Ponedeljak, 03.02.2014.

10:07

"Ovde se cedi drenovina"

U Srbiji probleme rešava nužda, a ne politika, ovde se cedi drenovina dok nužda ne kaže da tako više ne može, smatra ekonomista Vladimir Gligorov.

Izvor: B92

"Ovde se cedi drenovina" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 10 godina

Apelujem na svest, molim i preklinjem Olju Beckovic, Verana Matica i sve odgovorne i postene ljude, da se omoguci javni nastup gosp.Sase Radulovica u nekoj od informativnih emisija B92. Ako ste nezavisni medij, bilo bi lepo da coveku pruzite sansu na javnu odbranu od ove nevidjene hajke koja se na njega obrusila. Hvala!

laki

pre 10 godina

Svaka takozvana reforma bez ogromnih ulaganja u selo,poljoprivredu i navodnjavanje meni je sumnjiva.Prvo treba koristiti ono sto imamo.Da reformisemo privredu?Kako,kad ona ne postoji?Ja bih rekao da je cilj da se Srbija održi pokornom i zavisnom.Sto je vise sirotinje po gradovima i sto je selo manje razvijeno,to je veća mogućnost da se jedna zemlja kontrolise.

Zika

pre 10 godina

Cekaj a sto su onda dovodili Radulovica, kada je prethodni ministar bio za ulaganje i "pokretanje tocka", sto je i potrebno i na cemu se radilo koliko se secam. Radulovic kapiram i nema neke veze za ekonomijom pa mi tek nije jasno kako je on to postao ministar privrede. Jel mogu onda i ja negde da ostavim CV, pa nikad se ne zna.

Robespjer

pre 10 godina

O ovome Dinkić cele prošle godine govori. Moramo vratiti dugove, pa polako da pokrećemo proizvodnju, samim tim i povećamo privredni rast. Ja znam da smo četvrta po starosti nacija u Evropi i svi želimo penzije, socijalno blagostanje, ali u Srbiji za sad to ne može da se ostvari. Potrebno je 2-3 godine strpiti se kako bi se dugovi vratili, pa onda da se oseti privredni rast. Ovako odlažemo neizbežno, a to je bankrot.

neko

pre 10 godina

@Robespjer

Sta se nalupa covece?
Zivo me interesuje na koji nacin da vratimo dugove?

Pretpostavljam da Dinkic i ti znate, pa sto ne rekoste.

U ovoj zemlji je prosto neverovatno na kom nivou je svest ljudi.
Kaze ti neko, treba da smanjimo dugove i bice nam manje kamate, ali sa druge strane penzije i plate treba da ostanu iste, porezi isti, sve isto, samo da vratimo dug. :)

Pa sa tim argumentima bi u nekoj normalnoj zemlji stranka imala 0,1% i to sa odlicnim marketingom.

m4rk0

pre 10 godina

"Ne znam koji stepen nužde je neophodan i to je zaista teško reći."

Stepen velike nuzde politicara nad stanovnicima je trenutno prisutan.

Fatalizam

pre 10 godina

@bre,
"ovaj narod nema za koga da glasa..."
Ako su samo politicari ti "nevaljali" a narod dobar, sto se onda taj dobar narod ne udruzi pa stvori neku dobru postenu stranku koja bi sigurno pobedila posto je vecina naroda "dobra"?

Milan

pre 10 godina

Ko god je ispod cetrdesete, govori engleski ili neki drugi zapadni jezik koliko toliko solidno i zna sa racunarima i ime neku struku, treba da ode. Jescete i na Zapadu ...., podcenjivace vas i ponizavati gori od vas, jesce to dok se ne prilagodite, uklopite i nadjete svoj put i jescete to i posle.

Potrajace to, ali nece celi zivot kao u Srbiji. U Srbiji je celi zivot ponizenje, na poslu, kuci, napolju, kada se suocite sa drzavom, vozacima, komsijama, prodavcima, drustvom. Sve to morate da progutate i opet ste na kraju bedni. Nemate dva zivota, treba skupiti hrabrost i zagristi. Ne pametujem, govorim iz najbolje namere. Sto bi rekli Ameri, roll the dice, makar i izgubili, u Srbiji nema neizvesnosti, tu gubite sigurno.

Dragutin

pre 10 godina

Poenta nije u ekonomiji moze zemlja da ima odlicne ekonomske pokazatelje i opet da bude katastrofa za zivot.Ovde je problem sto je narod glup ne vaspiran korupcija i idiotizam i ne moral su svakodnevica na svakom cosku.Igra nije fer namestena je da najgori izplivaju na povrsinu.

Kratko pamcenje

pre 10 godina

(Ljubivoje I, 3. februar 2014 12:35)

Ovo sto si napisao je vec vidjeno za vreme Slobe, 1993 kada je dnevna inflacija bila 100%, kad su plate i penzije bile 5-15 tadasnjih nemackih maraka. Moji roditelji sa dve mesecne penzije su mogli da kupe 3-4 vekne leba i dva tuceta jaja, da im nisam pomagao pocrkali bi od gladi, a oni odu na glasanje i glasaju za Slobu i SPS mafiju. Onda sam im ja uveo sankcije, spakovao se i napustio Srbiju jer sam ukapirao da tako mazohisticki narod ne postoji nigde na svetu. Sada se ponavlja isto ali malo boljoj situaciji (nema ratova, a i Jezde i Dafine).

Slobodan

pre 10 godina

@Zamislite zemlju, a to je Srbija, u kojoj se svakim danom živi sve lošije i lošije, a postojeća garnitura dobija izbore. Zna li naš narod zašta služe izbori. Izbori služe da se promeni vlast.
Ovi prestojeći izbori su unapred neregzlarni. Ima 800.000 zaposlenih u javnim službama i svaki od njih će doneti po 3 glasa, odnosno 2.400.000. Ima 1.700.000 penzionera i neka svaki donese po 1 glas eto ti 4.100.000 glasova. Ovi navedeni će sigurno izaći. Ovi koji su bez posla i koji rade na crno neće izaći. To znači da će PPV dobiti 80% glasova i misliće da je stvarno toliko popularan i da može da radi šta hoće. Svi koji ne izadju na izbore su dezerteri,
(Ljubivoje I, 3. februar 2014 12:35) Ljubivoje razumem ja tebe ali razumi i ti mene,ja nisam glasao 10 godina.glasao sam na onim izborima pre 5.oktobra ZA PROMENE.Proslo je deset godina ovi koji su dosli umesto Slobe pokazase se kao teski lopovi,ja izadjoh na izbore ZA PROMENE pa glasah za SNS!Sad nisam zadovoljan ni njima ALI ZA KOGA DA GLASAM?Necu da glasam jos dvadest godina minimum!

Petar

pre 10 godina

Ovde toliko očajno vreme već 30 god., da mi nismo više ni svesni, oguglali smo na sve! Mi smo kao narod, većina, u depresiji a da to i ne primećujemo. Mora se ići van Srbije!

Zato treba biti dzukela i gaziti preko drugih do uspeha. Na pošten način
možeš samo da živiš kao rob, i da umreš kao rob. Treba lepo spakovati ponos u dzak i zavrljačiti ga u bezdan, i onda postaviti ispred sebe cilj i gaziti do njega sve ispred sebe.

Ako ne uspeš, makar ćeš sa smeškom na licu da prihvatiš poraz, jer ćeš znati da nisi kukao na glas i bunio se, prenemagao, već si u stvari probao baš sve, i nije moglo. Mislim šta treba više čoveku da razume da je ovo logor a ne država. Cene kao u Dubaiu, plate kao u Kongu.
Saberite 1 i 1 i zbir je doživotna muka i robija!

Ili se pomiriti sa sudbinom i bez kukanja crnčiti za siću ceo život.

Bulevarac

pre 10 godina

Moramo da se ujednimo, mi obicni gradjani, obzirom da je intelektualna elita godinama zauzeta sopstvenim problemima i ne izjasnjava se o mnogim losim stvarima, ne nudi resenje, niti ukazuje na probleme punim imenom, Takvi licemerni intelektualci nam ne trebaju, treba ih ostaviti sa strane i istisnuti is medija, jer im oni sluze isklucivo i samo za licnu promociju i povlastice koje dobijaju od trulog rezima. DOSTA JE BILO!

Pravi gost

pre 10 godina

Sve vise istaknutih strucnjaka pozitivno ocenjuje rad g.Radulovica. Svaki posten covek je to prepoznao od momenta njegovog ulaska u vladu. Suzana Trninic je postavljala najbolja moguca pitanja, odlicna voditeljka. To se zove nezavisno novinarstvo.

Pametnom dovoljno

pre 10 godina

Izgleda da Gligorov ne veruje u bajke precasnog vodje, o seicima, balovima na vodi i u vazduhu, o poklonjenim kreditima i bratskoj pomoci arapa. Rusi se vise i ne spominju kao ni kinezi (da zavrse ovaj most Zemun -Borca pa dovidjenja, izgleda nema drpanja kod kineza).

Radan M.

pre 10 godina

Posto ocito ovaj gospodin Gligorov toliko zna,zasto ne ponudi svoje usluge drzavi...kod nas ima najmanje milion strucnjaka koji znaju sta i kako treba ali nijedan da zasuce rukave i da pocne nesto da radi...uvek ista prica....mi smo svetski prvaci u prosipanju pameti...

Ko ne sluša pesmu slušaće oluju

pre 10 godina

Za svakog ko ima imalo mozga u glavi jasno je da jedine reforme koje mogu da daju rezultat podrazumevaju oduzimanje privatne imovine stečene u pljačkaškim privatizacijama, dakle: Zakon o nacionalizaciji, pa tek onda ostali zakoni po ugledu na evropske standarde u tim oblastima.

A što se tiče toga do kad će da traje, do 2015 ili duže ili kraće: trajaće dok se ne dođe do kritične mase onih koji nemaju za hleb, a onda zna se šta dolazi REVOLUCIJA. A kad dođe revolucija, neće se više gledati da li je privatna imovina stečena pljačkom ili ne. Zato je bolje doneti reformski zakon u miru, i postepeno se vraćati među normalne zemlje.

Bata N

pre 10 godina

Svi se pitaju dokle će ovako da ide, i šta treba da se desi pa da se srpski narod spase od ovog pakla.
Nemojte da brinete! Spasitelj garantovano dolazi. Ime mu je GLAD.
Kad glad dođe onda je đavo odneo šalu. Ljudi brzo uče šta im valja činiti. Nisu im potrebn mudraci, analitičari i ostali svezajući da im daju savete da bi im iz du..ta došlo u glavu.
Problem je samo, što onda obično teče i krv, mnogo krvi.

