Utorak, 07.01.2014.

14:37

"Budite mirni, neće biti viza"

Mehanizam EU za brzo vraćanje viza stupa na snagu za dva dana, ali razloga za paniku nema kaže Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima.

Izvor: B92

"Budite mirni, neæe biti viza" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

Berac Lovorika

pre 10 godina

Mora biti pojačana komunikacija Srbije i zemalja gde naši gradjani ,lažni azilanti,traže azil i odgovarajuće reagovati.

Gabi

pre 10 godina

Drugim rečima, budite mirni ionako ste celog života stajali u redovima za vize, pa ste navikli! I kada nema viza, svakako nećete imati novac da bilo gde putujete, pa vam je sasvim svejedno!

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ko mi udara minuse zna se Albanci i Romi, ali nije vazno ja zivim ovde vani, ali kada dodju Romi na razna veselja Muzicari su toliko arogantni pokazuju svoje bogastvo preko citavog tela u zlatu i dijamantima Rolexima bogatom odecom, ugojenoscu svojig podvoljska, tako da iskoriscavaju naivne mlade i stare Srbe u dijaspori, da im daju i kapom i shakom na njihove trikove!A onda od besa ne znaju sta ce pa pravac kod Merkeleve gde se unizuju na koljena vicuci: Srbija nas progoni ne da nam hleba nasoj deci, biju nas, unizavaju nas, zato Svevisnja Gospodo, Merkelova spasavaj nas od srpske torture i zlostavljanja!! A od bogatstva i zlata i dijamanata ne znaju sta ce sa njima!! Ja sam proslog ljeta bio u Marselie (Marselj) gde sam svojim ocima video sta rade nasi Romi u Marselju; na setalistu u staroj Luci (Vixe Port) gde ih slusam na cistom srpskom jeziju gde se izmedju sebe dogovaraju koju su bogatu Porodicu snimili u Marselju, Nici, ko treba da predvodi tu grupu da pljacka te Porodice, koje po njihovom su bogate!! Ja stojim pored njih i slusam njihove dogovore na cisto srpskom jeziku, a onda izmedu sebe sve to ponavljaju na francuskom jeziku koji razumem bez da sam IKADA ZIVEO U FRANCUSKOJ, a onda romskom koji ne razumem totalno nista isto kao srpski. Zato nije Evropa kriva sto ce da nam uvedu vize, vec srpska nesnalazljivost u odredjenim situacijama. Da su Srbi bogati kao Romi...

povuci-potegni...

pre 10 godina

Ovo je više za lokalnu upotrebu. Po sistemu zategni-popusti! A svi dobro znaju da su azilanti posledica upravo njihove nakaradne politike priznanja Kosova. Kad građani takve kvazi države nagrnu u Uniju onda su ponovo građani Srbije!

povuci-potegni...

pre 10 godina

Ovo je više za lokalnu upotrebu. Po sistemu zategni-popusti! A svi dobro znaju da su azilanti posledica upravo njihove nakaradne politike priznanja Kosova. Kad građani takve kvazi države nagrnu u Uniju onda su ponovo građani Srbije!

duco

pre 10 godina

Uvodjenje viza u ovom trenutku pocetka pristupnih pregovora sa EU ne bi bilo dobro ni za jednu stranu, samo bi dovelo do zategnutosti sto bi otezalo komunikaciju.Ne moze cela Srbija da placa ceh postojanja problema laznih azilanata.

Aleksandar

pre 10 godina

Zasto ja ne mogu kao covek da putujem gde hocu uzmem kintu pasos kupim kartu i idem gde mi se ide kome ja da se pravdam gde cu itd pa ovo sto su uradili jesu VIZE ovo je sramota i ponizenje nas obicnih smrtnika ej pa da odem do Beca vise cu da se cimam sa ovim dokumentima i plus me mozda nas carinik i vrati poznavajuci nas mentalite nego sam pute. znaci VIZE hvala lepo

loki

pre 10 godina

Problem laznih azilanata se nece resiti uvodjenjem viza, nego rigoroznijom kontrolom i sprovodjenjem kontinuiranih akcija, baziranih na medjunarodnoj saradnji koje su uperene protiv trgovine ljudima.

Život u Srbiji, to je život pod okupacijom, život u koncentracionom logoru!

pre 10 godina

Kako nema viza? Pa, vize već postoje. Sve to što bi inače tražili od nas u stranim ambasadama i proveravali na ulasku u njihove zemlje, sad traže u našoj zemlji i proveravaju na izlasku iz naše zemlje. Pričaju nam kako vode računa o nama, da ne brinemo, a upravo nam sami rade to od čega nas "štite"! I kao ne znaju ko organizuje te ture, dok su sa granice vratili ko zna koliko poštenih ljudi. Koliko od tog broja kojim se hvale (hvale se nama, onim što je, u stvari, kontra-argument tome što pričaju - zašto je inače u EU uvedena mogućnost bržeg uvođenja viza?!) bilo poštenih ljudi, koji nisu ispunili te imbecilne, upravo fašističke, zahteve, jer im nije ni palo na pamet tako nešto (zato što nisu izopačeni, pa ni ne razmišljaju izopačeno, kao fašisti i ljudski izrod)?! I još treba da svi putujemo ko debili - moram da se vratim onako kako sam i otišao, a ako neću, onda će to ekstra da me košta. Čak i da imam dovoljno novca na granici, moram da plaćam povratnu kartu - a opet ne dozvoljavaju nam da iznesemo novca koliko hoćemo, dok su diplomatskim kanalima na svoje privatne račune u inostranstvu izneli preko 20 milijardi EUR u gotovini od oktobra 2000! Od koga su ih ukrali?! I ako neko hoće da traži azil, po čemu će ga plaćanje povratne karte sprečiti da ne traži azil? Tim pre, ako ide samo da bi uzeo pare, pa se vraća u Srbiju. Eto na kakav "inteligentan" način se iživljavaju nad čitavim narodom - otpad koji se klanja i služi najgorem šljamu, a iživljava se nad poštenima!

Goran stankovic

pre 10 godina

Treba skinuti ovu vlast, 20 godina smo bili u zatvoru jel opet, dokle vise ja licno bolje zivim od kada su pustili vize., neosecam se zapostavljenim u svetu, vracamo se u 90 god, hocu da budemo slobodni ceo zivot i sa se krecemo da vidimo svet, gde hocu i kad hocu kao i sav normalan svet, ona vlast je bila bolja kako tako priustili su nam sve a ne kao nece za sada da uvedu vize ali za 6 mwseci hoce dok proodju izbori nikako ako to oca vlas doxvolu da nam uvedu vize treba ih skinuti, dosta je bilo 20 god hocemo da budemo kao sav normalan svet.

zoki dolina cupova

pre 10 godina

..hajde banovicu da se kladimo o jedno pivo da ce srbiji biti uvedene vize..u prvom cinu vidimo pistolj..u petom pistolj puca..

srele

pre 10 godina

meni je totalno svejedno ima li viza ili ne,prvo ono što ja hoću da obidjem treba dosta para a sa prosečnom platom od 300e u srbiji tesko je to izvodljivo,verujem da će sa ovom mojim komentarom da se složi 90% mladih ljudi.

Shonke

pre 10 godina

"Ne brinite, sve je u redu" su bile i reči kapetana Costa Concordie kad su ga pitali zašto plove tako blizu obale.

Za Zorana, koji je izgleda zaspao pre 24 godine, SR Nemačka je ujedinjena a ambasada Srbije u toj zemlji se nalazi u Berlinu. Konzulati su još u Hamburgu, Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu i Dizeldorfu. I ne, niko ne jurca da dođe u ovu našu jadnu zemlju pa tako nigde nema, niti je ikad bilo reda za vizu za ulazak u Srbiju.

SASA

pre 10 godina

Poostravaju kontrolu za ljude koji putuju u EU...a sta ako putuje u Istanbul pa odatle moze gde hoce i na aerodromu u Istanbulu mu ne traze nista osim pasosa i avio karte??? Ko hoce da nadje nacin da ode u EU, nacice ga.
Nego Nemci sve namerno rade, cuj EUR 800 po glavi daju o zatrazi azil... I onda se bune sto je pomama.

Rorscach

pre 10 godina

A jel neko misli na studente koji studiraju van zemlje ? Ne. Nikad ni nisu. Madjarska vlada placa stipendije madjarima iz srbije koji studiraju i u srbiji i van nje. A srbija ne moze ni obezbediti ono osnovno, vize za bolje sutra.

Betoven

pre 10 godina

Koliko vidim komisija za pracenje BEZVEZNOG rezima, to jest citalastvo b92 nije bas happy i ne veruje ovom gospodinu. Problem je sto su ovaj režim izglasali oni koji i da mogu ne bi putovali jer ih to ne zanima i ne znaju sta je to internet. "Sta cu ja bre tamo kad ovde sve ima...."

Perun

pre 10 godina

Вратиће они нама визе,има да се пушимо... Причу о лажним азилантима можете продавати неким ботовима али не и мени... Кад ми не поштујемо једни друге,како можемо очекивати да нас запад поштује...

Karlobag, Karlovac, Virovitica...Kosovska Mitrovica

pre 10 godina

Pade mi kamen sa srca, odo malo da vidim šta ima po kontejnerima ,da proslavim radosnu vest.

milentije

pre 10 godina

Foxy je potpuno u pravu. I od loseg ima gore.
Ispada da cemo imati vise jurnjave , saltera i posla vadeci svu potrebnu papirologiju nego sto je potrebno za dobijanje vize.

бидермајер

pre 10 godina

Треба конфисковати путне исправе затворити земљу херметички не би ли се угодило европској унији.Притом наћи људе који ће порадити на изналажењу посла за 1,5 милиона незапослених у србији ,а ову политичку елиту послати у каменолом.

Доле влада!

Kiza

pre 10 godina

Pa ja ovu vlast poznajem po redovima za vizu,ulje,secer,brasno,cigarete,deterdzent,mleko,hleb,bromazepam,dijazepam,leksilijum...ovo zadnje je dok cekate u redu da ne poludite...

Bender

pre 10 godina

Neka mi neko objasni pravnu pozadinu trazenja "uslova za izlazak iz zemlje".
Ovde se kaze da "svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu".
Po ustavu Srbije, nikakvih uslova za napustanje Srbije nema, sem ovih, propisanih clanom 39:

"Član 39.
Svako ima pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju se vrati.
Sloboda kretanja i nastanjivanja i pravo da se napusti Republika Srbija mogu se ograni čiti zakonom, ako je to neophodno radi vodjenja krivičnog postupka, zaštite javnog reda i mira, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili odbrane Republike Srbije."

Ja nisam upoznat da je donet neki zakon o ogranicenju napustanja Srbije, a koji spadaju pod ove kategorije iznad (radi vodjenja krivičnog postupka, zaštite javnog reda i mira, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili odbrane)

Prema tome, bilo kakvo uslovljavanje izlaska iz Srbije je ilegalno.

mislilac

pre 10 godina

Koja je ovo gomila budalština, umesto da Nemačka promeni pravila igre kod sebe i da ograniči rok za rešavanje zahteva za azil na npr. 15 dana, oni nas teraju da ukidamo jedno od osnovnih prava na kome počiva EU a to je SLOBODA KRETANJA.
Ovako će oni koji organizuju te lažne azilante da izdaju lažne povratne autobuske karte i lažna pozivna pisma, i problem će ostati. Suština je u tome da problem nije u našem dvorištu nego kod njih, pa ga ne možemo mi ni rešiti.
A koja je razlika kad već moraš da prikupiš sve dokumente da li odeš i predaš ih u ambasadu ili ideš sa njima na granicu - minimalna!!!
I još ćemo na kraju da dobijemo lošu ocenu u postupku pridruživanja jer kršimo osnovna načela EU o slobodi kretanja, a obzirom na činjenično stanje da su tražioci tih azila uglavnm pripadnici nekih manjina (da ne imenujem sad) na kraju ćemo ispasti i diskriminatori itd...
Sve u svemu neviđeno licemerje!!!

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ovo sve u vezi viza je skuvano u Eu,zbog tacno odredenog cilja da se Srbija sto dalje udalji od Unije!Ovo je maslo Nemacke:To je Nemacka politika: dati Albancima i Romima super smestaj hranu plus 800 eura, kada stupe u Nemacku, a zato okriviti Srbju kao diskrimatora da njeni gradani beze iz Srbije jer nisu Srbi vec albanci i Romi, koji nemaju sta da jedu jer ih Srbija drzi za gradane treceg reda bez ikakvig prava pa i pravo na zivot!!Sa takom plitikom Merkeleva zeli da Srbe izbaci iz bilo kakve prespektive da postane clanica Unije. Ako ih ne pustis krsis ljudska prava, ako ih pustis dobijas vize, e pa ko .... zbunjenoga? Pazite kada dodu na granicu aeroport, puni su para kada dodu u Eu nemaju ni za vodu, kukaju kako ih Srbija progoni maltretira, nemaju zaposlenja,nikakva prava, a Svabe jedva cekaju takve izjave iako znaju da to nije tacno, ali uniziti Srbiju to Nemcima odgovara!!

novica952

pre 10 godina

Nije prvi put da se ovo pitanje ukidanja bezviznog režima postavlja na sto pred Srbiju i to je uvek rađeno sa nekim ciljem, šta je ovaj put na stolu videćemo jedna od činjenica je da po 9 januara se uvodi pojednostavljenija procedura za ukidanje bezviznog režima.Ono što naše vlasti moraju da budu rigoroznije prema organizatorima takozvanih turističkih ruta koje organizuju snalažljive agencije i tu je gospodin Banović u pravu.Mnogo možemo mi da uradimo poštrenom kontrolom kao i da se zatraži preko MIP-a da nemačka prema našim građanima koji koriste nemačku proceduru za dobijanje azila da dođu do ekonosme koristi da se to ukine i smanji novčana naknada koja u pojedinim slučajevima i glavni motiv azilantima za odlazak.

