Četvrtak, 28.11.2013.

20:13

Sećanje na rođendan bivše države

Društvo za istinu o NOB i avnojevskoj Jugoslaviji i Savez antifašista Srbije obeležili su 70 godina od Drugog zasedanja AVNOJ-a.

Izvor: B92

Seæanje na roðendan bivše države IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

192 Komentari

Sortiraj po:

my way

pre 10 godina

@(Jelena, 29. novembar 2013 11:32)

Te demokratske promene o kojima pricas su podrazumevale upravo raspad Jugoslavije, dok je preuredjenje cele drzave i zaustavljanje dezintegracije koja je tekla kontinuirano od Jajca, sve sto bi islo u prilog jacanju i ocuvanju zemlje bilo napadano kao "velikosrpska" ideja. Ali, sta ocekivati od neznalica ispraznih mozgova, koji ne znaju ni da je Milosevic, za razliku od ostalih, na vlast dosao, ne izborima, vec upravo kao vodja srpskih komunista (predsednik predsednistva). Nije vama bitna ni istina, ni pravda, ni Jugoslavija, nego samo da sirite bolesnu mrznju i lazi o Srbima i Srbiji, ali to je problem vaseg morala i inteligencije, vama na cast! Izjesce vas sopstvena zloba!

nenad

pre 10 godina

Jelena, posti si mi odgovorila evo i moje replike :srbi su izabrali Milosevica ns izboruma zato sto im je obecavao opstanak komunizma I Jugoslavije. DS je u tom sazivu parlamenta imao 7 poslanika ( za koje Sam I ja glasao te godine prvih parlamentarnih izbora u Srbiji posle pada komunizma)
Djindjic nikada nije bio Jugonostalgicar, da je posle posasti komunizma u Jugoslaviji bilo demokratskog kapaciteta ne bi na vlast u Hrvatskoj dosli neonacisti a u Srbiji komunisti u protivprirodnom bludu sa Seseljevim nacionalistima.
Toto je bio komunisticki diktator ispod cijeg sinjela je izmilela jedna Mira Markovic- pamtnom dosta

ZoranNS

pre 10 godina

(НТТ Ни, 29. novembar 2013 17:50)
Ono je bila prava država koja je umrla 1990. godine, trošeći dobra stvorena pod Titom mi još i danas imamo koricu hleba.

Mungos

pre 10 godina

Sto pre mi srbi zaboravimo ove komunisticke praznike i ideju Juge i zajednicke drzave to cemo biti srecniji. Pratite li kako je prosla Juga u seriji Ravna Gora i ko je ostao da se bori.

vera

pre 10 godina

bilo je lepo .žao mi je što je više nema .bila je poznata država u svetu,tito je veliki vođa .pozdrav svim jugonostalgicarima.
srećan praznik

НТТ Ни

pre 10 godina

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

И све је било толико „регуларно и легитимно“ у доношењу тзв. историјских одлука о уређењу Југославије, чему је у великој мери допринела и нелегитимна и непотпуна делегација из Србије, да се мора узети за пример демократије. Тито је проглашен за маршала, а показало се какав маршал таква му и војска и дуго се затим играло и певало уз козарачко коло. И то ми да славимо и даље? Срамота.

vesna

pre 10 godina

@ doktore,mnogo si pametan!!!Hoćeš da brojiš pluseve,a da ne čitaš komentare!?Pa,ne komentarišu svi isto.Nemoj se više nazivati doktorom.Možda doktorom neznanja,to jebi bilo u redu.

Ko nije živeo u SFRJ,može samo da žali,a jedino srpski nacionalisti komentarišu negativno,zaboravljajući da je Kralj Aleksandar stvorio prvobitnu zajednicu naroda.

Srpkinja,ali objektivna

Objektivno!

pre 10 godina

To je, bre, bila drzava, ugledna i postovana, a ne ove bananice, koje su nastale njenim raspadom! Nikada, ni jedna ex-Yu republika, niti njeni gradjani, nece imati status u svetu, kakav su imali Jugoslavija i Jugosloveni! Prokleti palanacki mentalitet "bolje da budem gazda u svom selu..."!

pucaj te,ja i sad drzim cas

pre 10 godina

@Nikada se necemo prizvati pameti, 29. novembar 2013 13:51 Ne izmisljaj.
Po standardu gradnje 77-e smo bili daleko ispered beca,gde je svaka jedinica na NBGD imala svoj klozet,dok je u austriji bilo moderno sabirne jedinice.
Srbija se naj vise izgradila od svih ex yu,zato je i bilo ljubomore.
Himna Boze Pravde je Srpskom narodu u svim varijacijama donosile glad,bedu,siromastvo,bolesti i potpisivanje palcem.
Da da batko kruna je naj goreg zla donela,posebno sto je pobegla.
5000 seselja,5000 nikolca,5000 ante pavelica,5000 ljotica,5000 draze mihajlovica i 500 miliona hitlerovaca nikad mi nece zabraniti da budem jugosloven srpskog porekla

Arminowski

pre 10 godina

Sretan ti rodjendan jedna i jedina domovino!! Ne glumite da vam je bilo loše. Samo se sjetite što ste imali za vrijeme Jugoslavije a što imate danas. Danas, jedno veliko ništa, kriminal, nezaposlenost, korupciju, mržnju, poroke, zavist. Mali poput makova zrna. Svako nas može kako želi i s koje strane im se prohtije. Ove današnje državice nazovi, baš kao sitne, jeftine prostitutke, olinjale i bijedne.

Za vek vekova

pre 10 godina

@(uros, 29. novembar 2013 13:09) Vidi se da si klinac zadojen crkvom.
Ako ides na medicinu ili tehnicke nauke,tu ces se susresti sa "hej jugosloveni","vi jugosloveni"....
A isto zvuci i na svapskom i na engleskom i na ruskom i na arapskom.
Trajace sve dokle ne umre poslecnji titov pionir,to ti je u BGD na NBGD 1984 godiste,a verovatno i nakon toga jer se juga raspala 1089-90.
Kako stoje stvari nadzivece te ponovo Jugoslavija ;-)

????

pre 10 godina

Jeste lepo smo ziveli,od USA kredita(107 milijardi$ na poklon),pa i sad da nam poklone opet bi dobro bilo.Srbija bogata a narod siromasan???Para se nema kafane pune.Srpka sela prazna,obevzvredjena,zarasla u korov,cekaju Arape da ih kupe.A vi i dalje placite i neka vam je sve drugi kriv.

KAKVA KOINCIDENCIJA?!

pre 10 godina

Tog dana se pored ostalog sećam i kao dana u kome su masovno klane svinje?!Mnogima je još uvek u nozdrvama miris toplih čvaraka.

Jugoslovenka

pre 10 godina

Moja mila domovino, srećan ti rođendan! Snage Mordora su te prekrile i razrušile, ali mi te nismo i nećemo te zaboraviti. Možda su uspeli da privremeno unište tvoje materijalno postojanje, ali klicu zajedništva i mira među PLEMENITIM LJUDIMA VELIKE ZEMLJE nikada neće uspeti da unište. Bićeš ti ponovo lepa, svetla i jaka...kad tad...

E dokle smo dogurali....

pre 10 godina

Nekada smo klali volove,svinje i jagnjice,a danas koljemo pastetu od 75grama,jer ce od 100 da se prejedemo.
Tako je ustanovila svetska trgovinska organizacija,cefta,efta ...

Igor

pre 10 godina

Prije 7 dana vratio sam se sa proputovanja Austrijom,Mađarskom,Slovačkom... zaključak putovanje je "Kako smo upropastili bivšu nam državu" koliko su ljudi na balkanu pametniji,prijatniji koliko je Balkan ljepši od ideala kojem težimo tj. famoznoj Evropskoj Uniji. Sram me je što živim na ovakvom balkanu koji je popunjen mržnjom i nacionalizmom a koliko smo mogli napredovati!!

Veseli

pre 10 godina

Svinjokolj,praznik,svi na okupu,rodbina,peva se,igra se,jede se,prica se,praznik je,pozdrav bezbriznom detinjstvu,pozdrav generaciji 74

Objektivno!

pre 10 godina

To je, bre, bila drzava, ugledna i postovana, a ne ove bananice, koje su nastale njenim raspadom! Nikada, ni jedna ex-Yu republika, niti njeni gradjani, nece imati status u svetu, kakav su imali Jugoslavija i Jugosloveni! Prokleti palanacki mentalitet "bolje da budem gazda u svom selu..."!

zoran kg

pre 10 godina

Devedesetih godina proslog veka citao sam interviju sa pokojnim Matom Bobanom vodjom Hrvata u BiH,izmedju ostalog je rekao recenicu koja mi i danas odzvanja u usima a koju je njemu ispricao Stipe Suvar.Citiram coveka:J.B Tito je pred samu smrt sakupio sve vidjenije Hrvate i rekao im da je komunizam u svetu na izdisaju i da sve sto imaju crveno uklucujuci i petokrake zvezde bace sto dalje od sebe po mogucstvu u Srbiju jel ce se Srbi trveti i boriti za komunizam sledecih 50 godina.I sad iz ovih komentara vidim da je pogresio kavih 50,jos 100 godina ce mo plakati za propalom Jugoslavijom i najvecim srbomrscem titom.

лаф

pre 10 godina

Сећам се кад сам певао песмицу пионири малени ми смо војска права сваког дана растемо ко зелена трава.

ja

pre 10 godina

29.Novembar je danas i u drugim bivsim republikama. Probajte da nadjete neki tekst o bivsem prazniku. Nema ga. A ovde, 90 posto vas kuka i zali za Yugom. Oskobodite se vise toga, idemo napred. Yugu ne mozete da vratite, i ne treba. Nikad vise. Posle svega, dobro je da smo se svi i razisli. Bilo je lepo ali gotovo je s tim.

Saša73

pre 10 godina

Svetlim suncem obasjana, ponosito sred balkana, Jugoslavijo, Jugoslavijo.. .

Živećeš još dugo u srcima miliona onih kojima si bila jedina prava domovina, a takvih je sve više i više od Vardara pa do Triglava . . .

dado

pre 10 godina

ovo bi trebalo da bude stivo za "zutu stampu" pa da se otvore svi tajni i javni arhivi sa svim pikanterijama o bivsim vladarima nasih zivota
Svakako nije ni daleko od tracpisanja, jerbo svakodnevno slijedi red kroatofobije pa red nostalgije....

Nikada se necemo prizvati pameti

pre 10 godina

Jedan od najnesrecnijih datuma za srpski narod u istoriji.
Da imamo imalo svesti, bio ovo dan zalosti/secanja na komadanje srpskog naroda kroz formu republika i pokrajina i stvaranje novih izmisljenih naroda, taj proces jos traje s novom nacijom Vojvodjana, to su samo Srbi naravno koji se tako izjasnjavaju.
Ispade da je sumski crveni zbor bio medjunarodna konferencija o nepovredivosti granica, naravno - preko srpskih ledja.

historija

pre 10 godina

Nisam neki fan bratimljenja na silu, ali neki oblik saradnje sa susedima, nadam se ovaj put po zakonu, je prirodna i normalna stvar.

MITA

pre 10 godina

Prilicno sam vremena proveo-ziveo na Jadranu u mom zivotu od preko 60 godina starosti i nebih se slozio sa recima mnogih YU nostalgicara. Tacno je da je Jadran po meni najlepe more na svetu ali uglavnom u letnjem periodu !! Gde ste bili YU nostalgicari zimi na Jadranu ????

Zivota

pre 10 godina

Divno secanje na 29. Novembar '82. Dvokrevetna soba i pun pansion u hotelu Brioni na Verudeli kod Pule. Bivsa draga i ja. Politika apsolutno iskljucena, samo ljubav.

Iza Brda

pre 10 godina

@ceva, 29. novembar 2013 11:58
Neko je lepo napisao pre neki dan. Vi, Srbokomunisti i Jugosloveni se ponašate sa pozicije:sve što drugi govore je laž, jedino MI znamo i govorimo istinu.
"Rad delegata započet je himnom "Hej Sloveni" u izvođenju pozorišnog hora narodnog oslobođenja oko 19.20, da bi se završio u 5 časa ujutru kozaračkim kolom. Radnim delom zasedanja rukovodilo je Predsedništvo u sastavu: dr Vojislav Kecmanović, dr Ivan Milutinović, dr Sreten Žujović, dr Josip Vidmar, dr Pavle Gregorić, dr Zlatan Sremec, dr Sulejman Filipović i pravoslavni sveštenik iz Krupnja Vlada Zečević."
Izvor: Wikipedia
Moša Pijade je IZABRAN u izvršnu funkciju NKOJ (Nacionalni Komitet Oslobodjenja Jugoslavije), odlukama AVNOJ-a.
Dakle, ni ono malo falsifikovane istorije kojom su Vas kljukali u serijama "Otpisani", "Kapelski kresovi"...niste uspeli da savladate kako treba.
Inače, za Vašu informaciju, Moša Pijade je ispred komunista "overio" dogovor u Lepoglavi (zatvoru) o medjusobnom nenapadanju i saradnji sa ustašama i Antom Pavelićem "kada za to kucne čas".
Srpskih delegata, delegiranih od strane ćelije KOMUNISTIČKE PARTIJE SRBIJE, u Jajcu na zasedanj AVNOJ-a, odgovorno tvrdim - NIJE BILO!

kling klang

pre 10 godina

U toj državi pri prenosu košarkaških utakmica na poluvremenu se puštao Kraftwerk i Joy Division. Mali primer zašto je SFRJ bila to što jeste, a Srbija danas brlog kakav zaslužujemo.
(KKJ, 29. novembar 2013 06:50)

ovaj "mali primer" je u stvari odličan primer. hvala za komentar.

legionar

pre 10 godina

Da je ta Jugoslavija valjala,sacyvali bi ste je.Ovako ostevite se pljuvanja moje Srbije,postojala je pre Jugoslavije,a kao sto znamo nadzivala je Jugoslaviju...i jos dugo dugo ce ziveti.

Iguman Nemanja

pre 10 godina

Da su svi narodi SFRJ hteli da se mirno raziđu ne bi rata ni bilo!
Ali htedoše da daju pravo svima da se otcepe osim Srbima kojima beše dosuđeno da ne smeju da žive u državi u kojoj žele.

E pa neće moći.

Dok se na balkanskom poluostrvu pravedno ne reši pitanje granica Srbije nema ništa od stabilnog regiona i srećne budućnosti za ničiju decu.
Administrastivne granice ne smeju da budu "sveta krava" i Srbiji i srpskom narodu mora da se povuku pravedne granice koje će da mu omoguće da živi bezbedno ma gde god da jeste.

Najveće žrtve rata ispadoše Srbi!

Ne može to tako.

MaksaMax

pre 10 godina

Da smo bili pametni i nismo poklekli pred modernim neprijateljem zapadom koji nas je rasparcao i danas bi uzivali. Sve se moglo dogovoriti za stolom samo da smo zeleli tako. Jugoslavija nije mogla vise postojati kao takva ali mogla se pretvoriti u uniju kao sto je evropska danas samo sto bi bilo u njoj 6 drzava... niko nebi smeo da nas takne i postovali bi nas kao nekad. Ovako nam ostaje secanje na nesto lepo i zivotarenje u bananijama.

Ohrid

pre 10 godina

Ah da moze da se vreme vrati unazad da pozivimo bar jos neki dan u tu drzavu, siguran sam da i danasnji najveci pluvaci bi zavoljeli Jugoslaviju, najbolju drzavu na svetu.

29ti Novembar je bio praznik, ove danasnje ima ih puno al nikog ne dozivljavam kao taj.

Jos se secam prvog razreda i marame u skoli, armije, akcije Skoevca, Prleta i Tihija, Mladena Delica u Splitu, kosarkasa, mitskog finala u vaterpolu, Veselina Vujovica, Bojana Krizaja ...
I da ne duzim do sutra da pisem malo je. Suze su mi na ocima

СРЕЌЕН РОДЕНДЕН ТАТКОВИНО

hawkeye

pre 10 godina

Znam samo da sam imao bezbrižno,srećno i prelepo detinjstvo,sazrevanje uz prave vrednote(sportske,muzičke),da su ulice bile pune kao i sportski tereni odraslih i dece i da nitko nije kopao po mestima za odlaganje đubreta,nismo imali mnogo ali nebi to vreme menjao za nijedno drugo,posebno ovo u kojem sad živimo,generacija 70.

ivitza

pre 10 godina

Ovaj praznik je bio bratstvo i jedinstvo i u porodicama. Svi su se skupljali prilikom klanja svinja. Sad je i ta radost balkanskih plemena zamrla. Eto, moram da radim za svinjsku daću, dok cela porodica proba čvarke i mlado vino... In vino veritas!

MITA

pre 10 godina

Koliko sam primetio: SFRJ ne postoji vise od 20 godina !! Hajmo da se podsecamo na datume osnivanja Kraljevine SRBA-HRVATA-SLOVENACA, pa na datum osnivanja SRJ Savezne republike Jugoslavije i potom SCG Drzavne zajednice ili mozda na datume promena imena i DRJ Demokratske republike Jugoslavije u FNRJ Federativna narodna republika Jugoslavija i ko je bio prvi predsednik Vlade u Kraljevini Jugoslaviji nakon drugog svetskog rata, a bio je TITO, pa se glasalo sa Kuglicama za Kralja ili Republiku itd !!!

Jelena

pre 10 godina

"kakav je to demokratski princip gde nema slobodnih visestranackih izbora i gde se jedan covek bira za dozivotnog presednika."
Tako je; ali kada je dosao trenutak da se to promeni, kada je otpocela demokratizacija, umro dozivotni predsednik, SRBI nisu hteli promene. Drzava nije bila demokratska, ali Cehoslovacka ili Poljska su bile jos manje demokratske, ipak, usle su u politicku i ekonomsku tranziciju. To je htela i Slovenija, na prvom mestu, Hrvatska, odmah posle nje, a Srbi su izabrali najgoru mogucu vladajucu garnituru sa Slobom i Mirom na celu i tome su se usprotivili. Sva sreca (za Slovence, Hrvate i ostale) da Srbi nisu imali snage da to nametnu svima. Drugi su se odvojili, a Srbija je ostala u svom mraku, osim kratkog svetlog perioda koji su sami okoncali hicem u Djindjica.Momentalno je na evropskom dnu, a, kao i uvek, krivi su joj drugi - od Turaka, preko Karadjordjeviceve Jugoslavije, dokomunista i Hrvata.

...

pre 10 godina

najed85
Da, Srbija je kriva.
Nema Srbija ni resurse ni pamet, a i ovo malo zemlje sto ima kao da nema, upravo zbog nedostatka pameti!
Te price o tome kako mozemo biti mocni i bogati su izmislili tajkuni i politicari kako bi nas ubedili da ce biti bolje, samo ako nastavimo da cutimo i radimo sta nam se kaze dok oni gomilaju lovu.
A na ulicu su izlazili mnogi pa nikog nije bilo briga sta narod hoce.
Dok se narod nije zamlacivao izborima i glupostima, ziveli smo odlicno, dok nam je jedan covek vodio spoljnju i unutrasnju politiku ziveli smo odlicno.
Cim je taj nestao, mi smo udruzeno sve to lepo unistili i poslali u istoriju. A sve to vodeci se se izjavama da ce bogata Srbija biti "nova Svajcarska". U to neki i danas veruju. Jugoslavija je bila jedina drzava u kojoj su Srbi dobro ziveli.

Prorok

pre 10 godina

Na Dan republike 1973. bio sam dete,i sa mladjim bratom i majkom i ocem uselio sam se u stan koji je moj otac dobio od drzave.Otac je radio u osnovnoj skoli kao profesor srpsko-hrvatskog jezika.Danas,jedan od mojih drugova radi kao profesor srpskog u istoj osnovnoj skoli,zivi kao podstanar , plata mu je mala,stan mu je misaona imenica;kao i meni novi stan za moje dete koje studira,i jedva mu krpim rate za fakultet...
Samo deo zivotne storije o nekadasnjoj SFRJ i danasnjim ,bivsim republikama,u kojima je sve tako slicno i beznadezno u mnogim segmentima zivota,pogotovo u Srbiji,na zalost.

najed85

pre 10 godina

Da,da Srbija vam je kriva sto se sada zivi lose. Srbija je takva kakav joj je narod. Vlast bira narod, nije obrnuto. Sad zalite za jugoslavijom a glasate za Vucica i Nikolica, Kostunicu, Dacica itd.. Izadjite na ulice pokazite im koliko vam je lose. Isto vazi i za ostale DS, LDP, sve je to ista bagra. Moze Srbija postati bolja od Juge, ima resursa, ima zemlje, ima pameti. Samo treba izaci na ulice i rasterati bagru i poceti raditi..Samo treba neko da povede..

