Petak, 24.01.2014.

20:00

Kolike plate zaslužuju mame?

Majke rade mnoge poslove 94 sati nedeljno i to bez ikakve novčane naknade. Procena je da bi trebalo da zarade 113.568 dolara (85.000 evra) godišnje.

Izvor: Tanjug

Kolike plate zaslužuju mame? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

purgerman

pre 10 godina

Mnoge drzave u EU rjesile su to na razlicite nacine .Njemacka zakonski odobrava za obitelj za svako rodjeno dijete ,piznaje se 3 god. 80 % prosjecne mjesecne place,bilo za zenu majku ili oca dijeteta.Kako za sticanje mirovinje potrebno je imati najmanje 15 god. radnog staza ta renta
isplacuje se za starosno doba 65 ili 67. god. To znaci obitelj i,a troje dijece racunski je to 9 god. ali fali im jos 6 god.radnog staza za minimalnu vlastitu rentu.Ali tu "djecju rentu" moze odraditi i otac dijeteta ako supruga ima bolji posao i zaradu i nakon poroda nastavi normalno raditi .Otac tehnicar za hladnu tehniku ( hladnjaci i klimu) zaradjuje oko 4.ooo € kao tehnicar a supruga je sekretarica gradonacelnika grada sa pravnickom diplomom i prihodom od 8.000 €/mjesecno. Suprug preuzima polozaj "Hausmanna" a supruga nastavlja dalje svojim normalnim zaposlenjem. Sve je to cisto i zakonski dozvoljeno !

cedomir

pre 10 godina

Ja kad sam svojoj predložio platu ali da budu ispunjeni standardi kako ja mislim da treba, ciknula je Kao guja ljuta...
A ponudio sam platu u razmeri od 10 minimalnih ličnih dohodaka mesečno.

Sad kuka još više jer je uvedena kućna pomoćnica za 3 minimalca i sve je cakum pakum samo se ona više ništa ne pita

Sad mi ruku ljubi jer konkurencija čuda čini

Dole monopolisti!(čak i u kući)

porez za nezenje

pre 10 godina

Od kad je sveta i veka ili bar od kada su Fenicani izmislili novac, pare su najbolji nacin da se iskaze vrednost necijeg rada. Bilo bi dobro da se za zene u Srbiji izracuna koliko vredi podizanje deteta i da domacice dobiju penziju prema tome. Poslednjim reformama, zenama koje su ceo zivot doprinoslile drustvu podigle 2-3-4 dece (novu generaciju radnika) je uskraceno pravo na porodicnu penziju. U isto vreme citavoj generaciji 30goisnjih egoista ne pada napamet da zasnivaju prodice. Ko ce da placa njihove penzije? Dakle porez na nezenje i penzije majkama. I da se ne skrivamo iza laznog morala.

bojan

pre 10 godina

o cemu bre pricate...kuvam svaki dan...masina za sudove radi svoje...masina za pranje vesa radi svoje masina za susenje radi svoje...dete odvodi u vrtic i to je to...koje bre radno vreme majke ???

Mama

pre 10 godina

Ja svoj kucni posao obavljam s ljubavlju,muz mi pomaze koliko moze.Zao mi je,samo,sto celo trudnicko bolovanje nisam primila ni dinara.Primam 65% i to mi se odbija za kredit.Tako da otkad odrzavam trudnocu nisam primila nista,a ne smem da radim.Nisam nikada trazila da mi neko plati ili da orden za moju obavezu da brinem za moja dva muskarca.A,kako kaze doktor za neki mesec,imacu jos jednog vise. :)

Marina

pre 10 godina

A koliko zasluzuju bake, koje su cesto, kad su deca mala, zaduzene da brinu o toj deci i da obavljaju sve poslove u porodici. Naravno nemaju svi tu srecu, ali ima mnogo porodica gde su bake te koje brinu o svemu, da bi njihova kci mogla mirno da ide na posao. A cesto i deke. Najcesce sav teret brige o deci i domacinstvu nosi zenina porodica, ponekad i muzevljeva.
Znaci nisu sve zene podjednako opterecene? Trreba uzeti u obzir mnogo faktora.

Ja sam.

pre 10 godina

Ko hoce da postane majka zbog para, onda bolje i da nikada ne postane majka. Ne treba ziveti na tudjoj grbaci nego raditi! Moja je majka rodila troje dece, za svako je dobila po 6 mes, slobodno, i posle je radila na poslu, i sada uziva u penziji, a toko bi trebalo i sve druge majke.

duje_raftman

pre 10 godina

(Ponosni otac, 24. januar 2014 20:18)
Zato treba uvesti minimalac u Srbiji od najmanje 4€!
Pa da vidiš bato koliko vrede žene kod nas!

Našminkana

pre 10 godina

@Ponosni otac Od kad je to prosecna plata 500€ u Srbiji?

A ovaj tekst nema nikakvu poentu. Ne spremaju svoj stan samo majke. I niko to ne radi da bi zaradio vec da mu bude lepo. Uostalom, brak je zajednica i ukoliko zena ne radi, muz donosi pare koje bi trebalo da budu zajednicke. Isto tako, i da zena radi opet je normalno da se novac u kuci stapa u jednu kasu. Zato nije istina da nisu placene. I nerviraju me zene koje kazu: moj najveci uspeh je sto sam postala mama. Kad to dete poraste onda cemo znati da l si bila dobra mama, a do tada radis isto sto i milioni zena pre tebe.

Recite cenu

pre 10 godina

Šta je sledeće u monetarnom svetu? Koliko košta prijatelj na kafi? Koliko košta poljubac? Osmeh deteta od 2 godine? Deda koji ljulja unuka? Bolesno je sve gledati kroz novac, ali zavisnicima ne vredi govoriti.

