Četvrtak, 12.12.2013.

09:36

Prva vožnja: Mazda 3 hečbek

Izvor: B92

Prva vožnja: Mazda 3 heèbek IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

kodo

pre 10 godina

kod mazde je jedini problem to što motor sahranjuje karoseriju. imam mazdu premacy i prezadovoljan sam,ali moraću da je zaštitim jer preterano truli. Ako ova trojka bude dobro zaštićena,kupujem je bez dileme.

pčelica Pavo

pre 10 godina

Vezano za pitanje DPF-a i problem gereneracije u gradskoj vožnji.
Nije isti sistem DPF-a i regeneracije na mazdinom dizel motoru od 1.6 i 2.2 litra. Ako 2.2 dizel vozite pretežno po gradu, imaćete veoma česte započete, a nedovršene regeneracije ( i značajno uvećanu potrošnju goriva i značajno skraćen životni vek motornog ulja ) i to može, izmedju ostalog, lako i brzo da uništi DPF, a njegova zamena tada nije pokrivena garancijom i to veoma mnogo košta.
1.6 dizel ima drugi sistem regeneracije DPF-a i uglavnom ne pravi takve probleme.
Tako da, ako mislite da se vozite pretežno po gradu, 2.2. dizel nije srećno rešenje. To, inače, nije problem samo mazde, već većine DPF-a i drugih proizvodjača koji se regenerišu bez upotrebe posebnog aditiva.

HR17

pre 10 godina

Kada sam nedavno kupovao novo auto razmisljao sam o ovoj Mazdi, međutim dizel je preskup a nisam htio benzince. Auto je lijep i savrsene izrade, no prenisko se sjedi, a i za putnike straga je potrebna gimnastika za smjestiti se. Za 1.5 benzinca i drugi paket opreme trebalo je oko 18.000 eura, tako da sam uzeo C-maxa 1.6 Tdci, srednja oprema + puno dodatne za 1.000 eura manje! Potrosnja 5.5 litara, s Mazdom bi za 6 godina potrosio 5.000 eura vise a o kolicini prostora da ne pricam... Dakle prosjecan kupac uvijek trazi ono dugorocno povoljnije. Mazda jest kvalitetna no i Ford u ovoj klasi je vrh tako da mi taj argument nije bio dovoljan..

Marko

pre 10 godina

Vidim da si dobro informiran,i uvijek mi je zadovoljstvo "popričati" s takvim ljudima oko automobila.
Da,slažem se da je razlika od 100nm ogromna,ali zanimljivo je da i verzija od 120ks u trojci ima identičnih 210NM.Dakle,motor performansama i elastičnošću jednak turbacima.U Hirošima kažu rightsizing umjesto downsizing.
Ništa u Mazdi ne rade bez logike.1.5 i 2.0 savrđšeni za gradsku vožnju,dovoljno NM za kratka preticanja i sl.Velike atmosferce su prilagodili autocesti,jer kažu da ti motori pri višim brzinama troše manje od turbo-benzinaca iste klase,elastičnost je nešto manja ali razvijanje snage puno linearnije,i samim tim ugodnije za krstarenja.
pozz

Ishiku

pre 10 godina

Odgovor na pitanje koliko troši ovaj motor od 120 KS 2.000 ccm:
na autoputu, pri brzini od 140 km/h, potrošnja je 7,4. To je vrednost na kojoj se ustalila linija (kriva) posle sat vremena vožnje sa tempomatom. Na ekranu možete videti grafički potrošnju u poslednjih (recimo) sat vremena. Posle nekoliko stotina kilometara pređenih u gradu (samo grad i to je bilo prvih 400 km na kolima), pokazivao je 8,4.
I još samo komentar što se tiče poređenja manjih turbo motora i većih "atmosferskih" motora. Mazda ima turbo benzinski motor (koji nije mali). To je 2.3 motor sa 260 KS kod MPS-a i kod CX-7. Naravno da je veliki užitak igrati se sa papučicom gasa na takvim kolima. Samo je kod ovog motora obrtni momenat 360 Nm odn. 370 Nm.
Novi Mazdin motor kod Mazde3 je 2.000 ccm i 120 KS ali ima obrtni momenat od 210 Nm.
Poređenja radi, 1.4 TFSI/TSI (Audi ili VW) od 122 KS ima obrtni momenat od 200 Nm.
Šta je bolje? Kako kome ... Neko više voli turbo motor, neko ne.
Sigurno je da turbina pruža viši obrtni momenat u nižim obrtajima i to neko voli. Odnosno, to svako voli. Ali ima i druga strana priče.
Koji je motor pouzdaniji i koji će duže trajati? Vreme će pokazati a mislim da smo svi i svesni koji će odgovor biti.
Ono što znamo već sada je da novi motor od 2.0 o kom sad pričamo troši manje od turbo motora 1.4. I emisija CO2 je nešto manja.
Ako budete imali prilike, provozajte i probajte novu Mazdu 3 sa motorom 2.0 i 120KS. Jako ćete se prijatno iznenaditi.
Kao što sam se i ja :-)

1.8 TSI 180 HP 320 Nm

pre 10 godina

@Marko

Ne kritikujem Mazdine motore, naprotiv, verujem da su izvanredni, dugotrajni, pouzdani, zahvalni, sasvim korektni što se tiče karakteristika, samo kažem da im fali turbina kako bi imali ubedljivije performanse, a to znači zabavniju, tečniju i ekonomičniju vožnju.

Kada smo već obojica spomenuli performanse sigurno ne mogu da se složim da atmosferski i turbo benzinci iste snage imaju isto među-ubrzanje, odnosno elastičnost. Tu su motori sa turbinom u ogromnoj prednosti zbog većeg obrtnog momenta dostupnog u mnogo širom opsegu obrtaja. Konkretno Mazda 6 2.0 sa 165 konja ima tek 210 Nm i to na 4.000 obrtaja, a 1.8 TSI sa 180 konja od 1.500 do 4.500 obrtaja isporučuje 300-320 Nm, a to je u praksi ogromna razlika.

A što se tiče dugotrajnosti, smatram da malolitražni turbo benzinci ne mogu da traju kao atmosferci, odnosno 1.6 sa nekih 100 konja mislim da će trajati duže od 1.2 s turbinom iste snage, ALI sam takođe ubeđen da npr. 1,8 TSI ili 2,0 TSI nisu ništa manje pouzdani na duže staze od 2,0 ili 2,2/2,4 atmosferca. Evo mene na 160.000 kilometara sa Passatom 1,8 TSI i auto radi kao prvog dana, a ide čak i bolje. Samo ulje i filteri na 15 hiljada km, nema kaiš, nego lanac, nema velikog servisa.

Naravno ovo za dugotrajnost važi za normalno, domaćinsko korišćenje auta - kvalitetno ulje, puštanje turbine da se ohladi posle intenzivnijih i učestalijih ubrzanja. Šta god ko rekao, umereni daunsajzing i turbo-punjenje je dobitna kombinacija za benzince u budućnosti.

Turbo Benzina

pre 10 godina

Jedna mala komparacija automobila u mom vlasništvu:

Prethodni - benzinac atmo 2.000 ccm, 155 KS, 187 Nm, 1.250 kg, 216 km/h, 8,5 s do 100 km/h
Sadašnji - benzinac turbo 1.400 ccm, 155 KS, 230 Nm, 1.230 kg, 216 km/h, 8,0 s do 100 km/h

Dakle, dva automobila istog proizvođača različitih generacija, potpuno iste snage i gotovo jednake mase.
Epilog - zbog turbine i većeg obrtnog momenta mnogo bolja međuubrzanja iz nižih obrtaja, lakša i sigurnija preticanja, mnogo više zabave u vožnji, sa osetno nižom potrošnjom goriva iz niže kubikaže. Kod oba automobila naravno potrošnja dramatično skače ukoliko se baš nagazi.
Ovo je sve bazirano na ličnom iskustvu i sa turbinom je svakako dinamičnije i zabavnije.

