Nedelja, 05.01.2014.

10:33

"Večitim" studentima curi vreme

"Večiti" student, koji su fakultete upisali pre uvođenja "Bolonje", imaju rok do 30. septembra 2014. da diplomiraju, u protivnom - studije im propadaju.

Izvor: Tanjug

"Veèitim" studentima curi vreme IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Vreme je novac, ali vreme nam ne traze

pre 10 godina

Studenti koji su PAUZIRALI nisu nikome na grbači niti ikome nešto zauzimaju pošto ne idu na predavanja,nisu na budžetu, finansiraju sve-od ispita do obnove godine(i po trideset hilj.),ne traže da im se pokloni ocena ili olakša program.Ravnopravnost ne postoji u startu (nemaju svi vremena,ni novca itd, cak nisu ni sami krivi za to(npr.nemaju dece i sl.)),a znanje se vrednuje jedino ocenom, pa makar studirali i desetak godina.Znanje je bitnije od dužine studiranja.Ovo nije traženje izgovora nego iskrena podrška onim studentima koje život nije mazio.Lako je savetovati da se uzmu knjige u šake kad imaš taj LUKSUZ da imaš vremena i novca da se posvetiš studiranju.Moj stric je student koji je pauzirao, ali radi u struci, odlično to radi,tako da često ne stoji ni ono da su stariji studenti pogubili vezu sa onim što su studirali ili da im je znanje zastarelo.On u svako doba sigurno može da održi predavanje svakom od sadašnjih prof.na njegovom fakultetu, sigurno ima viši prosek od većine predavača tamo,ali je bio primoran da radi i da se brine o nekim osobama,odn. da podmetne leđa, da godinama spava manje od šest sati itd.Nikome ništa nije uzeo niti će uzeti ako traži produženje roka.Kasnije kad bude hteo da upiše magist., tražiće mu da se odrekne osnovnih studija,pa kako da mu u biografiji piše da nema osnovne studije,a ima magistraturu?Ima mnogo toga trulog u državi visokoškolskoj, ponište položeno da bi vas još vise izmuzli za pare,a sve po novom progr.koji je skoro kao stari.

Merilo su prosek ocena i znanje, pa ko želi neka prolongira

pre 10 godina

Komentar na više dezinformacija:Beneficija nema posle 26. godine.Niko ne traži ništa za džabe,a ni ne dobija ništa za džabe.Država im ništa ne plaća, ali im sve naplate fakulteti.Mnoge ne samo da ne finansiraju roditelji, nego oni izdržavaju roditelje,za šta nije dovoljna stipendija.Mnogi jesu zainteresovani i sposobni da uče,čak su imali i lepe proseke.Džaba im i to i što su bili uporni i vredni, razne "odluke" da se u "što kraćem roku osposobe" itd.Stoga nema govora o "opasnosti" da se takva osoba nađe na odgovornom mestu-mnogi već rade na takvim mestima, često su izuzetni stručnjaci,tj. primenjuju ZNANJE koje zaista IMAJU.Što ujedno znači da nikad nisu ni bili neradnici i da nisu "ispod minimuma selektovani 'stručnjaci'".Ima i onih koji su počeli da rade,pa sad više ne rade.Tek njih nije baš briga šta će biti.Ni diplomirani se ne sećaju šta su položili "neke daleke 2003".Gradivo se ne menja drastično na filologiji,ne zastareva.Na mnogim fakultetima rokova formalno ima svakog meseca,a u praksi dva ili tri godišnje.Prebacivanje na Bolonju je problem najviše zbog novca, ali i zbog vremena- zato se ne prebacuju na taj sistem, iako je lakši.Mnogi se ne pojavljuju na fakultetu jer su iz unutrašnjosti,a to podrazumeva put, boravak u Beogradu nekoliko dana itd.Ko zaslužuje diplomu najbolje se prosuđuje na osnovu proseka.To sve jeste ozbiljan život, a propadanje studija ili prelazak na Bolonju jeste početak novog kruga pakla i za njih i za državu, nikako nije okončanje muka.

Selena

pre 10 godina

Vecina vecitih studenata su to ne zato sto su zeleli,vec zato sto su ih okolnosti i zivotna desavanja silom prilikom doveli do toga.Polozila sam prijemni na 2 drzavna fakulteta,bila sam na budzetu,na listi u prvih 20 na oba,izabrala sam jedan od njih i zapocela studiranje.Sve je islo dobro do kraja prve godine kada mi se desio smrtni slucaj u porodici,izgubila sam majku.Od tada,pa do moje 25.godine izgubila sam i oca i sestru(od strica)najrodjeniju koju imam,posto sam jedinica.Prosla sam 2 psihoterapije,antidepresive i anksiolitike iz 2 navrata sa razlikom od par godina...izmedju kao i tokom svih desavanja isla sam na fakultet,na teorijski deo,a i na prakticni 2 godine i davala ispite koliko sam mogla.Posle 5 redovnih godina na fakultetu i redovnog apsolventskog istekla mi je porodicna penzija,pa sam pocela da radim.Da li je potrebno da kazem da posle svega sto sam prezivela,da mi je koncentracija toliko opala da ono sto sam nekada ucila za 2 sata,danas mi treba duplo vise vremena da savladam gradivo.Sada kada radim,placam svaku obnovu redovno,trudim se da uklopim tih nekoliko ispita sa poslom i da ih polozim.I nisam jedina kojoj se za vreme studiranja desilo mnogo ruznih stvari.Danas,kada posle bombardovanja i visedecenijskog nagomilanog stresa ljudi samo nestaju,mnogo mojih kolega je ostalo bez roditelja koji mogu da im pomognu tokom studija kako u finansijskom,tako i u emotivnom pogledu,pa su paralelno sa studijama poceli da zaradjaju svoj hleb i hleb za svoje porodice.

Toza bivsi Student-glumac

pre 10 godina

Studenti su one osobe koje odluce da se u najkracem roku osposobe za odredjene poslove kako bi za najkrace vreme nastavili svoje osposobljavanje za zivot u drustvu. Prema tome svaki pokusaj nekih da pravdaju svoje beskonacne studije nije ono sto je zamisljeno da studije daju drustvu. Beskonacni studenti su zaboravili sve sto su studirali pa sada nece da o tome razmisljaju. Zato njihove misli odavno nisu na studijama gde je potrebna visoka koncentracija, vec na tome kako dobiti nezasluzene ocene za znanje koje odavno nemaju. Njima je da dobiju diploma, ali im nije stalo da se sa znanjem pripreme za posao koji ih ocekuje. Zato je okoncanje njihovih beskonacnih studiranja bice okoncanje njihovih muka. Oni ce morati da se orjentisu na drugacije kvalifikazije koje ce im poboljsati psihicko stanje sadasnjeg zivota, jer su oni odavno zaboravili da su studenti. Biti student je obaveza koji oni odavno nemaju. Treba odmah prestati sa biti studet-glumac i preci na ozbiljan zivot.

Studenti

pre 10 godina

Vidim da se ovde drzavi smesi novo blamiranje i bruka u EU i arbitraza u Strazburu. Studenti Vam nece ovo pustiti da prodje tek tako.

Da ne bude da niste bili upozoreni.

A posto ste bili toliko bezobrazni sada cemo pokrenuti masovne proteste, blokade univerziteta i konkretne zahteve sa imenima profesora i predmeta koje cete morati da izbacite sa fakulteta.

Posto niste sposobni da smisleno provedete reformu skolstva, studenti ce Vam to odraditi ali ce vecina od Vas nesposobnjakovica ukljucujuci i ministarstvo prosvete da leti sa svojih radnih mesta jer ih ne zasluzujete.

sasa

pre 10 godina

kad smo upisivali fakultet tad nije postojao rok,kako moigu sad da ga uvode?novi zakon ne moze da utice na stari,mozda ja ne bi upisao fakultet da sam znao da ima rok,nebitno....

Vlajko

pre 10 godina

Da veciti sam student, i morao sam da radim da bi se skolovao i da bi imao kako da odem na fax. A drzavu apsolventi ne kostaju nista jer nemaju ni vezbe ni predavanja, a placaju svaki ispit. I gde ima da mi ukidaju ono za sta sam se mucio. Nisam na vezu polagao ispite niti prolazio lako i zato necu da dozvolim da mi nesto ukidaju i brane. Protest

ETF

pre 10 godina

(s, 5. januar 2014 16:44)

imam 35 godina, fakultet sam upisao sa 28 godina,imam ženu i bebu,žena mi trenutno ne radi, treća sam godina ETF, na studiranje sam do sada potrošio tačno 700.000 dinara, radim celo vreme studiranja što u sopstvenoj režiji što za druge,spavam svaki drugi dan po 6-7 sati jer radim noću,danju čuvam bebu, kad imama vremena učim,majku vidjam samo kada doje da obidje unuka,sestru ne vidjam,drugove praktično i nemam jer nemam vremena za njih,čujemo se preko fejsbuka,makar 3 puta sam obnavljao godinu znajući da te godine neću imati vremena ni da se pojavim na faxu ali sam svoje obaveze po zakonu izvršavao,plaćao šta se tražilo, da ne bih izgubio pravo da studiram i sad mi neko kaže da sve to bacim u vodu, 24 ispita i 700.000 dinara...jeste ovo luda zemlja ali niko nije lud da mi to oduzme jer ako sam imao toliko para da finansiram svoje "večito" studiranje onda ću imati para i da nekoga ko pokuša da mi oduzme 24 ispita i 700.000 dinara tužim do Strazbura ako treba

Milan

pre 10 godina

Vidim komentar citaoca pod imenom "Mile Cacak" koji kaze da ne priznaje da je neko morao da radi i studira jer neko koga on zna je preziveo samo uz studentski kredit. Super je to sve, ali ima studenata koji rade zato sto moraju da izdrzavaju sebe i pomazu svojima, ne samo da bi platili knjige i put do faksa. Tako da bi postovani citalac trebalo da razmisli malo i shvati da se svet ne okrece oko njega i njegovog vidno uskog kruga iskustva. Moji su roditelji ostali bez posla kad sam upisao fakultet, i bio sam primoran prakticno odmah da nadjem posao. Nek mi sad gospodin Mile Cacak objasni zasto niko nije hteo da zaposli moje roditelje koji su tada imali preko 50 godina, vec sam ja morao da radim da bih imao sta da jedem. Sigurno ce mi gospodin Mile Cacak reci da je to moja krivica i da je trebalo odavno da zavrsim faks. Na mom fakultetu ne postoji student na daljinu, ne mogu da platim skolarinu (za koju sam se stalno zaduzivao jer hrana, struja i voda imaju prednost) pa da samo dolazim na ispite, vec sam brojne obaveze uvek morao da ispunim sto nije uvek bilo moguce uz stalni posao. Pozdrav za Mileta iz Cacka, nadam se da ce izvuci glavu iz peska nekad.

dexom

pre 10 godina

samo bezati odavde dok se "politicari" ne opamete. a ako se to ne desi onda nema ni srbije uskoro. jer tako to u prirodi funkcionise.

Ugroženi građanin

pre 10 godina

DODATAK: Vidim da pojedini napamet pričaju kako su pojedini studenti odavno prešli na Bolonju. Tačno je to. Ali niko nije razmislio zašto. U opticaju su dva objašnjenja i tu polazim od činjenice da su sutudenti upisali krajem dvedesetih i početkom 2000tih kao i neposredno pre 2007. kad je Bolonja uvedena:
Do neke godine stufija su normalno studirali ali su morali da stanu zbog:
1) zdravstvenih problema,
2) zbog problema sa profesrom ispitivačem.
U ta dva slučaja ti studenti koji nisu upisali redovno neku godinu, a pri tom upali sa generacijom 2007. kad je upala Bolonja, onda je logično da upišu godinu po Bolonji uz priznanje ispita od ranije. Isto tako generacija 2006. ako se deslio da su jednom obnovili godinu, onda pri upisu naredne su morali isto na Bolonju. Svojevoljno da pređu nisu mogli. I njih nisu izbacivali sa fakulteta. Tako da bi bilo logično da se i studentima koji su na jednom ispit ili dva do kraja da se po sili zakona ubaci Bolonja.

gledaj

pre 10 godina

@Bane, bravo za tekst, upravo sam o slicnoj temi raspravljao sa prijateljima.

Inace sam "stari" student, a ostalo mi je 2 ispita da zavrsim fakultet.
E sada, zasto ga nisam do sada zavrsio, ima mnogo razloga, a imao sam nameru.

Zasto govorim o proslom vremenu, razlog, kako vidim necu ga nikada ni zavrsiti, jer nisam imao sredstava da uplatim tekucu skolsku godinu, a ukoliko se sve bude odvijalo kako "strucnjaci" navode, propada mi sve!

Dakle SVE, svi polozeni ispiti, godine ucenja, svi troskovi oko fakulteta su "baceni u bunar".

Retko ovo izjavljujem, ali smo stvarno smesna zemlja!

Svi koji donose ovakve i slicne zakone, rade radi sopstvenih interesa.Pa time vuku "potez karijere".

zeka

pre 10 godina

studiram medicinu u rep.srpskoj po bolonji,poznajem neke momke koji studiraju po starom programu a oni su ovaj problem resili tako sto su im preveli indexe na bolonju uz novcanu nadoknadu,a sledecu god ako upisu nastavljaju po bolonji kao i ostali

čiča sa dipl.

pre 10 godina

Odavno je trebalo reformisati univerzitet kao I državu,ali...uvesti polaganje po semestru I ko ne položi...ĆAO.Onda bi se videlo ko u stvari ima nameru da Studira, a ko folira.Prebacivanje ispita tzv "uslov" samo je giljotina sledeće godine I deco...kafane pre podne su vam pune,naročito oko Lole,Bulevara...kod mene samo što se otvore u 9 evo mušterija I do 10 skoro puni kafići!?

Zdrav-Razum

pre 10 godina

@Slavko

Isti slucaj i kod mene.
Upisao sam davne 2006 cini mi se, informaciono komunikacione tehnologije, odma na prvoj godini sam odustao. A zasto sam odustao?
Zato sto su bili predmeti tipa ekonomika preduzeca, menadzment itd, koje sam mogao da polozim samo bubanjem.
Od tri reci koje procitam, ja dve ne razumem sta znace.
Inace ostale predmete sam polagao iz prve, baze podataka, matematika itd, koji su bili vezani za struku.
To me je ubilo u pojam, da zbog glupog bubanja odustanem od necega sto volim.
Cim sam odustao, zavrsio sam vojsku, pa se bacio na ucenje, ali sam sam ucio na internetu.
Prvo sam poceo graficki dizajn, pa web dizajn i development, i sada koliko toliko zaradjujem.
Ne kazem da sam profi ni u jednoj od ovih oblasti, ali radom i stalnim ucenjem cu valjda postati.

I nije mi zao sto sam odustao od fakulteta, izgubio bih 5god, i kada bih zavrsio, opet bi mi trebala praksa da nesto naucim.

Sve u svemu,
obrazovni sistem nam je sr****.

Pozdrav.

ex-ETF

pre 10 godina

Ne sirite paniku bez veze! Polozen ispit je polozen ispit i tu dileme nema! Problem je medjutim sto mnogih ispita vise nema a pojavili su se i novi. Ko je upisao fakultet u proslom veku a ne diplomira do jeseni, bice ispisan automatski. Ako se ponovo upise ne moze da nastavi npr od trece godine vec se vraca na prvu gde mora da polozi te nove predmete s prve. Ako je te predmete vec u nekoj formi polozio ili mu ih fakultet prizna, smatrace se da je ocistio prvu i upisuje se na drugu godinu. Ako je ocistio i drugu moze da ide na trecu. Ranije je bilo da se posle novog upisa nastavlja sa studijama od prekinute godine studija, po originalnom programu. E to sada vise nece vaziti, I ako mene pitate to je sasvim u redu. Ne vidim svrhu da neko studira npr ETF po programu iz 1983 god i uci o stvarima koje se vise ni u muzejima tehnike ne mogu da nadju. Cemu sluzi tako stecema diploma?! Kakvo znanje taj covek trazi? I zzasto gubi vreme na nesto sto mu vise ne treba? Taj ko je upisao fakultet jos u vreme stare Juge danas vec ima i unuke i uveliko radi. Tu diplomu mu niko nece vise ni gledati! Tehnicke nauke ima smisla studirati u mladjim godinama, kao i u starijim ali po najnovijem programu! Gradivo od pre pola veka je danas totalno neupotrebljivo!

pera peric

pre 10 godina

nije mi jasna jedna stvar.Kako neko moze da ti oduzme nesto tvoje,pa makar i ispite.Znam decka koji zbog bolesti nije bio u stanju da nastavi studije,ostala su mu jos dva ispita....Hoce cim mu zdravlje dozvoli da nastavi,i sta sad,ponovo ispocetka.....

s

pre 10 godina

ja sam "večiti" student i mislim da je najpoštenije da svi predjemo na Bolonju,da nam se pruži druga šansa,ako i nju ne iskoritimo onda ćao
(ETF, 5. januar 2014 11:50)
Ta sansa vam je vec data, samo sto je mali broj studenata to i uradio. jedini lek je knjiga u ruke i okoncavajte to sto pre. I ja znam podosta vecitih studenata, dva imam i u porodici. Kad im pomenes kraj fakulteta, kao da im so na ranu stavljas. a niko od njih se fakultetom ozbiljno nije bavio. To je moje misljenje, bez uvrede, veciti studenti, ali ako za 10 godina i vise niste sposobni da okoncate fax, onda svaka vam cast!

wow

pre 10 godina

sramotno. sve to treba procesljati prvo i krenuti od cistke profesora koji ne bi smeli da budu tu. neki vec decenijama nanose stetu ne samo drzavi vec i mladim ljudima kojima je buducnost unistena... ljudi fotelje. gadite mi se.

lupajte minuse, istina boli

pre 10 godina

Problem kod studiranja po starom programu javljao se kod nekoliko fakulteta, gde je prosecno studiranje trajalo 10 godina pre svega zbog teskog i obimnog gradiva kao i visokih standarda ocenjivanja koja su primenjivani. Bolonja kao i privatni fakulteti su ucinili da je studiranje lako i jednostavno za svakog prosecnog srednjoskolca.
(Unexpected, 5. januar 2014 13:40)

O cemu ti, covece!
To je cista zamena teze. Ko brani vecitim studentima da se prebace na "lagani" Bolonjski sistem. Kad je tako prost, sto se ne prebace i ne zavrse vec jednom. Mnogim vecitim studentima je obiman ispit onaj koji jedva prelazi 200 strana. Slazem se da je potrebno tim studentima pruziti sansu da zavrse studije, ali kako kad se vecina njih vise ni ne pojavljuje na fakultetu.

bane

pre 10 godina

@Bane: Bravo za komentar. Na Ekonomskom fakultetu u Bgd, ne samo da ne priznaju vlastite magistre,nego ne postuju niti Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, prema kojima su duzni da omoguce magistrima da rade dr disertaciju po starom programu. Necuveno
(Boske, 5. januar 2014 14:11)


Ja sam magistrirao pre Bolonje kod njih i kada sam se nedavno raspitivao o doktoratu bio sam zgranut kada su mi rekli da trebam opet da idem u školu i ponovo pišem iste seminarske i pristupne radove. Kada rekoh referentkinji da sam to sve položio ona mi mrtva ladna odbrusila da promenim smer?!

Ima li iko mozga u ovoj bolesnoj državi? To je kao kada bi hirurgu rekli da napusti hirurgiju i da krene u školu za zubara. Zašto država dozvoljava ovo nasilje?
Nisam ranije mogao da pišem doktorat, pošteno da priznam, iz finansijskih razloga. Radim u državnoj upravi i imam malu platu (magistratura mi naravno, nije priznata po sisematizaciji) tako da mi školovanje dodje kao neki skup hobi. A i šta koga briga da li ću i kada ću pisati doktorat, pogotovo ako taj (fakultet, država) ne želi da mi i finansijski pomogne već želi samo da mi pravi štetu.
Važno im je da su svečano objavili kako mi je sve propalo, kao da sam nešto dobio na lutriji ili mi je nešto poklonjeno.

