Ponedeljak, 27.01.2014.

14:29

Može li zdravstvo da bude bolje s novcem koji ima?

Izvor: Tanjug

Može li zdravstvo da bude bolje s novcem koji ima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Gale

pre 10 godina

Može. Ako svako radi svoj posao. Ako svakog lekara nađeš u radno vreme na radnom mestu, a ne u privatnoj klinici gde dodatno radi. Toliko prosto za proveriti. Država ti finansira specijalizaciju a onda odeš u privatnu kliniku da radiš ili ti šalješ pacijente u nju, navodno u bolnici ne radi to i to. A što ne radi? Pa, namerno pokvarili po dogovoru sa tehničarima. Sramota. A sad i ono malo što vrede imaju mogućnost da pobegnu, što će i uraditi, pa će posle biti kuku majko, šta sad. Ma sve ...

Jarić T. Živadin

pre 10 godina

Ma sve se može, samo treba prelomiti. Ukinite glupavo zakazivanje makar kod lekara opšte prakse. Skidaju nam sa plate gomilu para za zdravstveno osiguranje, a pri tom ne možeš da odeš kod lekara kad ti stvarno treba.

smoren

pre 10 godina

Ljubaznost i lepa reč obolelom ili povređenom, ne košta ništa. Na žalost, to je poslednje što ćete dobiti u našim zdravstvenim ustanovama...

Začuđeni

pre 10 godina

Naravno da može, budžet za zdravstvo je najveći od svih budžeta, a u stvari je velika crna rupa iz koje drpaju na sve strane

Jeronimo

pre 10 godina

Sve je ovde naopako i sve je bre do nas. Nismo mi ovakvi jer smo siromašni. Mi smo siromašni jer smo ovakvi! Nikada nećemo postati bogati i nikada nam zdravstvo ili bilo šta neće biti normalno dok smo ovakvi. Nadam se da će deca biti pametnija od nas.

milkyway

pre 10 godina

Naravno da moze da bude mnogo bolje cak i sa novcem koje ima, jer dzaba i nova tus kabina kad nema ko da sredi odvod u kanalizaciju, pa se voda iz kupatila razliva do sobe i neupotrebljivo je! Zivi primer naravno iz Betanije! Korektan odnos prema svim pacijentima i ljubaznost naravno ne bi trebala da se placa, pa bi i to moglo biti bolje bez problema sa nula dinara.
Predlazem da se na prijemnom odeljenju Betanije napravi velika providna kutija u koju bi pacijenti ubacivali "planirani mito", koji bi umesto u dzepove zaposlenih isao za obnavljanje uslova boravka pacijenata. Znam da je nemoguce, ali kada bi stvarno sve te stotine i stotine eura od svih porodilja slozili na gomilu, bas me zanima koliko bi skupili za mesec ili godinu...

Slepac

pre 10 godina

Nije mi zao koliko kod da se ulozi u zdravstvo. Takodje i skolstvo. Niceg vaznije nema. Zao mi je samo sto to u Srbiji nije prioritet.

Dejan

pre 10 godina

Pare se daju po ključu.
Funkcije u ustanovama po ključu.
Posao doktora, sestre, spremačice, portira, po ključu.
Privatne klinike dozvole po ključu.
U jednoj ustanovi su otpustili iskusne lekare koji su radili na tzv. tržištu, da bi smanjili troškove, a onda su na njihova mesta na tzv. budžet primili nove, mlade i neiskusne i onim preostalim starima povećali norme jer trebaju i novi da dobiju plate.
Ali ti mladi, neiskusni i nikad zaposleni možda i nestručni i nezainteresovani i adekvatno politički opredeljeni će posle biti i prvi u redu za specijalizacije, adekvatne funkcije, profesorska mesta ...
Svi će gledati kako da uberu neke pare i sačuvaju mesta, nezainteresovani za struku.
Iz toga sledi da nam fale sve preko potrebne specijalizacije.
Jer se za njih traže, želja i znanje i strast za strukom.
A to izostaje jer nekoliko generacija karijerista, ne mogu izroditi ništa bolje.
Zakoni evolucije to prosto ne dozvoljavaju.
Korupcija rađa korupciju, a želja i strast, rađaju stručnjake.
E tako nam je u svim strukama.
Na svim nivoima u državi.
Višak karijerista produkuje samo manjak sredstava, kolika god da su ona na na početku priče stvarna, do kraja priče njih nema.
Ležeći pacijenti nam umiru od zaraza koje su dobili po bolnicama.
Doktori nemaju ni za rukavice.
A ceo sistem je namešten da favorizuje brisanje pacijenata i njihovih dijagnoza kako bi država uštedela!?
Šta je Tomica mislio smanjujući efikasnost sistema zdravstva, e to je pitanje za preki sud.

pacijent

pre 10 godina

Moze zdravstvo da bude bolje i bez dodatnih para, jer ljubaznost i pozrtvovanost ne kostaju nista a mnogo znace i za pacijenta a i lekara.

drvobradi

pre 10 godina

@Pera
Pero, slažem se. Jedino jos da mi objasnis da li je taj lekar imao ijedan predmet vezan za teme kao što su supply chain management, operations improvement (namerno na eng.), informacione sisteme ili upravljanje projektima. Vidiš, organizacija posla, nabavki i ljudstva nije posao lekara. Njihov posao je da leče ljude, ne da organizuju lečenje. Mogu da pružaju povratnu informaciju da li sistem radi i gde može da se popravi, međutim ne mogu da ga naprave. Ali kao što ti reče, svako misli da zna najbolje.

miki

pre 10 godina

treba resavati stvari.. ali prvo dovedite prave ljude na celo bolnica i klinickih centara kao i domova zdravlja i uvedite sistem nagrade i sankcije pa cemo videti sta onda!!!!!

Pera

pre 10 godina

@ (drvobradi, 27. januar 2014 18:34)

Ne genije, to sto se neko skoluje 6 godina + staz + specijalizacije ne znaci da on zna kako treba teci lecenje pacijenta. Neki genijalac sa trange trenda zna bolje.
Ovo je kljucni problem nase drzave, svi misle da sve znaju najbolje i svi se mesaju u tudji posao a svoj ne obavljaju.

daba

pre 10 godina

Nije problem u tome koliko ima para, nego koliko se ukrade... Para ima i vise nego sto treba, ali ovoliko lopova ni svajcarska ne bi nogla da izdrzi...

kikile

pre 10 godina

a kakav moze da bude radnik koji mora da plati par hiljada evra da bi se zaposlio u zdravstvu. pozrtvovan? zeljan dokazivanja? on je to radno mesto kupio od nadredjenih i kakvu kontrolu oni imaju nad njim? u nasem zdravstvu se vodi rovovska borba interesa medju klanovima na svim nivoima a cenu placaju pacijenti

sailor

pre 10 godina

Albanija je po izveštaju Evropske asocijacije korisnika zdravstvenih usluga poslednja po količini novca izdvojenog za zdravstvo po glavi stanovnika, od 35 zemalja Srbija je na 30 mestu. Albanija je po kvalitetu dobijenom za izdvojeni novac najbolja, prva a Srbija ubedljivo poslednja. To je onaj izveštaj po kome smo već tradicionalno poslednji po kvalitetu pružene zdravstvene zaštite. Nijedan ministar se za to nije zabrinuo. Ima u zdravstvu dosta para ali sistem i sistemom izazvana i stimulisana korupcija zakovali su nas tu gde smo.

Lekar

pre 10 godina

Navescu jos jedno poredjenje:

sestra prima nesto preko 30 hiljada dinara, ona za tu platu mora da pere nepokretne pacijente, da ih oblaci i presvlaci, obilazi, neguje i ostalo.

A onda imate situaciju da su sada u decembru zaposlili nekakve ljude koji po ceo celciti dan nista ne rade, sede i piju kafu po ceo dan i primaju 45 hilajda fiksno. Zasto i kako niko ni ne sme da pita! Ali eto, pa se vi pitajte onda zasto nema lekova, zasto nesto nije cisto, zasto sestre i doktori nemaju volje!
Stazere ne placaju a specijalizacije ne dele. Prakticno teraju ljude van zemlje. Efekat ce se osetiti za desetak godina kada ne bude kadra! A to je najveci problem, kadar!

ime

pre 10 godina

Voleo bih da vidim ukrstene podatke. Kojoj partiji 'pripadaju' bolnice sa dobrim ocenama. Cini mi se da ako su 'bolnicka' i republicka vlast iste, te bolnice nekako imaju vise prijatelja u zemlji i inostranstvu. Cudno al' bas oni zasluzuju sve donacije.

drvobradi

pre 10 godina

Može, ali organizaciju zdravstva ne treba nikako prepustiti lekarima. Tu je glavni problem zdravstva.
BTW što reče @Uroš, na kojem nivou je 250e?

znam ko krade

pre 10 godina

Moje misljenje je sledece,
za poslednjih 25 godina,je toliko izdvajano za to zdravstvo da bi fasade trebale da budu pozlacene.
Nego brate mili,mnogo se krade,To je iskljucivo glavni i osnovni problem.
Licno znam doticnu osobu,koja radi kao servirka u bolnici,za poslednjih 17 godina,koliko poznajem doticnu osobu ,ni hleb nisu kupili u prodavnici.Ne znaju prosto ni gde se nalazi prodavnica.Prepuni zamrzivaci(2komada).Ako ona na dan ukrade oko 4000 dinara,pa o cemu mi pricamo ovde.A to je samo jedna osoba,gde je cela ekipa iz kuhinje?

