Aktuelno

Četvrtak, 26.12.2013.

11:33

Nema odštete od osiguranja bez zimskih guma?

Izvor: B92

Nema odštete od osiguranja bez zimskih guma? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Libert

pre 10 godina

Kakva ortodoksna glupost da se vozilo bez zimskih guma smatra neispravnim. Tehnicki pregled utvrdjuje ispravnost.

Ako vozilo na regularnom tehnickom pregledu prodje bez greske, pa dva meseca kasnije ti tokom voznje otkaze kocioni ili upravljacki sistem (sto je sasvim moguce, jer tehnicki pregled utvrdjeje trenutnu ispravnost - ne analizira potencijalne kavarove) Ti si duzan da platis stetu? Cemu onda osiguranje, ako ne da nadoknadni iznenadu stetu?

šulj

pre 10 godina

po savetu prijatelja koji vodi vozni park velike firme, jos pre 2 godine sam stavio sve zimske gume. Ne prelazim puno km godišnje i skoro nikakvu razliku nisam video što i leti na + 30 vozim zimske gume. i na more sam išao. i dan danas dubine šare su sasvim dobre. dakle, ko prelazi 10-15000 km godišnje slobodno vozite cele godine zimske i uživajte. e sad, ako neko vozi Ferrari, onda obavezno menjati prema sezoni.

Ali u zemlji Srbiji..

pre 10 godina

Mene je 2002. po snegu udario čovek koji je prešao u moj smer sa ćelavim letnjim gumama. Da je proklizao još pola metra njegova devojka bi sigurno bila teško povređena.
Lako se dogovorio sa policijom, iako su primetili.

Pre neki dan opet vidim, stariji gospodin sa Dačijom silazio niz Kopaonik i izleteo u čoveka koji nikom ništa zlo nije mislio.. Mislio vozi 'džip' pa se preračunao.

Mislite na sebe i druge, kad dođe do osiguranja vrag je odavno odneo šalu.

Jeremija

pre 10 godina

Osiguravajuće kuće uvek gledaju da izbegnu plaćanje odštete, jer ako vama plate, kako će da idu na letovanja, zimovanja, produžene vikende itd.?!

Atmo

pre 10 godina

@Saša: Ovaj tekst iznosi tezu da postoje ljudi koji imaju para za kasko osiguranje a nemaju za zimske gume. Koliko je to verovatno?

Nije ni meni verovatno ali ipak postoje, verovao ili ne. Poznajem jednog takvog koji je kupio nov automobil na kredit, mesečna rata mu je oko 200 EUR, kasko mu je oko 300 EUR godišnje (naravno i to plaća na rate) ali mnogo mu je da plati 400 EUR za 4 zimske gume za njegov auto.
Nedavno je prodao taj automobil (i posle 5 godina na njemu izgubio 15.000 EUR) i sad vozi novi slične vrednosti i sa sličnom matematikom,a i dalje ne želi da nabavlja zimske gume jer su mu skupe, nema gde da ih čuva i ne želi da se s tim zamara.

Stargate

pre 10 godina

Osiguravajuca drustva moraju da isplacuju ili ne isplacuju stetu u skladu sa zokonom i uredbama vlade RS. Tacno se po definiciji zna kada mogu a kada ne da se koriste zimske i letnje gume. Letnje mogu i zimi pod uslovima koja su data u uredbi Vlade, a ne mogu pod tacno odredjenim clanovima zakona i istoj uredbi. Tu se OD nista ne pitaju ako ne zele da zaglave na sudu.

Bojan

pre 10 godina

(chicha, 27. decembar 2013 02:12)

Pa vec sad imas umanjenje osiguranja. Meni je osiguranje nize za oko 1500 din zbog toga sto nemam nikakve incidente.

Ivan

pre 10 godina

@(stoper4, 27. decembar 2013 08:39)

Juče na 13 stepeni stavljao sam tuđu i svoju glavu u torbu sa zimskim gumama. U ovim danima ove all season gume pa čak i letnje bi bile adekvatnije. Sve više mi se čini da ko se ne vozi baš svaki dan i ko ne treba ujutru svaki dan automobilom na posao, tom i ne trebaju zimske gume. Bolje letnje i lepo lance u gepek za ne daj bože. Po ovakvom vremenu kao što je sad zimske gume su opasnost...

stoper4

pre 10 godina

A kako ce to izvesti na mestima gde ni zimske gume ne pomazu? Ili sta ako je suvo vreme? Ili sta ako su gume all-seasons?
(Aleksandar, 27. decembar 2013 00:34)


Pitanja su ti da izvineš glupa. Pa ti stavi zimske gume kad je sneg a ako ne pomažu šta da se radi. A ako je suvo vreme onda će veštak utvrditi kakvi su bili uslovi i jesu li letnje gume bile adekvatne.
A te all-seasons gume su po meni glupost, ne mogu nikako da budu dobre kao zimske.
Ljudi, kupite zimske gume i ne stavljajte glavu u torbu. Nije skuplje jer ako imate dva kompleta samim tim se manje troše i redje će te ih kupovati

db-alienware

pre 10 godina

U slucaju da sam kriv za stetu koji napravljen drugim vozilu,moram da platim deductable za popravku svog vozila.Odaberem sam,500,1000 prilikom sklapanju ugovora....I na osnovu toga mi se racuna jedan deo osiguranja.Velicina stete na drugum vozilu je nebitna,da li 2 ili 10,000 dolara.Ovo naravno vazi u drugoj zemlji,ne Srbiji.Tehnicka neispravnost ,sta je to?

