Četvrtak, 05.12.2013.

19:39

Sud: Statut Vojvodine neustavan

Ustavni sud Srbije odlučio je da pojedine odredbe Statuta AP Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Izvor: B92

Sud: Statut Vojvodine neustavan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

157 Komentari

Sortiraj po:

Turska vlast u madjarskom gradu

pre 10 godina

Srbija treba da održi referendum za odvajanje beograda iz Srbije (ime beograd je inače ostatak madjarskog imena grada "Nandor Fehervar" - Nandorov beli grad, kojeg je osvojio Sulejman...). I da se Beograd pripoji nekoj od novih država... Može i Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, da malo beograd bude (pod)region ili pokrajina u nekoj drugoj državi.
Od kada su turci otišli iz Srbije, vlast u Beogradu (sem Mihaila Obrenovica) se prema jugu odnosila kao prema svom feudu, a prema severu, od 1918 (Vojvodini) kao prema okupacionoj zoni. Nece Vojvodina da se odvoji od Srbije. Vojvodina hoce da se odvoji od onih koji su napravili "jogurt revoluciju" i od onih koji tu tekovinu recikliraju. Centralnu i južnu Srbiju ste "isisali" ekonomski i politički, Vojvodinu dovršavate ekonomski (rasprodajte i ovo malo što je ostalo pa da više nije vaše, a ne naše) ... šta će beograd (Fehervar) da "sisa" uskoro.
A koliko se Beograd razume u pravo i politiku, pokazalo je zadnjih 25 godina. Rezultat je 0,000 * 10^(-100000000000....) ili kontinuitet gluposti.

Nemanja

pre 10 godina

(@, 6. decembar 2013 17:42)

Jesi ti baš toliko neupućen ili se dobro pretvaraš? Za važenje referenduma o Ustavu je potrebna izlaznost od 50%, a to u Vojvodini ni za dva dana (i noćenjem materijala na izbornim mestima u zemlji gde nijedni izbori nisu prošli bez prevare) nisu uspeli da izlažiraju.

crni domino

pre 10 godina

"Crni domino! Немој молим те ти да неком ништа причаш...."
(Бојан Илић, 6. decembar 2013 14:18)
Sto; treba da cutimo i da se nakon vaseg katastrofalnog vladanja oporavljamo narednih 50 godina?
Nema cutanja gospodine Ilicu! Za to nemojte da me molite (pretite).
Nego, raspisujte izbore odmah jer postoje mnogi sposobniji od vas.
Vi ste se pokazali za ove dve godine. Preslisajte se sta ste dobro uradili za gradjane. I za Drzavu! Ja cu vam reci: NISTA!
Od te vase price, rusenja vlasti po gradovima, hapsenja demokrata i silnih zaduzivanja zarad socijalnog mira, gradjani nemaju koristi, kao ni drzava!

@

pre 10 godina

Sremac a gusa Vojvodjanska, 6. decembar 2013 14:43
Za ustav je u tzv. vojvodini glasalo 93,32% za a 5,75% protiv, i pored kampanje koja je vodjena protiv.
Protiv ustava je glasalo jedva 2,7% populacije u Vojvodini, a ne 100 % kako to hoce dokoni vojvodjanski dzabalebarosi da predstave, izmisljajuci kao sto izmisljaju sve ostalo.

Dakle glasali ste za Ustav

Sinisa NS

pre 10 godina

Pa Beograd se odavno de fakto otcepio od Srbije. Recite mi samo jednu stvar o Beoredu o kokoj se odlucuje negde van Beograda, u Srbiji. Ima skupštinu, zastavu koju niko nije palio, HIMNU koju Vojvodina nema, Predsednka (gradonacelnika), svoju policijsku upravu koju Vojvodina nema, pa cak i svoju železnicu, nezavisnu od ŽS.

Сфинга

pre 10 godina

Веома јасно сам се одредио о нивоу аутономије Војводине.
Нико и ништа НЕ СМЕ да угрози територијалну целовитост Србије. Она је наша држава подједнако, без обзира да ли живимо "северно или јужно од Саве и Дунава". Другу државу немам(о), па зато и траба на мудар начин да је чувамо. Да је сами уређујемо, без "добронамерних" ментора са стране.
Као Србин, који је одрастао у средини где сам био у мањини, често сам и сам доживео одређени вид дискриминације, тек да би био "мир у кући". И целог живота се борим за то да Србија постане држава где сви имају подједнаке шансе. Нисам утописта и знам да идеалног нема. Међутим, зар нисмо ништа научили у протеклих 20 година, да не можемо мимо света. Са једне стране имамо катастрофалан однос по питању (не)познавања службеног (српског) језика код бројних припадника мањинских заједница (што је непоштовање државе у којој живе), а са друге стране превелико повлађивање истима. Ко је крив? Па сама држава, која није разрадила механизме у самој сферама образовања и уптреба службеног језика!!! Поменути Хравати и Мађари су то лепо регулисали, ко је нама крив што смо туњави!!!?
Не ради се само о правима Војводине, него и самих локалних самоуправа. Нико боље од самих житеља одређене регије не зна боље шта му је приоритет од њега самог. И у Нишу, КГ, Ужицу, Зајечару,... Војводина је комплекснија због етничке шароликости, а ако је доживљавамо као богатство, онада је најбоље да је сами сачувамо. Ако то сами не учинимо, бојим се, долазиће диктати споља.

Sremac a dusa Vojvodjanska

pre 10 godina

"Za Ustav 2006. u tzv. vojvodini je glasalo 93,32%. Protiv je glasalo 5,75%"

Budalastina! Za taj nakaradni plagijat Milosevicevog ustava glasalo je jedva 42% populacije u Vojvodini. Da ne govorim kako su D"SS", SRS, SPS i ostali iz patriJoCkog bloka dolazili autobusima na glasanje.

Sta vi mislite zasto je taj ustav na silu proguran preko noci!?

Nista niste naucili iz skorije istorije a kasnije ce biti kao sa Kosovom "manje od nezavisnosti ...

iz'o zivot!!!

pre 10 godina

(Mladen Mladenović, 6. decembar 2013 12:38)

ODGOVOR MLADENU I NJEMU SLICNIM:

Dokle god se Srbija bude ponasala kao hobotnica koja svojim pipcima hoce da gusi sve okolo koji ne misle isto kao ona, prolazice kroz istoriju kako je prosla dosad!!!

Sve smo zive oterali!!! Ostala je jos Vojvodina, u kojoj ljudi nisu separatisti, gledaju svoja posla, ali bas ovako nasilnicko ponasanje tera ljude na pobunu!!!
Kako je krenulo, otici ce ne samo Vojvodina, vec i Beograd, da bi se odbranio od takve Srbije!!!

volonter

pre 10 godina

Pa oni izgleda misle da su jači i od Ustava. Treba podhitno uskladiti Statut sa Ustavom,jer u suprotnom o čemu mi uopšte pričamo?!

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Roditi se u Evropi, ali u rupi UŽAS (uža srbija) pa to je čista tragikomedija, ali sad ispada da je roditi se u Vojvodini još gore, kao kad u ružnom snu pokušavaš da pobegneš a ne možeš.
Vojvođani, koji vam je đavo, bežite odavde, morate biti malo uporniji i na kraju ćete ipak dobiti podršku Evrope i Amerike, i svih nas zdravih iz...ovog Užasa, a komuniste iz rusije i ove vučićeve...ko još nešto pita, odavno su, na sreću, potpuno nemoćni I smešni.
(žsavić, 6. decembar 2013 12:53)
--------------------------------
Roditi se u "rupi"je možda tragikomedija ali, kada se u "rupi" rodi još jedna "rupa" onda je to samo tragedija ili, kako rekoste, UŽAS?! Imate podršku Amerike, Evrope i svih "nas zdravih"?! Ako je to zdravlje, kako izgleda bolest gospodine?! Prosto me čudi da neko sprečava "zdrave i pametne" poput Vas da se vinu medju evropsku elitu , jer se iz Vašeg komentara stiče utisak da vas neko sprečava da odete?! Ako je tako to bi zaista spadalo u uzurpaciju osnovnih ljudskih prava. Ćelim Vam da napustite UŽAS. Možda Vama neće biti lakše ali že se UŽAS olakšati.

www

pre 10 godina

@Сфинга, 6. decembar 2013 11:06
Zasto bi se donosio zakon o finansiranju iskljucivo vojvodine i nikog drugog u celoj Srbiji?
Kredibilitet statuta je osporio DSS i pravna struka,jos pre mnogo godina, a on nije vlast, i dokazali su pred sudom da su u pravu. Vlast je Dacic koji sa pajticem doneo taj Statut.
Autonomija kakva postoji u Srbiji, i kakvu vi branite, ne postoji nigde na svetu, zasto bi postojala u Srbiji.
Kako se zove AP u Madjarskoj i Hrvatskoj? Ne postoji tamo AP i uza Hrvatska ili uza Madjarska. To postoji samo u Srbiji i nigde vise.
Zbog cega Srbija radi ono sto niko ne radi?

žsavić

pre 10 godina

Roditi se u Evropi, ali u rupi UŽAS (uža srbija) pa to je čista tragikomedija, ali sad ispada da je roditi se u Vojvodini još gore, kao kad u ružnom snu pokušavaš da pobegneš a ne možeš.
Vojvođani, koji vam je đavo, bežite odavde, morate biti malo uporniji i na kraju ćete ipak dobiti podršku Evrope i Amerike, i svih nas zdravih iz...ovog Užasa, a komuniste iz rusije i ove vučićeve...ko još nešto pita, odavno su, na sreću, potpuno nemoćni I smešni.

glupost na mestu

pre 10 godina

ovo pitanje je vrlo bitno, ali to sto ga madjari i hrvati (kojih ima oko 30%) koriste da nas provociraju, pitanje gubi vaznost i pretvara se u separatizam i ignorisanje od strane drzave.
ko je mene pitao u sumadiji da ja hocu u rat za ocuvanje jugoslavije '92???
ko mene pita u sumadiji da mi uzima novac od poreza i placa dugove beograda???
ko je mene pitao u sumadiji za trosenje novca na bilo kakav nacin???
ko me je pitao da se dozvoli vojvodjanima da koriste subvencije po hektaru iako ne obradjuju zemljiste????????
cek, pa sad ja treba da kazem " Sumadija Sumadincima" ????
i to kosovo sto se "otcepilo" kakvu buducnost ima bas me zanima?? njime upravljaju svi, osim samih "kosovara". a tako ce i ostati!
a da, ne daj Boze, dodje do kakvog svetskog rata ili rata sirih razmera, cik pogodite gde ce srbi prvo!
zato, treba gledati ovo pitanje ozbiljno resiti, bez ikakvih ucena i pretnji da nam stvarno SVIMA bude bolje pa bio srbin, madjar ili hrvat!!
ali pricam ja u prazno, samo ajt'...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

cenzura je strah od drukčijeg mišljenja....
(gulag, 6. decembar 2013 11:22)
-------------------------------
Nažalost, nekima je cenzura jedini način da plasiraju svoje jednoumlje. Vidim da se na nekim forumima uveliko propagira stvaranje države u državi. Neko pokušava da raspoloženje javnog mnenja predstavi u pogrešnom svetlu i svim srobofobima i separatistima pošalje poruku da nastave jer, iza njihovih "naprednih" težnji stoji ogromna većina u Srbiji, u šta, uz izvinjenje svim separatistima i srbomrscima, uključujem i Vojvodinu. Verovatno je sramota, i veliki korak unazad, reći da je Vojvodina Srbija, i da velika većina srpskog naroda koji živi u Vojvodini, nije na talasima ovih propalica, koje svojim radom i intencijama pokušavaju da izazovu nove sukobe i nesreće u Srbiji.

crni domino

pre 10 godina

"To je kao kad bih u Beogradu nekolicina"
(VASA, 6. decembar 2013 08:51)
To je kao kada bi u Beogadu nekoliko... Mnogo si Vaso nepismen, a to je opasno, jer kao politicar mozes napraviti neku glupost pa da ti posle zao bude. Nemoj da se ugledas na Tomu Nikolica, nije on za ugled!
Uci Vaso bar srpski jezik da budes pravi Srbin!
PS: Izvini, nisam procitao do kraja tvoj komentar, dovoljno mi je bilo tvoje poznavanje pravopisa!

@

pre 10 godina

@istina, 5. decembar 2013 20:18
Jeste pitala se oko svega.

referendum radi izjasnjavanja gradjana da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji 23. april 1998. u tzv. vojvodini
Izjasnilo se sa DA 73.347 (6,32%)
Izjasnilo se sa NE 1.058.847 (91,31%)

Za Ustav 2006. u tzv. vojvodini je glasalo 93,32%. Protiv je glasalo 5,75%.

Za protivustavni Statut nije glasao niko, jer nije ni bio na referendumu.

Ustavni sud nije ustavni sud nije ustavni sud Beograda vec Srbije, a predsednik tog suda je iz tzv. vojvodine.

Te vase izmisljotine kako ste vi nekakve zrtve koje se nista jadne ne pitaju, nemaju nikakve veze sa istinom.

Сфинга

pre 10 godina

Ја сам из Војводине и подржао сам доношење Устава 2006. године.
Устав, као кровни правни акт једне држеве, не може да се примењује селективно, него само у потпуности.
За овакву ситуацију су криве политичке елите, које Устав тумаче парцијално, у складу са дневнополитичким интересима! Oспоренo треба ускладити са Уставом.
Треба донети Закон о финансирању Војводине, који ће бити недвосмислен, принципијелан и примењив.
Постоје и такви који не разумеју потребу постојања Војводине, као једне изузетно сензибилне средине, а аутономија на најбољи начин регулише управљање управо тим осетљивим питањима! Јака централизација интернационализује питање Војводине, док са друге стране аутиномија не сме да има прерогативе државе.
Актуелна власт селективно оспорава кредибилитет Статута Војводине, јер је свима јасно да је циљ ове хајке обарање војвођанске владе.
Са друге стране, такође због дневнополитичких интереса, већ више од годину дана, Уставни суд не отвара питање спорних одредаба Закона о надлежностима националних савета националних мањина. Тај закон је дотичним саветима дао прекомерна овлашћења на пољу образовања, културе и информисања. Последица тога је фаворизовање припадника мањинских заједница на уштрб припадника већинског народа! У начелу је Уставни суд оспорио 95% тог закона, али због дилова са СВМ-ом (прекомпоновање у Суботици) и одобровољавање Расима и Угљанина, предмет стоји на дну фиоке!
Ако имате интегритета преиспитајте спорни закон, као и "Бриселски споразум"!!!

@

pre 10 godina

@de sentralizacija ili pasaluk 2, 6. decembar 2013 09:53

Velikovojvojdanski nacionalisti pokazuju sta ime je cilj.
Promena granica, stvaranje nove drzave koja nikad nije postojala i teritorijalna osvajanja.
Pljuju po Beogradu, a hoce da prisvoje polovinu Beograda tvrdeci da je to u stvari vojvodina.

Istina je samo jedna vojvodina je prosecna, trosi vise nego sto stvara, i niko joj nista ne uzima, ona je ta koja uzima.

Exitas

pre 10 godina

Ok na B92 ima puno komentatora separatista, ali u stvarnosti ih nema. Znam jer zivim u Vojvodini. Da ih ima vise do sad bi nesto konkretno preduzeli ne bi samo sedeli za racunama i kuckali kako oni jadni rade a zli Beograd sve uzima. Volim moju Vojvodinu, ali samo u sastavu moje Srbije!

crni domino

pre 10 godina

To Naprednjaci, glodjite koske i rezite na sve oko sebe.
Nesto morate da radite jer ste suvise jednostavni za pametnije stvari.
Vi ne umete od Vojvodine da napravite regiju koja moze hraniti pola Evrope. Postoje silne studije o tome. Ali onda vi ne bi imali procenat, vec Vojvodjani i zbog toga se vrtimo u krug godinama!
Uskracujete im njihovo, dajete Kosovu kapom i sakom, pravite incidente po Vojvodini a onda ih napadate da hoce da se odvoje zbog vas, ne zbog nas. Vama odgovara brlog, nemastina, nekultura i haos!
Kakvi ste i kako vodite drzavu, i ja ih podrzavam kao srpski patriota pet puta veci i iskreniji od vas!
Vi ste nesposobni da im omogucite i PRIVOLITE ih da zive sa nama. Hocete na SILU da ih zadrzite, hocete NJIHOVO, a to vise ne pije vodu gospodo Naprednjaci!

Dimitrije

pre 10 godina

(vosa, 6. decembar 2013 06:34)
Ustav se donosi na teritoriji cele zemlje a ne parcijalno. Ali ako cemo parcijalno da posmatramo Srbiju pa da kazemo da u V ustav nije prihvacen, onda mozemo parcijalno da posmatramo i V, pa da kazemo da je u Sremu ustav prihvacen, kao sto jeste. Uostalom, nije "prosao" zbog male izlaznosti, ali to ne znaci da oni koji nisu izasli da su protiv. Pre ce biti da se radi o odobravanju a ne protivljenju.

munZ

pre 10 godina

Verujem da Ustavni sud zna svoj posao. Ništa, menjajte Ustav! Koliko vidim, najmanje se žale u Vojvodini. U drugim krajevima samo kukaju na beogradizaciju, "Srbija radi, Beograd se gradi" i sl. Nego lepo, decentralizacija i neka više para ostaje "autonomijama".

Mirko

pre 10 godina

Neka ta sacica ljudi u Vojvodini procita za pocetak Nemacki ustav.
Ustavni sud je doneo jedino mogucu odluku. Inace ne bi bilo razloga da dalje postoji.

lalo

pre 10 godina

Neka bude referendum u Vojvodini sa pitanjem da li ste da svaki dinar generisan u Vojvodini zavrsi u Beogradu ili alternativno da li ste za to da Vojvodina bude nerazvijen region u Srbiji. Mislim da nijedan normalan gradjanin Vojvodine nece biti za takvu "sudbinu"

de sentralizacija ili pasaluk 2

pre 10 godina

svi vi koji iz panceva nove stare pazove batajnice naginjete prema beogradu i ne osecate se vojvodjanima slobodno mozete da se odselite u srbiju beograd ili gde vec hocete kao sto u slucaju otcepljenja vojvodine zemun novi beograd surcin batajnica ovca borca krnjaca treba da pripadnu vojvodini jer se u principu nalaze u vojvodini zato mislim da je bolje da se postuje ustav i da se srbija decentralizuje a samim tim cemo svi zajedno brze u eu sta fali da postoje kao regije vojvodina sumadija istocna zapadna juzna srbija i beograd kao poseban region ili ako vec hocete pokrajna i onda bi beograd shvatio da nije centar univerzuma tj zaradjeno bi ostajalo u tim regionima a svi regioni pa i beograd bi morali da uplacuju ono sto je vazno za drzavu da sada ne nabrajam plus jedan procenat za nerazvijene koji bi novac trosili strogo za razvoj a ne kao do sada za plate administracije i nisu nikome odgovarali za promasaje i ne namenski trosena sredstva pa dolazi do ovakvih komentara jer je stvarno dosta pljacke ili ce nas odneti djavo sve zajedno ujedinjene i razjedinjene sve jedno

ja

pre 10 godina

U Vojvodini danas zivi vecinsko Srpsko stanovnistvo koji i ne pomislja na otcepljenje ili bilo kakav drugi vid separatizma.

Zelim reci da mi je Beograd jednako drag kao i Novi Sad i Nis. Medjutim, kao sto ja ne trazim od Srba koji su poreklom sa Kosova da se odreknu svoje kolevke, svojih manastira itd, isto tako nije u redu da neki tamo ustavni sud procenjuje da li su Vojvodjani sami osnovali Vojvodinu i da li imaju pravo da sacinjavaju konstitutivne aktove.

Dakle, ako cemo da se vodimo papirima, Vojvodinu treba ponuditi nazad Austriji i Madjarskoj, pa onda raspisati u Vojvodini referendum da li Vojvodina zeli da se odvoji od Austrije i Madjarske i da se pripoji Srbiji.

Znate kakav bi bio rezultat ? 90% bi OPET glasalo za prisajedinjenje Srbiji, ali Prisajedinjenje VOJVODINE da ostane AUTONOMNA.

Mi imamo pravo da odemo, imamo pravo i da se otcepimo, imamo pravo i da se opet pridruzimo i to nam niko ne moze oduzeti.

Svojom VOLJOM biramo da zivimo ZAJEDNO sa Srbijom u istoj drzavi.

Nemojte nas ZAVADJATI gospodo SUDIJE USTAVNOG SUDA.

Mi smo dobri i posteni ljudi, vredni i radni. Volimo sve koji nam ne cine zlo.

Ne cinite nam zlo!

Milan

pre 10 godina

Bas puno secesionista... Prebrojte se jednom ljudi, napravite secesionisticku stranku, izadite na izbore, osvojite vecinu...
Do tad, nema od vase ideje nista? Kao sto je vase legitimno pravo da iz prikrajka pricate besmislice o ugrozenosti od strane Srbije, tako je i moje legitimno pravo da smatram da vas ima 0.1%.
I smislite sta je ta vasa Vojvodina? Samo oni koji misle kao vi?
Da li su granice te "Vojvodine" Sava i Dunav? Evo ja pristajem, glavni grad Novi Beograd sa Zemunom i ostalim prigradskim naseljima, cca 700 hiljada stanovnika. I verujte, sve sam autonomas koji jedva ceka da dodje kod vas da se upoznate!

