Ponedeljak, 16.12.2013.

23:33

"Naše društvo ne može bez vođe"

Naše društvo je tolerantno na nasilje i kršenje ljudskih prava, ne razume suštinu demokratije i ne može bez vođe, kaže Žarko Korać.

Izvor: Danas

"Naše društvo ne može bez voðe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Građanin Sveta

pre 10 godina

Da, čovek je u pravu. Zato što smo prosti, zato što ne volimo da razmišljamo, zato što se u svakoj situaciji, naročito na slavskim besedama uvek pravimo pametni, zato što ne znamo da kažemo "Nisam to znao", zato što smo naučeni da mrzimo, zato što imamo viceve o svim nacijama samo o sebi ne kada treba završiti sa lošim glupim rezultatom. Zato što ne znamo da procenimo ko nam je prijatelj a ko ne, zato što smo svi patrijote a ni ne znamo šta to znači, zato što smo zaboravili sve eventualne nesreće pre 1999 i uvek se hvatamo za NATO bombardovanje kada treba objasniti koren nekog prisutnog problema, zato što smo egoisti ..... ZATO !

pijan ploter

pre 10 godina

Mislim da naše društvo pati od moralnog relativizma i nedostatka poštovanja za zakone i pravila. Ako nam zakon ne valja, umesto da ga menjamo mi ga ignorišemo, a što rekao čuveni brkajlija iz Gruzije, "svi problemi su kadrovski problemi", pa onda nema veze kakav je sistem, već da li imamo dobar kadar na vrhu koji će sve to "svojeručno" da sredi za nas. Ono što on ne sredi, mi ćemo sami ... i uvek ćemo bolje proći od bar nekog ko je od nas slabiji i ranjiviji.

Što se tiče ljudskih prava, da bi neko bio za njih i onda kada sam nije ugrožen, mora posedovati empatiju i svest o tome da mu je dobro i da je siguran. Tek onda može poželeti da sa drugima podeli tu svoju sreću. Mislim, to nije neka visoka nauka i otkriće, samo treba pogledati komentare na slične teme, odmah se vidi šta nas muči: "A meni?"

palanka teska

pre 10 godina

@Vojvodjaner

Koja gomila nebuloza. Tebe placaju da pises ovo sto pises ili je to odraz tvojih "razmisljanja"? Uglavniom, nemoj samo ovakvi kao ti da |brane" Vojvodinu. Kako nam je dosta raznih Seselja i Kostunica tako nam se vec stomak okrece od ovakvih novokomponovanih "ubervojvodjana".

View

pre 10 godina

Prema procenama nekoliko svetskih institucija, iz Srbije je u poslednjih 20-ak godina izneto oko 51 milijarda dolara. (Iz Vijetnama je, kažu, izneto oko 17 mlrd. USD.) Komenat na ovu vest iz Srbije je da ne postoji politička volja(!?) da se ovaj problem reši. Dakle, radi se o "političkoj volji", a ne o teškom krivičnom delu protiv naroda i države, tj. aktu veleizdaje.

Zato bih ja rečenicu prof. Koraća: "Naše društvo je tolerantno na nasilje i kršenje ljudskih prava i ne razume suštinu demokratije" ... malo izmenila i rekla: Naša elita (politička, ekonomska i svaka druga) je više nego tolerantna na nasilje i kršenje ljudskih prava i ne razume suštinu demokratije.

Možda bi prof. Korać trebao da barem prelista Ustav, pa bi mu bilo jasno da taj isti narod (kakav god bio) već dugo faktički živi u neproglašenom vanrednom stanju, jer se desetine ustavnih odredbi suspenduju nad njim. Vesti koje čitamo na site-u B92 o tome ko ima a ko nema! pravo na lečenje, o tome kako naše silovane sugrađanke plaćanju taksu državnom organu, o trudnicama i njihovim platama, njihovoj ishrani u bolnicama, o penzionerima i stalnom smanjivanju njihovih penzija, o socijalnoj zaštiti i granici siromaštva koja je stavljena na 8.000,00 dinara, itd., itd., govori u prilog tome koliko je domaća 'elita' devijantna.

Što reče neko dole, nema demokratnije i ljudskih prava sa platom od 150 evra, gospodine Korać. A Vi ste, na žalost, jedan od saučesnika u stvaranju tog i takvog 'sistema'.

seljadin

pre 10 godina

@Vojvodjaner, ubedio vas je Korać i EU da Srbi nisu u stanju da stvore prosperitetnu državu, a mene su Turci ubedili da kad Turci mogu imati u Istanbulu prosek 1000 evra, da mogu i Srbi u Beogradu i drugim gradovima.
Ono čega se treba osloboditi su iluzije i ljudi kao što je Korać treba da idu iz medija i da nikoga više ne uče nigde, potrebna je lustracija od kadrova koji već 23 godine uništavaju Srbiju, a to su SPS, SNS(radikali), DS i ostale trabant partije i NVO.

Deki

pre 10 godina

Vodja je potreban jednoj polovini od ove jedne trecine koja izlazi na izbore. Ostalima je potrebna politicka opcija za koju veruju da bi se kvalitativno razlikovala od postojecih na sceni.

Aleksandar

pre 10 godina

Tako je ,uzgred ni jedan narod ne moze bez jakog vodje,uporedite Nemacku sada i za vreme Joske Fisera...Amere sada i za vreme Klintona...ili Ruse...ima toga koliko ti dusao hoce!!!

gorskicar

pre 10 godina

Profesorski nema šta . Knjiški definisano , akademski . Sa distance naravno . Ne nisu oni ucestvovali u sakaćenju društva . U modernizaciji zasnovanoj na uredbama i podzakonskim aktima uz svesno zanemarivanje cinjenice da najpre donesu novi Ustav . Sve su radili zbrda zdola bez jasnog cilja sem opšte floskule da nas treba modernizovati . Ta modernizacija dovela nas je tu gde smo , ako je trebalo lustrirati Šainovića isto važi i za Koraća , posledice njihovog političkog rada su jednako štetne .

;)

pre 10 godina

"Ali i ŽK je deo fronta kulta ličnosti Đinđića i razbijanja privrede Srbije zarad EU-šargarepe." @Helios, u SFRJ funkcionisala je dogovorna ekonomija, raspadom SFRJ sve uzubljeno se raspalo i skoro da nije imalo šta da se privatizuje. Radnici EI i MIN su devedesetih izbacili stočiće na buvare i počeli sa snalaženjem, a po vama je privreda razbijena onda kada nije imalo šta da se uništi.

Vojvodjaner

pre 10 godina

Dragi Zarko, u pravu ste u svemu. Mislim da je i Evropa shvatila da je ovaj 100godisnji eksperiment, zvani “dajte Srbima drzavu“, propao. Na zalost pokazali su se nezreli da upravljaju ovim prostorom. Mi koji trenutno tu zivimo imamo problem, sto ovu bedu moramo da istrpimo, dok ne dodje do nove podele u svetskoj partiji karata. Dotle, ko se kako snadje.

mup

pre 10 godina

Dva dana posle petog oktobra,Korac je otisao u Pink kod Mitrovica i saopstio nam kako je to komercijalna TV zabavnog sadrzaja i da oni to nece dirati.Posle je kupio nov auto i tako dalje.

runner

pre 10 godina

DEDA CVETKO, 17. decembar 2013 07:06)
Vi ste u vašem komentaru pomešali I babe I žabe, I demokratiju I diktaturu. Još jedan dokaz da je gospodin Žarko Korać u pravu jer samo oni koji nemaju vere u sebe I svoje sposobnosti prizivaju vođu koji će čarobnim štapićem rešiti sve njihove životne problem. Obama, a pogotovu Merkelova, nije, niti će ikada biti iznad državnih institucija, Vlade I Parlamenta. Naša demokratija je u stvari paravan za javašluk pa stog I potreba za jakim vođom. Mi se, nažalost, još nismo odmakli od feudalne Turske vladavine. Pa pogledajte samo koji današnji begovi upravljaju kojim srbistanskim nahijama od Bidže, Rake, Velje, Verka do Palme I dr.

seljadin

pre 10 godina

Korać hoće da nas ubedi da mi ne valjamo, a da on valja, e pa mislim da je obrnuto. Nek ode malo u Tursku, pa nek vidi kakva je ta zemlja, a kad su se Turci razvili, možemo i mi Srbi.
Sad bi me Korać brendirao kao "Rusofila", ne sme se ništa reći što on već nije rekao, pravi profesor iz komunizma, za primer Severnoj Koreji nema šta!

Ritter

pre 10 godina

Da vam ja prosto objasnim profesore Korac, razlog svemu tome je sto prosecnom Srbinu opada potencija od preterane konzumacije etanola i cigareta a pritom mu jos zena soli pamet plus je pod stresom jer je stalno u dugovima. Idol takvom Srbinu je agresivni patrijarhalni vodja koji kad udari o sto ima sva kuca da se trese, bio pijan ili ne, bio u pravu ili ne. Vi ste psiholog, sigurno je cika Freud rekao nesto o tome. Resenje je dakle vise seksa, ubacite to u program partije mozda vam poraste rejting za koji procenat. Ovako dzaba pricate.

*Izvinite gosp. Korac*

pre 10 godina

Vredjate moju inteligenciju gospodine Korac. Meni ne treba vodja, meni treba samo neko ko nije lopov i sta je tu lose kada neko nesto dobro radi za svoj narod. I Tadic i Djilas i svi drugi su mogli da se zovu vodje, samo da su nesto radili dobro za narod, a ne za svoje potrebe. A kao sto vidite po izborima narod je izabrao bolju opciju. Ne zanima me da li je neko DS, SNS, DSS, ko me god vodi u Evropsku uniju, ko god mi izgleda posteniji, pametniji, brizniji za svoj narod ja cu glasati za njega, pa makar imao apsolutnu vlast. Pominjete izvinjenja nekih ljudi, pa nije valjda da samo njih dvojica treba da se izvinjavaju, a Vi da se izvinete? Podugacak je spisak onih koji narodu treba da se izvinjavaju, pa bi bilo posteno da ih sve nabrojite.