MarkoNS

pre 10 godina

Evo prakticnog primera, upravo dolazim iz drzavne apoteke, petoro ljudi u redu, jedna apotkarka radi, dva saltera ne rade a jos tri apotekarke sede iza i caskaju. Uslo jos dvoje ljudi, videlo red i otislo verovatno kod privatnika gde svi salteri rade.

cole

pre 10 godina

Problem zdravstva je generalno u lošem rukovođenju na svim nivoima - od ministara tj. ministarke ...sa kojima decenijama nikako da se usrećimo, do direktora klinika, bolnica, domova zdravlja. Nije novac problem održavanja čistoće prostorija, odvaljenih kvaka......Nije novac ni problem bahatosti i to pre svega nemedicinskog osoblja bolnica i domova zdravlja .....malih boginja u liku administrativnih službenica. Rukovodilac medicinske ustanove čudo može da napravi ako je sposoban i obučen da bude menažer. I to su uči. I ne može se očekivati da vrhunski lekar specijalita bude i menažer sa 100% radnog vremena na tom poslu.U tom slučaju mora da ima efikasan administrativni tim oko sebe. Primer sjajne organizacije , reda i čistoće je bio KBC Bežanijska kosa pre 3 do 4 godine. Nadam se da će novi direktor povratiti taj renome ove medicinske ustanove.

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Da li znate koliko je nove bolničke opreme došlo u Srbiju u vidu donacija a koja neotpakovana stoji i propada godinama jer bolnice i domovi zdravlja nemaju prostorne i kadrovske kapacitete?

Toni Soprano

pre 10 godina

Ma nije problem u finansijama,problem je u radnicima.Lekari,sestre,bolničari ne rade posao kako treba,uopšte ne vode računa o pacijentima,zabusavaju,ne možeš kad ih nadjes kad ti trebaju i nimalo nisu stručni u svom poslu.Strašno.

lesa

pre 10 godina

Bice bolje kad se otpusti nemedicinsko osoblje. Kad se nekom ministru spomene zdravstvo on odmah kuka na nemedicinsko osoblje. Sta cemo dobiti kad otpustimo spremacice, dobicemo jos vise bakterija po operacionim salama i samim tim izumiranje sociale u drustvu. Otpustanjem obezbedjenja, narkomani ce slobodno moci da otimaju lekove za smirenje, otpustanjem elektricara, doktori ce operisati u mraku i samim tim ustedece struju. Administracija i obracunci nisu potrebni jer kako je krenulo plate ce se uskoro ukinuti.

Zdravstveni radnici su tu najmanje krivi

pre 10 godina

Zar niko ne primećuje koliko se u poslednjih 10-12 godina namnožilo parazita zdravstvenog sistema u vidu činovnika RFZO, preko koga inače ide praktično sav novac ka zdravstvenim ustanovama? A RFZO se, normalno, drži one Šojićeve: "ko pretače med - ima pravo da oliže prste", s tim da oni ne samo da ližu samo prste, već im je i kašika prilično duboko u tegli... Aferu sa vakcinama protiv ptičijeg gripa, milionske otpremnine za bivšeg direktora RFZO, deljenja jubilarnih nagrada (u vreme kad se one nisu isplaćivale zdravstvenim radnicima), preskupe PR kurseve za top menadžment RFZO, visoka primanja pojedinih direktora filijala, sumnjive javne nabavke itd. i da ne pominjemo, kao i enormno zapošljavanje u administraciji RFZO tokom poslednjih desetak godina, uglavnom po rođačkoj ili partijskoj liniji.
Inače, izdvajanja po osnovu zdravstvenog osiguranja zaposlenih i nisu tako mala. Na "prosečnu" neto zaradu od 50.000 din ona su gotovo 80 EUR mesečno, tj. oko 950 EUR godišnje.

an.k.m

pre 10 godina

Da da pazi da je cistacica problem....lupetas alexa gluposti samo tako....svaka bolnica je cista maximalno koliko to dozvoljava ona sama....pod star 80 god ne moze da se sija kao onaj od pre nekoliko godina....

jad i beda

pre 10 godina

Sa tim parama ne možete ni papirne maramice da obezbedite pacijentu na mesečnom nivou, a kamoli neku skupu intervenciju. Otac mi se lečio kao civil na VMA i samo za dijagnostiku je otišlo oko 80 000 dinara naših para plus laserska operacija vađenja kamena iz žučnih kanala koju je platila firma a koja ko zna koliko košta. A da ne pominjem to što nije ostao da leži u bolnici. Pa sad vidite koliko nešto košta zaista na tržištu, a koliko se izdvaja. Niko da ne ukrade jedan jedini dinar i ovaj sistem bi isto kolabirao jer je neodrživ, a tek ovako kad ga čerupa kako ko stigne dobro je što još uvek imamo zgrade tj. da nisu pokrali i cigle.

sky

pre 10 godina

kako moze bolnica da pripada nekoj partiji?
slazem se da moze ... treba videti gde novac odlazi pre trazenja novog ... i tu ne mislim da su plate problem, naprotiv ali treba da se detaljno analizira trenutno stanje i utvrdi kuda novac ide ...

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Vidim ima komentara koji kritikuju "milostinju" iliti, donacije.
ne zaboravite da i u Americi, i u Nemackoj, Italiji, itd, bolnice grade cela krila od donacija, bilo pojedinaca, bilo kompanija.
ja ne vidim nista lose u donacijama.
Ali da se vratim na temu: mnogo je nacina da se situacija u zdravstvu popravi, i boljim koriscenjem novca, i donacijama. Dokaz je akcija bitka za bebe, kojom je nabavljena oprema. Kakva god da je, ta oprema je bolja od one koja ima 40, 50 godina. Ovde pricam samo o kvalitetu zgrada, soba, o opremi, ne o radnicima, tehnicarima, doktorima i lekarima. Oni su druga prica. Svakako zasluzuju vise od onoga sto sad primaju i time se takodje treba pozabaviit.

nidza

pre 10 godina

moze i te kako bolje, kad bi bilo volje. Radnici u zdravstvu su potpuno nezainteresovani (cast izuzecima), i ponasaju se uglavnom neljubazno i bahato prema pacijentima. O sujeti izmedju lekara da ne razgovaramo uopste, kao i o povrsnom znanju. sve to, nema veze sa novcem....Treba i tu malu platu da zarade sestre, inace im je i to mnogo.

Приједор

pre 10 godina

Проблеми у здравству су само слика стања друштва и државе данас. Са једне стране разорена је привреда која финансира здравство путем доприноса, са друге стране лоповска руководства установа врше милионске проневјере на набавкама и пуне своје џепове на патњи и несрећи болесних. Не треба занемарити ни катастрофално здравствено стање народа проузроковано стресом, очајном исхраном, раширеним пороцима, осиромашеном уранијуму које доводи да је 2/3 становништва болесно на неки начин. Што би рекао покојни патријарх Павле, биће нам боље кад будемо бољи.

Student Medicine

pre 10 godina

Ljudi vi niste ni svesni koliko je nase zdravstvo lose bas zbog administracije/vlade/politike i mnajka para tj. sto Vlade ne ulazu. Na drugom mestu je negativna selekcija i korumpiranost. Ne kazem da je u redu da je lekar bahat i nije vaspitan (ima ih ali su manjina) ali mnogo veci problem je nestrucnost. Bolje da bude strucnjak i bahat ali da radi posao nego fin i nestrucan. Problem je sto poslove i specijalizacije dobijaju mamini i tatini sinovi, politicki podnobni, ljudi sa vezama iako su bili losi studenti i muvali i tokom studija da polazu, dok oni strucni i vredni ne mogu naci posao. Znaci prvo pare/vlada pa onda negativna selekcija. A samo jedno oko para i vlade koji su najveci krivci za zdravstvo. DOS/G17 je vodio 8 godina ministarstvo, poslednjih par godina SPS. Samo je gore i gore. Sutra? Vrv naprednjaci. Isto katastrofa ako ne i gore nas ceka. Ko je isto tu kriv? E pa dragi narode moj i mi kao narod smo krivi. Svi kukaju o zdravstvu da je lose ali je l' se narod buni kada Vlada uvede lose mere u zdravstvu? Ne. Svi krive doktore. Je l' narod krivi Vladu kada smanji pare za zdravstvo? Ne. Svi krive doktore. Je l' narod kazni partije kada urnisu zdravstvo? hahaha. Ma jok, ne kazne ih za izadju Kosova, ekonomiju, korupciju a kamoli za zdravstvo nego narod jos i uzme 2000 dinara da proda glas pa posle kukaju kako nam lose. Moral price, je da su svi krivi u prici ovoj jadnoj.

