Četvrtak, 09.01.2014.

14:04

Svi Norvežani od juče su milioneri

Svaki stanovnik Norveške je u sredu teorijski postao milioner, zahvaljujući najbogatijem državnom investicionom fondu na svetu.

Izvor: Tanjug

Svi Norvežani od juèe su milioneri IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

nucky thompson

pre 10 godina

@jager aus frankfurt, imam dva drugara koja su radila i zivjela u Norge dugo godina i to ne kao sljakeri, i oni potvrdjuju Vasu pricu

neko tamo

pre 10 godina

zar je moguce da se nadje neko pa da kaze ah pa to je u njihovima krunama milioni a ja ne mogu niti cu biti milioner u dinarima

tupan glupan

pre 10 godina

"...fond za crne dane i buduce generacije..."
Pa dobro a za koga onda lopuze po Srbiji kradu nego za "crne dane" i svoju decu.

Pioneer

pre 10 godina

Nekako slucajno ovih dana sam odgledao film Pioneer, koji se bavi počecima eksploatacije nafte u Severnom moru. Reč je o trileru, da sad ne prčam o filmu, koji je rađen na osnovu istinitih događaja. I tako na kraju filma predstavnik vlasti kaže glavnom liku (parafraziram) 'Njegov sin ( sin od brata glavnog lika koji gine na početku filna) će za 20 godina odrasti i živeti u bogatoj zemlji'. Inače po filmu su Norvežani istisnuli Amerikance iz posla postavljanja cevovoda i tako zadržali kontrolu nad celim poslom....

BoKi

pre 10 godina

@realno: Nije državna svojina za svakoga. Mi smo lopovski narod pa takvu državu i pravimo - lopovsku. Tek treba da dostignemo norveški stepen razvoja svesti...

TDI

pre 10 godina

Imate sejike koji su puni kao brodovi a narodi im sirot i imate Norvezane koji imaju visoki zivotni standard i bogati su kao nacija. Povucite jednu duz i spojite te 2 tacke pa cete videti gde se mi nalazimo. Nisu nama krivi ni Nemci, ni Hrvati vec mi imamo mnogo sejika u Srbiji. A takva smo nacija da bi mnogi od nas voleli da su sejici.

Sima Bg

pre 10 godina

Savet za klince : zavriste masinac,termoenergetski smer,sa sto boljim prosekom,usput ucite jezik i kompjter, i sa 25 ,sa sve diplomama,pravac Norveska !!!!!!!!!

barracuda

pre 10 godina

Norveška, ili službeno Kraljevina Norveška, je demokratska država. To, između ostalog, znači da svi koji imaju pravo glasa mogu učestvovati u odlučivanju o tome ko će upravljati državom. Sloboda izjašnjavanja je veoma važna za demokratiju. Sloboda izjašnjavanja znači da niko ne može biti progonjen zbog svojih izjava ili mišljenja. Svako ima pravo da kaže svoje mišljenje o odnosima u društvu.
Niko u Norveškoj ne može biti zatvoren nezakonito i bez presude. Zakoni i propisi staraju se o zaštiti prava stanovnika. Zakoni određuju i dužnosti stanovnika Norveške. Jedino sudovi mogu kazniti neko lice. To se zove pravna država.
U Norveškoj je preko sto listova, više televizijskih i mnogo radio stanica. Novinari često kritikuju Vladu, druge vlasti i sve druge koji drže vlast u Norveškoj. Slobodni mediji su važni za demokratiju.
Norveška ima državnu crkvu, ali svi u Norveškoj ipak imaju pravo da upražnjavaju svoju religiju. Sloboda veroispovesti podrazumeva i slobodu da niste religiozni. Religija nema u Norveškoj nikakvog uticaja na politiku i društvene odnose. Većina ljudi smatra veru kao privatnu stvar.
Diskriminacija na osnovu pola, boje kože, religije ili seksualne naklonosti, u Norveškoj je zabranjena. Žene i muškarci vrede isto, i moraju imati ista prava u svim vidovima društvenog života. Jednakost polova znači da žene i muškarci imaju iste mogućnosti, prava i dužnosti. To važi za porodicu, na poslu, u politici i inače u društvu.

Da, da to je to, Kraljevina Norveška.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

hm, nije bas u toj norveskoj sve sjajno. dok nisu otkrili naftu - bili su beda. sad, kad imaju naftu, opet su beda. bez obzira na lovu koju drzava ima, obican narod nema nista vise od obicnog naroda u danskoj ili svedskoj. ok. oni su drugaciji od nas i zadovoljni su uglavnom sa onim sto imaju. socijala im je odlicna i sve sto ide uz to, ali, neko rece - tamo ne ides da zaradis. i u pravu je. zvuci glupo ali to je istina. u norge tesko da mozes da napravis neku lovu jer ti drzava to ne dozvoljava. porezi su ogromni a cene ubitacno velike pa se te velike plate brzo istope. stan preskup, struja, gas takodje, cigare uzas, klopa isto… vozni park je katastrofa, u bgdu se voze bolja kola. mi smo prvo u norge otisli, ziveli sest meseci i uprkos tom 'blagostanju' pedalirali za dojc. za tih sest meseci nismo uspeli nista da ustedimo bez obzira na zeninu jaku lekarsku platu a u dojcu sam posle osam meseci imao u fulu namesten stan, dobar auto i par somica u steku. e, o tome u norge mozes samo da sanjas.

Gradjanka

pre 10 godina

Kako da ne pricam ruzno o svojoj drzavi kad kako sam se rodila mi zivimo u krizi,a verovatno cemo tako i umreti!Kako da ne pricam ruzno kad je iz dana u dan sve teze preziveti,kad je sve skuplje,a moja plata koju kao i vecina kako kazu posteno zaradim,nije se menjala 4 godine,a potrebe samo rastu!Verujem da ne bi niko od nas ruzno pricao,niti omalovazavao ovu nasu drzavu,da ta ista Srbija imalo misli na nas!

Pedja

pre 10 godina

Svima koji kukaju na nase politicare, pamet u olovku sledeci put kad glasate, pa ako nema niko, ili ne glasaj ili se aktiviraj ako mislis da umes bolje ili teraj nekog kome verujes da se kandiduje. Ali prvo ne cekaj na drzavu, vec za sebe sam, pa koliko zaradis toliko I trosi. I ne gledaj u tudj tanjir. Onda mozda budemo kao Norveska.

ss

pre 10 godina

"To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku" !!! Milion KRUNA.... To je daleko ispod milion dolara !!!!

Zoran

pre 10 godina

Pored mnogih nelogicnosti koj sam naveo u vezi Norveske slag na tortu su subvencije ako kupis Teslu. Tesla ide na baterije, pa i vrapci znaju da ako mu baterija traje 300km po normalnom vremenu da nece vise 200 po zimi. A u Norveskoj je uvek zima, osim 2 meseca leti.

Mislim, ja se slazem da je ona bitno uredjenija zemlja od Srbije, ali sto se ostalih zapadnih zemalja tice ona je prepuna nelogicnosti.

Александар Џунић

pre 10 godina

Ако амери тврде да Руси умају превише богатства и да то треба да поделе са осталима, предлажем да се ми први запљунемо код Норвежана и испоставимо им исти захтев!

realno

pre 10 godina

Mozemo da se zapitamo zasto nama nije odgovarala drzavna imovina-koja je u Srbiji proglasena najvecim zlom,i kocnicom razvitka nase ekonomije.Ili smo jednostavno pametniji od Norvezana.

mi sami sebe spoticemo defetizmom

pre 10 godina

Ja cu biti najsrecnija kada prestanemo da omalovazavamo nasu drzavu i nas narod i pocnemo samo da verujemo da mozemo bolje i da vredimo vise. Moramo krenuti od sebe, naseg naroda, nase drzave, nasih porodica, da naucimo da postujemo sebe. I da se ne oslanjamo ni na evropljane ni na kineze ni ruse. Vec da shvatimo da ce nas spasiti samo srpski seljak, srpski domacin, srpski preduzetnik, srpska majka, srpska deca, pravilno vaspitana, i odgojena da razvijaju preduzetnistvo, da 10 posto od svake plate, kolika god bila, plate prvo SEBI, da ulazu u obrazovanje, jer nije nam kriva ni drzava, ni komsija, ni mama, ni tata, ni sudbina.lJUDI, sve je u nepoverenju.Mi nemamo poverenje u nasu drzavu.Moramo ga povratiti.Ali prvo moramo poceti od svojih porodica i od sebe. Nije nemoguce.

Android™ Jelly Bean

pre 10 godina

Kad smo bili na jedno gostovanje prije par godina (mislim 2010) vozac autobusa (posto nas nije znao put) je tada primao platu 4.200e. Zapitajte se dje smo mi ;-)
Za razliku od Norvezana mi i ne zasluzujemo takav zivot.
Norvezanu je bitno da ima dobru zaradu, da placa porez i presrecan je u ono drzave sto ima, a svi znamo da tamo bas i nije lijepo za zivot, a Srbinu, Hrvatu, Bosnjaku, Muslimanu, Albancu... je bitnije da ubija, mrzi jedan drugog, da komsiji crkne krava, da ima pretenzije osvajacke i td...
Stojimo rame uz rane africkim drzavama po svemu!

mrgud

pre 10 godina

A zasto je bese onaj svedski politicar, ne tako davno nazvao norvesku poslednjom komunistickom zemljom u evropi, pa se posle doduse izvinio. Hm, bas cudno...

Mића

pre 10 godina

Не видим разлога за таквим одушевљењем Норвешком осим признања да је та држава организована али и до зла Бога штедљива укључујући и саме норвежане. Али да нешто посебно раде и производе од тога нема ништа. Па и они иду у Шведску да се снабдеју јефтинијом храном као и ми нпр. у Мађарску. Али то им се гледа кроз прсте. Свему је допринео тај гас и нафта, па и нешто рибе што им је Бог дао. Друго ништа! Као и та УАР или С. Арабија. Где сте видели да нешто извозе осим нафте. Али нам нису исти критеријуми кад је у питању нпр. Русија. Спремни пљувачи одмах опале како та сила једино опстаје на нафти и гасу и ништа друго.

Sasa Kopenhagen

pre 10 godina

Zivim u Danskoj ne u Norveskoj. Moja iskustva. Plate u Kopenhagenu su jako dobre, kad kazemo rodbini kolike vidimo da im se oci iskolace. Ali opet, u Oslu su jos vece. Ne mozete porediti Skandinavce i Balkance. Oni ce sebi podici porez da ne zafali para u drzavi. Dobrovoljno. Oni mogu svaki dan da odu ranije s posla bez posljedica, ali nece to uraditi jer imaju odgovornost. Oni ce u neslozi diskutovati medjusobom satima, ali nece glas podici jedan na drugog niti opsovati. Oni su srecni kad imaju vremena da biciklom idu na posao pa taman vrijeme i ne bilo za to. Oni se direktoru obracaju sa TI iako ga ne poznaju. Kod njih je sve opusteno a opet nista ne propada jer svaki pojedinac ima odgovornost. Ma mogao bih ovako do sutra ali to su neki od razloga zasto smo mi s njima neuporedivi.

Klima

pre 10 godina

Norveška je zemlja komunizma, tamo građani stvarno imaju koliko im treba. Znam da Norveška ima finansijsku priču za budućnost građana Norveške pa i pored investicionog fonda punog kao brod , neprestano kupuje zlatne poluge " za crne dane".
Kada mi kažu da je klima u Norveškoj katastrofa uvek se nasmejem, pristla bih ja na njihovu klimu za život u blagostanju i državu koja misli čak i na buduće generacije.

Swedenonline

pre 10 godina

Andreass kisser a 170 000 je inace silna lova. Evo ovdje u Los angelesu u getu bi si mogao s Tom parom u inglewoodu il comptonu mogao priustiti cak Pola kuce...
(Ft, 09. januar 2014 16:34) amerologika hahahaha... zaboravi, bracni par sa dvoje novorodjene dece ima 4 puta tu sumu, celu tu kucu koju spominjes i jos toliko pride... sad ti je sigurno lakse, posebno sa svim tim beskucnicima oko sebe! Daleko bili...

М.Н. Лазар

pre 10 godina

@(daleka, ali prijateljska).
Хвала ти што ми отвори очи.
Колико сутра, исписујем се из норвешког држављанства, напуштам посао, стан, синовима ћу савјетовати да оставе инжењерске послове (у нафтним фирмама),одричем се те (по Теби) "виртуелне" пензије и враћам се (по Твом ауторитативном савјету) у државу /и Твоје друштво/, гдје је перспектива јасна, потврђена и провјерена .

Aleksandar

pre 10 godina

@(Srdjan, 9. januar 2014 16:01)

Nije problem u političarima - pa naši političari dolaze iz naroda i bira ih taj isti narod - problem je u 'supstanci'. Da sve naše političare zamenimo njihovima za godinu dana bi svi pobegli, a ko ne pobegne naš pametan narod bi ga umlatio, a mi bismo se vratili na isto.

Nema prečice u stvaranju civilizovanog društva, a samim tim i odgovorne države - ili to napraviš, ili nestaneš. Mi ne moramo da nagađamo u kom pravcu idemo...

Aleksandar

pre 10 godina

@(decko iz bloka, 9. januar 2014 14:23)

Ja rođen u poznu jesen, a rode zimi neće toliko na sever pa me spustiše u Srbiju dok su bežale ka toplijim krajevima... Pa me posle pitaju što ne volim zimu...

Aleksandar

pre 10 godina

Norveška godišnje izveze nafte koliko i Venecuela - u vrednosti od oko 60 milijardi dolara. U Norveškoj je svaki stanovnik milioner (ako se sračunaju i drugi fondovi, ne samo u krunama), Venecuela je u prvih 5 zemalja na svetu po stopi ubistava a u nekim delovima ljudi umiru od gladi.

To vam samo govori da kakve god resurse da imate - najvažniji resurs su ljudi. I da ležite na dijamantima bez kvalitetnih ljudi dalje od Nigerije dogurati nećete.

