Aktuelno

Četvrtak, 06.02.2014.

10:47

"Ajnštajn nije bio dobar matematičar" i druge zamke istorije

Izvor: Huffington Post

"Ajnštajn nije bio dobar matematièar" i druge zamke istorije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

genius

pre 10 godina

@andreas kisser
Za obrađivanje postojećih tema si u pravu, za "doktor faustusa" takođe. Preterao sam. Ali -
Jedno je nekoga ceniti, a drugo je kovati ga u zvezde, a po meni, Šekspir i njegovo delo su predanuvani upravo zahvaljujući uticaju konzervativnih engleskih stručnjaka na književnu kritiku i istoriju književnosti u zemljama engleskog govornog područja pre svega, ali i šire - još od perioda romantizma.
PS. Ako ti je Richard III stilski najjače delo svetske književnosti, onda stvarno ne znam šta da ti kažem...
PSS. Nisam ja genije, tako mi se zove tastatura :P

andreas kisser

pre 10 godina

Ovo ga čini dramaturgom, producentom i glumcem - nikako "najvećim piscem koji je ikada živeo", kako veliki engleski "stručnjaci" uporno pokušavaju da ga predstave.
(genius, 6. februar 2014 12:41)

znaci niko sem engleskih 'strucnjaka' ne ceni sekspira van ostrva? stvarno si 'genije' :-) pa jos pogledaj koliko mu pluseva udelise! boze moj, koliko su srbi zastranili. nema ovaj narod buducnost.
a sad ozbiljno: velicinu sekspira kao pisca neupuceni mogu lako da shvate na primer poredjenjem njegovog "koreolana" sa plutarhovom biografijom istog. inace ne vidim nikakav razlog zbog cega bi uzimanje vec poznate teme i njena obrada na novi, originalni nacin, bilo povod za omalovazavanja sekspira. sta cemo onda sa ostalim njegovim dramama medju kojima ima (po meni) i vecih bisera od "romea i julije" ili "hamleta"? licno smatram da u svetskoj knjizevnosti nema stilski 'jace' napisanog teksta od "ricarda III"; da nije mozda i to vec unapred obradjena tema koju je ukrao od drugih??? najzad, po tvojoj logici i tomas man je nikakav knjizevnik koga samo 'guraju' nemacki 'strucnjaci' jer je (opet po meni) njegovo najsnaznije delo (ok, verovatno posle "smrti u veneciji") "doktor faustus" verovatno najobradjivanija tema u svetskoj knjizevnosti. i man je uradio isto sto i sekspir sa nekim njegovim delima, poznatu temu izvadio iz originalnog okvira i stavio u kontekst svog vremena. da li imas uopste predstavu o cemu pricam, ili samo prezvakavas neke teorije koje si ko zna gde pokupio?

Toza

pre 10 godina

Ninje kave znamo su proizvod XX veka od strane Hollywooda i Dr. Masaaki Hatsumija, soke Tagakure-ryu Ninjutsua i osnivač Bujinkan organizacije.
Tačno je da je Hatsumi učio razne stilove i veštine od učitelja Toshitsugu Takamatsua, zvanog Mako-no-Tora (Mongolski Tigar), ali iste veštine u ninjutsuu su bile podučavane i među samuraima (Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu). Dr. Hatsumi jeste veliki poznavalac borilačkih veština, veoma je obrazovan, simpatičan kao čovek, ali je i dobar biznismen.
Njihova odeća nije bila crna, već više neka boja koja se uklapa u teren, tipa sivo-smeđa, sivo-maslinasta i sl. A najviše su se maskirali infiltrirajući se u likove poput monaha, trgovca, prosjaka, seljaka...
jika-tabi, obuća koju nose ninje imaju zanimljivu istoriju i nemaju veze sa ninjama:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jika-tabi
Ne postoje dokazi da su drevne ninje koristile ravan mač.
Ninje nisu nosile mač na leđima i izvlačlie ga preko ramena-velike su šanse da se iskasapiš :)
Pročitajte trilogije od Don F. Draegger-a "The Martial arts and ways of Japan" i biće vam sve jasno.

naselje

pre 10 godina

@ ovi sto osporavaju Sekspira

Pa, vrednost Sekspirovog dela svakako nije u zapletima - najludje i najzanimljivije zaplete imaju pisci sund krimica i kic ljubica. Vrednost knjizevnog dela nije u tome sta je napisano, vec kako je napisano

Ana

pre 10 godina

"Zanimljivo je da je delić resice nestao baš posle jedne žučne svađe cimera." - i ovo je "dokaz" da mu je Gogen odsekao uvo?? Van Gog je puno pio i bio emocionalno nestabilan, uvo je odsekao kada je Gogen vec napustio njegov stan.

Bunjuel

pre 10 godina

sekspir nije napisao ni jednu svoju pricu. on je putovao sa jednim malim pozoristem i zapisivao njihove predstave. tako su nastala njegova dela
(smesni su, 6. februar 2014 11:51)

Dodjem ja na prijemni ispit za svetsku knjizevnost i komisija mi postavi pitanje o Sekspiru. I tu im ja kazem svasta: i da je plagijator, i da je kompilator, i da je kriv za krizu avangarde u Engleskoj. I oni me obore.

fizicar

pre 10 godina

Jos jedna zabluda, Mileva Maric je izmislila teoriju relativnosti a Ajnstajn je samo prepisao od nje. U stvarnosti, Mileva nije bila bolji student od Ajnstajna i nije dala nikakav doprinos nauci. Zapravo nju je Ajnstajn godinu dana cekao da zavrsi fakultet iako su istovremeno zapoceli studiranje. Nije mi poznata nijedna indicija da je Milevu uopste interesovao naucni rad. Ne bavi se naukom svako ko zavrsi fakultet a pogotovo se ne postaje jedan od najvecih naucnika svih vremena preko zene.