Shvatam Mazdinu filozofiju i računicu, nesumnjivo imaju sjajne agregate koji su provereno kvalitetni i mali potrošači, ali treba stvari postaviti onako kako zaista jesu. Postoji razlog zašto su praktično svi ostali proizvođači pribegli downsizingu i nisu oni ludi kada na taj način unapređuju benzinske agregate nakon što su dizelaši gotovo došli do limita u tehnološkom razvoju.

Naravno, Mazdi kao sjajnom i proverenom proizvođaču od srca želim uspeh i da nastave sa svojom prepoznatljivom i autentičnom filozofijom. Prave odlične automobile u svakom pogledu i zaslužuju dobru reakciju od strane tržišta.

Marko

pre 10 godina

(1.8 TSI 180 HP 320 Nm, 12. decembar 2013 10:08)
***************************************************
Poštovani,da kritizirate bilo koji atmosferski motor izuzev Mazdinog ne bih vam ni riječ rekao.
Pogledajte performanse i elastičnog čak i osnovnog motora od 100ks.Vidite testove šestice sa jakim benzincem od 175ks.
Po pitanju samih performansi i potrošnje gotovo su identični sa turbo-motorom bilo kojeg proizvođača.Šta mislite u kakvom će stanju biti neki turbo-benzinac nakon 200-250tisuća kilometara u usporedbi s dotičnim?Mazda je dokazala odavno da proizvodi možda najkvalitetnije strojeve na svijetu.
Pozdrav definitivno najboljem sajtu za automobile na ovim prostorima.Nastavite tako i dalje!

Bivsi vlasnik Mazde 3

pre 10 godina

Ne znam da li neko od vas imao prilike da sedne u Mazdu 3 2014? Ja jesam. Apsolutni nekomfor: veoma niska sasija, nizak krov, zadnji prozori kao puskarnice, itd. Zato su morali da je nakrcaju elektronikom da, izmedju ostalog, alarmira vozaca u slucaju kada u slepom uglu ima drugo vozilo.

Saabovac

pre 10 godina

Gledao sam vise testova ovog automobila na YouTube-u i zaista mi se dopada iz svih uglova.Enterijer za svaku pohvalu takodje.Ono sto ce me nazalost sigurno oredeliti da ga ne kupim je cena osnovnog modela sa automatskim menjacem od 19300e.I sama doplata za automatika od skoro 2000e je preterana.Honda Civic,podjednako pouzdana,automatik,sa manjim a jacim motorom je oko 17500.Doduse Audi A3 1.4tsi sa 122ks,automatik je preko 22000e.Ukusi su razliciti-meni Mazda ubedljivo najlepsa.

seljadin

pre 10 godina

moj otac ima Mazdu 3 1.6 ‚105ks, 8 godina stara, nikakav kvar nije imala do sada, sem zamene sijalica, amortizera, i jos par sitnica, u gradu trosi oko 8 litara, na putu oko 6, moja zena ima Mazdu 3, 1,3 86ks u gradu trosi 9, bez kvara već 4 godine.
U svakom slučaju mazda ima ogromne simpatije.
Čuo sam da je dizel mazdin veoma štedljiv (1.6) i da je sličan kao bmw dizel koji troši u gradu 6 litara, a na putu 4.5-5.5 zavisi kako se vozi.

Ishiku

pre 10 godina

@Bgđanin
Mazdini dizel motori (2.2) imaju DPF. Motori već sad zadovoljavaju Euro VI normu. Ne bi trebalo da te brine to što auto ima DPF (to je uobičajeno za sve "high power" dizel motore).
U dosadašnjoj praksi, DPF-i nisu pravili nikakve probleme u "skyactiv" vozilima, odn. vozilima nove generacije, bez obzira na stil vožnje (grad/otvoreni put). Tu spada i CX-5.
Inače učestalost "uključivanja" DPF-a zavisi i od stila vožnje, i od dužine rada motora (kratke i duže relacije za vožnju), i od goriva (kvaliteta). Ali ponavljam, kod "skyactiv" motora, nije bilo problema sa DPF-om. A emisija CO2 je stvarno niska.
A emisija CO2 je jedna od najvažnijih stvari za plaćanje poreza/taksi prilikom registracije vozila u većini evropskih zemalja, pa će valjda tako biti uskoro i kod nas. Onda će nam svima biti jasnije zašto postoje isti motori sa malom razlikom u snazi. (primer recimo, upravo kod Mazde6 gde imamo 2.2 motor sa 150KS i 175 KS. Emisija CO2 kod ovog od 150KS je neverovatnih 104 g/km). Slična je situacija i sa CX-5. Ovo sve rezultira manjom cenom registracije vozila).
@Klok
Sedana sa benz. motorom od 165KS nema i nema nikakvih najava ni da će ga biti. Zašto? Ne znam, ali verovatno da ne bi M3 potpuno približili M6 i po performansama.

maxy

pre 10 godina

A sta mi da radimo sa nasim gorivom od kao 95 oktana a u stvari ima 85 ?
Turbo, 12. decembar 2013 09:27)

Za početak bi trebao da pređeš na proverene pumpe i da sipaš aditivirano gorivo, a ne da sipaš po no name pumpama gde je "povoljna" cena i gorivo sa 10 % vode.
Priča o lošem gorivu je prošlost i izgovor za one koji žele da uštede koji dinar na pumpi.

japanac

pre 10 godina

Unutra izgleda minimalisticki i u starom duhu samo instrument tabla deluje nekako neobicno i kontra svemu onome sto do sada vidjamo, tj, da je izmedju pravougaonih oblika okrugli, sto mu daje dozu "siromasnosti".
Inace sam dizajn auta je za svaku pohvalu...

popovicvl

pre 10 godina

Sta naprica covek, nakon par stotina km potrosnja ispod 10 l, vau.

Svako dobro za auto, ali jedno pitanje ostaje, gde je tu turbo? Japanci uporno izbegavaju turbo benzince, daju neke nebulozne price. Ko nije vozio moderan turbo motor, taj ne zna o cemu prica.

Turbo motori zbog konstrukcije moraju da imaju kovane klipove, kovane klipnjace, kovanu radilicu, ojacana sedista ventila i usisnu granu, a uz sve to smanjenu kompresiju. Sve ovo se svede da su vrlo, vrlo, vrlo dugotrajni i otporni na opterecenja.

Moderni atmo-motori imaju konstrukciju na kojoj se stedi na svaki gram legure, raspadnu se posle 100.000 km, pocnu i ranije da trose ulje po 3-4 l od zamene ulja.

Dikh tu kava

pre 10 godina

Dakle, ovako: stiče se utisak da su samo motori i eventualno ponašanje u vožnji bitna razlika u odnosu na prethodni model, s obzirom da je još uvek nisam vozio. Vozačka pozicija - prilično ista kao kod prethodne. Mesta pozadi - možda neznatno više nego kod prethodne. Prtljažnik - malo veći nego kod prethodne. Kvalitet materijala - pa dobro, sad je gumiran i gornji unutrašnji deo vrata, ako je to bitno. I dalje samo vozačev prozor ima automatiku. Ergonomija po meni lošija - samo obratiti pažnju na "čudan" naslon za ruke. Instrument tabla - po meni nesrećnija nego prethodna. Konačno, dizajn - ne baš svetlosnu godinu ispred prethodne. Negde bolji, negde ne. Možda su moja očekivanja bila prevelika, ali lično ne bih menjao prethodnu za ovu novu. A da kupujem prvi put, svakako bi bila u užem izboru, i to baš benzin od 165, ali automatik. Ali ne i jedini izbor.

