Subota, 01.02.2014.

10:08

Kako su postali sila 21. veka?

Uskoro će aerodrom u Dubaiju preuzeti od Hitroua primat najvećeg svetskog čvorišta po broju inostranih putnika i tako zacementirati "veliku zalivsku trojku“ .

Izvor: BIF

Kako su postali sila 21. veka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 10 godina

@ Sasha - potpisujem. Svaka rec ti je tacna. Isto je i u Minhenu. Ni ja nisam nikad sreo gluplje i arogantnije ljude od njih! Izivljavaju se na sve moguce nacine i stvarno trose pare u fazonu "kako doslo, tako otislo". U vecini slucaja nemaju gram stila, ukusa, rezona. Mene oni podsecaju neodoljivo na nasu "elitu" 90-ih!!! Bitno je da nakace 10-15 kila zlata oko vrata i oko ruku, rentiraju/kupuju najskuplja kola koja postoje u Nemackoj, zakupljuju po ceo sprat najskupljih hotela, itd itd. Takmicenje u arcenju para.

A to poredjenje nekih, sta bi bilo u Srbiji da mi imamo naftu... Bojim se da nista bolje nije ni kod njih! I tamo bogatstvo nije ravnomerno raporedjeno. Seik i njegova familija imaju milijarde, vecina naroda nema milijarde. Podaci kazu da 0,2% stanovnistva UAE poseduje 90% kapitala cele zemlje!!! Pa ti vidi! http://fanack.com/en/countries/uae/population/income-distribution/

Svo bogatstvo je skoncentrisano samo u 2 grada - Abu Dabi i Dubai. 20% stanovnistva je ispod granice bede. 90% stranaca radi za mizerne plate u vrlo teskim uslovima. Da, ima nekih beneficija, npr svi mogu da uzivaju u besplatnom javnom prevozu, zdravstvenom osiguranju, itd, ali onaj GDP koji je medju najvecima u svetu nije stvarno rasporedjen jednako po glavi stanovnika, nego na jednog prebogatog Seika dodje 10,000 sirotih ljudi koji nemaju bas nista od te nafte!

Poznato?

pre 10 godina

@sasha: nisam skontao iz tvog izlaganja, da li opisujes nas ili Arape, posto je slicnost ocigledna!
P.s. Vidim ja, da cemo se lepo slagati sa njima, posto ih je PPV doveo, jer smo tako slični....

TutaBugarin

pre 10 godina

sta je bio las vegas pre 60-70 god,a sta je sad,sta je bila Srbija pre 200god, a sta je sad, o cemu vi to pricate, ko je ovde nesposoban kad od ribarskog naselja sagrade danasnji Dubai?

zoran1607

pre 10 godina

lupetanje !!! Najveci aerodrom na svetu u Atlanti ima 90 miliona putnika, za njim ide Chicago sa 60, treba jos puno mleka da piju.

Silver tongue Satan

pre 10 godina

(Sasha, 1. februar 2014 22:35)
Omalovažavanje drugih je ustvari omalovažavanje sebe. Prvo ti nisi merodavan da ocenjuješ druge, drugo ti ne znaš ili nećeš da napišeš svoje ime ispravno.

NN

pre 10 godina

A zasto svi pisu nafta, nafta, nafta. Pogledaj malo kako su Dubai i sve te zemlje bile 50-tih godina. Cemer i jad. Sa ekspanzijom auto industrije i pronalaskom goriva sticali su milijarde i milijarde. E sad oni su to ulozili u turizam i sad nemoraju da zive od nafte. Isto to vam je i u Norveskoj.

Sasha

pre 10 godina

Zivim i radim u Londonu, gde ih ima koliko hoces. Lik sa kojim delim stan radi u Saudijskoj ambasadi, a i ja imam za kliejnte neke bogate Arape (snimatelj sam po zanimanju) i mogu vam reci da sa vecim glupacima u zivotu nisam radio.
Pare su im bukvalno pale sa neba u vidu nafte, nemaju ni ukusa, ni kulture, a jos manje iskustva u vodjenju biznisa.
Bukvalno kao da su dobili pare na lutriji.
Trose pare na nevidjene gluposti koji im nikada nece doneti nikakvu dobit, jer nemaju svest o tome koliko je tesko zaraditi novac.
Do juce su ziveli u satorima, jahali kamile po pustinji i skupljali se oko vatre da igraju sa isukanim sabljama (gledao sam promo film u avionu jedne od aviokompanija sa arapskog polusotrva i smejao se).
Snimao sam za njih proslave na kojima su iznajmljivali simfonijski orkestar da im svira neke otuzne narodnjake, iznajmljivali su neke od najskupljih prostora (Royal Albert Hall) za koncert svojih folk pevaca, jednom su iznajmili helikopter za mene da ih snimam iz vazduha. Cesto bogatas svom vozacu pokloni auto koji ovaj vozi... I pored svih ulaganja po svetu, ne prognoziram im svetlu buducnost jednom kada potrose naftu...

Darksi

pre 10 godina

Dok nisu dosli zapadnjaci i izbusili naftna polja,domaci su se seici cesali po zadnjici cijeli dan cuvajuci kamile u pustinji.Posle su dobili dio kolaca
ne verujuci sami sebi sto ih je strefilo.Ne proizvode i ne izmisljaju nista samo imaju love da kupe sto hoce.Dok bude trajalo.Inch Allah

dzoni

pre 10 godina

Ovoj vesti mozete da dodate da ameri nisu dozvolili air serbiji da leti za ameriku i to na zalbu delta airlinesa koji inace leti iz budimpeste i gde je vecina putnika iz srbije prinudjena da ide njima.