Petar

pre 10 godina

@Dar Mar
Zao mi je sto niste shvatili poentu mog teksta (pored one da izlozim zanimljivosti iz istorije), a to je da nam isticanje udela Mileve Maric (koje ide i do toga da je celokupni autor teorije) uopste "ne ide u korist", zbog navedene greske koja potice iz perioda zajednickog zivota.

Razlika nauke i preudonaucnih disciplina, pa i religije (sa kojom je cesto neopravdano sukobljavaju) i jeste u tome da je nauka skepticna i podlozna proveri.

glups

pre 10 godina

ajnstaj je bio disleksicar, tako da jeste imao problema sa matematikom i skolom, barem onom klasicnom. do 15. godine zivota su ga obrazovali uglavnom privatni ucitelji... a to sta mama pise baki, iha! no, neosporna je cinjenica da je bio genije koji su, na srecu, prepoznali njegovi roditelji i posvetili mu odgovarajucu paznju. da su ga ostavili samo na klasicnom skolovanju nikada se od njega ne bi posta "ajnstajn" u danasnjem smislu te reci, jer disleksicarima treba samo drugaciji pristup i sistem obrazovanja!

Pujo Sotka

pre 10 godina

Sta je cudno za Sekspira taj nijednu knjigu nije napisao vec je bio najobicniji resavac, Romeo i Julija je npr napisana barem 100 godina ranije u Italiji. A da zaboravili ste glavnu zabludu lazne nauke istorija: piramide NISU izgradili stari egipcani, i to je vrlo vesto dokazano, npr cuvena sfinga ima ostataka erozije koja se desava samo kod dugih kisnih perioda. Postojala su takva dva: pre oko 8000 godina i pre oko
35000 godina. Naucnik koji je to dokazivao je konsultovao najbolje svetske geologe koji su se slozili sa tom tvrdnjom, i na kraju je uzeo drugi period. Zato sto je isto dokazao da je pre oko 36000 godina sfinga bila u savrsenoj konstalaciji sa sazvezdjom lava!

NSRT

pre 10 godina

Ne treba potcenjivati Ajnštajnove matematičke
sposobnosti, ali on je u izučavanju matematičkog
aparata za svoje teorije sarađivao sa nekoliko najvećih
matematičara toga vremena, kao što su David Hilbert,
Kurt Gedel, Georg Pik, Emi Neter i Henri Minkovski.
Takva saradnja naučnika je uobičajena. David Hilbert i
Anri Poenkare, takođe su bili na pragu otkrića opšte
teorije relativnosti, ali ih je Ajnštajn preduhitrio
i publikovao rad pre njih. Hilbert je čak pre predao
rad u štampu, ali ga je povukao da bi ga dopunio.

Lesa

pre 10 godina

1)Za vreme Marije Antoanete postojala je uredba da u slučaju nestanka hleba u pekarama,pekari su dužni da prodaju kolač koji je ličio na neke vrste peciva.Zato je Antoaneta rekla "Pa neka im se prodavaju kolači".
Antoaneta je lično pravila kolače a prva poslastičarnica u Parizu je bila njena. 2)Ajnštajn,Mileva i jedan Švajcarac su bili nerazdvojni trojac na studijama.Najbolji matematičar među njima je bio taj Švajcarac.On je kasnije bio i jedan od najboljih matematičara Evrope.Ajnštajn i Mileva su zajedno radili na matematičkom problemu ali su napravili grešku koju nisu znali da reše.Zamolili su kolegu Švajcarca da im pomogne.On je ustanovio da su koristili pogrešan instrumentarij i problem je rešen.Nedostajao je još dokaz u prirodi.Pomračenje Sunca je napokon moglo da se snimi.Prvi snimci su napravljeni pod okriljem "Britanskog učenog društva".Na snimku se jasno video disk oko pomračenog Sunca.To je bio ključni dokaz "zakrivljenosti prostora" a što je značilo potvrdu bitnih tvrdnji u teoriji.Tako je Ajnštajnovu "Teoriju opšte relativnosti" dokzalo Sunce.Sa "Specijalnom teorijom relativnosti" stvar je bila malo složenija.
Naime,zakoni materije makro sveta ne važe na subatomskom nivou.Ajnštajn nije voleo da tvrdi da je "Teorija relativnosti",teorija jer teorija priznaje 100% potvrde.Fali 1% potvrde a upravo,po njemu,taj 1% potvrde krije tajnu kompletnog rešenja.Simpatično,ali surovo tačno.

Goran

pre 10 godina

Jako je interesantno kako neko ko ne zna uopšte šta je matematika daje sudove o tome kakav je Ajnštajn bio matematičar. Svi koji to tvrde nikada u životu nisu čuli za tenzore i tenzorski račun i nemaju pojma šta je to. A opšta teorija relativiteta se bazira na matematici tenzora. Istina je da je Ajnštajn bio pre svega fizičar i da je imao mali otpor prema preteranoj upotrebi matematike u fizici. Ali kada je naleteo na matematičke zavrzlame oko zakrivljenosti prostor vremena onda je potrošio jako mnogo vremena da savlada tenzorski račun. U tome mu je pomagao Grosman jedan od vodećih matematičara tog vremena. Nemojte se zavaravati, tenzorski račun nije tablica množenja, već nešto što je užasno teško. Toliko teško da se izučava samo na najnaprednijim kursevima matematike. Ajnštajnove jednačine su toliko teške da ih je skoro nemoguće rešiti a i ono što je rešeno, rešeno je tako što se mnogo toga pretpostavi da bi se stvari uprostile i pojednostavile. Ali jedna stvar je fascinantna. Kako normalan mozak uopšte može da prihvati takvu jednu glupost za istinu. Kako se ne zapita kako je to moguće. Stvarno ne znam.

genius

pre 10 godina

Šekspirov doprinos književnosti je ekvivalentan Obaminom doprinosu miru u svetu...
Jednu svoju, originalnu priču nema, samo pozorišne adaptacije postojećih dela. Ovo ga čini dramaturgom, producentom i glumcem - nikako "najvećim piscem koji je ikada živeo", kako veliki engleski "stručnjaci" uporno pokušavaju da ga predstave.

