Četvrtak, 09.01.2014.

00:05

Kacin: Nećemo vam vratiti vize

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže za B92 da trenutno ne postoji opasnost da Evropska unija ponovo uvede vize Srbiji.

Izvor: B92

Kacin: Neæemo vam vratiti vize IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Fila

pre 10 godina

Plaše se oni da mi njih ne otkačimo, da se narod ne pobuni, pa nas zato stalno bombarduju svojim lažnim informacijama. Zna se da naš narod baš nešto nije oduševljen pristupom u EU, pa odatle i njhovo nezadovoljstvo, jer smatraju da spadaju u savršena društva, što baš i nisu.

bokica

pre 10 godina

Ukoliko nam ponovo uvedu vizni rezim to ce nas vratiti nekoliko godina u nazad i vratiti nas u redove ispred ambasada a to ne odgovara ni nama ni drzavi.

NatašaR

pre 10 godina

Ne postoji nijedan opravdan razlog da se Srbiji vrati vizni režim, jer se država trudi da na pravi način reguliše pitanje lažnih azilanata. S druge strane je i nepobitna činjenica da se u razvijenijim zemljama EU kao azilanti najčešće javljaju Romi i Albanci sa KiM, koji kao razlog za dobijanje azila navode ugroženost u Srbiji! Dokle?

Ćiko

pre 10 godina

Problem stranih azilanata je svetski problem, i mi čak imamo problema sa njima, ali to ne znači da ih podržavamo ili izbegavamo, odnosno tom problem pribegavamo svesno i sa namerom da pomognemo njima i svima koji su bili ugroženi svojim postojanjem u tim svojim državama.

Gera

pre 10 godina

Ne postoji opasnost od uvođenja viza Srbiji verovatno jer smo započeli pregovore sa Evopskom Unijom. Smatram da smo im potrebni, jer imamosvoju tradiciju i istoriju, ustrojavaju nas prema svojim direktivama i propisima, ne znam zašto bi onda gubil vreme sa nama.

tea

pre 10 godina

To bi bio vrhunac licemerja Evrope!Vize za nas,a Albanci i Romi odlaze traže azil zbog "ugroženosti" u Srbiji.Od koga?Dokle više?Što ne zabrane ili odbijaju azilante i njihove zahteve kao neosnovane pa ne bi bio problem s tim.Ima li Evropa nameru da nas oslobodi pritisaka ili ne?

Kalel984

pre 10 godina

Kratko i jasno za sve "dusebriznike" koji su se "zabrinuli" kako ce opet sa vizama da barataju. Jos jedan dokaz da Srbija NAPRED.

vize

pre 10 godina

Resavaju se polako svi problemi, pa ce i problem azilanata verovatno biti jedan od prioriteta. Drzave EU su toga svesne i zato nam i nece vratiti vize.

sami svoj dželat...

pre 10 godina

Unija je i onako bremenita problemima tako da bi to bio dodatni doprinos smanjenju popularnosti Brisela na ovim prostorima. A posledice koje trpite zbog azilanata sami ste izazvali!

juca

pre 10 godina

Verovatno nece vratiti vize, dve trecine zemalja trebale bi to da izglasaju. Pojacati kontolu na granicama, azilanti sigurno ne idu na granicne prelaze bar vecina. Sta treba ovoj zemlji, VISE RADNIH MESTA, OTVARANJE FABRIKA itd. Jedini nacin da se ovo spreci. Odliv svega iz Srbije, i skolkovanih i neskolovanih, uglavnom mladih. STRASNO.

Jerry

pre 10 godina

Živim u selu u okolini Sd. Situacija je još teža kod nas nego u gradu... Što se tiče azilanata lično poznajem porodice koje su otišle u D i tražile azil... To je za naše gradjane siguran izvor prihoda! Sledeći put cela porodica promeni imena (700 din), pa ajmo Jovo nanovo...
Treba uvesti neki mehanizam....

























l

sALE

pre 10 godina

A voleo bih da se to desi, jer:
1. To bi bila zaslužena nagrada ovoj vladi za sve što su učinili.
2. Za Hrvatsku bi trebala viza, pa ko stvarno voli, u red, da vas i oni malo ponižavaju.
3. Lično, nikad manje nisam putovao u EU, iliti te zemlje koje nas plaše vizama.

Srđan

pre 10 godina

Kada budem imao para da putujem, onda me neće mnogo zanimati da li mi treba ili ne viza za bilo koju zemlju na svetu.

Sada dok nemam para, ne znači mi mnogo što nema viza, jer para nemam pa nemam :-D

Mira

pre 10 godina

Osnov cele price je, cita se izmedju redova, zasto se broj azilanata iz Srbije u zadnje vreme povecao. Takodje nije tacno da su to vecinom Romi i Albanci, to je neka sasvim druga prica. Prost primer: vecina mojih prijatelja zivi u inostranstvu. Svi su visoko obrazovani i kao takvi su pronasli poslove u skladu sa strukom. Ima i onih koji odlaze na mesec do tri da bi kratkorocno zaradili neki dinar jer u Srbiji ne mogu. Znaci u Srbiji nema gde da radis pa i da hoces. Samo bez komentara sada o necijoj sposobnosti i ostalim tricarijama. U mom gradu gde zivim radi jos samo buvljak marketi poneki butik i jedna fabrika. Druga gigantska kompanija ceka novog vlasnika vec dve godine i nista. Mrtvilo i depresija u gradu. Shodno tome naravno da ljudi odlaze iz ove zemlje jer je vecina gradova kao i moj! Suprug, nasa deca i ja se spremamo da odemo odavde i da vise nikada ne citam ili ostavim bilo kakav komentar na temu politike i vlasti ove jadne Srbije! Vi se i dalje bavite glupostima ko je jaci politicar PPV ili premjer, njima je lepo...a vama?