Cika Jova

pre 10 godina

U Dubaiu sam placao 600e godisnje privatno osiguranje. Kada se razbolis, odes u bilo koju bolnicu, a tamo lepo dobar dan, pa izmere pritisak, saslusaju simptome, pa sada ce doktor da vas primi. Dok ja udjem tamo on zna ko sam i sta je mi je problem, uzmu mi krv na licu mesta i rezultati su tu dok me on dodatno propita o simptomima. Prepise lekove, platim participaciju i izadjem napolje kao gospodin covek.
Ovde svakom zaposlenom otmu 250e godisnje i molim boga da se ne razbolim. A vodio sam dete kod lekara i morao sam da platim lekove.
Jos nesto, 250e je minimum, prosek je veci. Nije to mala para, naravno da bi trebalo bolje da funkcionise.

Obican gradjanin Srbije

pre 10 godina

Vidim da veli broj komentara se odnosi na to da je odnos lekara prema pacijentima los, da su lekari bahati nevaspitani i losi ljudi...Moje je misljenje da nas narod bolje lekare i ne zasluzuje...Kakav narod takvi i lekari. I ti lekari su isto ljudi sa ovih prostora ne znam sta vas to cudi toliko....Druga stvar je da se ne moze sve generelizovati...Postije dobri i losi lekari, kao sto postoje i dobri i losi pravnici,profesori pa na kraju krajeva i ljudi....Podjite ljudi prvo od sebe pa onda kritikujte druge...Radite nesto korisno i zivot ce vam biti bolji.

m

pre 10 godina

bolnice su partijski izvor novca, kao i sve ostalo, i dalhe smo pod parolom nase je i moje, ali je moje samo moje, dakle, za njih ima novca i za lecenje i za finansiranje a za nas mrve i otpatci

RTP / RTCP

pre 10 godina

Po mom misljenju najslabija karika naseg zdravstvenog sustema su lekari opste prakse.
Oni ce slusati pacijentu pluca zbog bronhitisa - i neće prepoznati melanom od 2cm na ledjima.
Oni su sposobni da bez ikakvog detaljnog pregleda ubede pacijenta da je to krvarenje samo hemoroid a radi se o kanceru debelog creva ( slučaj u mojoj porodici).
Ponekad mislim da o medicini znaju tek malo vise od nas prosečnih intelektualaca.

Pametnjaković

pre 10 godina

Problem uopšte nije u novcu, i ranije kada je para bilo više zdravstvo je isto funkcionisalo kao i sada. Ranije je bilo poprilično mnogo donacija, i novčanih i donacija u opremi i ništa se nije promenilo. Kadrovi su očajni, ja gluplje i nesposobnije u životu nisam video. To samo kod nas može da radi, verovatno zaposleno preko veze, a oni koji vrede su proterani iz zemlje.

Marina

pre 10 godina

Ovde se uglavnom misli na lose fizicke uslove u zdravstvu - sve je staro, dotrajalo, neokreceni zidovi, tesko je odrzavati higijenu u takvim uslovima ma koliko da se cisti, itd. To jeste problem. Ali mnogo veci problem je odnos lekara i ostalog medicinskog osoblja prema pacijentima, a to je ono sto moze da se popravi. Vecina ljudi je zadovoljna malom ljubaznoscu, paznjom... u stanju su svasta da trpe, ako se ljubazno ophodite sa njima. Ali niko nema strpljenja, svi su naroguseni - zato sto im je plata mala a mnogo rade i mnogo su se dugo skolovali da bi na kraju dobili to sto dobijaju.
Treba imati na umu da je vecina pacijenata, iz ovih ili onih razloga, u tom istom stanju beznadja,

dok

pre 10 godina

Sve sto se sakupi iz doprinosa za zdravstvo, ode na plate zaposlenih u zdravstvu tako da za odrzavanje ili investicije nema ni pare. Isto je u svakom javnom preduzecu, vodovod, toplana, elektrodistribucija, uprava, ma svugde, samo za plate.......

Patronaza

pre 10 godina

Bice gore a ne bolje jer dosta lekara,sestara,tehnicara odlazi u penziju , novi se ne primaju ali se zato redovno zaposljava veliki broj ljudi sa partijskim knjizicama koji nemaju veze sa medicinom. Nikada veci broj kojekakvih savetnika,pomocnika,sekretara.....Valjda tako treba!

Deki

pre 10 godina

Zdravstvo bi moglo biti dosta bolje sa cak dosta manje para. Nisu pare uzrok necije bahatosti i neorganizovanosti. od demokratskih promena, najvise inostranih donacija je bilo u zdravstvu a cini se da je tu najmanje uradjeno. Direktan uzrok je u nesposobnosti ministarstva. Kada bi upravnici I nacelnici bolnica bili strucni a ne partijski ljudi, mozda bi I bilo malo bolje.

Trole

pre 10 godina

Mislim da je mnogo veci problem zdravstva, odnos zaposlenih u zdravstvu prema pacijentima. To je nesto sto se uci u detinjstvu, mnogo pre srednje medicinske i medicinskog fakulteta. Najgore je sto mi svi to trpimo kad imamo zdravstveni problem, a kad to prodje sve im zaboravimo.

Trole

pre 10 godina

Mislim da je mnogo veci problem zdravstva, odnos zaposlenih u zdravstvu prema pacijentima. To je nesto sto se uci u detinjstvu, mnogo pre srednje medicinske i medicinskog fakulteta. Najgore je sto mi svi to trpimo kad imamo zdravstveni problem, a kad to prodje sve im zaboravimo.

Deki

pre 10 godina

Zdravstvo bi moglo biti dosta bolje sa cak dosta manje para. Nisu pare uzrok necije bahatosti i neorganizovanosti. od demokratskih promena, najvise inostranih donacija je bilo u zdravstvu a cini se da je tu najmanje uradjeno. Direktan uzrok je u nesposobnosti ministarstva. Kada bi upravnici I nacelnici bolnica bili strucni a ne partijski ljudi, mozda bi I bilo malo bolje.

Pametnjaković

pre 10 godina

Problem uopšte nije u novcu, i ranije kada je para bilo više zdravstvo je isto funkcionisalo kao i sada. Ranije je bilo poprilično mnogo donacija, i novčanih i donacija u opremi i ništa se nije promenilo. Kadrovi su očajni, ja gluplje i nesposobnije u životu nisam video. To samo kod nas može da radi, verovatno zaposleno preko veze, a oni koji vrede su proterani iz zemlje.

MarkoNS

pre 10 godina

Evo prakticnog primera, upravo dolazim iz drzavne apoteke, petoro ljudi u redu, jedna apotkarka radi, dva saltera ne rade a jos tri apotekarke sede iza i caskaju. Uslo jos dvoje ljudi, videlo red i otislo verovatno kod privatnika gde svi salteri rade.

znam ko krade

pre 10 godina

Moje misljenje je sledece,
za poslednjih 25 godina,je toliko izdvajano za to zdravstvo da bi fasade trebale da budu pozlacene.
Nego brate mili,mnogo se krade,To je iskljucivo glavni i osnovni problem.
Licno znam doticnu osobu,koja radi kao servirka u bolnici,za poslednjih 17 godina,koliko poznajem doticnu osobu ,ni hleb nisu kupili u prodavnici.Ne znaju prosto ni gde se nalazi prodavnica.Prepuni zamrzivaci(2komada).Ako ona na dan ukrade oko 4000 dinara,pa o cemu mi pricamo ovde.A to je samo jedna osoba,gde je cela ekipa iz kuhinje?

Lekar

pre 10 godina

Navescu jos jedno poredjenje:

sestra prima nesto preko 30 hiljada dinara, ona za tu platu mora da pere nepokretne pacijente, da ih oblaci i presvlaci, obilazi, neguje i ostalo.

