Aktuelno

Petak, 10.01.2014.

08:57

Filmovi o srpskim herojima čekaju pare

Izvor: Izvor: R. R. / Veèernje novosti

Filmovi o srpskim herojima èekaju pare IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

miro split

pre 10 godina

@Jurica rh
Zašto pišeš idiotarije?Serija hrvatski kraljevi obrađuje dio hrvatske povjesti do posljednjeg narodnog vladara Petra Svaćića ili Svlaćića kako ga moderna historografija prepoznaje,dakle vrijeme kad Turka nije bilo ni na vidiku u Srbiji.Veze između Srba i Hrvata puno su starije od SFRJ,a to si moga saznat i iz ove dokumentarne serije da si je malo pozornije pratija.
@Slav
Ja se stvarno iskreno ispričavam zbog šale na račun čarapa kralja Petra.Da san zna pozadinu priče o tim čarapama i želji jednog kralja da ga pokopaju u čarapama koje je isplela majka poginuli vojnika sigurno mi ne bi palo na pamet se rugat toj gesti jednog vladara.Nekad je jezik brži od pameti.

I tako...

pre 10 godina

Potpuno izlecete iz konteksta komentara vi koji insistirate na tome da je Kraljevic Marko bio turski vazal. Bez obzira na cinjenicu da je to bio, on jeste srpski junak, makar epski. To je kao kad biste komentarislai film o Supermenu i naglasavali kako je on izmisljan lik

Jurica Rh

pre 10 godina

"Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

@ (goran, 10. januar 2014 13:48)

Vi s nama u Hrvatskoj dijelite vrlo mali dio povijesti i to onaj iz doba tzv. SFRJ.

Na Historyju je emisija o hrvatskim kraljevima iz srednjevjekovne povijesti koju smo tada dijelili sa svima, osim sa srbima, jer ste tada bio dio Turske.

Nikad iz popvijesti u školi nisam učio niti pročitao da je bilo koji hrvatski vladar imao ikakve značajne veze sa Srbijom, jer je tada današnji prostor Hrvatske ionako bio rascjepkan na talijane, njemce, francuze, austrijance, gote.. s kojima su hrvatski vladari ratovali ili bili podanici, kasnije i na dijelom turke koji su okupirali čak i dio Austrije.

Tako da s vama ne dijelimo značajan dio naše povijesti.

Slav

pre 10 godina

Čak su i čarape Kralja Petra bitnije od sudbine običnog srpskog seljaka-vojnika "Blagoja" ili heroine Milunke Savić. Još samo fale filmovi o Pašiću junioru, Dunđerskom i ostalim poštenim ratnim privrednicima.......
(čarape kraljevvića marka, 10. januar 2014 12:58) Neznas priču bro.... Nemoj komentarisati. To je ustvari prica o majci cetvorice Srpski vojnika, te ona trazi poslednjeg da bi mu dala carape... U tim carapama je kralj Petar trazio da ga sarane... A kako su carape zavrsile kod njega, uzmi nesto pa procitaj ... Tu je i nastala cuvena fotografija kralja petra u koloni na smrznutom mosticu negde na Kosovu.

miro split

pre 10 godina

Šta se tiče Marka Kraljevića,on je meni oduvik bija najdraži super heroj.On meni dođe ka oni Thor bog groma samo šta voli i popit vinčine.Nego nije mi jasno po čemu su bitne bičve kralja Petra,a da bi ja moga sidit u kinu dvi ure i pratit epopeju jednog odjevnog predmeta koji se i nevide kad obučeš vojničke čizmetine.

genije

pre 10 godina

@(gtgt, 10. januar 2014 11:51)
Marko Kraljević jeste heroj u epskim pesmama a Branković izdajnik - u stvarnosti je situacija nešto drugačija.
MK je kao Turski vazal učestvovao u mnogim borbama na turskoj strani a VB je uporno odbijao da se potčini turcima i na kraju je umro kao njihov zarobljenik... Srednjovekovni marketing :)
Svejedno - sve države sveta na ovaj ili onaj način finansiraju popularizaciju svoje istorije, samo mi ne...

Istorije se ne treba stideti nikad - dobrim se ponositi a iz lošeg UČITI.

BTW pogledajte History channel - gledajući ga lako se može "zaključiti" da su protiv nemaca ratovali samo britanci i po neki amer i to u francuskoj... Ostalo se "nije desilo", a i ako jeste, nije bilo baš važno :)

MariJo

pre 10 godina

Trebalo bi snimiti film o Kosovskom boju, u stilu Tolkinovih romana, jer je veza izmedju njegovih knjiga i Srpske istorije velika.

zZz

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...
(ma stvarno, 10. januar 2014 11:10)
A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?

Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.
(gtgt, 10. januar 2014 11:51)

Marko Kraljevic je bio turski vazal i borio se za njih, a to sto su nas ucili pogresno kad smo bili mali ne znaci da treba i mi da dalje guramo tu notornu glupost. Marko je bio heroj isto kao sto je Vuk Brankovic bio izdajica, politicki marketing turaka iz tog doba i dan danas stoji za mnoge sto je smesno.

dragan

pre 10 godina

Mozda necete objaviti komentar. Za vreme komunizma, ugnjeteni Titom, Srbi su snimili Mars na Drinu. A sada kada su patrioti na vlasti i kada je Srbija suverwena i neprikosnovena, ne moze se nista sto je vezano za srpsku golgotu ostvariti. Sramota

prst na celo

pre 10 godina

Naravno da za to nema para! Ali se zato uvek nadju pare za filmove koji Srbiju pokazuju kao fasisticku zemlju, a srpsku omladinu kao bolesnu.
Pogledajte koliko je samo takvih filmova snimljeno u poslednje vreme. Bas cudno da svi projekti koji na ovaj ili onaj nacin pljuju po ovoj zemlji i narodu uvek nadju finansijere iz EU, dok za patriotske projekte pare ne da ni Vlada Srbije.
Pitam se zasto...

степа с.

pre 10 godina

Прича о Србији у 1. светском рату је опширна и комплексна. Ова година је 100-годишњица од почетка тог рата и представља предложак за неколико тема пре свега из 1914.г. : Сарајевски атентат, његове учеснике и сведочанства, као и последице. После њега иду битке : Церско-Јадарска ( Јадар је запостављен због учешћа две хрватске дивизије и њихових злочина ), Колубарско-Сувоборска, десант у Срему и битка на Дрини. Ристовски би да оде већ у 1916. годину. Постоји неколико слојева приказа Срба у овом рату. Од херојских победа, политичке ситуације, ратних злочина агресорских војски, страдања народа и војске од заазних болести, повлачења војске и избеглица и њихове Голготе од западне Македоније, Косова, Метохије Црне Горе и Албаније. Страдање у Албанији, прво од стране пљачкаша у планинама, до страдања од изнемоглости на дугом путу на обали од Скадр до Крфа. Може се и поставити питање одговорности надлежних, од српске власти до савезника, од дезорганизације и неодговорности до неадекватне помоћи. Срби на Крфу, од масовног умирања до швалерисања са Гркињама, Солунски фронт, од рововског рата и освајања Камакчалана и Битоља, до "банчења" у Солуну. Живот народа у поробљеној Србији, побуне, устанци, међу којима и "бежање у шуму" чешких војника у Шумадији и њихов отпор окупатору. Дакле, у наредне четири гдине наши културни радници имају пуно тема о којима могу да стварају своја дела. Не мора се све "испуцати" у овој години. Неке од ових тема су већ обрађене и ваљало би их се само подсетити.

Sevastokrator

pre 10 godina

Pored predkomunističke istorije 20. veka, za koju mi je donekle i jasno zašto je skrajnuta (deca komunizma još uvek čine elitu), ja se već dugo pitam kako je moguće da se u Srbiji uopšte ne snimaju filmovi na temu srpskog srednjeg veka. Sa izuzetkom dva filma (Boj na Kosovu i Banović Strahinja), koji su pri tom bazirani na epskim pesmama, a ne na istorijskim činjenicama, takvih filmova nema (mislim da je snimnljen još jedan, čijeg imena trenutno ne mogu da se setim).
Vidim da neki komentatori pominju Nemanjiće kao kandidate, i ja se sa njima slažem. No, čak i kad bi se izuzeli oni, neverovatno je koliko neiskorišćenog materijala ima. Period nakon smrti cara Dušana je prepun interesantnih istorijskih figura. O svakoj od njih bi se mogao snimiti film. Film u kome se pojavljiju srpski knezovi iz vremena pre Nemanjića videh kod Bugara, ali ne i kod nas. Ne moraju to uopšte biti neki epski filmovi, ali da ih uopšte nema, stvarno je začuđujuće.