Jugoslovenka

pre 10 godina

Tada, kada sam odlazila iz te nase drage Juge u inostarnstvo sa ponosom sam govorila odakle sam, danas se stidim da priznam da sam iz Srbije! Srecan vam praznik, Jugosloveni!

VASA

pre 10 godina

Prije cemo mi umrijeti...nego svoje zemlje dat ! Bogami prilicno je umrlo iz korpusa bratstva i jedinstva SFRJ u ratovima prilikom raspasda SFRJ !

ceva

pre 10 godina

@Iza Brda Kako se neki ljudi trude da promene istoriju! I onda se cudimo sto se snima serija "Baba se ceslja na ravnoj gori". Za pocetak Mosa Pijade je bio potpredsednik AVNOJ-a.

Nezadovoljan gradjanin

pre 10 godina

Nije ovde nazalost opsteprisutan komunisticki gen,nego samo svest ljudi da ste vi nacionalisti kao velike srbende,hrvati i mudzosi upropastili sve.Nije ovde cak toliko ni patnja za Jugoslavijom nego za daleko boljim zivotom,smanjenim tenzijama izmedju naroda i dr.

Umesto da mislite na sebe,da sad ne zavisite od ovih politicara i od stranaca,vi nacionalisti se kao nesto uzdizete Srbijaaa ovo Srbijaaa ono,mi smo Srbiii.E da vas pitam Srbiii,kako ste to dozvolili da vam Hrvati drze skoro celu prehrambenu industriju?

Toliko ste zaslepljeni time da ni ne vidite da to samo ukopava stvar,pa sad ,da ne upotrebim neki drugi izraz, nas razaraju sa svih strana...Eeeh zato je morao postojati i goli otok i sve ostale mere...Kad shvatite da ne mozete pobeci od Hrvata,Muslimana,Albanca i drugih, tim pre cete shvatiti ovaj tekst.

Ne znam za vas ali ja cu radije da zivim sa Hrvatom i Muslimanom da bih imao daleko vise bolji zivot,crveni pasos,more i sve ostalo.Posto ne verujem da vam vas bog i ostali sveci to mogu podariti sada,jedino vam ostaje da premestite kompletnu Srbiju na Kamcatku pa da zivimo lepo pored Mongolije,Koreje i Japana,dok i sa njima ne zaratiTE.

*Jedva cekam da vidim ove tinejdzercice cetnike kad budu krenuli da traze posao,pa kad krene kuknjava o siromastvu,tad lepo u crkvu pa kod boga na rucak...

Tanja

pre 10 godina

Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!

Svim Jugoslovenima, srećan praznik, i neka sudbina dozvoli da ga nekad opet svi zajedno slavimo u nekoj novoj Jugoslaviji!

xxx

pre 10 godina

Besplatno skolovanje, obrazovanje, stanovi koje nam je drzava davala, suguran posao za sve, plata preko 1000 maraka, nepostojanje kriminala i droge, mocna vojska koja nam je garantovala bezbednost i celovitost teritorije, mocan predsednik koga je ceo svet uvazavao i docekivao uz pocasnu gardu i sve pocasti.... hiljade fabrika i uspesnih preduzeca...
To su neke od karakteristika jugoslovenstva.
Korupcija, tajkuni, droga na svakom cosku, beskucnici, nezaposleni, mafijaski obracuni na dnevnoj bazi, trgovina ljudima,sverc,prebogati politicari, penzioneri koji kopaju po smecu, retki zaposleni postali bankarski duznici, siromasne, male jadne zastarele vojske, koje sve zajedno nemaju tehnike koliko je JNA izvela na paradi u Beogradu 1985, teritoriju nam uzima ko hoce, politiku nam kroje i odredjuju strani ambasadori, fabrike porusene ili prodate strancima, predsednici i premijeri za koje u inostranstvu ne znaju ni kako izgledaju.... to su samo neke od "odlika" Srpstva, Hrvatstva, Bosanstva i svih ostalih ideologija koje vladaju posle raspada SFRJ.
Pa vi sami procenite sta je bolje.

123

pre 10 godina

Pogresan put
Nije Jugoslavija bila " grobnica srpskog naroda", po onome kako je srpski narod tada ziveo, a kako zivi sada, pre bi se moglo reci da je danasnja Srbija "grobnica" srpskog naroda.

Vojvodjanski Madjar

pre 10 godina

Danas preko mog srca stoji crvena petokraka na plavo belo crvenoj pozadini. Slusa se "Kud narodna vojska prodje" i "Uz Marsala Tita". Pozdrav svim zemljacima od generacije 1971!

c i t i z e n

pre 10 godina

Na danasnji dan ,pre 43 godine, postao sam pionir. To je jedan od lepih dogadjaja iz detinjstva kojih se vrlo jasno i rado secam.
Ja sam imao detinjstvo, mladost, ciljeve, put i zrelo doba. Sta imate vi,koji pljujete po mojoj domovini? Sta ste stvorili?
Dragi sunarodnici, Jugosloveni, srecan vam Dan Republike!

Uros

pre 10 godina

Kada je osnovana, bila je skoro sravnjena sa zemljom, znaci '45 se krenulo skoro od nule... Ako nije valjala, kao sto neki kazu, kako to da vec cetvrt veka hiljade lopova iz nekoliko razlicitih drzavnih elita (osim slovenacke) cerupaju ono sto je ostalo kada su je unistili? Pa od cega? A Slovencima je bilo dovoljno da sacuvaju ono sto su gradili tokom SFRJ i sada imaju sasvim pristojan standard... Kako to, kad nista nije valjalo?

blue_madness,zg

pre 10 godina

Tu je rođen Maršal Tito
naše ime ponosito
ko heroja ceo Svet ga zna
blago zemlji što ga ima
pamtit će se vekovima

živela Jugoslavija!

pozdrav iz Zagreba svim drugovima Jugoslavenima širom Svijeta.

Nenad

pre 10 godina

Da smo bili pametniji ne bi bilo ni Kraljevine SHS a ne SFRJ. Svako na svoju stranu pa kako se ko snadje... ovako Srbija vracena u feudalizam, a "nasa braca" ponosno isticu svoj fasizam.

Srđan Lalić

pre 10 godina

Čemu ovo? Da li je moguće da danas,posle svega proživljenog u zadnjih 25 godina,posle otkrivanja zločina iz Drugog svetskog rata,posle otkrivanja zločina tajnih službi za vreme komunizma u Srbiji ima ovoliko jugonostalgičara? U Hrvatsko divljaju ustaše. U Bosni i Sandžaku ima više mudžahedina nego u Iranu. U Crnoj Gori zabranjeno isticanje srpske zastave (ali i svih drugih). I mi opet verujemo da je Juga bila raj. Pa jedva su čekali da se međusobno pokolju i jedni drugima popale kuće. Ne daj Bože da se ikada više skupimo,eto prilike za neki novi rat. Samo što dalje jedni od drugih. Međusobna mržnja je ovde genetski predodređena. Na ovaj datum zastave treba da stoje na pola koplja.

Pionirka

pre 10 godina

Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo,matero i maćeho....Ju-go-sla-vi-o na noge pevaj nek te čuju ko ne sluša pesmu slušat će oluju...

Djole

pre 10 godina

Vise pisite o nesreci koju je ta Juga sa sobom donela Srpskom narodu, o stradanju i zlu koje su proziveli nasi pradedovi, inace izgubicemo nacionalnu svest da su nam ti Hrvati najveci dzelati u istoriji . Nemastina nas je zaslepela, i vidimo samo "bezbriznu" Jugoslaviju u kojoj se zivelo bolje. Branite ljudi Srpstvo, to nam je i sadasnjost i buducnost, ne rasipajte uzalud energiju na razne jugoslavije! istorija nas opominje!!

пирјан

pre 10 godina

По причама старијих људи то су била лепа времена,али морају да схвате да се тад другачије живело јер омладина није заглупљивана интернетом и деца су се играла у песку с пластичним колицима а ова данашња се играју на сплавовима с пиштољима.Дигао сам руке од тог да ће мени доћи бољи дани али ћу се борити да бар моја деца живе у нормалној држави.С тога дајем пуну подршку Вучићу у борби против криминала и корупције.

Jugoslovenski element

pre 10 godina

Jugosloveni sretan vam praznik!

Ima nas dosta i ima nas svuda, i na Balkanu i svuda po svijetu!
Ucimo svoju djecu ljubavi i istini, nase vrijeme tek dolazi. Sada su sansu dobili oni sto su virili iz prekrupe i mislili da bi sve bilo divno "samo kad bi oni sofirali", svi oni ljaksani, Ferkonje i levati puni mrznje , neznanja i frustracija.
Samo uzdignute glave, ponosno, mi se ne stidimo svog porijekla mi smo dio velike ideje - ideje zajednistav, solidarnosti i ljudskosti.
Ti ideali moraju pobjediti nad ovim jadnim propovjednicima sebicnosti, nasilja i uskogrudosti.
Sretan Dan Republike!

Dacha

pre 10 godina

Svakog 29. se prvo setim slova od stiropora na crvenom platnu.
Kao klinci, maštali smo da damo život za Tita, da skočimo ispred bombe ili metka kao vučijak Luks, i da operetskim potezom zaslužimo večnu slavu.
Danas mi dođe kao lek, to što nam se sajber-klinci smeju. Jugovići su bili čudovišni križanci, nešto između Amerike i Severne Koreje.
A Šiptari su se i onda bunili i ginuli za svoju stvar. Hrvati su jo 70-tih štampali u osiječkoj tvornici "žigica" (šibica) kutijice s ustaškim grbom, a Janezi su bili isto tako dosadni kao i sada...
Užasno sam voleo tu državu lepog oblika, a sada je se sećam s prezirom, kao najgore matere na svetu.

Da li su to bila bolja vremena, ili smo bili bolji mi?

pre 10 godina

pre nego što krenete da polemišete o nekoj "skrivenoj" istoriji, i kako je Jugoslavija bila propast ovog ili onog naroda, i kako su "komunjare" storile jugoslaviju da unište nekog, zapamtite sledeće:

1. Jugoslaviju nije stvorio Tito, već Kralj
2. Jugoslavija se nije raspala zbog komunizma već zbog nacionalizma
3. Od '45 do '85 je izgrađena cela infrastruktura koju i dan danas koristimo u ovim našim "državama"

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Tesi pomalo ta cinjenica sto za sve druge narode i bivse Republike te nekadasnje zajednicke drzave bar postoji neka nada da se u buducnosti ponovo nadju u "zajednickoj EU", da zive normalno, civilizovano i u medjusobnom Miru i uvazavanju, za sve druge samo ne i za Srbiju koja je izabrala drugu stranu i koja je cvrsto resena da ostane "Ruska Gubernija" !

zasto

pre 10 godina

Imali smo svoju industriju, svoju poljoprivredu, muziku, sportiste , raskosnu prirodu i JEDINSTVO!Sve vrednosti som pustili niz vodu i dozvolili da nam tudje sile diktiraju zivot. Pravicemo cipove, siti neke krpe, i obradjivati ovu jadnu zemlju stranim kompanijama. Sve je to ok jer smo hteli da jedemo hranu iz Mc Donald`s i da velicamo ne ljude poput Tudjmana,Milosevica i Izetbegovica. Nista lepo nije ostalo a mogli smo sve

ribice

pre 10 godina

Bila je država bez većih socijalnih razlika.Obrazovanje i zdravstvo su bili besplatni i dostupni svima, za razliku od danas gde se bez novaca ne možeš obrazovati ni lečiti.

krmelj

pre 10 godina

29.11. treba da zapamtimo kao praznik najvećeg zla koji je mogao da zadesi Srpski narod. 29.11. je datum skoro 50 godina života pod represijom, uništavanjem nacionalnog identiteta i kulture Srba. Zbog lažnog bratstva i jedinstva, prodali smo sve što nam je sveto, i sada i mi i naša deca plaćamo tuđe ideale.

surova stvarnost

pre 10 godina

Mislim da ovo što se dešava sada nije posledica postojanja SFRJ, koliko je nedostatak želje kod političara da se izbegne rat, mogla je SFRJ da se raspadne i mirnim putem da nije par generacija potpuno poludelo i počelo slepo da veruje ratnohuškačkim političarima. Najluđe što su to generacije koje su najviše iskorostile od tog "divnog" života. Pored toga, toliko su se svi trudili da izbrišu postojanje SFRJ, jer više nije bilo smisla objašnjavati bratstvo i jedinstvo, da su sve pozitivne stvari (domovi kulture, radne akcije, rad sa mladima, sindikalno delovanje, solidarnost, nizak nivo kriminala...) nestale, a negativne (zataškavanja, politički progon, medijsko ispiranje mozga, krađa državne imovine, burazersko upravljanje u javnom sektoru...) ljubomorno čuvaju i dan danas. Da je moja generacija dobila tako nešto na poklon, ne bi sad od svega ostale mrvice i to buđave.

Marijan

pre 10 godina

Juga nije mogla opstati ako je u njoj istovremeno Hrvatska i Srbija. Hrvatska nikad nije prihvatila Jugoslaviju, a Srbiji je Jugoslavija bila kompromis umjesto velike Srbije za kojom neki u komentarima dolje još uvijek žale. Svi drugi narodi Jugoslaviju su iskreno voljeli.

mario

pre 10 godina

(realan, 29. novembar 2013 06:48) Nikako vi da prezalite da mora vise nema i besplatnog odmora.
Da vidjelo se osamdesetih kako je bila ekonomski jaka restrikcije struje, par -nepar, nema kave, nema praška za pranje e tog se ja sjećam.... kojih 2000 maraka penzija možda su to imali partizani ili partijski poslusnici..

ribe

pre 10 godina

Država u kojoj su svi građani bolje živeli već danas što žive u nastalim državicama. Država koja je bila cenjena u svetu. Jedna od zemalja osnivača UN.

sremac

pre 10 godina

Kad se pomene 29. Novembar, setim se praznika bez skole i sremskih svinjokolja kod deda Ive. Hladna jutra, ponekad sa snegom, jutarnja kuvana sljivovica za zagrevanje i kafa za dobro jutro za odrasle. Gomila ljudi u dvoristu, svi uz sljivovicu pripremaju se za ono glavno. Prvo se napravi krvavica, pa tope se cvarci, kremenadle se vec rostiljaju dok matorci uz rakijicu mesaju meso za sremske kobasice. Keva pere crevca, cale vec trpa dzigernjacu u debela creva, u tanka idu kobasice koje ce deo odma na rostilj a drugi u pusnicu. Prave se sunke, prsute, slanine. Neke sarene a druge one debele, sapunjare. Mi klinci trckaramo po dvoristu i cekamo na meso sa rostilja. Komad hleba, kremenadla i juri opet po dvoristu. I tako nekoliko dana, uvek se nekako poklapalo da se spoji sa vikendom. Pre ili posle, svejedno.
Nekad bese...

ribe

pre 10 godina

Mir, sigurnost, standard. bezbednost, vojska, policija, sudstvo, školstvo, obrazovanje, privreda, monetarni sustem, nauka, kultura,,. nema oblasti u kojoj nije bila razvijenija od današnjih nastalih država.

Ddule

pre 10 godina

Jugoslaviju su rusili Milosevic i Kosovari, oni koji su vodili rusilacku "jogurt revoluciju". Oni su izabrali opciju rata, umesto da pristanu na model konfederacije, i na kraju izasli kao najveci gubitnici.

FRA@

pre 10 godina

Samo budale,polupismeni i koji nisu dozeveli ex--Ju
kako je bilo tada--pricaju same gluposti !!!

POGLEDAJTE SE OKOLO SEBE-- DUGOVI STO PUTA VECI U SVAKOJ DANASNOJ
DRZAVI(REPUBLIKI) --I SIROMASTVO !!!

дипломирани студент

pre 10 godina

Боље да никада није ни постојала.
Чим смо почели са уједињавањем потписали смо нашој лепој Србији пресуду.
ЖИВЕЛА СРБИЈА!

Iza Brda

pre 10 godina

Samo ste u tekstu zaboravili da objavite jedan detalj:
U Jajcu 1943-će na ilegalnom zasedanju zabranjene stranke (KPJ), nije bilo predstavnika iz Srbije.
Da li vam , bar malo, današnja situacija liči na onu iz Jajca. Opet su svi narodi koji su činili, i sve republike koje su činile bivšu SFRJ na jednoj strani, a Srbija, sama, na drugoj.
Stepen demokratije, ljudskih prava, EU integracija, tolerancije, slobodnog tržišta, trgovine...svi parametri koji odrsdjuju jedno društvo i državu, u zemljama bivše SFRJ se meri i ocenjuje prema animozitetu i ponižavanju Srbije i srpske manjine u tim zemljama.
Sva vrata belog sveta, našoj bivšoj "braći", su širom otvorena, samo da kažu, lanu, izjave, da su Srbi rasisti, fašisti, šovinisti, ksenofobi, genocidni...
Svaka šuša može da se po..ša po Srbiji, bez reakcije naše države i vlasti.
Oni koji žale za SeFeReJotom, imaju razloga. Imali su privilegije u tom sistemu, kupljeni su za stan u nekoj novogradnji, nagradjeni sa mogućnošću da odu sa sela, batale motiku i postanu "gradjani". Da prvi put vide more, i provozaju "keca" do Trsta, da primaju platu, a ne rade ništa.

Najznačajniji datum u nas u poslednjih 70 godina

pre 10 godina

Drugo zasedanje AVNOJ-a održano je u Jajcu, u noći između 29. i 30. novembra. Zato se Dan Republike i proslavljao 29. i 30. novembra. Oba datuma su ravnopravna, a na grbu SFRJ stoji samo prvi datum, kao datum sastajanja većnika. Datum sastanka (zasedanja) određen je u spomen na bitku na Kadinjači, kada su izginuli svi borci Radničkog bataljona, štiteći povlačenje iz Užica, gde je od 24. septembra do 29. novembra bila formirana Užička republika (kao zametak buduće države sa KPJ na čelu).

anticenzura

pre 10 godina

Drzava koja je nas Srbe mnogo kostala,na zalost dosta nase brace je proterano i pobijeno jer nisu bili dobri za taj propali sistem! Bilo,ne ponovilo se!!!
Inace sugosslaviju nisu stvorili crveni,jer u komentarima uglavnom kukaju za crvenima,a valjda znaju da su temelji te nesrecne nakaze stvoreni ranije!

ribe

pre 10 godina

Država u kojoj su svi građani bolje živeli već danas što žive u nastalim državicama. Država koja je bila cenjena u svetu. Jedna od zemalja osnivača UN.

pera

pre 10 godina

znam samo da su se svi mogli školovati i lečiti i da nije bilo ovoliko lopova,droge,nasilja...i da,više se i proizvodilo u humanom socijalizmu nego u banditskom kapitalizmu,svaka fabrika je imala i željeznički kolosek za robu,danas nema ni fabrika a ni sa prugama nešto ne stojimo najbolje.
naravno ima i dobitnika u novom vremenu,lopovi,popovi,narko dileri...i najgori među njima komunisti prevrtači.

passe

pre 10 godina

Jedina dobra stvar je da se tu skupila grupa ljudi koja je 48me mogla da se suprotstavi Staljinu. Zamislite da je npr. nastala velika Srbija 1918, I onda na kraju 45te dosle Ruje I stavile nas za gvozdenu zavesu. Niko ne moze da me ubedi da je Bugarima bolje nego nama...

Mujo 11

pre 10 godina

Neko na svojim komentarima, ovdje vice "Zivela Kraljevina Srbije", a neko Zivela YUgoslavia...!
Kako da zivi "Kraljevina Srbije", ili Yugoslavia, kada nijedna, pa ni druga ne postoji vise, one su umrle!
Onima koji su stvarno voleli, i imaju nastologiju za bivsu drzvau, zvanu Yugoslavija, iskrene cestitke!
Vecina ljudi u bivsoj Yugoslaviju dobro su ziveli, mozda bolje nego danas! Kada bih bila stvarni sprovedena ideja prave Yugoslavia, gdje zivi svi narodi ravnopravno, i dan danas bih Yugoslavia postajala!
Od raspadanje Yugoslavie svi su dobili, svi su izgubili nesto, a najveci gubitnik je taj narod koji ima najvecu nastologiju za stare vermane, za vreme bivse YU!

boris

pre 10 godina

O boze, bas me zanima dali hrvati skave danasnji dan kao Srbi po novinama i forumima, oni dobise drzavnost, svi na racun Srbije, komunisti Srbiju rasparcali na 3 dela, jadnin smo mi i 29.novembar.
Kad zivimo u u bliskoj proslosti nismo ni za bolje a srpsku istoriju niko ne proucava ni ne ceni, nedao bog da istoriju imaju oni koji su na racun Srba dobili drzave (Hr. Slo. Mak. Bih.)

