Sreda, 08.01.2014.

17:23

"Žao mi je, prevodilac je pogrešio"

Ministar Bačević je objasnio da je njegova izjava o 10.000 milijardi evra investicija iz Kine posledica greške u prevodu.

Izvor: Tanjug

"Žao mi je, prevodilac je pogrešio" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

333 Komentari

Sortiraj po:

Zeljko

pre 10 godina

Nije prevodilac pogresio. Mozda je bio samo lapsus u brojevima. Ali ministar koji očigledno nije za tu funkciju je trebao da procita tekst pre nego sto priča.
Boze dragi glupih li ljudi. Da li je on imao pretpostavku koliko je 10000 hiljada milijardi dolara?

V

pre 10 godina

Moja bivsa koleginica je radila doktorat. U doktoratu je manje vise prepisivala podatke i pasuse iz tudjih radova, pa su poneki bili i strani, pa je to trebalo i prevesti.
Onda je na jednom mestu navela da necega ima, recimo 100 ppm.
MENTOR joj je rekao da mogu da se koriste samo merne jedinice SI sistema.
Sto bi bilo uredu da je ono gore navedeno imalo mernu jedinicu, a nije posto je bezdimenziono. (ppm - pars per milion - milioniti deo necega).

Kakav Mentor takav i doktorant.
Tako da ovakav Ministar ne iznenadjuje. Bice toga jos vise.

poniklovana faca

pre 10 godina

greška je u glavi ministra koji misli da je boga za bradu uhvatio jer je prikan vrlog predsednika. ne znamo uopšte čime se taj čovek bavi, kakav je njegov doprinos rešavanju problema i poboljšanju života građana.
do sada samo šteta, nebuloze i burleskni imidž koji uspešno gaji.

mile

pre 10 godina

Kako li izgledaju tek ti sastanci? Da nije tuzno bila bi stvarno urnebesna komedija snimati te "reprezente narodne volje". Srecom novinare puste da slikaju samo pre sastanka i sa razlogom ih udalje, ko bi to preziveo.

Peki

pre 10 godina

Ako kad čuješ 10 000 milijardi istog trenutka ne ukapiraš problem onda nisi dovoljno dobar da budeš ni mlađi inženjer ili ekonomista, a kamoli ministar.

Slobodan

pre 10 godina

Kada sam pročitao naslov prve vesti bilo mi je odmah nešto nelogično u cifri koja se spominje pa sam pomislio da je neka šala, a kada sam pročitao tekst bio sam stvarno šokiran i to ne činjenicom da je to izjavio naš ministar, jer kod nas svako može da bude ministar, već time da je to izjavio profesor fakulteta za koga očekujem da ima toliko intiligencije da ako nešto govori zna o čemu govori, ali ako sam tad bio šokiran za ovo danas ne znam šta da kažem, vađenje na grešku prevodioca... šta ako je prevodiilac sve pogrešno preveo, zar nema saradnika koji znaju engleski zar ni u jednom trenutku se nije zapitao, pa to je ogroman novac, da li je pomislio pa 10000 milijardi DINARA pa to je ogroman novac, ne nego još vređa našu intiligenciju glupavim pokušajem opravdanja na grešku prevodioca. Ako Vučić kojim slučajem smeni ovog nazovi profesora (pošto od čoveka ovakve intiligencije ne očekujem da to sam uradi) imaće moj glas na izborima iako dosad nikada nisam glasao za njega.

Hmh...

pre 10 godina

Ovoliko stvari za ne verovati na istom mestu. Em je ministar očito daleko od znanja potrebnih za funkciju, em nije dovoljno čovek da prizna sopstvenu grešku, nego je svaljuje na prevodioca, em još ima ljudi koji ga brane! Kao, "ko radi, taj i greši" i slično. Pitam se - da vam je lekar umesto jednog grama leka prepisao 100 grama, šta biste rekli? Da vas je vozač autobusa umesto u Štutgart odvezao u Smederevsku Palanku? Da je učiteljica deci napisala raspored sa 29 časova dnevno, umesto 4? Ne zna se šta je veća tuga - prvo, profesor fakulteta ne zna jezik kojim se služe milioni; takav čovek je ministar i ide na razgovore sa jednom Kinom; on bi da predstavlja državu u pitanju ulaganja, dakle finansija, a ne zna ni otprilike o kojim ciframa se uopšte radi - nije mu bilo sumnjivo pominjanje tolikih hiljada milijardi, nego je nabiflao govor napamet! I sad takav lik treba da propoveda cink, kanal do Soluna i slično, a mi treba da mu poverujemo?! Da nismo normalna država, znao sam odavno - ali da smo ovoliko nisko pali, e to nisam pretpostavljao ni u najcrnjim snovima. Ima li ministar ideju o osnovnim finansijskim podacima - koliki je budžet Srbije, koliko novca mesečno treba za jedno domaćinstvo, kolika su prosečna ulaganja u Srbiji i u Evropi - ili samo pročita ono što je neko napisao? Ovo je hipotetičko pitanje - odgovor znamo. Jadni mi ovakvi kakvi smo (da ne citiram sad Ćopića, neće mi objaviti komentar). Ozbiljna država bi mu se odmah zahvalila - ne znam šta se čeka.

Marko

pre 10 godina

Nije ovo nikakav običan propust koji, tek tako, može da se svali na prevodioca. To je propust koji pokazuje koliko je ministar Bačević nesposoban, koliko ne vlada stvarima i ne poznaje okolnosti koje se tiču njegovog resora. Uzeti zdravo za gotovo tako enormnu cifru, kako ju je pogrešno preveo prevodilac, bez potrebe da se na neki način ona potvrdi, govori dovoljno o nemanju pojma u vezi sa stvarima koje se tiču njegovog posla i nedopustivo pasivnom prilazu prilikom obavljanja istog.

Nije lepo da budem lud a da to ne znam.

pre 10 godina

Bacevic je ispao glup na mnogo nacina:
1. U 21 veku nalazi se na ministarskoj funkciji a ne zna engleski, barem osnovni nivo. Ako pogledate oglase za posao, gazde su pocele cistacicama da traze znanje jezika. Pogotovo sto je on neki profesor.
2. Nije se cak udostojio da nauci osnovne stvari o zemlji sa kojom zeli da saradjuje. Na primer mogao je da sazna da je BDP Kine oko 7000 milijardi dolara.
3. Trebao bi da barem ima neki osecaj koliko je to novca uopste. Npr. da je to skoro kao javni dug SAD koji je oko 12000 milijardi. Ili da je to preko 20 puta vise nego ukupan dug svih zemalja jugoistocne Evrope (ako dodamo i Grcku).
4. Da porazmisli koliko godina treba da ovaj region povrati investiciju. Ceo region ne moze za 40g da napravi 10000 milijardi BDP. Covek znaci ne zna ni osnovne podatke o ekonomiji Srbije.
5. Sam ovaj pokusaj opravdavanja greskom prevodioca.

Džoni

pre 10 godina

Dobro! Neka je prevodilac i pogrešio ali ga to ne opravdava da ne razmisli koliko je to novaca ustvari i koliko je to nerealno! Koliko nas lažu i mažu sa tim milionima, milijardama i bilionima investicija i nama bi trebalo da bude svejedno jer naj verovatnije od svega toga nećemo videti ništa pa mogu obećavati i trilione! Na to je ministar i računao! Lepše zvuči što je veća cifra!

Ja

pre 10 godina

Ministre i meni je zao,zao mi je ovog napacenog naroda koji mora da slusa koje kakve gluposti o nekim kanalima i investicijama u brojkama koje skoro i da ne postoje za nas.

Pavle

pre 10 godina

Sta ce intelektualcu prevod sa engleskogi? I to u 21. veku!!! Za jednog ministra je sramota da ne govori bar dva svetska jezika... A bivsi student PMF, koji barata brojkama, i sa"sigurnoscu" zna sta prica. mislim da nije kvalifikovan ni krompir da prodaje u vreme hiperinflacije... Ali naslusace mo se jos prica o milijardama, kanalima, niklu, zlatu, dijamantima, regionalnom liderstvu u svemu i svacemu, velikoj ekonomskoji i vojnoj sili na Balkanu, sa Africkim dohotkom per capita i par upotrebljivih aviona. Ono sto je istina je da smo izgubili svaku vrstu energije da bilo sta menjamo pa trpimo i ovakve i jos gore "ministre"....

blabla

pre 10 godina

Da rezimiram: Ako hoćeš da budeš šofer, odn. vozač, onda prvo pitanje koje sebi postavljaš glasi: da li ja znam da vozim kola, autobus ili ne znam? Ako je odgovor znam, onda je sledeće pitanje: da li imam vozačku dozvolu? Ako je odgovor da, onda sledeće pitanje je: da li to što znam ujedno znači da neću nikada pogrešiti u saobraćaju. Ako je odgovor da, onda ne treba da voziš kola, ako je odgovor ne, odn. da su grešiti i znati dve različite stvari, onda treba da voziš kola. Kao što znamo iz prakse, svi vozači ginu u kolima kada su u kolima (neko pogreši, nekog strefi izdaja srca i sl.). Imaćete šta da čitate za jutarnjom kafom. )))):

Марко

pre 10 godina

Ма преводилац је у ствари министар а овај дође само као спикер. Партијски војник, научио да чита како је написано и да не поставља питања.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Elementarna kultura i znanje je koliko je BROJČANA vrednost "milijarda, deset milijardi, hiljadu milijardi, dest hiljada milijardi", bez prevodioca! Osećaj za prostor i vreme, za dubinu i kolicinu vode.
Apropo ovog "koji (još?) nije potpisao štetan ugovor", zbog neznanja "engleskog prava", Dr Davinić je, posle silnih putovanja u Pariz, potpisao ITEKAKO ŠTETAN UGOVOR s Izraelom, TEŽAK preko 53 miliona dolara!
Da američkim satelitom špijunira - Amerikance!!!
Podjednako sumanuto kao i kopanje kanala na suvom!
Stara srpska mudrost kaže: "od g***** se pita ne pravi"...

Glupko

pre 10 godina

Ne znam NI RECI enleskog i na zalost, previse sam mator da bih sad pocinjao da ucim. Ali, nakad DAVNO me je uciteljica ucila da je:
hiljadu hiljada= milion;
hiljadu miliona=milijarda;
hiljadu milijadi= bilion;
hiljadu biliona= bilijarda;
hiljadu bilijardi=triljion, itd...
E, sad ne znam da li Englezi upotrebljavaju neki drugi sistem brojeva? A i zasto bi? Valda i oni broje: 1,2,3,4,..

Misko

pre 10 godina

Nije greska nego neznanje! Kada se kaze bilion to na engleskom znaci 10 na 9 stepen, a kod nas 10 na 12 stepen. To mora da zna svako ko je ucio engleski u osnovnoj skoli, a takav radi u ministarstvu kod Bacevica. Sramota!

Vladika

pre 10 godina

Baćko, možda bih ti i poverovao da je prevodilac pogrešio da nisi tih 10 milijardi dolara pretvorio u evre i odmah odvadio 100 milijardi za investicije na Balkanu.
Da si ljudina ne bi svaljivao krivicu za sopstvenu 'grešku' na prevodioca, nego bi umesto ovog uvredljivog saopšenja pisao ostavku.

ja neću biti odavle

pre 10 godina

Što reče neko:,,Kakav narod - takva i vlada!''
Da li bolje uopšte zaslušujemo?
Ne zaboravite da ovakvi kakvi su imaju 40+ posto podrške u glasačkom telu.
Bog nek nam je u pomoći!

Drekavac

pre 10 godina

Znaci za 10 na 3 viska je sve jasno, to mu oprastamo. Jel' moze sad objasnjenje kako je prevodilac preveo dolare u evre, ili je i to sve jedno?

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Hahahahahahahahahahahaha.....Da nije prevodio onaj južno-afrikanac sa Mandeline komemoracije?

Ministre,ministre.....Taj ko vas je savetovao da se "vadite" na prevodioca-nije vas dobro savetovao jer ovako samo još više pojačavate odbojnost javnosti prema vama.Bolje da ste rekli da ne znate dobro engleski pa bi sve još nekako i "leglo".

niki

pre 10 godina

Pa dobro ministre obrazovan ste čovek mogli ste sami da provalite da je greška a prevodilac je verovatno bio google translate jer je na mesto prevodioca zaposlen kvalitetni kadar

boombar

pre 10 godina

Pa ako može premijer da se vadi da "nije znao da se druži sa sumnjivim čovekom" jer ga, pobogu, nema u "enciklopediji kriminalaca Srbije", zašto se ovaj, ne znam kako da ga nazovem, ne bi vadio na prevodioca.
Tako to ide kad nam životima upravljaju ljudi za koje razmišljaju savetnici, pomoćnici, prevodioci, sekretari, asistenti....

Dalilud

pre 10 godina

Pa možda je pogrešio, ali da li ovaj lik zna koliko je 10.000 milijardi evra, uzgred prodajem yuga, godište 1990 cena povoljna milion evra pa ako je zainteresovan...

dejan

pre 10 godina

I ko ce meni sad da nadoknadi stetu? Taman sam odlucio da prodam stan i pobegnem odavde, nasao kupca, i onda ga odbio, videvsi da sam "dobro cuo" da se radi o 10.000 milijardi, i da ce sve to ici preko Beograda. Taj dan je najavljen i drastican skok cena nekretnina u Beograd. Skupio sam i par dobrih prijatelja, zapoceli smo projekat vracanja panonskog mora, jer, treba naci dobre projekte utrositi 10.000 milijardi. Racunao sa da je nasih karem 1000 milijardi, kada nas vec zovu "pesnicom kineskog zmaja". Srbija nema more, i velike novce trosimo u Crnoj gori i Grckoj na telovanja. Vracanjem jednog dela panononskog mora postali bi idealna destinacija za tursite iz celog sveta. Jeftino pivo, domaca rakija, mezetluci, ludi provod, pevaljke, narodnjaci i lake devojke. Plus more, eh, gde bi nam kraj bio. Svi snovi odose sad, a kupac moje nekretnine mi kaze, eto ti, prodaj sad stan Bacevicu. Ipak ministar, jos iz stranke kojoj veruje 103,4% gradjana. Kako ja da ne verujem onda, i kome da verujem?

krle - dron

pre 10 godina

Ako Vucic kaze da je najteze da srbi menjaju svest onda ovaj covek nema sta da trazi u bilo kojoj mesnoj zajednici a kamoli u vladi,on svest u tim poznim godinama nemoze anatomski gledano da menja a kamoli da je promeni i iz humanih razloga prema starijim osobama treba ga uputiti u penziju da unucima ako ih ima prica lepe price i bajke sto bi bilo veoma korisno jer je dobra pricalica,nazalost to je Tomin licni izbor i njegov pucanj u sopstveno koleno,narod je u preteskim problemima da bi se smarao vise sa Bacevicem.

T.N,

pre 10 godina

Pa ministre, pa wikipedia kaze da je BDP Kine 8 hiljada milijardi. Vi se bas ne razumete u brojke ni u posao koji radite, a hocete da pomognete... Mozda je najbolje nista da ne dirate :)

блабла

pre 10 godina

хахахаха, која навала волова на министра ))): хахахаха па као да ћемо да пијемо из исте чаше, па се уплашили, нећемо пити из исте чаше, већ из 2 (словима две), и обе ће се наћи на послужавнику. Него, не мора министар да зна ни један језик, што би га знао, чему служи државна администрација, што мање зна, то већа контрола, то, мање муљања и мафијашења и то је за њега боље. Нема разговора у 4 ока, већ пред разговор пред целим народом да сви чују јасно и гласно. Он за себе може да зна и хиљаду језика, али има да говори и мисли на једном који је службени. хахахаха А што се тиче професора споменутих у коментарима, не морају ни они да знају, или само онај који су учили у школи, имају преводиоце и велике плате, па нека плаћају, од чега би преводиоци живели. Осим тога, у политичком дискурсу језик све мање игра улогу, а више кодови. хахахаха како навијају, човече, ови из ергеле, питање је јел ти знаш да радиш, или не знаш да радиш свој посао, шта нас боли брига за твој новчаник, да одговоримо на исти начин као волови )))): хахахаха

radivoje Andjelic

pre 10 godina

cekajte ljudi, mozda je ministar u pravu? Mislio je dobicemo 10 milijardi, a vracamo 10 hiljada milijardi. Ima smisla

slobodan

pre 10 godina

Ministar bi morao znati da su devizne rezerve NR Kine 3000 milijardi dolara.One su najvece na svetu,Rusija ima 500 milijardi,UA Emirati skoro 400 milijardi.Dakle sa tim novcem se cuva valuta,nisu to pare za potrosnju,investicije.Mada jedan manji deo se moze investirati,ali oprezno u ozbiljne projkte,ako se proceni da je kolicina tog novca izuzetno velika.Dakle cak i da sve pare koje imaju investiraju to bi bilo svega 30 procenata.E sada jos da se zaduze?Pa nemaju od koga da uzmu taj novac?Ove podatke bi ministar morao znati i onda mu prevodilac ne bi mogao nista.

swat

pre 10 godina

Ma nisi ti ništa kriv, krivi su oni nesposobnjakovići što su te doveli tu, ali ni oni nisu krivi već su krivi oni što su doveli one koji su tebe doveli. Ovo ustvari govori o tome da su sve te priče i ostalih, uključujući i PPV, o brdu love koja samo što nije stigla, o bogatoj braći Arapima, o mlrd € investicija najobičnija izmišljotina. Car je go.
Neeggooo, ajde ti nama pokaži tog prevodioca koji te je "obmanuo",da vidimo ko je ta cvećka, da vidimo mi ko je taj čovek koji smešta našem ministru na finjaka.
P.S. Ne misli valjda ozbiljno da će neko da mu poveruje.

Torpeda

pre 10 godina

u redu, desi se da se čovek pređe... ali da okrivi prevodioca za svoju glupost...profesor, ministar! a, da...i botovi su pokazali veće znanje od ministra kad su digli ruke od branjenja ovog čuda

ZASTO

pre 10 godina

Zasto ste SVI skocili na coveka??A sta ako je (SASVIM REALNA MOGUCNOST) prevodilac ali ne SRPSKI vec KINESKI LOSE PREVEO?Nije "domacinski" da se kaze da je bas taj koji hoce da da novac=on pogresio pa se u tim prilikama krivica PREUZIMA NA SEBE sto samo po sebi i JESTE JEDAN LEP DIPLOMATSKI GEST?Zaista , u cemu ste vi,narode,razliciti od onih ljudi koji su pred Pontijem Pilatom vikali"RAS'PNI ga,RAS'PNI"???

Dejan

pre 10 godina

Zivim u Kanadi vec 12 godina. Kad god me uhvati tuga za kucom ja procitam nesto ovako. Ministar je tu ustvari kao apaurin za nostalgiju...

qwa

pre 10 godina

i za ovu izjavu ti je trebalo 5 dana??????? da se malo vise koristio mozak i da se malo manje bilo samouvereno i bahato, zdrav razum (ako ga imas) bi ukazao da je ta cifra nemoguca.
jadna je ova zemlja kada su joj vodeci politicari ovakvi.

Sale

pre 10 godina

Nista nije "namerno pogresno tumaceno"!!!! Cinjenica je da imas matematicki fakultet, a da se sam nisi zapitao koliko je to 10 hiljada milijardi...

E to je klasa SNS-ovska koju Srbiju vodi u jos veci ambis... Doci ce vreme kada narodu racune nece placati laz od 100 milijardi investicija, laz o izbornoj kradji, ili neko hapsenje!!!!

Milan

pre 10 godina

Bolje bi bilo završiti započete investicije, kao što je na primer Y krak koji treba da rastereti teškog saobraćaja kroz centar Subotice, a koji se "gradi" već više od 10 godina i još se ne zna hoće li se ikad završiti, nego sanjati o nekakvom plovnom kanalu koji će finansijski sahraniti i ovako osiromašenu Srbiju. Da li bi ta investicija bila ekonomski opravdana g. ministra mnogo ne interesuje, već samo da braća sa istoka dobiju posao!

Veliki brat

pre 10 godina

Možda je gospodin Bačević pogrešno shvatio brojke, ali sad mu je bolje da se pokrije po ušima. Što se više "koprca" sve se dublje ukopava.


Inače, ovakvih je puna Srbija (koji ne kontaju koliku su glupost izvalili i pošto-poto je brane).
Za fotelju koju sada zauzima gospodin Bačević ozbiljan konkurent bi bio jedan lik koga samo danas slušali na poslu:

Lik priča kako je policija zaplenila kombi sa 700 tona švercovanog duvana.

Kako se njegova izjava nakon više primedbi o tolikoj tonaži nije dala poljuljati, pojedinci su počeli da ga "podržavaju" izjavama tipa:
- Pa moguće da je toliko bilo na kamionu, duvan je lakši pa može više da se natovari!

dejan

pre 10 godina

Pa koliko god da znate dobro engleski, kad su sluzbena dokumenta u pitanju i nesto odgovorno, platicete profesionalca da vam prevede. Radim privatno, imam malu firmu, i radim nesto za inostranstvo. Svaki dokument koji je ozbiljan i zvanican, koliko god ja dobro znao engleski ili nemacki ide kod profesionalnog prevodioca. Ne treba rizikovati, posebno kada su u pitanju ugovori. Ovako imate dokument koji je preveo neko ko je profesionalac, potpisao i stao iza toga. Kraj.
A sto se greske tice, to se uvek desavalo, desava se, i uvek ce se desavati.

Deda Stavra

pre 10 godina

Ovo mu nije nikakvo opravdanje, on je ipak doktor nauka koji treba da zna da je to nemoguce, ocigledno da nije imao predstavu o tome, vec je samo lupio. Prosecno obrazovan covek u Srbiji zna da ceo budzet Kine ne iznosi toliko! Ovo je prava slika Srbije, koja je najbolje prikazana kroz ironiju i sarkazam u seriji Bela Ladja, gde nam pamet sole i vode nas nepismeni i neobrazovani ljudi, a najveci krivac je za to narod, koji je naivan i lakomislen. Vecina danasnjih politicara predstavlja Srecka Sojica na politickoj sceni Srbije! Zalosno ali istinito!

plac majke bozije

pre 10 godina

Ovaj covek nema obraza ni stida. GDP kinski je 8.000 milijardi dolara. Da li je moguce da jedan ministar moze toliko da lupeta, pa jos onda da kaze "da dobro ste culi" i na kraju da kaze "nisam ja zeka je" !
Ne treba da podnese ostavku, treba da ga izbace iz javnog zivota, oduzmu ne doktorat nego diplomu fakulteta i odvedu na neku planinu da tamo cuva stado od 20 ovaca da nauci da broji.
O znanju engleskog ne bih komentarisao, mene je blam o tome da bilo sta napisem.

Bena_NI

pre 10 godina

Dragi Ministre, Doktore nauka, Profesore

Nadam se da Vam je jasno da Vas posle ovakvog gafa niko normalan vise nikada u zivotu nece uzimati za ozbiljno.
Ukoliko nakon ispoljavanja ovakvog neznanja i nekompetentnosti odlucite da se i dalje bavite politikom ili bilo kojim drugim vidom javnog rada, ucinicete lose ne samo sebi vec i ljudima i rodjacima koji su Vas postavili na funkciju na kojoj ste.

Najlepse bih Vas zamolio da sto pre nestanete iz javnog zivota Srbije i NIKADA vise ne dajete izjave niti dajete ikakve javne komentare.

Vi ste sramota srpske vlade, srpske politike, srpskog obrazovanja - najgori samar normalnoj obrazovanoj Srbiji koja radi i ne bavi se politikom a kroz Vas spoznaje realnost srpske politike nevezano za stranku kojoj pripadate - Bacevica ima u svim strankama i sve vas je vise...

V

pre 10 godina

Nije problem što je prevodilac pogrešio, već što vama, gospodine, tu ništa nije bilo čudno. Da budem jasniji, razlika izmedju hiljadu milijardi i jedne milijarde je OGROMNA. Čak i za učenika osnovne škole bi ta informicija bila nerealna.

Masinac

pre 10 godina

Ma kakva greska, sad su napravili plan da narodu zamazu oci sa 10 milijardi a oni medjusobno da podele ostalih 9990 milijardi, idi bre..

deltroter

pre 10 godina

10000 milijardi, pa da je i krvnih zrnaca opet bi bilo previse, neverovatan nedostatak opsteg obrazovanja i razuma, samo napred ministre, mi sto komentarisemo smo gori od tebe.

nesto mi nije jasno

pre 10 godina

nisam gledao sve komentare, mozda je neko ovo vec komentarisao.
na kom jeziku je dobijao ministar prevod. na osnovu napisanog mi izgleda da je sa kineskog prevodjeno na engleski pa onda sa engleskog na srpski.
zasto nije odmah sa kineskog na srpski, ne razumem. ili RAZUMEM.

jovan

pre 10 godina

Druže Bačeviću ni za živu glavu ne napuštajte mesto ministra. Prvo nam sagradite kanal za lađe do Soluna (ja sam već zvanično tražio da se u Vranju odmah formiraju dva odelenja srednje brodarske škole kako bi smo na vreme došli do kadrova) a onda hitno uhapsite prevodioca. Taj je bezbeli radio za Đilasa. Ostavke ostavite ovima iz SPS-a. Zamislite samo šta bi toma i PPV rekli na vašu ostavku. "Njet eta nevazmožna" rekao bi genijalni ministar zdravlja Bojić iz 1999 g.

Bezimena sa 10.000 milijardi

pre 10 godina

(stranac, 8. januar 2014 23:37)

Nemoj ni ti da se brukaš gramatičkim greškama kada već nekoga kritikuješ.
Dotični ministar samo u Srbiji može da bude minisar i verovatno u onoj Šapićevoj državi a da do nje ode svojim kanalom!

Milutin

pre 10 godina

Izjava je meni nanela stetu. Osecam se ugrozeno jer ministar u vladi moje zemlje nema realanu percepciju elementarnih odnosa u vezi novcanih iznosa. "Prevodilac pogresio"?! Nije sigurno jer da je prevodilac prevodio bilo bi tacno receno, nego ko zna koja je veza radila za tog "prevodioca". Ali ni prevodiocu ne zameram. To je toliko besmisleno da ste trebali da kazete da je to glupost, umesto da ponavljate i ubedjujete da ste dobro rekli... Porazavajuce. Definitivno, Vi gospodine niste za ministra.

Don Giovanni

pre 10 godina

Kada neko ovako muski prizna gresku i izvini se javnosti zbog toga, treba na ovaj sveti praznik poslusati Bozje zapovesti i oprostiti onom ko se iskreno pokaje.
(Sloba, 8. januar 2014 19:21)

A da ti malo bolje pročitaš barem naslov vesti?

Onda bi -možda- shvatio da ovaj lik ništa "muški" ne priznaje, nego odgovornost za svoju neopisivo i neobjašnjivo glupu izjavu sada pokušava da prebaci na prevodioca.

Milanche

pre 10 godina

Nisi potpisao jos ni jedan dokument haha, pa bolje da ga i ne potpisujes sa znanjem jezika i ekonomijom si se pokazao... Bolje potpisi sebi i penziju i ajde zdravo i ti i tvoj strucni tim prevodilaca i kvazi strucnjaka.... Kad sam bio u vasom ministarstvu i shvatio da nemate ni elementarno znanje engleskog, ali hocete investicije sve mi je bilo jasno kako ce te investicije na kraju da ispadnu...a sve na racun vec zaduzenog naroda... Treba da vas je sramota....

Sasa NS

pre 10 godina

Prvo, sramota je da tzv univerzitetski profesor ne govori engleski jezik. Pa to je obaveza. Sa kim je on uspostavljao saradnju čitao literaturu i drugo. Ej, profesor univerziteta (namerno pišem malim slovom) ne govori engleski. To govori i o našem obrazovnom sistemu. Drugo, ministar pa ne govori engleski,smešno. Treće, pa ko mu radi u ministarstvu. Ovlašćeni prevodioci? Pa u srbiji svi imaju papir a niko znanje. Četvrto, za bilion sam znao posle godinu dana učenja engleskog jezika. Inače ja sam jedan prosečan lekar specijalista (nadam ne dugo još u srbiji upravo zbog takvih), koji tečno govori i služi se engleskim. To mi je obaveza zbog mog posla. I specijalistički sam spremao iz literature na engleskom (naša nije adekvatna)..eto...sramota. I još ima obraza da se pojavi pred ljudima...

Bojan

pre 10 godina

Svi su pogresili samo ti nisi kriv. I sve je uorta protiv tebe i istoka.

Ne. Problem nije u prevodu, vec sto ti nisi za tu gde si. Da jesi za tu gde si, pogresan prevod bi lako doveo u pitanje.

stranac

pre 10 godina

Ovako, koji si ti moj ministar kad u danasnje vreme neznas engleski! Barem osnove? Dali se neko pita koliko nas kosta takav ministar koji ne zna engleski i treba mu prevodilac koji ne radi djabe! Sat prevodjenja ako se ne varam ide i do 130 eur. Ej bre idi vise u tu penziju i dosta vise tog blamiranja na sve strane.

MM

pre 10 godina

Brojevi se u ozbiljnijim srednjim skolama uce u drugoj godini, tako da taj "prevodilac" ne mora da ima ni Megatrend diplomu da bi to znao, jer i za upis na Megatrend treba diploma srednje skole.

Ika

pre 10 godina

Molim prevodioca da sledeci put u prevod ubaci recenicu: ,,Bacevic podnosi ostavku". Onda bi valjda trebalo da posle od Bacevica cujemo: ,,Da, dobro ste culi, podnosim ostavku".

smehotres

pre 10 godina

Samo kad ministar nije pogresio! Ovde je pitanje inteligencije ministra koji ne zna koliko je 10.000 milijardi evra, pa mu je sad kriv prevodilac. Sramota ko nam vodi drzavu

Samaricanin

pre 10 godina

Ma nemojte tako. Ministar je nas covek. U duhu nam je da mislimo megalomanski. Milijarde su za nas danas sica. Treba tu jos nekoliko nula da bi bilo impresivno.

Aki

pre 10 godina

Zanimljivo, da nema onih redfovnih 200 minusa na svaku vest koja ima veze sa SNS/om. Izgleda da taj bataljon dezura samo za izjave PPV/a, ovi ostali nisu bitni.

Tom L'Orizi

pre 10 godina

Gospodine Bačeviću, da su cak 10 Hiljada Miliardi Srpskih Dinara, opet je to previse para preracunato u US$ ili Evrima po danasnjem kursu. Valjda si ovako mogao da se se setis da mislis?!!!

Ivko

pre 10 godina

Covece, ti si pokazao da nemas osecaj za 'red velicina'. Samim tim, videli smo koliko si sposoban. Prosto ne znam ni zasto imam potrebu da komentarisem!?

Triton

pre 10 godina

Ocigledan propust prevodioca, cistacice i kafe kuvarice koji su ovo poturili Bacevicu, boldovali i podvukli 10.0000000000000,00. Savetnici i sam Bacevic naravno nemaju nikakvu odgovornost, kao i Nikolic koji se podmetnuo za doticnog kao ministra. Zaista je sjajno objasnio kako je doslo do ovoga, sest dana mu je trebalo za saopstenje ali vredelo je. BRAVO!

jedan lik

pre 10 godina

Pa kad ste zaposlili prevodioca preko veze, stranke ili ko zna cega, tako vam I treba .. sto se samog gafa tice, ja ne znam sto ste digli toliku frku, ko da cemo stvarno da vidimo I tih 10 milijardi .. ajte molim vas

Pera

pre 10 godina

Covek koji ne zna da 10.000 milijardi zvuci apsurdno je ministar, eeeej ministar ove zemlje. Pa ne bih mu dao neku STR da vodi a ne da odlucuje o zakonima u rudarstvu. I jos profesor. Pa jos univerzitetski. I to redovan. Umirem.

Anglo -saksofonista

pre 10 godina

Ne znaju kako rugačije da napakoste ministrima i onda traže "dlaku u jajetu" u njihovim izjavama za javnost. Ne proveravaju verodostojnst već se odmah hvataju za lapsuse. No, to sve govori o onima koji su "veliki " dušebrižnice naše nam Srbije.

what

pre 10 godina

...Mada, može on sad da se šatro vadi na prevodioca, pa ovo što on sada priča ni pas s maslom ne bi poliz'o, to sa ciframa je jasno svakom iole razumnom čoveku, pa nije u redu da se vadimo na prevodioce, pa nemo' molim te, može neko da priča šta oće al ti znaš odlično koja je to razlika, nemoj više da nas izazivaš.

Miško

pre 10 godina

Čovek pogrešio, pa šta? Tolika se prašina digla oko toga, a radi se o pogrešnom prevodu. Istina je da je Baćević morao da proveri podatke ali čuli smo mi i veće lapsuse od ovoga. Važno je da nije bila namera da se javnost dezinformiše.

Konstatacija

pre 10 godina

Mozda je Ministre prevodilac pogresio.Ali posto kazes da si bio u Kini i da ti je prevodilac dao papir sa prevodom pitam ja tebe gde je tebi mozak i da uvidis da je greska.Znaci da ti je prevodilac rekao ili napisao da je to sto hiljada milijardi dolara ti bi to progutao i u javnost izneo.Ne znam koji ti je vec ovo zuti karton ali ako bi se fudbalskim recnikom izrazavao ti bi trebalo da odavno dobijes crveni

Mega Kanal

pre 10 godina

Gos. Bacevic je jedan od najboljih Ministara koje nam je dala SNS, i sa pravom se ponose da imaju stvarno vrlo strucne ljude u svim oblastima blago je ga nama.

srboljub

pre 10 godina

Ministre, jednostavno vi ste bruka za akademsku Srbiju. Kakve investicije vi mozete da dovedete kad ne znate sta znaci kad vam neko kaze billion dolars? A druga stvar: "Nažalost, to ima veze sa onima koji su protiv svake investicije u Srbiji, a posebno ako dolaze sa istoka planete". Istok planete vrli ministre zavisi od mesta sa koga se gleda, tj od referentne tacke. Ako se jednom nadjete na pr. u Japanu tada ce vam USA biti istok, a Kina zapad "planete". Bog se dragi na Srbe naljuti, pa nam nakon zute napasti posla ucenjake koje predvode Nikolic i Bacevic.

Zoki

pre 10 godina

Nije tragedija u prevodu, nego u tome da gospodin ministar nema osećaj koliko je ogromno 10,000 milijardi. A još veća tragedija su bili oni silni komentatori koji su branili tu glupost bez razmišljanja, jer im je bilo bitnije ko je rekao nego šta je rekao. Konačno, najveća tragedija je način na koji se ministar u svojoj ispravci okomio na "zlonamerne" unutrašnje neprijatelje i podrška koju je dobio za tu glupost.

evita

pre 10 godina

U pravu su gospoda komentatori u vezi placenih SNS botova: ni oni ne mogu ovakvu glupost da brane, no ko ceka doceka, verovatno su saada na konsultacijama sa PPV sta da lupaju pa ce do pred zoru da smisle neku novu nebulozu.