Albano

pre 10 godina

Citao sam sve komentare i svi se zale a i imaju pravo da se zale,ali ovo je posledica ,a kad god ima posledice mora za to i uzrok da postoji,a uzrok ovog stanja (ne samo) u Srbiju jeste prije 25 god ona cuvena izgovorena rec tj NIKO NE SME DA VAS BIJE eto sada posledice.

pametnjakovic mladji

pre 10 godina

Bora Pekic je o tome pisao kao o "stabilizaciji krize".

http://www.borislavpekic.com/2011/12/stabilizacija-krize.html

racerx

pre 10 godina

Prvo hvalite Gligorova kako je sve sto je rekao tacno i jasno. A prvo nije jasno, vec je sve uopsteno, ovakvu analizu je mogao da da i pijacni prodavac. Iako je 90% toga sto je rekao tacno, uopste nije rekao ko su pravi krivci i kojim potezima smo mi stavljeni u ovaj polozaj. Pa nismo se mi samo probudili u ovakvom sistemu. Prvo je Milosevic hteo da izigrava velikog vodju, pa sankcije pa bombardovanje, ekonomska izolacija... A od 5 oktobra rasprodanao i tajkunski privatizovano sve. Pri tome se stalno zaduzujemo da bismo podelili plate i penzije od novih kredita, jer su nam fonodvi POKRADENI, a ostatak na vracanje starih kredita. Takodje imamo problem sa vezanoscu dinara za evro i to nam pravi ogroman deficit u izvozu, jer se ne isplati sa projektovano niskim kursom dinara izvoziti...GDE SU RESENJA, strucnjace?
Drugo njega hvalite, a pricate kako je jedini koji to moze da preporodi Radulovic. A sam Gligorov je rekao da nam trebaju INVESTICIJE. Koga je Radulovic doveo kao ministar privrede. Kakav je on plan za pravljenje para napravio? Radulovic je jedino propagirao mere stednje, a Gligorov sam kaze da mere stednje nisu dovoljne, jer bez zaposljavanja one samo ubrzavaju proces!Ponovo satro "inteligentna" Srbija uzdize novu politicku licnost bez pokrica!
U bilo kakve reforme BEZ LUSTRACIJE je NEMOGUCE UCI! Vi pravite neki sistem trzisne utakmice, a imate 2% gradjana koji drze 90% Srbije tako sto su nelegalno privatizovali, pokrali, imali monopol...O kakvoj vi reformi pricate?

osica

pre 10 godina

Nama nema spasa, ostaje nam da budemo pametni i spasavamo svoju decu - samo da odu odavde ! Nasi zivoti su unisteni, pojeli su ih skakavci i nema naznake da ce biti bolje. Moje dete nece biti zrtva skakavaca ako sam ja ziva !

Narod

pre 10 godina

Vecina naseg naroda se uvek ponasa u skladu sa jednom metaforom, koju je pre neku godinu u kolumni napisala profesorka Danica Popovic: Razgovaraju 2 prijatelja. Jedan pita: Jesi li cuo za hleb od 3 dinara? Drugi kaze: Jesam. Ali gde to uopste ima? Prvi odgovara: Pa, nema nigde. Ali jel da da je jeftino.

Nas narod voli da mu se prodaju demagoske i nerealne price. I mrze svakog ko ne veruje u tu pricu. Radije bi da gledaju Supermena PPV-a kako otima neko dete od vojnika ne bi li ga kamere, koje su se tu slucajno nasle, snimile.

Drzava ce bankrotirati. To je neminovno. Onoga dana kada se smucimo sami sebi i nasoj gluposti imacemo sansu da krenemo malo po malo napred. Od nule. A do tad vrtecemo se u krugu bede i siromastva, i ekonomskog i moralnog.

Nikolas

pre 10 godina

U redu. Pa i da dodirnemo dno, šta da se radi. Viša sila .
Ali šta ćemo ako je na dnu šahta. Pa je neko otvori.
Nikad kraja.
Ovu zemlju od propadanja može da spasi jedino - DŽINOVSKA KOMETA.
Da u sjaju sve prestane.

bre

pre 10 godina

Ovaj narod nema za koga da glasa i to je najveći problem. sve garniture su se menjale na vlasti , a da suštinu (sistem) nisu promenile. Oni koji nešto umeju neće da se žrtvuju. Ne očekujete li valjda da će običan prost narod da menja Srbiju?

pera-marsovac

pre 10 godina

ovo je covek koji ce biti premijer kad ceda i djilac pobede na izborima. normalni ljudi neka uporede znanje vucka i ovog svetski priznatog ekonomiste.....

Aleksandar Stanišić

pre 10 godina

U ovoj zemlji paraziti određuju terapiju za pacijenta-Srbiju. Dok pacijent ne umre-bankrotira paraziti neće da uginuti, jer ovi lekovi ne deluju. Paraziti ne prihvataju lekove koji bi pomogli ovom pacijentu i dok god paraziti odlučuju koja će terapija da se primeni PACIJENT NEĆE OZDRAVITI I TAČKA

Dok ima opcija nema reformi

pre 10 godina

Uopšte nema sumnje da će vlast (ma ko je činio) sprovesti reforme ma koliko one bile bolne i nepopularne ali tek kad se iscrpe sve druge opcije.

Siniša

pre 10 godina

Radulović je pobrojao probleme, koje svi znamo, ništa novo, ali nije dao dobra rešenja, već bi ta ,,rešenja'' dovela do još većih problema. I Radulović je demagog, kao i političari, samo priča drugačiju pričicu. Istina je negde na sredini. Daću vam jedan primer. radulović je potrošio 6 meseci na lična karte i onda kaže da sada ti isti direktori(politički postavljeni) treba da daju planove kako da preduzeća koja su upropastili dovedu u red. Pa ne mogu oni da ih dovedu u red, oni koji su ih i upropastili, trebao si SVE da ih otpustiš i raspišeš konkurs za nove menadžere, da daju svoje planove...i da ih dobro platiš i nagradiš bonusima za poslovne rezultate. Drugo, ako nešto funkcioniše dobro ne treba menjati. Rasterao je sve potencijalne investicije, jer, kao, država ne treba da se meša...država mora da se uključi i pomaže investitorima, jer u nerazvijena područja niko neće da ulaže novac ako nema olakšica...da je Slovačka sedela i čekala investitore niko im ne bi došao, investirao. Dok se Radulović zamajavao sa ličnim kartama SNS je zaposlio 40.000 svojih članova, a ni jednog direktora javnih preduzeća nisu postavili putem javnog konkursa, kako piše u zakonu, već su postavljali stranačke neznalice...to je Radulović trebao da spreči i insistira, a on je sve radio naopačke...

Popeye

pre 10 godina

Sve sto je Gligorov rekao je nista novo, opste poznato, nema nikakve mudrolije, ekonomija je egzaktna nauka. Sad, sta ce rezimi, sadasnji i buduci, da urade povodom toga, to je pitanje. Medjutim, sve je to ista ekipa, ne moze se ocekivati da od ljudi koji su nas doveli (DS, G17, DSS...) i koji nastavljaju put propasti (SNS, SPS)izvuku iz bule. Mozda neki novi, kvalitetni,talentovani, ljudi uspeju da se kroz hijerarhiju stranke uspnu na poziciju sa koje ce moci da vuku prave poteze...ko zna. Prepoznavanje talenta je nikad ovladana vestina naseg naroda.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Problem je što svi imaju pravo glasa, a deset- petnaest posto shvata o čemu se govori. I još nešto- kada se pogleda broj zaposlenih u državnoj upravi ili na budžetskim parama i broj izašlih na izbore, matematika je jasna: samo oni i penzioneri, iz razumljivih razloga imaju interes da glasaju i biraju ono što im odgovara. Da li će izabrati onog ko će da smanji penzije- ne; onog ko će da izbaci s posla- ne. Partije to znaju, pa zapošljavaju na angro. Dolazi se do zaključka da nama demokratija ovaj problem rešiti neće- šta će ga rešiti ne znam, ali para više nema...

Brat gospodina Rajkovica

pre 10 godina

Narod je kriv. Mozda mi mislimo da smo najpametniji, najbolji, "nebeski narod", ali istina je da nam je drzava potpuno propala. 90% ljudi jedva sastavlja kraj sa krajem, na vlasti nam se smenjuju ljudi koji umesto da naprave korake unapred, obavezno prave korake unazad, prijatelje u svetu nemamo... Krivi smo sami. Mentalitet dok se ne promeni nece nam biti bolje. Moze i Bill Gates da ulozi celo svoje bogatstvo u Srbiju mi bi opet nesto upropastili. Onoga momenta kada se probudimo i kada shvatimo da smo niko i nista, tek tada cemo krenuti unapred. Potrebno je krenuti od nule. Mi zivimo u oblacima vec decenijama... toliko

Trixter

pre 10 godina

Mogu da se slozim sa jednim opstim stavom da se reforme kod nas odlazu vec 24 godine. Stalno se o njima govori, ali se ne radi, klasicna mantra i bezobrazno laganje nista drugo. Ali moramo reci i to posteno da je vlast nasledila problem, koji nije resavan i zapusten je i to uzasno zapusten. Dakle neko mora da pocne. A kod nas se nista ne pocinje dok ne boli, kao i sto se brufen uzme tek kad pocnes da se previjas ob bolova, tako je i sa reformama. A bol oseca narod i to davno, ali kad treba da boli one koji to treba prvi da osete, dakle kvazi elita, i oni koji su na budzetu i imaju sve moguce beneficije, e onda pocnu reforme. Glavni je problem kod nas sto mi nismo drustvo koje pravi nove vrednosti, nego smo cisti potrosaci bez ikakvog know-how i sa ogromnim diskontinuitetom u oblsti organizovanog rada. U naopakom okruzenju vec su generacije rodjene i nazalost tu i odrasle, tako da je jedina nada da ce oni koji su negde napolju , ili oni koji su srednjih godina i pamte neko normalnije vreme uspeti da vode i nesto reformisu zaista. Mladi i oni stariji ispadaju iz te price kao neko ko je dokazano nesposoban ili premlad da sprovodi bitne reforme koje moraju sada jako da bole i to bas one koji do sada nisu osecali tranziciju. To je posteno.

paund63

pre 10 godina

Bankrot! Nema nam normalnog spasa!
Radim u zdravstvu. Samo naslucujem da dugujemo za: lekove, odrzavanje starih aparata, energente...
slicno je i u skolstvu, pretpostavljam...
a politicarima je samo da budu jos malo na vlasti, pa jos malo, dok se svi ne podavimo!

lehman

pre 10 godina

Gligorov je samo jedan iz plejade sjajnih srpskih ekonomista. I gde su? Po belom svetu, prodaju svoju pamet tamo gde se ona ceni. I to vam govori kakvi nam vode zemlju. Ushićeni čekamo povratak Dinkića na vlast, samo da vidimo u kakvom pakovanju...

Ljubivoje I

pre 10 godina

Zamislite zemlju, a to je Srbija, u kojoj se svakim danom živi sve lošije i lošije, a postojeća garnitura dobija izbore. Zna li naš narod zašta služe izbori. Izbori služe da se promeni vlast.
Ovi prestojeći izbori su unapred neregzlarni. Ima 800.000 zaposlenih u javnim službama i svaki od njih će doneti po 3 glasa, odnosno 2.400.000. Ima 1.700.000 penzionera i neka svaki donese po 1 glas eto ti 4.100.000 glasova. Ovi navedeni će sigurno izaći. Ovi koji su bez posla i koji rade na crno neće izaći. To znači da će PPV dobiti 80% glasova i misliće da je stvarno toliko popularan i da može da radi šta hoće. Svi koji ne izadju na izbore su dezerteri,

Bojan

pre 10 godina

Ja bih ovakvim strucnjacima dao novac koliko god mu je potrebno,zatim bih podrzao sve njegove zakonske predloge,svu logisticku podrsku,pravnu,ekonomsku,i sve sto mu je potrebno.Dao bih mu i vremena,pun mandat ! Cetri godine...I dao bih mu neku propalu firmu i rekao sledece:Imas na raspolaganju 4 god, mozes da biras da je pokrenes ponovo da radi rentabilno,mozes da ako smatras da nema buducnosti da je srusimo,napravimo ti plac za potpuno novu investiciju.Pa nam ti lepo na delu i u PRAKSI pokazi to tvoje znanje.Znaci za 4 god.napravi nesto.Imam utisak da svi sve znaju,a najvise vole da rade kao profesori na 5 katedri,puta pet plata,po mogucstvu u javnom sektoru(mada moze i privatnik ako odlicno placa).Ili da na silu teraju studente da kupuju njihove knjige i pri tome se enormno bogate iako je tu suprotno zakonu i krivicno delo!Ili obozavaju da pisu za lepe pare kolumne(narucene ili ne procenite sami ?).Mislim da nikada vise nemamo sve vedete ekonomskih nauka a u stavri su to po meni 90 % prodavaci magle koji nista u zivotu nisu uradili i pitanje jednu prodavnicu ili trafiku da li bi mogli da cuvaju.

mirko

pre 10 godina

Svako ko je gledao, ili slušao ovaj Kažiprst, mogao je vrlo lako razumeti, da čovek govori istinu. Postoje ljudi, kojima je milije da slušaju bajke, a istina im je suviše ružna. Takvih ima u svakoj zemlji sveta, ali kod nas su većina. Problem ove zemlje je i verovanje, da je većina u pravu, nažalost ovde je to bilo retko, ili bolje reći nikada.

