Ponedeljak, 06.01.2014.

10:29

"Jedan član o GMO i idemo u STO"

Izmena jednog člana zakona o GMO i zakona o akcizama na alkoholna pića otvoriće put Srbiji ka Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kaže ministar Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug

"Jedan èlan o GMO i idemo u STO" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Jack

pre 10 godina

Pazi molim te, Rasim GARANTUJE. Garantuju ZAKONI, a ne rec prevrtljivog politicara.

@sx To sto neuki, u koje spadas i ti, stavljaju jurodive teorije zavere poput HAARP i Chemtrails u isti kos sa DOKAZANO opasnim eksperimentisanjem in vivo, ne daje nijedan argument protiv GMO. To sto pijes te proteine, i jos tvrdis da "znas" za uticaj GMO soje, dokaz je vise koliko si povrsan i samouveren bez ikakvog validnog osnova.

stranac

pre 10 godina

Znaci ne moze GMO I GOTOVO. Makar ne bili clanovi NIKAD. Kad nas pitaju, zasto niste clanovi, recite slobodno, da je to zbog GMO.

Savesni gradjanin

pre 10 godina

I dalje niko ne objasnjava zasto pristupamo WTO i koliki je to benefit za nas? Da li cemo morati da spustamo carinske stope i onesposobimo mehanizme zastite nase privrede koja je u nokdaunu?

Sto se tice GMO, ako malo istrazite videcete da se sve odvija u zemljama u razvoju tj. siromasnim zemljama gde je preko 30% ukupnih GMO plantaza i oko 90% farmera u svetu koji se bave GMO proizvodnjom.

"Some 222 million acres were planted with biotech crops last year. Of this, more than one-third was in developing countries. Biotech crops are grown by approximately 8.5 million farmers, with roughly 90 percent living in developing countries. That represents a huge contribution to the economies of the poorest countries in the world."

http://www.agbioworld.org/biotech-info/pr/wtoruling.html

гег

pre 10 godina

Slobodno uvedite gmo, ali insistiram na tome da imam pravo da znam sta jedem! Hocu da to djubre bude oznaceno sa gmo, pa ko hoce neka kupi. Nema tu nista restriktivno, hocu da znam sta kupujem, a ne da mi se eksperimentalne supstance serviraju kao obrok. A onaj cije gmo seme predje na tudju njivu treba da plati susedu odstetu 10 puta vecu od trzisne cene tog zemljista, jer je ono trajno zagadjeno. Je l' jasnije Rasime, u pitanju su prava gradjana koje zastupas, a ne restriktivne odredbe kako to vide tvoji monsato mentori?
(VV, 6. januar 2014 11:40)

Ако дозволе ГМО, уз услов да се обележава, врло брзо ће доћи до тога, да ће услед ниске цене ГМО хране, домаћи произвођаћи кренути да извозе нашу здраву храну по Западној Европи и то по далеко вишој цени него што се код нас продавало, па ће тако нешто што су раније продавали за 2евра, продавати у Европи за 8евра, а самим тим ће та цена почети да важи и код нас. И на крају пошто смо јадни и сиромашни сви ћемо (сем пар тајкуна и богаташа) имати пара само за ГМО храну. Тако да та прича о обележавању није ни мало наивна, већ је веома опасна.

goran

pre 10 godina

GMO je, po populatnosti i stetnosti, u Srbiji zamenila pomracenje sunca :-) ipak, mislim da je promaja i dalje neprikosnoveni pobednik.

vosa

pre 10 godina

ha ha ha ... sta kaze nema ga sada ... a ivana dulic priznala da je i pre nje uvozema gmo soja... ko tu laze a kome pete smrde :-)

ivan78bg

pre 10 godina

Samo obelezite koja hrana sadrzi GMO.Zasto je to toliki problem?Ako neki prozivod sadrzi i 0.1% GMO to napisite.Pa ko hoce da kupuje to neka kupuje.I na nasem trzistu se nalazi prozivodi sa GMO-om...

Marko

pre 10 godina

Ako se ukinu restriktivne odredbe onda znaci da se ukidaju restrikcije, a to dalje znaci da ako nesto nije pod restrikcijom onda je dozvoljeno, a to dalje znaci da iz naseg zakonodavstva brisemo prepreke za promet GENETSKI MODIFIKOVANOM HRANOM, sto dalje ukazuje na to da vi gospodine ministre smatrate nas naivnim i nepismenim..... znaci samo ukinemo restrikcije i to je to.... sramota!!!