П

pre 10 godina

@деда цветко Вођа стада је ован предводник, чобан је владар који глуми гром и батину а то срби и желе. Од тих које си набројао само пар би се могло назвати владаром а још мање успешним владаром. Остали су махом фигуре које спроводе вољу народа ибзнају да би им летела глава да га изневере. Проблем је у томе што такво друштво захтева зрелост и разум а срби то презиру и лакше им је да им неко диктира шта да раде да би могли да величају своју патњу као и увек што раде уместо нешто да промене ако им смета. Ако је добар диктатор онда ок, поносиће се као својим пореклом ако је лош - ето радости имају зашто да кукају и кога да криве за све своје проблеме. А ако им се заправо да слобода да не пузе пред тиранином онда мрзе себе и свој народ, беже из земље, заборављају своје порекло и слично. То не значи да нама треба диктатор, нама треба лечење.

Vojislav Stojković

pre 10 godina

@helios
Možete se s nekim ne skagati a da ne pričate neustine o njemu!
Kakve su to besmislice da "Korać ima vikendicu u Hrvatskoj koju čuva hrvatska policija"?
Kakva je to besmislica o njegovom ocu koji je umro pre mnogo decenija?
Ako ste bili "student njegovog oca", što se onda ne potpišete? Nije valjda da se plašite? Ja sam bio student njegovog oca koji je umro pre skoro tri decenije. Ako je potrebno mogu da dam broj indeksa i godinu upisa. A znatno pre toga otišao u penziju.
Ostavite se toga.
Tema je ono što je rečeno a ne nečiji otac!

krle - dron

pre 10 godina

Dali je to Korac 12-godina zamisljao da zivi u Holandiji dok je narod grcao u DOS-ovskoj LOPOVSKOJ zutoj zabokrecini,treba da se stide svi koji su priznikli iz tog zla.

Prof

pre 10 godina

Gospodine Korac, kao neko ko je odrastao u Srbiji znam odlicno o cemu govorite. Ja sam to jasno video krajem '80 i pocetkom '90. Napustio sam zemlju kada sam se definitivno uverio da sile koje pokrecu srpski kolektiv u svakom pogledu nisu nimalo bezazlene a narod na takve niske moralne i drustvene porive ima veliki afinitet i nije dovoljno razvijen da mu se odupre. Drustveni modeli koji su ovladali Srbijom su takodje paradoksalni jer s jedne strane postoji obozavanje zapadnog sistema i zelja za asimilacijom u takvoj sredini dok u samoj Srbiji drustvene sile dovode do totalno oprecnog ponasanja. Zato, da skratim, Srbija mora da se prevaspita bez odlaganja. To nije tako tesko da s epostigne ako se ljudima prestave i propagiraju pojmovi kao sto su jednakost, tolerancija , solidarnost... To nisu bajke, to su socioloske struje koje imaju mnogo jaci intenzitet od svega negativnog. Upravo je balans izmenju kolektiva i individualizma pravac koje sada svi pocinju da naslucuju, tako da uspostavljanje modela vodje nije resenje, to postoji vekovima a rezultate vidite i sami

DEDA CVETKO

pre 10 godina

A koje to drustvo nema "vodju", Gospodine Korac? U Americi se svaka korporacija, politicka stranka i akademska institucija dici i hvali svojim "strong leadership" osobinama i programima, samo Srbi treba coporativno, kao bezumno krdo ili brod bez kormilara i bez ikakvog kompasa i vodjstva da tumaraju iz jednog rata i drugi, iz jednog genocida u drugi, i tako dok nas jednog dana vise ne bude bilo.

Vase protivljenje ideji "vodje" je subliminalna psiholoska manipulacija koja NAMERNO i SVESNO brka pojmove firera i vodje, i pokusava da obmane, zbuni, zamuti i obeshrabri.

Srbija je jedino bila u stanju da opstane kad je imala vodju. Cak je i los, glupav i nesposoban vodja (kao sto je, recimo, bio Aleksandar Obrenovic, da ne pominjem neke skorije slucajeve) verovatno bio bolji nego nikakav vodja, ili, jos gore, post-peto-oktobarska anarhija ili mafijaska "demokratska" strahovlada.

Sta je Merkelova, ako ne vodja? Sta je Putin, ako ne vodja? Sta je bio Mandela ako ne vodja? Sta su bili Cavez? Gandi? Sun Jat-Sen? Naser? Kastro? Kromvel? Napoleon? Vasington, Adams, Medison, Linkoln i Ruzvelt? Cercil? De Gol? Ataturk? Trido? Jesu li njihovi narodi pali s' Marsa i naprasno postali demokratski nepismeni, parlamentarno tupavi i genetski totalitarni kad su birali jake vodje? Ako vam je ovo valjana socioloska teorija, ja sam garantovano eksplodirajuca supernova.

Stado bez cobanina pojesce vukovi. Nas su, nazalost, vec pojele hijene i tvorovi.

Adriano Celentano

pre 10 godina

Tako je, neobrazovanost, nezaposlenost i prostakluk, kada se spoje daju zlo kakvo je danas u Srbiji. Prvi cobanin moze i da svakome uzme po litar krvi i da se kupa u njoj, nece izgubiti popularnost jer tupost nema granica.

Swedenonline

pre 10 godina

Definicija ljudi se obicno iskazuje kroz elemente socijalnosti, da je ljudsko bice socijalnog karaktera a ne coporativnog. Ako se dobro zamislite, mozda i shvatite da tu ipak postoje izvesne razlike. Kao drustvo padate na svim testovima, kao jedinke prolazite. A znate jako dobro da je samo u zivotinjskom carstvu pravilo da kad ste u coporu da se osecate jacim i menjate karakter. Doduse, ovaj je jos i blag za opise de'fakto stanja.

Helios

pre 10 godina

Kao prvo trebalo bi prenositi bisere Žarka Koraća sa hrvatskih televizija, jednog od retkih srba koji su redovni i omiljeni tamo. On im je dobar jer ga puste da ponovi tiradu o zlom Miloševiću i srpskom nacionalizmu; čim nešto drugo zausti oni ga ućutkaju i pošalju u ćošak.
Zbog svega ovoga njegova vikendica u Dalmaciji je, iako srpska, bezbedna.
I, u toj jednoj tragikomičnoj situaciji, vidi se sva glupost nedovoljne pameti, čega je ŽK šampion. On, kao, teži pomirenju i to tako što se njima i naše ime izvinjava. A oni njega koriste kao primer užasno retkog ali podnošljivog Srbina - jer se izvinjava i ponižava. Ali - ali, ali ali! - to njima samo dokazuje našu krivicu i da oni ne da ne treba ništa da se izvinjavaju nego treba da nas još više kinje i mrze! Sad je to eto i "objektivno", i sam srbin to priznaje, samo treba da se i ostali srbi Žarko-opamete!
Isto važi i za njegove dijagnoze, u nekom opsegu nesumnjivo tačne. Ali i ŽK je deo fronta kulta ličnosti Đinđića i razbijanja privrede Srbije zarad EU-šargarepe. Deo najkorumpiranije i najštetnije vlasti u istoriji Srbije, koja urniše privredu i pljačka čak više nego boljševici! A podržava LDP koji funkcioniše kao grupa Čedikala, umesto da je i on stao uz ostale viđenije koji su se odrekli tog Vođa-Partija modela.
Kao bivši student njegovog oca ( jeste bio pomalo folirant i komedijaš, ali dobroćudan i šarmantan a pre svega inteligentan i načitan) svašta bih tek mogao da mu prenesem što bi njemu sada njegov otac rekao...

Sasa

pre 10 godina

Tragedija je i velika drskost da posle svih ovih desavanja u polednjih 13 godina (citaj kriminala, lazi nesposobnosti, lenjosti, bezobrazluka nekompetentnosti itd), jedan od aktera tih desavanja, krivi mene i sve nas koji smo glasali za njega, a ne zelimo vise, sto moja svest jos nije dovoljno evoluirala, pa mi sad treba kult licnosti, neko kao Vucic da mu se klanjam, umesto da njemu i njemu slicnima poklonim jos 13 godina. Kakva drskost i bezobrazluk.

Tex

pre 10 godina

(Sasa, 17. decembar 2013 01:35)

A mislite da nije? Pa koje svima njima dozvolio da postoje a kamoli da rade. Pa ovaj narod naravno! Sve ovo sto nam se desava, desava se zbog nas a ne zbog nekog drugog ali zato volimo da se izvlacimo da nam je drugi uvek kriv kako za ekonomsku situaciju, kako za to da su nam razbili drzavu.

Politicari ne smeju da kazu istinu a to je da je ovaj narod jedan na dnu lestvice u Evropi sto se tice efikasnog obrazovanja I pismenosti. Bas zato sto je takva situacija ovom narodu fali zdravog razuma I bistrog uma da ukapira nesto.

Drugim recima ovaj narod je glup a s'obzirom kakva nam je situacija mozemo da kazemo da je medju najglupjima u Evropi. E to politicari ne smeju da kazu ali zato jako dobro koriste tu cinjenicu

Marija

pre 10 godina

Bravo, Profesore!
Taman kada sam se vec uplašila da nema više nikoga ko slobodno misli, gledajući Čedu i DS struju koja želi Vučiću pod skute. Nadam se da će oni pročitati ovaj intervju koji jasno kaže zašto građanske i demokratske opcije NIKADA ne smeju stati uz ovu vlast: zato što, kako Korać kaže, PPV i Mr Diploma nikada nisu objasnili ZAŠTO su promenili politiku.

