Subota, 30.11.2013.

11:28

Vašington prihvatio pravila Kine?

SAD su savetovale američkim avio-kompanijama da obaveste kineske vlasti o letovima iznad Istočnog kineskog mora.

Izvor: Tanjug

Vašington prihvatio pravila Kine? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Crni

pre 10 godina

americka vlada je odgovorna jer je kao meru predostroznosti uvela ovu meru... stite kineze od njih samih... ne dao im bog da obore americki civilni avion
(larry,
larry. kad je Tito mogao da obori americke avione, onda budi siguran da to mogu i kinezi. Drugo ovo su samo nadmudrivanja i opipavanje pulsa, usput ce ameri prodati japanu i J. Koreji jos dodatnog naoruzanja, za kojih dvadesetak milijardi, jer im eto "treba." A amerika i kina su veci partneri, kineska jeftina roba se prodaje u americi, a ameri uzimaju kredite od kine.

dado

pre 10 godina

Kinezima ce uspjeti ono sto Amerima nije - da udruze Japan i Juznu Koreju. Zajednicki GPD je otprilike na nivou Kine. Japan ce vjerojatno uskoro promijeniti ustav, onda slijedi razvoj dalekometnih raketa in nuklearnog naoruzanja. Kina ce dobiti regionale vojne rivale, ali eto, bar ce im se Americki CIVILNI avioni najavljivati pri preletu.

larry

pre 10 godina

americka vlada je odgovorna jer je kao meru predostroznosti uvela ovu meru... stite kineze od njih samih... ne dao im bog da obore americki civilni avion

X

pre 10 godina

@Larry
Ma da, oni to sve rade da pomognu Kinezima....
A sta mislis ti, da bi kao krenuli u nuklearni rat da im ovi obore putnicki avion? Tesko.
Precutali bi to i rekli da se sam srusio, pa aj ti dokazi da nije. Koga briga za civile....

...

pre 10 godina

@obrni okreni
A jos zanimljiviji su nasi natofili. Jos juce su pisali kako je Amerika pokazala ko je gazda na istoku i kako su Kinezi slabi jer su nekoliko dana galamili a onda se smirili.
Sad kad ispade da je Amerika ta koja je galamila 2 dana i onda podvila rep, ispade da je to sasvim OK i normalno.
Lepo priznate i nema problema.

Use i u svoje kljuse, i pamet u glavu

pre 10 godina

(Nikola: destroy Yankees !!!, 30. novembar 2013 14:58)

Nikola,

svaka cast! "Pobede" nad Amerikancima kakve su S.Koranci i Vijetnamci izvojevali poznajemo i iz sopstvene istorije. Od Kosovske bitke, koju smo izgubili, ali ipak, zbog odluke cara Lazara za nebesko a ne zemaljsko carstvo (SIC!!!), "pobedili", pa preko prvog sv. rata u kome 1/3 stanovnistva izgubismo, drugog sv. rata, sa preko milion srpskih zrtava, "pobedjujemo" non-stop, ali po koju cenu? Srbi treba ubuduce dobro da razmisle kako ce se u nekim buducim sopstvenim ili sukobima velikih na ovim prostorima ponasati. Budemo li i ubuduce kao u proslosti pobedjivali, za 100-200 godina nas nece vise biti.

asdf

pre 10 godina

@ "kako se na kineskom kaže "dobar dan"? Jel zna neko?"
(ivan, 30. novembar 2013 12:43)

美好的一天 ili 好的一天
(Pavle, 30. novembar 2013 15:38)

Al si mu rekao, još samo da zna to do izgovori :).

Šalu na stranu, to bi bilo da hoćeš bukvalno da kažeš dobar dan, ali kinezi to baš i ne koriste kao mi. Ako ti treba za pozdrav, boli izbor ti je 你好, izgovara se otprilike "nji hao". Nije baš "nj" već više kao n-j izgovoreno jedno za drugim pa zvuči malo drugačije od "nj". U bukvalnom prevodu znači "ti dobar".

你好 - nji hao (ne-formalan pozdrav)
您好 - njin hao (isto, samo kad si sa nekim na Vi)
你们好 - njimen hao (kad pozdravljaš grupu ljudi)

Ako dodaš "ma" posle toga, onda i pozdravljaš i pitaš "kako ste".

你好吗? - nji hao ma? - zdravo, kako si?, de si, šta ima? :)
您好吗? - njin hao ma? - dobar dan, kako ste? (kad si na Vi sa sagovornikom)

Mungos

pre 10 godina

Neko juce u komentarima pomenu 3 sile. Izgleda da ipak postoji samo jedna sila. Amerikanci nikad nisu udarili na nekog jakog vec uvek tamo gde su gubitci minimalni a rat se isplati. Tako rade 70godina.

Bato

pre 10 godina

Pa sto kinezi ne odu onda da zauzmu ta sporna ostrva, nasli da prete civilmim putnickim avionima, jadno i bedno. Pametni ameri hajd da udovolje malo kineskoj sujeti rekla da se civilni avioni najavljuju u nebesima ali dale na zemaljskoj pazi se brale sta radis.

Obrni okreni

pre 10 godina

Zanimljivi ovi nasi rusofili i kinezofili. Da je kojim slucajem SAD naredila civilnim avionima da ne postuju odluku, onda bi ih optuzili kako provociraju i hoce rat. Sta god SAD urade, rusofilima izgleda kao poraz SAD-a.

Darkfusion

pre 10 godina

Sta je ovde cudno ako neki tamo putnicki avion zeli da udjeu naprimer nas vaszdusni prostor mora da javi kontroli leta ako kontrola leta odobri onda moze da udje u vazdusni prostor . Ako ne odobri a avio udje onda sledi obaranje bez ikakve krivice . E sad sto rusofili i ova nova vrsta sto voli bracu Kineze gledaj ovo kao poraz USA je smesno ra razliku od nekih drzava oni ne zele da reskiraju 200-300 putnika sa americkim drzavljanstvom , a i obaranje tog putnickog aviona znacio treci svetski rat .