SVET JE U PRAVU ŠTO NE PRIZNAJE SRPSKE DIPLOME JER SU ONE PROIZVOD HAOSA, RASULA, KORUPCIJE I PRIMITIVIZMA U OBRAZOVNOM SISTEMU.

xitam

pre 10 godina

@Slavko
Kao programeru ja mislim da ti je potrebno znanje o ekonomiji, finansijama, vodjenju knjiga. Zavisi od toga sta ti "padne" da radis, to sto si ucio u skoli ce ti biti boranija u odnosu na to sto radis, ali takve stvari ce ti uvek biti od koristi.
Programeri ne prave samo web sajtove, vec i poslovne aplikacije sto je stvar koja stvarno pokrece svet. Od marketinga takodje nece da te boli glava, a mislim da ce se mnoge kolege sloziti da se programiranje ne uci u skoli, vec zabadanjem u ekran i zahteva mnogo odricanja.
Ako hoces kasnije da naplatis. A mozes i da se zavitlavas, pa da radis u drzavnoj firmi za 36.000. Tad ti nece trebati ni ekonomija, ni marketing, ali ces i programiranje da zaboravis.

Slavko

pre 10 godina

Pa i ne bih bio veciti student da Vi tako inteligentni u ministarstvu prosvete niste smislili da na odseku za informatiku i programiranje moram da dajem stupidne predmete tipa: Racunovodstvo i Finansije sve sa vodjenjem knjiga, Tehnologiju proizvodnje, Marketing, Ekonometrijske metode (cemu ovaj predmet sluzi a uz to i ne radi ?!), proucavanje rada i gomilu slicnih gluposti koje mi nikada u zivotu nece trebati kao programeru.

Znaci ili izbacite gomilu zatucanih profesora koji su dosli ko zna iz kojih selendri i preko rodbinskih i stranackih veza se ubacili na fakultete i izmislili predmete kako bi oni imali radno mesto na tim fakultetima i uvedite specijalizaciju kao u USA i ostalim svetskim zemljama.
Zbog toga u ovoj drzavi SVI SVE RADE A NIKO NISTA NE ZNA DA URADI KAKO TREBA !

Do tada nemate nikakvo zakonsko pravo da mi oduzmete titulu vecitog studenta. A ako nastavite u ovom smeru pokrenucemo inicijativu da se na drzavnim faklutetima ukine gomila nepotrebnih predmeta, time i radih mesta za profesore koji ne zasluzuju da rade i vise na grbaci ovog naroda. Pa da vidimo ko ce kome vise stete naneti.

Prekinite da izbegavate odgovornost za Vasu nesposobnost i za izbegavanje reforme prosvetnog sistema koji unistava mlade narastaje i prepustite studentima da osmisle studije posto vi ocigledno ne znate nista da uradite kako treba u prosveti !

diploma je karta za izlazak iz zemlje

pre 10 godina

Ma ovo nije protiv neradnika, ovo je samo da bi tih 10 000 ljudi upisalo megatrend/singidunum. Svi znamo koliko je jak taj lobi. Oni stalno rade sve samo da bi ljudima onemogucili da studiraju na drzavnim fakultetima!

matematicar

pre 10 godina

studiram pmf 6 godina i treca sam godina studija, 5 godina sam radio paralelno sa studijama i nije ispalo dobro, prosle godine sam krenuo da ucim(bez posla) i dao sam 18 ispita(dve godine) u jednoj godini, nisam neradnik kao sto mogu da potpisem da 70% "vecitih" nije... postoje predmeti koji se ne mogu poloziti(kao sto su oni famozni kod Kate na ekonomiji). drz'te se kolege ne dozvolite da vas kude megatrendovci, singidunumci, zanatlije i kompanija!!

Vladimir

pre 10 godina

Ovde je neko pobrkao lončiće, a komentatori se uhvatili za pogrešnu interpretaciju novinara-niko neće oduzeti nikakva prava starim studentima, nego će, konačno, biti prebačeni na nove planove i programe, što je odavno trebalo uraditi. Dakle, sve što su položili, biće im priznato kroz slične predmete (ili bi tako moralo biti), a šta nisu, polažu po novim programima. Ili mislite da moji studenti koji sada polažu kod mene predmet koji ne postojioji već 8 godina unazad, od kojih je 99% starije od mene, neki studiraju i bukvalno 20 i više godina, i dalje treba u svakom roku (koji je za njih svakog meseca, dakle, neki su ih imali oko 200) da oduzimaju vreme i meni i novim studentima? Razumem sve probleme, niko nije birao da bude "večiti student", ali ajde da onda i tim studentima pružimo nova znanja i nove veštine, a ne da oni završavaju i polažu ispite od kojih su neki posle 20 godina potpuno besmisleni. Zar nije bolje da umesto njih polože nove ispite koji im sada zaista trebaju danas? Dakle, niko neće izbaciti studenta sa fakulteta, ali ajde da konačno uspostavimo neki red i da ja ne moram za svaki rok da spremam 10-11 vrsta ispita pošto imam studente po tri različitia programa (od kojih najnovji ide od 2006.).

Marija

pre 10 godina

Koliko su neki obrazovani vidi se po pravopisu, najverovatinje da se treba prvo vratiti u osnovnu i srednju, pa tek onda na fakultet. Ne znam koga pogadja sve ovo i ne treba produžavati rok, onaj ko hoće taj i završi. Uostalom od 10000 ''studenata'' bar 7000 je Crnogoraca, pa dragi ''moji'' pakujte se polako.

mileCacak

pre 10 godina

Uciti, uciti i samo uciti... ako vam nije dosta 10 godina da zavrsite fakultet, onda i ne zasluzujete tu diplomu. Da postoji ozbiljan drzavni ispit po zavrsenom fakultetu niko ga ne bi polozio, jer nek mi neko kaze da se seca ispita iz 2003. godine, ne zna ni naziv ispita... Drug je upisao fakultet bez ikakve finansiske podrske roditelja uz drzavni kredit ga je zavrsio, to mu je pokrivalo troskove menze i studentskog doma, tako da mi ne pije vodu prica ljudi da su morali da rade i studiraju, naravno ne racunam one koji su blejali preko godine pa su morali da uplacuju skolarine...

disco stu

pre 10 godina

mogu da mi ponište ispite koje sam položio, mogu da mi ukinu i diplomu srednje i osnovne ako im se ćefne, jedino ne mogu da mi uzmu ekspertizu i znanje koje posedujem i koju je strani preduzetnik prepoznao i plaća me.

student

pre 10 godina

nego sta, nego da ce nam produziti. svako ima prava da zavrsi studiranje po zapocetom programu. pokrenuta je peticija za produzetak, a ko je voljan, moze je i potpisati. evo linka http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski

Još jedan student

pre 10 godina

Meni u celoj priči najviše smeta da o "večitim studentima" najviše pišu i upućuju kritike oni koji su to i sami bili ili oni koji su završili preko veze.
Molim kolege da podrže peticiju www.peticije24.com/signatures/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski/

Pera

pre 10 godina

U Engleskoj na medicinskom fakultetu cela godina mora da se "ocisti" u junu. Ako se padne makar na jednom ispitu, postoji jos jedna sansa u septembarskom roku. Ako se i tada padne, student je izbacen sa fakulteta bez sanse da ikada ponovo upise medicinu u Engleskoj.

Jovica NS

pre 10 godina

Ovo me podseća na onaj vic kad su Crnogorca zvali na proslavu dvadeset godina mature,a on kaže:-A đe baš sad usred ispitnog roka!

white

pre 10 godina

Svima će se priznati svi položeni ispiti, ako tih ispita po novim programima i dalje ima (predmeti koji su ukinuti ne mogu se priznati). Ako su neki predmeti dodati, moraće se polagati nešto što se ranije zvalo "razlika u ispitima" i to će biti glavni problem.
Zavisi kolika će ta razlika u ispitima biti od konkretnih programa. Ako se program drastično razlikuje od starog i ima više novih ispita, biće većih problema. Na mnogim fakultetima pak to će biti svega nekoliko ispita razlike.
Oni će, nažalost, svi biti samofinansirujući, pa se protiv toga treba boriti: da se smanji školarina, da se oslobode plaćanja prema broju ispita koji su im ostali i slično. Nemojte razvodnjavati priču i borite se za stvari koje možete da promenite, a ne za nešto što vam je već dato.

neakademski gradjanin

pre 10 godina

@Jeco akadmeski gradjanine ,svaka cast ako si zavrsio(la) faks kako si planirao(la) ,pogotovo uz beneficje koje pominjes.nema potrebe da se oglasavas o necemu sta ne poznajes ,jer beneficija nikakvih nema .ne znam , a i ne interesuje me koliko ti je pustanje vode blisko ili ne.ali znam da je sujeta nezasita, a to da drugi pusti vodu za tebe je nece nahraniti , sujeta ce onda traziti drugu zrtvu i da opet drugi urade nesto sti bi ti odavno uradio(la), ali nisi,jer ti si akademski gradjanin .pusti vodu za sobom to je sasvim dovoljno.svi ostali , pa i veciti studneti ce se vec snaci.

milee

pre 10 godina

Ne znaju de udaraju, umesto da uvode reda u ove nove nazovi fakultete oni ce da ponistavaju ispite na fakultetima gde se nekad jos po nesto radilo.Alo u beogradu ima 5 akademija umetosti (vise nego u Berlinu) koje regrutuju nove socijalne slucajeve samo da bi svaki egomanijak imo prof dr ispred prezimena.

Dipl.ecc državnog fakulteta

pre 10 godina

(Silvester, 5. januar 2014 10:50)

Potpisujem svaku reč, a mojim kolegama koji su još na studijama bih poručio da se kolektivno IZURINIRAJU po hodnicima tih udbaških kvaziinstitucija, te da sve to snime i okače na YOU TUBE, kao poruku svetu i svetskim Univerzitetima na temu, šta misle o "VISOKOŠKOLSKOM SISTEMU" u Srbiji i BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA ODAVDE.

Stole

pre 10 godina

ova odluka je besmislena,kako je moguce da se ispiti koje sam teskom mukom polozio ne priznaju.Na mom fakultetu,ima ljudi koji su upisali fakultet kad sam se ja rodio,84 godine i jos studiraju.Nisam ponosan na moje studiranje al ja vec 6 godina radim i finansiram sam skolovanje.i jos nesto kako drzava misli da poveca procenat akademskim gradjana na ovaj nacin?Ionako kukaju kako u srbiji nema ni 10 posto visokoobrazovanih.na ovaj nacin mnogi nece ni studirati vise!

Non scholae, sed vitae discimus

pre 10 godina

Do pre godinu dana nikada ni na jednoj kljucnoj funkciji u ovoj zemlji nije bio niko sa zavrsenim privatnim fakultetom a sustinski nije ni danas. Ovu i dve bivse drzave do temelja su upropastili diplomci drzavnih fakulteta. Mozda vam je lakse da za svoje licne neuspehe optuzujete privatne fakultete ali krivca mozete naci samo u sopstvenom neznanju i nesposobnosti. Zasto mislite da nesto vredite pogotovo ako ste studirali drzavni fakultet deset ili vise godina? Zasto mislite da diploma na drzavnom fakultetu ne moze da se kupi i zasto mislite da neko nesto zna samo zato sto je zavrsio drzavni fakultet? Ukoliko sebe smatrate posebnim trziste je otvoreno svet je pred vama pa izvolite dokazati umece. Obrazovani i pametni lako nacu svoj put i ne traze izgovore u stvarima sa kojima nemaju nikakve veze. Skola odavno ne znaci zivot a to sto su vas vaspitavali po sistemu "uci sine da ne moras da radis" je iskljucivo vas licni problem.

zaganjzga

pre 10 godina

Kolko sam razumio stari program je bio do 2005. godine.Ti koji su upisali po starom programu u poslednjoj godini imaju 9 godina da završe. S obzirom da je većina fakulteta po 4 dogine, imali su duplo vise vremena da završe.

Ko ne uspije za toliko vremena i ne treba da završava.

Boske

pre 10 godina

@Bane: Bravo za komentar. Na Ekonomskom fakultetu u Bgd, ne samo da ne priznaju vlastite magistre,nego ne postuju niti Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, prema kojima su duzni da omoguce magistrima da rade dr disertaciju po starom programu. Necuveno

Negacija u izenjerstvu je nebitna

pre 10 godina

Fakultet nema ustavno pravo da obori studente,jer bi time dovelo do nepriznavanja istog fakulteta i ponistavanje diploma koje su izdate pre stupanja na snagu ovog straubalnog sitema.
Ja veci debilizam nisam video da strucni predmeti na fakultetu imaju manje bodova od nestrucnih,a to govori o nakaradnom sistemu.
Decu saljem na tehnicke fakultete,samo da budu funkcionalno nepismeni,sto podrazumeva dovoljno pismeni da mogu preko i da do posla ne dolaze po partiji i preporukama.U krajnjem slucaju da znaju meriti na kantar i sracunaju procente.
To ovi funkcionalno pismeni nemaju pojma i na to sam ponosan.

Jeca, Akademski Gradjanin

pre 10 godina

Gospodo, nisu veciti student na fakultetima zbog studija, vec su zbog beneficija. Zato, bilo bi pozeljno da im jos odmah date poruku "Bon vojaze" i pustite ih niz vodu, jer su to oni koji su odavno izgubili orjentir zivota. Oni nikada nisu bili stvarni studenti. - Oni su bili lazni studenti.

bora

pre 10 godina

Ovo je sa jedne strane u redu,da ne elaboriram zašto,jer zahteva puno vremena i prostora.S druge strane, to nema pravo da sprovodi država u kojoj Predsednik Države i Predsednik Parlamenta,imaju kupljene diplome polukriminalnih,divljih 'fakulteta',jer ni u snovima ne bi mogli da završe regularni,državni fakultet!!??A hoće da vode državu??!!Pa ovog jada, nema nigde u svetu!!!

gradjanka

pre 10 godina

Prvo i prvo treba reći istinu NAGLAS, JAVNO . A istina glasi: najveći otproaši reformama obrazovnog sistema jesu Fakulteti- svi. Ako ima izuzetaka , to su retki primeri sjajnih ljudi koji trpe nerad, lopovluk i bezobraztluk onih koji bi trebali d abudu najmoralniji, najpametniji, najtaletnovaniji jer (parafraziram) ako Atina ne bude imala dobre obućare, atinjani će ići bosi, ali ako Atina ne bude imala dobre profesore, atinjani će ostati gl.... dovršite sami.
Dakle, profesori dragi, mogli biste bar ovog puta dići svoj glas i napokon reći- pa dobro oni su bili naši studenti, kako je moguće d aih nismo mogli motivisati, podržati... to su mladi ljudi, oni su naša budućnost. Neeeeeeeeee! VI ste naša budućnost, zato propadamo.
Sramota!

Nikola

pre 10 godina

Iako se tesko saznaje za peticiju,sa dole postavljenog linka,preko tri hiljade studenata je vec potpisalo istu, za mesec dana. Izborimo se ljudi! Zna se kad se skolovalo na budzetu. Svako je imao prava na dve obnove,posle toga smo prelazili na samofinansiranje. Prema tome,svi placamo debele pare odavno vec. Zasto to da propadne? Imam jos 3 ispita do kraja,polozenih 46. Zasto da se desi da mi to propadne? Trolovi,upisite neki fakultet,i radite u isto vreme,videcete onda koja je to muka...

david ns

pre 10 godina

većina tih studenata studira o sopstvenom trošku i ne koštaju državu. posle dve uzastopne obnove se gubi pravo na budžetsko studiranje.

tange-frange

pre 10 godina

pa ionako sa ispitima koje sam do sada polozio mogu samo da se slikam i da sam zavrsio fax bilo bi isto, ko ima vezu za posao ne treba mu fax.. samo da se nerviram sto bi kao diplomirani pravnik cekao na birou..a ko je studirao na drzavnom zna kako se tamo tesko ispit daje.. sad neka im drzavu vode ovi sto su diplomirali na privatnim pa da se lepo kolektivno iselimo odavde..u stvari ono sto je vredelo odavno je otislo, ne mozes strucnjaka da nadjes svecom u srbiji,.. verovatno imali ljudi posao u srbiji ali nisu hteli bez bolonje da rade hehehe

Mladen

pre 10 godina

Poenta ogranicavanja studija je da isfiltriraju uporni i vredni . Ako studije traju 4 godine , a osoba ne zavrsi za 8 godina , onda to znaci da ta osoba nije zainteresovana za tu oblast i da bi bilo opasno po druge da se takva nezainteresovana osoba nadje na nekom odgovornom mestu kakvo se ocekuje od akademski obrazovanog gradjanina .

Unexpected

pre 10 godina

Problem kod studiranja po starom programu javljao se kod nekoliko fakulteta, gde je prosecno studiranje trajalo 10 godina pre svega zbog teskog i obimnog gradiva kao i visokih standarda ocenjivanja koja su primenjivani. Danas je to sve drugacija kada je profit u prvom planu i Bolonja kao i privatni fakulteti su ucinili da je studiranje lako i jednostavno za svakog prosecnog srednjoskolca. Jedini interes je privuci sto veci broj studenata koje ce da placaju a ispiti postaju rutina, izlazi se svima u susret i sve postaje lako i jednostavno. Tako dolazimo do toga da ukoliko je student situiran i moze da podnese studije u materijalnom smislu onda je njegov uspeh zagarantovan, na drzavnom fakultetu uz malo truda a na privatnom bez ikakvog truda.

v

pre 10 godina

Produzite do 2114-te! :). Ko je upisao 2005-te a jos nije zavrsio fakultet, taj se ni ne bavi aktivno studiranjem,radi nesto drugo u zivotu, a za to mu faks nije ni potreban. Ceo zivot zivi bez diplome, i sad ga bas briga da li ce ga ispisati... Uostalom, i ono sto je polozio recimo neke daleke 2003-ce vise se toga ni ne seca...

Ugroženi građanin

pre 10 godina

Ovo sve nailazi na različita tumečenja. Ne znam da li dotični lik iz Studentskog parlamenta uopšte ima neki uvid u planove i programe fakulteta. Očito nema. Npr. na filološkom fakultetu imate ispite koji se i po starom i po novom programu razlikuju samo po u nazivu i u načinu polaganja, a gradivo je ostalo isto. Pa tako po starom ima STRANA KNJIŽEVNOST I (za prvu godinu), STRANA KNJIŽEVNOST II (za drugu), STRANA KNJIŽEVNOST III (za treću), STRANA KNJIŽEVNOST IV (za četvrtu godinu). Po Bolonji, studenti svaku od književnosti polažu iz dva dela, pa tako po godini imaju 2 književnosti, za sve 4 godine imaju osam književnosti. Tako, ko je stigao di jednog ispita do kraja, a ne stigne do septembra, moglo bi da mu se omogući da isti ispit sa istim gradivo, položi po Bolonjskom sistemu. A drugo, ko misli da se večiti studenti šlepuju o trošku budžeta, grdno se vara: itekako plaćaju paprene školarine i plaćaju ispite. Zakon je u tom smislu jasan.

Dusan

pre 10 godina

Dve godine sam polagao jedan ispit iz razlicitih razloga, necu da se zalim i kukam, i "veciti" sam student... Ostao mi je jos samo diplomski... Da li to znaci da ako ne uspem da ga napisem i odbranim do oktobra, a uglavnom se kod mene na "Gradjevini" pise nekoliko meseci, kao da nisam ni studirao?

epiktet

pre 10 godina

Ovo je sprdnja, ja studiram od 2001 na Beckom Univerzitetu i niko mi ne moze oduzeti diplomu tj. polozene ispite. Kao prvo oni su mene jos 2006 prebacili na novi plan studiranja, onda su u medjuvremenu jos dva puta menjali - doradili plan za Bakk. Za mene ne vaze ista pravila kao za nove studente, recimo koji su upisali 2009 i kasnije. Iako sam morao poloziti nekoliko ispita (razlika) sve je ostalo isto i ja za svoje novce mogu studirati do penzije ako mi je volja. Plus sto po starom planu su ispiti bili obimniji i s tim dobijam dodatne ECTS poene bez da polazem neki od ispita koji su oni samo podelili na dva ili tri.
Sve u svemu, srecno vecitim studentima u Srbiji i da kao i ja uskoro zavrse Fakultet pa da im pokazemo ledja :-) Svako dobro, epiktet

Slobodan

pre 10 godina

Iako sam student po starom programu koji je bio aktuelan pre "Bolonje", sebe ne smatram večitim studentom, jer je naime moja generacija, poslednja generacija po starom programu. Sve sam ispite do sada davao u roku. 2014. godina je godina u kojoj prvi put obnavljam apsloventski staž, a do tada sam sve ispite davao u roku i nisam obnovio ni jednu jedinu godinu do sada. S obzirom na zakonske okvire i ja spadam u grupu "večitih studenata" što zasigurno nisam, jer sam sve ispite davao u roku. Kvalifikacija i mene kao "večitog studenta" me zaista vređa, jer to zasigurno nisam. Zakon ne vidi nas kao grupu studenata po starom programu koji su u poslednjem vozu, igrom slučaja, upisali studije pre no što su se naši fakulteti akreditovali za bolonjski program. Ovo pišem ispred cele generacije mog fakulteta, jer niko iz generacije, bar s moje katedre, nije završio fakultet, jer je program na katedri takav da su poslednji ispiti četvorosemestralni i gotovo je nemoguće spremiti ih u predviđenom roku. Molim vas da ako postoji neko ko bi se pozabavio ovim pitanjem istraži ovo malo dublje i da nam odgovore na pitanja koja su se pojavila. Dakle, šta je sa studentima koji su u "poslednjem vozu" upisali studije po starom programu?

