Četvrtak, 09.01.2014.

10:24

"Bože, vrati pamet Mihailu"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio "da se moli Bogu da vrati pamet poglavaru kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu".

Izvor: Tanjug

"Bože, vrati pamet Mihailu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Trivun Stojnjagić

pre 10 godina

"vreme je za nekog srpskog Martina Lutera..."

Ovo je besmislica zato što u Srbiji nema Crnaca ni osoba Crnačke veroispovesti. Uopšte je glupo porediti Srbiju danas sa Amerikom iz prošlog veka. Nikad Srbi nisu bili robovlasnici i uvek su rado prihvatali goste ma koje vere bili.

Macedoroman

pre 10 godina

Umesto komentara, činjenice o osnivanju SPC putem nekanonskog odvajanja od Ohridske arhiepiskopije:
Arhiepiskop Dimitrije, koji je zbog ovoga izgubio tri episkopije, je maja 1220. godine poslao Savi pismo u kome oštro kritikuje njegove postupke, nezakonito sticanje čina arhiepiskopa, ali pre svega nekanonsko smenjivanje pravoslavnih episkopa u Prizrenu i Rasu. Arhiepiskop Dimitrije optužuje Savu da je izneverio ideale monaškog života jer se »isposnik se pretvori u upravnika i savetnika tamošnjih poslova, u poslanika okolnim vlasnicima«; malo dalje, u sve gnevnijem tonu, on mu zamera da »poče ići na gozbe, poče jahati« i općenito živeti raskošno:

Wikicitati „“I sasvim se pusti u svetske brige i u svetsko slavoljublje, poče ići na gozbe, poče jahati konje odabrane, okićene i opremljene, poče voditi mnogu svitu, poče putovati sa paradom, uz pratnju veliku i različitu.”[4]“
(Ohridski arhiepiskop Dimitrije Homatijan o Savi Nemanjiću)

Boze, oslobodi srbiju od demagoga i kafanskih istoricara.

pre 10 godina

Crnogorska pravoslavna crkva sa sjedištem u prijestolnici Cetinje obnovljena je 31. oktobra 1993. godine, nakon što je stvarno 1918. a službeno 1920. godine bila ukinuta kao dotad kanonski autokefalna, samostalna pravoslavna crkva . Tada neovisna Kraljevina Crna Gora je, nakon što je Podgorička skupština okupljena pod zaštitom srpske vojske donijela odluku o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, anektirana unutar nove državne tvorevine Kraljevina SHS. Crnogorska pravoslavna crkva je tada prestala postojati i Srpska pravoslavna crkva sa sjedištem u Beogradu je pripojila svojoj organizacionoj strukturi i time svela na rang jedne od par desetina podređenih eparhija

Бладан

pre 10 godina

Црква је организација која функционише по одређеним правилима и, свидело се то неком или не, та правила се морају поштовати. Распоп Дедеић је решчињен и анатемисан од истих оних који су му тај чин претходно дали. Дакле, распоп Дедеић по тим истим правилима не може да буде православни свештеник и ту се свака даља полемика око његовог легитимитета завршава. Колико знам, њему нико не брани да оснује некакву црногорску цркву, али она нема право да себе назива православном. Али, да оставимо по страни ко је у праву а ко није и да се запитамо нешто друго, што је по мени много проблематичније. Елем, коментар и питање са сличним садржајем сам поставио и пре пар дана , али није објављен и зато ћу покушати поново. Дакле, господо са Б92, због чега у протеклих неколико дана, у време свих ових православних празника, непрестано извештавате о активностима распопа Дедеића и непризнате тзв. ЦПЦ? При том, морате имати у виду да она није призната не само од СПЦ, већ ни од једне друге православне цркве. Да ли су признати, можда, од Јеховини сведока то не знам, али у контексту православне вере то није ни битно. Волео бих да добијем било какав одговор на питање зашто ово радите? Заправо, одговор знам, али не бих да помислите да ваше намере баш нико није прозрео и да вам сваки спин пролази. На крају крајева, уколико је довољно то што је неко сам себе прогласио за нешто, па да га ви тако ословљавате, онда би било коректно да нпр. и Томислава Николића потписујете са војвода Томислав.

Đorđe

pre 10 godina

@Ne razumijem zašto Anfilohije osporava Crnogorcima pravoslavnu crkvu. Ona je postojala i ranije i postojale opet. Ako je neko Crnogorac, zasto bi on bio primoran da ide u Srpsku pravoslavnu crkvu?!? Ljudi, pa i to je pravoslavna crkva, Srbi bi trebali da pomognu Crnogorcima u osnivanju bratske Pravoslavne crkve. Svaki narod ima na to pravo, posebno ako je takva crkva postojala u prošlosti - a Crnogorska jeste. Ja sam Srbin ali ne razumijem tu zelju Srba da kontrolisu druge narode na prostoru bivše Jugoslavije. Anfilohije je obicni fasista kojem patrijarh dopušta da provodi svoje lude zamisli, sjetite se njegovih ranijih izjava na milion drugih tema. Umjesto da pripovjeda ljubav prema bilo kojem ljudskom biću,
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rango, 9. januar 2014 12:56)
RAngo ,najprije ne zove se Anfilohije već Amfilohije,drugo ne može Pravoslavnu crkvu da formira ko oće,skupe se tri čoveka i naprave Pravoslavnu Crkvu može i da je nazovu tako ,ili satanska,ili evangelistička ma kako oće ali to nije i ne može biti kanonski priznata i prava Pravoslavna Crkva!Prava pravoslavna cRlkva jedina na području Balkana pored Grčke je Srpska Pravoslavna Crkva!Druge ,treće nema!Sve su to sektice bedne i jadne!I CPC i MPC njih ni Bog ni Vaseljenski patrijarh ne priznaju i to je to ,nek se zovu kako oće Pravoslavci nisu!!Ove u MPC(makedonska crkva)priznaje samo Papa!A CPC mislim čak ni Vatikan (čuveni Pravoslavno ljubaC)ne priznaje!

Ja

pre 10 godina

A đe je Amfilohiju hrišćanska smernost i ljubav prema bližnjem? On mjesto toga javlja se u novine i prosipa kletvu još samo hvali da ga osudi na lomači kao u srednjem vjeku.

Igor

pre 10 godina

Zaista je strašno i tužno kada se najprogrsivnije snage našeg podeljenog naroda ovako sukobljavaju! (za neosetljive: ovo je CINIZAM!) Još im smo fali da se na megdan izazivaju da ko na polju bojnom pa'ne, lažni pop ostane.
Da se ovakve vesti pojavljuju u stampanoj verziji, rekao bih "žalibože" celuloze i mastila, ovako, Internet je rastegljiv...

Ritter

pre 10 godina

Boze sacuvaj ti Crnu Goru i Crnogorce koje god da su nacionalnosti pored ovakva dva antihrista kao sto su Risto alias pukovnik Radovic i Mihail alias raspop Dedeic.

Bluemonday

pre 10 godina

Crkva nastala 16. januara 2000? Hahahaha... Jel' ovo neka sala? Znaci i ja mogu da osnujem crkvu bilo kada i nazovem je recimo "Crkva Medjeda Pande", ionako ne moram ocigledno nijedan preduslov da ispunim.

