Ponedeljak, 02.12.2013.

07:16

Opet 12 godina za tuzlansku kolonu

Odeljenje za ratne zločine osudilo je ponovo na 12 godina ratnog starešinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Izvor: B92

Opet 12 godina za tuzlansku kolonu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

Romanija

pre 10 godina

Prosto nije jasno o kakvim bradonjama govori ovaj Zvorničanin. U Ksarni u Tuzli su bili vojnici koji su služe redovni vojni rok ,koji je predpostavljam služio i ovaj Zvorničanin. Narediti da se poubijaju deca koja ni mrava nisu zgazila , zaslužuje najstrožiju kaznu.

Derventa RS

pre 10 godina

@krkan
Stani, stani jarane... A šta je bilo prije tih pokolja u istočnoj Bosni?! Znate vi dobro ko je i gdje je rat započeo! Da li vam je možda poznato da su u Bugojnu još 1991. godine, na oko pola godine prije početka rata, Hrvati i Bošnjaci minirali pravoslavnu crkvu u tom gradu? A još prije toga, Hrvati su srušili pravoslavnu crkvu u selu Rašćani kod Tomislavgrada, i to je ujedno bio prvi vjerski objekat koji je stradao '90-tih godina u BiH. Stanovnici tog sela su mahom odvedeni u Split, u logor Lora. U februaru i martu 1992. godine HV iz susjedne Hrvatske prelazi Savu, i na području Bosanske Posavine im se pridružuju lokalni Hrvati i Bošnjaci. Prvi masovni zločin u ratu u BiH je bio zločin nad Srbima u Sijekovcu kod Broda, a koga su počinili njihove dojučerašnje komšije Bošnjaci i Hrvati... Nastavlja se etničko čišćenje Posavine od Srba, iz dana u dan se dešavaju stravični pokolji Srba u selima oko Broda, Dervente, Modriče i Odžaka, kao i u samim navedenim gradovima. Dakle, svi navedeni događaji u Posavini su se dešavali na oko mjesec dana prije ulaska Arkanovaca u Bijeljinu! HOS-ovci mjesecima prije početka rata vode neoustašku kampanju, koja im se svodila na tome da zajedničkim snagama Hrvata i Bošnjaka protjeraju Srbe preko Drine. U mojoj Derventi kada su pitali lokalne Bošnjake za šta se bore u ratu, oni nisu govorili da se bore za Bosnu, nego da se bore za Hrvatsku, a za ovo postoje i snimci! Mi smo se branili, a vi ste nas prvi napali, to je svima jasno kao dan.

Gradjanin

pre 10 godina

Jos jedan spektakularan autogol naseg pravosudja.

Vise nedelja pre kolone, u okolini Tuzle, u Bijeljini, u Zvorniku, u siroj regiji Podrinja, vojne i paravojne formacije (od Arkanovaca nadalje) su vec imale svoje krvave pirove. Postoje fotografije, ubijani su civili, jos jednom cu ponoviti, civili, nenaoruzani, a Arkanovci su ih sutali po bijeljinskim ulicama. Mnogo pre tuzlanske kolone.

Ono sto je nas daleko najveci problem je nasa konstantna ubedjenost da se nije dogodilo nesto za sta previse dobro znamo da se dogodilo.

To sto mi galamimo da se desilo ovo ili ono, a znamo sami kakav olos je isao iz Srbije u Bosnu i zasto je isao tamo, jos vise uvecava nas problem. Ono sto de desilo vojnicima JNA posledica je politike koju je najbolje opisao general Kukanjac. Oni su zrtvovani, dobro je poznato zasto je to uradjeno. I, nije to bila jedna jedina takva situacija.

Ali, sve mi to znamo, samo se pravimo da ne znamo. Jos nas trese ratna RTS propaganda.

sizofrenia

pre 10 godina

Znate kako se zavrsila dobrovoljacka? Tako sto je JNA zarobila predsjedavajuceg predsjednistva BiH i pokusala izvrsit drzavni udar. Znate li dje bi zavrsilo oruzje iz tuzlanske kolone. Na brdu iznad moje kuce. usput stan mi je vec bio izgorio. Pitanje da li bih sad ovo piso? I zasto u filmu "nicija vojska" se totalno ignorise druga strana u pogledu osvrta na dogadjaj. Sat vremena vam pricaju isti ljudi istu pricu. Zao mi je vojnika, ni krivi ni duzni, ali vise volim sebe. Nisam ni ja ni kriv ni duzan. Da nije bilo Ilije mozda ni mene danas ne bi bilo. Vama je NATO bombardovanje ko fol neki dogadjaj. Nama je svaki dan bio takav 3 godine.

Popaj

pre 10 godina

Vidim u ovim komentarima dosta netrpeljivosti da ne kažem mržnje.Pošto ta mržnja mora kad tad prestati bolje će biti ako se pre toga što bolje upoznamo.Za mene lično ste vi Bošnjaci velika nepoznanica narod islamske vere koji raširenih ruku dočekuje sve što mu dolazi iz islamskih zemalja a kada želite da uvredite nas Srbe kažete da imamo Turske krvi. Govorite bošnjačkim jezikom i koristite reči, navešću vaše reči iz ovih komentara za koje mi imamo imena koja proizilaze iz njih:radili-Radiša,Radmila,Radojka,Radomir,Vojskovođe-Voja,Vojislav,borbenim-Borislav,Borivoje,Borka,duša-Dušan,Dušica,Dušanka,Duško,život-Života,Živorad,Živana primera ima bezbroj.Pa mi molim vas razjasnite koja su narodna Bošnjačka imena sa nekim značenjem iz vašeg jezika i zašto ih više ne koristite nego su vam draža Arapska i Turska.Ovo pitanje postavljam po ko zna koji put ali niko da mi odgovori.

Zvornicanin

pre 10 godina

Sram vas bili bosnjaci, a i borce za ljudska prava koji cute na presudu od 3 meseca po ubijenom coveku!
(koko, 2. decembar 2013 19:32)

Covjece ne radi se tu o visini kazne, nego o tome da covjek uopste nije kriv, u tome je poenta. Iz njegovog grada je JNA (uzgred vojna sila strane drzave) izvlacila i njegovo oruzje koje je i prije i poslije toga znamo kako upotrebljavala. I uz put onako radi senlucenja i provociranja malo jos i da pripucaju. Svaka naoruzana formacija, a ne kamoli regularna policija Bosne i Hercegovine bi "na vatru odgovorila vatrom".
E sad su na zalost bili i neduzni mladi regruti, koji su izgubili glavu zbog svojih lakomislenih kolega sa bradama.
Uzgred, zalazem se da svako ko je ubijao vojne zarobljenike,civile ili jos gore zene i djecu bude kastriran i osudjen, ne na 12 god nego na dozivotnu robiju. I to mu je malo.

Popaj

pre 10 godina

Dragi Bošnjaci vaši komentari nažalost potvrđuju da vi još uvek živite u 90-tim.Kada se napiše nešto o nauci i životu nema vas nigde a kada je rat u pitanju vi ste tu da kažete svoju istinu.Ceo svet sluša vašu priču već 20 godina i svi kažu da ste u pravu.Čak i kad pogazite datu reč vi ste u pravu.Zar stvarno verujete da će neko ko je opkoljen da izvlači eksploziv.Šta mislite da bi vam Amerikanci uradili da ste njihove vojnike tako poubijali.Ne verujem da bi Tuzla više postojala na mapi sveta,a vi biste danas perfektno pričali engleski naravno oni koji bi preživeli.

Дража

pre 10 godina

Nekako se u ovom tekstu ne stavlja na znanje dovoljno jasno da je osuđen u odsustvu jer je "u bolnici" i da verovatno ostatak kazne neće ni odslužiti, osim ako BiH nije dužna ga da izruči po nekom sporazumu za koji ne znam da li ga imamo.
Sve u svemu, farsa od postupka gde prvostepeni sud osuđuje a drugostepeni ukida presudu, što bi trebalo da ukaže onom prvom da nešto nije valjalo u prvom suđenju, međutim ba ponovljenom suđenju se donosi ista presuda, s tom razlikom da okrivljeni nije više prisutan. Pitam se da li je presuda i ukinuta samo da bi osuđenik mogao da "ode u bolnicu" iz koje se neće više ni vraćati, jer kolko se ja sećan nije on dobrovoljno došao na prvo suđenje već je bio uhapšen na granici ili slično.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Po ko zna koji put pokazuje se da zločin nad Srbima, niko ne smatra zločinom a takav odnos prema tim žrtvama imamo prvenstveno mi, Srbi, i naši nadležni organi. To je sušta istina i ne treba mnogo pameti da bi se pokazala. Uzmimo samo da se do danas manipuliše sa brojevima stradalih u "Tuzlanskoj nkoloni"?! Kao da neko namerno pokušava da nas ismeje ovakvim bizarnim greškama koje su rezultat našeg totalnog neinteresovanja?! Nasuprot tome što su zločini protiv nas Srba "nevažni", zločini koji su počinjeni od strane Srba, "glorifikuju" se, mistifikuju, uvećavaju, dogradjuju do nevidjenih srazmera. Zatrpani smo emisijama o srpskim zločinima, koje svakodnevno emituju mediji u Srbiji.Tako da nikoga, osim nas, i ne treba smatrati krivim za sveukupna naša stradanja u poslednjih 100 godina. Tuzlanska kolona je samo ogledni primer naše neverovatne samodestrukcije, autošovinizma i nipodaštavanja samih sebe a time i sopstvenih žrtava. Uvek iznova posmatram ove snimke i uvek i iznova me hvata bes,da za ovako očigledan zločin naša država, naši istražni organi, nisu uspeli da kazne odgovorne?!Možete li zamisliti situaciju u kojoj ranjenom vojniku muslimanski vojnik seda na grudi i puca mu u usta. Taj vojnik je, čudom, ostao živ a njegov ubica još uvek nije procesuiran?! Valjda u nedostatku svedoka?! Strašno, strašno, strašno?!

boris67

pre 10 godina

sram da bude idiote koji opravdavaju ubijanje dece koja su SLUZILA jna. to povezivati sa veliko- srpskim nacionalizmom. ali, bolesnici su bolesnici.
ova sprdnja sa ovom presudom koju nikad zlocinac jurisic nece odsuziti maslo je tadica(svi zlocinci malim slovom), covekom koji je uticao na oslobadjanje ovog idiota. a skrivanje zlocina je zlocin, zar ne

Ponos Je Zahebana Stvar

pre 10 godina

"Zao mi je zasto umjesto Ilije nisam bio JA. Za mene su u kamionima bili agresori a ne Srbi. Uostalom Mladic je rukovodio povlacenjem a moglo se povuci i na drugu stranu a ne kroz grad. Ponosni Tuzlak"

Žao mi je što umesto Mladića nisam bio JA. Za mene su oni u Srebrenici bili agresori a ne Bošnjaci. Uostalom, Orić je komandovao trupama, mogli su i da zaustave ubijanje više hiljada agresora, zašto nisu. Ponosni Srebreničanin.

Nikola Pacifista

pre 10 godina

Srebrenica se je desila kada se je rat vec naveliko razbuktao, kada je zlocina bilo vec sa svih strana. Jasno se je znalo ko je prijatelj a ko neprijatelj. Za mene je ovaj zlocin u Tuzli mnogo veci nego onaj srebrenicki. Ova deca nisu ni na koga pucala. Sluzili su vojni rok, a da je neko jednostrano proglasavao nezavisnost (sindrom Slovenija, Hrvatska, Bosna) i automatski svakog vojnika na sluzenju vojnog roka u toj republici proglasio neprijateljem i glinenim golubom slobodnim za odstrel je presedan i zlocin vec po sebi. Racuni su svakako, zahvaljujuci mesanju sa strane ostali nerascisceni. Da su nas pustili da se do kraja , kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni razracunamo (bez obzira na zrtve i unistavanja) imali bi danas mnogo cistiju situaciju, a i znalo bi se sta je cije i ko je gde. U svakom ratu neko mora da pobedi, samo nasi ratovi se zavrsavaju u nekoj bolesnoj pat poziciji koja je dobra podloga za buduce sukobe i ratove.

sabo

pre 10 godina

Pitanje samo jedno postoji zašto se ne izvede pred lice pravde glavni i odgovorni lik a to je tadašnji komadant kasarne Mile Dubajić i ne postavi mu se logićko pitanje zašto je minskoeksplozivna sredststva i ljudstvo stavljo na kamione.Drugo pitanje zasto je dozvoio pijanku tokom cijelog dana u toj kasanoj i zasto su njegovi ljudi pri izlasku drzali oružje na gotovs i poćeli pucat po Brćanskoj Malti i umjestu izlaza prema Slavinovićima pokušali krenut južnom magistralom prema Gradu.Znaći da ovde ima puno pitanja za taj sud koji vidi jedinog krivca Jurišića a ne Komandanta kasarne Mileta Dubajića volio bi dami neki strućnjak objasni dal je rijeć napad kad se lijepo kaže da na vatru uzvrati vatrom.To je u prijevodu ako JNA zapuca a zapucala je dal bi u tom slućaju iko normalan gledo da ga neko ubija a on mirno to promatra vaš sud je jednom rijeći izgubio sav kredibilitet i opet če past ovakva odluka na apelacionom sudu.

SamoVasSlusamo

pre 10 godina

(Bosanac, 2. decembar 2013 19:49)"

Zaboravi da pomeneš sprečene pokolje nad Srbima i pokušaj etničkog čišćenja istočnog dela Bosne od strane tvojih sunarodnika zajedno sa snagama NDH? Traži pod: Jezdimir Dangić, Aćim Babić, Savo Derikonja.

A na ovu vest samo da pomenem i prečasnog Jovana Div(.)jaka, koji je direktni učesnik u ovom masakru.

neko.iz.mase

pre 10 godina

Ljudi boziji ja shvatam da svako brani i voli svoje, pa tako i ja, koji sam iz upravo ove Tuzle, koja je "Juga u malom", znate sve vec sigurno, a tako ne bi bilo da su agresorske snage usle u grad i ucinile ono sto su cinile po cijeloj drzavi. Budite malo realni, covjek je branio svoj grad, a naravno da je tuzno sto je tu ginula omladina nevina i neduzna, koja je samo imala naredjenje od glavesina iza stola. Ali pogledajte malo klipove, malo istrazite, vidicete da su vozila JNA prva otvorila vatru. Da su pravili "zasjedu" zar ih ne bi zarobili odmah kada su dosli po municiju, a ne kada su je uzeli pa krenuli nazad? Ta municija bi se svakako vratila u Tuzlu jednim brzim putem...

beograd

pre 10 godina

posle 500 godina pašaluka i nečudi vako razmišljanje
(jose, 2. decembar 2013 18:20)

dokle će nas da prozivaju muslimani i hrvati za taj pašaluk, pa ljudi vi spostvenu istoriju ne znate, bosna je takođe bila pašaluk, bosanski pašaluk je obuhvatao bosnu i delove hrvatske (dalmaciju, liku, delove slavonije), a i ne znam čemu uvrede na račun pašaluka, pašaluk je teritorijalna jedinca osmanskog carstva, to nije termin kojim su se turci ili, već neko drugi, služio da pnižava srbe ili bilo koga drugog....neznanje i zatucanost su glavni krivici za stanje na balkanu

emko

pre 10 godina

1. dokazali ste krvicu za smrt i osudili covjeka na 12 godina zatvora, da je toliku presdu donio sud u haagu,hr,bih,na kosovu pljuvali bi po njima i govorili da su pristranski
2. Srbija je sudila državljanu BiH za dogadaje u Bosni, zašto kad Srbija tvrdi ,da je u bih bio gradjanski rat?
3.Kad pogledamo godišta ubijenih pada u vodu,da su bili ubijani večinom 19 godišnjaci
4.JNA je prekršila dogovor i prevozila oruzje, dokaz tomu su silne eksplozije koje se mogu viditi na snimcima
5. ko je naredio, da se vojska prevozi skupa sa oruzjem, zato to ne istražite?

Perspektiva

pre 10 godina

Da i Arkan je bio u JNA i bio je neutralan,Frenki takodje a o seseljevcima da ne pricam. JNA jadna bila neutralna a 70% njenog oruzija zavrsilo u srpskim rukama. Kako smo mi slepi kod ociju pa to je smesno,smeta nam hrvatsko velicanje ustastva al nam ne smeta to da je jedan kriminalac kojeg je interpol trazio zbog ubistva "branio"nas nacionalni interes? Da tuga bude veca isti taj kriminalac je kasnije bio i politicar i kandidat za predsednika.

Bole

pre 10 godina

Evo ja se licno sjecam kako su neposredno pred pocetak rata u BIH, srpski vojnici (JNA) u prolazu kroz Tuzlu sa pjesmom i veseljem i rafalnim paljbama u zrak isli na ratiste u hrvatsku. Otkud JNA pravo da iznese svo oruzje iz kasarne koja se nalazi u BIH, da li to potvrdjuje da je JNA bila samo srpska i da je svo oruzje iskljucivo srpsko, bio je dogovoren miran izlazak vojnika ali ne i oruzja, zasto su ti mladici stavljeni u kamione pune eksploziva, i zasto im je daata naredba da nasumocno otvore paljbu u prolazu, vjerovatno su poput svojih suboraca koji su ranije isli na hrvatsku htjeli malo da se pokazu paljbom po tuzli, vjerovatno nisu bili ni svjesni da ih i najmanja greska moze kostati. Za sve to postoje odgovorni ali na srspkoj strani, odgovorne su njihove starjesine koje su im trebale omoguciti da mirno i bez naoruzanja izadju iz tuzle.

jose

pre 10 godina

@sUMADINAc

ubiti jednog čovjeka je zločin koji zaslužuje doživotni zatvor, srbi su za mnogo veče zločine od ovih 50 dobivali i manje godina od 12, zasto onda pišeš,da drugi vrijede više ??

Jovan Zecevic

pre 10 godina

Ja sam 91-92 bio na tuzlanskom aerodromu Dubrava, 20ak km od Tuzle, srecom nisam bio u Husinskoj buni, inace bi mi se verovatno desila sudbina ovih momaka. Zao mi je zbog svega. Tuzla je bila divan gostoprimljiv grad, secam se kad sam dobijao otpust za vikend kad su moji roditelji dolazili kod mene, svi su me tretirali ok, isli smo u diskoteke, pili, druzili se sa tamosnjim devojkama, bilo nam je tesko, ali bili smo mladi...S nama su bili u kasarni i desetari, oficiri i podoficiri muslimani i hrvati...bili su to ok, dobri ljudi. Secam se desetara Joska Zebica i Hasiba Malcinovica i drugih. Neki su otisli a neki i tesko prosli ni krivi ni duzni. A ceo moj utisak je da se i tuzlanska kolona, i sarajevska kolona, i rat u Hrvatskoj, i rat u Bosni, desio projektovano, da to niko od njih i nas nije hteo niti uticao, vec je sve izrezirano spolja, mi smo samo bili zrtve.

Doviđenja u Kalgariju

pre 10 godina

Da nije bilo Tuzlanske kolone, da nije bilo Jasenovca, da nije bilo dahija ubijali bi vi nas zbog toga što ste morali ići sa Karpata.

Al' šta je tu je, život ide dalje, nek smo se mi vas riješili, i da nam do groba budu zahvalni Crna Gora i Kosovo da nije BiH preživjela nikad oni nezavisnosti ne bi vidjeli.

Muzicar

pre 10 godina

Pa bosnjaci, znaci nemoze se optuziti niko, ko je ubijao Srbe, jer su Srbi pre toga ubijali bosnjake? Logika....prava bosanska. Taj covek, i ne samo on, su napali ljude koji su se povlacili. Znaci to je krsenje prava rata. To da je rat poceo u martu, je tacno. Imali ste vi vase zelene beretke i TO naoruzanu, cak je i onaj majmun ubio svata na svadbi u sred bela dana u vasem demokratskom Sarajevu! Kako god da smo, mi Srbi, vi niste bolji i to znam, jer ja "moje" ne branim, ako su krivi, a vi vase ne date, ma sta god da su uradili. To je ta razlika izmedju nas i vas, hrvata i albanaca. Pozdrav dobrim ljudima.

jo jo

pre 10 godina

Nikako da shvatim ovaj apelacioni sud i cemu on sluzi. Mora da sam glup. Nisam cuo da je apelacioni sud potvtrdio presudu suda. Znaci igramo se sudova. Je te osudim on te oslobodi. Skandalozno.Treba ih sve pod hitno u corak jer trose nase pare igrajuci se pravde. Za mene je i ovo kradja. Gde je bre onaj Dusanov zakon. Ti ukrades ja ti odsecem ruku. Da vidimo ko ce sledeci. Ovi nas za...avaju.

sUMADINAc

pre 10 godina

@sumadinac
"znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više."