Dana

pre 10 godina

Što volim ove pametne Srbe, oni su proračunali da taj rad nema cenu pa ga zato i ne plaćaju. Vrlo lako se sve može preračunati. Za sve što žene rade, a vi ne radite unajmite na tržištu (dakle, kuvanje, peglanje, čišćenje, pranje, nega dece). E, sad popišite sve ono što vi radite u domaćinstvu i isto unajmite na tržištu da neko uradi umesto vas i eto vam odnosa. Poenta svega je da se kućni poslovi obavljaju svaki dan 365 dana u godini i tako do kraja života, a poslovi koje muškarci uglavnom obavljaju, obavljaju se 1-2 godišnje ili jednom u nekoliko godina. Baš bih volela da mi Vladimir objasni šta su to teški fizički poslovi koje on obavlja u domaćinstvu pa njegov žena treba zauzvrat da se bavi peglanjem i čišćenjem svakodnevno doživotno? Nemam porodicu, živim sama i za 30 godina nisam imala potrebe ni za kakvim teškim fizičkim radom. Imam i roditelje i osim pomeranja nameštaja jednom u 20 godina takođe nisam zapazila ništa što bi se moglo podvesti pod težak fizički rad. I samo mi molim vas nemojte prosipati priču da žena to sve radi za svoju decu i porodicu jer nema ni jednog jedinog razloga da se kućni poslovi ne dele. Valjda i taj muškarac isto ima decu i porodicu kojoj treba da se skuva, opere, očisti? I kako posle žena poput mene uopte i da pomisli na zasnivanje porodice kad komentari na ovu i slične vesti pršte od nepravde i šovinizma?

Začuđeni

pre 10 godina

Srbija ako želi da poveća natalitet, treba da zakonom zaštiti majke, a jedini način da ih zaštiti je da im obezbedi finansijsku samostalnost, da nemoraju da se plaše da li će ostati bez posla, da li će ih ostaviti suprug i sl.
Zakonom bi trebalo propisati da svaka majka koja rodi dvoje dece dok je radno sposobna ima od države zaharantovan prihod u iznosu od polovine prosečnog ličnog dohotka u RS, bez obzira da li je zaposlena i ostvaruje prihode ili ne i bez obzira na visinu prihoda koje ostvaruje. Takođe nakon penzionisanja sleduje joj dodatnih 50% prosečne penzije u RS bez obzira na visinu penzije koju
ostvaruje iz radnog odnosa. Svaka majka koja rodi troje i više dece trebalo bi po istom sistemu od države da dobije 100% prosečnog l.d. dok je radno sposobna odnosno 100% prosečne penzije nakon penzionisanja. Jedino na taj način država će pokazati da brine o majkama i o svojoj budućnosti

Kaja

pre 10 godina

Nije samo plata u pitanju, nego i postovanje. Najteze je kada ti zaposlene zene kazu, blago tebi ti ne radis nista, a njima mame, tetke i druge zene kuvaju, peglaju...

Grof

pre 10 godina

Moja majka ima tri muskarca u kuci. Ja brisem prasinu i perem prozore. Brat usisava i namesta krevete. Otac pomaze majci oko spremanja rucka i pere sudove. Bas zbog ovakvih stvari. Zena je kod nas opterecena previse ako ona to sve radi. Nas je tako vaspitao otac i hvala mu na tome. Iskreno najvise mrzim da peglam (ne kazem da ne znam, ali mi je lakse da operem kupatilo). Ako nesto treba da se ustepa ili skrati TO RADI ONA. Nase je da joj donesemo masinu za sivenje na sto. Masinu za ves i sudove ukljucuje ko prodje pored nje. (naravno da smo nauceni da odvajamo beli i sareni ves i nauceni sta se pere a kojoj temperaturi, zamislite pise na deklaraciji)
Usput otac mi je masinski inzenjer, majka pravnik brat i ja studenti medicine i matematike. Nase devojke ne rade ovoliko u kuci koliko i mi. Njima majka servira pricu da je samo karijera bitna. Da ne daj moze da zna da ustepa nesto. Rucak je misaona imenica, o tortama da ne pricam. I naljutila se moja devojka na mene kada sam joj rekao da je lenja posto ona se "ubi uceci" Pa ne moze da stigne jednom nedeljno da opere prozor u svojoj sobi (ne u stanu nego u sobi). Jednom recju danas SVI MORAJU DA ZNAJU SVE. Bilo da je muskarac ili zena izgovori su davno prslo vreme. Inace Nemacka domacica za rad u kuci DNEVNO IZGUBI 4sata i 11 minnuta.

Dejan

pre 10 godina

Majke kao kod nas sa jednim detetom ne bih računao u ovoj računici. Majke sa dva deteta ili više zaslužuju punu platu, jer ako nema podršku baka ili joj muž ne radi neki posao od kuće, ona svoj život podređuje deci, posle toga prostora za nešto više nema ... To nikako nisu protraćeni životi ali su teški i puni odricanja i to treba nagraditi ... jer
deca su nadogradnja ovog sveta ...
žene se danas osećaju izdano i ... što bi rađale više dece?
za državu !?
za crkvu !?
ili za političare koji će im decu poslati ili u rat ili hiljadama kilometara daleko ... da ne vide unuke ... i ne podele sa decom njihovu radost i tugu...
Najodvratnija stvar na televiziji mi je emisija nedeljom u 14 ... presedne mi sve od ručka ...
To je ponižavanje inteligencije i dostojanstva roditelja ...
Gomila klera i situiranih parova, skoro 80 %...
Crkvenjaci i sveštenici pozivaju na rađanje, oni koji imaju obezbeđen život ...
Trudnice i porodilje dobijaju otkaze
Mlate ih iskompleksirani čovečuljci
Decu nemaju da prehrane jer radi jedno ili nijedno
I onda uslikaju neku bedu sa 11 dece ... jer pobogu nemaju pojma šta je kontracepcija ili imaju para za abortus i onda priučaju o radosti rađanja, a deca gladna, bolesna i beda za gledanje
...
E da Čeda ima četvero, ali pobogu on je od pocepanog studenta dogurao do političara i privrednika i dužan je desetine miliona i vozi Lendrover. Verovatno od kredita za Fidelinku
...
U Kanadi majke dobijaju platu, a za više dece ne moraju nikad ni da rade.

