Sreda, 05.02.2014.

10:45

Ministar "pao" na pitanju sa testa

Ministar prosvete Tomislav Jovanović ocenio da je zbog predstojećeg završnog ispita za osmake podignuta neopravdana tenzija u javnosti.

Izvor: B92

Ministar "pao" na pitanju sa testa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

vlada adamovic ub

pre 10 godina

Ministar ne može da podnese ostavku jer je i vlada u ostavci, ali može da se odmetne u planinu na jedno mesec-dva a može i duže, da ne kontaminira više ovaj narod i decu. Ono u emisiji svakome može da se desi ali se tada vidi ko je čovek a ko ....... (zamislite po želji). On daje primer deci da budu prevrtljivi i lažljivi.

Darko

pre 10 godina

Poste se pravite toliko pametni, bez da branim sadasnjeg ministra prosvete samo jedna digresija na sve!!! Cenim da 6 od 10 punoletnih gradjana Srbije nece proci bolje na ovom testu od sadasnjeg ministra, ako ne verujete probajte da uradite test. A u odbranu ministra stoji i to da je on ovo to se sad ocekuje od njge ucio pre ne manje od 50 godina, a pogresio je samo na jednom od 12 pitanja probajte pa recite da je vest zenzacionalna, iako on nije ucestvovao u pravljenju ispita. Ima ova Srbija mnogo bitnija pitanja opd toga da li je ministar prosvete "potrefio" sva pitanja na testu ili nije!!
Hvala!!!

Tex

pre 10 godina

(penzioner, 5. februar 2014 13:39)

Niste vi gospodine nista manje bili intelektualno sposobniji od druge dece, vama je samo vise lezalo efektivno ucenje kroz praktican rad a upravo je to zanat kako vi kazete. Druga deca su samo bolje ucila napamet tekstove u knjigama od vas, a samo jako mali procenat tih je uspeo nesto od te teorije I da ukapira.

Drzava Srbija je predoposlednja na listi u Evropi po efektivnom ucenju I to samo ako racunamo da je Turska deo Evrope jer su oni ubedljivo zadnji.

Jako zalosno.

crni domino

pre 10 godina

Sa inteligencijom me podseca na profesora Bacevica!
To je ekipa oko Aleksandra Vucica!
Oni ce da spasu Srbiju svojim radom i znanjem.

Vucko

pre 10 godina

Alo narode pa sta iz ovoga osmaci da zakljuce na kraju ako ne poloza mogu da kazu;pa ja sam namerno pogresio; gde ovo ima a tek kakva je prosvetna inspekcija na celu sa V.T. milsim da na pola pitanja ne bi odgovorili.

Slavoljub

pre 10 godina

Ne bih da branim gdina ministra ali pitanje je samo po sebi nelogicno i dvosmisleno. Pitanje je samo kako bi onda deca odgovorila kada ministar ne zna ili ne zeli da da odgovor na pitanje iz testa.
Smatram da je ovde podbacio onaj ko je sastavljao test, videcemo kako ce se to odraziti na osmake kada budu polagali.

Jadan i ti

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...
(Jadna deca, 5. februar 2014 17:20)

Disanje nije jednosmeran proces, ali zato udisanje jeste, kao i izdisanje.
(Jadan ti, 5. februar 2014 18:10)
Lekar kaze uvek na pregledu "disi".
A gde ti tu u tvom komentaru nalazis proporciju 3:1 ili i ti to "namerno"

Jadan ti

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...
(Jadna deca, 5. februar 2014 17:20)

Disanje nije jednosmeran proces, ali zato udisanje jeste, kao i izdisanje.

batorex

pre 10 godina

Ja zivim u Holandiji. Kako je meni poznato u svim zapadnim zemljama polaze se ispit na kraju osnovne skole. Taj ispit govori o tome na kojem nivou dete moze da funkcionise i sta je za to dete najbolji smer za buducnost. Zajedno sa ocenama koje je to dete imalo u skoli, misljenje nastavnika i rezultatim sa testa donosi se odluka koji smer je za to dete najbolje. Po tome onda zajedno sa roditeljima dete se upisuje u srednju skolu ali se nemora polagati prijemni ispit. Mislim da je to dobar sistem koji sluzi deci a ne roditeljima. Svi bi svoju decu da upisu u gimnaziju ali neshvataju da mozda to dete to nemoze postici pa nakraju i nece zavrsiti srednju skolu ili ce izgubiti par godina u svom obrazovanju.

disanje

pre 10 godina

Nenade od kad je disanje proces prelazenja iz tecnog u gasovito stanje?
(Alek, 5. februar 2014 16:39)

pa ako je kondenzacija tacan odgovor taj zakljucak se namece sam

vlada

pre 10 godina

Misliš poslati večite studente na MEGADENT. A šta ćemo sa inkluzijom? Gde to vodi? Nastavnici na bensedinima,promazepanima! Deca se moraju upisati u redovnu školu zbog broja dece( da neko ne ostane bez posla) a ostala deca trpe i gube dragoceno znanje koje treba da dobiju.

Petar

pre 10 godina

@ (milos, 5. februar 2014 16:29)

Molim te, obrazlozi tvrdnju?
Ja dok sam isao u skolu roditeljski su sluzili da razredna pljuje decu odnosno nas kolektivno i pojedinacno a onda bi trpeli kritike odnosno ogroman stres kuci od roditelja. Ta ista razredna je bila korumpirana do zla boga i pred penziju je dobila otkaz jer je nagazila na dete cike iz BIA. Zeznula se. Imali smo i profesora informatike koji nije znao odnovne funkcije WIndowsa 95 tada (mozda i 97) itd da ne nabrajam. Sve u svemu par zaista dobrih profesora (kojih da nije bilo ja ne znam kako bi izdrzao jer sam samo kod njih imao volju da ucim jer se rad nagradjivao) a ostalo boze sacuvaj.

E posle svega onoga sto sam ja preziveo kao djak, negativna iskustva naravno ja moram reci da cu i ja kao roditelj biti pre svega kriticki nastrojen ka nastavnom kadru! Ako su moji roditelji bili dovoljno zatucani da svoju decu kritikuju zbog nekih nemoralnih ljudi ja cu stati i uvek biti uz svoje dete!!!

Pored svega toga ovo pitanje je pre smicalica nego konkretna provera znanja. I to je pogresno! Ceo sistem sa tim kojekakvim prijemnim ispitima je pogresan, za sta onda sluze ocene?!

budala

pre 10 godina

Samo pitanje po meni nije baš pametno
pa i nema pametnog i tačnog odgovora.U prirodi sve je to jedan ciklčični PROCES, VODA - PARA , KOKOŠKA -JAJE, jedan zatvoren krug, koji se ne otvara i nastavlja sa nečim suprotnim . Možda je ministrov odgovor diskretna kritika sastavljaču teksta, naime, i pitanje i odgovor, bi trebalo da budu u istoj ravni,npr, samo u logičkoj, samo u jezičkoj, samo u ravni jedne nauke ili oblasti i tako dalje...

Jadna deca

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...

zvrk

pre 10 godina

Ma sta on zna,on je tu figura kao i prethodnih 10 godina kao raducka nesto i prima debele pare...Bre ministar obrazovanja je najzapostavljenija figura u poslednjih 10 godina...I onda kao Srbija nema buducnost zbog obrazovanja itd...o cemu mi pricamo?? Ovaj covek je cist pokazatelj kako boli uvo sve za obrazovanje!Mi bre treba da uvozimo ministre...nije sramota da to bude stranac.

roditelj osmaka

pre 10 godina

deca su dobra, mi smo loši jer smo dozovlili i prihavtili da matura postoji. posle skandala prošle godine cirkus se nastavlja. roditelj sam odličnog đaka koji ove godine polaže maturu i testove sam pročitala, da većina pitanja je laka ali upravo onih 10% koji će biti presudni u kvalifikacijama su pitanja puna dvosmislenosti i koja upućuju na više tačnih odgovora. instrukcijom ministarstva su ukinute ekskurzije-zbog malverzacija u organizaciji, ako se matura slavi u fiskulturnim salama-jer deca ne bi trebalal u kafanu zašto da decu opterecujemo i testom koji će im možda odrediti budućnost a da toga nisu ni svesni. deca su dobra. kakvi smo to mi?

nenad

pre 10 godina

na stranu sa ministrom, pitanje je katastrofalno glupo, a pritom treba da proveri opste znanje.
Koje ce to dete (nisam ni ja znao), cak i da zna sta je transpiracija, da zakljuci da DISANJE (zajedno sa isparavanjem i transpiracijom) pretstavlja proces prelaska tecnog u gasovito stanje?

milos

pre 10 godina

najveci problem naseg obrazovanja su roditelji. za torturu koju prosvetni radnici trpe od istih, povecati im platu trostruko, skrajnuti paranoicne i zastiti dece sklone roditelje, pa cete videti poboljsanje.

Zoran

pre 10 godina

Z......... se oko budućnosti i gurajte svoja stranačka saopštenja pa kada budete matori pitaćete se zašto nema lekara, zubara, učiteljica... prave se generacije "farmerske" dece koje ne interesuje ništa živo.

shoMi

pre 10 godina

garantujem da bi vise od 70% odraslih pogresno odgovorilo na ovo pitanje, ovo je vise nego ocit znak da su potrebne ogromne reforme u skolstvu....

Coyote

pre 10 godina

Prvo, ko pise ova pitanja, i po cemu je transpiracija suprotan proces od isparavanja. Drugo, ovo nije pitanje. Ovo je smicalica. Pitanje bi moglo da glasi: sta je transpiracija. Ja predlazem da se sve prosvetno-naucne komisije, na celu sa SANU, proteraju u Sibir. Vecu su štetu naneli ovoj napacenoj naciji nego atomska bomba Hirosimi.

realno

pre 10 godina

Dajte deci konkretna znanja, znanja iz opšte kulture, nepotrebne gluposti zamenite časovima sporta, umetnosti i pustite ih da napokon imaju normalno detinjstvo.. Umesto što ih bombardujete kojekakvim s*anjima radite svoj posao i obezbedite im bolju budućnost!
Nije bitno ko je iz koje stranke, godinama se ne radi na kvalitetnom usavršavanju obrazovanja, deca se okreću ulici, porodice se raspadaju, kriminal cveta..

zoran

pre 10 godina

Mislim da jedan Profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu ne zna odgovor na pitanje iz biologije??? Ne stvarno...

Koji je to fakultet taj dotični završio, gde je doktorirao, i ko ga je promovisao u Profesora??? Isti takvi ili još gori???

A fora: "Namerno pogrešio" je varka za punoglavce koji će da glasaju za Radikale i SPS. I možda za neko dete koje ide u Kindergarten...

olja

pre 10 godina

ok,bice mature,ali bez bala. samo ako bi neko nasao vremena da nam pojasni po kojim kriterijumima ce se vrsiti upis ove godine. prosle god su ponistene mature a mi sada dobismo spiskove bodovanja po skolama. ako,kao sto vec znamo, nije bilo maturskih bodova, kako su upisivina deca sa 100 i vise bodova??? otkud im toliki bodovi? 60 iz skolovanja,poneki sa takmicenja....pa opet nikako da stignem do cifre 100bodova,i to u masovnom broju slucajeva. ako neko zna - nek pomogne da se ovo razresi. bojim se da ce momenat zvanicne price na ovu temu biti malko prekasno za mnogu decu,aako se ima na umu da ce nam zvanicnici pricati negde tamo u kisovitom oktobru....

Gerov

pre 10 godina

Pa da, Zemlja je kocka... i tako moze da se kaze... Onda lepo kazes - namerno sam pogresio i to je to!

Sto lepo niko nesme da kaze Ne znam to pitanje i slus! Nije neophodno da ministar zna sve odgovore ali je potrebno da radi na unapredjenju nastave, a ne da se urci kako sve zna i kako sve moze. A mi sve manje pismeni. Uzas!

Takvi jednostavno nisu za ministre!

slavica

pre 10 godina

Testovi iz srpskog su odstampani s greskom. Dva puta su stampane strane 83 i 84, to je jedan list, znaci nema strana 84 i 85, i nema pitanja od 202 do 211!!! Toliko za pocetak o validnosti testova!!! Sramota, ko ce sada biti kriv, verovatno neki stampac, a gde su kontrole silne????