Aleksandar

pre 10 godina

@(Momčilo, 9. januar 2014 00:28)

Vidi 'vamo - to što ti nemaš novca je tvoj problem, a uvođenje viza bi bio svačiji problem. Ni ja nemam automobil pa opet smatram da se putevi moraju graditi i da ne smeju imati rupa, da država ne treba da dere na taksama za registraciju i putarinama, da su akcize na gorivo nenormalne, da je saobraćajna policija korumpirana... To što me nešto lično ne pogađa nije razlog da se ne interesujem i za probleme drugih i da ne saosećam sa njima.

Drugo, uvođenje viza neće pogoditi samo one koji imaju vremena i para pa bi da skoknu na Saher tortu u Beč ili da se čvare na španskim plažama. To pogađa i one koji putuju radi ostvarivanja poslovnih kontakta, unapređivanje znanja po međunarodnim konferencijama, razmene iskustava itd. - manje sklopljenih poslova zbog dugačke procedure i nemogućnosti kratkoročnog planiranja automatski znači manje novca u Srbiji, pa ćeš time na koncu i ti imati još manje novca. A visokoobrazovani neće pristati na ponižavanje i jurenje papirologije kad god moraju da odu na neku konferenciju pa će lepo spakovati kofere i otići odavde jer takve hoće svuda - što opet znači još manje novca generisanog u Srbiji, i konsekventno manje novca i za tebe.

Razmisli malo i o tome kad sledeći put budeš imao poriv da gledaš samo sopstvenu zadnjicu.

Podrška

pre 10 godina

Kada se kritikuje svi se slade, a kada neko hvali ono što je konkretno i urađeno kritikuje se osoba koja je pohvalila. Takvo ponašanje nije korektno. Posebno što je Kacin izneo ono što jeste. Idemo napred.

MiG-29

pre 10 godina

Kao i u mnogim poslovima i ovaj problem, viza, može se rešiti uz obostrane napore. Inače, to bi bio autogol evropskim integracijama.

ribe

pre 10 godina

“Što se mene tiče, kao izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, ne želim da plašim građane. I pored toga što je došlo do zabrinjavajućeg priliva azilanata iz Srbije u neke države članice EU, privremena suspenzija viznog režima trenutno ne predstavlja opasnost”, kaže Kacin. Moramo ga slušati, on o Srbiji odlučuje.

Kraljevo

pre 10 godina

Hvali Kacin Dačića jer preko njega još mogu da koče Srbiju. Zato treba íći na izbore Vučić i Rasim da se dogovore i za 3 godine uz mnogo rada živećemo bolje.

petak13

pre 10 godina

Ispašće još da se Kacin brine o nama i da svojim amandmanom u Evropskom parlamentu želi da proglasi Srbiju sigurnom državom i time obesmisli traženje azila naših građana u drugim zemljama.Takav instrumenat bi odmah naterao Nemačke vlasti da naši građani ne mogu ući u proceduru traženja azila i time bi se obesmislila čitava ova zavrzlama oko viza.Toliko je kacin vremena proveo u beogradu i Srbiji da je upoznao naš mentalitet i poznaj eprilike u našoj državi i da je najmanje što je mogao da učini da ovim amandmanom pomogne Srbiji.Ostaje da vidimo kako će na ovo reagovati ostali evropski parlamentarci i da se nadamo skidanja ove opasnosti uviođenja viza.

expert

pre 10 godina

Džaba nam neće vratiti vize, ako nam naši uvedu izlazne vize. Ako budu tražili da imaš pozivno pismo pri izlasku iz zemlje, to je još gore od uvođenja viza. Ako recimo hoću da se prošetam biciklom do susednog mesta preko granice, kako da dobijem pozivno pismo za to? I uopšte, kako da se organizujem za bilo koje jeftino putovanje u svojoj režiji? Kažu, rezervacija hotela, ali ima nas koji nemamo para za hotele, već idemo po hostelima, možda čak kampujemo, pa kako da nabavim potvrdu? Dok su bile vize, mogao si ovo da objasniš u ambasadi, pa da ti progledaju kroz prste, ali teško da će neko ovim našim duducima na granici da objasni bilo šta.

Nemanja

pre 10 godina

Ako se pogleda struktura "azilanata", videće se da je najviše stanovništva sa Kosovo i Roma. Ne bi bilo pošteno da zbog njih Srbija ponovo dobija vizni režim. Na Rome još i možemo da utičemo da svojim lažima ne dovode zemlju u tešku situaciju, ali šta sa Albancima, a njih nije malo. Na sreću i EU ima razumevanja za sve što država Srbija preduzima.

Tatijana Konevski Jevtović

pre 10 godina

Pozdravljam prvu pozitivnu vest ovog jutra i naročito političara Kacina, da zadrži objektivni nivo odluka i preporuka za Državu Srbiju.Na ličnom planu, želim mu uspašnu radnu godinu i nezaboravak porekla, poštovane prethodne države sa koje potiče.

BUMERANG

pre 10 godina

Vize nećete vratiti zato što to na nas ne bi ostavilo nikakve posledice,ali bi sigurno pritisak na EU bio pojačan od drugih svetskih igrača koji se spremaju na ulaganje u Srbiju.

