Ponedeljak, 13.01.2014.

00:10

Dočeci u Srbiji, osim u Beogradu

U Srbiji se večeras dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru, a proslave na trgovima su, prema najavama, organizovanje u više gradova, ali ne i u Beogradu.

Izvor: B92

Doèeci u Srbiji, osim u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

bekrija

pre 10 godina

evo jedan aforizam:neki neuspeli beogradjani varaćaju se na selo da krenu ispočetka!tako da sasvim je opravdano zasto i nema doceka u bg.otisli beogradjani u zavicaj, nema ko da slavi :) srecna nam nova,puno zdravlja i srece svima nama bez obzira koje odakle!

Срп Кш

pre 10 godina

Одређивање првог дана у години је ствар договора астронома на основу положаја небеских тела. Не видим шта се ту има посебно славити, а поготово два пута. Молим вас "српска нова година"! По чему је она "српска"? Није ни православна јер нема никакве везе са религијом. И Грчка, и Румунија су православне земље па не славе две нове године.Посебно је цинична СПЦ која свој верски календар штампа по Грегоријанском календару а организује литургије за тзв. "Српску православну нову годину". Којешта!!!

ns

pre 10 godina

Bacanje para, pevaljke i pevacice ce imati tezge, sve ce se na kraju pretvoriti u opijanje, zdranje i primitivizam. To Srbija zeli i to ce dobiti... hleba i igara ... zivece ovaj narod ... i sve ce to narod pozlatiti kada se otrezne
Jadna si Srbijo, da mozes da places ne bismo mogli suze da ti obrisemo

Bivsi student

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Beograd OTUDjEN od ostatka Srbije.
LICEMERI jedni, a bila vam je dobra srpska Nova godina 1997na Studentskim demonstracijama kada se demonstriralo protiv Milosevica za rezultate lokalnih izbora.

fidel

pre 10 godina

Po kom kalendaru podizete plate iz Banke ili slavite decije rodjendane. Za plate, mislila sam na one koji ih imaju. Na to mislite a ne na glupu pravoslavnu Novu godinu.

Петар Миловановић

pre 10 godina

Колико злобних коментара од „надахнутих“ и увек будних србомрзаца, па је право чудо што срби и Србија уопште постоје! Само да их обавестим да им је био узалудан труд у годинама пред крај 19. века, цео 20. и ево у другој деценији 21. века и све то време су проћердали настојећи да смање србе, да их расрбе, да их једноставно нема, да нема ни малих нити великих срба! У томе су им здушно помагали разни Светозари Марковићи, социјалисти, марксисти, лењинисти, стаљинисти, титиоисти, енверхоџинисти, титини пионири и пионирке са пионирским марамама око врата, али не вреди брате, нема ту никаквог помака! Србин ти је брате тврда воћка чудновата, не сломи га ал зубе поломи! Власт у Београду који слови за престони град, не организује дочек Српске Нове Године у складу са дугогодишњом антисрпском праксом ненародних претходиних режима, влада и политичких партија! Овај антисрпски поступак бивших радикала и њихових партнера је позив свим србима да на следећим изборима гласамо против ове срамне коалиције, против овог ненародног режима, да их коначно збацимо са власти и доведемо праве србе који ће водити рачуна о србима, српској држави и српској традицији, да на референдуму прогласимо за главни град државе било који други град, да Београд прогласимо несрпским градом, да га назовемо Црним Градом због ове историјске бруке и срамоте! Нека се у њему до његове пропасти коте србомрсци и србождери, па када се коначно очисти сав тај талог, да га поново прогласимо Београдом и престоним градом!