Chupo

pre 10 godina

Jos samo da uvedu da se steta naplacuje ako je koriscen mobilni telefon i eto nam srece...
Ako vam je problem da kupite zimske gume, nemojte da vozite po snegu, ko je jednom probao zna o cemu pricam...

chicha

pre 10 godina

Postavljam pitanje, kada ce se ukinuti ili bar smanjiti obavezno osiguranje ukoliko ne nacinim nikakvu štetu godinu dana? Jer, po zakonu, naplate 50% vece osiguranje kada se ista učini tj. 30% vece naredne godine? Logika ljudi, logika.

Djifs

pre 10 godina

ovo je malo bzvz..znaci ukoliko sam izleteo u ukici gde nisam trebao,a vozac isao prema meni I nije se na vreme zaustavio,a nije Imao zimske gume,onda bar svako svoju stetu da Plato..jer je njemu auto neispravan,sta ce na putu?da je Imao Zimmer gume onda ne bi udario..naravno da neko moze da kaze da I ja nisam izleteo ne bi me uradio... kolega sa posla zaobilazio traktor I udario u neregistrovanog I neosvetljenog ficu koji je nocu vozio u suprotnoj traci..I ispalo je da fica nije kriva I covek morao da plati stetu...gde je tu pravda,logika..

Saša

pre 10 godina

Ovaj tekst iznosi tezu da postoje neki koji imaju da placaju kasko a pri tome nemaju da kupe zimske gume. Da li je to uopste verovatno? Onaj ko nema za zimske gume verovatno jedva placa i osnovne troskove za kola, a ne jos da placa kasko.

m

pre 10 godina

Naravoucenije iz teksta glasi: Ne uplacujte kasko osiguranje. Mozda ce posle toga osiguravajuce kuce deliti uz kasko premiju I zimske gume

Dragan

pre 10 godina

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Naravno da ima! Sta si mislio? Da neispravnim vozilom udaras ostala vozila u saobracaju a da neko drugi to umesto tebe placa?

Bobe

pre 10 godina

@Shonson,
ima recimo Nemacka da ne nabrajam sve ali to vazi za kasko za obavezno nisam siguran
a princip je slican i kad si pijan naime ides na put a nisi pripremljen/sposoban

sremac

pre 10 godina

Pretpostavljam da u normalnom svetu ima, pa bi bio red da i kod nas bude, ili mi koji kupujemo i vozimo sa zimskim gumama smo kreteni...

Fliper

pre 10 godina

@Shonson
Ima svuda, barem u normalnom svetu. Piše ti i u samom tekstu da se automobil sa letnjim gumama u zimskim uslovima smatra neispravnim. Nije ovo ništa novo, sećam se da je u reviji SAT plus pre 2-3 god. pisalo o tome. Možda je to još jedan način da se vozači disciplinuju i utuve sebi u glavu da se po snegu sa letnjim gumama NE može.

zimogrozljiv

pre 10 godina

A ako leti pricinite stetu drugom vozilu, a imate zimske gume na autu, da li cete sami platiti stetu? Sa tim glupim zakonom o zimskim gumama, ste naterali pola Srbije da i leti koristi zimske gume, jer vecina nema para za dve garniture tockova.

Aca

pre 10 godina

Slucaj 5.
Nemam zimske gume i napravim udes gde sam kriv, osiguranje mora da isplati stetu na mom vozilu, jer u ugovoru se ne pominju zimske gume ni u jednom clanu. Osiguranje ima prava da odbije isplatu stete ukoliko je vozac upravljao pod dejstvom alkohola i narkotika. Ima i jos stavki ali one su nisu toliko bitne.

Ger-mann

pre 10 godina

(Shonson, 26. decembar 2013 14:32) - apsolutno. Tvoja obaveza je da pripremis vozilo za zimsku voznju. U Nemackoj ne postoji datum za stavljanje zimskih guma, nego se ceka da srednja dnevna temperatura padne ispod 8 stepeni celzijusovih. Ako je temp. iznad toga, predpostavlja se da je verovatnoca da padne sneg vrlo mala. Ako ne promenis gume, a ucestvujes u udesu, osiguranje te otkaci samo tako

milan

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Ovo nema nigde u svetu zivim i radim u Austriji imam Puno Kasko osiguranje (Vollkaskoversicherung), bez obzira dali sam ja kriv dali sam se namerno zaleteo i udario u drvo imao ovakve ili onakve gume, prosao na crveno pa udario u drugo vozilo ja uvek i suprotna strana dobivamo odstetu, valjda zato i imam kasko osiguranje da ne razmisljam o steti. Sta je sa ovom Srbijom u njoj sve naopako da sam ja u Srbiji nikad nebi platio Kasko zasto kad moram da razmisljam pod kojim uslovima mogu da dobijem odstetu.

Perica

pre 10 godina

Ma ovde je sve moguće, po ''tigrovom'' zakonu dužni smo da imamo 4 zimske gume usred Beograda.Zbog čega,pa da se ne zatvori gigant iz Pirota.A šta sa lancima,pa Srpski naučnici su ustanovili da lanci i nisu nešto na snegu,a i cena im nije nešto,pa je ipak bolje da se građani otvore za zimske gume...Onda su se osiguravajuće kuće dosetile da bi i one mogle da se ugrade u zakon, i eto svima lepo...

mik

pre 10 godina

Pa zakon kaže da zimske gume ne moraju da se koriste ako nije sneg ili led na putu, dakle onda osiguravajuće kuće to rade protivzakonito!

plavi andjelak

pre 10 godina

Ovo je apsurd. Nemanje zimskih guma se izjednacava sa voznjom pod dejstvom alkohola. A sta ako je uzrok nezgode neka radnja vozilom (nedrzanje rastojanja ili odstojanja, kretanje u nazad, neustupanje prava prvenstva prolaza i sl. ) a ne npr. neprilagodjena brzina.