Aleksandar

pre 10 godina

Da mi je da mi neko objasni kakve veze putno osiguranje i povratna karta imaju sa sprečavanjem ilegalne emigracije i lažnim azilantima. Povratna karta za avion, ako se uzme na vreme kod low cost-era, košta maksimalno dodatnih 100€ - autobusom ili vozom drastično manje, a putno osiguranje na nedelju dana ne košta ni 20€. Samo nedelju dana u statusu 'lažnog azilanta' u Nemačkoj pokriva takav trošak.

Pozivno pismo ili rezervacija se nikako ne bi smeli tražiti na izlaznoj granici jer je to zadiranje u privatnost građana - šta briga našeg carinika kod koga ja idem u posetu? O novcu i da ne govorim.

Inače, imam utisak da tu papirologiju traže samo onima za koje procene da bi mogli da potpadnu pod kategoriju 'lažni azilant' pošto to meni nikada nisu tražili a putujem prilično često - što dodatno otvara mogućnosti diskriminacije.

Ne rešava se tako problem, gospodo. Kad je došlo do toga da neko grebe rukama i nogama da ode negde drugde već je dockan - takvog čoveka ne možete zadržati.

Nina

pre 10 godina

"...osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom" ... kao da će sve ovo da spreči nekoga da ostane u inostranstvu i tamo, ako to bude nameravao, da zatraži azil ???!!! Zašto OPET treba da postanemo građani drugog reda koje će svako moći da ponižava i maltretira ?!?

poštar

pre 10 godina

predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima!

zar je potrebno da postoji komisija za to!? sta rade u normalnim okolnostima kada nema price o ukidanju viza? bas bih voleo da vidim kako izgleda jedan dan "predsednika" i ostalih clanova komisije.
pretpostavljam da dodju ujutru oko 09, popiju kaficu, procitaju novine, oko 11 odu na pauzu, u 13h se polako pakuju, u 14h su vec kuci. cenim da plata zaposlenima u ovom telu nije manja od 100 soma!

novica952

pre 10 godina

Nije prvi put da se ovo pitanje ukidanja bezviznog režima postavlja na sto pred Srbiju i to je uvek rađeno sa nekim ciljem, šta je ovaj put na stolu videćemo jedna od činjenica je da po 9 januara se uvodi pojednostavljenija procedura za ukidanje bezviznog režima.Ono što naše vlasti moraju da budu rigoroznije prema organizatorima takozvanih turističkih ruta koje organizuju snalažljive agencije i tu je gospodin Banović u pravu.Mnogo možemo mi da uradimo poštrenom kontrolom kao i da se zatraži preko MIP.a da nemačka prema našim građanima koji koriste nemačku proceduru za dobijanje azila da dođu do ekonosme koristi da se to ukine i smanji novčana naknada koja u pojedinim slučajevima i glavni motiv azilantima za odlazak.

milisav

pre 10 godina

ovaj zahtev je u poslednjih godinu ili dve već više puta ponovljen.bojim se da je realizacija vrlo blizu. ali nije razlog taj što većina misli, problem je da napretka u ekonomiji nema, da ogroman broj ljudi jedva čeka da ode, i da je sitaucija veoma, ali baš veoma ozbiljna i zabrinjavajuća, uprkos izjavama obe strane.

Pametnjaković

pre 10 godina

"Ipak, iako olakšana, procedura nije jednostavna."

Ako neko misli da će komplikovanost procedure da nas spasi nesposobnih političkih partija Srbije i njihovih eksperata i super stručnjaka, vara se, jer je procedura za ponovno ukidanje viza još manje jednostavna.

joker

pre 10 godina

Neće biti viza, neće biti plata, neće biti novih radnih mesta, ali će zato biti poskupljenja, otpuštanja i političara da nas lažu.

GeorgeNS

pre 10 godina

Molio bih da mi neko pojasni sledecu situaciju: Idem u privatnu posetu za vikend u recimo Budimpestu ili Bec. Ponesem novac, uzmem zdravstveno osiguranje, ali kako da nabavim pozivno pismo? I recimo ne odgovara mi da idem istim autobuskim prevoznikom u oba pravca, pa zelim da kartu za povratak kupim u BP ili Becu. Sta ce se onda desiti? Da li ce me vratiti sa granice?
Da, cestitam nasoj Vladi na "uspesnom" resavanju problema.

Lavica

pre 10 godina

Nije istina da kontrolisete izlazak iz zemlje. Mi smo juce izasli i niko nam nista nije trazio. Tek na ulasku u Belgiju su trazili povratnu avio kartu.

milorad

pre 10 godina

Kada jeda cinovnik po rangu samo cinovnik ,izadje u novine i hrabri narod da nece biti uvodjenja viza,zna se da ce ih biti. Kada je dobra vest e onda glavesine uzimaju prostor i sepure se .Bice,bice, viza ubrzo.

Bojan

pre 10 godina

Sto se mene tice neka sutra uvedu vize! Najvise sam putovao bas u vreme dok smo morali da vadimo vize, pre desetak godina sam imao novca i mogao sam da putujem, nikada nisam krivicno gonjen i dobijao sam vizu bez problema! Sta mi danas vredi sto nema viza kada nemam novca ni do Crne gore da odem zahvaljujuci evropejcima? Kamo lepe srece da smo normalna drzava pa da i mi ogranicimo prolazak stzrancima i uvoz svega i svacega, od marta ce sav otpad da ulazi u Srbiju u obliku hrane i da tako unisti srpskog seljaka, mislite da su vize najveci problem?

Lik

pre 10 godina

Ama ne paničite bez veze, i do sada se znalo koga policija zaustavlja na granici, samo če sada to da bude mnogo oštrije i bez korupcije na manjim prelazima.

Bojan

pre 10 godina

(Ovich, 07. januar 2014 16:47)

Izgleda da ne zivimo u istoj Srbiji ja i ti. Ja zivim u zemlji gde je nezaposlenost preko 30%. U zemlji gde svaki dan nesto poskupi, a plate nam smanjuju. U zemlji gde deca umiru od izlecivih bolesti. U zemlji... Ma ne mogu vise da kucam.

Zivot je samo jedan, i ne zelim da ga trosim ovde, da bi me u starosti ponizavali gori od mene.

Uskoro se selim, pa da posteno zivim od svog RADA i stvorim porodicu i dom. Dosta je bilo.

татамата

pre 10 godina

Лупају глупости. Пре 10 дана сам дошао из Аустрије. Нико ме ништа није питао ни на улазу а ни на излазу из ЕУ. Јесу нам мађари преврнули аутобус тражећи цигарете и алкохол али ништа више од тога. Чак сам извадио и путно осигурање јер су ми рекли да као затежу око тога али ми ни за то нико није питао. Све је то застрашивање а позназо је да се срби плаше чим газда ошине бичем негде. Путујте људи, дружите се, живите и не читајте новине и ове "интелектуалце".

neko iz mase

pre 10 godina

Znači treba skupiti sve papire kao za vize i nosati ih stalno sa sobom plus napuniti novčanik evrima i onda zavisiti od dobre volje svakog carinika na koga naiđeš. Ovo je uvođenje viza ispod žita, da se vlasi ne dosete.

Coyote

pre 10 godina

@bluez problem sa azilantima se nije pojavio u ovoj Vladi. Problem je vise u zakonodavstvu EU. Mi mozemo samo na silu uz krsenje svih ljudskih prava da sprecimo Rome i Albance koji imaju srpski pasos da ne traže azil u evropskim zemljama...

Katana

pre 10 godina

Da li to znaci da ako hoces da sednes u kola i odes do Madjarske u soping moras sve ovo da imas?

Onda koja je poenta viza... ovo je isto kao vize samo sto nas carinik odlucuje o tvojoj sudbini.

Vuk

pre 10 godina

Idu mi na zhivce bilo kakvi botovi po ovim sekcijama gde se komentarise. Nisam glasao za SNS ali koliko me pamcenje prati, o ovome se prica mnogo pre SNS-a.

bioskop!

pre 10 godina

pa ta evropska unija propagira ljudska prava, socijalne pomoci i sad bi da se ograde! zeznuli se s rumunima pa ne znaju kud ce s njima. naravno da ne podrzavam lazne azilante, ali svako gleda da se snadje kad vec ima tu mogucnost. problem je i u nasim nesposobnjakovicima u vlasti, lako se taj provlem moze resiti!!!

neko

pre 10 godina

"...mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije"

Sta znaci "skoro uvodjenje vize"? Do proleca? Tek na Uskrs? Prekjuce ste se frljali desetinama hiljada milijadi, umesto desetak milijardi. Samo hiljadu puta promasili. Sta zna mali Perica sta je hiljada, sta milijarda a sta je uopste dolar... I ovde je isto. Sta znaci "skoro"?

Resava se jednostavno. Zapretiti svima koji zatraze azil, samo da bi nekoliko meseci primali socijalnu pomoc, oduzimanje pasosa po popvratju. U pitanju je sramocenje drzave i svaka drzava ima pravo da zastiti svoje gradjane.

Педер

pre 10 godina

"Председник комисије за праћење безвизног режима" И ми озбиљно гутамо приче о неопходном повећању пореза да би се попунио буџет а они троше наш новац на плате за овакве "послове"? Нису ни французи луди што су гиљотином решавали несугласице са оваквом багром, све ми се више чини да треба да кренемо њиховим стопама.

Trzda

pre 10 godina

secam se da kad sam isao za Trst, Italijani bi izdvojili Rome iz voza i dugo ih trkeljisali, vecinu ne bi ni pustili u zemlju....

Ocito da su Nemci tolerantniji, bas me zanima da li se Italijani jos tako ponasaju

Milan

pre 10 godina

Banovicu jesi li spreman da podneses ostavku i napustis drzavnu sluzbu i predjes da radih u privatnom sektoru ako se ove tvoje tvrdnje pokazu pogresnim?? Naravno da nisi zato i lupas jer nikakve posledice neces snositi!!!!!

zgslavac iz EU

pre 10 godina

Nece biti vracene skoro ili nece biti uopste vracene? Moze li to neko malo da pojasni. Ja se jedino licno plasim da i ako na uvedu vize ponovo, nasa vlada nece prsto mrdnuti da uvede njima vize , pa da malo i oni u Bonu po kisi stoje na ulici i cekaju red. A isto tako verujem da ce novi projekat vlade biti kako da opet dodjemo na belu listu i samo ce nas zamajavati sa time, bez sustinskog resavanja problema!
(Zoran Bojic, 7. januar 2014 14:53)

Hahahaha kao da itko da bi itko čekao red da uđe u Srbiju, pa niste vi Hrvatska bre da ljudi čekaju u kolonama za ulazak u vašu zemlju. Samo naprijed uvedite vizu, to će bit smijurija, otjerat ćete i ono malo turista šta dojde na exit.

Димитрије

pre 10 godina

Па то би било изузетно, да се овај народ који је пречипован у "покондирену тикву " и сулудо ставља главу у крило својим недрузима, мало отрезни. А са друге стране, ма него шта, свакојак шљам путује сада из помодарства по Европи. Милина је било раније док су биле визе, све проверено, зна се ко си, шта си, због чега идеш. И ко год је тамо имао посла, није имао никакав проблем да добије визу. Сада свакојака гологузија само прави гужву и на прелазима и по аеродромима, low-cost обучена, лети low-cost компанијама, немају ни за кафу. Визе него шта.

Saša

pre 10 godina

"Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom"

I u čemu se takav navodni bezvizni režim razlikuje od viznog? Znači ja koji nemam rodbinu u zapadnoj evropi i ne idem na poslovni put, a neću da idem preko turistikih agencija nemam tamo šta da tražim? Slobodno neka uvedu vize, a oni koji idu kod rođaka gastabajtera neka pokazuju pozivno pismo.

Ovich

pre 10 godina

@Izdajnik

Nema to mnogo veza sa radikalima i Milosevicima, nego sa ubedjenjem nasih gradjana da je Srbija pakao na zemlji i da ce bilo gde drugde naci bolji zivot. Trazeci razloge za neuspehe ljudi kod nas stalno krive politicare i stavljaju krivicu na uzi broj ljudi, a ekonomski problem je generalni mentalitet drustva, koji proizvodi lose politicare izmedju ostalog.