Neko iz publike

pre 10 godina

Andjela, Julijanski kalendar ima prestupne godine, svaka četvrta godina je prestupna. Problem je što godina traje 365.2422 dana a ne 365.25 dana, kako predviđa Julijanski kalendar. Milankovićev i Gregorijanski kalendar uvode neprestupne godine, što su godine kada se završava jedan vek. Ali godina 2000. je bila prestupna, pošto se njome završava milenijum. Ova odstupanja od pravila su se uvela kako bi se eliminisala greška koja nastaje po Julijanskom kalendaru.

mik

pre 10 godina

Pa vlast odlucila da je za drzavne sluzbenike 14. januar radni dan, a posto je vecina drzavnih sluzbenika u Beogradu sto da organizuju docek kad sutradan moraju na posao.

ice9

pre 10 godina

Nakaradna nacija, slavimo novu po jednom a bozic po drugom kalendaru a onda da bi imali izgovor da se ne radi slavimo i drugu novu godinu, strasno, manite se vise kalendara koji nije tacan, nema to veze ni sa pravoslavljem ni sa katolicanstvom ima veze sa mozgom!

Prle

pre 10 godina

Eh Boze dragi kad se samo setim sta smo sve dozivljavali dok smo cekali Novu godinu po kafanama i restoranima u vreme SFRJ. Od 23 casa uobicajna poseta milicije.Proganjali su nas ko Hriscane u Rimu, odvodjenje u stanicu, saslusanje, batine. Da se nezaboravi.
(max, 13. januar 2014 09:18)

I ja slavih tu Novu Godinu kao i ti, i niko me nije dirao. Možda zato što mi nismo bili pijani i razbijali već u 23h.

Bela

pre 10 godina

Proslava Novih godina mi je potpuno strana, osim sto idem na blagodarenje u svoju parohijsku crkvu, kao i na sv.Liturgiju za sv. Vsilija. Ono sto me je potaklo je naslov, bolji ne videh odavno, pravo u centar! Beograd je, ima tome 7,8 decenija, postao kanta splacina i odavno nije u Srbiji. To nije grad mojih divnih i casnih predaka koji su sve davali za Srbiju, pa i svoje zivote, i ponosili se svojom pravoslavnom verom, kulturom i tradicijom. Beograd je talog srpskog naroda. Ovde su se sjatili najgori Srbi, a i mi starosedeoci, vidim, nismo nista bolji. Izvinjavam se zbog odstupanja od teme.

David ns

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje crkve ne slave novu godinu. To nema nikakvog smisla. pre drugog svetskog rata, pre komunističke vlade srbi (bar u Vojvodini) nisu slavili novu godinu, nego samo Božić,Uskrs i slavu. Moja baba je tako slavila (druga je jevrejka) i nakon rata kada se većina učlanjivala u partiju ona je i dalje bila pobožna (za razliku od mnogih novokomponovanih koji sada "vrište" kako nije bilo moguće biti pobožan; samo nisi mogao biti član partije;). Bila je stotinu puta tolerantnija nego ovi danas koji vitlaju relikvijama i traže krv. Nija imala potrebu da na svakoj fotografiji pokaže koliko je veliki pravoslavac.Nikada ne bih znao šta znači biti hrišćanin da nisam naučio od nje nego da sam učio šta se danas potura kao hrišćanstvo.

blagajnik

pre 10 godina

Izgleda da samo "gologuzija" ove godine organizuje doček Pravoslavne Nove godine. Što siromašnija opština sa što većim brojem nezaposlenih i uništenom privredom, to sve rasipničkije opštinske vlasti. A već 15. januara ima da kukaju na sav glas da nemaju pare i da ih traže od Vlade Srbije. Blago nama, koliko smo mi izgubljen narod. Sve je ovo zarad promocije lokalnih moćnika i sticanja političkih poena kod nepismenih birača. Po principu: "Koja radna mesta i štednja, daj Cecu, Seku, Karleušu a za ostalo će da vidimo".

čarapan

pre 10 godina

Kolike pare oni bacaju na doček nepostojeće nove godine ?!?
Ma niso mi za Ginisa već kolektivno za ludaru. U kruševcu Bata Santos (SNS, sin zvezdaš) čak organizuje i besplatan prevoz na (i sa) organizovani doček u centru grada, eeeej !!!
Da su te pare poklonili domu Jefimija, pokrpili neku ulicu, pomogli otvaranje neke fabrike, oni utrošiše milione i milione na proslave i ulepšavanje grada za nove godine,....
Hleba i igara!!!