Petar Markovic

pre 10 godina

Uveren sam da ce se reforme nastaviti vecim intenzitetom nakon izbora. Lazar Krstic je pokazao da je u stanju da odgovori izazovima koje namece teska ekonomska situacija a istovremeno i zavidan stepen odgovornosti u odnosu prema instituciji socijalnog dijaloga koja je jedini nacin da reforme budu uspesne.

;)

pre 10 godina

Ciklus mitoloških pesama o Marku Kraljeviću i socijalistički način života imaju sličnosti, nemoguće postaje moguće. Iako se uporno govori o partokratiji, moj utisak je da smo se iz partokratije vratili u rodovsku zajednicu i da su familijarno povezane budžetlije naš najveći problem. Bez demontaže tog savršenog mehanizma neće se ništa pokrenuti i promeniti. Kada bi postojala dobra volja svih stranaka da se sve preispita rođaci bi našli način da se zaštite i nastave po starom. Ne možemo krenuti ni milimetar napred dok se ne okonča afera index i dok se ne izvrši reforma pravosuđa. Pod predpostavkom da svi inspektori savesno obavljaju poverene poslove, daleko smo od toga, ako ne znamo ko to nama radi u pravosuđu i ako nema kontrole istog, jer nezavisnost sudstva ne znači da su iznad zakona, ne postoje osnovni preduslovi za razvoj uređenog društva. Normalno je da odatle beže svi koji mogu da pobegnu.

hm

pre 10 godina

"Vi ne možete probleme u fiskalnom sistemu da rešite time što ćete konstantno da smanjujete plate i penzije, a da sa druge strane nemate povećanje zaposlenih, koji treba da pune budžet i penzijski fond", zaključio je Gligorov.

Istina, ali ne mozes niti vecno da dizes kredite za parazite na budzetu, jer na kraju krajeva oni ga i ne pune, vec radnici u privredi.

marko

pre 10 godina

Ovde niko ne sme da kaze istinu, a to je da je nasa zemlja bankrot. Mi dugove da vracamo ne mozemo. Sada ih vracamo tako sto se dodatno zaduzujemo. A zaduzujemo se zato sto nam stranci daju pare. Postavlja se pitanje zasto nam stranci daju kad znaju da vise ne mozemo da vracamo? Pa daju nam da totalno propadnemo i da sviraju fajront. Zato niko i ne dira budzetlije i familijarno zaposlavanje jer znaju da odlicno rade posao na satiranju naseg drustva. To da li ce Radulovic ili neko drugi da uradi neke reforme, treba gledati samo kroz celokupnu sliku. Odatle se i psotavlja pitanje ko tu daje ostavke i ko sprovodi reforme, i sa kakvim ciljem. Mnogima nije jasno sta se desava jer ne mogu da sagledaju ukupnu geopoliticku i makroekonomsku sliku. Normalo nikom nije u interesu da izgovori istinu. Jedni zive od budzeta, drugi od stranca, trece Bog dao lobotomirane, itd. Mi naravno ekonomski poruseni, drustveno pocepani, lobisticki osvojeni, nemamo ni najmanje unutrasnje snage da bilo sta promenimo. Cekamo ovako moralno urnisani konacan kraj.

Београђанин

pre 10 godina

"Економиста" опште праксе. Ти такође ниси решење, пошто празне речи и слепо праћење пропалих трендова никада и никоме нису донели бољитак.

bravo botovi

pre 10 godina

i sta nam to sad sve govori!!!
da reforme koje je radulovic hteo da sprovede nas cekaju pa cekaju, nema tog vucica, sindikata i boga oca da to spreci jer to trazi evropa i kraj, samo u srbiji je bolje uvek sto moras danas uradi za 5 godina pa posle se pitamo zasto kasnimo iza svih 20 godina, pa eto vam primer... a vi vucicevi botovi bacajte drvlje i kamenje na coveka koji je samo hteo da uradi ono za sta ga je vucic i doveo jer nije imao sam ni petlje ni kadrove da to uradi ....

Milan

pre 10 godina

"Da li je to u martu, junu ili 2015. godine, ja ne znam, ali tako stvari ovde funkcionišu. Ne znam koji stepen nužde je neophodan i to je zaista teško reći. Ako imate zemlju koja živi bez ozbiljnijih potresa, ako postoji rešenje odlaska napolje, što je ovde često slučaj, ako nemate socijalnu osetljivost, to onda može dugo da traje. Postoje neuspešne zemlje koje tako traju decenijama", kaže Gligorov.

Bravo. Suva istina, jednostavno receno, bez tehnokratske masturbacije za svakog ko ima mozga da razume. Problem je sto vecina u Srbiji nema mozak, mozete im istinu natrpati u grlo oni ce i dalje gledati kako PPV stoji u snegu bez kape i aplaudirati, nakon toga pojesti malo pecenja, odgledati Farmu i na spavanje. I tako u krug do smrti. Za bolji zivot mi nemamo volje ni ambicije.

Smatrao sam da je problem Milosevic i njegova ekipa, izgubio sam deceniju najboljih godina pod njim, a onda su dosli Zuti i otvorili mi oci svojim lopovlukom samo u drugoj uniformi. Na ove trece nisam ni cekao, odabrao sam pomenutu opciju i otisao sam. Jos jednom bravo za sazetu analizu naseg stanja i "perspektive".

fl.xxl

pre 10 godina

Tacno 100%!
Partijske horde reaguju samo iz nuzde i kad im neko spolja zakovrne ruku i izvuce usi.
Mi, narod, smo digli ruke i zivimo svoj paralelni zivot u nekakvoj camotinji ili srecnom mikrokosmosu ko se kako snadje.

Fukara je za cetvrt veka pretucala sve resurse, iscedila sve drenovine .... i sad neka se obracunaju medjusobno, samo tu moze da se cedi... ali oni sad ljuljaju kolektivne ugovore ispod zita, eskadrile moraju da se spasavaju:)
Samo opusteno, uzivajte u izborima - ja su npr. opet sve da ih precrtam (namrtvo)!!
Dolaze bolja vremena, 100%!


Hoce li neko ko je pristalica izbora da se raspravlja?

Adriano Celentano

pre 10 godina

Pa botici, cika vam je sve lepo objasnio, nije da vas ne mirisem ali vi pojma nemate a usput ste i tupi. Radulovic je taj koji ce i vas problem da resi, olovkom protiv cenzura, partiskog zaposljavanja, kradja, keramicara, gluposti, lazi, laznih diploma, polupismenosti, neznanja.

crni domino

pre 10 godina

Kada slusam ove ljude, cesto se pitam, da li je moguce da imamo toliko nesposobnu vlast i toliko primitivaca koji je poidrzavaju, umesto da je menjaju!

Milan

pre 10 godina

"Da li je to u martu, junu ili 2015. godine, ja ne znam, ali tako stvari ovde funkcionišu. Ne znam koji stepen nužde je neophodan i to je zaista teško reći. Ako imate zemlju koja živi bez ozbiljnijih potresa, ako postoji rešenje odlaska napolje, što je ovde često slučaj, ako nemate socijalnu osetljivost, to onda može dugo da traje. Postoje neuspešne zemlje koje tako traju decenijama", kaže Gligorov.

Bravo. Suva istina, jednostavno receno, bez tehnokratske masturbacije za svakog ko ima mozga da razume. Problem je sto vecina u Srbiji nema mozak, mozete im istinu natrpati u grlo oni ce i dalje gledati kako PPV stoji u snegu bez kape i aplaudirati, nakon toga pojesti malo pecenja, odgledati Farmu i na spavanje. I tako u krug do smrti. Za bolji zivot mi nemamo volje ni ambicije.

Smatrao sam da je problem Milosevic i njegova ekipa, izgubio sam deceniju najboljih godina pod njim, a onda su dosli Zuti i otvorili mi oci svojim lopovlukom samo u drugoj uniformi. Na ove trece nisam ni cekao, odabrao sam pomenutu opciju i otisao sam. Jos jednom bravo za sazetu analizu naseg stanja i "perspektive".

bravo botovi

pre 10 godina

i sta nam to sad sve govori!!!
da reforme koje je radulovic hteo da sprovede nas cekaju pa cekaju, nema tog vucica, sindikata i boga oca da to spreci jer to trazi evropa i kraj, samo u srbiji je bolje uvek sto moras danas uradi za 5 godina pa posle se pitamo zasto kasnimo iza svih 20 godina, pa eto vam primer... a vi vucicevi botovi bacajte drvlje i kamenje na coveka koji je samo hteo da uradi ono za sta ga je vucic i doveo jer nije imao sam ni petlje ni kadrove da to uradi ....

Adriano Celentano

pre 10 godina

Pa botici, cika vam je sve lepo objasnio, nije da vas ne mirisem ali vi pojma nemate a usput ste i tupi. Radulovic je taj koji ce i vas problem da resi, olovkom protiv cenzura, partiskog zaposljavanja, kradja, keramicara, gluposti, lazi, laznih diploma, polupismenosti, neznanja.

Narod

pre 10 godina

Vecina naseg naroda se uvek ponasa u skladu sa jednom metaforom, koju je pre neku godinu u kolumni napisala profesorka Danica Popovic: Razgovaraju 2 prijatelja. Jedan pita: Jesi li cuo za hleb od 3 dinara? Drugi kaze: Jesam. Ali gde to uopste ima? Prvi odgovara: Pa, nema nigde. Ali jel da da je jeftino.

Nas narod voli da mu se prodaju demagoske i nerealne price. I mrze svakog ko ne veruje u tu pricu. Radije bi da gledaju Supermena PPV-a kako otima neko dete od vojnika ne bi li ga kamere, koje su se tu slucajno nasle, snimile.

