Sreda, 12.02.2014.

15:30

Ko je kriv za Prvi svetski rat – 10 pogleda

Izvor: B92

Ko je kriv za Prvi svetski rat – 10 pogleda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

konj

pre 9 godina

Ovako razmišljaju kolonijalisti -..."Srbiju, nestabilnog suseda koji je želeo da proširi granice i to na račun teritorije Austrougarske". Da li sam nešto propustio: U Bosni su živeli Austrijanci, Ugari???

Alexa

pre 9 godina

Nije li svakome neobicno, da prestolonaslednika jedne mocne drzave, posle pokusaja atentata bacenom bombom na njegov auto, umesto njegove evakuacije ga ponovo vracaju na ulicu u nezasticenom automobilu, koji pravi polukruzno okretanje pored atentatora. Oni su ga vozikali dok nije bio ubijen. Nisu sacekali ni kraj sudjenja atentatorima a vec su bili u ratu sa Srbijom. Komentar na ovo nije potreban...

zbubjen

pre 9 godina

Pretpostavljam da bi svi oni koji optuzuju Srbiju imali znacajno razumevanje za srpsku aneksiju tadasnje Bugarske zbog ucesca VMRO u ubistvu kralja Aleksandra! Molim jeftine demagoge da nas ne vređaju idejama da je Srbija destabilizovala istorijske germanske teritorije u Tuzli i Pancevu! Smešni ste.

Posmatrač

pre 9 godina

Odgovor na pitanje "ko je kriv?", proističe iz odgovora na pitanja:
a) Ko ima motiv (ili razlog)?
b) Ko ima priliku (ili mogućnosti)?
c) Ko ima sredstvo (ili oružje, oruđe)?

DAN

pre 10 godina

Niti slučajno Srbija nije kriva kad svi dobro znamo koliko su obično veoma duge pripreme za rat i koja se unapred moraju uložiti finansiska sredstva za ratovanje !
Za budući rat se je odlučio nemački car, Wilhelm II i tadašnji kancelar Bizmark , ugurali su za svoju opciju ostarelog AU cara Franju pošto su se prethodno tri rodjena brata od tetaka medjusobno žestoko posvadjale oko kolonijlne podele sveta; britanski kralj GEORG IV , nemački car - WILHELM II i ruski car Nikolaj II !
Srbija nema ništa sa uzrokom za izbijanje rata pošto bi se on desio i bez Srbije i Gavrila Principa ! Odigrala je samo ulogu kobajagi da je povod za izbijanje !
Srbijo mirno spavaj samo neznalice i tvoji dušmani tu ortodoksnu laž i konstrukt nedovoljnim poznavaocima prave istine pošto je i sama Srbija bila velika žrtva tadšnje politike i krivih odluka zlotvora .

(r)evolucija

pre 10 godina

@robert
Za jednog albanca odlicno govoris srpski jezik,ipaj je to jezik drzave u kojoj se nalazi autonomna pokrajna NiN,samo nemoj da izigravas Srbina vec se predstavi time sto jesi......a za prvi svetski rat su krive pre svega Nemacka i Austrougarska.

Dragomir

pre 10 godina

Imajući u vidu koliko je vremena i para potrebno pripremiti se za rat, postavlja se pitanje (koje veliki istoričari konstantno preskaču) ko ga je zapravo priželjkivao a samim tim podešavao momenat njegovog iniciranja. Pominjanje slučajnosti kao spleta dogadjaja, blago rečeno je smešno. Preraspodela "resursa" (kolonija) je već davno završena a formiranje novih je ostalo pitanje. Zapravo, Srbija je povratila državnost nakon raspada bivše Otomanske Imperije, a kako su pojedine svetske sile nju stvarno prihvatile : Kao državu ili mogući budući feud-modernu koloniju? A zatim , sa osvrtom na istorjske izvore koji kažu da je porodica Branković zadnji naslednik našeg prestola a čiji je potomstvo(a i potomstvo Hrebeljanovića) u krvnoj vezi sa nekim kraljevskim porodicama iz našeg daljnjeg okruženja , postavlja se hipotetičko pitanje ko je (po toj liniji) naslednik prestola?
Moje je lično mišljenje da su ovo neki od razloga što je svojevremeno Austrija zdušno pomagala ustanike tokom XIX veka i spravom očekivala naklonost Beograda u kasnijem periodu . Od Obrenovića ju je i dobila ali ne i od Karadjordjevića. Posledice su usledile.
Zapanjujuća je brutalnost i krvoločnost postupaka Austrougarske voske nakon osvajanja Srbije a naročito jedinica naše slovenske braće pod Kajzerovom komandomn o čemu svedoči obimna dokumentacija . Na žalost , to se ponovilo i u narednom ratu a ta su zverstva jednostavno prikrivena (nikada javno procesuirana) zarad viših ciljeva . Istorija se ponavlja

Petar Mladjenovic

pre 10 godina

Skraćeni citat Filipa Bauera (Philip Bauer), Nemački istoričar (Bavarska centra za političko obrazovanje):.
U multietničkoj državi brojne etničke manjine su težile nacionalnu nezavisnos. Pod Austrijom su tada živeli Poljaci , Česi , Slovaci , Mađari , Ukrajinci , Rumunji , Slovenci , Hrvati i Srbi u Vojvodini. U Mađarskoj i Poljskoj su već bile pobune koje su ugušene. U severnoj Češkoj , Moravskoj i na Balkanu je oslabio autoritet. Slovenski pokreti za nezavisnost su pretili da se monarhija raspadne. Rusija je viđena kao potparol slovenskih naroda pod vlašću Beča " i važila kao zaštitnica Kraljevine Srbije . Uzimajući u obzir sukob sa Rusijom , Beč je tražio priliku da vrati stari autoritet pomoću rata na Balkanu . Frakcija „jastrebovi " iz Generalstaba Konrada od Hötzendorfa neprestano je zahtevao takozvani "preventivni rat" protiv Srbije ili protiv Italije.. Samo u 1913. godini, Hötzendorf je 25 puta zahtevao rat protiv Srbije . Atentatom u Sarajevu protivnici ratnog huškaša, Hotzendorfa su izgubili svog najjačeg saveznika;Ferdinand je bio najveći protivnik tražene vojne akcije i smatrao se advokatom slovenskih interesa.
Zvanični cilj rata Austrij bio je očuvanje integriteta i jačanje pozicije kao velike sile. Protiv Srbije je vođen verbalni rat pod sloganom, - " Srbija mora umreti“ kraj citata.
Ferdinantova supruga je bila Čehinja. Smeo je oženiti pod uslom da niti ona niti njihova deca mogu biti naslednici (carica ili car). Zato je ubijen.

Митбастер

pre 10 godina

Мени ове интерпретације нису јасне. У Европи је непосредно пред избијање Првог светског рата постојала невероватна тензија између светских сила. Једноставно речено, похлепа и завист је достигла неописиве размере. Неке силе су имале колоније, у британској Империји сунце никад није залазило, а Немци и Аустријанци су се осећали ускраћено и спутано. Србија је била само иницијална каписла и добар изговор за почетак рата.

Zarko

pre 10 godina

Pretpostavljam da nisi ni svestan koliko je bilo pokusaja antentata na Franju Josifa i na gomilu kraljeva samo u to vreme? PREMA TOME ZAOBIDJI NAS SA TVOJIM POSIOPANJEM PEPELA I KNJIGU U SAKE. Nista se nasa istorija po tom pitanju ne razlikuje od drugih, samo ih treba upoznati.
(marko, 12. februar 2014 18:23)

Koju knjigu i koja istorija?
Anglosaxonac optuzuje Njemacku, AU i Srbiju a da ne zna ko stoji iza kompletnog sranja rekao bi " Ko je od rata imao korist? "
Ko je 'naivnu' Srbiju , koja se je tajno naoruzavala dugo prije atentata,
nagradio teritorijom Jugoslavije i ko je u martu 41 prijetio da ce Jugoslavije nestati ako ne organizuju demonstracije 'bolje rat nego pakt'...
Yebesh knjige koristi logiku. Anglosaxonac sacuvao kolonije a za rat krivi
Srbiju koja je cijelo vrijeme bila (i biti ce ) pion u njihovim rukama.

Boza

pre 10 godina

@Zoki

Smatra se da su kraljevske glave u tesnoj vezi sa crkvom. Crkva i monarh idu ruku pod ruku. Zamisli osecaj koji bi ti imao kada bi neko ubio naseh patrijarha.

Ja sam Pravoslavac i ubistvo je za mene greh.

Boza

pre 10 godina

@Mozzart78

Sto se tice moje pameti i obrazovanja postovani Mozzart78 ja sam bio pametan kada sam u Beogardu zavrsio OS, cuvenu Matematicku gimnaziju i ETF.

Razumi da je cin ubistva je cin teroriszma. Tvoja licna percepcija o minornom znacaju Srbije pre pocetka rata je pogresna. Seti se da i danas Engleska kraljevska porodica poziva clanove Srpske kraljevske porodice na sve prijeme. Seti se postovanja i slave koju je imala Kraljevina Srbija posle tog rata.

Seti se da nisu drugi mrzeli naseg kralja koga smo mi bacili kroz prozor, a drugog kralja su njegovi podanici ubili u Francuskoj. Clanovi drustva okupljeno oko Crne ruke nisu bili stranci vec vojnici ubijenog kralja -
pukovnika Dragutina Dimitrijevica Apisa.

sale

pre 10 godina

"Nemačka je upala u neutralnu Belgiju iako je dobro znala da je Velika Britanija garant te neutralnosti. Bez toga VB ne bi ušla u rat i bila bi u poziciji da posreduje."

Pa, VB je upravo i bila primarni ratni cilj Nemačke! Cela spletka je i bila nameštena da se u rat uvuče onaj kome ima šta da se uzme.

"Rat se proširuje u svetski sukob upravo nakon ulaska VB u rat."

Što je Nemačka i želela. Rat se vodio između evropskih država, ali za vanevropske posede.

Divos

pre 10 godina

@ Aleksandar Maraš, 14. februar 2014 08:25

Хвала што сте поменули овај одличан филм. Да додам, у овом филму Фердинанд је приказан као један мрачан лик, подлац склон сплеткарењу и са изопаченим погледом на вредновање народа у монархији, а главни јунак бива увучен у мрежу Францових интрига, на крају и сам жртва, у предзадњој секвенци (која је узгред генијално упечатљиво приказана) бива приморан буквално на суицид, а већ у задњој секвенци Франц гине у Сарајеву, и на неки начин изврсни редитељ И. Сабо оваквим крајем шаље поруку о некој космичкој правди. Филм је наравно слободни подлед и поимање тод времена овог изврсног мађарског редитеља, али према свим доступним подацима, мало тога (или ништа) приказаног у филму се може оспорити.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Najveće zločine u istoriji čovečanstva izvršile su takozvane "velike" nacije i države,koje su vekovima,kroz robovlasništvo,kroz kolonijalizam i porobljavanje "domorodačkih" naroda,kroz izazivanje dva velika i stotine lokalnih ratova, počinile nevertovatne monstruoznosti vešto sakrivene i pokrivene da ne bi isplivale na svetslost dana?!Zar bilo ko može da posumnja u zločinstva V.Britanije,SAD ili Nemačke?!To je pravo ZLOČINAČKO UDRUŽENJE koje i danas "drma" planetom i koje je toliko moćno da za svoje zločinačke projekte,može da osudi žrtve,kojima razno-raznim sudsko-pravničkim nakazama uturava svoje zločine?!Ove rasprave na temu I i II Svetskog rata,Gavrila Principa,sudjenja u Hagu u koje upliću Njegoša i Miloša Obilića,imaju za cilj da se izvrši revizija prošlosti,ispiranjem mozgova.Čuvena američka "demokratsko-humanistička" "Brain Wash" metoda.Naravno,da bi ta metoda uspela prethodno smo dovedeni na prag gladi,gde će nas,kao svinje,za šaku "kukuruza",odvesti na klanje.Surovo ali istinito.

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Ser Ričard Džej Evans – profesor istorije, Univerzitet Kembridž

Srbija

“Srbija nosi najveću odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata. Srpski nacionalizam i ekspanzionizam su bili dubok remetilački faktor i srpska podrška teroristima iz „Crne ruke“ je bila neverovatno neodgovorna. Austrougarska nosi malo manju odgovornost za svoju paničnu, preteranu reakciju na atentat prestolonaslednika.

Francuska je ohrabrivala rusku agresivnost prema Austrougarskoj, a Nemačka je ohrabrivala austrijsku beskompromisnost. Britanija nije uspela da izgladi situaciju, kao što joj je pošlo za rukom u prethodnoj balkanskoj krizi, zbog straha od nemačkih evropskih i globalnih ambicija..."-bla,bla...

I on je istoričar?!

Nikola Pašić upozorio Austrougare da se sprema atentat na Ferdinanda a oni su to prenebregnuli jersu i priželjkivali da se desi i to pre da bi skinuli sa grbače jednog bolesnog rasistu i sadistu nego kao razlog za rat.-To je dokazano pismom i službenom beleškom iz Beča.

Da Princip nije ubio Ferdinanda da li bi nestala Nemačka evropska i globalna ambicija?!...Naravno da ne bi!Da nije bilo atentata rat bi se desio u sledećih godinu ili dve.Atentat je samo bio povod!

Mađarski film "Pukovnik Redl",dobitnikoskara 1985 govori o tome kako je došlo do I sv.rata.Ako je neko imao arhivu o tim događajima imali su Mađari.Rečenica iz filma:"Samo rat može sačuvati monarhiju"!Pogledajte film.Snimljen na nemačkom sa Erih-Marijom Brandauerom.

књигу у руке

pre 10 godina

Крива је Србија што српска чизма није газила све до Беча јурећи аустроугарске окупаторе. Чисто да виде како је то кад ти туђа војска закуца на врата а што су они приређивали малим народима вековима.Данас овако не би лајали.

DAN

pre 10 godina

Tri rodjena brata od tetke: Engleski kralj GEORGE-IV , Ruski car NIKOLAJ - II Inemački car VILHELM - II nezadovoljni kolonijalnom dotada podelom sveta i naglim razvojem tehnike i industrije hteli su se širiti na račun trečih , pa i ratom potpuno svesni da će to biti veliki rat globalnih razmera . Austro-Ugarska bila je potpuno nespremna za budući rat zbog medjusobno nedefinisanih i neiskranih odnosa unutar koalicije austrije sa jedne strane i UGARSKE sa druge strane , Car FRANJO je bio ucenjen od nemačkog cara Wilhelma-II ako ne udje u budući rat da će nemačka jednostavno na silu pripojiti - anschlus - Austriju sebi . Jop na samrti 16 februara car franjo je govorio da nikada sebi ne može oprostititi što Srbiju nije usvojio 1908. godine kad je Bosnu konačno sa Austrijom spojio .
Kad neko hoće da nadje razlog uvek ga lako nalazi a koliko je opravdan to je već druga stvar !
Srbi zaista nisu bili uzročnici prvog svetskog rata već samo njegova velika žrtva !
Molim SRBE da prestenu mešati teminologiju " VERA" i " Nacija " a tu leži glavni problem Srba i Srbije . Šta bi tek bilo u svetu do danas kad bi se svi narodi sveta tako ponašli ?! - Samo teške katastrofe !

Aca

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?
(Schwartz-ov teorem, 12. februar 2014 16:46)

Najtacnije objasnjenje koje sam procitao u komentarima, a posle tek na drugom mestu je i to da je Srbija bila umesana u svakom konfliktu na balkanu
(keihanaikukauakahihulihe, 12. februar 2014 18:25)


Notorna neistina! Atentat je bio neposredan POVOD, a NE UZROK rata! Da Ferdinand nije došao u Sarajevo, nešto drugo bi dalo nemcima i AU povod da započnu rat, ataj rat bi neminovno zahvatio i ceo Balkan!

djuro

pre 10 godina

S... li s... aaa? A niko ne kaze da su Austrougarska i Nemacka isto tako kao i Engleska i Rusija drzali pod okupacijom male zemlje i narode koji su bili zeljni slobode?! Ili mozda nisu?!

Zaphod Biblbroks

pre 10 godina

Nakon terorističkih napada 11. septembra i saznanja da iza njih stoji Al-Qaeda, vlada Džordža Buša zahtevala je od talibanskog lidera Mule Muhamada Omara da preda sve vođe Al-Qaede koji se kriju u Afganistanu. Tek kada je ovaj zahtev odbijen, usledila je američko-britanska invazija.
Da je Srbija isporučila Apisa, a Austro-Ugarska ipak napala Srbiju, pitanje o odgovrnosti za izbijanje I svetskog rata danas se ne bi postavljalo. Međutim, Karađorđevići nisu želeli da predaju čoveka koji ih je ubistvom jednog drugog monaraha - Aleksandra Obrenovića - doveo na vlast.

Luka_DrMr

pre 10 godina

Kriva je VBritanija i Nemacka, a zasto...
1. Nafta Bliski istok
2. Zeleznica Nemacke do naftnih polja
3. MI6 VBrutabuhe u Srbiji koji je sve to otkrio i naravno sprecio da pruga pordje korz Srbiju do Nemacke
hvala na objavi komentara posto mi vec 4 na ovu temu ne objavljujete pozdrav redakciji :)

prokupcanin

pre 10 godina

Ali meni i danas nije jasna SHS !!! I nekako i da mi razjasne tu SHS , sta ce Srbima SFRJ??? Nikada nismo znali braniti svoje interese, ne vidim nacin nacin da opravdamo realnu poziciju zrtve u prvom ratu. Moracemo slusati nevladin sektor po kojem smo krivi i za biblijski potop... Kada prastamo,mi zaboravljamo, nasa je krivica...

Dax

pre 10 godina

Nije samo Ferdinand bio predstolonaslednik. Habzburzi su imali preko 100 naslednika! Zato ne verujem da je samo to uzrok! A-U je podlegla interesima Nemacke, sto im se kasnije osvetilo!

Mujo11

pre 10 godina

Svet se priprema za obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, ali i dalje traje oštra akademska rasprava o tome ko je najveći krivac za njega.

A ja bih voleo da znam ko snosi najvecu krivicu za ovaj zadnji rat u bivsoj YU?!

Skingrad

pre 10 godina

Prva zemlja koja je objavila rat AU,1914, u podrsku Srbiji je bio Novi Zeland ..:) A 1999 Prva drzava koja je urucila zvanicni protest zbog napada na suverenu drzavu SRJ, bio je Mexico..:P Statistika..