Od Vardara pa do Triglava

pre 10 godina

Najlepša država koja je ikad postojala,ekonomska velesila,vojna velesila,sportska velesila...Velika šteta što se sve ovako završilo i što moje mladje generacije nisu bar malo živele u ex-Jugi...Nekad su ćale i keva išli pevajući na posao...Ja sad idem plačući jer tamo me čekaju šefovi kojima samo bičevi fale(kao u robovlasnistvu)...Neko kaže sad je demokratija a ja kažem sad je robovlasnistvo a tad je bila demokratija...

Bidzi

pre 10 godina

Danas je dan Republike...i ne sanja se vise stari san,cekaju pasos da odu van....Danas svako zna da je glava samo jedna,danas svako zna pred kim pasti na koljena...Danas je dan Republike,stari kaze otvorite prozore,p'jan je,cini mu se da logorske vatre u daljini gore....

nenad

pre 10 godina

kakav je to demokratski princip gde nema slobodnih visestranackih izbora i gde se jedan covek bira za dozivotnog presednika. Kraljevina Jugislavija nije bila neki primer demokratije ali su bar postojale razlicite partije i izbori. SFRJ je bila degradacija u odnosu na svoju predhodnicu I kao sto sve ima uzrok I posledicu, tako I krvavi raspad SFRJ nije nikakvo cudo , kakvi temelji- toliki I rok trajanja I takav nacin raspada.

u prolazu

pre 10 godina

Bila su to možda lepa vremena,ali to je bilo pre 30 godina. Okrenimo se
budućnosti i prestanimo se vraćati u nazad. Razbijmo retrovizore i samo tako nam može biti bolje. Sve je upropašteno i puno rada i vremena treba proći da se na zelenu granu dođe.

glasac ds-a

pre 10 godina

Kada ćemo mi Srbi da prekinemo da pominjemo državu u kojoj smo najviše izgubili od svih naroda,što se da videti u zadnjih 20 godina !? Samo budalu tuku dva puta za istu stvar...

ja

pre 10 godina

za pionir-sve je to bila farsa,a cijenu svega sto nam je uradjeno placace i nasi unuci.Ne ponovila se vise,jer smo samo mi Srbi vjerovali u nju

Bojan

pre 10 godina

O Bože, kako je bio dobar praznik, kako je bila dobra ta država, kako je bilo lepo živeti u njoj...

Pozdrav svim dobrim ljudima od generacije 1972. (Cole, 29. novembar 2013 01:22)
Svaka cast na komentaru.Bravo!Pozdrav 1971 godiste.

iggy

pre 10 godina

Mozda je bilo lepo ziveti al se isto tako i znalo da ne moze to mnogo trajati. 3 vere, 6 drzava , 6 kultura, to je tesko kontrolisati da bi opstala jedna drzava. Srbija je u svakom ratu polozila najvise zivota i najvise stradala za taj jugoslovenski narod. I sta smo time dobili, da nam se danas smeju te iste drzave koje koje je srpska vojska oslobadjala kroz sve ratove i da te iste drzave priznaju Kosovo i svode nasu teritoriju na minimum.

mima

pre 10 godina

Zašto več jednom ne priznamo da nam nije Jugoslavija kriva što nemamo slogu nego mi sami.Dokaz je sva naša istorija nikada se mi nismo udružili kao narod a u komunizmu smo odlazili da da cinkarimo svoje srbe koji su išli u ccrkvu ili slavili verske pravoslavne praznike da jih sklone i da jim nanesemo štetu.Sami smo se srsmili porekla zbog interesa e zato nam je kako nam je a to nije od Jugoslavije nego od mnogo prije.Srećan praznik!

realan

pre 10 godina

Bez obzira,kojoj političkoj stranci pripadate
opoziciji ili vladajučoj,hvala vam što ste od jedne
jake industrijske,poljoprivredne,turisdtičke zemlje,za samo
samo četvrt veka uspeli napraviti,nekoliko banana republika.
Čestitam,što ste u tako kratkom roku,sje..li,sve čega ste se dodakli.
Čestitamvam,što ste u ono malo firmi što je još ostalo,uspeli zaposliti
svoje rodjake,i komšije iz vašeg zavičaja,tako da običnom svetu ostaje,
da se potuca po belom svetu za koru hleba.
Gdesu naše banke?ko jih je ukrao?
čestitam vam što ste uspeli,uništiti komplet industriju,radničku klasu
sa sve njihovim odmaralištima po prelepoj nam Jugoslaviji.Polovina stanovništva je od te tako nam omražene Jugoslavije,dobilo stanove,koje ste odkupili po raspadu za par maraka.Prosek penzije je 70tih bio 2000 marakaOvo vredi za sve republike,koje su nastale raspadom,naljepše i najbogatije nam Jugoslavije.Sadašnji političari nisu u stanju da okreče,što je u Jugi sagradjeno.Žao mi je,što ne mogu čestitati rodjendan Jugoslaviji,ali ipak ostale su lepe uspomene,od kojih se nažalost ne živi!
ps.Ako ovo pismo objavite,hvala vam,a minusarima,šta da vam radim,pitajte roditelje,ako mislite da sam nešto slagao ili preuvelićao!

Glavom i bradom

pre 10 godina

"Bila je dobra ta Jugoslavija,samo da je imao ko da je izdrzava."
Salu na stranu (mada i nije sala),nisam dugo razmisljao o Jugoslaviji,ali poslednjih nekoliko meseci cesto postavim sebi pitanje - da li bi se recimo germanski narodi odrekli Nemacke tako lako,kao sto su se Juzni Sloveni lako odrekli Jugoslavije?

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Kada god pomislim na bivšu zemlju sjetim se kako je završila, ali ovo je najbolje iz te zemlje, inetelektualna mladost i uopšte ineteligencija koja je činila tu zemlju respektabilnu u svijetu i jedna od najboljih rok scena Evrope i njen film čiji je neodvojiv dio Korni grupa http://www.youtube.com/watch?v=JXM6JRBJEP8

KKJ

pre 10 godina

U toj državi pri prenosu košarkaških utakmica na poluvremenu se puštao Kraftwerk i Joy Division. Mali primer zašto je SFRJ bila to što jeste, a Srbija danas brlog kakav zaslužujemo.

Valter

pre 10 godina

Jugoslavija = pobeda, sloboda, pravda, antifasizam, napredak, bezbednost, saveznistvo, ugled = Sreca

Srbija = poraz, izolacija, zlocin, klerofasizam, propadanje, nesigurnost, odbacenost, beznacajnost = Ocaj

ii

pre 10 godina

rodzen sam 27 12 1978 g.pamtim jugoslaviju kroz maglu.tita u skoli iznad table,ucitelja bombeka koji je govorio,djeco upisite srednje skole za zidare i tesare ,bice rata.onda je dosao rat,granate,podrumi,nema struje,vode ,hrane 3 godine,e to se tesko zaboravlja.yugu je unistila vlast i vojska koja nije bila sposobna zastititi svoj narod,a ne staviti se na stranu samo jednog naroda,zatim vojno da sprijeci odvajanje slovenije,pa hrvatske,.najvise je bosna zaplatila,100 hiljada mrtvih,750 masovnih grobnica,10 registrovanih koncetracionih logora i zla koje se nemoze ni zamisliti......pozz iz sarajeva

pretorija

pre 10 godina

"Danas je Dan Republike I stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena, stari se seca ratnih vremena..." - Zabranjeno pusenje I Nadrealisti su sve lepo opevali I predvideli!!!!

TechnoSFRJ

pre 10 godina

Srecan dan republike svima! Dusa me boli sto zivim u vremenu balkanskih banana drzava koje se kulturoloski i ekonomski raspadaju vec 20 godina unazad...

simke

pre 10 godina

29. novembar je dan kada je ova zemlja po prvi put postala republika - drzava u kojoj se vlast ne dobija po rodjenju na osnovu "izmisljenog' prava predaka poput monarhija. Zbog ovoga praznik bi trebao da se slavi i danas.

pionir

pre 10 godina

Istina je da mozda nismo bili najsrecnija zemlja ali su ljudi sigurno bili mnogo srecniji,znalo se sta je skolstvo,sta je zdravstvo,sta je policija,80 posto ljudi je sluzilo vojsku punog srca,onaj ko je radio nije se plasio da ce preko noci ostati bez posla zbog tajkunsko politickih veza,sport je bio vrhunski,nacionalizam se suzbijao kako tako a postojao je i jedan Tito.Svi oni sto su pljuvali po tome prvo su nas nahuskali na rat,pa osiromasili,pokrali,uostalom svi znamo kako je danas lako zivet u takvim zemljama.Zivela Jugoslavija!

BeliAndjeo

pre 10 godina

Budimo realni i kazimo ne ponovilo se vise. Bilo je vise para i posla i blagostanja ALI...kolilo je to trajalo? Jedna generacija (danasnji stari ljudi) je uzivala u tome i to je to. Druga generacija se vise seca 90-tih nego SFRJ. Tito je stvorio tu drzavu i unistio je Ustavom od 1974. Proucite malo taj ustav i shvaticete da je njime stvorena platforma za ono sto je usledilo. Procitajte, i to je deo nase istorije.

Какав црни 29. новембар

pre 10 godina

Југословенство и комунизам су два јахача апокалипсе овог народа. Све што се данас дешава и овакво стање у држави је последица тог заседања авној-а и комунистичке диктатуре која је била усмерена на уништење српског народа. Све док се не ослободимо тог зла званог авно, социјализамј и југословенство неће нам бити боље.

pera

pre 10 godina

ne vidim čemu ovo stalno vaše potenciranje na ovom datumu-koji je uzgred udario temelj propasti srpskog naroda,i koji je doveo do svih ratova 90-tih!
takodje,ovo nije datum bivše države,pošto smo posle SFRJ, živelu u SRJ, pa u Srbiji i Crnoj Gori,a danas živimo u Srbiji,dakle već 22 godine ne živimo u državi čiji je ovo praznik bio (a ta i takva drzava postojala je 46 godina)

BeliAndjeo

pre 10 godina

Budimo realni i kazimo ne ponovilo se vise. Bilo je vise para i posla i blagostanja ALI...kolilo je to trajalo? Jedna generacija (danasnji stari ljudi) je uzivala u tome i to je to. Druga generacija se vise seca 90-tih nego SFRJ. Tito je stvorio tu drzavu i unistio je Ustavom od 1974. Proucite malo taj ustav i shvaticete da je njime stvorena platforma za ono sto je usledilo. Procitajte, i to je deo nase istorije.

Mihailo

pre 10 godina

Za Srbe bi bilo daleko bolje da alavi Kаrađorđević nije želeo da vlada velikom državom. Ideja "jugoslovenstva" je izazvala demografsku katastrofu srpskog naroda u dvadesetom veku.; ne ponovila se nikada i završila u najdubljem mraku istorije.
Obeležavanje svih datuma koji se odnose na države stvorene 1. decembra 1918. i 29. novembra 1943. godine bi trebalo zakonom zabraniti, a njihovo obeležavanje/slavljenje sankcionisati velikim novčanim kaznama.

mladen

pre 10 godina

e nekad smo u komunizmu bili vise blize zapadu i njegovim vrednostima nego danas.ameri curku,a mi svinju.nije vazna zivotinja vazna je poenta

orli

pre 10 godina

Uh,da mi je samo jedan dan ziveti u toj Jugoslaviji. Moji starci u zadnje vreme previse pricaju o tom peridu. Ne znam da li da im verujem ili ne. Kao, sve je bilo bolje i neuporedivo sigurnije.

Cole

pre 10 godina

O Bože,
kako je bio dobar praznik,
kako je bila dobra ta država,
kako je bilo lepo živeti u njoj...

Pozdrav svim dobrim
ljudima od generacije 1972.

my way

pre 10 godina

Bas su "jaki" temelji udareni tog tuznog i tragicnog dana, videlo se od samog pocetka. SFRJ se raspala iznutra, krvavim gradjanskim ratom upravo zato sto je bila nacionalisticki uredjena. To je bila zemlja u kojoj je svaka ideja integralnosti jugoslovenstva i funkcionalnosti drzave bila ideoloski i politicki nepodobna. Od tog prokletog zasedanja u Jajcu i avnojevskog stvaranja nacionalnih republika i pokrajina samo u Srbiji, kroz svake naredne ustavne promene, proleca, lige, Jugoslavija i Srbija su sve vise dezintegrisane, jer se povladjivalo nacionalizmu i separatizmu svih sem Srba. Sve je to krunisano najnakaradnijim i najduzim ustavom na svetu iz 74. i ostalo je samo da se taj put i program kojim se od pocetka islo ratom protiv JNA i Srba finaliziraju. Taj nacionalizam niko nije povampirio, vec je brizljivo gajen i to ,sto je vrhunac drskosti i licemerja, u ime "bratstva i jedinstva". 1918. i 1945. su 2 najtragicnije godine za sve nas na ovim prostorima, pogotovo Srbe. Svo zlo koje nas je zadesilo i u kojem sad zivimo je posledica. Ovo je sve nesporna istina i ona se, prihvatao je neko ili ne, ne moze promeniti, nazalost, jer bi bilo bolje da nam je istorija prethodnih 100 godina drugacija.

pero

pre 10 godina

Kada vidim danas koje su zemlje i ljudi cinili tu Jugoslaviju, za ne povjerovati je kako se odrzala neostecena toliko dugo. Ali istina, sve sto je vezano za Jugoslaviju ima pobjednicki predznak....

pionir

pre 10 godina

Istina je da mozda nismo bili najsrecnija zemlja ali su ljudi sigurno bili mnogo srecniji,znalo se sta je skolstvo,sta je zdravstvo,sta je policija,80 posto ljudi je sluzilo vojsku punog srca,onaj ko je radio nije se plasio da ce preko noci ostati bez posla zbog tajkunsko politickih veza,sport je bio vrhunski,nacionalizam se suzbijao kako tako a postojao je i jedan Tito.Svi oni sto su pljuvali po tome prvo su nas nahuskali na rat,pa osiromasili,pokrali,uostalom svi znamo kako je danas lako zivet u takvim zemljama.Zivela Jugoslavija!

TechnoSFRJ

pre 10 godina

Srecan dan republike svima! Dusa me boli sto zivim u vremenu balkanskih banana drzava koje se kulturoloski i ekonomski raspadaju vec 20 godina unazad...

Cole

pre 10 godina

O Bože,
kako je bio dobar praznik,
kako je bila dobra ta država,
kako je bilo lepo živeti u njoj...

Pozdrav svim dobrim
ljudima od generacije 1972.

simke

pre 10 godina

29. novembar je dan kada je ova zemlja po prvi put postala republika - drzava u kojoj se vlast ne dobija po rodjenju na osnovu "izmisljenog' prava predaka poput monarhija. Zbog ovoga praznik bi trebao da se slavi i danas.

orli

pre 10 godina

Uh,da mi je samo jedan dan ziveti u toj Jugoslaviji. Moji starci u zadnje vreme previse pricaju o tom peridu. Ne znam da li da im verujem ili ne. Kao, sve je bilo bolje i neuporedivo sigurnije.

KKJ

pre 10 godina

U toj državi pri prenosu košarkaških utakmica na poluvremenu se puštao Kraftwerk i Joy Division. Mali primer zašto je SFRJ bila to što jeste, a Srbija danas brlog kakav zaslužujemo.

realan

pre 10 godina

Bez obzira,kojoj političkoj stranci pripadate
opoziciji ili vladajučoj,hvala vam što ste od jedne
jake industrijske,poljoprivredne,turisdtičke zemlje,za samo
samo četvrt veka uspeli napraviti,nekoliko banana republika.
Čestitam,što ste u tako kratkom roku,sje..li,sve čega ste se dodakli.
Čestitamvam,što ste u ono malo firmi što je još ostalo,uspeli zaposliti
svoje rodjake,i komšije iz vašeg zavičaja,tako da običnom svetu ostaje,
da se potuca po belom svetu za koru hleba.
Gdesu naše banke?ko jih je ukrao?
čestitam vam što ste uspeli,uništiti komplet industriju,radničku klasu
sa sve njihovim odmaralištima po prelepoj nam Jugoslaviji.Polovina stanovništva je od te tako nam omražene Jugoslavije,dobilo stanove,koje ste odkupili po raspadu za par maraka.Prosek penzije je 70tih bio 2000 marakaOvo vredi za sve republike,koje su nastale raspadom,naljepše i najbogatije nam Jugoslavije.Sadašnji političari nisu u stanju da okreče,što je u Jugi sagradjeno.Žao mi je,što ne mogu čestitati rodjendan Jugoslaviji,ali ipak ostale su lepe uspomene,od kojih se nažalost ne živi!
ps.Ako ovo pismo objavite,hvala vam,a minusarima,šta da vam radim,pitajte roditelje,ako mislite da sam nešto slagao ili preuvelićao!

Da li su to bila bolja vremena, ili smo bili bolji mi?

pre 10 godina

pre nego što krenete da polemišete o nekoj "skrivenoj" istoriji, i kako je Jugoslavija bila propast ovog ili onog naroda, i kako su "komunjare" storile jugoslaviju da unište nekog, zapamtite sledeće:

1. Jugoslaviju nije stvorio Tito, već Kralj
2. Jugoslavija se nije raspala zbog komunizma već zbog nacionalizma
3. Od '45 do '85 je izgrađena cela infrastruktura koju i dan danas koristimo u ovim našim "državama"

Od Vardara pa do Triglava

pre 10 godina

Najlepša država koja je ikad postojala,ekonomska velesila,vojna velesila,sportska velesila...Velika šteta što se sve ovako završilo i što moje mladje generacije nisu bar malo živele u ex-Jugi...Nekad su ćale i keva išli pevajući na posao...Ja sad idem plačući jer tamo me čekaju šefovi kojima samo bičevi fale(kao u robovlasnistvu)...Neko kaže sad je demokratija a ja kažem sad je robovlasnistvo a tad je bila demokratija...

Valter

pre 10 godina

Jugoslavija = pobeda, sloboda, pravda, antifasizam, napredak, bezbednost, saveznistvo, ugled = Sreca

Srbija = poraz, izolacija, zlocin, klerofasizam, propadanje, nesigurnost, odbacenost, beznacajnost = Ocaj

pero

pre 10 godina

Kada vidim danas koje su zemlje i ljudi cinili tu Jugoslaviju, za ne povjerovati je kako se odrzala neostecena toliko dugo. Ali istina, sve sto je vezano za Jugoslaviju ima pobjednicki predznak....

Bojan

pre 10 godina

O Bože, kako je bio dobar praznik, kako je bila dobra ta država, kako je bilo lepo živeti u njoj...

Pozdrav svim dobrim ljudima od generacije 1972. (Cole, 29. novembar 2013 01:22)
Svaka cast na komentaru.Bravo!Pozdrav 1971 godiste.

mladen

pre 10 godina

e nekad smo u komunizmu bili vise blize zapadu i njegovim vrednostima nego danas.ameri curku,a mi svinju.nije vazna zivotinja vazna je poenta

Glavom i bradom

pre 10 godina

"Bila je dobra ta Jugoslavija,samo da je imao ko da je izdrzava."
Salu na stranu (mada i nije sala),nisam dugo razmisljao o Jugoslaviji,ali poslednjih nekoliko meseci cesto postavim sebi pitanje - da li bi se recimo germanski narodi odrekli Nemacke tako lako,kao sto su se Juzni Sloveni lako odrekli Jugoslavije?

sremac

pre 10 godina

Kad se pomene 29. Novembar, setim se praznika bez skole i sremskih svinjokolja kod deda Ive. Hladna jutra, ponekad sa snegom, jutarnja kuvana sljivovica za zagrevanje i kafa za dobro jutro za odrasle. Gomila ljudi u dvoristu, svi uz sljivovicu pripremaju se za ono glavno. Prvo se napravi krvavica, pa tope se cvarci, kremenadle se vec rostiljaju dok matorci uz rakijicu mesaju meso za sremske kobasice. Keva pere crevca, cale vec trpa dzigernjacu u debela creva, u tanka idu kobasice koje ce deo odma na rostilj a drugi u pusnicu. Prave se sunke, prsute, slanine. Neke sarene a druge one debele, sapunjare. Mi klinci trckaramo po dvoristu i cekamo na meso sa rostilja. Komad hleba, kremenadla i juri opet po dvoristu. I tako nekoliko dana, uvek se nekako poklapalo da se spoji sa vikendom. Pre ili posle, svejedno.
Nekad bese...

c i t i z e n

pre 10 godina

Na danasnji dan ,pre 43 godine, postao sam pionir. To je jedan od lepih dogadjaja iz detinjstva kojih se vrlo jasno i rado secam.
Ja sam imao detinjstvo, mladost, ciljeve, put i zrelo doba. Sta imate vi,koji pljujete po mojoj domovini? Sta ste stvorili?
Dragi sunarodnici, Jugosloveni, srecan vam Dan Republike!