Drzava ce bankrotirati. To je neminovno. Onoga dana kada se smucimo sami sebi i nasoj gluposti imacemo sansu da krenemo malo po malo napred. Od nule. A do tad vrtecemo se u krugu bede i siromastva, i ekonomskog i moralnog.

crni domino

pre 10 godina

Kada slusam ove ljude, cesto se pitam, da li je moguce da imamo toliko nesposobnu vlast i toliko primitivaca koji je poidrzavaju, umesto da je menjaju!

marko

pre 10 godina

Ovde niko ne sme da kaze istinu, a to je da je nasa zemlja bankrot. Mi dugove da vracamo ne mozemo. Sada ih vracamo tako sto se dodatno zaduzujemo. A zaduzujemo se zato sto nam stranci daju pare. Postavlja se pitanje zasto nam stranci daju kad znaju da vise ne mozemo da vracamo? Pa daju nam da totalno propadnemo i da sviraju fajront. Zato niko i ne dira budzetlije i familijarno zaposlavanje jer znaju da odlicno rade posao na satiranju naseg drustva. To da li ce Radulovic ili neko drugi da uradi neke reforme, treba gledati samo kroz celokupnu sliku. Odatle se i psotavlja pitanje ko tu daje ostavke i ko sprovodi reforme, i sa kakvim ciljem. Mnogima nije jasno sta se desava jer ne mogu da sagledaju ukupnu geopoliticku i makroekonomsku sliku. Normalo nikom nije u interesu da izgovori istinu. Jedni zive od budzeta, drugi od stranca, trece Bog dao lobotomirane, itd. Mi naravno ekonomski poruseni, drustveno pocepani, lobisticki osvojeni, nemamo ni najmanje unutrasnje snage da bilo sta promenimo. Cekamo ovako moralno urnisani konacan kraj.

mirko

pre 10 godina

Svako ko je gledao, ili slušao ovaj Kažiprst, mogao je vrlo lako razumeti, da čovek govori istinu. Postoje ljudi, kojima je milije da slušaju bajke, a istina im je suviše ružna. Takvih ima u svakoj zemlji sveta, ali kod nas su većina. Problem ove zemlje je i verovanje, da je većina u pravu, nažalost ovde je to bilo retko, ili bolje reći nikada.

hm

pre 10 godina

"Vi ne možete probleme u fiskalnom sistemu da rešite time što ćete konstantno da smanjujete plate i penzije, a da sa druge strane nemate povećanje zaposlenih, koji treba da pune budžet i penzijski fond", zaključio je Gligorov.

Istina, ali ne mozes niti vecno da dizes kredite za parazite na budzetu, jer na kraju krajeva oni ga i ne pune, vec radnici u privredi.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Problem je što svi imaju pravo glasa, a deset- petnaest posto shvata o čemu se govori. I još nešto- kada se pogleda broj zaposlenih u državnoj upravi ili na budžetskim parama i broj izašlih na izbore, matematika je jasna: samo oni i penzioneri, iz razumljivih razloga imaju interes da glasaju i biraju ono što im odgovara. Da li će izabrati onog ko će da smanji penzije- ne; onog ko će da izbaci s posla- ne. Partije to znaju, pa zapošljavaju na angro. Dolazi se do zaključka da nama demokratija ovaj problem rešiti neće- šta će ga rešiti ne znam, ali para više nema...

Ljubivoje I

pre 10 godina

Zamislite zemlju, a to je Srbija, u kojoj se svakim danom živi sve lošije i lošije, a postojeća garnitura dobija izbore. Zna li naš narod zašta služe izbori. Izbori služe da se promeni vlast.
Ovi prestojeći izbori su unapred neregzlarni. Ima 800.000 zaposlenih u javnim službama i svaki od njih će doneti po 3 glasa, odnosno 2.400.000. Ima 1.700.000 penzionera i neka svaki donese po 1 glas eto ti 4.100.000 glasova. Ovi navedeni će sigurno izaći. Ovi koji su bez posla i koji rade na crno neće izaći. To znači da će PPV dobiti 80% glasova i misliće da je stvarno toliko popularan i da može da radi šta hoće. Svi koji ne izadju na izbore su dezerteri,

Brat gospodina Rajkovica

pre 10 godina

Narod je kriv. Mozda mi mislimo da smo najpametniji, najbolji, "nebeski narod", ali istina je da nam je drzava potpuno propala. 90% ljudi jedva sastavlja kraj sa krajem, na vlasti nam se smenjuju ljudi koji umesto da naprave korake unapred, obavezno prave korake unazad, prijatelje u svetu nemamo... Krivi smo sami. Mentalitet dok se ne promeni nece nam biti bolje. Moze i Bill Gates da ulozi celo svoje bogatstvo u Srbiju mi bi opet nesto upropastili. Onoga momenta kada se probudimo i kada shvatimo da smo niko i nista, tek tada cemo krenuti unapred. Potrebno je krenuti od nule. Mi zivimo u oblacima vec decenijama... toliko

;)

pre 10 godina

Ciklus mitoloških pesama o Marku Kraljeviću i socijalistički način života imaju sličnosti, nemoguće postaje moguće. Iako se uporno govori o partokratiji, moj utisak je da smo se iz partokratije vratili u rodovsku zajednicu i da su familijarno povezane budžetlije naš najveći problem. Bez demontaže tog savršenog mehanizma neće se ništa pokrenuti i promeniti. Kada bi postojala dobra volja svih stranaka da se sve preispita rođaci bi našli način da se zaštite i nastave po starom. Ne možemo krenuti ni milimetar napred dok se ne okonča afera index i dok se ne izvrši reforma pravosuđa. Pod predpostavkom da svi inspektori savesno obavljaju poverene poslove, daleko smo od toga, ako ne znamo ko to nama radi u pravosuđu i ako nema kontrole istog, jer nezavisnost sudstva ne znači da su iznad zakona, ne postoje osnovni preduslovi za razvoj uređenog društva. Normalno je da odatle beže svi koji mogu da pobegnu.

lehman

pre 10 godina

Gligorov je samo jedan iz plejade sjajnih srpskih ekonomista. I gde su? Po belom svetu, prodaju svoju pamet tamo gde se ona ceni. I to vam govori kakvi nam vode zemlju. Ushićeni čekamo povratak Dinkića na vlast, samo da vidimo u kakvom pakovanju...

paund63

pre 10 godina

Bankrot! Nema nam normalnog spasa!
Radim u zdravstvu. Samo naslucujem da dugujemo za: lekove, odrzavanje starih aparata, energente...
slicno je i u skolstvu, pretpostavljam...
a politicarima je samo da budu jos malo na vlasti, pa jos malo, dok se svi ne podavimo!

fl.xxl

pre 10 godina

Tacno 100%!
Partijske horde reaguju samo iz nuzde i kad im neko spolja zakovrne ruku i izvuce usi.
Mi, narod, smo digli ruke i zivimo svoj paralelni zivot u nekakvoj camotinji ili srecnom mikrokosmosu ko se kako snadje.

Fukara je za cetvrt veka pretucala sve resurse, iscedila sve drenovine .... i sad neka se obracunaju medjusobno, samo tu moze da se cedi... ali oni sad ljuljaju kolektivne ugovore ispod zita, eskadrile moraju da se spasavaju:)
Samo opusteno, uzivajte u izborima - ja su npr. opet sve da ih precrtam (namrtvo)!!
Dolaze bolja vremena, 100%!


Hoce li neko ko je pristalica izbora da se raspravlja?

Kratko pamcenje

pre 10 godina

(Ljubivoje I, 3. februar 2014 12:35)

Ovo sto si napisao je vec vidjeno za vreme Slobe, 1993 kada je dnevna inflacija bila 100%, kad su plate i penzije bile 5-15 tadasnjih nemackih maraka. Moji roditelji sa dve mesecne penzije su mogli da kupe 3-4 vekne leba i dva tuceta jaja, da im nisam pomagao pocrkali bi od gladi, a oni odu na glasanje i glasaju za Slobu i SPS mafiju. Onda sam im ja uveo sankcije, spakovao se i napustio Srbiju jer sam ukapirao da tako mazohisticki narod ne postoji nigde na svetu. Sada se ponavlja isto ali malo boljoj situaciji (nema ratova, a i Jezde i Dafine).

Popeye

pre 10 godina

Sve sto je Gligorov rekao je nista novo, opste poznato, nema nikakve mudrolije, ekonomija je egzaktna nauka. Sad, sta ce rezimi, sadasnji i buduci, da urade povodom toga, to je pitanje. Medjutim, sve je to ista ekipa, ne moze se ocekivati da od ljudi koji su nas doveli (DS, G17, DSS...) i koji nastavljaju put propasti (SNS, SPS)izvuku iz bule. Mozda neki novi, kvalitetni,talentovani, ljudi uspeju da se kroz hijerarhiju stranke uspnu na poziciju sa koje ce moci da vuku prave poteze...ko zna. Prepoznavanje talenta je nikad ovladana vestina naseg naroda.

Trixter

pre 10 godina

Mogu da se slozim sa jednim opstim stavom da se reforme kod nas odlazu vec 24 godine. Stalno se o njima govori, ali se ne radi, klasicna mantra i bezobrazno laganje nista drugo. Ali moramo reci i to posteno da je vlast nasledila problem, koji nije resavan i zapusten je i to uzasno zapusten. Dakle neko mora da pocne. A kod nas se nista ne pocinje dok ne boli, kao i sto se brufen uzme tek kad pocnes da se previjas ob bolova, tako je i sa reformama. A bol oseca narod i to davno, ali kad treba da boli one koji to treba prvi da osete, dakle kvazi elita, i oni koji su na budzetu i imaju sve moguce beneficije, e onda pocnu reforme. Glavni je problem kod nas sto mi nismo drustvo koje pravi nove vrednosti, nego smo cisti potrosaci bez ikakvog know-how i sa ogromnim diskontinuitetom u oblsti organizovanog rada. U naopakom okruzenju vec su generacije rodjene i nazalost tu i odrasle, tako da je jedina nada da ce oni koji su negde napolju , ili oni koji su srednjih godina i pamte neko normalnije vreme uspeti da vode i nesto reformisu zaista. Mladi i oni stariji ispadaju iz te price kao neko ko je dokazano nesposoban ili premlad da sprovodi bitne reforme koje moraju sada jako da bole i to bas one koji do sada nisu osecali tranziciju. To je posteno.

Milan

pre 10 godina

Ko god je ispod cetrdesete, govori engleski ili neki drugi zapadni jezik koliko toliko solidno i zna sa racunarima i ime neku struku, treba da ode. Jescete i na Zapadu ...., podcenjivace vas i ponizavati gori od vas, jesce to dok se ne prilagodite, uklopite i nadjete svoj put i jescete to i posle.

Potrajace to, ali nece celi zivot kao u Srbiji. U Srbiji je celi zivot ponizenje, na poslu, kuci, napolju, kada se suocite sa drzavom, vozacima, komsijama, prodavcima, drustvom. Sve to morate da progutate i opet ste na kraju bedni. Nemate dva zivota, treba skupiti hrabrost i zagristi. Ne pametujem, govorim iz najbolje namere. Sto bi rekli Ameri, roll the dice, makar i izgubili, u Srbiji nema neizvesnosti, tu gubite sigurno.