40 godina za streljanje 1200 zarobljenih i zavezanih muslimana u srebrenici 95, možešli matematičar ovo izračunat
(jose, 2. decembar 2013 18:27)

sta hoces da kazes, da je trebao da bude osudjen na 120g, zasto?
Ja kaznu od 40g smatram prikladnom za takav zlocin, prvo jer je to maksimalna kazna, drugo jer govori da smo prepoznali i osudili zlocinca.
a vi?

krkan

pre 10 godina

Do Tuzlanske kolone 15.maja 92 godine dogodili su se stravicni pokolji muslimanskih civila u I.Bosni ,od Bijeljine i Zvornika pa sve do Cajnica.Mozete zamisliti kako je narod gledao na tadasnju JNA koja nije ni prstom mrdnula da zaustavi te zlocine,i s druge strane bila zajedno na barikadama sa paravojnim formacijama.Iskreno mi je zao svih poginulih-ubijenih mladica koji su mnogo ,mnogo ranije trebali napustiti bosnu i vratiti se svojim roditeljima.

mirsad

pre 10 godina

velikosrpski projekat je imao najvise problema sa multietnickim sredinama kao sto je Tuzla i Sarajevo, oni su pruzili najveci otpor u Hagu deklarisanom udruzenom zlocinackom poduhvatu.

Sefer Durkalic

pre 10 godina

Treba da pitate vase vojskovodje sta su ti vojnici radili do zuba naoruzani u tudjoj zemlji, angazovani u borbenim dejstvima. Nezavisnost je bila proglasena u Martu, nisu imali sta tu da rade u Maju. Po toj logici, neko bi trebao odgovarati za obaranje NATO aviona u Srbiji.
(A niko da spomene Arkana i njegova izivljavanja po Bijeljini, puno prije ovog dogadjaja...avioni su jos u aprilu raketirali tornjeve iznad Sarajeva)
Dajte malo samorefleksije...rat nije poceo u Tuzli.

Bosanac

pre 10 godina

Srbija je danas zemlja sa velikim brojem idiota. Kako inace objasniti to da i pored toliko cinjenica o tome kako cetnici nisu bili nikakvi borci protiv okupatora vec njihove obicne sluge i dalje ima toliki broj "rados bajica" u danasnjoj Srbiji! Sta je to Draza Mihailovic uradio da zastiti ili osveti ubijene nevine Srbe u Kraljevu, Kragujevcu i recimo Jarku kod Sabca? U svakom ovom mjestu je strijeljano po ne manje od 6000 nevinih civila.

T&T

pre 10 godina

"Pa ja koliko niko ne pominje da je čovjek osuđen što je rekao:"Na vatru odgovori vatrom"?? Pa ljudi da bradati rezervisti kojim slučajem počnu pucati po centru Valjeva, srpska policija bi im odgovorila vatrom a kamoli u sred rata policija koja je te ljude smatrala za neprijatelje. Nemojte molim vas filozofirati."
@ (Zvorničanin, 02. decembar 2013 18:20)

Ma bitno da vi nadjete opravdanje za svaki monstruozni zlocin koji ste pocinili.
Ma vi ste andjeli. I kada ubijate, ubijate opravdano!
Gde li ce vam dusa kada nemate ni malo postovanja i saosecanja za druge?! Kada neka nacija (kao vi Bosnjaci) na ovakav nacin tretira tudj zivot - takva nacija nema buducnost!

Uzgred, kazna je sramno niska!

emko

pre 10 godina

@erka
"Ilija i kompanija na osnovu procjene da će nekad ti ljudi pucati na Tuzlu odlučili da sprovedu svoj zakon, pa ih pobiše po kratkom postupku. I to u maju 1992., daleko prije Srebrenice, Omarske, Keraterma. "

JNA je prekršila taj dogovor i prevozila oružje!
omarska,trnopolje,keraterm,manjača, pogledaj kad su bili otvoreni ti logori i NE LAŽI!!!

MunzeLjux.

pre 10 godina

E sad sudija apelacionog suda i Bruno Vekaric da leze na robiji umesto Jurisica koga su pustili na slobodu.On im se smeje iz Tuzle,a oni trose ogromne pare na ovu farsu od sudjenja.Kada Bruno optuzi nekog Srbina,taj ne dobija mogucnost privremenog oslobadjanja,bez obzira na neuverljivost dokaza i svedoka.

erka

pre 10 godina

Ilija i kompanija na osnovu procjene da će nekad ti ljudi pucati na Tuzlu odlučili da sprovedu svoj zakon, pa ih pobiše po kratkom postupku. I to u maju 1992., daleko prije Srebrenice, Omarske, Keraterma. Kolona se izvlačila iz Tuzle prema dogovoru koji Ilija i kompanija nisu ispoštovali. Isti je slučaj i sa Dobrovoljačkom. I sad nas Bošnjaci uvjeravaju da su to bili legitimni vojni ciljevi. E zato Republika Srpska.

Zvorničanin

pre 10 godina

Pa ja koliko niko ne pominje da je čovjek osuđen što je rekao:"Na vatru odgovori vatrom"?? Pa ljudi da bradati rezervisti kojim slučajem počnu pucati po centru Valjeva, srpska policija bi im odgovorila vatrom a kamoli u sred rata policija koja je te ljude smatrala za neprijatelje. Nemojte molim vas filozofirati.

malo je jedna Kapija

pre 10 godina

Ko god je gledao dokumentarac Nicija vojska i ko je iole razuman i normalan(sa obe strane) zna da je ova presuda sramna.Narediti da se besomucno puca po deci od 19 godina sa solitera,zive spaliti, pa ih kasnije ubijati kao pse po trotoarima i haustorima gde su se malobrojni ranjeni sakrivali i muciti po bolnicama mogu samo neljudi.
Sram Vas bilo Tuzlaci kakve zlotvore slavite kao heroje.

zivorad glisicv

pre 10 godina

Gledao sam jednu emisiju u njemackoj za vreme rata o dodjeli uloge vinetua
Gojku Miticu posle Pjer Brica,emisija je trajala 40 minuta na kraju voditelj posle 38 minuta pita Gojka Mitica o svemu smo pricali ali sta se dogadja u vasoj domovini zahvacenu ratom Mitic mu je sledece odgovorijo "Nemogu Vam Nista reci samo mogu da placem.
Tako bih bio i moj odgovor.Pozdrav Diaspora!

krajisnik

pre 10 godina

svi na robiju ,od muslimana do hrvata i srba!Ne zelim ubica da mi bude komsija pa makar mi brat rodjeni bio!Brani svako svoga na forumu!Zamislite svabu ili austrijanca kako brani Hitlera,"znas on je isao sa mojom zenom u skolu,nemoj njega,ili dobar je inace, samo ga ne razumiju"...Robija za kriminalce!Zbog takvih sam jos podstanar u p..ki ma.....oj

jose

pre 10 godina

@sumadinac
"znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više."

40 godina za streljanje 1200 zarobljenih i zavezanih muslimana u srebrenici 95, možešli matematičar ovo izračunat

Mrkonjic

pre 10 godina

Godista poginulih.
1970,1959,1942,1964,1953,
1966,1965,1937,1973,1968,
1961,1963,1936,1972,1952,1970
1956,1973,1968,1972,1965,1962
1946,1973,1966,1973,1972
1964,1962,1962,1959,1968,1966
1948,1956,1955,1954
1969,1971,1954,1959,1973
1955,1964,1964,1954,1953,1972,1971

Zbog limita u karakterim nemogu kopirati kompletna imena.

jose

pre 10 godina

"Tih '8000' možeš zahvaliti i ovima '50'. Dugovi su gadna stvar, uvijek te zaskoče."

posle 500 godina pašaluka i nečudi vako razmišljanje

emko

pre 10 godina

"Odgovor svim muslimanima, koji su veoma aktivni na forumu: od 100.000 zrtava je 34-36.000 Srba. Pa to da smo mi ubijali i silovali a vi brali jabuke, ne ide"

ne ide ti matematika, 25 000 srba od toga 21 000 vojska 4000 civili, znači u 3 godine rata u citavoj bosni je bilo ubijeno manje srba nego u prijedoru muslimana 92, da ne govorimo o srebrenici, ti idi beri jabuke

Zoran Bukvic

pre 10 godina

Drage Komsije,

znaci Jura je delovao preventivno, da se ne bi iznelo oruzije iz grada? Pa zamislite scenario gde JNA deluje preventivno i napada Tuzlu da ne bi bilo masakra nad vojnicima? A jel preventivno delovanje da pobijes 8000 Srebrenicana da te sutra oni ne bi napali ponovo? Alo, malo ukljucite mozak... To je bio mucki napad, i tacka. Isto vazi i za kolonu u Dobrovoljackoj.

jose

pre 10 godina

@rada

"rado iz tuzle sam izašao par dana pre napada. rat još nije bio počeo a zločini su bili samo nad srbima tako da je rat bio odgovor na to"

kome ti lažeš? koje pobio na hiljade civila zena dijece u doboju, višegradu,zvorniku,foči,bijeljni,prijedoru... prije 15. maja?

Muzicar

pre 10 godina

Odgovor svim muslimanima, koji su veoma aktivni na forumu: od 100.000 zrtava je 34-36.000 Srba. Pa to da smo mi ubijali i silovali a vi brali jabuke, ne ide. Da ste imali oruzja, bilo bi kao 1941-44. Srbi su bili losi, jer su bili neslozni i bilo je ubistava i zlocina, ali je vasa vojska, pomognuta sa 3000-4000 mudzahadina pravila najvece zlocine. Sta je tu je, necete Srbe u vasoj Bosni, ok, onda RS samostalna, ili kako?

bora

pre 10 godina

samo jedno mi nije jasno; Jurišić je primio naredbu od svog pretpostavljenog, komandanta operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića, znaci izvrsavao naredbu, gdje je tu onda Bajric..

EKV

pre 10 godina

bolje da su odmah ubijeni nego zlostavljani, silovani, muceni , izgladnjavani u logorima i na kraju ubijeni...nisu ljudi iz BiH isli u Srbiju da ratuju nego obratno, al eto Srbi nisu nista krivi, kao ni Muslimani a ni Hrvati...kriv sam ja sto sam bio pod snajperom 4 godine...

"strani faktor"

pre 10 godina

"Jurišić je primio naredbu od svog pretpostavljenog, komandanta operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića".
I ko je bio na vrhu odlucivanja? Predsednistvo BiH?I sa kim su se konsultovali?Zakljucak:Nema nista od ove presude!

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

I dogadjaje u Sarajevu-Dobrovoljacka ulica i u Tuzli-tuzlanska kolona je spinovala VBA i KOS odnosno JNA da bi imali izgovor za uvlacenje Srbije u rat.Jer,njima je bilo u interesu da pogine sto vise regruta i rezervista, zato su i osudili Vladu Trifunovica jer je spasao 150 regruta.Da su poginuli ti jadni regruti Trifunovic bi bio nagradjen cinom i visesobnim stanom u Beogradu.

Slobodno ironiziraj

pre 10 godina

12 za 50 je koliko za 8000?
(Darko tatino čedo, 2. decembar 2013 14:28)

Tih '8000' možeš zahvaliti i ovima '50'. Dugovi su gadna stvar, uvijek te zaskoče.

tuzlak

pre 10 godina

Zao mi je zasto umjesto Ilije nisam bio JA. Za mene su u kamionima bili agresori a ne Srbi. Uostalom Mladic je rukovodio povlacenjem a moglo se povuci i na drugu stranu a ne kroz grad. Ponosni Tuzlak

perungromovnik

pre 10 godina

Sto volim ove "Bosnjake" kada su im usta puna bratstva i jedinstva. A 92 su redom glasali za nezavisnu BiH. Srpski referendum je , koliko se sjecam glasio: " Da li ste za ostanak u SFRJ". Toliko o "bosnjackom" bratstvu. A za one kojima smeta intervencija srpskog dijela JNA u BiH postavio bih pitanje: Po cemu one nije legutimna a legitimni su dobrovoljci iz Afrike i Azije. Ja sam rodjen u Sarajevu a oni nisu.

Georg

pre 10 godina

Ja stalno govorim kako su u bivšem vojnom pravosuđu radili neki likovi koji su pravo poznavali koliko i moja nepismena baba. Samo nešto razmišljam da je baba bolje znala od njih.

prellee

pre 10 godina

Tako je, kriv je. Sigurno ne samo on. Stradali su mladi ljudi. Ne mogu samo biti krivi Srbi. Da ga nisu osudili Srbi, niko ga drugi nebi osudio.U BiH sudstvu vlada filozofija, radi kao Haški tribunal i sudi samo Srbima. Sudstvo treba da bude u funkciji i pomirenja naroda u BiH, i ko to ne vidi taj nije normalan i ne želi dobro nikome u BiH. Zato Dodik i priča i želi reformu ovog OTUĐENOG segmenta u drutvu.

batko

pre 10 godina

Jedan mrtav Francuz - 15 okrivljenih - 240 godina zatvora
Pedeset mrtvih Srba - 1 okrivljen - 12 godina zatvora
To moze samo u Srbiji!!!

s t v

pre 10 godina

Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)

Bio sam vojno lice i živeo u Tuzli. Prekomandovan sam pre rata. Imao sam poznanika tuzlaka i družio se sa njima. Posle sam čuo tužne priče, a posebno o mojim bivšim kolegama kako su se ponašali prema Srbima. Moj bivši komandir, musliman, pomogao je nekom srbima da se izvuku i zbog toga je n....ao žestoko od svojih. Zadnje što sam čui je da luta kao gluva kučka jer je skrenuo od "tretmana".
Mnogi su promenili svoje lice.

sumadinac

pre 10 godina

12 godina
*
12 meseci
/
51 ubistvom
=
2,8 meseca po osobi
=
znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više.

Darko M

pre 10 godina

@Rada Izdao je naredbu da se puca na svjeze regrute koji su samo htjeli da prodju, mladice od 18-20 godina su poubijali iz zasjede. Cijom propagandom si ti zatrovana i kako te nije blam?

Posebni

pre 10 godina

12 godina za 51 osobu.. Malo je, premalo. Liberal sam po opredeljenju, i svim srcem sam za pomirenje medju narodima, ali ovakve stvari nas samo udaljavaju od tog cilja.

hodor

pre 10 godina

Čitam ovde da li ih je trebalo pustiti sa municijom da izadju iz grada... Neko je doneo odluku, pobi ih, ne dozvoli da se regrupišu. Sad'razmišljam zašto je onda bilo pogrešno pobiti srebrenicke muslimane vojnike koji su išli za Tuzlu da se regrupisu?

ezbes

pre 10 godina

I moj grad bi pao da je ovo oruzje doslo u ruke agresora.
Nazalost ovi mladici su bili nebitna kolateralna steta za JNA oficire zbog viseg cilja.

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Čuvena "velikosrpsko hegemonistička" politika Slobodana Miloševića najbolje se pokazala u Novom Pazaru . ni jedna bomba, ni jedan metak, ni jedna granata. A vi drage komšije, kad vam odgovara verujete CNN-u i Amerima, al' kad biju po iraku, Libiji, Egiptu onda su zločinci. I tako vazda kroz istoriju malo bi sa jednima, malo sa drugima. Valjda kad-tad shvatite da vam je sa nama najbolje. isti jezik, ista duša, ista hrana, isti mentalitet.

TO protiv JNA

pre 10 godina

Da i Hilari Klinton je deo opste tadasnje Tuzlanske scene. Lagala je u predsednickoj kampanji kako je prilikom svojevremenog dolaska u Tuzlu morala pognute glave da trci preko avijonske piste dok su joj meci (srpski, dakako) fijukali oko usiju. Kad su joj pokazali snimak doceka gde je sve bilo suprotno od ispricanog (cvece, ljubljenje i td..) nije se zacrvenela, samo se pozalila da ju je pamcenje malo izdalo.
Pa kad Klintonka moze da toliko laze sto ne bi lagali i ovi tuzlanski sledbenici Handzar divizije i ustaskih "postrojbi"...

zoom

pre 10 godina

Mnogi zaboravljaju slijedece
Regularni vojinici JNA su pusteni kucama krajem aprila.
A u kasarni su bili iskljucivo Srbi-rezervisti sa Majevickih sela koji koji su trebali 'osloboditi' Tuzlu kao sto su 'oslobodili' Doboj, Prijedor, Zvornik - jkednom rjecju isporuciti RS grad 'na tacni'

x files

pre 10 godina

@rada
rado iz tuzle sam izašao par dana pre napada. rat još nije bio počeo a zločini su bili samo nad srbima tako da je rat bio odgovor na to. nemoj me pogrešno shvatiti ne odobravam sta se desilonposle ali proveri šta je uzrokovalo šta

Novinar

pre 10 godina

E neutralni stvarno si neutralan
(hm)

Pa za tebe i mone je neutralna verzija verovatno verzija u kojoj Jurisc hladnokrvno ubija 48 pripadnika neduzne nenaoruzane miroljubive vojske u mirnom povlacenju u u zelji da u BiH zavlada mir i sigurnost. E za to treba debela cetka za farbanje i to ne jedna.

Ivan

pre 10 godina

I onda se poslije kaze kako je Srbija bila agresor na Hrvatksu I Bosnu. Iz HRV protjerano skoro 500 000 (pola miliona) ljudi, u Bosni se dogadjale ovakve stvari...sjajno je to kada zelis da otmes iz jedne drzave ½svoju½ teritoriju I onda kad asa te teritorije koju zelis da otmes ljudi koji su realno vecina zeli da ostane onda na njih izvrsis agresiju. Mediji su cudo...koliko su sloboda govora toliko su ispiranje mozga

voja

pre 10 godina

Za takav zločin i ova kazna je premala!
A sudije Apelacionog suda koji su ga oslobodili, SMESTITI U ZATVOR, BAREM DOK SE JURIŠIĆ NE PREDA ORGANIMA SRBIJE.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

@Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)
-------------------------------
Šta reći a ne zaplakati?! "Ja tamo imam prijatelja i znam kakvi su"?! Valjda sada po odnosu sa vašim prijateljem treba da formiramo državnu politiku, da zaboravimo zločine jer se, Vaš prijatelj, može naljutiti?! Ljudi moji zar smo toliko infantilnii?! Zar toliko nemamo mozga? Pa ne formiraju se medjunacionalni odnosi na osnovu moje ljubavi koju sam slučajno upoznao u parku u Skoplju ili Mariboru, ili prijatelja, sa kojim sam popio dva-tri piva ili bio na letovanju, ili u školi?! Da li ste tog Vašeg prijatelja upitali šta misli o Srbima iz vSrbije ili Republike Srpske? Ili,takvo pitanje ne smete da mu postavite da ne izgubite "prijatelja"?!

Građanin

pre 10 godina

Ne živim više u Srbiji, ali pratim dešavanja. Posle svakog krvavog sukoba umesto pomirenja i pravog rešenja stvari su gurane pod tepih. Tako je bilo 1918, 1945, 1995... Svaki put umesto pravog rešenja za sve strane išlo se na neke trule kompromise koji nisu odgovarali nijednoj strani! Rezultat toga je da se uđe u mirniji period, ali da se sve pamti i da je razjedinjenost svaki put sve veća i veća! Mi smo u situaciji da je samo pitanje kada će doći do novih sukoba!
Ono što meni nije jasno zašto svet to dozvoljava, zašto se uvek preduzimaju koraci ka trulim kompromisima i ka nekim neodrživim rešenjima! Mržnja je danas veća nego što je bila 1991! Sada deca odrastaju sa idejom da mrze drugi narod i da kad' tad' naplate sve! Ta mržnja će biti preneta i na sledeću generaciju i na onu posle i samo je pitanje kada će opet neko da isprovocira sukobe i novi rat! Svet to sve zna i dobro vidi, ali idalje ne čini ništa da to spreči već se više stiče utisak da se huška i potpaljuje masa ponovo.
Toliko je bilo prilika da se sve reši jednom za sva vremena, ali je svaka propuštena i svaka je dovela samo do gore situacije!
Ako se nastavi ovako budite sigurni da je novi rat neminovan, a poraženi će opet biti samo narodi Balkana čija će se krv prolivati da bi opet dobili neki truli kompromis i krenuli sve iz početka.

Dragan

pre 10 godina

"A kojim pravo Srbija sudi u Srbiji BH gradjanima za nesto sto se desilo u Bosni? DAKLE SAMO PITAM, ako neko zna, molim ga da mi odgovori :)
(Just asking, 2. decembar 2013 14:13)"

Zato što je među pobijemim vojnicima bilo mnogih koji su rođeni u Srbiji a bili na odsluženju OBAVEZNOG vojnog roka u Tuzli (kada su krenuli da služe vojni rok, to je bila zajednička država SFRJ, a ne B&H i Srbija).

