Ponedeljak, 13.01.2014.

13:05

Zašto moramo da zamenimo vozačku pre isteka važenja?

Izvor: B92

Zašto moramo da zamenimo vozaèku pre isteka važenja? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

j

pre 10 godina

ovaj zakon je u suprotnosti sa zakonom donetim kasnije:
Službeni glasnik RS", br. 73/2010


Na osnovu člana 183. stav 4. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09 i 53/10),

Ministar unutrašnjih poslova donosi


PRAVILNIK

o vozačkim dozvolama
Član 14.

Važnost vozačke dozvole kojoj je istekao rok važenja produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola.

Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja ranije vozačke dozvole podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole.

Kako da ne!

pre 10 godina

Pa ovo je milina od države!
Zakon je stupio na snagu 10. juna 2009. kažete...?!
Ja sam novu vozačku pravila krajem decembra 2010. Pa što mi onda nisu napravili biometrijsku, nego sada, kada mi ova važi još 7 godina, ja moram da se cimam po redovima, plaćam takse i radim lekarski pregled.
Pa ko kako protumači zakon. Za jedne važi a za druge ne! Jadni smo...

branko

pre 10 godina

Taj stav 4 nije dobar.
Bar onaj njegov drugi deo, koji kaže "a najkasnije 5 god..."
Ne bi bilo nikakvih problema da je zamena išla redovno.
Ovo se Država, tj. činovnici koji pišu zakone ( to ne rade ministri ni poslanici) svete narodu, iživljavaju i leče impotenciju.
Šta će da se unapredi u Državi pole juna kad više ne bude starih dozvola?
Ništa.
Samo da se narod gura po šalterima i maltretira i dodatno pljačka, takse itd.

Pošteni nalazač

pre 10 godina

Ko hoće da vozi mora da ima dozvolu po važećem zakonu. Vi se tu ništa ne pitate, potpuno je nebitno da li neko smatra da li je to pošteno ili ne!

Шта трпи наш народ...

pre 10 godina

Управо ме је, овде у Бежанији, посетио колега који живи у Паризу - и показао ми обичну, папирну француску возачку дозволу. Каже и да таблице на аутомобилима важе кад год да су издате и без обзира што су у међувремену уведене нове. Већ сам знао да је тако нпр. у Аустрији; стара кола - старе табле.
Ово је, међутим, Србија. Ми морамо у свему да будемо први - да имамо сви биометријске дозволе, унифициране таблице итд. То је зато што смо у свему земља за пример и у светском и европском врху. Код нас се, бре, зна ред! А грађани су нам богати, само их треба као овце довести пред шалтер и узети им још мало парица...
Жалим нас, искрено.

nisliski mohikanac

pre 10 godina

Ja necu da zamenim,nek me kazne al prvo mora da me zaustave sto tesko da ce da se desi jel ili nema policije ili razgovaraju mobilnim dok pored njih svi voze kako hoce.
Nisu me zaustavili godinama dotle ima da lepo istekne vozacka a i da prodju guzve,,pozdrav svima

nimoy

pre 10 godina

Kad sam položio vožnju 22.11.2000. izdali su mi vozačku dozvolu SFRJ, 10 godina kasnije, godinu ipo dana otkako je zakon donet izdaju mi ponovo papirnu dozvolu na kojoj piše da važi do 22.11.2020...
Tek od 2011. su počeli da izdaju plastične dozvole... koliko dugo su onda oni kršili zakon?

Perica

pre 10 godina

Meni je izdata vozacka dozvola po starom zakonu, u medjuvremenu se zakon promenio, ali se primenjuju odredbe zakona koji je po stranku povoljniji! ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU/Načelo zaštite prava građana i zaštite javnog interesa Član 6/ 3) Ako se na osnovu zakona strankama i drugim učesnicima u postupku nalažu obaveze, prema njima će se primenjivati mere predviđene propisima koje su za njih povoljnije, ako se takvim merama postiže cilj zakona.

istina&pravda

pre 10 godina

(Teodosije III, 13. januar 2014 21:14)


U pravu si apsolutno. Medjutim, svi ce da se dure i prete kako nece vaditi nove dozvole. Na kraju ce ipak stati u red, tamo jos malo psovati, platiti i besni, ali sa novom vozackom otici kuci.

A onda ce na izborni dan (kad god da to bude) potrcati da izglasaju na jos jedan mandat malog Tita ((Vucica, Dacica) iskreno verujuci da ce im oni doneti bolji zivot, evropski standard, americke dolare iz arapskih zemalja, najnoviju rusku vojnu tehniku, skupe automobile iz Evropske unije... i tako dalje.

Dzabe se trudis da objasnis... Dvadeset pet godina glavnom kroz zid tik pored otvorenih vrata!

aleksa stefanovic

pre 10 godina

Zaista mi je neverovatno kakvu kolicinu gluposti covek ovde moze da procita. Ljudska prava,revolucija,lopovluk...koliko je nekimn ljudima dosadno to je neverovatno. Ja sam je zamenio pre par dana u Majke Jevrosime u centru Beograda u 18h kad nije bilo NIKOG i kostalo je sve zajedno tacno 876,00 din. Trajalo manje od 10 min. Sve ostalo su budalastine. I sto je neko vec rekao,jedva sam cekao da uzmem plastiku umesto onog odvratnog papira. I za neobavestene (posto cesto vozim preko)...niko,ali bas niko ne trazi medjunarodnu (osim Makedonije i Federacije BIH). Trba ti samo nasa dozvola. I zato probajte da se fokusirate na ozbiljne stvari a ne na ovakve gluposti da se rasipa vreme i energija...

wlado

pre 10 godina

evo ja sam zamenio danas, neka se slikaju i 2000 dinara sto ce zaraditi na nama ovcama...evo im ga, lakse je da objave da je zakon da svaki drzavljanin srbije mora eto da da 20 eura svojoj drzavi...samo tako, ali stoji u zakonu.

Lepi Giga

pre 10 godina

Tako kaže Zakon...
(G. T., 14. janua
---
Ja sam fakultetski obrazovan čovek i nisam tako protumačio zakon. U tom članu postavlja se pitanje šta je starije kokoška ili jaje. Veruj mi advokat koji je koji je više mutav nego elokventan, napravi će sprdnju na suđenju. Sud je onaj koji donosi presude.
Ko je uopšte gospodin Okanović da tumači zakone? Koja je njegova rlevntnost?
Još jedanput sam pročitao taj famozni član "Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona"
Ovu rečenicu ni pas sa maslom ne bi pojeo. Policija nema pravo da vas kažnjava bez sudske odluke. Dotle slobodno mogu da koristim staru dozvolu.

P.S Ja sam ovaj član protumačio u svoju korist. Policija je jedino što će moći a to je da piše prijave. A kad će one biti procesuirane.... zastariće E to se zove sprdnja sa narodom i državom! Ja imam orginalni pečat dokle važi moja dozvola a to je 2015 jun, a moja je volja kad ću je ja produžiti. Ako me sud i proglasi krivim nećeu biti ni prvi ni posledni, koji je dobio spor sa državom u Strzburu i verovatno neću biti jedini po pitanju ove gluposti.

Laki

pre 10 godina

Kažu da će da naplaćuju kazne. Samo je sud relvantna institucija da tumači zakon. Pa pošto naše sudije tumače zakon po volji vlasti, nek država nakupi dosta keša ili se zaduži jer će Strazbur da da donese presude u korist građana.
Samo se pitam šta radi ustavni sud, za prava Miškovića oglasio se u roku od 48 sati svadbe.

danas odma!

pre 10 godina

UPERENO PROTIV GASTARBAJTERA,dakle 14-og Januara objavite rok do 10-og Juna a mi dolazimo tek Avgusta,i to vam nije prvi put da nesto slicno radite!

G. T.

pre 10 godina

Ukoliko se pažljivo pročita čl. 351. stav 4 („Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona“), može se zaključiti da SVE dozvole koje su izdate posle dana stupanja na snagu zakona (10. juna 2009.), bez obzira da li su papirne ili biometrijske važe do datuma koji je u njima naveden.

Pravilnik o vozačkim dozvolama ne ograničava rok važenja papirantih dozvola.

Prema tome ukoliko imate papirnatu dozvolu koja je izdata posle 10. juna 2009. ona ne mora da se menja, važi do roka koji je u njoj naveden. Ukoliko je dozvola izdata pre 10. juna 2009. mora se zameniti.

Tako kaže Zakon...

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 10 godina

Postoji tu jos jedna ZACKOLJICA,zasto se digla tolika DZEVA NA KOMENTARIMA.
DA BI SE PROMENILA DOZVOLA,SAOBRACAJNE KAZNE,POREZ I OSTALA DUGOVANJA MORAJU BITI REGULISANA.TAKODJE MORAJU BITI USKLADJENE I ADRESE STANOVANJA. PA AJDE SAD.

Branko V.

pre 10 godina

Ovo je glupost na kvadrat. Prvo ti izmisle obavezu onda te teše time da ti je prečica ako si ispunio drugu izmišljenu obavezu odnosno nabavio novu ličnu kartu i sve tako u krug. Jednostavno pitanje koje može jedna normalna osoba da uputi drugoj je zar smo toliko dokoni da sebi smišljmo i zagorčavamo život novim izmišljenim problemima umesto da rešavamo nametnute postojeće kako bi se bolje živelo.

historija

pre 10 godina

Svratih danas do mup-a, guzve su pocele, bilo je tridesetak ljudi u redu za vozacke dozvole, stigao je i da padne sistem...na zapadu nista novo.

mile

pre 10 godina

Tako je to kada zakone pise policija a ne pravnici i strucnjaci saobracajne struke. Pa pobogu, policija je izvrsni organ. Nikako zakonodavni. Mogli su da budu konsultovani eventualno po nekim pitanjima ali nikako da ceo Zakon o bezbednosti saobracaja pisu njihovi ljudi. E zato se i dogadjaju ovakve stvari. Prvo onaj skandal sa atestima za TNG pogon na vozilima, sada evo ovo sa dozvolama. Klasicno uskracivanje jednom datog i naplacenog prava. Samo jos jedna potvrda nakaradno postavljenog sistema policijske drzave.

VASA

pre 10 godina

Član 351. ne govori o Biopriskim Vozackim dozvolama...vec o njihovom roku trajanja, a sve ostalo je regulisano Pravilnikom o vozackim dozvolama http://www.mup.gov.rs/domino/dokumenta.nsf/vozackal.pdf

Deki

pre 10 godina

Sve se radi samo da bi se od već finansijski iscrpljenog naroda izvukao još neki dinar da bi se fenomen srpskog buđžeta dodatno popunio. Na žalost, mi od toga nemamo nikakvu korist, jer i dalje nove biometrijske dozvole ne važe u inostranstvu bez posedovanja međunarodne dozvole. Teško nama braćo Srbi

Boki

pre 10 godina

Tačno je tvrdjenje da je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima donet 2. juna 2009. godine a stupio na snagu osmog dana, tačnije 10. juna 2009. godine, medjutim u tački 353. stoji da se isti primenjuje po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, tako da se postavlja pitanje koji je datum merodavan kao krajnji rok 10. juni ili 10. decembar 2014. godine.

Peki

pre 10 godina

U Francuskoj su dozvole gotovo identicnog oblika kao kod nas, verujem da smo ih pre vise decenija i prekopirali od njih. Sada su poceli sa izdavanjem novih plasticnih kartica, ali se stare moraju zameniti do 2030 GODINE!!!! Tako se to radi u normalnim drzacvama.

Fikus

pre 10 godina

"S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske". Moze li mi neko ovjasniti onda,zasto sam ja onda 15.12.2010 dobio "papirnu" dozvolu, a zakon je bio u primeni 18 meseci ?!

Novak

pre 10 godina

Nema problema, donesite mi novu dozvolu na kucnu adresu o vasem trosku vremena i ostalog. U zakonu ne pishe da trebam da je platim opet i da chekam u redovima, tako da, kuci sam od 17h al obavezno da mi se najavite min dva dana ranije.

johnzie

pre 10 godina

Jesenas sam menjao staru vozačku za novu, plastičnu. Stara je važila do 2020. ali je bila pocepana i menjao sam prebivalište... Uglavnom, iako posedujem čipovanu LK morao sam ponovo da se fotografišem i da ostavljam potpis. Uz to sam čekao i 7 dana na izdavanje. Nije prevelika komplikacija ali se čovek stvarno zapita kakve to osobe rade u MUP-u (i uopšte u državnim službama)?! I čemu čipovanje i umrežavanje, kad to nema ko da primeni? Samo bačene pare (Zapravo, nekome poklonjene). Onda izađem na ulicu i vidim tablice na kolima... Pa kad su bili u stanju da izmešaju našu i englesku latinicu, uz toliko prevaziđenu formu ovo sa dozvolama ne treba da čudi. A na sve to imamo i uzimanje ogromnih para ni za šta. Tužna istina je da ova 'država' nije servis njenih građana (niti je ikada bila) nego smo svi mi servis okoštalog, prevaziđenog i lopovskog aparata. I tako će biti i nadalje jer smo jednostavno nedorasli

Paor

pre 10 godina

Zašto? Odgovor: zato što će neko da zaradi na javnoj nabavci za nove lične karte, a taj neko ima uticaj da država natera sve da plate izradu novih vozačkih dozvola.

ovca za šišanje

pre 10 godina

Moja vozačka dozvola je produžena u decembru 2009.g na papirnoj dozvoli....a zakon usvojen u junu 2009.g...i šta sad to znači: da MUP Srbije-saobraćani odsek nije poštovao zakon i da je izdao nelegitimnu dozvolu.Da ja imam dozvolu koja nije u skladu sa zakonom...Ko tu krši zakon?Ja jer posedujem nelegitiman dokument ili Organ koji mi je izdao takvu dozvolu?Ko će meni da naknadi novac koji moram da dam da bi imala vozačku dozvolu-plastiku? Da li da tužim saobraćajnu policiju? Ili da i dalje nastavim kao i većina nas u ritmu stada be,be,be, pa na šišanje. Ovca iz Banata

Ger-mann

pre 10 godina

U Nemackoj trenutno postoji 3 formata vozackih dozvola. Papirne pink, kao nase su stari format. Zatim neka plastificirana varijanta, dok je najnovija kao kreditna kartica, sa cipom. Ovde dozvole inace nemaju "rok trajanja". Dobijes je jednom i to je to. Niko ne mora da menja ako ne zeli. Ja znam vlasnike sva 3 formata, ja imam najnoviju varijantu. Slicno je bilo i sa registarskim tablicama. Novi EU format se dobijao samo prilikom preregistracije. Ako ne prodas auto, mozes nositi stare tablice dok ne istrule. I dan danas vidim stare automobile sa tablicama od pre 20 godina.

mentolbombona

pre 10 godina

Auu covece, imam ubrzani rad srca i izlive besa kad procitam ovako nesto. Pa sve su mogli da stave na 1 plasticnu karticu tj. licnu kartu - vozacka, zdravstvena i licna karta u jednom. Jedino saobracajna mora da bude odvojena posto se vezuje za vozilo, a ne osobu. Napunis 16 godina izvadis licnu kartu, polozis vozacki upisu ti datum-kategorije...

Lara

pre 10 godina

Ako slucajno kao ja niste aktivan vozac trebalo bi da znate:

Posledice isteka roka važenja vozačke dozvole
Prema važećim propisima, nije određen rok u kome je građanin dužan da produži važnost vozačke dozvole čiji je rok istekao. Međutim, vozač ne sme da upravlja vozilom sa vozačkom dozvolom čiji je rok važenja istekao, jer u tom slučaju čini prekršaj iz člana 230. stav 1. tačka 20. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima.
Izvor http://www.mup.gov.rs/cms_lat/sadrzaj.nsf/posledice-isteka-vazenja-vozacke-dozvole.h
A u svakom slucaju potpisite peticiju, jer vreme je da pocnemo da se BORIMO za svoja prava.
https://www.change.org/petitions/mup-srbije-ovim-putem-ne-trazimo-nista-drugo-osim-da-vozacke-dozvole-vaze-onoliko-koliko-pise-u-samoj-vozackoj-dozvoli#share

Zaštitnik građanja, itd.?!

pre 10 godina

Ovo što se sad dešava je diskriminacija nad građanima i u tom smislu mora da bude protivustavno. Radi se o tome da kad se planira novi zakon mora da se ima u vidu šta se trenutno dešava i šta se želi time postići. Nisu shvatili da do stupanja na snagu novog zakona dozvole moraju da se izdaju po starom zakonu i da te dozvole važe 10 godina - ne možeš nekom da skraćuješ važenje dozvole samo zato što uvodiš novi obrazac, jer ga time diskriminišeš, samim tim činom, a pogotovo u odnosu na druge kojima se slučajno datum isteka važenja stare dozvole poklapa sa početkom izdavanja novih (Član 351 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je PROTIVUSTAVAN, jer diskriminiše građane, i uz to, tom diskriminacijom još pravda namet od strane države tim građanima)! Druga stvar koju nisu poštovali je da zakon važi jednako za sve: za građane i za državni aparat! Kad spojite ove dve stvari, elementarnom inteligencijom i moralnom samokontrolom, shvatite da su 10.06.2009. morali da počnu da izdaju ISKLJUČIVO nove dozvole, a da dozvole izdate do tog dana važe do datuma naznačenog na njima - do 10.06.2019. Pošto, niti poštuju zakon koji su sami doneli, niti poštuju Ustav, a uz to vrše očiglednu diskriminaciju nad svim vlasnicima dozvola izdatih od 11.06.2004. do 10.06.2014. - jednima samo skraćuju rok važenja dozvola, a drugima, uz to, PROTIVZAKONITO izdaju nevažeće dozvole (od 10.06.2009. do 09.06.2014.) - ovde cela Skupština mora da bude krivično gonjena (znamo unapred da neće niko odgovarati).

pravda

pre 10 godina

Kao prvo ako je 2009. godine donet zakon da ce da se predje na nove vozacke dozvole, zasto je onda nastavljeno izdavanje starih dozvola?

