Sreda, 27.11.2013.

20:42

"Srbija nije naslednica SFRJ"

Bugarska ekstemno desničarska stranka Ataka zatražila da se delovi Srbije i Makedonije u kojima žive Bugari, pripoje Bugarskoj.

Izvor: Beta

"Srbija nije naslednica SFRJ" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

my way

pre 10 godina

Pa naravno da nije naslednica. To je samo bio izgovor Miloševića, Dačića i kompanije, da opravdaju razaranja i etnička čišćenja u drugim priznatim državama, pod providnom parolom da žele da sačuvaju bivšu državu Jugoslaviju. Čuvali su je, od samih sebe. Sve je bilo dozvoljeno, al' pod parolom: "Čuvamo Jugoslaviju, dok ne stvorimo, Veliku Srbiju".
(Ilija Čvorović, 28. novembar 2013 03:41)

Srbija jeste i prethodnica i naslednica Jugoslavije, zapravo njen identitet traje neprekidno od Berlinskog kongresa i to ne moze ni na koji nacin da se spori uopste! Nepoznavanje prava je jedno, to mogu i da razumem, ali toliki stepen neznanja o istoriji i politici je sramotan! Mada, verujem ja da je vama veoma dobro poznato ko je i zasto poceo rat i zlocine i zasto, kao i kada je ko postao priznata drzava, ali vas istina i pravda ne interesuju. A najtuznije i najapsurdnije je kad takvi ljudi bez morala i savesti nadju drugima da moralisu i sude sejuci svoju mrznju i lazi. Vama na cast!

aurelio

pre 10 godina

Mislim da mi i Bugari više nećemo ratovati. Opekli smo se dovoljno. Ruku na srce, mi smo njima prvi zabili nož u leđe (1885., Slivnica), što svakako nije opravdanje za zločine i zverstva koja je bugarska vojska počinila u oba svetska rata u Srbiji. Što je još bitnije, uvek su iza naših i njihovih političkih elita stajale velike sile. To je čak i tragikomično. U Slivničkom ratu nas je na rat natentala Austrougarska, jer je iza Bugarske tada stajala Rusija. Trideset godina kasnije situacija je bila potpuno obratna. Ekstremne desnice je bilo i biće, svugde, ali je važnije ima li ta manjina vlast ili ne. MOje iskustvo je da etnički nema bližih naroda od Bugara i Srba - naravno, tu su i Makedonci i Crnogorci. Prošlost se ne može zaboraviti, ali svaka ideja o nekim novim osvajanjima i odvajanjima je suluda.

Naši Bugari su naša braća, pa kako god je njima volja.

pre 10 godina

Mislim da je to nepraktično i da je u današnje vreme mnogo mnogo bolje da imamo dobre komšijske odnose i propustljive granice, ali ako bi naši Bugari sami želeli da se vrate Bugarskoj, ne bih bio protiv - bar oni nam nisu stvarali probleme za sve ovo vreme, svoje breme su nosili muški bez hroptanja i bilo nam je bolje s njima nego bez njih - pod uslovom da to ne znači presecanje u međuvremenu stvorenih veza sa Srbijom.

СЕНОВИЋ

pre 10 godina

Ако се Бугари нагоде са Русијом, награбусили смо. Тражићемо опет спас код Аустрије. Историју неко стално понавља. Бојим се да ће Руси бити уз Бугаре ако се ово отргне контроли.

vex

pre 10 godina

Moja baba je osetila kako izgleda kad bugari udju u makedoniju. Molili su boga da dodju nemci umesto bugara.
Bugari su dvaput probali da naprave veliku blgariju, pa im nesto nije uspelo. U oba rata su bili sa nemcima samo da bi bili protiv nas, jer njih samo zanima Blgarsko Carstvo. Zalosno, a jadni makedonci nikako svi sidju sa grbace jer sve okolne zemlje imaju vise nego otvorene pretenziju na nju.

Velika Mama

pre 10 godina

Kad osete mršu lešinari dižu glave.Logična reakcija bi bila:Demarš ambasadi i Dačić u Sofiji.

Siromaštvo u regionu jača desnicu od severa prema jugu, i zato spoljna diplomatija i DB moraju sarađivati kako međusobno tako i sa Velikom A.Mamom, kako se istorija ne bi ponovila.

