Aktuelno

Subota, 15.02.2014.

17:35

Američki vojnici imaće moći Ajron Mena?

Izvor: Live Science

Amerièki vojnici imaæe moæi Ajron Mena? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

VIDOVITA SOJKA IZ KREMNE

pre 10 godina

Iskreno ako bi se nasao u ratu vise bi mi znacio neki uredjaj koji bi stvarao efekat "nevidljivosti" od neprijatelja.Makar za pocetak vizuelnu a unapredjenjem i od kamera(IC i drugih)!!

Nikad srece u nesrecnoj Rusiji i Srbiji

pre 10 godina

@Draza - u pravu si
@Ficaloni - knjigu u sake pa nazad u klupu da se malo nauci istorija.

U Staljingradu su Ruski vojnici sa praznim puskama jurisali na nemacke linije dok je iza prvog reda Ruskih vojnika stajao drugi red politickih komesara sa punim puskama. Oni su imali zadatak da ubiju svakog Ruskog vojnika koji se okrene i pocne da bezi. Naredjenje je bilo da vojnik bez puske/municije uzme jedno ili drugo od mrtvog Rusa koga nadje na zemlji. Mnogi Ruski vojnici su padali iako nisu pogodjeni i lezali satima na zmrznutoj zemlji da ih ne bi ubili njihovi ili Nemci.
Nazalost isto sitacija je bila u Prvom Svetskom Ratu kada su na dva ruska vojnika izdavali jednu pusku, savetujucu drugome bez puske da kada prvi bude pogodjen uzme pusku od njega.

Cudo kako se istorija ponavlja. Nikad srece u toj nesrecnoj Rusiji, a bogami ni u nesrecnoj Srbiji

Sto se USA vojske tice oni su kroz DOD (dept. of defense) jedan od najvecih davalaca para za americko obrazovanje. Ja sam doktorirao na parama koje je americka mornarica kroz DOD dala mojoj profesorki ovde u USA. U laboratoriji do mene bila je grupa internacionalnih studenata koja je doktorirala na pametnim legurama. Skoro svi iz te grupe sada rade u privatnoj kompaniji koja pravi novu gedenraciju oklopa za tenkove i ljude u USA vojsci.
Sto se Ruske tehnoogije tice procitajte knjigu "Legacy od Ashes". Dobar opis kako je CIA preuvelicavala Ruske vojne kapacitete, da bi USA vojna industrija dobila sto vise para od kongresa.

CityWatch

pre 10 godina

E sad, zamislite snage reda 2025 na demonstracijama radnika, ugnjetavanih i sl. Ko, kako i kada ce se buniti protiv totalitarnog rezima, bankarskog terora i terora vladajucih elita uopste.

Mika

pre 10 godina

Ovo nije ni pravljeno za masovnu upotrebu nego za specijalne jedinice ( one koje morate dugo da obucavate i stalno da uvezbavate ). Dakle nije bacena para taman da kosta i 100000$ po komadu. Jedan osakacen vojnik do kraja zivota moze da potrosi na zdravstveno i po nekoliko miliona dolara, zavisi od vrste povrede...

jugo

pre 10 godina

Boze svakavih li komentara. Po vecini vrhunac covecanstva je AK47 ine treba vise nista raditi jer Kalas sve resava. E pa nije tako. Dovoljna je jedna mala inovacija i da u nekom potencijalnom sukobu ona prevagne i donese pobedu. A da ne pricam o ovom odelu. Zamislite Srbi da su sa jedne strane Ameri u ovakvim odelima a sa druge Srbi sa AK47 i poneki za zoljom. Pa siguran sam da bi noge lupale dupeta od bezanije i da ne bi bilo ni pucnja iz tih orudje Serbskih. Da ne bude zabune i ja sam Srbin ali realan.

Ficalomi

pre 10 godina

@Дража

Apsoutna istorijska laz je da Rusi nisu imali municiju i da su isli praznih pusaka i da su ih terali nekakvi komesari goloruke u borbu. To postoji samo u zapadnoj istoriji, kod Rusa nema jer je veoma lako dokazivo da je broj pusaka (klasicnih repetirki) i municije daleko prevazilazio broj vojnika. Ne zaboravite da je vise od polovina Rusa poginula ne u borbama nego u bestijalnom izivljavanju Nemaca nad stanovnistvom i zarobljenicima. Isto tako ne zaboravite da je u ratu poginulo skoro 10 miliona Nemaca, i to preko 93% na istocnom frontu u borbama. Istocni front je bio najveci ikada vojni sukob i tako ce i da ostane. Spram toga iskrcavanje u Normandiji je bilo obicno puskaranje. I nije tacno da su amerikanci slali pomoc Rusima. Rusi su uzeli americki kredit i od amerikanaca kupili svo to naoruzanje (isti slucaj je sa Britanijom). Taj kredit je u ogromnom delu isplacen posle rata u zlatu, a konacno je isplacen tek skoro, posle dolaska Vladimira Putina na vlast.

guja

pre 10 godina

...boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka...
bilo i ostalo. Da prevedem ovima što sve znaju , samo nisu služili vojsku zbog prigovora savesti. Motivacija.

Audrey

pre 10 godina

Trosimo energiju smisljajuci kako da se bolje opremimo za borbu, umesto da ulozimo energiju smisljajuci kako da sprecimo ratove i mrznju u svetu. Nivo inteligencije savremenog coveka je porazavajuci. Mada, kada bolje razmislim, nivo inteligencije savremenih mocnika je zapanjujuce visok. Ovce su oduvek bile tu da prate.

Herzegovina !

pre 10 godina

Zasto se stalno ubacuju rusi u ove price o modernom naoruzanju? Ovo samo u Srbiji redovno se provlaci? rusi su ispali trajno iz svih igara cim je prestalo masovno naoruzavanje, oni nemaju nista bukvalno, samo MIT ! Raspad im je sistem kompletan, pa ne mogu 10 ljudi oko putina sa milijardama iole pismenoj osobi uliti povjerenje da su oni u bilo cemu u korak sa zapadom ? Nisu i nikad nece biti

ND

pre 10 godina

Imali su oni i dosad jaku opremu, pa su ipak morali kukavicki da dobijaju ratove..uranium..atomske bombe...ubijaju civile da bi protivnik popustio..itd. Sve nama dobro poznato!

Svi su vojni strucnjaci

pre 10 godina

@racerx
Kakva rucna granata? Taj izraz ne postoji u vojnoj terminologiji, verovatno milis na rucnu bombu... Engleski izraz 'hand grenade' prevodi se kao 'rucna bomba', a granata se na engleskom kaze 'shell'. Granata nikako ne moze biti rucna...

...

pre 10 godina

@Unknown user
Strucnjace, ti "propali" Rusi su prvi koji su ovako nesto napravili, a za razliku od Amera, Rusija te oklope vec uvodi u vojsku od kraja 2014 i pocetka 2015 godine.

Armyman

pre 10 godina

LOL
A posle se smejemo onim crtacima,gde neki ludak planira da osvoji zemlju raznoraznim tehnologijama,ali ih dobra strana uvek spreci u tome

Tako ce i usa da prodje,samo polako

nego povezite ljudima struju tamo po USA da se ne smrzavaju
umesto sto pravite tehnologiju da ubijate tudju decu
a rat u avganistanu je odavno izgubljen.