Robespjer

pre 10 godina

Smatram da je gospodin Korać u pravu. Već decenijama u nazad tražimo čobanina da nas vodi. Naše društvo je zahvatila strašna apatija i svi čekaju da veliki vodja sve reši, a niko ni prstom da mrdne, pa ni ne čudi što se narod oduševi kad dobije litar ulja ili kilo krompira u predizbornoj kampanji, bolje išta nego ništa. Svi se kriju iza imena lidera svojih stranaka, što je za mene poražavajuće. Koliko sam primetio jedini koji odudara je URS, oni imaju vrlo jake i kvalitetne ljude u većini opština naše zemlje, koji su stručni i sposobni da reše probleme svojih gradjana.

Sasa

pre 10 godina

Ista prica isto odstojanje, uobicajena Koraceva mantra. Kakav god da je bio problem u prvoj vladi posle 5. Oktobra, Koracov odgovor je bio da je narod kriv. Da, bas je narod kriv za Veselinova, Janjusevica, Kolesara, MAriju Rasetu, vladu sa Branislavom Ivkovicem, zebru, Miodraga Kostica itd.

katica

pre 10 godina

Kako ste radili tako ćete i požnjeti"! Vi ste jedan od onih koji su postavili POGREŠNU DIJAGNOZU O POLITIČKOM SISTEMU" 5 oktobar bez 6 oktobra značio je daljih 13 godina PROPADANJA, dalje fašizacije Srbije (dalji porast netolerancije....).
Ps. Naravno Korać smatra da on nigde nije pogrešio (grešili su samo drugi). Potrošili ste energiju naroda koja je godinama kuljala po ulicama naših gradova da bi OČUVALI SLUŽBE njihove samoubilačke ratove, rusku guberniju. Evo potrošili su 13 godina da bi dokazivali kako oni za ništa nisu krivi. Znači umesto da je 6 oktobra TRENUTNO - ODMAH - MOMENTALNO - OKRENUT LIST te samoubilačke politike koja je jedan narod od 7 miliona (zarad očuvanja geostrateških interesa Rusije) sukobila sa 1 milijardom najmoćnijih zemalja sveta. Nastavljeno je TROVANJE NAŠE OMLADINE. I sada 2013 smo u neuporedivo gorem položaju nego 1990.

Mladić gsp

pre 10 godina

Profesore, šta je sa ljudskim pravom na normalan i dostojanstven život nas mladih koji živimo na socijalnoj margini jer ne možemo da živimo od svog rada? Konstantno nas Vi, elitistički snobovi, vređate svojom gordom izuzetnošću. Izveli ste privatizaciju u privredi i lišili nas realnih sredstava za proizvodnju i samim tim ugrozili naš opstanak. Sad našu rezigniranu reakciju nazivate mržnjom!? Vi se ustvari nas gnušate, licemerni ste, izuzetni i prepametni profesore.

Mirek Griba

pre 10 godina

Korac je potpuno u pravu.Sloboda govora,povlaci i odgovornost.Ali da to dodje iz d-----a u glavu treba promeniti porodicno vaspitanje kao i matricu obrazovanja.Sa tim ce se promeniti i sistem vrednosti.

Aron

pre 10 godina

Gospodine Korać potpuno ste upravu.Ali da budemo iskreni nađite mi jedan narod koji ima 40% nezaposlenosti i 150 evra minimalnu platu a da su funkcionalno demokratsko društvo,sa poštovanjem ljudskih prava i tolerancijom.Tako i mi,jer za nas budimo iskreni nije demokratija jer dok smo imali diktaturu u komunizmu mi smo imali nekakav red.A kad smo prešli na demokratiju nastali su problemi.Budemo iskreni nama je potrebna čvrsta ruka jer bez nje upadamo u haos zato što svi misle samo na prava a ne na odgovornost.Zbog toga su ljudi počeli da idealizuju Vučića i traže nekog da zavede red

ma nemoj?

pre 10 godina

Kada biste vi iz medija malo manje stvarali Trumanov show od PPV, mozda bismo i mogli bez vodje...Toliko ga forsirate po ceo dan da je stvarno cudo sto jos uvek nema 125% glasova, a ide se ka tome...i kad se to desi vi sa b92 cete nas obavestiti da je 125% vucicevih glasaca sasvim realan rejting.

Expat

pre 10 godina

Sve, sve, ali je malo deplasirano reci da su suspendovana krajem osamdesetih, kada ni pre toga nisu bila ni priblizno na nivou kakav je u demokratskim drustvima. Sad kao sve je bilo bajno i sjajno i onda je dosao "zli Sloba". On je samo produkt i kadar tog prethodnog sistema, koji na zalost jos obitave na podrucju Srbije.

nenad

pre 10 godina

Jedini razlog zašto još MOŽDA (veliko možda) dajem glas LDP-u na izborima je isključivo zbog Žarka Koraća i SDU. Nažalost, da SDU izađe samostalno na izbore, glasalo bi 0.2% za njega, jer kao što je rekao, Srbiji treba neki vođa, glavonja - Srbin uvek glasa za onog koji mu priča najlepšu bajku i deli ćuške.

Žarko Korać - Jedan jako redak primer dobrog političara u Srbiji.

Nenad

pre 10 godina

Sve je ovo tacno,ali je pogresno ocekivati da ce vreme i demokratsko obrazovanje da resi probleme.Mi smo takvi kakvi jesmo i u demokratskim uslovima ne funkcionisemo na nacin na koji bi to zeleo ja ili gospodin Korac.Nas narod trazi jakog vodju,instinktivno i kad ga nadje stvari ce krenuti u pravom smeru.To smo jednostavno mi.Tako je ovde.I to se nece nikad promeniti jer nam je takav DNK.

zmitjkoe

pre 10 godina

"Iz začaranog kruga autoritarnosti i kršenja ljudskih prava, prema mišljenju našeg sagovornika, Srbija može izaći, ali je za to potrebno vreme."

A koliko vremena je potrebno Srbiji da se izredjaju i pocrkaju svi skotovi? Pozdrav gospodinu Koracu, steta sto je bio suvise normalan za srpskog politicara.

samo vas gledam

pre 10 godina

Divno je da se neko bavi i ovim problemom. Loše je što je isti, Korać, pokušavao u prošlosti da se bavi praktičnom politikom i upravljanjem državom, za šta nam je dokazivao da nije sposoban, počinjavši svaki govor sa "to nije iz moje struke i u to se nerazumem, ali treba ....". Sada kada se bavi nečim što mu je struka njegove izjave opet imaju pravu težinu.

MAU-VAU

pre 10 godina

Otvorena je 1987god.ona kutija zla.Nacionalisticko ludilo je zahvatilo vecinu koja je u stanju da pravda i najgore zlocine.Potrebno je da prodje jos par desetina godina da se drustvo unormali-ako ga bude.

zmitjkoe

pre 10 godina

"Iz začaranog kruga autoritarnosti i kršenja ljudskih prava, prema mišljenju našeg sagovornika, Srbija može izaći, ali je za to potrebno vreme."

A koliko vremena je potrebno Srbiji da se izredjaju i pocrkaju svi skotovi? Pozdrav gospodinu Koracu, steta sto je bio suvise normalan za srpskog politicara.

nenad

pre 10 godina

Jedini razlog zašto još MOŽDA (veliko možda) dajem glas LDP-u na izborima je isključivo zbog Žarka Koraća i SDU. Nažalost, da SDU izađe samostalno na izbore, glasalo bi 0.2% za njega, jer kao što je rekao, Srbiji treba neki vođa, glavonja - Srbin uvek glasa za onog koji mu priča najlepšu bajku i deli ćuške.

Žarko Korać - Jedan jako redak primer dobrog političara u Srbiji.

MAU-VAU

pre 10 godina

Otvorena je 1987god.ona kutija zla.Nacionalisticko ludilo je zahvatilo vecinu koja je u stanju da pravda i najgore zlocine.Potrebno je da prodje jos par desetina godina da se drustvo unormali-ako ga bude.

ma nemoj?

pre 10 godina

Kada biste vi iz medija malo manje stvarali Trumanov show od PPV, mozda bismo i mogli bez vodje...Toliko ga forsirate po ceo dan da je stvarno cudo sto jos uvek nema 125% glasova, a ide se ka tome...i kad se to desi vi sa b92 cete nas obavestiti da je 125% vucicevih glasaca sasvim realan rejting.

Adriano Celentano

pre 10 godina

Tako je, neobrazovanost, nezaposlenost i prostakluk, kada se spoje daju zlo kakvo je danas u Srbiji. Prvi cobanin moze i da svakome uzme po litar krvi i da se kupa u njoj, nece izgubiti popularnost jer tupost nema granica.

Mirek Griba

pre 10 godina

Korac je potpuno u pravu.Sloboda govora,povlaci i odgovornost.Ali da to dodje iz d-----a u glavu treba promeniti porodicno vaspitanje kao i matricu obrazovanja.Sa tim ce se promeniti i sistem vrednosti.

Marija

pre 10 godina

Bravo, Profesore!
Taman kada sam se vec uplašila da nema više nikoga ko slobodno misli, gledajući Čedu i DS struju koja želi Vučiću pod skute. Nadam se da će oni pročitati ovaj intervju koji jasno kaže zašto građanske i demokratske opcije NIKADA ne smeju stati uz ovu vlast: zato što, kako Korać kaže, PPV i Mr Diploma nikada nisu objasnili ZAŠTO su promenili politiku.