Ilija Čvorović

pre 10 godina

Pa naravno da nije naslednica. To je samo bio izgovor Miloševića, Dačića i kompanije, da opravdaju razaranja i etnička čišćenja u drugim priznatim državama, pod providnom parolom da žele da sačuvaju bivšu državu Jugoslaviju. Čuvali su je, od samih sebe. Sve je bilo dozvoljeno, al' pod parolom: "Čuvamo Jugoslaviju, dok ne stvorimo, Veliku Srbiju".

ne bulazni,ne soli ranu,ne pljuj u poparu

pre 10 godina

Srbija je te delove dobila kao ratnu odstetu,a ni jedan ljudski zivot se ne moze meriti kvadratnim kilometrima,a kamo li 1300000 srpskih zrtava u prvom svetskom ratu.U istom tom ratu bratko,Bugari su imali oko 80000 zrtava.Bolje cuti i ne otvaraj tu temu,jer bi ako se tako gleda pola Bugarske trebalo da pripadne Srbiji.
Ta oblast Dimitovgrada i Bosilelgrada je ionako pusta,pa pola njih je doslo da zivi u moj Nis(u Nisu starosedelaca Bugara nema i da se razumemo ja protiv ovih sto su dosli nemam nista protiv niti ih mrzim),nadji mi barem jednog od njih da je imao neki problem sto se preziva na OV.Izabrali su Srbiju kao svoju domovinu,jer je posle drugog svetskog rata bila daleko razvijenija od Bugarske,prihvatili su je kao svoju domovinu i mnogi od njih su veci Srbi nego sami Srbi.

Stipe.hr

pre 10 godina

Tako su nas slovenci je... kad smo pregovarali sa EU tako SAD ovi smradovi oče vas.
Mislim da je sazrilo vrijeme da Hrvati i Srbi pomažu jedni drugima i vise suradnju.
Nadam se da ce NASA vlada učiniti sve da vam pomogne na putu za EU

AKADEMIJA

pre 10 godina

To je besmislica-kao sto je bilo kakva pretenzija na teritoriju Kosova gde zivi90% albanskog stanovnistva besmislica ili pretenzija madjara na Vojvodinu gde je dominantna srpska vecina.

Tako nesto samo budale zastupaju.

do Tokija

pre 10 godina

Zamislite vi to, po tom principu bi Srbija bila jedna od najvecih zemalja Evrope. Srbi u Hrvatskoj, Srbi u Madjarskoj, Rumuniji, Republici Srpskoj, Severnom Kosovu, CG...

Небојша

pre 10 godina

Камо среће кад би Бугари и Срби сели за астал и договорили се о уједињењу! Верујте да би само користи имали, сви ми! Размислите мало отоме. Са њима нас веже историја и неколико неспоразума са наше али и са њихове стране. Све се то може превазићи и направити добра држава која би се респектовала више него појединачно. Такав савез нпр са Хрватима никада или у скоријој будућности би био немогућ.

Stefan Jevdjic

pre 10 godina

Jos nam samo vi falite sto bi se reklo bugarska politika,ti Bugari su nam uvek zabijali noz u ledja kad su Srbi probijali Solunski front vikali bez te
zivi idu mrtvi a sto se tice Makedonije zna se dobro ko je oslobodio...

vuk

pre 10 godina

Od 7 miliona stanovnika bugarske, za one koji ne znaju, milionce turaka. Sta misle o tome bratkovi? Kako ce to da rese? Oni bi dimitrovgrad i bosilegrad, e pa bratko, dojdi pa uzmi!

Marko

pre 10 godina

Bugarski radikali xD
(Njam Njam, 27. novembar 2013 21:14)

Pa, radikali su govorili o tome koliko neko moze da uzme ako se odvaja od Jugoslavije, a ovi o tome koliko oni treba da uzmu od susednih drzava. Ne mogu se praviti vestacka poredjenja i lazna izjednacavanja.