Stoper

pre 10 godina

Pametno. Sta platio si pisljivo obavezno osiguranje i sad si faca i boli te uvo za sve..Nek se izmisli xxl osiguranje od 100000? i nek mogu da voze i sa celavim gumama onda..

jadranka

pre 10 godina

znaci, ako nemate zimske gume ne morate platiti osiguranje, ili ako uzrokujete saobracajnu nesrecu a nemate zimske gume mozda necete nista platiti..

shomi05

pre 10 godina

(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)
Ima, to se upravo deševa u Švajcarskoj. U CH nema nikakva obaveza da se montiraju zimszke gume, ali ako se desi neka nezgoda zimi (sa temperature ispod 4C, i/ili snegom na putu) osiguranje ne porkiva nikakvu štetu.
Osiguranje ne pokriva auto učesnik u saobraćajnu nezgodi bez simske gume bez obzira ko je kriv.
Tako da ako hoćes da rizikujes, vozi uvek sa letnje gume.

Mirjana

pre 10 godina

Ima, tako je i u Svajcarskoj. Zimske gume nisu obavezne po zakonu ali ako dodje do stete osiguranje ima pravo da se okrene protiv vas.

mojo jojo

pre 10 godina

Član 29.
Osigurano lice gubi prava iz osiguranja u sledećim slučajevima:
...
6) ako je šteta nastala zbog toga što je motorno vozilo bilo tehnički
neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata;
...

Auto-osiguravajuća kuća će morati da dokaže da je do saobraćajne nezgode došlo zbog letnjih guma (da je tehnička neispravnost uzrok saobraćajne nezgode). Na njima je teret dokazivanja. Dakle, teško dokazivo.

Iako ovaj tekst smatram reklamom za kupovinu zimskih guma, smatram da svi treba da imamo zimske gume.

Pera

pre 10 godina

@shonson Ne razumem, sta ti nije jasno? Kriv si po dve osnove: izazvao si saobracajnu nersecu (mozda si nekoga povredio?), i nisi koristio propisne gume. Ko ce da plati ako neces ti? Ako nemas, lepo u zatvor

nemanja

pre 10 godina

znaci osiguravajuce kuce gledaju na sve nacine da se zastite!!!
jos malo pa ce da kazu ako je auto star preko 5 god da nisu oni krivi ,nego je auto neispravan!!

dadobl

pre 10 godina

Ovo je sasvim logicna stvar, zasto bi inace postojale letne i zimske gume.Ko koristi letne gume zimi treba i svoju ali i stetu na drugom autu platiti.

Frajla

pre 10 godina

Ma da kako da ne....
"Slučaj X:
imaš zimske gume, ali vozis u stiklama - placas celokupnu stetu!
Slučaj Y: .... itd"
Tako mozemo u nedogled trazeci razloge da osiguravajuce kuce zadrze sto vise para.

sx

pre 10 godina

Proizvođači guma za automobile daju deklaraciju za koje vremenske prilike su gume namenjene, a ne za period od novembra do aprila. Ovo što rade je čist bezobrazluk.

neko ko je daleko

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Naravno da ima i to u svim razvijenim zemljama, sasvim normalna stvar da se osiguravajuća kuća regresira od štetnika koji nije imao zimske gume.

Neko iz publike

pre 10 godina

Nema odgovor na najvažnije pitanje. Ako je između 1. novembra i 1. aprila lepo vreme, bez snega, poledice ili leda, a vama se desi nezgoda. Hoće li osiguravajuća kuća da proglasi vaš auto tehnički neispravnim?
A što se tiče udesa u kome vi niste krivi, ali imate letnje gume, nešto mi govori da se nećete izvući, tj. da će biti podeljena odgovornost.

Shonson

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???

Shonson

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???

Chupo

pre 10 godina

Jos samo da uvedu da se steta naplacuje ako je koriscen mobilni telefon i eto nam srece...
Ako vam je problem da kupite zimske gume, nemojte da vozite po snegu, ko je jednom probao zna o cemu pricam...

neko ko je daleko

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Naravno da ima i to u svim razvijenim zemljama, sasvim normalna stvar da se osiguravajuća kuća regresira od štetnika koji nije imao zimske gume.

stoper4

pre 10 godina

A kako ce to izvesti na mestima gde ni zimske gume ne pomazu? Ili sta ako je suvo vreme? Ili sta ako su gume all-seasons?
(Aleksandar, 27. decembar 2013 00:34)


Pitanja su ti da izvineš glupa. Pa ti stavi zimske gume kad je sneg a ako ne pomažu šta da se radi. A ako je suvo vreme onda će veštak utvrditi kakvi su bili uslovi i jesu li letnje gume bile adekvatne.
A te all-seasons gume su po meni glupost, ne mogu nikako da budu dobre kao zimske.
Ljudi, kupite zimske gume i ne stavljajte glavu u torbu. Nije skuplje jer ako imate dva kompleta samim tim se manje troše i redje će te ih kupovati

Saša

pre 10 godina

Ovaj tekst iznosi tezu da postoje neki koji imaju da placaju kasko a pri tome nemaju da kupe zimske gume. Da li je to uopste verovatno? Onaj ko nema za zimske gume verovatno jedva placa i osnovne troskove za kola, a ne jos da placa kasko.