Swedenonline

pre 10 godina

Razmislite, oni svoje privredne resurse netrose, udaraju najvisocije cene na fosilna goriva, sve u cilju sto vise izvoza! A mi, ovi nasi bi da prodaju EPS?

NScentar

pre 10 godina

Razlika izmedju Norveske i Srbije, Norvedjani rade za svoj korist i brinuse jedan za drugoga. U Srbiju se radi i krade samo za licni interes. Takav smo mi narod, grabimo za sebe, i J drugoga.

milan

pre 10 godina

Treba učiti na dobrim primerima ali šteta što kod nas ima mnogo ljudi kojima to neodgovara tj. kada bi svi bili ne bogati nego zadovoljni kako bi neki Miškovići bili ultra bogati i na kome bi oni zarađivali i sticali ultra bahato bogatstvo.

milan

pre 10 godina

Treba razmisliti i o krupnim ajkulama koje neće ovo posmatrati skrštenih ruku.Živi bili pa videli!Ne verujem da će puno vremena proći do neke akcije.Koliko znam oni nisu u raju po imenu EU!Niti ih to interesuje.Pitam se zašto.

Bojan

pre 10 godina

U Srbiji u Kojoj se stalno kritikuje kako su djeca previse ljena jer I'm roditelji daju previse???sta bi s onim kako bi djeca trebala sama da se izbore za zivot?

zoran

pre 10 godina

Samo dva primera o nivou nase svesti, drushtvene svesti.

Prvi: Stara Jugoslavija. razgovaraju komshije. Jedan akze da mu neshto nedostaje za kucu, kako bi popravio instalaciju. Tek ce ti drugi:"ma ne brini. Imam ja to u mom preduzecu, pa cu ti sutra doneti."

Drugi: Kao studnet sam radio u centralnom magacinu za suhomensatu robu, tadashnji "Centroprom". Svako jutro se puni kamionche od 2 tone sa kutijama punim raznih kobasica, salama i svega drugog. Treba to razvoziti po gradu. Majstor stane u prvu ulicu, posle magacina. Otvori kamionce i krene sa radnikom da otvara kutije. Iz jedne mazne salamu..iz druge parizer..iz trece slaninu...i chetvrte prshutu i tako redom...Subotom su se razvozili pilici. Svaki kamionchic pun kutija sa pilicima. Isto tako , po istom receptu, zaustavi s ekamion u nekoj ulichici i vade se pilici. Verovali ili ne...shofer i radnik odnesu, svake subote u jednoj turi po 10-15 pilica..!!!!!!!!!!!!!! To pomnozite sa brojem kamiona...pa vidite...To je vecina stanovnishtva sa ovih prostora. Sta takav narod moze da planira i kakve politichare moze da ima. Moze da ima samo one koji su slika istog tog naroda. Nista drugo.
Mi smo iza skandinavskih anroda vekovima po razumevanju drushtva, vekovima, ali nam je teshko priznati.
Pa, pogledajte nasheg coveka kada ode na zapad...prvo pomisli kako da se grebe o sistem, a da ga ne uhvate...chast izuzecima.

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

Sto ne daju taj novac Srbiji da vide kako nebeski narod gazduje,ha,ha,ha...
Ne bi ga bilo ocas posla,braca bi to sredila.

daevon

pre 10 godina

ali nije on bio, sam ima ljudi na vlasti koji su bili sa njim i pomagali mu. zasto im se ne sudi, zasto su na slobodi...
(pa, 9. januar 2014 17:39)


Pa na vlasti su. Neće valjda samima sebi da sude preko "nezavisnog sudstva"?

Zoran

pre 10 godina

(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 18:03), ali snalaze se nasi i u UAE za penziju. Evo drug kupio kucu, placa kredit i planira da to proda i da mu to bude penzija. Sada, kuca jeste u pustinji prilicno, ali kako da ti kazem, ja sam ziveo u Kanadi i mogu ti reci da nema peska u Kanadi kao u UAE, ali opet jeste pustinja u velikom svom delu.

Beli medved sa Juznog pola

pre 10 godina

Gde bi bio kraj severnim narodima tj. drzavama kada bi one imale prirodne lepote kao sto mi imamo dole na Jugu?Pricajte sta hocete,ne znam sta nas ocekuje posle smrti,ali u zivotu sam dozievo Raj i to u severnim zemljama dok zivot na jugu bio mi je pakao.Obrni okreni bolje svoj medju tudjima nego tudj medju svojima...Ne mojte brinute za severne narode,istina je da ovde Sunce ne greje kao kod nas,ali nikada i nije hladno...

www

pre 10 godina

@mile, 9. januar 2014 17:03
Nisu oni sredili drzavu kad su pronasli naftu. Ne moras imati naftu da bi uredio drzavu. Ne treba ti nafta da bi ocistio jezera da ti ne rastu otrovne alge u njima.

Naravno da cu da poredim nas i Norvesku, ne vidim ni jedan razlog da ne poredim. Uci se od boljeg i ne vidim ni jedan razlog zasto Srbija ne bi sledila uredjenije od sebe,umesto sto radi ono sto niko ne radi. Je l mi hocemo bolju Srbiju ili goru.

Зоран

pre 10 godina

(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 18:03), то што ја пишем не треба тебе да поколеба у својо одлуци. То ја само размишљам шта све прочитам од коментара, па да видим да ли ми се исплати. Успут, очигледно је да је Норвешка слабо место где се ради да ЗАРАДИШ, то је место социјале, док је УАЕ место где се иде за зарадом, па и по цену никакве социјале нити сигурне старости.

Zoran

pre 10 godina

И још још: Гориво у Норвешкој је по европским цијенама (поред оволике нафте). Да се мање возе аути и не загађује ваздух!)
(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 16:21)

Samo je tebi to normalno, izgleda.

http://www.bloomberg.com/slideshow/2013-02-13/highest-cheapest-gas-prices-by-country.html#slide3


Norway
Price per gallon of gasoline: $9.63
Rank by most expensive gas: 2
Rank by pain at the pump: 51

Norway is unusual in that it's the only major oil producer with expensive gas. Instead of subsidizing fuel at the pump, the country uses its oil profits for services, such as free college education, and savings for infrastructure improvements.

I ja da dodam,, posto imaju besplatne fakultete uvoze ljude iz Srbije, lekare, iz Nemacke,...

Zoran

pre 10 godina

Izvolite izracunajte porez na uvozna kola:

http://www.toll.no/templates_TAD/RegistrationTax.aspx?id=79&epslanguage=en&step=2

Krajnji rezultat je u krunama. Jedna kruna 0.12 evra.

pa

pre 10 godina

kad oni nemaju komuniste na vlasti. sloba je izneo nas penzioni fond napole da mu sin i zena uzivaju, a pare od kredita za brze pruge, a od prodaje drzavnih stanova. ali nije on bio, sam ima ljudi na vlasti koji su bili sa njim i pomagali mu. zasto im se ne sudi, zasto su na slobodi...

Cloud Atlas

pre 10 godina

"Ja plačem krv, srecu, suze i znoj! Sta sam zgresio da sam u Srbiji rodjen..."
(Skok s Brankovog, 9. januar 2014 14:28)

I ja se to pitam svaki dan... ali došao sam do odgovora.
Iako, sem jurcanja za loptom po livadi (čitaj: sport) i jednog jedinog čoveka (Tesla), nikada nisam mogao da smislim nijedan razlog zašto bih bio ponosan na svoju naciju... nikada, nijedan... ipak, ako smo nekada mogli da biramo/planiramo gde ćemo da se rodimo - Jugoslavija je tada bila jedna od najboljih destinacija uopšte u svetu.

Rodiš se u blagostanju jedne Jugoslavije... i onda se naprasno svet okrene naopačke, eto tako jer je u mogućnosti, i završiš u ovoj i ovakvoj Srbiji.

I životariš ono što je trebalo da živiš.

Živimo u nabolje vreme u istoriji ljudske vrste, u sred Evrope... i... i...

I jbg.

I nismo mi "razmaženi".
Ne, mi smo kivni.

Goran

pre 10 godina

Da, ali oni ne znaju da krkaju prasetinu i locu pivo uz Cecu, nemaju platu 200e, nemaju napade sekirom u 56-ici, nemaju kerusu Milu, nemaju muziku devedesetih, nemaju Privremeno vece... Oni nisu svesni sta propustaju :):)

mile

pre 10 godina

(www, 9. januar 2014 16:42)

Sve si lepo rekao, jedino si zaboravio na nalazista nafte u severnom moru, a da su pre pronalaska te nafte ziveli od ribolova.
Od kako su pronasli naftu , prvo su sredili drzavu i doveli sebe u red socijalno najuredjenijih drzava, a sve sto se posle toga zaradilo ide u ovaj crni fond, za vreme kada ostanu bez nafte.
I nemojte molim Vas porediti Norvesku i Srbiju.

Zoran

pre 10 godina

Pa ja za hleb, struju i hranu sam nekako mogao da zaradim i u Srbiji. Ako treba da placam 10.000 evra carinu na prosecna kola, jedna dobra lekarska plata u Norveskoj, i skup benzin, pored tolike nafte, ja stvarno ne znam zasto bih tamo isao.

UAE je pun nasih ljudi, a nemaju penziono tamo, dok je Norveska pusta nasim ljudima u odnosu na UAE, a ima socijalu, penziono,...

Karlo

pre 10 godina

Tako cemo i mi jos koliko za sledece bozicne blagdane. Pisalo u novinama, izreko' najdrcniji medju nama, ovaj sto 'apsi gromoglasno, bivsi vodja navijaca koji je sad u zemlji glavni baja i to bez da ima neku, bogznakakvu funkciju. Ja mu verujem bezrezervno. Vise nego jednom sam ga gledao na televiziji kako kaze da je tu gde jeste ne zbog para i privilegija ili nedaj boze iz neobuzdane zelje za vlascu i moci, vec zbog opsteg boljitka naroda srpskog. Isto tako gotovo nikada prilikom javnog obracanja populusu ne zaboravi da naglasi kako se nije u fotelji rodio te da nije ni najmanji problem da ode sa vlasti i mesto ustupi boljem od sebe (pod uslovom da taj vec nije stradao u snajperskoj sacekusi kojoj je i sam kumovao na vrhuncu svoje radikalske ludosti). No dobro, to je bilo nekad, covek se u medjuvremenu radikalno promenio i evidentno je da se iskreno trudi da i u nama promeni svest i postavi nas na pravi kolosek koji vodi u bolje sutra gde cemo i mi, kao danas Norvezani, biti milioneri pa makar i u dinarima.

Zoran

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???
(Bojan, 9. januar 2014 16:26)

Pa oni ce da imaju naftu kad je niko ne bude imao i kad je niko ne bude koristio.:)))

vf

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???
(Bojan, 9. januar 2014 16:26)
Imaju itekako, ali to je ono što ti i većina ljudi u Srbiji ne razume, a to je da su svesni da njihovi potomci još dugo neće biti siromašni što stvara dodatni motiv za radom, patriotizam, rađanje dece bez brige kako će preživeti i šta će biti sa decom kad im umru roditelji i ostala pitanja koje muče siromašne zemlje. Ne brini za Norvežane, oni realno nisu milioneri, ali imaju i više nego dovoljno da žive lepo i spokojno.

Bojan

pre 10 godina

Vojvodjanu brate Ako si bijeda idi radi nesto. Sad zivis u kapitalismu gdje si Sam nosilac svoje srece. Evo mene ovdje U americi Obama ne dolazi pokucati na vrata I pitati sta cu da Radim vec je to na meni...

Vojvođanin

pre 10 godina

Koja smo mi beda!Pa nama ne bi pomogla ni sva svetska nalazišta nafte i gasa!Sve bi proćerdali,kao što smo ovo dosadašnje proćerdali!Uvek imamo opravdanje.Nisu u Norveškoj u pitanju nalazišta nafte i gasa!Tu se radi o odgovornosti prema državi,prema radu,prema narodu,prema svojim pokoljenjima!Ljudi razmišljaju unapred!Koja smo mi beda!

Zoran

pre 10 godina

Kako otici i ziveti u Norveskoj?
(Stanovnik planete Zemlja., 9. januar 2014 15:12)

Avionom, kolima, a moze i vozom ili brodom.

Odes u ambasadu i trazis radnu vizu. Ako im trebas ulazis i radis, najverovatnije po zabiti nekoj, jer im tamo trebaju ljudi. Bices u obavezi, verovatno, da potpises da ces da radis duze tamo, jer nece oni da se lome za tebe za sitno. Pa tek posle 7,8,10 godina da predjes u Oslo. To ti pricam jer su to bili uslovi za jednog lekara koji je dobio posao za 10.000 evra neto. Pa ko voli neka izvoli.

Norveška

pre 10 godina

Skoro dve godine smo žena i ja kopali rukama i nogama da dođemo ovde. Uložili svaki dinar koji smo zaradili, crnčili po ceo dan, učili jezik i učili o Norveškoj. Sada već preko godinu dana živimo ovde i uživamo!
Znam kako sam živeo u Srbiji, znam koliko sam morao da radim da bi imao makar lažnu predstavu pristojnog života i znam u kakvom sistemu sam opstajao. Želeli smo da ga menjamo, trudili se da vratimo i društvu kroz humanitarni rad, da budemo deo te čuvene mlade populacije koja će izmeniti Srbiju...i znate šta je bilo na kraju? Pobedili su nas, odustali smo, digli ruke od borbe za bolju Srbiju i sve usmerili ka tome da odemo...
Sada će nam deca biti rođena ovde, rasti u ovoj zemlji i biće budućnost Norveške, a ne Srbije.
Nije me sramota da priznam poraz, ali lopovima i secikesama koji su me pobedili ne mogu da čestitam tu pobedu nikada! Svi koji su ostali da se bore za bolju Srbiju želim puno sreće i nadam se da će uspeti u onome što žena i ja nismo...
Što se tiče Norveške ja nemam zamerki. Lepo primljeni, diplome priznate, radimo i zarađujemo. Stekli smo i nove prijatelje, rado nam rodbina i prijatelji dolaze u posetu iz Srbije i zajedno sa njima upoznajemo čari ove zemlje!

