Sreda, 18.12.2013.

22:09

Tri miliona nerešenih predmeta

Ukupan broj zaostalih predmeta u sudovima opšte i posebne nadležnosti je oko 3,3 miliona i taj broj godinama se ne smanjuje, piše Danas.

Izvor: Danas

Tri miliona nerešenih predmeta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Perla

pre 10 godina

Do pre nekoliko bila sam u struci i zastupala sam stranke u u dosta sporova. Ne znam da li se sudstvo u međuvremenu promenilo, ali ono što ja pamtim je loše, neprofesionalno i aljkavo.

Ročišta su zakazivana za otprilike tri meseca, a nekada i na duži rok, a da nije u međuvremenu provereno da li su pozivi i pismena svima uručeni, a ako nisu da se to ponovo uradi kako bi ročište moglo da bude održano. Često je sudija prvi put otvarao predmet pred strankama na samom ročištu, listao predmet i utvrđivao da li su svi uredno pozvani.Onda hladno, bez trunke nelagodnosti, sudija utvrdi da nekome nešto nije uredno dostavljeno i ročište se odlaže za sledeća tri ili više meseci. Ili da jedna stranka traži dodatni rok za izjašnjenje o podnesku koji joj je blagovremeno dostavljen i to sudija odobrava bez problema, pa se ročište zbog toga odlaže. Kako bre, neko može da dođe nespreman na ročište na koje je uredno pozvan za koje je dobio sve papire i da tako manipuliše parnicom? Ili to što mnoge sudije uopšte i ne pročitaju podneske i ne pripreme se za suđenje, već ga na preskok čitaju i improvizuju na ročištu. Kako može da se desi da sudija ne pročita odgovor na tužbu u kojoj se ističe prigovor neblagovremenosti zbog koga bi tužba morala da bude odbačena, već zakazuje brojna ročišta u kojima se izvode potpuno suludi dokazi, a pri tome je reč o radnom sporu koji je hitan? I šta sa sudojom kome prvo ročište ujutru već kasni više od sat vremena? I tako redom ...

SAMPO

pre 10 godina

Sudastvo je rak rana Srbije. Ne samo zato što nisu stvpreni normalni uslovi za sudstvo I što se pokreću sudski procesi zbog sitnih, čak besmislenih ili pogrešno procenjenih prestupa, već I što je znatan broj sudija korumpiran I ne prati odluke tužilaštva. Mada je pročiščavanje potrebno I utužilaštvu. Rešenje problema u sudstvu je mamutski težak posao, ali se jednom mora taj gordijev čvor razrešiti.

Pastir Kostja

pre 10 godina

Malovićka umesto da je prozvana zbog prethodne "reforme" i novca koji je spiskan na istu, sada deli lekcije i dobija medijski prostor?!! Lekcije nek deli neko drugi.

Jovan

pre 10 godina

Bice i vise neresenih predmeta a i treba da bude. Mene drzava hoce da kazni zato sto sam izasao iz automobila da kupim hleb i navodno se nepravilno parkirao. E iskoristicu sva svoja prava na zalbe, dokazivanja i tome sl. pa makar platio i vise. Razmisljam da cak odem u zatvor na par dana samo da napakostim tzv zastitnicima drzavnog poretka.

Sladjana

pre 10 godina

Molila bih komentatore da se malo bolje informišu. Tačno je, sudije su vraćene, ali su im vezane ruke na drugi način. Kako da savladaju priliv predmeta? Nemaju sa kim da rade, sa čim i gde. Nema saradnika koji ih prate u radu, tuku se za daktilografa na sudjenjima. Slušali smo hvalospeve, medijske naravno, a sve kako ne bi urušili reputaciju vlasti da je reforma uspela i stvarali lažnu sliku o tome. Istinu bi građani teško saznali od medija da se nije promenila vlast i da im istina nije bila potrebna da pljunu na prethodne. Verovatno ćemo i ovoj novoj reformi negativne komentare slušati jednog dana. Dođite da slikate kutije sa spakovanim predmetima. Pravosudje je stalno u reorganizaciji a to usporava jer nam diletanti vode tako važnu delatnost. Igraju se devojčice i dečaci!

krle - dron

pre 10 godina

Malovicka ne vidi kako taj problem moze da se resava ???,to kaze ona u cijem periodu dok je upravljala tom monstrumskom institucijom to sve i generisano,da je pravde ona bi trebala biti izvedena pred lice pravde da oseti barem deo onoga cemernog usta je celo drustvo kroz nakazno korumpirano i kriminalno pravosudje dospelo.Tu nema vise Boze pomozi,tuzioce,sudije i advokate drzava mora da stavi pod carski rez,a to znaci da im oduzme svih 3,3 miliona predmeta cime se hrane kao lesinari gde su gradjani podvrgnuti najprimitivnijem mentalnom zlostavljanju i pljacki.Predsednik drzave na predlog ministra pravosudja treba i mora da donese ukaz o ukidanju svih 3,3 miliona predmeta i na taj nacin pomiluje narod i spasi gradjane inkvizicijskog progona i pljacke, i nalozi DA BUDUCI PREDMETI MOGU ZAPOCETI SAMO UZ DEFAKTO DOKAZE po evropskim nacelima,na taj nacin drzava bi uzela kolac iz ruku kriminalaca u pravosudju kojim se nezasito hrane A BROJ POTREBNIH U PRAVOSUDJU bi pao na 30% sadasnjih jer pravih predmeta sa DEFAKTO DOKAZIMA nema ni toliko,na taj nacin drzava bi se resila olosa u pravosudju a narod bi odahnuo,strani investitori bi poceli da veruju u normalno drustvo,pravosudje bi konacno opravdalo svoje postojanje.

