Subota, 14.12.2013.

20:10

Kako je Jugoslavija 1969. godine zamišljala budućnost...

Izvor: Index.hr

Kako je Jugoslavija 1969. godine zamišljala buduænost... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Šupić Marko

pre 10 godina

Pogodili su za haljine za jedno veče, samo što one u Srbiji 2014. godine idu u kompletu sa devojkama za jedno veče :P

Lejzeri su svuda oko nas, a tako i Dividijevi i Blurejevi.

Darko

pre 10 godina

CIA je to isto znala, pa joj se ta vizija nije dopala. Odlučili su da ljudima zamene viziju o sadašnjosti i budućnosti - vizijom prošlosti i kulturološko-istorijskim razlikama. Gde nas je to dovelo, znamo. Postali smo mikro-kolonije.

YU Man

pre 10 godina

Steta da te 1969 godine nisu vidjeli raspad "nase" zajednicke drzave. Mozda bi cak i dospjeli na neki dobar gospodarski nivo poput neke zapadne drzave. Bili smo futuristicna nacija sa raznim vizijama,a sada gledamo samo u proslost sto smo imali a nemamo vise :-(

Južnjak

pre 10 godina

Imam utisak da mediji konstantno rade na tome da dezorjentišu narod. Pišu o svemu i svačemu, a nikako da svoj fokus prebace na ono bitno. Kako krenuti dalje, šta stvarno treba raditi, gde ljude usmeriti. Dosta mi je više priča o Jugoslaviji. Za tom zemljom žalimo samo mi Srbi, ostali su od nje pobegli glavim bez obzira (plus krvavi ratovi i destrukcija). Ok, tu smo gde jesmo. Tehnologija nam je više - manje dostupna. Krajnje je vreme da krenemo dalje, a ne da se mlatimo sa Ravnom gorom i Jugoslavijama. Šta bi bilo da je bilo! Bilo pa prošlo. Sutra je novi dan.

Posmatrač

pre 10 godina

Ljudi, treba voditi računa o tome da je ovo bilo u takozvano doba optimizma, kada se u svim sferama smatralo da će napredak tehnologije doneti apsolutni boljitak ljudima i da je rast neograničen. Tehnologija je išla ogromnim koracima, doduše na uštrb životne sredine, to se tek neku godinu posle ovog teksta uzelo u obzir, ali je bila nešto dobro - a danas? Bespilotne letelice ubijaju ljude koji idu na svadbu u Jemenu, špijuniranja neviđenih razmera. Svašta.
Onda su počeli da se nadvijaju oblaci globalne ekonomske krize iz 1970-ih godina i tu se odustalo od optimizma. A da je Jugoslavija bila ono što se u prostornom planiranju i u drugim naukama naziva "država blagostanja", jeste. I ko zna gde bismo stigli.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Prognoze su bile optimisticne ali takva je bila situacija u Jugoslaviji!Ovo ludilo niko nije mogao da zamisli a kamoli da predvidi?

Aleksa

pre 10 godina

Bolje da su obratili paznju na proslost SFRJ, umesto buducnosti. Razumljivo je, da u onom trenutku blagostanja, niko nije zeleo da se priseca trule i uzasne proslosti, ali da su tada rasciscene neke stvari, Jugoslavija bi mozda postojala i danas. Drzava koja je u krvi nastla, krvavo je i skoncala, a sve izmedju laz.

DzoniKG

pre 10 godina

Vrlo optimisticno iz danasnje gledanja ali te 1969 je sve izgledalo drugacije..samo 15 godina ranije 98% stanovnistva u toj Yu nije imalo ni struju tj zivelo kao pre 2000 godina i onda odjednom imaju struju ,frizider a tih godina i cudo tehnike Televizor na kom te godine gledaju kako u direktnom prenosu covek slece na mesec ,te godine Rusi slecu letelicu na Veneru gde je temeperatura 500 stepeni a pritisak 100 puta veci nego na zemlji, u bioskopu te 1969 je hit "Odiseja u svemiru 2001" ,pojavljuju se laseri ,banke u SFRJ jos tad vec koriste novo cudo tehnike kompjutere koji su domace proizvodnje (koga zanima prvi srpski kompjuter http://en.wikipedia.org/wiki/CER-10 ) itd..tako da 1969 je bilo vrlo tesko realno zamisliti buducnost sa obzirom na ogrome napretke u tehnologiji tih godina.

ledenjak

pre 10 godina

Pa o ovakvoj buducnosti nas vec 15god i nasi politicari obmanjuju samo sto su onu nasli skraceni naziv za sav rajski zivot EU.