Gz

pre 10 godina

Što se tiče Ajnštajna, ključan matematički temelj opšte teorije relativnosti je vjerovatno postavio David Hilbert koji, za razliku od Ajnštajna, jeste bio jedan od najvećih matematičara XXv. Više o tome ovdje: http://vimeo.com/38504412 . Dakle, niko ne tvrdi da je Ajnštajn bio "loš" matematičar, ali između dobrog i genijalnog je velika razlika. Dalje, tačno je za Mariju Antoanetu da je izjava gotovo sigurno izmišljena, ali čak i da nije, njeno značenje nije bilo isto u to doba i sada. Naime, u Parizu kada ne bi bilo hleba, pekari su pravili takozvane sirotinjske kolače (sa kvasom). Sve i da je izgovorena, smisao ove izjave bi bio da ako nema hleba, pekari daju ono što imaju. Ali da je svakako zanimljivo, jeste :)

...

pre 10 godina

Marija Antoaneta je opisana u negativnom kontekstu od strane revolucionara.
Naime, u Parizu je postojalo pravilo da pekari moraju da obezbede dovoljne kolicine hleba za svakog stanovnika grada.
U slucaju da hleba nestane, pekar je morao da kupcu da kolace i to besplatno, kao neka vrsta kazne za neodgovornog pekara.
Odatle cuvena izreka " Neka jedu kolace".

Petar

pre 10 godina

Malo je poznata sledeca epizoda vezana za Opstu Teoriju Relativiteta. 1911. godine (da da, znam da je zvanicno objavljena 1915.) Anstajn je predlozio da se teorija ispita posmatranjem pomeraja zvezda tokom pomracenja Sunca. 1914. jedan Nemac i Amerikanac su krenuli u Rusiju da snime pomracenja Sunca. Ali izbio je rat i Rusi su smesta uhapsili nemackog astronoma. Amerikanac je pokusao da snimanje odradi sam, ali je bilo oblacno. Anstajn je bio ocajan. Ali zatim je otkrio veliku gresku u matematici iza teorije. Narednih godinu dana je radio na ispravci (trkajuci se sa nekoliko drugih matematicara). Napokon je prvi resio problem i predstavio teoriju 1915.
Napokon je 1919. uradjeno posmatranje i rezultati su predstavljeni u Londonu. Na istom predavanju je prvo predstavljen rad koji je osporavao teoriju. Predavaci nisu znali da je sledeci rad koji se predstavlja dokazao istu. :)
E sad, posto mi volimo da tvrdimo da je Mileva radila sve vezano za matematiku, mozda je bolje da to ne pominjemo, obzirom da prvi racun nije bio dobar (fakticki nisu ziveli zajedno od 1914.).

Izvrstan dokumentarac na YT: "Albert Einstein - Documentary"

Dar Mar

pre 10 godina

@(Petar, 6. februar 2014 11:09) - pa sta? Ko radi, taj i gresi! Greske su sastavni deo nauke. Ali godinama iza toga Ajnstajn je konacno sklopio sve kockice i dokazao svoju teoriju koja do danas nije osporena i na osnovu koje se temelje sva savremena istrazivanja sveta oko nas. Osim ako ne slusamo razne pseudonaucnike poput Mustafe Sprecica i njemu slicne koji u svojim pokusajima da obore teoriju relativnosti ispadaju smesni u ocima celog sveta.

smesni su

pre 10 godina

sekspir nije napisao ni jednu svoju pricu. on je putovao sa jednim malim pozoristem i zapisivao njihove predstave. tako su nastala njegova dela

Voša

pre 10 godina

Da li znate da je Garibaldi, ujedinitelj Italije, kao mason dolazio u Srbiju i imao svoje masonske radove na Senjaku u 19. veku?
Da je Vuk Karadžić bio mason i tako ostvario svoje sove o reformi jezika. Ali i da je Ivo Andrić zbog toga osvojio Nobelovu nagradu.

Petar

pre 10 godina

Malo je poznata sledeca epizoda vezana za Opstu Teoriju Relativiteta. 1911. godine (da da, znam da je zvanicno objavljena 1915.) Anstajn je predlozio da se teorija ispita posmatranjem pomeraja zvezda tokom pomracenja Sunca. 1914. jedan Nemac i Amerikanac su krenuli u Rusiju da snime pomracenja Sunca. Ali izbio je rat i Rusi su smesta uhapsili nemackog astronoma. Amerikanac je pokusao da snimanje odradi sam, ali je bilo oblacno. Anstajn je bio ocajan. Ali zatim je otkrio veliku gresku u matematici iza teorije. Narednih godinu dana je radio na ispravci (trkajuci se sa nekoliko drugih matematicara). Napokon je prvi resio problem i predstavio teoriju 1915.
Napokon je 1919. uradjeno posmatranje i rezultati su predstavljeni u Londonu. Na istom predavanju je prvo predstavljen rad koji je osporavao teoriju. Predavaci nisu znali da je sledeci rad koji se predstavlja dokazao istu. :)
E sad, posto mi volimo da tvrdimo da je Mileva radila sve vezano za matematiku, mozda je bolje da to ne pominjemo, obzirom da prvi racun nije bio dobar (fakticki nisu ziveli zajedno od 1914.).

Izvrstan dokumentarac na YT: "Albert Einstein - Documentary"

Dar Mar

pre 10 godina

@(Petar, 6. februar 2014 11:09) - pa sta? Ko radi, taj i gresi! Greske su sastavni deo nauke. Ali godinama iza toga Ajnstajn je konacno sklopio sve kockice i dokazao svoju teoriju koja do danas nije osporena i na osnovu koje se temelje sva savremena istrazivanja sveta oko nas. Osim ako ne slusamo razne pseudonaucnike poput Mustafe Sprecica i njemu slicne koji u svojim pokusajima da obore teoriju relativnosti ispadaju smesni u ocima celog sveta.