Sveti Ilija Gromovnik

pre 10 godina

E moj ministre...Kakva nam je vlast, takvo nam je školstvo, a o ostalom da ne piskaram bez veze,,Tuga, Jad, Čemer!

Ljudisav

pre 10 godina

@Brko

Slazem se sa tvojim komentarom, i sa iste distance gledam na ovo pitanje, posle 15 godina od poslednjeg drzanja udzbenika biologije u ruci. Istu dilemu sam imao za disanje i izgledalo mi je kao da je potpuno van konteksta ubacenu medju odgovore, ali kada se malo razmisli, nije ni potrebno znati samu srz procesa disanja za tacan odgovor. Naime, kondezacija i isparavanje su sami po sebi suprotni procesi promene agregatnog stanja, samim tim ce i jedan od ta dva odgovora biti tacan. Ako znas sta je transpiracija, a to je isto sto i isparavanje, eto odgovora da je kondezacija ono sto se trazi. Dakle, disanje nije ni bitno sta je (mada se tesko objasnjava fenomen u 3 reci).
Moj zakljucak je da na trik pitanje moze svako da zezne, ali ovaj primat nije ni znao za sta se opredelio prilikom davanja odgovora.

Nebojša

pre 10 godina

Činjenmica je da danas deca znaju mnogo manje nego pre 20-30 godina a informacije su im mnogo dostupnije nego nekada. Ali njih uglavnom ništa i ne interesuje. A za to su na prvom mestu krivi roditelji.
Ipak bi sve bilo drugačije da se prilikom zapošljavanja traži znanje. Ali pošto se ono ne traži logično je da niko ništa i ne zna.
U prosvetnu inspekciju su nekada išli najiskusniji i najbolji profesori, a sada idu članovi. I šta oni kontrolišu: kako se popunjava dnevnik, kakve su planovi, pripreme i još gomilu adninistracije koju su izmislili iz prostog razloga jer ne umeju da kontrolišu kako nastavnici drže časove.

BillyBob

pre 10 godina

Eto zaštno je neophodno da se male stranke sa velikim prohtevima izbace iz Vlade, i to na duže vreme. Pogledajte na delu kadar SPS i Miće Megadeta, dok nam takvi vode obrazovanje, talentovana deca će bežati odavde glavom bez obzira. Pa posle penzioneri glasajte za SPS i 0,5% veću penziju i gledajte kako vam unuci beže od kuće

Pametnjaković

pre 10 godina

Samo revolucija pa da sve koji nam uništavaju Srbiju uklonimo trajno. Obrazovni sistem je osnova za dobru privredu, industriju i biznise, jer većina ljudi nije sposobna da sama uči, zato moramo da ih sklonimo i uspostavimo sistem koji postoji u svakoj normalnoj zemlji.

milan

pre 10 godina

(ANJA, 5. februar 2014 12:01)
(Dragan, 5. februar 2014 11:45)

Lele majko, ja mogu da razumem da zanimanje BOT donese neki novac, ali da li je moguce da toliko nisko mozete da se srozate. I ako ste vec BOTOVI, valjda je poenta pisati o nekome ili necemu pozitivno ali sto je moguce realisticnije, a ne slati tako providne hvalospeve da se normalnom coveku zgadi zivot. Ja mislim da se cak i pristalice SNS kad ovo citaju smeju.

Aleksandar

pre 10 godina

Kad sam procitao pitanje, odmah sam iz cuga dao tačan odgovor. Dobro moram priznati da sam bio odlican djak. Pitanje je zaista jednostavno, potrebno je 10 sec da se razmisli ako idete u pravom smeru, onom smeru koje je onaj ko je smislio pitanje hteo. Međutim ono se može i drugačije tumačiti na višem nivou od VIII razreda tako da može imati i druge odgovore. Za te druge odgovore je potrebnjo više znanja od VIII. Posebno su mi drage dve stvari, što sam znao, a Ministar nije i što sam se osetio kao da sam u VIII razredu bar na tren,pored studija najlepšem dobu naših života koje se nikada više neće vratiti, znate ono : Od kolevke pa do groba najlepše je djačko doba .... Bez obzira odgovorili tačno ili ne ...

penzioner

pre 10 godina

@(Tex, 5. februar 2014 12:15)

Nekad davno kad sam ja zavrsavao osmogodisnju skolu, ukinuse malu maturu, ali uvedose polaganje prijenog ispita. Sad, sta Vi predlazete, jer sva deca, hteli mi to ili ne jednostavno NEMAJU iste intelektualne sposobnosti? Ja licno sam napustio srednu skolu (posle polozenog prijemnogi spita) i otisao na zanat, koji mi je bolje "lezao" i omogucio mi da ostvarim daleko bolji rezultat nego da sam postao tehnicar.

Mislite malo

pre 10 godina

Stvarno ne razumem toliku paniku medju roditeljima.
Zaboga, kao da mi nismo imali te, u ono doba velike mature, pa ni tada niko nije panicio.
Uostalom, hiljadu puta smo zakljucili da se znanje u Srbiji ne isplati, pa bi pametnije bilo, ako vec imaju vishak para, da decu posalju da uce neke od stranih jezika zemalja koje traze radnike, kako bi posle sa kursevima za kuvare, kelnere i vozace, mogli da zapele odavde cim napune 18!

Jututunska biracka evolucija

pre 10 godina

Bilo bi vise nego interesantno da celokupni drzavni vrh, na celu sa Diplomcem, polaze PISA test. Dala bih dukat da vidim rezultate, imajuci u vidu da neki ministri cak ni sa nulama ne barataju kako treba.

jovica

pre 10 godina

Sta reci???
U jednu ruku mala matura je nepotrebno maltretiranje ucenika a i njihovih roditelja....a sa druge strane kada svake godine dobijamo 4000+5000 novih doktora na raznim privatnim univerzitetima koji vec sada na razne nacine uticu na nas zivot i zovote nase dece...pocev od dragog nam predsednika (diplomirao na nekom cudnom univerzitetu), pa preko magistra Velimira Dr. Ilica, zatim raznih ORO univerzitetski obrazovih devojaka (puno ih je u MSP-u)...pa na kraju balade i ovog, slobodno mogu reci "JADNOG" ministra obrazovanja (prosli je bio jos vece dno), treba deci mnogo vise "malih matura".
"Likovi" navedeni u tekstu su iz trenutno vladajuce garniture, te se izvinjavam "likovima" iz trenutne opozicije koji nisu navedeni a takodje imaju uloge jahaca apokalipse srpske kulture, obrazovanja, identiteta...itd...itd...

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Kao bivši učenik, potom nastavnik i profesor, s dugotrajnim razmišljanjem, tvrdim da je "mala matura" najobičnija idiotija. Čudi me prof Jovanović, koji je par godina mlađi od mene, što "gusla" priču o maloj maturi, a ne o gorućim problemima prosvete.
Elem, ili ukinuti osmogodišnje školovanja ili malu maturu!
Koga proverava "mala matura"? Da li se neko pita da će neki đak, koji osam godina savesno uči, zbog sticaja loših okolnosti, poništiti vredan 8-godišnji rad i ostati u srednjoj "ispod crte"?
Svaki "test", od matura do ispita na fakultetu i vozačkog ispita je, zapravo, lutrija, jedino merilo vrednosti i znanja su redovne ocene: tokom cele godine, pred ostalim učenicima.
Bez ikakvih matura, uz kontrolu, javnu i (polu)anonimnu, rada nastavnika, uz vrstu samoupravljanja učenika u retkim slučajevima, uz rigoroznu kontrolu udžbenika - i vratićemo obrazovanje na nivo od pre 30-tak godina, kada su naši đaci bili pojam u svetu.
Imamo patološku "potrebu" predoziranja svega, od saobraćajnih znakova, preko broja i članova zakona, do "matura"...

lazy houseboy

pre 10 godina

Pre par dana sam slusao anketu gde su ucenici odgovarali na pitanja sa tog treceg testa. Pitanja a i dobijeni odgovori su bili na nivou "ORO starlete". Prema tome ne dramite zbog testa (koji je bukvalno test opste kulture) vec zbog skandalozne metodologije u skolama koja od ucenika pravi praznoglave idiote. Ako ce ih (i ucenike i natavnike) treci test naterati da makar malo nesto promene, treba uvesti i cetvrti i peti!

Inace potpuno se slazem sa @(Brko, 5. februar 2014 12:31) da je pomenuto pitanje slika i prilikanaseg obrazovnog sistema iz razloga koje je sam Brko u svom komentaru i naveo.

Mile

pre 10 godina

@ Sandra, 05. februar 2014 12:28)
Vi da se pitate onda deca ne bi trebalo da idu u skolu. Ovo je dokaz da roditelji toliko veruju deci, a kada treba da se proveri znanje svi se uplasili. U cemu je problem, zar ne treba da ocvrsnemo buduce generacije da ozbiljnuje shvate skolu?

ana

pre 10 godina

Prvo, za taj test se pričalo da će se uvesti još kad sam ja bila u osnovnoj. A ja sada imam 23 g. Tako da, stanje redovno. Za inovacije je i dalje u Srbiji potrebna minimum decenija. A nije mi jasno zašto ispituju ministra?! Malo neukusno. Ne razumem šta time žele da postignu?! Ako ne zna odgovor, neće biti mature?

STARWARS

pre 10 godina

Po mom misljenju ne bi trebalo da se uvode testovi. Jer je sve postalo smesno i prljavo. Samo za neke malverzacije. Ko zeli na fakultet taj polaze ispite. Inace ta praksa je uvedena jos 1990 sa prijemnima za srednju skolu.

ima li koga?

pre 10 godina

:-) :-) ... :-D :-D ...xaxaxaxaXa :-) hvala Bogu da postoji i jedan ministar na ovom svetu koji je sposoban da mi ulepsa dan i nasmeje me :-D

JB

pre 10 godina

Ucite cijelu osnovnu skolu i treba vam mala matura da neko utvrdi znate li sta ste radili. Ucite cijelu srednju skolu i treba vam velika matura da neko utvrdi da li znate sta ste radili. Ucite cijeli fakultet i treba vam diplomski da se utvrdi da li znate sta ste radili. Sa svim tim diplomama ne mozete ama bas nista posteno da postignete u Srbiji, a predsjedniku i 99% ministara i direktora ne treba ni jedan papir da budu na tim funkcijama na kojima se nalaze.

Android 17

pre 10 godina

Zavrsio sam gimnaziju, prirodno-matematicki smer, studiram farmaceutsko inzenjerstvo, ali ovo pitanje je potpuno besmisleno i zbunjujuce, i na njega ne moze da se odgovori bez prethodne pripreme. Nisam protiv ovakvog tipa testiranja, jer sam imao dodira sa testovima i 90% pitanja je presmesno, ali uvek postoje pitanja za koja treba ukljuciti mozak. Kada je moja generacija polagala prijemni ispit znali smo pitanja koja ce biti, ali su bila mnogo teza. Ja sam imao 38/40 bodova, ali cak i tad su losi djaci imali mali broj bodova, iako su im mesecima unapred dati testovi. Kada bi se danasnji klinci malo potrudili, ne bi im nista bilo tesko.

Tex

pre 10 godina

Jel nekom palo na pamet da mala matura nema veze sa zivotom I da ne mozete od cetrnaestogodsinjeg deteta ocekivati da se odluci za specijalizaciju?

Ispit male mature nije nista vise nego stres za dete a najmanje je pokazatelj efektivnog znajna posto sam test nema veze sa svakodnevnom primenom. Ovo je samo jedna surova selekcija gde decu koja ne urade ispit "dovoljno dobro" svrstavamo u nizu klasifikaciju I tu vec pocinje diskriminacija I oni postaju odpad drustva jer su prisiljeni da idu u neke kaubosjske srednje skole i sredine.