Ddule

pre 10 godina

Jugoslaviju su rusili Milosevic i Kosovari, oni koji su vodili rusilacku "jogurt revoluciju". Oni su izabrali opciju rata, umesto da pristanu na model konfederacije, i na kraju izasli kao najveci gubitnici.

xxx

pre 10 godina

Besplatno skolovanje, obrazovanje, stanovi koje nam je drzava davala, suguran posao za sve, plata preko 1000 maraka, nepostojanje kriminala i droge, mocna vojska koja nam je garantovala bezbednost i celovitost teritorije, mocan predsednik koga je ceo svet uvazavao i docekivao uz pocasnu gardu i sve pocasti.... hiljade fabrika i uspesnih preduzeca...
To su neke od karakteristika jugoslovenstva.
Korupcija, tajkuni, droga na svakom cosku, beskucnici, nezaposleni, mafijaski obracuni na dnevnoj bazi, trgovina ljudima,sverc,prebogati politicari, penzioneri koji kopaju po smecu, retki zaposleni postali bankarski duznici, siromasne, male jadne zastarele vojske, koje sve zajedno nemaju tehnike koliko je JNA izvela na paradi u Beogradu 1985, teritoriju nam uzima ko hoce, politiku nam kroje i odredjuju strani ambasadori, fabrike porusene ili prodate strancima, predsednici i premijeri za koje u inostranstvu ne znaju ni kako izgledaju.... to su samo neke od "odlika" Srpstva, Hrvatstva, Bosanstva i svih ostalih ideologija koje vladaju posle raspada SFRJ.
Pa vi sami procenite sta je bolje.

Jugoslovenski element

pre 10 godina

Jugosloveni sretan vam praznik!

Ima nas dosta i ima nas svuda, i na Balkanu i svuda po svijetu!
Ucimo svoju djecu ljubavi i istini, nase vrijeme tek dolazi. Sada su sansu dobili oni sto su virili iz prekrupe i mislili da bi sve bilo divno "samo kad bi oni sofirali", svi oni ljaksani, Ferkonje i levati puni mrznje , neznanja i frustracija.
Samo uzdignute glave, ponosno, mi se ne stidimo svog porijekla mi smo dio velike ideje - ideje zajednistav, solidarnosti i ljudskosti.
Ti ideali moraju pobjediti nad ovim jadnim propovjednicima sebicnosti, nasilja i uskogrudosti.
Sretan Dan Republike!

blue_madness,zg

pre 10 godina

Tu je rođen Maršal Tito
naše ime ponosito
ko heroja ceo Svet ga zna
blago zemlji što ga ima
pamtit će se vekovima

živela Jugoslavija!

pozdrav iz Zagreba svim drugovima Jugoslavenima širom Svijeta.

my way

pre 10 godina

Bas su "jaki" temelji udareni tog tuznog i tragicnog dana, videlo se od samog pocetka. SFRJ se raspala iznutra, krvavim gradjanskim ratom upravo zato sto je bila nacionalisticki uredjena. To je bila zemlja u kojoj je svaka ideja integralnosti jugoslovenstva i funkcionalnosti drzave bila ideoloski i politicki nepodobna. Od tog prokletog zasedanja u Jajcu i avnojevskog stvaranja nacionalnih republika i pokrajina samo u Srbiji, kroz svake naredne ustavne promene, proleca, lige, Jugoslavija i Srbija su sve vise dezintegrisane, jer se povladjivalo nacionalizmu i separatizmu svih sem Srba. Sve je to krunisano najnakaradnijim i najduzim ustavom na svetu iz 74. i ostalo je samo da se taj put i program kojim se od pocetka islo ratom protiv JNA i Srba finaliziraju. Taj nacionalizam niko nije povampirio, vec je brizljivo gajen i to ,sto je vrhunac drskosti i licemerja, u ime "bratstva i jedinstva". 1918. i 1945. su 2 najtragicnije godine za sve nas na ovim prostorima, pogotovo Srbe. Svo zlo koje nas je zadesilo i u kojem sad zivimo je posledica. Ovo je sve nesporna istina i ona se, prihvatao je neko ili ne, ne moze promeniti, nazalost, jer bi bilo bolje da nam je istorija prethodnih 100 godina drugacija.

hawkeye

pre 10 godina

Znam samo da sam imao bezbrižno,srećno i prelepo detinjstvo,sazrevanje uz prave vrednote(sportske,muzičke),da su ulice bile pune kao i sportski tereni odraslih i dece i da nitko nije kopao po mestima za odlaganje đubreta,nismo imali mnogo ali nebi to vreme menjao za nijedno drugo,posebno ovo u kojem sad živimo,generacija 70.

ribe

pre 10 godina

Država u kojoj su svi građani bolje živeli već danas što žive u nastalim državicama. Država koja je bila cenjena u svetu. Jedna od zemalja osnivača UN.

ribice

pre 10 godina

Bila je država bez većih socijalnih razlika.Obrazovanje i zdravstvo su bili besplatni i dostupni svima, za razliku od danas gde se bez novaca ne možeš obrazovati ni lečiti.

Vojvodjanski Madjar

pre 10 godina

Danas preko mog srca stoji crvena petokraka na plavo belo crvenoj pozadini. Slusa se "Kud narodna vojska prodje" i "Uz Marsala Tita". Pozdrav svim zemljacima od generacije 1971!

ribe

pre 10 godina

Mir, sigurnost, standard. bezbednost, vojska, policija, sudstvo, školstvo, obrazovanje, privreda, monetarni sustem, nauka, kultura,,. nema oblasti u kojoj nije bila razvijenija od današnjih nastalih država.

123

pre 10 godina

Pogresan put
Nije Jugoslavija bila " grobnica srpskog naroda", po onome kako je srpski narod tada ziveo, a kako zivi sada, pre bi se moglo reci da je danasnja Srbija "grobnica" srpskog naroda.

Bidzi

pre 10 godina

Danas je dan Republike...i ne sanja se vise stari san,cekaju pasos da odu van....Danas svako zna da je glava samo jedna,danas svako zna pred kim pasti na koljena...Danas je dan Republike,stari kaze otvorite prozore,p'jan je,cini mu se da logorske vatre u daljini gore....

Nezadovoljan gradjanin

pre 10 godina

Nije ovde nazalost opsteprisutan komunisticki gen,nego samo svest ljudi da ste vi nacionalisti kao velike srbende,hrvati i mudzosi upropastili sve.Nije ovde cak toliko ni patnja za Jugoslavijom nego za daleko boljim zivotom,smanjenim tenzijama izmedju naroda i dr.

Umesto da mislite na sebe,da sad ne zavisite od ovih politicara i od stranaca,vi nacionalisti se kao nesto uzdizete Srbijaaa ovo Srbijaaa ono,mi smo Srbiii.E da vas pitam Srbiii,kako ste to dozvolili da vam Hrvati drze skoro celu prehrambenu industriju?

Toliko ste zaslepljeni time da ni ne vidite da to samo ukopava stvar,pa sad ,da ne upotrebim neki drugi izraz, nas razaraju sa svih strana...Eeeh zato je morao postojati i goli otok i sve ostale mere...Kad shvatite da ne mozete pobeci od Hrvata,Muslimana,Albanca i drugih, tim pre cete shvatiti ovaj tekst.

Ne znam za vas ali ja cu radije da zivim sa Hrvatom i Muslimanom da bih imao daleko vise bolji zivot,crveni pasos,more i sve ostalo.Posto ne verujem da vam vas bog i ostali sveci to mogu podariti sada,jedino vam ostaje da premestite kompletnu Srbiju na Kamcatku pa da zivimo lepo pored Mongolije,Koreje i Japana,dok i sa njima ne zaratiTE.

*Jedva cekam da vidim ove tinejdzercice cetnike kad budu krenuli da traze posao,pa kad krene kuknjava o siromastvu,tad lepo u crkvu pa kod boga na rucak...

pera

pre 10 godina

znam samo da su se svi mogli školovati i lečiti i da nije bilo ovoliko lopova,droge,nasilja...i da,više se i proizvodilo u humanom socijalizmu nego u banditskom kapitalizmu,svaka fabrika je imala i željeznički kolosek za robu,danas nema ni fabrika a ni sa prugama nešto ne stojimo najbolje.
naravno ima i dobitnika u novom vremenu,lopovi,popovi,narko dileri...i najgori među njima komunisti prevrtači.

FRA@

pre 10 godina

Samo budale,polupismeni i koji nisu dozeveli ex--Ju
kako je bilo tada--pricaju same gluposti !!!

POGLEDAJTE SE OKOLO SEBE-- DUGOVI STO PUTA VECI U SVAKOJ DANASNOJ
DRZAVI(REPUBLIKI) --I SIROMASTVO !!!

passe

pre 10 godina

Jedina dobra stvar je da se tu skupila grupa ljudi koja je 48me mogla da se suprotstavi Staljinu. Zamislite da je npr. nastala velika Srbija 1918, I onda na kraju 45te dosle Ruje I stavile nas za gvozdenu zavesu. Niko ne moze da me ubedi da je Bugarima bolje nego nama...

Какав црни 29. новембар

pre 10 godina

Југословенство и комунизам су два јахача апокалипсе овог народа. Све што се данас дешава и овакво стање у држави је последица тог заседања авној-а и комунистичке диктатуре која је била усмерена на уништење српског народа. Све док се не ослободимо тог зла званог авно, социјализамј и југословенство неће нам бити боље.

ii

pre 10 godina

rodzen sam 27 12 1978 g.pamtim jugoslaviju kroz maglu.tita u skoli iznad table,ucitelja bombeka koji je govorio,djeco upisite srednje skole za zidare i tesare ,bice rata.onda je dosao rat,granate,podrumi,nema struje,vode ,hrane 3 godine,e to se tesko zaboravlja.yugu je unistila vlast i vojska koja nije bila sposobna zastititi svoj narod,a ne staviti se na stranu samo jednog naroda,zatim vojno da sprijeci odvajanje slovenije,pa hrvatske,.najvise je bosna zaplatila,100 hiljada mrtvih,750 masovnih grobnica,10 registrovanih koncetracionih logora i zla koje se nemoze ni zamisliti......pozz iz sarajeva

Prorok

pre 10 godina

Na Dan republike 1973. bio sam dete,i sa mladjim bratom i majkom i ocem uselio sam se u stan koji je moj otac dobio od drzave.Otac je radio u osnovnoj skoli kao profesor srpsko-hrvatskog jezika.Danas,jedan od mojih drugova radi kao profesor srpskog u istoj osnovnoj skoli,zivi kao podstanar , plata mu je mala,stan mu je misaona imenica;kao i meni novi stan za moje dete koje studira,i jedva mu krpim rate za fakultet...
Samo deo zivotne storije o nekadasnjoj SFRJ i danasnjim ,bivsim republikama,u kojima je sve tako slicno i beznadezno u mnogim segmentima zivota,pogotovo u Srbiji,na zalost.

Mihailo

pre 10 godina

Za Srbe bi bilo daleko bolje da alavi Kаrađorđević nije želeo da vlada velikom državom. Ideja "jugoslovenstva" je izazvala demografsku katastrofu srpskog naroda u dvadesetom veku.; ne ponovila se nikada i završila u najdubljem mraku istorije.
Obeležavanje svih datuma koji se odnose na države stvorene 1. decembra 1918. i 29. novembra 1943. godine bi trebalo zakonom zabraniti, a njihovo obeležavanje/slavljenje sankcionisati velikim novčanim kaznama.

BeliAndjeo

pre 10 godina

Budimo realni i kazimo ne ponovilo se vise. Bilo je vise para i posla i blagostanja ALI...kolilo je to trajalo? Jedna generacija (danasnji stari ljudi) je uzivala u tome i to je to. Druga generacija se vise seca 90-tih nego SFRJ. Tito je stvorio tu drzavu i unistio je Ustavom od 1974. Proucite malo taj ustav i shvaticete da je njime stvorena platforma za ono sto je usledilo. Procitajte, i to je deo nase istorije.

Marijan

pre 10 godina

Juga nije mogla opstati ako je u njoj istovremeno Hrvatska i Srbija. Hrvatska nikad nije prihvatila Jugoslaviju, a Srbiji je Jugoslavija bila kompromis umjesto velike Srbije za kojom neki u komentarima dolje još uvijek žale. Svi drugi narodi Jugoslaviju su iskreno voljeli.

Ohrid

pre 10 godina

Ah da moze da se vreme vrati unazad da pozivimo bar jos neki dan u tu drzavu, siguran sam da i danasnji najveci pluvaci bi zavoljeli Jugoslaviju, najbolju drzavu na svetu.

29ti Novembar je bio praznik, ove danasnje ima ih puno al nikog ne dozivljavam kao taj.

Jos se secam prvog razreda i marame u skoli, armije, akcije Skoevca, Prleta i Tihija, Mladena Delica u Splitu, kosarkasa, mitskog finala u vaterpolu, Veselina Vujovica, Bojana Krizaja ...
I da ne duzim do sutra da pisem malo je. Suze su mi na ocima

СРЕЌЕН РОДЕНДЕН ТАТКОВИНО

Tanja

pre 10 godina

Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!

Svim Jugoslovenima, srećan praznik, i neka sudbina dozvoli da ga nekad opet svi zajedno slavimo u nekoj novoj Jugoslaviji!

Zivota

pre 10 godina

Divno secanje na 29. Novembar '82. Dvokrevetna soba i pun pansion u hotelu Brioni na Verudeli kod Pule. Bivsa draga i ja. Politika apsolutno iskljucena, samo ljubav.

surova stvarnost

pre 10 godina

Mislim da ovo što se dešava sada nije posledica postojanja SFRJ, koliko je nedostatak želje kod političara da se izbegne rat, mogla je SFRJ da se raspadne i mirnim putem da nije par generacija potpuno poludelo i počelo slepo da veruje ratnohuškačkim političarima. Najluđe što su to generacije koje su najviše iskorostile od tog "divnog" života. Pored toga, toliko su se svi trudili da izbrišu postojanje SFRJ, jer više nije bilo smisla objašnjavati bratstvo i jedinstvo, da su sve pozitivne stvari (domovi kulture, radne akcije, rad sa mladima, sindikalno delovanje, solidarnost, nizak nivo kriminala...) nestale, a negativne (zataškavanja, politički progon, medijsko ispiranje mozga, krađa državne imovine, burazersko upravljanje u javnom sektoru...) ljubomorno čuvaju i dan danas. Da je moja generacija dobila tako nešto na poklon, ne bi sad od svega ostale mrvice i to buđave.

pretorija

pre 10 godina

"Danas je Dan Republike I stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena, stari se seca ratnih vremena..." - Zabranjeno pusenje I Nadrealisti su sve lepo opevali I predvideli!!!!

zasto

pre 10 godina

Imali smo svoju industriju, svoju poljoprivredu, muziku, sportiste , raskosnu prirodu i JEDINSTVO!Sve vrednosti som pustili niz vodu i dozvolili da nam tudje sile diktiraju zivot. Pravicemo cipove, siti neke krpe, i obradjivati ovu jadnu zemlju stranim kompanijama. Sve je to ok jer smo hteli da jedemo hranu iz Mc Donald`s i da velicamo ne ljude poput Tudjmana,Milosevica i Izetbegovica. Nista lepo nije ostalo a mogli smo sve

Jugoslovenka

pre 10 godina

Tada, kada sam odlazila iz te nase drage Juge u inostarnstvo sa ponosom sam govorila odakle sam, danas se stidim da priznam da sam iz Srbije! Srecan vam praznik, Jugosloveni!

...

pre 10 godina

najed85
Da, Srbija je kriva.
Nema Srbija ni resurse ni pamet, a i ovo malo zemlje sto ima kao da nema, upravo zbog nedostatka pameti!
Te price o tome kako mozemo biti mocni i bogati su izmislili tajkuni i politicari kako bi nas ubedili da ce biti bolje, samo ako nastavimo da cutimo i radimo sta nam se kaze dok oni gomilaju lovu.
A na ulicu su izlazili mnogi pa nikog nije bilo briga sta narod hoce.
Dok se narod nije zamlacivao izborima i glupostima, ziveli smo odlicno, dok nam je jedan covek vodio spoljnju i unutrasnju politiku ziveli smo odlicno.
Cim je taj nestao, mi smo udruzeno sve to lepo unistili i poslali u istoriju. A sve to vodeci se se izjavama da ce bogata Srbija biti "nova Svajcarska". U to neki i danas veruju. Jugoslavija je bila jedina drzava u kojoj su Srbi dobro ziveli.

Najznačajniji datum u nas u poslednjih 70 godina

pre 10 godina

Drugo zasedanje AVNOJ-a održano je u Jajcu, u noći između 29. i 30. novembra. Zato se Dan Republike i proslavljao 29. i 30. novembra. Oba datuma su ravnopravna, a na grbu SFRJ stoji samo prvi datum, kao datum sastajanja većnika. Datum sastanka (zasedanja) određen je u spomen na bitku na Kadinjači, kada su izginuli svi borci Radničkog bataljona, štiteći povlačenje iz Užica, gde je od 24. septembra do 29. novembra bila formirana Užička republika (kao zametak buduće države sa KPJ na čelu).

Uros

pre 10 godina

Kada je osnovana, bila je skoro sravnjena sa zemljom, znaci '45 se krenulo skoro od nule... Ako nije valjala, kao sto neki kazu, kako to da vec cetvrt veka hiljade lopova iz nekoliko razlicitih drzavnih elita (osim slovenacke) cerupaju ono sto je ostalo kada su je unistili? Pa od cega? A Slovencima je bilo dovoljno da sacuvaju ono sto su gradili tokom SFRJ i sada imaju sasvim pristojan standard... Kako to, kad nista nije valjalo?

Jelena

pre 10 godina

"kakav je to demokratski princip gde nema slobodnih visestranackih izbora i gde se jedan covek bira za dozivotnog presednika."
Tako je; ali kada je dosao trenutak da se to promeni, kada je otpocela demokratizacija, umro dozivotni predsednik, SRBI nisu hteli promene. Drzava nije bila demokratska, ali Cehoslovacka ili Poljska su bile jos manje demokratske, ipak, usle su u politicku i ekonomsku tranziciju. To je htela i Slovenija, na prvom mestu, Hrvatska, odmah posle nje, a Srbi su izabrali najgoru mogucu vladajucu garnituru sa Slobom i Mirom na celu i tome su se usprotivili. Sva sreca (za Slovence, Hrvate i ostale) da Srbi nisu imali snage da to nametnu svima. Drugi su se odvojili, a Srbija je ostala u svom mraku, osim kratkog svetlog perioda koji su sami okoncali hicem u Djindjica.Momentalno je na evropskom dnu, a, kao i uvek, krivi su joj drugi - od Turaka, preko Karadjordjeviceve Jugoslavije, dokomunista i Hrvata.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Kada god pomislim na bivšu zemlju sjetim se kako je završila, ali ovo je najbolje iz te zemlje, inetelektualna mladost i uopšte ineteligencija koja je činila tu zemlju respektabilnu u svijetu i jedna od najboljih rok scena Evrope i njen film čiji je neodvojiv dio Korni grupa http://www.youtube.com/watch?v=JXM6JRBJEP8

mima

pre 10 godina

Zašto več jednom ne priznamo da nam nije Jugoslavija kriva što nemamo slogu nego mi sami.Dokaz je sva naša istorija nikada se mi nismo udružili kao narod a u komunizmu smo odlazili da da cinkarimo svoje srbe koji su išli u ccrkvu ili slavili verske pravoslavne praznike da jih sklone i da jim nanesemo štetu.Sami smo se srsmili porekla zbog interesa e zato nam je kako nam je a to nije od Jugoslavije nego od mnogo prije.Srećan praznik!

ribe

pre 10 godina

Država u kojoj su svi građani bolje živeli već danas što žive u nastalim državicama. Država koja je bila cenjena u svetu. Jedna od zemalja osnivača UN.