N

pre 10 godina

Amerika je zemlja gde se sve gleda kroz novac. Meni i mojoj ženi nije bitno koliko i ko šta radi u kući. Logično je da joj neću dozvoliti da radi teške fizičke poslove, a kako ona kaže nijedan muškarac ne može da ispegla ili očisti kao žena. Nama je bitno da imamo dovoljno za nas i naše dete.
(Vlada, 24. januar 2014 22:40)

Kao sto je ona naucila da cisti i pegla tako moze i svaki musakrac. Jednom mi je jedan student rekao kako ne moze da pegla brzo kao njegova devojka, pa mu ona pegla sve kosulje na sta sam mu odgovorila prvu kosulju ces ispeglati za pola sata, drugu za 25 minuta vec desetu ces peglati za manje od pet minuta. I da su to sve samo izgovori kako nista ne bi radili po kuci. I majku mu, kako to jedan Svedjanin moze da radi sve po kuci, a kod nas muskarci eto nisu talentovani za takve poslove.

trenutno zaposlena, majka i supruga

pre 10 godina

To se ne moze platiti!
(vedran1111, 24. januar 2014 20:44)
I te kako se može platiti, odnosno, ima cenu.
Nije ovde reč o materinstvu, brizi za decu, vaspitanju i odgajanju. Ovde je, bar tako sam ja razumela, reč o poslovima koje obavljaju žene u svom domaćinstvu. Svakodnevno čišćenje, spremanje, usisavanje, pranje, prostiranje, skupljanje veša, slaganje veša, peglanje, redovno svakodnevno pranje wc-a, kupatila, brisanje prašine, pranje sudova, bacanje djubreta, redovno pranje prozora, zavesa, trešenje, jednom rečju - spremanje stana! To košta! Taj rad VREDI. Plus nabavka namirnica, kuvanje, da ne pominjem smišljanje šta da se kuva.
Žena koja nije zaposlena ima više vremena da ekonomiše, ona ako to dobro radi, može na taj način da uštedi.
Nigde se taj rad žene u sopstvenom domaćinstvu ne plaća, ali se zato u nekim domaćinstvima taj rad ceni. Oni koji to ne cene ostavljaju podcenjivačke komentare.

Vlada

pre 10 godina

Amerika je zemlja gde se sve gleda kroz novac. Meni i mojoj ženi nije bitno koliko i ko šta radi u kući. Logično je da joj neću dozvoliti da radi teške fizičke poslove, a kako ona kaže nijedan muškarac ne može da ispegla ili očisti kao žena. Nama je bitno da imamo dovoljno za nas i naše dete.

Balkanka

pre 10 godina

Samo besposleni Ameri mogu da računaju koliku platu treba neko da primi za čišćenje sopstvene kuće, i brigu o sopstvenoj djeci. Dok sam čuvala tuđu djecu i čistila tuđe kuće, bila sam i plaćena. Sada, kada čistim svoju kuću i brinem se za svoje dijete… Doduše, možda je ovaj članak i nezgrapno napisan, možda su mislili da toliki posao vrijedi toliko.. Ali majke rade u porodici, ne na tržištu. Više od plate za taj rad mi koristi pomoć partnera.

Neko

pre 10 godina

Kod nas se ovo i ne računa kao neki posao. Uzgred, kao i za ljude koji rade u drugim oblastima, i za majke imamo mnogo stručnjaka, koji kažu "loše to rade", "nije dobro". Najlakše je da se komentariše tuđ rad. I onda još kažemo kako nam je nataletet mali. Kako su te posvećene majke sebične i tome slično. A sponzoruše su na mestu. Žalosno. Iznenadih se da je tako i u Njujorku.

Ponosni otac

pre 10 godina

Okej, ovo su cifre za ostali deo sveta, ali ako uzmemo u obzir da je prosecna plata u Srbiji 55.000 dinara (500 evra) onda bi majke na godisnjem nivou zaradjivale 693.504 dinara (6.000 evra).
Ne isplati se biti majka u ovoj zemlji.

glorofindril

pre 10 godina

Nema tih para kojima se majka može platiti. Prosto i jednostavno.
Što se tiče statitike o primanjima muškaraca i žena to su najobičnije gluposti. Za isti posao su isto plaćeni. Problem je u tome što muškarci ne "izgube" 4 do 5 godina na rađanje dvoje, troje dece i za to vreme unapređuju karijeru. Tako sa istom stručnom spremom zauzmu bolje pozicije u firmi ( nije isto biti rukovodilac i radnik) i više zarađuju.

trenutno zaposlena, majka i supruga

pre 10 godina

To se ne moze platiti!
(vedran1111, 24. januar 2014 20:44)
I te kako se može platiti, odnosno, ima cenu.
Nije ovde reč o materinstvu, brizi za decu, vaspitanju i odgajanju. Ovde je, bar tako sam ja razumela, reč o poslovima koje obavljaju žene u svom domaćinstvu. Svakodnevno čišćenje, spremanje, usisavanje, pranje, prostiranje, skupljanje veša, slaganje veša, peglanje, redovno svakodnevno pranje wc-a, kupatila, brisanje prašine, pranje sudova, bacanje djubreta, redovno pranje prozora, zavesa, trešenje, jednom rečju - spremanje stana! To košta! Taj rad VREDI. Plus nabavka namirnica, kuvanje, da ne pominjem smišljanje šta da se kuva.
Žena koja nije zaposlena ima više vremena da ekonomiše, ona ako to dobro radi, može na taj način da uštedi.
Nigde se taj rad žene u sopstvenom domaćinstvu ne plaća, ali se zato u nekim domaćinstvima taj rad ceni. Oni koji to ne cene ostavljaju podcenjivačke komentare.