Dragan

pre 10 godina

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Naravno da ima! Sta si mislio? Da neispravnim vozilom udaras ostala vozila u saobracaju a da neko drugi to umesto tebe placa?

m

pre 10 godina

Naravoucenije iz teksta glasi: Ne uplacujte kasko osiguranje. Mozda ce posle toga osiguravajuce kuce deliti uz kasko premiju I zimske gume

chicha

pre 10 godina

Postavljam pitanje, kada ce se ukinuti ili bar smanjiti obavezno osiguranje ukoliko ne nacinim nikakvu štetu godinu dana? Jer, po zakonu, naplate 50% vece osiguranje kada se ista učini tj. 30% vece naredne godine? Logika ljudi, logika.

Stargate

pre 10 godina

Osiguravajuca drustva moraju da isplacuju ili ne isplacuju stetu u skladu sa zokonom i uredbama vlade RS. Tacno se po definiciji zna kada mogu a kada ne da se koriste zimske i letnje gume. Letnje mogu i zimi pod uslovima koja su data u uredbi Vlade, a ne mogu pod tacno odredjenim clanovima zakona i istoj uredbi. Tu se OD nista ne pitaju ako ne zele da zaglave na sudu.

Ali u zemlji Srbiji..

pre 10 godina

Mene je 2002. po snegu udario čovek koji je prešao u moj smer sa ćelavim letnjim gumama. Da je proklizao još pola metra njegova devojka bi sigurno bila teško povređena.
Lako se dogovorio sa policijom, iako su primetili.

Pre neki dan opet vidim, stariji gospodin sa Dačijom silazio niz Kopaonik i izleteo u čoveka koji nikom ništa zlo nije mislio.. Mislio vozi 'džip' pa se preračunao.

Mislite na sebe i druge, kad dođe do osiguranja vrag je odavno odneo šalu.

Atmo

pre 10 godina

@Saša: Ovaj tekst iznosi tezu da postoje ljudi koji imaju para za kasko osiguranje a nemaju za zimske gume. Koliko je to verovatno?

Nije ni meni verovatno ali ipak postoje, verovao ili ne. Poznajem jednog takvog koji je kupio nov automobil na kredit, mesečna rata mu je oko 200 EUR, kasko mu je oko 300 EUR godišnje (naravno i to plaća na rate) ali mnogo mu je da plati 400 EUR za 4 zimske gume za njegov auto.
Nedavno je prodao taj automobil (i posle 5 godina na njemu izgubio 15.000 EUR) i sad vozi novi slične vrednosti i sa sličnom matematikom,a i dalje ne želi da nabavlja zimske gume jer su mu skupe, nema gde da ih čuva i ne želi da se s tim zamara.

sremac

pre 10 godina

Pretpostavljam da u normalnom svetu ima, pa bi bio red da i kod nas bude, ili mi koji kupujemo i vozimo sa zimskim gumama smo kreteni...

Neko iz publike

pre 10 godina

Nema odgovor na najvažnije pitanje. Ako je između 1. novembra i 1. aprila lepo vreme, bez snega, poledice ili leda, a vama se desi nezgoda. Hoće li osiguravajuća kuća da proglasi vaš auto tehnički neispravnim?
A što se tiče udesa u kome vi niste krivi, ali imate letnje gume, nešto mi govori da se nećete izvući, tj. da će biti podeljena odgovornost.

Ger-mann

pre 10 godina

(Shonson, 26. decembar 2013 14:32) - apsolutno. Tvoja obaveza je da pripremis vozilo za zimsku voznju. U Nemackoj ne postoji datum za stavljanje zimskih guma, nego se ceka da srednja dnevna temperatura padne ispod 8 stepeni celzijusovih. Ako je temp. iznad toga, predpostavlja se da je verovatnoca da padne sneg vrlo mala. Ako ne promenis gume, a ucestvujes u udesu, osiguranje te otkaci samo tako

Bobe

pre 10 godina

@Shonson,
ima recimo Nemacka da ne nabrajam sve ali to vazi za kasko za obavezno nisam siguran
a princip je slican i kad si pijan naime ides na put a nisi pripremljen/sposoban

Bojan

pre 10 godina

(chicha, 27. decembar 2013 02:12)

Pa vec sad imas umanjenje osiguranja. Meni je osiguranje nize za oko 1500 din zbog toga sto nemam nikakve incidente.

mojo jojo

pre 10 godina

Član 29.
Osigurano lice gubi prava iz osiguranja u sledećim slučajevima:
...
6) ako je šteta nastala zbog toga što je motorno vozilo bilo tehnički
neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata;
...

Auto-osiguravajuća kuća će morati da dokaže da je do saobraćajne nezgode došlo zbog letnjih guma (da je tehnička neispravnost uzrok saobraćajne nezgode). Na njima je teret dokazivanja. Dakle, teško dokazivo.

Iako ovaj tekst smatram reklamom za kupovinu zimskih guma, smatram da svi treba da imamo zimske gume.

Ivan

pre 10 godina

@(stoper4, 27. decembar 2013 08:39)

Juče na 13 stepeni stavljao sam tuđu i svoju glavu u torbu sa zimskim gumama. U ovim danima ove all season gume pa čak i letnje bi bile adekvatnije. Sve više mi se čini da ko se ne vozi baš svaki dan i ko ne treba ujutru svaki dan automobilom na posao, tom i ne trebaju zimske gume. Bolje letnje i lepo lance u gepek za ne daj bože. Po ovakvom vremenu kao što je sad zimske gume su opasnost...

Jeremija

pre 10 godina

Osiguravajuće kuće uvek gledaju da izbegnu plaćanje odštete, jer ako vama plate, kako će da idu na letovanja, zimovanja, produžene vikende itd.?!