Inače, dizel po nekim insajderskim informacijama stiže uskoro, u verziji 1.5, ako su tačne.

P.S. rečeno mi je da DPF kod 1.6 dizela (prethodna) ima samoregeneraciju koja ne zahteva poseban trud, produvavanje kao kod nekih drugih dizela. Ne znam da li je to tačno, al ajde da verujem na reč..

Beogradjanin

pre 10 godina

@(Dejan Mazda, 12. decembar 2013 10:31)
Odlicno sto se javio neko iz Mazde... Znam da nije bas usko vezano za temu, ali planiram kupovinu Mazde CX5 sa 2.2 dizelom od 175 ks i manuelnim menjacem. Interesuje me to sto ste napisali za filter cestica... Zar novi Mazdin skyactive ima filter za cestice? Negde sam procitao da nema i da su uspeli sa niskom kompresijom da spuste vrednosti CO2 i bez tog filtera. Pitam posto auto uglavnom vozim u gradu (preko 80 posto kilometraze) i ne naroctio dugim relacijama. I da li je bio cest taj zapusenja filtera. Hvala unapred za odgovor...

Vizar

pre 10 godina

Mislio sam se što da napišem i shvatio da je bilo što reći o ovom automobilu suvišno.

Jedino ostaje da konstatujem da je ovo ubjedljivo najbolja kupovina trenutno u ovoj klasi.

dzigi

pre 10 godina

Ovako na prvu loptu, dizajn kupuje odmah. I spolja i iznutra. E sad, kao kupcu koji bi hteo da odvoji ne malu sumu novca, smetalo bi mi što je auto skoro pa najduži u klasi - a pritom nema recimo mesta za rezervni točak. A i prtljažnik mu je među manjima (obično imaju oko 380L, osim "karavanskog" Civica). S druge strane, verujem da je jedan od najudobnijih zbog međuosovinskog rastojanja.
Ono što me za sada ne privlači jeste izbor motora gledano kroz troškove nabavke i kasnije registracije. Kubikaža benzinaca je za tu klasu ogromna, a bolno nedostaje neki dizelaš ispod 2000 kubika. Ok, ne prodaje se samo u Srbiji ali mislim da ni u Zapadnoj Evropi neće previše da se polome oko 2.2 dizela u toj klasi.
Sve u svemu, biće uglavnom hvalospeva, ali rezultati prodaje kroz godinu dana će biti najbolji pokazatelj Mazdine filozofije.

Dejan Mazda

pre 10 godina

@ Turbo
Skyactive motori sa kompresijom 14 su u eksploataciji u Srbiji vec vise od godinu ipo dana i niko se ama bas nikad nije zalio da je imao bilo kakve probleme zbog toga, naprotiv.


Posto sam "insajder", i verovatno malo pristrasan :), mogu da vam prenesem moje iskustvo sa novom trojkom, auto nema ama bas nikakve veze sa starom Mazda3, ovo je u stvari po svemu Mazda6, samo u malo drugacijem pakovanju. Posle par dana druzenja utisci su fantasticni, a narocito (bez imalo ulepsavanja i preterivanja) fascinira potrosnja motora od 120 konja!

Dolaskom Euro 6 standarda dizel motori za one koji voze samo grad i kratke relacije mogu biti problematicni jer DPF ne stigne da se sam ocisti ...

1.8 TSI 180 HP 320 Nm

pre 10 godina

Auto je prelep, odličan, ali fale turbo-benzinci, posebno Mazdi 6.

Oni pričaju o zabavi u vožnji, a pritom ne ugrađuju turbinu, pa ne kaže se tek tako "no turbo - no fun".

I ne samo uživanje, po performansama atmosferski benzinci ne mogu da se porede sa turbo, ni da im priđu blizu... a i za potrošnju nisu sasvim iskreni, naravno da ne mogu da porede npr. 1.2 turbo s 2.0 atmo, ali neki 1.6 ili 1.8 motor s turbinom je sasvim druga priča - nema velikog daunsajzinga, a tu je odmah mnogo veći obrtni dostupan u ogromnom opsegu obrtaja, pa je samim tim i potrošnja niža.

Ne pričam napamet:

"Ono što nas je iznenadilo je da je nakon seanse od nekoliko stotina kilometara maltretiranja po brdskim putevima prosečna potrošnja bila nešto ispod deset litara."

Da je taj motor turbo bio bi još elastičniji, potrošio bi manje, a išao daleko bolje i lakše uzbrdo.

Moderni turbo-benzinci sa direktnim ubrizgavanjem su milina za vožnju, a na pumpi sasvim skromni uzevši u obzir obilje snage i obrtnog, iz ličnog iskustva.

Petrolhead

pre 10 godina

Mazda. Japan. Sve rečeno. Na to dodajem ono predivno objašnjenje mazdinih inženjera u vezi sa "daunsajzingom" motora, i prelaskom na turbo.
Lep članak, i odličan prikaz ove "Mazde".

Petrolhead

pre 10 godina

Mazda. Japan. Sve rečeno. Na to dodajem ono predivno objašnjenje mazdinih inženjera u vezi sa "daunsajzingom" motora, i prelaskom na turbo.
Lep članak, i odličan prikaz ove "Mazde".

Ishiku

pre 10 godina

Odgovor na pitanje koliko troši ovaj motor od 120 KS 2.000 ccm:
na autoputu, pri brzini od 140 km/h, potrošnja je 7,4. To je vrednost na kojoj se ustalila linija (kriva) posle sat vremena vožnje sa tempomatom. Na ekranu možete videti grafički potrošnju u poslednjih (recimo) sat vremena. Posle nekoliko stotina kilometara pređenih u gradu (samo grad i to je bilo prvih 400 km na kolima), pokazivao je 8,4.
I još samo komentar što se tiče poređenja manjih turbo motora i većih "atmosferskih" motora. Mazda ima turbo benzinski motor (koji nije mali). To je 2.3 motor sa 260 KS kod MPS-a i kod CX-7. Naravno da je veliki užitak igrati se sa papučicom gasa na takvim kolima. Samo je kod ovog motora obrtni momenat 360 Nm odn. 370 Nm.
Novi Mazdin motor kod Mazde3 je 2.000 ccm i 120 KS ali ima obrtni momenat od 210 Nm.
Poređenja radi, 1.4 TFSI/TSI (Audi ili VW) od 122 KS ima obrtni momenat od 200 Nm.
Šta je bolje? Kako kome ... Neko više voli turbo motor, neko ne.
Sigurno je da turbina pruža viši obrtni momenat u nižim obrtajima i to neko voli. Odnosno, to svako voli. Ali ima i druga strana priče.
Koji je motor pouzdaniji i koji će duže trajati? Vreme će pokazati a mislim da smo svi i svesni koji će odgovor biti.
Ono što znamo već sada je da novi motor od 2.0 o kom sad pričamo troši manje od turbo motora 1.4. I emisija CO2 je nešto manja.
Ako budete imali prilike, provozajte i probajte novu Mazdu 3 sa motorom 2.0 i 120KS. Jako ćete se prijatno iznenaditi.
Kao što sam se i ja :-)

Vizar

pre 10 godina

Mislio sam se što da napišem i shvatio da je bilo što reći o ovom automobilu suvišno.

