Nedelja, 09.02.2014.

12:05

Oni najduže čekaju posao u Srbiji

Među visoko obrazovanim građanima najduže na posao čekaju lekari opšte medicine, stomatolozi, ali i stručnjaci poput organizatora automatske obrade podataka.

Izvor: Tanjug

Oni najduže èekaju posao u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

der Zahnärztin

pre 10 godina

(Herr Doktor, 9. februar 2014 22:02)

Ne znam koliko ste upućeni, ali odlaze obično najbolji. Ostaju prečesto oni koji su "nečiji", mada danas odlaze i deca profesora Medicinskog fakulteta.

Drugim rečima, ta deca od prve godine planiraju gde će i kako će; uglavnom do četvrte imaju CPE ili bar B1, zavisi od toga koja zemlja ih zanima - i odlaze.

Verujem da znate šta je Medicinski: vrlo mnogo rada i učenja. Ako deca "usput" uspeju da steknu sertifikate (zavidnog nivoa) znanja jezika - često i još mnoge druge diplomice validne na EU tržištu rada, mi govorimo o vrlo, vrlo sposobnim mladim ljudima.

Drugo - oni NISU iz Titovog doba, bez uvrede ikome.
Znaju odlično kuda idu, šta ih tamo čeka, i spremni su da se oderu od rada još 10 godina. Znaju gde će biti, u hijerarhiji zdravstva, i to ih nimalo ne štreca :).

Dapače, mnogi od njih NEĆE biti na dnu nemačkog zdravstva.
Znaju svaku jednu mogućnost da odu, uključujući i dalje PhD školovanje; jednom mladom kolegi je trenutno u DE "na vidiku" specijalizacija iz kardiologije, a dozvolićete da to nije "treća zonska" bilo gde, pa ni u Nemačkoj, i neće biti ništa gori od Vijetnamca sa istom kvalifikacijom.

I za kraj: posmatrajte te mlade kolege koje odlaze. Pažljivo. I pokušajte da sagledate širu sliku - možda odlaze iz bedne, siromašne zemlje, možda su "napola doučeni" - ali verujte da znaju kuda idu i šta ih čeka, i da vrede.
Na žalost i tragediju zemlje Srbije...

Pat pozicija

pre 10 godina

Stvar je prosta i jednostavna. Hocete jak dinar ? Hocete ! E pa onda nema reindustrijalizacije ! A bez industrije nema ni radnih mesta. To je sva mudrost. Nema proizvodnje, nema novca u budzetu, nema posla ni za lekare. Kada bi kurs Evra bio takav da Jorgovanka ima 3000 platu a ne 6000 kao sada bilo bi i za privredu koja bi punila budzet, ali ni ona ni bilo ko na politickoj sceni ne zeli to.

Herr Doktor

pre 10 godina

@

Herr Doktore, 60% stanovnika Nemacke ima roditelje koji su rodjeni van Nemacke. a osim par "Nemackih" gradova, tipa Študgarta, ostalo je sve mix. Molim za hejtovanje negde drugde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (k, 10. februar 2014 09:27)


Vasa "racunica" je u suprotnosti sa svakom logikom jer bi u tom slucaju vec druga generacija imala apsolutnu vecinu u broju populacije u Nemackoj. Sa druge strane kakve to veze ima sa mojim postom. Inace lekar koji dolazi iz jedne zemlje koja ima najlosije i najzaostalije zdravstvo u Evropi ne uliva neko narocito poverenje u njegovo poznavanje medicine.

k

pre 10 godina

Herr Doktore, 60% stanovnika Nemacke ima roditelje koji su rodjeni van Nemacke. a osim par "Nemackih" gradova, tipa Študgarta, ostalo je sve mix. Molim za hejtovanje negde drugde.

Profesor Marić

pre 10 godina

Ja sam geograf i čekam posao već 9,5 godina. Nijednom me nisu pozvali sa biroa da mi kažu da treba negde da se javim i da počnem da radim. Polako gubim nadu.

nevena

pre 10 godina

istina je drugacija diplomirani agronomi cekaju posao ceo zivot jer trziste rada ima podatak da u zadnjih 14 godina nisu ni jednog dipl.agronoma zaposlili a kada smo projektom Evrop.unije zahvaljujuci demokratama nas 17oo dobili posao novi ministar Knezevic nam je dan pre stupanja na posao svima dao otkaze iako smo imali ugovore o radu....tako je 1700 porodica sa visoko obrazovanim nosiocem porodice ostalo bez posla i danas kopamo po kontejnerima da prejranimo decu..

ice9

pre 10 godina

U normalnim zemljama kada imate visak radnika, u ovom slucaju doktora, ne primate vise isti broj ljudi na te fakultete, jel to tolko tesko.

blabla

pre 10 godina

Подаци потпуно одударају од реалности. Моје колеге које су историчари уметности запослене су као библиотекари. И не межете рећи да су они историчари уметност, када то нису. Ону су библиотекари. ))): Нико неће да ради у струци. Знате ли ви колико мора да носи знање у себи историчар уметности. Колико је ту података о сликама, сликарима, читавим епохама. Па веза са историјом, етнологијом, антропологијом, психологијом и др. наукама. Па онда коришћење информационих система у раду итд. Он ако не ради у струци, све податке је потпуно заборавио или су бледи, мора да уложи значајан напор да их освежи. А библиотекар је исто што и продавац, када погледам шта конкретно раде. Све се своди на мануелни рад. И тако је у свим струкама, бежи се од тешког интелектуалног посла у површност. )))): А тек лекари, па ја не знам како бих се усудио да радим као лекар после 7 година одсуства из струке. Елементарно знање остаје, али све друго мора да се освежава. ))): И из свега реченог следи закључај да Марко Краљевић је херој над херојима, он не само што је у центру своје струке, већ и све ради џабе. ))):

pakao

pre 10 godina

Ove godine je SMANJENA ionako mala plata lekarima da bi se zaposlilo još partijskih sluga u javnom sektoru. I lekari i narod ćute?!!

Herr Doktor

pre 10 godina

Postavlja se pitanje da li ce Nemacki pacijenti biti narocito odusevljeni poplavom lekara iz Srbije i da li ce srpski lekari biti sretni kada shvate da igraju za trecu ligu Nemackog zdravstva i sa tome adekvatnom platom. u celoj toj prici lepih zelja je uslov svih uslova dovoljno poznavanje jezika. To dovoljno, podrazumeva rad sa pacijentom i sporazumevanjem sa njim, kako bi se postavila valjana dijagnoza a lecenje dolazi potom.

Posmatrač

pre 10 godina

Koliko nezaposlenih u Srbiji zaista misli da je završen fakultet (pravi ili mega-) garancija da će neko da ih zaposli?

Dobro se sećam intervjua (pre mnogo godina) nekog ko je diplomirao "Marksizam" i ko je bio iznenađen i razočaran što za njega nema posla. Sada je slično i sa menadžmentom, ekonomijom, pravom, ali nažalost i sa medicinom, stomatologijom...