Sheik bin el Zajeb

pre 10 godina

Pohvala za B92 za prvi kompetentno i strucno napisan clanak o avijaciji u poslednjih 15 godina koliko Vas ja pratim. Kao dodatan bonus, fotografije aviona se slazu sa tekstom sto "celoj prici daje neki cudan ton".

Boki

pre 10 godina

Svi samo pisu "nafta, nafta" a ne znaju da je udeo nafte u bruto proizvodu Dubaiji samo 5%. Nisu oni bas podpuno nesposobni i na nivou primata kako vi to zamishljate.
(Milan81, 01. februar 2014 15:58)

Mozda je sada 5%, nakon sto su spucali onolike novce u razvoj drugih delatnosti. Inace je Dubai bio pretezno ribarsko naselje sve do pronalaska nafte. Sto ne uradise nesto sa sobom pre nego su im rekli da leze na nafti, kad su vec tako pametni? Tako da ipak jeste "nafta, nafta".

T.

pre 10 godina

@milan81 Svi oko njih su prebogati naftom a oni su glavni trgovacki centar za sve njih. Svakako je da su sposobni, ali dzaba bi im bila sposobnost da im musterije nemaju para.

Milan81

pre 10 godina

Svi samo pisu "nafta, nafta" a ne znaju da je udeo nafte u bruto proizvodu Dubaiji samo 5%. Nisu oni bas podpuno nesposobni i na nivou primata kako vi to zamishljate.

Milivoje Vatrogasac

pre 10 godina

"Kako su postali sila 21. veka?" Pa udružili su se sa Vučićem, Dačićem, Nikolićem i ostalom njihovom nazadnom ekipom, koja rastura ovu zemlju, više od dvije decenije.

Zole

pre 10 godina

Ove kompanije su nastale kao podrska razvoju turizma i biznisa u UAE. Suvise su daleko od ostatka sveta da bi nekim drugim prevoznim srestvom lako doslo do njih.

zoran

pre 10 godina

Početkom Novembra sam iz Dohe poletao za Melburn. Dok je avion (QTR) čekao i dok je rulao ka pisti izbrojao sam na zemlji oko 50 njihovih letilica...

Toliko o tome.

A kako izgleda svetsko nebo možete videti ovde: http://www.flightradar24.com/25.48,51.99/8

Toliko o tome gde mi žvimo.

pametno

pre 10 godina

oni znaju da nafte nece bit dovijeka,zato se ulaze u turizam do krajnjih granica i u sve drugre privrede oje kasnije mogu donijet novca ,mi samo mozemo da mastamo da bi neko od nasih ovo uradio,nego bi ta nafta otisla u neke privatne dzepove ,respect za ove misle i za sutra a ne samo za danas ;)

Jim Jefferies

pre 10 godina

@(True, 01. februar 2014 12:37): apsolutna suština! Dodajmo na to i najuspešniju privredu- kinesku, koja operiše po istom modelu i dolazimo do paradoksa: planska privreda... zvuči poznato?

True

pre 10 godina

Jos je jedino bitno napomenuti da GCC avio kompanije finansira drzava tj. Qatar (QA) i UAE (Emirates, Etihad). Kad nedostaje 100 miliona samo ce da se prelije iz drzavnog budzeta. Ako let nema putnika, letece i dalje. Ni jedan avion nije kupljen iz profita avio kompanije vec samo iz drzavnog budzeta!
Dok konvencionalne avio kompanije finansirane iz svog budzeta moraju drugacije da se ponasaju.
To je razlika.

Silver tongue Satan

pre 10 godina

Na ovom sajtu kao da uopšte nema umerenih ljudi, ili su previše za EU ili previše za Rusiju, ili previše uzdižu Srbiju ili je previše unižavaju. Retki su članci na ovom sajtu gde u komentarima koje sam pročitao nema bar jednog pljuvača Srbije, bar jednog koji je nerealno uzdiže, možda jedino u podsajtu moj ljubimac.

To me, moram priznati, boli. Kako je tek vama koji ste na potpuno različitim stranama ne mogu ni zamisliti.

Перица

pre 10 godina

аБСБ - Батајница треба да постане цивилни аеродром, возом повезати са Сурчином, са центром Београда је већ повезана, повезати са Новим Садом, Суботицом, Шапцем и Ваљевом. Један терминал на Батајници дати Кинезима, други Индусима. Пошто Србија није део ЕУ, њихове авио компаније неће морати да плаћају порез на угљен диоксид.

п.с.
А и Београд на води тражи велики аеродром...

zoran

pre 10 godina

Sve to tamo opstoji zahvaljujuci zapadu....dok ovi imaju koristi i Emirati ce znaciti ensto...kada izgube na vaznosti, opet ce kamile tamo carovati kao glavno prevozno sredstvo....no, dobar reket placaju i tako prezivljavaju....

Izvidjac

pre 10 godina

Etihad je za mene veliko razocaranje. Leteo sam nedavno Pearl Business klasom dva puta. Usluga prvi put ocajna, pice razvodnjeno. Drugi put avion neispravan sa stanovista putnika (sediste pulsira, sistem za zabavu putnika vise ne radi nego sto radi, u slusalicama se cuje samo jedan kanal. Kopilot je veci deo leta proveo na ulazu u kabinu Pearl Business klase. Sve u svemu, uzasno, pogotovo za novac koji naplacuju. Nikada od njih nista biti nece.