DRAŽA KG

pre 10 godina

Pa pošto su se svi DeBeovci i politikanti zakitili diplomama raznih segamega fakulteta(a dosta njih i falsifikovanim) sada je normalno da im više velika pamet ne treba jer svojim neznanjem ne mogu da im obezbede posao,tako da deco uzimajte bre motke u ruke i izmlatite ih bre više jer ovo stvarno više nema nikakvog smisla!

Mirka

pre 10 godina

Nadam se da se to nece desiti. Oduzeti ljudima pravo da zavrse fakultet je zlocin. Pa nemaju svi tu srecu da mogu bezbrizno da studiraju. Sta oni nekom smetaju. Pa njima je najteze. Odvuce ih borba za prezivljavanje na drugu stranu. Ali sta se i kako radi u ovoj drzavi, ovo ne bi bilo nista neobicno. 850 lekara ode svake godine da leci Nemce i umesto da se ucini nesto da se sprece takve stvari, evo cime se nasi vlastodrsci bave. One koji zavrse fakultete uspesno oterati, a ovima koji se muce zabraniti vise da se muce. E moja Srbijo. Strasno.

Master inzenjer - drzavni fakultet - 5 godina studiranja - u roku

pre 10 godina

Ako, i treba, das im prst hoce celu ruku, i tako gomila njih mame i tate finansiraju, oni se segace pa bi jos i drzava da im placa skolovanje, a ti isti mama i tata ili rodbina ili prijatelji ce da im nadju drzavni posao da se do kraja zivota nakace na grbacu ove jadne drzave i tako...

arnold

pre 10 godina

Poslednji ispit sam dao 1988. na drugoj godini Pravnog fakulteta. Jel moze produzenje do 2020, da ucim i dajem ispite zajedno sa sinom, a sve o trosku drzave?

Uvek uz studente

pre 10 godina

Neko pomenu farmaciju, diplomirala sam 1994, u roku. Samnom su, na ispitima završne godine, bile žene od 4O i više godina. Zatrudnele, udale se, prekinule studije pri kraju. Kad su i njihova deca stigla do fakulteta, one su odlučile da završe. U međuvremenu su, bar veći deo njih, radile kao tehničarke po apotekama, podizale decu.
U moje vreme je bilo - po kom programu počneš - po tom i završiš. One su imale 4 godine bez diplomskog, ja 4 sa diplomskim, a mlađe generacije 5 sa diplomskim ispitom.
Nadam se da će studenti naći neku rupu u zakonu, npr. lekarsko uverenje da su bili onemogućeni da studiraju i slično ;). Želim svima da diplomiraju, kad se setim koliko sam naporno učila za svaki ispit i pomislim na ljude koji su to isto radili i sad da im poništi. A ovamo razni Megatrendovi i sl.
Nije pravo !

As Bre

pre 10 godina

Ovo je stvarno tragikomično! Nigde na svetu nije moguće ne priznati nečije položene ispite! Oni su položeni i tačka! Možete se ponovo upisati na isti fakultet po novom programu ili na neki drugi, ali ispiti se priznaju u celosti ili delimično! Šta reći o preblemu sa profesorima, kao što je Mila Pavlović (geografski fakultet u Beogradu), kod koje stotine studenata (na jednom predmetu), godinama ne mogu da polože (kod velikog broja je to poslednji spit)! Ali niko ne otklanja ovakve anomalije u visokom obrazovanju, ali su spremni na "GENIJALNE" načine rešavanja problema! NEVORAVATNA GLUPOST i BEZOBRAZLUK!

ETF-ovac

pre 10 godina

Prvo Gospodo morate sprovesti suštinske reforme na fakultetima, pa tek onda preduzimati drastične mere. Prvo, svaki profesor mora da ima skripte za predmet koji predaje, u protivnom ne može da drži nastavu. Drugo, asistenti moraju na vežbama da prorađuju materiju koja je rađena na predavanjima, a na da se radi kao što se radi sada, profesor ima svoju nauku, a asistent svoju. Treće, profesor mora da bude dostupan studentu bar jednom u toku nedelje u smislu razjašnjenja onoga što studentu nije jasno, a asistent minimalno dva puta, s tim što i asistenta i profesora student može da pita i teoriju i zadatke, a ne kao što se radi sada, profesor ne zna zadatke, a asistent ne zna šta predaje profesor. Četvrto, iz planova i programa izbaciti sve ono što se više ne koristi u struci, a raditi ono što se radi na univerzitetima u EU i USA. E ukoliko neko pod takvim uslovima nije u stanju da završi studije, e onda mu se zahvalite. I još nešto. Da li je iko ikada proverio profesore i asistente, ko su, šta su, koliko vrede njihova predavanja i vežbe, koliko vrede njihovi naučni radovi, na čemu su magistrirali i doktorirali, kako su na ta svoja mesta uopšte i došli. Kada biste to uradili, videli biste zašto Srbija ne može da pravi čipove. Većina magistarskih i doktorskih radova su mlaćenje prazne slame, ili besomučno proračunavanje ničega. Da se razumemo, ne štitim neradnike, ali tražim da se prvi put u životu u Srbiji uvedu pošteni uslovi za studente. E da, fakultet sam odavno završio!

anonymous

pre 10 godina

ajd sad svi ponovo na ulice, vrsite pritisak na vladu, kao i bolonjci sto cine svake godine, jer je nerealno da se za 9 godina zavrsi fakultet. ako i ovo prodje, srbija treba da prestane da uvodi zakone i odluke, jasno je da ih niko ne postuje. svi mogu da izdejstvuju sta hoce, samo ako prave buku u centru grada.

dziggy

pre 10 godina

Da li smo isto mi kojima su ostala tri ispita, tridesetak smo ih položili, nisu mogli roditelji da nas izdržavaju pa radimo kako znamo i umemo, i neko ko nije položio ni polovinu ispita?

Hiljade evra smo već dali fakultetu, i dajemo kroz razne obnove semestara, takse, prijave ispita i ostale troškove. A ne koštamo ništa - baš ništa.

Poštovane kolege, molim vas da svi potpišemo peticiju:
http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski
da nam se da još jedna šansa, od koje nikog neće boleti ništa a mnogi će, Fakulteti u prvom redu, imati korist (posebno materijalnu).

BKG

pre 10 godina

Sada će da se dogodi hiperprodukcija ispod minimuma selektovanih ,,stručnjaka''.
Verovatno će dobiti nove pogodnosti, slične onima koje su dobili bahate neplatiše.
Ova država postaje Stradija, Dangu imamo, a i slepaca kol'ko 'oćeš.

Boba

pre 10 godina

Da je ova odluka prosvetnog karaktera po istom principu bi i sve diplome pre "bolonje" morale na isti način (po isteku vremenskog roka) da prestanu da važe?! Izgleda da neko misli da je polaganje ispita na fakultetu nešto kao provod u disko-klubu, ili striptiz-baru. "Ni kod babe nema džabe!"

bane

pre 10 godina

Strašno! Gde to ima u svetu da ti "propadne" dotadašnje školovanje?
"Propadaju" položeni ispiti, čitave godine, već stečena zvanja?..
Wooow, ovo je stvarno vrhunac srpskog primitivizma i korupcije duboko usadjene u srpski sistem vrednosti.

Kako to da ne propadaju zvanja i ispiti napr. profesorima koji predaju po tim istim fakultetima a nisu završili po Bolonji?! Zašto se ne uvedu pravila da ne može biti šef katedre neko ko nema diplomu jakog svetskog univerziteta, naprimer? Time bi se stvarno dao neki doprinos podizanju kvaliteta visokog obrazovanja a ne ovom lakrdijom iza koje se krije želja da se zahvata novac iz studentskih novčanika (korupcija).

Od kada je uvedena Bolonja, niko nikome ništa ne priznaje. Naprimer magistri nauka koji su to zvanje stekli po starom sistemu ako sada žele da doktoriraju, moraju ponovo da idu u istu školu koju su prethodno već završili (stare postdiplomske studije) a koje su sada prekrštene u "doktorske studije". To se traži na državnom Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Dakle, njihove magistarske diplome ne priznaje ni fakultet koji ih je izdao!! A suština Bolonje je baš obrnuta, da se olakša i ujednači priznavanje diploma.
Srbija je jedna velika kolektivna ludnica i svašta je ovde moguće očekivati, zato mogu da savetujem mladima da pokušaju da pobegnu odavde u neku uredjenu zemlju inače će poludeti vrlo brzo.

srbin

pre 10 godina

Produziti rok jos godinu dana i tu vest objaviti sada svuda. Mnogi koji su pauzirali nisu ni znali da je ova godina zadnja za zavrsetak. meni je srecom skola izasla u susret i prihvatila molbu za upis u decembru.

ETF

pre 10 godina

znači lupa dečko ili namerno obmanjuje javnost iz ko zna kog razloga,u zakonu lepo piše da niko ne gubi pravo da bude student,ne gubi pravo da studira, nego će posle tog datuma svi "večiti" studenti morati da upišu matični fakultet po novom programu,priznaće im se svi ispiti koje su položili i to je to,naravno da nemaju pravo da budu na budžetu jer su to pravo odavno izgubii i nemaju pravo na studentske privilegije jer su to mahom ljudi preko 26 godina starosti koji ionako gube sve studentske privilegije po zakonu,a u ostalom veće univerziteta još uvek nije ni donelo konačnu odluku o tome šta će sa "večitim" studentima,a u ostalom zašto bi se bilo koji univerzitet odrekao novca koji "večiti" studenti svake godine upaćuju za obnove godine,prijavu ispita itd itd...znači dečko ili laže ili mu je neko dao direktivu da diže paniku ili samo pokušava ad alarmira "večite",ja sam "večiti" student i mislim da je najpoštenije da svi predjemo na Bolonju,da nam se pruži druga šansa,ako i nju ne iskoritimo onda ćao

Neprijatelji

pre 10 godina

To su najveci neprijatelji naseg naprednog drustva, koji nas koce na nasem evropskom putu i sprecavaju otvoranje novih radnih mesta! Kako covek moze da stavi u isti kontekst studenta- te vecite i ove napredne bolonjce i jos naprednije sa privatnih fakulteta. Njih Miskovic placa da ne polazu ispite, kako bi sputavali zemlju na svetlom putu progresa i reformi! Pa ti isti " veciti studenti" su doprineli slomu svih bivsih drzava na ovim prostorima, a i danas su pretnja miru u regionu! Ako vec zbog njih nismo doziveli komunizam u punom sjaju, e vala, evropske integracije nam nece uzeti!

ika

pre 10 godina

Silvestere,tastatura ti se pozlatila. :))
Na mladim ljudima ce da primenjuju pravila...
Pogledajte u vrh drzave,diplome na revizuju,strucnost na test,pa se vratite da pricate nesto.
Poz

Aristarh

pre 10 godina

Vise se divim ljudima koji su barem pokusali i ne odustaju od svog sna a onaj ko je zavrsio fakultet jer je imao sve preduslove pre svega finansijske da ga zavrsi samo po sebi je ok. Ali teze se ponovo zamenjuju da bi se s`krenuo pogled sa loseg sistema. Prica se o Bolonji koja se uopste ne primenjuje! Na primer, placanje izlazaka na ispite. A 50% zavrsenih srednjoskolaca ne mogu uopste da priuste visoko skolovanja zbog velikih troskova. "Vecita" smijurija od sistema i drzave!

Misa

pre 10 godina

Sad ce krenuti salva uvreda na racun ''vecitih'' studenata zbog duzine njihovog studiranja a zaboravlja se cinjenica da velika vecina njih uporedo i studira i radi. Mnogi od njih su i napustili studije ali se i dalje vode kao studenti dok je samo mali broj onih koji nece da uce i samo ''kradu bogu dane''. Treba maksimalno izaci u susret starijim studentima. Bolonja je uvedena nakaradno na vecini fakulteta i umesto da olaksa studije ona je uradila suprotno. Iz gradiva nisu izbacene nepotrebne stvari nego je sve to sabijeno u jednosemestralne ispite.

rafa!!!

pre 10 godina

Nema nista od toga, na farmaciji vec produzeno do kraja 2015.
Lopovi nek uvedu pravu Bolonju sa oslobadjanjem ispita, a ne samo da naplacuju po visim cenama.

Silvester

pre 10 godina

Položeni ispiti i procenat savladanosti plana i programa studija su neotuđiva svojina čoveka. Baš me zanima ko će to dekretom da potre? Ma mnogo ste vi fini, ajde tako lako konfiskujte imovinu naših tajkuna i mafijaša kojima fale papiri o poreklu iste... uh, zaboravih, niste doneli zakon o ispitivanju porekla imovine! Bravo državo. Ajde iživljavajte se po sirotinji. E, da vas informišem zašto ima puno večitih studenata - zato što su studijski programi bile užasni, fakulteti zaparložene institucije, neupotrebljivo, dosadno, terorišuće, ponižavajuće, veliki deo nastavnog kadra ne bi smeo da prođe psihijatrijski pregled, korupcija, nepotizam, odsustvo bilo kakve opreme, projekata, laboratorija... FARSA! Ah, da, imamo prodaju magle i pljačku na privatnim fakultetima. Imamo i onu aferu Indeks koja je samo kap u moru. Našem univerzitetskom i opštem obrazovnom sistemu treba suditi prekim sudom za uništenje onog najvrednijeg što jedan narod može da ima - MLADOSTI!
Bando pokvarena, pomozite mladim ljudima da od sebe nešto naprave, motivaciju za život ste im davno ubili.

Silvester

pre 10 godina

Položeni ispiti i procenat savladanosti plana i programa studija su neotuđiva svojina čoveka. Baš me zanima ko će to dekretom da potre? Ma mnogo ste vi fini, ajde tako lako konfiskujte imovinu naših tajkuna i mafijaša kojima fale papiri o poreklu iste... uh, zaboravih, niste doneli zakon o ispitivanju porekla imovine! Bravo državo. Ajde iživljavajte se po sirotinji. E, da vas informišem zašto ima puno večitih studenata - zato što su studijski programi bile užasni, fakulteti zaparložene institucije, neupotrebljivo, dosadno, terorišuće, ponižavajuće, veliki deo nastavnog kadra ne bi smeo da prođe psihijatrijski pregled, korupcija, nepotizam, odsustvo bilo kakve opreme, projekata, laboratorija... FARSA! Ah, da, imamo prodaju magle i pljačku na privatnim fakultetima. Imamo i onu aferu Indeks koja je samo kap u moru. Našem univerzitetskom i opštem obrazovnom sistemu treba suditi prekim sudom za uništenje onog najvrednijeg što jedan narod može da ima - MLADOSTI!
Bando pokvarena, pomozite mladim ljudima da od sebe nešto naprave, motivaciju za život ste im davno ubili.

rafa!!!

pre 10 godina

Nema nista od toga, na farmaciji vec produzeno do kraja 2015.
Lopovi nek uvedu pravu Bolonju sa oslobadjanjem ispita, a ne samo da naplacuju po visim cenama.

david ns

pre 10 godina

većina tih studenata studira o sopstvenom trošku i ne koštaju državu. posle dve uzastopne obnove se gubi pravo na budžetsko studiranje.

bane

pre 10 godina

Strašno! Gde to ima u svetu da ti "propadne" dotadašnje školovanje?
"Propadaju" položeni ispiti, čitave godine, već stečena zvanja?..
Wooow, ovo je stvarno vrhunac srpskog primitivizma i korupcije duboko usadjene u srpski sistem vrednosti.

Kako to da ne propadaju zvanja i ispiti napr. profesorima koji predaju po tim istim fakultetima a nisu završili po Bolonji?! Zašto se ne uvedu pravila da ne može biti šef katedre neko ko nema diplomu jakog svetskog univerziteta, naprimer? Time bi se stvarno dao neki doprinos podizanju kvaliteta visokog obrazovanja a ne ovom lakrdijom iza koje se krije želja da se zahvata novac iz studentskih novčanika (korupcija).

Od kada je uvedena Bolonja, niko nikome ništa ne priznaje. Naprimer magistri nauka koji su to zvanje stekli po starom sistemu ako sada žele da doktoriraju, moraju ponovo da idu u istu školu koju su prethodno već završili (stare postdiplomske studije) a koje su sada prekrštene u "doktorske studije". To se traži na državnom Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Dakle, njihove magistarske diplome ne priznaje ni fakultet koji ih je izdao!! A suština Bolonje je baš obrnuta, da se olakša i ujednači priznavanje diploma.
Srbija je jedna velika kolektivna ludnica i svašta je ovde moguće očekivati, zato mogu da savetujem mladima da pokušaju da pobegnu odavde u neku uredjenu zemlju inače će poludeti vrlo brzo.

epiktet

pre 10 godina

Ovo je sprdnja, ja studiram od 2001 na Beckom Univerzitetu i niko mi ne moze oduzeti diplomu tj. polozene ispite. Kao prvo oni su mene jos 2006 prebacili na novi plan studiranja, onda su u medjuvremenu jos dva puta menjali - doradili plan za Bakk. Za mene ne vaze ista pravila kao za nove studente, recimo koji su upisali 2009 i kasnije. Iako sam morao poloziti nekoliko ispita (razlika) sve je ostalo isto i ja za svoje novce mogu studirati do penzije ako mi je volja. Plus sto po starom planu su ispiti bili obimniji i s tim dobijam dodatne ECTS poene bez da polazem neki od ispita koji su oni samo podelili na dva ili tri.
Sve u svemu, srecno vecitim studentima u Srbiji i da kao i ja uskoro zavrse Fakultet pa da im pokazemo ledja :-) Svako dobro, epiktet

Uvek uz studente

pre 10 godina

Neko pomenu farmaciju, diplomirala sam 1994, u roku. Samnom su, na ispitima završne godine, bile žene od 4O i više godina. Zatrudnele, udale se, prekinule studije pri kraju. Kad su i njihova deca stigla do fakulteta, one su odlučile da završe. U međuvremenu su, bar veći deo njih, radile kao tehničarke po apotekama, podizale decu.
U moje vreme je bilo - po kom programu počneš - po tom i završiš. One su imale 4 godine bez diplomskog, ja 4 sa diplomskim, a mlađe generacije 5 sa diplomskim ispitom.
Nadam se da će studenti naći neku rupu u zakonu, npr. lekarsko uverenje da su bili onemogućeni da studiraju i slično ;). Želim svima da diplomiraju, kad se setim koliko sam naporno učila za svaki ispit i pomislim na ljude koji su to isto radili i sad da im poništi. A ovamo razni Megatrendovi i sl.
Nije pravo !

Mirka

pre 10 godina

Nadam se da se to nece desiti. Oduzeti ljudima pravo da zavrse fakultet je zlocin. Pa nemaju svi tu srecu da mogu bezbrizno da studiraju. Sta oni nekom smetaju. Pa njima je najteze. Odvuce ih borba za prezivljavanje na drugu stranu. Ali sta se i kako radi u ovoj drzavi, ovo ne bi bilo nista neobicno. 850 lekara ode svake godine da leci Nemce i umesto da se ucini nesto da se sprece takve stvari, evo cime se nasi vlastodrsci bave. One koji zavrse fakultete uspesno oterati, a ovima koji se muce zabraniti vise da se muce. E moja Srbijo. Strasno.

ika

pre 10 godina

Silvestere,tastatura ti se pozlatila. :))
Na mladim ljudima ce da primenjuju pravila...
Pogledajte u vrh drzave,diplome na revizuju,strucnost na test,pa se vratite da pricate nesto.
Poz

Misa

pre 10 godina

Sad ce krenuti salva uvreda na racun ''vecitih'' studenata zbog duzine njihovog studiranja a zaboravlja se cinjenica da velika vecina njih uporedo i studira i radi. Mnogi od njih su i napustili studije ali se i dalje vode kao studenti dok je samo mali broj onih koji nece da uce i samo ''kradu bogu dane''. Treba maksimalno izaci u susret starijim studentima. Bolonja je uvedena nakaradno na vecini fakulteta i umesto da olaksa studije ona je uradila suprotno. Iz gradiva nisu izbacene nepotrebne stvari nego je sve to sabijeno u jednosemestralne ispite.