P

pre 10 godina

Колико су неспособни и треба им. Ја не знам ниједан рат да је Америка бриљирала, у Другом светском се прикључила на крају и измождена Русија је ослободила већи део Европе и сломили Берлин док су ови ослобађали француску обалу од немачке војске која се повлачила, па су изгубили у Вијетнаму, па деценијама губе на Блиском Истоку против талибана иако имају најбогатију војску на свету. За то стварно треба бити таленат, признајем. Пс. Не стајем ни на чију страну ал да су Амери неспособни за рат, јесу, сва војна стратегија им се заснива на затуцаној употреби силе без стратегије и срчаности војске

db-alienware

pre 10 godina

Komentatori ,nemate mastu.Sacekajte dok se specialci sa takvim odelima ne uklope u jedincu sa robot vojnikom, avionom.Sacekajte jos neku deceniju.Pa onda ,sa srcem I puskom protiv njih.Malo sutra.

ИС2

pre 10 godina

@racerx, 15. februar 2014 22:39
U mnogo cemu se slazemo sem da su ruski tenkovi u II SR bili gvozdjurija. Na samom pocetku rata i na njegovom kraju imali su cak i bolje modele od Nemaca koji su imali superiorniju taktiku (komandni kadar) do sredine rata. Zapadni saveznici su bili ti koju su bili inferiorni u oklopu u odnosu na Heer (kopnenu armiju Vermahta).

vojnik

pre 10 godina

jednom sam cuo da su amerikanci, izmedju ostalog, izgubili rat u vijetnamu jer je njihov vojnik nosio 100kg opreme protiv vijetnamca koji je bio bos i go

majstor

pre 10 godina

Ni to nece pomoci u borbi sa armadom koja dolazi 2017-e. Sve svemirske agencije to znaju. Zasto ne pisete o tome, a ne o ovakvim glupostima i mazanjem ociju ?

ЛанеБг

pre 10 godina

Боље би било да тај полусвет преко океана троши новце на добробит човечанства, уместо на његово сатирање...

Zoki

pre 10 godina

@joca
Ta "nepotrebna" mornarica omogućuje Amerikancima da vojno intervenišu na bilo kojem mestu na planeti, a onemogućuje nekom drugom da priđe Severnoj Americi. Amerikanci su vojno superiorni u odnosu na Kinu, između ostalog i zato što bi međusobno ratovali uz kinesku obalu, a ne uz američku. I to zahvaljujući mornarici.

Vreme kada je boj bilo srce u junaka je prošlo, ako ga je ikada bilo. Boj biju ekonomija, resursi i logistika - pa tek onda sve ostalo. Među tim ostalim stvarima, tehnologija zauzima sve značajnije mesto. Ovaj oklop će sigurno pomoći američkoj armiji i određenim situacijama, ali nije recept za sve. Prava prekretnica će biti masovna upotreba dronova, i to ne samno u vazduhoplovstvu, nego i u kopnenoj vojsci.

Novosadista

pre 10 godina

@Svi

Citam vase komentare i ne mogu da verujem koliko su, u nedostatku boljeg izraza, detinjasti.
Naravno da ovaj prototip nece zastiti vojnika 100%, ali ni pancir/slem/cizma niti bilo koji deo, sada vec STANDARDNE opreme nece zastiti vojnika 100% od moguce smrti u borbi. Ali zaboga, ako pomogne da se poveca procenat sigurnosti, makar za promil, to je FENOMENALNA stvar za sve trenutne vojnike i one koji ce to postati u buducnosti.
Po vasoj logici, vojnici treba da ratuju u gacama i atlet majici, jer, boze moj, uvek imas "mocniji" kalibar koji ce probiti svaki pancir/kacigu. Gluposti. Na kraju krajeva, tu je atomska bomba-game over. Cemu kamioni/avioni/brodovi i podmornice??? A da, i ona glupa igracka AK-47 je valjda izmisljena za decu da se igraju, posto jedna nuklearka resava stvar.

ironman

pre 10 godina

Pa nece bas da imaju Ironman moci, koliko moze da se vidi iz ovih njihovih dokumenta u pitanju je više neki vatro-otporni triko nego oklop. Očigledno imaju puno žrtava opekotina od različitih improvizovanih bombi. U sustini izgleda da ce vatrogasci imati najvise koristi od ovoga i neke specijalne jedinice.

osvesti se covece

pre 10 godina

@., gledao si previse akcionih filmova, gde negativci pokusavaju da se docepaju tajnog oruzja kako bi unistili svet... da to moze tako vozili bi tenk. tenk je tu jos idavno a mocniji je od nekog prototip odela

Sto volim da se pravim pametan

pre 10 godina

Ako uporedis ruski T35 /nemacki tenk Tiger iz WW2 primetices da je kupola ruskog tenka blago zakosena+ telo skroz zakoseno u odnosu na nemacki koji je ravan tj bez zakosenja. Tako da je veca verovatnoca da se granata rikosetira, pogotovo ako se gadja telo tenka. Jednostavno a ne kosta, zar ne. Nemaki tenk je imao jaci kalibar ali je bio skup i imao duze vreme proizvodnje, obrnuto od ruskog.
Rekao bih da su Rusi pobedili jer su prakticno telima zatrpavali Nemacke vojnike+ imali velike rezerve u ljudstvu/opremi + los timing za ofanzivu (stigla ih je zima za koju nisu bili adekvatno pripremljeni). Daleko da branim Nemce, malo ih je izginulo koliko je zaista trebalo i daleko im lepa kuca. Da su kojim slucajem Japanci napali Ruse sa ledja (istoka), rasplet bi bio vrlo interesantan. To se nije desilo (dobra obavestajna procena), tako da su ovi prebacili rezerve sa istoka na zapad.
Dodatno, na pocetku rata su se talili sa fasistima. Da ih ovi nisu zeznuli i napali, nisam siguran da bi bilo rusofila.
Amerikanci su tehnicki pobedili u WW2 jer su napravili A bombu. Bacis, ne mislis, gotovo.
Na kraju, nasi partizani su vodili gerilski nacin ratovanja udri/begaj a od toga nema adekvatne zastite. Drzali su svabe gradove (u kojima nije bilo nekog pravog otpora), a po brdima i planinama ne.
Hvala partizanima. Trebalo bi se razotkriti istina o cetnicima.
Komentar jednog dede... Dodju partizani u selo traze sve, dodju cetnici traze sve dodju nemci traze sve. U cemu je razlika?

Дража

pre 10 godina

Kolko se sećam u početku su Amerikanci slali Rusima pomoć u oružju za otpor nemačkoj invaziji. Sećam se da u bici za Staljingrad, ruski vojnici nisu imali ni municiju nego su ih slali u juriš sa jednim metkom ili čak i praznim puškama sa bajonetima.
Na koncu nije bitno koliko je ovo odelo efikasno, već je zanimljivije načelo kojim se vodi američka vojska za razliku od ruske ili naše. A to je da neuporedivo više cene ljudske živote, tj. živote svojih vojnika i da je svaka dodatna zaštita ma koliko da košta, za njih nije puno ako spasi život ijednom vojniku. Kod nas pak ljudski život nema nikakvu vrednost pa samim tim i cenu i našima nikada ne bi palo na pamet da ulažu ogroman novac u spasavanje ljudskog života. Kao da nas ima 400 miliona a njih 7.