Sofija

pre 10 godina

Ovi i dalje o GMO,iako su videli šta narod misli o tome!
I što laže Ljajić da nema prometa GMO hrane kod nas,kad ministar poljoprivrede kaže da je u prodaji meso stoke koja je hranjena sa GMO?

lesa

pre 10 godina

Ukini taj jedan član i eto ti građana na ulici i demonstracije. U Srbiji ne žele da im Monsanto prodaje hranu, uništi zemljište, zagadi naciju i otruje decu. Srbija ima dovoljno da bi proizvela zdrave hrane za sebe i još da je izveze drugima.

Nije nego

pre 10 godina

`Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative.`

Hahahahaaaaaaaa, necu dozvoliti, samo cu ukinuti zabrane

aleksandar

pre 10 godina

Ma sitnica Ljajicu,samo jedan cla,samo jedno oko,samo jedan roditelj,sve sto treba samo da posanemo clanovi STO! Neka Vucic izadje i kaze javno da je GMO dobar za zdravlje ovog naroda i da nemamo alternativu i svi cemo poverovati!

народ

pre 10 godina

НЕ, нећемо НИ промет НИ производњу ГМОа на нашој земљи. Ако је то услов за СТО, онда нећемо у СТО.

mare

pre 10 godina

dovoljno je umesto da kazemo "ne mozemo da trujemo svoj narod", kazemo "mozemo da trujemo svoj narod". Izmena je minimalna u tekstu, samo dva slova manje, a posledice su dalekosezne i strasne! Zaustavimo prodane politicare da unistavaju ovaj narod!

ANALITIČAR U PAPUČAMA

pre 10 godina

g.din Ljajić kao lekar uopšte nije kompetentan da se bavi ekonomijom,trgovinom,izmenom zakona i svime onime čime se do sada bavio jer to nije njegova struka-medicina.Očigledno je postavljen na to mesto samo da progura zakone koji odgovaraju novom svetskom poretku za šta očigledno sledi nekakva nagrada.Građani Srbije neće GMO hranu a to treba verifikovati na referendumu po bilo koju cenu.Na žalost većina stanovništva nema svest šta je to GMO,chem trails( štetno zaprašivanje iz vazduha)Haarp antene,kontrola pijaće vode itd. kao da su omađijani( a možda i jesu) ne reaguju na tako bitne pojave. Žalosno je što većina mladih koriste internet samo za fejsbuk i ostale šarene laže a ne za edukovanje i prikupljanje informacija koje ne mogu dobiti preko medija koja su pod cenzurom.GMO NE NE NE u Srbiji.

gravedigger

pre 10 godina

da, nije direktna promena i dozvola za trgovinu gmo, ali cemo biti hiljadu koraka blizi toj promeni i dozvoli. kako je moguce da ne mozemo da se odupremo takvim tendencijama... znam da ne mogu ni veci od nas, ali jedna od malobrojnih dobrih stvari u srbiji jeste upravo ta odluka - zabrana... "treba SAMO da promenimo SVE odredbe zakona"... i sve ce biti ok.

Beli Bubreg

pre 10 godina

"...u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama..."
Ako sam dobro razumeo samo nece biti zabranjen promet GMO.
Amandman po amandman. Odredba po odredba. Mic po mic, dok se ne dodje do tacke da se moze reci: "pa moramo da postujemo vec donete zakone - prethodna vlast je kriva."
... i jopet ce me prodaju sirokim narodnim masama.

Saša

pre 10 godina

I kad uđemo u STO onda ćemo konačno imati gde da prodamo onu silnu robu koju Srbija proizvodi a za koju su tržišta EU i Rusije previše mala.

Lima

pre 10 godina

najtuznije je to sto npr. Francuska je clan STO a njoj ne mogu da ulove clanstvo bilo cim. Nama mogu da traze bilo sta i ova vlada ce samo da klima glavom.

sx

pre 10 godina

Video sam čoveka kome je izrastao kukuruz na leđima jer je jeo GMO kukuruz. Šalu na stranu, ali ovo je najveći strah protivnika GMO. A oni nikako da shvate da silni emulgatori i pojacivaci ukusa u proizvodima koje svakodnevno konzumiraju su opasniji po zdravlje od GMO. Čak je i cenjena pršuta ili bilo koje dimnjeno meso kancerogeno.
Najgora činjenica u vezi GMO su patenti koji su dodeljeni tvorcima GMO.

sx

pre 10 godina

@analitičar papučar:
Diže mi se kosa na glavi i prevrće mi se stomak od takvih kao što ste vi. Elementarno znanje iz osnovne škole je dovoljno da opovrgne sve teorije zavere koje ste naveli (chemtrails, haarp, ...) Umesto što plašite ljude mašući netačnim činjenicama, potrudite se da unapredite svoje znanje, da ne bi bilo ko mogao da vas prevari ubuduće.