BobmarkSRB

pre 10 godina

Zgrazavam se komentarima ljudi iz Vojvodine koji su nista drugo nego li utiranje puta secesionizmu poput Kosova a navodno se pretstavljaju kao da su Srbi ! Tesko jer tako srbin ne deli svoju zemlju !!! I ja vise volim Nis u kome zivim iako sam sa severa i ne gotivim Bg ali volim Srbiju !!!

VASA

pre 10 godina

Zna se ko u Vojvodini zeli odcepljenje od SRBIJE...
To je kao kad bih u Beogradu nekolicina trazila odcepljenje Beograda od SRBIJE...
Smesna je Pomisao na odcepljenje Vojvodine od SRBIJE !!!

Ely

pre 10 godina

Stvarno ste jadni vi autonomasi,takve reci,takav prkos,mrznja,sta li?!Treba da vas je stid.I u Italiji postoji takva stranka ali kako kaze vecina Italijani i sigurno su mudriji od nas : Jasno je sta oni hoce, da kradu umesto Rima.Ne vidite da bi ti politicari i svi koji podstreakavaju taj sramni prezir tu, krali na jednak nacin.To sto vi vidite kao resenje je samo obmana.Nije Beograd vas ili nas problem,vec zavist,sta bi bilo sledece,gradovi unutar Vojvodine,jedan bogatiji,drugi siromasniji,da li bi svaki od njih trebao da se "otcepi"?

Veliki Štrumf

pre 10 godina

E ovih srba autonomasa mi je pun...pa ljudi ovo je vasa zemlja, nije idealna ali je vasa tj nasa! Potrudite se da nesto promenite, a ne da cepate drzavu! Gomila para se sliva u Bg(Beograd sam po sebi generise veliki kapital i ulaganja jer je veliki grad), pa se posle raspodeli na nivou cele zemlje, i za to nisu krivi ni beogradjani, niti Srbija kao zemlja, vec zakon i politicari za koje svi mi glasamo! Menjajte njih, a ne drzavu!!!

zbunjen

pre 10 godina

Meni neke stvari zaista nisu jasne... Ovde se sada vodi polemika oko toga gde idu pare, da li Vojvodina da bude AP ili ne, ili da li da bude samostalna država. Ljudi vest glasi Ustavni sud.... i to bi trebalo da bude tema, jer ukoliko nešto zaista jeste neustavno onda i mora da bude ukinuto a onima kojima se ustav ne sviđa neka ga menjaju po ustanovljenoj proceduri, naravno ukoliko to mogu. A ukoliko to ne mogu onda je jasno da većina građana ipak nije za te i takve promene pa u tom smislu oni koji za te promene jesu moraju da shvate da živimo u društvenom uređenju u kojem vlada većina a ne manjina.
To vam je kao i sa sadašnjom vladom, onaj ko je glasao "protiv" ove vlade tj. za stranke koje nisu u koaliciji sada neka se zakonskim putem bori za promenu vlasti...
Stalno gubimo fokus i pričamo o stvarima koje nisu na dnevnom redu. Da li postoji problem oko raspodele nadležnosti, para ili sl. Možda i postoji i ukoliko zaista postoji slažem se da bi ga trebalo rešiti ali se zna kako se to radi, odnosno kako mi malo stariji volimo da kažemo za šta smo se se borili sve one godine a to je da se vlast menja na izborima a zakoni u skupštini...
Ovde je tema da li je nešto neustavno ili ne, a ne da li je sve ok u Vojvodini...

Rollo Tomassi

pre 10 godina

Mozda je opet doslo vreme da poslusamo malo Djoletovu pesmu "Ne lomite mi bagrenje". p.s. i ja sam Vojvodjanin na privremenom radu u Bg-u.

vrabac

pre 10 godina

prosto fascinantno koliko gluppsti ovde. Pravnika i nema. Komentarisete sa jakim recima, a ni ne znate o cemu se radi osim eto naslova.. Najlakse je krenuti sa uaaaa. To sto je ustav rs nakaradan ne znaci da i statut nije. A i logika ustav rs je pao u vojvodini je imbecilna, izmedju ostalog sto ni ne znate sta pise u njemu osim eto mozda kosovskih epova u nekoliko clanova.. oladite malo

grizli ravnice

pre 10 godina

Oni koji su za osamostaljenje Vojvodine od Srbije treba da znaju da bi kroz fantomsko prisajedinjenje Vojvodine EU de facto Bačka i delovi Banata pripali Mađarskoj, Srem -Hrvatskoj, a delovi Banata Rumuniji, i to sve pod nemačkom supervizijom. Tako da Srbi, koji čine nacionalnu većinu u Vojvodini, time sebe prepuštaju"drugim maticama" i za kratko vreme mogu dobrovoljno ili nasilno promeniti svoj identitet. Ako je to volja većine,srećan put, ali nemojte posle da cvilite. Što se tiče onih Srba koji Vojvodini ne bi dozvolili osamostaljenje, neka znaju da sve veći broj Šumadinaca želi samostalnu Šumadiju,a o Negotinskoj krajini, južnoj Srbiji, Raškoj oblasti i da ne govorim. Neka, svi se odvojite od Beograda, ali ne mislite da se istorija može ponoviti i da će Šumadija jednom opet biti pijemont srpskih zemalja, jer će Srbi na svojoj teritoriji do kraja ovog veka biti manjina! Lično, najviše bih voleo da se niko više ne odvaja, ali vidim u kom pravcu se ide...

djed tripoje

pre 10 godina

Evo samo jedne cinjenice kako se kod nas pravo tumaci i sprovodi selektivno,a usta nam puna ljudskih prava:Ustavni sud je protiv odredbe da i latinica uz cirilicu bude ravnopravno pismo u Vojvodini,a zahteva se(sa punim pravom doduse)postovanje manjinskih prava Srba u Vukovaru glede cirilicnih natpisa.Kako sad tamo treba a ovde ne???

Бојан Илић

pre 10 godina

Pedro!
Фашизам је ушао и на север Србије из комшилука!
Али са фашистима само оштро!

Alibunar

pre 10 godina

Mene ne interesuje NS, tamo nikad i ne idem Pancevo i Beograd su moji gradovi, ako se cepamo mi se Srbiji pripajamo.. A ko voli nek izvoli.

Kropotkin

pre 10 godina

Gospodo novinari, POJEDINI DELOVI su neustavni, i dat je rok da se isprave. No big deal. Zasto uporno podgrevate situaciju i stavljate tendenciozne naslove? Vi ste jedni od najvecih krivaca za sva zla koja su nam se desavala i jos se desavaju, samo svadjate narod.

ilke

pre 10 godina

Neki kazu, ako ne damo Vojvodini autonomiju Srbija ce postati pasaluk. Pa neka ce, nece biti velika, ali oni koji ce ziveti u njoj ce je i voleti. Autonomasi se ponasaju kao razmazena derista po principu, ako mi ne priznate da sam pametniji, lepsi i bolji onda cemo se otcepiti. Sa takvim fasistickim stavom organizujte referendum i otcepite se koliko sutra. I kada pricamo ko je bez koga bio razvijeniji, podsecam vas da je Srbija najveci prosperitet dozivela kao Beogradski Pasaluk dok joj se svojevoljno nisu pridruzili drugi Juzni Sloveni, tada je bilo popularno biti centralista, ali to je vec druga prica.

toza

pre 10 godina

autonomna pokrajina vojvodina ne zeli nezavisnot ali bas zato sto joj ni beograd neda nezavisnost ona ce da se odcepi. na to me podseca sva ova prica

kao sav normalan svet

pre 10 godina

Ustavni sud je postupio po papirima. Na stranu sto imamo nakaradan Ustav. Ali kada Vlada Srbije ne uplati ni jedan jedini dinar za ovu godinu Vojvodini, sto je po zakonu duzna da uradi, onda nema Ustavnog suda. Sve zbog razlike u politickim partijama koje su u Novom Sadu i Beogradu. Dokle ce vazne odluke da se donose samo onda i onako kako vlastosrscima to odgovara? A ne po pravu i slovu zakona?

dejan_ns

pre 10 godina

Mi samo trazimo ono sto je nase. Problem nastaje kada dodje do prevelike koncentracije kapitala, infrastrukture i politicke moci u jednom gradu, dok ostatak zemlje zivi dosta losije. Kada na sve to dodate i posebnu kulturolosku matricu, drugaciji mentalitet i etnicku strukturu koju cini vise nacija, jasno je zasto nam je Vojvodina na neki nacin draga i zasto postoji zelja za autonomijom. Da ne bude zabune, ja sam srbin ali i zestoki autonomas. A gospoda patriJote bi mogli da ponove gradivo iz lekcija: Krajina, Crna Gora i Kosovo, i da se potrude da na ovom testu ne padnu (mada znajuci njih, oni i zele da padnu, da bi u narodu ispali veci "mangupi", da tako kazem).

Sanela

pre 10 godina

Slazem se, Marko. Meni je Beograd blizi nego Novi Sad, iz Nove Pazove. Problem ljudi iz Vojvodine koji za sve probleme okrivljuju Beograd je sto ne shvataju da ne mora Novi Sad da bude najblizi svima koji zive u Vojvodini. Zasto moje pare da idu u Beograd? A zasto da idu u Novi Sad? Istom tom logikom neko iz Panceva moze da kaze "Sta ja imam veze sa onima iz Sombora? Pancevo ima najjacu industriju u Vojvodini!" A slozicete se da je Pancevo mnogo blize Beogradu ili Smederevu nego Somboru ili Subotici. Kakve veze imam ja sa ljudima iz Kikinde? Nikad tamo nisam bila, ne poznajem nikog. Dok u Beograd idem stalno. Zbog cega vi mislite da bi svi iz Vojvodine morali da se povinuju Novom Sadu? Meni je svejedno dal me pljacka Dinkic ili Pajtic.

beograd

pre 10 godina

Gospodo iz Srbije, dokle cete da nas gazite i ponizavate???
Pozdrav iz Sombora!
Vojvodina Vojvodjanima!!!
(Dragan, 5. decembar 2013 19:48)

gospodine dragane, i vi ste deo srbije, čisto da vas podsetim....i vas niko južne od dunava ni gazi ni ne ponižava, nije problem ni u srbiji ni u statutu, problem je u ustavu, a ustav će se promeniti pre ulaska zemlje u eu, kada ćete i moći da progurate svoj statut, chil out
vojvodina vojvođanima, to je fašistička parola, kao ona hitlerova nemačka nemcima

VojvodjanskiSrbin

pre 10 godina

@Vasilije O cemu ti covece pricas, kakvih 90% Srba u Vojvodini!? U Vojvodini zivi 65,05% ljudi koji su se izjasnili kao Srbi, a vise od pola takvih su iz mesovitih brakova ili imaju nekog nesrbina u porodici. Drugo, Vojvodina je deo srednje Evrope istorijski i kulturoloski, a Srbija je gura u propast. Ovakvim ponasanjem i nasilnim pokusajima ukidanja se svakim danom radjaju novi autonomasi i republikanci. Srbijo zar nista nisi naucila?

vendeta

pre 10 godina

Ne postoji Vojvodina kao teritorijalna jedinica, zato što je taj termin rezervisan za samo jednu jedinu našu državu a to je Republika Srbija. Novim usatavom što pre ukinuti postojanje pokrajine zato što nema više nikakvu svrhu postojanja koja je obezsmišljena još sa raspadom SFRJ, a i iz razloga prestanka podele naroda na ove ili one.
Pozdrav iz Srpskog Srema iz Sremske Mitrovice!!! Srem je bio, i uvek je ostao uz majku Srbiju!!!.

Јоца

pre 10 godina

Па мајку му људи ако је проблем београд што се не отцепи србија од београда? Нису ни у нишу ишта богатији и они исто шаљу паре за престоницу. Или да постане нови сад престоница.... нама се осладило отцепљивање, на крају ће сваки србин да буде председник своје републикице. Нисмо ми различити народи па да се смиримо после једног отцепљења, само ће се даље наставити тај менталитет ионако се цепамо по регијама а исти народ. Шта спречава сутра срем да прогласи независност? Срећа па нам преци нису живи, срамили би се кад виде због чега су гинули

BeliAndjeo

pre 10 godina

Stefan Nemanja zasadio je jednu Srbiju. Malenu koja je rasla i razvijala se. Kroz ravnice i brda, doline i planine, reke i jezera. Kroz godine, decenije i vekove. Stvarana je mocna i hrabra drzava i jos hrabriji narod koje se voleo. Preko Stefana, Dusana, Lazara, Obilica, Karadjordja, kneza Milosa...Principa, Petra i Aleksandra, Zivojina i Stepe Stepanovica, Putnika i svih onih koji su dali svoj zivot u svakom mogucem ratu. Tesle i Pupina, Andrica i Njegosa, Santica i Crnjanskog, Vuka i Disa...Sva zlata, srebra i bronze, sve pobede i uspehe. A danas...nemamo nista, raspadamo se, mrzimo se, nema nas...stidimo se

albert

pre 10 godina

"Što se tiče Vojvodine, kako se ona odcepiti kada tamo živi oko 90% Srba. Gde bi takva Vojvodina mogla da ode?

Zato, dosta sa lažima i prevarama! A posebno, dosta sa neznanjem!!! Oni koji ne žele da žive u državi Srbiji neka idu tamo gde im je bolje!

Ljudi učite malo više i čitajte i lupetajte gluposti!!!
(Vasilije, 5. decembar 2013 22:10)"

Ti si valjda jedini u ovom univerzumu koji tvrdi da u Vojvodini živi 90% Srba.

Zoveš je svojom, a ni osnovno o njoj ne znaš?

I koliko god Srba u njoj da živi, kakve dođavola to ima veze? Kad će te da shvatite da nam to što smo Srbi NE ZNAČI NIŠTA? Kakvu to ulogu igra u mom životu?

Jesam li zbog toga zauvek osuđen na tutore sa strane?

I da, zbilja bi mogao da pročitaš nešto o Vojvodini, makar ono osnovno. Da naučiš gde se nalazi, ko u njoj živi i slične stvari...

marko

pre 10 godina

Ali, meni koji sam iz Panceva je Beograd mnogo blizi nego Novi Sad. Ako ce vec neko da mi uzima pare, bolje Beograd nego Novi Sad. Moji roditelji rade u Beogradu.

Pedro

pre 10 godina

Zasmejavaju me ovi separatistički komentari koje vidim.Separatista u Vojvodini ima možda 5%,ne više(da ih je više nešto bi do sada uradili i izborni rezultati bi to pokazali).E sad ako je tako,kako je moguće da je veliki broj komentara i ocena komentara na ovom portalu proseparatistički?
Vrlo lepo,ovde se uglavnom okuplja ta šaka jada separatista ali i veliki broj "susjeda",plus po koji autošovinista......i sve je jasno.
Njima svima poručujem da uživaju u srpskoj Vojvodini i njenim lepotama umesto što pokušavaju da ruše ono što su,pravi Vojvođani,ljudi koji su živote dali za ujedinjenje sa Srbijom napravili.

aha

pre 10 godina

Pa sta? Kao da nekoga taj statut uopste interesuje. Koliko gladnih, pa se opet niko ne nervira. Dok god ljudi, i u Vojvodini, ne rese da nesto i urade, bice isto ili sve gore. Ukinut je 1990. USTAV Vojvodine, unistena je Jugoslavija, pa nista - vecina je ili podrzala ili cutala. Sad ce tek cutati, 20 god. kasnije i uz stotine hiljada ljudi zauvek otislih napolje. Nema srece ovde...

de centralizacija ili pasal;uk

pre 10 godina

evo moji roditelji su dosli u novi sad iz mesta tulare na sada granici kosova i srbije i ja sam rodjen u novom sadu i ja volim vojvodinu i novi sad i ako budem morao da biram izabracu vojvodinu i novi sad a ne srbiju i beograd molim vas da vi iz beograda prvo ispunjavate ono sto ste ustavom sami propisali ili ustav menjajte a dok ovaj vazi ponasajte se prema njemu a morate da znate da i ostali delovi srbije pa tako i vojvodina znaju koliko je dva plus dva a ne samo vi a jedan od uslova ulaska i pregovora za ulazak u eu je decentralizacija a ne postovanja ustava je samovolja i centralizacija i da posle ne bi ste nalazili modus opstanka vojvodine u srbiji i nebi ste pricali eu i vojvodina i vojvodina je srce srbije povedite racuna sta radite i milosevic je terao inat pa ode kosovo tako i vi kada se vojvodina internacionalizuje i narod u vojvodini polarizuje davacete i vise nego sto mislite sada ali nece vredeti i tada ce biti malo i kasno koliko god budete nudiliu i davali

књигу у руке

pre 10 godina

Господо Војвођани,преварени сте.Статут Војводине вам није дао никаква нова овлашћена нити вам "вратио ваше новце" већ нови круг централизације па сад поред Београда имате и Нови Сад као новог административног монструма преко којег и вас и нас краду ваши еминентни политичари попут Чанка табаџије. Изборили сте им се за нове фотеље.Примера ради,сви они су ових пар година редовно узимали посланичке плате иако је покрајинска скупштина заседала само по неколико пута годишње.Савршен злочин,ви сте им омогућили да још више краду а они су знали кога ћете кривити када постане још горе а они ће тиме само стицати још већу моћ и присталице.


Новци су вам у знању.

Milorad

pre 10 godina

Ако војводина хоће да ствара државу величине токија нека, треба да се допусти тако нешто јер је у српској природи да тера инат и да трипује неке борбе за ослобођење чак и кад их нема. Али немојмо да се заваравамо да ће срби у војводини тад бити самостални, светске силе једва чекају такве државице да их држе у шаци. Што смо мањи то нас лакше поробљавају и апсолутно је свима осим нас у интересу да се поделимо на триста несложних државица које ће лако бити уништене, као већ једном од турака (на исту фору са отцепљивањем и поделом територија из саможивости властелина)

od horgosa do dragasa pa do banjaluke

pre 10 godina

konacno da ustavni sud radi svoj posao ! kakva crna autonomija... unitarna srbija to je konacno i najbolje resenje

Бојан Илић

pre 10 godina

Vojvodjanin poslednji mohikanac!

Браво за коментар !
И треба да волиш свој крај и да га крвљу браниш!
Тако и сви у Србији!
Само , тај шумадинац ког спомињеш би ишао и ишао је да ослобађа Војводину од фашиста, а појединци овде који користе "војводина војвођанима" а и мисле тако , би забили нож у леђа можда том шумадинцу!
Волим и ја Војводину , "сву ту равницу"!
Да није тако, мајка моје деце не би била баш из те равнице!
Све најбоље !
Мајка нам је свима Србија!

Gospodar Banovine

pre 10 godina

Kad vidi čovek ovu sliku odmah mu je jasno da ne pripada Srbiji.Suviše je lepa.Nadam se da će svanuti jutro i u Republici Vojvodini!

lorimer

pre 10 godina

"Kako je mislite odvojiti sa 20% podrske?
(Nikola M, 5. decembar 2013 23:29) "

Mislim da treba da vas više brine ZAŠTO postoji tih 20%

Kako ste ih napravili, kako ste ih naterali da žele da se odvoje.

Zašto bi i jedan Srbin hteo da se odvoji od Srbije, a ne 20%?

U kome je problem, u njima ili u Srbiji?

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Kakve veze ima to sto nas je procentualno najvise u Vojvodini i da zbog toga moramo biti sa Srbijom? Vi nas terate. I sta se bunite sto volimo Vojvodinu? Ako neko ima pravo da voli na primer Sumadiju, zasto ja ne mogu da volim moje mesto gde sam rodjen. Jel vam jos nije jasno?

Vasilije

pre 10 godina

Ovi komentari govore o našoj razjedinjenosti i neslozi a sve to najviše o našem neznanju! Baci nam se koska a pojedinci odmah iskazuju svoje životinjsko ponašanje i instikte!

Kosovo i Metohija su u sastavu Republike Srbije prema Rezoluciji 1244 i nisu je priznale sve zemlje EU a da o svetu i ne govorimo. Neće biti država dokle god nema stolicu u UN! Zato, oni koji tvrde da je Kosmet Albanija gadno se varaju i pojma nemaju! To što država Srbija nije trenutno tamo sa svojim insitucijama je neka druga priča, ali sigurno je to, da Kosmet trenutno nije ni albanski i srpski, kao i to da se teritorijalno nalazi u sastavu Srbije.

Što se tiče Vojvodine, kako se ona odcepiti kada tamo živi oko 90% Srba. Gde bi takva Vojvodina mogla da ode?

Zato, dosta sa lažima i prevarama! A posebno, dosta sa neznanjem!!! Oni koji ne žele da žive u državi Srbiji neka idu tamo gde im je bolje!

Ljudi učite malo više i čitajte i lupetajte gluposti!!!

Zbogom pameti

pre 10 godina

Dok Srbija ne postane beogradski pašaluk, neće se smiriti. Sve su oterali od sebe (ili su pobegli od nih). Valjda je sad Vojvodina na redu.
Naravno, kad bude sve kasno, nudiće Vojvođanima "suštinsku autonomiju".