Ivan

pre 10 godina

Eh , moj napaceni narode. Zar nije providno da zemlje EU nisu htele na vreme da daju signal obavestavajuci Srbiju , da postoji povecani broj laznih azilanata kako bi u saradnji sa tim zemljama resio problem bezbolno . Sada svi vide da je da je sa namerom cekano kraj godine kako bi se problem uvecao , i da se nastavi stara praksa pritisak na Srbiju . Srsmota !!!!!!

mrmlj

pre 10 godina

@?: a s kojim to pravom nas granicni policajac moze da zabrani izlazak iz zemlje bilo kome, osim ako je trazen po poternici i sl? koje pravo ima da ga pita da li ima para i gde ce biti smesten?

Nešo

pre 10 godina

Naravno da je ovo značajna i ohrabrujuća vest. Srbije nije kriva za lažne azilante , ali će preduzeti sve mere da se taj problem što pre reši. Naravno za ovo joj je potrebna pomoć država u kojima lažni azilanti iz Srbije traže azil.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ponovo smo bili svedoci sirenja zlonamernih spekulacija od strane pojedinih medija o navodnom planu EU da nam ponovo uvedu vize i ovo saopstenje Kacina je na najbolji nacin demantovalo sve te glasine i ukazalo na ozbiljan problem koji imamo u nasem medijskom sektoru koji je itekako podlozan pritiscima odredjenih interesnih grupa

NERA

pre 10 godina

Srbija je dosta uradila na putu ka EU i nadam se da nam neće postavljati kamen spoticanja kako bi brže sproveli reforme koje su započete .

CIKA - TASA - IZ - VRBASA

pre 10 godina

Kako rece Jelko Kacin sto se njega tice, on ce kao izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju na istom dati povoljni izvestaj , da ne zeli da plasi gradjane Srbije. I pored toga sto je doslo do zabrinjavajuceg priliva azilanata iz Srbije u neke drzave clanice EU, privremena suspenzija viznog rezima trenutno ne predstavlja opasnost, kada je Srbija u pitanju. Da mu verujemo na datu rec.

maksim

pre 10 godina

Nadam se da će zajednička saradnja Nemačke i SRbije, da se smanji broj ilegalnih imigranata iz Srbije uroditi plodom, i da se vraćanje viza neće ni pominjati, jer bi to bilo vrlo loše rešenje za ceo region pa i za Srbiju.

Nuki

pre 10 godina

U zemlji u kojoj zivim, jako puno laznih azilanata dolazi. U 99% slucajeva Romi sa Kosova koji imaju nase pasose, uglavnom se zale na maltretiranja od strane Srba. Dosta ima i kriminalaca koji dolaze da kradu i pljackaju. Koriste ljudi pogodnosti :-). Ali da zbog takvih ispasta normalan i posten svet, to bi bilo skandalozno! Poostriti kontrole na granicnim izlazima iz zemlje i to je to.

?

pre 10 godina

Vize su se izdavale tako sto je onaj ko aplicira morao da pokaze gde ide, pozivno pismo, rezervaciju hotela, povratnu kartu, dovoljna fin.sredstva za put i sl.
Te provere moze jos bolje da obavi nasa granicna policija i da se u saradnji sa EU drzavama umnogome onemoguci odlazak u inostranstvo laznim azilantima. A onaj ko smatra da ispunjava uslove za azil i sada moze da aplicira kod EU ambasada u Srbiji.
I da se stavi tacka na tu temu!

Hoću u EU

pre 10 godina

Hvala Vam gospodine Kacin! Mi ne zaslužujemo toliku dobrotu i razumevanje EU, ali obećavam da ćemo ubuduće biti mnogo bolji i poslušniji i da ćemo
ekspresno ispunjavati sve zahteve Brisela. Nadam se da ćete u 2014-oj biti
zadovoljniji nama nego što ste to bili u prethodnoj godini. Trudićemo se
na samo da izvršavamo ono što nam kažete, već i da unapred predvidimo šta
želite od nas i da to uradimo, kako se ne biste bespotrebno baktali sa nama
i trošili vaše dragoceno vreme.

Nuki

pre 10 godina

U zemlji u kojoj zivim, jako puno laznih azilanata dolazi. U 99% slucajeva Romi sa Kosova koji imaju nase pasose, uglavnom se zale na maltretiranja od strane Srba. Dosta ima i kriminalaca koji dolaze da kradu i pljackaju. Koriste ljudi pogodnosti :-). Ali da zbog takvih ispasta normalan i posten svet, to bi bilo skandalozno! Poostriti kontrole na granicnim izlazima iz zemlje i to je to.

?

pre 10 godina

Vize su se izdavale tako sto je onaj ko aplicira morao da pokaze gde ide, pozivno pismo, rezervaciju hotela, povratnu kartu, dovoljna fin.sredstva za put i sl.
Te provere moze jos bolje da obavi nasa granicna policija i da se u saradnji sa EU drzavama umnogome onemoguci odlazak u inostranstvo laznim azilantima. A onaj ko smatra da ispunjava uslove za azil i sada moze da aplicira kod EU ambasada u Srbiji.
I da se stavi tacka na tu temu!

Aleksandar

pre 10 godina

@(Momčilo, 9. januar 2014 00:28)

Vidi 'vamo - to što ti nemaš novca je tvoj problem, a uvođenje viza bi bio svačiji problem. Ni ja nemam automobil pa opet smatram da se putevi moraju graditi i da ne smeju imati rupa, da država ne treba da dere na taksama za registraciju i putarinama, da su akcize na gorivo nenormalne, da je saobraćajna policija korumpirana... To što me nešto lično ne pogađa nije razlog da se ne interesujem i za probleme drugih i da ne saosećam sa njima.