ML

pre 10 godina

Sve lepo receno svaka cast Amfilohiju , mnogi mu zameraju nekakvu ostrinu ali sa kakvima sve on mora da se bori nije ni cudo. Crkva je jedna skoro 10 vekova kao i narod i to jedinstvo nam je trenutno jedino ostalo pa necete ga srusiti.

Aleksandar

pre 10 godina

Da je pameti i crnogorcima klonili bi se i kanonskih i nekanonskih, isto važi i za nas. Mada na ovom prostoru je to teško zamisliti i dokle god nam popovi budu uređivali državu nema leba ni braći a ni nama.

Westside Barbell

pre 10 godina

Simpatični momci...Pobubijaće se zbog love...Dva ganga pa koji pretegne...Ova gospoda sa Bogom imaju veze koliko i ja sa pojavom plime i oseke...Jadno i bedno...

Rango

pre 10 godina

Ne razumijem zašto Anfilohije osporava Crnogorcima pravoslavnu crkvu. Ona je postojala i ranije i postojale opet. Ako je neko Crnogorac, zasto bi on bio primoran da ide u Srpsku pravoslavnu crkvu?!? Ljudi, pa i to je pravoslavna crkva, Srbi bi trebali da pomognu Crnogorcima u osnivanju bratske Pravoslavne crkve. Svaki narod ima na to pravo, posebno ako je takva crkva postojala u prošlosti - a Crnogorska jeste. Ja sam Srbin ali ne razumijem tu zelju Srba da kontrolisu druge narode na prostoru bivše Jugoslavije. Anfilohije je obicni fasista kojem patrijarh dopušta da provodi svoje lude zamisli, sjetite se njegovih ranijih izjava na milion drugih tema. Umjesto da pripovjeda ljubav prema bilo kojem ljudskom biću, kako to bog traži od nas, on samo izaziva sve i svakoga - uživa u moći koju trenutno ima - kao da je KUM.

Nikola MNE

pre 10 godina

Isti ste i ti i on Risto Radovicu,zivite na grbacu ovog napacenog i opljackanog naroda!Sad ti Milo Djukanovic valja kad ti je dao hram Pg a prije dvije-tri godine si ga kleo i govorio da ga treba zakucati za most ili tako nesto slicno.Dace Bog pameti nekom u SPC da te makne vise iz Crne Gore a Mirasu je najgori poraz brojnost njegovih vjernika.Odkako je patrijarh Pavle umro u crkvi nema vise covjeka da valja i ostavite nas na miru vise zlotvori udbaski.

Od iizvora dva putića

pre 10 godina

Crnogorci imaju "dobar" izbor kad odlaze u crkvu,imaju takozvanu CPC na čijem je tronu Miraš i priznatu na čijem je tronu Risto.

elvis

pre 10 godina

E moj ''mitropolitu''? Šta reći a ne zaplakati na šta je SPC spala?
Kad se ti pokloniš sjenama ubijenih ljudi u Srebrenici kao što se poklonio mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, moći ćeš ti nekoga dozivati u pamet!
Ovako, tvoje društvo su ''Dveri'', 1389 i pokojni Slobodan Medić, da ponovim onaj koji je blagosiljan u Sremu 1995. od tvojih popova da puca u leđa dječaku od 14 godina!

Mir

pre 10 godina

Gospodine Risto Radoviću, zašto niste "tražili" od Boga da vrati pamet Vašim borcima i saborcima kad su devedesetih godina upropaštavali onu veliku Jugoslaviju i vodili onolike ratove.Zašto ih niste molili da ne idu na Vukovar, Dubrovnik i na Bosnu???Ne, Viste ih gospodine Radoviću blagosiljali da idu da vode ratove i ubijaju. KO treba da se dozove pameti???

Владимир

pre 10 godina

Људски. Изузетно поштујем овог човека...

Нису ми јасни откуда поједини коментари пуни мржње, злобе и пакости на његов рачун, уопште, цркве и свештенства. Разумем 70 годишњу заоставштину комунизма и демократије који су оставили последице, ал ово је зашло у патологију. Да ми неко објасни чему тако негативне реакције и критике?
Хвала.

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Daleko od toga da kazem da je mit. Amfilohije svetac imao je pogresaka znanih i ne znanih ali da pravoslavnom srbnu dodje da predje u islam zbog njega to ne moze biti, a ako vec moze dzaba ti tvoja vera i tvoga oca i djeda i svih tvojih jer te nista nijesu naucili.
E vidis ovo su strasne reci i ne da se pravim mudrija i pametnija od tebe, vec da te oponem i opecem ako treba jer drugojacije se ne moze sa plodovima koji su zasejani pre 30-50 godina u vreme blagostanja duha i tela posejanog od unistitelja Srpskoga roda Joze Broza.
Ti bi verovatno zbog njega presao i u komunizam, mislim vratio se :)
Prastaj na teskim recima ali mora se znati reci dosta.

MMA

pre 10 godina

Kazi ti nama pope Risto posecujes li ove god.sajam automobila.Izlaze novi Audi modeli pa velim znam da ti je to omiljena marka automobila steta bi bilo da se vozis u nekom starom modelu.

sasa

pre 10 godina

videla zaba da se konji potikvaju, pa i ona digla nogu, hocu da kazem, video mihailo hotele, vile i ostalo na cg primorju u vlasnistvu spc, pa bi i on deo kolaca. jadni mi sa svima vama.

bejn

pre 10 godina

kad sam procitao naslov, mislio sam da se covek moli za Mihaela Sumahera i njegovo zdravlje(pamet/mozak) :-)
bolje to da je radio u svakom slucaju

Petrovic

pre 10 godina

Mir Boziji, Hristos se rodi! Mitropolit sa Cetinja govori ono sto je istina. Mirash nije svestenik niti moze da vrsi bilo kakve obrede. Dosao je na Grudu dje nikad ali nikad nije zivio. Dovela ga PG policija preko nekog coveka Glendza.

Zasto Milo NIJE odveo Mirasha u svoju ulicu dje on zivi? nego ga je doveo dje zivi jedan stari i ugledni klan i dje Mirashu NEMA mijesta i odakle on MIrash treba da se iseli; Zasto je tu dosao????

Ne znam ko moze da priznaje Mirasha sem onih kojima je cilj da prave haos u malenoj CG. Da unose zabunu medju ljude koji od soc realizma nisu isli u crkvu i koji se okupljaju oko NEpriznatog svestenika.

I kao sto je receno vise puta, Ti naivni i konfuzni ljudi koji slede Mirasha NE znaju o pravoslavlju NISTA. Niti su ikada bili vernici, niti posecuju svetu liturgiju, niti se Bogu mole, pa NE mogu da procene sta je istinito a sta je lazno.

A Mitropolit je rekao kako je ispravno, on moze samo Bogu da se moli da vrati pamet MIrashu, da Mirash pokupi svoje stvari i da ide dje je njegova svojta a NE tamo dje mu mjesto nije. NEMA sta Mirahs da trazi na Cetinju;

A za ovo je odgovoran Milo i PG policija koji su ga na Cetinje i doveli. Odlazi Mirashu sa Cetinja; Sekti i laznih svestenika, foliranata i proroka u sluzbi neke mracne strane bilo je i bice ..nit si prvi nit poslenji. Odlazi!!!