Zivot u Srbiji nije toliko los koliko se generalno misli. Postoji strah od propasti i nedovoljna finansijska bezbednost. Isti strah postoji u skoro svim kapitalistickim sistemima.

Ali... ko to u Srbiji umire od gladi i nema sta da obuce? Mali broj ljudi. Zasto nismo srecni? Zato sto zelimo da se poredimo sa najvecim ekonomskim silama sveta? Sa nemackom, Svajcarskom? Ali da imak ostanemo veseljaci i da se zezamo u kafanama po ceo dan i noc? Ili mozda zato sto nas tudje bogatstvo cini ljubomornim?

U Srbiji postoji veca licna bezbednost i veca druzeljubivost koji po mom misljenju stavljaju "kvalitet zivota" na visi nivo nego u vecini zemalja EU.

Problem Srbije je sto smo materijalisti. Sreca se cesto pre nalazi u porodicnim, priljateljskim i drugim medju ljudskim odnosima nego u materijalnim.

Ja mislim da Srbi zive u zabludi da je Srbija losa zemlja za zivot, i zato i taj problem azilanata.

gospodin đ.

pre 10 godina

mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije", kaže Banović.

samim tim se govori da ce biti viza opet kad tad..carevi

Paky

pre 10 godina

"mogu da umirim građane i da kažem da neće biti SKOROG UVODENJA VIZA za građane Srbije", kaže Banović."
Znaci ipak ce da nam uvedu vize i to mozemo ocekivati pocetkom ove godine.

Maksa,Novi Sad

pre 10 godina

Terajte se sa takvim belim šengenom...Preko interneta možeš sam naći smeštaj zašto mora da bude turistička agencija...

neko ko zna

pre 10 godina

Skorog? Pa upravo je svrha klauzule da to mogu da izvedu brzo. Moze da se desi bilo kad....
(STeve, 7. januar 2014 15:13)

Nije bas toliko brzo kao sto to vi zamisljate. Nije poenta u brzini, vec jednostavnosti samog postupka. Do sada je za ponovno uvodjenje viza bio potreban najpre konsenzus unutar Evropske Komisije, a potom i vecina u Evropskom Parlamentu. Sada je Parlament izbacen iz igre, a EK donosi pravosnaznu odluku. Ali ni to bas nije toliko brzo. Suspenzija bezviznog rezima je poslednja opcija i za to je opet potrebna vecina u EK. Sasvim je moguce da Engleska, Nemacka, Holandija i jos mozda par zemalja ostanu u manjini i u tom slucaju nema viza. A cak i da se vize vrate, to ne ide bas preko noci - mora da se sastavi protokol o tome, da se ponovo otvore konzularna predstavnistva, obezbede vize, zakupe kol-centri ... Nije to bas tako jednostavno.

Ivana

pre 10 godina

Zedj za brzom i lakom zaradom???? Pa jok nego cu da cekam da svi vi poooolako, kao sto vec godinama radite napunite svoje dzepove!Zedj tacno! Omladina vam je i zedna i gladna!

debela.hladovina

pre 10 godina

"Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima" - šta je to "Komisija za praćenje bezviznog režima", kako se to prati bezvizni režim, šta rade ti ljudi po ceo dan, koliko ih ima i kolike su im plate?
Čuj "Komisija za praćenje bezviznog režima"! Mrš lopovi jedni, paraziti nemoralni, sve vas treba raspustiti i poslati kućama, sve te fantomske komisije i agencije. Pa u Švajcarskoj da ste se zapatili do bankrota bi je doveli! Mrš!

Ja

pre 10 godina

Trazenje od postenih putnika da ispune odredjene uslove za izlazak iz zemlje je ukinula i Kuba a pre 20 godina i SSSR i zemlje istocnog bloka. To je i neustavno a i nije u skladu sa poveljom o ljudskim pravima koja predvidja da svako moze da se slobodno krece. A sto se tice laznih azilanata, verujem da ce im biti veliki problem da uplate jedan dan zdravstveno osiguranje i ponesu neke lazne rezervacije hotela. Ovo identicno je imala i Rumunija dok nije usla u EU i donela je identicne mere koje su pale u Strazburu.

bluez

pre 10 godina

Gde nas vode ovi, sad ponovo i od viza treba da strepimo. Kosovo, Ceca, Vucic, Dacic, Toma, rasulo ekonomije, kontrola medija i policije u borbi sa opozicijom...deluje mi poznato...devedesete.

Nebitno

pre 10 godina

A zasto imam neki utisak da ce biti vracene samo nece biti nazvane pravim imenom? Pa ce se tako za domace trziste zvati dodatne mere za sprecavanje laznih azilanata, ili ti mere upozorenja pred uvodjenje viza itd, smislice ovi iz Vlade nesto ne brinem ja, kao sto do sada slavimo 3 datuma za pocetak pregovora, sto granica nije granica nego prelaz, itd, tako ni vize nece biti vize ali ce vrsiti istu funkciju.

foxy

pre 10 godina

Sad će normalni svet koji ode na 10tak dana van zemlje, na odmor, morati da ide preko agencija ili da jure propratna pisma itd., katastrofa, to je opet neki vid ograničenja..Ako čovek ne može slobodno sa svojim pasošem da pređe drugu granicu bez dodatnih ograničenja i zahteva, onda taj pasoš koji poseduje očigledno ne ispunjava uslove za koje se izdaje.. Što znači da su opet institucije krive jer su dopustile da do ovog dođe..Znalo se za problem lažnih azilanata još od prvog dana. To je i rečeno ako sećate, nego očigledno su profesionalizam, društvena odgovornost i šta još ne..opet pale na niske grane...I sad će normalnima da se oteža zbog nekih pojedinaca koje država nije sprečila da ruše naš ugled i ugrožavaju našu slobode svojim postupcima. Hvala Vam!

Izdajnik

pre 10 godina

bravo. 10 godina nam je trebalo da nam ukinu vize i samo 1,5 godina ex radikalima i milosevicevcima da nas vrate unazad i opet da nam uvedu vize! svaka cast!

hipnos011

pre 10 godina

aman vise, zabole me, da prostite! smucilo mi se vise sve, svaki dan se vrte iste vesti, lidl, vize, cene nekretnina... blablabla
pa ko je ovde lud

cickavi01

pre 10 godina

"Izricito ce se traziti da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom", navodi Banović.

Licno sam imao priliku da prilikom pasoske kontrole na aerodromu u Svedskoj(Skavsta) na pitanje sluzbenice koliko ostajete? doticni odgovara(u pitanju je pripadnik nacionalne manjine kod nas) 2 nedelje(preveo mu je neko od putnika u blizini),dali imate povratnu kartu?...imam i pokazuje...dali imate novca?....u tom trenutku se doticni okrece i vadi svezanj novcanica(u pitanju seu evri...odoka sam video jednu od 500 i par novcanica od 100) i kaze "Imam ja pare...nisam ja kao neki koji nemaju"
Poenta ove price je da su svi dosad naucili da treba sve da imaju kod sebe...novac,povratnu kartu itd.
Sta rade kad dodju u neku od tih zemalja je druga prica....vidjam ih sve vise u mom komsiluku...stalno novi dolaze a odlaze organizovanim prevozom...kombi iz Srbije ih vozi nazad.
Dali ce biti ponovo uvedene vize?....cini mi se da hoce jer se trend trazilaca laznog azila nesmanjuje vec godinama...naprotiv povecava se.

lala

pre 10 godina

Ovo samo može da izjavi državni službenik Serbistana. Sve to što treba od dokumenata treba i za vađenje vize. Jedino nedostaje zahtev za dobijanje vize. Time su moja prava na slobodno kretanje ugrožena. Oni što nisu nikada u životu mrdnuli od kuće me ne interesuju. Za nepunih godinu i po dana je crno-crvena koalicija-pre svega mislim na crnu, uspela ono što je prethodnim vladama trebalo 10 godina. Napredno, nema šta.

Rocketeer

pre 10 godina

Srbija treba da reši problem lažnih azilanata a ukoliko nema kapaciteta za to jednostavno treba da traži pomoć EU da ne dolazimo u situaciju da po kiši,snegu i vetru ,stojimo satima ispred ambasade.

Nikola

pre 10 godina

Naši građani su veoma siromašni. Ne živi se od obećanja. Gospodin policajac treba da zna da ljudi koji su gladni nedeljama i mesecima nisu optimisti, optimizam nestaje kada nemaš da jedeš.

Zoran Bojic

pre 10 godina

Nece biti vracene skoro ili nece biti uopste vracene? Moze li to neko malo da pojasni. Ja se jedino licno plasim da i ako na uvedu vize ponovo, nasa vlada nece prsto mrdnuti da uvede njima vize , pa da malo i oni u Bonu po kisi stoje na ulici i cekaju red. A isto tako verujem da ce novi projekat vlade biti kako da opet dodjemo na belu listu i samo ce nas zamajavati sa time, bez sustinskog resavanja problema!

stvorina@gmail.com

pre 10 godina

"...osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom"
A biciklom ili peške?!

bluez

pre 10 godina

Gde nas vode ovi, sad ponovo i od viza treba da strepimo. Kosovo, Ceca, Vucic, Dacic, Toma, rasulo ekonomije, kontrola medija i policije u borbi sa opozicijom...deluje mi poznato...devedesete.

Izdajnik

pre 10 godina

bravo. 10 godina nam je trebalo da nam ukinu vize i samo 1,5 godina ex radikalima i milosevicevcima da nas vrate unazad i opet da nam uvedu vize! svaka cast!

stvorina@gmail.com

pre 10 godina

"...osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom"
A biciklom ili peške?!

foxy

pre 10 godina

Sad će normalni svet koji ode na 10tak dana van zemlje, na odmor, morati da ide preko agencija ili da jure propratna pisma itd., katastrofa, to je opet neki vid ograničenja..Ako čovek ne može slobodno sa svojim pasošem da pređe drugu granicu bez dodatnih ograničenja i zahteva, onda taj pasoš koji poseduje očigledno ne ispunjava uslove za koje se izdaje.. Što znači da su opet institucije krive jer su dopustile da do ovog dođe..Znalo se za problem lažnih azilanata još od prvog dana. To je i rečeno ako sećate, nego očigledno su profesionalizam, društvena odgovornost i šta još ne..opet pale na niske grane...I sad će normalnima da se oteža zbog nekih pojedinaca koje država nije sprečila da ruše naš ugled i ugrožavaju našu slobode svojim postupcima. Hvala Vam!

cickavi01

pre 10 godina

"Izricito ce se traziti da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom", navodi Banović.

Licno sam imao priliku da prilikom pasoske kontrole na aerodromu u Svedskoj(Skavsta) na pitanje sluzbenice koliko ostajete? doticni odgovara(u pitanju je pripadnik nacionalne manjine kod nas) 2 nedelje(preveo mu je neko od putnika u blizini),dali imate povratnu kartu?...imam i pokazuje...dali imate novca?....u tom trenutku se doticni okrece i vadi svezanj novcanica(u pitanju seu evri...odoka sam video jednu od 500 i par novcanica od 100) i kaze "Imam ja pare...nisam ja kao neki koji nemaju"
Poenta ove price je da su svi dosad naucili da treba sve da imaju kod sebe...novac,povratnu kartu itd.
Sta rade kad dodju u neku od tih zemalja je druga prica....vidjam ih sve vise u mom komsiluku...stalno novi dolaze a odlaze organizovanim prevozom...kombi iz Srbije ih vozi nazad.
Dali ce biti ponovo uvedene vize?....cini mi se da hoce jer se trend trazilaca laznog azila nesmanjuje vec godinama...naprotiv povecava se.

Nikola

pre 10 godina

Naši građani su veoma siromašni. Ne živi se od obećanja. Gospodin policajac treba da zna da ljudi koji su gladni nedeljama i mesecima nisu optimisti, optimizam nestaje kada nemaš da jedeš.

Zoran Bojic

pre 10 godina

Nece biti vracene skoro ili nece biti uopste vracene? Moze li to neko malo da pojasni. Ja se jedino licno plasim da i ako na uvedu vize ponovo, nasa vlada nece prsto mrdnuti da uvede njima vize , pa da malo i oni u Bonu po kisi stoje na ulici i cekaju red. A isto tako verujem da ce novi projekat vlade biti kako da opet dodjemo na belu listu i samo ce nas zamajavati sa time, bez sustinskog resavanja problema!

debela.hladovina

pre 10 godina

"Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima" - šta je to "Komisija za praćenje bezviznog režima", kako se to prati bezvizni režim, šta rade ti ljudi po ceo dan, koliko ih ima i kolike su im plate?
Čuj "Komisija za praćenje bezviznog režima"! Mrš lopovi jedni, paraziti nemoralni, sve vas treba raspustiti i poslati kućama, sve te fantomske komisije i agencije. Pa u Švajcarskoj da ste se zapatili do bankrota bi je doveli! Mrš!

lala

pre 10 godina

Ovo samo može da izjavi državni službenik Serbistana. Sve to što treba od dokumenata treba i za vađenje vize. Jedino nedostaje zahtev za dobijanje vize. Time su moja prava na slobodno kretanje ugrožena. Oni što nisu nikada u životu mrdnuli od kuće me ne interesuju. Za nepunih godinu i po dana je crno-crvena koalicija-pre svega mislim na crnu, uspela ono što je prethodnim vladama trebalo 10 godina. Napredno, nema šta.