Zole

pre 10 godina

Austro ugarska je bila tamnica slavenskih naroda. Slavenskim narodima koji su ziveli u toj monarhiji izbrisana je sva istorija i ni jedan slaveski narod osim Rusa i Srba nema duzu istoriju od 100 godina. Gledao sam seriju "Hrvatski kraljevi". U citavoj seriji nema 10 činjenica o postojanju hrvatske države. Nemci iliti Austrijanci su uništili svaki trag hrvatske istorije. Sad Hravti deluju kao da su bez korena. A tako je i sa drugim slovenskim narodima. Nemci su uništili i veliki deo naših istorijskih dokumenata. Saamo koliko je unisteno bombardovanjem narodne biblioteke 6. Aprila 1941. godine. A da ne govorim kolko je unisteno za vreme okupacije u oba svetska rata.

e

pre 10 godina

Istina je da je to bila tragedija svedskih razmera. Sada naše generacije govore šta bi bilo da nije bilo atentata.Ja samo mogu da kažem da smo svi mi na balkanu nekako nemirnog duha.Svi mi nekako pokušavamo da ispravljamo "krive Drine" i na kraju to nam se žestoko vrati u vidu bumeranga.U 2. polovini 19 veka Srbija je ratovala protiv Turske za povraćaj otetih teritorija. Mora se priznati da su nam podršku dali i Rusi, ali i zapadne zemlje. Mi nismo znali iskoristiti to stanje i hteli smo mnogo brže da zaokružimo teritorije gde svi Srbi žive u jednoj državi. Tada je osnovana struja u Srpskoj vojsci "Crna ruka". Ova struja je kriva za Sarajevski atentat. Oni su procesuirani u Grčkoj i osuđeni, ali tada je Srbija već prošla Albansku golgotu i stotine hiljada izginulih. Moram priznati da se nešto slično dogodilo i u raspadu Jugoslavije.Da nije bilo tih idiotskih ishitrnih odluka mi bi danas imali preko 20 miliona stanovnika i nebi imali belu kugu.Sada je hvala bogu period mira i trbali bi nešto naučiti šta nam se to dešavalo u poslednjih 100god. Nemačka koja nam je toliko zla nanela danas je najveći donator u oporavku Srbije. Mi ako smo hrišćani morali bi te stvari primiti sa zahvalnošću, a istovremeno sarađivati sa svakim ko to hoće sa nama. Mrzim one naše političke partije koje samo podržavaju neku veliku silu, a sve ostale pljuju.Ukoliko bi Srbi stali uz takve, ništa nam se nemože pisati dobro jer oni rade ono što bi nam se opet moglo dogoditi.

Nüchterne Analyse (Trezna analiza)

pre 10 godina

Najbolje da nas proglase krivima, jer koja god zemlja je u prethodnom veku bila na strani zla (Nemačka, Italija, Japan, Hrvatska...) sad žive kao bogovi, ne znaju šta će sa parama i većinu tih zemalja kriza nije ni pogodila, dok druge zemlje koje su bile na strani dobra preživljavaju dan za danom kako ko ume!
(SGR, 12. februar 2014 16:47)

Italija i Hrvatska zive kao bogovi, i nije ih pogodila kriza???
Italija je bankrot od drugog svetskog rata pa sve do danas. Zive od zaduzivanja, na pump, tj. niko ne zna kako uopste drze bradu iznad vode. Njihov pad, bice mozda jos decenijama odlagan, ali kada padnu (pasce kad tad), tesko ce se ikada podici. Zavisice od Nemacke, da li ce ih podici ili nece.
Sto se Hrvatske tice, da ne trosim reci. Prirodna glupost, lenjost, javasluk, nedisciplina...Oni nikada nece mnogo bolje (ako uopste) ziveti nego svi drugi na Balkanu. Da nemaju mora, bili bi socijalni slucaj Evrope. More ih spasava pred gladju.

istorijajeprošlostaživotjerealnost

pre 10 godina

Citiraću jednog pisca romana, ni Nobelovca, ni filozofa, sasvim običnog i popularnog: "Nikad nije bilo vajde od toga što se uglas govori da se nešto nije moglo dogoditi. Dogodilo se, mene interesuje kakva je situacija SADA!" Dakle, Srbija je bila pobednica u dva svetska rata, Nemačka i Austrija gubitnice u oba. Naši današnji političari plaćaju savetnike za posrnulu ekonomiju Srbije baš iz ovih dveju zemalja. Mole za investicije iz ovih dveju zemalja. Koga smo mi onda pobedili? Ko je kriv? Kad se dvojica tuku, nije poraženi onaj koji prvi padne nego je pobednik onaj koji se prvi podigne.

Eno vam link

pre 10 godina

Izvinite, ali BILJANA SRBLJANOVIC je u Kaziprstu rekla da mi Srbi zivimo u nekoj zabludi kako se svet, ili deo sveta, sprema da kroz obelezavanje ove godisnjice satanizuje Srbiju jos vise.

Pa necemo valjda da ne verujemo toj gospodji?! Ajde zemljaci...

http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=900&nav_id=759513

gradjanin

pre 10 godina

Najnovija vest!
Naucnici V.Britanije i Nemacke dokazali da je za potapanje Titanika kriv Knjaz Milos tj. mineralna voda od koje je bio sastavljen ledeni breg a neodgovornom politikom srpskih vlasti dospeo u Atlantik kao perjanica srpskog geostrateskog ekspanzionizma.
Naravno, posto taj pokusaj nije dovoljno uzdrmao svet, onda su poslali Gavrila.

Nikola, strucnjak za ledjenje

pre 10 godina

Najnovija vest!
Naucnici V.Britanije i Nemacke dokazali da je za potapanje Titanika kriv Knjaz Milos tj. mineralna voda od koje je bio sastavljen ledeni breg a neodgovornom politikom srpskih vlasti dospeo u Atlantik kao perjanica srpskog geostrateskog ekspanzionizma.
Naravno, posto taj pokusaj nije dovoljno uzdrmao svet, onda su poslali Gavrila.
(gradjanin, 12. februar 2014 20:01)

gradjanine,

pogresio si samo u jednoj sitnici. Ledeni breg ne moze da nastane od mineralne vode "Knjaz Milos". Zbog NaCl-a (Natrijum/So) mineralna voda ne ledi.

opax

pre 10 godina

Прочитали смо шта кажу повесничари, а сада прочитајмо и ово:
1913 - The Austrians told the Italian government that they were going to invade Serbia.
(The Italian Prime Minister in 1914 cited this fact to claim that: 'The telegram indicates that the assassination of the Archduke was the OCCASION rather than the CAUSE of Austria's ultimatum to Serbia, and it reveals the reason for Austria's action [invading Serbia] in July, 1914').

In fact, the Austrian Chief of Staff General Hotzendorf had asked for a 'surprise' war to destroy Serbia more than !!!25 TIMES!!! in the eight years after 1906.http://www.johndclare.net/causes_WWI4_AustriaandSerbia.htm

evroskeptik

pre 10 godina

100 ljudi, 100 cudi! Dokaz koliko je istorija relativna! Ipak istoriju pisu pobednici i za razliku od poslednjih ratova, devedesetih, Srbija je bila medju pobednicima! Znaci rat je izazvala Austrougarska!
Za novije ratove, hteli mi to ili ne, Srbija ce uvek ostati krivac broj jedan!

crazy processor

pre 10 godina

Ne kapiram sto nas nije smela neka zemlja da napadne, svi traze neciju pomoc:). Niko ne sme 1vs1 i uvek mi krivi, poslednji put koliko ih bi 29 bese:) Austrougarima bila frka iako smo tek zavrsili prvi i drugi balkanski:)

andreas kisser

pre 10 godina

@Лејчестер сквер

maks hejstings nije istoricar vec novinar, kolumnista i producent raznih dokumentaraca na BBC, a izmedju ostalog pise knjige iz istorije. ne znam kakve veze ima i da je najpopularniji? u srbiji je recimo najpopularniji deretic :-) dalje, biti 'strucnjak' moze samo osoba koja se bavi konkretnom temom. na ovoj listi eksperti za WWI su pre svega hirsfeld, stivenson i anika mombauer. zanimljivo da je BBC propustio da se obrati dominiku livenu, koji je zaista autoritet za ovu temu i expert za istoriju rusije 19. i pocetka 20. veka. sto se tice ricarda evansa, on je uz overija, kersoua i gerharda wajnberga, jedan od najvecih svetskih autoriteta za istoriju nacizma i WWII, ali ne i za julsku krizu. mislim da iz njega progovara njegovo germanofilstvo. da pojasnim i to sto su vecina istoricara sa spiska britanci: gospodo, dopalo se to vama ili ne, najveci svetski autoriteti za gotovo svaku oblast istorije dolaze iz UK i USA! u tim zemljama se nalaze najbogatiji univerziteti, najbolje biblioteke, te drzave izdvajaju najvise novca za razvoj nauke, najvise raznih fondacija daje novac za istazivanja u inostranstvu, a posledica svega toga je cinjenica da odatle dolaze da ne samo najbolji naucnici, vec i da najperspektivniji studenti iz celog sveta odlaze na univerzitete 'rasel grupe' u VB, tj. 'ajvi lige' u SAD; pritom ne mislim samo na ruse, kineze i azijate, vec i nemce, francuze i ostale evropljane. dopalo vam se to ili ne, jbg, tako je.
p.s. cita se LESTER skver

keihanaikukauakahihulihe

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?
(Schwartz-ov teorem, 12. februar 2014 16:46)


Najtacnije objasnjenje koje sam procitao u komentarima, a posle tek na drugom mestu je i to da je Srbija bila umesana u svakom konfliktu na balkanu

vlada

pre 10 godina

Kao djaci u školi smo učili da je razlog za prvi svestki rat bila ambicija Nemačke da osvaja, pa je huškala koga je stigla u rat, a da je neposredan povod atentat Franza Ferdinanada u Sarajevu. I zaista kada se i sa malo više godina udubite u celu tematiku rata bude vam kristalno čisto da bi taj rat počeo i da Gavrilo nije uradio to što je uradio, i da bi se taj rat sravnio balkan pre ili kasnije! Ali istorija kao i život nas uče da čovek često strada i zbog glupih sitnica. (da se razumemo ubistvo prestolonaslednika naravno nije sitnica ako gledamo to kao izolovan slučaj, ali ako uporedimo to sa brojem žrtva samo na prostoru bivše Jugoslavije, ipak je to sitnica, ali sitnica koja je bila okidač za jedan veliki rat!)

marko

pre 10 godina

@Boza,

Pretpostavljam da nisi ni svestan koliko je bilo pokusaja antentata na Franju Josifa i na gomilu kraljeva samo u to vreme? Prema tome zabodji nas sa tvojim posipanjem pepela i knjigu u sake. Nista se nasa istorija po tom pitanju ne razlikuje od drugih, samo ih treba upoznati.

zoki

pre 10 godina

@Boza
"Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu."
ja ne mogu da "svatim" zašto bi ubistvo krunisane glave bilo neprihvatljivije od ubistva nekrunisane glave ???

mali radojica

pre 10 godina

Moram reći da kako vreme prolazi i kako nam se bliži taj sudbonosni Juni 2014 i stogodišnjica sve vise je i istoričara i političara koji ukazuju na krivicu Nemačke a mnogo manje AU iako je direktan povod bio atentat na predstolonaslednika Habsburške monarhije. Srbiju pomene po koji ne baš priznat i poznat istoričar/pisac/novokomponovani tumač istorije. Ono što raduje je i to da se sve vise i vise izvrće ruglu pokušaj da se na Srbiju prebaci krivica pa se sad zalazi i u sprdnju tipa: mala Belgija I mala Srbija da plate odšetu Nemačkoj kako za prvi tako i za drugi svetski rat. Čak su i neki autori koji su u početku onako u zanosu krenuli da okrivljuju Srbiju morali da reteriraju kad su shvatili sav besmisao takve budalaštine a naročito u svetlu ponovo iz naftalina izvadjenog Schliffen plana koji je razotkrio tzv.prethodnu nameru AU i Nemačke da krenu u rat po bilo koju cenu i nevezano od razloga/uzroka u pogledu istog. Daklem, biće jako zanimljivo kako nam se bude približavao datum atentata a naročito u svetlu novih dogadjaja u BIH pogotovu u Sarajevu. Cenim da će narodna manifestacija uvlakačkoulizičkog poskakivanja prilikom nameštanja spomenika Franji Ferdinadu koju su zdušno i punog srca najavili neki BiH političari biti otkazana jer ja da sam na njihovom mestu ne bih izlazio na otvoreno pred gladnu,bosu i poluizbezumljenu masu onako željnu njihovih skalpova da otkrijem spomenik bivšem okupatoru koji onako uzgred budi rečeno košta cirka par desetina hiljada Eura.

s.

pre 10 godina

ja, takode istoricar (mada, ne i svetskog glasa), tvrdim, da su svi ovi ljudi promasili sustinu: ko je kriv i nije toliko bitno. tj. bitno postaje u uskim okvirima nacionalne ili nacionalisticke istorije i, vracajuci se u taj period, nacionalizovano shvatanje realiteta. znaci: kriva je opseda nacijom, njenom vrednoscu, ulogom nacije u buducnosti i pseudo-istorijska baza tih nacija. po om pitanju, sve involvirane nacije su bile iste.

a doticnog istoricara, koji okrivljuje srbiju, treba pitati, da li nije mozda na osnovi srpske istorije od 1965 do danasnjeg dana zakljucio, to sta jeste. izgleda mi pomalo kao anahronistican - i u tom smislu: nacionalisticki - pristupak istoriji.

boris

pre 10 godina

Kad je padao Berlinski zid gledao sam skoro 24 sat sta se desava na BBC. TV. Tih godina oni su bili najjaci jedan komentar ( ta osoba je nosila titulu LORD )neidemi iz glave " Nesvidja mi se ovo ( sto pada zid )Nemci su pokusali dva puta da porobe Evropu sad ce ponovo raditi na istom ". Vreme je pokazalo da taj Lord bio u pravu nije ratom ali EKONOMIJOM VAS UBIJA TO JE JEDNO DRUGO oni su iza rata u bivsoj Jugi. I jos vise vas teraju u vecu bedu .Neka mi neko kaze da nisam u pravu , Po cemu je Hrvatska bolja od nas Hvala na paznji!?

mali radojica

pre 10 godina

Moram reći da kako vreme prolazi i kako nam se bliži taj sudbonosni Juni 2014 i stogodišnjica sve vise je i istoričara i političara koji ukazuju na krivicu Nemačke a mnogo manje AU iako je direktan povod bio atentat na predstolonaslednika Habsburške monarhije. Srbiju pomene po koji ne baš priznat i poznat istoričar/pisac/novokomponovani tumač istorije. Ono što raduje je i to da se sve vise i vise izvrće ruglu pokušaj da se na Srbiju prebaci krivica pa se sad zalazi i u sprdnju tipa: mala Belgija I mala Srbija da plate odšetu Nemačkoj kako za prvi tako i za drugi svetski rat. Čak su i neki autori koji su u početku onako u zanosu krenuli da okrivljuju Srbiju morali da reteriraju kad su shvatili sav besmisao takve budalaštine a naročito u svetlu ponovo iz naftalina izvadjenog Schliffen plana koji je razotkrio tzv.prethodnu nameru AU i Nemačke da krenu u rat po bilo koju cenu i nevezano od razloga/uzroka u pogledu istog. Daklem, biće jako zanimljivo kako nam se bude približavao datum atentata a naročito u svetlu novih dogadjaja u BIH pogotovu u Sarajevu. Cenim da će narodna manifestacija uvlakačkoulizičkog poskakivanja prilikom nameštanja spomenika Franji Ferdinadu koju su zdušno i punog srca najavili neki BiH političari biti otkazana jer ja da sam na njihovom mestu ne bih izlazio na otvoreno pred gladnu,bosu i poluizbezumljenu masu onako željnu njihovih skalpova da otkrijem spomenik bivšem okupatoru koji onako uzgred budi rečeno košta cirka par desetina hiljada Eura.

Zoki

pre 10 godina

Nemačka je isključivi krivac, a evo i zašto.
Prvo, bez nemačkog podstrekivanja Austrougarska se nikada ne bi usudila da napadne Srbiju i time izazove rat sa Rusijom.
Drugo, ako je postojala nada za smirivanje situacije nakon AU objave rata Srbiji, ona je izgubljena kada je Nemačka objavila rat Rusiji, a par dana nakon toga i Francuskoj. Rusija je samo izvršila mobilizaciju, ali nije u tom trenutku ispalila ni metak. Može se spekulisati, ali nagomilane ruske trupe bi verovatno naterale AU da tamo koncentriše svoju vojsku i na taj je ostavili bez resursa za ozbiljne napade na Srbiju.
Treće, Nemačka je upala u neutralnu Belgiju iako je dobro znala da je Velika Britanija garant te neutralnosti. Bez toga VB ne bi ušla u rat i bila bi u poziciji da posreduje. Nakon toga u Evropi više nije ostala neutralna velika sila koja bi mogla da posreduje.
Rat se proširuje u svetski sukob upravo nakon ulaska VB u rat. Počinju sukobi u kolonijama, Japan ulazi u rat, a dve godine kasnije i SAD i Brazil.

Međutim, u onome što je Evans rekao ima i trunka istine. Niko u Evropi nije znao šta da ih očekuje, svi su mislili da će se rat završiti u nekoliko spektakularnih bitki pre Božića. Taj stav prema ratu je bio možda odlučujući faktor da se pokrene pakleni niz događaja. Sve ostalo u Evansovom komentaru je glupost.

Mozzart78

pre 10 godina

*Boža
Samo želim tebi da odgovorim na tvoj post, a time ću dati i svoj komentar na ceo članak. Ono što ne podnosim kod srpskih gastarbajtera je to što postaju neverovatnije pametniji kako odu iz Srbije, jer tvoja prva rečenica upravo to i potvrđuje. Ako imaš problem sam sa sobom oko tvog odlaska u Britaniju, ne moraš to deliti sa nama jer nas ovde u Srbiji to savršeno ne zanima i veruj mi da mnogi od nas ovdašnjih intelektualaca ne padamo na gastarbejterske skorojeviće koji nam govore kako treba da mislimo i sl... Zato te savetujem da ako imaš neki svoj stav iznesi ga bez uvodnih, prostih i glupih rečenica tipa "ja već živim u Britaniji 10 godina..." Šta koga to zanima? Inače jadno je mišljenje pojedinih istoričara koji Srbiju smatraju krivcem za izbijanje WWI. Najpre Srbiji u momentu nakon dva balkanska rata nikako nije bilo do novog sukoba makar, sa druge strane bila samo Austo-Ugarska monarhija, a ne još i Nemačka. Austro-Ugarska monarhija je svakako bila isuviše jaka za Srbiju iako je dva puta na terenu poražena. Drugo Srbija je znala da je neće podržati prvi susedi, što se u praksi i pokazalo... (Bugarska), sa kojom smo se vojno tukli u drugom balkanskom ratu. Treće, Srbija je previše mala zemlja tada bila da bi ona učestvovala u velikim spoljnopolitičkim igrama velikih sila (A-U, Nemačka, Rusija, Francuska, Britanija). Prosto sile su to htele, traži li su povod i to im je dao jedno odmetnuto nacionalističko društvo okupljeno oko Crne ruke! To je svima kristalno jasno!

vaske

pre 10 godina

Ko je kriv za Prvi svetski rat?
Srbi.
Britanci.
Nemci.

Britanac: Krivi su Nemci

Nemac: Krivi su Srbi

Srbin:.....krivi su komunisti. Tito posebno.