kakvo laganje

pre 10 godina

Najgora institucija u državi.Ja sam imao slučaj da je za 18 meseci održano samo jedno ročište a kada sam pisao pritužbu predsedniku suda u Užicu ,dobio sam odgovor koji je skandalozan.Na sve moje tvrdnje je odgovorio da su bez osnova.Ministarstvo pravde je još gore,pisao sam i visokom savetu sudstva,nisu mi ni odgovorili.Sramni srpski sud,mogu da izjavim i pred kamerama.U prepisci sam ih nazvao i ološem i šljamom i lopovima.Niko nije ni trepnuo kao da to niko i ne čita.Sud u Kragujevcu mi je pre pet godina naplatio taksu na nekretninu po predugovoru iako na to nije imao pravo ,već samo na potpise,pogotovu što je nekretnina na teritoriji druge opštine i suda.Za ugovor sam opet morao da platim punu taksu.Pare mi ne vraćaju već pola godine a predsednik suda u Kragujevcu se ponaša kao najobičniji ološ.Ja ga pitam jedno ,on odgovara deseto ili ne odgovori uopšte.Smejurija.Za nekoliko dana ističe zakonski rok od 15 dana da mi odgovore predsednik suda po 4. put,minstarstvo pravde 3.puti visoki savet sudstva 1.put a onda ću svu dokumentaciju o bruci i sramoti srpskog suda poslati na uvid svim medijima a ako to niko ne objavi ,postavljaću po društvenim mrežama i you.tube

Sladjana

pre 10 godina

Sudija zakazuje ročišta od četiri do šest meseci jer nema slobodnu sudnicu, obično je dele po dvoje sudija, sude na par-nepar. Gde živite vi, zar ste toliko neinformisani. Imaju normu, i bez obzira na broj zaostalih predmeta od 3,3 miliona, urađeno je 2,5 miliona predmeta prošle godine. Štancuju se presude. Presuda mora da bude takva da i jedna i druga shvate zašto su izgubile, odnosno dobile spor. Dakle, jasna, razumna, obrazložena i potkrepljena dokazima. Da li zaista mislite da je lako biti sudija u zemlji gde nema odgovornosti, gde je politička samovolja iznad zakona i gde zakone menjaju kao gaće?!!! Sudija ima 3.000 a zaposlenih oko 10.000 u pravosuđu. I da naglasim, samo gradske uprave Beograda, Niša i Kragujevca imaju 12.000 zaposlenih, odnosno više nego celo srpsko pravosuđe. Otvorite prozor u nekoj opštini ono ispadaju zaposleni.

Koska

pre 10 godina

Zašto sve ovo trpimo? Država koja nas skupo košta ne ispunjava nijednu od svojih funkcija. Ne može da nas brani i da zaštiti teritorijalni integritet, ne može da nam pruži nikakvu sigurnost niti bezbednost, ne može da nas leči, da nas školuje, da nam obezbedi egzistenciju, posao, normalan život. Skupila se banda koja ne zna ili neće ili i nezna i neće da radi. Sebi daju za pravo da se upoređuju sa Pašićem, Obrenovićem i drugim velikim ličnostima Srba i da izdaju i sramotu proglašavaju velikim pobedama. Vreme i istorija će o svakom reći svoje mišljenje,.....Možda bolje i ne zaslužujemo.

Zeljko

pre 10 godina

Srbija:
Pravda - selektivna
Odgovornost - nepoznata u praksi

Svake godine problemi ce biti reseni za par godina. Svaki problem za cije resavanje je neko placen, umesto resenja pokriva se izgovorima. Samo da se primi plata, odakle, koga je za to briga.
3 i kusur miliona... Toliko o vladavini prava. Istrulicemo od bezakonja i korupcije.

ljubomir

pre 10 godina

Ovo je neverovatno.

Zivo me interesuje sta pise u toj strategiji jer ja ni uz najbolju volju ne mogu da smislim nacin da se rese svi ovi zaostali predmeti.

Ajde da budemo ludo optimisticni i nerealni.

Recimo da se dogovorimo da vise niko u Srbiji ne tuzi nikog dok se ne rese svi zaostali slucajevi. Neka imamo 1000 sudija. Nek je svaki sudija fenomen koji moze dnevno da resi jedan predmet odnosno recimo 330 godisnje. Uspece sve da rese za 10 godina.

I sad nek mi neko kaze kako misle da se ovo resi.