Ryber Palunko

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...
(huligan-delikvent, 1. februar 2014 10:36)

Jedino ako su provalili kako se 'ku**enje' može upotrebiti kao pogonsko gorivo.

Владимир

pre 10 godina

Нема развоја без нафте, без ње су неважни. Они то знају. Али помоћи ту нема...
Гомилање злата или долара (како то раде Норвежани) ту не помаже. Биће скрајнути, рачуни блокирани, имовина у Лондону И ЊЈ одузета, а њихови највећи пријатељи ће их послати у камено доба.
Срећом по њих, па њихово парче песка никог не занима. Срећом по нас, терористи ће изгубити главне финансијере.

sremac

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...
(huligan-delikvent, 1. februar 2014 10:36)

Pa kad im nestane nafta orace vojvodjanska polja i prodavace poljoprivredne proizvode. Ne brini ti za njih, nego nasi kod ociju nista ne vide. Da smo mi imali njihovu naftu isto bi prosli ko sto sad prolazimo. Sto da radimo za sebe kad mozemo da robujemo za druge. Srbija brale. Sve se pokralo i unistilo. Ne moram ni ja da imam al da komsija ima jos manje. Lenjost, zavist i zatucanost, odlika danasnjeg srbina. Primitivizam tezak. Grand srbizam. Prodaje njive i krave za silikone i grand prodaksn. U Emirate Airlines-u je soma nasih skolovanih koji radje konobarisu u avionima nego da sede kuci ili rade za bedaka.

Бојан Илић

pre 10 godina

Завртело ми се у глави када сам почео да читам колико којих авиона!:-))
Ово је друга димензија!

Max

pre 10 godina

Tema je - kako su Arapski aerodromi postali najuspesniji, a ne kako su njihove avio-kompanije najuspesnije (mada posredno i to ima veze, naravno).

Ja lico mislim da su razlozi:
1) NEMA POREZA ! U arapskim zemljama ne postoji porez! To iz mesta pojeftinjuje sve robe i usluge za najmanje petinu cene, 20%. Takodje, u Emiratima, na primer, ne postoji nikakav porez i namet na plate, dok se u EU od prilike 50% odbija od plate na porez i doprinose. Samim tim, ako radnici/strucnjaci na aerodromu rade za 5000 evra u Nemackoj onda im je plata oko 2500 neto, dok u Emriatima moze za 1000 evra manje da neto imaju svih 4000. To stavlja EU aerodrome u nezgodnu poziciju. Sve to = jeftinije aerodromske takse u UEA nego u EU.
2) Polozaj: vrlo je zgodno presedati na bliskom istoku, ako se putuje na daleki istok, Australiju, Indiju, itd.
3) Nova i kvalitetna infrastruktura aerodroma + pustinja (nema snega, leda, nevremena, poplava, magle) + sloboda (moze uvek da se slece i polece, jer nikom ne smeta buka).
4) Najjeftinije gorivo za dopunjavanje rezervoara aviona! To su milionske ustede za svaku avio-komapniju! Npr. u Frankfurtu je 3,4 dolara po galonu, u Dubaiu je 2,2 dolara po galonu.

Iz perspektive EU/USA avio-kompanija, i ja licno bih uvek izabrao Emirate i Saudijsku Arabiju za presedanje i to van svake konkurencije.

soko

pre 10 godina

ljudi da se nelazemo znaju oni da ce nafte nestat pa se razvijaju na drugi smjer, a i lako im je cim zafali novca ubrizgaju ga u proekat [ima se moze se], mi mozemo kao drzava samo gledat sa klupa za navijace i radovat se kad i nase avione odkupljuju ...

Albert

pre 10 godina

Kako?
- Kapital (skoro bez limita)
- Prefigan menadzmenzt + opani bonusi za iste (Americki jevreji)
- Jeftina radna snaga (Filipino, Indusi, South africa, Kina, Balkan)
- Poslovna disciplina
Proverena kombinacija

huligan-delikvent

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...

Albert

pre 10 godina

Kako?
- Kapital (skoro bez limita)
- Prefigan menadzmenzt + opani bonusi za iste (Americki jevreji)
- Jeftina radna snaga (Filipino, Indusi, South africa, Kina, Balkan)
- Poslovna disciplina
Proverena kombinacija

Max

pre 10 godina

Tema je - kako su Arapski aerodromi postali najuspesniji, a ne kako su njihove avio-kompanije najuspesnije (mada posredno i to ima veze, naravno).

Ja lico mislim da su razlozi:
1) NEMA POREZA ! U arapskim zemljama ne postoji porez! To iz mesta pojeftinjuje sve robe i usluge za najmanje petinu cene, 20%. Takodje, u Emiratima, na primer, ne postoji nikakav porez i namet na plate, dok se u EU od prilike 50% odbija od plate na porez i doprinose. Samim tim, ako radnici/strucnjaci na aerodromu rade za 5000 evra u Nemackoj onda im je plata oko 2500 neto, dok u Emriatima moze za 1000 evra manje da neto imaju svih 4000. To stavlja EU aerodrome u nezgodnu poziciju. Sve to = jeftinije aerodromske takse u UEA nego u EU.
2) Polozaj: vrlo je zgodno presedati na bliskom istoku, ako se putuje na daleki istok, Australiju, Indiju, itd.
3) Nova i kvalitetna infrastruktura aerodroma + pustinja (nema snega, leda, nevremena, poplava, magle) + sloboda (moze uvek da se slece i polece, jer nikom ne smeta buka).
4) Najjeftinije gorivo za dopunjavanje rezervoara aviona! To su milionske ustede za svaku avio-komapniju! Npr. u Frankfurtu je 3,4 dolara po galonu, u Dubaiu je 2,2 dolara po galonu.