Збуњен

pre 10 godina

Звучи као фер понуда! Јешћемо храну која изазива рак, али ћемо бар бити члан СТО (шта год да је то)! Сјајно!

Branko

pre 10 godina

"Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative."
Nije šija nego vrat, izbacite samo zabranu za GMO. Sve što nije izričito zakonom zabranjeno je dozvoljeno i to je ono što treba "MONSANTU" i ostalim firmama za proizvodnju i distribuciju GMO.

ex sns

pre 10 godina

Samo znam da imamo najjeftiniji alkohol u Eu.Boca viskija 12e? Gde jos ima takva cena? Ali zato imamo najskuplje gorivo! Po ta dva pokazatelja svakom ce biti jasno koliko je ova vlast losa. Koliko njih nije briga za narod! Umesto da ne diraju akcize na gorivo a da povecaju na alkohol oni rade suprotno?

zika

pre 10 godina

Koliko para ti je platio Monsanto, Ljajicu? Crkavamo od gladi i nece nikakav STO da nas spase sve dok si ti na vlasti. Dosta si bio u politici, preko 10 godina i narod crkava dok ti uzivas, ne trebaju nam tvoja obecanja.

VV

pre 10 godina

Slobodno uvedite gmo, ali insistiram na tome da imam pravo da znam sta jedem! Hocu da to djubre bude oznaceno sa gmo, pa ko hoce neka kupi. Nema tu nista restriktivno, hocu da znam sta kupujem, a ne da mi se eksperimentalne supstance serviraju kao obrok. A onaj cije gmo seme predje na tudju njivu treba da plati susedu odstetu 10 puta vecu od trzisne cene tog zemljista, jer je ono trajno zagadjeno. Je l' jasnije Rasime, u pitanju su prava gradjana koje zastupas, a ne restriktivne odredbe kako to vide tvoji monsato mentori?

Lola

pre 10 godina

"..da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative." Jasno je da je ovo za naše "dobro".
Kod nas se i ovako ne poštuje zakon i jedemo svakakvo đubre, a tek kad izmene zakon...

dingo

pre 10 godina

Čuj nema prometa GMO? Ja juče kupim u radnji protein za sportiste proizvođača Dynamatize i na deklaraciji jasno piše da proizvod sadrži ulje od genetski modifikovane soje! Naravno nastaviću da ga pijem jer sticajem okolnosti znam kako funkcioniše naš sistem za varenje i da priča o apsorbciji gena iz hrane i uticaja istih na naše zdravlje nema veze sa pameću

NO-NWO-NO-GMO

pre 10 godina

Opet ovaj, pa dobro bre jer neko slusa ovaj narod, 98% ljudi u srbiji je reklo NE NE i NE GMO. Kakve crne izmene treba zakon jos pojacati. Svako ko izglasa bilo kakve zakone i dozvoli GMO treba biti uhapsen i treba mu suditi za GENOCID, unistavanje EKONOMIJE i POLJOPRIVREDE! Sram te bilo ministre treba vam zabraniti da se bavite politikom i bilo kakvim javnim poslom! Sprema nam se totalna digitalizacija, biometrija, totalni nadzor, gmo...
Probudite se gradjani dosta vise spavanja ranije ste na ulicama bili za mnogo mnogo manje stvari ko vam je ovoliko isprao mozak pa cutite ko misevi? STRASNO! Ovo ni Hitler nije radio ALO BRE VISE BUDJENJE!!!

NO-NWO-NO-GMO

pre 10 godina

Opet ovaj, pa dobro bre jer neko slusa ovaj narod, 98% ljudi u srbiji je reklo NE NE i NE GMO. Kakve crne izmene treba zakon jos pojacati. Svako ko izglasa bilo kakve zakone i dozvoli GMO treba biti uhapsen i treba mu suditi za GENOCID, unistavanje EKONOMIJE i POLJOPRIVREDE! Sram te bilo ministre treba vam zabraniti da se bavite politikom i bilo kakvim javnim poslom! Sprema nam se totalna digitalizacija, biometrija, totalni nadzor, gmo...
Probudite se gradjani dosta vise spavanja ranije ste na ulicama bili za mnogo mnogo manje stvari ko vam je ovoliko isprao mozak pa cutite ko misevi? STRASNO! Ovo ni Hitler nije radio ALO BRE VISE BUDJENJE!!!

zika

pre 10 godina

Koliko para ti je platio Monsanto, Ljajicu? Crkavamo od gladi i nece nikakav STO da nas spase sve dok si ti na vlasti. Dosta si bio u politici, preko 10 godina i narod crkava dok ti uzivas, ne trebaju nam tvoja obecanja.

Збуњен

pre 10 godina

Звучи као фер понуда! Јешћемо храну која изазива рак, али ћемо бар бити члан СТО (шта год да је то)! Сјајно!