Pošto B&H nije pokazala interes da procesuira odgovorne za masakr, već ih tretira kao heroje i patriote, onda je srpsko pravosuđe pokrenulo proces.

Moja baka je tada živela u Tuzli i kaže da je prenos napada na vojnu kolonu u povlačenju mogao da se prati uživo na lokalnoj televiziji sve uz vatrene komentare lokalnog reportera (pričala mi je da su vojnike u komionima pobili iz zasede "kao zečeve").

roger.ch

pre 10 godina

halo ljudi ako vas ima,samo dajte odgovor zasto su se izvlacili sa naoruzanjem
mozda da gadjaju glinene golube po Srbiji
ili ipak da posle ubijaju Tuzlake s tim noruzanjem
Kako vas nije sramota biti tako "realan"

Ti neduzni mladici su mene u Sarajevu drzali 44 mjeseca pod opsadom snajperima i granatama dok sam imao 6 godina
Pitam se kada ce taj neduzni mladic Jna da odgovara za smrt mog rodjenog brata u civilu malo starijeg od mene
Mislim nikad naravno
Nek je na cast toj neutralnoj i finoj Jna

Opservator

pre 10 godina

@Ljudska prava Da se to desilo u Usa , na mestu grada gde je izvršen napad bi bila radioaktivna pustoš ,a pride bi ,,humano'' preorali još pola planete! Mene ovaj kukavički napad uvek asocira na Perl Harbor, jer je označio pocetak jednog krvavog rata. p.s. Neka je večna slava poginulim regrutima Jna, dečacima na odsluženju vojnog roka.

Konačno

pre 10 godina

Konačno je izašla istina na vidjelo - nisu samo Srbi ubijali. Jesu najviše i jesu sa ciljem etnički čistih teritorija ali nisu jedini.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)

Siguran sam da postoje srbi koji su aplaudirali himni BiH, ili Hrvatskoj himni, da li to znaci da "damo bre malo..." sto se tice Karadzica i Mladica, tj. da li to znaci da ce optuznice protiv njih biti povucene? Mijesas babe i zabe, kolektivnu sa pojedinacnom odgovornoscu. Licno sam pogodjen ovim dogadjajem, jer je momak od nepunih 19 godina, iz moje dalje familije, nastradao u toj koloni, i njegovi ostaci nikad nisu pronadjeni. Roditelji su mu na groblju u Bijeljini podigli spomenik, iako tamo nije ukopan, ne bi li imali mjesto gdje mogu doci da mu zapale svijecu. Svi smo vidili kako su prosli roditelji tih vojnika kada su pokusali da poloze vijence na Brcanskoj Malti. I ti sad hoces da "malo popustimo", jer su tuzlaci dobri ljudi? Sta to znaci? Da leskovcani, ili Varazdinci nisu?

bjesni dzamahirmuloglu

pre 10 godina

Ovaj covjek je odbranio tuzlu,dobro je on znao sta bi bilo da je toliko oruzja izaslo iz tuzle,srpska vojska tj.srpski oficiri ili ko vec od glavnih su svoju vojsku poslali u smrt,vecina vojnika je bila primorana da ide u rat to dovoljno govori kakve ste monstrume imali za vodje.
realno govoreci,da nisu vozili to oruzje ne bi ni bilo nista ima tu dosta krivaca..

Rada

pre 10 godina

Ne razumem komentare koji bi Jurisicu da stave na teret 48 zivota iako on nikoga nije ubio nego se nasao u vrtlogu jednog zlocinackog rata i bio jedan mali saraf kataklizme koja se odvijala - a odvijao se tezak i zlocinacki rat protiv BiH ZA "PRESELJENJE" stanovnistva tj etnicko ciscenje uglavnom Bosnjaka i Hrvata a samo oni koji se prave ludi negiraju ulogu i pozivaju se na "neutralnost" tada vec strane vojske u BiH koja se po neutralnosti vec "proslavila".....Sada su Franki i Stanisic i Perisic slobodni a jedan mali saraf u toj kataklizmi Jurisic je ratni zlocinac. I to je pravda. Po kojoj bi svi koji su imali neke uloge u masovnoj klanici predsednici kriznih stabova narodne odbrane desetari komandiri do generala trebali biti osudjeni. A VECINA NISU.

mirko kojotovski

pre 10 godina

To su odradili Holandjani sa krimosima zeljni love sto bi sve prodsli za istu.Ovako su prodali zemlju drzavu narod naciju sve.Nisu Tuzlaci krivi ni Sarajlije nego zlicinci poput ovih koji su samo pritiskali obarac ili naredjivali "paaali".Kao da su bili svesni sta rade!? Nemaju ti grama mozga.To je olos.Neznam kako smo se mi prodali za male pare.Tako smo naucili pogresnu istoriju bratstva i jedinstva.Ubijali su nas isti i 14 i 41 i 91.Nikako da ukapiramo.Treba nama mosad pa da sve pohapsimo.Uzasno je secati se svega toga a jos Jasenovac pa golgota preko Albanije..Gore smo prosli nego Zidovi a imamo istog neprijatelja-Vatikan

Сссс

pre 10 godina

Само 12 година за 50-оро убијених и још толико рањених...!!!??? Не могу да верујем, туга и срамота!!!

brcko rs

pre 10 godina

a sta je sa selimom beslagicem gradonacelnikom tuzle u to vrijeme i on je odgovoran za genocid nad jugoslovenskom vojskom . sramota sto niko njega ne tereti za progon srba iz tuzle , za ciscenje i drzanje u okruzenju sela smoluca , tinja , jasenica , potpec .

neutralan

pre 10 godina

KRIVLJI JE SVAKI OFICIR TAKOZVANE JNA I TO ZA UBISTVA ILI POMAGANJE U MASOVNIM UBISTVIMA CIVILA U ISTOCNOJ I ZAPADNOJ BOSNI UKLJUCUJUCI TOMASICU (RUDNIK UGLJA KREKA je bio planiran za to u Tuzli). Onaj ko je citao o masovnim grobnicama Bosnjaka i kada su se desile i ulogu JNA u tim zlocinima zna o cemu pricam. Svasta je ta takozvana JNA do izlaska kolone u Tuzli uradila "oslobadjajuci BiH" pa su zbog toga isto toliko krivi zbog incidenta i panike koja je vladala oko "izlaska vojske". osecam da necete objaviti ali evo da pokusam.

Macak

pre 10 godina

Znaci, ja sad ubijem 10 ljudi i dobijem oko 2,5 godine zatvora. Pa sramota, BRE! Uvesti smrtnu kaznu pod hitno za ovakve, i naravno za pedofile i silovatelje!

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Не разумем зашто му није судио суд из БиХ већ суд у Србији?? Зар Србија и БиХ немају као неки потписани споразум и тд????
Не браним Јуришића али сад ће ово да испадне као са злочинцем Ганићем у Лондону.
(Гојко, Република Српска, 2. decembar 2013 14:00)

Kad imenujes jednog zvanicnika, bilo vojnog, bilo politickog, pa makar i najnize rangiranog, obicnog vojnika, iz redova muslimanskog naroda u BiH, protiv kojeg je tuzilastvo BiH barem podiglo optuznicu, ako ga vec nije osudilo, tek onda ce tvoj komentar dobiti naznaku nekog smisla. Dakle, broj optuzenih muslimana pred tuzilastvom BiH, za zlocine pocinjene nad srbima ili hrvatima u BiH, krije u sebi odgovor na tvoje pitanje.

Гојко, Република Српска

pre 10 godina

Не разумем зашто му није судио суд из БиХ већ суд у Србији?? Зар Србија и БиХ немају као неки потписани споразум и тд????
Не браним Јуришића али сад ће ово да испадне као са злочинцем Ганићем у Лондону.

Foca

pre 10 godina

Sto je najgore "JNA" cim je u vecini slucaja mirno napustila gradove i kasarne, u sekundi se predomislila o daljnjem povlacenju iz medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine i tudje teritorije i zauzela pozicije po kotama iznad gradova odakle je granatiranjem ubijala hiljade i hiljade gradjana te drzave, uz izjave tih mirovnih generala ala ratko mladic : "Tuci po Velesicima, tamo nema mnogo srpskog zivlja", ili "Da im razvučemo pamet njihovu!!!"
Zato manite se suplje pacifisti, koga niste mogli niste ni ubili, Srebrenica, Tomasica, istocna Bosna je svjedok vase pacifisticke ideologije.

tuzlak

pre 10 godina

Komsije, nit ste vi bili regularna vojska nakon snajpera po Sarajevu i prvog granatiranja, nit smo mi mogli drugacije....sa onakvim politicarima, sa onoliko hodza i popova po skupstinama nije moglo drukcije ni bolje....a o mladim vojnicima neka prvo razmisle roditelji koji su ih pustili u "JNA" i koji su ih ostavili tamo nakon pocetka rata u Sloveniji...ja licno sam skrivao dvojicu i pomog'o im da pobjegnu preko zice jer im se nije islo u Vukovar 91-e....a bio sam balavac, koju godinu stariji od njih...na kraju o Iliji - sto ne sudite Mesi Bajricu, taj se prsio okolo sa "Patriotskom Ligom", a ne Ilija...

munZ

pre 10 godina

Poenta priče je da se u Tuzli desio težak ratni zločin. Svako negiranje tog streljanja i onog u Dobrovoljačkoj direktno hrani onaj deo srpske populacije koja ovako ili onako opravdava ili umanjuje ratne zločine srpske strane, koji su u BiH prema Bošnjacima, bili znatno brojniji. E sad, da li je Jurišić kriv ili ne, ne znam. Ne bih verovao ni jednom sudstvu bivših YU država.

neko poznat

pre 10 godina

Nemojte dirati Tuzlake. Na izborima 90-te u Tuzli Ante Marković je ubedljivo pobedio. Sve što se kasnije dešavalo ide na dušu "psima rata". Takvi su bili u manjini ali imali su oružje i silu. To dosta govori o celokupnoj situaciji u to vreme. Doduše, tako je i danas širom regiona. Većina je "normalna" ali ljudski ispljuvak je glasniji i jači. Pogledajte samo šta se dešava na tribinama stadiona u bivšoj SFRJ. Normalni sede kod kuće a ovi drugi ne navijaju već laju!

indeks

pre 10 godina

Odgovarati treba onaj ko je u kamione tovario ljude i sanduke s municijom i naoružanjem, protivno dogovoru o izvlačenju JNA iz grada po kojem se vojnici imaju izvući BEZ ORUŽJA! Strah me i pomisliti šta bi se dogodilo s TZ da je to oružje koje je nestalo u plamenu kamiona na snimku - po već isprobanom sarajevskom receptu - razmešteno iznad grada. Bila bi Tuzla još jedan opkoljeni grad.

Just asking

pre 10 godina

A kojim pravo Srbija sudi u Srbiji BH gradjanima za nesto sto se desilo u Bosni? DAKLE SAMO PITAM, ako neko zna, molim ga da mi odgovori :)

nema nevinih

pre 10 godina

"zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe ... zbog optužbe da je ... naredio napad na kolonu vojnika ... rečima "na vatru odgovori vatrom""

Nadam se da je sud malo verodostojnije od ovog članka uspeo da objasni kako je to jedna samoodbrambena komanda protumačena kao nedozvoljeno sredstvo borbe.

Takođe, zanima me da li je iz drugog pokušaja ustanovljeno to što je tražio Apelacioni sud: da se utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Drugim rečima, dajte i ime komandanta JNA koji je neobezbeđene mladiće postavio u kamione kao glinene golubove, kad se već znalo za pokolj u Dobrovoljačkoj u Sarajevu, deset dana ranije!

strogo nezavisno

pre 10 godina

Pušten je iz pritvora 11. oktobra 2010. godine, kada je Apelacioni sud dozvolio da to snime sve televizije u sudnici, što se događa neviđeno retko. Kakva slučajnost, Hilari Klinton je sutradan doputovala u Beograd. Mediji su tada danima javljali da je oslobađanje Jurišića njen uslov da poseti Srbiju i da je Tadić šarmira. To je nezavisno sudstvo u Srbiji. Sada Jurišića boli uvo što je osuđen, da neće da dođe iz Bosne u Centralni zatvor i odleži 12 godina?

Sljam

pre 10 godina

Toliko deca pobijena, a njemu je obraz cist. Da li stvarno neko misli da su ovo nece opet da bude aktuelno kad se sledeci put zadrma evropa ili valjda mislite da ce da bude vecna...

Boško

pre 10 godina

Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...

Velika Jabuka

pre 10 godina

U USA,za napad na uniformisano lice dozivotna robija, ili ga ubijaju na licu mesta!
Oni su za njih teroristi kad napadaju njihovu vojsku i policiju.
Ali ta USA je naoruzavala napadace na JNA za vreme rata preko aerodroma Dubrave kod Tuzle.
Dal ste mozda zaboravili vi koji lupate minuse na ove komentare!

Srdjan

pre 10 godina

Ali posto ste ga lepo pustili da ode iz Srbije, sada mozete samo da mu uputite mrke poglede.

Moze li u ovoj drzavi truloj od korupcije neki sudija krivicno da odgovara zbog pustanja ociglednih ratnih zlocinaca na slobodu?

Scruples

pre 10 godina

Sve silne eksplozije unutar kamiona su rezultat cega? Vatrometa?

Tuzla je bila pod opsadom, a ovde ljudi smatraju da je osobama odgovornim za ranije pomenutu opsadu trebalo dozvoliti da u kamionima iz napadnutog grada "izvoze" vojnu opremu koja ce se koristiti protiv tog grada? Jeste li vi normalni?

Zelite li odgovorne? Pronadjite lica koja su klincima naredili da sjede u kamionima punim municije.

strogo nezavisno

pre 10 godina

Pušten je iz pritvora 11. oktobra 2010. godine, kada je Apelacioni sud dozvolio da to snime sve televizije u sudnici, što se događa neviđeno retko. Kakva slučajnost, Hilari Klinton je sutradan doputovala u Beograd. Mediji su tada danima javljali da je oslobađanje Jurišića njen uslov da poseti Srbiju i da je Tadić šarmira. To je nezavisno sudstvo u Srbiji. Sada Jurišića boli uvo što je osuđen, da neće da dođe iz Bosne u Centralni zatvor i odleži 12 godina?

Srdjan

pre 10 godina

Ali posto ste ga lepo pustili da ode iz Srbije, sada mozete samo da mu uputite mrke poglede.

Moze li u ovoj drzavi truloj od korupcije neki sudija krivicno da odgovara zbog pustanja ociglednih ratnih zlocinaca na slobodu?

Velika Jabuka

pre 10 godina

U USA,za napad na uniformisano lice dozivotna robija, ili ga ubijaju na licu mesta!
Oni su za njih teroristi kad napadaju njihovu vojsku i policiju.
Ali ta USA je naoruzavala napadace na JNA za vreme rata preko aerodroma Dubrave kod Tuzle.
Dal ste mozda zaboravili vi koji lupate minuse na ove komentare!

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)

Siguran sam da postoje srbi koji su aplaudirali himni BiH, ili Hrvatskoj himni, da li to znaci da "damo bre malo..." sto se tice Karadzica i Mladica, tj. da li to znaci da ce optuznice protiv njih biti povucene? Mijesas babe i zabe, kolektivnu sa pojedinacnom odgovornoscu. Licno sam pogodjen ovim dogadjajem, jer je momak od nepunih 19 godina, iz moje dalje familije, nastradao u toj koloni, i njegovi ostaci nikad nisu pronadjeni. Roditelji su mu na groblju u Bijeljini podigli spomenik, iako tamo nije ukopan, ne bi li imali mjesto gdje mogu doci da mu zapale svijecu. Svi smo vidili kako su prosli roditelji tih vojnika kada su pokusali da poloze vijence na Brcanskoj Malti. I ti sad hoces da "malo popustimo", jer su tuzlaci dobri ljudi? Sta to znaci? Da leskovcani, ili Varazdinci nisu?

Opservator

pre 10 godina

@Ljudska prava Da se to desilo u Usa , na mestu grada gde je izvršen napad bi bila radioaktivna pustoš ,a pride bi ,,humano'' preorali još pola planete! Mene ovaj kukavički napad uvek asocira na Perl Harbor, jer je označio pocetak jednog krvavog rata. p.s. Neka je večna slava poginulim regrutima Jna, dečacima na odsluženju vojnog roka.

Sljam

pre 10 godina

Toliko deca pobijena, a njemu je obraz cist. Da li stvarno neko misli da su ovo nece opet da bude aktuelno kad se sledeci put zadrma evropa ili valjda mislite da ce da bude vecna...

Boško

pre 10 godina

Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

@Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)
-------------------------------
Šta reći a ne zaplakati?! "Ja tamo imam prijatelja i znam kakvi su"?! Valjda sada po odnosu sa vašim prijateljem treba da formiramo državnu politiku, da zaboravimo zločine jer se, Vaš prijatelj, može naljutiti?! Ljudi moji zar smo toliko infantilnii?! Zar toliko nemamo mozga? Pa ne formiraju se medjunacionalni odnosi na osnovu moje ljubavi koju sam slučajno upoznao u parku u Skoplju ili Mariboru, ili prijatelja, sa kojim sam popio dva-tri piva ili bio na letovanju, ili u školi?! Da li ste tog Vašeg prijatelja upitali šta misli o Srbima iz vSrbije ili Republike Srpske? Ili,takvo pitanje ne smete da mu postavite da ne izgubite "prijatelja"?!

s t v

pre 10 godina

Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)

Bio sam vojno lice i živeo u Tuzli. Prekomandovan sam pre rata. Imao sam poznanika tuzlaka i družio se sa njima. Posle sam čuo tužne priče, a posebno o mojim bivšim kolegama kako su se ponašali prema Srbima. Moj bivši komandir, musliman, pomogao je nekom srbima da se izvuku i zbog toga je n....ao žestoko od svojih. Zadnje što sam čui je da luta kao gluva kučka jer je skrenuo od "tretmana".
Mnogi su promenili svoje lice.

Foca

pre 10 godina

Sto je najgore "JNA" cim je u vecini slucaja mirno napustila gradove i kasarne, u sekundi se predomislila o daljnjem povlacenju iz medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine i tudje teritorije i zauzela pozicije po kotama iznad gradova odakle je granatiranjem ubijala hiljade i hiljade gradjana te drzave, uz izjave tih mirovnih generala ala ratko mladic : "Tuci po Velesicima, tamo nema mnogo srpskog zivlja", ili "Da im razvučemo pamet njihovu!!!"
Zato manite se suplje pacifisti, koga niste mogli niste ni ubili, Srebrenica, Tomasica, istocna Bosna je svjedok vase pacifisticke ideologije.

hodor

pre 10 godina

Čitam ovde da li ih je trebalo pustiti sa municijom da izadju iz grada... Neko je doneo odluku, pobi ih, ne dozvoli da se regrupišu. Sad'razmišljam zašto je onda bilo pogrešno pobiti srebrenicke muslimane vojnike koji su išli za Tuzlu da se regrupisu?

Ivan

pre 10 godina

I onda se poslije kaze kako je Srbija bila agresor na Hrvatksu I Bosnu. Iz HRV protjerano skoro 500 000 (pola miliona) ljudi, u Bosni se dogadjale ovakve stvari...sjajno je to kada zelis da otmes iz jedne drzave ½svoju½ teritoriju I onda kad asa te teritorije koju zelis da otmes ljudi koji su realno vecina zeli da ostane onda na njih izvrsis agresiju. Mediji su cudo...koliko su sloboda govora toliko su ispiranje mozga

Scruples

pre 10 godina

Sve silne eksplozije unutar kamiona su rezultat cega? Vatrometa?

Tuzla je bila pod opsadom, a ovde ljudi smatraju da je osobama odgovornim za ranije pomenutu opsadu trebalo dozvoliti da u kamionima iz napadnutog grada "izvoze" vojnu opremu koja ce se koristiti protiv tog grada? Jeste li vi normalni?

Zelite li odgovorne? Pronadjite lica koja su klincima naredili da sjede u kamionima punim municije.

brcko rs

pre 10 godina

a sta je sa selimom beslagicem gradonacelnikom tuzle u to vrijeme i on je odgovoran za genocid nad jugoslovenskom vojskom . sramota sto niko njega ne tereti za progon srba iz tuzle , za ciscenje i drzanje u okruzenju sela smoluca , tinja , jasenica , potpec .