Dusan

pre 10 godina

@ja bih pre rekao da se ceka "starorimska nova godina" nego pravoslavna. pravoslavnu novu godinu je izracunao Milutin Milankovic 1932. godine i ona je usvojena na vaseljenskom saboru.
(Dusan, 13. januar 2014 09:47)

u ovom postu sam napravio slucajnu gresku. taj vaseljenski sabor nije bio 1932. nego 1923. godine.
nadam se da ce ovaj post biti sto pre objavljen.

stevan

pre 10 godina

Prvo ste kukali sto se slave dve godine, kao mi smo jedini u svetu ovo ono. A sada kukate sto nema nove godine?! Svima udovoljiti - nemoguce!

Konacno nesto pozitivno

pre 10 godina

Odlicno.
Ako bog da da od iduce godine prestanemo da slavimo nepostojece "praznike" po zastarelom kalendaru I DA POCNEMO DA SE PONASAMO KAO NORMALAN SVET!

Andjela

pre 10 godina

Taj kalendar se zove "julijanski" jer ga je napravio astronom po zahtevu Julija Cezara, i nije dovoljno precizan, i ovo sto se danas slavi je u stvari pomereni gregorijanski za 13 dana. Julijanski po onome kako je napravljen nije racunao prestupne godine, stoga bi ova "srpska" nova godina sada bila negde u maju mesecu.
U starom Egiptu su recimo imali 36 nedelja od po 10 dana, i onda jednu, kracu nedelju slavili i cekali sledecu godinu...
Greoata je velika da ne slavimo svog naucnika Milutina Milankovica, o kome malo znamo, i ne znamo da je napravio jedan od najsavrsenijih kalendara do sada...

seljacenje prelazi u NS!

pre 10 godina

Grad Novi Sad će organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu, a u programu će nastupiti Zzeljko Joksimović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević i Nikola Rokvić.

A dje nam Ceeeece...???

Dusan

pre 10 godina

ja bih pre rekao da se ceka "starorimska nova godina" nego pravoslavna. pravoslavnu novu godinu je izracunao Milutin Milankovic 1932. godine i ona je usvojena na vaseljenskom saboru. takodje je tada usvojeno da se dan Uskrsa racuna astronomskim racunom kao tacnijim od prethodno koriscenog dijagrama (zaboravih kako se zove taj dijagram) za koji je ustanovljeno da treba da se menja jer nema nikakve veze sa pravoslavnjem vec je koriscen kao alatka, nekadasnje naucno dostignuce u astronomiji.

max

pre 10 godina

Eh Boze dragi kad se samo setim sta smo sve dozivljavali dok smo cekali Novu godinu po kafanama i restoranima u vreme SFRJ. Od 23 casa uobicajna poseta milicije.Proganjali su nas ko Hriscane u Rimu, odvodjenje u stanicu, saslusanje, batine. Da se nezaboravi.

bojan-kv

pre 10 godina

A u Kraljevu nije bilo doceka ni 1.januara a ni veceras. A proslih godina ponekad. Nasa opstina ne moze da obezbedi sredstva jer nemaju mucenici posle za njih.

Konacno nesto pozitivno

pre 10 godina

Odlicno.
Ako bog da da od iduce godine prestanemo da slavimo nepostojece "praznike" po zastarelom kalendaru I DA POCNEMO DA SE PONASAMO KAO NORMALAN SVET!

Andjela

pre 10 godina

Taj kalendar se zove "julijanski" jer ga je napravio astronom po zahtevu Julija Cezara, i nije dovoljno precizan, i ovo sto se danas slavi je u stvari pomereni gregorijanski za 13 dana. Julijanski po onome kako je napravljen nije racunao prestupne godine, stoga bi ova "srpska" nova godina sada bila negde u maju mesecu.
U starom Egiptu su recimo imali 36 nedelja od po 10 dana, i onda jednu, kracu nedelju slavili i cekali sledecu godinu...
Greoata je velika da ne slavimo svog naucnika Milutina Milankovica, o kome malo znamo, i ne znamo da je napravio jedan od najsavrsenijih kalendara do sada...

seljacenje prelazi u NS!

pre 10 godina

Grad Novi Sad će organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu, a u programu će nastupiti Zzeljko Joksimović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević i Nikola Rokvić.

