Sreda, 04.12.2013.

21:47

Zašto srpski đaci stagniraju?

Od mesta na globalnoj rang-listi u PISA istraživanju, Srbiju mnogo više treba da brine podatak da je više od trećine naših učenika funkcionalno nepismeno.

Izvor: Danas

Zašto srpski ðaci stagniraju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 10 godina

A da li ste vi pokusali da uradite PISA test? Zadaci su na njihovom sajtu. Moras dobro da se skoncentrises i citas i teks i pitanje, da bi tacno odgovorio.
(probala, 5. decembar 2013 12:46)
Sada sam otišao na sajt pisaserbia i video primere. Nije teško. Ne znam za tebe, ali meni su zadatci sasvim ok, naročito mi je čudno što na onom delu gde se testira razumevanje pročitanog teksta naša deca loše prolaze, verovatno jer nemaju kulturu čitanja knjiga. Napisan tekst i postavljaju se pitanja da se vidi da li dete razume šta pisac poručuje u tekstu. Poražavajuće je za profesore srpskog jezika ako deca ovako slabo razumeju tekst, a tekst nije nikakvo filozofiranje već samo priča koja sadrži opis.

s t v

pre 10 godina

Umesto građanskog i veronauke uvedite "smer" vođa navijača i starlete pa ćete videti kako deca uče.
Pišu SMS-ove umesto sastave, računaju na mobilnom, a ne napamet ili na papiru, druže se na FB umesto "uživo" pa im je govor sveden na :"ekstra, do jaja, brate, vrh,..", izlaze u 24h umesto da spavaju, gledaju roditelje koji se satiru od posla, a ne mogu da im kupe najnoviji ajfon, deca su do 35 godine života, gledaju Farmu umesto da čitaju knjige ...
Pa šta hoćemo od njih? Hteli smo napredak. Sve ranije je bila komunistička glupost (komentari roditelja) sada su bitna prava učenika, a ne obaveze istih.
Sve u svemu, kakvi su roditelji deca su nam "ekstra".

N

pre 10 godina

Citam ovde komentare i blago je reci da sam sokirana. Odgovornost se prebacuje na decu, kako ona ne uce dovoljno, kako ne bubace dovoljno,a cak neki predlazu i da deca u skoli ne treba da se igraju!!!??? Takodje je neko i predlozio da treba da se predje onoliko gradiva koliko deca mogu da svare, i to sve dok ne promene pristuo ucenju, jer sa ovakvim pristupom mogu da predju samo trecinu predmeta.
Prvo da pocnemo od osnovnog 90 odsto populacije ima IQ izmedju 90 i 110, iako se mnogi busaju kako im je veci, nije. Shodno tome njihovom IQ i uzrastu treba praviti program, kako to rade u normalnim zemljama, tipa Sloveniji, Austriji ili Finskoj. Tacno je da deca treba da uce trecinu programa jer je to za njihov uzrast i tako ce vise da zapamte i da nauce. Nabacivanje svakodnevnih cinjenica nista se ne resava. Uci se, dobije se ocena, zaboravi se. To je redosled, zato smo i najgori na PISA testu. I na kraju ovoliko buncanje oko obrazovanja odlika je siromasnih naroda. Siromasni narodi su ti koji preko sistem i obrazovanja zele da stignu do nekog cilja, jer im je to jedina sansa. Obrazovanje je bitno i u drugim zemljama, ali to je samo jedan segment zivota, a ovde je to sve u zivotu, sto se nabija deci na nos od malena. "Ako ne zavrsi fax neces moci da nadjes posao, neces moci da odes u inostranstvo, a da bi se tamo stiglo mora da se radi od malena." Bas kao u Kini gde su ogranicena mesta na fakultetima, pa deca sa tri godine pocnu da idu na nekoliko aktivnosti. Prepoznajete li se?

probala

pre 10 godina

A da li ste vi pokusali da uradite PISA test? Zadaci su na njihovom sajtu. Moras dobro da se skoncentrises i citas i teks i pitanje, da bi tacno odgovorio.

evoplacem

pre 10 godina

(Bender,)
To je to,svi komentari su dobri osim par,kao da svi znamo o cemu je problem sto i ne sumnjam.Bender je u pravu.Za pocetak bi nam trebao odgovor na pitanje -yasto cekamo-.Kada bi resili skolstvo,ne bi nas mnogo sta drugo sekiralo.
Voleo sam da sam nesto vise u srednjoj naucio ali je sve to bilo preobimno...hvala Bogu,sad sam na fakultetu,lakse nego u srednjoj i osnovnoj sa 10+ predmeta.

Hvala, Đorđe!

pre 10 godina

@Nastavnik: Jadna li su ta deca kojoj vi predajete. Vi ste dragi gospodine, uz sve poštovanje, potpuno promašili profesiju. Sećam se kako sam u drugom razredu osnovne počeo da učim engleski jezik (krajem 70-ih godina prošlog veka). Predavao nam je izvesni Đorđe, i to samo tu jednu godinu. Čovek je bio zanimljiv i kao nastavnik i kao osoba. Umeo je da nas navede da se potpuno unesemo u ono čime smo se bavili na njegovim časovima. Kvizovi, igre, fantastična objašnjenja... Nikada nije insistirao na bilo kakvoj disciplini, osim one kojom se obezbeđuje da baš ne ometamo u potpunosti decu u susednim učionicama. Bilo je i skakanja i cike, čak i trčanja i pentranja po klupama... Mi smo tako zavoleli Đorđa i sa Đorđem i engleski koji nam je predavao. Kod mene je taj osećaj bio toliko jak da sam, makar i posle samo jedne školske godine koliko nam je taj čovek predavao, ja nastavio da volim i učim taj jezik. Ne biste verovali, ali mene stranci i sada pitaju da li sam živeo u USA ili UK obzirom da baš dobro govorim ovaj jezik, a učio sam ga samo u okviru školskog sistema. Džaba vam sva disciplina i potpuna kontrola nad đacima, ako vi niste u stanju da ih zainteresujete i da ih navedete da zavole lepe stvari koje svaki školski predmet nosi sa sobom. Disciplinom ćete ih naterati da ćute, ali nikad da nauče. Žao mi je samo što sam zaboravio prezime onog genijalca Đorđa... Baš bih voleo da ga negde sretnem. Vi nemojte brinuti... Vas vaši Đaci neće zaboraviti, istina ne po dobru.

Marko

pre 10 godina

@Vojvođanin
Vidiš i ja sam iz Vojvocine, tačnije Srema i veću glupost nisam čuo. Onaj ko govri srpski i ne može da nauči ćirilicu i latinicu je blago rečeno glup. To što naša deca uče dva pisma je velika prednost jer kada uče jezike lakše se prilagođavaju, što su mlađa deca bolje usvajaju jezik. Ćirilica je u sastavu jezika, kada jednom naučiš znaš, to nema veze sa primenom nekog zakona iz fizike, ili što neko ne može da zamisli priamidu u prostoru i to skicira na papir i da izračuna njenu visinu. Znanje pisam nema veze sa nesposobnošću primene zakona koji se uče u školi u svakodnevnom životu. Na fakultetima je veliki problem nedostatak prakse, a u školama jer se insitira na informacijama i detaljima, a ne na razumevanju. Prolem je ako profesor istorije insistira na nekim datumima, a ne na samom događaju i onome do čega je taj događaj doveo. Takođe ako profesor geografije insitira na brojevima kao što je visina neke planine, a ja se sećam da u mom odeljenju učenici nisu znali da se orjentišu na karti. Mnogi nisu znali strane sveta i kontinete, ali profesor je tražio podatke koliki je najviši vrh Evrope. Nije poenta da deca nauče da nabroje klimatkse pojaseve, već da na osnovu klimatskih uslova znaju kakve biljke i životinje se mogu razvijati pa samim tim da znaju da u Srbiji teško da mogu da gaje banane.

Slave

pre 10 godina

Monogi ovde tvrde da djaci "razbijaju" geografiju i istoriju. Pa naravno, to se svodi na bubanje tj na reproduktivno ucenje. To nije prednost, to je problem.

A kada je u pitanju matematika gde se trazi logicko razmisljanje, resavanje zadataka, istrazivanje, put u nepoznato, onda NISTA.

de fakto i de jure..

pre 10 godina

“Huligani na stadionima!” – “Fašistički leci na Voždovcu” - “Roditelji neće treći test na maturi” - šta je starije "kokoš ili jaje"?

mik

pre 10 godina

Mozda bi se deca i naucila funkcionalnoj pismenosti a ne bi bila primorana da bubaju gradivo kada bi udzbenici bili bolje napisani i prilagodjeni uzrastu dece. U udzbenicima za nize razrede osnovne skole barata se nekim pojmovima za koje u samoj knjizi nije dato objasnjenje a ucitelj takodje nije nasao za shodno da objasni (npr. dete mi deklamuje kako je humus organskog porekla, a kada ga pitam sta to znaci da je nesto organskog porekla ono ne zna jer u knjizi nije objasnjeno) i sta onda deci preostaje nego da bubaju. Naravno postoji i mogucnost da dete pita za objasnjenje ucitelja ili nastavnika, ali ovde je postavljanje "nezgodnih" pitanja na casu kod pojedinih nastavnija vrlo nepozeljno jer moze da im se desi da ni oni ne znaju jer su svojevremeno isto tako samo bubali gradivo napamet.

Cinik Pripravnik

pre 10 godina

U drugom osnovne mog sina nastavnica uči da se 'ići će' piše spojeno, znači 'ićiće'.
A Gvido Tartalja je franuski pesnik!!!!

Lola

pre 10 godina

Samo neka vlasti podilaze zahtevima roditelj da ne treba test opšteg znanja, studentima (da im se uvede najmanje 10 rokova godišnje), privatne fakultete neka izjednačava sa državnim... pa eto nas još niže na tim lestvicama. Ako se pitate kakve veza PISA ima sa fakultetima, onda se zapitajmo ko nam učim decu, kakve škole su isti završili i kako.

talić zlatko

pre 10 godina

(ludi, 5. decembar 2013 00:06)

Baš si se dobro potpisao, praviš se lud, a sve dobro znaš! Pa mnogo mladih iz celog sveta i iz razvijenih zemalja ( Italijani, Nemci,Francuzi, Španci, Finci, Kuvajćani..) želi da studira na Harvardu, Jelu, Kolumbiji, Oksfordu, Kembridžu.. jer su najbolji! Ali to ne znači da su naši fakulteti loši! Beogradski univerzitet je zvanično opet zvanično u 500 najboljih ( bolji od Zagrebačkog, Sofijskog, Varšavskog..)!
A mala Tijana je išla u USA na operaciju jer tamo su najbolje bolnice na svetu, najbolji lekari pokupljeni iz celog sveta ( ali operišu samo one koji mogu da plate i min 100.000$...ali imaju i 60 miliona ljusi koji nemaju osnovno zdravstveno osiguranje! A u Srbiji svi mogu da dobiju osnovnu lekarsku pomoć besplatno (pardon, neki plaćaju participaciju 50 dinara)!

Nemanja

pre 10 godina

Porodica,okolina koja ne ceni uspesne i kvalitetne vec samo one sa novcem i clanskom kartom stranke,odsustvo kulture uopste...izaberite nesto od ponudjenog.

Ja, realno, Božidar

pre 10 godina

(ludi, 5. decembar 2013 00:06)

Nemoj da se praviš naivan, pa i moja baba bi razumela da sam napravio lapsus ( uzmi Vujakliju pa nađi značenje)! Naravno da je Oksford, a ne Osford! Vidi se da se hvataš za nebitno,kao i uvek, a suštinu nisi nikad razumeo! Šta možeš da prigovoriš mom komentaru, imaš li neki argument protiv, to je bitno?

Bela

pre 10 godina

Prosveta u Srbiji se nalazi u zacaranom krugu neuspeha i prosto ne znate od koje karike u tom nesrecnom lancu da krenete. Sa jedne strane su ravnodusni, nezainteresovani i uglavnom neodgovorni roditelji. Neki od njih svojim stalnim pritiscima na nastavnike cine "medvedju uslugu" svom detetu, uceci ga da je vaznija forma(ocena) od sustine(znanja). Roditelje koji ni ne dolaze u skolu, osim pod prisilom, necu ni da pominjem.. Sa druge strane je Ministarstvo sa svojim sumanutim neprekidnim reformama, koje su po pravilu na stetu djaka. Zatim, nastavnici, koji ne ispunjavaju ni minimum svojih obaveza( znanje ucenika je potvrda za to), a za koje su placeni. Njihova ravnodusnost i nerad(ja ovako pametan i talentovan zaglavio sam u skoli sa glupim pubertetlijama) su neverovatni, pa zato imamo poplavu privatnih casova od kojih nema bas nikakve vajde, osim trenutne "sminke". Dobar deo nastavnika svoj posao dozivljava kao kaznu i tu u startu nema prostora za visok kvalitet nastave, kreativnost i napredak ucenika. Ministarstvo + nastavnici + roditelji = nezainteresovan, lenj i neodgovoran ucenik, a znanje na nuli. Bojim se da u ovom drustvu ne postoji volja, a ni strucni ljudi koji bi se bavili resavanjem najvaznijeg problema u Srbiji.

No pasaran!

pre 10 godina

Dokle god profesori budu zahtevali bubanje i prosto reprodukovanje podataka, nemamo čemu da se nadamo. Sećam se pre par godina kada sam kao gimnazijalka odgovarala geografiju i dobila 4 jer nisam znala koliko tona drvne građe godišnje proizvede Kanada?! Da li je potrebno reći da sam prethodno profesorki umela da objasnim znatno komplikovanije stvari poput odvijanja složenih klimatskih procesa, vazdušni pritisak, troposferu, kanadski anticiklon i sl.!
Kako je današnjim generacijama školaraca u ovom trulom i nažalost sve gorem sistemu, ne usudjujem se ni da pomislim.

Milos

pre 10 godina

Zato što su i deca shvatila da od škole neće imati nikakve koristi. Za devojčice je najvažnije da imaju velike grudi, gole stomake i da su odlične u sex-u, jer to su vrednosti koje im garantuju uspeh u životu, a dečaci gledaju da budu "biznismeni", da muljaju i muvaju, pa će preko kuma iz stranke da dobiju dobor plaćen posao na državnoj grbači. I kome sad tu treba škola?

Milos

pre 10 godina

Jer je koncept nasih srednjih skola da djaci moraju da znaju sve od nervnog sistema lestvicastih crva preko dela Rudjera Leonkavala zakljucno sa imenima clanova dinastije Jagelonaca i time da je u Argentini u regiji Rosario razvijeno izmedju ostalog i stocarstvo.Njihovi licni afiniteti se uopste ne potenciraju,srednje skole 'specijalne' izuzev Matematicke jednostavno ne rade svoj posao,o strucnim da i ne govorimo-Meka za dripce i nezainteresovane nastavnike i segrtska praksa kod majstora da im kupuju pivo i burek u zamenu za potpis-,te nije ni cudo sto je tako.Onih 10% sto imaju kapacitet uce sve radi ocene,dok ostatak reaguje inadzijski pa uci samo sto ih interesuje ili cisto da prodju,jer vide da je to samo etapa od koje u sustini nista ne zavisi.

Komša

pre 10 godina

Nije mi jasna ideja da deca uče veronauku i gradjansko.Moja generacija je neophodno znanje o religijama,njihovom nastanku,učenjima i uticajima na društvo sticala na časovima istorije.Ko je hteo više mogao je u crkvu da ide,da čita versku literaturu.Gradjansko je tek nebuloza.Kao da škola pokušava da pomogne roditeljima u vaspitavanju dece uvodeći ta dva predmeta a zauzvrat roditelji treba da uče sa decom srpski,matematiku,fiziku,hemiju...
Moram priznati da je i moja generacija imala predmet bez kojeg je dalje školovanje nezamislivo - Domaćinstvo.Tu smo učili da tkamo (sećam se da smo morali da napravimo ram i donesemo vunicu) i da punimo jaja kačkavaljem i šunkom.Predmet zgodan za uhlebljenje nezaposlenih kadrova a učenicima za zabavu ili prepisivanje domaćih koje nisu stigli da urade kod kuće.
Za početak ukinuti veronauku i gradjansko.

Vojvođanin

pre 10 godina

Tako je to kad se prvo uči ćirilica. Šta mislite zašto su deca iz Vojvodine pobeđivala na republičkim takmičenjima u vreme kada se u Vojvodini prvo učila latinica? Naša deca gube vreme pogađajući koje slovo je na latinici a koje na ćirilici, dok deca iz drugih zemalja za to vreme reše pola zadatka.

marko, nis

pre 10 godina

Postoje mnogi razlozi, ali jedan je najbitniji. Po skolama se od ucenika trazi da reprodukuju ono sto su procitali, a ne da razumeju to isto. I to je to. Naravno da su djaci nezainteresovani za to, to je klasicno mucenje nizasta. Znam samo da ovde ljudi i dalje misle da je sistem skolstva na Zapadu takav da od dece trazi povrsnost. To nije tacno, tamo se trazi razmisljanje, a to sto im se ne trazi da bubaju gluposti cini taj sistem efikasnijim.

pera

pre 10 godina

Već decenijama u prosvetu idu najgori đaci sa fakulteta koji ne mogu nigde drugde da se zaposle, najgori đaci čine najgoru prosvetu i to je odgovor na vaše pitanje.

schmilo

pre 10 godina

Rezultati su takvi jer se standardi prilagođavaju deci a ne deca standardima. Ako dodamo još i roditelje koji dolaze u školu da intervenišu za ocene dobijamo veliki procep između ocena u dnevniku i realnog znanja.

bivski vukovac i student Cambridge-a

pre 10 godina

'ja, relano' znam kako je u Portugalu. Rasturaju prirodne nauke i sasvim dobro govore engleski. Govore dok mladje generacije u Srbiji koje srecem kazu da sve razumeju ali retko kad nesto i kazu na engleskom. Secam se drugarice iz gimnazije 1990tih koja je sve ali bas sve ucila napamet. Sve od reci do reci, nauci obiman tekst i onda izmantra. I davali su joj petice, jedino iz matematike je imala nekakvu 3 ili cetvorku na kraju godine. Nije bila vukovac ali zamalo. I to nikom nije smetalo, svi su joj se divili sto moze toliko toga da zapamti. I na prirodnjackom fakultetu u Beogradu sam imala koleginicu koja je koristila slican metod sa bar nesto logike pride.Milsim da problem nisu cinjenice (bar bi trebali da budemo dobri u kvizovima ali sve dok se koristi subjektivan pristup u oceni znanja ( bez nekog repera sa vrsnjacima iz drugih skola, npr. taj zajednici test o kom se govori), ocene nece biti nikad objektivne. Dijalog i kriticko misljenje, to je donekle postojalo na casovima knjizevnosti, pisanje eseja na teme koje prevazilaze 'jesen u mom kraju' , 'patnje moje generacije' i sl. Takmicenja koje ce podsticati kreativnost i zajednicki ucenicki projekti.Kompeticija je mozda zdrava ali timski rad svakako vise vredan za buducu karijeru. Da li negde moze da se procita ta studija?

dd

pre 10 godina

ceo sistem je truo: roditelje ne zanima da im dete nesto nauci, vec da dobije najvece ocene, nastavnicima je preko glave da iznova i iznova predaju jedno te isto generacijama koje apsolutno nisu zainteresovane, a ucenici...mislim da je dovoljno reci da su poceli sa 12 da nose machete u skolu i sa 10 da tuku nastavnike.
Kada sam cuo od jedne devojke koja je isla u 8. razred da oni sami sebi upisuju ocene u dnevnik (a da pri tome svi pokazuju tri prsta i vicu Srbija) i da nastavnik ne sme ili nece da reaguje jer je pred penziju, a roditelji puni ponosa, postalo je jasno da tu nista ne valja. Pa hej, zar niste pre koju nedelju objavili clanak koji kaze da dva djaka od 25 u GIMNAZIJI znaju tablicu mnozenja?