Ako se ne napravi trijaz za odbacivanje glupih, zaostalih ili beznacajnih tuzbi, sporazumno resenje uz kompromis gde to moze a samo ozbilni slucajevi da se resavaju uz veliki napor sudija i strogu zabranu odugovlacenja nista od resenja.

Zasto bi bilo dozvoljeno odlaganje rocista zbog nedolaska advokata? Ako isti nema zamenu nek odlozi drugi posao, rociste je prioritet.
Takodje, ako po meni neuporedivo znacajniji posao lekara moze da se normira, moze i posao sudije. Uz duzno postovanje integriteta sudija, pre sam za to da neko natera sudiju da brze resi slucaj uz pretnju sankcija nego lekaru da odredjujemo broj pacijenata, prepisanih recepata ili uradjenih analiza.

Buda Baba

pre 10 godina

Bice ih uskoro i 33 miliona,samo nastavite ovako!

Onima kojima ste dali platetine(sudije i tuzioci),uz nosioce vlasti,najveci su krivci za sve sto se desava sa pravosudjem,problem nezavisnosti,problem efikasnosti,problem korumpiranosti i selektivnosti!

Zasto niko ne kaze koji je jedini drzavni organ koji je preziveo dve racionalizacije radnih mesta,zasto niko ne kaze,radnici kojeg drzavnog organa imaju ubedljivo najnize plate,zasto niko ne kaze koji drzavni organ jedini ima manjak zaposlenih,a najveci raspon plata(sluzbenik-sudija),zasto niko ne kaze,da li radnik bilo kojeg drzavnog organa ima osnovicu plate manju od zakonski propisanog minimalca?!

I pored svega,mi "obicni" radnici sve postizemo,sve odradimo,ali sve to izbrljaju,zabrljaju i poniste oni koji imaju 5-6 puta vecu platu,oni koji nikada nisu stali iza svojih radnika,oni koji se ponasaju kao nedodirljivi!

Dosta bre vise sa spinovanjem i generalisanjem,sve ide preko ledja nas slepaca koji dirincimo po ceo dan,a onda neki pametnjakovici ostave komentar,da je sudstvo ovakvo i onakvo tj. nikakvo,da primamo super plate koliko radimo i slicne gluposti!

Ne znam sta rade sindikati,odavno je trebalo da se dignemo i da sve stane,pa nek im sve rade sudije,neka zaposljavaju stranacke vojnike,jako ce se "usreciti" i jedni i drugi!!!

mj

pre 10 godina

Posledice negativne selekcije dolaze do izrazaja.Samo kad je drzava primorana da placa,dolazi do promena.Ako je sudijama tesko i pod pritiskom su,neka ustupe mesta drugima.Ne vidim da je neko od njih odbio da se vrati u pravosudje,kad su vracani,sto znaci da im je dobro,jos da naviknu da rade i problem je resen.

an.droid

pre 10 godina

sve sudije treba razresiti koji novo rociste zakazuje za 4-6 meseci po hitnom postupko odmah lustrirati pa da vidis kako ce da sude ko bele lale sve u jedno dva rocista...lopovi jedni...

alex

pre 10 godina

Drzavni lopovluk... na oglasnoj tabli suda izadje predmet, odrzi se rociste, i novac se automatski odbija sa vaseg racuna. Samo jedno jutro ustanete i nalazite se u minusu. E moj narode, doveli smo monstrume da nas vode.

filatelista

pre 10 godina

Ne može pravosuđu da bude bolje kad o reformi mrse oni koji, da je pravde, tom pravosuđu ne bi ni prišli...Malević, Boljević.....

alex

pre 10 godina

Drzavni lopovluk... na oglasnoj tabli suda izadje predmet, odrzi se rociste, i novac se automatski odbija sa vaseg racuna. Samo jedno jutro ustanete i nalazite se u minusu. E moj narode, doveli smo monstrume da nas vode.

mj

pre 10 godina

Posledice negativne selekcije dolaze do izrazaja.Samo kad je drzava primorana da placa,dolazi do promena.Ako je sudijama tesko i pod pritiskom su,neka ustupe mesta drugima.Ne vidim da je neko od njih odbio da se vrati u pravosudje,kad su vracani,sto znaci da im je dobro,jos da naviknu da rade i problem je resen.

Koska

pre 10 godina

Zašto sve ovo trpimo? Država koja nas skupo košta ne ispunjava nijednu od svojih funkcija. Ne može da nas brani i da zaštiti teritorijalni integritet, ne može da nam pruži nikakvu sigurnost niti bezbednost, ne može da nas leči, da nas školuje, da nam obezbedi egzistenciju, posao, normalan život. Skupila se banda koja ne zna ili neće ili i nezna i neće da radi. Sebi daju za pravo da se upoređuju sa Pašićem, Obrenovićem i drugim velikim ličnostima Srba i da izdaju i sramotu proglašavaju velikim pobedama. Vreme i istorija će o svakom reći svoje mišljenje,.....Možda bolje i ne zaslužujemo.