Iz perspektive EU/USA avio-kompanija, i ja licno bih uvek izabrao Emirate i Saudijsku Arabiju za presedanje i to van svake konkurencije.

sremac

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...
(huligan-delikvent, 1. februar 2014 10:36)

Pa kad im nestane nafta orace vojvodjanska polja i prodavace poljoprivredne proizvode. Ne brini ti za njih, nego nasi kod ociju nista ne vide. Da smo mi imali njihovu naftu isto bi prosli ko sto sad prolazimo. Sto da radimo za sebe kad mozemo da robujemo za druge. Srbija brale. Sve se pokralo i unistilo. Ne moram ni ja da imam al da komsija ima jos manje. Lenjost, zavist i zatucanost, odlika danasnjeg srbina. Primitivizam tezak. Grand srbizam. Prodaje njive i krave za silikone i grand prodaksn. U Emirate Airlines-u je soma nasih skolovanih koji radje konobarisu u avionima nego da sede kuci ili rade za bedaka.

Ryber Palunko

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...
(huligan-delikvent, 1. februar 2014 10:36)

Jedino ako su provalili kako se 'ku**enje' može upotrebiti kao pogonsko gorivo.

Silver tongue Satan

pre 10 godina

Na ovom sajtu kao da uopšte nema umerenih ljudi, ili su previše za EU ili previše za Rusiju, ili previše uzdižu Srbiju ili je previše unižavaju. Retki su članci na ovom sajtu gde u komentarima koje sam pročitao nema bar jednog pljuvača Srbije, bar jednog koji je nerealno uzdiže, možda jedino u podsajtu moj ljubimac.

To me, moram priznati, boli. Kako je tek vama koji ste na potpuno različitim stranama ne mogu ni zamisliti.

True

pre 10 godina

Jos je jedino bitno napomenuti da GCC avio kompanije finansira drzava tj. Qatar (QA) i UAE (Emirates, Etihad). Kad nedostaje 100 miliona samo ce da se prelije iz drzavnog budzeta. Ako let nema putnika, letece i dalje. Ni jedan avion nije kupljen iz profita avio kompanije vec samo iz drzavnog budzeta!
Dok konvencionalne avio kompanije finansirane iz svog budzeta moraju drugacije da se ponasaju.
To je razlika.

soko

pre 10 godina

ljudi da se nelazemo znaju oni da ce nafte nestat pa se razvijaju na drugi smjer, a i lako im je cim zafali novca ubrizgaju ga u proekat [ima se moze se], mi mozemo kao drzava samo gledat sa klupa za navijace i radovat se kad i nase avione odkupljuju ...

Milan81

pre 10 godina

Svi samo pisu "nafta, nafta" a ne znaju da je udeo nafte u bruto proizvodu Dubaiji samo 5%. Nisu oni bas podpuno nesposobni i na nivou primata kako vi to zamishljate.

pametno

pre 10 godina

oni znaju da nafte nece bit dovijeka,zato se ulaze u turizam do krajnjih granica i u sve drugre privrede oje kasnije mogu donijet novca ,mi samo mozemo da mastamo da bi neko od nasih ovo uradio,nego bi ta nafta otisla u neke privatne dzepove ,respect za ove misle i za sutra a ne samo za danas ;)

Sasha

pre 10 godina

Zivim i radim u Londonu, gde ih ima koliko hoces. Lik sa kojim delim stan radi u Saudijskoj ambasadi, a i ja imam za kliejnte neke bogate Arape (snimatelj sam po zanimanju) i mogu vam reci da sa vecim glupacima u zivotu nisam radio.
Pare su im bukvalno pale sa neba u vidu nafte, nemaju ni ukusa, ni kulture, a jos manje iskustva u vodjenju biznisa.
Bukvalno kao da su dobili pare na lutriji.
Trose pare na nevidjene gluposti koji im nikada nece doneti nikakvu dobit, jer nemaju svest o tome koliko je tesko zaraditi novac.
Do juce su ziveli u satorima, jahali kamile po pustinji i skupljali se oko vatre da igraju sa isukanim sabljama (gledao sam promo film u avionu jedne od aviokompanija sa arapskog polusotrva i smejao se).
Snimao sam za njih proslave na kojima su iznajmljivali simfonijski orkestar da im svira neke otuzne narodnjake, iznajmljivali su neke od najskupljih prostora (Royal Albert Hall) za koncert svojih folk pevaca, jednom su iznajmili helikopter za mene da ih snimam iz vazduha. Cesto bogatas svom vozacu pokloni auto koji ovaj vozi... I pored svih ulaganja po svetu, ne prognoziram im svetlu buducnost jednom kada potrose naftu...

Boki

pre 10 godina

Svi samo pisu "nafta, nafta" a ne znaju da je udeo nafte u bruto proizvodu Dubaiji samo 5%. Nisu oni bas podpuno nesposobni i na nivou primata kako vi to zamishljate.
(Milan81, 01. februar 2014 15:58)

Mozda je sada 5%, nakon sto su spucali onolike novce u razvoj drugih delatnosti. Inace je Dubai bio pretezno ribarsko naselje sve do pronalaska nafte. Sto ne uradise nesto sa sobom pre nego su im rekli da leze na nafti, kad su vec tako pametni? Tako da ipak jeste "nafta, nafta".

Sheik bin el Zajeb

pre 10 godina

Pohvala za B92 za prvi kompetentno i strucno napisan clanak o avijaciji u poslednjih 15 godina koliko Vas ja pratim. Kao dodatan bonus, fotografije aviona se slazu sa tekstom sto "celoj prici daje neki cudan ton".

