Utorak, 24.12.2013.

07:26

Zurof: Lovićemo naciste i u Srbiji

Lovac na naciste i direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof obišao je danas nekadašnji logor Staro sajmište i odao poštu žrtvama genocida.

Izvor: Tanjug

Zurof: Loviæemo naciste i u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Jozef K.

pre 10 godina

(acomurija, 24. decembar 2013 22:31)
Samo da Vam se zahvalim na tekstu. Bogu hvala da ima i nekih koji duže pamte. Rekoste da ste rodjeni 1947. pa je jasno da ste puno toga čuli i zapamtili. Važno je pamtiti i UVEK negirati laži fašistoidnih tvorevina. Jer neizgovorena istina daje prostor za širenje laži.

Krivogorac

pre 10 godina

A zaboravio je da pozdravi emitovanje serije "Ravna gora" u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji, i naravno da istakne antifašistički karakter četnika.
Ili su mediji to prećutali?

zg

pre 10 godina

Dobro ljudi daj se urazumite ovaj sam sebe propagira pa kolko moze bit nacista koji su jos zivi psa nsjmladi nemoze imat manje od 90 godina ako je u pocetku nacizma imo 18 a tesko da je neko sa 18 godina imo neku visu funkciju a pogotovo ih neme u Srbiji kad ih ni u Njemackoj vise nema

EU Citizen

pre 10 godina

Gde ćeš da ih loviš, čoveče, na groblju ili po spiritističkim seansama, drugi svetski rat je završen pre skoro sedamdeset godina, tako da, ako je neko kao punoletan stigao da izvrši neki zločin na njegovom kraju, sada mora imati u najmanju ruku devedesetak godina, što znači da je takvih možda dvadesetak u celoj Evropi, to jest, da si ti, za razliku od svog prethodnika Vizentala koji je odigrao veliku ulogu u hapšenju i kažnjavanju fašističkih zločinaca (problem sa jevrejskim poimanjem drugog svetskog rata i celokupnom "zvaničnom verzijom" u crvenoj zapadnoj Evropi, ali srećom, uglavnom ne i u SAD, je, međutim, što su se zbog trulog kompromisa saveznika sa Staljinom i kontaminacije zapada i juga Evrope nedovoljno energično zatiranim zločinačkim levičarskim ideologijama, do pre par decenija gotovo ignorisali barem jednako gnusni i ubilački zločini raznih komunističkih režima, a i danas postoje pokušaji njihove relativizacije, a omiljeno strašilo od slame takvih neokomunističkih relativizatora je "revizionizam", kao da revizija istorijskih laži u ime grobova žrtava nije dužnost svakog moralnog čoveka), gospodin Zurof je manje-više samo prazni maneken jednog nekada važnog ali danas zastarelog posla, koji goni papirne tigrove bilo iz fanatizma koji neće da se pomiri s činjenicama ili, pak, zbog para, slave i privilegija. Bolje bi mu bilo da se usmeri na danas aktuelne zločince u Iranu, Severnoj Koreji, Rusiji, Venecueli, Kubi, subsaharskoj Africi ili Saudijskoj Arabiji, ali to je naravno teže i manje popularno i isplativo od lova na utvare i par staraca koje degenerisano ljudskopravaško pravosuđe u EU ionako nije sposobno da osudi i adekvatno kazni.

acomurija

pre 10 godina

Neverovatan bezobrazluk potpisanih kao arian, albanac i sl, tvrdeci da Albanija nije izrucila ni jednog Jevreja... Albanija koja je prihvatila fashizam iz Italije, sa pridoslim sunarodnicima albancima, jos od 1935, a zvanicno od 1936! Pa Albanija nije uhapsila ni jednog Marsovca, a ne samo Jevreja, jer - niti jedan Jevrej nije ziveo u fashistickoj Albaniji, kao ni Marsovac.
Na podrucju Kosmeta je bilo manje od 10 pojedinaca, uglavnom lekara i bankara, koji su pre prvog aprila '41. vratili se u Beograd i NSad. Jedan od izbeglih se vratio u Pec, i porodio je moju majku 1947. kad sam se rodio, dr Pedanov.
Zbog Albanaca i Bugara Jevreja nije bilo ni u Makedoniji, Bugarskoj, izuzetno malo u Rumuniji.
Zato su za Jevreje Srbi bratski narod, po moralu, patnji i zrtvama. Nikakva ispiranja usta surovim lazima nece otresti fashizam s istorije Hrvata i Albanaca, jer je ta cinjenica i danas prisutna. Bilo je ljubitelja fashizma i kod Srba, ali NAROD nije masovno podrzao fasizam kao SVI OKOLNI NARODI OKO SRBA. Otuda je cvece ispod tenkova i radost kojom su docekani nacisti vecni dokaz. Uostalom, osim Londona, jos je samo Beograd razoren bombardovanjem u Evropi. I osim Engleskih, Srpskih i Sovjetskih gradova, Nemci nisu bombadovali ostalu Evropu, a narocito ne prijateljske gradove: Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, Tiranu!
Na "starom sajmistu" su pored interniranih Jevreja streljani i Srbi, brojcano vise od Jevreja - koji su pokusali da sakriju i pomognu sirotim Jevrejima. Po Hitlerovom daru, logor je bio okupaciono podrucje NDH, ali niti jedan Hrvat nije stradao, jer nije zabelezen pokusaj pomoci, za razliku od desetak hiljada Srba!

mlekadzija

pre 10 godina

Slazem se u potpunoisti sa akcijom. U SAD, ARGENTINI, PArAGVAJU a pogotovo u Nemackoj )obe( sigurno ima vise prezivelih zlikovaca. Mogao bi i malo tamo da pogleda. Ali mi se cini da nesto SAD ne sme da cacka.

bgd

pre 10 godina

@bgd

Cetvrto odeljenje Nediceve specijalne policije je pravilo spiskove.
(motosovinista, 24. decembar 2013 16:41)

Grešiš.
Spiskovi su postojali pre napada 6. aprila a sastavili su ih folksdojčeri. Jedino to objašnjava opštu pljačku jevrejske imovine (dućana, firmi) od strane nemačke vojske odmah po ulasku u Beograd.

Jozef K

pre 10 godina

Ovo stratište se prostorno nalazi u Srbiji, na Novom Beogradu, ali ono je kulturološki, ideološki i duhovno legat i lice Hrvatske(Sto mu gromova, 24. decembar 2013 12:12)
Da li je moguće da stručnost kadrova naše spoljne politike liči na karikaturu, tužnu doduše, ali ipak karikaturu. Znaju li oni uopšte nešto da urade osim da partijski smenjuju i postavljaju ambasadore. Osnovna i najbitnija stvar u vezi sa žrtvama logora na Starom Sajmištu je ta da je adresa na koju treba da se obrati G-din Zurof REPUBLIKA HRVATSKA-okupaciona fašistička država iz WWII. Tu državu i danas priziva i na nju se kune najveći broj stanovnika etnički čiste REPUBLIKE HRVATSKE. Da li ono Danke Dojčland u prevodu znači...SVE VAM JE OPROŠTENO? Neće biti. Na našim "diplomatama" je da konsultuju koga treba, jer sami ne znaju ništa i da se čitava ova stvar preseli komšijsko dvorište LIJEPE NJIHOVE. Dosta gaženja po Srbiji! A na nam je da u mravinjake sateramo no malo šljama koji u jednoj od najvećih žrtava fašizma u Evropi reklamiraju neonacizam i slične ideologije. I to dok ih je malo i dok zbog bede u državi ne ojačaju na krilima krize.

dado

pre 10 godina

Fizicka likvidacija srpskih Zidova pocela je odmah u proljece
1941. Do jeseni ubijeni su skoro svi muskarci, a zene i djeca, kao i preostali
muskarci, likvidirani su koncem travnja - pocetkom svibnja 1942. godine. Tocan
broj ubijenih ne daju ni zidovski izvori. Ipak, po nekim podacima povjesnicar
Jasa Romano dosao je do spoznaje kako je od ukupnog broja srpskih Zidova
stradalo njih 88%. Medjutim, srpski povjesnicar Sretenije Zrokic kaze da je od
11.870 beogradskih Zidova rat prezivjelo svega 1.115, sto cini samo nesto vise
od 9%. Zidove u Srbiji nisu hvatali i ubijali samo Nijemci, nego i srpska
policija, Nedicevi dobrovoljci i cetnici. Vecina srpskih Zidova ubijena je u
logorima Banjica i Sajmiste. Nijedan Zidov nikada nije uspio pobjeci iz
logora.

Бојан Илић

pre 10 godina

Arian!
Steta sto ta besa nije stitila srpske vojnike kada su se povlacili preko Albanije....Ali bili smo na suparnickim stranama...

ovoono

pre 10 godina

reci cu samo Kragujevac, Kraljevo, gde ces veci zlocin...
neka ide u nemacku da kopa po arhivama da vidi ko je to uradio i ima li koji jos ziv...
sta ce u srbiji?!

Albani

pre 10 godina

Zbog toga sam ponosan sto ne mora u Albaniji doci, jedina zemlja koja nije Jevreje predala Nacistima,nego ih branila i Ajnstajnu dao Pasos da putuje u Ameriku.