I bas me briga kako je u Maroku, Tunisu, Bugarskoj i sl. jer ipak zivim ovde.

sumadinka

pre 10 godina

Pa kako i da budu pismeni kada ih uciteljice od 1 -4 jedva opismene to je njihovo ucenje za 4 godine,a kada predju u peti onda slede samo kontrolni nema suvog odgovaranja, samo da nastavnicima bude sto lakse.

Genijalci!

pre 10 godina

Ako se uzme u obzir da je 300.000 od pametnijih mladih ljudi 90-ih otislo iz Srbije, ciji genetski potencijali se ovde ostvaruju, i sta ocekivati vise od ovoga?

Sandra

pre 10 godina

Imam dva sina, 5 i 7razred. Ovo je radni dan mladjeg sina: u 8:30h ima cas gitare, vrati se kuci, uci, u 12:15h solfedjo do 1h. Vrati se kici i sprema se za skolu u 14:00h pocinju casovi.Prvi cas ima test iz engleskog jezika treci cas test iz geografije. Stariji sin je vec otisao u skolu, prvi cas ima pismeni iz srpskog treci cas test iz hemije. I tako dan za danom. Od ponedeljka do petka racunar im je zabranjen. Dobri su decaci Bogu hvala i odlicni djaci. Ovaj tempo drze jedno mesec dana a onda dodje do pada od premora. Onda pod obavezno pokvare po koju ocenu i sve iz pocetka. Moje pitanje je: da li deca u skoli mogu da odgovaraju i usmeno kao mi nekada ili samo testovi i kontrolni. Zaboravice deca da pricaju. Ajd ovi prirodni predmeti ali drustveni istorija geografija...potpuno besmisleno! Zasto u jednom danu imaju vise od jednog kontrolnog zadatka? Postavimo mi roditelji to pitanje u skoli i oni nas tamo smuntaju te rekli smo nastavnicima, ali svako od njih je prica za sebe! Sjajan odgovor. Mladjem sinu sam ove godine izabrala novog profesora gitare iz Beograda koji putuje u moj grad i tu radi. Prosle godine nastavnica gitare je rekla da ga trebamo ispisati iz skole, jer nije potencijal. Ove godine mali je na oba ispita...razbio... najbolji u tecem razredu od 23 ucenika koji idu kod razlicitih profesora. Njegov profesor je zavrsio muz. akademiju bivsa nastavnica samo srednju muzicku. Toliko!

Dzaba krecite

pre 10 godina

Jel' to vezbanje testova sto zagovara g-din Ministar ukljucuje i provalu testova? Ako sam dobro razumeo ima da skocimo na listi samo tako...Dzaba

nidža

pre 10 godina

Više je razloga :
- nestala je profesija pedagog, sad su sve učitelji, profesori;
-na časovima se više dele vizit karte (“javite se popodne ukoliko vam nešto nije jasno…”);
-dugogodišnji tihi štrajk prosvetara je uništio generacije mladih;
-širom Srbije mnogi predavači nemaju adekvatnu stručnu spremu ili uopšte nisu to za šta se izdaju…
A najveći problem je odsustvo konkretne akcije i delovanja ministarstva, pre svega u oblasti kontrole i inspekcija rada prosvetara.

pablito

pre 10 godina

skola nam je samo slika drustva. floskula jeste ali je i susta istina. vecina roditelja i nastavnika nema volju ni svest za promene. reforma skolstva da, ali ko da je iznese?

dusan

pre 10 godina

Imamo malog sina, ali supruga i ja smo cvrsto odlucili da, ako uslovi dozvole, on zapocne i zavrsi osnovno skolovanje u Srbiji. Razloga ima vise, da ne nabrajam, a jedan je i da student koji radi u mom restoranu, ne zna tablicu mnozenja, a ima solidne ocene. A na zalost nije jedini. O opstem znanju vecine ne zelim ni da razgovaram. Inace supruga je u Srbiji bila prosvetni radnik, pa se ne radi o nasim proizvoljnim procenama, ili napadu nostalgije. Puno pozdrava iz daleke demokratije, u koju nas je nasa demokratija naterala. Nadam se privremeno.

lecont

pre 10 godina

na stranu gradivo, na stranu to kako su napisani udzbenici, sve, ama bas sve polazi iz kuce...ako su roditelji dovoljno brizni, vode racuna o svojoj deci, onda i uspeh ne izostaje...mozemo da se vadimo na program, na lose profesore, na ovo, na ono, ali, svi dobro znamo, kakva su nam deca i ko je kriv za njihov uspeh ili neuspeh, ali, mi smo poznati da su nama uvek drugi krivi, tako da mi ni za ovu temu nije cudno da se prozivaju profesori, skole, program...toliko od jednog roditelja

simovic

pre 10 godina

e da stagniraju bilo bi super ...
obrazovanje svuda u svetu ide na dole, a na vrhu ostaju samo oni koji najsporije propadaju. Ni jedna dzava danas ne bi mogla da se poredi u obrazovanju sa losim drzavama od pre 50 godina.

Suština priče

pre 10 godina

Provaljeni su PISA testovi, ministar ih deli nastavnicima dva dana pre polaganja ;)
Inače, vidim da se ni u tekstu ni u komentarima ne spominju mediji kao neko ko je odgovoran za stanje u društvu, samim tim i u prosveti. Uporedite količinu vesti iz nauke sa količinom vesti o starletama, mafijašima, fudbalerima i njihovim pratiljama, i biće vam jasno zašto profesori nemaju nikakav autoritet. A nauka cveta, ljudi prave veštačko meso, presađuju organe, osvajaju Mars...

Milos

pre 10 godina

Da ponovim komentar od juce: na jednom od prethodnih PISA testova postavljeno je vrlo prosto pitanje, sa ociglednim odgovorom. Medjutim, uz sve neophodne podatke test je dao i jednu suvisnu informaciju. Jedan od ucenika koji su resavali test (resava se u paru) daje tacan odgovor, medjutim, drugi ga ispravlja vodjen rezonom da prvi ucenik nije uzeo u obzir i suvisni podatak i da taj podatak ne bi ni bio dat da ne treba da sa uzme u obzir.

Ovakav nacin razmisljanja je neverovatno popularan medju srpskim stanovnistvom. Potresno je to sto se takvo razmisljanje predstavlja i neguje kao bistrina, promucurnost i prirodna inteligencija i ljudi koji tako razmisljaju imaju vrlo visoko misljenje o sebi, a rezon im se zapravo svodi na beskonacan niz logickih pogreski. Takvi ljudi su podlozni manipulaciji preko svake mere.

Ovo je samo jedan primer, slicna situacija se ponavljala sa bukvalno svakim pitanjem, posto je test nacinjen upravo tako da proveri najveci broj logickih zabluda kojih ucenici mogu naciniti. Nefunkcionalni skolski sistem nije uzrok nicega loseg, on je samo posledica. Ne mogu se naterati da razmisljaju ucenici i kasnije odrasli ljudi koji su citav zivot, prvo u porodici, a kasnije u drustvu, formirani tako da se nerazmisljanje i odsustvo razboritosti slave kao bistrina i snalazljivost...

Bender

pre 10 godina

Finski obrazovni sistem se pokazao kao najbolji evropski sistem i najblizi nama. Resenje je onda da se jednostavno prekopira taj sistem DANAS i ODMAH, kako bismo imali prve rezultate za nekih dvadeset godina.
Ja ne znam sta se ceka vise... Svake godine kukamo kako smo najgori, a niko nista ne menja. Mene ne zanima da li smo sada najgori, vec sta cemo da uradimo po tom pitanju.

Vladimir

pre 10 godina

Sve ove zaključke ste mogli saznati od bilo kog nastavnika, bez trošenja energije i novca na testiranja.
Znate li šta bude sa nastavnicima koji pokušaju da ovo promene. Izvuku deblji kraj.
Učenici su nemotivisani za učenje. Ako izvodite nastavu tako da ne idete dalje dok se pređeno ne usvoji na željenom nivou, stićete da izvedete jednu trećinu gradiva. Ako se držite plana, a zahtevate prilikom ocenjivanja nivo znanja u skladu sa zapadnim standardima, oborićete prosečnu ocenu na strašno nizak nivo. Onda roditelji počnu da plaćaju časove. Kada ni privatni časovi ne daju rezultat (nemotivisana deca) onda počinje hajka na nastavnika, "loše predaje", "deca ga ne razumeju" i slično. Zatim roditelji počnu da izbegavaju školu pri upisu dece zbog nastavnika "mučitelja". Manje đaka znači manje norme (plate) za nastavnike. Onda počinje hajka kolega i direktora na tog nastavnika, "mi gubimo posao zbog tebe", "ti se našao da ispravljaš krive Drine" i slično.
Na kraju se čovek seti patka Dače i njegovog: "ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži".
Ovo je u krugovima nastavnika toliko poznata stvar, da to više niko i ne pokušava.
Čekaju se ozbiljne promene u društvu koje će promeniti odnos dece prema učenju i radu. Tek tada će nastati uslovi za ozbiljan nastavnički rad.

Glisha

pre 10 godina

Hoce to u snovima. Srpske skole nude bolje obrazovanje i kompeticiju nego li i jedna u EU. Toliki nasi roditelji koji sa decom zive u inostranstvu prizeljkuju da decu posalju u Srbiju, jer druge skole ne predstavljaju dovoljno iskusenje za nasu naprednu decu. A ovo pokazuju i rezultati na svim naucnim olimpijskim igrama i drugim takmicenjima. Prosle godine na Kembridz za matematiku primljeno 50% nasih studenata, a 50% je bio ostatak sveta.

Vuk

pre 10 godina

Meni je sve bilo jasno kada sam čuo predavanje lika koji je na Harvard Business School u, da kod njih ne postoji klasično bubanje već se svi predmeti obrađuju preko case study ja i da ne postoje ocene kao kod nas od 6-10 već se studenti svrstavaju u tri grupe: istuču se u radu,u proseku i studenti koji su ispod proseka.

Milan

pre 10 godina

@ (Posmatrač, 04. decembar 2013 23:33)

Hteo sam da se slozim sa tvojim komentarom (ako izuzmemo nepotrebno pro..ravanje na latinskom), sve dok ne procitah poslednju recenicu o "cirkuzaneru". Ta recenica samo pokazuje da si upravo produkt ovog nakaradnog sistema skolovanja. Plitko i bukvalno sagledavas problem jer se hvatas samo za jedan od milion primera koje Rajovic spominje. Kada procitas neku njegovu knjigu, mozda shvatis koliko ti fali treca dimenzija.

Geograf

pre 10 godina

Ljudi! Centralno mesto skolskog sistema su ucenici, za vreme Tita su to bili profesori. Sadasnji sistem je očajan prvo za nas profesore, a kasnije i za decu. Neka Evropa uvede "Bolonju" kod njih, a ne da eksperimentalno ulaze novac u srpsko skolstvo, neka uvede kod njih inkluziju dece sa posebnim potrebama. Skolstvo je degradirano, a od 2002. kako ko dodje na vlast preuzme od proslog ministra samo lose stvari. Ukratko ovim tempom nasi unuci ce biti blago debilni! :-) Ja se izvinjavam ova tema me profesionalno uznemiruje...

Dejan

pre 10 godina

Moja iskustva...
Napisao sam 1600 znakova i obrisao...
kada sam shvatio da sam tek zagrebao sveukupno iskustvo prethodnih 12 godina.
Insajder mi za ovo nije dovoljan...
Kako da ubedim starijeg koji je promenio dve škole zbog maltretiranja i gde prvi nastavnici nisu imali ni sluha ni želje da mu pomognu, koji je od odličnog spao da se bori da prođe četvorkom... da je škola nešto lepo čega bi trebao da se seća?
Ili mlađeg koji ima nekoliko zaštićenih medveda u razredu od kojih neki školu vide samo kad nose opravdanja i knjižice da se upišu petice ... da treba da uči ....?
Ili da se obratim direktorima koji žive zaštićeni pod partijskim kišobranima?
Razrednima koji su prokleli dan kada su se odlučili za posao kojim se bave...
Posvećen nastavnik, spreman direktor, predan psiholog, i kolektiv sa razumevanjem u urbanoj sredini (gradovima) u Srbiji je ... ređi ... od belih medveda koji šetaju Kinšasom.
Hteo sam pre godinu dana da pokupim porodicu i odem iz zemlje, ne zbog posla ili punog frižidera 31 u mesecu, već zbog dece, zbog nemanja mogućnosti da ih uverim da ovde dobro i vredno ima bilo kakvu budućnost, osećaj nemoći mene kao roditelja ...
da im obezbedim normalne uslove za razvoj kada mi sam sistem to ne dozvoljava je...
strašan i obeshrabrujući...
nisam odustao od odlaska, samo sam ga pomerio do prvog sledećeg incidenta, a moja čaša je prepuna.

Zamena teza

pre 10 godina

Svi ste promasili poentu !
Da se razumemo odmah na pocetku. U ucenju stagniranje znaci nazadovanje.
Sustinska pitanja glase:
Koliko dece ide na jednog ucitelja i gde smo u odnosu na ostale?
Da li je nas kadar strucan da se posveti\prati svakog djaka\studenta posebno?
Ispitna pitanja NIKADA ne bi trebalo da se preuzimaju iz gotovih zbirki zadataka. Zbirke sluze za uvezbavanje i razvijanje razmisljanja.
Ako nema posla u prosveti kako drzava govori, pa zasto svake godine primaju isti broj studenata...?
Zasto i dalje nastavu drze ucitelji\profesori koji se nisu dokvalifikovali vec imaju samo visu skolu...nismo mi oduvek imali uciteljski fakultet?

Fica

pre 10 godina

Kakvi profesori takvi su i djaci...Ako imamo profesore koji na casu djacima kazu: "Skraticu vam lekciju da bi ste lakse naucili" ili "Niste vi taj nivo". Sta se onda pitate zasto stagniraju djaci kad se profesori ophode prema njima kao da su mentalno zaostali?!

Xin Zhao

pre 10 godina

Nisu spremni za ucenje na fakultetu, ja bih rekao da su samo za to i spremni. U tome je i problem ja sam srednju zavrsio kao vrlo dobar, upisao PMF u Novom Sadu, sada radim u Levi9 u tom gradu, a jos uvek nemam diplomu faksa, polozio sam ja programiranja kao od sale i sve to, ali ima tamo ispita, gde je nabubaj ove 563 stranice, pa dodji. Jako korisno potroseno vreme. A moj skolski iz srednje zavrsio PMF u Kragujevcu lagano, godinu dana nije prosao ni na jedan programerski posao, jer jednostavno ne poseduje znanje da uradi nesto, nego jednostavno moze da ponovi sve sto profesor kaze i to je to. Uzeo polozio jos par pedagogija/psihologija sta vec i sada uci decu u srednjoj skoli informatici i matematici, a ne zna se sta zna slabije. Posle zasto stagniramo, nazadujemo za svetom, zato sto onaj ko nije mogao da se zaposli u struci je ostao u obrazovanju. Pa zastareli programi, sa zastrelim ljudima i jednostavno nedovoljno velikom inteligencijom uce buduce generacije. Nase obrazovanje je ubica svakog talentovanog pojedinca, apsolutna nemogucnost izrazavanje sebe kroz to sto ucis. Tuzno je kada da bi zavrsio faks kod nas ti ne treba inteligencija nego memorija, a posle skolujemo nesposobne strucnjake, krajnje neocekivano...

Deki

pre 10 godina

Pogledao sam te PISA testove i mislim da su uzroci 'loseg rezultata' taj sto nas obrazovni sistem ne zahteva od ucenika spekulativno razmisljanje u resavanju problema. U pitanjima gde su odgovori jasni, kao sto je i receno rezultati su dobri. Jednostavno decu niko nije naucio da predvidjaju sta bi mogao biti rezultat nekog recimo eksperimenta.

Laki

pre 10 godina

Treba imati u vidu i da je reforma sistema za osnovnu školu, sprovedena pre nekoliko godina, srozala sistem vrednosti. Danas djaci imaju veća prava od nastavnika koji nemaju nikakvo sredstvo smirivanja: upisavanja u dnevnik, opomene, davanja vaspitne jedinice. To možda nije dobro, ali nastavnici su bespomoćno a deca sve bahatija. Sad su uveli te neke stručne timove za smirivanje, za prelegadnje deteta psihologe bla bla bla truć. U takvom sistem teško da će đaci sami shvatiti da je dobro za njih da uče.
Dok opet, tu je i problem profesora. Ima onih koje mrzi što rade, ima onih koji će da vam pričaju gde su bili za odmor, onih koji ne znaju ni šta treba da predaju!
Džaba nam nov sistem obrazovanja kad balavci od 11, 12, 14 godina biju profesore, izlaze sa časa kad hoće rade šta hoće.... Treba nama nešto drugo pre finakog modela.

profesor

pre 10 godina

idem u Medicinskoj skoli i 2 sam godina.. imam 17 predmeta i bar iz pola bubam.. ako profesor nije u stanju da predaje svih 17 predmeta, kako su onda deca u stanju da nauce svih 17? jedino korisno.su strani jezici, Nemacki i Engleski

ludi

pre 10 godina

@ Ja, relano, Bozidar

Hahah...vidim koliko si pismen. Javi mi se kad stignes na OSFORD.

Inace, ako nasi klinci razbijaju na tim navedenim univerzitetima (sto ne kazem da nije tacno), zasto oni studiraju u inostranstvu ako je nas obrazovni sistem toooliiikooo dobar? Zasto je Tijana morala u te Sjedinjene Americke Drzave, nazalost kasno, jer se u Srbiji ne moze nista na vreme odraditi, ako je to nase zdravstvo na taaaakoo visokom nivou?