Jel takodje moguce da za ovih pedeset godina niko nije imao pameti u glavi da kaze da sva deca imaju prava na 12 godina opsteg obrazovanja i fakultativne specijalizacije ukoliko to samo oni zele tipa programiranje, matematika, medicina i umetnost. Realno za sve ostalo nema potrebe za srednjoskolskom specijalizacijom jer se sve moze nadoknaditi na fakultetu kada je covek vec zreo i mnogo brze uci.

mirko

pre 10 godina

Gledao sam ga u Utisku nedelje, i sada u Kažiprstu. On je jednostavno tip pedagoga čije vreme je prošlo, tipičan prepotentni birokrata, a nije ni čudo čiji je kadar. Vidim da neki kritikuju voditeljku, jer nisu shvatili kontekst, nije ona postavila pitanje da pokaže svoju pamet, nego da pokaže, da dece ne mogu odgovoriti na pitanja, čiji odgovor ne zna ni ministar, inače profesor fakulteta, a o pripremama za prijemni ministar je potpuno neinformisan.

Dejan

pre 10 godina

Smesno je sto kaze da zbog zakona mora da se uvede treci test!!Pa pobogu da je bilo volje i pameti , uredbom je moglo da se promeni sve .Na primer da taj kombinovani test polazu sadasnji ucenici cetvrtog razreda za 4 godine , bilo bi vremena za njihovu pripremu, a tu mislim na to da deca ne uce napamet vec sa razumevanjem!!

lehman

pre 10 godina

Jovanović je preuzeo ministarstvo u jeku ogromnih skandala i "raspada" u prosveti. Ono što je očigledno je da je veoma fin i obrazovan čovek, da ima dobre ideje, ali i da je moglo više da se učini. To je već stvar politike. U svakom slučaju, pravo osveženje posle Žarka Obradovića.

Hehe

pre 10 godina

@(ANJA, 5. februar 2014 12:01) Mega bot komentar. Vidim da vam vise ne traze ni da znate da kucate. Prosto se stidim sto pripadamo istoj naciji.

Del Piero

pre 10 godina

Pitanje je apsolutno besmisleno i ne govori nam nista o onome ko zna ili ne zna odgovor. Ovo pitanje ne moze se podvesti ni pod opstu kulturu i obrazovanje. Ne branim ministra, stavise covek izgleda kao pijanac, ali po meni se nije obrukao sto nije znao pitanje, mislim da ga 90% ljudi ne zna.

cvele

pre 10 godina

pa ne znam ni ja odgovor, a 4. godina sam masinstva. stavise ne razumem ni sta je pitanje.
dobar politicar bi izbegao odgovor, nebitno da li ga zna ili ne.

ANJA

pre 10 godina

Ministar je odličan.Svaka mu čast.Nadam se da će imati snage da ne digne ruke od svega.
Ima poidršku u narodu, kolegama ,crkvi ...Među svima koji istimski žele dobro ovoj zemli

Deki

pre 10 godina

Kad ce u prosveti biti neko ko zna da radi svoj posao? Pitanje za ministra...kako je moguce da u vreme stednje zaposleni u ministarstvu prosvete po detetu za paketice dobiju osam hiljada dinara??

Sandra

pre 10 godina

Ja bih najradije bojkotovala malu maturu. Kad bi se roditelji ujedinili i ne bi poslali decu na polaganje, ceo ovaj nakaradni sistem bi se urusio.

Brko

pre 10 godina

Pitanje je sramotno glupo i ne govori o funkcionalnom znanju ili neznanju dece, ili ministra, vec o gluposti onoga ko ga je sastavio i ministra koji to nije primetio. Razumem da su transpiracija i isparavanje u opoziciji sa kondenzacijom (transpiracija je prakticno strana rec za isparavanje, samo sto kod nas u udzbenicima vazi za isparavanje vode iz biljaka, mada pojam kao pojam je siri, ako gledamo stranu rec, i ne bi trebalo bez naznake da se radi o biljkama da se koristi tako ili mora da se kaze da je to strana rec tj. prevod), ali disanje je toliko slozen proces da se ne sme uporedjivati sa ova tri i tako samo zbunjivati oni koji misle svojom glavom i sustinski razumeju ove pojave. Neme nikakve logike! Prakticno, ovo pitanje je prava slika naseg obrazovnog sistema, a ministar nije nista bolji kada nije umeo da se snadje i odgovori ovako i prozove one koji su ga sastavili. Nisam nikakv strucnjak iz te oblasti, poslednji datum kada sam ucio o ovome u gimnaziji je bio pre 15 godina, ali mi je potpuno jasno da je velika glupost u pitanju!

Realan posmatrac

pre 10 godina

Oduvek je bilo da se u skoli malo sta nauci. Sve se svodi na to da se u skoli samo vidi sta kod kuce treba nauciti. Sumnjam da je moguce drugacije. Sto se tice privatnih skola koje nude pripremnu nastavu za polaganje zavrsnog ispita, mozda je bas to buducnost privatnih skola i fakulteta. Bolje je da ne izdaju diplome koje se osporavaju, vec da budu ustanove u kojima ce se zaista kupovati znanje. A da trziste znanja postoji vidimo po velikom broju profesora - tutora koji drze privatne casove na crno.

zabrinut

pre 10 godina

Kojoj deceniji, veku i istorijskom periodu pripada sledeća godina - 1826?
Navedite tri katoličke zemlje. (data je karta na kojoj su upisana imena katoličkih zemalja. područja tih zemalja su posebno naznačena)
Recite mi sada - da li je potrebno dodatno spremanje za ovakva pitanja?
Pitanja su preuzeta iz zbirke testova za osmake. Učenici osmog razreda nisu znali koja je država Jevreja. Takođe ne znaju ni gde se Izrael nalazi. (nakon što im je rečeno da je reč o Izraelu)
Panika roditelja? Deca preopterećena? Suvišno i nepotrebno znanje?
Nama ne trebaju škole. Nama treba tor.

Kambi

pre 10 godina

Trebalo je da zbirke izadju u maju, a ne sad..sta ce im ovoliko vremena da spreme sedam predmeta...Pobogu, ipak su to osmaci, deca od 14 godina!

kao sav normalan svet

pre 10 godina

sreca pa su ovaj ministar i ova vlada pali. sad su samo tehnicari do imenovanja nove vlade koja ce, nadam se, biti susta suprotnost ovoj, vec bivsoj. sto se tice male mature, tu glupost treba ukinuti.

plazma

pre 10 godina

gledala sam emisiju, kao i pitanje voditeljke... volela bih da vidim na koliko pitanja bi ona ili bilo koji odrasli znali odgovor...deciji testovi su prilagodjeni deci u skoli.koja rade iz odgovarajucih udzbenika.i naravno da im je znanje svezije, zaboga.

downhill

pre 10 godina

"Možda je pristup deci u glavnom gradu drugačiji, možda smo osetljiviji na ovdašnju decu ili očekujemo više", rekao je ministar prosvete... wooooooooooow...dobro da moje dete jos ne zna da čita, trebalo bi napora da mu objasnim što nije u rangu Bg-dece...izem ti državu koja ne vidi dalje od glavnog grada...

Јованчица

pre 10 godina

Овај човек је постао министар просвете на предлог власника Мегатренда. Зато, најважнији задата сваке власти, која има бар трунку патриотизма, јесте да се оваквима спречи приступ било ком центру одлучивања о просвети у Србији. Такође, уништење Мегатренда и сличних просветних депонија мора да буде основни циљ сваке будуће просветне власти. Ако негде има основа за сумњу у постојање теорије завере, онда је то просвета и планско јачање Мегатренд универзитета.

Milan Nis

pre 10 godina

Kakav folirant,kao i cela vlada u kojoj sedi,kao namerno je pogresio da bi imali temu za raspravu.Vidi se da nije isao na predavanja kod velikih majstora politike,dobar politicar nikada sebi nebi dozvolio da odgovori na to pitanje i ako zna i ako nezna odgovor,ali on je amater,kao i 90% ministara,jedinog ko je vredeo su oterali.

Maxim

pre 10 godina

Namerno pogrešio... Kao svaki autoritarni pater familias kada se nađe u situaciji narušenog autoriteta, vadi se kontra-napadom i zamenom teza tako da se opet postavi u poziciju moći.
Smešni su. Sve pajac do pajaca...

Dragan

pre 10 godina

Ovaj čovek je jedan od onih koje bi trebalo videti ponovo, u novoj Vladi.
Ima odlične ideje i kada bi imao malo više vremena (i para) ne bih sumnjao u uspeh.

Svaka čast!

Maxim

pre 10 godina

Namerno pogrešio... Kao svaki autoritarni pater familias kada se nađe u situaciji narušenog autoriteta, vadi se kontra-napadom i zamenom teza tako da se opet postavi u poziciju moći.
Smešni su. Sve pajac do pajaca...

Milan Nis

pre 10 godina

Kakav folirant,kao i cela vlada u kojoj sedi,kao namerno je pogresio da bi imali temu za raspravu.Vidi se da nije isao na predavanja kod velikih majstora politike,dobar politicar nikada sebi nebi dozvolio da odgovori na to pitanje i ako zna i ako nezna odgovor,ali on je amater,kao i 90% ministara,jedinog ko je vredeo su oterali.

Јованчица

pre 10 godina

Овај човек је постао министар просвете на предлог власника Мегатренда. Зато, најважнији задата сваке власти, која има бар трунку патриотизма, јесте да се оваквима спречи приступ било ком центру одлучивања о просвети у Србији. Такође, уништење Мегатренда и сличних просветних депонија мора да буде основни циљ сваке будуће просветне власти. Ако негде има основа за сумњу у постојање теорије завере, онда је то просвета и планско јачање Мегатренд универзитета.

downhill

pre 10 godina

"Možda je pristup deci u glavnom gradu drugačiji, možda smo osetljiviji na ovdašnju decu ili očekujemo više", rekao je ministar prosvete... wooooooooooow...dobro da moje dete jos ne zna da čita, trebalo bi napora da mu objasnim što nije u rangu Bg-dece...izem ti državu koja ne vidi dalje od glavnog grada...

mirko

pre 10 godina

Gledao sam ga u Utisku nedelje, i sada u Kažiprstu. On je jednostavno tip pedagoga čije vreme je prošlo, tipičan prepotentni birokrata, a nije ni čudo čiji je kadar. Vidim da neki kritikuju voditeljku, jer nisu shvatili kontekst, nije ona postavila pitanje da pokaže svoju pamet, nego da pokaže, da dece ne mogu odgovoriti na pitanja, čiji odgovor ne zna ni ministar, inače profesor fakulteta, a o pripremama za prijemni ministar je potpuno neinformisan.

Brko

pre 10 godina

Pitanje je sramotno glupo i ne govori o funkcionalnom znanju ili neznanju dece, ili ministra, vec o gluposti onoga ko ga je sastavio i ministra koji to nije primetio. Razumem da su transpiracija i isparavanje u opoziciji sa kondenzacijom (transpiracija je prakticno strana rec za isparavanje, samo sto kod nas u udzbenicima vazi za isparavanje vode iz biljaka, mada pojam kao pojam je siri, ako gledamo stranu rec, i ne bi trebalo bez naznake da se radi o biljkama da se koristi tako ili mora da se kaze da je to strana rec tj. prevod), ali disanje je toliko slozen proces da se ne sme uporedjivati sa ova tri i tako samo zbunjivati oni koji misle svojom glavom i sustinski razumeju ove pojave. Neme nikakve logike! Prakticno, ovo pitanje je prava slika naseg obrazovnog sistema, a ministar nije nista bolji kada nije umeo da se snadje i odgovori ovako i prozove one koji su ga sastavili. Nisam nikakv strucnjak iz te oblasti, poslednji datum kada sam ucio o ovome u gimnaziji je bio pre 15 godina, ali mi je potpuno jasno da je velika glupost u pitanju!

zabrinut

pre 10 godina

Kojoj deceniji, veku i istorijskom periodu pripada sledeća godina - 1826?
Navedite tri katoličke zemlje. (data je karta na kojoj su upisana imena katoličkih zemalja. područja tih zemalja su posebno naznačena)
Recite mi sada - da li je potrebno dodatno spremanje za ovakva pitanja?
Pitanja su preuzeta iz zbirke testova za osmake. Učenici osmog razreda nisu znali koja je država Jevreja. Takođe ne znaju ni gde se Izrael nalazi. (nakon što im je rečeno da je reč o Izraelu)
Panika roditelja? Deca preopterećena? Suvišno i nepotrebno znanje?
Nama ne trebaju škole. Nama treba tor.