Rešenje je da se izabere profesija koja je zaista potrebna i koja može da se unovči, jer više neće biti ni "partijskih" radnih mesta i da država (Ministarstvo nauke i obrazovanja) smanji kvote za upis na nekim fakultetima.

dr na specijalizaciji

pre 10 godina

Po ko zna koji put ovo pišem. Ne mogu svi raditi u Beogradu. Ja sam otišla iz istog, u kome sam rođena, u selo, plačući, samo za poslom. Posla ima u nekim mestima čija imena i ne znam da izgovorim.

nikola

pre 10 godina

Zato brzo reforma obrazovanja. Sa FTN-a ili FON-a lepo diplomcima dati posao profesora u srednjim tehnickim skolama u svojim mestima. Plata 2000eur. Napraviti 3 odeljenja da u svakoj opstini godisnje izadje 100 programera i dizajnera. Omoguciti subvencije za otvaranje IT firmi, da se ti zavrseni srednjoskolci odma zaposle. Plata za juniore 600eur pocetna. Klijent stranci. Svi prijaveljni, drzava dobija pored. Napraviti tehnoloske parkove u svakom gradu. Investitori ce da dodju cim cuju da ima godisnje 100 programera na trzistu. Za 5 godina, ekonomski boom Srbije.

Zivimo u eri globalizacije, manite se mantri o EU, mi smo odavno deo Evrope i SVETA sto je jos bitnije. Ne postoje granice, internet je tu. I svet je tu u tvojoj sobi.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

U Americi nema dovoljno lekara opste parakse jer nece da rade za malu platu od 180000 godisnje :) Kada obave specijalizaciju plate su im od 250000 i vise. U Kanadi su plate lekara opste prakse zamrznute na 100000 pa se bune. Na zapadu se pravo i medicina jako isplate i zato vecina imigranata tera decu da studiraju pravo ili medicinu. Ako su uz to jos iz Azije obavezno sviraju klavir. Moracu jako da pripazim kada dodjem u posetu u Srbiju pa mi neko kaze da je lekar. Ja ovde trudim da im pokazem uvazavanje i postovanje taman koliko zasluzuju a takav stav u domovini bi bio neprimeren.

paklena_pomorandza

pre 10 godina

Neka mi kazu gde moze elektroinzenjer telekomunikacija da se zaposli u Srbiji!
Kod nas vazi sledeca formula za posao:
SEGA-MEGA + PARTIJA = POSAO ----> mozda ako se dokazete!
(E.L, 9. februar 2014 12:54)

Kolega istu muku mučim kao i Vi, punih 15 meseci. Pored sege-mege i partije dodao bih i rodbinsku vezu i 3000-5000 evra.
Tuga, čemer jad...

Pera

pre 10 godina

Jos kao student pri kraju studija (koje sam razvukao na 10 god jer sam morao da zaradim za hleb u bukvalnom smislu) elektronike, koji je vec imao veliko porakticno iskustvo, nasao sam posao za 2 nedelje, malo srece a malo vise pameti... kod privatnika naravno, davne 2006.

Do danas sam promenio 4 privatne firme u Srbiji, gde sam na kraju shvatio da je sve uzaludno raditi, dao sam OTKAZ i otisao u inostranstvo gde sam prethodno obezbedio novo radno mesto, svojim trudom zalaganjem i znanjem - NIKO mi nije pomogao. Imam sve papire za legalni boravak i rad, a uskoro dovodim i porodicu ovde. Moja supruga, lekar opste medeicine bez sanse za posao u Srbiji, na osnovu moje radne dozvole imace sirom otvorena vrata trzistu rada Austrije i Nemacke. Na dalje, samo je nebo granica.

Drugari, da se razumemo, za sve ovo sam se izborio sam, nije mi nista palo sa neba. Kada je bilo vreme za to, nisam znao sta su nocni izlasci, video igrice, filmovi, TV ponekada. Sve sam to morao uskratiti sebi kako bi se izborio za bolju buducnost.
Mozda mi zbog toga sada fali neka daska u glavi, ali to je - sto je.

radomir

pre 10 godina

Zato veliki broj mojih kolega i ne razmislja o poslu ovde, vec uveliko ice nemacki i samo cekaju diplomu da odu. Posle silnih godina ucenja i odricanja, nemaju nameru da se ponizavaju, uclanjavaju u kojekakve stranke, daju kes nekim polumangupima na poziciji, trazili veze i osecali se uvek duzni pojedincima zato sto su dobili posao u struci i to sve za smesnu platu, za koju ne moze ni da se zivi pristojno, a da ne pominjem mogucnost kupovine nekretnine na kredit ili zasnivanja porodice. Moja supruga i ja, iako smo slicne struke, jedva se krpimo sa jednom platom kao podstanari. Luksuz su mi nove cipele a ne nesto ozbiljnije. A kako smo uvek bili samofinansirajuci studenti, placali po vise od hiljadu evra skolarinu, kupovali knjige, placali stan, radili leve poslove da bi mogli da studuramo, onda sad i mi ucimo nemacki i odosmo na sever, a da ne gledamo lazljive politicare i razne mufljuze na odgovornim pozicijama u rasvaljenom drustvu.

mb011

pre 10 godina

zato ti isti lekari treba samo da žele, i odoše u nemačku da žive kao sav normalan svet. ko može da im zameri? ko god može treba da beži odavde. a onda ćemo imati revolucionaran statistički podatak da je smanjen broj lekara na birou. a niko neće reći zašto je to tako. zato što su otišli napolje.

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 10 godina

E, ovako, anesteziologa u Srbiji ima dosta. Vise nego sto treba. Kod mene na Institutu veliki broj specijalista ce sledecih 5 godina otici u penziju. Broj odobrenih specijalizacija od Ministarstva ne popunjava taj broj. Vredelo bi sam sebi platiti skolovanje.

gaga

pre 10 godina

A,mi cekamo na neke preglede i po pola godine,jer nema dovoljno lekara!Tako je u bolnici u Subotici,a ti isti rade po privatnim ambulantama,i tamo se dolazi na red odmah ili sutra,ja bih to zabranila,zaposlila bih nove lekare,a ko voli privatno onda napolje iz bolnice!Sramota,kako nam je zdravstvo palo na niske grane!

mik

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto objavljuju ove podatke iz kojih se zapravo nista ne moze zakljuciti. Neka daju podatke tipa toliko i toliko procenata prijavljenih ceka posao toliko i toliko godina u proseku, a ne ovako daju opsti prosek a neko na posao ceka 20 godina a neko ima vezu pa se zaposli odmah i sad oni u proseku cekaju 10 godina. I da li se prosek cekanja na posao za pojedina zanimanja racuna dok nezaposlen ne nadje bilo kakav posao ili samo za posao u struci?