Kao drugo ako je vec nastavljeno bilo izdavanje starih, kako kome dozvola istekne izdajte mu novu dozvolu i kroz par godina svi bi imali nove dozvole bez vecih guzvi na salterima i bez dodatnog nameta gradjanima da ponovo placaju dozvolu za period za koji su je vec platili.

Za ovakvo resenje nije potreban IQ 160 vec zdrav razum i nelepljivi prsti ljudi na vlasti.

Teodosije III

pre 10 godina

Bavite se efemernim stvarima. Jedva sam cekao da se ratosiljam krpeno/papirne vozacke.

Gledajte kako cete gda glasate na izborima a nemojte se baviti glupostima.

gradjanin

pre 10 godina

Treba obezbediti sredstva za dalju isplatu po 10.000 dinara svakog meseca policiji.

Za dečije bolnice nema para, za lečenje nama para, lekarima i profsorima skidaj plate, radnici nek jedu po kontejnerima, vozače u gradskom prevozu nek tuku, gradjani nek se truju pijaćom vodom, tadić nek se češlja, Čeda nek se vendra, Mladja nek deli 1000 eura, Koštunica nek dipli mačke, Vučić i Dačić nek vrte budale na točak....... i Srbijo zemljo magaraca.

Milorad

pre 10 godina

Ja sam krajem decembra otišao u SUP Novi Beograd da zamenim staru vozačku za novu, sam od sebe, platio sam i takse. I nisu mi dali. Poslali su me u glavni SUP, rekavsi da samo one koje su istekle mogu da se zamene. I nisam otišao, odakle mi vremena da se setam sa kraja na kraj grada. Takse navodno vaze i dalje.

Ne vadite nove!

pre 10 godina

Uvek najbolje prođu oni koji su najveći lenjivci. Oni koji dozvole da država od njih pravi magarce, samo izvol'te.

Promeniće zakon - da se kladimo? Kao i u milion i u svim slučajevima do sada.

A što se tiče ličnih karti, onih starih, moja je istekla pre TRI GODINE, ali znam da važi do juna 2016. iako to nigde na njoj ne piše. I nemam nameru da do juna 2016. menjam LK. Kontrolisali su me devet puta od isteka, niko nije ništa rekao. Znaju panduri. Jedino se pravila pametna jedna gđa u jednoj banci, ali je brzo popustila.

Znači imam staru LK koja je istekla ali važi i dalje iako nigde ne piše, a imaću vozačku dozvolu na kojoj piše da važi do aprila 2018. ali ne važi više.

Pa da li ima jedan normalan u toj policiji? Pokažite mi jednog da mu stisnem ruku i čestitam i kažem mu - ala, svaka ti čast burazeru!

TO SE DEŠAVA KADA IZVRŠNA VLAST IZIGRAVA ZAKONODAVNU. Država je urušila sama sebe kad je dozvolila POLICIJI da PIŠE zakon o saobraćaju, pa sve nadalje što je proisteklo.

LK i pasoše mora da izdaje opština.

Vozačke i saobraćajne auto-moto savez i auto-moto kuće.

Zakone ima da piše zakonodavna vlast.

I TAČKA.

Nema šta policija tu da traži. Bili smo i ostali policijska država, jadna, bedna i zaostala. Mislim, super, pokažimo svetu i nama koliko smo glupi. Ako ima šampion u glupostima, znam ko je pobednik.

Milan

pre 10 godina

"Jedini način da se ova odredba promeni bila bi izmena samog zakona"

Pa ljudi ajmo da se organizujemo jednu peticiju sa dovoljno potpisa pa nek menjaju zakon. Kad donose glupave propise onda neka se malo potrude ponovo. Mogli su da stave deset godina ali očito da taj koji je pisao zakon o saobraćaju ne zna ništa o vozačkim dozvolama.

Nikola

pre 10 godina

Dva pitanja na koja doticni gospodin strucnjak nije dao odgovor:
1) Zasto su izdavali papirne dozvole nakon juna 2009, sa rokom vazenja od 10godina, ako to vec tada nije bilo u skldu sa zakonom?
2) Cemu uopste takav clan u zakonu? Cime je, sa aspekta bezbednosti i boljeg funkcionisanja saobracaja, opravdan takav clan zakona?

PROPIS

pre 10 godina

Seća li se ko nedavne zabave oko zamena zravstvenih knjižica? Izgleda , negde čuču u nekom budžaku. Ne sumnjam da se neko debelo okoristio. Dok to zaboravljamo, evo nove zabave za narod.
Davno, na početku radnog veka, pošto je po prirodi posla bilo neopohodno da budem upoznata sa propisima iako nisam po profesiji pravnik, čitajući potrebne propise skakao mi je pritisak od završnih formulacija u većini bitnih odrednica tih propisa,gde je stajalo: To je tako i tako ako nije drugim propisom drugačije određeno.E, tako je sve kod nas. Sve po onoj narodnoj, mož da bidne al ne mora da znači. Sve u svemu, protećiće vode i vode dok ovo postane država u pravom smislu te reči.Toliko o našim PROPISIMA.

schau-mau

pre 10 godina

Ako je zakon iz 2009 ZAŠTO je meni Avgusta 2010 produženo važenje saobraćajne na starom obrascu,kao I mnogima 2011,2012..?
Napomena u članu zakona "najkasnije za 5 godina..."je bezveze I samo je dokaz ne angažovanja pameti prilikom pisanja I ne sagledavanja posledica koje iz toga proizilaze.
-Član treba da se ispravi I da u njemu piše.."DO ISTEKA STARIH OBRAZACA".

aaaa

pre 10 godina

Mora se samo umreti.

Ja necu menjati vozacku dok mi ne istekne ova..

Nalepnice su obavezne na vetrobranskom staklu, njih je prakticno nemoguce ukloniti i zakonom je jasno regulisano da ne smeju biti zalepljene dve sto dosta ljudi radi i to se ne kaznjava.

Ovo je jos jedan primerak otimanja para ne od onih koji imaju, nego od budala. Kao sto je bilo i sa paketima prve pomoci. A sve je pocelo setimo se kada je SPS preuzeo MUP. Dakle imaju nekog majstora koji smislja kako popunjavati rupe u budzetu ozakonjenim otimanjem novca gradjanima.

Verujem da bi neki pravnik nazao obrazlozenje zbog cega je ovo i protiv zakona, prisiljavanje zamene dokumenata.

Cekam dan kada ce Dacic sa svojom bagrom otici sa vlasti, pozeljno u zatvor.

buzum

pre 10 godina

Stara dozvola mi istice u novembru, da li cu pri zameni automatski produziti rok vazenja dozvole ili to moram ponovo raditi u novembru??

jovicanov@gmail.com

pre 10 godina

Moja dozvola vazi do 2016 i nemenjam je do isteka.I zasto mi nisu tada dali tu dozvolu.A oni nek samo nesto izmisljaju.

anchy

pre 10 godina

Ako je neophodno zameniti vozacke dozvole najkasnije 5 godina nakon donosenja zakona, oni su znali i 2012. godine da je rok blizu, zasto su mi onda dali papirnu dozvolu koja vazi narednih 5 godina,a ne dve kako bi po njima bilo ispravno!?!?!?!?!?

Guy Fawkes

pre 10 godina

Postovani sugradjani,
Vama ne trebaju bilo kakvi papiri, to treba NJIMA koji su u aparatu, NJIMA koji zele Kontrolu nad VAMA. Pa, ako im to vec treba neka SAMI to i urade, iz svog dzepa. Na pocetku 21 veka, ljudi nikad nisu bili vise potlaceni i obmanuti. Prestanite sa pasivnom ulogom koju su vam nametnuli tvorci novog svetskog poretka, i pobunite se protiv onih koji ih u tome podrzavaju. U suprotnom, sve je izgubljeno

Zoki

pre 10 godina

Zato što je lopovska država navikla da šiša ovce, tj. građane. To nema veze sa političkim strankama koje su na vlasti, nego sa sistemom kao takvim. Zato je i moguće da se zakonski ograniči važnost dokumenta koji je prethodno izdat sa dužim vremenskim ograničenjem. Ne postoji racionalni razlog da se građani teraju da zamene dokumente pre nego što isteknu. Isto tako, zakon je donet pre nego što su državni organi bili spremni da počnu sa njegovom primenom - o čemu svedoče priče ljudi koji su dobili stare dokumente nakon donošenja ovog zakona.

Milos

pre 10 godina

Meni je papirna dozvola izdata 23.10.2009, u SUP-u mi je zena rekla da jos nemaju nove, ne zna se kada ce poceti da izdaju nove, a da se je ne brinem zato sto ce stare, kao moja, vaziti do isteka.
Zamoli bih ljude koji citaju ovo, a razumeju se u pravo da daju svima nama savet sta mozemo da uradimo i kako mozemo da osporimo ovo.
Unapred zahvalan.

ps. Da se razumemo, nije neki veliki problem (na moju srecu) ta taksa koje se placa, PROBLEM JE STO NE VOLIM DA NEKO PRAVI MAGARCA OD MENE SAMO ZATO STO MU JE ZAFALILO PARA.

Fifi dođi

pre 10 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=799406#k11550857
Odličan predlog oko forme. Jednostavno bi svi koji imaju važeće dokumente trebali da dobiju isto tako važeće dokumente u novoj formi - plastici. Ako su jednom identifikovali onoga na koga se odnosi legitimacija i izdali mu istu na određeni rok, nema razloga da se to ponovo radi+ takse i slično (već plaćene tokom izdavanja legitimacije). Samo naknada novu formu i rok važenja kao i prethodna forma. A nekog bi trebalo pitati za to izdavanje novih dokumenata na staroj formi u vreme važenja novog zakona!

džabe smo birali...

pre 10 godina

Svima kojima je posle stupanja na snagu ovog zakona vozačka izdata na starom obrascu, treba izdati bespatno na novom. Tako će da se nauče da prvo naprave svu logistiku pa tek onda uzimaju pare!
A drugo vidim da neki pišu da je cena novog obrasca 1200. Nije već oko 1600 din, ima tri uplatnice sa ukupnim iznosom od oko 1600 din.

Milan

pre 10 godina

E sad znam kako je kada coveku ponestane finih reci da napise komentar na neku ovakvu glupost. Te dozvole je trebalo postepeno zameniti i jednostavno nema nikakvih problema. Cak i ako su hteli da ubrzaju promenu, onda je to trebalo uraditi po mnogo simbolicnijoj ceni. Ali za ovo izdavanje starih vozackih nakon izlaska novog zakona, neko bi trebalo da odgovara, a tim ljudima nikako ne treba naplatiti vadjenje, jer je to cista kradja. Isto kao kad ja izvadim zeleni karton, zatim mi drzava promeni tablice, a auto glupi lopovski moto savez mi trazi da nakon dva meseca ponovo platim vadjenje zelenog kartona, jer mi stari ne vazi zbog promene tablica. Pa ja pobogu osiguravam automobil, a ne tablice. Cak sam citao da su se i drugi ljud zalili, i da su generalno u pravu, ali sta je tu je. Ovca bio, ovca ostao. Poz za sve.

nada22

pre 10 godina

Moja vozačka dozvola je izdata 1972. god. u Nemačkoj I JOŠ JE VAŽEĆA!
Kada su pre desetak godina, te "papirnate" počeli da zamenjuju "plastčnim", prvih nekoliko godina (mislim 5) je zamena bila BESPLATNA, a sada košta oko 15-20€, ALI OVA "papirnata" I DALJE VAŽI!!!
A kod nas (u Srbiji), em ti za skoro sve treba 100 dokumenata, em i oni ne smeju da budu stariji od 6 meseci I SAMO DA BI "vredni" službenici administracije redovno dobijali platu iako ni trećinu radnog vremena NE RADE, ako upšte stignu do RADNOG MESTA.

Bojan

pre 10 godina

(Igor, 13. januar 2014 14:31)

Decko, razmisli malo. Nije ovde rec o inatu, vec o bezobrazluku drzave. Ja moram dokument (koji je vazeci po svim zakonima i koji sam platio) da menjam, iako ne istice jos dve godine.

Tako ces sada izvaditi plasticnu vozacku dozvolu, pa ce za par meseci da ti traze ponovo da je menjas zato sto grb nije odgovarajuce boje, ili slika nije dobro odmerena ili sta god.

Iskreno, najvise bih voleo da mi na kucnu adresu posalju uplatnicu na kojoj pise "Postovani, potrebno nam je xxxx,xx novca, jer nam je budzet prazan. Molimo vas da je uplatite do xx.xx.xxx, kako vam ne bi zabranili da registrujete automobil", bilo bi mnogo postenije prema svima. A ne da zbog bezobrazluka i samovolje ove nazovidrzave (a ovo je upravo to), moram da trazim slobodan dan na poslu kako bih izvadio dokumenta.

Nikola

pre 10 godina

Ok, nek mi neko objasni kako to da se kunu da će poštovati sve ugovore sa strancima koje je potpisala naša bivša vlast, a svoj narod ne poštuju. Kako može meni istra država da poništi nešto što sam platio i na šta je ona stavila svoj pečat. Da su nas zamolili i uzgred se ivinili, jer nam troše vreme ili poslali na adresu novu vozačku sa važenjem stare bio bi opet problem jer se troše opet naše pare iz bužeta.

аl rayan

pre 10 godina

А kako ja da zamenim VAŽEĆU dozvolu? Živim i radim u Katru, najbliža ambasada je u Kuvajtu, neću skoro kući, silom prilika...
Ako bi taj gospodin mogao da mi odgovori na pitanje, sigurno nisam jedini koga to zanima. Hvala.

ex sns

pre 10 godina

Znaci nevidjena pljacka i maltretiranje ljudi. Ko je jednom dobio dozvolu nema potrebe da je menja i da za to placa svakih 5 god ili kad se to nekom svidi.Ali mislim da je ovde u pitanju strah ljudi od onih nevidjenih guzvi po Sup-u,to je tek ponizavanje ljudi,neki su padali u nesvest,drugi odustajali,bilo je strasno,i kao i uvek svi znaju da je Sup neorganizovan i da prosto izivaju da nas muce u redovima,pa cak nema ni jedne klupe da se prisedne,a kad dodjes na salter obavezno savijanje i susret sa salterusom,to je najveci stres ! I sad nas opet primoravaju na istu muku? Katastrofa! Izmeniti zakon i dopustiti ljudima koji vec imaju dozvolu da je ne moraju menjati.

abc

pre 10 godina

..."S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske", objašnjava Okanović."...

Meni je 29.12.2009. izdata papirna dozvola. Znaci pet meseci posle stupanja na snagu novog zakona niko se nije udostoji da pocne izdavanje biometriskih vozackih dozvola, a sada kao nesto traze da se uradi u roku. Rokovi vaze samo za narod a drzava se prema rokovima ponasa ekstra bahato.

naughty!

pre 10 godina

Malo vas pljačkaju u Srbiji.
Mi u Hrvatskoj koja je članica EU ne trebamo do 2033. mijenjati vozačke u nove biometrijske dozvole ako su valjane i tako u cijeloj Uniji, ali vaš MUP misli da je to jako bitno sada napraviti 10 godina prije ulaska u EU?!
Onome kome je istekla od 1.7.2013., od tada kada ide produljivati ili raditi novu dozvolu, dobiva biometrijsku u obliku kartice, inače je nepotrebno.

Mirko

pre 10 godina

Pa da nam država uzme opet pare. Neznam ni čemu više postoji. Valjda država postoji radi naroda a ne obrnuto.
Sve bih ja to ukinuo....

nemanja

pre 10 godina

Mozda bi i dao tih 1200 dinara za novu, ali posto ce u inostranstvu imati isti status kao i ova papirna, ne vidim razlog zamene. Tako da je ja menjam 2016. kad istekne ova. Jedini nacin da je promenim do juna je da MUP o svom trosku izradi novu. Dovidjenja, prijatno

Račundžija

pre 10 godina

Odgovor na pitanje je više nego jednostavan: Taksa za izdavanje vozačke dozvole 670.- RSD, Troškovi izdavanja vozačke dozvole 255.- RSD, Obrazac vozačke dozvole 621.- RSD, ukupno 1.546.- RSD x 1.500.000 ( minimalni broj važećih starih vozačkih dozvola na papiru) = 2.319.000.000.- RSD = EUR. 20.165.200.-
Zašto da ne ošišaju svoj dragi narod...

U Gvadalahari kante ne govore

pre 10 godina

Čitam ove polemike oko zamene dozvola već drugi dan. Država otima pare od gradjana, što da se menja pre isteka stare dozvole, pominju se pasoši lične karte....
Ljudi, stupio je na snagu pre PET godina novi Zakon! U čemu je problem?
Ne razumem ovu provalu gneva zbog jedne najobičnije zamene dokumenta...Pade me napamet pokojni Dedijer koji je jednom rekao: "Mi Srbi se ponašamo kao da su nas pravili pijani Turci".

Amfilohije III

pre 10 godina

Jel tako, koliko znam u toku su izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, evo im sad jedinstvene prilike da isprave budalaštinu navedenog zakona u korist građana!!!

Igor M

pre 10 godina

Ja sam svoju vozačku zamenio 2011. godine, moja supruga 2012. i tada smo dobili stare papirne dozvole iako je bila priča da će biti nove. Pitanje za gospodina Okanovića je zašto su izdavali papirne dozvole prilikom zamene starih zadnjih 5 godina, ako je od 2009. taj zakon bio na snazi. Oko vozačkih se ista stvar dešava kao i na početku godine oko registracije vozila na TNG. Šta je sledeće što će uraditi da bi popunili budžet?

predrag toromanović

pre 10 godina

Privreda ne radi, narod samo plaća takse i dvolični političari se tako izdržavaju i ulazimo u evropsku uniju 2020.Do tada posao sa svim dokumentima neće biti završen, ali će državna administracija da prima platu.Retorika ista:povaćanje zaposlenosti, bolji standard građana,lična bazbednost građana.Da li treba plakati ili se smejati.Živi Srbine ovi su ti namenili da živiš kratko, a ti se pobrini da živiš duže pa makar i sa praznim đepovima.NJihovi su i te kako puni.

