Aktuelno

Nedelja, 02.02.2014.

22:30

Kada devojčica uči Lego jednakosti polova

Izvor: B92

Kada devojèica uèi Lego jednakosti polova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Građanin

pre 10 godina

@Marija,
verovatno kasno pišem ovaj komentar pa ga nećete ni videti. Suština jeste da postoji razvijena struktura i kompleti, ali isti ti kompleti su puni ženskih likova. Valjda je to i suština da imamo ženkog lekara, vozača, policajca, vatrogasca, pa i drugih zanimanja. To se lako može proveriti samo pogledom na set! Neki pojedinačni setovi imaju samo ženske figure! Naprimer ima set gde ima žena pilot aviona za gašenje požara (stariji set) i dve muške figurice, jednu koju spašavaju i drugi je vatrogasac na zemlji. Gde je tu nejednakost i nemogućnost za devojčice?
Isto tako postoji ta edicija "Friends" koja je sigurno nastala spram istraživanja tržišta. Dok ostale kockice izgledaju isto i figurice iz nekog razloga su devojčice dobile samo svoju ediciju sa drugačijim izgledom figurica. Za dečake toga nema... Moje ćerkice imaju jedan komplet kućice na drvetu i jedan komplet sa avionom koji sleće na vodu i objektom uz avion. To su tražile jer im se svidelo. Isto tako i u tim kompletima jeste više akcenat bačen na mirnije stvari, ali kućica na drvetu, avion, kamper, auto sa prikolicom za konje...meni to ne zvuči kao samo sedenje i ne rađenje ničega... Još na sve to postoje kompleti samo sa figuricama u kojima ima kombinacija gde ima žena figurica sa raznim zanimanjima.
Dete k'o dete ima neko svoje viđenje stvari i svoju maštu kao i svako dete, ali ovde se digla buka oko nečega što apsolutno nije tačno i nema potporu u stvarnosti.

u...na vašar

pre 10 godina

suština civilizacije, pa i demokratije, je da se birine o potrebama većine.
tako da ovi femino/gej lobiji samo prave nepotreban pritisak i reklamu.
bolje bi bilo da predlože ovim kompanijama šta bi to bilo prikladno ili još bolje da prave to sami.

ksenija

pre 10 godina

U Beogradu postoji ruska skola. Tu decaci i devojcice imaju neke posebne skolske predmete - devojcice rade goblene, a decaci uce da popravljaju kvarove.

gastos

pre 10 godina

Potenciranje ovih zapadnjačkih dilema i polemika (tj. izmetina) je prosto smešno u zemlji gde su problemi egzistencijalne prirode.

safari

pre 10 godina

zar onda ne bi trebali i decaci da se zale sto nema lego setova kuhinja,bebi setovi,saloni....ima sigurno decaka koji bi voleli da imaju muski lego salon...i onda se zene zale na neravnopravnost...To su zene pocele da zloupotrebljavaju,cim su nezadovoljne i zele da se proguraju preko reda,pozivaju se na diskriminaciju.Nisu kao afroamerikanci bas koji se pozivaju na rasisam i kad nema veze sa rasizmom ...a sami ti afroamerikanci su najveci rasisti jer im je svaka druga rec "white" kad su u drustvu belaca i strahovito su optereceni time

Mirko

pre 10 godina

Naravno da nisu sve devojčice nezainteresovane za kockice. I moja žena je svojevremeno obožavala Lego. Kada kupim klince u vrtiću oni su polno podeljeni. Dečaci uglavnom sklapaju lego a devojčice ili crtaju ili rade nešto drugo. Ali ne sklapaju kockice. Pitanje je koliki je procenat njih zbilja zainteresovan da sklapa lego. Ja bih rekao da je to otprilike onaj procenat kojim je zastupljen "ženski" lego u odnosu na ostali. Lego je, ponavljam, ozbiljna kompanija koja se ne vodi feminističkom propagandom nego ispitivanjima tržišta. To što se to vama ne sviđa nije njihov problem ali postaje naš. Da mogu da se naprave pare na kockicama po ukusu feminaci ideologije, verujte mi, lego bi to već odavno bio uradio i zaradio debele novce! Feminizam je u svađi sa realnošću i činjenicama. Čak sam i ja bio kupio tu besmislenu priču. A onda sam uzeo crvenu pilulu.

@Rango
Ne znam kako si došao do svojih komičnih zaključaka ali te uveravam da me je razveselio stepen u kojem si pogrešio. Tvoj post bi me uvredio samo ako je blizu istine. A nije. :D Pre mi se čini da projektuješ. A i taj naziv za homoseksualce je frojdovska omaška pa se zamisli malo nad tim. Prestani da budeš White Knight i uradi domaći, pogledaj istraživanja i činjenice iz prve ruke, nefiltrirane feminističkom cenzurom, pa ćeš shvatiti neke stvari. Kako ti nije palo na pamet da pogledaš i drugu stranu? Pa to je osnova kritičkog razmišljanja.