Nikola

pre 10 godina

Na čelu bezbedonosne službe (SD) je u vreme Drgog svetskog rata, stajao Strahinja Janjić, nemački agent, koji je 1941. u Kragujevcu bio uhapšen od strane Nedićevog oficira (SDK) Simeona Kerečkog i koga je vojni sud još iste večeri osudio na smrtnu kaznu zbog ucene, pljačke i silovanja učiteljice. Intervencijom Nemaca, Janjić je pušten, a umesto njega odmah uhapšen Kerečki. U junu 1942. osniva srpsku SS stražu, obećavši Nemcima da će za Istočni front opremiti dve srpske SS divizije. I do kraja svoje bedne zločinačke službe, kada je posle višegodišnjeg preklinjanja Nedića i Ljotića nemačkim vlastima da ga uklone iz Srbije, konačno 1944. premešten u Nemačku da špijunira srpske ratne zarobljenike - nije uspeo skupiti više od 100 do 120 srpskih esesovaca. Poređenja radi, okupirana Holandija je dala 40.000 volontera Waffen SS-a kada je sama Nemačka morala sniziti fizički kriterijum regrutne komisije za Waffen SS, na 160 cm.A gde su tek ostali - Balti, Finci, Hrvati, Bošnjaci...
Mnogi vojnici Srpskog dobrovoljačkog korpusa platili su smrću zbog svog anti-nemačkog stava. Od Nemaca je Janjićeva garda dobijala četničke, partizanske, SDK uniforme i onda su vršili zločine po srbijanskim selima i zavađali za račun okupatora. Nedićeva Srbija, nije isto što i sateliti Osovine.
Jer ološa tog kalibra, kakvog su nemački sateliti vojačili na stotine hiljada, Srbija ni u Janjićevo doba nije imala više od 150 "komada". Toliko otprilike i danas ima članova 1389 i Obraza. Zajedno.

aha

pre 10 godina

Kao sto su neki pomenuli, a neki (pretpostavljam komsije) pokusali da izokrenu, NDH je zauzimala prostor do Save, odnosno Srem, pa Zemun i danasnji Novi Beograd, koji su joj njeni saveznici ustupili. Na tom prostoru, kao sto svi znamo, nalazilo se i Sajmiste, koncentracioni logor. Sad cija uprava je u tom logoru bila primarna nacisticka ili ustaska je manje vise svejedno jer se nalazio na prostoru Hrvatske.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Hvali Mesića?!
istog onog Mesića koji je rekao da su Hrvati pobedili dva puta u II svetskom ratu, a prvi put je bilo 10.04.1941. odn na dan osnivanja NDH, pa ko je ovde lud Efraime, kome ti mažeš oči???

partizan

pre 10 godina

I mi smo ih lovili Zurofe.Tu bagru smo terali sve do Austrije al sve mi se cini da smo ih malo kad vidim danasnju Srbiju i Hrvatsku.Raskokodakali so ko da su pobednici u WW2.

Sto mu gromova

pre 10 godina

@dado, 24. decembar 2013 13:11
Da rezimiramo:
-Srbi su hapsili Jevreje, Srbe, Rome...i ostalu "nižu rasu"
-Prilikom hapšenja Jevreja, Srbi su pljačkali njihovu imovinu
-Srbi, Jevreji, Romi...i ostala "niža rasa" se samoorganizovala po logoru, tako da su sami sebe zatvarali, čuvali i ubijali.
-Nacisti su, samo, dali materijal (bodljikavu žicu i beton za stubove), i pristup struji koja je išla kroz žice, kako bi se "niža rasa" samoogradila.
-Hrvati su stajali ispred logora, molili se za "nižu rasu", palili sveće za njihove duše, mrtve pominjali u jutarnjim misama i pevali "Give Peace A Chance".
Aferim na obrazu, Dado.

Istina

pre 10 godina

@fizicar
@KB8
Pa šta ako je bio? Beograd je bio okupirani grad u kom su nacisti, uz pomoć domaćih kvislinga, najbrže počistili nedužne Jevreje. I šta s tim?

Koliko god se trudili, džaba vam je. Niti je Srbija birala da bude okupirana, niti je genocid nad Jevrejima njen izum. Srbija je antifašistička zemlja, a vi vidite šta ćete.

HR

pre 10 godina

Inače, Mesić je 2010. dao odlikovanje Zuroffu, zato ga ovaj i toliko hvali.

http://www.slobodnaevropa.org/content/odlikovanja_biserko_zuroff_fuentes/1945564.html

Бојан Илић

pre 10 godina

Dado?!
Citam i ne mogu da se nacudim...
Pitam se, odakle ovakvi podaci.... ne uklapa se nesto....
Kad ono na kraju vidim "prosinec" i tu mi sve postane jasno!
"11000 ljudi...?!?"
Kako te nije sramota?!
Tako sigurno pricas i za Jasenovac...
A bitno je da svake godine povecavate Blajburg, i uz olos ustaski sve vise i vise ubacujete zene i decu...?!
Ali tu je razlika izmedju vas i nas ,
"sinu tisuculjetne kulture"!

la belva

pre 10 godina

Gde je drzava slaba tu cveta zlo,nazalost nasa Srbija je takva drzava...Rehabilitacija onog izdajnika,i njegovih sledbenika,podanika,pa revizija istorije,pa poplava raznih nazovi istoricara po medijima gde velicaju cetnike,gde govore kako je to komunisticka propaganda,izgleda da cistka nakon rata nije dovoljno dobro odradjena...e da,i ono njihovo spasavali smo saveznicke pilote,gde bese ono,u Pranjanima ili vec gde,to mozda i jeste istina,ali da se ne lazemo,to su radili da bi ih Ameri spasavali nakon rata jer se vec nazirao kraj Nedicu,Ljoticu i ostalim izdajnicima...smrt fasizmu! Toliko...

gradjanin

pre 10 godina

Miki Bg,
slazem se da je ovo pravi spoljno-politicki potez, ali moramo reci I to da Zurof nije ovde dosao na poziv Mrkica ili nekog iz vlasti, vec u organizaciji udruzenja Srpski kod, koji vodi Mladjan Djordjevic.

saraya

pre 10 godina

Ксенофобије и фажизми ће постојати све док постоји наш, ваш и њихов бог, и све док свака јединка не схвати да је свака особа свој засебан јединствен идентитет, а коме је озбиљна пријетња и по физички опстанак свако сврставање у границе религијско-етно-националистичких колективитета.

Observer

pre 10 godina

Smešno mi je kako mnogi komentatori svoj fašizam uperen protiv Srba prikrivaju izvrtanjem istorijskih činjenica po principu "Drž'te lopova".
Pa ko normalan danas optužuje Poljake za Aušvic?
Smrt fašizmu bilo koje vrste, i onom evropejskom i islamofašizmu.

darko

pre 10 godina

Lovi ti naciste po Hrvatskoj tu ih ima,a srbi nemaju problem sa tim već Evropa i neke njene članice koje pretenduju na svetu srpsku zemlju!

bgd

pre 10 godina

Nedićevske i ljotićevske kvislinške bande su hapsile jevreje i rome i predavali ih nacistima koji su ih prvo odvodili u Topovske šupe a odatle na Banjicu ili Sajmište.. Banjicom je upravljao Svetozar Vujković a nedićevci i ljotićevci su činili stražu i osoblje. Po pričama preživelih bili su brutalniji od nacista.. Formalno, Banjički logor je bio u nadležnosti Grada Beograda i Nedićeve Srbije....
(stop revizionizmu, 24. decembar 2013 13:23)

Nemaš pojma.
U Topovske šupe su odvođeni muški Jevreji, koji su čak morali sami da se jave, logor su držali nemci i odatle su Jevreji odvođeni na streljanja. Streljala ih je nemačka vojska. Ne SS, nego vojska.

Logor Staro sajmište je otvoren u novembru 1941, za jevrejske žene, decu, stare i bolesne. Tkođe su morali sami da se jave.

Nedićevci i ljotićevci su hapsili preostale pojedince, ali oni su hapsili pre svega Srbe - protivnike okupacije i Nemaca. Hapsili bi i sosptvenu majku ako treba. Pravi slobodoumni Srbi su tada bili po šumama u odredima.

I za sve koji potenciraju da je Beograd "postao prvi junefrei grad u Evropi":
da li ste bre svesni šta pišete?
Prvo, to nije tačno, holokaust je već bio u punom zamahu u baltičkim zemljama.
Drugo, "judenfrei" nije srpskohrvatska reč, nego nemačka kovanica. Mi takvu reč nemamo. Da li smo mi izmislili reč u nemačkom jeziku? Naravno da ne, izmisli su je Nemci koji su pobili beogradske Jevreje.
Zašto ste autošovinisti?

Sajo

pre 10 godina

Ne znam da li je gospodin obaveten o pokusaju rehabilitovanja kolaboratora iz drugog svtskog rata i cetnika sa Drazom mihajlovicem na celu,da li zna kakva serija trenutno ide na RTS-u...i za one koji slucajno ne znaju da su cuvari logora na starom sajmistu bili nasi ljudi...Nedicevci i ostala bagra...a da su ubijani pored jevreja i roma Srbi partizani,koji su se borili protiv okupatora...nijedan cetnik nije tu stradao...

Uvijek se slatko nasmijem

pre 10 godina

Ehh moji Srbi, zar niste jos nista naucili, svako vase tuzakanje vam se obija dvostruko o glavu.