Milos

pre 10 godina

sigurno ce i Vlada izdati saopstenje/preporuku da je najbolje da VAZECE vozacke dozvole zamenimo PRE izbora kako bismo svi zajedno doprineli ocuvanju mira i stabilnosti u zemlji

hmm

pre 10 godina

Izdate mi licnu kartu,platim takse,cekam tri dana u redovima,prodje pet godina,prosle godine sam opet morao da placam,cekam,guram se.Dozvola mi vazi do 2018,a sad moram i to da vadim placam opet takse...more slusajte bando ofucana,uvodite mere stednje,oporezujete plate od 60000 kao luksuz,a potrosacka korpa je 65000,a ja treba da odresim kasu za vase gluposti.Odakle,banditi,olosu raspevani.

Bre!

pre 10 godina

Molio bi sugradjane koji se razumeju u pravo ako mogu da potvrde ili demantuju vest da je ova odluka mupa ustanovljena zakonom.
I ranije je vlast donosila slicne odluke i uvek se pojavi neki njihov koji kaze da je po zakonu tako, pa ustavni sud na kraju odluci drugacije...
mnogo lazu pa nije zgoreg da neko potvrdi ovu vest.

MITA

pre 10 godina

Z A K O N
O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

Član 351.

Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.

šnjavi

pre 10 godina

Kako mogu da se pozivaju na zakon koji je stupio na snagu 10. juna 2009. a da prilikom produžetka vozačku dozvolu u aprilu 2010. izdaju na starom obrascu?

Zoran

pre 10 godina

A zašto su mi onda 2010. produžili staru dozvolu, umesto da kažu ne može treba nova.Pa naravno da bi UZELI NOVCE, kao i sad.
Fata je Fata, ali dva put je dva put.:)

Vladimir

pre 10 godina

Ista situacija kao i za nove ateste plinskih uređaja. Iako su važeći zakon kaže da nisu iako je ista zemlja i isti zakon u pitanju. Ako nešto važi do tog roka onda važi i tačka. To znači da vlast može da menja zakone kako im dune i da tako redovno poništava i proglašava nevažećim sva važeća dokumenta i da puni budžet za plate svojih (ne)radnika. Još jedan dokaz da je ovo zemlja dembelija, bez normalne vlasti i normalnih uslova za život. Ništa se nije promenilo već 25 godina... Niti će..

Resenje

pre 10 godina

Ako niko staru ne zameni novom do juna, naravno kome stara vazi nakon juna, promenice zakon, ali naravno da ce nas narod da potrci da doda jos malo novca u drzavnu kasu i da dozvoli da nas ova drzava pljacka za svakaku glupost koju izmisli!

Peticija

pre 10 godina

Ajmo ljudi jednom da stanemo zajedno protiv ovih na vlasti, a u nasu korist!
https://www.change.org/petitions/mup-srbije-ovim-putem-ne-trazimo-nista-drugo-osim-da-vozacke-dozvole-vaze-onoliko-koliko-pise-u-samoj-vozackoj-dozvoli#share

Gradjanin

pre 10 godina

Ljudi o cemu se ovde radi? Ja sam izvadio staru vazecu vozacku dozvolu u septembru 2010. Dakle preko godinu dana od kada je poceo da vazi zakon. I tada sam platio sve takse, a da mi niko nije rekao da mogu plasticnu da izvadim. Koga oni ovde driblaju?

Njanja

pre 10 godina

Zasto,zasto,zasto??? E, pa zato sto ovi dezurni mudraci na vlasti vise ne znaju kako da nafucaju pare i samo izmisljaju nesto. Sitno, sitno, ali 2 marke po 2 marke, pa kao Fata...eto 100 DM!

zoran

pre 10 godina

Mojoj ženi u Vozačkoj piše :

6. Izdata od PU BEOGRAD

7. U BEOGRAD dana 14. 12. 2009.

8. Važi do 14. 12. 2009.

Znači, dozvola je izdata kada je Zakon već POLA GODINE bio na snazi. Od Skupštine do SUP S. Venac da je taj zakon putovao "Brzim prugama Srbije" stigao bi...

I da napomenem da je na PONOVLJENO pitanje zašto ne izdaju novu dozvolu (za koju je supruga znala da je uvedena uvedena) službenica-šalteruša dala UBEDLJIV odgovor da papirna važi DO ISTEKA!!!

Ima u Srba jedna lepa izreka "J***** lud zbunjenog" a pomalo i pljačka...

Jovan

pre 10 godina

Taksu bi trebalo da plati onaj kome treba nova dozvola, u ovom slučaju država. Meni je sasvim dobra i ova stara, papirna.
Zašto je cena 1200 dinara? Da li ono parčence plastike vredi toliko?
Lopovska banda navikla da pljačka. Muka mi je od ovakve nerazumne, bahate, alave vlasti.
Nemoguće je da se stanovništvo Srbije složi u tome da bar 3 meseca ne vozi, ne kupuje gorivo, ne registruje i naravno ne promeni dozvole. Šta nam rade sa benzinom i plinom, naplaćuju takse za održavanje puteva, a putevi... Atesti za plin važe samo 5 godina. Ko je čuo da se desila nezgoda zbog plinskog uređaja? Tablice važe samo 7 godina. Zašto samo 7 godina? Zašto je problem da tablice traju dok se vozilo registruje? Čemu služe nalepnice? Samo me iritiraju. Nenormalni ljudi prave nenormalne zakone, samim tim i državu.
Izglasan je veoma rigorozan i restriktivan ZOBS, a poginulih sve više. Nije cilj zakona da smanji nesreće, već da otme pare. Da nije tako situacija bi bila drugačija.

Nikola

pre 10 godina

Svi koji se bune trebali su to da rade 2009 kada je zakon donet, ali tad je sve bilo bas briga, ukljucujuci i mene. Kad smo ovce nek nas sisaju

Bane

pre 10 godina

Ako, neka se rešimo papirnih dokumenata. Nema više gužvanja, savijanja i cepanja dozvole. A svi bismo morali biti iskreni prema sebi pa reći da 1.200 din nije skupo u odnosu na to gde se sve pare potroše i na čega, to nam je 120 din godišnje, a za hranu, cigare, alkohol, novine i sl. se da nekoliko puta 120 din svaki dan.

Dusan

pre 10 godina

nije problem u zameni, problem je u tome se do danas o tom clanu zakona gotovo nista nije znalo. oko mene niko nije obavesten da treba da menja vozacku dozvolu...
a cisto me zanima, s obzirom na losu tehnologiju koju koriste, kako ce da nastampaju moju fotku sa cvikerima koje sam morao da skidam da bi mi se videle oci na pasosu...

Kalesu

pre 10 godina

Gruja Smederevac je dao dobar predlog. I, još nešto: "Jedini način da se ova odredba promeni bila bi izmena samog zakona, smatra Damir Okanović." Ima još jedan: uredba ministra, setite se samo slučaja "Zimske gume". Jednostavno i prosto da ne može prostije: odložena primena i stvar rešena.

KOJ SE KITI S TUĐE PERJE???

pre 10 godina

mora se menja, pa od čega da se puni budžet... još malo pa će i registracija da poskupi 20% proveren podatak!

Igor

pre 10 godina

Meni vozacka vazi do 2019. godine, svakako planiram uskoro da zamenim novom, koja je sa moje strane prakticnija. Glavni uzrok da ljudi ne zele zamenu je INAT! Sama cena je oko 8 litara goriva. Za mene cena zelenog kartona (MK, BH) je veca nebuloza.

Idijot

pre 10 godina

Ajde sad OSTAVKE i ODGOVORNOST u MUP-u. Znači da je MUP RADIO NEZAKONITO izdavajući dozvole počevši od 10.06.2009 a koje važe posle 10.06.2014. Tako je moja dozvola izdata 28.12.2010 (dakle posle stupanja na snagu zakona o kome je MUP i te kako znao) i na njoj piše da važi do 28.12.2020. Ako je MUP radio suprotno zakonu, a jeste, NE MOGU građani da snose posledice na šta o tome pričao neki Komitet. Nikada ovo neće postati ozbiljna država. Tuga brate. Baš me zanima da li ćete ovo da objavite.

Dea

pre 10 godina

1200din, je jedan razlog, a drugi je zakon, treći ne znam.Ali, smatram da nije u redu da plaćam taksu od 1200din, jer mi dozvola važi još pet godina. Ja sam uredno platila kada sam je vadila i sada moram ponovo.

vladimir

pre 10 godina

Meni je papirna istekla i tek godinu dana posle sam menjao za biometrijsku ili kakvu već, tu novu. Inače kola ni ne vozim, a služi mi za nuždu ako ikad slučajno zatreba.

Slobodan

pre 10 godina

Da li bi bilo moguce da se organizuje elektronsko podnosenje zahteva?
Trebalo bi da bude bez problema, kada MUP vec ima sve u svojoj bazi, i podatke i fotografiju.

Bane NS

pre 10 godina

Ali opet nije u redu! Znači oni zakon mogu da menjaju svake godine i mi smo onda dužni u narednih 5 godina da promenimo dozvolu koja važi 10 godina. Dobro, sada su uveli biometrijske dozvole i sada mi kao dobri pačići krenemo da menjamo to i plaćamo takse, plaćamo i vadimo lekarska uverenja, gubimo dane, odsustvujemo sa posla itd, itd. I taman do 10 juna 2014 mi sve to zamenimo i onda 15 juna neko kaže, e moramo da menjamo određene odredbe zakona da bi smo ga uskladili sa zakonom o EU jer nam strani pregovarači to traže za dobijanje "datuma za "pregovore" i samim tim postojeću bimetrijsku dozvolu moramo da menjamo i uskladimo sa EU biometrijskom vozačkom dozvolom (kao tablice)....i ajmo jovo nanovo. NE ZANIMA ME, kada mi istekne ova, platiću da mi izdaju drugu, ako hoće da mi menjaju formu važeće dozvole, neka iskoriste moje biometrijske podatke iz baze (sliku i potpis) i naprave i pošalju mi novu na kućnu adresu besplatno. Neka važi isto koliko važi i ova sada, ne mora 10 godina, samo forma neka bude drugačija da bude usklađeno sa onim što su doneli. I tako svaki put kada im padne na pamet da nešto menjaju pa da vidim koliko će im se to isplatiti, onda će možda sesti pa napraviti nešto kako treba da ih opet to ne bude koštalo po džepu, ovako kada sve njihove izmišljotine i brljotine plaćamo mi oni svaki dan mogu da pišu, brišu, menjaju, škrabaju po zakonima i šta ih briga.

црна мамба 036

pre 10 godina

зашто лична карта, возачка, здраствена није у чипу једног документа......а пасош једино други документ......тако је свугде на западу........наплатите све то, ал одједном, а и мање су гужве

Hvala

pre 10 godina

Da li nove plasticne dozvole koje se izvade po ovom osnovu (zamena papirnih) onda vaze novih 10 godina ili samo do kada je vazila ta papirna koja se menja?

горан

pre 10 godina

А мени у СУП-у у Неготину кажу да не морам да мењам и да је све то хистерија новина. Ко је сада у праву?

Груја Смедеревац

pre 10 godina

Ако су дозволили да старе личне карте важе до датума који пише у њима, нема разлога да то не буде и за возачке. Кад нам истекну, заменићемо их за нове. Зашто је то проблем? Пасоше смо морали да мењамо да бисмо путовали по свету, али за возачке нас нико не условљава.

Mrtvac

pre 10 godina

Em sto platis em moras ponovo na lekarski pregled ko nosi naocare. Zasto ja moram opet ceo dan da izgubim na takvu glupost kad mi vazi dozvola 10 godina...

meeskec

pre 10 godina

Znači mene pandur sretne, i kazni zato što imam staru važeću dozvolu, a nemam novu važeću dozvolu, a obe dozvole mi je izdao isti taj SUP. Da nije tužno, bilo bi smešno! Bolje bi vam bilo da osuđujete žandarme nasilnike nego nas da derete!

Luka

pre 10 godina

Zbog čega ne traju do kada piše na postojećim?

"S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske", objašnjava Okanović.

Ovo je samo malo lepši/duži način odgovora "zato što ja tako kažem" ...

fantastična gomila nesposobnih likova

meeskec

pre 10 godina

Znači mene pandur sretne, i kazni zato što imam staru važeću dozvolu, a nemam novu važeću dozvolu, a obe dozvole mi je izdao isti taj SUP. Da nije tužno, bilo bi smešno! Bolje bi vam bilo da osuđujete žandarme nasilnike nego nas da derete!

Dea

pre 10 godina

1200din, je jedan razlog, a drugi je zakon, treći ne znam.Ali, smatram da nije u redu da plaćam taksu od 1200din, jer mi dozvola važi još pet godina. Ja sam uredno platila kada sam je vadila i sada moram ponovo.

Груја Смедеревац

pre 10 godina

Ако су дозволили да старе личне карте важе до датума који пише у њима, нема разлога да то не буде и за возачке. Кад нам истекну, заменићемо их за нове. Зашто је то проблем? Пасоше смо морали да мењамо да бисмо путовали по свету, али за возачке нас нико не условљава.

Idijot

pre 10 godina

Ajde sad OSTAVKE i ODGOVORNOST u MUP-u. Znači da je MUP RADIO NEZAKONITO izdavajući dozvole počevši od 10.06.2009 a koje važe posle 10.06.2014. Tako je moja dozvola izdata 28.12.2010 (dakle posle stupanja na snagu zakona o kome je MUP i te kako znao) i na njoj piše da važi do 28.12.2020. Ako je MUP radio suprotno zakonu, a jeste, NE MOGU građani da snose posledice na šta o tome pričao neki Komitet. Nikada ovo neće postati ozbiljna država. Tuga brate. Baš me zanima da li ćete ovo da objavite.

Gradjanin

pre 10 godina

Ljudi o cemu se ovde radi? Ja sam izvadio staru vazecu vozacku dozvolu u septembru 2010. Dakle preko godinu dana od kada je poceo da vazi zakon. I tada sam platio sve takse, a da mi niko nije rekao da mogu plasticnu da izvadim. Koga oni ovde driblaju?

Igor M

pre 10 godina

Ja sam svoju vozačku zamenio 2011. godine, moja supruga 2012. i tada smo dobili stare papirne dozvole iako je bila priča da će biti nove. Pitanje za gospodina Okanovića je zašto su izdavali papirne dozvole prilikom zamene starih zadnjih 5 godina, ako je od 2009. taj zakon bio na snazi. Oko vozačkih se ista stvar dešava kao i na početku godine oko registracije vozila na TNG. Šta je sledeće što će uraditi da bi popunili budžet?

Bane NS

pre 10 godina

Ali opet nije u redu! Znači oni zakon mogu da menjaju svake godine i mi smo onda dužni u narednih 5 godina da promenimo dozvolu koja važi 10 godina. Dobro, sada su uveli biometrijske dozvole i sada mi kao dobri pačići krenemo da menjamo to i plaćamo takse, plaćamo i vadimo lekarska uverenja, gubimo dane, odsustvujemo sa posla itd, itd. I taman do 10 juna 2014 mi sve to zamenimo i onda 15 juna neko kaže, e moramo da menjamo određene odredbe zakona da bi smo ga uskladili sa zakonom o EU jer nam strani pregovarači to traže za dobijanje "datuma za "pregovore" i samim tim postojeću bimetrijsku dozvolu moramo da menjamo i uskladimo sa EU biometrijskom vozačkom dozvolom (kao tablice)....i ajmo jovo nanovo. NE ZANIMA ME, kada mi istekne ova, platiću da mi izdaju drugu, ako hoće da mi menjaju formu važeće dozvole, neka iskoriste moje biometrijske podatke iz baze (sliku i potpis) i naprave i pošalju mi novu na kućnu adresu besplatno. Neka važi isto koliko važi i ova sada, ne mora 10 godina, samo forma neka bude drugačija da bude usklađeno sa onim što su doneli. I tako svaki put kada im padne na pamet da nešto menjaju pa da vidim koliko će im se to isplatiti, onda će možda sesti pa napraviti nešto kako treba da ih opet to ne bude koštalo po džepu, ovako kada sve njihove izmišljotine i brljotine plaćamo mi oni svaki dan mogu da pišu, brišu, menjaju, škrabaju po zakonima i šta ih briga.

šnjavi

pre 10 godina

Kako mogu da se pozivaju na zakon koji je stupio na snagu 10. juna 2009. a da prilikom produžetka vozačku dozvolu u aprilu 2010. izdaju na starom obrascu?

Račundžija

pre 10 godina

Odgovor na pitanje je više nego jednostavan: Taksa za izdavanje vozačke dozvole 670.- RSD, Troškovi izdavanja vozačke dozvole 255.- RSD, Obrazac vozačke dozvole 621.- RSD, ukupno 1.546.- RSD x 1.500.000 ( minimalni broj važećih starih vozačkih dozvola na papiru) = 2.319.000.000.- RSD = EUR. 20.165.200.-
Zašto da ne ošišaju svoj dragi narod...

zoran

pre 10 godina

Mojoj ženi u Vozačkoj piše :

6. Izdata od PU BEOGRAD

7. U BEOGRAD dana 14. 12. 2009.

8. Važi do 14. 12. 2009.

Znači, dozvola je izdata kada je Zakon već POLA GODINE bio na snazi. Od Skupštine do SUP S. Venac da je taj zakon putovao "Brzim prugama Srbije" stigao bi...

I da napomenem da je na PONOVLJENO pitanje zašto ne izdaju novu dozvolu (za koju je supruga znala da je uvedena uvedena) službenica-šalteruša dala UBEDLJIV odgovor da papirna važi DO ISTEKA!!!

Ima u Srba jedna lepa izreka "J***** lud zbunjenog" a pomalo i pljačka...

Peticija

pre 10 godina

Ajmo ljudi jednom da stanemo zajedno protiv ovih na vlasti, a u nasu korist!
https://www.change.org/petitions/mup-srbije-ovim-putem-ne-trazimo-nista-drugo-osim-da-vozacke-dozvole-vaze-onoliko-koliko-pise-u-samoj-vozackoj-dozvoli#share

pravda

pre 10 godina

Kao prvo ako je 2009. godine donet zakon da ce da se predje na nove vozacke dozvole, zasto je onda nastavljeno izdavanje starih dozvola?