Бојан Илић

pre 10 godina

Завртело ми се у глави када сам почео да читам колико којих авиона!:-))
Ово је друга димензија!

zoran

pre 10 godina

Sve to tamo opstoji zahvaljujuci zapadu....dok ovi imaju koristi i Emirati ce znaciti ensto...kada izgube na vaznosti, opet ce kamile tamo carovati kao glavno prevozno sredstvo....no, dobar reket placaju i tako prezivljavaju....

Milivoje Vatrogasac

pre 10 godina

"Kako su postali sila 21. veka?" Pa udružili su se sa Vučićem, Dačićem, Nikolićem i ostalom njihovom nazadnom ekipom, koja rastura ovu zemlju, više od dvije decenije.

Izvidjac

pre 10 godina

Etihad je za mene veliko razocaranje. Leteo sam nedavno Pearl Business klasom dva puta. Usluga prvi put ocajna, pice razvodnjeno. Drugi put avion neispravan sa stanovista putnika (sediste pulsira, sistem za zabavu putnika vise ne radi nego sto radi, u slusalicama se cuje samo jedan kanal. Kopilot je veci deo leta proveo na ulazu u kabinu Pearl Business klase. Sve u svemu, uzasno, pogotovo za novac koji naplacuju. Nikada od njih nista biti nece.

huligan-delikvent

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...

Владимир

pre 10 godina

Нема развоја без нафте, без ње су неважни. Они то знају. Али помоћи ту нема...
Гомилање злата или долара (како то раде Норвежани) ту не помаже. Биће скрајнути, рачуни блокирани, имовина у Лондону И ЊЈ одузета, а њихови највећи пријатељи ће их послати у камено доба.
Срећом по њих, па њихово парче песка никог не занима. Срећом по нас, терористи ће изгубити главне финансијере.

zoran

pre 10 godina

Početkom Novembra sam iz Dohe poletao za Melburn. Dok je avion (QTR) čekao i dok je rulao ka pisti izbrojao sam na zemlji oko 50 njihovih letilica...

Toliko o tome.

A kako izgleda svetsko nebo možete videti ovde: http://www.flightradar24.com/25.48,51.99/8

Toliko o tome gde mi žvimo.

Darksi

pre 10 godina

Dok nisu dosli zapadnjaci i izbusili naftna polja,domaci su se seici cesali po zadnjici cijeli dan cuvajuci kamile u pustinji.Posle su dobili dio kolaca
ne verujuci sami sebi sto ih je strefilo.Ne proizvode i ne izmisljaju nista samo imaju love da kupe sto hoce.Dok bude trajalo.Inch Allah

dzoni

pre 10 godina

Ovoj vesti mozete da dodate da ameri nisu dozvolili air serbiji da leti za ameriku i to na zalbu delta airlinesa koji inace leti iz budimpeste i gde je vecina putnika iz srbije prinudjena da ide njima.

Перица

pre 10 godina

аБСБ - Батајница треба да постане цивилни аеродром, возом повезати са Сурчином, са центром Београда је већ повезана, повезати са Новим Садом, Суботицом, Шапцем и Ваљевом. Један терминал на Батајници дати Кинезима, други Индусима. Пошто Србија није део ЕУ, њихове авио компаније неће морати да плаћају порез на угљен диоксид.

п.с.
А и Београд на води тражи велики аеродром...

Jim Jefferies

pre 10 godina

@(True, 01. februar 2014 12:37): apsolutna suština! Dodajmo na to i najuspešniju privredu- kinesku, koja operiše po istom modelu i dolazimo do paradoksa: planska privreda... zvuči poznato?

Zole

pre 10 godina

Ove kompanije su nastale kao podrska razvoju turizma i biznisa u UAE. Suvise su daleko od ostatka sveta da bi nekim drugim prevoznim srestvom lako doslo do njih.

T.

pre 10 godina

@milan81 Svi oko njih su prebogati naftom a oni su glavni trgovacki centar za sve njih. Svakako je da su sposobni, ali dzaba bi im bila sposobnost da im musterije nemaju para.

Igor

pre 10 godina

@ Sasha - potpisujem. Svaka rec ti je tacna. Isto je i u Minhenu. Ni ja nisam nikad sreo gluplje i arogantnije ljude od njih! Izivljavaju se na sve moguce nacine i stvarno trose pare u fazonu "kako doslo, tako otislo". U vecini slucaja nemaju gram stila, ukusa, rezona. Mene oni podsecaju neodoljivo na nasu "elitu" 90-ih!!! Bitno je da nakace 10-15 kila zlata oko vrata i oko ruku, rentiraju/kupuju najskuplja kola koja postoje u Nemackoj, zakupljuju po ceo sprat najskupljih hotela, itd itd. Takmicenje u arcenju para.

A to poredjenje nekih, sta bi bilo u Srbiji da mi imamo naftu... Bojim se da nista bolje nije ni kod njih! I tamo bogatstvo nije ravnomerno raporedjeno. Seik i njegova familija imaju milijarde, vecina naroda nema milijarde. Podaci kazu da 0,2% stanovnistva UAE poseduje 90% kapitala cele zemlje!!! Pa ti vidi! http://fanack.com/en/countries/uae/population/income-distribution/

Svo bogatstvo je skoncentrisano samo u 2 grada - Abu Dabi i Dubai. 20% stanovnistva je ispod granice bede. 90% stranaca radi za mizerne plate u vrlo teskim uslovima. Da, ima nekih beneficija, npr svi mogu da uzivaju u besplatnom javnom prevozu, zdravstvenom osiguranju, itd, ali onaj GDP koji je medju najvecima u svetu nije stvarno rasporedjen jednako po glavi stanovnika, nego na jednog prebogatog Seika dodje 10,000 sirotih ljudi koji nemaju bas nista od te nafte!

zoran1607

pre 10 godina

lupetanje !!! Najveci aerodrom na svetu u Atlanti ima 90 miliona putnika, za njim ide Chicago sa 60, treba jos puno mleka da piju.