Ivana

pre 10 godina

Zedj za brzom i lakom zaradom???? Pa jok nego cu da cekam da svi vi poooolako, kao sto vec godinama radite napunite svoje dzepove!Zedj tacno! Omladina vam je i zedna i gladna!

Maksa,Novi Sad

pre 10 godina

Terajte se sa takvim belim šengenom...Preko interneta možeš sam naći smeštaj zašto mora da bude turistička agencija...

GeorgeNS

pre 10 godina

Molio bih da mi neko pojasni sledecu situaciju: Idem u privatnu posetu za vikend u recimo Budimpestu ili Bec. Ponesem novac, uzmem zdravstveno osiguranje, ali kako da nabavim pozivno pismo? I recimo ne odgovara mi da idem istim autobuskim prevoznikom u oba pravca, pa zelim da kartu za povratak kupim u BP ili Becu. Sta ce se onda desiti? Da li ce me vratiti sa granice?
Da, cestitam nasoj Vladi na "uspesnom" resavanju problema.

Saša

pre 10 godina

"Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom"

I u čemu se takav navodni bezvizni režim razlikuje od viznog? Znači ja koji nemam rodbinu u zapadnoj evropi i ne idem na poslovni put, a neću da idem preko turistikih agencija nemam tamo šta da tražim? Slobodno neka uvedu vize, a oni koji idu kod rođaka gastabajtera neka pokazuju pozivno pismo.

Bojan

pre 10 godina

(Ovich, 07. januar 2014 16:47)

Izgleda da ne zivimo u istoj Srbiji ja i ti. Ja zivim u zemlji gde je nezaposlenost preko 30%. U zemlji gde svaki dan nesto poskupi, a plate nam smanjuju. U zemlji gde deca umiru od izlecivih bolesti. U zemlji... Ma ne mogu vise da kucam.

Zivot je samo jedan, i ne zelim da ga trosim ovde, da bi me u starosti ponizavali gori od mene.

Uskoro se selim, pa da posteno zivim od svog RADA i stvorim porodicu i dom. Dosta je bilo.

neko iz mase

pre 10 godina

Znači treba skupiti sve papire kao za vize i nosati ih stalno sa sobom plus napuniti novčanik evrima i onda zavisiti od dobre volje svakog carinika na koga naiđeš. Ovo je uvođenje viza ispod žita, da se vlasi ne dosete.

Педер

pre 10 godina

"Председник комисије за праћење безвизног режима" И ми озбиљно гутамо приче о неопходном повећању пореза да би се попунио буџет а они троше наш новац на плате за овакве "послове"? Нису ни французи луди што су гиљотином решавали несугласице са оваквом багром, све ми се више чини да треба да кренемо њиховим стопама.

татамата

pre 10 godina

Лупају глупости. Пре 10 дана сам дошао из Аустрије. Нико ме ништа није питао ни на улазу а ни на излазу из ЕУ. Јесу нам мађари преврнули аутобус тражећи цигарете и алкохол али ништа више од тога. Чак сам извадио и путно осигурање јер су ми рекли да као затежу око тога али ми ни за то нико није питао. Све је то застрашивање а позназо је да се срби плаше чим газда ошине бичем негде. Путујте људи, дружите се, живите и не читајте новине и ове "интелектуалце".

Nebitno

pre 10 godina

A zasto imam neki utisak da ce biti vracene samo nece biti nazvane pravim imenom? Pa ce se tako za domace trziste zvati dodatne mere za sprecavanje laznih azilanata, ili ti mere upozorenja pred uvodjenje viza itd, smislice ovi iz Vlade nesto ne brinem ja, kao sto do sada slavimo 3 datuma za pocetak pregovora, sto granica nije granica nego prelaz, itd, tako ni vize nece biti vize ali ce vrsiti istu funkciju.

Kiza

pre 10 godina

Pa ja ovu vlast poznajem po redovima za vizu,ulje,secer,brasno,cigarete,deterdzent,mleko,hleb,bromazepam,dijazepam,leksilijum...ovo zadnje je dok cekate u redu da ne poludite...

Aleksandar

pre 10 godina

Da mi je da mi neko objasni kakve veze putno osiguranje i povratna karta imaju sa sprečavanjem ilegalne emigracije i lažnim azilantima. Povratna karta za avion, ako se uzme na vreme kod low cost-era, košta maksimalno dodatnih 100€ - autobusom ili vozom drastično manje, a putno osiguranje na nedelju dana ne košta ni 20€. Samo nedelju dana u statusu 'lažnog azilanta' u Nemačkoj pokriva takav trošak.

Pozivno pismo ili rezervacija se nikako ne bi smeli tražiti na izlaznoj granici jer je to zadiranje u privatnost građana - šta briga našeg carinika kod koga ja idem u posetu? O novcu i da ne govorim.

Inače, imam utisak da tu papirologiju traže samo onima za koje procene da bi mogli da potpadnu pod kategoriju 'lažni azilant' pošto to meni nikada nisu tražili a putujem prilično često - što dodatno otvara mogućnosti diskriminacije.

Ne rešava se tako problem, gospodo. Kad je došlo do toga da neko grebe rukama i nogama da ode negde drugde već je dockan - takvog čoveka ne možete zadržati.

poštar

pre 10 godina

predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima!

zar je potrebno da postoji komisija za to!? sta rade u normalnim okolnostima kada nema price o ukidanju viza? bas bih voleo da vidim kako izgleda jedan dan "predsednika" i ostalih clanova komisije.
pretpostavljam da dodju ujutru oko 09, popiju kaficu, procitaju novine, oko 11 odu na pauzu, u 13h se polako pakuju, u 14h su vec kuci. cenim da plata zaposlenima u ovom telu nije manja od 100 soma!

Bender

pre 10 godina

Neka mi neko objasni pravnu pozadinu trazenja "uslova za izlazak iz zemlje".
Ovde se kaze da "svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu".
Po ustavu Srbije, nikakvih uslova za napustanje Srbije nema, sem ovih, propisanih clanom 39:

"Član 39.
Svako ima pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju se vrati.
Sloboda kretanja i nastanjivanja i pravo da se napusti Republika Srbija mogu se ograni čiti zakonom, ako je to neophodno radi vodjenja krivičnog postupka, zaštite javnog reda i mira, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili odbrane Republike Srbije."

Ja nisam upoznat da je donet neki zakon o ogranicenju napustanja Srbije, a koji spadaju pod ove kategorije iznad (radi vodjenja krivičnog postupka, zaštite javnog reda i mira, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili odbrane)

Prema tome, bilo kakvo uslovljavanje izlaska iz Srbije je ilegalno.

Karlobag, Karlovac, Virovitica...Kosovska Mitrovica

pre 10 godina

Pade mi kamen sa srca, odo malo da vidim šta ima po kontejnerima ,da proslavim radosnu vest.

neko

pre 10 godina

"...mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije"

Sta znaci "skoro uvodjenje vize"? Do proleca? Tek na Uskrs? Prekjuce ste se frljali desetinama hiljada milijadi, umesto desetak milijardi. Samo hiljadu puta promasili. Sta zna mali Perica sta je hiljada, sta milijarda a sta je uopste dolar... I ovde je isto. Sta znaci "skoro"?

Resava se jednostavno. Zapretiti svima koji zatraze azil, samo da bi nekoliko meseci primali socijalnu pomoc, oduzimanje pasosa po popvratju. U pitanju je sramocenje drzave i svaka drzava ima pravo da zastiti svoje gradjane.

hipnos011

pre 10 godina

aman vise, zabole me, da prostite! smucilo mi se vise sve, svaki dan se vrte iste vesti, lidl, vize, cene nekretnina... blablabla
pa ko je ovde lud

Milan

pre 10 godina

Banovicu jesi li spreman da podneses ostavku i napustis drzavnu sluzbu i predjes da radih u privatnom sektoru ako se ove tvoje tvrdnje pokazu pogresnim?? Naravno da nisi zato i lupas jer nikakve posledice neces snositi!!!!!

gospodin đ.

pre 10 godina

mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije", kaže Banović.

samim tim se govori da ce biti viza opet kad tad..carevi

Bojan

pre 10 godina

Sto se mene tice neka sutra uvedu vize! Najvise sam putovao bas u vreme dok smo morali da vadimo vize, pre desetak godina sam imao novca i mogao sam da putujem, nikada nisam krivicno gonjen i dobijao sam vizu bez problema! Sta mi danas vredi sto nema viza kada nemam novca ni do Crne gore da odem zahvaljujuci evropejcima? Kamo lepe srece da smo normalna drzava pa da i mi ogranicimo prolazak stzrancima i uvoz svega i svacega, od marta ce sav otpad da ulazi u Srbiju u obliku hrane i da tako unisti srpskog seljaka, mislite da su vize najveci problem?

Rorscach

pre 10 godina

A jel neko misli na studente koji studiraju van zemlje ? Ne. Nikad ni nisu. Madjarska vlada placa stipendije madjarima iz srbije koji studiraju i u srbiji i van nje. A srbija ne moze ni obezbediti ono osnovno, vize za bolje sutra.

joker

pre 10 godina

Neće biti viza, neće biti plata, neće biti novih radnih mesta, ali će zato biti poskupljenja, otpuštanja i političara da nas lažu.

Betoven

pre 10 godina

Koliko vidim komisija za pracenje BEZVEZNOG rezima, to jest citalastvo b92 nije bas happy i ne veruje ovom gospodinu. Problem je sto su ovaj režim izglasali oni koji i da mogu ne bi putovali jer ih to ne zanima i ne znaju sta je to internet. "Sta cu ja bre tamo kad ovde sve ima...."

Katana

pre 10 godina

Da li to znaci da ako hoces da sednes u kola i odes do Madjarske u soping moras sve ovo da imas?

Onda koja je poenta viza... ovo je isto kao vize samo sto nas carinik odlucuje o tvojoj sudbini.

milorad

pre 10 godina

Kada jeda cinovnik po rangu samo cinovnik ,izadje u novine i hrabri narod da nece biti uvodjenja viza,zna se da ce ih biti. Kada je dobra vest e onda glavesine uzimaju prostor i sepure se .Bice,bice, viza ubrzo.

Rocketeer

pre 10 godina

Srbija treba da reši problem lažnih azilanata a ukoliko nema kapaciteta za to jednostavno treba da traži pomoć EU da ne dolazimo u situaciju da po kiši,snegu i vetru ,stojimo satima ispred ambasade.

бидермајер

pre 10 godina

Треба конфисковати путне исправе затворити земљу херметички не би ли се угодило европској унији.Притом наћи људе који ће порадити на изналажењу посла за 1,5 милиона незапослених у србији ,а ову политичку елиту послати у каменолом.

Доле влада!

Ja

pre 10 godina

Trazenje od postenih putnika da ispune odredjene uslove za izlazak iz zemlje je ukinula i Kuba a pre 20 godina i SSSR i zemlje istocnog bloka. To je i neustavno a i nije u skladu sa poveljom o ljudskim pravima koja predvidja da svako moze da se slobodno krece. A sto se tice laznih azilanata, verujem da ce im biti veliki problem da uplate jedan dan zdravstveno osiguranje i ponesu neke lazne rezervacije hotela. Ovo identicno je imala i Rumunija dok nije usla u EU i donela je identicne mere koje su pale u Strazburu.

Pametnjaković

pre 10 godina

"Ipak, iako olakšana, procedura nije jednostavna."

Ako neko misli da će komplikovanost procedure da nas spasi nesposobnih političkih partija Srbije i njihovih eksperata i super stručnjaka, vara se, jer je procedura za ponovno ukidanje viza još manje jednostavna.

Shonke

pre 10 godina

"Ne brinite, sve je u redu" su bile i reči kapetana Costa Concordie kad su ga pitali zašto plove tako blizu obale.

Za Zorana, koji je izgleda zaspao pre 24 godine, SR Nemačka je ujedinjena a ambasada Srbije u toj zemlji se nalazi u Berlinu. Konzulati su još u Hamburgu, Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu i Dizeldorfu. I ne, niko ne jurca da dođe u ovu našu jadnu zemlju pa tako nigde nema, niti je ikad bilo reda za vizu za ulazak u Srbiju.

Perun

pre 10 godina

Вратиће они нама визе,има да се пушимо... Причу о лажним азилантима можете продавати неким ботовима али не и мени... Кад ми не поштујемо једни друге,како можемо очекивати да нас запад поштује...

Ovich

pre 10 godina

@Izdajnik

Nema to mnogo veza sa radikalima i Milosevicima, nego sa ubedjenjem nasih gradjana da je Srbija pakao na zemlji i da ce bilo gde drugde naci bolji zivot. Trazeci razloge za neuspehe ljudi kod nas stalno krive politicare i stavljaju krivicu na uzi broj ljudi, a ekonomski problem je generalni mentalitet drustva, koji proizvodi lose politicare izmedju ostalog.

