Petak, 03.01.2014.

23:48

Srbija nudi zajedničke ambasade

MUP će ponuditi, radi smanjenja troškova diplomatske mreže, državama u regionu uspostavljanje zajedničkih predstavništava u inostranstvu, pišu Novosti.

Izvor: Tanjug

Srbija nudi zajednièke ambasade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

sinergiju ostavite Norvezanima

pre 10 godina

U zemlji gde ja zivim i gde su Srbi nacionalna manjina, katedru za srpski jezik na filoloskom fakultetu drze - Hrvati, nema niti jednog jedinog Srbina. Da se razumemo, nemam nista protiv Hrvata kao naroda ili pojedinaca, ali imam protiv da se mome detetu kome je srpski ustavom garantovan protura nesto sto "lici ali bas i nije." Sta ovom analogijom moze da izadje ako budemo delili ambasadu sa npr. Kosovom, ne smem ni da pomislim!

"Japanac"

pre 10 godina

Manje potencijalnih poslova za Srbe koji se za to skoluju! Sram te bilo Mrkicu, ceo medjunarodni smer na FPN, diplomatska akademija itd- cemu onda? Ugasite ih i to je to!

Ja

pre 10 godina

@ Ja Neistinita je tvrdnja da je Gana zatvorila ambasadu u Beogradu nakon sto je priznala Kosovo. Istina je da je Jeremic proterao ambasadora Gane nakon vesti da je Gana priznala Kosovo.(Maca, 4. januar 2014 16:53)

Da medjutim nekih 2 meseca posle toga Gana je donela odluku da zatvori ambasadu u Beogradu i to su i ucinili. Proguglajte i mozete lako pronaci vesti o tome jer se u Gani koristi engleski. Isto tako na sajtu MSP imate azuran spisak ambasada u Srbiji sa spiskom svih diplomata i na njemu vise nema Gane.

Maca

pre 10 godina

@ Ja Neistinita je tvrdnja da je Gana zatvorila ambasadu u Beogradu nakon sto je priznala Kosovo. Istina je da je Jeremic proterao ambasadora Gane nakon vesti da je Gana priznala Kosovo. O licemerju te odluke necu da govorim, ali zelim i velikoj gluposti te odluke, jer je Gana nas znacajan ekonomski partner, i za razliku od vecine drzava Afrike nema oruzane sukobe na svojoj teritoriji i pratecu ilegalnu trgovinu oruzjem, mora azilanata i slicno. Takodje, ambasador Gane u Beogradu je tada licno trazio da njegova drzava preispita tu odluku, smatrajuci je kontraproduktivnom po interese Gane, i o tome obavestio i mudrog tadasnjeg ministra spoljnih poslova. Molim da objavite komentar.

Sonja

pre 10 godina

Diplomatija naše zemlje je još uvek neizvesna, a mi kao planiramo zajedničku sa drugim zemljama. Pa naravno treba pozapošljavati sinove, unuke, zetove, dati im mogućnost da dokažu svoje (ne)znanje.

Pavle

pre 10 godina

Mišljjenja sam da je to pametna ideja. Pretpostavljam da će taj predlog podržati vladajuća koalicija i parlmentarna opozicija. Diplomatska pretstavništva toga tipa mogu biti vrlo efektivna.

Petar

pre 10 godina

O boze, kakvi nesuvisli komentari, te necemo sa njima, oni su nas izdali, te necemo ambasade, zatvorite ih. Ko nas je izdao, Makedonci i Crnogorci? Nisu hteli da sa nama u propast? Zatvorite se, podignite zidove oko sebe i ne komunicirajte ni sa kim, to je najpametnije. Da se nekad nadjete u problemu daleko od svoje zemlje, i potrebna vam je pomoc ili zastita, a prva ambasada je na par hiljada km, bilo bi vam drago i Makedonca, a cak i Hrvata da vidite. Retko pametan predlog od nase Vlade i kao po obicaju glupi komentari.

Ja

pre 10 godina

Drugi deo vesti, manje bombastican ali podjednako zabrinjavajuci - otvaraju se ambasade i kancelarije po nekim udaljenim drzavama sa kojima Srbija nema nikakve politicke niti ekonomske odnose i u kojima nema srpske dijaspore. To bi bilo lepo da je sve savrseno i da s druge strane nemamo gradove sa desetinama hiljada srpskih drzavljana poput Melburna, Vankuvera, San Franciska koji ne mogu da dobiju ni puki konzulat. Ovo je posebno vazno u tako velikim drzavama gde je odlazak do najblizeg konzulata kao da nekome u Londonu kazete da ode u konzulat u Atini ili Moskvi. Razdaljina od Cikaga gde se nalazi konzulat do Kalifornije je oko 3000km, od Toronta do Vankuvera 3500km, do Perta od Sidneja 3300km. A zbog stednje vec duze vremena se ne organizuju konzularni dani, tako da je ta dijaspora sto se Srbije tice otpisana. Ovo je stvarno velika sramota, i neshvatljivo je da se o tome ne govori a da se planiraju ambasade u Gani (koja je pritom zatvorila ambasadu u Beogradu nakon priznavanja Kosova) i Saudijskoj Arabiji. Dakle MSP pod hitno mora da otvori konzularne kancelarije u makar ovih par gradova, Melburn, Vankuver, Pert, San Francisko.