kakvo laganje

pre 10 godina

Najgora institucija u državi.Ja sam imao slučaj da je za 18 meseci održano samo jedno ročište a kada sam pisao pritužbu predsedniku suda u Užicu ,dobio sam odgovor koji je skandalozan.Na sve moje tvrdnje je odgovorio da su bez osnova.Ministarstvo pravde je još gore,pisao sam i visokom savetu sudstva,nisu mi ni odgovorili.Sramni srpski sud,mogu da izjavim i pred kamerama.U prepisci sam ih nazvao i ološem i šljamom i lopovima.Niko nije ni trepnuo kao da to niko i ne čita.Sud u Kragujevcu mi je pre pet godina naplatio taksu na nekretninu po predugovoru iako na to nije imao pravo ,već samo na potpise,pogotovu što je nekretnina na teritoriji druge opštine i suda.Za ugovor sam opet morao da platim punu taksu.Pare mi ne vraćaju već pola godine a predsednik suda u Kragujevcu se ponaša kao najobičniji ološ.Ja ga pitam jedno ,on odgovara deseto ili ne odgovori uopšte.Smejurija.Za nekoliko dana ističe zakonski rok od 15 dana da mi odgovore predsednik suda po 4. put,minstarstvo pravde 3.puti visoki savet sudstva 1.put a onda ću svu dokumentaciju o bruci i sramoti srpskog suda poslati na uvid svim medijima a ako to niko ne objavi ,postavljaću po društvenim mrežama i you.tube

filatelista

pre 10 godina

Ne može pravosuđu da bude bolje kad o reformi mrse oni koji, da je pravde, tom pravosuđu ne bi ni prišli...Malević, Boljević.....

Sladjana

pre 10 godina

Sudija zakazuje ročišta od četiri do šest meseci jer nema slobodnu sudnicu, obično je dele po dvoje sudija, sude na par-nepar. Gde živite vi, zar ste toliko neinformisani. Imaju normu, i bez obzira na broj zaostalih predmeta od 3,3 miliona, urađeno je 2,5 miliona predmeta prošle godine. Štancuju se presude. Presuda mora da bude takva da i jedna i druga shvate zašto su izgubile, odnosno dobile spor. Dakle, jasna, razumna, obrazložena i potkrepljena dokazima. Da li zaista mislite da je lako biti sudija u zemlji gde nema odgovornosti, gde je politička samovolja iznad zakona i gde zakone menjaju kao gaće?!!! Sudija ima 3.000 a zaposlenih oko 10.000 u pravosuđu. I da naglasim, samo gradske uprave Beograda, Niša i Kragujevca imaju 12.000 zaposlenih, odnosno više nego celo srpsko pravosuđe. Otvorite prozor u nekoj opštini ono ispadaju zaposleni.

an.droid

pre 10 godina

sve sudije treba razresiti koji novo rociste zakazuje za 4-6 meseci po hitnom postupko odmah lustrirati pa da vidis kako ce da sude ko bele lale sve u jedno dva rocista...lopovi jedni...

Zeljko

pre 10 godina

Srbija:
Pravda - selektivna
Odgovornost - nepoznata u praksi

Svake godine problemi ce biti reseni za par godina. Svaki problem za cije resavanje je neko placen, umesto resenja pokriva se izgovorima. Samo da se primi plata, odakle, koga je za to briga.
3 i kusur miliona... Toliko o vladavini prava. Istrulicemo od bezakonja i korupcije.

Buda Baba

pre 10 godina

Bice ih uskoro i 33 miliona,samo nastavite ovako!

Onima kojima ste dali platetine(sudije i tuzioci),uz nosioce vlasti,najveci su krivci za sve sto se desava sa pravosudjem,problem nezavisnosti,problem efikasnosti,problem korumpiranosti i selektivnosti!

Zasto niko ne kaze koji je jedini drzavni organ koji je preziveo dve racionalizacije radnih mesta,zasto niko ne kaze,radnici kojeg drzavnog organa imaju ubedljivo najnize plate,zasto niko ne kaze koji drzavni organ jedini ima manjak zaposlenih,a najveci raspon plata(sluzbenik-sudija),zasto niko ne kaze,da li radnik bilo kojeg drzavnog organa ima osnovicu plate manju od zakonski propisanog minimalca?!

I pored svega,mi "obicni" radnici sve postizemo,sve odradimo,ali sve to izbrljaju,zabrljaju i poniste oni koji imaju 5-6 puta vecu platu,oni koji nikada nisu stali iza svojih radnika,oni koji se ponasaju kao nedodirljivi!

Dosta bre vise sa spinovanjem i generalisanjem,sve ide preko ledja nas slepaca koji dirincimo po ceo dan,a onda neki pametnjakovici ostave komentar,da je sudstvo ovakvo i onakvo tj. nikakvo,da primamo super plate koliko radimo i slicne gluposti!

Ne znam sta rade sindikati,odavno je trebalo da se dignemo i da sve stane,pa nek im sve rade sudije,neka zaposljavaju stranacke vojnike,jako ce se "usreciti" i jedni i drugi!!!