BeliAndjeo

pre 10 godina

Budimo realni i kazimo ne ponovilo se vise. Bilo je vise para i posla i blagostanja ALI...kolilo je to trajalo? Jedna generacija (danasnji stari ljudi) je uzivala u tome i to je to. Druga generacija se vise seca 90-tih nego SFRJ. Tito je stvorio tu drzavu i unistio je Ustavom od 1974. Proucite malo taj ustav i shvaticete da je njime stvorena platforma za ono sto je usledilo. Procitajte, i to je deo nase istorije.

Arminowski

pre 10 godina

Sretan ti rodjendan jedna i jedina domovino!! Ne glumite da vam je bilo loše. Samo se sjetite što ste imali za vrijeme Jugoslavije a što imate danas. Danas, jedno veliko ništa, kriminal, nezaposlenost, korupciju, mržnju, poroke, zavist. Mali poput makova zrna. Svako nas može kako želi i s koje strane im se prohtije. Ove današnje državice nazovi, baš kao sitne, jeftine prostitutke, olinjale i bijedne.

pera

pre 10 godina

ne vidim čemu ovo stalno vaše potenciranje na ovom datumu-koji je uzgred udario temelj propasti srpskog naroda,i koji je doveo do svih ratova 90-tih!
takodje,ovo nije datum bivše države,pošto smo posle SFRJ, živelu u SRJ, pa u Srbiji i Crnoj Gori,a danas živimo u Srbiji,dakle već 22 godine ne živimo u državi čiji je ovo praznik bio (a ta i takva drzava postojala je 46 godina)

Mujo 11

pre 10 godina

Neko na svojim komentarima, ovdje vice "Zivela Kraljevina Srbije", a neko Zivela YUgoslavia...!
Kako da zivi "Kraljevina Srbije", ili Yugoslavia, kada nijedna, pa ni druga ne postoji vise, one su umrle!
Onima koji su stvarno voleli, i imaju nastologiju za bivsu drzvau, zvanu Yugoslavija, iskrene cestitke!
Vecina ljudi u bivsoj Yugoslaviju dobro su ziveli, mozda bolje nego danas! Kada bih bila stvarni sprovedena ideja prave Yugoslavia, gdje zivi svi narodi ravnopravno, i dan danas bih Yugoslavia postajala!
Od raspadanje Yugoslavie svi su dobili, svi su izgubili nesto, a najveci gubitnik je taj narod koji ima najvecu nastologiju za stare vermane, za vreme bivse YU!

Objektivno!

pre 10 godina

To je, bre, bila drzava, ugledna i postovana, a ne ove bananice, koje su nastale njenim raspadom! Nikada, ni jedna ex-Yu republika, niti njeni gradjani, nece imati status u svetu, kakav su imali Jugoslavija i Jugosloveni! Prokleti palanacki mentalitet "bolje da budem gazda u svom selu..."!

Pionirka

pre 10 godina

Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo,matero i maćeho....Ju-go-sla-vi-o na noge pevaj nek te čuju ko ne sluša pesmu slušat će oluju...

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Tesi pomalo ta cinjenica sto za sve druge narode i bivse Republike te nekadasnje zajednicke drzave bar postoji neka nada da se u buducnosti ponovo nadju u "zajednickoj EU", da zive normalno, civilizovano i u medjusobnom Miru i uvazavanju, za sve druge samo ne i za Srbiju koja je izabrala drugu stranu i koja je cvrsto resena da ostane "Ruska Gubernija" !

najed85

pre 10 godina

Da,da Srbija vam je kriva sto se sada zivi lose. Srbija je takva kakav joj je narod. Vlast bira narod, nije obrnuto. Sad zalite za jugoslavijom a glasate za Vucica i Nikolica, Kostunicu, Dacica itd.. Izadjite na ulice pokazite im koliko vam je lose. Isto vazi i za ostale DS, LDP, sve je to ista bagra. Moze Srbija postati bolja od Juge, ima resursa, ima zemlje, ima pameti. Samo treba izaci na ulice i rasterati bagru i poceti raditi..Samo treba neko da povede..

Saša73

pre 10 godina

Svetlim suncem obasjana, ponosito sred balkana, Jugoslavijo, Jugoslavijo.. .

Živećeš još dugo u srcima miliona onih kojima si bila jedina prava domovina, a takvih je sve više i više od Vardara pa do Triglava . . .

Jugoslovenka

pre 10 godina

Moja mila domovino, srećan ti rođendan! Snage Mordora su te prekrile i razrušile, ali mi te nismo i nećemo te zaboraviti. Možda su uspeli da privremeno unište tvoje materijalno postojanje, ali klicu zajedništva i mira među PLEMENITIM LJUDIMA VELIKE ZEMLJE nikada neće uspeti da unište. Bićeš ti ponovo lepa, svetla i jaka...kad tad...

Iza Brda

pre 10 godina

Samo ste u tekstu zaboravili da objavite jedan detalj:
U Jajcu 1943-će na ilegalnom zasedanju zabranjene stranke (KPJ), nije bilo predstavnika iz Srbije.
Da li vam , bar malo, današnja situacija liči na onu iz Jajca. Opet su svi narodi koji su činili, i sve republike koje su činile bivšu SFRJ na jednoj strani, a Srbija, sama, na drugoj.
Stepen demokratije, ljudskih prava, EU integracija, tolerancije, slobodnog tržišta, trgovine...svi parametri koji odrsdjuju jedno društvo i državu, u zemljama bivše SFRJ se meri i ocenjuje prema animozitetu i ponižavanju Srbije i srpske manjine u tim zemljama.
Sva vrata belog sveta, našoj bivšoj "braći", su širom otvorena, samo da kažu, lanu, izjave, da su Srbi rasisti, fašisti, šovinisti, ksenofobi, genocidni...
Svaka šuša može da se po..ša po Srbiji, bez reakcije naše države i vlasti.
Oni koji žale za SeFeReJotom, imaju razloga. Imali su privilegije u tom sistemu, kupljeni su za stan u nekoj novogradnji, nagradjeni sa mogućnošću da odu sa sela, batale motiku i postanu "gradjani". Da prvi put vide more, i provozaju "keca" do Trsta, da primaju platu, a ne rade ništa.

Srđan Lalić

pre 10 godina

Čemu ovo? Da li je moguće da danas,posle svega proživljenog u zadnjih 25 godina,posle otkrivanja zločina iz Drugog svetskog rata,posle otkrivanja zločina tajnih službi za vreme komunizma u Srbiji ima ovoliko jugonostalgičara? U Hrvatsko divljaju ustaše. U Bosni i Sandžaku ima više mudžahedina nego u Iranu. U Crnoj Gori zabranjeno isticanje srpske zastave (ali i svih drugih). I mi opet verujemo da je Juga bila raj. Pa jedva su čekali da se međusobno pokolju i jedni drugima popale kuće. Ne daj Bože da se ikada više skupimo,eto prilike za neki novi rat. Samo što dalje jedni od drugih. Međusobna mržnja je ovde genetski predodređena. Na ovaj datum zastave treba da stoje na pola koplja.

glasac ds-a

pre 10 godina

Kada ćemo mi Srbi da prekinemo da pominjemo državu u kojoj smo najviše izgubili od svih naroda,što se da videti u zadnjih 20 godina !? Samo budalu tuku dva puta za istu stvar...

boris

pre 10 godina

O boze, bas me zanima dali hrvati skave danasnji dan kao Srbi po novinama i forumima, oni dobise drzavnost, svi na racun Srbije, komunisti Srbiju rasparcali na 3 dela, jadnin smo mi i 29.novembar.
Kad zivimo u u bliskoj proslosti nismo ni za bolje a srpsku istoriju niko ne proucava ni ne ceni, nedao bog da istoriju imaju oni koji su na racun Srba dobili drzave (Hr. Slo. Mak. Bih.)

дипломирани студент

pre 10 godina

Боље да никада није ни постојала.
Чим смо почели са уједињавањем потписали смо нашој лепој Србији пресуду.
ЖИВЕЛА СРБИЈА!

kling klang

pre 10 godina

U toj državi pri prenosu košarkaških utakmica na poluvremenu se puštao Kraftwerk i Joy Division. Mali primer zašto je SFRJ bila to što jeste, a Srbija danas brlog kakav zaslužujemo.
(KKJ, 29. novembar 2013 06:50)

ovaj "mali primer" je u stvari odličan primer. hvala za komentar.

Veseli

pre 10 godina

Svinjokolj,praznik,svi na okupu,rodbina,peva se,igra se,jede se,prica se,praznik je,pozdrav bezbriznom detinjstvu,pozdrav generaciji 74

Igor

pre 10 godina

Prije 7 dana vratio sam se sa proputovanja Austrijom,Mađarskom,Slovačkom... zaključak putovanje je "Kako smo upropastili bivšu nam državu" koliko su ljudi na balkanu pametniji,prijatniji koliko je Balkan ljepši od ideala kojem težimo tj. famoznoj Evropskoj Uniji. Sram me je što živim na ovakvom balkanu koji je popunjen mržnjom i nacionalizmom a koliko smo mogli napredovati!!

Nenad

pre 10 godina

Da smo bili pametniji ne bi bilo ni Kraljevine SHS a ne SFRJ. Svako na svoju stranu pa kako se ko snadje... ovako Srbija vracena u feudalizam, a "nasa braca" ponosno isticu svoj fasizam.

Objektivno!

pre 10 godina

To je, bre, bila drzava, ugledna i postovana, a ne ove bananice, koje su nastale njenim raspadom! Nikada, ni jedna ex-Yu republika, niti njeni gradjani, nece imati status u svetu, kakav su imali Jugoslavija i Jugosloveni! Prokleti palanacki mentalitet "bolje da budem gazda u svom selu..."!

VASA

pre 10 godina

Prije cemo mi umrijeti...nego svoje zemlje dat ! Bogami prilicno je umrlo iz korpusa bratstva i jedinstva SFRJ u ratovima prilikom raspasda SFRJ !

MaksaMax

pre 10 godina

Da smo bili pametni i nismo poklekli pred modernim neprijateljem zapadom koji nas je rasparcao i danas bi uzivali. Sve se moglo dogovoriti za stolom samo da smo zeleli tako. Jugoslavija nije mogla vise postojati kao takva ali mogla se pretvoriti u uniju kao sto je evropska danas samo sto bi bilo u njoj 6 drzava... niko nebi smeo da nas takne i postovali bi nas kao nekad. Ovako nam ostaje secanje na nesto lepo i zivotarenje u bananijama.

E dokle smo dogurali....

pre 10 godina

Nekada smo klali volove,svinje i jagnjice,a danas koljemo pastetu od 75grama,jer ce od 100 da se prejedemo.
Tako je ustanovila svetska trgovinska organizacija,cefta,efta ...

anticenzura

pre 10 godina

Drzava koja je nas Srbe mnogo kostala,na zalost dosta nase brace je proterano i pobijeno jer nisu bili dobri za taj propali sistem! Bilo,ne ponovilo se!!!
Inace sugosslaviju nisu stvorili crveni,jer u komentarima uglavnom kukaju za crvenima,a valjda znaju da su temelji te nesrecne nakaze stvoreni ranije!

vesna

pre 10 godina

@ doktore,mnogo si pametan!!!Hoćeš da brojiš pluseve,a da ne čitaš komentare!?Pa,ne komentarišu svi isto.Nemoj se više nazivati doktorom.Možda doktorom neznanja,to jebi bilo u redu.

Ko nije živeo u SFRJ,može samo da žali,a jedino srpski nacionalisti komentarišu negativno,zaboravljajući da je Kralj Aleksandar stvorio prvobitnu zajednicu naroda.

Srpkinja,ali objektivna

mario

pre 10 godina

(realan, 29. novembar 2013 06:48) Nikako vi da prezalite da mora vise nema i besplatnog odmora.
Da vidjelo se osamdesetih kako je bila ekonomski jaka restrikcije struje, par -nepar, nema kave, nema praška za pranje e tog se ja sjećam.... kojih 2000 maraka penzija možda su to imali partizani ili partijski poslusnici..

ivitza

pre 10 godina

Ovaj praznik je bio bratstvo i jedinstvo i u porodicama. Svi su se skupljali prilikom klanja svinja. Sad je i ta radost balkanskih plemena zamrla. Eto, moram da radim za svinjsku daću, dok cela porodica proba čvarke i mlado vino... In vino veritas!

historija

pre 10 godina

Nisam neki fan bratimljenja na silu, ali neki oblik saradnje sa susedima, nadam se ovaj put po zakonu, je prirodna i normalna stvar.

ceva

pre 10 godina

@Iza Brda Kako se neki ljudi trude da promene istoriju! I onda se cudimo sto se snima serija "Baba se ceslja na ravnoj gori". Za pocetak Mosa Pijade je bio potpredsednik AVNOJ-a.

nenad

pre 10 godina

kakav je to demokratski princip gde nema slobodnih visestranackih izbora i gde se jedan covek bira za dozivotnog presednika. Kraljevina Jugislavija nije bila neki primer demokratije ali su bar postojale razlicite partije i izbori. SFRJ je bila degradacija u odnosu na svoju predhodnicu I kao sto sve ima uzrok I posledicu, tako I krvavi raspad SFRJ nije nikakvo cudo , kakvi temelji- toliki I rok trajanja I takav nacin raspada.

pucaj te,ja i sad drzim cas

pre 10 godina

@Nikada se necemo prizvati pameti, 29. novembar 2013 13:51 Ne izmisljaj.
Po standardu gradnje 77-e smo bili daleko ispered beca,gde je svaka jedinica na NBGD imala svoj klozet,dok je u austriji bilo moderno sabirne jedinice.
Srbija se naj vise izgradila od svih ex yu,zato je i bilo ljubomore.
Himna Boze Pravde je Srpskom narodu u svim varijacijama donosile glad,bedu,siromastvo,bolesti i potpisivanje palcem.
Da da batko kruna je naj goreg zla donela,posebno sto je pobegla.
5000 seselja,5000 nikolca,5000 ante pavelica,5000 ljotica,5000 draze mihajlovica i 500 miliona hitlerovaca nikad mi nece zabraniti da budem jugosloven srpskog porekla

ja

pre 10 godina

za pionir-sve je to bila farsa,a cijenu svega sto nam je uradjeno placace i nasi unuci.Ne ponovila se vise,jer smo samo mi Srbi vjerovali u nju

iggy

pre 10 godina

Mozda je bilo lepo ziveti al se isto tako i znalo da ne moze to mnogo trajati. 3 vere, 6 drzava , 6 kultura, to je tesko kontrolisati da bi opstala jedna drzava. Srbija je u svakom ratu polozila najvise zivota i najvise stradala za taj jugoslovenski narod. I sta smo time dobili, da nam se danas smeju te iste drzave koje koje je srpska vojska oslobadjala kroz sve ratove i da te iste drzave priznaju Kosovo i svode nasu teritoriju na minimum.

Dacha

pre 10 godina

Svakog 29. se prvo setim slova od stiropora na crvenom platnu.
Kao klinci, maštali smo da damo život za Tita, da skočimo ispred bombe ili metka kao vučijak Luks, i da operetskim potezom zaslužimo večnu slavu.
Danas mi dođe kao lek, to što nam se sajber-klinci smeju. Jugovići su bili čudovišni križanci, nešto između Amerike i Severne Koreje.
A Šiptari su se i onda bunili i ginuli za svoju stvar. Hrvati su jo 70-tih štampali u osiječkoj tvornici "žigica" (šibica) kutijice s ustaškim grbom, a Janezi su bili isto tako dosadni kao i sada...
Užasno sam voleo tu državu lepog oblika, a sada je se sećam s prezirom, kao najgore matere na svetu.

лаф

pre 10 godina

Сећам се кад сам певао песмицу пионири малени ми смо војска права сваког дана растемо ко зелена трава.

krmelj

pre 10 godina

29.11. treba da zapamtimo kao praznik najvećeg zla koji je mogao da zadesi Srpski narod. 29.11. je datum skoro 50 godina života pod represijom, uništavanjem nacionalnog identiteta i kulture Srba. Zbog lažnog bratstva i jedinstva, prodali smo sve što nam je sveto, i sada i mi i naša deca plaćamo tuđe ideale.

legionar

pre 10 godina

Da je ta Jugoslavija valjala,sacyvali bi ste je.Ovako ostevite se pljuvanja moje Srbije,postojala je pre Jugoslavije,a kao sto znamo nadzivala je Jugoslaviju...i jos dugo dugo ce ziveti.

Djole

pre 10 godina

Vise pisite o nesreci koju je ta Juga sa sobom donela Srpskom narodu, o stradanju i zlu koje su proziveli nasi pradedovi, inace izgubicemo nacionalnu svest da su nam ti Hrvati najveci dzelati u istoriji . Nemastina nas je zaslepela, i vidimo samo "bezbriznu" Jugoslaviju u kojoj se zivelo bolje. Branite ljudi Srpstvo, to nam je i sadasnjost i buducnost, ne rasipajte uzalud energiju na razne jugoslavije! istorija nas opominje!!

u prolazu

pre 10 godina

Bila su to možda lepa vremena,ali to je bilo pre 30 godina. Okrenimo se
budućnosti i prestanimo se vraćati u nazad. Razbijmo retrovizore i samo tako nam može biti bolje. Sve je upropašteno i puno rada i vremena treba proći da se na zelenu granu dođe.

Iguman Nemanja

pre 10 godina

Da su svi narodi SFRJ hteli da se mirno raziđu ne bi rata ni bilo!
Ali htedoše da daju pravo svima da se otcepe osim Srbima kojima beše dosuđeno da ne smeju da žive u državi u kojoj žele.

E pa neće moći.

Dok se na balkanskom poluostrvu pravedno ne reši pitanje granica Srbije nema ništa od stabilnog regiona i srećne budućnosti za ničiju decu.
Administrastivne granice ne smeju da budu "sveta krava" i Srbiji i srpskom narodu mora da se povuku pravedne granice koje će da mu omoguće da živi bezbedno ma gde god da jeste.

Najveće žrtve rata ispadoše Srbi!

Ne može to tako.

MITA

pre 10 godina

Koliko sam primetio: SFRJ ne postoji vise od 20 godina !! Hajmo da se podsecamo na datume osnivanja Kraljevine SRBA-HRVATA-SLOVENACA, pa na datum osnivanja SRJ Savezne republike Jugoslavije i potom SCG Drzavne zajednice ili mozda na datume promena imena i DRJ Demokratske republike Jugoslavije u FNRJ Federativna narodna republika Jugoslavija i ko je bio prvi predsednik Vlade u Kraljevini Jugoslaviji nakon drugog svetskog rata, a bio je TITO, pa se glasalo sa Kuglicama za Kralja ili Republiku itd !!!

ja

pre 10 godina

29.Novembar je danas i u drugim bivsim republikama. Probajte da nadjete neki tekst o bivsem prazniku. Nema ga. A ovde, 90 posto vas kuka i zali za Yugom. Oskobodite se vise toga, idemo napred. Yugu ne mozete da vratite, i ne treba. Nikad vise. Posle svega, dobro je da smo se svi i razisli. Bilo je lepo ali gotovo je s tim.

MITA

pre 10 godina

Prilicno sam vremena proveo-ziveo na Jadranu u mom zivotu od preko 60 godina starosti i nebih se slozio sa recima mnogih YU nostalgicara. Tacno je da je Jadran po meni najlepe more na svetu ali uglavnom u letnjem periodu !! Gde ste bili YU nostalgicari zimi na Jadranu ????

KAKVA KOINCIDENCIJA?!

pre 10 godina

Tog dana se pored ostalog sećam i kao dana u kome su masovno klane svinje?!Mnogima je još uvek u nozdrvama miris toplih čvaraka.

Za vek vekova

pre 10 godina

@(uros, 29. novembar 2013 13:09) Vidi se da si klinac zadojen crkvom.
Ako ides na medicinu ili tehnicke nauke,tu ces se susresti sa "hej jugosloveni","vi jugosloveni"....
A isto zvuci i na svapskom i na engleskom i na ruskom i na arapskom.
Trajace sve dokle ne umre poslecnji titov pionir,to ti je u BGD na NBGD 1984 godiste,a verovatno i nakon toga jer se juga raspala 1089-90.
Kako stoje stvari nadzivece te ponovo Jugoslavija ;-)

zoran kg

pre 10 godina

Devedesetih godina proslog veka citao sam interviju sa pokojnim Matom Bobanom vodjom Hrvata u BiH,izmedju ostalog je rekao recenicu koja mi i danas odzvanja u usima a koju je njemu ispricao Stipe Suvar.Citiram coveka:J.B Tito je pred samu smrt sakupio sve vidjenije Hrvate i rekao im da je komunizam u svetu na izdisaju i da sve sto imaju crveno uklucujuci i petokrake zvezde bace sto dalje od sebe po mogucstvu u Srbiju jel ce se Srbi trveti i boriti za komunizam sledecih 50 godina.I sad iz ovih komentara vidim da je pogresio kavih 50,jos 100 godina ce mo plakati za propalom Jugoslavijom i najvecim srbomrscem titom.

пирјан

pre 10 godina

По причама старијих људи то су била лепа времена,али морају да схвате да се тад другачије живело јер омладина није заглупљивана интернетом и деца су се играла у песку с пластичним колицима а ова данашња се играју на сплавовима с пиштољима.Дигао сам руке од тог да ће мени доћи бољи дани али ћу се борити да бар моја деца живе у нормалној држави.С тога дајем пуну подршку Вучићу у борби против криминала и корупције.

dado

pre 10 godina

ovo bi trebalo da bude stivo za "zutu stampu" pa da se otvore svi tajni i javni arhivi sa svim pikanterijama o bivsim vladarima nasih zivota
Svakako nije ni daleko od tracpisanja, jerbo svakodnevno slijedi red kroatofobije pa red nostalgije....

vera

pre 10 godina

bilo je lepo .žao mi je što je više nema .bila je poznata država u svetu,tito je veliki vođa .pozdrav svim jugonostalgicarima.
srećan praznik

ZoranNS

pre 10 godina

(НТТ Ни, 29. novembar 2013 17:50)
Ono je bila prava država koja je umrla 1990. godine, trošeći dobra stvorena pod Titom mi još i danas imamo koricu hleba.

Nikada se necemo prizvati pameti

pre 10 godina

Jedan od najnesrecnijih datuma za srpski narod u istoriji.
Da imamo imalo svesti, bio ovo dan zalosti/secanja na komadanje srpskog naroda kroz formu republika i pokrajina i stvaranje novih izmisljenih naroda, taj proces jos traje s novom nacijom Vojvodjana, to su samo Srbi naravno koji se tako izjasnjavaju.
Ispade da je sumski crveni zbor bio medjunarodna konferencija o nepovredivosti granica, naravno - preko srpskih ledja.

Iza Brda

pre 10 godina

@ceva, 29. novembar 2013 11:58
Neko je lepo napisao pre neki dan. Vi, Srbokomunisti i Jugosloveni se ponašate sa pozicije:sve što drugi govore je laž, jedino MI znamo i govorimo istinu.
"Rad delegata započet je himnom "Hej Sloveni" u izvođenju pozorišnog hora narodnog oslobođenja oko 19.20, da bi se završio u 5 časa ujutru kozaračkim kolom. Radnim delom zasedanja rukovodilo je Predsedništvo u sastavu: dr Vojislav Kecmanović, dr Ivan Milutinović, dr Sreten Žujović, dr Josip Vidmar, dr Pavle Gregorić, dr Zlatan Sremec, dr Sulejman Filipović i pravoslavni sveštenik iz Krupnja Vlada Zečević."
Izvor: Wikipedia
Moša Pijade je IZABRAN u izvršnu funkciju NKOJ (Nacionalni Komitet Oslobodjenja Jugoslavije), odlukama AVNOJ-a.
Dakle, ni ono malo falsifikovane istorije kojom su Vas kljukali u serijama "Otpisani", "Kapelski kresovi"...niste uspeli da savladate kako treba.
Inače, za Vašu informaciju, Moša Pijade je ispred komunista "overio" dogovor u Lepoglavi (zatvoru) o medjusobnom nenapadanju i saradnji sa ustašama i Antom Pavelićem "kada za to kucne čas".
Srpskih delegata, delegiranih od strane ćelije KOMUNISTIČKE PARTIJE SRBIJE, u Jajcu na zasedanj AVNOJ-a, odgovorno tvrdim - NIJE BILO!

????

pre 10 godina

Jeste lepo smo ziveli,od USA kredita(107 milijardi$ na poklon),pa i sad da nam poklone opet bi dobro bilo.Srbija bogata a narod siromasan???Para se nema kafane pune.Srpka sela prazna,obevzvredjena,zarasla u korov,cekaju Arape da ih kupe.A vi i dalje placite i neka vam je sve drugi kriv.

Mungos

pre 10 godina

Sto pre mi srbi zaboravimo ove komunisticke praznike i ideju Juge i zajednicke drzave to cemo biti srecniji. Pratite li kako je prosla Juga u seriji Ravna Gora i ko je ostao da se bori.

НТТ Ни

pre 10 godina

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

И све је било толико „регуларно и легитимно“ у доношењу тзв. историјских одлука о уређењу Југославије, чему је у великој мери допринела и нелегитимна и непотпуна делегација из Србије, да се мора узети за пример демократије. Тито је проглашен за маршала, а показало се какав маршал таква му и војска и дуго се затим играло и певало уз козарачко коло. И то ми да славимо и даље? Срамота.

my way

pre 10 godina

@(Jelena, 29. novembar 2013 11:32)

Te demokratske promene o kojima pricas su podrazumevale upravo raspad Jugoslavije, dok je preuredjenje cele drzave i zaustavljanje dezintegracije koja je tekla kontinuirano od Jajca, sve sto bi islo u prilog jacanju i ocuvanju zemlje bilo napadano kao "velikosrpska" ideja. Ali, sta ocekivati od neznalica ispraznih mozgova, koji ne znaju ni da je Milosevic, za razliku od ostalih, na vlast dosao, ne izborima, vec upravo kao vodja srpskih komunista (predsednik predsednistva). Nije vama bitna ni istina, ni pravda, ni Jugoslavija, nego samo da sirite bolesnu mrznju i lazi o Srbima i Srbiji, ali to je problem vaseg morala i inteligencije, vama na cast! Izjesce vas sopstvena zloba!

nenad

pre 10 godina

Jelena, posti si mi odgovorila evo i moje replike :srbi su izabrali Milosevica ns izboruma zato sto im je obecavao opstanak komunizma I Jugoslavije. DS je u tom sazivu parlamenta imao 7 poslanika ( za koje Sam I ja glasao te godine prvih parlamentarnih izbora u Srbiji posle pada komunizma)
Djindjic nikada nije bio Jugonostalgicar, da je posle posasti komunizma u Jugoslaviji bilo demokratskog kapaciteta ne bi na vlast u Hrvatskoj dosli neonacisti a u Srbiji komunisti u protivprirodnom bludu sa Seseljevim nacionalistima.
Toto je bio komunisticki diktator ispod cijeg sinjela je izmilela jedna Mira Markovic- pamtnom dosta

Какав црни 29. новембар

pre 10 godina

Југословенство и комунизам су два јахача апокалипсе овог народа. Све што се данас дешава и овакво стање у држави је последица тог заседања авној-а и комунистичке диктатуре која је била усмерена на уништење српског народа. Све док се не ослободимо тог зла званог авно, социјализамј и југословенство неће нам бити боље.

BeliAndjeo

pre 10 godina

Budimo realni i kazimo ne ponovilo se vise. Bilo je vise para i posla i blagostanja ALI...kolilo je to trajalo? Jedna generacija (danasnji stari ljudi) je uzivala u tome i to je to. Druga generacija se vise seca 90-tih nego SFRJ. Tito je stvorio tu drzavu i unistio je Ustavom od 1974. Proucite malo taj ustav i shvaticete da je njime stvorena platforma za ono sto je usledilo. Procitajte, i to je deo nase istorije.

my way

pre 10 godina

Bas su "jaki" temelji udareni tog tuznog i tragicnog dana, videlo se od samog pocetka. SFRJ se raspala iznutra, krvavim gradjanskim ratom upravo zato sto je bila nacionalisticki uredjena. To je bila zemlja u kojoj je svaka ideja integralnosti jugoslovenstva i funkcionalnosti drzave bila ideoloski i politicki nepodobna. Od tog prokletog zasedanja u Jajcu i avnojevskog stvaranja nacionalnih republika i pokrajina samo u Srbiji, kroz svake naredne ustavne promene, proleca, lige, Jugoslavija i Srbija su sve vise dezintegrisane, jer se povladjivalo nacionalizmu i separatizmu svih sem Srba. Sve je to krunisano najnakaradnijim i najduzim ustavom na svetu iz 74. i ostalo je samo da se taj put i program kojim se od pocetka islo ratom protiv JNA i Srba finaliziraju. Taj nacionalizam niko nije povampirio, vec je brizljivo gajen i to ,sto je vrhunac drskosti i licemerja, u ime "bratstva i jedinstva". 1918. i 1945. su 2 najtragicnije godine za sve nas na ovim prostorima, pogotovo Srbe. Svo zlo koje nas je zadesilo i u kojem sad zivimo je posledica. Ovo je sve nesporna istina i ona se, prihvatao je neko ili ne, ne moze promeniti, nazalost, jer bi bilo bolje da nam je istorija prethodnih 100 godina drugacija.

Mihailo

pre 10 godina

Za Srbe bi bilo daleko bolje da alavi Kаrađorđević nije želeo da vlada velikom državom. Ideja "jugoslovenstva" je izazvala demografsku katastrofu srpskog naroda u dvadesetom veku.; ne ponovila se nikada i završila u najdubljem mraku istorije.
Obeležavanje svih datuma koji se odnose na države stvorene 1. decembra 1918. i 29. novembra 1943. godine bi trebalo zakonom zabraniti, a njihovo obeležavanje/slavljenje sankcionisati velikim novčanim kaznama.

pera

pre 10 godina

ne vidim čemu ovo stalno vaše potenciranje na ovom datumu-koji je uzgred udario temelj propasti srpskog naroda,i koji je doveo do svih ratova 90-tih!
takodje,ovo nije datum bivše države,pošto smo posle SFRJ, živelu u SRJ, pa u Srbiji i Crnoj Gori,a danas živimo u Srbiji,dakle već 22 godine ne živimo u državi čiji je ovo praznik bio (a ta i takva drzava postojala je 46 godina)

BeliAndjeo

pre 10 godina

Budimo realni i kazimo ne ponovilo se vise. Bilo je vise para i posla i blagostanja ALI...kolilo je to trajalo? Jedna generacija (danasnji stari ljudi) je uzivala u tome i to je to. Druga generacija se vise seca 90-tih nego SFRJ. Tito je stvorio tu drzavu i unistio je Ustavom od 1974. Proucite malo taj ustav i shvaticete da je njime stvorena platforma za ono sto je usledilo. Procitajte, i to je deo nase istorije.

дипломирани студент

pre 10 godina

Боље да никада није ни постојала.
Чим смо почели са уједињавањем потписали смо нашој лепој Србији пресуду.
ЖИВЕЛА СРБИЈА!

krmelj

pre 10 godina

29.11. treba da zapamtimo kao praznik najvećeg zla koji je mogao da zadesi Srpski narod. 29.11. je datum skoro 50 godina života pod represijom, uništavanjem nacionalnog identiteta i kulture Srba. Zbog lažnog bratstva i jedinstva, prodali smo sve što nam je sveto, i sada i mi i naša deca plaćamo tuđe ideale.

Iza Brda

pre 10 godina

Samo ste u tekstu zaboravili da objavite jedan detalj:
U Jajcu 1943-će na ilegalnom zasedanju zabranjene stranke (KPJ), nije bilo predstavnika iz Srbije.
Da li vam , bar malo, današnja situacija liči na onu iz Jajca. Opet su svi narodi koji su činili, i sve republike koje su činile bivšu SFRJ na jednoj strani, a Srbija, sama, na drugoj.
Stepen demokratije, ljudskih prava, EU integracija, tolerancije, slobodnog tržišta, trgovine...svi parametri koji odrsdjuju jedno društvo i državu, u zemljama bivše SFRJ se meri i ocenjuje prema animozitetu i ponižavanju Srbije i srpske manjine u tim zemljama.
Sva vrata belog sveta, našoj bivšoj "braći", su širom otvorena, samo da kažu, lanu, izjave, da su Srbi rasisti, fašisti, šovinisti, ksenofobi, genocidni...
Svaka šuša može da se po..ša po Srbiji, bez reakcije naše države i vlasti.
Oni koji žale za SeFeReJotom, imaju razloga. Imali su privilegije u tom sistemu, kupljeni su za stan u nekoj novogradnji, nagradjeni sa mogućnošću da odu sa sela, batale motiku i postanu "gradjani". Da prvi put vide more, i provozaju "keca" do Trsta, da primaju platu, a ne rade ništa.

Srđan Lalić

pre 10 godina

Čemu ovo? Da li je moguće da danas,posle svega proživljenog u zadnjih 25 godina,posle otkrivanja zločina iz Drugog svetskog rata,posle otkrivanja zločina tajnih službi za vreme komunizma u Srbiji ima ovoliko jugonostalgičara? U Hrvatsko divljaju ustaše. U Bosni i Sandžaku ima više mudžahedina nego u Iranu. U Crnoj Gori zabranjeno isticanje srpske zastave (ali i svih drugih). I mi opet verujemo da je Juga bila raj. Pa jedva su čekali da se međusobno pokolju i jedni drugima popale kuće. Ne daj Bože da se ikada više skupimo,eto prilike za neki novi rat. Samo što dalje jedni od drugih. Međusobna mržnja je ovde genetski predodređena. Na ovaj datum zastave treba da stoje na pola koplja.

glasac ds-a

pre 10 godina

Kada ćemo mi Srbi da prekinemo da pominjemo državu u kojoj smo najviše izgubili od svih naroda,što se da videti u zadnjih 20 godina !? Samo budalu tuku dva puta za istu stvar...

anticenzura

pre 10 godina

Drzava koja je nas Srbe mnogo kostala,na zalost dosta nase brace je proterano i pobijeno jer nisu bili dobri za taj propali sistem! Bilo,ne ponovilo se!!!
Inace sugosslaviju nisu stvorili crveni,jer u komentarima uglavnom kukaju za crvenima,a valjda znaju da su temelji te nesrecne nakaze stvoreni ranije!

nenad

pre 10 godina

kakav je to demokratski princip gde nema slobodnih visestranackih izbora i gde se jedan covek bira za dozivotnog presednika. Kraljevina Jugislavija nije bila neki primer demokratije ali su bar postojale razlicite partije i izbori. SFRJ je bila degradacija u odnosu na svoju predhodnicu I kao sto sve ima uzrok I posledicu, tako I krvavi raspad SFRJ nije nikakvo cudo , kakvi temelji- toliki I rok trajanja I takav nacin raspada.

ja

pre 10 godina

za pionir-sve je to bila farsa,a cijenu svega sto nam je uradjeno placace i nasi unuci.Ne ponovila se vise,jer smo samo mi Srbi vjerovali u nju

boris

pre 10 godina

O boze, bas me zanima dali hrvati skave danasnji dan kao Srbi po novinama i forumima, oni dobise drzavnost, svi na racun Srbije, komunisti Srbiju rasparcali na 3 dela, jadnin smo mi i 29.novembar.
Kad zivimo u u bliskoj proslosti nismo ni za bolje a srpsku istoriju niko ne proucava ni ne ceni, nedao bog da istoriju imaju oni koji su na racun Srba dobili drzave (Hr. Slo. Mak. Bih.)

Iguman Nemanja

pre 10 godina

Da su svi narodi SFRJ hteli da se mirno raziđu ne bi rata ni bilo!
Ali htedoše da daju pravo svima da se otcepe osim Srbima kojima beše dosuđeno da ne smeju da žive u državi u kojoj žele.

E pa neće moći.

Dok se na balkanskom poluostrvu pravedno ne reši pitanje granica Srbije nema ništa od stabilnog regiona i srećne budućnosti za ničiju decu.
Administrastivne granice ne smeju da budu "sveta krava" i Srbiji i srpskom narodu mora da se povuku pravedne granice koje će da mu omoguće da živi bezbedno ma gde god da jeste.

Najveće žrtve rata ispadoše Srbi!

Ne može to tako.

simke

pre 10 godina

29. novembar je dan kada je ova zemlja po prvi put postala republika - drzava u kojoj se vlast ne dobija po rodjenju na osnovu "izmisljenog' prava predaka poput monarhija. Zbog ovoga praznik bi trebao da se slavi i danas.

пирјан

pre 10 godina

По причама старијих људи то су била лепа времена,али морају да схвате да се тад другачије живело јер омладина није заглупљивана интернетом и деца су се играла у песку с пластичним колицима а ова данашња се играју на сплавовима с пиштољима.Дигао сам руке од тог да ће мени доћи бољи дани али ћу се борити да бар моја деца живе у нормалној држави.С тога дајем пуну подршку Вучићу у борби против криминала и корупције.

Djole

pre 10 godina

Vise pisite o nesreci koju je ta Juga sa sobom donela Srpskom narodu, o stradanju i zlu koje su proziveli nasi pradedovi, inace izgubicemo nacionalnu svest da su nam ti Hrvati najveci dzelati u istoriji . Nemastina nas je zaslepela, i vidimo samo "bezbriznu" Jugoslaviju u kojoj se zivelo bolje. Branite ljudi Srpstvo, to nam je i sadasnjost i buducnost, ne rasipajte uzalud energiju na razne jugoslavije! istorija nas opominje!!

legionar

pre 10 godina

Da je ta Jugoslavija valjala,sacyvali bi ste je.Ovako ostevite se pljuvanja moje Srbije,postojala je pre Jugoslavije,a kao sto znamo nadzivala je Jugoslaviju...i jos dugo dugo ce ziveti.

TechnoSFRJ

pre 10 godina

Srecan dan republike svima! Dusa me boli sto zivim u vremenu balkanskih banana drzava koje se kulturoloski i ekonomski raspadaju vec 20 godina unazad...

mario

pre 10 godina

(realan, 29. novembar 2013 06:48) Nikako vi da prezalite da mora vise nema i besplatnog odmora.
Da vidjelo se osamdesetih kako je bila ekonomski jaka restrikcije struje, par -nepar, nema kave, nema praška za pranje e tog se ja sjećam.... kojih 2000 maraka penzija možda su to imali partizani ili partijski poslusnici..

pionir

pre 10 godina

Istina je da mozda nismo bili najsrecnija zemlja ali su ljudi sigurno bili mnogo srecniji,znalo se sta je skolstvo,sta je zdravstvo,sta je policija,80 posto ljudi je sluzilo vojsku punog srca,onaj ko je radio nije se plasio da ce preko noci ostati bez posla zbog tajkunsko politickih veza,sport je bio vrhunski,nacionalizam se suzbijao kako tako a postojao je i jedan Tito.Svi oni sto su pljuvali po tome prvo su nas nahuskali na rat,pa osiromasili,pokrali,uostalom svi znamo kako je danas lako zivet u takvim zemljama.Zivela Jugoslavija!

Dacha

pre 10 godina

Svakog 29. se prvo setim slova od stiropora na crvenom platnu.
Kao klinci, maštali smo da damo život za Tita, da skočimo ispred bombe ili metka kao vučijak Luks, i da operetskim potezom zaslužimo večnu slavu.
Danas mi dođe kao lek, to što nam se sajber-klinci smeju. Jugovići su bili čudovišni križanci, nešto između Amerike i Severne Koreje.
A Šiptari su se i onda bunili i ginuli za svoju stvar. Hrvati su jo 70-tih štampali u osiječkoj tvornici "žigica" (šibica) kutijice s ustaškim grbom, a Janezi su bili isto tako dosadni kao i sada...
Užasno sam voleo tu državu lepog oblika, a sada je se sećam s prezirom, kao najgore matere na svetu.

iggy

pre 10 godina

Mozda je bilo lepo ziveti al se isto tako i znalo da ne moze to mnogo trajati. 3 vere, 6 drzava , 6 kultura, to je tesko kontrolisati da bi opstala jedna drzava. Srbija je u svakom ratu polozila najvise zivota i najvise stradala za taj jugoslovenski narod. I sta smo time dobili, da nam se danas smeju te iste drzave koje koje je srpska vojska oslobadjala kroz sve ratove i da te iste drzave priznaju Kosovo i svode nasu teritoriju na minimum.

Nikada se necemo prizvati pameti

pre 10 godina

Jedan od najnesrecnijih datuma za srpski narod u istoriji.
Da imamo imalo svesti, bio ovo dan zalosti/secanja na komadanje srpskog naroda kroz formu republika i pokrajina i stvaranje novih izmisljenih naroda, taj proces jos traje s novom nacijom Vojvodjana, to su samo Srbi naravno koji se tako izjasnjavaju.
Ispade da je sumski crveni zbor bio medjunarodna konferencija o nepovredivosti granica, naravno - preko srpskih ledja.

Cole

pre 10 godina

O Bože,
kako je bio dobar praznik,
kako je bila dobra ta država,
kako je bilo lepo živeti u njoj...

Pozdrav svim dobrim
ljudima od generacije 1972.

zoran kg

pre 10 godina

Devedesetih godina proslog veka citao sam interviju sa pokojnim Matom Bobanom vodjom Hrvata u BiH,izmedju ostalog je rekao recenicu koja mi i danas odzvanja u usima a koju je njemu ispricao Stipe Suvar.Citiram coveka:J.B Tito je pred samu smrt sakupio sve vidjenije Hrvate i rekao im da je komunizam u svetu na izdisaju i da sve sto imaju crveno uklucujuci i petokrake zvezde bace sto dalje od sebe po mogucstvu u Srbiju jel ce se Srbi trveti i boriti za komunizam sledecih 50 godina.I sad iz ovih komentara vidim da je pogresio kavih 50,jos 100 godina ce mo plakati za propalom Jugoslavijom i najvecim srbomrscem titom.

MITA

pre 10 godina

Koliko sam primetio: SFRJ ne postoji vise od 20 godina !! Hajmo da se podsecamo na datume osnivanja Kraljevine SRBA-HRVATA-SLOVENACA, pa na datum osnivanja SRJ Savezne republike Jugoslavije i potom SCG Drzavne zajednice ili mozda na datume promena imena i DRJ Demokratske republike Jugoslavije u FNRJ Federativna narodna republika Jugoslavija i ko je bio prvi predsednik Vlade u Kraljevini Jugoslaviji nakon drugog svetskog rata, a bio je TITO, pa se glasalo sa Kuglicama za Kralja ili Republiku itd !!!

Nenad

pre 10 godina

Da smo bili pametniji ne bi bilo ni Kraljevine SHS a ne SFRJ. Svako na svoju stranu pa kako se ko snadje... ovako Srbija vracena u feudalizam, a "nasa braca" ponosno isticu svoj fasizam.

Valter

pre 10 godina

Jugoslavija = pobeda, sloboda, pravda, antifasizam, napredak, bezbednost, saveznistvo, ugled = Sreca

Srbija = poraz, izolacija, zlocin, klerofasizam, propadanje, nesigurnost, odbacenost, beznacajnost = Ocaj

orli

pre 10 godina

Uh,da mi je samo jedan dan ziveti u toj Jugoslaviji. Moji starci u zadnje vreme previse pricaju o tom peridu. Ne znam da li da im verujem ili ne. Kao, sve je bilo bolje i neuporedivo sigurnije.

Ddule

pre 10 godina

Jugoslaviju su rusili Milosevic i Kosovari, oni koji su vodili rusilacku "jogurt revoluciju". Oni su izabrali opciju rata, umesto da pristanu na model konfederacije, i na kraju izasli kao najveci gubitnici.

ja

pre 10 godina

29.Novembar je danas i u drugim bivsim republikama. Probajte da nadjete neki tekst o bivsem prazniku. Nema ga. A ovde, 90 posto vas kuka i zali za Yugom. Oskobodite se vise toga, idemo napred. Yugu ne mozete da vratite, i ne treba. Nikad vise. Posle svega, dobro je da smo se svi i razisli. Bilo je lepo ali gotovo je s tim.

Iza Brda

pre 10 godina

@ceva, 29. novembar 2013 11:58
Neko je lepo napisao pre neki dan. Vi, Srbokomunisti i Jugosloveni se ponašate sa pozicije:sve što drugi govore je laž, jedino MI znamo i govorimo istinu.
"Rad delegata započet je himnom "Hej Sloveni" u izvođenju pozorišnog hora narodnog oslobođenja oko 19.20, da bi se završio u 5 časa ujutru kozaračkim kolom. Radnim delom zasedanja rukovodilo je Predsedništvo u sastavu: dr Vojislav Kecmanović, dr Ivan Milutinović, dr Sreten Žujović, dr Josip Vidmar, dr Pavle Gregorić, dr Zlatan Sremec, dr Sulejman Filipović i pravoslavni sveštenik iz Krupnja Vlada Zečević."
Izvor: Wikipedia
Moša Pijade je IZABRAN u izvršnu funkciju NKOJ (Nacionalni Komitet Oslobodjenja Jugoslavije), odlukama AVNOJ-a.
Dakle, ni ono malo falsifikovane istorije kojom su Vas kljukali u serijama "Otpisani", "Kapelski kresovi"...niste uspeli da savladate kako treba.
Inače, za Vašu informaciju, Moša Pijade je ispred komunista "overio" dogovor u Lepoglavi (zatvoru) o medjusobnom nenapadanju i saradnji sa ustašama i Antom Pavelićem "kada za to kucne čas".
Srpskih delegata, delegiranih od strane ćelije KOMUNISTIČKE PARTIJE SRBIJE, u Jajcu na zasedanj AVNOJ-a, odgovorno tvrdim - NIJE BILO!

НТТ Ни

pre 10 godina

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

И све је било толико „регуларно и легитимно“ у доношењу тзв. историјских одлука о уређењу Југославије, чему је у великој мери допринела и нелегитимна и непотпуна делегација из Србије, да се мора узети за пример демократије. Тито је проглашен за маршала, а показало се какав маршал таква му и војска и дуго се затим играло и певало уз козарачко коло. И то ми да славимо и даље? Срамота.

Marijan

pre 10 godina

Juga nije mogla opstati ako je u njoj istovremeno Hrvatska i Srbija. Hrvatska nikad nije prihvatila Jugoslaviju, a Srbiji je Jugoslavija bila kompromis umjesto velike Srbije za kojom neki u komentarima dolje još uvijek žale. Svi drugi narodi Jugoslaviju su iskreno voljeli.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Tesi pomalo ta cinjenica sto za sve druge narode i bivse Republike te nekadasnje zajednicke drzave bar postoji neka nada da se u buducnosti ponovo nadju u "zajednickoj EU", da zive normalno, civilizovano i u medjusobnom Miru i uvazavanju, za sve druge samo ne i za Srbiju koja je izabrala drugu stranu i koja je cvrsto resena da ostane "Ruska Gubernija" !

????

pre 10 godina

Jeste lepo smo ziveli,od USA kredita(107 milijardi$ na poklon),pa i sad da nam poklone opet bi dobro bilo.Srbija bogata a narod siromasan???Para se nema kafane pune.Srpka sela prazna,obevzvredjena,zarasla u korov,cekaju Arape da ih kupe.A vi i dalje placite i neka vam je sve drugi kriv.

Bojan

pre 10 godina

O Bože, kako je bio dobar praznik, kako je bila dobra ta država, kako je bilo lepo živeti u njoj...

Pozdrav svim dobrim ljudima od generacije 1972. (Cole, 29. novembar 2013 01:22)
Svaka cast na komentaru.Bravo!Pozdrav 1971 godiste.

FRA@

pre 10 godina

Samo budale,polupismeni i koji nisu dozeveli ex--Ju
kako je bilo tada--pricaju same gluposti !!!

POGLEDAJTE SE OKOLO SEBE-- DUGOVI STO PUTA VECI U SVAKOJ DANASNOJ
DRZAVI(REPUBLIKI) --I SIROMASTVO !!!

Jugoslovenski element

pre 10 godina

Jugosloveni sretan vam praznik!

Ima nas dosta i ima nas svuda, i na Balkanu i svuda po svijetu!
Ucimo svoju djecu ljubavi i istini, nase vrijeme tek dolazi. Sada su sansu dobili oni sto su virili iz prekrupe i mislili da bi sve bilo divno "samo kad bi oni sofirali", svi oni ljaksani, Ferkonje i levati puni mrznje , neznanja i frustracija.
Samo uzdignute glave, ponosno, mi se ne stidimo svog porijekla mi smo dio velike ideje - ideje zajednistav, solidarnosti i ljudskosti.
Ti ideali moraju pobjediti nad ovim jadnim propovjednicima sebicnosti, nasilja i uskogrudosti.
Sretan Dan Republike!

Od Vardara pa do Triglava

pre 10 godina

Najlepša država koja je ikad postojala,ekonomska velesila,vojna velesila,sportska velesila...Velika šteta što se sve ovako završilo i što moje mladje generacije nisu bar malo živele u ex-Jugi...Nekad su ćale i keva išli pevajući na posao...Ja sad idem plačući jer tamo me čekaju šefovi kojima samo bičevi fale(kao u robovlasnistvu)...Neko kaže sad je demokratija a ja kažem sad je robovlasnistvo a tad je bila demokratija...

Da li su to bila bolja vremena, ili smo bili bolji mi?

pre 10 godina

pre nego što krenete da polemišete o nekoj "skrivenoj" istoriji, i kako je Jugoslavija bila propast ovog ili onog naroda, i kako su "komunjare" storile jugoslaviju da unište nekog, zapamtite sledeće:

1. Jugoslaviju nije stvorio Tito, već Kralj
2. Jugoslavija se nije raspala zbog komunizma već zbog nacionalizma
3. Od '45 do '85 je izgrađena cela infrastruktura koju i dan danas koristimo u ovim našim "državama"

Tanja

pre 10 godina

Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!

Svim Jugoslovenima, srećan praznik, i neka sudbina dozvoli da ga nekad opet svi zajedno slavimo u nekoj novoj Jugoslaviji!

blue_madness,zg

pre 10 godina

Tu je rođen Maršal Tito
naše ime ponosito
ko heroja ceo Svet ga zna
blago zemlji što ga ima
pamtit će se vekovima

živela Jugoslavija!

pozdrav iz Zagreba svim drugovima Jugoslavenima širom Svijeta.

pero

pre 10 godina

Kada vidim danas koje su zemlje i ljudi cinili tu Jugoslaviju, za ne povjerovati je kako se odrzala neostecena toliko dugo. Ali istina, sve sto je vezano za Jugoslaviju ima pobjednicki predznak....

Jelena

pre 10 godina

"kakav je to demokratski princip gde nema slobodnih visestranackih izbora i gde se jedan covek bira za dozivotnog presednika."
Tako je; ali kada je dosao trenutak da se to promeni, kada je otpocela demokratizacija, umro dozivotni predsednik, SRBI nisu hteli promene. Drzava nije bila demokratska, ali Cehoslovacka ili Poljska su bile jos manje demokratske, ipak, usle su u politicku i ekonomsku tranziciju. To je htela i Slovenija, na prvom mestu, Hrvatska, odmah posle nje, a Srbi su izabrali najgoru mogucu vladajucu garnituru sa Slobom i Mirom na celu i tome su se usprotivili. Sva sreca (za Slovence, Hrvate i ostale) da Srbi nisu imali snage da to nametnu svima. Drugi su se odvojili, a Srbija je ostala u svom mraku, osim kratkog svetlog perioda koji su sami okoncali hicem u Djindjica.Momentalno je na evropskom dnu, a, kao i uvek, krivi su joj drugi - od Turaka, preko Karadjordjeviceve Jugoslavije, dokomunista i Hrvata.

u prolazu

pre 10 godina

Bila su to možda lepa vremena,ali to je bilo pre 30 godina. Okrenimo se
budućnosti i prestanimo se vraćati u nazad. Razbijmo retrovizore i samo tako nam može biti bolje. Sve je upropašteno i puno rada i vremena treba proći da se na zelenu granu dođe.

Pionirka

pre 10 godina

Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo,matero i maćeho....Ju-go-sla-vi-o na noge pevaj nek te čuju ko ne sluša pesmu slušat će oluju...

xxx

pre 10 godina

Besplatno skolovanje, obrazovanje, stanovi koje nam je drzava davala, suguran posao za sve, plata preko 1000 maraka, nepostojanje kriminala i droge, mocna vojska koja nam je garantovala bezbednost i celovitost teritorije, mocan predsednik koga je ceo svet uvazavao i docekivao uz pocasnu gardu i sve pocasti.... hiljade fabrika i uspesnih preduzeca...
To su neke od karakteristika jugoslovenstva.
Korupcija, tajkuni, droga na svakom cosku, beskucnici, nezaposleni, mafijaski obracuni na dnevnoj bazi, trgovina ljudima,sverc,prebogati politicari, penzioneri koji kopaju po smecu, retki zaposleni postali bankarski duznici, siromasne, male jadne zastarele vojske, koje sve zajedno nemaju tehnike koliko je JNA izvela na paradi u Beogradu 1985, teritoriju nam uzima ko hoce, politiku nam kroje i odredjuju strani ambasadori, fabrike porusene ili prodate strancima, predsednici i premijeri za koje u inostranstvu ne znaju ni kako izgledaju.... to su samo neke od "odlika" Srpstva, Hrvatstva, Bosanstva i svih ostalih ideologija koje vladaju posle raspada SFRJ.
Pa vi sami procenite sta je bolje.

c i t i z e n

pre 10 godina

Na danasnji dan ,pre 43 godine, postao sam pionir. To je jedan od lepih dogadjaja iz detinjstva kojih se vrlo jasno i rado secam.
Ja sam imao detinjstvo, mladost, ciljeve, put i zrelo doba. Sta imate vi,koji pljujete po mojoj domovini? Sta ste stvorili?
Dragi sunarodnici, Jugosloveni, srecan vam Dan Republike!

mladen

pre 10 godina

e nekad smo u komunizmu bili vise blize zapadu i njegovim vrednostima nego danas.ameri curku,a mi svinju.nije vazna zivotinja vazna je poenta

ribe

pre 10 godina

Država u kojoj su svi građani bolje živeli već danas što žive u nastalim državicama. Država koja je bila cenjena u svetu. Jedna od zemalja osnivača UN.

Najznačajniji datum u nas u poslednjih 70 godina

pre 10 godina

Drugo zasedanje AVNOJ-a održano je u Jajcu, u noći između 29. i 30. novembra. Zato se Dan Republike i proslavljao 29. i 30. novembra. Oba datuma su ravnopravna, a na grbu SFRJ stoji samo prvi datum, kao datum sastajanja većnika. Datum sastanka (zasedanja) određen je u spomen na bitku na Kadinjači, kada su izginuli svi borci Radničkog bataljona, štiteći povlačenje iz Užica, gde je od 24. septembra do 29. novembra bila formirana Užička republika (kao zametak buduće države sa KPJ na čelu).

Jugoslovenka

pre 10 godina

Tada, kada sam odlazila iz te nase drage Juge u inostarnstvo sa ponosom sam govorila odakle sam, danas se stidim da priznam da sam iz Srbije! Srecan vam praznik, Jugosloveni!

MaksaMax

pre 10 godina

Da smo bili pametni i nismo poklekli pred modernim neprijateljem zapadom koji nas je rasparcao i danas bi uzivali. Sve se moglo dogovoriti za stolom samo da smo zeleli tako. Jugoslavija nije mogla vise postojati kao takva ali mogla se pretvoriti u uniju kao sto je evropska danas samo sto bi bilo u njoj 6 drzava... niko nebi smeo da nas takne i postovali bi nas kao nekad. Ovako nam ostaje secanje na nesto lepo i zivotarenje u bananijama.

ii

pre 10 godina

rodzen sam 27 12 1978 g.pamtim jugoslaviju kroz maglu.tita u skoli iznad table,ucitelja bombeka koji je govorio,djeco upisite srednje skole za zidare i tesare ,bice rata.onda je dosao rat,granate,podrumi,nema struje,vode ,hrane 3 godine,e to se tesko zaboravlja.yugu je unistila vlast i vojska koja nije bila sposobna zastititi svoj narod,a ne staviti se na stranu samo jednog naroda,zatim vojno da sprijeci odvajanje slovenije,pa hrvatske,.najvise je bosna zaplatila,100 hiljada mrtvih,750 masovnih grobnica,10 registrovanih koncetracionih logora i zla koje se nemoze ni zamisliti......pozz iz sarajeva

Saša73

pre 10 godina

Svetlim suncem obasjana, ponosito sred balkana, Jugoslavijo, Jugoslavijo.. .

Živećeš još dugo u srcima miliona onih kojima si bila jedina prava domovina, a takvih je sve više i više od Vardara pa do Triglava . . .

Mungos

pre 10 godina

Sto pre mi srbi zaboravimo ove komunisticke praznike i ideju Juge i zajednicke drzave to cemo biti srecniji. Pratite li kako je prosla Juga u seriji Ravna Gora i ko je ostao da se bori.

ribe

pre 10 godina

Država u kojoj su svi građani bolje živeli već danas što žive u nastalim državicama. Država koja je bila cenjena u svetu. Jedna od zemalja osnivača UN.

zasto

pre 10 godina

Imali smo svoju industriju, svoju poljoprivredu, muziku, sportiste , raskosnu prirodu i JEDINSTVO!Sve vrednosti som pustili niz vodu i dozvolili da nam tudje sile diktiraju zivot. Pravicemo cipove, siti neke krpe, i obradjivati ovu jadnu zemlju stranim kompanijama. Sve je to ok jer smo hteli da jedemo hranu iz Mc Donald`s i da velicamo ne ljude poput Tudjmana,Milosevica i Izetbegovica. Nista lepo nije ostalo a mogli smo sve

najed85

pre 10 godina

Da,da Srbija vam je kriva sto se sada zivi lose. Srbija je takva kakav joj je narod. Vlast bira narod, nije obrnuto. Sad zalite za jugoslavijom a glasate za Vucica i Nikolica, Kostunicu, Dacica itd.. Izadjite na ulice pokazite im koliko vam je lose. Isto vazi i za ostale DS, LDP, sve je to ista bagra. Moze Srbija postati bolja od Juge, ima resursa, ima zemlje, ima pameti. Samo treba izaci na ulice i rasterati bagru i poceti raditi..Samo treba neko da povede..

MITA

pre 10 godina

Prilicno sam vremena proveo-ziveo na Jadranu u mom zivotu od preko 60 godina starosti i nebih se slozio sa recima mnogih YU nostalgicara. Tacno je da je Jadran po meni najlepe more na svetu ali uglavnom u letnjem periodu !! Gde ste bili YU nostalgicari zimi na Jadranu ????

realan

pre 10 godina

Bez obzira,kojoj političkoj stranci pripadate
opoziciji ili vladajučoj,hvala vam što ste od jedne
jake industrijske,poljoprivredne,turisdtičke zemlje,za samo
samo četvrt veka uspeli napraviti,nekoliko banana republika.
Čestitam,što ste u tako kratkom roku,sje..li,sve čega ste se dodakli.
Čestitamvam,što ste u ono malo firmi što je još ostalo,uspeli zaposliti
svoje rodjake,i komšije iz vašeg zavičaja,tako da običnom svetu ostaje,
da se potuca po belom svetu za koru hleba.
Gdesu naše banke?ko jih je ukrao?
čestitam vam što ste uspeli,uništiti komplet industriju,radničku klasu
sa sve njihovim odmaralištima po prelepoj nam Jugoslaviji.Polovina stanovništva je od te tako nam omražene Jugoslavije,dobilo stanove,koje ste odkupili po raspadu za par maraka.Prosek penzije je 70tih bio 2000 marakaOvo vredi za sve republike,koje su nastale raspadom,naljepše i najbogatije nam Jugoslavije.Sadašnji političari nisu u stanju da okreče,što je u Jugi sagradjeno.Žao mi je,što ne mogu čestitati rodjendan Jugoslaviji,ali ipak ostale su lepe uspomene,od kojih se nažalost ne živi!
ps.Ako ovo pismo objavite,hvala vam,a minusarima,šta da vam radim,pitajte roditelje,ako mislite da sam nešto slagao ili preuvelićao!

ribe

pre 10 godina

Mir, sigurnost, standard. bezbednost, vojska, policija, sudstvo, školstvo, obrazovanje, privreda, monetarni sustem, nauka, kultura,,. nema oblasti u kojoj nije bila razvijenija od današnjih nastalih država.

passe

pre 10 godina

Jedina dobra stvar je da se tu skupila grupa ljudi koja je 48me mogla da se suprotstavi Staljinu. Zamislite da je npr. nastala velika Srbija 1918, I onda na kraju 45te dosle Ruje I stavile nas za gvozdenu zavesu. Niko ne moze da me ubedi da je Bugarima bolje nego nama...