Jedino ostaje da konstatujem da je ovo ubjedljivo najbolja kupovina trenutno u ovoj klasi.

dzigi

pre 10 godina

Ovako na prvu loptu, dizajn kupuje odmah. I spolja i iznutra. E sad, kao kupcu koji bi hteo da odvoji ne malu sumu novca, smetalo bi mi što je auto skoro pa najduži u klasi - a pritom nema recimo mesta za rezervni točak. A i prtljažnik mu je među manjima (obično imaju oko 380L, osim "karavanskog" Civica). S druge strane, verujem da je jedan od najudobnijih zbog međuosovinskog rastojanja.
Ono što me za sada ne privlači jeste izbor motora gledano kroz troškove nabavke i kasnije registracije. Kubikaža benzinaca je za tu klasu ogromna, a bolno nedostaje neki dizelaš ispod 2000 kubika. Ok, ne prodaje se samo u Srbiji ali mislim da ni u Zapadnoj Evropi neće previše da se polome oko 2.2 dizela u toj klasi.
Sve u svemu, biće uglavnom hvalospeva, ali rezultati prodaje kroz godinu dana će biti najbolji pokazatelj Mazdine filozofije.

Marko

pre 10 godina

(1.8 TSI 180 HP 320 Nm, 12. decembar 2013 10:08)
***************************************************
Poštovani,da kritizirate bilo koji atmosferski motor izuzev Mazdinog ne bih vam ni riječ rekao.
Pogledajte performanse i elastičnog čak i osnovnog motora od 100ks.Vidite testove šestice sa jakim benzincem od 175ks.
Po pitanju samih performansi i potrošnje gotovo su identični sa turbo-motorom bilo kojeg proizvođača.Šta mislite u kakvom će stanju biti neki turbo-benzinac nakon 200-250tisuća kilometara u usporedbi s dotičnim?Mazda je dokazala odavno da proizvodi možda najkvalitetnije strojeve na svijetu.
Pozdrav definitivno najboljem sajtu za automobile na ovim prostorima.Nastavite tako i dalje!

Dejan Mazda

pre 10 godina

@ Turbo
Skyactive motori sa kompresijom 14 su u eksploataciji u Srbiji vec vise od godinu ipo dana i niko se ama bas nikad nije zalio da je imao bilo kakve probleme zbog toga, naprotiv.


Posto sam "insajder", i verovatno malo pristrasan :), mogu da vam prenesem moje iskustvo sa novom trojkom, auto nema ama bas nikakve veze sa starom Mazda3, ovo je u stvari po svemu Mazda6, samo u malo drugacijem pakovanju. Posle par dana druzenja utisci su fantasticni, a narocito (bez imalo ulepsavanja i preterivanja) fascinira potrosnja motora od 120 konja!

Dolaskom Euro 6 standarda dizel motori za one koji voze samo grad i kratke relacije mogu biti problematicni jer DPF ne stigne da se sam ocisti ...

Turbo Benzina

pre 10 godina

Jedna mala komparacija automobila u mom vlasništvu:

Prethodni - benzinac atmo 2.000 ccm, 155 KS, 187 Nm, 1.250 kg, 216 km/h, 8,5 s do 100 km/h
Sadašnji - benzinac turbo 1.400 ccm, 155 KS, 230 Nm, 1.230 kg, 216 km/h, 8,0 s do 100 km/h

Dakle, dva automobila istog proizvođača različitih generacija, potpuno iste snage i gotovo jednake mase.
Epilog - zbog turbine i većeg obrtnog momenta mnogo bolja međuubrzanja iz nižih obrtaja, lakša i sigurnija preticanja, mnogo više zabave u vožnji, sa osetno nižom potrošnjom goriva iz niže kubikaže. Kod oba automobila naravno potrošnja dramatično skače ukoliko se baš nagazi.
Ovo je sve bazirano na ličnom iskustvu i sa turbinom je svakako dinamičnije i zabavnije.

Shvatam Mazdinu filozofiju i računicu, nesumnjivo imaju sjajne agregate koji su provereno kvalitetni i mali potrošači, ali treba stvari postaviti onako kako zaista jesu. Postoji razlog zašto su praktično svi ostali proizvođači pribegli downsizingu i nisu oni ludi kada na taj način unapređuju benzinske agregate nakon što su dizelaši gotovo došli do limita u tehnološkom razvoju.

Naravno, Mazdi kao sjajnom i proverenom proizvođaču od srca želim uspeh i da nastave sa svojom prepoznatljivom i autentičnom filozofijom. Prave odlične automobile u svakom pogledu i zaslužuju dobru reakciju od strane tržišta.

1.8 TSI 180 HP 320 Nm

pre 10 godina

Auto je prelep, odličan, ali fale turbo-benzinci, posebno Mazdi 6.

Oni pričaju o zabavi u vožnji, a pritom ne ugrađuju turbinu, pa ne kaže se tek tako "no turbo - no fun".

I ne samo uživanje, po performansama atmosferski benzinci ne mogu da se porede sa turbo, ni da im priđu blizu... a i za potrošnju nisu sasvim iskreni, naravno da ne mogu da porede npr. 1.2 turbo s 2.0 atmo, ali neki 1.6 ili 1.8 motor s turbinom je sasvim druga priča - nema velikog daunsajzinga, a tu je odmah mnogo veći obrtni dostupan u ogromnom opsegu obrtaja, pa je samim tim i potrošnja niža.

Ne pričam napamet:

"Ono što nas je iznenadilo je da je nakon seanse od nekoliko stotina kilometara maltretiranja po brdskim putevima prosečna potrošnja bila nešto ispod deset litara."

Da je taj motor turbo bio bi još elastičniji, potrošio bi manje, a išao daleko bolje i lakše uzbrdo.

Moderni turbo-benzinci sa direktnim ubrizgavanjem su milina za vožnju, a na pumpi sasvim skromni uzevši u obzir obilje snage i obrtnog, iz ličnog iskustva.

Saabovac

pre 10 godina

Gledao sam vise testova ovog automobila na YouTube-u i zaista mi se dopada iz svih uglova.Enterijer za svaku pohvalu takodje.Ono sto ce me nazalost sigurno oredeliti da ga ne kupim je cena osnovnog modela sa automatskim menjacem od 19300e.I sama doplata za automatika od skoro 2000e je preterana.Honda Civic,podjednako pouzdana,automatik,sa manjim a jacim motorom je oko 17500.Doduse Audi A3 1.4tsi sa 122ks,automatik je preko 22000e.Ukusi su razliciti-meni Mazda ubedljivo najlepsa.

Marko

pre 10 godina

Vidim da si dobro informiran,i uvijek mi je zadovoljstvo "popričati" s takvim ljudima oko automobila.
Da,slažem se da je razlika od 100nm ogromna,ali zanimljivo je da i verzija od 120ks u trojci ima identičnih 210NM.Dakle,motor performansama i elastičnošću jednak turbacima.U Hirošima kažu rightsizing umjesto downsizing.
Ništa u Mazdi ne rade bez logike.1.5 i 2.0 savrđšeni za gradsku vožnju,dovoljno NM za kratka preticanja i sl.Velike atmosferce su prilagodili autocesti,jer kažu da ti motori pri višim brzinama troše manje od turbo-benzinaca iste klase,elastičnost je nešto manja ali razvijanje snage puno linearnije,i samim tim ugodnije za krstarenja.
pozz

seljadin

pre 10 godina

moj otac ima Mazdu 3 1.6 ‚105ks, 8 godina stara, nikakav kvar nije imala do sada, sem zamene sijalica, amortizera, i jos par sitnica, u gradu trosi oko 8 litara, na putu oko 6, moja zena ima Mazdu 3, 1,3 86ks u gradu trosi 9, bez kvara već 4 godine.
U svakom slučaju mazda ima ogromne simpatije.
Čuo sam da je dizel mazdin veoma štedljiv (1.6) i da je sličan kao bmw dizel koji troši u gradu 6 litara, a na putu 4.5-5.5 zavisi kako se vozi.