N

pre 10 godina

Amerika je zemlja gde se sve gleda kroz novac. Meni i mojoj ženi nije bitno koliko i ko šta radi u kući. Logično je da joj neću dozvoliti da radi teške fizičke poslove, a kako ona kaže nijedan muškarac ne može da ispegla ili očisti kao žena. Nama je bitno da imamo dovoljno za nas i naše dete.
(Vlada, 24. januar 2014 22:40)

Kao sto je ona naucila da cisti i pegla tako moze i svaki musakrac. Jednom mi je jedan student rekao kako ne moze da pegla brzo kao njegova devojka, pa mu ona pegla sve kosulje na sta sam mu odgovorila prvu kosulju ces ispeglati za pola sata, drugu za 25 minuta vec desetu ces peglati za manje od pet minuta. I da su to sve samo izgovori kako nista ne bi radili po kuci. I majku mu, kako to jedan Svedjanin moze da radi sve po kuci, a kod nas muskarci eto nisu talentovani za takve poslove.

glorofindril

pre 10 godina

Nema tih para kojima se majka može platiti. Prosto i jednostavno.
Što se tiče statitike o primanjima muškaraca i žena to su najobičnije gluposti. Za isti posao su isto plaćeni. Problem je u tome što muškarci ne "izgube" 4 do 5 godina na rađanje dvoje, troje dece i za to vreme unapređuju karijeru. Tako sa istom stručnom spremom zauzmu bolje pozicije u firmi ( nije isto biti rukovodilac i radnik) i više zarađuju.

Balkanka

pre 10 godina

Samo besposleni Ameri mogu da računaju koliku platu treba neko da primi za čišćenje sopstvene kuće, i brigu o sopstvenoj djeci. Dok sam čuvala tuđu djecu i čistila tuđe kuće, bila sam i plaćena. Sada, kada čistim svoju kuću i brinem se za svoje dijete… Doduše, možda je ovaj članak i nezgrapno napisan, možda su mislili da toliki posao vrijedi toliko.. Ali majke rade u porodici, ne na tržištu. Više od plate za taj rad mi koristi pomoć partnera.

Ponosni otac

pre 10 godina

Okej, ovo su cifre za ostali deo sveta, ali ako uzmemo u obzir da je prosecna plata u Srbiji 55.000 dinara (500 evra) onda bi majke na godisnjem nivou zaradjivale 693.504 dinara (6.000 evra).
Ne isplati se biti majka u ovoj zemlji.

Neko

pre 10 godina

Kod nas se ovo i ne računa kao neki posao. Uzgred, kao i za ljude koji rade u drugim oblastima, i za majke imamo mnogo stručnjaka, koji kažu "loše to rade", "nije dobro". Najlakše je da se komentariše tuđ rad. I onda još kažemo kako nam je nataletet mali. Kako su te posvećene majke sebične i tome slično. A sponzoruše su na mestu. Žalosno. Iznenadih se da je tako i u Njujorku.

Grof

pre 10 godina

Moja majka ima tri muskarca u kuci. Ja brisem prasinu i perem prozore. Brat usisava i namesta krevete. Otac pomaze majci oko spremanja rucka i pere sudove. Bas zbog ovakvih stvari. Zena je kod nas opterecena previse ako ona to sve radi. Nas je tako vaspitao otac i hvala mu na tome. Iskreno najvise mrzim da peglam (ne kazem da ne znam, ali mi je lakse da operem kupatilo). Ako nesto treba da se ustepa ili skrati TO RADI ONA. Nase je da joj donesemo masinu za sivenje na sto. Masinu za ves i sudove ukljucuje ko prodje pored nje. (naravno da smo nauceni da odvajamo beli i sareni ves i nauceni sta se pere a kojoj temperaturi, zamislite pise na deklaraciji)
Usput otac mi je masinski inzenjer, majka pravnik brat i ja studenti medicine i matematike. Nase devojke ne rade ovoliko u kuci koliko i mi. Njima majka servira pricu da je samo karijera bitna. Da ne daj moze da zna da ustepa nesto. Rucak je misaona imenica, o tortama da ne pricam. I naljutila se moja devojka na mene kada sam joj rekao da je lenja posto ona se "ubi uceci" Pa ne moze da stigne jednom nedeljno da opere prozor u svojoj sobi (ne u stanu nego u sobi). Jednom recju danas SVI MORAJU DA ZNAJU SVE. Bilo da je muskarac ili zena izgovori su davno prslo vreme. Inace Nemacka domacica za rad u kuci DNEVNO IZGUBI 4sata i 11 minnuta.

Vlada

pre 10 godina

Amerika je zemlja gde se sve gleda kroz novac. Meni i mojoj ženi nije bitno koliko i ko šta radi u kući. Logično je da joj neću dozvoliti da radi teške fizičke poslove, a kako ona kaže nijedan muškarac ne može da ispegla ili očisti kao žena. Nama je bitno da imamo dovoljno za nas i naše dete.

Dana

pre 10 godina

Što volim ove pametne Srbe, oni su proračunali da taj rad nema cenu pa ga zato i ne plaćaju. Vrlo lako se sve može preračunati. Za sve što žene rade, a vi ne radite unajmite na tržištu (dakle, kuvanje, peglanje, čišćenje, pranje, nega dece). E, sad popišite sve ono što vi radite u domaćinstvu i isto unajmite na tržištu da neko uradi umesto vas i eto vam odnosa. Poenta svega je da se kućni poslovi obavljaju svaki dan 365 dana u godini i tako do kraja života, a poslovi koje muškarci uglavnom obavljaju, obavljaju se 1-2 godišnje ili jednom u nekoliko godina. Baš bih volela da mi Vladimir objasni šta su to teški fizički poslovi koje on obavlja u domaćinstvu pa njegov žena treba zauzvrat da se bavi peglanjem i čišćenjem svakodnevno doživotno? Nemam porodicu, živim sama i za 30 godina nisam imala potrebe ni za kakvim teškim fizičkim radom. Imam i roditelje i osim pomeranja nameštaja jednom u 20 godina takođe nisam zapazila ništa što bi se moglo podvesti pod težak fizički rad. I samo mi molim vas nemojte prosipati priču da žena to sve radi za svoju decu i porodicu jer nema ni jednog jedinog razloga da se kućni poslovi ne dele. Valjda i taj muškarac isto ima decu i porodicu kojoj treba da se skuva, opere, očisti? I kako posle žena poput mene uopte i da pomisli na zasnivanje porodice kad komentari na ovu i slične vesti pršte od nepravde i šovinizma?