Bojan

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???

perica

pre 10 godina

POsto vidim da Norvezani imaju ogroman problem sa parama, mislim imaju ih previse, mozemo mi da im posaljemo nasu garnituru politicara na godinu dana. Vise problema sa parama ne bi imali, posto ne bi imali ni para

М.Н. Лазар

pre 10 godina

Бог је наградио људе, који су се вјековима патили са врућином (Арапи) и хладњоћом (Норвешани).
Бог је одлучио да сам 3 године живјео с'Арапима(1 годину у У.А.Емиратима) и ево већ 10 година у Норвешкој.
У Ослу (свједок сам) све се троши на социјално квалитетан живот, а код Арапа на ГЛАМУР.(Згаде високе километар-чему ли служе?)
И још: код Арапа становништво од власти све добија к'о милостињу, а овдје (док си способан) сваку круну МОРАШ ДА ЗАРАДИШ.
И још још: Гориво у Норвешкој је по европским цијенама (поред оволике нафте). Да се мање возе аути и не загађује ваздух!)

KoleM

pre 10 godina

A nisu ko mi poklonili svoje naftne i gasne izvore Rusima. Oni se nisu odrekli prihoda od nafte a mi jesmo. Doduše Bajatović i dalje ima dobru zaradu.

Ft

pre 10 godina

Andreass kisser a 170 000 je inace silna lova. Evo ovdje u Los angelesu u getu bi si mogao s Tom parom u inglewoodu il comptonu mogao priustiti cak Pola kuce...

daleka, ali prijateljska

pre 10 godina

Norvezani su milioneri, ali u krunama. To u stvari znaci da imaju po 130.000 evra po stanovniku. U stvarnosti, svaki gradjanin norveske duguje ovu sumu bankama.
Taj fond, koga zovu 'naftne pare', je veoma lose investirao u americke banke. Barem 2\3 je novca propalo zajedno sa tim bankama (slicno ko u Agrobanci). A te nepostojece pare drzava reklamira kao postojece, jer nema za sta drugo da se u'vati. Proizvodnja nafte je prepolovljena od 2002.

andreas kisser

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)

u pitanju je 830 miljardi americkih dolara, a 170.000 $ po coveku (kako si lepo izracunao) je upravo nesto preko milion norveskih kruna. norveska je normalna drzava, stoga su norvezani milioneri u svojoj valuti koja je stabilna i ne stide je se :-)

www

pre 10 godina

Kraljevina Norveska je 2 puta na referendumu odbila da udje u EU, 1972. i 1994. Ne moras cekati ulazak u EU da bi bio uredjena drzava.
Ustav Norveske je donet 1814. i danas je na snazi. Srbija je prvi ustav donela 1835., poslednji 2006. a oni koji su ga doneli hoce da ga menjaju jer ne znaju sta hoce.

Norveska je unitarna drzava kao i Srbija i cela je podeljena na 19 okruga,ali nije podeljena na jednu privilegovanu AP vojvodinu sto je slucaj samo u Srbiji i nigde vise na svetu. Znaci unitarna drzava moze biti uredjena, normalna i bogata, nikakva kominternovska pokrajina joj ne treba, niti mora biti federacija. SFRJ,SRJ i SCG su bile federacije i niklad nisu bile na nivou Norveske, i raspale su se.

Kompanije Telenor je norveska drzavna kompanija. Privatna kompanija Mobtel je "privatizovana" prodajom drzavnoj kompaniji Telenor. Nije tacno da samo privatna kompanija moze da posluje uspesno, nije tacno da je drzavna svojina losa sama po sebi.

SkyDriver

pre 10 godina

E to je ono kako razmisljaju Norvezani, novac namenjen za crne dane, tj ostavljen buducim generacijama. Za razliku od nas Srba koji smo ostavili dugove narednim 5 generacija.

Mirko

pre 10 godina

"jer se taj novac čuva za "crne dane" i buduće generacije"

da da kako da ne :D

to je novac samo na papiru zato oni to NE MOGU ni dati narodu... jer nebi mogli dici sa banke

Mix

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)

Milioneri u krunama ne u DOLARIMA,citajte do kraja.

Vonjko

pre 10 godina

rodjen u srbiji, ordastao u svajcarskoj, zivim u americi....iako ovo nema ama bas nikakve veze sa mnom ipak je najbolja vest koju sam procitao u skorije vreme!

ipak postoji makar jedna "normalna" zemlja na svetu... iskrene cestitke norvezanima.

pepi

pre 10 godina

Свака четворочлана породица у Норвешкој седи на осам милиона долара. Машала!

Igor

pre 10 godina

...navodi se da su sredstva fonda porasla na 5,11 biliona kruna (828,66 milijardi dolara), što je skoro milion puta više od populacije ove zemlje, koja prema poslednjim procenama iznosi 5.096.300.
To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku...

E, to je prevodilac!

Bane bumbar

pre 10 godina

Boze, koliko su ti Norvezani zaostali u odnosu na nas?! Pa mi smo pre 20 godina postali milijarderi! To sto svi oni imaju stan ili kucu, sto voze kola, sto imaju posao, ... to su sve gradjani ove zemlje imali davnih 70-ih. Otprilike toliko kaskaju za nama.

Nele

pre 10 godina

Pa imamo i mi naftu i zemni gas, gotovo trecina srpske potrosnje je iz domacih izvora ali zato imamo i najvece cene gasa i nafte u regionu i najgori standard.

antabgd

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)
vidi se da si dekodiran....

keza

pre 10 godina

Sad bi naš mudri ministar Bačević rekao "svaki Norvežanin je milijarder. Da, da, dobro ste čuli, milijarder"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Igor, 9. januar 2014 14:34)
Ulepso si mi dan ovim komentarom. Znaci pet minuta sam se smejao.

Aladin Prkos

pre 10 godina

Bravo za Norvezane, tako se to radi. Ovi nasi bi iz toga mogli nesto i da nauce, i ove nase nepustajte blizu tog fonda, pokrasce ga dok kazes keks.

Aladin Prkos

pre 10 godina

Bravo za Norvezane, tako se to radi. Ovi nasi bi iz toga mogli nesto i da nauce, i ove nase nepustajte blizu tog fonda, pokrasce ga dok kazes keks.

Salle

pre 10 godina

Propaganda! Izmišljaju samo da bi nas nervirali. U Srbiji je najveći "rast". Srbija je zemlja blagostanja i u njoj se najbolje živi! Evo pitajte SNS botove.

Deda Pera

pre 10 godina

Naravno kad nemaju dinastiju Krkobabić i slične da im kroje budžet po sistemu "use,nase i podase" a potomstvo nek' vraća dugove.

debela.hladovina

pre 10 godina

Kada bi se tog novca dočepao Dinkić, Đilas, Toma diploma i ostali naši eksperti i domaćini - opet bismo preko bilborda skupljali novac za operaciju dece...

DRAŽA KG

pre 10 godina

To je država i vlast u državi a ne ove naše položare i jajare!Ne može bre pošten čovek da živi više od lopurdara i neradnika u ovakvoj Srbiji!

Sale

pre 10 godina

Iskreno ih zalim. Razmisljaju o buducnosti svoje dece i hvale se da su milioneri. Uvek nam je tudje lepse. Pa gospodo da se saberemo. 10 hiljada milijardi podeljeno sa brojem stanovnika Srbije iznosi, kad platimo porez, preko milion eura. MOLIM A ko je castan i napredan Srbin odvojice od te sume po 100,000 da napravimo novi Dunav, za buducnost dece.

Boban

pre 10 godina

Totalno pogresno preneta vest kao i konstatacija i ono je realnost. I naslov i tekst nemaju veze sa.istinom.
Radim u DNB i pristupnim fondovima i ako vam trebaju tacne informacije,koje nisu tajne,slobodno se obratite.Y
Pozdrav iz Osla

Vlada

pre 10 godina

Svaka čast !
Ozbiljni ljudi koji domaćinski posluju i rukovode svojim resursima..
Lepo su ih iskoristili, nisu to prodali nekom investitoru sa strane, nema alavih direktora kojima plata nije dovoljna, te hoće da opelješe preduzeće, nema radnika koji hoće samo neku krivinu da uhvate...

stoper4

pre 10 godina

Već je postalo izlizano pisati ovakve komentare ali jednostavno je to prvo što mi je palo na pamet, a siguran sam i većini vas:

Pustite našu političku elitu da pristupi fondu i za godinu dana ima da nestane, kakve crne buduće generacije, ne bi ni za ovu generaciju ostalo :D

pera

pre 10 godina

Svi za Norvesku, jeste da je klima bezvezna, ali bar znas zasto radis, zasto zivis, mozes da planiras buducnost a i svi zivci su ti na broju

Dera

pre 10 godina

I umeju i znaju !!! Oni nemaju kao mi ministarku koja nezna da napravi racun za naplatu struje , oni nemaju ovakve gromade od politicara kao mi , oni nemaju lopurde kao mi , oni nemaju ..............Kako znam ? Jednostavno , kada bi imali ove sto mi imamo bili bi ocerupani za noc !!!

dosta je!

pre 10 godina

Dajte našim nepismenim i nesposobnim političarima (osim za lični interes) da upravljaju tim fondom i odoše novci za godinu dana.

mario

pre 10 godina

Nedaj Boze da se nafta pojavi na ovim prostorima jer bi umjesto Norveske postali Nigerija a 100% sam siguran da bi kod nas i naftasi trazili pomoc drzave zbog neisplativosti.

SkyDriver

pre 10 godina

E to je ono kako razmisljaju Norvezani, novac namenjen za crne dane, tj ostavljen buducim generacijama. Za razliku od nas Srba koji smo ostavili dugove narednim 5 generacija.

Salle

pre 10 godina

Propaganda! Izmišljaju samo da bi nas nervirali. U Srbiji je najveći "rast". Srbija je zemlja blagostanja i u njoj se najbolje živi! Evo pitajte SNS botove.

mario

pre 10 godina

Nedaj Boze da se nafta pojavi na ovim prostorima jer bi umjesto Norveske postali Nigerija a 100% sam siguran da bi kod nas i naftasi trazili pomoc drzave zbog neisplativosti.

Vonjko

pre 10 godina

rodjen u srbiji, ordastao u svajcarskoj, zivim u americi....iako ovo nema ama bas nikakve veze sa mnom ipak je najbolja vest koju sam procitao u skorije vreme!

ipak postoji makar jedna "normalna" zemlja na svetu... iskrene cestitke norvezanima.

debela.hladovina

pre 10 godina

Kada bi se tog novca dočepao Dinkić, Đilas, Toma diploma i ostali naši eksperti i domaćini - opet bismo preko bilborda skupljali novac za operaciju dece...

Norveška

pre 10 godina

Skoro dve godine smo žena i ja kopali rukama i nogama da dođemo ovde. Uložili svaki dinar koji smo zaradili, crnčili po ceo dan, učili jezik i učili o Norveškoj. Sada već preko godinu dana živimo ovde i uživamo!
Znam kako sam živeo u Srbiji, znam koliko sam morao da radim da bi imao makar lažnu predstavu pristojnog života i znam u kakvom sistemu sam opstajao. Želeli smo da ga menjamo, trudili se da vratimo i društvu kroz humanitarni rad, da budemo deo te čuvene mlade populacije koja će izmeniti Srbiju...i znate šta je bilo na kraju? Pobedili su nas, odustali smo, digli ruke od borbe za bolju Srbiju i sve usmerili ka tome da odemo...
Sada će nam deca biti rođena ovde, rasti u ovoj zemlji i biće budućnost Norveške, a ne Srbije.
Nije me sramota da priznam poraz, ali lopovima i secikesama koji su me pobedili ne mogu da čestitam tu pobedu nikada! Svi koji su ostali da se bore za bolju Srbiju želim puno sreće i nadam se da će uspeti u onome što žena i ja nismo...
Što se tiče Norveške ja nemam zamerki. Lepo primljeni, diplome priznate, radimo i zarađujemo. Stekli smo i nove prijatelje, rado nam rodbina i prijatelji dolaze u posetu iz Srbije i zajedno sa njima upoznajemo čari ove zemlje!

Sasa Kopenhagen

pre 10 godina

Zivim u Danskoj ne u Norveskoj. Moja iskustva. Plate u Kopenhagenu su jako dobre, kad kazemo rodbini kolike vidimo da im se oci iskolace. Ali opet, u Oslu su jos vece. Ne mozete porediti Skandinavce i Balkance. Oni ce sebi podici porez da ne zafali para u drzavi. Dobrovoljno. Oni mogu svaki dan da odu ranije s posla bez posljedica, ali nece to uraditi jer imaju odgovornost. Oni ce u neslozi diskutovati medjusobom satima, ali nece glas podici jedan na drugog niti opsovati. Oni su srecni kad imaju vremena da biciklom idu na posao pa taman vrijeme i ne bilo za to. Oni se direktoru obracaju sa TI iako ga ne poznaju. Kod njih je sve opusteno a opet nista ne propada jer svaki pojedinac ima odgovornost. Ma mogao bih ovako do sutra ali to su neki od razloga zasto smo mi s njima neuporedivi.

Aleksandar

pre 10 godina

Norveška godišnje izveze nafte koliko i Venecuela - u vrednosti od oko 60 milijardi dolara. U Norveškoj je svaki stanovnik milioner (ako se sračunaju i drugi fondovi, ne samo u krunama), Venecuela je u prvih 5 zemalja na svetu po stopi ubistava a u nekim delovima ljudi umiru od gladi.

To vam samo govori da kakve god resurse da imate - najvažniji resurs su ljudi. I da ležite na dijamantima bez kvalitetnih ljudi dalje od Nigerije dogurati nećete.