Lola

pre 10 godina

"..da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative." Jasno je da je ovo za naše "dobro".
Kod nas se i ovako ne poštuje zakon i jedemo svakakvo đubre, a tek kad izmene zakon...

ANALITIČAR U PAPUČAMA

pre 10 godina

g.din Ljajić kao lekar uopšte nije kompetentan da se bavi ekonomijom,trgovinom,izmenom zakona i svime onime čime se do sada bavio jer to nije njegova struka-medicina.Očigledno je postavljen na to mesto samo da progura zakone koji odgovaraju novom svetskom poretku za šta očigledno sledi nekakva nagrada.Građani Srbije neće GMO hranu a to treba verifikovati na referendumu po bilo koju cenu.Na žalost većina stanovništva nema svest šta je to GMO,chem trails( štetno zaprašivanje iz vazduha)Haarp antene,kontrola pijaće vode itd. kao da su omađijani( a možda i jesu) ne reaguju na tako bitne pojave. Žalosno je što većina mladih koriste internet samo za fejsbuk i ostale šarene laže a ne za edukovanje i prikupljanje informacija koje ne mogu dobiti preko medija koja su pod cenzurom.GMO NE NE NE u Srbiji.

Beli Bubreg

pre 10 godina

"...u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama..."
Ako sam dobro razumeo samo nece biti zabranjen promet GMO.
Amandman po amandman. Odredba po odredba. Mic po mic, dok se ne dodje do tacke da se moze reci: "pa moramo da postujemo vec donete zakone - prethodna vlast je kriva."
... i jopet ce me prodaju sirokim narodnim masama.

mare

pre 10 godina

dovoljno je umesto da kazemo "ne mozemo da trujemo svoj narod", kazemo "mozemo da trujemo svoj narod". Izmena je minimalna u tekstu, samo dva slova manje, a posledice su dalekosezne i strasne! Zaustavimo prodane politicare da unistavaju ovaj narod!

Nije nego

pre 10 godina

`Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative.`

Hahahahaaaaaaaa, necu dozvoliti, samo cu ukinuti zabrane

Saša

pre 10 godina

I kad uđemo u STO onda ćemo konačno imati gde da prodamo onu silnu robu koju Srbija proizvodi a za koju su tržišta EU i Rusije previše mala.

VV

pre 10 godina

Slobodno uvedite gmo, ali insistiram na tome da imam pravo da znam sta jedem! Hocu da to djubre bude oznaceno sa gmo, pa ko hoce neka kupi. Nema tu nista restriktivno, hocu da znam sta kupujem, a ne da mi se eksperimentalne supstance serviraju kao obrok. A onaj cije gmo seme predje na tudju njivu treba da plati susedu odstetu 10 puta vecu od trzisne cene tog zemljista, jer je ono trajno zagadjeno. Je l' jasnije Rasime, u pitanju su prava gradjana koje zastupas, a ne restriktivne odredbe kako to vide tvoji monsato mentori?

Branko

pre 10 godina

"Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative."
Nije šija nego vrat, izbacite samo zabranu za GMO. Sve što nije izričito zakonom zabranjeno je dozvoljeno i to je ono što treba "MONSANTU" i ostalim firmama za proizvodnju i distribuciju GMO.

Lima

pre 10 godina

najtuznije je to sto npr. Francuska je clan STO a njoj ne mogu da ulove clanstvo bilo cim. Nama mogu da traze bilo sta i ova vlada ce samo da klima glavom.

ex sns

pre 10 godina

Samo znam da imamo najjeftiniji alkohol u Eu.Boca viskija 12e? Gde jos ima takva cena? Ali zato imamo najskuplje gorivo! Po ta dva pokazatelja svakom ce biti jasno koliko je ova vlast losa. Koliko njih nije briga za narod! Umesto da ne diraju akcize na gorivo a da povecaju na alkohol oni rade suprotno?

lesa

pre 10 godina

Ukini taj jedan član i eto ti građana na ulici i demonstracije. U Srbiji ne žele da im Monsanto prodaje hranu, uništi zemljište, zagadi naciju i otruje decu. Srbija ima dovoljno da bi proizvela zdrave hrane za sebe i još da je izveze drugima.

народ

pre 10 godina

НЕ, нећемо НИ промет НИ производњу ГМОа на нашој земљи. Ако је то услов за СТО, онда нећемо у СТО.