Drugo, uvođenje viza neće pogoditi samo one koji imaju vremena i para pa bi da skoknu na Saher tortu u Beč ili da se čvare na španskim plažama. To pogađa i one koji putuju radi ostvarivanja poslovnih kontakta, unapređivanje znanja po međunarodnim konferencijama, razmene iskustava itd. - manje sklopljenih poslova zbog dugačke procedure i nemogućnosti kratkoročnog planiranja automatski znači manje novca u Srbiji, pa ćeš time na koncu i ti imati još manje novca. A visokoobrazovani neće pristati na ponižavanje i jurenje papirologije kad god moraju da odu na neku konferenciju pa će lepo spakovati kofere i otići odavde jer takve hoće svuda - što opet znači još manje novca generisanog u Srbiji, i konsekventno manje novca i za tebe.

Razmisli malo i o tome kad sledeći put budeš imao poriv da gledaš samo sopstvenu zadnjicu.

Hoću u EU

pre 10 godina

Hvala Vam gospodine Kacin! Mi ne zaslužujemo toliku dobrotu i razumevanje EU, ali obećavam da ćemo ubuduće biti mnogo bolji i poslušniji i da ćemo
ekspresno ispunjavati sve zahteve Brisela. Nadam se da ćete u 2014-oj biti
zadovoljniji nama nego što ste to bili u prethodnoj godini. Trudićemo se
na samo da izvršavamo ono što nam kažete, već i da unapred predvidimo šta
želite od nas i da to uradimo, kako se ne biste bespotrebno baktali sa nama
i trošili vaše dragoceno vreme.

expert

pre 10 godina

Džaba nam neće vratiti vize, ako nam naši uvedu izlazne vize. Ako budu tražili da imaš pozivno pismo pri izlasku iz zemlje, to je još gore od uvođenja viza. Ako recimo hoću da se prošetam biciklom do susednog mesta preko granice, kako da dobijem pozivno pismo za to? I uopšte, kako da se organizujem za bilo koje jeftino putovanje u svojoj režiji? Kažu, rezervacija hotela, ali ima nas koji nemamo para za hotele, već idemo po hostelima, možda čak kampujemo, pa kako da nabavim potvrdu? Dok su bile vize, mogao si ovo da objasniš u ambasadi, pa da ti progledaju kroz prste, ali teško da će neko ovim našim duducima na granici da objasni bilo šta.

Mira

pre 10 godina

Osnov cele price je, cita se izmedju redova, zasto se broj azilanata iz Srbije u zadnje vreme povecao. Takodje nije tacno da su to vecinom Romi i Albanci, to je neka sasvim druga prica. Prost primer: vecina mojih prijatelja zivi u inostranstvu. Svi su visoko obrazovani i kao takvi su pronasli poslove u skladu sa strukom. Ima i onih koji odlaze na mesec do tri da bi kratkorocno zaradili neki dinar jer u Srbiji ne mogu. Znaci u Srbiji nema gde da radis pa i da hoces. Samo bez komentara sada o necijoj sposobnosti i ostalim tricarijama. U mom gradu gde zivim radi jos samo buvljak marketi poneki butik i jedna fabrika. Druga gigantska kompanija ceka novog vlasnika vec dve godine i nista. Mrtvilo i depresija u gradu. Shodno tome naravno da ljudi odlaze iz ove zemlje jer je vecina gradova kao i moj! Suprug, nasa deca i ja se spremamo da odemo odavde i da vise nikada ne citam ili ostavim bilo kakav komentar na temu politike i vlasti ove jadne Srbije! Vi se i dalje bavite glupostima ko je jaci politicar PPV ili premjer, njima je lepo...a vama?

mrmlj

pre 10 godina

@?: a s kojim to pravom nas granicni policajac moze da zabrani izlazak iz zemlje bilo kome, osim ako je trazen po poternici i sl? koje pravo ima da ga pita da li ima para i gde ce biti smesten?

Nemanja

pre 10 godina

Ako se pogleda struktura "azilanata", videće se da je najviše stanovništva sa Kosovo i Roma. Ne bi bilo pošteno da zbog njih Srbija ponovo dobija vizni režim. Na Rome još i možemo da utičemo da svojim lažima ne dovode zemlju u tešku situaciju, ali šta sa Albancima, a njih nije malo. Na sreću i EU ima razumevanja za sve što država Srbija preduzima.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ponovo smo bili svedoci sirenja zlonamernih spekulacija od strane pojedinih medija o navodnom planu EU da nam ponovo uvedu vize i ovo saopstenje Kacina je na najbolji nacin demantovalo sve te glasine i ukazalo na ozbiljan problem koji imamo u nasem medijskom sektoru koji je itekako podlozan pritiscima odredjenih interesnih grupa

maksim

pre 10 godina

Nadam se da će zajednička saradnja Nemačke i SRbije, da se smanji broj ilegalnih imigranata iz Srbije uroditi plodom, i da se vraćanje viza neće ni pominjati, jer bi to bilo vrlo loše rešenje za ceo region pa i za Srbiju.

petak13

pre 10 godina

Ispašće još da se Kacin brine o nama i da svojim amandmanom u Evropskom parlamentu želi da proglasi Srbiju sigurnom državom i time obesmisli traženje azila naših građana u drugim zemljama.Takav instrumenat bi odmah naterao Nemačke vlasti da naši građani ne mogu ući u proceduru traženja azila i time bi se obesmislila čitava ova zavrzlama oko viza.Toliko je kacin vremena proveo u beogradu i Srbiji da je upoznao naš mentalitet i poznaj eprilike u našoj državi i da je najmanje što je mogao da učini da ovim amandmanom pomogne Srbiji.Ostaje da vidimo kako će na ovo reagovati ostali evropski parlamentarci i da se nadamo skidanja ove opasnosti uviođenja viza.

ribe

pre 10 godina

“Što se mene tiče, kao izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, ne želim da plašim građane. I pored toga što je došlo do zabrinjavajućeg priliva azilanata iz Srbije u neke države članice EU, privremena suspenzija viznog režima trenutno ne predstavlja opasnost”, kaže Kacin. Moramo ga slušati, on o Srbiji odlučuje.