Marija

pre 10 godina

@Грађанин То не значи да има једнакост полова већ развијену градску структуру. И теби би сметало да као мушко твој син може да буде само механичар или улични чистач док као женско може да буде докторка, полицајка, куварица, зубарка, програмерка, новинарка и сл јер би то подразумевало да су мушкарци по природи ограничени док жене могу и да спашавају животе и све остало. Погледај те специјалне едиције за девојчице и видећеш о чему причам, она количина розег и површности и потцењивања женског пола није виђена ни у плејбој вили

Andjela

pre 10 godina

Sto se mene tice postoji samo jedna vrsta LEGO kockica, a to su LEGO... Nisu rodno odredjene, i ja sam se uvek igrala i uzivala...
Po nekim statistikama, kazu da se vecina dece, rodjene kao lezbejke,
u detinjstvu igradju LEGO kockicama, sto je iskreno tacno i sto sam
utrvrdila iz razgovora sa drugaricama. Ne mora da bude 100%, ali velike
su sanse...

Rango

pre 10 godina

@Mirko - it tvog komentara je jedino da zaključiti da ti i žena niste previše obrazovani (ako i jeste, onda ste vjerovatno studije završili na internacionalnom univerzitetu u Brckom ili nekom njemu sličnom). To kroz sta prolaze tvoja djeca, i dječak i djevojčica su faze, sutra će se možda tvoja junačina od dječaka baciti na djindjuve (kako ti to kažeš) - hoces li ga onda proglasiti pederom?! Gdje ja živim, bože!!! :D

Sneza

pre 10 godina

Ok, kako mama jednog decaka i tetka drugog, moram da kazem sledece: Hvala bogu da postoji nesto, neka igracka koje ima vise za decake nego za devojcice! Udjite u bilo koju prodavnicu za decu - bilo da je u pitanju garderoba ili igracke - i pogledajte koliko je raznolika ponuda za devojcice, a koliko za decake. Govorimo o pojedinim igrackama, o garderobi, o bojama...

Tata Tatić

pre 10 godina

@Mirko Poštovani, možda vašu ćerku ne zanimaju kockice i gradnja, ali moje dve obožavaju - kako sad to?! Možda je to ipak individualno i ne bi trebalo generalizovati kako devjčice nisu zainteresovane za taj tip igre. Vašu decu ne vaspitavate samo vi, već čitavo društvo u kojem živite. Takodje bih dodao da to

Tata Tatić

pre 10 godina

Nastavak: takodje bih dodao da zapravo ne bi trebalo praviti pitanje šta je za dečake a šta za devojčice, poenta je da trebaju i mogu da se igraju bilo čim i da ne treba da se ograničavaju. Na kraju krajeva devojčica se žalila na bezvezne ženske stereotipne figurice iz serije Lego Friends koje su stvarno ograničene. Kao oca dve svestrane devojčice koje se bave i i 'ženskim' i 'muškim' sportovima i igrama, razočaran sam većinom ovih komentara. Na nama kao roditeljima je da naučimo svoju mušku i žensku decu da se ne osvrću na dobacivanja ograničenih umova.

Lulu

pre 10 godina

@ Mirko
I ja imam devojcicu, guess what, OBOZAVA KOCKICE!
Ne mozes zakljuciti na osnovu jednog primerka da sve devojcice ne zanimaju kockice. Secam se da smo nas dve, moja sestra i ja isto obozavale da slazemo kockice, u to vreme nisu postojale "tematske". Evo sada, moja obozava ali sestrina je kao i tvoja mala, samo snalice, oblacenje presvlacenje :) Ali ovo nije presudno, jedna devojcica moze izrasti u zenstvenu damu iako voli kockice i vice versa.
Mojoj maloj ne pravim razliku kad kupujem, da li je roze za devojcice ili plavo za decake, ako je lepo, lepo je. Tako isto i za kockice, ako su zanimljive to je to! Sto se tice Lega, ima zenskih likova koji rade i koje su u akciji, evo poslednji koji smo udomili, ima pirate: decaka i devojcicu! :)) Ma sto se smaramo nebitnim stvarima, nek se deca igraju cime god hoce.

Mirko

pre 10 godina

Lego je uspešna kompanija koja posluje na tržištu i njihovo blagostanje zavisi od uspešnih procena šta se može prodati a šta ne. Imam dvoje dece vrlo male starosne razlike. Dečaka i devojčicu. Dečak je Lego addict. Ceo dan sedi i slaže kockice i pravi potpuno neverovatne stvari koje je sam izmislio. Devojčici smo kupili ženski lego ali se najradije igra djindjuvama, lutkama, šnalama, posuđem itd. Žena i ja to najsnažnije destimulišemo, ali ćerka uvek bira roza stvari, predmete koji prate paradigmu društvene vizije ženske uloge. Izgleda da se ne može protiv biologije!
Naravno da je ovo još jedan u nizu besramnih i napada feminističkog lobija. Ako joj se ne sviđaju Lego kockice neka neka žena započne biznis u sličnom fazonu sa naglaskom na žensku priču. Guess what? Pući će na tržištu! Devojčice NE ZANIMA slaganje kockica ma kakve im se društvene uloge sugerisale!

a sve je krenulo iz kompleksa nize vrednosti feminista

pre 10 godina

Ustvari radi se o propagandi feministickih lobija i jos nekih, tajnih, koji su putem video igara, filmova i tv serija uspeli da izmene svest ljudi zadnjih 15 godina.
I vestacki predstave zene ravnim muskarcima u akcionim situacijama, sto je apsolutni nonsens i fizicki nemoguce.
Zato danas imamo nenormalne mlade generacije, i ovakve devojcice robote bez mozga, koje umesto da budu devojcice, vestacki su pobudjene da budu decaci.
Gde ce nas to odvesti osim u razbijanje porodicnog sistema, tek cemo videti...