Ništa k'o domaća supa ...

pre 10 godina

E, sad, kad znate sve ovo što znate, zamislite koliko će STVARNO da košta kanal Morava-Egej-Dunav-Tisa-Dunav-ili-šta-li-već ...

nisam skolovao

pre 10 godina

Kaze - "...sa istoka planete...".
Dajte mu, molim Vas, globus da pokaze gde je istok na nasoj planeti. Zavrtece mu se u glavi, kladim se....:-)

Ivan

pre 10 godina

@ema

Savrseno je netacno da prevodioci ne znaju kako se na engleskom kaze milijarda. To zna svako ko iole zna engleski. Brojevi su nesto sto se uci na samom pocetku svakog jezickog obrazovanja. A ovde cak i nije bilo potrebno znati koja rec sta znaci, vec imati dva grama mozga da se shvati koliko je deset hiljada milijardi evra.

zmilos

pre 10 godina

Druze Bacevicu, bilo bi vrlo umesno da zbog "gafa" napustite scenu. Izmedju ostalog, zbog ovakvih kadrova, nesmanjena reka iseljenika napusta Srbiju vec 30 godina. Sklonite coveka, posaljite mikrosignal!

realno

pre 10 godina

Ministar je ispao smesan,mada to nije smesno nego je tuzno.Pa mogao je da proveri cisto koliki je budzet Kine.Ovako je izgledao kao neki pripiti covek u kafani koji se frlja sa ciframa,stvarno neozbiljno za jednog ministra.

ema

pre 10 godina

Mrzim ove SNS sektase, ali da pojasnim posto sam sudski tumac. Istina jeste da je milijarda ne engleskom bilion i to mnogi nasi ljudi ne znaju, cak i oni koji zavrse filozofski fakultet i prevodioci su. Postojii razlika ne u numerickom sistemu rekla bih, vec u tome koja se rec koristi za koji broj. U ovom slucaju jeste greska i uveravam vas da 85% prevodilaca ne zna da je milijarda u stvari bilion. Ne ulazim u to sta je on verovao ili ne jer me ne zanima, a sve medije automatski ukinem kad vidim onu neznalicu i diletanta Mihajlovic. Ono je tek sramota.

zoran

pre 10 godina

Ovaj i dalje odvaljuje gluposti. Drugačiji "numerički sistem" u Engleskoj??? Koji je kod nas onda? Sumerski...???
Verovatno Gospodine Ministre Vi živite u numeričkom sistemu S. Miloševića kada je 10.000.000.000.000 milijardi bilo 100 Dem dok doručkuješ a 0,000.000.0001 Pfening kad sedneš da večeraš. Ili Vi prizivate da se vrati to vreme, rekao bih??? Većina glasača Radikala i SPS-a i ostalih u koaliciji živi u ubeđenju da je tada "bilo bolje"....

digital

pre 10 godina

@Купус Декадни, evo kako naši klinci rade test na temu ovog grozomornog sistema. Mlađi osmaci imaju šemu na dlanu, stariji koriste puškice, a najnapredniji konsultuju mobilni

simonida

pre 10 godina

Ima necega dobra u ovim Bacevicevim nebulozama. Covek je samo potvrdio ono sto odavno svi znamo a to je da se kod nas iza vecine velikih titula i diploma kriju najobicne neznalice i ograniceni ljudi koji cak ni logicki neumeju da razmisljaju.
Obrazovni sistem nam je sveden na snagu veze i kolicine para koje mozemo da platimo da bi dosli do zeljenog papira.

Bilal

pre 10 godina

dobro je sojic dokazao da ministar moze da bude svako i cobanin od ovaca
(mile, 8. januar 2014 18:26)
Mile, nemoj da vređaš čobane. Čobani su veoma vispreni I ne dešava im se da izvaljuju ovakve gluposti.

KANAL

pre 10 godina

Gos Bacevicu pitaj ti tvoga PRIKU Tomu Diplomu gde je on zavrsio fakultet i idi uzmi jos jednu diplomu jer ti ta ocigledno nije dovoljna!

evita

pre 10 godina

Lepo sto je ministar objasnio, ali trebalo je i sam da shvati glupost, a ako je tacno da je prevodilac pogresio onda ga pod hitno vratiti u osnovnu skolu...

Istina

pre 10 godina

Bačević je pokazao da osim znanja on nema ni morala i obraza kao normalan građanin Srbije. Za tvrdnje i izreke o 10.000 milijardi dolara ili evra ne treba znanje Engleskog jezika već minimalno poznavanje Ekonomiji, a konkretno u ovom slučaju Međunarodni Ekonomski Odnosa /međunarodne ekonomije/. Ovakav i slični ministri mogu biti samo u Srbiji i zato neka nas ne čudi položaj građana u koji su nas doveli Nepotizam, nestručnost , lopovluk i kriminal svih vrsta. Po mom shvatanju zauzimanje mesta ministra kao u ovom slučaju je takođe kriminal. Nestručnost koju iskazuje dotični ministar državi nanosi veće štete nego bilo koji kriminalac svojom krađom nekog materijalnog dobra.

acetone

pre 10 godina

Zasto sve prenositi u negativnim konotacijama, zasto svacija izjava da se meri na kantaru? Srpska javnost treba da bude zadovoljna sto krecu investiranja u nasu zemlju.
(Slavica, 8. januar 2014 19:18)
Srpska javnost moze biti zadovolja samo kad ovakvi napuste funkcije (a mogli bi i zemlju). A onda ce doci i investicije

Sitchin

pre 10 godina

A bese isti ovaj ministar pre neki dan novinarima ponavljao: "Da, da, dobro ste culi...10.000 milijardi evra..." E, moj ministre, ajde sto je prevodilac ispao som, al sto ti ispade jos veci...
I sad ce on opet da nam prica kako eksploatacija nikla i ko zna jos cega nije stetna...a ovce da mu veruju i da ostanu u svojim torovima...i to bez da bleje...sad but true...:(

Marsovac

pre 10 godina

Gospodine Bačeviću, ne vredjajte nam inteligenciju, svaki iole kvalifikovan prevodilac zna za to, a ako nista drugo, Vi bi trebali da budete dovoljno svesni o cemu, zapravo, pricate, ako vec ne znate strani jezik. Svest o tome o cemu pricate, naravno da nije dovoljna da budete ministar, ali je neophodna i podrazumeva se. Zamolio bih Vas da prestanete da nas vise brukate, i da bi trebali da budete svesni da u Srbiji ima cak i neuporedivo mladjih ljudi koji su daleko obrazovaniji i razumniji od Vas. Unapred zahvalan!

lepa luki

pre 10 godina

ne daj fotelju ministre,mrze te zato sto si clan SNS-a.Nisi ti jedini sto odvaljujes te gluposti, ima ih jos ali oni nemaju pojma sta su rekli.

Kinez

pre 10 godina

Vidim po komentarima da niko nema pojma o kineskom jeziku. Kineski brojevi se totalno drugacije pisu i izgovaraju od nasih i kod njih ne postoji milijarda. Ukoliko neki prevodioc nije nikada ucio njihovu matematiku, vrlo ce tesko razumeti kineske cifre. Dakle, vrlo je verovatno da je usled visestrukog prevodjenja nastqao dzumbus.

Bucko

pre 10 godina

Kakvi ministri takav narod. Bacevicu nemoj da se sekiras nisi ti kriv. Kriv je narod koji je glasao. U prevodu sto gluplji narod to bogatiji politicari i ostali tajkuni.

MAX

pre 10 godina

Gde ovaj radi kao profesor? Da li je ovo jos jedan biser sa kosovskog univerziteta? Gde ih ovi sa vlasti samo skupljaju? Kod nas u raznoraznim delovima elektroprivrede se u poslednje vreme bas zapatili?

Samokritičan

pre 10 godina

Navikli smo mi da se i veće greške u interpretaciji nekih važnih i bitnih vesti degradiraju i namerno loše prezentuju. I da nije greška u prevodu i tumačenju, postoje oni koji su protiv svega što se dobro uradi za Srbiju, opet bi kritikovali jer nešto nije po njima "dovoljno dobro" urađeno.

Mega Fan

pre 10 godina

Ministre, ja se ne bavim vasim poslom, ali mi je jasno da je cifra od 10.000 milijardi dolara toliko nebulozno velika da je ne bih nikada ni izgovorio. Ministre, vi ne poznajete relacije novcanih iznosa i njihovih robnih vrednosti, ne znate sta moze da se kupi za neku svotu novca... nesto poput deteta u nekom nizem razredu osnovne skole.

Forenzičar

pre 10 godina

Baćević treba da bude smenjen, ne da "dadne" ostavku. I to ne zbog očiglednog nepoznavanja matematike za 5 razred osnovne. Treba da se skloni:

1. zbog nebuloza o kanalu DMV-Egejsko more(bez studije izvodljivosti, ekonomske opravdanosti i političke volje za projekat u regionu)
2. zbog besramnog ubedjivanja gradjana Srbije u totalnu neškodljivost eksploatacije nikla u nacionalnom parku.
3.zbog osnovane sumnje da je on taj ministar koji zastupa odredjene lobije u Srbiju (ne obožavam svima poznatu mahnitu plavušu iz SNS-a ali je tačno navela ko i šta radi na tu temu)- a to je Baćević

lala najstariji

pre 10 godina

Da odmah naglasim, apsolutno podrzavam borbu SNS-a protiv zute kuge,ali i njihovih bivsih saradnika Sps dinosaurusa.Ali... Tutumraku ministarski, kakve veze ima prevodilac sa tvojim neznanjem.Jedina veza su sumnjivi fakulteti koje ste obojica doktorirali ili kupili. Vucicu, resavaj se ovakvih na vrhu, jer na lokalu je stanje katastrofalno, pogotovo sto se SNS i DS lokalci vec udruzuju za nove pljacke.U Novom Sadu pogotovo.

peki

pre 10 godina

cela stvar je, naravno, potpuno bizarna i apsolutno jasna. no, jedan detalj: malo je verovatno da je prevodilac reč billion preveo sa 10.000 milijardi, već kao bilion, a dr mr je očigledno razmišljao i sam sastavio sada već legendarnu cifru. tako da... u laži su kratke noge.

Filip

pre 10 godina

(digital, 8. januar 2014 18:23)
Kakve veze ima usaglašavanje numeričkih sistema sa nepoznavanjem postojećeg. Zamislimo kada bi prevodilac preveo milje u kilometre i rekao da je 10.000 milija isto što i 100.000 kilometara. Pa i dete iz petog razreda bi primetilo grešku. Ima mnogo neusaglašenih mernih sistema pa se ne greši. Greše fantomski profesori takodje fantomskih univeziteta koji umisle da su neko i nešto. Kaže Vučić dobićemo apsolutnu vlast na sledećim izborima. IK, i Šta će biti onda. Nemate dovoljno jake kadrove da popunite ni ovo sada što imate. Zvali su Milicu Delević iz DS-a da vodi evropske integracije u vladi. A primera je mnogo gde je nestručnost donela štetu Srbiji.
Beli listići mislite o tome kada dodje trenutak za odluku koga zaokružiti.

star-trek

pre 10 godina

Hahahah, i onda slusam Vucica kako SNS ima najbolje kadrove!!! Pa na kojoj pijaci ih skupljate?? Najnesposobniji ljudi sede u ovoj vladi!! Hahaha sa kao podrskom od 40%

Горан

pre 10 godina

(digital, 8. januar 2014 18:23)

А са ким би ти да се ми ускладимо? Прочитај мало о дугој и краткој скали. Дугу скалу поред српског користе и немачки, шпански, француски, италијански... Кад је Европа у питању, енглески је изузетак.

Sole

pre 10 godina

"... a nisam potpisao nijedan štetan ugovor za našu zemlju".

Ufff. Dobro je.

Baco, sledeci put ako si u nedoumici okreni razna obavestenja. Veruj mi ima tamo korisnih informacija.

Zoran Simic

pre 10 godina

Kamo srece da smo mi zlonamerni, manje bi stete bilo. Na zalost nije to u pitanju, ti si ustvari nestrucan i sto pre to shvatis, bice bolje i za tebe i za nas. Nista gore nema nego kad covek nema meru, kad ne zna gde mu je mesto. Bruka je za Srbiju sto si ti bio i poslanik u Skupstini a kamoli Ministar. Idi covece, skloni se, daj ostavku, zahvali se na paznji...bilo sta , samo nemoj vise da smetas. Ako ce ti biti lakse eto ja sam zlonameran.

Hijavata

pre 10 godina

Da ga nije provalila plavusa, ne bi se on oglasio. A ja sam dva dana pre plavuse na njegovo ministarstvo poslao mail sa izvestajem kineske delegacije objavljene u China Daily gde se radi od 10 milijardi dolara i gde se Srbija nigde ne spominje. Ali sada ce da se javi njegov Prika Toma PreCednik da stane u njegovu odbranu

PREVODISLAV

pre 10 godina

Da je bar malo stručan Bačević bi odmah primetio da se radi o pogrešnom (ili bar sumnjivom) redu veličina. Ovako me je samo uverio da je hiljadu puta nesposobniji nego što sam mislio.

Dragan

pre 10 godina

Možda se radi o unapred predviđenoj višestrukoj devalvaciji evra ili dolara, ko zna? Kolika beše najviša svota napisana na našoj novčanici za vreme velike inflacije devedestih? Možda se zaista planira investicija koja će vredeti nominalno onoliko koliko i ministar kaže, a stvarno - mnogostruko manje. Što da ne? Kod nas sve može ... ne bi čudilo ako se od tog novca podigne neki novi kineski tržni centar, to bi nam baš trebalo.

Australijanac

pre 10 godina

I meni je zao gospodine Bacevicu kad date takvu neku izjavu... Pitanje je samo jos koliko cete ih imati na mestu ministra gospodine Bacevicu. Mislim da polako vec mozemo da ih brojimo. Nadam se samo da ih nece biti deset hiljada milijardi :-)

milan

pre 10 godina

Pa Bačeviću što se nisi sam pitao dali je to moguće ili je tvoje ne znanje takvog formata da ti sebi ne možeš da postaviš tako kompleksno pitanje.

Kakav

pre 10 godina

Kakav cist radikalsi komentar ministra "Prevodilac je pogresio ali pogledajte na ove izdajnike sto im nista ne valja". Muka mi je od ove nacije pogotovu ovog dela koji dovodi ovakve diletante na vlast. 10,000 milijardi pa ja kad sam cuo cifru odmah sam znao da to ni teoretski ne moze da bude istina.

Купус Декадни

pre 10 godina

@digital
Математика за 4. разред основне школе:
1 - један
10 - десет
100 - сто
1.000 - хиљаду
1.000.000 - милион
1.000.000.000 - милијарда
1.000.000.000.000 - билион

А сада идемо у 5. разред основне школе:
1.000.000.000.000.000 - билијарда
1.000.000.000.000.000.000 - трилион
1.000.000.000.000.000.000.000 - трилијарда
1.000.000.000.000.000.000.000.000 - квадрилион

За напредне малишане:
10 на 27. степен - квадрилијарда
10 на 30. степен - квинтилион
10 на 33. степен - квинтилијарда
10 на 36. степен - секстилион
10 на 39. степен - секстилијарда
10 на 42. степен - септилион
10 на 45. степен - септилијарда
.
.
.
СТОП Перице, пући ће ти глава. Довде ће ти учитељ дати петицу и `бону, ако научиш.

Vladimir

pre 10 godina

Svo vreme je jasno da je greška u prevodu, to nije strašno. Da ima imalo mozga kod Bačevića i njegovih saradnika, sami bi videli da nešto nije u redu i da su iznosi apsurdno veliki i nemoguće. Milioni, bilioni, kamioni, avioni - njima je sve to isto, lupetaju i blamiraju sebe i nas za sve pare.

Sloba

pre 10 godina

Kada neko ovako muski prizna gresku i izvini se javnosti zbog toga, treba na ovaj sveti praznik poslusati Bozje zapovesti i oprostiti onom ko se iskreno pokaje.

dragan

pre 10 godina

"Žao mi je, prevodilac je pogrešio"?????

Svako ko ima i malo mozga moze da oceni da nesto nije u redu sa cifrom 10.000 milijardi, a neko ko nas predstavlja u svetu i ko vodi ovu drzavu MORA da zna sta prica i da ne lupa gluposti.

Ovaj me podseca na bivse ministre Obradovica i Knezevica.

Tuzno je ko nas vodi u bolje sutra...

Buna protiv (kaba) dahija

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.
(Branimir, 8. januar 2014 18:16)

Samo su ljudska glupost i svemir beskonačni. Mada za svemir nisam siguran.

Aristotel

pre 10 godina

"...dodao da zbog nesaglasnosti srpskog i engleskog numeričkog sistema, kada prevodimo cifre, mi bilion zovemo milijarda, trilion zovemo bilion, itd, i da je nažalost, prevodilac bilion sa engleskog preveo doslovce na srpski - hiljadu milijardi."

Nije neusaglasen. Evo, ja jos od pre 40 godina znam da je
1 billion = 1 milijarda. I ne samo ja.
Nema sta da se izvinjavas, podnesi ostavku. Ako si ti tu postavljen samo da citas sta ti je napisano, a da ne mislis svojom glavom (inace bi shvatio koja je to nebuloza 10.000 milijardi), onda treba da odgovaras za nerad i nestrucnost.

wati

pre 10 godina

Koja Sramota za Srbiju , koja je ovo kreatura od : ministra , fakultetskog profesora , pretsednikovog savetnika ...
To je opšta slika znanja pretsednikovih savetnika.
I ovaj forsira kanal Morava-Vardar i eksploataciju nikla.
Tegobno je slušati njegova opravdavanja da je prevodilac pogrešio.
Ali pretsednik nijednog neće ekspresno smeniti.

dejavu

pre 10 godina

Ova greška isključivo govori o obrazovanju,nivou logičkog razmišljanja i povezivanja stvari,ukratko nivou inteligencije.Bačević očigledno misli da bi prevodioc trebao biti ono što on nije ,pa ga spominje kao krivca !
On ne bi smeo ni u zgradu Vlade da udje a ne da prsdstavlja 7 miliona ljudi koji ipak ne žive na Himalajima već u srcu Evrope !
Užasavajuće je što Bačević ni ne oseća koliko sramoti ovu državu svojim prisustvom !

Slavica

pre 10 godina

Zasto sve prenositi u negativnim konotacijama, zasto svacija izjava da se meri na kantaru? Srpska javnost treba da bude zadovoljna sto krecu investiranja u nasu zemlju.

Pametnjaković

pre 10 godina

Kuku nama kad nemamo ni prevodioce koji znaju šta rade. Uopšte u ovoj našoj zemlji izgleda niko ništa ne zna kako treba da radi, bar što se tiče javnog sektora. Tu se tradicionalno zapošljavaju najgori.

bulldozer_zr

pre 10 godina

Po meni je to nedostatak opšteg ili hajmo reći malo šireg obrazovanja od prosečnog. Na žalost većina današnje garniture na vlasti su prilično sumnjivog obrazovnog kadra, mnogi i ispod prosečnog. Prvenstveno polazim od stanja u lokalu. Da nije žalosno bilo bi smešno.

DejanR

pre 10 godina

Ovaj me lik uvek iznenadi svojim retardiranim izjavama koje samo pokazuju koliko je nekompetentan za poziciju koju obavlja. On je bruka i sramota i za svoju struku i za institucije u kojima je radio. Tokom svog (ne)rada u vladi, stalno se petljao u rad drugih ministarstava i bojim se da ga tolerisu zbog familijarne relacije sa Nikolicem. Jadno i nisko je da iskljucivo svoju glupost svaljuje na tamo nekog prevodioca. Nadam se da ovo frljanje sa brojevima nije generalan trend i njegovih kolega iz vlade u kojoj ima i dobrih igraca. Ovime je naneo solidnu stetu imidzu cele vlade i SNS-u = zivo me zanima kako ce da odreaguje Vucic.

Zeljko

pre 10 godina

Kakav paradoks!
Kada pogledate oglase za posao videcete da se za skoro svako radno mesto trazi znanje ili barem poznavanje Engleskog jezika pored 10.000 milijardi raznih testova. Od sankera, prodavca cipela, raznih developera, managera... I tamo gde treba i tamo gde ne treba.
Dok za najodgovornija i najplacenija mesta u zemlji, ministre, premijere, podpredsednike, direktore, nacelnike.. moze i bez znanja srpskog, bez lekarskog uverenja, bez ikakvog profesionalnog i ljudskog integriteta.

Pocev od nekoliko alkoholicara, svalera pa do kupljenih diploma, kofercica, ljudi oojima je jedini radni staz u parlamentu.
Jos nam dobro ide kakvi donose kljucne odluke.

Pera

pre 10 godina

Kada se samo setim koliko profesora kalibra Bacevica ima po Univerzitetima u Srbiji... Cuvaju profesorske fotelje, naoruzani svojim "papirom" koji su stekli sam Bog zna kako... Koja tek na Univerzitetima korupcija i negativna selekcija vladaju!!!

x

pre 10 godina

Nazadnjaci, ako su ovakvi diletanti najbolji među vama, kakvi su onda ostali? A, da, oni idu pokretnim stepenicama u pogrešnom smeru...

RN

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.
(Branimir, 8. januar 2014 18:16)

Branimire, ako ti stvarno veruješ u ovo što si napisao onda ti ne da nemaš polovično znanje nego ti nemaš nikakvo znanje. BDP nije ono što ti zamišljaš da jeste, on predstavlja nešto što ti i ovaj ministar ne razumete... doduše on ne razume ni engleski jezik. Investicije u ovom obimu i u ovom periodu su nemoguće ako se zna da je godišnji budžet NR Kine oko 1.600 mlrd EUR.

alo

pre 10 godina

svi vi gore ste bruka za srbiju kak ovas niej sramota da se bavite diplomatijom a da skoro nik ood vas ne zan strani jezik. cak je u vreme najveceg komunziam ovde bilo potrebnoi ak ohoces da se bavis diploamtijom i poltikom da znas englesk ii franscuski, ovi nasi ne znaju ni srpski. priemr lika koji ne zna ko je Betoven je dokaz koliko ste obrazovani. polovina je zavrsila skole tak osto su kupili ili dobili diplome. pa gledam sina mog sefa zavrsi oje medicinu iako je bio jedva dobar u srednjoj (zanmo dsa se sam oodlicni upisuju) a ispite je poalgao jer matori okrene telefon i on samo sutrdan ode po potpis.

Bob Rock

pre 10 godina

Prevodilac je ocigledno los ali ti si funkcionalno nepismen a uspeo si da postanes ministar. Boze, gde ja to zivim.
(T., 8. januar 2014 18:16)

U srbistanu prijatelju... U zemlji u kojoj ministar informisanja optuzuje drzavu za ubistvo novinara...

lalo

pre 10 godina

Jednom davno bio neki lik sa cetkama i metlama i bio kandidat za predsednika Srbije. I ucestvova on na izborima i dobi on neke glasove. Srecom pa nije izabran. Sto se ovog lika tice nije bilo izbora ali nije bilo ni srece.

la belva

pre 10 godina

Nemoj sad da nam muljas,jesi lepo rekao 10.000 hiljada milijardi? Jesi! Da,da,dobro smo culi,10.000 milijardi...hocu da vidim te pare!!! Di su novci??? Daj pare Bacevicu!!!!

BOT killer

pre 10 godina

Navakao je ovaj narod da novinari vole da izvrću pojedine izjave posebno članova SNS-a oa me ni ova slučajna greška nije posebno zainrigrirala.
(LAJKA, 8. januar 2014 18:21)

Botovi pocrvenite li bar ikad?Bar malo?Sta je ovde izvrnuto?Pa ova bud...ina je rekla "da,da dobro ste me culi..."? Niko nista nije izvrnuo samo je preneo izjavu jednog totalno ogranicenog coveka.I sta tu sad nije jasno?
I naravno da ima najvise izjava iz SNS-a kad vi napredni najvise lupetate gluposti.

Jedan univerzitetski profesor moze da ne zna engleski, ali profesionalni prevodilac mora da zna.
Profesionalni prevodilac moze da nema predstavu koliko je 10.000.000.000.000 dolara ili eura,ali ministar i univerzitetski profesor bi morali da znaju.

Dzoni

pre 10 godina

To sto je ministar Bacevic mozda pogresno bio obavesten ili lose protumacio objavu Kineskih medija ne moze umanjiti uspeh SNS-a u dovodjenju stranih investicija.

Marko

pre 10 godina

Ovo je samo jedan primer koliko su naši političari nesposobni. Kada bi postojalo slobodno i profesionalno novinarstvo u ovoj zemlji, pa da ih na konferencijama za štampu novinari "isprepadaju" pitanjima iz oblasti koje oni navodno poznaju, svakom bi postalo jasno kakvi nas šarlatani vode (mislim kako na vlast, tako na opoziciju). Uostalom, sve su to uglavnom ljudi koji nemaju ni dana radnog staža, ali su zato kvalifikovani da vode državu. Završe fakultet, odu u stranku bez dana radnog staža i tamo odlučuju o sudbinama svih nas. Ja bih uveo u zakon kao uslov za kandidovanje na visoke državne funkcije minimum 20 godina radnog iskustva u struci. Ali, u tom slučaju bi skoro svi političari u Srbiji morali da siđu sa političke scene. Sada imamo situaciju da ljudi koji ne ispunjavaju uslove da budu zaposleni u malo jačoj firmi, odlučuju o sudbini svih nas. Posle se čudimo zašto smo ovde gde smo. Iskreno, ja se čudim kako nam nije još gore.

Andrej77

pre 10 godina

A mogli su kao za aflatoxin da promene vrednosti i da ukinu tri nule iz mististarskih izlaganja. To su otprilike i njihovi rezultati..

Lule

pre 10 godina

Bačeviću...aaaajdeee da se lečiš! Aaaajjde čoveče, vreme je! Pa nije to sramota Bačeviću. Pa mnogi ljudi, poznati i nepoznati javnosti u Srbiji su prošli kroz program detoksikacije i rehabilitacije. Bolje je Bačeviću za tebe da odeš na skidanje sa alkohola nego da ti se narod smeje i da se svakim pojavljivanjem na TVu brukaš u tim godinama. Ajde Bačeviću, molim te! Ajmo polako...

momo

pre 10 godina

to sto je ovaj izvetrio i nije strasno vec zalosno, ja se plasim ideja i planova ministra privrede. sta ako se potvrdi ono sto mnogi vidimo da i on nije bas ..., a on sprovede njegove planove i izmene zakona. to onda nece biti gluposti sa konferencije za stampu! puna je srbija takvih sns-ovaca, a bogami i mnogo gorih.

Dragan

pre 10 godina

"Žao mi je što je moja interpretacija zlonamerno tumačena..."
- Nije ništa "tumačeno", rekao si ono što si rekao. Priznajte jednom grešku, ali nemojte u odmah istoj rečenici optuživati druge koji vas zbog vaših diletantskih greški kritikuju.

Adriano Celentano

pre 10 godina

Covek ima limit, kao i vecina u vladi, samo je najgore sto nema ko da ga zameni, sve sam krs do krsa ali imaju masu, masa pravi rupu u budzetu a rupa u budzetu pravi deficit a deficit kraj Srbije.

crna guja

pre 10 godina

"Ovaj podatak sam izneo na osnovu prevoda prevodioca na sastancima koje sam imao u NR Kini", naveo je Bačević

Tako je to kad kod nas ljudi koji treba da posluju sa inostranstvom, ne znaju da govore nijedan strani jezik (osim mozda ruskog, kojeg ministar sigurno iz ljubavi govori)!!!

MILOJKO SRBIN

pre 10 godina

Izvinite a gde je on studirao,diplomirao i koliko je trajalo? Ja se izvinjavam svima koje cu da uznemirim ako je to bilo u juznoj pokrajini sve je jasno i nimalo me ne iznenadjuje.

ZokyNBGD

pre 10 godina

čuj prevodilac kriv, pa ako je tolika budala da ne ume da prevede proste pojmove, da se ne lažemo to je stravična greška, kolika budala treba da bude jedan ministar da ne skapira da je to malo prevelik iznos, e u tome je problem, ne može jedan ministar bre da ne zna koliko je to para!!!

digital

pre 10 godina

Ne treba 'pljuvati' ovog ministra, nego da se reši problem koji je doveo do nesporazuma. Da se izbaci iz upotrebe 'milijarda'!
Pa da važi sledeće.
1 million (eng) = 1 milion (srb) = 1,000,000 = 10 na 6,
1 billion (eng) = 1 bilion (srb) = 1,000,000,000 = 10 na 9,
1 trillion (eng) = 1 trilion (srb) = 1,000,000,000,000 = 10 na 12,
1 quadrillion(eng) = 1 kvadrilion (srb) = 1,000,000,000,000,000 = 10 na 15, itd itd. Ako se vec 'usklađujemo' u svemu, svakako treba da budemo kompatibilni i u ovoj oblasti

sasa jokic

pre 10 godina

Kad upadnes u zivo blato, ne mrdaj mnogo sve dublje propadas. Problem je g. Bacevicu sto i mala deca mogu da procene kada je greska u prevodu u vezi ovakvih stvari. Da stvar bude jos gora po Vas, Vi ste izgovorili; "Da, dobro ste me culi 10 hiljada milijardi eura", i da li treba da Vas podsetim da ste rekli da je to receno na sastanku u Rumuniji (gde niste bili prisutni).
Jedina olaksavajuca okolnost je sto ste Tomin kadar, pa Vam je unapred oprosteno, jer se bolje ne ocekuje!

Radovan the trt

pre 10 godina

Pa da, sramota je sto je ovaj ministar. preko 100 bjudi je ya smenu i pored tofa sto se ppv pre samo godinu dana zaklinjao da su to najbolji kadrovi sns-a. Sad kad se ispostavilo da nisu ne najbolji, vec bruka,ppv nije kriv?
Ma daj......

jaa

pre 10 godina

Ovi su prolupali pa niko ne kritikuje investicije već to što ih najavljuju a nema ih nigde! Gde su Tominih 100 milijardi iz izborne kampanje ili Vučićevih šeikovih ili bilo kojih investicija?! Pa samo se zadužujete!

madjar

pre 10 godina

Ovom izjavom samo se jos vise "platkas" gosp.ministre. Budi dzek, napravi moralni cin i daj ostavku jer si, kako bi pametan narod kazao us.. motku

mix

pre 10 godina

za jednog profesora I doktora nauka jaaakooo malo zna. pa cista logika bez obzira na prevodioca govori da to nije normalan iznos koji on spominje. Mora da je studirao na nekom prestiznom fakultetu kao predsednik nam. neka trkaca vikend skola.

rebeka

pre 10 godina

Hajde da poverujemo da je greska u prevodu, jer ako nije, onda svi ministri malo da obnove steceno znanje formalnim putem i pravac test opste kulture( to bi trebalo uvesti kao obavezno pre stupanja na funkciju) , a na savesti im je da li zele i hoce da se samoobrazuju, sto bi trebalo da se podrazumeva, ali izgleda situacija je sasvim drugacija.

Ivan Nk

pre 10 godina

Nije ovo stvar numerickog sistema, vec elementarne logike, da ne kazem zdravog razuma!!!

Pa kineski GDP je prosle godine iznosio 8,300 milijardi dolara (8.3 triliona USD) i bas ce oni da uloze vise nego sto cijela Kina proizvede za godinu dana?!!!
I moja pokojna baba bi znala da je to previse i posumnjala bi u sve te slepere dolara, a ne jedan ministar i to PMF-ovac!!!
Bolje da nista nije objasnjavao, jer je ovo KATASTROFA!!!

E moj Bacevicu, daleko je Kina…

pre 10 godina

Naravno da je neko drugi kriv. Najteže je priznati svoju krivicu...

Problem je u tome što je dotični ministar nije završio Filozofski ili neki drugi fakultet, već je završio Prirodno-matematički fakultet (PMF). Magistrirao je i doktorirao, a i redovni je profesor univerziteta i doktor nauka. Ako su takvi profesori, šta tek onda očekivati od studenata kojima dotični profesor predaje?!? Ako je već završio Prirodno-matematički fakultet, a ne zna razliku između biliona i milijarde, šta tek očekivati od mnogo “ozbijljnijih” matematičkih operacija (sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje…).

Bruka i sramota

pre 10 godina

Meni je, kao medicinskom radniku sa srednjom skolom, odmah bilo jasno da je doticni gospodin, "univerzitetski profesor", izvalio nevidjenu glupost. Kosa mi se dize na glavi kad pomislim da ta persona, koju je na tu visoku poziciju dovelo ISKLJUCIVO srodstvo sa g.Diplomom, prica o nekakvom kanalu koji ce da nas poveze sa Solunom, o kopanju nikla koje nije stetno po okolinu i da ne pricam dalje...Mogu samo da obecam da cu glasati za g.Vucica, iako nikada nisam glasala za SNS, ako smogne snagu da ovu bruku od ministra skloni sa te pozicije.

Maxim

pre 10 godina

Ma nema veze, burazeru, svi znaju na osnovu čega si postao ministar. Niko ne misli da znaš o čemu govoriš.
Samo tako nastavi... Da, dobro si me čuo - samo tako nastavi!

mattko

pre 10 godina

Neka Ministar za svoju gresku podnese neopozivu ostavku i na taj nacin pokaze onima koji su , kako kaze , protiv investicija "sa istoka" posteno natrlja nos. Sve bi bilo u redu i sve bi se moglo svaliti na previodioca da nije onako resolutno ponovio Tanjugu da se stavrno radi o sumi koja je svakom sa tri ciste u glavi nepojmiva i nemogucu bila cim je izgovorena. Ma ostavka bre!

djudji

pre 10 godina

Mislim da nema mesta zaj....ciji. Kinezi su rekli 100 milijardi, i ima da nam ih daju! Bačeviću, traži NAŠE pare od Kineza. Ko su oni da nam ne daju ono što je Bačević rekao :-)

Nobel

pre 10 godina

".....Nažalost, to ima veze sa onima koji su protiv svake investicije u Srbiji, a posebno ako dolaze sa istoka planete....."
Ne, mi nismo protiv investicija, mi smo protiv ne znanja i budalaština, protiv onih koji su greškom u Vladi! Pa da imaš malo mozga mogao si da proceniš da je to suluda cifra za ulaganje, a ne samo da se oslanjaš na prevodioce, ... šta kaže, šta kaže ....! Sramota! Ostavka, naravno!

Vladimir

pre 10 godina

Pridavanje značaja ovakvoj stvari je samo zamajavanje naroda... Bar jednom mesečno se bavimo ovakvim i sličnim ispadima, što narod zabavlja, tj. zamajava...

SNS prevaranti

pre 10 godina

Au, ko nam vodi državu, strašno. Pa ne bi ti trebao tumač da bi napravio razliku između 10 milijardi i 10.000 milijardi evra...da ne govorim da bi ipak neke stvari morao da znaš, jer taj podatak o 10 milijardi za region je javan, svi ga znaju...osim tebe. Da se možda i Toma nije zabunio kada je obećavao u kampanji 100 milijardi evra ili je to namerno uradio da bi glupi glasači poverovali u glupost i glasali za prevaranta...
Druga budalaština je pričao kanalu, gde vi kažete da nije važno to što neće Makedonija i Grčka da učestvuju u ovoj budalaštini, pa će se, kao, kanal raditi samo do Vranja, dotle idu brodovi...krene brod iz Nemačke, dođe do Vranja...i odatle će robu prevoziti na magarcima do Egejskog mora...hehehe

Milos

pre 10 godina

A gde su oni SNS komentatori koji su branili ministra ovde na b92? Te znate li vi koliko Amerika duguje Kini, te koliko Italija duguje Kini... to je za njih nista. Ajde sad gde ste i vi da se izvinite nama normalnima.

Pera

pre 10 godina

@ (digital, 8. januar 2014 18:23)

Sad ispade kriva je Srbija sto se jedan ministar, profesor i doktor nauka Prirodno Matematickog Fakulteta ne razume u brojeve?!
Ako se on ne razume u materiju koju je doktorirao kako li se onda razume u kanale?
I kako on uopste moze da obavlja toliko poslova, ima vremena i za ministarstvo a i za rad profesora? Jeste, radi kao masine u Kolubari i naplacuje prekovremeno.