Kinez

pre 10 godina

@ "kako se na kineskom kaže "dobar dan"? Jel zna neko?"
(ivan, 30. novembar 2013 12:43)

美好的一天 ili 好的一天
(Pavle, 30. novembar 2013 15:38)

Za rad u kineskim radnim koncetracionim kampovima moracete nauciti malo vise od "Dobar dan".
Od II svjetskod rata pa na ovamo sve primorske drzave kontrolisu svoj Air Defence Identification Zone (ADIZ) koji je 12 nautickih milja od obale. Od 23 Novembra 2013 Kina samovoljno prosiruje svoj ADIZ na 500 KM od obale i tako ulazi u ADIZ Japana, Juzne Koreje i Tajvana. Ova dva ostrva su samo izgovor.
Ja sam vec poodmakao sa mojim kineskim.

Ni hao ma?
Shen, shen.

Stop igrama sa civilnom avijacijom

pre 10 godina

@Горан i SSSR i Amerika imaju istoriju budalastina sa civilnom avijacijom a sada toj grupi izgleda zeli da se pridruzi i Kina. Inace u komandi SSSR nisu mislili da je to bio avion za elektronsko ometanje. Znali su da je putnicki avion. Pilot je izvrsio visuelnu identifikaciju. Bio je tada intervju sa pilotom cak i u Politici. Secam se fotografije, neki mali debeljuskasti Rus u pilotskom supersonicnom odelu. Rekao je da je izvrsio identifikaciju i dobio naredjenje. Avio kompanija Juzne Koreje je imala najgori rekord sigurnosti od razvijenih zemalja tada. Bili su poznati po na zalost, velikom broju avionskih nesreca. Ruta ovog aviona je isla pored sovjetske granice i on je usao u sovjetski prostor. Ono sto treba znati je da tada GPS nije postojao u avionima. Jedini GPS sistem i GPS satelite imala je americka vojska. Upravo ova nesreca sa juznokorejskim avionom koja se desila zbog navigacione greske dovela je do toga da americki predsednik Regan 1985. javno proglasio da ce GPS sistem biti dat na civilno koriscenje. Do tada ga je u svetu koristila samo americka vojska. GPS je uveden u civilnu upotrebu i danas se koristi po svetu ali jos uvek sa manjom preciznoscu nego sto ima americka vojska. U medjuvremenu su Rusi i Evropljani sredinom 2000.-tih godina izbacili svoje GPS satelite ali su sateliti americke vojske i danas najmnogobrojniji i najvise u upotrebi. Jedna Zanimljivost. Kada se vozite po Beogradu koristeci GPS, signal vam verovatno stize od americkih vojnih satelita.

Pretorijanska garda

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.
(LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA, 30. novembar 2013 11:56)

SAD odnosno NASA nisu bili na mesecu.

Poznavalac

pre 10 godina

“The U.S. government generally expects that U.S. carriers operating internationally will operate consistent with” notice requirements “issued by foreign countries,” the State Department said in a statement, adding that that “does not indicate U.S. government acceptance of China’s requirements.”

Pametnom dosta. Amerikanci traze od svojih avio kompanija da se pridrzavaju propisa FAA kako su to cinile i ranije. NIsta novo. Ali time peru ruke u slucaju da Kinezi "zamijene" civilne avione za vojne i obore ih. Sta su tebali da rade? Da preuzmu odgovornost za obaranje civilnih aviona. Glupost. Ovo je vise formalna vijest jer vjerujte mi... ni jedan civilni avion vise ne prelijece ta dva totalno nebitna kamena u vodi. NIste prenijeli vijest da je u medju vremenu 10 japanskih aviona bez najave preletjela to isto podrucije.
Pitanje je sta ovo sve treba i kinezima i japancima i amerikncima. Poceti 3 svjetski rat radi dva kemena. To kinezima fali teritorije... Meni se cini da je ovo samo predigra za Tajvan... a Amerika nije imala slabijeg presjednika u istoriji.
"In a stunning statement, Biden acknowledged that Obama’s lack of foreign-policy experience will provoke America’s enemies into creating an international crisis. "
Ovo je Biden izjavio 20 Oktobra 2008. Sta ce se jos desiti za 2 godine. Samo znam jednu stvar. Sljedeci americki presjednik ce biti ekstremno orjentisani republikanac za koga su Bush ili Regan mala deca a to nece biti dobro ni za Ameriku, ni za ostatak sveta.

freddie

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.(LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA, 30. novembar 2013 11:56) SAD odnosno NASA nisu bili na mesecu.
(Pretorijanska garda, 30. novembar 2013 15:21)

budi bog s tobom. 'zec od žada' je rover, isti kalav su amerikanci poslali na mjesec, mars i jos desetak objekata u nasem solarnim sustavu, neke od njih i prije vise desetaka godina..
a kad pricamo o misijama sa LJUDSKIM POSADAMA, 12 amerikanaca je dosad bilo na mjesecu..

Горан

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.
(mujcinovic salih, 30. novembar 2013 12:36)

Друже, тај Јужнокорејски Боинг 747 је био дубоко у територији Совијетског савеза, потпуно ван своје редовне руте. А шпијунски авион САД-а за елктронско осматрање је летео на граници са СССР-ом и истој области. У то доба, шпијунски авиони за електронско осматрање су прикупљали податке о секвенци укључивања совејтских радара, њихивој снази, фреквенцијама, тактици ПВО-а итд ... Када је Јужно Корејски путнички авион оборен, у војној команди ВОЈИН-а СССР-а су скакали од среће јер су мислиси да су оборили САД-овски војни авион за електронско осматрање. Дакле, у питању је била велика грешка ... Не оправдавам СССР, али твој коментартрреба да ставиш у одговарајући контекст.