Marko

pre 10 godina

Ako se ukinu restriktivne odredbe onda znaci da se ukidaju restrikcije, a to dalje znaci da ako nesto nije pod restrikcijom onda je dozvoljeno, a to dalje znaci da iz naseg zakonodavstva brisemo prepreke za promet GENETSKI MODIFIKOVANOM HRANOM, sto dalje ukazuje na to da vi gospodine ministre smatrate nas naivnim i nepismenim..... znaci samo ukinemo restrikcije i to je to.... sramota!!!

gravedigger

pre 10 godina

da, nije direktna promena i dozvola za trgovinu gmo, ali cemo biti hiljadu koraka blizi toj promeni i dozvoli. kako je moguce da ne mozemo da se odupremo takvim tendencijama... znam da ne mogu ni veci od nas, ali jedna od malobrojnih dobrih stvari u srbiji jeste upravo ta odluka - zabrana... "treba SAMO da promenimo SVE odredbe zakona"... i sve ce biti ok.

Sofija

pre 10 godina

Ovi i dalje o GMO,iako su videli šta narod misli o tome!
I što laže Ljajić da nema prometa GMO hrane kod nas,kad ministar poljoprivrede kaže da je u prodaji meso stoke koja je hranjena sa GMO?

aleksandar

pre 10 godina

Ma sitnica Ljajicu,samo jedan cla,samo jedno oko,samo jedan roditelj,sve sto treba samo da posanemo clanovi STO! Neka Vucic izadje i kaze javno da je GMO dobar za zdravlje ovog naroda i da nemamo alternativu i svi cemo poverovati!

sx

pre 10 godina

Video sam čoveka kome je izrastao kukuruz na leđima jer je jeo GMO kukuruz. Šalu na stranu, ali ovo je najveći strah protivnika GMO. A oni nikako da shvate da silni emulgatori i pojacivaci ukusa u proizvodima koje svakodnevno konzumiraju su opasniji po zdravlje od GMO. Čak je i cenjena pršuta ili bilo koje dimnjeno meso kancerogeno.
Najgora činjenica u vezi GMO su patenti koji su dodeljeni tvorcima GMO.

dingo

pre 10 godina

Čuj nema prometa GMO? Ja juče kupim u radnji protein za sportiste proizvođača Dynamatize i na deklaraciji jasno piše da proizvod sadrži ulje od genetski modifikovane soje! Naravno nastaviću da ga pijem jer sticajem okolnosti znam kako funkcioniše naš sistem za varenje i da priča o apsorbciji gena iz hrane i uticaja istih na naše zdravlje nema veze sa pameću

sx

pre 10 godina

@analitičar papučar:
Diže mi se kosa na glavi i prevrće mi se stomak od takvih kao što ste vi. Elementarno znanje iz osnovne škole je dovoljno da opovrgne sve teorije zavere koje ste naveli (chemtrails, haarp, ...) Umesto što plašite ljude mašući netačnim činjenicama, potrudite se da unapredite svoje znanje, da ne bi bilo ko mogao da vas prevari ubuduće.

гег

pre 10 godina

Slobodno uvedite gmo, ali insistiram na tome da imam pravo da znam sta jedem! Hocu da to djubre bude oznaceno sa gmo, pa ko hoce neka kupi. Nema tu nista restriktivno, hocu da znam sta kupujem, a ne da mi se eksperimentalne supstance serviraju kao obrok. A onaj cije gmo seme predje na tudju njivu treba da plati susedu odstetu 10 puta vecu od trzisne cene tog zemljista, jer je ono trajno zagadjeno. Je l' jasnije Rasime, u pitanju su prava gradjana koje zastupas, a ne restriktivne odredbe kako to vide tvoji monsato mentori?
(VV, 6. januar 2014 11:40)

Ако дозволе ГМО, уз услов да се обележава, врло брзо ће доћи до тога, да ће услед ниске цене ГМО хране, домаћи произвођаћи кренути да извозе нашу здраву храну по Западној Европи и то по далеко вишој цени него што се код нас продавало, па ће тако нешто што су раније продавали за 2евра, продавати у Европи за 8евра, а самим тим ће та цена почети да важи и код нас. И на крају пошто смо јадни и сиромашни сви ћемо (сем пар тајкуна и богаташа) имати пара само за ГМО храну. Тако да та прича о обележавању није ни мало наивна, већ је веома опасна.

vosa

pre 10 godina

ha ha ha ... sta kaze nema ga sada ... a ivana dulic priznala da je i pre nje uvozema gmo soja... ko tu laze a kome pete smrde :-)

stranac

pre 10 godina

Znaci ne moze GMO I GOTOVO. Makar ne bili clanovi NIKAD. Kad nas pitaju, zasto niste clanovi, recite slobodno, da je to zbog GMO.

goran

pre 10 godina

GMO je, po populatnosti i stetnosti, u Srbiji zamenila pomracenje sunca :-) ipak, mislim da je promaja i dalje neprikosnoveni pobednik.