Razmisli dva puta pre nego sto nesto kazes, molim te.

disident

pre 10 godina

"Neću da učim čoveka koji sam ne želi da uči, i neću objašnjavati onom koji sam ne pokušava da sebi objasni stvari. I ako objasnim 1/4, a čovek se opet ne potrudi da o njoj razmišlja i da sam izvuče ono što je prećutno sadržano u preostale 3/4, neću ni pokušavati da ga ponovo poučavam". Ovo je stav kineskog filozofa i socijalnog reformatora Konfučija. Zamislite do kakvih posledica bi došao naš obrazovni sistem ako bi svi predavači razmišljali u ovom smeru??
Teško se stvari menjaju. Reformisanje je proces koji traje godinama. Lepo je to što imamo entuzijaste u ministarstvu, ali da bi se rezultati primetno popravili ne samo na kratkoročnom planu, nego i na dugoročnom treba nešto više od obećanja i pukih želja. Zar ne?

vldjuka

pre 10 godina

Pokušaj upravljanja sistemom koji uopšte ne poznajete je u startu osuđen na propast. To upravo rade svi koji su se do sada bavili reformom školstva.
Niko od njih nema pojma o deci (učenicima). Svi smatraju da su oni neobavešteni i da nemaju pojma šta se dešava oko njih.
Izvodio sam nastavu u srednjoj elektro školi. Probao na sve načine da ih naučim struci. Deca su prepoznala moju volju i trud, iskazali poštovanje prema tome i otvoreno mi rekli, da ih ovo ne interesuje jer su svesni da nikada neće naći posao u struci. Onda ja krenem po narodnim mudrostim "Dobar nauk zlata vredi", a oni kažu: zašto tu poslovicu ne primenite na sebi. Uz napomenu da su primetili da su mi na privesku ključevi od JUGA. Ja im kažem: vi ste mladi, promeniće se stanje u državi dok vi završite školu. I naravno niko mi ne poveruje.
Dakle, dok znanje ne bude postalo roba koja ima tržišnu vrednost, deca neće biti motivisana da ga usvajaju. Dakle ova promena u društvu je preduslov svih promena u sistemu obrazovanja.
Od ovog šablona jedino odstupaju deca sa nadprosečnim sposobnostima (talenti). Oni prate redovnu i traže još časova dodatne. Glavni razlog za to je svest o činjenici da zaposlenje mogu naći izvan Srbije, jer su najbolji.
Sada možete zamisliti kakav je osećaj kada čujete predsednicu Nacionalnog prosvetnog saveta, koja kaže da su problem obrazovanja nastavnici, koji koriste loše metode izvođenja nastave. Ona je dokaz da postoji život na Marsu, jer se ponaša kao neko ko je pao sa Marsa.

ucitelj

pre 10 godina

gradivo u nasim skolama je preobimno, prepuno cinjenica koje detetu nisu prekopotrebne. protrebno je urediti programe da budu uskladjeni sa uzrastom ucenika, sto kod bas nije slucaj. skoro san predavao deci trene pri klizanju i kotrljanju kao i otpor vazduha i to u trecem razredu. da se program smanji, a produbi vezbanjem i ponavljanjem onoga sto je bitno bili bi mnogo bolji rezultati.

Poseban slucaj su ucenici nacionalnih manjina koji dolaze u skoli samo zbog zakona, a taj isti zakon kaze da oni ne mogu da ponavljaju razred. npr. romsko dete ne zeli da ucestvuje u radu na casu, iako radi lakse zadatke, ne moze da dostigne minimum znanja, ali mora da polozi razred.

I na kraju, ali ne i najbitnije, je slucaj prava nastavnika,dece, i roditelja. sad kad podviknes nedisciplinovanoj, pa i agresivnoj deci, oni se pozivaju na svoja prava, prete i zale se roditeljima koji upadaju na cas i dale se dalje kod direktora. To moze dovesti do gubitka posla. I sta onda? Nastavnici bez motiva i ikakvih prava i u strahu rade svoj posao.

Koliko ovaj ogroman problem interesuje sve nas, mozete videti tako sto uporedite broj lajkova i kometnara na ovoj vesti i na vesti gde je neka pevaljka uradila ovo ili ono...

Aleks

pre 10 godina

Kada je moj sin krenuo u školu, ja nisam mogao da verujem kakve oni stvari uče. Oni su imali komplikovane zadatke koji su puni termina koji su im nepoznati. Eto juče "Sistematizacija tema". Sine, jel znaš šta znači taj termin? Matematika im je po ubrzanom kursu natrpana i zadržavanja su kratka. Pamtim njegove tekstualne zadatke u prvom polugođu, a još ih nisu bili naučili sve da čitaju. Ja sam '79 godište, to sam imao u trećem razredu. Ja i supruga ceo dan provedemo kao tutori za srpski, matematiku, svet oko nas... A sport u školi - ništa. Srećom imam uslova, pa ga vodim na bazen. Mada ga i mi dodatno opterećujemo stranim jezikom. Smatram da su deca preopterećena zbog lošeg programa. Pa ne verujem da su deca problem...a neko i nešto mora da jeste...

Teacher

pre 10 godina

odnos društva prema učitelju/školi/učenju/znanju treba da se promeni. u gimnaziji bi mi se rugali da im kažem 'učio sam i čitao ceo vikend pa ne mogu da izadjem'. roditelji deci kažu 'pa, ne može svako da bude odličan' kao da je to neka lutrija...
u USA se roditelji ponose da kažu kako u privatnoj školi gde im ide dete, deca mnogo uče i jako je teško. kod nas se kritikuje nastavnik koji je 'zahtevan'

Posmatrač

pre 10 godina

O ovoj temi uvek iznosim isto mišljenje, što je ili gnjavaža ili "repetitio est mater studiorum"...

Odgovornost za ovo stanje je, pre svega, kod kreatora nastavnog koncepta i programa, pa kod realizatora tog koncepta (sve su to prosvetni radnici), pa kod roditelja i tek na kraju, kod dece.

- Programi su preobimni i sa neodgovarajućim sadržajem, a udžbenici su često pisani stilom i jezikom koji deca teško razumeju.

- Prosvetni radnici, na žalost, nemaju ni odgovarajuće obrazovanje, a zbog loše finansijske situacije, ni entuzijazam da kreativno "kompenzuju" očigledne mane postojećih programa.

- Roditelji su uglavnom zainteresovani da se deca, bez obzira na njihovo suštinsko znanje, upišu u sledeći nivo školovanja uz očekivanje da samo škola vaspitava decu (radne navike, upornost, zdrava ambicija...).

- Deca jednostavno nisu dovoljno zrela i nemaju svest o tome koliko je štetan površni odnos prema obavezama, bez obzira na formalni uspeh.

Ako je cilj da se steknu funkcionalna znanja, potrebno je rasteretiti decu i usmeriti ih na učenje suštine, kao i usmeriti i motivisati prosvetne radnike.

U tom smislu je tekst "Zašto srpski đaci stagniraju?" primer kako ne bi trebalo analizirati stvari: malo statistike, čiste deskripcije i izjave "relevantnih"... Samo još fali "onaj" cirkuzaner sa "vežbama rotacije" i "rebusima".

Dragan

pre 10 godina

Ma, najvažnije je da je vero"nauka" uvedena u školski program. Nije važno što su deca funkcionalno nepismena, bitno je da su naučili da se krste kada prolaze pored crkve!

Marko

pre 10 godina

Glavni problem je jer se u prosveti dobija posao preko veza i poznanstava. Ne postoje pravi konkursi, sem da se ispoštuje zakon da se objavi, retko ko dobije posao preko konkursa. Nema razgovora za posao. Postoji problem i sa starijim kadrovima koji neće da se usavršavaju, ima onih koji uče ceo život i modernizuju se(retki su), ima onih koji neće da nauče da koriste računar. Takođe, oni profesori koji su bili loši studenti i sve im je bilo "smaranje" neće da oni "smaraju" svoje đake i onda se prema njima ponašaju kao drugari. Gubi se autoritet i deca postaju nedisciplinovana. I postoji onaj problem kod kuće, kada su neki roditelji nezainteresovani da se raspitraju šta im dete radi u školi.

gagi

pre 10 godina

Ucenik sam 2. razreda gimnazije. Sistem ucenja koji primenjujem na predmete koji me ne zanimaju je "bubacenje" dan pred kontrolni. Sasvim je uspesan.

nastavnik

pre 10 godina

Nije previše komplikovano:
1. Učenici u školi treba da uče, a ne da se igraju i zabavljaju, odnosno potrebno je da se tačno razgraniči vreme provedeno u školi koje će provesti u igri, a kada će se učiti;
2. Ako najzad shvatimo da u školi treba da se uči, onda ćemo prihvatiti i to da učenje, odnosno sticanje znanja od nekoga podrazumeva rad i disciplinu učenika i autoritet nastavnika ;
3. Ako postoji disciplina i poštovanje nastavnika i same škole, kao institucije, sam po sebi se podrazumeva i rad na časovima, kao i kod kuće;
4. Dakle, kao prioritetni problem se nameće disciplina koja se može dovesti u red kroz nekoliko jednostavnih postupaka:
a) ukinuti roditeljima sva prava oko odlučivanja po svim pitanjima u školi (svako za poslen u školi zna da je glavni generator problema na svim nivoima - rad, disciplina, vršnjačko nasilje, pritisci na nastavnike,.. produkt povećane i ogromne uloge roditelja u sistemu odlučivanja u školi);
b) pooštriti kaznene odredbe za sve disciplinske prekršaje učenika, ali i nastavnika (npr. za nasilje učenika prema drugom učeniku odmah premeštaj u drugu školu, bez saglasnosti roditelja)
5. Revizija totalno promašenih nastavnih programa, naročito u nižim razredima.
6. Stalno pratiti i proveravati rad nastavnika, nagrađivati ih i kažnjavati prema zasluzi;
I tako, malo ovo razraditi i to je to.

nerd

pre 10 godina

sve se svelo na punjenje glava informacijama koje za par dana, meseci isceznu. sveli smo obrazovanje na promovisanje kvazi vukovca a pravi problemi za nas djake nastaju kasnije, na fakultetu (naravno ako je u pitanju neki koji ne zahteva samo bubanje) i kod primene znanja koji smo navodno usvojili. zalosno.

Komentator

pre 10 godina

A sama izjava ministra dovodi u pitanje da kakve skolske reforme on ne/sprovodi. Radim vec 15 godina kao nastavnik, u inostranstvu i moram priznati da su nastavnici po prirodi svog zanata dosta konzervativni, ne vole da menjaju meto

ja

pre 10 godina

To je zato sto se celo nase skolstvo zasniva na "nauci ovo i dobices 5/4/3/2". Najcesce pitanje od svih pitanja koja su profesori dobijali u srednjoj skoli je "koliko za dva". Jednostavno su djaci navikli na fixnu skalu i sablonska pitanja, a i profesorima je lakse tako nego da individualno procene znanje ucenika.

Imao sam priliku da objasnjavam Informatiku srednjoskolkama. Prva je imala dobro razvijenu logiku, nije postavljala pitanja, i zahvaljujuci meni je dobila 5. Druga je gledala na mene kao da pricam Kineski. Video sam da nije razumela pa sam je pitao da mi objasni ono sto sam napisao na papir. Cilj mi je bio da proba da razmisli o tome. Nije znala da odgovori na pitanje. Posle sam postavio vise jednostavnijih pitanja, nije znala da odgovori ni na jedno. Sedeo sam tamo sa njom 2-3 sata, dobila je 3. Njen ceo razred ima jedinice i dvojke.

Ono sto nam treba je reforma skolstva. Ne samo gradiva. Ljudi danas vide skolu kao mesto gde radis malo, a dobijas dobru platu (za taj posao).

Ja, realno, Božidar

pre 10 godina

Dosta bre sa tim temama kako Srbija i Srbi ne valjaju, najgori su...!Te imamo najgore Zdravstvo, što uopšte nije tačno, odlično znam kakvo je u mnogim državama Evrope, mnogo gore je čak i među nekim razvijenijim državama, npr Italija,a USA ima 60 miliona ljudi van socijalnog osiguranja, tj mogu u bolnicu samo ako plate, a sirotinja je u pitanju.Nedavno su Obama i Senat itglasali Zakon, ali do njegove realizacije....Te nam je najgori obrazovni sistem, a naši klinci razbijaju na HArvardu, Osfordu, Kembridžu....videli smo pre neki dan koliko američka deca poznaju geografiju sveta, znamo da Italijani ili Francuzi ne mogu sa Srbima da se porede u znanju Engleskog....ma mogu još dugo...neće mi verovatno objaviti ni ovaj komentar!
Znate li vi kako je u Bugarskoj, Portugalu, Grčkoj,Meksiku,Hrvatskoj, Filipinima, Poljskoj, Nigeriji, Maroku....?

Talenat i vrednoća su nasledni!

pre 10 godina

Mora da je uslovni refleks!
Zbog izuzetnog napretka privrede i društva u celini samo se deca odupiru ...
Neko mora!

krastavčević

pre 10 godina

Nije tačno, naša deca rasturaju prirodne nauke a Jelu, Kembridžu, Harvardu, Kolumbiji...naši klinci daleko bolje znaju engleski od dece iz Italije, Španije ili Francuske...naša deca bolje znaju geografiju i istoriju od dece iz USA, Britanije...

*

pre 10 godina

Iz licnog iskustva cu vam reci da nasi djaci ne stagniraju, nego nazaduju, i to poprilicno zustrim tempom. Nama iz godine na godinu na fakultet (trazen, popuni se u prvom roku) dolaze sve slabije generacije. Mi ne mozemo preko noci da ih naucim sve ono sto je trebalo da nauce u prethodnih 12 godina, a nisu. Posledica je da imaju problem da prate nastavu, pa cim se malo osvrnu oko sebe pocnu preko studentskih organizacija i slicno da vrse pritisak da se snizava kriterijum i da im se gleda kroz prste. Ako im ne popustite jer smatrate da ono sto su vise od 60 godina studenti polagali bez problema mogu i treba da nauce i ovi sadasnji, pogotovo sto im diploma isto toliko vredi, e onda nastaje problem.

*

pre 10 godina

Iz licnog iskustva cu vam reci da nasi djaci ne stagniraju, nego nazaduju, i to poprilicno zustrim tempom. Nama iz godine na godinu na fakultet (trazen, popuni se u prvom roku) dolaze sve slabije generacije. Mi ne mozemo preko noci da ih naucim sve ono sto je trebalo da nauce u prethodnih 12 godina, a nisu. Posledica je da imaju problem da prate nastavu, pa cim se malo osvrnu oko sebe pocnu preko studentskih organizacija i slicno da vrse pritisak da se snizava kriterijum i da im se gleda kroz prste. Ako im ne popustite jer smatrate da ono sto su vise od 60 godina studenti polagali bez problema mogu i treba da nauce i ovi sadasnji, pogotovo sto im diploma isto toliko vredi, e onda nastaje problem.

Teacher

pre 10 godina

odnos društva prema učitelju/školi/učenju/znanju treba da se promeni. u gimnaziji bi mi se rugali da im kažem 'učio sam i čitao ceo vikend pa ne mogu da izadjem'. roditelji deci kažu 'pa, ne može svako da bude odličan' kao da je to neka lutrija...
u USA se roditelji ponose da kažu kako u privatnoj školi gde im ide dete, deca mnogo uče i jako je teško. kod nas se kritikuje nastavnik koji je 'zahtevan'

Dragan

pre 10 godina

Ma, najvažnije je da je vero"nauka" uvedena u školski program. Nije važno što su deca funkcionalno nepismena, bitno je da su naučili da se krste kada prolaze pored crkve!

ja

pre 10 godina

To je zato sto se celo nase skolstvo zasniva na "nauci ovo i dobices 5/4/3/2". Najcesce pitanje od svih pitanja koja su profesori dobijali u srednjoj skoli je "koliko za dva". Jednostavno su djaci navikli na fixnu skalu i sablonska pitanja, a i profesorima je lakse tako nego da individualno procene znanje ucenika.

Imao sam priliku da objasnjavam Informatiku srednjoskolkama. Prva je imala dobro razvijenu logiku, nije postavljala pitanja, i zahvaljujuci meni je dobila 5. Druga je gledala na mene kao da pricam Kineski. Video sam da nije razumela pa sam je pitao da mi objasni ono sto sam napisao na papir. Cilj mi je bio da proba da razmisli o tome. Nije znala da odgovori na pitanje. Posle sam postavio vise jednostavnijih pitanja, nije znala da odgovori ni na jedno. Sedeo sam tamo sa njom 2-3 sata, dobila je 3. Njen ceo razred ima jedinice i dvojke.

Ono sto nam treba je reforma skolstva. Ne samo gradiva. Ljudi danas vide skolu kao mesto gde radis malo, a dobijas dobru platu (za taj posao).

gagi

pre 10 godina

Ucenik sam 2. razreda gimnazije. Sistem ucenja koji primenjujem na predmete koji me ne zanimaju je "bubacenje" dan pred kontrolni. Sasvim je uspesan.

Posmatrač

pre 10 godina

O ovoj temi uvek iznosim isto mišljenje, što je ili gnjavaža ili "repetitio est mater studiorum"...

Odgovornost za ovo stanje je, pre svega, kod kreatora nastavnog koncepta i programa, pa kod realizatora tog koncepta (sve su to prosvetni radnici), pa kod roditelja i tek na kraju, kod dece.

- Programi su preobimni i sa neodgovarajućim sadržajem, a udžbenici su često pisani stilom i jezikom koji deca teško razumeju.

- Prosvetni radnici, na žalost, nemaju ni odgovarajuće obrazovanje, a zbog loše finansijske situacije, ni entuzijazam da kreativno "kompenzuju" očigledne mane postojećih programa.

- Roditelji su uglavnom zainteresovani da se deca, bez obzira na njihovo suštinsko znanje, upišu u sledeći nivo školovanja uz očekivanje da samo škola vaspitava decu (radne navike, upornost, zdrava ambicija...).

- Deca jednostavno nisu dovoljno zrela i nemaju svest o tome koliko je štetan površni odnos prema obavezama, bez obzira na formalni uspeh.

Ako je cilj da se steknu funkcionalna znanja, potrebno je rasteretiti decu i usmeriti ih na učenje suštine, kao i usmeriti i motivisati prosvetne radnike.

U tom smislu je tekst "Zašto srpski đaci stagniraju?" primer kako ne bi trebalo analizirati stvari: malo statistike, čiste deskripcije i izjave "relevantnih"... Samo još fali "onaj" cirkuzaner sa "vežbama rotacije" i "rebusima".

Talenat i vrednoća su nasledni!

pre 10 godina

Mora da je uslovni refleks!
Zbog izuzetnog napretka privrede i društva u celini samo se deca odupiru ...
Neko mora!

nerd

pre 10 godina

sve se svelo na punjenje glava informacijama koje za par dana, meseci isceznu. sveli smo obrazovanje na promovisanje kvazi vukovca a pravi problemi za nas djake nastaju kasnije, na fakultetu (naravno ako je u pitanju neki koji ne zahteva samo bubanje) i kod primene znanja koji smo navodno usvojili. zalosno.

nastavnik

pre 10 godina

Nije previše komplikovano:
1. Učenici u školi treba da uče, a ne da se igraju i zabavljaju, odnosno potrebno je da se tačno razgraniči vreme provedeno u školi koje će provesti u igri, a kada će se učiti;
2. Ako najzad shvatimo da u školi treba da se uči, onda ćemo prihvatiti i to da učenje, odnosno sticanje znanja od nekoga podrazumeva rad i disciplinu učenika i autoritet nastavnika ;
3. Ako postoji disciplina i poštovanje nastavnika i same škole, kao institucije, sam po sebi se podrazumeva i rad na časovima, kao i kod kuće;
4. Dakle, kao prioritetni problem se nameće disciplina koja se može dovesti u red kroz nekoliko jednostavnih postupaka:
a) ukinuti roditeljima sva prava oko odlučivanja po svim pitanjima u školi (svako za poslen u školi zna da je glavni generator problema na svim nivoima - rad, disciplina, vršnjačko nasilje, pritisci na nastavnike,.. produkt povećane i ogromne uloge roditelja u sistemu odlučivanja u školi);
b) pooštriti kaznene odredbe za sve disciplinske prekršaje učenika, ali i nastavnika (npr. za nasilje učenika prema drugom učeniku odmah premeštaj u drugu školu, bez saglasnosti roditelja)
5. Revizija totalno promašenih nastavnih programa, naročito u nižim razredima.
6. Stalno pratiti i proveravati rad nastavnika, nagrađivati ih i kažnjavati prema zasluzi;
I tako, malo ovo razraditi i to je to.