A dje nam Ceeeece...???

ice9

pre 10 godina

Nakaradna nacija, slavimo novu po jednom a bozic po drugom kalendaru a onda da bi imali izgovor da se ne radi slavimo i drugu novu godinu, strasno, manite se vise kalendara koji nije tacan, nema to veze ni sa pravoslavljem ni sa katolicanstvom ima veze sa mozgom!

Prle

pre 10 godina

Eh Boze dragi kad se samo setim sta smo sve dozivljavali dok smo cekali Novu godinu po kafanama i restoranima u vreme SFRJ. Od 23 casa uobicajna poseta milicije.Proganjali su nas ko Hriscane u Rimu, odvodjenje u stanicu, saslusanje, batine. Da se nezaboravi.
(max, 13. januar 2014 09:18)

I ja slavih tu Novu Godinu kao i ti, i niko me nije dirao. Možda zato što mi nismo bili pijani i razbijali već u 23h.

čarapan

pre 10 godina

Kolike pare oni bacaju na doček nepostojeće nove godine ?!?
Ma niso mi za Ginisa već kolektivno za ludaru. U kruševcu Bata Santos (SNS, sin zvezdaš) čak organizuje i besplatan prevoz na (i sa) organizovani doček u centru grada, eeeej !!!
Da su te pare poklonili domu Jefimija, pokrpili neku ulicu, pomogli otvaranje neke fabrike, oni utrošiše milione i milione na proslave i ulepšavanje grada za nove godine,....
Hleba i igara!!!

David ns

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje crkve ne slave novu godinu. To nema nikakvog smisla. pre drugog svetskog rata, pre komunističke vlade srbi (bar u Vojvodini) nisu slavili novu godinu, nego samo Božić,Uskrs i slavu. Moja baba je tako slavila (druga je jevrejka) i nakon rata kada se većina učlanjivala u partiju ona je i dalje bila pobožna (za razliku od mnogih novokomponovanih koji sada "vrište" kako nije bilo moguće biti pobožan; samo nisi mogao biti član partije;). Bila je stotinu puta tolerantnija nego ovi danas koji vitlaju relikvijama i traže krv. Nija imala potrebu da na svakoj fotografiji pokaže koliko je veliki pravoslavac.Nikada ne bih znao šta znači biti hrišćanin da nisam naučio od nje nego da sam učio šta se danas potura kao hrišćanstvo.

Dusan

pre 10 godina

ja bih pre rekao da se ceka "starorimska nova godina" nego pravoslavna. pravoslavnu novu godinu je izracunao Milutin Milankovic 1932. godine i ona je usvojena na vaseljenskom saboru. takodje je tada usvojeno da se dan Uskrsa racuna astronomskim racunom kao tacnijim od prethodno koriscenog dijagrama (zaboravih kako se zove taj dijagram) za koji je ustanovljeno da treba da se menja jer nema nikakve veze sa pravoslavnjem vec je koriscen kao alatka, nekadasnje naucno dostignuce u astronomiji.

blagajnik

pre 10 godina

Izgleda da samo "gologuzija" ove godine organizuje doček Pravoslavne Nove godine. Što siromašnija opština sa što većim brojem nezaposlenih i uništenom privredom, to sve rasipničkije opštinske vlasti. A već 15. januara ima da kukaju na sav glas da nemaju pare i da ih traže od Vlade Srbije. Blago nama, koliko smo mi izgubljen narod. Sve je ovo zarad promocije lokalnih moćnika i sticanja političkih poena kod nepismenih birača. Po principu: "Koja radna mesta i štednja, daj Cecu, Seku, Karleušu a za ostalo će da vidimo".

ns

pre 10 godina

Bacanje para, pevaljke i pevacice ce imati tezge, sve ce se na kraju pretvoriti u opijanje, zdranje i primitivizam. To Srbija zeli i to ce dobiti... hleba i igara ... zivece ovaj narod ... i sve ce to narod pozlatiti kada se otrezne
Jadna si Srbijo, da mozes da places ne bismo mogli suze da ti obrisemo

fidel

pre 10 godina

Po kom kalendaru podizete plate iz Banke ili slavite decije rodjendane. Za plate, mislila sam na one koji ih imaju. Na to mislite a ne na glupu pravoslavnu Novu godinu.

max

pre 10 godina

Eh Boze dragi kad se samo setim sta smo sve dozivljavali dok smo cekali Novu godinu po kafanama i restoranima u vreme SFRJ. Od 23 casa uobicajna poseta milicije.Proganjali su nas ko Hriscane u Rimu, odvodjenje u stanicu, saslusanje, batine. Da se nezaboravi.