Kao drugo ako je vec nastavljeno bilo izdavanje starih, kako kome dozvola istekne izdajte mu novu dozvolu i kroz par godina svi bi imali nove dozvole bez vecih guzvi na salterima i bez dodatnog nameta gradjanima da ponovo placaju dozvolu za period za koji su je vec platili.

Za ovakvo resenje nije potreban IQ 160 vec zdrav razum i nelepljivi prsti ljudi na vlasti.

Zoran

pre 10 godina

A zašto su mi onda 2010. produžili staru dozvolu, umesto da kažu ne može treba nova.Pa naravno da bi UZELI NOVCE, kao i sad.
Fata je Fata, ali dva put je dva put.:)

Ger-mann

pre 10 godina

U Nemackoj trenutno postoji 3 formata vozackih dozvola. Papirne pink, kao nase su stari format. Zatim neka plastificirana varijanta, dok je najnovija kao kreditna kartica, sa cipom. Ovde dozvole inace nemaju "rok trajanja". Dobijes je jednom i to je to. Niko ne mora da menja ako ne zeli. Ja znam vlasnike sva 3 formata, ja imam najnoviju varijantu. Slicno je bilo i sa registarskim tablicama. Novi EU format se dobijao samo prilikom preregistracije. Ako ne prodas auto, mozes nositi stare tablice dok ne istrule. I dan danas vidim stare automobile sa tablicama od pre 20 godina.

gradjanin

pre 10 godina

Treba obezbediti sredstva za dalju isplatu po 10.000 dinara svakog meseca policiji.

Za dečije bolnice nema para, za lečenje nama para, lekarima i profsorima skidaj plate, radnici nek jedu po kontejnerima, vozače u gradskom prevozu nek tuku, gradjani nek se truju pijaćom vodom, tadić nek se češlja, Čeda nek se vendra, Mladja nek deli 1000 eura, Koštunica nek dipli mačke, Vučić i Dačić nek vrte budale na točak....... i Srbijo zemljo magaraca.

Luka

pre 10 godina

Zbog čega ne traju do kada piše na postojećim?

"S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske", objašnjava Okanović.

Ovo je samo malo lepši/duži način odgovora "zato što ja tako kažem" ...

fantastična gomila nesposobnih likova

Ne vadite nove!

pre 10 godina

Uvek najbolje prođu oni koji su najveći lenjivci. Oni koji dozvole da država od njih pravi magarce, samo izvol'te.

Promeniće zakon - da se kladimo? Kao i u milion i u svim slučajevima do sada.

A što se tiče ličnih karti, onih starih, moja je istekla pre TRI GODINE, ali znam da važi do juna 2016. iako to nigde na njoj ne piše. I nemam nameru da do juna 2016. menjam LK. Kontrolisali su me devet puta od isteka, niko nije ništa rekao. Znaju panduri. Jedino se pravila pametna jedna gđa u jednoj banci, ali je brzo popustila.

Znači imam staru LK koja je istekla ali važi i dalje iako nigde ne piše, a imaću vozačku dozvolu na kojoj piše da važi do aprila 2018. ali ne važi više.

Pa da li ima jedan normalan u toj policiji? Pokažite mi jednog da mu stisnem ruku i čestitam i kažem mu - ala, svaka ti čast burazeru!

TO SE DEŠAVA KADA IZVRŠNA VLAST IZIGRAVA ZAKONODAVNU. Država je urušila sama sebe kad je dozvolila POLICIJI da PIŠE zakon o saobraćaju, pa sve nadalje što je proisteklo.

LK i pasoše mora da izdaje opština.

Vozačke i saobraćajne auto-moto savez i auto-moto kuće.

Zakone ima da piše zakonodavna vlast.

I TAČKA.

Nema šta policija tu da traži. Bili smo i ostali policijska država, jadna, bedna i zaostala. Mislim, super, pokažimo svetu i nama koliko smo glupi. Ako ima šampion u glupostima, znam ko je pobednik.

Nikola

pre 10 godina

Dva pitanja na koja doticni gospodin strucnjak nije dao odgovor:
1) Zasto su izdavali papirne dozvole nakon juna 2009, sa rokom vazenja od 10godina, ako to vec tada nije bilo u skldu sa zakonom?
2) Cemu uopste takav clan u zakonu? Cime je, sa aspekta bezbednosti i boljeg funkcionisanja saobracaja, opravdan takav clan zakona?

горан

pre 10 godina

А мени у СУП-у у Неготину кажу да не морам да мењам и да је све то хистерија новина. Ко је сада у праву?

црна мамба 036

pre 10 godina

зашто лична карта, возачка, здраствена није у чипу једног документа......а пасош једино други документ......тако је свугде на западу........наплатите све то, ал одједном, а и мање су гужве

abc

pre 10 godina

..."S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske", objašnjava Okanović."...

Meni je 29.12.2009. izdata papirna dozvola. Znaci pet meseci posle stupanja na snagu novog zakona niko se nije udostoji da pocne izdavanje biometriskih vozackih dozvola, a sada kao nesto traze da se uradi u roku. Rokovi vaze samo za narod a drzava se prema rokovima ponasa ekstra bahato.

Fikus

pre 10 godina

"S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske". Moze li mi neko ovjasniti onda,zasto sam ja onda 15.12.2010 dobio "papirnu" dozvolu, a zakon je bio u primeni 18 meseci ?!

Milos

pre 10 godina

Meni je papirna dozvola izdata 23.10.2009, u SUP-u mi je zena rekla da jos nemaju nove, ne zna se kada ce poceti da izdaju nove, a da se je ne brinem zato sto ce stare, kao moja, vaziti do isteka.
Zamoli bih ljude koji citaju ovo, a razumeju se u pravo da daju svima nama savet sta mozemo da uradimo i kako mozemo da osporimo ovo.
Unapred zahvalan.

ps. Da se razumemo, nije neki veliki problem (na moju srecu) ta taksa koje se placa, PROBLEM JE STO NE VOLIM DA NEKO PRAVI MAGARCA OD MENE SAMO ZATO STO MU JE ZAFALILO PARA.

Novak

pre 10 godina

Nema problema, donesite mi novu dozvolu na kucnu adresu o vasem trosku vremena i ostalog. U zakonu ne pishe da trebam da je platim opet i da chekam u redovima, tako da, kuci sam od 17h al obavezno da mi se najavite min dva dana ranije.

Mrtvac

pre 10 godina

Em sto platis em moras ponovo na lekarski pregled ko nosi naocare. Zasto ja moram opet ceo dan da izgubim na takvu glupost kad mi vazi dozvola 10 godina...

aaaa

pre 10 godina

Mora se samo umreti.

Ja necu menjati vozacku dok mi ne istekne ova..

Nalepnice su obavezne na vetrobranskom staklu, njih je prakticno nemoguce ukloniti i zakonom je jasno regulisano da ne smeju biti zalepljene dve sto dosta ljudi radi i to se ne kaznjava.

Ovo je jos jedan primerak otimanja para ne od onih koji imaju, nego od budala. Kao sto je bilo i sa paketima prve pomoci. A sve je pocelo setimo se kada je SPS preuzeo MUP. Dakle imaju nekog majstora koji smislja kako popunjavati rupe u budzetu ozakonjenim otimanjem novca gradjanima.

Verujem da bi neki pravnik nazao obrazlozenje zbog cega je ovo i protiv zakona, prisiljavanje zamene dokumenata.

Cekam dan kada ce Dacic sa svojom bagrom otici sa vlasti, pozeljno u zatvor.

Vladimir

pre 10 godina

Ista situacija kao i za nove ateste plinskih uređaja. Iako su važeći zakon kaže da nisu iako je ista zemlja i isti zakon u pitanju. Ako nešto važi do tog roka onda važi i tačka. To znači da vlast može da menja zakone kako im dune i da tako redovno poništava i proglašava nevažećim sva važeća dokumenta i da puni budžet za plate svojih (ne)radnika. Još jedan dokaz da je ovo zemlja dembelija, bez normalne vlasti i normalnih uslova za život. Ništa se nije promenilo već 25 godina... Niti će..

Zaštitnik građanja, itd.?!

pre 10 godina

Ovo što se sad dešava je diskriminacija nad građanima i u tom smislu mora da bude protivustavno. Radi se o tome da kad se planira novi zakon mora da se ima u vidu šta se trenutno dešava i šta se želi time postići. Nisu shvatili da do stupanja na snagu novog zakona dozvole moraju da se izdaju po starom zakonu i da te dozvole važe 10 godina - ne možeš nekom da skraćuješ važenje dozvole samo zato što uvodiš novi obrazac, jer ga time diskriminišeš, samim tim činom, a pogotovo u odnosu na druge kojima se slučajno datum isteka važenja stare dozvole poklapa sa početkom izdavanja novih (Član 351 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je PROTIVUSTAVAN, jer diskriminiše građane, i uz to, tom diskriminacijom još pravda namet od strane države tim građanima)! Druga stvar koju nisu poštovali je da zakon važi jednako za sve: za građane i za državni aparat! Kad spojite ove dve stvari, elementarnom inteligencijom i moralnom samokontrolom, shvatite da su 10.06.2009. morali da počnu da izdaju ISKLJUČIVO nove dozvole, a da dozvole izdate do tog dana važe do datuma naznačenog na njima - do 10.06.2019. Pošto, niti poštuju zakon koji su sami doneli, niti poštuju Ustav, a uz to vrše očiglednu diskriminaciju nad svim vlasnicima dozvola izdatih od 11.06.2004. do 10.06.2014. - jednima samo skraćuju rok važenja dozvola, a drugima, uz to, PROTIVZAKONITO izdaju nevažeće dozvole (od 10.06.2009. do 09.06.2014.) - ovde cela Skupština mora da bude krivično gonjena (znamo unapred da neće niko odgovarati).

Bre!

pre 10 godina

Molio bi sugradjane koji se razumeju u pravo ako mogu da potvrde ili demantuju vest da je ova odluka mupa ustanovljena zakonom.
I ranije je vlast donosila slicne odluke i uvek se pojavi neki njihov koji kaze da je po zakonu tako, pa ustavni sud na kraju odluci drugacije...
mnogo lazu pa nije zgoreg da neko potvrdi ovu vest.

johnzie

pre 10 godina

Jesenas sam menjao staru vozačku za novu, plastičnu. Stara je važila do 2020. ali je bila pocepana i menjao sam prebivalište... Uglavnom, iako posedujem čipovanu LK morao sam ponovo da se fotografišem i da ostavljam potpis. Uz to sam čekao i 7 dana na izdavanje. Nije prevelika komplikacija ali se čovek stvarno zapita kakve to osobe rade u MUP-u (i uopšte u državnim službama)?! I čemu čipovanje i umrežavanje, kad to nema ko da primeni? Samo bačene pare (Zapravo, nekome poklonjene). Onda izađem na ulicu i vidim tablice na kolima... Pa kad su bili u stanju da izmešaju našu i englesku latinicu, uz toliko prevaziđenu formu ovo sa dozvolama ne treba da čudi. A na sve to imamo i uzimanje ogromnih para ni za šta. Tužna istina je da ova 'država' nije servis njenih građana (niti je ikada bila) nego smo svi mi servis okoštalog, prevaziđenog i lopovskog aparata. I tako će biti i nadalje jer smo jednostavno nedorasli

Шта трпи наш народ...

pre 10 godina

Управо ме је, овде у Бежанији, посетио колега који живи у Паризу - и показао ми обичну, папирну француску возачку дозволу. Каже и да таблице на аутомобилима важе кад год да су издате и без обзира што су у међувремену уведене нове. Већ сам знао да је тако нпр. у Аустрији; стара кола - старе табле.
Ово је, међутим, Србија. Ми морамо у свему да будемо први - да имамо сви биометријске дозволе, унифициране таблице итд. То је зато што смо у свему земља за пример и у светском и европском врху. Код нас се, бре, зна ред! А грађани су нам богати, само их треба као овце довести пред шалтер и узети им још мало парица...
Жалим нас, искрено.

Slobodan

pre 10 godina

Da li bi bilo moguce da se organizuje elektronsko podnosenje zahteva?
Trebalo bi da bude bez problema, kada MUP vec ima sve u svojoj bazi, i podatke i fotografiju.

nada22

pre 10 godina

Moja vozačka dozvola je izdata 1972. god. u Nemačkoj I JOŠ JE VAŽEĆA!
Kada su pre desetak godina, te "papirnate" počeli da zamenjuju "plastčnim", prvih nekoliko godina (mislim 5) je zamena bila BESPLATNA, a sada košta oko 15-20€, ALI OVA "papirnata" I DALJE VAŽI!!!
A kod nas (u Srbiji), em ti za skoro sve treba 100 dokumenata, em i oni ne smeju da budu stariji od 6 meseci I SAMO DA BI "vredni" službenici administracije redovno dobijali platu iako ni trećinu radnog vremena NE RADE, ako upšte stignu do RADNOG MESTA.

ex sns

pre 10 godina

Znaci nevidjena pljacka i maltretiranje ljudi. Ko je jednom dobio dozvolu nema potrebe da je menja i da za to placa svakih 5 god ili kad se to nekom svidi.Ali mislim da je ovde u pitanju strah ljudi od onih nevidjenih guzvi po Sup-u,to je tek ponizavanje ljudi,neki su padali u nesvest,drugi odustajali,bilo je strasno,i kao i uvek svi znaju da je Sup neorganizovan i da prosto izivaju da nas muce u redovima,pa cak nema ni jedne klupe da se prisedne,a kad dodjes na salter obavezno savijanje i susret sa salterusom,to je najveci stres ! I sad nas opet primoravaju na istu muku? Katastrofa! Izmeniti zakon i dopustiti ljudima koji vec imaju dozvolu da je ne moraju menjati.

nemanja

pre 10 godina

Mozda bi i dao tih 1200 dinara za novu, ali posto ce u inostranstvu imati isti status kao i ova papirna, ne vidim razlog zamene. Tako da je ja menjam 2016. kad istekne ova. Jedini nacin da je promenim do juna je da MUP o svom trosku izradi novu. Dovidjenja, prijatno

аl rayan

pre 10 godina

А kako ja da zamenim VAŽEĆU dozvolu? Živim i radim u Katru, najbliža ambasada je u Kuvajtu, neću skoro kući, silom prilika...
Ako bi taj gospodin mogao da mi odgovori na pitanje, sigurno nisam jedini koga to zanima. Hvala.

Resenje

pre 10 godina

Ako niko staru ne zameni novom do juna, naravno kome stara vazi nakon juna, promenice zakon, ali naravno da ce nas narod da potrci da doda jos malo novca u drzavnu kasu i da dozvoli da nas ova drzava pljacka za svakaku glupost koju izmisli!

predrag toromanović

pre 10 godina

Privreda ne radi, narod samo plaća takse i dvolični političari se tako izdržavaju i ulazimo u evropsku uniju 2020.Do tada posao sa svim dokumentima neće biti završen, ali će državna administracija da prima platu.Retorika ista:povaćanje zaposlenosti, bolji standard građana,lična bazbednost građana.Da li treba plakati ili se smejati.Živi Srbine ovi su ti namenili da živiš kratko, a ti se pobrini da živiš duže pa makar i sa praznim đepovima.NJihovi su i te kako puni.

Bojan

pre 10 godina

(Igor, 13. januar 2014 14:31)

Decko, razmisli malo. Nije ovde rec o inatu, vec o bezobrazluku drzave. Ja moram dokument (koji je vazeci po svim zakonima i koji sam platio) da menjam, iako ne istice jos dve godine.

Tako ces sada izvaditi plasticnu vozacku dozvolu, pa ce za par meseci da ti traze ponovo da je menjas zato sto grb nije odgovarajuce boje, ili slika nije dobro odmerena ili sta god.

Iskreno, najvise bih voleo da mi na kucnu adresu posalju uplatnicu na kojoj pise "Postovani, potrebno nam je xxxx,xx novca, jer nam je budzet prazan. Molimo vas da je uplatite do xx.xx.xxx, kako vam ne bi zabranili da registrujete automobil", bilo bi mnogo postenije prema svima. A ne da zbog bezobrazluka i samovolje ove nazovidrzave (a ovo je upravo to), moram da trazim slobodan dan na poslu kako bih izvadio dokumenta.

Nikola

pre 10 godina

Ok, nek mi neko objasni kako to da se kunu da će poštovati sve ugovore sa strancima koje je potpisala naša bivša vlast, a svoj narod ne poštuju. Kako može meni istra država da poništi nešto što sam platio i na šta je ona stavila svoj pečat. Da su nas zamolili i uzgred se ivinili, jer nam troše vreme ili poslali na adresu novu vozačku sa važenjem stare bio bi opet problem jer se troše opet naše pare iz bužeta.

Guy Fawkes

pre 10 godina

Postovani sugradjani,
Vama ne trebaju bilo kakvi papiri, to treba NJIMA koji su u aparatu, NJIMA koji zele Kontrolu nad VAMA. Pa, ako im to vec treba neka SAMI to i urade, iz svog dzepa. Na pocetku 21 veka, ljudi nikad nisu bili vise potlaceni i obmanuti. Prestanite sa pasivnom ulogom koju su vam nametnuli tvorci novog svetskog poretka, i pobunite se protiv onih koji ih u tome podrzavaju. U suprotnom, sve je izgubljeno

Amfilohije III

pre 10 godina

Jel tako, koliko znam u toku su izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, evo im sad jedinstvene prilike da isprave budalaštinu navedenog zakona u korist građana!!!

schau-mau

pre 10 godina

Ako je zakon iz 2009 ZAŠTO je meni Avgusta 2010 produženo važenje saobraćajne na starom obrascu,kao I mnogima 2011,2012..?
Napomena u članu zakona "najkasnije za 5 godina..."je bezveze I samo je dokaz ne angažovanja pameti prilikom pisanja I ne sagledavanja posledica koje iz toga proizilaze.
-Član treba da se ispravi I da u njemu piše.."DO ISTEKA STARIH OBRAZACA".

mentolbombona

pre 10 godina

Auu covece, imam ubrzani rad srca i izlive besa kad procitam ovako nesto. Pa sve su mogli da stave na 1 plasticnu karticu tj. licnu kartu - vozacka, zdravstvena i licna karta u jednom. Jedino saobracajna mora da bude odvojena posto se vezuje za vozilo, a ne osobu. Napunis 16 godina izvadis licnu kartu, polozis vozacki upisu ti datum-kategorije...