Android™ Jelly Bean

pre 10 godina

Kad smo bili na jedno gostovanje prije par godina (mislim 2010) vozac autobusa (posto nas nije znao put) je tada primao platu 4.200e. Zapitajte se dje smo mi ;-)
Za razliku od Norvezana mi i ne zasluzujemo takav zivot.
Norvezanu je bitno da ima dobru zaradu, da placa porez i presrecan je u ono drzave sto ima, a svi znamo da tamo bas i nije lijepo za zivot, a Srbinu, Hrvatu, Bosnjaku, Muslimanu, Albancu... je bitnije da ubija, mrzi jedan drugog, da komsiji crkne krava, da ima pretenzije osvajacke i td...
Stojimo rame uz rane africkim drzavama po svemu!

Igor

pre 10 godina

...navodi se da su sredstva fonda porasla na 5,11 biliona kruna (828,66 milijardi dolara), što je skoro milion puta više od populacije ove zemlje, koja prema poslednjim procenama iznosi 5.096.300.
To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku...

E, to je prevodilac!

www

pre 10 godina

Kraljevina Norveska je 2 puta na referendumu odbila da udje u EU, 1972. i 1994. Ne moras cekati ulazak u EU da bi bio uredjena drzava.
Ustav Norveske je donet 1814. i danas je na snazi. Srbija je prvi ustav donela 1835., poslednji 2006. a oni koji su ga doneli hoce da ga menjaju jer ne znaju sta hoce.

Norveska je unitarna drzava kao i Srbija i cela je podeljena na 19 okruga,ali nije podeljena na jednu privilegovanu AP vojvodinu sto je slucaj samo u Srbiji i nigde vise na svetu. Znaci unitarna drzava moze biti uredjena, normalna i bogata, nikakva kominternovska pokrajina joj ne treba, niti mora biti federacija. SFRJ,SRJ i SCG su bile federacije i niklad nisu bile na nivou Norveske, i raspale su se.

Kompanije Telenor je norveska drzavna kompanija. Privatna kompanija Mobtel je "privatizovana" prodajom drzavnoj kompaniji Telenor. Nije tacno da samo privatna kompanija moze da posluje uspesno, nije tacno da je drzavna svojina losa sama po sebi.

zoran

pre 10 godina

Samo dva primera o nivou nase svesti, drushtvene svesti.

Prvi: Stara Jugoslavija. razgovaraju komshije. Jedan akze da mu neshto nedostaje za kucu, kako bi popravio instalaciju. Tek ce ti drugi:"ma ne brini. Imam ja to u mom preduzecu, pa cu ti sutra doneti."

Drugi: Kao studnet sam radio u centralnom magacinu za suhomensatu robu, tadashnji "Centroprom". Svako jutro se puni kamionche od 2 tone sa kutijama punim raznih kobasica, salama i svega drugog. Treba to razvoziti po gradu. Majstor stane u prvu ulicu, posle magacina. Otvori kamionce i krene sa radnikom da otvara kutije. Iz jedne mazne salamu..iz druge parizer..iz trece slaninu...i chetvrte prshutu i tako redom...Subotom su se razvozili pilici. Svaki kamionchic pun kutija sa pilicima. Isto tako , po istom receptu, zaustavi s ekamion u nekoj ulichici i vade se pilici. Verovali ili ne...shofer i radnik odnesu, svake subote u jednoj turi po 10-15 pilica..!!!!!!!!!!!!!! To pomnozite sa brojem kamiona...pa vidite...To je vecina stanovnishtva sa ovih prostora. Sta takav narod moze da planira i kakve politichare moze da ima. Moze da ima samo one koji su slika istog tog naroda. Nista drugo.
Mi smo iza skandinavskih anroda vekovima po razumevanju drushtva, vekovima, ali nam je teshko priznati.
Pa, pogledajte nasheg coveka kada ode na zapad...prvo pomisli kako da se grebe o sistem, a da ga ne uhvate...chast izuzecima.

Sale

pre 10 godina

Iskreno ih zalim. Razmisljaju o buducnosti svoje dece i hvale se da su milioneri. Uvek nam je tudje lepse. Pa gospodo da se saberemo. 10 hiljada milijardi podeljeno sa brojem stanovnika Srbije iznosi, kad platimo porez, preko milion eura. MOLIM A ko je castan i napredan Srbin odvojice od te sume po 100,000 da napravimo novi Dunav, za buducnost dece.

Vlada

pre 10 godina

Svaka čast !
Ozbiljni ljudi koji domaćinski posluju i rukovode svojim resursima..
Lepo su ih iskoristili, nisu to prodali nekom investitoru sa strane, nema alavih direktora kojima plata nije dovoljna, te hoće da opelješe preduzeće, nema radnika koji hoće samo neku krivinu da uhvate...

Goran

pre 10 godina

Da, ali oni ne znaju da krkaju prasetinu i locu pivo uz Cecu, nemaju platu 200e, nemaju napade sekirom u 56-ici, nemaju kerusu Milu, nemaju muziku devedesetih, nemaju Privremeno vece... Oni nisu svesni sta propustaju :):)

andreas kisser

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)

u pitanju je 830 miljardi americkih dolara, a 170.000 $ po coveku (kako si lepo izracunao) je upravo nesto preko milion norveskih kruna. norveska je normalna drzava, stoga su norvezani milioneri u svojoj valuti koja je stabilna i ne stide je se :-)

pera

pre 10 godina

Svi za Norvesku, jeste da je klima bezvezna, ali bar znas zasto radis, zasto zivis, mozes da planiras buducnost a i svi zivci su ti na broju

М.Н. Лазар

pre 10 godina

@(daleka, ali prijateljska).
Хвала ти што ми отвори очи.
Колико сутра, исписујем се из норвешког држављанства, напуштам посао, стан, синовима ћу савјетовати да оставе инжењерске послове (у нафтним фирмама),одричем се те (по Теби) "виртуелне" пензије и враћам се (по Твом ауторитативном савјету) у државу /и Твоје друштво/, гдје је перспектива јасна, потврђена и провјерена .

М.Н. Лазар

pre 10 godina

Бог је наградио људе, који су се вјековима патили са врућином (Арапи) и хладњоћом (Норвешани).
Бог је одлучио да сам 3 године живјео с'Арапима(1 годину у У.А.Емиратима) и ево већ 10 година у Норвешкој.
У Ослу (свједок сам) све се троши на социјално квалитетан живот, а код Арапа на ГЛАМУР.(Згаде високе километар-чему ли служе?)
И још: код Арапа становништво од власти све добија к'о милостињу, а овдје (док си способан) сваку круну МОРАШ ДА ЗАРАДИШ.
И још још: Гориво у Норвешкој је по европским цијенама (поред оволике нафте). Да се мање возе аути и не загађује ваздух!)

Klima

pre 10 godina

Norveška je zemlja komunizma, tamo građani stvarno imaju koliko im treba. Znam da Norveška ima finansijsku priču za budućnost građana Norveške pa i pored investicionog fonda punog kao brod , neprestano kupuje zlatne poluge " za crne dane".
Kada mi kažu da je klima u Norveškoj katastrofa uvek se nasmejem, pristla bih ja na njihovu klimu za život u blagostanju i državu koja misli čak i na buduće generacije.

dosta je!

pre 10 godina

Dajte našim nepismenim i nesposobnim političarima (osim za lični interes) da upravljaju tim fondom i odoše novci za godinu dana.

vf

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???
(Bojan, 9. januar 2014 16:26)
Imaju itekako, ali to je ono što ti i većina ljudi u Srbiji ne razume, a to je da su svesni da njihovi potomci još dugo neće biti siromašni što stvara dodatni motiv za radom, patriotizam, rađanje dece bez brige kako će preživeti i šta će biti sa decom kad im umru roditelji i ostala pitanja koje muče siromašne zemlje. Ne brini za Norvežane, oni realno nisu milioneri, ali imaju i više nego dovoljno da žive lepo i spokojno.

www

pre 10 godina

@mile, 9. januar 2014 17:03
Nisu oni sredili drzavu kad su pronasli naftu. Ne moras imati naftu da bi uredio drzavu. Ne treba ti nafta da bi ocistio jezera da ti ne rastu otrovne alge u njima.

Naravno da cu da poredim nas i Norvesku, ne vidim ni jedan razlog da ne poredim. Uci se od boljeg i ne vidim ni jedan razlog zasto Srbija ne bi sledila uredjenije od sebe,umesto sto radi ono sto niko ne radi. Je l mi hocemo bolju Srbiju ili goru.

NScentar

pre 10 godina

Razlika izmedju Norveske i Srbije, Norvedjani rade za svoj korist i brinuse jedan za drugoga. U Srbiju se radi i krade samo za licni interes. Takav smo mi narod, grabimo za sebe, i J drugoga.

Deda Pera

pre 10 godina

Naravno kad nemaju dinastiju Krkobabić i slične da im kroje budžet po sistemu "use,nase i podase" a potomstvo nek' vraća dugove.

stoper4

pre 10 godina

Već je postalo izlizano pisati ovakve komentare ali jednostavno je to prvo što mi je palo na pamet, a siguran sam i većini vas:

Pustite našu političku elitu da pristupi fondu i za godinu dana ima da nestane, kakve crne buduće generacije, ne bi ni za ovu generaciju ostalo :D

Cloud Atlas

pre 10 godina

"Ja plačem krv, srecu, suze i znoj! Sta sam zgresio da sam u Srbiji rodjen..."
(Skok s Brankovog, 9. januar 2014 14:28)

I ja se to pitam svaki dan... ali došao sam do odgovora.
Iako, sem jurcanja za loptom po livadi (čitaj: sport) i jednog jedinog čoveka (Tesla), nikada nisam mogao da smislim nijedan razlog zašto bih bio ponosan na svoju naciju... nikada, nijedan... ipak, ako smo nekada mogli da biramo/planiramo gde ćemo da se rodimo - Jugoslavija je tada bila jedna od najboljih destinacija uopšte u svetu.

Rodiš se u blagostanju jedne Jugoslavije... i onda se naprasno svet okrene naopačke, eto tako jer je u mogućnosti, i završiš u ovoj i ovakvoj Srbiji.

I životariš ono što je trebalo da živiš.

Živimo u nabolje vreme u istoriji ljudske vrste, u sred Evrope... i... i...

I jbg.

I nismo mi "razmaženi".
Ne, mi smo kivni.

KoleM

pre 10 godina

A nisu ko mi poklonili svoje naftne i gasne izvore Rusima. Oni se nisu odrekli prihoda od nafte a mi jesmo. Doduše Bajatović i dalje ima dobru zaradu.

mi sami sebe spoticemo defetizmom

pre 10 godina

Ja cu biti najsrecnija kada prestanemo da omalovazavamo nasu drzavu i nas narod i pocnemo samo da verujemo da mozemo bolje i da vredimo vise. Moramo krenuti od sebe, naseg naroda, nase drzave, nasih porodica, da naucimo da postujemo sebe. I da se ne oslanjamo ni na evropljane ni na kineze ni ruse. Vec da shvatimo da ce nas spasiti samo srpski seljak, srpski domacin, srpski preduzetnik, srpska majka, srpska deca, pravilno vaspitana, i odgojena da razvijaju preduzetnistvo, da 10 posto od svake plate, kolika god bila, plate prvo SEBI, da ulazu u obrazovanje, jer nije nam kriva ni drzava, ni komsija, ni mama, ni tata, ni sudbina.lJUDI, sve je u nepoverenju.Mi nemamo poverenje u nasu drzavu.Moramo ga povratiti.Ali prvo moramo poceti od svojih porodica i od sebe. Nije nemoguce.

Vojvođanin

pre 10 godina

Koja smo mi beda!Pa nama ne bi pomogla ni sva svetska nalazišta nafte i gasa!Sve bi proćerdali,kao što smo ovo dosadašnje proćerdali!Uvek imamo opravdanje.Nisu u Norveškoj u pitanju nalazišta nafte i gasa!Tu se radi o odgovornosti prema državi,prema radu,prema narodu,prema svojim pokoljenjima!Ljudi razmišljaju unapred!Koja smo mi beda!

Aleksandar

pre 10 godina

@(Srdjan, 9. januar 2014 16:01)

Nije problem u političarima - pa naši političari dolaze iz naroda i bira ih taj isti narod - problem je u 'supstanci'. Da sve naše političare zamenimo njihovima za godinu dana bi svi pobegli, a ko ne pobegne naš pametan narod bi ga umlatio, a mi bismo se vratili na isto.

Nema prečice u stvaranju civilizovanog društva, a samim tim i odgovorne države - ili to napraviš, ili nestaneš. Mi ne moramo da nagađamo u kom pravcu idemo...

Dera

pre 10 godina

I umeju i znaju !!! Oni nemaju kao mi ministarku koja nezna da napravi racun za naplatu struje , oni nemaju ovakve gromade od politicara kao mi , oni nemaju lopurde kao mi , oni nemaju ..............Kako znam ? Jednostavno , kada bi imali ove sto mi imamo bili bi ocerupani za noc !!!

DRAŽA KG

pre 10 godina

To je država i vlast u državi a ne ove naše položare i jajare!Ne može bre pošten čovek da živi više od lopurdara i neradnika u ovakvoj Srbiji!

keza

pre 10 godina

Sad bi naš mudri ministar Bačević rekao "svaki Norvežanin je milijarder. Da, da, dobro ste čuli, milijarder"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Igor, 9. januar 2014 14:34)
Ulepso si mi dan ovim komentarom. Znaci pet minuta sam se smejao.

Zoran

pre 10 godina

Kako otici i ziveti u Norveskoj?
(Stanovnik planete Zemlja., 9. januar 2014 15:12)

Avionom, kolima, a moze i vozom ili brodom.