Krle

pre 10 godina

Kakav cirkus sa US sto ne rekoste da li su ustavni izbori na Kosovu da li je ustavna granica sa Kosovom ostavite Vojvodinu na miru izazvacete nesrecu.

Srbin bre

pre 10 godina

Svajcarskom i Austrijom dominiraju Nemci i ne pada im na pamet da budu u zajednickoj drzavi sa Nemackom.
Srbi su dominantni u Vojvodini i ne vidim razlog zasto Srbi u Vojvodini bas moraju da budu u istoj drzavi sa ostalim Srbima juzno od Save i Dunava.

bilo-nekad

pre 10 godina

jel to nama neko rece, Srbi cuvajte se sami sebe, vec mrznja nas razara, zavidnost nas zaslepljije...nismo odmakli od onoga da komsiji crkne krava, pa taman ja nikakve koristi nemao od toga. dozovimo se pameti, ljudi ako je ista ljudsko u nama osalo

Бојан Илић

pre 10 godina

Precanka!?
Е сад нећу моћи да заспим!:-*
Баш си ми рекла....
Ја по мојој Србији могу где хоћу и кад хоћу, веруј ми.... што "пословно" , што из задовољства...

Bojan J.

pre 10 godina

Nije Statut Vojvodine neustavan nego njegove pojedine odredbe! Dokle vise opasnog i neodgovornog senzacionalizma? Ko ce posle da polaze racune kad se narod nalozi?

ice9

pre 10 godina

Kako se ljudi na ovim prostorima lako pale i jos lakse zaboravljaju, pa cekajte bre zar nam je malo ratova, podela, otimanja, svadje u cemu je problem ne kapiram??

osica

pre 10 godina

Nemojte se čuditi kada se odcepi.
(Vuk srpski, 5. decembar 2013 19:54)

Ko ce da se odcepi, vas nekoliko ? Hajte brate, smorili ste vise, ionako nikakva vajda od vas - po citav dan ovde blabla truc truc. Cudi me kako ne odoste negde kad vam u Srbiji ne valja, kanda niste bas vredni kao sto pricate.

ex-Panonia

pre 10 godina

Zasto Vojvodina danas nije nezavisna drzava poput svih ostalih djelova koji su sacinjavali SFRJ?
Zar su drugi narodi nesto bolji od naroda koji zivi u Vojvodini?

P

pre 10 godina

Ја сам за независну државу паланачки кисељак. Што да не, ионако само чекамо да нас прогутају околне државе које нису оволико глупе можемо бар мало да се спрдамо. Цео свет се спаја у уније, савезе, конфедерације и брише границе само се срби деле по њивама и планинама и на сваких десет година стварају по две државе као амебе. Само чекам да се испостави да уоквиру републике војводине бачка има највеће приносе и онда прогласи независност да не "вуче остатак свог народа". Биће боље војводини ако се отцепи сто посто, ионако имамо довољно светских лешинара изнад главе који једва чекају такве "независне" државице

lala

pre 10 godina

"plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja"
(aNOnymous, 5. decembar 2013 19:48)
aNOnymouse, sta si radio po Bosni devedesetih!? Zario i palio a onda pobegao u Srbiju!
Dosao si da nam odredjujes sta treba Vojvodina da bude.
Pokrij se usima i budi sretan sto smo te primili!

Senjak

pre 10 godina

Mi ima da se ocepino od vas, smarate i idite vec jednom, nikome necete nedistajati, najbolje da se spojite sa Madjarima i Hrvatima, isti ste !!!

Ne znate ovo, ali zato znate da Vojvodina ima pravo na ovo ili ono?!

pre 10 godina

Za ove poluinteligente koji kritikuju B92 za naslov koji je postavljen: statut je celovit dokument, jedan dokument i usvaja se tako i ako nije kao takav (celovit) u skladu sa Ustavom, onda je nužno neustavan. Koliko čega treba da se menja u tom dokumentu nije bitno sa aspekta ocene da je neustavan. Jednom kad u njemu ne bude bilo ništa što je protivno Ustavu neće biti neustavan. USS je razmatrao ceo Statut i doneo zaključak o ustavnosti celog Statuta.

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Устав је Устав господо!
(Бојан Илић, 5. decembar 2013 20:26)

How yes no! Mozda neki Americki, ali ovaj "nas" se svako malo menja kako se kome cefne, a tek ce da se menja!

Djordje

pre 10 godina

Kanda nema vise kosova pa traze nove teritorije da ispravljaju krive drine... Samo napred... Svidja mi se kako se ovo sa kosovom zavrsilo... Uz malo srece bice tako i sa Vojvodinom!
Pozdrav iz Sente

Alonso Mozli

pre 10 godina

Iz sadržine objavljene vesti ne proističe tvrdnja iz naslova. Naime, nije Statut neustavan u celini, već pojedine (doduše, veći broj) njegove odredbe. Teško je komentarisati ovu odluku dok god ona ne bude u celini dostupna javnosti. Tek tada se može reći da li je ova odluka dopirnos boljem funkcionisanju teritorijalne autonomije kao vertikalnog segmenta državne vlasti ili odraz duboke konzervatinosti srpskog društva. I na kraju moguće je da će odluka sa obrazloženjem pokazati da je sadašnji Ustav pravni akt kojim se potpuno pogrešno koncipira princip regionalizma u Srbiji.

Papić

pre 10 godina

Ja sam za referendum o nezavisnosti Vojvodine!

Da bude raspisan odmah, i da paralelno sa njim bude raspisan referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

I da svi (uključujući međunarodnu zajednicu) poštuju suverene odluke naroda.

Njegoš

pre 10 godina

Djordje, 5. decembar 2013 20:14
Tebi i takvima kao što si ti nije jasno šta se desilo sa Kosmetom. Pročitaj malo istoriju, nauči nešto i ne prizivaj da se to desi i sa Vojvodinom jer ćeš onda morati da prođeš kao mnogi građani Kosmeta - i Srbi i Albanci. Zato ne prizivaj vraga!

Rasko Ristic

pre 10 godina

Jel' moze neko od ovih Vojvodjana da mi objasni ko smo to mi i vi? Nista mi nije jasno. Jel' ste vi Srbi? Ne mogu da verujem da se ljudi i dalje pale na ovo. Jel' nekom iz stare Juge bolje nego za vreme iste nam drzave? Sta smo dobili? Nezavisne banana drzave. Otputujte molo u svet i prosirite vidike. Koga boli uvo za neke Srbe, Hrvate, Crnogorce idt....sad i jos neki Vojvodjani......rad, obrazovanje, kreativnost - manite me negativnosti

Vojvodjanin

pre 10 godina

Bas nas briga sta kaze Kostunicin i Vucicev sud!!! Terajte samo inat i dobcete po usima od Evropske komisije, kao sto su Hrvati vec dobili zbog cirilice!!!

precanka

pre 10 godina

Dragane!
Fasizmu nije mesto u Vojvodini, tako da pripazis!
U Hrvatsku, pa divljaj, ili u Madjarsku!
(Бојан Илић, 5. decembar 2013 20:14)

A ti tvoj srpski fasizam idi pa prosipaj na Kosovu! Zar to nije SRCE SRBIJE, nas ste ionako oduvek zvali PRECANI, prema tome ne znam zasto se mesate u precanske stvari!!!

Ili na Kosovu ne smes da zucnes? Idi pa im kazi da je Kosovo po Ustavu Srbija!!!

vojvođanin - statutarni

pre 10 godina

Ustavni sud iz Bgd drži se slova ustava za koji vojvođani nisu glasali, setite se glasanja građana u dva dana, sve dok se nije sakupila dovoljna većina...jadno i smešno !!! Dole tiranija i pljačka...živela nam naša slobodna Vojvodina !!!

jumper

pre 10 godina

Naravno da treba ukinuti autonomiju i pokrajinu, pogledajte samo kolika zgrada treba tim politicarim kojima odgovara ta nasa pokrajina... Pozdrav iz Novog Sada.

matori

pre 10 godina

"...Sud: Statut Vojvodine neustavan..."

Alo, B92!!! Može li naslov da bude još malo više NEKOREKTAN?
Ili ste odlučili da se priključite provokatorskim bitangama...?
Razočarali ste me već više puta, ali je ovo sada prevršilo svaku meru!
Bando...

Winston

pre 10 godina

Vojvodina, sa pomoc od Evropske Unije, mora da se odcepa od Srbije. Srbija koriti Vojvodinu vec 20 plus godina, od vreme Milosevica. A republicki budjet Srbije ne daje Vojvodini pare sto je po zakon njen. Ovo se nece zavrsiti u pokvarene sudove Srbije, nego na svetske nekorumpirane sudove. Vidimo se u Strasburg.

klosar72

pre 10 godina

"Konacno i ovo docekasmo! Treba ukinuti vec jednom autonomiju, koja nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti, osim sto je plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja, ogroman novac se trosi na pokrajinsku administraciju.
(aNOnymous, 5. decembar 2013 19:48) "

Zašto ne prethodiš ličnim primerom?

Pokaži nam još jednom kako se ukida autonomija, a kako se proces završava, možeš da vidiš na Kosovu.

A.M.

pre 10 godina

Prilično pipavo pitanje, sa jedne strane ne volim konstantno odvajanje Vojvodine od ostatka Srbije, svojevremeno sam na ekskurziji bio u Vojvodini i osim što su ljudi bili krajnje neljubazni konstantno su se ponašali kao da smo iz druge države. Sa druge strane razumem ogorčenost koju izaziva centralizovanost medjutim rekao bih da je to republički problem. Najzad moram da pitam jer često nisam više siguran kako da odgovorim, jesu li Vojvođani Srbi ili zaseban narod neračunajući manjine. Ne pokušavam da vređam bilo koga ali poruke tipa Vojvodina Vojvođanima je prilično nacionalistička.

istina

pre 10 godina

1989 je Beograd ukinio siroku autonomiju,a ono sto je ostalo je samo ime Vojvodina.
E sad da pitam ljude iz Beograda koji su vodili politiku u poslednjih 25 godina
1.da li se Vojvodina pitala u vezi ratova izvan SRJ?
2.da li se Vojvodina pitala kako spreciti uvodjenje sankcija?
3.da li se Vojvodina pitala u vezi prelaska lutrije Vojvodine u lutriju Srbije?
4.da li se Vojvodina pitala u vezi prelaska Naftagasa u NIS?
5.da li se Vojvodina pitala kako da se spreci bombardovanje?
6.da li se Vojvodina ista pitala za privatizaciju na njenoj teritoriji i gde su pare?

PS:ako cinimo jednu drzavu onda treba da svi odlucujemo,a ne samo Beograd

Molim redakciju da pusti ovaj komentar.
Unapred HVALA

iznogud

pre 10 godina

Otcepite se vise samo da vas ne slusamo kako kukate! dojadili ste vise svima redom. Samo vi radite, samo vi stvarate, a kad kontaktiram bilo koju firmu sa podrucja Vojvodine treba im 5 dana da odgovore, uz obavezno: "Ta, 'di zuris?" Sta vi placate drzavi vise od bilo kog gradjanina, ili firme iz ostatka Srbije? Kako vas, bre nije vise sramota da stalno kukate i bunite se?!

voša le

pre 10 godina

do 88e smo imali kuću.

onda su nam tu kuću uzeli i preselili nas u letnju kuhinju.

2002 su nam vratili predsoblje naše kuće u koje smo se nekako namestili.

prošlo je par godina i mi smo se vratili i u prvu sobu naše kuće, dok su ostale prostorije i dalje zaključane.

onda su se oni iz 88e setili da nam je to malo puno i da bi najbolje bilo da se vratimo u letnju kujnu, ali to baš i ne mogu sada da nam urade kao onda, pa će nam uzeti tu sobu i pola predsoblja.

dali su nam 6 meseci da se iselimo odatle. iz nase kuće.

Puf

pre 10 godina

Joooooojjjj Srbijo, nece te niko s'polja rasturiti. Sama ces se rasturiti. Sada ce ispasti da je Briselski sporazum ustavan (posto i nakon vise od godinu dana postovani ustavni sud nije doneo odluku), a autonomija je neustavns. Ja sam sumadinac privremeno u inostranstvu, ali ovo nije fer ni malo. I vojvodjani imaju puno pravo da se bune. Nigde se steceno pravo ne umanjuje. Sem u Srbiji. Zato vam je tako.

SideSwipe

pre 10 godina

Autonomasi, smirite malo dozivljaj. Previse ste arogantni, a to nece izaci na dobro. Vojvodina je deo Srbije, autonomiju niko ne osporava, ali moraju da postoje neke granice. Kome se ne svidja, dovidjenja prijatno. Dosta je cepanja ove zemlje!

vojvodina-zvezda 3:1

pre 10 godina

Jel ono bese u ustavu da je i Kosovo deo Srbije, a nesto ne znam da tamo mogu otici kad ocu,upsss ustvari ne mogu nikako otici -ako cemo vec po ustavu gospodo

Staja

pre 10 godina

(Dragan, 05. decembar 2013 19:48)
E moj Somborac, a ne gazete ovi što sede u tvojoj Županiji i ponižavaju te za velike pare - treba počistiti prvo kod svoje kuće pa tek onda vatati se se 'vojvođanstvo'...

Vuk srpski

pre 10 godina

Tako ste gušili Crnu Goru pa se odcepila. Tako ste gušili Kosovo pa se odcepilo. Sada gušite Vojvodinu. Nemojte se čuditi kada se odcepi.

NS

pre 10 godina

Kao što i piše u prvoj rečenici, Ustavni sud Srbije odlučio je da POJEDINE ODREDBE Statuta AP Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom republike Srbije.

Prema tome, nije ceo Statut proglašen neustavnim, kako piše u naslovu, nego samo pojedine njegove odredbe. To su dve različite stvari.

postoji i sud u Strazburu!

pre 10 godina

Zar je neko mislio da ce odluka biti drugacija?

Od "jogurt revolucije", ova odluka se razlikuje samo zato sto nisu upotrebili jogurt!

aNOnymous

pre 10 godina

Konacno i ovo docekasmo! Treba ukinuti vec jednom autonomiju, koja nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti, osim sto je plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja, ogroman novac se trosi na pokrajinsku administraciju.

Vuk srpski

pre 10 godina

Tako ste gušili Crnu Goru pa se odcepila. Tako ste gušili Kosovo pa se odcepilo. Sada gušite Vojvodinu. Nemojte se čuditi kada se odcepi.

NS

pre 10 godina

Kao što i piše u prvoj rečenici, Ustavni sud Srbije odlučio je da POJEDINE ODREDBE Statuta AP Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom republike Srbije.

Prema tome, nije ceo Statut proglašen neustavnim, kako piše u naslovu, nego samo pojedine njegove odredbe. To su dve različite stvari.

istina

pre 10 godina

1989 je Beograd ukinio siroku autonomiju,a ono sto je ostalo je samo ime Vojvodina.
E sad da pitam ljude iz Beograda koji su vodili politiku u poslednjih 25 godina
1.da li se Vojvodina pitala u vezi ratova izvan SRJ?
2.da li se Vojvodina pitala kako spreciti uvodjenje sankcija?
3.da li se Vojvodina pitala u vezi prelaska lutrije Vojvodine u lutriju Srbije?
4.da li se Vojvodina pitala u vezi prelaska Naftagasa u NIS?
5.da li se Vojvodina pitala kako da se spreci bombardovanje?
6.da li se Vojvodina ista pitala za privatizaciju na njenoj teritoriji i gde su pare?

PS:ako cinimo jednu drzavu onda treba da svi odlucujemo,a ne samo Beograd

Molim redakciju da pusti ovaj komentar.
Unapred HVALA

postoji i sud u Strazburu!

pre 10 godina

Zar je neko mislio da ce odluka biti drugacija?

Od "jogurt revolucije", ova odluka se razlikuje samo zato sto nisu upotrebili jogurt!

aNOnymous

pre 10 godina

Konacno i ovo docekasmo! Treba ukinuti vec jednom autonomiju, koja nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti, osim sto je plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja, ogroman novac se trosi na pokrajinsku administraciju.

vojvođanin - statutarni

pre 10 godina

Ustavni sud iz Bgd drži se slova ustava za koji vojvođani nisu glasali, setite se glasanja građana u dva dana, sve dok se nije sakupila dovoljna većina...jadno i smešno !!! Dole tiranija i pljačka...živela nam naša slobodna Vojvodina !!!

Djordje

pre 10 godina

Kanda nema vise kosova pa traze nove teritorije da ispravljaju krive drine... Samo napred... Svidja mi se kako se ovo sa kosovom zavrsilo... Uz malo srece bice tako i sa Vojvodinom!
Pozdrav iz Sente

vojvodina-zvezda 3:1

pre 10 godina

Jel ono bese u ustavu da je i Kosovo deo Srbije, a nesto ne znam da tamo mogu otici kad ocu,upsss ustvari ne mogu nikako otici -ako cemo vec po ustavu gospodo

matori

pre 10 godina

"...Sud: Statut Vojvodine neustavan..."

Alo, B92!!! Može li naslov da bude još malo više NEKOREKTAN?
Ili ste odlučili da se priključite provokatorskim bitangama...?
Razočarali ste me već više puta, ali je ovo sada prevršilo svaku meru!
Bando...

voša le

pre 10 godina

do 88e smo imali kuću.

onda su nam tu kuću uzeli i preselili nas u letnju kuhinju.

2002 su nam vratili predsoblje naše kuće u koje smo se nekako namestili.

prošlo je par godina i mi smo se vratili i u prvu sobu naše kuće, dok su ostale prostorije i dalje zaključane.

onda su se oni iz 88e setili da nam je to malo puno i da bi najbolje bilo da se vratimo u letnju kujnu, ali to baš i ne mogu sada da nam urade kao onda, pa će nam uzeti tu sobu i pola predsoblja.

dali su nam 6 meseci da se iselimo odatle. iz nase kuće.

Puf

pre 10 godina

Joooooojjjj Srbijo, nece te niko s'polja rasturiti. Sama ces se rasturiti. Sada ce ispasti da je Briselski sporazum ustavan (posto i nakon vise od godinu dana postovani ustavni sud nije doneo odluku), a autonomija je neustavns. Ja sam sumadinac privremeno u inostranstvu, ali ovo nije fer ni malo. I vojvodjani imaju puno pravo da se bune. Nigde se steceno pravo ne umanjuje. Sem u Srbiji. Zato vam je tako.

precanka

pre 10 godina

Dragane!
Fasizmu nije mesto u Vojvodini, tako da pripazis!
U Hrvatsku, pa divljaj, ili u Madjarsku!
(Бојан Илић, 5. decembar 2013 20:14)

A ti tvoj srpski fasizam idi pa prosipaj na Kosovu! Zar to nije SRCE SRBIJE, nas ste ionako oduvek zvali PRECANI, prema tome ne znam zasto se mesate u precanske stvari!!!

Ili na Kosovu ne smes da zucnes? Idi pa im kazi da je Kosovo po Ustavu Srbija!!!

lala

pre 10 godina

"plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja"
(aNOnymous, 5. decembar 2013 19:48)
aNOnymouse, sta si radio po Bosni devedesetih!? Zario i palio a onda pobegao u Srbiju!
Dosao si da nam odredjujes sta treba Vojvodina da bude.
Pokrij se usima i budi sretan sto smo te primili!

Winston

pre 10 godina

Vojvodina, sa pomoc od Evropske Unije, mora da se odcepa od Srbije. Srbija koriti Vojvodinu vec 20 plus godina, od vreme Milosevica. A republicki budjet Srbije ne daje Vojvodini pare sto je po zakon njen. Ovo se nece zavrsiti u pokvarene sudove Srbije, nego na svetske nekorumpirane sudove. Vidimo se u Strasburg.

Srbin bre

pre 10 godina

Svajcarskom i Austrijom dominiraju Nemci i ne pada im na pamet da budu u zajednickoj drzavi sa Nemackom.
Srbi su dominantni u Vojvodini i ne vidim razlog zasto Srbi u Vojvodini bas moraju da budu u istoj drzavi sa ostalim Srbima juzno od Save i Dunava.

Papić

pre 10 godina

Ja sam za referendum o nezavisnosti Vojvodine!

Da bude raspisan odmah, i da paralelno sa njim bude raspisan referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

I da svi (uključujući međunarodnu zajednicu) poštuju suverene odluke naroda.

Zbogom pameti

pre 10 godina

Dok Srbija ne postane beogradski pašaluk, neće se smiriti. Sve su oterali od sebe (ili su pobegli od nih). Valjda je sad Vojvodina na redu.
Naravno, kad bude sve kasno, nudiće Vojvođanima "suštinsku autonomiju".

klosar72

pre 10 godina

"Konacno i ovo docekasmo! Treba ukinuti vec jednom autonomiju, koja nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti, osim sto je plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja, ogroman novac se trosi na pokrajinsku administraciju.
(aNOnymous, 5. decembar 2013 19:48) "

Zašto ne prethodiš ličnim primerom?

Pokaži nam još jednom kako se ukida autonomija, a kako se proces završava, možeš da vidiš na Kosovu.