Ella * * *

pre 10 godina

" Ne varajte se,zli razgovori kvare dobre obicaje " pise u Poslanici prvoj Korincanima, glava 15,stih 33.Kakav primer ljudima moze biti ovakvo svesteno lice ? Isus Hrist je rekao da sve sto moze on - moze i svaki drugi covek na Zemlji.Kada se ljudi smire,analiziraju svoju proslost, oproste sebi i drugima za namerne i nenamerne greske i sve to otpuste a ostanu pozitivni - onda ce shvatiti istinu reci Isusa Hrista koji je svojim stradanjem spasao pokolenja.Ako smo u stanju da smirimo svoje misli i dodjemo do stanja " bez misli " onda cemo spoznati stvarnost i dogadjaje onakve kakvi jesu.Tada cemo videti stvari koje nisu prisutne u carstvu pet cula, osetit cemo puno toga - nove dimenzije opazanja i lepotu koja se nemoze izraziti recima.U takvom stanju mira cujemo svoj unutrasnji glas (ovo nema veze sa sizofrenijom)i zvuke instrumenata sa drugih frenkfencija.Vidimo sve velike ucitelje ( proroke ) svih religija koji su poznati svetu.Blistava svetlost nam govori poruke koje su bitne za sve nas jer uticu da se stanja menjaju na bolje.Osecamo da se stapamo sa svetloscu iz koje smo dosli i u koju cemo kada dodje dan - koji biramo sami - otici.Vidjenjem realnosti cak i u drugim dimenzijama koje su fenomenalne - pozelimo promeniti i nas svet na bolje.Nasa svest je kombinacija energije i znanja.Sa ovim razumevanjem koje je dato od Boga ( Univerzuma, Kosmosa ) svakom ljudskom bicu - covek shvati koliko ima moci.Mi smo neograniceni.Mi smo svest.Nazalost, cesto religija manipulise ljudima.

Nikola

pre 10 godina

Pre samo dva meseca u CG su dosli svi pravoslavni patrijarski i episkopi iz citavog sveta (Ruski, Grcki, Vaseljenski, Svetogorski, Jerusalimski, Gruzinski, Bugarski, Ceski...) i od predstavnika svih tih crkava svi su dosli kod Amfilohija a bas nikome se nije omaklo da baci i najmanji pogled na Mirasa Dedeica. Vec sama ideja da neko za zebe zahteva monopolski status samo na osnovu imena koje je sam sebi dao izgleda smesno. Evo kada bih ja sada otisao u policiju i osnovao crkvu ï dao joj ime Crnogorska katolicka crkva i pri tome tvrdio da nije postovana neka procedura pre 200 godina, i zbog toga zahtevao da se sva imovina prepise meni, da li bi me iko ozbiljno shvatio?

Igor

pre 10 godina

To vam je kogod kad prodajes zmijsko mleko pa ti se pojavi konkurencija. Cik dokazi da je tvoje zmijsko pravo :) Idi begaj kanonski nepriznata.

A inace pope ti prvo treba da se molis bogu za svoju pamet pa tek onda za bilo ciju drugu.

zoran

pre 10 godina

Po kojoj ceni bacate prokletstvo na bliznjeg..? Chisto da znam...mozda zatreba...koje ludilo....ko ovima veruje tome i Bog teshko moze pomoci.

Goran

pre 10 godina

"Svaka čast svakom, sveštenik je sveštenik, ali Dedeić gradi crkvu na probisvetima i propalicama koji su tu sebi našli uhljebljenje“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Problem je u tome sto je 80% vas naslo uhlebljenje u ovoj profesiji, i zivi na visokoj nozi.

jovandioh

pre 10 godina

Miras je ranjr bio velikosrbin a sada je velikocrngorac. Ocigledno da u oba slucaja nije dobar svestenik, jer dozvoljava da mu etnofiletizam uvek stoji iznad vere (ma kojoj naciji pripadao). Cak su i njegove cestitke upucene samo "Crnogorcima i Crnogorkama" a sta sa Rusima, Grcima,Gruzinima Bugarima... (iz koje god pomesne crkve nekoga popa izbace, zbog raznih prestupa, kradje novvca, homoseksualizma, alkoholizma, kanonskih prestupa... svaki taj pop bez problema biva primljen u CPC iako uopste nema nikakve veze sa Crnom Gorom.)

Aleksandar

pre 10 godina

ovo je dno dna.na stranu politika i njihova netrpeljivost ali ova izjava je u rangu navijačkih prepucavanja,a ne opštenja jednog vladike

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 10 godina

"...odnosno na njega je stavljeno prokletstvo"...
Hrišćanski, nema šta. Mnogo je glup srpski narod, kad trpi takve likove. Čuj ti njega, stavljeno prokletsvo!? U 21. veku? A u proleće kreće lov na veštice a radi se i na projektu spljoštanja zemaljske kugle i postavljanja istog u centar svemira!

Igor

pre 10 godina

To vam je kogod kad prodajes zmijsko mleko pa ti se pojavi konkurencija. Cik dokazi da je tvoje zmijsko pravo :) Idi begaj kanonski nepriznata.

A inace pope ti prvo treba da se molis bogu za svoju pamet pa tek onda za bilo ciju drugu.

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 10 godina

"...odnosno na njega je stavljeno prokletstvo"...
Hrišćanski, nema šta. Mnogo je glup srpski narod, kad trpi takve likove. Čuj ti njega, stavljeno prokletsvo!? U 21. veku? A u proleće kreće lov na veštice a radi se i na projektu spljoštanja zemaljske kugle i postavljanja istog u centar svemira!

bejn

pre 10 godina

kad sam procitao naslov, mislio sam da se covek moli za Mihaela Sumahera i njegovo zdravlje(pamet/mozak) :-)
bolje to da je radio u svakom slucaju

jovandioh

pre 10 godina

Miras je ranjr bio velikosrbin a sada je velikocrngorac. Ocigledno da u oba slucaja nije dobar svestenik, jer dozvoljava da mu etnofiletizam uvek stoji iznad vere (ma kojoj naciji pripadao). Cak su i njegove cestitke upucene samo "Crnogorcima i Crnogorkama" a sta sa Rusima, Grcima,Gruzinima Bugarima... (iz koje god pomesne crkve nekoga popa izbace, zbog raznih prestupa, kradje novvca, homoseksualizma, alkoholizma, kanonskih prestupa... svaki taj pop bez problema biva primljen u CPC iako uopste nema nikakve veze sa Crnom Gorom.)

MMA

pre 10 godina

Kazi ti nama pope Risto posecujes li ove god.sajam automobila.Izlaze novi Audi modeli pa velim znam da ti je to omiljena marka automobila steta bi bilo da se vozis u nekom starom modelu.

Aleksandar

pre 10 godina

ovo je dno dna.na stranu politika i njihova netrpeljivost ali ova izjava je u rangu navijačkih prepucavanja,a ne opštenja jednog vladike

Goran

pre 10 godina

"Svaka čast svakom, sveštenik je sveštenik, ali Dedeić gradi crkvu na probisvetima i propalicama koji su tu sebi našli uhljebljenje“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Problem je u tome sto je 80% vas naslo uhlebljenje u ovoj profesiji, i zivi na visokoj nozi.