Sladjana

pre 10 godina

Molila bih komentatore da se malo bolje informišu. Tačno je, sudije su vraćene, ali su im vezane ruke na drugi način. Kako da savladaju priliv predmeta? Nemaju sa kim da rade, sa čim i gde. Nema saradnika koji ih prate u radu, tuku se za daktilografa na sudjenjima. Slušali smo hvalospeve, medijske naravno, a sve kako ne bi urušili reputaciju vlasti da je reforma uspela i stvarali lažnu sliku o tome. Istinu bi građani teško saznali od medija da se nije promenila vlast i da im istina nije bila potrebna da pljunu na prethodne. Verovatno ćemo i ovoj novoj reformi negativne komentare slušati jednog dana. Dođite da slikate kutije sa spakovanim predmetima. Pravosudje je stalno u reorganizaciji a to usporava jer nam diletanti vode tako važnu delatnost. Igraju se devojčice i dečaci!

ljubomir

pre 10 godina

Ovo je neverovatno.

Zivo me interesuje sta pise u toj strategiji jer ja ni uz najbolju volju ne mogu da smislim nacin da se rese svi ovi zaostali predmeti.

Ajde da budemo ludo optimisticni i nerealni.

Recimo da se dogovorimo da vise niko u Srbiji ne tuzi nikog dok se ne rese svi zaostali slucajevi. Neka imamo 1000 sudija. Nek je svaki sudija fenomen koji moze dnevno da resi jedan predmet odnosno recimo 330 godisnje. Uspece sve da rese za 10 godina.

I sad nek mi neko kaze kako misle da se ovo resi.

Ako se ne napravi trijaz za odbacivanje glupih, zaostalih ili beznacajnih tuzbi, sporazumno resenje uz kompromis gde to moze a samo ozbilni slucajevi da se resavaju uz veliki napor sudija i strogu zabranu odugovlacenja nista od resenja.

Zasto bi bilo dozvoljeno odlaganje rocista zbog nedolaska advokata? Ako isti nema zamenu nek odlozi drugi posao, rociste je prioritet.
Takodje, ako po meni neuporedivo znacajniji posao lekara moze da se normira, moze i posao sudije. Uz duzno postovanje integriteta sudija, pre sam za to da neko natera sudiju da brze resi slucaj uz pretnju sankcija nego lekaru da odredjujemo broj pacijenata, prepisanih recepata ili uradjenih analiza.

Jovan

pre 10 godina

Bice i vise neresenih predmeta a i treba da bude. Mene drzava hoce da kazni zato sto sam izasao iz automobila da kupim hleb i navodno se nepravilno parkirao. E iskoristicu sva svoja prava na zalbe, dokazivanja i tome sl. pa makar platio i vise. Razmisljam da cak odem u zatvor na par dana samo da napakostim tzv zastitnicima drzavnog poretka.

Pastir Kostja

pre 10 godina

Malovićka umesto da je prozvana zbog prethodne "reforme" i novca koji je spiskan na istu, sada deli lekcije i dobija medijski prostor?!! Lekcije nek deli neko drugi.

krle - dron

pre 10 godina

Malovicka ne vidi kako taj problem moze da se resava ???,to kaze ona u cijem periodu dok je upravljala tom monstrumskom institucijom to sve i generisano,da je pravde ona bi trebala biti izvedena pred lice pravde da oseti barem deo onoga cemernog usta je celo drustvo kroz nakazno korumpirano i kriminalno pravosudje dospelo.Tu nema vise Boze pomozi,tuzioce,sudije i advokate drzava mora da stavi pod carski rez,a to znaci da im oduzme svih 3,3 miliona predmeta cime se hrane kao lesinari gde su gradjani podvrgnuti najprimitivnijem mentalnom zlostavljanju i pljacki.Predsednik drzave na predlog ministra pravosudja treba i mora da donese ukaz o ukidanju svih 3,3 miliona predmeta i na taj nacin pomiluje narod i spasi gradjane inkvizicijskog progona i pljacke, i nalozi DA BUDUCI PREDMETI MOGU ZAPOCETI SAMO UZ DEFAKTO DOKAZE po evropskim nacelima,na taj nacin drzava bi uzela kolac iz ruku kriminalaca u pravosudju kojim se nezasito hrane A BROJ POTREBNIH U PRAVOSUDJU bi pao na 30% sadasnjih jer pravih predmeta sa DEFAKTO DOKAZIMA nema ni toliko,na taj nacin drzava bi se resila olosa u pravosudju a narod bi odahnuo,strani investitori bi poceli da veruju u normalno drustvo,pravosudje bi konacno opravdalo svoje postojanje.

SAMPO

pre 10 godina

Sudastvo je rak rana Srbije. Ne samo zato što nisu stvpreni normalni uslovi za sudstvo I što se pokreću sudski procesi zbog sitnih, čak besmislenih ili pogrešno procenjenih prestupa, već I što je znatan broj sudija korumpiran I ne prati odluke tužilaštva. Mada je pročiščavanje potrebno I utužilaštvu. Rešenje problema u sudstvu je mamutski težak posao, ali se jednom mora taj gordijev čvor razrešiti.