Odes u ambasadu i trazis radnu vizu. Ako im trebas ulazis i radis, najverovatnije po zabiti nekoj, jer im tamo trebaju ljudi. Bices u obavezi, verovatno, da potpises da ces da radis duze tamo, jer nece oni da se lome za tebe za sitno. Pa tek posle 7,8,10 godina da predjes u Oslo. To ti pricam jer su to bili uslovi za jednog lekara koji je dobio posao za 10.000 evra neto. Pa ko voli neka izvoli.

realno

pre 10 godina

Mozemo da se zapitamo zasto nama nije odgovarala drzavna imovina-koja je u Srbiji proglasena najvecim zlom,i kocnicom razvitka nase ekonomije.Ili smo jednostavno pametniji od Norvezana.

mile

pre 10 godina

(www, 9. januar 2014 16:42)

Sve si lepo rekao, jedino si zaboravio na nalazista nafte u severnom moru, a da su pre pronalaska te nafte ziveli od ribolova.
Od kako su pronasli naftu , prvo su sredili drzavu i doveli sebe u red socijalno najuredjenijih drzava, a sve sto se posle toga zaradilo ide u ovaj crni fond, za vreme kada ostanu bez nafte.
I nemojte molim Vas porediti Norvesku i Srbiju.

perica

pre 10 godina

POsto vidim da Norvezani imaju ogroman problem sa parama, mislim imaju ih previse, mozemo mi da im posaljemo nasu garnituru politicara na godinu dana. Vise problema sa parama ne bi imali, posto ne bi imali ni para

Александар Џунић

pre 10 godina

Ако амери тврде да Руси умају превише богатства и да то треба да поделе са осталима, предлажем да се ми први запљунемо код Норвежана и испоставимо им исти захтев!

Beli medved sa Juznog pola

pre 10 godina

Gde bi bio kraj severnim narodima tj. drzavama kada bi one imale prirodne lepote kao sto mi imamo dole na Jugu?Pricajte sta hocete,ne znam sta nas ocekuje posle smrti,ali u zivotu sam dozievo Raj i to u severnim zemljama dok zivot na jugu bio mi je pakao.Obrni okreni bolje svoj medju tudjima nego tudj medju svojima...Ne mojte brinute za severne narode,istina je da ovde Sunce ne greje kao kod nas,ali nikada i nije hladno...

pepi

pre 10 godina

Свака четворочлана породица у Норвешкој седи на осам милиона долара. Машала!

Mix

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)

Milioneri u krunama ne u DOLARIMA,citajte do kraja.

Swedenonline

pre 10 godina

Razmislite, oni svoje privredne resurse netrose, udaraju najvisocije cene na fosilna goriva, sve u cilju sto vise izvoza! A mi, ovi nasi bi da prodaju EPS?

antabgd

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)
vidi se da si dekodiran....

Bane bumbar

pre 10 godina

Boze, koliko su ti Norvezani zaostali u odnosu na nas?! Pa mi smo pre 20 godina postali milijarderi! To sto svi oni imaju stan ili kucu, sto voze kola, sto imaju posao, ... to su sve gradjani ove zemlje imali davnih 70-ih. Otprilike toliko kaskaju za nama.

Nele

pre 10 godina

Pa imamo i mi naftu i zemni gas, gotovo trecina srpske potrosnje je iz domacih izvora ali zato imamo i najvece cene gasa i nafte u regionu i najgori standard.

pa

pre 10 godina

kad oni nemaju komuniste na vlasti. sloba je izneo nas penzioni fond napole da mu sin i zena uzivaju, a pare od kredita za brze pruge, a od prodaje drzavnih stanova. ali nije on bio, sam ima ljudi na vlasti koji su bili sa njim i pomagali mu. zasto im se ne sudi, zasto su na slobodi...

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

Sto ne daju taj novac Srbiji da vide kako nebeski narod gazduje,ha,ha,ha...
Ne bi ga bilo ocas posla,braca bi to sredila.

mrgud

pre 10 godina

A zasto je bese onaj svedski politicar, ne tako davno nazvao norvesku poslednjom komunistickom zemljom u evropi, pa se posle doduse izvinio. Hm, bas cudno...

daleka, ali prijateljska

pre 10 godina

Norvezani su milioneri, ali u krunama. To u stvari znaci da imaju po 130.000 evra po stanovniku. U stvarnosti, svaki gradjanin norveske duguje ovu sumu bankama.
Taj fond, koga zovu 'naftne pare', je veoma lose investirao u americke banke. Barem 2\3 je novca propalo zajedno sa tim bankama (slicno ko u Agrobanci). A te nepostojece pare drzava reklamira kao postojece, jer nema za sta drugo da se u'vati. Proizvodnja nafte je prepolovljena od 2002.

Swedenonline

pre 10 godina

Andreass kisser a 170 000 je inace silna lova. Evo ovdje u Los angelesu u getu bi si mogao s Tom parom u inglewoodu il comptonu mogao priustiti cak Pola kuce...
(Ft, 09. januar 2014 16:34) amerologika hahahaha... zaboravi, bracni par sa dvoje novorodjene dece ima 4 puta tu sumu, celu tu kucu koju spominjes i jos toliko pride... sad ti je sigurno lakse, posebno sa svim tim beskucnicima oko sebe! Daleko bili...

Bojan

pre 10 godina

Vojvodjanu brate Ako si bijeda idi radi nesto. Sad zivis u kapitalismu gdje si Sam nosilac svoje srece. Evo mene ovdje U americi Obama ne dolazi pokucati na vrata I pitati sta cu da Radim vec je to na meni...

Aleksandar

pre 10 godina

@(decko iz bloka, 9. januar 2014 14:23)

Ja rođen u poznu jesen, a rode zimi neće toliko na sever pa me spustiše u Srbiju dok su bežale ka toplijim krajevima... Pa me posle pitaju što ne volim zimu...

Boban

pre 10 godina

Totalno pogresno preneta vest kao i konstatacija i ono je realnost. I naslov i tekst nemaju veze sa.istinom.
Radim u DNB i pristupnim fondovima i ako vam trebaju tacne informacije,koje nisu tajne,slobodno se obratite.Y
Pozdrav iz Osla

Karlo

pre 10 godina

Tako cemo i mi jos koliko za sledece bozicne blagdane. Pisalo u novinama, izreko' najdrcniji medju nama, ovaj sto 'apsi gromoglasno, bivsi vodja navijaca koji je sad u zemlji glavni baja i to bez da ima neku, bogznakakvu funkciju. Ja mu verujem bezrezervno. Vise nego jednom sam ga gledao na televiziji kako kaze da je tu gde jeste ne zbog para i privilegija ili nedaj boze iz neobuzdane zelje za vlascu i moci, vec zbog opsteg boljitka naroda srpskog. Isto tako gotovo nikada prilikom javnog obracanja populusu ne zaboravi da naglasi kako se nije u fotelji rodio te da nije ni najmanji problem da ode sa vlasti i mesto ustupi boljem od sebe (pod uslovom da taj vec nije stradao u snajperskoj sacekusi kojoj je i sam kumovao na vrhuncu svoje radikalske ludosti). No dobro, to je bilo nekad, covek se u medjuvremenu radikalno promenio i evidentno je da se iskreno trudi da i u nama promeni svest i postavi nas na pravi kolosek koji vodi u bolje sutra gde cemo i mi, kao danas Norvezani, biti milioneri pa makar i u dinarima.

Mића

pre 10 godina

Не видим разлога за таквим одушевљењем Норвешком осим признања да је та држава организована али и до зла Бога штедљива укључујући и саме норвежане. Али да нешто посебно раде и производе од тога нема ништа. Па и они иду у Шведску да се снабдеју јефтинијом храном као и ми нпр. у Мађарску. Али то им се гледа кроз прсте. Свему је допринео тај гас и нафта, па и нешто рибе што им је Бог дао. Друго ништа! Као и та УАР или С. Арабија. Где сте видели да нешто извозе осим нафте. Али нам нису исти критеријуми кад је у питању нпр. Русија. Спремни пљувачи одмах опале како та сила једино опстаје на нафти и гасу и ништа друго.

Aladin Prkos

pre 10 godina

Bravo za Norvezane, tako se to radi. Ovi nasi bi iz toga mogli nesto i da nauce, i ove nase nepustajte blizu tog fonda, pokrasce ga dok kazes keks.

Zoran

pre 10 godina

И још још: Гориво у Норвешкој је по европским цијенама (поред оволике нафте). Да се мање возе аути и не загађује ваздух!)
(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 16:21)

Samo je tebi to normalno, izgleda.

http://www.bloomberg.com/slideshow/2013-02-13/highest-cheapest-gas-prices-by-country.html#slide3


Norway
Price per gallon of gasoline: $9.63
Rank by most expensive gas: 2
Rank by pain at the pump: 51

Norway is unusual in that it's the only major oil producer with expensive gas. Instead of subsidizing fuel at the pump, the country uses its oil profits for services, such as free college education, and savings for infrastructure improvements.

I ja da dodam,, posto imaju besplatne fakultete uvoze ljude iz Srbije, lekare, iz Nemacke,...

BoKi

pre 10 godina

@realno: Nije državna svojina za svakoga. Mi smo lopovski narod pa takvu državu i pravimo - lopovsku. Tek treba da dostignemo norveški stepen razvoja svesti...

Sima Bg

pre 10 godina

Savet za klince : zavriste masinac,termoenergetski smer,sa sto boljim prosekom,usput ucite jezik i kompjter, i sa 25 ,sa sve diplomama,pravac Norveska !!!!!!!!!

Aladin Prkos

pre 10 godina

Bravo za Norvezane, tako se to radi. Ovi nasi bi iz toga mogli nesto i da nauce, i ove nase nepustajte blizu tog fonda, pokrasce ga dok kazes keks.

Zoran

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???
(Bojan, 9. januar 2014 16:26)

Pa oni ce da imaju naftu kad je niko ne bude imao i kad je niko ne bude koristio.:)))

daevon

pre 10 godina

ali nije on bio, sam ima ljudi na vlasti koji su bili sa njim i pomagali mu. zasto im se ne sudi, zasto su na slobodi...
(pa, 9. januar 2014 17:39)


Pa na vlasti su. Neće valjda samima sebi da sude preko "nezavisnog sudstva"?

milan

pre 10 godina

Treba učiti na dobrim primerima ali šteta što kod nas ima mnogo ljudi kojima to neodgovara tj. kada bi svi bili ne bogati nego zadovoljni kako bi neki Miškovići bili ultra bogati i na kome bi oni zarađivali i sticali ultra bahato bogatstvo.

Bojan

pre 10 godina

U Srbiji u Kojoj se stalno kritikuje kako su djeca previse ljena jer I'm roditelji daju previse???sta bi s onim kako bi djeca trebala sama da se izbore za zivot?

tupan glupan

pre 10 godina

"...fond za crne dane i buduce generacije..."
Pa dobro a za koga onda lopuze po Srbiji kradu nego za "crne dane" i svoju decu.

Mirko

pre 10 godina

"jer se taj novac čuva za "crne dane" i buduće generacije"

da da kako da ne :D

to je novac samo na papiru zato oni to NE MOGU ni dati narodu... jer nebi mogli dici sa banke

Gradjanka

pre 10 godina

Kako da ne pricam ruzno o svojoj drzavi kad kako sam se rodila mi zivimo u krizi,a verovatno cemo tako i umreti!Kako da ne pricam ruzno kad je iz dana u dan sve teze preziveti,kad je sve skuplje,a moja plata koju kao i vecina kako kazu posteno zaradim,nije se menjala 4 godine,a potrebe samo rastu!Verujem da ne bi niko od nas ruzno pricao,niti omalovazavao ovu nasu drzavu,da ta ista Srbija imalo misli na nas!

TDI

pre 10 godina

Imate sejike koji su puni kao brodovi a narodi im sirot i imate Norvezane koji imaju visoki zivotni standard i bogati su kao nacija. Povucite jednu duz i spojite te 2 tacke pa cete videti gde se mi nalazimo. Nisu nama krivi ni Nemci, ni Hrvati vec mi imamo mnogo sejika u Srbiji. A takva smo nacija da bi mnogi od nas voleli da su sejici.

barracuda

pre 10 godina

Norveška, ili službeno Kraljevina Norveška, je demokratska država. To, između ostalog, znači da svi koji imaju pravo glasa mogu učestvovati u odlučivanju o tome ko će upravljati državom. Sloboda izjašnjavanja je veoma važna za demokratiju. Sloboda izjašnjavanja znači da niko ne može biti progonjen zbog svojih izjava ili mišljenja. Svako ima pravo da kaže svoje mišljenje o odnosima u društvu.
Niko u Norveškoj ne može biti zatvoren nezakonito i bez presude. Zakoni i propisi staraju se o zaštiti prava stanovnika. Zakoni određuju i dužnosti stanovnika Norveške. Jedino sudovi mogu kazniti neko lice. To se zove pravna država.
U Norveškoj je preko sto listova, više televizijskih i mnogo radio stanica. Novinari često kritikuju Vladu, druge vlasti i sve druge koji drže vlast u Norveškoj. Slobodni mediji su važni za demokratiju.
Norveška ima državnu crkvu, ali svi u Norveškoj ipak imaju pravo da upražnjavaju svoju religiju. Sloboda veroispovesti podrazumeva i slobodu da niste religiozni. Religija nema u Norveškoj nikakvog uticaja na politiku i društvene odnose. Većina ljudi smatra veru kao privatnu stvar.
Diskriminacija na osnovu pola, boje kože, religije ili seksualne naklonosti, u Norveškoj je zabranjena. Žene i muškarci vrede isto, i moraju imati ista prava u svim vidovima društvenog života. Jednakost polova znači da žene i muškarci imaju iste mogućnosti, prava i dužnosti. To važi za porodicu, na poslu, u politici i inače u društvu.

Da, da to je to, Kraljevina Norveška.

Zoran

pre 10 godina

(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 18:03), ali snalaze se nasi i u UAE za penziju. Evo drug kupio kucu, placa kredit i planira da to proda i da mu to bude penzija. Sada, kuca jeste u pustinji prilicno, ali kako da ti kazem, ja sam ziveo u Kanadi i mogu ti reci da nema peska u Kanadi kao u UAE, ali opet jeste pustinja u velikom svom delu.

Pioneer

pre 10 godina

Nekako slucajno ovih dana sam odgledao film Pioneer, koji se bavi počecima eksploatacije nafte u Severnom moru. Reč je o trileru, da sad ne prčam o filmu, koji je rađen na osnovu istinitih događaja. I tako na kraju filma predstavnik vlasti kaže glavnom liku (parafraziram) 'Njegov sin ( sin od brata glavnog lika koji gine na početku filna) će za 20 godina odrasti i živeti u bogatoj zemlji'. Inače po filmu su Norvežani istisnuli Amerikance iz posla postavljanja cevovoda i tako zadržali kontrolu nad celim poslom....