Mir

pre 10 godina

Gospodine Risto Radoviću, zašto niste "tražili" od Boga da vrati pamet Vašim borcima i saborcima kad su devedesetih godina upropaštavali onu veliku Jugoslaviju i vodili onolike ratove.Zašto ih niste molili da ne idu na Vukovar, Dubrovnik i na Bosnu???Ne, Viste ih gospodine Radoviću blagosiljali da idu da vode ratove i ubijaju. KO treba da se dozove pameti???

elvis

pre 10 godina

E moj ''mitropolitu''? Šta reći a ne zaplakati na šta je SPC spala?
Kad se ti pokloniš sjenama ubijenih ljudi u Srebrenici kao što se poklonio mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, moći ćeš ti nekoga dozivati u pamet!
Ovako, tvoje društvo su ''Dveri'', 1389 i pokojni Slobodan Medić, da ponovim onaj koji je blagosiljan u Sremu 1995. od tvojih popova da puca u leđa dječaku od 14 godina!

Nikola

pre 10 godina

Pre samo dva meseca u CG su dosli svi pravoslavni patrijarski i episkopi iz citavog sveta (Ruski, Grcki, Vaseljenski, Svetogorski, Jerusalimski, Gruzinski, Bugarski, Ceski...) i od predstavnika svih tih crkava svi su dosli kod Amfilohija a bas nikome se nije omaklo da baci i najmanji pogled na Mirasa Dedeica. Vec sama ideja da neko za zebe zahteva monopolski status samo na osnovu imena koje je sam sebi dao izgleda smesno. Evo kada bih ja sada otisao u policiju i osnovao crkvu ï dao joj ime Crnogorska katolicka crkva i pri tome tvrdio da nije postovana neka procedura pre 200 godina, i zbog toga zahtevao da se sva imovina prepise meni, da li bi me iko ozbiljno shvatio?

Petrovic

pre 10 godina

Mir Boziji, Hristos se rodi! Mitropolit sa Cetinja govori ono sto je istina. Mirash nije svestenik niti moze da vrsi bilo kakve obrede. Dosao je na Grudu dje nikad ali nikad nije zivio. Dovela ga PG policija preko nekog coveka Glendza.

Zasto Milo NIJE odveo Mirasha u svoju ulicu dje on zivi? nego ga je doveo dje zivi jedan stari i ugledni klan i dje Mirashu NEMA mijesta i odakle on MIrash treba da se iseli; Zasto je tu dosao????

Ne znam ko moze da priznaje Mirasha sem onih kojima je cilj da prave haos u malenoj CG. Da unose zabunu medju ljude koji od soc realizma nisu isli u crkvu i koji se okupljaju oko NEpriznatog svestenika.

I kao sto je receno vise puta, Ti naivni i konfuzni ljudi koji slede Mirasha NE znaju o pravoslavlju NISTA. Niti su ikada bili vernici, niti posecuju svetu liturgiju, niti se Bogu mole, pa NE mogu da procene sta je istinito a sta je lazno.

A Mitropolit je rekao kako je ispravno, on moze samo Bogu da se moli da vrati pamet MIrashu, da Mirash pokupi svoje stvari i da ide dje je njegova svojta a NE tamo dje mu mjesto nije. NEMA sta Mirahs da trazi na Cetinju;

A za ovo je odgovoran Milo i PG policija koji su ga na Cetinje i doveli. Odlazi Mirashu sa Cetinja; Sekti i laznih svestenika, foliranata i proroka u sluzbi neke mracne strane bilo je i bice ..nit si prvi nit poslenji. Odlazi!!!

Westside Barbell

pre 10 godina

Simpatični momci...Pobubijaće se zbog love...Dva ganga pa koji pretegne...Ova gospoda sa Bogom imaju veze koliko i ja sa pojavom plime i oseke...Jadno i bedno...

Владимир

pre 10 godina

Људски. Изузетно поштујем овог човека...

Нису ми јасни откуда поједини коментари пуни мржње, злобе и пакости на његов рачун, уопште, цркве и свештенства. Разумем 70 годишњу заоставштину комунизма и демократије који су оставили последице, ал ово је зашло у патологију. Да ми неко објасни чему тако негативне реакције и критике?
Хвала.

sasa

pre 10 godina

videla zaba da se konji potikvaju, pa i ona digla nogu, hocu da kazem, video mihailo hotele, vile i ostalo na cg primorju u vlasnistvu spc, pa bi i on deo kolaca. jadni mi sa svima vama.

Od iizvora dva putića

pre 10 godina

Crnogorci imaju "dobar" izbor kad odlaze u crkvu,imaju takozvanu CPC na čijem je tronu Miraš i priznatu na čijem je tronu Risto.

ML

pre 10 godina

Sve lepo receno svaka cast Amfilohiju , mnogi mu zameraju nekakvu ostrinu ali sa kakvima sve on mora da se bori nije ni cudo. Crkva je jedna skoro 10 vekova kao i narod i to jedinstvo nam je trenutno jedino ostalo pa necete ga srusiti.

Nikola MNE

pre 10 godina

Isti ste i ti i on Risto Radovicu,zivite na grbacu ovog napacenog i opljackanog naroda!Sad ti Milo Djukanovic valja kad ti je dao hram Pg a prije dvije-tri godine si ga kleo i govorio da ga treba zakucati za most ili tako nesto slicno.Dace Bog pameti nekom u SPC da te makne vise iz Crne Gore a Mirasu je najgori poraz brojnost njegovih vjernika.Odkako je patrijarh Pavle umro u crkvi nema vise covjeka da valja i ostavite nas na miru vise zlotvori udbaski.

zoran

pre 10 godina

Po kojoj ceni bacate prokletstvo na bliznjeg..? Chisto da znam...mozda zatreba...koje ludilo....ko ovima veruje tome i Bog teshko moze pomoci.

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Daleko od toga da kazem da je mit. Amfilohije svetac imao je pogresaka znanih i ne znanih ali da pravoslavnom srbnu dodje da predje u islam zbog njega to ne moze biti, a ako vec moze dzaba ti tvoja vera i tvoga oca i djeda i svih tvojih jer te nista nijesu naucili.
E vidis ovo su strasne reci i ne da se pravim mudrija i pametnija od tebe, vec da te oponem i opecem ako treba jer drugojacije se ne moze sa plodovima koji su zasejani pre 30-50 godina u vreme blagostanja duha i tela posejanog od unistitelja Srpskoga roda Joze Broza.
Ti bi verovatno zbog njega presao i u komunizam, mislim vratio se :)
Prastaj na teskim recima ali mora se znati reci dosta.

Aleksandar

pre 10 godina

Da je pameti i crnogorcima klonili bi se i kanonskih i nekanonskih, isto važi i za nas. Mada na ovom prostoru je to teško zamisliti i dokle god nam popovi budu uređivali državu nema leba ni braći a ni nama.

Ritter

pre 10 godina

Boze sacuvaj ti Crnu Goru i Crnogorce koje god da su nacionalnosti pored ovakva dva antihrista kao sto su Risto alias pukovnik Radovic i Mihail alias raspop Dedeic.