Komunizam najvece zlo i prevara u istoriji.

pre 10 godina

Zasto se ne pominje revolucija informacija i dostupnost iste?
Niti ima predvidjanja u toj, najbitnijoj oblasti nauke i napretka.
Tjs povezanost sveta putem Interneta i uredjaja?
prosto.
SFRJ je bila komunisticka zemlja tamnica slobode informacija i govora i misljenja, tako da je tim 'futurolozima' kojii su btw omanuli u gotovo svim predvidjanjima, bila nezmisliva sloboda protoka informacije.

Srbski Domatj.... IN

pre 10 godina

Veoma se ceni napor tadašnje Jugoslavije da očuva sve što je naše. Obratite pažnju da su tekstovi bili na ĆIRILICI (vidi se iz linka), tj tada se znalo u celom svetu šta je Srbija i kakva je (iako smo bili deo većeg entiteta - same Juge). No, u međuvremenu su ovi, što se na neki drugi način "bore" za našu zemlju uspeli da pokvare ceo imidž koji smo izgradili pod Titom, pa još i da nas pokvare, i da postanemo zadnja rupa na svirali, sa svima posvađani.... E, zato što se u svima probudilo ono što je već bilo afirmisano (kao fol za neuke pod parolom "nemamo!"), se i ova predviđanja nisu ostvarila.... No da podsećam na CER (kompjuter) i ostala YU dostignuća (uključujući i aktivno učestvovanje u slanju APOLO misije na mesec)? Ili bolje ne, jer bi pametnome samo suza potekla niz lice....

Atom

pre 10 godina

Ono što mi smatramo zdravo za gotovo u biti je iluzija. Zamislite gledanje mikroskopom. Vidite neke sićušne stvari. A sad zamislite da netko nas tako gleda. U biti, to je naš poznati svemir. Mi smo ustvari unutar atoma, drugačijeg nego ga mi zamišljamo. Mi ustvari živimo u nekoj vrsti "sićušnog univerzuma".Ono što je nama svemir, to je ustvari atom onima koji nas gledaju. Svemir je beskonačan. Tko može shvatit šta je to beskonačnost? Nešto bez kraja. Ljudski mozak to ne može shvatit.

Zamisljali su raj a desio se pakao :(

pre 10 godina

Kako tuzno izgleda sada njihovo predvidjanje da cemo ziveti u velikoj zemlji sa 30 miliona ljudi, place mi se kada procitam to. Rodio sam se u Jugoslaviji 1989 i nisam je zapamtio, ali samo da javim njima u 1969 da Jugoslavije nema,odneo nas rat, spali smo na sitne drzavice, Srbija sedam miliona i odumiremo...eh tugo golema :(((

detinjstvo je san

pre 10 godina

Tih godina je isla Americka serija: Svemir 1999. (godine). Valjda su Ameri tada u toku snimanja, provalili da su Jugosloveni kupili seriju, ili su Jugosloveni kupili seriju pogledajuci je prethodno (za razliku od danas), uglavnom, u jednoj od epizoda, zbog nekog nemilog dogadjaja u svemiru, na Zemlji se u nekoliko drzava dogadja par jakih zamljotresa, medju kojima i u (a gle cuda) Jugoslaviji ... ;)
Kako god, serija je bila nesto slicno Zvezdanim stazama, sa medjugalaktickim preletanjima, letecim cudima i tako to.
Ja sam kao klinac stvarno verovao, a i mnogi odrasli, posle sletanja na Mesec, da ce 1999. godine stvarno tako i biti.

Dragan

pre 10 godina

''Kаdа se čovek umori, moći će da se zabavi i u snu. Futurolozi predviđаju dа će biti moguć stimulisani, unаpred progrаmirаni sаn - bioskop u krevetu, verovatno u boji.'' Ovo bi bilo nešto najbolje u istoriji čovečanstva

Goksi

pre 10 godina

@Kako da ne... ja još koristim usisivač "Sloboda Čačak", grejem se na magnohromovu TA peć i samo zijam u sat, a on se vrti ko ringišpil... E moj dragi Sveto možda stignemo Francuze ali 2985...
(jovan, 14. decembar 2013 20:25)

A tad ce Francuzi biti na nivou, koji cemo mi dostici 5969.