Dusan

pre 10 godina

@ja bih pre rekao da se ceka "starorimska nova godina" nego pravoslavna. pravoslavnu novu godinu je izracunao Milutin Milankovic 1932. godine i ona je usvojena na vaseljenskom saboru.
(Dusan, 13. januar 2014 09:47)

u ovom postu sam napravio slucajnu gresku. taj vaseljenski sabor nije bio 1932. nego 1923. godine.
nadam se da ce ovaj post biti sto pre objavljen.

bojan-kv

pre 10 godina

A u Kraljevu nije bilo doceka ni 1.januara a ni veceras. A proslih godina ponekad. Nasa opstina ne moze da obezbedi sredstva jer nemaju mucenici posle za njih.

Bivsi student

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Beograd OTUDjEN od ostatka Srbije.
LICEMERI jedni, a bila vam je dobra srpska Nova godina 1997na Studentskim demonstracijama kada se demonstriralo protiv Milosevica za rezultate lokalnih izbora.

stevan

pre 10 godina

Prvo ste kukali sto se slave dve godine, kao mi smo jedini u svetu ovo ono. A sada kukate sto nema nove godine?! Svima udovoljiti - nemoguce!

Neko iz publike

pre 10 godina

Andjela, Julijanski kalendar ima prestupne godine, svaka četvrta godina je prestupna. Problem je što godina traje 365.2422 dana a ne 365.25 dana, kako predviđa Julijanski kalendar. Milankovićev i Gregorijanski kalendar uvode neprestupne godine, što su godine kada se završava jedan vek. Ali godina 2000. je bila prestupna, pošto se njome završava milenijum. Ova odstupanja od pravila su se uvela kako bi se eliminisala greška koja nastaje po Julijanskom kalendaru.

Петар Миловановић

pre 10 godina

Колико злобних коментара од „надахнутих“ и увек будних србомрзаца, па је право чудо што срби и Србија уопште постоје! Само да их обавестим да им је био узалудан труд у годинама пред крај 19. века, цео 20. и ево у другој деценији 21. века и све то време су проћердали настојећи да смање србе, да их расрбе, да их једноставно нема, да нема ни малих нити великих срба! У томе су им здушно помагали разни Светозари Марковићи, социјалисти, марксисти, лењинисти, стаљинисти, титиоисти, енверхоџинисти, титини пионири и пионирке са пионирским марамама око врата, али не вреди брате, нема ту никаквог помака! Србин ти је брате тврда воћка чудновата, не сломи га ал зубе поломи! Власт у Београду који слови за престони град, не организује дочек Српске Нове Године у складу са дугогодишњом антисрпском праксом ненародних претходиних режима, влада и политичких партија! Овај антисрпски поступак бивших радикала и њихових партнера је позив свим србима да на следећим изборима гласамо против ове срамне коалиције, против овог ненародног режима, да их коначно збацимо са власти и доведемо праве србе који ће водити рачуна о србима, српској држави и српској традицији, да на референдуму прогласимо за главни град државе било који други град, да Београд прогласимо несрпским градом, да га назовемо Црним Градом због ове историјске бруке и срамоте! Нека се у њему до његове пропасти коте србомрсци и србождери, па када се коначно очисти сав тај талог, да га поново прогласимо Београдом и престоним градом!