Rango

pre 10 godina

Ne razumijem zašto Anfilohije osporava Crnogorcima pravoslavnu crkvu. Ona je postojala i ranije i postojale opet. Ako je neko Crnogorac, zasto bi on bio primoran da ide u Srpsku pravoslavnu crkvu?!? Ljudi, pa i to je pravoslavna crkva, Srbi bi trebali da pomognu Crnogorcima u osnivanju bratske Pravoslavne crkve. Svaki narod ima na to pravo, posebno ako je takva crkva postojala u prošlosti - a Crnogorska jeste. Ja sam Srbin ali ne razumijem tu zelju Srba da kontrolisu druge narode na prostoru bivše Jugoslavije. Anfilohije je obicni fasista kojem patrijarh dopušta da provodi svoje lude zamisli, sjetite se njegovih ranijih izjava na milion drugih tema. Umjesto da pripovjeda ljubav prema bilo kojem ljudskom biću, kako to bog traži od nas, on samo izaziva sve i svakoga - uživa u moći koju trenutno ima - kao da je KUM.

Ella * * *

pre 10 godina

" Ne varajte se,zli razgovori kvare dobre obicaje " pise u Poslanici prvoj Korincanima, glava 15,stih 33.Kakav primer ljudima moze biti ovakvo svesteno lice ? Isus Hrist je rekao da sve sto moze on - moze i svaki drugi covek na Zemlji.Kada se ljudi smire,analiziraju svoju proslost, oproste sebi i drugima za namerne i nenamerne greske i sve to otpuste a ostanu pozitivni - onda ce shvatiti istinu reci Isusa Hrista koji je svojim stradanjem spasao pokolenja.Ako smo u stanju da smirimo svoje misli i dodjemo do stanja " bez misli " onda cemo spoznati stvarnost i dogadjaje onakve kakvi jesu.Tada cemo videti stvari koje nisu prisutne u carstvu pet cula, osetit cemo puno toga - nove dimenzije opazanja i lepotu koja se nemoze izraziti recima.U takvom stanju mira cujemo svoj unutrasnji glas (ovo nema veze sa sizofrenijom)i zvuke instrumenata sa drugih frenkfencija.Vidimo sve velike ucitelje ( proroke ) svih religija koji su poznati svetu.Blistava svetlost nam govori poruke koje su bitne za sve nas jer uticu da se stanja menjaju na bolje.Osecamo da se stapamo sa svetloscu iz koje smo dosli i u koju cemo kada dodje dan - koji biramo sami - otici.Vidjenjem realnosti cak i u drugim dimenzijama koje su fenomenalne - pozelimo promeniti i nas svet na bolje.Nasa svest je kombinacija energije i znanja.Sa ovim razumevanjem koje je dato od Boga ( Univerzuma, Kosmosa ) svakom ljudskom bicu - covek shvati koliko ima moci.Mi smo neograniceni.Mi smo svest.Nazalost, cesto religija manipulise ljudima.

Bluemonday

pre 10 godina

Crkva nastala 16. januara 2000? Hahahaha... Jel' ovo neka sala? Znaci i ja mogu da osnujem crkvu bilo kada i nazovem je recimo "Crkva Medjeda Pande", ionako ne moram ocigledno nijedan preduslov da ispunim.

Ja

pre 10 godina

A đe je Amfilohiju hrišćanska smernost i ljubav prema bližnjem? On mjesto toga javlja se u novine i prosipa kletvu još samo hvali da ga osudi na lomači kao u srednjem vjeku.

Бладан

pre 10 godina

Црква је организација која функционише по одређеним правилима и, свидело се то неком или не, та правила се морају поштовати. Распоп Дедеић је решчињен и анатемисан од истих оних који су му тај чин претходно дали. Дакле, распоп Дедеић по тим истим правилима не може да буде православни свештеник и ту се свака даља полемика око његовог легитимитета завршава. Колико знам, њему нико не брани да оснује некакву црногорску цркву, али она нема право да себе назива православном. Али, да оставимо по страни ко је у праву а ко није и да се запитамо нешто друго, што је по мени много проблематичније. Елем, коментар и питање са сличним садржајем сам поставио и пре пар дана , али није објављен и зато ћу покушати поново. Дакле, господо са Б92, због чега у протеклих неколико дана, у време свих ових православних празника, непрестано извештавате о активностима распопа Дедеића и непризнате тзв. ЦПЦ? При том, морате имати у виду да она није призната не само од СПЦ, већ ни од једне друге православне цркве. Да ли су признати, можда, од Јеховини сведока то не знам, али у контексту православне вере то није ни битно. Волео бих да добијем било какав одговор на питање зашто ово радите? Заправо, одговор знам, али не бих да помислите да ваше намере баш нико није прозрео и да вам сваки спин пролази. На крају крајева, уколико је довољно то што је неко сам себе прогласио за нешто, па да га ви тако ословљавате, онда би било коректно да нпр. и Томислава Николића потписујете са војвода Томислав.

Boze, oslobodi srbiju od demagoga i kafanskih istoricara.

pre 10 godina

Crnogorska pravoslavna crkva sa sjedištem u prijestolnici Cetinje obnovljena je 31. oktobra 1993. godine, nakon što je stvarno 1918. a službeno 1920. godine bila ukinuta kao dotad kanonski autokefalna, samostalna pravoslavna crkva . Tada neovisna Kraljevina Crna Gora je, nakon što je Podgorička skupština okupljena pod zaštitom srpske vojske donijela odluku o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, anektirana unutar nove državne tvorevine Kraljevina SHS. Crnogorska pravoslavna crkva je tada prestala postojati i Srpska pravoslavna crkva sa sjedištem u Beogradu je pripojila svojoj organizacionoj strukturi i time svela na rang jedne od par desetina podređenih eparhija

Đorđe

pre 10 godina

@Ne razumijem zašto Anfilohije osporava Crnogorcima pravoslavnu crkvu. Ona je postojala i ranije i postojale opet. Ako je neko Crnogorac, zasto bi on bio primoran da ide u Srpsku pravoslavnu crkvu?!? Ljudi, pa i to je pravoslavna crkva, Srbi bi trebali da pomognu Crnogorcima u osnivanju bratske Pravoslavne crkve. Svaki narod ima na to pravo, posebno ako je takva crkva postojala u prošlosti - a Crnogorska jeste. Ja sam Srbin ali ne razumijem tu zelju Srba da kontrolisu druge narode na prostoru bivše Jugoslavije. Anfilohije je obicni fasista kojem patrijarh dopušta da provodi svoje lude zamisli, sjetite se njegovih ranijih izjava na milion drugih tema. Umjesto da pripovjeda ljubav prema bilo kojem ljudskom biću,
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rango, 9. januar 2014 12:56)
RAngo ,najprije ne zove se Anfilohije već Amfilohije,drugo ne može Pravoslavnu crkvu da formira ko oće,skupe se tri čoveka i naprave Pravoslavnu Crkvu može i da je nazovu tako ,ili satanska,ili evangelistička ma kako oće ali to nije i ne može biti kanonski priznata i prava Pravoslavna Crkva!Prava pravoslavna cRlkva jedina na području Balkana pored Grčke je Srpska Pravoslavna Crkva!Druge ,treće nema!Sve su to sektice bedne i jadne!I CPC i MPC njih ni Bog ni Vaseljenski patrijarh ne priznaju i to je to ,nek se zovu kako oće Pravoslavci nisu!!Ove u MPC(makedonska crkva)priznaje samo Papa!A CPC mislim čak ni Vatikan (čuveni Pravoslavno ljubaC)ne priznaje!