Dragan

pre 10 godina

"A kojim pravo Srbija sudi u Srbiji BH gradjanima za nesto sto se desilo u Bosni? DAKLE SAMO PITAM, ako neko zna, molim ga da mi odgovori :)
(Just asking, 2. decembar 2013 14:13)"

Zato što je među pobijemim vojnicima bilo mnogih koji su rođeni u Srbiji a bili na odsluženju OBAVEZNOG vojnog roka u Tuzli (kada su krenuli da služe vojni rok, to je bila zajednička država SFRJ, a ne B&H i Srbija).

Pošto B&H nije pokazala interes da procesuira odgovorne za masakr, već ih tretira kao heroje i patriote, onda je srpsko pravosuđe pokrenulo proces.

Moja baka je tada živela u Tuzli i kaže da je prenos napada na vojnu kolonu u povlačenju mogao da se prati uživo na lokalnoj televiziji sve uz vatrene komentare lokalnog reportera (pričala mi je da su vojnike u komionima pobili iz zasede "kao zečeve").

indeks

pre 10 godina

Odgovarati treba onaj ko je u kamione tovario ljude i sanduke s municijom i naoružanjem, protivno dogovoru o izvlačenju JNA iz grada po kojem se vojnici imaju izvući BEZ ORUŽJA! Strah me i pomisliti šta bi se dogodilo s TZ da je to oružje koje je nestalo u plamenu kamiona na snimku - po već isprobanom sarajevskom receptu - razmešteno iznad grada. Bila bi Tuzla još jedan opkoljeni grad.

Darko M

pre 10 godina

@Rada Izdao je naredbu da se puca na svjeze regrute koji su samo htjeli da prodju, mladice od 18-20 godina su poubijali iz zasjede. Cijom propagandom si ti zatrovana i kako te nije blam?

malo je jedna Kapija

pre 10 godina

Ko god je gledao dokumentarac Nicija vojska i ko je iole razuman i normalan(sa obe strane) zna da je ova presuda sramna.Narediti da se besomucno puca po deci od 19 godina sa solitera,zive spaliti, pa ih kasnije ubijati kao pse po trotoarima i haustorima gde su se malobrojni ranjeni sakrivali i muciti po bolnicama mogu samo neljudi.
Sram Vas bilo Tuzlaci kakve zlotvore slavite kao heroje.

neko poznat

pre 10 godina

Nemojte dirati Tuzlake. Na izborima 90-te u Tuzli Ante Marković je ubedljivo pobedio. Sve što se kasnije dešavalo ide na dušu "psima rata". Takvi su bili u manjini ali imali su oružje i silu. To dosta govori o celokupnoj situaciji u to vreme. Doduše, tako je i danas širom regiona. Većina je "normalna" ali ljudski ispljuvak je glasniji i jači. Pogledajte samo šta se dešava na tribinama stadiona u bivšoj SFRJ. Normalni sede kod kuće a ovi drugi ne navijaju već laju!

Rada

pre 10 godina

Ne razumem komentare koji bi Jurisicu da stave na teret 48 zivota iako on nikoga nije ubio nego se nasao u vrtlogu jednog zlocinackog rata i bio jedan mali saraf kataklizme koja se odvijala - a odvijao se tezak i zlocinacki rat protiv BiH ZA "PRESELJENJE" stanovnistva tj etnicko ciscenje uglavnom Bosnjaka i Hrvata a samo oni koji se prave ludi negiraju ulogu i pozivaju se na "neutralnost" tada vec strane vojske u BiH koja se po neutralnosti vec "proslavila".....Sada su Franki i Stanisic i Perisic slobodni a jedan mali saraf u toj kataklizmi Jurisic je ratni zlocinac. I to je pravda. Po kojoj bi svi koji su imali neke uloge u masovnoj klanici predsednici kriznih stabova narodne odbrane desetari komandiri do generala trebali biti osudjeni. A VECINA NISU.

roger.ch

pre 10 godina

halo ljudi ako vas ima,samo dajte odgovor zasto su se izvlacili sa naoruzanjem
mozda da gadjaju glinene golube po Srbiji
ili ipak da posle ubijaju Tuzlake s tim noruzanjem
Kako vas nije sramota biti tako "realan"

Ti neduzni mladici su mene u Sarajevu drzali 44 mjeseca pod opsadom snajperima i granatama dok sam imao 6 godina
Pitam se kada ce taj neduzni mladic Jna da odgovara za smrt mog rodjenog brata u civilu malo starijeg od mene
Mislim nikad naravno
Nek je na cast toj neutralnoj i finoj Jna

x files

pre 10 godina

@rada
rado iz tuzle sam izašao par dana pre napada. rat još nije bio počeo a zločini su bili samo nad srbima tako da je rat bio odgovor na to. nemoj me pogrešno shvatiti ne odobravam sta se desilonposle ali proveri šta je uzrokovalo šta

Macak

pre 10 godina

Znaci, ja sad ubijem 10 ljudi i dobijem oko 2,5 godine zatvora. Pa sramota, BRE! Uvesti smrtnu kaznu pod hitno za ovakve, i naravno za pedofile i silovatelje!

Just asking

pre 10 godina

A kojim pravo Srbija sudi u Srbiji BH gradjanima za nesto sto se desilo u Bosni? DAKLE SAMO PITAM, ako neko zna, molim ga da mi odgovori :)

munZ

pre 10 godina

Poenta priče je da se u Tuzli desio težak ratni zločin. Svako negiranje tog streljanja i onog u Dobrovoljačkoj direktno hrani onaj deo srpske populacije koja ovako ili onako opravdava ili umanjuje ratne zločine srpske strane, koji su u BiH prema Bošnjacima, bili znatno brojniji. E sad, da li je Jurišić kriv ili ne, ne znam. Ne bih verovao ni jednom sudstvu bivših YU država.

erka

pre 10 godina

Ilija i kompanija na osnovu procjene da će nekad ti ljudi pucati na Tuzlu odlučili da sprovedu svoj zakon, pa ih pobiše po kratkom postupku. I to u maju 1992., daleko prije Srebrenice, Omarske, Keraterma. Kolona se izvlačila iz Tuzle prema dogovoru koji Ilija i kompanija nisu ispoštovali. Isti je slučaj i sa Dobrovoljačkom. I sad nas Bošnjaci uvjeravaju da su to bili legitimni vojni ciljevi. E zato Republika Srpska.

neutralan

pre 10 godina

KRIVLJI JE SVAKI OFICIR TAKOZVANE JNA I TO ZA UBISTVA ILI POMAGANJE U MASOVNIM UBISTVIMA CIVILA U ISTOCNOJ I ZAPADNOJ BOSNI UKLJUCUJUCI TOMASICU (RUDNIK UGLJA KREKA je bio planiran za to u Tuzli). Onaj ko je citao o masovnim grobnicama Bosnjaka i kada su se desile i ulogu JNA u tim zlocinima zna o cemu pricam. Svasta je ta takozvana JNA do izlaska kolone u Tuzli uradila "oslobadjajuci BiH" pa su zbog toga isto toliko krivi zbog incidenta i panike koja je vladala oko "izlaska vojske". osecam da necete objaviti ali evo da pokusam.

nema nevinih

pre 10 godina

"zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe ... zbog optužbe da je ... naredio napad na kolonu vojnika ... rečima "na vatru odgovori vatrom""

Nadam se da je sud malo verodostojnije od ovog članka uspeo da objasni kako je to jedna samoodbrambena komanda protumačena kao nedozvoljeno sredstvo borbe.

Takođe, zanima me da li je iz drugog pokušaja ustanovljeno to što je tražio Apelacioni sud: da se utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Drugim rečima, dajte i ime komandanta JNA koji je neobezbeđene mladiće postavio u kamione kao glinene golubove, kad se već znalo za pokolj u Dobrovoljačkoj u Sarajevu, deset dana ranije!

voja

pre 10 godina

Za takav zločin i ova kazna je premala!
A sudije Apelacionog suda koji su ga oslobodili, SMESTITI U ZATVOR, BAREM DOK SE JURIŠIĆ NE PREDA ORGANIMA SRBIJE.

Сссс

pre 10 godina

Само 12 година за 50-оро убијених и још толико рањених...!!!??? Не могу да верујем, туга и срамота!!!

perungromovnik

pre 10 godina

Sto volim ove "Bosnjake" kada su im usta puna bratstva i jedinstva. A 92 su redom glasali za nezavisnu BiH. Srpski referendum je , koliko se sjecam glasio: " Da li ste za ostanak u SFRJ". Toliko o "bosnjackom" bratstvu. A za one kojima smeta intervencija srpskog dijela JNA u BiH postavio bih pitanje: Po cemu one nije legutimna a legitimni su dobrovoljci iz Afrike i Azije. Ja sam rodjen u Sarajevu a oni nisu.

Muzicar

pre 10 godina

Odgovor svim muslimanima, koji su veoma aktivni na forumu: od 100.000 zrtava je 34-36.000 Srba. Pa to da smo mi ubijali i silovali a vi brali jabuke, ne ide. Da ste imali oruzja, bilo bi kao 1941-44. Srbi su bili losi, jer su bili neslozni i bilo je ubistava i zlocina, ali je vasa vojska, pomognuta sa 3000-4000 mudzahadina pravila najvece zlocine. Sta je tu je, necete Srbe u vasoj Bosni, ok, onda RS samostalna, ili kako?

Građanin

pre 10 godina

Ne živim više u Srbiji, ali pratim dešavanja. Posle svakog krvavog sukoba umesto pomirenja i pravog rešenja stvari su gurane pod tepih. Tako je bilo 1918, 1945, 1995... Svaki put umesto pravog rešenja za sve strane išlo se na neke trule kompromise koji nisu odgovarali nijednoj strani! Rezultat toga je da se uđe u mirniji period, ali da se sve pamti i da je razjedinjenost svaki put sve veća i veća! Mi smo u situaciji da je samo pitanje kada će doći do novih sukoba!
Ono što meni nije jasno zašto svet to dozvoljava, zašto se uvek preduzimaju koraci ka trulim kompromisima i ka nekim neodrživim rešenjima! Mržnja je danas veća nego što je bila 1991! Sada deca odrastaju sa idejom da mrze drugi narod i da kad' tad' naplate sve! Ta mržnja će biti preneta i na sledeću generaciju i na onu posle i samo je pitanje kada će opet neko da isprovocira sukobe i novi rat! Svet to sve zna i dobro vidi, ali idalje ne čini ništa da to spreči već se više stiče utisak da se huška i potpaljuje masa ponovo.
Toliko je bilo prilika da se sve reši jednom za sva vremena, ali je svaka propuštena i svaka je dovela samo do gore situacije!
Ako se nastavi ovako budite sigurni da je novi rat neminovan, a poraženi će opet biti samo narodi Balkana čija će se krv prolivati da bi opet dobili neki truli kompromis i krenuli sve iz početka.

bjesni dzamahirmuloglu

pre 10 godina

Ovaj covjek je odbranio tuzlu,dobro je on znao sta bi bilo da je toliko oruzja izaslo iz tuzle,srpska vojska tj.srpski oficiri ili ko vec od glavnih su svoju vojsku poslali u smrt,vecina vojnika je bila primorana da ide u rat to dovoljno govori kakve ste monstrume imali za vodje.
realno govoreci,da nisu vozili to oruzje ne bi ni bilo nista ima tu dosta krivaca..

emko

pre 10 godina

1. dokazali ste krvicu za smrt i osudili covjeka na 12 godina zatvora, da je toliku presdu donio sud u haagu,hr,bih,na kosovu pljuvali bi po njima i govorili da su pristranski
2. Srbija je sudila državljanu BiH za dogadaje u Bosni, zašto kad Srbija tvrdi ,da je u bih bio gradjanski rat?
3.Kad pogledamo godišta ubijenih pada u vodu,da su bili ubijani večinom 19 godišnjaci
4.JNA je prekršila dogovor i prevozila oruzje, dokaz tomu su silne eksplozije koje se mogu viditi na snimcima
5. ko je naredio, da se vojska prevozi skupa sa oruzjem, zato to ne istražite?

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

I dogadjaje u Sarajevu-Dobrovoljacka ulica i u Tuzli-tuzlanska kolona je spinovala VBA i KOS odnosno JNA da bi imali izgovor za uvlacenje Srbije u rat.Jer,njima je bilo u interesu da pogine sto vise regruta i rezervista, zato su i osudili Vladu Trifunovica jer je spasao 150 regruta.Da su poginuli ti jadni regruti Trifunovic bi bio nagradjen cinom i visesobnim stanom u Beogradu.

tuzlak

pre 10 godina

Komsije, nit ste vi bili regularna vojska nakon snajpera po Sarajevu i prvog granatiranja, nit smo mi mogli drugacije....sa onakvim politicarima, sa onoliko hodza i popova po skupstinama nije moglo drukcije ni bolje....a o mladim vojnicima neka prvo razmisle roditelji koji su ih pustili u "JNA" i koji su ih ostavili tamo nakon pocetka rata u Sloveniji...ja licno sam skrivao dvojicu i pomog'o im da pobjegnu preko zice jer im se nije islo u Vukovar 91-e....a bio sam balavac, koju godinu stariji od njih...na kraju o Iliji - sto ne sudite Mesi Bajricu, taj se prsio okolo sa "Patriotskom Ligom", a ne Ilija...

TO protiv JNA

pre 10 godina

Da i Hilari Klinton je deo opste tadasnje Tuzlanske scene. Lagala je u predsednickoj kampanji kako je prilikom svojevremenog dolaska u Tuzlu morala pognute glave da trci preko avijonske piste dok su joj meci (srpski, dakako) fijukali oko usiju. Kad su joj pokazali snimak doceka gde je sve bilo suprotno od ispricanog (cvece, ljubljenje i td..) nije se zacrvenela, samo se pozalila da ju je pamcenje malo izdalo.
Pa kad Klintonka moze da toliko laze sto ne bi lagali i ovi tuzlanski sledbenici Handzar divizije i ustaskih "postrojbi"...

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Не разумем зашто му није судио суд из БиХ већ суд у Србији?? Зар Србија и БиХ немају као неки потписани споразум и тд????
Не браним Јуришића али сад ће ово да испадне као са злочинцем Ганићем у Лондону.
(Гојко, Република Српска, 2. decembar 2013 14:00)

Kad imenujes jednog zvanicnika, bilo vojnog, bilo politickog, pa makar i najnize rangiranog, obicnog vojnika, iz redova muslimanskog naroda u BiH, protiv kojeg je tuzilastvo BiH barem podiglo optuznicu, ako ga vec nije osudilo, tek onda ce tvoj komentar dobiti naznaku nekog smisla. Dakle, broj optuzenih muslimana pred tuzilastvom BiH, za zlocine pocinjene nad srbima ili hrvatima u BiH, krije u sebi odgovor na tvoje pitanje.

Zvorničanin

pre 10 godina

Pa ja koliko niko ne pominje da je čovjek osuđen što je rekao:"Na vatru odgovori vatrom"?? Pa ljudi da bradati rezervisti kojim slučajem počnu pucati po centru Valjeva, srpska policija bi im odgovorila vatrom a kamoli u sred rata policija koja je te ljude smatrala za neprijatelje. Nemojte molim vas filozofirati.

batko

pre 10 godina

Jedan mrtav Francuz - 15 okrivljenih - 240 godina zatvora
Pedeset mrtvih Srba - 1 okrivljen - 12 godina zatvora
To moze samo u Srbiji!!!

emko

pre 10 godina

"Odgovor svim muslimanima, koji su veoma aktivni na forumu: od 100.000 zrtava je 34-36.000 Srba. Pa to da smo mi ubijali i silovali a vi brali jabuke, ne ide"

ne ide ti matematika, 25 000 srba od toga 21 000 vojska 4000 civili, znači u 3 godine rata u citavoj bosni je bilo ubijeno manje srba nego u prijedoru muslimana 92, da ne govorimo o srebrenici, ti idi beri jabuke

mirko kojotovski

pre 10 godina

To su odradili Holandjani sa krimosima zeljni love sto bi sve prodsli za istu.Ovako su prodali zemlju drzavu narod naciju sve.Nisu Tuzlaci krivi ni Sarajlije nego zlicinci poput ovih koji su samo pritiskali obarac ili naredjivali "paaali".Kao da su bili svesni sta rade!? Nemaju ti grama mozga.To je olos.Neznam kako smo se mi prodali za male pare.Tako smo naucili pogresnu istoriju bratstva i jedinstva.Ubijali su nas isti i 14 i 41 i 91.Nikako da ukapiramo.Treba nama mosad pa da sve pohapsimo.Uzasno je secati se svega toga a jos Jasenovac pa golgota preko Albanije..Gore smo prosli nego Zidovi a imamo istog neprijatelja-Vatikan

Zoran Bukvic

pre 10 godina

Drage Komsije,

znaci Jura je delovao preventivno, da se ne bi iznelo oruzije iz grada? Pa zamislite scenario gde JNA deluje preventivno i napada Tuzlu da ne bi bilo masakra nad vojnicima? A jel preventivno delovanje da pobijes 8000 Srebrenicana da te sutra oni ne bi napali ponovo? Alo, malo ukljucite mozak... To je bio mucki napad, i tacka. Isto vazi i za kolonu u Dobrovoljackoj.

krkan

pre 10 godina

Do Tuzlanske kolone 15.maja 92 godine dogodili su se stravicni pokolji muslimanskih civila u I.Bosni ,od Bijeljine i Zvornika pa sve do Cajnica.Mozete zamisliti kako je narod gledao na tadasnju JNA koja nije ni prstom mrdnula da zaustavi te zlocine,i s druge strane bila zajedno na barikadama sa paravojnim formacijama.Iskreno mi je zao svih poginulih-ubijenih mladica koji su mnogo ,mnogo ranije trebali napustiti bosnu i vratiti se svojim roditeljima.

krajisnik

pre 10 godina

svi na robiju ,od muslimana do hrvata i srba!Ne zelim ubica da mi bude komsija pa makar mi brat rodjeni bio!Brani svako svoga na forumu!Zamislite svabu ili austrijanca kako brani Hitlera,"znas on je isao sa mojom zenom u skolu,nemoj njega,ili dobar je inace, samo ga ne razumiju"...Robija za kriminalce!Zbog takvih sam jos podstanar u p..ki ma.....oj

EKV

pre 10 godina

bolje da su odmah ubijeni nego zlostavljani, silovani, muceni , izgladnjavani u logorima i na kraju ubijeni...nisu ljudi iz BiH isli u Srbiju da ratuju nego obratno, al eto Srbi nisu nista krivi, kao ni Muslimani a ni Hrvati...kriv sam ja sto sam bio pod snajperom 4 godine...

T&T

pre 10 godina

"Pa ja koliko niko ne pominje da je čovjek osuđen što je rekao:"Na vatru odgovori vatrom"?? Pa ljudi da bradati rezervisti kojim slučajem počnu pucati po centru Valjeva, srpska policija bi im odgovorila vatrom a kamoli u sred rata policija koja je te ljude smatrala za neprijatelje. Nemojte molim vas filozofirati."
@ (Zvorničanin, 02. decembar 2013 18:20)

Ma bitno da vi nadjete opravdanje za svaki monstruozni zlocin koji ste pocinili.
Ma vi ste andjeli. I kada ubijate, ubijate opravdano!
Gde li ce vam dusa kada nemate ni malo postovanja i saosecanja za druge?! Kada neka nacija (kao vi Bosnjaci) na ovakav nacin tretira tudj zivot - takva nacija nema buducnost!

Uzgred, kazna je sramno niska!

tuzlak

pre 10 godina

Zao mi je zasto umjesto Ilije nisam bio JA. Za mene su u kamionima bili agresori a ne Srbi. Uostalom Mladic je rukovodio povlacenjem a moglo se povuci i na drugu stranu a ne kroz grad. Ponosni Tuzlak

jose

pre 10 godina

@rada

"rado iz tuzle sam izašao par dana pre napada. rat još nije bio počeo a zločini su bili samo nad srbima tako da je rat bio odgovor na to"

kome ti lažeš? koje pobio na hiljade civila zena dijece u doboju, višegradu,zvorniku,foči,bijeljni,prijedoru... prije 15. maja?