Hipp

pre 10 godina

Pa druže da ti napišu da sediš pored Koale, a u stvari je pored tebe je Šimpanza ti bi je nazvao Koalom? Ako SNS želi da pokaže da je iole ozbiljna stranka, odmah otkaz! I da, čuo sam da je i Magelan pravio slične lapsuse! :-)

Ivan

pre 10 godina

Ovakvi primeri su kod nas svakodnevnca i samo potvrdjuju cinjenicu da drzavu vode diletanti i tudji poltroni koji su imenovani da slusaju, a ne da razmisljaju svojom glavom. Zbog toga uskoro nece ni biti ozbiljnih investicija. A projekat kanala Morava/Varadar/Solun predstavlja samo jos jednu lose upakovanu ideju koja ima za cilj kradju naroda. Kako li se oseca ovaj covek sada? Verovatno samo malo blama koji ce brzo proci, a i ako ode sa mesta ministra, sigurno ce biti namesten da uspesno vodi neko veliko preduzece..

Boban

pre 10 godina

Citiram Ministra: "dobro ste čuli, ponavljam 10.000 milijardi dolara..".
Odavno je morao da podnese ostavku, jer ovu količinu diletantizma više podneti ne možemo.

Господин Друг

pre 10 godina

Канал. - Где је пројекат? Није "преведен"?
Никл. - Није штетан? Изгубљено у преводу?
Хиљаде милијарди. - Зли језици са запада против инвестиција са Истока?
После овога НИКО нормалан у свету не би са оваквим "министром" ништа потписивао.
Овај човек је постидео СВЕ људе са којима је икада био у додиру!
Нестани из јавности, иди... један!

Zemljo, otvori se

pre 10 godina

Pa naravno da je zlonamerna! Da je preveo da ce da investiraju u farmu od 100.000 krava ispod Djerdapskog jezera, opet bi sve bilo kul?

samo konstatujem

pre 10 godina

Branimir,

care, blago tebi na tvom komentaru.Samo da te nesto naucim da je 10 hiljada milijardi dolara desetogodisnji vojni budzet Kine. Ti si verovatno jedan od onih koji na svaku kritiku SNS i njegovih ljudi lupis minus ili lupis ovakvu glupost

Lingvista

pre 10 godina

digital

Problem je u tome sto mi imamo geremanistiku u upotrebi. U nemackom jeziku postoji rec milijarda.Isto tako kod nas se kaze Portugalija (Portugalien nem.) i ako svugde u svetu je Portugal

E sada oko ministra. Gospodine kako ste vi ministar kada ni srpski cestito ne znate? Slusao sam kada ste nekoliko puta rekli deset hiljada milijardi. Drz'te se vi vaseg "prestiznog" fakulteta iz Kosovske Mitrovice. I jos nesto. Kakvi su to prevodioci u Vladi? Jesu li i to "strucnjaci" iz SNS? Mozda su zavrsili jezike na Megatrendu?

Naopako

pre 10 godina

@ (mistyim, 8. januar 2014 18:17)

Care, majstore, genije to nije investicija! To su kreditit! I to pod uslovima, da ih Kineske firme realizuju!
Ajde sad genije idi procitaj "pravilno prevedenu' vest i ostani uvek pozitivan.

Branimir

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.

Dragoljub

pre 10 godina

Na zalost, g. ministre:
1) Ako je greska prevodioca, to govori o nesposobnosti onih koji su takve prevodioce iskolovali i ONE KOJI SU IH ZAPOSLILI a to je upravo Vlada Srbije.
2) Ako vi niste u stanju da shvatite da nesto nije u redu sa REDOM VELICINE investiranja od 10 hiljada milijardi evra, onda znaci da ni vi ne znate svoj posao.
U svakoj normalnoj zemlji, bili bi smenjeni i nesposobni prevodilac i nesposobni ministar.

mistyim

pre 10 godina

Budimo realni. Ova vest bi se negativno komentarisala sve i da nije doslo do greske. Daleko od toga da je ovo mala greska, naprotiv, ali koja god investicija da se pojavi, postoji grupa ljudi koja iste degradira i karakterise kao promasene u startu

Puf

pre 10 godina

A zasto SNS botovi ne brane ovog SNS-ovca. Uvek brane Prvog Mladozenju i Drugu Ministarku za pravljenje novih racuna za struju.

EVO JA CU DA GA BRANIM, POSTO SNS BOTOVI NECE!!!

Nije on kriv, kriv je prevodilac i isti treba da podnese ostavku na prevodjenje, a Bacevica ostavite na miru. On je dobar, on kopa kanal, on vadi razne lekovite rude, on je jednom reciju super ministar.

A Vucic i Zorana su nikakvi ministri.

Upozorenje za SNS botove: ako budem imao vise - od +, znaci da u vasoj stranci ima unutrasnjih sukoba izmedju dve struje, pa izblegavajte da mi udarate minuse.

Pozdrav za ceo SNS - SNS su svi doktoranti sa Megatrenda i Singidunuma.

Sasa

pre 10 godina

Nije ovde glavni problem u prevodu, nego u referentnom sistemu nekog ko je na takvoj poziciji. Nije covek pogresio 10 puta (sto je, da se razumemo, jako puno), nego 1000 puta. I nije problem u tri nule viska, vec u poimanju makroekonomskih tokova. Kada su prsli Lehman bros. and cpmp. i bankarski sistem u SAD se tresao Obama je napravio najveci plan spasavanja u istoriji od blizu 1000 milijardi USD, a to je bilo prve svega par godina. Covek naumio da spasava razbucani, kockarski bankarski establishment najrazvijenije zemlje sveta sa 1000 milijardi USD, a Kinezi ce da uloze u "region" 10000 milijardi USD?!? E, u tome je problem, i zato doticni gospodin koji ne shvata redove velicine ne treba da bude na tom mestu vise.
PS: zamislite samo, kanal DMV moze da nas kosta 5 milijardi USD, ali i 50, ili zasto da ne 5000... ili, rudna renta moze da bude 3%, ali zasto ne 30%?

toliko od mene za misljenje

pre 10 godina

Ma sve to ok, Zabrojao se covek i napravio gaf ... nije bas u redu za coveka na tako visokoj funkciji ali ajde da mu progutamo i taj ispad. Problem je sto suu to sve nezvanicne vesti,na nivou kafanskih prica , jos nepotvrdjene i rekla kazla isto kao za kanal, tako i ove silne milijarde koliko god da su u pitanju ON KAO MINISTAR ne bi smeo izaci u javnost sa podacima koji NISU ZVANICNI ...

zika

pre 10 godina

E stvarno ti prevodioci sram ih bilo.pusti sta narod prica, nemoj slucajno otkaz da das, mi od tebeg boljeg nemamo .I svi drugi lazu,nesposobni su nikakve skole nemaju osim onih kupljenih diploma Ali samo nas ti zasmejavas...

Branko Palibrk

pre 10 godina

Nekada me je jako bilo sramota zbog "mog" ministra koji je u ime moje zemlje, dakle i u moje ime, pisao "kurvi del Ponte".
Danas me je još više sramota što me onakvi i ovakvi "predstavljaju" u svetu. Dokle, bre? Ovaj je skroz "Izgubljen u prevodu".

Pera

pre 10 godina

Tekst o Kineskim investicijama na prostor Balkana se vrti vec mesecima po medijima. I svi smo imali prilike da se uverimo u cifru i uslove, a to je da su u pitanju krediti koji se mogu dobiti pod uslovom da radove izvode Kineske firme i ta cifra je za ceo Balkan.

A onda imamo jednog ministra koji ovako nesto izjavi i posle odgovornost prebacuje na prevodioca.
Zamislite onda koliko se on razume u materiju oko gradnje onoliko komplikovanog kanala!!!
Mogu vam ja odmah dati zakljucak: ne razume se uopste.

Velja

pre 10 godina

A da li ministre imate zdrav razum? Pa ja sa srednjom skolom kada bih procitao nesto tako znao bih da je neka greska, to je prosto nemoguce.

mirko

pre 10 godina

Ovo je još veća bruka za nekog ko je ministar, i profesor na PMF.
Kako da posle ovoga poverujemo u njegove priče, o kanalu Morava-Vardar, i o rudnim bogatstvima Srbije, i o njihovoj eksploataciji.

Lala iz Banata

pre 10 godina

kao što neko reče: "Problem je sto nasem ministru treba nedelja dana da shvati sta je milijarda a sta deset hiljada milijardi." Prof. dr. nije čuo za kratku i dugu skalu!?
Ja bih dodao, još je veći PROBLEM što se ovaj NaprdniKvazimodo okitio titulom Univerzitetskog profesora. STUDENTI, na ulice i govnjive motke u ruke da uzmete... Ovakvih kreatura su prepuni fakulteti i uzimaju bar 100.000 dinara svaki mesec, a Vama hoće da poništavaju položene ispite... Ovo pišem kao diplomirani ekonomista sa državnog ekonomskog fakulteta u Subotici.

LAJKA

pre 10 godina

Navakao je ovaj narod da novinari vole da izvrću pojedine izjave posebno članova SNS-a oa me ni ova slučajna greška nije posebno zainrigrirala.

Kol

pre 10 godina

Svaki covek koji poseduje minimum zdravorazumske logike i makar osnovnu skolu cim je procitao taj prevod morao bi da posumnja u sumu o kojoj je rec! Ali posto se ovde radi o sns kadru nista cudno, da ima imalo obraza dao bi otkaz (ili bi bio smenjen) cim je objavio onu budalastinu o kanalu do Grcke, a ovo sad je jos gore i umesto da se izvini i da ostavku, on krivi prevodioca i novinare jer sumnjaju u investicije!

Vlada

pre 10 godina

Stara metoda: kad ispadneš glup, svali grešku na prevodioca. Inače svaki prevodilac vrlo dobro zna "probleme" sa bilionima i milijardama, tako da je objašnjenje prof. Bačevića najblaže rečeno smešno.

Krivokapic

pre 10 godina

A ti se nisi bar malo zamislio i rekao sebi, cekaj bre to je nenormalno velika cifra, daj da proverim prevod ili pitam nekog drugog. Ne, ti si odmah bubnuo cifru kao da je to sve normalno.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Doktore, što bi se reklo, kad si već pojeo nemoj još i da razmazuješ ono što je ostalo... ispada da su ti preveli da je Brežnjev umro juče, ti bi i to pročitao. To, što ste ministar u vladi Srbije nije nikakvo opravdanje.

Купус Ђутуре

pre 10 godina

Тако је то када наши министри од свих страних језика владају само кванташким. Чак толико добро, да су и српски полако почели да заборављају.

toza

pre 10 godina

Na osnovu napisanih komentara od strane SNS pristalica imam utisak da su oni ubeđeni da nema investicija zato što se negativno komentarišu najave. Možete misliti kako smo jaki mi koji negativno reagujemo na najave kada investitori beže. Nemoj slučajno da iko od glasača SNS slučajno pomisli da investicija zapravo nema zato što se i ne rdi ozbiljno na privlačenju istih već na populizmu i demagogiji koja treba da podigne rejting SNS-u.

Milica

pre 10 godina

Kada ce konacno neko od nasih politicara preuzeti odgovornost za svoju gresku a ne svaljivati krivicu na drugoga??? Uostalom, kakav je to ministar kome treba prevodilac za engleski, pa placamo dve plate za znanja za koja se podrazumeva da jedan ministar mora da ima??? Pa ja sam u osnovnoj skoli naucila sta na engleskom znaci billion, svi skupa neka se vrate u osnovnu skolu da steknu znanja koja su propustili.

nikola tb

pre 10 godina

(Milica, 8. januar 2014 18:06)
Slazem se sa Vama.
Ovo je tipicni primer srljanja u gresci. Da je ministar lepo, ljudski, rekao "izvinjavam se, pogresio sam" to bih jos mogao da shvatim pa i da nadjem neko opravdanje. Ajde da kazem desava se. Ali pokusaj opravdavanja navodnom tudjom (prevodilackom) greskom a u sledecoj recenici prelazak u napad u stilu "pogresna tumacenja" i "zlonamerna tumacenja onih koji su protiv svega sto dolazi sa istoka" su nazalost samo jos jedna potvrda svega onog sto je o gospodinu ministru ovih dana receno. To konacno cementira utisak i sliku o coveku za koje je sam najzasluzniji.

SrDjAn

pre 10 godina

Ali ima jako velike veze, jer Vi gospodine morate imati toliko znanja da i sa pogresnim prevodom budete svesni da je to neverovatna cifra. A ne da izgovorite takvu veliku glupost. Morate priznati, ili ste nestrucni, ili priznajte da ste svesno izgovorili veliku glupost.

Maxim-Liverpool

pre 10 godina

Ti da imas gram mozga, najkasnije kad si izgovorio cifru od 10.000 milijardi, trebao si da primetis da nesto nije u redu! A ovo sto napadas druge na kraju, nemam reci. Obicna si seljacina.

Bojan

pre 10 godina

Ti si "ministre" bruka za ljudski rod! Prevazisao si stranacki, moralni, nacionalni i svaki drugi kriterijum.
A sada nas i intelektualno vredjas - sve nas, celo drustvo ukljucujuci i one koji su te tu doveli i postavili.
Nije strasno sto si ti karikatura vec sto od nas pravis morone koji placaju tu karikaturu.
Nemam reci vise...

Lala iz Banata

pre 10 godina

"Ne kara majka sina što se kockao, nego što je pokušao da povrati pare".

E, meni ova ministrova liči na ovo. Da bi se "izvadio" on us**o motku još više.
Mis'im stvarno...

djomla

pre 10 godina

Ne mogu dočekati dočekati sledeću epizodu 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Već zamišljam Zoranovu facu nakon što pusti ovu izjavu. Tri velika upitnika iznad glave. :)

um

pre 10 godina

Najlakse je optuziti druge da su krivi, pogotovu "oni koji su protiv investicija" ... Pa nisu oni krivi sto ti nemas iole pojma koliko je to 10.000 milijardi. Svaki normalan covek bi se pitao da li je prevod dobar kada skapira koliku to vrednost ima.... C.c.c.c.c. Boze, sacuvaj me ove vlasti.
Zorane (Zivkovicu) sve ti je oprosteno...

aki

pre 10 godina

Sve gore od goreg. Ne zna covek da li da place ili da se smeje. Tako je to , kada naprednjaci zaposljavaju sve i svakoga , ne bitno je da li taj nesto zna, vazno je da ima SNS clansku kartu, a ne zna da prevede obicnu recenicu! Eee moja Srbijo, sta si docekala, najgori da te vode , a jos i drugima drze predavanja o postenju, a uskoro ce i za masinovodje da pocnu da zaposljavaju sve i svakoga , pa kada nam budu iskakali vozovi svako malo, hvatacemo se svi za glavu.
Beli listici , pamet u glavu na sledecim izborima!

mrmlj

pre 10 godina

da i razumemo da su mu pogresno preveli, ali kako to njemu 10.000 milijardi nije spadalo u kategoriju "previse dobro da bi bilo istinito"?

Nikola Milanovic

pre 10 godina

Sve je to lepo i saopstenje koje ne moze da prodje bez makar malo pljuvanja. Bitno da je neko drugi kriv i da je on svetski strucnjak. Zbog manjih stvari se daje ostavka ili noga u donji deo ledja.

Zilion

pre 10 godina

Gospodine Ministar, ali valjda ukljucujete mozak sta izgovarate bez obzira na prevod prevodioca? A vi ne samo da ste to izgovorili, nego ste to isto ponovili i potvrdili da ne bude zabune!!
A posebno nije za opravdanje jer vi imate tehnicko obrazovanje i baratanje s brojkama, milionima, milijardama, trilionima bi trebalo da vam je u malom prstu!
E to je problem!
Problem je mozda sto od politike hoce nekima da izvetri mozak!
Podnesite ostavku!
(molim, pustite komentar, nisam napisao da je ministru izvetrio mozak, ili stavite zvezdice gde vam se ne svidja:)

Zoki

pre 10 godina

Tragicno za Srbiju da ima ministra koji nezna elementarne pojmove, jos je doktor nauka? Neznam koji jezik zna, ali kako je mogao da '' dvaput ponavlja'' cifru koja je van pameti. U svim normalnim zemljama bio bi smenjen za uznemiravanje javnosti, a ne da podnese ostavku sto bi bio moralan cin nesudjenog Magelana. On ladno prebacuje krivicu na prevodioca a da je bez razmisljanja izrekao nesto sto je svakom sa malo mozga u glavi nestvarno. Na potezu je sada Vucic - nova rekonstrukcija Vlade pre izbora, to narod sa pravom ocekuje.

Andrija

pre 10 godina

Ovo 'vadjenje' je veca sramota od samog povoda... Ovakve stvari polako krnje ugled i popularnost SNS. To sto su sada jaki rezultat je nepostojanja kvalitetne alternative. Umesto da okupe postene i pametne ljude oko sebe oni ce ih, angazovanjem ovakvih mediokriteta, naterati da se ujedine protiv njih... I to ce biti jako brzo...

Pantelija

pre 10 godina

Otpustite prevodioca i inzenjera koji je pogresno sastavio taj "numericki sistem", krivicno ih goniti i osuditi na visedecinijske kazne. Zatim uloziti ostar prostest kineskoj ambasadi u Beogradu zato sto je dovela u zabludu javnost i ministra. Na kraju, zabraniti nasim gradjanima da putuju u Kinu i prekinuti sve radove na mostu Borca-Zemun. Brojeve 10 i 0 hitno izbaciti iz svih skolskih udzbenika!

Fuj

pre 10 godina

Toliko o znanju Univerzitetskog profesora. Kriv je prevodioc a i komentatori. Gdin. Bacevic verovatno na nesrecu ne govori Engleski, ali zato tecno govori Francuski, Nemacki ili Ruski (ovo je sarkazam - objasnjenje za dronove). Koje li je tek znanje onih koji su preko noci diplomirali.

deki

pre 10 godina

E moj Bacevicu.Bolje da si cutao .Kad si procitao taj 'prevod'nista ti nije bilo sumnjivo oko te cifre.To samo govori koliko razmisljas o onome sto citas i govoris.Ali vazno je da se nesto kaze pa makar i ovakva nebuloza.

kk

pre 10 godina

Pa Ministre,mi ti svi vicemo da je to nemoguce,ali ti nas ne slusas,jos vices na sve strane,kad ti ljudi lepo kazu da je ta cifra nemoguca, kako je to tacno.I sta ces sada,moj ministre?
Moze svako da pogresi,ali da neko navaljuje da je u pravu,sta reci.

Igor

pre 10 godina

Nije problem prevodilac, on i može da pogreši ili da se ne razume u materiju. Problem je što jedan ministar nema blage veze o redu veličina finansijskih tokova u svetu, a uporno pokušava da progura sumnjive projekte iz samo njemu znanih razloga. Ko nam garantuje da njegov ingeniozni kanal neće koštati hiljadu puta više od onoga što je planirao? Ili da će iskopavanje nikla potrovati hiljadu puta veću površinu plodne zemlje od one koju ministar pominje? Njegova greška u prevodu nam tada neće mnogo značiti...
Ali najveći, ubedljivo najveći problem, je što nam je vladajuća elita prepuna ovakvih "stručnjaka" koji nemaju veze sa realnošću...

Vincent

pre 10 godina

Citat: "Žao mi je što je moja interpretacija zlonamerno tumačena."

Ne, izjava je upravo dobronamerno tumačena, ljudi žele dobro svojoj zemlji i ne žele da ju Vi svojom nesposobnošću uništite do kraja.

marehajduk

pre 10 godina

Znaci da je moglo da dodje do greske da u tekstu pise da ce kinezi Investirati 1 EVRO u sledecih 10 godina i on bi ponovio isti informaciju sa "Da dobro sam reko".Dolazimo do zakljucka da je covek neka vrsta robota.Dobija informacije i bez ikakvog razumnog razmisljanja prosledi informaciju.
Apsolutno covek ne kapira da nije najveci problem u ociglednoj gresci prevodioca,vec da on sam nevidi tu nerealnost u cifri i u podatku koji je izneo u javnost,da on nezna koja je to vrednost od 10000 milijardi.

Nimrod

pre 10 godina

Ne brate mili, ima veze sa tim da neko ko je ministar ne moze da ide unaokolo i prica stvari o kojima nije razmislio. Da li ministar uopste ima ideju koliko je 10 hiljada milijardi. Da li ministar zna koliki je recimo BDP Srbije? Ili Kine? Da li uopste razmislja o izjavama (makar mu ih pisali i prevodioci) pre nego sto ih da? Ili je u pitanju igra....

Skywalker

pre 10 godina

Zao ti je, je li? A sto rece ono "da, dobro ste culi, 10000 milijardi evra..."? Da li uopste znate koliko je to? Izgleda da ne, inace biste prevodiocu rekli da ne prica gluposti. Kakvi su vam to prevodioci koji ne znaju da je bilion u engleskom ustvari milijarda na srpskom? Da nije zet od vase surnjaje ili tako nesto? Za ovo bi u Japanu bila podnesena momentalna ostavka... Kod nas se o ostavci i ne razmislja.

Sale

pre 10 godina

A kralju, nisi se setio da proveris koliko je para 10,000 milijardi? Nije ti palo na pamet da mozda proveris sta pricas u kontekstu velicine kineske ekonomije, srpske ekonomije itd? To bi pametan covek uradio..

Alex

pre 10 godina

Nije problem sto je prevodilac pogresio(mada ne verujem ni u to).

Problem je sto nasem ministru treba nedelja dana da shvati sta je milijarda a sta deset hiljada milijardi.

Tuzno. Tuzno. Tuzno...

boris

pre 10 godina

Nije problem u prevodu, već u neverovatnoj gluposti i ne znanju da neko ko je na ministarskoj funkciji i to rudarstva itd nema osnovni osećaj za prag ,gde počinje i gde se završava glupošću.
To je kao da je neko rekao da je Srbija najbogatija u svetu sa naftom i gasom,a svi znamo da to nije baš najtačnije!!!!!

BGBG

pre 10 godina

Po ovoj nemustoj izjavi, prevodioci ustvari mogu da prevode sta god hoce, a pogotovo u ugovorima......a polupismeni ministri samo daju izjave procitane u prevedenom dokumentu?? Imas valjda u familiji nekog da prica engleski, pa da ti kaze kakvu glupost izjavljujes vec danima.....ako vec kao ministar ne mozes i bez prevoda da shvatis koliko je hiljadu milijardi evra?!........ostavka!!

Mile K.

pre 10 godina

Ko radi taj i greši.A šta je sa ovima što rade uludo.Gospodin Bačević se ne razume niti u engleski,pošto je apriori poverovao prevodiocu,niti u matematiku i ekonomiju pošto mu cifra sa 13 nula nije bila sumnjiva.

Mišel

pre 10 godina

Nema ni 1 posto prava da se vadi. Prvo, rekao je na sumnjičavu reakciju "da...dobro ste čuli". Drugo za jednog obrazovanog čoveka dovoljno je da zamisli šta je ta cifra i da shvati, makar i sa zadrškom, da lupeta. Treće, njegov profil političara, a vala i psihološki, je prilično klimav. Čovek je detinjasti fantasta. Kopao bi kanal od Dunava do Egejskog mora bez ikakve studije izvodljivosti i isplativosti, vadio nikl i olovo u nacionalnom parku ubedjujući nas da je to potpuno čist postupak. Pritom mu je struka prostorno planiranje sa diplomom Geografskog fakulteta. Tako je to kada se dobijaju danas neproverljive i sumnjive diplome u Prištini. Pošto vodi prilično značajno ministarstvo najbolji postupak PPV-a je da ga pošalje na nezasluženi odmor, a nas oslobodi kvazi vizionara. A onda se setih da je i Mira Marković predavala na Geografskom fakultetu ....
Kad samo pomislim da meni nisu hteli da nostrifikuju diplomu Pariskog univerziteta pre 26 godina, jer tobože nemaju s čime da je uporede. Koja uzgred važi svuda u svetu gde sam se kretao i nešto radio kasnije.

deki

pre 10 godina

E moj Bacevicu.Bolje da si cutao .Kad si procitao taj 'prevod'nista ti nije bilo sumnjivo oko te cifre.To samo govori koliko razmisljas o onome sto citas i govoris.Ali vazno je da se nesto kaze pa makar i ovakva nebuloza.

Igor

pre 10 godina

Nije problem prevodilac, on i može da pogreši ili da se ne razume u materiju. Problem je što jedan ministar nema blage veze o redu veličina finansijskih tokova u svetu, a uporno pokušava da progura sumnjive projekte iz samo njemu znanih razloga. Ko nam garantuje da njegov ingeniozni kanal neće koštati hiljadu puta više od onoga što je planirao? Ili da će iskopavanje nikla potrovati hiljadu puta veću površinu plodne zemlje od one koju ministar pominje? Njegova greška u prevodu nam tada neće mnogo značiti...
Ali najveći, ubedljivo najveći problem, je što nam je vladajuća elita prepuna ovakvih "stručnjaka" koji nemaju veze sa realnošću...

Skywalker

pre 10 godina

Zao ti je, je li? A sto rece ono "da, dobro ste culi, 10000 milijardi evra..."? Da li uopste znate koliko je to? Izgleda da ne, inace biste prevodiocu rekli da ne prica gluposti. Kakvi su vam to prevodioci koji ne znaju da je bilion u engleskom ustvari milijarda na srpskom? Da nije zet od vase surnjaje ili tako nesto? Za ovo bi u Japanu bila podnesena momentalna ostavka... Kod nas se o ostavci i ne razmislja.

Sale

pre 10 godina

A kralju, nisi se setio da proveris koliko je para 10,000 milijardi? Nije ti palo na pamet da mozda proveris sta pricas u kontekstu velicine kineske ekonomije, srpske ekonomije itd? To bi pametan covek uradio..

um

pre 10 godina

Najlakse je optuziti druge da su krivi, pogotovu "oni koji su protiv investicija" ... Pa nisu oni krivi sto ti nemas iole pojma koliko je to 10.000 milijardi. Svaki normalan covek bi se pitao da li je prevod dobar kada skapira koliku to vrednost ima.... C.c.c.c.c. Boze, sacuvaj me ove vlasti.
Zorane (Zivkovicu) sve ti je oprosteno...

Alex

pre 10 godina

Nije problem sto je prevodilac pogresio(mada ne verujem ni u to).

Problem je sto nasem ministru treba nedelja dana da shvati sta je milijarda a sta deset hiljada milijardi.

Tuzno. Tuzno. Tuzno...

Vincent

pre 10 godina

Citat: "Žao mi je što je moja interpretacija zlonamerno tumačena."

Ne, izjava je upravo dobronamerno tumačena, ljudi žele dobro svojoj zemlji i ne žele da ju Vi svojom nesposobnošću uništite do kraja.

Nikola Milanovic

pre 10 godina

Sve je to lepo i saopstenje koje ne moze da prodje bez makar malo pljuvanja. Bitno da je neko drugi kriv i da je on svetski strucnjak. Zbog manjih stvari se daje ostavka ili noga u donji deo ledja.

KANAL

pre 10 godina

Gos Bacevicu pitaj ti tvoga PRIKU Tomu Diplomu gde je on zavrsio fakultet i idi uzmi jos jednu diplomu jer ti ta ocigledno nije dovoljna!

Nimrod

pre 10 godina

Ne brate mili, ima veze sa tim da neko ko je ministar ne moze da ide unaokolo i prica stvari o kojima nije razmislio. Da li ministar uopste ima ideju koliko je 10 hiljada milijardi. Da li ministar zna koliki je recimo BDP Srbije? Ili Kine? Da li uopste razmislja o izjavama (makar mu ih pisali i prevodioci) pre nego sto ih da? Ili je u pitanju igra....

Istina

pre 10 godina

Bačević je pokazao da osim znanja on nema ni morala i obraza kao normalan građanin Srbije. Za tvrdnje i izreke o 10.000 milijardi dolara ili evra ne treba znanje Engleskog jezika već minimalno poznavanje Ekonomiji, a konkretno u ovom slučaju Međunarodni Ekonomski Odnosa /međunarodne ekonomije/. Ovakav i slični ministri mogu biti samo u Srbiji i zato neka nas ne čudi položaj građana u koji su nas doveli Nepotizam, nestručnost , lopovluk i kriminal svih vrsta. Po mom shvatanju zauzimanje mesta ministra kao u ovom slučaju je takođe kriminal. Nestručnost koju iskazuje dotični ministar državi nanosi veće štete nego bilo koji kriminalac svojom krađom nekog materijalnog dobra.

mrmlj

pre 10 godina

da i razumemo da su mu pogresno preveli, ali kako to njemu 10.000 milijardi nije spadalo u kategoriju "previse dobro da bi bilo istinito"?

Sasa NS

pre 10 godina

Prvo, sramota je da tzv univerzitetski profesor ne govori engleski jezik. Pa to je obaveza. Sa kim je on uspostavljao saradnju čitao literaturu i drugo. Ej, profesor univerziteta (namerno pišem malim slovom) ne govori engleski. To govori i o našem obrazovnom sistemu. Drugo, ministar pa ne govori engleski,smešno. Treće, pa ko mu radi u ministarstvu. Ovlašćeni prevodioci? Pa u srbiji svi imaju papir a niko znanje. Četvrto, za bilion sam znao posle godinu dana učenja engleskog jezika. Inače ja sam jedan prosečan lekar specijalista (nadam ne dugo još u srbiji upravo zbog takvih), koji tečno govori i služi se engleskim. To mi je obaveza zbog mog posla. I specijalistički sam spremao iz literature na engleskom (naša nije adekvatna)..eto...sramota. I još ima obraza da se pojavi pred ljudima...

Pantelija

pre 10 godina

Otpustite prevodioca i inzenjera koji je pogresno sastavio taj "numericki sistem", krivicno ih goniti i osuditi na visedecinijske kazne. Zatim uloziti ostar prostest kineskoj ambasadi u Beogradu zato sto je dovela u zabludu javnost i ministra. Na kraju, zabraniti nasim gradjanima da putuju u Kinu i prekinuti sve radove na mostu Borca-Zemun. Brojeve 10 i 0 hitno izbaciti iz svih skolskih udzbenika!

Bojan

pre 10 godina

Svi su pogresili samo ti nisi kriv. I sve je uorta protiv tebe i istoka.

Ne. Problem nije u prevodu, vec sto ti nisi za tu gde si. Da jesi za tu gde si, pogresan prevod bi lako doveo u pitanje.

simonida

pre 10 godina

Ima necega dobra u ovim Bacevicevim nebulozama. Covek je samo potvrdio ono sto odavno svi znamo a to je da se kod nas iza vecine velikih titula i diploma kriju najobicne neznalice i ograniceni ljudi koji cak ni logicki neumeju da razmisljaju.
Obrazovni sistem nam je sveden na snagu veze i kolicine para koje mozemo da platimo da bi dosli do zeljenog papira.

Mišel

pre 10 godina

Nema ni 1 posto prava da se vadi. Prvo, rekao je na sumnjičavu reakciju "da...dobro ste čuli". Drugo za jednog obrazovanog čoveka dovoljno je da zamisli šta je ta cifra i da shvati, makar i sa zadrškom, da lupeta. Treće, njegov profil političara, a vala i psihološki, je prilično klimav. Čovek je detinjasti fantasta. Kopao bi kanal od Dunava do Egejskog mora bez ikakve studije izvodljivosti i isplativosti, vadio nikl i olovo u nacionalnom parku ubedjujući nas da je to potpuno čist postupak. Pritom mu je struka prostorno planiranje sa diplomom Geografskog fakulteta. Tako je to kada se dobijaju danas neproverljive i sumnjive diplome u Prištini. Pošto vodi prilično značajno ministarstvo najbolji postupak PPV-a je da ga pošalje na nezasluženi odmor, a nas oslobodi kvazi vizionara. A onda se setih da je i Mira Marković predavala na Geografskom fakultetu ....
Kad samo pomislim da meni nisu hteli da nostrifikuju diplomu Pariskog univerziteta pre 26 godina, jer tobože nemaju s čime da je uporede. Koja uzgred važi svuda u svetu gde sam se kretao i nešto radio kasnije.

Branko Palibrk

pre 10 godina

Nekada me je jako bilo sramota zbog "mog" ministra koji je u ime moje zemlje, dakle i u moje ime, pisao "kurvi del Ponte".
Danas me je još više sramota što me onakvi i ovakvi "predstavljaju" u svetu. Dokle, bre? Ovaj je skroz "Izgubljen u prevodu".

Don Giovanni

pre 10 godina

Kada neko ovako muski prizna gresku i izvini se javnosti zbog toga, treba na ovaj sveti praznik poslusati Bozje zapovesti i oprostiti onom ko se iskreno pokaje.
(Sloba, 8. januar 2014 19:21)

A da ti malo bolje pročitaš barem naslov vesti?

Onda bi -možda- shvatio da ovaj lik ništa "muški" ne priznaje, nego odgovornost za svoju neopisivo i neobjašnjivo glupu izjavu sada pokušava da prebaci na prevodioca.

Milutin

pre 10 godina

Izjava je meni nanela stetu. Osecam se ugrozeno jer ministar u vladi moje zemlje nema realanu percepciju elementarnih odnosa u vezi novcanih iznosa. "Prevodilac pogresio"?! Nije sigurno jer da je prevodilac prevodio bilo bi tacno receno, nego ko zna koja je veza radila za tog "prevodioca". Ali ni prevodiocu ne zameram. To je toliko besmisleno da ste trebali da kazete da je to glupost, umesto da ponavljate i ubedjujete da ste dobro rekli... Porazavajuce. Definitivno, Vi gospodine niste za ministra.

stranac

pre 10 godina

Ovako, koji si ti moj ministar kad u danasnje vreme neznas engleski! Barem osnove? Dali se neko pita koliko nas kosta takav ministar koji ne zna engleski i treba mu prevodilac koji ne radi djabe! Sat prevodjenja ako se ne varam ide i do 130 eur. Ej bre idi vise u tu penziju i dosta vise tog blamiranja na sve strane.

Ika

pre 10 godina

Molim prevodioca da sledeci put u prevod ubaci recenicu: ,,Bacevic podnosi ostavku". Onda bi valjda trebalo da posle od Bacevica cujemo: ,,Da, dobro ste culi, podnosim ostavku".

SNS prevaranti

pre 10 godina

Au, ko nam vodi državu, strašno. Pa ne bi ti trebao tumač da bi napravio razliku između 10 milijardi i 10.000 milijardi evra...da ne govorim da bi ipak neke stvari morao da znaš, jer taj podatak o 10 milijardi za region je javan, svi ga znaju...osim tebe. Da se možda i Toma nije zabunio kada je obećavao u kampanji 100 milijardi evra ili je to namerno uradio da bi glupi glasači poverovali u glupost i glasali za prevaranta...
Druga budalaština je pričao kanalu, gde vi kažete da nije važno to što neće Makedonija i Grčka da učestvuju u ovoj budalaštini, pa će se, kao, kanal raditi samo do Vranja, dotle idu brodovi...krene brod iz Nemačke, dođe do Vranja...i odatle će robu prevoziti na magarcima do Egejskog mora...hehehe

mattko

pre 10 godina

Neka Ministar za svoju gresku podnese neopozivu ostavku i na taj nacin pokaze onima koji su , kako kaze , protiv investicija "sa istoka" posteno natrlja nos. Sve bi bilo u redu i sve bi se moglo svaliti na previodioca da nije onako resolutno ponovio Tanjugu da se stavrno radi o sumi koja je svakom sa tri ciste u glavi nepojmiva i nemogucu bila cim je izgovorena. Ma ostavka bre!