Dejan

pre 10 godina

Majke kao kod nas sa jednim detetom ne bih računao u ovoj računici. Majke sa dva deteta ili više zaslužuju punu platu, jer ako nema podršku baka ili joj muž ne radi neki posao od kuće, ona svoj život podređuje deci, posle toga prostora za nešto više nema ... To nikako nisu protraćeni životi ali su teški i puni odricanja i to treba nagraditi ... jer
deca su nadogradnja ovog sveta ...
žene se danas osećaju izdano i ... što bi rađale više dece?
za državu !?
za crkvu !?
ili za političare koji će im decu poslati ili u rat ili hiljadama kilometara daleko ... da ne vide unuke ... i ne podele sa decom njihovu radost i tugu...
Najodvratnija stvar na televiziji mi je emisija nedeljom u 14 ... presedne mi sve od ručka ...
To je ponižavanje inteligencije i dostojanstva roditelja ...
Gomila klera i situiranih parova, skoro 80 %...
Crkvenjaci i sveštenici pozivaju na rađanje, oni koji imaju obezbeđen život ...
Trudnice i porodilje dobijaju otkaze
Mlate ih iskompleksirani čovečuljci
Decu nemaju da prehrane jer radi jedno ili nijedno
I onda uslikaju neku bedu sa 11 dece ... jer pobogu nemaju pojma šta je kontracepcija ili imaju para za abortus i onda priučaju o radosti rađanja, a deca gladna, bolesna i beda za gledanje
...
E da Čeda ima četvero, ali pobogu on je od pocepanog studenta dogurao do političara i privrednika i dužan je desetine miliona i vozi Lendrover. Verovatno od kredita za Fidelinku
...
U Kanadi majke dobijaju platu, a za više dece ne moraju nikad ni da rade.

Kaja

pre 10 godina

Nije samo plata u pitanju, nego i postovanje. Najteze je kada ti zaposlene zene kazu, blago tebi ti ne radis nista, a njima mame, tetke i druge zene kuvaju, peglaju...

Začuđeni

pre 10 godina

Srbija ako želi da poveća natalitet, treba da zakonom zaštiti majke, a jedini način da ih zaštiti je da im obezbedi finansijsku samostalnost, da nemoraju da se plaše da li će ostati bez posla, da li će ih ostaviti suprug i sl.
Zakonom bi trebalo propisati da svaka majka koja rodi dvoje dece dok je radno sposobna ima od države zaharantovan prihod u iznosu od polovine prosečnog ličnog dohotka u RS, bez obzira da li je zaposlena i ostvaruje prihode ili ne i bez obzira na visinu prihoda koje ostvaruje. Takođe nakon penzionisanja sleduje joj dodatnih 50% prosečne penzije u RS bez obzira na visinu penzije koju
ostvaruje iz radnog odnosa. Svaka majka koja rodi troje i više dece trebalo bi po istom sistemu od države da dobije 100% prosečnog l.d. dok je radno sposobna odnosno 100% prosečne penzije nakon penzionisanja. Jedino na taj način država će pokazati da brine o majkama i o svojoj budućnosti

bojan

pre 10 godina

o cemu bre pricate...kuvam svaki dan...masina za sudove radi svoje...masina za pranje vesa radi svoje masina za susenje radi svoje...dete odvodi u vrtic i to je to...koje bre radno vreme majke ???

Marina

pre 10 godina

A koliko zasluzuju bake, koje su cesto, kad su deca mala, zaduzene da brinu o toj deci i da obavljaju sve poslove u porodici. Naravno nemaju svi tu srecu, ali ima mnogo porodica gde su bake te koje brinu o svemu, da bi njihova kci mogla mirno da ide na posao. A cesto i deke. Najcesce sav teret brige o deci i domacinstvu nosi zenina porodica, ponekad i muzevljeva.
Znaci nisu sve zene podjednako opterecene? Trreba uzeti u obzir mnogo faktora.

Recite cenu

pre 10 godina

Šta je sledeće u monetarnom svetu? Koliko košta prijatelj na kafi? Koliko košta poljubac? Osmeh deteta od 2 godine? Deda koji ljulja unuka? Bolesno je sve gledati kroz novac, ali zavisnicima ne vredi govoriti.

Mama

pre 10 godina

Ja svoj kucni posao obavljam s ljubavlju,muz mi pomaze koliko moze.Zao mi je,samo,sto celo trudnicko bolovanje nisam primila ni dinara.Primam 65% i to mi se odbija za kredit.Tako da otkad odrzavam trudnocu nisam primila nista,a ne smem da radim.Nisam nikada trazila da mi neko plati ili da orden za moju obavezu da brinem za moja dva muskarca.A,kako kaze doktor za neki mesec,imacu jos jednog vise. :)

Ja sam.

pre 10 godina

Ko hoce da postane majka zbog para, onda bolje i da nikada ne postane majka. Ne treba ziveti na tudjoj grbaci nego raditi! Moja je majka rodila troje dece, za svako je dobila po 6 mes, slobodno, i posle je radila na poslu, i sada uziva u penziji, a toko bi trebalo i sve druge majke.

Našminkana

pre 10 godina

@Ponosni otac Od kad je to prosecna plata 500€ u Srbiji?

A ovaj tekst nema nikakvu poentu. Ne spremaju svoj stan samo majke. I niko to ne radi da bi zaradio vec da mu bude lepo. Uostalom, brak je zajednica i ukoliko zena ne radi, muz donosi pare koje bi trebalo da budu zajednicke. Isto tako, i da zena radi opet je normalno da se novac u kuci stapa u jednu kasu. Zato nije istina da nisu placene. I nerviraju me zene koje kazu: moj najveci uspeh je sto sam postala mama. Kad to dete poraste onda cemo znati da l si bila dobra mama, a do tada radis isto sto i milioni zena pre tebe.

porez za nezenje

pre 10 godina

Od kad je sveta i veka ili bar od kada su Fenicani izmislili novac, pare su najbolji nacin da se iskaze vrednost necijeg rada. Bilo bi dobro da se za zene u Srbiji izracuna koliko vredi podizanje deteta i da domacice dobiju penziju prema tome. Poslednjim reformama, zenama koje su ceo zivot doprinoslile drustvu podigle 2-3-4 dece (novu generaciju radnika) je uskraceno pravo na porodicnu penziju. U isto vreme citavoj generaciji 30goisnjih egoista ne pada napamet da zasnivaju prodice. Ko ce da placa njihove penzije? Dakle porez na nezenje i penzije majkama. I da se ne skrivamo iza laznog morala.

cedomir

pre 10 godina

Ja kad sam svojoj predložio platu ali da budu ispunjeni standardi kako ja mislim da treba, ciknula je Kao guja ljuta...
A ponudio sam platu u razmeri od 10 minimalnih ličnih dohodaka mesečno.