Zivot u Srbiji nije toliko los koliko se generalno misli. Postoji strah od propasti i nedovoljna finansijska bezbednost. Isti strah postoji u skoro svim kapitalistickim sistemima.

Ali... ko to u Srbiji umire od gladi i nema sta da obuce? Mali broj ljudi. Zasto nismo srecni? Zato sto zelimo da se poredimo sa najvecim ekonomskim silama sveta? Sa nemackom, Svajcarskom? Ali da imak ostanemo veseljaci i da se zezamo u kafanama po ceo dan i noc? Ili mozda zato sto nas tudje bogatstvo cini ljubomornim?

U Srbiji postoji veca licna bezbednost i veca druzeljubivost koji po mom misljenju stavljaju "kvalitet zivota" na visi nivo nego u vecini zemalja EU.

Problem Srbije je sto smo materijalisti. Sreca se cesto pre nalazi u porodicnim, priljateljskim i drugim medju ljudskim odnosima nego u materijalnim.

Ja mislim da Srbi zive u zabludi da je Srbija losa zemlja za zivot, i zato i taj problem azilanata.

Paky

pre 10 godina

"mogu da umirim građane i da kažem da neće biti SKOROG UVODENJA VIZA za građane Srbije", kaže Banović."
Znaci ipak ce da nam uvedu vize i to mozemo ocekivati pocetkom ove godine.

Nina

pre 10 godina

"...osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom" ... kao da će sve ovo da spreči nekoga da ostane u inostranstvu i tamo, ako to bude nameravao, da zatraži azil ???!!! Zašto OPET treba da postanemo građani drugog reda koje će svako moći da ponižava i maltretira ?!?

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ovo sve u vezi viza je skuvano u Eu,zbog tacno odredenog cilja da se Srbija sto dalje udalji od Unije!Ovo je maslo Nemacke:To je Nemacka politika: dati Albancima i Romima super smestaj hranu plus 800 eura, kada stupe u Nemacku, a zato okriviti Srbju kao diskrimatora da njeni gradani beze iz Srbije jer nisu Srbi vec albanci i Romi, koji nemaju sta da jedu jer ih Srbija drzi za gradane treceg reda bez ikakvig prava pa i pravo na zivot!!Sa takom plitikom Merkeleva zeli da Srbe izbaci iz bilo kakve prespektive da postane clanica Unije. Ako ih ne pustis krsis ljudska prava, ako ih pustis dobijas vize, e pa ko .... zbunjenoga? Pazite kada dodu na granicu aeroport, puni su para kada dodu u Eu nemaju ni za vodu, kukaju kako ih Srbija progoni maltretira, nemaju zaposlenja,nikakva prava, a Svabe jedva cekaju takve izjave iako znaju da to nije tacno, ali uniziti Srbiju to Nemcima odgovara!!

Goran stankovic

pre 10 godina

Treba skinuti ovu vlast, 20 godina smo bili u zatvoru jel opet, dokle vise ja licno bolje zivim od kada su pustili vize., neosecam se zapostavljenim u svetu, vracamo se u 90 god, hocu da budemo slobodni ceo zivot i sa se krecemo da vidimo svet, gde hocu i kad hocu kao i sav normalan svet, ona vlast je bila bolja kako tako priustili su nam sve a ne kao nece za sada da uvedu vize ali za 6 mwseci hoce dok proodju izbori nikako ako to oca vlas doxvolu da nam uvedu vize treba ih skinuti, dosta je bilo 20 god hocemo da budemo kao sav normalan svet.

neko ko zna

pre 10 godina

Skorog? Pa upravo je svrha klauzule da to mogu da izvedu brzo. Moze da se desi bilo kad....
(STeve, 7. januar 2014 15:13)

Nije bas toliko brzo kao sto to vi zamisljate. Nije poenta u brzini, vec jednostavnosti samog postupka. Do sada je za ponovno uvodjenje viza bio potreban najpre konsenzus unutar Evropske Komisije, a potom i vecina u Evropskom Parlamentu. Sada je Parlament izbacen iz igre, a EK donosi pravosnaznu odluku. Ali ni to bas nije toliko brzo. Suspenzija bezviznog rezima je poslednja opcija i za to je opet potrebna vecina u EK. Sasvim je moguce da Engleska, Nemacka, Holandija i jos mozda par zemalja ostanu u manjini i u tom slucaju nema viza. A cak i da se vize vrate, to ne ide bas preko noci - mora da se sastavi protokol o tome, da se ponovo otvore konzularna predstavnistva, obezbede vize, zakupe kol-centri ... Nije to bas tako jednostavno.

Vuk

pre 10 godina

Idu mi na zhivce bilo kakvi botovi po ovim sekcijama gde se komentarise. Nisam glasao za SNS ali koliko me pamcenje prati, o ovome se prica mnogo pre SNS-a.

Lavica

pre 10 godina

Nije istina da kontrolisete izlazak iz zemlje. Mi smo juce izasli i niko nam nista nije trazio. Tek na ulasku u Belgiju su trazili povratnu avio kartu.

bioskop!

pre 10 godina

pa ta evropska unija propagira ljudska prava, socijalne pomoci i sad bi da se ograde! zeznuli se s rumunima pa ne znaju kud ce s njima. naravno da ne podrzavam lazne azilante, ali svako gleda da se snadje kad vec ima tu mogucnost. problem je i u nasim nesposobnjakovicima u vlasti, lako se taj provlem moze resiti!!!

zgslavac iz EU

pre 10 godina

Nece biti vracene skoro ili nece biti uopste vracene? Moze li to neko malo da pojasni. Ja se jedino licno plasim da i ako na uvedu vize ponovo, nasa vlada nece prsto mrdnuti da uvede njima vize , pa da malo i oni u Bonu po kisi stoje na ulici i cekaju red. A isto tako verujem da ce novi projekat vlade biti kako da opet dodjemo na belu listu i samo ce nas zamajavati sa time, bez sustinskog resavanja problema!
(Zoran Bojic, 7. januar 2014 14:53)

Hahahaha kao da itko da bi itko čekao red da uđe u Srbiju, pa niste vi Hrvatska bre da ljudi čekaju u kolonama za ulazak u vašu zemlju. Samo naprijed uvedite vizu, to će bit smijurija, otjerat ćete i ono malo turista šta dojde na exit.

Lik

pre 10 godina

Ama ne paničite bez veze, i do sada se znalo koga policija zaustavlja na granici, samo če sada to da bude mnogo oštrije i bez korupcije na manjim prelazima.

mislilac

pre 10 godina

Koja je ovo gomila budalština, umesto da Nemačka promeni pravila igre kod sebe i da ograniči rok za rešavanje zahteva za azil na npr. 15 dana, oni nas teraju da ukidamo jedno od osnovnih prava na kome počiva EU a to je SLOBODA KRETANJA.
Ovako će oni koji organizuju te lažne azilante da izdaju lažne povratne autobuske karte i lažna pozivna pisma, i problem će ostati. Suština je u tome da problem nije u našem dvorištu nego kod njih, pa ga ne možemo mi ni rešiti.
A koja je razlika kad već moraš da prikupiš sve dokumente da li odeš i predaš ih u ambasadu ili ideš sa njima na granicu - minimalna!!!
I još ćemo na kraju da dobijemo lošu ocenu u postupku pridruživanja jer kršimo osnovna načela EU o slobodi kretanja, a obzirom na činjenično stanje da su tražioci tih azila uglavnm pripadnici nekih manjina (da ne imenujem sad) na kraju ćemo ispasti i diskriminatori itd...
Sve u svemu neviđeno licemerje!!!

Димитрије

pre 10 godina

Па то би било изузетно, да се овај народ који је пречипован у "покондирену тикву " и сулудо ставља главу у крило својим недрузима, мало отрезни. А са друге стране, ма него шта, свакојак шљам путује сада из помодарства по Европи. Милина је било раније док су биле визе, све проверено, зна се ко си, шта си, због чега идеш. И ко год је тамо имао посла, није имао никакав проблем да добије визу. Сада свакојака гологузија само прави гужву и на прелазима и по аеродромима, low-cost обучена, лети low-cost компанијама, немају ни за кафу. Визе него шта.

Trzda

pre 10 godina

secam se da kad sam isao za Trst, Italijani bi izdvojili Rome iz voza i dugo ih trkeljisali, vecinu ne bi ni pustili u zemlju....

Ocito da su Nemci tolerantniji, bas me zanima da li se Italijani jos tako ponasaju

Coyote

pre 10 godina

@bluez problem sa azilantima se nije pojavio u ovoj Vladi. Problem je vise u zakonodavstvu EU. Mi mozemo samo na silu uz krsenje svih ljudskih prava da sprecimo Rome i Albance koji imaju srpski pasos da ne traže azil u evropskim zemljama...

milentije

pre 10 godina

Foxy je potpuno u pravu. I od loseg ima gore.
Ispada da cemo imati vise jurnjave , saltera i posla vadeci svu potrebnu papirologiju nego sto je potrebno za dobijanje vize.

srele

pre 10 godina

meni je totalno svejedno ima li viza ili ne,prvo ono što ja hoću da obidjem treba dosta para a sa prosečnom platom od 300e u srbiji tesko je to izvodljivo,verujem da će sa ovom mojim komentarom da se složi 90% mladih ljudi.

zoki dolina cupova

pre 10 godina

..hajde banovicu da se kladimo o jedno pivo da ce srbiji biti uvedene vize..u prvom cinu vidimo pistolj..u petom pistolj puca..

Život u Srbiji, to je život pod okupacijom, život u koncentracionom logoru!

pre 10 godina

Kako nema viza? Pa, vize već postoje. Sve to što bi inače tražili od nas u stranim ambasadama i proveravali na ulasku u njihove zemlje, sad traže u našoj zemlji i proveravaju na izlasku iz naše zemlje. Pričaju nam kako vode računa o nama, da ne brinemo, a upravo nam sami rade to od čega nas "štite"! I kao ne znaju ko organizuje te ture, dok su sa granice vratili ko zna koliko poštenih ljudi. Koliko od tog broja kojim se hvale (hvale se nama, onim što je, u stvari, kontra-argument tome što pričaju - zašto je inače u EU uvedena mogućnost bržeg uvođenja viza?!) bilo poštenih ljudi, koji nisu ispunili te imbecilne, upravo fašističke, zahteve, jer im nije ni palo na pamet tako nešto (zato što nisu izopačeni, pa ni ne razmišljaju izopačeno, kao fašisti i ljudski izrod)?! I još treba da svi putujemo ko debili - moram da se vratim onako kako sam i otišao, a ako neću, onda će to ekstra da me košta. Čak i da imam dovoljno novca na granici, moram da plaćam povratnu kartu - a opet ne dozvoljavaju nam da iznesemo novca koliko hoćemo, dok su diplomatskim kanalima na svoje privatne račune u inostranstvu izneli preko 20 milijardi EUR u gotovini od oktobra 2000! Od koga su ih ukrali?! I ako neko hoće da traži azil, po čemu će ga plaćanje povratne karte sprečiti da ne traži azil? Tim pre, ako ide samo da bi uzeo pare, pa se vraća u Srbiju. Eto na kakav "inteligentan" način se iživljavaju nad čitavim narodom - otpad koji se klanja i služi najgorem šljamu, a iživljava se nad poštenima!

milisav

pre 10 godina

ovaj zahtev je u poslednjih godinu ili dve već više puta ponovljen.bojim se da je realizacija vrlo blizu. ali nije razlog taj što većina misli, problem je da napretka u ekonomiji nema, da ogroman broj ljudi jedva čeka da ode, i da je sitaucija veoma, ali baš veoma ozbiljna i zabrinjavajuća, uprkos izjavama obe strane.

SASA

pre 10 godina

Poostravaju kontrolu za ljude koji putuju u EU...a sta ako putuje u Istanbul pa odatle moze gde hoce i na aerodromu u Istanbulu mu ne traze nista osim pasosa i avio karte??? Ko hoce da nadje nacin da ode u EU, nacice ga.
Nego Nemci sve namerno rade, cuj EUR 800 po glavi daju o zatrazi azil... I onda se bune sto je pomama.

novica952

pre 10 godina

Nije prvi put da se ovo pitanje ukidanja bezviznog režima postavlja na sto pred Srbiju i to je uvek rađeno sa nekim ciljem, šta je ovaj put na stolu videćemo jedna od činjenica je da po 9 januara se uvodi pojednostavljenija procedura za ukidanje bezviznog režima.Ono što naše vlasti moraju da budu rigoroznije prema organizatorima takozvanih turističkih ruta koje organizuju snalažljive agencije i tu je gospodin Banović u pravu.Mnogo možemo mi da uradimo poštrenom kontrolom kao i da se zatraži preko MIP-a da nemačka prema našim građanima koji koriste nemačku proceduru za dobijanje azila da dođu do ekonosme koristi da se to ukine i smanji novčana naknada koja u pojedinim slučajevima i glavni motiv azilantima za odlazak.

novica952

pre 10 godina

Nije prvi put da se ovo pitanje ukidanja bezviznog režima postavlja na sto pred Srbiju i to je uvek rađeno sa nekim ciljem, šta je ovaj put na stolu videćemo jedna od činjenica je da po 9 januara se uvodi pojednostavljenija procedura za ukidanje bezviznog režima.Ono što naše vlasti moraju da budu rigoroznije prema organizatorima takozvanih turističkih ruta koje organizuju snalažljive agencije i tu je gospodin Banović u pravu.Mnogo možemo mi da uradimo poštrenom kontrolom kao i da se zatraži preko MIP.a da nemačka prema našim građanima koji koriste nemačku proceduru za dobijanje azila da dođu do ekonosme koristi da se to ukine i smanji novčana naknada koja u pojedinim slučajevima i glavni motiv azilantima za odlazak.

loki

pre 10 godina

Problem laznih azilanata se nece resiti uvodjenjem viza, nego rigoroznijom kontrolom i sprovodjenjem kontinuiranih akcija, baziranih na medjunarodnoj saradnji koje su uperene protiv trgovine ljudima.