Milanche

pre 10 godina

Nisi potpisao jos ni jedan dokument haha, pa bolje da ga i ne potpisujes sa znanjem jezika i ekonomijom si se pokazao... Bolje potpisi sebi i penziju i ajde zdravo i ti i tvoj strucni tim prevodilaca i kvazi strucnjaka.... Kad sam bio u vasom ministarstvu i shvatio da nemate ni elementarno znanje engleskog, ali hocete investicije sve mi je bilo jasno kako ce te investicije na kraju da ispadnu...a sve na racun vec zaduzenog naroda... Treba da vas je sramota....

Andrija

pre 10 godina

Ovo 'vadjenje' je veca sramota od samog povoda... Ovakve stvari polako krnje ugled i popularnost SNS. To sto su sada jaki rezultat je nepostojanja kvalitetne alternative. Umesto da okupe postene i pametne ljude oko sebe oni ce ih, angazovanjem ovakvih mediokriteta, naterati da se ujedine protiv njih... I to ce biti jako brzo...

smehotres

pre 10 godina

Samo kad ministar nije pogresio! Ovde je pitanje inteligencije ministra koji ne zna koliko je 10.000 milijardi evra, pa mu je sad kriv prevodilac. Sramota ko nam vodi drzavu

marehajduk

pre 10 godina

Znaci da je moglo da dodje do greske da u tekstu pise da ce kinezi Investirati 1 EVRO u sledecih 10 godina i on bi ponovio isti informaciju sa "Da dobro sam reko".Dolazimo do zakljucka da je covek neka vrsta robota.Dobija informacije i bez ikakvog razumnog razmisljanja prosledi informaciju.
Apsolutno covek ne kapira da nije najveci problem u ociglednoj gresci prevodioca,vec da on sam nevidi tu nerealnost u cifri i u podatku koji je izneo u javnost,da on nezna koja je to vrednost od 10000 milijardi.

mix

pre 10 godina

za jednog profesora I doktora nauka jaaakooo malo zna. pa cista logika bez obzira na prevodioca govori da to nije normalan iznos koji on spominje. Mora da je studirao na nekom prestiznom fakultetu kao predsednik nam. neka trkaca vikend skola.

Vlada

pre 10 godina

Stara metoda: kad ispadneš glup, svali grešku na prevodioca. Inače svaki prevodilac vrlo dobro zna "probleme" sa bilionima i milijardama, tako da je objašnjenje prof. Bačevića najblaže rečeno smešno.

E moj Bacevicu, daleko je Kina…

pre 10 godina

Naravno da je neko drugi kriv. Najteže je priznati svoju krivicu...

Problem je u tome što je dotični ministar nije završio Filozofski ili neki drugi fakultet, već je završio Prirodno-matematički fakultet (PMF). Magistrirao je i doktorirao, a i redovni je profesor univerziteta i doktor nauka. Ako su takvi profesori, šta tek onda očekivati od studenata kojima dotični profesor predaje?!? Ako je već završio Prirodno-matematički fakultet, a ne zna razliku između biliona i milijarde, šta tek očekivati od mnogo “ozbijljnijih” matematičkih operacija (sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje…).

Zilion

pre 10 godina

Gospodine Ministar, ali valjda ukljucujete mozak sta izgovarate bez obzira na prevod prevodioca? A vi ne samo da ste to izgovorili, nego ste to isto ponovili i potvrdili da ne bude zabune!!
A posebno nije za opravdanje jer vi imate tehnicko obrazovanje i baratanje s brojkama, milionima, milijardama, trilionima bi trebalo da vam je u malom prstu!
E to je problem!
Problem je mozda sto od politike hoce nekima da izvetri mozak!
Podnesite ostavku!
(molim, pustite komentar, nisam napisao da je ministru izvetrio mozak, ili stavite zvezdice gde vam se ne svidja:)

Mega Fan

pre 10 godina

Ministre, ja se ne bavim vasim poslom, ali mi je jasno da je cifra od 10.000 milijardi dolara toliko nebulozno velika da je ne bih nikada ni izgovorio. Ministre, vi ne poznajete relacije novcanih iznosa i njihovih robnih vrednosti, ne znate sta moze da se kupi za neku svotu novca... nesto poput deteta u nekom nizem razredu osnovne skole.

Fuj

pre 10 godina

Toliko o znanju Univerzitetskog profesora. Kriv je prevodioc a i komentatori. Gdin. Bacevic verovatno na nesrecu ne govori Engleski, ali zato tecno govori Francuski, Nemacki ili Ruski (ovo je sarkazam - objasnjenje za dronove). Koje li je tek znanje onih koji su preko noci diplomirali.

MAX

pre 10 godina

Gde ovaj radi kao profesor? Da li je ovo jos jedan biser sa kosovskog univerziteta? Gde ih ovi sa vlasti samo skupljaju? Kod nas u raznoraznim delovima elektroprivrede se u poslednje vreme bas zapatili?

BGBG

pre 10 godina

Po ovoj nemustoj izjavi, prevodioci ustvari mogu da prevode sta god hoce, a pogotovo u ugovorima......a polupismeni ministri samo daju izjave procitane u prevedenom dokumentu?? Imas valjda u familiji nekog da prica engleski, pa da ti kaze kakvu glupost izjavljujes vec danima.....ako vec kao ministar ne mozes i bez prevoda da shvatis koliko je hiljadu milijardi evra?!........ostavka!!

Marsovac

pre 10 godina

Gospodine Bačeviću, ne vredjajte nam inteligenciju, svaki iole kvalifikovan prevodilac zna za to, a ako nista drugo, Vi bi trebali da budete dovoljno svesni o cemu, zapravo, pricate, ako vec ne znate strani jezik. Svest o tome o cemu pricate, naravno da nije dovoljna da budete ministar, ali je neophodna i podrazumeva se. Zamolio bih Vas da prestanete da nas vise brukate, i da bi trebali da budete svesni da u Srbiji ima cak i neuporedivo mladjih ljudi koji su daleko obrazovaniji i razumniji od Vas. Unapred zahvalan!

Zoki

pre 10 godina

Tragicno za Srbiju da ima ministra koji nezna elementarne pojmove, jos je doktor nauka? Neznam koji jezik zna, ali kako je mogao da '' dvaput ponavlja'' cifru koja je van pameti. U svim normalnim zemljama bio bi smenjen za uznemiravanje javnosti, a ne da podnese ostavku sto bi bio moralan cin nesudjenog Magelana. On ladno prebacuje krivicu na prevodioca a da je bez razmisljanja izrekao nesto sto je svakom sa malo mozga u glavi nestvarno. Na potezu je sada Vucic - nova rekonstrukcija Vlade pre izbora, to narod sa pravom ocekuje.

Forenzičar

pre 10 godina

Baćević treba da bude smenjen, ne da "dadne" ostavku. I to ne zbog očiglednog nepoznavanja matematike za 5 razred osnovne. Treba da se skloni:

1. zbog nebuloza o kanalu DMV-Egejsko more(bez studije izvodljivosti, ekonomske opravdanosti i političke volje za projekat u regionu)
2. zbog besramnog ubedjivanja gradjana Srbije u totalnu neškodljivost eksploatacije nikla u nacionalnom parku.
3.zbog osnovane sumnje da je on taj ministar koji zastupa odredjene lobije u Srbiju (ne obožavam svima poznatu mahnitu plavušu iz SNS-a ali je tačno navela ko i šta radi na tu temu)- a to je Baćević

Bilal

pre 10 godina

dobro je sojic dokazao da ministar moze da bude svako i cobanin od ovaca
(mile, 8. januar 2014 18:26)
Mile, nemoj da vređaš čobane. Čobani su veoma vispreni I ne dešava im se da izvaljuju ovakve gluposti.

zmilos

pre 10 godina

Druze Bacevicu, bilo bi vrlo umesno da zbog "gafa" napustite scenu. Izmedju ostalog, zbog ovakvih kadrova, nesmanjena reka iseljenika napusta Srbiju vec 30 godina. Sklonite coveka, posaljite mikrosignal!

Pera

pre 10 godina

Covek koji ne zna da 10.000 milijardi zvuci apsurdno je ministar, eeeej ministar ove zemlje. Pa ne bih mu dao neku STR da vodi a ne da odlucuje o zakonima u rudarstvu. I jos profesor. Pa jos univerzitetski. I to redovan. Umirem.

aki

pre 10 godina

Sve gore od goreg. Ne zna covek da li da place ili da se smeje. Tako je to , kada naprednjaci zaposljavaju sve i svakoga , ne bitno je da li taj nesto zna, vazno je da ima SNS clansku kartu, a ne zna da prevede obicnu recenicu! Eee moja Srbijo, sta si docekala, najgori da te vode , a jos i drugima drze predavanja o postenju, a uskoro ce i za masinovodje da pocnu da zaposljavaju sve i svakoga , pa kada nam budu iskakali vozovi svako malo, hvatacemo se svi za glavu.
Beli listici , pamet u glavu na sledecim izborima!

Andrej77

pre 10 godina

A mogli su kao za aflatoxin da promene vrednosti i da ukinu tri nule iz mististarskih izlaganja. To su otprilike i njihovi rezultati..

Sitchin

pre 10 godina

A bese isti ovaj ministar pre neki dan novinarima ponavljao: "Da, da, dobro ste culi...10.000 milijardi evra..." E, moj ministre, ajde sto je prevodilac ispao som, al sto ti ispade jos veci...
I sad ce on opet da nam prica kako eksploatacija nikla i ko zna jos cega nije stetna...a ovce da mu veruju i da ostanu u svojim torovima...i to bez da bleje...sad but true...:(

acetone

pre 10 godina

Zasto sve prenositi u negativnim konotacijama, zasto svacija izjava da se meri na kantaru? Srpska javnost treba da bude zadovoljna sto krecu investiranja u nasu zemlju.
(Slavica, 8. januar 2014 19:18)
Srpska javnost moze biti zadovolja samo kad ovakvi napuste funkcije (a mogli bi i zemlju). A onda ce doci i investicije

mirko

pre 10 godina

Ovo je još veća bruka za nekog ko je ministar, i profesor na PMF.
Kako da posle ovoga poverujemo u njegove priče, o kanalu Morava-Vardar, i o rudnim bogatstvima Srbije, i o njihovoj eksploataciji.

MM

pre 10 godina

Brojevi se u ozbiljnijim srednjim skolama uce u drugoj godini, tako da taj "prevodilac" ne mora da ima ni Megatrend diplomu da bi to znao, jer i za upis na Megatrend treba diploma srednje skole.

djomla

pre 10 godina

Ne mogu dočekati dočekati sledeću epizodu 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Već zamišljam Zoranovu facu nakon što pusti ovu izjavu. Tri velika upitnika iznad glave. :)

Купус Ђутуре

pre 10 godina

Тако је то када наши министри од свих страних језика владају само кванташким. Чак толико добро, да су и српски полако почели да заборављају.

Pera

pre 10 godina

Kada se samo setim koliko profesora kalibra Bacevica ima po Univerzitetima u Srbiji... Cuvaju profesorske fotelje, naoruzani svojim "papirom" koji su stekli sam Bog zna kako... Koja tek na Univerzitetima korupcija i negativna selekcija vladaju!!!

zoran

pre 10 godina

Ovaj i dalje odvaljuje gluposti. Drugačiji "numerički sistem" u Engleskoj??? Koji je kod nas onda? Sumerski...???
Verovatno Gospodine Ministre Vi živite u numeričkom sistemu S. Miloševića kada je 10.000.000.000.000 milijardi bilo 100 Dem dok doručkuješ a 0,000.000.0001 Pfening kad sedneš da večeraš. Ili Vi prizivate da se vrati to vreme, rekao bih??? Većina glasača Radikala i SPS-a i ostalih u koaliciji živi u ubeđenju da je tada "bilo bolje"....

Hipp

pre 10 godina

Pa druže da ti napišu da sediš pored Koale, a u stvari je pored tebe je Šimpanza ti bi je nazvao Koalom? Ako SNS želi da pokaže da je iole ozbiljna stranka, odmah otkaz! I da, čuo sam da je i Magelan pravio slične lapsuse! :-)

SrDjAn

pre 10 godina

Ali ima jako velike veze, jer Vi gospodine morate imati toliko znanja da i sa pogresnim prevodom budete svesni da je to neverovatna cifra. A ne da izgovorite takvu veliku glupost. Morate priznati, ili ste nestrucni, ili priznajte da ste svesno izgovorili veliku glupost.

Pera

pre 10 godina

Tekst o Kineskim investicijama na prostor Balkana se vrti vec mesecima po medijima. I svi smo imali prilike da se uverimo u cifru i uslove, a to je da su u pitanju krediti koji se mogu dobiti pod uslovom da radove izvode Kineske firme i ta cifra je za ceo Balkan.

A onda imamo jednog ministra koji ovako nesto izjavi i posle odgovornost prebacuje na prevodioca.
Zamislite onda koliko se on razume u materiju oko gradnje onoliko komplikovanog kanala!!!
Mogu vam ja odmah dati zakljucak: ne razume se uopste.

Aki

pre 10 godina

Zanimljivo, da nema onih redfovnih 200 minusa na svaku vest koja ima veze sa SNS/om. Izgleda da taj bataljon dezura samo za izjave PPV/a, ovi ostali nisu bitni.

peki

pre 10 godina

cela stvar je, naravno, potpuno bizarna i apsolutno jasna. no, jedan detalj: malo je verovatno da je prevodilac reč billion preveo sa 10.000 milijardi, već kao bilion, a dr mr je očigledno razmišljao i sam sastavio sada već legendarnu cifru. tako da... u laži su kratke noge.

Ivan

pre 10 godina

@ema

Savrseno je netacno da prevodioci ne znaju kako se na engleskom kaze milijarda. To zna svako ko iole zna engleski. Brojevi su nesto sto se uci na samom pocetku svakog jezickog obrazovanja. A ovde cak i nije bilo potrebno znati koja rec sta znaci, vec imati dva grama mozga da se shvati koliko je deset hiljada milijardi evra.

Mile K.

pre 10 godina

Ko radi taj i greši.A šta je sa ovima što rade uludo.Gospodin Bačević se ne razume niti u engleski,pošto je apriori poverovao prevodiocu,niti u matematiku i ekonomiju pošto mu cifra sa 13 nula nije bila sumnjiva.

Triton

pre 10 godina

Ocigledan propust prevodioca, cistacice i kafe kuvarice koji su ovo poturili Bacevicu, boldovali i podvukli 10.0000000000000,00. Savetnici i sam Bacevic naravno nemaju nikakvu odgovornost, kao i Nikolic koji se podmetnuo za doticnog kao ministra. Zaista je sjajno objasnio kako je doslo do ovoga, sest dana mu je trebalo za saopstenje ali vredelo je. BRAVO!

kk

pre 10 godina

Pa Ministre,mi ti svi vicemo da je to nemoguce,ali ti nas ne slusas,jos vices na sve strane,kad ti ljudi lepo kazu da je ta cifra nemoguca, kako je to tacno.I sta ces sada,moj ministre?
Moze svako da pogresi,ali da neko navaljuje da je u pravu,sta reci.

Filip

pre 10 godina

(digital, 8. januar 2014 18:23)
Kakve veze ima usaglašavanje numeričkih sistema sa nepoznavanjem postojećeg. Zamislimo kada bi prevodilac preveo milje u kilometre i rekao da je 10.000 milija isto što i 100.000 kilometara. Pa i dete iz petog razreda bi primetilo grešku. Ima mnogo neusaglašenih mernih sistema pa se ne greši. Greše fantomski profesori takodje fantomskih univeziteta koji umisle da su neko i nešto. Kaže Vučić dobićemo apsolutnu vlast na sledećim izborima. IK, i Šta će biti onda. Nemate dovoljno jake kadrove da popunite ni ovo sada što imate. Zvali su Milicu Delević iz DS-a da vodi evropske integracije u vladi. A primera je mnogo gde je nestručnost donela štetu Srbiji.
Beli listići mislite o tome kada dodje trenutak za odluku koga zaokružiti.

boris

pre 10 godina

Nije problem u prevodu, već u neverovatnoj gluposti i ne znanju da neko ko je na ministarskoj funkciji i to rudarstva itd nema osnovni osećaj za prag ,gde počinje i gde se završava glupošću.
To je kao da je neko rekao da je Srbija najbogatija u svetu sa naftom i gasom,a svi znamo da to nije baš najtačnije!!!!!

Ivko

pre 10 godina

Covece, ti si pokazao da nemas osecaj za 'red velicina'. Samim tim, videli smo koliko si sposoban. Prosto ne znam ni zasto imam potrebu da komentarisem!?

Zeljko

pre 10 godina

Kakav paradoks!
Kada pogledate oglase za posao videcete da se za skoro svako radno mesto trazi znanje ili barem poznavanje Engleskog jezika pored 10.000 milijardi raznih testova. Od sankera, prodavca cipela, raznih developera, managera... I tamo gde treba i tamo gde ne treba.
Dok za najodgovornija i najplacenija mesta u zemlji, ministre, premijere, podpredsednike, direktore, nacelnike.. moze i bez znanja srpskog, bez lekarskog uverenja, bez ikakvog profesionalnog i ljudskog integriteta.

Pocev od nekoliko alkoholicara, svalera pa do kupljenih diploma, kofercica, ljudi oojima je jedini radni staz u parlamentu.
Jos nam dobro ide kakvi donose kljucne odluke.

Aristotel

pre 10 godina

"...dodao da zbog nesaglasnosti srpskog i engleskog numeričkog sistema, kada prevodimo cifre, mi bilion zovemo milijarda, trilion zovemo bilion, itd, i da je nažalost, prevodilac bilion sa engleskog preveo doslovce na srpski - hiljadu milijardi."

Nije neusaglasen. Evo, ja jos od pre 40 godina znam da je
1 billion = 1 milijarda. I ne samo ja.
Nema sta da se izvinjavas, podnesi ostavku. Ako si ti tu postavljen samo da citas sta ti je napisano, a da ne mislis svojom glavom (inace bi shvatio koja je to nebuloza 10.000 milijardi), onda treba da odgovaras za nerad i nestrucnost.

nisam skolovao

pre 10 godina

Kaze - "...sa istoka planete...".
Dajte mu, molim Vas, globus da pokaze gde je istok na nasoj planeti. Zavrtece mu se u glavi, kladim se....:-)

Bojan

pre 10 godina

Ti si "ministre" bruka za ljudski rod! Prevazisao si stranacki, moralni, nacionalni i svaki drugi kriterijum.
A sada nas i intelektualno vredjas - sve nas, celo drustvo ukljucujuci i one koji su te tu doveli i postavili.
Nije strasno sto si ti karikatura vec sto od nas pravis morone koji placaju tu karikaturu.
Nemam reci vise...

realno

pre 10 godina

Ministar je ispao smesan,mada to nije smesno nego je tuzno.Pa mogao je da proveri cisto koliki je budzet Kine.Ovako je izgledao kao neki pripiti covek u kafani koji se frlja sa ciframa,stvarno neozbiljno za jednog ministra.

zika

pre 10 godina

E stvarno ti prevodioci sram ih bilo.pusti sta narod prica, nemoj slucajno otkaz da das, mi od tebeg boljeg nemamo .I svi drugi lazu,nesposobni su nikakve skole nemaju osim onih kupljenih diploma Ali samo nas ti zasmejavas...

Kakav

pre 10 godina

Kakav cist radikalsi komentar ministra "Prevodilac je pogresio ali pogledajte na ove izdajnike sto im nista ne valja". Muka mi je od ove nacije pogotovu ovog dela koji dovodi ovakve diletante na vlast. 10,000 milijardi pa ja kad sam cuo cifru odmah sam znao da to ni teoretski ne moze da bude istina.

Bob Rock

pre 10 godina

Prevodilac je ocigledno los ali ti si funkcionalno nepismen a uspeo si da postanes ministar. Boze, gde ja to zivim.
(T., 8. januar 2014 18:16)

U srbistanu prijatelju... U zemlji u kojoj ministar informisanja optuzuje drzavu za ubistvo novinara...

star-trek

pre 10 godina

Hahahah, i onda slusam Vucica kako SNS ima najbolje kadrove!!! Pa na kojoj pijaci ih skupljate?? Najnesposobniji ljudi sede u ovoj vladi!! Hahaha sa kao podrskom od 40%

Господин Друг

pre 10 godina

Канал. - Где је пројекат? Није "преведен"?
Никл. - Није штетан? Изгубљено у преводу?
Хиљаде милијарди. - Зли језици са запада против инвестиција са Истока?
После овога НИКО нормалан у свету не би са оваквим "министром" ништа потписивао.
Овај човек је постидео СВЕ људе са којима је икада био у додиру!
Нестани из јавности, иди... један!

Vladimir

pre 10 godina

Svo vreme je jasno da je greška u prevodu, to nije strašno. Da ima imalo mozga kod Bačevića i njegovih saradnika, sami bi videli da nešto nije u redu i da su iznosi apsurdno veliki i nemoguće. Milioni, bilioni, kamioni, avioni - njima je sve to isto, lupetaju i blamiraju sebe i nas za sve pare.

Zemljo, otvori se

pre 10 godina

Pa naravno da je zlonamerna! Da je preveo da ce da investiraju u farmu od 100.000 krava ispod Djerdapskog jezera, opet bi sve bilo kul?

bulldozer_zr

pre 10 godina

Po meni je to nedostatak opšteg ili hajmo reći malo šireg obrazovanja od prosečnog. Na žalost većina današnje garniture na vlasti su prilično sumnjivog obrazovnog kadra, mnogi i ispod prosečnog. Prvenstveno polazim od stanja u lokalu. Da nije žalosno bilo bi smešno.

Milica

pre 10 godina

Kada ce konacno neko od nasih politicara preuzeti odgovornost za svoju gresku a ne svaljivati krivicu na drugoga??? Uostalom, kakav je to ministar kome treba prevodilac za engleski, pa placamo dve plate za znanja za koja se podrazumeva da jedan ministar mora da ima??? Pa ja sam u osnovnoj skoli naucila sta na engleskom znaci billion, svi skupa neka se vrate u osnovnu skolu da steknu znanja koja su propustili.

toliko od mene za misljenje

pre 10 godina

Ma sve to ok, Zabrojao se covek i napravio gaf ... nije bas u redu za coveka na tako visokoj funkciji ali ajde da mu progutamo i taj ispad. Problem je sto suu to sve nezvanicne vesti,na nivou kafanskih prica , jos nepotvrdjene i rekla kazla isto kao za kanal, tako i ove silne milijarde koliko god da su u pitanju ON KAO MINISTAR ne bi smeo izaci u javnost sa podacima koji NISU ZVANICNI ...

Tom L'Orizi

pre 10 godina

Gospodine Bačeviću, da su cak 10 Hiljada Miliardi Srpskih Dinara, opet je to previse para preracunato u US$ ili Evrima po danasnjem kursu. Valjda si ovako mogao da se se setis da mislis?!!!

Dragan

pre 10 godina

"Žao mi je što je moja interpretacija zlonamerno tumačena..."
- Nije ništa "tumačeno", rekao si ono što si rekao. Priznajte jednom grešku, ali nemojte u odmah istoj rečenici optuživati druge koji vas zbog vaših diletantskih greški kritikuju.

ema

pre 10 godina

Mrzim ove SNS sektase, ali da pojasnim posto sam sudski tumac. Istina jeste da je milijarda ne engleskom bilion i to mnogi nasi ljudi ne znaju, cak i oni koji zavrse filozofski fakultet i prevodioci su. Postojii razlika ne u numerickom sistemu rekla bih, vec u tome koja se rec koristi za koji broj. U ovom slucaju jeste greska i uveravam vas da 85% prevodilaca ne zna da je milijarda u stvari bilion. Ne ulazim u to sta je on verovao ili ne jer me ne zanima, a sve medije automatski ukinem kad vidim onu neznalicu i diletanta Mihajlovic. Ono je tek sramota.

DejanR

pre 10 godina

Ovaj me lik uvek iznenadi svojim retardiranim izjavama koje samo pokazuju koliko je nekompetentan za poziciju koju obavlja. On je bruka i sramota i za svoju struku i za institucije u kojima je radio. Tokom svog (ne)rada u vladi, stalno se petljao u rad drugih ministarstava i bojim se da ga tolerisu zbog familijarne relacije sa Nikolicem. Jadno i nisko je da iskljucivo svoju glupost svaljuje na tamo nekog prevodioca. Nadam se da ovo frljanje sa brojevima nije generalan trend i njegovih kolega iz vlade u kojoj ima i dobrih igraca. Ovime je naneo solidnu stetu imidzu cele vlade i SNS-u = zivo me zanima kako ce da odreaguje Vucic.

Sasa

pre 10 godina

Nije ovde glavni problem u prevodu, nego u referentnom sistemu nekog ko je na takvoj poziciji. Nije covek pogresio 10 puta (sto je, da se razumemo, jako puno), nego 1000 puta. I nije problem u tri nule viska, vec u poimanju makroekonomskih tokova. Kada su prsli Lehman bros. and cpmp. i bankarski sistem u SAD se tresao Obama je napravio najveci plan spasavanja u istoriji od blizu 1000 milijardi USD, a to je bilo prve svega par godina. Covek naumio da spasava razbucani, kockarski bankarski establishment najrazvijenije zemlje sveta sa 1000 milijardi USD, a Kinezi ce da uloze u "region" 10000 milijardi USD?!? E, u tome je problem, i zato doticni gospodin koji ne shvata redove velicine ne treba da bude na tom mestu vise.
PS: zamislite samo, kanal DMV moze da nas kosta 5 milijardi USD, ali i 50, ili zasto da ne 5000... ili, rudna renta moze da bude 3%, ali zasto ne 30%?

dragan

pre 10 godina

"Žao mi je, prevodilac je pogrešio"?????

Svako ko ima i malo mozga moze da oceni da nesto nije u redu sa cifrom 10.000 milijardi, a neko ko nas predstavlja u svetu i ko vodi ovu drzavu MORA da zna sta prica i da ne lupa gluposti.

Ovaj me podseca na bivse ministre Obradovica i Knezevica.

Tuzno je ko nas vodi u bolje sutra...

RN

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.
(Branimir, 8. januar 2014 18:16)

Branimire, ako ti stvarno veruješ u ovo što si napisao onda ti ne da nemaš polovično znanje nego ti nemaš nikakvo znanje. BDP nije ono što ti zamišljaš da jeste, on predstavlja nešto što ti i ovaj ministar ne razumete... doduše on ne razume ni engleski jezik. Investicije u ovom obimu i u ovom periodu su nemoguće ako se zna da je godišnji budžet NR Kine oko 1.600 mlrd EUR.

Boban

pre 10 godina

Citiram Ministra: "dobro ste čuli, ponavljam 10.000 milijardi dolara..".
Odavno je morao da podnese ostavku, jer ovu količinu diletantizma više podneti ne možemo.

srboljub

pre 10 godina

Ministre, jednostavno vi ste bruka za akademsku Srbiju. Kakve investicije vi mozete da dovedete kad ne znate sta znaci kad vam neko kaze billion dolars? A druga stvar: "Nažalost, to ima veze sa onima koji su protiv svake investicije u Srbiji, a posebno ako dolaze sa istoka planete". Istok planete vrli ministre zavisi od mesta sa koga se gleda, tj od referentne tacke. Ako se jednom nadjete na pr. u Japanu tada ce vam USA biti istok, a Kina zapad "planete". Bog se dragi na Srbe naljuti, pa nam nakon zute napasti posla ucenjake koje predvode Nikolic i Bacevic.

Ništa k'o domaća supa ...

pre 10 godina

E, sad, kad znate sve ovo što znate, zamislite koliko će STVARNO da košta kanal Morava-Egej-Dunav-Tisa-Dunav-ili-šta-li-već ...

Mega Kanal

pre 10 godina

Gos. Bacevic je jedan od najboljih Ministara koje nam je dala SNS, i sa pravom se ponose da imaju stvarno vrlo strucne ljude u svim oblastima blago je ga nama.

evita

pre 10 godina

U pravu su gospoda komentatori u vezi placenih SNS botova: ni oni ne mogu ovakvu glupost da brane, no ko ceka doceka, verovatno su saada na konsultacijama sa PPV sta da lupaju pa ce do pred zoru da smisle neku novu nebulozu.

Marko

pre 10 godina

Ovo je samo jedan primer koliko su naši političari nesposobni. Kada bi postojalo slobodno i profesionalno novinarstvo u ovoj zemlji, pa da ih na konferencijama za štampu novinari "isprepadaju" pitanjima iz oblasti koje oni navodno poznaju, svakom bi postalo jasno kakvi nas šarlatani vode (mislim kako na vlast, tako na opoziciju). Uostalom, sve su to uglavnom ljudi koji nemaju ni dana radnog staža, ali su zato kvalifikovani da vode državu. Završe fakultet, odu u stranku bez dana radnog staža i tamo odlučuju o sudbinama svih nas. Ja bih uveo u zakon kao uslov za kandidovanje na visoke državne funkcije minimum 20 godina radnog iskustva u struci. Ali, u tom slučaju bi skoro svi političari u Srbiji morali da siđu sa političke scene. Sada imamo situaciju da ljudi koji ne ispunjavaju uslove da budu zaposleni u malo jačoj firmi, odlučuju o sudbini svih nas. Posle se čudimo zašto smo ovde gde smo. Iskreno, ja se čudim kako nam nije još gore.

Buna protiv (kaba) dahija

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.
(Branimir, 8. januar 2014 18:16)

Samo su ljudska glupost i svemir beskonačni. Mada za svemir nisam siguran.

Zoki

pre 10 godina

Nije tragedija u prevodu, nego u tome da gospodin ministar nema osećaj koliko je ogromno 10,000 milijardi. A još veća tragedija su bili oni silni komentatori koji su branili tu glupost bez razmišljanja, jer im je bilo bitnije ko je rekao nego šta je rekao. Konačno, najveća tragedija je način na koji se ministar u svojoj ispravci okomio na "zlonamerne" unutrašnje neprijatelje i podrška koju je dobio za tu glupost.

Maxim-Liverpool

pre 10 godina

Ti da imas gram mozga, najkasnije kad si izgovorio cifru od 10.000 milijardi, trebao si da primetis da nesto nije u redu! A ovo sto napadas druge na kraju, nemam reci. Obicna si seljacina.

dejavu

pre 10 godina

Ova greška isključivo govori o obrazovanju,nivou logičkog razmišljanja i povezivanja stvari,ukratko nivou inteligencije.Bačević očigledno misli da bi prevodioc trebao biti ono što on nije ,pa ga spominje kao krivca !
On ne bi smeo ni u zgradu Vlade da udje a ne da prsdstavlja 7 miliona ljudi koji ipak ne žive na Himalajima već u srcu Evrope !
Užasavajuće je što Bačević ni ne oseća koliko sramoti ovu državu svojim prisustvom !

lepa luki

pre 10 godina

ne daj fotelju ministre,mrze te zato sto si clan SNS-a.Nisi ti jedini sto odvaljujes te gluposti, ima ih jos ali oni nemaju pojma sta su rekli.

Maxim

pre 10 godina

Ma nema veze, burazeru, svi znaju na osnovu čega si postao ministar. Niko ne misli da znaš o čemu govoriš.
Samo tako nastavi... Da, dobro si me čuo - samo tako nastavi!

Sole

pre 10 godina

"... a nisam potpisao nijedan štetan ugovor za našu zemlju".

Ufff. Dobro je.

Baco, sledeci put ako si u nedoumici okreni razna obavestenja. Veruj mi ima tamo korisnih informacija.

Puf

pre 10 godina

A zasto SNS botovi ne brane ovog SNS-ovca. Uvek brane Prvog Mladozenju i Drugu Ministarku za pravljenje novih racuna za struju.

EVO JA CU DA GA BRANIM, POSTO SNS BOTOVI NECE!!!

Nije on kriv, kriv je prevodilac i isti treba da podnese ostavku na prevodjenje, a Bacevica ostavite na miru. On je dobar, on kopa kanal, on vadi razne lekovite rude, on je jednom reciju super ministar.

A Vucic i Zorana su nikakvi ministri.

Upozorenje za SNS botove: ako budem imao vise - od +, znaci da u vasoj stranci ima unutrasnjih sukoba izmedju dve struje, pa izblegavajte da mi udarate minuse.

Pozdrav za ceo SNS - SNS su svi doktoranti sa Megatrenda i Singidunuma.

nikola tb

pre 10 godina

(Milica, 8. januar 2014 18:06)
Slazem se sa Vama.
Ovo je tipicni primer srljanja u gresci. Da je ministar lepo, ljudski, rekao "izvinjavam se, pogresio sam" to bih jos mogao da shvatim pa i da nadjem neko opravdanje. Ajde da kazem desava se. Ali pokusaj opravdavanja navodnom tudjom (prevodilackom) greskom a u sledecoj recenici prelazak u napad u stilu "pogresna tumacenja" i "zlonamerna tumacenja onih koji su protiv svega sto dolazi sa istoka" su nazalost samo jos jedna potvrda svega onog sto je o gospodinu ministru ovih dana receno. To konacno cementira utisak i sliku o coveku za koje je sam najzasluzniji.

Konstatacija

pre 10 godina

Mozda je Ministre prevodilac pogresio.Ali posto kazes da si bio u Kini i da ti je prevodilac dao papir sa prevodom pitam ja tebe gde je tebi mozak i da uvidis da je greska.Znaci da ti je prevodilac rekao ili napisao da je to sto hiljada milijardi dolara ti bi to progutao i u javnost izneo.Ne znam koji ti je vec ovo zuti karton ali ako bi se fudbalskim recnikom izrazavao ti bi trebalo da odavno dobijes crveni

Lingvista

pre 10 godina

digital

Problem je u tome sto mi imamo geremanistiku u upotrebi. U nemackom jeziku postoji rec milijarda.Isto tako kod nas se kaze Portugalija (Portugalien nem.) i ako svugde u svetu je Portugal

E sada oko ministra. Gospodine kako ste vi ministar kada ni srpski cestito ne znate? Slusao sam kada ste nekoliko puta rekli deset hiljada milijardi. Drz'te se vi vaseg "prestiznog" fakulteta iz Kosovske Mitrovice. I jos nesto. Kakvi su to prevodioci u Vladi? Jesu li i to "strucnjaci" iz SNS? Mozda su zavrsili jezike na Megatrendu?

lalo

pre 10 godina

Jednom davno bio neki lik sa cetkama i metlama i bio kandidat za predsednika Srbije. I ucestvova on na izborima i dobi on neke glasove. Srecom pa nije izabran. Sto se ovog lika tice nije bilo izbora ali nije bilo ni srece.

x

pre 10 godina

Nazadnjaci, ako su ovakvi diletanti najbolji među vama, kakvi su onda ostali? A, da, oni idu pokretnim stepenicama u pogrešnom smeru...

Hijavata

pre 10 godina

Da ga nije provalila plavusa, ne bi se on oglasio. A ja sam dva dana pre plavuse na njegovo ministarstvo poslao mail sa izvestajem kineske delegacije objavljene u China Daily gde se radi od 10 milijardi dolara i gde se Srbija nigde ne spominje. Ali sada ce da se javi njegov Prika Toma PreCednik da stane u njegovu odbranu

BOT killer

pre 10 godina

Navakao je ovaj narod da novinari vole da izvrću pojedine izjave posebno članova SNS-a oa me ni ova slučajna greška nije posebno zainrigrirala.
(LAJKA, 8. januar 2014 18:21)

Botovi pocrvenite li bar ikad?Bar malo?Sta je ovde izvrnuto?Pa ova bud...ina je rekla "da,da dobro ste me culi..."? Niko nista nije izvrnuo samo je preneo izjavu jednog totalno ogranicenog coveka.I sta tu sad nije jasno?
I naravno da ima najvise izjava iz SNS-a kad vi napredni najvise lupetate gluposti.