Sad kuka još više jer je uvedena kućna pomoćnica za 3 minimalca i sve je cakum pakum samo se ona više ništa ne pita

Sad mi ruku ljubi jer konkurencija čuda čini

Dole monopolisti!(čak i u kući)

duje_raftman

pre 10 godina

(Ponosni otac, 24. januar 2014 20:18)
Zato treba uvesti minimalac u Srbiji od najmanje 4€!
Pa da vidiš bato koliko vrede žene kod nas!

purgerman

pre 10 godina

Mnoge drzave u EU rjesile su to na razlicite nacine .Njemacka zakonski odobrava za obitelj za svako rodjeno dijete ,piznaje se 3 god. 80 % prosjecne mjesecne place,bilo za zenu majku ili oca dijeteta.Kako za sticanje mirovinje potrebno je imati najmanje 15 god. radnog staza ta renta
isplacuje se za starosno doba 65 ili 67. god. To znaci obitelj i,a troje dijece racunski je to 9 god. ali fali im jos 6 god.radnog staza za minimalnu vlastitu rentu.Ali tu "djecju rentu" moze odraditi i otac dijeteta ako supruga ima bolji posao i zaradu i nakon poroda nastavi normalno raditi .Otac tehnicar za hladnu tehniku ( hladnjaci i klimu) zaradjuje oko 4.ooo € kao tehnicar a supruga je sekretarica gradonacelnika grada sa pravnickom diplomom i prihodom od 8.000 €/mjesecno. Suprug preuzima polozaj "Hausmanna" a supruga nastavlja dalje svojim normalnim zaposlenjem. Sve je to cisto i zakonski dozvoljeno !

Vlada

pre 10 godina

Amerika je zemlja gde se sve gleda kroz novac. Meni i mojoj ženi nije bitno koliko i ko šta radi u kući. Logično je da joj neću dozvoliti da radi teške fizičke poslove, a kako ona kaže nijedan muškarac ne može da ispegla ili očisti kao žena. Nama je bitno da imamo dovoljno za nas i naše dete.

Balkanka

pre 10 godina

Samo besposleni Ameri mogu da računaju koliku platu treba neko da primi za čišćenje sopstvene kuće, i brigu o sopstvenoj djeci. Dok sam čuvala tuđu djecu i čistila tuđe kuće, bila sam i plaćena. Sada, kada čistim svoju kuću i brinem se za svoje dijete… Doduše, možda je ovaj članak i nezgrapno napisan, možda su mislili da toliki posao vrijedi toliko.. Ali majke rade u porodici, ne na tržištu. Više od plate za taj rad mi koristi pomoć partnera.

glorofindril

pre 10 godina

Nema tih para kojima se majka može platiti. Prosto i jednostavno.
Što se tiče statitike o primanjima muškaraca i žena to su najobičnije gluposti. Za isti posao su isto plaćeni. Problem je u tome što muškarci ne "izgube" 4 do 5 godina na rađanje dvoje, troje dece i za to vreme unapređuju karijeru. Tako sa istom stručnom spremom zauzmu bolje pozicije u firmi ( nije isto biti rukovodilac i radnik) i više zarađuju.

trenutno zaposlena, majka i supruga

pre 10 godina

To se ne moze platiti!
(vedran1111, 24. januar 2014 20:44)
I te kako se može platiti, odnosno, ima cenu.
Nije ovde reč o materinstvu, brizi za decu, vaspitanju i odgajanju. Ovde je, bar tako sam ja razumela, reč o poslovima koje obavljaju žene u svom domaćinstvu. Svakodnevno čišćenje, spremanje, usisavanje, pranje, prostiranje, skupljanje veša, slaganje veša, peglanje, redovno svakodnevno pranje wc-a, kupatila, brisanje prašine, pranje sudova, bacanje djubreta, redovno pranje prozora, zavesa, trešenje, jednom rečju - spremanje stana! To košta! Taj rad VREDI. Plus nabavka namirnica, kuvanje, da ne pominjem smišljanje šta da se kuva.
Žena koja nije zaposlena ima više vremena da ekonomiše, ona ako to dobro radi, može na taj način da uštedi.
Nigde se taj rad žene u sopstvenom domaćinstvu ne plaća, ali se zato u nekim domaćinstvima taj rad ceni. Oni koji to ne cene ostavljaju podcenjivačke komentare.

N

pre 10 godina

Amerika je zemlja gde se sve gleda kroz novac. Meni i mojoj ženi nije bitno koliko i ko šta radi u kući. Logično je da joj neću dozvoliti da radi teške fizičke poslove, a kako ona kaže nijedan muškarac ne može da ispegla ili očisti kao žena. Nama je bitno da imamo dovoljno za nas i naše dete.
(Vlada, 24. januar 2014 22:40)

Kao sto je ona naucila da cisti i pegla tako moze i svaki musakrac. Jednom mi je jedan student rekao kako ne moze da pegla brzo kao njegova devojka, pa mu ona pegla sve kosulje na sta sam mu odgovorila prvu kosulju ces ispeglati za pola sata, drugu za 25 minuta vec desetu ces peglati za manje od pet minuta. I da su to sve samo izgovori kako nista ne bi radili po kuci. I majku mu, kako to jedan Svedjanin moze da radi sve po kuci, a kod nas muskarci eto nisu talentovani za takve poslove.