Cika Mika

pre 10 godina

Vrlo dobre pretpostavke iz 1969 - ali nisu razmisljali o tome da ce se vec 1970 roditi Cika Mika i sve to im razbucati. Hajde sad da vas cujem sta sta planirate za 2050-u. Samo pazljivo, ove godine se rodio i Cika Koja.

djordje

pre 10 godina

Tekst uopšte nije nebulozan i nerealan, kako većina ovde misli. PROBLEM JE U TOME ŠTO SE BUDUĆNOST UOPŠTE NIJE RAZVIJALA KAKO BI TREBALO OD ONDA! Sve se svodi na to kako uzeti što veće pare (npr. "kompjuterske i mobilne tehnologije") Ako je tada čovek već bio na Mesecu, logično je bilo očekivati nastavak napretka u tom pravcu npr. kao i u svim drugim pravcima. Tako je realno bilo da danas čovek ima već čitava stambena zdanja na Mesecu ili bar u orbiti. A šta se desilo u poslednjih 40-tak godina po tom pitanju - GOTOVO NIŠTA !

tomorrow

pre 10 godina

Ne zaboravite Kubrikovu i Klarkovu viziju iz Odiseje 2001...
Ali ne vidim mesta pesimizmu. Ovo je apsolutno najbolje vreme u kojem se moze ziveti, od svih koja su do sada nastupila. Jedina bolja bila bi ona koja se jos nisu dogodila. Sve to sto vas muci - ratovi, glad, bolesti, manipulacije, itd itd, postojalo je i ranije, ali u jos goroj formi. Razlika je sto sad znamo da postoji, i znamo sta sve postoji, a imamo i svu mogucnost da lose stvari ispravimo. Da li cemo to iskoristiti? Stay tuned.

Satanic (r)evolution

pre 10 godina

Kao da je Bane Bumbar pokušao da predviti budućnost.
Grlom u jagode.

Zašto na RTS nikada ne repriziraju tu seriju?

my way

pre 10 godina

Mi smo toliko iracionalni i nesposobni da sagledamo realnost da ne znamo ni sta nam se juce desilo, u sadasnjost blenemo kao pogubljena telad u sarena vrata, pa ne cudi ni ovakva "moc predvidjanja". Sprdnja.

jovan

pre 10 godina

Kako da ne... ja još koristim usisivač "Sloboda Čačak", grejem se na magnohromovu TA peć i samo zijam u sat, a on se vrti ko ringišpil... E moj dragi Sveto možda stignemo Francuze ali 2985...

Positivna sadasnjost je uvek razlog optimistickog misljenja o buducnosti

pre 10 godina

Optimisticki. A evo kako su videli sadasnjost. Ovo je kodachrom reklamni film koji je PanAm, americka, tada najveca avio kompanija na svetu napravio o Jugoslaviji. Cilj je bilo prikazati Jugoslaviju svetu jer je PanAm prvi put uveo direktnu liniju u jednu istocno-evropsku zemlju http://www.youtube.com/watch?v=5B6eBAuhvEY

Petar

pre 10 godina

Automаtske prodavnice i robne kuće snаbdevaće nаs i sintetičkom hrаnom i pićimа punim proteinа, enzima, vitаminа.
Pun pogodak.

Dejan

pre 10 godina

Od svega ostade samo haljina za jedan dan, to smo postigli. Nezamislivo je da vas u istoj vide dva puta. A koliko koštaju te haljine i odakle novac za njih - moraćemo na taj odgovor da sačekamo još par vekova.

jovan

pre 10 godina

Kako da ne... ja još koristim usisivač "Sloboda Čačak", grejem se na magnohromovu TA peć i samo zijam u sat, a on se vrti ko ringišpil... E moj dragi Sveto možda stignemo Francuze ali 2985...

Petar

pre 10 godina

Automаtske prodavnice i robne kuće snаbdevaće nаs i sintetičkom hrаnom i pićimа punim proteinа, enzima, vitаminа.
Pun pogodak.

my way

pre 10 godina

Mi smo toliko iracionalni i nesposobni da sagledamo realnost da ne znamo ni sta nam se juce desilo, u sadasnjost blenemo kao pogubljena telad u sarena vrata, pa ne cudi ni ovakva "moc predvidjanja". Sprdnja.

djordje

pre 10 godina

Tekst uopšte nije nebulozan i nerealan, kako većina ovde misli. PROBLEM JE U TOME ŠTO SE BUDUĆNOST UOPŠTE NIJE RAZVIJALA KAKO BI TREBALO OD ONDA! Sve se svodi na to kako uzeti što veće pare (npr. "kompjuterske i mobilne tehnologije") Ako je tada čovek već bio na Mesecu, logično je bilo očekivati nastavak napretka u tom pravcu npr. kao i u svim drugim pravcima. Tako je realno bilo da danas čovek ima već čitava stambena zdanja na Mesecu ili bar u orbiti. A šta se desilo u poslednjih 40-tak godina po tom pitanju - GOTOVO NIŠTA !