Komentator

pre 10 godina

A sama izjava ministra dovodi u pitanje da kakve skolske reforme on ne/sprovodi. Radim vec 15 godina kao nastavnik, u inostranstvu i moram priznati da su nastavnici po prirodi svog zanata dosta konzervativni, ne vole da menjaju meto

Marko

pre 10 godina

Glavni problem je jer se u prosveti dobija posao preko veza i poznanstava. Ne postoje pravi konkursi, sem da se ispoštuje zakon da se objavi, retko ko dobije posao preko konkursa. Nema razgovora za posao. Postoji problem i sa starijim kadrovima koji neće da se usavršavaju, ima onih koji uče ceo život i modernizuju se(retki su), ima onih koji neće da nauče da koriste računar. Takođe, oni profesori koji su bili loši studenti i sve im je bilo "smaranje" neće da oni "smaraju" svoje đake i onda se prema njima ponašaju kao drugari. Gubi se autoritet i deca postaju nedisciplinovana. I postoji onaj problem kod kuće, kada su neki roditelji nezainteresovani da se raspitraju šta im dete radi u školi.

krastavčević

pre 10 godina

Nije tačno, naša deca rasturaju prirodne nauke a Jelu, Kembridžu, Harvardu, Kolumbiji...naši klinci daleko bolje znaju engleski od dece iz Italije, Španije ili Francuske...naša deca bolje znaju geografiju i istoriju od dece iz USA, Britanije...

Ja, realno, Božidar

pre 10 godina

Dosta bre sa tim temama kako Srbija i Srbi ne valjaju, najgori su...!Te imamo najgore Zdravstvo, što uopšte nije tačno, odlično znam kakvo je u mnogim državama Evrope, mnogo gore je čak i među nekim razvijenijim državama, npr Italija,a USA ima 60 miliona ljudi van socijalnog osiguranja, tj mogu u bolnicu samo ako plate, a sirotinja je u pitanju.Nedavno su Obama i Senat itglasali Zakon, ali do njegove realizacije....Te nam je najgori obrazovni sistem, a naši klinci razbijaju na HArvardu, Osfordu, Kembridžu....videli smo pre neki dan koliko američka deca poznaju geografiju sveta, znamo da Italijani ili Francuzi ne mogu sa Srbima da se porede u znanju Engleskog....ma mogu još dugo...neće mi verovatno objaviti ni ovaj komentar!
Znate li vi kako je u Bugarskoj, Portugalu, Grčkoj,Meksiku,Hrvatskoj, Filipinima, Poljskoj, Nigeriji, Maroku....?

Vladimir

pre 10 godina

Sve ove zaključke ste mogli saznati od bilo kog nastavnika, bez trošenja energije i novca na testiranja.
Znate li šta bude sa nastavnicima koji pokušaju da ovo promene. Izvuku deblji kraj.
Učenici su nemotivisani za učenje. Ako izvodite nastavu tako da ne idete dalje dok se pređeno ne usvoji na željenom nivou, stićete da izvedete jednu trećinu gradiva. Ako se držite plana, a zahtevate prilikom ocenjivanja nivo znanja u skladu sa zapadnim standardima, oborićete prosečnu ocenu na strašno nizak nivo. Onda roditelji počnu da plaćaju časove. Kada ni privatni časovi ne daju rezultat (nemotivisana deca) onda počinje hajka na nastavnika, "loše predaje", "deca ga ne razumeju" i slično. Zatim roditelji počnu da izbegavaju školu pri upisu dece zbog nastavnika "mučitelja". Manje đaka znači manje norme (plate) za nastavnike. Onda počinje hajka kolega i direktora na tog nastavnika, "mi gubimo posao zbog tebe", "ti se našao da ispravljaš krive Drine" i slično.
Na kraju se čovek seti patka Dače i njegovog: "ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži".
Ovo je u krugovima nastavnika toliko poznata stvar, da to više niko i ne pokušava.
Čekaju se ozbiljne promene u društvu koje će promeniti odnos dece prema učenju i radu. Tek tada će nastati uslovi za ozbiljan nastavnički rad.

dd

pre 10 godina

ceo sistem je truo: roditelje ne zanima da im dete nesto nauci, vec da dobije najvece ocene, nastavnicima je preko glave da iznova i iznova predaju jedno te isto generacijama koje apsolutno nisu zainteresovane, a ucenici...mislim da je dovoljno reci da su poceli sa 12 da nose machete u skolu i sa 10 da tuku nastavnike.
Kada sam cuo od jedne devojke koja je isla u 8. razred da oni sami sebi upisuju ocene u dnevnik (a da pri tome svi pokazuju tri prsta i vicu Srbija) i da nastavnik ne sme ili nece da reaguje jer je pred penziju, a roditelji puni ponosa, postalo je jasno da tu nista ne valja. Pa hej, zar niste pre koju nedelju objavili clanak koji kaze da dva djaka od 25 u GIMNAZIJI znaju tablicu mnozenja?

I bas me briga kako je u Maroku, Tunisu, Bugarskoj i sl. jer ipak zivim ovde.

schmilo

pre 10 godina

Rezultati su takvi jer se standardi prilagođavaju deci a ne deca standardima. Ako dodamo još i roditelje koji dolaze u školu da intervenišu za ocene dobijamo veliki procep između ocena u dnevniku i realnog znanja.

Genijalci!

pre 10 godina

Ako se uzme u obzir da je 300.000 od pametnijih mladih ljudi 90-ih otislo iz Srbije, ciji genetski potencijali se ovde ostvaruju, i sta ocekivati vise od ovoga?

Milos

pre 10 godina

Da ponovim komentar od juce: na jednom od prethodnih PISA testova postavljeno je vrlo prosto pitanje, sa ociglednim odgovorom. Medjutim, uz sve neophodne podatke test je dao i jednu suvisnu informaciju. Jedan od ucenika koji su resavali test (resava se u paru) daje tacan odgovor, medjutim, drugi ga ispravlja vodjen rezonom da prvi ucenik nije uzeo u obzir i suvisni podatak i da taj podatak ne bi ni bio dat da ne treba da sa uzme u obzir.

Ovakav nacin razmisljanja je neverovatno popularan medju srpskim stanovnistvom. Potresno je to sto se takvo razmisljanje predstavlja i neguje kao bistrina, promucurnost i prirodna inteligencija i ljudi koji tako razmisljaju imaju vrlo visoko misljenje o sebi, a rezon im se zapravo svodi na beskonacan niz logickih pogreski. Takvi ljudi su podlozni manipulaciji preko svake mere.

Ovo je samo jedan primer, slicna situacija se ponavljala sa bukvalno svakim pitanjem, posto je test nacinjen upravo tako da proveri najveci broj logickih zabluda kojih ucenici mogu naciniti. Nefunkcionalni skolski sistem nije uzrok nicega loseg, on je samo posledica. Ne mogu se naterati da razmisljaju ucenici i kasnije odrasli ljudi koji su citav zivot, prvo u porodici, a kasnije u drustvu, formirani tako da se nerazmisljanje i odsustvo razboritosti slave kao bistrina i snalazljivost...

vldjuka

pre 10 godina

Pokušaj upravljanja sistemom koji uopšte ne poznajete je u startu osuđen na propast. To upravo rade svi koji su se do sada bavili reformom školstva.
Niko od njih nema pojma o deci (učenicima). Svi smatraju da su oni neobavešteni i da nemaju pojma šta se dešava oko njih.
Izvodio sam nastavu u srednjoj elektro školi. Probao na sve načine da ih naučim struci. Deca su prepoznala moju volju i trud, iskazali poštovanje prema tome i otvoreno mi rekli, da ih ovo ne interesuje jer su svesni da nikada neće naći posao u struci. Onda ja krenem po narodnim mudrostim "Dobar nauk zlata vredi", a oni kažu: zašto tu poslovicu ne primenite na sebi. Uz napomenu da su primetili da su mi na privesku ključevi od JUGA. Ja im kažem: vi ste mladi, promeniće se stanje u državi dok vi završite školu. I naravno niko mi ne poveruje.
Dakle, dok znanje ne bude postalo roba koja ima tržišnu vrednost, deca neće biti motivisana da ga usvajaju. Dakle ova promena u društvu je preduslov svih promena u sistemu obrazovanja.
Od ovog šablona jedino odstupaju deca sa nadprosečnim sposobnostima (talenti). Oni prate redovnu i traže još časova dodatne. Glavni razlog za to je svest o činjenici da zaposlenje mogu naći izvan Srbije, jer su najbolji.
Sada možete zamisliti kakav je osećaj kada čujete predsednicu Nacionalnog prosvetnog saveta, koja kaže da su problem obrazovanja nastavnici, koji koriste loše metode izvođenja nastave. Ona je dokaz da postoji život na Marsu, jer se ponaša kao neko ko je pao sa Marsa.

Suština priče

pre 10 godina

Provaljeni su PISA testovi, ministar ih deli nastavnicima dva dana pre polaganja ;)
Inače, vidim da se ni u tekstu ni u komentarima ne spominju mediji kao neko ko je odgovoran za stanje u društvu, samim tim i u prosveti. Uporedite količinu vesti iz nauke sa količinom vesti o starletama, mafijašima, fudbalerima i njihovim pratiljama, i biće vam jasno zašto profesori nemaju nikakav autoritet. A nauka cveta, ljudi prave veštačko meso, presađuju organe, osvajaju Mars...

lecont

pre 10 godina

na stranu gradivo, na stranu to kako su napisani udzbenici, sve, ama bas sve polazi iz kuce...ako su roditelji dovoljno brizni, vode racuna o svojoj deci, onda i uspeh ne izostaje...mozemo da se vadimo na program, na lose profesore, na ovo, na ono, ali, svi dobro znamo, kakva su nam deca i ko je kriv za njihov uspeh ili neuspeh, ali, mi smo poznati da su nama uvek drugi krivi, tako da mi ni za ovu temu nije cudno da se prozivaju profesori, skole, program...toliko od jednog roditelja

Dejan

pre 10 godina

Moja iskustva...
Napisao sam 1600 znakova i obrisao...
kada sam shvatio da sam tek zagrebao sveukupno iskustvo prethodnih 12 godina.
Insajder mi za ovo nije dovoljan...
Kako da ubedim starijeg koji je promenio dve škole zbog maltretiranja i gde prvi nastavnici nisu imali ni sluha ni želje da mu pomognu, koji je od odličnog spao da se bori da prođe četvorkom... da je škola nešto lepo čega bi trebao da se seća?
Ili mlađeg koji ima nekoliko zaštićenih medveda u razredu od kojih neki školu vide samo kad nose opravdanja i knjižice da se upišu petice ... da treba da uči ....?
Ili da se obratim direktorima koji žive zaštićeni pod partijskim kišobranima?
Razrednima koji su prokleli dan kada su se odlučili za posao kojim se bave...
Posvećen nastavnik, spreman direktor, predan psiholog, i kolektiv sa razumevanjem u urbanoj sredini (gradovima) u Srbiji je ... ređi ... od belih medveda koji šetaju Kinšasom.
Hteo sam pre godinu dana da pokupim porodicu i odem iz zemlje, ne zbog posla ili punog frižidera 31 u mesecu, već zbog dece, zbog nemanja mogućnosti da ih uverim da ovde dobro i vredno ima bilo kakvu budućnost, osećaj nemoći mene kao roditelja ...
da im obezbedim normalne uslove za razvoj kada mi sam sistem to ne dozvoljava je...
strašan i obeshrabrujući...
nisam odustao od odlaska, samo sam ga pomerio do prvog sledećeg incidenta, a moja čaša je prepuna.

Laki

pre 10 godina

Treba imati u vidu i da je reforma sistema za osnovnu školu, sprovedena pre nekoliko godina, srozala sistem vrednosti. Danas djaci imaju veća prava od nastavnika koji nemaju nikakvo sredstvo smirivanja: upisavanja u dnevnik, opomene, davanja vaspitne jedinice. To možda nije dobro, ali nastavnici su bespomoćno a deca sve bahatija. Sad su uveli te neke stručne timove za smirivanje, za prelegadnje deteta psihologe bla bla bla truć. U takvom sistem teško da će đaci sami shvatiti da je dobro za njih da uče.
Dok opet, tu je i problem profesora. Ima onih koje mrzi što rade, ima onih koji će da vam pričaju gde su bili za odmor, onih koji ne znaju ni šta treba da predaju!
Džaba nam nov sistem obrazovanja kad balavci od 11, 12, 14 godina biju profesore, izlaze sa časa kad hoće rade šta hoće.... Treba nama nešto drugo pre finakog modela.

dusan

pre 10 godina

Imamo malog sina, ali supruga i ja smo cvrsto odlucili da, ako uslovi dozvole, on zapocne i zavrsi osnovno skolovanje u Srbiji. Razloga ima vise, da ne nabrajam, a jedan je i da student koji radi u mom restoranu, ne zna tablicu mnozenja, a ima solidne ocene. A na zalost nije jedini. O opstem znanju vecine ne zelim ni da razgovaram. Inace supruga je u Srbiji bila prosvetni radnik, pa se ne radi o nasim proizvoljnim procenama, ili napadu nostalgije. Puno pozdrava iz daleke demokratije, u koju nas je nasa demokratija naterala. Nadam se privremeno.

ludi

pre 10 godina

@ Ja, relano, Bozidar

Hahah...vidim koliko si pismen. Javi mi se kad stignes na OSFORD.

Inace, ako nasi klinci razbijaju na tim navedenim univerzitetima (sto ne kazem da nije tacno), zasto oni studiraju u inostranstvu ako je nas obrazovni sistem toooliiikooo dobar? Zasto je Tijana morala u te Sjedinjene Americke Drzave, nazalost kasno, jer se u Srbiji ne moze nista na vreme odraditi, ako je to nase zdravstvo na taaaakoo visokom nivou?

Razmisli dva puta pre nego sto nesto kazes, molim te.

nidža

pre 10 godina

Više je razloga :
- nestala je profesija pedagog, sad su sve učitelji, profesori;
-na časovima se više dele vizit karte (“javite se popodne ukoliko vam nešto nije jasno…”);
-dugogodišnji tihi štrajk prosvetara je uništio generacije mladih;
-širom Srbije mnogi predavači nemaju adekvatnu stručnu spremu ili uopšte nisu to za šta se izdaju…
A najveći problem je odsustvo konkretne akcije i delovanja ministarstva, pre svega u oblasti kontrole i inspekcija rada prosvetara.

Sandra

pre 10 godina

Imam dva sina, 5 i 7razred. Ovo je radni dan mladjeg sina: u 8:30h ima cas gitare, vrati se kuci, uci, u 12:15h solfedjo do 1h. Vrati se kici i sprema se za skolu u 14:00h pocinju casovi.Prvi cas ima test iz engleskog jezika treci cas test iz geografije. Stariji sin je vec otisao u skolu, prvi cas ima pismeni iz srpskog treci cas test iz hemije. I tako dan za danom. Od ponedeljka do petka racunar im je zabranjen. Dobri su decaci Bogu hvala i odlicni djaci. Ovaj tempo drze jedno mesec dana a onda dodje do pada od premora. Onda pod obavezno pokvare po koju ocenu i sve iz pocetka. Moje pitanje je: da li deca u skoli mogu da odgovaraju i usmeno kao mi nekada ili samo testovi i kontrolni. Zaboravice deca da pricaju. Ajd ovi prirodni predmeti ali drustveni istorija geografija...potpuno besmisleno! Zasto u jednom danu imaju vise od jednog kontrolnog zadatka? Postavimo mi roditelji to pitanje u skoli i oni nas tamo smuntaju te rekli smo nastavnicima, ali svako od njih je prica za sebe! Sjajan odgovor. Mladjem sinu sam ove godine izabrala novog profesora gitare iz Beograda koji putuje u moj grad i tu radi. Prosle godine nastavnica gitare je rekla da ga trebamo ispisati iz skole, jer nije potencijal. Ove godine mali je na oba ispita...razbio... najbolji u tecem razredu od 23 ucenika koji idu kod razlicitih profesora. Njegov profesor je zavrsio muz. akademiju bivsa nastavnica samo srednju muzicku. Toliko!

Aleks

pre 10 godina

Kada je moj sin krenuo u školu, ja nisam mogao da verujem kakve oni stvari uče. Oni su imali komplikovane zadatke koji su puni termina koji su im nepoznati. Eto juče "Sistematizacija tema". Sine, jel znaš šta znači taj termin? Matematika im je po ubrzanom kursu natrpana i zadržavanja su kratka. Pamtim njegove tekstualne zadatke u prvom polugođu, a još ih nisu bili naučili sve da čitaju. Ja sam '79 godište, to sam imao u trećem razredu. Ja i supruga ceo dan provedemo kao tutori za srpski, matematiku, svet oko nas... A sport u školi - ništa. Srećom imam uslova, pa ga vodim na bazen. Mada ga i mi dodatno opterećujemo stranim jezikom. Smatram da su deca preopterećena zbog lošeg programa. Pa ne verujem da su deca problem...a neko i nešto mora da jeste...

pablito

pre 10 godina

skola nam je samo slika drustva. floskula jeste ali je i susta istina. vecina roditelja i nastavnika nema volju ni svest za promene. reforma skolstva da, ali ko da je iznese?

Geograf

pre 10 godina

Ljudi! Centralno mesto skolskog sistema su ucenici, za vreme Tita su to bili profesori. Sadasnji sistem je očajan prvo za nas profesore, a kasnije i za decu. Neka Evropa uvede "Bolonju" kod njih, a ne da eksperimentalno ulaze novac u srpsko skolstvo, neka uvede kod njih inkluziju dece sa posebnim potrebama. Skolstvo je degradirano, a od 2002. kako ko dodje na vlast preuzme od proslog ministra samo lose stvari. Ukratko ovim tempom nasi unuci ce biti blago debilni! :-) Ja se izvinjavam ova tema me profesionalno uznemiruje...

ucitelj

pre 10 godina

gradivo u nasim skolama je preobimno, prepuno cinjenica koje detetu nisu prekopotrebne. protrebno je urediti programe da budu uskladjeni sa uzrastom ucenika, sto kod bas nije slucaj. skoro san predavao deci trene pri klizanju i kotrljanju kao i otpor vazduha i to u trecem razredu. da se program smanji, a produbi vezbanjem i ponavljanjem onoga sto je bitno bili bi mnogo bolji rezultati.

Poseban slucaj su ucenici nacionalnih manjina koji dolaze u skoli samo zbog zakona, a taj isti zakon kaze da oni ne mogu da ponavljaju razred. npr. romsko dete ne zeli da ucestvuje u radu na casu, iako radi lakse zadatke, ne moze da dostigne minimum znanja, ali mora da polozi razred.

I na kraju, ali ne i najbitnije, je slucaj prava nastavnika,dece, i roditelja. sad kad podviknes nedisciplinovanoj, pa i agresivnoj deci, oni se pozivaju na svoja prava, prete i zale se roditeljima koji upadaju na cas i dale se dalje kod direktora. To moze dovesti do gubitka posla. I sta onda? Nastavnici bez motiva i ikakvih prava i u strahu rade svoj posao.