Vojvodjanin

pre 10 godina

Bas nas briga sta kaze Kostunicin i Vucicev sud!!! Terajte samo inat i dobcete po usima od Evropske komisije, kao sto su Hrvati vec dobili zbog cirilice!!!

ex-Panonia

pre 10 godina

Zasto Vojvodina danas nije nezavisna drzava poput svih ostalih djelova koji su sacinjavali SFRJ?
Zar su drugi narodi nesto bolji od naroda koji zivi u Vojvodini?

Krle

pre 10 godina

Kakav cirkus sa US sto ne rekoste da li su ustavni izbori na Kosovu da li je ustavna granica sa Kosovom ostavite Vojvodinu na miru izazvacete nesrecu.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Kakve veze ima to sto nas je procentualno najvise u Vojvodini i da zbog toga moramo biti sa Srbijom? Vi nas terate. I sta se bunite sto volimo Vojvodinu? Ako neko ima pravo da voli na primer Sumadiju, zasto ja ne mogu da volim moje mesto gde sam rodjen. Jel vam jos nije jasno?

Bojan J.

pre 10 godina

Nije Statut Vojvodine neustavan nego njegove pojedine odredbe! Dokle vise opasnog i neodgovornog senzacionalizma? Ko ce posle da polaze racune kad se narod nalozi?

SideSwipe

pre 10 godina

Autonomasi, smirite malo dozivljaj. Previse ste arogantni, a to nece izaci na dobro. Vojvodina je deo Srbije, autonomiju niko ne osporava, ali moraju da postoje neke granice. Kome se ne svidja, dovidjenja prijatno. Dosta je cepanja ove zemlje!

Gospodar Banovine

pre 10 godina

Kad vidi čovek ovu sliku odmah mu je jasno da ne pripada Srbiji.Suviše je lepa.Nadam se da će svanuti jutro i u Republici Vojvodini!

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Устав је Устав господо!
(Бојан Илић, 5. decembar 2013 20:26)

How yes no! Mozda neki Americki, ali ovaj "nas" se svako malo menja kako se kome cefne, a tek ce da se menja!

P

pre 10 godina

Ја сам за независну државу паланачки кисељак. Што да не, ионако само чекамо да нас прогутају околне државе које нису оволико глупе можемо бар мало да се спрдамо. Цео свет се спаја у уније, савезе, конфедерације и брише границе само се срби деле по њивама и планинама и на сваких десет година стварају по две државе као амебе. Само чекам да се испостави да уоквиру републике војводине бачка има највеће приносе и онда прогласи независност да не "вуче остатак свог народа". Биће боље војводини ако се отцепи сто посто, ионако имамо довољно светских лешинара изнад главе који једва чекају такве "независне" државице

VojvodjanskiSrbin

pre 10 godina

@Vasilije O cemu ti covece pricas, kakvih 90% Srba u Vojvodini!? U Vojvodini zivi 65,05% ljudi koji su se izjasnili kao Srbi, a vise od pola takvih su iz mesovitih brakova ili imaju nekog nesrbina u porodici. Drugo, Vojvodina je deo srednje Evrope istorijski i kulturoloski, a Srbija je gura u propast. Ovakvim ponasanjem i nasilnim pokusajima ukidanja se svakim danom radjaju novi autonomasi i republikanci. Srbijo zar nista nisi naucila?

iznogud

pre 10 godina

Otcepite se vise samo da vas ne slusamo kako kukate! dojadili ste vise svima redom. Samo vi radite, samo vi stvarate, a kad kontaktiram bilo koju firmu sa podrucja Vojvodine treba im 5 dana da odgovore, uz obavezno: "Ta, 'di zuris?" Sta vi placate drzavi vise od bilo kog gradjanina, ili firme iz ostatka Srbije? Kako vas, bre nije vise sramota da stalno kukate i bunite se?!

Rasko Ristic

pre 10 godina

Jel' moze neko od ovih Vojvodjana da mi objasni ko smo to mi i vi? Nista mi nije jasno. Jel' ste vi Srbi? Ne mogu da verujem da se ljudi i dalje pale na ovo. Jel' nekom iz stare Juge bolje nego za vreme iste nam drzave? Sta smo dobili? Nezavisne banana drzave. Otputujte molo u svet i prosirite vidike. Koga boli uvo za neke Srbe, Hrvate, Crnogorce idt....sad i jos neki Vojvodjani......rad, obrazovanje, kreativnost - manite me negativnosti

jumper

pre 10 godina

Naravno da treba ukinuti autonomiju i pokrajinu, pogledajte samo kolika zgrada treba tim politicarim kojima odgovara ta nasa pokrajina... Pozdrav iz Novog Sada.

osica

pre 10 godina

Nemojte se čuditi kada se odcepi.
(Vuk srpski, 5. decembar 2013 19:54)

Ko ce da se odcepi, vas nekoliko ? Hajte brate, smorili ste vise, ionako nikakva vajda od vas - po citav dan ovde blabla truc truc. Cudi me kako ne odoste negde kad vam u Srbiji ne valja, kanda niste bas vredni kao sto pricate.

lorimer

pre 10 godina

"Kako je mislite odvojiti sa 20% podrske?
(Nikola M, 5. decembar 2013 23:29) "

Mislim da treba da vas više brine ZAŠTO postoji tih 20%

Kako ste ih napravili, kako ste ih naterali da žele da se odvoje.

Zašto bi i jedan Srbin hteo da se odvoji od Srbije, a ne 20%?

U kome je problem, u njima ili u Srbiji?

bilo-nekad

pre 10 godina

jel to nama neko rece, Srbi cuvajte se sami sebe, vec mrznja nas razara, zavidnost nas zaslepljije...nismo odmakli od onoga da komsiji crkne krava, pa taman ja nikakve koristi nemao od toga. dozovimo se pameti, ljudi ako je ista ljudsko u nama osalo

Vasilije

pre 10 godina

Ovi komentari govore o našoj razjedinjenosti i neslozi a sve to najviše o našem neznanju! Baci nam se koska a pojedinci odmah iskazuju svoje životinjsko ponašanje i instikte!

Kosovo i Metohija su u sastavu Republike Srbije prema Rezoluciji 1244 i nisu je priznale sve zemlje EU a da o svetu i ne govorimo. Neće biti država dokle god nema stolicu u UN! Zato, oni koji tvrde da je Kosmet Albanija gadno se varaju i pojma nemaju! To što država Srbija nije trenutno tamo sa svojim insitucijama je neka druga priča, ali sigurno je to, da Kosmet trenutno nije ni albanski i srpski, kao i to da se teritorijalno nalazi u sastavu Srbije.

Što se tiče Vojvodine, kako se ona odcepiti kada tamo živi oko 90% Srba. Gde bi takva Vojvodina mogla da ode?

Zato, dosta sa lažima i prevarama! A posebno, dosta sa neznanjem!!! Oni koji ne žele da žive u državi Srbiji neka idu tamo gde im je bolje!

Ljudi učite malo više i čitajte i lupetajte gluposti!!!

dejan_ns

pre 10 godina

Mi samo trazimo ono sto je nase. Problem nastaje kada dodje do prevelike koncentracije kapitala, infrastrukture i politicke moci u jednom gradu, dok ostatak zemlje zivi dosta losije. Kada na sve to dodate i posebnu kulturolosku matricu, drugaciji mentalitet i etnicku strukturu koju cini vise nacija, jasno je zasto nam je Vojvodina na neki nacin draga i zasto postoji zelja za autonomijom. Da ne bude zabune, ja sam srbin ali i zestoki autonomas. A gospoda patriJote bi mogli da ponove gradivo iz lekcija: Krajina, Crna Gora i Kosovo, i da se potrude da na ovom testu ne padnu (mada znajuci njih, oni i zele da padnu, da bi u narodu ispali veci "mangupi", da tako kazem).

Njegoš

pre 10 godina

Djordje, 5. decembar 2013 20:14
Tebi i takvima kao što si ti nije jasno šta se desilo sa Kosmetom. Pročitaj malo istoriju, nauči nešto i ne prizivaj da se to desi i sa Vojvodinom jer ćeš onda morati da prođeš kao mnogi građani Kosmeta - i Srbi i Albanci. Zato ne prizivaj vraga!

ice9

pre 10 godina

Kako se ljudi na ovim prostorima lako pale i jos lakse zaboravljaju, pa cekajte bre zar nam je malo ratova, podela, otimanja, svadje u cemu je problem ne kapiram??

Бојан Илић

pre 10 godina

Vojvodjanin poslednji mohikanac!

Браво за коментар !
И треба да волиш свој крај и да га крвљу браниш!
Тако и сви у Србији!
Само , тај шумадинац ког спомињеш би ишао и ишао је да ослобађа Војводину од фашиста, а појединци овде који користе "војводина војвођанима" а и мисле тако , би забили нож у леђа можда том шумадинцу!
Волим и ја Војводину , "сву ту равницу"!
Да није тако, мајка моје деце не би била баш из те равнице!
Све најбоље !
Мајка нам је свима Србија!

A.M.

pre 10 godina

Prilično pipavo pitanje, sa jedne strane ne volim konstantno odvajanje Vojvodine od ostatka Srbije, svojevremeno sam na ekskurziji bio u Vojvodini i osim što su ljudi bili krajnje neljubazni konstantno su se ponašali kao da smo iz druge države. Sa druge strane razumem ogorčenost koju izaziva centralizovanost medjutim rekao bih da je to republički problem. Najzad moram da pitam jer često nisam više siguran kako da odgovorim, jesu li Vojvođani Srbi ili zaseban narod neračunajući manjine. Ne pokušavam da vređam bilo koga ali poruke tipa Vojvodina Vojvođanima je prilično nacionalistička.

Senjak

pre 10 godina

Mi ima da se ocepino od vas, smarate i idite vec jednom, nikome necete nedistajati, najbolje da se spojite sa Madjarima i Hrvatima, isti ste !!!

Alonso Mozli

pre 10 godina

Iz sadržine objavljene vesti ne proističe tvrdnja iz naslova. Naime, nije Statut neustavan u celini, već pojedine (doduše, veći broj) njegove odredbe. Teško je komentarisati ovu odluku dok god ona ne bude u celini dostupna javnosti. Tek tada se može reći da li je ova odluka dopirnos boljem funkcionisanju teritorijalne autonomije kao vertikalnog segmenta državne vlasti ili odraz duboke konzervatinosti srpskog društva. I na kraju moguće je da će odluka sa obrazloženjem pokazati da je sadašnji Ustav pravni akt kojim se potpuno pogrešno koncipira princip regionalizma u Srbiji.

beograd

pre 10 godina

Gospodo iz Srbije, dokle cete da nas gazite i ponizavate???
Pozdrav iz Sombora!
Vojvodina Vojvodjanima!!!
(Dragan, 5. decembar 2013 19:48)

gospodine dragane, i vi ste deo srbije, čisto da vas podsetim....i vas niko južne od dunava ni gazi ni ne ponižava, nije problem ni u srbiji ni u statutu, problem je u ustavu, a ustav će se promeniti pre ulaska zemlje u eu, kada ćete i moći da progurate svoj statut, chil out
vojvodina vojvođanima, to je fašistička parola, kao ona hitlerova nemačka nemcima

de centralizacija ili pasal;uk

pre 10 godina

evo moji roditelji su dosli u novi sad iz mesta tulare na sada granici kosova i srbije i ja sam rodjen u novom sadu i ja volim vojvodinu i novi sad i ako budem morao da biram izabracu vojvodinu i novi sad a ne srbiju i beograd molim vas da vi iz beograda prvo ispunjavate ono sto ste ustavom sami propisali ili ustav menjajte a dok ovaj vazi ponasajte se prema njemu a morate da znate da i ostali delovi srbije pa tako i vojvodina znaju koliko je dva plus dva a ne samo vi a jedan od uslova ulaska i pregovora za ulazak u eu je decentralizacija a ne postovanja ustava je samovolja i centralizacija i da posle ne bi ste nalazili modus opstanka vojvodine u srbiji i nebi ste pricali eu i vojvodina i vojvodina je srce srbije povedite racuna sta radite i milosevic je terao inat pa ode kosovo tako i vi kada se vojvodina internacionalizuje i narod u vojvodini polarizuje davacete i vise nego sto mislite sada ali nece vredeti i tada ce biti malo i kasno koliko god budete nudiliu i davali

albert

pre 10 godina

"Što se tiče Vojvodine, kako se ona odcepiti kada tamo živi oko 90% Srba. Gde bi takva Vojvodina mogla da ode?

Zato, dosta sa lažima i prevarama! A posebno, dosta sa neznanjem!!! Oni koji ne žele da žive u državi Srbiji neka idu tamo gde im je bolje!

Ljudi učite malo više i čitajte i lupetajte gluposti!!!
(Vasilije, 5. decembar 2013 22:10)"

Ti si valjda jedini u ovom univerzumu koji tvrdi da u Vojvodini živi 90% Srba.

Zoveš je svojom, a ni osnovno o njoj ne znaš?

I koliko god Srba u njoj da živi, kakve dođavola to ima veze? Kad će te da shvatite da nam to što smo Srbi NE ZNAČI NIŠTA? Kakvu to ulogu igra u mom životu?

Jesam li zbog toga zauvek osuđen na tutore sa strane?

I da, zbilja bi mogao da pročitaš nešto o Vojvodini, makar ono osnovno. Da naučiš gde se nalazi, ko u njoj živi i slične stvari...

Sanela

pre 10 godina

Slazem se, Marko. Meni je Beograd blizi nego Novi Sad, iz Nove Pazove. Problem ljudi iz Vojvodine koji za sve probleme okrivljuju Beograd je sto ne shvataju da ne mora Novi Sad da bude najblizi svima koji zive u Vojvodini. Zasto moje pare da idu u Beograd? A zasto da idu u Novi Sad? Istom tom logikom neko iz Panceva moze da kaze "Sta ja imam veze sa onima iz Sombora? Pancevo ima najjacu industriju u Vojvodini!" A slozicete se da je Pancevo mnogo blize Beogradu ili Smederevu nego Somboru ili Subotici. Kakve veze imam ja sa ljudima iz Kikinde? Nikad tamo nisam bila, ne poznajem nikog. Dok u Beograd idem stalno. Zbog cega vi mislite da bi svi iz Vojvodine morali da se povinuju Novom Sadu? Meni je svejedno dal me pljacka Dinkic ili Pajtic.

Staja

pre 10 godina

(Dragan, 05. decembar 2013 19:48)
E moj Somborac, a ne gazete ovi što sede u tvojoj Županiji i ponižavaju te za velike pare - treba počistiti prvo kod svoje kuće pa tek onda vatati se se 'vojvođanstvo'...

Ne znate ovo, ali zato znate da Vojvodina ima pravo na ovo ili ono?!

pre 10 godina

Za ove poluinteligente koji kritikuju B92 za naslov koji je postavljen: statut je celovit dokument, jedan dokument i usvaja se tako i ako nije kao takav (celovit) u skladu sa Ustavom, onda je nužno neustavan. Koliko čega treba da se menja u tom dokumentu nije bitno sa aspekta ocene da je neustavan. Jednom kad u njemu ne bude bilo ništa što je protivno Ustavu neće biti neustavan. USS je razmatrao ceo Statut i doneo zaključak o ustavnosti celog Statuta.

vendeta

pre 10 godina

Ne postoji Vojvodina kao teritorijalna jedinica, zato što je taj termin rezervisan za samo jednu jedinu našu državu a to je Republika Srbija. Novim usatavom što pre ukinuti postojanje pokrajine zato što nema više nikakvu svrhu postojanja koja je obezsmišljena još sa raspadom SFRJ, a i iz razloga prestanka podele naroda na ove ili one.
Pozdrav iz Srpskog Srema iz Sremske Mitrovice!!! Srem je bio, i uvek je ostao uz majku Srbiju!!!.

od horgosa do dragasa pa do banjaluke

pre 10 godina

konacno da ustavni sud radi svoj posao ! kakva crna autonomija... unitarna srbija to je konacno i najbolje resenje

Бојан Илић

pre 10 godina

Precanka!?
Е сад нећу моћи да заспим!:-*
Баш си ми рекла....
Ја по мојој Србији могу где хоћу и кад хоћу, веруј ми.... што "пословно" , што из задовољства...

књигу у руке

pre 10 godina

Господо Војвођани,преварени сте.Статут Војводине вам није дао никаква нова овлашћена нити вам "вратио ваше новце" већ нови круг централизације па сад поред Београда имате и Нови Сад као новог административног монструма преко којег и вас и нас краду ваши еминентни политичари попут Чанка табаџије. Изборили сте им се за нове фотеље.Примера ради,сви они су ових пар година редовно узимали посланичке плате иако је покрајинска скупштина заседала само по неколико пута годишње.Савршен злочин,ви сте им омогућили да још више краду а они су знали кога ћете кривити када постане још горе а они ће тиме само стицати још већу моћ и присталице.


Новци су вам у знању.

BeliAndjeo

pre 10 godina

Stefan Nemanja zasadio je jednu Srbiju. Malenu koja je rasla i razvijala se. Kroz ravnice i brda, doline i planine, reke i jezera. Kroz godine, decenije i vekove. Stvarana je mocna i hrabra drzava i jos hrabriji narod koje se voleo. Preko Stefana, Dusana, Lazara, Obilica, Karadjordja, kneza Milosa...Principa, Petra i Aleksandra, Zivojina i Stepe Stepanovica, Putnika i svih onih koji su dali svoj zivot u svakom mogucem ratu. Tesle i Pupina, Andrica i Njegosa, Santica i Crnjanskog, Vuka i Disa...Sva zlata, srebra i bronze, sve pobede i uspehe. A danas...nemamo nista, raspadamo se, mrzimo se, nema nas...stidimo se

Pedro

pre 10 godina

Zasmejavaju me ovi separatistički komentari koje vidim.Separatista u Vojvodini ima možda 5%,ne više(da ih je više nešto bi do sada uradili i izborni rezultati bi to pokazali).E sad ako je tako,kako je moguće da je veliki broj komentara i ocena komentara na ovom portalu proseparatistički?
Vrlo lepo,ovde se uglavnom okuplja ta šaka jada separatista ali i veliki broj "susjeda",plus po koji autošovinista......i sve je jasno.
Njima svima poručujem da uživaju u srpskoj Vojvodini i njenim lepotama umesto što pokušavaju da ruše ono što su,pravi Vojvođani,ljudi koji su živote dali za ujedinjenje sa Srbijom napravili.

Rollo Tomassi

pre 10 godina

Mozda je opet doslo vreme da poslusamo malo Djoletovu pesmu "Ne lomite mi bagrenje". p.s. i ja sam Vojvodjanin na privremenom radu u Bg-u.

Јоца

pre 10 godina

Па мајку му људи ако је проблем београд што се не отцепи србија од београда? Нису ни у нишу ишта богатији и они исто шаљу паре за престоницу. Или да постане нови сад престоница.... нама се осладило отцепљивање, на крају ће сваки србин да буде председник своје републикице. Нисмо ми различити народи па да се смиримо после једног отцепљења, само ће се даље наставити тај менталитет ионако се цепамо по регијама а исти народ. Шта спречава сутра срем да прогласи независност? Срећа па нам преци нису живи, срамили би се кад виде због чега су гинули

marko

pre 10 godina

Ali, meni koji sam iz Panceva je Beograd mnogo blizi nego Novi Sad. Ako ce vec neko da mi uzima pare, bolje Beograd nego Novi Sad. Moji roditelji rade u Beogradu.

kao sav normalan svet

pre 10 godina

Ustavni sud je postupio po papirima. Na stranu sto imamo nakaradan Ustav. Ali kada Vlada Srbije ne uplati ni jedan jedini dinar za ovu godinu Vojvodini, sto je po zakonu duzna da uradi, onda nema Ustavnog suda. Sve zbog razlike u politickim partijama koje su u Novom Sadu i Beogradu. Dokle ce vazne odluke da se donose samo onda i onako kako vlastosrscima to odgovara? A ne po pravu i slovu zakona?

djed tripoje

pre 10 godina

Evo samo jedne cinjenice kako se kod nas pravo tumaci i sprovodi selektivno,a usta nam puna ljudskih prava:Ustavni sud je protiv odredbe da i latinica uz cirilicu bude ravnopravno pismo u Vojvodini,a zahteva se(sa punim pravom doduse)postovanje manjinskih prava Srba u Vukovaru glede cirilicnih natpisa.Kako sad tamo treba a ovde ne???

Milorad

pre 10 godina

Ако војводина хоће да ствара државу величине токија нека, треба да се допусти тако нешто јер је у српској природи да тера инат и да трипује неке борбе за ослобођење чак и кад их нема. Али немојмо да се заваравамо да ће срби у војводини тад бити самостални, светске силе једва чекају такве државице да их држе у шаци. Што смо мањи то нас лакше поробљавају и апсолутно је свима осим нас у интересу да се поделимо на триста несложних државица које ће лако бити уништене, као већ једном од турака (на исту фору са отцепљивањем и поделом територија из саможивости властелина)

aha

pre 10 godina

Pa sta? Kao da nekoga taj statut uopste interesuje. Koliko gladnih, pa se opet niko ne nervira. Dok god ljudi, i u Vojvodini, ne rese da nesto i urade, bice isto ili sve gore. Ukinut je 1990. USTAV Vojvodine, unistena je Jugoslavija, pa nista - vecina je ili podrzala ili cutala. Sad ce tek cutati, 20 god. kasnije i uz stotine hiljada ljudi zauvek otislih napolje. Nema srece ovde...