tomorrow

pre 10 godina

Ne zaboravite Kubrikovu i Klarkovu viziju iz Odiseje 2001...
Ali ne vidim mesta pesimizmu. Ovo je apsolutno najbolje vreme u kojem se moze ziveti, od svih koja su do sada nastupila. Jedina bolja bila bi ona koja se jos nisu dogodila. Sve to sto vas muci - ratovi, glad, bolesti, manipulacije, itd itd, postojalo je i ranije, ali u jos goroj formi. Razlika je sto sad znamo da postoji, i znamo sta sve postoji, a imamo i svu mogucnost da lose stvari ispravimo. Da li cemo to iskoristiti? Stay tuned.

Dejan

pre 10 godina

Od svega ostade samo haljina za jedan dan, to smo postigli. Nezamislivo je da vas u istoj vide dva puta. A koliko koštaju te haljine i odakle novac za njih - moraćemo na taj odgovor da sačekamo još par vekova.

Cika Mika

pre 10 godina

Vrlo dobre pretpostavke iz 1969 - ali nisu razmisljali o tome da ce se vec 1970 roditi Cika Mika i sve to im razbucati. Hajde sad da vas cujem sta sta planirate za 2050-u. Samo pazljivo, ove godine se rodio i Cika Koja.

Satanic (r)evolution

pre 10 godina

Kao da je Bane Bumbar pokušao da predviti budućnost.
Grlom u jagode.

Zašto na RTS nikada ne repriziraju tu seriju?

Positivna sadasnjost je uvek razlog optimistickog misljenja o buducnosti

pre 10 godina

Optimisticki. A evo kako su videli sadasnjost. Ovo je kodachrom reklamni film koji je PanAm, americka, tada najveca avio kompanija na svetu napravio o Jugoslaviji. Cilj je bilo prikazati Jugoslaviju svetu jer je PanAm prvi put uveo direktnu liniju u jednu istocno-evropsku zemlju http://www.youtube.com/watch?v=5B6eBAuhvEY

Darko

pre 10 godina

CIA je to isto znala, pa joj se ta vizija nije dopala. Odlučili su da ljudima zamene viziju o sadašnjosti i budućnosti - vizijom prošlosti i kulturološko-istorijskim razlikama. Gde nas je to dovelo, znamo. Postali smo mikro-kolonije.

YU Man

pre 10 godina

Steta da te 1969 godine nisu vidjeli raspad "nase" zajednicke drzave. Mozda bi cak i dospjeli na neki dobar gospodarski nivo poput neke zapadne drzave. Bili smo futuristicna nacija sa raznim vizijama,a sada gledamo samo u proslost sto smo imali a nemamo vise :-(

Južnjak

pre 10 godina

Imam utisak da mediji konstantno rade na tome da dezorjentišu narod. Pišu o svemu i svačemu, a nikako da svoj fokus prebace na ono bitno. Kako krenuti dalje, šta stvarno treba raditi, gde ljude usmeriti. Dosta mi je više priča o Jugoslaviji. Za tom zemljom žalimo samo mi Srbi, ostali su od nje pobegli glavim bez obzira (plus krvavi ratovi i destrukcija). Ok, tu smo gde jesmo. Tehnologija nam je više - manje dostupna. Krajnje je vreme da krenemo dalje, a ne da se mlatimo sa Ravnom gorom i Jugoslavijama. Šta bi bilo da je bilo! Bilo pa prošlo. Sutra je novi dan.

DzoniKG

pre 10 godina

Vrlo optimisticno iz danasnje gledanja ali te 1969 je sve izgledalo drugacije..samo 15 godina ranije 98% stanovnistva u toj Yu nije imalo ni struju tj zivelo kao pre 2000 godina i onda odjednom imaju struju ,frizider a tih godina i cudo tehnike Televizor na kom te godine gledaju kako u direktnom prenosu covek slece na mesec ,te godine Rusi slecu letelicu na Veneru gde je temeperatura 500 stepeni a pritisak 100 puta veci nego na zemlji, u bioskopu te 1969 je hit "Odiseja u svemiru 2001" ,pojavljuju se laseri ,banke u SFRJ jos tad vec koriste novo cudo tehnike kompjutere koji su domace proizvodnje (koga zanima prvi srpski kompjuter http://en.wikipedia.org/wiki/CER-10 ) itd..tako da 1969 je bilo vrlo tesko realno zamisliti buducnost sa obzirom na ogrome napretke u tehnologiji tih godina.