Realista

pre 10 godina

Jadno dete, ima sedam godina i vec su napravili konzumera od nje...umesto toga bolje da su joj roditelji poradili na urednosti jer joj je pismo sve samo ne to...

Pao s 'Marsa

pre 10 godina

Kakva niska kampanja protiv Lega! Idite na njihov sajt, pogledajte gamu proizvoda, pa onda prenosite ovakve bljuvotine. Cak i setovi namenjeni devojcicama nisu tako plitki kao kod drugih igracaka. U Lego City, zenskih figurica ima svugde, ukljucujuci i jednu koja vozi kamion.

Milica US

pre 10 godina

Pocela sam da se igram sa LEGO kockicama pre vise od 45 godina, kad su se kupovale samo osnovne kockice pa od toga gradis kako i sta hoces. Nije bilo tematskih igrica ni coveculjaka, I nista mi ne fali.
Niko devojcicama ne brani da se sklapaju Star Wars, Harry Potter, Batmena, piratske brodove...

Unity3D

pre 10 godina

Ček, zar nije najnoviji trend korektnosti da se pol, kao socijalna kategorija, izbriše? Otkud sad odjednom ovo? Molim dizajnere društvene stvarnosti da se malo konsoliduju, ja hoću da pratim i da svoje dete zovem 'ono' (kako je pisalo u članku ovde, pre par meseci, a tiče se neke od skandinavskih zemalja), ili da nikome ne kažem pol, dok dete ne odraste i samo ne odluči šta je (takođe članak koji sam pročitao ovde, Engleska je u pitanju), sve u redu... samo, sad sam zbunjen, ništa mi nije jasno? Sinećeroono, da se vratimo na drvo, dok ovaj napredak u svetlu budućnost ne prođe.

linsta

pre 10 godina

ženske lego igračke se razlikuju ne muških samo po karminu i eventualno frizuri. sad treba neko da uputi protestno pismo zbog čega neko smatra osobama ženskog pola samo one koje imaju dugu kosu i karmin.
čisto zezanja radi...

drvobradi

pre 10 godina

@Vlada
Ako imaš ili budeš imao kćerku, nećaku, videćeš da je zaista tako kao što devojčica kaže, a LEGO bi trebalo da je univerzalna igračka. Npr. LEGO setova za dečake ima oko 5x više, dok za devojčice su uglavnom kolaci, Dizni princeze, i neki junaci koji uglavnom sede. Za dečake možeš da biraš počev od vozila, preko kuća do junaka iz 10 tak filmova (Star Wars, LOTR, Hobit, itd.). BTW ako Matel proceni da će dečaci da kupuju Barbi sa tenkom, koliko sutra bi izbacili jednu.

Mardar

pre 10 godina

Steta sto ta devojcica nije u stanju ni sa svojih sedam godina da shvati da je odlika kockica - modularnost. Na samom detetu je da odluci kako ce da se igra i nije zabranjeno vec pozeljno mesati kocke.
Al ajde sto ona sirota to ne shvata vec mediji koji to prenose...

Gradjanin

pre 10 godina

Lego nema jednakost polova?! Lego city ima restoran, hotel, policijsku stanicu, vatrogasnu stanicu, frizerski salon, aerodrom, zeleznicku stanicu, autobusku stanicu, trg... Sta je tu samo za decake?! Ima star wars, hari poter, razne druge edicije...nisu samo za decake! Pritom ima ediciju SAMO za devojcice, ali bukvalno SAMO za devojcice!!! To vec godinama, a imao je i ranije! Ok mozda je lego tehnik malo vise za decake, ali i nekim devojcicama moze biti zanimljiv! Pritom lego kreator je za SVAKOGA bez izuzetka!!! Sramota je da se ovakva kompanija blati za nesto sto nije tacno! Pa meni se deca igraju svaki dan sa kockicama i nisam primetio da se cerkice manje igraju od sina!

Gradjanin

pre 10 godina

Lego nema jednakost polova?! Lego city ima restoran, hotel, policijsku stanicu, vatrogasnu stanicu, frizerski salon, aerodrom, zeleznicku stanicu, autobusku stanicu, trg... Sta je tu samo za decake?! Ima star wars, hari poter, razne druge edicije...nisu samo za decake! Pritom ima ediciju SAMO za devojcice, ali bukvalno SAMO za devojcice!!! To vec godinama, a imao je i ranije! Ok mozda je lego tehnik malo vise za decake, ali i nekim devojcicama moze biti zanimljiv! Pritom lego kreator je za SVAKOGA bez izuzetka!!! Sramota je da se ovakva kompanija blati za nesto sto nije tacno! Pa meni se deca igraju svaki dan sa kockicama i nisam primetio da se cerkice manje igraju od sina!

Milica US

pre 10 godina

Pocela sam da se igram sa LEGO kockicama pre vise od 45 godina, kad su se kupovale samo osnovne kockice pa od toga gradis kako i sta hoces. Nije bilo tematskih igrica ni coveculjaka, I nista mi ne fali.
Niko devojcicama ne brani da se sklapaju Star Wars, Harry Potter, Batmena, piratske brodove...

Pao s 'Marsa

pre 10 godina

Kakva niska kampanja protiv Lega! Idite na njihov sajt, pogledajte gamu proizvoda, pa onda prenosite ovakve bljuvotine. Cak i setovi namenjeni devojcicama nisu tako plitki kao kod drugih igracaka. U Lego City, zenskih figurica ima svugde, ukljucujuci i jednu koja vozi kamion.