marko je bio turčin

pre 10 godina

A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?
Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.
(gtgt, 10. januar 2014 11:51)

eto, slučajno si spomenuo lepi primer gde se srpska istorija i srpske legende jaaaako razlikuju

goran

pre 10 godina

"Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

Ali za Ravnu Babu para ima, jel?"
osoba kioja je ovo napisala kao da mi je ukrala misli.
samo bih dodao da pored Ravne Babe ima para i za čuveni "spektatkl" upriličen za 1700 godina Milanskog edikta i pozorišnupredstavu koj je sve to pratila koja je prikazana 5 puta, a produkcijski je koštala 19 miliona. Mi kao nacija moramo da u godini u kojoj će mnogi želeti da herojsku borbu našeg naroda u prvom ratu degradiraju i devalviraju, na pravi način odgovorimo takvima. Ako je to film Lazara Ristovskog onda neka se finansira. Takvi filmovi su skupi zbog potrebe za masovnim scenama, skupim filmskim efektima. Hoću da kažem ako sew u to krene ne treba onda žaliti para da se sve dovede na pordukcijski nivo "Gospodara prstenova", jer jedino tako to ima efekta. Ako, međutim, to nije slučaj i ako se proceni da materijal za film g. Ristovskog nije dovoljno dobro štivo, onda treba raditi nešto drugo, ali mi nećemo, naravno, uraditi ništa od toga ili što je najgore, neko će nagaziti pedalu od gasa u poslednjem trenutku i kao u slučaju edikta napraviti neku neviđenu glupost. Ovo sa dokumentarno igranom varijantom na History-ju je odlična ideja jer takvi projekti manje koštaju a imaju veći efekat i to bi morali da uradimo, ali da krenemo od Nemanjića

čarape kraljevvića marka

pre 10 godina

Čak su i čarape Kralja Petra bitnije od sudbine običnog srpskog seljaka-vojnika "Blagoja" ili heroine Milunke Savić. Još samo fale filmovi o Pašiću junioru, Dunđerskom i ostalim poštenim ratnim privrednicima.......

jane doe

pre 10 godina

Da Amerikanci imaju našu istoriju, Kosovska bitka bi bila aktuelnija od priče o Arturu! Sve je stvar reklame, a mi sami sebe neviđeno blatimo. Da imamo strašnih trenutaka gde su naši pojedinci ološ - imamo, ali zato imamo umetnički veoma inspirativnu prošlost i velike junake, bilo bi lepo da se tim malo pozabavimo predstavljajući sebe svetu, a i pokolenjima.

sasa

pre 10 godina

ja nisam siguran da ikoga iz dinastije koja je tri puta u jednom veku ostavila svoj narod ili one koja je iz hegemonistickih nacela promenila srbiju u kraljevinu shs i time otvorila vrata pakla za buduca pokolenja mozete nazvati herojima! ako radite filmove i scenarije o herojima, snimite nesto o bodinu, krepimiru ostrivojevicu, milosu ili mihailu obrenovicu! ove provikane heroje karadjordjevice ostavite po strani, to je interesna grupacija, a ne herojska dinastija!

Zlo

pre 10 godina

@ ma stvarno
bio on turski vazal ili ne, dio je srpske istorije, siguran sam da je pomogoa svom narodu vise nego mnoge druge 'junacine' i mislim da bi bas bilo ok snimiti film o njemu... toliko je prica i pjesama, uglavnom mitova i legendi, mogao bi i film dobiti...

Tetrapak

pre 10 godina

Moze li neki film a da nije ratni? Zivot u 21. veku nam se svodi na istoriju i ratovanje, posto smo poznati kao narod kojem istorija nije uciteljica zivota, mislim da bi trebali da se okrenemo buducnosti i radu na prosperitetu nase voljene i jedine drzave. Kod nas kad se smeni vlast svi pricaju o proslosti i kako je prethodna vlast bila losa i lopovska, dok se to isprica prodje mandat, a repovi ostase...

Jovan Galtić

pre 10 godina

Da bre, građani Srbije imaju toliko para da više ne znaju šta će nego da finansiraju igračke za odraslu decu...

Sram bilo ministarstvo kulture što nije htelo da pare otete od građana i njihove dece udeli sirotim "umetnicima". Ali ne brinite, baciće ih oni na neku drugu besmislicu.

nomad_soul

pre 10 godina

Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

Ali za Ravnu Babu para ima, jel?

Aleksandar Simic

pre 10 godina

Film i kulturu drzava ne treba finansirati vec treba raditi isplative projekte. Isplativ projekat ne mora nuzno biti komercijalan. Kod nas ljudi hoce snimati o svemu i svacemu ali da im drugi obezbedi novac. Nije vazno da li se to moze otplatiti. Celokupna kultura se odrzava vestacki. Pozorista (narocito po mnanjim gradovima), galerije...
Kada bi finansiranje islo preko producentskih kuca, mnoge stvari ne bi bilo moguce snimiti jer u to niko ne bi zelio uloziti. Vreme je za realnost sto znaci odrzivi sistemi, isplativi projekti, pracenje trzista... Ovdje se uvek stice utisak da drzava sve mora finansirati spor: sport, muzeje, pozoriste, manifestacije, film... Cinjenica je da veliku vecinu Srba i regiona ne interesira kultura, nemaju strucan, inovativan i kreativan kadar (menadzeri, scenaristi, rediseri, tektopisci, autori raznih vrsta ...) koji umeju napraviti novac, uneti novine itd.
G. Ristovski preteruje u svojim zahtevima. Zasto mu niko od biznismena ne finansira projekt? Nije isplativ i ne zeli gubiti novac. Staro pravilo demagoski-narcisoidnih osoba je proturanje ideja o vaznosti neceg njima bitnog za kolektiv. Da li bi u francuskoj, Americi, Kanadi, Svedskoj drzava finansira film? Da li su Brgman, Tarkovski, Kjubrik i drugi bili finansirati drzavnim novcem?

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Jovan Ristic: "Sa druge strane, ima li Srbija dobrog režisera?" Ima. Kontroverzni Kusturica je, sa kojim se politicki ne slazem bas najbolje, tehnicki i umetnicki gledano dobar reziser. Problem su teme, a ne iskustvo i znanje. Kada bi se malo vise potrudio, on bi mogao da snimi odlicne filmove umesto da zivi od stare slave. Goran Paskaljevic je dobar reziser, koji nazalost nikako da dobije pravi budzet, pa da snimi veliki film. Goran Markovic je isto dobar reziser, samo sto nije podoban politickoj garnituri, tako da nema dovoljno novca za film. Sve je pitanje para i ideja. Ideja cak i ima, ali para nema. Postoje ljudi koji su sposobni, samo ih treba dovoljno podrzavati. A Ristovski je dobar glumac, reziser definitvno nije.

Javirko Sunce

pre 10 godina

Kriju se iza Kralja Petra, a prava prica je otimanje para poreskih obveznika Srbije!
Zasto bi poreski obveznici Srbije, placali propale projekte/filmove koje niko ne zeli da vidi!
Zamislite da u SAD Vlada placa filmskim producentima da snimaju filmove, a Srbija je mnogo siromašnija od Amerike!

ma stvarno

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...

Pravo je pitanje

pre 10 godina

... ima li Srbija dobrog režisera?
(Jovan Ristic, 10. januar 2014 10:55)

Pa ima pokojeg - no ima li dobrog scenaristu (a posebno za *ovakav* posao)?

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Prvi svetski rat i tragedija srpskog naroda, nezabeleženo u istoriji,njegovo stradanje,biološko ubistvo i suze majki i sestara koje su ostale u porobljenoj Srbiji,za narode koji imaju mozga,predstavljalo bi neisrpan rezervoar ideja na osnovu kojih bi se mogli snimati filmovi najvišeg kvaliteta.Nažalost osim nekoliko poluamaterskih filmova tu epopeju srpskog naroda nismo umeli,nismo smeli ili,nismo hteli da "zloupotrebljavamo"?!Valjda po autošovinističkom genu, koji i danas razara nacionalno biće Srba i Srbije?!Da ne bi uvredili "braću" ili "zapadne prijatelje"?!Niko nema tako nipodaštavajući odnos prema svojoj istoriji,prema svojim rodoljubima,patriotama i herojima kao mi Srbi.Uspeli smo sve da uprljamo i bacimo u blato.Uspeli smo da ih kriminalizujemo i približimo podzemlju.Valjda po inerciji,sledimo "školu" onih koji su nas kroz istoriju uvek napadali i uništavali, nadajući se "kukuruzu"?!Zato sve znamo o Bafalo Bilu, Doku Holideju, Sulejmanu i Ričardu Lavljeg Srca.Posprdno spominjemo "kašike i viljuške" na dvorovima srpske vlastele?!Smejemo se "naivnosti" kosovskih junaka koji su odabrali slobodu,makar i u smrti,umesto ropstva.Svoju prošlost proglašavamo "mitomanskom" smatrajući da nas onemogućava da se dokopamo onog gore pomenutog "kukuruza" a isticanje čojstva i junaštva svojih junaka nazivamo "guslanjem"?!Više je filmova,sa negativnom konotacijom, snimljeno o sukobima na terirtoriji bivše Jugoslavije nego o hiljadugodišnjoj istoriji Srba i Srbije?!

Kalimero

pre 10 godina

Opet su neki komercijalizovani pisci spomenuti kao moguća polazna tačka i ideja za scenario. Zašto se neko ne seti Slavomira Nastasijevića našeg najplodonosnijeg pripovedača o srpskoj srednjovekovnoj istoriji? Njegova dela treba samo uobličiti za film i eto sjajnog materijala za snimanje.

gtgt

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...
(ma stvarno, 10. januar 2014 11:10)


A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?

Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.

zoran

pre 10 godina

Pogledah ,nekih 20 minuta, onu negledljivu "Ravnu goru", pa nesto pomislim, da vam ipak ne dopuste da bilo sta snimate. Ono je jeziva serija...horor...ubedljivo najgora serija, ikada vidjena, na nasahim malim ekranima.

Jovan Ristic

pre 10 godina

@1389 Svetog Georgija je režirao Dragojević, ali se slažem da Ristovski ne treba da režira, pošto su mu filmovi grozni. Sa druge strane, ima li Srbija dobrog režisera?

Toka

pre 10 godina

Pitanje rata i konflikata medju ljudima, nacijama, drzavama je kompleksno i od kada postoji mishljenje i razmishljanje tj., filozofija postojanja i opstanka zivota pa i zivota ljudi uopshte, je otvoreno. I nije jasno da li se na njega moze zadovoljavajuce odgovoriti. Uvazeni reditelji i glumci koji se ovde pominju mislim da je bolje da se manu toga posla. Daleko jaca imena u svetskim razmerama nemaju odgovor na pitanja rata, njegovih uzroka i posledica. Filmom se samo povrshno moze dotaci ta tema i uzburkati plebs. Film se i zato zove sedma umetnost. Kada sam bio mlad i nezreo iz bioskopskih dvorana su ljudi izlazili uplakani zahvaljujuci Bulajicu. Kusturica, Ristovski i ostali filmski tumaci komplikovanih pitanja su nashi Bulajici. I ostatak sveta (van Srbije) nece tu mnogo moci da kaze. Shto se tice Srbije, za nju je pogreshna bila 1903 godina-majski prevrat. Tim dogadjajem je na presto doshla dinastija koja Srbiji sem stradanja nije donela nishta istorijski vazno, shto ce za buducu malo vremenski dalju distancu biti i zabelezeno. Lazno je reci da smo pomogli pobednicima da se mapa promeni. Mi smo taj rat a i ratove 1912 u sushtini izgubili. Bez kritickog i realnog definisanja svih ovih pitanja jasno je svakom prosecno mislecem stanovniku ovih prostora da nikakvi gradovi na Drini kao ni bilo cije carape ne mogu doprineti otreznjenju i shvatanju realnosti. Zato je i bolje da nema novca za snimanje filmskog nacina tumacenja jednog od najtezih pitanja covecanstva.

Divos

pre 10 godina

Без културе нема ни нације, зато се у културу мора улагати, наравно и у филм, посебно у филмове који ће обрађивати историјске теме. У супротом имаћемо културни и духовни суноврат, нација ће утонути у моралну жабокречину где ће једине "културне" емисије бити ријалити смеће, разне гранд шараде, турске сапунице и слични садржаји.
Велики рат се мора у Србији обележити, јер у том рату је Србија била једна од земаља победница, искрварила као ниједна друга земља, и изазивала тада дивљење читаве слободарске Европе и света, зато је и обавеза редитеља да ураде филмове (што више добрих, то боље) који ће верно приказати и дочарати ову епопеју, али и голготу Србије. Ти филмови треба да буду квалитено урађени, занимљиви за гледање, уз један критични осврт на негативне појаве у историји (али никако да то буде микс свега лошег, изопаченог и морбидног), али и да се кроз филмове (или серије) врши позитивна промоција нашег рода, културе и наше историје. Сигурно имамо добрих редитеља и глумаца који су дорасли том задатку. Нажалост, деценијама је у српском филму вршена негативна селекција, подобни партијски медиокритети су добивали предност над бољим и више посвећеним овом занимању, зато и задњих неколико година готово и немамо филм вредног гледања, све су то наручени пропагандни (углавном безвредни) филмови са циљем промоције неких данас пожељнијих вредности.
Надајмо се да ће се то променити, и да ће они који то заслужују добити шансу (и новчану помоћ) да ураде несумљиво добре филмове.

Vita

pre 10 godina

Bitno da se ekranizuje Mir Jam. Po uzoru na Vuka Karadzica I Vozda Kardjordja treba snimiti istorijske serije ili igrane filmove o srednjovekovnoj Srbiji, I ekranizovati nase epsko stvaralastvo.

Lee

pre 10 godina

Ama Lazo lepo si rekao. Ti ces biti producent, ti ces glumiti, ti si ostvario kontakte sa dijasporom za pare, ti..ti.. sve ti... Ali ipak MI treba da ti damo pare za taj tvoj sjajni projekat.

pipo

pre 10 godina

Srbija nikada nije snimila niti jedan film o sradalim Srbima, Romima i Jevrejima u Jasenovcu i uopste zrtvama dva svetska rata.

Sramota!

Vazno da kupljeni reditelji, propali politicari, kvazikomunisti i kvazinacionalisti ispiraju mozgove sa Sutjeskama, Neretvama, Ravnim Gorama i drugim rekama i planinama.

Gradjani Srbije probudite se!!!

Jony P

pre 10 godina

U Srbiji vlada kriza identiteta, posto je i jedina država bivse Jugoslavije u kojoj nije odrzan referendum o nezavisnosti. Naša elita koja vodi državu je samo na jeziku srpska, dok u srcu još uvek kuca Jugislavija. Zato smo i tu gde smo, kada sve sto radiš ne koncentrises se na sebe, već na druge, na koje i dalje misliš da su oni ti, ili deo tebe.
Neki i dalje misle da je identitet donji ves, pa da se može da menja od danas na sutra.

Bgd

pre 10 godina

Snimljena je gomila filmova na temu komunističke istorije ali niko da snimi film o Stefanu Nemanji, Svetom Savi, Caru Dušanu i drugim srpskim slavnim vladarima. I onda se čudimo što nam deca danas više znaju i sa više simpatija gledaju na Sulejmana koji je Srbe nabijao na kolac i sekao glave nego na što znaju o sebi i svojoj istoriji.

1389

pre 10 godina

Само да Ристовски не режира. Знамо како и ко је уништио ''Свети Георгије убива аждаху''.
Зато, остави Лазаре да се режијом баве људи коју су за то школовани.

Bgd

pre 10 godina

Snimljena je gomila filmova na temu komunističke istorije ali niko da snimi film o Stefanu Nemanji, Svetom Savi, Caru Dušanu i drugim srpskim slavnim vladarima. I onda se čudimo što nam deca danas više znaju i sa više simpatija gledaju na Sulejmana koji je Srbe nabijao na kolac i sekao glave nego na što znaju o sebi i svojoj istoriji.

1389

pre 10 godina

Само да Ристовски не режира. Знамо како и ко је уништио ''Свети Георгије убива аждаху''.
Зато, остави Лазаре да се режијом баве људи коју су за то школовани.

zoran

pre 10 godina

Pogledah ,nekih 20 minuta, onu negledljivu "Ravnu goru", pa nesto pomislim, da vam ipak ne dopuste da bilo sta snimate. Ono je jeziva serija...horor...ubedljivo najgora serija, ikada vidjena, na nasahim malim ekranima.

Lee

pre 10 godina

Ama Lazo lepo si rekao. Ti ces biti producent, ti ces glumiti, ti si ostvario kontakte sa dijasporom za pare, ti..ti.. sve ti... Ali ipak MI treba da ti damo pare za taj tvoj sjajni projekat.

pipo

pre 10 godina

Srbija nikada nije snimila niti jedan film o sradalim Srbima, Romima i Jevrejima u Jasenovcu i uopste zrtvama dva svetska rata.

Sramota!

Vazno da kupljeni reditelji, propali politicari, kvazikomunisti i kvazinacionalisti ispiraju mozgove sa Sutjeskama, Neretvama, Ravnim Gorama i drugim rekama i planinama.

Gradjani Srbije probudite se!!!

Vita

pre 10 godina

Bitno da se ekranizuje Mir Jam. Po uzoru na Vuka Karadzica I Vozda Kardjordja treba snimiti istorijske serije ili igrane filmove o srednjovekovnoj Srbiji, I ekranizovati nase epsko stvaralastvo.

Jovan Ristic

pre 10 godina

@1389 Svetog Georgija je režirao Dragojević, ali se slažem da Ristovski ne treba da režira, pošto su mu filmovi grozni. Sa druge strane, ima li Srbija dobrog režisera?

jane doe

pre 10 godina

Da Amerikanci imaju našu istoriju, Kosovska bitka bi bila aktuelnija od priče o Arturu! Sve je stvar reklame, a mi sami sebe neviđeno blatimo. Da imamo strašnih trenutaka gde su naši pojedinci ološ - imamo, ali zato imamo umetnički veoma inspirativnu prošlost i velike junake, bilo bi lepo da se tim malo pozabavimo predstavljajući sebe svetu, a i pokolenjima.

nomad_soul

pre 10 godina

Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

Ali za Ravnu Babu para ima, jel?