A onda imate situaciju da su sada u decembru zaposlili nekakve ljude koji po ceo celciti dan nista ne rade, sede i piju kafu po ceo dan i primaju 45 hilajda fiksno. Zasto i kako niko ni ne sme da pita! Ali eto, pa se vi pitajte onda zasto nema lekova, zasto nesto nije cisto, zasto sestre i doktori nemaju volje!
Stazere ne placaju a specijalizacije ne dele. Prakticno teraju ljude van zemlje. Efekat ce se osetiti za desetak godina kada ne bude kadra! A to je najveci problem, kadar!

kikile

pre 10 godina

a kakav moze da bude radnik koji mora da plati par hiljada evra da bi se zaposlio u zdravstvu. pozrtvovan? zeljan dokazivanja? on je to radno mesto kupio od nadredjenih i kakvu kontrolu oni imaju nad njim? u nasem zdravstvu se vodi rovovska borba interesa medju klanovima na svim nivoima a cenu placaju pacijenti

dok

pre 10 godina

Sve sto se sakupi iz doprinosa za zdravstvo, ode na plate zaposlenih u zdravstvu tako da za odrzavanje ili investicije nema ni pare. Isto je u svakom javnom preduzecu, vodovod, toplana, elektrodistribucija, uprava, ma svugde, samo za plate.......

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Da li znate koliko je nove bolničke opreme došlo u Srbiju u vidu donacija a koja neotpakovana stoji i propada godinama jer bolnice i domovi zdravlja nemaju prostorne i kadrovske kapacitete?

daba

pre 10 godina

Nije problem u tome koliko ima para, nego koliko se ukrade... Para ima i vise nego sto treba, ali ovoliko lopova ni svajcarska ne bi nogla da izdrzi...

Zdravstveni radnici su tu najmanje krivi

pre 10 godina

Zar niko ne primećuje koliko se u poslednjih 10-12 godina namnožilo parazita zdravstvenog sistema u vidu činovnika RFZO, preko koga inače ide praktično sav novac ka zdravstvenim ustanovama? A RFZO se, normalno, drži one Šojićeve: "ko pretače med - ima pravo da oliže prste", s tim da oni ne samo da ližu samo prste, već im je i kašika prilično duboko u tegli... Aferu sa vakcinama protiv ptičijeg gripa, milionske otpremnine za bivšeg direktora RFZO, deljenja jubilarnih nagrada (u vreme kad se one nisu isplaćivale zdravstvenim radnicima), preskupe PR kurseve za top menadžment RFZO, visoka primanja pojedinih direktora filijala, sumnjive javne nabavke itd. i da ne pominjemo, kao i enormno zapošljavanje u administraciji RFZO tokom poslednjih desetak godina, uglavnom po rođačkoj ili partijskoj liniji.
Inače, izdvajanja po osnovu zdravstvenog osiguranja zaposlenih i nisu tako mala. Na "prosečnu" neto zaradu od 50.000 din ona su gotovo 80 EUR mesečno, tj. oko 950 EUR godišnje.

sailor

pre 10 godina

Albanija je po izveštaju Evropske asocijacije korisnika zdravstvenih usluga poslednja po količini novca izdvojenog za zdravstvo po glavi stanovnika, od 35 zemalja Srbija je na 30 mestu. Albanija je po kvalitetu dobijenom za izdvojeni novac najbolja, prva a Srbija ubedljivo poslednja. To je onaj izveštaj po kome smo već tradicionalno poslednji po kvalitetu pružene zdravstvene zaštite. Nijedan ministar se za to nije zabrinuo. Ima u zdravstvu dosta para ali sistem i sistemom izazvana i stimulisana korupcija zakovali su nas tu gde smo.

miki

pre 10 godina

treba resavati stvari.. ali prvo dovedite prave ljude na celo bolnica i klinickih centara kao i domova zdravlja i uvedite sistem nagrade i sankcije pa cemo videti sta onda!!!!!

Pera

pre 10 godina

@ (drvobradi, 27. januar 2014 18:34)

Ne genije, to sto se neko skoluje 6 godina + staz + specijalizacije ne znaci da on zna kako treba teci lecenje pacijenta. Neki genijalac sa trange trenda zna bolje.
Ovo je kljucni problem nase drzave, svi misle da sve znaju najbolje i svi se mesaju u tudji posao a svoj ne obavljaju.

RTP / RTCP

pre 10 godina

Po mom misljenju najslabija karika naseg zdravstvenog sustema su lekari opste prakse.
Oni ce slusati pacijentu pluca zbog bronhitisa - i neće prepoznati melanom od 2cm na ledjima.
Oni su sposobni da bez ikakvog detaljnog pregleda ubede pacijenta da je to krvarenje samo hemoroid a radi se o kanceru debelog creva ( slučaj u mojoj porodici).
Ponekad mislim da o medicini znaju tek malo vise od nas prosečnih intelektualaca.

Cika Jova

pre 10 godina

U Dubaiu sam placao 600e godisnje privatno osiguranje. Kada se razbolis, odes u bilo koju bolnicu, a tamo lepo dobar dan, pa izmere pritisak, saslusaju simptome, pa sada ce doktor da vas primi. Dok ja udjem tamo on zna ko sam i sta je mi je problem, uzmu mi krv na licu mesta i rezultati su tu dok me on dodatno propita o simptomima. Prepise lekove, platim participaciju i izadjem napolje kao gospodin covek.
Ovde svakom zaposlenom otmu 250e godisnje i molim boga da se ne razbolim. A vodio sam dete kod lekara i morao sam da platim lekove.
Jos nesto, 250e je minimum, prosek je veci. Nije to mala para, naravno da bi trebalo bolje da funkcionise.

cole

pre 10 godina

Problem zdravstva je generalno u lošem rukovođenju na svim nivoima - od ministara tj. ministarke ...sa kojima decenijama nikako da se usrećimo, do direktora klinika, bolnica, domova zdravlja. Nije novac problem održavanja čistoće prostorija, odvaljenih kvaka......Nije novac ni problem bahatosti i to pre svega nemedicinskog osoblja bolnica i domova zdravlja .....malih boginja u liku administrativnih službenica. Rukovodilac medicinske ustanove čudo može da napravi ako je sposoban i obučen da bude menažer. I to su uči. I ne može se očekivati da vrhunski lekar specijalita bude i menažer sa 100% radnog vremena na tom poslu.U tom slučaju mora da ima efikasan administrativni tim oko sebe. Primer sjajne organizacije , reda i čistoće je bio KBC Bežanijska kosa pre 3 do 4 godine. Nadam se da će novi direktor povratiti taj renome ove medicinske ustanove.

Obican gradjanin Srbije

pre 10 godina

Vidim da veli broj komentara se odnosi na to da je odnos lekara prema pacijentima los, da su lekari bahati nevaspitani i losi ljudi...Moje je misljenje da nas narod bolje lekare i ne zasluzuje...Kakav narod takvi i lekari. I ti lekari su isto ljudi sa ovih prostora ne znam sta vas to cudi toliko....Druga stvar je da se ne moze sve generelizovati...Postije dobri i losi lekari, kao sto postoje i dobri i losi pravnici,profesori pa na kraju krajeva i ljudi....Podjite ljudi prvo od sebe pa onda kritikujte druge...Radite nesto korisno i zivot ce vam biti bolji.

Student Medicine

pre 10 godina

Ljudi vi niste ni svesni koliko je nase zdravstvo lose bas zbog administracije/vlade/politike i mnajka para tj. sto Vlade ne ulazu. Na drugom mestu je negativna selekcija i korumpiranost. Ne kazem da je u redu da je lekar bahat i nije vaspitan (ima ih ali su manjina) ali mnogo veci problem je nestrucnost. Bolje da bude strucnjak i bahat ali da radi posao nego fin i nestrucan. Problem je sto poslove i specijalizacije dobijaju mamini i tatini sinovi, politicki podnobni, ljudi sa vezama iako su bili losi studenti i muvali i tokom studija da polazu, dok oni strucni i vredni ne mogu naci posao. Znaci prvo pare/vlada pa onda negativna selekcija. A samo jedno oko para i vlade koji su najveci krivci za zdravstvo. DOS/G17 je vodio 8 godina ministarstvo, poslednjih par godina SPS. Samo je gore i gore. Sutra? Vrv naprednjaci. Isto katastrofa ako ne i gore nas ceka. Ko je isto tu kriv? E pa dragi narode moj i mi kao narod smo krivi. Svi kukaju o zdravstvu da je lose ali je l' se narod buni kada Vlada uvede lose mere u zdravstvu? Ne. Svi krive doktore. Je l' narod krivi Vladu kada smanji pare za zdravstvo? Ne. Svi krive doktore. Je l' narod kazni partije kada urnisu zdravstvo? hahaha. Ma jok, ne kazne ih za izadju Kosova, ekonomiju, korupciju a kamoli za zdravstvo nego narod jos i uzme 2000 dinara da proda glas pa posle kukaju kako nam lose. Moral price, je da su svi krivi u prici ovoj jadnoj.