Kalesu

pre 10 godina

Gruja Smederevac je dao dobar predlog. I, još nešto: "Jedini način da se ova odredba promeni bila bi izmena samog zakona, smatra Damir Okanović." Ima još jedan: uredba ministra, setite se samo slučaja "Zimske gume". Jednostavno i prosto da ne može prostije: odložena primena i stvar rešena.

naughty!

pre 10 godina

Malo vas pljačkaju u Srbiji.
Mi u Hrvatskoj koja je članica EU ne trebamo do 2033. mijenjati vozačke u nove biometrijske dozvole ako su valjane i tako u cijeloj Uniji, ali vaš MUP misli da je to jako bitno sada napraviti 10 godina prije ulaska u EU?!
Onome kome je istekla od 1.7.2013., od tada kada ide produljivati ili raditi novu dozvolu, dobiva biometrijsku u obliku kartice, inače je nepotrebno.

ovca za šišanje

pre 10 godina

Moja vozačka dozvola je produžena u decembru 2009.g na papirnoj dozvoli....a zakon usvojen u junu 2009.g...i šta sad to znači: da MUP Srbije-saobraćani odsek nije poštovao zakon i da je izdao nelegitimnu dozvolu.Da ja imam dozvolu koja nije u skladu sa zakonom...Ko tu krši zakon?Ja jer posedujem nelegitiman dokument ili Organ koji mi je izdao takvu dozvolu?Ko će meni da naknadi novac koji moram da dam da bi imala vozačku dozvolu-plastiku? Da li da tužim saobraćajnu policiju? Ili da i dalje nastavim kao i većina nas u ritmu stada be,be,be, pa na šišanje. Ovca iz Banata

Peki

pre 10 godina

U Francuskoj su dozvole gotovo identicnog oblika kao kod nas, verujem da smo ih pre vise decenija i prekopirali od njih. Sada su poceli sa izdavanjem novih plasticnih kartica, ali se stare moraju zameniti do 2030 GODINE!!!! Tako se to radi u normalnim drzacvama.

Milan

pre 10 godina

"Jedini način da se ova odredba promeni bila bi izmena samog zakona"

Pa ljudi ajmo da se organizujemo jednu peticiju sa dovoljno potpisa pa nek menjaju zakon. Kad donose glupave propise onda neka se malo potrude ponovo. Mogli su da stave deset godina ali očito da taj koji je pisao zakon o saobraćaju ne zna ništa o vozačkim dozvolama.

Milorad

pre 10 godina

Ja sam krajem decembra otišao u SUP Novi Beograd da zamenim staru vozačku za novu, sam od sebe, platio sam i takse. I nisu mi dali. Poslali su me u glavni SUP, rekavsi da samo one koje su istekle mogu da se zamene. I nisam otišao, odakle mi vremena da se setam sa kraja na kraj grada. Takse navodno vaze i dalje.

jovicanov@gmail.com

pre 10 godina

Moja dozvola vazi do 2016 i nemenjam je do isteka.I zasto mi nisu tada dali tu dozvolu.A oni nek samo nesto izmisljaju.

PROPIS

pre 10 godina

Seća li se ko nedavne zabave oko zamena zravstvenih knjižica? Izgleda , negde čuču u nekom budžaku. Ne sumnjam da se neko debelo okoristio. Dok to zaboravljamo, evo nove zabave za narod.
Davno, na početku radnog veka, pošto je po prirodi posla bilo neopohodno da budem upoznata sa propisima iako nisam po profesiji pravnik, čitajući potrebne propise skakao mi je pritisak od završnih formulacija u većini bitnih odrednica tih propisa,gde je stajalo: To je tako i tako ako nije drugim propisom drugačije određeno.E, tako je sve kod nas. Sve po onoj narodnoj, mož da bidne al ne mora da znači. Sve u svemu, protećiće vode i vode dok ovo postane država u pravom smislu te reči.Toliko o našim PROPISIMA.

Milos

pre 10 godina

sigurno ce i Vlada izdati saopstenje/preporuku da je najbolje da VAZECE vozacke dozvole zamenimo PRE izbora kako bismo svi zajedno doprineli ocuvanju mira i stabilnosti u zemlji

Paor

pre 10 godina

Zašto? Odgovor: zato što će neko da zaradi na javnoj nabavci za nove lične karte, a taj neko ima uticaj da država natera sve da plate izradu novih vozačkih dozvola.

anchy

pre 10 godina

Ako je neophodno zameniti vozacke dozvole najkasnije 5 godina nakon donosenja zakona, oni su znali i 2012. godine da je rok blizu, zasto su mi onda dali papirnu dozvolu koja vazi narednih 5 godina,a ne dve kako bi po njima bilo ispravno!?!?!?!?!?

Hvala

pre 10 godina

Da li nove plasticne dozvole koje se izvade po ovom osnovu (zamena papirnih) onda vaze novih 10 godina ili samo do kada je vazila ta papirna koja se menja?

Mirko

pre 10 godina

Pa da nam država uzme opet pare. Neznam ni čemu više postoji. Valjda država postoji radi naroda a ne obrnuto.
Sve bih ja to ukinuo....

hmm

pre 10 godina

Izdate mi licnu kartu,platim takse,cekam tri dana u redovima,prodje pet godina,prosle godine sam opet morao da placam,cekam,guram se.Dozvola mi vazi do 2018,a sad moram i to da vadim placam opet takse...more slusajte bando ofucana,uvodite mere stednje,oporezujete plate od 60000 kao luksuz,a potrosacka korpa je 65000,a ja treba da odresim kasu za vase gluposti.Odakle,banditi,olosu raspevani.

džabe smo birali...

pre 10 godina

Svima kojima je posle stupanja na snagu ovog zakona vozačka izdata na starom obrascu, treba izdati bespatno na novom. Tako će da se nauče da prvo naprave svu logistiku pa tek onda uzimaju pare!
A drugo vidim da neki pišu da je cena novog obrasca 1200. Nije već oko 1600 din, ima tri uplatnice sa ukupnim iznosom od oko 1600 din.

nisliski mohikanac

pre 10 godina

Ja necu da zamenim,nek me kazne al prvo mora da me zaustave sto tesko da ce da se desi jel ili nema policije ili razgovaraju mobilnim dok pored njih svi voze kako hoce.
Nisu me zaustavili godinama dotle ima da lepo istekne vozacka a i da prodju guzve,,pozdrav svima

Lara

pre 10 godina

Ako slucajno kao ja niste aktivan vozac trebalo bi da znate:

Posledice isteka roka važenja vozačke dozvole
Prema važećim propisima, nije određen rok u kome je građanin dužan da produži važnost vozačke dozvole čiji je rok istekao. Međutim, vozač ne sme da upravlja vozilom sa vozačkom dozvolom čiji je rok važenja istekao, jer u tom slučaju čini prekršaj iz člana 230. stav 1. tačka 20. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima.
Izvor http://www.mup.gov.rs/cms_lat/sadrzaj.nsf/posledice-isteka-vazenja-vozacke-dozvole.h
A u svakom slucaju potpisite peticiju, jer vreme je da pocnemo da se BORIMO za svoja prava.
https://www.change.org/petitions/mup-srbije-ovim-putem-ne-trazimo-nista-drugo-osim-da-vozacke-dozvole-vaze-onoliko-koliko-pise-u-samoj-vozackoj-dozvoli#share

nimoy

pre 10 godina

Kad sam položio vožnju 22.11.2000. izdali su mi vozačku dozvolu SFRJ, 10 godina kasnije, godinu ipo dana otkako je zakon donet izdaju mi ponovo papirnu dozvolu na kojoj piše da važi do 22.11.2020...
Tek od 2011. su počeli da izdaju plastične dozvole... koliko dugo su onda oni kršili zakon?

Jovan

pre 10 godina

Taksu bi trebalo da plati onaj kome treba nova dozvola, u ovom slučaju država. Meni je sasvim dobra i ova stara, papirna.
Zašto je cena 1200 dinara? Da li ono parčence plastike vredi toliko?
Lopovska banda navikla da pljačka. Muka mi je od ovakve nerazumne, bahate, alave vlasti.
Nemoguće je da se stanovništvo Srbije složi u tome da bar 3 meseca ne vozi, ne kupuje gorivo, ne registruje i naravno ne promeni dozvole. Šta nam rade sa benzinom i plinom, naplaćuju takse za održavanje puteva, a putevi... Atesti za plin važe samo 5 godina. Ko je čuo da se desila nezgoda zbog plinskog uređaja? Tablice važe samo 7 godina. Zašto samo 7 godina? Zašto je problem da tablice traju dok se vozilo registruje? Čemu služe nalepnice? Samo me iritiraju. Nenormalni ljudi prave nenormalne zakone, samim tim i državu.
Izglasan je veoma rigorozan i restriktivan ZOBS, a poginulih sve više. Nije cilj zakona da smanji nesreće, već da otme pare. Da nije tako situacija bi bila drugačija.

Milan

pre 10 godina

E sad znam kako je kada coveku ponestane finih reci da napise komentar na neku ovakvu glupost. Te dozvole je trebalo postepeno zameniti i jednostavno nema nikakvih problema. Cak i ako su hteli da ubrzaju promenu, onda je to trebalo uraditi po mnogo simbolicnijoj ceni. Ali za ovo izdavanje starih vozackih nakon izlaska novog zakona, neko bi trebalo da odgovara, a tim ljudima nikako ne treba naplatiti vadjenje, jer je to cista kradja. Isto kao kad ja izvadim zeleni karton, zatim mi drzava promeni tablice, a auto glupi lopovski moto savez mi trazi da nakon dva meseca ponovo platim vadjenje zelenog kartona, jer mi stari ne vazi zbog promene tablica. Pa ja pobogu osiguravam automobil, a ne tablice. Cak sam citao da su se i drugi ljud zalili, i da su generalno u pravu, ali sta je tu je. Ovca bio, ovca ostao. Poz za sve.

Zoki

pre 10 godina

Zato što je lopovska država navikla da šiša ovce, tj. građane. To nema veze sa političkim strankama koje su na vlasti, nego sa sistemom kao takvim. Zato je i moguće da se zakonski ograniči važnost dokumenta koji je prethodno izdat sa dužim vremenskim ograničenjem. Ne postoji racionalni razlog da se građani teraju da zamene dokumente pre nego što isteknu. Isto tako, zakon je donet pre nego što su državni organi bili spremni da počnu sa njegovom primenom - o čemu svedoče priče ljudi koji su dobili stare dokumente nakon donošenja ovog zakona.

buzum

pre 10 godina

Stara dozvola mi istice u novembru, da li cu pri zameni automatski produziti rok vazenja dozvole ili to moram ponovo raditi u novembru??

vladimir

pre 10 godina

Meni je papirna istekla i tek godinu dana posle sam menjao za biometrijsku ili kakvu već, tu novu. Inače kola ni ne vozim, a služi mi za nuždu ako ikad slučajno zatreba.

Deki

pre 10 godina

Sve se radi samo da bi se od već finansijski iscrpljenog naroda izvukao još neki dinar da bi se fenomen srpskog buđžeta dodatno popunio. Na žalost, mi od toga nemamo nikakvu korist, jer i dalje nove biometrijske dozvole ne važe u inostranstvu bez posedovanja međunarodne dozvole. Teško nama braćo Srbi

historija

pre 10 godina

Svratih danas do mup-a, guzve su pocele, bilo je tridesetak ljudi u redu za vozacke dozvole, stigao je i da padne sistem...na zapadu nista novo.

Igor

pre 10 godina

Meni vozacka vazi do 2019. godine, svakako planiram uskoro da zamenim novom, koja je sa moje strane prakticnija. Glavni uzrok da ljudi ne zele zamenu je INAT! Sama cena je oko 8 litara goriva. Za mene cena zelenog kartona (MK, BH) je veca nebuloza.

Dusan

pre 10 godina

nije problem u zameni, problem je u tome se do danas o tom clanu zakona gotovo nista nije znalo. oko mene niko nije obavesten da treba da menja vozacku dozvolu...
a cisto me zanima, s obzirom na losu tehnologiju koju koriste, kako ce da nastampaju moju fotku sa cvikerima koje sam morao da skidam da bi mi se videle oci na pasosu...

Lepi Giga

pre 10 godina

Tako kaže Zakon...
(G. T., 14. janua
---
Ja sam fakultetski obrazovan čovek i nisam tako protumačio zakon. U tom članu postavlja se pitanje šta je starije kokoška ili jaje. Veruj mi advokat koji je koji je više mutav nego elokventan, napravi će sprdnju na suđenju. Sud je onaj koji donosi presude.
Ko je uopšte gospodin Okanović da tumači zakone? Koja je njegova rlevntnost?
Još jedanput sam pročitao taj famozni član "Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona"
Ovu rečenicu ni pas sa maslom ne bi pojeo. Policija nema pravo da vas kažnjava bez sudske odluke. Dotle slobodno mogu da koristim staru dozvolu.

P.S Ja sam ovaj član protumačio u svoju korist. Policija je jedino što će moći a to je da piše prijave. A kad će one biti procesuirane.... zastariće E to se zove sprdnja sa narodom i državom! Ja imam orginalni pečat dokle važi moja dozvola a to je 2015 jun, a moja je volja kad ću je ja produžiti. Ako me sud i proglasi krivim nećeu biti ni prvi ni posledni, koji je dobio spor sa državom u Strzburu i verovatno neću biti jedini po pitanju ove gluposti.

KOJ SE KITI S TUĐE PERJE???

pre 10 godina

mora se menja, pa od čega da se puni budžet... još malo pa će i registracija da poskupi 20% proveren podatak!

MITA

pre 10 godina

Z A K O N
O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

Član 351.

Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.

mile

pre 10 godina

Tako je to kada zakone pise policija a ne pravnici i strucnjaci saobracajne struke. Pa pobogu, policija je izvrsni organ. Nikako zakonodavni. Mogli su da budu konsultovani eventualno po nekim pitanjima ali nikako da ceo Zakon o bezbednosti saobracaja pisu njihovi ljudi. E zato se i dogadjaju ovakve stvari. Prvo onaj skandal sa atestima za TNG pogon na vozilima, sada evo ovo sa dozvolama. Klasicno uskracivanje jednom datog i naplacenog prava. Samo jos jedna potvrda nakaradno postavljenog sistema policijske drzave.

istina&pravda

pre 10 godina

(Teodosije III, 13. januar 2014 21:14)


U pravu si apsolutno. Medjutim, svi ce da se dure i prete kako nece vaditi nove dozvole. Na kraju ce ipak stati u red, tamo jos malo psovati, platiti i besni, ali sa novom vozackom otici kuci.

A onda ce na izborni dan (kad god da to bude) potrcati da izglasaju na jos jedan mandat malog Tita ((Vucica, Dacica) iskreno verujuci da ce im oni doneti bolji zivot, evropski standard, americke dolare iz arapskih zemalja, najnoviju rusku vojnu tehniku, skupe automobile iz Evropske unije... i tako dalje.

Dzabe se trudis da objasnis... Dvadeset pet godina glavnom kroz zid tik pored otvorenih vrata!

aleksa stefanovic

pre 10 godina

Zaista mi je neverovatno kakvu kolicinu gluposti covek ovde moze da procita. Ljudska prava,revolucija,lopovluk...koliko je nekimn ljudima dosadno to je neverovatno. Ja sam je zamenio pre par dana u Majke Jevrosime u centru Beograda u 18h kad nije bilo NIKOG i kostalo je sve zajedno tacno 876,00 din. Trajalo manje od 10 min. Sve ostalo su budalastine. I sto je neko vec rekao,jedva sam cekao da uzmem plastiku umesto onog odvratnog papira. I za neobavestene (posto cesto vozim preko)...niko,ali bas niko ne trazi medjunarodnu (osim Makedonije i Federacije BIH). Trba ti samo nasa dozvola. I zato probajte da se fokusirate na ozbiljne stvari a ne na ovakve gluposti da se rasipa vreme i energija...

Kako da ne!

pre 10 godina

Pa ovo je milina od države!
Zakon je stupio na snagu 10. juna 2009. kažete...?!
Ja sam novu vozačku pravila krajem decembra 2010. Pa što mi onda nisu napravili biometrijsku, nego sada, kada mi ova važi još 7 godina, ja moram da se cimam po redovima, plaćam takse i radim lekarski pregled.
Pa ko kako protumači zakon. Za jedne važi a za druge ne! Jadni smo...

Perica

pre 10 godina

Meni je izdata vozacka dozvola po starom zakonu, u medjuvremenu se zakon promenio, ali se primenjuju odredbe zakona koji je po stranku povoljniji! ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU/Načelo zaštite prava građana i zaštite javnog interesa Član 6/ 3) Ako se na osnovu zakona strankama i drugim učesnicima u postupku nalažu obaveze, prema njima će se primenjivati mere predviđene propisima koje su za njih povoljnije, ako se takvim merama postiže cilj zakona.

Nikola

pre 10 godina

Svi koji se bune trebali su to da rade 2009 kada je zakon donet, ali tad je sve bilo bas briga, ukljucujuci i mene. Kad smo ovce nek nas sisaju

Fifi dođi

pre 10 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=799406#k11550857
Odličan predlog oko forme. Jednostavno bi svi koji imaju važeće dokumente trebali da dobiju isto tako važeće dokumente u novoj formi - plastici. Ako su jednom identifikovali onoga na koga se odnosi legitimacija i izdali mu istu na određeni rok, nema razloga da se to ponovo radi+ takse i slično (već plaćene tokom izdavanja legitimacije). Samo naknada novu formu i rok važenja kao i prethodna forma. A nekog bi trebalo pitati za to izdavanje novih dokumenata na staroj formi u vreme važenja novog zakona!