Voša

pre 10 godina

Da li znate da je Garibaldi, ujedinitelj Italije, kao mason dolazio u Srbiju i imao svoje masonske radove na Senjaku u 19. veku?
Da je Vuk Karadžić bio mason i tako ostvario svoje sove o reformi jezika. Ali i da je Ivo Andrić zbog toga osvojio Nobelovu nagradu.

...

pre 10 godina

Marija Antoaneta je opisana u negativnom kontekstu od strane revolucionara.
Naime, u Parizu je postojalo pravilo da pekari moraju da obezbede dovoljne kolicine hleba za svakog stanovnika grada.
U slucaju da hleba nestane, pekar je morao da kupcu da kolace i to besplatno, kao neka vrsta kazne za neodgovornog pekara.
Odatle cuvena izreka " Neka jedu kolace".

Bunjuel

pre 10 godina

sekspir nije napisao ni jednu svoju pricu. on je putovao sa jednim malim pozoristem i zapisivao njihove predstave. tako su nastala njegova dela
(smesni su, 6. februar 2014 11:51)

Dodjem ja na prijemni ispit za svetsku knjizevnost i komisija mi postavi pitanje o Sekspiru. I tu im ja kazem svasta: i da je plagijator, i da je kompilator, i da je kriv za krizu avangarde u Engleskoj. I oni me obore.

Gz

pre 10 godina

Što se tiče Ajnštajna, ključan matematički temelj opšte teorije relativnosti je vjerovatno postavio David Hilbert koji, za razliku od Ajnštajna, jeste bio jedan od najvećih matematičara XXv. Više o tome ovdje: http://vimeo.com/38504412 . Dakle, niko ne tvrdi da je Ajnštajn bio "loš" matematičar, ali između dobrog i genijalnog je velika razlika. Dalje, tačno je za Mariju Antoanetu da je izjava gotovo sigurno izmišljena, ali čak i da nije, njeno značenje nije bilo isto u to doba i sada. Naime, u Parizu kada ne bi bilo hleba, pekari su pravili takozvane sirotinjske kolače (sa kvasom). Sve i da je izgovorena, smisao ove izjave bi bio da ako nema hleba, pekari daju ono što imaju. Ali da je svakako zanimljivo, jeste :)

Goran

pre 10 godina

Jako je interesantno kako neko ko ne zna uopšte šta je matematika daje sudove o tome kakav je Ajnštajn bio matematičar. Svi koji to tvrde nikada u životu nisu čuli za tenzore i tenzorski račun i nemaju pojma šta je to. A opšta teorija relativiteta se bazira na matematici tenzora. Istina je da je Ajnštajn bio pre svega fizičar i da je imao mali otpor prema preteranoj upotrebi matematike u fizici. Ali kada je naleteo na matematičke zavrzlame oko zakrivljenosti prostor vremena onda je potrošio jako mnogo vremena da savlada tenzorski račun. U tome mu je pomagao Grosman jedan od vodećih matematičara tog vremena. Nemojte se zavaravati, tenzorski račun nije tablica množenja, već nešto što je užasno teško. Toliko teško da se izučava samo na najnaprednijim kursevima matematike. Ajnštajnove jednačine su toliko teške da ih je skoro nemoguće rešiti a i ono što je rešeno, rešeno je tako što se mnogo toga pretpostavi da bi se stvari uprostile i pojednostavile. Ali jedna stvar je fascinantna. Kako normalan mozak uopšte može da prihvati takvu jednu glupost za istinu. Kako se ne zapita kako je to moguće. Stvarno ne znam.

genius

pre 10 godina

Šekspirov doprinos književnosti je ekvivalentan Obaminom doprinosu miru u svetu...
Jednu svoju, originalnu priču nema, samo pozorišne adaptacije postojećih dela. Ovo ga čini dramaturgom, producentom i glumcem - nikako "najvećim piscem koji je ikada živeo", kako veliki engleski "stručnjaci" uporno pokušavaju da ga predstave.

fizicar

pre 10 godina

Jos jedna zabluda, Mileva Maric je izmislila teoriju relativnosti a Ajnstajn je samo prepisao od nje. U stvarnosti, Mileva nije bila bolji student od Ajnstajna i nije dala nikakav doprinos nauci. Zapravo nju je Ajnstajn godinu dana cekao da zavrsi fakultet iako su istovremeno zapoceli studiranje. Nije mi poznata nijedna indicija da je Milevu uopste interesovao naucni rad. Ne bavi se naukom svako ko zavrsi fakultet a pogotovo se ne postaje jedan od najvecih naucnika svih vremena preko zene.

Petar

pre 10 godina

@Dar Mar
Zao mi je sto niste shvatili poentu mog teksta (pored one da izlozim zanimljivosti iz istorije), a to je da nam isticanje udela Mileve Maric (koje ide i do toga da je celokupni autor teorije) uopste "ne ide u korist", zbog navedene greske koja potice iz perioda zajednickog zivota.

Razlika nauke i preudonaucnih disciplina, pa i religije (sa kojom je cesto neopravdano sukobljavaju) i jeste u tome da je nauka skepticna i podlozna proveri.

NSRT

pre 10 godina

Ne treba potcenjivati Ajnštajnove matematičke
sposobnosti, ali on je u izučavanju matematičkog
aparata za svoje teorije sarađivao sa nekoliko najvećih
matematičara toga vremena, kao što su David Hilbert,
Kurt Gedel, Georg Pik, Emi Neter i Henri Minkovski.
Takva saradnja naučnika je uobičajena. David Hilbert i
Anri Poenkare, takođe su bili na pragu otkrića opšte
teorije relativnosti, ali ih je Ajnštajn preduhitrio
i publikovao rad pre njih. Hilbert je čak pre predao
rad u štampu, ali ga je povukao da bi ga dopunio.