Стефан

pre 10 godina

СПС и Мркић још нису решили питање амбасадора у САД, Немачкој и Кини. Сад покушавају да са земљама са којима имамо мало заједничких интереса градимо заједничку дипломатију. Јел ова штедња због не ухлебљених мегатренд кадрова? Докле бре више да комунисти/СПС седе у влади?

chioslav

pre 10 godina

Nisam bas obavesten po pitanju politike murije, diplomatije, kako to funkcionise... Ali kakve veze ima Ministarstvo UNUTRASNJIH Poslova sa diplomatijom i sa tim ko ce sa kim... I vecito hoce sa zemljama koje su nas izdale.. !?!?

Nostalgija

pre 10 godina

Moj Mrkiću jednom su nam braća i sestre (pripadnici bratstva i jedinstva) zabili nož u leđa i još rane nisu zarasle. Batali , ako ima para onda imamo i interes da sami radimo. Ako ne, čekati bolja vremena a u ovim kokuz državama nam i ne trebaju predstavništva. Pojačaj konzularnu mrežu u bogatim državama gdje imamo ekonomski interes.

Бојан

pre 10 godina

Манимо се ћорава посла, сви су они показали шта мисле о нама. Могу мислити како би неки од представника ових земаља заступали инересе Србије! Шта они мисле о нама показали су „трчећи“ да признају ткз. Косово и брже боље отворе амбасаде у Приштини. Нисмо ми Скандинавија!

Saša

pre 10 godina

Nudi zajedničke ambasade zemljama koje su priznavanjem Kosova direktno ugrozile suverenitet i teritorijalni integritet Srbije? A onda će Crna Gora i Makedonija kroz te zajedničke ambasade da pretstavljaju interese Tačijeve države? Ako je i od bivšeg komuniste i socijaliste a današnjeg evrofanatika, mnogo je.

Patuljak sa Balkana

pre 10 godina

@Kolos.
Da bi se ispunili kriterijumi za otvaranje diplomatskog predstavništva, potrebno je da "zemlja prijema" ispunjava, bar jedan od tri važna kriterijuma, postojanje - političkog ili ekonomskog interesa, odnosno, da ima značajniju dijasporu zemlje odašiljanja?!
Plan MSP da se u ovoj godini otvore tri nova diplomatska predstavcništva, svakako, ima u vidu i ove kriterijume?!
Međutim, nije jasno da još uvek nije obnovljen rad, bar jednog Generalnog konzulata na teritoriji SAD, kao napr. onog koji je nekada bio u San Francisku, a može da bude i u Los Angelesu, imajući u vidu brojnost dijaspore i ekonomske potencijale tog regiona...

Gastos

pre 10 godina

To samo znači da bi mogli deliti prostor, ne i ambasadore. A to bi bio samo još jedan izgovor za slanje ambasadora u neku novu zemlju, sa sve kućnom pomoćnicom i vozačem. A da podele i rezidenciju, da im iznajmimo jedan studentski dom?

Mali Perica

pre 10 godina

Pa onda i da stitimo nebo zajednicki. I zajednicki nastupamo u UN, pa da se drze zajednicke sednice vlade, pa da se ujedinimo ponovo, a sve radi ustede. Pa onda da ratujemo ponovo. Bataliti

Grupon

pre 10 godina

Konacno smislena inicijativa. Veliki broj poslova moze da se obavlja nezavisno od drzavne pripadnosti. Politicki poslovi bi mogli ostati razdvojeni.

Dušan

pre 10 godina

Još bolji predlog je pozatvarati nepotrebne ambasade i tako smanjiti troškove. Ne vidim nijedan razlog što bi Srbija imala više od 20-25 ambasada u svetu (isto važi i za ostale države u regionu). Politika prema Srbiji se vodi u Srbiji par godina unazad, težište je u Beogradu, tako da su ambasade čist višak. Treba koncentrisati snage u MSP. Možda je previše racionalan predlog, ali tako stvari stoje. Kada budemo imali jaku državu i samostalnu politiku, možemo razgovati o većoj ulozi na širem planu. Danas ne.

Srdjan from Lucerne

pre 10 godina

Predlog je sasvim pametan: manji troškovi, sinergija snaga i "pameti". O tom skandinavskom modelu se govorilo i za vreme SFRJ, kao primeru kako bogate drzave štede. A naše mini-drzavice očigledno imaju love na pretek!

momo

pre 10 godina

Ma sta vi to smislili sada? Svaka drzava u regiono hoce sto bolji imidz...a Srbija nije neki primer da bilo koga predstavlja ..ko ce nas hteti da ih predstavlamo mozda severna koreja , burkina faso ili belorusija...mada ni oni u ovom trenutku nebi voleli da ih neko dovede u vezi sa masovnim sahranama.

višnja

pre 10 godina

Zanimljivo da ministru, osim "proširenja DKP mreže" ne pada na pamet da poajča sastave ambasada i konzulalta gde zaposleni padaju na nos od posla, pa ni onda ne uspevaju da ispoštuju sve stranke. U mnogim ambasadama/konzulatima jedan čovek radi po tri posla, za mizernu platu. Nisu samo diplomate važne, oni sa kojima mi, kao stranke, imamo kontakte su administrativci, koji nose ogroman deo posla na svojim leđima.
"Skandinavski model" je dobra ideja, samo nisam sigurna koliko će biti dobar u našem slučaju.

nema deda mraza

pre 10 godina

neka srbija sredi onu ambasadu u ceskoj. fasada se ljusti. niko da se sagne i pocupa travu izmedju kocki.
nalazi se 50 m od pocetka karlovog mosta a hiljade ljudi prodje pored nje svakoga dana

miilorad gerasim

pre 10 godina

Da i to ako moze sa Hrvatskom i Slovenijom.Oni ce se boriti za nase Srpske interese kao i uvek sto su cinili.Sto se tice Crne Gore moze i onako ce nas predstavljati neki Crnogorac a od kuda je nije mnogo bitno.Jednom recju da nije no bilo bi smesno.

kolos

pre 10 godina

Treba zartvoriti diplomatska predstavnistva sa svim zemljama sa kojima nemamo bar 200 miliona evra robne razmene i to u nasu korist.Mrkic je bruka srpske diplomatije i predstavnik je stare YU udbaske skole,ciji vernici i dalje sline nad tim lesom koji truli,zaudara i trajno truje odnose sa zemljama u regionu,kao i sa krupnim svetskim igracima.

nema potrebe za povješću

pre 10 godina

Marko, Zagreb i Ljubljana uglavnom gdje nemaju svoja predstavništva dijele urede se Austrijom. I to tako funkcionira jako dugo i jako dobro.
Been there, done that: Kolumbija npr. Bio sam i u Beču, a i u Bogoti.

dokle vise?

pre 10 godina

pa zar opet ??? pa dokle sa tim jugoslovenstvom??? nista nismo naucili iz predhodnih 100 godina..........a sto se ispostava i ambasada tice pruzi noge koliko ti je cebe dugacko!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kalifornija

pre 10 godina

To treba uraditi u okviru Evropske Unije zajedno sa drugim narodima Evrope i potpuno ukinuti mogucnost da 50 zemalja ima preko 300 ambasada samo u Americi. Mi treba da tezimo da budemo jedna nacija, jedan narod sa jednom valutom Evropljani!

Naravno!

pre 10 godina

ali ne i sa Zagrebom jel znate da bi se mi samo blago nasmijali na takav prijedlog! :)
(Marko, 3. januar 2014 23:51)

Ma naravno covece! Mislim da se na vas nije ni odnosila ponuda ni u jednom trenutku.

Svetlana, Subotica

pre 10 godina

Da bi diplomatska predstavništva u inostranstvu mogla da funkcionišu koordinisano, morao bi da postoji barem minimum sličnosti u spoljnoj politici.
Nažalost, Srbija vodi spoljnu politiku koja je suštinski različita ne samo od spoljne politike pomenutih zemalja, nego i od većine zemalja civilizovanog dela sveta.

Srbija (nažalost) može da ima zajednička diplomatska predstavništva samo sa Rusijom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Belorusijom, ali ne i sa zemljama u regionu, koje su se nedvosmisleno i jasno opredelile za NATO i za saradnju sa razvijenim i civilizovanim zemljama Zapada.

Naravno!

pre 10 godina

ali ne i sa Zagrebom jel znate da bi se mi samo blago nasmijali na takav prijedlog! :)
(Marko, 3. januar 2014 23:51)

Ma naravno covece! Mislim da se na vas nije ni odnosila ponuda ni u jednom trenutku.

dokle vise?

pre 10 godina

pa zar opet ??? pa dokle sa tim jugoslovenstvom??? nista nismo naucili iz predhodnih 100 godina..........a sto se ispostava i ambasada tice pruzi noge koliko ti je cebe dugacko!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Svetlana, Subotica

pre 10 godina

Da bi diplomatska predstavništva u inostranstvu mogla da funkcionišu koordinisano, morao bi da postoji barem minimum sličnosti u spoljnoj politici.
Nažalost, Srbija vodi spoljnu politiku koja je suštinski različita ne samo od spoljne politike pomenutih zemalja, nego i od većine zemalja civilizovanog dela sveta.

Srbija (nažalost) može da ima zajednička diplomatska predstavništva samo sa Rusijom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Belorusijom, ali ne i sa zemljama u regionu, koje su se nedvosmisleno i jasno opredelile za NATO i za saradnju sa razvijenim i civilizovanim zemljama Zapada.

nema potrebe za povješću

pre 10 godina

Marko, Zagreb i Ljubljana uglavnom gdje nemaju svoja predstavništva dijele urede se Austrijom. I to tako funkcionira jako dugo i jako dobro.
Been there, done that: Kolumbija npr. Bio sam i u Beču, a i u Bogoti.

kolos

pre 10 godina

Treba zartvoriti diplomatska predstavnistva sa svim zemljama sa kojima nemamo bar 200 miliona evra robne razmene i to u nasu korist.Mrkic je bruka srpske diplomatije i predstavnik je stare YU udbaske skole,ciji vernici i dalje sline nad tim lesom koji truli,zaudara i trajno truje odnose sa zemljama u regionu,kao i sa krupnim svetskim igracima.

nema deda mraza

pre 10 godina

neka srbija sredi onu ambasadu u ceskoj. fasada se ljusti. niko da se sagne i pocupa travu izmedju kocki.
nalazi se 50 m od pocetka karlovog mosta a hiljade ljudi prodje pored nje svakoga dana

miilorad gerasim

pre 10 godina

Da i to ako moze sa Hrvatskom i Slovenijom.Oni ce se boriti za nase Srpske interese kao i uvek sto su cinili.Sto se tice Crne Gore moze i onako ce nas predstavljati neki Crnogorac a od kuda je nije mnogo bitno.Jednom recju da nije no bilo bi smesno.

Kalifornija

pre 10 godina

To treba uraditi u okviru Evropske Unije zajedno sa drugim narodima Evrope i potpuno ukinuti mogucnost da 50 zemalja ima preko 300 ambasada samo u Americi. Mi treba da tezimo da budemo jedna nacija, jedan narod sa jednom valutom Evropljani!

Mali Perica

pre 10 godina

Pa onda i da stitimo nebo zajednicki. I zajednicki nastupamo u UN, pa da se drze zajednicke sednice vlade, pa da se ujedinimo ponovo, a sve radi ustede. Pa onda da ratujemo ponovo. Bataliti

momo

pre 10 godina

Ma sta vi to smislili sada? Svaka drzava u regiono hoce sto bolji imidz...a Srbija nije neki primer da bilo koga predstavlja ..ko ce nas hteti da ih predstavlamo mozda severna koreja , burkina faso ili belorusija...mada ni oni u ovom trenutku nebi voleli da ih neko dovede u vezi sa masovnim sahranama.

Saša

pre 10 godina

Nudi zajedničke ambasade zemljama koje su priznavanjem Kosova direktno ugrozile suverenitet i teritorijalni integritet Srbije? A onda će Crna Gora i Makedonija kroz te zajedničke ambasade da pretstavljaju interese Tačijeve države? Ako je i od bivšeg komuniste i socijaliste a današnjeg evrofanatika, mnogo je.

Dušan

pre 10 godina

Još bolji predlog je pozatvarati nepotrebne ambasade i tako smanjiti troškove. Ne vidim nijedan razlog što bi Srbija imala više od 20-25 ambasada u svetu (isto važi i za ostale države u regionu). Politika prema Srbiji se vodi u Srbiji par godina unazad, težište je u Beogradu, tako da su ambasade čist višak. Treba koncentrisati snage u MSP. Možda je previše racionalan predlog, ali tako stvari stoje. Kada budemo imali jaku državu i samostalnu politiku, možemo razgovati o većoj ulozi na širem planu. Danas ne.

Patuljak sa Balkana

pre 10 godina

@Kolos.
Da bi se ispunili kriterijumi za otvaranje diplomatskog predstavništva, potrebno je da "zemlja prijema" ispunjava, bar jedan od tri važna kriterijuma, postojanje - političkog ili ekonomskog interesa, odnosno, da ima značajniju dijasporu zemlje odašiljanja?!
Plan MSP da se u ovoj godini otvore tri nova diplomatska predstavcništva, svakako, ima u vidu i ove kriterijume?!
Međutim, nije jasno da još uvek nije obnovljen rad, bar jednog Generalnog konzulata na teritoriji SAD, kao napr. onog koji je nekada bio u San Francisku, a može da bude i u Los Angelesu, imajući u vidu brojnost dijaspore i ekonomske potencijale tog regiona...

Бојан

pre 10 godina

Манимо се ћорава посла, сви су они показали шта мисле о нама. Могу мислити како би неки од представника ових земаља заступали инересе Србије! Шта они мисле о нама показали су „трчећи“ да признају ткз. Косово и брже боље отворе амбасаде у Приштини. Нисмо ми Скандинавија!

Стефан

pre 10 godina

СПС и Мркић још нису решили питање амбасадора у САД, Немачкој и Кини. Сад покушавају да са земљама са којима имамо мало заједничких интереса градимо заједничку дипломатију. Јел ова штедња због не ухлебљених мегатренд кадрова? Докле бре више да комунисти/СПС седе у влади?

višnja

pre 10 godina

Zanimljivo da ministru, osim "proširenja DKP mreže" ne pada na pamet da poajča sastave ambasada i konzulalta gde zaposleni padaju na nos od posla, pa ni onda ne uspevaju da ispoštuju sve stranke. U mnogim ambasadama/konzulatima jedan čovek radi po tri posla, za mizernu platu. Nisu samo diplomate važne, oni sa kojima mi, kao stranke, imamo kontakte su administrativci, koji nose ogroman deo posla na svojim leđima.
"Skandinavski model" je dobra ideja, samo nisam sigurna koliko će biti dobar u našem slučaju.

Ja

pre 10 godina

Drugi deo vesti, manje bombastican ali podjednako zabrinjavajuci - otvaraju se ambasade i kancelarije po nekim udaljenim drzavama sa kojima Srbija nema nikakve politicke niti ekonomske odnose i u kojima nema srpske dijaspore. To bi bilo lepo da je sve savrseno i da s druge strane nemamo gradove sa desetinama hiljada srpskih drzavljana poput Melburna, Vankuvera, San Franciska koji ne mogu da dobiju ni puki konzulat. Ovo je posebno vazno u tako velikim drzavama gde je odlazak do najblizeg konzulata kao da nekome u Londonu kazete da ode u konzulat u Atini ili Moskvi. Razdaljina od Cikaga gde se nalazi konzulat do Kalifornije je oko 3000km, od Toronta do Vankuvera 3500km, do Perta od Sidneja 3300km. A zbog stednje vec duze vremena se ne organizuju konzularni dani, tako da je ta dijaspora sto se Srbije tice otpisana. Ovo je stvarno velika sramota, i neshvatljivo je da se o tome ne govori a da se planiraju ambasade u Gani (koja je pritom zatvorila ambasadu u Beogradu nakon priznavanja Kosova) i Saudijskoj Arabiji. Dakle MSP pod hitno mora da otvori konzularne kancelarije u makar ovih par gradova, Melburn, Vankuver, Pert, San Francisko.

chioslav

pre 10 godina

Nisam bas obavesten po pitanju politike murije, diplomatije, kako to funkcionise... Ali kakve veze ima Ministarstvo UNUTRASNJIH Poslova sa diplomatijom i sa tim ko ce sa kim... I vecito hoce sa zemljama koje su nas izdale.. !?!?

Nostalgija

pre 10 godina

Moj Mrkiću jednom su nam braća i sestre (pripadnici bratstva i jedinstva) zabili nož u leđa i još rane nisu zarasle. Batali , ako ima para onda imamo i interes da sami radimo. Ako ne, čekati bolja vremena a u ovim kokuz državama nam i ne trebaju predstavništva. Pojačaj konzularnu mrežu u bogatim državama gdje imamo ekonomski interes.

Petar

pre 10 godina

O boze, kakvi nesuvisli komentari, te necemo sa njima, oni su nas izdali, te necemo ambasade, zatvorite ih. Ko nas je izdao, Makedonci i Crnogorci? Nisu hteli da sa nama u propast? Zatvorite se, podignite zidove oko sebe i ne komunicirajte ni sa kim, to je najpametnije. Da se nekad nadjete u problemu daleko od svoje zemlje, i potrebna vam je pomoc ili zastita, a prva ambasada je na par hiljada km, bilo bi vam drago i Makedonca, a cak i Hrvata da vidite. Retko pametan predlog od nase Vlade i kao po obicaju glupi komentari.

Sonja

pre 10 godina

Diplomatija naše zemlje je još uvek neizvesna, a mi kao planiramo zajedničku sa drugim zemljama. Pa naravno treba pozapošljavati sinove, unuke, zetove, dati im mogućnost da dokažu svoje (ne)znanje.

Grupon

pre 10 godina

Konacno smislena inicijativa. Veliki broj poslova moze da se obavlja nezavisno od drzavne pripadnosti. Politicki poslovi bi mogli ostati razdvojeni.

Maca

pre 10 godina

@ Ja Neistinita je tvrdnja da je Gana zatvorila ambasadu u Beogradu nakon sto je priznala Kosovo. Istina je da je Jeremic proterao ambasadora Gane nakon vesti da je Gana priznala Kosovo. O licemerju te odluke necu da govorim, ali zelim i velikoj gluposti te odluke, jer je Gana nas znacajan ekonomski partner, i za razliku od vecine drzava Afrike nema oruzane sukobe na svojoj teritoriji i pratecu ilegalnu trgovinu oruzjem, mora azilanata i slicno. Takodje, ambasador Gane u Beogradu je tada licno trazio da njegova drzava preispita tu odluku, smatrajuci je kontraproduktivnom po interese Gane, i o tome obavestio i mudrog tadasnjeg ministra spoljnih poslova. Molim da objavite komentar.

Gastos

pre 10 godina

To samo znači da bi mogli deliti prostor, ne i ambasadore. A to bi bio samo još jedan izgovor za slanje ambasadora u neku novu zemlju, sa sve kućnom pomoćnicom i vozačem. A da podele i rezidenciju, da im iznajmimo jedan studentski dom?

Srdjan from Lucerne

pre 10 godina

Predlog je sasvim pametan: manji troškovi, sinergija snaga i "pameti". O tom skandinavskom modelu se govorilo i za vreme SFRJ, kao primeru kako bogate drzave štede. A naše mini-drzavice očigledno imaju love na pretek!

Ja

pre 10 godina

@ Ja Neistinita je tvrdnja da je Gana zatvorila ambasadu u Beogradu nakon sto je priznala Kosovo. Istina je da je Jeremic proterao ambasadora Gane nakon vesti da je Gana priznala Kosovo.(Maca, 4. januar 2014 16:53)

Da medjutim nekih 2 meseca posle toga Gana je donela odluku da zatvori ambasadu u Beogradu i to su i ucinili. Proguglajte i mozete lako pronaci vesti o tome jer se u Gani koristi engleski. Isto tako na sajtu MSP imate azuran spisak ambasada u Srbiji sa spiskom svih diplomata i na njemu vise nema Gane.

Pavle

pre 10 godina

Mišljjenja sam da je to pametna ideja. Pretpostavljam da će taj predlog podržati vladajuća koalicija i parlmentarna opozicija. Diplomatska pretstavništva toga tipa mogu biti vrlo efektivna.

sinergiju ostavite Norvezanima

pre 10 godina

U zemlji gde ja zivim i gde su Srbi nacionalna manjina, katedru za srpski jezik na filoloskom fakultetu drze - Hrvati, nema niti jednog jedinog Srbina. Da se razumemo, nemam nista protiv Hrvata kao naroda ili pojedinaca, ali imam protiv da se mome detetu kome je srpski ustavom garantovan protura nesto sto "lici ali bas i nije." Sta ovom analogijom moze da izadje ako budemo delili ambasadu sa npr. Kosovom, ne smem ni da pomislim!

"Japanac"

pre 10 godina

Manje potencijalnih poslova za Srbe koji se za to skoluju! Sram te bilo Mrkicu, ceo medjunarodni smer na FPN, diplomatska akademija itd- cemu onda? Ugasite ih i to je to!

Svetlana, Subotica

pre 10 godina

Da bi diplomatska predstavništva u inostranstvu mogla da funkcionišu koordinisano, morao bi da postoji barem minimum sličnosti u spoljnoj politici.
Nažalost, Srbija vodi spoljnu politiku koja je suštinski različita ne samo od spoljne politike pomenutih zemalja, nego i od većine zemalja civilizovanog dela sveta.

Srbija (nažalost) može da ima zajednička diplomatska predstavništva samo sa Rusijom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Belorusijom, ali ne i sa zemljama u regionu, koje su se nedvosmisleno i jasno opredelile za NATO i za saradnju sa razvijenim i civilizovanim zemljama Zapada.

Kalifornija

pre 10 godina

To treba uraditi u okviru Evropske Unije zajedno sa drugim narodima Evrope i potpuno ukinuti mogucnost da 50 zemalja ima preko 300 ambasada samo u Americi. Mi treba da tezimo da budemo jedna nacija, jedan narod sa jednom valutom Evropljani!

dokle vise?

pre 10 godina

pa zar opet ??? pa dokle sa tim jugoslovenstvom??? nista nismo naucili iz predhodnih 100 godina..........a sto se ispostava i ambasada tice pruzi noge koliko ti je cebe dugacko!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naravno!

pre 10 godina

ali ne i sa Zagrebom jel znate da bi se mi samo blago nasmijali na takav prijedlog! :)
(Marko, 3. januar 2014 23:51)

Ma naravno covece! Mislim da se na vas nije ni odnosila ponuda ni u jednom trenutku.

Grupon

pre 10 godina

Konacno smislena inicijativa. Veliki broj poslova moze da se obavlja nezavisno od drzavne pripadnosti. Politicki poslovi bi mogli ostati razdvojeni.

kolos

pre 10 godina

Treba zartvoriti diplomatska predstavnistva sa svim zemljama sa kojima nemamo bar 200 miliona evra robne razmene i to u nasu korist.Mrkic je bruka srpske diplomatije i predstavnik je stare YU udbaske skole,ciji vernici i dalje sline nad tim lesom koji truli,zaudara i trajno truje odnose sa zemljama u regionu,kao i sa krupnim svetskim igracima.

Srdjan from Lucerne

pre 10 godina

Predlog je sasvim pametan: manji troškovi, sinergija snaga i "pameti". O tom skandinavskom modelu se govorilo i za vreme SFRJ, kao primeru kako bogate drzave štede. A naše mini-drzavice očigledno imaju love na pretek!

momo

pre 10 godina

Ma sta vi to smislili sada? Svaka drzava u regiono hoce sto bolji imidz...a Srbija nije neki primer da bilo koga predstavlja ..ko ce nas hteti da ih predstavlamo mozda severna koreja , burkina faso ili belorusija...mada ni oni u ovom trenutku nebi voleli da ih neko dovede u vezi sa masovnim sahranama.

Petar

pre 10 godina

O boze, kakvi nesuvisli komentari, te necemo sa njima, oni su nas izdali, te necemo ambasade, zatvorite ih. Ko nas je izdao, Makedonci i Crnogorci? Nisu hteli da sa nama u propast? Zatvorite se, podignite zidove oko sebe i ne komunicirajte ni sa kim, to je najpametnije. Da se nekad nadjete u problemu daleko od svoje zemlje, i potrebna vam je pomoc ili zastita, a prva ambasada je na par hiljada km, bilo bi vam drago i Makedonca, a cak i Hrvata da vidite. Retko pametan predlog od nase Vlade i kao po obicaju glupi komentari.

nema potrebe za povješću

pre 10 godina

Marko, Zagreb i Ljubljana uglavnom gdje nemaju svoja predstavništva dijele urede se Austrijom. I to tako funkcionira jako dugo i jako dobro.
Been there, done that: Kolumbija npr. Bio sam i u Beču, a i u Bogoti.

Nostalgija

pre 10 godina

Moj Mrkiću jednom su nam braća i sestre (pripadnici bratstva i jedinstva) zabili nož u leđa i još rane nisu zarasle. Batali , ako ima para onda imamo i interes da sami radimo. Ako ne, čekati bolja vremena a u ovim kokuz državama nam i ne trebaju predstavništva. Pojačaj konzularnu mrežu u bogatim državama gdje imamo ekonomski interes.

miilorad gerasim

pre 10 godina

Da i to ako moze sa Hrvatskom i Slovenijom.Oni ce se boriti za nase Srpske interese kao i uvek sto su cinili.Sto se tice Crne Gore moze i onako ce nas predstavljati neki Crnogorac a od kuda je nije mnogo bitno.Jednom recju da nije no bilo bi smesno.

Pavle

pre 10 godina

Mišljjenja sam da je to pametna ideja. Pretpostavljam da će taj predlog podržati vladajuća koalicija i parlmentarna opozicija. Diplomatska pretstavništva toga tipa mogu biti vrlo efektivna.

višnja

pre 10 godina

Zanimljivo da ministru, osim "proširenja DKP mreže" ne pada na pamet da poajča sastave ambasada i konzulalta gde zaposleni padaju na nos od posla, pa ni onda ne uspevaju da ispoštuju sve stranke. U mnogim ambasadama/konzulatima jedan čovek radi po tri posla, za mizernu platu. Nisu samo diplomate važne, oni sa kojima mi, kao stranke, imamo kontakte su administrativci, koji nose ogroman deo posla na svojim leđima.
"Skandinavski model" je dobra ideja, samo nisam sigurna koliko će biti dobar u našem slučaju.

Бојан

pre 10 godina

Манимо се ћорава посла, сви су они показали шта мисле о нама. Могу мислити како би неки од представника ових земаља заступали инересе Србије! Шта они мисле о нама показали су „трчећи“ да признају ткз. Косово и брже боље отворе амбасаде у Приштини. Нисмо ми Скандинавија!

Saša

pre 10 godina

Nudi zajedničke ambasade zemljama koje su priznavanjem Kosova direktno ugrozile suverenitet i teritorijalni integritet Srbije? A onda će Crna Gora i Makedonija kroz te zajedničke ambasade da pretstavljaju interese Tačijeve države? Ako je i od bivšeg komuniste i socijaliste a današnjeg evrofanatika, mnogo je.

Mali Perica

pre 10 godina

Pa onda i da stitimo nebo zajednicki. I zajednicki nastupamo u UN, pa da se drze zajednicke sednice vlade, pa da se ujedinimo ponovo, a sve radi ustede. Pa onda da ratujemo ponovo. Bataliti

Стефан

pre 10 godina

СПС и Мркић још нису решили питање амбасадора у САД, Немачкој и Кини. Сад покушавају да са земљама са којима имамо мало заједничких интереса градимо заједничку дипломатију. Јел ова штедња због не ухлебљених мегатренд кадрова? Докле бре више да комунисти/СПС седе у влади?

Dušan

pre 10 godina

Još bolji predlog je pozatvarati nepotrebne ambasade i tako smanjiti troškove. Ne vidim nijedan razlog što bi Srbija imala više od 20-25 ambasada u svetu (isto važi i za ostale države u regionu). Politika prema Srbiji se vodi u Srbiji par godina unazad, težište je u Beogradu, tako da su ambasade čist višak. Treba koncentrisati snage u MSP. Možda je previše racionalan predlog, ali tako stvari stoje. Kada budemo imali jaku državu i samostalnu politiku, možemo razgovati o većoj ulozi na širem planu. Danas ne.

Gastos

pre 10 godina

To samo znači da bi mogli deliti prostor, ne i ambasadore. A to bi bio samo još jedan izgovor za slanje ambasadora u neku novu zemlju, sa sve kućnom pomoćnicom i vozačem. A da podele i rezidenciju, da im iznajmimo jedan studentski dom?

chioslav

pre 10 godina

Nisam bas obavesten po pitanju politike murije, diplomatije, kako to funkcionise... Ali kakve veze ima Ministarstvo UNUTRASNJIH Poslova sa diplomatijom i sa tim ko ce sa kim... I vecito hoce sa zemljama koje su nas izdale.. !?!?