Jedan univerzitetski profesor moze da ne zna engleski, ali profesionalni prevodilac mora da zna.
Profesionalni prevodilac moze da nema predstavu koliko je 10.000.000.000.000 dolara ili eura,ali ministar i univerzitetski profesor bi morali da znaju.

MILOJKO SRBIN

pre 10 godina

Izvinite a gde je on studirao,diplomirao i koliko je trajalo? Ja se izvinjavam svima koje cu da uznemirim ako je to bilo u juznoj pokrajini sve je jasno i nimalo me ne iznenadjuje.

Купус Декадни

pre 10 godina

@digital
Математика за 4. разред основне школе:
1 - један
10 - десет
100 - сто
1.000 - хиљаду
1.000.000 - милион
1.000.000.000 - милијарда
1.000.000.000.000 - билион

А сада идемо у 5. разред основне школе:
1.000.000.000.000.000 - билијарда
1.000.000.000.000.000.000 - трилион
1.000.000.000.000.000.000.000 - трилијарда
1.000.000.000.000.000.000.000.000 - квадрилион

За напредне малишане:
10 на 27. степен - квадрилијарда
10 на 30. степен - квинтилион
10 на 33. степен - квинтилијарда
10 на 36. степен - секстилион
10 на 39. степен - секстилијарда
10 на 42. степен - септилион
10 на 45. степен - септилијарда
.
.
.
СТОП Перице, пући ће ти глава. Довде ће ти учитељ дати петицу и `бону, ако научиш.

Samaricanin

pre 10 godina

Ma nemojte tako. Ministar je nas covek. U duhu nam je da mislimo megalomanski. Milijarde su za nas danas sica. Treba tu jos nekoliko nula da bi bilo impresivno.

Pera

pre 10 godina

@ (digital, 8. januar 2014 18:23)

Sad ispade kriva je Srbija sto se jedan ministar, profesor i doktor nauka Prirodno Matematickog Fakulteta ne razume u brojeve?!
Ako se on ne razume u materiju koju je doktorirao kako li se onda razume u kanale?
I kako on uopste moze da obavlja toliko poslova, ima vremena i za ministarstvo a i za rad profesora? Jeste, radi kao masine u Kolubari i naplacuje prekovremeno.

lala najstariji

pre 10 godina

Da odmah naglasim, apsolutno podrzavam borbu SNS-a protiv zute kuge,ali i njihovih bivsih saradnika Sps dinosaurusa.Ali... Tutumraku ministarski, kakve veze ima prevodilac sa tvojim neznanjem.Jedina veza su sumnjivi fakulteti koje ste obojica doktorirali ili kupili. Vucicu, resavaj se ovakvih na vrhu, jer na lokalu je stanje katastrofalno, pogotovo sto se SNS i DS lokalci vec udruzuju za nove pljacke.U Novom Sadu pogotovo.

toza

pre 10 godina

Na osnovu napisanih komentara od strane SNS pristalica imam utisak da su oni ubeđeni da nema investicija zato što se negativno komentarišu najave. Možete misliti kako smo jaki mi koji negativno reagujemo na najave kada investitori beže. Nemoj slučajno da iko od glasača SNS slučajno pomisli da investicija zapravo nema zato što se i ne rdi ozbiljno na privlačenju istih već na populizmu i demagogiji koja treba da podigne rejting SNS-u.

la belva

pre 10 godina

Nemoj sad da nam muljas,jesi lepo rekao 10.000 hiljada milijardi? Jesi! Da,da,dobro smo culi,10.000 milijardi...hocu da vidim te pare!!! Di su novci??? Daj pare Bacevicu!!!!

Dragoljub

pre 10 godina

Na zalost, g. ministre:
1) Ako je greska prevodioca, to govori o nesposobnosti onih koji su takve prevodioce iskolovali i ONE KOJI SU IH ZAPOSLILI a to je upravo Vlada Srbije.
2) Ako vi niste u stanju da shvatite da nesto nije u redu sa REDOM VELICINE investiranja od 10 hiljada milijardi evra, onda znaci da ni vi ne znate svoj posao.
U svakoj normalnoj zemlji, bili bi smenjeni i nesposobni prevodilac i nesposobni ministar.

wati

pre 10 godina

Koja Sramota za Srbiju , koja je ovo kreatura od : ministra , fakultetskog profesora , pretsednikovog savetnika ...
To je opšta slika znanja pretsednikovih savetnika.
I ovaj forsira kanal Morava-Vardar i eksploataciju nikla.
Tegobno je slušati njegova opravdavanja da je prevodilac pogrešio.
Ali pretsednik nijednog neće ekspresno smeniti.

milan

pre 10 godina

Pa Bačeviću što se nisi sam pitao dali je to moguće ili je tvoje ne znanje takvog formata da ti sebi ne možeš da postaviš tako kompleksno pitanje.

Bucko

pre 10 godina

Kakvi ministri takav narod. Bacevicu nemoj da se sekiras nisi ti kriv. Kriv je narod koji je glasao. U prevodu sto gluplji narod to bogatiji politicari i ostali tajkuni.

Milos

pre 10 godina

A gde su oni SNS komentatori koji su branili ministra ovde na b92? Te znate li vi koliko Amerika duguje Kini, te koliko Italija duguje Kini... to je za njih nista. Ajde sad gde ste i vi da se izvinite nama normalnima.

Lala iz Banata

pre 10 godina

kao što neko reče: "Problem je sto nasem ministru treba nedelja dana da shvati sta je milijarda a sta deset hiljada milijardi." Prof. dr. nije čuo za kratku i dugu skalu!?
Ja bih dodao, još je veći PROBLEM što se ovaj NaprdniKvazimodo okitio titulom Univerzitetskog profesora. STUDENTI, na ulice i govnjive motke u ruke da uzmete... Ovakvih kreatura su prepuni fakulteti i uzimaju bar 100.000 dinara svaki mesec, a Vama hoće da poništavaju položene ispite... Ovo pišem kao diplomirani ekonomista sa državnog ekonomskog fakulteta u Subotici.

Lule

pre 10 godina

Bačeviću...aaaajdeee da se lečiš! Aaaajjde čoveče, vreme je! Pa nije to sramota Bačeviću. Pa mnogi ljudi, poznati i nepoznati javnosti u Srbiji su prošli kroz program detoksikacije i rehabilitacije. Bolje je Bačeviću za tebe da odeš na skidanje sa alkohola nego da ti se narod smeje i da se svakim pojavljivanjem na TVu brukaš u tim godinama. Ajde Bačeviću, molim te! Ajmo polako...

jaa

pre 10 godina

Ovi su prolupali pa niko ne kritikuje investicije već to što ih najavljuju a nema ih nigde! Gde su Tominih 100 milijardi iz izborne kampanje ili Vučićevih šeikovih ili bilo kojih investicija?! Pa samo se zadužujete!

ZokyNBGD

pre 10 godina

čuj prevodilac kriv, pa ako je tolika budala da ne ume da prevede proste pojmove, da se ne lažemo to je stravična greška, kolika budala treba da bude jedan ministar da ne skapira da je to malo prevelik iznos, e u tome je problem, ne može jedan ministar bre da ne zna koliko je to para!!!

PREVODISLAV

pre 10 godina

Da je bar malo stručan Bačević bi odmah primetio da se radi o pogrešnom (ili bar sumnjivom) redu veličina. Ovako me je samo uverio da je hiljadu puta nesposobniji nego što sam mislio.

Ivan Nk

pre 10 godina

Nije ovo stvar numerickog sistema, vec elementarne logike, da ne kazem zdravog razuma!!!

Pa kineski GDP je prosle godine iznosio 8,300 milijardi dolara (8.3 triliona USD) i bas ce oni da uloze vise nego sto cijela Kina proizvede za godinu dana?!!!
I moja pokojna baba bi znala da je to previse i posumnjala bi u sve te slepere dolara, a ne jedan ministar i to PMF-ovac!!!
Bolje da nista nije objasnjavao, jer je ovo KATASTROFA!!!

madjar

pre 10 godina

Ovom izjavom samo se jos vise "platkas" gosp.ministre. Budi dzek, napravi moralni cin i daj ostavku jer si, kako bi pametan narod kazao us.. motku

Lala iz Banata

pre 10 godina

"Ne kara majka sina što se kockao, nego što je pokušao da povrati pare".

E, meni ova ministrova liči na ovo. Da bi se "izvadio" on us**o motku još više.
Mis'im stvarno...

Zoran Simic

pre 10 godina

Kamo srece da smo mi zlonamerni, manje bi stete bilo. Na zalost nije to u pitanju, ti si ustvari nestrucan i sto pre to shvatis, bice bolje i za tebe i za nas. Nista gore nema nego kad covek nema meru, kad ne zna gde mu je mesto. Bruka je za Srbiju sto si ti bio i poslanik u Skupstini a kamoli Ministar. Idi covece, skloni se, daj ostavku, zahvali se na paznji...bilo sta , samo nemoj vise da smetas. Ako ce ti biti lakse eto ja sam zlonameran.

sasa jokic

pre 10 godina

Kad upadnes u zivo blato, ne mrdaj mnogo sve dublje propadas. Problem je g. Bacevicu sto i mala deca mogu da procene kada je greska u prevodu u vezi ovakvih stvari. Da stvar bude jos gora po Vas, Vi ste izgovorili; "Da, dobro ste me culi 10 hiljada milijardi eura", i da li treba da Vas podsetim da ste rekli da je to receno na sastanku u Rumuniji (gde niste bili prisutni).
Jedina olaksavajuca okolnost je sto ste Tomin kadar, pa Vam je unapred oprosteno, jer se bolje ne ocekuje!

evita

pre 10 godina

Lepo sto je ministar objasnio, ali trebalo je i sam da shvati glupost, a ako je tacno da je prevodilac pogresio onda ga pod hitno vratiti u osnovnu skolu...

Jim Jefferies

pre 10 godina

Doktore, što bi se reklo, kad si već pojeo nemoj još i da razmazuješ ono što je ostalo... ispada da su ti preveli da je Brežnjev umro juče, ti bi i to pročitao. To, što ste ministar u vladi Srbije nije nikakvo opravdanje.

Australijanac

pre 10 godina

I meni je zao gospodine Bacevicu kad date takvu neku izjavu... Pitanje je samo jos koliko cete ih imati na mestu ministra gospodine Bacevicu. Mislim da polako vec mozemo da ih brojimo. Nadam se samo da ih nece biti deset hiljada milijardi :-)

Adriano Celentano

pre 10 godina

Covek ima limit, kao i vecina u vladi, samo je najgore sto nema ko da ga zameni, sve sam krs do krsa ali imaju masu, masa pravi rupu u budzetu a rupa u budzetu pravi deficit a deficit kraj Srbije.

Bruka i sramota

pre 10 godina

Meni je, kao medicinskom radniku sa srednjom skolom, odmah bilo jasno da je doticni gospodin, "univerzitetski profesor", izvalio nevidjenu glupost. Kosa mi se dize na glavi kad pomislim da ta persona, koju je na tu visoku poziciju dovelo ISKLJUCIVO srodstvo sa g.Diplomom, prica o nekakvom kanalu koji ce da nas poveze sa Solunom, o kopanju nikla koje nije stetno po okolinu i da ne pricam dalje...Mogu samo da obecam da cu glasati za g.Vucica, iako nikada nisam glasala za SNS, ako smogne snagu da ovu bruku od ministra skloni sa te pozicije.

djudji

pre 10 godina

Mislim da nema mesta zaj....ciji. Kinezi su rekli 100 milijardi, i ima da nam ih daju! Bačeviću, traži NAŠE pare od Kineza. Ko su oni da nam ne daju ono što je Bačević rekao :-)

crna guja

pre 10 godina

"Ovaj podatak sam izneo na osnovu prevoda prevodioca na sastancima koje sam imao u NR Kini", naveo je Bačević

Tako je to kad kod nas ljudi koji treba da posluju sa inostranstvom, ne znaju da govore nijedan strani jezik (osim mozda ruskog, kojeg ministar sigurno iz ljubavi govori)!!!

Ivan

pre 10 godina

Ovakvi primeri su kod nas svakodnevnca i samo potvrdjuju cinjenicu da drzavu vode diletanti i tudji poltroni koji su imenovani da slusaju, a ne da razmisljaju svojom glavom. Zbog toga uskoro nece ni biti ozbiljnih investicija. A projekat kanala Morava/Varadar/Solun predstavlja samo jos jednu lose upakovanu ideju koja ima za cilj kradju naroda. Kako li se oseca ovaj covek sada? Verovatno samo malo blama koji ce brzo proci, a i ako ode sa mesta ministra, sigurno ce biti namesten da uspesno vodi neko veliko preduzece..

Nobel

pre 10 godina

".....Nažalost, to ima veze sa onima koji su protiv svake investicije u Srbiji, a posebno ako dolaze sa istoka planete....."
Ne, mi nismo protiv investicija, mi smo protiv ne znanja i budalaština, protiv onih koji su greškom u Vladi! Pa da imaš malo mozga mogao si da proceniš da je to suluda cifra za ulaganje, a ne samo da se oslanjaš na prevodioce, ... šta kaže, šta kaže ....! Sramota! Ostavka, naravno!

Pametnjaković

pre 10 godina

Kuku nama kad nemamo ni prevodioce koji znaju šta rade. Uopšte u ovoj našoj zemlji izgleda niko ništa ne zna kako treba da radi, bar što se tiče javnog sektora. Tu se tradicionalno zapošljavaju najgori.

Krivokapic

pre 10 godina

A ti se nisi bar malo zamislio i rekao sebi, cekaj bre to je nenormalno velika cifra, daj da proverim prevod ili pitam nekog drugog. Ne, ti si odmah bubnuo cifru kao da je to sve normalno.

Velja

pre 10 godina

A da li ministre imate zdrav razum? Pa ja sa srednjom skolom kada bih procitao nesto tako znao bih da je neka greska, to je prosto nemoguce.

Kol

pre 10 godina

Svaki covek koji poseduje minimum zdravorazumske logike i makar osnovnu skolu cim je procitao taj prevod morao bi da posumnja u sumu o kojoj je rec! Ali posto se ovde radi o sns kadru nista cudno, da ima imalo obraza dao bi otkaz (ili bi bio smenjen) cim je objavio onu budalastinu o kanalu do Grcke, a ovo sad je jos gore i umesto da se izvini i da ostavku, on krivi prevodioca i novinare jer sumnjaju u investicije!

alo

pre 10 godina

svi vi gore ste bruka za srbiju kak ovas niej sramota da se bavite diplomatijom a da skoro nik ood vas ne zan strani jezik. cak je u vreme najveceg komunziam ovde bilo potrebnoi ak ohoces da se bavis diploamtijom i poltikom da znas englesk ii franscuski, ovi nasi ne znaju ni srpski. priemr lika koji ne zna ko je Betoven je dokaz koliko ste obrazovani. polovina je zavrsila skole tak osto su kupili ili dobili diplome. pa gledam sina mog sefa zavrsi oje medicinu iako je bio jedva dobar u srednjoj (zanmo dsa se sam oodlicni upisuju) a ispite je poalgao jer matori okrene telefon i on samo sutrdan ode po potpis.

samo konstatujem

pre 10 godina

Branimir,

care, blago tebi na tvom komentaru.Samo da te nesto naucim da je 10 hiljada milijardi dolara desetogodisnji vojni budzet Kine. Ti si verovatno jedan od onih koji na svaku kritiku SNS i njegovih ljudi lupis minus ili lupis ovakvu glupost

digital

pre 10 godina

Ne treba 'pljuvati' ovog ministra, nego da se reši problem koji je doveo do nesporazuma. Da se izbaci iz upotrebe 'milijarda'!
Pa da važi sledeće.
1 million (eng) = 1 milion (srb) = 1,000,000 = 10 na 6,
1 billion (eng) = 1 bilion (srb) = 1,000,000,000 = 10 na 9,
1 trillion (eng) = 1 trilion (srb) = 1,000,000,000,000 = 10 na 12,
1 quadrillion(eng) = 1 kvadrilion (srb) = 1,000,000,000,000,000 = 10 na 15, itd itd. Ako se vec 'usklađujemo' u svemu, svakako treba da budemo kompatibilni i u ovoj oblasti

Nije lepo da budem lud a da to ne znam.

pre 10 godina

Bacevic je ispao glup na mnogo nacina:
1. U 21 veku nalazi se na ministarskoj funkciji a ne zna engleski, barem osnovni nivo. Ako pogledate oglase za posao, gazde su pocele cistacicama da traze znanje jezika. Pogotovo sto je on neki profesor.
2. Nije se cak udostojio da nauci osnovne stvari o zemlji sa kojom zeli da saradjuje. Na primer mogao je da sazna da je BDP Kine oko 7000 milijardi dolara.
3. Trebao bi da barem ima neki osecaj koliko je to novca uopste. Npr. da je to skoro kao javni dug SAD koji je oko 12000 milijardi. Ili da je to preko 20 puta vise nego ukupan dug svih zemalja jugoistocne Evrope (ako dodamo i Grcku).
4. Da porazmisli koliko godina treba da ovaj region povrati investiciju. Ceo region ne moze za 40g da napravi 10000 milijardi BDP. Covek znaci ne zna ni osnovne podatke o ekonomiji Srbije.
5. Sam ovaj pokusaj opravdavanja greskom prevodioca.

digital

pre 10 godina

@Купус Декадни, evo kako naši klinci rade test na temu ovog grozomornog sistema. Mlađi osmaci imaju šemu na dlanu, stariji koriste puškice, a najnapredniji konsultuju mobilni

jedan lik

pre 10 godina

Pa kad ste zaposlili prevodioca preko veze, stranke ili ko zna cega, tako vam I treba .. sto se samog gafa tice, ja ne znam sto ste digli toliku frku, ko da cemo stvarno da vidimo I tih 10 milijardi .. ajte molim vas

Dragan

pre 10 godina

Možda se radi o unapred predviđenoj višestrukoj devalvaciji evra ili dolara, ko zna? Kolika beše najviša svota napisana na našoj novčanici za vreme velike inflacije devedestih? Možda se zaista planira investicija koja će vredeti nominalno onoliko koliko i ministar kaže, a stvarno - mnogostruko manje. Što da ne? Kod nas sve može ... ne bi čudilo ako se od tog novca podigne neki novi kineski tržni centar, to bi nam baš trebalo.

Naopako

pre 10 godina

@ (mistyim, 8. januar 2014 18:17)

Care, majstore, genije to nije investicija! To su kreditit! I to pod uslovima, da ih Kineske firme realizuju!
Ajde sad genije idi procitaj "pravilno prevedenu' vest i ostani uvek pozitivan.

what

pre 10 godina

...Mada, može on sad da se šatro vadi na prevodioca, pa ovo što on sada priča ni pas s maslom ne bi poliz'o, to sa ciframa je jasno svakom iole razumnom čoveku, pa nije u redu da se vadimo na prevodioce, pa nemo' molim te, može neko da priča šta oće al ti znaš odlično koja je to razlika, nemoj više da nas izazivaš.

momo

pre 10 godina

to sto je ovaj izvetrio i nije strasno vec zalosno, ja se plasim ideja i planova ministra privrede. sta ako se potvrdi ono sto mnogi vidimo da i on nije bas ..., a on sprovede njegove planove i izmene zakona. to onda nece biti gluposti sa konferencije za stampu! puna je srbija takvih sns-ovaca, a bogami i mnogo gorih.

Radovan the trt

pre 10 godina

Pa da, sramota je sto je ovaj ministar. preko 100 bjudi je ya smenu i pored tofa sto se ppv pre samo godinu dana zaklinjao da su to najbolji kadrovi sns-a. Sad kad se ispostavilo da nisu ne najbolji, vec bruka,ppv nije kriv?
Ma daj......

Vladimir

pre 10 godina

Pridavanje značaja ovakvoj stvari je samo zamajavanje naroda... Bar jednom mesečno se bavimo ovakvim i sličnim ispadima, što narod zabavlja, tj. zamajava...

rebeka

pre 10 godina

Hajde da poverujemo da je greska u prevodu, jer ako nije, onda svi ministri malo da obnove steceno znanje formalnim putem i pravac test opste kulture( to bi trebalo uvesti kao obavezno pre stupanja na funkciju) , a na savesti im je da li zele i hoce da se samoobrazuju, sto bi trebalo da se podrazumeva, ali izgleda situacija je sasvim drugacija.

jovan

pre 10 godina

Druže Bačeviću ni za živu glavu ne napuštajte mesto ministra. Prvo nam sagradite kanal za lađe do Soluna (ja sam već zvanično tražio da se u Vranju odmah formiraju dva odelenja srednje brodarske škole kako bi smo na vreme došli do kadrova) a onda hitno uhapsite prevodioca. Taj je bezbeli radio za Đilasa. Ostavke ostavite ovima iz SPS-a. Zamislite samo šta bi toma i PPV rekli na vašu ostavku. "Njet eta nevazmožna" rekao bi genijalni ministar zdravlja Bojić iz 1999 g.

Горан

pre 10 godina

(digital, 8. januar 2014 18:23)

А са ким би ти да се ми ускладимо? Прочитај мало о дугој и краткој скали. Дугу скалу поред српског користе и немачки, шпански, француски, италијански... Кад је Европа у питању, енглески је изузетак.

Марко

pre 10 godina

Ма преводилац је у ствари министар а овај дође само као спикер. Партијски војник, научио да чита како је написано и да не поставља питања.

Pavle

pre 10 godina

Sta ce intelektualcu prevod sa engleskogi? I to u 21. veku!!! Za jednog ministra je sramota da ne govori bar dva svetska jezika... A bivsi student PMF, koji barata brojkama, i sa"sigurnoscu" zna sta prica. mislim da nije kvalifikovan ni krompir da prodaje u vreme hiperinflacije... Ali naslusace mo se jos prica o milijardama, kanalima, niklu, zlatu, dijamantima, regionalnom liderstvu u svemu i svacemu, velikoj ekonomskoji i vojnoj sili na Balkanu, sa Africkim dohotkom per capita i par upotrebljivih aviona. Ono sto je istina je da smo izgubili svaku vrstu energije da bilo sta menjamo pa trpimo i ovakve i jos gore "ministre"....

Hmh...

pre 10 godina

Ovoliko stvari za ne verovati na istom mestu. Em je ministar očito daleko od znanja potrebnih za funkciju, em nije dovoljno čovek da prizna sopstvenu grešku, nego je svaljuje na prevodioca, em još ima ljudi koji ga brane! Kao, "ko radi, taj i greši" i slično. Pitam se - da vam je lekar umesto jednog grama leka prepisao 100 grama, šta biste rekli? Da vas je vozač autobusa umesto u Štutgart odvezao u Smederevsku Palanku? Da je učiteljica deci napisala raspored sa 29 časova dnevno, umesto 4? Ne zna se šta je veća tuga - prvo, profesor fakulteta ne zna jezik kojim se služe milioni; takav čovek je ministar i ide na razgovore sa jednom Kinom; on bi da predstavlja državu u pitanju ulaganja, dakle finansija, a ne zna ni otprilike o kojim ciframa se uopšte radi - nije mu bilo sumnjivo pominjanje tolikih hiljada milijardi, nego je nabiflao govor napamet! I sad takav lik treba da propoveda cink, kanal do Soluna i slično, a mi treba da mu poverujemo?! Da nismo normalna država, znao sam odavno - ali da smo ovoliko nisko pali, e to nisam pretpostavljao ni u najcrnjim snovima. Ima li ministar ideju o osnovnim finansijskim podacima - koliki je budžet Srbije, koliko novca mesečno treba za jedno domaćinstvo, kolika su prosečna ulaganja u Srbiji i u Evropi - ili samo pročita ono što je neko napisao? Ovo je hipotetičko pitanje - odgovor znamo. Jadni mi ovakvi kakvi smo (da ne citiram sad Ćopića, neće mi objaviti komentar). Ozbiljna država bi mu se odmah zahvalila - ne znam šta se čeka.

LAJKA

pre 10 godina

Navakao je ovaj narod da novinari vole da izvrću pojedine izjave posebno članova SNS-a oa me ni ova slučajna greška nije posebno zainrigrirala.

deltroter

pre 10 godina

10000 milijardi, pa da je i krvnih zrnaca opet bi bilo previse, neverovatan nedostatak opsteg obrazovanja i razuma, samo napred ministre, mi sto komentarisemo smo gori od tebe.

Branimir

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.

Ja

pre 10 godina

Ministre i meni je zao,zao mi je ovog napacenog naroda koji mora da slusa koje kakve gluposti o nekim kanalima i investicijama u brojkama koje skoro i da ne postoje za nas.

mistyim

pre 10 godina

Budimo realni. Ova vest bi se negativno komentarisala sve i da nije doslo do greske. Daleko od toga da je ovo mala greska, naprotiv, ali koja god investicija da se pojavi, postoji grupa ljudi koja iste degradira i karakterise kao promasene u startu

Vladika

pre 10 godina

Baćko, možda bih ti i poverovao da je prevodilac pogrešio da nisi tih 10 milijardi dolara pretvorio u evre i odmah odvadio 100 milijardi za investicije na Balkanu.
Da si ljudina ne bi svaljivao krivicu za sopstvenu 'grešku' na prevodioca, nego bi umesto ovog uvredljivog saopšenja pisao ostavku.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Elementarna kultura i znanje je koliko je BROJČANA vrednost "milijarda, deset milijardi, hiljadu milijardi, dest hiljada milijardi", bez prevodioca! Osećaj za prostor i vreme, za dubinu i kolicinu vode.
Apropo ovog "koji (još?) nije potpisao štetan ugovor", zbog neznanja "engleskog prava", Dr Davinić je, posle silnih putovanja u Pariz, potpisao ITEKAKO ŠTETAN UGOVOR s Izraelom, TEŽAK preko 53 miliona dolara!
Da američkim satelitom špijunira - Amerikance!!!
Podjednako sumanuto kao i kopanje kanala na suvom!
Stara srpska mudrost kaže: "od g***** se pita ne pravi"...

ja neću biti odavle

pre 10 godina

Što reče neko:,,Kakav narod - takva i vlada!''
Da li bolje uopšte zaslušujemo?
Ne zaboravite da ovakvi kakvi su imaju 40+ posto podrške u glasačkom telu.
Bog nek nam je u pomoći!

mile

pre 10 godina

Kako li izgledaju tek ti sastanci? Da nije tuzno bila bi stvarno urnebesna komedija snimati te "reprezente narodne volje". Srecom novinare puste da slikaju samo pre sastanka i sa razlogom ih udalje, ko bi to preziveo.

Bezimena sa 10.000 milijardi

pre 10 godina

(stranac, 8. januar 2014 23:37)

Nemoj ni ti da se brukaš gramatičkim greškama kada već nekoga kritikuješ.
Dotični ministar samo u Srbiji može da bude minisar i verovatno u onoj Šapićevoj državi a da do nje ode svojim kanalom!

Misko

pre 10 godina

Nije greska nego neznanje! Kada se kaze bilion to na engleskom znaci 10 na 9 stepen, a kod nas 10 na 12 stepen. To mora da zna svako ko je ucio engleski u osnovnoj skoli, a takav radi u ministarstvu kod Bacevica. Sramota!

Marko

pre 10 godina

Nije ovo nikakav običan propust koji, tek tako, može da se svali na prevodioca. To je propust koji pokazuje koliko je ministar Bačević nesposoban, koliko ne vlada stvarima i ne poznaje okolnosti koje se tiču njegovog resora. Uzeti zdravo za gotovo tako enormnu cifru, kako ju je pogrešno preveo prevodilac, bez potrebe da se na neki način ona potvrdi, govori dovoljno o nemanju pojma u vezi sa stvarima koje se tiču njegovog posla i nedopustivo pasivnom prilazu prilikom obavljanja istog.

Sloba

pre 10 godina

Kada neko ovako muski prizna gresku i izvini se javnosti zbog toga, treba na ovaj sveti praznik poslusati Bozje zapovesti i oprostiti onom ko se iskreno pokaje.

Masinac

pre 10 godina

Ma kakva greska, sad su napravili plan da narodu zamazu oci sa 10 milijardi a oni medjusobno da podele ostalih 9990 milijardi, idi bre..

Slobodan

pre 10 godina

Kada sam pročitao naslov prve vesti bilo mi je odmah nešto nelogično u cifri koja se spominje pa sam pomislio da je neka šala, a kada sam pročitao tekst bio sam stvarno šokiran i to ne činjenicom da je to izjavio naš ministar, jer kod nas svako može da bude ministar, već time da je to izjavio profesor fakulteta za koga očekujem da ima toliko intiligencije da ako nešto govori zna o čemu govori, ali ako sam tad bio šokiran za ovo danas ne znam šta da kažem, vađenje na grešku prevodioca... šta ako je prevodiilac sve pogrešno preveo, zar nema saradnika koji znaju engleski zar ni u jednom trenutku se nije zapitao, pa to je ogroman novac, da li je pomislio pa 10000 milijardi DINARA pa to je ogroman novac, ne nego još vređa našu intiligenciju glupavim pokušajem opravdanja na grešku prevodioca. Ako Vučić kojim slučajem smeni ovog nazovi profesora (pošto od čoveka ovakve intiligencije ne očekujem da to sam uradi) imaće moj glas na izborima iako dosad nikada nisam glasao za njega.

Drekavac

pre 10 godina

Znaci za 10 na 3 viska je sve jasno, to mu oprastamo. Jel' moze sad objasnjenje kako je prevodilac preveo dolare u evre, ili je i to sve jedno?

Peki

pre 10 godina

Ako kad čuješ 10 000 milijardi istog trenutka ne ukapiraš problem onda nisi dovoljno dobar da budeš ni mlađi inženjer ili ekonomista, a kamoli ministar.

poniklovana faca

pre 10 godina

greška je u glavi ministra koji misli da je boga za bradu uhvatio jer je prikan vrlog predsednika. ne znamo uopšte čime se taj čovek bavi, kakav je njegov doprinos rešavanju problema i poboljšanju života građana.
do sada samo šteta, nebuloze i burleskni imidž koji uspešno gaji.

nesto mi nije jasno

pre 10 godina

nisam gledao sve komentare, mozda je neko ovo vec komentarisao.
na kom jeziku je dobijao ministar prevod. na osnovu napisanog mi izgleda da je sa kineskog prevodjeno na engleski pa onda sa engleskog na srpski.
zasto nije odmah sa kineskog na srpski, ne razumem. ili RAZUMEM.

Glupko

pre 10 godina

Ne znam NI RECI enleskog i na zalost, previse sam mator da bih sad pocinjao da ucim. Ali, nakad DAVNO me je uciteljica ucila da je:
hiljadu hiljada= milion;
hiljadu miliona=milijarda;
hiljadu milijadi= bilion;
hiljadu biliona= bilijarda;
hiljadu bilijardi=triljion, itd...
E, sad ne znam da li Englezi upotrebljavaju neki drugi sistem brojeva? A i zasto bi? Valda i oni broje: 1,2,3,4,..

Džoni

pre 10 godina

Dobro! Neka je prevodilac i pogrešio ali ga to ne opravdava da ne razmisli koliko je to novaca ustvari i koliko je to nerealno! Koliko nas lažu i mažu sa tim milionima, milijardama i bilionima investicija i nama bi trebalo da bude svejedno jer naj verovatnije od svega toga nećemo videti ništa pa mogu obećavati i trilione! Na to je ministar i računao! Lepše zvuči što je veća cifra!

Miško

pre 10 godina

Čovek pogrešio, pa šta? Tolika se prašina digla oko toga, a radi se o pogrešnom prevodu. Istina je da je Baćević morao da proveri podatke ali čuli smo mi i veće lapsuse od ovoga. Važno je da nije bila namera da se javnost dezinformiše.

T.N,

pre 10 godina

Pa ministre, pa wikipedia kaze da je BDP Kine 8 hiljada milijardi. Vi se bas ne razumete u brojke ni u posao koji radite, a hocete da pomognete... Mozda je najbolje nista da ne dirate :)

Dzoni

pre 10 godina

To sto je ministar Bacevic mozda pogresno bio obavesten ili lose protumacio objavu Kineskih medija ne moze umanjiti uspeh SNS-a u dovodjenju stranih investicija.

Kinez

pre 10 godina

Vidim po komentarima da niko nema pojma o kineskom jeziku. Kineski brojevi se totalno drugacije pisu i izgovaraju od nasih i kod njih ne postoji milijarda. Ukoliko neki prevodioc nije nikada ucio njihovu matematiku, vrlo ce tesko razumeti kineske cifre. Dakle, vrlo je verovatno da je usled visestrukog prevodjenja nastqao dzumbus.

Slavica

pre 10 godina

Zasto sve prenositi u negativnim konotacijama, zasto svacija izjava da se meri na kantaru? Srpska javnost treba da bude zadovoljna sto krecu investiranja u nasu zemlju.

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Hahahahahahahahahahahaha.....Da nije prevodio onaj južno-afrikanac sa Mandeline komemoracije?

Ministre,ministre.....Taj ko vas je savetovao da se "vadite" na prevodioca-nije vas dobro savetovao jer ovako samo još više pojačavate odbojnost javnosti prema vama.Bolje da ste rekli da ne znate dobro engleski pa bi sve još nekako i "leglo".

Samokritičan

pre 10 godina

Navikli smo mi da se i veće greške u interpretaciji nekih važnih i bitnih vesti degradiraju i namerno loše prezentuju. I da nije greška u prevodu i tumačenju, postoje oni koji su protiv svega što se dobro uradi za Srbiju, opet bi kritikovali jer nešto nije po njima "dovoljno dobro" urađeno.

niki

pre 10 godina

Pa dobro ministre obrazovan ste čovek mogli ste sami da provalite da je greška a prevodilac je verovatno bio google translate jer je na mesto prevodioca zaposlen kvalitetni kadar

V

pre 10 godina

Moja bivsa koleginica je radila doktorat. U doktoratu je manje vise prepisivala podatke i pasuse iz tudjih radova, pa su poneki bili i strani, pa je to trebalo i prevesti.
Onda je na jednom mestu navela da necega ima, recimo 100 ppm.
MENTOR joj je rekao da mogu da se koriste samo merne jedinice SI sistema.
Sto bi bilo uredu da je ono gore navedeno imalo mernu jedinicu, a nije posto je bezdimenziono. (ppm - pars per milion - milioniti deo necega).

Kakav Mentor takav i doktorant.
Tako da ovakav Ministar ne iznenadjuje. Bice toga jos vise.

Dejan

pre 10 godina

Zivim u Kanadi vec 12 godina. Kad god me uhvati tuga za kucom ja procitam nesto ovako. Ministar je tu ustvari kao apaurin za nostalgiju...

blabla

pre 10 godina

Da rezimiram: Ako hoćeš da budeš šofer, odn. vozač, onda prvo pitanje koje sebi postavljaš glasi: da li ja znam da vozim kola, autobus ili ne znam? Ako je odgovor znam, onda je sledeće pitanje: da li imam vozačku dozvolu? Ako je odgovor da, onda sledeće pitanje je: da li to što znam ujedno znači da neću nikada pogrešiti u saobraćaju. Ako je odgovor da, onda ne treba da voziš kola, ako je odgovor ne, odn. da su grešiti i znati dve različite stvari, onda treba da voziš kola. Kao što znamo iz prakse, svi vozači ginu u kolima kada su u kolima (neko pogreši, nekog strefi izdaja srca i sl.). Imaćete šta da čitate za jutarnjom kafom. )))):

Anglo -saksofonista

pre 10 godina

Ne znaju kako rugačije da napakoste ministrima i onda traže "dlaku u jajetu" u njihovim izjavama za javnost. Ne proveravaju verodostojnst već se odmah hvataju za lapsuse. No, to sve govori o onima koji su "veliki " dušebrižnice naše nam Srbije.