Divos

pre 10 godina

Без културе нема ни нације, зато се у културу мора улагати, наравно и у филм, посебно у филмове који ће обрађивати историјске теме. У супротом имаћемо културни и духовни суноврат, нација ће утонути у моралну жабокречину где ће једине "културне" емисије бити ријалити смеће, разне гранд шараде, турске сапунице и слични садржаји.
Велики рат се мора у Србији обележити, јер у том рату је Србија била једна од земаља победница, искрварила као ниједна друга земља, и изазивала тада дивљење читаве слободарске Европе и света, зато је и обавеза редитеља да ураде филмове (што више добрих, то боље) који ће верно приказати и дочарати ову епопеју, али и голготу Србије. Ти филмови треба да буду квалитено урађени, занимљиви за гледање, уз један критични осврт на негативне појаве у историји (али никако да то буде микс свега лошег, изопаченог и морбидног), али и да се кроз филмове (или серије) врши позитивна промоција нашег рода, културе и наше историје. Сигурно имамо добрих редитеља и глумаца који су дорасли том задатку. Нажалост, деценијама је у српском филму вршена негативна селекција, подобни партијски медиокритети су добивали предност над бољим и више посвећеним овом занимању, зато и задњих неколико година готово и немамо филм вредног гледања, све су то наручени пропагандни (углавном безвредни) филмови са циљем промоције неких данас пожељнијих вредности.
Надајмо се да ће се то променити, и да ће они који то заслужују добити шансу (и новчану помоћ) да ураде несумљиво добре филмове.

Jony P

pre 10 godina

U Srbiji vlada kriza identiteta, posto je i jedina država bivse Jugoslavije u kojoj nije odrzan referendum o nezavisnosti. Naša elita koja vodi državu je samo na jeziku srpska, dok u srcu još uvek kuca Jugislavija. Zato smo i tu gde smo, kada sve sto radiš ne koncentrises se na sebe, već na druge, na koje i dalje misliš da su oni ti, ili deo tebe.
Neki i dalje misle da je identitet donji ves, pa da se može da menja od danas na sutra.

ma stvarno

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...

čarape kraljevvića marka

pre 10 godina

Čak su i čarape Kralja Petra bitnije od sudbine običnog srpskog seljaka-vojnika "Blagoja" ili heroine Milunke Savić. Još samo fale filmovi o Pašiću junioru, Dunđerskom i ostalim poštenim ratnim privrednicima.......

Toka

pre 10 godina

Pitanje rata i konflikata medju ljudima, nacijama, drzavama je kompleksno i od kada postoji mishljenje i razmishljanje tj., filozofija postojanja i opstanka zivota pa i zivota ljudi uopshte, je otvoreno. I nije jasno da li se na njega moze zadovoljavajuce odgovoriti. Uvazeni reditelji i glumci koji se ovde pominju mislim da je bolje da se manu toga posla. Daleko jaca imena u svetskim razmerama nemaju odgovor na pitanja rata, njegovih uzroka i posledica. Filmom se samo povrshno moze dotaci ta tema i uzburkati plebs. Film se i zato zove sedma umetnost. Kada sam bio mlad i nezreo iz bioskopskih dvorana su ljudi izlazili uplakani zahvaljujuci Bulajicu. Kusturica, Ristovski i ostali filmski tumaci komplikovanih pitanja su nashi Bulajici. I ostatak sveta (van Srbije) nece tu mnogo moci da kaze. Shto se tice Srbije, za nju je pogreshna bila 1903 godina-majski prevrat. Tim dogadjajem je na presto doshla dinastija koja Srbiji sem stradanja nije donela nishta istorijski vazno, shto ce za buducu malo vremenski dalju distancu biti i zabelezeno. Lazno je reci da smo pomogli pobednicima da se mapa promeni. Mi smo taj rat a i ratove 1912 u sushtini izgubili. Bez kritickog i realnog definisanja svih ovih pitanja jasno je svakom prosecno mislecem stanovniku ovih prostora da nikakvi gradovi na Drini kao ni bilo cije carape ne mogu doprineti otreznjenju i shvatanju realnosti. Zato je i bolje da nema novca za snimanje filmskog nacina tumacenja jednog od najtezih pitanja covecanstva.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Jovan Ristic: "Sa druge strane, ima li Srbija dobrog režisera?" Ima. Kontroverzni Kusturica je, sa kojim se politicki ne slazem bas najbolje, tehnicki i umetnicki gledano dobar reziser. Problem su teme, a ne iskustvo i znanje. Kada bi se malo vise potrudio, on bi mogao da snimi odlicne filmove umesto da zivi od stare slave. Goran Paskaljevic je dobar reziser, koji nazalost nikako da dobije pravi budzet, pa da snimi veliki film. Goran Markovic je isto dobar reziser, samo sto nije podoban politickoj garnituri, tako da nema dovoljno novca za film. Sve je pitanje para i ideja. Ideja cak i ima, ali para nema. Postoje ljudi koji su sposobni, samo ih treba dovoljno podrzavati. A Ristovski je dobar glumac, reziser definitvno nije.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Prvi svetski rat i tragedija srpskog naroda, nezabeleženo u istoriji,njegovo stradanje,biološko ubistvo i suze majki i sestara koje su ostale u porobljenoj Srbiji,za narode koji imaju mozga,predstavljalo bi neisrpan rezervoar ideja na osnovu kojih bi se mogli snimati filmovi najvišeg kvaliteta.Nažalost osim nekoliko poluamaterskih filmova tu epopeju srpskog naroda nismo umeli,nismo smeli ili,nismo hteli da "zloupotrebljavamo"?!Valjda po autošovinističkom genu, koji i danas razara nacionalno biće Srba i Srbije?!Da ne bi uvredili "braću" ili "zapadne prijatelje"?!Niko nema tako nipodaštavajući odnos prema svojoj istoriji,prema svojim rodoljubima,patriotama i herojima kao mi Srbi.Uspeli smo sve da uprljamo i bacimo u blato.Uspeli smo da ih kriminalizujemo i približimo podzemlju.Valjda po inerciji,sledimo "školu" onih koji su nas kroz istoriju uvek napadali i uništavali, nadajući se "kukuruzu"?!Zato sve znamo o Bafalo Bilu, Doku Holideju, Sulejmanu i Ričardu Lavljeg Srca.Posprdno spominjemo "kašike i viljuške" na dvorovima srpske vlastele?!Smejemo se "naivnosti" kosovskih junaka koji su odabrali slobodu,makar i u smrti,umesto ropstva.Svoju prošlost proglašavamo "mitomanskom" smatrajući da nas onemogućava da se dokopamo onog gore pomenutog "kukuruza" a isticanje čojstva i junaštva svojih junaka nazivamo "guslanjem"?!Više je filmova,sa negativnom konotacijom, snimljeno o sukobima na terirtoriji bivše Jugoslavije nego o hiljadugodišnjoj istoriji Srba i Srbije?!

Aleksandar Simic

pre 10 godina

Film i kulturu drzava ne treba finansirati vec treba raditi isplative projekte. Isplativ projekat ne mora nuzno biti komercijalan. Kod nas ljudi hoce snimati o svemu i svacemu ali da im drugi obezbedi novac. Nije vazno da li se to moze otplatiti. Celokupna kultura se odrzava vestacki. Pozorista (narocito po mnanjim gradovima), galerije...
Kada bi finansiranje islo preko producentskih kuca, mnoge stvari ne bi bilo moguce snimiti jer u to niko ne bi zelio uloziti. Vreme je za realnost sto znaci odrzivi sistemi, isplativi projekti, pracenje trzista... Ovdje se uvek stice utisak da drzava sve mora finansirati spor: sport, muzeje, pozoriste, manifestacije, film... Cinjenica je da veliku vecinu Srba i regiona ne interesira kultura, nemaju strucan, inovativan i kreativan kadar (menadzeri, scenaristi, rediseri, tektopisci, autori raznih vrsta ...) koji umeju napraviti novac, uneti novine itd.
G. Ristovski preteruje u svojim zahtevima. Zasto mu niko od biznismena ne finansira projekt? Nije isplativ i ne zeli gubiti novac. Staro pravilo demagoski-narcisoidnih osoba je proturanje ideja o vaznosti neceg njima bitnog za kolektiv. Da li bi u francuskoj, Americi, Kanadi, Svedskoj drzava finansira film? Da li su Brgman, Tarkovski, Kjubrik i drugi bili finansirati drzavnim novcem?

Javirko Sunce

pre 10 godina

Kriju se iza Kralja Petra, a prava prica je otimanje para poreskih obveznika Srbije!
Zasto bi poreski obveznici Srbije, placali propale projekte/filmove koje niko ne zeli da vidi!
Zamislite da u SAD Vlada placa filmskim producentima da snimaju filmove, a Srbija je mnogo siromašnija od Amerike!

dragan

pre 10 godina

Mozda necete objaviti komentar. Za vreme komunizma, ugnjeteni Titom, Srbi su snimili Mars na Drinu. A sada kada su patrioti na vlasti i kada je Srbija suverwena i neprikosnovena, ne moze se nista sto je vezano za srpsku golgotu ostvariti. Sramota

Tetrapak

pre 10 godina

Moze li neki film a da nije ratni? Zivot u 21. veku nam se svodi na istoriju i ratovanje, posto smo poznati kao narod kojem istorija nije uciteljica zivota, mislim da bi trebali da se okrenemo buducnosti i radu na prosperitetu nase voljene i jedine drzave. Kod nas kad se smeni vlast svi pricaju o proslosti i kako je prethodna vlast bila losa i lopovska, dok se to isprica prodje mandat, a repovi ostase...

sasa

pre 10 godina

ja nisam siguran da ikoga iz dinastije koja je tri puta u jednom veku ostavila svoj narod ili one koja je iz hegemonistickih nacela promenila srbiju u kraljevinu shs i time otvorila vrata pakla za buduca pokolenja mozete nazvati herojima! ako radite filmove i scenarije o herojima, snimite nesto o bodinu, krepimiru ostrivojevicu, milosu ili mihailu obrenovicu! ove provikane heroje karadjordjevice ostavite po strani, to je interesna grupacija, a ne herojska dinastija!

zZz

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...
(ma stvarno, 10. januar 2014 11:10)
A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?

Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.
(gtgt, 10. januar 2014 11:51)

Marko Kraljevic je bio turski vazal i borio se za njih, a to sto su nas ucili pogresno kad smo bili mali ne znaci da treba i mi da dalje guramo tu notornu glupost. Marko je bio heroj isto kao sto je Vuk Brankovic bio izdajica, politicki marketing turaka iz tog doba i dan danas stoji za mnoge sto je smesno.

gtgt

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...
(ma stvarno, 10. januar 2014 11:10)


A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?

Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.

Pravo je pitanje

pre 10 godina

... ima li Srbija dobrog režisera?
(Jovan Ristic, 10. januar 2014 10:55)

Pa ima pokojeg - no ima li dobrog scenaristu (a posebno za *ovakav* posao)?

Zlo

pre 10 godina

@ ma stvarno
bio on turski vazal ili ne, dio je srpske istorije, siguran sam da je pomogoa svom narodu vise nego mnoge druge 'junacine' i mislim da bi bas bilo ok snimiti film o njemu... toliko je prica i pjesama, uglavnom mitova i legendi, mogao bi i film dobiti...

prst na celo

pre 10 godina

Naravno da za to nema para! Ali se zato uvek nadju pare za filmove koji Srbiju pokazuju kao fasisticku zemlju, a srpsku omladinu kao bolesnu.
Pogledajte koliko je samo takvih filmova snimljeno u poslednje vreme. Bas cudno da svi projekti koji na ovaj ili onaj nacin pljuju po ovoj zemlji i narodu uvek nadju finansijere iz EU, dok za patriotske projekte pare ne da ni Vlada Srbije.
Pitam se zasto...

Kalimero

pre 10 godina

Opet su neki komercijalizovani pisci spomenuti kao moguća polazna tačka i ideja za scenario. Zašto se neko ne seti Slavomira Nastasijevića našeg najplodonosnijeg pripovedača o srpskoj srednjovekovnoj istoriji? Njegova dela treba samo uobličiti za film i eto sjajnog materijala za snimanje.

Jovan Galtić

pre 10 godina

Da bre, građani Srbije imaju toliko para da više ne znaju šta će nego da finansiraju igračke za odraslu decu...

Sram bilo ministarstvo kulture što nije htelo da pare otete od građana i njihove dece udeli sirotim "umetnicima". Ali ne brinite, baciće ih oni na neku drugu besmislicu.

Sevastokrator

pre 10 godina

Pored predkomunističke istorije 20. veka, za koju mi je donekle i jasno zašto je skrajnuta (deca komunizma još uvek čine elitu), ja se već dugo pitam kako je moguće da se u Srbiji uopšte ne snimaju filmovi na temu srpskog srednjeg veka. Sa izuzetkom dva filma (Boj na Kosovu i Banović Strahinja), koji su pri tom bazirani na epskim pesmama, a ne na istorijskim činjenicama, takvih filmova nema (mislim da je snimnljen još jedan, čijeg imena trenutno ne mogu da se setim).
Vidim da neki komentatori pominju Nemanjiće kao kandidate, i ja se sa njima slažem. No, čak i kad bi se izuzeli oni, neverovatno je koliko neiskorišćenog materijala ima. Period nakon smrti cara Dušana je prepun interesantnih istorijskih figura. O svakoj od njih bi se mogao snimiti film. Film u kome se pojavljiju srpski knezovi iz vremena pre Nemanjića videh kod Bugara, ali ne i kod nas. Ne moraju to uopšte biti neki epski filmovi, ali da ih uopšte nema, stvarno je začuđujuće.

степа с.

pre 10 godina

Прича о Србији у 1. светском рату је опширна и комплексна. Ова година је 100-годишњица од почетка тог рата и представља предложак за неколико тема пре свега из 1914.г. : Сарајевски атентат, његове учеснике и сведочанства, као и последице. После њега иду битке : Церско-Јадарска ( Јадар је запостављен због учешћа две хрватске дивизије и њихових злочина ), Колубарско-Сувоборска, десант у Срему и битка на Дрини. Ристовски би да оде већ у 1916. годину. Постоји неколико слојева приказа Срба у овом рату. Од херојских победа, политичке ситуације, ратних злочина агресорских војски, страдања народа и војске од заазних болести, повлачења војске и избеглица и њихове Голготе од западне Македоније, Косова, Метохије Црне Горе и Албаније. Страдање у Албанији, прво од стране пљачкаша у планинама, до страдања од изнемоглости на дугом путу на обали од Скадр до Крфа. Може се и поставити питање одговорности надлежних, од српске власти до савезника, од дезорганизације и неодговорности до неадекватне помоћи. Срби на Крфу, од масовног умирања до швалерисања са Гркињама, Солунски фронт, од рововског рата и освајања Камакчалана и Битоља, до "банчења" у Солуну. Живот народа у поробљеној Србији, побуне, устанци, међу којима и "бежање у шуму" чешких војника у Шумадији и њихов отпор окупатору. Дакле, у наредне четири гдине наши културни радници имају пуно тема о којима могу да стварају своја дела. Не мора се све "испуцати" у овој години. Неке од ових тема су већ обрађене и ваљало би их се само подсетити.

goran

pre 10 godina

"Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

Ali za Ravnu Babu para ima, jel?"
osoba kioja je ovo napisala kao da mi je ukrala misli.
samo bih dodao da pored Ravne Babe ima para i za čuveni "spektatkl" upriličen za 1700 godina Milanskog edikta i pozorišnupredstavu koj je sve to pratila koja je prikazana 5 puta, a produkcijski je koštala 19 miliona. Mi kao nacija moramo da u godini u kojoj će mnogi želeti da herojsku borbu našeg naroda u prvom ratu degradiraju i devalviraju, na pravi način odgovorimo takvima. Ako je to film Lazara Ristovskog onda neka se finansira. Takvi filmovi su skupi zbog potrebe za masovnim scenama, skupim filmskim efektima. Hoću da kažem ako sew u to krene ne treba onda žaliti para da se sve dovede na pordukcijski nivo "Gospodara prstenova", jer jedino tako to ima efekta. Ako, međutim, to nije slučaj i ako se proceni da materijal za film g. Ristovskog nije dovoljno dobro štivo, onda treba raditi nešto drugo, ali mi nećemo, naravno, uraditi ništa od toga ili što je najgore, neko će nagaziti pedalu od gasa u poslednjem trenutku i kao u slučaju edikta napraviti neku neviđenu glupost. Ovo sa dokumentarno igranom varijantom na History-ju je odlična ideja jer takvi projekti manje koštaju a imaju veći efekat i to bi morali da uradimo, ali da krenemo od Nemanjića

Slav

pre 10 godina

Čak su i čarape Kralja Petra bitnije od sudbine običnog srpskog seljaka-vojnika "Blagoja" ili heroine Milunke Savić. Još samo fale filmovi o Pašiću junioru, Dunđerskom i ostalim poštenim ratnim privrednicima.......
(čarape kraljevvića marka, 10. januar 2014 12:58) Neznas priču bro.... Nemoj komentarisati. To je ustvari prica o majci cetvorice Srpski vojnika, te ona trazi poslednjeg da bi mu dala carape... U tim carapama je kralj Petar trazio da ga sarane... A kako su carape zavrsile kod njega, uzmi nesto pa procitaj ... Tu je i nastala cuvena fotografija kralja petra u koloni na smrznutom mosticu negde na Kosovu.

marko je bio turčin

pre 10 godina

A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?
Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.
(gtgt, 10. januar 2014 11:51)

eto, slučajno si spomenuo lepi primer gde se srpska istorija i srpske legende jaaaako razlikuju

MariJo

pre 10 godina

Trebalo bi snimiti film o Kosovskom boju, u stilu Tolkinovih romana, jer je veza izmedju njegovih knjiga i Srpske istorije velika.

miro split

pre 10 godina

Šta se tiče Marka Kraljevića,on je meni oduvik bija najdraži super heroj.On meni dođe ka oni Thor bog groma samo šta voli i popit vinčine.Nego nije mi jasno po čemu su bitne bičve kralja Petra,a da bi ja moga sidit u kinu dvi ure i pratit epopeju jednog odjevnog predmeta koji se i nevide kad obučeš vojničke čizmetine.