Nešo

pre 10 godina

Naravno da je ovo značajna i ohrabrujuća vest. Srbije nije kriva za lažne azilante , ali će preduzeti sve mere da se taj problem što pre reši. Naravno za ovo joj je potrebna pomoć država u kojima lažni azilanti iz Srbije traže azil.

MiG-29

pre 10 godina

Kao i u mnogim poslovima i ovaj problem, viza, može se rešiti uz obostrane napore. Inače, to bi bio autogol evropskim integracijama.

Podrška

pre 10 godina

Kada se kritikuje svi se slade, a kada neko hvali ono što je konkretno i urađeno kritikuje se osoba koja je pohvalila. Takvo ponašanje nije korektno. Posebno što je Kacin izneo ono što jeste. Idemo napred.

CIKA - TASA - IZ - VRBASA

pre 10 godina

Kako rece Jelko Kacin sto se njega tice, on ce kao izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju na istom dati povoljni izvestaj , da ne zeli da plasi gradjane Srbije. I pored toga sto je doslo do zabrinjavajuceg priliva azilanata iz Srbije u neke drzave clanice EU, privremena suspenzija viznog rezima trenutno ne predstavlja opasnost, kada je Srbija u pitanju. Da mu verujemo na datu rec.

Ivan

pre 10 godina

Eh , moj napaceni narode. Zar nije providno da zemlje EU nisu htele na vreme da daju signal obavestavajuci Srbiju , da postoji povecani broj laznih azilanata kako bi u saradnji sa tim zemljama resio problem bezbolno . Sada svi vide da je da je sa namerom cekano kraj godine kako bi se problem uvecao , i da se nastavi stara praksa pritisak na Srbiju . Srsmota !!!!!!

Srđan

pre 10 godina

Kada budem imao para da putujem, onda me neće mnogo zanimati da li mi treba ili ne viza za bilo koju zemlju na svetu.

Sada dok nemam para, ne znači mi mnogo što nema viza, jer para nemam pa nemam :-D

NERA

pre 10 godina

Srbija je dosta uradila na putu ka EU i nadam se da nam neće postavljati kamen spoticanja kako bi brže sproveli reforme koje su započete .

BUMERANG

pre 10 godina

Vize nećete vratiti zato što to na nas ne bi ostavilo nikakve posledice,ali bi sigurno pritisak na EU bio pojačan od drugih svetskih igrača koji se spremaju na ulaganje u Srbiju.

Tatijana Konevski Jevtović

pre 10 godina

Pozdravljam prvu pozitivnu vest ovog jutra i naročito političara Kacina, da zadrži objektivni nivo odluka i preporuka za Državu Srbiju.Na ličnom planu, želim mu uspašnu radnu godinu i nezaboravak porekla, poštovane prethodne države sa koje potiče.

Kraljevo

pre 10 godina

Hvali Kacin Dačića jer preko njega još mogu da koče Srbiju. Zato treba íći na izbore Vučić i Rasim da se dogovore i za 3 godine uz mnogo rada živećemo bolje.

juca

pre 10 godina

Verovatno nece vratiti vize, dve trecine zemalja trebale bi to da izglasaju. Pojacati kontolu na granicama, azilanti sigurno ne idu na granicne prelaze bar vecina. Sta treba ovoj zemlji, VISE RADNIH MESTA, OTVARANJE FABRIKA itd. Jedini nacin da se ovo spreci. Odliv svega iz Srbije, i skolkovanih i neskolovanih, uglavnom mladih. STRASNO.

sALE

pre 10 godina

A voleo bih da se to desi, jer:
1. To bi bila zaslužena nagrada ovoj vladi za sve što su učinili.
2. Za Hrvatsku bi trebala viza, pa ko stvarno voli, u red, da vas i oni malo ponižavaju.
3. Lično, nikad manje nisam putovao u EU, iliti te zemlje koje nas plaše vizama.

sami svoj dželat...

pre 10 godina

Unija je i onako bremenita problemima tako da bi to bio dodatni doprinos smanjenju popularnosti Brisela na ovim prostorima. A posledice koje trpite zbog azilanata sami ste izazvali!

Jerry

pre 10 godina

Živim u selu u okolini Sd. Situacija je još teža kod nas nego u gradu... Što se tiče azilanata lično poznajem porodice koje su otišle u D i tražile azil... To je za naše gradjane siguran izvor prihoda! Sledeći put cela porodica promeni imena (700 din), pa ajmo Jovo nanovo...
Treba uvesti neki mehanizam....

























l

vize

pre 10 godina

Resavaju se polako svi problemi, pa ce i problem azilanata verovatno biti jedan od prioriteta. Drzave EU su toga svesne i zato nam i nece vratiti vize.

Kalel984

pre 10 godina

Kratko i jasno za sve "dusebriznike" koji su se "zabrinuli" kako ce opet sa vizama da barataju. Jos jedan dokaz da Srbija NAPRED.

tea

pre 10 godina

To bi bio vrhunac licemerja Evrope!Vize za nas,a Albanci i Romi odlaze traže azil zbog "ugroženosti" u Srbiji.Od koga?Dokle više?Što ne zabrane ili odbijaju azilante i njihove zahteve kao neosnovane pa ne bi bio problem s tim.Ima li Evropa nameru da nas oslobodi pritisaka ili ne?