Zemun_grad

pre 10 godina

Kroz deo Srbije koji ovi slepci prisvajaju, prolazi ruski gasovod.
Plašim se da se u ovom slučaju i Rusija pita, koliko god antiruski nastrojeni Srbi to ne vole da čuju.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

Iz svega ovoga sto se desava zadnjih godina, a vezano za razna ispravljanja "istorijskih nepravdi", i pokusaje revizije istorije, postavlja se pitanje koliko zapravo svi ti mirovni pregovori, potpisi kapitulacija i sl. imaju smisla? Evo, sad Bugari hoce "svoje" nazad, pa to hoce i Madjari u Vojvodini. Da se razumijemo, to za sada nije zvanicna politika drzava, ali definitivno jeste ekstremne desnice, i samo je pitanje kada ce politicke prilike biti takve, da ta desnica i vlada. Dalje, imamo konstantne pokusaje revizije Dejtona, pa je tu revizionizam koji uzimam maha kada je Prvi svjetski rat u pitanju. Za drugi jos nema zvanicnih, ali ima stidljivih pokusaja. Pitajte Nijemce sta misle o Alzasu i Lorenu, kao i Austrijance, da li ljepse zvuci "Leibach" ili "Ljubljana". To su samo neki primjeri, a ima ih mnogo, gdje dolazi do izrazaja besmisao tih sporazuma, jer cim se steknu povoljni uslovi, zemlje i narodi koji su "osteceni" tim dogovorima, hoce nazad ono sto su izgubili. Koliko god to bilo dobro, sa stanovista ljudskih zrtava i materijalne stete, u datom momentu, toliko je lose, dugorocno gledano, jer je svaki takav slucaj potencijalno bure baruta. Zasto jednostavno ne nazvati stvaari pravim imenom - obicno primirje dok se ne steknu uslovi za nastavak rata i sukoba.

my way

pre 10 godina

Vidi sad i ovih lesinara, nanjusili slabost! Tacno, Srbija nije samo naslednica Jugoslavije, Srbija jeste Jugoslavija, mada to uopste nije ni bitno u ovom slucaju. Za medjunarodno pravo i za druge drzave Kraljevina SHS, kasnije Jugoslavija pod raznim imenima, nije nista drugo do Srbija sa izmenjenim granicama i ta drzava postoji u kontinuitetu od Berlinskog kongresa. Nije prestala da postoji zato sto su se neki njoj pripojili, a svakako nije nastala kad su se odvojili.

Ivan

pre 10 godina

Pa Bugari. Uspeli ste u zadnjih 15 godina, da vas na Balkanu ima manje od Srba što je samo po sebi jedan veliki uspeh/neuspeh.
A imate recimo državu mnogo veću i mnogo ređe ste naseljeni. Kako to mislite, da držite te teritorije?

domisljati

pre 10 godina

PRAKTICNI ljudi. Videli da ova vlast u Srbiji razdaje sve i sta se trazi i sta se ne trazi pa sto ne bi i oni uzeli malo alajbegove slame! Nista cudno!

Штилцована катаболцна

pre 10 godina

Баш сам се питао како се ови не јављају. Дуго им је требало. Нож им је у руци, а наша леђа идеална мета.

IBJ

pre 10 godina

Na žalost, svaka država ima svoje ekstremiste (imamo ih i mi). Takvima, u kriznim vremenima svašta može da padne na pamat, i najvažnije ne pridavati njihovim "zahtevima" preveliki značaj niti reagovati histerično, još manje širiti generalizovano antibugarsko raspoloženje. Budimo pametni: jedan ekstremizam rađa drugi i takav scenerio je najgore što može da se desi.

Samo ime partije, "Ataka" (Napad), govori o karakteru te političke organizacije: ekstremno nacionalna, klerikalna i duboko demagoška i populistička (poznato zvuči?). U prethodna tri izborna ciklusa držali su se na 7-8% (što nije sasvim beznačajno), ali uopšte uzev, oni nemaju neku naročitu političku budućnost u jednoj zemlji koja je u sklopu EU.

?!

pre 10 godina

Svaka čast Bugarima, oni više nemaju muslimane ni u promilima, učinili su to mnogo ranije i lepše nego Hrvati sa pravoslavcima. No, što se tiče ovog baljezganja za tkz. prava Bugara (njih dve-tri hiljade) u Srbiji, pa to je stvarno blam. Kao da je neko zaboravio koliko su Bugari voleli Hitlera i naciste, bljak!

expert

pre 10 godina

"U deklaraciji piše da su prema, kako se navodi, "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju I Makedoniju".