U Gvadalahari kante ne govore

pre 10 godina

Čitam ove polemike oko zamene dozvola već drugi dan. Država otima pare od gradjana, što da se menja pre isteka stare dozvole, pominju se pasoši lične karte....
Ljudi, stupio je na snagu pre PET godina novi Zakon! U čemu je problem?
Ne razumem ovu provalu gneva zbog jedne najobičnije zamene dokumenta...Pade me napamet pokojni Dedijer koji je jednom rekao: "Mi Srbi se ponašamo kao da su nas pravili pijani Turci".

Bane

pre 10 godina

Ako, neka se rešimo papirnih dokumenata. Nema više gužvanja, savijanja i cepanja dozvole. A svi bismo morali biti iskreni prema sebi pa reći da 1.200 din nije skupo u odnosu na to gde se sve pare potroše i na čega, to nam je 120 din godišnje, a za hranu, cigare, alkohol, novine i sl. se da nekoliko puta 120 din svaki dan.

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 10 godina

Postoji tu jos jedna ZACKOLJICA,zasto se digla tolika DZEVA NA KOMENTARIMA.
DA BI SE PROMENILA DOZVOLA,SAOBRACAJNE KAZNE,POREZ I OSTALA DUGOVANJA MORAJU BITI REGULISANA.TAKODJE MORAJU BITI USKLADJENE I ADRESE STANOVANJA. PA AJDE SAD.

danas odma!

pre 10 godina

UPERENO PROTIV GASTARBAJTERA,dakle 14-og Januara objavite rok do 10-og Juna a mi dolazimo tek Avgusta,i to vam nije prvi put da nesto slicno radite!

wlado

pre 10 godina

evo ja sam zamenio danas, neka se slikaju i 2000 dinara sto ce zaraditi na nama ovcama...evo im ga, lakse je da objave da je zakon da svaki drzavljanin srbije mora eto da da 20 eura svojoj drzavi...samo tako, ali stoji u zakonu.

Boki

pre 10 godina

Tačno je tvrdjenje da je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima donet 2. juna 2009. godine a stupio na snagu osmog dana, tačnije 10. juna 2009. godine, medjutim u tački 353. stoji da se isti primenjuje po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, tako da se postavlja pitanje koji je datum merodavan kao krajnji rok 10. juni ili 10. decembar 2014. godine.

branko

pre 10 godina

Taj stav 4 nije dobar.
Bar onaj njegov drugi deo, koji kaže "a najkasnije 5 god..."
Ne bi bilo nikakvih problema da je zamena išla redovno.
Ovo se Država, tj. činovnici koji pišu zakone ( to ne rade ministri ni poslanici) svete narodu, iživljavaju i leče impotenciju.
Šta će da se unapredi u Državi pole juna kad više ne bude starih dozvola?
Ništa.
Samo da se narod gura po šalterima i maltretira i dodatno pljačka, takse itd.

Njanja

pre 10 godina

Zasto,zasto,zasto??? E, pa zato sto ovi dezurni mudraci na vlasti vise ne znaju kako da nafucaju pare i samo izmisljaju nesto. Sitno, sitno, ali 2 marke po 2 marke, pa kao Fata...eto 100 DM!

G. T.

pre 10 godina

Ukoliko se pažljivo pročita čl. 351. stav 4 („Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona“), može se zaključiti da SVE dozvole koje su izdate posle dana stupanja na snagu zakona (10. juna 2009.), bez obzira da li su papirne ili biometrijske važe do datuma koji je u njima naveden.

Pravilnik o vozačkim dozvolama ne ograničava rok važenja papirantih dozvola.

Prema tome ukoliko imate papirnatu dozvolu koja je izdata posle 10. juna 2009. ona ne mora da se menja, važi do roka koji je u njoj naveden. Ukoliko je dozvola izdata pre 10. juna 2009. mora se zameniti.

Tako kaže Zakon...

Teodosije III

pre 10 godina

Bavite se efemernim stvarima. Jedva sam cekao da se ratosiljam krpeno/papirne vozacke.

Gledajte kako cete gda glasate na izborima a nemojte se baviti glupostima.

Laki

pre 10 godina

Kažu da će da naplaćuju kazne. Samo je sud relvantna institucija da tumači zakon. Pa pošto naše sudije tumače zakon po volji vlasti, nek država nakupi dosta keša ili se zaduži jer će Strazbur da da donese presude u korist građana.
Samo se pitam šta radi ustavni sud, za prava Miškovića oglasio se u roku od 48 sati svadbe.

Pošteni nalazač

pre 10 godina

Ko hoće da vozi mora da ima dozvolu po važećem zakonu. Vi se tu ništa ne pitate, potpuno je nebitno da li neko smatra da li je to pošteno ili ne!

Branko V.

pre 10 godina

Ovo je glupost na kvadrat. Prvo ti izmisle obavezu onda te teše time da ti je prečica ako si ispunio drugu izmišljenu obavezu odnosno nabavio novu ličnu kartu i sve tako u krug. Jednostavno pitanje koje može jedna normalna osoba da uputi drugoj je zar smo toliko dokoni da sebi smišljmo i zagorčavamo život novim izmišljenim problemima umesto da rešavamo nametnute postojeće kako bi se bolje živelo.

VASA

pre 10 godina

Član 351. ne govori o Biopriskim Vozackim dozvolama...vec o njihovom roku trajanja, a sve ostalo je regulisano Pravilnikom o vozackim dozvolama http://www.mup.gov.rs/domino/dokumenta.nsf/vozackal.pdf

j

pre 10 godina

ovaj zakon je u suprotnosti sa zakonom donetim kasnije:
Službeni glasnik RS", br. 73/2010


Na osnovu člana 183. stav 4. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09 i 53/10),

Ministar unutrašnjih poslova donosi


PRAVILNIK

o vozačkim dozvolama
Član 14.

Važnost vozačke dozvole kojoj je istekao rok važenja produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola.

Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja ranije vozačke dozvole podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole.

Bane

pre 10 godina

Ako, neka se rešimo papirnih dokumenata. Nema više gužvanja, savijanja i cepanja dozvole. A svi bismo morali biti iskreni prema sebi pa reći da 1.200 din nije skupo u odnosu na to gde se sve pare potroše i na čega, to nam je 120 din godišnje, a za hranu, cigare, alkohol, novine i sl. se da nekoliko puta 120 din svaki dan.

U Gvadalahari kante ne govore

pre 10 godina

Čitam ove polemike oko zamene dozvola već drugi dan. Država otima pare od gradjana, što da se menja pre isteka stare dozvole, pominju se pasoši lične karte....
Ljudi, stupio je na snagu pre PET godina novi Zakon! U čemu je problem?
Ne razumem ovu provalu gneva zbog jedne najobičnije zamene dokumenta...Pade me napamet pokojni Dedijer koji je jednom rekao: "Mi Srbi se ponašamo kao da su nas pravili pijani Turci".

Igor

pre 10 godina

Meni vozacka vazi do 2019. godine, svakako planiram uskoro da zamenim novom, koja je sa moje strane prakticnija. Glavni uzrok da ljudi ne zele zamenu je INAT! Sama cena je oko 8 litara goriva. Za mene cena zelenog kartona (MK, BH) je veca nebuloza.

Teodosije III

pre 10 godina

Bavite se efemernim stvarima. Jedva sam cekao da se ratosiljam krpeno/papirne vozacke.

Gledajte kako cete gda glasate na izborima a nemojte se baviti glupostima.

Nikola

pre 10 godina

Svi koji se bune trebali su to da rade 2009 kada je zakon donet, ali tad je sve bilo bas briga, ukljucujuci i mene. Kad smo ovce nek nas sisaju

aleksa stefanovic

pre 10 godina

Zaista mi je neverovatno kakvu kolicinu gluposti covek ovde moze da procita. Ljudska prava,revolucija,lopovluk...koliko je nekimn ljudima dosadno to je neverovatno. Ja sam je zamenio pre par dana u Majke Jevrosime u centru Beograda u 18h kad nije bilo NIKOG i kostalo je sve zajedno tacno 876,00 din. Trajalo manje od 10 min. Sve ostalo su budalastine. I sto je neko vec rekao,jedva sam cekao da uzmem plastiku umesto onog odvratnog papira. I za neobavestene (posto cesto vozim preko)...niko,ali bas niko ne trazi medjunarodnu (osim Makedonije i Federacije BIH). Trba ti samo nasa dozvola. I zato probajte da se fokusirate na ozbiljne stvari a ne na ovakve gluposti da se rasipa vreme i energija...

Pošteni nalazač

pre 10 godina

Ko hoće da vozi mora da ima dozvolu po važećem zakonu. Vi se tu ništa ne pitate, potpuno je nebitno da li neko smatra da li je to pošteno ili ne!

meeskec

pre 10 godina

Znači mene pandur sretne, i kazni zato što imam staru važeću dozvolu, a nemam novu važeću dozvolu, a obe dozvole mi je izdao isti taj SUP. Da nije tužno, bilo bi smešno! Bolje bi vam bilo da osuđujete žandarme nasilnike nego nas da derete!

MITA

pre 10 godina

Z A K O N
O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

Član 351.

Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Груја Смедеревац

pre 10 godina

Ако су дозволили да старе личне карте важе до датума који пише у њима, нема разлога да то не буде и за возачке. Кад нам истекну, заменићемо их за нове. Зашто је то проблем? Пасоше смо морали да мењамо да бисмо путовали по свету, али за возачке нас нико не условљава.

Dea

pre 10 godina

1200din, je jedan razlog, a drugi je zakon, treći ne znam.Ali, smatram da nije u redu da plaćam taksu od 1200din, jer mi dozvola važi još pet godina. Ja sam uredno platila kada sam je vadila i sada moram ponovo.

Račundžija

pre 10 godina

Odgovor na pitanje je više nego jednostavan: Taksa za izdavanje vozačke dozvole 670.- RSD, Troškovi izdavanja vozačke dozvole 255.- RSD, Obrazac vozačke dozvole 621.- RSD, ukupno 1.546.- RSD x 1.500.000 ( minimalni broj važećih starih vozačkih dozvola na papiru) = 2.319.000.000.- RSD = EUR. 20.165.200.-
Zašto da ne ošišaju svoj dragi narod...

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 10 godina

Postoji tu jos jedna ZACKOLJICA,zasto se digla tolika DZEVA NA KOMENTARIMA.
DA BI SE PROMENILA DOZVOLA,SAOBRACAJNE KAZNE,POREZ I OSTALA DUGOVANJA MORAJU BITI REGULISANA.TAKODJE MORAJU BITI USKLADJENE I ADRESE STANOVANJA. PA AJDE SAD.

vladimir

pre 10 godina

Meni je papirna istekla i tek godinu dana posle sam menjao za biometrijsku ili kakvu već, tu novu. Inače kola ni ne vozim, a služi mi za nuždu ako ikad slučajno zatreba.

nisliski mohikanac

pre 10 godina

Ja necu da zamenim,nek me kazne al prvo mora da me zaustave sto tesko da ce da se desi jel ili nema policije ili razgovaraju mobilnim dok pored njih svi voze kako hoce.
Nisu me zaustavili godinama dotle ima da lepo istekne vozacka a i da prodju guzve,,pozdrav svima

Peticija

pre 10 godina

Ajmo ljudi jednom da stanemo zajedno protiv ovih na vlasti, a u nasu korist!
https://www.change.org/petitions/mup-srbije-ovim-putem-ne-trazimo-nista-drugo-osim-da-vozacke-dozvole-vaze-onoliko-koliko-pise-u-samoj-vozackoj-dozvoli#share

ex sns

pre 10 godina

Znaci nevidjena pljacka i maltretiranje ljudi. Ko je jednom dobio dozvolu nema potrebe da je menja i da za to placa svakih 5 god ili kad se to nekom svidi.Ali mislim da je ovde u pitanju strah ljudi od onih nevidjenih guzvi po Sup-u,to je tek ponizavanje ljudi,neki su padali u nesvest,drugi odustajali,bilo je strasno,i kao i uvek svi znaju da je Sup neorganizovan i da prosto izivaju da nas muce u redovima,pa cak nema ni jedne klupe da se prisedne,a kad dodjes na salter obavezno savijanje i susret sa salterusom,to je najveci stres ! I sad nas opet primoravaju na istu muku? Katastrofa! Izmeniti zakon i dopustiti ljudima koji vec imaju dozvolu da je ne moraju menjati.

Lara

pre 10 godina

Ako slucajno kao ja niste aktivan vozac trebalo bi da znate:

Posledice isteka roka važenja vozačke dozvole
Prema važećim propisima, nije određen rok u kome je građanin dužan da produži važnost vozačke dozvole čiji je rok istekao. Međutim, vozač ne sme da upravlja vozilom sa vozačkom dozvolom čiji je rok važenja istekao, jer u tom slučaju čini prekršaj iz člana 230. stav 1. tačka 20. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima.
Izvor http://www.mup.gov.rs/cms_lat/sadrzaj.nsf/posledice-isteka-vazenja-vozacke-dozvole.h
A u svakom slucaju potpisite peticiju, jer vreme je da pocnemo da se BORIMO za svoja prava.
https://www.change.org/petitions/mup-srbije-ovim-putem-ne-trazimo-nista-drugo-osim-da-vozacke-dozvole-vaze-onoliko-koliko-pise-u-samoj-vozackoj-dozvoli#share

Novak

pre 10 godina

Nema problema, donesite mi novu dozvolu na kucnu adresu o vasem trosku vremena i ostalog. U zakonu ne pishe da trebam da je platim opet i da chekam u redovima, tako da, kuci sam od 17h al obavezno da mi se najavite min dva dana ranije.

G. T.

pre 10 godina

Ukoliko se pažljivo pročita čl. 351. stav 4 („Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona“), može se zaključiti da SVE dozvole koje su izdate posle dana stupanja na snagu zakona (10. juna 2009.), bez obzira da li su papirne ili biometrijske važe do datuma koji je u njima naveden.

Pravilnik o vozačkim dozvolama ne ograničava rok važenja papirantih dozvola.

Prema tome ukoliko imate papirnatu dozvolu koja je izdata posle 10. juna 2009. ona ne mora da se menja, važi do roka koji je u njoj naveden. Ukoliko je dozvola izdata pre 10. juna 2009. mora se zameniti.

Tako kaže Zakon...

wlado

pre 10 godina

evo ja sam zamenio danas, neka se slikaju i 2000 dinara sto ce zaraditi na nama ovcama...evo im ga, lakse je da objave da je zakon da svaki drzavljanin srbije mora eto da da 20 eura svojoj drzavi...samo tako, ali stoji u zakonu.

Lepi Giga

pre 10 godina

Tako kaže Zakon...
(G. T., 14. janua
---
Ja sam fakultetski obrazovan čovek i nisam tako protumačio zakon. U tom članu postavlja se pitanje šta je starije kokoška ili jaje. Veruj mi advokat koji je koji je više mutav nego elokventan, napravi će sprdnju na suđenju. Sud je onaj koji donosi presude.
Ko je uopšte gospodin Okanović da tumači zakone? Koja je njegova rlevntnost?
Još jedanput sam pročitao taj famozni član "Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona"
Ovu rečenicu ni pas sa maslom ne bi pojeo. Policija nema pravo da vas kažnjava bez sudske odluke. Dotle slobodno mogu da koristim staru dozvolu.

P.S Ja sam ovaj član protumačio u svoju korist. Policija je jedino što će moći a to je da piše prijave. A kad će one biti procesuirane.... zastariće E to se zove sprdnja sa narodom i državom! Ja imam orginalni pečat dokle važi moja dozvola a to je 2015 jun, a moja je volja kad ću je ja produžiti. Ako me sud i proglasi krivim nećeu biti ni prvi ni posledni, koji je dobio spor sa državom u Strzburu i verovatno neću biti jedini po pitanju ove gluposti.

црна мамба 036

pre 10 godina

зашто лична карта, возачка, здраствена није у чипу једног документа......а пасош једино други документ......тако је свугде на западу........наплатите све то, ал одједном, а и мање су гужве

Vladimir

pre 10 godina

Ista situacija kao i za nove ateste plinskih uređaja. Iako su važeći zakon kaže da nisu iako je ista zemlja i isti zakon u pitanju. Ako nešto važi do tog roka onda važi i tačka. To znači da vlast može da menja zakone kako im dune i da tako redovno poništava i proglašava nevažećim sva važeća dokumenta i da puni budžet za plate svojih (ne)radnika. Još jedan dokaz da je ovo zemlja dembelija, bez normalne vlasti i normalnih uslova za život. Ništa se nije promenilo već 25 godina... Niti će..

zoran

pre 10 godina

Mojoj ženi u Vozačkoj piše :

6. Izdata od PU BEOGRAD

7. U BEOGRAD dana 14. 12. 2009.

8. Važi do 14. 12. 2009.

Znači, dozvola je izdata kada je Zakon već POLA GODINE bio na snazi. Od Skupštine do SUP S. Venac da je taj zakon putovao "Brzim prugama Srbije" stigao bi...

I da napomenem da je na PONOVLJENO pitanje zašto ne izdaju novu dozvolu (za koju je supruga znala da je uvedena uvedena) službenica-šalteruša dala UBEDLJIV odgovor da papirna važi DO ISTEKA!!!

Ima u Srba jedna lepa izreka "J***** lud zbunjenog" a pomalo i pljačka...

Gradjanin

pre 10 godina

Ljudi o cemu se ovde radi? Ja sam izvadio staru vazecu vozacku dozvolu u septembru 2010. Dakle preko godinu dana od kada je poceo da vazi zakon. I tada sam platio sve takse, a da mi niko nije rekao da mogu plasticnu da izvadim. Koga oni ovde driblaju?