A ovaj Zurof je bio proslog mjeseca kod Kanadskog premijera porijeklom Hrvata, pricao mu kako je Hrvatska danas moderna zemlja , prelijepa.

Kad sam citao ovaj tekst, da vam coijek i povjeruje, ali za mene koji zna drugu stranu ispadate jadni

NN

pre 10 godina

Logor Staro sajmiste je otvoren bese na tlu NDH tvorevine, samo cesto mnogi to zaborave da napomenu zadnjih godina otkako se o ovom logoru u medijima vise govori poslednjih godina, da li to slucajno ili namerno to je drugo pitanje. Od raspada SFRJ u Srbiji je napravljen dokumentarac o ovom logoru, igrani film u koji se dotice malo i ovog logora, samo me zanima da li je u Hrvatskoj od raspada SFRJ snimljen neki dokumentarac o Jasenovcu ili igrani film u kojem se spominje taj logor.

Dzo

pre 10 godina

Da nema Jevreja, mi nesrecni Srbi bismo i Jasenovac zaboravili...kao sto vidimo nasa vlada je spremna da i Jasenovcem trguje ....Zivio Efraim, Zivio Institut Simon Vizental!!!

Gaša

pre 10 godina

u to ime mozemo da pocnemo i mi srbi sa preispitivanjem-sta smo radili tokom devedesetih a da se ne potegne cuveno kontra pitanje srpskih zrtava umesto odgovora. Zrtva je zrtva bez obzira sa koje strane dolazi. To mozemo da naucimo samo od nemaca. Njima svaka cast na tome.

Zurofe, polovi ih sve...BAGRU FASISTICKU

pre 10 godina

Pogledajte ovu fasadu pored koje prolaze Zurof i ovaj svestenik. To je lice i ogledalo danasnje (iako i ranije nije bilo mnogo bolje) Srbije. Moj grad, Pozarevac, ceo je takav. Rusevina. Tako zamisljam ovu planetu posle nuklearnog obracuna izmedju Istoka i Zapada. U Srbiji nema sta vise da se srusi. Rusi se sve samo od sebe jer se niko ni o cemu ne brine. Dno dna.
Sto se Zurofa tice zelim mu da sve naciste u Srbiji polovi. Nema ih malo. Mozda bi trebalo poceti od onih sto zahtevaju rehabilitaciju Draze Mihajlovica i njegovih ubica kao i rezisera perverznih TV serija o ravnogorskom "pokretu". U svakom slucaju, fasistickog sljama ima vise nego dovoljno u Srbiji.

Abrakadabra

pre 10 godina

Velika podrška za gospodina Zurofa. Voleo bih da se taj lov na naciste proširi i na njihove današnje istomišljenike - neonaciste i ostale ultradesničarske zlikovce.

Južnjak

pre 10 godina

Puna podrška gospodinu Zurofu! Jedino uz pomoć prijateljskog Jevrejskog naroda možemo zaustaviti revizionizam. Ratni zločin ne zastareva i sve koji su činili zlo treba izvesti pred lice pravde.

stop revizionizmu

pre 10 godina

Nedićevske i ljotićevske kvislinške bande su hapsile jevreje i rome i predavali ih nacistima koji su ih prvo odvodili u Topovske šupe a odatle na Banjicu ili Sajmište.. Banjicom je upravljao Svetozar Vujković a nedićevci i ljotićevci su činili stražu i osoblje. Po pričama preživelih bili su brutalniji od nacista.. Formalno, Banjički logor je bio u nadležnosti Grada Beograda i Nedićeve Srbije....

dado

pre 10 godina

Najveci dio srpskih Zidova ubijen je u logoru Sajmiste. Tocnih
podataka nema, dokumentacija skoro da i ne postoji, ali se pretpostavlja da je
broj zrtava najmanje 11.000. Logor je formiran na lijevoj strani Save kod
zeljeznickog mosta na ulazu u Beograd, gdje su se nalazili paviljoni predratnog
beogradskog velesajma, pa odatle i naziv Sajmiste. To zemljiste, tada pusto,
nenaseljeno i mocvarno, bilo je dio teritorija NDH - nekoliko kilometara od
Zemuna, pa su Nijemci trazili da im se ustupi. Medjutim, potpuna je neistina da
je to bio ustaski logor, kako srpska promidzba i do danas ponekad tvrdi, iako
nijedan ustasa nikada nije ni nogom stupio u taj logor. Zapovjednik je bio
esesovac Androfer, kao i njegov pomocnik, unutarnji red i disciplinu odrzavao je
po odluci Gestapo-a Odbor logora, sastavljen iskljucivo od logorasa, u prvo
vrijeme samo od Zidova, jer drugih jos nije bilo, bili su i neki agenti srpske
policije, a “Odsek za socijalno staranje i socijalne ustanove Gradskog
poglavarstva u Beogradu” trebao je logor opskrbljivati namirnicama. Pocetkom
prosinca 1941 srpski zandari raznosili su po Beogradu pozive Zidovima da se
moraju javiti Specijalnoj policiji i predati tamo kljuceve svojih stanova.
Prebacivanje Zidova, uglavnom zena i djece, trajalo je od 8. do 12. prosinca.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Pogrešno istorijski interpretirate činjenice, namerno, ili iz neznanja, ne ulazim u suštinu, ali...
Staro sajmište JESTE bio nacistički koncentracioni logor, ali pod jurisdikcijom Nezavisne Države Hrvatske, ustaških vlasti, gde se u kancelarijama osoblja, službenika, govorio hrvatski jezik, a na zidovima je "visila" slika poglavnika Ante Pavelića. Sa glavne kule, vijorila se "šahovnica".
Dakle, Nemci su Jevreje, Srbe, Rome...i ostale "niže rase", sa svoje OKUPIRANE teritorije, (Srbije), slali na teritoriju Rajha, kod svojih saveznika u NDH, kako bi bila izvršene likvidacija po "standardima" Rajha, i kako bi bili sigurni da će "zadaća" biti uredno uradjena.
Ovo stratište se prostorno nalazi u Srbiji, na Novom Beogradu, ali ono je kulturološki, ideološki i duhovno legat i lice Hrvatske

Miki Bg

pre 10 godina

Konacno pravi spoljno-politicki potez. Nema uticajnijeg naroda na svetu i u isto vreme osetljivijeg po pitanju neo-nacizma, od nasih starih prijatelja Jevreja.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Pogrešno istorijski interpretirate činjenice, namerno, ili iz neznanja, ne ulazim u suštinu, ali...
Staro sajmište JESTE bio nacistički koncentracioni logor, ali pod jurisdikcijom Nezavisne Države Hrvatske, ustaških vlasti, gde se u kancelarijama osoblja, službenika, govorio hrvatski jezik, a na zidovima je "visila" slika poglavnika Ante Pavelića. Sa glavne kule, vijorila se "šahovnica".
Dakle, Nemci su Jevreje, Srbe, Rome...i ostale "niže rase", sa svoje OKUPIRANE teritorije, (Srbije), slali na teritoriju Rajha, kod svojih saveznika u NDH, kako bi bila izvršene likvidacija po "standardima" Rajha, i kako bi bili sigurni da će "zadaća" biti uredno uradjena.
Ovo stratište se prostorno nalazi u Srbiji, na Novom Beogradu, ali ono je kulturološki, ideološki i duhovno legat i lice Hrvatske

Miki Bg

pre 10 godina

Konacno pravi spoljno-politicki potez. Nema uticajnijeg naroda na svetu i u isto vreme osetljivijeg po pitanju neo-nacizma, od nasih starih prijatelja Jevreja.

Dzo

pre 10 godina

Da nema Jevreja, mi nesrecni Srbi bismo i Jasenovac zaboravili...kao sto vidimo nasa vlada je spremna da i Jasenovcem trguje ....Zivio Efraim, Zivio Institut Simon Vizental!!!

stop revizionizmu

pre 10 godina

Nedićevske i ljotićevske kvislinške bande su hapsile jevreje i rome i predavali ih nacistima koji su ih prvo odvodili u Topovske šupe a odatle na Banjicu ili Sajmište.. Banjicom je upravljao Svetozar Vujković a nedićevci i ljotićevci su činili stražu i osoblje. Po pričama preživelih bili su brutalniji od nacista.. Formalno, Banjički logor je bio u nadležnosti Grada Beograda i Nedićeve Srbije....

Abrakadabra

pre 10 godina

Velika podrška za gospodina Zurofa. Voleo bih da se taj lov na naciste proširi i na njihove današnje istomišljenike - neonaciste i ostale ultradesničarske zlikovce.

Južnjak

pre 10 godina

Puna podrška gospodinu Zurofu! Jedino uz pomoć prijateljskog Jevrejskog naroda možemo zaustaviti revizionizam. Ratni zločin ne zastareva i sve koji su činili zlo treba izvesti pred lice pravde.

NN

pre 10 godina

Logor Staro sajmiste je otvoren bese na tlu NDH tvorevine, samo cesto mnogi to zaborave da napomenu zadnjih godina otkako se o ovom logoru u medijima vise govori poslednjih godina, da li to slucajno ili namerno to je drugo pitanje. Od raspada SFRJ u Srbiji je napravljen dokumentarac o ovom logoru, igrani film u koji se dotice malo i ovog logora, samo me zanima da li je u Hrvatskoj od raspada SFRJ snimljen neki dokumentarac o Jasenovcu ili igrani film u kojem se spominje taj logor.