Zakon o radu

pre 10 godina

Glavni uzrok ovolike nezaposlenosti je upravo tekuci zakon o radu i sto pre to shvatimo bice nam bolje. Radulovicev predlog zakona o radu koji je stopiran pred raspisivanje izbora, uopste nije bio tragican kao sto su mediji to predstavili. Tekuci zakon o radu postuju samo javne sluzbe i preduzeca, dok ga privatnici ne postuju. Zasto? Zato sto su nameti preveliki, kako na plate tako i na sve druge obaveze prema zaposlenom, tipa ne moze da otpusti radnika koji je primljne za stalno cak ni ako zapali firmu. Logican sled je to da niko ili ne zaposljava radnika ili ga ne prijavljuje ili radi pod ugovorom na 6 meseci. Naravno, sem ako radi za drzavu. Lekara realno ima malo, u domovima zdravlja redovi i zakazivanja, al zato partijskih megatrend foteljasa ima koliko hocete. Setaju dva papira iz kancelarije u kancelariju nedelju dana. Tako da dolazimo u situaciju da ja koji za neku sicu radim u realnom sektoru finansiram gomilu foteljasa koji mi nicemu ne sluze, dok cestito ne mogu kod lekara da odem jer njih nema dovoljno. Da je novog zakona, mene bi poslodavac prijavio, a drzava otpustila gomilu nepotrebnih, a zaposlila lekare i finansirala specijalizacije istih...

arob

pre 10 godina

Uskoro jos dva stanovnika zemlje Srbije odlaze ne na privremeni nego na stalni rad u Nemacku. Od mene nece videti ni zute banke Srbistan. Placanje porez i slanje para rodjacima i roditeljima nece biti. Mladim lekarima preporuka da odu iz zemlje sto pre da nebi gladovali i svaki da bili ponizavani.

Student

pre 10 godina

treba napraviti mehanizam bodovanja, da ne moze neko da izadje sa fakulteta i dobije posao, a neko ga nikada ne dobije. Takodje treba napraviti sistem da u jednoj porodici ne moze vise od jedne osobe da radi u javnom sektoru i time bi se vratila kakva takva jednakost medju gradjanima u ovoj zemlji.

Izbeglica

pre 10 godina

Kakav apsurd......kod nas čekaju 5-6 godina na posao, a u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj fale takvi.....
Deco.....samo malo hrabrosti.....ništa više vam netreba.....

koga???

pre 10 godina

Pa njihovo zaposljavanje ide ko alva!!!! A plate su im astronomske. Kad vidim koliko visoko obrazovanih ljudi crnci za crkavicu odricuci se osnovnog dostojanstva, kad mi neko pomene jadnog lekara ili prosvetnog radnika nakostresim se.

Jocagomboca

pre 10 godina

Moja sestra je prof biologije, 40% radnog vremena je prijavljena za stalno a 60% na odredjeno, radi u dve skole na dva kraja grada! Brat je prof istorije i radio je u podrumu pica ( nije se obogatio kao Marko Milosevic), tocilac goriva, sada prodaje markice za GSP, ni dana u struci nema! Prijateljica je dr neuropsihijatar, radi kao lekar op i to jedva da dobije posao jer nema stranku iza sebe a ima 55 god! Nisu svi profesori i lekari isti! Ima i postenih, bez politickih veza!

Profesor

pre 10 godina

Profesor opstenarodne odbrane i drustvene samozastite. Da li jos negde u svetu postoji jedno takvo zanimanje i profesorska titula uz njega. To je posao koji moze da obavi svaki bivsi podoficir ili oficir, a takvih ima po Srbiji kao pleve. Uostalom ja sam misljenja da jedna takva profesija nije za nikakve profesore, nego za dobre i solidne kaplare.

ja

pre 10 godina

da bi postao lekar sa spezijalizacoijom moras da radis 2 god i da te ustanova posalje na spezijalizaciju..a do toga ti si lekar opste prakse..a nemozes da se zaposlis kao l.o.p jel nepostoje konkursi nego se iskljucivo pre veze zaposljava..vrzino kolo

posao je zivot

pre 10 godina

Srbija ima 770 hiljada nezaposlenih PRIJAVLJENIH NA BIROU! A koliko ih ima neprijavljenih, njih niko ne pominje???!! Dosta manipulacija sa tom zvanicnom cifrom!

đoser

pre 10 godina

Mladi lekari i ostali stručnjaci treba zato da ostanu u Srbiji i da strpljivo godinama čekaju na prvi posao, da žive sa roditeljima da 35-e godine života, a porodicu da zasnivaju sa 40, zar ne, ili će opet biti priča kako najbolji odlaze?

E.L

pre 10 godina

Neka mi kazu gde moze elektroinzenjer telekomunikacija da se zaposli u Srbiji!
Kod nas vazi sledeca formula za posao:
SEGA-MEGA + PARTIJA = POSAO ----> mozda ako se dokazete!

đoser

pre 10 godina

Mladi lekari i ostali stručnjaci treba zato da ostanu u Srbiji i da strpljivo godinama čekaju na prvi posao, da žive sa roditeljima da 35-e godine života, a porodicu da zasnivaju sa 40, zar ne, ili će opet biti priča kako najbolji odlaze?

posao je zivot

pre 10 godina

Srbija ima 770 hiljada nezaposlenih PRIJAVLJENIH NA BIROU! A koliko ih ima neprijavljenih, njih niko ne pominje???!! Dosta manipulacija sa tom zvanicnom cifrom!

ja

pre 10 godina

da bi postao lekar sa spezijalizacoijom moras da radis 2 god i da te ustanova posalje na spezijalizaciju..a do toga ti si lekar opste prakse..a nemozes da se zaposlis kao l.o.p jel nepostoje konkursi nego se iskljucivo pre veze zaposljava..vrzino kolo

Profesor

pre 10 godina

Profesor opstenarodne odbrane i drustvene samozastite. Da li jos negde u svetu postoji jedno takvo zanimanje i profesorska titula uz njega. To je posao koji moze da obavi svaki bivsi podoficir ili oficir, a takvih ima po Srbiji kao pleve. Uostalom ja sam misljenja da jedna takva profesija nije za nikakve profesore, nego za dobre i solidne kaplare.

Jocagomboca

pre 10 godina

Moja sestra je prof biologije, 40% radnog vremena je prijavljena za stalno a 60% na odredjeno, radi u dve skole na dva kraja grada! Brat je prof istorije i radio je u podrumu pica ( nije se obogatio kao Marko Milosevic), tocilac goriva, sada prodaje markice za GSP, ni dana u struci nema! Prijateljica je dr neuropsihijatar, radi kao lekar op i to jedva da dobije posao jer nema stranku iza sebe a ima 55 god! Nisu svi profesori i lekari isti! Ima i postenih, bez politickih veza!

E.L

pre 10 godina

Neka mi kazu gde moze elektroinzenjer telekomunikacija da se zaposli u Srbiji!
Kod nas vazi sledeca formula za posao:
SEGA-MEGA + PARTIJA = POSAO ----> mozda ako se dokazete!