Perla

pre 10 godina

Do pre nekoliko bila sam u struci i zastupala sam stranke u u dosta sporova. Ne znam da li se sudstvo u međuvremenu promenilo, ali ono što ja pamtim je loše, neprofesionalno i aljkavo.

Ročišta su zakazivana za otprilike tri meseca, a nekada i na duži rok, a da nije u međuvremenu provereno da li su pozivi i pismena svima uručeni, a ako nisu da se to ponovo uradi kako bi ročište moglo da bude održano. Često je sudija prvi put otvarao predmet pred strankama na samom ročištu, listao predmet i utvrđivao da li su svi uredno pozvani.Onda hladno, bez trunke nelagodnosti, sudija utvrdi da nekome nešto nije uredno dostavljeno i ročište se odlaže za sledeća tri ili više meseci. Ili da jedna stranka traži dodatni rok za izjašnjenje o podnesku koji joj je blagovremeno dostavljen i to sudija odobrava bez problema, pa se ročište zbog toga odlaže. Kako bre, neko može da dođe nespreman na ročište na koje je uredno pozvan za koje je dobio sve papire i da tako manipuliše parnicom? Ili to što mnoge sudije uopšte i ne pročitaju podneske i ne pripreme se za suđenje, već ga na preskok čitaju i improvizuju na ročištu. Kako može da se desi da sudija ne pročita odgovor na tužbu u kojoj se ističe prigovor neblagovremenosti zbog koga bi tužba morala da bude odbačena, već zakazuje brojna ročišta u kojima se izvode potpuno suludi dokazi, a pri tome je reč o radnom sporu koji je hitan? I šta sa sudojom kome prvo ročište ujutru već kasni više od sat vremena? I tako redom ...

Sladjana

pre 10 godina

Molila bih komentatore da se malo bolje informišu. Tačno je, sudije su vraćene, ali su im vezane ruke na drugi način. Kako da savladaju priliv predmeta? Nemaju sa kim da rade, sa čim i gde. Nema saradnika koji ih prate u radu, tuku se za daktilografa na sudjenjima. Slušali smo hvalospeve, medijske naravno, a sve kako ne bi urušili reputaciju vlasti da je reforma uspela i stvarali lažnu sliku o tome. Istinu bi građani teško saznali od medija da se nije promenila vlast i da im istina nije bila potrebna da pljunu na prethodne. Verovatno ćemo i ovoj novoj reformi negativne komentare slušati jednog dana. Dođite da slikate kutije sa spakovanim predmetima. Pravosudje je stalno u reorganizaciji a to usporava jer nam diletanti vode tako važnu delatnost. Igraju se devojčice i dečaci!

Sladjana

pre 10 godina

Sudija zakazuje ročišta od četiri do šest meseci jer nema slobodnu sudnicu, obično je dele po dvoje sudija, sude na par-nepar. Gde živite vi, zar ste toliko neinformisani. Imaju normu, i bez obzira na broj zaostalih predmeta od 3,3 miliona, urađeno je 2,5 miliona predmeta prošle godine. Štancuju se presude. Presuda mora da bude takva da i jedna i druga shvate zašto su izgubile, odnosno dobile spor. Dakle, jasna, razumna, obrazložena i potkrepljena dokazima. Da li zaista mislite da je lako biti sudija u zemlji gde nema odgovornosti, gde je politička samovolja iznad zakona i gde zakone menjaju kao gaće?!!! Sudija ima 3.000 a zaposlenih oko 10.000 u pravosuđu. I da naglasim, samo gradske uprave Beograda, Niša i Kragujevca imaju 12.000 zaposlenih, odnosno više nego celo srpsko pravosuđe. Otvorite prozor u nekoj opštini ono ispadaju zaposleni.

an.droid

pre 10 godina

sve sudije treba razresiti koji novo rociste zakazuje za 4-6 meseci po hitnom postupko odmah lustrirati pa da vidis kako ce da sude ko bele lale sve u jedno dva rocista...lopovi jedni...

krle - dron

pre 10 godina

Malovicka ne vidi kako taj problem moze da se resava ???,to kaze ona u cijem periodu dok je upravljala tom monstrumskom institucijom to sve i generisano,da je pravde ona bi trebala biti izvedena pred lice pravde da oseti barem deo onoga cemernog usta je celo drustvo kroz nakazno korumpirano i kriminalno pravosudje dospelo.Tu nema vise Boze pomozi,tuzioce,sudije i advokate drzava mora da stavi pod carski rez,a to znaci da im oduzme svih 3,3 miliona predmeta cime se hrane kao lesinari gde su gradjani podvrgnuti najprimitivnijem mentalnom zlostavljanju i pljacki.Predsednik drzave na predlog ministra pravosudja treba i mora da donese ukaz o ukidanju svih 3,3 miliona predmeta i na taj nacin pomiluje narod i spasi gradjane inkvizicijskog progona i pljacke, i nalozi DA BUDUCI PREDMETI MOGU ZAPOCETI SAMO UZ DEFAKTO DOKAZE po evropskim nacelima,na taj nacin drzava bi uzela kolac iz ruku kriminalaca u pravosudju kojim se nezasito hrane A BROJ POTREBNIH U PRAVOSUDJU bi pao na 30% sadasnjih jer pravih predmeta sa DEFAKTO DOKAZIMA nema ni toliko,na taj nacin drzava bi se resila olosa u pravosudju a narod bi odahnuo,strani investitori bi poceli da veruju u normalno drustvo,pravosudje bi konacno opravdalo svoje postojanje.