Aleksandar Stanišić

pre 10 godina

U ovoj zemlji paraziti određuju terapiju za pacijenta-Srbiju. Dok pacijent ne umre-bankrotira paraziti neće da uginuti, jer ovi lekovi ne deluju. Paraziti ne prihvataju lekove koji bi pomogli ovom pacijentu i dok god paraziti odlučuju koja će terapija da se primeni PACIJENT NEĆE OZDRAVITI I TAČKA

Siniša

pre 10 godina

Radulović je pobrojao probleme, koje svi znamo, ništa novo, ali nije dao dobra rešenja, već bi ta ,,rešenja'' dovela do još većih problema. I Radulović je demagog, kao i političari, samo priča drugačiju pričicu. Istina je negde na sredini. Daću vam jedan primer. radulović je potrošio 6 meseci na lična karte i onda kaže da sada ti isti direktori(politički postavljeni) treba da daju planove kako da preduzeća koja su upropastili dovedu u red. Pa ne mogu oni da ih dovedu u red, oni koji su ih i upropastili, trebao si SVE da ih otpustiš i raspišeš konkurs za nove menadžere, da daju svoje planove...i da ih dobro platiš i nagradiš bonusima za poslovne rezultate. Drugo, ako nešto funkcioniše dobro ne treba menjati. Rasterao je sve potencijalne investicije, jer, kao, država ne treba da se meša...država mora da se uključi i pomaže investitorima, jer u nerazvijena područja niko neće da ulaže novac ako nema olakšica...da je Slovačka sedela i čekala investitore niko im ne bi došao, investirao. Dok se Radulović zamajavao sa ličnim kartama SNS je zaposlio 40.000 svojih članova, a ni jednog direktora javnih preduzeća nisu postavili putem javnog konkursa, kako piše u zakonu, već su postavljali stranačke neznalice...to je Radulović trebao da spreči i insistira, a on je sve radio naopačke...

bre

pre 10 godina

Ovaj narod nema za koga da glasa i to je najveći problem. sve garniture su se menjale na vlasti , a da suštinu (sistem) nisu promenile. Oni koji nešto umeju neće da se žrtvuju. Ne očekujete li valjda da će običan prost narod da menja Srbiju?

Pametnom dovoljno

pre 10 godina

Izgleda da Gligorov ne veruje u bajke precasnog vodje, o seicima, balovima na vodi i u vazduhu, o poklonjenim kreditima i bratskoj pomoci arapa. Rusi se vise i ne spominju kao ni kinezi (da zavrse ovaj most Zemun -Borca pa dovidjenja, izgleda nema drpanja kod kineza).

Petar

pre 10 godina

Ovde toliko očajno vreme već 30 god., da mi nismo više ni svesni, oguglali smo na sve! Mi smo kao narod, većina, u depresiji a da to i ne primećujemo. Mora se ići van Srbije!

Zato treba biti dzukela i gaziti preko drugih do uspeha. Na pošten način
možeš samo da živiš kao rob, i da umreš kao rob. Treba lepo spakovati ponos u dzak i zavrljačiti ga u bezdan, i onda postaviti ispred sebe cilj i gaziti do njega sve ispred sebe.

Ako ne uspeš, makar ćeš sa smeškom na licu da prihvatiš poraz, jer ćeš znati da nisi kukao na glas i bunio se, prenemagao, već si u stvari probao baš sve, i nije moglo. Mislim šta treba više čoveku da razume da je ovo logor a ne država. Cene kao u Dubaiu, plate kao u Kongu.
Saberite 1 i 1 i zbir je doživotna muka i robija!

Ili se pomiriti sa sudbinom i bez kukanja crnčiti za siću ceo život.

m4rk0

pre 10 godina

"Ne znam koji stepen nužde je neophodan i to je zaista teško reći."

Stepen velike nuzde politicara nad stanovnicima je trenutno prisutan.

Bojan

pre 10 godina

Ja bih ovakvim strucnjacima dao novac koliko god mu je potrebno,zatim bih podrzao sve njegove zakonske predloge,svu logisticku podrsku,pravnu,ekonomsku,i sve sto mu je potrebno.Dao bih mu i vremena,pun mandat ! Cetri godine...I dao bih mu neku propalu firmu i rekao sledece:Imas na raspolaganju 4 god, mozes da biras da je pokrenes ponovo da radi rentabilno,mozes da ako smatras da nema buducnosti da je srusimo,napravimo ti plac za potpuno novu investiciju.Pa nam ti lepo na delu i u PRAKSI pokazi to tvoje znanje.Znaci za 4 god.napravi nesto.Imam utisak da svi sve znaju,a najvise vole da rade kao profesori na 5 katedri,puta pet plata,po mogucstvu u javnom sektoru(mada moze i privatnik ako odlicno placa).Ili da na silu teraju studente da kupuju njihove knjige i pri tome se enormno bogate iako je tu suprotno zakonu i krivicno delo!Ili obozavaju da pisu za lepe pare kolumne(narucene ili ne procenite sami ?).Mislim da nikada vise nemamo sve vedete ekonomskih nauka a u stavri su to po meni 90 % prodavaci magle koji nista u zivotu nisu uradili i pitanje jednu prodavnicu ili trafiku da li bi mogli da cuvaju.

Bata N

pre 10 godina

Svi se pitaju dokle će ovako da ide, i šta treba da se desi pa da se srpski narod spase od ovog pakla.
Nemojte da brinete! Spasitelj garantovano dolazi. Ime mu je GLAD.
Kad glad dođe onda je đavo odneo šalu. Ljudi brzo uče šta im valja činiti. Nisu im potrebn mudraci, analitičari i ostali svezajući da im daju savete da bi im iz du..ta došlo u glavu.
Problem je samo, što onda obično teče i krv, mnogo krvi.

Dragutin

pre 10 godina

Poenta nije u ekonomiji moze zemlja da ima odlicne ekonomske pokazatelje i opet da bude katastrofa za zivot.Ovde je problem sto je narod glup ne vaspiran korupcija i idiotizam i ne moral su svakodnevica na svakom cosku.Igra nije fer namestena je da najgori izplivaju na povrsinu.

Nikolas

pre 10 godina

U redu. Pa i da dodirnemo dno, šta da se radi. Viša sila .
Ali šta ćemo ako je na dnu šahta. Pa je neko otvori.
Nikad kraja.
Ovu zemlju od propadanja može da spasi jedino - DŽINOVSKA KOMETA.
Da u sjaju sve prestane.

neko

pre 10 godina

@Robespjer

Sta se nalupa covece?
Zivo me interesuje na koji nacin da vratimo dugove?

Pretpostavljam da Dinkic i ti znate, pa sto ne rekoste.

U ovoj zemlji je prosto neverovatno na kom nivou je svest ljudi.
Kaze ti neko, treba da smanjimo dugove i bice nam manje kamate, ali sa druge strane penzije i plate treba da ostanu iste, porezi isti, sve isto, samo da vratimo dug. :)

Pa sa tim argumentima bi u nekoj normalnoj zemlji stranka imala 0,1% i to sa odlicnim marketingom.

Ko ne sluša pesmu slušaće oluju

pre 10 godina

Za svakog ko ima imalo mozga u glavi jasno je da jedine reforme koje mogu da daju rezultat podrazumevaju oduzimanje privatne imovine stečene u pljačkaškim privatizacijama, dakle: Zakon o nacionalizaciji, pa tek onda ostali zakoni po ugledu na evropske standarde u tim oblastima.

A što se tiče toga do kad će da traje, do 2015 ili duže ili kraće: trajaće dok se ne dođe do kritične mase onih koji nemaju za hleb, a onda zna se šta dolazi REVOLUCIJA. A kad dođe revolucija, neće se više gledati da li je privatna imovina stečena pljačkom ili ne. Zato je bolje doneti reformski zakon u miru, i postepeno se vraćati među normalne zemlje.

osica

pre 10 godina

Nama nema spasa, ostaje nam da budemo pametni i spasavamo svoju decu - samo da odu odavde ! Nasi zivoti su unisteni, pojeli su ih skakavci i nema naznake da ce biti bolje. Moje dete nece biti zrtva skakavaca ako sam ja ziva !

pera-marsovac

pre 10 godina

ovo je covek koji ce biti premijer kad ceda i djilac pobede na izborima. normalni ljudi neka uporede znanje vucka i ovog svetski priznatog ekonomiste.....

Dok ima opcija nema reformi

pre 10 godina

Uopšte nema sumnje da će vlast (ma ko je činio) sprovesti reforme ma koliko one bile bolne i nepopularne ali tek kad se iscrpe sve druge opcije.

Pravi gost

pre 10 godina

Sve vise istaknutih strucnjaka pozitivno ocenjuje rad g.Radulovica. Svaki posten covek je to prepoznao od momenta njegovog ulaska u vladu. Suzana Trninic je postavljala najbolja moguca pitanja, odlicna voditeljka. To se zove nezavisno novinarstvo.

Fatalizam

pre 10 godina

@bre,
"ovaj narod nema za koga da glasa..."
Ako su samo politicari ti "nevaljali" a narod dobar, sto se onda taj dobar narod ne udruzi pa stvori neku dobru postenu stranku koja bi sigurno pobedila posto je vecina naroda "dobra"?

racerx

pre 10 godina

Prvo hvalite Gligorova kako je sve sto je rekao tacno i jasno. A prvo nije jasno, vec je sve uopsteno, ovakvu analizu je mogao da da i pijacni prodavac. Iako je 90% toga sto je rekao tacno, uopste nije rekao ko su pravi krivci i kojim potezima smo mi stavljeni u ovaj polozaj. Pa nismo se mi samo probudili u ovakvom sistemu. Prvo je Milosevic hteo da izigrava velikog vodju, pa sankcije pa bombardovanje, ekonomska izolacija... A od 5 oktobra rasprodanao i tajkunski privatizovano sve. Pri tome se stalno zaduzujemo da bismo podelili plate i penzije od novih kredita, jer su nam fonodvi POKRADENI, a ostatak na vracanje starih kredita. Takodje imamo problem sa vezanoscu dinara za evro i to nam pravi ogroman deficit u izvozu, jer se ne isplati sa projektovano niskim kursom dinara izvoziti...GDE SU RESENJA, strucnjace?
Drugo njega hvalite, a pricate kako je jedini koji to moze da preporodi Radulovic. A sam Gligorov je rekao da nam trebaju INVESTICIJE. Koga je Radulovic doveo kao ministar privrede. Kakav je on plan za pravljenje para napravio? Radulovic je jedino propagirao mere stednje, a Gligorov sam kaze da mere stednje nisu dovoljne, jer bez zaposljavanja one samo ubrzavaju proces!Ponovo satro "inteligentna" Srbija uzdize novu politicku licnost bez pokrica!
U bilo kakve reforme BEZ LUSTRACIJE je NEMOGUCE UCI! Vi pravite neki sistem trzisne utakmice, a imate 2% gradjana koji drze 90% Srbije tako sto su nelegalno privatizovali, pokrali, imali monopol...O kakvoj vi reformi pricate?

Albano

pre 10 godina

Citao sam sve komentare i svi se zale a i imaju pravo da se zale,ali ovo je posledica ,a kad god ima posledice mora za to i uzrok da postoji,a uzrok ovog stanja (ne samo) u Srbiju jeste prije 25 god ona cuvena izgovorena rec tj NIKO NE SME DA VAS BIJE eto sada posledice.

Београђанин

pre 10 godina

"Економиста" опште праксе. Ти такође ниси решење, пошто празне речи и слепо праћење пропалих трендова никада и никоме нису донели бољитак.

Bulevarac

pre 10 godina

Moramo da se ujednimo, mi obicni gradjani, obzirom da je intelektualna elita godinama zauzeta sopstvenim problemima i ne izjasnjava se o mnogim losim stvarima, ne nudi resenje, niti ukazuje na probleme punim imenom, Takvi licemerni intelektualci nam ne trebaju, treba ih ostaviti sa strane i istisnuti is medija, jer im oni sluze isklucivo i samo za licnu promociju i povlastice koje dobijaju od trulog rezima. DOSTA JE BILO!