Pera

pre 10 godina

Jos kao student pri kraju studija (koje sam razvukao na 10 god jer sam morao da zaradim za hleb u bukvalnom smislu) elektronike, koji je vec imao veliko porakticno iskustvo, nasao sam posao za 2 nedelje, malo srece a malo vise pameti... kod privatnika naravno, davne 2006.

Do danas sam promenio 4 privatne firme u Srbiji, gde sam na kraju shvatio da je sve uzaludno raditi, dao sam OTKAZ i otisao u inostranstvo gde sam prethodno obezbedio novo radno mesto, svojim trudom zalaganjem i znanjem - NIKO mi nije pomogao. Imam sve papire za legalni boravak i rad, a uskoro dovodim i porodicu ovde. Moja supruga, lekar opste medeicine bez sanse za posao u Srbiji, na osnovu moje radne dozvole imace sirom otvorena vrata trzistu rada Austrije i Nemacke. Na dalje, samo je nebo granica.

Drugari, da se razumemo, za sve ovo sam se izborio sam, nije mi nista palo sa neba. Kada je bilo vreme za to, nisam znao sta su nocni izlasci, video igrice, filmovi, TV ponekada. Sve sam to morao uskratiti sebi kako bi se izborio za bolju buducnost.
Mozda mi zbog toga sada fali neka daska u glavi, ali to je - sto je.

paklena_pomorandza

pre 10 godina

Neka mi kazu gde moze elektroinzenjer telekomunikacija da se zaposli u Srbiji!
Kod nas vazi sledeca formula za posao:
SEGA-MEGA + PARTIJA = POSAO ----> mozda ako se dokazete!
(E.L, 9. februar 2014 12:54)

Kolega istu muku mučim kao i Vi, punih 15 meseci. Pored sege-mege i partije dodao bih i rodbinsku vezu i 3000-5000 evra.
Tuga, čemer jad...

Student

pre 10 godina

treba napraviti mehanizam bodovanja, da ne moze neko da izadje sa fakulteta i dobije posao, a neko ga nikada ne dobije. Takodje treba napraviti sistem da u jednoj porodici ne moze vise od jedne osobe da radi u javnom sektoru i time bi se vratila kakva takva jednakost medju gradjanima u ovoj zemlji.

dr na specijalizaciji

pre 10 godina

Po ko zna koji put ovo pišem. Ne mogu svi raditi u Beogradu. Ja sam otišla iz istog, u kome sam rođena, u selo, plačući, samo za poslom. Posla ima u nekim mestima čija imena i ne znam da izgovorim.

Izbeglica

pre 10 godina

Kakav apsurd......kod nas čekaju 5-6 godina na posao, a u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj fale takvi.....
Deco.....samo malo hrabrosti.....ništa više vam netreba.....

arob

pre 10 godina

Uskoro jos dva stanovnika zemlje Srbije odlaze ne na privremeni nego na stalni rad u Nemacku. Od mene nece videti ni zute banke Srbistan. Placanje porez i slanje para rodjacima i roditeljima nece biti. Mladim lekarima preporuka da odu iz zemlje sto pre da nebi gladovali i svaki da bili ponizavani.

radomir

pre 10 godina

Zato veliki broj mojih kolega i ne razmislja o poslu ovde, vec uveliko ice nemacki i samo cekaju diplomu da odu. Posle silnih godina ucenja i odricanja, nemaju nameru da se ponizavaju, uclanjavaju u kojekakve stranke, daju kes nekim polumangupima na poziciji, trazili veze i osecali se uvek duzni pojedincima zato sto su dobili posao u struci i to sve za smesnu platu, za koju ne moze ni da se zivi pristojno, a da ne pominjem mogucnost kupovine nekretnine na kredit ili zasnivanja porodice. Moja supruga i ja, iako smo slicne struke, jedva se krpimo sa jednom platom kao podstanari. Luksuz su mi nove cipele a ne nesto ozbiljnije. A kako smo uvek bili samofinansirajuci studenti, placali po vise od hiljadu evra skolarinu, kupovali knjige, placali stan, radili leve poslove da bi mogli da studuramo, onda sad i mi ucimo nemacki i odosmo na sever, a da ne gledamo lazljive politicare i razne mufljuze na odgovornim pozicijama u rasvaljenom drustvu.

koga???

pre 10 godina

Pa njihovo zaposljavanje ide ko alva!!!! A plate su im astronomske. Kad vidim koliko visoko obrazovanih ljudi crnci za crkavicu odricuci se osnovnog dostojanstva, kad mi neko pomene jadnog lekara ili prosvetnog radnika nakostresim se.

gaga

pre 10 godina

A,mi cekamo na neke preglede i po pola godine,jer nema dovoljno lekara!Tako je u bolnici u Subotici,a ti isti rade po privatnim ambulantama,i tamo se dolazi na red odmah ili sutra,ja bih to zabranila,zaposlila bih nove lekare,a ko voli privatno onda napolje iz bolnice!Sramota,kako nam je zdravstvo palo na niske grane!

pakao

pre 10 godina

Ove godine je SMANJENA ionako mala plata lekarima da bi se zaposlilo još partijskih sluga u javnom sektoru. I lekari i narod ćute?!!

mb011

pre 10 godina

zato ti isti lekari treba samo da žele, i odoše u nemačku da žive kao sav normalan svet. ko može da im zameri? ko god može treba da beži odavde. a onda ćemo imati revolucionaran statistički podatak da je smanjen broj lekara na birou. a niko neće reći zašto je to tako. zato što su otišli napolje.

Zakon o radu

pre 10 godina

Glavni uzrok ovolike nezaposlenosti je upravo tekuci zakon o radu i sto pre to shvatimo bice nam bolje. Radulovicev predlog zakona o radu koji je stopiran pred raspisivanje izbora, uopste nije bio tragican kao sto su mediji to predstavili. Tekuci zakon o radu postuju samo javne sluzbe i preduzeca, dok ga privatnici ne postuju. Zasto? Zato sto su nameti preveliki, kako na plate tako i na sve druge obaveze prema zaposlenom, tipa ne moze da otpusti radnika koji je primljne za stalno cak ni ako zapali firmu. Logican sled je to da niko ili ne zaposljava radnika ili ga ne prijavljuje ili radi pod ugovorom na 6 meseci. Naravno, sem ako radi za drzavu. Lekara realno ima malo, u domovima zdravlja redovi i zakazivanja, al zato partijskih megatrend foteljasa ima koliko hocete. Setaju dva papira iz kancelarije u kancelariju nedelju dana. Tako da dolazimo u situaciju da ja koji za neku sicu radim u realnom sektoru finansiram gomilu foteljasa koji mi nicemu ne sluze, dok cestito ne mogu kod lekara da odem jer njih nema dovoljno. Da je novog zakona, mene bi poslodavac prijavio, a drzava otpustila gomilu nepotrebnih, a zaposlila lekare i finansirala specijalizacije istih...

nikola

pre 10 godina

Zato brzo reforma obrazovanja. Sa FTN-a ili FON-a lepo diplomcima dati posao profesora u srednjim tehnickim skolama u svojim mestima. Plata 2000eur. Napraviti 3 odeljenja da u svakoj opstini godisnje izadje 100 programera i dizajnera. Omoguciti subvencije za otvaranje IT firmi, da se ti zavrseni srednjoskolci odma zaposle. Plata za juniore 600eur pocetna. Klijent stranci. Svi prijaveljni, drzava dobija pored. Napraviti tehnoloske parkove u svakom gradu. Investitori ce da dodju cim cuju da ima godisnje 100 programera na trzistu. Za 5 godina, ekonomski boom Srbije.