Ewing

pre 10 godina

RACERX
Pa ja ali stvarno retko sam imao priliku prochitati takvu kolichinu gluposti koju si malopre napisao! Drugi svetski rat i jesu ameri dobili i to bash zbog tehnologije tj superiornijeg naoruzhanja i naravno jake ekonomije i velikog ljudstva! isto kao i rusi, jesu imali mnogo vojnika i shtancovali su 34-ke kao da su krem bananice ali i ti ruski tenkovi pa i lovci avioni su bili tehnoloshki odlichni. shta prichash bre ti? da, ti si jedan od onih koji govori da smo mi mogli dobiti amere samo da su nas 99-te kopneno napali. uzhas. zato i zhivimo kao shto zhivimo. i treba

blindirana..

pre 10 godina

A za kakve operacije i protiv koga ce im trebati ova oprema!Garant ce oni drugi da im nadju Ahilovu petu i za tog Iron coveka..I onda ce da nastave da bacaju pare na gluposti!To je kao onaj vic sa blindiranim vratima najnovijeg tipa,skupa ko vatra!Dosao cvek sa posla i legao.Zvoni telefon i neko kaze..Ovde komsija brzo sidjite,kradu vam kola!Ovaj sleti,zaboravi da zakljuca ta skupa vrata,lopovi udjose i sve iznesose iz stana!Kad se vratio,imao je sta i da vidi!Naravoucenije...ljudski faktor je zakazao!Covek nije zakljucao vrata a i zeznuli ga lopovi!Dzaba blindirana vrata od hiljadu evra!Te tako i ovo!Taman kad sve naprave,oni drugi ce imati jos nesto savrsenije...A oni jadnici sto su im kuce nastradale u prirodnim nepogodama ce i dalje cekati da se drzava umili i sagradi im kucu...ili bar pomogne da je sagrade!To je zivot danas!Nije ono sto zelimo da bude..Nego sto neki dokoni pojedinci smisljaju,da ubiju vreme i jos po koga usput!

dynamix

pre 10 godina

Ako bi unapredili ono zasta sam ja bio u vojsci znaci p.o.r.v, u teoriji kada bi takva raketa pogodila taj oklop napravio bi malu rupicu na njemu ali unutra bi sve bilo sprzeno, isto kao kod tenkova sa postojecim raketama.

Xepoj

pre 10 godina

Neka obuku ta odela i odu u Afganistan da povrate sve one gradove iz kojih su ih bosonogi talibani izbacili ,doduse vidim da svim silama zaobilazite tu temu da objavite da US Army i ostali iz Koalicije gube rat u Afganistanu.

Ger-mann

pre 10 godina

Da vidim kakav ce to oklop zadrzati metak od prage... to cudo mozda da zastiti od tetejca, ali vec glupavi kalas-7,62 probusi slem od ugljenicnih vlakana kao kakvu pikslu. Slem ne cuva od metaka, nego od rikoseta, zemlje, kamenja...

racerx

pre 10 godina

Ovo je nesto najgluplje u univerzumu, evo i zasto: Teoretski neka vas i zastiti 100% od oruzja malog kalibra i dalje ne moze da vas zastiti od oruzja velikog kalibra 7.62mm i veceg (snajperska puska veceg kalibra), pogotovo, ako imate armor-piercing municiju! Kinezi su jos 80tih u metke za kalasnjikov pravili mali sabot od celika-malu celicnu sipku su stavljali usred olova (to probija celicnu plocu od nekoliko cm), ili ne moze da vas zastiti od rucne granate, ili nekog drugog eksplozivnog sredstva. Poenta je da puska i okvir takve municije kosta u vreme rata nekoliko desetina dolara, rucna granata svega nekoliko dolara... A njih moze da koristi svako uz obuku od 5 min. Sa druge strane imate USA vojnika, za ciju je obuku potroseno nekoliko stotina hiljada dolara, imate to odelo na ciji je razvoj potroseno nekoliko desetina milijardi dolara i svaki pojedinacni komad ce kostati nekoliko stotina hiljada dolara.
Ono svoju ekonomsku isplativost nikada ne moze da dostigne. Da se drugi svetski rat dobijao tehnologijom, mi bi sada svi govorili nemacki. A cinjenica je da ga nije dobila nemacka tehnika, koja je bila deceniju ispred sovjetske gvozdjurije, vec upravo ti sovjeti, koji su pravili jeftine, jednostavne, ali EFIKASNE borbene masine u ogromnom broju!

sviraj

pre 10 godina

Ne bi bilo lose i da izmisle nevidljivi kostim,od nekog laganog materijala prekrivenog hiljadama sicusnih kamera-monitora koji bi u isto vreme projektovali sliku snimljenu iza ledja na prednje monitore i obrnuto,u realnom vremenu.

Unknown User

pre 10 godina

Idu Amerikanci pa ......................................................................
Onda svi po jednu krosnju na celu sa propalim Rusima!

roki5

pre 10 godina

Najmoćnija vojna sila. Na sajtu MO SAD je bolje opisano. Niti je nadljudsko, niti će biti Iron menovi. Za Spec forces. Odlična oprema. Skupa.

joca

pre 10 godina

nikad ama bas nikad, mozda ako bude bilo uspesno neke specijalne jedinice dobiju par komada ali nikad cela vojska, koga bre vi mazete, pa kad ce ovako nesto biti dostupno za masovnu upotrebu, pride amerika vise nije naj mocnija na planeti vec kina, njena prednost je i u tome sto moze mirno da razvija vojsku a ne ko americka da placa nepotrebnu mornaricu i da obezbedjuje "saveznike" po svetu, citaj pijavice...

.

pre 10 godina

Evo zadnjih godini dana svako malo Rusi i Amerikanci prikazuji ovakve nove oklope za vojnike, sa nekim ekranima, strasnim karakteristikama itd, a mene zanima kako ce se nositi policija kada se obicni kriminalci docepaju ovih oklopa pa kad pocnu da jurcaju okolo naoruzani do zuba i opremljeni neprobojnim oklopima i svim cudima tehnike?

.

pre 10 godina

Evo zadnjih godini dana svako malo Rusi i Amerikanci prikazuji ovakve nove oklope za vojnike, sa nekim ekranima, strasnim karakteristikama itd, a mene zanima kako ce se nositi policija kada se obicni kriminalci docepaju ovih oklopa pa kad pocnu da jurcaju okolo naoruzani do zuba i opremljeni neprobojnim oklopima i svim cudima tehnike?

racerx

pre 10 godina

Ovo je nesto najgluplje u univerzumu, evo i zasto: Teoretski neka vas i zastiti 100% od oruzja malog kalibra i dalje ne moze da vas zastiti od oruzja velikog kalibra 7.62mm i veceg (snajperska puska veceg kalibra), pogotovo, ako imate armor-piercing municiju! Kinezi su jos 80tih u metke za kalasnjikov pravili mali sabot od celika-malu celicnu sipku su stavljali usred olova (to probija celicnu plocu od nekoliko cm), ili ne moze da vas zastiti od rucne granate, ili nekog drugog eksplozivnog sredstva. Poenta je da puska i okvir takve municije kosta u vreme rata nekoliko desetina dolara, rucna granata svega nekoliko dolara... A njih moze da koristi svako uz obuku od 5 min. Sa druge strane imate USA vojnika, za ciju je obuku potroseno nekoliko stotina hiljada dolara, imate to odelo na ciji je razvoj potroseno nekoliko desetina milijardi dolara i svaki pojedinacni komad ce kostati nekoliko stotina hiljada dolara.
Ono svoju ekonomsku isplativost nikada ne moze da dostigne. Da se drugi svetski rat dobijao tehnologijom, mi bi sada svi govorili nemacki. A cinjenica je da ga nije dobila nemacka tehnika, koja je bila deceniju ispred sovjetske gvozdjurije, vec upravo ti sovjeti, koji su pravili jeftine, jednostavne, ali EFIKASNE borbene masine u ogromnom broju!

Xepoj

pre 10 godina

Neka obuku ta odela i odu u Afganistan da povrate sve one gradove iz kojih su ih bosonogi talibani izbacili ,doduse vidim da svim silama zaobilazite tu temu da objavite da US Army i ostali iz Koalicije gube rat u Afganistanu.

Ger-mann

pre 10 godina

Da vidim kakav ce to oklop zadrzati metak od prage... to cudo mozda da zastiti od tetejca, ali vec glupavi kalas-7,62 probusi slem od ugljenicnih vlakana kao kakvu pikslu. Slem ne cuva od metaka, nego od rikoseta, zemlje, kamenja...