Maca

pre 10 godina

@ Ja Neistinita je tvrdnja da je Gana zatvorila ambasadu u Beogradu nakon sto je priznala Kosovo. Istina je da je Jeremic proterao ambasadora Gane nakon vesti da je Gana priznala Kosovo. O licemerju te odluke necu da govorim, ali zelim i velikoj gluposti te odluke, jer je Gana nas znacajan ekonomski partner, i za razliku od vecine drzava Afrike nema oruzane sukobe na svojoj teritoriji i pratecu ilegalnu trgovinu oruzjem, mora azilanata i slicno. Takodje, ambasador Gane u Beogradu je tada licno trazio da njegova drzava preispita tu odluku, smatrajuci je kontraproduktivnom po interese Gane, i o tome obavestio i mudrog tadasnjeg ministra spoljnih poslova. Molim da objavite komentar.

nema deda mraza

pre 10 godina

neka srbija sredi onu ambasadu u ceskoj. fasada se ljusti. niko da se sagne i pocupa travu izmedju kocki.
nalazi se 50 m od pocetka karlovog mosta a hiljade ljudi prodje pored nje svakoga dana

Patuljak sa Balkana

pre 10 godina

@Kolos.
Da bi se ispunili kriterijumi za otvaranje diplomatskog predstavništva, potrebno je da "zemlja prijema" ispunjava, bar jedan od tri važna kriterijuma, postojanje - političkog ili ekonomskog interesa, odnosno, da ima značajniju dijasporu zemlje odašiljanja?!
Plan MSP da se u ovoj godini otvore tri nova diplomatska predstavcništva, svakako, ima u vidu i ove kriterijume?!
Međutim, nije jasno da još uvek nije obnovljen rad, bar jednog Generalnog konzulata na teritoriji SAD, kao napr. onog koji je nekada bio u San Francisku, a može da bude i u Los Angelesu, imajući u vidu brojnost dijaspore i ekonomske potencijale tog regiona...

Sonja

pre 10 godina

Diplomatija naše zemlje je još uvek neizvesna, a mi kao planiramo zajedničku sa drugim zemljama. Pa naravno treba pozapošljavati sinove, unuke, zetove, dati im mogućnost da dokažu svoje (ne)znanje.

Ja

pre 10 godina

@ Ja Neistinita je tvrdnja da je Gana zatvorila ambasadu u Beogradu nakon sto je priznala Kosovo. Istina je da je Jeremic proterao ambasadora Gane nakon vesti da je Gana priznala Kosovo.(Maca, 4. januar 2014 16:53)

Da medjutim nekih 2 meseca posle toga Gana je donela odluku da zatvori ambasadu u Beogradu i to su i ucinili. Proguglajte i mozete lako pronaci vesti o tome jer se u Gani koristi engleski. Isto tako na sajtu MSP imate azuran spisak ambasada u Srbiji sa spiskom svih diplomata i na njemu vise nema Gane.

sinergiju ostavite Norvezanima

pre 10 godina

U zemlji gde ja zivim i gde su Srbi nacionalna manjina, katedru za srpski jezik na filoloskom fakultetu drze - Hrvati, nema niti jednog jedinog Srbina. Da se razumemo, nemam nista protiv Hrvata kao naroda ili pojedinaca, ali imam protiv da se mome detetu kome je srpski ustavom garantovan protura nesto sto "lici ali bas i nije." Sta ovom analogijom moze da izadje ako budemo delili ambasadu sa npr. Kosovom, ne smem ni da pomislim!

"Japanac"

pre 10 godina

Manje potencijalnih poslova za Srbe koji se za to skoluju! Sram te bilo Mrkicu, ceo medjunarodni smer na FPN, diplomatska akademija itd- cemu onda? Ugasite ih i to je to!

Ja

pre 10 godina

Drugi deo vesti, manje bombastican ali podjednako zabrinjavajuci - otvaraju se ambasade i kancelarije po nekim udaljenim drzavama sa kojima Srbija nema nikakve politicke niti ekonomske odnose i u kojima nema srpske dijaspore. To bi bilo lepo da je sve savrseno i da s druge strane nemamo gradove sa desetinama hiljada srpskih drzavljana poput Melburna, Vankuvera, San Franciska koji ne mogu da dobiju ni puki konzulat. Ovo je posebno vazno u tako velikim drzavama gde je odlazak do najblizeg konzulata kao da nekome u Londonu kazete da ode u konzulat u Atini ili Moskvi. Razdaljina od Cikaga gde se nalazi konzulat do Kalifornije je oko 3000km, od Toronta do Vankuvera 3500km, do Perta od Sidneja 3300km. A zbog stednje vec duze vremena se ne organizuju konzularni dani, tako da je ta dijaspora sto se Srbije tice otpisana. Ovo je stvarno velika sramota, i neshvatljivo je da se o tome ne govori a da se planiraju ambasade u Gani (koja je pritom zatvorila ambasadu u Beogradu nakon priznavanja Kosova) i Saudijskoj Arabiji. Dakle MSP pod hitno mora da otvori konzularne kancelarije u makar ovih par gradova, Melburn, Vankuver, Pert, San Francisko.