As Bre

pre 10 godina

Ovo je stvarno tragikomično! Nigde na svetu nije moguće ne priznati nečije položene ispite! Oni su položeni i tačka! Možete se ponovo upisati na isti fakultet po novom programu ili na neki drugi, ali ispiti se priznaju u celosti ili delimično! Šta reći o preblemu sa profesorima, kao što je Mila Pavlović (geografski fakultet u Beogradu), kod koje stotine studenata (na jednom predmetu), godinama ne mogu da polože (kod velikog broja je to poslednji spit)! Ali niko ne otklanja ovakve anomalije u visokom obrazovanju, ali su spremni na "GENIJALNE" načine rešavanja problema! NEVORAVATNA GLUPOST i BEZOBRAZLUK!

matematicar

pre 10 godina

studiram pmf 6 godina i treca sam godina studija, 5 godina sam radio paralelno sa studijama i nije ispalo dobro, prosle godine sam krenuo da ucim(bez posla) i dao sam 18 ispita(dve godine) u jednoj godini, nisam neradnik kao sto mogu da potpisem da 70% "vecitih" nije... postoje predmeti koji se ne mogu poloziti(kao sto su oni famozni kod Kate na ekonomiji). drz'te se kolege ne dozvolite da vas kude megatrendovci, singidunumci, zanatlije i kompanija!!

ETF-ovac

pre 10 godina

Prvo Gospodo morate sprovesti suštinske reforme na fakultetima, pa tek onda preduzimati drastične mere. Prvo, svaki profesor mora da ima skripte za predmet koji predaje, u protivnom ne može da drži nastavu. Drugo, asistenti moraju na vežbama da prorađuju materiju koja je rađena na predavanjima, a na da se radi kao što se radi sada, profesor ima svoju nauku, a asistent svoju. Treće, profesor mora da bude dostupan studentu bar jednom u toku nedelje u smislu razjašnjenja onoga što studentu nije jasno, a asistent minimalno dva puta, s tim što i asistenta i profesora student može da pita i teoriju i zadatke, a ne kao što se radi sada, profesor ne zna zadatke, a asistent ne zna šta predaje profesor. Četvrto, iz planova i programa izbaciti sve ono što se više ne koristi u struci, a raditi ono što se radi na univerzitetima u EU i USA. E ukoliko neko pod takvim uslovima nije u stanju da završi studije, e onda mu se zahvalite. I još nešto. Da li je iko ikada proverio profesore i asistente, ko su, šta su, koliko vrede njihova predavanja i vežbe, koliko vrede njihovi naučni radovi, na čemu su magistrirali i doktorirali, kako su na ta svoja mesta uopšte i došli. Kada biste to uradili, videli biste zašto Srbija ne može da pravi čipove. Većina magistarskih i doktorskih radova su mlaćenje prazne slame, ili besomučno proračunavanje ničega. Da se razumemo, ne štitim neradnike, ali tražim da se prvi put u životu u Srbiji uvedu pošteni uslovi za studente. E da, fakultet sam odavno završio!

Slobodan

pre 10 godina

Iako sam student po starom programu koji je bio aktuelan pre "Bolonje", sebe ne smatram večitim studentom, jer je naime moja generacija, poslednja generacija po starom programu. Sve sam ispite do sada davao u roku. 2014. godina je godina u kojoj prvi put obnavljam apsloventski staž, a do tada sam sve ispite davao u roku i nisam obnovio ni jednu jedinu godinu do sada. S obzirom na zakonske okvire i ja spadam u grupu "večitih studenata" što zasigurno nisam, jer sam sve ispite davao u roku. Kvalifikacija i mene kao "večitog studenta" me zaista vređa, jer to zasigurno nisam. Zakon ne vidi nas kao grupu studenata po starom programu koji su u poslednjem vozu, igrom slučaja, upisali studije pre no što su se naši fakulteti akreditovali za bolonjski program. Ovo pišem ispred cele generacije mog fakulteta, jer niko iz generacije, bar s moje katedre, nije završio fakultet, jer je program na katedri takav da su poslednji ispiti četvorosemestralni i gotovo je nemoguće spremiti ih u predviđenom roku. Molim vas da ako postoji neko ko bi se pozabavio ovim pitanjem istraži ovo malo dublje i da nam odgovore na pitanja koja su se pojavila. Dakle, šta je sa studentima koji su u "poslednjem vozu" upisali studije po starom programu?

Nikola

pre 10 godina

Iako se tesko saznaje za peticiju,sa dole postavljenog linka,preko tri hiljade studenata je vec potpisalo istu, za mesec dana. Izborimo se ljudi! Zna se kad se skolovalo na budzetu. Svako je imao prava na dve obnove,posle toga smo prelazili na samofinansiranje. Prema tome,svi placamo debele pare odavno vec. Zasto to da propadne? Imam jos 3 ispita do kraja,polozenih 46. Zasto da se desi da mi to propadne? Trolovi,upisite neki fakultet,i radite u isto vreme,videcete onda koja je to muka...

dziggy

pre 10 godina

Da li smo isto mi kojima su ostala tri ispita, tridesetak smo ih položili, nisu mogli roditelji da nas izdržavaju pa radimo kako znamo i umemo, i neko ko nije položio ni polovinu ispita?

Hiljade evra smo već dali fakultetu, i dajemo kroz razne obnove semestara, takse, prijave ispita i ostale troškove. A ne koštamo ništa - baš ništa.

Poštovane kolege, molim vas da svi potpišemo peticiju:
http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski
da nam se da još jedna šansa, od koje nikog neće boleti ništa a mnogi će, Fakulteti u prvom redu, imati korist (posebno materijalnu).

Unexpected

pre 10 godina

Problem kod studiranja po starom programu javljao se kod nekoliko fakulteta, gde je prosecno studiranje trajalo 10 godina pre svega zbog teskog i obimnog gradiva kao i visokih standarda ocenjivanja koja su primenjivani. Danas je to sve drugacija kada je profit u prvom planu i Bolonja kao i privatni fakulteti su ucinili da je studiranje lako i jednostavno za svakog prosecnog srednjoskolca. Jedini interes je privuci sto veci broj studenata koje ce da placaju a ispiti postaju rutina, izlazi se svima u susret i sve postaje lako i jednostavno. Tako dolazimo do toga da ukoliko je student situiran i moze da podnese studije u materijalnom smislu onda je njegov uspeh zagarantovan, na drzavnom fakultetu uz malo truda a na privatnom bez ikakvog truda.

Dusan

pre 10 godina

Dve godine sam polagao jedan ispit iz razlicitih razloga, necu da se zalim i kukam, i "veciti" sam student... Ostao mi je jos samo diplomski... Da li to znaci da ako ne uspem da ga napisem i odbranim do oktobra, a uglavnom se kod mene na "Gradjevini" pise nekoliko meseci, kao da nisam ni studirao?

Neprijatelji

pre 10 godina

To su najveci neprijatelji naseg naprednog drustva, koji nas koce na nasem evropskom putu i sprecavaju otvoranje novih radnih mesta! Kako covek moze da stavi u isti kontekst studenta- te vecite i ove napredne bolonjce i jos naprednije sa privatnih fakulteta. Njih Miskovic placa da ne polazu ispite, kako bi sputavali zemlju na svetlom putu progresa i reformi! Pa ti isti " veciti studenti" su doprineli slomu svih bivsih drzava na ovim prostorima, a i danas su pretnja miru u regionu! Ako vec zbog njih nismo doziveli komunizam u punom sjaju, e vala, evropske integracije nam nece uzeti!

Aristarh

pre 10 godina

Vise se divim ljudima koji su barem pokusali i ne odustaju od svog sna a onaj ko je zavrsio fakultet jer je imao sve preduslove pre svega finansijske da ga zavrsi samo po sebi je ok. Ali teze se ponovo zamenjuju da bi se s`krenuo pogled sa loseg sistema. Prica se o Bolonji koja se uopste ne primenjuje! Na primer, placanje izlazaka na ispite. A 50% zavrsenih srednjoskolaca ne mogu uopste da priuste visoko skolovanja zbog velikih troskova. "Vecita" smijurija od sistema i drzave!

DRAŽA KG

pre 10 godina

Pa pošto su se svi DeBeovci i politikanti zakitili diplomama raznih segamega fakulteta(a dosta njih i falsifikovanim) sada je normalno da im više velika pamet ne treba jer svojim neznanjem ne mogu da im obezbede posao,tako da deco uzimajte bre motke u ruke i izmlatite ih bre više jer ovo stvarno više nema nikakvog smisla!

ETF

pre 10 godina

znači lupa dečko ili namerno obmanjuje javnost iz ko zna kog razloga,u zakonu lepo piše da niko ne gubi pravo da bude student,ne gubi pravo da studira, nego će posle tog datuma svi "večiti" studenti morati da upišu matični fakultet po novom programu,priznaće im se svi ispiti koje su položili i to je to,naravno da nemaju pravo da budu na budžetu jer su to pravo odavno izgubii i nemaju pravo na studentske privilegije jer su to mahom ljudi preko 26 godina starosti koji ionako gube sve studentske privilegije po zakonu,a u ostalom veće univerziteta još uvek nije ni donelo konačnu odluku o tome šta će sa "večitim" studentima,a u ostalom zašto bi se bilo koji univerzitet odrekao novca koji "večiti" studenti svake godine upaćuju za obnove godine,prijavu ispita itd itd...znači dečko ili laže ili mu je neko dao direktivu da diže paniku ili samo pokušava ad alarmira "večite",ja sam "večiti" student i mislim da je najpoštenije da svi predjemo na Bolonju,da nam se pruži druga šansa,ako i nju ne iskoritimo onda ćao

Još jedan student

pre 10 godina

Meni u celoj priči najviše smeta da o "večitim studentima" najviše pišu i upućuju kritike oni koji su to i sami bili ili oni koji su završili preko veze.
Molim kolege da podrže peticiju www.peticije24.com/signatures/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski/

bora

pre 10 godina

Ovo je sa jedne strane u redu,da ne elaboriram zašto,jer zahteva puno vremena i prostora.S druge strane, to nema pravo da sprovodi država u kojoj Predsednik Države i Predsednik Parlamenta,imaju kupljene diplome polukriminalnih,divljih 'fakulteta',jer ni u snovima ne bi mogli da završe regularni,državni fakultet!!??A hoće da vode državu??!!Pa ovog jada, nema nigde u svetu!!!

Jovica NS

pre 10 godina

Ovo me podseća na onaj vic kad su Crnogorca zvali na proslavu dvadeset godina mature,a on kaže:-A đe baš sad usred ispitnog roka!

Slavko

pre 10 godina

Pa i ne bih bio veciti student da Vi tako inteligentni u ministarstvu prosvete niste smislili da na odseku za informatiku i programiranje moram da dajem stupidne predmete tipa: Racunovodstvo i Finansije sve sa vodjenjem knjiga, Tehnologiju proizvodnje, Marketing, Ekonometrijske metode (cemu ovaj predmet sluzi a uz to i ne radi ?!), proucavanje rada i gomilu slicnih gluposti koje mi nikada u zivotu nece trebati kao programeru.

Znaci ili izbacite gomilu zatucanih profesora koji su dosli ko zna iz kojih selendri i preko rodbinskih i stranackih veza se ubacili na fakultete i izmislili predmete kako bi oni imali radno mesto na tim fakultetima i uvedite specijalizaciju kao u USA i ostalim svetskim zemljama.
Zbog toga u ovoj drzavi SVI SVE RADE A NIKO NISTA NE ZNA DA URADI KAKO TREBA !

Do tada nemate nikakvo zakonsko pravo da mi oduzmete titulu vecitog studenta. A ako nastavite u ovom smeru pokrenucemo inicijativu da se na drzavnim faklutetima ukine gomila nepotrebnih predmeta, time i radih mesta za profesore koji ne zasluzuju da rade i vise na grbaci ovog naroda. Pa da vidimo ko ce kome vise stete naneti.

Prekinite da izbegavate odgovornost za Vasu nesposobnost i za izbegavanje reforme prosvetnog sistema koji unistava mlade narastaje i prepustite studentima da osmisle studije posto vi ocigledno ne znate nista da uradite kako treba u prosveti !

srbin

pre 10 godina

Produziti rok jos godinu dana i tu vest objaviti sada svuda. Mnogi koji su pauzirali nisu ni znali da je ova godina zadnja za zavrsetak. meni je srecom skola izasla u susret i prihvatila molbu za upis u decembru.

gradjanka

pre 10 godina

Prvo i prvo treba reći istinu NAGLAS, JAVNO . A istina glasi: najveći otproaši reformama obrazovnog sistema jesu Fakulteti- svi. Ako ima izuzetaka , to su retki primeri sjajnih ljudi koji trpe nerad, lopovluk i bezobraztluk onih koji bi trebali d abudu najmoralniji, najpametniji, najtaletnovaniji jer (parafraziram) ako Atina ne bude imala dobre obućare, atinjani će ići bosi, ali ako Atina ne bude imala dobre profesore, atinjani će ostati gl.... dovršite sami.
Dakle, profesori dragi, mogli biste bar ovog puta dići svoj glas i napokon reći- pa dobro oni su bili naši studenti, kako je moguće d aih nismo mogli motivisati, podržati... to su mladi ljudi, oni su naša budućnost. Neeeeeeeeee! VI ste naša budućnost, zato propadamo.
Sramota!

Negacija u izenjerstvu je nebitna

pre 10 godina

Fakultet nema ustavno pravo da obori studente,jer bi time dovelo do nepriznavanja istog fakulteta i ponistavanje diploma koje su izdate pre stupanja na snagu ovog straubalnog sitema.
Ja veci debilizam nisam video da strucni predmeti na fakultetu imaju manje bodova od nestrucnih,a to govori o nakaradnom sistemu.
Decu saljem na tehnicke fakultete,samo da budu funkcionalno nepismeni,sto podrazumeva dovoljno pismeni da mogu preko i da do posla ne dolaze po partiji i preporukama.U krajnjem slucaju da znaju meriti na kantar i sracunaju procente.
To ovi funkcionalno pismeni nemaju pojma i na to sam ponosan.

arnold

pre 10 godina

Poslednji ispit sam dao 1988. na drugoj godini Pravnog fakulteta. Jel moze produzenje do 2020, da ucim i dajem ispite zajedno sa sinom, a sve o trosku drzave?

milee

pre 10 godina

Ne znaju de udaraju, umesto da uvode reda u ove nove nazovi fakultete oni ce da ponistavaju ispite na fakultetima gde se nekad jos po nesto radilo.Alo u beogradu ima 5 akademija umetosti (vise nego u Berlinu) koje regrutuju nove socijalne slucajeve samo da bi svaki egomanijak imo prof dr ispred prezimena.

ETF

pre 10 godina

(s, 5. januar 2014 16:44)

imam 35 godina, fakultet sam upisao sa 28 godina,imam ženu i bebu,žena mi trenutno ne radi, treća sam godina ETF, na studiranje sam do sada potrošio tačno 700.000 dinara, radim celo vreme studiranja što u sopstvenoj režiji što za druge,spavam svaki drugi dan po 6-7 sati jer radim noću,danju čuvam bebu, kad imama vremena učim,majku vidjam samo kada doje da obidje unuka,sestru ne vidjam,drugove praktično i nemam jer nemam vremena za njih,čujemo se preko fejsbuka,makar 3 puta sam obnavljao godinu znajući da te godine neću imati vremena ni da se pojavim na faxu ali sam svoje obaveze po zakonu izvršavao,plaćao šta se tražilo, da ne bih izgubio pravo da studiram i sad mi neko kaže da sve to bacim u vodu, 24 ispita i 700.000 dinara...jeste ovo luda zemlja ali niko nije lud da mi to oduzme jer ako sam imao toliko para da finansiram svoje "večito" studiranje onda ću imati para i da nekoga ko pokuša da mi oduzme 24 ispita i 700.000 dinara tužim do Strazbura ako treba

Ugroženi građanin

pre 10 godina

Ovo sve nailazi na različita tumečenja. Ne znam da li dotični lik iz Studentskog parlamenta uopšte ima neki uvid u planove i programe fakulteta. Očito nema. Npr. na filološkom fakultetu imate ispite koji se i po starom i po novom programu razlikuju samo po u nazivu i u načinu polaganja, a gradivo je ostalo isto. Pa tako po starom ima STRANA KNJIŽEVNOST I (za prvu godinu), STRANA KNJIŽEVNOST II (za drugu), STRANA KNJIŽEVNOST III (za treću), STRANA KNJIŽEVNOST IV (za četvrtu godinu). Po Bolonji, studenti svaku od književnosti polažu iz dva dela, pa tako po godini imaju 2 književnosti, za sve 4 godine imaju osam književnosti. Tako, ko je stigao di jednog ispita do kraja, a ne stigne do septembra, moglo bi da mu se omogući da isti ispit sa istim gradivo, položi po Bolonjskom sistemu. A drugo, ko misli da se večiti studenti šlepuju o trošku budžeta, grdno se vara: itekako plaćaju paprene školarine i plaćaju ispite. Zakon je u tom smislu jasan.

Dipl.ecc državnog fakulteta

pre 10 godina

(Silvester, 5. januar 2014 10:50)

Potpisujem svaku reč, a mojim kolegama koji su još na studijama bih poručio da se kolektivno IZURINIRAJU po hodnicima tih udbaških kvaziinstitucija, te da sve to snime i okače na YOU TUBE, kao poruku svetu i svetskim Univerzitetima na temu, šta misle o "VISOKOŠKOLSKOM SISTEMU" u Srbiji i BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA ODAVDE.

Boba

pre 10 godina

Da je ova odluka prosvetnog karaktera po istom principu bi i sve diplome pre "bolonje" morale na isti način (po isteku vremenskog roka) da prestanu da važe?! Izgleda da neko misli da je polaganje ispita na fakultetu nešto kao provod u disko-klubu, ili striptiz-baru. "Ni kod babe nema džabe!"

Stole

pre 10 godina

ova odluka je besmislena,kako je moguce da se ispiti koje sam teskom mukom polozio ne priznaju.Na mom fakultetu,ima ljudi koji su upisali fakultet kad sam se ja rodio,84 godine i jos studiraju.Nisam ponosan na moje studiranje al ja vec 6 godina radim i finansiram sam skolovanje.i jos nesto kako drzava misli da poveca procenat akademskim gradjana na ovaj nacin?Ionako kukaju kako u srbiji nema ni 10 posto visokoobrazovanih.na ovaj nacin mnogi nece ni studirati vise!

Jeca, Akademski Gradjanin

pre 10 godina

Gospodo, nisu veciti student na fakultetima zbog studija, vec su zbog beneficija. Zato, bilo bi pozeljno da im jos odmah date poruku "Bon vojaze" i pustite ih niz vodu, jer su to oni koji su odavno izgubili orjentir zivota. Oni nikada nisu bili stvarni studenti. - Oni su bili lazni studenti.

zaganjzga

pre 10 godina

Kolko sam razumio stari program je bio do 2005. godine.Ti koji su upisali po starom programu u poslednjoj godini imaju 9 godina da završe. S obzirom da je većina fakulteta po 4 dogine, imali su duplo vise vremena da završe.

Ko ne uspije za toliko vremena i ne treba da završava.

tange-frange

pre 10 godina

pa ionako sa ispitima koje sam do sada polozio mogu samo da se slikam i da sam zavrsio fax bilo bi isto, ko ima vezu za posao ne treba mu fax.. samo da se nerviram sto bi kao diplomirani pravnik cekao na birou..a ko je studirao na drzavnom zna kako se tamo tesko ispit daje.. sad neka im drzavu vode ovi sto su diplomirali na privatnim pa da se lepo kolektivno iselimo odavde..u stvari ono sto je vredelo odavno je otislo, ne mozes strucnjaka da nadjes svecom u srbiji,.. verovatno imali ljudi posao u srbiji ali nisu hteli bez bolonje da rade hehehe

Milan

pre 10 godina

Vidim komentar citaoca pod imenom "Mile Cacak" koji kaze da ne priznaje da je neko morao da radi i studira jer neko koga on zna je preziveo samo uz studentski kredit. Super je to sve, ali ima studenata koji rade zato sto moraju da izdrzavaju sebe i pomazu svojima, ne samo da bi platili knjige i put do faksa. Tako da bi postovani citalac trebalo da razmisli malo i shvati da se svet ne okrece oko njega i njegovog vidno uskog kruga iskustva. Moji su roditelji ostali bez posla kad sam upisao fakultet, i bio sam primoran prakticno odmah da nadjem posao. Nek mi sad gospodin Mile Cacak objasni zasto niko nije hteo da zaposli moje roditelje koji su tada imali preko 50 godina, vec sam ja morao da radim da bih imao sta da jedem. Sigurno ce mi gospodin Mile Cacak reci da je to moja krivica i da je trebalo odavno da zavrsim faks. Na mom fakultetu ne postoji student na daljinu, ne mogu da platim skolarinu (za koju sam se stalno zaduzivao jer hrana, struja i voda imaju prednost) pa da samo dolazim na ispite, vec sam brojne obaveze uvek morao da ispunim sto nije uvek bilo moguce uz stalni posao. Pozdrav za Mileta iz Cacka, nadam se da ce izvuci glavu iz peska nekad.