Hehe

pre 10 godina

@(ANJA, 5. februar 2014 12:01) Mega bot komentar. Vidim da vam vise ne traze ni da znate da kucate. Prosto se stidim sto pripadamo istoj naciji.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Kao bivši učenik, potom nastavnik i profesor, s dugotrajnim razmišljanjem, tvrdim da je "mala matura" najobičnija idiotija. Čudi me prof Jovanović, koji je par godina mlađi od mene, što "gusla" priču o maloj maturi, a ne o gorućim problemima prosvete.
Elem, ili ukinuti osmogodišnje školovanja ili malu maturu!
Koga proverava "mala matura"? Da li se neko pita da će neki đak, koji osam godina savesno uči, zbog sticaja loših okolnosti, poništiti vredan 8-godišnji rad i ostati u srednjoj "ispod crte"?
Svaki "test", od matura do ispita na fakultetu i vozačkog ispita je, zapravo, lutrija, jedino merilo vrednosti i znanja su redovne ocene: tokom cele godine, pred ostalim učenicima.
Bez ikakvih matura, uz kontrolu, javnu i (polu)anonimnu, rada nastavnika, uz vrstu samoupravljanja učenika u retkim slučajevima, uz rigoroznu kontrolu udžbenika - i vratićemo obrazovanje na nivo od pre 30-tak godina, kada su naši đaci bili pojam u svetu.
Imamo patološku "potrebu" predoziranja svega, od saobraćajnih znakova, preko broja i članova zakona, do "matura"...

Deki

pre 10 godina

Kad ce u prosveti biti neko ko zna da radi svoj posao? Pitanje za ministra...kako je moguce da u vreme stednje zaposleni u ministarstvu prosvete po detetu za paketice dobiju osam hiljada dinara??

plazma

pre 10 godina

gledala sam emisiju, kao i pitanje voditeljke... volela bih da vidim na koliko pitanja bi ona ili bilo koji odrasli znali odgovor...deciji testovi su prilagodjeni deci u skoli.koja rade iz odgovarajucih udzbenika.i naravno da im je znanje svezije, zaboga.

cvele

pre 10 godina

pa ne znam ni ja odgovor, a 4. godina sam masinstva. stavise ne razumem ni sta je pitanje.
dobar politicar bi izbegao odgovor, nebitno da li ga zna ili ne.

Tex

pre 10 godina

Jel nekom palo na pamet da mala matura nema veze sa zivotom I da ne mozete od cetrnaestogodsinjeg deteta ocekivati da se odluci za specijalizaciju?

Ispit male mature nije nista vise nego stres za dete a najmanje je pokazatelj efektivnog znajna posto sam test nema veze sa svakodnevnom primenom. Ovo je samo jedna surova selekcija gde decu koja ne urade ispit "dovoljno dobro" svrstavamo u nizu klasifikaciju I tu vec pocinje diskriminacija I oni postaju odpad drustva jer su prisiljeni da idu u neke kaubosjske srednje skole i sredine.

Jel takodje moguce da za ovih pedeset godina niko nije imao pameti u glavi da kaze da sva deca imaju prava na 12 godina opsteg obrazovanja i fakultativne specijalizacije ukoliko to samo oni zele tipa programiranje, matematika, medicina i umetnost. Realno za sve ostalo nema potrebe za srednjoskolskom specijalizacijom jer se sve moze nadoknaditi na fakultetu kada je covek vec zreo i mnogo brze uci.

Kambi

pre 10 godina

Trebalo je da zbirke izadju u maju, a ne sad..sta ce im ovoliko vremena da spreme sedam predmeta...Pobogu, ipak su to osmaci, deca od 14 godina!

BillyBob

pre 10 godina

Eto zaštno je neophodno da se male stranke sa velikim prohtevima izbace iz Vlade, i to na duže vreme. Pogledajte na delu kadar SPS i Miće Megadeta, dok nam takvi vode obrazovanje, talentovana deca će bežati odavde glavom bez obzira. Pa posle penzioneri glasajte za SPS i 0,5% veću penziju i gledajte kako vam unuci beže od kuće

JB

pre 10 godina

Ucite cijelu osnovnu skolu i treba vam mala matura da neko utvrdi znate li sta ste radili. Ucite cijelu srednju skolu i treba vam velika matura da neko utvrdi da li znate sta ste radili. Ucite cijeli fakultet i treba vam diplomski da se utvrdi da li znate sta ste radili. Sa svim tim diplomama ne mozete ama bas nista posteno da postignete u Srbiji, a predsjedniku i 99% ministara i direktora ne treba ni jedan papir da budu na tim funkcijama na kojima se nalaze.

Android 17

pre 10 godina

Zavrsio sam gimnaziju, prirodno-matematicki smer, studiram farmaceutsko inzenjerstvo, ali ovo pitanje je potpuno besmisleno i zbunjujuce, i na njega ne moze da se odgovori bez prethodne pripreme. Nisam protiv ovakvog tipa testiranja, jer sam imao dodira sa testovima i 90% pitanja je presmesno, ali uvek postoje pitanja za koja treba ukljuciti mozak. Kada je moja generacija polagala prijemni ispit znali smo pitanja koja ce biti, ali su bila mnogo teza. Ja sam imao 38/40 bodova, ali cak i tad su losi djaci imali mali broj bodova, iako su im mesecima unapred dati testovi. Kada bi se danasnji klinci malo potrudili, ne bi im nista bilo tesko.

lazy houseboy

pre 10 godina

Pre par dana sam slusao anketu gde su ucenici odgovarali na pitanja sa tog treceg testa. Pitanja a i dobijeni odgovori su bili na nivou "ORO starlete". Prema tome ne dramite zbog testa (koji je bukvalno test opste kulture) vec zbog skandalozne metodologije u skolama koja od ucenika pravi praznoglave idiote. Ako ce ih (i ucenike i natavnike) treci test naterati da makar malo nesto promene, treba uvesti i cetvrti i peti!

Inace potpuno se slazem sa @(Brko, 5. februar 2014 12:31) da je pomenuto pitanje slika i prilikanaseg obrazovnog sistema iz razloga koje je sam Brko u svom komentaru i naveo.

ima li koga?

pre 10 godina

:-) :-) ... :-D :-D ...xaxaxaxaXa :-) hvala Bogu da postoji i jedan ministar na ovom svetu koji je sposoban da mi ulepsa dan i nasmeje me :-D

Del Piero

pre 10 godina

Pitanje je apsolutno besmisleno i ne govori nam nista o onome ko zna ili ne zna odgovor. Ovo pitanje ne moze se podvesti ni pod opstu kulturu i obrazovanje. Ne branim ministra, stavise covek izgleda kao pijanac, ali po meni se nije obrukao sto nije znao pitanje, mislim da ga 90% ljudi ne zna.

Jututunska biracka evolucija

pre 10 godina

Bilo bi vise nego interesantno da celokupni drzavni vrh, na celu sa Diplomcem, polaze PISA test. Dala bih dukat da vidim rezultate, imajuci u vidu da neki ministri cak ni sa nulama ne barataju kako treba.

shoMi

pre 10 godina

garantujem da bi vise od 70% odraslih pogresno odgovorilo na ovo pitanje, ovo je vise nego ocit znak da su potrebne ogromne reforme u skolstvu....

Realan posmatrac

pre 10 godina

Oduvek je bilo da se u skoli malo sta nauci. Sve se svodi na to da se u skoli samo vidi sta kod kuce treba nauciti. Sumnjam da je moguce drugacije. Sto se tice privatnih skola koje nude pripremnu nastavu za polaganje zavrsnog ispita, mozda je bas to buducnost privatnih skola i fakulteta. Bolje je da ne izdaju diplome koje se osporavaju, vec da budu ustanove u kojima ce se zaista kupovati znanje. A da trziste znanja postoji vidimo po velikom broju profesora - tutora koji drze privatne casove na crno.

milan

pre 10 godina

(ANJA, 5. februar 2014 12:01)
(Dragan, 5. februar 2014 11:45)

Lele majko, ja mogu da razumem da zanimanje BOT donese neki novac, ali da li je moguce da toliko nisko mozete da se srozate. I ako ste vec BOTOVI, valjda je poenta pisati o nekome ili necemu pozitivno ali sto je moguce realisticnije, a ne slati tako providne hvalospeve da se normalnom coveku zgadi zivot. Ja mislim da se cak i pristalice SNS kad ovo citaju smeju.

Nebojša

pre 10 godina

Činjenmica je da danas deca znaju mnogo manje nego pre 20-30 godina a informacije su im mnogo dostupnije nego nekada. Ali njih uglavnom ništa i ne interesuje. A za to su na prvom mestu krivi roditelji.
Ipak bi sve bilo drugačije da se prilikom zapošljavanja traži znanje. Ali pošto se ono ne traži logično je da niko ništa i ne zna.
U prosvetnu inspekciju su nekada išli najiskusniji i najbolji profesori, a sada idu članovi. I šta oni kontrolišu: kako se popunjava dnevnik, kakve su planovi, pripreme i još gomilu adninistracije koju su izmislili iz prostog razloga jer ne umeju da kontrolišu kako nastavnici drže časove.

realno

pre 10 godina

Dajte deci konkretna znanja, znanja iz opšte kulture, nepotrebne gluposti zamenite časovima sporta, umetnosti i pustite ih da napokon imaju normalno detinjstvo.. Umesto što ih bombardujete kojekakvim s*anjima radite svoj posao i obezbedite im bolju budućnost!
Nije bitno ko je iz koje stranke, godinama se ne radi na kvalitetnom usavršavanju obrazovanja, deca se okreću ulici, porodice se raspadaju, kriminal cveta..

Coyote

pre 10 godina

Prvo, ko pise ova pitanja, i po cemu je transpiracija suprotan proces od isparavanja. Drugo, ovo nije pitanje. Ovo je smicalica. Pitanje bi moglo da glasi: sta je transpiracija. Ja predlazem da se sve prosvetno-naucne komisije, na celu sa SANU, proteraju u Sibir. Vecu su štetu naneli ovoj napacenoj naciji nego atomska bomba Hirosimi.

slavica

pre 10 godina

Testovi iz srpskog su odstampani s greskom. Dva puta su stampane strane 83 i 84, to je jedan list, znaci nema strana 84 i 85, i nema pitanja od 202 do 211!!! Toliko za pocetak o validnosti testova!!! Sramota, ko ce sada biti kriv, verovatno neki stampac, a gde su kontrole silne????

Sandra

pre 10 godina

Ja bih najradije bojkotovala malu maturu. Kad bi se roditelji ujedinili i ne bi poslali decu na polaganje, ceo ovaj nakaradni sistem bi se urusio.

Dragan

pre 10 godina

Ovaj čovek je jedan od onih koje bi trebalo videti ponovo, u novoj Vladi.
Ima odlične ideje i kada bi imao malo više vremena (i para) ne bih sumnjao u uspeh.

Svaka čast!

Mile

pre 10 godina

@ Sandra, 05. februar 2014 12:28)
Vi da se pitate onda deca ne bi trebalo da idu u skolu. Ovo je dokaz da roditelji toliko veruju deci, a kada treba da se proveri znanje svi se uplasili. U cemu je problem, zar ne treba da ocvrsnemo buduce generacije da ozbiljnuje shvate skolu?

zoran

pre 10 godina

Mislim da jedan Profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu ne zna odgovor na pitanje iz biologije??? Ne stvarno...

Koji je to fakultet taj dotični završio, gde je doktorirao, i ko ga je promovisao u Profesora??? Isti takvi ili još gori???

A fora: "Namerno pogrešio" je varka za punoglavce koji će da glasaju za Radikale i SPS. I možda za neko dete koje ide u Kindergarten...

kao sav normalan svet

pre 10 godina

sreca pa su ovaj ministar i ova vlada pali. sad su samo tehnicari do imenovanja nove vlade koja ce, nadam se, biti susta suprotnost ovoj, vec bivsoj. sto se tice male mature, tu glupost treba ukinuti.

Sveti Ilija Gromovnik

pre 10 godina

E moj ministre...Kakva nam je vlast, takvo nam je školstvo, a o ostalom da ne piskaram bez veze,,Tuga, Jad, Čemer!