Patronaza

pre 10 godina

Bice gore a ne bolje jer dosta lekara,sestara,tehnicara odlazi u penziju , novi se ne primaju ali se zato redovno zaposljava veliki broj ljudi sa partijskim knjizicama koji nemaju veze sa medicinom. Nikada veci broj kojekakvih savetnika,pomocnika,sekretara.....Valjda tako treba!

Приједор

pre 10 godina

Проблеми у здравству су само слика стања друштва и државе данас. Са једне стране разорена је привреда која финансира здравство путем доприноса, са друге стране лоповска руководства установа врше милионске проневјере на набавкама и пуне своје џепове на патњи и несрећи болесних. Не треба занемарити ни катастрофално здравствено стање народа проузроковано стресом, очајном исхраном, раширеним пороцима, осиромашеном уранијуму које доводи да је 2/3 становништва болесно на неки начин. Што би рекао покојни патријарх Павле, биће нам боље кад будемо бољи.

drvobradi

pre 10 godina

Može, ali organizaciju zdravstva ne treba nikako prepustiti lekarima. Tu je glavni problem zdravstva.
BTW što reče @Uroš, na kojem nivou je 250e?

lesa

pre 10 godina

Bice bolje kad se otpusti nemedicinsko osoblje. Kad se nekom ministru spomene zdravstvo on odmah kuka na nemedicinsko osoblje. Sta cemo dobiti kad otpustimo spremacice, dobicemo jos vise bakterija po operacionim salama i samim tim izumiranje sociale u drustvu. Otpustanjem obezbedjenja, narkomani ce slobodno moci da otimaju lekove za smirenje, otpustanjem elektricara, doktori ce operisati u mraku i samim tim ustedece struju. Administracija i obracunci nisu potrebni jer kako je krenulo plate ce se uskoro ukinuti.

ime

pre 10 godina

Voleo bih da vidim ukrstene podatke. Kojoj partiji 'pripadaju' bolnice sa dobrim ocenama. Cini mi se da ako su 'bolnicka' i republicka vlast iste, te bolnice nekako imaju vise prijatelja u zemlji i inostranstvu. Cudno al' bas oni zasluzuju sve donacije.

jad i beda

pre 10 godina

Sa tim parama ne možete ni papirne maramice da obezbedite pacijentu na mesečnom nivou, a kamoli neku skupu intervenciju. Otac mi se lečio kao civil na VMA i samo za dijagnostiku je otišlo oko 80 000 dinara naših para plus laserska operacija vađenja kamena iz žučnih kanala koju je platila firma a koja ko zna koliko košta. A da ne pominjem to što nije ostao da leži u bolnici. Pa sad vidite koliko nešto košta zaista na tržištu, a koliko se izdvaja. Niko da ne ukrade jedan jedini dinar i ovaj sistem bi isto kolabirao jer je neodrživ, a tek ovako kad ga čerupa kako ko stigne dobro je što još uvek imamo zgrade tj. da nisu pokrali i cigle.

Marina

pre 10 godina

Ovde se uglavnom misli na lose fizicke uslove u zdravstvu - sve je staro, dotrajalo, neokreceni zidovi, tesko je odrzavati higijenu u takvim uslovima ma koliko da se cisti, itd. To jeste problem. Ali mnogo veci problem je odnos lekara i ostalog medicinskog osoblja prema pacijentima, a to je ono sto moze da se popravi. Vecina ljudi je zadovoljna malom ljubaznoscu, paznjom... u stanju su svasta da trpe, ako se ljubazno ophodite sa njima. Ali niko nema strpljenja, svi su naroguseni - zato sto im je plata mala a mnogo rade i mnogo su se dugo skolovali da bi na kraju dobili to sto dobijaju.
Treba imati na umu da je vecina pacijenata, iz ovih ili onih razloga, u tom istom stanju beznadja,

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Vidim ima komentara koji kritikuju "milostinju" iliti, donacije.
ne zaboravite da i u Americi, i u Nemackoj, Italiji, itd, bolnice grade cela krila od donacija, bilo pojedinaca, bilo kompanija.
ja ne vidim nista lose u donacijama.
Ali da se vratim na temu: mnogo je nacina da se situacija u zdravstvu popravi, i boljim koriscenjem novca, i donacijama. Dokaz je akcija bitka za bebe, kojom je nabavljena oprema. Kakva god da je, ta oprema je bolja od one koja ima 40, 50 godina. Ovde pricam samo o kvalitetu zgrada, soba, o opremi, ne o radnicima, tehnicarima, doktorima i lekarima. Oni su druga prica. Svakako zasluzuju vise od onoga sto sad primaju i time se takodje treba pozabaviit.

nidza

pre 10 godina

moze i te kako bolje, kad bi bilo volje. Radnici u zdravstvu su potpuno nezainteresovani (cast izuzecima), i ponasaju se uglavnom neljubazno i bahato prema pacijentima. O sujeti izmedju lekara da ne razgovaramo uopste, kao i o povrsnom znanju. sve to, nema veze sa novcem....Treba i tu malu platu da zarade sestre, inace im je i to mnogo.

an.k.m

pre 10 godina

Da da pazi da je cistacica problem....lupetas alexa gluposti samo tako....svaka bolnica je cista maximalno koliko to dozvoljava ona sama....pod star 80 god ne moze da se sija kao onaj od pre nekoliko godina....

Toni Soprano

pre 10 godina

Ma nije problem u finansijama,problem je u radnicima.Lekari,sestre,bolničari ne rade posao kako treba,uopšte ne vode računa o pacijentima,zabusavaju,ne možeš kad ih nadjes kad ti trebaju i nimalo nisu stručni u svom poslu.Strašno.

sky

pre 10 godina

kako moze bolnica da pripada nekoj partiji?
slazem se da moze ... treba videti gde novac odlazi pre trazenja novog ... i tu ne mislim da su plate problem, naprotiv ali treba da se detaljno analizira trenutno stanje i utvrdi kuda novac ide ...

m

pre 10 godina

bolnice su partijski izvor novca, kao i sve ostalo, i dalhe smo pod parolom nase je i moje, ali je moje samo moje, dakle, za njih ima novca i za lecenje i za finansiranje a za nas mrve i otpatci

Gale

pre 10 godina

Može. Ako svako radi svoj posao. Ako svakog lekara nađeš u radno vreme na radnom mestu, a ne u privatnoj klinici gde dodatno radi. Toliko prosto za proveriti. Država ti finansira specijalizaciju a onda odeš u privatnu kliniku da radiš ili ti šalješ pacijente u nju, navodno u bolnici ne radi to i to. A što ne radi? Pa, namerno pokvarili po dogovoru sa tehničarima. Sramota. A sad i ono malo što vrede imaju mogućnost da pobegnu, što će i uraditi, pa će posle biti kuku majko, šta sad. Ma sve ...

Jarić T. Živadin

pre 10 godina

Ma sve se može, samo treba prelomiti. Ukinite glupavo zakazivanje makar kod lekara opšte prakse. Skidaju nam sa plate gomilu para za zdravstveno osiguranje, a pri tom ne možeš da odeš kod lekara kad ti stvarno treba.

smoren

pre 10 godina

Ljubaznost i lepa reč obolelom ili povređenom, ne košta ništa. Na žalost, to je poslednje što ćete dobiti u našim zdravstvenim ustanovama...

Dejan

pre 10 godina

Pare se daju po ključu.
Funkcije u ustanovama po ključu.
Posao doktora, sestre, spremačice, portira, po ključu.
Privatne klinike dozvole po ključu.
U jednoj ustanovi su otpustili iskusne lekare koji su radili na tzv. tržištu, da bi smanjili troškove, a onda su na njihova mesta na tzv. budžet primili nove, mlade i neiskusne i onim preostalim starima povećali norme jer trebaju i novi da dobiju plate.
Ali ti mladi, neiskusni i nikad zaposleni možda i nestručni i nezainteresovani i adekvatno politički opredeljeni će posle biti i prvi u redu za specijalizacije, adekvatne funkcije, profesorska mesta ...
Svi će gledati kako da uberu neke pare i sačuvaju mesta, nezainteresovani za struku.
Iz toga sledi da nam fale sve preko potrebne specijalizacije.
Jer se za njih traže, želja i znanje i strast za strukom.
A to izostaje jer nekoliko generacija karijerista, ne mogu izroditi ništa bolje.
Zakoni evolucije to prosto ne dozvoljavaju.
Korupcija rađa korupciju, a želja i strast, rađaju stručnjake.
E tako nam je u svim strukama.
Na svim nivoima u državi.
Višak karijerista produkuje samo manjak sredstava, kolika god da su ona na na početku priče stvarna, do kraja priče njih nema.
Ležeći pacijenti nam umiru od zaraza koje su dobili po bolnicama.
Doktori nemaju ni za rukavice.
A ceo sistem je namešten da favorizuje brisanje pacijenata i njihovih dijagnoza kako bi država uštedela!?
Šta je Tomica mislio smanjujući efikasnost sistema zdravstva, e to je pitanje za preki sud.