Master inzenjer - drzavni fakultet - 5 godina studiranja - u roku

pre 10 godina

Ako, i treba, das im prst hoce celu ruku, i tako gomila njih mame i tate finansiraju, oni se segace pa bi jos i drzava da im placa skolovanje, a ti isti mama i tata ili rodbina ili prijatelji ce da im nadju drzavni posao da se do kraja zivota nakace na grbacu ove jadne drzave i tako...

Mladen

pre 10 godina

Poenta ogranicavanja studija je da isfiltriraju uporni i vredni . Ako studije traju 4 godine , a osoba ne zavrsi za 8 godina , onda to znaci da ta osoba nije zainteresovana za tu oblast i da bi bilo opasno po druge da se takva nezainteresovana osoba nadje na nekom odgovornom mestu kakvo se ocekuje od akademski obrazovanog gradjanina .

Vlajko

pre 10 godina

Da veciti sam student, i morao sam da radim da bi se skolovao i da bi imao kako da odem na fax. A drzavu apsolventi ne kostaju nista jer nemaju ni vezbe ni predavanja, a placaju svaki ispit. I gde ima da mi ukidaju ono za sta sam se mucio. Nisam na vezu polagao ispite niti prolazio lako i zato necu da dozvolim da mi nesto ukidaju i brane. Protest

Pera

pre 10 godina

U Engleskoj na medicinskom fakultetu cela godina mora da se "ocisti" u junu. Ako se padne makar na jednom ispitu, postoji jos jedna sansa u septembarskom roku. Ako se i tada padne, student je izbacen sa fakulteta bez sanse da ikada ponovo upise medicinu u Engleskoj.

disco stu

pre 10 godina

mogu da mi ponište ispite koje sam položio, mogu da mi ukinu i diplomu srednje i osnovne ako im se ćefne, jedino ne mogu da mi uzmu ekspertizu i znanje koje posedujem i koju je strani preduzetnik prepoznao i plaća me.

sasa

pre 10 godina

kad smo upisivali fakultet tad nije postojao rok,kako moigu sad da ga uvode?novi zakon ne moze da utice na stari,mozda ja ne bi upisao fakultet da sam znao da ima rok,nebitno....

Boske

pre 10 godina

@Bane: Bravo za komentar. Na Ekonomskom fakultetu u Bgd, ne samo da ne priznaju vlastite magistre,nego ne postuju niti Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, prema kojima su duzni da omoguce magistrima da rade dr disertaciju po starom programu. Necuveno

white

pre 10 godina

Svima će se priznati svi položeni ispiti, ako tih ispita po novim programima i dalje ima (predmeti koji su ukinuti ne mogu se priznati). Ako su neki predmeti dodati, moraće se polagati nešto što se ranije zvalo "razlika u ispitima" i to će biti glavni problem.
Zavisi kolika će ta razlika u ispitima biti od konkretnih programa. Ako se program drastično razlikuje od starog i ima više novih ispita, biće većih problema. Na mnogim fakultetima pak to će biti svega nekoliko ispita razlike.
Oni će, nažalost, svi biti samofinansirujući, pa se protiv toga treba boriti: da se smanji školarina, da se oslobode plaćanja prema broju ispita koji su im ostali i slično. Nemojte razvodnjavati priču i borite se za stvari koje možete da promenite, a ne za nešto što vam je već dato.

pera peric

pre 10 godina

nije mi jasna jedna stvar.Kako neko moze da ti oduzme nesto tvoje,pa makar i ispite.Znam decka koji zbog bolesti nije bio u stanju da nastavi studije,ostala su mu jos dva ispita....Hoce cim mu zdravlje dozvoli da nastavi,i sta sad,ponovo ispocetka.....

BKG

pre 10 godina

Sada će da se dogodi hiperprodukcija ispod minimuma selektovanih ,,stručnjaka''.
Verovatno će dobiti nove pogodnosti, slične onima koje su dobili bahate neplatiše.
Ova država postaje Stradija, Dangu imamo, a i slepaca kol'ko 'oćeš.

neakademski gradjanin

pre 10 godina

@Jeco akadmeski gradjanine ,svaka cast ako si zavrsio(la) faks kako si planirao(la) ,pogotovo uz beneficje koje pominjes.nema potrebe da se oglasavas o necemu sta ne poznajes ,jer beneficija nikakvih nema .ne znam , a i ne interesuje me koliko ti je pustanje vode blisko ili ne.ali znam da je sujeta nezasita, a to da drugi pusti vodu za tebe je nece nahraniti , sujeta ce onda traziti drugu zrtvu i da opet drugi urade nesto sti bi ti odavno uradio(la), ali nisi,jer ti si akademski gradjanin .pusti vodu za sobom to je sasvim dovoljno.svi ostali , pa i veciti studneti ce se vec snaci.

diploma je karta za izlazak iz zemlje

pre 10 godina

Ma ovo nije protiv neradnika, ovo je samo da bi tih 10 000 ljudi upisalo megatrend/singidunum. Svi znamo koliko je jak taj lobi. Oni stalno rade sve samo da bi ljudima onemogucili da studiraju na drzavnim fakultetima!

gledaj

pre 10 godina

@Bane, bravo za tekst, upravo sam o slicnoj temi raspravljao sa prijateljima.

Inace sam "stari" student, a ostalo mi je 2 ispita da zavrsim fakultet.
E sada, zasto ga nisam do sada zavrsio, ima mnogo razloga, a imao sam nameru.

Zasto govorim o proslom vremenu, razlog, kako vidim necu ga nikada ni zavrsiti, jer nisam imao sredstava da uplatim tekucu skolsku godinu, a ukoliko se sve bude odvijalo kako "strucnjaci" navode, propada mi sve!

Dakle SVE, svi polozeni ispiti, godine ucenja, svi troskovi oko fakulteta su "baceni u bunar".

Retko ovo izjavljujem, ali smo stvarno smesna zemlja!

Svi koji donose ovakve i slicne zakone, rade radi sopstvenih interesa.Pa time vuku "potez karijere".

v

pre 10 godina

Produzite do 2114-te! :). Ko je upisao 2005-te a jos nije zavrsio fakultet, taj se ni ne bavi aktivno studiranjem,radi nesto drugo u zivotu, a za to mu faks nije ni potreban. Ceo zivot zivi bez diplome, i sad ga bas briga da li ce ga ispisati... Uostalom, i ono sto je polozio recimo neke daleke 2003-ce vise se toga ni ne seca...

Non scholae, sed vitae discimus

pre 10 godina

Do pre godinu dana nikada ni na jednoj kljucnoj funkciji u ovoj zemlji nije bio niko sa zavrsenim privatnim fakultetom a sustinski nije ni danas. Ovu i dve bivse drzave do temelja su upropastili diplomci drzavnih fakulteta. Mozda vam je lakse da za svoje licne neuspehe optuzujete privatne fakultete ali krivca mozete naci samo u sopstvenom neznanju i nesposobnosti. Zasto mislite da nesto vredite pogotovo ako ste studirali drzavni fakultet deset ili vise godina? Zasto mislite da diploma na drzavnom fakultetu ne moze da se kupi i zasto mislite da neko nesto zna samo zato sto je zavrsio drzavni fakultet? Ukoliko sebe smatrate posebnim trziste je otvoreno svet je pred vama pa izvolite dokazati umece. Obrazovani i pametni lako nacu svoj put i ne traze izgovore u stvarima sa kojima nemaju nikakve veze. Skola odavno ne znaci zivot a to sto su vas vaspitavali po sistemu "uci sine da ne moras da radis" je iskljucivo vas licni problem.

anonymous

pre 10 godina

ajd sad svi ponovo na ulice, vrsite pritisak na vladu, kao i bolonjci sto cine svake godine, jer je nerealno da se za 9 godina zavrsi fakultet. ako i ovo prodje, srbija treba da prestane da uvodi zakone i odluke, jasno je da ih niko ne postuje. svi mogu da izdejstvuju sta hoce, samo ako prave buku u centru grada.

wow

pre 10 godina

sramotno. sve to treba procesljati prvo i krenuti od cistke profesora koji ne bi smeli da budu tu. neki vec decenijama nanose stetu ne samo drzavi vec i mladim ljudima kojima je buducnost unistena... ljudi fotelje. gadite mi se.

bane

pre 10 godina

@Bane: Bravo za komentar. Na Ekonomskom fakultetu u Bgd, ne samo da ne priznaju vlastite magistre,nego ne postuju niti Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, prema kojima su duzni da omoguce magistrima da rade dr disertaciju po starom programu. Necuveno
(Boske, 5. januar 2014 14:11)


Ja sam magistrirao pre Bolonje kod njih i kada sam se nedavno raspitivao o doktoratu bio sam zgranut kada su mi rekli da trebam opet da idem u školu i ponovo pišem iste seminarske i pristupne radove. Kada rekoh referentkinji da sam to sve položio ona mi mrtva ladna odbrusila da promenim smer?!

Ima li iko mozga u ovoj bolesnoj državi? To je kao kada bi hirurgu rekli da napusti hirurgiju i da krene u školu za zubara. Zašto država dozvoljava ovo nasilje?
Nisam ranije mogao da pišem doktorat, pošteno da priznam, iz finansijskih razloga. Radim u državnoj upravi i imam malu platu (magistratura mi naravno, nije priznata po sisematizaciji) tako da mi školovanje dodje kao neki skup hobi. A i šta koga briga da li ću i kada ću pisati doktorat, pogotovo ako taj (fakultet, država) ne želi da mi i finansijski pomogne već želi samo da mi pravi štetu.
Važno im je da su svečano objavili kako mi je sve propalo, kao da sam nešto dobio na lutriji ili mi je nešto poklonjeno.

SVET JE U PRAVU ŠTO NE PRIZNAJE SRPSKE DIPLOME JER SU ONE PROIZVOD HAOSA, RASULA, KORUPCIJE I PRIMITIVIZMA U OBRAZOVNOM SISTEMU.

dexom

pre 10 godina

samo bezati odavde dok se "politicari" ne opamete. a ako se to ne desi onda nema ni srbije uskoro. jer tako to u prirodi funkcionise.

Zdrav-Razum

pre 10 godina

@Slavko

Isti slucaj i kod mene.
Upisao sam davne 2006 cini mi se, informaciono komunikacione tehnologije, odma na prvoj godini sam odustao. A zasto sam odustao?
Zato sto su bili predmeti tipa ekonomika preduzeca, menadzment itd, koje sam mogao da polozim samo bubanjem.
Od tri reci koje procitam, ja dve ne razumem sta znace.
Inace ostale predmete sam polagao iz prve, baze podataka, matematika itd, koji su bili vezani za struku.
To me je ubilo u pojam, da zbog glupog bubanja odustanem od necega sto volim.
Cim sam odustao, zavrsio sam vojsku, pa se bacio na ucenje, ali sam sam ucio na internetu.
Prvo sam poceo graficki dizajn, pa web dizajn i development, i sada koliko toliko zaradjujem.
Ne kazem da sam profi ni u jednoj od ovih oblasti, ali radom i stalnim ucenjem cu valjda postati.

I nije mi zao sto sam odustao od fakulteta, izgubio bih 5god, i kada bih zavrsio, opet bi mi trebala praksa da nesto naucim.

Sve u svemu,
obrazovni sistem nam je sr****.

Pozdrav.

student

pre 10 godina

nego sta, nego da ce nam produziti. svako ima prava da zavrsi studiranje po zapocetom programu. pokrenuta je peticija za produzetak, a ko je voljan, moze je i potpisati. evo linka http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski

Vladimir

pre 10 godina

Ovde je neko pobrkao lončiće, a komentatori se uhvatili za pogrešnu interpretaciju novinara-niko neće oduzeti nikakva prava starim studentima, nego će, konačno, biti prebačeni na nove planove i programe, što je odavno trebalo uraditi. Dakle, sve što su položili, biće im priznato kroz slične predmete (ili bi tako moralo biti), a šta nisu, polažu po novim programima. Ili mislite da moji studenti koji sada polažu kod mene predmet koji ne postojioji već 8 godina unazad, od kojih je 99% starije od mene, neki studiraju i bukvalno 20 i više godina, i dalje treba u svakom roku (koji je za njih svakog meseca, dakle, neki su ih imali oko 200) da oduzimaju vreme i meni i novim studentima? Razumem sve probleme, niko nije birao da bude "večiti student", ali ajde da onda i tim studentima pružimo nova znanja i nove veštine, a ne da oni završavaju i polažu ispite od kojih su neki posle 20 godina potpuno besmisleni. Zar nije bolje da umesto njih polože nove ispite koji im sada zaista trebaju danas? Dakle, niko neće izbaciti studenta sa fakulteta, ali ajde da konačno uspostavimo neki red i da ja ne moram za svaki rok da spremam 10-11 vrsta ispita pošto imam studente po tri različitia programa (od kojih najnovji ide od 2006.).

Selena

pre 10 godina

Vecina vecitih studenata su to ne zato sto su zeleli,vec zato sto su ih okolnosti i zivotna desavanja silom prilikom doveli do toga.Polozila sam prijemni na 2 drzavna fakulteta,bila sam na budzetu,na listi u prvih 20 na oba,izabrala sam jedan od njih i zapocela studiranje.Sve je islo dobro do kraja prve godine kada mi se desio smrtni slucaj u porodici,izgubila sam majku.Od tada,pa do moje 25.godine izgubila sam i oca i sestru(od strica)najrodjeniju koju imam,posto sam jedinica.Prosla sam 2 psihoterapije,antidepresive i anksiolitike iz 2 navrata sa razlikom od par godina...izmedju kao i tokom svih desavanja isla sam na fakultet,na teorijski deo,a i na prakticni 2 godine i davala ispite koliko sam mogla.Posle 5 redovnih godina na fakultetu i redovnog apsolventskog istekla mi je porodicna penzija,pa sam pocela da radim.Da li je potrebno da kazem da posle svega sto sam prezivela,da mi je koncentracija toliko opala da ono sto sam nekada ucila za 2 sata,danas mi treba duplo vise vremena da savladam gradivo.Sada kada radim,placam svaku obnovu redovno,trudim se da uklopim tih nekoliko ispita sa poslom i da ih polozim.I nisam jedina kojoj se za vreme studiranja desilo mnogo ruznih stvari.Danas,kada posle bombardovanja i visedecenijskog nagomilanog stresa ljudi samo nestaju,mnogo mojih kolega je ostalo bez roditelja koji mogu da im pomognu tokom studija kako u finansijskom,tako i u emotivnom pogledu,pa su paralelno sa studijama poceli da zaradjaju svoj hleb i hleb za svoje porodice.

ex-ETF

pre 10 godina

Ne sirite paniku bez veze! Polozen ispit je polozen ispit i tu dileme nema! Problem je medjutim sto mnogih ispita vise nema a pojavili su se i novi. Ko je upisao fakultet u proslom veku a ne diplomira do jeseni, bice ispisan automatski. Ako se ponovo upise ne moze da nastavi npr od trece godine vec se vraca na prvu gde mora da polozi te nove predmete s prve. Ako je te predmete vec u nekoj formi polozio ili mu ih fakultet prizna, smatrace se da je ocistio prvu i upisuje se na drugu godinu. Ako je ocistio i drugu moze da ide na trecu. Ranije je bilo da se posle novog upisa nastavlja sa studijama od prekinute godine studija, po originalnom programu. E to sada vise nece vaziti, I ako mene pitate to je sasvim u redu. Ne vidim svrhu da neko studira npr ETF po programu iz 1983 god i uci o stvarima koje se vise ni u muzejima tehnike ne mogu da nadju. Cemu sluzi tako stecema diploma?! Kakvo znanje taj covek trazi? I zzasto gubi vreme na nesto sto mu vise ne treba? Taj ko je upisao fakultet jos u vreme stare Juge danas vec ima i unuke i uveliko radi. Tu diplomu mu niko nece vise ni gledati! Tehnicke nauke ima smisla studirati u mladjim godinama, kao i u starijim ali po najnovijem programu! Gradivo od pre pola veka je danas totalno neupotrebljivo!

Marija

pre 10 godina

Koliko su neki obrazovani vidi se po pravopisu, najverovatinje da se treba prvo vratiti u osnovnu i srednju, pa tek onda na fakultet. Ne znam koga pogadja sve ovo i ne treba produžavati rok, onaj ko hoće taj i završi. Uostalom od 10000 ''studenata'' bar 7000 je Crnogoraca, pa dragi ''moji'' pakujte se polako.

Vreme je novac, ali vreme nam ne traze

pre 10 godina

Studenti koji su PAUZIRALI nisu nikome na grbači niti ikome nešto zauzimaju pošto ne idu na predavanja,nisu na budžetu, finansiraju sve-od ispita do obnove godine(i po trideset hilj.),ne traže da im se pokloni ocena ili olakša program.Ravnopravnost ne postoji u startu (nemaju svi vremena,ni novca itd, cak nisu ni sami krivi za to(npr.nemaju dece i sl.)),a znanje se vrednuje jedino ocenom, pa makar studirali i desetak godina.Znanje je bitnije od dužine studiranja.Ovo nije traženje izgovora nego iskrena podrška onim studentima koje život nije mazio.Lako je savetovati da se uzmu knjige u šake kad imaš taj LUKSUZ da imaš vremena i novca da se posvetiš studiranju.Moj stric je student koji je pauzirao, ali radi u struci, odlično to radi,tako da često ne stoji ni ono da su stariji studenti pogubili vezu sa onim što su studirali ili da im je znanje zastarelo.On u svako doba sigurno može da održi predavanje svakom od sadašnjih prof.na njegovom fakultetu, sigurno ima viši prosek od većine predavača tamo,ali je bio primoran da radi i da se brine o nekim osobama,odn. da podmetne leđa, da godinama spava manje od šest sati itd.Nikome ništa nije uzeo niti će uzeti ako traži produženje roka.Kasnije kad bude hteo da upiše magist., tražiće mu da se odrekne osnovnih studija,pa kako da mu u biografiji piše da nema osnovne studije,a ima magistraturu?Ima mnogo toga trulog u državi visokoškolskoj, ponište položeno da bi vas još vise izmuzli za pare,a sve po novom progr.koji je skoro kao stari.

Studenti

pre 10 godina

Vidim da se ovde drzavi smesi novo blamiranje i bruka u EU i arbitraza u Strazburu. Studenti Vam nece ovo pustiti da prodje tek tako.

Da ne bude da niste bili upozoreni.

A posto ste bili toliko bezobrazni sada cemo pokrenuti masovne proteste, blokade univerziteta i konkretne zahteve sa imenima profesora i predmeta koje cete morati da izbacite sa fakulteta.

Posto niste sposobni da smisleno provedete reformu skolstva, studenti ce Vam to odraditi ali ce vecina od Vas nesposobnjakovica ukljucujuci i ministarstvo prosvete da leti sa svojih radnih mesta jer ih ne zasluzujete.

xitam

pre 10 godina

@Slavko
Kao programeru ja mislim da ti je potrebno znanje o ekonomiji, finansijama, vodjenju knjiga. Zavisi od toga sta ti "padne" da radis, to sto si ucio u skoli ce ti biti boranija u odnosu na to sto radis, ali takve stvari ce ti uvek biti od koristi.
Programeri ne prave samo web sajtove, vec i poslovne aplikacije sto je stvar koja stvarno pokrece svet. Od marketinga takodje nece da te boli glava, a mislim da ce se mnoge kolege sloziti da se programiranje ne uci u skoli, vec zabadanjem u ekran i zahteva mnogo odricanja.
Ako hoces kasnije da naplatis. A mozes i da se zavitlavas, pa da radis u drzavnoj firmi za 36.000. Tad ti nece trebati ni ekonomija, ni marketing, ali ces i programiranje da zaboravis.