Aleksandar

pre 10 godina

Zasto ja ne mogu kao covek da putujem gde hocu uzmem kintu pasos kupim kartu i idem gde mi se ide kome ja da se pravdam gde cu itd pa ovo sto su uradili jesu VIZE ovo je sramota i ponizenje nas obicnih smrtnika ej pa da odem do Beca vise cu da se cimam sa ovim dokumentima i plus me mozda nas carinik i vrati poznavajuci nas mentalite nego sam pute. znaci VIZE hvala lepo

duco

pre 10 godina

Uvodjenje viza u ovom trenutku pocetka pristupnih pregovora sa EU ne bi bilo dobro ni za jednu stranu, samo bi dovelo do zategnutosti sto bi otezalo komunikaciju.Ne moze cela Srbija da placa ceh postojanja problema laznih azilanata.

povuci-potegni...

pre 10 godina

Ovo je više za lokalnu upotrebu. Po sistemu zategni-popusti! A svi dobro znaju da su azilanti posledica upravo njihove nakaradne politike priznanja Kosova. Kad građani takve kvazi države nagrnu u Uniju onda su ponovo građani Srbije!

Gabi

pre 10 godina

Drugim rečima, budite mirni ionako ste celog života stajali u redovima za vize, pa ste navikli! I kada nema viza, svakako nećete imati novac da bilo gde putujete, pa vam je sasvim svejedno!

povuci-potegni...

pre 10 godina

Ovo je više za lokalnu upotrebu. Po sistemu zategni-popusti! A svi dobro znaju da su azilanti posledica upravo njihove nakaradne politike priznanja Kosova. Kad građani takve kvazi države nagrnu u Uniju onda su ponovo građani Srbije!

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ko mi udara minuse zna se Albanci i Romi, ali nije vazno ja zivim ovde vani, ali kada dodju Romi na razna veselja Muzicari su toliko arogantni pokazuju svoje bogastvo preko citavog tela u zlatu i dijamantima Rolexima bogatom odecom, ugojenoscu svojig podvoljska, tako da iskoriscavaju naivne mlade i stare Srbe u dijaspori, da im daju i kapom i shakom na njihove trikove!A onda od besa ne znaju sta ce pa pravac kod Merkeleve gde se unizuju na koljena vicuci: Srbija nas progoni ne da nam hleba nasoj deci, biju nas, unizavaju nas, zato Svevisnja Gospodo, Merkelova spasavaj nas od srpske torture i zlostavljanja!! A od bogatstva i zlata i dijamanata ne znaju sta ce sa njima!! Ja sam proslog ljeta bio u Marselie (Marselj) gde sam svojim ocima video sta rade nasi Romi u Marselju; na setalistu u staroj Luci (Vixe Port) gde ih slusam na cistom srpskom jeziju gde se izmedju sebe dogovaraju koju su bogatu Porodicu snimili u Marselju, Nici, ko treba da predvodi tu grupu da pljacka te Porodice, koje po njihovom su bogate!! Ja stojim pored njih i slusam njihove dogovore na cisto srpskom jeziku, a onda izmedu sebe sve to ponavljaju na francuskom jeziku koji razumem bez da sam IKADA ZIVEO U FRANCUSKOJ, a onda romskom koji ne razumem totalno nista isto kao srpski. Zato nije Evropa kriva sto ce da nam uvedu vize, vec srpska nesnalazljivost u odredjenim situacijama. Da su Srbi bogati kao Romi...

Berac Lovorika

pre 10 godina

Mora biti pojačana komunikacija Srbije i zemalja gde naši gradjani ,lažni azilanti,traže azil i odgovarajuće reagovati.

Izdajnik

pre 10 godina

bravo. 10 godina nam je trebalo da nam ukinu vize i samo 1,5 godina ex radikalima i milosevicevcima da nas vrate unazad i opet da nam uvedu vize! svaka cast!

bluez

pre 10 godina

Gde nas vode ovi, sad ponovo i od viza treba da strepimo. Kosovo, Ceca, Vucic, Dacic, Toma, rasulo ekonomije, kontrola medija i policije u borbi sa opozicijom...deluje mi poznato...devedesete.

Димитрије

pre 10 godina

Па то би било изузетно, да се овај народ који је пречипован у "покондирену тикву " и сулудо ставља главу у крило својим недрузима, мало отрезни. А са друге стране, ма него шта, свакојак шљам путује сада из помодарства по Европи. Милина је било раније док су биле визе, све проверено, зна се ко си, шта си, због чега идеш. И ко год је тамо имао посла, није имао никакав проблем да добије визу. Сада свакојака гологузија само прави гужву и на прелазима и по аеродромима, low-cost обучена, лети low-cost компанијама, немају ни за кафу. Визе него шта.

Bojan

pre 10 godina

Sto se mene tice neka sutra uvedu vize! Najvise sam putovao bas u vreme dok smo morali da vadimo vize, pre desetak godina sam imao novca i mogao sam da putujem, nikada nisam krivicno gonjen i dobijao sam vizu bez problema! Sta mi danas vredi sto nema viza kada nemam novca ni do Crne gore da odem zahvaljujuci evropejcima? Kamo lepe srece da smo normalna drzava pa da i mi ogranicimo prolazak stzrancima i uvoz svega i svacega, od marta ce sav otpad da ulazi u Srbiju u obliku hrane i da tako unisti srpskog seljaka, mislite da su vize najveci problem?

zgslavac iz EU

pre 10 godina

Nece biti vracene skoro ili nece biti uopste vracene? Moze li to neko malo da pojasni. Ja se jedino licno plasim da i ako na uvedu vize ponovo, nasa vlada nece prsto mrdnuti da uvede njima vize , pa da malo i oni u Bonu po kisi stoje na ulici i cekaju red. A isto tako verujem da ce novi projekat vlade biti kako da opet dodjemo na belu listu i samo ce nas zamajavati sa time, bez sustinskog resavanja problema!
(Zoran Bojic, 7. januar 2014 14:53)

Hahahaha kao da itko da bi itko čekao red da uđe u Srbiju, pa niste vi Hrvatska bre da ljudi čekaju u kolonama za ulazak u vašu zemlju. Samo naprijed uvedite vizu, to će bit smijurija, otjerat ćete i ono malo turista šta dojde na exit.

Zoran Bojic

pre 10 godina

Nece biti vracene skoro ili nece biti uopste vracene? Moze li to neko malo da pojasni. Ja se jedino licno plasim da i ako na uvedu vize ponovo, nasa vlada nece prsto mrdnuti da uvede njima vize , pa da malo i oni u Bonu po kisi stoje na ulici i cekaju red. A isto tako verujem da ce novi projekat vlade biti kako da opet dodjemo na belu listu i samo ce nas zamajavati sa time, bez sustinskog resavanja problema!

stvorina@gmail.com

pre 10 godina

"...osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom"
A biciklom ili peške?!

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ovo sve u vezi viza je skuvano u Eu,zbog tacno odredenog cilja da se Srbija sto dalje udalji od Unije!Ovo je maslo Nemacke:To je Nemacka politika: dati Albancima i Romima super smestaj hranu plus 800 eura, kada stupe u Nemacku, a zato okriviti Srbju kao diskrimatora da njeni gradani beze iz Srbije jer nisu Srbi vec albanci i Romi, koji nemaju sta da jedu jer ih Srbija drzi za gradane treceg reda bez ikakvig prava pa i pravo na zivot!!Sa takom plitikom Merkeleva zeli da Srbe izbaci iz bilo kakve prespektive da postane clanica Unije. Ako ih ne pustis krsis ljudska prava, ako ih pustis dobijas vize, e pa ko .... zbunjenoga? Pazite kada dodu na granicu aeroport, puni su para kada dodu u Eu nemaju ni za vodu, kukaju kako ih Srbija progoni maltretira, nemaju zaposlenja,nikakva prava, a Svabe jedva cekaju takve izjave iako znaju da to nije tacno, ali uniziti Srbiju to Nemcima odgovara!!

Nikola

pre 10 godina

Naši građani su veoma siromašni. Ne živi se od obećanja. Gospodin policajac treba da zna da ljudi koji su gladni nedeljama i mesecima nisu optimisti, optimizam nestaje kada nemaš da jedeš.

cickavi01

pre 10 godina

"Izricito ce se traziti da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom", navodi Banović.

Licno sam imao priliku da prilikom pasoske kontrole na aerodromu u Svedskoj(Skavsta) na pitanje sluzbenice koliko ostajete? doticni odgovara(u pitanju je pripadnik nacionalne manjine kod nas) 2 nedelje(preveo mu je neko od putnika u blizini),dali imate povratnu kartu?...imam i pokazuje...dali imate novca?....u tom trenutku se doticni okrece i vadi svezanj novcanica(u pitanju seu evri...odoka sam video jednu od 500 i par novcanica od 100) i kaze "Imam ja pare...nisam ja kao neki koji nemaju"
Poenta ove price je da su svi dosad naucili da treba sve da imaju kod sebe...novac,povratnu kartu itd.
Sta rade kad dodju u neku od tih zemalja je druga prica....vidjam ih sve vise u mom komsiluku...stalno novi dolaze a odlaze organizovanim prevozom...kombi iz Srbije ih vozi nazad.
Dali ce biti ponovo uvedene vize?....cini mi se da hoce jer se trend trazilaca laznog azila nesmanjuje vec godinama...naprotiv povecava se.

srele

pre 10 godina

meni je totalno svejedno ima li viza ili ne,prvo ono što ja hoću da obidjem treba dosta para a sa prosečnom platom od 300e u srbiji tesko je to izvodljivo,verujem da će sa ovom mojim komentarom da se složi 90% mladih ljudi.

foxy

pre 10 godina

Sad će normalni svet koji ode na 10tak dana van zemlje, na odmor, morati da ide preko agencija ili da jure propratna pisma itd., katastrofa, to je opet neki vid ograničenja..Ako čovek ne može slobodno sa svojim pasošem da pređe drugu granicu bez dodatnih ograničenja i zahteva, onda taj pasoš koji poseduje očigledno ne ispunjava uslove za koje se izdaje.. Što znači da su opet institucije krive jer su dopustile da do ovog dođe..Znalo se za problem lažnih azilanata još od prvog dana. To je i rečeno ako sećate, nego očigledno su profesionalizam, društvena odgovornost i šta još ne..opet pale na niske grane...I sad će normalnima da se oteža zbog nekih pojedinaca koje država nije sprečila da ruše naš ugled i ugrožavaju našu slobode svojim postupcima. Hvala Vam!

Ovich

pre 10 godina

@Izdajnik

Nema to mnogo veza sa radikalima i Milosevicima, nego sa ubedjenjem nasih gradjana da je Srbija pakao na zemlji i da ce bilo gde drugde naci bolji zivot. Trazeci razloge za neuspehe ljudi kod nas stalno krive politicare i stavljaju krivicu na uzi broj ljudi, a ekonomski problem je generalni mentalitet drustva, koji proizvodi lose politicare izmedju ostalog.

Zivot u Srbiji nije toliko los koliko se generalno misli. Postoji strah od propasti i nedovoljna finansijska bezbednost. Isti strah postoji u skoro svim kapitalistickim sistemima.

Ali... ko to u Srbiji umire od gladi i nema sta da obuce? Mali broj ljudi. Zasto nismo srecni? Zato sto zelimo da se poredimo sa najvecim ekonomskim silama sveta? Sa nemackom, Svajcarskom? Ali da imak ostanemo veseljaci i da se zezamo u kafanama po ceo dan i noc? Ili mozda zato sto nas tudje bogatstvo cini ljubomornim?

U Srbiji postoji veca licna bezbednost i veca druzeljubivost koji po mom misljenju stavljaju "kvalitet zivota" na visi nivo nego u vecini zemalja EU.

Problem Srbije je sto smo materijalisti. Sreca se cesto pre nalazi u porodicnim, priljateljskim i drugim medju ljudskim odnosima nego u materijalnim.