Ponosni otac

pre 10 godina

Okej, ovo su cifre za ostali deo sveta, ali ako uzmemo u obzir da je prosecna plata u Srbiji 55.000 dinara (500 evra) onda bi majke na godisnjem nivou zaradjivale 693.504 dinara (6.000 evra).
Ne isplati se biti majka u ovoj zemlji.

bojan

pre 10 godina

o cemu bre pricate...kuvam svaki dan...masina za sudove radi svoje...masina za pranje vesa radi svoje masina za susenje radi svoje...dete odvodi u vrtic i to je to...koje bre radno vreme majke ???

Ja sam.

pre 10 godina

Ko hoce da postane majka zbog para, onda bolje i da nikada ne postane majka. Ne treba ziveti na tudjoj grbaci nego raditi! Moja je majka rodila troje dece, za svako je dobila po 6 mes, slobodno, i posle je radila na poslu, i sada uziva u penziji, a toko bi trebalo i sve druge majke.

Recite cenu

pre 10 godina

Šta je sledeće u monetarnom svetu? Koliko košta prijatelj na kafi? Koliko košta poljubac? Osmeh deteta od 2 godine? Deda koji ljulja unuka? Bolesno je sve gledati kroz novac, ali zavisnicima ne vredi govoriti.

Našminkana

pre 10 godina

@Ponosni otac Od kad je to prosecna plata 500€ u Srbiji?

A ovaj tekst nema nikakvu poentu. Ne spremaju svoj stan samo majke. I niko to ne radi da bi zaradio vec da mu bude lepo. Uostalom, brak je zajednica i ukoliko zena ne radi, muz donosi pare koje bi trebalo da budu zajednicke. Isto tako, i da zena radi opet je normalno da se novac u kuci stapa u jednu kasu. Zato nije istina da nisu placene. I nerviraju me zene koje kazu: moj najveci uspeh je sto sam postala mama. Kad to dete poraste onda cemo znati da l si bila dobra mama, a do tada radis isto sto i milioni zena pre tebe.

Neko

pre 10 godina

Kod nas se ovo i ne računa kao neki posao. Uzgred, kao i za ljude koji rade u drugim oblastima, i za majke imamo mnogo stručnjaka, koji kažu "loše to rade", "nije dobro". Najlakše je da se komentariše tuđ rad. I onda još kažemo kako nam je nataletet mali. Kako su te posvećene majke sebične i tome slično. A sponzoruše su na mestu. Žalosno. Iznenadih se da je tako i u Njujorku.

Mama

pre 10 godina

Ja svoj kucni posao obavljam s ljubavlju,muz mi pomaze koliko moze.Zao mi je,samo,sto celo trudnicko bolovanje nisam primila ni dinara.Primam 65% i to mi se odbija za kredit.Tako da otkad odrzavam trudnocu nisam primila nista,a ne smem da radim.Nisam nikada trazila da mi neko plati ili da orden za moju obavezu da brinem za moja dva muskarca.A,kako kaze doktor za neki mesec,imacu jos jednog vise. :)

porez za nezenje

pre 10 godina

Od kad je sveta i veka ili bar od kada su Fenicani izmislili novac, pare su najbolji nacin da se iskaze vrednost necijeg rada. Bilo bi dobro da se za zene u Srbiji izracuna koliko vredi podizanje deteta i da domacice dobiju penziju prema tome. Poslednjim reformama, zenama koje su ceo zivot doprinoslile drustvu podigle 2-3-4 dece (novu generaciju radnika) je uskraceno pravo na porodicnu penziju. U isto vreme citavoj generaciji 30goisnjih egoista ne pada napamet da zasnivaju prodice. Ko ce da placa njihove penzije? Dakle porez na nezenje i penzije majkama. I da se ne skrivamo iza laznog morala.

cedomir

pre 10 godina

Ja kad sam svojoj predložio platu ali da budu ispunjeni standardi kako ja mislim da treba, ciknula je Kao guja ljuta...
A ponudio sam platu u razmeri od 10 minimalnih ličnih dohodaka mesečno.

Sad kuka još više jer je uvedena kućna pomoćnica za 3 minimalca i sve je cakum pakum samo se ona više ništa ne pita

Sad mi ruku ljubi jer konkurencija čuda čini

Dole monopolisti!(čak i u kući)

Začuđeni

pre 10 godina

Srbija ako želi da poveća natalitet, treba da zakonom zaštiti majke, a jedini način da ih zaštiti je da im obezbedi finansijsku samostalnost, da nemoraju da se plaše da li će ostati bez posla, da li će ih ostaviti suprug i sl.
Zakonom bi trebalo propisati da svaka majka koja rodi dvoje dece dok je radno sposobna ima od države zaharantovan prihod u iznosu od polovine prosečnog ličnog dohotka u RS, bez obzira da li je zaposlena i ostvaruje prihode ili ne i bez obzira na visinu prihoda koje ostvaruje. Takođe nakon penzionisanja sleduje joj dodatnih 50% prosečne penzije u RS bez obzira na visinu penzije koju
ostvaruje iz radnog odnosa. Svaka majka koja rodi troje i više dece trebalo bi po istom sistemu od države da dobije 100% prosečnog l.d. dok je radno sposobna odnosno 100% prosečne penzije nakon penzionisanja. Jedino na taj način država će pokazati da brine o majkama i o svojoj budućnosti

Kaja

pre 10 godina

Nije samo plata u pitanju, nego i postovanje. Najteze je kada ti zaposlene zene kazu, blago tebi ti ne radis nista, a njima mame, tetke i druge zene kuvaju, peglaju...

Dana

pre 10 godina

Što volim ove pametne Srbe, oni su proračunali da taj rad nema cenu pa ga zato i ne plaćaju. Vrlo lako se sve može preračunati. Za sve što žene rade, a vi ne radite unajmite na tržištu (dakle, kuvanje, peglanje, čišćenje, pranje, nega dece). E, sad popišite sve ono što vi radite u domaćinstvu i isto unajmite na tržištu da neko uradi umesto vas i eto vam odnosa. Poenta svega je da se kućni poslovi obavljaju svaki dan 365 dana u godini i tako do kraja života, a poslovi koje muškarci uglavnom obavljaju, obavljaju se 1-2 godišnje ili jednom u nekoliko godina. Baš bih volela da mi Vladimir objasni šta su to teški fizički poslovi koje on obavlja u domaćinstvu pa njegov žena treba zauzvrat da se bavi peglanjem i čišćenjem svakodnevno doživotno? Nemam porodicu, živim sama i za 30 godina nisam imala potrebe ni za kakvim teškim fizičkim radom. Imam i roditelje i osim pomeranja nameštaja jednom u 20 godina takođe nisam zapazila ništa što bi se moglo podvesti pod težak fizički rad. I samo mi molim vas nemojte prosipati priču da žena to sve radi za svoju decu i porodicu jer nema ni jednog jedinog razloga da se kućni poslovi ne dele. Valjda i taj muškarac isto ima decu i porodicu kojoj treba da se skuva, opere, očisti? I kako posle žena poput mene uopte i da pomisli na zasnivanje porodice kad komentari na ovu i slične vesti pršte od nepravde i šovinizma?