NatašaR

pre 10 godina

Ne postoji nijedan opravdan razlog da se Srbiji vrati vizni režim, jer se država trudi da na pravi način reguliše pitanje lažnih azilanata. S druge strane je i nepobitna činjenica da se u razvijenijim zemljama EU kao azilanti najčešće javljaju Romi i Albanci sa KiM, koji kao razlog za dobijanje azila navode ugroženost u Srbiji! Dokle?

bokica

pre 10 godina

Ukoliko nam ponovo uvedu vizni rezim to ce nas vratiti nekoliko godina u nazad i vratiti nas u redove ispred ambasada a to ne odgovara ni nama ni drzavi.

Gera

pre 10 godina

Ne postoji opasnost od uvođenja viza Srbiji verovatno jer smo započeli pregovore sa Evopskom Unijom. Smatram da smo im potrebni, jer imamosvoju tradiciju i istoriju, ustrojavaju nas prema svojim direktivama i propisima, ne znam zašto bi onda gubil vreme sa nama.

Ćiko

pre 10 godina

Problem stranih azilanata je svetski problem, i mi čak imamo problema sa njima, ali to ne znači da ih podržavamo ili izbegavamo, odnosno tom problem pribegavamo svesno i sa namerom da pomognemo njima i svima koji su bili ugroženi svojim postojanjem u tim svojim državama.

Fila

pre 10 godina

Plaše se oni da mi njih ne otkačimo, da se narod ne pobuni, pa nas zato stalno bombarduju svojim lažnim informacijama. Zna se da naš narod baš nešto nije oduševljen pristupom u EU, pa odatle i njhovo nezadovoljstvo, jer smatraju da spadaju u savršena društva, što baš i nisu.

Hoću u EU

pre 10 godina

Hvala Vam gospodine Kacin! Mi ne zaslužujemo toliku dobrotu i razumevanje EU, ali obećavam da ćemo ubuduće biti mnogo bolji i poslušniji i da ćemo
ekspresno ispunjavati sve zahteve Brisela. Nadam se da ćete u 2014-oj biti
zadovoljniji nama nego što ste to bili u prethodnoj godini. Trudićemo se
na samo da izvršavamo ono što nam kažete, već i da unapred predvidimo šta
želite od nas i da to uradimo, kako se ne biste bespotrebno baktali sa nama
i trošili vaše dragoceno vreme.

Kraljevo

pre 10 godina

Hvali Kacin Dačića jer preko njega još mogu da koče Srbiju. Zato treba íći na izbore Vučić i Rasim da se dogovore i za 3 godine uz mnogo rada živećemo bolje.

NERA

pre 10 godina

Srbija je dosta uradila na putu ka EU i nadam se da nam neće postavljati kamen spoticanja kako bi brže sproveli reforme koje su započete .

maksim

pre 10 godina

Nadam se da će zajednička saradnja Nemačke i SRbije, da se smanji broj ilegalnih imigranata iz Srbije uroditi plodom, i da se vraćanje viza neće ni pominjati, jer bi to bilo vrlo loše rešenje za ceo region pa i za Srbiju.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ponovo smo bili svedoci sirenja zlonamernih spekulacija od strane pojedinih medija o navodnom planu EU da nam ponovo uvedu vize i ovo saopstenje Kacina je na najbolji nacin demantovalo sve te glasine i ukazalo na ozbiljan problem koji imamo u nasem medijskom sektoru koji je itekako podlozan pritiscima odredjenih interesnih grupa

Ivan

pre 10 godina

Eh , moj napaceni narode. Zar nije providno da zemlje EU nisu htele na vreme da daju signal obavestavajuci Srbiju , da postoji povecani broj laznih azilanata kako bi u saradnji sa tim zemljama resio problem bezbolno . Sada svi vide da je da je sa namerom cekano kraj godine kako bi se problem uvecao , i da se nastavi stara praksa pritisak na Srbiju . Srsmota !!!!!!

Nešo

pre 10 godina

Naravno da je ovo značajna i ohrabrujuća vest. Srbije nije kriva za lažne azilante , ali će preduzeti sve mere da se taj problem što pre reši. Naravno za ovo joj je potrebna pomoć država u kojima lažni azilanti iz Srbije traže azil.

Nemanja

pre 10 godina

Ako se pogleda struktura "azilanata", videće se da je najviše stanovništva sa Kosovo i Roma. Ne bi bilo pošteno da zbog njih Srbija ponovo dobija vizni režim. Na Rome još i možemo da utičemo da svojim lažima ne dovode zemlju u tešku situaciju, ali šta sa Albancima, a njih nije malo. Na sreću i EU ima razumevanja za sve što država Srbija preduzima.

BUMERANG

pre 10 godina

Vize nećete vratiti zato što to na nas ne bi ostavilo nikakve posledice,ali bi sigurno pritisak na EU bio pojačan od drugih svetskih igrača koji se spremaju na ulaganje u Srbiju.

Podrška

pre 10 godina

Kada se kritikuje svi se slade, a kada neko hvali ono što je konkretno i urađeno kritikuje se osoba koja je pohvalila. Takvo ponašanje nije korektno. Posebno što je Kacin izneo ono što jeste. Idemo napred.