Srđan

pre 10 godina

Ekspanzionizam! Nacionalizam! A Austrugarsko carstvo nije bilo ekspanzionističko, pa mi smo se i borili protiv tog ekspanzionizma. U Evropi je tada vladao nacionalizam. U panici su ubijali i vešali nedužan narod - čudno ispoljavanje sindroma panike! A kada kaže terorizam to je kao da kažem ja da je Rimsko carstvo bilo globalističko ili da je Homerova Ilijada bila blokbaster u staroj Grčkoj ili da je na Vavilonskoj berzi bio krah s kraja 6v p.n.e.

SDSS

pre 10 godina

Ser Ričard Džej Evans...

Dakle jedan Britanac, čija je domovina (Britansko carstvo) tada obuhvaćala preko 25 milijuna km2 na 5 kontinenata priča o "srpskom ekspazionizmu". :D

Arhivator

pre 10 godina

Pročitao sam knjigu Ser Maksa Hejstingsa koja se bavi isključivo 1914. godinom (Katastrofa 1914: Evropa ide u rat) i u kojoj između ostalog kaže: "Da je Gavrilo Princip imao bilo kakvu podršku države Srbije i njenih organa onda svakako ne bi bio prinuđen da založi svoj kaput kako bi došao do novca za put u Bosnu." Pametnome dovoljno.

dasa

pre 10 godina

(P38, 12. februar 2014 16:06)
Pa dogovorom između Turske i AU. Kao da se prvi puta dogodilo da jedna država drugoj preotme teritorij.

da li si razumeo

pre 10 godina

"Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu."

Sve monarhe treba ugusiti njihovom krvlju.

Krleža junior

pre 10 godina

Wikipedia: "Historijske ocjene Gavrila Principa su raznolike, tako da je u srpskoj historiografiji zabilježen kao nacionalni heroj, dok ga austrijska historiografija smatra teroristom. Neutralne historiografije ga obilježavaju kao srpskog nacionalistu i izvršioca atentata, bez jasnijeg određenja o prirodi atentata".

Don Vito

pre 10 godina

Kljucno je pitanje kome je rat odgovarao. Srbiji sigurno nije, bez obzira sto su podgrevane emocije zbog ''nepravde'' u Bosni. Srbija se moze dovesti u kontekst uzrocnika Prvog svetskog rata samo povrsnom analizom, to jest ako bi zamislili da je svet nastao 28.06.1914.
Ali nije. Nemacka je od svog ujedinjenja i pobede nad Francuzima vodila izrazito ekspanzionisticku politiku, jer je zakasnila u raspodeli kolonija, cak se i Bizmark izgubio negde na tom putu.
Od 1870. do 1914. Evropa se nalazila nekoliko puta na ivici rata, pre svega rekao bih tokom marokanskih kriza i verovatno bi rat i izbio pre da je Maroko u Evropi, kao sto bi izbio sigurno posle da se nije desio sarajevski atentat, jer su vojne masinerije i lobiji potpuno zasenili politiku i diplomatiju.
Ono sto je ironija kod izbijanja I svetskog rata je to da je Nemacka suludo podrzala avanturisticku politiku Austro Ugarske, sto je direktno nametalo rat sa Rusijom iako su sa Rusijom imali tradicionalno prijateljstvo i nisu imali , bar ne direktnih sporova oko teritorija.
Jos je zanimljivo da je Nemacka dala podrsku Austro Ugarskoj kojoj je od objave rata, pa do prvih operacija trebalo 2 meseca da sprovede planove mobilizacije.
Znaci, iskljucivi krivac prvog svetskog rata bio je pangermanski ekspanzionizam. Sve ostalo su price za malu decu.

Divos

pre 10 godina

Историчари не смеју (или неби смели) тумачити историју, наравно могу извсети неке своје закључке, али их и поткрепити аргументима.
Овај сер Р.Еванс (ко му даде титулу сер) и то професор историје, дао је једно и произвољно и неозбиљно тумачење.
Али да би сагледали неко време најбоље је погледали хронологију догађаја у критичном периоду. И ево како они иду;
28.07. - Атентат на надвојводу Франца Фердинанда.
23.07. - Аустроугарска шаље ултиматум Србији. Србија одбија неке тачке ултиматума и објављује мобилизацију.
28.07. - Аустроугарска објављује рат Србији (и напада Србију). Русија објављује мобилизацију. Велики рат почиње.
31.07. - Немачка тражи да Русија прекине мобилизацију. Русија одговара да је мобилизација усмерена само против А-У.
01.08. - Немачка објављује рат Русији и започиње мобилизацију.
02.08. - Немачка напада Луксембург.
03.08. - Немачка објављује рат Француској и напада Белгију.
04.08. - УК објављује рат Немачкој итд

Приметићемо да се после атентата у Сарајеву ништа није догађало месец дана, и јасно је ко је први повукао окидач, ко је први извшио агресију (А-У и Немачка), наравно ваља погледати и узроке, и све што се догађало од почетка века, и опет ћемо приметити да ове 2 земље имају највише "заслуга" за почетак великог рата. Тражити пак кривца у Србији је бестидно, том логиком кривац за 2.св.рат је Пољска, и њен национализам и експанзионизам те су постали реметилачки фактор. Можете и то тврдити, али не очекујте да вас доживљавају као урачуњиве људе.

Boza

pre 10 godina

Kako vec evo 10 godina zivim u UK pokusacu da objasnim sustinu reci koje je seru Ricardu Dzej Evansu izgovorio. Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu.
Dragi moji Srbi pokusajte da svatite da se Kraljevske glave ne ubijaju jer je izvrsena aneksija BiH i to iz tri razloga.
Prvi razlog je da vas mnogi nikada vise ne ce postovati kao pre.
Drugi razlog je da ubistvo nije resenje problema.
Treci razlog je nedostatak mudrosti.

Englezi bi sedli i cekali da drugi prvi povuku loss poteze, kao sto i danas rade.

Koga briga kako je je poceo taj rat, bitno je izvuci pouku.

Morača

pre 10 godina

Prvi metak ispaljen u II Svetskom Ratu je atentat u Marseju. Ne treba smetnuti sa uma kako se desilo ubistvo Kralja Aleksandra i ministra Luja Bartua.

Лејчестер сквер

pre 10 godina

Од свих историчара са списка Хејстингс је у Британији најпопуларнији и сматра се највећим ауторитетом. И код њега нема дилеме ко је почео. Исто је у Империјалном ратном музеју у Лондону где у секцији о Првом светском рату српска застава стоји прва у низу савезничких земаља.

robert

pre 10 godina

Srbija i Rusija naravno,da smo bili pod Nemcima tada danas bi bili odavno u EU.kao Sloveni i Hrvati,a opet cemo kod Nemca ako ocemo da ulazimo u Evropi ali sada necu oni nas

opstanak

pre 10 godina

Činjenica je da je prvi svetski rat počeo napadom na Srbiju,zbog neprihvaćenog ultimatuma.Tu prestaje značaj Srbije u tom ratu.Poznato je da su centralne sile Austrija i Nemačka bile nezadovoljne podelom sveta.Nemačka(tadašnja Prusija)je imala nešto malo kolonija u Africi i to je sve.Dok su npr V.B i Francuska preko 95% teritorija imale van matice,otprilike i toliko stanovništva,a Rusiji nisu ni trebale kolonije.Berlin i Beč su bili svesni ogromnog bogatstva koje se vekovima slivalo iz kolonija u London i Pariz.Zato su Nemačka i Austrija zahtevale novu podelu sveta,ali naravno da Fr i V.B to nisu hteli mirno da prihvate.Znači rat nije počeo zbog Srbije već zbog bogatstva Afrike,Azije...

Stele

pre 10 godina

Konačan odgovor je ljudi! Ako ljudi žele rat, biće rata. Nema tu nekakvog ponosa ili šta već. Ratovi su se vodili, vode se i vodiće se isključivo zbog nečijeg intresa.

VA

pre 10 godina

Nacije su odavno prevazidjen koncept funkcionisanja sveta. Danas su tu korporacije iza kojih stoje plemicke familije, tajna drustva i ostali mocnici. Cinjenica je Prvi svetski rat imao za rezultat raspad cetiri carstva. Mislim da je to i bila glavna ideja. Ali je pitanje ko stoji iza toga? Masoni, templari, vatikan, ili bankarski lobi. Sve nacije su tu samo marionete i mi i Nemci i Austrijanci i Rusi...

Jovan

pre 10 godina

Austo-ugarska je postavila ultimatuk koji mi naravno nismo mogli da ispoštujemo, jer nešto slično nikad nikome nije postavljeno. Tako da smo bukvalno uvčeni u rat koji apsolutno nismo želeli.
http://www.serbia.com/srpski/najtezi-ultimatum-upucen-jednoj-drzavi-ikada/
Ko želi da pročita za šta su nas sve uslovljavali. Takoše je zanimljiv pdatak da je WWI počeo upravo napadom na Beograd , a ne napadom Srbije naAusto-ugarsku.

Dušan

pre 10 godina

Podržavam ovakve odmerene članke, jer oni doprinose tome da ljudi u Srbiji uvide da u svetu ne vlada nikakva revizionistička paranoja i da su Mesečari jedna relevantna i dobra knjiga, koja nudi jedno objašnjenje izbijanja rata, ali niti jeste, niti je ko protura kao Bibliju na ovu temu - ima more grešaka i preterivanja. Uglavnom, ljudi u svetu vide izbijanje ovog rata kao najveću nesreću i besmislenu katastrofu, dok kod nas još uvek preovladava mitsko-herojski diskurs. Ogromne žrtve koje je Srbija u ovom ratu podnela nisu opravdanje, da na celu temu gledamo samo iz tog ugla. U svetskoj istoriografiji prevladava (bez nade da će se to ikad promeniti) kritičko posmatranje teme, a mi takvom načinu razmišljanja i generalno nismo skloni. Ovde je izneto deset mišljenja, čini mi se da je malo zapostavljena uloga Rusije, koja je prva mobilisala vojsku i time otklonila važan osigurač da do širenja sukoba ne dođe. Za nas je najvažnije da se počnemo baviti neodgovornošću naših elita, koja se može posmatrati u kontinuitetu ogromne moći nelegalnih struktura (1903. , 1914. 1928. kao i cela posleratna istorija svemoći UDBE). Ovo tužno nabrajanje godina završićemo nadam se 2003. godinom. Opet je vladara, kao i stotinu godina pre toga ubila sopstvena država...

zzz

pre 10 godina

Kriva je AU i tacka. Reci da su Srbi krivi za Prvi svetski rat je isto kao da kazemo da su za rat u Bosni krivi Bosnjaci jer je Bosnjak(koji je na kraju krajeva odlikovan od Alije za svoje nedelo) ubio srpskog svata na u Sarajevu pa su, eto, Srbi morali da se dignu na oruzije zbog toga. Ali ne samo to, u Evropi je neposredno pre toga bilo puno atentata pa nijedan nije doveo do rata.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:477538-Na-Habzburge-svi-udarali-a-krivica-samo-Srbima

Мики

pre 10 godina

Само да приметим ... "Десет водећих историчара"?! ББЦ, па су историчари углавном енглези. Већина мишљења је практично бесмислена јер ке је јасно да једна или две државе не могу изазвати СВЕТСКИ РАТ. Такође је јасно да нападнута земља није изазвала рат, нити је имала у интересу такав развој догађаја. Проблем је у томе што енглези из неких разлога (којих?!) никако да поштено третирају Србе и српске интересе

Schwartz-ov teorem

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?

SGR

pre 10 godina

Najbolje da nas proglase krivima, jer koja god zemlja je u prethodnom veku bila na strani zla (Nemačka, Italija, Japan, Hrvatska...) sad žive kao bogovi, ne znaju šta će sa parama i većinu tih zemalja kriza nije ni pogodila, dok druge zemlje koje su bile na strani dobra preživljavaju dan za danom kako ko ume!

Saldzo

pre 10 godina

Summa summarum:

Nemacki istoricari - krivi su svi redom, nismo samo mi

Engleski istoricari - krivi su svi osim nas

Americki istoricari - da vam nije bilo nas nikada ne biste pobedili jer smo mi najbolji, najjaci, najlepsi...

Novokomponovani srpski "istoricari" - mi smo krivi za sve od Trojanskog rata do dana danasnjeg jer smo najstariji narod na svetu i svi nas mrze zbog toga

A Herodot se u grobu prevrce...

Observer

pre 10 godina

Jaki su mi ovi istoričari koji mešaju povode i uzroke. Takvi isti bi verovatno okrivili Čehoslovačku za 2. svetski rat, da je kojim slučajem Čehoslovačka pokazala zube Hitleru 1938. tvrdeći da da se to nije desilo do rata ne bi ni došlo.

SDSS

pre 10 godina

Ser Ričard Džej Evans...

Dakle jedan Britanac, čija je domovina (Britansko carstvo) tada obuhvaćala preko 25 milijuna km2 na 5 kontinenata priča o "srpskom ekspazionizmu". :D

Observer

pre 10 godina

Jaki su mi ovi istoričari koji mešaju povode i uzroke. Takvi isti bi verovatno okrivili Čehoslovačku za 2. svetski rat, da je kojim slučajem Čehoslovačka pokazala zube Hitleru 1938. tvrdeći da da se to nije desilo do rata ne bi ni došlo.

Saldzo

pre 10 godina

Summa summarum:

Nemacki istoricari - krivi su svi redom, nismo samo mi

Engleski istoricari - krivi su svi osim nas

Americki istoricari - da vam nije bilo nas nikada ne biste pobedili jer smo mi najbolji, najjaci, najlepsi...

Novokomponovani srpski "istoricari" - mi smo krivi za sve od Trojanskog rata do dana danasnjeg jer smo najstariji narod na svetu i svi nas mrze zbog toga

A Herodot se u grobu prevrce...

Лејчестер сквер

pre 10 godina

Од свих историчара са списка Хејстингс је у Британији најпопуларнији и сматра се највећим ауторитетом. И код њега нема дилеме ко је почео. Исто је у Империјалном ратном музеју у Лондону где у секцији о Првом светском рату српска застава стоји прва у низу савезничких земаља.

Dušan

pre 10 godina

Podržavam ovakve odmerene članke, jer oni doprinose tome da ljudi u Srbiji uvide da u svetu ne vlada nikakva revizionistička paranoja i da su Mesečari jedna relevantna i dobra knjiga, koja nudi jedno objašnjenje izbijanja rata, ali niti jeste, niti je ko protura kao Bibliju na ovu temu - ima more grešaka i preterivanja. Uglavnom, ljudi u svetu vide izbijanje ovog rata kao najveću nesreću i besmislenu katastrofu, dok kod nas još uvek preovladava mitsko-herojski diskurs. Ogromne žrtve koje je Srbija u ovom ratu podnela nisu opravdanje, da na celu temu gledamo samo iz tog ugla. U svetskoj istoriografiji prevladava (bez nade da će se to ikad promeniti) kritičko posmatranje teme, a mi takvom načinu razmišljanja i generalno nismo skloni. Ovde je izneto deset mišljenja, čini mi se da je malo zapostavljena uloga Rusije, koja je prva mobilisala vojsku i time otklonila važan osigurač da do širenja sukoba ne dođe. Za nas je najvažnije da se počnemo baviti neodgovornošću naših elita, koja se može posmatrati u kontinuitetu ogromne moći nelegalnih struktura (1903. , 1914. 1928. kao i cela posleratna istorija svemoći UDBE). Ovo tužno nabrajanje godina završićemo nadam se 2003. godinom. Opet je vladara, kao i stotinu godina pre toga ubila sopstvena država...

Divos

pre 10 godina

Историчари не смеју (или неби смели) тумачити историју, наравно могу извсети неке своје закључке, али их и поткрепити аргументима.
Овај сер Р.Еванс (ко му даде титулу сер) и то професор историје, дао је једно и произвољно и неозбиљно тумачење.
Али да би сагледали неко време најбоље је погледали хронологију догађаја у критичном периоду. И ево како они иду;
28.07. - Атентат на надвојводу Франца Фердинанда.
23.07. - Аустроугарска шаље ултиматум Србији. Србија одбија неке тачке ултиматума и објављује мобилизацију.
28.07. - Аустроугарска објављује рат Србији (и напада Србију). Русија објављује мобилизацију. Велики рат почиње.
31.07. - Немачка тражи да Русија прекине мобилизацију. Русија одговара да је мобилизација усмерена само против А-У.
01.08. - Немачка објављује рат Русији и започиње мобилизацију.
02.08. - Немачка напада Луксембург.
03.08. - Немачка објављује рат Француској и напада Белгију.
04.08. - УК објављује рат Немачкој итд

Приметићемо да се после атентата у Сарајеву ништа није догађало месец дана, и јасно је ко је први повукао окидач, ко је први извшио агресију (А-У и Немачка), наравно ваља погледати и узроке, и све што се догађало од почетка века, и опет ћемо приметити да ове 2 земље имају највише "заслуга" за почетак великог рата. Тражити пак кривца у Србији је бестидно, том логиком кривац за 2.св.рат је Пољска, и њен национализам и експанзионизам те су постали реметилачки фактор. Можете и то тврдити, али не очекујте да вас доживљавају као урачуњиве људе.

Stele

pre 10 godina

Konačan odgovor je ljudi! Ako ljudi žele rat, biće rata. Nema tu nekakvog ponosa ili šta već. Ratovi su se vodili, vode se i vodiće se isključivo zbog nečijeg intresa.

Schwartz-ov teorem

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?

Arhivator

pre 10 godina

Pročitao sam knjigu Ser Maksa Hejstingsa koja se bavi isključivo 1914. godinom (Katastrofa 1914: Evropa ide u rat) i u kojoj između ostalog kaže: "Da je Gavrilo Princip imao bilo kakvu podršku države Srbije i njenih organa onda svakako ne bi bio prinuđen da založi svoj kaput kako bi došao do novca za put u Bosnu." Pametnome dovoljno.

Мики

pre 10 godina

Само да приметим ... "Десет водећих историчара"?! ББЦ, па су историчари углавном енглези. Већина мишљења је практично бесмислена јер ке је јасно да једна или две државе не могу изазвати СВЕТСКИ РАТ. Такође је јасно да нападнута земља није изазвала рат, нити је имала у интересу такав развој догађаја. Проблем је у томе што енглези из неких разлога (којих?!) никако да поштено третирају Србе и српске интересе

Jovan

pre 10 godina

Austo-ugarska je postavila ultimatuk koji mi naravno nismo mogli da ispoštujemo, jer nešto slično nikad nikome nije postavljeno. Tako da smo bukvalno uvčeni u rat koji apsolutno nismo želeli.
http://www.serbia.com/srpski/najtezi-ultimatum-upucen-jednoj-drzavi-ikada/
Ko želi da pročita za šta su nas sve uslovljavali. Takoše je zanimljiv pdatak da je WWI počeo upravo napadom na Beograd , a ne napadom Srbije naAusto-ugarsku.