Zivimo u eri globalizacije, manite se mantri o EU, mi smo odavno deo Evrope i SVETA sto je jos bitnije. Ne postoje granice, internet je tu. I svet je tu u tvojoj sobi.

Posmatrač

pre 10 godina

Koliko nezaposlenih u Srbiji zaista misli da je završen fakultet (pravi ili mega-) garancija da će neko da ih zaposli?

Dobro se sećam intervjua (pre mnogo godina) nekog ko je diplomirao "Marksizam" i ko je bio iznenađen i razočaran što za njega nema posla. Sada je slično i sa menadžmentom, ekonomijom, pravom, ali nažalost i sa medicinom, stomatologijom...

Rešenje je da se izabere profesija koja je zaista potrebna i koja može da se unovči, jer više neće biti ni "partijskih" radnih mesta i da država (Ministarstvo nauke i obrazovanja) smanji kvote za upis na nekim fakultetima.

mik

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto objavljuju ove podatke iz kojih se zapravo nista ne moze zakljuciti. Neka daju podatke tipa toliko i toliko procenata prijavljenih ceka posao toliko i toliko godina u proseku, a ne ovako daju opsti prosek a neko na posao ceka 20 godina a neko ima vezu pa se zaposli odmah i sad oni u proseku cekaju 10 godina. I da li se prosek cekanja na posao za pojedina zanimanja racuna dok nezaposlen ne nadje bilo kakav posao ili samo za posao u struci?

blabla

pre 10 godina

Подаци потпуно одударају од реалности. Моје колеге које су историчари уметности запослене су као библиотекари. И не межете рећи да су они историчари уметност, када то нису. Ону су библиотекари. ))): Нико неће да ради у струци. Знате ли ви колико мора да носи знање у себи историчар уметности. Колико је ту података о сликама, сликарима, читавим епохама. Па веза са историјом, етнологијом, антропологијом, психологијом и др. наукама. Па онда коришћење информационих система у раду итд. Он ако не ради у струци, све податке је потпуно заборавио или су бледи, мора да уложи значајан напор да их освежи. А библиотекар је исто што и продавац, када погледам шта конкретно раде. Све се своди на мануелни рад. И тако је у свим струкама, бежи се од тешког интелектуалног посла у површност. )))): А тек лекари, па ја не знам како бих се усудио да радим као лекар после 7 година одсуства из струке. Елементарно знање остаје, али све друго мора да се освежава. ))): И из свега реченог следи закључај да Марко Краљевић је херој над херојима, он не само што је у центру своје струке, већ и све ради џабе. ))):

Herr Doktor

pre 10 godina

Postavlja se pitanje da li ce Nemacki pacijenti biti narocito odusevljeni poplavom lekara iz Srbije i da li ce srpski lekari biti sretni kada shvate da igraju za trecu ligu Nemackog zdravstva i sa tome adekvatnom platom. u celoj toj prici lepih zelja je uslov svih uslova dovoljno poznavanje jezika. To dovoljno, podrazumeva rad sa pacijentom i sporazumevanjem sa njim, kako bi se postavila valjana dijagnoza a lecenje dolazi potom.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

U Americi nema dovoljno lekara opste parakse jer nece da rade za malu platu od 180000 godisnje :) Kada obave specijalizaciju plate su im od 250000 i vise. U Kanadi su plate lekara opste prakse zamrznute na 100000 pa se bune. Na zapadu se pravo i medicina jako isplate i zato vecina imigranata tera decu da studiraju pravo ili medicinu. Ako su uz to jos iz Azije obavezno sviraju klavir. Moracu jako da pripazim kada dodjem u posetu u Srbiju pa mi neko kaze da je lekar. Ja ovde trudim da im pokazem uvazavanje i postovanje taman koliko zasluzuju a takav stav u domovini bi bio neprimeren.

ice9

pre 10 godina

U normalnim zemljama kada imate visak radnika, u ovom slucaju doktora, ne primate vise isti broj ljudi na te fakultete, jel to tolko tesko.

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 10 godina

E, ovako, anesteziologa u Srbiji ima dosta. Vise nego sto treba. Kod mene na Institutu veliki broj specijalista ce sledecih 5 godina otici u penziju. Broj odobrenih specijalizacija od Ministarstva ne popunjava taj broj. Vredelo bi sam sebi platiti skolovanje.

nevena

pre 10 godina

istina je drugacija diplomirani agronomi cekaju posao ceo zivot jer trziste rada ima podatak da u zadnjih 14 godina nisu ni jednog dipl.agronoma zaposlili a kada smo projektom Evrop.unije zahvaljujuci demokratama nas 17oo dobili posao novi ministar Knezevic nam je dan pre stupanja na posao svima dao otkaze iako smo imali ugovore o radu....tako je 1700 porodica sa visoko obrazovanim nosiocem porodice ostalo bez posla i danas kopamo po kontejnerima da prejranimo decu..

Profesor Marić

pre 10 godina

Ja sam geograf i čekam posao već 9,5 godina. Nijednom me nisu pozvali sa biroa da mi kažu da treba negde da se javim i da počnem da radim. Polako gubim nadu.

k

pre 10 godina

Herr Doktore, 60% stanovnika Nemacke ima roditelje koji su rodjeni van Nemacke. a osim par "Nemackih" gradova, tipa Študgarta, ostalo je sve mix. Molim za hejtovanje negde drugde.

Herr Doktor

pre 10 godina

@

Herr Doktore, 60% stanovnika Nemacke ima roditelje koji su rodjeni van Nemacke. a osim par "Nemackih" gradova, tipa Študgarta, ostalo je sve mix. Molim za hejtovanje negde drugde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (k, 10. februar 2014 09:27)


Vasa "racunica" je u suprotnosti sa svakom logikom jer bi u tom slucaju vec druga generacija imala apsolutnu vecinu u broju populacije u Nemackoj. Sa druge strane kakve to veze ima sa mojim postom. Inace lekar koji dolazi iz jedne zemlje koja ima najlosije i najzaostalije zdravstvo u Evropi ne uliva neko narocito poverenje u njegovo poznavanje medicine.