Igor

pre 10 godina

Zaista je strašno i tužno kada se najprogrsivnije snage našeg podeljenog naroda ovako sukobljavaju! (za neosetljive: ovo je CINIZAM!) Još im smo fali da se na megdan izazivaju da ko na polju bojnom pa'ne, lažni pop ostane.
Da se ovakve vesti pojavljuju u stampanoj verziji, rekao bih "žalibože" celuloze i mastila, ovako, Internet je rastegljiv...

Trivun Stojnjagić

pre 10 godina

"vreme je za nekog srpskog Martina Lutera..."

Ovo je besmislica zato što u Srbiji nema Crnaca ni osoba Crnačke veroispovesti. Uopšte je glupo porediti Srbiju danas sa Amerikom iz prošlog veka. Nikad Srbi nisu bili robovlasnici i uvek su rado prihvatali goste ma koje vere bili.

Macedoroman

pre 10 godina

Umesto komentara, činjenice o osnivanju SPC putem nekanonskog odvajanja od Ohridske arhiepiskopije:
Arhiepiskop Dimitrije, koji je zbog ovoga izgubio tri episkopije, je maja 1220. godine poslao Savi pismo u kome oštro kritikuje njegove postupke, nezakonito sticanje čina arhiepiskopa, ali pre svega nekanonsko smenjivanje pravoslavnih episkopa u Prizrenu i Rasu. Arhiepiskop Dimitrije optužuje Savu da je izneverio ideale monaškog života jer se »isposnik se pretvori u upravnika i savetnika tamošnjih poslova, u poslanika okolnim vlasnicima«; malo dalje, u sve gnevnijem tonu, on mu zamera da »poče ići na gozbe, poče jahati« i općenito živeti raskošno:

Wikicitati „“I sasvim se pusti u svetske brige i u svetsko slavoljublje, poče ići na gozbe, poče jahati konje odabrane, okićene i opremljene, poče voditi mnogu svitu, poče putovati sa paradom, uz pratnju veliku i različitu.”[4]“
(Ohridski arhiepiskop Dimitrije Homatijan o Savi Nemanjiću)

Igor

pre 10 godina

To vam je kogod kad prodajes zmijsko mleko pa ti se pojavi konkurencija. Cik dokazi da je tvoje zmijsko pravo :) Idi begaj kanonski nepriznata.

A inace pope ti prvo treba da se molis bogu za svoju pamet pa tek onda za bilo ciju drugu.

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 10 godina

"...odnosno na njega je stavljeno prokletstvo"...
Hrišćanski, nema šta. Mnogo je glup srpski narod, kad trpi takve likove. Čuj ti njega, stavljeno prokletsvo!? U 21. veku? A u proleće kreće lov na veštice a radi se i na projektu spljoštanja zemaljske kugle i postavljanja istog u centar svemira!

elvis

pre 10 godina

E moj ''mitropolitu''? Šta reći a ne zaplakati na šta je SPC spala?
Kad se ti pokloniš sjenama ubijenih ljudi u Srebrenici kao što se poklonio mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, moći ćeš ti nekoga dozivati u pamet!
Ovako, tvoje društvo su ''Dveri'', 1389 i pokojni Slobodan Medić, da ponovim onaj koji je blagosiljan u Sremu 1995. od tvojih popova da puca u leđa dječaku od 14 godina!

Mir

pre 10 godina

Gospodine Risto Radoviću, zašto niste "tražili" od Boga da vrati pamet Vašim borcima i saborcima kad su devedesetih godina upropaštavali onu veliku Jugoslaviju i vodili onolike ratove.Zašto ih niste molili da ne idu na Vukovar, Dubrovnik i na Bosnu???Ne, Viste ih gospodine Radoviću blagosiljali da idu da vode ratove i ubijaju. KO treba da se dozove pameti???

MMA

pre 10 godina

Kazi ti nama pope Risto posecujes li ove god.sajam automobila.Izlaze novi Audi modeli pa velim znam da ti je to omiljena marka automobila steta bi bilo da se vozis u nekom starom modelu.

Aleksandar

pre 10 godina

ovo je dno dna.na stranu politika i njihova netrpeljivost ali ova izjava je u rangu navijačkih prepucavanja,a ne opštenja jednog vladike

Владимир

pre 10 godina

Људски. Изузетно поштујем овог човека...

Нису ми јасни откуда поједини коментари пуни мржње, злобе и пакости на његов рачун, уопште, цркве и свештенства. Разумем 70 годишњу заоставштину комунизма и демократије који су оставили последице, ал ово је зашло у патологију. Да ми неко објасни чему тако негативне реакције и критике?
Хвала.

Rango

pre 10 godina

Ne razumijem zašto Anfilohije osporava Crnogorcima pravoslavnu crkvu. Ona je postojala i ranije i postojale opet. Ako je neko Crnogorac, zasto bi on bio primoran da ide u Srpsku pravoslavnu crkvu?!? Ljudi, pa i to je pravoslavna crkva, Srbi bi trebali da pomognu Crnogorcima u osnivanju bratske Pravoslavne crkve. Svaki narod ima na to pravo, posebno ako je takva crkva postojala u prošlosti - a Crnogorska jeste. Ja sam Srbin ali ne razumijem tu zelju Srba da kontrolisu druge narode na prostoru bivše Jugoslavije. Anfilohije je obicni fasista kojem patrijarh dopušta da provodi svoje lude zamisli, sjetite se njegovih ranijih izjava na milion drugih tema. Umjesto da pripovjeda ljubav prema bilo kojem ljudskom biću, kako to bog traži od nas, on samo izaziva sve i svakoga - uživa u moći koju trenutno ima - kao da je KUM.

Od iizvora dva putića

pre 10 godina

Crnogorci imaju "dobar" izbor kad odlaze u crkvu,imaju takozvanu CPC na čijem je tronu Miraš i priznatu na čijem je tronu Risto.

ML

pre 10 godina

Sve lepo receno svaka cast Amfilohiju , mnogi mu zameraju nekakvu ostrinu ali sa kakvima sve on mora da se bori nije ni cudo. Crkva je jedna skoro 10 vekova kao i narod i to jedinstvo nam je trenutno jedino ostalo pa necete ga srusiti.