Slobodan

pre 10 godina

@Zamislite zemlju, a to je Srbija, u kojoj se svakim danom živi sve lošije i lošije, a postojeća garnitura dobija izbore. Zna li naš narod zašta služe izbori. Izbori služe da se promeni vlast.
Ovi prestojeći izbori su unapred neregzlarni. Ima 800.000 zaposlenih u javnim službama i svaki od njih će doneti po 3 glasa, odnosno 2.400.000. Ima 1.700.000 penzionera i neka svaki donese po 1 glas eto ti 4.100.000 glasova. Ovi navedeni će sigurno izaći. Ovi koji su bez posla i koji rade na crno neće izaći. To znači da će PPV dobiti 80% glasova i misliće da je stvarno toliko popularan i da može da radi šta hoće. Svi koji ne izadju na izbore su dezerteri,
(Ljubivoje I, 3. februar 2014 12:35) Ljubivoje razumem ja tebe ali razumi i ti mene,ja nisam glasao 10 godina.glasao sam na onim izborima pre 5.oktobra ZA PROMENE.Proslo je deset godina ovi koji su dosli umesto Slobe pokazase se kao teski lopovi,ja izadjoh na izbore ZA PROMENE pa glasah za SNS!Sad nisam zadovoljan ni njima ALI ZA KOGA DA GLASAM?Necu da glasam jos dvadest godina minimum!

pametnjakovic mladji

pre 10 godina

Bora Pekic je o tome pisao kao o "stabilizaciji krize".

http://www.borislavpekic.com/2011/12/stabilizacija-krize.html

Robespjer

pre 10 godina

O ovome Dinkić cele prošle godine govori. Moramo vratiti dugove, pa polako da pokrećemo proizvodnju, samim tim i povećamo privredni rast. Ja znam da smo četvrta po starosti nacija u Evropi i svi želimo penzije, socijalno blagostanje, ali u Srbiji za sad to ne može da se ostvari. Potrebno je 2-3 godine strpiti se kako bi se dugovi vratili, pa onda da se oseti privredni rast. Ovako odlažemo neizbežno, a to je bankrot.

Zika

pre 10 godina

Cekaj a sto su onda dovodili Radulovica, kada je prethodni ministar bio za ulaganje i "pokretanje tocka", sto je i potrebno i na cemu se radilo koliko se secam. Radulovic kapiram i nema neke veze za ekonomijom pa mi tek nije jasno kako je on to postao ministar privrede. Jel mogu onda i ja negde da ostavim CV, pa nikad se ne zna.

Petar Markovic

pre 10 godina

Uveren sam da ce se reforme nastaviti vecim intenzitetom nakon izbora. Lazar Krstic je pokazao da je u stanju da odgovori izazovima koje namece teska ekonomska situacija a istovremeno i zavidan stepen odgovornosti u odnosu prema instituciji socijalnog dijaloga koja je jedini nacin da reforme budu uspesne.

Miki

pre 10 godina

Apelujem na svest, molim i preklinjem Olju Beckovic, Verana Matica i sve odgovorne i postene ljude, da se omoguci javni nastup gosp.Sase Radulovica u nekoj od informativnih emisija B92. Ako ste nezavisni medij, bilo bi lepo da coveku pruzite sansu na javnu odbranu od ove nevidjene hajke koja se na njega obrusila. Hvala!

Radan M.

pre 10 godina

Posto ocito ovaj gospodin Gligorov toliko zna,zasto ne ponudi svoje usluge drzavi...kod nas ima najmanje milion strucnjaka koji znaju sta i kako treba ali nijedan da zasuce rukave i da pocne nesto da radi...uvek ista prica....mi smo svetski prvaci u prosipanju pameti...

laki

pre 10 godina

Svaka takozvana reforma bez ogromnih ulaganja u selo,poljoprivredu i navodnjavanje meni je sumnjiva.Prvo treba koristiti ono sto imamo.Da reformisemo privredu?Kako,kad ona ne postoji?Ja bih rekao da je cilj da se Srbija održi pokornom i zavisnom.Sto je vise sirotinje po gradovima i sto je selo manje razvijeno,to je veća mogućnost da se jedna zemlja kontrolise.

Petar Markovic

pre 10 godina

Uveren sam da ce se reforme nastaviti vecim intenzitetom nakon izbora. Lazar Krstic je pokazao da je u stanju da odgovori izazovima koje namece teska ekonomska situacija a istovremeno i zavidan stepen odgovornosti u odnosu prema instituciji socijalnog dijaloga koja je jedini nacin da reforme budu uspesne.

Београђанин

pre 10 godina

"Економиста" опште праксе. Ти такође ниси решење, пошто празне речи и слепо праћење пропалих трендова никада и никоме нису донели бољитак.

Siniša

pre 10 godina

Radulović je pobrojao probleme, koje svi znamo, ništa novo, ali nije dao dobra rešenja, već bi ta ,,rešenja'' dovela do još većih problema. I Radulović je demagog, kao i političari, samo priča drugačiju pričicu. Istina je negde na sredini. Daću vam jedan primer. radulović je potrošio 6 meseci na lična karte i onda kaže da sada ti isti direktori(politički postavljeni) treba da daju planove kako da preduzeća koja su upropastili dovedu u red. Pa ne mogu oni da ih dovedu u red, oni koji su ih i upropastili, trebao si SVE da ih otpustiš i raspišeš konkurs za nove menadžere, da daju svoje planove...i da ih dobro platiš i nagradiš bonusima za poslovne rezultate. Drugo, ako nešto funkcioniše dobro ne treba menjati. Rasterao je sve potencijalne investicije, jer, kao, država ne treba da se meša...država mora da se uključi i pomaže investitorima, jer u nerazvijena područja niko neće da ulaže novac ako nema olakšica...da je Slovačka sedela i čekala investitore niko im ne bi došao, investirao. Dok se Radulović zamajavao sa ličnim kartama SNS je zaposlio 40.000 svojih članova, a ni jednog direktora javnih preduzeća nisu postavili putem javnog konkursa, kako piše u zakonu, već su postavljali stranačke neznalice...to je Radulović trebao da spreči i insistira, a on je sve radio naopačke...

Bojan

pre 10 godina

Ja bih ovakvim strucnjacima dao novac koliko god mu je potrebno,zatim bih podrzao sve njegove zakonske predloge,svu logisticku podrsku,pravnu,ekonomsku,i sve sto mu je potrebno.Dao bih mu i vremena,pun mandat ! Cetri godine...I dao bih mu neku propalu firmu i rekao sledece:Imas na raspolaganju 4 god, mozes da biras da je pokrenes ponovo da radi rentabilno,mozes da ako smatras da nema buducnosti da je srusimo,napravimo ti plac za potpuno novu investiciju.Pa nam ti lepo na delu i u PRAKSI pokazi to tvoje znanje.Znaci za 4 god.napravi nesto.Imam utisak da svi sve znaju,a najvise vole da rade kao profesori na 5 katedri,puta pet plata,po mogucstvu u javnom sektoru(mada moze i privatnik ako odlicno placa).Ili da na silu teraju studente da kupuju njihove knjige i pri tome se enormno bogate iako je tu suprotno zakonu i krivicno delo!Ili obozavaju da pisu za lepe pare kolumne(narucene ili ne procenite sami ?).Mislim da nikada vise nemamo sve vedete ekonomskih nauka a u stavri su to po meni 90 % prodavaci magle koji nista u zivotu nisu uradili i pitanje jednu prodavnicu ili trafiku da li bi mogli da cuvaju.

Robespjer

pre 10 godina

O ovome Dinkić cele prošle godine govori. Moramo vratiti dugove, pa polako da pokrećemo proizvodnju, samim tim i povećamo privredni rast. Ja znam da smo četvrta po starosti nacija u Evropi i svi želimo penzije, socijalno blagostanje, ali u Srbiji za sad to ne može da se ostvari. Potrebno je 2-3 godine strpiti se kako bi se dugovi vratili, pa onda da se oseti privredni rast. Ovako odlažemo neizbežno, a to je bankrot.

Radan M.

pre 10 godina

Posto ocito ovaj gospodin Gligorov toliko zna,zasto ne ponudi svoje usluge drzavi...kod nas ima najmanje milion strucnjaka koji znaju sta i kako treba ali nijedan da zasuce rukave i da pocne nesto da radi...uvek ista prica....mi smo svetski prvaci u prosipanju pameti...

Zika

pre 10 godina

Cekaj a sto su onda dovodili Radulovica, kada je prethodni ministar bio za ulaganje i "pokretanje tocka", sto je i potrebno i na cemu se radilo koliko se secam. Radulovic kapiram i nema neke veze za ekonomijom pa mi tek nije jasno kako je on to postao ministar privrede. Jel mogu onda i ja negde da ostavim CV, pa nikad se ne zna.

pera-marsovac

pre 10 godina

ovo je covek koji ce biti premijer kad ceda i djilac pobede na izborima. normalni ljudi neka uporede znanje vucka i ovog svetski priznatog ekonomiste.....

racerx

pre 10 godina

Prvo hvalite Gligorova kako je sve sto je rekao tacno i jasno. A prvo nije jasno, vec je sve uopsteno, ovakvu analizu je mogao da da i pijacni prodavac. Iako je 90% toga sto je rekao tacno, uopste nije rekao ko su pravi krivci i kojim potezima smo mi stavljeni u ovaj polozaj. Pa nismo se mi samo probudili u ovakvom sistemu. Prvo je Milosevic hteo da izigrava velikog vodju, pa sankcije pa bombardovanje, ekonomska izolacija... A od 5 oktobra rasprodanao i tajkunski privatizovano sve. Pri tome se stalno zaduzujemo da bismo podelili plate i penzije od novih kredita, jer su nam fonodvi POKRADENI, a ostatak na vracanje starih kredita. Takodje imamo problem sa vezanoscu dinara za evro i to nam pravi ogroman deficit u izvozu, jer se ne isplati sa projektovano niskim kursom dinara izvoziti...GDE SU RESENJA, strucnjace?
Drugo njega hvalite, a pricate kako je jedini koji to moze da preporodi Radulovic. A sam Gligorov je rekao da nam trebaju INVESTICIJE. Koga je Radulovic doveo kao ministar privrede. Kakav je on plan za pravljenje para napravio? Radulovic je jedino propagirao mere stednje, a Gligorov sam kaze da mere stednje nisu dovoljne, jer bez zaposljavanja one samo ubrzavaju proces!Ponovo satro "inteligentna" Srbija uzdize novu politicku licnost bez pokrica!
U bilo kakve reforme BEZ LUSTRACIJE je NEMOGUCE UCI! Vi pravite neki sistem trzisne utakmice, a imate 2% gradjana koji drze 90% Srbije tako sto su nelegalno privatizovali, pokrali, imali monopol...O kakvoj vi reformi pricate?

Adriano Celentano

pre 10 godina

Pa botici, cika vam je sve lepo objasnio, nije da vas ne mirisem ali vi pojma nemate a usput ste i tupi. Radulovic je taj koji ce i vas problem da resi, olovkom protiv cenzura, partiskog zaposljavanja, kradja, keramicara, gluposti, lazi, laznih diploma, polupismenosti, neznanja.

fl.xxl

pre 10 godina

Tacno 100%!
Partijske horde reaguju samo iz nuzde i kad im neko spolja zakovrne ruku i izvuce usi.
Mi, narod, smo digli ruke i zivimo svoj paralelni zivot u nekakvoj camotinji ili srecnom mikrokosmosu ko se kako snadje.