?

pre 10 godina

Vize su se izdavale tako sto je onaj ko aplicira morao da pokaze gde ide, pozivno pismo, rezervaciju hotela, povratnu kartu, dovoljna fin.sredstva za put i sl.
Te provere moze jos bolje da obavi nasa granicna policija i da se u saradnji sa EU drzavama umnogome onemoguci odlazak u inostranstvo laznim azilantima. A onaj ko smatra da ispunjava uslove za azil i sada moze da aplicira kod EU ambasada u Srbiji.
I da se stavi tacka na tu temu!

Tatijana Konevski Jevtović

pre 10 godina

Pozdravljam prvu pozitivnu vest ovog jutra i naročito političara Kacina, da zadrži objektivni nivo odluka i preporuka za Državu Srbiju.Na ličnom planu, želim mu uspašnu radnu godinu i nezaboravak porekla, poštovane prethodne države sa koje potiče.

CIKA - TASA - IZ - VRBASA

pre 10 godina

Kako rece Jelko Kacin sto se njega tice, on ce kao izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju na istom dati povoljni izvestaj , da ne zeli da plasi gradjane Srbije. I pored toga sto je doslo do zabrinjavajuceg priliva azilanata iz Srbije u neke drzave clanice EU, privremena suspenzija viznog rezima trenutno ne predstavlja opasnost, kada je Srbija u pitanju. Da mu verujemo na datu rec.

expert

pre 10 godina

Džaba nam neće vratiti vize, ako nam naši uvedu izlazne vize. Ako budu tražili da imaš pozivno pismo pri izlasku iz zemlje, to je još gore od uvođenja viza. Ako recimo hoću da se prošetam biciklom do susednog mesta preko granice, kako da dobijem pozivno pismo za to? I uopšte, kako da se organizujem za bilo koje jeftino putovanje u svojoj režiji? Kažu, rezervacija hotela, ali ima nas koji nemamo para za hotele, već idemo po hostelima, možda čak kampujemo, pa kako da nabavim potvrdu? Dok su bile vize, mogao si ovo da objasniš u ambasadi, pa da ti progledaju kroz prste, ali teško da će neko ovim našim duducima na granici da objasni bilo šta.

mrmlj

pre 10 godina

@?: a s kojim to pravom nas granicni policajac moze da zabrani izlazak iz zemlje bilo kome, osim ako je trazen po poternici i sl? koje pravo ima da ga pita da li ima para i gde ce biti smesten?

ribe

pre 10 godina

“Što se mene tiče, kao izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, ne želim da plašim građane. I pored toga što je došlo do zabrinjavajućeg priliva azilanata iz Srbije u neke države članice EU, privremena suspenzija viznog režima trenutno ne predstavlja opasnost”, kaže Kacin. Moramo ga slušati, on o Srbiji odlučuje.

MiG-29

pre 10 godina

Kao i u mnogim poslovima i ovaj problem, viza, može se rešiti uz obostrane napore. Inače, to bi bio autogol evropskim integracijama.

Srđan

pre 10 godina

Kada budem imao para da putujem, onda me neće mnogo zanimati da li mi treba ili ne viza za bilo koju zemlju na svetu.

Sada dok nemam para, ne znači mi mnogo što nema viza, jer para nemam pa nemam :-D

petak13

pre 10 godina

Ispašće još da se Kacin brine o nama i da svojim amandmanom u Evropskom parlamentu želi da proglasi Srbiju sigurnom državom i time obesmisli traženje azila naših građana u drugim zemljama.Takav instrumenat bi odmah naterao Nemačke vlasti da naši građani ne mogu ući u proceduru traženja azila i time bi se obesmislila čitava ova zavrzlama oko viza.Toliko je kacin vremena proveo u beogradu i Srbiji da je upoznao naš mentalitet i poznaj eprilike u našoj državi i da je najmanje što je mogao da učini da ovim amandmanom pomogne Srbiji.Ostaje da vidimo kako će na ovo reagovati ostali evropski parlamentarci i da se nadamo skidanja ove opasnosti uviođenja viza.

Mira

pre 10 godina

Osnov cele price je, cita se izmedju redova, zasto se broj azilanata iz Srbije u zadnje vreme povecao. Takodje nije tacno da su to vecinom Romi i Albanci, to je neka sasvim druga prica. Prost primer: vecina mojih prijatelja zivi u inostranstvu. Svi su visoko obrazovani i kao takvi su pronasli poslove u skladu sa strukom. Ima i onih koji odlaze na mesec do tri da bi kratkorocno zaradili neki dinar jer u Srbiji ne mogu. Znaci u Srbiji nema gde da radis pa i da hoces. Samo bez komentara sada o necijoj sposobnosti i ostalim tricarijama. U mom gradu gde zivim radi jos samo buvljak marketi poneki butik i jedna fabrika. Druga gigantska kompanija ceka novog vlasnika vec dve godine i nista. Mrtvilo i depresija u gradu. Shodno tome naravno da ljudi odlaze iz ove zemlje jer je vecina gradova kao i moj! Suprug, nasa deca i ja se spremamo da odemo odavde i da vise nikada ne citam ili ostavim bilo kakav komentar na temu politike i vlasti ove jadne Srbije! Vi se i dalje bavite glupostima ko je jaci politicar PPV ili premjer, njima je lepo...a vama?

sALE

pre 10 godina

A voleo bih da se to desi, jer:
1. To bi bila zaslužena nagrada ovoj vladi za sve što su učinili.
2. Za Hrvatsku bi trebala viza, pa ko stvarno voli, u red, da vas i oni malo ponižavaju.
3. Lično, nikad manje nisam putovao u EU, iliti te zemlje koje nas plaše vizama.