Mardar

pre 10 godina

Steta sto ta devojcica nije u stanju ni sa svojih sedam godina da shvati da je odlika kockica - modularnost. Na samom detetu je da odluci kako ce da se igra i nije zabranjeno vec pozeljno mesati kocke.
Al ajde sto ona sirota to ne shvata vec mediji koji to prenose...

Unity3D

pre 10 godina

Ček, zar nije najnoviji trend korektnosti da se pol, kao socijalna kategorija, izbriše? Otkud sad odjednom ovo? Molim dizajnere društvene stvarnosti da se malo konsoliduju, ja hoću da pratim i da svoje dete zovem 'ono' (kako je pisalo u članku ovde, pre par meseci, a tiče se neke od skandinavskih zemalja), ili da nikome ne kažem pol, dok dete ne odraste i samo ne odluči šta je (takođe članak koji sam pročitao ovde, Engleska je u pitanju), sve u redu... samo, sad sam zbunjen, ništa mi nije jasno? Sinećeroono, da se vratimo na drvo, dok ovaj napredak u svetlu budućnost ne prođe.

linsta

pre 10 godina

ženske lego igračke se razlikuju ne muških samo po karminu i eventualno frizuri. sad treba neko da uputi protestno pismo zbog čega neko smatra osobama ženskog pola samo one koje imaju dugu kosu i karmin.
čisto zezanja radi...

drvobradi

pre 10 godina

@Vlada
Ako imaš ili budeš imao kćerku, nećaku, videćeš da je zaista tako kao što devojčica kaže, a LEGO bi trebalo da je univerzalna igračka. Npr. LEGO setova za dečake ima oko 5x više, dok za devojčice su uglavnom kolaci, Dizni princeze, i neki junaci koji uglavnom sede. Za dečake možeš da biraš počev od vozila, preko kuća do junaka iz 10 tak filmova (Star Wars, LOTR, Hobit, itd.). BTW ako Matel proceni da će dečaci da kupuju Barbi sa tenkom, koliko sutra bi izbacili jednu.

a sve je krenulo iz kompleksa nize vrednosti feminista

pre 10 godina

Ustvari radi se o propagandi feministickih lobija i jos nekih, tajnih, koji su putem video igara, filmova i tv serija uspeli da izmene svest ljudi zadnjih 15 godina.
I vestacki predstave zene ravnim muskarcima u akcionim situacijama, sto je apsolutni nonsens i fizicki nemoguce.
Zato danas imamo nenormalne mlade generacije, i ovakve devojcice robote bez mozga, koje umesto da budu devojcice, vestacki su pobudjene da budu decaci.
Gde ce nas to odvesti osim u razbijanje porodicnog sistema, tek cemo videti...

Mirko

pre 10 godina

Lego je uspešna kompanija koja posluje na tržištu i njihovo blagostanje zavisi od uspešnih procena šta se može prodati a šta ne. Imam dvoje dece vrlo male starosne razlike. Dečaka i devojčicu. Dečak je Lego addict. Ceo dan sedi i slaže kockice i pravi potpuno neverovatne stvari koje je sam izmislio. Devojčici smo kupili ženski lego ali se najradije igra djindjuvama, lutkama, šnalama, posuđem itd. Žena i ja to najsnažnije destimulišemo, ali ćerka uvek bira roza stvari, predmete koji prate paradigmu društvene vizije ženske uloge. Izgleda da se ne može protiv biologije!
Naravno da je ovo još jedan u nizu besramnih i napada feminističkog lobija. Ako joj se ne sviđaju Lego kockice neka neka žena započne biznis u sličnom fazonu sa naglaskom na žensku priču. Guess what? Pući će na tržištu! Devojčice NE ZANIMA slaganje kockica ma kakve im se društvene uloge sugerisale!

Tata Tatić

pre 10 godina

@Mirko Poštovani, možda vašu ćerku ne zanimaju kockice i gradnja, ali moje dve obožavaju - kako sad to?! Možda je to ipak individualno i ne bi trebalo generalizovati kako devjčice nisu zainteresovane za taj tip igre. Vašu decu ne vaspitavate samo vi, već čitavo društvo u kojem živite. Takodje bih dodao da to

Realista

pre 10 godina

Jadno dete, ima sedam godina i vec su napravili konzumera od nje...umesto toga bolje da su joj roditelji poradili na urednosti jer joj je pismo sve samo ne to...

Tata Tatić

pre 10 godina

Nastavak: takodje bih dodao da zapravo ne bi trebalo praviti pitanje šta je za dečake a šta za devojčice, poenta je da trebaju i mogu da se igraju bilo čim i da ne treba da se ograničavaju. Na kraju krajeva devojčica se žalila na bezvezne ženske stereotipne figurice iz serije Lego Friends koje su stvarno ograničene. Kao oca dve svestrane devojčice koje se bave i i 'ženskim' i 'muškim' sportovima i igrama, razočaran sam većinom ovih komentara. Na nama kao roditeljima je da naučimo svoju mušku i žensku decu da se ne osvrću na dobacivanja ograničenih umova.