Mislite malo

pre 10 godina

Stvarno ne razumem toliku paniku medju roditeljima.
Zaboga, kao da mi nismo imali te, u ono doba velike mature, pa ni tada niko nije panicio.
Uostalom, hiljadu puta smo zakljucili da se znanje u Srbiji ne isplati, pa bi pametnije bilo, ako vec imaju vishak para, da decu posalju da uce neke od stranih jezika zemalja koje traze radnike, kako bi posle sa kursevima za kuvare, kelnere i vozace, mogli da zapele odavde cim napune 18!

penzioner

pre 10 godina

@(Tex, 5. februar 2014 12:15)

Nekad davno kad sam ja zavrsavao osmogodisnju skolu, ukinuse malu maturu, ali uvedose polaganje prijenog ispita. Sad, sta Vi predlazete, jer sva deca, hteli mi to ili ne jednostavno NEMAJU iste intelektualne sposobnosti? Ja licno sam napustio srednu skolu (posle polozenog prijemnogi spita) i otisao na zanat, koji mi je bolje "lezao" i omogucio mi da ostvarim daleko bolji rezultat nego da sam postao tehnicar.

STARWARS

pre 10 godina

Po mom misljenju ne bi trebalo da se uvode testovi. Jer je sve postalo smesno i prljavo. Samo za neke malverzacije. Ko zeli na fakultet taj polaze ispite. Inace ta praksa je uvedena jos 1990 sa prijemnima za srednju skolu.

Ljudisav

pre 10 godina

@Brko

Slazem se sa tvojim komentarom, i sa iste distance gledam na ovo pitanje, posle 15 godina od poslednjeg drzanja udzbenika biologije u ruci. Istu dilemu sam imao za disanje i izgledalo mi je kao da je potpuno van konteksta ubacenu medju odgovore, ali kada se malo razmisli, nije ni potrebno znati samu srz procesa disanja za tacan odgovor. Naime, kondezacija i isparavanje su sami po sebi suprotni procesi promene agregatnog stanja, samim tim ce i jedan od ta dva odgovora biti tacan. Ako znas sta je transpiracija, a to je isto sto i isparavanje, eto odgovora da je kondezacija ono sto se trazi. Dakle, disanje nije ni bitno sta je (mada se tesko objasnjava fenomen u 3 reci).
Moj zakljucak je da na trik pitanje moze svako da zezne, ali ovaj primat nije ni znao za sta se opredelio prilikom davanja odgovora.

Dejan

pre 10 godina

Smesno je sto kaze da zbog zakona mora da se uvede treci test!!Pa pobogu da je bilo volje i pameti , uredbom je moglo da se promeni sve .Na primer da taj kombinovani test polazu sadasnji ucenici cetvrtog razreda za 4 godine , bilo bi vremena za njihovu pripremu, a tu mislim na to da deca ne uce napamet vec sa razumevanjem!!

jovica

pre 10 godina

Sta reci???
U jednu ruku mala matura je nepotrebno maltretiranje ucenika a i njihovih roditelja....a sa druge strane kada svake godine dobijamo 4000+5000 novih doktora na raznim privatnim univerzitetima koji vec sada na razne nacine uticu na nas zivot i zovote nase dece...pocev od dragog nam predsednika (diplomirao na nekom cudnom univerzitetu), pa preko magistra Velimira Dr. Ilica, zatim raznih ORO univerzitetski obrazovih devojaka (puno ih je u MSP-u)...pa na kraju balade i ovog, slobodno mogu reci "JADNOG" ministra obrazovanja (prosli je bio jos vece dno), treba deci mnogo vise "malih matura".
"Likovi" navedeni u tekstu su iz trenutno vladajuce garniture, te se izvinjavam "likovima" iz trenutne opozicije koji nisu navedeni a takodje imaju uloge jahaca apokalipse srpske kulture, obrazovanja, identiteta...itd...itd...

Gerov

pre 10 godina

Pa da, Zemlja je kocka... i tako moze da se kaze... Onda lepo kazes - namerno sam pogresio i to je to!

Sto lepo niko nesme da kaze Ne znam to pitanje i slus! Nije neophodno da ministar zna sve odgovore ali je potrebno da radi na unapredjenju nastave, a ne da se urci kako sve zna i kako sve moze. A mi sve manje pismeni. Uzas!

Takvi jednostavno nisu za ministre!

batorex

pre 10 godina

Ja zivim u Holandiji. Kako je meni poznato u svim zapadnim zemljama polaze se ispit na kraju osnovne skole. Taj ispit govori o tome na kojem nivou dete moze da funkcionise i sta je za to dete najbolji smer za buducnost. Zajedno sa ocenama koje je to dete imalo u skoli, misljenje nastavnika i rezultatim sa testa donosi se odluka koji smer je za to dete najbolje. Po tome onda zajedno sa roditeljima dete se upisuje u srednju skolu ali se nemora polagati prijemni ispit. Mislim da je to dobar sistem koji sluzi deci a ne roditeljima. Svi bi svoju decu da upisu u gimnaziju ali neshvataju da mozda to dete to nemoze postici pa nakraju i nece zavrsiti srednju skolu ili ce izgubiti par godina u svom obrazovanju.

lehman

pre 10 godina

Jovanović je preuzeo ministarstvo u jeku ogromnih skandala i "raspada" u prosveti. Ono što je očigledno je da je veoma fin i obrazovan čovek, da ima dobre ideje, ali i da je moglo više da se učini. To je već stvar politike. U svakom slučaju, pravo osveženje posle Žarka Obradovića.

ana

pre 10 godina

Prvo, za taj test se pričalo da će se uvesti još kad sam ja bila u osnovnoj. A ja sada imam 23 g. Tako da, stanje redovno. Za inovacije je i dalje u Srbiji potrebna minimum decenija. A nije mi jasno zašto ispituju ministra?! Malo neukusno. Ne razumem šta time žele da postignu?! Ako ne zna odgovor, neće biti mature?

Zoran

pre 10 godina

Z......... se oko budućnosti i gurajte svoja stranačka saopštenja pa kada budete matori pitaćete se zašto nema lekara, zubara, učiteljica... prave se generacije "farmerske" dece koje ne interesuje ništa živo.

Jadna deca

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...

nenad

pre 10 godina

na stranu sa ministrom, pitanje je katastrofalno glupo, a pritom treba da proveri opste znanje.
Koje ce to dete (nisam ni ja znao), cak i da zna sta je transpiracija, da zakljuci da DISANJE (zajedno sa isparavanjem i transpiracijom) pretstavlja proces prelaska tecnog u gasovito stanje?

Pametnjaković

pre 10 godina

Samo revolucija pa da sve koji nam uništavaju Srbiju uklonimo trajno. Obrazovni sistem je osnova za dobru privredu, industriju i biznise, jer većina ljudi nije sposobna da sama uči, zato moramo da ih sklonimo i uspostavimo sistem koji postoji u svakoj normalnoj zemlji.

ANJA

pre 10 godina

Ministar je odličan.Svaka mu čast.Nadam se da će imati snage da ne digne ruke od svega.
Ima poidršku u narodu, kolegama ,crkvi ...Među svima koji istimski žele dobro ovoj zemli

Jadan ti

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...
(Jadna deca, 5. februar 2014 17:20)

Disanje nije jednosmeran proces, ali zato udisanje jeste, kao i izdisanje.

Aleksandar

pre 10 godina

Kad sam procitao pitanje, odmah sam iz cuga dao tačan odgovor. Dobro moram priznati da sam bio odlican djak. Pitanje je zaista jednostavno, potrebno je 10 sec da se razmisli ako idete u pravom smeru, onom smeru koje je onaj ko je smislio pitanje hteo. Međutim ono se može i drugačije tumačiti na višem nivou od VIII razreda tako da može imati i druge odgovore. Za te druge odgovore je potrebnjo više znanja od VIII. Posebno su mi drage dve stvari, što sam znao, a Ministar nije i što sam se osetio kao da sam u VIII razredu bar na tren,pored studija najlepšem dobu naših života koje se nikada više neće vratiti, znate ono : Od kolevke pa do groba najlepše je djačko doba .... Bez obzira odgovorili tačno ili ne ...

Petar

pre 10 godina

@ (milos, 5. februar 2014 16:29)

Molim te, obrazlozi tvrdnju?
Ja dok sam isao u skolu roditeljski su sluzili da razredna pljuje decu odnosno nas kolektivno i pojedinacno a onda bi trpeli kritike odnosno ogroman stres kuci od roditelja. Ta ista razredna je bila korumpirana do zla boga i pred penziju je dobila otkaz jer je nagazila na dete cike iz BIA. Zeznula se. Imali smo i profesora informatike koji nije znao odnovne funkcije WIndowsa 95 tada (mozda i 97) itd da ne nabrajam. Sve u svemu par zaista dobrih profesora (kojih da nije bilo ja ne znam kako bi izdrzao jer sam samo kod njih imao volju da ucim jer se rad nagradjivao) a ostalo boze sacuvaj.

E posle svega onoga sto sam ja preziveo kao djak, negativna iskustva naravno ja moram reci da cu i ja kao roditelj biti pre svega kriticki nastrojen ka nastavnom kadru! Ako su moji roditelji bili dovoljno zatucani da svoju decu kritikuju zbog nekih nemoralnih ljudi ja cu stati i uvek biti uz svoje dete!!!

Pored svega toga ovo pitanje je pre smicalica nego konkretna provera znanja. I to je pogresno! Ceo sistem sa tim kojekakvim prijemnim ispitima je pogresan, za sta onda sluze ocene?!

budala

pre 10 godina

Samo pitanje po meni nije baš pametno
pa i nema pametnog i tačnog odgovora.U prirodi sve je to jedan ciklčični PROCES, VODA - PARA , KOKOŠKA -JAJE, jedan zatvoren krug, koji se ne otvara i nastavlja sa nečim suprotnim . Možda je ministrov odgovor diskretna kritika sastavljaču teksta, naime, i pitanje i odgovor, bi trebalo da budu u istoj ravni,npr, samo u logičkoj, samo u jezičkoj, samo u ravni jedne nauke ili oblasti i tako dalje...

roditelj osmaka

pre 10 godina

deca su dobra, mi smo loši jer smo dozovlili i prihavtili da matura postoji. posle skandala prošle godine cirkus se nastavlja. roditelj sam odličnog đaka koji ove godine polaže maturu i testove sam pročitala, da većina pitanja je laka ali upravo onih 10% koji će biti presudni u kvalifikacijama su pitanja puna dvosmislenosti i koja upućuju na više tačnih odgovora. instrukcijom ministarstva su ukinute ekskurzije-zbog malverzacija u organizaciji, ako se matura slavi u fiskulturnim salama-jer deca ne bi trebalal u kafanu zašto da decu opterecujemo i testom koji će im možda odrediti budućnost a da toga nisu ni svesni. deca su dobra. kakvi smo to mi?

milos

pre 10 godina

najveci problem naseg obrazovanja su roditelji. za torturu koju prosvetni radnici trpe od istih, povecati im platu trostruko, skrajnuti paranoicne i zastiti dece sklone roditelje, pa cete videti poboljsanje.

vlada

pre 10 godina

Misliš poslati večite studente na MEGADENT. A šta ćemo sa inkluzijom? Gde to vodi? Nastavnici na bensedinima,promazepanima! Deca se moraju upisati u redovnu školu zbog broja dece( da neko ne ostane bez posla) a ostala deca trpe i gube dragoceno znanje koje treba da dobiju.

zvrk

pre 10 godina

Ma sta on zna,on je tu figura kao i prethodnih 10 godina kao raducka nesto i prima debele pare...Bre ministar obrazovanja je najzapostavljenija figura u poslednjih 10 godina...I onda kao Srbija nema buducnost zbog obrazovanja itd...o cemu mi pricamo?? Ovaj covek je cist pokazatelj kako boli uvo sve za obrazovanje!Mi bre treba da uvozimo ministre...nije sramota da to bude stranac.

olja

pre 10 godina

ok,bice mature,ali bez bala. samo ako bi neko nasao vremena da nam pojasni po kojim kriterijumima ce se vrsiti upis ove godine. prosle god su ponistene mature a mi sada dobismo spiskove bodovanja po skolama. ako,kao sto vec znamo, nije bilo maturskih bodova, kako su upisivina deca sa 100 i vise bodova??? otkud im toliki bodovi? 60 iz skolovanja,poneki sa takmicenja....pa opet nikako da stignem do cifre 100bodova,i to u masovnom broju slucajeva. ako neko zna - nek pomogne da se ovo razresi. bojim se da ce momenat zvanicne price na ovu temu biti malko prekasno za mnogu decu,aako se ima na umu da ce nam zvanicnici pricati negde tamo u kisovitom oktobru....