Slepac

pre 10 godina

Nije mi zao koliko kod da se ulozi u zdravstvo. Takodje i skolstvo. Niceg vaznije nema. Zao mi je samo sto to u Srbiji nije prioritet.

Jeronimo

pre 10 godina

Sve je ovde naopako i sve je bre do nas. Nismo mi ovakvi jer smo siromašni. Mi smo siromašni jer smo ovakvi! Nikada nećemo postati bogati i nikada nam zdravstvo ili bilo šta neće biti normalno dok smo ovakvi. Nadam se da će deca biti pametnija od nas.

Začuđeni

pre 10 godina

Naravno da može, budžet za zdravstvo je najveći od svih budžeta, a u stvari je velika crna rupa iz koje drpaju na sve strane

pacijent

pre 10 godina

Moze zdravstvo da bude bolje i bez dodatnih para, jer ljubaznost i pozrtvovanost ne kostaju nista a mnogo znace i za pacijenta a i lekara.

milkyway

pre 10 godina

Naravno da moze da bude mnogo bolje cak i sa novcem koje ima, jer dzaba i nova tus kabina kad nema ko da sredi odvod u kanalizaciju, pa se voda iz kupatila razliva do sobe i neupotrebljivo je! Zivi primer naravno iz Betanije! Korektan odnos prema svim pacijentima i ljubaznost naravno ne bi trebala da se placa, pa bi i to moglo biti bolje bez problema sa nula dinara.
Predlazem da se na prijemnom odeljenju Betanije napravi velika providna kutija u koju bi pacijenti ubacivali "planirani mito", koji bi umesto u dzepove zaposlenih isao za obnavljanje uslova boravka pacijenata. Znam da je nemoguce, ali kada bi stvarno sve te stotine i stotine eura od svih porodilja slozili na gomilu, bas me zanima koliko bi skupili za mesec ili godinu...

drvobradi

pre 10 godina

@Pera
Pero, slažem se. Jedino jos da mi objasnis da li je taj lekar imao ijedan predmet vezan za teme kao što su supply chain management, operations improvement (namerno na eng.), informacione sisteme ili upravljanje projektima. Vidiš, organizacija posla, nabavki i ljudstva nije posao lekara. Njihov posao je da leče ljude, ne da organizuju lečenje. Mogu da pružaju povratnu informaciju da li sistem radi i gde može da se popravi, međutim ne mogu da ga naprave. Ali kao što ti reče, svako misli da zna najbolje.

Trole

pre 10 godina

Mislim da je mnogo veci problem zdravstva, odnos zaposlenih u zdravstvu prema pacijentima. To je nesto sto se uci u detinjstvu, mnogo pre srednje medicinske i medicinskog fakulteta. Najgore je sto mi svi to trpimo kad imamo zdravstveni problem, a kad to prodje sve im zaboravimo.

Toni Soprano

pre 10 godina

Ma nije problem u finansijama,problem je u radnicima.Lekari,sestre,bolničari ne rade posao kako treba,uopšte ne vode računa o pacijentima,zabusavaju,ne možeš kad ih nadjes kad ti trebaju i nimalo nisu stručni u svom poslu.Strašno.

Pametnjaković

pre 10 godina

Problem uopšte nije u novcu, i ranije kada je para bilo više zdravstvo je isto funkcionisalo kao i sada. Ranije je bilo poprilično mnogo donacija, i novčanih i donacija u opremi i ništa se nije promenilo. Kadrovi su očajni, ja gluplje i nesposobnije u životu nisam video. To samo kod nas može da radi, verovatno zaposleno preko veze, a oni koji vrede su proterani iz zemlje.

lesa

pre 10 godina

Bice bolje kad se otpusti nemedicinsko osoblje. Kad se nekom ministru spomene zdravstvo on odmah kuka na nemedicinsko osoblje. Sta cemo dobiti kad otpustimo spremacice, dobicemo jos vise bakterija po operacionim salama i samim tim izumiranje sociale u drustvu. Otpustanjem obezbedjenja, narkomani ce slobodno moci da otimaju lekove za smirenje, otpustanjem elektricara, doktori ce operisati u mraku i samim tim ustedece struju. Administracija i obracunci nisu potrebni jer kako je krenulo plate ce se uskoro ukinuti.

Deki

pre 10 godina

Zdravstvo bi moglo biti dosta bolje sa cak dosta manje para. Nisu pare uzrok necije bahatosti i neorganizovanosti. od demokratskih promena, najvise inostranih donacija je bilo u zdravstvu a cini se da je tu najmanje uradjeno. Direktan uzrok je u nesposobnosti ministarstva. Kada bi upravnici I nacelnici bolnica bili strucni a ne partijski ljudi, mozda bi I bilo malo bolje.

Pera

pre 10 godina

@ (drvobradi, 27. januar 2014 18:34)

Ne genije, to sto se neko skoluje 6 godina + staz + specijalizacije ne znaci da on zna kako treba teci lecenje pacijenta. Neki genijalac sa trange trenda zna bolje.
Ovo je kljucni problem nase drzave, svi misle da sve znaju najbolje i svi se mesaju u tudji posao a svoj ne obavljaju.

an.k.m

pre 10 godina

Da da pazi da je cistacica problem....lupetas alexa gluposti samo tako....svaka bolnica je cista maximalno koliko to dozvoljava ona sama....pod star 80 god ne moze da se sija kao onaj od pre nekoliko godina....

Obican gradjanin Srbije

pre 10 godina

Vidim da veli broj komentara se odnosi na to da je odnos lekara prema pacijentima los, da su lekari bahati nevaspitani i losi ljudi...Moje je misljenje da nas narod bolje lekare i ne zasluzuje...Kakav narod takvi i lekari. I ti lekari su isto ljudi sa ovih prostora ne znam sta vas to cudi toliko....Druga stvar je da se ne moze sve generelizovati...Postije dobri i losi lekari, kao sto postoje i dobri i losi pravnici,profesori pa na kraju krajeva i ljudi....Podjite ljudi prvo od sebe pa onda kritikujte druge...Radite nesto korisno i zivot ce vam biti bolji.

znam ko krade

pre 10 godina

Moje misljenje je sledece,
za poslednjih 25 godina,je toliko izdvajano za to zdravstvo da bi fasade trebale da budu pozlacene.
Nego brate mili,mnogo se krade,To je iskljucivo glavni i osnovni problem.
Licno znam doticnu osobu,koja radi kao servirka u bolnici,za poslednjih 17 godina,koliko poznajem doticnu osobu ,ni hleb nisu kupili u prodavnici.Ne znaju prosto ni gde se nalazi prodavnica.Prepuni zamrzivaci(2komada).Ako ona na dan ukrade oko 4000 dinara,pa o cemu mi pricamo ovde.A to je samo jedna osoba,gde je cela ekipa iz kuhinje?

RTP / RTCP

pre 10 godina

Po mom misljenju najslabija karika naseg zdravstvenog sustema su lekari opste prakse.
Oni ce slusati pacijentu pluca zbog bronhitisa - i neće prepoznati melanom od 2cm na ledjima.
Oni su sposobni da bez ikakvog detaljnog pregleda ubede pacijenta da je to krvarenje samo hemoroid a radi se o kanceru debelog creva ( slučaj u mojoj porodici).
Ponekad mislim da o medicini znaju tek malo vise od nas prosečnih intelektualaca.

dok

pre 10 godina

Sve sto se sakupi iz doprinosa za zdravstvo, ode na plate zaposlenih u zdravstvu tako da za odrzavanje ili investicije nema ni pare. Isto je u svakom javnom preduzecu, vodovod, toplana, elektrodistribucija, uprava, ma svugde, samo za plate.......

nidza

pre 10 godina

moze i te kako bolje, kad bi bilo volje. Radnici u zdravstvu su potpuno nezainteresovani (cast izuzecima), i ponasaju se uglavnom neljubazno i bahato prema pacijentima. O sujeti izmedju lekara da ne razgovaramo uopste, kao i o povrsnom znanju. sve to, nema veze sa novcem....Treba i tu malu platu da zarade sestre, inace im je i to mnogo.

daba

pre 10 godina

Nije problem u tome koliko ima para, nego koliko se ukrade... Para ima i vise nego sto treba, ali ovoliko lopova ni svajcarska ne bi nogla da izdrzi...