HR17

pre 10 godina

Kada sam nedavno kupovao novo auto razmisljao sam o ovoj Mazdi, međutim dizel je preskup a nisam htio benzince. Auto je lijep i savrsene izrade, no prenisko se sjedi, a i za putnike straga je potrebna gimnastika za smjestiti se. Za 1.5 benzinca i drugi paket opreme trebalo je oko 18.000 eura, tako da sam uzeo C-maxa 1.6 Tdci, srednja oprema + puno dodatne za 1.000 eura manje! Potrosnja 5.5 litara, s Mazdom bi za 6 godina potrosio 5.000 eura vise a o kolicini prostora da ne pricam... Dakle prosjecan kupac uvijek trazi ono dugorocno povoljnije. Mazda jest kvalitetna no i Ford u ovoj klasi je vrh tako da mi taj argument nije bio dovoljan..

maxy

pre 10 godina

A sta mi da radimo sa nasim gorivom od kao 95 oktana a u stvari ima 85 ?
Turbo, 12. decembar 2013 09:27)

Za početak bi trebao da pređeš na proverene pumpe i da sipaš aditivirano gorivo, a ne da sipaš po no name pumpama gde je "povoljna" cena i gorivo sa 10 % vode.
Priča o lošem gorivu je prošlost i izgovor za one koji žele da uštede koji dinar na pumpi.

1.8 TSI 180 HP 320 Nm

pre 10 godina

@Marko

Ne kritikujem Mazdine motore, naprotiv, verujem da su izvanredni, dugotrajni, pouzdani, zahvalni, sasvim korektni što se tiče karakteristika, samo kažem da im fali turbina kako bi imali ubedljivije performanse, a to znači zabavniju, tečniju i ekonomičniju vožnju.

Kada smo već obojica spomenuli performanse sigurno ne mogu da se složim da atmosferski i turbo benzinci iste snage imaju isto među-ubrzanje, odnosno elastičnost. Tu su motori sa turbinom u ogromnoj prednosti zbog većeg obrtnog momenta dostupnog u mnogo širom opsegu obrtaja. Konkretno Mazda 6 2.0 sa 165 konja ima tek 210 Nm i to na 4.000 obrtaja, a 1.8 TSI sa 180 konja od 1.500 do 4.500 obrtaja isporučuje 300-320 Nm, a to je u praksi ogromna razlika.

A što se tiče dugotrajnosti, smatram da malolitražni turbo benzinci ne mogu da traju kao atmosferci, odnosno 1.6 sa nekih 100 konja mislim da će trajati duže od 1.2 s turbinom iste snage, ALI sam takođe ubeđen da npr. 1,8 TSI ili 2,0 TSI nisu ništa manje pouzdani na duže staze od 2,0 ili 2,2/2,4 atmosferca. Evo mene na 160.000 kilometara sa Passatom 1,8 TSI i auto radi kao prvog dana, a ide čak i bolje. Samo ulje i filteri na 15 hiljada km, nema kaiš, nego lanac, nema velikog servisa.

Naravno ovo za dugotrajnost važi za normalno, domaćinsko korišćenje auta - kvalitetno ulje, puštanje turbine da se ohladi posle intenzivnijih i učestalijih ubrzanja. Šta god ko rekao, umereni daunsajzing i turbo-punjenje je dobitna kombinacija za benzince u budućnosti.

Ishiku

pre 10 godina

@Bgđanin
Mazdini dizel motori (2.2) imaju DPF. Motori već sad zadovoljavaju Euro VI normu. Ne bi trebalo da te brine to što auto ima DPF (to je uobičajeno za sve "high power" dizel motore).
U dosadašnjoj praksi, DPF-i nisu pravili nikakve probleme u "skyactiv" vozilima, odn. vozilima nove generacije, bez obzira na stil vožnje (grad/otvoreni put). Tu spada i CX-5.
Inače učestalost "uključivanja" DPF-a zavisi i od stila vožnje, i od dužine rada motora (kratke i duže relacije za vožnju), i od goriva (kvaliteta). Ali ponavljam, kod "skyactiv" motora, nije bilo problema sa DPF-om. A emisija CO2 je stvarno niska.
A emisija CO2 je jedna od najvažnijih stvari za plaćanje poreza/taksi prilikom registracije vozila u većini evropskih zemalja, pa će valjda tako biti uskoro i kod nas. Onda će nam svima biti jasnije zašto postoje isti motori sa malom razlikom u snazi. (primer recimo, upravo kod Mazde6 gde imamo 2.2 motor sa 150KS i 175 KS. Emisija CO2 kod ovog od 150KS je neverovatnih 104 g/km). Slična je situacija i sa CX-5. Ovo sve rezultira manjom cenom registracije vozila).
@Klok
Sedana sa benz. motorom od 165KS nema i nema nikakvih najava ni da će ga biti. Zašto? Ne znam, ali verovatno da ne bi M3 potpuno približili M6 i po performansama.

pčelica Pavo

pre 10 godina

Vezano za pitanje DPF-a i problem gereneracije u gradskoj vožnji.
Nije isti sistem DPF-a i regeneracije na mazdinom dizel motoru od 1.6 i 2.2 litra. Ako 2.2 dizel vozite pretežno po gradu, imaćete veoma česte započete, a nedovršene regeneracije ( i značajno uvećanu potrošnju goriva i značajno skraćen životni vek motornog ulja ) i to može, izmedju ostalog, lako i brzo da uništi DPF, a njegova zamena tada nije pokrivena garancijom i to veoma mnogo košta.
1.6 dizel ima drugi sistem regeneracije DPF-a i uglavnom ne pravi takve probleme.
Tako da, ako mislite da se vozite pretežno po gradu, 2.2. dizel nije srećno rešenje. To, inače, nije problem samo mazde, već većine DPF-a i drugih proizvodjača koji se regenerišu bez upotrebe posebnog aditiva.

kodo

pre 10 godina

kod mazde je jedini problem to što motor sahranjuje karoseriju. imam mazdu premacy i prezadovoljan sam,ali moraću da je zaštitim jer preterano truli. Ako ova trojka bude dobro zaštićena,kupujem je bez dileme.

Beogradjanin

pre 10 godina

@(Dejan Mazda, 12. decembar 2013 10:31)
Odlicno sto se javio neko iz Mazde... Znam da nije bas usko vezano za temu, ali planiram kupovinu Mazde CX5 sa 2.2 dizelom od 175 ks i manuelnim menjacem. Interesuje me to sto ste napisali za filter cestica... Zar novi Mazdin skyactive ima filter za cestice? Negde sam procitao da nema i da su uspeli sa niskom kompresijom da spuste vrednosti CO2 i bez tog filtera. Pitam posto auto uglavnom vozim u gradu (preko 80 posto kilometraze) i ne naroctio dugim relacijama. I da li je bio cest taj zapusenja filtera. Hvala unapred za odgovor...