Novinar

pre 10 godina

E neutralni stvarno si neutralan
(hm)

Pa za tebe i mone je neutralna verzija verovatno verzija u kojoj Jurisc hladnokrvno ubija 48 pripadnika neduzne nenaoruzane miroljubive vojske u mirnom povlacenju u u zelji da u BiH zavlada mir i sigurnost. E za to treba debela cetka za farbanje i to ne jedna.

zoom

pre 10 godina

Mnogi zaboravljaju slijedece
Regularni vojinici JNA su pusteni kucama krajem aprila.
A u kasarni su bili iskljucivo Srbi-rezervisti sa Majevickih sela koji koji su trebali 'osloboditi' Tuzlu kao sto su 'oslobodili' Doboj, Prijedor, Zvornik - jkednom rjecju isporuciti RS grad 'na tacni'

Mrkonjic

pre 10 godina

Godista poginulih.
1970,1959,1942,1964,1953,
1966,1965,1937,1973,1968,
1961,1963,1936,1972,1952,1970
1956,1973,1968,1972,1965,1962
1946,1973,1966,1973,1972
1964,1962,1962,1959,1968,1966
1948,1956,1955,1954
1969,1971,1954,1959,1973
1955,1964,1964,1954,1953,1972,1971

Zbog limita u karakterim nemogu kopirati kompletna imena.

Гојко, Република Српска

pre 10 godina

Не разумем зашто му није судио суд из БиХ већ суд у Србији?? Зар Србија и БиХ немају као неки потписани споразум и тд????
Не браним Јуришића али сад ће ово да испадне као са злочинцем Ганићем у Лондону.

bora

pre 10 godina

samo jedno mi nije jasno; Jurišić je primio naredbu od svog pretpostavljenog, komandanta operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića, znaci izvrsavao naredbu, gdje je tu onda Bajric..

"strani faktor"

pre 10 godina

"Jurišić je primio naredbu od svog pretpostavljenog, komandanta operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića".
I ko je bio na vrhu odlucivanja? Predsednistvo BiH?I sa kim su se konsultovali?Zakljucak:Nema nista od ove presude!

emko

pre 10 godina

@erka
"Ilija i kompanija na osnovu procjene da će nekad ti ljudi pucati na Tuzlu odlučili da sprovedu svoj zakon, pa ih pobiše po kratkom postupku. I to u maju 1992., daleko prije Srebrenice, Omarske, Keraterma. "

JNA je prekršila taj dogovor i prevozila oružje!
omarska,trnopolje,keraterm,manjača, pogledaj kad su bili otvoreni ti logori i NE LAŽI!!!

Sefer Durkalic

pre 10 godina

Treba da pitate vase vojskovodje sta su ti vojnici radili do zuba naoruzani u tudjoj zemlji, angazovani u borbenim dejstvima. Nezavisnost je bila proglasena u Martu, nisu imali sta tu da rade u Maju. Po toj logici, neko bi trebao odgovarati za obaranje NATO aviona u Srbiji.
(A niko da spomene Arkana i njegova izivljavanja po Bijeljini, puno prije ovog dogadjaja...avioni su jos u aprilu raketirali tornjeve iznad Sarajeva)
Dajte malo samorefleksije...rat nije poceo u Tuzli.

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Čuvena "velikosrpsko hegemonistička" politika Slobodana Miloševića najbolje se pokazala u Novom Pazaru . ni jedna bomba, ni jedan metak, ni jedna granata. A vi drage komšije, kad vam odgovara verujete CNN-u i Amerima, al' kad biju po iraku, Libiji, Egiptu onda su zločinci. I tako vazda kroz istoriju malo bi sa jednima, malo sa drugima. Valjda kad-tad shvatite da vam je sa nama najbolje. isti jezik, ista duša, ista hrana, isti mentalitet.

MunzeLjux.

pre 10 godina

E sad sudija apelacionog suda i Bruno Vekaric da leze na robiji umesto Jurisica koga su pustili na slobodu.On im se smeje iz Tuzle,a oni trose ogromne pare na ovu farsu od sudjenja.Kada Bruno optuzi nekog Srbina,taj ne dobija mogucnost privremenog oslobadjanja,bez obzira na neuverljivost dokaza i svedoka.

mirsad

pre 10 godina

velikosrpski projekat je imao najvise problema sa multietnickim sredinama kao sto je Tuzla i Sarajevo, oni su pruzili najveci otpor u Hagu deklarisanom udruzenom zlocinackom poduhvatu.

Slobodno ironiziraj

pre 10 godina

12 za 50 je koliko za 8000?
(Darko tatino čedo, 2. decembar 2013 14:28)

Tih '8000' možeš zahvaliti i ovima '50'. Dugovi su gadna stvar, uvijek te zaskoče.

sumadinac

pre 10 godina

12 godina
*
12 meseci
/
51 ubistvom
=
2,8 meseca po osobi
=
znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više.

Bosanac

pre 10 godina

Srbija je danas zemlja sa velikim brojem idiota. Kako inace objasniti to da i pored toliko cinjenica o tome kako cetnici nisu bili nikakvi borci protiv okupatora vec njihove obicne sluge i dalje ima toliki broj "rados bajica" u danasnjoj Srbiji! Sta je to Draza Mihailovic uradio da zastiti ili osveti ubijene nevine Srbe u Kraljevu, Kragujevcu i recimo Jarku kod Sabca? U svakom ovom mjestu je strijeljano po ne manje od 6000 nevinih civila.

Konačno

pre 10 godina

Konačno je izašla istina na vidjelo - nisu samo Srbi ubijali. Jesu najviše i jesu sa ciljem etnički čistih teritorija ali nisu jedini.

jose

pre 10 godina

@sumadinac
"znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više."

40 godina za streljanje 1200 zarobljenih i zavezanih muslimana u srebrenici 95, možešli matematičar ovo izračunat

jose

pre 10 godina

"Tih '8000' možeš zahvaliti i ovima '50'. Dugovi su gadna stvar, uvijek te zaskoče."

posle 500 godina pašaluka i nečudi vako razmišljanje

sUMADINAc

pre 10 godina

@sumadinac
"znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više."

40 godina za streljanje 1200 zarobljenih i zavezanih muslimana u srebrenici 95, možešli matematičar ovo izračunat
(jose, 2. decembar 2013 18:27)

sta hoces da kazes, da je trebao da bude osudjen na 120g, zasto?
Ja kaznu od 40g smatram prikladnom za takav zlocin, prvo jer je to maksimalna kazna, drugo jer govori da smo prepoznali i osudili zlocinca.
a vi?

zivorad glisicv

pre 10 godina

Gledao sam jednu emisiju u njemackoj za vreme rata o dodjeli uloge vinetua
Gojku Miticu posle Pjer Brica,emisija je trajala 40 minuta na kraju voditelj posle 38 minuta pita Gojka Mitica o svemu smo pricali ali sta se dogadja u vasoj domovini zahvacenu ratom Mitic mu je sledece odgovorijo "Nemogu Vam Nista reci samo mogu da placem.
Tako bih bio i moj odgovor.Pozdrav Diaspora!

ezbes

pre 10 godina

I moj grad bi pao da je ovo oruzje doslo u ruke agresora.
Nazalost ovi mladici su bili nebitna kolateralna steta za JNA oficire zbog viseg cilja.

prellee

pre 10 godina

Tako je, kriv je. Sigurno ne samo on. Stradali su mladi ljudi. Ne mogu samo biti krivi Srbi. Da ga nisu osudili Srbi, niko ga drugi nebi osudio.U BiH sudstvu vlada filozofija, radi kao Haški tribunal i sudi samo Srbima. Sudstvo treba da bude u funkciji i pomirenja naroda u BiH, i ko to ne vidi taj nije normalan i ne želi dobro nikome u BiH. Zato Dodik i priča i želi reformu ovog OTUĐENOG segmenta u drutvu.

Gradjanin

pre 10 godina

Jos jedan spektakularan autogol naseg pravosudja.

Vise nedelja pre kolone, u okolini Tuzle, u Bijeljini, u Zvorniku, u siroj regiji Podrinja, vojne i paravojne formacije (od Arkanovaca nadalje) su vec imale svoje krvave pirove. Postoje fotografije, ubijani su civili, jos jednom cu ponoviti, civili, nenaoruzani, a Arkanovci su ih sutali po bijeljinskim ulicama. Mnogo pre tuzlanske kolone.

Ono sto je nas daleko najveci problem je nasa konstantna ubedjenost da se nije dogodilo nesto za sta previse dobro znamo da se dogodilo.

To sto mi galamimo da se desilo ovo ili ono, a znamo sami kakav olos je isao iz Srbije u Bosnu i zasto je isao tamo, jos vise uvecava nas problem. Ono sto de desilo vojnicima JNA posledica je politike koju je najbolje opisao general Kukanjac. Oni su zrtvovani, dobro je poznato zasto je to uradjeno. I, nije to bila jedna jedina takva situacija.

Ali, sve mi to znamo, samo se pravimo da ne znamo. Jos nas trese ratna RTS propaganda.

Derventa RS

pre 10 godina

@krkan
Stani, stani jarane... A šta je bilo prije tih pokolja u istočnoj Bosni?! Znate vi dobro ko je i gdje je rat započeo! Da li vam je možda poznato da su u Bugojnu još 1991. godine, na oko pola godine prije početka rata, Hrvati i Bošnjaci minirali pravoslavnu crkvu u tom gradu? A još prije toga, Hrvati su srušili pravoslavnu crkvu u selu Rašćani kod Tomislavgrada, i to je ujedno bio prvi vjerski objekat koji je stradao '90-tih godina u BiH. Stanovnici tog sela su mahom odvedeni u Split, u logor Lora. U februaru i martu 1992. godine HV iz susjedne Hrvatske prelazi Savu, i na području Bosanske Posavine im se pridružuju lokalni Hrvati i Bošnjaci. Prvi masovni zločin u ratu u BiH je bio zločin nad Srbima u Sijekovcu kod Broda, a koga su počinili njihove dojučerašnje komšije Bošnjaci i Hrvati... Nastavlja se etničko čišćenje Posavine od Srba, iz dana u dan se dešavaju stravični pokolji Srba u selima oko Broda, Dervente, Modriče i Odžaka, kao i u samim navedenim gradovima. Dakle, svi navedeni događaji u Posavini su se dešavali na oko mjesec dana prije ulaska Arkanovaca u Bijeljinu! HOS-ovci mjesecima prije početka rata vode neoustašku kampanju, koja im se svodila na tome da zajedničkim snagama Hrvata i Bošnjaka protjeraju Srbe preko Drine. U mojoj Derventi kada su pitali lokalne Bošnjake za šta se bore u ratu, oni nisu govorili da se bore za Bosnu, nego da se bore za Hrvatsku, a za ovo postoje i snimci! Mi smo se branili, a vi ste nas prvi napali, to je svima jasno kao dan.

Posebni

pre 10 godina

12 godina za 51 osobu.. Malo je, premalo. Liberal sam po opredeljenju, i svim srcem sam za pomirenje medju narodima, ali ovakve stvari nas samo udaljavaju od tog cilja.

Georg

pre 10 godina

Ja stalno govorim kako su u bivšem vojnom pravosuđu radili neki likovi koji su pravo poznavali koliko i moja nepismena baba. Samo nešto razmišljam da je baba bolje znala od njih.

Popaj

pre 10 godina

Vidim u ovim komentarima dosta netrpeljivosti da ne kažem mržnje.Pošto ta mržnja mora kad tad prestati bolje će biti ako se pre toga što bolje upoznamo.Za mene lično ste vi Bošnjaci velika nepoznanica narod islamske vere koji raširenih ruku dočekuje sve što mu dolazi iz islamskih zemalja a kada želite da uvredite nas Srbe kažete da imamo Turske krvi. Govorite bošnjačkim jezikom i koristite reči, navešću vaše reči iz ovih komentara za koje mi imamo imena koja proizilaze iz njih:radili-Radiša,Radmila,Radojka,Radomir,Vojskovođe-Voja,Vojislav,borbenim-Borislav,Borivoje,Borka,duša-Dušan,Dušica,Dušanka,Duško,život-Života,Živorad,Živana primera ima bezbroj.Pa mi molim vas razjasnite koja su narodna Bošnjačka imena sa nekim značenjem iz vašeg jezika i zašto ih više ne koristite nego su vam draža Arapska i Turska.Ovo pitanje postavljam po ko zna koji put ali niko da mi odgovori.

jo jo

pre 10 godina

Nikako da shvatim ovaj apelacioni sud i cemu on sluzi. Mora da sam glup. Nisam cuo da je apelacioni sud potvtrdio presudu suda. Znaci igramo se sudova. Je te osudim on te oslobodi. Skandalozno.Treba ih sve pod hitno u corak jer trose nase pare igrajuci se pravde. Za mene je i ovo kradja. Gde je bre onaj Dusanov zakon. Ti ukrades ja ti odsecem ruku. Da vidimo ko ce sledeci. Ovi nas za...avaju.

sizofrenia

pre 10 godina

Znate kako se zavrsila dobrovoljacka? Tako sto je JNA zarobila predsjedavajuceg predsjednistva BiH i pokusala izvrsit drzavni udar. Znate li dje bi zavrsilo oruzje iz tuzlanske kolone. Na brdu iznad moje kuce. usput stan mi je vec bio izgorio. Pitanje da li bih sad ovo piso? I zasto u filmu "nicija vojska" se totalno ignorise druga strana u pogledu osvrta na dogadjaj. Sat vremena vam pricaju isti ljudi istu pricu. Zao mi je vojnika, ni krivi ni duzni, ali vise volim sebe. Nisam ni ja ni kriv ni duzan. Da nije bilo Ilije mozda ni mene danas ne bi bilo. Vama je NATO bombardovanje ko fol neki dogadjaj. Nama je svaki dan bio takav 3 godine.

Popaj

pre 10 godina

Dragi Bošnjaci vaši komentari nažalost potvrđuju da vi još uvek živite u 90-tim.Kada se napiše nešto o nauci i životu nema vas nigde a kada je rat u pitanju vi ste tu da kažete svoju istinu.Ceo svet sluša vašu priču već 20 godina i svi kažu da ste u pravu.Čak i kad pogazite datu reč vi ste u pravu.Zar stvarno verujete da će neko ko je opkoljen da izvlači eksploziv.Šta mislite da bi vam Amerikanci uradili da ste njihove vojnike tako poubijali.Ne verujem da bi Tuzla više postojala na mapi sveta,a vi biste danas perfektno pričali engleski naravno oni koji bi preživeli.

Zvornicanin

pre 10 godina

Sram vas bili bosnjaci, a i borce za ljudska prava koji cute na presudu od 3 meseca po ubijenom coveku!
(koko, 2. decembar 2013 19:32)

Covjece ne radi se tu o visini kazne, nego o tome da covjek uopste nije kriv, u tome je poenta. Iz njegovog grada je JNA (uzgred vojna sila strane drzave) izvlacila i njegovo oruzje koje je i prije i poslije toga znamo kako upotrebljavala. I uz put onako radi senlucenja i provociranja malo jos i da pripucaju. Svaka naoruzana formacija, a ne kamoli regularna policija Bosne i Hercegovine bi "na vatru odgovorila vatrom".
E sad su na zalost bili i neduzni mladi regruti, koji su izgubili glavu zbog svojih lakomislenih kolega sa bradama.
Uzgred, zalazem se da svako ko je ubijao vojne zarobljenike,civile ili jos gore zene i djecu bude kastriran i osudjen, ne na 12 god nego na dozivotnu robiju. I to mu je malo.

Romanija

pre 10 godina

Prosto nije jasno o kakvim bradonjama govori ovaj Zvorničanin. U Ksarni u Tuzli su bili vojnici koji su služe redovni vojni rok ,koji je predpostavljam služio i ovaj Zvorničanin. Narediti da se poubijaju deca koja ni mrava nisu zgazila , zaslužuje najstrožiju kaznu.

Ponos Je Zahebana Stvar

pre 10 godina

"Zao mi je zasto umjesto Ilije nisam bio JA. Za mene su u kamionima bili agresori a ne Srbi. Uostalom Mladic je rukovodio povlacenjem a moglo se povuci i na drugu stranu a ne kroz grad. Ponosni Tuzlak"

Žao mi je što umesto Mladića nisam bio JA. Za mene su oni u Srebrenici bili agresori a ne Bošnjaci. Uostalom, Orić je komandovao trupama, mogli su i da zaustave ubijanje više hiljada agresora, zašto nisu. Ponosni Srebreničanin.

Perspektiva

pre 10 godina

Da i Arkan je bio u JNA i bio je neutralan,Frenki takodje a o seseljevcima da ne pricam. JNA jadna bila neutralna a 70% njenog oruzija zavrsilo u srpskim rukama. Kako smo mi slepi kod ociju pa to je smesno,smeta nam hrvatsko velicanje ustastva al nam ne smeta to da je jedan kriminalac kojeg je interpol trazio zbog ubistva "branio"nas nacionalni interes? Da tuga bude veca isti taj kriminalac je kasnije bio i politicar i kandidat za predsednika.

Bole

pre 10 godina

Evo ja se licno sjecam kako su neposredno pred pocetak rata u BIH, srpski vojnici (JNA) u prolazu kroz Tuzlu sa pjesmom i veseljem i rafalnim paljbama u zrak isli na ratiste u hrvatsku. Otkud JNA pravo da iznese svo oruzje iz kasarne koja se nalazi u BIH, da li to potvrdjuje da je JNA bila samo srpska i da je svo oruzje iskljucivo srpsko, bio je dogovoren miran izlazak vojnika ali ne i oruzja, zasto su ti mladici stavljeni u kamione pune eksploziva, i zasto im je daata naredba da nasumocno otvore paljbu u prolazu, vjerovatno su poput svojih suboraca koji su ranije isli na hrvatsku htjeli malo da se pokazu paljbom po tuzli, vjerovatno nisu bili ni svjesni da ih i najmanja greska moze kostati. Za sve to postoje odgovorni ali na srspkoj strani, odgovorne su njihove starjesine koje su im trebale omoguciti da mirno i bez naoruzanja izadju iz tuzle.

Jovan Zecevic

pre 10 godina

Ja sam 91-92 bio na tuzlanskom aerodromu Dubrava, 20ak km od Tuzle, srecom nisam bio u Husinskoj buni, inace bi mi se verovatno desila sudbina ovih momaka. Zao mi je zbog svega. Tuzla je bila divan gostoprimljiv grad, secam se kad sam dobijao otpust za vikend kad su moji roditelji dolazili kod mene, svi su me tretirali ok, isli smo u diskoteke, pili, druzili se sa tamosnjim devojkama, bilo nam je tesko, ali bili smo mladi...S nama su bili u kasarni i desetari, oficiri i podoficiri muslimani i hrvati...bili su to ok, dobri ljudi. Secam se desetara Joska Zebica i Hasiba Malcinovica i drugih. Neki su otisli a neki i tesko prosli ni krivi ni duzni. A ceo moj utisak je da se i tuzlanska kolona, i sarajevska kolona, i rat u Hrvatskoj, i rat u Bosni, desio projektovano, da to niko od njih i nas nije hteo niti uticao, vec je sve izrezirano spolja, mi smo samo bili zrtve.

Doviđenja u Kalgariju

pre 10 godina

Da nije bilo Tuzlanske kolone, da nije bilo Jasenovca, da nije bilo dahija ubijali bi vi nas zbog toga što ste morali ići sa Karpata.

Al' šta je tu je, život ide dalje, nek smo se mi vas riješili, i da nam do groba budu zahvalni Crna Gora i Kosovo da nije BiH preživjela nikad oni nezavisnosti ne bi vidjeli.

beograd

pre 10 godina

posle 500 godina pašaluka i nečudi vako razmišljanje
(jose, 2. decembar 2013 18:20)

dokle će nas da prozivaju muslimani i hrvati za taj pašaluk, pa ljudi vi spostvenu istoriju ne znate, bosna je takođe bila pašaluk, bosanski pašaluk je obuhvatao bosnu i delove hrvatske (dalmaciju, liku, delove slavonije), a i ne znam čemu uvrede na račun pašaluka, pašaluk je teritorijalna jedinca osmanskog carstva, to nije termin kojim su se turci ili, već neko drugi, služio da pnižava srbe ili bilo koga drugog....neznanje i zatucanost su glavni krivici za stanje na balkanu

sabo

pre 10 godina

Pitanje samo jedno postoji zašto se ne izvede pred lice pravde glavni i odgovorni lik a to je tadašnji komadant kasarne Mile Dubajić i ne postavi mu se logićko pitanje zašto je minskoeksplozivna sredststva i ljudstvo stavljo na kamione.Drugo pitanje zasto je dozvoio pijanku tokom cijelog dana u toj kasanoj i zasto su njegovi ljudi pri izlasku drzali oružje na gotovs i poćeli pucat po Brćanskoj Malti i umjestu izlaza prema Slavinovićima pokušali krenut južnom magistralom prema Gradu.Znaći da ovde ima puno pitanja za taj sud koji vidi jedinog krivca Jurišića a ne Komandanta kasarne Mileta Dubajića volio bi dami neki strućnjak objasni dal je rijeć napad kad se lijepo kaže da na vatru uzvrati vatrom.To je u prijevodu ako JNA zapuca a zapucala je dal bi u tom slućaju iko normalan gledo da ga neko ubija a on mirno to promatra vaš sud je jednom rijeći izgubio sav kredibilitet i opet če past ovakva odluka na apelacionom sudu.

neko.iz.mase

pre 10 godina

Ljudi boziji ja shvatam da svako brani i voli svoje, pa tako i ja, koji sam iz upravo ove Tuzle, koja je "Juga u malom", znate sve vec sigurno, a tako ne bi bilo da su agresorske snage usle u grad i ucinile ono sto su cinile po cijeloj drzavi. Budite malo realni, covjek je branio svoj grad, a naravno da je tuzno sto je tu ginula omladina nevina i neduzna, koja je samo imala naredjenje od glavesina iza stola. Ali pogledajte malo klipove, malo istrazite, vidicete da su vozila JNA prva otvorila vatru. Da su pravili "zasjedu" zar ih ne bi zarobili odmah kada su dosli po municiju, a ne kada su je uzeli pa krenuli nazad? Ta municija bi se svakako vratila u Tuzlu jednim brzim putem...