Koliko ovaj ogroman problem interesuje sve nas, mozete videti tako sto uporedite broj lajkova i kometnara na ovoj vesti i na vesti gde je neka pevaljka uradila ovo ili ono...

Hvala, Đorđe!

pre 10 godina

@Nastavnik: Jadna li su ta deca kojoj vi predajete. Vi ste dragi gospodine, uz sve poštovanje, potpuno promašili profesiju. Sećam se kako sam u drugom razredu osnovne počeo da učim engleski jezik (krajem 70-ih godina prošlog veka). Predavao nam je izvesni Đorđe, i to samo tu jednu godinu. Čovek je bio zanimljiv i kao nastavnik i kao osoba. Umeo je da nas navede da se potpuno unesemo u ono čime smo se bavili na njegovim časovima. Kvizovi, igre, fantastična objašnjenja... Nikada nije insistirao na bilo kakvoj disciplini, osim one kojom se obezbeđuje da baš ne ometamo u potpunosti decu u susednim učionicama. Bilo je i skakanja i cike, čak i trčanja i pentranja po klupama... Mi smo tako zavoleli Đorđa i sa Đorđem i engleski koji nam je predavao. Kod mene je taj osećaj bio toliko jak da sam, makar i posle samo jedne školske godine koliko nam je taj čovek predavao, ja nastavio da volim i učim taj jezik. Ne biste verovali, ali mene stranci i sada pitaju da li sam živeo u USA ili UK obzirom da baš dobro govorim ovaj jezik, a učio sam ga samo u okviru školskog sistema. Džaba vam sva disciplina i potpuna kontrola nad đacima, ako vi niste u stanju da ih zainteresujete i da ih navedete da zavole lepe stvari koje svaki školski predmet nosi sa sobom. Disciplinom ćete ih naterati da ćute, ali nikad da nauče. Žao mi je samo što sam zaboravio prezime onog genijalca Đorđa... Baš bih voleo da ga negde sretnem. Vi nemojte brinuti... Vas vaši Đaci neće zaboraviti, istina ne po dobru.

Marko

pre 10 godina

@Vojvođanin
Vidiš i ja sam iz Vojvocine, tačnije Srema i veću glupost nisam čuo. Onaj ko govri srpski i ne može da nauči ćirilicu i latinicu je blago rečeno glup. To što naša deca uče dva pisma je velika prednost jer kada uče jezike lakše se prilagođavaju, što su mlađa deca bolje usvajaju jezik. Ćirilica je u sastavu jezika, kada jednom naučiš znaš, to nema veze sa primenom nekog zakona iz fizike, ili što neko ne može da zamisli priamidu u prostoru i to skicira na papir i da izračuna njenu visinu. Znanje pisam nema veze sa nesposobnošću primene zakona koji se uče u školi u svakodnevnom životu. Na fakultetima je veliki problem nedostatak prakse, a u školama jer se insitira na informacijama i detaljima, a ne na razumevanju. Prolem je ako profesor istorije insistira na nekim datumima, a ne na samom događaju i onome do čega je taj događaj doveo. Takođe ako profesor geografije insitira na brojevima kao što je visina neke planine, a ja se sećam da u mom odeljenju učenici nisu znali da se orjentišu na karti. Mnogi nisu znali strane sveta i kontinete, ali profesor je tražio podatke koliki je najviši vrh Evrope. Nije poenta da deca nauče da nabroje klimatkse pojaseve, već da na osnovu klimatskih uslova znaju kakve biljke i životinje se mogu razvijati pa samim tim da znaju da u Srbiji teško da mogu da gaje banane.

Bender

pre 10 godina

Finski obrazovni sistem se pokazao kao najbolji evropski sistem i najblizi nama. Resenje je onda da se jednostavno prekopira taj sistem DANAS i ODMAH, kako bismo imali prve rezultate za nekih dvadeset godina.
Ja ne znam sta se ceka vise... Svake godine kukamo kako smo najgori, a niko nista ne menja. Mene ne zanima da li smo sada najgori, vec sta cemo da uradimo po tom pitanju.

sumadinka

pre 10 godina

Pa kako i da budu pismeni kada ih uciteljice od 1 -4 jedva opismene to je njihovo ucenje za 4 godine,a kada predju u peti onda slede samo kontrolni nema suvog odgovaranja, samo da nastavnicima bude sto lakse.

disident

pre 10 godina

"Neću da učim čoveka koji sam ne želi da uči, i neću objašnjavati onom koji sam ne pokušava da sebi objasni stvari. I ako objasnim 1/4, a čovek se opet ne potrudi da o njoj razmišlja i da sam izvuče ono što je prećutno sadržano u preostale 3/4, neću ni pokušavati da ga ponovo poučavam". Ovo je stav kineskog filozofa i socijalnog reformatora Konfučija. Zamislite do kakvih posledica bi došao naš obrazovni sistem ako bi svi predavači razmišljali u ovom smeru??
Teško se stvari menjaju. Reformisanje je proces koji traje godinama. Lepo je to što imamo entuzijaste u ministarstvu, ali da bi se rezultati primetno popravili ne samo na kratkoročnom planu, nego i na dugoročnom treba nešto više od obećanja i pukih želja. Zar ne?

simovic

pre 10 godina

e da stagniraju bilo bi super ...
obrazovanje svuda u svetu ide na dole, a na vrhu ostaju samo oni koji najsporije propadaju. Ni jedna dzava danas ne bi mogla da se poredi u obrazovanju sa losim drzavama od pre 50 godina.

Komša

pre 10 godina

Nije mi jasna ideja da deca uče veronauku i gradjansko.Moja generacija je neophodno znanje o religijama,njihovom nastanku,učenjima i uticajima na društvo sticala na časovima istorije.Ko je hteo više mogao je u crkvu da ide,da čita versku literaturu.Gradjansko je tek nebuloza.Kao da škola pokušava da pomogne roditeljima u vaspitavanju dece uvodeći ta dva predmeta a zauzvrat roditelji treba da uče sa decom srpski,matematiku,fiziku,hemiju...
Moram priznati da je i moja generacija imala predmet bez kojeg je dalje školovanje nezamislivo - Domaćinstvo.Tu smo učili da tkamo (sećam se da smo morali da napravimo ram i donesemo vunicu) i da punimo jaja kačkavaljem i šunkom.Predmet zgodan za uhlebljenje nezaposlenih kadrova a učenicima za zabavu ili prepisivanje domaćih koje nisu stigli da urade kod kuće.
Za početak ukinuti veronauku i gradjansko.

Cinik Pripravnik

pre 10 godina

U drugom osnovne mog sina nastavnica uči da se 'ići će' piše spojeno, znači 'ićiće'.
A Gvido Tartalja je franuski pesnik!!!!

Xin Zhao

pre 10 godina

Nisu spremni za ucenje na fakultetu, ja bih rekao da su samo za to i spremni. U tome je i problem ja sam srednju zavrsio kao vrlo dobar, upisao PMF u Novom Sadu, sada radim u Levi9 u tom gradu, a jos uvek nemam diplomu faksa, polozio sam ja programiranja kao od sale i sve to, ali ima tamo ispita, gde je nabubaj ove 563 stranice, pa dodji. Jako korisno potroseno vreme. A moj skolski iz srednje zavrsio PMF u Kragujevcu lagano, godinu dana nije prosao ni na jedan programerski posao, jer jednostavno ne poseduje znanje da uradi nesto, nego jednostavno moze da ponovi sve sto profesor kaze i to je to. Uzeo polozio jos par pedagogija/psihologija sta vec i sada uci decu u srednjoj skoli informatici i matematici, a ne zna se sta zna slabije. Posle zasto stagniramo, nazadujemo za svetom, zato sto onaj ko nije mogao da se zaposli u struci je ostao u obrazovanju. Pa zastareli programi, sa zastrelim ljudima i jednostavno nedovoljno velikom inteligencijom uce buduce generacije. Nase obrazovanje je ubica svakog talentovanog pojedinca, apsolutna nemogucnost izrazavanje sebe kroz to sto ucis. Tuzno je kada da bi zavrsio faks kod nas ti ne treba inteligencija nego memorija, a posle skolujemo nesposobne strucnjake, krajnje neocekivano...

Milos

pre 10 godina

Zato što su i deca shvatila da od škole neće imati nikakve koristi. Za devojčice je najvažnije da imaju velike grudi, gole stomake i da su odlične u sex-u, jer to su vrednosti koje im garantuju uspeh u životu, a dečaci gledaju da budu "biznismeni", da muljaju i muvaju, pa će preko kuma iz stranke da dobiju dobor plaćen posao na državnoj grbači. I kome sad tu treba škola?

Zamena teza

pre 10 godina

Svi ste promasili poentu !
Da se razumemo odmah na pocetku. U ucenju stagniranje znaci nazadovanje.
Sustinska pitanja glase:
Koliko dece ide na jednog ucitelja i gde smo u odnosu na ostale?
Da li je nas kadar strucan da se posveti\prati svakog djaka\studenta posebno?
Ispitna pitanja NIKADA ne bi trebalo da se preuzimaju iz gotovih zbirki zadataka. Zbirke sluze za uvezbavanje i razvijanje razmisljanja.
Ako nema posla u prosveti kako drzava govori, pa zasto svake godine primaju isti broj studenata...?
Zasto i dalje nastavu drze ucitelji\profesori koji se nisu dokvalifikovali vec imaju samo visu skolu...nismo mi oduvek imali uciteljski fakultet?

Milan

pre 10 godina

@ (Posmatrač, 04. decembar 2013 23:33)

Hteo sam da se slozim sa tvojim komentarom (ako izuzmemo nepotrebno pro..ravanje na latinskom), sve dok ne procitah poslednju recenicu o "cirkuzaneru". Ta recenica samo pokazuje da si upravo produkt ovog nakaradnog sistema skolovanja. Plitko i bukvalno sagledavas problem jer se hvatas samo za jedan od milion primera koje Rajovic spominje. Kada procitas neku njegovu knjigu, mozda shvatis koliko ti fali treca dimenzija.

marko, nis

pre 10 godina

Postoje mnogi razlozi, ali jedan je najbitniji. Po skolama se od ucenika trazi da reprodukuju ono sto su procitali, a ne da razumeju to isto. I to je to. Naravno da su djaci nezainteresovani za to, to je klasicno mucenje nizasta. Znam samo da ovde ljudi i dalje misle da je sistem skolstva na Zapadu takav da od dece trazi povrsnost. To nije tacno, tamo se trazi razmisljanje, a to sto im se ne trazi da bubaju gluposti cini taj sistem efikasnijim.

Deki

pre 10 godina

Pogledao sam te PISA testove i mislim da su uzroci 'loseg rezultata' taj sto nas obrazovni sistem ne zahteva od ucenika spekulativno razmisljanje u resavanju problema. U pitanjima gde su odgovori jasni, kao sto je i receno rezultati su dobri. Jednostavno decu niko nije naucio da predvidjaju sta bi mogao biti rezultat nekog recimo eksperimenta.

Dzaba krecite

pre 10 godina

Jel' to vezbanje testova sto zagovara g-din Ministar ukljucuje i provalu testova? Ako sam dobro razumeo ima da skocimo na listi samo tako...Dzaba

No pasaran!

pre 10 godina

Dokle god profesori budu zahtevali bubanje i prosto reprodukovanje podataka, nemamo čemu da se nadamo. Sećam se pre par godina kada sam kao gimnazijalka odgovarala geografiju i dobila 4 jer nisam znala koliko tona drvne građe godišnje proizvede Kanada?! Da li je potrebno reći da sam prethodno profesorki umela da objasnim znatno komplikovanije stvari poput odvijanja složenih klimatskih procesa, vazdušni pritisak, troposferu, kanadski anticiklon i sl.!
Kako je današnjim generacijama školaraca u ovom trulom i nažalost sve gorem sistemu, ne usudjujem se ni da pomislim.

Ja, realno, Božidar

pre 10 godina

(ludi, 5. decembar 2013 00:06)

Nemoj da se praviš naivan, pa i moja baba bi razumela da sam napravio lapsus ( uzmi Vujakliju pa nađi značenje)! Naravno da je Oksford, a ne Osford! Vidi se da se hvataš za nebitno,kao i uvek, a suštinu nisi nikad razumeo! Šta možeš da prigovoriš mom komentaru, imaš li neki argument protiv, to je bitno?

Slave

pre 10 godina

Monogi ovde tvrde da djaci "razbijaju" geografiju i istoriju. Pa naravno, to se svodi na bubanje tj na reproduktivno ucenje. To nije prednost, to je problem.

A kada je u pitanju matematika gde se trazi logicko razmisljanje, resavanje zadataka, istrazivanje, put u nepoznato, onda NISTA.

mik

pre 10 godina

Mozda bi se deca i naucila funkcionalnoj pismenosti a ne bi bila primorana da bubaju gradivo kada bi udzbenici bili bolje napisani i prilagodjeni uzrastu dece. U udzbenicima za nize razrede osnovne skole barata se nekim pojmovima za koje u samoj knjizi nije dato objasnjenje a ucitelj takodje nije nasao za shodno da objasni (npr. dete mi deklamuje kako je humus organskog porekla, a kada ga pitam sta to znaci da je nesto organskog porekla ono ne zna jer u knjizi nije objasnjeno) i sta onda deci preostaje nego da bubaju. Naravno postoji i mogucnost da dete pita za objasnjenje ucitelja ili nastavnika, ali ovde je postavljanje "nezgodnih" pitanja na casu kod pojedinih nastavnija vrlo nepozeljno jer moze da im se desi da ni oni ne znaju jer su svojevremeno isto tako samo bubali gradivo napamet.

Fica

pre 10 godina

Kakvi profesori takvi su i djaci...Ako imamo profesore koji na casu djacima kazu: "Skraticu vam lekciju da bi ste lakse naucili" ili "Niste vi taj nivo". Sta se onda pitate zasto stagniraju djaci kad se profesori ophode prema njima kao da su mentalno zaostali?!

Bela

pre 10 godina

Prosveta u Srbiji se nalazi u zacaranom krugu neuspeha i prosto ne znate od koje karike u tom nesrecnom lancu da krenete. Sa jedne strane su ravnodusni, nezainteresovani i uglavnom neodgovorni roditelji. Neki od njih svojim stalnim pritiscima na nastavnike cine "medvedju uslugu" svom detetu, uceci ga da je vaznija forma(ocena) od sustine(znanja). Roditelje koji ni ne dolaze u skolu, osim pod prisilom, necu ni da pominjem.. Sa druge strane je Ministarstvo sa svojim sumanutim neprekidnim reformama, koje su po pravilu na stetu djaka. Zatim, nastavnici, koji ne ispunjavaju ni minimum svojih obaveza( znanje ucenika je potvrda za to), a za koje su placeni. Njihova ravnodusnost i nerad(ja ovako pametan i talentovan zaglavio sam u skoli sa glupim pubertetlijama) su neverovatni, pa zato imamo poplavu privatnih casova od kojih nema bas nikakve vajde, osim trenutne "sminke". Dobar deo nastavnika svoj posao dozivljava kao kaznu i tu u startu nema prostora za visok kvalitet nastave, kreativnost i napredak ucenika. Ministarstvo + nastavnici + roditelji = nezainteresovan, lenj i neodgovoran ucenik, a znanje na nuli. Bojim se da u ovom drustvu ne postoji volja, a ni strucni ljudi koji bi se bavili resavanjem najvaznijeg problema u Srbiji.

de fakto i de jure..

pre 10 godina

“Huligani na stadionima!” – “Fašistički leci na Voždovcu” - “Roditelji neće treći test na maturi” - šta je starije "kokoš ili jaje"?

Glisha

pre 10 godina

Hoce to u snovima. Srpske skole nude bolje obrazovanje i kompeticiju nego li i jedna u EU. Toliki nasi roditelji koji sa decom zive u inostranstvu prizeljkuju da decu posalju u Srbiju, jer druge skole ne predstavljaju dovoljno iskusenje za nasu naprednu decu. A ovo pokazuju i rezultati na svim naucnim olimpijskim igrama i drugim takmicenjima. Prosle godine na Kembridz za matematiku primljeno 50% nasih studenata, a 50% je bio ostatak sveta.

pera

pre 10 godina

Već decenijama u prosvetu idu najgori đaci sa fakulteta koji ne mogu nigde drugde da se zaposle, najgori đaci čine najgoru prosvetu i to je odgovor na vaše pitanje.

Lola

pre 10 godina

Samo neka vlasti podilaze zahtevima roditelj da ne treba test opšteg znanja, studentima (da im se uvede najmanje 10 rokova godišnje), privatne fakultete neka izjednačava sa državnim... pa eto nas još niže na tim lestvicama. Ako se pitate kakve veza PISA ima sa fakultetima, onda se zapitajmo ko nam učim decu, kakve škole su isti završili i kako.

Vuk

pre 10 godina

Meni je sve bilo jasno kada sam čuo predavanje lika koji je na Harvard Business School u, da kod njih ne postoji klasično bubanje već se svi predmeti obrađuju preko case study ja i da ne postoje ocene kao kod nas od 6-10 već se studenti svrstavaju u tri grupe: istuču se u radu,u proseku i studenti koji su ispod proseka.