Slavoljub

pre 10 godina

Ne bih da branim gdina ministra ali pitanje je samo po sebi nelogicno i dvosmisleno. Pitanje je samo kako bi onda deca odgovorila kada ministar ne zna ili ne zeli da da odgovor na pitanje iz testa.
Smatram da je ovde podbacio onaj ko je sastavljao test, videcemo kako ce se to odraziti na osmake kada budu polagali.

disanje

pre 10 godina

Nenade od kad je disanje proces prelazenja iz tecnog u gasovito stanje?
(Alek, 5. februar 2014 16:39)

pa ako je kondenzacija tacan odgovor taj zakljucak se namece sam

Vucko

pre 10 godina

Alo narode pa sta iz ovoga osmaci da zakljuce na kraju ako ne poloza mogu da kazu;pa ja sam namerno pogresio; gde ovo ima a tek kakva je prosvetna inspekcija na celu sa V.T. milsim da na pola pitanja ne bi odgovorili.

crni domino

pre 10 godina

Sa inteligencijom me podseca na profesora Bacevica!
To je ekipa oko Aleksandra Vucica!
Oni ce da spasu Srbiju svojim radom i znanjem.

Darko

pre 10 godina

Poste se pravite toliko pametni, bez da branim sadasnjeg ministra prosvete samo jedna digresija na sve!!! Cenim da 6 od 10 punoletnih gradjana Srbije nece proci bolje na ovom testu od sadasnjeg ministra, ako ne verujete probajte da uradite test. A u odbranu ministra stoji i to da je on ovo to se sad ocekuje od njge ucio pre ne manje od 50 godina, a pogresio je samo na jednom od 12 pitanja probajte pa recite da je vest zenzacionalna, iako on nije ucestvovao u pravljenju ispita. Ima ova Srbija mnogo bitnija pitanja opd toga da li je ministar prosvete "potrefio" sva pitanja na testu ili nije!!
Hvala!!!

Tex

pre 10 godina

(penzioner, 5. februar 2014 13:39)

Niste vi gospodine nista manje bili intelektualno sposobniji od druge dece, vama je samo vise lezalo efektivno ucenje kroz praktican rad a upravo je to zanat kako vi kazete. Druga deca su samo bolje ucila napamet tekstove u knjigama od vas, a samo jako mali procenat tih je uspeo nesto od te teorije I da ukapira.

Drzava Srbija je predoposlednja na listi u Evropi po efektivnom ucenju I to samo ako racunamo da je Turska deo Evrope jer su oni ubedljivo zadnji.

Jako zalosno.

Jadan i ti

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...
(Jadna deca, 5. februar 2014 17:20)

Disanje nije jednosmeran proces, ali zato udisanje jeste, kao i izdisanje.
(Jadan ti, 5. februar 2014 18:10)
Lekar kaze uvek na pregledu "disi".
A gde ti tu u tvom komentaru nalazis proporciju 3:1 ili i ti to "namerno"

vlada adamovic ub

pre 10 godina

Ministar ne može da podnese ostavku jer je i vlada u ostavci, ali može da se odmetne u planinu na jedno mesec-dva a može i duže, da ne kontaminira više ovaj narod i decu. Ono u emisiji svakome može da se desi ali se tada vidi ko je čovek a ko ....... (zamislite po želji). On daje primer deci da budu prevrtljivi i lažljivi.

Dragan

pre 10 godina

Ovaj čovek je jedan od onih koje bi trebalo videti ponovo, u novoj Vladi.
Ima odlične ideje i kada bi imao malo više vremena (i para) ne bih sumnjao u uspeh.

Svaka čast!

ANJA

pre 10 godina

Ministar je odličan.Svaka mu čast.Nadam se da će imati snage da ne digne ruke od svega.
Ima poidršku u narodu, kolegama ,crkvi ...Među svima koji istimski žele dobro ovoj zemli

plazma

pre 10 godina

gledala sam emisiju, kao i pitanje voditeljke... volela bih da vidim na koliko pitanja bi ona ili bilo koji odrasli znali odgovor...deciji testovi su prilagodjeni deci u skoli.koja rade iz odgovarajucih udzbenika.i naravno da im je znanje svezije, zaboga.

lehman

pre 10 godina

Jovanović je preuzeo ministarstvo u jeku ogromnih skandala i "raspada" u prosveti. Ono što je očigledno je da je veoma fin i obrazovan čovek, da ima dobre ideje, ali i da je moglo više da se učini. To je već stvar politike. U svakom slučaju, pravo osveženje posle Žarka Obradovića.

Sandra

pre 10 godina

Ja bih najradije bojkotovala malu maturu. Kad bi se roditelji ujedinili i ne bi poslali decu na polaganje, ceo ovaj nakaradni sistem bi se urusio.

Aleksandar

pre 10 godina

Kad sam procitao pitanje, odmah sam iz cuga dao tačan odgovor. Dobro moram priznati da sam bio odlican djak. Pitanje je zaista jednostavno, potrebno je 10 sec da se razmisli ako idete u pravom smeru, onom smeru koje je onaj ko je smislio pitanje hteo. Međutim ono se može i drugačije tumačiti na višem nivou od VIII razreda tako da može imati i druge odgovore. Za te druge odgovore je potrebnjo više znanja od VIII. Posebno su mi drage dve stvari, što sam znao, a Ministar nije i što sam se osetio kao da sam u VIII razredu bar na tren,pored studija najlepšem dobu naših života koje se nikada više neće vratiti, znate ono : Od kolevke pa do groba najlepše je djačko doba .... Bez obzira odgovorili tačno ili ne ...

Јованчица

pre 10 godina

Овај човек је постао министар просвете на предлог власника Мегатренда. Зато, најважнији задата сваке власти, која има бар трунку патриотизма, јесте да се оваквима спречи приступ било ком центру одлучивања о просвети у Србији. Такође, уништење Мегатренда и сличних просветних депонија мора да буде основни циљ сваке будуће просветне власти. Ако негде има основа за сумњу у постојање теорије завере, онда је то просвета и планско јачање Мегатренд универзитета.

Milan Nis

pre 10 godina

Kakav folirant,kao i cela vlada u kojoj sedi,kao namerno je pogresio da bi imali temu za raspravu.Vidi se da nije isao na predavanja kod velikih majstora politike,dobar politicar nikada sebi nebi dozvolio da odgovori na to pitanje i ako zna i ako nezna odgovor,ali on je amater,kao i 90% ministara,jedinog ko je vredeo su oterali.

ana

pre 10 godina

Prvo, za taj test se pričalo da će se uvesti još kad sam ja bila u osnovnoj. A ja sada imam 23 g. Tako da, stanje redovno. Za inovacije je i dalje u Srbiji potrebna minimum decenija. A nije mi jasno zašto ispituju ministra?! Malo neukusno. Ne razumem šta time žele da postignu?! Ako ne zna odgovor, neće biti mature?

Tex

pre 10 godina

Jel nekom palo na pamet da mala matura nema veze sa zivotom I da ne mozete od cetrnaestogodsinjeg deteta ocekivati da se odluci za specijalizaciju?

Ispit male mature nije nista vise nego stres za dete a najmanje je pokazatelj efektivnog znajna posto sam test nema veze sa svakodnevnom primenom. Ovo je samo jedna surova selekcija gde decu koja ne urade ispit "dovoljno dobro" svrstavamo u nizu klasifikaciju I tu vec pocinje diskriminacija I oni postaju odpad drustva jer su prisiljeni da idu u neke kaubosjske srednje skole i sredine.

Jel takodje moguce da za ovih pedeset godina niko nije imao pameti u glavi da kaze da sva deca imaju prava na 12 godina opsteg obrazovanja i fakultativne specijalizacije ukoliko to samo oni zele tipa programiranje, matematika, medicina i umetnost. Realno za sve ostalo nema potrebe za srednjoskolskom specijalizacijom jer se sve moze nadoknaditi na fakultetu kada je covek vec zreo i mnogo brze uci.

downhill

pre 10 godina

"Možda je pristup deci u glavnom gradu drugačiji, možda smo osetljiviji na ovdašnju decu ili očekujemo više", rekao je ministar prosvete... wooooooooooow...dobro da moje dete jos ne zna da čita, trebalo bi napora da mu objasnim što nije u rangu Bg-dece...izem ti državu koja ne vidi dalje od glavnog grada...

cvele

pre 10 godina

pa ne znam ni ja odgovor, a 4. godina sam masinstva. stavise ne razumem ni sta je pitanje.
dobar politicar bi izbegao odgovor, nebitno da li ga zna ili ne.

Mislite malo

pre 10 godina

Stvarno ne razumem toliku paniku medju roditeljima.
Zaboga, kao da mi nismo imali te, u ono doba velike mature, pa ni tada niko nije panicio.
Uostalom, hiljadu puta smo zakljucili da se znanje u Srbiji ne isplati, pa bi pametnije bilo, ako vec imaju vishak para, da decu posalju da uce neke od stranih jezika zemalja koje traze radnike, kako bi posle sa kursevima za kuvare, kelnere i vozace, mogli da zapele odavde cim napune 18!

Brko

pre 10 godina

Pitanje je sramotno glupo i ne govori o funkcionalnom znanju ili neznanju dece, ili ministra, vec o gluposti onoga ko ga je sastavio i ministra koji to nije primetio. Razumem da su transpiracija i isparavanje u opoziciji sa kondenzacijom (transpiracija je prakticno strana rec za isparavanje, samo sto kod nas u udzbenicima vazi za isparavanje vode iz biljaka, mada pojam kao pojam je siri, ako gledamo stranu rec, i ne bi trebalo bez naznake da se radi o biljkama da se koristi tako ili mora da se kaze da je to strana rec tj. prevod), ali disanje je toliko slozen proces da se ne sme uporedjivati sa ova tri i tako samo zbunjivati oni koji misle svojom glavom i sustinski razumeju ove pojave. Neme nikakve logike! Prakticno, ovo pitanje je prava slika naseg obrazovnog sistema, a ministar nije nista bolji kada nije umeo da se snadje i odgovori ovako i prozove one koji su ga sastavili. Nisam nikakv strucnjak iz te oblasti, poslednji datum kada sam ucio o ovome u gimnaziji je bio pre 15 godina, ali mi je potpuno jasno da je velika glupost u pitanju!

Dejan

pre 10 godina

Smesno je sto kaze da zbog zakona mora da se uvede treci test!!Pa pobogu da je bilo volje i pameti , uredbom je moglo da se promeni sve .Na primer da taj kombinovani test polazu sadasnji ucenici cetvrtog razreda za 4 godine , bilo bi vremena za njihovu pripremu, a tu mislim na to da deca ne uce napamet vec sa razumevanjem!!

zabrinut

pre 10 godina

Kojoj deceniji, veku i istorijskom periodu pripada sledeća godina - 1826?
Navedite tri katoličke zemlje. (data je karta na kojoj su upisana imena katoličkih zemalja. područja tih zemalja su posebno naznačena)
Recite mi sada - da li je potrebno dodatno spremanje za ovakva pitanja?
Pitanja su preuzeta iz zbirke testova za osmake. Učenici osmog razreda nisu znali koja je država Jevreja. Takođe ne znaju ni gde se Izrael nalazi. (nakon što im je rečeno da je reč o Izraelu)
Panika roditelja? Deca preopterećena? Suvišno i nepotrebno znanje?
Nama ne trebaju škole. Nama treba tor.

Deki

pre 10 godina

Kad ce u prosveti biti neko ko zna da radi svoj posao? Pitanje za ministra...kako je moguce da u vreme stednje zaposleni u ministarstvu prosvete po detetu za paketice dobiju osam hiljada dinara??