Kropotkin

pre 10 godina

Gospodo novinari, POJEDINI DELOVI su neustavni, i dat je rok da se isprave. No big deal. Zasto uporno podgrevate situaciju i stavljate tendenciozne naslove? Vi ste jedni od najvecih krivaca za sva zla koja su nam se desavala i jos se desavaju, samo svadjate narod.

Veliki Štrumf

pre 10 godina

E ovih srba autonomasa mi je pun...pa ljudi ovo je vasa zemlja, nije idealna ali je vasa tj nasa! Potrudite se da nesto promenite, a ne da cepate drzavu! Gomila para se sliva u Bg(Beograd sam po sebi generise veliki kapital i ulaganja jer je veliki grad), pa se posle raspodeli na nivou cele zemlje, i za to nisu krivi ni beogradjani, niti Srbija kao zemlja, vec zakon i politicari za koje svi mi glasamo! Menjajte njih, a ne drzavu!!!

grizli ravnice

pre 10 godina

Oni koji su za osamostaljenje Vojvodine od Srbije treba da znaju da bi kroz fantomsko prisajedinjenje Vojvodine EU de facto Bačka i delovi Banata pripali Mađarskoj, Srem -Hrvatskoj, a delovi Banata Rumuniji, i to sve pod nemačkom supervizijom. Tako da Srbi, koji čine nacionalnu većinu u Vojvodini, time sebe prepuštaju"drugim maticama" i za kratko vreme mogu dobrovoljno ili nasilno promeniti svoj identitet. Ako je to volja većine,srećan put, ali nemojte posle da cvilite. Što se tiče onih Srba koji Vojvodini ne bi dozvolili osamostaljenje, neka znaju da sve veći broj Šumadinaca želi samostalnu Šumadiju,a o Negotinskoj krajini, južnoj Srbiji, Raškoj oblasti i da ne govorim. Neka, svi se odvojite od Beograda, ali ne mislite da se istorija može ponoviti i da će Šumadija jednom opet biti pijemont srpskih zemalja, jer će Srbi na svojoj teritoriji do kraja ovog veka biti manjina! Lično, najviše bih voleo da se niko više ne odvaja, ali vidim u kom pravcu se ide...

toza

pre 10 godina

autonomna pokrajina vojvodina ne zeli nezavisnot ali bas zato sto joj ni beograd neda nezavisnost ona ce da se odcepi. na to me podseca sva ova prica

BobmarkSRB

pre 10 godina

Zgrazavam se komentarima ljudi iz Vojvodine koji su nista drugo nego li utiranje puta secesionizmu poput Kosova a navodno se pretstavljaju kao da su Srbi ! Tesko jer tako srbin ne deli svoju zemlju !!! I ja vise volim Nis u kome zivim iako sam sa severa i ne gotivim Bg ali volim Srbiju !!!

Ely

pre 10 godina

Stvarno ste jadni vi autonomasi,takve reci,takav prkos,mrznja,sta li?!Treba da vas je stid.I u Italiji postoji takva stranka ali kako kaze vecina Italijani i sigurno su mudriji od nas : Jasno je sta oni hoce, da kradu umesto Rima.Ne vidite da bi ti politicari i svi koji podstreakavaju taj sramni prezir tu, krali na jednak nacin.To sto vi vidite kao resenje je samo obmana.Nije Beograd vas ili nas problem,vec zavist,sta bi bilo sledece,gradovi unutar Vojvodine,jedan bogatiji,drugi siromasniji,da li bi svaki od njih trebao da se "otcepi"?

de sentralizacija ili pasaluk 2

pre 10 godina

svi vi koji iz panceva nove stare pazove batajnice naginjete prema beogradu i ne osecate se vojvodjanima slobodno mozete da se odselite u srbiju beograd ili gde vec hocete kao sto u slucaju otcepljenja vojvodine zemun novi beograd surcin batajnica ovca borca krnjaca treba da pripadnu vojvodini jer se u principu nalaze u vojvodini zato mislim da je bolje da se postuje ustav i da se srbija decentralizuje a samim tim cemo svi zajedno brze u eu sta fali da postoje kao regije vojvodina sumadija istocna zapadna juzna srbija i beograd kao poseban region ili ako vec hocete pokrajna i onda bi beograd shvatio da nije centar univerzuma tj zaradjeno bi ostajalo u tim regionima a svi regioni pa i beograd bi morali da uplacuju ono sto je vazno za drzavu da sada ne nabrajam plus jedan procenat za nerazvijene koji bi novac trosili strogo za razvoj a ne kao do sada za plate administracije i nisu nikome odgovarali za promasaje i ne namenski trosena sredstva pa dolazi do ovakvih komentara jer je stvarno dosta pljacke ili ce nas odneti djavo sve zajedno ujedinjene i razjedinjene sve jedno

VASA

pre 10 godina

Zna se ko u Vojvodini zeli odcepljenje od SRBIJE...
To je kao kad bih u Beogradu nekolicina trazila odcepljenje Beograda od SRBIJE...
Smesna je Pomisao na odcepljenje Vojvodine od SRBIJE !!!

ja

pre 10 godina

U Vojvodini danas zivi vecinsko Srpsko stanovnistvo koji i ne pomislja na otcepljenje ili bilo kakav drugi vid separatizma.

Zelim reci da mi je Beograd jednako drag kao i Novi Sad i Nis. Medjutim, kao sto ja ne trazim od Srba koji su poreklom sa Kosova da se odreknu svoje kolevke, svojih manastira itd, isto tako nije u redu da neki tamo ustavni sud procenjuje da li su Vojvodjani sami osnovali Vojvodinu i da li imaju pravo da sacinjavaju konstitutivne aktove.

Dakle, ako cemo da se vodimo papirima, Vojvodinu treba ponuditi nazad Austriji i Madjarskoj, pa onda raspisati u Vojvodini referendum da li Vojvodina zeli da se odvoji od Austrije i Madjarske i da se pripoji Srbiji.

Znate kakav bi bio rezultat ? 90% bi OPET glasalo za prisajedinjenje Srbiji, ali Prisajedinjenje VOJVODINE da ostane AUTONOMNA.

Mi imamo pravo da odemo, imamo pravo i da se otcepimo, imamo pravo i da se opet pridruzimo i to nam niko ne moze oduzeti.

Svojom VOLJOM biramo da zivimo ZAJEDNO sa Srbijom u istoj drzavi.

Nemojte nas ZAVADJATI gospodo SUDIJE USTAVNOG SUDA.

Mi smo dobri i posteni ljudi, vredni i radni. Volimo sve koji nam ne cine zlo.

Ne cinite nam zlo!

Alibunar

pre 10 godina

Mene ne interesuje NS, tamo nikad i ne idem Pancevo i Beograd su moji gradovi, ako se cepamo mi se Srbiji pripajamo.. A ko voli nek izvoli.

crni domino

pre 10 godina

To Naprednjaci, glodjite koske i rezite na sve oko sebe.
Nesto morate da radite jer ste suvise jednostavni za pametnije stvari.
Vi ne umete od Vojvodine da napravite regiju koja moze hraniti pola Evrope. Postoje silne studije o tome. Ali onda vi ne bi imali procenat, vec Vojvodjani i zbog toga se vrtimo u krug godinama!
Uskracujete im njihovo, dajete Kosovu kapom i sakom, pravite incidente po Vojvodini a onda ih napadate da hoce da se odvoje zbog vas, ne zbog nas. Vama odgovara brlog, nemastina, nekultura i haos!
Kakvi ste i kako vodite drzavu, i ja ih podrzavam kao srpski patriota pet puta veci i iskreniji od vas!
Vi ste nesposobni da im omogucite i PRIVOLITE ih da zive sa nama. Hocete na SILU da ih zadrzite, hocete NJIHOVO, a to vise ne pije vodu gospodo Naprednjaci!

iz'o zivot!!!

pre 10 godina

(Mladen Mladenović, 6. decembar 2013 12:38)

ODGOVOR MLADENU I NJEMU SLICNIM:

Dokle god se Srbija bude ponasala kao hobotnica koja svojim pipcima hoce da gusi sve okolo koji ne misle isto kao ona, prolazice kroz istoriju kako je prosla dosad!!!

Sve smo zive oterali!!! Ostala je jos Vojvodina, u kojoj ljudi nisu separatisti, gledaju svoja posla, ali bas ovako nasilnicko ponasanje tera ljude na pobunu!!!
Kako je krenulo, otici ce ne samo Vojvodina, vec i Beograd, da bi se odbranio od takve Srbije!!!

vrabac

pre 10 godina

prosto fascinantno koliko gluppsti ovde. Pravnika i nema. Komentarisete sa jakim recima, a ni ne znate o cemu se radi osim eto naslova.. Najlakse je krenuti sa uaaaa. To sto je ustav rs nakaradan ne znaci da i statut nije. A i logika ustav rs je pao u vojvodini je imbecilna, izmedju ostalog sto ni ne znate sta pise u njemu osim eto mozda kosovskih epova u nekoliko clanova.. oladite malo

Бојан Илић

pre 10 godina

Pedro!
Фашизам је ушао и на север Србије из комшилука!
Али са фашистима само оштро!

lalo

pre 10 godina

Neka bude referendum u Vojvodini sa pitanjem da li ste da svaki dinar generisan u Vojvodini zavrsi u Beogradu ili alternativno da li ste za to da Vojvodina bude nerazvijen region u Srbiji. Mislim da nijedan normalan gradjanin Vojvodine nece biti za takvu "sudbinu"

žsavić

pre 10 godina

Roditi se u Evropi, ali u rupi UŽAS (uža srbija) pa to je čista tragikomedija, ali sad ispada da je roditi se u Vojvodini još gore, kao kad u ružnom snu pokušavaš da pobegneš a ne možeš.
Vojvođani, koji vam je đavo, bežite odavde, morate biti malo uporniji i na kraju ćete ipak dobiti podršku Evrope i Amerike, i svih nas zdravih iz...ovog Užasa, a komuniste iz rusije i ove vučićeve...ko još nešto pita, odavno su, na sreću, potpuno nemoćni I smešni.

ilke

pre 10 godina

Neki kazu, ako ne damo Vojvodini autonomiju Srbija ce postati pasaluk. Pa neka ce, nece biti velika, ali oni koji ce ziveti u njoj ce je i voleti. Autonomasi se ponasaju kao razmazena derista po principu, ako mi ne priznate da sam pametniji, lepsi i bolji onda cemo se otcepiti. Sa takvim fasistickim stavom organizujte referendum i otcepite se koliko sutra. I kada pricamo ko je bez koga bio razvijeniji, podsecam vas da je Srbija najveci prosperitet dozivela kao Beogradski Pasaluk dok joj se svojevoljno nisu pridruzili drugi Juzni Sloveni, tada je bilo popularno biti centralista, ali to je vec druga prica.

Sremac a dusa Vojvodjanska

pre 10 godina

"Za Ustav 2006. u tzv. vojvodini je glasalo 93,32%. Protiv je glasalo 5,75%"

Budalastina! Za taj nakaradni plagijat Milosevicevog ustava glasalo je jedva 42% populacije u Vojvodini. Da ne govorim kako su D"SS", SRS, SPS i ostali iz patriJoCkog bloka dolazili autobusima na glasanje.

Sta vi mislite zasto je taj ustav na silu proguran preko noci!?

Nista niste naucili iz skorije istorije a kasnije ce biti kao sa Kosovom "manje od nezavisnosti ...

zbunjen

pre 10 godina

Meni neke stvari zaista nisu jasne... Ovde se sada vodi polemika oko toga gde idu pare, da li Vojvodina da bude AP ili ne, ili da li da bude samostalna država. Ljudi vest glasi Ustavni sud.... i to bi trebalo da bude tema, jer ukoliko nešto zaista jeste neustavno onda i mora da bude ukinuto a onima kojima se ustav ne sviđa neka ga menjaju po ustanovljenoj proceduri, naravno ukoliko to mogu. A ukoliko to ne mogu onda je jasno da većina građana ipak nije za te i takve promene pa u tom smislu oni koji za te promene jesu moraju da shvate da živimo u društvenom uređenju u kojem vlada većina a ne manjina.
To vam je kao i sa sadašnjom vladom, onaj ko je glasao "protiv" ove vlade tj. za stranke koje nisu u koaliciji sada neka se zakonskim putem bori za promenu vlasti...
Stalno gubimo fokus i pričamo o stvarima koje nisu na dnevnom redu. Da li postoji problem oko raspodele nadležnosti, para ili sl. Možda i postoji i ukoliko zaista postoji slažem se da bi ga trebalo rešiti ali se zna kako se to radi, odnosno kako mi malo stariji volimo da kažemo za šta smo se se borili sve one godine a to je da se vlast menja na izborima a zakoni u skupštini...
Ovde je tema da li je nešto neustavno ili ne, a ne da li je sve ok u Vojvodini...

Exitas

pre 10 godina

Ok na B92 ima puno komentatora separatista, ali u stvarnosti ih nema. Znam jer zivim u Vojvodini. Da ih ima vise do sad bi nesto konkretno preduzeli ne bi samo sedeli za racunama i kuckali kako oni jadni rade a zli Beograd sve uzima. Volim moju Vojvodinu, ali samo u sastavu moje Srbije!

munZ

pre 10 godina

Verujem da Ustavni sud zna svoj posao. Ništa, menjajte Ustav! Koliko vidim, najmanje se žale u Vojvodini. U drugim krajevima samo kukaju na beogradizaciju, "Srbija radi, Beograd se gradi" i sl. Nego lepo, decentralizacija i neka više para ostaje "autonomijama".

Сфинга

pre 10 godina

Ја сам из Војводине и подржао сам доношење Устава 2006. године.
Устав, као кровни правни акт једне држеве, не може да се примењује селективно, него само у потпуности.
За овакву ситуацију су криве политичке елите, које Устав тумаче парцијално, у складу са дневнополитичким интересима! Oспоренo треба ускладити са Уставом.
Треба донети Закон о финансирању Војводине, који ће бити недвосмислен, принципијелан и примењив.
Постоје и такви који не разумеју потребу постојања Војводине, као једне изузетно сензибилне средине, а аутономија на најбољи начин регулише управљање управо тим осетљивим питањима! Јака централизација интернационализује питање Војводине, док са друге стране аутиномија не сме да има прерогативе државе.
Актуелна власт селективно оспорава кредибилитет Статута Војводине, јер је свима јасно да је циљ ове хајке обарање војвођанске владе.
Са друге стране, такође због дневнополитичких интереса, већ више од годину дана, Уставни суд не отвара питање спорних одредаба Закона о надлежностима националних савета националних мањина. Тај закон је дотичним саветима дао прекомерна овлашћења на пољу образовања, културе и информисања. Последица тога је фаворизовање припадника мањинских заједница на уштрб припадника већинског народа! У начелу је Уставни суд оспорио 95% тог закона, али због дилова са СВМ-ом (прекомпоновање у Суботици) и одобровољавање Расима и Угљанина, предмет стоји на дну фиоке!
Ако имате интегритета преиспитајте спорни закон, као и "Бриселски споразум"!!!

Sinisa NS

pre 10 godina

Pa Beograd se odavno de fakto otcepio od Srbije. Recite mi samo jednu stvar o Beoredu o kokoj se odlucuje negde van Beograda, u Srbiji. Ima skupštinu, zastavu koju niko nije palio, HIMNU koju Vojvodina nema, Predsednka (gradonacelnika), svoju policijsku upravu koju Vojvodina nema, pa cak i svoju železnicu, nezavisnu od ŽS.

Dimitrije

pre 10 godina

(vosa, 6. decembar 2013 06:34)
Ustav se donosi na teritoriji cele zemlje a ne parcijalno. Ali ako cemo parcijalno da posmatramo Srbiju pa da kazemo da u V ustav nije prihvacen, onda mozemo parcijalno da posmatramo i V, pa da kazemo da je u Sremu ustav prihvacen, kao sto jeste. Uostalom, nije "prosao" zbog male izlaznosti, ali to ne znaci da oni koji nisu izasli da su protiv. Pre ce biti da se radi o odobravanju a ne protivljenju.

@

pre 10 godina

@de sentralizacija ili pasaluk 2, 6. decembar 2013 09:53

Velikovojvojdanski nacionalisti pokazuju sta ime je cilj.
Promena granica, stvaranje nove drzave koja nikad nije postojala i teritorijalna osvajanja.
Pljuju po Beogradu, a hoce da prisvoje polovinu Beograda tvrdeci da je to u stvari vojvodina.

Istina je samo jedna vojvodina je prosecna, trosi vise nego sto stvara, i niko joj nista ne uzima, ona je ta koja uzima.

Milan

pre 10 godina

Bas puno secesionista... Prebrojte se jednom ljudi, napravite secesionisticku stranku, izadite na izbore, osvojite vecinu...
Do tad, nema od vase ideje nista? Kao sto je vase legitimno pravo da iz prikrajka pricate besmislice o ugrozenosti od strane Srbije, tako je i moje legitimno pravo da smatram da vas ima 0.1%.
I smislite sta je ta vasa Vojvodina? Samo oni koji misle kao vi?
Da li su granice te "Vojvodine" Sava i Dunav? Evo ja pristajem, glavni grad Novi Beograd sa Zemunom i ostalim prigradskim naseljima, cca 700 hiljada stanovnika. I verujte, sve sam autonomas koji jedva ceka da dodje kod vas da se upoznate!

crni domino

pre 10 godina

"To je kao kad bih u Beogradu nekolicina"
(VASA, 6. decembar 2013 08:51)
To je kao kada bi u Beogadu nekoliko... Mnogo si Vaso nepismen, a to je opasno, jer kao politicar mozes napraviti neku glupost pa da ti posle zao bude. Nemoj da se ugledas na Tomu Nikolica, nije on za ugled!
Uci Vaso bar srpski jezik da budes pravi Srbin!
PS: Izvini, nisam procitao do kraja tvoj komentar, dovoljno mi je bilo tvoje poznavanje pravopisa!

@

pre 10 godina

@istina, 5. decembar 2013 20:18
Jeste pitala se oko svega.

referendum radi izjasnjavanja gradjana da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji 23. april 1998. u tzv. vojvodini
Izjasnilo se sa DA 73.347 (6,32%)
Izjasnilo se sa NE 1.058.847 (91,31%)

Za Ustav 2006. u tzv. vojvodini je glasalo 93,32%. Protiv je glasalo 5,75%.

Za protivustavni Statut nije glasao niko, jer nije ni bio na referendumu.

Ustavni sud nije ustavni sud nije ustavni sud Beograda vec Srbije, a predsednik tog suda je iz tzv. vojvodine.

Te vase izmisljotine kako ste vi nekakve zrtve koje se nista jadne ne pitaju, nemaju nikakve veze sa istinom.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

cenzura je strah od drukčijeg mišljenja....
(gulag, 6. decembar 2013 11:22)
-------------------------------
Nažalost, nekima je cenzura jedini način da plasiraju svoje jednoumlje. Vidim da se na nekim forumima uveliko propagira stvaranje države u državi. Neko pokušava da raspoloženje javnog mnenja predstavi u pogrešnom svetlu i svim srobofobima i separatistima pošalje poruku da nastave jer, iza njihovih "naprednih" težnji stoji ogromna većina u Srbiji, u šta, uz izvinjenje svim separatistima i srbomrscima, uključujem i Vojvodinu. Verovatno je sramota, i veliki korak unazad, reći da je Vojvodina Srbija, i da velika većina srpskog naroda koji živi u Vojvodini, nije na talasima ovih propalica, koje svojim radom i intencijama pokušavaju da izazovu nove sukobe i nesreće u Srbiji.

www

pre 10 godina

@Сфинга, 6. decembar 2013 11:06
Zasto bi se donosio zakon o finansiranju iskljucivo vojvodine i nikog drugog u celoj Srbiji?
Kredibilitet statuta je osporio DSS i pravna struka,jos pre mnogo godina, a on nije vlast, i dokazali su pred sudom da su u pravu. Vlast je Dacic koji sa pajticem doneo taj Statut.
Autonomija kakva postoji u Srbiji, i kakvu vi branite, ne postoji nigde na svetu, zasto bi postojala u Srbiji.
Kako se zove AP u Madjarskoj i Hrvatskoj? Ne postoji tamo AP i uza Hrvatska ili uza Madjarska. To postoji samo u Srbiji i nigde vise.
Zbog cega Srbija radi ono sto niko ne radi?

@

pre 10 godina

Sremac a gusa Vojvodjanska, 6. decembar 2013 14:43
Za ustav je u tzv. vojvodini glasalo 93,32% za a 5,75% protiv, i pored kampanje koja je vodjena protiv.
Protiv ustava je glasalo jedva 2,7% populacije u Vojvodini, a ne 100 % kako to hoce dokoni vojvodjanski dzabalebarosi da predstave, izmisljajuci kao sto izmisljaju sve ostalo.