Pera

pre 10 godina

@shonson Ne razumem, sta ti nije jasno? Kriv si po dve osnove: izazvao si saobracajnu nersecu (mozda si nekoga povredio?), i nisi koristio propisne gume. Ko ce da plati ako neces ti? Ako nemas, lepo u zatvor

milan

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Ovo nema nigde u svetu zivim i radim u Austriji imam Puno Kasko osiguranje (Vollkaskoversicherung), bez obzira dali sam ja kriv dali sam se namerno zaleteo i udario u drvo imao ovakve ili onakve gume, prosao na crveno pa udario u drugo vozilo ja uvek i suprotna strana dobivamo odstetu, valjda zato i imam kasko osiguranje da ne razmisljam o steti. Sta je sa ovom Srbijom u njoj sve naopako da sam ja u Srbiji nikad nebi platio Kasko zasto kad moram da razmisljam pod kojim uslovima mogu da dobijem odstetu.

zimogrozljiv

pre 10 godina

A ako leti pricinite stetu drugom vozilu, a imate zimske gume na autu, da li cete sami platiti stetu? Sa tim glupim zakonom o zimskim gumama, ste naterali pola Srbije da i leti koristi zimske gume, jer vecina nema para za dve garniture tockova.

Aca

pre 10 godina

Slucaj 5.
Nemam zimske gume i napravim udes gde sam kriv, osiguranje mora da isplati stetu na mom vozilu, jer u ugovoru se ne pominju zimske gume ni u jednom clanu. Osiguranje ima prava da odbije isplatu stete ukoliko je vozac upravljao pod dejstvom alkohola i narkotika. Ima i jos stavki ali one su nisu toliko bitne.

dadobl

pre 10 godina

Ovo je sasvim logicna stvar, zasto bi inace postojale letne i zimske gume.Ko koristi letne gume zimi treba i svoju ali i stetu na drugom autu platiti.

shomi05

pre 10 godina

(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)
Ima, to se upravo deševa u Švajcarskoj. U CH nema nikakva obaveza da se montiraju zimszke gume, ali ako se desi neka nezgoda zimi (sa temperature ispod 4C, i/ili snegom na putu) osiguranje ne porkiva nikakvu štetu.
Osiguranje ne pokriva auto učesnik u saobraćajnu nezgodi bez simske gume bez obzira ko je kriv.
Tako da ako hoćes da rizikujes, vozi uvek sa letnje gume.

Perica

pre 10 godina

Ma ovde je sve moguće, po ''tigrovom'' zakonu dužni smo da imamo 4 zimske gume usred Beograda.Zbog čega,pa da se ne zatvori gigant iz Pirota.A šta sa lancima,pa Srpski naučnici su ustanovili da lanci i nisu nešto na snegu,a i cena im nije nešto,pa je ipak bolje da se građani otvore za zimske gume...Onda su se osiguravajuće kuće dosetile da bi i one mogle da se ugrade u zakon, i eto svima lepo...

Djifs

pre 10 godina

ovo je malo bzvz..znaci ukoliko sam izleteo u ukici gde nisam trebao,a vozac isao prema meni I nije se na vreme zaustavio,a nije Imao zimske gume,onda bar svako svoju stetu da Plato..jer je njemu auto neispravan,sta ce na putu?da je Imao Zimmer gume onda ne bi udario..naravno da neko moze da kaze da I ja nisam izleteo ne bi me uradio... kolega sa posla zaobilazio traktor I udario u neregistrovanog I neosvetljenog ficu koji je nocu vozio u suprotnoj traci..I ispalo je da fica nije kriva I covek morao da plati stetu...gde je tu pravda,logika..

Fliper

pre 10 godina

@Shonson
Ima svuda, barem u normalnom svetu. Piše ti i u samom tekstu da se automobil sa letnjim gumama u zimskim uslovima smatra neispravnim. Nije ovo ništa novo, sećam se da je u reviji SAT plus pre 2-3 god. pisalo o tome. Možda je to još jedan način da se vozači disciplinuju i utuve sebi u glavu da se po snegu sa letnjim gumama NE može.

db-alienware

pre 10 godina

U slucaju da sam kriv za stetu koji napravljen drugim vozilu,moram da platim deductable za popravku svog vozila.Odaberem sam,500,1000 prilikom sklapanju ugovora....I na osnovu toga mi se racuna jedan deo osiguranja.Velicina stete na drugum vozilu je nebitna,da li 2 ili 10,000 dolara.Ovo naravno vazi u drugoj zemlji,ne Srbiji.Tehnicka neispravnost ,sta je to?

Libert

pre 10 godina

Kakva ortodoksna glupost da se vozilo bez zimskih guma smatra neispravnim. Tehnicki pregled utvrdjuje ispravnost.

Ako vozilo na regularnom tehnickom pregledu prodje bez greske, pa dva meseca kasnije ti tokom voznje otkaze kocioni ili upravljacki sistem (sto je sasvim moguce, jer tehnicki pregled utvrdjeje trenutnu ispravnost - ne analizira potencijalne kavarove) Ti si duzan da platis stetu? Cemu onda osiguranje, ako ne da nadoknadni iznenadu stetu?

Frajla

pre 10 godina

Ma da kako da ne....
"Slučaj X:
imaš zimske gume, ali vozis u stiklama - placas celokupnu stetu!
Slučaj Y: .... itd"
Tako mozemo u nedogled trazeci razloge da osiguravajuce kuce zadrze sto vise para.

Mirjana

pre 10 godina

Ima, tako je i u Svajcarskoj. Zimske gume nisu obavezne po zakonu ali ako dodje do stete osiguranje ima pravo da se okrene protiv vas.