Dikh tu kava

pre 10 godina

Dakle, ovako: stiče se utisak da su samo motori i eventualno ponašanje u vožnji bitna razlika u odnosu na prethodni model, s obzirom da je još uvek nisam vozio. Vozačka pozicija - prilično ista kao kod prethodne. Mesta pozadi - možda neznatno više nego kod prethodne. Prtljažnik - malo veći nego kod prethodne. Kvalitet materijala - pa dobro, sad je gumiran i gornji unutrašnji deo vrata, ako je to bitno. I dalje samo vozačev prozor ima automatiku. Ergonomija po meni lošija - samo obratiti pažnju na "čudan" naslon za ruke. Instrument tabla - po meni nesrećnija nego prethodna. Konačno, dizajn - ne baš svetlosnu godinu ispred prethodne. Negde bolji, negde ne. Možda su moja očekivanja bila prevelika, ali lično ne bih menjao prethodnu za ovu novu. A da kupujem prvi put, svakako bi bila u užem izboru, i to baš benzin od 165, ali automatik. Ali ne i jedini izbor.

Inače, dizel po nekim insajderskim informacijama stiže uskoro, u verziji 1.5, ako su tačne.

P.S. rečeno mi je da DPF kod 1.6 dizela (prethodna) ima samoregeneraciju koja ne zahteva poseban trud, produvavanje kao kod nekih drugih dizela. Ne znam da li je to tačno, al ajde da verujem na reč..

japanac

pre 10 godina

Unutra izgleda minimalisticki i u starom duhu samo instrument tabla deluje nekako neobicno i kontra svemu onome sto do sada vidjamo, tj, da je izmedju pravougaonih oblika okrugli, sto mu daje dozu "siromasnosti".
Inace sam dizajn auta je za svaku pohvalu...

Bivsi vlasnik Mazde 3

pre 10 godina

Ne znam da li neko od vas imao prilike da sedne u Mazdu 3 2014? Ja jesam. Apsolutni nekomfor: veoma niska sasija, nizak krov, zadnji prozori kao puskarnice, itd. Zato su morali da je nakrcaju elektronikom da, izmedju ostalog, alarmira vozaca u slucaju kada u slepom uglu ima drugo vozilo.

popovicvl

pre 10 godina

Sta naprica covek, nakon par stotina km potrosnja ispod 10 l, vau.

Svako dobro za auto, ali jedno pitanje ostaje, gde je tu turbo? Japanci uporno izbegavaju turbo benzince, daju neke nebulozne price. Ko nije vozio moderan turbo motor, taj ne zna o cemu prica.

Turbo motori zbog konstrukcije moraju da imaju kovane klipove, kovane klipnjace, kovanu radilicu, ojacana sedista ventila i usisnu granu, a uz sve to smanjenu kompresiju. Sve ovo se svede da su vrlo, vrlo, vrlo dugotrajni i otporni na opterecenja.

Moderni atmo-motori imaju konstrukciju na kojoj se stedi na svaki gram legure, raspadnu se posle 100.000 km, pocnu i ranije da trose ulje po 3-4 l od zamene ulja.

popovicvl

pre 10 godina

Sta naprica covek, nakon par stotina km potrosnja ispod 10 l, vau.

Svako dobro za auto, ali jedno pitanje ostaje, gde je tu turbo? Japanci uporno izbegavaju turbo benzince, daju neke nebulozne price. Ko nije vozio moderan turbo motor, taj ne zna o cemu prica.

Turbo motori zbog konstrukcije moraju da imaju kovane klipove, kovane klipnjace, kovanu radilicu, ojacana sedista ventila i usisnu granu, a uz sve to smanjenu kompresiju. Sve ovo se svede da su vrlo, vrlo, vrlo dugotrajni i otporni na opterecenja.

Moderni atmo-motori imaju konstrukciju na kojoj se stedi na svaki gram legure, raspadnu se posle 100.000 km, pocnu i ranije da trose ulje po 3-4 l od zamene ulja.

1.8 TSI 180 HP 320 Nm

pre 10 godina

Auto je prelep, odličan, ali fale turbo-benzinci, posebno Mazdi 6.

Oni pričaju o zabavi u vožnji, a pritom ne ugrađuju turbinu, pa ne kaže se tek tako "no turbo - no fun".

I ne samo uživanje, po performansama atmosferski benzinci ne mogu da se porede sa turbo, ni da im priđu blizu... a i za potrošnju nisu sasvim iskreni, naravno da ne mogu da porede npr. 1.2 turbo s 2.0 atmo, ali neki 1.6 ili 1.8 motor s turbinom je sasvim druga priča - nema velikog daunsajzinga, a tu je odmah mnogo veći obrtni dostupan u ogromnom opsegu obrtaja, pa je samim tim i potrošnja niža.

Ne pričam napamet:

"Ono što nas je iznenadilo je da je nakon seanse od nekoliko stotina kilometara maltretiranja po brdskim putevima prosečna potrošnja bila nešto ispod deset litara."

Da je taj motor turbo bio bi još elastičniji, potrošio bi manje, a išao daleko bolje i lakše uzbrdo.

Moderni turbo-benzinci sa direktnim ubrizgavanjem su milina za vožnju, a na pumpi sasvim skromni uzevši u obzir obilje snage i obrtnog, iz ličnog iskustva.

Bivsi vlasnik Mazde 3

pre 10 godina

Ne znam da li neko od vas imao prilike da sedne u Mazdu 3 2014? Ja jesam. Apsolutni nekomfor: veoma niska sasija, nizak krov, zadnji prozori kao puskarnice, itd. Zato su morali da je nakrcaju elektronikom da, izmedju ostalog, alarmira vozaca u slucaju kada u slepom uglu ima drugo vozilo.

Dikh tu kava

pre 10 godina

Dakle, ovako: stiče se utisak da su samo motori i eventualno ponašanje u vožnji bitna razlika u odnosu na prethodni model, s obzirom da je još uvek nisam vozio. Vozačka pozicija - prilično ista kao kod prethodne. Mesta pozadi - možda neznatno više nego kod prethodne. Prtljažnik - malo veći nego kod prethodne. Kvalitet materijala - pa dobro, sad je gumiran i gornji unutrašnji deo vrata, ako je to bitno. I dalje samo vozačev prozor ima automatiku. Ergonomija po meni lošija - samo obratiti pažnju na "čudan" naslon za ruke. Instrument tabla - po meni nesrećnija nego prethodna. Konačno, dizajn - ne baš svetlosnu godinu ispred prethodne. Negde bolji, negde ne. Možda su moja očekivanja bila prevelika, ali lično ne bih menjao prethodnu za ovu novu. A da kupujem prvi put, svakako bi bila u užem izboru, i to baš benzin od 165, ali automatik. Ali ne i jedini izbor.

Inače, dizel po nekim insajderskim informacijama stiže uskoro, u verziji 1.5, ako su tačne.

P.S. rečeno mi je da DPF kod 1.6 dizela (prethodna) ima samoregeneraciju koja ne zahteva poseban trud, produvavanje kao kod nekih drugih dizela. Ne znam da li je to tačno, al ajde da verujem na reč..