Merilo su prosek ocena i znanje, pa ko želi neka prolongira

pre 10 godina

Komentar na više dezinformacija:Beneficija nema posle 26. godine.Niko ne traži ništa za džabe,a ni ne dobija ništa za džabe.Država im ništa ne plaća, ali im sve naplate fakulteti.Mnoge ne samo da ne finansiraju roditelji, nego oni izdržavaju roditelje,za šta nije dovoljna stipendija.Mnogi jesu zainteresovani i sposobni da uče,čak su imali i lepe proseke.Džaba im i to i što su bili uporni i vredni, razne "odluke" da se u "što kraćem roku osposobe" itd.Stoga nema govora o "opasnosti" da se takva osoba nađe na odgovornom mestu-mnogi već rade na takvim mestima, često su izuzetni stručnjaci,tj. primenjuju ZNANJE koje zaista IMAJU.Što ujedno znači da nikad nisu ni bili neradnici i da nisu "ispod minimuma selektovani 'stručnjaci'".Ima i onih koji su počeli da rade,pa sad više ne rade.Tek njih nije baš briga šta će biti.Ni diplomirani se ne sećaju šta su položili "neke daleke 2003".Gradivo se ne menja drastično na filologiji,ne zastareva.Na mnogim fakultetima rokova formalno ima svakog meseca,a u praksi dva ili tri godišnje.Prebacivanje na Bolonju je problem najviše zbog novca, ali i zbog vremena- zato se ne prebacuju na taj sistem, iako je lakši.Mnogi se ne pojavljuju na fakultetu jer su iz unutrašnjosti,a to podrazumeva put, boravak u Beogradu nekoliko dana itd.Ko zaslužuje diplomu najbolje se prosuđuje na osnovu proseka.To sve jeste ozbiljan život, a propadanje studija ili prelazak na Bolonju jeste početak novog kruga pakla i za njih i za državu, nikako nije okončanje muka.

s

pre 10 godina

ja sam "večiti" student i mislim da je najpoštenije da svi predjemo na Bolonju,da nam se pruži druga šansa,ako i nju ne iskoritimo onda ćao
(ETF, 5. januar 2014 11:50)
Ta sansa vam je vec data, samo sto je mali broj studenata to i uradio. jedini lek je knjiga u ruke i okoncavajte to sto pre. I ja znam podosta vecitih studenata, dva imam i u porodici. Kad im pomenes kraj fakulteta, kao da im so na ranu stavljas. a niko od njih se fakultetom ozbiljno nije bavio. To je moje misljenje, bez uvrede, veciti studenti, ali ako za 10 godina i vise niste sposobni da okoncate fax, onda svaka vam cast!

Ugroženi građanin

pre 10 godina

DODATAK: Vidim da pojedini napamet pričaju kako su pojedini studenti odavno prešli na Bolonju. Tačno je to. Ali niko nije razmislio zašto. U opticaju su dva objašnjenja i tu polazim od činjenice da su sutudenti upisali krajem dvedesetih i početkom 2000tih kao i neposredno pre 2007. kad je Bolonja uvedena:
Do neke godine stufija su normalno studirali ali su morali da stanu zbog:
1) zdravstvenih problema,
2) zbog problema sa profesrom ispitivačem.
U ta dva slučaja ti studenti koji nisu upisali redovno neku godinu, a pri tom upali sa generacijom 2007. kad je upala Bolonja, onda je logično da upišu godinu po Bolonji uz priznanje ispita od ranije. Isto tako generacija 2006. ako se deslio da su jednom obnovili godinu, onda pri upisu naredne su morali isto na Bolonju. Svojevoljno da pređu nisu mogli. I njih nisu izbacivali sa fakulteta. Tako da bi bilo logično da se i studentima koji su na jednom ispit ili dva do kraja da se po sili zakona ubaci Bolonja.

lupajte minuse, istina boli

pre 10 godina

Problem kod studiranja po starom programu javljao se kod nekoliko fakulteta, gde je prosecno studiranje trajalo 10 godina pre svega zbog teskog i obimnog gradiva kao i visokih standarda ocenjivanja koja su primenjivani. Bolonja kao i privatni fakulteti su ucinili da je studiranje lako i jednostavno za svakog prosecnog srednjoskolca.
(Unexpected, 5. januar 2014 13:40)

O cemu ti, covece!
To je cista zamena teze. Ko brani vecitim studentima da se prebace na "lagani" Bolonjski sistem. Kad je tako prost, sto se ne prebace i ne zavrse vec jednom. Mnogim vecitim studentima je obiman ispit onaj koji jedva prelazi 200 strana. Slazem se da je potrebno tim studentima pruziti sansu da zavrse studije, ali kako kad se vecina njih vise ni ne pojavljuje na fakultetu.

čiča sa dipl.

pre 10 godina

Odavno je trebalo reformisati univerzitet kao I državu,ali...uvesti polaganje po semestru I ko ne položi...ĆAO.Onda bi se videlo ko u stvari ima nameru da Studira, a ko folira.Prebacivanje ispita tzv "uslov" samo je giljotina sledeće godine I deco...kafane pre podne su vam pune,naročito oko Lole,Bulevara...kod mene samo što se otvore u 9 evo mušterija I do 10 skoro puni kafići!?

mileCacak

pre 10 godina

Uciti, uciti i samo uciti... ako vam nije dosta 10 godina da zavrsite fakultet, onda i ne zasluzujete tu diplomu. Da postoji ozbiljan drzavni ispit po zavrsenom fakultetu niko ga ne bi polozio, jer nek mi neko kaze da se seca ispita iz 2003. godine, ne zna ni naziv ispita... Drug je upisao fakultet bez ikakve finansiske podrske roditelja uz drzavni kredit ga je zavrsio, to mu je pokrivalo troskove menze i studentskog doma, tako da mi ne pije vodu prica ljudi da su morali da rade i studiraju, naravno ne racunam one koji su blejali preko godine pa su morali da uplacuju skolarine...

zeka

pre 10 godina

studiram medicinu u rep.srpskoj po bolonji,poznajem neke momke koji studiraju po starom programu a oni su ovaj problem resili tako sto su im preveli indexe na bolonju uz novcanu nadoknadu,a sledecu god ako upisu nastavljaju po bolonji kao i ostali

Toza bivsi Student-glumac

pre 10 godina

Studenti su one osobe koje odluce da se u najkracem roku osposobe za odredjene poslove kako bi za najkrace vreme nastavili svoje osposobljavanje za zivot u drustvu. Prema tome svaki pokusaj nekih da pravdaju svoje beskonacne studije nije ono sto je zamisljeno da studije daju drustvu. Beskonacni studenti su zaboravili sve sto su studirali pa sada nece da o tome razmisljaju. Zato njihove misli odavno nisu na studijama gde je potrebna visoka koncentracija, vec na tome kako dobiti nezasluzene ocene za znanje koje odavno nemaju. Njima je da dobiju diploma, ali im nije stalo da se sa znanjem pripreme za posao koji ih ocekuje. Zato je okoncanje njihovih beskonacnih studiranja bice okoncanje njihovih muka. Oni ce morati da se orjentisu na drugacije kvalifikazije koje ce im poboljsati psihicko stanje sadasnjeg zivota, jer su oni odavno zaboravili da su studenti. Biti student je obaveza koji oni odavno nemaju. Treba odmah prestati sa biti studet-glumac i preci na ozbiljan zivot.

Master inzenjer - drzavni fakultet - 5 godina studiranja - u roku

pre 10 godina

Ako, i treba, das im prst hoce celu ruku, i tako gomila njih mame i tate finansiraju, oni se segace pa bi jos i drzava da im placa skolovanje, a ti isti mama i tata ili rodbina ili prijatelji ce da im nadju drzavni posao da se do kraja zivota nakace na grbacu ove jadne drzave i tako...

arnold

pre 10 godina

Poslednji ispit sam dao 1988. na drugoj godini Pravnog fakulteta. Jel moze produzenje do 2020, da ucim i dajem ispite zajedno sa sinom, a sve o trosku drzave?

Jeca, Akademski Gradjanin

pre 10 godina

Gospodo, nisu veciti student na fakultetima zbog studija, vec su zbog beneficija. Zato, bilo bi pozeljno da im jos odmah date poruku "Bon vojaze" i pustite ih niz vodu, jer su to oni koji su odavno izgubili orjentir zivota. Oni nikada nisu bili stvarni studenti. - Oni su bili lazni studenti.

Mladen

pre 10 godina

Poenta ogranicavanja studija je da isfiltriraju uporni i vredni . Ako studije traju 4 godine , a osoba ne zavrsi za 8 godina , onda to znaci da ta osoba nije zainteresovana za tu oblast i da bi bilo opasno po druge da se takva nezainteresovana osoba nadje na nekom odgovornom mestu kakvo se ocekuje od akademski obrazovanog gradjanina .

zaganjzga

pre 10 godina

Kolko sam razumio stari program je bio do 2005. godine.Ti koji su upisali po starom programu u poslednjoj godini imaju 9 godina da završe. S obzirom da je većina fakulteta po 4 dogine, imali su duplo vise vremena da završe.

Ko ne uspije za toliko vremena i ne treba da završava.

Non scholae, sed vitae discimus

pre 10 godina

Do pre godinu dana nikada ni na jednoj kljucnoj funkciji u ovoj zemlji nije bio niko sa zavrsenim privatnim fakultetom a sustinski nije ni danas. Ovu i dve bivse drzave do temelja su upropastili diplomci drzavnih fakulteta. Mozda vam je lakse da za svoje licne neuspehe optuzujete privatne fakultete ali krivca mozete naci samo u sopstvenom neznanju i nesposobnosti. Zasto mislite da nesto vredite pogotovo ako ste studirali drzavni fakultet deset ili vise godina? Zasto mislite da diploma na drzavnom fakultetu ne moze da se kupi i zasto mislite da neko nesto zna samo zato sto je zavrsio drzavni fakultet? Ukoliko sebe smatrate posebnim trziste je otvoreno svet je pred vama pa izvolite dokazati umece. Obrazovani i pametni lako nacu svoj put i ne traze izgovore u stvarima sa kojima nemaju nikakve veze. Skola odavno ne znaci zivot a to sto su vas vaspitavali po sistemu "uci sine da ne moras da radis" je iskljucivo vas licni problem.

Pera

pre 10 godina

U Engleskoj na medicinskom fakultetu cela godina mora da se "ocisti" u junu. Ako se padne makar na jednom ispitu, postoji jos jedna sansa u septembarskom roku. Ako se i tada padne, student je izbacen sa fakulteta bez sanse da ikada ponovo upise medicinu u Engleskoj.

anonymous

pre 10 godina

ajd sad svi ponovo na ulice, vrsite pritisak na vladu, kao i bolonjci sto cine svake godine, jer je nerealno da se za 9 godina zavrsi fakultet. ako i ovo prodje, srbija treba da prestane da uvodi zakone i odluke, jasno je da ih niko ne postuje. svi mogu da izdejstvuju sta hoce, samo ako prave buku u centru grada.

v

pre 10 godina

Produzite do 2114-te! :). Ko je upisao 2005-te a jos nije zavrsio fakultet, taj se ni ne bavi aktivno studiranjem,radi nesto drugo u zivotu, a za to mu faks nije ni potreban. Ceo zivot zivi bez diplome, i sad ga bas briga da li ce ga ispisati... Uostalom, i ono sto je polozio recimo neke daleke 2003-ce vise se toga ni ne seca...

Silvester

pre 10 godina

Položeni ispiti i procenat savladanosti plana i programa studija su neotuđiva svojina čoveka. Baš me zanima ko će to dekretom da potre? Ma mnogo ste vi fini, ajde tako lako konfiskujte imovinu naših tajkuna i mafijaša kojima fale papiri o poreklu iste... uh, zaboravih, niste doneli zakon o ispitivanju porekla imovine! Bravo državo. Ajde iživljavajte se po sirotinji. E, da vas informišem zašto ima puno večitih studenata - zato što su studijski programi bile užasni, fakulteti zaparložene institucije, neupotrebljivo, dosadno, terorišuće, ponižavajuće, veliki deo nastavnog kadra ne bi smeo da prođe psihijatrijski pregled, korupcija, nepotizam, odsustvo bilo kakve opreme, projekata, laboratorija... FARSA! Ah, da, imamo prodaju magle i pljačku na privatnim fakultetima. Imamo i onu aferu Indeks koja je samo kap u moru. Našem univerzitetskom i opštem obrazovnom sistemu treba suditi prekim sudom za uništenje onog najvrednijeg što jedan narod može da ima - MLADOSTI!
Bando pokvarena, pomozite mladim ljudima da od sebe nešto naprave, motivaciju za život ste im davno ubili.

mileCacak

pre 10 godina

Uciti, uciti i samo uciti... ako vam nije dosta 10 godina da zavrsite fakultet, onda i ne zasluzujete tu diplomu. Da postoji ozbiljan drzavni ispit po zavrsenom fakultetu niko ga ne bi polozio, jer nek mi neko kaze da se seca ispita iz 2003. godine, ne zna ni naziv ispita... Drug je upisao fakultet bez ikakve finansiske podrske roditelja uz drzavni kredit ga je zavrsio, to mu je pokrivalo troskove menze i studentskog doma, tako da mi ne pije vodu prica ljudi da su morali da rade i studiraju, naravno ne racunam one koji su blejali preko godine pa su morali da uplacuju skolarine...

lupajte minuse, istina boli

pre 10 godina

Problem kod studiranja po starom programu javljao se kod nekoliko fakulteta, gde je prosecno studiranje trajalo 10 godina pre svega zbog teskog i obimnog gradiva kao i visokih standarda ocenjivanja koja su primenjivani. Bolonja kao i privatni fakulteti su ucinili da je studiranje lako i jednostavno za svakog prosecnog srednjoskolca.
(Unexpected, 5. januar 2014 13:40)

O cemu ti, covece!
To je cista zamena teze. Ko brani vecitim studentima da se prebace na "lagani" Bolonjski sistem. Kad je tako prost, sto se ne prebace i ne zavrse vec jednom. Mnogim vecitim studentima je obiman ispit onaj koji jedva prelazi 200 strana. Slazem se da je potrebno tim studentima pruziti sansu da zavrse studije, ali kako kad se vecina njih vise ni ne pojavljuje na fakultetu.

BKG

pre 10 godina

Sada će da se dogodi hiperprodukcija ispod minimuma selektovanih ,,stručnjaka''.
Verovatno će dobiti nove pogodnosti, slične onima koje su dobili bahate neplatiše.
Ova država postaje Stradija, Dangu imamo, a i slepaca kol'ko 'oćeš.

Marija

pre 10 godina

Koliko su neki obrazovani vidi se po pravopisu, najverovatinje da se treba prvo vratiti u osnovnu i srednju, pa tek onda na fakultet. Ne znam koga pogadja sve ovo i ne treba produžavati rok, onaj ko hoće taj i završi. Uostalom od 10000 ''studenata'' bar 7000 je Crnogoraca, pa dragi ''moji'' pakujte se polako.

čiča sa dipl.

pre 10 godina

Odavno je trebalo reformisati univerzitet kao I državu,ali...uvesti polaganje po semestru I ko ne položi...ĆAO.Onda bi se videlo ko u stvari ima nameru da Studira, a ko folira.Prebacivanje ispita tzv "uslov" samo je giljotina sledeće godine I deco...kafane pre podne su vam pune,naročito oko Lole,Bulevara...kod mene samo što se otvore u 9 evo mušterija I do 10 skoro puni kafići!?

epiktet

pre 10 godina

Ovo je sprdnja, ja studiram od 2001 na Beckom Univerzitetu i niko mi ne moze oduzeti diplomu tj. polozene ispite. Kao prvo oni su mene jos 2006 prebacili na novi plan studiranja, onda su u medjuvremenu jos dva puta menjali - doradili plan za Bakk. Za mene ne vaze ista pravila kao za nove studente, recimo koji su upisali 2009 i kasnije. Iako sam morao poloziti nekoliko ispita (razlika) sve je ostalo isto i ja za svoje novce mogu studirati do penzije ako mi je volja. Plus sto po starom planu su ispiti bili obimniji i s tim dobijam dodatne ECTS poene bez da polazem neki od ispita koji su oni samo podelili na dva ili tri.
Sve u svemu, srecno vecitim studentima u Srbiji i da kao i ja uskoro zavrse Fakultet pa da im pokazemo ledja :-) Svako dobro, epiktet

s

pre 10 godina

ja sam "večiti" student i mislim da je najpoštenije da svi predjemo na Bolonju,da nam se pruži druga šansa,ako i nju ne iskoritimo onda ćao
(ETF, 5. januar 2014 11:50)
Ta sansa vam je vec data, samo sto je mali broj studenata to i uradio. jedini lek je knjiga u ruke i okoncavajte to sto pre. I ja znam podosta vecitih studenata, dva imam i u porodici. Kad im pomenes kraj fakulteta, kao da im so na ranu stavljas. a niko od njih se fakultetom ozbiljno nije bavio. To je moje misljenje, bez uvrede, veciti studenti, ali ako za 10 godina i vise niste sposobni da okoncate fax, onda svaka vam cast!

Slobodan

pre 10 godina

Iako sam student po starom programu koji je bio aktuelan pre "Bolonje", sebe ne smatram večitim studentom, jer je naime moja generacija, poslednja generacija po starom programu. Sve sam ispite do sada davao u roku. 2014. godina je godina u kojoj prvi put obnavljam apsloventski staž, a do tada sam sve ispite davao u roku i nisam obnovio ni jednu jedinu godinu do sada. S obzirom na zakonske okvire i ja spadam u grupu "večitih studenata" što zasigurno nisam, jer sam sve ispite davao u roku. Kvalifikacija i mene kao "večitog studenta" me zaista vređa, jer to zasigurno nisam. Zakon ne vidi nas kao grupu studenata po starom programu koji su u poslednjem vozu, igrom slučaja, upisali studije pre no što su se naši fakulteti akreditovali za bolonjski program. Ovo pišem ispred cele generacije mog fakulteta, jer niko iz generacije, bar s moje katedre, nije završio fakultet, jer je program na katedri takav da su poslednji ispiti četvorosemestralni i gotovo je nemoguće spremiti ih u predviđenom roku. Molim vas da ako postoji neko ko bi se pozabavio ovim pitanjem istraži ovo malo dublje i da nam odgovore na pitanja koja su se pojavila. Dakle, šta je sa studentima koji su u "poslednjem vozu" upisali studije po starom programu?

rafa!!!

pre 10 godina

Nema nista od toga, na farmaciji vec produzeno do kraja 2015.
Lopovi nek uvedu pravu Bolonju sa oslobadjanjem ispita, a ne samo da naplacuju po visim cenama.

Slavko

pre 10 godina

Pa i ne bih bio veciti student da Vi tako inteligentni u ministarstvu prosvete niste smislili da na odseku za informatiku i programiranje moram da dajem stupidne predmete tipa: Racunovodstvo i Finansije sve sa vodjenjem knjiga, Tehnologiju proizvodnje, Marketing, Ekonometrijske metode (cemu ovaj predmet sluzi a uz to i ne radi ?!), proucavanje rada i gomilu slicnih gluposti koje mi nikada u zivotu nece trebati kao programeru.

Znaci ili izbacite gomilu zatucanih profesora koji su dosli ko zna iz kojih selendri i preko rodbinskih i stranackih veza se ubacili na fakultete i izmislili predmete kako bi oni imali radno mesto na tim fakultetima i uvedite specijalizaciju kao u USA i ostalim svetskim zemljama.
Zbog toga u ovoj drzavi SVI SVE RADE A NIKO NISTA NE ZNA DA URADI KAKO TREBA !

Do tada nemate nikakvo zakonsko pravo da mi oduzmete titulu vecitog studenta. A ako nastavite u ovom smeru pokrenucemo inicijativu da se na drzavnim faklutetima ukine gomila nepotrebnih predmeta, time i radih mesta za profesore koji ne zasluzuju da rade i vise na grbaci ovog naroda. Pa da vidimo ko ce kome vise stete naneti.

Prekinite da izbegavate odgovornost za Vasu nesposobnost i za izbegavanje reforme prosvetnog sistema koji unistava mlade narastaje i prepustite studentima da osmisle studije posto vi ocigledno ne znate nista da uradite kako treba u prosveti !

Toza bivsi Student-glumac

pre 10 godina

Studenti su one osobe koje odluce da se u najkracem roku osposobe za odredjene poslove kako bi za najkrace vreme nastavili svoje osposobljavanje za zivot u drustvu. Prema tome svaki pokusaj nekih da pravdaju svoje beskonacne studije nije ono sto je zamisljeno da studije daju drustvu. Beskonacni studenti su zaboravili sve sto su studirali pa sada nece da o tome razmisljaju. Zato njihove misli odavno nisu na studijama gde je potrebna visoka koncentracija, vec na tome kako dobiti nezasluzene ocene za znanje koje odavno nemaju. Njima je da dobiju diploma, ali im nije stalo da se sa znanjem pripreme za posao koji ih ocekuje. Zato je okoncanje njihovih beskonacnih studiranja bice okoncanje njihovih muka. Oni ce morati da se orjentisu na drugacije kvalifikazije koje ce im poboljsati psihicko stanje sadasnjeg zivota, jer su oni odavno zaboravili da su studenti. Biti student je obaveza koji oni odavno nemaju. Treba odmah prestati sa biti studet-glumac i preci na ozbiljan zivot.