Zamisljali su raj a desio se pakao :(

pre 10 godina

Kako tuzno izgleda sada njihovo predvidjanje da cemo ziveti u velikoj zemlji sa 30 miliona ljudi, place mi se kada procitam to. Rodio sam se u Jugoslaviji 1989 i nisam je zapamtio, ali samo da javim njima u 1969 da Jugoslavije nema,odneo nas rat, spali smo na sitne drzavice, Srbija sedam miliona i odumiremo...eh tugo golema :(((

Srbski Domatj.... IN

pre 10 godina

Veoma se ceni napor tadašnje Jugoslavije da očuva sve što je naše. Obratite pažnju da su tekstovi bili na ĆIRILICI (vidi se iz linka), tj tada se znalo u celom svetu šta je Srbija i kakva je (iako smo bili deo većeg entiteta - same Juge). No, u međuvremenu su ovi, što se na neki drugi način "bore" za našu zemlju uspeli da pokvare ceo imidž koji smo izgradili pod Titom, pa još i da nas pokvare, i da postanemo zadnja rupa na svirali, sa svima posvađani.... E, zato što se u svima probudilo ono što je već bilo afirmisano (kao fol za neuke pod parolom "nemamo!"), se i ova predviđanja nisu ostvarila.... No da podsećam na CER (kompjuter) i ostala YU dostignuća (uključujući i aktivno učestvovanje u slanju APOLO misije na mesec)? Ili bolje ne, jer bi pametnome samo suza potekla niz lice....

Posmatrač

pre 10 godina

Ljudi, treba voditi računa o tome da je ovo bilo u takozvano doba optimizma, kada se u svim sferama smatralo da će napredak tehnologije doneti apsolutni boljitak ljudima i da je rast neograničen. Tehnologija je išla ogromnim koracima, doduše na uštrb životne sredine, to se tek neku godinu posle ovog teksta uzelo u obzir, ali je bila nešto dobro - a danas? Bespilotne letelice ubijaju ljude koji idu na svadbu u Jemenu, špijuniranja neviđenih razmera. Svašta.
Onda su počeli da se nadvijaju oblaci globalne ekonomske krize iz 1970-ih godina i tu se odustalo od optimizma. A da je Jugoslavija bila ono što se u prostornom planiranju i u drugim naukama naziva "država blagostanja", jeste. I ko zna gde bismo stigli.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Prognoze su bile optimisticne ali takva je bila situacija u Jugoslaviji!Ovo ludilo niko nije mogao da zamisli a kamoli da predvidi?

Goksi

pre 10 godina

@Kako da ne... ja još koristim usisivač "Sloboda Čačak", grejem se na magnohromovu TA peć i samo zijam u sat, a on se vrti ko ringišpil... E moj dragi Sveto možda stignemo Francuze ali 2985...
(jovan, 14. decembar 2013 20:25)

A tad ce Francuzi biti na nivou, koji cemo mi dostici 5969.

Aleksa

pre 10 godina

Bolje da su obratili paznju na proslost SFRJ, umesto buducnosti. Razumljivo je, da u onom trenutku blagostanja, niko nije zeleo da se priseca trule i uzasne proslosti, ali da su tada rasciscene neke stvari, Jugoslavija bi mozda postojala i danas. Drzava koja je u krvi nastla, krvavo je i skoncala, a sve izmedju laz.

Dragan

pre 10 godina

''Kаdа se čovek umori, moći će da se zabavi i u snu. Futurolozi predviđаju dа će biti moguć stimulisani, unаpred progrаmirаni sаn - bioskop u krevetu, verovatno u boji.'' Ovo bi bilo nešto najbolje u istoriji čovečanstva

detinjstvo je san

pre 10 godina

Tih godina je isla Americka serija: Svemir 1999. (godine). Valjda su Ameri tada u toku snimanja, provalili da su Jugosloveni kupili seriju, ili su Jugosloveni kupili seriju pogledajuci je prethodno (za razliku od danas), uglavnom, u jednoj od epizoda, zbog nekog nemilog dogadjaja u svemiru, na Zemlji se u nekoliko drzava dogadja par jakih zamljotresa, medju kojima i u (a gle cuda) Jugoslaviji ... ;)
Kako god, serija je bila nesto slicno Zvezdanim stazama, sa medjugalaktickim preletanjima, letecim cudima i tako to.
Ja sam kao klinac stvarno verovao, a i mnogi odrasli, posle sletanja na Mesec, da ce 1999. godine stvarno tako i biti.