Дража

pre 10 godina

Kolko se sećam u početku su Amerikanci slali Rusima pomoć u oružju za otpor nemačkoj invaziji. Sećam se da u bici za Staljingrad, ruski vojnici nisu imali ni municiju nego su ih slali u juriš sa jednim metkom ili čak i praznim puškama sa bajonetima.
Na koncu nije bitno koliko je ovo odelo efikasno, već je zanimljivije načelo kojim se vodi američka vojska za razliku od ruske ili naše. A to je da neuporedivo više cene ljudske živote, tj. živote svojih vojnika i da je svaka dodatna zaštita ma koliko da košta, za njih nije puno ako spasi život ijednom vojniku. Kod nas pak ljudski život nema nikakvu vrednost pa samim tim i cenu i našima nikada ne bi palo na pamet da ulažu ogroman novac u spasavanje ljudskog života. Kao da nas ima 400 miliona a njih 7.

roki5

pre 10 godina

Najmoćnija vojna sila. Na sajtu MO SAD je bolje opisano. Niti je nadljudsko, niti će biti Iron menovi. Za Spec forces. Odlična oprema. Skupa.

blindirana..

pre 10 godina

A za kakve operacije i protiv koga ce im trebati ova oprema!Garant ce oni drugi da im nadju Ahilovu petu i za tog Iron coveka..I onda ce da nastave da bacaju pare na gluposti!To je kao onaj vic sa blindiranim vratima najnovijeg tipa,skupa ko vatra!Dosao cvek sa posla i legao.Zvoni telefon i neko kaze..Ovde komsija brzo sidjite,kradu vam kola!Ovaj sleti,zaboravi da zakljuca ta skupa vrata,lopovi udjose i sve iznesose iz stana!Kad se vratio,imao je sta i da vidi!Naravoucenije...ljudski faktor je zakazao!Covek nije zakljucao vrata a i zeznuli ga lopovi!Dzaba blindirana vrata od hiljadu evra!Te tako i ovo!Taman kad sve naprave,oni drugi ce imati jos nesto savrsenije...A oni jadnici sto su im kuce nastradale u prirodnim nepogodama ce i dalje cekati da se drzava umili i sagradi im kucu...ili bar pomogne da je sagrade!To je zivot danas!Nije ono sto zelimo da bude..Nego sto neki dokoni pojedinci smisljaju,da ubiju vreme i jos po koga usput!

dynamix

pre 10 godina

Ako bi unapredili ono zasta sam ja bio u vojsci znaci p.o.r.v, u teoriji kada bi takva raketa pogodila taj oklop napravio bi malu rupicu na njemu ali unutra bi sve bilo sprzeno, isto kao kod tenkova sa postojecim raketama.

Sto volim da se pravim pametan

pre 10 godina

Ako uporedis ruski T35 /nemacki tenk Tiger iz WW2 primetices da je kupola ruskog tenka blago zakosena+ telo skroz zakoseno u odnosu na nemacki koji je ravan tj bez zakosenja. Tako da je veca verovatnoca da se granata rikosetira, pogotovo ako se gadja telo tenka. Jednostavno a ne kosta, zar ne. Nemaki tenk je imao jaci kalibar ali je bio skup i imao duze vreme proizvodnje, obrnuto od ruskog.
Rekao bih da su Rusi pobedili jer su prakticno telima zatrpavali Nemacke vojnike+ imali velike rezerve u ljudstvu/opremi + los timing za ofanzivu (stigla ih je zima za koju nisu bili adekvatno pripremljeni). Daleko da branim Nemce, malo ih je izginulo koliko je zaista trebalo i daleko im lepa kuca. Da su kojim slucajem Japanci napali Ruse sa ledja (istoka), rasplet bi bio vrlo interesantan. To se nije desilo (dobra obavestajna procena), tako da su ovi prebacili rezerve sa istoka na zapad.
Dodatno, na pocetku rata su se talili sa fasistima. Da ih ovi nisu zeznuli i napali, nisam siguran da bi bilo rusofila.
Amerikanci su tehnicki pobedili u WW2 jer su napravili A bombu. Bacis, ne mislis, gotovo.
Na kraju, nasi partizani su vodili gerilski nacin ratovanja udri/begaj a od toga nema adekvatne zastite. Drzali su svabe gradove (u kojima nije bilo nekog pravog otpora), a po brdima i planinama ne.
Hvala partizanima. Trebalo bi se razotkriti istina o cetnicima.
Komentar jednog dede... Dodju partizani u selo traze sve, dodju cetnici traze sve dodju nemci traze sve. U cemu je razlika?

jugo

pre 10 godina

Boze svakavih li komentara. Po vecini vrhunac covecanstva je AK47 ine treba vise nista raditi jer Kalas sve resava. E pa nije tako. Dovoljna je jedna mala inovacija i da u nekom potencijalnom sukobu ona prevagne i donese pobedu. A da ne pricam o ovom odelu. Zamislite Srbi da su sa jedne strane Ameri u ovakvim odelima a sa druge Srbi sa AK47 i poneki za zoljom. Pa siguran sam da bi noge lupale dupeta od bezanije i da ne bi bilo ni pucnja iz tih orudje Serbskih. Da ne bude zabune i ja sam Srbin ali realan.

Audrey

pre 10 godina

Trosimo energiju smisljajuci kako da se bolje opremimo za borbu, umesto da ulozimo energiju smisljajuci kako da sprecimo ratove i mrznju u svetu. Nivo inteligencije savremenog coveka je porazavajuci. Mada, kada bolje razmislim, nivo inteligencije savremenih mocnika je zapanjujuce visok. Ovce su oduvek bile tu da prate.

joca

pre 10 godina

nikad ama bas nikad, mozda ako bude bilo uspesno neke specijalne jedinice dobiju par komada ali nikad cela vojska, koga bre vi mazete, pa kad ce ovako nesto biti dostupno za masovnu upotrebu, pride amerika vise nije naj mocnija na planeti vec kina, njena prednost je i u tome sto moze mirno da razvija vojsku a ne ko americka da placa nepotrebnu mornaricu i da obezbedjuje "saveznike" po svetu, citaj pijavice...

guja

pre 10 godina

...boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka...
bilo i ostalo. Da prevedem ovima što sve znaju , samo nisu služili vojsku zbog prigovora savesti. Motivacija.

Unknown User

pre 10 godina

Idu Amerikanci pa ......................................................................
Onda svi po jednu krosnju na celu sa propalim Rusima!

P

pre 10 godina

Колико су неспособни и треба им. Ја не знам ниједан рат да је Америка бриљирала, у Другом светском се прикључила на крају и измождена Русија је ослободила већи део Европе и сломили Берлин док су ови ослобађали француску обалу од немачке војске која се повлачила, па су изгубили у Вијетнаму, па деценијама губе на Блиском Истоку против талибана иако имају најбогатију војску на свету. За то стварно треба бити таленат, признајем. Пс. Не стајем ни на чију страну ал да су Амери неспособни за рат, јесу, сва војна стратегија им се заснива на затуцаној употреби силе без стратегије и срчаности војске

Ficalomi

pre 10 godina

@Дража

Apsoutna istorijska laz je da Rusi nisu imali municiju i da su isli praznih pusaka i da su ih terali nekakvi komesari goloruke u borbu. To postoji samo u zapadnoj istoriji, kod Rusa nema jer je veoma lako dokazivo da je broj pusaka (klasicnih repetirki) i municije daleko prevazilazio broj vojnika. Ne zaboravite da je vise od polovina Rusa poginula ne u borbama nego u bestijalnom izivljavanju Nemaca nad stanovnistvom i zarobljenicima. Isto tako ne zaboravite da je u ratu poginulo skoro 10 miliona Nemaca, i to preko 93% na istocnom frontu u borbama. Istocni front je bio najveci ikada vojni sukob i tako ce i da ostane. Spram toga iskrcavanje u Normandiji je bilo obicno puskaranje. I nije tacno da su amerikanci slali pomoc Rusima. Rusi su uzeli americki kredit i od amerikanaca kupili svo to naoruzanje (isti slucaj je sa Britanijom). Taj kredit je u ogromnom delu isplacen posle rata u zlatu, a konacno je isplacen tek skoro, posle dolaska Vladimira Putina na vlast.

sviraj

pre 10 godina

Ne bi bilo lose i da izmisle nevidljivi kostim,od nekog laganog materijala prekrivenog hiljadama sicusnih kamera-monitora koji bi u isto vreme projektovali sliku snimljenu iza ledja na prednje monitore i obrnuto,u realnom vremenu.