TutaBugarin

pre 10 godina

sta je bio las vegas pre 60-70 god,a sta je sad,sta je bila Srbija pre 200god, a sta je sad, o cemu vi to pricate, ko je ovde nesposoban kad od ribarskog naselja sagrade danasnji Dubai?

Poznato?

pre 10 godina

@sasha: nisam skontao iz tvog izlaganja, da li opisujes nas ili Arape, posto je slicnost ocigledna!
P.s. Vidim ja, da cemo se lepo slagati sa njima, posto ih je PPV doveo, jer smo tako slični....

Silver tongue Satan

pre 10 godina

(Sasha, 1. februar 2014 22:35)
Omalovažavanje drugih je ustvari omalovažavanje sebe. Prvo ti nisi merodavan da ocenjuješ druge, drugo ti ne znaš ili nećeš da napišeš svoje ime ispravno.

NN

pre 10 godina

A zasto svi pisu nafta, nafta, nafta. Pogledaj malo kako su Dubai i sve te zemlje bile 50-tih godina. Cemer i jad. Sa ekspanzijom auto industrije i pronalaskom goriva sticali su milijarde i milijarde. E sad oni su to ulozili u turizam i sad nemoraju da zive od nafte. Isto to vam je i u Norveskoj.

huligan-delikvent

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...

Владимир

pre 10 godina

Нема развоја без нафте, без ње су неважни. Они то знају. Али помоћи ту нема...
Гомилање злата или долара (како то раде Норвежани) ту не помаже. Биће скрајнути, рачуни блокирани, имовина у Лондону И ЊЈ одузета, а њихови највећи пријатељи ће их послати у камено доба.
Срећом по њих, па њихово парче песка никог не занима. Срећом по нас, терористи ће изгубити главне финансијере.

Izvidjac

pre 10 godina

Etihad je za mene veliko razocaranje. Leteo sam nedavno Pearl Business klasom dva puta. Usluga prvi put ocajna, pice razvodnjeno. Drugi put avion neispravan sa stanovista putnika (sediste pulsira, sistem za zabavu putnika vise ne radi nego sto radi, u slusalicama se cuje samo jedan kanal. Kopilot je veci deo leta proveo na ulazu u kabinu Pearl Business klase. Sve u svemu, uzasno, pogotovo za novac koji naplacuju. Nikada od njih nista biti nece.

Milan81

pre 10 godina

Svi samo pisu "nafta, nafta" a ne znaju da je udeo nafte u bruto proizvodu Dubaiji samo 5%. Nisu oni bas podpuno nesposobni i na nivou primata kako vi to zamishljate.

Sasha

pre 10 godina

Zivim i radim u Londonu, gde ih ima koliko hoces. Lik sa kojim delim stan radi u Saudijskoj ambasadi, a i ja imam za kliejnte neke bogate Arape (snimatelj sam po zanimanju) i mogu vam reci da sa vecim glupacima u zivotu nisam radio.
Pare su im bukvalno pale sa neba u vidu nafte, nemaju ni ukusa, ni kulture, a jos manje iskustva u vodjenju biznisa.
Bukvalno kao da su dobili pare na lutriji.
Trose pare na nevidjene gluposti koji im nikada nece doneti nikakvu dobit, jer nemaju svest o tome koliko je tesko zaraditi novac.
Do juce su ziveli u satorima, jahali kamile po pustinji i skupljali se oko vatre da igraju sa isukanim sabljama (gledao sam promo film u avionu jedne od aviokompanija sa arapskog polusotrva i smejao se).
Snimao sam za njih proslave na kojima su iznajmljivali simfonijski orkestar da im svira neke otuzne narodnjake, iznajmljivali su neke od najskupljih prostora (Royal Albert Hall) za koncert svojih folk pevaca, jednom su iznajmili helikopter za mene da ih snimam iz vazduha. Cesto bogatas svom vozacu pokloni auto koji ovaj vozi... I pored svih ulaganja po svetu, ne prognoziram im svetlu buducnost jednom kada potrose naftu...

Milivoje Vatrogasac

pre 10 godina

"Kako su postali sila 21. veka?" Pa udružili su se sa Vučićem, Dačićem, Nikolićem i ostalom njihovom nazadnom ekipom, koja rastura ovu zemlju, više od dvije decenije.

Boki

pre 10 godina

Svi samo pisu "nafta, nafta" a ne znaju da je udeo nafte u bruto proizvodu Dubaiji samo 5%. Nisu oni bas podpuno nesposobni i na nivou primata kako vi to zamishljate.
(Milan81, 01. februar 2014 15:58)

Mozda je sada 5%, nakon sto su spucali onolike novce u razvoj drugih delatnosti. Inace je Dubai bio pretezno ribarsko naselje sve do pronalaska nafte. Sto ne uradise nesto sa sobom pre nego su im rekli da leze na nafti, kad su vec tako pametni? Tako da ipak jeste "nafta, nafta".

zoran

pre 10 godina

Sve to tamo opstoji zahvaljujuci zapadu....dok ovi imaju koristi i Emirati ce znaciti ensto...kada izgube na vaznosti, opet ce kamile tamo carovati kao glavno prevozno sredstvo....no, dobar reket placaju i tako prezivljavaju....