Jovan

pre 10 godina

Bice i vise neresenih predmeta a i treba da bude. Mene drzava hoce da kazni zato sto sam izasao iz automobila da kupim hleb i navodno se nepravilno parkirao. E iskoristicu sva svoja prava na zalbe, dokazivanja i tome sl. pa makar platio i vise. Razmisljam da cak odem u zatvor na par dana samo da napakostim tzv zastitnicima drzavnog poretka.

filatelista

pre 10 godina

Ne može pravosuđu da bude bolje kad o reformi mrse oni koji, da je pravde, tom pravosuđu ne bi ni prišli...Malević, Boljević.....

Buda Baba

pre 10 godina

Bice ih uskoro i 33 miliona,samo nastavite ovako!

Onima kojima ste dali platetine(sudije i tuzioci),uz nosioce vlasti,najveci su krivci za sve sto se desava sa pravosudjem,problem nezavisnosti,problem efikasnosti,problem korumpiranosti i selektivnosti!

Zasto niko ne kaze koji je jedini drzavni organ koji je preziveo dve racionalizacije radnih mesta,zasto niko ne kaze,radnici kojeg drzavnog organa imaju ubedljivo najnize plate,zasto niko ne kaze koji drzavni organ jedini ima manjak zaposlenih,a najveci raspon plata(sluzbenik-sudija),zasto niko ne kaze,da li radnik bilo kojeg drzavnog organa ima osnovicu plate manju od zakonski propisanog minimalca?!

I pored svega,mi "obicni" radnici sve postizemo,sve odradimo,ali sve to izbrljaju,zabrljaju i poniste oni koji imaju 5-6 puta vecu platu,oni koji nikada nisu stali iza svojih radnika,oni koji se ponasaju kao nedodirljivi!

Dosta bre vise sa spinovanjem i generalisanjem,sve ide preko ledja nas slepaca koji dirincimo po ceo dan,a onda neki pametnjakovici ostave komentar,da je sudstvo ovakvo i onakvo tj. nikakvo,da primamo super plate koliko radimo i slicne gluposti!

Ne znam sta rade sindikati,odavno je trebalo da se dignemo i da sve stane,pa nek im sve rade sudije,neka zaposljavaju stranacke vojnike,jako ce se "usreciti" i jedni i drugi!!!

ljubomir

pre 10 godina

Ovo je neverovatno.

Zivo me interesuje sta pise u toj strategiji jer ja ni uz najbolju volju ne mogu da smislim nacin da se rese svi ovi zaostali predmeti.

Ajde da budemo ludo optimisticni i nerealni.

Recimo da se dogovorimo da vise niko u Srbiji ne tuzi nikog dok se ne rese svi zaostali slucajevi. Neka imamo 1000 sudija. Nek je svaki sudija fenomen koji moze dnevno da resi jedan predmet odnosno recimo 330 godisnje. Uspece sve da rese za 10 godina.

I sad nek mi neko kaze kako misle da se ovo resi.

Ako se ne napravi trijaz za odbacivanje glupih, zaostalih ili beznacajnih tuzbi, sporazumno resenje uz kompromis gde to moze a samo ozbilni slucajevi da se resavaju uz veliki napor sudija i strogu zabranu odugovlacenja nista od resenja.

Zasto bi bilo dozvoljeno odlaganje rocista zbog nedolaska advokata? Ako isti nema zamenu nek odlozi drugi posao, rociste je prioritet.
Takodje, ako po meni neuporedivo znacajniji posao lekara moze da se normira, moze i posao sudije. Uz duzno postovanje integriteta sudija, pre sam za to da neko natera sudiju da brze resi slucaj uz pretnju sankcija nego lekaru da odredjujemo broj pacijenata, prepisanih recepata ili uradjenih analiza.

alex

pre 10 godina

Drzavni lopovluk... na oglasnoj tabli suda izadje predmet, odrzi se rociste, i novac se automatski odbija sa vaseg racuna. Samo jedno jutro ustanete i nalazite se u minusu. E moj narode, doveli smo monstrume da nas vode.

mj

pre 10 godina

Posledice negativne selekcije dolaze do izrazaja.Samo kad je drzava primorana da placa,dolazi do promena.Ako je sudijama tesko i pod pritiskom su,neka ustupe mesta drugima.Ne vidim da je neko od njih odbio da se vrati u pravosudje,kad su vracani,sto znaci da im je dobro,jos da naviknu da rade i problem je resen.