Nemanja

pre 10 godina

Porodica,okolina koja ne ceni uspesne i kvalitetne vec samo one sa novcem i clanskom kartom stranke,odsustvo kulture uopste...izaberite nesto od ponudjenog.

profesor

pre 10 godina

idem u Medicinskoj skoli i 2 sam godina.. imam 17 predmeta i bar iz pola bubam.. ako profesor nije u stanju da predaje svih 17 predmeta, kako su onda deca u stanju da nauce svih 17? jedino korisno.su strani jezici, Nemacki i Engleski

Milos

pre 10 godina

Jer je koncept nasih srednjih skola da djaci moraju da znaju sve od nervnog sistema lestvicastih crva preko dela Rudjera Leonkavala zakljucno sa imenima clanova dinastije Jagelonaca i time da je u Argentini u regiji Rosario razvijeno izmedju ostalog i stocarstvo.Njihovi licni afiniteti se uopste ne potenciraju,srednje skole 'specijalne' izuzev Matematicke jednostavno ne rade svoj posao,o strucnim da i ne govorimo-Meka za dripce i nezainteresovane nastavnike i segrtska praksa kod majstora da im kupuju pivo i burek u zamenu za potpis-,te nije ni cudo sto je tako.Onih 10% sto imaju kapacitet uce sve radi ocene,dok ostatak reaguje inadzijski pa uci samo sto ih interesuje ili cisto da prodju,jer vide da je to samo etapa od koje u sustini nista ne zavisi.

bivski vukovac i student Cambridge-a

pre 10 godina

'ja, relano' znam kako je u Portugalu. Rasturaju prirodne nauke i sasvim dobro govore engleski. Govore dok mladje generacije u Srbiji koje srecem kazu da sve razumeju ali retko kad nesto i kazu na engleskom. Secam se drugarice iz gimnazije 1990tih koja je sve ali bas sve ucila napamet. Sve od reci do reci, nauci obiman tekst i onda izmantra. I davali su joj petice, jedino iz matematike je imala nekakvu 3 ili cetvorku na kraju godine. Nije bila vukovac ali zamalo. I to nikom nije smetalo, svi su joj se divili sto moze toliko toga da zapamti. I na prirodnjackom fakultetu u Beogradu sam imala koleginicu koja je koristila slican metod sa bar nesto logike pride.Milsim da problem nisu cinjenice (bar bi trebali da budemo dobri u kvizovima ali sve dok se koristi subjektivan pristup u oceni znanja ( bez nekog repera sa vrsnjacima iz drugih skola, npr. taj zajednici test o kom se govori), ocene nece biti nikad objektivne. Dijalog i kriticko misljenje, to je donekle postojalo na casovima knjizevnosti, pisanje eseja na teme koje prevazilaze 'jesen u mom kraju' , 'patnje moje generacije' i sl. Takmicenja koje ce podsticati kreativnost i zajednicki ucenicki projekti.Kompeticija je mozda zdrava ali timski rad svakako vise vredan za buducu karijeru. Da li negde moze da se procita ta studija?

talić zlatko

pre 10 godina

(ludi, 5. decembar 2013 00:06)

Baš si se dobro potpisao, praviš se lud, a sve dobro znaš! Pa mnogo mladih iz celog sveta i iz razvijenih zemalja ( Italijani, Nemci,Francuzi, Španci, Finci, Kuvajćani..) želi da studira na Harvardu, Jelu, Kolumbiji, Oksfordu, Kembridžu.. jer su najbolji! Ali to ne znači da su naši fakulteti loši! Beogradski univerzitet je zvanično opet zvanično u 500 najboljih ( bolji od Zagrebačkog, Sofijskog, Varšavskog..)!
A mala Tijana je išla u USA na operaciju jer tamo su najbolje bolnice na svetu, najbolji lekari pokupljeni iz celog sveta ( ali operišu samo one koji mogu da plate i min 100.000$...ali imaju i 60 miliona ljusi koji nemaju osnovno zdravstveno osiguranje! A u Srbiji svi mogu da dobiju osnovnu lekarsku pomoć besplatno (pardon, neki plaćaju participaciju 50 dinara)!

s t v

pre 10 godina

Umesto građanskog i veronauke uvedite "smer" vođa navijača i starlete pa ćete videti kako deca uče.
Pišu SMS-ove umesto sastave, računaju na mobilnom, a ne napamet ili na papiru, druže se na FB umesto "uživo" pa im je govor sveden na :"ekstra, do jaja, brate, vrh,..", izlaze u 24h umesto da spavaju, gledaju roditelje koji se satiru od posla, a ne mogu da im kupe najnoviji ajfon, deca su do 35 godine života, gledaju Farmu umesto da čitaju knjige ...
Pa šta hoćemo od njih? Hteli smo napredak. Sve ranije je bila komunistička glupost (komentari roditelja) sada su bitna prava učenika, a ne obaveze istih.
Sve u svemu, kakvi su roditelji deca su nam "ekstra".

Marko

pre 10 godina

A da li ste vi pokusali da uradite PISA test? Zadaci su na njihovom sajtu. Moras dobro da se skoncentrises i citas i teks i pitanje, da bi tacno odgovorio.
(probala, 5. decembar 2013 12:46)
Sada sam otišao na sajt pisaserbia i video primere. Nije teško. Ne znam za tebe, ali meni su zadatci sasvim ok, naročito mi je čudno što na onom delu gde se testira razumevanje pročitanog teksta naša deca loše prolaze, verovatno jer nemaju kulturu čitanja knjiga. Napisan tekst i postavljaju se pitanja da se vidi da li dete razume šta pisac poručuje u tekstu. Poražavajuće je za profesore srpskog jezika ako deca ovako slabo razumeju tekst, a tekst nije nikakvo filozofiranje već samo priča koja sadrži opis.

N

pre 10 godina

Citam ovde komentare i blago je reci da sam sokirana. Odgovornost se prebacuje na decu, kako ona ne uce dovoljno, kako ne bubace dovoljno,a cak neki predlazu i da deca u skoli ne treba da se igraju!!!??? Takodje je neko i predlozio da treba da se predje onoliko gradiva koliko deca mogu da svare, i to sve dok ne promene pristuo ucenju, jer sa ovakvim pristupom mogu da predju samo trecinu predmeta.
Prvo da pocnemo od osnovnog 90 odsto populacije ima IQ izmedju 90 i 110, iako se mnogi busaju kako im je veci, nije. Shodno tome njihovom IQ i uzrastu treba praviti program, kako to rade u normalnim zemljama, tipa Sloveniji, Austriji ili Finskoj. Tacno je da deca treba da uce trecinu programa jer je to za njihov uzrast i tako ce vise da zapamte i da nauce. Nabacivanje svakodnevnih cinjenica nista se ne resava. Uci se, dobije se ocena, zaboravi se. To je redosled, zato smo i najgori na PISA testu. I na kraju ovoliko buncanje oko obrazovanja odlika je siromasnih naroda. Siromasni narodi su ti koji preko sistem i obrazovanja zele da stignu do nekog cilja, jer im je to jedina sansa. Obrazovanje je bitno i u drugim zemljama, ali to je samo jedan segment zivota, a ovde je to sve u zivotu, sto se nabija deci na nos od malena. "Ako ne zavrsi fax neces moci da nadjes posao, neces moci da odes u inostranstvo, a da bi se tamo stiglo mora da se radi od malena." Bas kao u Kini gde su ogranicena mesta na fakultetima, pa deca sa tri godine pocnu da idu na nekoliko aktivnosti. Prepoznajete li se?

Vojvođanin

pre 10 godina

Tako je to kad se prvo uči ćirilica. Šta mislite zašto su deca iz Vojvodine pobeđivala na republičkim takmičenjima u vreme kada se u Vojvodini prvo učila latinica? Naša deca gube vreme pogađajući koje slovo je na latinici a koje na ćirilici, dok deca iz drugih zemalja za to vreme reše pola zadatka.

evoplacem

pre 10 godina

(Bender,)
To je to,svi komentari su dobri osim par,kao da svi znamo o cemu je problem sto i ne sumnjam.Bender je u pravu.Za pocetak bi nam trebao odgovor na pitanje -yasto cekamo-.Kada bi resili skolstvo,ne bi nas mnogo sta drugo sekiralo.
Voleo sam da sam nesto vise u srednjoj naucio ali je sve to bilo preobimno...hvala Bogu,sad sam na fakultetu,lakse nego u srednjoj i osnovnoj sa 10+ predmeta.

probala

pre 10 godina

A da li ste vi pokusali da uradite PISA test? Zadaci su na njihovom sajtu. Moras dobro da se skoncentrises i citas i teks i pitanje, da bi tacno odgovorio.

krastavčević

pre 10 godina

Nije tačno, naša deca rasturaju prirodne nauke a Jelu, Kembridžu, Harvardu, Kolumbiji...naši klinci daleko bolje znaju engleski od dece iz Italije, Španije ili Francuske...naša deca bolje znaju geografiju i istoriju od dece iz USA, Britanije...

Ja, realno, Božidar

pre 10 godina

Dosta bre sa tim temama kako Srbija i Srbi ne valjaju, najgori su...!Te imamo najgore Zdravstvo, što uopšte nije tačno, odlično znam kakvo je u mnogim državama Evrope, mnogo gore je čak i među nekim razvijenijim državama, npr Italija,a USA ima 60 miliona ljudi van socijalnog osiguranja, tj mogu u bolnicu samo ako plate, a sirotinja je u pitanju.Nedavno su Obama i Senat itglasali Zakon, ali do njegove realizacije....Te nam je najgori obrazovni sistem, a naši klinci razbijaju na HArvardu, Osfordu, Kembridžu....videli smo pre neki dan koliko američka deca poznaju geografiju sveta, znamo da Italijani ili Francuzi ne mogu sa Srbima da se porede u znanju Engleskog....ma mogu još dugo...neće mi verovatno objaviti ni ovaj komentar!
Znate li vi kako je u Bugarskoj, Portugalu, Grčkoj,Meksiku,Hrvatskoj, Filipinima, Poljskoj, Nigeriji, Maroku....?

Dragan

pre 10 godina

Ma, najvažnije je da je vero"nauka" uvedena u školski program. Nije važno što su deca funkcionalno nepismena, bitno je da su naučili da se krste kada prolaze pored crkve!

nastavnik

pre 10 godina

Nije previše komplikovano:
1. Učenici u školi treba da uče, a ne da se igraju i zabavljaju, odnosno potrebno je da se tačno razgraniči vreme provedeno u školi koje će provesti u igri, a kada će se učiti;
2. Ako najzad shvatimo da u školi treba da se uči, onda ćemo prihvatiti i to da učenje, odnosno sticanje znanja od nekoga podrazumeva rad i disciplinu učenika i autoritet nastavnika ;
3. Ako postoji disciplina i poštovanje nastavnika i same škole, kao institucije, sam po sebi se podrazumeva i rad na časovima, kao i kod kuće;
4. Dakle, kao prioritetni problem se nameće disciplina koja se može dovesti u red kroz nekoliko jednostavnih postupaka:
a) ukinuti roditeljima sva prava oko odlučivanja po svim pitanjima u školi (svako za poslen u školi zna da je glavni generator problema na svim nivoima - rad, disciplina, vršnjačko nasilje, pritisci na nastavnike,.. produkt povećane i ogromne uloge roditelja u sistemu odlučivanja u školi);
b) pooštriti kaznene odredbe za sve disciplinske prekršaje učenika, ali i nastavnika (npr. za nasilje učenika prema drugom učeniku odmah premeštaj u drugu školu, bez saglasnosti roditelja)
5. Revizija totalno promašenih nastavnih programa, naročito u nižim razredima.
6. Stalno pratiti i proveravati rad nastavnika, nagrađivati ih i kažnjavati prema zasluzi;
I tako, malo ovo razraditi i to je to.

Marko

pre 10 godina

Glavni problem je jer se u prosveti dobija posao preko veza i poznanstava. Ne postoje pravi konkursi, sem da se ispoštuje zakon da se objavi, retko ko dobije posao preko konkursa. Nema razgovora za posao. Postoji problem i sa starijim kadrovima koji neće da se usavršavaju, ima onih koji uče ceo život i modernizuju se(retki su), ima onih koji neće da nauče da koriste računar. Takođe, oni profesori koji su bili loši studenti i sve im je bilo "smaranje" neće da oni "smaraju" svoje đake i onda se prema njima ponašaju kao drugari. Gubi se autoritet i deca postaju nedisciplinovana. I postoji onaj problem kod kuće, kada su neki roditelji nezainteresovani da se raspitraju šta im dete radi u školi.

gagi

pre 10 godina

Ucenik sam 2. razreda gimnazije. Sistem ucenja koji primenjujem na predmete koji me ne zanimaju je "bubacenje" dan pred kontrolni. Sasvim je uspesan.

ja

pre 10 godina

To je zato sto se celo nase skolstvo zasniva na "nauci ovo i dobices 5/4/3/2". Najcesce pitanje od svih pitanja koja su profesori dobijali u srednjoj skoli je "koliko za dva". Jednostavno su djaci navikli na fixnu skalu i sablonska pitanja, a i profesorima je lakse tako nego da individualno procene znanje ucenika.

Imao sam priliku da objasnjavam Informatiku srednjoskolkama. Prva je imala dobro razvijenu logiku, nije postavljala pitanja, i zahvaljujuci meni je dobila 5. Druga je gledala na mene kao da pricam Kineski. Video sam da nije razumela pa sam je pitao da mi objasni ono sto sam napisao na papir. Cilj mi je bio da proba da razmisli o tome. Nije znala da odgovori na pitanje. Posle sam postavio vise jednostavnijih pitanja, nije znala da odgovori ni na jedno. Sedeo sam tamo sa njom 2-3 sata, dobila je 3. Njen ceo razred ima jedinice i dvojke.

Ono sto nam treba je reforma skolstva. Ne samo gradiva. Ljudi danas vide skolu kao mesto gde radis malo, a dobijas dobru platu (za taj posao).

Sandra

pre 10 godina

Imam dva sina, 5 i 7razred. Ovo je radni dan mladjeg sina: u 8:30h ima cas gitare, vrati se kuci, uci, u 12:15h solfedjo do 1h. Vrati se kici i sprema se za skolu u 14:00h pocinju casovi.Prvi cas ima test iz engleskog jezika treci cas test iz geografije. Stariji sin je vec otisao u skolu, prvi cas ima pismeni iz srpskog treci cas test iz hemije. I tako dan za danom. Od ponedeljka do petka racunar im je zabranjen. Dobri su decaci Bogu hvala i odlicni djaci. Ovaj tempo drze jedno mesec dana a onda dodje do pada od premora. Onda pod obavezno pokvare po koju ocenu i sve iz pocetka. Moje pitanje je: da li deca u skoli mogu da odgovaraju i usmeno kao mi nekada ili samo testovi i kontrolni. Zaboravice deca da pricaju. Ajd ovi prirodni predmeti ali drustveni istorija geografija...potpuno besmisleno! Zasto u jednom danu imaju vise od jednog kontrolnog zadatka? Postavimo mi roditelji to pitanje u skoli i oni nas tamo smuntaju te rekli smo nastavnicima, ali svako od njih je prica za sebe! Sjajan odgovor. Mladjem sinu sam ove godine izabrala novog profesora gitare iz Beograda koji putuje u moj grad i tu radi. Prosle godine nastavnica gitare je rekla da ga trebamo ispisati iz skole, jer nije potencijal. Ove godine mali je na oba ispita...razbio... najbolji u tecem razredu od 23 ucenika koji idu kod razlicitih profesora. Njegov profesor je zavrsio muz. akademiju bivsa nastavnica samo srednju muzicku. Toliko!

profesor

pre 10 godina

idem u Medicinskoj skoli i 2 sam godina.. imam 17 predmeta i bar iz pola bubam.. ako profesor nije u stanju da predaje svih 17 predmeta, kako su onda deca u stanju da nauce svih 17? jedino korisno.su strani jezici, Nemacki i Engleski

Glisha

pre 10 godina

Hoce to u snovima. Srpske skole nude bolje obrazovanje i kompeticiju nego li i jedna u EU. Toliki nasi roditelji koji sa decom zive u inostranstvu prizeljkuju da decu posalju u Srbiju, jer druge skole ne predstavljaju dovoljno iskusenje za nasu naprednu decu. A ovo pokazuju i rezultati na svim naucnim olimpijskim igrama i drugim takmicenjima. Prosle godine na Kembridz za matematiku primljeno 50% nasih studenata, a 50% je bio ostatak sveta.

Posmatrač

pre 10 godina

O ovoj temi uvek iznosim isto mišljenje, što je ili gnjavaža ili "repetitio est mater studiorum"...

Odgovornost za ovo stanje je, pre svega, kod kreatora nastavnog koncepta i programa, pa kod realizatora tog koncepta (sve su to prosvetni radnici), pa kod roditelja i tek na kraju, kod dece.

- Programi su preobimni i sa neodgovarajućim sadržajem, a udžbenici su često pisani stilom i jezikom koji deca teško razumeju.

- Prosvetni radnici, na žalost, nemaju ni odgovarajuće obrazovanje, a zbog loše finansijske situacije, ni entuzijazam da kreativno "kompenzuju" očigledne mane postojećih programa.

- Roditelji su uglavnom zainteresovani da se deca, bez obzira na njihovo suštinsko znanje, upišu u sledeći nivo školovanja uz očekivanje da samo škola vaspitava decu (radne navike, upornost, zdrava ambicija...).

- Deca jednostavno nisu dovoljno zrela i nemaju svest o tome koliko je štetan površni odnos prema obavezama, bez obzira na formalni uspeh.

Ako je cilj da se steknu funkcionalna znanja, potrebno je rasteretiti decu i usmeriti ih na učenje suštine, kao i usmeriti i motivisati prosvetne radnike.

U tom smislu je tekst "Zašto srpski đaci stagniraju?" primer kako ne bi trebalo analizirati stvari: malo statistike, čiste deskripcije i izjave "relevantnih"... Samo još fali "onaj" cirkuzaner sa "vežbama rotacije" i "rebusima".

*

pre 10 godina

Iz licnog iskustva cu vam reci da nasi djaci ne stagniraju, nego nazaduju, i to poprilicno zustrim tempom. Nama iz godine na godinu na fakultet (trazen, popuni se u prvom roku) dolaze sve slabije generacije. Mi ne mozemo preko noci da ih naucim sve ono sto je trebalo da nauce u prethodnih 12 godina, a nisu. Posledica je da imaju problem da prate nastavu, pa cim se malo osvrnu oko sebe pocnu preko studentskih organizacija i slicno da vrse pritisak da se snizava kriterijum i da im se gleda kroz prste. Ako im ne popustite jer smatrate da ono sto su vise od 60 godina studenti polagali bez problema mogu i treba da nauce i ovi sadasnji, pogotovo sto im diploma isto toliko vredi, e onda nastaje problem.

Vojvođanin

pre 10 godina

Tako je to kad se prvo uči ćirilica. Šta mislite zašto su deca iz Vojvodine pobeđivala na republičkim takmičenjima u vreme kada se u Vojvodini prvo učila latinica? Naša deca gube vreme pogađajući koje slovo je na latinici a koje na ćirilici, dok deca iz drugih zemalja za to vreme reše pola zadatka.

dusan

pre 10 godina

Imamo malog sina, ali supruga i ja smo cvrsto odlucili da, ako uslovi dozvole, on zapocne i zavrsi osnovno skolovanje u Srbiji. Razloga ima vise, da ne nabrajam, a jedan je i da student koji radi u mom restoranu, ne zna tablicu mnozenja, a ima solidne ocene. A na zalost nije jedini. O opstem znanju vecine ne zelim ni da razgovaram. Inace supruga je u Srbiji bila prosvetni radnik, pa se ne radi o nasim proizvoljnim procenama, ili napadu nostalgije. Puno pozdrava iz daleke demokratije, u koju nas je nasa demokratija naterala. Nadam se privremeno.

Fica

pre 10 godina

Kakvi profesori takvi su i djaci...Ako imamo profesore koji na casu djacima kazu: "Skraticu vam lekciju da bi ste lakse naucili" ili "Niste vi taj nivo". Sta se onda pitate zasto stagniraju djaci kad se profesori ophode prema njima kao da su mentalno zaostali?!

Komentator

pre 10 godina

A sama izjava ministra dovodi u pitanje da kakve skolske reforme on ne/sprovodi. Radim vec 15 godina kao nastavnik, u inostranstvu i moram priznati da su nastavnici po prirodi svog zanata dosta konzervativni, ne vole da menjaju meto

Teacher

pre 10 godina

odnos društva prema učitelju/školi/učenju/znanju treba da se promeni. u gimnaziji bi mi se rugali da im kažem 'učio sam i čitao ceo vikend pa ne mogu da izadjem'. roditelji deci kažu 'pa, ne može svako da bude odličan' kao da je to neka lutrija...
u USA se roditelji ponose da kažu kako u privatnoj školi gde im ide dete, deca mnogo uče i jako je teško. kod nas se kritikuje nastavnik koji je 'zahtevan'

pera

pre 10 godina

Već decenijama u prosvetu idu najgori đaci sa fakulteta koji ne mogu nigde drugde da se zaposle, najgori đaci čine najgoru prosvetu i to je odgovor na vaše pitanje.

ludi

pre 10 godina

@ Ja, relano, Bozidar

Hahah...vidim koliko si pismen. Javi mi se kad stignes na OSFORD.