Svi su vojni strucnjaci

pre 10 godina

@racerx
Kakva rucna granata? Taj izraz ne postoji u vojnoj terminologiji, verovatno milis na rucnu bombu... Engleski izraz 'hand grenade' prevodi se kao 'rucna bomba', a granata se na engleskom kaze 'shell'. Granata nikako ne moze biti rucna...

ND

pre 10 godina

Imali su oni i dosad jaku opremu, pa su ipak morali kukavicki da dobijaju ratove..uranium..atomske bombe...ubijaju civile da bi protivnik popustio..itd. Sve nama dobro poznato!

db-alienware

pre 10 godina

Komentatori ,nemate mastu.Sacekajte dok se specialci sa takvim odelima ne uklope u jedincu sa robot vojnikom, avionom.Sacekajte jos neku deceniju.Pa onda ,sa srcem I puskom protiv njih.Malo sutra.

vojnik

pre 10 godina

jednom sam cuo da su amerikanci, izmedju ostalog, izgubili rat u vijetnamu jer je njihov vojnik nosio 100kg opreme protiv vijetnamca koji je bio bos i go

Ewing

pre 10 godina

RACERX
Pa ja ali stvarno retko sam imao priliku prochitati takvu kolichinu gluposti koju si malopre napisao! Drugi svetski rat i jesu ameri dobili i to bash zbog tehnologije tj superiornijeg naoruzhanja i naravno jake ekonomije i velikog ljudstva! isto kao i rusi, jesu imali mnogo vojnika i shtancovali su 34-ke kao da su krem bananice ali i ti ruski tenkovi pa i lovci avioni su bili tehnoloshki odlichni. shta prichash bre ti? da, ti si jedan od onih koji govori da smo mi mogli dobiti amere samo da su nas 99-te kopneno napali. uzhas. zato i zhivimo kao shto zhivimo. i treba

Herzegovina !

pre 10 godina

Zasto se stalno ubacuju rusi u ove price o modernom naoruzanju? Ovo samo u Srbiji redovno se provlaci? rusi su ispali trajno iz svih igara cim je prestalo masovno naoruzavanje, oni nemaju nista bukvalno, samo MIT ! Raspad im je sistem kompletan, pa ne mogu 10 ljudi oko putina sa milijardama iole pismenoj osobi uliti povjerenje da su oni u bilo cemu u korak sa zapadom ? Nisu i nikad nece biti

ЛанеБг

pre 10 godina

Боље би било да тај полусвет преко океана троши новце на добробит човечанства, уместо на његово сатирање...

Novosadista

pre 10 godina

@Svi

Citam vase komentare i ne mogu da verujem koliko su, u nedostatku boljeg izraza, detinjasti.
Naravno da ovaj prototip nece zastiti vojnika 100%, ali ni pancir/slem/cizma niti bilo koji deo, sada vec STANDARDNE opreme nece zastiti vojnika 100% od moguce smrti u borbi. Ali zaboga, ako pomogne da se poveca procenat sigurnosti, makar za promil, to je FENOMENALNA stvar za sve trenutne vojnike i one koji ce to postati u buducnosti.
Po vasoj logici, vojnici treba da ratuju u gacama i atlet majici, jer, boze moj, uvek imas "mocniji" kalibar koji ce probiti svaki pancir/kacigu. Gluposti. Na kraju krajeva, tu je atomska bomba-game over. Cemu kamioni/avioni/brodovi i podmornice??? A da, i ona glupa igracka AK-47 je valjda izmisljena za decu da se igraju, posto jedna nuklearka resava stvar.

Zoki

pre 10 godina

@joca
Ta "nepotrebna" mornarica omogućuje Amerikancima da vojno intervenišu na bilo kojem mestu na planeti, a onemogućuje nekom drugom da priđe Severnoj Americi. Amerikanci su vojno superiorni u odnosu na Kinu, između ostalog i zato što bi međusobno ratovali uz kinesku obalu, a ne uz američku. I to zahvaljujući mornarici.

Vreme kada je boj bilo srce u junaka je prošlo, ako ga je ikada bilo. Boj biju ekonomija, resursi i logistika - pa tek onda sve ostalo. Među tim ostalim stvarima, tehnologija zauzima sve značajnije mesto. Ovaj oklop će sigurno pomoći američkoj armiji i određenim situacijama, ali nije recept za sve. Prava prekretnica će biti masovna upotreba dronova, i to ne samno u vazduhoplovstvu, nego i u kopnenoj vojsci.

Armyman

pre 10 godina

LOL
A posle se smejemo onim crtacima,gde neki ludak planira da osvoji zemlju raznoraznim tehnologijama,ali ih dobra strana uvek spreci u tome

Tako ce i usa da prodje,samo polako

nego povezite ljudima struju tamo po USA da se ne smrzavaju
umesto sto pravite tehnologiju da ubijate tudju decu
a rat u avganistanu je odavno izgubljen.

...

pre 10 godina

@Unknown user
Strucnjace, ti "propali" Rusi su prvi koji su ovako nesto napravili, a za razliku od Amera, Rusija te oklope vec uvodi u vojsku od kraja 2014 i pocetka 2015 godine.

Nikad srece u nesrecnoj Rusiji i Srbiji

pre 10 godina

@Draza - u pravu si
@Ficaloni - knjigu u sake pa nazad u klupu da se malo nauci istorija.

U Staljingradu su Ruski vojnici sa praznim puskama jurisali na nemacke linije dok je iza prvog reda Ruskih vojnika stajao drugi red politickih komesara sa punim puskama. Oni su imali zadatak da ubiju svakog Ruskog vojnika koji se okrene i pocne da bezi. Naredjenje je bilo da vojnik bez puske/municije uzme jedno ili drugo od mrtvog Rusa koga nadje na zemlji. Mnogi Ruski vojnici su padali iako nisu pogodjeni i lezali satima na zmrznutoj zemlji da ih ne bi ubili njihovi ili Nemci.
Nazalost isto sitacija je bila u Prvom Svetskom Ratu kada su na dva ruska vojnika izdavali jednu pusku, savetujucu drugome bez puske da kada prvi bude pogodjen uzme pusku od njega.

Cudo kako se istorija ponavlja. Nikad srece u toj nesrecnoj Rusiji, a bogami ni u nesrecnoj Srbiji

Sto se USA vojske tice oni su kroz DOD (dept. of defense) jedan od najvecih davalaca para za americko obrazovanje. Ja sam doktorirao na parama koje je americka mornarica kroz DOD dala mojoj profesorki ovde u USA. U laboratoriji do mene bila je grupa internacionalnih studenata koja je doktorirala na pametnim legurama. Skoro svi iz te grupe sada rade u privatnoj kompaniji koja pravi novu gedenraciju oklopa za tenkove i ljude u USA vojsci.
Sto se Ruske tehnoogije tice procitajte knjigu "Legacy od Ashes". Dobar opis kako je CIA preuvelicavala Ruske vojne kapacitete, da bi USA vojna industrija dobila sto vise para od kongresa.