Pedja

pre 10 godina

Svima koji kukaju na nase politicare, pamet u olovku sledeci put kad glasate, pa ako nema niko, ili ne glasaj ili se aktiviraj ako mislis da umes bolje ili teraj nekog kome verujes da se kandiduje. Ali prvo ne cekaj na drzavu, vec za sebe sam, pa koliko zaradis toliko I trosi. I ne gledaj u tudj tanjir. Onda mozda budemo kao Norveska.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

hm, nije bas u toj norveskoj sve sjajno. dok nisu otkrili naftu - bili su beda. sad, kad imaju naftu, opet su beda. bez obzira na lovu koju drzava ima, obican narod nema nista vise od obicnog naroda u danskoj ili svedskoj. ok. oni su drugaciji od nas i zadovoljni su uglavnom sa onim sto imaju. socijala im je odlicna i sve sto ide uz to, ali, neko rece - tamo ne ides da zaradis. i u pravu je. zvuci glupo ali to je istina. u norge tesko da mozes da napravis neku lovu jer ti drzava to ne dozvoljava. porezi su ogromni a cene ubitacno velike pa se te velike plate brzo istope. stan preskup, struja, gas takodje, cigare uzas, klopa isto… vozni park je katastrofa, u bgdu se voze bolja kola. mi smo prvo u norge otisli, ziveli sest meseci i uprkos tom 'blagostanju' pedalirali za dojc. za tih sest meseci nismo uspeli nista da ustedimo bez obzira na zeninu jaku lekarsku platu a u dojcu sam posle osam meseci imao u fulu namesten stan, dobar auto i par somica u steku. e, o tome u norge mozes samo da sanjas.

milan

pre 10 godina

Treba razmisliti i o krupnim ajkulama koje neće ovo posmatrati skrštenih ruku.Živi bili pa videli!Ne verujem da će puno vremena proći do neke akcije.Koliko znam oni nisu u raju po imenu EU!Niti ih to interesuje.Pitam se zašto.

Зоран

pre 10 godina

(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 18:03), то што ја пишем не треба тебе да поколеба у својо одлуци. То ја само размишљам шта све прочитам од коментара, па да видим да ли ми се исплати. Успут, очигледно је да је Норвешка слабо место где се ради да ЗАРАДИШ, то је место социјале, док је УАЕ место где се иде за зарадом, па и по цену никакве социјале нити сигурне старости.

Bojan

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???

Zoran

pre 10 godina

Pa ja za hleb, struju i hranu sam nekako mogao da zaradim i u Srbiji. Ako treba da placam 10.000 evra carinu na prosecna kola, jedna dobra lekarska plata u Norveskoj, i skup benzin, pored tolike nafte, ja stvarno ne znam zasto bih tamo isao.

UAE je pun nasih ljudi, a nemaju penziono tamo, dok je Norveska pusta nasim ljudima u odnosu na UAE, a ima socijalu, penziono,...

Zoran

pre 10 godina

Izvolite izracunajte porez na uvozna kola:

http://www.toll.no/templates_TAD/RegistrationTax.aspx?id=79&epslanguage=en&step=2

Krajnji rezultat je u krunama. Jedna kruna 0.12 evra.

Ft

pre 10 godina

Andreass kisser a 170 000 je inace silna lova. Evo ovdje u Los angelesu u getu bi si mogao s Tom parom u inglewoodu il comptonu mogao priustiti cak Pola kuce...

neko tamo

pre 10 godina

zar je moguce da se nadje neko pa da kaze ah pa to je u njihovima krunama milioni a ja ne mogu niti cu biti milioner u dinarima

ss

pre 10 godina

"To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku" !!! Milion KRUNA.... To je daleko ispod milion dolara !!!!

Zoran

pre 10 godina

Pored mnogih nelogicnosti koj sam naveo u vezi Norveske slag na tortu su subvencije ako kupis Teslu. Tesla ide na baterije, pa i vrapci znaju da ako mu baterija traje 300km po normalnom vremenu da nece vise 200 po zimi. A u Norveskoj je uvek zima, osim 2 meseca leti.

Mislim, ja se slazem da je ona bitno uredjenija zemlja od Srbije, ali sto se ostalih zapadnih zemalja tice ona je prepuna nelogicnosti.

nucky thompson

pre 10 godina

@jager aus frankfurt, imam dva drugara koja su radila i zivjela u Norge dugo godina i to ne kao sljakeri, i oni potvrdjuju Vasu pricu

Mића

pre 10 godina

Не видим разлога за таквим одушевљењем Норвешком осим признања да је та држава организована али и до зла Бога штедљива укључујући и саме норвежане. Али да нешто посебно раде и производе од тога нема ништа. Па и они иду у Шведску да се снабдеју јефтинијом храном као и ми нпр. у Мађарску. Али то им се гледа кроз прсте. Свему је допринео тај гас и нафта, па и нешто рибе што им је Бог дао. Друго ништа! Као и та УАР или С. Арабија. Где сте видели да нешто извозе осим нафте. Али нам нису исти критеријуми кад је у питању нпр. Русија. Спремни пљувачи одмах опале како та сила једино опстаје на нафти и гасу и ништа друго.

daleka, ali prijateljska

pre 10 godina

Norvezani su milioneri, ali u krunama. To u stvari znaci da imaju po 130.000 evra po stanovniku. U stvarnosti, svaki gradjanin norveske duguje ovu sumu bankama.
Taj fond, koga zovu 'naftne pare', je veoma lose investirao u americke banke. Barem 2\3 je novca propalo zajedno sa tim bankama (slicno ko u Agrobanci). A te nepostojece pare drzava reklamira kao postojece, jer nema za sta drugo da se u'vati. Proizvodnja nafte je prepolovljena od 2002.

Bojan

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???

Boban

pre 10 godina

Totalno pogresno preneta vest kao i konstatacija i ono je realnost. I naslov i tekst nemaju veze sa.istinom.
Radim u DNB i pristupnim fondovima i ako vam trebaju tacne informacije,koje nisu tajne,slobodno se obratite.Y
Pozdrav iz Osla

Mirko

pre 10 godina

"jer se taj novac čuva za "crne dane" i buduće generacije"

da da kako da ne :D

to je novac samo na papiru zato oni to NE MOGU ni dati narodu... jer nebi mogli dici sa banke

Ft

pre 10 godina

Andreass kisser a 170 000 je inace silna lova. Evo ovdje u Los angelesu u getu bi si mogao s Tom parom u inglewoodu il comptonu mogao priustiti cak Pola kuce...

Zoran

pre 10 godina

Pa ja za hleb, struju i hranu sam nekako mogao da zaradim i u Srbiji. Ako treba da placam 10.000 evra carinu na prosecna kola, jedna dobra lekarska plata u Norveskoj, i skup benzin, pored tolike nafte, ja stvarno ne znam zasto bih tamo isao.

UAE je pun nasih ljudi, a nemaju penziono tamo, dok je Norveska pusta nasim ljudima u odnosu na UAE, a ima socijalu, penziono,...

milan

pre 10 godina

Treba razmisliti i o krupnim ajkulama koje neće ovo posmatrati skrštenih ruku.Živi bili pa videli!Ne verujem da će puno vremena proći do neke akcije.Koliko znam oni nisu u raju po imenu EU!Niti ih to interesuje.Pitam se zašto.

Salle

pre 10 godina

Propaganda! Izmišljaju samo da bi nas nervirali. U Srbiji je najveći "rast". Srbija je zemlja blagostanja i u njoj se najbolje živi! Evo pitajte SNS botove.

mi sami sebe spoticemo defetizmom

pre 10 godina

Ja cu biti najsrecnija kada prestanemo da omalovazavamo nasu drzavu i nas narod i pocnemo samo da verujemo da mozemo bolje i da vredimo vise. Moramo krenuti od sebe, naseg naroda, nase drzave, nasih porodica, da naucimo da postujemo sebe. I da se ne oslanjamo ni na evropljane ni na kineze ni ruse. Vec da shvatimo da ce nas spasiti samo srpski seljak, srpski domacin, srpski preduzetnik, srpska majka, srpska deca, pravilno vaspitana, i odgojena da razvijaju preduzetnistvo, da 10 posto od svake plate, kolika god bila, plate prvo SEBI, da ulazu u obrazovanje, jer nije nam kriva ni drzava, ni komsija, ni mama, ni tata, ni sudbina.lJUDI, sve je u nepoverenju.Mi nemamo poverenje u nasu drzavu.Moramo ga povratiti.Ali prvo moramo poceti od svojih porodica i od sebe. Nije nemoguce.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

hm, nije bas u toj norveskoj sve sjajno. dok nisu otkrili naftu - bili su beda. sad, kad imaju naftu, opet su beda. bez obzira na lovu koju drzava ima, obican narod nema nista vise od obicnog naroda u danskoj ili svedskoj. ok. oni su drugaciji od nas i zadovoljni su uglavnom sa onim sto imaju. socijala im je odlicna i sve sto ide uz to, ali, neko rece - tamo ne ides da zaradis. i u pravu je. zvuci glupo ali to je istina. u norge tesko da mozes da napravis neku lovu jer ti drzava to ne dozvoljava. porezi su ogromni a cene ubitacno velike pa se te velike plate brzo istope. stan preskup, struja, gas takodje, cigare uzas, klopa isto… vozni park je katastrofa, u bgdu se voze bolja kola. mi smo prvo u norge otisli, ziveli sest meseci i uprkos tom 'blagostanju' pedalirali za dojc. za tih sest meseci nismo uspeli nista da ustedimo bez obzira na zeninu jaku lekarsku platu a u dojcu sam posle osam meseci imao u fulu namesten stan, dobar auto i par somica u steku. e, o tome u norge mozes samo da sanjas.

pepi

pre 10 godina

Свака четворочлана породица у Норвешкој седи на осам милиона долара. Машала!

Android™ Jelly Bean

pre 10 godina

Kad smo bili na jedno gostovanje prije par godina (mislim 2010) vozac autobusa (posto nas nije znao put) je tada primao platu 4.200e. Zapitajte se dje smo mi ;-)
Za razliku od Norvezana mi i ne zasluzujemo takav zivot.
Norvezanu je bitno da ima dobru zaradu, da placa porez i presrecan je u ono drzave sto ima, a svi znamo da tamo bas i nije lijepo za zivot, a Srbinu, Hrvatu, Bosnjaku, Muslimanu, Albancu... je bitnije da ubija, mrzi jedan drugog, da komsiji crkne krava, da ima pretenzije osvajacke i td...
Stojimo rame uz rane africkim drzavama po svemu!

Norveška

pre 10 godina

Skoro dve godine smo žena i ja kopali rukama i nogama da dođemo ovde. Uložili svaki dinar koji smo zaradili, crnčili po ceo dan, učili jezik i učili o Norveškoj. Sada već preko godinu dana živimo ovde i uživamo!
Znam kako sam živeo u Srbiji, znam koliko sam morao da radim da bi imao makar lažnu predstavu pristojnog života i znam u kakvom sistemu sam opstajao. Želeli smo da ga menjamo, trudili se da vratimo i društvu kroz humanitarni rad, da budemo deo te čuvene mlade populacije koja će izmeniti Srbiju...i znate šta je bilo na kraju? Pobedili su nas, odustali smo, digli ruke od borbe za bolju Srbiju i sve usmerili ka tome da odemo...
Sada će nam deca biti rođena ovde, rasti u ovoj zemlji i biće budućnost Norveške, a ne Srbije.
Nije me sramota da priznam poraz, ali lopovima i secikesama koji su me pobedili ne mogu da čestitam tu pobedu nikada! Svi koji su ostali da se bore za bolju Srbiju želim puno sreće i nadam se da će uspeti u onome što žena i ja nismo...
Što se tiče Norveške ja nemam zamerki. Lepo primljeni, diplome priznate, radimo i zarađujemo. Stekli smo i nove prijatelje, rado nam rodbina i prijatelji dolaze u posetu iz Srbije i zajedno sa njima upoznajemo čari ove zemlje!

Александар Џунић

pre 10 godina

Ако амери тврде да Руси умају превише богатства и да то треба да поделе са осталима, предлажем да се ми први запљунемо код Норвежана и испоставимо им исти захтев!

www

pre 10 godina

Kraljevina Norveska je 2 puta na referendumu odbila da udje u EU, 1972. i 1994. Ne moras cekati ulazak u EU da bi bio uredjena drzava.
Ustav Norveske je donet 1814. i danas je na snazi. Srbija je prvi ustav donela 1835., poslednji 2006. a oni koji su ga doneli hoce da ga menjaju jer ne znaju sta hoce.

Norveska je unitarna drzava kao i Srbija i cela je podeljena na 19 okruga,ali nije podeljena na jednu privilegovanu AP vojvodinu sto je slucaj samo u Srbiji i nigde vise na svetu. Znaci unitarna drzava moze biti uredjena, normalna i bogata, nikakva kominternovska pokrajina joj ne treba, niti mora biti federacija. SFRJ,SRJ i SCG su bile federacije i niklad nisu bile na nivou Norveske, i raspale su se.

Kompanije Telenor je norveska drzavna kompanija. Privatna kompanija Mobtel je "privatizovana" prodajom drzavnoj kompaniji Telenor. Nije tacno da samo privatna kompanija moze da posluje uspesno, nije tacno da je drzavna svojina losa sama po sebi.

Goran

pre 10 godina

Da, ali oni ne znaju da krkaju prasetinu i locu pivo uz Cecu, nemaju platu 200e, nemaju napade sekirom u 56-ici, nemaju kerusu Milu, nemaju muziku devedesetih, nemaju Privremeno vece... Oni nisu svesni sta propustaju :):)

Cloud Atlas

pre 10 godina

"Ja plačem krv, srecu, suze i znoj! Sta sam zgresio da sam u Srbiji rodjen..."
(Skok s Brankovog, 9. januar 2014 14:28)

I ja se to pitam svaki dan... ali došao sam do odgovora.
Iako, sem jurcanja za loptom po livadi (čitaj: sport) i jednog jedinog čoveka (Tesla), nikada nisam mogao da smislim nijedan razlog zašto bih bio ponosan na svoju naciju... nikada, nijedan... ipak, ako smo nekada mogli da biramo/planiramo gde ćemo da se rodimo - Jugoslavija je tada bila jedna od najboljih destinacija uopšte u svetu.