Stoper

pre 10 godina

Pametno. Sta platio si pisljivo obavezno osiguranje i sad si faca i boli te uvo za sve..Nek se izmisli xxl osiguranje od 100000? i nek mogu da voze i sa celavim gumama onda..

mik

pre 10 godina

Pa zakon kaže da zimske gume ne moraju da se koriste ako nije sneg ili led na putu, dakle onda osiguravajuće kuće to rade protivzakonito!

šulj

pre 10 godina

po savetu prijatelja koji vodi vozni park velike firme, jos pre 2 godine sam stavio sve zimske gume. Ne prelazim puno km godišnje i skoro nikakvu razliku nisam video što i leti na + 30 vozim zimske gume. i na more sam išao. i dan danas dubine šare su sasvim dobre. dakle, ko prelazi 10-15000 km godišnje slobodno vozite cele godine zimske i uživajte. e sad, ako neko vozi Ferrari, onda obavezno menjati prema sezoni.

nemanja

pre 10 godina

znaci osiguravajuce kuce gledaju na sve nacine da se zastite!!!
jos malo pa ce da kazu ako je auto star preko 5 god da nisu oni krivi ,nego je auto neispravan!!

sx

pre 10 godina

Proizvođači guma za automobile daju deklaraciju za koje vremenske prilike su gume namenjene, a ne za period od novembra do aprila. Ovo što rade je čist bezobrazluk.

jadranka

pre 10 godina

znaci, ako nemate zimske gume ne morate platiti osiguranje, ili ako uzrokujete saobracajnu nesrecu a nemate zimske gume mozda necete nista platiti..

plavi andjelak

pre 10 godina

Ovo je apsurd. Nemanje zimskih guma se izjednacava sa voznjom pod dejstvom alkohola. A sta ako je uzrok nezgode neka radnja vozilom (nedrzanje rastojanja ili odstojanja, kretanje u nazad, neustupanje prava prvenstva prolaza i sl. ) a ne npr. neprilagodjena brzina.

Shonson

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???

Ivan

pre 10 godina

@(stoper4, 27. decembar 2013 08:39)

Juče na 13 stepeni stavljao sam tuđu i svoju glavu u torbu sa zimskim gumama. U ovim danima ove all season gume pa čak i letnje bi bile adekvatnije. Sve više mi se čini da ko se ne vozi baš svaki dan i ko ne treba ujutru svaki dan automobilom na posao, tom i ne trebaju zimske gume. Bolje letnje i lepo lance u gepek za ne daj bože. Po ovakvom vremenu kao što je sad zimske gume su opasnost...

Perica

pre 10 godina

Ma ovde je sve moguće, po ''tigrovom'' zakonu dužni smo da imamo 4 zimske gume usred Beograda.Zbog čega,pa da se ne zatvori gigant iz Pirota.A šta sa lancima,pa Srpski naučnici su ustanovili da lanci i nisu nešto na snegu,a i cena im nije nešto,pa je ipak bolje da se građani otvore za zimske gume...Onda su se osiguravajuće kuće dosetile da bi i one mogle da se ugrade u zakon, i eto svima lepo...

milan

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Ovo nema nigde u svetu zivim i radim u Austriji imam Puno Kasko osiguranje (Vollkaskoversicherung), bez obzira dali sam ja kriv dali sam se namerno zaleteo i udario u drvo imao ovakve ili onakve gume, prosao na crveno pa udario u drugo vozilo ja uvek i suprotna strana dobivamo odstetu, valjda zato i imam kasko osiguranje da ne razmisljam o steti. Sta je sa ovom Srbijom u njoj sve naopako da sam ja u Srbiji nikad nebi platio Kasko zasto kad moram da razmisljam pod kojim uslovima mogu da dobijem odstetu.

Jeremija

pre 10 godina

Osiguravajuće kuće uvek gledaju da izbegnu plaćanje odštete, jer ako vama plate, kako će da idu na letovanja, zimovanja, produžene vikende itd.?!

šulj

pre 10 godina

po savetu prijatelja koji vodi vozni park velike firme, jos pre 2 godine sam stavio sve zimske gume. Ne prelazim puno km godišnje i skoro nikakvu razliku nisam video što i leti na + 30 vozim zimske gume. i na more sam išao. i dan danas dubine šare su sasvim dobre. dakle, ko prelazi 10-15000 km godišnje slobodno vozite cele godine zimske i uživajte. e sad, ako neko vozi Ferrari, onda obavezno menjati prema sezoni.

Aca

pre 10 godina

Slucaj 5.
Nemam zimske gume i napravim udes gde sam kriv, osiguranje mora da isplati stetu na mom vozilu, jer u ugovoru se ne pominju zimske gume ni u jednom clanu. Osiguranje ima prava da odbije isplatu stete ukoliko je vozac upravljao pod dejstvom alkohola i narkotika. Ima i jos stavki ali one su nisu toliko bitne.

sx

pre 10 godina

Proizvođači guma za automobile daju deklaraciju za koje vremenske prilike su gume namenjene, a ne za period od novembra do aprila. Ovo što rade je čist bezobrazluk.

db-alienware

pre 10 godina

U slucaju da sam kriv za stetu koji napravljen drugim vozilu,moram da platim deductable za popravku svog vozila.Odaberem sam,500,1000 prilikom sklapanju ugovora....I na osnovu toga mi se racuna jedan deo osiguranja.Velicina stete na drugum vozilu je nebitna,da li 2 ili 10,000 dolara.Ovo naravno vazi u drugoj zemlji,ne Srbiji.Tehnicka neispravnost ,sta je to?

jadranka

pre 10 godina

znaci, ako nemate zimske gume ne morate platiti osiguranje, ili ako uzrokujete saobracajnu nesrecu a nemate zimske gume mozda necete nista platiti..