Jugoslovenka

pre 10 godina

Moja mila domovino, srećan ti rođendan! Snage Mordora su te prekrile i razrušile, ali mi te nismo i nećemo te zaboraviti. Možda su uspeli da privremeno unište tvoje materijalno postojanje, ali klicu zajedništva i mira među PLEMENITIM LJUDIMA VELIKE ZEMLJE nikada neće uspeti da unište. Bićeš ti ponovo lepa, svetla i jaka...kad tad...

sremac

pre 10 godina

Kad se pomene 29. Novembar, setim se praznika bez skole i sremskih svinjokolja kod deda Ive. Hladna jutra, ponekad sa snegom, jutarnja kuvana sljivovica za zagrevanje i kafa za dobro jutro za odrasle. Gomila ljudi u dvoristu, svi uz sljivovicu pripremaju se za ono glavno. Prvo se napravi krvavica, pa tope se cvarci, kremenadle se vec rostiljaju dok matorci uz rakijicu mesaju meso za sremske kobasice. Keva pere crevca, cale vec trpa dzigernjacu u debela creva, u tanka idu kobasice koje ce deo odma na rostilj a drugi u pusnicu. Prave se sunke, prsute, slanine. Neke sarene a druge one debele, sapunjare. Mi klinci trckaramo po dvoristu i cekamo na meso sa rostilja. Komad hleba, kremenadla i juri opet po dvoristu. I tako nekoliko dana, uvek se nekako poklapalo da se spoji sa vikendom. Pre ili posle, svejedno.
Nekad bese...

ribice

pre 10 godina

Bila je država bez većih socijalnih razlika.Obrazovanje i zdravstvo su bili besplatni i dostupni svima, za razliku od danas gde se bez novaca ne možeš obrazovati ni lečiti.

123

pre 10 godina

Pogresan put
Nije Jugoslavija bila " grobnica srpskog naroda", po onome kako je srpski narod tada ziveo, a kako zivi sada, pre bi se moglo reci da je danasnja Srbija "grobnica" srpskog naroda.

Nezadovoljan gradjanin

pre 10 godina

Nije ovde nazalost opsteprisutan komunisticki gen,nego samo svest ljudi da ste vi nacionalisti kao velike srbende,hrvati i mudzosi upropastili sve.Nije ovde cak toliko ni patnja za Jugoslavijom nego za daleko boljim zivotom,smanjenim tenzijama izmedju naroda i dr.

Umesto da mislite na sebe,da sad ne zavisite od ovih politicara i od stranaca,vi nacionalisti se kao nesto uzdizete Srbijaaa ovo Srbijaaa ono,mi smo Srbiii.E da vas pitam Srbiii,kako ste to dozvolili da vam Hrvati drze skoro celu prehrambenu industriju?

Toliko ste zaslepljeni time da ni ne vidite da to samo ukopava stvar,pa sad ,da ne upotrebim neki drugi izraz, nas razaraju sa svih strana...Eeeh zato je morao postojati i goli otok i sve ostale mere...Kad shvatite da ne mozete pobeci od Hrvata,Muslimana,Albanca i drugih, tim pre cete shvatiti ovaj tekst.

Ne znam za vas ali ja cu radije da zivim sa Hrvatom i Muslimanom da bih imao daleko vise bolji zivot,crveni pasos,more i sve ostalo.Posto ne verujem da vam vas bog i ostali sveci to mogu podariti sada,jedino vam ostaje da premestite kompletnu Srbiju na Kamcatku pa da zivimo lepo pored Mongolije,Koreje i Japana,dok i sa njima ne zaratiTE.

*Jedva cekam da vidim ove tinejdzercice cetnike kad budu krenuli da traze posao,pa kad krene kuknjava o siromastvu,tad lepo u crkvu pa kod boga na rucak...

vesna

pre 10 godina

@ doktore,mnogo si pametan!!!Hoćeš da brojiš pluseve,a da ne čitaš komentare!?Pa,ne komentarišu svi isto.Nemoj se više nazivati doktorom.Možda doktorom neznanja,to jebi bilo u redu.

Ko nije živeo u SFRJ,može samo da žali,a jedino srpski nacionalisti komentarišu negativno,zaboravljajući da je Kralj Aleksandar stvorio prvobitnu zajednicu naroda.

Srpkinja,ali objektivna

KKJ

pre 10 godina

U toj državi pri prenosu košarkaških utakmica na poluvremenu se puštao Kraftwerk i Joy Division. Mali primer zašto je SFRJ bila to što jeste, a Srbija danas brlog kakav zaslužujemo.

Mujo 11

pre 10 godina

Neko na svojim komentarima, ovdje vice "Zivela Kraljevina Srbije", a neko Zivela YUgoslavia...!
Kako da zivi "Kraljevina Srbije", ili Yugoslavia, kada nijedna, pa ni druga ne postoji vise, one su umrle!
Onima koji su stvarno voleli, i imaju nastologiju za bivsu drzvau, zvanu Yugoslavija, iskrene cestitke!
Vecina ljudi u bivsoj Yugoslaviju dobro su ziveli, mozda bolje nego danas! Kada bih bila stvarni sprovedena ideja prave Yugoslavia, gdje zivi svi narodi ravnopravno, i dan danas bih Yugoslavia postajala!
Od raspadanje Yugoslavie svi su dobili, svi su izgubili nesto, a najveci gubitnik je taj narod koji ima najvecu nastologiju za stare vermane, za vreme bivse YU!

mima

pre 10 godina

Zašto več jednom ne priznamo da nam nije Jugoslavija kriva što nemamo slogu nego mi sami.Dokaz je sva naša istorija nikada se mi nismo udružili kao narod a u komunizmu smo odlazili da da cinkarimo svoje srbe koji su išli u ccrkvu ili slavili verske pravoslavne praznike da jih sklone i da jim nanesemo štetu.Sami smo se srsmili porekla zbog interesa e zato nam je kako nam je a to nije od Jugoslavije nego od mnogo prije.Srećan praznik!

Zivota

pre 10 godina

Divno secanje na 29. Novembar '82. Dvokrevetna soba i pun pansion u hotelu Brioni na Verudeli kod Pule. Bivsa draga i ja. Politika apsolutno iskljucena, samo ljubav.

pucaj te,ja i sad drzim cas

pre 10 godina

@Nikada se necemo prizvati pameti, 29. novembar 2013 13:51 Ne izmisljaj.
Po standardu gradnje 77-e smo bili daleko ispered beca,gde je svaka jedinica na NBGD imala svoj klozet,dok je u austriji bilo moderno sabirne jedinice.
Srbija se naj vise izgradila od svih ex yu,zato je i bilo ljubomore.
Himna Boze Pravde je Srpskom narodu u svim varijacijama donosile glad,bedu,siromastvo,bolesti i potpisivanje palcem.
Da da batko kruna je naj goreg zla donela,posebno sto je pobegla.
5000 seselja,5000 nikolca,5000 ante pavelica,5000 ljotica,5000 draze mihajlovica i 500 miliona hitlerovaca nikad mi nece zabraniti da budem jugosloven srpskog porekla

Prorok

pre 10 godina

Na Dan republike 1973. bio sam dete,i sa mladjim bratom i majkom i ocem uselio sam se u stan koji je moj otac dobio od drzave.Otac je radio u osnovnoj skoli kao profesor srpsko-hrvatskog jezika.Danas,jedan od mojih drugova radi kao profesor srpskog u istoj osnovnoj skoli,zivi kao podstanar , plata mu je mala,stan mu je misaona imenica;kao i meni novi stan za moje dete koje studira,i jedva mu krpim rate za fakultet...
Samo deo zivotne storije o nekadasnjoj SFRJ i danasnjim ,bivsim republikama,u kojima je sve tako slicno i beznadezno u mnogim segmentima zivota,pogotovo u Srbiji,na zalost.

Arminowski

pre 10 godina

Sretan ti rodjendan jedna i jedina domovino!! Ne glumite da vam je bilo loše. Samo se sjetite što ste imali za vrijeme Jugoslavije a što imate danas. Danas, jedno veliko ništa, kriminal, nezaposlenost, korupciju, mržnju, poroke, zavist. Mali poput makova zrna. Svako nas može kako želi i s koje strane im se prohtije. Ove današnje državice nazovi, baš kao sitne, jeftine prostitutke, olinjale i bijedne.

Glavom i bradom

pre 10 godina

"Bila je dobra ta Jugoslavija,samo da je imao ko da je izdrzava."
Salu na stranu (mada i nije sala),nisam dugo razmisljao o Jugoslaviji,ali poslednjih nekoliko meseci cesto postavim sebi pitanje - da li bi se recimo germanski narodi odrekli Nemacke tako lako,kao sto su se Juzni Sloveni lako odrekli Jugoslavije?

Uros

pre 10 godina

Kada je osnovana, bila je skoro sravnjena sa zemljom, znaci '45 se krenulo skoro od nule... Ako nije valjala, kao sto neki kazu, kako to da vec cetvrt veka hiljade lopova iz nekoliko razlicitih drzavnih elita (osim slovenacke) cerupaju ono sto je ostalo kada su je unistili? Pa od cega? A Slovencima je bilo dovoljno da sacuvaju ono sto su gradili tokom SFRJ i sada imaju sasvim pristojan standard... Kako to, kad nista nije valjalo?

Vojvodjanski Madjar

pre 10 godina

Danas preko mog srca stoji crvena petokraka na plavo belo crvenoj pozadini. Slusa se "Kud narodna vojska prodje" i "Uz Marsala Tita". Pozdrav svim zemljacima od generacije 1971!

Bidzi

pre 10 godina

Danas je dan Republike...i ne sanja se vise stari san,cekaju pasos da odu van....Danas svako zna da je glava samo jedna,danas svako zna pred kim pasti na koljena...Danas je dan Republike,stari kaze otvorite prozore,p'jan je,cini mu se da logorske vatre u daljini gore....

pera

pre 10 godina

znam samo da su se svi mogli školovati i lečiti i da nije bilo ovoliko lopova,droge,nasilja...i da,više se i proizvodilo u humanom socijalizmu nego u banditskom kapitalizmu,svaka fabrika je imala i željeznički kolosek za robu,danas nema ni fabrika a ni sa prugama nešto ne stojimo najbolje.
naravno ima i dobitnika u novom vremenu,lopovi,popovi,narko dileri...i najgori među njima komunisti prevrtači.

surova stvarnost

pre 10 godina

Mislim da ovo što se dešava sada nije posledica postojanja SFRJ, koliko je nedostatak želje kod političara da se izbegne rat, mogla je SFRJ da se raspadne i mirnim putem da nije par generacija potpuno poludelo i počelo slepo da veruje ratnohuškačkim političarima. Najluđe što su to generacije koje su najviše iskorostile od tog "divnog" života. Pored toga, toliko su se svi trudili da izbrišu postojanje SFRJ, jer više nije bilo smisla objašnjavati bratstvo i jedinstvo, da su sve pozitivne stvari (domovi kulture, radne akcije, rad sa mladima, sindikalno delovanje, solidarnost, nizak nivo kriminala...) nestale, a negativne (zataškavanja, politički progon, medijsko ispiranje mozga, krađa državne imovine, burazersko upravljanje u javnom sektoru...) ljubomorno čuvaju i dan danas. Da je moja generacija dobila tako nešto na poklon, ne bi sad od svega ostale mrvice i to buđave.

Objektivno!

pre 10 godina

To je, bre, bila drzava, ugledna i postovana, a ne ove bananice, koje su nastale njenim raspadom! Nikada, ni jedna ex-Yu republika, niti njeni gradjani, nece imati status u svetu, kakav su imali Jugoslavija i Jugosloveni! Prokleti palanacki mentalitet "bolje da budem gazda u svom selu..."!

pretorija

pre 10 godina

"Danas je Dan Republike I stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena, stari se seca ratnih vremena..." - Zabranjeno pusenje I Nadrealisti su sve lepo opevali I predvideli!!!!

hawkeye

pre 10 godina

Znam samo da sam imao bezbrižno,srećno i prelepo detinjstvo,sazrevanje uz prave vrednote(sportske,muzičke),da su ulice bile pune kao i sportski tereni odraslih i dece i da nitko nije kopao po mestima za odlaganje đubreta,nismo imali mnogo ali nebi to vreme menjao za nijedno drugo,posebno ovo u kojem sad živimo,generacija 70.

Igor

pre 10 godina

Prije 7 dana vratio sam se sa proputovanja Austrijom,Mađarskom,Slovačkom... zaključak putovanje je "Kako smo upropastili bivšu nam državu" koliko su ljudi na balkanu pametniji,prijatniji koliko je Balkan ljepši od ideala kojem težimo tj. famoznoj Evropskoj Uniji. Sram me je što živim na ovakvom balkanu koji je popunjen mržnjom i nacionalizmom a koliko smo mogli napredovati!!

kling klang

pre 10 godina

U toj državi pri prenosu košarkaških utakmica na poluvremenu se puštao Kraftwerk i Joy Division. Mali primer zašto je SFRJ bila to što jeste, a Srbija danas brlog kakav zaslužujemo.
(KKJ, 29. novembar 2013 06:50)

ovaj "mali primer" je u stvari odličan primer. hvala za komentar.

лаф

pre 10 godina

Сећам се кад сам певао песмицу пионири малени ми смо војска права сваког дана растемо ко зелена трава.

E dokle smo dogurali....

pre 10 godina

Nekada smo klali volove,svinje i jagnjice,a danas koljemo pastetu od 75grama,jer ce od 100 da se prejedemo.
Tako je ustanovila svetska trgovinska organizacija,cefta,efta ...

Ohrid

pre 10 godina

Ah da moze da se vreme vrati unazad da pozivimo bar jos neki dan u tu drzavu, siguran sam da i danasnji najveci pluvaci bi zavoljeli Jugoslaviju, najbolju drzavu na svetu.

29ti Novembar je bio praznik, ove danasnje ima ih puno al nikog ne dozivljavam kao taj.

Jos se secam prvog razreda i marame u skoli, armije, akcije Skoevca, Prleta i Tihija, Mladena Delica u Splitu, kosarkasa, mitskog finala u vaterpolu, Veselina Vujovica, Bojana Krizaja ...
I da ne duzim do sutra da pisem malo je. Suze su mi na ocima

СРЕЌЕН РОДЕНДЕН ТАТКОВИНО

...

pre 10 godina

najed85
Da, Srbija je kriva.
Nema Srbija ni resurse ni pamet, a i ovo malo zemlje sto ima kao da nema, upravo zbog nedostatka pameti!
Te price o tome kako mozemo biti mocni i bogati su izmislili tajkuni i politicari kako bi nas ubedili da ce biti bolje, samo ako nastavimo da cutimo i radimo sta nam se kaze dok oni gomilaju lovu.
A na ulicu su izlazili mnogi pa nikog nije bilo briga sta narod hoce.
Dok se narod nije zamlacivao izborima i glupostima, ziveli smo odlicno, dok nam je jedan covek vodio spoljnju i unutrasnju politiku ziveli smo odlicno.
Cim je taj nestao, mi smo udruzeno sve to lepo unistili i poslali u istoriju. A sve to vodeci se se izjavama da ce bogata Srbija biti "nova Svajcarska". U to neki i danas veruju. Jugoslavija je bila jedina drzava u kojoj su Srbi dobro ziveli.

ceva

pre 10 godina

@Iza Brda Kako se neki ljudi trude da promene istoriju! I onda se cudimo sto se snima serija "Baba se ceslja na ravnoj gori". Za pocetak Mosa Pijade je bio potpredsednik AVNOJ-a.

dado

pre 10 godina

ovo bi trebalo da bude stivo za "zutu stampu" pa da se otvore svi tajni i javni arhivi sa svim pikanterijama o bivsim vladarima nasih zivota
Svakako nije ni daleko od tracpisanja, jerbo svakodnevno slijedi red kroatofobije pa red nostalgije....

Za vek vekova

pre 10 godina

@(uros, 29. novembar 2013 13:09) Vidi se da si klinac zadojen crkvom.
Ako ides na medicinu ili tehnicke nauke,tu ces se susresti sa "hej jugosloveni","vi jugosloveni"....
A isto zvuci i na svapskom i na engleskom i na ruskom i na arapskom.
Trajace sve dokle ne umre poslecnji titov pionir,to ti je u BGD na NBGD 1984 godiste,a verovatno i nakon toga jer se juga raspala 1089-90.
Kako stoje stvari nadzivece te ponovo Jugoslavija ;-)

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Kada god pomislim na bivšu zemlju sjetim se kako je završila, ali ovo je najbolje iz te zemlje, inetelektualna mladost i uopšte ineteligencija koja je činila tu zemlju respektabilnu u svijetu i jedna od najboljih rok scena Evrope i njen film čiji je neodvojiv dio Korni grupa http://www.youtube.com/watch?v=JXM6JRBJEP8

Veseli

pre 10 godina

Svinjokolj,praznik,svi na okupu,rodbina,peva se,igra se,jede se,prica se,praznik je,pozdrav bezbriznom detinjstvu,pozdrav generaciji 74

Objektivno!

pre 10 godina

To je, bre, bila drzava, ugledna i postovana, a ne ove bananice, koje su nastale njenim raspadom! Nikada, ni jedna ex-Yu republika, niti njeni gradjani, nece imati status u svetu, kakav su imali Jugoslavija i Jugosloveni! Prokleti palanacki mentalitet "bolje da budem gazda u svom selu..."!

ivitza

pre 10 godina

Ovaj praznik je bio bratstvo i jedinstvo i u porodicama. Svi su se skupljali prilikom klanja svinja. Sad je i ta radost balkanskih plemena zamrla. Eto, moram da radim za svinjsku daću, dok cela porodica proba čvarke i mlado vino... In vino veritas!

vera

pre 10 godina

bilo je lepo .žao mi je što je više nema .bila je poznata država u svetu,tito je veliki vođa .pozdrav svim jugonostalgicarima.
srećan praznik

VASA

pre 10 godina

Prije cemo mi umrijeti...nego svoje zemlje dat ! Bogami prilicno je umrlo iz korpusa bratstva i jedinstva SFRJ u ratovima prilikom raspasda SFRJ !

historija

pre 10 godina

Nisam neki fan bratimljenja na silu, ali neki oblik saradnje sa susedima, nadam se ovaj put po zakonu, je prirodna i normalna stvar.

KAKVA KOINCIDENCIJA?!

pre 10 godina

Tog dana se pored ostalog sećam i kao dana u kome su masovno klane svinje?!Mnogima je još uvek u nozdrvama miris toplih čvaraka.

ZoranNS

pre 10 godina

(НТТ Ни, 29. novembar 2013 17:50)
Ono je bila prava država koja je umrla 1990. godine, trošeći dobra stvorena pod Titom mi još i danas imamo koricu hleba.

my way

pre 10 godina

@(Jelena, 29. novembar 2013 11:32)

Te demokratske promene o kojima pricas su podrazumevale upravo raspad Jugoslavije, dok je preuredjenje cele drzave i zaustavljanje dezintegracije koja je tekla kontinuirano od Jajca, sve sto bi islo u prilog jacanju i ocuvanju zemlje bilo napadano kao "velikosrpska" ideja. Ali, sta ocekivati od neznalica ispraznih mozgova, koji ne znaju ni da je Milosevic, za razliku od ostalih, na vlast dosao, ne izborima, vec upravo kao vodja srpskih komunista (predsednik predsednistva). Nije vama bitna ni istina, ni pravda, ni Jugoslavija, nego samo da sirite bolesnu mrznju i lazi o Srbima i Srbiji, ali to je problem vaseg morala i inteligencije, vama na cast! Izjesce vas sopstvena zloba!

nenad

pre 10 godina

Jelena, posti si mi odgovorila evo i moje replike :srbi su izabrali Milosevica ns izboruma zato sto im je obecavao opstanak komunizma I Jugoslavije. DS je u tom sazivu parlamenta imao 7 poslanika ( za koje Sam I ja glasao te godine prvih parlamentarnih izbora u Srbiji posle pada komunizma)
Djindjic nikada nije bio Jugonostalgicar, da je posle posasti komunizma u Jugoslaviji bilo demokratskog kapaciteta ne bi na vlast u Hrvatskoj dosli neonacisti a u Srbiji komunisti u protivprirodnom bludu sa Seseljevim nacionalistima.
Toto je bio komunisticki diktator ispod cijeg sinjela je izmilela jedna Mira Markovic- pamtnom dosta