Nikola Pacifista

pre 10 godina

Srebrenica se je desila kada se je rat vec naveliko razbuktao, kada je zlocina bilo vec sa svih strana. Jasno se je znalo ko je prijatelj a ko neprijatelj. Za mene je ovaj zlocin u Tuzli mnogo veci nego onaj srebrenicki. Ova deca nisu ni na koga pucala. Sluzili su vojni rok, a da je neko jednostrano proglasavao nezavisnost (sindrom Slovenija, Hrvatska, Bosna) i automatski svakog vojnika na sluzenju vojnog roka u toj republici proglasio neprijateljem i glinenim golubom slobodnim za odstrel je presedan i zlocin vec po sebi. Racuni su svakako, zahvaljujuci mesanju sa strane ostali nerascisceni. Da su nas pustili da se do kraja , kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni razracunamo (bez obzira na zrtve i unistavanja) imali bi danas mnogo cistiju situaciju, a i znalo bi se sta je cije i ko je gde. U svakom ratu neko mora da pobedi, samo nasi ratovi se zavrsavaju u nekoj bolesnoj pat poziciji koja je dobra podloga za buduce sukobe i ratove.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Po ko zna koji put pokazuje se da zločin nad Srbima, niko ne smatra zločinom a takav odnos prema tim žrtvama imamo prvenstveno mi, Srbi, i naši nadležni organi. To je sušta istina i ne treba mnogo pameti da bi se pokazala. Uzmimo samo da se do danas manipuliše sa brojevima stradalih u "Tuzlanskoj nkoloni"?! Kao da neko namerno pokušava da nas ismeje ovakvim bizarnim greškama koje su rezultat našeg totalnog neinteresovanja?! Nasuprot tome što su zločini protiv nas Srba "nevažni", zločini koji su počinjeni od strane Srba, "glorifikuju" se, mistifikuju, uvećavaju, dogradjuju do nevidjenih srazmera. Zatrpani smo emisijama o srpskim zločinima, koje svakodnevno emituju mediji u Srbiji.Tako da nikoga, osim nas, i ne treba smatrati krivim za sveukupna naša stradanja u poslednjih 100 godina. Tuzlanska kolona je samo ogledni primer naše neverovatne samodestrukcije, autošovinizma i nipodaštavanja samih sebe a time i sopstvenih žrtava. Uvek iznova posmatram ove snimke i uvek i iznova me hvata bes,da za ovako očigledan zločin naša država, naši istražni organi, nisu uspeli da kazne odgovorne?!Možete li zamisliti situaciju u kojoj ranjenom vojniku muslimanski vojnik seda na grudi i puca mu u usta. Taj vojnik je, čudom, ostao živ a njegov ubica još uvek nije procesuiran?! Valjda u nedostatku svedoka?! Strašno, strašno, strašno?!

SamoVasSlusamo

pre 10 godina

(Bosanac, 2. decembar 2013 19:49)"

Zaboravi da pomeneš sprečene pokolje nad Srbima i pokušaj etničkog čišćenja istočnog dela Bosne od strane tvojih sunarodnika zajedno sa snagama NDH? Traži pod: Jezdimir Dangić, Aćim Babić, Savo Derikonja.

A na ovu vest samo da pomenem i prečasnog Jovana Div(.)jaka, koji je direktni učesnik u ovom masakru.

Дража

pre 10 godina

Nekako se u ovom tekstu ne stavlja na znanje dovoljno jasno da je osuđen u odsustvu jer je "u bolnici" i da verovatno ostatak kazne neće ni odslužiti, osim ako BiH nije dužna ga da izruči po nekom sporazumu za koji ne znam da li ga imamo.
Sve u svemu, farsa od postupka gde prvostepeni sud osuđuje a drugostepeni ukida presudu, što bi trebalo da ukaže onom prvom da nešto nije valjalo u prvom suđenju, međutim ba ponovljenom suđenju se donosi ista presuda, s tom razlikom da okrivljeni nije više prisutan. Pitam se da li je presuda i ukinuta samo da bi osuđenik mogao da "ode u bolnicu" iz koje se neće više ni vraćati, jer kolko se ja sećan nije on dobrovoljno došao na prvo suđenje već je bio uhapšen na granici ili slično.

jose

pre 10 godina

@sUMADINAc

ubiti jednog čovjeka je zločin koji zaslužuje doživotni zatvor, srbi su za mnogo veče zločine od ovih 50 dobivali i manje godina od 12, zasto onda pišeš,da drugi vrijede više ??

boris67

pre 10 godina

sram da bude idiote koji opravdavaju ubijanje dece koja su SLUZILA jna. to povezivati sa veliko- srpskim nacionalizmom. ali, bolesnici su bolesnici.
ova sprdnja sa ovom presudom koju nikad zlocinac jurisic nece odsuziti maslo je tadica(svi zlocinci malim slovom), covekom koji je uticao na oslobadjanje ovog idiota. a skrivanje zlocina je zlocin, zar ne

Muzicar

pre 10 godina

Pa bosnjaci, znaci nemoze se optuziti niko, ko je ubijao Srbe, jer su Srbi pre toga ubijali bosnjake? Logika....prava bosanska. Taj covek, i ne samo on, su napali ljude koji su se povlacili. Znaci to je krsenje prava rata. To da je rat poceo u martu, je tacno. Imali ste vi vase zelene beretke i TO naoruzanu, cak je i onaj majmun ubio svata na svadbi u sred bela dana u vasem demokratskom Sarajevu! Kako god da smo, mi Srbi, vi niste bolji i to znam, jer ja "moje" ne branim, ako su krivi, a vi vase ne date, ma sta god da su uradili. To je ta razlika izmedju nas i vas, hrvata i albanaca. Pozdrav dobrim ljudima.

Boško

pre 10 godina

Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...

Foca

pre 10 godina

Sto je najgore "JNA" cim je u vecini slucaja mirno napustila gradove i kasarne, u sekundi se predomislila o daljnjem povlacenju iz medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine i tudje teritorije i zauzela pozicije po kotama iznad gradova odakle je granatiranjem ubijala hiljade i hiljade gradjana te drzave, uz izjave tih mirovnih generala ala ratko mladic : "Tuci po Velesicima, tamo nema mnogo srpskog zivlja", ili "Da im razvučemo pamet njihovu!!!"
Zato manite se suplje pacifisti, koga niste mogli niste ni ubili, Srebrenica, Tomasica, istocna Bosna je svjedok vase pacifisticke ideologije.

Rada

pre 10 godina

Ne razumem komentare koji bi Jurisicu da stave na teret 48 zivota iako on nikoga nije ubio nego se nasao u vrtlogu jednog zlocinackog rata i bio jedan mali saraf kataklizme koja se odvijala - a odvijao se tezak i zlocinacki rat protiv BiH ZA "PRESELJENJE" stanovnistva tj etnicko ciscenje uglavnom Bosnjaka i Hrvata a samo oni koji se prave ludi negiraju ulogu i pozivaju se na "neutralnost" tada vec strane vojske u BiH koja se po neutralnosti vec "proslavila".....Sada su Franki i Stanisic i Perisic slobodni a jedan mali saraf u toj kataklizmi Jurisic je ratni zlocinac. I to je pravda. Po kojoj bi svi koji su imali neke uloge u masovnoj klanici predsednici kriznih stabova narodne odbrane desetari komandiri do generala trebali biti osudjeni. A VECINA NISU.

indeks

pre 10 godina

Odgovarati treba onaj ko je u kamione tovario ljude i sanduke s municijom i naoružanjem, protivno dogovoru o izvlačenju JNA iz grada po kojem se vojnici imaju izvući BEZ ORUŽJA! Strah me i pomisliti šta bi se dogodilo s TZ da je to oružje koje je nestalo u plamenu kamiona na snimku - po već isprobanom sarajevskom receptu - razmešteno iznad grada. Bila bi Tuzla još jedan opkoljeni grad.

roger.ch

pre 10 godina

halo ljudi ako vas ima,samo dajte odgovor zasto su se izvlacili sa naoruzanjem
mozda da gadjaju glinene golube po Srbiji
ili ipak da posle ubijaju Tuzlake s tim noruzanjem
Kako vas nije sramota biti tako "realan"

Ti neduzni mladici su mene u Sarajevu drzali 44 mjeseca pod opsadom snajperima i granatama dok sam imao 6 godina
Pitam se kada ce taj neduzni mladic Jna da odgovara za smrt mog rodjenog brata u civilu malo starijeg od mene
Mislim nikad naravno
Nek je na cast toj neutralnoj i finoj Jna

Scruples

pre 10 godina

Sve silne eksplozije unutar kamiona su rezultat cega? Vatrometa?

Tuzla je bila pod opsadom, a ovde ljudi smatraju da je osobama odgovornim za ranije pomenutu opsadu trebalo dozvoliti da u kamionima iz napadnutog grada "izvoze" vojnu opremu koja ce se koristiti protiv tog grada? Jeste li vi normalni?

Zelite li odgovorne? Pronadjite lica koja su klincima naredili da sjede u kamionima punim municije.

bjesni dzamahirmuloglu

pre 10 godina

Ovaj covjek je odbranio tuzlu,dobro je on znao sta bi bilo da je toliko oruzja izaslo iz tuzle,srpska vojska tj.srpski oficiri ili ko vec od glavnih su svoju vojsku poslali u smrt,vecina vojnika je bila primorana da ide u rat to dovoljno govori kakve ste monstrume imali za vodje.
realno govoreci,da nisu vozili to oruzje ne bi ni bilo nista ima tu dosta krivaca..

neutralan

pre 10 godina

KRIVLJI JE SVAKI OFICIR TAKOZVANE JNA I TO ZA UBISTVA ILI POMAGANJE U MASOVNIM UBISTVIMA CIVILA U ISTOCNOJ I ZAPADNOJ BOSNI UKLJUCUJUCI TOMASICU (RUDNIK UGLJA KREKA je bio planiran za to u Tuzli). Onaj ko je citao o masovnim grobnicama Bosnjaka i kada su se desile i ulogu JNA u tim zlocinima zna o cemu pricam. Svasta je ta takozvana JNA do izlaska kolone u Tuzli uradila "oslobadjajuci BiH" pa su zbog toga isto toliko krivi zbog incidenta i panike koja je vladala oko "izlaska vojske". osecam da necete objaviti ali evo da pokusam.

tuzlak

pre 10 godina

Zao mi je zasto umjesto Ilije nisam bio JA. Za mene su u kamionima bili agresori a ne Srbi. Uostalom Mladic je rukovodio povlacenjem a moglo se povuci i na drugu stranu a ne kroz grad. Ponosni Tuzlak

tuzlak

pre 10 godina

Komsije, nit ste vi bili regularna vojska nakon snajpera po Sarajevu i prvog granatiranja, nit smo mi mogli drugacije....sa onakvim politicarima, sa onoliko hodza i popova po skupstinama nije moglo drukcije ni bolje....a o mladim vojnicima neka prvo razmisle roditelji koji su ih pustili u "JNA" i koji su ih ostavili tamo nakon pocetka rata u Sloveniji...ja licno sam skrivao dvojicu i pomog'o im da pobjegnu preko zice jer im se nije islo u Vukovar 91-e....a bio sam balavac, koju godinu stariji od njih...na kraju o Iliji - sto ne sudite Mesi Bajricu, taj se prsio okolo sa "Patriotskom Ligom", a ne Ilija...

Just asking

pre 10 godina

A kojim pravo Srbija sudi u Srbiji BH gradjanima za nesto sto se desilo u Bosni? DAKLE SAMO PITAM, ako neko zna, molim ga da mi odgovori :)

Konačno

pre 10 godina

Konačno je izašla istina na vidjelo - nisu samo Srbi ubijali. Jesu najviše i jesu sa ciljem etnički čistih teritorija ali nisu jedini.

zoom

pre 10 godina

Mnogi zaboravljaju slijedece
Regularni vojinici JNA su pusteni kucama krajem aprila.
A u kasarni su bili iskljucivo Srbi-rezervisti sa Majevickih sela koji koji su trebali 'osloboditi' Tuzlu kao sto su 'oslobodili' Doboj, Prijedor, Zvornik - jkednom rjecju isporuciti RS grad 'na tacni'

Zvorničanin

pre 10 godina

Pa ja koliko niko ne pominje da je čovjek osuđen što je rekao:"Na vatru odgovori vatrom"?? Pa ljudi da bradati rezervisti kojim slučajem počnu pucati po centru Valjeva, srpska policija bi im odgovorila vatrom a kamoli u sred rata policija koja je te ljude smatrala za neprijatelje. Nemojte molim vas filozofirati.

hodor

pre 10 godina

Čitam ovde da li ih je trebalo pustiti sa municijom da izadju iz grada... Neko je doneo odluku, pobi ih, ne dozvoli da se regrupišu. Sad'razmišljam zašto je onda bilo pogrešno pobiti srebrenicke muslimane vojnike koji su išli za Tuzlu da se regrupisu?

emko

pre 10 godina

1. dokazali ste krvicu za smrt i osudili covjeka na 12 godina zatvora, da je toliku presdu donio sud u haagu,hr,bih,na kosovu pljuvali bi po njima i govorili da su pristranski
2. Srbija je sudila državljanu BiH za dogadaje u Bosni, zašto kad Srbija tvrdi ,da je u bih bio gradjanski rat?
3.Kad pogledamo godišta ubijenih pada u vodu,da su bili ubijani večinom 19 godišnjaci
4.JNA je prekršila dogovor i prevozila oruzje, dokaz tomu su silne eksplozije koje se mogu viditi na snimcima
5. ko je naredio, da se vojska prevozi skupa sa oruzjem, zato to ne istražite?

Ivan

pre 10 godina

I onda se poslije kaze kako je Srbija bila agresor na Hrvatksu I Bosnu. Iz HRV protjerano skoro 500 000 (pola miliona) ljudi, u Bosni se dogadjale ovakve stvari...sjajno je to kada zelis da otmes iz jedne drzave ½svoju½ teritoriju I onda kad asa te teritorije koju zelis da otmes ljudi koji su realno vecina zeli da ostane onda na njih izvrsis agresiju. Mediji su cudo...koliko su sloboda govora toliko su ispiranje mozga

jose

pre 10 godina

@rada

"rado iz tuzle sam izašao par dana pre napada. rat još nije bio počeo a zločini su bili samo nad srbima tako da je rat bio odgovor na to"

kome ti lažeš? koje pobio na hiljade civila zena dijece u doboju, višegradu,zvorniku,foči,bijeljni,prijedoru... prije 15. maja?

brcko rs

pre 10 godina

a sta je sa selimom beslagicem gradonacelnikom tuzle u to vrijeme i on je odgovoran za genocid nad jugoslovenskom vojskom . sramota sto niko njega ne tereti za progon srba iz tuzle , za ciscenje i drzanje u okruzenju sela smoluca , tinja , jasenica , potpec .

malo je jedna Kapija

pre 10 godina

Ko god je gledao dokumentarac Nicija vojska i ko je iole razuman i normalan(sa obe strane) zna da je ova presuda sramna.Narediti da se besomucno puca po deci od 19 godina sa solitera,zive spaliti, pa ih kasnije ubijati kao pse po trotoarima i haustorima gde su se malobrojni ranjeni sakrivali i muciti po bolnicama mogu samo neljudi.
Sram Vas bilo Tuzlaci kakve zlotvore slavite kao heroje.

mirsad

pre 10 godina

velikosrpski projekat je imao najvise problema sa multietnickim sredinama kao sto je Tuzla i Sarajevo, oni su pruzili najveci otpor u Hagu deklarisanom udruzenom zlocinackom poduhvatu.

erka

pre 10 godina

Ilija i kompanija na osnovu procjene da će nekad ti ljudi pucati na Tuzlu odlučili da sprovedu svoj zakon, pa ih pobiše po kratkom postupku. I to u maju 1992., daleko prije Srebrenice, Omarske, Keraterma. Kolona se izvlačila iz Tuzle prema dogovoru koji Ilija i kompanija nisu ispoštovali. Isti je slučaj i sa Dobrovoljačkom. I sad nas Bošnjaci uvjeravaju da su to bili legitimni vojni ciljevi. E zato Republika Srpska.

voja

pre 10 godina

Za takav zločin i ova kazna je premala!
A sudije Apelacionog suda koji su ga oslobodili, SMESTITI U ZATVOR, BAREM DOK SE JURIŠIĆ NE PREDA ORGANIMA SRBIJE.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

@Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)
-------------------------------
Šta reći a ne zaplakati?! "Ja tamo imam prijatelja i znam kakvi su"?! Valjda sada po odnosu sa vašim prijateljem treba da formiramo državnu politiku, da zaboravimo zločine jer se, Vaš prijatelj, može naljutiti?! Ljudi moji zar smo toliko infantilnii?! Zar toliko nemamo mozga? Pa ne formiraju se medjunacionalni odnosi na osnovu moje ljubavi koju sam slučajno upoznao u parku u Skoplju ili Mariboru, ili prijatelja, sa kojim sam popio dva-tri piva ili bio na letovanju, ili u školi?! Da li ste tog Vašeg prijatelja upitali šta misli o Srbima iz vSrbije ili Republike Srpske? Ili,takvo pitanje ne smete da mu postavite da ne izgubite "prijatelja"?!

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

I dogadjaje u Sarajevu-Dobrovoljacka ulica i u Tuzli-tuzlanska kolona je spinovala VBA i KOS odnosno JNA da bi imali izgovor za uvlacenje Srbije u rat.Jer,njima je bilo u interesu da pogine sto vise regruta i rezervista, zato su i osudili Vladu Trifunovica jer je spasao 150 regruta.Da su poginuli ti jadni regruti Trifunovic bi bio nagradjen cinom i visesobnim stanom u Beogradu.

Sljam

pre 10 godina

Toliko deca pobijena, a njemu je obraz cist. Da li stvarno neko misli da su ovo nece opet da bude aktuelno kad se sledeci put zadrma evropa ili valjda mislite da ce da bude vecna...

emko

pre 10 godina

"Odgovor svim muslimanima, koji su veoma aktivni na forumu: od 100.000 zrtava je 34-36.000 Srba. Pa to da smo mi ubijali i silovali a vi brali jabuke, ne ide"

ne ide ti matematika, 25 000 srba od toga 21 000 vojska 4000 civili, znači u 3 godine rata u citavoj bosni je bilo ubijeno manje srba nego u prijedoru muslimana 92, da ne govorimo o srebrenici, ti idi beri jabuke

Velika Jabuka

pre 10 godina

U USA,za napad na uniformisano lice dozivotna robija, ili ga ubijaju na licu mesta!
Oni su za njih teroristi kad napadaju njihovu vojsku i policiju.
Ali ta USA je naoruzavala napadace na JNA za vreme rata preko aerodroma Dubrave kod Tuzle.
Dal ste mozda zaboravili vi koji lupate minuse na ove komentare!

Macak

pre 10 godina

Znaci, ja sad ubijem 10 ljudi i dobijem oko 2,5 godine zatvora. Pa sramota, BRE! Uvesti smrtnu kaznu pod hitno za ovakve, i naravno za pedofile i silovatelje!

Dragan

pre 10 godina

"A kojim pravo Srbija sudi u Srbiji BH gradjanima za nesto sto se desilo u Bosni? DAKLE SAMO PITAM, ako neko zna, molim ga da mi odgovori :)
(Just asking, 2. decembar 2013 14:13)"

Zato što je među pobijemim vojnicima bilo mnogih koji su rođeni u Srbiji a bili na odsluženju OBAVEZNOG vojnog roka u Tuzli (kada su krenuli da služe vojni rok, to je bila zajednička država SFRJ, a ne B&H i Srbija).