Ja mislim da Srbi zive u zabludi da je Srbija losa zemlja za zivot, i zato i taj problem azilanata.

lala

pre 10 godina

Ovo samo može da izjavi državni službenik Serbistana. Sve to što treba od dokumenata treba i za vađenje vize. Jedino nedostaje zahtev za dobijanje vize. Time su moja prava na slobodno kretanje ugrožena. Oni što nisu nikada u životu mrdnuli od kuće me ne interesuju. Za nepunih godinu i po dana je crno-crvena koalicija-pre svega mislim na crnu, uspela ono što je prethodnim vladama trebalo 10 godina. Napredno, nema šta.

hipnos011

pre 10 godina

aman vise, zabole me, da prostite! smucilo mi se vise sve, svaki dan se vrte iste vesti, lidl, vize, cene nekretnina... blablabla
pa ko je ovde lud

SASA

pre 10 godina

Poostravaju kontrolu za ljude koji putuju u EU...a sta ako putuje u Istanbul pa odatle moze gde hoce i na aerodromu u Istanbulu mu ne traze nista osim pasosa i avio karte??? Ko hoce da nadje nacin da ode u EU, nacice ga.
Nego Nemci sve namerno rade, cuj EUR 800 po glavi daju o zatrazi azil... I onda se bune sto je pomama.

Saša

pre 10 godina

"Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom"

I u čemu se takav navodni bezvizni režim razlikuje od viznog? Znači ja koji nemam rodbinu u zapadnoj evropi i ne idem na poslovni put, a neću da idem preko turistikih agencija nemam tamo šta da tražim? Slobodno neka uvedu vize, a oni koji idu kod rođaka gastabajtera neka pokazuju pozivno pismo.

Vuk

pre 10 godina

Idu mi na zhivce bilo kakvi botovi po ovim sekcijama gde se komentarise. Nisam glasao za SNS ali koliko me pamcenje prati, o ovome se prica mnogo pre SNS-a.

Bojan

pre 10 godina

(Ovich, 07. januar 2014 16:47)

Izgleda da ne zivimo u istoj Srbiji ja i ti. Ja zivim u zemlji gde je nezaposlenost preko 30%. U zemlji gde svaki dan nesto poskupi, a plate nam smanjuju. U zemlji gde deca umiru od izlecivih bolesti. U zemlji... Ma ne mogu vise da kucam.

Zivot je samo jedan, i ne zelim da ga trosim ovde, da bi me u starosti ponizavali gori od mene.

Uskoro se selim, pa da posteno zivim od svog RADA i stvorim porodicu i dom. Dosta je bilo.

mislilac

pre 10 godina

Koja je ovo gomila budalština, umesto da Nemačka promeni pravila igre kod sebe i da ograniči rok za rešavanje zahteva za azil na npr. 15 dana, oni nas teraju da ukidamo jedno od osnovnih prava na kome počiva EU a to je SLOBODA KRETANJA.
Ovako će oni koji organizuju te lažne azilante da izdaju lažne povratne autobuske karte i lažna pozivna pisma, i problem će ostati. Suština je u tome da problem nije u našem dvorištu nego kod njih, pa ga ne možemo mi ni rešiti.
A koja je razlika kad već moraš da prikupiš sve dokumente da li odeš i predaš ih u ambasadu ili ideš sa njima na granicu - minimalna!!!
I još ćemo na kraju da dobijemo lošu ocenu u postupku pridruživanja jer kršimo osnovna načela EU o slobodi kretanja, a obzirom na činjenično stanje da su tražioci tih azila uglavnm pripadnici nekih manjina (da ne imenujem sad) na kraju ćemo ispasti i diskriminatori itd...
Sve u svemu neviđeno licemerje!!!

Rocketeer

pre 10 godina

Srbija treba da reši problem lažnih azilanata a ukoliko nema kapaciteta za to jednostavno treba da traži pomoć EU da ne dolazimo u situaciju da po kiši,snegu i vetru ,stojimo satima ispred ambasade.

neko ko zna

pre 10 godina

Skorog? Pa upravo je svrha klauzule da to mogu da izvedu brzo. Moze da se desi bilo kad....
(STeve, 7. januar 2014 15:13)

Nije bas toliko brzo kao sto to vi zamisljate. Nije poenta u brzini, vec jednostavnosti samog postupka. Do sada je za ponovno uvodjenje viza bio potreban najpre konsenzus unutar Evropske Komisije, a potom i vecina u Evropskom Parlamentu. Sada je Parlament izbacen iz igre, a EK donosi pravosnaznu odluku. Ali ni to bas nije toliko brzo. Suspenzija bezviznog rezima je poslednja opcija i za to je opet potrebna vecina u EK. Sasvim je moguce da Engleska, Nemacka, Holandija i jos mozda par zemalja ostanu u manjini i u tom slucaju nema viza. A cak i da se vize vrate, to ne ide bas preko noci - mora da se sastavi protokol o tome, da se ponovo otvore konzularna predstavnistva, obezbede vize, zakupe kol-centri ... Nije to bas tako jednostavno.

Coyote

pre 10 godina

@bluez problem sa azilantima se nije pojavio u ovoj Vladi. Problem je vise u zakonodavstvu EU. Mi mozemo samo na silu uz krsenje svih ljudskih prava da sprecimo Rome i Albance koji imaju srpski pasos da ne traže azil u evropskim zemljama...

Karlobag, Karlovac, Virovitica...Kosovska Mitrovica

pre 10 godina

Pade mi kamen sa srca, odo malo da vidim šta ima po kontejnerima ,da proslavim radosnu vest.

bioskop!

pre 10 godina

pa ta evropska unija propagira ljudska prava, socijalne pomoci i sad bi da se ograde! zeznuli se s rumunima pa ne znaju kud ce s njima. naravno da ne podrzavam lazne azilante, ali svako gleda da se snadje kad vec ima tu mogucnost. problem je i u nasim nesposobnjakovicima u vlasti, lako se taj provlem moze resiti!!!

татамата

pre 10 godina

Лупају глупости. Пре 10 дана сам дошао из Аустрије. Нико ме ништа није питао ни на улазу а ни на излазу из ЕУ. Јесу нам мађари преврнули аутобус тражећи цигарете и алкохол али ништа више од тога. Чак сам извадио и путно осигурање јер су ми рекли да као затежу око тога али ми ни за то нико није питао. Све је то застрашивање а позназо је да се срби плаше чим газда ошине бичем негде. Путујте људи, дружите се, живите и не читајте новине и ове "интелектуалце".

Milan

pre 10 godina

Banovicu jesi li spreman da podneses ostavku i napustis drzavnu sluzbu i predjes da radih u privatnom sektoru ako se ove tvoje tvrdnje pokazu pogresnim?? Naravno da nisi zato i lupas jer nikakve posledice neces snositi!!!!!

Lavica

pre 10 godina

Nije istina da kontrolisete izlazak iz zemlje. Mi smo juce izasli i niko nam nista nije trazio. Tek na ulasku u Belgiju su trazili povratnu avio kartu.

GeorgeNS

pre 10 godina

Molio bih da mi neko pojasni sledecu situaciju: Idem u privatnu posetu za vikend u recimo Budimpestu ili Bec. Ponesem novac, uzmem zdravstveno osiguranje, ali kako da nabavim pozivno pismo? I recimo ne odgovara mi da idem istim autobuskim prevoznikom u oba pravca, pa zelim da kartu za povratak kupim u BP ili Becu. Sta ce se onda desiti? Da li ce me vratiti sa granice?
Da, cestitam nasoj Vladi na "uspesnom" resavanju problema.

novica952

pre 10 godina

Nije prvi put da se ovo pitanje ukidanja bezviznog režima postavlja na sto pred Srbiju i to je uvek rađeno sa nekim ciljem, šta je ovaj put na stolu videćemo jedna od činjenica je da po 9 januara se uvodi pojednostavljenija procedura za ukidanje bezviznog režima.Ono što naše vlasti moraju da budu rigoroznije prema organizatorima takozvanih turističkih ruta koje organizuju snalažljive agencije i tu je gospodin Banović u pravu.Mnogo možemo mi da uradimo poštrenom kontrolom kao i da se zatraži preko MIP.a da nemačka prema našim građanima koji koriste nemačku proceduru za dobijanje azila da dođu do ekonosme koristi da se to ukine i smanji novčana naknada koja u pojedinim slučajevima i glavni motiv azilantima za odlazak.

Lik

pre 10 godina

Ama ne paničite bez veze, i do sada se znalo koga policija zaustavlja na granici, samo če sada to da bude mnogo oštrije i bez korupcije na manjim prelazima.

milisav

pre 10 godina

ovaj zahtev je u poslednjih godinu ili dve već više puta ponovljen.bojim se da je realizacija vrlo blizu. ali nije razlog taj što većina misli, problem je da napretka u ekonomiji nema, da ogroman broj ljudi jedva čeka da ode, i da je sitaucija veoma, ali baš veoma ozbiljna i zabrinjavajuća, uprkos izjavama obe strane.

Pametnjaković

pre 10 godina

"Ipak, iako olakšana, procedura nije jednostavna."

Ako neko misli da će komplikovanost procedure da nas spasi nesposobnih političkih partija Srbije i njihovih eksperata i super stručnjaka, vara se, jer je procedura za ponovno ukidanje viza još manje jednostavna.

Aleksandar

pre 10 godina

Da mi je da mi neko objasni kakve veze putno osiguranje i povratna karta imaju sa sprečavanjem ilegalne emigracije i lažnim azilantima. Povratna karta za avion, ako se uzme na vreme kod low cost-era, košta maksimalno dodatnih 100€ - autobusom ili vozom drastično manje, a putno osiguranje na nedelju dana ne košta ni 20€. Samo nedelju dana u statusu 'lažnog azilanta' u Nemačkoj pokriva takav trošak.

Pozivno pismo ili rezervacija se nikako ne bi smeli tražiti na izlaznoj granici jer je to zadiranje u privatnost građana - šta briga našeg carinika kod koga ja idem u posetu? O novcu i da ne govorim.

Inače, imam utisak da tu papirologiju traže samo onima za koje procene da bi mogli da potpadnu pod kategoriju 'lažni azilant' pošto to meni nikada nisu tražili a putujem prilično često - što dodatno otvara mogućnosti diskriminacije.

Ne rešava se tako problem, gospodo. Kad je došlo do toga da neko grebe rukama i nogama da ode negde drugde već je dockan - takvog čoveka ne možete zadržati.

novica952

pre 10 godina

Nije prvi put da se ovo pitanje ukidanja bezviznog režima postavlja na sto pred Srbiju i to je uvek rađeno sa nekim ciljem, šta je ovaj put na stolu videćemo jedna od činjenica je da po 9 januara se uvodi pojednostavljenija procedura za ukidanje bezviznog režima.Ono što naše vlasti moraju da budu rigoroznije prema organizatorima takozvanih turističkih ruta koje organizuju snalažljive agencije i tu je gospodin Banović u pravu.Mnogo možemo mi da uradimo poštrenom kontrolom kao i da se zatraži preko MIP-a da nemačka prema našim građanima koji koriste nemačku proceduru za dobijanje azila da dođu do ekonosme koristi da se to ukine i smanji novčana naknada koja u pojedinim slučajevima i glavni motiv azilantima za odlazak.

Nebitno

pre 10 godina

A zasto imam neki utisak da ce biti vracene samo nece biti nazvane pravim imenom? Pa ce se tako za domace trziste zvati dodatne mere za sprecavanje laznih azilanata, ili ti mere upozorenja pred uvodjenje viza itd, smislice ovi iz Vlade nesto ne brinem ja, kao sto do sada slavimo 3 datuma za pocetak pregovora, sto granica nije granica nego prelaz, itd, tako ni vize nece biti vize ali ce vrsiti istu funkciju.

Ivana

pre 10 godina

Zedj za brzom i lakom zaradom???? Pa jok nego cu da cekam da svi vi poooolako, kao sto vec godinama radite napunite svoje dzepove!Zedj tacno! Omladina vam je i zedna i gladna!

Ja

pre 10 godina

Trazenje od postenih putnika da ispune odredjene uslove za izlazak iz zemlje je ukinula i Kuba a pre 20 godina i SSSR i zemlje istocnog bloka. To je i neustavno a i nije u skladu sa poveljom o ljudskim pravima koja predvidja da svako moze da se slobodno krece. A sto se tice laznih azilanata, verujem da ce im biti veliki problem da uplate jedan dan zdravstveno osiguranje i ponesu neke lazne rezervacije hotela. Ovo identicno je imala i Rumunija dok nije usla u EU i donela je identicne mere koje su pale u Strazburu.

neko iz mase

pre 10 godina

Znači treba skupiti sve papire kao za vize i nosati ih stalno sa sobom plus napuniti novčanik evrima i onda zavisiti od dobre volje svakog carinika na koga naiđeš. Ovo je uvođenje viza ispod žita, da se vlasi ne dosete.

neko

pre 10 godina

"...mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije"

Sta znaci "skoro uvodjenje vize"? Do proleca? Tek na Uskrs? Prekjuce ste se frljali desetinama hiljada milijadi, umesto desetak milijardi. Samo hiljadu puta promasili. Sta zna mali Perica sta je hiljada, sta milijarda a sta je uopste dolar... I ovde je isto. Sta znaci "skoro"?