CityWatch

pre 10 godina

E sad, zamislite snage reda 2025 na demonstracijama radnika, ugnjetavanih i sl. Ko, kako i kada ce se buniti protiv totalitarnog rezima, bankarskog terora i terora vladajucih elita uopste.

majstor

pre 10 godina

Ni to nece pomoci u borbi sa armadom koja dolazi 2017-e. Sve svemirske agencije to znaju. Zasto ne pisete o tome, a ne o ovakvim glupostima i mazanjem ociju ?

Mika

pre 10 godina

Ovo nije ni pravljeno za masovnu upotrebu nego za specijalne jedinice ( one koje morate dugo da obucavate i stalno da uvezbavate ). Dakle nije bacena para taman da kosta i 100000$ po komadu. Jedan osakacen vojnik do kraja zivota moze da potrosi na zdravstveno i po nekoliko miliona dolara, zavisi od vrste povrede...

ИС2

pre 10 godina

@racerx, 15. februar 2014 22:39
U mnogo cemu se slazemo sem da su ruski tenkovi u II SR bili gvozdjurija. Na samom pocetku rata i na njegovom kraju imali su cak i bolje modele od Nemaca koji su imali superiorniju taktiku (komandni kadar) do sredine rata. Zapadni saveznici su bili ti koju su bili inferiorni u oklopu u odnosu na Heer (kopnenu armiju Vermahta).

ironman

pre 10 godina

Pa nece bas da imaju Ironman moci, koliko moze da se vidi iz ovih njihovih dokumenta u pitanju je više neki vatro-otporni triko nego oklop. Očigledno imaju puno žrtava opekotina od različitih improvizovanih bombi. U sustini izgleda da ce vatrogasci imati najvise koristi od ovoga i neke specijalne jedinice.

osvesti se covece

pre 10 godina

@., gledao si previse akcionih filmova, gde negativci pokusavaju da se docepaju tajnog oruzja kako bi unistili svet... da to moze tako vozili bi tenk. tenk je tu jos idavno a mocniji je od nekog prototip odela

VIDOVITA SOJKA IZ KREMNE

pre 10 godina

Iskreno ako bi se nasao u ratu vise bi mi znacio neki uredjaj koji bi stvarao efekat "nevidljivosti" od neprijatelja.Makar za pocetak vizuelnu a unapredjenjem i od kamera(IC i drugih)!!

Unknown User

pre 10 godina

Idu Amerikanci pa ......................................................................
Onda svi po jednu krosnju na celu sa propalim Rusima!

racerx

pre 10 godina

Ovo je nesto najgluplje u univerzumu, evo i zasto: Teoretski neka vas i zastiti 100% od oruzja malog kalibra i dalje ne moze da vas zastiti od oruzja velikog kalibra 7.62mm i veceg (snajperska puska veceg kalibra), pogotovo, ako imate armor-piercing municiju! Kinezi su jos 80tih u metke za kalasnjikov pravili mali sabot od celika-malu celicnu sipku su stavljali usred olova (to probija celicnu plocu od nekoliko cm), ili ne moze da vas zastiti od rucne granate, ili nekog drugog eksplozivnog sredstva. Poenta je da puska i okvir takve municije kosta u vreme rata nekoliko desetina dolara, rucna granata svega nekoliko dolara... A njih moze da koristi svako uz obuku od 5 min. Sa druge strane imate USA vojnika, za ciju je obuku potroseno nekoliko stotina hiljada dolara, imate to odelo na ciji je razvoj potroseno nekoliko desetina milijardi dolara i svaki pojedinacni komad ce kostati nekoliko stotina hiljada dolara.
Ono svoju ekonomsku isplativost nikada ne moze da dostigne. Da se drugi svetski rat dobijao tehnologijom, mi bi sada svi govorili nemacki. A cinjenica je da ga nije dobila nemacka tehnika, koja je bila deceniju ispred sovjetske gvozdjurije, vec upravo ti sovjeti, koji su pravili jeftine, jednostavne, ali EFIKASNE borbene masine u ogromnom broju!

joca

pre 10 godina

nikad ama bas nikad, mozda ako bude bilo uspesno neke specijalne jedinice dobiju par komada ali nikad cela vojska, koga bre vi mazete, pa kad ce ovako nesto biti dostupno za masovnu upotrebu, pride amerika vise nije naj mocnija na planeti vec kina, njena prednost je i u tome sto moze mirno da razvija vojsku a ne ko americka da placa nepotrebnu mornaricu i da obezbedjuje "saveznike" po svetu, citaj pijavice...

Xepoj

pre 10 godina

Neka obuku ta odela i odu u Afganistan da povrate sve one gradove iz kojih su ih bosonogi talibani izbacili ,doduse vidim da svim silama zaobilazite tu temu da objavite da US Army i ostali iz Koalicije gube rat u Afganistanu.

jugo

pre 10 godina

Boze svakavih li komentara. Po vecini vrhunac covecanstva je AK47 ine treba vise nista raditi jer Kalas sve resava. E pa nije tako. Dovoljna je jedna mala inovacija i da u nekom potencijalnom sukobu ona prevagne i donese pobedu. A da ne pricam o ovom odelu. Zamislite Srbi da su sa jedne strane Ameri u ovakvim odelima a sa druge Srbi sa AK47 i poneki za zoljom. Pa siguran sam da bi noge lupale dupeta od bezanije i da ne bi bilo ni pucnja iz tih orudje Serbskih. Da ne bude zabune i ja sam Srbin ali realan.

.

pre 10 godina

Evo zadnjih godini dana svako malo Rusi i Amerikanci prikazuji ovakve nove oklope za vojnike, sa nekim ekranima, strasnim karakteristikama itd, a mene zanima kako ce se nositi policija kada se obicni kriminalci docepaju ovih oklopa pa kad pocnu da jurcaju okolo naoruzani do zuba i opremljeni neprobojnim oklopima i svim cudima tehnike?

blindirana..

pre 10 godina

A za kakve operacije i protiv koga ce im trebati ova oprema!Garant ce oni drugi da im nadju Ahilovu petu i za tog Iron coveka..I onda ce da nastave da bacaju pare na gluposti!To je kao onaj vic sa blindiranim vratima najnovijeg tipa,skupa ko vatra!Dosao cvek sa posla i legao.Zvoni telefon i neko kaze..Ovde komsija brzo sidjite,kradu vam kola!Ovaj sleti,zaboravi da zakljuca ta skupa vrata,lopovi udjose i sve iznesose iz stana!Kad se vratio,imao je sta i da vidi!Naravoucenije...ljudski faktor je zakazao!Covek nije zakljucao vrata a i zeznuli ga lopovi!Dzaba blindirana vrata od hiljadu evra!Te tako i ovo!Taman kad sve naprave,oni drugi ce imati jos nesto savrsenije...A oni jadnici sto su im kuce nastradale u prirodnim nepogodama ce i dalje cekati da se drzava umili i sagradi im kucu...ili bar pomogne da je sagrade!To je zivot danas!Nije ono sto zelimo da bude..Nego sto neki dokoni pojedinci smisljaju,da ubiju vreme i jos po koga usput!

roki5

pre 10 godina

Najmoćnija vojna sila. Na sajtu MO SAD je bolje opisano. Niti je nadljudsko, niti će biti Iron menovi. Za Spec forces. Odlična oprema. Skupa.