Pošto B&H nije pokazala interes da procesuira odgovorne za masakr, već ih tretira kao heroje i patriote, onda je srpsko pravosuđe pokrenulo proces.

Moja baka je tada živela u Tuzli i kaže da je prenos napada na vojnu kolonu u povlačenju mogao da se prati uživo na lokalnoj televiziji sve uz vatrene komentare lokalnog reportera (pričala mi je da su vojnike u komionima pobili iz zasede "kao zečeve").

Muzicar

pre 10 godina

Odgovor svim muslimanima, koji su veoma aktivni na forumu: od 100.000 zrtava je 34-36.000 Srba. Pa to da smo mi ubijali i silovali a vi brali jabuke, ne ide. Da ste imali oruzja, bilo bi kao 1941-44. Srbi su bili losi, jer su bili neslozni i bilo je ubistava i zlocina, ali je vasa vojska, pomognuta sa 3000-4000 mudzahadina pravila najvece zlocine. Sta je tu je, necete Srbe u vasoj Bosni, ok, onda RS samostalna, ili kako?

x files

pre 10 godina

@rada
rado iz tuzle sam izašao par dana pre napada. rat još nije bio počeo a zločini su bili samo nad srbima tako da je rat bio odgovor na to. nemoj me pogrešno shvatiti ne odobravam sta se desilonposle ali proveri šta je uzrokovalo šta

EKV

pre 10 godina

bolje da su odmah ubijeni nego zlostavljani, silovani, muceni , izgladnjavani u logorima i na kraju ubijeni...nisu ljudi iz BiH isli u Srbiju da ratuju nego obratno, al eto Srbi nisu nista krivi, kao ni Muslimani a ni Hrvati...kriv sam ja sto sam bio pod snajperom 4 godine...

Sefer Durkalic

pre 10 godina

Treba da pitate vase vojskovodje sta su ti vojnici radili do zuba naoruzani u tudjoj zemlji, angazovani u borbenim dejstvima. Nezavisnost je bila proglasena u Martu, nisu imali sta tu da rade u Maju. Po toj logici, neko bi trebao odgovarati za obaranje NATO aviona u Srbiji.
(A niko da spomene Arkana i njegova izivljavanja po Bijeljini, puno prije ovog dogadjaja...avioni su jos u aprilu raketirali tornjeve iznad Sarajeva)
Dajte malo samorefleksije...rat nije poceo u Tuzli.

Opservator

pre 10 godina

@Ljudska prava Da se to desilo u Usa , na mestu grada gde je izvršen napad bi bila radioaktivna pustoš ,a pride bi ,,humano'' preorali još pola planete! Mene ovaj kukavički napad uvek asocira na Perl Harbor, jer je označio pocetak jednog krvavog rata. p.s. Neka je večna slava poginulim regrutima Jna, dečacima na odsluženju vojnog roka.

Сссс

pre 10 godina

Само 12 година за 50-оро убијених и још толико рањених...!!!??? Не могу да верујем, туга и срамота!!!

s t v

pre 10 godina

Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)

Bio sam vojno lice i živeo u Tuzli. Prekomandovan sam pre rata. Imao sam poznanika tuzlaka i družio se sa njima. Posle sam čuo tužne priče, a posebno o mojim bivšim kolegama kako su se ponašali prema Srbima. Moj bivši komandir, musliman, pomogao je nekom srbima da se izvuku i zbog toga je n....ao žestoko od svojih. Zadnje što sam čui je da luta kao gluva kučka jer je skrenuo od "tretmana".
Mnogi su promenili svoje lice.

perungromovnik

pre 10 godina

Sto volim ove "Bosnjake" kada su im usta puna bratstva i jedinstva. A 92 su redom glasali za nezavisnu BiH. Srpski referendum je , koliko se sjecam glasio: " Da li ste za ostanak u SFRJ". Toliko o "bosnjackom" bratstvu. A za one kojima smeta intervencija srpskog dijela JNA u BiH postavio bih pitanje: Po cemu one nije legutimna a legitimni su dobrovoljci iz Afrike i Azije. Ja sam rodjen u Sarajevu a oni nisu.

ezbes

pre 10 godina

I moj grad bi pao da je ovo oruzje doslo u ruke agresora.
Nazalost ovi mladici su bili nebitna kolateralna steta za JNA oficire zbog viseg cilja.

Bosanac

pre 10 godina

Srbija je danas zemlja sa velikim brojem idiota. Kako inace objasniti to da i pored toliko cinjenica o tome kako cetnici nisu bili nikakvi borci protiv okupatora vec njihove obicne sluge i dalje ima toliki broj "rados bajica" u danasnjoj Srbiji! Sta je to Draza Mihailovic uradio da zastiti ili osveti ubijene nevine Srbe u Kraljevu, Kragujevcu i recimo Jarku kod Sabca? U svakom ovom mjestu je strijeljano po ne manje od 6000 nevinih civila.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Tuzla nikad nije bila nacionalističko gnezdo. Ja tamo imam prijatelje i znam kakvi su ljudi. Zaboravismo kako su aplaudirali na našu himnu. Dajte bre malo...
(Boško, 2. decembar 2013 13:45)

Siguran sam da postoje srbi koji su aplaudirali himni BiH, ili Hrvatskoj himni, da li to znaci da "damo bre malo..." sto se tice Karadzica i Mladica, tj. da li to znaci da ce optuznice protiv njih biti povucene? Mijesas babe i zabe, kolektivnu sa pojedinacnom odgovornoscu. Licno sam pogodjen ovim dogadjajem, jer je momak od nepunih 19 godina, iz moje dalje familije, nastradao u toj koloni, i njegovi ostaci nikad nisu pronadjeni. Roditelji su mu na groblju u Bijeljini podigli spomenik, iako tamo nije ukopan, ne bi li imali mjesto gdje mogu doci da mu zapale svijecu. Svi smo vidili kako su prosli roditelji tih vojnika kada su pokusali da poloze vijence na Brcanskoj Malti. I ti sad hoces da "malo popustimo", jer su tuzlaci dobri ljudi? Sta to znaci? Da leskovcani, ili Varazdinci nisu?

Srdjan

pre 10 godina

Ali posto ste ga lepo pustili da ode iz Srbije, sada mozete samo da mu uputite mrke poglede.

Moze li u ovoj drzavi truloj od korupcije neki sudija krivicno da odgovara zbog pustanja ociglednih ratnih zlocinaca na slobodu?

jose

pre 10 godina

@sumadinac
"znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više."

40 godina za streljanje 1200 zarobljenih i zavezanih muslimana u srebrenici 95, možešli matematičar ovo izračunat

Гојко, Република Српска

pre 10 godina

Не разумем зашто му није судио суд из БиХ већ суд у Србији?? Зар Србија и БиХ немају као неки потписани споразум и тд????
Не браним Јуришића али сад ће ово да испадне као са злочинцем Ганићем у Лондону.

Darko M

pre 10 godina

@Rada Izdao je naredbu da se puca na svjeze regrute koji su samo htjeli da prodju, mladice od 18-20 godina su poubijali iz zasjede. Cijom propagandom si ti zatrovana i kako te nije blam?

T&T

pre 10 godina

"Pa ja koliko niko ne pominje da je čovjek osuđen što je rekao:"Na vatru odgovori vatrom"?? Pa ljudi da bradati rezervisti kojim slučajem počnu pucati po centru Valjeva, srpska policija bi im odgovorila vatrom a kamoli u sred rata policija koja je te ljude smatrala za neprijatelje. Nemojte molim vas filozofirati."
@ (Zvorničanin, 02. decembar 2013 18:20)

Ma bitno da vi nadjete opravdanje za svaki monstruozni zlocin koji ste pocinili.
Ma vi ste andjeli. I kada ubijate, ubijate opravdano!
Gde li ce vam dusa kada nemate ni malo postovanja i saosecanja za druge?! Kada neka nacija (kao vi Bosnjaci) na ovakav nacin tretira tudj zivot - takva nacija nema buducnost!

Uzgred, kazna je sramno niska!

strogo nezavisno

pre 10 godina

Pušten je iz pritvora 11. oktobra 2010. godine, kada je Apelacioni sud dozvolio da to snime sve televizije u sudnici, što se događa neviđeno retko. Kakva slučajnost, Hilari Klinton je sutradan doputovala u Beograd. Mediji su tada danima javljali da je oslobađanje Jurišića njen uslov da poseti Srbiju i da je Tadić šarmira. To je nezavisno sudstvo u Srbiji. Sada Jurišića boli uvo što je osuđen, da neće da dođe iz Bosne u Centralni zatvor i odleži 12 godina?

Slobodno ironiziraj

pre 10 godina

12 za 50 je koliko za 8000?
(Darko tatino čedo, 2. decembar 2013 14:28)

Tih '8000' možeš zahvaliti i ovima '50'. Dugovi su gadna stvar, uvijek te zaskoče.

krkan

pre 10 godina

Do Tuzlanske kolone 15.maja 92 godine dogodili su se stravicni pokolji muslimanskih civila u I.Bosni ,od Bijeljine i Zvornika pa sve do Cajnica.Mozete zamisliti kako je narod gledao na tadasnju JNA koja nije ni prstom mrdnula da zaustavi te zlocine,i s druge strane bila zajedno na barikadama sa paravojnim formacijama.Iskreno mi je zao svih poginulih-ubijenih mladica koji su mnogo ,mnogo ranije trebali napustiti bosnu i vratiti se svojim roditeljima.

batko

pre 10 godina

Jedan mrtav Francuz - 15 okrivljenih - 240 godina zatvora
Pedeset mrtvih Srba - 1 okrivljen - 12 godina zatvora
To moze samo u Srbiji!!!

Zoran Bukvic

pre 10 godina

Drage Komsije,

znaci Jura je delovao preventivno, da se ne bi iznelo oruzije iz grada? Pa zamislite scenario gde JNA deluje preventivno i napada Tuzlu da ne bi bilo masakra nad vojnicima? A jel preventivno delovanje da pobijes 8000 Srebrenicana da te sutra oni ne bi napali ponovo? Alo, malo ukljucite mozak... To je bio mucki napad, i tacka. Isto vazi i za kolonu u Dobrovoljackoj.

jose

pre 10 godina

"Tih '8000' možeš zahvaliti i ovima '50'. Dugovi su gadna stvar, uvijek te zaskoče."

posle 500 godina pašaluka i nečudi vako razmišljanje

emko

pre 10 godina

@erka
"Ilija i kompanija na osnovu procjene da će nekad ti ljudi pucati na Tuzlu odlučili da sprovedu svoj zakon, pa ih pobiše po kratkom postupku. I to u maju 1992., daleko prije Srebrenice, Omarske, Keraterma. "

JNA je prekršila taj dogovor i prevozila oružje!
omarska,trnopolje,keraterm,manjača, pogledaj kad su bili otvoreni ti logori i NE LAŽI!!!

munZ

pre 10 godina

Poenta priče je da se u Tuzli desio težak ratni zločin. Svako negiranje tog streljanja i onog u Dobrovoljačkoj direktno hrani onaj deo srpske populacije koja ovako ili onako opravdava ili umanjuje ratne zločine srpske strane, koji su u BiH prema Bošnjacima, bili znatno brojniji. E sad, da li je Jurišić kriv ili ne, ne znam. Ne bih verovao ni jednom sudstvu bivših YU država.

Novinar

pre 10 godina

E neutralni stvarno si neutralan
(hm)

Pa za tebe i mone je neutralna verzija verovatno verzija u kojoj Jurisc hladnokrvno ubija 48 pripadnika neduzne nenaoruzane miroljubive vojske u mirnom povlacenju u u zelji da u BiH zavlada mir i sigurnost. E za to treba debela cetka za farbanje i to ne jedna.

sumadinac

pre 10 godina

12 godina
*
12 meseci
/
51 ubistvom
=
2,8 meseca po osobi
=
znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više.

nema nevinih

pre 10 godina

"zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe ... zbog optužbe da je ... naredio napad na kolonu vojnika ... rečima "na vatru odgovori vatrom""

Nadam se da je sud malo verodostojnije od ovog članka uspeo da objasni kako je to jedna samoodbrambena komanda protumačena kao nedozvoljeno sredstvo borbe.

Takođe, zanima me da li je iz drugog pokušaja ustanovljeno to što je tražio Apelacioni sud: da se utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Drugim rečima, dajte i ime komandanta JNA koji je neobezbeđene mladiće postavio u kamione kao glinene golubove, kad se već znalo za pokolj u Dobrovoljačkoj u Sarajevu, deset dana ranije!

mirko kojotovski

pre 10 godina

To su odradili Holandjani sa krimosima zeljni love sto bi sve prodsli za istu.Ovako su prodali zemlju drzavu narod naciju sve.Nisu Tuzlaci krivi ni Sarajlije nego zlicinci poput ovih koji su samo pritiskali obarac ili naredjivali "paaali".Kao da su bili svesni sta rade!? Nemaju ti grama mozga.To je olos.Neznam kako smo se mi prodali za male pare.Tako smo naucili pogresnu istoriju bratstva i jedinstva.Ubijali su nas isti i 14 i 41 i 91.Nikako da ukapiramo.Treba nama mosad pa da sve pohapsimo.Uzasno je secati se svega toga a jos Jasenovac pa golgota preko Albanije..Gore smo prosli nego Zidovi a imamo istog neprijatelja-Vatikan

neko poznat

pre 10 godina

Nemojte dirati Tuzlake. Na izborima 90-te u Tuzli Ante Marković je ubedljivo pobedio. Sve što se kasnije dešavalo ide na dušu "psima rata". Takvi su bili u manjini ali imali su oružje i silu. To dosta govori o celokupnoj situaciji u to vreme. Doduše, tako je i danas širom regiona. Većina je "normalna" ali ljudski ispljuvak je glasniji i jači. Pogledajte samo šta se dešava na tribinama stadiona u bivšoj SFRJ. Normalni sede kod kuće a ovi drugi ne navijaju već laju!

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Čuvena "velikosrpsko hegemonistička" politika Slobodana Miloševića najbolje se pokazala u Novom Pazaru . ni jedna bomba, ni jedan metak, ni jedna granata. A vi drage komšije, kad vam odgovara verujete CNN-u i Amerima, al' kad biju po iraku, Libiji, Egiptu onda su zločinci. I tako vazda kroz istoriju malo bi sa jednima, malo sa drugima. Valjda kad-tad shvatite da vam je sa nama najbolje. isti jezik, ista duša, ista hrana, isti mentalitet.

Derventa RS

pre 10 godina

@krkan
Stani, stani jarane... A šta je bilo prije tih pokolja u istočnoj Bosni?! Znate vi dobro ko je i gdje je rat započeo! Da li vam je možda poznato da su u Bugojnu još 1991. godine, na oko pola godine prije početka rata, Hrvati i Bošnjaci minirali pravoslavnu crkvu u tom gradu? A još prije toga, Hrvati su srušili pravoslavnu crkvu u selu Rašćani kod Tomislavgrada, i to je ujedno bio prvi vjerski objekat koji je stradao '90-tih godina u BiH. Stanovnici tog sela su mahom odvedeni u Split, u logor Lora. U februaru i martu 1992. godine HV iz susjedne Hrvatske prelazi Savu, i na području Bosanske Posavine im se pridružuju lokalni Hrvati i Bošnjaci. Prvi masovni zločin u ratu u BiH je bio zločin nad Srbima u Sijekovcu kod Broda, a koga su počinili njihove dojučerašnje komšije Bošnjaci i Hrvati... Nastavlja se etničko čišćenje Posavine od Srba, iz dana u dan se dešavaju stravični pokolji Srba u selima oko Broda, Dervente, Modriče i Odžaka, kao i u samim navedenim gradovima. Dakle, svi navedeni događaji u Posavini su se dešavali na oko mjesec dana prije ulaska Arkanovaca u Bijeljinu! HOS-ovci mjesecima prije početka rata vode neoustašku kampanju, koja im se svodila na tome da zajedničkim snagama Hrvata i Bošnjaka protjeraju Srbe preko Drine. U mojoj Derventi kada su pitali lokalne Bošnjake za šta se bore u ratu, oni nisu govorili da se bore za Bosnu, nego da se bore za Hrvatsku, a za ovo postoje i snimci! Mi smo se branili, a vi ste nas prvi napali, to je svima jasno kao dan.

Popaj

pre 10 godina

Vidim u ovim komentarima dosta netrpeljivosti da ne kažem mržnje.Pošto ta mržnja mora kad tad prestati bolje će biti ako se pre toga što bolje upoznamo.Za mene lično ste vi Bošnjaci velika nepoznanica narod islamske vere koji raširenih ruku dočekuje sve što mu dolazi iz islamskih zemalja a kada želite da uvredite nas Srbe kažete da imamo Turske krvi. Govorite bošnjačkim jezikom i koristite reči, navešću vaše reči iz ovih komentara za koje mi imamo imena koja proizilaze iz njih:radili-Radiša,Radmila,Radojka,Radomir,Vojskovođe-Voja,Vojislav,borbenim-Borislav,Borivoje,Borka,duša-Dušan,Dušica,Dušanka,Duško,život-Života,Živorad,Živana primera ima bezbroj.Pa mi molim vas razjasnite koja su narodna Bošnjačka imena sa nekim značenjem iz vašeg jezika i zašto ih više ne koristite nego su vam draža Arapska i Turska.Ovo pitanje postavljam po ko zna koji put ali niko da mi odgovori.

TO protiv JNA

pre 10 godina

Da i Hilari Klinton je deo opste tadasnje Tuzlanske scene. Lagala je u predsednickoj kampanji kako je prilikom svojevremenog dolaska u Tuzlu morala pognute glave da trci preko avijonske piste dok su joj meci (srpski, dakako) fijukali oko usiju. Kad su joj pokazali snimak doceka gde je sve bilo suprotno od ispricanog (cvece, ljubljenje i td..) nije se zacrvenela, samo se pozalila da ju je pamcenje malo izdalo.
Pa kad Klintonka moze da toliko laze sto ne bi lagali i ovi tuzlanski sledbenici Handzar divizije i ustaskih "postrojbi"...

prellee

pre 10 godina

Tako je, kriv je. Sigurno ne samo on. Stradali su mladi ljudi. Ne mogu samo biti krivi Srbi. Da ga nisu osudili Srbi, niko ga drugi nebi osudio.U BiH sudstvu vlada filozofija, radi kao Haški tribunal i sudi samo Srbima. Sudstvo treba da bude u funkciji i pomirenja naroda u BiH, i ko to ne vidi taj nije normalan i ne želi dobro nikome u BiH. Zato Dodik i priča i želi reformu ovog OTUĐENOG segmenta u drutvu.

sUMADINAc

pre 10 godina

@sumadinac
"znači oko 8o Dana u zatvoru za jedan srpski život. Kažem srpski, Jer verovatno drugi vrede više."

40 godina za streljanje 1200 zarobljenih i zavezanih muslimana u srebrenici 95, možešli matematičar ovo izračunat
(jose, 2. decembar 2013 18:27)

sta hoces da kazes, da je trebao da bude osudjen na 120g, zasto?
Ja kaznu od 40g smatram prikladnom za takav zlocin, prvo jer je to maksimalna kazna, drugo jer govori da smo prepoznali i osudili zlocinca.
a vi?

sizofrenia

pre 10 godina

Znate kako se zavrsila dobrovoljacka? Tako sto je JNA zarobila predsjedavajuceg predsjednistva BiH i pokusala izvrsit drzavni udar. Znate li dje bi zavrsilo oruzje iz tuzlanske kolone. Na brdu iznad moje kuce. usput stan mi je vec bio izgorio. Pitanje da li bih sad ovo piso? I zasto u filmu "nicija vojska" se totalno ignorise druga strana u pogledu osvrta na dogadjaj. Sat vremena vam pricaju isti ljudi istu pricu. Zao mi je vojnika, ni krivi ni duzni, ali vise volim sebe. Nisam ni ja ni kriv ni duzan. Da nije bilo Ilije mozda ni mene danas ne bi bilo. Vama je NATO bombardovanje ko fol neki dogadjaj. Nama je svaki dan bio takav 3 godine.

Gradjanin

pre 10 godina

Jos jedan spektakularan autogol naseg pravosudja.

Vise nedelja pre kolone, u okolini Tuzle, u Bijeljini, u Zvorniku, u siroj regiji Podrinja, vojne i paravojne formacije (od Arkanovaca nadalje) su vec imale svoje krvave pirove. Postoje fotografije, ubijani su civili, jos jednom cu ponoviti, civili, nenaoruzani, a Arkanovci su ih sutali po bijeljinskim ulicama. Mnogo pre tuzlanske kolone.