Nuki

pre 10 godina

U zemlji u kojoj zivim, jako puno laznih azilanata dolazi. U 99% slucajeva Romi sa Kosova koji imaju nase pasose, uglavnom se zale na maltretiranja od strane Srba. Dosta ima i kriminalaca koji dolaze da kradu i pljackaju. Koriste ljudi pogodnosti :-). Ali da zbog takvih ispasta normalan i posten svet, to bi bilo skandalozno! Poostriti kontrole na granicnim izlazima iz zemlje i to je to.

Aleksandar

pre 10 godina

@(Momčilo, 9. januar 2014 00:28)

Vidi 'vamo - to što ti nemaš novca je tvoj problem, a uvođenje viza bi bio svačiji problem. Ni ja nemam automobil pa opet smatram da se putevi moraju graditi i da ne smeju imati rupa, da država ne treba da dere na taksama za registraciju i putarinama, da su akcize na gorivo nenormalne, da je saobraćajna policija korumpirana... To što me nešto lično ne pogađa nije razlog da se ne interesujem i za probleme drugih i da ne saosećam sa njima.

Drugo, uvođenje viza neće pogoditi samo one koji imaju vremena i para pa bi da skoknu na Saher tortu u Beč ili da se čvare na španskim plažama. To pogađa i one koji putuju radi ostvarivanja poslovnih kontakta, unapređivanje znanja po međunarodnim konferencijama, razmene iskustava itd. - manje sklopljenih poslova zbog dugačke procedure i nemogućnosti kratkoročnog planiranja automatski znači manje novca u Srbiji, pa ćeš time na koncu i ti imati još manje novca. A visokoobrazovani neće pristati na ponižavanje i jurenje papirologije kad god moraju da odu na neku konferenciju pa će lepo spakovati kofere i otići odavde jer takve hoće svuda - što opet znači još manje novca generisanog u Srbiji, i konsekventno manje novca i za tebe.

Razmisli malo i o tome kad sledeći put budeš imao poriv da gledaš samo sopstvenu zadnjicu.

vize

pre 10 godina

Resavaju se polako svi problemi, pa ce i problem azilanata verovatno biti jedan od prioriteta. Drzave EU su toga svesne i zato nam i nece vratiti vize.

Kalel984

pre 10 godina

Kratko i jasno za sve "dusebriznike" koji su se "zabrinuli" kako ce opet sa vizama da barataju. Jos jedan dokaz da Srbija NAPRED.

tea

pre 10 godina

To bi bio vrhunac licemerja Evrope!Vize za nas,a Albanci i Romi odlaze traže azil zbog "ugroženosti" u Srbiji.Od koga?Dokle više?Što ne zabrane ili odbijaju azilante i njihove zahteve kao neosnovane pa ne bi bio problem s tim.Ima li Evropa nameru da nas oslobodi pritisaka ili ne?

Jerry

pre 10 godina

Živim u selu u okolini Sd. Situacija je još teža kod nas nego u gradu... Što se tiče azilanata lično poznajem porodice koje su otišle u D i tražile azil... To je za naše gradjane siguran izvor prihoda! Sledeći put cela porodica promeni imena (700 din), pa ajmo Jovo nanovo...
Treba uvesti neki mehanizam....

























l

sami svoj dželat...

pre 10 godina

Unija je i onako bremenita problemima tako da bi to bio dodatni doprinos smanjenju popularnosti Brisela na ovim prostorima. A posledice koje trpite zbog azilanata sami ste izazvali!

juca

pre 10 godina

Verovatno nece vratiti vize, dve trecine zemalja trebale bi to da izglasaju. Pojacati kontolu na granicama, azilanti sigurno ne idu na granicne prelaze bar vecina. Sta treba ovoj zemlji, VISE RADNIH MESTA, OTVARANJE FABRIKA itd. Jedini nacin da se ovo spreci. Odliv svega iz Srbije, i skolkovanih i neskolovanih, uglavnom mladih. STRASNO.

Gera

pre 10 godina

Ne postoji opasnost od uvođenja viza Srbiji verovatno jer smo započeli pregovore sa Evopskom Unijom. Smatram da smo im potrebni, jer imamosvoju tradiciju i istoriju, ustrojavaju nas prema svojim direktivama i propisima, ne znam zašto bi onda gubil vreme sa nama.

Ćiko

pre 10 godina

Problem stranih azilanata je svetski problem, i mi čak imamo problema sa njima, ali to ne znači da ih podržavamo ili izbegavamo, odnosno tom problem pribegavamo svesno i sa namerom da pomognemo njima i svima koji su bili ugroženi svojim postojanjem u tim svojim državama.

NatašaR

pre 10 godina

Ne postoji nijedan opravdan razlog da se Srbiji vrati vizni režim, jer se država trudi da na pravi način reguliše pitanje lažnih azilanata. S druge strane je i nepobitna činjenica da se u razvijenijim zemljama EU kao azilanti najčešće javljaju Romi i Albanci sa KiM, koji kao razlog za dobijanje azila navode ugroženost u Srbiji! Dokle?

bokica

pre 10 godina

Ukoliko nam ponovo uvedu vizni rezim to ce nas vratiti nekoliko godina u nazad i vratiti nas u redove ispred ambasada a to ne odgovara ni nama ni drzavi.

Fila

pre 10 godina

Plaše se oni da mi njih ne otkačimo, da se narod ne pobuni, pa nas zato stalno bombarduju svojim lažnim informacijama. Zna se da naš narod baš nešto nije oduševljen pristupom u EU, pa odatle i njhovo nezadovoljstvo, jer smatraju da spadaju u savršena društva, što baš i nisu.