Dakle glasali ste za Ustav

glupost na mestu

pre 10 godina

ovo pitanje je vrlo bitno, ali to sto ga madjari i hrvati (kojih ima oko 30%) koriste da nas provociraju, pitanje gubi vaznost i pretvara se u separatizam i ignorisanje od strane drzave.
ko je mene pitao u sumadiji da ja hocu u rat za ocuvanje jugoslavije '92???
ko mene pita u sumadiji da mi uzima novac od poreza i placa dugove beograda???
ko je mene pitao u sumadiji za trosenje novca na bilo kakav nacin???
ko me je pitao da se dozvoli vojvodjanima da koriste subvencije po hektaru iako ne obradjuju zemljiste????????
cek, pa sad ja treba da kazem " Sumadija Sumadincima" ????
i to kosovo sto se "otcepilo" kakvu buducnost ima bas me zanima?? njime upravljaju svi, osim samih "kosovara". a tako ce i ostati!
a da, ne daj Boze, dodje do kakvog svetskog rata ili rata sirih razmera, cik pogodite gde ce srbi prvo!
zato, treba gledati ovo pitanje ozbiljno resiti, bez ikakvih ucena i pretnji da nam stvarno SVIMA bude bolje pa bio srbin, madjar ili hrvat!!
ali pricam ja u prazno, samo ajt'...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Roditi se u Evropi, ali u rupi UŽAS (uža srbija) pa to je čista tragikomedija, ali sad ispada da je roditi se u Vojvodini još gore, kao kad u ružnom snu pokušavaš da pobegneš a ne možeš.
Vojvođani, koji vam je đavo, bežite odavde, morate biti malo uporniji i na kraju ćete ipak dobiti podršku Evrope i Amerike, i svih nas zdravih iz...ovog Užasa, a komuniste iz rusije i ove vučićeve...ko još nešto pita, odavno su, na sreću, potpuno nemoćni I smešni.
(žsavić, 6. decembar 2013 12:53)
--------------------------------
Roditi se u "rupi"je možda tragikomedija ali, kada se u "rupi" rodi još jedna "rupa" onda je to samo tragedija ili, kako rekoste, UŽAS?! Imate podršku Amerike, Evrope i svih "nas zdravih"?! Ako je to zdravlje, kako izgleda bolest gospodine?! Prosto me čudi da neko sprečava "zdrave i pametne" poput Vas da se vinu medju evropsku elitu , jer se iz Vašeg komentara stiče utisak da vas neko sprečava da odete?! Ako je tako to bi zaista spadalo u uzurpaciju osnovnih ljudskih prava. Ćelim Vam da napustite UŽAS. Možda Vama neće biti lakše ali že se UŽAS olakšati.

Сфинга

pre 10 godina

Веома јасно сам се одредио о нивоу аутономије Војводине.
Нико и ништа НЕ СМЕ да угрози територијалну целовитост Србије. Она је наша држава подједнако, без обзира да ли живимо "северно или јужно од Саве и Дунава". Другу државу немам(о), па зато и траба на мудар начин да је чувамо. Да је сами уређујемо, без "добронамерних" ментора са стране.
Као Србин, који је одрастао у средини где сам био у мањини, често сам и сам доживео одређени вид дискриминације, тек да би био "мир у кући". И целог живота се борим за то да Србија постане држава где сви имају подједнаке шансе. Нисам утописта и знам да идеалног нема. Међутим, зар нисмо ништа научили у протеклих 20 година, да не можемо мимо света. Са једне стране имамо катастрофалан однос по питању (не)познавања службеног (српског) језика код бројних припадника мањинских заједница (што је непоштовање државе у којој живе), а са друге стране превелико повлађивање истима. Ко је крив? Па сама држава, која није разрадила механизме у самој сферама образовања и уптреба службеног језика!!! Поменути Хравати и Мађари су то лепо регулисали, ко је нама крив што смо туњави!!!?
Не ради се само о правима Војводине, него и самих локалних самоуправа. Нико боље од самих житеља одређене регије не зна боље шта му је приоритет од њега самог. И у Нишу, КГ, Ужицу, Зајечару,... Војводина је комплекснија због етничке шароликости, а ако је доживљавамо као богатство, онада је најбоље да је сами сачувамо. Ако то сами не учинимо, бојим се, долазиће диктати споља.

crni domino

pre 10 godina

"Crni domino! Немој молим те ти да неком ништа причаш...."
(Бојан Илић, 6. decembar 2013 14:18)
Sto; treba da cutimo i da se nakon vaseg katastrofalnog vladanja oporavljamo narednih 50 godina?
Nema cutanja gospodine Ilicu! Za to nemojte da me molite (pretite).
Nego, raspisujte izbore odmah jer postoje mnogi sposobniji od vas.
Vi ste se pokazali za ove dve godine. Preslisajte se sta ste dobro uradili za gradjane. I za Drzavu! Ja cu vam reci: NISTA!
Od te vase price, rusenja vlasti po gradovima, hapsenja demokrata i silnih zaduzivanja zarad socijalnog mira, gradjani nemaju koristi, kao ni drzava!

Nemanja

pre 10 godina

(@, 6. decembar 2013 17:42)

Jesi ti baš toliko neupućen ili se dobro pretvaraš? Za važenje referenduma o Ustavu je potrebna izlaznost od 50%, a to u Vojvodini ni za dva dana (i noćenjem materijala na izbornim mestima u zemlji gde nijedni izbori nisu prošli bez prevare) nisu uspeli da izlažiraju.

Mirko

pre 10 godina

Neka ta sacica ljudi u Vojvodini procita za pocetak Nemacki ustav.
Ustavni sud je doneo jedino mogucu odluku. Inace ne bi bilo razloga da dalje postoji.

volonter

pre 10 godina

Pa oni izgleda misle da su jači i od Ustava. Treba podhitno uskladiti Statut sa Ustavom,jer u suprotnom o čemu mi uopšte pričamo?!

Turska vlast u madjarskom gradu

pre 10 godina

Srbija treba da održi referendum za odvajanje beograda iz Srbije (ime beograd je inače ostatak madjarskog imena grada "Nandor Fehervar" - Nandorov beli grad, kojeg je osvojio Sulejman...). I da se Beograd pripoji nekoj od novih država... Može i Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, da malo beograd bude (pod)region ili pokrajina u nekoj drugoj državi.
Od kada su turci otišli iz Srbije, vlast u Beogradu (sem Mihaila Obrenovica) se prema jugu odnosila kao prema svom feudu, a prema severu, od 1918 (Vojvodini) kao prema okupacionoj zoni. Nece Vojvodina da se odvoji od Srbije. Vojvodina hoce da se odvoji od onih koji su napravili "jogurt revoluciju" i od onih koji tu tekovinu recikliraju. Centralnu i južnu Srbiju ste "isisali" ekonomski i politički, Vojvodinu dovršavate ekonomski (rasprodajte i ovo malo što je ostalo pa da više nije vaše, a ne naše) ... šta će beograd (Fehervar) da "sisa" uskoro.
A koliko se Beograd razume u pravo i politiku, pokazalo je zadnjih 25 godina. Rezultat je 0,000 * 10^(-100000000000....) ili kontinuitet gluposti.

aNOnymous

pre 10 godina

Konacno i ovo docekasmo! Treba ukinuti vec jednom autonomiju, koja nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti, osim sto je plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja, ogroman novac se trosi na pokrajinsku administraciju.

Vuk srpski

pre 10 godina

Tako ste gušili Crnu Goru pa se odcepila. Tako ste gušili Kosovo pa se odcepilo. Sada gušite Vojvodinu. Nemojte se čuditi kada se odcepi.

SideSwipe

pre 10 godina

Autonomasi, smirite malo dozivljaj. Previse ste arogantni, a to nece izaci na dobro. Vojvodina je deo Srbije, autonomiju niko ne osporava, ali moraju da postoje neke granice. Kome se ne svidja, dovidjenja prijatno. Dosta je cepanja ove zemlje!

iznogud

pre 10 godina

Otcepite se vise samo da vas ne slusamo kako kukate! dojadili ste vise svima redom. Samo vi radite, samo vi stvarate, a kad kontaktiram bilo koju firmu sa podrucja Vojvodine treba im 5 dana da odgovore, uz obavezno: "Ta, 'di zuris?" Sta vi placate drzavi vise od bilo kog gradjanina, ili firme iz ostatka Srbije? Kako vas, bre nije vise sramota da stalno kukate i bunite se?!

jumper

pre 10 godina

Naravno da treba ukinuti autonomiju i pokrajinu, pogledajte samo kolika zgrada treba tim politicarim kojima odgovara ta nasa pokrajina... Pozdrav iz Novog Sada.

Senjak

pre 10 godina

Mi ima da se ocepino od vas, smarate i idite vec jednom, nikome necete nedistajati, najbolje da se spojite sa Madjarima i Hrvatima, isti ste !!!

osica

pre 10 godina

Nemojte se čuditi kada se odcepi.
(Vuk srpski, 5. decembar 2013 19:54)

Ko ce da se odcepi, vas nekoliko ? Hajte brate, smorili ste vise, ionako nikakva vajda od vas - po citav dan ovde blabla truc truc. Cudi me kako ne odoste negde kad vam u Srbiji ne valja, kanda niste bas vredni kao sto pricate.

A.M.

pre 10 godina

Prilično pipavo pitanje, sa jedne strane ne volim konstantno odvajanje Vojvodine od ostatka Srbije, svojevremeno sam na ekskurziji bio u Vojvodini i osim što su ljudi bili krajnje neljubazni konstantno su se ponašali kao da smo iz druge države. Sa druge strane razumem ogorčenost koju izaziva centralizovanost medjutim rekao bih da je to republički problem. Najzad moram da pitam jer često nisam više siguran kako da odgovorim, jesu li Vojvođani Srbi ili zaseban narod neračunajući manjine. Ne pokušavam da vređam bilo koga ali poruke tipa Vojvodina Vojvođanima je prilično nacionalistička.

Winston

pre 10 godina

Vojvodina, sa pomoc od Evropske Unije, mora da se odcepa od Srbije. Srbija koriti Vojvodinu vec 20 plus godina, od vreme Milosevica. A republicki budjet Srbije ne daje Vojvodini pare sto je po zakon njen. Ovo se nece zavrsiti u pokvarene sudove Srbije, nego na svetske nekorumpirane sudove. Vidimo se u Strasburg.

Djordje

pre 10 godina

Kanda nema vise kosova pa traze nove teritorije da ispravljaju krive drine... Samo napred... Svidja mi se kako se ovo sa kosovom zavrsilo... Uz malo srece bice tako i sa Vojvodinom!
Pozdrav iz Sente

Vasilije

pre 10 godina

Ovi komentari govore o našoj razjedinjenosti i neslozi a sve to najviše o našem neznanju! Baci nam se koska a pojedinci odmah iskazuju svoje životinjsko ponašanje i instikte!

Kosovo i Metohija su u sastavu Republike Srbije prema Rezoluciji 1244 i nisu je priznale sve zemlje EU a da o svetu i ne govorimo. Neće biti država dokle god nema stolicu u UN! Zato, oni koji tvrde da je Kosmet Albanija gadno se varaju i pojma nemaju! To što država Srbija nije trenutno tamo sa svojim insitucijama je neka druga priča, ali sigurno je to, da Kosmet trenutno nije ni albanski i srpski, kao i to da se teritorijalno nalazi u sastavu Srbije.

Što se tiče Vojvodine, kako se ona odcepiti kada tamo živi oko 90% Srba. Gde bi takva Vojvodina mogla da ode?

Zato, dosta sa lažima i prevarama! A posebno, dosta sa neznanjem!!! Oni koji ne žele da žive u državi Srbiji neka idu tamo gde im je bolje!

Ljudi učite malo više i čitajte i lupetajte gluposti!!!

Rasko Ristic

pre 10 godina

Jel' moze neko od ovih Vojvodjana da mi objasni ko smo to mi i vi? Nista mi nije jasno. Jel' ste vi Srbi? Ne mogu da verujem da se ljudi i dalje pale na ovo. Jel' nekom iz stare Juge bolje nego za vreme iste nam drzave? Sta smo dobili? Nezavisne banana drzave. Otputujte molo u svet i prosirite vidike. Koga boli uvo za neke Srbe, Hrvate, Crnogorce idt....sad i jos neki Vojvodjani......rad, obrazovanje, kreativnost - manite me negativnosti

vojvođanin - statutarni

pre 10 godina

Ustavni sud iz Bgd drži se slova ustava za koji vojvođani nisu glasali, setite se glasanja građana u dva dana, sve dok se nije sakupila dovoljna većina...jadno i smešno !!! Dole tiranija i pljačka...živela nam naša slobodna Vojvodina !!!

od horgosa do dragasa pa do banjaluke

pre 10 godina

konacno da ustavni sud radi svoj posao ! kakva crna autonomija... unitarna srbija to je konacno i najbolje resenje

ex-Panonia

pre 10 godina

Zasto Vojvodina danas nije nezavisna drzava poput svih ostalih djelova koji su sacinjavali SFRJ?
Zar su drugi narodi nesto bolji od naroda koji zivi u Vojvodini?

postoji i sud u Strazburu!

pre 10 godina

Zar je neko mislio da ce odluka biti drugacija?

Od "jogurt revolucije", ova odluka se razlikuje samo zato sto nisu upotrebili jogurt!

Srbin bre

pre 10 godina

Svajcarskom i Austrijom dominiraju Nemci i ne pada im na pamet da budu u zajednickoj drzavi sa Nemackom.
Srbi su dominantni u Vojvodini i ne vidim razlog zasto Srbi u Vojvodini bas moraju da budu u istoj drzavi sa ostalim Srbima juzno od Save i Dunava.

vendeta

pre 10 godina

Ne postoji Vojvodina kao teritorijalna jedinica, zato što je taj termin rezervisan za samo jednu jedinu našu državu a to je Republika Srbija. Novim usatavom što pre ukinuti postojanje pokrajine zato što nema više nikakvu svrhu postojanja koja je obezsmišljena još sa raspadom SFRJ, a i iz razloga prestanka podele naroda na ove ili one.
Pozdrav iz Srpskog Srema iz Sremske Mitrovice!!! Srem je bio, i uvek je ostao uz majku Srbiju!!!.

istina

pre 10 godina

1989 je Beograd ukinio siroku autonomiju,a ono sto je ostalo je samo ime Vojvodina.
E sad da pitam ljude iz Beograda koji su vodili politiku u poslednjih 25 godina
1.da li se Vojvodina pitala u vezi ratova izvan SRJ?
2.da li se Vojvodina pitala kako spreciti uvodjenje sankcija?
3.da li se Vojvodina pitala u vezi prelaska lutrije Vojvodine u lutriju Srbije?
4.da li se Vojvodina pitala u vezi prelaska Naftagasa u NIS?
5.da li se Vojvodina pitala kako da se spreci bombardovanje?
6.da li se Vojvodina ista pitala za privatizaciju na njenoj teritoriji i gde su pare?

PS:ako cinimo jednu drzavu onda treba da svi odlucujemo,a ne samo Beograd

Molim redakciju da pusti ovaj komentar.
Unapred HVALA

voša le

pre 10 godina

do 88e smo imali kuću.

onda su nam tu kuću uzeli i preselili nas u letnju kuhinju.

2002 su nam vratili predsoblje naše kuće u koje smo se nekako namestili.

prošlo je par godina i mi smo se vratili i u prvu sobu naše kuće, dok su ostale prostorije i dalje zaključane.

onda su se oni iz 88e setili da nam je to malo puno i da bi najbolje bilo da se vratimo u letnju kujnu, ali to baš i ne mogu sada da nam urade kao onda, pa će nam uzeti tu sobu i pola predsoblja.

dali su nam 6 meseci da se iselimo odatle. iz nase kuće.

Staja

pre 10 godina

(Dragan, 05. decembar 2013 19:48)
E moj Somborac, a ne gazete ovi što sede u tvojoj Županiji i ponižavaju te za velike pare - treba počistiti prvo kod svoje kuće pa tek onda vatati se se 'vojvođanstvo'...

precanka

pre 10 godina

Dragane!
Fasizmu nije mesto u Vojvodini, tako da pripazis!
U Hrvatsku, pa divljaj, ili u Madjarsku!
(Бојан Илић, 5. decembar 2013 20:14)

A ti tvoj srpski fasizam idi pa prosipaj na Kosovu! Zar to nije SRCE SRBIJE, nas ste ionako oduvek zvali PRECANI, prema tome ne znam zasto se mesate u precanske stvari!!!

Ili na Kosovu ne smes da zucnes? Idi pa im kazi da je Kosovo po Ustavu Srbija!!!

lala

pre 10 godina

"plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja"
(aNOnymous, 5. decembar 2013 19:48)
aNOnymouse, sta si radio po Bosni devedesetih!? Zario i palio a onda pobegao u Srbiju!
Dosao si da nam odredjujes sta treba Vojvodina da bude.
Pokrij se usima i budi sretan sto smo te primili!

Бојан Илић

pre 10 godina

Vojvodjanin poslednji mohikanac!

Браво за коментар !
И треба да волиш свој крај и да га крвљу браниш!
Тако и сви у Србији!
Само , тај шумадинац ког спомињеш би ишао и ишао је да ослобађа Војводину од фашиста, а појединци овде који користе "војводина војвођанима" а и мисле тако , би забили нож у леђа можда том шумадинцу!
Волим и ја Војводину , "сву ту равницу"!
Да није тако, мајка моје деце не би била баш из те равнице!
Све најбоље !
Мајка нам је свима Србија!

Бојан Илић

pre 10 godina

Precanka!?
Е сад нећу моћи да заспим!:-*
Баш си ми рекла....
Ја по мојој Србији могу где хоћу и кад хоћу, веруј ми.... што "пословно" , што из задовољства...

Gospodar Banovine

pre 10 godina

Kad vidi čovek ovu sliku odmah mu je jasno da ne pripada Srbiji.Suviše je lepa.Nadam se da će svanuti jutro i u Republici Vojvodini!

beograd

pre 10 godina

Gospodo iz Srbije, dokle cete da nas gazite i ponizavate???
Pozdrav iz Sombora!
Vojvodina Vojvodjanima!!!
(Dragan, 5. decembar 2013 19:48)

gospodine dragane, i vi ste deo srbije, čisto da vas podsetim....i vas niko južne od dunava ni gazi ni ne ponižava, nije problem ni u srbiji ni u statutu, problem je u ustavu, a ustav će se promeniti pre ulaska zemlje u eu, kada ćete i moći da progurate svoj statut, chil out
vojvodina vojvođanima, to je fašistička parola, kao ona hitlerova nemačka nemcima

Sanela

pre 10 godina

Slazem se, Marko. Meni je Beograd blizi nego Novi Sad, iz Nove Pazove. Problem ljudi iz Vojvodine koji za sve probleme okrivljuju Beograd je sto ne shvataju da ne mora Novi Sad da bude najblizi svima koji zive u Vojvodini. Zasto moje pare da idu u Beograd? A zasto da idu u Novi Sad? Istom tom logikom neko iz Panceva moze da kaze "Sta ja imam veze sa onima iz Sombora? Pancevo ima najjacu industriju u Vojvodini!" A slozicete se da je Pancevo mnogo blize Beogradu ili Smederevu nego Somboru ili Subotici. Kakve veze imam ja sa ljudima iz Kikinde? Nikad tamo nisam bila, ne poznajem nikog. Dok u Beograd idem stalno. Zbog cega vi mislite da bi svi iz Vojvodine morali da se povinuju Novom Sadu? Meni je svejedno dal me pljacka Dinkic ili Pajtic.

vojvodina-zvezda 3:1

pre 10 godina

Jel ono bese u ustavu da je i Kosovo deo Srbije, a nesto ne znam da tamo mogu otici kad ocu,upsss ustvari ne mogu nikako otici -ako cemo vec po ustavu gospodo

Pedro

pre 10 godina

Zasmejavaju me ovi separatistički komentari koje vidim.Separatista u Vojvodini ima možda 5%,ne više(da ih je više nešto bi do sada uradili i izborni rezultati bi to pokazali).E sad ako je tako,kako je moguće da je veliki broj komentara i ocena komentara na ovom portalu proseparatistički?
Vrlo lepo,ovde se uglavnom okuplja ta šaka jada separatista ali i veliki broj "susjeda",plus po koji autošovinista......i sve je jasno.
Njima svima poručujem da uživaju u srpskoj Vojvodini i njenim lepotama umesto što pokušavaju da ruše ono što su,pravi Vojvođani,ljudi koji su živote dali za ujedinjenje sa Srbijom napravili.