Kalesu

pre 10 godina

Gruja Smederevac je dao dobar predlog. I, još nešto: "Jedini način da se ova odredba promeni bila bi izmena samog zakona, smatra Damir Okanović." Ima još jedan: uredba ministra, setite se samo slučaja "Zimske gume". Jednostavno i prosto da ne može prostije: odložena primena i stvar rešena.

аl rayan

pre 10 godina

А kako ja da zamenim VAŽEĆU dozvolu? Živim i radim u Katru, najbliža ambasada je u Kuvajtu, neću skoro kući, silom prilika...
Ako bi taj gospodin mogao da mi odgovori na pitanje, sigurno nisam jedini koga to zanima. Hvala.

Ne vadite nove!

pre 10 godina

Uvek najbolje prođu oni koji su najveći lenjivci. Oni koji dozvole da država od njih pravi magarce, samo izvol'te.

Promeniće zakon - da se kladimo? Kao i u milion i u svim slučajevima do sada.

A što se tiče ličnih karti, onih starih, moja je istekla pre TRI GODINE, ali znam da važi do juna 2016. iako to nigde na njoj ne piše. I nemam nameru da do juna 2016. menjam LK. Kontrolisali su me devet puta od isteka, niko nije ništa rekao. Znaju panduri. Jedino se pravila pametna jedna gđa u jednoj banci, ali je brzo popustila.

Znači imam staru LK koja je istekla ali važi i dalje iako nigde ne piše, a imaću vozačku dozvolu na kojoj piše da važi do aprila 2018. ali ne važi više.

Pa da li ima jedan normalan u toj policiji? Pokažite mi jednog da mu stisnem ruku i čestitam i kažem mu - ala, svaka ti čast burazeru!

TO SE DEŠAVA KADA IZVRŠNA VLAST IZIGRAVA ZAKONODAVNU. Država je urušila sama sebe kad je dozvolila POLICIJI da PIŠE zakon o saobraćaju, pa sve nadalje što je proisteklo.

LK i pasoše mora da izdaje opština.

Vozačke i saobraćajne auto-moto savez i auto-moto kuće.

Zakone ima da piše zakonodavna vlast.

I TAČKA.

Nema šta policija tu da traži. Bili smo i ostali policijska država, jadna, bedna i zaostala. Mislim, super, pokažimo svetu i nama koliko smo glupi. Ako ima šampion u glupostima, znam ko je pobednik.

Ger-mann

pre 10 godina

U Nemackoj trenutno postoji 3 formata vozackih dozvola. Papirne pink, kao nase su stari format. Zatim neka plastificirana varijanta, dok je najnovija kao kreditna kartica, sa cipom. Ovde dozvole inace nemaju "rok trajanja". Dobijes je jednom i to je to. Niko ne mora da menja ako ne zeli. Ja znam vlasnike sva 3 formata, ja imam najnoviju varijantu. Slicno je bilo i sa registarskim tablicama. Novi EU format se dobijao samo prilikom preregistracije. Ako ne prodas auto, mozes nositi stare tablice dok ne istrule. I dan danas vidim stare automobile sa tablicama od pre 20 godina.

danas odma!

pre 10 godina

UPERENO PROTIV GASTARBAJTERA,dakle 14-og Januara objavite rok do 10-og Juna a mi dolazimo tek Avgusta,i to vam nije prvi put da nesto slicno radite!

Шта трпи наш народ...

pre 10 godina

Управо ме је, овде у Бежанији, посетио колега који живи у Паризу - и показао ми обичну, папирну француску возачку дозволу. Каже и да таблице на аутомобилима важе кад год да су издате и без обзира што су у међувремену уведене нове. Већ сам знао да је тако нпр. у Аустрији; стара кола - старе табле.
Ово је, међутим, Србија. Ми морамо у свему да будемо први - да имамо сви биометријске дозволе, унифициране таблице итд. То је зато што смо у свему земља за пример и у светском и европском врху. Код нас се, бре, зна ред! А грађани су нам богати, само их треба као овце довести пред шалтер и узети им још мало парица...
Жалим нас, искрено.

Luka

pre 10 godina

Zbog čega ne traju do kada piše na postojećim?

"S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske", objašnjava Okanović.

Ovo je samo malo lepši/duži način odgovora "zato što ja tako kažem" ...

fantastična gomila nesposobnih likova

Mrtvac

pre 10 godina

Em sto platis em moras ponovo na lekarski pregled ko nosi naocare. Zasto ja moram opet ceo dan da izgubim na takvu glupost kad mi vazi dozvola 10 godina...

Resenje

pre 10 godina

Ako niko staru ne zameni novom do juna, naravno kome stara vazi nakon juna, promenice zakon, ali naravno da ce nas narod da potrci da doda jos malo novca u drzavnu kasu i da dozvoli da nas ova drzava pljacka za svakaku glupost koju izmisli!

Amfilohije III

pre 10 godina

Jel tako, koliko znam u toku su izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, evo im sad jedinstvene prilike da isprave budalaštinu navedenog zakona u korist građana!!!

predrag toromanović

pre 10 godina

Privreda ne radi, narod samo plaća takse i dvolični političari se tako izdržavaju i ulazimo u evropsku uniju 2020.Do tada posao sa svim dokumentima neće biti završen, ali će državna administracija da prima platu.Retorika ista:povaćanje zaposlenosti, bolji standard građana,lična bazbednost građana.Da li treba plakati ili se smejati.Živi Srbine ovi su ti namenili da živiš kratko, a ti se pobrini da živiš duže pa makar i sa praznim đepovima.NJihovi su i te kako puni.

Igor M

pre 10 godina

Ja sam svoju vozačku zamenio 2011. godine, moja supruga 2012. i tada smo dobili stare papirne dozvole iako je bila priča da će biti nove. Pitanje za gospodina Okanovića je zašto su izdavali papirne dozvole prilikom zamene starih zadnjih 5 godina, ako je od 2009. taj zakon bio na snazi. Oko vozačkih se ista stvar dešava kao i na početku godine oko registracije vozila na TNG. Šta je sledeće što će uraditi da bi popunili budžet?

nemanja

pre 10 godina

Mozda bi i dao tih 1200 dinara za novu, ali posto ce u inostranstvu imati isti status kao i ova papirna, ne vidim razlog zamene. Tako da je ja menjam 2016. kad istekne ova. Jedini nacin da je promenim do juna je da MUP o svom trosku izradi novu. Dovidjenja, prijatno

Mirko

pre 10 godina

Pa da nam država uzme opet pare. Neznam ni čemu više postoji. Valjda država postoji radi naroda a ne obrnuto.
Sve bih ja to ukinuo....

abc

pre 10 godina

..."S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske", objašnjava Okanović."...

Meni je 29.12.2009. izdata papirna dozvola. Znaci pet meseci posle stupanja na snagu novog zakona niko se nije udostoji da pocne izdavanje biometriskih vozackih dozvola, a sada kao nesto traze da se uradi u roku. Rokovi vaze samo za narod a drzava se prema rokovima ponasa ekstra bahato.

Nikola

pre 10 godina

Ok, nek mi neko objasni kako to da se kunu da će poštovati sve ugovore sa strancima koje je potpisala naša bivša vlast, a svoj narod ne poštuju. Kako može meni istra država da poništi nešto što sam platio i na šta je ona stavila svoj pečat. Da su nas zamolili i uzgred se ivinili, jer nam troše vreme ili poslali na adresu novu vozačku sa važenjem stare bio bi opet problem jer se troše opet naše pare iz bužeta.

mentolbombona

pre 10 godina

Auu covece, imam ubrzani rad srca i izlive besa kad procitam ovako nesto. Pa sve su mogli da stave na 1 plasticnu karticu tj. licnu kartu - vozacka, zdravstvena i licna karta u jednom. Jedino saobracajna mora da bude odvojena posto se vezuje za vozilo, a ne osobu. Napunis 16 godina izvadis licnu kartu, polozis vozacki upisu ti datum-kategorije...

pravda

pre 10 godina

Kao prvo ako je 2009. godine donet zakon da ce da se predje na nove vozacke dozvole, zasto je onda nastavljeno izdavanje starih dozvola?

Kao drugo ako je vec nastavljeno bilo izdavanje starih, kako kome dozvola istekne izdajte mu novu dozvolu i kroz par godina svi bi imali nove dozvole bez vecih guzvi na salterima i bez dodatnog nameta gradjanima da ponovo placaju dozvolu za period za koji su je vec platili.

Za ovakvo resenje nije potreban IQ 160 vec zdrav razum i nelepljivi prsti ljudi na vlasti.

ovca za šišanje

pre 10 godina

Moja vozačka dozvola je produžena u decembru 2009.g na papirnoj dozvoli....a zakon usvojen u junu 2009.g...i šta sad to znači: da MUP Srbije-saobraćani odsek nije poštovao zakon i da je izdao nelegitimnu dozvolu.Da ja imam dozvolu koja nije u skladu sa zakonom...Ko tu krši zakon?Ja jer posedujem nelegitiman dokument ili Organ koji mi je izdao takvu dozvolu?Ko će meni da naknadi novac koji moram da dam da bi imala vozačku dozvolu-plastiku? Da li da tužim saobraćajnu policiju? Ili da i dalje nastavim kao i većina nas u ritmu stada be,be,be, pa na šišanje. Ovca iz Banata

johnzie

pre 10 godina

Jesenas sam menjao staru vozačku za novu, plastičnu. Stara je važila do 2020. ali je bila pocepana i menjao sam prebivalište... Uglavnom, iako posedujem čipovanu LK morao sam ponovo da se fotografišem i da ostavljam potpis. Uz to sam čekao i 7 dana na izdavanje. Nije prevelika komplikacija ali se čovek stvarno zapita kakve to osobe rade u MUP-u (i uopšte u državnim službama)?! I čemu čipovanje i umrežavanje, kad to nema ko da primeni? Samo bačene pare (Zapravo, nekome poklonjene). Onda izađem na ulicu i vidim tablice na kolima... Pa kad su bili u stanju da izmešaju našu i englesku latinicu, uz toliko prevaziđenu formu ovo sa dozvolama ne treba da čudi. A na sve to imamo i uzimanje ogromnih para ni za šta. Tužna istina je da ova 'država' nije servis njenih građana (niti je ikada bila) nego smo svi mi servis okoštalog, prevaziđenog i lopovskog aparata. I tako će biti i nadalje jer smo jednostavno nedorasli

Peki

pre 10 godina

U Francuskoj su dozvole gotovo identicnog oblika kao kod nas, verujem da smo ih pre vise decenija i prekopirali od njih. Sada su poceli sa izdavanjem novih plasticnih kartica, ali se stare moraju zameniti do 2030 GODINE!!!! Tako se to radi u normalnim drzacvama.

Deki

pre 10 godina

Sve se radi samo da bi se od već finansijski iscrpljenog naroda izvukao još neki dinar da bi se fenomen srpskog buđžeta dodatno popunio. Na žalost, mi od toga nemamo nikakvu korist, jer i dalje nove biometrijske dozvole ne važe u inostranstvu bez posedovanja međunarodne dozvole. Teško nama braćo Srbi

Perica

pre 10 godina

Meni je izdata vozacka dozvola po starom zakonu, u medjuvremenu se zakon promenio, ali se primenjuju odredbe zakona koji je po stranku povoljniji! ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU/Načelo zaštite prava građana i zaštite javnog interesa Član 6/ 3) Ako se na osnovu zakona strankama i drugim učesnicima u postupku nalažu obaveze, prema njima će se primenjivati mere predviđene propisima koje su za njih povoljnije, ako se takvim merama postiže cilj zakona.

горан

pre 10 godina

А мени у СУП-у у Неготину кажу да не морам да мењам и да је све то хистерија новина. Ко је сада у праву?

Hvala

pre 10 godina

Da li nove plasticne dozvole koje se izvade po ovom osnovu (zamena papirnih) onda vaze novih 10 godina ili samo do kada je vazila ta papirna koja se menja?

Idijot

pre 10 godina

Ajde sad OSTAVKE i ODGOVORNOST u MUP-u. Znači da je MUP RADIO NEZAKONITO izdavajući dozvole počevši od 10.06.2009 a koje važe posle 10.06.2014. Tako je moja dozvola izdata 28.12.2010 (dakle posle stupanja na snagu zakona o kome je MUP i te kako znao) i na njoj piše da važi do 28.12.2020. Ako je MUP radio suprotno zakonu, a jeste, NE MOGU građani da snose posledice na šta o tome pričao neki Komitet. Nikada ovo neće postati ozbiljna država. Tuga brate. Baš me zanima da li ćete ovo da objavite.

Bane NS

pre 10 godina

Ali opet nije u redu! Znači oni zakon mogu da menjaju svake godine i mi smo onda dužni u narednih 5 godina da promenimo dozvolu koja važi 10 godina. Dobro, sada su uveli biometrijske dozvole i sada mi kao dobri pačići krenemo da menjamo to i plaćamo takse, plaćamo i vadimo lekarska uverenja, gubimo dane, odsustvujemo sa posla itd, itd. I taman do 10 juna 2014 mi sve to zamenimo i onda 15 juna neko kaže, e moramo da menjamo određene odredbe zakona da bi smo ga uskladili sa zakonom o EU jer nam strani pregovarači to traže za dobijanje "datuma za "pregovore" i samim tim postojeću bimetrijsku dozvolu moramo da menjamo i uskladimo sa EU biometrijskom vozačkom dozvolom (kao tablice)....i ajmo jovo nanovo. NE ZANIMA ME, kada mi istekne ova, platiću da mi izdaju drugu, ako hoće da mi menjaju formu važeće dozvole, neka iskoriste moje biometrijske podatke iz baze (sliku i potpis) i naprave i pošalju mi novu na kućnu adresu besplatno. Neka važi isto koliko važi i ova sada, ne mora 10 godina, samo forma neka bude drugačija da bude usklađeno sa onim što su doneli. I tako svaki put kada im padne na pamet da nešto menjaju pa da vidim koliko će im se to isplatiti, onda će možda sesti pa napraviti nešto kako treba da ih opet to ne bude koštalo po džepu, ovako kada sve njihove izmišljotine i brljotine plaćamo mi oni svaki dan mogu da pišu, brišu, menjaju, škrabaju po zakonima i šta ih briga.

Bre!

pre 10 godina

Molio bi sugradjane koji se razumeju u pravo ako mogu da potvrde ili demantuju vest da je ova odluka mupa ustanovljena zakonom.
I ranije je vlast donosila slicne odluke i uvek se pojavi neki njihov koji kaze da je po zakonu tako, pa ustavni sud na kraju odluci drugacije...
mnogo lazu pa nije zgoreg da neko potvrdi ovu vest.

KOJ SE KITI S TUĐE PERJE???

pre 10 godina

mora se menja, pa od čega da se puni budžet... još malo pa će i registracija da poskupi 20% proveren podatak!

Milos

pre 10 godina

sigurno ce i Vlada izdati saopstenje/preporuku da je najbolje da VAZECE vozacke dozvole zamenimo PRE izbora kako bismo svi zajedno doprineli ocuvanju mira i stabilnosti u zemlji

Dusan

pre 10 godina

nije problem u zameni, problem je u tome se do danas o tom clanu zakona gotovo nista nije znalo. oko mene niko nije obavesten da treba da menja vozacku dozvolu...
a cisto me zanima, s obzirom na losu tehnologiju koju koriste, kako ce da nastampaju moju fotku sa cvikerima koje sam morao da skidam da bi mi se videle oci na pasosu...

nada22

pre 10 godina

Moja vozačka dozvola je izdata 1972. god. u Nemačkoj I JOŠ JE VAŽEĆA!
Kada su pre desetak godina, te "papirnate" počeli da zamenjuju "plastčnim", prvih nekoliko godina (mislim 5) je zamena bila BESPLATNA, a sada košta oko 15-20€, ALI OVA "papirnata" I DALJE VAŽI!!!
A kod nas (u Srbiji), em ti za skoro sve treba 100 dokumenata, em i oni ne smeju da budu stariji od 6 meseci I SAMO DA BI "vredni" službenici administracije redovno dobijali platu iako ni trećinu radnog vremena NE RADE, ako upšte stignu do RADNOG MESTA.

schau-mau

pre 10 godina

Ako je zakon iz 2009 ZAŠTO je meni Avgusta 2010 produženo važenje saobraćajne na starom obrascu,kao I mnogima 2011,2012..?
Napomena u članu zakona "najkasnije za 5 godina..."je bezveze I samo je dokaz ne angažovanja pameti prilikom pisanja I ne sagledavanja posledica koje iz toga proizilaze.
-Član treba da se ispravi I da u njemu piše.."DO ISTEKA STARIH OBRAZACA".

Nikola

pre 10 godina

Dva pitanja na koja doticni gospodin strucnjak nije dao odgovor:
1) Zasto su izdavali papirne dozvole nakon juna 2009, sa rokom vazenja od 10godina, ako to vec tada nije bilo u skldu sa zakonom?
2) Cemu uopste takav clan u zakonu? Cime je, sa aspekta bezbednosti i boljeg funkcionisanja saobracaja, opravdan takav clan zakona?

gradjanin

pre 10 godina

Treba obezbediti sredstva za dalju isplatu po 10.000 dinara svakog meseca policiji.

Za dečije bolnice nema para, za lečenje nama para, lekarima i profsorima skidaj plate, radnici nek jedu po kontejnerima, vozače u gradskom prevozu nek tuku, gradjani nek se truju pijaćom vodom, tadić nek se češlja, Čeda nek se vendra, Mladja nek deli 1000 eura, Koštunica nek dipli mačke, Vučić i Dačić nek vrte budale na točak....... i Srbijo zemljo magaraca.