Bena_NI

pre 10 godina

Dragi Ministre, Doktore nauka, Profesore

Nadam se da Vam je jasno da Vas posle ovakvog gafa niko normalan vise nikada u zivotu nece uzimati za ozbiljno.
Ukoliko nakon ispoljavanja ovakvog neznanja i nekompetentnosti odlucite da se i dalje bavite politikom ili bilo kojim drugim vidom javnog rada, ucinicete lose ne samo sebi vec i ljudima i rodjacima koji su Vas postavili na funkciju na kojoj ste.

Najlepse bih Vas zamolio da sto pre nestanete iz javnog zivota Srbije i NIKADA vise ne dajete izjave niti dajete ikakve javne komentare.

Vi ste sramota srpske vlade, srpske politike, srpskog obrazovanja - najgori samar normalnoj obrazovanoj Srbiji koja radi i ne bavi se politikom a kroz Vas spoznaje realnost srpske politike nevezano za stranku kojoj pripadate - Bacevica ima u svim strankama i sve vas je vise...

Deda Stavra

pre 10 godina

Ovo mu nije nikakvo opravdanje, on je ipak doktor nauka koji treba da zna da je to nemoguce, ocigledno da nije imao predstavu o tome, vec je samo lupio. Prosecno obrazovan covek u Srbiji zna da ceo budzet Kine ne iznosi toliko! Ovo je prava slika Srbije, koja je najbolje prikazana kroz ironiju i sarkazam u seriji Bela Ladja, gde nam pamet sole i vode nas nepismeni i neobrazovani ljudi, a najveci krivac je za to narod, koji je naivan i lakomislen. Vecina danasnjih politicara predstavlja Srecka Sojica na politickoj sceni Srbije! Zalosno ali istinito!

Dalilud

pre 10 godina

Pa možda je pogrešio, ali da li ovaj lik zna koliko je 10.000 milijardi evra, uzgred prodajem yuga, godište 1990 cena povoljna milion evra pa ako je zainteresovan...

krle - dron

pre 10 godina

Ako Vucic kaze da je najteze da srbi menjaju svest onda ovaj covek nema sta da trazi u bilo kojoj mesnoj zajednici a kamoli u vladi,on svest u tim poznim godinama nemoze anatomski gledano da menja a kamoli da je promeni i iz humanih razloga prema starijim osobama treba ga uputiti u penziju da unucima ako ih ima prica lepe price i bajke sto bi bilo veoma korisno jer je dobra pricalica,nazalost to je Tomin licni izbor i njegov pucanj u sopstveno koleno,narod je u preteskim problemima da bi se smarao vise sa Bacevicem.

dejan

pre 10 godina

I ko ce meni sad da nadoknadi stetu? Taman sam odlucio da prodam stan i pobegnem odavde, nasao kupca, i onda ga odbio, videvsi da sam "dobro cuo" da se radi o 10.000 milijardi, i da ce sve to ici preko Beograda. Taj dan je najavljen i drastican skok cena nekretnina u Beograd. Skupio sam i par dobrih prijatelja, zapoceli smo projekat vracanja panonskog mora, jer, treba naci dobre projekte utrositi 10.000 milijardi. Racunao sa da je nasih karem 1000 milijardi, kada nas vec zovu "pesnicom kineskog zmaja". Srbija nema more, i velike novce trosimo u Crnoj gori i Grckoj na telovanja. Vracanjem jednog dela panononskog mora postali bi idealna destinacija za tursite iz celog sveta. Jeftino pivo, domaca rakija, mezetluci, ludi provod, pevaljke, narodnjaci i lake devojke. Plus more, eh, gde bi nam kraj bio. Svi snovi odose sad, a kupac moje nekretnine mi kaze, eto ti, prodaj sad stan Bacevicu. Ipak ministar, jos iz stranke kojoj veruje 103,4% gradjana. Kako ja da ne verujem onda, i kome da verujem?

boombar

pre 10 godina

Pa ako može premijer da se vadi da "nije znao da se druži sa sumnjivim čovekom" jer ga, pobogu, nema u "enciklopediji kriminalaca Srbije", zašto se ovaj, ne znam kako da ga nazovem, ne bi vadio na prevodioca.
Tako to ide kad nam životima upravljaju ljudi za koje razmišljaju savetnici, pomoćnici, prevodioci, sekretari, asistenti....

V

pre 10 godina

Nije problem što je prevodilac pogrešio, već što vama, gospodine, tu ništa nije bilo čudno. Da budem jasniji, razlika izmedju hiljadu milijardi i jedne milijarde je OGROMNA. Čak i za učenika osnovne škole bi ta informicija bila nerealna.

Veliki brat

pre 10 godina

Možda je gospodin Bačević pogrešno shvatio brojke, ali sad mu je bolje da se pokrije po ušima. Što se više "koprca" sve se dublje ukopava.


Inače, ovakvih je puna Srbija (koji ne kontaju koliku su glupost izvalili i pošto-poto je brane).
Za fotelju koju sada zauzima gospodin Bačević ozbiljan konkurent bi bio jedan lik koga samo danas slušali na poslu:

Lik priča kako je policija zaplenila kombi sa 700 tona švercovanog duvana.

Kako se njegova izjava nakon više primedbi o tolikoj tonaži nije dala poljuljati, pojedinci su počeli da ga "podržavaju" izjavama tipa:
- Pa moguće da je toliko bilo na kamionu, duvan je lakši pa može više da se natovari!

plac majke bozije

pre 10 godina

Ovaj covek nema obraza ni stida. GDP kinski je 8.000 milijardi dolara. Da li je moguce da jedan ministar moze toliko da lupeta, pa jos onda da kaze "da dobro ste culi" i na kraju da kaze "nisam ja zeka je" !
Ne treba da podnese ostavku, treba da ga izbace iz javnog zivota, oduzmu ne doktorat nego diplomu fakulteta i odvedu na neku planinu da tamo cuva stado od 20 ovaca da nauci da broji.
O znanju engleskog ne bih komentarisao, mene je blam o tome da bilo sta napisem.

Milan

pre 10 godina

Bolje bi bilo završiti započete investicije, kao što je na primer Y krak koji treba da rastereti teškog saobraćaja kroz centar Subotice, a koji se "gradi" već više od 10 godina i još se ne zna hoće li se ikad završiti, nego sanjati o nekakvom plovnom kanalu koji će finansijski sahraniti i ovako osiromašenu Srbiju. Da li bi ta investicija bila ekonomski opravdana g. ministra mnogo ne interesuje, već samo da braća sa istoka dobiju posao!

qwa

pre 10 godina

i za ovu izjavu ti je trebalo 5 dana??????? da se malo vise koristio mozak i da se malo manje bilo samouvereno i bahato, zdrav razum (ako ga imas) bi ukazao da je ta cifra nemoguca.
jadna je ova zemlja kada su joj vodeci politicari ovakvi.

Sale

pre 10 godina

Nista nije "namerno pogresno tumaceno"!!!! Cinjenica je da imas matematicki fakultet, a da se sam nisi zapitao koliko je to 10 hiljada milijardi...

E to je klasa SNS-ovska koju Srbiju vodi u jos veci ambis... Doci ce vreme kada narodu racune nece placati laz od 100 milijardi investicija, laz o izbornoj kradji, ili neko hapsenje!!!!

swat

pre 10 godina

Ma nisi ti ništa kriv, krivi su oni nesposobnjakovići što su te doveli tu, ali ni oni nisu krivi već su krivi oni što su doveli one koji su tebe doveli. Ovo ustvari govori o tome da su sve te priče i ostalih, uključujući i PPV, o brdu love koja samo što nije stigla, o bogatoj braći Arapima, o mlrd € investicija najobičnija izmišljotina. Car je go.
Neeggooo, ajde ti nama pokaži tog prevodioca koji te je "obmanuo",da vidimo ko je ta cvećka, da vidimo mi ko je taj čovek koji smešta našem ministru na finjaka.
P.S. Ne misli valjda ozbiljno da će neko da mu poveruje.

Torpeda

pre 10 godina

u redu, desi se da se čovek pređe... ali da okrivi prevodioca za svoju glupost...profesor, ministar! a, da...i botovi su pokazali veće znanje od ministra kad su digli ruke od branjenja ovog čuda

radivoje Andjelic

pre 10 godina

cekajte ljudi, mozda je ministar u pravu? Mislio je dobicemo 10 milijardi, a vracamo 10 hiljada milijardi. Ima smisla

slobodan

pre 10 godina

Ministar bi morao znati da su devizne rezerve NR Kine 3000 milijardi dolara.One su najvece na svetu,Rusija ima 500 milijardi,UA Emirati skoro 400 milijardi.Dakle sa tim novcem se cuva valuta,nisu to pare za potrosnju,investicije.Mada jedan manji deo se moze investirati,ali oprezno u ozbiljne projkte,ako se proceni da je kolicina tog novca izuzetno velika.Dakle cak i da sve pare koje imaju investiraju to bi bilo svega 30 procenata.E sada jos da se zaduze?Pa nemaju od koga da uzmu taj novac?Ove podatke bi ministar morao znati i onda mu prevodilac ne bi mogao nista.

dejan

pre 10 godina

Pa koliko god da znate dobro engleski, kad su sluzbena dokumenta u pitanju i nesto odgovorno, platicete profesionalca da vam prevede. Radim privatno, imam malu firmu, i radim nesto za inostranstvo. Svaki dokument koji je ozbiljan i zvanican, koliko god ja dobro znao engleski ili nemacki ide kod profesionalnog prevodioca. Ne treba rizikovati, posebno kada su u pitanju ugovori. Ovako imate dokument koji je preveo neko ko je profesionalac, potpisao i stao iza toga. Kraj.
A sto se greske tice, to se uvek desavalo, desava se, i uvek ce se desavati.

ZASTO

pre 10 godina

Zasto ste SVI skocili na coveka??A sta ako je (SASVIM REALNA MOGUCNOST) prevodilac ali ne SRPSKI vec KINESKI LOSE PREVEO?Nije "domacinski" da se kaze da je bas taj koji hoce da da novac=on pogresio pa se u tim prilikama krivica PREUZIMA NA SEBE sto samo po sebi i JESTE JEDAN LEP DIPLOMATSKI GEST?Zaista , u cemu ste vi,narode,razliciti od onih ljudi koji su pred Pontijem Pilatom vikali"RAS'PNI ga,RAS'PNI"???

блабла

pre 10 godina

хахахаха, која навала волова на министра ))): хахахаха па као да ћемо да пијемо из исте чаше, па се уплашили, нећемо пити из исте чаше, већ из 2 (словима две), и обе ће се наћи на послужавнику. Него, не мора министар да зна ни један језик, што би га знао, чему служи државна администрација, што мање зна, то већа контрола, то, мање муљања и мафијашења и то је за њега боље. Нема разговора у 4 ока, већ пред разговор пред целим народом да сви чују јасно и гласно. Он за себе може да зна и хиљаду језика, али има да говори и мисли на једном који је службени. хахахаха А што се тиче професора споменутих у коментарима, не морају ни они да знају, или само онај који су учили у школи, имају преводиоце и велике плате, па нека плаћају, од чега би преводиоци живели. Осим тога, у политичком дискурсу језик све мање игра улогу, а више кодови. хахахаха како навијају, човече, ови из ергеле, питање је јел ти знаш да радиш, или не знаш да радиш свој посао, шта нас боли брига за твој новчаник, да одговоримо на исти начин као волови )))): хахахаха

Zeljko

pre 10 godina

Nije prevodilac pogresio. Mozda je bio samo lapsus u brojevima. Ali ministar koji očigledno nije za tu funkciju je trebao da procita tekst pre nego sto priča.
Boze dragi glupih li ljudi. Da li je on imao pretpostavku koliko je 10000 hiljada milijardi dolara?

Branimir

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.

mistyim

pre 10 godina

Budimo realni. Ova vest bi se negativno komentarisala sve i da nije doslo do greske. Daleko od toga da je ovo mala greska, naprotiv, ali koja god investicija da se pojavi, postoji grupa ljudi koja iste degradira i karakterise kao promasene u startu

LAJKA

pre 10 godina

Navakao je ovaj narod da novinari vole da izvrću pojedine izjave posebno članova SNS-a oa me ni ova slučajna greška nije posebno zainrigrirala.

Dzoni

pre 10 godina

To sto je ministar Bacevic mozda pogresno bio obavesten ili lose protumacio objavu Kineskih medija ne moze umanjiti uspeh SNS-a u dovodjenju stranih investicija.

digital

pre 10 godina

Ne treba 'pljuvati' ovog ministra, nego da se reši problem koji je doveo do nesporazuma. Da se izbaci iz upotrebe 'milijarda'!
Pa da važi sledeće.
1 million (eng) = 1 milion (srb) = 1,000,000 = 10 na 6,
1 billion (eng) = 1 bilion (srb) = 1,000,000,000 = 10 na 9,
1 trillion (eng) = 1 trilion (srb) = 1,000,000,000,000 = 10 na 12,
1 quadrillion(eng) = 1 kvadrilion (srb) = 1,000,000,000,000,000 = 10 na 15, itd itd. Ako se vec 'usklađujemo' u svemu, svakako treba da budemo kompatibilni i u ovoj oblasti

Miško

pre 10 godina

Čovek pogrešio, pa šta? Tolika se prašina digla oko toga, a radi se o pogrešnom prevodu. Istina je da je Baćević morao da proveri podatke ali čuli smo mi i veće lapsuse od ovoga. Važno je da nije bila namera da se javnost dezinformiše.

Slavica

pre 10 godina

Zasto sve prenositi u negativnim konotacijama, zasto svacija izjava da se meri na kantaru? Srpska javnost treba da bude zadovoljna sto krecu investiranja u nasu zemlju.

Sloba

pre 10 godina

Kada neko ovako muski prizna gresku i izvini se javnosti zbog toga, treba na ovaj sveti praznik poslusati Bozje zapovesti i oprostiti onom ko se iskreno pokaje.

Anglo -saksofonista

pre 10 godina

Ne znaju kako rugačije da napakoste ministrima i onda traže "dlaku u jajetu" u njihovim izjavama za javnost. Ne proveravaju verodostojnst već se odmah hvataju za lapsuse. No, to sve govori o onima koji su "veliki " dušebrižnice naše nam Srbije.

Samokritičan

pre 10 godina

Navikli smo mi da se i veće greške u interpretaciji nekih važnih i bitnih vesti degradiraju i namerno loše prezentuju. I da nije greška u prevodu i tumačenju, postoje oni koji su protiv svega što se dobro uradi za Srbiju, opet bi kritikovali jer nešto nije po njima "dovoljno dobro" urađeno.

ema

pre 10 godina

Mrzim ove SNS sektase, ali da pojasnim posto sam sudski tumac. Istina jeste da je milijarda ne engleskom bilion i to mnogi nasi ljudi ne znaju, cak i oni koji zavrse filozofski fakultet i prevodioci su. Postojii razlika ne u numerickom sistemu rekla bih, vec u tome koja se rec koristi za koji broj. U ovom slucaju jeste greska i uveravam vas da 85% prevodilaca ne zna da je milijarda u stvari bilion. Ne ulazim u to sta je on verovao ili ne jer me ne zanima, a sve medije automatski ukinem kad vidim onu neznalicu i diletanta Mihajlovic. Ono je tek sramota.

Kinez

pre 10 godina

Vidim po komentarima da niko nema pojma o kineskom jeziku. Kineski brojevi se totalno drugacije pisu i izgovaraju od nasih i kod njih ne postoji milijarda. Ukoliko neki prevodioc nije nikada ucio njihovu matematiku, vrlo ce tesko razumeti kineske cifre. Dakle, vrlo je verovatno da je usled visestrukog prevodjenja nastqao dzumbus.

Vladimir

pre 10 godina

Pridavanje značaja ovakvoj stvari je samo zamajavanje naroda... Bar jednom mesečno se bavimo ovakvim i sličnim ispadima, što narod zabavlja, tj. zamajava...

Aki

pre 10 godina

Zanimljivo, da nema onih redfovnih 200 minusa na svaku vest koja ima veze sa SNS/om. Izgleda da taj bataljon dezura samo za izjave PPV/a, ovi ostali nisu bitni.

Glupko

pre 10 godina

Ne znam NI RECI enleskog i na zalost, previse sam mator da bih sad pocinjao da ucim. Ali, nakad DAVNO me je uciteljica ucila da je:
hiljadu hiljada= milion;
hiljadu miliona=milijarda;
hiljadu milijadi= bilion;
hiljadu biliona= bilijarda;
hiljadu bilijardi=triljion, itd...
E, sad ne znam da li Englezi upotrebljavaju neki drugi sistem brojeva? A i zasto bi? Valda i oni broje: 1,2,3,4,..

evita

pre 10 godina

Lepo sto je ministar objasnio, ali trebalo je i sam da shvati glupost, a ako je tacno da je prevodilac pogresio onda ga pod hitno vratiti u osnovnu skolu...

stranac

pre 10 godina

Ovako, koji si ti moj ministar kad u danasnje vreme neznas engleski! Barem osnove? Dali se neko pita koliko nas kosta takav ministar koji ne zna engleski i treba mu prevodilac koji ne radi djabe! Sat prevodjenja ako se ne varam ide i do 130 eur. Ej bre idi vise u tu penziju i dosta vise tog blamiranja na sve strane.

blabla

pre 10 godina

Da rezimiram: Ako hoćeš da budeš šofer, odn. vozač, onda prvo pitanje koje sebi postavljaš glasi: da li ja znam da vozim kola, autobus ili ne znam? Ako je odgovor znam, onda je sledeće pitanje: da li imam vozačku dozvolu? Ako je odgovor da, onda sledeće pitanje je: da li to što znam ujedno znači da neću nikada pogrešiti u saobraćaju. Ako je odgovor da, onda ne treba da voziš kola, ako je odgovor ne, odn. da su grešiti i znati dve različite stvari, onda treba da voziš kola. Kao što znamo iz prakse, svi vozači ginu u kolima kada su u kolima (neko pogreši, nekog strefi izdaja srca i sl.). Imaćete šta da čitate za jutarnjom kafom. )))):

lepa luki

pre 10 godina

ne daj fotelju ministre,mrze te zato sto si clan SNS-a.Nisi ti jedini sto odvaljujes te gluposti, ima ih jos ali oni nemaju pojma sta su rekli.

lala najstariji

pre 10 godina

Da odmah naglasim, apsolutno podrzavam borbu SNS-a protiv zute kuge,ali i njihovih bivsih saradnika Sps dinosaurusa.Ali... Tutumraku ministarski, kakve veze ima prevodilac sa tvojim neznanjem.Jedina veza su sumnjivi fakulteti koje ste obojica doktorirali ili kupili. Vucicu, resavaj se ovakvih na vrhu, jer na lokalu je stanje katastrofalno, pogotovo sto se SNS i DS lokalci vec udruzuju za nove pljacke.U Novom Sadu pogotovo.

Skywalker

pre 10 godina

Zao ti je, je li? A sto rece ono "da, dobro ste culi, 10000 milijardi evra..."? Da li uopste znate koliko je to? Izgleda da ne, inace biste prevodiocu rekli da ne prica gluposti. Kakvi su vam to prevodioci koji ne znaju da je bilion u engleskom ustvari milijarda na srpskom? Da nije zet od vase surnjaje ili tako nesto? Za ovo bi u Japanu bila podnesena momentalna ostavka... Kod nas se o ostavci i ne razmislja.

Pametnjaković

pre 10 godina

Kuku nama kad nemamo ni prevodioce koji znaju šta rade. Uopšte u ovoj našoj zemlji izgleda niko ništa ne zna kako treba da radi, bar što se tiče javnog sektora. Tu se tradicionalno zapošljavaju najgori.

Sasa NS

pre 10 godina

Prvo, sramota je da tzv univerzitetski profesor ne govori engleski jezik. Pa to je obaveza. Sa kim je on uspostavljao saradnju čitao literaturu i drugo. Ej, profesor univerziteta (namerno pišem malim slovom) ne govori engleski. To govori i o našem obrazovnom sistemu. Drugo, ministar pa ne govori engleski,smešno. Treće, pa ko mu radi u ministarstvu. Ovlašćeni prevodioci? Pa u srbiji svi imaju papir a niko znanje. Četvrto, za bilion sam znao posle godinu dana učenja engleskog jezika. Inače ja sam jedan prosečan lekar specijalista (nadam ne dugo još u srbiji upravo zbog takvih), koji tečno govori i služi se engleskim. To mi je obaveza zbog mog posla. I specijalistički sam spremao iz literature na engleskom (naša nije adekvatna)..eto...sramota. I još ima obraza da se pojavi pred ljudima...

um

pre 10 godina

Najlakse je optuziti druge da su krivi, pogotovu "oni koji su protiv investicija" ... Pa nisu oni krivi sto ti nemas iole pojma koliko je to 10.000 milijardi. Svaki normalan covek bi se pitao da li je prevod dobar kada skapira koliku to vrednost ima.... C.c.c.c.c. Boze, sacuvaj me ove vlasti.
Zorane (Zivkovicu) sve ti je oprosteno...

aki

pre 10 godina

Sve gore od goreg. Ne zna covek da li da place ili da se smeje. Tako je to , kada naprednjaci zaposljavaju sve i svakoga , ne bitno je da li taj nesto zna, vazno je da ima SNS clansku kartu, a ne zna da prevede obicnu recenicu! Eee moja Srbijo, sta si docekala, najgori da te vode , a jos i drugima drze predavanja o postenju, a uskoro ce i za masinovodje da pocnu da zaposljavaju sve i svakoga , pa kada nam budu iskakali vozovi svako malo, hvatacemo se svi za glavu.
Beli listici , pamet u glavu na sledecim izborima!

Milanche

pre 10 godina

Nisi potpisao jos ni jedan dokument haha, pa bolje da ga i ne potpisujes sa znanjem jezika i ekonomijom si se pokazao... Bolje potpisi sebi i penziju i ajde zdravo i ti i tvoj strucni tim prevodilaca i kvazi strucnjaka.... Kad sam bio u vasom ministarstvu i shvatio da nemate ni elementarno znanje engleskog, ali hocete investicije sve mi je bilo jasno kako ce te investicije na kraju da ispadnu...a sve na racun vec zaduzenog naroda... Treba da vas je sramota....

deki

pre 10 godina

E moj Bacevicu.Bolje da si cutao .Kad si procitao taj 'prevod'nista ti nije bilo sumnjivo oko te cifre.To samo govori koliko razmisljas o onome sto citas i govoris.Ali vazno je da se nesto kaze pa makar i ovakva nebuloza.

mattko

pre 10 godina

Neka Ministar za svoju gresku podnese neopozivu ostavku i na taj nacin pokaze onima koji su , kako kaze , protiv investicija "sa istoka" posteno natrlja nos. Sve bi bilo u redu i sve bi se moglo svaliti na previodioca da nije onako resolutno ponovio Tanjugu da se stavrno radi o sumi koja je svakom sa tri ciste u glavi nepojmiva i nemogucu bila cim je izgovorena. Ma ostavka bre!

Bruka i sramota

pre 10 godina

Meni je, kao medicinskom radniku sa srednjom skolom, odmah bilo jasno da je doticni gospodin, "univerzitetski profesor", izvalio nevidjenu glupost. Kosa mi se dize na glavi kad pomislim da ta persona, koju je na tu visoku poziciju dovelo ISKLJUCIVO srodstvo sa g.Diplomom, prica o nekakvom kanalu koji ce da nas poveze sa Solunom, o kopanju nikla koje nije stetno po okolinu i da ne pricam dalje...Mogu samo da obecam da cu glasati za g.Vucica, iako nikada nisam glasala za SNS, ako smogne snagu da ovu bruku od ministra skloni sa te pozicije.

acetone

pre 10 godina

Zasto sve prenositi u negativnim konotacijama, zasto svacija izjava da se meri na kantaru? Srpska javnost treba da bude zadovoljna sto krecu investiranja u nasu zemlju.
(Slavica, 8. januar 2014 19:18)
Srpska javnost moze biti zadovolja samo kad ovakvi napuste funkcije (a mogli bi i zemlju). A onda ce doci i investicije

KANAL

pre 10 godina

Gos Bacevicu pitaj ti tvoga PRIKU Tomu Diplomu gde je on zavrsio fakultet i idi uzmi jos jednu diplomu jer ti ta ocigledno nije dovoljna!

Mega Kanal

pre 10 godina

Gos. Bacevic je jedan od najboljih Ministara koje nam je dala SNS, i sa pravom se ponose da imaju stvarno vrlo strucne ljude u svim oblastima blago je ga nama.

Puf

pre 10 godina

A zasto SNS botovi ne brane ovog SNS-ovca. Uvek brane Prvog Mladozenju i Drugu Ministarku za pravljenje novih racuna za struju.

EVO JA CU DA GA BRANIM, POSTO SNS BOTOVI NECE!!!

Nije on kriv, kriv je prevodilac i isti treba da podnese ostavku na prevodjenje, a Bacevica ostavite na miru. On je dobar, on kopa kanal, on vadi razne lekovite rude, on je jednom reciju super ministar.

A Vucic i Zorana su nikakvi ministri.

Upozorenje za SNS botove: ako budem imao vise - od +, znaci da u vasoj stranci ima unutrasnjih sukoba izmedju dve struje, pa izblegavajte da mi udarate minuse.

Pozdrav za ceo SNS - SNS su svi doktoranti sa Megatrenda i Singidunuma.

evita

pre 10 godina

U pravu su gospoda komentatori u vezi placenih SNS botova: ni oni ne mogu ovakvu glupost da brane, no ko ceka doceka, verovatno su saada na konsultacijama sa PPV sta da lupaju pa ce do pred zoru da smisle neku novu nebulozu.

Bojan

pre 10 godina

Svi su pogresili samo ti nisi kriv. I sve je uorta protiv tebe i istoka.

Ne. Problem nije u prevodu, vec sto ti nisi za tu gde si. Da jesi za tu gde si, pogresan prevod bi lako doveo u pitanje.

Igor

pre 10 godina

Nije problem prevodilac, on i može da pogreši ili da se ne razume u materiju. Problem je što jedan ministar nema blage veze o redu veličina finansijskih tokova u svetu, a uporno pokušava da progura sumnjive projekte iz samo njemu znanih razloga. Ko nam garantuje da njegov ingeniozni kanal neće koštati hiljadu puta više od onoga što je planirao? Ili da će iskopavanje nikla potrovati hiljadu puta veću površinu plodne zemlje od one koju ministar pominje? Njegova greška u prevodu nam tada neće mnogo značiti...
Ali najveći, ubedljivo najveći problem, je što nam je vladajuća elita prepuna ovakvih "stručnjaka" koji nemaju veze sa realnošću...

Pantelija

pre 10 godina

Otpustite prevodioca i inzenjera koji je pogresno sastavio taj "numericki sistem", krivicno ih goniti i osuditi na visedecinijske kazne. Zatim uloziti ostar prostest kineskoj ambasadi u Beogradu zato sto je dovela u zabludu javnost i ministra. Na kraju, zabraniti nasim gradjanima da putuju u Kinu i prekinuti sve radove na mostu Borca-Zemun. Brojeve 10 i 0 hitno izbaciti iz svih skolskih udzbenika!

Купус Декадни

pre 10 godina

@digital
Математика за 4. разред основне школе:
1 - један
10 - десет
100 - сто
1.000 - хиљаду
1.000.000 - милион
1.000.000.000 - милијарда
1.000.000.000.000 - билион

А сада идемо у 5. разред основне школе:
1.000.000.000.000.000 - билијарда
1.000.000.000.000.000.000 - трилион
1.000.000.000.000.000.000.000 - трилијарда
1.000.000.000.000.000.000.000.000 - квадрилион

За напредне малишане:
10 на 27. степен - квадрилијарда
10 на 30. степен - квинтилион
10 на 33. степен - квинтилијарда
10 на 36. степен - секстилион
10 на 39. степен - секстилијарда
10 на 42. степен - септилион
10 на 45. степен - септилијарда
.
.
.
СТОП Перице, пући ће ти глава. Довде ће ти учитељ дати петицу и `бону, ако научиш.

smehotres

pre 10 godina

Samo kad ministar nije pogresio! Ovde je pitanje inteligencije ministra koji ne zna koliko je 10.000 milijardi evra, pa mu je sad kriv prevodilac. Sramota ko nam vodi drzavu

MM

pre 10 godina

Brojevi se u ozbiljnijim srednjim skolama uce u drugoj godini, tako da taj "prevodilac" ne mora da ima ni Megatrend diplomu da bi to znao, jer i za upis na Megatrend treba diploma srednje skole.

Don Giovanni

pre 10 godina

Kada neko ovako muski prizna gresku i izvini se javnosti zbog toga, treba na ovaj sveti praznik poslusati Bozje zapovesti i oprostiti onom ko se iskreno pokaje.
(Sloba, 8. januar 2014 19:21)

A da ti malo bolje pročitaš barem naslov vesti?

Onda bi -možda- shvatio da ovaj lik ništa "muški" ne priznaje, nego odgovornost za svoju neopisivo i neobjašnjivo glupu izjavu sada pokušava da prebaci na prevodioca.

Ika

pre 10 godina

Molim prevodioca da sledeci put u prevod ubaci recenicu: ,,Bacevic podnosi ostavku". Onda bi valjda trebalo da posle od Bacevica cujemo: ,,Da, dobro ste culi, podnosim ostavku".

Slobodan

pre 10 godina

Kada sam pročitao naslov prve vesti bilo mi je odmah nešto nelogično u cifri koja se spominje pa sam pomislio da je neka šala, a kada sam pročitao tekst bio sam stvarno šokiran i to ne činjenicom da je to izjavio naš ministar, jer kod nas svako može da bude ministar, već time da je to izjavio profesor fakulteta za koga očekujem da ima toliko intiligencije da ako nešto govori zna o čemu govori, ali ako sam tad bio šokiran za ovo danas ne znam šta da kažem, vađenje na grešku prevodioca... šta ako je prevodiilac sve pogrešno preveo, zar nema saradnika koji znaju engleski zar ni u jednom trenutku se nije zapitao, pa to je ogroman novac, da li je pomislio pa 10000 milijardi DINARA pa to je ogroman novac, ne nego još vređa našu intiligenciju glupavim pokušajem opravdanja na grešku prevodioca. Ako Vučić kojim slučajem smeni ovog nazovi profesora (pošto od čoveka ovakve intiligencije ne očekujem da to sam uradi) imaće moj glas na izborima iako dosad nikada nisam glasao za njega.

Branko Palibrk

pre 10 godina

Nekada me je jako bilo sramota zbog "mog" ministra koji je u ime moje zemlje, dakle i u moje ime, pisao "kurvi del Ponte".
Danas me je još više sramota što me onakvi i ovakvi "predstavljaju" u svetu. Dokle, bre? Ovaj je skroz "Izgubljen u prevodu".

Pera

pre 10 godina

Kada se samo setim koliko profesora kalibra Bacevica ima po Univerzitetima u Srbiji... Cuvaju profesorske fotelje, naoruzani svojim "papirom" koji su stekli sam Bog zna kako... Koja tek na Univerzitetima korupcija i negativna selekcija vladaju!!!

Buna protiv (kaba) dahija

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.
(Branimir, 8. januar 2014 18:16)

Samo su ljudska glupost i svemir beskonačni. Mada za svemir nisam siguran.

Горан

pre 10 godina

(digital, 8. januar 2014 18:23)

А са ким би ти да се ми ускладимо? Прочитај мало о дугој и краткој скали. Дугу скалу поред српског користе и немачки, шпански, француски, италијански... Кад је Европа у питању, енглески је изузетак.

zoran

pre 10 godina

Ovaj i dalje odvaljuje gluposti. Drugačiji "numerički sistem" u Engleskoj??? Koji je kod nas onda? Sumerski...???
Verovatno Gospodine Ministre Vi živite u numeričkom sistemu S. Miloševića kada je 10.000.000.000.000 milijardi bilo 100 Dem dok doručkuješ a 0,000.000.0001 Pfening kad sedneš da večeraš. Ili Vi prizivate da se vrati to vreme, rekao bih??? Većina glasača Radikala i SPS-a i ostalih u koaliciji živi u ubeđenju da je tada "bilo bolje"....

MAX

pre 10 godina

Gde ovaj radi kao profesor? Da li je ovo jos jedan biser sa kosovskog univerziteta? Gde ih ovi sa vlasti samo skupljaju? Kod nas u raznoraznim delovima elektroprivrede se u poslednje vreme bas zapatili?

Forenzičar

pre 10 godina

Baćević treba da bude smenjen, ne da "dadne" ostavku. I to ne zbog očiglednog nepoznavanja matematike za 5 razred osnovne. Treba da se skloni:

1. zbog nebuloza o kanalu DMV-Egejsko more(bez studije izvodljivosti, ekonomske opravdanosti i političke volje za projekat u regionu)
2. zbog besramnog ubedjivanja gradjana Srbije u totalnu neškodljivost eksploatacije nikla u nacionalnom parku.
3.zbog osnovane sumnje da je on taj ministar koji zastupa odredjene lobije u Srbiju (ne obožavam svima poznatu mahnitu plavušu iz SNS-a ali je tačno navela ko i šta radi na tu temu)- a to je Baćević

Istina

pre 10 godina

Bačević je pokazao da osim znanja on nema ni morala i obraza kao normalan građanin Srbije. Za tvrdnje i izreke o 10.000 milijardi dolara ili evra ne treba znanje Engleskog jezika već minimalno poznavanje Ekonomiji, a konkretno u ovom slučaju Međunarodni Ekonomski Odnosa /međunarodne ekonomije/. Ovakav i slični ministri mogu biti samo u Srbiji i zato neka nas ne čudi položaj građana u koji su nas doveli Nepotizam, nestručnost , lopovluk i kriminal svih vrsta. Po mom shvatanju zauzimanje mesta ministra kao u ovom slučaju je takođe kriminal. Nestručnost koju iskazuje dotični ministar državi nanosi veće štete nego bilo koji kriminalac svojom krađom nekog materijalnog dobra.

Milutin

pre 10 godina

Izjava je meni nanela stetu. Osecam se ugrozeno jer ministar u vladi moje zemlje nema realanu percepciju elementarnih odnosa u vezi novcanih iznosa. "Prevodilac pogresio"?! Nije sigurno jer da je prevodilac prevodio bilo bi tacno receno, nego ko zna koja je veza radila za tog "prevodioca". Ali ni prevodiocu ne zameram. To je toliko besmisleno da ste trebali da kazete da je to glupost, umesto da ponavljate i ubedjujete da ste dobro rekli... Porazavajuce. Definitivno, Vi gospodine niste za ministra.

nesto mi nije jasno

pre 10 godina

nisam gledao sve komentare, mozda je neko ovo vec komentarisao.
na kom jeziku je dobijao ministar prevod. na osnovu napisanog mi izgleda da je sa kineskog prevodjeno na engleski pa onda sa engleskog na srpski.
zasto nije odmah sa kineskog na srpski, ne razumem. ili RAZUMEM.

Sale

pre 10 godina

A kralju, nisi se setio da proveris koliko je para 10,000 milijardi? Nije ti palo na pamet da mozda proveris sta pricas u kontekstu velicine kineske ekonomije, srpske ekonomije itd? To bi pametan covek uradio..