Inace, ako nasi klinci razbijaju na tim navedenim univerzitetima (sto ne kazem da nije tacno), zasto oni studiraju u inostranstvu ako je nas obrazovni sistem toooliiikooo dobar? Zasto je Tijana morala u te Sjedinjene Americke Drzave, nazalost kasno, jer se u Srbiji ne moze nista na vreme odraditi, ako je to nase zdravstvo na taaaakoo visokom nivou?

Razmisli dva puta pre nego sto nesto kazes, molim te.

sumadinka

pre 10 godina

Pa kako i da budu pismeni kada ih uciteljice od 1 -4 jedva opismene to je njihovo ucenje za 4 godine,a kada predju u peti onda slede samo kontrolni nema suvog odgovaranja, samo da nastavnicima bude sto lakse.

Talenat i vrednoća su nasledni!

pre 10 godina

Mora da je uslovni refleks!
Zbog izuzetnog napretka privrede i društva u celini samo se deca odupiru ...
Neko mora!

Geograf

pre 10 godina

Ljudi! Centralno mesto skolskog sistema su ucenici, za vreme Tita su to bili profesori. Sadasnji sistem je očajan prvo za nas profesore, a kasnije i za decu. Neka Evropa uvede "Bolonju" kod njih, a ne da eksperimentalno ulaze novac u srpsko skolstvo, neka uvede kod njih inkluziju dece sa posebnim potrebama. Skolstvo je degradirano, a od 2002. kako ko dodje na vlast preuzme od proslog ministra samo lose stvari. Ukratko ovim tempom nasi unuci ce biti blago debilni! :-) Ja se izvinjavam ova tema me profesionalno uznemiruje...

lecont

pre 10 godina

na stranu gradivo, na stranu to kako su napisani udzbenici, sve, ama bas sve polazi iz kuce...ako su roditelji dovoljno brizni, vode racuna o svojoj deci, onda i uspeh ne izostaje...mozemo da se vadimo na program, na lose profesore, na ovo, na ono, ali, svi dobro znamo, kakva su nam deca i ko je kriv za njihov uspeh ili neuspeh, ali, mi smo poznati da su nama uvek drugi krivi, tako da mi ni za ovu temu nije cudno da se prozivaju profesori, skole, program...toliko od jednog roditelja

nerd

pre 10 godina

sve se svelo na punjenje glava informacijama koje za par dana, meseci isceznu. sveli smo obrazovanje na promovisanje kvazi vukovca a pravi problemi za nas djake nastaju kasnije, na fakultetu (naravno ako je u pitanju neki koji ne zahteva samo bubanje) i kod primene znanja koji smo navodno usvojili. zalosno.

Laki

pre 10 godina

Treba imati u vidu i da je reforma sistema za osnovnu školu, sprovedena pre nekoliko godina, srozala sistem vrednosti. Danas djaci imaju veća prava od nastavnika koji nemaju nikakvo sredstvo smirivanja: upisavanja u dnevnik, opomene, davanja vaspitne jedinice. To možda nije dobro, ali nastavnici su bespomoćno a deca sve bahatija. Sad su uveli te neke stručne timove za smirivanje, za prelegadnje deteta psihologe bla bla bla truć. U takvom sistem teško da će đaci sami shvatiti da je dobro za njih da uče.
Dok opet, tu je i problem profesora. Ima onih koje mrzi što rade, ima onih koji će da vam pričaju gde su bili za odmor, onih koji ne znaju ni šta treba da predaju!
Džaba nam nov sistem obrazovanja kad balavci od 11, 12, 14 godina biju profesore, izlaze sa časa kad hoće rade šta hoće.... Treba nama nešto drugo pre finakog modela.

Xin Zhao

pre 10 godina

Nisu spremni za ucenje na fakultetu, ja bih rekao da su samo za to i spremni. U tome je i problem ja sam srednju zavrsio kao vrlo dobar, upisao PMF u Novom Sadu, sada radim u Levi9 u tom gradu, a jos uvek nemam diplomu faksa, polozio sam ja programiranja kao od sale i sve to, ali ima tamo ispita, gde je nabubaj ove 563 stranice, pa dodji. Jako korisno potroseno vreme. A moj skolski iz srednje zavrsio PMF u Kragujevcu lagano, godinu dana nije prosao ni na jedan programerski posao, jer jednostavno ne poseduje znanje da uradi nesto, nego jednostavno moze da ponovi sve sto profesor kaze i to je to. Uzeo polozio jos par pedagogija/psihologija sta vec i sada uci decu u srednjoj skoli informatici i matematici, a ne zna se sta zna slabije. Posle zasto stagniramo, nazadujemo za svetom, zato sto onaj ko nije mogao da se zaposli u struci je ostao u obrazovanju. Pa zastareli programi, sa zastrelim ljudima i jednostavno nedovoljno velikom inteligencijom uce buduce generacije. Nase obrazovanje je ubica svakog talentovanog pojedinca, apsolutna nemogucnost izrazavanje sebe kroz to sto ucis. Tuzno je kada da bi zavrsio faks kod nas ti ne treba inteligencija nego memorija, a posle skolujemo nesposobne strucnjake, krajnje neocekivano...

Bender

pre 10 godina

Finski obrazovni sistem se pokazao kao najbolji evropski sistem i najblizi nama. Resenje je onda da se jednostavno prekopira taj sistem DANAS i ODMAH, kako bismo imali prve rezultate za nekih dvadeset godina.
Ja ne znam sta se ceka vise... Svake godine kukamo kako smo najgori, a niko nista ne menja. Mene ne zanima da li smo sada najgori, vec sta cemo da uradimo po tom pitanju.

simovic

pre 10 godina

e da stagniraju bilo bi super ...
obrazovanje svuda u svetu ide na dole, a na vrhu ostaju samo oni koji najsporije propadaju. Ni jedna dzava danas ne bi mogla da se poredi u obrazovanju sa losim drzavama od pre 50 godina.

Dzaba krecite

pre 10 godina

Jel' to vezbanje testova sto zagovara g-din Ministar ukljucuje i provalu testova? Ako sam dobro razumeo ima da skocimo na listi samo tako...Dzaba

Deki

pre 10 godina

Pogledao sam te PISA testove i mislim da su uzroci 'loseg rezultata' taj sto nas obrazovni sistem ne zahteva od ucenika spekulativno razmisljanje u resavanju problema. U pitanjima gde su odgovori jasni, kao sto je i receno rezultati su dobri. Jednostavno decu niko nije naucio da predvidjaju sta bi mogao biti rezultat nekog recimo eksperimenta.

Dejan

pre 10 godina

Moja iskustva...
Napisao sam 1600 znakova i obrisao...
kada sam shvatio da sam tek zagrebao sveukupno iskustvo prethodnih 12 godina.
Insajder mi za ovo nije dovoljan...
Kako da ubedim starijeg koji je promenio dve škole zbog maltretiranja i gde prvi nastavnici nisu imali ni sluha ni želje da mu pomognu, koji je od odličnog spao da se bori da prođe četvorkom... da je škola nešto lepo čega bi trebao da se seća?
Ili mlađeg koji ima nekoliko zaštićenih medveda u razredu od kojih neki školu vide samo kad nose opravdanja i knjižice da se upišu petice ... da treba da uči ....?
Ili da se obratim direktorima koji žive zaštićeni pod partijskim kišobranima?
Razrednima koji su prokleli dan kada su se odlučili za posao kojim se bave...
Posvećen nastavnik, spreman direktor, predan psiholog, i kolektiv sa razumevanjem u urbanoj sredini (gradovima) u Srbiji je ... ređi ... od belih medveda koji šetaju Kinšasom.
Hteo sam pre godinu dana da pokupim porodicu i odem iz zemlje, ne zbog posla ili punog frižidera 31 u mesecu, već zbog dece, zbog nemanja mogućnosti da ih uverim da ovde dobro i vredno ima bilo kakvu budućnost, osećaj nemoći mene kao roditelja ...
da im obezbedim normalne uslove za razvoj kada mi sam sistem to ne dozvoljava je...
strašan i obeshrabrujući...
nisam odustao od odlaska, samo sam ga pomerio do prvog sledećeg incidenta, a moja čaša je prepuna.

Genijalci!

pre 10 godina

Ako se uzme u obzir da je 300.000 od pametnijih mladih ljudi 90-ih otislo iz Srbije, ciji genetski potencijali se ovde ostvaruju, i sta ocekivati vise od ovoga?

nidža

pre 10 godina

Više je razloga :
- nestala je profesija pedagog, sad su sve učitelji, profesori;
-na časovima se više dele vizit karte (“javite se popodne ukoliko vam nešto nije jasno…”);
-dugogodišnji tihi štrajk prosvetara je uništio generacije mladih;
-širom Srbije mnogi predavači nemaju adekvatnu stručnu spremu ili uopšte nisu to za šta se izdaju…
A najveći problem je odsustvo konkretne akcije i delovanja ministarstva, pre svega u oblasti kontrole i inspekcija rada prosvetara.

dd

pre 10 godina

ceo sistem je truo: roditelje ne zanima da im dete nesto nauci, vec da dobije najvece ocene, nastavnicima je preko glave da iznova i iznova predaju jedno te isto generacijama koje apsolutno nisu zainteresovane, a ucenici...mislim da je dovoljno reci da su poceli sa 12 da nose machete u skolu i sa 10 da tuku nastavnike.
Kada sam cuo od jedne devojke koja je isla u 8. razred da oni sami sebi upisuju ocene u dnevnik (a da pri tome svi pokazuju tri prsta i vicu Srbija) i da nastavnik ne sme ili nece da reaguje jer je pred penziju, a roditelji puni ponosa, postalo je jasno da tu nista ne valja. Pa hej, zar niste pre koju nedelju objavili clanak koji kaze da dva djaka od 25 u GIMNAZIJI znaju tablicu mnozenja?

I bas me briga kako je u Maroku, Tunisu, Bugarskoj i sl. jer ipak zivim ovde.

talić zlatko

pre 10 godina

(ludi, 5. decembar 2013 00:06)

Baš si se dobro potpisao, praviš se lud, a sve dobro znaš! Pa mnogo mladih iz celog sveta i iz razvijenih zemalja ( Italijani, Nemci,Francuzi, Španci, Finci, Kuvajćani..) želi da studira na Harvardu, Jelu, Kolumbiji, Oksfordu, Kembridžu.. jer su najbolji! Ali to ne znači da su naši fakulteti loši! Beogradski univerzitet je zvanično opet zvanično u 500 najboljih ( bolji od Zagrebačkog, Sofijskog, Varšavskog..)!
A mala Tijana je išla u USA na operaciju jer tamo su najbolje bolnice na svetu, najbolji lekari pokupljeni iz celog sveta ( ali operišu samo one koji mogu da plate i min 100.000$...ali imaju i 60 miliona ljusi koji nemaju osnovno zdravstveno osiguranje! A u Srbiji svi mogu da dobiju osnovnu lekarsku pomoć besplatno (pardon, neki plaćaju participaciju 50 dinara)!

N

pre 10 godina

Citam ovde komentare i blago je reci da sam sokirana. Odgovornost se prebacuje na decu, kako ona ne uce dovoljno, kako ne bubace dovoljno,a cak neki predlazu i da deca u skoli ne treba da se igraju!!!??? Takodje je neko i predlozio da treba da se predje onoliko gradiva koliko deca mogu da svare, i to sve dok ne promene pristuo ucenju, jer sa ovakvim pristupom mogu da predju samo trecinu predmeta.
Prvo da pocnemo od osnovnog 90 odsto populacije ima IQ izmedju 90 i 110, iako se mnogi busaju kako im je veci, nije. Shodno tome njihovom IQ i uzrastu treba praviti program, kako to rade u normalnim zemljama, tipa Sloveniji, Austriji ili Finskoj. Tacno je da deca treba da uce trecinu programa jer je to za njihov uzrast i tako ce vise da zapamte i da nauce. Nabacivanje svakodnevnih cinjenica nista se ne resava. Uci se, dobije se ocena, zaboravi se. To je redosled, zato smo i najgori na PISA testu. I na kraju ovoliko buncanje oko obrazovanja odlika je siromasnih naroda. Siromasni narodi su ti koji preko sistem i obrazovanja zele da stignu do nekog cilja, jer im je to jedina sansa. Obrazovanje je bitno i u drugim zemljama, ali to je samo jedan segment zivota, a ovde je to sve u zivotu, sto se nabija deci na nos od malena. "Ako ne zavrsi fax neces moci da nadjes posao, neces moci da odes u inostranstvo, a da bi se tamo stiglo mora da se radi od malena." Bas kao u Kini gde su ogranicena mesta na fakultetima, pa deca sa tri godine pocnu da idu na nekoliko aktivnosti. Prepoznajete li se?

disident

pre 10 godina

"Neću da učim čoveka koji sam ne želi da uči, i neću objašnjavati onom koji sam ne pokušava da sebi objasni stvari. I ako objasnim 1/4, a čovek se opet ne potrudi da o njoj razmišlja i da sam izvuče ono što je prećutno sadržano u preostale 3/4, neću ni pokušavati da ga ponovo poučavam". Ovo je stav kineskog filozofa i socijalnog reformatora Konfučija. Zamislite do kakvih posledica bi došao naš obrazovni sistem ako bi svi predavači razmišljali u ovom smeru??
Teško se stvari menjaju. Reformisanje je proces koji traje godinama. Lepo je to što imamo entuzijaste u ministarstvu, ali da bi se rezultati primetno popravili ne samo na kratkoročnom planu, nego i na dugoročnom treba nešto više od obećanja i pukih želja. Zar ne?

Aleks

pre 10 godina

Kada je moj sin krenuo u školu, ja nisam mogao da verujem kakve oni stvari uče. Oni su imali komplikovane zadatke koji su puni termina koji su im nepoznati. Eto juče "Sistematizacija tema". Sine, jel znaš šta znači taj termin? Matematika im je po ubrzanom kursu natrpana i zadržavanja su kratka. Pamtim njegove tekstualne zadatke u prvom polugođu, a još ih nisu bili naučili sve da čitaju. Ja sam '79 godište, to sam imao u trećem razredu. Ja i supruga ceo dan provedemo kao tutori za srpski, matematiku, svet oko nas... A sport u školi - ništa. Srećom imam uslova, pa ga vodim na bazen. Mada ga i mi dodatno opterećujemo stranim jezikom. Smatram da su deca preopterećena zbog lošeg programa. Pa ne verujem da su deca problem...a neko i nešto mora da jeste...

Vladimir

pre 10 godina

Sve ove zaključke ste mogli saznati od bilo kog nastavnika, bez trošenja energije i novca na testiranja.
Znate li šta bude sa nastavnicima koji pokušaju da ovo promene. Izvuku deblji kraj.
Učenici su nemotivisani za učenje. Ako izvodite nastavu tako da ne idete dalje dok se pređeno ne usvoji na željenom nivou, stićete da izvedete jednu trećinu gradiva. Ako se držite plana, a zahtevate prilikom ocenjivanja nivo znanja u skladu sa zapadnim standardima, oborićete prosečnu ocenu na strašno nizak nivo. Onda roditelji počnu da plaćaju časove. Kada ni privatni časovi ne daju rezultat (nemotivisana deca) onda počinje hajka na nastavnika, "loše predaje", "deca ga ne razumeju" i slično. Zatim roditelji počnu da izbegavaju školu pri upisu dece zbog nastavnika "mučitelja". Manje đaka znači manje norme (plate) za nastavnike. Onda počinje hajka kolega i direktora na tog nastavnika, "mi gubimo posao zbog tebe", "ti se našao da ispravljaš krive Drine" i slično.
Na kraju se čovek seti patka Dače i njegovog: "ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži".
Ovo je u krugovima nastavnika toliko poznata stvar, da to više niko i ne pokušava.
Čekaju se ozbiljne promene u društvu koje će promeniti odnos dece prema učenju i radu. Tek tada će nastati uslovi za ozbiljan nastavnički rad.

Vuk

pre 10 godina

Meni je sve bilo jasno kada sam čuo predavanje lika koji je na Harvard Business School u, da kod njih ne postoji klasično bubanje već se svi predmeti obrađuju preko case study ja i da ne postoje ocene kao kod nas od 6-10 već se studenti svrstavaju u tri grupe: istuču se u radu,u proseku i studenti koji su ispod proseka.

Suština priče

pre 10 godina

Provaljeni su PISA testovi, ministar ih deli nastavnicima dva dana pre polaganja ;)
Inače, vidim da se ni u tekstu ni u komentarima ne spominju mediji kao neko ko je odgovoran za stanje u društvu, samim tim i u prosveti. Uporedite količinu vesti iz nauke sa količinom vesti o starletama, mafijašima, fudbalerima i njihovim pratiljama, i biće vam jasno zašto profesori nemaju nikakav autoritet. A nauka cveta, ljudi prave veštačko meso, presađuju organe, osvajaju Mars...

Milos

pre 10 godina

Zato što su i deca shvatila da od škole neće imati nikakve koristi. Za devojčice je najvažnije da imaju velike grudi, gole stomake i da su odlične u sex-u, jer to su vrednosti koje im garantuju uspeh u životu, a dečaci gledaju da budu "biznismeni", da muljaju i muvaju, pa će preko kuma iz stranke da dobiju dobor plaćen posao na državnoj grbači. I kome sad tu treba škola?

Komša

pre 10 godina

Nije mi jasna ideja da deca uče veronauku i gradjansko.Moja generacija je neophodno znanje o religijama,njihovom nastanku,učenjima i uticajima na društvo sticala na časovima istorije.Ko je hteo više mogao je u crkvu da ide,da čita versku literaturu.Gradjansko je tek nebuloza.Kao da škola pokušava da pomogne roditeljima u vaspitavanju dece uvodeći ta dva predmeta a zauzvrat roditelji treba da uče sa decom srpski,matematiku,fiziku,hemiju...
Moram priznati da je i moja generacija imala predmet bez kojeg je dalje školovanje nezamislivo - Domaćinstvo.Tu smo učili da tkamo (sećam se da smo morali da napravimo ram i donesemo vunicu) i da punimo jaja kačkavaljem i šunkom.Predmet zgodan za uhlebljenje nezaposlenih kadrova a učenicima za zabavu ili prepisivanje domaćih koje nisu stigli da urade kod kuće.
Za početak ukinuti veronauku i gradjansko.

Slave

pre 10 godina

Monogi ovde tvrde da djaci "razbijaju" geografiju i istoriju. Pa naravno, to se svodi na bubanje tj na reproduktivno ucenje. To nije prednost, to je problem.