MarkoNS

pre 10 godina

Evo prakticnog primera, upravo dolazim iz drzavne apoteke, petoro ljudi u redu, jedna apotkarka radi, dva saltera ne rade a jos tri apotekarke sede iza i caskaju. Uslo jos dvoje ljudi, videlo red i otislo verovatno kod privatnika gde svi salteri rade.

Cika Jova

pre 10 godina

U Dubaiu sam placao 600e godisnje privatno osiguranje. Kada se razbolis, odes u bilo koju bolnicu, a tamo lepo dobar dan, pa izmere pritisak, saslusaju simptome, pa sada ce doktor da vas primi. Dok ja udjem tamo on zna ko sam i sta je mi je problem, uzmu mi krv na licu mesta i rezultati su tu dok me on dodatno propita o simptomima. Prepise lekove, platim participaciju i izadjem napolje kao gospodin covek.
Ovde svakom zaposlenom otmu 250e godisnje i molim boga da se ne razbolim. A vodio sam dete kod lekara i morao sam da platim lekove.
Jos nesto, 250e je minimum, prosek je veci. Nije to mala para, naravno da bi trebalo bolje da funkcionise.

kikile

pre 10 godina

a kakav moze da bude radnik koji mora da plati par hiljada evra da bi se zaposlio u zdravstvu. pozrtvovan? zeljan dokazivanja? on je to radno mesto kupio od nadredjenih i kakvu kontrolu oni imaju nad njim? u nasem zdravstvu se vodi rovovska borba interesa medju klanovima na svim nivoima a cenu placaju pacijenti

Student Medicine

pre 10 godina

Ljudi vi niste ni svesni koliko je nase zdravstvo lose bas zbog administracije/vlade/politike i mnajka para tj. sto Vlade ne ulazu. Na drugom mestu je negativna selekcija i korumpiranost. Ne kazem da je u redu da je lekar bahat i nije vaspitan (ima ih ali su manjina) ali mnogo veci problem je nestrucnost. Bolje da bude strucnjak i bahat ali da radi posao nego fin i nestrucan. Problem je sto poslove i specijalizacije dobijaju mamini i tatini sinovi, politicki podnobni, ljudi sa vezama iako su bili losi studenti i muvali i tokom studija da polazu, dok oni strucni i vredni ne mogu naci posao. Znaci prvo pare/vlada pa onda negativna selekcija. A samo jedno oko para i vlade koji su najveci krivci za zdravstvo. DOS/G17 je vodio 8 godina ministarstvo, poslednjih par godina SPS. Samo je gore i gore. Sutra? Vrv naprednjaci. Isto katastrofa ako ne i gore nas ceka. Ko je isto tu kriv? E pa dragi narode moj i mi kao narod smo krivi. Svi kukaju o zdravstvu da je lose ali je l' se narod buni kada Vlada uvede lose mere u zdravstvu? Ne. Svi krive doktore. Je l' narod krivi Vladu kada smanji pare za zdravstvo? Ne. Svi krive doktore. Je l' narod kazni partije kada urnisu zdravstvo? hahaha. Ma jok, ne kazne ih za izadju Kosova, ekonomiju, korupciju a kamoli za zdravstvo nego narod jos i uzme 2000 dinara da proda glas pa posle kukaju kako nam lose. Moral price, je da su svi krivi u prici ovoj jadnoj.

drvobradi

pre 10 godina

Može, ali organizaciju zdravstva ne treba nikako prepustiti lekarima. Tu je glavni problem zdravstva.
BTW što reče @Uroš, na kojem nivou je 250e?

cole

pre 10 godina

Problem zdravstva je generalno u lošem rukovođenju na svim nivoima - od ministara tj. ministarke ...sa kojima decenijama nikako da se usrećimo, do direktora klinika, bolnica, domova zdravlja. Nije novac problem održavanja čistoće prostorija, odvaljenih kvaka......Nije novac ni problem bahatosti i to pre svega nemedicinskog osoblja bolnica i domova zdravlja .....malih boginja u liku administrativnih službenica. Rukovodilac medicinske ustanove čudo može da napravi ako je sposoban i obučen da bude menažer. I to su uči. I ne može se očekivati da vrhunski lekar specijalita bude i menažer sa 100% radnog vremena na tom poslu.U tom slučaju mora da ima efikasan administrativni tim oko sebe. Primer sjajne organizacije , reda i čistoće je bio KBC Bežanijska kosa pre 3 do 4 godine. Nadam se da će novi direktor povratiti taj renome ove medicinske ustanove.

m

pre 10 godina

bolnice su partijski izvor novca, kao i sve ostalo, i dalhe smo pod parolom nase je i moje, ali je moje samo moje, dakle, za njih ima novca i za lecenje i za finansiranje a za nas mrve i otpatci

Marina

pre 10 godina

Ovde se uglavnom misli na lose fizicke uslove u zdravstvu - sve je staro, dotrajalo, neokreceni zidovi, tesko je odrzavati higijenu u takvim uslovima ma koliko da se cisti, itd. To jeste problem. Ali mnogo veci problem je odnos lekara i ostalog medicinskog osoblja prema pacijentima, a to je ono sto moze da se popravi. Vecina ljudi je zadovoljna malom ljubaznoscu, paznjom... u stanju su svasta da trpe, ako se ljubazno ophodite sa njima. Ali niko nema strpljenja, svi su naroguseni - zato sto im je plata mala a mnogo rade i mnogo su se dugo skolovali da bi na kraju dobili to sto dobijaju.
Treba imati na umu da je vecina pacijenata, iz ovih ili onih razloga, u tom istom stanju beznadja,

Patronaza

pre 10 godina

Bice gore a ne bolje jer dosta lekara,sestara,tehnicara odlazi u penziju , novi se ne primaju ali se zato redovno zaposljava veliki broj ljudi sa partijskim knjizicama koji nemaju veze sa medicinom. Nikada veci broj kojekakvih savetnika,pomocnika,sekretara.....Valjda tako treba!

sky

pre 10 godina

kako moze bolnica da pripada nekoj partiji?
slazem se da moze ... treba videti gde novac odlazi pre trazenja novog ... i tu ne mislim da su plate problem, naprotiv ali treba da se detaljno analizira trenutno stanje i utvrdi kuda novac ide ...

Zdravstveni radnici su tu najmanje krivi

pre 10 godina

Zar niko ne primećuje koliko se u poslednjih 10-12 godina namnožilo parazita zdravstvenog sistema u vidu činovnika RFZO, preko koga inače ide praktično sav novac ka zdravstvenim ustanovama? A RFZO se, normalno, drži one Šojićeve: "ko pretače med - ima pravo da oliže prste", s tim da oni ne samo da ližu samo prste, već im je i kašika prilično duboko u tegli... Aferu sa vakcinama protiv ptičijeg gripa, milionske otpremnine za bivšeg direktora RFZO, deljenja jubilarnih nagrada (u vreme kad se one nisu isplaćivale zdravstvenim radnicima), preskupe PR kurseve za top menadžment RFZO, visoka primanja pojedinih direktora filijala, sumnjive javne nabavke itd. i da ne pominjemo, kao i enormno zapošljavanje u administraciji RFZO tokom poslednjih desetak godina, uglavnom po rođačkoj ili partijskoj liniji.
Inače, izdvajanja po osnovu zdravstvenog osiguranja zaposlenih i nisu tako mala. Na "prosečnu" neto zaradu od 50.000 din ona su gotovo 80 EUR mesečno, tj. oko 950 EUR godišnje.

Lekar

pre 10 godina

Navescu jos jedno poredjenje:

sestra prima nesto preko 30 hiljada dinara, ona za tu platu mora da pere nepokretne pacijente, da ih oblaci i presvlaci, obilazi, neguje i ostalo.

A onda imate situaciju da su sada u decembru zaposlili nekakve ljude koji po ceo celciti dan nista ne rade, sede i piju kafu po ceo dan i primaju 45 hilajda fiksno. Zasto i kako niko ni ne sme da pita! Ali eto, pa se vi pitajte onda zasto nema lekova, zasto nesto nije cisto, zasto sestre i doktori nemaju volje!
Stazere ne placaju a specijalizacije ne dele. Prakticno teraju ljude van zemlje. Efekat ce se osetiti za desetak godina kada ne bude kadra! A to je najveci problem, kadar!

sailor

pre 10 godina

Albanija je po izveštaju Evropske asocijacije korisnika zdravstvenih usluga poslednja po količini novca izdvojenog za zdravstvo po glavi stanovnika, od 35 zemalja Srbija je na 30 mestu. Albanija je po kvalitetu dobijenom za izdvojeni novac najbolja, prva a Srbija ubedljivo poslednja. To je onaj izveštaj po kome smo već tradicionalno poslednji po kvalitetu pružene zdravstvene zaštite. Nijedan ministar se za to nije zabrinuo. Ima u zdravstvu dosta para ali sistem i sistemom izazvana i stimulisana korupcija zakovali su nas tu gde smo.

miki

pre 10 godina

treba resavati stvari.. ali prvo dovedite prave ljude na celo bolnica i klinickih centara kao i domova zdravlja i uvedite sistem nagrade i sankcije pa cemo videti sta onda!!!!!