Resava se jednostavno. Zapretiti svima koji zatraze azil, samo da bi nekoliko meseci primali socijalnu pomoc, oduzimanje pasosa po popvratju. U pitanju je sramocenje drzave i svaka drzava ima pravo da zastiti svoje gradjane.

milorad

pre 10 godina

Kada jeda cinovnik po rangu samo cinovnik ,izadje u novine i hrabri narod da nece biti uvodjenja viza,zna se da ce ih biti. Kada je dobra vest e onda glavesine uzimaju prostor i sepure se .Bice,bice, viza ubrzo.

joker

pre 10 godina

Neće biti viza, neće biti plata, neće biti novih radnih mesta, ali će zato biti poskupljenja, otpuštanja i političara da nas lažu.

gospodin đ.

pre 10 godina

mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije", kaže Banović.

samim tim se govori da ce biti viza opet kad tad..carevi

Paky

pre 10 godina

"mogu da umirim građane i da kažem da neće biti SKOROG UVODENJA VIZA za građane Srbije", kaže Banović."
Znaci ipak ce da nam uvedu vize i to mozemo ocekivati pocetkom ove godine.

Педер

pre 10 godina

"Председник комисије за праћење безвизног режима" И ми озбиљно гутамо приче о неопходном повећању пореза да би се попунио буџет а они троше наш новац на плате за овакве "послове"? Нису ни французи луди што су гиљотином решавали несугласице са оваквом багром, све ми се више чини да треба да кренемо њиховим стопама.

бидермајер

pre 10 godina

Треба конфисковати путне исправе затворити земљу херметички не би ли се угодило европској унији.Притом наћи људе који ће порадити на изналажењу посла за 1,5 милиона незапослених у србији ,а ову политичку елиту послати у каменолом.

Доле влада!

Perun

pre 10 godina

Вратиће они нама визе,има да се пушимо... Причу о лажним азилантима можете продавати неким ботовима али не и мени... Кад ми не поштујемо једни друге,како можемо очекивати да нас запад поштује...

Goran stankovic

pre 10 godina

Treba skinuti ovu vlast, 20 godina smo bili u zatvoru jel opet, dokle vise ja licno bolje zivim od kada su pustili vize., neosecam se zapostavljenim u svetu, vracamo se u 90 god, hocu da budemo slobodni ceo zivot i sa se krecemo da vidimo svet, gde hocu i kad hocu kao i sav normalan svet, ona vlast je bila bolja kako tako priustili su nam sve a ne kao nece za sada da uvedu vize ali za 6 mwseci hoce dok proodju izbori nikako ako to oca vlas doxvolu da nam uvedu vize treba ih skinuti, dosta je bilo 20 god hocemo da budemo kao sav normalan svet.

Aleksandar

pre 10 godina

Zasto ja ne mogu kao covek da putujem gde hocu uzmem kintu pasos kupim kartu i idem gde mi se ide kome ja da se pravdam gde cu itd pa ovo sto su uradili jesu VIZE ovo je sramota i ponizenje nas obicnih smrtnika ej pa da odem do Beca vise cu da se cimam sa ovim dokumentima i plus me mozda nas carinik i vrati poznavajuci nas mentalite nego sam pute. znaci VIZE hvala lepo

Trzda

pre 10 godina

secam se da kad sam isao za Trst, Italijani bi izdvojili Rome iz voza i dugo ih trkeljisali, vecinu ne bi ni pustili u zemlju....

Ocito da su Nemci tolerantniji, bas me zanima da li se Italijani jos tako ponasaju

poštar

pre 10 godina

predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima!

zar je potrebno da postoji komisija za to!? sta rade u normalnim okolnostima kada nema price o ukidanju viza? bas bih voleo da vidim kako izgleda jedan dan "predsednika" i ostalih clanova komisije.
pretpostavljam da dodju ujutru oko 09, popiju kaficu, procitaju novine, oko 11 odu na pauzu, u 13h se polako pakuju, u 14h su vec kuci. cenim da plata zaposlenima u ovom telu nije manja od 100 soma!

Betoven

pre 10 godina

Koliko vidim komisija za pracenje BEZVEZNOG rezima, to jest citalastvo b92 nije bas happy i ne veruje ovom gospodinu. Problem je sto su ovaj režim izglasali oni koji i da mogu ne bi putovali jer ih to ne zanima i ne znaju sta je to internet. "Sta cu ja bre tamo kad ovde sve ima...."

Rorscach

pre 10 godina

A jel neko misli na studente koji studiraju van zemlje ? Ne. Nikad ni nisu. Madjarska vlada placa stipendije madjarima iz srbije koji studiraju i u srbiji i van nje. A srbija ne moze ni obezbediti ono osnovno, vize za bolje sutra.

Shonke

pre 10 godina

"Ne brinite, sve je u redu" su bile i reči kapetana Costa Concordie kad su ga pitali zašto plove tako blizu obale.

Za Zorana, koji je izgleda zaspao pre 24 godine, SR Nemačka je ujedinjena a ambasada Srbije u toj zemlji se nalazi u Berlinu. Konzulati su još u Hamburgu, Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu i Dizeldorfu. I ne, niko ne jurca da dođe u ovu našu jadnu zemlju pa tako nigde nema, niti je ikad bilo reda za vizu za ulazak u Srbiju.

Život u Srbiji, to je život pod okupacijom, život u koncentracionom logoru!

pre 10 godina

Kako nema viza? Pa, vize već postoje. Sve to što bi inače tražili od nas u stranim ambasadama i proveravali na ulasku u njihove zemlje, sad traže u našoj zemlji i proveravaju na izlasku iz naše zemlje. Pričaju nam kako vode računa o nama, da ne brinemo, a upravo nam sami rade to od čega nas "štite"! I kao ne znaju ko organizuje te ture, dok su sa granice vratili ko zna koliko poštenih ljudi. Koliko od tog broja kojim se hvale (hvale se nama, onim što je, u stvari, kontra-argument tome što pričaju - zašto je inače u EU uvedena mogućnost bržeg uvođenja viza?!) bilo poštenih ljudi, koji nisu ispunili te imbecilne, upravo fašističke, zahteve, jer im nije ni palo na pamet tako nešto (zato što nisu izopačeni, pa ni ne razmišljaju izopačeno, kao fašisti i ljudski izrod)?! I još treba da svi putujemo ko debili - moram da se vratim onako kako sam i otišao, a ako neću, onda će to ekstra da me košta. Čak i da imam dovoljno novca na granici, moram da plaćam povratnu kartu - a opet ne dozvoljavaju nam da iznesemo novca koliko hoćemo, dok su diplomatskim kanalima na svoje privatne račune u inostranstvu izneli preko 20 milijardi EUR u gotovini od oktobra 2000! Od koga su ih ukrali?! I ako neko hoće da traži azil, po čemu će ga plaćanje povratne karte sprečiti da ne traži azil? Tim pre, ako ide samo da bi uzeo pare, pa se vraća u Srbiju. Eto na kakav "inteligentan" način se iživljavaju nad čitavim narodom - otpad koji se klanja i služi najgorem šljamu, a iživljava se nad poštenima!

duco

pre 10 godina

Uvodjenje viza u ovom trenutku pocetka pristupnih pregovora sa EU ne bi bilo dobro ni za jednu stranu, samo bi dovelo do zategnutosti sto bi otezalo komunikaciju.Ne moze cela Srbija da placa ceh postojanja problema laznih azilanata.

povuci-potegni...

pre 10 godina

Ovo je više za lokalnu upotrebu. Po sistemu zategni-popusti! A svi dobro znaju da su azilanti posledica upravo njihove nakaradne politike priznanja Kosova. Kad građani takve kvazi države nagrnu u Uniju onda su ponovo građani Srbije!

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ko mi udara minuse zna se Albanci i Romi, ali nije vazno ja zivim ovde vani, ali kada dodju Romi na razna veselja Muzicari su toliko arogantni pokazuju svoje bogastvo preko citavog tela u zlatu i dijamantima Rolexima bogatom odecom, ugojenoscu svojig podvoljska, tako da iskoriscavaju naivne mlade i stare Srbe u dijaspori, da im daju i kapom i shakom na njihove trikove!A onda od besa ne znaju sta ce pa pravac kod Merkeleve gde se unizuju na koljena vicuci: Srbija nas progoni ne da nam hleba nasoj deci, biju nas, unizavaju nas, zato Svevisnja Gospodo, Merkelova spasavaj nas od srpske torture i zlostavljanja!! A od bogatstva i zlata i dijamanata ne znaju sta ce sa njima!! Ja sam proslog ljeta bio u Marselie (Marselj) gde sam svojim ocima video sta rade nasi Romi u Marselju; na setalistu u staroj Luci (Vixe Port) gde ih slusam na cistom srpskom jeziju gde se izmedju sebe dogovaraju koju su bogatu Porodicu snimili u Marselju, Nici, ko treba da predvodi tu grupu da pljacka te Porodice, koje po njihovom su bogate!! Ja stojim pored njih i slusam njihove dogovore na cisto srpskom jeziku, a onda izmedu sebe sve to ponavljaju na francuskom jeziku koji razumem bez da sam IKADA ZIVEO U FRANCUSKOJ, a onda romskom koji ne razumem totalno nista isto kao srpski. Zato nije Evropa kriva sto ce da nam uvedu vize, vec srpska nesnalazljivost u odredjenim situacijama. Da su Srbi bogati kao Romi...

debela.hladovina

pre 10 godina

"Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima" - šta je to "Komisija za praćenje bezviznog režima", kako se to prati bezvizni režim, šta rade ti ljudi po ceo dan, koliko ih ima i kolike su im plate?
Čuj "Komisija za praćenje bezviznog režima"! Mrš lopovi jedni, paraziti nemoralni, sve vas treba raspustiti i poslati kućama, sve te fantomske komisije i agencije. Pa u Švajcarskoj da ste se zapatili do bankrota bi je doveli! Mrš!

Katana

pre 10 godina

Da li to znaci da ako hoces da sednes u kola i odes do Madjarske u soping moras sve ovo da imas?

Onda koja je poenta viza... ovo je isto kao vize samo sto nas carinik odlucuje o tvojoj sudbini.

Kiza

pre 10 godina

Pa ja ovu vlast poznajem po redovima za vizu,ulje,secer,brasno,cigarete,deterdzent,mleko,hleb,bromazepam,dijazepam,leksilijum...ovo zadnje je dok cekate u redu da ne poludite...

zoki dolina cupova

pre 10 godina

..hajde banovicu da se kladimo o jedno pivo da ce srbiji biti uvedene vize..u prvom cinu vidimo pistolj..u petom pistolj puca..

povuci-potegni...

pre 10 godina

Ovo je više za lokalnu upotrebu. Po sistemu zategni-popusti! A svi dobro znaju da su azilanti posledica upravo njihove nakaradne politike priznanja Kosova. Kad građani takve kvazi države nagrnu u Uniju onda su ponovo građani Srbije!

Gabi

pre 10 godina

Drugim rečima, budite mirni ionako ste celog života stajali u redovima za vize, pa ste navikli! I kada nema viza, svakako nećete imati novac da bilo gde putujete, pa vam je sasvim svejedno!

Berac Lovorika

pre 10 godina

Mora biti pojačana komunikacija Srbije i zemalja gde naši gradjani ,lažni azilanti,traže azil i odgovarajuće reagovati.

Maksa,Novi Sad

pre 10 godina

Terajte se sa takvim belim šengenom...Preko interneta možeš sam naći smeštaj zašto mora da bude turistička agencija...

Nina

pre 10 godina

"...osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom" ... kao da će sve ovo da spreči nekoga da ostane u inostranstvu i tamo, ako to bude nameravao, da zatraži azil ???!!! Zašto OPET treba da postanemo građani drugog reda koje će svako moći da ponižava i maltretira ?!?

Bender

pre 10 godina

Neka mi neko objasni pravnu pozadinu trazenja "uslova za izlazak iz zemlje".
Ovde se kaze da "svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu".
Po ustavu Srbije, nikakvih uslova za napustanje Srbije nema, sem ovih, propisanih clanom 39:

"Član 39.
Svako ima pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju se vrati.
Sloboda kretanja i nastanjivanja i pravo da se napusti Republika Srbija mogu se ograni čiti zakonom, ako je to neophodno radi vodjenja krivičnog postupka, zaštite javnog reda i mira, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili odbrane Republike Srbije."

Ja nisam upoznat da je donet neki zakon o ogranicenju napustanja Srbije, a koji spadaju pod ove kategorije iznad (radi vodjenja krivičnog postupka, zaštite javnog reda i mira, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili odbrane)

Prema tome, bilo kakvo uslovljavanje izlaska iz Srbije je ilegalno.

milentije

pre 10 godina

Foxy je potpuno u pravu. I od loseg ima gore.
Ispada da cemo imati vise jurnjave , saltera i posla vadeci svu potrebnu papirologiju nego sto je potrebno za dobijanje vize.

loki

pre 10 godina

Problem laznih azilanata se nece resiti uvodjenjem viza, nego rigoroznijom kontrolom i sprovodjenjem kontinuiranih akcija, baziranih na medjunarodnoj saradnji koje su uperene protiv trgovine ljudima.