Lesa

pre 10 godina

1)Za vreme Marije Antoanete postojala je uredba da u slučaju nestanka hleba u pekarama,pekari su dužni da prodaju kolač koji je ličio na neke vrste peciva.Zato je Antoaneta rekla "Pa neka im se prodavaju kolači".
Antoaneta je lično pravila kolače a prva poslastičarnica u Parizu je bila njena. 2)Ajnštajn,Mileva i jedan Švajcarac su bili nerazdvojni trojac na studijama.Najbolji matematičar među njima je bio taj Švajcarac.On je kasnije bio i jedan od najboljih matematičara Evrope.Ajnštajn i Mileva su zajedno radili na matematičkom problemu ali su napravili grešku koju nisu znali da reše.Zamolili su kolegu Švajcarca da im pomogne.On je ustanovio da su koristili pogrešan instrumentarij i problem je rešen.Nedostajao je još dokaz u prirodi.Pomračenje Sunca je napokon moglo da se snimi.Prvi snimci su napravljeni pod okriljem "Britanskog učenog društva".Na snimku se jasno video disk oko pomračenog Sunca.To je bio ključni dokaz "zakrivljenosti prostora" a što je značilo potvrdu bitnih tvrdnji u teoriji.Tako je Ajnštajnovu "Teoriju opšte relativnosti" dokzalo Sunce.Sa "Specijalnom teorijom relativnosti" stvar je bila malo složenija.
Naime,zakoni materije makro sveta ne važe na subatomskom nivou.Ajnštajn nije voleo da tvrdi da je "Teorija relativnosti",teorija jer teorija priznaje 100% potvrde.Fali 1% potvrde a upravo,po njemu,taj 1% potvrde krije tajnu kompletnog rešenja.Simpatično,ali surovo tačno.

glups

pre 10 godina

ajnstaj je bio disleksicar, tako da jeste imao problema sa matematikom i skolom, barem onom klasicnom. do 15. godine zivota su ga obrazovali uglavnom privatni ucitelji... a to sta mama pise baki, iha! no, neosporna je cinjenica da je bio genije koji su, na srecu, prepoznali njegovi roditelji i posvetili mu odgovarajucu paznju. da su ga ostavili samo na klasicnom skolovanju nikada se od njega ne bi posta "ajnstajn" u danasnjem smislu te reci, jer disleksicarima treba samo drugaciji pristup i sistem obrazovanja!

naselje

pre 10 godina

@ ovi sto osporavaju Sekspira

Pa, vrednost Sekspirovog dela svakako nije u zapletima - najludje i najzanimljivije zaplete imaju pisci sund krimica i kic ljubica. Vrednost knjizevnog dela nije u tome sta je napisano, vec kako je napisano

smesni su

pre 10 godina

sekspir nije napisao ni jednu svoju pricu. on je putovao sa jednim malim pozoristem i zapisivao njihove predstave. tako su nastala njegova dela

Pujo Sotka

pre 10 godina

Sta je cudno za Sekspira taj nijednu knjigu nije napisao vec je bio najobicniji resavac, Romeo i Julija je npr napisana barem 100 godina ranije u Italiji. A da zaboravili ste glavnu zabludu lazne nauke istorija: piramide NISU izgradili stari egipcani, i to je vrlo vesto dokazano, npr cuvena sfinga ima ostataka erozije koja se desava samo kod dugih kisnih perioda. Postojala su takva dva: pre oko 8000 godina i pre oko
35000 godina. Naucnik koji je to dokazivao je konsultovao najbolje svetske geologe koji su se slozili sa tom tvrdnjom, i na kraju je uzeo drugi period. Zato sto je isto dokazao da je pre oko 36000 godina sfinga bila u savrsenoj konstalaciji sa sazvezdjom lava!

Ana

pre 10 godina

"Zanimljivo je da je delić resice nestao baš posle jedne žučne svađe cimera." - i ovo je "dokaz" da mu je Gogen odsekao uvo?? Van Gog je puno pio i bio emocionalno nestabilan, uvo je odsekao kada je Gogen vec napustio njegov stan.

andreas kisser

pre 10 godina

Ovo ga čini dramaturgom, producentom i glumcem - nikako "najvećim piscem koji je ikada živeo", kako veliki engleski "stručnjaci" uporno pokušavaju da ga predstave.
(genius, 6. februar 2014 12:41)

znaci niko sem engleskih 'strucnjaka' ne ceni sekspira van ostrva? stvarno si 'genije' :-) pa jos pogledaj koliko mu pluseva udelise! boze moj, koliko su srbi zastranili. nema ovaj narod buducnost.
a sad ozbiljno: velicinu sekspira kao pisca neupuceni mogu lako da shvate na primer poredjenjem njegovog "koreolana" sa plutarhovom biografijom istog. inace ne vidim nikakav razlog zbog cega bi uzimanje vec poznate teme i njena obrada na novi, originalni nacin, bilo povod za omalovazavanja sekspira. sta cemo onda sa ostalim njegovim dramama medju kojima ima (po meni) i vecih bisera od "romea i julije" ili "hamleta"? licno smatram da u svetskoj knjizevnosti nema stilski 'jace' napisanog teksta od "ricarda III"; da nije mozda i to vec unapred obradjena tema koju je ukrao od drugih??? najzad, po tvojoj logici i tomas man je nikakav knjizevnik koga samo 'guraju' nemacki 'strucnjaci' jer je (opet po meni) njegovo najsnaznije delo (ok, verovatno posle "smrti u veneciji") "doktor faustus" verovatno najobradjivanija tema u svetskoj knjizevnosti. i man je uradio isto sto i sekspir sa nekim njegovim delima, poznatu temu izvadio iz originalnog okvira i stavio u kontekst svog vremena. da li imas uopste predstavu o cemu pricam, ili samo prezvakavas neke teorije koje si ko zna gde pokupio?