Bela

pre 10 godina

Proslava Novih godina mi je potpuno strana, osim sto idem na blagodarenje u svoju parohijsku crkvu, kao i na sv.Liturgiju za sv. Vsilija. Ono sto me je potaklo je naslov, bolji ne videh odavno, pravo u centar! Beograd je, ima tome 7,8 decenija, postao kanta splacina i odavno nije u Srbiji. To nije grad mojih divnih i casnih predaka koji su sve davali za Srbiju, pa i svoje zivote, i ponosili se svojom pravoslavnom verom, kulturom i tradicijom. Beograd je talog srpskog naroda. Ovde su se sjatili najgori Srbi, a i mi starosedeoci, vidim, nismo nista bolji. Izvinjavam se zbog odstupanja od teme.

mik

pre 10 godina

Pa vlast odlucila da je za drzavne sluzbenike 14. januar radni dan, a posto je vecina drzavnih sluzbenika u Beogradu sto da organizuju docek kad sutradan moraju na posao.

Срп Кш

pre 10 godina

Одређивање првог дана у години је ствар договора астронома на основу положаја небеских тела. Не видим шта се ту има посебно славити, а поготово два пута. Молим вас "српска нова година"! По чему је она "српска"? Није ни православна јер нема никакве везе са религијом. И Грчка, и Румунија су православне земље па не славе две нове године.Посебно је цинична СПЦ која свој верски календар штампа по Грегоријанском календару а организује литургије за тзв. "Српску православну нову годину". Којешта!!!

bekrija

pre 10 godina

evo jedan aforizam:neki neuspeli beogradjani varaćaju se na selo da krenu ispočetka!tako da sasvim je opravdano zasto i nema doceka u bg.otisli beogradjani u zavicaj, nema ko da slavi :) srecna nam nova,puno zdravlja i srece svima nama bez obzira koje odakle!

Петар Миловановић

pre 10 godina

Колико злобних коментара од „надахнутих“ и увек будних србомрзаца, па је право чудо што срби и Србија уопште постоје! Само да их обавестим да им је био узалудан труд у годинама пред крај 19. века, цео 20. и ево у другој деценији 21. века и све то време су проћердали настојећи да смање србе, да их расрбе, да их једноставно нема, да нема ни малих нити великих срба! У томе су им здушно помагали разни Светозари Марковићи, социјалисти, марксисти, лењинисти, стаљинисти, титиоисти, енверхоџинисти, титини пионири и пионирке са пионирским марамама око врата, али не вреди брате, нема ту никаквог помака! Србин ти је брате тврда воћка чудновата, не сломи га ал зубе поломи! Власт у Београду који слови за престони град, не организује дочек Српске Нове Године у складу са дугогодишњом антисрпском праксом ненародних претходиних режима, влада и политичких партија! Овај антисрпски поступак бивших радикала и њихових партнера је позив свим србима да на следећим изборима гласамо против ове срамне коалиције, против овог ненародног режима, да их коначно збацимо са власти и доведемо праве србе који ће водити рачуна о србима, српској држави и српској традицији, да на референдуму прогласимо за главни град државе било који други град, да Београд прогласимо несрпским градом, да га назовемо Црним Градом због ове историјске бруке и срамоте! Нека се у њему до његове пропасти коте србомрсци и србождери, па када се коначно очисти сав тај талог, да га поново прогласимо Београдом и престоним градом!

max

pre 10 godina

Eh Boze dragi kad se samo setim sta smo sve dozivljavali dok smo cekali Novu godinu po kafanama i restoranima u vreme SFRJ. Od 23 casa uobicajna poseta milicije.Proganjali su nas ko Hriscane u Rimu, odvodjenje u stanicu, saslusanje, batine. Da se nezaboravi.

Konacno nesto pozitivno

pre 10 godina

Odlicno.
Ako bog da da od iduce godine prestanemo da slavimo nepostojece "praznike" po zastarelom kalendaru I DA POCNEMO DA SE PONASAMO KAO NORMALAN SVET!

Bivsi student

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Beograd OTUDjEN od ostatka Srbije.
LICEMERI jedni, a bila vam je dobra srpska Nova godina 1997na Studentskim demonstracijama kada se demonstriralo protiv Milosevica za rezultate lokalnih izbora.