A kada je u pitanju matematika gde se trazi logicko razmisljanje, resavanje zadataka, istrazivanje, put u nepoznato, onda NISTA.

de fakto i de jure..

pre 10 godina

“Huligani na stadionima!” – “Fašistički leci na Voždovcu” - “Roditelji neće treći test na maturi” - šta je starije "kokoš ili jaje"?

s t v

pre 10 godina

Umesto građanskog i veronauke uvedite "smer" vođa navijača i starlete pa ćete videti kako deca uče.
Pišu SMS-ove umesto sastave, računaju na mobilnom, a ne napamet ili na papiru, druže se na FB umesto "uživo" pa im je govor sveden na :"ekstra, do jaja, brate, vrh,..", izlaze u 24h umesto da spavaju, gledaju roditelje koji se satiru od posla, a ne mogu da im kupe najnoviji ajfon, deca su do 35 godine života, gledaju Farmu umesto da čitaju knjige ...
Pa šta hoćemo od njih? Hteli smo napredak. Sve ranije je bila komunistička glupost (komentari roditelja) sada su bitna prava učenika, a ne obaveze istih.
Sve u svemu, kakvi su roditelji deca su nam "ekstra".

ucitelj

pre 10 godina

gradivo u nasim skolama je preobimno, prepuno cinjenica koje detetu nisu prekopotrebne. protrebno je urediti programe da budu uskladjeni sa uzrastom ucenika, sto kod bas nije slucaj. skoro san predavao deci trene pri klizanju i kotrljanju kao i otpor vazduha i to u trecem razredu. da se program smanji, a produbi vezbanjem i ponavljanjem onoga sto je bitno bili bi mnogo bolji rezultati.

Poseban slucaj su ucenici nacionalnih manjina koji dolaze u skoli samo zbog zakona, a taj isti zakon kaze da oni ne mogu da ponavljaju razred. npr. romsko dete ne zeli da ucestvuje u radu na casu, iako radi lakse zadatke, ne moze da dostigne minimum znanja, ali mora da polozi razred.

I na kraju, ali ne i najbitnije, je slucaj prava nastavnika,dece, i roditelja. sad kad podviknes nedisciplinovanoj, pa i agresivnoj deci, oni se pozivaju na svoja prava, prete i zale se roditeljima koji upadaju na cas i dale se dalje kod direktora. To moze dovesti do gubitka posla. I sta onda? Nastavnici bez motiva i ikakvih prava i u strahu rade svoj posao.

Koliko ovaj ogroman problem interesuje sve nas, mozete videti tako sto uporedite broj lajkova i kometnara na ovoj vesti i na vesti gde je neka pevaljka uradila ovo ili ono...

vldjuka

pre 10 godina

Pokušaj upravljanja sistemom koji uopšte ne poznajete je u startu osuđen na propast. To upravo rade svi koji su se do sada bavili reformom školstva.
Niko od njih nema pojma o deci (učenicima). Svi smatraju da su oni neobavešteni i da nemaju pojma šta se dešava oko njih.
Izvodio sam nastavu u srednjoj elektro školi. Probao na sve načine da ih naučim struci. Deca su prepoznala moju volju i trud, iskazali poštovanje prema tome i otvoreno mi rekli, da ih ovo ne interesuje jer su svesni da nikada neće naći posao u struci. Onda ja krenem po narodnim mudrostim "Dobar nauk zlata vredi", a oni kažu: zašto tu poslovicu ne primenite na sebi. Uz napomenu da su primetili da su mi na privesku ključevi od JUGA. Ja im kažem: vi ste mladi, promeniće se stanje u državi dok vi završite školu. I naravno niko mi ne poveruje.
Dakle, dok znanje ne bude postalo roba koja ima tržišnu vrednost, deca neće biti motivisana da ga usvajaju. Dakle ova promena u društvu je preduslov svih promena u sistemu obrazovanja.
Od ovog šablona jedino odstupaju deca sa nadprosečnim sposobnostima (talenti). Oni prate redovnu i traže još časova dodatne. Glavni razlog za to je svest o činjenici da zaposlenje mogu naći izvan Srbije, jer su najbolji.
Sada možete zamisliti kakav je osećaj kada čujete predsednicu Nacionalnog prosvetnog saveta, koja kaže da su problem obrazovanja nastavnici, koji koriste loše metode izvođenja nastave. Ona je dokaz da postoji život na Marsu, jer se ponaša kao neko ko je pao sa Marsa.

Zamena teza

pre 10 godina

Svi ste promasili poentu !
Da se razumemo odmah na pocetku. U ucenju stagniranje znaci nazadovanje.
Sustinska pitanja glase:
Koliko dece ide na jednog ucitelja i gde smo u odnosu na ostale?
Da li je nas kadar strucan da se posveti\prati svakog djaka\studenta posebno?
Ispitna pitanja NIKADA ne bi trebalo da se preuzimaju iz gotovih zbirki zadataka. Zbirke sluze za uvezbavanje i razvijanje razmisljanja.
Ako nema posla u prosveti kako drzava govori, pa zasto svake godine primaju isti broj studenata...?
Zasto i dalje nastavu drze ucitelji\profesori koji se nisu dokvalifikovali vec imaju samo visu skolu...nismo mi oduvek imali uciteljski fakultet?

pablito

pre 10 godina

skola nam je samo slika drustva. floskula jeste ali je i susta istina. vecina roditelja i nastavnika nema volju ni svest za promene. reforma skolstva da, ali ko da je iznese?

schmilo

pre 10 godina

Rezultati su takvi jer se standardi prilagođavaju deci a ne deca standardima. Ako dodamo još i roditelje koji dolaze u školu da intervenišu za ocene dobijamo veliki procep između ocena u dnevniku i realnog znanja.

Milos

pre 10 godina

Jer je koncept nasih srednjih skola da djaci moraju da znaju sve od nervnog sistema lestvicastih crva preko dela Rudjera Leonkavala zakljucno sa imenima clanova dinastije Jagelonaca i time da je u Argentini u regiji Rosario razvijeno izmedju ostalog i stocarstvo.Njihovi licni afiniteti se uopste ne potenciraju,srednje skole 'specijalne' izuzev Matematicke jednostavno ne rade svoj posao,o strucnim da i ne govorimo-Meka za dripce i nezainteresovane nastavnike i segrtska praksa kod majstora da im kupuju pivo i burek u zamenu za potpis-,te nije ni cudo sto je tako.Onih 10% sto imaju kapacitet uce sve radi ocene,dok ostatak reaguje inadzijski pa uci samo sto ih interesuje ili cisto da prodju,jer vide da je to samo etapa od koje u sustini nista ne zavisi.

Ja, realno, Božidar

pre 10 godina

(ludi, 5. decembar 2013 00:06)

Nemoj da se praviš naivan, pa i moja baba bi razumela da sam napravio lapsus ( uzmi Vujakliju pa nađi značenje)! Naravno da je Oksford, a ne Osford! Vidi se da se hvataš za nebitno,kao i uvek, a suštinu nisi nikad razumeo! Šta možeš da prigovoriš mom komentaru, imaš li neki argument protiv, to je bitno?

Cinik Pripravnik

pre 10 godina

U drugom osnovne mog sina nastavnica uči da se 'ići će' piše spojeno, znači 'ićiće'.
A Gvido Tartalja je franuski pesnik!!!!

Hvala, Đorđe!

pre 10 godina

@Nastavnik: Jadna li su ta deca kojoj vi predajete. Vi ste dragi gospodine, uz sve poštovanje, potpuno promašili profesiju. Sećam se kako sam u drugom razredu osnovne počeo da učim engleski jezik (krajem 70-ih godina prošlog veka). Predavao nam je izvesni Đorđe, i to samo tu jednu godinu. Čovek je bio zanimljiv i kao nastavnik i kao osoba. Umeo je da nas navede da se potpuno unesemo u ono čime smo se bavili na njegovim časovima. Kvizovi, igre, fantastična objašnjenja... Nikada nije insistirao na bilo kakvoj disciplini, osim one kojom se obezbeđuje da baš ne ometamo u potpunosti decu u susednim učionicama. Bilo je i skakanja i cike, čak i trčanja i pentranja po klupama... Mi smo tako zavoleli Đorđa i sa Đorđem i engleski koji nam je predavao. Kod mene je taj osećaj bio toliko jak da sam, makar i posle samo jedne školske godine koliko nam je taj čovek predavao, ja nastavio da volim i učim taj jezik. Ne biste verovali, ali mene stranci i sada pitaju da li sam živeo u USA ili UK obzirom da baš dobro govorim ovaj jezik, a učio sam ga samo u okviru školskog sistema. Džaba vam sva disciplina i potpuna kontrola nad đacima, ako vi niste u stanju da ih zainteresujete i da ih navedete da zavole lepe stvari koje svaki školski predmet nosi sa sobom. Disciplinom ćete ih naterati da ćute, ali nikad da nauče. Žao mi je samo što sam zaboravio prezime onog genijalca Đorđa... Baš bih voleo da ga negde sretnem. Vi nemojte brinuti... Vas vaši Đaci neće zaboraviti, istina ne po dobru.

probala

pre 10 godina

A da li ste vi pokusali da uradite PISA test? Zadaci su na njihovom sajtu. Moras dobro da se skoncentrises i citas i teks i pitanje, da bi tacno odgovorio.

Milan

pre 10 godina

@ (Posmatrač, 04. decembar 2013 23:33)

Hteo sam da se slozim sa tvojim komentarom (ako izuzmemo nepotrebno pro..ravanje na latinskom), sve dok ne procitah poslednju recenicu o "cirkuzaneru". Ta recenica samo pokazuje da si upravo produkt ovog nakaradnog sistema skolovanja. Plitko i bukvalno sagledavas problem jer se hvatas samo za jedan od milion primera koje Rajovic spominje. Kada procitas neku njegovu knjigu, mozda shvatis koliko ti fali treca dimenzija.

Milos

pre 10 godina

Da ponovim komentar od juce: na jednom od prethodnih PISA testova postavljeno je vrlo prosto pitanje, sa ociglednim odgovorom. Medjutim, uz sve neophodne podatke test je dao i jednu suvisnu informaciju. Jedan od ucenika koji su resavali test (resava se u paru) daje tacan odgovor, medjutim, drugi ga ispravlja vodjen rezonom da prvi ucenik nije uzeo u obzir i suvisni podatak i da taj podatak ne bi ni bio dat da ne treba da sa uzme u obzir.

Ovakav nacin razmisljanja je neverovatno popularan medju srpskim stanovnistvom. Potresno je to sto se takvo razmisljanje predstavlja i neguje kao bistrina, promucurnost i prirodna inteligencija i ljudi koji tako razmisljaju imaju vrlo visoko misljenje o sebi, a rezon im se zapravo svodi na beskonacan niz logickih pogreski. Takvi ljudi su podlozni manipulaciji preko svake mere.

Ovo je samo jedan primer, slicna situacija se ponavljala sa bukvalno svakim pitanjem, posto je test nacinjen upravo tako da proveri najveci broj logickih zabluda kojih ucenici mogu naciniti. Nefunkcionalni skolski sistem nije uzrok nicega loseg, on je samo posledica. Ne mogu se naterati da razmisljaju ucenici i kasnije odrasli ljudi koji su citav zivot, prvo u porodici, a kasnije u drustvu, formirani tako da se nerazmisljanje i odsustvo razboritosti slave kao bistrina i snalazljivost...

bivski vukovac i student Cambridge-a

pre 10 godina

'ja, relano' znam kako je u Portugalu. Rasturaju prirodne nauke i sasvim dobro govore engleski. Govore dok mladje generacije u Srbiji koje srecem kazu da sve razumeju ali retko kad nesto i kazu na engleskom. Secam se drugarice iz gimnazije 1990tih koja je sve ali bas sve ucila napamet. Sve od reci do reci, nauci obiman tekst i onda izmantra. I davali su joj petice, jedino iz matematike je imala nekakvu 3 ili cetvorku na kraju godine. Nije bila vukovac ali zamalo. I to nikom nije smetalo, svi su joj se divili sto moze toliko toga da zapamti. I na prirodnjackom fakultetu u Beogradu sam imala koleginicu koja je koristila slican metod sa bar nesto logike pride.Milsim da problem nisu cinjenice (bar bi trebali da budemo dobri u kvizovima ali sve dok se koristi subjektivan pristup u oceni znanja ( bez nekog repera sa vrsnjacima iz drugih skola, npr. taj zajednici test o kom se govori), ocene nece biti nikad objektivne. Dijalog i kriticko misljenje, to je donekle postojalo na casovima knjizevnosti, pisanje eseja na teme koje prevazilaze 'jesen u mom kraju' , 'patnje moje generacije' i sl. Takmicenja koje ce podsticati kreativnost i zajednicki ucenicki projekti.Kompeticija je mozda zdrava ali timski rad svakako vise vredan za buducu karijeru. Da li negde moze da se procita ta studija?

No pasaran!

pre 10 godina

Dokle god profesori budu zahtevali bubanje i prosto reprodukovanje podataka, nemamo čemu da se nadamo. Sećam se pre par godina kada sam kao gimnazijalka odgovarala geografiju i dobila 4 jer nisam znala koliko tona drvne građe godišnje proizvede Kanada?! Da li je potrebno reći da sam prethodno profesorki umela da objasnim znatno komplikovanije stvari poput odvijanja složenih klimatskih procesa, vazdušni pritisak, troposferu, kanadski anticiklon i sl.!
Kako je današnjim generacijama školaraca u ovom trulom i nažalost sve gorem sistemu, ne usudjujem se ni da pomislim.

Bela

pre 10 godina

Prosveta u Srbiji se nalazi u zacaranom krugu neuspeha i prosto ne znate od koje karike u tom nesrecnom lancu da krenete. Sa jedne strane su ravnodusni, nezainteresovani i uglavnom neodgovorni roditelji. Neki od njih svojim stalnim pritiscima na nastavnike cine "medvedju uslugu" svom detetu, uceci ga da je vaznija forma(ocena) od sustine(znanja). Roditelje koji ni ne dolaze u skolu, osim pod prisilom, necu ni da pominjem.. Sa druge strane je Ministarstvo sa svojim sumanutim neprekidnim reformama, koje su po pravilu na stetu djaka. Zatim, nastavnici, koji ne ispunjavaju ni minimum svojih obaveza( znanje ucenika je potvrda za to), a za koje su placeni. Njihova ravnodusnost i nerad(ja ovako pametan i talentovan zaglavio sam u skoli sa glupim pubertetlijama) su neverovatni, pa zato imamo poplavu privatnih casova od kojih nema bas nikakve vajde, osim trenutne "sminke". Dobar deo nastavnika svoj posao dozivljava kao kaznu i tu u startu nema prostora za visok kvalitet nastave, kreativnost i napredak ucenika. Ministarstvo + nastavnici + roditelji = nezainteresovan, lenj i neodgovoran ucenik, a znanje na nuli. Bojim se da u ovom drustvu ne postoji volja, a ni strucni ljudi koji bi se bavili resavanjem najvaznijeg problema u Srbiji.

marko, nis

pre 10 godina

Postoje mnogi razlozi, ali jedan je najbitniji. Po skolama se od ucenika trazi da reprodukuju ono sto su procitali, a ne da razumeju to isto. I to je to. Naravno da su djaci nezainteresovani za to, to je klasicno mucenje nizasta. Znam samo da ovde ljudi i dalje misle da je sistem skolstva na Zapadu takav da od dece trazi povrsnost. To nije tacno, tamo se trazi razmisljanje, a to sto im se ne trazi da bubaju gluposti cini taj sistem efikasnijim.

Lola

pre 10 godina

Samo neka vlasti podilaze zahtevima roditelj da ne treba test opšteg znanja, studentima (da im se uvede najmanje 10 rokova godišnje), privatne fakultete neka izjednačava sa državnim... pa eto nas još niže na tim lestvicama. Ako se pitate kakve veza PISA ima sa fakultetima, onda se zapitajmo ko nam učim decu, kakve škole su isti završili i kako.

mik

pre 10 godina

Mozda bi se deca i naucila funkcionalnoj pismenosti a ne bi bila primorana da bubaju gradivo kada bi udzbenici bili bolje napisani i prilagodjeni uzrastu dece. U udzbenicima za nize razrede osnovne skole barata se nekim pojmovima za koje u samoj knjizi nije dato objasnjenje a ucitelj takodje nije nasao za shodno da objasni (npr. dete mi deklamuje kako je humus organskog porekla, a kada ga pitam sta to znaci da je nesto organskog porekla ono ne zna jer u knjizi nije objasnjeno) i sta onda deci preostaje nego da bubaju. Naravno postoji i mogucnost da dete pita za objasnjenje ucitelja ili nastavnika, ali ovde je postavljanje "nezgodnih" pitanja na casu kod pojedinih nastavnija vrlo nepozeljno jer moze da im se desi da ni oni ne znaju jer su svojevremeno isto tako samo bubali gradivo napamet.

Marko

pre 10 godina

@Vojvođanin
Vidiš i ja sam iz Vojvocine, tačnije Srema i veću glupost nisam čuo. Onaj ko govri srpski i ne može da nauči ćirilicu i latinicu je blago rečeno glup. To što naša deca uče dva pisma je velika prednost jer kada uče jezike lakše se prilagođavaju, što su mlađa deca bolje usvajaju jezik. Ćirilica je u sastavu jezika, kada jednom naučiš znaš, to nema veze sa primenom nekog zakona iz fizike, ili što neko ne može da zamisli priamidu u prostoru i to skicira na papir i da izračuna njenu visinu. Znanje pisam nema veze sa nesposobnošću primene zakona koji se uče u školi u svakodnevnom životu. Na fakultetima je veliki problem nedostatak prakse, a u školama jer se insitira na informacijama i detaljima, a ne na razumevanju. Prolem je ako profesor istorije insistira na nekim datumima, a ne na samom događaju i onome do čega je taj događaj doveo. Takođe ako profesor geografije insitira na brojevima kao što je visina neke planine, a ja se sećam da u mom odeljenju učenici nisu znali da se orjentišu na karti. Mnogi nisu znali strane sveta i kontinete, ali profesor je tražio podatke koliki je najviši vrh Evrope. Nije poenta da deca nauče da nabroje klimatkse pojaseve, već da na osnovu klimatskih uslova znaju kakve biljke i životinje se mogu razvijati pa samim tim da znaju da u Srbiji teško da mogu da gaje banane.

Marko

pre 10 godina

A da li ste vi pokusali da uradite PISA test? Zadaci su na njihovom sajtu. Moras dobro da se skoncentrises i citas i teks i pitanje, da bi tacno odgovorio.
(probala, 5. decembar 2013 12:46)
Sada sam otišao na sajt pisaserbia i video primere. Nije teško. Ne znam za tebe, ali meni su zadatci sasvim ok, naročito mi je čudno što na onom delu gde se testira razumevanje pročitanog teksta naša deca loše prolaze, verovatno jer nemaju kulturu čitanja knjiga. Napisan tekst i postavljaju se pitanja da se vidi da li dete razume šta pisac poručuje u tekstu. Poražavajuće je za profesore srpskog jezika ako deca ovako slabo razumeju tekst, a tekst nije nikakvo filozofiranje već samo priča koja sadrži opis.

Nemanja

pre 10 godina

Porodica,okolina koja ne ceni uspesne i kvalitetne vec samo one sa novcem i clanskom kartom stranke,odsustvo kulture uopste...izaberite nesto od ponudjenog.

evoplacem

pre 10 godina

(Bender,)
To je to,svi komentari su dobri osim par,kao da svi znamo o cemu je problem sto i ne sumnjam.Bender je u pravu.Za pocetak bi nam trebao odgovor na pitanje -yasto cekamo-.Kada bi resili skolstvo,ne bi nas mnogo sta drugo sekiralo.
Voleo sam da sam nesto vise u srednjoj naucio ali je sve to bilo preobimno...hvala Bogu,sad sam na fakultetu,lakse nego u srednjoj i osnovnoj sa 10+ predmeta.