genius

pre 10 godina

@andreas kisser
Za obrađivanje postojećih tema si u pravu, za "doktor faustusa" takođe. Preterao sam. Ali -
Jedno je nekoga ceniti, a drugo je kovati ga u zvezde, a po meni, Šekspir i njegovo delo su predanuvani upravo zahvaljujući uticaju konzervativnih engleskih stručnjaka na književnu kritiku i istoriju književnosti u zemljama engleskog govornog područja pre svega, ali i šire - još od perioda romantizma.
PS. Ako ti je Richard III stilski najjače delo svetske književnosti, onda stvarno ne znam šta da ti kažem...
PSS. Nisam ja genije, tako mi se zove tastatura :P

Toza

pre 10 godina

Ninje kave znamo su proizvod XX veka od strane Hollywooda i Dr. Masaaki Hatsumija, soke Tagakure-ryu Ninjutsua i osnivač Bujinkan organizacije.
Tačno je da je Hatsumi učio razne stilove i veštine od učitelja Toshitsugu Takamatsua, zvanog Mako-no-Tora (Mongolski Tigar), ali iste veštine u ninjutsuu su bile podučavane i među samuraima (Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu). Dr. Hatsumi jeste veliki poznavalac borilačkih veština, veoma je obrazovan, simpatičan kao čovek, ali je i dobar biznismen.
Njihova odeća nije bila crna, već više neka boja koja se uklapa u teren, tipa sivo-smeđa, sivo-maslinasta i sl. A najviše su se maskirali infiltrirajući se u likove poput monaha, trgovca, prosjaka, seljaka...
jika-tabi, obuća koju nose ninje imaju zanimljivu istoriju i nemaju veze sa ninjama:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jika-tabi
Ne postoje dokazi da su drevne ninje koristile ravan mač.
Ninje nisu nosile mač na leđima i izvlačlie ga preko ramena-velike su šanse da se iskasapiš :)
Pročitajte trilogije od Don F. Draegger-a "The Martial arts and ways of Japan" i biće vam sve jasno.

Voša

pre 10 godina

Da li znate da je Garibaldi, ujedinitelj Italije, kao mason dolazio u Srbiju i imao svoje masonske radove na Senjaku u 19. veku?
Da je Vuk Karadžić bio mason i tako ostvario svoje sove o reformi jezika. Ali i da je Ivo Andrić zbog toga osvojio Nobelovu nagradu.

genius

pre 10 godina

Šekspirov doprinos književnosti je ekvivalentan Obaminom doprinosu miru u svetu...
Jednu svoju, originalnu priču nema, samo pozorišne adaptacije postojećih dela. Ovo ga čini dramaturgom, producentom i glumcem - nikako "najvećim piscem koji je ikada živeo", kako veliki engleski "stručnjaci" uporno pokušavaju da ga predstave.

Pujo Sotka

pre 10 godina

Sta je cudno za Sekspira taj nijednu knjigu nije napisao vec je bio najobicniji resavac, Romeo i Julija je npr napisana barem 100 godina ranije u Italiji. A da zaboravili ste glavnu zabludu lazne nauke istorija: piramide NISU izgradili stari egipcani, i to je vrlo vesto dokazano, npr cuvena sfinga ima ostataka erozije koja se desava samo kod dugih kisnih perioda. Postojala su takva dva: pre oko 8000 godina i pre oko
35000 godina. Naucnik koji je to dokazivao je konsultovao najbolje svetske geologe koji su se slozili sa tom tvrdnjom, i na kraju je uzeo drugi period. Zato sto je isto dokazao da je pre oko 36000 godina sfinga bila u savrsenoj konstalaciji sa sazvezdjom lava!

Petar

pre 10 godina

Malo je poznata sledeca epizoda vezana za Opstu Teoriju Relativiteta. 1911. godine (da da, znam da je zvanicno objavljena 1915.) Anstajn je predlozio da se teorija ispita posmatranjem pomeraja zvezda tokom pomracenja Sunca. 1914. jedan Nemac i Amerikanac su krenuli u Rusiju da snime pomracenja Sunca. Ali izbio je rat i Rusi su smesta uhapsili nemackog astronoma. Amerikanac je pokusao da snimanje odradi sam, ali je bilo oblacno. Anstajn je bio ocajan. Ali zatim je otkrio veliku gresku u matematici iza teorije. Narednih godinu dana je radio na ispravci (trkajuci se sa nekoliko drugih matematicara). Napokon je prvi resio problem i predstavio teoriju 1915.
Napokon je 1919. uradjeno posmatranje i rezultati su predstavljeni u Londonu. Na istom predavanju je prvo predstavljen rad koji je osporavao teoriju. Predavaci nisu znali da je sledeci rad koji se predstavlja dokazao istu. :)
E sad, posto mi volimo da tvrdimo da je Mileva radila sve vezano za matematiku, mozda je bolje da to ne pominjemo, obzirom da prvi racun nije bio dobar (fakticki nisu ziveli zajedno od 1914.).

Izvrstan dokumentarac na YT: "Albert Einstein - Documentary"

Dar Mar

pre 10 godina

@(Petar, 6. februar 2014 11:09) - pa sta? Ko radi, taj i gresi! Greske su sastavni deo nauke. Ali godinama iza toga Ajnstajn je konacno sklopio sve kockice i dokazao svoju teoriju koja do danas nije osporena i na osnovu koje se temelje sva savremena istrazivanja sveta oko nas. Osim ako ne slusamo razne pseudonaucnike poput Mustafe Sprecica i njemu slicne koji u svojim pokusajima da obore teoriju relativnosti ispadaju smesni u ocima celog sveta.