SGR

pre 10 godina

Najbolje da nas proglase krivima, jer koja god zemlja je u prethodnom veku bila na strani zla (Nemačka, Italija, Japan, Hrvatska...) sad žive kao bogovi, ne znaju šta će sa parama i većinu tih zemalja kriza nije ni pogodila, dok druge zemlje koje su bile na strani dobra preživljavaju dan za danom kako ko ume!

Mozzart78

pre 10 godina

*Boža
Samo želim tebi da odgovorim na tvoj post, a time ću dati i svoj komentar na ceo članak. Ono što ne podnosim kod srpskih gastarbajtera je to što postaju neverovatnije pametniji kako odu iz Srbije, jer tvoja prva rečenica upravo to i potvrđuje. Ako imaš problem sam sa sobom oko tvog odlaska u Britaniju, ne moraš to deliti sa nama jer nas ovde u Srbiji to savršeno ne zanima i veruj mi da mnogi od nas ovdašnjih intelektualaca ne padamo na gastarbejterske skorojeviće koji nam govore kako treba da mislimo i sl... Zato te savetujem da ako imaš neki svoj stav iznesi ga bez uvodnih, prostih i glupih rečenica tipa "ja već živim u Britaniji 10 godina..." Šta koga to zanima? Inače jadno je mišljenje pojedinih istoričara koji Srbiju smatraju krivcem za izbijanje WWI. Najpre Srbiji u momentu nakon dva balkanska rata nikako nije bilo do novog sukoba makar, sa druge strane bila samo Austo-Ugarska monarhija, a ne još i Nemačka. Austro-Ugarska monarhija je svakako bila isuviše jaka za Srbiju iako je dva puta na terenu poražena. Drugo Srbija je znala da je neće podržati prvi susedi, što se u praksi i pokazalo... (Bugarska), sa kojom smo se vojno tukli u drugom balkanskom ratu. Treće, Srbija je previše mala zemlja tada bila da bi ona učestvovala u velikim spoljnopolitičkim igrama velikih sila (A-U, Nemačka, Rusija, Francuska, Britanija). Prosto sile su to htele, traži li su povod i to im je dao jedno odmetnuto nacionalističko društvo okupljeno oko Crne ruke! To je svima kristalno jasno!

gradjanin

pre 10 godina

Najnovija vest!
Naucnici V.Britanije i Nemacke dokazali da je za potapanje Titanika kriv Knjaz Milos tj. mineralna voda od koje je bio sastavljen ledeni breg a neodgovornom politikom srpskih vlasti dospeo u Atlantik kao perjanica srpskog geostrateskog ekspanzionizma.
Naravno, posto taj pokusaj nije dovoljno uzdrmao svet, onda su poslali Gavrila.

VA

pre 10 godina

Nacije su odavno prevazidjen koncept funkcionisanja sveta. Danas su tu korporacije iza kojih stoje plemicke familije, tajna drustva i ostali mocnici. Cinjenica je Prvi svetski rat imao za rezultat raspad cetiri carstva. Mislim da je to i bila glavna ideja. Ali je pitanje ko stoji iza toga? Masoni, templari, vatikan, ili bankarski lobi. Sve nacije su tu samo marionete i mi i Nemci i Austrijanci i Rusi...

opstanak

pre 10 godina

Činjenica je da je prvi svetski rat počeo napadom na Srbiju,zbog neprihvaćenog ultimatuma.Tu prestaje značaj Srbije u tom ratu.Poznato je da su centralne sile Austrija i Nemačka bile nezadovoljne podelom sveta.Nemačka(tadašnja Prusija)je imala nešto malo kolonija u Africi i to je sve.Dok su npr V.B i Francuska preko 95% teritorija imale van matice,otprilike i toliko stanovništva,a Rusiji nisu ni trebale kolonije.Berlin i Beč su bili svesni ogromnog bogatstva koje se vekovima slivalo iz kolonija u London i Pariz.Zato su Nemačka i Austrija zahtevale novu podelu sveta,ali naravno da Fr i V.B to nisu hteli mirno da prihvate.Znači rat nije počeo zbog Srbije već zbog bogatstva Afrike,Azije...

књигу у руке

pre 10 godina

Крива је Србија што српска чизма није газила све до Беча јурећи аустроугарске окупаторе. Чисто да виде како је то кад ти туђа војска закуца на врата а што су они приређивали малим народима вековима.Данас овако не би лајали.

zoki

pre 10 godina

@Boza
"Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu."
ja ne mogu da "svatim" zašto bi ubistvo krunisane glave bilo neprihvatljivije od ubistva nekrunisane glave ???

Boza

pre 10 godina

Kako vec evo 10 godina zivim u UK pokusacu da objasnim sustinu reci koje je seru Ricardu Dzej Evansu izgovorio. Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu.
Dragi moji Srbi pokusajte da svatite da se Kraljevske glave ne ubijaju jer je izvrsena aneksija BiH i to iz tri razloga.
Prvi razlog je da vas mnogi nikada vise ne ce postovati kao pre.
Drugi razlog je da ubistvo nije resenje problema.
Treci razlog je nedostatak mudrosti.

Englezi bi sedli i cekali da drugi prvi povuku loss poteze, kao sto i danas rade.

Koga briga kako je je poceo taj rat, bitno je izvuci pouku.

Nüchterne Analyse (Trezna analiza)

pre 10 godina

Najbolje da nas proglase krivima, jer koja god zemlja je u prethodnom veku bila na strani zla (Nemačka, Italija, Japan, Hrvatska...) sad žive kao bogovi, ne znaju šta će sa parama i većinu tih zemalja kriza nije ni pogodila, dok druge zemlje koje su bile na strani dobra preživljavaju dan za danom kako ko ume!
(SGR, 12. februar 2014 16:47)

Italija i Hrvatska zive kao bogovi, i nije ih pogodila kriza???
Italija je bankrot od drugog svetskog rata pa sve do danas. Zive od zaduzivanja, na pump, tj. niko ne zna kako uopste drze bradu iznad vode. Njihov pad, bice mozda jos decenijama odlagan, ali kada padnu (pasce kad tad), tesko ce se ikada podici. Zavisice od Nemacke, da li ce ih podici ili nece.
Sto se Hrvatske tice, da ne trosim reci. Prirodna glupost, lenjost, javasluk, nedisciplina...Oni nikada nece mnogo bolje (ako uopste) ziveti nego svi drugi na Balkanu. Da nemaju mora, bili bi socijalni slucaj Evrope. More ih spasava pred gladju.

boris

pre 10 godina

Kad je padao Berlinski zid gledao sam skoro 24 sat sta se desava na BBC. TV. Tih godina oni su bili najjaci jedan komentar ( ta osoba je nosila titulu LORD )neidemi iz glave " Nesvidja mi se ovo ( sto pada zid )Nemci su pokusali dva puta da porobe Evropu sad ce ponovo raditi na istom ". Vreme je pokazalo da taj Lord bio u pravu nije ratom ali EKONOMIJOM VAS UBIJA TO JE JEDNO DRUGO oni su iza rata u bivsoj Jugi. I jos vise vas teraju u vecu bedu .Neka mi neko kaze da nisam u pravu , Po cemu je Hrvatska bolja od nas Hvala na paznji!?

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Ser Ričard Džej Evans – profesor istorije, Univerzitet Kembridž

Srbija

“Srbija nosi najveću odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata. Srpski nacionalizam i ekspanzionizam su bili dubok remetilački faktor i srpska podrška teroristima iz „Crne ruke“ je bila neverovatno neodgovorna. Austrougarska nosi malo manju odgovornost za svoju paničnu, preteranu reakciju na atentat prestolonaslednika.

Francuska je ohrabrivala rusku agresivnost prema Austrougarskoj, a Nemačka je ohrabrivala austrijsku beskompromisnost. Britanija nije uspela da izgladi situaciju, kao što joj je pošlo za rukom u prethodnoj balkanskoj krizi, zbog straha od nemačkih evropskih i globalnih ambicija..."-bla,bla...

I on je istoričar?!

Nikola Pašić upozorio Austrougare da se sprema atentat na Ferdinanda a oni su to prenebregnuli jersu i priželjkivali da se desi i to pre da bi skinuli sa grbače jednog bolesnog rasistu i sadistu nego kao razlog za rat.-To je dokazano pismom i službenom beleškom iz Beča.

Da Princip nije ubio Ferdinanda da li bi nestala Nemačka evropska i globalna ambicija?!...Naravno da ne bi!Da nije bilo atentata rat bi se desio u sledećih godinu ili dve.Atentat je samo bio povod!

Mađarski film "Pukovnik Redl",dobitnikoskara 1985 govori o tome kako je došlo do I sv.rata.Ako je neko imao arhivu o tim događajima imali su Mađari.Rečenica iz filma:"Samo rat može sačuvati monarhiju"!Pogledajte film.Snimljen na nemačkom sa Erih-Marijom Brandauerom.

Zoki

pre 10 godina

Nemačka je isključivi krivac, a evo i zašto.
Prvo, bez nemačkog podstrekivanja Austrougarska se nikada ne bi usudila da napadne Srbiju i time izazove rat sa Rusijom.
Drugo, ako je postojala nada za smirivanje situacije nakon AU objave rata Srbiji, ona je izgubljena kada je Nemačka objavila rat Rusiji, a par dana nakon toga i Francuskoj. Rusija je samo izvršila mobilizaciju, ali nije u tom trenutku ispalila ni metak. Može se spekulisati, ali nagomilane ruske trupe bi verovatno naterale AU da tamo koncentriše svoju vojsku i na taj je ostavili bez resursa za ozbiljne napade na Srbiju.
Treće, Nemačka je upala u neutralnu Belgiju iako je dobro znala da je Velika Britanija garant te neutralnosti. Bez toga VB ne bi ušla u rat i bila bi u poziciji da posreduje. Nakon toga u Evropi više nije ostala neutralna velika sila koja bi mogla da posreduje.
Rat se proširuje u svetski sukob upravo nakon ulaska VB u rat. Počinju sukobi u kolonijama, Japan ulazi u rat, a dve godine kasnije i SAD i Brazil.

Međutim, u onome što je Evans rekao ima i trunka istine. Niko u Evropi nije znao šta da ih očekuje, svi su mislili da će se rat završiti u nekoliko spektakularnih bitki pre Božića. Taj stav prema ratu je bio možda odlučujući faktor da se pokrene pakleni niz događaja. Sve ostalo u Evansovom komentaru je glupost.

Don Vito

pre 10 godina

Kljucno je pitanje kome je rat odgovarao. Srbiji sigurno nije, bez obzira sto su podgrevane emocije zbog ''nepravde'' u Bosni. Srbija se moze dovesti u kontekst uzrocnika Prvog svetskog rata samo povrsnom analizom, to jest ako bi zamislili da je svet nastao 28.06.1914.
Ali nije. Nemacka je od svog ujedinjenja i pobede nad Francuzima vodila izrazito ekspanzionisticku politiku, jer je zakasnila u raspodeli kolonija, cak se i Bizmark izgubio negde na tom putu.
Od 1870. do 1914. Evropa se nalazila nekoliko puta na ivici rata, pre svega rekao bih tokom marokanskih kriza i verovatno bi rat i izbio pre da je Maroko u Evropi, kao sto bi izbio sigurno posle da se nije desio sarajevski atentat, jer su vojne masinerije i lobiji potpuno zasenili politiku i diplomatiju.
Ono sto je ironija kod izbijanja I svetskog rata je to da je Nemacka suludo podrzala avanturisticku politiku Austro Ugarske, sto je direktno nametalo rat sa Rusijom iako su sa Rusijom imali tradicionalno prijateljstvo i nisu imali , bar ne direktnih sporova oko teritorija.
Jos je zanimljivo da je Nemacka dala podrsku Austro Ugarskoj kojoj je od objave rata, pa do prvih operacija trebalo 2 meseca da sprovede planove mobilizacije.
Znaci, iskljucivi krivac prvog svetskog rata bio je pangermanski ekspanzionizam. Sve ostalo su price za malu decu.

zzz

pre 10 godina

Kriva je AU i tacka. Reci da su Srbi krivi za Prvi svetski rat je isto kao da kazemo da su za rat u Bosni krivi Bosnjaci jer je Bosnjak(koji je na kraju krajeva odlikovan od Alije za svoje nedelo) ubio srpskog svata na u Sarajevu pa su, eto, Srbi morali da se dignu na oruzije zbog toga. Ali ne samo to, u Evropi je neposredno pre toga bilo puno atentata pa nijedan nije doveo do rata.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:477538-Na-Habzburge-svi-udarali-a-krivica-samo-Srbima

Skingrad

pre 10 godina

Prva zemlja koja je objavila rat AU,1914, u podrsku Srbiji je bio Novi Zeland ..:) A 1999 Prva drzava koja je urucila zvanicni protest zbog napada na suverenu drzavu SRJ, bio je Mexico..:P Statistika..

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Najveće zločine u istoriji čovečanstva izvršile su takozvane "velike" nacije i države,koje su vekovima,kroz robovlasništvo,kroz kolonijalizam i porobljavanje "domorodačkih" naroda,kroz izazivanje dva velika i stotine lokalnih ratova, počinile nevertovatne monstruoznosti vešto sakrivene i pokrivene da ne bi isplivale na svetslost dana?!Zar bilo ko može da posumnja u zločinstva V.Britanije,SAD ili Nemačke?!To je pravo ZLOČINAČKO UDRUŽENJE koje i danas "drma" planetom i koje je toliko moćno da za svoje zločinačke projekte,može da osudi žrtve,kojima razno-raznim sudsko-pravničkim nakazama uturava svoje zločine?!Ove rasprave na temu I i II Svetskog rata,Gavrila Principa,sudjenja u Hagu u koje upliću Njegoša i Miloša Obilića,imaju za cilj da se izvrši revizija prošlosti,ispiranjem mozgova.Čuvena američka "demokratsko-humanistička" "Brain Wash" metoda.Naravno,da bi ta metoda uspela prethodno smo dovedeni na prag gladi,gde će nas,kao svinje,za šaku "kukuruza",odvesti na klanje.Surovo ali istinito.

Zole

pre 10 godina

Austro ugarska je bila tamnica slavenskih naroda. Slavenskim narodima koji su ziveli u toj monarhiji izbrisana je sva istorija i ni jedan slaveski narod osim Rusa i Srba nema duzu istoriju od 100 godina. Gledao sam seriju "Hrvatski kraljevi". U citavoj seriji nema 10 činjenica o postojanju hrvatske države. Nemci iliti Austrijanci su uništili svaki trag hrvatske istorije. Sad Hravti deluju kao da su bez korena. A tako je i sa drugim slovenskim narodima. Nemci su uništili i veliki deo naših istorijskih dokumenata. Saamo koliko je unisteno bombardovanjem narodne biblioteke 6. Aprila 1941. godine. A da ne govorim kolko je unisteno za vreme okupacije u oba svetska rata.

Srđan

pre 10 godina

Ekspanzionizam! Nacionalizam! A Austrugarsko carstvo nije bilo ekspanzionističko, pa mi smo se i borili protiv tog ekspanzionizma. U Evropi je tada vladao nacionalizam. U panici su ubijali i vešali nedužan narod - čudno ispoljavanje sindroma panike! A kada kaže terorizam to je kao da kažem ja da je Rimsko carstvo bilo globalističko ili da je Homerova Ilijada bila blokbaster u staroj Grčkoj ili da je na Vavilonskoj berzi bio krah s kraja 6v p.n.e.

dasa

pre 10 godina

(P38, 12. februar 2014 16:06)
Pa dogovorom između Turske i AU. Kao da se prvi puta dogodilo da jedna država drugoj preotme teritorij.

mali radojica

pre 10 godina

Moram reći da kako vreme prolazi i kako nam se bliži taj sudbonosni Juni 2014 i stogodišnjica sve vise je i istoričara i političara koji ukazuju na krivicu Nemačke a mnogo manje AU iako je direktan povod bio atentat na predstolonaslednika Habsburške monarhije. Srbiju pomene po koji ne baš priznat i poznat istoričar/pisac/novokomponovani tumač istorije. Ono što raduje je i to da se sve vise i vise izvrće ruglu pokušaj da se na Srbiju prebaci krivica pa se sad zalazi i u sprdnju tipa: mala Belgija I mala Srbija da plate odšetu Nemačkoj kako za prvi tako i za drugi svetski rat. Čak su i neki autori koji su u početku onako u zanosu krenuli da okrivljuju Srbiju morali da reteriraju kad su shvatili sav besmisao takve budalaštine a naročito u svetlu ponovo iz naftalina izvadjenog Schliffen plana koji je razotkrio tzv.prethodnu nameru AU i Nemačke da krenu u rat po bilo koju cenu i nevezano od razloga/uzroka u pogledu istog. Daklem, biće jako zanimljivo kako nam se bude približavao datum atentata a naročito u svetlu novih dogadjaja u BIH pogotovu u Sarajevu. Cenim da će narodna manifestacija uvlakačkoulizičkog poskakivanja prilikom nameštanja spomenika Franji Ferdinadu koju su zdušno i punog srca najavili neki BiH političari biti otkazana jer ja da sam na njihovom mestu ne bih izlazio na otvoreno pred gladnu,bosu i poluizbezumljenu masu onako željnu njihovih skalpova da otkrijem spomenik bivšem okupatoru koji onako uzgred budi rečeno košta cirka par desetina hiljada Eura.

Petar Mladjenovic

pre 10 godina

Skraćeni citat Filipa Bauera (Philip Bauer), Nemački istoričar (Bavarska centra za političko obrazovanje):.
U multietničkoj državi brojne etničke manjine su težile nacionalnu nezavisnos. Pod Austrijom su tada živeli Poljaci , Česi , Slovaci , Mađari , Ukrajinci , Rumunji , Slovenci , Hrvati i Srbi u Vojvodini. U Mađarskoj i Poljskoj su već bile pobune koje su ugušene. U severnoj Češkoj , Moravskoj i na Balkanu je oslabio autoritet. Slovenski pokreti za nezavisnost su pretili da se monarhija raspadne. Rusija je viđena kao potparol slovenskih naroda pod vlašću Beča " i važila kao zaštitnica Kraljevine Srbije . Uzimajući u obzir sukob sa Rusijom , Beč je tražio priliku da vrati stari autoritet pomoću rata na Balkanu . Frakcija „jastrebovi " iz Generalstaba Konrada od Hötzendorfa neprestano je zahtevao takozvani "preventivni rat" protiv Srbije ili protiv Italije.. Samo u 1913. godini, Hötzendorf je 25 puta zahtevao rat protiv Srbije . Atentatom u Sarajevu protivnici ratnog huškaša, Hotzendorfa su izgubili svog najjačeg saveznika;Ferdinand je bio najveći protivnik tražene vojne akcije i smatrao se advokatom slovenskih interesa.
Zvanični cilj rata Austrij bio je očuvanje integriteta i jačanje pozicije kao velike sile. Protiv Srbije je vođen verbalni rat pod sloganom, - " Srbija mora umreti“ kraj citata.
Ferdinantova supruga je bila Čehinja. Smeo je oženiti pod uslom da niti ona niti njihova deca mogu biti naslednici (carica ili car). Zato je ubijen.

da li si razumeo

pre 10 godina

"Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu."