Herzegovina !

pre 10 godina

Zasto se stalno ubacuju rusi u ove price o modernom naoruzanju? Ovo samo u Srbiji redovno se provlaci? rusi su ispali trajno iz svih igara cim je prestalo masovno naoruzavanje, oni nemaju nista bukvalno, samo MIT ! Raspad im je sistem kompletan, pa ne mogu 10 ljudi oko putina sa milijardama iole pismenoj osobi uliti povjerenje da su oni u bilo cemu u korak sa zapadom ? Nisu i nikad nece biti

Ewing

pre 10 godina

RACERX
Pa ja ali stvarno retko sam imao priliku prochitati takvu kolichinu gluposti koju si malopre napisao! Drugi svetski rat i jesu ameri dobili i to bash zbog tehnologije tj superiornijeg naoruzhanja i naravno jake ekonomije i velikog ljudstva! isto kao i rusi, jesu imali mnogo vojnika i shtancovali su 34-ke kao da su krem bananice ali i ti ruski tenkovi pa i lovci avioni su bili tehnoloshki odlichni. shta prichash bre ti? da, ti si jedan od onih koji govori da smo mi mogli dobiti amere samo da su nas 99-te kopneno napali. uzhas. zato i zhivimo kao shto zhivimo. i treba

Ger-mann

pre 10 godina

Da vidim kakav ce to oklop zadrzati metak od prage... to cudo mozda da zastiti od tetejca, ali vec glupavi kalas-7,62 probusi slem od ugljenicnih vlakana kao kakvu pikslu. Slem ne cuva od metaka, nego od rikoseta, zemlje, kamenja...

dynamix

pre 10 godina

Ako bi unapredili ono zasta sam ja bio u vojsci znaci p.o.r.v, u teoriji kada bi takva raketa pogodila taj oklop napravio bi malu rupicu na njemu ali unutra bi sve bilo sprzeno, isto kao kod tenkova sa postojecim raketama.

ND

pre 10 godina

Imali su oni i dosad jaku opremu, pa su ipak morali kukavicki da dobijaju ratove..uranium..atomske bombe...ubijaju civile da bi protivnik popustio..itd. Sve nama dobro poznato!

Ficalomi

pre 10 godina

@Дража

Apsoutna istorijska laz je da Rusi nisu imali municiju i da su isli praznih pusaka i da su ih terali nekakvi komesari goloruke u borbu. To postoji samo u zapadnoj istoriji, kod Rusa nema jer je veoma lako dokazivo da je broj pusaka (klasicnih repetirki) i municije daleko prevazilazio broj vojnika. Ne zaboravite da je vise od polovina Rusa poginula ne u borbama nego u bestijalnom izivljavanju Nemaca nad stanovnistvom i zarobljenicima. Isto tako ne zaboravite da je u ratu poginulo skoro 10 miliona Nemaca, i to preko 93% na istocnom frontu u borbama. Istocni front je bio najveci ikada vojni sukob i tako ce i da ostane. Spram toga iskrcavanje u Normandiji je bilo obicno puskaranje. I nije tacno da su amerikanci slali pomoc Rusima. Rusi su uzeli americki kredit i od amerikanaca kupili svo to naoruzanje (isti slucaj je sa Britanijom). Taj kredit je u ogromnom delu isplacen posle rata u zlatu, a konacno je isplacen tek skoro, posle dolaska Vladimira Putina na vlast.

P

pre 10 godina

Колико су неспособни и треба им. Ја не знам ниједан рат да је Америка бриљирала, у Другом светском се прикључила на крају и измождена Русија је ослободила већи део Европе и сломили Берлин док су ови ослобађали француску обалу од немачке војске која се повлачила, па су изгубили у Вијетнаму, па деценијама губе на Блиском Истоку против талибана иако имају најбогатију војску на свету. За то стварно треба бити таленат, признајем. Пс. Не стајем ни на чију страну ал да су Амери неспособни за рат, јесу, сва војна стратегија им се заснива на затуцаној употреби силе без стратегије и срчаности војске

Дража

pre 10 godina

Kolko se sećam u početku su Amerikanci slali Rusima pomoć u oružju za otpor nemačkoj invaziji. Sećam se da u bici za Staljingrad, ruski vojnici nisu imali ni municiju nego su ih slali u juriš sa jednim metkom ili čak i praznim puškama sa bajonetima.
Na koncu nije bitno koliko je ovo odelo efikasno, već je zanimljivije načelo kojim se vodi američka vojska za razliku od ruske ili naše. A to je da neuporedivo više cene ljudske živote, tj. živote svojih vojnika i da je svaka dodatna zaštita ma koliko da košta, za njih nije puno ako spasi život ijednom vojniku. Kod nas pak ljudski život nema nikakvu vrednost pa samim tim i cenu i našima nikada ne bi palo na pamet da ulažu ogroman novac u spasavanje ljudskog života. Kao da nas ima 400 miliona a njih 7.

...

pre 10 godina

@Unknown user
Strucnjace, ti "propali" Rusi su prvi koji su ovako nesto napravili, a za razliku od Amera, Rusija te oklope vec uvodi u vojsku od kraja 2014 i pocetka 2015 godine.

Nikad srece u nesrecnoj Rusiji i Srbiji

pre 10 godina

@Draza - u pravu si
@Ficaloni - knjigu u sake pa nazad u klupu da se malo nauci istorija.

U Staljingradu su Ruski vojnici sa praznim puskama jurisali na nemacke linije dok je iza prvog reda Ruskih vojnika stajao drugi red politickih komesara sa punim puskama. Oni su imali zadatak da ubiju svakog Ruskog vojnika koji se okrene i pocne da bezi. Naredjenje je bilo da vojnik bez puske/municije uzme jedno ili drugo od mrtvog Rusa koga nadje na zemlji. Mnogi Ruski vojnici su padali iako nisu pogodjeni i lezali satima na zmrznutoj zemlji da ih ne bi ubili njihovi ili Nemci.
Nazalost isto sitacija je bila u Prvom Svetskom Ratu kada su na dva ruska vojnika izdavali jednu pusku, savetujucu drugome bez puske da kada prvi bude pogodjen uzme pusku od njega.

Cudo kako se istorija ponavlja. Nikad srece u toj nesrecnoj Rusiji, a bogami ni u nesrecnoj Srbiji

Sto se USA vojske tice oni su kroz DOD (dept. of defense) jedan od najvecih davalaca para za americko obrazovanje. Ja sam doktorirao na parama koje je americka mornarica kroz DOD dala mojoj profesorki ovde u USA. U laboratoriji do mene bila je grupa internacionalnih studenata koja je doktorirala na pametnim legurama. Skoro svi iz te grupe sada rade u privatnoj kompaniji koja pravi novu gedenraciju oklopa za tenkove i ljude u USA vojsci.
Sto se Ruske tehnoogije tice procitajte knjigu "Legacy od Ashes". Dobar opis kako je CIA preuvelicavala Ruske vojne kapacitete, da bi USA vojna industrija dobila sto vise para od kongresa.

Sto volim da se pravim pametan

pre 10 godina

Ako uporedis ruski T35 /nemacki tenk Tiger iz WW2 primetices da je kupola ruskog tenka blago zakosena+ telo skroz zakoseno u odnosu na nemacki koji je ravan tj bez zakosenja. Tako da je veca verovatnoca da se granata rikosetira, pogotovo ako se gadja telo tenka. Jednostavno a ne kosta, zar ne. Nemaki tenk je imao jaci kalibar ali je bio skup i imao duze vreme proizvodnje, obrnuto od ruskog.
Rekao bih da su Rusi pobedili jer su prakticno telima zatrpavali Nemacke vojnike+ imali velike rezerve u ljudstvu/opremi + los timing za ofanzivu (stigla ih je zima za koju nisu bili adekvatno pripremljeni). Daleko da branim Nemce, malo ih je izginulo koliko je zaista trebalo i daleko im lepa kuca. Da su kojim slucajem Japanci napali Ruse sa ledja (istoka), rasplet bi bio vrlo interesantan. To se nije desilo (dobra obavestajna procena), tako da su ovi prebacili rezerve sa istoka na zapad.
Dodatno, na pocetku rata su se talili sa fasistima. Da ih ovi nisu zeznuli i napali, nisam siguran da bi bilo rusofila.
Amerikanci su tehnicki pobedili u WW2 jer su napravili A bombu. Bacis, ne mislis, gotovo.
Na kraju, nasi partizani su vodili gerilski nacin ratovanja udri/begaj a od toga nema adekvatne zastite. Drzali su svabe gradove (u kojima nije bilo nekog pravog otpora), a po brdima i planinama ne.
Hvala partizanima. Trebalo bi se razotkriti istina o cetnicima.
Komentar jednog dede... Dodju partizani u selo traze sve, dodju cetnici traze sve dodju nemci traze sve. U cemu je razlika?

Armyman

pre 10 godina

LOL
A posle se smejemo onim crtacima,gde neki ludak planira da osvoji zemlju raznoraznim tehnologijama,ali ih dobra strana uvek spreci u tome

Tako ce i usa da prodje,samo polako

nego povezite ljudima struju tamo po USA da se ne smrzavaju
umesto sto pravite tehnologiju da ubijate tudju decu
a rat u avganistanu je odavno izgubljen.

vojnik

pre 10 godina

jednom sam cuo da su amerikanci, izmedju ostalog, izgubili rat u vijetnamu jer je njihov vojnik nosio 100kg opreme protiv vijetnamca koji je bio bos i go

guja

pre 10 godina

...boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka...
bilo i ostalo. Da prevedem ovima što sve znaju , samo nisu služili vojsku zbog prigovora savesti. Motivacija.

Audrey

pre 10 godina

Trosimo energiju smisljajuci kako da se bolje opremimo za borbu, umesto da ulozimo energiju smisljajuci kako da sprecimo ratove i mrznju u svetu. Nivo inteligencije savremenog coveka je porazavajuci. Mada, kada bolje razmislim, nivo inteligencije savremenih mocnika je zapanjujuce visok. Ovce su oduvek bile tu da prate.

Novosadista

pre 10 godina

@Svi

Citam vase komentare i ne mogu da verujem koliko su, u nedostatku boljeg izraza, detinjasti.
Naravno da ovaj prototip nece zastiti vojnika 100%, ali ni pancir/slem/cizma niti bilo koji deo, sada vec STANDARDNE opreme nece zastiti vojnika 100% od moguce smrti u borbi. Ali zaboga, ako pomogne da se poveca procenat sigurnosti, makar za promil, to je FENOMENALNA stvar za sve trenutne vojnike i one koji ce to postati u buducnosti.
Po vasoj logici, vojnici treba da ratuju u gacama i atlet majici, jer, boze moj, uvek imas "mocniji" kalibar koji ce probiti svaki pancir/kacigu. Gluposti. Na kraju krajeva, tu je atomska bomba-game over. Cemu kamioni/avioni/brodovi i podmornice??? A da, i ona glupa igracka AK-47 je valjda izmisljena za decu da se igraju, posto jedna nuklearka resava stvar.

Zoki

pre 10 godina

@joca
Ta "nepotrebna" mornarica omogućuje Amerikancima da vojno intervenišu na bilo kojem mestu na planeti, a onemogućuje nekom drugom da priđe Severnoj Americi. Amerikanci su vojno superiorni u odnosu na Kinu, između ostalog i zato što bi međusobno ratovali uz kinesku obalu, a ne uz američku. I to zahvaljujući mornarici.

Vreme kada je boj bilo srce u junaka je prošlo, ako ga je ikada bilo. Boj biju ekonomija, resursi i logistika - pa tek onda sve ostalo. Među tim ostalim stvarima, tehnologija zauzima sve značajnije mesto. Ovaj oklop će sigurno pomoći američkoj armiji i određenim situacijama, ali nije recept za sve. Prava prekretnica će biti masovna upotreba dronova, i to ne samno u vazduhoplovstvu, nego i u kopnenoj vojsci.

VIDOVITA SOJKA IZ KREMNE

pre 10 godina

Iskreno ako bi se nasao u ratu vise bi mi znacio neki uredjaj koji bi stvarao efekat "nevidljivosti" od neprijatelja.Makar za pocetak vizuelnu a unapredjenjem i od kamera(IC i drugih)!!

sviraj

pre 10 godina

Ne bi bilo lose i da izmisle nevidljivi kostim,od nekog laganog materijala prekrivenog hiljadama sicusnih kamera-monitora koji bi u isto vreme projektovali sliku snimljenu iza ledja na prednje monitore i obrnuto,u realnom vremenu.

majstor

pre 10 godina

Ni to nece pomoci u borbi sa armadom koja dolazi 2017-e. Sve svemirske agencije to znaju. Zasto ne pisete o tome, a ne o ovakvim glupostima i mazanjem ociju ?

Mika

pre 10 godina

Ovo nije ni pravljeno za masovnu upotrebu nego za specijalne jedinice ( one koje morate dugo da obucavate i stalno da uvezbavate ). Dakle nije bacena para taman da kosta i 100000$ po komadu. Jedan osakacen vojnik do kraja zivota moze da potrosi na zdravstveno i po nekoliko miliona dolara, zavisi od vrste povrede...

ЛанеБг

pre 10 godina

Боље би било да тај полусвет преко океана троши новце на добробит човечанства, уместо на његово сатирање...

ИС2

pre 10 godina

@racerx, 15. februar 2014 22:39
U mnogo cemu se slazemo sem da su ruski tenkovi u II SR bili gvozdjurija. Na samom pocetku rata i na njegovom kraju imali su cak i bolje modele od Nemaca koji su imali superiorniju taktiku (komandni kadar) do sredine rata. Zapadni saveznici su bili ti koju su bili inferiorni u oklopu u odnosu na Heer (kopnenu armiju Vermahta).

db-alienware

pre 10 godina

Komentatori ,nemate mastu.Sacekajte dok se specialci sa takvim odelima ne uklope u jedincu sa robot vojnikom, avionom.Sacekajte jos neku deceniju.Pa onda ,sa srcem I puskom protiv njih.Malo sutra.

Svi su vojni strucnjaci

pre 10 godina

@racerx
Kakva rucna granata? Taj izraz ne postoji u vojnoj terminologiji, verovatno milis na rucnu bombu... Engleski izraz 'hand grenade' prevodi se kao 'rucna bomba', a granata se na engleskom kaze 'shell'. Granata nikako ne moze biti rucna...

osvesti se covece

pre 10 godina

@., gledao si previse akcionih filmova, gde negativci pokusavaju da se docepaju tajnog oruzja kako bi unistili svet... da to moze tako vozili bi tenk. tenk je tu jos idavno a mocniji je od nekog prototip odela

ironman

pre 10 godina

Pa nece bas da imaju Ironman moci, koliko moze da se vidi iz ovih njihovih dokumenta u pitanju je više neki vatro-otporni triko nego oklop. Očigledno imaju puno žrtava opekotina od različitih improvizovanih bombi. U sustini izgleda da ce vatrogasci imati najvise koristi od ovoga i neke specijalne jedinice.

CityWatch

pre 10 godina

E sad, zamislite snage reda 2025 na demonstracijama radnika, ugnjetavanih i sl. Ko, kako i kada ce se buniti protiv totalitarnog rezima, bankarskog terora i terora vladajucih elita uopste.