Expat

pre 10 godina

Sve, sve, ali je malo deplasirano reci da su suspendovana krajem osamdesetih, kada ni pre toga nisu bila ni priblizno na nivou kakav je u demokratskim drustvima. Sad kao sve je bilo bajno i sjajno i onda je dosao "zli Sloba". On je samo produkt i kadar tog prethodnog sistema, koji na zalost jos obitave na podrucju Srbije.

katica

pre 10 godina

Kako ste radili tako ćete i požnjeti"! Vi ste jedan od onih koji su postavili POGREŠNU DIJAGNOZU O POLITIČKOM SISTEMU" 5 oktobar bez 6 oktobra značio je daljih 13 godina PROPADANJA, dalje fašizacije Srbije (dalji porast netolerancije....).
Ps. Naravno Korać smatra da on nigde nije pogrešio (grešili su samo drugi). Potrošili ste energiju naroda koja je godinama kuljala po ulicama naših gradova da bi OČUVALI SLUŽBE njihove samoubilačke ratove, rusku guberniju. Evo potrošili su 13 godina da bi dokazivali kako oni za ništa nisu krivi. Znači umesto da je 6 oktobra TRENUTNO - ODMAH - MOMENTALNO - OKRENUT LIST te samoubilačke politike koja je jedan narod od 7 miliona (zarad očuvanja geostrateških interesa Rusije) sukobila sa 1 milijardom najmoćnijih zemalja sveta. Nastavljeno je TROVANJE NAŠE OMLADINE. I sada 2013 smo u neuporedivo gorem položaju nego 1990.

Mladić gsp

pre 10 godina

Profesore, šta je sa ljudskim pravom na normalan i dostojanstven život nas mladih koji živimo na socijalnoj margini jer ne možemo da živimo od svog rada? Konstantno nas Vi, elitistički snobovi, vređate svojom gordom izuzetnošću. Izveli ste privatizaciju u privredi i lišili nas realnih sredstava za proizvodnju i samim tim ugrozili naš opstanak. Sad našu rezigniranu reakciju nazivate mržnjom!? Vi se ustvari nas gnušate, licemerni ste, izuzetni i prepametni profesore.

samo vas gledam

pre 10 godina

Divno je da se neko bavi i ovim problemom. Loše je što je isti, Korać, pokušavao u prošlosti da se bavi praktičnom politikom i upravljanjem državom, za šta nam je dokazivao da nije sposoban, počinjavši svaki govor sa "to nije iz moje struke i u to se nerazumem, ali treba ....". Sada kada se bavi nečim što mu je struka njegove izjave opet imaju pravu težinu.

Sasa

pre 10 godina

Ista prica isto odstojanje, uobicajena Koraceva mantra. Kakav god da je bio problem u prvoj vladi posle 5. Oktobra, Koracov odgovor je bio da je narod kriv. Da, bas je narod kriv za Veselinova, Janjusevica, Kolesara, MAriju Rasetu, vladu sa Branislavom Ivkovicem, zebru, Miodraga Kostica itd.

Tex

pre 10 godina

(Sasa, 17. decembar 2013 01:35)

A mislite da nije? Pa koje svima njima dozvolio da postoje a kamoli da rade. Pa ovaj narod naravno! Sve ovo sto nam se desava, desava se zbog nas a ne zbog nekog drugog ali zato volimo da se izvlacimo da nam je drugi uvek kriv kako za ekonomsku situaciju, kako za to da su nam razbili drzavu.

Politicari ne smeju da kazu istinu a to je da je ovaj narod jedan na dnu lestvice u Evropi sto se tice efikasnog obrazovanja I pismenosti. Bas zato sto je takva situacija ovom narodu fali zdravog razuma I bistrog uma da ukapira nesto.

Drugim recima ovaj narod je glup a s'obzirom kakva nam je situacija mozemo da kazemo da je medju najglupjima u Evropi. E to politicari ne smeju da kazu ali zato jako dobro koriste tu cinjenicu

Aron

pre 10 godina

Gospodine Korać potpuno ste upravu.Ali da budemo iskreni nađite mi jedan narod koji ima 40% nezaposlenosti i 150 evra minimalnu platu a da su funkcionalno demokratsko društvo,sa poštovanjem ljudskih prava i tolerancijom.Tako i mi,jer za nas budimo iskreni nije demokratija jer dok smo imali diktaturu u komunizmu mi smo imali nekakav red.A kad smo prešli na demokratiju nastali su problemi.Budemo iskreni nama je potrebna čvrsta ruka jer bez nje upadamo u haos zato što svi misle samo na prava a ne na odgovornost.Zbog toga su ljudi počeli da idealizuju Vučića i traže nekog da zavede red

Swedenonline

pre 10 godina

Definicija ljudi se obicno iskazuje kroz elemente socijalnosti, da je ljudsko bice socijalnog karaktera a ne coporativnog. Ako se dobro zamislite, mozda i shvatite da tu ipak postoje izvesne razlike. Kao drustvo padate na svim testovima, kao jedinke prolazite. A znate jako dobro da je samo u zivotinjskom carstvu pravilo da kad ste u coporu da se osecate jacim i menjate karakter. Doduse, ovaj je jos i blag za opise de'fakto stanja.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

A koje to drustvo nema "vodju", Gospodine Korac? U Americi se svaka korporacija, politicka stranka i akademska institucija dici i hvali svojim "strong leadership" osobinama i programima, samo Srbi treba coporativno, kao bezumno krdo ili brod bez kormilara i bez ikakvog kompasa i vodjstva da tumaraju iz jednog rata i drugi, iz jednog genocida u drugi, i tako dok nas jednog dana vise ne bude bilo.

Vase protivljenje ideji "vodje" je subliminalna psiholoska manipulacija koja NAMERNO i SVESNO brka pojmove firera i vodje, i pokusava da obmane, zbuni, zamuti i obeshrabri.

Srbija je jedino bila u stanju da opstane kad je imala vodju. Cak je i los, glupav i nesposoban vodja (kao sto je, recimo, bio Aleksandar Obrenovic, da ne pominjem neke skorije slucajeve) verovatno bio bolji nego nikakav vodja, ili, jos gore, post-peto-oktobarska anarhija ili mafijaska "demokratska" strahovlada.

Sta je Merkelova, ako ne vodja? Sta je Putin, ako ne vodja? Sta je bio Mandela ako ne vodja? Sta su bili Cavez? Gandi? Sun Jat-Sen? Naser? Kastro? Kromvel? Napoleon? Vasington, Adams, Medison, Linkoln i Ruzvelt? Cercil? De Gol? Ataturk? Trido? Jesu li njihovi narodi pali s' Marsa i naprasno postali demokratski nepismeni, parlamentarno tupavi i genetski totalitarni kad su birali jake vodje? Ako vam je ovo valjana socioloska teorija, ja sam garantovano eksplodirajuca supernova.

Stado bez cobanina pojesce vukovi. Nas su, nazalost, vec pojele hijene i tvorovi.

Robespjer

pre 10 godina

Smatram da je gospodin Korać u pravu. Već decenijama u nazad tražimo čobanina da nas vodi. Naše društvo je zahvatila strašna apatija i svi čekaju da veliki vodja sve reši, a niko ni prstom da mrdne, pa ni ne čudi što se narod oduševi kad dobije litar ulja ili kilo krompira u predizbornoj kampanji, bolje išta nego ništa. Svi se kriju iza imena lidera svojih stranaka, što je za mene poražavajuće. Koliko sam primetio jedini koji odudara je URS, oni imaju vrlo jake i kvalitetne ljude u većini opština naše zemlje, koji su stručni i sposobni da reše probleme svojih gradjana.

Nenad

pre 10 godina

Sve je ovo tacno,ali je pogresno ocekivati da ce vreme i demokratsko obrazovanje da resi probleme.Mi smo takvi kakvi jesmo i u demokratskim uslovima ne funkcionisemo na nacin na koji bi to zeleo ja ili gospodin Korac.Nas narod trazi jakog vodju,instinktivno i kad ga nadje stvari ce krenuti u pravom smeru.To smo jednostavno mi.Tako je ovde.I to se nece nikad promeniti jer nam je takav DNK.

Helios

pre 10 godina

Kao prvo trebalo bi prenositi bisere Žarka Koraća sa hrvatskih televizija, jednog od retkih srba koji su redovni i omiljeni tamo. On im je dobar jer ga puste da ponovi tiradu o zlom Miloševiću i srpskom nacionalizmu; čim nešto drugo zausti oni ga ućutkaju i pošalju u ćošak.
Zbog svega ovoga njegova vikendica u Dalmaciji je, iako srpska, bezbedna.
I, u toj jednoj tragikomičnoj situaciji, vidi se sva glupost nedovoljne pameti, čega je ŽK šampion. On, kao, teži pomirenju i to tako što se njima i naše ime izvinjava. A oni njega koriste kao primer užasno retkog ali podnošljivog Srbina - jer se izvinjava i ponižava. Ali - ali, ali ali! - to njima samo dokazuje našu krivicu i da oni ne da ne treba ništa da se izvinjavaju nego treba da nas još više kinje i mrze! Sad je to eto i "objektivno", i sam srbin to priznaje, samo treba da se i ostali srbi Žarko-opamete!
Isto važi i za njegove dijagnoze, u nekom opsegu nesumnjivo tačne. Ali i ŽK je deo fronta kulta ličnosti Đinđića i razbijanja privrede Srbije zarad EU-šargarepe. Deo najkorumpiranije i najštetnije vlasti u istoriji Srbije, koja urniše privredu i pljačka čak više nego boljševici! A podržava LDP koji funkcioniše kao grupa Čedikala, umesto da je i on stao uz ostale viđenije koji su se odrekli tog Vođa-Partija modela.
Kao bivši student njegovog oca ( jeste bio pomalo folirant i komedijaš, ali dobroćudan i šarmantan a pre svega inteligentan i načitan) svašta bih tek mogao da mu prenesem što bi njemu sada njegov otac rekao...