plavi andjelak

pre 10 godina

Ovo je apsurd. Nemanje zimskih guma se izjednacava sa voznjom pod dejstvom alkohola. A sta ako je uzrok nezgode neka radnja vozilom (nedrzanje rastojanja ili odstojanja, kretanje u nazad, neustupanje prava prvenstva prolaza i sl. ) a ne npr. neprilagodjena brzina.

mik

pre 10 godina

Pa zakon kaže da zimske gume ne moraju da se koriste ako nije sneg ili led na putu, dakle onda osiguravajuće kuće to rade protivzakonito!

zimogrozljiv

pre 10 godina

A ako leti pricinite stetu drugom vozilu, a imate zimske gume na autu, da li cete sami platiti stetu? Sa tim glupim zakonom o zimskim gumama, ste naterali pola Srbije da i leti koristi zimske gume, jer vecina nema para za dve garniture tockova.

nemanja

pre 10 godina

znaci osiguravajuce kuce gledaju na sve nacine da se zastite!!!
jos malo pa ce da kazu ako je auto star preko 5 god da nisu oni krivi ,nego je auto neispravan!!

Frajla

pre 10 godina

Ma da kako da ne....
"Slučaj X:
imaš zimske gume, ali vozis u stiklama - placas celokupnu stetu!
Slučaj Y: .... itd"
Tako mozemo u nedogled trazeci razloge da osiguravajuce kuce zadrze sto vise para.

Neko iz publike

pre 10 godina

Nema odgovor na najvažnije pitanje. Ako je između 1. novembra i 1. aprila lepo vreme, bez snega, poledice ili leda, a vama se desi nezgoda. Hoće li osiguravajuća kuća da proglasi vaš auto tehnički neispravnim?
A što se tiče udesa u kome vi niste krivi, ali imate letnje gume, nešto mi govori da se nećete izvući, tj. da će biti podeljena odgovornost.

mojo jojo

pre 10 godina

Član 29.
Osigurano lice gubi prava iz osiguranja u sledećim slučajevima:
...
6) ako je šteta nastala zbog toga što je motorno vozilo bilo tehnički
neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata;
...

Auto-osiguravajuća kuća će morati da dokaže da je do saobraćajne nezgode došlo zbog letnjih guma (da je tehnička neispravnost uzrok saobraćajne nezgode). Na njima je teret dokazivanja. Dakle, teško dokazivo.

Iako ovaj tekst smatram reklamom za kupovinu zimskih guma, smatram da svi treba da imamo zimske gume.

Djifs

pre 10 godina

ovo je malo bzvz..znaci ukoliko sam izleteo u ukici gde nisam trebao,a vozac isao prema meni I nije se na vreme zaustavio,a nije Imao zimske gume,onda bar svako svoju stetu da Plato..jer je njemu auto neispravan,sta ce na putu?da je Imao Zimmer gume onda ne bi udario..naravno da neko moze da kaze da I ja nisam izleteo ne bi me uradio... kolega sa posla zaobilazio traktor I udario u neregistrovanog I neosvetljenog ficu koji je nocu vozio u suprotnoj traci..I ispalo je da fica nije kriva I covek morao da plati stetu...gde je tu pravda,logika..

Libert

pre 10 godina

Kakva ortodoksna glupost da se vozilo bez zimskih guma smatra neispravnim. Tehnicki pregled utvrdjuje ispravnost.

Ako vozilo na regularnom tehnickom pregledu prodje bez greske, pa dva meseca kasnije ti tokom voznje otkaze kocioni ili upravljacki sistem (sto je sasvim moguce, jer tehnicki pregled utvrdjeje trenutnu ispravnost - ne analizira potencijalne kavarove) Ti si duzan da platis stetu? Cemu onda osiguranje, ako ne da nadoknadni iznenadu stetu?

neko ko je daleko

pre 10 godina

"Slučaj 1: JA sam kriv, a nemam zimske gume
Osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu."

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Naravno da ima i to u svim razvijenim zemljama, sasvim normalna stvar da se osiguravajuća kuća regresira od štetnika koji nije imao zimske gume.

Saša

pre 10 godina

Ovaj tekst iznosi tezu da postoje neki koji imaju da placaju kasko a pri tome nemaju da kupe zimske gume. Da li je to uopste verovatno? Onaj ko nema za zimske gume verovatno jedva placa i osnovne troskove za kola, a ne jos da placa kasko.

chicha

pre 10 godina

Postavljam pitanje, kada ce se ukinuti ili bar smanjiti obavezno osiguranje ukoliko ne nacinim nikakvu štetu godinu dana? Jer, po zakonu, naplate 50% vece osiguranje kada se ista učini tj. 30% vece naredne godine? Logika ljudi, logika.

m

pre 10 godina

Naravoucenije iz teksta glasi: Ne uplacujte kasko osiguranje. Mozda ce posle toga osiguravajuce kuce deliti uz kasko premiju I zimske gume

Mirjana

pre 10 godina

Ima, tako je i u Svajcarskoj. Zimske gume nisu obavezne po zakonu ali ako dodje do stete osiguranje ima pravo da se okrene protiv vas.

stoper4

pre 10 godina

A kako ce to izvesti na mestima gde ni zimske gume ne pomazu? Ili sta ako je suvo vreme? Ili sta ako su gume all-seasons?
(Aleksandar, 27. decembar 2013 00:34)


Pitanja su ti da izvineš glupa. Pa ti stavi zimske gume kad je sneg a ako ne pomažu šta da se radi. A ako je suvo vreme onda će veštak utvrditi kakvi su bili uslovi i jesu li letnje gume bile adekvatne.
A te all-seasons gume su po meni glupost, ne mogu nikako da budu dobre kao zimske.
Ljudi, kupite zimske gume i ne stavljajte glavu u torbu. Nije skuplje jer ako imate dva kompleta samim tim se manje troše i redje će te ih kupovati

Fliper

pre 10 godina

@Shonson
Ima svuda, barem u normalnom svetu. Piše ti i u samom tekstu da se automobil sa letnjim gumama u zimskim uslovima smatra neispravnim. Nije ovo ništa novo, sećam se da je u reviji SAT plus pre 2-3 god. pisalo o tome. Možda je to još jedan način da se vozači disciplinuju i utuve sebi u glavu da se po snegu sa letnjim gumama NE može.