Gaša

pre 10 godina

u to ime mozemo da pocnemo i mi srbi sa preispitivanjem-sta smo radili tokom devedesetih a da se ne potegne cuveno kontra pitanje srpskih zrtava umesto odgovora. Zrtva je zrtva bez obzira sa koje strane dolazi. To mozemo da naucimo samo od nemaca. Njima svaka cast na tome.

Zurofe, polovi ih sve...BAGRU FASISTICKU

pre 10 godina

Pogledajte ovu fasadu pored koje prolaze Zurof i ovaj svestenik. To je lice i ogledalo danasnje (iako i ranije nije bilo mnogo bolje) Srbije. Moj grad, Pozarevac, ceo je takav. Rusevina. Tako zamisljam ovu planetu posle nuklearnog obracuna izmedju Istoka i Zapada. U Srbiji nema sta vise da se srusi. Rusi se sve samo od sebe jer se niko ni o cemu ne brine. Dno dna.
Sto se Zurofa tice zelim mu da sve naciste u Srbiji polovi. Nema ih malo. Mozda bi trebalo poceti od onih sto zahtevaju rehabilitaciju Draze Mihajlovica i njegovih ubica kao i rezisera perverznih TV serija o ravnogorskom "pokretu". U svakom slucaju, fasistickog sljama ima vise nego dovoljno u Srbiji.

dado

pre 10 godina

Najveci dio srpskih Zidova ubijen je u logoru Sajmiste. Tocnih
podataka nema, dokumentacija skoro da i ne postoji, ali se pretpostavlja da je
broj zrtava najmanje 11.000. Logor je formiran na lijevoj strani Save kod
zeljeznickog mosta na ulazu u Beograd, gdje su se nalazili paviljoni predratnog
beogradskog velesajma, pa odatle i naziv Sajmiste. To zemljiste, tada pusto,
nenaseljeno i mocvarno, bilo je dio teritorija NDH - nekoliko kilometara od
Zemuna, pa su Nijemci trazili da im se ustupi. Medjutim, potpuna je neistina da
je to bio ustaski logor, kako srpska promidzba i do danas ponekad tvrdi, iako
nijedan ustasa nikada nije ni nogom stupio u taj logor. Zapovjednik je bio
esesovac Androfer, kao i njegov pomocnik, unutarnji red i disciplinu odrzavao je
po odluci Gestapo-a Odbor logora, sastavljen iskljucivo od logorasa, u prvo
vrijeme samo od Zidova, jer drugih jos nije bilo, bili su i neki agenti srpske
policije, a “Odsek za socijalno staranje i socijalne ustanove Gradskog
poglavarstva u Beogradu” trebao je logor opskrbljivati namirnicama. Pocetkom
prosinca 1941 srpski zandari raznosili su po Beogradu pozive Zidovima da se
moraju javiti Specijalnoj policiji i predati tamo kljuceve svojih stanova.
Prebacivanje Zidova, uglavnom zena i djece, trajalo je od 8. do 12. prosinca.

bgd

pre 10 godina

Nedićevske i ljotićevske kvislinške bande su hapsile jevreje i rome i predavali ih nacistima koji su ih prvo odvodili u Topovske šupe a odatle na Banjicu ili Sajmište.. Banjicom je upravljao Svetozar Vujković a nedićevci i ljotićevci su činili stražu i osoblje. Po pričama preživelih bili su brutalniji od nacista.. Formalno, Banjički logor je bio u nadležnosti Grada Beograda i Nedićeve Srbije....
(stop revizionizmu, 24. decembar 2013 13:23)

Nemaš pojma.
U Topovske šupe su odvođeni muški Jevreji, koji su čak morali sami da se jave, logor su držali nemci i odatle su Jevreji odvođeni na streljanja. Streljala ih je nemačka vojska. Ne SS, nego vojska.

Logor Staro sajmište je otvoren u novembru 1941, za jevrejske žene, decu, stare i bolesne. Tkođe su morali sami da se jave.

Nedićevci i ljotićevci su hapsili preostale pojedince, ali oni su hapsili pre svega Srbe - protivnike okupacije i Nemaca. Hapsili bi i sosptvenu majku ako treba. Pravi slobodoumni Srbi su tada bili po šumama u odredima.

I za sve koji potenciraju da je Beograd "postao prvi junefrei grad u Evropi":
da li ste bre svesni šta pišete?
Prvo, to nije tačno, holokaust je već bio u punom zamahu u baltičkim zemljama.
Drugo, "judenfrei" nije srpskohrvatska reč, nego nemačka kovanica. Mi takvu reč nemamo. Da li smo mi izmislili reč u nemačkom jeziku? Naravno da ne, izmisli su je Nemci koji su pobili beogradske Jevreje.
Zašto ste autošovinisti?

Sto mu gromova

pre 10 godina

@dado, 24. decembar 2013 13:11
Da rezimiramo:
-Srbi su hapsili Jevreje, Srbe, Rome...i ostalu "nižu rasu"
-Prilikom hapšenja Jevreja, Srbi su pljačkali njihovu imovinu
-Srbi, Jevreji, Romi...i ostala "niža rasa" se samoorganizovala po logoru, tako da su sami sebe zatvarali, čuvali i ubijali.
-Nacisti su, samo, dali materijal (bodljikavu žicu i beton za stubove), i pristup struji koja je išla kroz žice, kako bi se "niža rasa" samoogradila.
-Hrvati su stajali ispred logora, molili se za "nižu rasu", palili sveće za njihove duše, mrtve pominjali u jutarnjim misama i pevali "Give Peace A Chance".
Aferim na obrazu, Dado.

Istina

pre 10 godina

@fizicar
@KB8
Pa šta ako je bio? Beograd je bio okupirani grad u kom su nacisti, uz pomoć domaćih kvislinga, najbrže počistili nedužne Jevreje. I šta s tim?

Koliko god se trudili, džaba vam je. Niti je Srbija birala da bude okupirana, niti je genocid nad Jevrejima njen izum. Srbija je antifašistička zemlja, a vi vidite šta ćete.

partizan

pre 10 godina

I mi smo ih lovili Zurofe.Tu bagru smo terali sve do Austrije al sve mi se cini da smo ih malo kad vidim danasnju Srbiju i Hrvatsku.Raskokodakali so ko da su pobednici u WW2.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Hvali Mesića?!
istog onog Mesića koji je rekao da su Hrvati pobedili dva puta u II svetskom ratu, a prvi put je bilo 10.04.1941. odn na dan osnivanja NDH, pa ko je ovde lud Efraime, kome ti mažeš oči???

Бојан Илић

pre 10 godina

Dado?!
Citam i ne mogu da se nacudim...
Pitam se, odakle ovakvi podaci.... ne uklapa se nesto....
Kad ono na kraju vidim "prosinec" i tu mi sve postane jasno!
"11000 ljudi...?!?"
Kako te nije sramota?!
Tako sigurno pricas i za Jasenovac...
A bitno je da svake godine povecavate Blajburg, i uz olos ustaski sve vise i vise ubacujete zene i decu...?!
Ali tu je razlika izmedju vas i nas ,
"sinu tisuculjetne kulture"!

Observer

pre 10 godina

Smešno mi je kako mnogi komentatori svoj fašizam uperen protiv Srba prikrivaju izvrtanjem istorijskih činjenica po principu "Drž'te lopova".
Pa ko normalan danas optužuje Poljake za Aušvic?
Smrt fašizmu bilo koje vrste, i onom evropejskom i islamofašizmu.

Jozef K

pre 10 godina

Ovo stratište se prostorno nalazi u Srbiji, na Novom Beogradu, ali ono je kulturološki, ideološki i duhovno legat i lice Hrvatske(Sto mu gromova, 24. decembar 2013 12:12)
Da li je moguće da stručnost kadrova naše spoljne politike liči na karikaturu, tužnu doduše, ali ipak karikaturu. Znaju li oni uopšte nešto da urade osim da partijski smenjuju i postavljaju ambasadore. Osnovna i najbitnija stvar u vezi sa žrtvama logora na Starom Sajmištu je ta da je adresa na koju treba da se obrati G-din Zurof REPUBLIKA HRVATSKA-okupaciona fašistička država iz WWII. Tu državu i danas priziva i na nju se kune najveći broj stanovnika etnički čiste REPUBLIKE HRVATSKE. Da li ono Danke Dojčland u prevodu znači...SVE VAM JE OPROŠTENO? Neće biti. Na našim "diplomatama" je da konsultuju koga treba, jer sami ne znaju ništa i da se čitava ova stvar preseli komšijsko dvorište LIJEPE NJIHOVE. Dosta gaženja po Srbiji! A na nam je da u mravinjake sateramo no malo šljama koji u jednoj od najvećih žrtava fašizma u Evropi reklamiraju neonacizam i slične ideologije. I to dok ih je malo i dok zbog bede u državi ne ojačaju na krilima krize.

ovoono

pre 10 godina

reci cu samo Kragujevac, Kraljevo, gde ces veci zlocin...
neka ide u nemacku da kopa po arhivama da vidi ko je to uradio i ima li koji jos ziv...
sta ce u srbiji?!