As Bre

pre 10 godina

Ovo je stvarno tragikomično! Nigde na svetu nije moguće ne priznati nečije položene ispite! Oni su položeni i tačka! Možete se ponovo upisati na isti fakultet po novom programu ili na neki drugi, ali ispiti se priznaju u celosti ili delimično! Šta reći o preblemu sa profesorima, kao što je Mila Pavlović (geografski fakultet u Beogradu), kod koje stotine studenata (na jednom predmetu), godinama ne mogu da polože (kod velikog broja je to poslednji spit)! Ali niko ne otklanja ovakve anomalije u visokom obrazovanju, ali su spremni na "GENIJALNE" načine rešavanja problema! NEVORAVATNA GLUPOST i BEZOBRAZLUK!

Uvek uz studente

pre 10 godina

Neko pomenu farmaciju, diplomirala sam 1994, u roku. Samnom su, na ispitima završne godine, bile žene od 4O i više godina. Zatrudnele, udale se, prekinule studije pri kraju. Kad su i njihova deca stigla do fakulteta, one su odlučile da završe. U međuvremenu su, bar veći deo njih, radile kao tehničarke po apotekama, podizale decu.
U moje vreme je bilo - po kom programu počneš - po tom i završiš. One su imale 4 godine bez diplomskog, ja 4 sa diplomskim, a mlađe generacije 5 sa diplomskim ispitom.
Nadam se da će studenti naći neku rupu u zakonu, npr. lekarsko uverenje da su bili onemogućeni da studiraju i slično ;). Želim svima da diplomiraju, kad se setim koliko sam naporno učila za svaki ispit i pomislim na ljude koji su to isto radili i sad da im poništi. A ovamo razni Megatrendovi i sl.
Nije pravo !

ETF

pre 10 godina

znači lupa dečko ili namerno obmanjuje javnost iz ko zna kog razloga,u zakonu lepo piše da niko ne gubi pravo da bude student,ne gubi pravo da studira, nego će posle tog datuma svi "večiti" studenti morati da upišu matični fakultet po novom programu,priznaće im se svi ispiti koje su položili i to je to,naravno da nemaju pravo da budu na budžetu jer su to pravo odavno izgubii i nemaju pravo na studentske privilegije jer su to mahom ljudi preko 26 godina starosti koji ionako gube sve studentske privilegije po zakonu,a u ostalom veće univerziteta još uvek nije ni donelo konačnu odluku o tome šta će sa "večitim" studentima,a u ostalom zašto bi se bilo koji univerzitet odrekao novca koji "večiti" studenti svake godine upaćuju za obnove godine,prijavu ispita itd itd...znači dečko ili laže ili mu je neko dao direktivu da diže paniku ili samo pokušava ad alarmira "večite",ja sam "večiti" student i mislim da je najpoštenije da svi predjemo na Bolonju,da nam se pruži druga šansa,ako i nju ne iskoritimo onda ćao

Mirka

pre 10 godina

Nadam se da se to nece desiti. Oduzeti ljudima pravo da zavrse fakultet je zlocin. Pa nemaju svi tu srecu da mogu bezbrizno da studiraju. Sta oni nekom smetaju. Pa njima je najteze. Odvuce ih borba za prezivljavanje na drugu stranu. Ali sta se i kako radi u ovoj drzavi, ovo ne bi bilo nista neobicno. 850 lekara ode svake godine da leci Nemce i umesto da se ucini nesto da se sprece takve stvari, evo cime se nasi vlastodrsci bave. One koji zavrse fakultete uspesno oterati, a ovima koji se muce zabraniti vise da se muce. E moja Srbijo. Strasno.

Nikola

pre 10 godina

Iako se tesko saznaje za peticiju,sa dole postavljenog linka,preko tri hiljade studenata je vec potpisalo istu, za mesec dana. Izborimo se ljudi! Zna se kad se skolovalo na budzetu. Svako je imao prava na dve obnove,posle toga smo prelazili na samofinansiranje. Prema tome,svi placamo debele pare odavno vec. Zasto to da propadne? Imam jos 3 ispita do kraja,polozenih 46. Zasto da se desi da mi to propadne? Trolovi,upisite neki fakultet,i radite u isto vreme,videcete onda koja je to muka...

Unexpected

pre 10 godina

Problem kod studiranja po starom programu javljao se kod nekoliko fakulteta, gde je prosecno studiranje trajalo 10 godina pre svega zbog teskog i obimnog gradiva kao i visokih standarda ocenjivanja koja su primenjivani. Danas je to sve drugacija kada je profit u prvom planu i Bolonja kao i privatni fakulteti su ucinili da je studiranje lako i jednostavno za svakog prosecnog srednjoskolca. Jedini interes je privuci sto veci broj studenata koje ce da placaju a ispiti postaju rutina, izlazi se svima u susret i sve postaje lako i jednostavno. Tako dolazimo do toga da ukoliko je student situiran i moze da podnese studije u materijalnom smislu onda je njegov uspeh zagarantovan, na drzavnom fakultetu uz malo truda a na privatnom bez ikakvog truda.

matematicar

pre 10 godina

studiram pmf 6 godina i treca sam godina studija, 5 godina sam radio paralelno sa studijama i nije ispalo dobro, prosle godine sam krenuo da ucim(bez posla) i dao sam 18 ispita(dve godine) u jednoj godini, nisam neradnik kao sto mogu da potpisem da 70% "vecitih" nije... postoje predmeti koji se ne mogu poloziti(kao sto su oni famozni kod Kate na ekonomiji). drz'te se kolege ne dozvolite da vas kude megatrendovci, singidunumci, zanatlije i kompanija!!

Neprijatelji

pre 10 godina

To su najveci neprijatelji naseg naprednog drustva, koji nas koce na nasem evropskom putu i sprecavaju otvoranje novih radnih mesta! Kako covek moze da stavi u isti kontekst studenta- te vecite i ove napredne bolonjce i jos naprednije sa privatnih fakulteta. Njih Miskovic placa da ne polazu ispite, kako bi sputavali zemlju na svetlom putu progresa i reformi! Pa ti isti " veciti studenti" su doprineli slomu svih bivsih drzava na ovim prostorima, a i danas su pretnja miru u regionu! Ako vec zbog njih nismo doziveli komunizam u punom sjaju, e vala, evropske integracije nam nece uzeti!

bane

pre 10 godina

Strašno! Gde to ima u svetu da ti "propadne" dotadašnje školovanje?
"Propadaju" položeni ispiti, čitave godine, već stečena zvanja?..
Wooow, ovo je stvarno vrhunac srpskog primitivizma i korupcije duboko usadjene u srpski sistem vrednosti.

Kako to da ne propadaju zvanja i ispiti napr. profesorima koji predaju po tim istim fakultetima a nisu završili po Bolonji?! Zašto se ne uvedu pravila da ne može biti šef katedre neko ko nema diplomu jakog svetskog univerziteta, naprimer? Time bi se stvarno dao neki doprinos podizanju kvaliteta visokog obrazovanja a ne ovom lakrdijom iza koje se krije želja da se zahvata novac iz studentskih novčanika (korupcija).

Od kada je uvedena Bolonja, niko nikome ništa ne priznaje. Naprimer magistri nauka koji su to zvanje stekli po starom sistemu ako sada žele da doktoriraju, moraju ponovo da idu u istu školu koju su prethodno već završili (stare postdiplomske studije) a koje su sada prekrštene u "doktorske studije". To se traži na državnom Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Dakle, njihove magistarske diplome ne priznaje ni fakultet koji ih je izdao!! A suština Bolonje je baš obrnuta, da se olakša i ujednači priznavanje diploma.
Srbija je jedna velika kolektivna ludnica i svašta je ovde moguće očekivati, zato mogu da savetujem mladima da pokušaju da pobegnu odavde u neku uredjenu zemlju inače će poludeti vrlo brzo.

Još jedan student

pre 10 godina

Meni u celoj priči najviše smeta da o "večitim studentima" najviše pišu i upućuju kritike oni koji su to i sami bili ili oni koji su završili preko veze.
Molim kolege da podrže peticiju www.peticije24.com/signatures/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski/

Stole

pre 10 godina

ova odluka je besmislena,kako je moguce da se ispiti koje sam teskom mukom polozio ne priznaju.Na mom fakultetu,ima ljudi koji su upisali fakultet kad sam se ja rodio,84 godine i jos studiraju.Nisam ponosan na moje studiranje al ja vec 6 godina radim i finansiram sam skolovanje.i jos nesto kako drzava misli da poveca procenat akademskim gradjana na ovaj nacin?Ionako kukaju kako u srbiji nema ni 10 posto visokoobrazovanih.na ovaj nacin mnogi nece ni studirati vise!

Vladimir

pre 10 godina

Ovde je neko pobrkao lončiće, a komentatori se uhvatili za pogrešnu interpretaciju novinara-niko neće oduzeti nikakva prava starim studentima, nego će, konačno, biti prebačeni na nove planove i programe, što je odavno trebalo uraditi. Dakle, sve što su položili, biće im priznato kroz slične predmete (ili bi tako moralo biti), a šta nisu, polažu po novim programima. Ili mislite da moji studenti koji sada polažu kod mene predmet koji ne postojioji već 8 godina unazad, od kojih je 99% starije od mene, neki studiraju i bukvalno 20 i više godina, i dalje treba u svakom roku (koji je za njih svakog meseca, dakle, neki su ih imali oko 200) da oduzimaju vreme i meni i novim studentima? Razumem sve probleme, niko nije birao da bude "večiti student", ali ajde da onda i tim studentima pružimo nova znanja i nove veštine, a ne da oni završavaju i polažu ispite od kojih su neki posle 20 godina potpuno besmisleni. Zar nije bolje da umesto njih polože nove ispite koji im sada zaista trebaju danas? Dakle, niko neće izbaciti studenta sa fakulteta, ali ajde da konačno uspostavimo neki red i da ja ne moram za svaki rok da spremam 10-11 vrsta ispita pošto imam studente po tri različitia programa (od kojih najnovji ide od 2006.).

Zdrav-Razum

pre 10 godina

@Slavko

Isti slucaj i kod mene.
Upisao sam davne 2006 cini mi se, informaciono komunikacione tehnologije, odma na prvoj godini sam odustao. A zasto sam odustao?
Zato sto su bili predmeti tipa ekonomika preduzeca, menadzment itd, koje sam mogao da polozim samo bubanjem.
Od tri reci koje procitam, ja dve ne razumem sta znace.
Inace ostale predmete sam polagao iz prve, baze podataka, matematika itd, koji su bili vezani za struku.
To me je ubilo u pojam, da zbog glupog bubanja odustanem od necega sto volim.
Cim sam odustao, zavrsio sam vojsku, pa se bacio na ucenje, ali sam sam ucio na internetu.
Prvo sam poceo graficki dizajn, pa web dizajn i development, i sada koliko toliko zaradjujem.
Ne kazem da sam profi ni u jednoj od ovih oblasti, ali radom i stalnim ucenjem cu valjda postati.

I nije mi zao sto sam odustao od fakulteta, izgubio bih 5god, i kada bih zavrsio, opet bi mi trebala praksa da nesto naucim.

Sve u svemu,
obrazovni sistem nam je sr****.

Pozdrav.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Pa pošto su se svi DeBeovci i politikanti zakitili diplomama raznih segamega fakulteta(a dosta njih i falsifikovanim) sada je normalno da im više velika pamet ne treba jer svojim neznanjem ne mogu da im obezbede posao,tako da deco uzimajte bre motke u ruke i izmlatite ih bre više jer ovo stvarno više nema nikakvog smisla!

Negacija u izenjerstvu je nebitna

pre 10 godina

Fakultet nema ustavno pravo da obori studente,jer bi time dovelo do nepriznavanja istog fakulteta i ponistavanje diploma koje su izdate pre stupanja na snagu ovog straubalnog sitema.
Ja veci debilizam nisam video da strucni predmeti na fakultetu imaju manje bodova od nestrucnih,a to govori o nakaradnom sistemu.
Decu saljem na tehnicke fakultete,samo da budu funkcionalno nepismeni,sto podrazumeva dovoljno pismeni da mogu preko i da do posla ne dolaze po partiji i preporukama.U krajnjem slucaju da znaju meriti na kantar i sracunaju procente.
To ovi funkcionalno pismeni nemaju pojma i na to sam ponosan.

Dipl.ecc državnog fakulteta

pre 10 godina

(Silvester, 5. januar 2014 10:50)

Potpisujem svaku reč, a mojim kolegama koji su još na studijama bih poručio da se kolektivno IZURINIRAJU po hodnicima tih udbaških kvaziinstitucija, te da sve to snime i okače na YOU TUBE, kao poruku svetu i svetskim Univerzitetima na temu, šta misle o "VISOKOŠKOLSKOM SISTEMU" u Srbiji i BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA ODAVDE.

ex-ETF

pre 10 godina

Ne sirite paniku bez veze! Polozen ispit je polozen ispit i tu dileme nema! Problem je medjutim sto mnogih ispita vise nema a pojavili su se i novi. Ko je upisao fakultet u proslom veku a ne diplomira do jeseni, bice ispisan automatski. Ako se ponovo upise ne moze da nastavi npr od trece godine vec se vraca na prvu gde mora da polozi te nove predmete s prve. Ako je te predmete vec u nekoj formi polozio ili mu ih fakultet prizna, smatrace se da je ocistio prvu i upisuje se na drugu godinu. Ako je ocistio i drugu moze da ide na trecu. Ranije je bilo da se posle novog upisa nastavlja sa studijama od prekinute godine studija, po originalnom programu. E to sada vise nece vaziti, I ako mene pitate to je sasvim u redu. Ne vidim svrhu da neko studira npr ETF po programu iz 1983 god i uci o stvarima koje se vise ni u muzejima tehnike ne mogu da nadju. Cemu sluzi tako stecema diploma?! Kakvo znanje taj covek trazi? I zzasto gubi vreme na nesto sto mu vise ne treba? Taj ko je upisao fakultet jos u vreme stare Juge danas vec ima i unuke i uveliko radi. Tu diplomu mu niko nece vise ni gledati! Tehnicke nauke ima smisla studirati u mladjim godinama, kao i u starijim ali po najnovijem programu! Gradivo od pre pola veka je danas totalno neupotrebljivo!

Aristarh

pre 10 godina

Vise se divim ljudima koji su barem pokusali i ne odustaju od svog sna a onaj ko je zavrsio fakultet jer je imao sve preduslove pre svega finansijske da ga zavrsi samo po sebi je ok. Ali teze se ponovo zamenjuju da bi se s`krenuo pogled sa loseg sistema. Prica se o Bolonji koja se uopste ne primenjuje! Na primer, placanje izlazaka na ispite. A 50% zavrsenih srednjoskolaca ne mogu uopste da priuste visoko skolovanja zbog velikih troskova. "Vecita" smijurija od sistema i drzave!

Misa

pre 10 godina

Sad ce krenuti salva uvreda na racun ''vecitih'' studenata zbog duzine njihovog studiranja a zaboravlja se cinjenica da velika vecina njih uporedo i studira i radi. Mnogi od njih su i napustili studije ali se i dalje vode kao studenti dok je samo mali broj onih koji nece da uce i samo ''kradu bogu dane''. Treba maksimalno izaci u susret starijim studentima. Bolonja je uvedena nakaradno na vecini fakulteta i umesto da olaksa studije ona je uradila suprotno. Iz gradiva nisu izbacene nepotrebne stvari nego je sve to sabijeno u jednosemestralne ispite.

Dusan

pre 10 godina

Dve godine sam polagao jedan ispit iz razlicitih razloga, necu da se zalim i kukam, i "veciti" sam student... Ostao mi je jos samo diplomski... Da li to znaci da ako ne uspem da ga napisem i odbranim do oktobra, a uglavnom se kod mene na "Gradjevini" pise nekoliko meseci, kao da nisam ni studirao?

david ns

pre 10 godina

većina tih studenata studira o sopstvenom trošku i ne koštaju državu. posle dve uzastopne obnove se gubi pravo na budžetsko studiranje.

tange-frange

pre 10 godina

pa ionako sa ispitima koje sam do sada polozio mogu samo da se slikam i da sam zavrsio fax bilo bi isto, ko ima vezu za posao ne treba mu fax.. samo da se nerviram sto bi kao diplomirani pravnik cekao na birou..a ko je studirao na drzavnom zna kako se tamo tesko ispit daje.. sad neka im drzavu vode ovi sto su diplomirali na privatnim pa da se lepo kolektivno iselimo odavde..u stvari ono sto je vredelo odavno je otislo, ne mozes strucnjaka da nadjes svecom u srbiji,.. verovatno imali ljudi posao u srbiji ali nisu hteli bez bolonje da rade hehehe

dziggy

pre 10 godina

Da li smo isto mi kojima su ostala tri ispita, tridesetak smo ih položili, nisu mogli roditelji da nas izdržavaju pa radimo kako znamo i umemo, i neko ko nije položio ni polovinu ispita?

Hiljade evra smo već dali fakultetu, i dajemo kroz razne obnove semestara, takse, prijave ispita i ostale troškove. A ne koštamo ništa - baš ništa.

Poštovane kolege, molim vas da svi potpišemo peticiju:
http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski
da nam se da još jedna šansa, od koje nikog neće boleti ništa a mnogi će, Fakulteti u prvom redu, imati korist (posebno materijalnu).

Boba

pre 10 godina

Da je ova odluka prosvetnog karaktera po istom principu bi i sve diplome pre "bolonje" morale na isti način (po isteku vremenskog roka) da prestanu da važe?! Izgleda da neko misli da je polaganje ispita na fakultetu nešto kao provod u disko-klubu, ili striptiz-baru. "Ni kod babe nema džabe!"

gradjanka

pre 10 godina

Prvo i prvo treba reći istinu NAGLAS, JAVNO . A istina glasi: najveći otproaši reformama obrazovnog sistema jesu Fakulteti- svi. Ako ima izuzetaka , to su retki primeri sjajnih ljudi koji trpe nerad, lopovluk i bezobraztluk onih koji bi trebali d abudu najmoralniji, najpametniji, najtaletnovaniji jer (parafraziram) ako Atina ne bude imala dobre obućare, atinjani će ići bosi, ali ako Atina ne bude imala dobre profesore, atinjani će ostati gl.... dovršite sami.
Dakle, profesori dragi, mogli biste bar ovog puta dići svoj glas i napokon reći- pa dobro oni su bili naši studenti, kako je moguće d aih nismo mogli motivisati, podržati... to su mladi ljudi, oni su naša budućnost. Neeeeeeeeee! VI ste naša budućnost, zato propadamo.
Sramota!

neakademski gradjanin

pre 10 godina

@Jeco akadmeski gradjanine ,svaka cast ako si zavrsio(la) faks kako si planirao(la) ,pogotovo uz beneficje koje pominjes.nema potrebe da se oglasavas o necemu sta ne poznajes ,jer beneficija nikakvih nema .ne znam , a i ne interesuje me koliko ti je pustanje vode blisko ili ne.ali znam da je sujeta nezasita, a to da drugi pusti vodu za tebe je nece nahraniti , sujeta ce onda traziti drugu zrtvu i da opet drugi urade nesto sti bi ti odavno uradio(la), ali nisi,jer ti si akademski gradjanin .pusti vodu za sobom to je sasvim dovoljno.svi ostali , pa i veciti studneti ce se vec snaci.

zeka

pre 10 godina

studiram medicinu u rep.srpskoj po bolonji,poznajem neke momke koji studiraju po starom programu a oni su ovaj problem resili tako sto su im preveli indexe na bolonju uz novcanu nadoknadu,a sledecu god ako upisu nastavljaju po bolonji kao i ostali

srbin

pre 10 godina

Produziti rok jos godinu dana i tu vest objaviti sada svuda. Mnogi koji su pauzirali nisu ni znali da je ova godina zadnja za zavrsetak. meni je srecom skola izasla u susret i prihvatila molbu za upis u decembru.