HR17

pre 10 godina

Kada sam nedavno kupovao novo auto razmisljao sam o ovoj Mazdi, međutim dizel je preskup a nisam htio benzince. Auto je lijep i savrsene izrade, no prenisko se sjedi, a i za putnike straga je potrebna gimnastika za smjestiti se. Za 1.5 benzinca i drugi paket opreme trebalo je oko 18.000 eura, tako da sam uzeo C-maxa 1.6 Tdci, srednja oprema + puno dodatne za 1.000 eura manje! Potrosnja 5.5 litara, s Mazdom bi za 6 godina potrosio 5.000 eura vise a o kolicini prostora da ne pricam... Dakle prosjecan kupac uvijek trazi ono dugorocno povoljnije. Mazda jest kvalitetna no i Ford u ovoj klasi je vrh tako da mi taj argument nije bio dovoljan..

maxy

pre 10 godina

A sta mi da radimo sa nasim gorivom od kao 95 oktana a u stvari ima 85 ?
Turbo, 12. decembar 2013 09:27)

Za početak bi trebao da pređeš na proverene pumpe i da sipaš aditivirano gorivo, a ne da sipaš po no name pumpama gde je "povoljna" cena i gorivo sa 10 % vode.
Priča o lošem gorivu je prošlost i izgovor za one koji žele da uštede koji dinar na pumpi.

dzigi

pre 10 godina

Ovako na prvu loptu, dizajn kupuje odmah. I spolja i iznutra. E sad, kao kupcu koji bi hteo da odvoji ne malu sumu novca, smetalo bi mi što je auto skoro pa najduži u klasi - a pritom nema recimo mesta za rezervni točak. A i prtljažnik mu je među manjima (obično imaju oko 380L, osim "karavanskog" Civica). S druge strane, verujem da je jedan od najudobnijih zbog međuosovinskog rastojanja.
Ono što me za sada ne privlači jeste izbor motora gledano kroz troškove nabavke i kasnije registracije. Kubikaža benzinaca je za tu klasu ogromna, a bolno nedostaje neki dizelaš ispod 2000 kubika. Ok, ne prodaje se samo u Srbiji ali mislim da ni u Zapadnoj Evropi neće previše da se polome oko 2.2 dizela u toj klasi.
Sve u svemu, biće uglavnom hvalospeva, ali rezultati prodaje kroz godinu dana će biti najbolji pokazatelj Mazdine filozofije.

Petrolhead

pre 10 godina

Mazda. Japan. Sve rečeno. Na to dodajem ono predivno objašnjenje mazdinih inženjera u vezi sa "daunsajzingom" motora, i prelaskom na turbo.
Lep članak, i odličan prikaz ove "Mazde".

Vizar

pre 10 godina

Mislio sam se što da napišem i shvatio da je bilo što reći o ovom automobilu suvišno.

Jedino ostaje da konstatujem da je ovo ubjedljivo najbolja kupovina trenutno u ovoj klasi.

Turbo Benzina

pre 10 godina

Jedna mala komparacija automobila u mom vlasništvu:

Prethodni - benzinac atmo 2.000 ccm, 155 KS, 187 Nm, 1.250 kg, 216 km/h, 8,5 s do 100 km/h
Sadašnji - benzinac turbo 1.400 ccm, 155 KS, 230 Nm, 1.230 kg, 216 km/h, 8,0 s do 100 km/h

Dakle, dva automobila istog proizvođača različitih generacija, potpuno iste snage i gotovo jednake mase.
Epilog - zbog turbine i većeg obrtnog momenta mnogo bolja međuubrzanja iz nižih obrtaja, lakša i sigurnija preticanja, mnogo više zabave u vožnji, sa osetno nižom potrošnjom goriva iz niže kubikaže. Kod oba automobila naravno potrošnja dramatično skače ukoliko se baš nagazi.
Ovo je sve bazirano na ličnom iskustvu i sa turbinom je svakako dinamičnije i zabavnije.

Shvatam Mazdinu filozofiju i računicu, nesumnjivo imaju sjajne agregate koji su provereno kvalitetni i mali potrošači, ali treba stvari postaviti onako kako zaista jesu. Postoji razlog zašto su praktično svi ostali proizvođači pribegli downsizingu i nisu oni ludi kada na taj način unapređuju benzinske agregate nakon što su dizelaši gotovo došli do limita u tehnološkom razvoju.

Naravno, Mazdi kao sjajnom i proverenom proizvođaču od srca želim uspeh i da nastave sa svojom prepoznatljivom i autentičnom filozofijom. Prave odlične automobile u svakom pogledu i zaslužuju dobru reakciju od strane tržišta.

Marko

pre 10 godina

(1.8 TSI 180 HP 320 Nm, 12. decembar 2013 10:08)
***************************************************
Poštovani,da kritizirate bilo koji atmosferski motor izuzev Mazdinog ne bih vam ni riječ rekao.
Pogledajte performanse i elastičnog čak i osnovnog motora od 100ks.Vidite testove šestice sa jakim benzincem od 175ks.
Po pitanju samih performansi i potrošnje gotovo su identični sa turbo-motorom bilo kojeg proizvođača.Šta mislite u kakvom će stanju biti neki turbo-benzinac nakon 200-250tisuća kilometara u usporedbi s dotičnim?Mazda je dokazala odavno da proizvodi možda najkvalitetnije strojeve na svijetu.
Pozdrav definitivno najboljem sajtu za automobile na ovim prostorima.Nastavite tako i dalje!

Dejan Mazda

pre 10 godina

@ Turbo
Skyactive motori sa kompresijom 14 su u eksploataciji u Srbiji vec vise od godinu ipo dana i niko se ama bas nikad nije zalio da je imao bilo kakve probleme zbog toga, naprotiv.


Posto sam "insajder", i verovatno malo pristrasan :), mogu da vam prenesem moje iskustvo sa novom trojkom, auto nema ama bas nikakve veze sa starom Mazda3, ovo je u stvari po svemu Mazda6, samo u malo drugacijem pakovanju. Posle par dana druzenja utisci su fantasticni, a narocito (bez imalo ulepsavanja i preterivanja) fascinira potrosnja motora od 120 konja!

Dolaskom Euro 6 standarda dizel motori za one koji voze samo grad i kratke relacije mogu biti problematicni jer DPF ne stigne da se sam ocisti ...

japanac

pre 10 godina

Unutra izgleda minimalisticki i u starom duhu samo instrument tabla deluje nekako neobicno i kontra svemu onome sto do sada vidjamo, tj, da je izmedju pravougaonih oblika okrugli, sto mu daje dozu "siromasnosti".
Inace sam dizajn auta je za svaku pohvalu...

1.8 TSI 180 HP 320 Nm

pre 10 godina

@Marko

Ne kritikujem Mazdine motore, naprotiv, verujem da su izvanredni, dugotrajni, pouzdani, zahvalni, sasvim korektni što se tiče karakteristika, samo kažem da im fali turbina kako bi imali ubedljivije performanse, a to znači zabavniju, tečniju i ekonomičniju vožnju.

Kada smo već obojica spomenuli performanse sigurno ne mogu da se složim da atmosferski i turbo benzinci iste snage imaju isto među-ubrzanje, odnosno elastičnost. Tu su motori sa turbinom u ogromnoj prednosti zbog većeg obrtnog momenta dostupnog u mnogo širom opsegu obrtaja. Konkretno Mazda 6 2.0 sa 165 konja ima tek 210 Nm i to na 4.000 obrtaja, a 1.8 TSI sa 180 konja od 1.500 do 4.500 obrtaja isporučuje 300-320 Nm, a to je u praksi ogromna razlika.

A što se tiče dugotrajnosti, smatram da malolitražni turbo benzinci ne mogu da traju kao atmosferci, odnosno 1.6 sa nekih 100 konja mislim da će trajati duže od 1.2 s turbinom iste snage, ALI sam takođe ubeđen da npr. 1,8 TSI ili 2,0 TSI nisu ništa manje pouzdani na duže staze od 2,0 ili 2,2/2,4 atmosferca. Evo mene na 160.000 kilometara sa Passatom 1,8 TSI i auto radi kao prvog dana, a ide čak i bolje. Samo ulje i filteri na 15 hiljada km, nema kaiš, nego lanac, nema velikog servisa.

Naravno ovo za dugotrajnost važi za normalno, domaćinsko korišćenje auta - kvalitetno ulje, puštanje turbine da se ohladi posle intenzivnijih i učestalijih ubrzanja. Šta god ko rekao, umereni daunsajzing i turbo-punjenje je dobitna kombinacija za benzince u budućnosti.