P

pre 10 godina

Ја сам за независну државу паланачки кисељак. Што да не, ионако само чекамо да нас прогутају околне државе које нису оволико глупе можемо бар мало да се спрдамо. Цео свет се спаја у уније, савезе, конфедерације и брише границе само се срби деле по њивама и планинама и на сваких десет година стварају по две државе као амебе. Само чекам да се испостави да уоквиру републике војводине бачка има највеће приносе и онда прогласи независност да не "вуче остатак свог народа". Биће боље војводини ако се отцепи сто посто, ионако имамо довољно светских лешинара изнад главе који једва чекају такве "независне" државице

Vojvodjanin

pre 10 godina

Bas nas briga sta kaze Kostunicin i Vucicev sud!!! Terajte samo inat i dobcete po usima od Evropske komisije, kao sto su Hrvati vec dobili zbog cirilice!!!

marko

pre 10 godina

Ali, meni koji sam iz Panceva je Beograd mnogo blizi nego Novi Sad. Ako ce vec neko da mi uzima pare, bolje Beograd nego Novi Sad. Moji roditelji rade u Beogradu.

klosar72

pre 10 godina

"Konacno i ovo docekasmo! Treba ukinuti vec jednom autonomiju, koja nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti, osim sto je plod komunisticke partije i Tita, koji su htjeli da oslabe uticaj Srbije. Istorijski nepostojeca autonomija, bez utemeljenja, ogroman novac se trosi na pokrajinsku administraciju.
(aNOnymous, 5. decembar 2013 19:48) "

Zašto ne prethodiš ličnim primerom?

Pokaži nam još jednom kako se ukida autonomija, a kako se proces završava, možeš da vidiš na Kosovu.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Kakve veze ima to sto nas je procentualno najvise u Vojvodini i da zbog toga moramo biti sa Srbijom? Vi nas terate. I sta se bunite sto volimo Vojvodinu? Ako neko ima pravo da voli na primer Sumadiju, zasto ja ne mogu da volim moje mesto gde sam rodjen. Jel vam jos nije jasno?

Njegoš

pre 10 godina

Djordje, 5. decembar 2013 20:14
Tebi i takvima kao što si ti nije jasno šta se desilo sa Kosmetom. Pročitaj malo istoriju, nauči nešto i ne prizivaj da se to desi i sa Vojvodinom jer ćeš onda morati da prođeš kao mnogi građani Kosmeta - i Srbi i Albanci. Zato ne prizivaj vraga!

VojvodjanskiSrbin

pre 10 godina

@Vasilije O cemu ti covece pricas, kakvih 90% Srba u Vojvodini!? U Vojvodini zivi 65,05% ljudi koji su se izjasnili kao Srbi, a vise od pola takvih su iz mesovitih brakova ili imaju nekog nesrbina u porodici. Drugo, Vojvodina je deo srednje Evrope istorijski i kulturoloski, a Srbija je gura u propast. Ovakvim ponasanjem i nasilnim pokusajima ukidanja se svakim danom radjaju novi autonomasi i republikanci. Srbijo zar nista nisi naucila?

Ne znate ovo, ali zato znate da Vojvodina ima pravo na ovo ili ono?!

pre 10 godina

Za ove poluinteligente koji kritikuju B92 za naslov koji je postavljen: statut je celovit dokument, jedan dokument i usvaja se tako i ako nije kao takav (celovit) u skladu sa Ustavom, onda je nužno neustavan. Koliko čega treba da se menja u tom dokumentu nije bitno sa aspekta ocene da je neustavan. Jednom kad u njemu ne bude bilo ništa što je protivno Ustavu neće biti neustavan. USS je razmatrao ceo Statut i doneo zaključak o ustavnosti celog Statuta.

NS

pre 10 godina

Kao što i piše u prvoj rečenici, Ustavni sud Srbije odlučio je da POJEDINE ODREDBE Statuta AP Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom republike Srbije.

Prema tome, nije ceo Statut proglašen neustavnim, kako piše u naslovu, nego samo pojedine njegove odredbe. To su dve različite stvari.

Zbogom pameti

pre 10 godina

Dok Srbija ne postane beogradski pašaluk, neće se smiriti. Sve su oterali od sebe (ili su pobegli od nih). Valjda je sad Vojvodina na redu.
Naravno, kad bude sve kasno, nudiće Vojvođanima "suštinsku autonomiju".

dejan_ns

pre 10 godina

Mi samo trazimo ono sto je nase. Problem nastaje kada dodje do prevelike koncentracije kapitala, infrastrukture i politicke moci u jednom gradu, dok ostatak zemlje zivi dosta losije. Kada na sve to dodate i posebnu kulturolosku matricu, drugaciji mentalitet i etnicku strukturu koju cini vise nacija, jasno je zasto nam je Vojvodina na neki nacin draga i zasto postoji zelja za autonomijom. Da ne bude zabune, ja sam srbin ali i zestoki autonomas. A gospoda patriJote bi mogli da ponove gradivo iz lekcija: Krajina, Crna Gora i Kosovo, i da se potrude da na ovom testu ne padnu (mada znajuci njih, oni i zele da padnu, da bi u narodu ispali veci "mangupi", da tako kazem).

Papić

pre 10 godina

Ja sam za referendum o nezavisnosti Vojvodine!

Da bude raspisan odmah, i da paralelno sa njim bude raspisan referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

I da svi (uključujući međunarodnu zajednicu) poštuju suverene odluke naroda.

matori

pre 10 godina

"...Sud: Statut Vojvodine neustavan..."

Alo, B92!!! Može li naslov da bude još malo više NEKOREKTAN?
Ili ste odlučili da se priključite provokatorskim bitangama...?
Razočarali ste me već više puta, ali je ovo sada prevršilo svaku meru!
Bando...

књигу у руке

pre 10 godina

Господо Војвођани,преварени сте.Статут Војводине вам није дао никаква нова овлашћена нити вам "вратио ваше новце" већ нови круг централизације па сад поред Београда имате и Нови Сад као новог административног монструма преко којег и вас и нас краду ваши еминентни политичари попут Чанка табаџије. Изборили сте им се за нове фотеље.Примера ради,сви они су ових пар година редовно узимали посланичке плате иако је покрајинска скупштина заседала само по неколико пута годишње.Савршен злочин,ви сте им омогућили да још више краду а они су знали кога ћете кривити када постане још горе а они ће тиме само стицати још већу моћ и присталице.


Новци су вам у знању.

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Устав је Устав господо!
(Бојан Илић, 5. decembar 2013 20:26)

How yes no! Mozda neki Americki, ali ovaj "nas" se svako malo menja kako se kome cefne, a tek ce da se menja!

BobmarkSRB

pre 10 godina

Zgrazavam se komentarima ljudi iz Vojvodine koji su nista drugo nego li utiranje puta secesionizmu poput Kosova a navodno se pretstavljaju kao da su Srbi ! Tesko jer tako srbin ne deli svoju zemlju !!! I ja vise volim Nis u kome zivim iako sam sa severa i ne gotivim Bg ali volim Srbiju !!!

grizli ravnice

pre 10 godina

Oni koji su za osamostaljenje Vojvodine od Srbije treba da znaju da bi kroz fantomsko prisajedinjenje Vojvodine EU de facto Bačka i delovi Banata pripali Mađarskoj, Srem -Hrvatskoj, a delovi Banata Rumuniji, i to sve pod nemačkom supervizijom. Tako da Srbi, koji čine nacionalnu većinu u Vojvodini, time sebe prepuštaju"drugim maticama" i za kratko vreme mogu dobrovoljno ili nasilno promeniti svoj identitet. Ako je to volja većine,srećan put, ali nemojte posle da cvilite. Što se tiče onih Srba koji Vojvodini ne bi dozvolili osamostaljenje, neka znaju da sve veći broj Šumadinaca želi samostalnu Šumadiju,a o Negotinskoj krajini, južnoj Srbiji, Raškoj oblasti i da ne govorim. Neka, svi se odvojite od Beograda, ali ne mislite da se istorija može ponoviti i da će Šumadija jednom opet biti pijemont srpskih zemalja, jer će Srbi na svojoj teritoriji do kraja ovog veka biti manjina! Lično, najviše bih voleo da se niko više ne odvaja, ali vidim u kom pravcu se ide...

Milorad

pre 10 godina

Ако војводина хоће да ствара државу величине токија нека, треба да се допусти тако нешто јер је у српској природи да тера инат и да трипује неке борбе за ослобођење чак и кад их нема. Али немојмо да се заваравамо да ће срби у војводини тад бити самостални, светске силе једва чекају такве државице да их држе у шаци. Што смо мањи то нас лакше поробљавају и апсолутно је свима осим нас у интересу да се поделимо на триста несложних државица које ће лако бити уништене, као већ једном од турака (на исту фору са отцепљивањем и поделом територија из саможивости властелина)

Ely

pre 10 godina

Stvarno ste jadni vi autonomasi,takve reci,takav prkos,mrznja,sta li?!Treba da vas je stid.I u Italiji postoji takva stranka ali kako kaze vecina Italijani i sigurno su mudriji od nas : Jasno je sta oni hoce, da kradu umesto Rima.Ne vidite da bi ti politicari i svi koji podstreakavaju taj sramni prezir tu, krali na jednak nacin.To sto vi vidite kao resenje je samo obmana.Nije Beograd vas ili nas problem,vec zavist,sta bi bilo sledece,gradovi unutar Vojvodine,jedan bogatiji,drugi siromasniji,da li bi svaki od njih trebao da se "otcepi"?

BeliAndjeo

pre 10 godina

Stefan Nemanja zasadio je jednu Srbiju. Malenu koja je rasla i razvijala se. Kroz ravnice i brda, doline i planine, reke i jezera. Kroz godine, decenije i vekove. Stvarana je mocna i hrabra drzava i jos hrabriji narod koje se voleo. Preko Stefana, Dusana, Lazara, Obilica, Karadjordja, kneza Milosa...Principa, Petra i Aleksandra, Zivojina i Stepe Stepanovica, Putnika i svih onih koji su dali svoj zivot u svakom mogucem ratu. Tesle i Pupina, Andrica i Njegosa, Santica i Crnjanskog, Vuka i Disa...Sva zlata, srebra i bronze, sve pobede i uspehe. A danas...nemamo nista, raspadamo se, mrzimo se, nema nas...stidimo se

albert

pre 10 godina

"Što se tiče Vojvodine, kako se ona odcepiti kada tamo živi oko 90% Srba. Gde bi takva Vojvodina mogla da ode?

Zato, dosta sa lažima i prevarama! A posebno, dosta sa neznanjem!!! Oni koji ne žele da žive u državi Srbiji neka idu tamo gde im je bolje!

Ljudi učite malo više i čitajte i lupetajte gluposti!!!
(Vasilije, 5. decembar 2013 22:10)"

Ti si valjda jedini u ovom univerzumu koji tvrdi da u Vojvodini živi 90% Srba.

Zoveš je svojom, a ni osnovno o njoj ne znaš?

I koliko god Srba u njoj da živi, kakve dođavola to ima veze? Kad će te da shvatite da nam to što smo Srbi NE ZNAČI NIŠTA? Kakvu to ulogu igra u mom životu?

Jesam li zbog toga zauvek osuđen na tutore sa strane?

I da, zbilja bi mogao da pročitaš nešto o Vojvodini, makar ono osnovno. Da naučiš gde se nalazi, ko u njoj živi i slične stvari...

Puf

pre 10 godina

Joooooojjjj Srbijo, nece te niko s'polja rasturiti. Sama ces se rasturiti. Sada ce ispasti da je Briselski sporazum ustavan (posto i nakon vise od godinu dana postovani ustavni sud nije doneo odluku), a autonomija je neustavns. Ja sam sumadinac privremeno u inostranstvu, ali ovo nije fer ni malo. I vojvodjani imaju puno pravo da se bune. Nigde se steceno pravo ne umanjuje. Sem u Srbiji. Zato vam je tako.

Krle

pre 10 godina

Kakav cirkus sa US sto ne rekoste da li su ustavni izbori na Kosovu da li je ustavna granica sa Kosovom ostavite Vojvodinu na miru izazvacete nesrecu.

ice9

pre 10 godina

Kako se ljudi na ovim prostorima lako pale i jos lakse zaboravljaju, pa cekajte bre zar nam je malo ratova, podela, otimanja, svadje u cemu je problem ne kapiram??

Alibunar

pre 10 godina

Mene ne interesuje NS, tamo nikad i ne idem Pancevo i Beograd su moji gradovi, ako se cepamo mi se Srbiji pripajamo.. A ko voli nek izvoli.

lorimer

pre 10 godina

"Kako je mislite odvojiti sa 20% podrske?
(Nikola M, 5. decembar 2013 23:29) "

Mislim da treba da vas više brine ZAŠTO postoji tih 20%

Kako ste ih napravili, kako ste ih naterali da žele da se odvoje.

Zašto bi i jedan Srbin hteo da se odvoji od Srbije, a ne 20%?

U kome je problem, u njima ili u Srbiji?

de centralizacija ili pasal;uk

pre 10 godina

evo moji roditelji su dosli u novi sad iz mesta tulare na sada granici kosova i srbije i ja sam rodjen u novom sadu i ja volim vojvodinu i novi sad i ako budem morao da biram izabracu vojvodinu i novi sad a ne srbiju i beograd molim vas da vi iz beograda prvo ispunjavate ono sto ste ustavom sami propisali ili ustav menjajte a dok ovaj vazi ponasajte se prema njemu a morate da znate da i ostali delovi srbije pa tako i vojvodina znaju koliko je dva plus dva a ne samo vi a jedan od uslova ulaska i pregovora za ulazak u eu je decentralizacija a ne postovanja ustava je samovolja i centralizacija i da posle ne bi ste nalazili modus opstanka vojvodine u srbiji i nebi ste pricali eu i vojvodina i vojvodina je srce srbije povedite racuna sta radite i milosevic je terao inat pa ode kosovo tako i vi kada se vojvodina internacionalizuje i narod u vojvodini polarizuje davacete i vise nego sto mislite sada ali nece vredeti i tada ce biti malo i kasno koliko god budete nudiliu i davali

VASA

pre 10 godina

Zna se ko u Vojvodini zeli odcepljenje od SRBIJE...
To je kao kad bih u Beogradu nekolicina trazila odcepljenje Beograda od SRBIJE...
Smesna je Pomisao na odcepljenje Vojvodine od SRBIJE !!!

Бојан Илић

pre 10 godina

Pedro!
Фашизам је ушао и на север Србије из комшилука!
Али са фашистима само оштро!

Veliki Štrumf

pre 10 godina

E ovih srba autonomasa mi je pun...pa ljudi ovo je vasa zemlja, nije idealna ali je vasa tj nasa! Potrudite se da nesto promenite, a ne da cepate drzavu! Gomila para se sliva u Bg(Beograd sam po sebi generise veliki kapital i ulaganja jer je veliki grad), pa se posle raspodeli na nivou cele zemlje, i za to nisu krivi ni beogradjani, niti Srbija kao zemlja, vec zakon i politicari za koje svi mi glasamo! Menjajte njih, a ne drzavu!!!

Milan

pre 10 godina

Bas puno secesionista... Prebrojte se jednom ljudi, napravite secesionisticku stranku, izadite na izbore, osvojite vecinu...
Do tad, nema od vase ideje nista? Kao sto je vase legitimno pravo da iz prikrajka pricate besmislice o ugrozenosti od strane Srbije, tako je i moje legitimno pravo da smatram da vas ima 0.1%.
I smislite sta je ta vasa Vojvodina? Samo oni koji misle kao vi?
Da li su granice te "Vojvodine" Sava i Dunav? Evo ja pristajem, glavni grad Novi Beograd sa Zemunom i ostalim prigradskim naseljima, cca 700 hiljada stanovnika. I verujte, sve sam autonomas koji jedva ceka da dodje kod vas da se upoznate!

Јоца

pre 10 godina

Па мајку му људи ако је проблем београд што се не отцепи србија од београда? Нису ни у нишу ишта богатији и они исто шаљу паре за престоницу. Или да постане нови сад престоница.... нама се осладило отцепљивање, на крају ће сваки србин да буде председник своје републикице. Нисмо ми различити народи па да се смиримо после једног отцепљења, само ће се даље наставити тај менталитет ионако се цепамо по регијама а исти народ. Шта спречава сутра срем да прогласи независност? Срећа па нам преци нису живи, срамили би се кад виде због чега су гинули

Exitas

pre 10 godina

Ok na B92 ima puno komentatora separatista, ali u stvarnosti ih nema. Znam jer zivim u Vojvodini. Da ih ima vise do sad bi nesto konkretno preduzeli ne bi samo sedeli za racunama i kuckali kako oni jadni rade a zli Beograd sve uzima. Volim moju Vojvodinu, ali samo u sastavu moje Srbije!

ilke

pre 10 godina

Neki kazu, ako ne damo Vojvodini autonomiju Srbija ce postati pasaluk. Pa neka ce, nece biti velika, ali oni koji ce ziveti u njoj ce je i voleti. Autonomasi se ponasaju kao razmazena derista po principu, ako mi ne priznate da sam pametniji, lepsi i bolji onda cemo se otcepiti. Sa takvim fasistickim stavom organizujte referendum i otcepite se koliko sutra. I kada pricamo ko je bez koga bio razvijeniji, podsecam vas da je Srbija najveci prosperitet dozivela kao Beogradski Pasaluk dok joj se svojevoljno nisu pridruzili drugi Juzni Sloveni, tada je bilo popularno biti centralista, ali to je vec druga prica.

Bojan J.

pre 10 godina

Nije Statut Vojvodine neustavan nego njegove pojedine odredbe! Dokle vise opasnog i neodgovornog senzacionalizma? Ko ce posle da polaze racune kad se narod nalozi?

@

pre 10 godina

@de sentralizacija ili pasaluk 2, 6. decembar 2013 09:53

Velikovojvojdanski nacionalisti pokazuju sta ime je cilj.
Promena granica, stvaranje nove drzave koja nikad nije postojala i teritorijalna osvajanja.
Pljuju po Beogradu, a hoce da prisvoje polovinu Beograda tvrdeci da je to u stvari vojvodina.

Istina je samo jedna vojvodina je prosecna, trosi vise nego sto stvara, i niko joj nista ne uzima, ona je ta koja uzima.

Alonso Mozli

pre 10 godina

Iz sadržine objavljene vesti ne proističe tvrdnja iz naslova. Naime, nije Statut neustavan u celini, već pojedine (doduše, veći broj) njegove odredbe. Teško je komentarisati ovu odluku dok god ona ne bude u celini dostupna javnosti. Tek tada se može reći da li je ova odluka dopirnos boljem funkcionisanju teritorijalne autonomije kao vertikalnog segmenta državne vlasti ili odraz duboke konzervatinosti srpskog društva. I na kraju moguće je da će odluka sa obrazloženjem pokazati da je sadašnji Ustav pravni akt kojim se potpuno pogrešno koncipira princip regionalizma u Srbiji.

Сфинга

pre 10 godina

Ја сам из Војводине и подржао сам доношење Устава 2006. године.
Устав, као кровни правни акт једне држеве, не може да се примењује селективно, него само у потпуности.
За овакву ситуацију су криве политичке елите, које Устав тумаче парцијално, у складу са дневнополитичким интересима! Oспоренo треба ускладити са Уставом.
Треба донети Закон о финансирању Војводине, који ће бити недвосмислен, принципијелан и примењив.
Постоје и такви који не разумеју потребу постојања Војводине, као једне изузетно сензибилне средине, а аутономија на најбољи начин регулише управљање управо тим осетљивим питањима! Јака централизација интернационализује питање Војводине, док са друге стране аутиномија не сме да има прерогативе државе.
Актуелна власт селективно оспорава кредибилитет Статута Војводине, јер је свима јасно да је циљ ове хајке обарање војвођанске владе.
Са друге стране, такође због дневнополитичких интереса, већ више од годину дана, Уставни суд не отвара питање спорних одредаба Закона о надлежностима националних савета националних мањина. Тај закон је дотичним саветима дао прекомерна овлашћења на пољу образовања, културе и информисања. Последица тога је фаворизовање припадника мањинских заједница на уштрб припадника већинског народа! У начелу је Уставни суд оспорио 95% тог закона, али због дилова са СВМ-ом (прекомпоновање у Суботици) и одобровољавање Расима и Угљанина, предмет стоји на дну фиоке!
Ако имате интегритета преиспитајте спорни закон, као и "Бриселски споразум"!!!

@

pre 10 godina

@istina, 5. decembar 2013 20:18
Jeste pitala se oko svega.

referendum radi izjasnjavanja gradjana da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji 23. april 1998. u tzv. vojvodini
Izjasnilo se sa DA 73.347 (6,32%)
Izjasnilo se sa NE 1.058.847 (91,31%)

Za Ustav 2006. u tzv. vojvodini je glasalo 93,32%. Protiv je glasalo 5,75%.

Za protivustavni Statut nije glasao niko, jer nije ni bio na referendumu.

Ustavni sud nije ustavni sud nije ustavni sud Beograda vec Srbije, a predsednik tog suda je iz tzv. vojvodine.

Te vase izmisljotine kako ste vi nekakve zrtve koje se nista jadne ne pitaju, nemaju nikakve veze sa istinom.