Bela

pre 10 godina

Proslava Novih godina mi je potpuno strana, osim sto idem na blagodarenje u svoju parohijsku crkvu, kao i na sv.Liturgiju za sv. Vsilija. Ono sto me je potaklo je naslov, bolji ne videh odavno, pravo u centar! Beograd je, ima tome 7,8 decenija, postao kanta splacina i odavno nije u Srbiji. To nije grad mojih divnih i casnih predaka koji su sve davali za Srbiju, pa i svoje zivote, i ponosili se svojom pravoslavnom verom, kulturom i tradicijom. Beograd je talog srpskog naroda. Ovde su se sjatili najgori Srbi, a i mi starosedeoci, vidim, nismo nista bolji. Izvinjavam se zbog odstupanja od teme.

ice9

pre 10 godina

Nakaradna nacija, slavimo novu po jednom a bozic po drugom kalendaru a onda da bi imali izgovor da se ne radi slavimo i drugu novu godinu, strasno, manite se vise kalendara koji nije tacan, nema to veze ni sa pravoslavljem ni sa katolicanstvom ima veze sa mozgom!

fidel

pre 10 godina

Po kom kalendaru podizete plate iz Banke ili slavite decije rodjendane. Za plate, mislila sam na one koji ih imaju. Na to mislite a ne na glupu pravoslavnu Novu godinu.

stevan

pre 10 godina

Prvo ste kukali sto se slave dve godine, kao mi smo jedini u svetu ovo ono. A sada kukate sto nema nove godine?! Svima udovoljiti - nemoguce!

Andjela

pre 10 godina

Taj kalendar se zove "julijanski" jer ga je napravio astronom po zahtevu Julija Cezara, i nije dovoljno precizan, i ovo sto se danas slavi je u stvari pomereni gregorijanski za 13 dana. Julijanski po onome kako je napravljen nije racunao prestupne godine, stoga bi ova "srpska" nova godina sada bila negde u maju mesecu.
U starom Egiptu su recimo imali 36 nedelja od po 10 dana, i onda jednu, kracu nedelju slavili i cekali sledecu godinu...
Greoata je velika da ne slavimo svog naucnika Milutina Milankovica, o kome malo znamo, i ne znamo da je napravio jedan od najsavrsenijih kalendara do sada...

ns

pre 10 godina

Bacanje para, pevaljke i pevacice ce imati tezge, sve ce se na kraju pretvoriti u opijanje, zdranje i primitivizam. To Srbija zeli i to ce dobiti... hleba i igara ... zivece ovaj narod ... i sve ce to narod pozlatiti kada se otrezne
Jadna si Srbijo, da mozes da places ne bismo mogli suze da ti obrisemo

Dusan

pre 10 godina

ja bih pre rekao da se ceka "starorimska nova godina" nego pravoslavna. pravoslavnu novu godinu je izracunao Milutin Milankovic 1932. godine i ona je usvojena na vaseljenskom saboru. takodje je tada usvojeno da se dan Uskrsa racuna astronomskim racunom kao tacnijim od prethodno koriscenog dijagrama (zaboravih kako se zove taj dijagram) za koji je ustanovljeno da treba da se menja jer nema nikakve veze sa pravoslavnjem vec je koriscen kao alatka, nekadasnje naucno dostignuce u astronomiji.

čarapan

pre 10 godina

Kolike pare oni bacaju na doček nepostojeće nove godine ?!?
Ma niso mi za Ginisa već kolektivno za ludaru. U kruševcu Bata Santos (SNS, sin zvezdaš) čak organizuje i besplatan prevoz na (i sa) organizovani doček u centru grada, eeeej !!!
Da su te pare poklonili domu Jefimija, pokrpili neku ulicu, pomogli otvaranje neke fabrike, oni utrošiše milione i milione na proslave i ulepšavanje grada za nove godine,....
Hleba i igara!!!

Prle

pre 10 godina

Eh Boze dragi kad se samo setim sta smo sve dozivljavali dok smo cekali Novu godinu po kafanama i restoranima u vreme SFRJ. Od 23 casa uobicajna poseta milicije.Proganjali su nas ko Hriscane u Rimu, odvodjenje u stanicu, saslusanje, batine. Da se nezaboravi.
(max, 13. januar 2014 09:18)

I ja slavih tu Novu Godinu kao i ti, i niko me nije dirao. Možda zato što mi nismo bili pijani i razbijali već u 23h.