Dragan

pre 10 godina

IMA LI OVO IGDJE NA SVIJETU???
(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)

Naravno da ima! Sta si mislio? Da neispravnim vozilom udaras ostala vozila u saobracaju a da neko drugi to umesto tebe placa?

Pera

pre 10 godina

@shonson Ne razumem, sta ti nije jasno? Kriv si po dve osnove: izazvao si saobracajnu nersecu (mozda si nekoga povredio?), i nisi koristio propisne gume. Ko ce da plati ako neces ti? Ako nemas, lepo u zatvor

dadobl

pre 10 godina

Ovo je sasvim logicna stvar, zasto bi inace postojale letne i zimske gume.Ko koristi letne gume zimi treba i svoju ali i stetu na drugom autu platiti.

shomi05

pre 10 godina

(Shonson, 26. decembar 2013 14:32)
Ima, to se upravo deševa u Švajcarskoj. U CH nema nikakva obaveza da se montiraju zimszke gume, ali ako se desi neka nezgoda zimi (sa temperature ispod 4C, i/ili snegom na putu) osiguranje ne porkiva nikakvu štetu.
Osiguranje ne pokriva auto učesnik u saobraćajnu nezgodi bez simske gume bez obzira ko je kriv.
Tako da ako hoćes da rizikujes, vozi uvek sa letnje gume.

Stoper

pre 10 godina

Pametno. Sta platio si pisljivo obavezno osiguranje i sad si faca i boli te uvo za sve..Nek se izmisli xxl osiguranje od 100000? i nek mogu da voze i sa celavim gumama onda..

Ger-mann

pre 10 godina

(Shonson, 26. decembar 2013 14:32) - apsolutno. Tvoja obaveza je da pripremis vozilo za zimsku voznju. U Nemackoj ne postoji datum za stavljanje zimskih guma, nego se ceka da srednja dnevna temperatura padne ispod 8 stepeni celzijusovih. Ako je temp. iznad toga, predpostavlja se da je verovatnoca da padne sneg vrlo mala. Ako ne promenis gume, a ucestvujes u udesu, osiguranje te otkaci samo tako

Bobe

pre 10 godina

@Shonson,
ima recimo Nemacka da ne nabrajam sve ali to vazi za kasko za obavezno nisam siguran
a princip je slican i kad si pijan naime ides na put a nisi pripremljen/sposoban

sremac

pre 10 godina

Pretpostavljam da u normalnom svetu ima, pa bi bio red da i kod nas bude, ili mi koji kupujemo i vozimo sa zimskim gumama smo kreteni...

Chupo

pre 10 godina

Jos samo da uvedu da se steta naplacuje ako je koriscen mobilni telefon i eto nam srece...
Ako vam je problem da kupite zimske gume, nemojte da vozite po snegu, ko je jednom probao zna o cemu pricam...

Bojan

pre 10 godina

(chicha, 27. decembar 2013 02:12)

Pa vec sad imas umanjenje osiguranja. Meni je osiguranje nize za oko 1500 din zbog toga sto nemam nikakve incidente.

Stargate

pre 10 godina

Osiguravajuca drustva moraju da isplacuju ili ne isplacuju stetu u skladu sa zokonom i uredbama vlade RS. Tacno se po definiciji zna kada mogu a kada ne da se koriste zimske i letnje gume. Letnje mogu i zimi pod uslovima koja su data u uredbi Vlade, a ne mogu pod tacno odredjenim clanovima zakona i istoj uredbi. Tu se OD nista ne pitaju ako ne zele da zaglave na sudu.

Atmo

pre 10 godina

@Saša: Ovaj tekst iznosi tezu da postoje ljudi koji imaju para za kasko osiguranje a nemaju za zimske gume. Koliko je to verovatno?

Nije ni meni verovatno ali ipak postoje, verovao ili ne. Poznajem jednog takvog koji je kupio nov automobil na kredit, mesečna rata mu je oko 200 EUR, kasko mu je oko 300 EUR godišnje (naravno i to plaća na rate) ali mnogo mu je da plati 400 EUR za 4 zimske gume za njegov auto.
Nedavno je prodao taj automobil (i posle 5 godina na njemu izgubio 15.000 EUR) i sad vozi novi slične vrednosti i sa sličnom matematikom,a i dalje ne želi da nabavlja zimske gume jer su mu skupe, nema gde da ih čuva i ne želi da se s tim zamara.

Ali u zemlji Srbiji..

pre 10 godina

Mene je 2002. po snegu udario čovek koji je prešao u moj smer sa ćelavim letnjim gumama. Da je proklizao još pola metra njegova devojka bi sigurno bila teško povređena.
Lako se dogovorio sa policijom, iako su primetili.

Pre neki dan opet vidim, stariji gospodin sa Dačijom silazio niz Kopaonik i izleteo u čoveka koji nikom ništa zlo nije mislio.. Mislio vozi 'džip' pa se preračunao.

Mislite na sebe i druge, kad dođe do osiguranja vrag je odavno odneo šalu.