Uvijek se slatko nasmijem

pre 10 godina

Ehh moji Srbi, zar niste jos nista naucili, svako vase tuzakanje vam se obija dvostruko o glavu.

A ovaj Zurof je bio proslog mjeseca kod Kanadskog premijera porijeklom Hrvata, pricao mu kako je Hrvatska danas moderna zemlja , prelijepa.

Kad sam citao ovaj tekst, da vam coijek i povjeruje, ali za mene koji zna drugu stranu ispadate jadni

aha

pre 10 godina

Kao sto su neki pomenuli, a neki (pretpostavljam komsije) pokusali da izokrenu, NDH je zauzimala prostor do Save, odnosno Srem, pa Zemun i danasnji Novi Beograd, koji su joj njeni saveznici ustupili. Na tom prostoru, kao sto svi znamo, nalazilo se i Sajmiste, koncentracioni logor. Sad cija uprava je u tom logoru bila primarna nacisticka ili ustaska je manje vise svejedno jer se nalazio na prostoru Hrvatske.

Nikola

pre 10 godina

Na čelu bezbedonosne službe (SD) je u vreme Drgog svetskog rata, stajao Strahinja Janjić, nemački agent, koji je 1941. u Kragujevcu bio uhapšen od strane Nedićevog oficira (SDK) Simeona Kerečkog i koga je vojni sud još iste večeri osudio na smrtnu kaznu zbog ucene, pljačke i silovanja učiteljice. Intervencijom Nemaca, Janjić je pušten, a umesto njega odmah uhapšen Kerečki. U junu 1942. osniva srpsku SS stražu, obećavši Nemcima da će za Istočni front opremiti dve srpske SS divizije. I do kraja svoje bedne zločinačke službe, kada je posle višegodišnjeg preklinjanja Nedića i Ljotića nemačkim vlastima da ga uklone iz Srbije, konačno 1944. premešten u Nemačku da špijunira srpske ratne zarobljenike - nije uspeo skupiti više od 100 do 120 srpskih esesovaca. Poređenja radi, okupirana Holandija je dala 40.000 volontera Waffen SS-a kada je sama Nemačka morala sniziti fizički kriterijum regrutne komisije za Waffen SS, na 160 cm.A gde su tek ostali - Balti, Finci, Hrvati, Bošnjaci...
Mnogi vojnici Srpskog dobrovoljačkog korpusa platili su smrću zbog svog anti-nemačkog stava. Od Nemaca je Janjićeva garda dobijala četničke, partizanske, SDK uniforme i onda su vršili zločine po srbijanskim selima i zavađali za račun okupatora. Nedićeva Srbija, nije isto što i sateliti Osovine.
Jer ološa tog kalibra, kakvog su nemački sateliti vojačili na stotine hiljada, Srbija ni u Janjićevo doba nije imala više od 150 "komada". Toliko otprilike i danas ima članova 1389 i Obraza. Zajedno.

darko

pre 10 godina

Lovi ti naciste po Hrvatskoj tu ih ima,a srbi nemaju problem sa tim već Evropa i neke njene članice koje pretenduju na svetu srpsku zemlju!

acomurija

pre 10 godina

Neverovatan bezobrazluk potpisanih kao arian, albanac i sl, tvrdeci da Albanija nije izrucila ni jednog Jevreja... Albanija koja je prihvatila fashizam iz Italije, sa pridoslim sunarodnicima albancima, jos od 1935, a zvanicno od 1936! Pa Albanija nije uhapsila ni jednog Marsovca, a ne samo Jevreja, jer - niti jedan Jevrej nije ziveo u fashistickoj Albaniji, kao ni Marsovac.
Na podrucju Kosmeta je bilo manje od 10 pojedinaca, uglavnom lekara i bankara, koji su pre prvog aprila '41. vratili se u Beograd i NSad. Jedan od izbeglih se vratio u Pec, i porodio je moju majku 1947. kad sam se rodio, dr Pedanov.
Zbog Albanaca i Bugara Jevreja nije bilo ni u Makedoniji, Bugarskoj, izuzetno malo u Rumuniji.
Zato su za Jevreje Srbi bratski narod, po moralu, patnji i zrtvama. Nikakva ispiranja usta surovim lazima nece otresti fashizam s istorije Hrvata i Albanaca, jer je ta cinjenica i danas prisutna. Bilo je ljubitelja fashizma i kod Srba, ali NAROD nije masovno podrzao fasizam kao SVI OKOLNI NARODI OKO SRBA. Otuda je cvece ispod tenkova i radost kojom su docekani nacisti vecni dokaz. Uostalom, osim Londona, jos je samo Beograd razoren bombardovanjem u Evropi. I osim Engleskih, Srpskih i Sovjetskih gradova, Nemci nisu bombadovali ostalu Evropu, a narocito ne prijateljske gradove: Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, Tiranu!
Na "starom sajmistu" su pored interniranih Jevreja streljani i Srbi, brojcano vise od Jevreja - koji su pokusali da sakriju i pomognu sirotim Jevrejima. Po Hitlerovom daru, logor je bio okupaciono podrucje NDH, ali niti jedan Hrvat nije stradao, jer nije zabelezen pokusaj pomoci, za razliku od desetak hiljada Srba!

la belva

pre 10 godina

Gde je drzava slaba tu cveta zlo,nazalost nasa Srbija je takva drzava...Rehabilitacija onog izdajnika,i njegovih sledbenika,podanika,pa revizija istorije,pa poplava raznih nazovi istoricara po medijima gde velicaju cetnike,gde govore kako je to komunisticka propaganda,izgleda da cistka nakon rata nije dovoljno dobro odradjena...e da,i ono njihovo spasavali smo saveznicke pilote,gde bese ono,u Pranjanima ili vec gde,to mozda i jeste istina,ali da se ne lazemo,to su radili da bi ih Ameri spasavali nakon rata jer se vec nazirao kraj Nedicu,Ljoticu i ostalim izdajnicima...smrt fasizmu! Toliko...

Sajo

pre 10 godina

Ne znam da li je gospodin obaveten o pokusaju rehabilitovanja kolaboratora iz drugog svtskog rata i cetnika sa Drazom mihajlovicem na celu,da li zna kakva serija trenutno ide na RTS-u...i za one koji slucajno ne znaju da su cuvari logora na starom sajmistu bili nasi ljudi...Nedicevci i ostala bagra...a da su ubijani pored jevreja i roma Srbi partizani,koji su se borili protiv okupatora...nijedan cetnik nije tu stradao...

Бојан Илић

pre 10 godina

Arian!
Steta sto ta besa nije stitila srpske vojnike kada su se povlacili preko Albanije....Ali bili smo na suparnickim stranama...

HR

pre 10 godina

Inače, Mesić je 2010. dao odlikovanje Zuroffu, zato ga ovaj i toliko hvali.

http://www.slobodnaevropa.org/content/odlikovanja_biserko_zuroff_fuentes/1945564.html

gradjanin

pre 10 godina

Miki Bg,
slazem se da je ovo pravi spoljno-politicki potez, ali moramo reci I to da Zurof nije ovde dosao na poziv Mrkica ili nekog iz vlasti, vec u organizaciji udruzenja Srpski kod, koji vodi Mladjan Djordjevic.

dado

pre 10 godina

Fizicka likvidacija srpskih Zidova pocela je odmah u proljece
1941. Do jeseni ubijeni su skoro svi muskarci, a zene i djeca, kao i preostali
muskarci, likvidirani su koncem travnja - pocetkom svibnja 1942. godine. Tocan
broj ubijenih ne daju ni zidovski izvori. Ipak, po nekim podacima povjesnicar
Jasa Romano dosao je do spoznaje kako je od ukupnog broja srpskih Zidova
stradalo njih 88%. Medjutim, srpski povjesnicar Sretenije Zrokic kaze da je od
11.870 beogradskih Zidova rat prezivjelo svega 1.115, sto cini samo nesto vise
od 9%. Zidove u Srbiji nisu hvatali i ubijali samo Nijemci, nego i srpska
policija, Nedicevi dobrovoljci i cetnici. Vecina srpskih Zidova ubijena je u
logorima Banjica i Sajmiste. Nijedan Zidov nikada nije uspio pobjeci iz
logora.

bgd

pre 10 godina

@bgd

Cetvrto odeljenje Nediceve specijalne policije je pravilo spiskove.
(motosovinista, 24. decembar 2013 16:41)

Grešiš.
Spiskovi su postojali pre napada 6. aprila a sastavili su ih folksdojčeri. Jedino to objašnjava opštu pljačku jevrejske imovine (dućana, firmi) od strane nemačke vojske odmah po ulasku u Beograd.

saraya

pre 10 godina

Ксенофобије и фажизми ће постојати све док постоји наш, ваш и њихов бог, и све док свака јединка не схвати да је свака особа свој засебан јединствен идентитет, а коме је озбиљна пријетња и по физички опстанак свако сврставање у границе религијско-етно-националистичких колективитета.

Albani

pre 10 godina

Zbog toga sam ponosan sto ne mora u Albaniji doci, jedina zemlja koja nije Jevreje predala Nacistima,nego ih branila i Ajnstajnu dao Pasos da putuje u Ameriku.

mlekadzija

pre 10 godina

Slazem se u potpunoisti sa akcijom. U SAD, ARGENTINI, PArAGVAJU a pogotovo u Nemackoj )obe( sigurno ima vise prezivelih zlikovaca. Mogao bi i malo tamo da pogleda. Ali mi se cini da nesto SAD ne sme da cacka.