Rodiš se u blagostanju jedne Jugoslavije... i onda se naprasno svet okrene naopačke, eto tako jer je u mogućnosti, i završiš u ovoj i ovakvoj Srbiji.

I životariš ono što je trebalo da živiš.

Živimo u nabolje vreme u istoriji ljudske vrste, u sred Evrope... i... i...

I jbg.

I nismo mi "razmaženi".
Ne, mi smo kivni.

Zoran

pre 10 godina

И још још: Гориво у Норвешкој је по европским цијенама (поред оволике нафте). Да се мање возе аути и не загађује ваздух!)
(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 16:21)

Samo je tebi to normalno, izgleda.

http://www.bloomberg.com/slideshow/2013-02-13/highest-cheapest-gas-prices-by-country.html#slide3


Norway
Price per gallon of gasoline: $9.63
Rank by most expensive gas: 2
Rank by pain at the pump: 51

Norway is unusual in that it's the only major oil producer with expensive gas. Instead of subsidizing fuel at the pump, the country uses its oil profits for services, such as free college education, and savings for infrastructure improvements.

I ja da dodam,, posto imaju besplatne fakultete uvoze ljude iz Srbije, lekare, iz Nemacke,...

Vonjko

pre 10 godina

rodjen u srbiji, ordastao u svajcarskoj, zivim u americi....iako ovo nema ama bas nikakve veze sa mnom ipak je najbolja vest koju sam procitao u skorije vreme!

ipak postoji makar jedna "normalna" zemlja na svetu... iskrene cestitke norvezanima.

KoleM

pre 10 godina

A nisu ko mi poklonili svoje naftne i gasne izvore Rusima. Oni se nisu odrekli prihoda od nafte a mi jesmo. Doduše Bajatović i dalje ima dobru zaradu.

Beli medved sa Juznog pola

pre 10 godina

Gde bi bio kraj severnim narodima tj. drzavama kada bi one imale prirodne lepote kao sto mi imamo dole na Jugu?Pricajte sta hocete,ne znam sta nas ocekuje posle smrti,ali u zivotu sam dozievo Raj i to u severnim zemljama dok zivot na jugu bio mi je pakao.Obrni okreni bolje svoj medju tudjima nego tudj medju svojima...Ne mojte brinute za severne narode,istina je da ovde Sunce ne greje kao kod nas,ali nikada i nije hladno...

realno

pre 10 godina

Mozemo da se zapitamo zasto nama nije odgovarala drzavna imovina-koja je u Srbiji proglasena najvecim zlom,i kocnicom razvitka nase ekonomije.Ili smo jednostavno pametniji od Norvezana.

Zoran

pre 10 godina

Pored mnogih nelogicnosti koj sam naveo u vezi Norveske slag na tortu su subvencije ako kupis Teslu. Tesla ide na baterije, pa i vrapci znaju da ako mu baterija traje 300km po normalnom vremenu da nece vise 200 po zimi. A u Norveskoj je uvek zima, osim 2 meseca leti.

Mislim, ja se slazem da je ona bitno uredjenija zemlja od Srbije, ali sto se ostalih zapadnih zemalja tice ona je prepuna nelogicnosti.

Зоран

pre 10 godina

(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 18:03), то што ја пишем не треба тебе да поколеба у својо одлуци. То ја само размишљам шта све прочитам од коментара, па да видим да ли ми се исплати. Успут, очигледно је да је Норвешка слабо место где се ради да ЗАРАДИШ, то је место социјале, док је УАЕ место где се иде за зарадом, па и по цену никакве социјале нити сигурне старости.

SkyDriver

pre 10 godina

E to je ono kako razmisljaju Norvezani, novac namenjen za crne dane, tj ostavljen buducim generacijama. Za razliku od nas Srba koji smo ostavili dugove narednim 5 generacija.

М.Н. Лазар

pre 10 godina

@(daleka, ali prijateljska).
Хвала ти што ми отвори очи.
Колико сутра, исписујем се из норвешког држављанства, напуштам посао, стан, синовима ћу савјетовати да оставе инжењерске послове (у нафтним фирмама),одричем се те (по Теби) "виртуелне" пензије и враћам се (по Твом ауторитативном савјету) у државу /и Твоје друштво/, гдје је перспектива јасна, потврђена и провјерена .

Sale

pre 10 godina

Iskreno ih zalim. Razmisljaju o buducnosti svoje dece i hvale se da su milioneri. Uvek nam je tudje lepse. Pa gospodo da se saberemo. 10 hiljada milijardi podeljeno sa brojem stanovnika Srbije iznosi, kad platimo porez, preko milion eura. MOLIM A ko je castan i napredan Srbin odvojice od te sume po 100,000 da napravimo novi Dunav, za buducnost dece.

Klima

pre 10 godina

Norveška je zemlja komunizma, tamo građani stvarno imaju koliko im treba. Znam da Norveška ima finansijsku priču za budućnost građana Norveške pa i pored investicionog fonda punog kao brod , neprestano kupuje zlatne poluge " za crne dane".
Kada mi kažu da je klima u Norveškoj katastrofa uvek se nasmejem, pristla bih ja na njihovu klimu za život u blagostanju i državu koja misli čak i na buduće generacije.

ss

pre 10 godina

"To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku" !!! Milion KRUNA.... To je daleko ispod milion dolara !!!!

mrgud

pre 10 godina

A zasto je bese onaj svedski politicar, ne tako davno nazvao norvesku poslednjom komunistickom zemljom u evropi, pa se posle doduse izvinio. Hm, bas cudno...

М.Н. Лазар

pre 10 godina

Бог је наградио људе, који су се вјековима патили са врућином (Арапи) и хладњоћом (Норвешани).
Бог је одлучио да сам 3 године живјео с'Арапима(1 годину у У.А.Емиратима) и ево већ 10 година у Норвешкој.
У Ослу (свједок сам) све се троши на социјално квалитетан живот, а код Арапа на ГЛАМУР.(Згаде високе километар-чему ли служе?)
И још: код Арапа становништво од власти све добија к'о милостињу, а овдје (док си способан) сваку круну МОРАШ ДА ЗАРАДИШ.
И још још: Гориво у Норвешкој је по европским цијенама (поред оволике нафте). Да се мање возе аути и не загађује ваздух!)

Karlo

pre 10 godina

Tako cemo i mi jos koliko za sledece bozicne blagdane. Pisalo u novinama, izreko' najdrcniji medju nama, ovaj sto 'apsi gromoglasno, bivsi vodja navijaca koji je sad u zemlji glavni baja i to bez da ima neku, bogznakakvu funkciju. Ja mu verujem bezrezervno. Vise nego jednom sam ga gledao na televiziji kako kaze da je tu gde jeste ne zbog para i privilegija ili nedaj boze iz neobuzdane zelje za vlascu i moci, vec zbog opsteg boljitka naroda srpskog. Isto tako gotovo nikada prilikom javnog obracanja populusu ne zaboravi da naglasi kako se nije u fotelji rodio te da nije ni najmanji problem da ode sa vlasti i mesto ustupi boljem od sebe (pod uslovom da taj vec nije stradao u snajperskoj sacekusi kojoj je i sam kumovao na vrhuncu svoje radikalske ludosti). No dobro, to je bilo nekad, covek se u medjuvremenu radikalno promenio i evidentno je da se iskreno trudi da i u nama promeni svest i postavi nas na pravi kolosek koji vodi u bolje sutra gde cemo i mi, kao danas Norvezani, biti milioneri pa makar i u dinarima.

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

Sto ne daju taj novac Srbiji da vide kako nebeski narod gazduje,ha,ha,ha...
Ne bi ga bilo ocas posla,braca bi to sredila.

zoran

pre 10 godina

Samo dva primera o nivou nase svesti, drushtvene svesti.

Prvi: Stara Jugoslavija. razgovaraju komshije. Jedan akze da mu neshto nedostaje za kucu, kako bi popravio instalaciju. Tek ce ti drugi:"ma ne brini. Imam ja to u mom preduzecu, pa cu ti sutra doneti."

Drugi: Kao studnet sam radio u centralnom magacinu za suhomensatu robu, tadashnji "Centroprom". Svako jutro se puni kamionche od 2 tone sa kutijama punim raznih kobasica, salama i svega drugog. Treba to razvoziti po gradu. Majstor stane u prvu ulicu, posle magacina. Otvori kamionce i krene sa radnikom da otvara kutije. Iz jedne mazne salamu..iz druge parizer..iz trece slaninu...i chetvrte prshutu i tako redom...Subotom su se razvozili pilici. Svaki kamionchic pun kutija sa pilicima. Isto tako , po istom receptu, zaustavi s ekamion u nekoj ulichici i vade se pilici. Verovali ili ne...shofer i radnik odnesu, svake subote u jednoj turi po 10-15 pilica..!!!!!!!!!!!!!! To pomnozite sa brojem kamiona...pa vidite...To je vecina stanovnishtva sa ovih prostora. Sta takav narod moze da planira i kakve politichare moze da ima. Moze da ima samo one koji su slika istog tog naroda. Nista drugo.
Mi smo iza skandinavskih anroda vekovima po razumevanju drushtva, vekovima, ali nam je teshko priznati.
Pa, pogledajte nasheg coveka kada ode na zapad...prvo pomisli kako da se grebe o sistem, a da ga ne uhvate...chast izuzecima.

Aleksandar

pre 10 godina

Norveška godišnje izveze nafte koliko i Venecuela - u vrednosti od oko 60 milijardi dolara. U Norveškoj je svaki stanovnik milioner (ako se sračunaju i drugi fondovi, ne samo u krunama), Venecuela je u prvih 5 zemalja na svetu po stopi ubistava a u nekim delovima ljudi umiru od gladi.

To vam samo govori da kakve god resurse da imate - najvažniji resurs su ljudi. I da ležite na dijamantima bez kvalitetnih ljudi dalje od Nigerije dogurati nećete.

pera

pre 10 godina

Svi za Norvesku, jeste da je klima bezvezna, ali bar znas zasto radis, zasto zivis, mozes da planiras buducnost a i svi zivci su ti na broju

Igor

pre 10 godina

...navodi se da su sredstva fonda porasla na 5,11 biliona kruna (828,66 milijardi dolara), što je skoro milion puta više od populacije ove zemlje, koja prema poslednjim procenama iznosi 5.096.300.
To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku...

E, to je prevodilac!

pa

pre 10 godina

kad oni nemaju komuniste na vlasti. sloba je izneo nas penzioni fond napole da mu sin i zena uzivaju, a pare od kredita za brze pruge, a od prodaje drzavnih stanova. ali nije on bio, sam ima ljudi na vlasti koji su bili sa njim i pomagali mu. zasto im se ne sudi, zasto su na slobodi...

Bojan

pre 10 godina

Vojvodjanu brate Ako si bijeda idi radi nesto. Sad zivis u kapitalismu gdje si Sam nosilac svoje srece. Evo mene ovdje U americi Obama ne dolazi pokucati na vrata I pitati sta cu da Radim vec je to na meni...

debela.hladovina

pre 10 godina

Kada bi se tog novca dočepao Dinkić, Đilas, Toma diploma i ostali naši eksperti i domaćini - opet bismo preko bilborda skupljali novac za operaciju dece...

perica

pre 10 godina

POsto vidim da Norvezani imaju ogroman problem sa parama, mislim imaju ih previse, mozemo mi da im posaljemo nasu garnituru politicara na godinu dana. Vise problema sa parama ne bi imali, posto ne bi imali ni para

Swedenonline

pre 10 godina

Razmislite, oni svoje privredne resurse netrose, udaraju najvisocije cene na fosilna goriva, sve u cilju sto vise izvoza! A mi, ovi nasi bi da prodaju EPS?

Aleksandar

pre 10 godina

@(Srdjan, 9. januar 2014 16:01)

Nije problem u političarima - pa naši političari dolaze iz naroda i bira ih taj isti narod - problem je u 'supstanci'. Da sve naše političare zamenimo njihovima za godinu dana bi svi pobegli, a ko ne pobegne naš pametan narod bi ga umlatio, a mi bismo se vratili na isto.

Nema prečice u stvaranju civilizovanog društva, a samim tim i odgovorne države - ili to napraviš, ili nestaneš. Mi ne moramo da nagađamo u kom pravcu idemo...

mario

pre 10 godina

Nedaj Boze da se nafta pojavi na ovim prostorima jer bi umjesto Norveske postali Nigerija a 100% sam siguran da bi kod nas i naftasi trazili pomoc drzave zbog neisplativosti.

Nele

pre 10 godina

Pa imamo i mi naftu i zemni gas, gotovo trecina srpske potrosnje je iz domacih izvora ali zato imamo i najvece cene gasa i nafte u regionu i najgori standard.

antabgd

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)
vidi se da si dekodiran....

Bojan

pre 10 godina

U Srbiji u Kojoj se stalno kritikuje kako su djeca previse ljena jer I'm roditelji daju previse???sta bi s onim kako bi djeca trebala sama da se izbore za zivot?

Vlada

pre 10 godina

Svaka čast !
Ozbiljni ljudi koji domaćinski posluju i rukovode svojim resursima..
Lepo su ih iskoristili, nisu to prodali nekom investitoru sa strane, nema alavih direktora kojima plata nije dovoljna, te hoće da opelješe preduzeće, nema radnika koji hoće samo neku krivinu da uhvate...

Zoran

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???
(Bojan, 9. januar 2014 16:26)

Pa oni ce da imaju naftu kad je niko ne bude imao i kad je niko ne bude koristio.:)))

Zoran

pre 10 godina

(М.Н. Лазар, 9. januar 2014 18:03), ali snalaze se nasi i u UAE za penziju. Evo drug kupio kucu, placa kredit i planira da to proda i da mu to bude penzija. Sada, kuca jeste u pustinji prilicno, ali kako da ti kazem, ja sam ziveo u Kanadi i mogu ti reci da nema peska u Kanadi kao u UAE, ali opet jeste pustinja u velikom svom delu.