smesni su

pre 10 godina

sekspir nije napisao ni jednu svoju pricu. on je putovao sa jednim malim pozoristem i zapisivao njihove predstave. tako su nastala njegova dela

fizicar

pre 10 godina

Jos jedna zabluda, Mileva Maric je izmislila teoriju relativnosti a Ajnstajn je samo prepisao od nje. U stvarnosti, Mileva nije bila bolji student od Ajnstajna i nije dala nikakav doprinos nauci. Zapravo nju je Ajnstajn godinu dana cekao da zavrsi fakultet iako su istovremeno zapoceli studiranje. Nije mi poznata nijedna indicija da je Milevu uopste interesovao naucni rad. Ne bavi se naukom svako ko zavrsi fakultet a pogotovo se ne postaje jedan od najvecih naucnika svih vremena preko zene.

glups

pre 10 godina

ajnstaj je bio disleksicar, tako da jeste imao problema sa matematikom i skolom, barem onom klasicnom. do 15. godine zivota su ga obrazovali uglavnom privatni ucitelji... a to sta mama pise baki, iha! no, neosporna je cinjenica da je bio genije koji su, na srecu, prepoznali njegovi roditelji i posvetili mu odgovarajucu paznju. da su ga ostavili samo na klasicnom skolovanju nikada se od njega ne bi posta "ajnstajn" u danasnjem smislu te reci, jer disleksicarima treba samo drugaciji pristup i sistem obrazovanja!

Lesa

pre 10 godina

1)Za vreme Marije Antoanete postojala je uredba da u slučaju nestanka hleba u pekarama,pekari su dužni da prodaju kolač koji je ličio na neke vrste peciva.Zato je Antoaneta rekla "Pa neka im se prodavaju kolači".
Antoaneta je lično pravila kolače a prva poslastičarnica u Parizu je bila njena. 2)Ajnštajn,Mileva i jedan Švajcarac su bili nerazdvojni trojac na studijama.Najbolji matematičar među njima je bio taj Švajcarac.On je kasnije bio i jedan od najboljih matematičara Evrope.Ajnštajn i Mileva su zajedno radili na matematičkom problemu ali su napravili grešku koju nisu znali da reše.Zamolili su kolegu Švajcarca da im pomogne.On je ustanovio da su koristili pogrešan instrumentarij i problem je rešen.Nedostajao je još dokaz u prirodi.Pomračenje Sunca je napokon moglo da se snimi.Prvi snimci su napravljeni pod okriljem "Britanskog učenog društva".Na snimku se jasno video disk oko pomračenog Sunca.To je bio ključni dokaz "zakrivljenosti prostora" a što je značilo potvrdu bitnih tvrdnji u teoriji.Tako je Ajnštajnovu "Teoriju opšte relativnosti" dokzalo Sunce.Sa "Specijalnom teorijom relativnosti" stvar je bila malo složenija.
Naime,zakoni materije makro sveta ne važe na subatomskom nivou.Ajnštajn nije voleo da tvrdi da je "Teorija relativnosti",teorija jer teorija priznaje 100% potvrde.Fali 1% potvrde a upravo,po njemu,taj 1% potvrde krije tajnu kompletnog rešenja.Simpatično,ali surovo tačno.

andreas kisser

pre 10 godina

Ovo ga čini dramaturgom, producentom i glumcem - nikako "najvećim piscem koji je ikada živeo", kako veliki engleski "stručnjaci" uporno pokušavaju da ga predstave.
(genius, 6. februar 2014 12:41)

znaci niko sem engleskih 'strucnjaka' ne ceni sekspira van ostrva? stvarno si 'genije' :-) pa jos pogledaj koliko mu pluseva udelise! boze moj, koliko su srbi zastranili. nema ovaj narod buducnost.
a sad ozbiljno: velicinu sekspira kao pisca neupuceni mogu lako da shvate na primer poredjenjem njegovog "koreolana" sa plutarhovom biografijom istog. inace ne vidim nikakav razlog zbog cega bi uzimanje vec poznate teme i njena obrada na novi, originalni nacin, bilo povod za omalovazavanja sekspira. sta cemo onda sa ostalim njegovim dramama medju kojima ima (po meni) i vecih bisera od "romea i julije" ili "hamleta"? licno smatram da u svetskoj knjizevnosti nema stilski 'jace' napisanog teksta od "ricarda III"; da nije mozda i to vec unapred obradjena tema koju je ukrao od drugih??? najzad, po tvojoj logici i tomas man je nikakav knjizevnik koga samo 'guraju' nemacki 'strucnjaci' jer je (opet po meni) njegovo najsnaznije delo (ok, verovatno posle "smrti u veneciji") "doktor faustus" verovatno najobradjivanija tema u svetskoj knjizevnosti. i man je uradio isto sto i sekspir sa nekim njegovim delima, poznatu temu izvadio iz originalnog okvira i stavio u kontekst svog vremena. da li imas uopste predstavu o cemu pricam, ili samo prezvakavas neke teorije koje si ko zna gde pokupio?

Goran

pre 10 godina

Jako je interesantno kako neko ko ne zna uopšte šta je matematika daje sudove o tome kakav je Ajnštajn bio matematičar. Svi koji to tvrde nikada u životu nisu čuli za tenzore i tenzorski račun i nemaju pojma šta je to. A opšta teorija relativiteta se bazira na matematici tenzora. Istina je da je Ajnštajn bio pre svega fizičar i da je imao mali otpor prema preteranoj upotrebi matematike u fizici. Ali kada je naleteo na matematičke zavrzlame oko zakrivljenosti prostor vremena onda je potrošio jako mnogo vremena da savlada tenzorski račun. U tome mu je pomagao Grosman jedan od vodećih matematičara tog vremena. Nemojte se zavaravati, tenzorski račun nije tablica množenja, već nešto što je užasno teško. Toliko teško da se izučava samo na najnaprednijim kursevima matematike. Ajnštajnove jednačine su toliko teške da ih je skoro nemoguće rešiti a i ono što je rešeno, rešeno je tako što se mnogo toga pretpostavi da bi se stvari uprostile i pojednostavile. Ali jedna stvar je fascinantna. Kako normalan mozak uopšte može da prihvati takvu jednu glupost za istinu. Kako se ne zapita kako je to moguće. Stvarno ne znam.