Lulu

pre 10 godina

@ Mirko
I ja imam devojcicu, guess what, OBOZAVA KOCKICE!
Ne mozes zakljuciti na osnovu jednog primerka da sve devojcice ne zanimaju kockice. Secam se da smo nas dve, moja sestra i ja isto obozavale da slazemo kockice, u to vreme nisu postojale "tematske". Evo sada, moja obozava ali sestrina je kao i tvoja mala, samo snalice, oblacenje presvlacenje :) Ali ovo nije presudno, jedna devojcica moze izrasti u zenstvenu damu iako voli kockice i vice versa.
Mojoj maloj ne pravim razliku kad kupujem, da li je roze za devojcice ili plavo za decake, ako je lepo, lepo je. Tako isto i za kockice, ako su zanimljive to je to! Sto se tice Lega, ima zenskih likova koji rade i koje su u akciji, evo poslednji koji smo udomili, ima pirate: decaka i devojcicu! :)) Ma sto se smaramo nebitnim stvarima, nek se deca igraju cime god hoce.

Marija

pre 10 godina

@Грађанин То не значи да има једнакост полова већ развијену градску структуру. И теби би сметало да као мушко твој син може да буде само механичар или улични чистач док као женско може да буде докторка, полицајка, куварица, зубарка, програмерка, новинарка и сл јер би то подразумевало да су мушкарци по природи ограничени док жене могу и да спашавају животе и све остало. Погледај те специјалне едиције за девојчице и видећеш о чему причам, она количина розег и површности и потцењивања женског пола није виђена ни у плејбој вили

Rango

pre 10 godina

@Mirko - it tvog komentara je jedino da zaključiti da ti i žena niste previše obrazovani (ako i jeste, onda ste vjerovatno studije završili na internacionalnom univerzitetu u Brckom ili nekom njemu sličnom). To kroz sta prolaze tvoja djeca, i dječak i djevojčica su faze, sutra će se možda tvoja junačina od dječaka baciti na djindjuve (kako ti to kažeš) - hoces li ga onda proglasiti pederom?! Gdje ja živim, bože!!! :D

Sneza

pre 10 godina

Ok, kako mama jednog decaka i tetka drugog, moram da kazem sledece: Hvala bogu da postoji nesto, neka igracka koje ima vise za decake nego za devojcice! Udjite u bilo koju prodavnicu za decu - bilo da je u pitanju garderoba ili igracke - i pogledajte koliko je raznolika ponuda za devojcice, a koliko za decake. Govorimo o pojedinim igrackama, o garderobi, o bojama...

safari

pre 10 godina

zar onda ne bi trebali i decaci da se zale sto nema lego setova kuhinja,bebi setovi,saloni....ima sigurno decaka koji bi voleli da imaju muski lego salon...i onda se zene zale na neravnopravnost...To su zene pocele da zloupotrebljavaju,cim su nezadovoljne i zele da se proguraju preko reda,pozivaju se na diskriminaciju.Nisu kao afroamerikanci bas koji se pozivaju na rasisam i kad nema veze sa rasizmom ...a sami ti afroamerikanci su najveci rasisti jer im je svaka druga rec "white" kad su u drustvu belaca i strahovito su optereceni time

ksenija

pre 10 godina

U Beogradu postoji ruska skola. Tu decaci i devojcice imaju neke posebne skolske predmete - devojcice rade goblene, a decaci uce da popravljaju kvarove.

gastos

pre 10 godina

Potenciranje ovih zapadnjačkih dilema i polemika (tj. izmetina) je prosto smešno u zemlji gde su problemi egzistencijalne prirode.

Andjela

pre 10 godina

Sto se mene tice postoji samo jedna vrsta LEGO kockica, a to su LEGO... Nisu rodno odredjene, i ja sam se uvek igrala i uzivala...
Po nekim statistikama, kazu da se vecina dece, rodjene kao lezbejke,
u detinjstvu igradju LEGO kockicama, sto je iskreno tacno i sto sam
utrvrdila iz razgovora sa drugaricama. Ne mora da bude 100%, ali velike
su sanse...

Mirko

pre 10 godina

Naravno da nisu sve devojčice nezainteresovane za kockice. I moja žena je svojevremeno obožavala Lego. Kada kupim klince u vrtiću oni su polno podeljeni. Dečaci uglavnom sklapaju lego a devojčice ili crtaju ili rade nešto drugo. Ali ne sklapaju kockice. Pitanje je koliki je procenat njih zbilja zainteresovan da sklapa lego. Ja bih rekao da je to otprilike onaj procenat kojim je zastupljen "ženski" lego u odnosu na ostali. Lego je, ponavljam, ozbiljna kompanija koja se ne vodi feminističkom propagandom nego ispitivanjima tržišta. To što se to vama ne sviđa nije njihov problem ali postaje naš. Da mogu da se naprave pare na kockicama po ukusu feminaci ideologije, verujte mi, lego bi to već odavno bio uradio i zaradio debele novce! Feminizam je u svađi sa realnošću i činjenicama. Čak sam i ja bio kupio tu besmislenu priču. A onda sam uzeo crvenu pilulu.

@Rango
Ne znam kako si došao do svojih komičnih zaključaka ali te uveravam da me je razveselio stepen u kojem si pogrešio. Tvoj post bi me uvredio samo ako je blizu istine. A nije. :D Pre mi se čini da projektuješ. A i taj naziv za homoseksualce je frojdovska omaška pa se zamisli malo nad tim. Prestani da budeš White Knight i uradi domaći, pogledaj istraživanja i činjenice iz prve ruke, nefiltrirane feminističkom cenzurom, pa ćeš shvatiti neke stvari. Kako ti nije palo na pamet da pogledaš i drugu stranu? Pa to je osnova kritičkog razmišljanja.

u...na vašar

pre 10 godina

suština civilizacije, pa i demokratije, je da se birine o potrebama većine.
tako da ovi femino/gej lobiji samo prave nepotreban pritisak i reklamu.
bolje bi bilo da predlože ovim kompanijama šta bi to bilo prikladno ili još bolje da prave to sami.