Savesni gradjanin

pre 10 godina

I dalje niko ne objasnjava zasto pristupamo WTO i koliki je to benefit za nas? Da li cemo morati da spustamo carinske stope i onesposobimo mehanizme zastite nase privrede koja je u nokdaunu?

Sto se tice GMO, ako malo istrazite videcete da se sve odvija u zemljama u razvoju tj. siromasnim zemljama gde je preko 30% ukupnih GMO plantaza i oko 90% farmera u svetu koji se bave GMO proizvodnjom.

"Some 222 million acres were planted with biotech crops last year. Of this, more than one-third was in developing countries. Biotech crops are grown by approximately 8.5 million farmers, with roughly 90 percent living in developing countries. That represents a huge contribution to the economies of the poorest countries in the world."

http://www.agbioworld.org/biotech-info/pr/wtoruling.html

ivan78bg

pre 10 godina

Samo obelezite koja hrana sadrzi GMO.Zasto je to toliki problem?Ako neki prozivod sadrzi i 0.1% GMO to napisite.Pa ko hoce da kupuje to neka kupuje.I na nasem trzistu se nalazi prozivodi sa GMO-om...

Jack

pre 10 godina

Pazi molim te, Rasim GARANTUJE. Garantuju ZAKONI, a ne rec prevrtljivog politicara.

@sx To sto neuki, u koje spadas i ti, stavljaju jurodive teorije zavere poput HAARP i Chemtrails u isti kos sa DOKAZANO opasnim eksperimentisanjem in vivo, ne daje nijedan argument protiv GMO. To sto pijes te proteine, i jos tvrdis da "znas" za uticaj GMO soje, dokaz je vise koliko si povrsan i samouveren bez ikakvog validnog osnova.

dingo

pre 10 godina

Čuj nema prometa GMO? Ja juče kupim u radnji protein za sportiste proizvođača Dynamatize i na deklaraciji jasno piše da proizvod sadrži ulje od genetski modifikovane soje! Naravno nastaviću da ga pijem jer sticajem okolnosti znam kako funkcioniše naš sistem za varenje i da priča o apsorbciji gena iz hrane i uticaja istih na naše zdravlje nema veze sa pameću

sx

pre 10 godina

Video sam čoveka kome je izrastao kukuruz na leđima jer je jeo GMO kukuruz. Šalu na stranu, ali ovo je najveći strah protivnika GMO. A oni nikako da shvate da silni emulgatori i pojacivaci ukusa u proizvodima koje svakodnevno konzumiraju su opasniji po zdravlje od GMO. Čak je i cenjena pršuta ili bilo koje dimnjeno meso kancerogeno.
Najgora činjenica u vezi GMO su patenti koji su dodeljeni tvorcima GMO.

sx

pre 10 godina

@analitičar papučar:
Diže mi se kosa na glavi i prevrće mi se stomak od takvih kao što ste vi. Elementarno znanje iz osnovne škole je dovoljno da opovrgne sve teorije zavere koje ste naveli (chemtrails, haarp, ...) Umesto što plašite ljude mašući netačnim činjenicama, potrudite se da unapredite svoje znanje, da ne bi bilo ko mogao da vas prevari ubuduće.

ANALITIČAR U PAPUČAMA

pre 10 godina

g.din Ljajić kao lekar uopšte nije kompetentan da se bavi ekonomijom,trgovinom,izmenom zakona i svime onime čime se do sada bavio jer to nije njegova struka-medicina.Očigledno je postavljen na to mesto samo da progura zakone koji odgovaraju novom svetskom poretku za šta očigledno sledi nekakva nagrada.Građani Srbije neće GMO hranu a to treba verifikovati na referendumu po bilo koju cenu.Na žalost većina stanovništva nema svest šta je to GMO,chem trails( štetno zaprašivanje iz vazduha)Haarp antene,kontrola pijaće vode itd. kao da su omađijani( a možda i jesu) ne reaguju na tako bitne pojave. Žalosno je što većina mladih koriste internet samo za fejsbuk i ostale šarene laže a ne za edukovanje i prikupljanje informacija koje ne mogu dobiti preko medija koja su pod cenzurom.GMO NE NE NE u Srbiji.

VV

pre 10 godina

Slobodno uvedite gmo, ali insistiram na tome da imam pravo da znam sta jedem! Hocu da to djubre bude oznaceno sa gmo, pa ko hoce neka kupi. Nema tu nista restriktivno, hocu da znam sta kupujem, a ne da mi se eksperimentalne supstance serviraju kao obrok. A onaj cije gmo seme predje na tudju njivu treba da plati susedu odstetu 10 puta vecu od trzisne cene tog zemljista, jer je ono trajno zagadjeno. Je l' jasnije Rasime, u pitanju su prava gradjana koje zastupas, a ne restriktivne odredbe kako to vide tvoji monsato mentori?