Pat pozicija

pre 10 godina

Stvar je prosta i jednostavna. Hocete jak dinar ? Hocete ! E pa onda nema reindustrijalizacije ! A bez industrije nema ni radnih mesta. To je sva mudrost. Nema proizvodnje, nema novca u budzetu, nema posla ni za lekare. Kada bi kurs Evra bio takav da Jorgovanka ima 3000 platu a ne 6000 kao sada bilo bi i za privredu koja bi punila budzet, ali ni ona ni bilo ko na politickoj sceni ne zeli to.

der Zahnärztin

pre 10 godina

(Herr Doktor, 9. februar 2014 22:02)

Ne znam koliko ste upućeni, ali odlaze obično najbolji. Ostaju prečesto oni koji su "nečiji", mada danas odlaze i deca profesora Medicinskog fakulteta.

Drugim rečima, ta deca od prve godine planiraju gde će i kako će; uglavnom do četvrte imaju CPE ili bar B1, zavisi od toga koja zemlja ih zanima - i odlaze.

Verujem da znate šta je Medicinski: vrlo mnogo rada i učenja. Ako deca "usput" uspeju da steknu sertifikate (zavidnog nivoa) znanja jezika - često i još mnoge druge diplomice validne na EU tržištu rada, mi govorimo o vrlo, vrlo sposobnim mladim ljudima.

Drugo - oni NISU iz Titovog doba, bez uvrede ikome.
Znaju odlično kuda idu, šta ih tamo čeka, i spremni su da se oderu od rada još 10 godina. Znaju gde će biti, u hijerarhiji zdravstva, i to ih nimalo ne štreca :).

Dapače, mnogi od njih NEĆE biti na dnu nemačkog zdravstva.
Znaju svaku jednu mogućnost da odu, uključujući i dalje PhD školovanje; jednom mladom kolegi je trenutno u DE "na vidiku" specijalizacija iz kardiologije, a dozvolićete da to nije "treća zonska" bilo gde, pa ni u Nemačkoj, i neće biti ništa gori od Vijetnamca sa istom kvalifikacijom.

I za kraj: posmatrajte te mlade kolege koje odlaze. Pažljivo. I pokušajte da sagledate širu sliku - možda odlaze iz bedne, siromašne zemlje, možda su "napola doučeni" - ali verujte da znaju kuda idu i šta ih čeka, i da vrede.
Na žalost i tragediju zemlje Srbije...

koga???

pre 10 godina

Pa njihovo zaposljavanje ide ko alva!!!! A plate su im astronomske. Kad vidim koliko visoko obrazovanih ljudi crnci za crkavicu odricuci se osnovnog dostojanstva, kad mi neko pomene jadnog lekara ili prosvetnog radnika nakostresim se.

Student

pre 10 godina

treba napraviti mehanizam bodovanja, da ne moze neko da izadje sa fakulteta i dobije posao, a neko ga nikada ne dobije. Takodje treba napraviti sistem da u jednoj porodici ne moze vise od jedne osobe da radi u javnom sektoru i time bi se vratila kakva takva jednakost medju gradjanima u ovoj zemlji.

nikola

pre 10 godina

Zato brzo reforma obrazovanja. Sa FTN-a ili FON-a lepo diplomcima dati posao profesora u srednjim tehnickim skolama u svojim mestima. Plata 2000eur. Napraviti 3 odeljenja da u svakoj opstini godisnje izadje 100 programera i dizajnera. Omoguciti subvencije za otvaranje IT firmi, da se ti zavrseni srednjoskolci odma zaposle. Plata za juniore 600eur pocetna. Klijent stranci. Svi prijaveljni, drzava dobija pored. Napraviti tehnoloske parkove u svakom gradu. Investitori ce da dodju cim cuju da ima godisnje 100 programera na trzistu. Za 5 godina, ekonomski boom Srbije.

Zivimo u eri globalizacije, manite se mantri o EU, mi smo odavno deo Evrope i SVETA sto je jos bitnije. Ne postoje granice, internet je tu. I svet je tu u tvojoj sobi.

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 10 godina

E, ovako, anesteziologa u Srbiji ima dosta. Vise nego sto treba. Kod mene na Institutu veliki broj specijalista ce sledecih 5 godina otici u penziju. Broj odobrenih specijalizacija od Ministarstva ne popunjava taj broj. Vredelo bi sam sebi platiti skolovanje.

Herr Doktor

pre 10 godina

Postavlja se pitanje da li ce Nemacki pacijenti biti narocito odusevljeni poplavom lekara iz Srbije i da li ce srpski lekari biti sretni kada shvate da igraju za trecu ligu Nemackog zdravstva i sa tome adekvatnom platom. u celoj toj prici lepih zelja je uslov svih uslova dovoljno poznavanje jezika. To dovoljno, podrazumeva rad sa pacijentom i sporazumevanjem sa njim, kako bi se postavila valjana dijagnoza a lecenje dolazi potom.

E.L

pre 10 godina

Neka mi kazu gde moze elektroinzenjer telekomunikacija da se zaposli u Srbiji!
Kod nas vazi sledeca formula za posao:
SEGA-MEGA + PARTIJA = POSAO ----> mozda ako se dokazete!

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

U Americi nema dovoljno lekara opste parakse jer nece da rade za malu platu od 180000 godisnje :) Kada obave specijalizaciju plate su im od 250000 i vise. U Kanadi su plate lekara opste prakse zamrznute na 100000 pa se bune. Na zapadu se pravo i medicina jako isplate i zato vecina imigranata tera decu da studiraju pravo ili medicinu. Ako su uz to jos iz Azije obavezno sviraju klavir. Moracu jako da pripazim kada dodjem u posetu u Srbiju pa mi neko kaze da je lekar. Ja ovde trudim da im pokazem uvazavanje i postovanje taman koliko zasluzuju a takav stav u domovini bi bio neprimeren.

Posmatrač

pre 10 godina

Koliko nezaposlenih u Srbiji zaista misli da je završen fakultet (pravi ili mega-) garancija da će neko da ih zaposli?

Dobro se sećam intervjua (pre mnogo godina) nekog ko je diplomirao "Marksizam" i ko je bio iznenađen i razočaran što za njega nema posla. Sada je slično i sa menadžmentom, ekonomijom, pravom, ali nažalost i sa medicinom, stomatologijom...