Građanin

pre 10 godina

@Marija,
verovatno kasno pišem ovaj komentar pa ga nećete ni videti. Suština jeste da postoji razvijena struktura i kompleti, ali isti ti kompleti su puni ženskih likova. Valjda je to i suština da imamo ženkog lekara, vozača, policajca, vatrogasca, pa i drugih zanimanja. To se lako može proveriti samo pogledom na set! Neki pojedinačni setovi imaju samo ženske figure! Naprimer ima set gde ima žena pilot aviona za gašenje požara (stariji set) i dve muške figurice, jednu koju spašavaju i drugi je vatrogasac na zemlji. Gde je tu nejednakost i nemogućnost za devojčice?
Isto tako postoji ta edicija "Friends" koja je sigurno nastala spram istraživanja tržišta. Dok ostale kockice izgledaju isto i figurice iz nekog razloga su devojčice dobile samo svoju ediciju sa drugačijim izgledom figurica. Za dečake toga nema... Moje ćerkice imaju jedan komplet kućice na drvetu i jedan komplet sa avionom koji sleće na vodu i objektom uz avion. To su tražile jer im se svidelo. Isto tako i u tim kompletima jeste više akcenat bačen na mirnije stvari, ali kućica na drvetu, avion, kamper, auto sa prikolicom za konje...meni to ne zvuči kao samo sedenje i ne rađenje ničega... Još na sve to postoje kompleti samo sa figuricama u kojima ima kombinacija gde ima žena figurica sa raznim zanimanjima.
Dete k'o dete ima neko svoje viđenje stvari i svoju maštu kao i svako dete, ali ovde se digla buka oko nečega što apsolutno nije tačno i nema potporu u stvarnosti.

a sve je krenulo iz kompleksa nize vrednosti feminista

pre 10 godina

Ustvari radi se o propagandi feministickih lobija i jos nekih, tajnih, koji su putem video igara, filmova i tv serija uspeli da izmene svest ljudi zadnjih 15 godina.
I vestacki predstave zene ravnim muskarcima u akcionim situacijama, sto je apsolutni nonsens i fizicki nemoguce.
Zato danas imamo nenormalne mlade generacije, i ovakve devojcice robote bez mozga, koje umesto da budu devojcice, vestacki su pobudjene da budu decaci.
Gde ce nas to odvesti osim u razbijanje porodicnog sistema, tek cemo videti...

Gradjanin

pre 10 godina

Lego nema jednakost polova?! Lego city ima restoran, hotel, policijsku stanicu, vatrogasnu stanicu, frizerski salon, aerodrom, zeleznicku stanicu, autobusku stanicu, trg... Sta je tu samo za decake?! Ima star wars, hari poter, razne druge edicije...nisu samo za decake! Pritom ima ediciju SAMO za devojcice, ali bukvalno SAMO za devojcice!!! To vec godinama, a imao je i ranije! Ok mozda je lego tehnik malo vise za decake, ali i nekim devojcicama moze biti zanimljiv! Pritom lego kreator je za SVAKOGA bez izuzetka!!! Sramota je da se ovakva kompanija blati za nesto sto nije tacno! Pa meni se deca igraju svaki dan sa kockicama i nisam primetio da se cerkice manje igraju od sina!

Mirko

pre 10 godina

Lego je uspešna kompanija koja posluje na tržištu i njihovo blagostanje zavisi od uspešnih procena šta se može prodati a šta ne. Imam dvoje dece vrlo male starosne razlike. Dečaka i devojčicu. Dečak je Lego addict. Ceo dan sedi i slaže kockice i pravi potpuno neverovatne stvari koje je sam izmislio. Devojčici smo kupili ženski lego ali se najradije igra djindjuvama, lutkama, šnalama, posuđem itd. Žena i ja to najsnažnije destimulišemo, ali ćerka uvek bira roza stvari, predmete koji prate paradigmu društvene vizije ženske uloge. Izgleda da se ne može protiv biologije!
Naravno da je ovo još jedan u nizu besramnih i napada feminističkog lobija. Ako joj se ne sviđaju Lego kockice neka neka žena započne biznis u sličnom fazonu sa naglaskom na žensku priču. Guess what? Pući će na tržištu! Devojčice NE ZANIMA slaganje kockica ma kakve im se društvene uloge sugerisale!

Realista

pre 10 godina

Jadno dete, ima sedam godina i vec su napravili konzumera od nje...umesto toga bolje da su joj roditelji poradili na urednosti jer joj je pismo sve samo ne to...

drvobradi

pre 10 godina

@Vlada
Ako imaš ili budeš imao kćerku, nećaku, videćeš da je zaista tako kao što devojčica kaže, a LEGO bi trebalo da je univerzalna igračka. Npr. LEGO setova za dečake ima oko 5x više, dok za devojčice su uglavnom kolaci, Dizni princeze, i neki junaci koji uglavnom sede. Za dečake možeš da biraš počev od vozila, preko kuća do junaka iz 10 tak filmova (Star Wars, LOTR, Hobit, itd.). BTW ako Matel proceni da će dečaci da kupuju Barbi sa tenkom, koliko sutra bi izbacili jednu.