Atom

pre 10 godina

Ono što mi smatramo zdravo za gotovo u biti je iluzija. Zamislite gledanje mikroskopom. Vidite neke sićušne stvari. A sad zamislite da netko nas tako gleda. U biti, to je naš poznati svemir. Mi smo ustvari unutar atoma, drugačijeg nego ga mi zamišljamo. Mi ustvari živimo u nekoj vrsti "sićušnog univerzuma".Ono što je nama svemir, to je ustvari atom onima koji nas gledaju. Svemir je beskonačan. Tko može shvatit šta je to beskonačnost? Nešto bez kraja. Ljudski mozak to ne može shvatit.

Komunizam najvece zlo i prevara u istoriji.

pre 10 godina

Zasto se ne pominje revolucija informacija i dostupnost iste?
Niti ima predvidjanja u toj, najbitnijoj oblasti nauke i napretka.
Tjs povezanost sveta putem Interneta i uredjaja?
prosto.
SFRJ je bila komunisticka zemlja tamnica slobode informacija i govora i misljenja, tako da je tim 'futurolozima' kojii su btw omanuli u gotovo svim predvidjanjima, bila nezmisliva sloboda protoka informacije.

ledenjak

pre 10 godina

Pa o ovakvoj buducnosti nas vec 15god i nasi politicari obmanjuju samo sto su onu nasli skraceni naziv za sav rajski zivot EU.

Šupić Marko

pre 10 godina

Pogodili su za haljine za jedno veče, samo što one u Srbiji 2014. godine idu u kompletu sa devojkama za jedno veče :P

Lejzeri su svuda oko nas, a tako i Dividijevi i Blurejevi.

my way

pre 10 godina

Mi smo toliko iracionalni i nesposobni da sagledamo realnost da ne znamo ni sta nam se juce desilo, u sadasnjost blenemo kao pogubljena telad u sarena vrata, pa ne cudi ni ovakva "moc predvidjanja". Sprdnja.

Cika Mika

pre 10 godina

Vrlo dobre pretpostavke iz 1969 - ali nisu razmisljali o tome da ce se vec 1970 roditi Cika Mika i sve to im razbucati. Hajde sad da vas cujem sta sta planirate za 2050-u. Samo pazljivo, ove godine se rodio i Cika Koja.

djordje

pre 10 godina

Tekst uopšte nije nebulozan i nerealan, kako većina ovde misli. PROBLEM JE U TOME ŠTO SE BUDUĆNOST UOPŠTE NIJE RAZVIJALA KAKO BI TREBALO OD ONDA! Sve se svodi na to kako uzeti što veće pare (npr. "kompjuterske i mobilne tehnologije") Ako je tada čovek već bio na Mesecu, logično je bilo očekivati nastavak napretka u tom pravcu npr. kao i u svim drugim pravcima. Tako je realno bilo da danas čovek ima već čitava stambena zdanja na Mesecu ili bar u orbiti. A šta se desilo u poslednjih 40-tak godina po tom pitanju - GOTOVO NIŠTA !

Komunizam najvece zlo i prevara u istoriji.

pre 10 godina

Zasto se ne pominje revolucija informacija i dostupnost iste?
Niti ima predvidjanja u toj, najbitnijoj oblasti nauke i napretka.
Tjs povezanost sveta putem Interneta i uredjaja?
prosto.
SFRJ je bila komunisticka zemlja tamnica slobode informacija i govora i misljenja, tako da je tim 'futurolozima' kojii su btw omanuli u gotovo svim predvidjanjima, bila nezmisliva sloboda protoka informacije.

Južnjak

pre 10 godina

Imam utisak da mediji konstantno rade na tome da dezorjentišu narod. Pišu o svemu i svačemu, a nikako da svoj fokus prebace na ono bitno. Kako krenuti dalje, šta stvarno treba raditi, gde ljude usmeriti. Dosta mi je više priča o Jugoslaviji. Za tom zemljom žalimo samo mi Srbi, ostali su od nje pobegli glavim bez obzira (plus krvavi ratovi i destrukcija). Ok, tu smo gde jesmo. Tehnologija nam je više - manje dostupna. Krajnje je vreme da krenemo dalje, a ne da se mlatimo sa Ravnom gorom i Jugoslavijama. Šta bi bilo da je bilo! Bilo pa prošlo. Sutra je novi dan.

tomorrow

pre 10 godina

Ne zaboravite Kubrikovu i Klarkovu viziju iz Odiseje 2001...
Ali ne vidim mesta pesimizmu. Ovo je apsolutno najbolje vreme u kojem se moze ziveti, od svih koja su do sada nastupila. Jedina bolja bila bi ona koja se jos nisu dogodila. Sve to sto vas muci - ratovi, glad, bolesti, manipulacije, itd itd, postojalo je i ranije, ali u jos goroj formi. Razlika je sto sad znamo da postoji, i znamo sta sve postoji, a imamo i svu mogucnost da lose stvari ispravimo. Da li cemo to iskoristiti? Stay tuned.

jovan

pre 10 godina

Kako da ne... ja još koristim usisivač "Sloboda Čačak", grejem se na magnohromovu TA peć i samo zijam u sat, a on se vrti ko ringišpil... E moj dragi Sveto možda stignemo Francuze ali 2985...