EU Citizen

pre 10 godina

Gde ćeš da ih loviš, čoveče, na groblju ili po spiritističkim seansama, drugi svetski rat je završen pre skoro sedamdeset godina, tako da, ako je neko kao punoletan stigao da izvrši neki zločin na njegovom kraju, sada mora imati u najmanju ruku devedesetak godina, što znači da je takvih možda dvadesetak u celoj Evropi, to jest, da si ti, za razliku od svog prethodnika Vizentala koji je odigrao veliku ulogu u hapšenju i kažnjavanju fašističkih zločinaca (problem sa jevrejskim poimanjem drugog svetskog rata i celokupnom "zvaničnom verzijom" u crvenoj zapadnoj Evropi, ali srećom, uglavnom ne i u SAD, je, međutim, što su se zbog trulog kompromisa saveznika sa Staljinom i kontaminacije zapada i juga Evrope nedovoljno energično zatiranim zločinačkim levičarskim ideologijama, do pre par decenija gotovo ignorisali barem jednako gnusni i ubilački zločini raznih komunističkih režima, a i danas postoje pokušaji njihove relativizacije, a omiljeno strašilo od slame takvih neokomunističkih relativizatora je "revizionizam", kao da revizija istorijskih laži u ime grobova žrtava nije dužnost svakog moralnog čoveka), gospodin Zurof je manje-više samo prazni maneken jednog nekada važnog ali danas zastarelog posla, koji goni papirne tigrove bilo iz fanatizma koji neće da se pomiri s činjenicama ili, pak, zbog para, slave i privilegija. Bolje bi mu bilo da se usmeri na danas aktuelne zločince u Iranu, Severnoj Koreji, Rusiji, Venecueli, Kubi, subsaharskoj Africi ili Saudijskoj Arabiji, ali to je naravno teže i manje popularno i isplativo od lova na utvare i par staraca koje degenerisano ljudskopravaško pravosuđe u EU ionako nije sposobno da osudi i adekvatno kazni.

Krivogorac

pre 10 godina

A zaboravio je da pozdravi emitovanje serije "Ravna gora" u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji, i naravno da istakne antifašistički karakter četnika.
Ili su mediji to prećutali?

zg

pre 10 godina

Dobro ljudi daj se urazumite ovaj sam sebe propagira pa kolko moze bit nacista koji su jos zivi psa nsjmladi nemoze imat manje od 90 godina ako je u pocetku nacizma imo 18 a tesko da je neko sa 18 godina imo neku visu funkciju a pogotovo ih neme u Srbiji kad ih ni u Njemackoj vise nema

Jozef K.

pre 10 godina

(acomurija, 24. decembar 2013 22:31)
Samo da Vam se zahvalim na tekstu. Bogu hvala da ima i nekih koji duže pamte. Rekoste da ste rodjeni 1947. pa je jasno da ste puno toga čuli i zapamtili. Važno je pamtiti i UVEK negirati laži fašistoidnih tvorevina. Jer neizgovorena istina daje prostor za širenje laži.

Uvijek se slatko nasmijem

pre 10 godina

Ehh moji Srbi, zar niste jos nista naucili, svako vase tuzakanje vam se obija dvostruko o glavu.

A ovaj Zurof je bio proslog mjeseca kod Kanadskog premijera porijeklom Hrvata, pricao mu kako je Hrvatska danas moderna zemlja , prelijepa.

Kad sam citao ovaj tekst, da vam coijek i povjeruje, ali za mene koji zna drugu stranu ispadate jadni

dado

pre 10 godina

Najveci dio srpskih Zidova ubijen je u logoru Sajmiste. Tocnih
podataka nema, dokumentacija skoro da i ne postoji, ali se pretpostavlja da je
broj zrtava najmanje 11.000. Logor je formiran na lijevoj strani Save kod
zeljeznickog mosta na ulazu u Beograd, gdje su se nalazili paviljoni predratnog
beogradskog velesajma, pa odatle i naziv Sajmiste. To zemljiste, tada pusto,
nenaseljeno i mocvarno, bilo je dio teritorija NDH - nekoliko kilometara od
Zemuna, pa su Nijemci trazili da im se ustupi. Medjutim, potpuna je neistina da
je to bio ustaski logor, kako srpska promidzba i do danas ponekad tvrdi, iako
nijedan ustasa nikada nije ni nogom stupio u taj logor. Zapovjednik je bio
esesovac Androfer, kao i njegov pomocnik, unutarnji red i disciplinu odrzavao je
po odluci Gestapo-a Odbor logora, sastavljen iskljucivo od logorasa, u prvo
vrijeme samo od Zidova, jer drugih jos nije bilo, bili su i neki agenti srpske
policije, a “Odsek za socijalno staranje i socijalne ustanove Gradskog
poglavarstva u Beogradu” trebao je logor opskrbljivati namirnicama. Pocetkom
prosinca 1941 srpski zandari raznosili su po Beogradu pozive Zidovima da se
moraju javiti Specijalnoj policiji i predati tamo kljuceve svojih stanova.
Prebacivanje Zidova, uglavnom zena i djece, trajalo je od 8. do 12. prosinca.

Zurofe, polovi ih sve...BAGRU FASISTICKU

pre 10 godina

Pogledajte ovu fasadu pored koje prolaze Zurof i ovaj svestenik. To je lice i ogledalo danasnje (iako i ranije nije bilo mnogo bolje) Srbije. Moj grad, Pozarevac, ceo je takav. Rusevina. Tako zamisljam ovu planetu posle nuklearnog obracuna izmedju Istoka i Zapada. U Srbiji nema sta vise da se srusi. Rusi se sve samo od sebe jer se niko ni o cemu ne brine. Dno dna.
Sto se Zurofa tice zelim mu da sve naciste u Srbiji polovi. Nema ih malo. Mozda bi trebalo poceti od onih sto zahtevaju rehabilitaciju Draze Mihajlovica i njegovih ubica kao i rezisera perverznih TV serija o ravnogorskom "pokretu". U svakom slucaju, fasistickog sljama ima vise nego dovoljno u Srbiji.

stop revizionizmu

pre 10 godina

Nedićevske i ljotićevske kvislinške bande su hapsile jevreje i rome i predavali ih nacistima koji su ih prvo odvodili u Topovske šupe a odatle na Banjicu ili Sajmište.. Banjicom je upravljao Svetozar Vujković a nedićevci i ljotićevci su činili stražu i osoblje. Po pričama preživelih bili su brutalniji od nacista.. Formalno, Banjički logor je bio u nadležnosti Grada Beograda i Nedićeve Srbije....

Sto mu gromova

pre 10 godina

Pogrešno istorijski interpretirate činjenice, namerno, ili iz neznanja, ne ulazim u suštinu, ali...
Staro sajmište JESTE bio nacistički koncentracioni logor, ali pod jurisdikcijom Nezavisne Države Hrvatske, ustaških vlasti, gde se u kancelarijama osoblja, službenika, govorio hrvatski jezik, a na zidovima je "visila" slika poglavnika Ante Pavelića. Sa glavne kule, vijorila se "šahovnica".
Dakle, Nemci su Jevreje, Srbe, Rome...i ostale "niže rase", sa svoje OKUPIRANE teritorije, (Srbije), slali na teritoriju Rajha, kod svojih saveznika u NDH, kako bi bila izvršene likvidacija po "standardima" Rajha, i kako bi bili sigurni da će "zadaća" biti uredno uradjena.
Ovo stratište se prostorno nalazi u Srbiji, na Novom Beogradu, ali ono je kulturološki, ideološki i duhovno legat i lice Hrvatske

Albani

pre 10 godina

Zbog toga sam ponosan sto ne mora u Albaniji doci, jedina zemlja koja nije Jevreje predala Nacistima,nego ih branila i Ajnstajnu dao Pasos da putuje u Ameriku.

dado

pre 10 godina

Fizicka likvidacija srpskih Zidova pocela je odmah u proljece
1941. Do jeseni ubijeni su skoro svi muskarci, a zene i djeca, kao i preostali
muskarci, likvidirani su koncem travnja - pocetkom svibnja 1942. godine. Tocan
broj ubijenih ne daju ni zidovski izvori. Ipak, po nekim podacima povjesnicar
Jasa Romano dosao je do spoznaje kako je od ukupnog broja srpskih Zidova
stradalo njih 88%. Medjutim, srpski povjesnicar Sretenije Zrokic kaze da je od
11.870 beogradskih Zidova rat prezivjelo svega 1.115, sto cini samo nesto vise
od 9%. Zidove u Srbiji nisu hvatali i ubijali samo Nijemci, nego i srpska
policija, Nedicevi dobrovoljci i cetnici. Vecina srpskih Zidova ubijena je u
logorima Banjica i Sajmiste. Nijedan Zidov nikada nije uspio pobjeci iz
logora.

Gaša

pre 10 godina

u to ime mozemo da pocnemo i mi srbi sa preispitivanjem-sta smo radili tokom devedesetih a da se ne potegne cuveno kontra pitanje srpskih zrtava umesto odgovora. Zrtva je zrtva bez obzira sa koje strane dolazi. To mozemo da naucimo samo od nemaca. Njima svaka cast na tome.