I tako...

pre 10 godina

Potpuno izlecete iz konteksta komentara vi koji insistirate na tome da je Kraljevic Marko bio turski vazal. Bez obzira na cinjenicu da je to bio, on jeste srpski junak, makar epski. To je kao kad biste komentarislai film o Supermenu i naglasavali kako je on izmisljan lik

genije

pre 10 godina

@(gtgt, 10. januar 2014 11:51)
Marko Kraljević jeste heroj u epskim pesmama a Branković izdajnik - u stvarnosti je situacija nešto drugačija.
MK je kao Turski vazal učestvovao u mnogim borbama na turskoj strani a VB je uporno odbijao da se potčini turcima i na kraju je umro kao njihov zarobljenik... Srednjovekovni marketing :)
Svejedno - sve države sveta na ovaj ili onaj način finansiraju popularizaciju svoje istorije, samo mi ne...

Istorije se ne treba stideti nikad - dobrim se ponositi a iz lošeg UČITI.

BTW pogledajte History channel - gledajući ga lako se može "zaključiti" da su protiv nemaca ratovali samo britanci i po neki amer i to u francuskoj... Ostalo se "nije desilo", a i ako jeste, nije bilo baš važno :)

miro split

pre 10 godina

@Jurica rh
Zašto pišeš idiotarije?Serija hrvatski kraljevi obrađuje dio hrvatske povjesti do posljednjeg narodnog vladara Petra Svaćića ili Svlaćića kako ga moderna historografija prepoznaje,dakle vrijeme kad Turka nije bilo ni na vidiku u Srbiji.Veze između Srba i Hrvata puno su starije od SFRJ,a to si moga saznat i iz ove dokumentarne serije da si je malo pozornije pratija.
@Slav
Ja se stvarno iskreno ispričavam zbog šale na račun čarapa kralja Petra.Da san zna pozadinu priče o tim čarapama i želji jednog kralja da ga pokopaju u čarapama koje je isplela majka poginuli vojnika sigurno mi ne bi palo na pamet se rugat toj gesti jednog vladara.Nekad je jezik brži od pameti.

Jurica Rh

pre 10 godina

"Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

@ (goran, 10. januar 2014 13:48)

Vi s nama u Hrvatskoj dijelite vrlo mali dio povijesti i to onaj iz doba tzv. SFRJ.

Na Historyju je emisija o hrvatskim kraljevima iz srednjevjekovne povijesti koju smo tada dijelili sa svima, osim sa srbima, jer ste tada bio dio Turske.

Nikad iz popvijesti u školi nisam učio niti pročitao da je bilo koji hrvatski vladar imao ikakve značajne veze sa Srbijom, jer je tada današnji prostor Hrvatske ionako bio rascjepkan na talijane, njemce, francuze, austrijance, gote.. s kojima su hrvatski vladari ratovali ili bili podanici, kasnije i na dijelom turke koji su okupirali čak i dio Austrije.

Tako da s vama ne dijelimo značajan dio naše povijesti.

Bgd

pre 10 godina

Snimljena je gomila filmova na temu komunističke istorije ali niko da snimi film o Stefanu Nemanji, Svetom Savi, Caru Dušanu i drugim srpskim slavnim vladarima. I onda se čudimo što nam deca danas više znaju i sa više simpatija gledaju na Sulejmana koji je Srbe nabijao na kolac i sekao glave nego na što znaju o sebi i svojoj istoriji.

1389

pre 10 godina

Само да Ристовски не режира. Знамо како и ко је уништио ''Свети Георгије убива аждаху''.
Зато, остави Лазаре да се режијом баве људи коју су за то школовани.

ma stvarno

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...

Tetrapak

pre 10 godina

Moze li neki film a da nije ratni? Zivot u 21. veku nam se svodi na istoriju i ratovanje, posto smo poznati kao narod kojem istorija nije uciteljica zivota, mislim da bi trebali da se okrenemo buducnosti i radu na prosperitetu nase voljene i jedine drzave. Kod nas kad se smeni vlast svi pricaju o proslosti i kako je prethodna vlast bila losa i lopovska, dok se to isprica prodje mandat, a repovi ostase...

čarape kraljevvića marka

pre 10 godina

Čak su i čarape Kralja Petra bitnije od sudbine običnog srpskog seljaka-vojnika "Blagoja" ili heroine Milunke Savić. Još samo fale filmovi o Pašiću junioru, Dunđerskom i ostalim poštenim ratnim privrednicima.......

zoran

pre 10 godina

Pogledah ,nekih 20 minuta, onu negledljivu "Ravnu goru", pa nesto pomislim, da vam ipak ne dopuste da bilo sta snimate. Ono je jeziva serija...horor...ubedljivo najgora serija, ikada vidjena, na nasahim malim ekranima.

Toka

pre 10 godina

Pitanje rata i konflikata medju ljudima, nacijama, drzavama je kompleksno i od kada postoji mishljenje i razmishljanje tj., filozofija postojanja i opstanka zivota pa i zivota ljudi uopshte, je otvoreno. I nije jasno da li se na njega moze zadovoljavajuce odgovoriti. Uvazeni reditelji i glumci koji se ovde pominju mislim da je bolje da se manu toga posla. Daleko jaca imena u svetskim razmerama nemaju odgovor na pitanja rata, njegovih uzroka i posledica. Filmom se samo povrshno moze dotaci ta tema i uzburkati plebs. Film se i zato zove sedma umetnost. Kada sam bio mlad i nezreo iz bioskopskih dvorana su ljudi izlazili uplakani zahvaljujuci Bulajicu. Kusturica, Ristovski i ostali filmski tumaci komplikovanih pitanja su nashi Bulajici. I ostatak sveta (van Srbije) nece tu mnogo moci da kaze. Shto se tice Srbije, za nju je pogreshna bila 1903 godina-majski prevrat. Tim dogadjajem je na presto doshla dinastija koja Srbiji sem stradanja nije donela nishta istorijski vazno, shto ce za buducu malo vremenski dalju distancu biti i zabelezeno. Lazno je reci da smo pomogli pobednicima da se mapa promeni. Mi smo taj rat a i ratove 1912 u sushtini izgubili. Bez kritickog i realnog definisanja svih ovih pitanja jasno je svakom prosecno mislecem stanovniku ovih prostora da nikakvi gradovi na Drini kao ni bilo cije carape ne mogu doprineti otreznjenju i shvatanju realnosti. Zato je i bolje da nema novca za snimanje filmskog nacina tumacenja jednog od najtezih pitanja covecanstva.

pipo

pre 10 godina

Srbija nikada nije snimila niti jedan film o sradalim Srbima, Romima i Jevrejima u Jasenovcu i uopste zrtvama dva svetska rata.

Sramota!

Vazno da kupljeni reditelji, propali politicari, kvazikomunisti i kvazinacionalisti ispiraju mozgove sa Sutjeskama, Neretvama, Ravnim Gorama i drugim rekama i planinama.

Gradjani Srbije probudite se!!!

Jony P

pre 10 godina

U Srbiji vlada kriza identiteta, posto je i jedina država bivse Jugoslavije u kojoj nije odrzan referendum o nezavisnosti. Naša elita koja vodi državu je samo na jeziku srpska, dok u srcu još uvek kuca Jugislavija. Zato smo i tu gde smo, kada sve sto radiš ne koncentrises se na sebe, već na druge, na koje i dalje misliš da su oni ti, ili deo tebe.
Neki i dalje misle da je identitet donji ves, pa da se može da menja od danas na sutra.

Javirko Sunce

pre 10 godina

Kriju se iza Kralja Petra, a prava prica je otimanje para poreskih obveznika Srbije!
Zasto bi poreski obveznici Srbije, placali propale projekte/filmove koje niko ne zeli da vidi!
Zamislite da u SAD Vlada placa filmskim producentima da snimaju filmove, a Srbija je mnogo siromašnija od Amerike!

Aleksandar Simic

pre 10 godina

Film i kulturu drzava ne treba finansirati vec treba raditi isplative projekte. Isplativ projekat ne mora nuzno biti komercijalan. Kod nas ljudi hoce snimati o svemu i svacemu ali da im drugi obezbedi novac. Nije vazno da li se to moze otplatiti. Celokupna kultura se odrzava vestacki. Pozorista (narocito po mnanjim gradovima), galerije...
Kada bi finansiranje islo preko producentskih kuca, mnoge stvari ne bi bilo moguce snimiti jer u to niko ne bi zelio uloziti. Vreme je za realnost sto znaci odrzivi sistemi, isplativi projekti, pracenje trzista... Ovdje se uvek stice utisak da drzava sve mora finansirati spor: sport, muzeje, pozoriste, manifestacije, film... Cinjenica je da veliku vecinu Srba i regiona ne interesira kultura, nemaju strucan, inovativan i kreativan kadar (menadzeri, scenaristi, rediseri, tektopisci, autori raznih vrsta ...) koji umeju napraviti novac, uneti novine itd.
G. Ristovski preteruje u svojim zahtevima. Zasto mu niko od biznismena ne finansira projekt? Nije isplativ i ne zeli gubiti novac. Staro pravilo demagoski-narcisoidnih osoba je proturanje ideja o vaznosti neceg njima bitnog za kolektiv. Da li bi u francuskoj, Americi, Kanadi, Svedskoj drzava finansira film? Da li su Brgman, Tarkovski, Kjubrik i drugi bili finansirati drzavnim novcem?