Aleksa

pre 10 godina

Bolje da su obratili paznju na proslost SFRJ, umesto buducnosti. Razumljivo je, da u onom trenutku blagostanja, niko nije zeleo da se priseca trule i uzasne proslosti, ali da su tada rasciscene neke stvari, Jugoslavija bi mozda postojala i danas. Drzava koja je u krvi nastla, krvavo je i skoncala, a sve izmedju laz.

Darko

pre 10 godina

CIA je to isto znala, pa joj se ta vizija nije dopala. Odlučili su da ljudima zamene viziju o sadašnjosti i budućnosti - vizijom prošlosti i kulturološko-istorijskim razlikama. Gde nas je to dovelo, znamo. Postali smo mikro-kolonije.

Satanic (r)evolution

pre 10 godina

Kao da je Bane Bumbar pokušao da predviti budućnost.
Grlom u jagode.

Zašto na RTS nikada ne repriziraju tu seriju?

Petar

pre 10 godina

Automаtske prodavnice i robne kuće snаbdevaće nаs i sintetičkom hrаnom i pićimа punim proteinа, enzima, vitаminа.
Pun pogodak.

Dejan

pre 10 godina

Od svega ostade samo haljina za jedan dan, to smo postigli. Nezamislivo je da vas u istoj vide dva puta. A koliko koštaju te haljine i odakle novac za njih - moraćemo na taj odgovor da sačekamo još par vekova.

Positivna sadasnjost je uvek razlog optimistickog misljenja o buducnosti

pre 10 godina

Optimisticki. A evo kako su videli sadasnjost. Ovo je kodachrom reklamni film koji je PanAm, americka, tada najveca avio kompanija na svetu napravio o Jugoslaviji. Cilj je bilo prikazati Jugoslaviju svetu jer je PanAm prvi put uveo direktnu liniju u jednu istocno-evropsku zemlju http://www.youtube.com/watch?v=5B6eBAuhvEY

Zamisljali su raj a desio se pakao :(

pre 10 godina

Kako tuzno izgleda sada njihovo predvidjanje da cemo ziveti u velikoj zemlji sa 30 miliona ljudi, place mi se kada procitam to. Rodio sam se u Jugoslaviji 1989 i nisam je zapamtio, ali samo da javim njima u 1969 da Jugoslavije nema,odneo nas rat, spali smo na sitne drzavice, Srbija sedam miliona i odumiremo...eh tugo golema :(((

ledenjak

pre 10 godina

Pa o ovakvoj buducnosti nas vec 15god i nasi politicari obmanjuju samo sto su onu nasli skraceni naziv za sav rajski zivot EU.

Atom

pre 10 godina

Ono što mi smatramo zdravo za gotovo u biti je iluzija. Zamislite gledanje mikroskopom. Vidite neke sićušne stvari. A sad zamislite da netko nas tako gleda. U biti, to je naš poznati svemir. Mi smo ustvari unutar atoma, drugačijeg nego ga mi zamišljamo. Mi ustvari živimo u nekoj vrsti "sićušnog univerzuma".Ono što je nama svemir, to je ustvari atom onima koji nas gledaju. Svemir je beskonačan. Tko može shvatit šta je to beskonačnost? Nešto bez kraja. Ljudski mozak to ne može shvatit.