Marina

pre 10 godina

A koliko zasluzuju bake, koje su cesto, kad su deca mala, zaduzene da brinu o toj deci i da obavljaju sve poslove u porodici. Naravno nemaju svi tu srecu, ali ima mnogo porodica gde su bake te koje brinu o svemu, da bi njihova kci mogla mirno da ide na posao. A cesto i deke. Najcesce sav teret brige o deci i domacinstvu nosi zenina porodica, ponekad i muzevljeva.
Znaci nisu sve zene podjednako opterecene? Trreba uzeti u obzir mnogo faktora.

Dejan

pre 10 godina

Majke kao kod nas sa jednim detetom ne bih računao u ovoj računici. Majke sa dva deteta ili više zaslužuju punu platu, jer ako nema podršku baka ili joj muž ne radi neki posao od kuće, ona svoj život podređuje deci, posle toga prostora za nešto više nema ... To nikako nisu protraćeni životi ali su teški i puni odricanja i to treba nagraditi ... jer
deca su nadogradnja ovog sveta ...
žene se danas osećaju izdano i ... što bi rađale više dece?
za državu !?
za crkvu !?
ili za političare koji će im decu poslati ili u rat ili hiljadama kilometara daleko ... da ne vide unuke ... i ne podele sa decom njihovu radost i tugu...
Najodvratnija stvar na televiziji mi je emisija nedeljom u 14 ... presedne mi sve od ručka ...
To je ponižavanje inteligencije i dostojanstva roditelja ...
Gomila klera i situiranih parova, skoro 80 %...
Crkvenjaci i sveštenici pozivaju na rađanje, oni koji imaju obezbeđen život ...
Trudnice i porodilje dobijaju otkaze
Mlate ih iskompleksirani čovečuljci
Decu nemaju da prehrane jer radi jedno ili nijedno
I onda uslikaju neku bedu sa 11 dece ... jer pobogu nemaju pojma šta je kontracepcija ili imaju para za abortus i onda priučaju o radosti rađanja, a deca gladna, bolesna i beda za gledanje
...
E da Čeda ima četvero, ali pobogu on je od pocepanog studenta dogurao do političara i privrednika i dužan je desetine miliona i vozi Lendrover. Verovatno od kredita za Fidelinku
...
U Kanadi majke dobijaju platu, a za više dece ne moraju nikad ni da rade.

duje_raftman

pre 10 godina

(Ponosni otac, 24. januar 2014 20:18)
Zato treba uvesti minimalac u Srbiji od najmanje 4€!
Pa da vidiš bato koliko vrede žene kod nas!

purgerman

pre 10 godina

Mnoge drzave u EU rjesile su to na razlicite nacine .Njemacka zakonski odobrava za obitelj za svako rodjeno dijete ,piznaje se 3 god. 80 % prosjecne mjesecne place,bilo za zenu majku ili oca dijeteta.Kako za sticanje mirovinje potrebno je imati najmanje 15 god. radnog staza ta renta
isplacuje se za starosno doba 65 ili 67. god. To znaci obitelj i,a troje dijece racunski je to 9 god. ali fali im jos 6 god.radnog staza za minimalnu vlastitu rentu.Ali tu "djecju rentu" moze odraditi i otac dijeteta ako supruga ima bolji posao i zaradu i nakon poroda nastavi normalno raditi .Otac tehnicar za hladnu tehniku ( hladnjaci i klimu) zaradjuje oko 4.ooo € kao tehnicar a supruga je sekretarica gradonacelnika grada sa pravnickom diplomom i prihodom od 8.000 €/mjesecno. Suprug preuzima polozaj "Hausmanna" a supruga nastavlja dalje svojim normalnim zaposlenjem. Sve je to cisto i zakonski dozvoljeno !

Grof

pre 10 godina

Moja majka ima tri muskarca u kuci. Ja brisem prasinu i perem prozore. Brat usisava i namesta krevete. Otac pomaze majci oko spremanja rucka i pere sudove. Bas zbog ovakvih stvari. Zena je kod nas opterecena previse ako ona to sve radi. Nas je tako vaspitao otac i hvala mu na tome. Iskreno najvise mrzim da peglam (ne kazem da ne znam, ali mi je lakse da operem kupatilo). Ako nesto treba da se ustepa ili skrati TO RADI ONA. Nase je da joj donesemo masinu za sivenje na sto. Masinu za ves i sudove ukljucuje ko prodje pored nje. (naravno da smo nauceni da odvajamo beli i sareni ves i nauceni sta se pere a kojoj temperaturi, zamislite pise na deklaraciji)
Usput otac mi je masinski inzenjer, majka pravnik brat i ja studenti medicine i matematike. Nase devojke ne rade ovoliko u kuci koliko i mi. Njima majka servira pricu da je samo karijera bitna. Da ne daj moze da zna da ustepa nesto. Rucak je misaona imenica, o tortama da ne pricam. I naljutila se moja devojka na mene kada sam joj rekao da je lenja posto ona se "ubi uceci" Pa ne moze da stigne jednom nedeljno da opere prozor u svojoj sobi (ne u stanu nego u sobi). Jednom recju danas SVI MORAJU DA ZNAJU SVE. Bilo da je muskarac ili zena izgovori su davno prslo vreme. Inace Nemacka domacica za rad u kuci DNEVNO IZGUBI 4sata i 11 minnuta.