Fukara je za cetvrt veka pretucala sve resurse, iscedila sve drenovine .... i sad neka se obracunaju medjusobno, samo tu moze da se cedi... ali oni sad ljuljaju kolektivne ugovore ispod zita, eskadrile moraju da se spasavaju:)
Samo opusteno, uzivajte u izborima - ja su npr. opet sve da ih precrtam (namrtvo)!!
Dolaze bolja vremena, 100%!


Hoce li neko ko je pristalica izbora da se raspravlja?

Ljubivoje I

pre 10 godina

Zamislite zemlju, a to je Srbija, u kojoj se svakim danom živi sve lošije i lošije, a postojeća garnitura dobija izbore. Zna li naš narod zašta služe izbori. Izbori služe da se promeni vlast.
Ovi prestojeći izbori su unapred neregzlarni. Ima 800.000 zaposlenih u javnim službama i svaki od njih će doneti po 3 glasa, odnosno 2.400.000. Ima 1.700.000 penzionera i neka svaki donese po 1 glas eto ti 4.100.000 glasova. Ovi navedeni će sigurno izaći. Ovi koji su bez posla i koji rade na crno neće izaći. To znači da će PPV dobiti 80% glasova i misliće da je stvarno toliko popularan i da može da radi šta hoće. Svi koji ne izadju na izbore su dezerteri,

Slobodan

pre 10 godina

@Zamislite zemlju, a to je Srbija, u kojoj se svakim danom živi sve lošije i lošije, a postojeća garnitura dobija izbore. Zna li naš narod zašta služe izbori. Izbori služe da se promeni vlast.
Ovi prestojeći izbori su unapred neregzlarni. Ima 800.000 zaposlenih u javnim službama i svaki od njih će doneti po 3 glasa, odnosno 2.400.000. Ima 1.700.000 penzionera i neka svaki donese po 1 glas eto ti 4.100.000 glasova. Ovi navedeni će sigurno izaći. Ovi koji su bez posla i koji rade na crno neće izaći. To znači da će PPV dobiti 80% glasova i misliće da je stvarno toliko popularan i da može da radi šta hoće. Svi koji ne izadju na izbore su dezerteri,
(Ljubivoje I, 3. februar 2014 12:35) Ljubivoje razumem ja tebe ali razumi i ti mene,ja nisam glasao 10 godina.glasao sam na onim izborima pre 5.oktobra ZA PROMENE.Proslo je deset godina ovi koji su dosli umesto Slobe pokazase se kao teski lopovi,ja izadjoh na izbore ZA PROMENE pa glasah za SNS!Sad nisam zadovoljan ni njima ALI ZA KOGA DA GLASAM?Necu da glasam jos dvadest godina minimum!

bravo botovi

pre 10 godina

i sta nam to sad sve govori!!!
da reforme koje je radulovic hteo da sprovede nas cekaju pa cekaju, nema tog vucica, sindikata i boga oca da to spreci jer to trazi evropa i kraj, samo u srbiji je bolje uvek sto moras danas uradi za 5 godina pa posle se pitamo zasto kasnimo iza svih 20 godina, pa eto vam primer... a vi vucicevi botovi bacajte drvlje i kamenje na coveka koji je samo hteo da uradi ono za sta ga je vucic i doveo jer nije imao sam ni petlje ni kadrove da to uradi ....

hm

pre 10 godina

"Vi ne možete probleme u fiskalnom sistemu da rešite time što ćete konstantno da smanjujete plate i penzije, a da sa druge strane nemate povećanje zaposlenih, koji treba da pune budžet i penzijski fond", zaključio je Gligorov.

Istina, ali ne mozes niti vecno da dizes kredite za parazite na budzetu, jer na kraju krajeva oni ga i ne pune, vec radnici u privredi.

Milan

pre 10 godina

"Da li je to u martu, junu ili 2015. godine, ja ne znam, ali tako stvari ovde funkcionišu. Ne znam koji stepen nužde je neophodan i to je zaista teško reći. Ako imate zemlju koja živi bez ozbiljnijih potresa, ako postoji rešenje odlaska napolje, što je ovde često slučaj, ako nemate socijalnu osetljivost, to onda može dugo da traje. Postoje neuspešne zemlje koje tako traju decenijama", kaže Gligorov.

Bravo. Suva istina, jednostavno receno, bez tehnokratske masturbacije za svakog ko ima mozga da razume. Problem je sto vecina u Srbiji nema mozak, mozete im istinu natrpati u grlo oni ce i dalje gledati kako PPV stoji u snegu bez kape i aplaudirati, nakon toga pojesti malo pecenja, odgledati Farmu i na spavanje. I tako u krug do smrti. Za bolji zivot mi nemamo volje ni ambicije.

Smatrao sam da je problem Milosevic i njegova ekipa, izgubio sam deceniju najboljih godina pod njim, a onda su dosli Zuti i otvorili mi oci svojim lopovlukom samo u drugoj uniformi. Na ove trece nisam ni cekao, odabrao sam pomenutu opciju i otisao sam. Jos jednom bravo za sazetu analizu naseg stanja i "perspektive".

lehman

pre 10 godina

Gligorov je samo jedan iz plejade sjajnih srpskih ekonomista. I gde su? Po belom svetu, prodaju svoju pamet tamo gde se ona ceni. I to vam govori kakvi nam vode zemlju. Ushićeni čekamo povratak Dinkića na vlast, samo da vidimo u kakvom pakovanju...

Trixter

pre 10 godina

Mogu da se slozim sa jednim opstim stavom da se reforme kod nas odlazu vec 24 godine. Stalno se o njima govori, ali se ne radi, klasicna mantra i bezobrazno laganje nista drugo. Ali moramo reci i to posteno da je vlast nasledila problem, koji nije resavan i zapusten je i to uzasno zapusten. Dakle neko mora da pocne. A kod nas se nista ne pocinje dok ne boli, kao i sto se brufen uzme tek kad pocnes da se previjas ob bolova, tako je i sa reformama. A bol oseca narod i to davno, ali kad treba da boli one koji to treba prvi da osete, dakle kvazi elita, i oni koji su na budzetu i imaju sve moguce beneficije, e onda pocnu reforme. Glavni je problem kod nas sto mi nismo drustvo koje pravi nove vrednosti, nego smo cisti potrosaci bez ikakvog know-how i sa ogromnim diskontinuitetom u oblsti organizovanog rada. U naopakom okruzenju vec su generacije rodjene i nazalost tu i odrasle, tako da je jedina nada da ce oni koji su negde napolju , ili oni koji su srednjih godina i pamte neko normalnije vreme uspeti da vode i nesto reformisu zaista. Mladi i oni stariji ispadaju iz te price kao neko ko je dokazano nesposoban ili premlad da sprovodi bitne reforme koje moraju sada jako da bole i to bas one koji do sada nisu osecali tranziciju. To je posteno.

Narod

pre 10 godina

Vecina naseg naroda se uvek ponasa u skladu sa jednom metaforom, koju je pre neku godinu u kolumni napisala profesorka Danica Popovic: Razgovaraju 2 prijatelja. Jedan pita: Jesi li cuo za hleb od 3 dinara? Drugi kaze: Jesam. Ali gde to uopste ima? Prvi odgovara: Pa, nema nigde. Ali jel da da je jeftino.

Nas narod voli da mu se prodaju demagoske i nerealne price. I mrze svakog ko ne veruje u tu pricu. Radije bi da gledaju Supermena PPV-a kako otima neko dete od vojnika ne bi li ga kamere, koje su se tu slucajno nasle, snimile.

Drzava ce bankrotirati. To je neminovno. Onoga dana kada se smucimo sami sebi i nasoj gluposti imacemo sansu da krenemo malo po malo napred. Od nule. A do tad vrtecemo se u krugu bede i siromastva, i ekonomskog i moralnog.

Dok ima opcija nema reformi

pre 10 godina

Uopšte nema sumnje da će vlast (ma ko je činio) sprovesti reforme ma koliko one bile bolne i nepopularne ali tek kad se iscrpe sve druge opcije.

Albano

pre 10 godina

Citao sam sve komentare i svi se zale a i imaju pravo da se zale,ali ovo je posledica ,a kad god ima posledice mora za to i uzrok da postoji,a uzrok ovog stanja (ne samo) u Srbiju jeste prije 25 god ona cuvena izgovorena rec tj NIKO NE SME DA VAS BIJE eto sada posledice.

;)

pre 10 godina

Ciklus mitoloških pesama o Marku Kraljeviću i socijalistički način života imaju sličnosti, nemoguće postaje moguće. Iako se uporno govori o partokratiji, moj utisak je da smo se iz partokratije vratili u rodovsku zajednicu i da su familijarno povezane budžetlije naš najveći problem. Bez demontaže tog savršenog mehanizma neće se ništa pokrenuti i promeniti. Kada bi postojala dobra volja svih stranaka da se sve preispita rođaci bi našli način da se zaštite i nastave po starom. Ne možemo krenuti ni milimetar napred dok se ne okonča afera index i dok se ne izvrši reforma pravosuđa. Pod predpostavkom da svi inspektori savesno obavljaju poverene poslove, daleko smo od toga, ako ne znamo ko to nama radi u pravosuđu i ako nema kontrole istog, jer nezavisnost sudstva ne znači da su iznad zakona, ne postoje osnovni preduslovi za razvoj uređenog društva. Normalno je da odatle beže svi koji mogu da pobegnu.

Brat gospodina Rajkovica

pre 10 godina

Narod je kriv. Mozda mi mislimo da smo najpametniji, najbolji, "nebeski narod", ali istina je da nam je drzava potpuno propala. 90% ljudi jedva sastavlja kraj sa krajem, na vlasti nam se smenjuju ljudi koji umesto da naprave korake unapred, obavezno prave korake unazad, prijatelje u svetu nemamo... Krivi smo sami. Mentalitet dok se ne promeni nece nam biti bolje. Moze i Bill Gates da ulozi celo svoje bogatstvo u Srbiju mi bi opet nesto upropastili. Onoga momenta kada se probudimo i kada shvatimo da smo niko i nista, tek tada cemo krenuti unapred. Potrebno je krenuti od nule. Mi zivimo u oblacima vec decenijama... toliko

Popeye

pre 10 godina

Sve sto je Gligorov rekao je nista novo, opste poznato, nema nikakve mudrolije, ekonomija je egzaktna nauka. Sad, sta ce rezimi, sadasnji i buduci, da urade povodom toga, to je pitanje. Medjutim, sve je to ista ekipa, ne moze se ocekivati da od ljudi koji su nas doveli (DS, G17, DSS...) i koji nastavljaju put propasti (SNS, SPS)izvuku iz bule. Mozda neki novi, kvalitetni,talentovani, ljudi uspeju da se kroz hijerarhiju stranke uspnu na poziciju sa koje ce moci da vuku prave poteze...ko zna. Prepoznavanje talenta je nikad ovladana vestina naseg naroda.

Nikolas

pre 10 godina

U redu. Pa i da dodirnemo dno, šta da se radi. Viša sila .
Ali šta ćemo ako je na dnu šahta. Pa je neko otvori.
Nikad kraja.
Ovu zemlju od propadanja može da spasi jedino - DŽINOVSKA KOMETA.
Da u sjaju sve prestane.

Ko ne sluša pesmu slušaće oluju

pre 10 godina

Za svakog ko ima imalo mozga u glavi jasno je da jedine reforme koje mogu da daju rezultat podrazumevaju oduzimanje privatne imovine stečene u pljačkaškim privatizacijama, dakle: Zakon o nacionalizaciji, pa tek onda ostali zakoni po ugledu na evropske standarde u tim oblastima.