Sve monarhe treba ugusiti njihovom krvlju.

Aca

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?
(Schwartz-ov teorem, 12. februar 2014 16:46)

Najtacnije objasnjenje koje sam procitao u komentarima, a posle tek na drugom mestu je i to da je Srbija bila umesana u svakom konfliktu na balkanu
(keihanaikukauakahihulihe, 12. februar 2014 18:25)


Notorna neistina! Atentat je bio neposredan POVOD, a NE UZROK rata! Da Ferdinand nije došao u Sarajevo, nešto drugo bi dalo nemcima i AU povod da započnu rat, ataj rat bi neminovno zahvatio i ceo Balkan!

Митбастер

pre 10 godina

Мени ове интерпретације нису јасне. У Европи је непосредно пред избијање Првог светског рата постојала невероватна тензија између светских сила. Једноставно речено, похлепа и завист је достигла неописиве размере. Неке силе су имале колоније, у британској Империји сунце никад није залазило, а Немци и Аустријанци су се осећали ускраћено и спутано. Србија је била само иницијална каписла и добар изговор за почетак рата.

Morača

pre 10 godina

Prvi metak ispaljen u II Svetskom Ratu je atentat u Marseju. Ne treba smetnuti sa uma kako se desilo ubistvo Kralja Aleksandra i ministra Luja Bartua.

djuro

pre 10 godina

S... li s... aaa? A niko ne kaze da su Austrougarska i Nemacka isto tako kao i Engleska i Rusija drzali pod okupacijom male zemlje i narode koji su bili zeljni slobode?! Ili mozda nisu?!

DAN

pre 10 godina

Tri rodjena brata od tetke: Engleski kralj GEORGE-IV , Ruski car NIKOLAJ - II Inemački car VILHELM - II nezadovoljni kolonijalnom dotada podelom sveta i naglim razvojem tehnike i industrije hteli su se širiti na račun trečih , pa i ratom potpuno svesni da će to biti veliki rat globalnih razmera . Austro-Ugarska bila je potpuno nespremna za budući rat zbog medjusobno nedefinisanih i neiskranih odnosa unutar koalicije austrije sa jedne strane i UGARSKE sa druge strane , Car FRANJO je bio ucenjen od nemačkog cara Wilhelma-II ako ne udje u budući rat da će nemačka jednostavno na silu pripojiti - anschlus - Austriju sebi . Jop na samrti 16 februara car franjo je govorio da nikada sebi ne može oprostititi što Srbiju nije usvojio 1908. godine kad je Bosnu konačno sa Austrijom spojio .
Kad neko hoće da nadje razlog uvek ga lako nalazi a koliko je opravdan to je već druga stvar !
Srbi zaista nisu bili uzročnici prvog svetskog rata već samo njegova velika žrtva !
Molim SRBE da prestenu mešati teminologiju " VERA" i " Nacija " a tu leži glavni problem Srba i Srbije . Šta bi tek bilo u svetu do danas kad bi se svi narodi sveta tako ponašli ?! - Samo teške katastrofe !

crazy processor

pre 10 godina

Ne kapiram sto nas nije smela neka zemlja da napadne, svi traze neciju pomoc:). Niko ne sme 1vs1 i uvek mi krivi, poslednji put koliko ih bi 29 bese:) Austrougarima bila frka iako smo tek zavrsili prvi i drugi balkanski:)

Dragomir

pre 10 godina

Imajući u vidu koliko je vremena i para potrebno pripremiti se za rat, postavlja se pitanje (koje veliki istoričari konstantno preskaču) ko ga je zapravo priželjkivao a samim tim podešavao momenat njegovog iniciranja. Pominjanje slučajnosti kao spleta dogadjaja, blago rečeno je smešno. Preraspodela "resursa" (kolonija) je već davno završena a formiranje novih je ostalo pitanje. Zapravo, Srbija je povratila državnost nakon raspada bivše Otomanske Imperije, a kako su pojedine svetske sile nju stvarno prihvatile : Kao državu ili mogući budući feud-modernu koloniju? A zatim , sa osvrtom na istorjske izvore koji kažu da je porodica Branković zadnji naslednik našeg prestola a čiji je potomstvo(a i potomstvo Hrebeljanovića) u krvnoj vezi sa nekim kraljevskim porodicama iz našeg daljnjeg okruženja , postavlja se hipotetičko pitanje ko je (po toj liniji) naslednik prestola?
Moje je lično mišljenje da su ovo neki od razloga što je svojevremeno Austrija zdušno pomagala ustanike tokom XIX veka i spravom očekivala naklonost Beograda u kasnijem periodu . Od Obrenovića ju je i dobila ali ne i od Karadjordjevića. Posledice su usledile.
Zapanjujuća je brutalnost i krvoločnost postupaka Austrougarske voske nakon osvajanja Srbije a naročito jedinica naše slovenske braće pod Kajzerovom komandomn o čemu svedoči obimna dokumentacija . Na žalost , to se ponovilo i u narednom ratu a ta su zverstva jednostavno prikrivena (nikada javno procesuirana) zarad viših ciljeva . Istorija se ponavlja

(r)evolucija

pre 10 godina

@robert
Za jednog albanca odlicno govoris srpski jezik,ipaj je to jezik drzave u kojoj se nalazi autonomna pokrajna NiN,samo nemoj da izigravas Srbina vec se predstavi time sto jesi......a za prvi svetski rat su krive pre svega Nemacka i Austrougarska.

vaske

pre 10 godina

Ko je kriv za Prvi svetski rat?
Srbi.
Britanci.
Nemci.

Britanac: Krivi su Nemci

Nemac: Krivi su Srbi

Srbin:.....krivi su komunisti. Tito posebno.

Zarko

pre 10 godina

Pretpostavljam da nisi ni svestan koliko je bilo pokusaja antentata na Franju Josifa i na gomilu kraljeva samo u to vreme? PREMA TOME ZAOBIDJI NAS SA TVOJIM POSIOPANJEM PEPELA I KNJIGU U SAKE. Nista se nasa istorija po tom pitanju ne razlikuje od drugih, samo ih treba upoznati.
(marko, 12. februar 2014 18:23)

Koju knjigu i koja istorija?
Anglosaxonac optuzuje Njemacku, AU i Srbiju a da ne zna ko stoji iza kompletnog sranja rekao bi " Ko je od rata imao korist? "
Ko je 'naivnu' Srbiju , koja se je tajno naoruzavala dugo prije atentata,
nagradio teritorijom Jugoslavije i ko je u martu 41 prijetio da ce Jugoslavije nestati ako ne organizuju demonstracije 'bolje rat nego pakt'...
Yebesh knjige koristi logiku. Anglosaxonac sacuvao kolonije a za rat krivi
Srbiju koja je cijelo vrijeme bila (i biti ce ) pion u njihovim rukama.

mali radojica

pre 10 godina

Moram reći da kako vreme prolazi i kako nam se bliži taj sudbonosni Juni 2014 i stogodišnjica sve vise je i istoričara i političara koji ukazuju na krivicu Nemačke a mnogo manje AU iako je direktan povod bio atentat na predstolonaslednika Habsburške monarhije. Srbiju pomene po koji ne baš priznat i poznat istoričar/pisac/novokomponovani tumač istorije. Ono što raduje je i to da se sve vise i vise izvrće ruglu pokušaj da se na Srbiju prebaci krivica pa se sad zalazi i u sprdnju tipa: mala Belgija I mala Srbija da plate odšetu Nemačkoj kako za prvi tako i za drugi svetski rat. Čak su i neki autori koji su u početku onako u zanosu krenuli da okrivljuju Srbiju morali da reteriraju kad su shvatili sav besmisao takve budalaštine a naročito u svetlu ponovo iz naftalina izvadjenog Schliffen plana koji je razotkrio tzv.prethodnu nameru AU i Nemačke da krenu u rat po bilo koju cenu i nevezano od razloga/uzroka u pogledu istog. Daklem, biće jako zanimljivo kako nam se bude približavao datum atentata a naročito u svetlu novih dogadjaja u BIH pogotovu u Sarajevu. Cenim da će narodna manifestacija uvlakačkoulizičkog poskakivanja prilikom nameštanja spomenika Franji Ferdinadu koju su zdušno i punog srca najavili neki BiH političari biti otkazana jer ja da sam na njihovom mestu ne bih izlazio na otvoreno pred gladnu,bosu i poluizbezumljenu masu onako željnu njihovih skalpova da otkrijem spomenik bivšem okupatoru koji onako uzgred budi rečeno košta cirka par desetina hiljada Eura.

andreas kisser

pre 10 godina

@Лејчестер сквер

maks hejstings nije istoricar vec novinar, kolumnista i producent raznih dokumentaraca na BBC, a izmedju ostalog pise knjige iz istorije. ne znam kakve veze ima i da je najpopularniji? u srbiji je recimo najpopularniji deretic :-) dalje, biti 'strucnjak' moze samo osoba koja se bavi konkretnom temom. na ovoj listi eksperti za WWI su pre svega hirsfeld, stivenson i anika mombauer. zanimljivo da je BBC propustio da se obrati dominiku livenu, koji je zaista autoritet za ovu temu i expert za istoriju rusije 19. i pocetka 20. veka. sto se tice ricarda evansa, on je uz overija, kersoua i gerharda wajnberga, jedan od najvecih svetskih autoriteta za istoriju nacizma i WWII, ali ne i za julsku krizu. mislim da iz njega progovara njegovo germanofilstvo. da pojasnim i to sto su vecina istoricara sa spiska britanci: gospodo, dopalo se to vama ili ne, najveci svetski autoriteti za gotovo svaku oblast istorije dolaze iz UK i USA! u tim zemljama se nalaze najbogatiji univerziteti, najbolje biblioteke, te drzave izdvajaju najvise novca za razvoj nauke, najvise raznih fondacija daje novac za istazivanja u inostranstvu, a posledica svega toga je cinjenica da odatle dolaze da ne samo najbolji naucnici, vec i da najperspektivniji studenti iz celog sveta odlaze na univerzitete 'rasel grupe' u VB, tj. 'ajvi lige' u SAD; pritom ne mislim samo na ruse, kineze i azijate, vec i nemce, francuze i ostale evropljane. dopalo vam se to ili ne, jbg, tako je.
p.s. cita se LESTER skver

Dax

pre 10 godina

Nije samo Ferdinand bio predstolonaslednik. Habzburzi su imali preko 100 naslednika! Zato ne verujem da je samo to uzrok! A-U je podlegla interesima Nemacke, sto im se kasnije osvetilo!

DAN

pre 10 godina

Niti slučajno Srbija nije kriva kad svi dobro znamo koliko su obično veoma duge pripreme za rat i koja se unapred moraju uložiti finansiska sredstva za ratovanje !
Za budući rat se je odlučio nemački car, Wilhelm II i tadašnji kancelar Bizmark , ugurali su za svoju opciju ostarelog AU cara Franju pošto su se prethodno tri rodjena brata od tetaka medjusobno žestoko posvadjale oko kolonijlne podele sveta; britanski kralj GEORG IV , nemački car - WILHELM II i ruski car Nikolaj II !
Srbija nema ništa sa uzrokom za izbijanje rata pošto bi se on desio i bez Srbije i Gavrila Principa ! Odigrala je samo ulogu kobajagi da je povod za izbijanje !
Srbijo mirno spavaj samo neznalice i tvoji dušmani tu ortodoksnu laž i konstrukt nedovoljnim poznavaocima prave istine pošto je i sama Srbija bila velika žrtva tadšnje politike i krivih odluka zlotvora .

marko

pre 10 godina

@Boza,

Pretpostavljam da nisi ni svestan koliko je bilo pokusaja antentata na Franju Josifa i na gomilu kraljeva samo u to vreme? Prema tome zabodji nas sa tvojim posipanjem pepela i knjigu u sake. Nista se nasa istorija po tom pitanju ne razlikuje od drugih, samo ih treba upoznati.

istorijajeprošlostaživotjerealnost

pre 10 godina

Citiraću jednog pisca romana, ni Nobelovca, ni filozofa, sasvim običnog i popularnog: "Nikad nije bilo vajde od toga što se uglas govori da se nešto nije moglo dogoditi. Dogodilo se, mene interesuje kakva je situacija SADA!" Dakle, Srbija je bila pobednica u dva svetska rata, Nemačka i Austrija gubitnice u oba. Naši današnji političari plaćaju savetnike za posrnulu ekonomiju Srbije baš iz ovih dveju zemalja. Mole za investicije iz ovih dveju zemalja. Koga smo mi onda pobedili? Ko je kriv? Kad se dvojica tuku, nije poraženi onaj koji prvi padne nego je pobednik onaj koji se prvi podigne.

vlada

pre 10 godina

Kao djaci u školi smo učili da je razlog za prvi svestki rat bila ambicija Nemačke da osvaja, pa je huškala koga je stigla u rat, a da je neposredan povod atentat Franza Ferdinanada u Sarajevu. I zaista kada se i sa malo više godina udubite u celu tematiku rata bude vam kristalno čisto da bi taj rat počeo i da Gavrilo nije uradio to što je uradio, i da bi se taj rat sravnio balkan pre ili kasnije! Ali istorija kao i život nas uče da čovek često strada i zbog glupih sitnica. (da se razumemo ubistvo prestolonaslednika naravno nije sitnica ako gledamo to kao izolovan slučaj, ali ako uporedimo to sa brojem žrtva samo na prostoru bivše Jugoslavije, ipak je to sitnica, ali sitnica koja je bila okidač za jedan veliki rat!)

prokupcanin

pre 10 godina

Ali meni i danas nije jasna SHS !!! I nekako i da mi razjasne tu SHS , sta ce Srbima SFRJ??? Nikada nismo znali braniti svoje interese, ne vidim nacin nacin da opravdamo realnu poziciju zrtve u prvom ratu. Moracemo slusati nevladin sektor po kojem smo krivi i za biblijski potop... Kada prastamo,mi zaboravljamo, nasa je krivica...

Divos

pre 10 godina

@ Aleksandar Maraš, 14. februar 2014 08:25

Хвала што сте поменули овај одличан филм. Да додам, у овом филму Фердинанд је приказан као један мрачан лик, подлац склон сплеткарењу и са изопаченим погледом на вредновање народа у монархији, а главни јунак бива увучен у мрежу Францових интрига, на крају и сам жртва, у предзадњој секвенци (која је узгред генијално упечатљиво приказана) бива приморан буквално на суицид, а већ у задњој секвенци Франц гине у Сарајеву, и на неки начин изврсни редитељ И. Сабо оваквим крајем шаље поруку о некој космичкој правди. Филм је наравно слободни подлед и поимање тод времена овог изврсног мађарског редитеља, али према свим доступним подацима, мало тога (или ништа) приказаног у филму се може оспорити.

sale

pre 10 godina

"Nemačka je upala u neutralnu Belgiju iako je dobro znala da je Velika Britanija garant te neutralnosti. Bez toga VB ne bi ušla u rat i bila bi u poziciji da posreduje."

Pa, VB je upravo i bila primarni ratni cilj Nemačke! Cela spletka je i bila nameštena da se u rat uvuče onaj kome ima šta da se uzme.

"Rat se proširuje u svetski sukob upravo nakon ulaska VB u rat."

Što je Nemačka i želela. Rat se vodio između evropskih država, ali za vanevropske posede.

Mujo11

pre 10 godina

Svet se priprema za obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, ali i dalje traje oštra akademska rasprava o tome ko je najveći krivac za njega.

A ja bih voleo da znam ko snosi najvecu krivicu za ovaj zadnji rat u bivsoj YU?!

evroskeptik

pre 10 godina

100 ljudi, 100 cudi! Dokaz koliko je istorija relativna! Ipak istoriju pisu pobednici i za razliku od poslednjih ratova, devedesetih, Srbija je bila medju pobednicima! Znaci rat je izazvala Austrougarska!
Za novije ratove, hteli mi to ili ne, Srbija ce uvek ostati krivac broj jedan!

Zaphod Biblbroks

pre 10 godina

Nakon terorističkih napada 11. septembra i saznanja da iza njih stoji Al-Qaeda, vlada Džordža Buša zahtevala je od talibanskog lidera Mule Muhamada Omara da preda sve vođe Al-Qaede koji se kriju u Afganistanu. Tek kada je ovaj zahtev odbijen, usledila je američko-britanska invazija.
Da je Srbija isporučila Apisa, a Austro-Ugarska ipak napala Srbiju, pitanje o odgovrnosti za izbijanje I svetskog rata danas se ne bi postavljalo. Međutim, Karađorđevići nisu želeli da predaju čoveka koji ih je ubistvom jednog drugog monaraha - Aleksandra Obrenovića - doveo na vlast.

opax

pre 10 godina

Прочитали смо шта кажу повесничари, а сада прочитајмо и ово:
1913 - The Austrians told the Italian government that they were going to invade Serbia.
(The Italian Prime Minister in 1914 cited this fact to claim that: 'The telegram indicates that the assassination of the Archduke was the OCCASION rather than the CAUSE of Austria's ultimatum to Serbia, and it reveals the reason for Austria's action [invading Serbia] in July, 1914').

In fact, the Austrian Chief of Staff General Hotzendorf had asked for a 'surprise' war to destroy Serbia more than !!!25 TIMES!!! in the eight years after 1906.http://www.johndclare.net/causes_WWI4_AustriaandSerbia.htm

Luka_DrMr

pre 10 godina

Kriva je VBritanija i Nemacka, a zasto...
1. Nafta Bliski istok
2. Zeleznica Nemacke do naftnih polja
3. MI6 VBrutabuhe u Srbiji koji je sve to otkrio i naravno sprecio da pruga pordje korz Srbiju do Nemacke
hvala na objavi komentara posto mi vec 4 na ovu temu ne objavljujete pozdrav redakciji :)

Krleža junior

pre 10 godina

Wikipedia: "Historijske ocjene Gavrila Principa su raznolike, tako da je u srpskoj historiografiji zabilježen kao nacionalni heroj, dok ga austrijska historiografija smatra teroristom. Neutralne historiografije ga obilježavaju kao srpskog nacionalistu i izvršioca atentata, bez jasnijeg određenja o prirodi atentata".

keihanaikukauakahihulihe

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?
(Schwartz-ov teorem, 12. februar 2014 16:46)


Najtacnije objasnjenje koje sam procitao u komentarima, a posle tek na drugom mestu je i to da je Srbija bila umesana u svakom konfliktu na balkanu

s.

pre 10 godina

ja, takode istoricar (mada, ne i svetskog glasa), tvrdim, da su svi ovi ljudi promasili sustinu: ko je kriv i nije toliko bitno. tj. bitno postaje u uskim okvirima nacionalne ili nacionalisticke istorije i, vracajuci se u taj period, nacionalizovano shvatanje realiteta. znaci: kriva je opseda nacijom, njenom vrednoscu, ulogom nacije u buducnosti i pseudo-istorijska baza tih nacija. po om pitanju, sve involvirane nacije su bile iste.

a doticnog istoricara, koji okrivljuje srbiju, treba pitati, da li nije mozda na osnovi srpske istorije od 1965 do danasnjeg dana zakljucio, to sta jeste. izgleda mi pomalo kao anahronistican - i u tom smislu: nacionalisticki - pristupak istoriji.