NO-NWO-NO-GMO

pre 10 godina

Opet ovaj, pa dobro bre jer neko slusa ovaj narod, 98% ljudi u srbiji je reklo NE NE i NE GMO. Kakve crne izmene treba zakon jos pojacati. Svako ko izglasa bilo kakve zakone i dozvoli GMO treba biti uhapsen i treba mu suditi za GENOCID, unistavanje EKONOMIJE i POLJOPRIVREDE! Sram te bilo ministre treba vam zabraniti da se bavite politikom i bilo kakvim javnim poslom! Sprema nam se totalna digitalizacija, biometrija, totalni nadzor, gmo...
Probudite se gradjani dosta vise spavanja ranije ste na ulicama bili za mnogo mnogo manje stvari ko vam je ovoliko isprao mozak pa cutite ko misevi? STRASNO! Ovo ni Hitler nije radio ALO BRE VISE BUDJENJE!!!

zika

pre 10 godina

Koliko para ti je platio Monsanto, Ljajicu? Crkavamo od gladi i nece nikakav STO da nas spase sve dok si ti na vlasti. Dosta si bio u politici, preko 10 godina i narod crkava dok ti uzivas, ne trebaju nam tvoja obecanja.

goran

pre 10 godina

GMO je, po populatnosti i stetnosti, u Srbiji zamenila pomracenje sunca :-) ipak, mislim da je promaja i dalje neprikosnoveni pobednik.

народ

pre 10 godina

НЕ, нећемо НИ промет НИ производњу ГМОа на нашој земљи. Ако је то услов за СТО, онда нећемо у СТО.

Lola

pre 10 godina

"..da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative." Jasno je da je ovo za naše "dobro".
Kod nas se i ovako ne poštuje zakon i jedemo svakakvo đubre, a tek kad izmene zakon...

ex sns

pre 10 godina

Samo znam da imamo najjeftiniji alkohol u Eu.Boca viskija 12e? Gde jos ima takva cena? Ali zato imamo najskuplje gorivo! Po ta dva pokazatelja svakom ce biti jasno koliko je ova vlast losa. Koliko njih nije briga za narod! Umesto da ne diraju akcize na gorivo a da povecaju na alkohol oni rade suprotno?

Збуњен

pre 10 godina

Звучи као фер понуда! Јешћемо храну која изазива рак, али ћемо бар бити члан СТО (шта год да је то)! Сјајно!

Sofija

pre 10 godina

Ovi i dalje o GMO,iako su videli šta narod misli o tome!
I što laže Ljajić da nema prometa GMO hrane kod nas,kad ministar poljoprivrede kaže da je u prodaji meso stoke koja je hranjena sa GMO?

ivan78bg

pre 10 godina

Samo obelezite koja hrana sadrzi GMO.Zasto je to toliki problem?Ako neki prozivod sadrzi i 0.1% GMO to napisite.Pa ko hoce da kupuje to neka kupuje.I na nasem trzistu se nalazi prozivodi sa GMO-om...

Beli Bubreg

pre 10 godina

"...u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama..."
Ako sam dobro razumeo samo nece biti zabranjen promet GMO.
Amandman po amandman. Odredba po odredba. Mic po mic, dok se ne dodje do tacke da se moze reci: "pa moramo da postujemo vec donete zakone - prethodna vlast je kriva."
... i jopet ce me prodaju sirokim narodnim masama.

Branko

pre 10 godina

"Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative."
Nije šija nego vrat, izbacite samo zabranu za GMO. Sve što nije izričito zakonom zabranjeno je dozvoljeno i to je ono što treba "MONSANTU" i ostalim firmama za proizvodnju i distribuciju GMO.

lesa

pre 10 godina

Ukini taj jedan član i eto ti građana na ulici i demonstracije. U Srbiji ne žele da im Monsanto prodaje hranu, uništi zemljište, zagadi naciju i otruje decu. Srbija ima dovoljno da bi proizvela zdrave hrane za sebe i još da je izveze drugima.

mare

pre 10 godina

dovoljno je umesto da kazemo "ne mozemo da trujemo svoj narod", kazemo "mozemo da trujemo svoj narod". Izmena je minimalna u tekstu, samo dva slova manje, a posledice su dalekosezne i strasne! Zaustavimo prodane politicare da unistavaju ovaj narod!

Savesni gradjanin

pre 10 godina

I dalje niko ne objasnjava zasto pristupamo WTO i koliki je to benefit za nas? Da li cemo morati da spustamo carinske stope i onesposobimo mehanizme zastite nase privrede koja je u nokdaunu?