Nikola Milanovic

pre 10 godina

Sve je to lepo i saopstenje koje ne moze da prodje bez makar malo pljuvanja. Bitno da je neko drugi kriv i da je on svetski strucnjak. Zbog manjih stvari se daje ostavka ili noga u donji deo ledja.

marehajduk

pre 10 godina

Znaci da je moglo da dodje do greske da u tekstu pise da ce kinezi Investirati 1 EVRO u sledecih 10 godina i on bi ponovio isti informaciju sa "Da dobro sam reko".Dolazimo do zakljucka da je covek neka vrsta robota.Dobija informacije i bez ikakvog razumnog razmisljanja prosledi informaciju.
Apsolutno covek ne kapira da nije najveci problem u ociglednoj gresci prevodioca,vec da on sam nevidi tu nerealnost u cifri i u podatku koji je izneo u javnost,da on nezna koja je to vrednost od 10000 milijardi.

Vlada

pre 10 godina

Stara metoda: kad ispadneš glup, svali grešku na prevodioca. Inače svaki prevodilac vrlo dobro zna "probleme" sa bilionima i milijardama, tako da je objašnjenje prof. Bačevića najblaže rečeno smešno.

alo

pre 10 godina

svi vi gore ste bruka za srbiju kak ovas niej sramota da se bavite diplomatijom a da skoro nik ood vas ne zan strani jezik. cak je u vreme najveceg komunziam ovde bilo potrebnoi ak ohoces da se bavis diploamtijom i poltikom da znas englesk ii franscuski, ovi nasi ne znaju ni srpski. priemr lika koji ne zna ko je Betoven je dokaz koliko ste obrazovani. polovina je zavrsila skole tak osto su kupili ili dobili diplome. pa gledam sina mog sefa zavrsi oje medicinu iako je bio jedva dobar u srednjoj (zanmo dsa se sam oodlicni upisuju) a ispite je poalgao jer matori okrene telefon i on samo sutrdan ode po potpis.

zmilos

pre 10 godina

Druze Bacevicu, bilo bi vrlo umesno da zbog "gafa" napustite scenu. Izmedju ostalog, zbog ovakvih kadrova, nesmanjena reka iseljenika napusta Srbiju vec 30 godina. Sklonite coveka, posaljite mikrosignal!

Marsovac

pre 10 godina

Gospodine Bačeviću, ne vredjajte nam inteligenciju, svaki iole kvalifikovan prevodilac zna za to, a ako nista drugo, Vi bi trebali da budete dovoljno svesni o cemu, zapravo, pricate, ako vec ne znate strani jezik. Svest o tome o cemu pricate, naravno da nije dovoljna da budete ministar, ali je neophodna i podrazumeva se. Zamolio bih Vas da prestanete da nas vise brukate, i da bi trebali da budete svesni da u Srbiji ima cak i neuporedivo mladjih ljudi koji su daleko obrazovaniji i razumniji od Vas. Unapred zahvalan!

simonida

pre 10 godina

Ima necega dobra u ovim Bacevicevim nebulozama. Covek je samo potvrdio ono sto odavno svi znamo a to je da se kod nas iza vecine velikih titula i diploma kriju najobicne neznalice i ograniceni ljudi koji cak ni logicki neumeju da razmisljaju.
Obrazovni sistem nam je sveden na snagu veze i kolicine para koje mozemo da platimo da bi dosli do zeljenog papira.

nisam skolovao

pre 10 godina

Kaze - "...sa istoka planete...".
Dajte mu, molim Vas, globus da pokaze gde je istok na nasoj planeti. Zavrtece mu se u glavi, kladim se....:-)

Pera

pre 10 godina

Covek koji ne zna da 10.000 milijardi zvuci apsurdno je ministar, eeeej ministar ove zemlje. Pa ne bih mu dao neku STR da vodi a ne da odlucuje o zakonima u rudarstvu. I jos profesor. Pa jos univerzitetski. I to redovan. Umirem.

Ništa k'o domaća supa ...

pre 10 godina

E, sad, kad znate sve ovo što znate, zamislite koliko će STVARNO da košta kanal Morava-Egej-Dunav-Tisa-Dunav-ili-šta-li-već ...

Ivko

pre 10 godina

Covece, ti si pokazao da nemas osecaj za 'red velicina'. Samim tim, videli smo koliko si sposoban. Prosto ne znam ni zasto imam potrebu da komentarisem!?

Alex

pre 10 godina

Nije problem sto je prevodilac pogresio(mada ne verujem ni u to).

Problem je sto nasem ministru treba nedelja dana da shvati sta je milijarda a sta deset hiljada milijardi.

Tuzno. Tuzno. Tuzno...

Zoki

pre 10 godina

Tragicno za Srbiju da ima ministra koji nezna elementarne pojmove, jos je doktor nauka? Neznam koji jezik zna, ali kako je mogao da '' dvaput ponavlja'' cifru koja je van pameti. U svim normalnim zemljama bio bi smenjen za uznemiravanje javnosti, a ne da podnese ostavku sto bi bio moralan cin nesudjenog Magelana. On ladno prebacuje krivicu na prevodioca a da je bez razmisljanja izrekao nesto sto je svakom sa malo mozga u glavi nestvarno. Na potezu je sada Vucic - nova rekonstrukcija Vlade pre izbora, to narod sa pravom ocekuje.

Fuj

pre 10 godina

Toliko o znanju Univerzitetskog profesora. Kriv je prevodioc a i komentatori. Gdin. Bacevic verovatno na nesrecu ne govori Engleski, ali zato tecno govori Francuski, Nemacki ili Ruski (ovo je sarkazam - objasnjenje za dronove). Koje li je tek znanje onih koji su preko noci diplomirali.

Zilion

pre 10 godina

Gospodine Ministar, ali valjda ukljucujete mozak sta izgovarate bez obzira na prevod prevodioca? A vi ne samo da ste to izgovorili, nego ste to isto ponovili i potvrdili da ne bude zabune!!
A posebno nije za opravdanje jer vi imate tehnicko obrazovanje i baratanje s brojkama, milionima, milijardama, trilionima bi trebalo da vam je u malom prstu!
E to je problem!
Problem je mozda sto od politike hoce nekima da izvetri mozak!
Podnesite ostavku!
(molim, pustite komentar, nisam napisao da je ministru izvetrio mozak, ili stavite zvezdice gde vam se ne svidja:)

Andrija

pre 10 godina

Ovo 'vadjenje' je veca sramota od samog povoda... Ovakve stvari polako krnje ugled i popularnost SNS. To sto su sada jaki rezultat je nepostojanja kvalitetne alternative. Umesto da okupe postene i pametne ljude oko sebe oni ce ih, angazovanjem ovakvih mediokriteta, naterati da se ujedine protiv njih... I to ce biti jako brzo...

Vincent

pre 10 godina

Citat: "Žao mi je što je moja interpretacija zlonamerno tumačena."

Ne, izjava je upravo dobronamerno tumačena, ljudi žele dobro svojoj zemlji i ne žele da ju Vi svojom nesposobnošću uništite do kraja.

boris

pre 10 godina

Nije problem u prevodu, već u neverovatnoj gluposti i ne znanju da neko ko je na ministarskoj funkciji i to rudarstva itd nema osnovni osećaj za prag ,gde počinje i gde se završava glupošću.
To je kao da je neko rekao da je Srbija najbogatija u svetu sa naftom i gasom,a svi znamo da to nije baš najtačnije!!!!!

Mišel

pre 10 godina

Nema ni 1 posto prava da se vadi. Prvo, rekao je na sumnjičavu reakciju "da...dobro ste čuli". Drugo za jednog obrazovanog čoveka dovoljno je da zamisli šta je ta cifra i da shvati, makar i sa zadrškom, da lupeta. Treće, njegov profil političara, a vala i psihološki, je prilično klimav. Čovek je detinjasti fantasta. Kopao bi kanal od Dunava do Egejskog mora bez ikakve studije izvodljivosti i isplativosti, vadio nikl i olovo u nacionalnom parku ubedjujući nas da je to potpuno čist postupak. Pritom mu je struka prostorno planiranje sa diplomom Geografskog fakulteta. Tako je to kada se dobijaju danas neproverljive i sumnjive diplome u Prištini. Pošto vodi prilično značajno ministarstvo najbolji postupak PPV-a je da ga pošalje na nezasluženi odmor, a nas oslobodi kvazi vizionara. A onda se setih da je i Mira Marković predavala na Geografskom fakultetu ....
Kad samo pomislim da meni nisu hteli da nostrifikuju diplomu Pariskog univerziteta pre 26 godina, jer tobože nemaju s čime da je uporede. Koja uzgred važi svuda u svetu gde sam se kretao i nešto radio kasnije.

E moj Bacevicu, daleko je Kina…

pre 10 godina

Naravno da je neko drugi kriv. Najteže je priznati svoju krivicu...

Problem je u tome što je dotični ministar nije završio Filozofski ili neki drugi fakultet, već je završio Prirodno-matematički fakultet (PMF). Magistrirao je i doktorirao, a i redovni je profesor univerziteta i doktor nauka. Ako su takvi profesori, šta tek onda očekivati od studenata kojima dotični profesor predaje?!? Ako je već završio Prirodno-matematički fakultet, a ne zna razliku između biliona i milijarde, šta tek očekivati od mnogo “ozbijljnijih” matematičkih operacija (sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje…).

Купус Ђутуре

pre 10 godina

Тако је то када наши министри од свих страних језика владају само кванташким. Чак толико добро, да су и српски полако почели да заборављају.

toliko od mene za misljenje

pre 10 godina

Ma sve to ok, Zabrojao se covek i napravio gaf ... nije bas u redu za coveka na tako visokoj funkciji ali ajde da mu progutamo i taj ispad. Problem je sto suu to sve nezvanicne vesti,na nivou kafanskih prica , jos nepotvrdjene i rekla kazla isto kao za kanal, tako i ove silne milijarde koliko god da su u pitanju ON KAO MINISTAR ne bi smeo izaci u javnost sa podacima koji NISU ZVANICNI ...

Maxim-Liverpool

pre 10 godina

Ti da imas gram mozga, najkasnije kad si izgovorio cifru od 10.000 milijardi, trebao si da primetis da nesto nije u redu! A ovo sto napadas druge na kraju, nemam reci. Obicna si seljacina.

Kol

pre 10 godina

Svaki covek koji poseduje minimum zdravorazumske logike i makar osnovnu skolu cim je procitao taj prevod morao bi da posumnja u sumu o kojoj je rec! Ali posto se ovde radi o sns kadru nista cudno, da ima imalo obraza dao bi otkaz (ili bi bio smenjen) cim je objavio onu budalastinu o kanalu do Grcke, a ovo sad je jos gore i umesto da se izvini i da ostavku, on krivi prevodioca i novinare jer sumnjaju u investicije!

djudji

pre 10 godina

Mislim da nema mesta zaj....ciji. Kinezi su rekli 100 milijardi, i ima da nam ih daju! Bačeviću, traži NAŠE pare od Kineza. Ko su oni da nam ne daju ono što je Bačević rekao :-)

crna guja

pre 10 godina

"Ovaj podatak sam izneo na osnovu prevoda prevodioca na sastancima koje sam imao u NR Kini", naveo je Bačević

Tako je to kad kod nas ljudi koji treba da posluju sa inostranstvom, ne znaju da govore nijedan strani jezik (osim mozda ruskog, kojeg ministar sigurno iz ljubavi govori)!!!

ZokyNBGD

pre 10 godina

čuj prevodilac kriv, pa ako je tolika budala da ne ume da prevede proste pojmove, da se ne lažemo to je stravična greška, kolika budala treba da bude jedan ministar da ne skapira da je to malo prevelik iznos, e u tome je problem, ne može jedan ministar bre da ne zna koliko je to para!!!

Lingvista

pre 10 godina

digital

Problem je u tome sto mi imamo geremanistiku u upotrebi. U nemackom jeziku postoji rec milijarda.Isto tako kod nas se kaze Portugalija (Portugalien nem.) i ako svugde u svetu je Portugal

E sada oko ministra. Gospodine kako ste vi ministar kada ni srpski cestito ne znate? Slusao sam kada ste nekoliko puta rekli deset hiljada milijardi. Drz'te se vi vaseg "prestiznog" fakulteta iz Kosovske Mitrovice. I jos nesto. Kakvi su to prevodioci u Vladi? Jesu li i to "strucnjaci" iz SNS? Mozda su zavrsili jezike na Megatrendu?

samo konstatujem

pre 10 godina

Branimir,

care, blago tebi na tvom komentaru.Samo da te nesto naucim da je 10 hiljada milijardi dolara desetogodisnji vojni budzet Kine. Ti si verovatno jedan od onih koji na svaku kritiku SNS i njegovih ljudi lupis minus ili lupis ovakvu glupost

RN

pre 10 godina

Kineski BDP je 12 hiljada milijardi dolara. Ovi geniji kriticari koji misle da nije moguce da Kina u nekom roku od 20-30 godina ulozi 10 hiljada milijardi u Evropu, su samo ipak likovi sa polovicnim znanjem i uvek sdpremni za brzo pljuvanje.
(Branimir, 8. januar 2014 18:16)

Branimire, ako ti stvarno veruješ u ovo što si napisao onda ti ne da nemaš polovično znanje nego ti nemaš nikakvo znanje. BDP nije ono što ti zamišljaš da jeste, on predstavlja nešto što ti i ovaj ministar ne razumete... doduše on ne razume ni engleski jezik. Investicije u ovom obimu i u ovom periodu su nemoguće ako se zna da je godišnji budžet NR Kine oko 1.600 mlrd EUR.

Vladimir

pre 10 godina

Svo vreme je jasno da je greška u prevodu, to nije strašno. Da ima imalo mozga kod Bačevića i njegovih saradnika, sami bi videli da nešto nije u redu i da su iznosi apsurdno veliki i nemoguće. Milioni, bilioni, kamioni, avioni - njima je sve to isto, lupetaju i blamiraju sebe i nas za sve pare.

la belva

pre 10 godina

Nemoj sad da nam muljas,jesi lepo rekao 10.000 hiljada milijardi? Jesi! Da,da,dobro smo culi,10.000 milijardi...hocu da vidim te pare!!! Di su novci??? Daj pare Bacevicu!!!!

PREVODISLAV

pre 10 godina

Da je bar malo stručan Bačević bi odmah primetio da se radi o pogrešnom (ili bar sumnjivom) redu veličina. Ovako me je samo uverio da je hiljadu puta nesposobniji nego što sam mislio.

wati

pre 10 godina

Koja Sramota za Srbiju , koja je ovo kreatura od : ministra , fakultetskog profesora , pretsednikovog savetnika ...
To je opšta slika znanja pretsednikovih savetnika.
I ovaj forsira kanal Morava-Vardar i eksploataciju nikla.
Tegobno je slušati njegova opravdavanja da je prevodilac pogrešio.
Ali pretsednik nijednog neće ekspresno smeniti.

Zeljko

pre 10 godina

Kakav paradoks!
Kada pogledate oglase za posao videcete da se za skoro svako radno mesto trazi znanje ili barem poznavanje Engleskog jezika pored 10.000 milijardi raznih testova. Od sankera, prodavca cipela, raznih developera, managera... I tamo gde treba i tamo gde ne treba.
Dok za najodgovornija i najplacenija mesta u zemlji, ministre, premijere, podpredsednike, direktore, nacelnike.. moze i bez znanja srpskog, bez lekarskog uverenja, bez ikakvog profesionalnog i ljudskog integriteta.

Pocev od nekoliko alkoholicara, svalera pa do kupljenih diploma, kofercica, ljudi oojima je jedini radni staz u parlamentu.
Jos nam dobro ide kakvi donose kljucne odluke.

Kakav

pre 10 godina

Kakav cist radikalsi komentar ministra "Prevodilac je pogresio ali pogledajte na ove izdajnike sto im nista ne valja". Muka mi je od ove nacije pogotovu ovog dela koji dovodi ovakve diletante na vlast. 10,000 milijardi pa ja kad sam cuo cifru odmah sam znao da to ni teoretski ne moze da bude istina.

DejanR

pre 10 godina

Ovaj me lik uvek iznenadi svojim retardiranim izjavama koje samo pokazuju koliko je nekompetentan za poziciju koju obavlja. On je bruka i sramota i za svoju struku i za institucije u kojima je radio. Tokom svog (ne)rada u vladi, stalno se petljao u rad drugih ministarstava i bojim se da ga tolerisu zbog familijarne relacije sa Nikolicem. Jadno i nisko je da iskljucivo svoju glupost svaljuje na tamo nekog prevodioca. Nadam se da ovo frljanje sa brojevima nije generalan trend i njegovih kolega iz vlade u kojoj ima i dobrih igraca. Ovime je naneo solidnu stetu imidzu cele vlade i SNS-u = zivo me zanima kako ce da odreaguje Vucic.

Sitchin

pre 10 godina

A bese isti ovaj ministar pre neki dan novinarima ponavljao: "Da, da, dobro ste culi...10.000 milijardi evra..." E, moj ministre, ajde sto je prevodilac ispao som, al sto ti ispade jos veci...
I sad ce on opet da nam prica kako eksploatacija nikla i ko zna jos cega nije stetna...a ovce da mu veruju i da ostanu u svojim torovima...i to bez da bleje...sad but true...:(

peki

pre 10 godina

cela stvar je, naravno, potpuno bizarna i apsolutno jasna. no, jedan detalj: malo je verovatno da je prevodilac reč billion preveo sa 10.000 milijardi, već kao bilion, a dr mr je očigledno razmišljao i sam sastavio sada već legendarnu cifru. tako da... u laži su kratke noge.

realno

pre 10 godina

Ministar je ispao smesan,mada to nije smesno nego je tuzno.Pa mogao je da proveri cisto koliki je budzet Kine.Ovako je izgledao kao neki pripiti covek u kafani koji se frlja sa ciframa,stvarno neozbiljno za jednog ministra.

Mega Fan

pre 10 godina

Ministre, ja se ne bavim vasim poslom, ali mi je jasno da je cifra od 10.000 milijardi dolara toliko nebulozno velika da je ne bih nikada ni izgovorio. Ministre, vi ne poznajete relacije novcanih iznosa i njihovih robnih vrednosti, ne znate sta moze da se kupi za neku svotu novca... nesto poput deteta u nekom nizem razredu osnovne skole.

digital

pre 10 godina

@Купус Декадни, evo kako naši klinci rade test na temu ovog grozomornog sistema. Mlađi osmaci imaju šemu na dlanu, stariji koriste puškice, a najnapredniji konsultuju mobilni

Filip

pre 10 godina

(digital, 8. januar 2014 18:23)
Kakve veze ima usaglašavanje numeričkih sistema sa nepoznavanjem postojećeg. Zamislimo kada bi prevodilac preveo milje u kilometre i rekao da je 10.000 milija isto što i 100.000 kilometara. Pa i dete iz petog razreda bi primetilo grešku. Ima mnogo neusaglašenih mernih sistema pa se ne greši. Greše fantomski profesori takodje fantomskih univeziteta koji umisle da su neko i nešto. Kaže Vučić dobićemo apsolutnu vlast na sledećim izborima. IK, i Šta će biti onda. Nemate dovoljno jake kadrove da popunite ni ovo sada što imate. Zvali su Milicu Delević iz DS-a da vodi evropske integracije u vladi. A primera je mnogo gde je nestručnost donela štetu Srbiji.
Beli listići mislite o tome kada dodje trenutak za odluku koga zaokružiti.

jedan lik

pre 10 godina

Pa kad ste zaposlili prevodioca preko veze, stranke ili ko zna cega, tako vam I treba .. sto se samog gafa tice, ja ne znam sto ste digli toliku frku, ko da cemo stvarno da vidimo I tih 10 milijardi .. ajte molim vas

Zoki

pre 10 godina

Nije tragedija u prevodu, nego u tome da gospodin ministar nema osećaj koliko je ogromno 10,000 milijardi. A još veća tragedija su bili oni silni komentatori koji su branili tu glupost bez razmišljanja, jer im je bilo bitnije ko je rekao nego šta je rekao. Konačno, najveća tragedija je način na koji se ministar u svojoj ispravci okomio na "zlonamerne" unutrašnje neprijatelje i podrška koju je dobio za tu glupost.

Konstatacija

pre 10 godina

Mozda je Ministre prevodilac pogresio.Ali posto kazes da si bio u Kini i da ti je prevodilac dao papir sa prevodom pitam ja tebe gde je tebi mozak i da uvidis da je greska.Znaci da ti je prevodilac rekao ili napisao da je to sto hiljada milijardi dolara ti bi to progutao i u javnost izneo.Ne znam koji ti je vec ovo zuti karton ali ako bi se fudbalskim recnikom izrazavao ti bi trebalo da odavno dobijes crveni

Samaricanin

pre 10 godina

Ma nemojte tako. Ministar je nas covek. U duhu nam je da mislimo megalomanski. Milijarde su za nas danas sica. Treba tu jos nekoliko nula da bi bilo impresivno.

Triton

pre 10 godina

Ocigledan propust prevodioca, cistacice i kafe kuvarice koji su ovo poturili Bacevicu, boldovali i podvukli 10.0000000000000,00. Savetnici i sam Bacevic naravno nemaju nikakvu odgovornost, kao i Nikolic koji se podmetnuo za doticnog kao ministra. Zaista je sjajno objasnio kako je doslo do ovoga, sest dana mu je trebalo za saopstenje ali vredelo je. BRAVO!

dejan

pre 10 godina

Pa koliko god da znate dobro engleski, kad su sluzbena dokumenta u pitanju i nesto odgovorno, platicete profesionalca da vam prevede. Radim privatno, imam malu firmu, i radim nesto za inostranstvo. Svaki dokument koji je ozbiljan i zvanican, koliko god ja dobro znao engleski ili nemacki ide kod profesionalnog prevodioca. Ne treba rizikovati, posebno kada su u pitanju ugovori. Ovako imate dokument koji je preveo neko ko je profesionalac, potpisao i stao iza toga. Kraj.
A sto se greske tice, to se uvek desavalo, desava se, i uvek ce se desavati.

Марко

pre 10 godina

Ма преводилац је у ствари министар а овај дође само као спикер. Партијски војник, научио да чита како је написано и да не поставља питања.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Elementarna kultura i znanje je koliko je BROJČANA vrednost "milijarda, deset milijardi, hiljadu milijardi, dest hiljada milijardi", bez prevodioca! Osećaj za prostor i vreme, za dubinu i kolicinu vode.
Apropo ovog "koji (još?) nije potpisao štetan ugovor", zbog neznanja "engleskog prava", Dr Davinić je, posle silnih putovanja u Pariz, potpisao ITEKAKO ŠTETAN UGOVOR s Izraelom, TEŽAK preko 53 miliona dolara!
Da američkim satelitom špijunira - Amerikance!!!
Podjednako sumanuto kao i kopanje kanala na suvom!
Stara srpska mudrost kaže: "od g***** se pita ne pravi"...

ja neću biti odavle

pre 10 godina

Što reče neko:,,Kakav narod - takva i vlada!''
Da li bolje uopšte zaslušujemo?
Ne zaboravite da ovakvi kakvi su imaju 40+ posto podrške u glasačkom telu.
Bog nek nam je u pomoći!

Pavle

pre 10 godina

Sta ce intelektualcu prevod sa engleskogi? I to u 21. veku!!! Za jednog ministra je sramota da ne govori bar dva svetska jezika... A bivsi student PMF, koji barata brojkama, i sa"sigurnoscu" zna sta prica. mislim da nije kvalifikovan ni krompir da prodaje u vreme hiperinflacije... Ali naslusace mo se jos prica o milijardama, kanalima, niklu, zlatu, dijamantima, regionalnom liderstvu u svemu i svacemu, velikoj ekonomskoji i vojnoj sili na Balkanu, sa Africkim dohotkom per capita i par upotrebljivih aviona. Ono sto je istina je da smo izgubili svaku vrstu energije da bilo sta menjamo pa trpimo i ovakve i jos gore "ministre"....

Džoni

pre 10 godina

Dobro! Neka je prevodilac i pogrešio ali ga to ne opravdava da ne razmisli koliko je to novaca ustvari i koliko je to nerealno! Koliko nas lažu i mažu sa tim milionima, milijardama i bilionima investicija i nama bi trebalo da bude svejedno jer naj verovatnije od svega toga nećemo videti ništa pa mogu obećavati i trilione! Na to je ministar i računao! Lepše zvuči što je veća cifra!

Marko

pre 10 godina

Nije ovo nikakav običan propust koji, tek tako, može da se svali na prevodioca. To je propust koji pokazuje koliko je ministar Bačević nesposoban, koliko ne vlada stvarima i ne poznaje okolnosti koje se tiču njegovog resora. Uzeti zdravo za gotovo tako enormnu cifru, kako ju je pogrešno preveo prevodilac, bez potrebe da se na neki način ona potvrdi, govori dovoljno o nemanju pojma u vezi sa stvarima koje se tiču njegovog posla i nedopustivo pasivnom prilazu prilikom obavljanja istog.

Ja

pre 10 godina

Ministre i meni je zao,zao mi je ovog napacenog naroda koji mora da slusa koje kakve gluposti o nekim kanalima i investicijama u brojkama koje skoro i da ne postoje za nas.

Nimrod

pre 10 godina

Ne brate mili, ima veze sa tim da neko ko je ministar ne moze da ide unaokolo i prica stvari o kojima nije razmislio. Da li ministar uopste ima ideju koliko je 10 hiljada milijardi. Da li ministar zna koliki je recimo BDP Srbije? Ili Kine? Da li uopste razmislja o izjavama (makar mu ih pisali i prevodioci) pre nego sto ih da? Ili je u pitanju igra....

BGBG

pre 10 godina

Po ovoj nemustoj izjavi, prevodioci ustvari mogu da prevode sta god hoce, a pogotovo u ugovorima......a polupismeni ministri samo daju izjave procitane u prevedenom dokumentu?? Imas valjda u familiji nekog da prica engleski, pa da ti kaze kakvu glupost izjavljujes vec danima.....ako vec kao ministar ne mozes i bez prevoda da shvatis koliko je hiljadu milijardi evra?!........ostavka!!

djomla

pre 10 godina

Ne mogu dočekati dočekati sledeću epizodu 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Već zamišljam Zoranovu facu nakon što pusti ovu izjavu. Tri velika upitnika iznad glave. :)

Mile K.

pre 10 godina

Ko radi taj i greši.A šta je sa ovima što rade uludo.Gospodin Bačević se ne razume niti u engleski,pošto je apriori poverovao prevodiocu,niti u matematiku i ekonomiju pošto mu cifra sa 13 nula nije bila sumnjiva.

kk

pre 10 godina

Pa Ministre,mi ti svi vicemo da je to nemoguce,ali ti nas ne slusas,jos vices na sve strane,kad ti ljudi lepo kazu da je ta cifra nemoguca, kako je to tacno.I sta ces sada,moj ministre?
Moze svako da pogresi,ali da neko navaljuje da je u pravu,sta reci.

mix

pre 10 godina

za jednog profesora I doktora nauka jaaakooo malo zna. pa cista logika bez obzira na prevodioca govori da to nije normalan iznos koji on spominje. Mora da je studirao na nekom prestiznom fakultetu kao predsednik nam. neka trkaca vikend skola.

zika

pre 10 godina

E stvarno ti prevodioci sram ih bilo.pusti sta narod prica, nemoj slucajno otkaz da das, mi od tebeg boljeg nemamo .I svi drugi lazu,nesposobni su nikakve skole nemaju osim onih kupljenih diploma Ali samo nas ti zasmejavas...

Milica

pre 10 godina

Kada ce konacno neko od nasih politicara preuzeti odgovornost za svoju gresku a ne svaljivati krivicu na drugoga??? Uostalom, kakav je to ministar kome treba prevodilac za engleski, pa placamo dve plate za znanja za koja se podrazumeva da jedan ministar mora da ima??? Pa ja sam u osnovnoj skoli naucila sta na engleskom znaci billion, svi skupa neka se vrate u osnovnu skolu da steknu znanja koja su propustili.

Pera

pre 10 godina

Tekst o Kineskim investicijama na prostor Balkana se vrti vec mesecima po medijima. I svi smo imali prilike da se uverimo u cifru i uslove, a to je da su u pitanju krediti koji se mogu dobiti pod uslovom da radove izvode Kineske firme i ta cifra je za ceo Balkan.

A onda imamo jednog ministra koji ovako nesto izjavi i posle odgovornost prebacuje na prevodioca.
Zamislite onda koliko se on razume u materiju oko gradnje onoliko komplikovanog kanala!!!
Mogu vam ja odmah dati zakljucak: ne razume se uopste.

SrDjAn

pre 10 godina

Ali ima jako velike veze, jer Vi gospodine morate imati toliko znanja da i sa pogresnim prevodom budete svesni da je to neverovatna cifra. A ne da izgovorite takvu veliku glupost. Morate priznati, ili ste nestrucni, ili priznajte da ste svesno izgovorili veliku glupost.

Andrej77

pre 10 godina

A mogli su kao za aflatoxin da promene vrednosti i da ukinu tri nule iz mististarskih izlaganja. To su otprilike i njihovi rezultati..

rebeka

pre 10 godina

Hajde da poverujemo da je greska u prevodu, jer ako nije, onda svi ministri malo da obnove steceno znanje formalnim putem i pravac test opste kulture( to bi trebalo uvesti kao obavezno pre stupanja na funkciju) , a na savesti im je da li zele i hoce da se samoobrazuju, sto bi trebalo da se podrazumeva, ali izgleda situacija je sasvim drugacija.

Radovan the trt

pre 10 godina

Pa da, sramota je sto je ovaj ministar. preko 100 bjudi je ya smenu i pored tofa sto se ppv pre samo godinu dana zaklinjao da su to najbolji kadrovi sns-a. Sad kad se ispostavilo da nisu ne najbolji, vec bruka,ppv nije kriv?
Ma daj......

Lala iz Banata

pre 10 godina

"Ne kara majka sina što se kockao, nego što je pokušao da povrati pare".

E, meni ova ministrova liči na ovo. Da bi se "izvadio" on us**o motku još više.
Mis'im stvarno...

Lala iz Banata

pre 10 godina

kao što neko reče: "Problem je sto nasem ministru treba nedelja dana da shvati sta je milijarda a sta deset hiljada milijardi." Prof. dr. nije čuo za kratku i dugu skalu!?
Ja bih dodao, još je veći PROBLEM što se ovaj NaprdniKvazimodo okitio titulom Univerzitetskog profesora. STUDENTI, na ulice i govnjive motke u ruke da uzmete... Ovakvih kreatura su prepuni fakulteti i uzimaju bar 100.000 dinara svaki mesec, a Vama hoće da poništavaju položene ispite... Ovo pišem kao diplomirani ekonomista sa državnog ekonomskog fakulteta u Subotici.

Ivan Nk

pre 10 godina

Nije ovo stvar numerickog sistema, vec elementarne logike, da ne kazem zdravog razuma!!!

Pa kineski GDP je prosle godine iznosio 8,300 milijardi dolara (8.3 triliona USD) i bas ce oni da uloze vise nego sto cijela Kina proizvede za godinu dana?!!!
I moja pokojna baba bi znala da je to previse i posumnjala bi u sve te slepere dolara, a ne jedan ministar i to PMF-ovac!!!
Bolje da nista nije objasnjavao, jer je ovo KATASTROFA!!!

momo

pre 10 godina

to sto je ovaj izvetrio i nije strasno vec zalosno, ja se plasim ideja i planova ministra privrede. sta ako se potvrdi ono sto mnogi vidimo da i on nije bas ..., a on sprovede njegove planove i izmene zakona. to onda nece biti gluposti sa konferencije za stampu! puna je srbija takvih sns-ovaca, a bogami i mnogo gorih.

Milos

pre 10 godina

A gde su oni SNS komentatori koji su branili ministra ovde na b92? Te znate li vi koliko Amerika duguje Kini, te koliko Italija duguje Kini... to je za njih nista. Ajde sad gde ste i vi da se izvinite nama normalnima.

Pera

pre 10 godina

@ (digital, 8. januar 2014 18:23)

Sad ispade kriva je Srbija sto se jedan ministar, profesor i doktor nauka Prirodno Matematickog Fakulteta ne razume u brojeve?!
Ako se on ne razume u materiju koju je doktorirao kako li se onda razume u kanale?
I kako on uopste moze da obavlja toliko poslova, ima vremena i za ministarstvo a i za rad profesora? Jeste, radi kao masine u Kolubari i naplacuje prekovremeno.

Bojan

pre 10 godina

Ti si "ministre" bruka za ljudski rod! Prevazisao si stranacki, moralni, nacionalni i svaki drugi kriterijum.
A sada nas i intelektualno vredjas - sve nas, celo drustvo ukljucujuci i one koji su te tu doveli i postavili.
Nije strasno sto si ti karikatura vec sto od nas pravis morone koji placaju tu karikaturu.
Nemam reci vise...

Dragan

pre 10 godina

"Žao mi je što je moja interpretacija zlonamerno tumačena..."
- Nije ništa "tumačeno", rekao si ono što si rekao. Priznajte jednom grešku, ali nemojte u odmah istoj rečenici optuživati druge koji vas zbog vaših diletantskih greški kritikuju.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Doktore, što bi se reklo, kad si već pojeo nemoj još i da razmazuješ ono što je ostalo... ispada da su ti preveli da je Brežnjev umro juče, ti bi i to pročitao. To, što ste ministar u vladi Srbije nije nikakvo opravdanje.

Господин Друг

pre 10 godina

Канал. - Где је пројекат? Није "преведен"?
Никл. - Није штетан? Изгубљено у преводу?
Хиљаде милијарди. - Зли језици са запада против инвестиција са Истока?
После овога НИКО нормалан у свету не би са оваквим "министром" ништа потписивао.
Овај човек је постидео СВЕ људе са којима је икада био у додиру!
Нестани из јавности, иди... један!

Hijavata

pre 10 godina

Da ga nije provalila plavusa, ne bi se on oglasio. A ja sam dva dana pre plavuse na njegovo ministarstvo poslao mail sa izvestajem kineske delegacije objavljene u China Daily gde se radi od 10 milijardi dolara i gde se Srbija nigde ne spominje. Ali sada ce da se javi njegov Prika Toma PreCednik da stane u njegovu odbranu

x

pre 10 godina

Nazadnjaci, ako su ovakvi diletanti najbolji među vama, kakvi su onda ostali? A, da, oni idu pokretnim stepenicama u pogrešnom smeru...

BOT killer

pre 10 godina

Navakao je ovaj narod da novinari vole da izvrću pojedine izjave posebno članova SNS-a oa me ni ova slučajna greška nije posebno zainrigrirala.
(LAJKA, 8. januar 2014 18:21)

Botovi pocrvenite li bar ikad?Bar malo?Sta je ovde izvrnuto?Pa ova bud...ina je rekla "da,da dobro ste me culi..."? Niko nista nije izvrnuo samo je preneo izjavu jednog totalno ogranicenog coveka.I sta tu sad nije jasno?
I naravno da ima najvise izjava iz SNS-a kad vi napredni najvise lupetate gluposti.

Jedan univerzitetski profesor moze da ne zna engleski, ali profesionalni prevodilac mora da zna.
Profesionalni prevodilac moze da nema predstavu koliko je 10.000.000.000.000 dolara ili eura,ali ministar i univerzitetski profesor bi morali da znaju.

Bob Rock

pre 10 godina

Prevodilac je ocigledno los ali ti si funkcionalno nepismen a uspeo si da postanes ministar. Boze, gde ja to zivim.
(T., 8. januar 2014 18:16)

U srbistanu prijatelju... U zemlji u kojoj ministar informisanja optuzuje drzavu za ubistvo novinara...

bulldozer_zr

pre 10 godina

Po meni je to nedostatak opšteg ili hajmo reći malo šireg obrazovanja od prosečnog. Na žalost većina današnje garniture na vlasti su prilično sumnjivog obrazovnog kadra, mnogi i ispod prosečnog. Prvenstveno polazim od stanja u lokalu. Da nije žalosno bilo bi smešno.