A ko ih je terao da uđu u taj rat i da ga izgube? Pritom su jako dobro prošli ako napravimo poređenje s onim što je posle rata zadesilo Nemačku, Tursku, a pogotovo Austrougarsku.

mikicar

pre 10 godina

A lepo vam bilo kad ste nam zabijali noz u ledja u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom a? Nije vas tad jugoslovenska vojska porazila vec SRPSKA!

Deki

pre 10 godina

Je l' imaju ovi išta od škole, kad ovoliko ne znaju? Nisu smeli da prođu ni malu maturu sa ovakvim neznanjem.
P.S. Briga me za EU. Lično sam regulisao odnose sa njima: političke, trgovinske i finansijske, svugde u plusu.

Kamerun_Prvovencani

pre 10 godina

Imam dosta poznanika iz Bugarske i cesto sam tamo tako da znam da vecina ne misli i ne podrzava ove ludake. Ali desnicari kao desnicar, ima ih na svakom kraju planete a o nasim ne bih previse trosio reci.

Neo

pre 10 godina

A Bože Gospode gdje na ovom Balkanu ovakve ljude postaviš. Sve ludo, od Slovenaca, Hrvata, Srba, Makedonaca, Albanaca, Bugara, Grka, Montenegrisana, Muslimana.. svašta

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Бугарска екстремно десничарска странка Атака затражила да се делови Србије и Македоније у којима живе Бугари, припоје Бугарској“. Када би ови Бугари из Бугарске донели неке књиге на бугарском и затражили од „Бугара“ који су припали Србији и Македонији, изненадили би се јер ти њихови „Бугари“ уопште не знају бугарски или понешто натуцају као сваки Србин који је био једном у животу у Бугарској! То су Шопови, који се разликују и од Бугара и од Срба, и Бугари и Срби их сматрају горим од себе и за њих кажу да говоре исквареним бугарским односно српским језиком. Пратио сам коментаре Бугара о Шоповима који насељавају велико подручје у Бугарској и центар им је „Софијски санџак“, толику мржњу, презир и злу намеру Бугара према Шоповима које сматрају Бугарима, не можете замислити и све то данас у 21. веку! Такав расизам и нацифашизам је раван оном према Ромима, можда још горе! После се чудимо како су Бугари током 1. и 2. светског рата чинили зверства по југоисточној Србији над својим „Бугарима“! Ако су вашиј Бугари у Куршумлији, Лесковцу, Врању, Нишу, Белој Паланци, Пироту и Димитровграду, зашто сте их на хиљаде убијали и одводили у логоре током два рата!? Виде братковци да је Србија слаба, па да и они откину свој део док се може и док има радодајки!

Светлана Fox

pre 10 godina

Видели људи да код Вучића може да узима ко хоће и колико хоће од Србије, па решили и они мало да се опскрбе. Само нека се позову на ЕУ и Вучић даје све што траже.

Antifa 018

pre 10 godina

Idemoooo
Ko je Sledeci Rumuni?Madjari vec resavaju Vojvodinu. Kosovo su skoro vratili onima kao sto je bilo zamisljeno u vreme Hitlerove Nemacke.
Iste granice prave kakve je Hitler zamisljao.
Ma sve isto rade.

basic logic

pre 10 godina

Ekstremni desnicari svugde isti, samo bi negde da prekrajaju granice i da se sa nekim obracunavaju. Sa tom stokom treba napuniti zatvore, da vise ne zavadjaju ljude.

rade

pre 10 godina

Ako vam posaljemo Borisa Tadica sa nekoliko apela gotovi ste!

A jos ako Tadic apeluje na vladu Srbije da unisti tenkove, avione ili preostale sisteme strela onda ste tek gotovi!

Zato dragi Bugari, pamet u glavu!

joj

pre 10 godina

Sjajno, prenosi se saopštenje neke marginalne stranke za koju su verovatno glasali samo njeni osnivači, članovi porodica i neko ko se za***o i zaokružio ih slučajno.