Перица

pre 10 godina

аБСБ - Батајница треба да постане цивилни аеродром, возом повезати са Сурчином, са центром Београда је већ повезана, повезати са Новим Садом, Суботицом, Шапцем и Ваљевом. Један терминал на Батајници дати Кинезима, други Индусима. Пошто Србија није део ЕУ, њихове авио компаније неће морати да плаћају порез на угљен диоксид.

п.с.
А и Београд на води тражи велики аеродром...

Albert

pre 10 godina

Kako?
- Kapital (skoro bez limita)
- Prefigan menadzmenzt + opani bonusi za iste (Americki jevreji)
- Jeftina radna snaga (Filipino, Indusi, South africa, Kina, Balkan)
- Poslovna disciplina
Proverena kombinacija

Max

pre 10 godina

Tema je - kako su Arapski aerodromi postali najuspesniji, a ne kako su njihove avio-kompanije najuspesnije (mada posredno i to ima veze, naravno).

Ja lico mislim da su razlozi:
1) NEMA POREZA ! U arapskim zemljama ne postoji porez! To iz mesta pojeftinjuje sve robe i usluge za najmanje petinu cene, 20%. Takodje, u Emiratima, na primer, ne postoji nikakav porez i namet na plate, dok se u EU od prilike 50% odbija od plate na porez i doprinose. Samim tim, ako radnici/strucnjaci na aerodromu rade za 5000 evra u Nemackoj onda im je plata oko 2500 neto, dok u Emriatima moze za 1000 evra manje da neto imaju svih 4000. To stavlja EU aerodrome u nezgodnu poziciju. Sve to = jeftinije aerodromske takse u UEA nego u EU.
2) Polozaj: vrlo je zgodno presedati na bliskom istoku, ako se putuje na daleki istok, Australiju, Indiju, itd.
3) Nova i kvalitetna infrastruktura aerodroma + pustinja (nema snega, leda, nevremena, poplava, magle) + sloboda (moze uvek da se slece i polece, jer nikom ne smeta buka).
4) Najjeftinije gorivo za dopunjavanje rezervoara aviona! To su milionske ustede za svaku avio-komapniju! Npr. u Frankfurtu je 3,4 dolara po galonu, u Dubaiu je 2,2 dolara po galonu.

Iz perspektive EU/USA avio-kompanija, i ja licno bih uvek izabrao Emirate i Saudijsku Arabiju za presedanje i to van svake konkurencije.

sremac

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...
(huligan-delikvent, 1. februar 2014 10:36)

Pa kad im nestane nafta orace vojvodjanska polja i prodavace poljoprivredne proizvode. Ne brini ti za njih, nego nasi kod ociju nista ne vide. Da smo mi imali njihovu naftu isto bi prosli ko sto sad prolazimo. Sto da radimo za sebe kad mozemo da robujemo za druge. Srbija brale. Sve se pokralo i unistilo. Ne moram ni ja da imam al da komsija ima jos manje. Lenjost, zavist i zatucanost, odlika danasnjeg srbina. Primitivizam tezak. Grand srbizam. Prodaje njive i krave za silikone i grand prodaksn. U Emirate Airlines-u je soma nasih skolovanih koji radje konobarisu u avionima nego da sede kuci ili rade za bedaka.

True

pre 10 godina

Jos je jedino bitno napomenuti da GCC avio kompanije finansira drzava tj. Qatar (QA) i UAE (Emirates, Etihad). Kad nedostaje 100 miliona samo ce da se prelije iz drzavnog budzeta. Ako let nema putnika, letece i dalje. Ni jedan avion nije kupljen iz profita avio kompanije vec samo iz drzavnog budzeta!
Dok konvencionalne avio kompanije finansirane iz svog budzeta moraju drugacije da se ponasaju.
To je razlika.

Zole

pre 10 godina

Ove kompanije su nastale kao podrska razvoju turizma i biznisa u UAE. Suvise su daleko od ostatka sveta da bi nekim drugim prevoznim srestvom lako doslo do njih.

dzoni

pre 10 godina

Ovoj vesti mozete da dodate da ameri nisu dozvolili air serbiji da leti za ameriku i to na zalbu delta airlinesa koji inace leti iz budimpeste i gde je vecina putnika iz srbije prinudjena da ide njima.

soko

pre 10 godina

ljudi da se nelazemo znaju oni da ce nafte nestat pa se razvijaju na drugi smjer, a i lako im je cim zafali novca ubrizgaju ga u proekat [ima se moze se], mi mozemo kao drzava samo gledat sa klupa za navijace i radovat se kad i nase avione odkupljuju ...

Бојан Илић

pre 10 godina

Завртело ми се у глави када сам почео да читам колико којих авиона!:-))
Ово је друга димензија!

Ryber Palunko

pre 10 godina

Nafta... a kad im nestane (a za 20 godina hoce) ugasili su... Bas zato sada okupiraju Srbiju jer se ovde nalazi novi svetski energent...
(huligan-delikvent, 1. februar 2014 10:36)

Jedino ako su provalili kako se 'ku**enje' može upotrebiti kao pogonsko gorivo.

Silver tongue Satan

pre 10 godina

Na ovom sajtu kao da uopšte nema umerenih ljudi, ili su previše za EU ili previše za Rusiju, ili previše uzdižu Srbiju ili je previše unižavaju. Retki su članci na ovom sajtu gde u komentarima koje sam pročitao nema bar jednog pljuvača Srbije, bar jednog koji je nerealno uzdiže, možda jedino u podsajtu moj ljubimac.