Alexa

pre 9 godina

Nije li svakome neobicno, da prestolonaslednika jedne mocne drzave, posle pokusaja atentata bacenom bombom na njegov auto, umesto njegove evakuacije ga ponovo vracaju na ulicu u nezasticenom automobilu, koji pravi polukruzno okretanje pored atentatora. Oni su ga vozikali dok nije bio ubijen. Nisu sacekali ni kraj sudjenja atentatorima a vec su bili u ratu sa Srbijom. Komentar na ovo nije potreban...

Boza

pre 10 godina

@Zoki

Smatra se da su kraljevske glave u tesnoj vezi sa crkvom. Crkva i monarh idu ruku pod ruku. Zamisli osecaj koji bi ti imao kada bi neko ubio naseh patrijarha.

Ja sam Pravoslavac i ubistvo je za mene greh.

e

pre 10 godina

Istina je da je to bila tragedija svedskih razmera. Sada naše generacije govore šta bi bilo da nije bilo atentata.Ja samo mogu da kažem da smo svi mi na balkanu nekako nemirnog duha.Svi mi nekako pokušavamo da ispravljamo "krive Drine" i na kraju to nam se žestoko vrati u vidu bumeranga.U 2. polovini 19 veka Srbija je ratovala protiv Turske za povraćaj otetih teritorija. Mora se priznati da su nam podršku dali i Rusi, ali i zapadne zemlje. Mi nismo znali iskoristiti to stanje i hteli smo mnogo brže da zaokružimo teritorije gde svi Srbi žive u jednoj državi. Tada je osnovana struja u Srpskoj vojsci "Crna ruka". Ova struja je kriva za Sarajevski atentat. Oni su procesuirani u Grčkoj i osuđeni, ali tada je Srbija već prošla Albansku golgotu i stotine hiljada izginulih. Moram priznati da se nešto slično dogodilo i u raspadu Jugoslavije.Da nije bilo tih idiotskih ishitrnih odluka mi bi danas imali preko 20 miliona stanovnika i nebi imali belu kugu.Sada je hvala bogu period mira i trbali bi nešto naučiti šta nam se to dešavalo u poslednjih 100god. Nemačka koja nam je toliko zla nanela danas je najveći donator u oporavku Srbije. Mi ako smo hrišćani morali bi te stvari primiti sa zahvalnošću, a istovremeno sarađivati sa svakim ko to hoće sa nama. Mrzim one naše političke partije koje samo podržavaju neku veliku silu, a sve ostale pljuju.Ukoliko bi Srbi stali uz takve, ništa nam se nemože pisati dobro jer oni rade ono što bi nam se opet moglo dogoditi.

konj

pre 9 godina

Ovako razmišljaju kolonijalisti -..."Srbiju, nestabilnog suseda koji je želeo da proširi granice i to na račun teritorije Austrougarske". Da li sam nešto propustio: U Bosni su živeli Austrijanci, Ugari???

Eno vam link

pre 10 godina

Izvinite, ali BILJANA SRBLJANOVIC je u Kaziprstu rekla da mi Srbi zivimo u nekoj zabludi kako se svet, ili deo sveta, sprema da kroz obelezavanje ove godisnjice satanizuje Srbiju jos vise.

Pa necemo valjda da ne verujemo toj gospodji?! Ajde zemljaci...

http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=900&nav_id=759513

zbubjen

pre 9 godina

Pretpostavljam da bi svi oni koji optuzuju Srbiju imali znacajno razumevanje za srpsku aneksiju tadasnje Bugarske zbog ucesca VMRO u ubistvu kralja Aleksandra! Molim jeftine demagoge da nas ne vređaju idejama da je Srbija destabilizovala istorijske germanske teritorije u Tuzli i Pancevu! Smešni ste.

Nikola, strucnjak za ledjenje

pre 10 godina

Najnovija vest!
Naucnici V.Britanije i Nemacke dokazali da je za potapanje Titanika kriv Knjaz Milos tj. mineralna voda od koje je bio sastavljen ledeni breg a neodgovornom politikom srpskih vlasti dospeo u Atlantik kao perjanica srpskog geostrateskog ekspanzionizma.
Naravno, posto taj pokusaj nije dovoljno uzdrmao svet, onda su poslali Gavrila.
(gradjanin, 12. februar 2014 20:01)

gradjanine,

pogresio si samo u jednoj sitnici. Ledeni breg ne moze da nastane od mineralne vode "Knjaz Milos". Zbog NaCl-a (Natrijum/So) mineralna voda ne ledi.

Boza

pre 10 godina

@Mozzart78

Sto se tice moje pameti i obrazovanja postovani Mozzart78 ja sam bio pametan kada sam u Beogardu zavrsio OS, cuvenu Matematicku gimnaziju i ETF.

Razumi da je cin ubistva je cin teroriszma. Tvoja licna percepcija o minornom znacaju Srbije pre pocetka rata je pogresna. Seti se da i danas Engleska kraljevska porodica poziva clanove Srpske kraljevske porodice na sve prijeme. Seti se postovanja i slave koju je imala Kraljevina Srbija posle tog rata.

Seti se da nisu drugi mrzeli naseg kralja koga smo mi bacili kroz prozor, a drugog kralja su njegovi podanici ubili u Francuskoj. Clanovi drustva okupljeno oko Crne ruke nisu bili stranci vec vojnici ubijenog kralja -
pukovnika Dragutina Dimitrijevica Apisa.

Posmatrač

pre 9 godina

Odgovor na pitanje "ko je kriv?", proističe iz odgovora na pitanja:
a) Ko ima motiv (ili razlog)?
b) Ko ima priliku (ili mogućnosti)?
c) Ko ima sredstvo (ili oružje, oruđe)?

robert

pre 10 godina

Srbija i Rusija naravno,da smo bili pod Nemcima tada danas bi bili odavno u EU.kao Sloveni i Hrvati,a opet cemo kod Nemca ako ocemo da ulazimo u Evropi ali sada necu oni nas

Boza

pre 10 godina

Kako vec evo 10 godina zivim u UK pokusacu da objasnim sustinu reci koje je seru Ricardu Dzej Evansu izgovorio. Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu.
Dragi moji Srbi pokusajte da svatite da se Kraljevske glave ne ubijaju jer je izvrsena aneksija BiH i to iz tri razloga.
Prvi razlog je da vas mnogi nikada vise ne ce postovati kao pre.
Drugi razlog je da ubistvo nije resenje problema.
Treci razlog je nedostatak mudrosti.

Englezi bi sedli i cekali da drugi prvi povuku loss poteze, kao sto i danas rade.

Koga briga kako je je poceo taj rat, bitno je izvuci pouku.

Dušan

pre 10 godina

Podržavam ovakve odmerene članke, jer oni doprinose tome da ljudi u Srbiji uvide da u svetu ne vlada nikakva revizionistička paranoja i da su Mesečari jedna relevantna i dobra knjiga, koja nudi jedno objašnjenje izbijanja rata, ali niti jeste, niti je ko protura kao Bibliju na ovu temu - ima more grešaka i preterivanja. Uglavnom, ljudi u svetu vide izbijanje ovog rata kao najveću nesreću i besmislenu katastrofu, dok kod nas još uvek preovladava mitsko-herojski diskurs. Ogromne žrtve koje je Srbija u ovom ratu podnela nisu opravdanje, da na celu temu gledamo samo iz tog ugla. U svetskoj istoriografiji prevladava (bez nade da će se to ikad promeniti) kritičko posmatranje teme, a mi takvom načinu razmišljanja i generalno nismo skloni. Ovde je izneto deset mišljenja, čini mi se da je malo zapostavljena uloga Rusije, koja je prva mobilisala vojsku i time otklonila važan osigurač da do širenja sukoba ne dođe. Za nas je najvažnije da se počnemo baviti neodgovornošću naših elita, koja se može posmatrati u kontinuitetu ogromne moći nelegalnih struktura (1903. , 1914. 1928. kao i cela posleratna istorija svemoći UDBE). Ovo tužno nabrajanje godina završićemo nadam se 2003. godinom. Opet je vladara, kao i stotinu godina pre toga ubila sopstvena država...

Zaphod Biblbroks

pre 10 godina

Nakon terorističkih napada 11. septembra i saznanja da iza njih stoji Al-Qaeda, vlada Džordža Buša zahtevala je od talibanskog lidera Mule Muhamada Omara da preda sve vođe Al-Qaede koji se kriju u Afganistanu. Tek kada je ovaj zahtev odbijen, usledila je američko-britanska invazija.
Da je Srbija isporučila Apisa, a Austro-Ugarska ipak napala Srbiju, pitanje o odgovrnosti za izbijanje I svetskog rata danas se ne bi postavljalo. Međutim, Karađorđevići nisu želeli da predaju čoveka koji ih je ubistvom jednog drugog monaraha - Aleksandra Obrenovića - doveo na vlast.

SGR

pre 10 godina

Najbolje da nas proglase krivima, jer koja god zemlja je u prethodnom veku bila na strani zla (Nemačka, Italija, Japan, Hrvatska...) sad žive kao bogovi, ne znaju šta će sa parama i većinu tih zemalja kriza nije ni pogodila, dok druge zemlje koje su bile na strani dobra preživljavaju dan za danom kako ko ume!

zzz

pre 10 godina

Kriva je AU i tacka. Reci da su Srbi krivi za Prvi svetski rat je isto kao da kazemo da su za rat u Bosni krivi Bosnjaci jer je Bosnjak(koji je na kraju krajeva odlikovan od Alije za svoje nedelo) ubio srpskog svata na u Sarajevu pa su, eto, Srbi morali da se dignu na oruzije zbog toga. Ali ne samo to, u Evropi je neposredno pre toga bilo puno atentata pa nijedan nije doveo do rata.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:477538-Na-Habzburge-svi-udarali-a-krivica-samo-Srbima

robert

pre 10 godina

Srbija i Rusija naravno,da smo bili pod Nemcima tada danas bi bili odavno u EU.kao Sloveni i Hrvati,a opet cemo kod Nemca ako ocemo da ulazimo u Evropi ali sada necu oni nas

Observer

pre 10 godina

Jaki su mi ovi istoričari koji mešaju povode i uzroke. Takvi isti bi verovatno okrivili Čehoslovačku za 2. svetski rat, da je kojim slučajem Čehoslovačka pokazala zube Hitleru 1938. tvrdeći da da se to nije desilo do rata ne bi ni došlo.

VA

pre 10 godina

Nacije su odavno prevazidjen koncept funkcionisanja sveta. Danas su tu korporacije iza kojih stoje plemicke familije, tajna drustva i ostali mocnici. Cinjenica je Prvi svetski rat imao za rezultat raspad cetiri carstva. Mislim da je to i bila glavna ideja. Ali je pitanje ko stoji iza toga? Masoni, templari, vatikan, ili bankarski lobi. Sve nacije su tu samo marionete i mi i Nemci i Austrijanci i Rusi...

Divos

pre 10 godina

Историчари не смеју (или неби смели) тумачити историју, наравно могу извсети неке своје закључке, али их и поткрепити аргументима.
Овај сер Р.Еванс (ко му даде титулу сер) и то професор историје, дао је једно и произвољно и неозбиљно тумачење.
Али да би сагледали неко време најбоље је погледали хронологију догађаја у критичном периоду. И ево како они иду;
28.07. - Атентат на надвојводу Франца Фердинанда.
23.07. - Аустроугарска шаље ултиматум Србији. Србија одбија неке тачке ултиматума и објављује мобилизацију.
28.07. - Аустроугарска објављује рат Србији (и напада Србију). Русија објављује мобилизацију. Велики рат почиње.
31.07. - Немачка тражи да Русија прекине мобилизацију. Русија одговара да је мобилизација усмерена само против А-У.
01.08. - Немачка објављује рат Русији и започиње мобилизацију.
02.08. - Немачка напада Луксембург.
03.08. - Немачка објављује рат Француској и напада Белгију.
04.08. - УК објављује рат Немачкој итд

Приметићемо да се после атентата у Сарајеву ништа није догађало месец дана, и јасно је ко је први повукао окидач, ко је први извшио агресију (А-У и Немачка), наравно ваља погледати и узроке, и све што се догађало од почетка века, и опет ћемо приметити да ове 2 земље имају највише "заслуга" за почетак великог рата. Тражити пак кривца у Србији је бестидно, том логиком кривац за 2.св.рат је Пољска, и њен национализам и експанзионизам те су постали реметилачки фактор. Можете и то тврдити, али не очекујте да вас доживљавају као урачуњиве људе.

Мики

pre 10 godina

Само да приметим ... "Десет водећих историчара"?! ББЦ, па су историчари углавном енглези. Већина мишљења је практично бесмислена јер ке је јасно да једна или две државе не могу изазвати СВЕТСКИ РАТ. Такође је јасно да нападнута земља није изазвала рат, нити је имала у интересу такав развој догађаја. Проблем је у томе што енглези из неких разлога (којих?!) никако да поштено третирају Србе и српске интересе

Nikola, strucnjak za ledjenje

pre 10 godina

Najnovija vest!
Naucnici V.Britanije i Nemacke dokazali da je za potapanje Titanika kriv Knjaz Milos tj. mineralna voda od koje je bio sastavljen ledeni breg a neodgovornom politikom srpskih vlasti dospeo u Atlantik kao perjanica srpskog geostrateskog ekspanzionizma.
Naravno, posto taj pokusaj nije dovoljno uzdrmao svet, onda su poslali Gavrila.
(gradjanin, 12. februar 2014 20:01)

gradjanine,

pogresio si samo u jednoj sitnici. Ledeni breg ne moze da nastane od mineralne vode "Knjaz Milos". Zbog NaCl-a (Natrijum/So) mineralna voda ne ledi.

e

pre 10 godina

Istina je da je to bila tragedija svedskih razmera. Sada naše generacije govore šta bi bilo da nije bilo atentata.Ja samo mogu da kažem da smo svi mi na balkanu nekako nemirnog duha.Svi mi nekako pokušavamo da ispravljamo "krive Drine" i na kraju to nam se žestoko vrati u vidu bumeranga.U 2. polovini 19 veka Srbija je ratovala protiv Turske za povraćaj otetih teritorija. Mora se priznati da su nam podršku dali i Rusi, ali i zapadne zemlje. Mi nismo znali iskoristiti to stanje i hteli smo mnogo brže da zaokružimo teritorije gde svi Srbi žive u jednoj državi. Tada je osnovana struja u Srpskoj vojsci "Crna ruka". Ova struja je kriva za Sarajevski atentat. Oni su procesuirani u Grčkoj i osuđeni, ali tada je Srbija već prošla Albansku golgotu i stotine hiljada izginulih. Moram priznati da se nešto slično dogodilo i u raspadu Jugoslavije.Da nije bilo tih idiotskih ishitrnih odluka mi bi danas imali preko 20 miliona stanovnika i nebi imali belu kugu.Sada je hvala bogu period mira i trbali bi nešto naučiti šta nam se to dešavalo u poslednjih 100god. Nemačka koja nam je toliko zla nanela danas je najveći donator u oporavku Srbije. Mi ako smo hrišćani morali bi te stvari primiti sa zahvalnošću, a istovremeno sarađivati sa svakim ko to hoće sa nama. Mrzim one naše političke partije koje samo podržavaju neku veliku silu, a sve ostale pljuju.Ukoliko bi Srbi stali uz takve, ništa nam se nemože pisati dobro jer oni rade ono što bi nam se opet moglo dogoditi.

vaske

pre 10 godina

Ko je kriv za Prvi svetski rat?
Srbi.
Britanci.
Nemci.

Britanac: Krivi su Nemci

Nemac: Krivi su Srbi

Srbin:.....krivi su komunisti. Tito posebno.

Saldzo

pre 10 godina

Summa summarum:

Nemacki istoricari - krivi su svi redom, nismo samo mi

Engleski istoricari - krivi su svi osim nas

Americki istoricari - da vam nije bilo nas nikada ne biste pobedili jer smo mi najbolji, najjaci, najlepsi...

Novokomponovani srpski "istoricari" - mi smo krivi za sve od Trojanskog rata do dana danasnjeg jer smo najstariji narod na svetu i svi nas mrze zbog toga

A Herodot se u grobu prevrce...

Schwartz-ov teorem

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?

SDSS

pre 10 godina

Ser Ričard Džej Evans...

Dakle jedan Britanac, čija je domovina (Britansko carstvo) tada obuhvaćala preko 25 milijuna km2 na 5 kontinenata priča o "srpskom ekspazionizmu". :D

Nüchterne Analyse (Trezna analiza)

pre 10 godina

Najbolje da nas proglase krivima, jer koja god zemlja je u prethodnom veku bila na strani zla (Nemačka, Italija, Japan, Hrvatska...) sad žive kao bogovi, ne znaju šta će sa parama i većinu tih zemalja kriza nije ni pogodila, dok druge zemlje koje su bile na strani dobra preživljavaju dan za danom kako ko ume!
(SGR, 12. februar 2014 16:47)

Italija i Hrvatska zive kao bogovi, i nije ih pogodila kriza???
Italija je bankrot od drugog svetskog rata pa sve do danas. Zive od zaduzivanja, na pump, tj. niko ne zna kako uopste drze bradu iznad vode. Njihov pad, bice mozda jos decenijama odlagan, ali kada padnu (pasce kad tad), tesko ce se ikada podici. Zavisice od Nemacke, da li ce ih podici ili nece.
Sto se Hrvatske tice, da ne trosim reci. Prirodna glupost, lenjost, javasluk, nedisciplina...Oni nikada nece mnogo bolje (ako uopste) ziveti nego svi drugi na Balkanu. Da nemaju mora, bili bi socijalni slucaj Evrope. More ih spasava pred gladju.

Boza

pre 10 godina

@Mozzart78

Sto se tice moje pameti i obrazovanja postovani Mozzart78 ja sam bio pametan kada sam u Beogardu zavrsio OS, cuvenu Matematicku gimnaziju i ETF.

Razumi da je cin ubistva je cin teroriszma. Tvoja licna percepcija o minornom znacaju Srbije pre pocetka rata je pogresna. Seti se da i danas Engleska kraljevska porodica poziva clanove Srpske kraljevske porodice na sve prijeme. Seti se postovanja i slave koju je imala Kraljevina Srbija posle tog rata.