ETF-ovac

pre 10 godina

Prvo Gospodo morate sprovesti suštinske reforme na fakultetima, pa tek onda preduzimati drastične mere. Prvo, svaki profesor mora da ima skripte za predmet koji predaje, u protivnom ne može da drži nastavu. Drugo, asistenti moraju na vežbama da prorađuju materiju koja je rađena na predavanjima, a na da se radi kao što se radi sada, profesor ima svoju nauku, a asistent svoju. Treće, profesor mora da bude dostupan studentu bar jednom u toku nedelje u smislu razjašnjenja onoga što studentu nije jasno, a asistent minimalno dva puta, s tim što i asistenta i profesora student može da pita i teoriju i zadatke, a ne kao što se radi sada, profesor ne zna zadatke, a asistent ne zna šta predaje profesor. Četvrto, iz planova i programa izbaciti sve ono što se više ne koristi u struci, a raditi ono što se radi na univerzitetima u EU i USA. E ukoliko neko pod takvim uslovima nije u stanju da završi studije, e onda mu se zahvalite. I još nešto. Da li je iko ikada proverio profesore i asistente, ko su, šta su, koliko vrede njihova predavanja i vežbe, koliko vrede njihovi naučni radovi, na čemu su magistrirali i doktorirali, kako su na ta svoja mesta uopšte i došli. Kada biste to uradili, videli biste zašto Srbija ne može da pravi čipove. Većina magistarskih i doktorskih radova su mlaćenje prazne slame, ili besomučno proračunavanje ničega. Da se razumemo, ne štitim neradnike, ali tražim da se prvi put u životu u Srbiji uvedu pošteni uslovi za studente. E da, fakultet sam odavno završio!

bora

pre 10 godina

Ovo je sa jedne strane u redu,da ne elaboriram zašto,jer zahteva puno vremena i prostora.S druge strane, to nema pravo da sprovodi država u kojoj Predsednik Države i Predsednik Parlamenta,imaju kupljene diplome polukriminalnih,divljih 'fakulteta',jer ni u snovima ne bi mogli da završe regularni,državni fakultet!!??A hoće da vode državu??!!Pa ovog jada, nema nigde u svetu!!!

milee

pre 10 godina

Ne znaju de udaraju, umesto da uvode reda u ove nove nazovi fakultete oni ce da ponistavaju ispite na fakultetima gde se nekad jos po nesto radilo.Alo u beogradu ima 5 akademija umetosti (vise nego u Berlinu) koje regrutuju nove socijalne slucajeve samo da bi svaki egomanijak imo prof dr ispred prezimena.

student

pre 10 godina

nego sta, nego da ce nam produziti. svako ima prava da zavrsi studiranje po zapocetom programu. pokrenuta je peticija za produzetak, a ko je voljan, moze je i potpisati. evo linka http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski

ika

pre 10 godina

Silvestere,tastatura ti se pozlatila. :))
Na mladim ljudima ce da primenjuju pravila...
Pogledajte u vrh drzave,diplome na revizuju,strucnost na test,pa se vratite da pricate nesto.
Poz

Boske

pre 10 godina

@Bane: Bravo za komentar. Na Ekonomskom fakultetu u Bgd, ne samo da ne priznaju vlastite magistre,nego ne postuju niti Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, prema kojima su duzni da omoguce magistrima da rade dr disertaciju po starom programu. Necuveno

white

pre 10 godina

Svima će se priznati svi položeni ispiti, ako tih ispita po novim programima i dalje ima (predmeti koji su ukinuti ne mogu se priznati). Ako su neki predmeti dodati, moraće se polagati nešto što se ranije zvalo "razlika u ispitima" i to će biti glavni problem.
Zavisi kolika će ta razlika u ispitima biti od konkretnih programa. Ako se program drastično razlikuje od starog i ima više novih ispita, biće većih problema. Na mnogim fakultetima pak to će biti svega nekoliko ispita razlike.
Oni će, nažalost, svi biti samofinansirujući, pa se protiv toga treba boriti: da se smanji školarina, da se oslobode plaćanja prema broju ispita koji su im ostali i slično. Nemojte razvodnjavati priču i borite se za stvari koje možete da promenite, a ne za nešto što vam je već dato.

diploma je karta za izlazak iz zemlje

pre 10 godina

Ma ovo nije protiv neradnika, ovo je samo da bi tih 10 000 ljudi upisalo megatrend/singidunum. Svi znamo koliko je jak taj lobi. Oni stalno rade sve samo da bi ljudima onemogucili da studiraju na drzavnim fakultetima!

disco stu

pre 10 godina

mogu da mi ponište ispite koje sam položio, mogu da mi ukinu i diplomu srednje i osnovne ako im se ćefne, jedino ne mogu da mi uzmu ekspertizu i znanje koje posedujem i koju je strani preduzetnik prepoznao i plaća me.

ETF

pre 10 godina

(s, 5. januar 2014 16:44)

imam 35 godina, fakultet sam upisao sa 28 godina,imam ženu i bebu,žena mi trenutno ne radi, treća sam godina ETF, na studiranje sam do sada potrošio tačno 700.000 dinara, radim celo vreme studiranja što u sopstvenoj režiji što za druge,spavam svaki drugi dan po 6-7 sati jer radim noću,danju čuvam bebu, kad imama vremena učim,majku vidjam samo kada doje da obidje unuka,sestru ne vidjam,drugove praktično i nemam jer nemam vremena za njih,čujemo se preko fejsbuka,makar 3 puta sam obnavljao godinu znajući da te godine neću imati vremena ni da se pojavim na faxu ali sam svoje obaveze po zakonu izvršavao,plaćao šta se tražilo, da ne bih izgubio pravo da studiram i sad mi neko kaže da sve to bacim u vodu, 24 ispita i 700.000 dinara...jeste ovo luda zemlja ali niko nije lud da mi to oduzme jer ako sam imao toliko para da finansiram svoje "večito" studiranje onda ću imati para i da nekoga ko pokuša da mi oduzme 24 ispita i 700.000 dinara tužim do Strazbura ako treba

Vlajko

pre 10 godina

Da veciti sam student, i morao sam da radim da bi se skolovao i da bi imao kako da odem na fax. A drzavu apsolventi ne kostaju nista jer nemaju ni vezbe ni predavanja, a placaju svaki ispit. I gde ima da mi ukidaju ono za sta sam se mucio. Nisam na vezu polagao ispite niti prolazio lako i zato necu da dozvolim da mi nesto ukidaju i brane. Protest

Ugroženi građanin

pre 10 godina

Ovo sve nailazi na različita tumečenja. Ne znam da li dotični lik iz Studentskog parlamenta uopšte ima neki uvid u planove i programe fakulteta. Očito nema. Npr. na filološkom fakultetu imate ispite koji se i po starom i po novom programu razlikuju samo po u nazivu i u načinu polaganja, a gradivo je ostalo isto. Pa tako po starom ima STRANA KNJIŽEVNOST I (za prvu godinu), STRANA KNJIŽEVNOST II (za drugu), STRANA KNJIŽEVNOST III (za treću), STRANA KNJIŽEVNOST IV (za četvrtu godinu). Po Bolonji, studenti svaku od književnosti polažu iz dva dela, pa tako po godini imaju 2 književnosti, za sve 4 godine imaju osam književnosti. Tako, ko je stigao di jednog ispita do kraja, a ne stigne do septembra, moglo bi da mu se omogući da isti ispit sa istim gradivo, položi po Bolonjskom sistemu. A drugo, ko misli da se večiti studenti šlepuju o trošku budžeta, grdno se vara: itekako plaćaju paprene školarine i plaćaju ispite. Zakon je u tom smislu jasan.

Jovica NS

pre 10 godina

Ovo me podseća na onaj vic kad su Crnogorca zvali na proslavu dvadeset godina mature,a on kaže:-A đe baš sad usred ispitnog roka!

xitam

pre 10 godina

@Slavko
Kao programeru ja mislim da ti je potrebno znanje o ekonomiji, finansijama, vodjenju knjiga. Zavisi od toga sta ti "padne" da radis, to sto si ucio u skoli ce ti biti boranija u odnosu na to sto radis, ali takve stvari ce ti uvek biti od koristi.
Programeri ne prave samo web sajtove, vec i poslovne aplikacije sto je stvar koja stvarno pokrece svet. Od marketinga takodje nece da te boli glava, a mislim da ce se mnoge kolege sloziti da se programiranje ne uci u skoli, vec zabadanjem u ekran i zahteva mnogo odricanja.
Ako hoces kasnije da naplatis. A mozes i da se zavitlavas, pa da radis u drzavnoj firmi za 36.000. Tad ti nece trebati ni ekonomija, ni marketing, ali ces i programiranje da zaboravis.

gledaj

pre 10 godina

@Bane, bravo za tekst, upravo sam o slicnoj temi raspravljao sa prijateljima.

Inace sam "stari" student, a ostalo mi je 2 ispita da zavrsim fakultet.
E sada, zasto ga nisam do sada zavrsio, ima mnogo razloga, a imao sam nameru.

Zasto govorim o proslom vremenu, razlog, kako vidim necu ga nikada ni zavrsiti, jer nisam imao sredstava da uplatim tekucu skolsku godinu, a ukoliko se sve bude odvijalo kako "strucnjaci" navode, propada mi sve!

Dakle SVE, svi polozeni ispiti, godine ucenja, svi troskovi oko fakulteta su "baceni u bunar".

Retko ovo izjavljujem, ali smo stvarno smesna zemlja!

Svi koji donose ovakve i slicne zakone, rade radi sopstvenih interesa.Pa time vuku "potez karijere".

sasa

pre 10 godina

kad smo upisivali fakultet tad nije postojao rok,kako moigu sad da ga uvode?novi zakon ne moze da utice na stari,mozda ja ne bi upisao fakultet da sam znao da ima rok,nebitno....

pera peric

pre 10 godina

nije mi jasna jedna stvar.Kako neko moze da ti oduzme nesto tvoje,pa makar i ispite.Znam decka koji zbog bolesti nije bio u stanju da nastavi studije,ostala su mu jos dva ispita....Hoce cim mu zdravlje dozvoli da nastavi,i sta sad,ponovo ispocetka.....

Vreme je novac, ali vreme nam ne traze

pre 10 godina

Studenti koji su PAUZIRALI nisu nikome na grbači niti ikome nešto zauzimaju pošto ne idu na predavanja,nisu na budžetu, finansiraju sve-od ispita do obnove godine(i po trideset hilj.),ne traže da im se pokloni ocena ili olakša program.Ravnopravnost ne postoji u startu (nemaju svi vremena,ni novca itd, cak nisu ni sami krivi za to(npr.nemaju dece i sl.)),a znanje se vrednuje jedino ocenom, pa makar studirali i desetak godina.Znanje je bitnije od dužine studiranja.Ovo nije traženje izgovora nego iskrena podrška onim studentima koje život nije mazio.Lako je savetovati da se uzmu knjige u šake kad imaš taj LUKSUZ da imaš vremena i novca da se posvetiš studiranju.Moj stric je student koji je pauzirao, ali radi u struci, odlično to radi,tako da često ne stoji ni ono da su stariji studenti pogubili vezu sa onim što su studirali ili da im je znanje zastarelo.On u svako doba sigurno može da održi predavanje svakom od sadašnjih prof.na njegovom fakultetu, sigurno ima viši prosek od većine predavača tamo,ali je bio primoran da radi i da se brine o nekim osobama,odn. da podmetne leđa, da godinama spava manje od šest sati itd.Nikome ništa nije uzeo niti će uzeti ako traži produženje roka.Kasnije kad bude hteo da upiše magist., tražiće mu da se odrekne osnovnih studija,pa kako da mu u biografiji piše da nema osnovne studije,a ima magistraturu?Ima mnogo toga trulog u državi visokoškolskoj, ponište položeno da bi vas još vise izmuzli za pare,a sve po novom progr.koji je skoro kao stari.

wow

pre 10 godina

sramotno. sve to treba procesljati prvo i krenuti od cistke profesora koji ne bi smeli da budu tu. neki vec decenijama nanose stetu ne samo drzavi vec i mladim ljudima kojima je buducnost unistena... ljudi fotelje. gadite mi se.

bane

pre 10 godina

@Bane: Bravo za komentar. Na Ekonomskom fakultetu u Bgd, ne samo da ne priznaju vlastite magistre,nego ne postuju niti Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, prema kojima su duzni da omoguce magistrima da rade dr disertaciju po starom programu. Necuveno
(Boske, 5. januar 2014 14:11)


Ja sam magistrirao pre Bolonje kod njih i kada sam se nedavno raspitivao o doktoratu bio sam zgranut kada su mi rekli da trebam opet da idem u školu i ponovo pišem iste seminarske i pristupne radove. Kada rekoh referentkinji da sam to sve položio ona mi mrtva ladna odbrusila da promenim smer?!

Ima li iko mozga u ovoj bolesnoj državi? To je kao kada bi hirurgu rekli da napusti hirurgiju i da krene u školu za zubara. Zašto država dozvoljava ovo nasilje?
Nisam ranije mogao da pišem doktorat, pošteno da priznam, iz finansijskih razloga. Radim u državnoj upravi i imam malu platu (magistratura mi naravno, nije priznata po sisematizaciji) tako da mi školovanje dodje kao neki skup hobi. A i šta koga briga da li ću i kada ću pisati doktorat, pogotovo ako taj (fakultet, država) ne želi da mi i finansijski pomogne već želi samo da mi pravi štetu.
Važno im je da su svečano objavili kako mi je sve propalo, kao da sam nešto dobio na lutriji ili mi je nešto poklonjeno.

SVET JE U PRAVU ŠTO NE PRIZNAJE SRPSKE DIPLOME JER SU ONE PROIZVOD HAOSA, RASULA, KORUPCIJE I PRIMITIVIZMA U OBRAZOVNOM SISTEMU.

Ugroženi građanin

pre 10 godina

DODATAK: Vidim da pojedini napamet pričaju kako su pojedini studenti odavno prešli na Bolonju. Tačno je to. Ali niko nije razmislio zašto. U opticaju su dva objašnjenja i tu polazim od činjenice da su sutudenti upisali krajem dvedesetih i početkom 2000tih kao i neposredno pre 2007. kad je Bolonja uvedena:
Do neke godine stufija su normalno studirali ali su morali da stanu zbog:
1) zdravstvenih problema,
2) zbog problema sa profesrom ispitivačem.
U ta dva slučaja ti studenti koji nisu upisali redovno neku godinu, a pri tom upali sa generacijom 2007. kad je upala Bolonja, onda je logično da upišu godinu po Bolonji uz priznanje ispita od ranije. Isto tako generacija 2006. ako se deslio da su jednom obnovili godinu, onda pri upisu naredne su morali isto na Bolonju. Svojevoljno da pređu nisu mogli. I njih nisu izbacivali sa fakulteta. Tako da bi bilo logično da se i studentima koji su na jednom ispit ili dva do kraja da se po sili zakona ubaci Bolonja.

dexom

pre 10 godina

samo bezati odavde dok se "politicari" ne opamete. a ako se to ne desi onda nema ni srbije uskoro. jer tako to u prirodi funkcionise.

Milan

pre 10 godina

Vidim komentar citaoca pod imenom "Mile Cacak" koji kaze da ne priznaje da je neko morao da radi i studira jer neko koga on zna je preziveo samo uz studentski kredit. Super je to sve, ali ima studenata koji rade zato sto moraju da izdrzavaju sebe i pomazu svojima, ne samo da bi platili knjige i put do faksa. Tako da bi postovani citalac trebalo da razmisli malo i shvati da se svet ne okrece oko njega i njegovog vidno uskog kruga iskustva. Moji su roditelji ostali bez posla kad sam upisao fakultet, i bio sam primoran prakticno odmah da nadjem posao. Nek mi sad gospodin Mile Cacak objasni zasto niko nije hteo da zaposli moje roditelje koji su tada imali preko 50 godina, vec sam ja morao da radim da bih imao sta da jedem. Sigurno ce mi gospodin Mile Cacak reci da je to moja krivica i da je trebalo odavno da zavrsim faks. Na mom fakultetu ne postoji student na daljinu, ne mogu da platim skolarinu (za koju sam se stalno zaduzivao jer hrana, struja i voda imaju prednost) pa da samo dolazim na ispite, vec sam brojne obaveze uvek morao da ispunim sto nije uvek bilo moguce uz stalni posao. Pozdrav za Mileta iz Cacka, nadam se da ce izvuci glavu iz peska nekad.

Studenti

pre 10 godina

Vidim da se ovde drzavi smesi novo blamiranje i bruka u EU i arbitraza u Strazburu. Studenti Vam nece ovo pustiti da prodje tek tako.

Da ne bude da niste bili upozoreni.

A posto ste bili toliko bezobrazni sada cemo pokrenuti masovne proteste, blokade univerziteta i konkretne zahteve sa imenima profesora i predmeta koje cete morati da izbacite sa fakulteta.

Posto niste sposobni da smisleno provedete reformu skolstva, studenti ce Vam to odraditi ali ce vecina od Vas nesposobnjakovica ukljucujuci i ministarstvo prosvete da leti sa svojih radnih mesta jer ih ne zasluzujete.

Selena

pre 10 godina

Vecina vecitih studenata su to ne zato sto su zeleli,vec zato sto su ih okolnosti i zivotna desavanja silom prilikom doveli do toga.Polozila sam prijemni na 2 drzavna fakulteta,bila sam na budzetu,na listi u prvih 20 na oba,izabrala sam jedan od njih i zapocela studiranje.Sve je islo dobro do kraja prve godine kada mi se desio smrtni slucaj u porodici,izgubila sam majku.Od tada,pa do moje 25.godine izgubila sam i oca i sestru(od strica)najrodjeniju koju imam,posto sam jedinica.Prosla sam 2 psihoterapije,antidepresive i anksiolitike iz 2 navrata sa razlikom od par godina...izmedju kao i tokom svih desavanja isla sam na fakultet,na teorijski deo,a i na prakticni 2 godine i davala ispite koliko sam mogla.Posle 5 redovnih godina na fakultetu i redovnog apsolventskog istekla mi je porodicna penzija,pa sam pocela da radim.Da li je potrebno da kazem da posle svega sto sam prezivela,da mi je koncentracija toliko opala da ono sto sam nekada ucila za 2 sata,danas mi treba duplo vise vremena da savladam gradivo.Sada kada radim,placam svaku obnovu redovno,trudim se da uklopim tih nekoliko ispita sa poslom i da ih polozim.I nisam jedina kojoj se za vreme studiranja desilo mnogo ruznih stvari.Danas,kada posle bombardovanja i visedecenijskog nagomilanog stresa ljudi samo nestaju,mnogo mojih kolega je ostalo bez roditelja koji mogu da im pomognu tokom studija kako u finansijskom,tako i u emotivnom pogledu,pa su paralelno sa studijama poceli da zaradjaju svoj hleb i hleb za svoje porodice.

Merilo su prosek ocena i znanje, pa ko želi neka prolongira

pre 10 godina

Komentar na više dezinformacija:Beneficija nema posle 26. godine.Niko ne traži ništa za džabe,a ni ne dobija ništa za džabe.Država im ništa ne plaća, ali im sve naplate fakulteti.Mnoge ne samo da ne finansiraju roditelji, nego oni izdržavaju roditelje,za šta nije dovoljna stipendija.Mnogi jesu zainteresovani i sposobni da uče,čak su imali i lepe proseke.Džaba im i to i što su bili uporni i vredni, razne "odluke" da se u "što kraćem roku osposobe" itd.Stoga nema govora o "opasnosti" da se takva osoba nađe na odgovornom mestu-mnogi već rade na takvim mestima, često su izuzetni stručnjaci,tj. primenjuju ZNANJE koje zaista IMAJU.Što ujedno znači da nikad nisu ni bili neradnici i da nisu "ispod minimuma selektovani 'stručnjaci'".Ima i onih koji su počeli da rade,pa sad više ne rade.Tek njih nije baš briga šta će biti.Ni diplomirani se ne sećaju šta su položili "neke daleke 2003".Gradivo se ne menja drastično na filologiji,ne zastareva.Na mnogim fakultetima rokova formalno ima svakog meseca,a u praksi dva ili tri godišnje.Prebacivanje na Bolonju je problem najviše zbog novca, ali i zbog vremena- zato se ne prebacuju na taj sistem, iako je lakši.Mnogi se ne pojavljuju na fakultetu jer su iz unutrašnjosti,a to podrazumeva put, boravak u Beogradu nekoliko dana itd.Ko zaslužuje diplomu najbolje se prosuđuje na osnovu proseka.To sve jeste ozbiljan život, a propadanje studija ili prelazak na Bolonju jeste početak novog kruga pakla i za njih i za državu, nikako nije okončanje muka.