Приједор

pre 10 godina

Проблеми у здравству су само слика стања друштва и државе данас. Са једне стране разорена је привреда која финансира здравство путем доприноса, са друге стране лоповска руководства установа врше милионске проневјере на набавкама и пуне своје џепове на патњи и несрећи болесних. Не треба занемарити ни катастрофално здравствено стање народа проузроковано стресом, очајном исхраном, раширеним пороцима, осиромашеном уранијуму које доводи да је 2/3 становништва болесно на неки начин. Што би рекао покојни патријарх Павле, биће нам боље кад будемо бољи.

jad i beda

pre 10 godina

Sa tim parama ne možete ni papirne maramice da obezbedite pacijentu na mesečnom nivou, a kamoli neku skupu intervenciju. Otac mi se lečio kao civil na VMA i samo za dijagnostiku je otišlo oko 80 000 dinara naših para plus laserska operacija vađenja kamena iz žučnih kanala koju je platila firma a koja ko zna koliko košta. A da ne pominjem to što nije ostao da leži u bolnici. Pa sad vidite koliko nešto košta zaista na tržištu, a koliko se izdvaja. Niko da ne ukrade jedan jedini dinar i ovaj sistem bi isto kolabirao jer je neodrživ, a tek ovako kad ga čerupa kako ko stigne dobro je što još uvek imamo zgrade tj. da nisu pokrali i cigle.

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Vidim ima komentara koji kritikuju "milostinju" iliti, donacije.
ne zaboravite da i u Americi, i u Nemackoj, Italiji, itd, bolnice grade cela krila od donacija, bilo pojedinaca, bilo kompanija.
ja ne vidim nista lose u donacijama.
Ali da se vratim na temu: mnogo je nacina da se situacija u zdravstvu popravi, i boljim koriscenjem novca, i donacijama. Dokaz je akcija bitka za bebe, kojom je nabavljena oprema. Kakva god da je, ta oprema je bolja od one koja ima 40, 50 godina. Ovde pricam samo o kvalitetu zgrada, soba, o opremi, ne o radnicima, tehnicarima, doktorima i lekarima. Oni su druga prica. Svakako zasluzuju vise od onoga sto sad primaju i time se takodje treba pozabaviit.

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Da li znate koliko je nove bolničke opreme došlo u Srbiju u vidu donacija a koja neotpakovana stoji i propada godinama jer bolnice i domovi zdravlja nemaju prostorne i kadrovske kapacitete?

ime

pre 10 godina

Voleo bih da vidim ukrstene podatke. Kojoj partiji 'pripadaju' bolnice sa dobrim ocenama. Cini mi se da ako su 'bolnicka' i republicka vlast iste, te bolnice nekako imaju vise prijatelja u zemlji i inostranstvu. Cudno al' bas oni zasluzuju sve donacije.

smoren

pre 10 godina

Ljubaznost i lepa reč obolelom ili povređenom, ne košta ništa. Na žalost, to je poslednje što ćete dobiti u našim zdravstvenim ustanovama...

Gale

pre 10 godina

Može. Ako svako radi svoj posao. Ako svakog lekara nađeš u radno vreme na radnom mestu, a ne u privatnoj klinici gde dodatno radi. Toliko prosto za proveriti. Država ti finansira specijalizaciju a onda odeš u privatnu kliniku da radiš ili ti šalješ pacijente u nju, navodno u bolnici ne radi to i to. A što ne radi? Pa, namerno pokvarili po dogovoru sa tehničarima. Sramota. A sad i ono malo što vrede imaju mogućnost da pobegnu, što će i uraditi, pa će posle biti kuku majko, šta sad. Ma sve ...

pacijent

pre 10 godina

Moze zdravstvo da bude bolje i bez dodatnih para, jer ljubaznost i pozrtvovanost ne kostaju nista a mnogo znace i za pacijenta a i lekara.

drvobradi

pre 10 godina

@Pera
Pero, slažem se. Jedino jos da mi objasnis da li je taj lekar imao ijedan predmet vezan za teme kao što su supply chain management, operations improvement (namerno na eng.), informacione sisteme ili upravljanje projektima. Vidiš, organizacija posla, nabavki i ljudstva nije posao lekara. Njihov posao je da leče ljude, ne da organizuju lečenje. Mogu da pružaju povratnu informaciju da li sistem radi i gde može da se popravi, međutim ne mogu da ga naprave. Ali kao što ti reče, svako misli da zna najbolje.

Slepac

pre 10 godina

Nije mi zao koliko kod da se ulozi u zdravstvo. Takodje i skolstvo. Niceg vaznije nema. Zao mi je samo sto to u Srbiji nije prioritet.

Dejan

pre 10 godina

Pare se daju po ključu.
Funkcije u ustanovama po ključu.
Posao doktora, sestre, spremačice, portira, po ključu.
Privatne klinike dozvole po ključu.
U jednoj ustanovi su otpustili iskusne lekare koji su radili na tzv. tržištu, da bi smanjili troškove, a onda su na njihova mesta na tzv. budžet primili nove, mlade i neiskusne i onim preostalim starima povećali norme jer trebaju i novi da dobiju plate.
Ali ti mladi, neiskusni i nikad zaposleni možda i nestručni i nezainteresovani i adekvatno politički opredeljeni će posle biti i prvi u redu za specijalizacije, adekvatne funkcije, profesorska mesta ...
Svi će gledati kako da uberu neke pare i sačuvaju mesta, nezainteresovani za struku.
Iz toga sledi da nam fale sve preko potrebne specijalizacije.
Jer se za njih traže, želja i znanje i strast za strukom.
A to izostaje jer nekoliko generacija karijerista, ne mogu izroditi ništa bolje.
Zakoni evolucije to prosto ne dozvoljavaju.
Korupcija rađa korupciju, a želja i strast, rađaju stručnjake.
E tako nam je u svim strukama.
Na svim nivoima u državi.
Višak karijerista produkuje samo manjak sredstava, kolika god da su ona na na početku priče stvarna, do kraja priče njih nema.
Ležeći pacijenti nam umiru od zaraza koje su dobili po bolnicama.
Doktori nemaju ni za rukavice.
A ceo sistem je namešten da favorizuje brisanje pacijenata i njihovih dijagnoza kako bi država uštedela!?
Šta je Tomica mislio smanjujući efikasnost sistema zdravstva, e to je pitanje za preki sud.

milkyway

pre 10 godina

Naravno da moze da bude mnogo bolje cak i sa novcem koje ima, jer dzaba i nova tus kabina kad nema ko da sredi odvod u kanalizaciju, pa se voda iz kupatila razliva do sobe i neupotrebljivo je! Zivi primer naravno iz Betanije! Korektan odnos prema svim pacijentima i ljubaznost naravno ne bi trebala da se placa, pa bi i to moglo biti bolje bez problema sa nula dinara.
Predlazem da se na prijemnom odeljenju Betanije napravi velika providna kutija u koju bi pacijenti ubacivali "planirani mito", koji bi umesto u dzepove zaposlenih isao za obnavljanje uslova boravka pacijenata. Znam da je nemoguce, ali kada bi stvarno sve te stotine i stotine eura od svih porodilja slozili na gomilu, bas me zanima koliko bi skupili za mesec ili godinu...

Jeronimo

pre 10 godina

Sve je ovde naopako i sve je bre do nas. Nismo mi ovakvi jer smo siromašni. Mi smo siromašni jer smo ovakvi! Nikada nećemo postati bogati i nikada nam zdravstvo ili bilo šta neće biti normalno dok smo ovakvi. Nadam se da će deca biti pametnija od nas.

Začuđeni

pre 10 godina

Naravno da može, budžet za zdravstvo je najveći od svih budžeta, a u stvari je velika crna rupa iz koje drpaju na sve strane

Jarić T. Živadin

pre 10 godina

Ma sve se može, samo treba prelomiti. Ukinite glupavo zakazivanje makar kod lekara opšte prakse. Skidaju nam sa plate gomilu para za zdravstveno osiguranje, a pri tom ne možeš da odeš kod lekara kad ti stvarno treba.