A što se tiče toga do kad će da traje, do 2015 ili duže ili kraće: trajaće dok se ne dođe do kritične mase onih koji nemaju za hleb, a onda zna se šta dolazi REVOLUCIJA. A kad dođe revolucija, neće se više gledati da li je privatna imovina stečena pljačkom ili ne. Zato je bolje doneti reformski zakon u miru, i postepeno se vraćati među normalne zemlje.

neko

pre 10 godina

@Robespjer

Sta se nalupa covece?
Zivo me interesuje na koji nacin da vratimo dugove?

Pretpostavljam da Dinkic i ti znate, pa sto ne rekoste.

U ovoj zemlji je prosto neverovatno na kom nivou je svest ljudi.
Kaze ti neko, treba da smanjimo dugove i bice nam manje kamate, ali sa druge strane penzije i plate treba da ostanu iste, porezi isti, sve isto, samo da vratimo dug. :)

Pa sa tim argumentima bi u nekoj normalnoj zemlji stranka imala 0,1% i to sa odlicnim marketingom.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Problem je što svi imaju pravo glasa, a deset- petnaest posto shvata o čemu se govori. I još nešto- kada se pogleda broj zaposlenih u državnoj upravi ili na budžetskim parama i broj izašlih na izbore, matematika je jasna: samo oni i penzioneri, iz razumljivih razloga imaju interes da glasaju i biraju ono što im odgovara. Da li će izabrati onog ko će da smanji penzije- ne; onog ko će da izbaci s posla- ne. Partije to znaju, pa zapošljavaju na angro. Dolazi se do zaključka da nama demokratija ovaj problem rešiti neće- šta će ga rešiti ne znam, ali para više nema...

bre

pre 10 godina

Ovaj narod nema za koga da glasa i to je najveći problem. sve garniture su se menjale na vlasti , a da suštinu (sistem) nisu promenile. Oni koji nešto umeju neće da se žrtvuju. Ne očekujete li valjda da će običan prost narod da menja Srbiju?

Pravi gost

pre 10 godina

Sve vise istaknutih strucnjaka pozitivno ocenjuje rad g.Radulovica. Svaki posten covek je to prepoznao od momenta njegovog ulaska u vladu. Suzana Trninic je postavljala najbolja moguca pitanja, odlicna voditeljka. To se zove nezavisno novinarstvo.

Petar

pre 10 godina

Ovde toliko očajno vreme već 30 god., da mi nismo više ni svesni, oguglali smo na sve! Mi smo kao narod, većina, u depresiji a da to i ne primećujemo. Mora se ići van Srbije!

Zato treba biti dzukela i gaziti preko drugih do uspeha. Na pošten način
možeš samo da živiš kao rob, i da umreš kao rob. Treba lepo spakovati ponos u dzak i zavrljačiti ga u bezdan, i onda postaviti ispred sebe cilj i gaziti do njega sve ispred sebe.

Ako ne uspeš, makar ćeš sa smeškom na licu da prihvatiš poraz, jer ćeš znati da nisi kukao na glas i bunio se, prenemagao, već si u stvari probao baš sve, i nije moglo. Mislim šta treba više čoveku da razume da je ovo logor a ne država. Cene kao u Dubaiu, plate kao u Kongu.
Saberite 1 i 1 i zbir je doživotna muka i robija!

Ili se pomiriti sa sudbinom i bez kukanja crnčiti za siću ceo život.

crni domino

pre 10 godina

Kada slusam ove ljude, cesto se pitam, da li je moguce da imamo toliko nesposobnu vlast i toliko primitivaca koji je poidrzavaju, umesto da je menjaju!

marko

pre 10 godina

Ovde niko ne sme da kaze istinu, a to je da je nasa zemlja bankrot. Mi dugove da vracamo ne mozemo. Sada ih vracamo tako sto se dodatno zaduzujemo. A zaduzujemo se zato sto nam stranci daju pare. Postavlja se pitanje zasto nam stranci daju kad znaju da vise ne mozemo da vracamo? Pa daju nam da totalno propadnemo i da sviraju fajront. Zato niko i ne dira budzetlije i familijarno zaposlavanje jer znaju da odlicno rade posao na satiranju naseg drustva. To da li ce Radulovic ili neko drugi da uradi neke reforme, treba gledati samo kroz celokupnu sliku. Odatle se i psotavlja pitanje ko tu daje ostavke i ko sprovodi reforme, i sa kakvim ciljem. Mnogima nije jasno sta se desava jer ne mogu da sagledaju ukupnu geopoliticku i makroekonomsku sliku. Normalo nikom nije u interesu da izgovori istinu. Jedni zive od budzeta, drugi od stranca, trece Bog dao lobotomirane, itd. Mi naravno ekonomski poruseni, drustveno pocepani, lobisticki osvojeni, nemamo ni najmanje unutrasnje snage da bilo sta promenimo. Cekamo ovako moralno urnisani konacan kraj.

Fatalizam

pre 10 godina

@bre,
"ovaj narod nema za koga da glasa..."
Ako su samo politicari ti "nevaljali" a narod dobar, sto se onda taj dobar narod ne udruzi pa stvori neku dobru postenu stranku koja bi sigurno pobedila posto je vecina naroda "dobra"?

Aleksandar Stanišić

pre 10 godina

U ovoj zemlji paraziti određuju terapiju za pacijenta-Srbiju. Dok pacijent ne umre-bankrotira paraziti neće da uginuti, jer ovi lekovi ne deluju. Paraziti ne prihvataju lekove koji bi pomogli ovom pacijentu i dok god paraziti odlučuju koja će terapija da se primeni PACIJENT NEĆE OZDRAVITI I TAČKA

osica

pre 10 godina

Nama nema spasa, ostaje nam da budemo pametni i spasavamo svoju decu - samo da odu odavde ! Nasi zivoti su unisteni, pojeli su ih skakavci i nema naznake da ce biti bolje. Moje dete nece biti zrtva skakavaca ako sam ja ziva !

paund63

pre 10 godina

Bankrot! Nema nam normalnog spasa!
Radim u zdravstvu. Samo naslucujem da dugujemo za: lekove, odrzavanje starih aparata, energente...
slicno je i u skolstvu, pretpostavljam...
a politicarima je samo da budu jos malo na vlasti, pa jos malo, dok se svi ne podavimo!

Bata N

pre 10 godina

Svi se pitaju dokle će ovako da ide, i šta treba da se desi pa da se srpski narod spase od ovog pakla.
Nemojte da brinete! Spasitelj garantovano dolazi. Ime mu je GLAD.
Kad glad dođe onda je đavo odneo šalu. Ljudi brzo uče šta im valja činiti. Nisu im potrebn mudraci, analitičari i ostali svezajući da im daju savete da bi im iz du..ta došlo u glavu.
Problem je samo, što onda obično teče i krv, mnogo krvi.

Bulevarac

pre 10 godina

Moramo da se ujednimo, mi obicni gradjani, obzirom da je intelektualna elita godinama zauzeta sopstvenim problemima i ne izjasnjava se o mnogim losim stvarima, ne nudi resenje, niti ukazuje na probleme punim imenom, Takvi licemerni intelektualci nam ne trebaju, treba ih ostaviti sa strane i istisnuti is medija, jer im oni sluze isklucivo i samo za licnu promociju i povlastice koje dobijaju od trulog rezima. DOSTA JE BILO!

Milan

pre 10 godina

Ko god je ispod cetrdesete, govori engleski ili neki drugi zapadni jezik koliko toliko solidno i zna sa racunarima i ime neku struku, treba da ode. Jescete i na Zapadu ...., podcenjivace vas i ponizavati gori od vas, jesce to dok se ne prilagodite, uklopite i nadjete svoj put i jescete to i posle.

Potrajace to, ali nece celi zivot kao u Srbiji. U Srbiji je celi zivot ponizenje, na poslu, kuci, napolju, kada se suocite sa drzavom, vozacima, komsijama, prodavcima, drustvom. Sve to morate da progutate i opet ste na kraju bedni. Nemate dva zivota, treba skupiti hrabrost i zagristi. Ne pametujem, govorim iz najbolje namere. Sto bi rekli Ameri, roll the dice, makar i izgubili, u Srbiji nema neizvesnosti, tu gubite sigurno.

Pametnom dovoljno

pre 10 godina

Izgleda da Gligorov ne veruje u bajke precasnog vodje, o seicima, balovima na vodi i u vazduhu, o poklonjenim kreditima i bratskoj pomoci arapa. Rusi se vise i ne spominju kao ni kinezi (da zavrse ovaj most Zemun -Borca pa dovidjenja, izgleda nema drpanja kod kineza).

Dragutin

pre 10 godina

Poenta nije u ekonomiji moze zemlja da ima odlicne ekonomske pokazatelje i opet da bude katastrofa za zivot.Ovde je problem sto je narod glup ne vaspiran korupcija i idiotizam i ne moral su svakodnevica na svakom cosku.Igra nije fer namestena je da najgori izplivaju na povrsinu.

Kratko pamcenje

pre 10 godina

(Ljubivoje I, 3. februar 2014 12:35)

Ovo sto si napisao je vec vidjeno za vreme Slobe, 1993 kada je dnevna inflacija bila 100%, kad su plate i penzije bile 5-15 tadasnjih nemackih maraka. Moji roditelji sa dve mesecne penzije su mogli da kupe 3-4 vekne leba i dva tuceta jaja, da im nisam pomagao pocrkali bi od gladi, a oni odu na glasanje i glasaju za Slobu i SPS mafiju. Onda sam im ja uveo sankcije, spakovao se i napustio Srbiju jer sam ukapirao da tako mazohisticki narod ne postoji nigde na svetu. Sada se ponavlja isto ali malo boljoj situaciji (nema ratova, a i Jezde i Dafine).

mirko

pre 10 godina

Svako ko je gledao, ili slušao ovaj Kažiprst, mogao je vrlo lako razumeti, da čovek govori istinu. Postoje ljudi, kojima je milije da slušaju bajke, a istina im je suviše ružna. Takvih ima u svakoj zemlji sveta, ali kod nas su većina. Problem ove zemlje je i verovanje, da je većina u pravu, nažalost ovde je to bilo retko, ili bolje reći nikada.

pametnjakovic mladji

pre 10 godina

Bora Pekic je o tome pisao kao o "stabilizaciji krize".

http://www.borislavpekic.com/2011/12/stabilizacija-krize.html

m4rk0

pre 10 godina

"Ne znam koji stepen nužde je neophodan i to je zaista teško reći."

Stepen velike nuzde politicara nad stanovnicima je trenutno prisutan.

laki

pre 10 godina

Svaka takozvana reforma bez ogromnih ulaganja u selo,poljoprivredu i navodnjavanje meni je sumnjiva.Prvo treba koristiti ono sto imamo.Da reformisemo privredu?Kako,kad ona ne postoji?Ja bih rekao da je cilj da se Srbija održi pokornom i zavisnom.Sto je vise sirotinje po gradovima i sto je selo manje razvijeno,to je veća mogućnost da se jedna zemlja kontrolise.

Miki

pre 10 godina

Apelujem na svest, molim i preklinjem Olju Beckovic, Verana Matica i sve odgovorne i postene ljude, da se omoguci javni nastup gosp.Sase Radulovica u nekoj od informativnih emisija B92. Ako ste nezavisni medij, bilo bi lepo da coveku pruzite sansu na javnu odbranu od ove nevidjene hajke koja se na njega obrusila. Hvala!