Узгред буди речено, морнарица САД-а је је ракетом земља-ваздух ОБОРИЛА Ирански путнички авион Аирбас А-300, који је летео у Иранском ваздушном простору, на редовној рути и по свим правилима цивилне авијације. Потражи мало податке о лету бр. 655 ...

Nikola: destroy Yankees !!!

pre 10 godina

Kada Amerikanac sabere gubitke u Korejskom ratu , Vijetnamu , kolko je opreme i ljudi izgubio pa sve to 10x vise ako udje u konflikt sa Kinom oko 10km malih ostrva , mislim da je cifra jasna da im se ne isplati.
(tako to ide, 30. novembar 2013 12:54)

Bilo bi dobro da je to tako kao sto pises, ali na zalost nije. U koreanskom ratu broj zrtava izgleda ovako:

-dva miliona severnih Koreanaca
-jedan milion juznih Koreanaca
-jedan milion kineskih vojnika (na strani S. Koreje)
-37.000 Amerikanaca

U Vijetnamskom ratu bilans izgleda jos tragicnije:

-5.000.000 Vijetnamaca
-50.000 Amerikanaca

Svi mi koji posle bombardovanja Srbije osecamo samo jos gnusanje i mrznju prema Amerikancima pricamo rado kako su Amerikanci izgubili rat u Vijetnamu. To je samo delimicno tacno. Onaj ko se povuce, taj je i izgubio. Meni se ipak cini da su se povukli jer su se umorili od ubijanja, i jer su bili suoceni sa narodom koga bi morali do kraja da istrebe (bacanjem atomskih bombi) ako bi hteli da ga pobede. Nisu se usudili da po drugi put zavrsavaju ratova atomskim bombama.

plus sssr

pre 10 godina

smesni su ovi nasi rusofili.luzeri.
odmah u ekstazi pominju neke suhoje bla bla
nema veze sto je amerika zgazila bezbroj puta svoje protivnike sa ruskim naoruzanjem, u zadnjih dvadesetak godina..

citaj malo bolje razmisljaj jos bolje

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.
(mujcinovic salih, 30. novembar 2013 12:36)

ja ipak mislim da je vasington priznao sve , da nije priznao obavestenje bi glasilo da ne prelecu preko kriticne zone zbog mogucih sukoba. ovako je obavestenje suprotno tvom razmisljanju.

dario

pre 10 godina

Šta ste se uzdigli ameromrsci.Ovo je samo preporučeno da se ne bi desilo da Kinezi silu sprovode nad civilima.
Vidjećemo da li će se vojni američki avioni najavljivati! Ovako Kina može da prijeti samo civilnim! Kad su Ameri proletjeli Kinezi su se posakrivali u mišje rupetine i nisu pisnuli!!

tako to ide

pre 10 godina

Jos jedan primer kako je Amerika gradila svoj imidz "super sile" nad slabim i nemocnim , malim zemljama. Kada Amerikanac sabere gubitke u Korejskom ratu , Vjetnamu , kolko je opreme i ljudi izgubio pa sve to 10x vise ako udje u konflikt sa Kinom oko 10km malih ostrva , mislim da je cifra jasna da im se ne isplati.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.

Kiza

pre 10 godina

Sta je ameri frka,pa nije to Srbija pa da uspostavite zonu zabrane letova,,,pa ajde preletite opet,zivo me zanima koliko ste spremni,da reskirate...

sasa

pre 10 godina

"Mi smo dolucili da obavestavamo Kinese o svakom nasem avionu koji tu proleti, kao sto su oni i trazili od nas, ali to ne znaci da prihvatamo njihove uslove"-....
hehee---- e moji Ameri, jadni vi, a i jadni i mi svama..

LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.

Kiza

pre 10 godina

Sta je ameri frka,pa nije to Srbija pa da uspostavite zonu zabrane letova,,,pa ajde preletite opet,zivo me zanima koliko ste spremni,da reskirate...

sasa

pre 10 godina

"Mi smo dolucili da obavestavamo Kinese o svakom nasem avionu koji tu proleti, kao sto su oni i trazili od nas, ali to ne znaci da prihvatamo njihove uslove"-....
hehee---- e moji Ameri, jadni vi, a i jadni i mi svama..

LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.

tako to ide

pre 10 godina

Jos jedan primer kako je Amerika gradila svoj imidz "super sile" nad slabim i nemocnim , malim zemljama. Kada Amerikanac sabere gubitke u Korejskom ratu , Vjetnamu , kolko je opreme i ljudi izgubio pa sve to 10x vise ako udje u konflikt sa Kinom oko 10km malih ostrva , mislim da je cifra jasna da im se ne isplati.

citaj malo bolje razmisljaj jos bolje

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.
(mujcinovic salih, 30. novembar 2013 12:36)

ja ipak mislim da je vasington priznao sve , da nije priznao obavestenje bi glasilo da ne prelecu preko kriticne zone zbog mogucih sukoba. ovako je obavestenje suprotno tvom razmisljanju.

Горан

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.
(mujcinovic salih, 30. novembar 2013 12:36)

Друже, тај Јужнокорејски Боинг 747 је био дубоко у територији Совијетског савеза, потпуно ван своје редовне руте. А шпијунски авион САД-а за елктронско осматрање је летео на граници са СССР-ом и истој области. У то доба, шпијунски авиони за електронско осматрање су прикупљали податке о секвенци укључивања совејтских радара, њихивој снази, фреквенцијама, тактици ПВО-а итд ... Када је Јужно Корејски путнички авион оборен, у војној команди ВОЈИН-а СССР-а су скакали од среће јер су мислиси да су оборили САД-овски војни авион за електронско осматрање. Дакле, у питању је била велика грешка ... Не оправдавам СССР, али твој коментартрреба да ставиш у одговарајући контекст.

Узгред буди речено, морнарица САД-а је је ракетом земља-ваздух ОБОРИЛА Ирански путнички авион Аирбас А-300, који је летео у Иранском ваздушном простору, на редовној рути и по свим правилима цивилне авијације. Потражи мало податке о лету бр. 655 ...

mujcinovic salih

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.

plus sssr

pre 10 godina

smesni su ovi nasi rusofili.luzeri.
odmah u ekstazi pominju neke suhoje bla bla
nema veze sto je amerika zgazila bezbroj puta svoje protivnike sa ruskim naoruzanjem, u zadnjih dvadesetak godina..

Nikola: destroy Yankees !!!

pre 10 godina

Kada Amerikanac sabere gubitke u Korejskom ratu , Vijetnamu , kolko je opreme i ljudi izgubio pa sve to 10x vise ako udje u konflikt sa Kinom oko 10km malih ostrva , mislim da je cifra jasna da im se ne isplati.
(tako to ide, 30. novembar 2013 12:54)

Bilo bi dobro da je to tako kao sto pises, ali na zalost nije. U koreanskom ratu broj zrtava izgleda ovako:

-dva miliona severnih Koreanaca
-jedan milion juznih Koreanaca
-jedan milion kineskih vojnika (na strani S. Koreje)
-37.000 Amerikanaca

U Vijetnamskom ratu bilans izgleda jos tragicnije:

-5.000.000 Vijetnamaca
-50.000 Amerikanaca

Svi mi koji posle bombardovanja Srbije osecamo samo jos gnusanje i mrznju prema Amerikancima pricamo rado kako su Amerikanci izgubili rat u Vijetnamu. To je samo delimicno tacno. Onaj ko se povuce, taj je i izgubio. Meni se ipak cini da su se povukli jer su se umorili od ubijanja, i jer su bili suoceni sa narodom koga bi morali do kraja da istrebe (bacanjem atomskih bombi) ako bi hteli da ga pobede. Nisu se usudili da po drugi put zavrsavaju ratova atomskim bombama.

dario

pre 10 godina

Šta ste se uzdigli ameromrsci.Ovo je samo preporučeno da se ne bi desilo da Kinezi silu sprovode nad civilima.
Vidjećemo da li će se vojni američki avioni najavljivati! Ovako Kina može da prijeti samo civilnim! Kad su Ameri proletjeli Kinezi su se posakrivali u mišje rupetine i nisu pisnuli!!

Pretorijanska garda

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.
(LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA, 30. novembar 2013 11:56)

SAD odnosno NASA nisu bili na mesecu.

...

pre 10 godina

@obrni okreni
A jos zanimljiviji su nasi natofili. Jos juce su pisali kako je Amerika pokazala ko je gazda na istoku i kako su Kinezi slabi jer su nekoliko dana galamili a onda se smirili.
Sad kad ispade da je Amerika ta koja je galamila 2 dana i onda podvila rep, ispade da je to sasvim OK i normalno.
Lepo priznate i nema problema.

Mungos

pre 10 godina

Neko juce u komentarima pomenu 3 sile. Izgleda da ipak postoji samo jedna sila. Amerikanci nikad nisu udarili na nekog jakog vec uvek tamo gde su gubitci minimalni a rat se isplati. Tako rade 70godina.

Obrni okreni

pre 10 godina

Zanimljivi ovi nasi rusofili i kinezofili. Da je kojim slucajem SAD naredila civilnim avionima da ne postuju odluku, onda bi ih optuzili kako provociraju i hoce rat. Sta god SAD urade, rusofilima izgleda kao poraz SAD-a.

asdf

pre 10 godina

@ "kako se na kineskom kaže "dobar dan"? Jel zna neko?"
(ivan, 30. novembar 2013 12:43)

美好的一天 ili 好的一天
(Pavle, 30. novembar 2013 15:38)

Al si mu rekao, još samo da zna to do izgovori :).

Šalu na stranu, to bi bilo da hoćeš bukvalno da kažeš dobar dan, ali kinezi to baš i ne koriste kao mi. Ako ti treba za pozdrav, boli izbor ti je 你好, izgovara se otprilike "nji hao". Nije baš "nj" već više kao n-j izgovoreno jedno za drugim pa zvuči malo drugačije od "nj". U bukvalnom prevodu znači "ti dobar".

你好 - nji hao (ne-formalan pozdrav)
您好 - njin hao (isto, samo kad si sa nekim na Vi)
你们好 - njimen hao (kad pozdravljaš grupu ljudi)

Ako dodaš "ma" posle toga, onda i pozdravljaš i pitaš "kako ste".

你好吗? - nji hao ma? - zdravo, kako si?, de si, šta ima? :)
您好吗? - njin hao ma? - dobar dan, kako ste? (kad si na Vi sa sagovornikom)

Stop igrama sa civilnom avijacijom

pre 10 godina

@Горан i SSSR i Amerika imaju istoriju budalastina sa civilnom avijacijom a sada toj grupi izgleda zeli da se pridruzi i Kina. Inace u komandi SSSR nisu mislili da je to bio avion za elektronsko ometanje. Znali su da je putnicki avion. Pilot je izvrsio visuelnu identifikaciju. Bio je tada intervju sa pilotom cak i u Politici. Secam se fotografije, neki mali debeljuskasti Rus u pilotskom supersonicnom odelu. Rekao je da je izvrsio identifikaciju i dobio naredjenje. Avio kompanija Juzne Koreje je imala najgori rekord sigurnosti od razvijenih zemalja tada. Bili su poznati po na zalost, velikom broju avionskih nesreca. Ruta ovog aviona je isla pored sovjetske granice i on je usao u sovjetski prostor. Ono sto treba znati je da tada GPS nije postojao u avionima. Jedini GPS sistem i GPS satelite imala je americka vojska. Upravo ova nesreca sa juznokorejskim avionom koja se desila zbog navigacione greske dovela je do toga da americki predsednik Regan 1985. javno proglasio da ce GPS sistem biti dat na civilno koriscenje. Do tada ga je u svetu koristila samo americka vojska. GPS je uveden u civilnu upotrebu i danas se koristi po svetu ali jos uvek sa manjom preciznoscu nego sto ima americka vojska. U medjuvremenu su Rusi i Evropljani sredinom 2000.-tih godina izbacili svoje GPS satelite ali su sateliti americke vojske i danas najmnogobrojniji i najvise u upotrebi. Jedna Zanimljivost. Kada se vozite po Beogradu koristeci GPS, signal vam verovatno stize od americkih vojnih satelita.

Use i u svoje kljuse, i pamet u glavu

pre 10 godina

(Nikola: destroy Yankees !!!, 30. novembar 2013 14:58)

Nikola,

svaka cast! "Pobede" nad Amerikancima kakve su S.Koranci i Vijetnamci izvojevali poznajemo i iz sopstvene istorije. Od Kosovske bitke, koju smo izgubili, ali ipak, zbog odluke cara Lazara za nebesko a ne zemaljsko carstvo (SIC!!!), "pobedili", pa preko prvog sv. rata u kome 1/3 stanovnistva izgubismo, drugog sv. rata, sa preko milion srpskih zrtava, "pobedjujemo" non-stop, ali po koju cenu? Srbi treba ubuduce dobro da razmisle kako ce se u nekim buducim sopstvenim ili sukobima velikih na ovim prostorima ponasati. Budemo li i ubuduce kao u proslosti pobedjivali, za 100-200 godina nas nece vise biti.

X

pre 10 godina

@Larry
Ma da, oni to sve rade da pomognu Kinezima....
A sta mislis ti, da bi kao krenuli u nuklearni rat da im ovi obore putnicki avion? Tesko.
Precutali bi to i rekli da se sam srusio, pa aj ti dokazi da nije. Koga briga za civile....

Bato

pre 10 godina

Pa sto kinezi ne odu onda da zauzmu ta sporna ostrva, nasli da prete civilmim putnickim avionima, jadno i bedno. Pametni ameri hajd da udovolje malo kineskoj sujeti rekla da se civilni avioni najavljuju u nebesima ali dale na zemaljskoj pazi se brale sta radis.

Kinez

pre 10 godina

@ "kako se na kineskom kaže "dobar dan"? Jel zna neko?"
(ivan, 30. novembar 2013 12:43)

美好的一天 ili 好的一天
(Pavle, 30. novembar 2013 15:38)

Za rad u kineskim radnim koncetracionim kampovima moracete nauciti malo vise od "Dobar dan".
Od II svjetskod rata pa na ovamo sve primorske drzave kontrolisu svoj Air Defence Identification Zone (ADIZ) koji je 12 nautickih milja od obale. Od 23 Novembra 2013 Kina samovoljno prosiruje svoj ADIZ na 500 KM od obale i tako ulazi u ADIZ Japana, Juzne Koreje i Tajvana. Ova dva ostrva su samo izgovor.
Ja sam vec poodmakao sa mojim kineskim.

Ni hao ma?
Shen, shen.

Poznavalac

pre 10 godina

“The U.S. government generally expects that U.S. carriers operating internationally will operate consistent with” notice requirements “issued by foreign countries,” the State Department said in a statement, adding that that “does not indicate U.S. government acceptance of China’s requirements.”

Pametnom dosta. Amerikanci traze od svojih avio kompanija da se pridrzavaju propisa FAA kako su to cinile i ranije. NIsta novo. Ali time peru ruke u slucaju da Kinezi "zamijene" civilne avione za vojne i obore ih. Sta su tebali da rade? Da preuzmu odgovornost za obaranje civilnih aviona. Glupost. Ovo je vise formalna vijest jer vjerujte mi... ni jedan civilni avion vise ne prelijece ta dva totalno nebitna kamena u vodi. NIste prenijeli vijest da je u medju vremenu 10 japanskih aviona bez najave preletjela to isto podrucije.
Pitanje je sta ovo sve treba i kinezima i japancima i amerikncima. Poceti 3 svjetski rat radi dva kemena. To kinezima fali teritorije... Meni se cini da je ovo samo predigra za Tajvan... a Amerika nije imala slabijeg presjednika u istoriji.
"In a stunning statement, Biden acknowledged that Obama’s lack of foreign-policy experience will provoke America’s enemies into creating an international crisis. "
Ovo je Biden izjavio 20 Oktobra 2008. Sta ce se jos desiti za 2 godine. Samo znam jednu stvar. Sljedeci americki presjednik ce biti ekstremno orjentisani republikanac za koga su Bush ili Regan mala deca a to nece biti dobro ni za Ameriku, ni za ostatak sveta.

freddie

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.(LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA, 30. novembar 2013 11:56) SAD odnosno NASA nisu bili na mesecu.
(Pretorijanska garda, 30. novembar 2013 15:21)

budi bog s tobom. 'zec od žada' je rover, isti kalav su amerikanci poslali na mjesec, mars i jos desetak objekata u nasem solarnim sustavu, neke od njih i prije vise desetaka godina..
a kad pricamo o misijama sa LJUDSKIM POSADAMA, 12 amerikanaca je dosad bilo na mjesecu..

larry

pre 10 godina

americka vlada je odgovorna jer je kao meru predostroznosti uvela ovu meru... stite kineze od njih samih... ne dao im bog da obore americki civilni avion

Darkfusion

pre 10 godina

Sta je ovde cudno ako neki tamo putnicki avion zeli da udjeu naprimer nas vaszdusni prostor mora da javi kontroli leta ako kontrola leta odobri onda moze da udje u vazdusni prostor . Ako ne odobri a avio udje onda sledi obaranje bez ikakve krivice . E sad sto rusofili i ova nova vrsta sto voli bracu Kineze gledaj ovo kao poraz USA je smesno ra razliku od nekih drzava oni ne zele da reskiraju 200-300 putnika sa americkim drzavljanstvom , a i obaranje tog putnickog aviona znacio treci svetski rat .

dado

pre 10 godina

Kinezima ce uspjeti ono sto Amerima nije - da udruze Japan i Juznu Koreju. Zajednicki GPD je otprilike na nivou Kine. Japan ce vjerojatno uskoro promijeniti ustav, onda slijedi razvoj dalekometnih raketa in nuklearnog naoruzanja. Kina ce dobiti regionale vojne rivale, ali eto, bar ce im se Americki CIVILNI avioni najavljivati pri preletu.

Crni

pre 10 godina

americka vlada je odgovorna jer je kao meru predostroznosti uvela ovu meru... stite kineze od njih samih... ne dao im bog da obore americki civilni avion
(larry,
larry. kad je Tito mogao da obori americke avione, onda budi siguran da to mogu i kinezi. Drugo ovo su samo nadmudrivanja i opipavanje pulsa, usput ce ameri prodati japanu i J. Koreji jos dodatnog naoruzanja, za kojih dvadesetak milijardi, jer im eto "treba." A amerika i kina su veci partneri, kineska jeftina roba se prodaje u americi, a ameri uzimaju kredite od kine.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.

plus sssr

pre 10 godina

smesni su ovi nasi rusofili.luzeri.
odmah u ekstazi pominju neke suhoje bla bla
nema veze sto je amerika zgazila bezbroj puta svoje protivnike sa ruskim naoruzanjem, u zadnjih dvadesetak godina..

dario

pre 10 godina

Šta ste se uzdigli ameromrsci.Ovo je samo preporučeno da se ne bi desilo da Kinezi silu sprovode nad civilima.
Vidjećemo da li će se vojni američki avioni najavljivati! Ovako Kina može da prijeti samo civilnim! Kad su Ameri proletjeli Kinezi su se posakrivali u mišje rupetine i nisu pisnuli!!

LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.

Kiza

pre 10 godina

Sta je ameri frka,pa nije to Srbija pa da uspostavite zonu zabrane letova,,,pa ajde preletite opet,zivo me zanima koliko ste spremni,da reskirate...

citaj malo bolje razmisljaj jos bolje

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.
(mujcinovic salih, 30. novembar 2013 12:36)

ja ipak mislim da je vasington priznao sve , da nije priznao obavestenje bi glasilo da ne prelecu preko kriticne zone zbog mogucih sukoba. ovako je obavestenje suprotno tvom razmisljanju.

sasa

pre 10 godina

"Mi smo dolucili da obavestavamo Kinese o svakom nasem avionu koji tu proleti, kao sto su oni i trazili od nas, ali to ne znaci da prihvatamo njihove uslove"-....
hehee---- e moji Ameri, jadni vi, a i jadni i mi svama..

tako to ide

pre 10 godina

Jos jedan primer kako je Amerika gradila svoj imidz "super sile" nad slabim i nemocnim , malim zemljama. Kada Amerikanac sabere gubitke u Korejskom ratu , Vjetnamu , kolko je opreme i ljudi izgubio pa sve to 10x vise ako udje u konflikt sa Kinom oko 10km malih ostrva , mislim da je cifra jasna da im se ne isplati.

Pretorijanska garda

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.
(LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA, 30. novembar 2013 11:56)

SAD odnosno NASA nisu bili na mesecu.

Nikola: destroy Yankees !!!

pre 10 godina

Kada Amerikanac sabere gubitke u Korejskom ratu , Vijetnamu , kolko je opreme i ljudi izgubio pa sve to 10x vise ako udje u konflikt sa Kinom oko 10km malih ostrva , mislim da je cifra jasna da im se ne isplati.
(tako to ide, 30. novembar 2013 12:54)

Bilo bi dobro da je to tako kao sto pises, ali na zalost nije. U koreanskom ratu broj zrtava izgleda ovako:

-dva miliona severnih Koreanaca
-jedan milion juznih Koreanaca
-jedan milion kineskih vojnika (na strani S. Koreje)
-37.000 Amerikanaca

U Vijetnamskom ratu bilans izgleda jos tragicnije:

-5.000.000 Vijetnamaca
-50.000 Amerikanaca

Svi mi koji posle bombardovanja Srbije osecamo samo jos gnusanje i mrznju prema Amerikancima pricamo rado kako su Amerikanci izgubili rat u Vijetnamu. To je samo delimicno tacno. Onaj ko se povuce, taj je i izgubio. Meni se ipak cini da su se povukli jer su se umorili od ubijanja, i jer su bili suoceni sa narodom koga bi morali do kraja da istrebe (bacanjem atomskih bombi) ako bi hteli da ga pobede. Nisu se usudili da po drugi put zavrsavaju ratova atomskim bombama.

Obrni okreni

pre 10 godina

Zanimljivi ovi nasi rusofili i kinezofili. Da je kojim slucajem SAD naredila civilnim avionima da ne postuju odluku, onda bi ih optuzili kako provociraju i hoce rat. Sta god SAD urade, rusofilima izgleda kao poraz SAD-a.

larry

pre 10 godina

americka vlada je odgovorna jer je kao meru predostroznosti uvela ovu meru... stite kineze od njih samih... ne dao im bog da obore americki civilni avion

Bato

pre 10 godina

Pa sto kinezi ne odu onda da zauzmu ta sporna ostrva, nasli da prete civilmim putnickim avionima, jadno i bedno. Pametni ameri hajd da udovolje malo kineskoj sujeti rekla da se civilni avioni najavljuju u nebesima ali dale na zemaljskoj pazi se brale sta radis.

Use i u svoje kljuse, i pamet u glavu

pre 10 godina

(Nikola: destroy Yankees !!!, 30. novembar 2013 14:58)

Nikola,

svaka cast! "Pobede" nad Amerikancima kakve su S.Koranci i Vijetnamci izvojevali poznajemo i iz sopstvene istorije. Od Kosovske bitke, koju smo izgubili, ali ipak, zbog odluke cara Lazara za nebesko a ne zemaljsko carstvo (SIC!!!), "pobedili", pa preko prvog sv. rata u kome 1/3 stanovnistva izgubismo, drugog sv. rata, sa preko milion srpskih zrtava, "pobedjujemo" non-stop, ali po koju cenu? Srbi treba ubuduce dobro da razmisle kako ce se u nekim buducim sopstvenim ili sukobima velikih na ovim prostorima ponasati. Budemo li i ubuduce kao u proslosti pobedjivali, za 100-200 godina nas nece vise biti.

Darkfusion

pre 10 godina

Sta je ovde cudno ako neki tamo putnicki avion zeli da udjeu naprimer nas vaszdusni prostor mora da javi kontroli leta ako kontrola leta odobri onda moze da udje u vazdusni prostor . Ako ne odobri a avio udje onda sledi obaranje bez ikakve krivice . E sad sto rusofili i ova nova vrsta sto voli bracu Kineze gledaj ovo kao poraz USA je smesno ra razliku od nekih drzava oni ne zele da reskiraju 200-300 putnika sa americkim drzavljanstvom , a i obaranje tog putnickog aviona znacio treci svetski rat .

freddie

pre 10 godina

Za par dana "Zeka od zada" ce biti na mesecu.To je poslednje mesto na zemlji i kosmosu,gde Kina nije bila,a SAD jeste.Do sada je Kina jurila za SAD,od ponedeljka ce biti obrnuto.(LET IZNAD ZMAJEVOG GNEZDA, 30. novembar 2013 11:56) SAD odnosno NASA nisu bili na mesecu.
(Pretorijanska garda, 30. novembar 2013 15:21)

budi bog s tobom. 'zec od žada' je rover, isti kalav su amerikanci poslali na mjesec, mars i jos desetak objekata u nasem solarnim sustavu, neke od njih i prije vise desetaka godina..
a kad pricamo o misijama sa LJUDSKIM POSADAMA, 12 amerikanaca je dosad bilo na mjesecu..

Stop igrama sa civilnom avijacijom

pre 10 godina

@Горан i SSSR i Amerika imaju istoriju budalastina sa civilnom avijacijom a sada toj grupi izgleda zeli da se pridruzi i Kina. Inace u komandi SSSR nisu mislili da je to bio avion za elektronsko ometanje. Znali su da je putnicki avion. Pilot je izvrsio visuelnu identifikaciju. Bio je tada intervju sa pilotom cak i u Politici. Secam se fotografije, neki mali debeljuskasti Rus u pilotskom supersonicnom odelu. Rekao je da je izvrsio identifikaciju i dobio naredjenje. Avio kompanija Juzne Koreje je imala najgori rekord sigurnosti od razvijenih zemalja tada. Bili su poznati po na zalost, velikom broju avionskih nesreca. Ruta ovog aviona je isla pored sovjetske granice i on je usao u sovjetski prostor. Ono sto treba znati je da tada GPS nije postojao u avionima. Jedini GPS sistem i GPS satelite imala je americka vojska. Upravo ova nesreca sa juznokorejskim avionom koja se desila zbog navigacione greske dovela je do toga da americki predsednik Regan 1985. javno proglasio da ce GPS sistem biti dat na civilno koriscenje. Do tada ga je u svetu koristila samo americka vojska. GPS je uveden u civilnu upotrebu i danas se koristi po svetu ali jos uvek sa manjom preciznoscu nego sto ima americka vojska. U medjuvremenu su Rusi i Evropljani sredinom 2000.-tih godina izbacili svoje GPS satelite ali su sateliti americke vojske i danas najmnogobrojniji i najvise u upotrebi. Jedna Zanimljivost. Kada se vozite po Beogradu koristeci GPS, signal vam verovatno stize od americkih vojnih satelita.

Kinez

pre 10 godina

@ "kako se na kineskom kaže "dobar dan"? Jel zna neko?"
(ivan, 30. novembar 2013 12:43)

美好的一天 ili 好的一天
(Pavle, 30. novembar 2013 15:38)

Za rad u kineskim radnim koncetracionim kampovima moracete nauciti malo vise od "Dobar dan".
Od II svjetskod rata pa na ovamo sve primorske drzave kontrolisu svoj Air Defence Identification Zone (ADIZ) koji je 12 nautickih milja od obale. Od 23 Novembra 2013 Kina samovoljno prosiruje svoj ADIZ na 500 KM od obale i tako ulazi u ADIZ Japana, Juzne Koreje i Tajvana. Ova dva ostrva su samo izgovor.
Ja sam vec poodmakao sa mojim kineskim.

Ni hao ma?
Shen, shen.

Mungos

pre 10 godina

Neko juce u komentarima pomenu 3 sile. Izgleda da ipak postoji samo jedna sila. Amerikanci nikad nisu udarili na nekog jakog vec uvek tamo gde su gubitci minimalni a rat se isplati. Tako rade 70godina.

...

pre 10 godina

@obrni okreni
A jos zanimljiviji su nasi natofili. Jos juce su pisali kako je Amerika pokazala ko je gazda na istoku i kako su Kinezi slabi jer su nekoliko dana galamili a onda se smirili.
Sad kad ispade da je Amerika ta koja je galamila 2 dana i onda podvila rep, ispade da je to sasvim OK i normalno.
Lepo priznate i nema problema.

Горан

pre 10 godina

Nije Vasington prihvatio nista.To sto je receno odnosi se na aviokompanije.Niko ne zeli da bude oboren putnicki avion.To se desilo sa Juznokorejskim putnickim avionom koji je navodno usao u vazdusni prostor Rusije gde je oboren.Bilo je mislim oko 250 putnika?Za vojne avione to ne vazi.
(mujcinovic salih, 30. novembar 2013 12:36)

Друже, тај Јужнокорејски Боинг 747 је био дубоко у територији Совијетског савеза, потпуно ван своје редовне руте. А шпијунски авион САД-а за елктронско осматрање је летео на граници са СССР-ом и истој области. У то доба, шпијунски авиони за електронско осматрање су прикупљали податке о секвенци укључивања совејтских радара, њихивој снази, фреквенцијама, тактици ПВО-а итд ... Када је Јужно Корејски путнички авион оборен, у војној команди ВОЈИН-а СССР-а су скакали од среће јер су мислиси да су оборили САД-овски војни авион за електронско осматрање. Дакле, у питању је била велика грешка ... Не оправдавам СССР, али твој коментартрреба да ставиш у одговарајући контекст.

Узгред буди речено, морнарица САД-а је је ракетом земља-ваздух ОБОРИЛА Ирански путнички авион Аирбас А-300, који је летео у Иранском ваздушном простору, на редовној рути и по свим правилима цивилне авијације. Потражи мало податке о лету бр. 655 ...

Poznavalac

pre 10 godina

“The U.S. government generally expects that U.S. carriers operating internationally will operate consistent with” notice requirements “issued by foreign countries,” the State Department said in a statement, adding that that “does not indicate U.S. government acceptance of China’s requirements.”

Pametnom dosta. Amerikanci traze od svojih avio kompanija da se pridrzavaju propisa FAA kako su to cinile i ranije. NIsta novo. Ali time peru ruke u slucaju da Kinezi "zamijene" civilne avione za vojne i obore ih. Sta su tebali da rade? Da preuzmu odgovornost za obaranje civilnih aviona. Glupost. Ovo je vise formalna vijest jer vjerujte mi... ni jedan civilni avion vise ne prelijece ta dva totalno nebitna kamena u vodi. NIste prenijeli vijest da je u medju vremenu 10 japanskih aviona bez najave preletjela to isto podrucije.
Pitanje je sta ovo sve treba i kinezima i japancima i amerikncima. Poceti 3 svjetski rat radi dva kemena. To kinezima fali teritorije... Meni se cini da je ovo samo predigra za Tajvan... a Amerika nije imala slabijeg presjednika u istoriji.
"In a stunning statement, Biden acknowledged that Obama’s lack of foreign-policy experience will provoke America’s enemies into creating an international crisis. "
Ovo je Biden izjavio 20 Oktobra 2008. Sta ce se jos desiti za 2 godine. Samo znam jednu stvar. Sljedeci americki presjednik ce biti ekstremno orjentisani republikanac za koga su Bush ili Regan mala deca a to nece biti dobro ni za Ameriku, ni za ostatak sveta.

X

pre 10 godina

@Larry
Ma da, oni to sve rade da pomognu Kinezima....
A sta mislis ti, da bi kao krenuli u nuklearni rat da im ovi obore putnicki avion? Tesko.
Precutali bi to i rekli da se sam srusio, pa aj ti dokazi da nije. Koga briga za civile....

dado

pre 10 godina

Kinezima ce uspjeti ono sto Amerima nije - da udruze Japan i Juznu Koreju. Zajednicki GPD je otprilike na nivou Kine. Japan ce vjerojatno uskoro promijeniti ustav, onda slijedi razvoj dalekometnih raketa in nuklearnog naoruzanja. Kina ce dobiti regionale vojne rivale, ali eto, bar ce im se Americki CIVILNI avioni najavljivati pri preletu.

asdf

pre 10 godina

@ "kako se na kineskom kaže "dobar dan"? Jel zna neko?"
(ivan, 30. novembar 2013 12:43)

美好的一天 ili 好的一天
(Pavle, 30. novembar 2013 15:38)

Al si mu rekao, još samo da zna to do izgovori :).

Šalu na stranu, to bi bilo da hoćeš bukvalno da kažeš dobar dan, ali kinezi to baš i ne koriste kao mi. Ako ti treba za pozdrav, boli izbor ti je 你好, izgovara se otprilike "nji hao". Nije baš "nj" već više kao n-j izgovoreno jedno za drugim pa zvuči malo drugačije od "nj". U bukvalnom prevodu znači "ti dobar".

你好 - nji hao (ne-formalan pozdrav)
您好 - njin hao (isto, samo kad si sa nekim na Vi)
你们好 - njimen hao (kad pozdravljaš grupu ljudi)

Ako dodaš "ma" posle toga, onda i pozdravljaš i pitaš "kako ste".

你好吗? - nji hao ma? - zdravo, kako si?, de si, šta ima? :)
您好吗? - njin hao ma? - dobar dan, kako ste? (kad si na Vi sa sagovornikom)

Crni

pre 10 godina

americka vlada je odgovorna jer je kao meru predostroznosti uvela ovu meru... stite kineze od njih samih... ne dao im bog da obore americki civilni avion
(larry,
larry. kad je Tito mogao da obori americke avione, onda budi siguran da to mogu i kinezi. Drugo ovo su samo nadmudrivanja i opipavanje pulsa, usput ce ameri prodati japanu i J. Koreji jos dodatnog naoruzanja, za kojih dvadesetak milijardi, jer im eto "treba." A amerika i kina su veci partneri, kineska jeftina roba se prodaje u americi, a ameri uzimaju kredite od kine.