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Daleko od toga da kazem da je mit. Amfilohije svetac imao je pogresaka znanih i ne znanih ali da pravoslavnom srbnu dodje da predje u islam zbog njega to ne moze biti, a ako vec moze dzaba ti tvoja vera i tvoga oca i djeda i svih tvojih jer te nista nijesu naucili.
E vidis ovo su strasne reci i ne da se pravim mudrija i pametnija od tebe, vec da te oponem i opecem ako treba jer drugojacije se ne moze sa plodovima koji su zasejani pre 30-50 godina u vreme blagostanja duha i tela posejanog od unistitelja Srpskoga roda Joze Broza.
Ti bi verovatno zbog njega presao i u komunizam, mislim vratio se :)
Prastaj na teskim recima ali mora se znati reci dosta.

bejn

pre 10 godina

kad sam procitao naslov, mislio sam da se covek moli za Mihaela Sumahera i njegovo zdravlje(pamet/mozak) :-)
bolje to da je radio u svakom slucaju

Petrovic

pre 10 godina

Mir Boziji, Hristos se rodi! Mitropolit sa Cetinja govori ono sto je istina. Mirash nije svestenik niti moze da vrsi bilo kakve obrede. Dosao je na Grudu dje nikad ali nikad nije zivio. Dovela ga PG policija preko nekog coveka Glendza.

Zasto Milo NIJE odveo Mirasha u svoju ulicu dje on zivi? nego ga je doveo dje zivi jedan stari i ugledni klan i dje Mirashu NEMA mijesta i odakle on MIrash treba da se iseli; Zasto je tu dosao????

Ne znam ko moze da priznaje Mirasha sem onih kojima je cilj da prave haos u malenoj CG. Da unose zabunu medju ljude koji od soc realizma nisu isli u crkvu i koji se okupljaju oko NEpriznatog svestenika.

I kao sto je receno vise puta, Ti naivni i konfuzni ljudi koji slede Mirasha NE znaju o pravoslavlju NISTA. Niti su ikada bili vernici, niti posecuju svetu liturgiju, niti se Bogu mole, pa NE mogu da procene sta je istinito a sta je lazno.

A Mitropolit je rekao kako je ispravno, on moze samo Bogu da se moli da vrati pamet MIrashu, da Mirash pokupi svoje stvari i da ide dje je njegova svojta a NE tamo dje mu mjesto nije. NEMA sta Mirahs da trazi na Cetinju;

A za ovo je odgovoran Milo i PG policija koji su ga na Cetinje i doveli. Odlazi Mirashu sa Cetinja; Sekti i laznih svestenika, foliranata i proroka u sluzbi neke mracne strane bilo je i bice ..nit si prvi nit poslenji. Odlazi!!!

Goran

pre 10 godina

"Svaka čast svakom, sveštenik je sveštenik, ali Dedeić gradi crkvu na probisvetima i propalicama koji su tu sebi našli uhljebljenje“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Problem je u tome sto je 80% vas naslo uhlebljenje u ovoj profesiji, i zivi na visokoj nozi.

Nikola

pre 10 godina

Pre samo dva meseca u CG su dosli svi pravoslavni patrijarski i episkopi iz citavog sveta (Ruski, Grcki, Vaseljenski, Svetogorski, Jerusalimski, Gruzinski, Bugarski, Ceski...) i od predstavnika svih tih crkava svi su dosli kod Amfilohija a bas nikome se nije omaklo da baci i najmanji pogled na Mirasa Dedeica. Vec sama ideja da neko za zebe zahteva monopolski status samo na osnovu imena koje je sam sebi dao izgleda smesno. Evo kada bih ja sada otisao u policiju i osnovao crkvu ï dao joj ime Crnogorska katolicka crkva i pri tome tvrdio da nije postovana neka procedura pre 200 godina, i zbog toga zahtevao da se sva imovina prepise meni, da li bi me iko ozbiljno shvatio?

Nikola MNE

pre 10 godina

Isti ste i ti i on Risto Radovicu,zivite na grbacu ovog napacenog i opljackanog naroda!Sad ti Milo Djukanovic valja kad ti je dao hram Pg a prije dvije-tri godine si ga kleo i govorio da ga treba zakucati za most ili tako nesto slicno.Dace Bog pameti nekom u SPC da te makne vise iz Crne Gore a Mirasu je najgori poraz brojnost njegovih vjernika.Odkako je patrijarh Pavle umro u crkvi nema vise covjeka da valja i ostavite nas na miru vise zlotvori udbaski.

sasa

pre 10 godina

videla zaba da se konji potikvaju, pa i ona digla nogu, hocu da kazem, video mihailo hotele, vile i ostalo na cg primorju u vlasnistvu spc, pa bi i on deo kolaca. jadni mi sa svima vama.

Westside Barbell

pre 10 godina

Simpatični momci...Pobubijaće se zbog love...Dva ganga pa koji pretegne...Ova gospoda sa Bogom imaju veze koliko i ja sa pojavom plime i oseke...Jadno i bedno...

Aleksandar

pre 10 godina

Da je pameti i crnogorcima klonili bi se i kanonskih i nekanonskih, isto važi i za nas. Mada na ovom prostoru je to teško zamisliti i dokle god nam popovi budu uređivali državu nema leba ni braći a ni nama.

Ritter

pre 10 godina

Boze sacuvaj ti Crnu Goru i Crnogorce koje god da su nacionalnosti pored ovakva dva antihrista kao sto su Risto alias pukovnik Radovic i Mihail alias raspop Dedeic.

zoran

pre 10 godina

Po kojoj ceni bacate prokletstvo na bliznjeg..? Chisto da znam...mozda zatreba...koje ludilo....ko ovima veruje tome i Bog teshko moze pomoci.

Ella * * *

pre 10 godina

" Ne varajte se,zli razgovori kvare dobre obicaje " pise u Poslanici prvoj Korincanima, glava 15,stih 33.Kakav primer ljudima moze biti ovakvo svesteno lice ? Isus Hrist je rekao da sve sto moze on - moze i svaki drugi covek na Zemlji.Kada se ljudi smire,analiziraju svoju proslost, oproste sebi i drugima za namerne i nenamerne greske i sve to otpuste a ostanu pozitivni - onda ce shvatiti istinu reci Isusa Hrista koji je svojim stradanjem spasao pokolenja.Ako smo u stanju da smirimo svoje misli i dodjemo do stanja " bez misli " onda cemo spoznati stvarnost i dogadjaje onakve kakvi jesu.Tada cemo videti stvari koje nisu prisutne u carstvu pet cula, osetit cemo puno toga - nove dimenzije opazanja i lepotu koja se nemoze izraziti recima.U takvom stanju mira cujemo svoj unutrasnji glas (ovo nema veze sa sizofrenijom)i zvuke instrumenata sa drugih frenkfencija.Vidimo sve velike ucitelje ( proroke ) svih religija koji su poznati svetu.Blistava svetlost nam govori poruke koje su bitne za sve nas jer uticu da se stanja menjaju na bolje.Osecamo da se stapamo sa svetloscu iz koje smo dosli i u koju cemo kada dodje dan - koji biramo sami - otici.Vidjenjem realnosti cak i u drugim dimenzijama koje su fenomenalne - pozelimo promeniti i nas svet na bolje.Nasa svest je kombinacija energije i znanja.Sa ovim razumevanjem koje je dato od Boga ( Univerzuma, Kosmosa ) svakom ljudskom bicu - covek shvati koliko ima moci.Mi smo neograniceni.Mi smo svest.Nazalost, cesto religija manipulise ljudima.

jovandioh

pre 10 godina

Miras je ranjr bio velikosrbin a sada je velikocrngorac. Ocigledno da u oba slucaja nije dobar svestenik, jer dozvoljava da mu etnofiletizam uvek stoji iznad vere (ma kojoj naciji pripadao). Cak su i njegove cestitke upucene samo "Crnogorcima i Crnogorkama" a sta sa Rusima, Grcima,Gruzinima Bugarima... (iz koje god pomesne crkve nekoga popa izbace, zbog raznih prestupa, kradje novvca, homoseksualizma, alkoholizma, kanonskih prestupa... svaki taj pop bez problema biva primljen u CPC iako uopste nema nikakve veze sa Crnom Gorom.)