Divos

pre 10 godina

Без културе нема ни нације, зато се у културу мора улагати, наравно и у филм, посебно у филмове који ће обрађивати историјске теме. У супротом имаћемо културни и духовни суноврат, нација ће утонути у моралну жабокречину где ће једине "културне" емисије бити ријалити смеће, разне гранд шараде, турске сапунице и слични садржаји.
Велики рат се мора у Србији обележити, јер у том рату је Србија била једна од земаља победница, искрварила као ниједна друга земља, и изазивала тада дивљење читаве слободарске Европе и света, зато је и обавеза редитеља да ураде филмове (што више добрих, то боље) који ће верно приказати и дочарати ову епопеју, али и голготу Србије. Ти филмови треба да буду квалитено урађени, занимљиви за гледање, уз један критични осврт на негативне појаве у историји (али никако да то буде микс свега лошег, изопаченог и морбидног), али и да се кроз филмове (или серије) врши позитивна промоција нашег рода, културе и наше историје. Сигурно имамо добрих редитеља и глумаца који су дорасли том задатку. Нажалост, деценијама је у српском филму вршена негативна селекција, подобни партијски медиокритети су добивали предност над бољим и више посвећеним овом занимању, зато и задњих неколико година готово и немамо филм вредног гледања, све су то наручени пропагандни (углавном безвредни) филмови са циљем промоције неких данас пожељнијих вредности.
Надајмо се да ће се то променити, и да ће они који то заслужују добити шансу (и новчану помоћ) да ураде несумљиво добре филмове.

Vita

pre 10 godina

Bitno da se ekranizuje Mir Jam. Po uzoru na Vuka Karadzica I Vozda Kardjordja treba snimiti istorijske serije ili igrane filmove o srednjovekovnoj Srbiji, I ekranizovati nase epsko stvaralastvo.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Prvi svetski rat i tragedija srpskog naroda, nezabeleženo u istoriji,njegovo stradanje,biološko ubistvo i suze majki i sestara koje su ostale u porobljenoj Srbiji,za narode koji imaju mozga,predstavljalo bi neisrpan rezervoar ideja na osnovu kojih bi se mogli snimati filmovi najvišeg kvaliteta.Nažalost osim nekoliko poluamaterskih filmova tu epopeju srpskog naroda nismo umeli,nismo smeli ili,nismo hteli da "zloupotrebljavamo"?!Valjda po autošovinističkom genu, koji i danas razara nacionalno biće Srba i Srbije?!Da ne bi uvredili "braću" ili "zapadne prijatelje"?!Niko nema tako nipodaštavajući odnos prema svojoj istoriji,prema svojim rodoljubima,patriotama i herojima kao mi Srbi.Uspeli smo sve da uprljamo i bacimo u blato.Uspeli smo da ih kriminalizujemo i približimo podzemlju.Valjda po inerciji,sledimo "školu" onih koji su nas kroz istoriju uvek napadali i uništavali, nadajući se "kukuruzu"?!Zato sve znamo o Bafalo Bilu, Doku Holideju, Sulejmanu i Ričardu Lavljeg Srca.Posprdno spominjemo "kašike i viljuške" na dvorovima srpske vlastele?!Smejemo se "naivnosti" kosovskih junaka koji su odabrali slobodu,makar i u smrti,umesto ropstva.Svoju prošlost proglašavamo "mitomanskom" smatrajući da nas onemogućava da se dokopamo onog gore pomenutog "kukuruza" a isticanje čojstva i junaštva svojih junaka nazivamo "guslanjem"?!Više je filmova,sa negativnom konotacijom, snimljeno o sukobima na terirtoriji bivše Jugoslavije nego o hiljadugodišnjoj istoriji Srba i Srbije?!

prst na celo

pre 10 godina

Naravno da za to nema para! Ali se zato uvek nadju pare za filmove koji Srbiju pokazuju kao fasisticku zemlju, a srpsku omladinu kao bolesnu.
Pogledajte koliko je samo takvih filmova snimljeno u poslednje vreme. Bas cudno da svi projekti koji na ovaj ili onaj nacin pljuju po ovoj zemlji i narodu uvek nadju finansijere iz EU, dok za patriotske projekte pare ne da ni Vlada Srbije.
Pitam se zasto...

gtgt

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...
(ma stvarno, 10. januar 2014 11:10)


A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?

Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.

Jovan Galtić

pre 10 godina

Da bre, građani Srbije imaju toliko para da više ne znaju šta će nego da finansiraju igračke za odraslu decu...

Sram bilo ministarstvo kulture što nije htelo da pare otete od građana i njihove dece udeli sirotim "umetnicima". Ali ne brinite, baciće ih oni na neku drugu besmislicu.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Jovan Ristic: "Sa druge strane, ima li Srbija dobrog režisera?" Ima. Kontroverzni Kusturica je, sa kojim se politicki ne slazem bas najbolje, tehnicki i umetnicki gledano dobar reziser. Problem su teme, a ne iskustvo i znanje. Kada bi se malo vise potrudio, on bi mogao da snimi odlicne filmove umesto da zivi od stare slave. Goran Paskaljevic je dobar reziser, koji nazalost nikako da dobije pravi budzet, pa da snimi veliki film. Goran Markovic je isto dobar reziser, samo sto nije podoban politickoj garnituri, tako da nema dovoljno novca za film. Sve je pitanje para i ideja. Ideja cak i ima, ali para nema. Postoje ljudi koji su sposobni, samo ih treba dovoljno podrzavati. A Ristovski je dobar glumac, reziser definitvno nije.

Lee

pre 10 godina

Ama Lazo lepo si rekao. Ti ces biti producent, ti ces glumiti, ti si ostvario kontakte sa dijasporom za pare, ti..ti.. sve ti... Ali ipak MI treba da ti damo pare za taj tvoj sjajni projekat.

jane doe

pre 10 godina

Da Amerikanci imaju našu istoriju, Kosovska bitka bi bila aktuelnija od priče o Arturu! Sve je stvar reklame, a mi sami sebe neviđeno blatimo. Da imamo strašnih trenutaka gde su naši pojedinci ološ - imamo, ali zato imamo umetnički veoma inspirativnu prošlost i velike junake, bilo bi lepo da se tim malo pozabavimo predstavljajući sebe svetu, a i pokolenjima.

sasa

pre 10 godina

ja nisam siguran da ikoga iz dinastije koja je tri puta u jednom veku ostavila svoj narod ili one koja je iz hegemonistickih nacela promenila srbiju u kraljevinu shs i time otvorila vrata pakla za buduca pokolenja mozete nazvati herojima! ako radite filmove i scenarije o herojima, snimite nesto o bodinu, krepimiru ostrivojevicu, milosu ili mihailu obrenovicu! ove provikane heroje karadjordjevice ostavite po strani, to je interesna grupacija, a ne herojska dinastija!

Zlo

pre 10 godina

@ ma stvarno
bio on turski vazal ili ne, dio je srpske istorije, siguran sam da je pomogoa svom narodu vise nego mnoge druge 'junacine' i mislim da bi bas bilo ok snimiti film o njemu... toliko je prica i pjesama, uglavnom mitova i legendi, mogao bi i film dobiti...

nomad_soul

pre 10 godina

Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

Ali za Ravnu Babu para ima, jel?

Jovan Ristic

pre 10 godina

@1389 Svetog Georgija je režirao Dragojević, ali se slažem da Ristovski ne treba da režira, pošto su mu filmovi grozni. Sa druge strane, ima li Srbija dobrog režisera?

dragan

pre 10 godina

Mozda necete objaviti komentar. Za vreme komunizma, ugnjeteni Titom, Srbi su snimili Mars na Drinu. A sada kada su patrioti na vlasti i kada je Srbija suverwena i neprikosnovena, ne moze se nista sto je vezano za srpsku golgotu ostvariti. Sramota

zZz

pre 10 godina

Film o Marku Kraljeviću čekam još od detinjstva...
(U srednjim sam godinama, 10. januar 2014 09:39)
Filmovi o srpskim herojima a ne turskim...
(ma stvarno, 10. januar 2014 11:10)
A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?

Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.
(gtgt, 10. januar 2014 11:51)

Marko Kraljevic je bio turski vazal i borio se za njih, a to sto su nas ucili pogresno kad smo bili mali ne znaci da treba i mi da dalje guramo tu notornu glupost. Marko je bio heroj isto kao sto je Vuk Brankovic bio izdajica, politicki marketing turaka iz tog doba i dan danas stoji za mnoge sto je smesno.

Jurica Rh

pre 10 godina

"Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

@ (goran, 10. januar 2014 13:48)

Vi s nama u Hrvatskoj dijelite vrlo mali dio povijesti i to onaj iz doba tzv. SFRJ.

Na Historyju je emisija o hrvatskim kraljevima iz srednjevjekovne povijesti koju smo tada dijelili sa svima, osim sa srbima, jer ste tada bio dio Turske.

Nikad iz popvijesti u školi nisam učio niti pročitao da je bilo koji hrvatski vladar imao ikakve značajne veze sa Srbijom, jer je tada današnji prostor Hrvatske ionako bio rascjepkan na talijane, njemce, francuze, austrijance, gote.. s kojima su hrvatski vladari ratovali ili bili podanici, kasnije i na dijelom turke koji su okupirali čak i dio Austrije.