Seti se da nisu drugi mrzeli naseg kralja koga smo mi bacili kroz prozor, a drugog kralja su njegovi podanici ubili u Francuskoj. Clanovi drustva okupljeno oko Crne ruke nisu bili stranci vec vojnici ubijenog kralja -
pukovnika Dragutina Dimitrijevica Apisa.

andreas kisser

pre 10 godina

@Лејчестер сквер

maks hejstings nije istoricar vec novinar, kolumnista i producent raznih dokumentaraca na BBC, a izmedju ostalog pise knjige iz istorije. ne znam kakve veze ima i da je najpopularniji? u srbiji je recimo najpopularniji deretic :-) dalje, biti 'strucnjak' moze samo osoba koja se bavi konkretnom temom. na ovoj listi eksperti za WWI su pre svega hirsfeld, stivenson i anika mombauer. zanimljivo da je BBC propustio da se obrati dominiku livenu, koji je zaista autoritet za ovu temu i expert za istoriju rusije 19. i pocetka 20. veka. sto se tice ricarda evansa, on je uz overija, kersoua i gerharda wajnberga, jedan od najvecih svetskih autoriteta za istoriju nacizma i WWII, ali ne i za julsku krizu. mislim da iz njega progovara njegovo germanofilstvo. da pojasnim i to sto su vecina istoricara sa spiska britanci: gospodo, dopalo se to vama ili ne, najveci svetski autoriteti za gotovo svaku oblast istorije dolaze iz UK i USA! u tim zemljama se nalaze najbogatiji univerziteti, najbolje biblioteke, te drzave izdvajaju najvise novca za razvoj nauke, najvise raznih fondacija daje novac za istazivanja u inostranstvu, a posledica svega toga je cinjenica da odatle dolaze da ne samo najbolji naucnici, vec i da najperspektivniji studenti iz celog sveta odlaze na univerzitete 'rasel grupe' u VB, tj. 'ajvi lige' u SAD; pritom ne mislim samo na ruse, kineze i azijate, vec i nemce, francuze i ostale evropljane. dopalo vam se to ili ne, jbg, tako je.
p.s. cita se LESTER skver

књигу у руке

pre 10 godina

Крива је Србија што српска чизма није газила све до Беча јурећи аустроугарске окупаторе. Чисто да виде како је то кад ти туђа војска закуца на врата а што су они приређивали малим народима вековима.Данас овако не би лајали.

gradjanin

pre 10 godina

Najnovija vest!
Naucnici V.Britanije i Nemacke dokazali da je za potapanje Titanika kriv Knjaz Milos tj. mineralna voda od koje je bio sastavljen ledeni breg a neodgovornom politikom srpskih vlasti dospeo u Atlantik kao perjanica srpskog geostrateskog ekspanzionizma.
Naravno, posto taj pokusaj nije dovoljno uzdrmao svet, onda su poslali Gavrila.

evroskeptik

pre 10 godina

100 ljudi, 100 cudi! Dokaz koliko je istorija relativna! Ipak istoriju pisu pobednici i za razliku od poslednjih ratova, devedesetih, Srbija je bila medju pobednicima! Znaci rat je izazvala Austrougarska!
Za novije ratove, hteli mi to ili ne, Srbija ce uvek ostati krivac broj jedan!

da li si razumeo

pre 10 godina

"Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu."

Sve monarhe treba ugusiti njihovom krvlju.

Zole

pre 10 godina

Austro ugarska je bila tamnica slavenskih naroda. Slavenskim narodima koji su ziveli u toj monarhiji izbrisana je sva istorija i ni jedan slaveski narod osim Rusa i Srba nema duzu istoriju od 100 godina. Gledao sam seriju "Hrvatski kraljevi". U citavoj seriji nema 10 činjenica o postojanju hrvatske države. Nemci iliti Austrijanci su uništili svaki trag hrvatske istorije. Sad Hravti deluju kao da su bez korena. A tako je i sa drugim slovenskim narodima. Nemci su uništili i veliki deo naših istorijskih dokumenata. Saamo koliko je unisteno bombardovanjem narodne biblioteke 6. Aprila 1941. godine. A da ne govorim kolko je unisteno za vreme okupacije u oba svetska rata.

prokupcanin

pre 10 godina

Ali meni i danas nije jasna SHS !!! I nekako i da mi razjasne tu SHS , sta ce Srbima SFRJ??? Nikada nismo znali braniti svoje interese, ne vidim nacin nacin da opravdamo realnu poziciju zrtve u prvom ratu. Moracemo slusati nevladin sektor po kojem smo krivi i za biblijski potop... Kada prastamo,mi zaboravljamo, nasa je krivica...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Najveće zločine u istoriji čovečanstva izvršile su takozvane "velike" nacije i države,koje su vekovima,kroz robovlasništvo,kroz kolonijalizam i porobljavanje "domorodačkih" naroda,kroz izazivanje dva velika i stotine lokalnih ratova, počinile nevertovatne monstruoznosti vešto sakrivene i pokrivene da ne bi isplivale na svetslost dana?!Zar bilo ko može da posumnja u zločinstva V.Britanije,SAD ili Nemačke?!To je pravo ZLOČINAČKO UDRUŽENJE koje i danas "drma" planetom i koje je toliko moćno da za svoje zločinačke projekte,može da osudi žrtve,kojima razno-raznim sudsko-pravničkim nakazama uturava svoje zločine?!Ove rasprave na temu I i II Svetskog rata,Gavrila Principa,sudjenja u Hagu u koje upliću Njegoša i Miloša Obilića,imaju za cilj da se izvrši revizija prošlosti,ispiranjem mozgova.Čuvena američka "demokratsko-humanistička" "Brain Wash" metoda.Naravno,da bi ta metoda uspela prethodno smo dovedeni na prag gladi,gde će nas,kao svinje,za šaku "kukuruza",odvesti na klanje.Surovo ali istinito.

Jovan

pre 10 godina

Austo-ugarska je postavila ultimatuk koji mi naravno nismo mogli da ispoštujemo, jer nešto slično nikad nikome nije postavljeno. Tako da smo bukvalno uvčeni u rat koji apsolutno nismo želeli.
http://www.serbia.com/srpski/najtezi-ultimatum-upucen-jednoj-drzavi-ikada/
Ko želi da pročita za šta su nas sve uslovljavali. Takoše je zanimljiv pdatak da je WWI počeo upravo napadom na Beograd , a ne napadom Srbije naAusto-ugarsku.

boris

pre 10 godina

Kad je padao Berlinski zid gledao sam skoro 24 sat sta se desava na BBC. TV. Tih godina oni su bili najjaci jedan komentar ( ta osoba je nosila titulu LORD )neidemi iz glave " Nesvidja mi se ovo ( sto pada zid )Nemci su pokusali dva puta da porobe Evropu sad ce ponovo raditi na istom ". Vreme je pokazalo da taj Lord bio u pravu nije ratom ali EKONOMIJOM VAS UBIJA TO JE JEDNO DRUGO oni su iza rata u bivsoj Jugi. I jos vise vas teraju u vecu bedu .Neka mi neko kaze da nisam u pravu , Po cemu je Hrvatska bolja od nas Hvala na paznji!?

Mujo11

pre 10 godina

Svet se priprema za obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, ali i dalje traje oštra akademska rasprava o tome ko je najveći krivac za njega.

A ja bih voleo da znam ko snosi najvecu krivicu za ovaj zadnji rat u bivsoj YU?!

Лејчестер сквер

pre 10 godina

Од свих историчара са списка Хејстингс је у Британији најпопуларнији и сматра се највећим ауторитетом. И код њега нема дилеме ко је почео. Исто је у Империјалном ратном музеју у Лондону где у секцији о Првом светском рату српска застава стоји прва у низу савезничких земаља.

Stele

pre 10 godina

Konačan odgovor je ljudi! Ako ljudi žele rat, biće rata. Nema tu nekakvog ponosa ili šta već. Ratovi su se vodili, vode se i vodiće se isključivo zbog nečijeg intresa.

Morača

pre 10 godina

Prvi metak ispaljen u II Svetskom Ratu je atentat u Marseju. Ne treba smetnuti sa uma kako se desilo ubistvo Kralja Aleksandra i ministra Luja Bartua.

Mozzart78

pre 10 godina

*Boža
Samo želim tebi da odgovorim na tvoj post, a time ću dati i svoj komentar na ceo članak. Ono što ne podnosim kod srpskih gastarbajtera je to što postaju neverovatnije pametniji kako odu iz Srbije, jer tvoja prva rečenica upravo to i potvrđuje. Ako imaš problem sam sa sobom oko tvog odlaska u Britaniju, ne moraš to deliti sa nama jer nas ovde u Srbiji to savršeno ne zanima i veruj mi da mnogi od nas ovdašnjih intelektualaca ne padamo na gastarbejterske skorojeviće koji nam govore kako treba da mislimo i sl... Zato te savetujem da ako imaš neki svoj stav iznesi ga bez uvodnih, prostih i glupih rečenica tipa "ja već živim u Britaniji 10 godina..." Šta koga to zanima? Inače jadno je mišljenje pojedinih istoričara koji Srbiju smatraju krivcem za izbijanje WWI. Najpre Srbiji u momentu nakon dva balkanska rata nikako nije bilo do novog sukoba makar, sa druge strane bila samo Austo-Ugarska monarhija, a ne još i Nemačka. Austro-Ugarska monarhija je svakako bila isuviše jaka za Srbiju iako je dva puta na terenu poražena. Drugo Srbija je znala da je neće podržati prvi susedi, što se u praksi i pokazalo... (Bugarska), sa kojom smo se vojno tukli u drugom balkanskom ratu. Treće, Srbija je previše mala zemlja tada bila da bi ona učestvovala u velikim spoljnopolitičkim igrama velikih sila (A-U, Nemačka, Rusija, Francuska, Britanija). Prosto sile su to htele, traži li su povod i to im je dao jedno odmetnuto nacionalističko društvo okupljeno oko Crne ruke! To je svima kristalno jasno!

Krleža junior

pre 10 godina

Wikipedia: "Historijske ocjene Gavrila Principa su raznolike, tako da je u srpskoj historiografiji zabilježen kao nacionalni heroj, dok ga austrijska historiografija smatra teroristom. Neutralne historiografije ga obilježavaju kao srpskog nacionalistu i izvršioca atentata, bez jasnijeg određenja o prirodi atentata".

keihanaikukauakahihulihe

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?
(Schwartz-ov teorem, 12. februar 2014 16:46)


Najtacnije objasnjenje koje sam procitao u komentarima, a posle tek na drugom mestu je i to da je Srbija bila umesana u svakom konfliktu na balkanu

Luka_DrMr

pre 10 godina

Kriva je VBritanija i Nemacka, a zasto...
1. Nafta Bliski istok
2. Zeleznica Nemacke do naftnih polja
3. MI6 VBrutabuhe u Srbiji koji je sve to otkrio i naravno sprecio da pruga pordje korz Srbiju do Nemacke
hvala na objavi komentara posto mi vec 4 na ovu temu ne objavljujete pozdrav redakciji :)

dasa

pre 10 godina

(P38, 12. februar 2014 16:06)
Pa dogovorom između Turske i AU. Kao da se prvi puta dogodilo da jedna država drugoj preotme teritorij.

Zoki

pre 10 godina

Nemačka je isključivi krivac, a evo i zašto.
Prvo, bez nemačkog podstrekivanja Austrougarska se nikada ne bi usudila da napadne Srbiju i time izazove rat sa Rusijom.
Drugo, ako je postojala nada za smirivanje situacije nakon AU objave rata Srbiji, ona je izgubljena kada je Nemačka objavila rat Rusiji, a par dana nakon toga i Francuskoj. Rusija je samo izvršila mobilizaciju, ali nije u tom trenutku ispalila ni metak. Može se spekulisati, ali nagomilane ruske trupe bi verovatno naterale AU da tamo koncentriše svoju vojsku i na taj je ostavili bez resursa za ozbiljne napade na Srbiju.
Treće, Nemačka je upala u neutralnu Belgiju iako je dobro znala da je Velika Britanija garant te neutralnosti. Bez toga VB ne bi ušla u rat i bila bi u poziciji da posreduje. Nakon toga u Evropi više nije ostala neutralna velika sila koja bi mogla da posreduje.
Rat se proširuje u svetski sukob upravo nakon ulaska VB u rat. Počinju sukobi u kolonijama, Japan ulazi u rat, a dve godine kasnije i SAD i Brazil.

Međutim, u onome što je Evans rekao ima i trunka istine. Niko u Evropi nije znao šta da ih očekuje, svi su mislili da će se rat završiti u nekoliko spektakularnih bitki pre Božića. Taj stav prema ratu je bio možda odlučujući faktor da se pokrene pakleni niz događaja. Sve ostalo u Evansovom komentaru je glupost.

crazy processor

pre 10 godina

Ne kapiram sto nas nije smela neka zemlja da napadne, svi traze neciju pomoc:). Niko ne sme 1vs1 i uvek mi krivi, poslednji put koliko ih bi 29 bese:) Austrougarima bila frka iako smo tek zavrsili prvi i drugi balkanski:)

DAN

pre 10 godina

Tri rodjena brata od tetke: Engleski kralj GEORGE-IV , Ruski car NIKOLAJ - II Inemački car VILHELM - II nezadovoljni kolonijalnom dotada podelom sveta i naglim razvojem tehnike i industrije hteli su se širiti na račun trečih , pa i ratom potpuno svesni da će to biti veliki rat globalnih razmera . Austro-Ugarska bila je potpuno nespremna za budući rat zbog medjusobno nedefinisanih i neiskranih odnosa unutar koalicije austrije sa jedne strane i UGARSKE sa druge strane , Car FRANJO je bio ucenjen od nemačkog cara Wilhelma-II ako ne udje u budući rat da će nemačka jednostavno na silu pripojiti - anschlus - Austriju sebi . Jop na samrti 16 februara car franjo je govorio da nikada sebi ne može oprostititi što Srbiju nije usvojio 1908. godine kad je Bosnu konačno sa Austrijom spojio .
Kad neko hoće da nadje razlog uvek ga lako nalazi a koliko je opravdan to je već druga stvar !
Srbi zaista nisu bili uzročnici prvog svetskog rata već samo njegova velika žrtva !
Molim SRBE da prestenu mešati teminologiju " VERA" i " Nacija " a tu leži glavni problem Srba i Srbije . Šta bi tek bilo u svetu do danas kad bi se svi narodi sveta tako ponašli ?! - Samo teške katastrofe !

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Ser Ričard Džej Evans – profesor istorije, Univerzitet Kembridž

Srbija

“Srbija nosi najveću odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata. Srpski nacionalizam i ekspanzionizam su bili dubok remetilački faktor i srpska podrška teroristima iz „Crne ruke“ je bila neverovatno neodgovorna. Austrougarska nosi malo manju odgovornost za svoju paničnu, preteranu reakciju na atentat prestolonaslednika.

Francuska je ohrabrivala rusku agresivnost prema Austrougarskoj, a Nemačka je ohrabrivala austrijsku beskompromisnost. Britanija nije uspela da izgladi situaciju, kao što joj je pošlo za rukom u prethodnoj balkanskoj krizi, zbog straha od nemačkih evropskih i globalnih ambicija..."-bla,bla...

I on je istoričar?!

Nikola Pašić upozorio Austrougare da se sprema atentat na Ferdinanda a oni su to prenebregnuli jersu i priželjkivali da se desi i to pre da bi skinuli sa grbače jednog bolesnog rasistu i sadistu nego kao razlog za rat.-To je dokazano pismom i službenom beleškom iz Beča.

Da Princip nije ubio Ferdinanda da li bi nestala Nemačka evropska i globalna ambicija?!...Naravno da ne bi!Da nije bilo atentata rat bi se desio u sledećih godinu ili dve.Atentat je samo bio povod!

Mađarski film "Pukovnik Redl",dobitnikoskara 1985 govori o tome kako je došlo do I sv.rata.Ako je neko imao arhivu o tim događajima imali su Mađari.Rečenica iz filma:"Samo rat može sačuvati monarhiju"!Pogledajte film.Snimljen na nemačkom sa Erih-Marijom Brandauerom.

Arhivator

pre 10 godina

Pročitao sam knjigu Ser Maksa Hejstingsa koja se bavi isključivo 1914. godinom (Katastrofa 1914: Evropa ide u rat) i u kojoj između ostalog kaže: "Da je Gavrilo Princip imao bilo kakvu podršku države Srbije i njenih organa onda svakako ne bi bio prinuđen da založi svoj kaput kako bi došao do novca za put u Bosnu." Pametnome dovoljno.

istorijajeprošlostaživotjerealnost

pre 10 godina

Citiraću jednog pisca romana, ni Nobelovca, ni filozofa, sasvim običnog i popularnog: "Nikad nije bilo vajde od toga što se uglas govori da se nešto nije moglo dogoditi. Dogodilo se, mene interesuje kakva je situacija SADA!" Dakle, Srbija je bila pobednica u dva svetska rata, Nemačka i Austrija gubitnice u oba. Naši današnji političari plaćaju savetnike za posrnulu ekonomiju Srbije baš iz ovih dveju zemalja. Mole za investicije iz ovih dveju zemalja. Koga smo mi onda pobedili? Ko je kriv? Kad se dvojica tuku, nije poraženi onaj koji prvi padne nego je pobednik onaj koji se prvi podigne.

Boza

pre 10 godina

@Zoki

Smatra se da su kraljevske glave u tesnoj vezi sa crkvom. Crkva i monarh idu ruku pod ruku. Zamisli osecaj koji bi ti imao kada bi neko ubio naseh patrijarha.

Ja sam Pravoslavac i ubistvo je za mene greh.

Don Vito

pre 10 godina

Kljucno je pitanje kome je rat odgovarao. Srbiji sigurno nije, bez obzira sto su podgrevane emocije zbog ''nepravde'' u Bosni. Srbija se moze dovesti u kontekst uzrocnika Prvog svetskog rata samo povrsnom analizom, to jest ako bi zamislili da je svet nastao 28.06.1914.
Ali nije. Nemacka je od svog ujedinjenja i pobede nad Francuzima vodila izrazito ekspanzionisticku politiku, jer je zakasnila u raspodeli kolonija, cak se i Bizmark izgubio negde na tom putu.
Od 1870. do 1914. Evropa se nalazila nekoliko puta na ivici rata, pre svega rekao bih tokom marokanskih kriza i verovatno bi rat i izbio pre da je Maroko u Evropi, kao sto bi izbio sigurno posle da se nije desio sarajevski atentat, jer su vojne masinerije i lobiji potpuno zasenili politiku i diplomatiju.
Ono sto je ironija kod izbijanja I svetskog rata je to da je Nemacka suludo podrzala avanturisticku politiku Austro Ugarske, sto je direktno nametalo rat sa Rusijom iako su sa Rusijom imali tradicionalno prijateljstvo i nisu imali , bar ne direktnih sporova oko teritorija.
Jos je zanimljivo da je Nemacka dala podrsku Austro Ugarskoj kojoj je od objave rata, pa do prvih operacija trebalo 2 meseca da sprovede planove mobilizacije.
Znaci, iskljucivi krivac prvog svetskog rata bio je pangermanski ekspanzionizam. Sve ostalo su price za malu decu.

s.

pre 10 godina

ja, takode istoricar (mada, ne i svetskog glasa), tvrdim, da su svi ovi ljudi promasili sustinu: ko je kriv i nije toliko bitno. tj. bitno postaje u uskim okvirima nacionalne ili nacionalisticke istorije i, vracajuci se u taj period, nacionalizovano shvatanje realiteta. znaci: kriva je opseda nacijom, njenom vrednoscu, ulogom nacije u buducnosti i pseudo-istorijska baza tih nacija. po om pitanju, sve involvirane nacije su bile iste.

a doticnog istoricara, koji okrivljuje srbiju, treba pitati, da li nije mozda na osnovi srpske istorije od 1965 do danasnjeg dana zakljucio, to sta jeste. izgleda mi pomalo kao anahronistican - i u tom smislu: nacionalisticki - pristupak istoriji.