Miki Bg

pre 10 godina

Konacno pravi spoljno-politicki potez. Nema uticajnijeg naroda na svetu i u isto vreme osetljivijeg po pitanju neo-nacizma, od nasih starih prijatelja Jevreja.

Sajo

pre 10 godina

Ne znam da li je gospodin obaveten o pokusaju rehabilitovanja kolaboratora iz drugog svtskog rata i cetnika sa Drazom mihajlovicem na celu,da li zna kakva serija trenutno ide na RTS-u...i za one koji slucajno ne znaju da su cuvari logora na starom sajmistu bili nasi ljudi...Nedicevci i ostala bagra...a da su ubijani pored jevreja i roma Srbi partizani,koji su se borili protiv okupatora...nijedan cetnik nije tu stradao...

Dzo

pre 10 godina

Da nema Jevreja, mi nesrecni Srbi bismo i Jasenovac zaboravili...kao sto vidimo nasa vlada je spremna da i Jasenovcem trguje ....Zivio Efraim, Zivio Institut Simon Vizental!!!

la belva

pre 10 godina

Gde je drzava slaba tu cveta zlo,nazalost nasa Srbija je takva drzava...Rehabilitacija onog izdajnika,i njegovih sledbenika,podanika,pa revizija istorije,pa poplava raznih nazovi istoricara po medijima gde velicaju cetnike,gde govore kako je to komunisticka propaganda,izgleda da cistka nakon rata nije dovoljno dobro odradjena...e da,i ono njihovo spasavali smo saveznicke pilote,gde bese ono,u Pranjanima ili vec gde,to mozda i jeste istina,ali da se ne lazemo,to su radili da bi ih Ameri spasavali nakon rata jer se vec nazirao kraj Nedicu,Ljoticu i ostalim izdajnicima...smrt fasizmu! Toliko...

Abrakadabra

pre 10 godina

Velika podrška za gospodina Zurofa. Voleo bih da se taj lov na naciste proširi i na njihove današnje istomišljenike - neonaciste i ostale ultradesničarske zlikovce.

darko

pre 10 godina

Lovi ti naciste po Hrvatskoj tu ih ima,a srbi nemaju problem sa tim već Evropa i neke njene članice koje pretenduju na svetu srpsku zemlju!

NN

pre 10 godina

Logor Staro sajmiste je otvoren bese na tlu NDH tvorevine, samo cesto mnogi to zaborave da napomenu zadnjih godina otkako se o ovom logoru u medijima vise govori poslednjih godina, da li to slucajno ili namerno to je drugo pitanje. Od raspada SFRJ u Srbiji je napravljen dokumentarac o ovom logoru, igrani film u koji se dotice malo i ovog logora, samo me zanima da li je u Hrvatskoj od raspada SFRJ snimljen neki dokumentarac o Jasenovcu ili igrani film u kojem se spominje taj logor.

Južnjak

pre 10 godina

Puna podrška gospodinu Zurofu! Jedino uz pomoć prijateljskog Jevrejskog naroda možemo zaustaviti revizionizam. Ratni zločin ne zastareva i sve koji su činili zlo treba izvesti pred lice pravde.

bgd

pre 10 godina

Nedićevske i ljotićevske kvislinške bande su hapsile jevreje i rome i predavali ih nacistima koji su ih prvo odvodili u Topovske šupe a odatle na Banjicu ili Sajmište.. Banjicom je upravljao Svetozar Vujković a nedićevci i ljotićevci su činili stražu i osoblje. Po pričama preživelih bili su brutalniji od nacista.. Formalno, Banjički logor je bio u nadležnosti Grada Beograda i Nedićeve Srbije....
(stop revizionizmu, 24. decembar 2013 13:23)

Nemaš pojma.
U Topovske šupe su odvođeni muški Jevreji, koji su čak morali sami da se jave, logor su držali nemci i odatle su Jevreji odvođeni na streljanja. Streljala ih je nemačka vojska. Ne SS, nego vojska.

Logor Staro sajmište je otvoren u novembru 1941, za jevrejske žene, decu, stare i bolesne. Tkođe su morali sami da se jave.

Nedićevci i ljotićevci su hapsili preostale pojedince, ali oni su hapsili pre svega Srbe - protivnike okupacije i Nemaca. Hapsili bi i sosptvenu majku ako treba. Pravi slobodoumni Srbi su tada bili po šumama u odredima.

I za sve koji potenciraju da je Beograd "postao prvi junefrei grad u Evropi":
da li ste bre svesni šta pišete?
Prvo, to nije tačno, holokaust je već bio u punom zamahu u baltičkim zemljama.
Drugo, "judenfrei" nije srpskohrvatska reč, nego nemačka kovanica. Mi takvu reč nemamo. Da li smo mi izmislili reč u nemačkom jeziku? Naravno da ne, izmisli su je Nemci koji su pobili beogradske Jevreje.
Zašto ste autošovinisti?

Бојан Илић

pre 10 godina

Dado?!
Citam i ne mogu da se nacudim...
Pitam se, odakle ovakvi podaci.... ne uklapa se nesto....
Kad ono na kraju vidim "prosinec" i tu mi sve postane jasno!
"11000 ljudi...?!?"
Kako te nije sramota?!
Tako sigurno pricas i za Jasenovac...
A bitno je da svake godine povecavate Blajburg, i uz olos ustaski sve vise i vise ubacujete zene i decu...?!
Ali tu je razlika izmedju vas i nas ,
"sinu tisuculjetne kulture"!

Sto mu gromova

pre 10 godina

@dado, 24. decembar 2013 13:11
Da rezimiramo:
-Srbi su hapsili Jevreje, Srbe, Rome...i ostalu "nižu rasu"
-Prilikom hapšenja Jevreja, Srbi su pljačkali njihovu imovinu
-Srbi, Jevreji, Romi...i ostala "niža rasa" se samoorganizovala po logoru, tako da su sami sebe zatvarali, čuvali i ubijali.
-Nacisti su, samo, dali materijal (bodljikavu žicu i beton za stubove), i pristup struji koja je išla kroz žice, kako bi se "niža rasa" samoogradila.
-Hrvati su stajali ispred logora, molili se za "nižu rasu", palili sveće za njihove duše, mrtve pominjali u jutarnjim misama i pevali "Give Peace A Chance".
Aferim na obrazu, Dado.

ovoono

pre 10 godina

reci cu samo Kragujevac, Kraljevo, gde ces veci zlocin...
neka ide u nemacku da kopa po arhivama da vidi ko je to uradio i ima li koji jos ziv...
sta ce u srbiji?!

ZokyNBGD

pre 10 godina

Hvali Mesića?!
istog onog Mesića koji je rekao da su Hrvati pobedili dva puta u II svetskom ratu, a prvi put je bilo 10.04.1941. odn na dan osnivanja NDH, pa ko je ovde lud Efraime, kome ti mažeš oči???

Istina

pre 10 godina

@fizicar
@KB8
Pa šta ako je bio? Beograd je bio okupirani grad u kom su nacisti, uz pomoć domaćih kvislinga, najbrže počistili nedužne Jevreje. I šta s tim?

Koliko god se trudili, džaba vam je. Niti je Srbija birala da bude okupirana, niti je genocid nad Jevrejima njen izum. Srbija je antifašistička zemlja, a vi vidite šta ćete.

Jozef K

pre 10 godina

Ovo stratište se prostorno nalazi u Srbiji, na Novom Beogradu, ali ono je kulturološki, ideološki i duhovno legat i lice Hrvatske(Sto mu gromova, 24. decembar 2013 12:12)
Da li je moguće da stručnost kadrova naše spoljne politike liči na karikaturu, tužnu doduše, ali ipak karikaturu. Znaju li oni uopšte nešto da urade osim da partijski smenjuju i postavljaju ambasadore. Osnovna i najbitnija stvar u vezi sa žrtvama logora na Starom Sajmištu je ta da je adresa na koju treba da se obrati G-din Zurof REPUBLIKA HRVATSKA-okupaciona fašistička država iz WWII. Tu državu i danas priziva i na nju se kune najveći broj stanovnika etnički čiste REPUBLIKE HRVATSKE. Da li ono Danke Dojčland u prevodu znači...SVE VAM JE OPROŠTENO? Neće biti. Na našim "diplomatama" je da konsultuju koga treba, jer sami ne znaju ništa i da se čitava ova stvar preseli komšijsko dvorište LIJEPE NJIHOVE. Dosta gaženja po Srbiji! A na nam je da u mravinjake sateramo no malo šljama koji u jednoj od najvećih žrtava fašizma u Evropi reklamiraju neonacizam i slične ideologije. I to dok ih je malo i dok zbog bede u državi ne ojačaju na krilima krize.

aha

pre 10 godina

Kao sto su neki pomenuli, a neki (pretpostavljam komsije) pokusali da izokrenu, NDH je zauzimala prostor do Save, odnosno Srem, pa Zemun i danasnji Novi Beograd, koji su joj njeni saveznici ustupili. Na tom prostoru, kao sto svi znamo, nalazilo se i Sajmiste, koncentracioni logor. Sad cija uprava je u tom logoru bila primarna nacisticka ili ustaska je manje vise svejedno jer se nalazio na prostoru Hrvatske.

partizan

pre 10 godina

I mi smo ih lovili Zurofe.Tu bagru smo terali sve do Austrije al sve mi se cini da smo ih malo kad vidim danasnju Srbiju i Hrvatsku.Raskokodakali so ko da su pobednici u WW2.