Sto se tice GMO, ako malo istrazite videcete da se sve odvija u zemljama u razvoju tj. siromasnim zemljama gde je preko 30% ukupnih GMO plantaza i oko 90% farmera u svetu koji se bave GMO proizvodnjom.

"Some 222 million acres were planted with biotech crops last year. Of this, more than one-third was in developing countries. Biotech crops are grown by approximately 8.5 million farmers, with roughly 90 percent living in developing countries. That represents a huge contribution to the economies of the poorest countries in the world."

http://www.agbioworld.org/biotech-info/pr/wtoruling.html

gravedigger

pre 10 godina

da, nije direktna promena i dozvola za trgovinu gmo, ali cemo biti hiljadu koraka blizi toj promeni i dozvoli. kako je moguce da ne mozemo da se odupremo takvim tendencijama... znam da ne mogu ni veci od nas, ali jedna od malobrojnih dobrih stvari u srbiji jeste upravo ta odluka - zabrana... "treba SAMO da promenimo SVE odredbe zakona"... i sve ce biti ok.

Saša

pre 10 godina

I kad uđemo u STO onda ćemo konačno imati gde da prodamo onu silnu robu koju Srbija proizvodi a za koju su tržišta EU i Rusije previše mala.

Nije nego

pre 10 godina

`Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative.`

Hahahahaaaaaaaa, necu dozvoliti, samo cu ukinuti zabrane

Marko

pre 10 godina

Ako se ukinu restriktivne odredbe onda znaci da se ukidaju restrikcije, a to dalje znaci da ako nesto nije pod restrikcijom onda je dozvoljeno, a to dalje znaci da iz naseg zakonodavstva brisemo prepreke za promet GENETSKI MODIFIKOVANOM HRANOM, sto dalje ukazuje na to da vi gospodine ministre smatrate nas naivnim i nepismenim..... znaci samo ukinemo restrikcije i to je to.... sramota!!!

Lima

pre 10 godina

najtuznije je to sto npr. Francuska je clan STO a njoj ne mogu da ulove clanstvo bilo cim. Nama mogu da traze bilo sta i ova vlada ce samo da klima glavom.

aleksandar

pre 10 godina

Ma sitnica Ljajicu,samo jedan cla,samo jedno oko,samo jedan roditelj,sve sto treba samo da posanemo clanovi STO! Neka Vucic izadje i kaze javno da je GMO dobar za zdravlje ovog naroda i da nemamo alternativu i svi cemo poverovati!

vosa

pre 10 godina

ha ha ha ... sta kaze nema ga sada ... a ivana dulic priznala da je i pre nje uvozema gmo soja... ko tu laze a kome pete smrde :-)

Jack

pre 10 godina

Pazi molim te, Rasim GARANTUJE. Garantuju ZAKONI, a ne rec prevrtljivog politicara.

@sx To sto neuki, u koje spadas i ti, stavljaju jurodive teorije zavere poput HAARP i Chemtrails u isti kos sa DOKAZANO opasnim eksperimentisanjem in vivo, ne daje nijedan argument protiv GMO. To sto pijes te proteine, i jos tvrdis da "znas" za uticaj GMO soje, dokaz je vise koliko si povrsan i samouveren bez ikakvog validnog osnova.

гег

pre 10 godina

Slobodno uvedite gmo, ali insistiram na tome da imam pravo da znam sta jedem! Hocu da to djubre bude oznaceno sa gmo, pa ko hoce neka kupi. Nema tu nista restriktivno, hocu da znam sta kupujem, a ne da mi se eksperimentalne supstance serviraju kao obrok. A onaj cije gmo seme predje na tudju njivu treba da plati susedu odstetu 10 puta vecu od trzisne cene tog zemljista, jer je ono trajno zagadjeno. Je l' jasnije Rasime, u pitanju su prava gradjana koje zastupas, a ne restriktivne odredbe kako to vide tvoji monsato mentori?
(VV, 6. januar 2014 11:40)

Ако дозволе ГМО, уз услов да се обележава, врло брзо ће доћи до тога, да ће услед ниске цене ГМО хране, домаћи произвођаћи кренути да извозе нашу здраву храну по Западној Европи и то по далеко вишој цени него што се код нас продавало, па ће тако нешто што су раније продавали за 2евра, продавати у Европи за 8евра, а самим тим ће та цена почети да важи и код нас. И на крају пошто смо јадни и сиромашни сви ћемо (сем пар тајкуна и богаташа) имати пара само за ГМО храну. Тако да та прича о обележавању није ни мало наивна, већ је веома опасна.

stranac

pre 10 godina

Znaci ne moze GMO I GOTOVO. Makar ne bili clanovi NIKAD. Kad nas pitaju, zasto niste clanovi, recite slobodno, da je to zbog GMO.