Ishiku

pre 10 godina

Odgovor na pitanje koliko troši ovaj motor od 120 KS 2.000 ccm:
na autoputu, pri brzini od 140 km/h, potrošnja je 7,4. To je vrednost na kojoj se ustalila linija (kriva) posle sat vremena vožnje sa tempomatom. Na ekranu možete videti grafički potrošnju u poslednjih (recimo) sat vremena. Posle nekoliko stotina kilometara pređenih u gradu (samo grad i to je bilo prvih 400 km na kolima), pokazivao je 8,4.
I još samo komentar što se tiče poređenja manjih turbo motora i većih "atmosferskih" motora. Mazda ima turbo benzinski motor (koji nije mali). To je 2.3 motor sa 260 KS kod MPS-a i kod CX-7. Naravno da je veliki užitak igrati se sa papučicom gasa na takvim kolima. Samo je kod ovog motora obrtni momenat 360 Nm odn. 370 Nm.
Novi Mazdin motor kod Mazde3 je 2.000 ccm i 120 KS ali ima obrtni momenat od 210 Nm.
Poređenja radi, 1.4 TFSI/TSI (Audi ili VW) od 122 KS ima obrtni momenat od 200 Nm.
Šta je bolje? Kako kome ... Neko više voli turbo motor, neko ne.
Sigurno je da turbina pruža viši obrtni momenat u nižim obrtajima i to neko voli. Odnosno, to svako voli. Ali ima i druga strana priče.
Koji je motor pouzdaniji i koji će duže trajati? Vreme će pokazati a mislim da smo svi i svesni koji će odgovor biti.
Ono što znamo već sada je da novi motor od 2.0 o kom sad pričamo troši manje od turbo motora 1.4. I emisija CO2 je nešto manja.
Ako budete imali prilike, provozajte i probajte novu Mazdu 3 sa motorom 2.0 i 120KS. Jako ćete se prijatno iznenaditi.
Kao što sam se i ja :-)

kodo

pre 10 godina

kod mazde je jedini problem to što motor sahranjuje karoseriju. imam mazdu premacy i prezadovoljan sam,ali moraću da je zaštitim jer preterano truli. Ako ova trojka bude dobro zaštićena,kupujem je bez dileme.

Beogradjanin

pre 10 godina

@(Dejan Mazda, 12. decembar 2013 10:31)
Odlicno sto se javio neko iz Mazde... Znam da nije bas usko vezano za temu, ali planiram kupovinu Mazde CX5 sa 2.2 dizelom od 175 ks i manuelnim menjacem. Interesuje me to sto ste napisali za filter cestica... Zar novi Mazdin skyactive ima filter za cestice? Negde sam procitao da nema i da su uspeli sa niskom kompresijom da spuste vrednosti CO2 i bez tog filtera. Pitam posto auto uglavnom vozim u gradu (preko 80 posto kilometraze) i ne naroctio dugim relacijama. I da li je bio cest taj zapusenja filtera. Hvala unapred za odgovor...

Marko

pre 10 godina

Vidim da si dobro informiran,i uvijek mi je zadovoljstvo "popričati" s takvim ljudima oko automobila.
Da,slažem se da je razlika od 100nm ogromna,ali zanimljivo je da i verzija od 120ks u trojci ima identičnih 210NM.Dakle,motor performansama i elastičnošću jednak turbacima.U Hirošima kažu rightsizing umjesto downsizing.
Ništa u Mazdi ne rade bez logike.1.5 i 2.0 savrđšeni za gradsku vožnju,dovoljno NM za kratka preticanja i sl.Velike atmosferce su prilagodili autocesti,jer kažu da ti motori pri višim brzinama troše manje od turbo-benzinaca iste klase,elastičnost je nešto manja ali razvijanje snage puno linearnije,i samim tim ugodnije za krstarenja.
pozz

seljadin

pre 10 godina

moj otac ima Mazdu 3 1.6 ‚105ks, 8 godina stara, nikakav kvar nije imala do sada, sem zamene sijalica, amortizera, i jos par sitnica, u gradu trosi oko 8 litara, na putu oko 6, moja zena ima Mazdu 3, 1,3 86ks u gradu trosi 9, bez kvara već 4 godine.
U svakom slučaju mazda ima ogromne simpatije.
Čuo sam da je dizel mazdin veoma štedljiv (1.6) i da je sličan kao bmw dizel koji troši u gradu 6 litara, a na putu 4.5-5.5 zavisi kako se vozi.

Saabovac

pre 10 godina

Gledao sam vise testova ovog automobila na YouTube-u i zaista mi se dopada iz svih uglova.Enterijer za svaku pohvalu takodje.Ono sto ce me nazalost sigurno oredeliti da ga ne kupim je cena osnovnog modela sa automatskim menjacem od 19300e.I sama doplata za automatika od skoro 2000e je preterana.Honda Civic,podjednako pouzdana,automatik,sa manjim a jacim motorom je oko 17500.Doduse Audi A3 1.4tsi sa 122ks,automatik je preko 22000e.Ukusi su razliciti-meni Mazda ubedljivo najlepsa.

pčelica Pavo

pre 10 godina

Vezano za pitanje DPF-a i problem gereneracije u gradskoj vožnji.
Nije isti sistem DPF-a i regeneracije na mazdinom dizel motoru od 1.6 i 2.2 litra. Ako 2.2 dizel vozite pretežno po gradu, imaćete veoma česte započete, a nedovršene regeneracije ( i značajno uvećanu potrošnju goriva i značajno skraćen životni vek motornog ulja ) i to može, izmedju ostalog, lako i brzo da uništi DPF, a njegova zamena tada nije pokrivena garancijom i to veoma mnogo košta.
1.6 dizel ima drugi sistem regeneracije DPF-a i uglavnom ne pravi takve probleme.
Tako da, ako mislite da se vozite pretežno po gradu, 2.2. dizel nije srećno rešenje. To, inače, nije problem samo mazde, već većine DPF-a i drugih proizvodjača koji se regenerišu bez upotrebe posebnog aditiva.

Ishiku

pre 10 godina

@Bgđanin
Mazdini dizel motori (2.2) imaju DPF. Motori već sad zadovoljavaju Euro VI normu. Ne bi trebalo da te brine to što auto ima DPF (to je uobičajeno za sve "high power" dizel motore).
U dosadašnjoj praksi, DPF-i nisu pravili nikakve probleme u "skyactiv" vozilima, odn. vozilima nove generacije, bez obzira na stil vožnje (grad/otvoreni put). Tu spada i CX-5.
Inače učestalost "uključivanja" DPF-a zavisi i od stila vožnje, i od dužine rada motora (kratke i duže relacije za vožnju), i od goriva (kvaliteta). Ali ponavljam, kod "skyactiv" motora, nije bilo problema sa DPF-om. A emisija CO2 je stvarno niska.
A emisija CO2 je jedna od najvažnijih stvari za plaćanje poreza/taksi prilikom registracije vozila u većini evropskih zemalja, pa će valjda tako biti uskoro i kod nas. Onda će nam svima biti jasnije zašto postoje isti motori sa malom razlikom u snazi. (primer recimo, upravo kod Mazde6 gde imamo 2.2 motor sa 150KS i 175 KS. Emisija CO2 kod ovog od 150KS je neverovatnih 104 g/km). Slična je situacija i sa CX-5. Ovo sve rezultira manjom cenom registracije vozila).
@Klok
Sedana sa benz. motorom od 165KS nema i nema nikakvih najava ni da će ga biti. Zašto? Ne znam, ali verovatno da ne bi M3 potpuno približili M6 i po performansama.