Android 17

pre 10 godina

Zavrsio sam gimnaziju, prirodno-matematicki smer, studiram farmaceutsko inzenjerstvo, ali ovo pitanje je potpuno besmisleno i zbunjujuce, i na njega ne moze da se odgovori bez prethodne pripreme. Nisam protiv ovakvog tipa testiranja, jer sam imao dodira sa testovima i 90% pitanja je presmesno, ali uvek postoje pitanja za koja treba ukljuciti mozak. Kada je moja generacija polagala prijemni ispit znali smo pitanja koja ce biti, ali su bila mnogo teza. Ja sam imao 38/40 bodova, ali cak i tad su losi djaci imali mali broj bodova, iako su im mesecima unapred dati testovi. Kada bi se danasnji klinci malo potrudili, ne bi im nista bilo tesko.

mirko

pre 10 godina

Gledao sam ga u Utisku nedelje, i sada u Kažiprstu. On je jednostavno tip pedagoga čije vreme je prošlo, tipičan prepotentni birokrata, a nije ni čudo čiji je kadar. Vidim da neki kritikuju voditeljku, jer nisu shvatili kontekst, nije ona postavila pitanje da pokaže svoju pamet, nego da pokaže, da dece ne mogu odgovoriti na pitanja, čiji odgovor ne zna ni ministar, inače profesor fakulteta, a o pripremama za prijemni ministar je potpuno neinformisan.

Del Piero

pre 10 godina

Pitanje je apsolutno besmisleno i ne govori nam nista o onome ko zna ili ne zna odgovor. Ovo pitanje ne moze se podvesti ni pod opstu kulturu i obrazovanje. Ne branim ministra, stavise covek izgleda kao pijanac, ali po meni se nije obrukao sto nije znao pitanje, mislim da ga 90% ljudi ne zna.

Realan posmatrac

pre 10 godina

Oduvek je bilo da se u skoli malo sta nauci. Sve se svodi na to da se u skoli samo vidi sta kod kuce treba nauciti. Sumnjam da je moguce drugacije. Sto se tice privatnih skola koje nude pripremnu nastavu za polaganje zavrsnog ispita, mozda je bas to buducnost privatnih skola i fakulteta. Bolje je da ne izdaju diplome koje se osporavaju, vec da budu ustanove u kojima ce se zaista kupovati znanje. A da trziste znanja postoji vidimo po velikom broju profesora - tutora koji drze privatne casove na crno.

Maxim

pre 10 godina

Namerno pogrešio... Kao svaki autoritarni pater familias kada se nađe u situaciji narušenog autoriteta, vadi se kontra-napadom i zamenom teza tako da se opet postavi u poziciju moći.
Smešni su. Sve pajac do pajaca...

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Kao bivši učenik, potom nastavnik i profesor, s dugotrajnim razmišljanjem, tvrdim da je "mala matura" najobičnija idiotija. Čudi me prof Jovanović, koji je par godina mlađi od mene, što "gusla" priču o maloj maturi, a ne o gorućim problemima prosvete.
Elem, ili ukinuti osmogodišnje školovanja ili malu maturu!
Koga proverava "mala matura"? Da li se neko pita da će neki đak, koji osam godina savesno uči, zbog sticaja loših okolnosti, poništiti vredan 8-godišnji rad i ostati u srednjoj "ispod crte"?
Svaki "test", od matura do ispita na fakultetu i vozačkog ispita je, zapravo, lutrija, jedino merilo vrednosti i znanja su redovne ocene: tokom cele godine, pred ostalim učenicima.
Bez ikakvih matura, uz kontrolu, javnu i (polu)anonimnu, rada nastavnika, uz vrstu samoupravljanja učenika u retkim slučajevima, uz rigoroznu kontrolu udžbenika - i vratićemo obrazovanje na nivo od pre 30-tak godina, kada su naši đaci bili pojam u svetu.
Imamo patološku "potrebu" predoziranja svega, od saobraćajnih znakova, preko broja i članova zakona, do "matura"...

Mile

pre 10 godina

@ Sandra, 05. februar 2014 12:28)
Vi da se pitate onda deca ne bi trebalo da idu u skolu. Ovo je dokaz da roditelji toliko veruju deci, a kada treba da se proveri znanje svi se uplasili. U cemu je problem, zar ne treba da ocvrsnemo buduce generacije da ozbiljnuje shvate skolu?

BillyBob

pre 10 godina

Eto zaštno je neophodno da se male stranke sa velikim prohtevima izbace iz Vlade, i to na duže vreme. Pogledajte na delu kadar SPS i Miće Megadeta, dok nam takvi vode obrazovanje, talentovana deca će bežati odavde glavom bez obzira. Pa posle penzioneri glasajte za SPS i 0,5% veću penziju i gledajte kako vam unuci beže od kuće

Kambi

pre 10 godina

Trebalo je da zbirke izadju u maju, a ne sad..sta ce im ovoliko vremena da spreme sedam predmeta...Pobogu, ipak su to osmaci, deca od 14 godina!

ima li koga?

pre 10 godina

:-) :-) ... :-D :-D ...xaxaxaxaXa :-) hvala Bogu da postoji i jedan ministar na ovom svetu koji je sposoban da mi ulepsa dan i nasmeje me :-D

Sveti Ilija Gromovnik

pre 10 godina

E moj ministre...Kakva nam je vlast, takvo nam je školstvo, a o ostalom da ne piskaram bez veze,,Tuga, Jad, Čemer!

Coyote

pre 10 godina

Prvo, ko pise ova pitanja, i po cemu je transpiracija suprotan proces od isparavanja. Drugo, ovo nije pitanje. Ovo je smicalica. Pitanje bi moglo da glasi: sta je transpiracija. Ja predlazem da se sve prosvetno-naucne komisije, na celu sa SANU, proteraju u Sibir. Vecu su štetu naneli ovoj napacenoj naciji nego atomska bomba Hirosimi.

milos

pre 10 godina

najveci problem naseg obrazovanja su roditelji. za torturu koju prosvetni radnici trpe od istih, povecati im platu trostruko, skrajnuti paranoicne i zastiti dece sklone roditelje, pa cete videti poboljsanje.

Petar

pre 10 godina

@ (milos, 5. februar 2014 16:29)

Molim te, obrazlozi tvrdnju?
Ja dok sam isao u skolu roditeljski su sluzili da razredna pljuje decu odnosno nas kolektivno i pojedinacno a onda bi trpeli kritike odnosno ogroman stres kuci od roditelja. Ta ista razredna je bila korumpirana do zla boga i pred penziju je dobila otkaz jer je nagazila na dete cike iz BIA. Zeznula se. Imali smo i profesora informatike koji nije znao odnovne funkcije WIndowsa 95 tada (mozda i 97) itd da ne nabrajam. Sve u svemu par zaista dobrih profesora (kojih da nije bilo ja ne znam kako bi izdrzao jer sam samo kod njih imao volju da ucim jer se rad nagradjivao) a ostalo boze sacuvaj.

E posle svega onoga sto sam ja preziveo kao djak, negativna iskustva naravno ja moram reci da cu i ja kao roditelj biti pre svega kriticki nastrojen ka nastavnom kadru! Ako su moji roditelji bili dovoljno zatucani da svoju decu kritikuju zbog nekih nemoralnih ljudi ja cu stati i uvek biti uz svoje dete!!!

Pored svega toga ovo pitanje je pre smicalica nego konkretna provera znanja. I to je pogresno! Ceo sistem sa tim kojekakvim prijemnim ispitima je pogresan, za sta onda sluze ocene?!

vlada

pre 10 godina

Misliš poslati večite studente na MEGADENT. A šta ćemo sa inkluzijom? Gde to vodi? Nastavnici na bensedinima,promazepanima! Deca se moraju upisati u redovnu školu zbog broja dece( da neko ne ostane bez posla) a ostala deca trpe i gube dragoceno znanje koje treba da dobiju.

kao sav normalan svet

pre 10 godina

sreca pa su ovaj ministar i ova vlada pali. sad su samo tehnicari do imenovanja nove vlade koja ce, nadam se, biti susta suprotnost ovoj, vec bivsoj. sto se tice male mature, tu glupost treba ukinuti.

Gerov

pre 10 godina

Pa da, Zemlja je kocka... i tako moze da se kaze... Onda lepo kazes - namerno sam pogresio i to je to!

Sto lepo niko nesme da kaze Ne znam to pitanje i slus! Nije neophodno da ministar zna sve odgovore ali je potrebno da radi na unapredjenju nastave, a ne da se urci kako sve zna i kako sve moze. A mi sve manje pismeni. Uzas!

Takvi jednostavno nisu za ministre!

Ljudisav

pre 10 godina

@Brko

Slazem se sa tvojim komentarom, i sa iste distance gledam na ovo pitanje, posle 15 godina od poslednjeg drzanja udzbenika biologije u ruci. Istu dilemu sam imao za disanje i izgledalo mi je kao da je potpuno van konteksta ubacenu medju odgovore, ali kada se malo razmisli, nije ni potrebno znati samu srz procesa disanja za tacan odgovor. Naime, kondezacija i isparavanje su sami po sebi suprotni procesi promene agregatnog stanja, samim tim ce i jedan od ta dva odgovora biti tacan. Ako znas sta je transpiracija, a to je isto sto i isparavanje, eto odgovora da je kondezacija ono sto se trazi. Dakle, disanje nije ni bitno sta je (mada se tesko objasnjava fenomen u 3 reci).
Moj zakljucak je da na trik pitanje moze svako da zezne, ali ovaj primat nije ni znao za sta se opredelio prilikom davanja odgovora.

nenad

pre 10 godina

na stranu sa ministrom, pitanje je katastrofalno glupo, a pritom treba da proveri opste znanje.
Koje ce to dete (nisam ni ja znao), cak i da zna sta je transpiracija, da zakljuci da DISANJE (zajedno sa isparavanjem i transpiracijom) pretstavlja proces prelaska tecnog u gasovito stanje?

STARWARS

pre 10 godina

Po mom misljenju ne bi trebalo da se uvode testovi. Jer je sve postalo smesno i prljavo. Samo za neke malverzacije. Ko zeli na fakultet taj polaze ispite. Inace ta praksa je uvedena jos 1990 sa prijemnima za srednju skolu.

jovica

pre 10 godina

Sta reci???
U jednu ruku mala matura je nepotrebno maltretiranje ucenika a i njihovih roditelja....a sa druge strane kada svake godine dobijamo 4000+5000 novih doktora na raznim privatnim univerzitetima koji vec sada na razne nacine uticu na nas zivot i zovote nase dece...pocev od dragog nam predsednika (diplomirao na nekom cudnom univerzitetu), pa preko magistra Velimira Dr. Ilica, zatim raznih ORO univerzitetski obrazovih devojaka (puno ih je u MSP-u)...pa na kraju balade i ovog, slobodno mogu reci "JADNOG" ministra obrazovanja (prosli je bio jos vece dno), treba deci mnogo vise "malih matura".
"Likovi" navedeni u tekstu su iz trenutno vladajuce garniture, te se izvinjavam "likovima" iz trenutne opozicije koji nisu navedeni a takodje imaju uloge jahaca apokalipse srpske kulture, obrazovanja, identiteta...itd...itd...

zoran

pre 10 godina

Mislim da jedan Profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu ne zna odgovor na pitanje iz biologije??? Ne stvarno...

Koji je to fakultet taj dotični završio, gde je doktorirao, i ko ga je promovisao u Profesora??? Isti takvi ili još gori???

A fora: "Namerno pogrešio" je varka za punoglavce koji će da glasaju za Radikale i SPS. I možda za neko dete koje ide u Kindergarten...

disanje

pre 10 godina

Nenade od kad je disanje proces prelazenja iz tecnog u gasovito stanje?
(Alek, 5. februar 2014 16:39)

pa ako je kondenzacija tacan odgovor taj zakljucak se namece sam

Jadna deca

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...