Unity3D

pre 10 godina

Ček, zar nije najnoviji trend korektnosti da se pol, kao socijalna kategorija, izbriše? Otkud sad odjednom ovo? Molim dizajnere društvene stvarnosti da se malo konsoliduju, ja hoću da pratim i da svoje dete zovem 'ono' (kako je pisalo u članku ovde, pre par meseci, a tiče se neke od skandinavskih zemalja), ili da nikome ne kažem pol, dok dete ne odraste i samo ne odluči šta je (takođe članak koji sam pročitao ovde, Engleska je u pitanju), sve u redu... samo, sad sam zbunjen, ništa mi nije jasno? Sinećeroono, da se vratimo na drvo, dok ovaj napredak u svetlu budućnost ne prođe.

Mardar

pre 10 godina

Steta sto ta devojcica nije u stanju ni sa svojih sedam godina da shvati da je odlika kockica - modularnost. Na samom detetu je da odluci kako ce da se igra i nije zabranjeno vec pozeljno mesati kocke.
Al ajde sto ona sirota to ne shvata vec mediji koji to prenose...

Milica US

pre 10 godina

Pocela sam da se igram sa LEGO kockicama pre vise od 45 godina, kad su se kupovale samo osnovne kockice pa od toga gradis kako i sta hoces. Nije bilo tematskih igrica ni coveculjaka, I nista mi ne fali.
Niko devojcicama ne brani da se sklapaju Star Wars, Harry Potter, Batmena, piratske brodove...

gastos

pre 10 godina

Potenciranje ovih zapadnjačkih dilema i polemika (tj. izmetina) je prosto smešno u zemlji gde su problemi egzistencijalne prirode.

linsta

pre 10 godina

ženske lego igračke se razlikuju ne muških samo po karminu i eventualno frizuri. sad treba neko da uputi protestno pismo zbog čega neko smatra osobama ženskog pola samo one koje imaju dugu kosu i karmin.
čisto zezanja radi...

Sneza

pre 10 godina

Ok, kako mama jednog decaka i tetka drugog, moram da kazem sledece: Hvala bogu da postoji nesto, neka igracka koje ima vise za decake nego za devojcice! Udjite u bilo koju prodavnicu za decu - bilo da je u pitanju garderoba ili igracke - i pogledajte koliko je raznolika ponuda za devojcice, a koliko za decake. Govorimo o pojedinim igrackama, o garderobi, o bojama...

Andjela

pre 10 godina

Sto se mene tice postoji samo jedna vrsta LEGO kockica, a to su LEGO... Nisu rodno odredjene, i ja sam se uvek igrala i uzivala...
Po nekim statistikama, kazu da se vecina dece, rodjene kao lezbejke,
u detinjstvu igradju LEGO kockicama, sto je iskreno tacno i sto sam
utrvrdila iz razgovora sa drugaricama. Ne mora da bude 100%, ali velike
su sanse...

Mirko

pre 10 godina

Naravno da nisu sve devojčice nezainteresovane za kockice. I moja žena je svojevremeno obožavala Lego. Kada kupim klince u vrtiću oni su polno podeljeni. Dečaci uglavnom sklapaju lego a devojčice ili crtaju ili rade nešto drugo. Ali ne sklapaju kockice. Pitanje je koliki je procenat njih zbilja zainteresovan da sklapa lego. Ja bih rekao da je to otprilike onaj procenat kojim je zastupljen "ženski" lego u odnosu na ostali. Lego je, ponavljam, ozbiljna kompanija koja se ne vodi feminističkom propagandom nego ispitivanjima tržišta. To što se to vama ne sviđa nije njihov problem ali postaje naš. Da mogu da se naprave pare na kockicama po ukusu feminaci ideologije, verujte mi, lego bi to već odavno bio uradio i zaradio debele novce! Feminizam je u svađi sa realnošću i činjenicama. Čak sam i ja bio kupio tu besmislenu priču. A onda sam uzeo crvenu pilulu.

@Rango
Ne znam kako si došao do svojih komičnih zaključaka ali te uveravam da me je razveselio stepen u kojem si pogrešio. Tvoj post bi me uvredio samo ako je blizu istine. A nije. :D Pre mi se čini da projektuješ. A i taj naziv za homoseksualce je frojdovska omaška pa se zamisli malo nad tim. Prestani da budeš White Knight i uradi domaći, pogledaj istraživanja i činjenice iz prve ruke, nefiltrirane feminističkom cenzurom, pa ćeš shvatiti neke stvari. Kako ti nije palo na pamet da pogledaš i drugu stranu? Pa to je osnova kritičkog razmišljanja.

safari

pre 10 godina

zar onda ne bi trebali i decaci da se zale sto nema lego setova kuhinja,bebi setovi,saloni....ima sigurno decaka koji bi voleli da imaju muski lego salon...i onda se zene zale na neravnopravnost...To su zene pocele da zloupotrebljavaju,cim su nezadovoljne i zele da se proguraju preko reda,pozivaju se na diskriminaciju.Nisu kao afroamerikanci bas koji se pozivaju na rasisam i kad nema veze sa rasizmom ...a sami ti afroamerikanci su najveci rasisti jer im je svaka druga rec "white" kad su u drustvu belaca i strahovito su optereceni time

u...na vašar

pre 10 godina

suština civilizacije, pa i demokratije, je da se birine o potrebama većine.
tako da ovi femino/gej lobiji samo prave nepotreban pritisak i reklamu.
bolje bi bilo da predlože ovim kompanijama šta bi to bilo prikladno ili još bolje da prave to sami.

Pao s 'Marsa

pre 10 godina

Kakva niska kampanja protiv Lega! Idite na njihov sajt, pogledajte gamu proizvoda, pa onda prenosite ovakve bljuvotine. Cak i setovi namenjeni devojcicama nisu tako plitki kao kod drugih igracaka. U Lego City, zenskih figurica ima svugde, ukljucujuci i jednu koja vozi kamion.

Marija

pre 10 godina

@Грађанин То не значи да има једнакост полова већ развијену градску структуру. И теби би сметало да као мушко твој син може да буде само механичар или улични чистач док као женско може да буде докторка, полицајка, куварица, зубарка, програмерка, новинарка и сл јер би то подразумевало да су мушкарци по природи ограничени док жене могу и да спашавају животе и све остало. Погледај те специјалне едиције за девојчице и видећеш о чему причам, она количина розег и површности и потцењивања женског пола није виђена ни у плејбој вили

Rango

pre 10 godina

@Mirko - it tvog komentara je jedino da zaključiti da ti i žena niste previše obrazovani (ako i jeste, onda ste vjerovatno studije završili na internacionalnom univerzitetu u Brckom ili nekom njemu sličnom). To kroz sta prolaze tvoja djeca, i dječak i djevojčica su faze, sutra će se možda tvoja junačina od dječaka baciti na djindjuve (kako ti to kažeš) - hoces li ga onda proglasiti pederom?! Gdje ja živim, bože!!! :D

Tata Tatić

pre 10 godina

@Mirko Poštovani, možda vašu ćerku ne zanimaju kockice i gradnja, ali moje dve obožavaju - kako sad to?! Možda je to ipak individualno i ne bi trebalo generalizovati kako devjčice nisu zainteresovane za taj tip igre. Vašu decu ne vaspitavate samo vi, već čitavo društvo u kojem živite. Takodje bih dodao da to

Lulu

pre 10 godina

@ Mirko
I ja imam devojcicu, guess what, OBOZAVA KOCKICE!
Ne mozes zakljuciti na osnovu jednog primerka da sve devojcice ne zanimaju kockice. Secam se da smo nas dve, moja sestra i ja isto obozavale da slazemo kockice, u to vreme nisu postojale "tematske". Evo sada, moja obozava ali sestrina je kao i tvoja mala, samo snalice, oblacenje presvlacenje :) Ali ovo nije presudno, jedna devojcica moze izrasti u zenstvenu damu iako voli kockice i vice versa.
Mojoj maloj ne pravim razliku kad kupujem, da li je roze za devojcice ili plavo za decake, ako je lepo, lepo je. Tako isto i za kockice, ako su zanimljive to je to! Sto se tice Lega, ima zenskih likova koji rade i koje su u akciji, evo poslednji koji smo udomili, ima pirate: decaka i devojcicu! :)) Ma sto se smaramo nebitnim stvarima, nek se deca igraju cime god hoce.

ksenija

pre 10 godina

U Beogradu postoji ruska skola. Tu decaci i devojcice imaju neke posebne skolske predmete - devojcice rade goblene, a decaci uce da popravljaju kvarove.

Tata Tatić

pre 10 godina

Nastavak: takodje bih dodao da zapravo ne bi trebalo praviti pitanje šta je za dečake a šta za devojčice, poenta je da trebaju i mogu da se igraju bilo čim i da ne treba da se ograničavaju. Na kraju krajeva devojčica se žalila na bezvezne ženske stereotipne figurice iz serije Lego Friends koje su stvarno ograničene. Kao oca dve svestrane devojčice koje se bave i i 'ženskim' i 'muškim' sportovima i igrama, razočaran sam većinom ovih komentara. Na nama kao roditeljima je da naučimo svoju mušku i žensku decu da se ne osvrću na dobacivanja ograničenih umova.

Građanin

pre 10 godina

@Marija,
verovatno kasno pišem ovaj komentar pa ga nećete ni videti. Suština jeste da postoji razvijena struktura i kompleti, ali isti ti kompleti su puni ženskih likova. Valjda je to i suština da imamo ženkog lekara, vozača, policajca, vatrogasca, pa i drugih zanimanja. To se lako može proveriti samo pogledom na set! Neki pojedinačni setovi imaju samo ženske figure! Naprimer ima set gde ima žena pilot aviona za gašenje požara (stariji set) i dve muške figurice, jednu koju spašavaju i drugi je vatrogasac na zemlji. Gde je tu nejednakost i nemogućnost za devojčice?
Isto tako postoji ta edicija "Friends" koja je sigurno nastala spram istraživanja tržišta. Dok ostale kockice izgledaju isto i figurice iz nekog razloga su devojčice dobile samo svoju ediciju sa drugačijim izgledom figurica. Za dečake toga nema... Moje ćerkice imaju jedan komplet kućice na drvetu i jedan komplet sa avionom koji sleće na vodu i objektom uz avion. To su tražile jer im se svidelo. Isto tako i u tim kompletima jeste više akcenat bačen na mirnije stvari, ali kućica na drvetu, avion, kamper, auto sa prikolicom za konje...meni to ne zvuči kao samo sedenje i ne rađenje ničega... Još na sve to postoje kompleti samo sa figuricama u kojima ima kombinacija gde ima žena figurica sa raznim zanimanjima.
Dete k'o dete ima neko svoje viđenje stvari i svoju maštu kao i svako dete, ali ovde se digla buka oko nečega što apsolutno nije tačno i nema potporu u stvarnosti.