Sasa

pre 10 godina

Tragedija je i velika drskost da posle svih ovih desavanja u polednjih 13 godina (citaj kriminala, lazi nesposobnosti, lenjosti, bezobrazluka nekompetentnosti itd), jedan od aktera tih desavanja, krivi mene i sve nas koji smo glasali za njega, a ne zelimo vise, sto moja svest jos nije dovoljno evoluirala, pa mi sad treba kult licnosti, neko kao Vucic da mu se klanjam, umesto da njemu i njemu slicnima poklonim jos 13 godina. Kakva drskost i bezobrazluk.

runner

pre 10 godina

DEDA CVETKO, 17. decembar 2013 07:06)
Vi ste u vašem komentaru pomešali I babe I žabe, I demokratiju I diktaturu. Još jedan dokaz da je gospodin Žarko Korać u pravu jer samo oni koji nemaju vere u sebe I svoje sposobnosti prizivaju vođu koji će čarobnim štapićem rešiti sve njihove životne problem. Obama, a pogotovu Merkelova, nije, niti će ikada biti iznad državnih institucija, Vlade I Parlamenta. Naša demokratija je u stvari paravan za javašluk pa stog I potreba za jakim vođom. Mi se, nažalost, još nismo odmakli od feudalne Turske vladavine. Pa pogledajte samo koji današnji begovi upravljaju kojim srbistanskim nahijama od Bidže, Rake, Velje, Verka do Palme I dr.

Građanin Sveta

pre 10 godina

Da, čovek je u pravu. Zato što smo prosti, zato što ne volimo da razmišljamo, zato što se u svakoj situaciji, naročito na slavskim besedama uvek pravimo pametni, zato što ne znamo da kažemo "Nisam to znao", zato što smo naučeni da mrzimo, zato što imamo viceve o svim nacijama samo o sebi ne kada treba završiti sa lošim glupim rezultatom. Zato što ne znamo da procenimo ko nam je prijatelj a ko ne, zato što smo svi patrijote a ni ne znamo šta to znači, zato što smo zaboravili sve eventualne nesreće pre 1999 i uvek se hvatamo za NATO bombardovanje kada treba objasniti koren nekog prisutnog problema, zato što smo egoisti ..... ZATO !

Vojvodjaner

pre 10 godina

Dragi Zarko, u pravu ste u svemu. Mislim da je i Evropa shvatila da je ovaj 100godisnji eksperiment, zvani “dajte Srbima drzavu“, propao. Na zalost pokazali su se nezreli da upravljaju ovim prostorom. Mi koji trenutno tu zivimo imamo problem, sto ovu bedu moramo da istrpimo, dok ne dodje do nove podele u svetskoj partiji karata. Dotle, ko se kako snadje.

Vojislav Stojković

pre 10 godina

@helios
Možete se s nekim ne skagati a da ne pričate neustine o njemu!
Kakve su to besmislice da "Korać ima vikendicu u Hrvatskoj koju čuva hrvatska policija"?
Kakva je to besmislica o njegovom ocu koji je umro pre mnogo decenija?
Ako ste bili "student njegovog oca", što se onda ne potpišete? Nije valjda da se plašite? Ja sam bio student njegovog oca koji je umro pre skoro tri decenije. Ako je potrebno mogu da dam broj indeksa i godinu upisa. A znatno pre toga otišao u penziju.
Ostavite se toga.
Tema je ono što je rečeno a ne nečiji otac!

Ritter

pre 10 godina

Da vam ja prosto objasnim profesore Korac, razlog svemu tome je sto prosecnom Srbinu opada potencija od preterane konzumacije etanola i cigareta a pritom mu jos zena soli pamet plus je pod stresom jer je stalno u dugovima. Idol takvom Srbinu je agresivni patrijarhalni vodja koji kad udari o sto ima sva kuca da se trese, bio pijan ili ne, bio u pravu ili ne. Vi ste psiholog, sigurno je cika Freud rekao nesto o tome. Resenje je dakle vise seksa, ubacite to u program partije mozda vam poraste rejting za koji procenat. Ovako dzaba pricate.

Prof

pre 10 godina

Gospodine Korac, kao neko ko je odrastao u Srbiji znam odlicno o cemu govorite. Ja sam to jasno video krajem '80 i pocetkom '90. Napustio sam zemlju kada sam se definitivno uverio da sile koje pokrecu srpski kolektiv u svakom pogledu nisu nimalo bezazlene a narod na takve niske moralne i drustvene porive ima veliki afinitet i nije dovoljno razvijen da mu se odupre. Drustveni modeli koji su ovladali Srbijom su takodje paradoksalni jer s jedne strane postoji obozavanje zapadnog sistema i zelja za asimilacijom u takvoj sredini dok u samoj Srbiji drustvene sile dovode do totalno oprecnog ponasanja. Zato, da skratim, Srbija mora da se prevaspita bez odlaganja. To nije tako tesko da s epostigne ako se ljudima prestave i propagiraju pojmovi kao sto su jednakost, tolerancija , solidarnost... To nisu bajke, to su socioloske struje koje imaju mnogo jaci intenzitet od svega negativnog. Upravo je balans izmenju kolektiva i individualizma pravac koje sada svi pocinju da naslucuju, tako da uspostavljanje modela vodje nije resenje, to postoji vekovima a rezultate vidite i sami

Deki

pre 10 godina

Vodja je potreban jednoj polovini od ove jedne trecine koja izlazi na izbore. Ostalima je potrebna politicka opcija za koju veruju da bi se kvalitativno razlikovala od postojecih na sceni.

gorskicar

pre 10 godina

Profesorski nema šta . Knjiški definisano , akademski . Sa distance naravno . Ne nisu oni ucestvovali u sakaćenju društva . U modernizaciji zasnovanoj na uredbama i podzakonskim aktima uz svesno zanemarivanje cinjenice da najpre donesu novi Ustav . Sve su radili zbrda zdola bez jasnog cilja sem opšte floskule da nas treba modernizovati . Ta modernizacija dovela nas je tu gde smo , ako je trebalo lustrirati Šainovića isto važi i za Koraća , posledice njihovog političkog rada su jednako štetne .

mup

pre 10 godina

Dva dana posle petog oktobra,Korac je otisao u Pink kod Mitrovica i saopstio nam kako je to komercijalna TV zabavnog sadrzaja i da oni to nece dirati.Posle je kupio nov auto i tako dalje.

П

pre 10 godina

@деда цветко Вођа стада је ован предводник, чобан је владар који глуми гром и батину а то срби и желе. Од тих које си набројао само пар би се могло назвати владаром а још мање успешним владаром. Остали су махом фигуре које спроводе вољу народа ибзнају да би им летела глава да га изневере. Проблем је у томе што такво друштво захтева зрелост и разум а срби то презиру и лакше им је да им неко диктира шта да раде да би могли да величају своју патњу као и увек што раде уместо нешто да промене ако им смета. Ако је добар диктатор онда ок, поносиће се као својим пореклом ако је лош - ето радости имају зашто да кукају и кога да криве за све своје проблеме. А ако им се заправо да слобода да не пузе пред тиранином онда мрзе себе и свој народ, беже из земље, заборављају своје порекло и слично. То не значи да нама треба диктатор, нама треба лечење.

pijan ploter

pre 10 godina

Mislim da naše društvo pati od moralnog relativizma i nedostatka poštovanja za zakone i pravila. Ako nam zakon ne valja, umesto da ga menjamo mi ga ignorišemo, a što rekao čuveni brkajlija iz Gruzije, "svi problemi su kadrovski problemi", pa onda nema veze kakav je sistem, već da li imamo dobar kadar na vrhu koji će sve to "svojeručno" da sredi za nas. Ono što on ne sredi, mi ćemo sami ... i uvek ćemo bolje proći od bar nekog ko je od nas slabiji i ranjiviji.

Što se tiče ljudskih prava, da bi neko bio za njih i onda kada sam nije ugrožen, mora posedovati empatiju i svest o tome da mu je dobro i da je siguran. Tek onda može poželeti da sa drugima podeli tu svoju sreću. Mislim, to nije neka visoka nauka i otkriće, samo treba pogledati komentare na slične teme, odmah se vidi šta nas muči: "A meni?"

krle - dron

pre 10 godina

Dali je to Korac 12-godina zamisljao da zivi u Holandiji dok je narod grcao u DOS-ovskoj LOPOVSKOJ zutoj zabokrecini,treba da se stide svi koji su priznikli iz tog zla.

View

pre 10 godina

Prema procenama nekoliko svetskih institucija, iz Srbije je u poslednjih 20-ak godina izneto oko 51 milijarda dolara. (Iz Vijetnama je, kažu, izneto oko 17 mlrd. USD.) Komenat na ovu vest iz Srbije je da ne postoji politička volja(!?) da se ovaj problem reši. Dakle, radi se o "političkoj volji", a ne o teškom krivičnom delu protiv naroda i države, tj. aktu veleizdaje.

Zato bih ja rečenicu prof. Koraća: "Naše društvo je tolerantno na nasilje i kršenje ljudskih prava i ne razume suštinu demokratije" ... malo izmenila i rekla: Naša elita (politička, ekonomska i svaka druga) je više nego tolerantna na nasilje i kršenje ljudskih prava i ne razume suštinu demokratije.

Možda bi prof. Korać trebao da barem prelista Ustav, pa bi mu bilo jasno da taj isti narod (kakav god bio) već dugo faktički živi u neproglašenom vanrednom stanju, jer se desetine ustavnih odredbi suspenduju nad njim. Vesti koje čitamo na site-u B92 o tome ko ima a ko nema! pravo na lečenje, o tome kako naše silovane sugrađanke plaćanju taksu državnom organu, o trudnicama i njihovim platama, njihovoj ishrani u bolnicama, o penzionerima i stalnom smanjivanju njihovih penzija, o socijalnoj zaštiti i granici siromaštva koja je stavljena na 8.000,00 dinara, itd., itd., govori u prilog tome koliko je domaća 'elita' devijantna.