Rešenje je da se izabere profesija koja je zaista potrebna i koja može da se unovči, jer više neće biti ni "partijskih" radnih mesta i da država (Ministarstvo nauke i obrazovanja) smanji kvote za upis na nekim fakultetima.

dr na specijalizaciji

pre 10 godina

Po ko zna koji put ovo pišem. Ne mogu svi raditi u Beogradu. Ja sam otišla iz istog, u kome sam rođena, u selo, plačući, samo za poslom. Posla ima u nekim mestima čija imena i ne znam da izgovorim.

blabla

pre 10 godina

Подаци потпуно одударају од реалности. Моје колеге које су историчари уметности запослене су као библиотекари. И не межете рећи да су они историчари уметност, када то нису. Ону су библиотекари. ))): Нико неће да ради у струци. Знате ли ви колико мора да носи знање у себи историчар уметности. Колико је ту података о сликама, сликарима, читавим епохама. Па веза са историјом, етнологијом, антропологијом, психологијом и др. наукама. Па онда коришћење информационих система у раду итд. Он ако не ради у струци, све податке је потпуно заборавио или су бледи, мора да уложи значајан напор да их освежи. А библиотекар је исто што и продавац, када погледам шта конкретно раде. Све се своди на мануелни рад. И тако је у свим струкама, бежи се од тешког интелектуалног посла у површност. )))): А тек лекари, па ја не знам како бих се усудио да радим као лекар после 7 година одсуства из струке. Елементарно знање остаје, али све друго мора да се освежава. ))): И из свега реченог следи закључај да Марко Краљевић је херој над херојима, он не само што је у центру своје струке, већ и све ради џабе. ))):

Jocagomboca

pre 10 godina

Moja sestra je prof biologije, 40% radnog vremena je prijavljena za stalno a 60% na odredjeno, radi u dve skole na dva kraja grada! Brat je prof istorije i radio je u podrumu pica ( nije se obogatio kao Marko Milosevic), tocilac goriva, sada prodaje markice za GSP, ni dana u struci nema! Prijateljica je dr neuropsihijatar, radi kao lekar op i to jedva da dobije posao jer nema stranku iza sebe a ima 55 god! Nisu svi profesori i lekari isti! Ima i postenih, bez politickih veza!

Zakon o radu

pre 10 godina

Glavni uzrok ovolike nezaposlenosti je upravo tekuci zakon o radu i sto pre to shvatimo bice nam bolje. Radulovicev predlog zakona o radu koji je stopiran pred raspisivanje izbora, uopste nije bio tragican kao sto su mediji to predstavili. Tekuci zakon o radu postuju samo javne sluzbe i preduzeca, dok ga privatnici ne postuju. Zasto? Zato sto su nameti preveliki, kako na plate tako i na sve druge obaveze prema zaposlenom, tipa ne moze da otpusti radnika koji je primljne za stalno cak ni ako zapali firmu. Logican sled je to da niko ili ne zaposljava radnika ili ga ne prijavljuje ili radi pod ugovorom na 6 meseci. Naravno, sem ako radi za drzavu. Lekara realno ima malo, u domovima zdravlja redovi i zakazivanja, al zato partijskih megatrend foteljasa ima koliko hocete. Setaju dva papira iz kancelarije u kancelariju nedelju dana. Tako da dolazimo u situaciju da ja koji za neku sicu radim u realnom sektoru finansiram gomilu foteljasa koji mi nicemu ne sluze, dok cestito ne mogu kod lekara da odem jer njih nema dovoljno. Da je novog zakona, mene bi poslodavac prijavio, a drzava otpustila gomilu nepotrebnih, a zaposlila lekare i finansirala specijalizacije istih...

Profesor

pre 10 godina

Profesor opstenarodne odbrane i drustvene samozastite. Da li jos negde u svetu postoji jedno takvo zanimanje i profesorska titula uz njega. To je posao koji moze da obavi svaki bivsi podoficir ili oficir, a takvih ima po Srbiji kao pleve. Uostalom ja sam misljenja da jedna takva profesija nije za nikakve profesore, nego za dobre i solidne kaplare.

arob

pre 10 godina

Uskoro jos dva stanovnika zemlje Srbije odlaze ne na privremeni nego na stalni rad u Nemacku. Od mene nece videti ni zute banke Srbistan. Placanje porez i slanje para rodjacima i roditeljima nece biti. Mladim lekarima preporuka da odu iz zemlje sto pre da nebi gladovali i svaki da bili ponizavani.

Pera

pre 10 godina

Jos kao student pri kraju studija (koje sam razvukao na 10 god jer sam morao da zaradim za hleb u bukvalnom smislu) elektronike, koji je vec imao veliko porakticno iskustvo, nasao sam posao za 2 nedelje, malo srece a malo vise pameti... kod privatnika naravno, davne 2006.

Do danas sam promenio 4 privatne firme u Srbiji, gde sam na kraju shvatio da je sve uzaludno raditi, dao sam OTKAZ i otisao u inostranstvo gde sam prethodno obezbedio novo radno mesto, svojim trudom zalaganjem i znanjem - NIKO mi nije pomogao. Imam sve papire za legalni boravak i rad, a uskoro dovodim i porodicu ovde. Moja supruga, lekar opste medeicine bez sanse za posao u Srbiji, na osnovu moje radne dozvole imace sirom otvorena vrata trzistu rada Austrije i Nemacke. Na dalje, samo je nebo granica.

Drugari, da se razumemo, za sve ovo sam se izborio sam, nije mi nista palo sa neba. Kada je bilo vreme za to, nisam znao sta su nocni izlasci, video igrice, filmovi, TV ponekada. Sve sam to morao uskratiti sebi kako bi se izborio za bolju buducnost.
Mozda mi zbog toga sada fali neka daska u glavi, ali to je - sto je.

posao je zivot

pre 10 godina

Srbija ima 770 hiljada nezaposlenih PRIJAVLJENIH NA BIROU! A koliko ih ima neprijavljenih, njih niko ne pominje???!! Dosta manipulacija sa tom zvanicnom cifrom!

ja

pre 10 godina

da bi postao lekar sa spezijalizacoijom moras da radis 2 god i da te ustanova posalje na spezijalizaciju..a do toga ti si lekar opste prakse..a nemozes da se zaposlis kao l.o.p jel nepostoje konkursi nego se iskljucivo pre veze zaposljava..vrzino kolo

gaga

pre 10 godina

A,mi cekamo na neke preglede i po pola godine,jer nema dovoljno lekara!Tako je u bolnici u Subotici,a ti isti rade po privatnim ambulantama,i tamo se dolazi na red odmah ili sutra,ja bih to zabranila,zaposlila bih nove lekare,a ko voli privatno onda napolje iz bolnice!Sramota,kako nam je zdravstvo palo na niske grane!

paklena_pomorandza

pre 10 godina

Neka mi kazu gde moze elektroinzenjer telekomunikacija da se zaposli u Srbiji!
Kod nas vazi sledeca formula za posao:
SEGA-MEGA + PARTIJA = POSAO ----> mozda ako se dokazete!
(E.L, 9. februar 2014 12:54)

Kolega istu muku mučim kao i Vi, punih 15 meseci. Pored sege-mege i partije dodao bih i rodbinsku vezu i 3000-5000 evra.
Tuga, čemer jad...