Bluemonday

pre 10 godina

Crkva nastala 16. januara 2000? Hahahaha... Jel' ovo neka sala? Znaci i ja mogu da osnujem crkvu bilo kada i nazovem je recimo "Crkva Medjeda Pande", ionako ne moram ocigledno nijedan preduslov da ispunim.

Đorđe

pre 10 godina

@Ne razumijem zašto Anfilohije osporava Crnogorcima pravoslavnu crkvu. Ona je postojala i ranije i postojale opet. Ako je neko Crnogorac, zasto bi on bio primoran da ide u Srpsku pravoslavnu crkvu?!? Ljudi, pa i to je pravoslavna crkva, Srbi bi trebali da pomognu Crnogorcima u osnivanju bratske Pravoslavne crkve. Svaki narod ima na to pravo, posebno ako je takva crkva postojala u prošlosti - a Crnogorska jeste. Ja sam Srbin ali ne razumijem tu zelju Srba da kontrolisu druge narode na prostoru bivše Jugoslavije. Anfilohije je obicni fasista kojem patrijarh dopušta da provodi svoje lude zamisli, sjetite se njegovih ranijih izjava na milion drugih tema. Umjesto da pripovjeda ljubav prema bilo kojem ljudskom biću,
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rango, 9. januar 2014 12:56)
RAngo ,najprije ne zove se Anfilohije već Amfilohije,drugo ne može Pravoslavnu crkvu da formira ko oće,skupe se tri čoveka i naprave Pravoslavnu Crkvu može i da je nazovu tako ,ili satanska,ili evangelistička ma kako oće ali to nije i ne može biti kanonski priznata i prava Pravoslavna Crkva!Prava pravoslavna cRlkva jedina na području Balkana pored Grčke je Srpska Pravoslavna Crkva!Druge ,treće nema!Sve su to sektice bedne i jadne!I CPC i MPC njih ni Bog ni Vaseljenski patrijarh ne priznaju i to je to ,nek se zovu kako oće Pravoslavci nisu!!Ove u MPC(makedonska crkva)priznaje samo Papa!A CPC mislim čak ni Vatikan (čuveni Pravoslavno ljubaC)ne priznaje!

Бладан

pre 10 godina

Црква је организација која функционише по одређеним правилима и, свидело се то неком или не, та правила се морају поштовати. Распоп Дедеић је решчињен и анатемисан од истих оних који су му тај чин претходно дали. Дакле, распоп Дедеић по тим истим правилима не може да буде православни свештеник и ту се свака даља полемика око његовог легитимитета завршава. Колико знам, њему нико не брани да оснује некакву црногорску цркву, али она нема право да себе назива православном. Али, да оставимо по страни ко је у праву а ко није и да се запитамо нешто друго, што је по мени много проблематичније. Елем, коментар и питање са сличним садржајем сам поставио и пре пар дана , али није објављен и зато ћу покушати поново. Дакле, господо са Б92, због чега у протеклих неколико дана, у време свих ових православних празника, непрестано извештавате о активностима распопа Дедеића и непризнате тзв. ЦПЦ? При том, морате имати у виду да она није призната не само од СПЦ, већ ни од једне друге православне цркве. Да ли су признати, можда, од Јеховини сведока то не знам, али у контексту православне вере то није ни битно. Волео бих да добијем било какав одговор на питање зашто ово радите? Заправо, одговор знам, али не бих да помислите да ваше намере баш нико није прозрео и да вам сваки спин пролази. На крају крајева, уколико је довољно то што је неко сам себе прогласио за нешто, па да га ви тако ословљавате, онда би било коректно да нпр. и Томислава Николића потписујете са војвода Томислав.

Ja

pre 10 godina

A đe je Amfilohiju hrišćanska smernost i ljubav prema bližnjem? On mjesto toga javlja se u novine i prosipa kletvu još samo hvali da ga osudi na lomači kao u srednjem vjeku.

Boze, oslobodi srbiju od demagoga i kafanskih istoricara.

pre 10 godina

Crnogorska pravoslavna crkva sa sjedištem u prijestolnici Cetinje obnovljena je 31. oktobra 1993. godine, nakon što je stvarno 1918. a službeno 1920. godine bila ukinuta kao dotad kanonski autokefalna, samostalna pravoslavna crkva . Tada neovisna Kraljevina Crna Gora je, nakon što je Podgorička skupština okupljena pod zaštitom srpske vojske donijela odluku o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, anektirana unutar nove državne tvorevine Kraljevina SHS. Crnogorska pravoslavna crkva je tada prestala postojati i Srpska pravoslavna crkva sa sjedištem u Beogradu je pripojila svojoj organizacionoj strukturi i time svela na rang jedne od par desetina podređenih eparhija

Igor

pre 10 godina

Zaista je strašno i tužno kada se najprogrsivnije snage našeg podeljenog naroda ovako sukobljavaju! (za neosetljive: ovo je CINIZAM!) Još im smo fali da se na megdan izazivaju da ko na polju bojnom pa'ne, lažni pop ostane.
Da se ovakve vesti pojavljuju u stampanoj verziji, rekao bih "žalibože" celuloze i mastila, ovako, Internet je rastegljiv...

Macedoroman

pre 10 godina

Umesto komentara, činjenice o osnivanju SPC putem nekanonskog odvajanja od Ohridske arhiepiskopije:
Arhiepiskop Dimitrije, koji je zbog ovoga izgubio tri episkopije, je maja 1220. godine poslao Savi pismo u kome oštro kritikuje njegove postupke, nezakonito sticanje čina arhiepiskopa, ali pre svega nekanonsko smenjivanje pravoslavnih episkopa u Prizrenu i Rasu. Arhiepiskop Dimitrije optužuje Savu da je izneverio ideale monaškog života jer se »isposnik se pretvori u upravnika i savetnika tamošnjih poslova, u poslanika okolnim vlasnicima«; malo dalje, u sve gnevnijem tonu, on mu zamera da »poče ići na gozbe, poče jahati« i općenito živeti raskošno:

Wikicitati „“I sasvim se pusti u svetske brige i u svetsko slavoljublje, poče ići na gozbe, poče jahati konje odabrane, okićene i opremljene, poče voditi mnogu svitu, poče putovati sa paradom, uz pratnju veliku i različitu.”[4]“
(Ohridski arhiepiskop Dimitrije Homatijan o Savi Nemanjiću)

Trivun Stojnjagić

pre 10 godina

"vreme je za nekog srpskog Martina Lutera..."

Ovo je besmislica zato što u Srbiji nema Crnaca ni osoba Crnačke veroispovesti. Uopšte je glupo porediti Srbiju danas sa Amerikom iz prošlog veka. Nikad Srbi nisu bili robovlasnici i uvek su rado prihvatali goste ma koje vere bili.