Ono sto je nas daleko najveci problem je nasa konstantna ubedjenost da se nije dogodilo nesto za sta previse dobro znamo da se dogodilo.

To sto mi galamimo da se desilo ovo ili ono, a znamo sami kakav olos je isao iz Srbije u Bosnu i zasto je isao tamo, jos vise uvecava nas problem. Ono sto de desilo vojnicima JNA posledica je politike koju je najbolje opisao general Kukanjac. Oni su zrtvovani, dobro je poznato zasto je to uradjeno. I, nije to bila jedna jedina takva situacija.

Ali, sve mi to znamo, samo se pravimo da ne znamo. Jos nas trese ratna RTS propaganda.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Не разумем зашто му није судио суд из БиХ већ суд у Србији?? Зар Србија и БиХ немају као неки потписани споразум и тд????
Не браним Јуришића али сад ће ово да испадне као са злочинцем Ганићем у Лондону.
(Гојко, Република Српска, 2. decembar 2013 14:00)

Kad imenujes jednog zvanicnika, bilo vojnog, bilo politickog, pa makar i najnize rangiranog, obicnog vojnika, iz redova muslimanskog naroda u BiH, protiv kojeg je tuzilastvo BiH barem podiglo optuznicu, ako ga vec nije osudilo, tek onda ce tvoj komentar dobiti naznaku nekog smisla. Dakle, broj optuzenih muslimana pred tuzilastvom BiH, za zlocine pocinjene nad srbima ili hrvatima u BiH, krije u sebi odgovor na tvoje pitanje.

MunzeLjux.

pre 10 godina

E sad sudija apelacionog suda i Bruno Vekaric da leze na robiji umesto Jurisica koga su pustili na slobodu.On im se smeje iz Tuzle,a oni trose ogromne pare na ovu farsu od sudjenja.Kada Bruno optuzi nekog Srbina,taj ne dobija mogucnost privremenog oslobadjanja,bez obzira na neuverljivost dokaza i svedoka.

Popaj

pre 10 godina

Dragi Bošnjaci vaši komentari nažalost potvrđuju da vi još uvek živite u 90-tim.Kada se napiše nešto o nauci i životu nema vas nigde a kada je rat u pitanju vi ste tu da kažete svoju istinu.Ceo svet sluša vašu priču već 20 godina i svi kažu da ste u pravu.Čak i kad pogazite datu reč vi ste u pravu.Zar stvarno verujete da će neko ko je opkoljen da izvlači eksploziv.Šta mislite da bi vam Amerikanci uradili da ste njihove vojnike tako poubijali.Ne verujem da bi Tuzla više postojala na mapi sveta,a vi biste danas perfektno pričali engleski naravno oni koji bi preživeli.

Nikola Pacifista

pre 10 godina

Srebrenica se je desila kada se je rat vec naveliko razbuktao, kada je zlocina bilo vec sa svih strana. Jasno se je znalo ko je prijatelj a ko neprijatelj. Za mene je ovaj zlocin u Tuzli mnogo veci nego onaj srebrenicki. Ova deca nisu ni na koga pucala. Sluzili su vojni rok, a da je neko jednostrano proglasavao nezavisnost (sindrom Slovenija, Hrvatska, Bosna) i automatski svakog vojnika na sluzenju vojnog roka u toj republici proglasio neprijateljem i glinenim golubom slobodnim za odstrel je presedan i zlocin vec po sebi. Racuni su svakako, zahvaljujuci mesanju sa strane ostali nerascisceni. Da su nas pustili da se do kraja , kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni razracunamo (bez obzira na zrtve i unistavanja) imali bi danas mnogo cistiju situaciju, a i znalo bi se sta je cije i ko je gde. U svakom ratu neko mora da pobedi, samo nasi ratovi se zavrsavaju u nekoj bolesnoj pat poziciji koja je dobra podloga za buduce sukobe i ratove.

Ponos Je Zahebana Stvar

pre 10 godina

"Zao mi je zasto umjesto Ilije nisam bio JA. Za mene su u kamionima bili agresori a ne Srbi. Uostalom Mladic je rukovodio povlacenjem a moglo se povuci i na drugu stranu a ne kroz grad. Ponosni Tuzlak"

Žao mi je što umesto Mladića nisam bio JA. Za mene su oni u Srebrenici bili agresori a ne Bošnjaci. Uostalom, Orić je komandovao trupama, mogli su i da zaustave ubijanje više hiljada agresora, zašto nisu. Ponosni Srebreničanin.

Posebni

pre 10 godina

12 godina za 51 osobu.. Malo je, premalo. Liberal sam po opredeljenju, i svim srcem sam za pomirenje medju narodima, ali ovakve stvari nas samo udaljavaju od tog cilja.

SamoVasSlusamo

pre 10 godina

(Bosanac, 2. decembar 2013 19:49)"

Zaboravi da pomeneš sprečene pokolje nad Srbima i pokušaj etničkog čišćenja istočnog dela Bosne od strane tvojih sunarodnika zajedno sa snagama NDH? Traži pod: Jezdimir Dangić, Aćim Babić, Savo Derikonja.

A na ovu vest samo da pomenem i prečasnog Jovana Div(.)jaka, koji je direktni učesnik u ovom masakru.

Zvornicanin

pre 10 godina

Sram vas bili bosnjaci, a i borce za ljudska prava koji cute na presudu od 3 meseca po ubijenom coveku!
(koko, 2. decembar 2013 19:32)

Covjece ne radi se tu o visini kazne, nego o tome da covjek uopste nije kriv, u tome je poenta. Iz njegovog grada je JNA (uzgred vojna sila strane drzave) izvlacila i njegovo oruzje koje je i prije i poslije toga znamo kako upotrebljavala. I uz put onako radi senlucenja i provociranja malo jos i da pripucaju. Svaka naoruzana formacija, a ne kamoli regularna policija Bosne i Hercegovine bi "na vatru odgovorila vatrom".
E sad su na zalost bili i neduzni mladi regruti, koji su izgubili glavu zbog svojih lakomislenih kolega sa bradama.
Uzgred, zalazem se da svako ko je ubijao vojne zarobljenike,civile ili jos gore zene i djecu bude kastriran i osudjen, ne na 12 god nego na dozivotnu robiju. I to mu je malo.

Bole

pre 10 godina

Evo ja se licno sjecam kako su neposredno pred pocetak rata u BIH, srpski vojnici (JNA) u prolazu kroz Tuzlu sa pjesmom i veseljem i rafalnim paljbama u zrak isli na ratiste u hrvatsku. Otkud JNA pravo da iznese svo oruzje iz kasarne koja se nalazi u BIH, da li to potvrdjuje da je JNA bila samo srpska i da je svo oruzje iskljucivo srpsko, bio je dogovoren miran izlazak vojnika ali ne i oruzja, zasto su ti mladici stavljeni u kamione pune eksploziva, i zasto im je daata naredba da nasumocno otvore paljbu u prolazu, vjerovatno su poput svojih suboraca koji su ranije isli na hrvatsku htjeli malo da se pokazu paljbom po tuzli, vjerovatno nisu bili ni svjesni da ih i najmanja greska moze kostati. Za sve to postoje odgovorni ali na srspkoj strani, odgovorne su njihove starjesine koje su im trebale omoguciti da mirno i bez naoruzanja izadju iz tuzle.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Po ko zna koji put pokazuje se da zločin nad Srbima, niko ne smatra zločinom a takav odnos prema tim žrtvama imamo prvenstveno mi, Srbi, i naši nadležni organi. To je sušta istina i ne treba mnogo pameti da bi se pokazala. Uzmimo samo da se do danas manipuliše sa brojevima stradalih u "Tuzlanskoj nkoloni"?! Kao da neko namerno pokušava da nas ismeje ovakvim bizarnim greškama koje su rezultat našeg totalnog neinteresovanja?! Nasuprot tome što su zločini protiv nas Srba "nevažni", zločini koji su počinjeni od strane Srba, "glorifikuju" se, mistifikuju, uvećavaju, dogradjuju do nevidjenih srazmera. Zatrpani smo emisijama o srpskim zločinima, koje svakodnevno emituju mediji u Srbiji.Tako da nikoga, osim nas, i ne treba smatrati krivim za sveukupna naša stradanja u poslednjih 100 godina. Tuzlanska kolona je samo ogledni primer naše neverovatne samodestrukcije, autošovinizma i nipodaštavanja samih sebe a time i sopstvenih žrtava. Uvek iznova posmatram ove snimke i uvek i iznova me hvata bes,da za ovako očigledan zločin naša država, naši istražni organi, nisu uspeli da kazne odgovorne?!Možete li zamisliti situaciju u kojoj ranjenom vojniku muslimanski vojnik seda na grudi i puca mu u usta. Taj vojnik je, čudom, ostao živ a njegov ubica još uvek nije procesuiran?! Valjda u nedostatku svedoka?! Strašno, strašno, strašno?!

Mrkonjic

pre 10 godina

Godista poginulih.
1970,1959,1942,1964,1953,
1966,1965,1937,1973,1968,
1961,1963,1936,1972,1952,1970
1956,1973,1968,1972,1965,1962
1946,1973,1966,1973,1972
1964,1962,1962,1959,1968,1966
1948,1956,1955,1954
1969,1971,1954,1959,1973
1955,1964,1964,1954,1953,1972,1971

Zbog limita u karakterim nemogu kopirati kompletna imena.

zivorad glisicv

pre 10 godina

Gledao sam jednu emisiju u njemackoj za vreme rata o dodjeli uloge vinetua
Gojku Miticu posle Pjer Brica,emisija je trajala 40 minuta na kraju voditelj posle 38 minuta pita Gojka Mitica o svemu smo pricali ali sta se dogadja u vasoj domovini zahvacenu ratom Mitic mu je sledece odgovorijo "Nemogu Vam Nista reci samo mogu da placem.
Tako bih bio i moj odgovor.Pozdrav Diaspora!

bora

pre 10 godina

samo jedno mi nije jasno; Jurišić je primio naredbu od svog pretpostavljenog, komandanta operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića, znaci izvrsavao naredbu, gdje je tu onda Bajric..

boris67

pre 10 godina

sram da bude idiote koji opravdavaju ubijanje dece koja su SLUZILA jna. to povezivati sa veliko- srpskim nacionalizmom. ali, bolesnici su bolesnici.
ova sprdnja sa ovom presudom koju nikad zlocinac jurisic nece odsuziti maslo je tadica(svi zlocinci malim slovom), covekom koji je uticao na oslobadjanje ovog idiota. a skrivanje zlocina je zlocin, zar ne

beograd

pre 10 godina

posle 500 godina pašaluka i nečudi vako razmišljanje
(jose, 2. decembar 2013 18:20)

dokle će nas da prozivaju muslimani i hrvati za taj pašaluk, pa ljudi vi spostvenu istoriju ne znate, bosna je takođe bila pašaluk, bosanski pašaluk je obuhvatao bosnu i delove hrvatske (dalmaciju, liku, delove slavonije), a i ne znam čemu uvrede na račun pašaluka, pašaluk je teritorijalna jedinca osmanskog carstva, to nije termin kojim su se turci ili, već neko drugi, služio da pnižava srbe ili bilo koga drugog....neznanje i zatucanost su glavni krivici za stanje na balkanu

Jovan Zecevic

pre 10 godina

Ja sam 91-92 bio na tuzlanskom aerodromu Dubrava, 20ak km od Tuzle, srecom nisam bio u Husinskoj buni, inace bi mi se verovatno desila sudbina ovih momaka. Zao mi je zbog svega. Tuzla je bila divan gostoprimljiv grad, secam se kad sam dobijao otpust za vikend kad su moji roditelji dolazili kod mene, svi su me tretirali ok, isli smo u diskoteke, pili, druzili se sa tamosnjim devojkama, bilo nam je tesko, ali bili smo mladi...S nama su bili u kasarni i desetari, oficiri i podoficiri muslimani i hrvati...bili su to ok, dobri ljudi. Secam se desetara Joska Zebica i Hasiba Malcinovica i drugih. Neki su otisli a neki i tesko prosli ni krivi ni duzni. A ceo moj utisak je da se i tuzlanska kolona, i sarajevska kolona, i rat u Hrvatskoj, i rat u Bosni, desio projektovano, da to niko od njih i nas nije hteo niti uticao, vec je sve izrezirano spolja, mi smo samo bili zrtve.

Doviđenja u Kalgariju

pre 10 godina

Da nije bilo Tuzlanske kolone, da nije bilo Jasenovca, da nije bilo dahija ubijali bi vi nas zbog toga što ste morali ići sa Karpata.

Al' šta je tu je, život ide dalje, nek smo se mi vas riješili, i da nam do groba budu zahvalni Crna Gora i Kosovo da nije BiH preživjela nikad oni nezavisnosti ne bi vidjeli.

sabo

pre 10 godina

Pitanje samo jedno postoji zašto se ne izvede pred lice pravde glavni i odgovorni lik a to je tadašnji komadant kasarne Mile Dubajić i ne postavi mu se logićko pitanje zašto je minskoeksplozivna sredststva i ljudstvo stavljo na kamione.Drugo pitanje zasto je dozvoio pijanku tokom cijelog dana u toj kasanoj i zasto su njegovi ljudi pri izlasku drzali oružje na gotovs i poćeli pucat po Brćanskoj Malti i umjestu izlaza prema Slavinovićima pokušali krenut južnom magistralom prema Gradu.Znaći da ovde ima puno pitanja za taj sud koji vidi jedinog krivca Jurišića a ne Komandanta kasarne Mileta Dubajića volio bi dami neki strućnjak objasni dal je rijeć napad kad se lijepo kaže da na vatru uzvrati vatrom.To je u prijevodu ako JNA zapuca a zapucala je dal bi u tom slućaju iko normalan gledo da ga neko ubija a on mirno to promatra vaš sud je jednom rijeći izgubio sav kredibilitet i opet če past ovakva odluka na apelacionom sudu.

krajisnik

pre 10 godina

svi na robiju ,od muslimana do hrvata i srba!Ne zelim ubica da mi bude komsija pa makar mi brat rodjeni bio!Brani svako svoga na forumu!Zamislite svabu ili austrijanca kako brani Hitlera,"znas on je isao sa mojom zenom u skolu,nemoj njega,ili dobar je inace, samo ga ne razumiju"...Robija za kriminalce!Zbog takvih sam jos podstanar u p..ki ma.....oj

jo jo

pre 10 godina

Nikako da shvatim ovaj apelacioni sud i cemu on sluzi. Mora da sam glup. Nisam cuo da je apelacioni sud potvtrdio presudu suda. Znaci igramo se sudova. Je te osudim on te oslobodi. Skandalozno.Treba ih sve pod hitno u corak jer trose nase pare igrajuci se pravde. Za mene je i ovo kradja. Gde je bre onaj Dusanov zakon. Ti ukrades ja ti odsecem ruku. Da vidimo ko ce sledeci. Ovi nas za...avaju.

neko.iz.mase

pre 10 godina

Ljudi boziji ja shvatam da svako brani i voli svoje, pa tako i ja, koji sam iz upravo ove Tuzle, koja je "Juga u malom", znate sve vec sigurno, a tako ne bi bilo da su agresorske snage usle u grad i ucinile ono sto su cinile po cijeloj drzavi. Budite malo realni, covjek je branio svoj grad, a naravno da je tuzno sto je tu ginula omladina nevina i neduzna, koja je samo imala naredjenje od glavesina iza stola. Ali pogledajte malo klipove, malo istrazite, vidicete da su vozila JNA prva otvorila vatru. Da su pravili "zasjedu" zar ih ne bi zarobili odmah kada su dosli po municiju, a ne kada su je uzeli pa krenuli nazad? Ta municija bi se svakako vratila u Tuzlu jednim brzim putem...

Romanija

pre 10 godina

Prosto nije jasno o kakvim bradonjama govori ovaj Zvorničanin. U Ksarni u Tuzli su bili vojnici koji su služe redovni vojni rok ,koji je predpostavljam služio i ovaj Zvorničanin. Narediti da se poubijaju deca koja ni mrava nisu zgazila , zaslužuje najstrožiju kaznu.

Georg

pre 10 godina

Ja stalno govorim kako su u bivšem vojnom pravosuđu radili neki likovi koji su pravo poznavali koliko i moja nepismena baba. Samo nešto razmišljam da je baba bolje znala od njih.

"strani faktor"

pre 10 godina

"Jurišić je primio naredbu od svog pretpostavljenog, komandanta operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića".
I ko je bio na vrhu odlucivanja? Predsednistvo BiH?I sa kim su se konsultovali?Zakljucak:Nema nista od ove presude!

Muzicar

pre 10 godina

Pa bosnjaci, znaci nemoze se optuziti niko, ko je ubijao Srbe, jer su Srbi pre toga ubijali bosnjake? Logika....prava bosanska. Taj covek, i ne samo on, su napali ljude koji su se povlacili. Znaci to je krsenje prava rata. To da je rat poceo u martu, je tacno. Imali ste vi vase zelene beretke i TO naoruzanu, cak je i onaj majmun ubio svata na svadbi u sred bela dana u vasem demokratskom Sarajevu! Kako god da smo, mi Srbi, vi niste bolji i to znam, jer ja "moje" ne branim, ako su krivi, a vi vase ne date, ma sta god da su uradili. To je ta razlika izmedju nas i vas, hrvata i albanaca. Pozdrav dobrim ljudima.

Дража

pre 10 godina

Nekako se u ovom tekstu ne stavlja na znanje dovoljno jasno da je osuđen u odsustvu jer je "u bolnici" i da verovatno ostatak kazne neće ni odslužiti, osim ako BiH nije dužna ga da izruči po nekom sporazumu za koji ne znam da li ga imamo.
Sve u svemu, farsa od postupka gde prvostepeni sud osuđuje a drugostepeni ukida presudu, što bi trebalo da ukaže onom prvom da nešto nije valjalo u prvom suđenju, međutim ba ponovljenom suđenju se donosi ista presuda, s tom razlikom da okrivljeni nije više prisutan. Pitam se da li je presuda i ukinuta samo da bi osuđenik mogao da "ode u bolnicu" iz koje se neće više ni vraćati, jer kolko se ja sećan nije on dobrovoljno došao na prvo suđenje već je bio uhapšen na granici ili slično.

Građanin

pre 10 godina

Ne živim više u Srbiji, ali pratim dešavanja. Posle svakog krvavog sukoba umesto pomirenja i pravog rešenja stvari su gurane pod tepih. Tako je bilo 1918, 1945, 1995... Svaki put umesto pravog rešenja za sve strane išlo se na neke trule kompromise koji nisu odgovarali nijednoj strani! Rezultat toga je da se uđe u mirniji period, ali da se sve pamti i da je razjedinjenost svaki put sve veća i veća! Mi smo u situaciji da je samo pitanje kada će doći do novih sukoba!
Ono što meni nije jasno zašto svet to dozvoljava, zašto se uvek preduzimaju koraci ka trulim kompromisima i ka nekim neodrživim rešenjima! Mržnja je danas veća nego što je bila 1991! Sada deca odrastaju sa idejom da mrze drugi narod i da kad' tad' naplate sve! Ta mržnja će biti preneta i na sledeću generaciju i na onu posle i samo je pitanje kada će opet neko da isprovocira sukobe i novi rat! Svet to sve zna i dobro vidi, ali idalje ne čini ništa da to spreči već se više stiče utisak da se huška i potpaljuje masa ponovo.
Toliko je bilo prilika da se sve reši jednom za sva vremena, ali je svaka propuštena i svaka je dovela samo do gore situacije!
Ako se nastavi ovako budite sigurni da je novi rat neminovan, a poraženi će opet biti samo narodi Balkana čija će se krv prolivati da bi opet dobili neki truli kompromis i krenuli sve iz početka.

Perspektiva

pre 10 godina

Da i Arkan je bio u JNA i bio je neutralan,Frenki takodje a o seseljevcima da ne pricam. JNA jadna bila neutralna a 70% njenog oruzija zavrsilo u srpskim rukama. Kako smo mi slepi kod ociju pa to je smesno,smeta nam hrvatsko velicanje ustastva al nam ne smeta to da je jedan kriminalac kojeg je interpol trazio zbog ubistva "branio"nas nacionalni interes? Da tuga bude veca isti taj kriminalac je kasnije bio i politicar i kandidat za predsednika.

jose

pre 10 godina

@sUMADINAc

ubiti jednog čovjeka je zločin koji zaslužuje doživotni zatvor, srbi su za mnogo veče zločine od ovih 50 dobivali i manje godina od 12, zasto onda pišeš,da drugi vrijede više ??