Što reče neko dole, nema demokratnije i ljudskih prava sa platom od 150 evra, gospodine Korać. A Vi ste, na žalost, jedan od saučesnika u stvaranju tog i takvog 'sistema'.

seljadin

pre 10 godina

@Vojvodjaner, ubedio vas je Korać i EU da Srbi nisu u stanju da stvore prosperitetnu državu, a mene su Turci ubedili da kad Turci mogu imati u Istanbulu prosek 1000 evra, da mogu i Srbi u Beogradu i drugim gradovima.
Ono čega se treba osloboditi su iluzije i ljudi kao što je Korać treba da idu iz medija i da nikoga više ne uče nigde, potrebna je lustracija od kadrova koji već 23 godine uništavaju Srbiju, a to su SPS, SNS(radikali), DS i ostale trabant partije i NVO.

seljadin

pre 10 godina

Korać hoće da nas ubedi da mi ne valjamo, a da on valja, e pa mislim da je obrnuto. Nek ode malo u Tursku, pa nek vidi kakva je ta zemlja, a kad su se Turci razvili, možemo i mi Srbi.
Sad bi me Korać brendirao kao "Rusofila", ne sme se ništa reći što on već nije rekao, pravi profesor iz komunizma, za primer Severnoj Koreji nema šta!

;)

pre 10 godina

"Ali i ŽK je deo fronta kulta ličnosti Đinđića i razbijanja privrede Srbije zarad EU-šargarepe." @Helios, u SFRJ funkcionisala je dogovorna ekonomija, raspadom SFRJ sve uzubljeno se raspalo i skoro da nije imalo šta da se privatizuje. Radnici EI i MIN su devedesetih izbacili stočiće na buvare i počeli sa snalaženjem, a po vama je privreda razbijena onda kada nije imalo šta da se uništi.

Aleksandar

pre 10 godina

Tako je ,uzgred ni jedan narod ne moze bez jakog vodje,uporedite Nemacku sada i za vreme Joske Fisera...Amere sada i za vreme Klintona...ili Ruse...ima toga koliko ti dusao hoce!!!

*Izvinite gosp. Korac*

pre 10 godina

Vredjate moju inteligenciju gospodine Korac. Meni ne treba vodja, meni treba samo neko ko nije lopov i sta je tu lose kada neko nesto dobro radi za svoj narod. I Tadic i Djilas i svi drugi su mogli da se zovu vodje, samo da su nesto radili dobro za narod, a ne za svoje potrebe. A kao sto vidite po izborima narod je izabrao bolju opciju. Ne zanima me da li je neko DS, SNS, DSS, ko me god vodi u Evropsku uniju, ko god mi izgleda posteniji, pametniji, brizniji za svoj narod ja cu glasati za njega, pa makar imao apsolutnu vlast. Pominjete izvinjenja nekih ljudi, pa nije valjda da samo njih dvojica treba da se izvinjavaju, a Vi da se izvinete? Podugacak je spisak onih koji narodu treba da se izvinjavaju, pa bi bilo posteno da ih sve nabrojite.

palanka teska

pre 10 godina

@Vojvodjaner

Koja gomila nebuloza. Tebe placaju da pises ovo sto pises ili je to odraz tvojih "razmisljanja"? Uglavniom, nemoj samo ovakvi kao ti da |brane" Vojvodinu. Kako nam je dosta raznih Seselja i Kostunica tako nam se vec stomak okrece od ovakvih novokomponovanih "ubervojvodjana".

Sasa

pre 10 godina

Ista prica isto odstojanje, uobicajena Koraceva mantra. Kakav god da je bio problem u prvoj vladi posle 5. Oktobra, Koracov odgovor je bio da je narod kriv. Da, bas je narod kriv za Veselinova, Janjusevica, Kolesara, MAriju Rasetu, vladu sa Branislavom Ivkovicem, zebru, Miodraga Kostica itd.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

A koje to drustvo nema "vodju", Gospodine Korac? U Americi se svaka korporacija, politicka stranka i akademska institucija dici i hvali svojim "strong leadership" osobinama i programima, samo Srbi treba coporativno, kao bezumno krdo ili brod bez kormilara i bez ikakvog kompasa i vodjstva da tumaraju iz jednog rata i drugi, iz jednog genocida u drugi, i tako dok nas jednog dana vise ne bude bilo.

Vase protivljenje ideji "vodje" je subliminalna psiholoska manipulacija koja NAMERNO i SVESNO brka pojmove firera i vodje, i pokusava da obmane, zbuni, zamuti i obeshrabri.

Srbija je jedino bila u stanju da opstane kad je imala vodju. Cak je i los, glupav i nesposoban vodja (kao sto je, recimo, bio Aleksandar Obrenovic, da ne pominjem neke skorije slucajeve) verovatno bio bolji nego nikakav vodja, ili, jos gore, post-peto-oktobarska anarhija ili mafijaska "demokratska" strahovlada.

Sta je Merkelova, ako ne vodja? Sta je Putin, ako ne vodja? Sta je bio Mandela ako ne vodja? Sta su bili Cavez? Gandi? Sun Jat-Sen? Naser? Kastro? Kromvel? Napoleon? Vasington, Adams, Medison, Linkoln i Ruzvelt? Cercil? De Gol? Ataturk? Trido? Jesu li njihovi narodi pali s' Marsa i naprasno postali demokratski nepismeni, parlamentarno tupavi i genetski totalitarni kad su birali jake vodje? Ako vam je ovo valjana socioloska teorija, ja sam garantovano eksplodirajuca supernova.

Stado bez cobanina pojesce vukovi. Nas su, nazalost, vec pojele hijene i tvorovi.

Mladić gsp

pre 10 godina

Profesore, šta je sa ljudskim pravom na normalan i dostojanstven život nas mladih koji živimo na socijalnoj margini jer ne možemo da živimo od svog rada? Konstantno nas Vi, elitistički snobovi, vređate svojom gordom izuzetnošću. Izveli ste privatizaciju u privredi i lišili nas realnih sredstava za proizvodnju i samim tim ugrozili naš opstanak. Sad našu rezigniranu reakciju nazivate mržnjom!? Vi se ustvari nas gnušate, licemerni ste, izuzetni i prepametni profesore.

samo vas gledam

pre 10 godina

Divno je da se neko bavi i ovim problemom. Loše je što je isti, Korać, pokušavao u prošlosti da se bavi praktičnom politikom i upravljanjem državom, za šta nam je dokazivao da nije sposoban, počinjavši svaki govor sa "to nije iz moje struke i u to se nerazumem, ali treba ....". Sada kada se bavi nečim što mu je struka njegove izjave opet imaju pravu težinu.

Helios

pre 10 godina

Kao prvo trebalo bi prenositi bisere Žarka Koraća sa hrvatskih televizija, jednog od retkih srba koji su redovni i omiljeni tamo. On im je dobar jer ga puste da ponovi tiradu o zlom Miloševiću i srpskom nacionalizmu; čim nešto drugo zausti oni ga ućutkaju i pošalju u ćošak.
Zbog svega ovoga njegova vikendica u Dalmaciji je, iako srpska, bezbedna.
I, u toj jednoj tragikomičnoj situaciji, vidi se sva glupost nedovoljne pameti, čega je ŽK šampion. On, kao, teži pomirenju i to tako što se njima i naše ime izvinjava. A oni njega koriste kao primer užasno retkog ali podnošljivog Srbina - jer se izvinjava i ponižava. Ali - ali, ali ali! - to njima samo dokazuje našu krivicu i da oni ne da ne treba ništa da se izvinjavaju nego treba da nas još više kinje i mrze! Sad je to eto i "objektivno", i sam srbin to priznaje, samo treba da se i ostali srbi Žarko-opamete!
Isto važi i za njegove dijagnoze, u nekom opsegu nesumnjivo tačne. Ali i ŽK je deo fronta kulta ličnosti Đinđića i razbijanja privrede Srbije zarad EU-šargarepe. Deo najkorumpiranije i najštetnije vlasti u istoriji Srbije, koja urniše privredu i pljačka čak više nego boljševici! A podržava LDP koji funkcioniše kao grupa Čedikala, umesto da je i on stao uz ostale viđenije koji su se odrekli tog Vođa-Partija modela.
Kao bivši student njegovog oca ( jeste bio pomalo folirant i komedijaš, ali dobroćudan i šarmantan a pre svega inteligentan i načitan) svašta bih tek mogao da mu prenesem što bi njemu sada njegov otac rekao...

Robespjer

pre 10 godina

Smatram da je gospodin Korać u pravu. Već decenijama u nazad tražimo čobanina da nas vodi. Naše društvo je zahvatila strašna apatija i svi čekaju da veliki vodja sve reši, a niko ni prstom da mrdne, pa ni ne čudi što se narod oduševi kad dobije litar ulja ili kilo krompira u predizbornoj kampanji, bolje išta nego ništa. Svi se kriju iza imena lidera svojih stranaka, što je za mene poražavajuće. Koliko sam primetio jedini koji odudara je URS, oni imaju vrlo jake i kvalitetne ljude u većini opština naše zemlje, koji su stručni i sposobni da reše probleme svojih gradjana.

katica

pre 10 godina

Kako ste radili tako ćete i požnjeti"! Vi ste jedan od onih koji su postavili POGREŠNU DIJAGNOZU O POLITIČKOM SISTEMU" 5 oktobar bez 6 oktobra značio je daljih 13 godina PROPADANJA, dalje fašizacije Srbije (dalji porast netolerancije....).
Ps. Naravno Korać smatra da on nigde nije pogrešio (grešili su samo drugi). Potrošili ste energiju naroda koja je godinama kuljala po ulicama naših gradova da bi OČUVALI SLUŽBE njihove samoubilačke ratove, rusku guberniju. Evo potrošili su 13 godina da bi dokazivali kako oni za ništa nisu krivi. Znači umesto da je 6 oktobra TRENUTNO - ODMAH - MOMENTALNO - OKRENUT LIST te samoubilačke politike koja je jedan narod od 7 miliona (zarad očuvanja geostrateških interesa Rusije) sukobila sa 1 milijardom najmoćnijih zemalja sveta. Nastavljeno je TROVANJE NAŠE OMLADINE. I sada 2013 smo u neuporedivo gorem položaju nego 1990.