Observer

pre 10 godina

Smešno mi je kako mnogi komentatori svoj fašizam uperen protiv Srba prikrivaju izvrtanjem istorijskih činjenica po principu "Drž'te lopova".
Pa ko normalan danas optužuje Poljake za Aušvic?
Smrt fašizmu bilo koje vrste, i onom evropejskom i islamofašizmu.

saraya

pre 10 godina

Ксенофобије и фажизми ће постојати све док постоји наш, ваш и њихов бог, и све док свака јединка не схвати да је свака особа свој засебан јединствен идентитет, а коме је озбиљна пријетња и по физички опстанак свако сврставање у границе религијско-етно-националистичких колективитета.

Nikola

pre 10 godina

Na čelu bezbedonosne službe (SD) je u vreme Drgog svetskog rata, stajao Strahinja Janjić, nemački agent, koji je 1941. u Kragujevcu bio uhapšen od strane Nedićevog oficira (SDK) Simeona Kerečkog i koga je vojni sud još iste večeri osudio na smrtnu kaznu zbog ucene, pljačke i silovanja učiteljice. Intervencijom Nemaca, Janjić je pušten, a umesto njega odmah uhapšen Kerečki. U junu 1942. osniva srpsku SS stražu, obećavši Nemcima da će za Istočni front opremiti dve srpske SS divizije. I do kraja svoje bedne zločinačke službe, kada je posle višegodišnjeg preklinjanja Nedića i Ljotića nemačkim vlastima da ga uklone iz Srbije, konačno 1944. premešten u Nemačku da špijunira srpske ratne zarobljenike - nije uspeo skupiti više od 100 do 120 srpskih esesovaca. Poređenja radi, okupirana Holandija je dala 40.000 volontera Waffen SS-a kada je sama Nemačka morala sniziti fizički kriterijum regrutne komisije za Waffen SS, na 160 cm.A gde su tek ostali - Balti, Finci, Hrvati, Bošnjaci...
Mnogi vojnici Srpskog dobrovoljačkog korpusa platili su smrću zbog svog anti-nemačkog stava. Od Nemaca je Janjićeva garda dobijala četničke, partizanske, SDK uniforme i onda su vršili zločine po srbijanskim selima i zavađali za račun okupatora. Nedićeva Srbija, nije isto što i sateliti Osovine.
Jer ološa tog kalibra, kakvog su nemački sateliti vojačili na stotine hiljada, Srbija ni u Janjićevo doba nije imala više od 150 "komada". Toliko otprilike i danas ima članova 1389 i Obraza. Zajedno.

acomurija

pre 10 godina

Neverovatan bezobrazluk potpisanih kao arian, albanac i sl, tvrdeci da Albanija nije izrucila ni jednog Jevreja... Albanija koja je prihvatila fashizam iz Italije, sa pridoslim sunarodnicima albancima, jos od 1935, a zvanicno od 1936! Pa Albanija nije uhapsila ni jednog Marsovca, a ne samo Jevreja, jer - niti jedan Jevrej nije ziveo u fashistickoj Albaniji, kao ni Marsovac.
Na podrucju Kosmeta je bilo manje od 10 pojedinaca, uglavnom lekara i bankara, koji su pre prvog aprila '41. vratili se u Beograd i NSad. Jedan od izbeglih se vratio u Pec, i porodio je moju majku 1947. kad sam se rodio, dr Pedanov.
Zbog Albanaca i Bugara Jevreja nije bilo ni u Makedoniji, Bugarskoj, izuzetno malo u Rumuniji.
Zato su za Jevreje Srbi bratski narod, po moralu, patnji i zrtvama. Nikakva ispiranja usta surovim lazima nece otresti fashizam s istorije Hrvata i Albanaca, jer je ta cinjenica i danas prisutna. Bilo je ljubitelja fashizma i kod Srba, ali NAROD nije masovno podrzao fasizam kao SVI OKOLNI NARODI OKO SRBA. Otuda je cvece ispod tenkova i radost kojom su docekani nacisti vecni dokaz. Uostalom, osim Londona, jos je samo Beograd razoren bombardovanjem u Evropi. I osim Engleskih, Srpskih i Sovjetskih gradova, Nemci nisu bombadovali ostalu Evropu, a narocito ne prijateljske gradove: Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, Tiranu!
Na "starom sajmistu" su pored interniranih Jevreja streljani i Srbi, brojcano vise od Jevreja - koji su pokusali da sakriju i pomognu sirotim Jevrejima. Po Hitlerovom daru, logor je bio okupaciono podrucje NDH, ali niti jedan Hrvat nije stradao, jer nije zabelezen pokusaj pomoci, za razliku od desetak hiljada Srba!

Бојан Илић

pre 10 godina

Arian!
Steta sto ta besa nije stitila srpske vojnike kada su se povlacili preko Albanije....Ali bili smo na suparnickim stranama...

bgd

pre 10 godina

@bgd

Cetvrto odeljenje Nediceve specijalne policije je pravilo spiskove.
(motosovinista, 24. decembar 2013 16:41)

Grešiš.
Spiskovi su postojali pre napada 6. aprila a sastavili su ih folksdojčeri. Jedino to objašnjava opštu pljačku jevrejske imovine (dućana, firmi) od strane nemačke vojske odmah po ulasku u Beograd.

mlekadzija

pre 10 godina

Slazem se u potpunoisti sa akcijom. U SAD, ARGENTINI, PArAGVAJU a pogotovo u Nemackoj )obe( sigurno ima vise prezivelih zlikovaca. Mogao bi i malo tamo da pogleda. Ali mi se cini da nesto SAD ne sme da cacka.

Krivogorac

pre 10 godina

A zaboravio je da pozdravi emitovanje serije "Ravna gora" u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji, i naravno da istakne antifašistički karakter četnika.
Ili su mediji to prećutali?

HR

pre 10 godina

Inače, Mesić je 2010. dao odlikovanje Zuroffu, zato ga ovaj i toliko hvali.

http://www.slobodnaevropa.org/content/odlikovanja_biserko_zuroff_fuentes/1945564.html

gradjanin

pre 10 godina

Miki Bg,
slazem se da je ovo pravi spoljno-politicki potez, ali moramo reci I to da Zurof nije ovde dosao na poziv Mrkica ili nekog iz vlasti, vec u organizaciji udruzenja Srpski kod, koji vodi Mladjan Djordjevic.

EU Citizen

pre 10 godina

Gde ćeš da ih loviš, čoveče, na groblju ili po spiritističkim seansama, drugi svetski rat je završen pre skoro sedamdeset godina, tako da, ako je neko kao punoletan stigao da izvrši neki zločin na njegovom kraju, sada mora imati u najmanju ruku devedesetak godina, što znači da je takvih možda dvadesetak u celoj Evropi, to jest, da si ti, za razliku od svog prethodnika Vizentala koji je odigrao veliku ulogu u hapšenju i kažnjavanju fašističkih zločinaca (problem sa jevrejskim poimanjem drugog svetskog rata i celokupnom "zvaničnom verzijom" u crvenoj zapadnoj Evropi, ali srećom, uglavnom ne i u SAD, je, međutim, što su se zbog trulog kompromisa saveznika sa Staljinom i kontaminacije zapada i juga Evrope nedovoljno energično zatiranim zločinačkim levičarskim ideologijama, do pre par decenija gotovo ignorisali barem jednako gnusni i ubilački zločini raznih komunističkih režima, a i danas postoje pokušaji njihove relativizacije, a omiljeno strašilo od slame takvih neokomunističkih relativizatora je "revizionizam", kao da revizija istorijskih laži u ime grobova žrtava nije dužnost svakog moralnog čoveka), gospodin Zurof je manje-više samo prazni maneken jednog nekada važnog ali danas zastarelog posla, koji goni papirne tigrove bilo iz fanatizma koji neće da se pomiri s činjenicama ili, pak, zbog para, slave i privilegija. Bolje bi mu bilo da se usmeri na danas aktuelne zločince u Iranu, Severnoj Koreji, Rusiji, Venecueli, Kubi, subsaharskoj Africi ili Saudijskoj Arabiji, ali to je naravno teže i manje popularno i isplativo od lova na utvare i par staraca koje degenerisano ljudskopravaško pravosuđe u EU ionako nije sposobno da osudi i adekvatno kazni.

zg

pre 10 godina

Dobro ljudi daj se urazumite ovaj sam sebe propagira pa kolko moze bit nacista koji su jos zivi psa nsjmladi nemoze imat manje od 90 godina ako je u pocetku nacizma imo 18 a tesko da je neko sa 18 godina imo neku visu funkciju a pogotovo ih neme u Srbiji kad ih ni u Njemackoj vise nema

Jozef K.

pre 10 godina

(acomurija, 24. decembar 2013 22:31)
Samo da Vam se zahvalim na tekstu. Bogu hvala da ima i nekih koji duže pamte. Rekoste da ste rodjeni 1947. pa je jasno da ste puno toga čuli i zapamtili. Važno je pamtiti i UVEK negirati laži fašistoidnih tvorevina. Jer neizgovorena istina daje prostor za širenje laži.