Sole

pre 10 godina

"... a nisam potpisao nijedan štetan ugovor za našu zemlju".

Ufff. Dobro je.

Baco, sledeci put ako si u nedoumici okreni razna obavestenja. Veruj mi ima tamo korisnih informacija.

dejavu

pre 10 godina

Ova greška isključivo govori o obrazovanju,nivou logičkog razmišljanja i povezivanja stvari,ukratko nivou inteligencije.Bačević očigledno misli da bi prevodioc trebao biti ono što on nije ,pa ga spominje kao krivca !
On ne bi smeo ni u zgradu Vlade da udje a ne da prsdstavlja 7 miliona ljudi koji ipak ne žive na Himalajima već u srcu Evrope !
Užasavajuće je što Bačević ni ne oseća koliko sramoti ovu državu svojim prisustvom !

Dragan

pre 10 godina

Možda se radi o unapred predviđenoj višestrukoj devalvaciji evra ili dolara, ko zna? Kolika beše najviša svota napisana na našoj novčanici za vreme velike inflacije devedestih? Možda se zaista planira investicija koja će vredeti nominalno onoliko koliko i ministar kaže, a stvarno - mnogostruko manje. Što da ne? Kod nas sve može ... ne bi čudilo ako se od tog novca podigne neki novi kineski tržni centar, to bi nam baš trebalo.

star-trek

pre 10 godina

Hahahah, i onda slusam Vucica kako SNS ima najbolje kadrove!!! Pa na kojoj pijaci ih skupljate?? Najnesposobniji ljudi sede u ovoj vladi!! Hahaha sa kao podrskom od 40%

dragan

pre 10 godina

"Žao mi je, prevodilac je pogrešio"?????

Svako ko ima i malo mozga moze da oceni da nesto nije u redu sa cifrom 10.000 milijardi, a neko ko nas predstavlja u svetu i ko vodi ovu drzavu MORA da zna sta prica i da ne lupa gluposti.

Ovaj me podseca na bivse ministre Obradovica i Knezevica.

Tuzno je ko nas vodi u bolje sutra...

Bilal

pre 10 godina

dobro je sojic dokazao da ministar moze da bude svako i cobanin od ovaca
(mile, 8. januar 2014 18:26)
Mile, nemoj da vređaš čobane. Čobani su veoma vispreni I ne dešava im se da izvaljuju ovakve gluposti.

Bucko

pre 10 godina

Kakvi ministri takav narod. Bacevicu nemoj da se sekiras nisi ti kriv. Kriv je narod koji je glasao. U prevodu sto gluplji narod to bogatiji politicari i ostali tajkuni.

srboljub

pre 10 godina

Ministre, jednostavno vi ste bruka za akademsku Srbiju. Kakve investicije vi mozete da dovedete kad ne znate sta znaci kad vam neko kaze billion dolars? A druga stvar: "Nažalost, to ima veze sa onima koji su protiv svake investicije u Srbiji, a posebno ako dolaze sa istoka planete". Istok planete vrli ministre zavisi od mesta sa koga se gleda, tj od referentne tacke. Ako se jednom nadjete na pr. u Japanu tada ce vam USA biti istok, a Kina zapad "planete". Bog se dragi na Srbe naljuti, pa nam nakon zute napasti posla ucenjake koje predvode Nikolic i Bacevic.

Ivan

pre 10 godina

@ema

Savrseno je netacno da prevodioci ne znaju kako se na engleskom kaze milijarda. To zna svako ko iole zna engleski. Brojevi su nesto sto se uci na samom pocetku svakog jezickog obrazovanja. A ovde cak i nije bilo potrebno znati koja rec sta znaci, vec imati dva grama mozga da se shvati koliko je deset hiljada milijardi evra.

Tom L'Orizi

pre 10 godina

Gospodine Bačeviću, da su cak 10 Hiljada Miliardi Srpskih Dinara, opet je to previse para preracunato u US$ ili Evrima po danasnjem kursu. Valjda si ovako mogao da se se setis da mislis?!!!

jovan

pre 10 godina

Druže Bačeviću ni za živu glavu ne napuštajte mesto ministra. Prvo nam sagradite kanal za lađe do Soluna (ja sam već zvanično tražio da se u Vranju odmah formiraju dva odelenja srednje brodarske škole kako bi smo na vreme došli do kadrova) a onda hitno uhapsite prevodioca. Taj je bezbeli radio za Đilasa. Ostavke ostavite ovima iz SPS-a. Zamislite samo šta bi toma i PPV rekli na vašu ostavku. "Njet eta nevazmožna" rekao bi genijalni ministar zdravlja Bojić iz 1999 g.

Masinac

pre 10 godina

Ma kakva greska, sad su napravili plan da narodu zamazu oci sa 10 milijardi a oni medjusobno da podele ostalih 9990 milijardi, idi bre..

deltroter

pre 10 godina

10000 milijardi, pa da je i krvnih zrnaca opet bi bilo previse, neverovatan nedostatak opsteg obrazovanja i razuma, samo napred ministre, mi sto komentarisemo smo gori od tebe.

Bezimena sa 10.000 milijardi

pre 10 godina

(stranac, 8. januar 2014 23:37)

Nemoj ni ti da se brukaš gramatičkim greškama kada već nekoga kritikuješ.
Dotični ministar samo u Srbiji može da bude minisar i verovatno u onoj Šapićevoj državi a da do nje ode svojim kanalom!

V

pre 10 godina

Nije problem što je prevodilac pogrešio, već što vama, gospodine, tu ništa nije bilo čudno. Da budem jasniji, razlika izmedju hiljadu milijardi i jedne milijarde je OGROMNA. Čak i za učenika osnovne škole bi ta informicija bila nerealna.

qwa

pre 10 godina

i za ovu izjavu ti je trebalo 5 dana??????? da se malo vise koristio mozak i da se malo manje bilo samouvereno i bahato, zdrav razum (ako ga imas) bi ukazao da je ta cifra nemoguca.
jadna je ova zemlja kada su joj vodeci politicari ovakvi.

Sale

pre 10 godina

Nista nije "namerno pogresno tumaceno"!!!! Cinjenica je da imas matematicki fakultet, a da se sam nisi zapitao koliko je to 10 hiljada milijardi...

E to je klasa SNS-ovska koju Srbiju vodi u jos veci ambis... Doci ce vreme kada narodu racune nece placati laz od 100 milijardi investicija, laz o izbornoj kradji, ili neko hapsenje!!!!

Dejan

pre 10 godina

Zivim u Kanadi vec 12 godina. Kad god me uhvati tuga za kucom ja procitam nesto ovako. Ministar je tu ustvari kao apaurin za nostalgiju...

ZASTO

pre 10 godina

Zasto ste SVI skocili na coveka??A sta ako je (SASVIM REALNA MOGUCNOST) prevodilac ali ne SRPSKI vec KINESKI LOSE PREVEO?Nije "domacinski" da se kaze da je bas taj koji hoce da da novac=on pogresio pa se u tim prilikama krivica PREUZIMA NA SEBE sto samo po sebi i JESTE JEDAN LEP DIPLOMATSKI GEST?Zaista , u cemu ste vi,narode,razliciti od onih ljudi koji su pred Pontijem Pilatom vikali"RAS'PNI ga,RAS'PNI"???

dejan

pre 10 godina

I ko ce meni sad da nadoknadi stetu? Taman sam odlucio da prodam stan i pobegnem odavde, nasao kupca, i onda ga odbio, videvsi da sam "dobro cuo" da se radi o 10.000 milijardi, i da ce sve to ici preko Beograda. Taj dan je najavljen i drastican skok cena nekretnina u Beograd. Skupio sam i par dobrih prijatelja, zapoceli smo projekat vracanja panonskog mora, jer, treba naci dobre projekte utrositi 10.000 milijardi. Racunao sa da je nasih karem 1000 milijardi, kada nas vec zovu "pesnicom kineskog zmaja". Srbija nema more, i velike novce trosimo u Crnoj gori i Grckoj na telovanja. Vracanjem jednog dela panononskog mora postali bi idealna destinacija za tursite iz celog sveta. Jeftino pivo, domaca rakija, mezetluci, ludi provod, pevaljke, narodnjaci i lake devojke. Plus more, eh, gde bi nam kraj bio. Svi snovi odose sad, a kupac moje nekretnine mi kaze, eto ti, prodaj sad stan Bacevicu. Ipak ministar, jos iz stranke kojoj veruje 103,4% gradjana. Kako ja da ne verujem onda, i kome da verujem?

блабла

pre 10 godina

хахахаха, која навала волова на министра ))): хахахаха па као да ћемо да пијемо из исте чаше, па се уплашили, нећемо пити из исте чаше, већ из 2 (словима две), и обе ће се наћи на послужавнику. Него, не мора министар да зна ни један језик, што би га знао, чему служи државна администрација, што мање зна, то већа контрола, то, мање муљања и мафијашења и то је за њега боље. Нема разговора у 4 ока, већ пред разговор пред целим народом да сви чују јасно и гласно. Он за себе може да зна и хиљаду језика, али има да говори и мисли на једном који је службени. хахахаха А што се тиче професора споменутих у коментарима, не морају ни они да знају, или само онај који су учили у школи, имају преводиоце и велике плате, па нека плаћају, од чега би преводиоци живели. Осим тога, у политичком дискурсу језик све мање игра улогу, а више кодови. хахахаха како навијају, човече, ови из ергеле, питање је јел ти знаш да радиш, или не знаш да радиш свој посао, шта нас боли брига за твој новчаник, да одговоримо на исти начин као волови )))): хахахаха

Drekavac

pre 10 godina

Znaci za 10 na 3 viska je sve jasno, to mu oprastamo. Jel' moze sad objasnjenje kako je prevodilac preveo dolare u evre, ili je i to sve jedno?

Nije lepo da budem lud a da to ne znam.

pre 10 godina

Bacevic je ispao glup na mnogo nacina:
1. U 21 veku nalazi se na ministarskoj funkciji a ne zna engleski, barem osnovni nivo. Ako pogledate oglase za posao, gazde su pocele cistacicama da traze znanje jezika. Pogotovo sto je on neki profesor.
2. Nije se cak udostojio da nauci osnovne stvari o zemlji sa kojom zeli da saradjuje. Na primer mogao je da sazna da je BDP Kine oko 7000 milijardi dolara.
3. Trebao bi da barem ima neki osecaj koliko je to novca uopste. Npr. da je to skoro kao javni dug SAD koji je oko 12000 milijardi. Ili da je to preko 20 puta vise nego ukupan dug svih zemalja jugoistocne Evrope (ako dodamo i Grcku).
4. Da porazmisli koliko godina treba da ovaj region povrati investiciju. Ceo region ne moze za 40g da napravi 10000 milijardi BDP. Covek znaci ne zna ni osnovne podatke o ekonomiji Srbije.
5. Sam ovaj pokusaj opravdavanja greskom prevodioca.

mile

pre 10 godina

Kako li izgledaju tek ti sastanci? Da nije tuzno bila bi stvarno urnebesna komedija snimati te "reprezente narodne volje". Srecom novinare puste da slikaju samo pre sastanka i sa razlogom ih udalje, ko bi to preziveo.

poniklovana faca

pre 10 godina

greška je u glavi ministra koji misli da je boga za bradu uhvatio jer je prikan vrlog predsednika. ne znamo uopšte čime se taj čovek bavi, kakav je njegov doprinos rešavanju problema i poboljšanju života građana.
do sada samo šteta, nebuloze i burleskni imidž koji uspešno gaji.

mrmlj

pre 10 godina

da i razumemo da su mu pogresno preveli, ali kako to njemu 10.000 milijardi nije spadalo u kategoriju "previse dobro da bi bilo istinito"?

mirko

pre 10 godina

Ovo je još veća bruka za nekog ko je ministar, i profesor na PMF.
Kako da posle ovoga poverujemo u njegove priče, o kanalu Morava-Vardar, i o rudnim bogatstvima Srbije, i o njihovoj eksploataciji.

Hipp

pre 10 godina

Pa druže da ti napišu da sediš pored Koale, a u stvari je pored tebe je Šimpanza ti bi je nazvao Koalom? Ako SNS želi da pokaže da je iole ozbiljna stranka, odmah otkaz! I da, čuo sam da je i Magelan pravio slične lapsuse! :-)

SNS prevaranti

pre 10 godina

Au, ko nam vodi državu, strašno. Pa ne bi ti trebao tumač da bi napravio razliku između 10 milijardi i 10.000 milijardi evra...da ne govorim da bi ipak neke stvari morao da znaš, jer taj podatak o 10 milijardi za region je javan, svi ga znaju...osim tebe. Da se možda i Toma nije zabunio kada je obećavao u kampanji 100 milijardi evra ili je to namerno uradio da bi glupi glasači poverovali u glupost i glasali za prevaranta...
Druga budalaština je pričao kanalu, gde vi kažete da nije važno to što neće Makedonija i Grčka da učestvuju u ovoj budalaštini, pa će se, kao, kanal raditi samo do Vranja, dotle idu brodovi...krene brod iz Nemačke, dođe do Vranja...i odatle će robu prevoziti na magarcima do Egejskog mora...hehehe

Zemljo, otvori se

pre 10 godina

Pa naravno da je zlonamerna! Da je preveo da ce da investiraju u farmu od 100.000 krava ispod Djerdapskog jezera, opet bi sve bilo kul?

sasa jokic

pre 10 godina

Kad upadnes u zivo blato, ne mrdaj mnogo sve dublje propadas. Problem je g. Bacevicu sto i mala deca mogu da procene kada je greska u prevodu u vezi ovakvih stvari. Da stvar bude jos gora po Vas, Vi ste izgovorili; "Da, dobro ste me culi 10 hiljada milijardi eura", i da li treba da Vas podsetim da ste rekli da je to receno na sastanku u Rumuniji (gde niste bili prisutni).
Jedina olaksavajuca okolnost je sto ste Tomin kadar, pa Vam je unapred oprosteno, jer se bolje ne ocekuje!

Dragoljub

pre 10 godina

Na zalost, g. ministre:
1) Ako je greska prevodioca, to govori o nesposobnosti onih koji su takve prevodioce iskolovali i ONE KOJI SU IH ZAPOSLILI a to je upravo Vlada Srbije.
2) Ako vi niste u stanju da shvatite da nesto nije u redu sa REDOM VELICINE investiranja od 10 hiljada milijardi evra, onda znaci da ni vi ne znate svoj posao.
U svakoj normalnoj zemlji, bili bi smenjeni i nesposobni prevodilac i nesposobni ministar.

Krivokapic

pre 10 godina

A ti se nisi bar malo zamislio i rekao sebi, cekaj bre to je nenormalno velika cifra, daj da proverim prevod ili pitam nekog drugog. Ne, ti si odmah bubnuo cifru kao da je to sve normalno.

Nobel

pre 10 godina

".....Nažalost, to ima veze sa onima koji su protiv svake investicije u Srbiji, a posebno ako dolaze sa istoka planete....."
Ne, mi nismo protiv investicija, mi smo protiv ne znanja i budalaština, protiv onih koji su greškom u Vladi! Pa da imaš malo mozga mogao si da proceniš da je to suluda cifra za ulaganje, a ne samo da se oslanjaš na prevodioce, ... šta kaže, šta kaže ....! Sramota! Ostavka, naravno!

Naopako

pre 10 godina

@ (mistyim, 8. januar 2014 18:17)

Care, majstore, genije to nije investicija! To su kreditit! I to pod uslovima, da ih Kineske firme realizuju!
Ajde sad genije idi procitaj "pravilno prevedenu' vest i ostani uvek pozitivan.

Adriano Celentano

pre 10 godina

Covek ima limit, kao i vecina u vladi, samo je najgore sto nema ko da ga zameni, sve sam krs do krsa ali imaju masu, masa pravi rupu u budzetu a rupa u budzetu pravi deficit a deficit kraj Srbije.

madjar

pre 10 godina

Ovom izjavom samo se jos vise "platkas" gosp.ministre. Budi dzek, napravi moralni cin i daj ostavku jer si, kako bi pametan narod kazao us.. motku

Sasa

pre 10 godina

Nije ovde glavni problem u prevodu, nego u referentnom sistemu nekog ko je na takvoj poziciji. Nije covek pogresio 10 puta (sto je, da se razumemo, jako puno), nego 1000 puta. I nije problem u tri nule viska, vec u poimanju makroekonomskih tokova. Kada su prsli Lehman bros. and cpmp. i bankarski sistem u SAD se tresao Obama je napravio najveci plan spasavanja u istoriji od blizu 1000 milijardi USD, a to je bilo prve svega par godina. Covek naumio da spasava razbucani, kockarski bankarski establishment najrazvijenije zemlje sveta sa 1000 milijardi USD, a Kinezi ce da uloze u "region" 10000 milijardi USD?!? E, u tome je problem, i zato doticni gospodin koji ne shvata redove velicine ne treba da bude na tom mestu vise.
PS: zamislite samo, kanal DMV moze da nas kosta 5 milijardi USD, ali i 50, ili zasto da ne 5000... ili, rudna renta moze da bude 3%, ali zasto ne 30%?

MILOJKO SRBIN

pre 10 godina

Izvinite a gde je on studirao,diplomirao i koliko je trajalo? Ja se izvinjavam svima koje cu da uznemirim ako je to bilo u juznoj pokrajini sve je jasno i nimalo me ne iznenadjuje.

Lule

pre 10 godina

Bačeviću...aaaajdeee da se lečiš! Aaaajjde čoveče, vreme je! Pa nije to sramota Bačeviću. Pa mnogi ljudi, poznati i nepoznati javnosti u Srbiji su prošli kroz program detoksikacije i rehabilitacije. Bolje je Bačeviću za tebe da odeš na skidanje sa alkohola nego da ti se narod smeje i da se svakim pojavljivanjem na TVu brukaš u tim godinama. Ajde Bačeviću, molim te! Ajmo polako...

jaa

pre 10 godina

Ovi su prolupali pa niko ne kritikuje investicije već to što ih najavljuju a nema ih nigde! Gde su Tominih 100 milijardi iz izborne kampanje ili Vučićevih šeikovih ili bilo kojih investicija?! Pa samo se zadužujete!

Boban

pre 10 godina

Citiram Ministra: "dobro ste čuli, ponavljam 10.000 milijardi dolara..".
Odavno je morao da podnese ostavku, jer ovu količinu diletantizma više podneti ne možemo.

nikola tb

pre 10 godina

(Milica, 8. januar 2014 18:06)
Slazem se sa Vama.
Ovo je tipicni primer srljanja u gresci. Da je ministar lepo, ljudski, rekao "izvinjavam se, pogresio sam" to bih jos mogao da shvatim pa i da nadjem neko opravdanje. Ajde da kazem desava se. Ali pokusaj opravdavanja navodnom tudjom (prevodilackom) greskom a u sledecoj recenici prelazak u napad u stilu "pogresna tumacenja" i "zlonamerna tumacenja onih koji su protiv svega sto dolazi sa istoka" su nazalost samo jos jedna potvrda svega onog sto je o gospodinu ministru ovih dana receno. To konacno cementira utisak i sliku o coveku za koje je sam najzasluzniji.

toza

pre 10 godina

Na osnovu napisanih komentara od strane SNS pristalica imam utisak da su oni ubeđeni da nema investicija zato što se negativno komentarišu najave. Možete misliti kako smo jaki mi koji negativno reagujemo na najave kada investitori beže. Nemoj slučajno da iko od glasača SNS slučajno pomisli da investicija zapravo nema zato što se i ne rdi ozbiljno na privlačenju istih već na populizmu i demagogiji koja treba da podigne rejting SNS-u.

Velja

pre 10 godina

A da li ministre imate zdrav razum? Pa ja sa srednjom skolom kada bih procitao nesto tako znao bih da je neka greska, to je prosto nemoguce.

Maxim

pre 10 godina

Ma nema veze, burazeru, svi znaju na osnovu čega si postao ministar. Niko ne misli da znaš o čemu govoriš.
Samo tako nastavi... Da, dobro si me čuo - samo tako nastavi!

Ivan

pre 10 godina

Ovakvi primeri su kod nas svakodnevnca i samo potvrdjuju cinjenicu da drzavu vode diletanti i tudji poltroni koji su imenovani da slusaju, a ne da razmisljaju svojom glavom. Zbog toga uskoro nece ni biti ozbiljnih investicija. A projekat kanala Morava/Varadar/Solun predstavlja samo jos jednu lose upakovanu ideju koja ima za cilj kradju naroda. Kako li se oseca ovaj covek sada? Verovatno samo malo blama koji ce brzo proci, a i ako ode sa mesta ministra, sigurno ce biti namesten da uspesno vodi neko veliko preduzece..

Zoran Simic

pre 10 godina

Kamo srece da smo mi zlonamerni, manje bi stete bilo. Na zalost nije to u pitanju, ti si ustvari nestrucan i sto pre to shvatis, bice bolje i za tebe i za nas. Nista gore nema nego kad covek nema meru, kad ne zna gde mu je mesto. Bruka je za Srbiju sto si ti bio i poslanik u Skupstini a kamoli Ministar. Idi covece, skloni se, daj ostavku, zahvali se na paznji...bilo sta , samo nemoj vise da smetas. Ako ce ti biti lakse eto ja sam zlonameran.

Marko

pre 10 godina

Ovo je samo jedan primer koliko su naši političari nesposobni. Kada bi postojalo slobodno i profesionalno novinarstvo u ovoj zemlji, pa da ih na konferencijama za štampu novinari "isprepadaju" pitanjima iz oblasti koje oni navodno poznaju, svakom bi postalo jasno kakvi nas šarlatani vode (mislim kako na vlast, tako na opoziciju). Uostalom, sve su to uglavnom ljudi koji nemaju ni dana radnog staža, ali su zato kvalifikovani da vode državu. Završe fakultet, odu u stranku bez dana radnog staža i tamo odlučuju o sudbinama svih nas. Ja bih uveo u zakon kao uslov za kandidovanje na visoke državne funkcije minimum 20 godina radnog iskustva u struci. Ali, u tom slučaju bi skoro svi političari u Srbiji morali da siđu sa političke scene. Sada imamo situaciju da ljudi koji ne ispunjavaju uslove da budu zaposleni u malo jačoj firmi, odlučuju o sudbini svih nas. Posle se čudimo zašto smo ovde gde smo. Iskreno, ja se čudim kako nam nije još gore.

Aristotel

pre 10 godina

"...dodao da zbog nesaglasnosti srpskog i engleskog numeričkog sistema, kada prevodimo cifre, mi bilion zovemo milijarda, trilion zovemo bilion, itd, i da je nažalost, prevodilac bilion sa engleskog preveo doslovce na srpski - hiljadu milijardi."

Nije neusaglasen. Evo, ja jos od pre 40 godina znam da je
1 billion = 1 milijarda. I ne samo ja.
Nema sta da se izvinjavas, podnesi ostavku. Ako si ti tu postavljen samo da citas sta ti je napisano, a da ne mislis svojom glavom (inace bi shvatio koja je to nebuloza 10.000 milijardi), onda treba da odgovaras za nerad i nestrucnost.

Australijanac

pre 10 godina

I meni je zao gospodine Bacevicu kad date takvu neku izjavu... Pitanje je samo jos koliko cete ih imati na mestu ministra gospodine Bacevicu. Mislim da polako vec mozemo da ih brojimo. Nadam se samo da ih nece biti deset hiljada milijardi :-)

milan

pre 10 godina

Pa Bačeviću što se nisi sam pitao dali je to moguće ili je tvoje ne znanje takvog formata da ti sebi ne možeš da postaviš tako kompleksno pitanje.

lalo

pre 10 godina

Jednom davno bio neki lik sa cetkama i metlama i bio kandidat za predsednika Srbije. I ucestvova on na izborima i dobi on neke glasove. Srecom pa nije izabran. Sto se ovog lika tice nije bilo izbora ali nije bilo ni srece.

what

pre 10 godina

...Mada, može on sad da se šatro vadi na prevodioca, pa ovo što on sada priča ni pas s maslom ne bi poliz'o, to sa ciframa je jasno svakom iole razumnom čoveku, pa nije u redu da se vadimo na prevodioce, pa nemo' molim te, može neko da priča šta oće al ti znaš odlično koja je to razlika, nemoj više da nas izazivaš.

Bena_NI

pre 10 godina

Dragi Ministre, Doktore nauka, Profesore

Nadam se da Vam je jasno da Vas posle ovakvog gafa niko normalan vise nikada u zivotu nece uzimati za ozbiljno.
Ukoliko nakon ispoljavanja ovakvog neznanja i nekompetentnosti odlucite da se i dalje bavite politikom ili bilo kojim drugim vidom javnog rada, ucinicete lose ne samo sebi vec i ljudima i rodjacima koji su Vas postavili na funkciju na kojoj ste.

Najlepse bih Vas zamolio da sto pre nestanete iz javnog zivota Srbije i NIKADA vise ne dajete izjave niti dajete ikakve javne komentare.

Vi ste sramota srpske vlade, srpske politike, srpskog obrazovanja - najgori samar normalnoj obrazovanoj Srbiji koja radi i ne bavi se politikom a kroz Vas spoznaje realnost srpske politike nevezano za stranku kojoj pripadate - Bacevica ima u svim strankama i sve vas je vise...

Deda Stavra

pre 10 godina

Ovo mu nije nikakvo opravdanje, on je ipak doktor nauka koji treba da zna da je to nemoguce, ocigledno da nije imao predstavu o tome, vec je samo lupio. Prosecno obrazovan covek u Srbiji zna da ceo budzet Kine ne iznosi toliko! Ovo je prava slika Srbije, koja je najbolje prikazana kroz ironiju i sarkazam u seriji Bela Ladja, gde nam pamet sole i vode nas nepismeni i neobrazovani ljudi, a najveci krivac je za to narod, koji je naivan i lakomislen. Vecina danasnjih politicara predstavlja Srecka Sojica na politickoj sceni Srbije! Zalosno ali istinito!

Veliki brat

pre 10 godina

Možda je gospodin Bačević pogrešno shvatio brojke, ali sad mu je bolje da se pokrije po ušima. Što se više "koprca" sve se dublje ukopava.


Inače, ovakvih je puna Srbija (koji ne kontaju koliku su glupost izvalili i pošto-poto je brane).
Za fotelju koju sada zauzima gospodin Bačević ozbiljan konkurent bi bio jedan lik koga samo danas slušali na poslu:

Lik priča kako je policija zaplenila kombi sa 700 tona švercovanog duvana.

Kako se njegova izjava nakon više primedbi o tolikoj tonaži nije dala poljuljati, pojedinci su počeli da ga "podržavaju" izjavama tipa:
- Pa moguće da je toliko bilo na kamionu, duvan je lakši pa može više da se natovari!

plac majke bozije

pre 10 godina

Ovaj covek nema obraza ni stida. GDP kinski je 8.000 milijardi dolara. Da li je moguce da jedan ministar moze toliko da lupeta, pa jos onda da kaze "da dobro ste culi" i na kraju da kaze "nisam ja zeka je" !
Ne treba da podnese ostavku, treba da ga izbace iz javnog zivota, oduzmu ne doktorat nego diplomu fakulteta i odvedu na neku planinu da tamo cuva stado od 20 ovaca da nauci da broji.
O znanju engleskog ne bih komentarisao, mene je blam o tome da bilo sta napisem.

Milan

pre 10 godina

Bolje bi bilo završiti započete investicije, kao što je na primer Y krak koji treba da rastereti teškog saobraćaja kroz centar Subotice, a koji se "gradi" već više od 10 godina i još se ne zna hoće li se ikad završiti, nego sanjati o nekakvom plovnom kanalu koji će finansijski sahraniti i ovako osiromašenu Srbiju. Da li bi ta investicija bila ekonomski opravdana g. ministra mnogo ne interesuje, već samo da braća sa istoka dobiju posao!

swat

pre 10 godina

Ma nisi ti ništa kriv, krivi su oni nesposobnjakovići što su te doveli tu, ali ni oni nisu krivi već su krivi oni što su doveli one koji su tebe doveli. Ovo ustvari govori o tome da su sve te priče i ostalih, uključujući i PPV, o brdu love koja samo što nije stigla, o bogatoj braći Arapima, o mlrd € investicija najobičnija izmišljotina. Car je go.
Neeggooo, ajde ti nama pokaži tog prevodioca koji te je "obmanuo",da vidimo ko je ta cvećka, da vidimo mi ko je taj čovek koji smešta našem ministru na finjaka.
P.S. Ne misli valjda ozbiljno da će neko da mu poveruje.

Torpeda

pre 10 godina

u redu, desi se da se čovek pređe... ali da okrivi prevodioca za svoju glupost...profesor, ministar! a, da...i botovi su pokazali veće znanje od ministra kad su digli ruke od branjenja ovog čuda

radivoje Andjelic

pre 10 godina

cekajte ljudi, mozda je ministar u pravu? Mislio je dobicemo 10 milijardi, a vracamo 10 hiljada milijardi. Ima smisla

slobodan

pre 10 godina

Ministar bi morao znati da su devizne rezerve NR Kine 3000 milijardi dolara.One su najvece na svetu,Rusija ima 500 milijardi,UA Emirati skoro 400 milijardi.Dakle sa tim novcem se cuva valuta,nisu to pare za potrosnju,investicije.Mada jedan manji deo se moze investirati,ali oprezno u ozbiljne projkte,ako se proceni da je kolicina tog novca izuzetno velika.Dakle cak i da sve pare koje imaju investiraju to bi bilo svega 30 procenata.E sada jos da se zaduze?Pa nemaju od koga da uzmu taj novac?Ove podatke bi ministar morao znati i onda mu prevodilac ne bi mogao nista.

Dalilud

pre 10 godina

Pa možda je pogrešio, ali da li ovaj lik zna koliko je 10.000 milijardi evra, uzgred prodajem yuga, godište 1990 cena povoljna milion evra pa ako je zainteresovan...

krle - dron

pre 10 godina

Ako Vucic kaze da je najteze da srbi menjaju svest onda ovaj covek nema sta da trazi u bilo kojoj mesnoj zajednici a kamoli u vladi,on svest u tim poznim godinama nemoze anatomski gledano da menja a kamoli da je promeni i iz humanih razloga prema starijim osobama treba ga uputiti u penziju da unucima ako ih ima prica lepe price i bajke sto bi bilo veoma korisno jer je dobra pricalica,nazalost to je Tomin licni izbor i njegov pucanj u sopstveno koleno,narod je u preteskim problemima da bi se smarao vise sa Bacevicem.

niki

pre 10 godina

Pa dobro ministre obrazovan ste čovek mogli ste sami da provalite da je greška a prevodilac je verovatno bio google translate jer je na mesto prevodioca zaposlen kvalitetni kadar

boombar

pre 10 godina

Pa ako može premijer da se vadi da "nije znao da se druži sa sumnjivim čovekom" jer ga, pobogu, nema u "enciklopediji kriminalaca Srbije", zašto se ovaj, ne znam kako da ga nazovem, ne bi vadio na prevodioca.
Tako to ide kad nam životima upravljaju ljudi za koje razmišljaju savetnici, pomoćnici, prevodioci, sekretari, asistenti....

T.N,

pre 10 godina

Pa ministre, pa wikipedia kaze da je BDP Kine 8 hiljada milijardi. Vi se bas ne razumete u brojke ni u posao koji radite, a hocete da pomognete... Mozda je najbolje nista da ne dirate :)

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Hahahahahahahahahahahaha.....Da nije prevodio onaj južno-afrikanac sa Mandeline komemoracije?

Ministre,ministre.....Taj ko vas je savetovao da se "vadite" na prevodioca-nije vas dobro savetovao jer ovako samo još više pojačavate odbojnost javnosti prema vama.Bolje da ste rekli da ne znate dobro engleski pa bi sve još nekako i "leglo".

Misko

pre 10 godina

Nije greska nego neznanje! Kada se kaze bilion to na engleskom znaci 10 na 9 stepen, a kod nas 10 na 12 stepen. To mora da zna svako ko je ucio engleski u osnovnoj skoli, a takav radi u ministarstvu kod Bacevica. Sramota!

Vladika

pre 10 godina

Baćko, možda bih ti i poverovao da je prevodilac pogrešio da nisi tih 10 milijardi dolara pretvorio u evre i odmah odvadio 100 milijardi za investicije na Balkanu.
Da si ljudina ne bi svaljivao krivicu za sopstvenu 'grešku' na prevodioca, nego bi umesto ovog uvredljivog saopšenja pisao ostavku.

Hmh...

pre 10 godina

Ovoliko stvari za ne verovati na istom mestu. Em je ministar očito daleko od znanja potrebnih za funkciju, em nije dovoljno čovek da prizna sopstvenu grešku, nego je svaljuje na prevodioca, em još ima ljudi koji ga brane! Kao, "ko radi, taj i greši" i slično. Pitam se - da vam je lekar umesto jednog grama leka prepisao 100 grama, šta biste rekli? Da vas je vozač autobusa umesto u Štutgart odvezao u Smederevsku Palanku? Da je učiteljica deci napisala raspored sa 29 časova dnevno, umesto 4? Ne zna se šta je veća tuga - prvo, profesor fakulteta ne zna jezik kojim se služe milioni; takav čovek je ministar i ide na razgovore sa jednom Kinom; on bi da predstavlja državu u pitanju ulaganja, dakle finansija, a ne zna ni otprilike o kojim ciframa se uopšte radi - nije mu bilo sumnjivo pominjanje tolikih hiljada milijardi, nego je nabiflao govor napamet! I sad takav lik treba da propoveda cink, kanal do Soluna i slično, a mi treba da mu poverujemo?! Da nismo normalna država, znao sam odavno - ali da smo ovoliko nisko pali, e to nisam pretpostavljao ni u najcrnjim snovima. Ima li ministar ideju o osnovnim finansijskim podacima - koliki je budžet Srbije, koliko novca mesečno treba za jedno domaćinstvo, kolika su prosečna ulaganja u Srbiji i u Evropi - ili samo pročita ono što je neko napisao? Ovo je hipotetičko pitanje - odgovor znamo. Jadni mi ovakvi kakvi smo (da ne citiram sad Ćopića, neće mi objaviti komentar). Ozbiljna država bi mu se odmah zahvalila - ne znam šta se čeka.

Peki

pre 10 godina

Ako kad čuješ 10 000 milijardi istog trenutka ne ukapiraš problem onda nisi dovoljno dobar da budeš ni mlađi inženjer ili ekonomista, a kamoli ministar.

V

pre 10 godina

Moja bivsa koleginica je radila doktorat. U doktoratu je manje vise prepisivala podatke i pasuse iz tudjih radova, pa su poneki bili i strani, pa je to trebalo i prevesti.
Onda je na jednom mestu navela da necega ima, recimo 100 ppm.
MENTOR joj je rekao da mogu da se koriste samo merne jedinice SI sistema.
Sto bi bilo uredu da je ono gore navedeno imalo mernu jedinicu, a nije posto je bezdimenziono. (ppm - pars per milion - milioniti deo necega).

Kakav Mentor takav i doktorant.
Tako da ovakav Ministar ne iznenadjuje. Bice toga jos vise.

Zeljko

pre 10 godina

Nije prevodilac pogresio. Mozda je bio samo lapsus u brojevima. Ali ministar koji očigledno nije za tu funkciju je trebao da procita tekst pre nego sto priča.
Boze dragi glupih li ljudi. Da li je on imao pretpostavku koliko je 10000 hiljada milijardi dolara?