Zaštitnik građanja, itd.?!

pre 10 godina

Ovo što se sad dešava je diskriminacija nad građanima i u tom smislu mora da bude protivustavno. Radi se o tome da kad se planira novi zakon mora da se ima u vidu šta se trenutno dešava i šta se želi time postići. Nisu shvatili da do stupanja na snagu novog zakona dozvole moraju da se izdaju po starom zakonu i da te dozvole važe 10 godina - ne možeš nekom da skraćuješ važenje dozvole samo zato što uvodiš novi obrazac, jer ga time diskriminišeš, samim tim činom, a pogotovo u odnosu na druge kojima se slučajno datum isteka važenja stare dozvole poklapa sa početkom izdavanja novih (Član 351 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je PROTIVUSTAVAN, jer diskriminiše građane, i uz to, tom diskriminacijom još pravda namet od strane države tim građanima)! Druga stvar koju nisu poštovali je da zakon važi jednako za sve: za građane i za državni aparat! Kad spojite ove dve stvari, elementarnom inteligencijom i moralnom samokontrolom, shvatite da su 10.06.2009. morali da počnu da izdaju ISKLJUČIVO nove dozvole, a da dozvole izdate do tog dana važe do datuma naznačenog na njima - do 10.06.2019. Pošto, niti poštuju zakon koji su sami doneli, niti poštuju Ustav, a uz to vrše očiglednu diskriminaciju nad svim vlasnicima dozvola izdatih od 11.06.2004. do 10.06.2014. - jednima samo skraćuju rok važenja dozvola, a drugima, uz to, PROTIVZAKONITO izdaju nevažeće dozvole (od 10.06.2009. do 09.06.2014.) - ovde cela Skupština mora da bude krivično gonjena (znamo unapred da neće niko odgovarati).

Paor

pre 10 godina

Zašto? Odgovor: zato što će neko da zaradi na javnoj nabavci za nove lične karte, a taj neko ima uticaj da država natera sve da plate izradu novih vozačkih dozvola.

Laki

pre 10 godina

Kažu da će da naplaćuju kazne. Samo je sud relvantna institucija da tumači zakon. Pa pošto naše sudije tumače zakon po volji vlasti, nek država nakupi dosta keša ili se zaduži jer će Strazbur da da donese presude u korist građana.
Samo se pitam šta radi ustavni sud, za prava Miškovića oglasio se u roku od 48 sati svadbe.

istina&pravda

pre 10 godina

(Teodosije III, 13. januar 2014 21:14)


U pravu si apsolutno. Medjutim, svi ce da se dure i prete kako nece vaditi nove dozvole. Na kraju ce ipak stati u red, tamo jos malo psovati, platiti i besni, ali sa novom vozackom otici kuci.

A onda ce na izborni dan (kad god da to bude) potrcati da izglasaju na jos jedan mandat malog Tita ((Vucica, Dacica) iskreno verujuci da ce im oni doneti bolji zivot, evropski standard, americke dolare iz arapskih zemalja, najnoviju rusku vojnu tehniku, skupe automobile iz Evropske unije... i tako dalje.

Dzabe se trudis da objasnis... Dvadeset pet godina glavnom kroz zid tik pored otvorenih vrata!

branko

pre 10 godina

Taj stav 4 nije dobar.
Bar onaj njegov drugi deo, koji kaže "a najkasnije 5 god..."
Ne bi bilo nikakvih problema da je zamena išla redovno.
Ovo se Država, tj. činovnici koji pišu zakone ( to ne rade ministri ni poslanici) svete narodu, iživljavaju i leče impotenciju.
Šta će da se unapredi u Državi pole juna kad više ne bude starih dozvola?
Ništa.
Samo da se narod gura po šalterima i maltretira i dodatno pljačka, takse itd.

Slobodan

pre 10 godina

Da li bi bilo moguce da se organizuje elektronsko podnosenje zahteva?
Trebalo bi da bude bez problema, kada MUP vec ima sve u svojoj bazi, i podatke i fotografiju.

Zoran

pre 10 godina

A zašto su mi onda 2010. produžili staru dozvolu, umesto da kažu ne može treba nova.Pa naravno da bi UZELI NOVCE, kao i sad.
Fata je Fata, ali dva put je dva put.:)

šnjavi

pre 10 godina

Kako mogu da se pozivaju na zakon koji je stupio na snagu 10. juna 2009. a da prilikom produžetka vozačku dozvolu u aprilu 2010. izdaju na starom obrascu?

naughty!

pre 10 godina

Malo vas pljačkaju u Srbiji.
Mi u Hrvatskoj koja je članica EU ne trebamo do 2033. mijenjati vozačke u nove biometrijske dozvole ako su valjane i tako u cijeloj Uniji, ali vaš MUP misli da je to jako bitno sada napraviti 10 godina prije ulaska u EU?!
Onome kome je istekla od 1.7.2013., od tada kada ide produljivati ili raditi novu dozvolu, dobiva biometrijsku u obliku kartice, inače je nepotrebno.

Milan

pre 10 godina

E sad znam kako je kada coveku ponestane finih reci da napise komentar na neku ovakvu glupost. Te dozvole je trebalo postepeno zameniti i jednostavno nema nikakvih problema. Cak i ako su hteli da ubrzaju promenu, onda je to trebalo uraditi po mnogo simbolicnijoj ceni. Ali za ovo izdavanje starih vozackih nakon izlaska novog zakona, neko bi trebalo da odgovara, a tim ljudima nikako ne treba naplatiti vadjenje, jer je to cista kradja. Isto kao kad ja izvadim zeleni karton, zatim mi drzava promeni tablice, a auto glupi lopovski moto savez mi trazi da nakon dva meseca ponovo platim vadjenje zelenog kartona, jer mi stari ne vazi zbog promene tablica. Pa ja pobogu osiguravam automobil, a ne tablice. Cak sam citao da su se i drugi ljud zalili, i da su generalno u pravu, ali sta je tu je. Ovca bio, ovca ostao. Poz za sve.

džabe smo birali...

pre 10 godina

Svima kojima je posle stupanja na snagu ovog zakona vozačka izdata na starom obrascu, treba izdati bespatno na novom. Tako će da se nauče da prvo naprave svu logistiku pa tek onda uzimaju pare!
A drugo vidim da neki pišu da je cena novog obrasca 1200. Nije već oko 1600 din, ima tri uplatnice sa ukupnim iznosom od oko 1600 din.

Bojan

pre 10 godina

(Igor, 13. januar 2014 14:31)

Decko, razmisli malo. Nije ovde rec o inatu, vec o bezobrazluku drzave. Ja moram dokument (koji je vazeci po svim zakonima i koji sam platio) da menjam, iako ne istice jos dve godine.

Tako ces sada izvaditi plasticnu vozacku dozvolu, pa ce za par meseci da ti traze ponovo da je menjas zato sto grb nije odgovarajuce boje, ili slika nije dobro odmerena ili sta god.

Iskreno, najvise bih voleo da mi na kucnu adresu posalju uplatnicu na kojoj pise "Postovani, potrebno nam je xxxx,xx novca, jer nam je budzet prazan. Molimo vas da je uplatite do xx.xx.xxx, kako vam ne bi zabranili da registrujete automobil", bilo bi mnogo postenije prema svima. A ne da zbog bezobrazluka i samovolje ove nazovidrzave (a ovo je upravo to), moram da trazim slobodan dan na poslu kako bih izvadio dokumenta.

Guy Fawkes

pre 10 godina

Postovani sugradjani,
Vama ne trebaju bilo kakvi papiri, to treba NJIMA koji su u aparatu, NJIMA koji zele Kontrolu nad VAMA. Pa, ako im to vec treba neka SAMI to i urade, iz svog dzepa. Na pocetku 21 veka, ljudi nikad nisu bili vise potlaceni i obmanuti. Prestanite sa pasivnom ulogom koju su vam nametnuli tvorci novog svetskog poretka, i pobunite se protiv onih koji ih u tome podrzavaju. U suprotnom, sve je izgubljeno

Milos

pre 10 godina

Meni je papirna dozvola izdata 23.10.2009, u SUP-u mi je zena rekla da jos nemaju nove, ne zna se kada ce poceti da izdaju nove, a da se je ne brinem zato sto ce stare, kao moja, vaziti do isteka.
Zamoli bih ljude koji citaju ovo, a razumeju se u pravo da daju svima nama savet sta mozemo da uradimo i kako mozemo da osporimo ovo.
Unapred zahvalan.

ps. Da se razumemo, nije neki veliki problem (na moju srecu) ta taksa koje se placa, PROBLEM JE STO NE VOLIM DA NEKO PRAVI MAGARCA OD MENE SAMO ZATO STO MU JE ZAFALILO PARA.

buzum

pre 10 godina

Stara dozvola mi istice u novembru, da li cu pri zameni automatski produziti rok vazenja dozvole ili to moram ponovo raditi u novembru??

aaaa

pre 10 godina

Mora se samo umreti.

Ja necu menjati vozacku dok mi ne istekne ova..

Nalepnice su obavezne na vetrobranskom staklu, njih je prakticno nemoguce ukloniti i zakonom je jasno regulisano da ne smeju biti zalepljene dve sto dosta ljudi radi i to se ne kaznjava.

Ovo je jos jedan primerak otimanja para ne od onih koji imaju, nego od budala. Kao sto je bilo i sa paketima prve pomoci. A sve je pocelo setimo se kada je SPS preuzeo MUP. Dakle imaju nekog majstora koji smislja kako popunjavati rupe u budzetu ozakonjenim otimanjem novca gradjanima.

Verujem da bi neki pravnik nazao obrazlozenje zbog cega je ovo i protiv zakona, prisiljavanje zamene dokumenata.

Cekam dan kada ce Dacic sa svojom bagrom otici sa vlasti, pozeljno u zatvor.

jovicanov@gmail.com

pre 10 godina

Moja dozvola vazi do 2016 i nemenjam je do isteka.I zasto mi nisu tada dali tu dozvolu.A oni nek samo nesto izmisljaju.

PROPIS

pre 10 godina

Seća li se ko nedavne zabave oko zamena zravstvenih knjižica? Izgleda , negde čuču u nekom budžaku. Ne sumnjam da se neko debelo okoristio. Dok to zaboravljamo, evo nove zabave za narod.
Davno, na početku radnog veka, pošto je po prirodi posla bilo neopohodno da budem upoznata sa propisima iako nisam po profesiji pravnik, čitajući potrebne propise skakao mi je pritisak od završnih formulacija u većini bitnih odrednica tih propisa,gde je stajalo: To je tako i tako ako nije drugim propisom drugačije određeno.E, tako je sve kod nas. Sve po onoj narodnoj, mož da bidne al ne mora da znači. Sve u svemu, protećiće vode i vode dok ovo postane država u pravom smislu te reči.Toliko o našim PROPISIMA.

Milan

pre 10 godina

"Jedini način da se ova odredba promeni bila bi izmena samog zakona"

Pa ljudi ajmo da se organizujemo jednu peticiju sa dovoljno potpisa pa nek menjaju zakon. Kad donose glupave propise onda neka se malo potrude ponovo. Mogli su da stave deset godina ali očito da taj koji je pisao zakon o saobraćaju ne zna ništa o vozačkim dozvolama.

Milorad

pre 10 godina

Ja sam krajem decembra otišao u SUP Novi Beograd da zamenim staru vozačku za novu, sam od sebe, platio sam i takse. I nisu mi dali. Poslali su me u glavni SUP, rekavsi da samo one koje su istekle mogu da se zamene. I nisam otišao, odakle mi vremena da se setam sa kraja na kraj grada. Takse navodno vaze i dalje.

VASA

pre 10 godina

Član 351. ne govori o Biopriskim Vozackim dozvolama...vec o njihovom roku trajanja, a sve ostalo je regulisano Pravilnikom o vozackim dozvolama http://www.mup.gov.rs/domino/dokumenta.nsf/vozackal.pdf

mile

pre 10 godina

Tako je to kada zakone pise policija a ne pravnici i strucnjaci saobracajne struke. Pa pobogu, policija je izvrsni organ. Nikako zakonodavni. Mogli su da budu konsultovani eventualno po nekim pitanjima ali nikako da ceo Zakon o bezbednosti saobracaja pisu njihovi ljudi. E zato se i dogadjaju ovakve stvari. Prvo onaj skandal sa atestima za TNG pogon na vozilima, sada evo ovo sa dozvolama. Klasicno uskracivanje jednom datog i naplacenog prava. Samo jos jedna potvrda nakaradno postavljenog sistema policijske drzave.

historija

pre 10 godina

Svratih danas do mup-a, guzve su pocele, bilo je tridesetak ljudi u redu za vozacke dozvole, stigao je i da padne sistem...na zapadu nista novo.

Jovan

pre 10 godina

Taksu bi trebalo da plati onaj kome treba nova dozvola, u ovom slučaju država. Meni je sasvim dobra i ova stara, papirna.
Zašto je cena 1200 dinara? Da li ono parčence plastike vredi toliko?
Lopovska banda navikla da pljačka. Muka mi je od ovakve nerazumne, bahate, alave vlasti.
Nemoguće je da se stanovništvo Srbije složi u tome da bar 3 meseca ne vozi, ne kupuje gorivo, ne registruje i naravno ne promeni dozvole. Šta nam rade sa benzinom i plinom, naplaćuju takse za održavanje puteva, a putevi... Atesti za plin važe samo 5 godina. Ko je čuo da se desila nezgoda zbog plinskog uređaja? Tablice važe samo 7 godina. Zašto samo 7 godina? Zašto je problem da tablice traju dok se vozilo registruje? Čemu služe nalepnice? Samo me iritiraju. Nenormalni ljudi prave nenormalne zakone, samim tim i državu.
Izglasan je veoma rigorozan i restriktivan ZOBS, a poginulih sve više. Nije cilj zakona da smanji nesreće, već da otme pare. Da nije tako situacija bi bila drugačija.

Njanja

pre 10 godina

Zasto,zasto,zasto??? E, pa zato sto ovi dezurni mudraci na vlasti vise ne znaju kako da nafucaju pare i samo izmisljaju nesto. Sitno, sitno, ali 2 marke po 2 marke, pa kao Fata...eto 100 DM!

hmm

pre 10 godina

Izdate mi licnu kartu,platim takse,cekam tri dana u redovima,prodje pet godina,prosle godine sam opet morao da placam,cekam,guram se.Dozvola mi vazi do 2018,a sad moram i to da vadim placam opet takse...more slusajte bando ofucana,uvodite mere stednje,oporezujete plate od 60000 kao luksuz,a potrosacka korpa je 65000,a ja treba da odresim kasu za vase gluposti.Odakle,banditi,olosu raspevani.

Fifi dođi

pre 10 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=799406#k11550857
Odličan predlog oko forme. Jednostavno bi svi koji imaju važeće dokumente trebali da dobiju isto tako važeće dokumente u novoj formi - plastici. Ako su jednom identifikovali onoga na koga se odnosi legitimacija i izdali mu istu na određeni rok, nema razloga da se to ponovo radi+ takse i slično (već plaćene tokom izdavanja legitimacije). Samo naknada novu formu i rok važenja kao i prethodna forma. A nekog bi trebalo pitati za to izdavanje novih dokumenata na staroj formi u vreme važenja novog zakona!

Zoki

pre 10 godina

Zato što je lopovska država navikla da šiša ovce, tj. građane. To nema veze sa političkim strankama koje su na vlasti, nego sa sistemom kao takvim. Zato je i moguće da se zakonski ograniči važnost dokumenta koji je prethodno izdat sa dužim vremenskim ograničenjem. Ne postoji racionalni razlog da se građani teraju da zamene dokumente pre nego što isteknu. Isto tako, zakon je donet pre nego što su državni organi bili spremni da počnu sa njegovom primenom - o čemu svedoče priče ljudi koji su dobili stare dokumente nakon donošenja ovog zakona.

anchy

pre 10 godina

Ako je neophodno zameniti vozacke dozvole najkasnije 5 godina nakon donosenja zakona, oni su znali i 2012. godine da je rok blizu, zasto su mi onda dali papirnu dozvolu koja vazi narednih 5 godina,a ne dve kako bi po njima bilo ispravno!?!?!?!?!?

Fikus

pre 10 godina

"S obzirom da je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske". Moze li mi neko ovjasniti onda,zasto sam ja onda 15.12.2010 dobio "papirnu" dozvolu, a zakon je bio u primeni 18 meseci ?!

Boki

pre 10 godina

Tačno je tvrdjenje da je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima donet 2. juna 2009. godine a stupio na snagu osmog dana, tačnije 10. juna 2009. godine, medjutim u tački 353. stoji da se isti primenjuje po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, tako da se postavlja pitanje koji je datum merodavan kao krajnji rok 10. juni ili 10. decembar 2014. godine.

Branko V.

pre 10 godina

Ovo je glupost na kvadrat. Prvo ti izmisle obavezu onda te teše time da ti je prečica ako si ispunio drugu izmišljenu obavezu odnosno nabavio novu ličnu kartu i sve tako u krug. Jednostavno pitanje koje može jedna normalna osoba da uputi drugoj je zar smo toliko dokoni da sebi smišljmo i zagorčavamo život novim izmišljenim problemima umesto da rešavamo nametnute postojeće kako bi se bolje živelo.

nimoy

pre 10 godina

Kad sam položio vožnju 22.11.2000. izdali su mi vozačku dozvolu SFRJ, 10 godina kasnije, godinu ipo dana otkako je zakon donet izdaju mi ponovo papirnu dozvolu na kojoj piše da važi do 22.11.2020...
Tek od 2011. su počeli da izdaju plastične dozvole... koliko dugo su onda oni kršili zakon?

Kako da ne!

pre 10 godina

Pa ovo je milina od države!
Zakon je stupio na snagu 10. juna 2009. kažete...?!
Ja sam novu vozačku pravila krajem decembra 2010. Pa što mi onda nisu napravili biometrijsku, nego sada, kada mi ova važi još 7 godina, ja moram da se cimam po redovima, plaćam takse i radim lekarski pregled.
Pa ko kako protumači zakon. Za jedne važi a za druge ne! Jadni smo...

j

pre 10 godina

ovaj zakon je u suprotnosti sa zakonom donetim kasnije:
Službeni glasnik RS", br. 73/2010


Na osnovu člana 183. stav 4. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09 i 53/10),

Ministar unutrašnjih poslova donosi


PRAVILNIK

o vozačkim dozvolama
Član 14.

Važnost vozačke dozvole kojoj je istekao rok važenja produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola.

Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja ranije vozačke dozvole podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole.