudila da otpocnu pregovore za ucljanjenje svim etnickim delovima BiH kao posebnim drzavama svi bi bili za to. Mozda bi se desilo i pre 2025.

dijaspora

pre 10 godina

Ja ne želim živjeti u Bosni.
Pošalje mi neko traktor da pobjegnem odavde?I ja budem složio priču da me Bošnjaci nisu željeli i da sam žrtva progona.Možda mi moji povjeruju u priču,ali za svijet nisam siguran?!

sara.ya

pre 10 godina

ima nas koji vidimo daleko, barem pola stoljeca unaprijed
izuzev par poluvrijednih,uz duzno postovanje prema trudu autora, svi komentari su blago receno besmisleni

Mir brate mir

pre 10 godina

Ko god je jednom vidio kartu BIH zna da BH Distrikt Brcko dijeli RS na 2 dijela.U Distriktu zivi 40.000 Bosnjaka i Hrvata naoruzanih i lojalni BIH!Ko ce te ljude koji su vec jednom otjerani razoruzat pa otjerati?Zasto bi Srbija opet isla protiv NATOa?S desne strane Save NATO(Hrvatska,Turska,USA)s lijeve 2000 s kracim hlacama naseljeni da cekaju prvi udar.S druge strane Hercegovine Nato(C.Gora pridruzena) Ispred Brckog Srbija okruzena Natom (Madj,Bug,Rum,Hrv)od 1999g.Srbija bez premoci u tenkovima u odnosu na dr.i sad ce Mile gurnuti Srbiju u rat? Vani1,5mil BH gradjana koji godisnje salju 5milijardi evra i motivisani negiranjem i BIH i Genocida. Unutra NATO.Istina je da samo mala izjava MILOKRADA o tkz. odvajanju fizicki vec podjeljene RS znaci kraj price.game over.Samo nisam siguran koga RS ili BIH?Ko god prizivao rat u kuci mu bio.

cvexi

pre 10 godina

potpuno razuman komentar, a kad vidim da si dobio skoro 3x više minusa nego pluseva, jasno mi koliko usijanih nacionalističkih glava još uvek ima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor, 17. februar 2014 18:31)

Ti ne shvatas zasto je on dobio minuse. Elem da ti pojasnim, tvrdnja da se Bosna ne moze podeliti bez rata je glupost. Ako bi pogledao mapu ratnih dejstava za vreme raspada SFRJ video bi da je 90% sukoba vodjeno u etnicki mesovitim sredinama. Trenutno u RS 90% stanovnistva cine Srbi tako da bi jedina ratna opcija bila frontalni napad Bosnjaka na granice RS, sto bi bilo brutalno samoubistvo. Jedini vid pritiska na RS nakon proglasenja nezavisnosti bi bile ekonomske sankcije zapada ukoliko bi zapad uopste imao interes za tako nesto. Uostalom nezavisnost bi verovatno bila proglasena nakon referenduma, sto je plod demokratije, zapadne tekovine.

pazi sad ovo

pre 10 godina

Potpuno podrzavam gospodina Vucica u resavanju bosanskog problema. USA I EU su prepoznale njegov potencijal I zelju za reformisanjem I to je vise nego jasno svima koji zive na Balkanu. hahahahaha pozz

Moguce al tesko

pre 10 godina

Ovaj tekst je lako napisati izvan BIH narocito gde sede salonski analiticari koji nikada nisu ziveli u BIH.Ti ljudi na Balkan gledaju za podsmehom i kontradiktorni su sami sebi.Pitanje svih pitanja je;"Kako naterati 2,2miliona Bosnjaka da potpisu svoju smrtnu presudu"?Prvo ste taj narod priznali kao NAROD Bosnjaci!Zatim ste tom narodu na VASEM sudu sa VASIM sudijama priznali da je zrtva Genocida!Cak ste na drugom sudu u Hagu ponovo priznali Genocid cak i Srbiju ukorili za nesprecavanje Genocida! I sada ocekujete da onidobrovoljno KONTRA svih odluka u HAGU prihvate da su djaba ubijani?To se moze teoretski izvesti al da se prethodno ukine Hag.

Bosanac

pre 10 godina

Ma ja bih sutra potpisao za raspad zemlje, ali se mi ovdje više jednostavno nemamo na šta raspasti. RS je po svemu neprirodna i ekonomski neodrživa tvorevina, a za ostatak države je smiješno išta pričati. Prema tome, najbolje nam je svrgnuti s vlasti ove budale što nas vode, racionalisati ovaj postojeći skupi upravni aparat i zakonom zabraniti svaku mogućnost da se na čelo države ili bilo koju funkciju dovedu nacionalisti i fašisti.

Necroman

pre 10 godina

@ Nikola, paramilitary army

samo srpske paravojne jedinice su ratovale i to je bilo dovoljno? jasno, imali ste puno više oružja i ostale opreme od nas, ali sad je bolan situacija malo drukčija... al' zar ti zaista misliš ba da se mi bojimo arkanovaca... hahahaha, aj' ne budi smiješan!


@ Dušan Grozni

samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...

Bosanac

pre 10 godina

@Malo sutra, (17. februar 2014 20:58)
Pa nisu u Jugoslaviji rat počeli Bošnjaci da ih optužuješ da su oni tu zemlju ,,razvalili''.Zna se veoma dobro ko je kriv za raspad Jugoslavije a obzirom da si zaslijepljen svojim nacionalizmom to vjerovatno nećeš nikad shvatiti.
Jedino Gligorov i Izetbegović su pokušavali sprijećiti raspad Jugoslavije ali Tuđmanu, Miloševiću njihova mišljenja nisu bila važna. Rat je počeo u Sloveniji (ako se može nazvati ratom ) a razbuktao se sukobima Hrvata i Srba u Kninskoj Krajini, da bi na kraju lopticu prebacili u BIH prodajući i vlastiti narod zarad zamišljenih granica. Nisu Bošnjaci stvarali SAO i MAO još 91-ve godine i paravojnim i vojnim snagama protjerivali stanovništva iz njih.
Neupitno je da su duha iz boce pustili Tuđman i Milošević, dali zbog svojih ličnih nac. stavova ili su imali svoje nalogodavce negdje sa strane.
Referendum za nezavisnu BIH je raspisan tek 1.marta 92-ge dok su Srbi formirali rep. Srpsku u januaru i to i u mjestima gdje su bili manjina poput Višegrada, Vlasenice, Srebrenice, Foče, Prijedora, Bratunca,Brčkog, Sanskog Mosta , Doboja itd.... Pogledaj malo popis od 91-ve godine pa će ti biti jasno kako je nastala RS.

Zg

pre 10 godina

Evo vam jedan link koji je prošao prilično nezapaženo: http://www.index.hr/vijesti/clanak/picula-za-avaz-sad-ce-se-ubuduce-snaznije-angazirati-u-zapadnom-balkanu/716318.aspx
Naslov govori sve. Pametnom dosta.

Ja

pre 10 godina

Ma kavo raspadanje,sta je ostalo od Jugoslavije sve slabe drzavice.Pogledajte kako se Svica izivljava nad Hrvatskom,zato sto je slaba.Sto veca drzava i jaca to bolje.

K. Leyton

pre 10 godina

Simpaticni ste sa komentarima :)

Zemlja vam se polako raspada, prvo jug, a uskoro i sjever, a ovamo svrsavate na bajke.

Pa vi da ste neki faktor, vi bi sacuvali svoj teritorij, a vamo fol tudji hocete.

Jos malo pa cete biti ko Monako.

Hasaimaga

pre 10 godina

A,jest vam Srbima Bosna kost u grlu,bit ce Bosne sve dok je Bosnjaka u njoj,bila je prije vas i bit ce poslije vas.Pa neka pjene Srbi ,a bogami i Srpkinje

sandzaklija

pre 10 godina

Lepi snovi brace Hrvata i Srba, jos u granicama tzv Rep Srbske. Nego zasto se onda Sandzak po istom kljucu ne bi pripojio Bosni? Ili Bosnjaci vole da zive pod cizmom a ostali su slobodnjaci

radoje

pre 10 godina

Srbija kreće u još jednu ratnu avanturu. U 2o veku su izazvali jedan svetski, balkanski i četiri jugoslovenska . Šest ratova, u svetu su stekli ugled kasapina i monstruma evropske i svetske civilizacije.
Umesto kasarni treba graditi psihijatrijske bolnice i lečiti bolesnike.
Tragično da nema makar 1 odsto stnaovnika kojima bi se čuo glas razuma. Strašno ! Tragično !

tz

pre 10 godina

Opet se zalud propinjete na zadnje noge, Bosna i Hercegovina ostaje cjelovita, buducnost donosi ukidanje kantona, entiteta, a ako bude pameti, prije svega ukidanje konstitutivnosti "naroda" koji su jedino dobri u dekonstituisanju ove drzave.

Bosna Bosancima!

Prolaznik

pre 10 godina

Ispravka, nisu bila 3 scenarija nego 5...Ovaj je dijametralno suprotan ovom navedenom u tekstu. Oba imaju podjednako mikroskopsku vjerovatnoću da će biti ostvarena.


3) BiH Union Express – Funkcionalna centralizovana država
Do ovakve države, prema timu FES-a, doći ćemo nakon nasilnih sukoba i kasnije međunarodne vojne intervencije. Situacija, u ovom scenariju, također kulminira 2015, kada ekonomija pada na najnižu tačku. Opšti izbori, održani 2014. još su veća katastrofa nego oni četiri godine ranije. Političari iz RS-a, pravdajući to tim da država ne funkcionira, donose odluku o referendumu što izaziva masovne reakcije u Federaciji BiH, a do 2016. sve tri etničke grupe su mobilizovane. Eskalacija nasilja vodi ka vojnoj intervenciji NATO-a – brza reakcija, objašnjeno je, zapravo je rezultat lekcija iz prošlosti.

Srbija bi, očekuje se, oštro reagovala, ali bi se povukla pod snažnim političkim pritiskom međunarodne zajednice. Sve bi ovo odvelo svekolikoj ustavnoj reformi: svi građani uživaju jednaka prava, a BiH ima predsjednika, jaku centralnu vladu, dvodomni parlament i općine. Izbori u 2017. donijeli bi nove političke elite, a međunarodne sile donose ekonomski plan, sličan Marshalovom; sve ovo donosi kandidatski status 2019, a članstvo u EU 2025.

Banjalučanin

pre 10 godina

Pokušaj otcjepljenja RS-a je moguć, premda sam prilično skeptičan s obzirom da to lokalna mafija najavljuje već 10 godina i ništa se ne mijenja. Mažu oči narodi, ovamo sve privatiziraju, dižu kredite. No, Bošnjaci su itekako svjesni te mogućnosti i pripremaju se za svaki slučaj. Niko više ne vjeruje u one "bratstvo i jedinstvo" priče iz 1992. O mirnom razlazu nema govora. Prošli put nam je Zapad zasolio sa embargom na oružje i pustio Srbe na goloruke Hrvate i Bošnjake. Sad su podrumi puni i čeka se, drugi put ćemo biti spremni. Pa onda ko živ, ko mrtav, al da se jednom za svagda riješi čija je Bosna.

splico iz kanade

pre 10 godina

bice mir jedino kad se ukinu kantoni,entiteti,kad se Srbija i Hrvatska prestanu misat u unutrasnje stvari BiH.Ok ,normalno da hrvatska il srbija triba podrzavat svoj narod u bosni....al nikako da se petlja u drzavnicke poslove bih.Odakle im ti pravo .To je druga drzava ,clanica UN,priznata u tim granicama....a ako kojem narodu smeta sta,molim lipo odseli se....pa i ja iako sam hrvat odselia se...i sacuvaj boze kad bi ja sad ,ili moja se vlada misala u poslove upravljanja ,jedne Kanade

Hero

pre 10 godina

Kada ste bili najaci niste uspeli , sada pogotovo necete uspeti kada ste slabi da slabiji ne mozete biti , Hrvatska i Srbija koje bi delile nalaze se u takvom stanju da nisu podeliti plate a kamoli drzavu zvanu Bosna !

ANALITICAR

pre 10 godina

Znaci kome je u interesu nestabilnost i status quo? Onima koji od 1992 rade na raspadu kao "pravednom" resenju. A cilj protesta jeste reforma koja je neophodna da zemlja krene napred. Znaci ko je kriv sto zemlja ne ide napred? Svi zajedno a najvise advokati raspada. A to bi bila pobeda onih koji su Hagu upravo iz tih razloga - nasilno odvajanje naroda kojima oni tepaju "humano". Zbog te "humane" strane raspad bi otvorio mnoge pandorine kutije zar neko u to sumnja?

Unknown User

pre 10 godina

Brate, ako ne mogu zajedno, neka se dogovore kao ljudi (bez pusaka ovaj put) i prije svega, posteno podijele, npr proporcionslno broju, Bosnjacima 45%, Srbima 40% i Hrvatima 15% teritorije. Neka naprave i migracije sko treba samo da pocnu da zive normalno. Kazem ovo jer kad pogledas kartu RS to je neprirodna teritorija da bi opstala, ili da se naprave dvije, jedna tamo ka Hrvatskoj oko Banja Luke,a druga vamo ka Srbiji, 20%-20% od ovih 40.
Mislim, nije ovo igrica,ali nesto se mora. Ovako ne vodi nidje

Lazar

pre 10 godina

Velokosrpskom hegemonizmu na Balkanu EU nije do sada pomagala, a nema razloga da to u buduce pocne ciniti, hteli to mi ili ne. Podrzimo celovitu BiH jer je to dobro za njene gradjane, kako za Srbe tako i za Bošnjake i Hrvate.

lovro

pre 10 godina

Ako se BIH raspadne mislim da su sljedeće Srbija i Makedonija.
BIH i Srbija na tri djela,Makedonija na dva- bit će puno republika na Balkanu.Ako hoćete,samo daj.

Armija BiH

pre 10 godina

Samo vi srbi maštajte.. Stisnite pa proglasite nezavisnost, nemojte pričati.. Nije vam ovo 1992..opet će vam biti traktorijada i kriv Dodik kriv Vučić, NATO pakt i Bog otac

davud

pre 10 godina

Bosnu ne diraj ako bi se vodili time onda bi sve gdije neko vecinsko stanocnistvo pravili drzavu i sva sela bi postale drzavice ovo je jednostavno nemoguc scenariju ako zele da dodaju zara na ovaj vulkan bujrum puno stvari smo ustupili precutali radi mira i dobrobiti svih naroda koje zive u sklopu drzave ,mislim da mozemo zajedno samo da nam se nemjesaju ovi sa strana.

Bokkybg

pre 10 godina

Kao gradjanin Srbije,misljenja sam da Bosnu nikako ne treba cepati,pripajati RS Srbiji i slicne stvari.Ali, da bi opstala, BiH bi morala biti deo neke sire drzavne zajednice,na taj nacin ce prava svih biti postovana.Nisam za obnovu Jugoslavije,ali mslim da bi u nekoj buducnosti trebalo razmisliti i o mogucnosti stvaranja neke nove federacije-konfederacije nekih republika bivse SFRJ.Mislim pre svega na one koje ce ulazak u EU cekati do limburga meseca.Iako ima teskih otvorenih pitanja izmedju Srbije i BiH,mozda ipak vredi razmisliti...

good luck

pre 10 godina

Haha koji mokri snovi od komentara. Mozete i popiti tu Drinu al ce i dalje biti granica. Zapravo najbolje nek RS napravi vise taj referendum pa da vidite ko ce vas priznati: Abhazija, Juzna Osetija i Transistrianija.

c_l

pre 10 godina

2/3 dvoclanih federacija se uvek raspadne. Srbi ce Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, samo ce Bosnjaci kasno shvatiti da su sami i da je Saudijska Arabija ipak na drugom kontinentu.

Pex

pre 10 godina

Nije to raspad nego jedan prirodan proces razdvajanja stvari koje jednostavno ne mogu funkcionisati zajedno. Pa da li neko stvarno misli da građani Zenice i Travnika žele da vide Dodika kao predsjednika i recimo Bosića kao mandatara svoje Vlade. Ja mislim da je to nemoguće i da je ekonomski najbolje da se razdvoje Republika Srpska i Federacija i onda da svako uživa i bori se za svoj prosperitet.

DinoNYC

pre 10 godina

Vidim neki se vec raduju novoj BiH nesreci. No, zar mislite da nakon toliko ulozenog politickog kapitala Evrope i Amerike, (o novcu da ne govorimo), da ce eto sad zbog radnickih demonstracija, SAD i EU odjednom promjeniti kurs za 180 stepeni i dopustiti nova cjepanja granica u ionako trusnoj Evropi? Cjepanja koja bi mogla ohrabriti druge separatisticke pokrete.

A da ne govorim o tome kako bi se poslala poruka da se isplati zapocinjati ratove za teritorije. Osim toga jel mislite da je u Bosni neko bilo kakvo novo cjepanje teritorija moguce bez oruzanog sukoba? Dakle, ne budite naivni od toga nema nista. Sto se tice Dodika, Izetbegovica itd. ako mislite da Zapadne obavjestajne sluzbe ne drze i njih u saci zbog tajnih racuna i malverzacija, i tu se varate. Nego ih drze tako na uzici jer bolji je "djavo kog znas".

Ono sto ce se desiti je vrlo vjerovatno na kraju jedno veliko nista. Dakle, raspisat ce se prevremeni izbori, i opet ce na vlast doci slicni tipovi, jer pazite, te "vodje" nacionalne u Bosni nisu slucajno na vlasti - za njih glasase i glasaju ti gradjani BiH. Dakle, sami sebi biraju te koji ih je.u u zdrav mozak. BiH imna 4 milion stanovnika a na demonstracije je izaslo koliko? Par stotina ili hiljada.

Dakle, jedino sretno rjesenje za BiH je da na vlast dodju mladi i normalni ljudi koji bi se lako dogovorili kako da naprave funkcionalnu drzavu, jer nacija se ne jede nit se njom placaju racuni. Do tada....

hej.ba

pre 10 godina

Hahahaha, pa RS je iz dva dijela. Rs ima jos manje logike, geografski. Za iko moze pomisliti da cemo mi bosnjaci dozvoliti podjelu Bosne. Sta fali sto je srbi ne vole. kad imaju sva nacionalna prava. Pola zemalja u Evropi ima secesionisticke pokrete i dijelove pa se ne raspadaju. Uostalom BiH ima istorijski gledano stabilnije granice nego ijedna bivsa Yu republika. Srbija nikada nije bila sjevernije od Beograda. Licno sam ratovao 4 god i opet cu ako treba. Nemojte zabotaviti da je u federaciji artiljerijski i pjesadijski puk a RS ima nekakav avijaticarski u Banja LUci, nije to slucajno.

ii

pre 10 godina

svaki pokusaj dijeljenja bih zavrsavao je ratom.zadnji put to nije uspjelo tudzmanu I milosevicu.mesic sve objasnio kod ivana ivanovica.najveci problem su politicari ,izetbegovic je dokazao da nema ni blizu potencijala koje mu je otac imao.sdp I lagumdzija naslijedili komunisticki sistem koji vise ne pije vodu.dodik osporava drzavu u kojoj zivi vec 20 god in a i sta se tu moze ocekivati.prosli rat muslimani nisu imali oruzje,a srbi su imali svu jna ostavstinu.sad je to drugacije .takodze geografski podjela nije moguca,pogledajte mape ,opet je sve izmjesano.pozz

Velja Srbijanac

pre 10 godina

@Pa da li neko stvarno misli da građani Zenice i Travnika žele da vide Dodika kao predsjednika i recimo Bosića kao mandatara svoje Vlade. Ja mislim da je to nemoguće i da je ekonomski najbolje da se razdvoje Republika Srpska i Federacija i onda da svako uživa i bori se za svoj prosperitet.
(Pex, 17. februar 2014 13:29)

Zaista moram da odgovorim na tako povrsan komentar.
Prvo, da li znate za nekog drugog politicara koji se ne zove Milorad, preziva Dodik??
Drugo, zasto mislite da neko iz grada u kome su muslimani vecina ne bi glasali za nekog ''normalnog'' politicara koji se NE zove Milorad Dodik??
Trece, zasto mislite da ce TAJ Dodik biti vecno na politickom mestu gde je ionako predugo?? :)

I kao Srbin iz Republike Srbije TI kazem da NISI niti ces ikada biti veci Srbin od mene!

Lanna

pre 10 godina

Kada stvoris nakazu prem konceptu nacinalnih elita koji sve rade da nakaza funkcionise u njihovom intreseu naravno da ne postoji drzava. Zato su se i pobunili gradjani u Fedraciji. Bosna je moguca ali samo kao gradjanska drzava.
Analiticari su inace pripadnici nacionalnih elita koji su to uradili za potreeb FES-a.

leopold

pre 10 godina

najpravednije da rs ide srbiji a federacija hrvatskoj dok bi distrikt brčko bio pod zajedničkom kontrolom i svi sretni i zadovoljni
rs jer nije više u bih
hrvati jer ih se ne bi obespravljivalo
a bošnjaci jer bi napokon imali stabilnu državu i europske dokumente

stefan

pre 10 godina

pa ne možete očekivati da se takva veštačka tvorevina održi... a ako SFRJ nije mogla da opstane, zašto očekivati da mora BIH? Nego lepo svako svojim putem i kraj priče...

Bosanac

pre 10 godina

Eh ne mogu da shvatim toliko mržnje u ovim komentarima. Ko želi zlo drugom, njemu se desi.
Što bi rekli, što je babi milo to joj se snilo. Večernji list već odavno se pokazao kao veoma neozbiljan i prožet hrvatskim težnjama prema Tuđmanovom planu koji je davno propao. Neznam samo odakle iskopaše ovu Fondaciju Fridrih Ebert i njihove stručnjake koji me podsječaju na Tarabiće i Nostradamusa.
Do 2025 godine kako je krenulo možda neće biti ni ove planete.Očito se pokušavaju ponovo aktivirati famozne salvete i crteži iz Karađorđeva koje nesporno dovode do novih oružanih sukoba. Ovakvim suludim kombinacijama o dijeljenju BIH moglo bi dovesti do širih sukoba ne samo na Balkanu nego i u svijetu.
Zato pamet u glavu svima.

Samo realno

pre 10 godina

Možete vi do mile volje priželjkivat raspad BiH ona se raspast bez rata nemože...U slučaju novog sukoba neminovno je da bi se proširio na cijelu regiju...Pa zar vi mislite da bi svijet dozvolio još jedan rat na Balkanu?Bosna ostaje cjelovita a narodi ako su pametni okrenut će se tome,kako da žive bolje a ne nacionalizmu...Ako ništa,barem zbog svoje djece...

Das ist Walter !

pre 10 godina

Izvor informacije je Tanjug,nista se nije promjenilo od 90-tih.Ako to vas,Srbe zadovoljava a vidim da ste u ekstazi, onda neka bude tako.
Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.

Samo realno

pre 10 godina

Hitne i korenite reforme u BiH će biti sprovedene i to veoma brzo.Niste ni svesni koliko...Živi bili pa vidjeli...Tu će se pokazati kolika je moć zapada a narodima nepreostaje ništa drugo nego da maštaju a o čemu znamo svi...

ostavite ih same

pre 10 godina

Bosna će naći rešenja ako se ostavi samoj sebi, bez ičijeg mešanja sa strane. Nesposobnost vladajuće garniture i ogromna birokratija dovešće do socijalnih nemira, a glad će udružiti gladne da skinu ove koji su ih doveli do toga. Nemira na etničkoj osnovi neće biti jer se svi plaše jedni drugih ako nemaju pomoć sa strane Srbije, Hrvatske Turske SAD, Rusije,...Ti socijalni nemiri će iznjedriti nove političke lidere koji će se udružiti i dobiti pomoć naročito od EU. Siguran sam da će biti mnogo ustupaka sa svih strana(i od Srba i od Bošnjaka i od Hrvata) samo da ekonomski i socijalno profukcioniše država u kojoj žive

FJ

pre 10 godina

To bi bila i najbolje, miran razlaz (ako je moguće, nikako rat), svako dobije svoje i da se okrenemo ekonomiji. Ovako ćemo se ganjati još 1000 godina. Srbi su za, Hravati vjerovatno, samo muslimani koče, ali Turci će ih pritisnuti.

DinoNYC

pre 10 godina

Citiram:
"Bosna je vec podeljena u Srpskoj su proizvodi iz Srbije a u Federaciji iz Hrvatske a sam promet izmedju entiteta je minimalan. Hrvati i Srbi ne dozivljavaju BIH kao svoju drzavu vec Herceg Bosnu i Srpsku. Ostaju dakle samo Bosnjaci koji istrajavaju po cenu da druga dva naroda pate. Ili konfederacija 3 drzave ili disolucija.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Mungor, 17. februar 2014 17:02)"

Aha, znaci Srbi i Hrvati koji imaju rezervne drzave, i koji su skupa kasapili te iste Bosnjake i Bosnu, "pate" zarad tih, zaboga, "nerazumnih" Bosnjaka koji nece da ih, nakon sto ste ih etnicki pocistili i pobili po raznim logorima, zatvorite u rezervat.

Bilo koji pokusaj cjepanja Bosne nece mirno proci. Ocete RS u Srbiju? Moze, ali samo onde gdje ste bili vecina prije 1992ge, a ne etnickim ciscenjem, a onda Bosni i Sandzak.

Ako ste spremni na to krenite, al' pazite malo i na Vojvodinu.

Ti veliko-srpski "snovi" su i doveli do ovog danas.

x-ray

pre 10 godina

Srbija ide ka scenariju raspada?

Analiza je izneta u dokumentu “Srbija 2025″, čiji je sadržaj objavljen pre dve godine, a na koji, zbog sadašnje situacije u Srbiji podseća “Večernji list”.

Dokument predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih ekonomksih i bezbednosnih prilika u Srbiji, a u jednom od njih se spominju masovni protesti.

U scenariju kojim se bavi Fondacija, između ostalog piše: “Nakon poslednjeg talasa krize 2015. godine, EU je pokazala veliki interes za stabilizaciju Kosova, poslednjeg problema u regionu. Međunarodna zajednica i same zajednice u Srbiji videle su mirni razlaz, kao što je postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rešenje”, navodi se u studiji.
U tom dokumentu je predviđen dogovor između EU, SAD i Turske da se pokrene postupak disolucije, a rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Rambuje 2″ koju potpisuju čelnici Srbije, Sandžaka i Vojvodine uz pomoć EU i NATO.

Nakon toga bi, piše u studiji, bile stvorene tri nove države tako što bi se poštovale granice Sandžaka i Vojvodine.

Nova srpska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inostranstvu.

Kako bi na početku bili sprečeni mogući konflikti između etničkih zajednica, koje bi tada živele u tri države, bilo bi potrebno vojno angažovanje, prognoza je eksperata okupljenih u Fondaciji Fridrih Ebert.

aaaa

pre 10 godina

Daj, daj, daj, samo malo daj... Bit će to dislucija ''kom' opanci, a kom' obojci''. Ovi odozdo iz Gruda i Lištice misle da će moći više svoje proizvode taliti po Rajvosa. Moći će ih samo prodavati dole po svom kamenjaru, i cjelokupnom svom stanovništvu od 150 000. A Srbi se ne pitaju šta će biti sa ovim njihovim u Federaciji. Pa od žene se razvodiš i imaš hiljadu problema, a kamoli ovakav populistički prijedlog. Šalu na stranu, ali vi mislite uzeti kartu, i podebljati granicu (Distrikt Brčko je ono malo što mladoj sreću kvari)? Nemate vi kapaciteta niti tritorijalnog integriteta. I razumite već jednom staru izreku: ''I mirna Bosna!!!''. Haj vozdra...

Hrvoje

pre 10 godina

Susjedi opet prave račun bez krčmara. Jedna činjenica mora biti svima jasna.; Hrvatska i Hrvati iz BiH ne žele podjelu BiH. Hrvati žele federalizaciju BiH, državu koju bi činile tri federativne jedinice. Bilo kakav referndum i pokušaj odcjepljenja RS, znači hrvatsku vojsku / čitaj NATO / u BiH , presjecanje koridora i ulazak u Banja Luku. Srbija je u takovoj poziciji da neće ni pisnuti jer je potpisala određene međunarodne dokumente, a međunarodnoj zajednici treba samo jedna sitnica da RS proglasi tvorevinom nastalom na genociju i za vijeke vjekova ju ugasi.

DINOTUZLA

pre 10 godina

Ne znam kome odgovaraju ovakvi clanci puni nebuloza, apsolutno nerealni i huckaski. Osim sto cete povecati citanost nista drugo nece biti,

dusan

pre 10 godina

zamimljivo je kako lokalni nacionalisti razmatraju medjunarodne predloge kada im idu u prilog.... da je rec o nezavisnosti kosova komentari bi isli u pravcu medjunarodnog mesanja u suverena pitanja, nemacke zelje da se razbije srbija i CIA scenarija o raspradu jugoslavije....

Brane212

pre 10 godina

Jeftini politčki eufemizmi.

Naravno da se dve od tri zajednice ne identifikuju sa Bosnom kad je ova umetno stvorena država - rezultat zakulisnog trgovanja.

ALija je hteo po svaku ccenu džamahiriju a Hrvati su bili prisiljeni da u to uđu, inače bi izgubili deo teritorije na istoku.

Observer

pre 10 godina

Da, onda bi i Jasenovac, Dahau, Aušvic i jermenski deo Turske trebali biti proglašenai eksteritorijalnim distriktima sa statusom memorijalnog centra.

živila bosna

pre 10 godina

Ne daj se Bosno.
Podrška republici Bosni i Hercegovini iz Knina.
Nije problem u narodu,već političarima,koji rade kontra vlastite države.

Android™ Jelly Bean

pre 10 godina

Kakvi ste vi Srbi, citam neke komentare dje ljudi pisu u smislu "Pa dobro, ajde ako mora da se podijeli nekako da svi dobiju posteno..." i vi nalupate milion minusa.
U prevodu, covjek vam da prst vi ocete ruku. Takvi ste od kad postojite zato nikad srece u vas!
I devedesetih su vam davali konfederaciju pa ste htjeli "veliku Srbiju" (saka jada oce veliku drzavu da se siri) pa onda vam u Hrvatskoj ponude autonomiju i Krajinu, a vi ne, ocemo opet "veliku Srbiju" (a danas tamo bez Srba) pa ste htjeli 2.000.000 Albanaca da pocerate, ka' da su to ptice na drvece pa kad opalis, one se razlete (pa danas ni tamo Srba) i sad ocete RS!
Sto je najgore i dan danas sanjate veliku Srbiju, pocev od CG i velikosrpske politike, pa Bosna, Makedonija...I dodje neki politicar i kaze "Srbi su ugrozeni..." a vi ka papagaji odma svi to ponavljate i mislite da je to tako.
Volio bi da znam dje su to Srbi danas ugrozeni osim eto u Hrvatskoj (sistemski) a da nisu oni nesto inicirali nekakva prava, ne priznajuci sve oko sebe. a istovremeno trazeci za sebe?!...
I ajde, neka se odvoji RS, ali svako ko ima ista u glavu shvatice da onakve granice RS ne mogu da opstanu. Ono nije "prirodno".
Sto neko napisa, to treba po dogovoru da podijele ako vec oce da se cijepaju.

Ajdin

pre 10 godina

Ne vjerujem, ovim stvarima ne treba davati veliku paznju, prije ce se Srbija raspasti vec Bosna, Bosne raspad znaci i raspad drugih zemelja u okruzenju nasem, znaci nemoj da iko priziva neki raspad BiH jer nece biti dobro ni za koga na Balkanu, lijep pozdrav

gagi

pre 10 godina

Iskreno se treba nadati mirnoj dezintegraciji te kvazidržave. Očigledno je da budućnosti nema u ovakvoj BiH, a posebno ne u unitarnoj.Budućnost RS je u potpunoj nezavisnosti od onih koji su hteli da Srbe proteraju početkom devedesetih i koji su bili za unitanu BiH.

Darko

pre 10 godina

Jedina zajednička multinacionalna država bila je Jugoslavija, ali svi narodi - osim Srba, možda jer su bili većina - uložili su sav svoj trud da je razbiju i dobiju svoje etničke države, uz podršku zapada (a, vjerovatno, i na inicijativu zapada). Srbi su to na kraju morali prihvatiti. U Bosni taj proces nije završen, iako se etnička struktura već polarizovala - Srbi u RS, Muslimani u FBiH. I sad odjednom muslimansko licemjerje: žele jedino i samo multinacionalnu cjelovitu državu - pa zar vam nije smetala zajednička država? Jeste, ali kad je bila srpska većina; a sad, kad su u BiH Muslimani većina (Bošnjaci - i tu se vidi teritorijalna pretenzija), sad može i mora cjelovita mul.nac. država. U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno, ne sporim, ali bar nemojte da glumite telce.

VitezKoja

pre 10 godina

Volim da citam ove komentare od ovih Bosandzerosa legende su majke mi! Tu nesto pricaju o ratu i nekoj "armiji BIH" a saka jada! Jedva izvukli zivu glavu u zadnjem ratu sa Srbima iz Bosne a ovde prete celoj Srbiji i Srpskoj koja bi ih pregazila za nedelju dana haha kakvi carevi! Zahvalite se vasem Alahu sto ste se samo sa Srbima iz Bosne borili i da vam nije doslo jos ovih 10 miliona Srba sa druge strane drine haha Eeeeeee bre ima vas u celom svetu 2-3 miliona kao moj Beograd haha

Miloš

pre 10 godina

Kada pročitam ove silne komentare u kojima se zagovara raspad multinacionalne BiH, shvatim da Srbi ama baš ništa nisu naučili iz prethodnih ratova. Još manje iz silnih afera, krađa, privrednog kriminala... E, dokle na popravni?

Junuz Djipalo

pre 10 godina

Simptomaticno je samo kako pricu od nezavisnosti RS jedino dozivljavaju gradjani Srbije. Imate vi i svoju Republiku Kosovu pa nju vracajte u okvire drzave koja nju ne priznaje a manite se Bosne i Bosanaca. Nezavisna RS je samo jedna predizborna bajka u koju niko ne vjeruje. Aj` u zdravlje!

Kiza

pre 10 godina

Prvi put u istoriji da su srbi u nekim sukobima u najboljoj poziciji. Imaju vec Republiku sa granicama i institucijama, samo im fali proglasenje nezavisnosti, a federacija neka radi sta god hoce to njih tamo ne zanima.

aurelio

pre 10 godina

Resenje se moze naci samo kad se napuste nerealna ocekivanja. Niti ima saanse da BiH bude unitarna, ona to moze biti samo u sastavu druge drzave, ili imperije (Turska, Austro - ugarska, Jugoslavija), niti ima ista od nezavisnosti RS.Dakle, i jedni i drugi da se odreknu elstremnih zahteva, zapravo je to stvar srpsko - bosnjackog dogovora, Hrvati se ipak najmanje pitaju. Oni su svoje ingerencije u BiH zrtvovali stupanjem u Federaciju BiH i dobijanjam prava na vojnu intervenciju u Krajini. Resenje je ne dirati RS, a svugde gde je moguce treba jacati centralne institucije BiH. MOzda ukinuti predsednistvo, i birati predsednika direktno, ali da ostanu ingerencije entitetskih parlamenata.To bi, pre svega simbolicno, znacilo jedinstvo zemlje. Sve ovo moze jedino ako se BiH prestane tretirati kao protektorat, i daju ozbiljni podsticaji ekonomskim ulaganjima.Svi drugi scenariji su opasan avanturizam, koji se ne moze dobro okoncati.

Banjalucanka

pre 10 godina

Replika na: "Ja kao Srbin iz BL bi volio da se to dogodi cisto da vidim kako bi stvari onda funkcionisale"

Sramoto jedna. Nisi ti ni Srbin ni iz Banje Luke. To znamo i ti i ja. Ako si već u tuđoj kući, imaj barem malo dostojanstva pa reci da dišeš tuđi zrak, da su ljudi protjerani i ubijani radi njihove vjere! Ne znaš ti možda ni čiji je to zrak, koliko muslimana i katolika je protjerano i ubijeno, koliko je džamija srušeno, koliko druženja, koliko ljubavi... Banjalučani, prave komšije, nikada ne bi pričali gluposti koje ti pričaš. Nama je rat sve uništio! Derle jedno! Razmišljaj o svojoj okolini. Vjerovatno su te protjerali iz nekog sela u Hrvatskoj, možda ni ti nisi imao sretan život, ali, vjeruj mi, ne znaš ti šta je Bosna.

Slavisa

pre 10 godina

Sto se tice Srba, nema potrebe bilo sta da se menja. Bosna je vec toliko podeljena da je papir nezavisnosti Srpskoj nepotreban.
A sta rade u nesrecnoj hrvatsko - bosnjackoj federaciji - to malokoga u Srpskoj zanima.

Xepoj

pre 10 godina

Ako macka lovi miseve nije vazno da li je crna ili bela ! Ako ces sadasni entitet FBiH ostati bez RS,a u njemu ce se ziveti bez politickih i nacionalih trzavica plus ce i ekonomski razvoj biti ubrzan onda je logicno da ne treba da ih brine sto ce RS biti nezavisna ili deo Srbije jer i ovako nije deo BiH ,isto kao sto je nama u Srbiji mirnija glava bez 2 miliona albanaca koji bi da su deo glasackog tela Srbije trazili i dobili ministartsvo policije,vojske ili ekonomije (kao u FYR Makedoniji) ili na ko zna sve kakve nacine radili protiv drzave u kojoj zive,tako i muslimanima bez srba ce biti kud i kamo lakse i bolje i jednostavnije,jedini problem je sto ovde niko ne razmislja prakticno i pragmaticno nego svi udaraju po emocijama ,pa Skotska je najavila izlazak iz UK a UK najavila da ce prva priznati nezavisnost Skotske i sta sad ? da nece mozda zemlja da se zaustavi ?

dijaspora

pre 10 godina

Ja ne želim živjeti u Bosni.
Pošalje mi neko traktor da pobjegnem odavde?I ja budem složio priču da me Bošnjaci nisu željeli i da sam žrtva progona.Možda mi moji povjeruju u priču,ali za svijet nisam siguran?!

panzer general

pre 10 godina

Šanse za to su nikakve, prvo jer se nitko sa nikim nebi mogao dogovoriti oko teritorija, drugo, EU i SAD sigurno ne želi čistu muslimansku državu u srcu Europe.

Ne verujem zeni sa lepim nogama

pre 10 godina

Treba sam pogledati ljude koji zive u BIH. Oni vec godinama pokusavaju da zive zajedno ali jednostavno ne ide. Ne znam zasto bi onda drugi zeleli da ih drze na silu. Nego da budemo realni. Srbiji Republika Srpska i severni deo Kosova, Hrvatima dati Hercegovinu a Bosnjaci neka zadrze centralnu Bosnu. Tako bi svi nakon dugog niza godina bili mirni i zadovoljni

Ибро

pre 10 godina

Ја сам србин мухамеданске вере и мислим да би сви бошњаци требало да се врете својиј старој вери као што је урадио Емир Кустурица.

veselin

pre 10 godina

Havala Bogu. Ali sto da se ceka jos osam godina? I da se svi skupa mucimo. To je trebalo uraditi jos 1995. godine. I postediti nas sve maltretiranja, a ne da nam zivoti i mladost prođu u nacinalnim nadgornjavanjima i polubijedi, a da su na vrijeme napravljene tri nacionalne države u BiH, možda bi preživjela i kao neka konfederacija. Još čekamo da Bošnjaci počnu da brinu o sebi, umjesto o cijeloj BiH. Srbi i Hrvati to odavno rade.

Novak

pre 10 godina

Dragi moji, tuzna je sudbina Bosanaca.
Jeb,,, ih Dodik i Bakir...
Mladima nije data sansa a to ce da ih koshta.
Ziveo INTERNET i protok informacija:)

zoran

pre 10 godina

Samo covek koji ne poznaje ,dovoljno, geo-politiku ne vidi da je Srbija dala Kosovo, jer joj je obecno pripajanje RS i severa Kosova. To je jasno kao dan. Na zalost Boshnaci su izvukli najdeblji kraj, jer kada je doslo do raspada Izetbegovic je napravio kardinalnu gresku ne spojivsi Boshnjake sa Srbima, a to mu je bilo nudjeno.

Normalno da narod niko zivi nece pitati, kao sto nas nisu pitali i kada su naredili raspad. Naraod je potroshna roba. Na zalost to je nivo svesti na planeti, u ovom momentu.

kraja

pre 10 godina

...cetvrt veka baceno uzalud...
...ovo se znalo od momenta potpisivanja sporazuma u dejtonu...
...ali, amerika je tako zelela da stvori jednu islamsku zemlju u evropi da je zatvarala oci pred ocigledno nepremostivim preprekama...
...jos jedan njen politicki poraz, no posledice, kao i uvek, snose drugi...

Ajde Jovo na novo,pisi propalo

pre 10 godina

Bojan, Tvoj Komentar je 100% TACAN. Evropa nece Podrzati Stvaranje Islamske Republike, tako da od podele nema NISTA , Sad ce Zapad sve ove koji su na Vlast u BiH spustiti niz Vodu.

Don Quijote

pre 10 godina

Kada se raspadala Jugoslavije, bilo mi je mnogo zao, bila je zemlja u kojoj sam rodjen i koju sam voleo. Video sam, medjutim, da ima mnogo ljudi koji je ne zele, i shvatio sam da ona nema buducnosti. Najvece iznenadjenje su bili svakako bosanski muslimani, koji su deklarativno, bili Jugosloveni veci od bilo kojih drugih Jugoslovena. Preko noci su okrenuli curak naopako i odrekli je se brzinom svetlosti. Jugoslavija nije mogla da opstane, jer narodi koji su njoj ziveli, nisu je vise zeleli. Smesan je pokusaj stvaranje "Jugoslavije umalom" u Bosni. Iz istih onih razloga zbog kojih velika Jugoslavija nije mogla da prezivi, ne moze ni Bosna. Sto rece nekad davno, Zoran Djindjic, uvek mozete od akvarijuma da napravite riblju corbu, ali ne mozete od riblje corbe akvarijum. Skuvali ste ribe, gotovo je. Sada vise nema nazad. Ni Srbi ni Hrvati nisu zaintersovani sa Bosnu, niti je smatraju svojom drzavom. Muslimane ne zanimaju ni Srbi ni Hrvati, najradije bi ih proterali u njihove maticne zemlje, a Bosnu uzeli samo za sebe. Na njihovu zalost tako nesto ne mogu uraditi. Koliko se ja razumem u nauku, istoriju i knjizevnost, u Bosni su od pamtiveka ziveli Srbi i Hrvati, muslimani su se pojavili mnogo kasnije posle najezde Turaka. Sada su se tu pojavili neki misteriozni "Bosnjaci"!? Sta su to Bosnjaci, jesu li to oni drekavci iz tunela?

dobro namjeran

pre 10 godina

(Boza, 17. februar 2014 18:42)

Pusti tu praistoriju junace. Vrati se samo par godina u nazad i sjeti se "Srpske krajine" i "srpskog KiM"....

Sto se babi snilo

pre 10 godina

Nema ,,prisajedinjena"Republike srpske sa ,,maticom"Srbijom! Neda jedan ,,Čika"u Vatikanu koji ima tefter da je Bosna njegova.
Srbi zaboravljaju granicu između Istoćnog i Zapadnog Rimskog carstva a pogodite koja je Rijeka granica?
p.s.
Obaska potpisani dokumenti razgranićenja novonastalih drzava na Balkanu na Berlinskom kongresu.Deco malo knjige u ruke prije laprdanja, ako ,,balkanci" ne postuju riječ a ni potpise onda slijede packe koje su vrlo vrlo bolne.
Lp

19 v.

pre 10 godina

Kako isprani mozgovi (ogromna većina)Svi govore u ime svoga plemena(etniciteta)i "njegovih nacionalnih interesa".Svijest na nivou 19. vijeka i buđenja nacionalne svijesti.Tužno i pogrešno.

Dex Dejvid

pre 10 godina

Kada se govori o državi mora se poči od same defincije države.Svaka država ima tri elementa, teritoriju, stalno stanovništvo i suverenu vlast.Kada je rijeć o BiH nikada se ne smije ispustiti iz vida da jedino puni suverenitet na kopnu, moru i vazduhu u Bosni i dalje ima NATO da BiH nije suverena država.Svijet se munjevitom brzinom mjenja, ono što je bilo normalno 1999 godine, danas je nezamslivo, čist primjer Sirije.Dejtonska Bosna će da traje onoliko Koliko NATO bude dominantan na ovim prostorima.Tačno je da nema države u kojoj je radost života veća u vrijeme mira nego u Bosni, ali mnogi ratovi i dominacije stranih sila su u potpunosti poremetili sve međunacionalne odnose.Svake odine brem dva puta prolazim južnim dijelom Bosne, kao hiruškim rezom su sv kuče podjeljene, lako je vidjeti koja je muslimansko-bošnjačka, srpska i hrvatska.Kao i do sad situacija Bosne i Hercegovine će se rješavati negdje daleko.jde da je neki stanovnik BiH znao za Dejton, ali da posoji tamo vojna baza gdje se odlučivalo o sudbine te države siguran sa da nije znao niti jedan stanovnik Bosne.A kud plovi ovaj svijet teško je reći.Sama Evropa je odustala od koncepcije multikulturalnog društva, a taj koncept će još teže biti održati u zemlji natopljenoj krvlju.

Игор

pre 10 godina

То ће да се догоди само много пре од 2022 год.Највероватније да ће се распад обавити у наредне две год.

DEJAN

pre 10 godina

ovaj tekst je napisan povodom nedavnih demonstracija. povod za iste je glad a ne nekakve srbije, hrvatske, republike srbske, federacije i ostala g..--na.

Bojan

pre 10 godina

Sećam se da sam na sličan tekst davno poslao komentar, koji je verovatno od strane B92 okarakterisan kao nepodoban.
Dakle da probam ponovo.
Evropa jednostavno ne želi muslimansku državu na njenoj teritoriji.
Vi možete da pričate i mislite šta hoćete ali desiće se upravo to da će Bosna biti intergisana u Hrvatsku i Srbiju da će delovi oko Srebrenice i još neki entiteti biti proglašeni zonama od istorijskog značaja i biće marginalozivani do konačme integracije svim muslimana na tim prostorima.
Da je EU želela Tursku, odavno bi je prglili, pogotovo zbog ististiranja Amera.

Deus

pre 10 godina

Nema tog vojnog saveza koji moze da od Bosne napravi jedinstvenu drzavu. Odnekud treba da stigne nova politicka elita koju ce neko da glasa na izborima. Ma hoce, sigurno. Cak ni uz svakodnevno ispiranje mozga preko medija to ne bi bilo moguce. Cinjenica je da stvari na Balkanu dobijaju novo ubrzanje a na koju stranu to cemo jos videti. Stvari u Ukrajini ne idu NATO savezu u korist a Balkan je suvise blizu Ukrajini da bi bio ostavljen tek tako. Tu je jos u Juzni tok. Zapad ima sve vise razloga da ovo podrucje ponovo bude nestabilno. Do sada im je odgovarao status kvo ali ce u buducnosti verovatno traziti izgovore da pojacaju svoje vojno prisustvo na Balkanu. Dosta toga ce zavisiti od stanja u Ukrajini. Ode li Ukrajina nazad Rusima eto ih oni na Prutu na granici sa Rumunijom pa Balkan opet postaje nesigurno podrucje za Zapad (ili oni to tako vide). Amerikanci imaju teoriju o "domino efektu": kada jedna drzava njima naklonjena padne tj izgube kontrolu nad njom ocekuju citav domino efekat u regionu. Nemire u Bosni treba posmatrati sa sireg geopolitickog aspekta. Oni svakako nisu spontani, vec dobro i pazljivo organizovani premda nisu masovni. Najbitnije je da narodi na Balkanu ponovo ne nasednu i krenu da se ubijaju medju sobom. Jos jedan rat bi bio prava katastrofa. I zaista ne razumem zasto Bosnjaci misle da bi raspad ovakve BiH bio los za njih. Raspad BiH bi bio i najbolje resenje za sve jer bi region konacno bio miran. E bas to najvise ne odgovara onima van ovog regiona.

Mungor

pre 10 godina

Bosna je vec podeljena u Srpskoj su proizvodi iz Srbije a u Federaciji iz Hrvatske a sam promet izmedju entiteta je minimalan. Hrvati i Srbi ne dozivljavaju BIH kao svoju drzavu vec Herceg Bosnu i Srpsku. Ostaju dakle samo Bosnjaci koji istrajavaju po cenu da druga dva naroda pate. Ili konfederacija 3 drzave ili disolucija.

Горан

pre 10 godina

Људи, дајте нам овде историчаре да протврде. Зар се Алија Изетбеговић није писао као Србин, Исламске вероисповести после НОБ-а? Европа и САД су у трагедији ове последње Југославије подржали једну Исламску фракцију у БиХ и директно подржавали (војно и политички) крвави грађански рат. Сада Хришћани и Муслимани више не могу заједно. Некада су могли, али сада више не ...

veterinarBG

pre 10 godina

A,jest vam Srbima Bosna kost u grlu,bit ce Bosne sve dok je Bosnjaka u njoj,bila je prije vas i bit ce poslije vas.Pa neka pjene Srbi ,a bogami i Srpkinje
(Hasaimaga, 17. februar 2014 14:17)
Odakle ti to? Pa normalno da ce Bosna ostati.Ostace i Republika Srpska.Svaka za sebe.BTW,ne da nam Bosna nije kost u grlu,nego nas uopste ne zanima.Zanima nas samo Srpska.ZIvio ti meni u miru i blagostanju!

kmania

pre 10 godina

@sandzaklija
Zato sto to nije sandzak nego RASKA!
Ako mislis sto vas ima vise u dva grada od Srba to je tvoj problem.A ti slobodno zajedno sa tvojim istomisljenicima vrati pasos ostale privilegije i mozes u neku drugu zemlju slobodno.

јованка из житорађе

pre 10 godina

Постаће независна Српска јер за то има подршку Израела. Независна Српска ће да се уједини са остатком Србије. Само гледајте.

Dalibor

pre 10 godina

Bosna je više srpska nego bilo čija i za nas Srbe je poraz ako se iz nje budemo morali odvojiti. A taj poraz ćemo prihvatiti samo u slučaju da muslimani nastave sa ovom politikom koju vode. Takođe ne vidim neku veliku želju da se RS ujedini sa Srbijom jer nismo željni vaših problema. Pitam se šta će biti sa 3 velike opštine u FBiH gdje su Srbi većina ako se bude država raspala po ovim granicama? Da neće možda pripasti hrvatima pa da ih opet protjeraju?

mila

pre 10 godina

"2/3 dvoclanih federacija se uvek raspadne. Srbi ce Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, samo ce Bosnjaci kasno shvatiti da su sami i da je Saudijska Arabija ipak na drugom kontinentu."


Ko trazi pomoc Emirata, Srbija ili Bosna? Ako mozete vi, sto ne bi i Bosanci?

Po komentarima izgleda da jedva cekate raspad, pitam se sta to nudite narodu iz republike srpske ako postanu deo Srbije? Hocete li zajendo traziti pomoc Arapa? U Srbiji se tesko zivi kako jeste, jasno je da vam treba veca teritorija ali da li ste sposobni tom narodu nesto novo da pruzite?

Milos

pre 10 godina

Podela je neminovna zato što ta kreatura od države unesrećuje njene državljane. Ali treba pokazati svetu da smo naučili lekciju iz devedesetih i treba ceo proces razlaza odraditi distojanstveno za stolom ! Samo civilizovano!

igor

pre 10 godina

Možete vi do mile volje priželjkivat raspad BiH ona se raspast bez rata nemože...U slučaju novog sukoba neminovno je da bi se proširio na cijelu regiju...Pa zar vi mislite da bi svijet dozvolio još jedan rat na Balkanu?Bosna ostaje cjelovita a narodi ako su pametni okrenut će se tome,kako da žive bolje a ne nacionalizmu...Ako ništa,barem zbog svoje djece... (Samo realno, 17. februar 2014 16:20)

potpuno razuman komentar, a kad vidim da si dobio skoro 3x više minusa nego pluseva, jasno mi koliko usijanih nacionalističkih glava još uvek ima...

Deus

pre 10 godina

Zbog te "humane" strane raspad bi otvorio mnoge pandorine kutije zar neko u to sumnja?
(ANALITICAR, 17. februar 2014 13:39)
---
Koje Pandorine kutije? Npr nezavisnost Srba u Istocnoj Slavoniji u Hrvatskoj, Sandzak, tri opstine na jugu Srbije, sever Kosova? Ne verujem da je takav scenario moguc osim ako velikim silama to nije u interesu. Sa druge strane, rezultat rata u Bosni je da je sada raspad u sustini samo formalna stvar - narodi ne zive odavno vise jedni sa drugima vec jedni pored drugih. Nema vise etnicke "leopardove koze" u Bosni o kojoj je pricao Vuk Draskovic nekada. Miran razlaz bi svakako bio mnogo bolji od nefunkcionalne drzave kakva je BiH sada. Na kraju krajeva, kada imate komsiju u dobrim ste odnosima kada nemate spor oko medje. Taj spor sada i ne postoji ali postoji neka zajednicka drzava od koje ama bas niko nema koristi. Nema nijednog velikog naroda u Zapadnoj Evropi (cak ni malog) koji nema dominatno nacionalnu drzavu. Gde ste u Zapadnoj Evropi videli konstrukte poput sadasnje BiH? Naravno - nigde. Da je to dobar model bio bi mnogo cesce praktikovan. Svajcarska mozda pomalo lici na taj model ali ona ima sasvim specificnu istoriju koja sa istorijom Bosne nikako nije uporediva. Belgija je mozda najslicnija Bosni u tom smislu ali Belgija je sve samo ne primer jake drzave. Pa oni nisu mogli da sastave vladu skoro godinu dana. Jedva je nekako postignut sporazum a nisu imali ni strahote rata ni tesko istorijsko nasledje kao u BiH.

Branko

pre 10 godina

Pa de ste bili bivsa braco devedesetih,jedini koncept gradjanske drzave nudila je Juga,tad vas je ugnjetavala a sad bi isti princip samo druge uloge.Srba nema milion ipo nego skoro deset miliona,moracete bas da se potrudite s tom vasom Olujom 2.Dvadeset godina vas necemo i jednom za svagda skapirajte to,nema volje za suzivotom kod obicnog naroda,sad vi malo prozivljavajte raspad drzave,ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se ulupaju!

Ironicar

pre 10 godina

Zasto da se raspadne samo na tri dela? Treba bar jedno 6-7. Bosanski Srbi, srpki Bosanci, Bosnjaci, Muslimani, Hrvatski Bosanci, bosanski Hrvati, dajte i Indijancima jedno parce Bosne, cisto da se niko ne oseti ugrozen.

Mir brate mir

pre 10 godina

Ko god je jednom vidio kartu BIH zna da BH Distrikt Brcko dijeli RS na 2 dijela.U Distriktu zivi 40.000 Bosnjaka i Hrvata naoruzanih i lojalni BIH!Ko ce te ljude koji su vec jednom otjerani razoruzat pa otjerati?Zasto bi Srbija opet isla protiv NATOa?S desne strane Save NATO(Hrvatska,Turska,USA)s lijeve 2000 s kracim hlacama naseljeni da cekaju prvi udar.S druge strane Hercegovine Nato(C.Gora pridruzena) Ispred Brckog Srbija okruzena Natom (Madj,Bug,Rum,Hrv)od 1999g.Srbija bez premoci u tenkovima u odnosu na dr.i sad ce Mile gurnuti Srbiju u rat? Vani1,5mil BH gradjana koji godisnje salju 5milijardi evra i motivisani negiranjem i BIH i Genocida. Unutra NATO.Istina je da samo mala izjava MILOKRADA o tkz. odvajanju fizicki vec podjeljene RS znaci kraj price.game over.Samo nisam siguran koga RS ili BIH?Ko god prizivao rat u kuci mu bio.

Ana

pre 10 godina

To je dobar i razuman scenario. Pre toga treba da se ujedine hrvatski kantoni u federaciji kako bi imali svoj entitet, koji bi gajio dobosusedske odnose sa 23,5% BiH (koliko pripada Bosnjacima) i RS. Republika Srpska i HR Herceg Bosna ce svakako dobro saradjivati i nadam se predvoditi proces saradnje i obnove medjusobnog postovanja medju Srbima i Hrvatima.

Zole

pre 10 godina

BiH je odavno podeljena i znaju se unutrasnje granice. Muslimani ne mogu da nadju rešenje sa 300.000 Hrvata sa kojima žive u istom entitetu a kako bi onda tek bilo kad bi bila unitarna drzava. Muslimani nemaju više pretenzija prema nekom posebnom delu Republike Srpske. Ako bi počeli rat, rat bi bio da se skroz okupira Republika Srpska. A za to nemaju ni snage ni volje. Hrvati su se odlicili da žive skupa sa muslimanima zbog Toga da Srpska Krajina ne dobije autonomiju u Hrvatskoj. Sto prakticno znaci da je BIH podjelkena izmedju Srba i muslimana po sadasnjim granicama.

(r)evolucija

pre 10 godina

@Hero
Srbija i Hrvatska su za federaciju BH....Svajcarska....Sarajevo je u goroj ekonomskoj situaciji nego Bagdad,dakle samo ti prijatelju brini svoju brigu i nemoj da gledas u komsijska dvorista(Srbija,Hrvatska,R.Srpska)

Bosanac

pre 10 godina

Ma ja bih sutra potpisao za raspad zemlje, ali se mi ovdje više jednostavno nemamo na šta raspasti. RS je po svemu neprirodna i ekonomski neodrživa tvorevina, a za ostatak države je smiješno išta pričati. Prema tome, najbolje nam je svrgnuti s vlasti ove budale što nas vode, racionalisati ovaj postojeći skupi upravni aparat i zakonom zabraniti svaku mogućnost da se na čelo države ili bilo koju funkciju dovedu nacionalisti i fašisti.

usatoday

pre 10 godina

Vec je i vreme da se razgovara o decentralizaciji, buduci da je to jedino resenje do kog se moze doci mirnim putem. Centralizacija vlasti u BiH vodi u nasilje i novi gradjanski rat koji niko ne zeli. Republika Srpska ce pre ili kasnije biti nezavisna, otpor takvom poretku stvari vodi u nasilje, za koje ce opet biti odgovorni oni koji vode bosnjacki narod kao i pre 20 godina. Valjda ce to shvatiti ovaj put.

pazi sad ovo

pre 10 godina

Potpuno podrzavam gospodina Vucica u resavanju bosanskog problema. USA I EU su prepoznale njegov potencijal I zelju za reformisanjem I to je vise nego jasno svima koji zive na Balkanu. hahahahaha pozz

MaSi

pre 10 godina

@ii
Da si realan a NISI, nikada ne bi napisao takav komentar. Srbi su posto-poto hteli da sacuvaju Yu, iz razloga sto je ogroman broj Srba ziveo rasut po republikama ex Yu, van Matice Srbije. Ostale narode ex Yu naravno nije bilo briga za to. Hteli ste svoje nezavisne drzave, i niste birali nacina samo da dodjete do cilja. Sto se BiH tice, LAZ je da niste imali oruzje (stizalo je preko Hrvatske ali ste ga i prisvajali i pootimali od JNA), uostalom potvrda da je Srbima u BiH rat NAMETNUT, je izjava A.Izetbegovica "zrtvovacu mir"(odbacio Kutiljerov plan). VI Bosnjaci NEMATE TAPIJU na BiH da je prisvajate, kao da je cela BiH vasa. Entiteti su homogeni i podela je najbolje moguce resenje, dva od tri konstitutivnih naroda se NE IDENTIFIKUJE SA BIH, niti je dozivljavaju kao svoju drzavu. Koliko istinski zelis zajednicki zivot (multietnicnost), vidno je u tvojoj poslednjoj recenici kojom priprecujes da ima ko da brani BiH od podele. Proces koji ste VI ondasnji muslimani(bosnjaci)pokrenuli 90-tih o odcepljenju od Yu, proces ostamostaljenja nezaustavljivo tece, a odnosi se na Republiku Srpsku.

drzava ludaka

pre 10 godina

Mislim da vama tamo jedino moze pomoci jedan dobar ZEMLJOTRES koji bi sve sravnio sa zemljom.

Citam sta pisu i jedmi i drugi i treci i dolazim samo do jednog zakljucka, a to je da ne zasluzujete ni da zivite ni da postojite.
Em ste 500 godina zaostali za civlizacijom , em ste glupi kao noc.

Vidim neki prazni mozgovi bi opet da ratuju i ginu.
Samo izvolite - istrebite se do poslednjeg.
Ja cu da vas gledam i da se smejem.

Anonymous

pre 10 godina

To se zove metoda scenarija u predvidjanjima, i svi je na svetu koriste. Sastavis tim strucnjaka i oni prognoziraju nekoliko razlicitih situacija. Nema tu nista tajno. A BiH se nece raspasti jer to nije cilj medjunarodne zajednice, niti je moguce unutrasnje preustrojstvo, jer pocevsi od kutiljerovog plana, preko ostalih, ne moze da se ponudi nikakvo novo rjesenje. Ovakva drzava ocigledno ne funkcionise, prije svega zbog nemogucnosti lidera iz FBiH da se usaglase oko vaznih pitanja.

Hero

pre 10 godina

Moj gospodaru,

Zemlja zvana Bosna nesretna je zemlja koju ne vrijedi osvajati, jos manje drzati, ali se moze podnijeti kao prijateljska. Time nam ne bi smetala, a sluzila bi bar kao sigurno konacište na prolazu. Ona nije kraljevstvo u našem smislu. Kralj je sprdnja poludivlje baronijade. Gospoda strepe jedan od drugog. Puk fanaticno mrzi i kralja i barune. Sa cetiri strane, Vama vec poznati aspiranti – podmecu, izazivaju, napadaju i otimaju. Ovo je zemlja suza, pokolja i uzasa. A lica ovog svijeta su mirna, razgovor se vodi sporo i o prošlosti se govori s ponosom, a o buducnosti s nadom.
Cudesa!
Muškarci su neka mješavina Slavena, Ilira, Kelta i Romana. Kod kuce ne vracaju maceve u korice – za pojilo, za ispašu, za prijek pogled, za ruznu rijec. Na evropskim turnirima zadivljuju zdravljem, snagom, elegancijom i ratnickim vještinama. U vlastitim kucama – nehatom, lijenoscu, sujetom i prljavštinjom.
Mahom su patareni. Sloj posvecenih zivi isposnicki i ispasta za ostale koji uzivaju u paganskom komoditetu.
Zene su im visoke, cutljive i teške, bez šarma. Moram priznati da ipak ima nešto privlacno u njihovom mrkom kamenom dostojanstvu.
Umiju biti kraljice i sluškinje. U dvor u koji udju donesu korist i mir, ali – vedrine nema. Neka se Gospod smiluje ovoj zemlji. Dok ona sebe ne nadje, mi u njoj nema Bog zna šta da trazimo.

19 v.

pre 10 godina

Kako isprani mozgovi (ogromna većina)Svi govore u ime svoga plemena(etniciteta)i "njegovih nacionalnih interesa".Svijest na nivou 19. vijeka i buđenja nacionalne svijesti.Tužno i pogrešno.

Boza

pre 10 godina

Mislim da bi muslimani koji se nalaze na teritorije BiH treba da se sete da su muslinai velikog Tursko carstva bili i na teritoriji recimo Grcke pa ih danas vise nema. Imamo i primer Spanije koje je bila pod uticajem Arapa muslimanske vere 709 do 1614 godine. To je 7 vekova okupacije.

dejo

pre 10 godina

neda zapad da se bosna raspane jer im nije u interesu muslimanska drzava u srcu evrope...pa makar ta drzava bila samo jedna zenica ili jedna tuzla ...a da nekazemo sarajevo, bihac....

seki

pre 10 godina

grohotom se smijem :D, mi smo balkanci malo komplikovaniji nego sto ovi misle, a i dabogda da bi se mogli mirnim putem razici, samo uzmimo u obzir u koliko je opstina prije rata u rs bilo vecinsko bosnjacko stanovnistvo (oprostiti, ali ne i zaboraviti)

Posmatrac

pre 10 godina

Pa stvarno ste naivni ako mislite da ce se Bosna i Hercegovina raspasti, a pogotovu ako mislite da je to moguce bez novog rata. Nisam siguran da je to u interesu bilo koga u regionu, a pogotovo Evrope. Mislim da vas politicari opet navlace na tanak led, a i oni su svjesni da je to nemoguce. Ali posto vide da se jos uvijek palite na nacionalizam, a oni nemaju rjesenje za ekonomske probleme, onda je ovo dobra taktika za skretanje paznje sa stvarnih problema na iluzije. Koliko Dodik prica o tom otcjepljenju, pa otcjepio bi se do sada 100 puta. Hajde nek uradi to, nek vise ne prica o tome. Bas bih volio da vidim.

Dzej-daj

pre 10 godina

Oni koji nisu zeleli da zive u Jugoslaviji, vecoj i bogatijoj drzavi, zajedno sa Srbima, i nisu prihvatili tu drzavu kao svoju, danas nakon gradjanskog rata vise ne mogu ocekivati da Srbi prhvate ''malu Jugoslaviju''.

Nema nista od toga. Volja naroda volja je Bozija.

Danasnja drzava BiH je samo prelazna faza, entiteti ce biti nezavisni. Hegemonija tzv. ''bosnjaka'' je propala stvar. Vidi se to i u RS, Briselu, Mostaru. Vidi se i u Sarajevu.

Grigorije silni

pre 10 godina

Srpska je definitivno devastirana ali kada vidim sta je sa Federacijom BiH jeza me uhvati.....opstala BiH ili ne jedno je sigurno unitarna nikada,bez zelje da nekoga uvrijedim Federacija je primjer kako se zivi kada su na vlasti Bosnjacki politicari.

Prednost znanja njemackog jezika

pre 10 godina

Studija nije u cijelosti prikazana, mogucnost pravljenja BiH po uzoru na Hrvatsku je izostavljena u tekstu.

Ali neka, ako se zeli da se obmanjuje narod i skrece fokus sa stvarnih problema pred izbore - samo naprijed.

Moc medija je zaista impresivna, kapa dole!

Beogradjanin

pre 10 godina

Pri razgranicenju medju zupanijama u Federaciji mora se uzeti u obzir etnicko stanje na terenu u novembru 1995, obzirom da je od tada do danas vrseno tiho etnicko ciscenje Hrvata iz srednje Bosne kako bi muslimani ostvarili dominaciju. Medju Srbima u RS postoji puno razumevanja za poziciju u kojoj se danas nalaze Hrvate (tihi progon) jer su i sami to vec osetili na svojoj kozi u BiH i zbog toga su svojevremeno i krenuli u stvaranje Srpske.

Godfather

pre 10 godina

@Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

E, moj Waltere, na sta se ti lozis.... Cccc, pa covjece, Srbiji niste mogli prismrdit ni kad ste udarili na nju u Prvom svjetskom s Austrougarskom, pa ni u Drugom svjetskom kad ste s Pavelicem i Hitlerom probali to isto, zasto mislis da bi vam treci put poslo za rukom? Bolje ti je razmisli malo, jer da razmisljas, mozda bi skont'o da to sto vam se desilo 90-ih, mozda i jeste svojevrsna osveta za svaki onaj put sto ste nam vi, poturceni sunarodnici, zabijali noz u ledja, kad god smo na koljenima bili?

Djole

pre 10 godina

Naravno da sve ide ka tome da se BiH raspadne...rat je malo moguc, iz prostih razloga: Ako budu hteli da nametnu nesto Srpskoj, morace sami da dodju tenkovima u Banjaluku, Bijeljinu, Pale i Trebinje da to urade...sami znaju da je to nemoguce. Jer sa ovakvim manjkom tenkova i artiljerije,a velikim viskom pusaka, zolja i mina (svaka druga kuca u RS ima dovoljno za ceo vod) ogromnu prednost bi imao onaj ko se brani, tj mi, pa njihov napad nikad ne bi ni odmakao dalje od entiteske granice...Prosli rat smo vodili koristeci zaostavstinu JNA u vidu hiljada tenkova i oklopnih vozila, i artiljerije, pa ni tada mi Srbi nismo uspeli da slomimo njihovu odbranu, tako da i sami znaju da sa dvestotinak tenkova i oklopnih vozila ne mogu osvojiti Srpsku od milion i kusur ljudi...pozdrav za palise, jer rata nece biti :)

terup

pre 10 godina

Pa sta ako se raspadne Bosna? I Bosna se ne raspada,posto je ona rapadnuta kad je stvorena. Zasto se bune Hrvati i Muslimani? Pa YU je propala jer nije bila funkcionalna,tako su govorili. Kako tada nije bio problem raspad jedne zemlje,mnogo znacajnije i vece od ove kvazi-drzave. Evo,ja sam za raspad Bosne i ne vidim zasto bi me mrzeli oni koji ne misle tako. Pa sami Bosanci se bune i govore da nista ne valja. To sto Bosanci ne zele raspad zemlje jer je vole je u redu i razumljivo, ali ni Srbi nisu zeleli raspad YU, pa se ona ipak raspala,voljom vecine i protivustavnim stavljanjem Srba na ravan manjine,iako su bili konstitutivan narod u HR. Zasto demokratski zapad ne raspise referendum? To je toooliko omiljen termin svim borcima za pravdu.Neka ga raspisu,da vidimo ko,sem Muslimana, zeli da ostane u Bosni. Jedan covek - jedan glas je sveto pravilo demokratije! Svaki covek da glasa,jer ima svoj glas,pa da vidimo. Za kakvu se to demokratiju bore u Federaciji,ako im ne smeta da -jedan covek nema - jedan glas? No, ajmo sad svi slozno sa njima- kriva je Republika Srpska,bla,bla,bla. Zivela nezavisna drzava Republika Srpska,koja ce se spojiti sa Srbijom, kao sto niko nije branio Nemcima da se spajaju. Podrska Srpskoj braci preko Drine - mi smo jedan narod, bicemo jedna drzava - Srbija! svima koji ce lupiti minus, pitanje - zasto minus? Sta nije tacno, koja cinjenica nije tacna?

K. Leyton

pre 10 godina

Simpaticni ste sa komentarima :)

Zemlja vam se polako raspada, prvo jug, a uskoro i sjever, a ovamo svrsavate na bajke.

Pa vi da ste neki faktor, vi bi sacuvali svoj teritorij, a vamo fol tudji hocete.

Jos malo pa cete biti ko Monako.

Prolaznik

pre 10 godina

Ako se ne varam, ova fondacija je imala 3 razrađena scenarija. Jedan je naveden u ovom tekstu, drugi je bio intervencija NATO trupa u Banjaluci, disolucija RS i integracija iste u unitarnu demokratiju.
Prilično je jasno da su ove dvije verzije samo izvodljive u teoretskom domenu...
Treća je bila umjerena i najvjerovatniji rasplet krize.

Лима

pre 10 godina

Да само што "пријатељска" фондација Фридрих Еберт je несмотрено испустила из вида фактор звани Русија. Сетите се како су ипак одвратили НАТО од мешања у Сиријски сукоб прошле године. Русија се вратила у великом стилу на светску сцену, нек пробају сад да нас бомбардују.

ja!

pre 10 godina

Problem je što muslimani imaju iluzije da mogu da pobijedr u nekom budućem rat,jer sad bi imali "teško" naoružanje. Problem je bio u stvari što su imali stotinu generala koji su bili obični šloseri, što su imali lokalne razbojnike Cace, Maše, Paše, što se aliji i njegovoj kamarili isplatilo da se duže ratuje zbog para, i što su ratovali na 3 strane, sa hrvatima, srbima, i sa babinim krajišnicima.

Sve ove iluzije su opasne i njih pothranjuju Bakir i Zlatko. Slično tome je da će se otomansko carstvo proširiti na BiH i da će muslimani imati prava kao za vrijeme sultana sulejmana. To nikako ne mogu da svarim, kako neko može da priziva želi šerijat i feudalne odnose u evropi 2014. godine. S druge strane nama hrišćanima je takođe dosta te priče i mogla bi muslimanska država da defakto nestane. pozdrav.

Ja

pre 10 godina

Ma kavo raspadanje,sta je ostalo od Jugoslavije sve slabe drzavice.Pogledajte kako se Svica izivljava nad Hrvatskom,zato sto je slaba.Sto veca drzava i jaca to bolje.

Emir Yugoslavia

pre 10 godina

@sandzaklija
Odakle tebi da je nama muslimanima iz Sandzaka maticna drzava Bosna?! Znas li koliko nas muslimana iz Sandzaka ne zeli da nas zovu Bosnjaci, jer mi smo Muslimani?! Ja sam Musliman, a ne Bosnjak.

Malo sutra

pre 10 godina

Muslimani ili kako sebe zovu Bosnjaci,voljeli bi cjelovitu BIH,ali po mogucstvu bez Srba i Hrvata u njoj!
E,pa drage moje komsije,to nece da moze.Niste htjeli Jugoslaviju,sad bi ko fol da je pravite,a u krvavom gradjanskom ratu,hiljade zrtava palo da bi se podjelili!?
Sa svojom zemljom(RS) ima da radimo sto zelimo!
Mi Srbi svoju prolivenu krv ne zaboravljamo!Vidim da mnogi Muslimani ovdje zvjeckaju oruzjem i prijete nekom silom.Samo probajte,mi nemamo kud(a ima nas masala),spremni smo za odbranu svoje zemlje i kuca!!!

Bolje pamet u glavu,pa da se podjelimo ko normalan svijet,ne mozemo skupa i kraj!

Necroman

pre 10 godina

@ Nikola, paramilitary army

samo srpske paravojne jedinice su ratovale i to je bilo dovoljno? jasno, imali ste puno više oružja i ostale opreme od nas, ali sad je bolan situacija malo drukčija... al' zar ti zaista misliš ba da se mi bojimo arkanovaca... hahahaha, aj' ne budi smiješan!


@ Dušan Grozni

samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...

Bosanac

pre 10 godina

@Malo sutra, (17. februar 2014 20:58)
Pa nisu u Jugoslaviji rat počeli Bošnjaci da ih optužuješ da su oni tu zemlju ,,razvalili''.Zna se veoma dobro ko je kriv za raspad Jugoslavije a obzirom da si zaslijepljen svojim nacionalizmom to vjerovatno nećeš nikad shvatiti.
Jedino Gligorov i Izetbegović su pokušavali sprijećiti raspad Jugoslavije ali Tuđmanu, Miloševiću njihova mišljenja nisu bila važna. Rat je počeo u Sloveniji (ako se može nazvati ratom ) a razbuktao se sukobima Hrvata i Srba u Kninskoj Krajini, da bi na kraju lopticu prebacili u BIH prodajući i vlastiti narod zarad zamišljenih granica. Nisu Bošnjaci stvarali SAO i MAO još 91-ve godine i paravojnim i vojnim snagama protjerivali stanovništva iz njih.
Neupitno je da su duha iz boce pustili Tuđman i Milošević, dali zbog svojih ličnih nac. stavova ili su imali svoje nalogodavce negdje sa strane.
Referendum za nezavisnu BIH je raspisan tek 1.marta 92-ge dok su Srbi formirali rep. Srpsku u januaru i to i u mjestima gdje su bili manjina poput Višegrada, Vlasenice, Srebrenice, Foče, Prijedora, Bratunca,Brčkog, Sanskog Mosta , Doboja itd.... Pogledaj malo popis od 91-ve godine pa će ti biti jasno kako je nastala RS.

krle - dron

pre 10 godina

Neznam zasto izmisljaju toplu vodu,za to su krivi iskljucivo mediji sto neprenose prave vec poznate informacije.Jos 93- godine u novembru je uvazeni svetski diplomatski mag Herr Henri Kisinger u sred beca arhiv Tv-A1 ispljuvao celu evropu pred 200-novinara i optuzio je za dolivanje vatre na ratni pozar priznanjem bosne za drzavu koja to nikada nije bila nego uvek geografski region.Doslovce je rekao da evropa nemoze da zabrani srbima da zive u hrvatskoj i da ih sprotera a da ih na silu tera da zive sa hrvatima i muslimanima u bosni I DA SRBI IMAJU APSOLUTNO PRAVO DA SE IZDVOJE i ako zele prikljuce srbiji,to covek rece tada i ponovi ponovo pre dve godine A SVI dobro znamo njegov uticaj i da neprica uzalud,ZNACI RAZLAZ je jedino normalno resenje i neka svako uziva u svojem dvoristu kako zasluzuje inaca taj verski sukob nikada nece u suprotnom prestati da tinja toga je i evropa konacno postala svesna.....

Xepoj

pre 10 godina

Da li je neko od bosanskih muslimana razmisljao sta ce oni da rade ako srbi zatraze da se ukine RS i da Bosna postane unitarna ??? Zivo me zanima kako mislite da ubedite milion srba za koga i za sta da glasaju u tkvoj unitarnoj bosni i da li ce da u koaliciji sa hrvatima u vasem parlametu da formiraju vecinu koja ce da donese odluku u recimo ulasku u Zajednicu Nezavisnih Drzava na celu sa Rusijom a ?

Nerazumem

pre 10 godina

Moje misljenje je da ako Bosna nebude unisla u EU.dace EU unici u Bosnu.I tad ce napraviti reda u drzavi i lopove i politicare u zatvor.A dalje ce biti kako EU kaze il zeli,a sta oni stvarno zele i kakvu Bosnu mi to obicni ljudi neznamo.

x files

pre 10 godina

@ hej.ba, 17. februar 2014 18:19)
da li su muslimani imali sva prava u sfrj? pa ste pocepali tu zemlju. ("bicemo mi opet age i paše"). e pa ako vama nije bilo dobro u sfrj što bi srbima u bih?

dejan-minhen

pre 10 godina

nadam se da ce to da se desi ali naravno mirnim putem.
Kamo srece da se pocetkom 90-ih organizovala konferencija o razlazu SFRJ republika. Svi bi nesto dobili, nesto izgubili ali bi svi zivoti bili sacuvani.
Licno sam za nezavisnu RS, ali sam protiv da bilo ko gubi zivot zbog politike.

Ja sam pre par godina citao tekst da ce se RS 2014 osamostaliti. Hmm... nesto mi mirise na to... ali takode mi mirise na to da ce i Kosovo biti drzava. Da li sa severom ili bez je "pitanje"

kilo

pre 10 godina

Ja kao Srbin iz BL bi volio da se to dogodi cisto da vidim kako bi stvari onda funkcionisale.Ovi odavde ne bi mogli prebacivati krivicu na Sarajevo i obrnuto mada sumnjam da ce do toga doci.Mislim doslo je do toga al se to nece dogoditi.

Toloje

pre 10 godina

Jedini problem je sto je pitanje etnickog balansa u BiH ujedno i pitanje mira. Da se razumijemo, "Dejtonski sporazum", koji se navodi u tekstu, nosi puni naziv "Dejtonski mirovni sporazum". To znaci, dok je sporazuma, toliko je i mira.

Sve tri strane filozofiraju o tom sporazumu, tumace ga svako na svoj nacin, ali je cinjenica da su njegovi uvjeti, uvjeti za mir.

.. a da bi sukob godio danasnjim politicarima, itekako. BiH je pokradena do nogu, a jedan rat bi anulirao kompletan kriminal elita, dok bi se oni lagano izvukli u inostranstvo, tamo gdje su vec svoju djecu poslali na skolovanje i zivot, uz debele bankovne racune. Ovi protesti su im ulili strah u kosti i pokazalo se koliko su slabi. Oni se po prvi put boje drzave u kojoj zive, zato i zele destabilizacije koje vode do etnickih sukoba.

DW

pre 10 godina

@ ostavite ih same

Ekavicom se pise iznedriti, ne izNJedriti. Kakva je svrha komentatora iz Federacije BiH pisati ekavicom (u pokusaju), potpisivati se srpskim imenima i izdavati sa "mi iz Srbije"? I ovde ima takvih par komentara.

Stav Srbije se zna, stav Srpske se zna, kao i Hrvatske, odnosno hrvatske zajednice u BiH. Ostalo su politicki modeli, ali ne shvatam ljude koji pisu u pozeljnim varijantama, ne zeleci da prihvate realno stanje. Hteo bih i ja da je Srbija odavno clan EU, ali nije, da je Kosovo pod kontrolom drzave koja formalno ima suverenitet, ali nije. BiH je de jure drzava, de facto najmanje dve unutar iste egzistiraju, i ni Hrvati, ni Srbi ne zele da se odricu svojih kuca i okucnica (ko bi na njihovom mestu zeleo?). Sansa sa prosperitetnu i stabilnu BiH je prokockana pre skoro 25 godina, da moze da se vrati vreme, bilo bi idealno, al' ne moze, zivot to ne dozvoljava, zivot je realan, nije pricanje bajki i ispunjavanje svakojakih zelja. U sadasnjim okolnostima miran razlaz je najpovoljnije resenje za sva tri naroda, najmanje gube u tom slucaju, u bajke o sjajnoj buducosti ni vrapci vise ne veruju. Sa ovakvim realnim stanjem na terenu mogu samo uzalud potrositi jos nekoliko narednih decenija.

Moguce al tesko

pre 10 godina

Ovaj tekst je lako napisati izvan BIH narocito gde sede salonski analiticari koji nikada nisu ziveli u BIH.Ti ljudi na Balkan gledaju za podsmehom i kontradiktorni su sami sebi.Pitanje svih pitanja je;"Kako naterati 2,2miliona Bosnjaka da potpisu svoju smrtnu presudu"?Prvo ste taj narod priznali kao NAROD Bosnjaci!Zatim ste tom narodu na VASEM sudu sa VASIM sudijama priznali da je zrtva Genocida!Cak ste na drugom sudu u Hagu ponovo priznali Genocid cak i Srbiju ukorili za nesprecavanje Genocida! I sada ocekujete da onidobrovoljno KONTRA svih odluka u HAGU prihvate da su djaba ubijani?To se moze teoretski izvesti al da se prethodno ukine Hag.

pajs

pre 10 godina

Dejton je bio poslednja prilika posle krvavog rata da se sačuva osnov nekog budućeg srpsko-bošnjačkog dogovora. Holbrooke je bio zbunjen Miloševićevim olakim prepuštanjem Sarajeva (Srbi su morali da predaju Federaciji Grbavicu, Ilidžu, Ilijaš, Vogošću i sl) i tada je slavodobitno rikao kako će Sarajevo biti jedinstveni grad. Umesto da su tada insistirali na formiranju distrikta Sarajevo u predrantim granicama, gde bi Srbi i Bošnjaci bili primorani na dug i mukotrpan proces saniranja ratnog iživljavanja, zapadnjaci su podvukli crtu i napravili etničke torove, gde je pomenuto Sarajevo postalo glavni grad Bošnjaka. Šta su očekivali 19 godina kasnije? Med i mleko? Ja se grozim entičkog čišćenja i “rezultata” rata u BiH i iskreno verujem da su Srbi i Bošnjaci mogli zajedno. Ali nisam hrabar da to nekom preporučujem, jer sam u ogromnoj manjini, očito. A da Srbi idu ka zaokruživanju svoga se vidi po tome da su prosto prepustili Hrvatima da upravljaju Drvarom, Glamočem i Grahovom, iako Srbi dan danas čine većinu. Čekaju da stari umru, da hrvatske firme i policija odrade svoje i promene etničku sliku... Svi to mirno gledaju. ZNAČI, neki dogovor postoji. Da li je to “malo Karađorđevo” ili nešto drugo, tek, jasno je da se u BiH svesno ubija mogućnost suživota.

Avijaticar

pre 10 godina

Hahahaha, pa RS je iz dva dijela. Rs ima jos manje logike, geografski. Za iko moze pomisliti da cemo mi bosnjaci dozvoliti podjelu Bosne. Sta fali sto je srbi ne vole. kad imaju sva nacionalna prava. Pola zemalja u Evropi ima secesionisticke pokrete i dijelove pa se ne raspadaju. Uostalom BiH ima istorijski gledano stabilnije granice nego ijedna bivsa Yu republika. Srbija nikada nije bila sjevernije od Beograda. Licno sam ratovao 4 god i opet cu ako treba. Nemojte zabotaviti da je u federaciji artiljerijski i pjesadijski puk a RS ima nekakav avijaticarski u Banja LUci, nije to slucajno.
(hej.ba, 17. februar 2014 18:19)

Pa 1992 godine je sva znacajnija vojna oprema bila kod Srba pa kako je se rat zavrsio. Ti si jos uvijek druze "zelen" :) A RS nije podeljana na dva dijela, zato sto polaze pravo na svoj dio Brcko Distrikta koliko god se tebi to svidjalo ili ne. Distrikt nije nastao iz cistog zraka, nego su Federacija I RS unijele svoje dio teritorije, ali su zadrzale pravo na tu teritoriju. I dalje stoji podela na 51% prema 49%
Pa ni Srbi nisu dozvolili raspad Jugoslavije, pa nece ni Bosnjaci dozvoliti raspad BiH :)
Ja licno nisam za raspad BiH, dok god Bosnjaci ne diraju RS! Valjda cete to jednom shvatiti.

Perun

pre 10 godina

Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

Постаје мања јер су се против ње уротиле много јаке силе попут Америке,Немачке,НАТО,ЕУ и осталих који су вас наоружавали,правили рекламе како сте жртве итд. То што сте ви уфилмовали да сте опасни,то можете окачити мачку о реп. Док год Америка буде имала интересе на овом поднебљу ви ћете бити сигурни. Чим се они буду повукли и кренули за другим интересима...даље знате ша ће бити.

Milan

pre 10 godina

Sve ideje za resenje moraju dauzmu u obzir dve istine:
Srbi nece prihvatiti BiH nikad, resenje je moguce samo njihovim iseljenjem
Bosnjaci nikad nece prihvatiti da zive u Srbiji ili Hrvatskoj, osim da ih neko iseli.
Obe varijante "resenja" su neprihvatljive bilo kom normalnom coveku pa ostaje ona treca varijanta da docekamo da se polticari dogovore. Tu moram da citiram mog druga bosnjaka iz Sarajeva: "Politicari su samo odraz naroda koji ih je izabrao, menjanjem politicara necemo nista postici, treba menjati narod". A menjanje mentalnog sklopa naroda je veoma dug proces tako da sumnjam i da ce moja deca docekati normalnu Bosnu i zemlje oko nje.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@.a ako kojem narodu smeta sta,molim lipo odseli se....pa i ja iako sam hrvat odselia se...i sacuvaj boze kad bi ja sad ,ili moja se vlada misala u poslove upravljanja ,jedne Kanade
(splico iz kanade, 17. februar 2014 15:37)

Kao sto su se albanci odselili s Kosova? Ili, cekaj, ti mozda mislis na vas "model", kad su se Srbi "odselili" iz Hrvatske? Neces vjerovat', isti model smo probali da primijenimo s tim istim albancima, medjutim, iz nekog razloga je taj model odjednom nazvan "etnicko ciscenje", steta sto se nismo sjetili to da odradimo 95-e, kad i vi, kad to nije bilo etnicko ciscenje :(

Frankopan

pre 10 godina

@Das ist Walter

I Valter je bio Srbin. Владимир Валтер Перић, I nece Srbija da razdruzuje BiH, vec EU, Amerika i Turska. Pa se sa njima svadjajte.

Majstor Raka

pre 10 godina

(sandzaklija, 17. februar 2014 14:21)

Da si malo obrazovaniji,shvatio bi zasto ne moze.

U NP i pet okolnih sela nema vas sve skupa 100 hiljada,a ukupno u Srbiji 145 hiljada ili 2.02%
Eto,to je samo jedan od razloga zasto ne moze!Mrzi me dalje da pisem,a i kome...

Aca

pre 10 godina

BiH se već raspala, u stvari nema tu šta da se raspada, 19 godina posle rata ta država je i dalje protektorat, i biće protektorat verovatno još 10, 20 godina, videćemo koliko će to da traje. Demokratija je čudna stvar, daje pravo svakom da glasa. Ameri kada su pravili ovu kvazi državu nisu ni sanjali da Hrvati ne vole Bošnjake. Da su to znali, ne bi se toliko tvrdoglavo uzdali da će ovo država postati funkcionalna. Bošnjaci, da ste toliko želeli celu Bosnu, ne bi se odvajali od Srbije, mogli ste ste lepo da ostane sa Srbijom i Crnom Gorom, i bila bi mini Jugoslavija. Pošto niste hteli sa Srbima, Srbi sad neće sa vama. BiH je Jugoslavija u malo, svi su narodi tu, zar ne? (Slovence ne računam)

BC

pre 10 godina

Hrvati uglavnom imaju podrsku ovih iz Nemacke i EP. Mnogo je blize formiranje treceg entiteta nego dogovor o "unitarnoj Bih", pre nekoliko dana je usvojena i rezolucija EP koja kritikuje pokusaje centralizacije u BiH. Treba traziti da sva tri entiteta budu povezana i imaju izlaz na more (Neum menjati
za Konavle i onda dozvoliti 3 entitet). Mislim da bi se neko resenje moglo naci uz malo diplomatije i da to bude dogovor i pristanak sve 3 strane. Svi se slazu da je trenutno stanje razocaravajuce.

VitezKoja

pre 10 godina

@ (K. Leyton, 17. februar 2014 21:21)

Zemlja nam se raspada?? Druze pogledaj na mapi kolika je Srbija i bez Kosova opet veca nego cela Bosna...vi ste bre kao Palestina tu saka jada i bede! Poturceni Srbi sa srpskim prezimenima i jezikom...a ovi Bosandzerosi sto se loze na rat prvi ce da zapale u Nemacku ako pocne haha kazu Srbija sve manja?? toliko smo mali znaci da nas ima tu kod vas u Bosni jos dva miliona haha imas u svom glavnom gradu Sarajevu deo koji se zove Srpsko Sarajevo a meni kazes da se moja zemlja smanjuje??

nesa usa

pre 10 godina

Bice nesto nalik na Kosovo i Srbiju ili Cesku i Slovacku. Ako bi EU ponudila da otpocnu pregovore za ucljanjenje svim etnickim delovima BiH kao posebnim drzavama svi bi bili za to. Mozda bi se desilo i pre 2025.

Deus

pre 10 godina

Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)
--
Ja zaista ne razumem zasto je vama Bosjacima stalo do unitarne Bosne? Pa sta ce vam ta kvazi-drzava? Zar nije bolje da zivite pored komsija i saradjujete? Niko vama ne zeli nista lose ali BiH je stvarno potpuno promasen koncept. Pa kada je Bosna postojala kao multietnicka zajednica sem u okviru velikih imperija? To vreme je proslo. Republika Srpska je de fakto nezavisna a ako Hrvati hoce entitet neka ih. Mi cemo svakako ostati da zivimo svi na ovom prostoru pa je bolje da zivimo kao ljudi jedni pored drugih nego da se natezemo jedni sa drugima. Cak i da BiH bude uredjena kao recimo konfederacija opet ce biti jedva jedinstvena i opet ce biti budalastog natezanja oko svake gluposti. Ovde od svih komentara samo ste vi Bosnjaci i jedan ili dva Hrvata zveckali nesto oruzjem. Pa zasto bi iko ponovo zeleo rat? Malo nam je bilo svima rata? Mislim da u Federaciji a narocito medju Bosnjacima ima dosta frustracija jer se pokusava nesto sto ne ide. Multietnicka Bosna jednostavno ne funkcionise kao nezavisna drzava. Nekako je islo u sklopu SFRJ ali kao nezavisna celina.. ne. I Bosna nije samo bosnjacka vec svih naroda koji u njoj zive, budite realni. Srbi i Hrvati su svoj na svome, bas kao i vi.

Dragi

pre 10 godina

A što se ti tzv. dušebrižnici nisu brinuli kada se raspadala Jugoslavija, već su još pomagali da ona nestane. Zbog čega ne bi i BiH pošla putem Jugoslavije? Možda bi tada bio mir?

Nikola, paramilitary army

pre 10 godina

samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...
(Necroman, 17. februar 2014 21:22)

Necromane,
ne kapiras! Upravo to, tebi i tebi slicnima i govorim. Budete li po ko zna koji put, u zadnjih 100 godina, krenuli na Srbe dozivecete isto kao i 1995. godine...Poraz! Ti isti koji su Banjaluku 1995. odbranili, branice je i sada. A,i da vi, poturceni Srbi, udjete u Banjaluku? Sta onda? Sta ocekujete od "porazenih" nepoturcenih Srba...Da predju u Islam? Da budu lojalni vasoj dzamahiriji. Ejjj, ljudi, ne budete li spustili loptu na zemlju, crno vam se pise! Jos crnje, nego sto vam je vec napisano. Nase ogorcenje prema vama ne poznaje vise granice.

Malciki

pre 10 godina

I ko je na kraju poceo rat?
Ko je to kriv za raspad Jugoslavije, Muslimani, Srbi, Hrvati...?
Kazu da se nismo voljeli, ni slagali, nismo bili nacija, nismo bili iste vjeroispovjesti, nismo dobro zivjeli,..., hm, nikako da shvatim?

Bingo, KRIVI SMO SVI, nismo bili dovoljno pametni, nismo imali dovoljno pametnih i pronicljivih politicara, sistem, komunizam/socijalizam, je bio utopija, odnosno bolje receno nije odgovarao zapadnim silama, a sa velikim se silama nije igrati ili si sa njima ili protiv, ne mozes biti uzdrzan ili bolje reci Nesvrstan.
Da smo na vrijeme presli na kapitalizam, dozvolili da zapadni mocnici pokupuju nase fabrike, dok su jos nesto vrijedile i upravljaju Jugoslaviom kako im se cefne, vjerovatno bi opstali.
Ovako su nas elegantno raskomsali, prvo je platila ekonomija, nametnuli su nam niz reformi koje su doprinjele da Juga ekonomski potpuno pukne, ogroman broj nezaposlenih, inflacija..., sve je to bilo odlican preduslov za krvar raspad, napuniti glavu nezadovoljnom narodu je lako.
Onda ti isti su gledali sa strane kako se ubijamo, umjesto da prekinu rat, oni nam daju jos oruzja, da se bolje ubijamo i na kraju kad se vise ispraznimo, ne znajuci ni za sta smo ratovali, onda dodju pa nas izmire i pohapse radi zlocina, ipak smo mi divljaci, ne postujemo obicaje ratovanja, oni to rade mnogo elegantnije.
Medjutim ne trebamo se ni na kog ljutiti, sami smo sebi krivi, oni su samo gledali svoj interes.

Ispod slema mozga nema!

Zole

pre 10 godina

Šanse za to su nikakve, prvo jer se nitko sa nikim nebi mogao dogovoriti oko teritorija, drugo, EU i SAD sigurno ne želi čistu muslimansku državu u srcu Europe.
(panzer general, 17. februar 2014 19:02)-------- Bosna neće ostati etnicki čista kad se RS odvoji. Hrvati će živeti u Bosni.

Buda Baba

pre 10 godina

Ruzno je reci raspad Bosne,ali,razdruzivanje nezdruzenog je svakako ispravno i najbolje za sve!
SFRJ je upravo nestala zbog nepoverenja izmedju etnickih zajednica,nestala je i to na najgori moguci nacin,prolivanjem krvi.Ako je vec tako moralo biti(a nije),ako su svojim putem otisli Slovenci,Hrvati,Makedonci,Crnogorci,fakticki i Siptari,zasto to ne bi uradili i Srbi,Bosnjaci i Hrvati u BIH?!

Etnicki(verski) su svi duboko podeljeni,nema ama bas ni malo medjusobnog poverenja,svako dalje forsiranje opstanka ovakve BIH je cist sadomazohizam!Razidjite se ljudski,u miru,i nastavite svako svojim putem.Siguran sam da ce tako biti najbolje za sve i jednom za sva vremena,Balkan ce prestati da bude bure baruta !

Samo ne rat!

pre 10 godina

Imajuci u vidu da je vreme kako narod kaze-izgubljeni novac, bolje receno izgubljena staza razvoja ili jos bolje receno- bacanje naroda u duboko siromastvo, onda je za sve etnose u Bih najbolje da to zavrse sto pre!!! 2020 je daleko i treba preziveti u ambijentu opsteg beznadja i nemastine! Istina je da je tesko izvrsiti eutanaziju drzave kao takve, kakva god da je pa je i Bosna pred uzasnom sudbinom a "Ebert" ima pravo-sve je izvesnije da od nje nema "hajra"!Najpametnije bi bilo da se tri naroda lepo dogovore i razdruze.Srpska nema razloga da ide u rikverc, do sada je presla svoj put dosta uspesno.Medjutim,SAMO BEZ RATA! To zlo nikome i nikada ne zelim.Razdruzenje bi islo, naravno, po aktuelnim granicama kao "pocetnom" opcijom,tj.nakon odluke o razdruzenju islo bi se na "peglanje" granica jer su Dayton-om napravljene morbidne granice entiteta. Neke zamene teritorija i stvaranje tri kompaktne celine bile bi pozeljne jer i granice imaju trajnu posledicu i troskove.U takvom slucaju, ne bi ni Srebrenica bila problem i nikakav exteritorij ne bi dolazio u obzir. Hrvati i Bosnjaci bi mogli da se nadju na velikom iskusenju oko razgranicenja.Kantoni crtani sa ciljem sto komplikovanije to bolje, sa iluzijom da ce to cuvati drzavu! Ipak, morao bi se uvazavati princip da odredjene celine (ne moraju to biti sadasnji kantoni) sa vecinskim etnosom bi pripadale HR,odnosno Bosnjackom drzavnom entitetu. Ali, samo rat NE, nikada i ni po koju cenu. Valjda ce imati svi pameti i razuma za to!

Help Boznia sadaka vas spasla

pre 10 godina

@splico iz kanade
Hrvati i Srbi u BiH su svoji na svome, nisu iseljenici. BiH moze i treba da opstane onakva kakva je napravljena u Dejtonu, ni vise ni manje. Treba postojati koncenzus sve tri etnicke grupe, pa koliko se i kako dogovore - ali bez pritiska medjunarodne zajednice. Upravo je ta politika pritiska i dovela do ove situacije, da ne mogu da se dogovore. Zasto? Zato sto su bosnjacki politicari tokom prethodnih 20 godina navikli da ne moraju da popustaju, jer ce medjunarodna zajednica izvrsiti pritisak na druge dve zajednice, ili ce odlukom visokog predstavnika UN presuditi u korist Bosnjaka.
To se ovaj put ne dogadja i zato je BiH paralizovana. Kantoni nisu deo Dejtona, i mogu se grupisati, menjati i ukidati dogovorom Hrvata i Bosnjaka. Slazem se da ih ima puno, ali sa Bosnjacke strane nije postojala volja da se formira veci kanton sa hrvatskom vecinom. Problem provodjenja presude Sejdic-Finci je upravo kako osigurati da Hrvati dobiju svog legitimnog predstavnika u predsednistvu, a ne nekoga kao Komsic. Problem bi se jako lako mogao resiti kada bi Bosnjaci prihvatili asimetreican nacin biranja, odnosno da clanove iz Federacije bira parlament entiteta, a da se u Republici Srpskoj ostavi neposredni sistem izbora.
Politika je umetnost moguceg, ali neko to treba objasniti bosnjackim politicarima, koji su generisali celu ovu krizu.

ogledalce, ogledalce

pre 10 godina

Koliko god to nekome izgledalo paradoxalno na prvi pogled, problem Bosne nije u RS i Srbima, nego u FBIH i Muslimanima*. (*zadrzavam pravo, da na jeziku kojim se upravo sluzim, pisem, dakle srpskom jeziku, taj narod nazovem onako, kako ih zovemu u srpskom jeziku vec decenijama; kao sto i jedan drugi narod na severu Evrope, u srpskom jeziku zovemo Nemci, a glavni grad Austrije Bec, umesto imenom koji taj narod, sebe naziva Deutscher, odnosno gl. grad Austrije, Wien)
U cemu je problem koji dolazi iz FBIH, a koji Bosni ne da, da opstane?
Problem je u tome, sto se cak i apoliticni gradjani FBIH, svesno, ili ne, angazuju na jednom projektu: "jedan covek, jedan glas", prenebregavajuci: - cinjenice da je BiH multietincka zajednica i da bi time doslo do preglasavanja manjinskih naroda, - cinjenicu da u BiH postoje 2 autonomna entiteta, cime bi se autonomija anulirala, i -cinjenicu, da ovakav ustavni poredak, pociva na Dejtonskom sporazumu, koji je usledio posle krvavog rata, a ne na ustavu, koji je Parlamentarna Skupstina BiH donela pre par godine, npr. u proslom sazivu, u miru i demokratiji, cime bi se u teoriji, svi zajedno, vratili na stanje, u jedan minur pre potpisivanja SPORAZUMA, dakle, rat. Naravno, da rata u BIH (bar u dogledno vreme) ne moze biti (iz mnogo razloga), ali sama ta spoznaja, da se svi zajedno vracaju na poziciju onog bespotrebnog i suludog rata, izaziva nelagodnost i skepsu prema onome sta dolazi iz FBIH.
Put ka funcionalnosti FBIH (i BIH), nije u RS!

pera

pre 10 godina

@lovro, 17. februar 2014 16:34 Pa onda HR na 5 drzava:
Deo uz madjersku,deo Istra cela uz italiju,srbiji iz plana z4,prevlaka srpskoj i ostade zagrebacki pasaluk.
NE TRIPUJ SE,PREVISE,OD TVOJE IDEJE,A I MOJE NEMA NISTA!
jedino makedonija i albanija da se djiraju teritorijalno,to je iz tvog plana realno.A da CG ce biti krajcovana do poslednjeg daha

Gavrilo iz principa

pre 10 godina

@Izvor informacije je Tanjug,nista se nije promjenilo od 90-tih.Ako to vas,Srbe zadovoljava a vidim da ste u ekstazi, onda neka bude tako.
Ja samo mogu konstatirati jedno a to je,da je Srbija sve manja a Bosna ne propada,odnosno ostaje ista u svojim granicama.Bas su ti Bosanci zlocesti,ne daju nista svojega niti milom a Boga mi niti silom.Mozda pokusate jos jedanput nesto tudjeg pa ce se Srbija vidjeti sa Avale. Naprijed Patri(j)oti udrite po minusima!Pozdrav od veterana ABiH.
(Das ist Walter !, 17. februar 2014 19:46)

Kao prvo, i ja mogu "konstatirati", da ni jedan, ponavljam, ni jedan, Hrvat, a kamoli musliman u BiH prije rata nisu govorili hrvatskim jezikom, a danas su vam puna usta "tisuca, kruhova, opcina, i opcenitog". Ako je to nacin da pobjegnete od neizbjeznog, ok. Druga stvar, nisu bosanci zlocesti, nego bosnjaci. Velika je razlika. Jedni postoje od kad postoji Bosna, drugi, ako se ne varam, od pocetka 90-ih proslog vijeka. Kazem to zato sto sam ponosam Srbin, a Bosanac, a ne "bosnjak pravoslavac", kako perfidno pokusavate da nas preimenujete, i kako se jedan tvoj sunarodnik dole predstavi.

kontra

pre 10 godina

Potičem iz mješovite i građanske porodice, i ne bih imao ništa protiv unitarne države, kada bi njeno uspostavljanje bilo moguće bez novih sukoba i kada bi zaista značilo i bolji život. Priča o građanskoj BiH je prilično romansirana i nerealna u ovom momentu. Federacija je od završetka rata do danas imala dovoljno vremena i novca, da na primjeru vlastitog ekonomskog i društvenog razvoja da primjer RS, međutim radili su upravo suprotno i kao da su se sve vrijeme trudili da nas otjeraju iz BiH. Realno, mogli su napraviti Švajcarsku od Federacije i vjerujem da u tom slučaju ni jedan Srbin ne bi trpio Dodika i čekao nezavisnost RS.

YU_v02beta

pre 10 godina

svi ovi koji govore da zapad ne zeli islamsku drzavu u sred evrope nema pojma! Da nisu to hteli ne bi Kosovu dali takozvanu drzavu!
Sve ovo je tuzno i zalosno, imali smo Jugoslaviju gde smo svi zajedno ziveli (i mogli smo) pa se raspala. Resenje je da se vrati Jugoslavija manje vise kakva je bila ili da svako dobije svoju drzavu i nek svako tera svoje! Gde su Srrbi Srbija, gde su Hrvati Hrvatska i gde su Bosnjaci Bosna tako kako je sada podeljeno! Bez krvi ako moze za obe opcije...

dekius

pre 10 godina

@Das ist Walter !
E moj Waltere, nema to veze sa patriotizmom, vec sa realnoscu. BiH nije funkcionalna drzava. Takva, kakva je sad, je pogodna samo za muljanje u svim entitetima a preko ledja obicnog naroda. Iskreno mislim da je za narod najbolje da se racuni rasciste. Bez mogucnosti da "elite" manipulisu unutrasnjim neprijateljem (Srbima, Muslimanima, Hrvatima - vec po zelji i potrebi), bice im drasticno smanjen manevarski prostor.

Deus

pre 10 godina

Republika Srpska nije podeljena vec je dogovorom unela deo svoje teritorije bas kao i Federacija u kanton (ili kako se vec zove) Brcko. Dodje li do razdvajanja Federacija dobije svoj deo, RS svoj jer granice se odlicno znaju i definisane su i gotova prica. Ovde niko nije pominjao ratnu opciju vec normalno, mirno razdruzivanje radi boljeg funkcionisanja celog regiona. Bosnjaci jos uvek gaje neke iluzije da njima pripada cela Bosna a da Srbi i Hrvati tu oprilike statiraju i popunjavaju prostor. Sledece sto ce vam EU traziti je primenjivanje presude u slucaju Sejdic-Finci. Ne dodje li do primene vrlo verovatno ce Hrvati traziti i dobiti svoj entitet u Bosni. To vi Bosnjaci vrlo dobro znate, ali se busate tamo gde mislite da smete tj pred Srbima. Na te fore vise niko nece pasti.

cvexi

pre 10 godina

potpuno razuman komentar, a kad vidim da si dobio skoro 3x više minusa nego pluseva, jasno mi koliko usijanih nacionalističkih glava još uvek ima...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor, 17. februar 2014 18:31)

Ti ne shvatas zasto je on dobio minuse. Elem da ti pojasnim, tvrdnja da se Bosna ne moze podeliti bez rata je glupost. Ako bi pogledao mapu ratnih dejstava za vreme raspada SFRJ video bi da je 90% sukoba vodjeno u etnicki mesovitim sredinama. Trenutno u RS 90% stanovnistva cine Srbi tako da bi jedina ratna opcija bila frontalni napad Bosnjaka na granice RS, sto bi bilo brutalno samoubistvo. Jedini vid pritiska na RS nakon proglasenja nezavisnosti bi bile ekonomske sankcije zapada ukoliko bi zapad uopste imao interes za tako nesto. Uostalom nezavisnost bi verovatno bila proglasena nakon referenduma, sto je plod demokratije, zapadne tekovine.

sara.ya

pre 10 godina

ima nas koji vidimo daleko, barem pola stoljeca unaprijed
izuzev par poluvrijednih,uz duzno postovanje prema trudu autora, svi komentari su blago receno besmisleni

Mihailo

pre 10 godina

Zanimam me u kom to svetu žive ovi ljudi koji govore rat je nemoguć, nema deljenja i sl. pogledajte Ukrajinu, Siriju, Egipat... svuda nagomilanih problema koliko hoćete i sukoba na sve strane, a ne žive u nekom paralelnom univerzumu niti su tamo podele i promil manje nego na Balkanu. U Bosni itekako može ponovo da dođe do rata ako se rešenja budu nametala silom, ne zavaravajte se pričama o tome da je tamo sve završeno i da neće biti nekih promena.

saraya

pre 10 godina

Svi politicki i ostali unutrasnji i vanjski elementi u BiH uklapaju se sa procesom vec vidjenog planiranog raspada Jugoslavije, a sa cim etno-religijski nacionalizmi nemaju nikakve veze, koji su samo paravan za interesne sfere u pozadini.

Zg

pre 10 godina

Evo vam jedan link koji je prošao prilično nezapaženo: http://www.index.hr/vijesti/clanak/picula-za-avaz-sad-ce-se-ubuduce-snaznije-angazirati-u-zapadnom-balkanu/716318.aspx
Naslov govori sve. Pametnom dosta.

samo realno

pre 10 godina

@samo sanjaj... ne zaboravi tko vam je spasio Banja Luku od pada 1995...
(Necroman, 17. februar 2014 21:22)

Isti onaj koji je vama spasio Bihac sa kompletnom azinskom krajinom u novembru 94-e, isti onaj ko vam je spasio Gorazde u par navrata, kao i onaj sto vas je spasio kad ste 93-e bili zajedno s Hrvatima zbijeni na 25% teritorije BiH. Zato, narodski receno, ne laprdaj.

Brcak

pre 10 godina

@(Mir brate mir, 17. februar 2014 21:30)

Brate, nemas pojma kako su samo Hrvati u BiH, posebno oko Brckog, lojalni BiH! Ma to je.... dumres!

Perun

pre 10 godina

Ko god je jednom vidio kartu BIH zna da BH Distrikt Brcko dijeli RS na 2 dijela.U Distriktu zivi 40.000 Bosnjaka i Hrvata naoruzanih i lojalni BIH!Ko ce te ljude koji su vec jednom otjerani razoruzat pa otjerati?Zasto bi Srbija opet isla protiv NATOa?S desne strane Save NATO(Hrvatska,Turska,USA)s lijeve 2000 s kracim hlacama naseljeni da cekaju prvi udar.S druge strane Hercegovine Nato(C.Gora pridruzena) Ispred Brckog Srbija okruzena Natom (Madj,Bug,Rum,Hrv)od 1999g.Srbija bez premoci u tenkovima u odnosu na dr.i sad ce Mile gurnuti Srbiju u rat? Vani1,5mil BH gradjana koji godisnje salju 5milijardi evra i motivisani negiranjem i BIH i Genocida. Unutra NATO.Istina je da samo mala izjava MILOKRADA o tkz. odvajanju fizicki vec podjeljene RS znaci kraj price.game over.Samo nisam siguran koga RS ili BIH?Ko god prizivao rat u kuci mu bio.
(Mir brate mir, 17. februar 2014 21:30)

Ја о томе причам све време. Док год велике силе имају интереса на овом просторима постојаће државе попут Косова,Босне итд. Када оне нађу неке друге жртве, Федерација и Дистрикт неће више постојати...

dragan

pre 10 godina

Kada je počeo rat u Jugi i kada je zapad priznao Titove granice, rekao sam, zeznuli su se, padaju na BIH. I zaista i dalje zapad muku muči sa BIH, bez da imaju rešenje.