YU Man

pre 10 godina

Steta da te 1969 godine nisu vidjeli raspad "nase" zajednicke drzave. Mozda bi cak i dospjeli na neki dobar gospodarski nivo poput neke zapadne drzave. Bili smo futuristicna nacija sa raznim vizijama,a sada gledamo samo u proslost sto smo imali a nemamo vise :-(

Dragan

pre 10 godina

''Kаdа se čovek umori, moći će da se zabavi i u snu. Futurolozi predviđаju dа će biti moguć stimulisani, unаpred progrаmirаni sаn - bioskop u krevetu, verovatno u boji.'' Ovo bi bilo nešto najbolje u istoriji čovečanstva

Srbski Domatj.... IN

pre 10 godina

Veoma se ceni napor tadašnje Jugoslavije da očuva sve što je naše. Obratite pažnju da su tekstovi bili na ĆIRILICI (vidi se iz linka), tj tada se znalo u celom svetu šta je Srbija i kakva je (iako smo bili deo većeg entiteta - same Juge). No, u međuvremenu su ovi, što se na neki drugi način "bore" za našu zemlju uspeli da pokvare ceo imidž koji smo izgradili pod Titom, pa još i da nas pokvare, i da postanemo zadnja rupa na svirali, sa svima posvađani.... E, zato što se u svima probudilo ono što je već bilo afirmisano (kao fol za neuke pod parolom "nemamo!"), se i ova predviđanja nisu ostvarila.... No da podsećam na CER (kompjuter) i ostala YU dostignuća (uključujući i aktivno učestvovanje u slanju APOLO misije na mesec)? Ili bolje ne, jer bi pametnome samo suza potekla niz lice....

detinjstvo je san

pre 10 godina

Tih godina je isla Americka serija: Svemir 1999. (godine). Valjda su Ameri tada u toku snimanja, provalili da su Jugosloveni kupili seriju, ili su Jugosloveni kupili seriju pogledajuci je prethodno (za razliku od danas), uglavnom, u jednoj od epizoda, zbog nekog nemilog dogadjaja u svemiru, na Zemlji se u nekoliko drzava dogadja par jakih zamljotresa, medju kojima i u (a gle cuda) Jugoslaviji ... ;)
Kako god, serija je bila nesto slicno Zvezdanim stazama, sa medjugalaktickim preletanjima, letecim cudima i tako to.
Ja sam kao klinac stvarno verovao, a i mnogi odrasli, posle sletanja na Mesec, da ce 1999. godine stvarno tako i biti.

DzoniKG

pre 10 godina

Vrlo optimisticno iz danasnje gledanja ali te 1969 je sve izgledalo drugacije..samo 15 godina ranije 98% stanovnistva u toj Yu nije imalo ni struju tj zivelo kao pre 2000 godina i onda odjednom imaju struju ,frizider a tih godina i cudo tehnike Televizor na kom te godine gledaju kako u direktnom prenosu covek slece na mesec ,te godine Rusi slecu letelicu na Veneru gde je temeperatura 500 stepeni a pritisak 100 puta veci nego na zemlji, u bioskopu te 1969 je hit "Odiseja u svemiru 2001" ,pojavljuju se laseri ,banke u SFRJ jos tad vec koriste novo cudo tehnike kompjutere koji su domace proizvodnje (koga zanima prvi srpski kompjuter http://en.wikipedia.org/wiki/CER-10 ) itd..tako da 1969 je bilo vrlo tesko realno zamisliti buducnost sa obzirom na ogrome napretke u tehnologiji tih godina.

Posmatrač

pre 10 godina

Ljudi, treba voditi računa o tome da je ovo bilo u takozvano doba optimizma, kada se u svim sferama smatralo da će napredak tehnologije doneti apsolutni boljitak ljudima i da je rast neograničen. Tehnologija je išla ogromnim koracima, doduše na uštrb životne sredine, to se tek neku godinu posle ovog teksta uzelo u obzir, ali je bila nešto dobro - a danas? Bespilotne letelice ubijaju ljude koji idu na svadbu u Jemenu, špijuniranja neviđenih razmera. Svašta.
Onda su počeli da se nadvijaju oblaci globalne ekonomske krize iz 1970-ih godina i tu se odustalo od optimizma. A da je Jugoslavija bila ono što se u prostornom planiranju i u drugim naukama naziva "država blagostanja", jeste. I ko zna gde bismo stigli.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Prognoze su bile optimisticne ali takva je bila situacija u Jugoslaviji!Ovo ludilo niko nije mogao da zamisli a kamoli da predvidi?

Šupić Marko

pre 10 godina

Pogodili su za haljine za jedno veče, samo što one u Srbiji 2014. godine idu u kompletu sa devojkama za jedno veče :P

Lejzeri su svuda oko nas, a tako i Dividijevi i Blurejevi.

Goksi

pre 10 godina

@Kako da ne... ja još koristim usisivač "Sloboda Čačak", grejem se na magnohromovu TA peć i samo zijam u sat, a on se vrti ko ringišpil... E moj dragi Sveto možda stignemo Francuze ali 2985...
(jovan, 14. decembar 2013 20:25)

A tad ce Francuzi biti na nivou, koji cemo mi dostici 5969.