Hehe

pre 10 godina

@(ANJA, 5. februar 2014 12:01) Mega bot komentar. Vidim da vam vise ne traze ni da znate da kucate. Prosto se stidim sto pripadamo istoj naciji.

lazy houseboy

pre 10 godina

Pre par dana sam slusao anketu gde su ucenici odgovarali na pitanja sa tog treceg testa. Pitanja a i dobijeni odgovori su bili na nivou "ORO starlete". Prema tome ne dramite zbog testa (koji je bukvalno test opste kulture) vec zbog skandalozne metodologije u skolama koja od ucenika pravi praznoglave idiote. Ako ce ih (i ucenike i natavnike) treci test naterati da makar malo nesto promene, treba uvesti i cetvrti i peti!

Inace potpuno se slazem sa @(Brko, 5. februar 2014 12:31) da je pomenuto pitanje slika i prilikanaseg obrazovnog sistema iz razloga koje je sam Brko u svom komentaru i naveo.

zvrk

pre 10 godina

Ma sta on zna,on je tu figura kao i prethodnih 10 godina kao raducka nesto i prima debele pare...Bre ministar obrazovanja je najzapostavljenija figura u poslednjih 10 godina...I onda kao Srbija nema buducnost zbog obrazovanja itd...o cemu mi pricamo?? Ovaj covek je cist pokazatelj kako boli uvo sve za obrazovanje!Mi bre treba da uvozimo ministre...nije sramota da to bude stranac.

Jadan ti

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...
(Jadna deca, 5. februar 2014 17:20)

Disanje nije jednosmeran proces, ali zato udisanje jeste, kao i izdisanje.

JB

pre 10 godina

Ucite cijelu osnovnu skolu i treba vam mala matura da neko utvrdi znate li sta ste radili. Ucite cijelu srednju skolu i treba vam velika matura da neko utvrdi da li znate sta ste radili. Ucite cijeli fakultet i treba vam diplomski da se utvrdi da li znate sta ste radili. Sa svim tim diplomama ne mozete ama bas nista posteno da postignete u Srbiji, a predsjedniku i 99% ministara i direktora ne treba ni jedan papir da budu na tim funkcijama na kojima se nalaze.

milan

pre 10 godina

(ANJA, 5. februar 2014 12:01)
(Dragan, 5. februar 2014 11:45)

Lele majko, ja mogu da razumem da zanimanje BOT donese neki novac, ali da li je moguce da toliko nisko mozete da se srozate. I ako ste vec BOTOVI, valjda je poenta pisati o nekome ili necemu pozitivno ali sto je moguce realisticnije, a ne slati tako providne hvalospeve da se normalnom coveku zgadi zivot. Ja mislim da se cak i pristalice SNS kad ovo citaju smeju.

slavica

pre 10 godina

Testovi iz srpskog su odstampani s greskom. Dva puta su stampane strane 83 i 84, to je jedan list, znaci nema strana 84 i 85, i nema pitanja od 202 do 211!!! Toliko za pocetak o validnosti testova!!! Sramota, ko ce sada biti kriv, verovatno neki stampac, a gde su kontrole silne????

shoMi

pre 10 godina

garantujem da bi vise od 70% odraslih pogresno odgovorilo na ovo pitanje, ovo je vise nego ocit znak da su potrebne ogromne reforme u skolstvu....

budala

pre 10 godina

Samo pitanje po meni nije baš pametno
pa i nema pametnog i tačnog odgovora.U prirodi sve je to jedan ciklčični PROCES, VODA - PARA , KOKOŠKA -JAJE, jedan zatvoren krug, koji se ne otvara i nastavlja sa nečim suprotnim . Možda je ministrov odgovor diskretna kritika sastavljaču teksta, naime, i pitanje i odgovor, bi trebalo da budu u istoj ravni,npr, samo u logičkoj, samo u jezičkoj, samo u ravni jedne nauke ili oblasti i tako dalje...

batorex

pre 10 godina

Ja zivim u Holandiji. Kako je meni poznato u svim zapadnim zemljama polaze se ispit na kraju osnovne skole. Taj ispit govori o tome na kojem nivou dete moze da funkcionise i sta je za to dete najbolji smer za buducnost. Zajedno sa ocenama koje je to dete imalo u skoli, misljenje nastavnika i rezultatim sa testa donosi se odluka koji smer je za to dete najbolje. Po tome onda zajedno sa roditeljima dete se upisuje u srednju skolu ali se nemora polagati prijemni ispit. Mislim da je to dobar sistem koji sluzi deci a ne roditeljima. Svi bi svoju decu da upisu u gimnaziju ali neshvataju da mozda to dete to nemoze postici pa nakraju i nece zavrsiti srednju skolu ili ce izgubiti par godina u svom obrazovanju.

crni domino

pre 10 godina

Sa inteligencijom me podseca na profesora Bacevica!
To je ekipa oko Aleksandra Vucica!
Oni ce da spasu Srbiju svojim radom i znanjem.

vlada adamovic ub

pre 10 godina

Ministar ne može da podnese ostavku jer je i vlada u ostavci, ali može da se odmetne u planinu na jedno mesec-dva a može i duže, da ne kontaminira više ovaj narod i decu. Ono u emisiji svakome može da se desi ali se tada vidi ko je čovek a ko ....... (zamislite po želji). On daje primer deci da budu prevrtljivi i lažljivi.

penzioner

pre 10 godina

@(Tex, 5. februar 2014 12:15)

Nekad davno kad sam ja zavrsavao osmogodisnju skolu, ukinuse malu maturu, ali uvedose polaganje prijenog ispita. Sad, sta Vi predlazete, jer sva deca, hteli mi to ili ne jednostavno NEMAJU iste intelektualne sposobnosti? Ja licno sam napustio srednu skolu (posle polozenog prijemnogi spita) i otisao na zanat, koji mi je bolje "lezao" i omogucio mi da ostvarim daleko bolji rezultat nego da sam postao tehnicar.

Nebojša

pre 10 godina

Činjenmica je da danas deca znaju mnogo manje nego pre 20-30 godina a informacije su im mnogo dostupnije nego nekada. Ali njih uglavnom ništa i ne interesuje. A za to su na prvom mestu krivi roditelji.
Ipak bi sve bilo drugačije da se prilikom zapošljavanja traži znanje. Ali pošto se ono ne traži logično je da niko ništa i ne zna.
U prosvetnu inspekciju su nekada išli najiskusniji i najbolji profesori, a sada idu članovi. I šta oni kontrolišu: kako se popunjava dnevnik, kakve su planovi, pripreme i još gomilu adninistracije koju su izmislili iz prostog razloga jer ne umeju da kontrolišu kako nastavnici drže časove.

Pametnjaković

pre 10 godina

Samo revolucija pa da sve koji nam uništavaju Srbiju uklonimo trajno. Obrazovni sistem je osnova za dobru privredu, industriju i biznise, jer većina ljudi nije sposobna da sama uči, zato moramo da ih sklonimo i uspostavimo sistem koji postoji u svakoj normalnoj zemlji.

realno

pre 10 godina

Dajte deci konkretna znanja, znanja iz opšte kulture, nepotrebne gluposti zamenite časovima sporta, umetnosti i pustite ih da napokon imaju normalno detinjstvo.. Umesto što ih bombardujete kojekakvim s*anjima radite svoj posao i obezbedite im bolju budućnost!
Nije bitno ko je iz koje stranke, godinama se ne radi na kvalitetnom usavršavanju obrazovanja, deca se okreću ulici, porodice se raspadaju, kriminal cveta..

Vucko

pre 10 godina

Alo narode pa sta iz ovoga osmaci da zakljuce na kraju ako ne poloza mogu da kazu;pa ja sam namerno pogresio; gde ovo ima a tek kakva je prosvetna inspekcija na celu sa V.T. milsim da na pola pitanja ne bi odgovorili.

Tex

pre 10 godina

(penzioner, 5. februar 2014 13:39)

Niste vi gospodine nista manje bili intelektualno sposobniji od druge dece, vama je samo vise lezalo efektivno ucenje kroz praktican rad a upravo je to zanat kako vi kazete. Druga deca su samo bolje ucila napamet tekstove u knjigama od vas, a samo jako mali procenat tih je uspeo nesto od te teorije I da ukapira.

Drzava Srbija je predoposlednja na listi u Evropi po efektivnom ucenju I to samo ako racunamo da je Turska deo Evrope jer su oni ubedljivo zadnji.

Jako zalosno.

Jututunska biracka evolucija

pre 10 godina

Bilo bi vise nego interesantno da celokupni drzavni vrh, na celu sa Diplomcem, polaze PISA test. Dala bih dukat da vidim rezultate, imajuci u vidu da neki ministri cak ni sa nulama ne barataju kako treba.

olja

pre 10 godina

ok,bice mature,ali bez bala. samo ako bi neko nasao vremena da nam pojasni po kojim kriterijumima ce se vrsiti upis ove godine. prosle god su ponistene mature a mi sada dobismo spiskove bodovanja po skolama. ako,kao sto vec znamo, nije bilo maturskih bodova, kako su upisivina deca sa 100 i vise bodova??? otkud im toliki bodovi? 60 iz skolovanja,poneki sa takmicenja....pa opet nikako da stignem do cifre 100bodova,i to u masovnom broju slucajeva. ako neko zna - nek pomogne da se ovo razresi. bojim se da ce momenat zvanicne price na ovu temu biti malko prekasno za mnogu decu,aako se ima na umu da ce nam zvanicnici pricati negde tamo u kisovitom oktobru....

Zoran

pre 10 godina

Z......... se oko budućnosti i gurajte svoja stranačka saopštenja pa kada budete matori pitaćete se zašto nema lekara, zubara, učiteljica... prave se generacije "farmerske" dece koje ne interesuje ništa živo.

roditelj osmaka

pre 10 godina

deca su dobra, mi smo loši jer smo dozovlili i prihavtili da matura postoji. posle skandala prošle godine cirkus se nastavlja. roditelj sam odličnog đaka koji ove godine polaže maturu i testove sam pročitala, da većina pitanja je laka ali upravo onih 10% koji će biti presudni u kvalifikacijama su pitanja puna dvosmislenosti i koja upućuju na više tačnih odgovora. instrukcijom ministarstva su ukinute ekskurzije-zbog malverzacija u organizaciji, ako se matura slavi u fiskulturnim salama-jer deca ne bi trebalal u kafanu zašto da decu opterecujemo i testom koji će im možda odrediti budućnost a da toga nisu ni svesni. deca su dobra. kakvi smo to mi?

Jadan i ti

pre 10 godina

disanje= vazduh ULAZI;
isparavanje= para IZLAZI
kondenzacija=para vraca se u obliku tecnosti tj. "ULAZI"
transpiracija= znojenje ili isparavanje - "IZLAZI".
Znaci 2:2 a ne 3:1, kako zadatak zahteva.
Kuku Ministre, kuku Komisijo...Mozda i Komisija namerno.
Jadna deca...
(Jadna deca, 5. februar 2014 17:20)

Disanje nije jednosmeran proces, ali zato udisanje jeste, kao i izdisanje.
(Jadan ti, 5. februar 2014 18:10)
Lekar kaze uvek na pregledu "disi".
A gde ti tu u tvom komentaru nalazis proporciju 3:1 ili i ti to "namerno"

Slavoljub

pre 10 godina

Ne bih da branim gdina ministra ali pitanje je samo po sebi nelogicno i dvosmisleno. Pitanje je samo kako bi onda deca odgovorila kada ministar ne zna ili ne zeli da da odgovor na pitanje iz testa.
Smatram da je ovde podbacio onaj ko je sastavljao test, videcemo kako ce se to odraziti na osmake kada budu polagali.

Darko

pre 10 godina

Poste se pravite toliko pametni, bez da branim sadasnjeg ministra prosvete samo jedna digresija na sve!!! Cenim da 6 od 10 punoletnih gradjana Srbije nece proci bolje na ovom testu od sadasnjeg ministra, ako ne verujete probajte da uradite test. A u odbranu ministra stoji i to da je on ovo to se sad ocekuje od njge ucio pre ne manje od 50 godina, a pogresio je samo na jednom od 12 pitanja probajte pa recite da je vest zenzacionalna, iako on nije ucestvovao u pravljenju ispita. Ima ova Srbija mnogo bitnija pitanja opd toga da li je ministar prosvete "potrefio" sva pitanja na testu ili nije!!
Hvala!!!