Sasa

pre 10 godina

Tragedija je i velika drskost da posle svih ovih desavanja u polednjih 13 godina (citaj kriminala, lazi nesposobnosti, lenjosti, bezobrazluka nekompetentnosti itd), jedan od aktera tih desavanja, krivi mene i sve nas koji smo glasali za njega, a ne zelimo vise, sto moja svest jos nije dovoljno evoluirala, pa mi sad treba kult licnosti, neko kao Vucic da mu se klanjam, umesto da njemu i njemu slicnima poklonim jos 13 godina. Kakva drskost i bezobrazluk.

Nenad

pre 10 godina

Sve je ovo tacno,ali je pogresno ocekivati da ce vreme i demokratsko obrazovanje da resi probleme.Mi smo takvi kakvi jesmo i u demokratskim uslovima ne funkcionisemo na nacin na koji bi to zeleo ja ili gospodin Korac.Nas narod trazi jakog vodju,instinktivno i kad ga nadje stvari ce krenuti u pravom smeru.To smo jednostavno mi.Tako je ovde.I to se nece nikad promeniti jer nam je takav DNK.

Aron

pre 10 godina

Gospodine Korać potpuno ste upravu.Ali da budemo iskreni nađite mi jedan narod koji ima 40% nezaposlenosti i 150 evra minimalnu platu a da su funkcionalno demokratsko društvo,sa poštovanjem ljudskih prava i tolerancijom.Tako i mi,jer za nas budimo iskreni nije demokratija jer dok smo imali diktaturu u komunizmu mi smo imali nekakav red.A kad smo prešli na demokratiju nastali su problemi.Budemo iskreni nama je potrebna čvrsta ruka jer bez nje upadamo u haos zato što svi misle samo na prava a ne na odgovornost.Zbog toga su ljudi počeli da idealizuju Vučića i traže nekog da zavede red

MAU-VAU

pre 10 godina

Otvorena je 1987god.ona kutija zla.Nacionalisticko ludilo je zahvatilo vecinu koja je u stanju da pravda i najgore zlocine.Potrebno je da prodje jos par desetina godina da se drustvo unormali-ako ga bude.

nenad

pre 10 godina

Jedini razlog zašto još MOŽDA (veliko možda) dajem glas LDP-u na izborima je isključivo zbog Žarka Koraća i SDU. Nažalost, da SDU izađe samostalno na izbore, glasalo bi 0.2% za njega, jer kao što je rekao, Srbiji treba neki vođa, glavonja - Srbin uvek glasa za onog koji mu priča najlepšu bajku i deli ćuške.

Žarko Korać - Jedan jako redak primer dobrog političara u Srbiji.

zmitjkoe

pre 10 godina

"Iz začaranog kruga autoritarnosti i kršenja ljudskih prava, prema mišljenju našeg sagovornika, Srbija može izaći, ali je za to potrebno vreme."

A koliko vremena je potrebno Srbiji da se izredjaju i pocrkaju svi skotovi? Pozdrav gospodinu Koracu, steta sto je bio suvise normalan za srpskog politicara.

seljadin

pre 10 godina

Korać hoće da nas ubedi da mi ne valjamo, a da on valja, e pa mislim da je obrnuto. Nek ode malo u Tursku, pa nek vidi kakva je ta zemlja, a kad su se Turci razvili, možemo i mi Srbi.
Sad bi me Korać brendirao kao "Rusofila", ne sme se ništa reći što on već nije rekao, pravi profesor iz komunizma, za primer Severnoj Koreji nema šta!

krle - dron

pre 10 godina

Dali je to Korac 12-godina zamisljao da zivi u Holandiji dok je narod grcao u DOS-ovskoj LOPOVSKOJ zutoj zabokrecini,treba da se stide svi koji su priznikli iz tog zla.

Aleksandar

pre 10 godina

Tako je ,uzgred ni jedan narod ne moze bez jakog vodje,uporedite Nemacku sada i za vreme Joske Fisera...Amere sada i za vreme Klintona...ili Ruse...ima toga koliko ti dusao hoce!!!

View

pre 10 godina

Prema procenama nekoliko svetskih institucija, iz Srbije je u poslednjih 20-ak godina izneto oko 51 milijarda dolara. (Iz Vijetnama je, kažu, izneto oko 17 mlrd. USD.) Komenat na ovu vest iz Srbije je da ne postoji politička volja(!?) da se ovaj problem reši. Dakle, radi se o "političkoj volji", a ne o teškom krivičnom delu protiv naroda i države, tj. aktu veleizdaje.

Zato bih ja rečenicu prof. Koraća: "Naše društvo je tolerantno na nasilje i kršenje ljudskih prava i ne razume suštinu demokratije" ... malo izmenila i rekla: Naša elita (politička, ekonomska i svaka druga) je više nego tolerantna na nasilje i kršenje ljudskih prava i ne razume suštinu demokratije.

Možda bi prof. Korać trebao da barem prelista Ustav, pa bi mu bilo jasno da taj isti narod (kakav god bio) već dugo faktički živi u neproglašenom vanrednom stanju, jer se desetine ustavnih odredbi suspenduju nad njim. Vesti koje čitamo na site-u B92 o tome ko ima a ko nema! pravo na lečenje, o tome kako naše silovane sugrađanke plaćanju taksu državnom organu, o trudnicama i njihovim platama, njihovoj ishrani u bolnicama, o penzionerima i stalnom smanjivanju njihovih penzija, o socijalnoj zaštiti i granici siromaštva koja je stavljena na 8.000,00 dinara, itd., itd., govori u prilog tome koliko je domaća 'elita' devijantna.

Što reče neko dole, nema demokratnije i ljudskih prava sa platom od 150 evra, gospodine Korać. A Vi ste, na žalost, jedan od saučesnika u stvaranju tog i takvog 'sistema'.

Marija

pre 10 godina

Bravo, Profesore!
Taman kada sam se vec uplašila da nema više nikoga ko slobodno misli, gledajući Čedu i DS struju koja želi Vučiću pod skute. Nadam se da će oni pročitati ovaj intervju koji jasno kaže zašto građanske i demokratske opcije NIKADA ne smeju stati uz ovu vlast: zato što, kako Korać kaže, PPV i Mr Diploma nikada nisu objasnili ZAŠTO su promenili politiku.

mup

pre 10 godina

Dva dana posle petog oktobra,Korac je otisao u Pink kod Mitrovica i saopstio nam kako je to komercijalna TV zabavnog sadrzaja i da oni to nece dirati.Posle je kupio nov auto i tako dalje.

;)

pre 10 godina

"Ali i ŽK je deo fronta kulta ličnosti Đinđića i razbijanja privrede Srbije zarad EU-šargarepe." @Helios, u SFRJ funkcionisala je dogovorna ekonomija, raspadom SFRJ sve uzubljeno se raspalo i skoro da nije imalo šta da se privatizuje. Radnici EI i MIN su devedesetih izbacili stočiće na buvare i počeli sa snalaženjem, a po vama je privreda razbijena onda kada nije imalo šta da se uništi.

Expat

pre 10 godina

Sve, sve, ali je malo deplasirano reci da su suspendovana krajem osamdesetih, kada ni pre toga nisu bila ni priblizno na nivou kakav je u demokratskim drustvima. Sad kao sve je bilo bajno i sjajno i onda je dosao "zli Sloba". On je samo produkt i kadar tog prethodnog sistema, koji na zalost jos obitave na podrucju Srbije.

gorskicar

pre 10 godina

Profesorski nema šta . Knjiški definisano , akademski . Sa distance naravno . Ne nisu oni ucestvovali u sakaćenju društva . U modernizaciji zasnovanoj na uredbama i podzakonskim aktima uz svesno zanemarivanje cinjenice da najpre donesu novi Ustav . Sve su radili zbrda zdola bez jasnog cilja sem opšte floskule da nas treba modernizovati . Ta modernizacija dovela nas je tu gde smo , ako je trebalo lustrirati Šainovića isto važi i za Koraća , posledice njihovog političkog rada su jednako štetne .

seljadin

pre 10 godina

@Vojvodjaner, ubedio vas je Korać i EU da Srbi nisu u stanju da stvore prosperitetnu državu, a mene su Turci ubedili da kad Turci mogu imati u Istanbulu prosek 1000 evra, da mogu i Srbi u Beogradu i drugim gradovima.
Ono čega se treba osloboditi su iluzije i ljudi kao što je Korać treba da idu iz medija i da nikoga više ne uče nigde, potrebna je lustracija od kadrova koji već 23 godine uništavaju Srbiju, a to su SPS, SNS(radikali), DS i ostale trabant partije i NVO.

*Izvinite gosp. Korac*

pre 10 godina

Vredjate moju inteligenciju gospodine Korac. Meni ne treba vodja, meni treba samo neko ko nije lopov i sta je tu lose kada neko nesto dobro radi za svoj narod. I Tadic i Djilas i svi drugi su mogli da se zovu vodje, samo da su nesto radili dobro za narod, a ne za svoje potrebe. A kao sto vidite po izborima narod je izabrao bolju opciju. Ne zanima me da li je neko DS, SNS, DSS, ko me god vodi u Evropsku uniju, ko god mi izgleda posteniji, pametniji, brizniji za svoj narod ja cu glasati za njega, pa makar imao apsolutnu vlast. Pominjete izvinjenja nekih ljudi, pa nije valjda da samo njih dvojica treba da se izvinjavaju, a Vi da se izvinete? Podugacak je spisak onih koji narodu treba da se izvinjavaju, pa bi bilo posteno da ih sve nabrojite.

ma nemoj?

pre 10 godina

Kada biste vi iz medija malo manje stvarali Trumanov show od PPV, mozda bismo i mogli bez vodje...Toliko ga forsirate po ceo dan da je stvarno cudo sto jos uvek nema 125% glasova, a ide se ka tome...i kad se to desi vi sa b92 cete nas obavestiti da je 125% vucicevih glasaca sasvim realan rejting.