Срп Кш

pre 10 godina

Одређивање првог дана у години је ствар договора астронома на основу положаја небеских тела. Не видим шта се ту има посебно славити, а поготово два пута. Молим вас "српска нова година"! По чему је она "српска"? Није ни православна јер нема никакве везе са религијом. И Грчка, и Румунија су православне земље па не славе две нове године.Посебно је цинична СПЦ која свој верски календар штампа по Грегоријанском календару а организује литургије за тзв. "Српску православну нову годину". Којешта!!!

seljacenje prelazi u NS!

pre 10 godina

Grad Novi Sad će organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu, a u programu će nastupiti Zzeljko Joksimović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević i Nikola Rokvić.

A dje nam Ceeeece...???

bekrija

pre 10 godina

evo jedan aforizam:neki neuspeli beogradjani varaćaju se na selo da krenu ispočetka!tako da sasvim je opravdano zasto i nema doceka u bg.otisli beogradjani u zavicaj, nema ko da slavi :) srecna nam nova,puno zdravlja i srece svima nama bez obzira koje odakle!

mik

pre 10 godina

Pa vlast odlucila da je za drzavne sluzbenike 14. januar radni dan, a posto je vecina drzavnih sluzbenika u Beogradu sto da organizuju docek kad sutradan moraju na posao.

bojan-kv

pre 10 godina

A u Kraljevu nije bilo doceka ni 1.januara a ni veceras. A proslih godina ponekad. Nasa opstina ne moze da obezbedi sredstva jer nemaju mucenici posle za njih.

David ns

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje crkve ne slave novu godinu. To nema nikakvog smisla. pre drugog svetskog rata, pre komunističke vlade srbi (bar u Vojvodini) nisu slavili novu godinu, nego samo Božić,Uskrs i slavu. Moja baba je tako slavila (druga je jevrejka) i nakon rata kada se većina učlanjivala u partiju ona je i dalje bila pobožna (za razliku od mnogih novokomponovanih koji sada "vrište" kako nije bilo moguće biti pobožan; samo nisi mogao biti član partije;). Bila je stotinu puta tolerantnija nego ovi danas koji vitlaju relikvijama i traže krv. Nija imala potrebu da na svakoj fotografiji pokaže koliko je veliki pravoslavac.Nikada ne bih znao šta znači biti hrišćanin da nisam naučio od nje nego da sam učio šta se danas potura kao hrišćanstvo.

blagajnik

pre 10 godina

Izgleda da samo "gologuzija" ove godine organizuje doček Pravoslavne Nove godine. Što siromašnija opština sa što većim brojem nezaposlenih i uništenom privredom, to sve rasipničkije opštinske vlasti. A već 15. januara ima da kukaju na sav glas da nemaju pare i da ih traže od Vlade Srbije. Blago nama, koliko smo mi izgubljen narod. Sve je ovo zarad promocije lokalnih moćnika i sticanja političkih poena kod nepismenih birača. Po principu: "Koja radna mesta i štednja, daj Cecu, Seku, Karleušu a za ostalo će da vidimo".

Dusan

pre 10 godina

@ja bih pre rekao da se ceka "starorimska nova godina" nego pravoslavna. pravoslavnu novu godinu je izracunao Milutin Milankovic 1932. godine i ona je usvojena na vaseljenskom saboru.
(Dusan, 13. januar 2014 09:47)

u ovom postu sam napravio slucajnu gresku. taj vaseljenski sabor nije bio 1932. nego 1923. godine.
nadam se da ce ovaj post biti sto pre objavljen.

Neko iz publike

pre 10 godina

Andjela, Julijanski kalendar ima prestupne godine, svaka četvrta godina je prestupna. Problem je što godina traje 365.2422 dana a ne 365.25 dana, kako predviđa Julijanski kalendar. Milankovićev i Gregorijanski kalendar uvode neprestupne godine, što su godine kada se završava jedan vek. Ali godina 2000. je bila prestupna, pošto se njome završava milenijum. Ova odstupanja od pravila su se uvela kako bi se eliminisala greška koja nastaje po Julijanskom kalendaru.