To me, moram priznati, boli. Kako je tek vama koji ste na potpuno različitim stranama ne mogu ni zamisliti.

zoran

pre 10 godina

Početkom Novembra sam iz Dohe poletao za Melburn. Dok je avion (QTR) čekao i dok je rulao ka pisti izbrojao sam na zemlji oko 50 njihovih letilica...

Toliko o tome.

A kako izgleda svetsko nebo možete videti ovde: http://www.flightradar24.com/25.48,51.99/8

Toliko o tome gde mi žvimo.

Jim Jefferies

pre 10 godina

@(True, 01. februar 2014 12:37): apsolutna suština! Dodajmo na to i najuspešniju privredu- kinesku, koja operiše po istom modelu i dolazimo do paradoksa: planska privreda... zvuči poznato?

Sheik bin el Zajeb

pre 10 godina

Pohvala za B92 za prvi kompetentno i strucno napisan clanak o avijaciji u poslednjih 15 godina koliko Vas ja pratim. Kao dodatan bonus, fotografije aviona se slazu sa tekstom sto "celoj prici daje neki cudan ton".

Darksi

pre 10 godina

Dok nisu dosli zapadnjaci i izbusili naftna polja,domaci su se seici cesali po zadnjici cijeli dan cuvajuci kamile u pustinji.Posle su dobili dio kolaca
ne verujuci sami sebi sto ih je strefilo.Ne proizvode i ne izmisljaju nista samo imaju love da kupe sto hoce.Dok bude trajalo.Inch Allah

T.

pre 10 godina

@milan81 Svi oko njih su prebogati naftom a oni su glavni trgovacki centar za sve njih. Svakako je da su sposobni, ali dzaba bi im bila sposobnost da im musterije nemaju para.

pametno

pre 10 godina

oni znaju da nafte nece bit dovijeka,zato se ulaze u turizam do krajnjih granica i u sve drugre privrede oje kasnije mogu donijet novca ,mi samo mozemo da mastamo da bi neko od nasih ovo uradio,nego bi ta nafta otisla u neke privatne dzepove ,respect za ove misle i za sutra a ne samo za danas ;)

Silver tongue Satan

pre 10 godina

(Sasha, 1. februar 2014 22:35)
Omalovažavanje drugih je ustvari omalovažavanje sebe. Prvo ti nisi merodavan da ocenjuješ druge, drugo ti ne znaš ili nećeš da napišeš svoje ime ispravno.

NN

pre 10 godina

A zasto svi pisu nafta, nafta, nafta. Pogledaj malo kako su Dubai i sve te zemlje bile 50-tih godina. Cemer i jad. Sa ekspanzijom auto industrije i pronalaskom goriva sticali su milijarde i milijarde. E sad oni su to ulozili u turizam i sad nemoraju da zive od nafte. Isto to vam je i u Norveskoj.

zoran1607

pre 10 godina

lupetanje !!! Najveci aerodrom na svetu u Atlanti ima 90 miliona putnika, za njim ide Chicago sa 60, treba jos puno mleka da piju.

TutaBugarin

pre 10 godina

sta je bio las vegas pre 60-70 god,a sta je sad,sta je bila Srbija pre 200god, a sta je sad, o cemu vi to pricate, ko je ovde nesposoban kad od ribarskog naselja sagrade danasnji Dubai?

Igor

pre 10 godina

@ Sasha - potpisujem. Svaka rec ti je tacna. Isto je i u Minhenu. Ni ja nisam nikad sreo gluplje i arogantnije ljude od njih! Izivljavaju se na sve moguce nacine i stvarno trose pare u fazonu "kako doslo, tako otislo". U vecini slucaja nemaju gram stila, ukusa, rezona. Mene oni podsecaju neodoljivo na nasu "elitu" 90-ih!!! Bitno je da nakace 10-15 kila zlata oko vrata i oko ruku, rentiraju/kupuju najskuplja kola koja postoje u Nemackoj, zakupljuju po ceo sprat najskupljih hotela, itd itd. Takmicenje u arcenju para.

A to poredjenje nekih, sta bi bilo u Srbiji da mi imamo naftu... Bojim se da nista bolje nije ni kod njih! I tamo bogatstvo nije ravnomerno raporedjeno. Seik i njegova familija imaju milijarde, vecina naroda nema milijarde. Podaci kazu da 0,2% stanovnistva UAE poseduje 90% kapitala cele zemlje!!! Pa ti vidi! http://fanack.com/en/countries/uae/population/income-distribution/

Svo bogatstvo je skoncentrisano samo u 2 grada - Abu Dabi i Dubai. 20% stanovnistva je ispod granice bede. 90% stranaca radi za mizerne plate u vrlo teskim uslovima. Da, ima nekih beneficija, npr svi mogu da uzivaju u besplatnom javnom prevozu, zdravstvenom osiguranju, itd, ali onaj GDP koji je medju najvecima u svetu nije stvarno rasporedjen jednako po glavi stanovnika, nego na jednog prebogatog Seika dodje 10,000 sirotih ljudi koji nemaju bas nista od te nafte!

Poznato?

pre 10 godina

@sasha: nisam skontao iz tvog izlaganja, da li opisujes nas ili Arape, posto je slicnost ocigledna!
P.s. Vidim ja, da cemo se lepo slagati sa njima, posto ih je PPV doveo, jer smo tako slični....