Eno vam link

pre 10 godina

Izvinite, ali BILJANA SRBLJANOVIC je u Kaziprstu rekla da mi Srbi zivimo u nekoj zabludi kako se svet, ili deo sveta, sprema da kroz obelezavanje ove godisnjice satanizuje Srbiju jos vise.

Pa necemo valjda da ne verujemo toj gospodji?! Ajde zemljaci...

http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=900&nav_id=759513

Divos

pre 10 godina

@ Aleksandar Maraš, 14. februar 2014 08:25

Хвала што сте поменули овај одличан филм. Да додам, у овом филму Фердинанд је приказан као један мрачан лик, подлац склон сплеткарењу и са изопаченим погледом на вредновање народа у монархији, а главни јунак бива увучен у мрежу Францових интрига, на крају и сам жртва, у предзадњој секвенци (која је узгред генијално упечатљиво приказана) бива приморан буквално на суицид, а већ у задњој секвенци Франц гине у Сарајеву, и на неки начин изврсни редитељ И. Сабо оваквим крајем шаље поруку о некој космичкој правди. Филм је наравно слободни подлед и поимање тод времена овог изврсног мађарског редитеља, али према свим доступним подацима, мало тога (или ништа) приказаног у филму се може оспорити.

mali radojica

pre 10 godina

Moram reći da kako vreme prolazi i kako nam se bliži taj sudbonosni Juni 2014 i stogodišnjica sve vise je i istoričara i političara koji ukazuju na krivicu Nemačke a mnogo manje AU iako je direktan povod bio atentat na predstolonaslednika Habsburške monarhije. Srbiju pomene po koji ne baš priznat i poznat istoričar/pisac/novokomponovani tumač istorije. Ono što raduje je i to da se sve vise i vise izvrće ruglu pokušaj da se na Srbiju prebaci krivica pa se sad zalazi i u sprdnju tipa: mala Belgija I mala Srbija da plate odšetu Nemačkoj kako za prvi tako i za drugi svetski rat. Čak su i neki autori koji su u početku onako u zanosu krenuli da okrivljuju Srbiju morali da reteriraju kad su shvatili sav besmisao takve budalaštine a naročito u svetlu ponovo iz naftalina izvadjenog Schliffen plana koji je razotkrio tzv.prethodnu nameru AU i Nemačke da krenu u rat po bilo koju cenu i nevezano od razloga/uzroka u pogledu istog. Daklem, biće jako zanimljivo kako nam se bude približavao datum atentata a naročito u svetlu novih dogadjaja u BIH pogotovu u Sarajevu. Cenim da će narodna manifestacija uvlakačkoulizičkog poskakivanja prilikom nameštanja spomenika Franji Ferdinadu koju su zdušno i punog srca najavili neki BiH političari biti otkazana jer ja da sam na njihovom mestu ne bih izlazio na otvoreno pred gladnu,bosu i poluizbezumljenu masu onako željnu njihovih skalpova da otkrijem spomenik bivšem okupatoru koji onako uzgred budi rečeno košta cirka par desetina hiljada Eura.

marko

pre 10 godina

@Boza,

Pretpostavljam da nisi ni svestan koliko je bilo pokusaja antentata na Franju Josifa i na gomilu kraljeva samo u to vreme? Prema tome zabodji nas sa tvojim posipanjem pepela i knjigu u sake. Nista se nasa istorija po tom pitanju ne razlikuje od drugih, samo ih treba upoznati.

mali radojica

pre 10 godina

Moram reći da kako vreme prolazi i kako nam se bliži taj sudbonosni Juni 2014 i stogodišnjica sve vise je i istoričara i političara koji ukazuju na krivicu Nemačke a mnogo manje AU iako je direktan povod bio atentat na predstolonaslednika Habsburške monarhije. Srbiju pomene po koji ne baš priznat i poznat istoričar/pisac/novokomponovani tumač istorije. Ono što raduje je i to da se sve vise i vise izvrće ruglu pokušaj da se na Srbiju prebaci krivica pa se sad zalazi i u sprdnju tipa: mala Belgija I mala Srbija da plate odšetu Nemačkoj kako za prvi tako i za drugi svetski rat. Čak su i neki autori koji su u početku onako u zanosu krenuli da okrivljuju Srbiju morali da reteriraju kad su shvatili sav besmisao takve budalaštine a naročito u svetlu ponovo iz naftalina izvadjenog Schliffen plana koji je razotkrio tzv.prethodnu nameru AU i Nemačke da krenu u rat po bilo koju cenu i nevezano od razloga/uzroka u pogledu istog. Daklem, biće jako zanimljivo kako nam se bude približavao datum atentata a naročito u svetlu novih dogadjaja u BIH pogotovu u Sarajevu. Cenim da će narodna manifestacija uvlakačkoulizičkog poskakivanja prilikom nameštanja spomenika Franji Ferdinadu koju su zdušno i punog srca najavili neki BiH političari biti otkazana jer ja da sam na njihovom mestu ne bih izlazio na otvoreno pred gladnu,bosu i poluizbezumljenu masu onako željnu njihovih skalpova da otkrijem spomenik bivšem okupatoru koji onako uzgred budi rečeno košta cirka par desetina hiljada Eura.

Dax

pre 10 godina

Nije samo Ferdinand bio predstolonaslednik. Habzburzi su imali preko 100 naslednika! Zato ne verujem da je samo to uzrok! A-U je podlegla interesima Nemacke, sto im se kasnije osvetilo!

Aca

pre 10 godina

Ma ne, krivi su Bosanci jer nisu pruzili otpor aneksiji, jer da jesu, Ferdinand ne bi ni mogao da dodje u Sarajevo, atendata ne bi ni bilo, a time ni rata, zar ne ?
(Schwartz-ov teorem, 12. februar 2014 16:46)

Najtacnije objasnjenje koje sam procitao u komentarima, a posle tek na drugom mestu je i to da je Srbija bila umesana u svakom konfliktu na balkanu
(keihanaikukauakahihulihe, 12. februar 2014 18:25)


Notorna neistina! Atentat je bio neposredan POVOD, a NE UZROK rata! Da Ferdinand nije došao u Sarajevo, nešto drugo bi dalo nemcima i AU povod da započnu rat, ataj rat bi neminovno zahvatio i ceo Balkan!

Zarko

pre 10 godina

Pretpostavljam da nisi ni svestan koliko je bilo pokusaja antentata na Franju Josifa i na gomilu kraljeva samo u to vreme? PREMA TOME ZAOBIDJI NAS SA TVOJIM POSIOPANJEM PEPELA I KNJIGU U SAKE. Nista se nasa istorija po tom pitanju ne razlikuje od drugih, samo ih treba upoznati.
(marko, 12. februar 2014 18:23)

Koju knjigu i koja istorija?
Anglosaxonac optuzuje Njemacku, AU i Srbiju a da ne zna ko stoji iza kompletnog sranja rekao bi " Ko je od rata imao korist? "
Ko je 'naivnu' Srbiju , koja se je tajno naoruzavala dugo prije atentata,
nagradio teritorijom Jugoslavije i ko je u martu 41 prijetio da ce Jugoslavije nestati ako ne organizuju demonstracije 'bolje rat nego pakt'...
Yebesh knjige koristi logiku. Anglosaxonac sacuvao kolonije a za rat krivi
Srbiju koja je cijelo vrijeme bila (i biti ce ) pion u njihovim rukama.

(r)evolucija

pre 10 godina

@robert
Za jednog albanca odlicno govoris srpski jezik,ipaj je to jezik drzave u kojoj se nalazi autonomna pokrajna NiN,samo nemoj da izigravas Srbina vec se predstavi time sto jesi......a za prvi svetski rat su krive pre svega Nemacka i Austrougarska.

opstanak

pre 10 godina

Činjenica je da je prvi svetski rat počeo napadom na Srbiju,zbog neprihvaćenog ultimatuma.Tu prestaje značaj Srbije u tom ratu.Poznato je da su centralne sile Austrija i Nemačka bile nezadovoljne podelom sveta.Nemačka(tadašnja Prusija)je imala nešto malo kolonija u Africi i to je sve.Dok su npr V.B i Francuska preko 95% teritorija imale van matice,otprilike i toliko stanovništva,a Rusiji nisu ni trebale kolonije.Berlin i Beč su bili svesni ogromnog bogatstva koje se vekovima slivalo iz kolonija u London i Pariz.Zato su Nemačka i Austrija zahtevale novu podelu sveta,ali naravno da Fr i V.B to nisu hteli mirno da prihvate.Znači rat nije počeo zbog Srbije već zbog bogatstva Afrike,Azije...

Srđan

pre 10 godina

Ekspanzionizam! Nacionalizam! A Austrugarsko carstvo nije bilo ekspanzionističko, pa mi smo se i borili protiv tog ekspanzionizma. U Evropi je tada vladao nacionalizam. U panici su ubijali i vešali nedužan narod - čudno ispoljavanje sindroma panike! A kada kaže terorizam to je kao da kažem ja da je Rimsko carstvo bilo globalističko ili da je Homerova Ilijada bila blokbaster u staroj Grčkoj ili da je na Vavilonskoj berzi bio krah s kraja 6v p.n.e.

zoki

pre 10 godina

@Boza
"Niko nema pravo da iz bilo kog motiva ubije drugog coveka a pogovoru krunisanu glavu."
ja ne mogu da "svatim" zašto bi ubistvo krunisane glave bilo neprihvatljivije od ubistva nekrunisane glave ???

opax

pre 10 godina

Прочитали смо шта кажу повесничари, а сада прочитајмо и ово:
1913 - The Austrians told the Italian government that they were going to invade Serbia.
(The Italian Prime Minister in 1914 cited this fact to claim that: 'The telegram indicates that the assassination of the Archduke was the OCCASION rather than the CAUSE of Austria's ultimatum to Serbia, and it reveals the reason for Austria's action [invading Serbia] in July, 1914').

In fact, the Austrian Chief of Staff General Hotzendorf had asked for a 'surprise' war to destroy Serbia more than !!!25 TIMES!!! in the eight years after 1906.http://www.johndclare.net/causes_WWI4_AustriaandSerbia.htm

Митбастер

pre 10 godina

Мени ове интерпретације нису јасне. У Европи је непосредно пред избијање Првог светског рата постојала невероватна тензија између светских сила. Једноставно речено, похлепа и завист је достигла неописиве размере. Неке силе су имале колоније, у британској Империји сунце никад није залазило, а Немци и Аустријанци су се осећали ускраћено и спутано. Србија је била само иницијална каписла и добар изговор за почетак рата.

vlada

pre 10 godina

Kao djaci u školi smo učili da je razlog za prvi svestki rat bila ambicija Nemačke da osvaja, pa je huškala koga je stigla u rat, a da je neposredan povod atentat Franza Ferdinanada u Sarajevu. I zaista kada se i sa malo više godina udubite u celu tematiku rata bude vam kristalno čisto da bi taj rat počeo i da Gavrilo nije uradio to što je uradio, i da bi se taj rat sravnio balkan pre ili kasnije! Ali istorija kao i život nas uče da čovek često strada i zbog glupih sitnica. (da se razumemo ubistvo prestolonaslednika naravno nije sitnica ako gledamo to kao izolovan slučaj, ali ako uporedimo to sa brojem žrtva samo na prostoru bivše Jugoslavije, ipak je to sitnica, ali sitnica koja je bila okidač za jedan veliki rat!)

Skingrad

pre 10 godina

Prva zemlja koja je objavila rat AU,1914, u podrsku Srbiji je bio Novi Zeland ..:) A 1999 Prva drzava koja je urucila zvanicni protest zbog napada na suverenu drzavu SRJ, bio je Mexico..:P Statistika..

sale

pre 10 godina

"Nemačka je upala u neutralnu Belgiju iako je dobro znala da je Velika Britanija garant te neutralnosti. Bez toga VB ne bi ušla u rat i bila bi u poziciji da posreduje."

Pa, VB je upravo i bila primarni ratni cilj Nemačke! Cela spletka je i bila nameštena da se u rat uvuče onaj kome ima šta da se uzme.

"Rat se proširuje u svetski sukob upravo nakon ulaska VB u rat."

Što je Nemačka i želela. Rat se vodio između evropskih država, ali za vanevropske posede.

Petar Mladjenovic

pre 10 godina

Skraćeni citat Filipa Bauera (Philip Bauer), Nemački istoričar (Bavarska centra za političko obrazovanje):.
U multietničkoj državi brojne etničke manjine su težile nacionalnu nezavisnos. Pod Austrijom su tada živeli Poljaci , Česi , Slovaci , Mađari , Ukrajinci , Rumunji , Slovenci , Hrvati i Srbi u Vojvodini. U Mađarskoj i Poljskoj su već bile pobune koje su ugušene. U severnoj Češkoj , Moravskoj i na Balkanu je oslabio autoritet. Slovenski pokreti za nezavisnost su pretili da se monarhija raspadne. Rusija je viđena kao potparol slovenskih naroda pod vlašću Beča " i važila kao zaštitnica Kraljevine Srbije . Uzimajući u obzir sukob sa Rusijom , Beč je tražio priliku da vrati stari autoritet pomoću rata na Balkanu . Frakcija „jastrebovi " iz Generalstaba Konrada od Hötzendorfa neprestano je zahtevao takozvani "preventivni rat" protiv Srbije ili protiv Italije.. Samo u 1913. godini, Hötzendorf je 25 puta zahtevao rat protiv Srbije . Atentatom u Sarajevu protivnici ratnog huškaša, Hotzendorfa su izgubili svog najjačeg saveznika;Ferdinand je bio najveći protivnik tražene vojne akcije i smatrao se advokatom slovenskih interesa.
Zvanični cilj rata Austrij bio je očuvanje integriteta i jačanje pozicije kao velike sile. Protiv Srbije je vođen verbalni rat pod sloganom, - " Srbija mora umreti“ kraj citata.
Ferdinantova supruga je bila Čehinja. Smeo je oženiti pod uslom da niti ona niti njihova deca mogu biti naslednici (carica ili car). Zato je ubijen.

Dragomir

pre 10 godina

Imajući u vidu koliko je vremena i para potrebno pripremiti se za rat, postavlja se pitanje (koje veliki istoričari konstantno preskaču) ko ga je zapravo priželjkivao a samim tim podešavao momenat njegovog iniciranja. Pominjanje slučajnosti kao spleta dogadjaja, blago rečeno je smešno. Preraspodela "resursa" (kolonija) je već davno završena a formiranje novih je ostalo pitanje. Zapravo, Srbija je povratila državnost nakon raspada bivše Otomanske Imperije, a kako su pojedine svetske sile nju stvarno prihvatile : Kao državu ili mogući budući feud-modernu koloniju? A zatim , sa osvrtom na istorjske izvore koji kažu da je porodica Branković zadnji naslednik našeg prestola a čiji je potomstvo(a i potomstvo Hrebeljanovića) u krvnoj vezi sa nekim kraljevskim porodicama iz našeg daljnjeg okruženja , postavlja se hipotetičko pitanje ko je (po toj liniji) naslednik prestola?
Moje je lično mišljenje da su ovo neki od razloga što je svojevremeno Austrija zdušno pomagala ustanike tokom XIX veka i spravom očekivala naklonost Beograda u kasnijem periodu . Od Obrenovića ju je i dobila ali ne i od Karadjordjevića. Posledice su usledile.
Zapanjujuća je brutalnost i krvoločnost postupaka Austrougarske voske nakon osvajanja Srbije a naročito jedinica naše slovenske braće pod Kajzerovom komandomn o čemu svedoči obimna dokumentacija . Na žalost , to se ponovilo i u narednom ratu a ta su zverstva jednostavno prikrivena (nikada javno procesuirana) zarad viših ciljeva . Istorija se ponavlja

Alexa

pre 9 godina

Nije li svakome neobicno, da prestolonaslednika jedne mocne drzave, posle pokusaja atentata bacenom bombom na njegov auto, umesto njegove evakuacije ga ponovo vracaju na ulicu u nezasticenom automobilu, koji pravi polukruzno okretanje pored atentatora. Oni su ga vozikali dok nije bio ubijen. Nisu sacekali ni kraj sudjenja atentatorima a vec su bili u ratu sa Srbijom. Komentar na ovo nije potreban...

djuro

pre 10 godina

S... li s... aaa? A niko ne kaze da su Austrougarska i Nemacka isto tako kao i Engleska i Rusija drzali pod okupacijom male zemlje i narode koji su bili zeljni slobode?! Ili mozda nisu?!

DAN

pre 10 godina

Niti slučajno Srbija nije kriva kad svi dobro znamo koliko su obično veoma duge pripreme za rat i koja se unapred moraju uložiti finansiska sredstva za ratovanje !
Za budući rat se je odlučio nemački car, Wilhelm II i tadašnji kancelar Bizmark , ugurali su za svoju opciju ostarelog AU cara Franju pošto su se prethodno tri rodjena brata od tetaka medjusobno žestoko posvadjale oko kolonijlne podele sveta; britanski kralj GEORG IV , nemački car - WILHELM II i ruski car Nikolaj II !
Srbija nema ništa sa uzrokom za izbijanje rata pošto bi se on desio i bez Srbije i Gavrila Principa ! Odigrala je samo ulogu kobajagi da je povod za izbijanje !
Srbijo mirno spavaj samo neznalice i tvoji dušmani tu ortodoksnu laž i konstrukt nedovoljnim poznavaocima prave istine pošto je i sama Srbija bila velika žrtva tadšnje politike i krivih odluka zlotvora .

Posmatrač

pre 9 godina

Odgovor na pitanje "ko je kriv?", proističe iz odgovora na pitanja:
a) Ko ima motiv (ili razlog)?
b) Ko ima priliku (ili mogućnosti)?
c) Ko ima sredstvo (ili oružje, oruđe)?

zbubjen

pre 9 godina

Pretpostavljam da bi svi oni koji optuzuju Srbiju imali znacajno razumevanje za srpsku aneksiju tadasnje Bugarske zbog ucesca VMRO u ubistvu kralja Aleksandra! Molim jeftine demagoge da nas ne vređaju idejama da je Srbija destabilizovala istorijske germanske teritorije u Tuzli i Pancevu! Smešni ste.

konj

pre 9 godina

Ovako razmišljaju kolonijalisti -..."Srbiju, nestabilnog suseda koji je želeo da proširi granice i to na račun teritorije Austrougarske". Da li sam nešto propustio: U Bosni su živeli Austrijanci, Ugari???