Adriano Celentano

pre 10 godina

Tako je, neobrazovanost, nezaposlenost i prostakluk, kada se spoje daju zlo kakvo je danas u Srbiji. Prvi cobanin moze i da svakome uzme po litar krvi i da se kupa u njoj, nece izgubiti popularnost jer tupost nema granica.

Vojvodjaner

pre 10 godina

Dragi Zarko, u pravu ste u svemu. Mislim da je i Evropa shvatila da je ovaj 100godisnji eksperiment, zvani “dajte Srbima drzavu“, propao. Na zalost pokazali su se nezreli da upravljaju ovim prostorom. Mi koji trenutno tu zivimo imamo problem, sto ovu bedu moramo da istrpimo, dok ne dodje do nove podele u svetskoj partiji karata. Dotle, ko se kako snadje.

Mirek Griba

pre 10 godina

Korac je potpuno u pravu.Sloboda govora,povlaci i odgovornost.Ali da to dodje iz d-----a u glavu treba promeniti porodicno vaspitanje kao i matricu obrazovanja.Sa tim ce se promeniti i sistem vrednosti.

Građanin Sveta

pre 10 godina

Da, čovek je u pravu. Zato što smo prosti, zato što ne volimo da razmišljamo, zato što se u svakoj situaciji, naročito na slavskim besedama uvek pravimo pametni, zato što ne znamo da kažemo "Nisam to znao", zato što smo naučeni da mrzimo, zato što imamo viceve o svim nacijama samo o sebi ne kada treba završiti sa lošim glupim rezultatom. Zato što ne znamo da procenimo ko nam je prijatelj a ko ne, zato što smo svi patrijote a ni ne znamo šta to znači, zato što smo zaboravili sve eventualne nesreće pre 1999 i uvek se hvatamo za NATO bombardovanje kada treba objasniti koren nekog prisutnog problema, zato što smo egoisti ..... ZATO !

Tex

pre 10 godina

(Sasa, 17. decembar 2013 01:35)

A mislite da nije? Pa koje svima njima dozvolio da postoje a kamoli da rade. Pa ovaj narod naravno! Sve ovo sto nam se desava, desava se zbog nas a ne zbog nekog drugog ali zato volimo da se izvlacimo da nam je drugi uvek kriv kako za ekonomsku situaciju, kako za to da su nam razbili drzavu.

Politicari ne smeju da kazu istinu a to je da je ovaj narod jedan na dnu lestvice u Evropi sto se tice efikasnog obrazovanja I pismenosti. Bas zato sto je takva situacija ovom narodu fali zdravog razuma I bistrog uma da ukapira nesto.

Drugim recima ovaj narod je glup a s'obzirom kakva nam je situacija mozemo da kazemo da je medju najglupjima u Evropi. E to politicari ne smeju da kazu ali zato jako dobro koriste tu cinjenicu

Swedenonline

pre 10 godina

Definicija ljudi se obicno iskazuje kroz elemente socijalnosti, da je ljudsko bice socijalnog karaktera a ne coporativnog. Ako se dobro zamislite, mozda i shvatite da tu ipak postoje izvesne razlike. Kao drustvo padate na svim testovima, kao jedinke prolazite. A znate jako dobro da je samo u zivotinjskom carstvu pravilo da kad ste u coporu da se osecate jacim i menjate karakter. Doduse, ovaj je jos i blag za opise de'fakto stanja.

runner

pre 10 godina

DEDA CVETKO, 17. decembar 2013 07:06)
Vi ste u vašem komentaru pomešali I babe I žabe, I demokratiju I diktaturu. Još jedan dokaz da je gospodin Žarko Korać u pravu jer samo oni koji nemaju vere u sebe I svoje sposobnosti prizivaju vođu koji će čarobnim štapićem rešiti sve njihove životne problem. Obama, a pogotovu Merkelova, nije, niti će ikada biti iznad državnih institucija, Vlade I Parlamenta. Naša demokratija je u stvari paravan za javašluk pa stog I potreba za jakim vođom. Mi se, nažalost, još nismo odmakli od feudalne Turske vladavine. Pa pogledajte samo koji današnji begovi upravljaju kojim srbistanskim nahijama od Bidže, Rake, Velje, Verka do Palme I dr.

palanka teska

pre 10 godina

@Vojvodjaner

Koja gomila nebuloza. Tebe placaju da pises ovo sto pises ili je to odraz tvojih "razmisljanja"? Uglavniom, nemoj samo ovakvi kao ti da |brane" Vojvodinu. Kako nam je dosta raznih Seselja i Kostunica tako nam se vec stomak okrece od ovakvih novokomponovanih "ubervojvodjana".

Ritter

pre 10 godina

Da vam ja prosto objasnim profesore Korac, razlog svemu tome je sto prosecnom Srbinu opada potencija od preterane konzumacije etanola i cigareta a pritom mu jos zena soli pamet plus je pod stresom jer je stalno u dugovima. Idol takvom Srbinu je agresivni patrijarhalni vodja koji kad udari o sto ima sva kuca da se trese, bio pijan ili ne, bio u pravu ili ne. Vi ste psiholog, sigurno je cika Freud rekao nesto o tome. Resenje je dakle vise seksa, ubacite to u program partije mozda vam poraste rejting za koji procenat. Ovako dzaba pricate.

Prof

pre 10 godina

Gospodine Korac, kao neko ko je odrastao u Srbiji znam odlicno o cemu govorite. Ja sam to jasno video krajem '80 i pocetkom '90. Napustio sam zemlju kada sam se definitivno uverio da sile koje pokrecu srpski kolektiv u svakom pogledu nisu nimalo bezazlene a narod na takve niske moralne i drustvene porive ima veliki afinitet i nije dovoljno razvijen da mu se odupre. Drustveni modeli koji su ovladali Srbijom su takodje paradoksalni jer s jedne strane postoji obozavanje zapadnog sistema i zelja za asimilacijom u takvoj sredini dok u samoj Srbiji drustvene sile dovode do totalno oprecnog ponasanja. Zato, da skratim, Srbija mora da se prevaspita bez odlaganja. To nije tako tesko da s epostigne ako se ljudima prestave i propagiraju pojmovi kao sto su jednakost, tolerancija , solidarnost... To nisu bajke, to su socioloske struje koje imaju mnogo jaci intenzitet od svega negativnog. Upravo je balans izmenju kolektiva i individualizma pravac koje sada svi pocinju da naslucuju, tako da uspostavljanje modela vodje nije resenje, to postoji vekovima a rezultate vidite i sami

Vojislav Stojković

pre 10 godina

@helios
Možete se s nekim ne skagati a da ne pričate neustine o njemu!
Kakve su to besmislice da "Korać ima vikendicu u Hrvatskoj koju čuva hrvatska policija"?
Kakva je to besmislica o njegovom ocu koji je umro pre mnogo decenija?
Ako ste bili "student njegovog oca", što se onda ne potpišete? Nije valjda da se plašite? Ja sam bio student njegovog oca koji je umro pre skoro tri decenije. Ako je potrebno mogu da dam broj indeksa i godinu upisa. A znatno pre toga otišao u penziju.
Ostavite se toga.
Tema je ono što je rečeno a ne nečiji otac!

П

pre 10 godina

@деда цветко Вођа стада је ован предводник, чобан је владар који глуми гром и батину а то срби и желе. Од тих које си набројао само пар би се могло назвати владаром а још мање успешним владаром. Остали су махом фигуре које спроводе вољу народа ибзнају да би им летела глава да га изневере. Проблем је у томе што такво друштво захтева зрелост и разум а срби то презиру и лакше им је да им неко диктира шта да раде да би могли да величају своју патњу као и увек што раде уместо нешто да промене ако им смета. Ако је добар диктатор онда ок, поносиће се као својим пореклом ако је лош - ето радости имају зашто да кукају и кога да криве за све своје проблеме. А ако им се заправо да слобода да не пузе пред тиранином онда мрзе себе и свој народ, беже из земље, заборављају своје порекло и слично. То не значи да нама треба диктатор, нама треба лечење.

Deki

pre 10 godina

Vodja je potreban jednoj polovini od ove jedne trecine koja izlazi na izbore. Ostalima je potrebna politicka opcija za koju veruju da bi se kvalitativno razlikovala od postojecih na sceni.

pijan ploter

pre 10 godina

Mislim da naše društvo pati od moralnog relativizma i nedostatka poštovanja za zakone i pravila. Ako nam zakon ne valja, umesto da ga menjamo mi ga ignorišemo, a što rekao čuveni brkajlija iz Gruzije, "svi problemi su kadrovski problemi", pa onda nema veze kakav je sistem, već da li imamo dobar kadar na vrhu koji će sve to "svojeručno" da sredi za nas. Ono što on ne sredi, mi ćemo sami ... i uvek ćemo bolje proći od bar nekog ko je od nas slabiji i ranjiviji.

Što se tiče ljudskih prava, da bi neko bio za njih i onda kada sam nije ugrožen, mora posedovati empatiju i svest o tome da mu je dobro i da je siguran. Tek onda može poželeti da sa drugima podeli tu svoju sreću. Mislim, to nije neka visoka nauka i otkriće, samo treba pogledati komentare na slične teme, odmah se vidi šta nas muči: "A meni?"