Zeljko

pre 10 godina

Srbija:
Pravda - selektivna
Odgovornost - nepoznata u praksi

Svake godine problemi ce biti reseni za par godina. Svaki problem za cije resavanje je neko placen, umesto resenja pokriva se izgovorima. Samo da se primi plata, odakle, koga je za to briga.
3 i kusur miliona... Toliko o vladavini prava. Istrulicemo od bezakonja i korupcije.

Perla

pre 10 godina

Do pre nekoliko bila sam u struci i zastupala sam stranke u u dosta sporova. Ne znam da li se sudstvo u međuvremenu promenilo, ali ono što ja pamtim je loše, neprofesionalno i aljkavo.

Ročišta su zakazivana za otprilike tri meseca, a nekada i na duži rok, a da nije u međuvremenu provereno da li su pozivi i pismena svima uručeni, a ako nisu da se to ponovo uradi kako bi ročište moglo da bude održano. Često je sudija prvi put otvarao predmet pred strankama na samom ročištu, listao predmet i utvrđivao da li su svi uredno pozvani.Onda hladno, bez trunke nelagodnosti, sudija utvrdi da nekome nešto nije uredno dostavljeno i ročište se odlaže za sledeća tri ili više meseci. Ili da jedna stranka traži dodatni rok za izjašnjenje o podnesku koji joj je blagovremeno dostavljen i to sudija odobrava bez problema, pa se ročište zbog toga odlaže. Kako bre, neko može da dođe nespreman na ročište na koje je uredno pozvan za koje je dobio sve papire i da tako manipuliše parnicom? Ili to što mnoge sudije uopšte i ne pročitaju podneske i ne pripreme se za suđenje, već ga na preskok čitaju i improvizuju na ročištu. Kako može da se desi da sudija ne pročita odgovor na tužbu u kojoj se ističe prigovor neblagovremenosti zbog koga bi tužba morala da bude odbačena, već zakazuje brojna ročišta u kojima se izvode potpuno suludi dokazi, a pri tome je reč o radnom sporu koji je hitan? I šta sa sudojom kome prvo ročište ujutru već kasni više od sat vremena? I tako redom ...

kakvo laganje

pre 10 godina

Najgora institucija u državi.Ja sam imao slučaj da je za 18 meseci održano samo jedno ročište a kada sam pisao pritužbu predsedniku suda u Užicu ,dobio sam odgovor koji je skandalozan.Na sve moje tvrdnje je odgovorio da su bez osnova.Ministarstvo pravde je još gore,pisao sam i visokom savetu sudstva,nisu mi ni odgovorili.Sramni srpski sud,mogu da izjavim i pred kamerama.U prepisci sam ih nazvao i ološem i šljamom i lopovima.Niko nije ni trepnuo kao da to niko i ne čita.Sud u Kragujevcu mi je pre pet godina naplatio taksu na nekretninu po predugovoru iako na to nije imao pravo ,već samo na potpise,pogotovu što je nekretnina na teritoriji druge opštine i suda.Za ugovor sam opet morao da platim punu taksu.Pare mi ne vraćaju već pola godine a predsednik suda u Kragujevcu se ponaša kao najobičniji ološ.Ja ga pitam jedno ,on odgovara deseto ili ne odgovori uopšte.Smejurija.Za nekoliko dana ističe zakonski rok od 15 dana da mi odgovore predsednik suda po 4. put,minstarstvo pravde 3.puti visoki savet sudstva 1.put a onda ću svu dokumentaciju o bruci i sramoti srpskog suda poslati na uvid svim medijima a ako to niko ne objavi ,postavljaću po društvenim mrežama i you.tube

Koska

pre 10 godina

Zašto sve ovo trpimo? Država koja nas skupo košta ne ispunjava nijednu od svojih funkcija. Ne može da nas brani i da zaštiti teritorijalni integritet, ne može da nam pruži nikakvu sigurnost niti bezbednost, ne može da nas leči, da nas školuje, da nam obezbedi egzistenciju, posao, normalan život. Skupila se banda koja ne zna ili neće ili i nezna i neće da radi. Sebi daju za pravo da se upoređuju sa Pašićem, Obrenovićem i drugim velikim ličnostima Srba i da izdaju i sramotu proglašavaju velikim pobedama. Vreme i istorija će o svakom reći svoje mišljenje,.....Možda bolje i ne zaslužujemo.

Pastir Kostja

pre 10 godina

Malovićka umesto da je prozvana zbog prethodne "reforme" i novca koji je spiskan na istu, sada deli lekcije i dobija medijski prostor?!! Lekcije nek deli neko drugi.

SAMPO

pre 10 godina

Sudastvo je rak rana Srbije. Ne samo zato što nisu stvpreni normalni uslovi za sudstvo I što se pokreću sudski procesi zbog sitnih, čak besmislenih ili pogrešno procenjenih prestupa, već I što je znatan broj sudija korumpiran I ne prati odluke tužilaštva. Mada je pročiščavanje potrebno I utužilaštvu. Rešenje problema u sudstvu je mamutski težak posao, ali se jednom mora taj gordijev čvor razrešiti.