NScentar

pre 10 godina

Razlika izmedju Norveske i Srbije, Norvedjani rade za svoj korist i brinuse jedan za drugoga. U Srbiju se radi i krade samo za licni interes. Takav smo mi narod, grabimo za sebe, i J drugoga.

DRAŽA KG

pre 10 godina

To je država i vlast u državi a ne ove naše položare i jajare!Ne može bre pošten čovek da živi više od lopurdara i neradnika u ovakvoj Srbiji!

Deda Pera

pre 10 godina

Naravno kad nemaju dinastiju Krkobabić i slične da im kroje budžet po sistemu "use,nase i podase" a potomstvo nek' vraća dugove.

Bane bumbar

pre 10 godina

Boze, koliko su ti Norvezani zaostali u odnosu na nas?! Pa mi smo pre 20 godina postali milijarderi! To sto svi oni imaju stan ili kucu, sto voze kola, sto imaju posao, ... to su sve gradjani ove zemlje imali davnih 70-ih. Otprilike toliko kaskaju za nama.

andreas kisser

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)

u pitanju je 830 miljardi americkih dolara, a 170.000 $ po coveku (kako si lepo izracunao) je upravo nesto preko milion norveskih kruna. norveska je normalna drzava, stoga su norvezani milioneri u svojoj valuti koja je stabilna i ne stide je se :-)

Zoran

pre 10 godina

Kako otici i ziveti u Norveskoj?
(Stanovnik planete Zemlja., 9. januar 2014 15:12)

Avionom, kolima, a moze i vozom ili brodom.

Odes u ambasadu i trazis radnu vizu. Ako im trebas ulazis i radis, najverovatnije po zabiti nekoj, jer im tamo trebaju ljudi. Bices u obavezi, verovatno, da potpises da ces da radis duze tamo, jer nece oni da se lome za tebe za sitno. Pa tek posle 7,8,10 godina da predjes u Oslo. To ti pricam jer su to bili uslovi za jednog lekara koji je dobio posao za 10.000 evra neto. Pa ko voli neka izvoli.

Vojvođanin

pre 10 godina

Koja smo mi beda!Pa nama ne bi pomogla ni sva svetska nalazišta nafte i gasa!Sve bi proćerdali,kao što smo ovo dosadašnje proćerdali!Uvek imamo opravdanje.Nisu u Norveškoj u pitanju nalazišta nafte i gasa!Tu se radi o odgovornosti prema državi,prema radu,prema narodu,prema svojim pokoljenjima!Ljudi razmišljaju unapred!Koja smo mi beda!

Zoran

pre 10 godina

Izvolite izracunajte porez na uvozna kola:

http://www.toll.no/templates_TAD/RegistrationTax.aspx?id=79&epslanguage=en&step=2

Krajnji rezultat je u krunama. Jedna kruna 0.12 evra.

Sasa Kopenhagen

pre 10 godina

Zivim u Danskoj ne u Norveskoj. Moja iskustva. Plate u Kopenhagenu su jako dobre, kad kazemo rodbini kolike vidimo da im se oci iskolace. Ali opet, u Oslu su jos vece. Ne mozete porediti Skandinavce i Balkance. Oni ce sebi podici porez da ne zafali para u drzavi. Dobrovoljno. Oni mogu svaki dan da odu ranije s posla bez posljedica, ali nece to uraditi jer imaju odgovornost. Oni ce u neslozi diskutovati medjusobom satima, ali nece glas podici jedan na drugog niti opsovati. Oni su srecni kad imaju vremena da biciklom idu na posao pa taman vrijeme i ne bilo za to. Oni se direktoru obracaju sa TI iako ga ne poznaju. Kod njih je sve opusteno a opet nista ne propada jer svaki pojedinac ima odgovornost. Ma mogao bih ovako do sutra ali to su neki od razloga zasto smo mi s njima neuporedivi.

Sima Bg

pre 10 godina

Savet za klince : zavriste masinac,termoenergetski smer,sa sto boljim prosekom,usput ucite jezik i kompjter, i sa 25 ,sa sve diplomama,pravac Norveska !!!!!!!!!

dosta je!

pre 10 godina

Dajte našim nepismenim i nesposobnim političarima (osim za lični interes) da upravljaju tim fondom i odoše novci za godinu dana.

Dera

pre 10 godina

I umeju i znaju !!! Oni nemaju kao mi ministarku koja nezna da napravi racun za naplatu struje , oni nemaju ovakve gromade od politicara kao mi , oni nemaju lopurde kao mi , oni nemaju ..............Kako znam ? Jednostavno , kada bi imali ove sto mi imamo bili bi ocerupani za noc !!!

Mix

pre 10 godina

nešto vam matematika ne ide: 850 milijardi na 5 miliona ljudi je 170000, ni približno milionu
(dekoder, 9. januar 2014 15:04)

Milioneri u krunama ne u DOLARIMA,citajte do kraja.

keza

pre 10 godina

Sad bi naš mudri ministar Bačević rekao "svaki Norvežanin je milijarder. Da, da, dobro ste čuli, milijarder"...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Igor, 9. januar 2014 14:34)
Ulepso si mi dan ovim komentarom. Znaci pet minuta sam se smejao.

mile

pre 10 godina

(www, 9. januar 2014 16:42)

Sve si lepo rekao, jedino si zaboravio na nalazista nafte u severnom moru, a da su pre pronalaska te nafte ziveli od ribolova.
Od kako su pronasli naftu , prvo su sredili drzavu i doveli sebe u red socijalno najuredjenijih drzava, a sve sto se posle toga zaradilo ide u ovaj crni fond, za vreme kada ostanu bez nafte.
I nemojte molim Vas porediti Norvesku i Srbiju.

milan

pre 10 godina

Treba učiti na dobrim primerima ali šteta što kod nas ima mnogo ljudi kojima to neodgovara tj. kada bi svi bili ne bogati nego zadovoljni kako bi neki Miškovići bili ultra bogati i na kome bi oni zarađivali i sticali ultra bahato bogatstvo.

Swedenonline

pre 10 godina

Andreass kisser a 170 000 je inace silna lova. Evo ovdje u Los angelesu u getu bi si mogao s Tom parom u inglewoodu il comptonu mogao priustiti cak Pola kuce...
(Ft, 09. januar 2014 16:34) amerologika hahahaha... zaboravi, bracni par sa dvoje novorodjene dece ima 4 puta tu sumu, celu tu kucu koju spominjes i jos toliko pride... sad ti je sigurno lakse, posebno sa svim tim beskucnicima oko sebe! Daleko bili...

Aleksandar

pre 10 godina

@(decko iz bloka, 9. januar 2014 14:23)

Ja rođen u poznu jesen, a rode zimi neće toliko na sever pa me spustiše u Srbiju dok su bežale ka toplijim krajevima... Pa me posle pitaju što ne volim zimu...

stoper4

pre 10 godina

Već je postalo izlizano pisati ovakve komentare ali jednostavno je to prvo što mi je palo na pamet, a siguran sam i većini vas:

Pustite našu političku elitu da pristupi fondu i za godinu dana ima da nestane, kakve crne buduće generacije, ne bi ni za ovu generaciju ostalo :D

vf

pre 10 godina

I sta danasnji norvezani imaju od toga Ako je za buduce generacije?? Plus koliko je to para tamo kad kazu da zahvaljujuci carinama samo bi Pola ove sume otislo na uvoz auta???
(Bojan, 9. januar 2014 16:26)
Imaju itekako, ali to je ono što ti i većina ljudi u Srbiji ne razume, a to je da su svesni da njihovi potomci još dugo neće biti siromašni što stvara dodatni motiv za radom, patriotizam, rađanje dece bez brige kako će preživeti i šta će biti sa decom kad im umru roditelji i ostala pitanja koje muče siromašne zemlje. Ne brini za Norvežane, oni realno nisu milioneri, ali imaju i više nego dovoljno da žive lepo i spokojno.

daevon

pre 10 godina

ali nije on bio, sam ima ljudi na vlasti koji su bili sa njim i pomagali mu. zasto im se ne sudi, zasto su na slobodi...
(pa, 9. januar 2014 17:39)


Pa na vlasti su. Neće valjda samima sebi da sude preko "nezavisnog sudstva"?

www

pre 10 godina

@mile, 9. januar 2014 17:03
Nisu oni sredili drzavu kad su pronasli naftu. Ne moras imati naftu da bi uredio drzavu. Ne treba ti nafta da bi ocistio jezera da ti ne rastu otrovne alge u njima.

Naravno da cu da poredim nas i Norvesku, ne vidim ni jedan razlog da ne poredim. Uci se od boljeg i ne vidim ni jedan razlog zasto Srbija ne bi sledila uredjenije od sebe,umesto sto radi ono sto niko ne radi. Je l mi hocemo bolju Srbiju ili goru.

barracuda

pre 10 godina

Norveška, ili službeno Kraljevina Norveška, je demokratska država. To, između ostalog, znači da svi koji imaju pravo glasa mogu učestvovati u odlučivanju o tome ko će upravljati državom. Sloboda izjašnjavanja je veoma važna za demokratiju. Sloboda izjašnjavanja znači da niko ne može biti progonjen zbog svojih izjava ili mišljenja. Svako ima pravo da kaže svoje mišljenje o odnosima u društvu.
Niko u Norveškoj ne može biti zatvoren nezakonito i bez presude. Zakoni i propisi staraju se o zaštiti prava stanovnika. Zakoni određuju i dužnosti stanovnika Norveške. Jedino sudovi mogu kazniti neko lice. To se zove pravna država.
U Norveškoj je preko sto listova, više televizijskih i mnogo radio stanica. Novinari često kritikuju Vladu, druge vlasti i sve druge koji drže vlast u Norveškoj. Slobodni mediji su važni za demokratiju.
Norveška ima državnu crkvu, ali svi u Norveškoj ipak imaju pravo da upražnjavaju svoju religiju. Sloboda veroispovesti podrazumeva i slobodu da niste religiozni. Religija nema u Norveškoj nikakvog uticaja na politiku i društvene odnose. Većina ljudi smatra veru kao privatnu stvar.
Diskriminacija na osnovu pola, boje kože, religije ili seksualne naklonosti, u Norveškoj je zabranjena. Žene i muškarci vrede isto, i moraju imati ista prava u svim vidovima društvenog života. Jednakost polova znači da žene i muškarci imaju iste mogućnosti, prava i dužnosti. To važi za porodicu, na poslu, u politici i inače u društvu.

Da, da to je to, Kraljevina Norveška.

Pioneer

pre 10 godina

Nekako slucajno ovih dana sam odgledao film Pioneer, koji se bavi počecima eksploatacije nafte u Severnom moru. Reč je o trileru, da sad ne prčam o filmu, koji je rađen na osnovu istinitih događaja. I tako na kraju filma predstavnik vlasti kaže glavnom liku (parafraziram) 'Njegov sin ( sin od brata glavnog lika koji gine na početku filna) će za 20 godina odrasti i živeti u bogatoj zemlji'. Inače po filmu su Norvežani istisnuli Amerikance iz posla postavljanja cevovoda i tako zadržali kontrolu nad celim poslom....

Aladin Prkos

pre 10 godina

Bravo za Norvezane, tako se to radi. Ovi nasi bi iz toga mogli nesto i da nauce, i ove nase nepustajte blizu tog fonda, pokrasce ga dok kazes keks.

Pedja

pre 10 godina

Svima koji kukaju na nase politicare, pamet u olovku sledeci put kad glasate, pa ako nema niko, ili ne glasaj ili se aktiviraj ako mislis da umes bolje ili teraj nekog kome verujes da se kandiduje. Ali prvo ne cekaj na drzavu, vec za sebe sam, pa koliko zaradis toliko I trosi. I ne gledaj u tudj tanjir. Onda mozda budemo kao Norveska.

Gradjanka

pre 10 godina

Kako da ne pricam ruzno o svojoj drzavi kad kako sam se rodila mi zivimo u krizi,a verovatno cemo tako i umreti!Kako da ne pricam ruzno kad je iz dana u dan sve teze preziveti,kad je sve skuplje,a moja plata koju kao i vecina kako kazu posteno zaradim,nije se menjala 4 godine,a potrebe samo rastu!Verujem da ne bi niko od nas ruzno pricao,niti omalovazavao ovu nasu drzavu,da ta ista Srbija imalo misli na nas!

TDI

pre 10 godina

Imate sejike koji su puni kao brodovi a narodi im sirot i imate Norvezane koji imaju visoki zivotni standard i bogati su kao nacija. Povucite jednu duz i spojite te 2 tacke pa cete videti gde se mi nalazimo. Nisu nama krivi ni Nemci, ni Hrvati vec mi imamo mnogo sejika u Srbiji. A takva smo nacija da bi mnogi od nas voleli da su sejici.

BoKi

pre 10 godina

@realno: Nije državna svojina za svakoga. Mi smo lopovski narod pa takvu državu i pravimo - lopovsku. Tek treba da dostignemo norveški stepen razvoja svesti...

tupan glupan

pre 10 godina

"...fond za crne dane i buduce generacije..."
Pa dobro a za koga onda lopuze po Srbiji kradu nego za "crne dane" i svoju decu.

neko tamo

pre 10 godina

zar je moguce da se nadje neko pa da kaze ah pa to je u njihovima krunama milioni a ja ne mogu niti cu biti milioner u dinarima

Aladin Prkos

pre 10 godina

Bravo za Norvezane, tako se to radi. Ovi nasi bi iz toga mogli nesto i da nauce, i ove nase nepustajte blizu tog fonda, pokrasce ga dok kazes keks.

nucky thompson

pre 10 godina

@jager aus frankfurt, imam dva drugara koja su radila i zivjela u Norge dugo godina i to ne kao sljakeri, i oni potvrdjuju Vasu pricu