Gz

pre 10 godina

Što se tiče Ajnštajna, ključan matematički temelj opšte teorije relativnosti je vjerovatno postavio David Hilbert koji, za razliku od Ajnštajna, jeste bio jedan od najvećih matematičara XXv. Više o tome ovdje: http://vimeo.com/38504412 . Dakle, niko ne tvrdi da je Ajnštajn bio "loš" matematičar, ali između dobrog i genijalnog je velika razlika. Dalje, tačno je za Mariju Antoanetu da je izjava gotovo sigurno izmišljena, ali čak i da nije, njeno značenje nije bilo isto u to doba i sada. Naime, u Parizu kada ne bi bilo hleba, pekari su pravili takozvane sirotinjske kolače (sa kvasom). Sve i da je izgovorena, smisao ove izjave bi bio da ako nema hleba, pekari daju ono što imaju. Ali da je svakako zanimljivo, jeste :)

Ana

pre 10 godina

"Zanimljivo je da je delić resice nestao baš posle jedne žučne svađe cimera." - i ovo je "dokaz" da mu je Gogen odsekao uvo?? Van Gog je puno pio i bio emocionalno nestabilan, uvo je odsekao kada je Gogen vec napustio njegov stan.

NSRT

pre 10 godina

Ne treba potcenjivati Ajnštajnove matematičke
sposobnosti, ali on je u izučavanju matematičkog
aparata za svoje teorije sarađivao sa nekoliko najvećih
matematičara toga vremena, kao što su David Hilbert,
Kurt Gedel, Georg Pik, Emi Neter i Henri Minkovski.
Takva saradnja naučnika je uobičajena. David Hilbert i
Anri Poenkare, takođe su bili na pragu otkrića opšte
teorije relativnosti, ali ih je Ajnštajn preduhitrio
i publikovao rad pre njih. Hilbert je čak pre predao
rad u štampu, ali ga je povukao da bi ga dopunio.

Bunjuel

pre 10 godina

sekspir nije napisao ni jednu svoju pricu. on je putovao sa jednim malim pozoristem i zapisivao njihove predstave. tako su nastala njegova dela
(smesni su, 6. februar 2014 11:51)

Dodjem ja na prijemni ispit za svetsku knjizevnost i komisija mi postavi pitanje o Sekspiru. I tu im ja kazem svasta: i da je plagijator, i da je kompilator, i da je kriv za krizu avangarde u Engleskoj. I oni me obore.

naselje

pre 10 godina

@ ovi sto osporavaju Sekspira

Pa, vrednost Sekspirovog dela svakako nije u zapletima - najludje i najzanimljivije zaplete imaju pisci sund krimica i kic ljubica. Vrednost knjizevnog dela nije u tome sta je napisano, vec kako je napisano

Petar

pre 10 godina

@Dar Mar
Zao mi je sto niste shvatili poentu mog teksta (pored one da izlozim zanimljivosti iz istorije), a to je da nam isticanje udela Mileve Maric (koje ide i do toga da je celokupni autor teorije) uopste "ne ide u korist", zbog navedene greske koja potice iz perioda zajednickog zivota.

Razlika nauke i preudonaucnih disciplina, pa i religije (sa kojom je cesto neopravdano sukobljavaju) i jeste u tome da je nauka skepticna i podlozna proveri.

Toza

pre 10 godina

Ninje kave znamo su proizvod XX veka od strane Hollywooda i Dr. Masaaki Hatsumija, soke Tagakure-ryu Ninjutsua i osnivač Bujinkan organizacije.
Tačno je da je Hatsumi učio razne stilove i veštine od učitelja Toshitsugu Takamatsua, zvanog Mako-no-Tora (Mongolski Tigar), ali iste veštine u ninjutsuu su bile podučavane i među samuraima (Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu). Dr. Hatsumi jeste veliki poznavalac borilačkih veština, veoma je obrazovan, simpatičan kao čovek, ali je i dobar biznismen.
Njihova odeća nije bila crna, već više neka boja koja se uklapa u teren, tipa sivo-smeđa, sivo-maslinasta i sl. A najviše su se maskirali infiltrirajući se u likove poput monaha, trgovca, prosjaka, seljaka...
jika-tabi, obuća koju nose ninje imaju zanimljivu istoriju i nemaju veze sa ninjama:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jika-tabi
Ne postoje dokazi da su drevne ninje koristile ravan mač.
Ninje nisu nosile mač na leđima i izvlačlie ga preko ramena-velike su šanse da se iskasapiš :)
Pročitajte trilogije od Don F. Draegger-a "The Martial arts and ways of Japan" i biće vam sve jasno.

genius

pre 10 godina

@andreas kisser
Za obrađivanje postojećih tema si u pravu, za "doktor faustusa" takođe. Preterao sam. Ali -
Jedno je nekoga ceniti, a drugo je kovati ga u zvezde, a po meni, Šekspir i njegovo delo su predanuvani upravo zahvaljujući uticaju konzervativnih engleskih stručnjaka na književnu kritiku i istoriju književnosti u zemljama engleskog govornog područja pre svega, ali i šire - još od perioda romantizma.
PS. Ako ti je Richard III stilski najjače delo svetske književnosti, onda stvarno ne znam šta da ti kažem...
PSS. Nisam ja genije, tako mi se zove tastatura :P

...

pre 10 godina

Marija Antoaneta je opisana u negativnom kontekstu od strane revolucionara.
Naime, u Parizu je postojalo pravilo da pekari moraju da obezbede dovoljne kolicine hleba za svakog stanovnika grada.
U slucaju da hleba nestane, pekar je morao da kupcu da kolace i to besplatno, kao neka vrsta kazne za neodgovornog pekara.
Odatle cuvena izreka " Neka jedu kolace".