Tako da s vama ne dijelimo značajan dio naše povijesti.

goran

pre 10 godina

"Na "Viasat History" kanalu se emituje serija o Hrvatskim kraljevima, snimljena u Hrvatskoj. Naravno, kod nas nikome nije palo na pamet da uradi isto i snimi seriju o Srpskim vladarima, posebno jer delimo dobar deo istorije sa komšijama.

Ali za Ravnu Babu para ima, jel?"
osoba kioja je ovo napisala kao da mi je ukrala misli.
samo bih dodao da pored Ravne Babe ima para i za čuveni "spektatkl" upriličen za 1700 godina Milanskog edikta i pozorišnupredstavu koj je sve to pratila koja je prikazana 5 puta, a produkcijski je koštala 19 miliona. Mi kao nacija moramo da u godini u kojoj će mnogi želeti da herojsku borbu našeg naroda u prvom ratu degradiraju i devalviraju, na pravi način odgovorimo takvima. Ako je to film Lazara Ristovskog onda neka se finansira. Takvi filmovi su skupi zbog potrebe za masovnim scenama, skupim filmskim efektima. Hoću da kažem ako sew u to krene ne treba onda žaliti para da se sve dovede na pordukcijski nivo "Gospodara prstenova", jer jedino tako to ima efekta. Ako, međutim, to nije slučaj i ako se proceni da materijal za film g. Ristovskog nije dovoljno dobro štivo, onda treba raditi nešto drugo, ali mi nećemo, naravno, uraditi ništa od toga ili što je najgore, neko će nagaziti pedalu od gasa u poslednjem trenutku i kao u slučaju edikta napraviti neku neviđenu glupost. Ovo sa dokumentarno igranom varijantom na History-ju je odlična ideja jer takvi projekti manje koštaju a imaju veći efekat i to bi morali da uradimo, ali da krenemo od Nemanjića

I tako...

pre 10 godina

Potpuno izlecete iz konteksta komentara vi koji insistirate na tome da je Kraljevic Marko bio turski vazal. Bez obzira na cinjenicu da je to bio, on jeste srpski junak, makar epski. To je kao kad biste komentarislai film o Supermenu i naglasavali kako je on izmisljan lik

Sevastokrator

pre 10 godina

Pored predkomunističke istorije 20. veka, za koju mi je donekle i jasno zašto je skrajnuta (deca komunizma još uvek čine elitu), ja se već dugo pitam kako je moguće da se u Srbiji uopšte ne snimaju filmovi na temu srpskog srednjeg veka. Sa izuzetkom dva filma (Boj na Kosovu i Banović Strahinja), koji su pri tom bazirani na epskim pesmama, a ne na istorijskim činjenicama, takvih filmova nema (mislim da je snimnljen još jedan, čijeg imena trenutno ne mogu da se setim).
Vidim da neki komentatori pominju Nemanjiće kao kandidate, i ja se sa njima slažem. No, čak i kad bi se izuzeli oni, neverovatno je koliko neiskorišćenog materijala ima. Period nakon smrti cara Dušana je prepun interesantnih istorijskih figura. O svakoj od njih bi se mogao snimiti film. Film u kome se pojavljiju srpski knezovi iz vremena pre Nemanjića videh kod Bugara, ali ne i kod nas. Ne moraju to uopšte biti neki epski filmovi, ali da ih uopšte nema, stvarno je začuđujuće.

Kalimero

pre 10 godina

Opet su neki komercijalizovani pisci spomenuti kao moguća polazna tačka i ideja za scenario. Zašto se neko ne seti Slavomira Nastasijevića našeg najplodonosnijeg pripovedača o srpskoj srednjovekovnoj istoriji? Njegova dela treba samo uobličiti za film i eto sjajnog materijala za snimanje.

marko je bio turčin

pre 10 godina

A care, u kojoj si epskoj pesmi bilo kog ciklusa mogao da pročitaš da je Marko Kraljević bio turčin ili bilo šta slično?
Marko Kraljević jeste srpski heroj iz detinjstva.
(gtgt, 10. januar 2014 11:51)

eto, slučajno si spomenuo lepi primer gde se srpska istorija i srpske legende jaaaako razlikuju

степа с.

pre 10 godina

Прича о Србији у 1. светском рату је опширна и комплексна. Ова година је 100-годишњица од почетка тог рата и представља предложак за неколико тема пре свега из 1914.г. : Сарајевски атентат, његове учеснике и сведочанства, као и последице. После њега иду битке : Церско-Јадарска ( Јадар је запостављен због учешћа две хрватске дивизије и њихових злочина ), Колубарско-Сувоборска, десант у Срему и битка на Дрини. Ристовски би да оде већ у 1916. годину. Постоји неколико слојева приказа Срба у овом рату. Од херојских победа, политичке ситуације, ратних злочина агресорских војски, страдања народа и војске од заазних болести, повлачења војске и избеглица и њихове Голготе од западне Македоније, Косова, Метохије Црне Горе и Албаније. Страдање у Албанији, прво од стране пљачкаша у планинама, до страдања од изнемоглости на дугом путу на обали од Скадр до Крфа. Може се и поставити питање одговорности надлежних, од српске власти до савезника, од дезорганизације и неодговорности до неадекватне помоћи. Срби на Крфу, од масовног умирања до швалерисања са Гркињама, Солунски фронт, од рововског рата и освајања Камакчалана и Битоља, до "банчења" у Солуну. Живот народа у поробљеној Србији, побуне, устанци, међу којима и "бежање у шуму" чешких војника у Шумадији и њихов отпор окупатору. Дакле, у наредне четири гдине наши културни радници имају пуно тема о којима могу да стварају своја дела. Не мора се све "испуцати" у овој години. Неке од ових тема су већ обрађене и ваљало би их се само подсетити.

MariJo

pre 10 godina

Trebalo bi snimiti film o Kosovskom boju, u stilu Tolkinovih romana, jer je veza izmedju njegovih knjiga i Srpske istorije velika.

miro split

pre 10 godina

Šta se tiče Marka Kraljevića,on je meni oduvik bija najdraži super heroj.On meni dođe ka oni Thor bog groma samo šta voli i popit vinčine.Nego nije mi jasno po čemu su bitne bičve kralja Petra,a da bi ja moga sidit u kinu dvi ure i pratit epopeju jednog odjevnog predmeta koji se i nevide kad obučeš vojničke čizmetine.

Slav

pre 10 godina

Čak su i čarape Kralja Petra bitnije od sudbine običnog srpskog seljaka-vojnika "Blagoja" ili heroine Milunke Savić. Još samo fale filmovi o Pašiću junioru, Dunđerskom i ostalim poštenim ratnim privrednicima.......
(čarape kraljevvića marka, 10. januar 2014 12:58) Neznas priču bro.... Nemoj komentarisati. To je ustvari prica o majci cetvorice Srpski vojnika, te ona trazi poslednjeg da bi mu dala carape... U tim carapama je kralj Petar trazio da ga sarane... A kako su carape zavrsile kod njega, uzmi nesto pa procitaj ... Tu je i nastala cuvena fotografija kralja petra u koloni na smrznutom mosticu negde na Kosovu.

Pravo je pitanje

pre 10 godina

... ima li Srbija dobrog režisera?
(Jovan Ristic, 10. januar 2014 10:55)

Pa ima pokojeg - no ima li dobrog scenaristu (a posebno za *ovakav* posao)?

genije

pre 10 godina

@(gtgt, 10. januar 2014 11:51)
Marko Kraljević jeste heroj u epskim pesmama a Branković izdajnik - u stvarnosti je situacija nešto drugačija.
MK je kao Turski vazal učestvovao u mnogim borbama na turskoj strani a VB je uporno odbijao da se potčini turcima i na kraju je umro kao njihov zarobljenik... Srednjovekovni marketing :)
Svejedno - sve države sveta na ovaj ili onaj način finansiraju popularizaciju svoje istorije, samo mi ne...

Istorije se ne treba stideti nikad - dobrim se ponositi a iz lošeg UČITI.

BTW pogledajte History channel - gledajući ga lako se može "zaključiti" da su protiv nemaca ratovali samo britanci i po neki amer i to u francuskoj... Ostalo se "nije desilo", a i ako jeste, nije bilo baš važno :)

miro split

pre 10 godina

@Jurica rh
Zašto pišeš idiotarije?Serija hrvatski kraljevi obrađuje dio hrvatske povjesti do posljednjeg narodnog vladara Petra Svaćića ili Svlaćića kako ga moderna historografija prepoznaje,dakle vrijeme kad Turka nije bilo ni na vidiku u Srbiji.Veze između Srba i Hrvata puno su starije od SFRJ,a to si moga saznat i iz ove dokumentarne serije da si je malo pozornije pratija.
@Slav
Ja se stvarno iskreno ispričavam zbog šale na račun čarapa kralja Petra.Da san zna pozadinu priče o tim čarapama i želji jednog kralja da ga pokopaju u čarapama koje je isplela majka poginuli vojnika sigurno mi ne bi palo na pamet se rugat toj gesti jednog vladara.Nekad je jezik brži od pameti.