Dimitrije

pre 10 godina

(vosa, 6. decembar 2013 06:34)
Ustav se donosi na teritoriji cele zemlje a ne parcijalno. Ali ako cemo parcijalno da posmatramo Srbiju pa da kazemo da u V ustav nije prihvacen, onda mozemo parcijalno da posmatramo i V, pa da kazemo da je u Sremu ustav prihvacen, kao sto jeste. Uostalom, nije "prosao" zbog male izlaznosti, ali to ne znaci da oni koji nisu izasli da su protiv. Pre ce biti da se radi o odobravanju a ne protivljenju.

bilo-nekad

pre 10 godina

jel to nama neko rece, Srbi cuvajte se sami sebe, vec mrznja nas razara, zavidnost nas zaslepljije...nismo odmakli od onoga da komsiji crkne krava, pa taman ja nikakve koristi nemao od toga. dozovimo se pameti, ljudi ako je ista ljudsko u nama osalo

Mirko

pre 10 godina

Neka ta sacica ljudi u Vojvodini procita za pocetak Nemacki ustav.
Ustavni sud je doneo jedino mogucu odluku. Inace ne bi bilo razloga da dalje postoji.

Rollo Tomassi

pre 10 godina

Mozda je opet doslo vreme da poslusamo malo Djoletovu pesmu "Ne lomite mi bagrenje". p.s. i ja sam Vojvodjanin na privremenom radu u Bg-u.

vrabac

pre 10 godina

prosto fascinantno koliko gluppsti ovde. Pravnika i nema. Komentarisete sa jakim recima, a ni ne znate o cemu se radi osim eto naslova.. Najlakse je krenuti sa uaaaa. To sto je ustav rs nakaradan ne znaci da i statut nije. A i logika ustav rs je pao u vojvodini je imbecilna, izmedju ostalog sto ni ne znate sta pise u njemu osim eto mozda kosovskih epova u nekoliko clanova.. oladite malo

aha

pre 10 godina

Pa sta? Kao da nekoga taj statut uopste interesuje. Koliko gladnih, pa se opet niko ne nervira. Dok god ljudi, i u Vojvodini, ne rese da nesto i urade, bice isto ili sve gore. Ukinut je 1990. USTAV Vojvodine, unistena je Jugoslavija, pa nista - vecina je ili podrzala ili cutala. Sad ce tek cutati, 20 god. kasnije i uz stotine hiljada ljudi zauvek otislih napolje. Nema srece ovde...

de sentralizacija ili pasaluk 2

pre 10 godina

svi vi koji iz panceva nove stare pazove batajnice naginjete prema beogradu i ne osecate se vojvodjanima slobodno mozete da se odselite u srbiju beograd ili gde vec hocete kao sto u slucaju otcepljenja vojvodine zemun novi beograd surcin batajnica ovca borca krnjaca treba da pripadnu vojvodini jer se u principu nalaze u vojvodini zato mislim da je bolje da se postuje ustav i da se srbija decentralizuje a samim tim cemo svi zajedno brze u eu sta fali da postoje kao regije vojvodina sumadija istocna zapadna juzna srbija i beograd kao poseban region ili ako vec hocete pokrajna i onda bi beograd shvatio da nije centar univerzuma tj zaradjeno bi ostajalo u tim regionima a svi regioni pa i beograd bi morali da uplacuju ono sto je vazno za drzavu da sada ne nabrajam plus jedan procenat za nerazvijene koji bi novac trosili strogo za razvoj a ne kao do sada za plate administracije i nisu nikome odgovarali za promasaje i ne namenski trosena sredstva pa dolazi do ovakvih komentara jer je stvarno dosta pljacke ili ce nas odneti djavo sve zajedno ujedinjene i razjedinjene sve jedno

Mladen Mladenović

pre 10 godina

cenzura je strah od drukčijeg mišljenja....
(gulag, 6. decembar 2013 11:22)
-------------------------------
Nažalost, nekima je cenzura jedini način da plasiraju svoje jednoumlje. Vidim da se na nekim forumima uveliko propagira stvaranje države u državi. Neko pokušava da raspoloženje javnog mnenja predstavi u pogrešnom svetlu i svim srobofobima i separatistima pošalje poruku da nastave jer, iza njihovih "naprednih" težnji stoji ogromna većina u Srbiji, u šta, uz izvinjenje svim separatistima i srbomrscima, uključujem i Vojvodinu. Verovatno je sramota, i veliki korak unazad, reći da je Vojvodina Srbija, i da velika većina srpskog naroda koji živi u Vojvodini, nije na talasima ovih propalica, koje svojim radom i intencijama pokušavaju da izazovu nove sukobe i nesreće u Srbiji.

www

pre 10 godina

@Сфинга, 6. decembar 2013 11:06
Zasto bi se donosio zakon o finansiranju iskljucivo vojvodine i nikog drugog u celoj Srbiji?
Kredibilitet statuta je osporio DSS i pravna struka,jos pre mnogo godina, a on nije vlast, i dokazali su pred sudom da su u pravu. Vlast je Dacic koji sa pajticem doneo taj Statut.
Autonomija kakva postoji u Srbiji, i kakvu vi branite, ne postoji nigde na svetu, zasto bi postojala u Srbiji.
Kako se zove AP u Madjarskoj i Hrvatskoj? Ne postoji tamo AP i uza Hrvatska ili uza Madjarska. To postoji samo u Srbiji i nigde vise.
Zbog cega Srbija radi ono sto niko ne radi?

djed tripoje

pre 10 godina

Evo samo jedne cinjenice kako se kod nas pravo tumaci i sprovodi selektivno,a usta nam puna ljudskih prava:Ustavni sud je protiv odredbe da i latinica uz cirilicu bude ravnopravno pismo u Vojvodini,a zahteva se(sa punim pravom doduse)postovanje manjinskih prava Srba u Vukovaru glede cirilicnih natpisa.Kako sad tamo treba a ovde ne???

lalo

pre 10 godina

Neka bude referendum u Vojvodini sa pitanjem da li ste da svaki dinar generisan u Vojvodini zavrsi u Beogradu ili alternativno da li ste za to da Vojvodina bude nerazvijen region u Srbiji. Mislim da nijedan normalan gradjanin Vojvodine nece biti za takvu "sudbinu"

glupost na mestu

pre 10 godina

ovo pitanje je vrlo bitno, ali to sto ga madjari i hrvati (kojih ima oko 30%) koriste da nas provociraju, pitanje gubi vaznost i pretvara se u separatizam i ignorisanje od strane drzave.
ko je mene pitao u sumadiji da ja hocu u rat za ocuvanje jugoslavije '92???
ko mene pita u sumadiji da mi uzima novac od poreza i placa dugove beograda???
ko je mene pitao u sumadiji za trosenje novca na bilo kakav nacin???
ko me je pitao da se dozvoli vojvodjanima da koriste subvencije po hektaru iako ne obradjuju zemljiste????????
cek, pa sad ja treba da kazem " Sumadija Sumadincima" ????
i to kosovo sto se "otcepilo" kakvu buducnost ima bas me zanima?? njime upravljaju svi, osim samih "kosovara". a tako ce i ostati!
a da, ne daj Boze, dodje do kakvog svetskog rata ili rata sirih razmera, cik pogodite gde ce srbi prvo!
zato, treba gledati ovo pitanje ozbiljno resiti, bez ikakvih ucena i pretnji da nam stvarno SVIMA bude bolje pa bio srbin, madjar ili hrvat!!
ali pricam ja u prazno, samo ajt'...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Roditi se u Evropi, ali u rupi UŽAS (uža srbija) pa to je čista tragikomedija, ali sad ispada da je roditi se u Vojvodini još gore, kao kad u ružnom snu pokušavaš da pobegneš a ne možeš.
Vojvođani, koji vam je đavo, bežite odavde, morate biti malo uporniji i na kraju ćete ipak dobiti podršku Evrope i Amerike, i svih nas zdravih iz...ovog Užasa, a komuniste iz rusije i ove vučićeve...ko još nešto pita, odavno su, na sreću, potpuno nemoćni I smešni.
(žsavić, 6. decembar 2013 12:53)
--------------------------------
Roditi se u "rupi"je možda tragikomedija ali, kada se u "rupi" rodi još jedna "rupa" onda je to samo tragedija ili, kako rekoste, UŽAS?! Imate podršku Amerike, Evrope i svih "nas zdravih"?! Ako je to zdravlje, kako izgleda bolest gospodine?! Prosto me čudi da neko sprečava "zdrave i pametne" poput Vas da se vinu medju evropsku elitu , jer se iz Vašeg komentara stiče utisak da vas neko sprečava da odete?! Ako je tako to bi zaista spadalo u uzurpaciju osnovnih ljudskih prava. Ćelim Vam da napustite UŽAS. Možda Vama neće biti lakše ali že se UŽAS olakšati.

Сфинга

pre 10 godina

Веома јасно сам се одредио о нивоу аутономије Војводине.
Нико и ништа НЕ СМЕ да угрози територијалну целовитост Србије. Она је наша држава подједнако, без обзира да ли живимо "северно или јужно од Саве и Дунава". Другу државу немам(о), па зато и траба на мудар начин да је чувамо. Да је сами уређујемо, без "добронамерних" ментора са стране.
Као Србин, који је одрастао у средини где сам био у мањини, често сам и сам доживео одређени вид дискриминације, тек да би био "мир у кући". И целог живота се борим за то да Србија постане држава где сви имају подједнаке шансе. Нисам утописта и знам да идеалног нема. Међутим, зар нисмо ништа научили у протеклих 20 година, да не можемо мимо света. Са једне стране имамо катастрофалан однос по питању (не)познавања службеног (српског) језика код бројних припадника мањинских заједница (што је непоштовање државе у којој живе), а са друге стране превелико повлађивање истима. Ко је крив? Па сама држава, која није разрадила механизме у самој сферама образовања и уптреба службеног језика!!! Поменути Хравати и Мађари су то лепо регулисали, ко је нама крив што смо туњави!!!?
Не ради се само о правима Војводине, него и самих локалних самоуправа. Нико боље од самих житеља одређене регије не зна боље шта му је приоритет од њега самог. И у Нишу, КГ, Ужицу, Зајечару,... Војводина је комплекснија због етничке шароликости, а ако је доживљавамо као богатство, онада је најбоље да је сами сачувамо. Ако то сами не учинимо, бојим се, долазиће диктати споља.

Kropotkin

pre 10 godina

Gospodo novinari, POJEDINI DELOVI su neustavni, i dat je rok da se isprave. No big deal. Zasto uporno podgrevate situaciju i stavljate tendenciozne naslove? Vi ste jedni od najvecih krivaca za sva zla koja su nam se desavala i jos se desavaju, samo svadjate narod.

zbunjen

pre 10 godina

Meni neke stvari zaista nisu jasne... Ovde se sada vodi polemika oko toga gde idu pare, da li Vojvodina da bude AP ili ne, ili da li da bude samostalna država. Ljudi vest glasi Ustavni sud.... i to bi trebalo da bude tema, jer ukoliko nešto zaista jeste neustavno onda i mora da bude ukinuto a onima kojima se ustav ne sviđa neka ga menjaju po ustanovljenoj proceduri, naravno ukoliko to mogu. A ukoliko to ne mogu onda je jasno da većina građana ipak nije za te i takve promene pa u tom smislu oni koji za te promene jesu moraju da shvate da živimo u društvenom uređenju u kojem vlada većina a ne manjina.
To vam je kao i sa sadašnjom vladom, onaj ko je glasao "protiv" ove vlade tj. za stranke koje nisu u koaliciji sada neka se zakonskim putem bori za promenu vlasti...
Stalno gubimo fokus i pričamo o stvarima koje nisu na dnevnom redu. Da li postoji problem oko raspodele nadležnosti, para ili sl. Možda i postoji i ukoliko zaista postoji slažem se da bi ga trebalo rešiti ali se zna kako se to radi, odnosno kako mi malo stariji volimo da kažemo za šta smo se se borili sve one godine a to je da se vlast menja na izborima a zakoni u skupštini...
Ovde je tema da li je nešto neustavno ili ne, a ne da li je sve ok u Vojvodini...

Sremac a dusa Vojvodjanska

pre 10 godina

"Za Ustav 2006. u tzv. vojvodini je glasalo 93,32%. Protiv je glasalo 5,75%"

Budalastina! Za taj nakaradni plagijat Milosevicevog ustava glasalo je jedva 42% populacije u Vojvodini. Da ne govorim kako su D"SS", SRS, SPS i ostali iz patriJoCkog bloka dolazili autobusima na glasanje.

Sta vi mislite zasto je taj ustav na silu proguran preko noci!?

Nista niste naucili iz skorije istorije a kasnije ce biti kao sa Kosovom "manje od nezavisnosti ...

@

pre 10 godina

Sremac a gusa Vojvodjanska, 6. decembar 2013 14:43
Za ustav je u tzv. vojvodini glasalo 93,32% za a 5,75% protiv, i pored kampanje koja je vodjena protiv.
Protiv ustava je glasalo jedva 2,7% populacije u Vojvodini, a ne 100 % kako to hoce dokoni vojvodjanski dzabalebarosi da predstave, izmisljajuci kao sto izmisljaju sve ostalo.

Dakle glasali ste za Ustav

toza

pre 10 godina

autonomna pokrajina vojvodina ne zeli nezavisnot ali bas zato sto joj ni beograd neda nezavisnost ona ce da se odcepi. na to me podseca sva ova prica

munZ

pre 10 godina

Verujem da Ustavni sud zna svoj posao. Ništa, menjajte Ustav! Koliko vidim, najmanje se žale u Vojvodini. U drugim krajevima samo kukaju na beogradizaciju, "Srbija radi, Beograd se gradi" i sl. Nego lepo, decentralizacija i neka više para ostaje "autonomijama".

ja

pre 10 godina

U Vojvodini danas zivi vecinsko Srpsko stanovnistvo koji i ne pomislja na otcepljenje ili bilo kakav drugi vid separatizma.

Zelim reci da mi je Beograd jednako drag kao i Novi Sad i Nis. Medjutim, kao sto ja ne trazim od Srba koji su poreklom sa Kosova da se odreknu svoje kolevke, svojih manastira itd, isto tako nije u redu da neki tamo ustavni sud procenjuje da li su Vojvodjani sami osnovali Vojvodinu i da li imaju pravo da sacinjavaju konstitutivne aktove.

Dakle, ako cemo da se vodimo papirima, Vojvodinu treba ponuditi nazad Austriji i Madjarskoj, pa onda raspisati u Vojvodini referendum da li Vojvodina zeli da se odvoji od Austrije i Madjarske i da se pripoji Srbiji.

Znate kakav bi bio rezultat ? 90% bi OPET glasalo za prisajedinjenje Srbiji, ali Prisajedinjenje VOJVODINE da ostane AUTONOMNA.

Mi imamo pravo da odemo, imamo pravo i da se otcepimo, imamo pravo i da se opet pridruzimo i to nam niko ne moze oduzeti.

Svojom VOLJOM biramo da zivimo ZAJEDNO sa Srbijom u istoj drzavi.

Nemojte nas ZAVADJATI gospodo SUDIJE USTAVNOG SUDA.

Mi smo dobri i posteni ljudi, vredni i radni. Volimo sve koji nam ne cine zlo.

Ne cinite nam zlo!

crni domino

pre 10 godina

"To je kao kad bih u Beogradu nekolicina"
(VASA, 6. decembar 2013 08:51)
To je kao kada bi u Beogadu nekoliko... Mnogo si Vaso nepismen, a to je opasno, jer kao politicar mozes napraviti neku glupost pa da ti posle zao bude. Nemoj da se ugledas na Tomu Nikolica, nije on za ugled!
Uci Vaso bar srpski jezik da budes pravi Srbin!
PS: Izvini, nisam procitao do kraja tvoj komentar, dovoljno mi je bilo tvoje poznavanje pravopisa!

crni domino

pre 10 godina

To Naprednjaci, glodjite koske i rezite na sve oko sebe.
Nesto morate da radite jer ste suvise jednostavni za pametnije stvari.
Vi ne umete od Vojvodine da napravite regiju koja moze hraniti pola Evrope. Postoje silne studije o tome. Ali onda vi ne bi imali procenat, vec Vojvodjani i zbog toga se vrtimo u krug godinama!
Uskracujete im njihovo, dajete Kosovu kapom i sakom, pravite incidente po Vojvodini a onda ih napadate da hoce da se odvoje zbog vas, ne zbog nas. Vama odgovara brlog, nemastina, nekultura i haos!
Kakvi ste i kako vodite drzavu, i ja ih podrzavam kao srpski patriota pet puta veci i iskreniji od vas!
Vi ste nesposobni da im omogucite i PRIVOLITE ih da zive sa nama. Hocete na SILU da ih zadrzite, hocete NJIHOVO, a to vise ne pije vodu gospodo Naprednjaci!

žsavić

pre 10 godina

Roditi se u Evropi, ali u rupi UŽAS (uža srbija) pa to je čista tragikomedija, ali sad ispada da je roditi se u Vojvodini još gore, kao kad u ružnom snu pokušavaš da pobegneš a ne možeš.
Vojvođani, koji vam je đavo, bežite odavde, morate biti malo uporniji i na kraju ćete ipak dobiti podršku Evrope i Amerike, i svih nas zdravih iz...ovog Užasa, a komuniste iz rusije i ove vučićeve...ko još nešto pita, odavno su, na sreću, potpuno nemoćni I smešni.

iz'o zivot!!!

pre 10 godina

(Mladen Mladenović, 6. decembar 2013 12:38)

ODGOVOR MLADENU I NJEMU SLICNIM:

Dokle god se Srbija bude ponasala kao hobotnica koja svojim pipcima hoce da gusi sve okolo koji ne misle isto kao ona, prolazice kroz istoriju kako je prosla dosad!!!

Sve smo zive oterali!!! Ostala je jos Vojvodina, u kojoj ljudi nisu separatisti, gledaju svoja posla, ali bas ovako nasilnicko ponasanje tera ljude na pobunu!!!
Kako je krenulo, otici ce ne samo Vojvodina, vec i Beograd, da bi se odbranio od takve Srbije!!!

volonter

pre 10 godina

Pa oni izgleda misle da su jači i od Ustava. Treba podhitno uskladiti Statut sa Ustavom,jer u suprotnom o čemu mi uopšte pričamo?!

Sinisa NS

pre 10 godina

Pa Beograd se odavno de fakto otcepio od Srbije. Recite mi samo jednu stvar o Beoredu o kokoj se odlucuje negde van Beograda, u Srbiji. Ima skupštinu, zastavu koju niko nije palio, HIMNU koju Vojvodina nema, Predsednka (gradonacelnika), svoju policijsku upravu koju Vojvodina nema, pa cak i svoju železnicu, nezavisnu od ŽS.

kao sav normalan svet

pre 10 godina

Ustavni sud je postupio po papirima. Na stranu sto imamo nakaradan Ustav. Ali kada Vlada Srbije ne uplati ni jedan jedini dinar za ovu godinu Vojvodini, sto je po zakonu duzna da uradi, onda nema Ustavnog suda. Sve zbog razlike u politickim partijama koje su u Novom Sadu i Beogradu. Dokle ce vazne odluke da se donose samo onda i onako kako vlastosrscima to odgovara? A ne po pravu i slovu zakona?

crni domino

pre 10 godina

"Crni domino! Немој молим те ти да неком ништа причаш...."
(Бојан Илић, 6. decembar 2013 14:18)
Sto; treba da cutimo i da se nakon vaseg katastrofalnog vladanja oporavljamo narednih 50 godina?
Nema cutanja gospodine Ilicu! Za to nemojte da me molite (pretite).
Nego, raspisujte izbore odmah jer postoje mnogi sposobniji od vas.
Vi ste se pokazali za ove dve godine. Preslisajte se sta ste dobro uradili za gradjane. I za Drzavu! Ja cu vam reci: NISTA!
Od te vase price, rusenja vlasti po gradovima, hapsenja demokrata i silnih zaduzivanja zarad socijalnog mira, gradjani nemaju koristi, kao ni drzava!

Nemanja

pre 10 godina

(@, 6. decembar 2013 17:42)

Jesi ti baš toliko neupućen ili se dobro pretvaraš? Za važenje referenduma o Ustavu je potrebna izlaznost od 50%, a to u Vojvodini ni za dva dana (i noćenjem materijala na izbornim mestima u zemlji gde nijedni izbori nisu prošli bez prevare) nisu uspeli da izlažiraju.

Turska vlast u madjarskom gradu

pre 10 godina

Srbija treba da održi referendum za odvajanje beograda iz Srbije (ime beograd je inače ostatak madjarskog imena grada "Nandor Fehervar" - Nandorov beli grad, kojeg je osvojio Sulejman...). I da se Beograd pripoji nekoj od novih država... Može i Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, da malo beograd bude (pod)region ili pokrajina u nekoj drugoj državi.
Od kada su turci otišli iz Srbije, vlast u Beogradu (sem Mihaila Obrenovica) se prema jugu odnosila kao prema svom feudu, a prema severu, od 1918 (Vojvodini) kao prema okupacionoj zoni. Nece Vojvodina da se odvoji od Srbije. Vojvodina hoce da se odvoji od onih koji su napravili "jogurt revoluciju" i od onih koji tu tekovinu recikliraju. Centralnu i južnu Srbiju ste "isisali" ekonomski i politički, Vojvodinu dovršavate ekonomski (rasprodajte i ovo malo što je ostalo pa da više nije vaše, a ne naše) ... šta će beograd (Fehervar) da "sisa" uskoro.
A koliko se Beograd razume u pravo i politiku, pokazalo je zadnjih 25 godina. Rezultat je 0,000 * 10^(-100000000000....) ili kontinuitet gluposti.