đoser

pre 10 godina

Mladi lekari i ostali stručnjaci treba zato da ostanu u Srbiji i da strpljivo godinama čekaju na prvi posao, da žive sa roditeljima da 35-e godine života, a porodicu da zasnivaju sa 40, zar ne, ili će opet biti priča kako najbolji odlaze?

radomir

pre 10 godina

Zato veliki broj mojih kolega i ne razmislja o poslu ovde, vec uveliko ice nemacki i samo cekaju diplomu da odu. Posle silnih godina ucenja i odricanja, nemaju nameru da se ponizavaju, uclanjavaju u kojekakve stranke, daju kes nekim polumangupima na poziciji, trazili veze i osecali se uvek duzni pojedincima zato sto su dobili posao u struci i to sve za smesnu platu, za koju ne moze ni da se zivi pristojno, a da ne pominjem mogucnost kupovine nekretnine na kredit ili zasnivanja porodice. Moja supruga i ja, iako smo slicne struke, jedva se krpimo sa jednom platom kao podstanari. Luksuz su mi nove cipele a ne nesto ozbiljnije. A kako smo uvek bili samofinansirajuci studenti, placali po vise od hiljadu evra skolarinu, kupovali knjige, placali stan, radili leve poslove da bi mogli da studuramo, onda sad i mi ucimo nemacki i odosmo na sever, a da ne gledamo lazljive politicare i razne mufljuze na odgovornim pozicijama u rasvaljenom drustvu.

Izbeglica

pre 10 godina

Kakav apsurd......kod nas čekaju 5-6 godina na posao, a u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj fale takvi.....
Deco.....samo malo hrabrosti.....ništa više vam netreba.....

mb011

pre 10 godina

zato ti isti lekari treba samo da žele, i odoše u nemačku da žive kao sav normalan svet. ko može da im zameri? ko god može treba da beži odavde. a onda ćemo imati revolucionaran statistički podatak da je smanjen broj lekara na birou. a niko neće reći zašto je to tako. zato što su otišli napolje.

nevena

pre 10 godina

istina je drugacija diplomirani agronomi cekaju posao ceo zivot jer trziste rada ima podatak da u zadnjih 14 godina nisu ni jednog dipl.agronoma zaposlili a kada smo projektom Evrop.unije zahvaljujuci demokratama nas 17oo dobili posao novi ministar Knezevic nam je dan pre stupanja na posao svima dao otkaze iako smo imali ugovore o radu....tako je 1700 porodica sa visoko obrazovanim nosiocem porodice ostalo bez posla i danas kopamo po kontejnerima da prejranimo decu..

pakao

pre 10 godina

Ove godine je SMANJENA ionako mala plata lekarima da bi se zaposlilo još partijskih sluga u javnom sektoru. I lekari i narod ćute?!!

mik

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto objavljuju ove podatke iz kojih se zapravo nista ne moze zakljuciti. Neka daju podatke tipa toliko i toliko procenata prijavljenih ceka posao toliko i toliko godina u proseku, a ne ovako daju opsti prosek a neko na posao ceka 20 godina a neko ima vezu pa se zaposli odmah i sad oni u proseku cekaju 10 godina. I da li se prosek cekanja na posao za pojedina zanimanja racuna dok nezaposlen ne nadje bilo kakav posao ili samo za posao u struci?

ice9

pre 10 godina

U normalnim zemljama kada imate visak radnika, u ovom slucaju doktora, ne primate vise isti broj ljudi na te fakultete, jel to tolko tesko.

k

pre 10 godina

Herr Doktore, 60% stanovnika Nemacke ima roditelje koji su rodjeni van Nemacke. a osim par "Nemackih" gradova, tipa Študgarta, ostalo je sve mix. Molim za hejtovanje negde drugde.

Profesor Marić

pre 10 godina

Ja sam geograf i čekam posao već 9,5 godina. Nijednom me nisu pozvali sa biroa da mi kažu da treba negde da se javim i da počnem da radim. Polako gubim nadu.

Herr Doktor

pre 10 godina

@

Herr Doktore, 60% stanovnika Nemacke ima roditelje koji su rodjeni van Nemacke. a osim par "Nemackih" gradova, tipa Študgarta, ostalo je sve mix. Molim za hejtovanje negde drugde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (k, 10. februar 2014 09:27)


Vasa "racunica" je u suprotnosti sa svakom logikom jer bi u tom slucaju vec druga generacija imala apsolutnu vecinu u broju populacije u Nemackoj. Sa druge strane kakve to veze ima sa mojim postom. Inace lekar koji dolazi iz jedne zemlje koja ima najlosije i najzaostalije zdravstvo u Evropi ne uliva neko narocito poverenje u njegovo poznavanje medicine.

Pat pozicija

pre 10 godina

Stvar je prosta i jednostavna. Hocete jak dinar ? Hocete ! E pa onda nema reindustrijalizacije ! A bez industrije nema ni radnih mesta. To je sva mudrost. Nema proizvodnje, nema novca u budzetu, nema posla ni za lekare. Kada bi kurs Evra bio takav da Jorgovanka ima 3000 platu a ne 6000 kao sada bilo bi i za privredu koja bi punila budzet, ali ni ona ni bilo ko na politickoj sceni ne zeli to.

der Zahnärztin

pre 10 godina

(Herr Doktor, 9. februar 2014 22:02)

Ne znam koliko ste upućeni, ali odlaze obično najbolji. Ostaju prečesto oni koji su "nečiji", mada danas odlaze i deca profesora Medicinskog fakulteta.

Drugim rečima, ta deca od prve godine planiraju gde će i kako će; uglavnom do četvrte imaju CPE ili bar B1, zavisi od toga koja zemlja ih zanima - i odlaze.

Verujem da znate šta je Medicinski: vrlo mnogo rada i učenja. Ako deca "usput" uspeju da steknu sertifikate (zavidnog nivoa) znanja jezika - često i još mnoge druge diplomice validne na EU tržištu rada, mi govorimo o vrlo, vrlo sposobnim mladim ljudima.

Drugo - oni NISU iz Titovog doba, bez uvrede ikome.
Znaju odlično kuda idu, šta ih tamo čeka, i spremni su da se oderu od rada još 10 godina. Znaju gde će biti, u hijerarhiji zdravstva, i to ih nimalo ne štreca :).

Dapače, mnogi od njih NEĆE biti na dnu nemačkog zdravstva.
Znaju svaku jednu mogućnost da odu, uključujući i dalje PhD školovanje; jednom mladom kolegi je trenutno u DE "na vidiku" specijalizacija iz kardiologije, a dozvolićete da to nije "treća zonska" bilo gde, pa ni u Nemačkoj, i neće biti ništa gori od Vijetnamca sa istom kvalifikacijom.

I za kraj: posmatrajte te mlade kolege koje odlaze. Pažljivo. I pokušajte da sagledate širu sliku - možda odlaze iz bedne, siromašne zemlje, možda su "napola doučeni" - ali verujte da znaju kuda idu i šta ih čeka, i da vrede.
Na žalost i tragediju zemlje Srbije...