Antifa 018

pre 10 godina

Idemoooo
Ko je Sledeci Rumuni?Madjari vec resavaju Vojvodinu. Kosovo su skoro vratili onima kao sto je bilo zamisljeno u vreme Hitlerove Nemacke.
Iste granice prave kakve je Hitler zamisljao.
Ma sve isto rade.

Ivan

pre 10 godina

Pa Bugari. Uspeli ste u zadnjih 15 godina, da vas na Balkanu ima manje od Srba što je samo po sebi jedan veliki uspeh/neuspeh.
A imate recimo državu mnogo veću i mnogo ređe ste naseljeni. Kako to mislite, da držite te teritorije?

mikicar

pre 10 godina

A lepo vam bilo kad ste nam zabijali noz u ledja u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom a? Nije vas tad jugoslovenska vojska porazila vec SRPSKA!

joj

pre 10 godina

Sjajno, prenosi se saopštenje neke marginalne stranke za koju su verovatno glasali samo njeni osnivači, članovi porodica i neko ko se za***o i zaokružio ih slučajno.

Штилцована катаболцна

pre 10 godina

Баш сам се питао како се ови не јављају. Дуго им је требало. Нож им је у руци, а наша леђа идеална мета.

expert

pre 10 godina

"U deklaraciji piše da su prema, kako se navodi, "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju I Makedoniju".

A ko ih je terao da uđu u taj rat i da ga izgube? Pritom su jako dobro prošli ako napravimo poređenje s onim što je posle rata zadesilo Nemačku, Tursku, a pogotovo Austrougarsku.

Neo

pre 10 godina

A Bože Gospode gdje na ovom Balkanu ovakve ljude postaviš. Sve ludo, od Slovenaca, Hrvata, Srba, Makedonaca, Albanaca, Bugara, Grka, Montenegrisana, Muslimana.. svašta

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Бугарска екстремно десничарска странка Атака затражила да се делови Србије и Македоније у којима живе Бугари, припоје Бугарској“. Када би ови Бугари из Бугарске донели неке књиге на бугарском и затражили од „Бугара“ који су припали Србији и Македонији, изненадили би се јер ти њихови „Бугари“ уопште не знају бугарски или понешто натуцају као сваки Србин који је био једном у животу у Бугарској! То су Шопови, који се разликују и од Бугара и од Срба, и Бугари и Срби их сматрају горим од себе и за њих кажу да говоре исквареним бугарским односно српским језиком. Пратио сам коментаре Бугара о Шоповима који насељавају велико подручје у Бугарској и центар им је „Софијски санџак“, толику мржњу, презир и злу намеру Бугара према Шоповима које сматрају Бугарима, не можете замислити и све то данас у 21. веку! Такав расизам и нацифашизам је раван оном према Ромима, можда још горе! После се чудимо како су Бугари током 1. и 2. светског рата чинили зверства по југоисточној Србији над својим „Бугарима“! Ако су вашиј Бугари у Куршумлији, Лесковцу, Врању, Нишу, Белој Паланци, Пироту и Димитровграду, зашто сте их на хиљаде убијали и одводили у логоре током два рата!? Виде братковци да је Србија слаба, па да и они откину свој део док се може и док има радодајки!

?!

pre 10 godina

Svaka čast Bugarima, oni više nemaju muslimane ni u promilima, učinili su to mnogo ranije i lepše nego Hrvati sa pravoslavcima. No, što se tiče ovog baljezganja za tkz. prava Bugara (njih dve-tri hiljade) u Srbiji, pa to je stvarno blam. Kao da je neko zaboravio koliko su Bugari voleli Hitlera i naciste, bljak!

Kamerun_Prvovencani

pre 10 godina

Imam dosta poznanika iz Bugarske i cesto sam tamo tako da znam da vecina ne misli i ne podrzava ove ludake. Ali desnicari kao desnicar, ima ih na svakom kraju planete a o nasim ne bih previse trosio reci.

rade

pre 10 godina

Ako vam posaljemo Borisa Tadica sa nekoliko apela gotovi ste!

A jos ako Tadic apeluje na vladu Srbije da unisti tenkove, avione ili preostale sisteme strela onda ste tek gotovi!

Zato dragi Bugari, pamet u glavu!

basic logic

pre 10 godina

Ekstremni desnicari svugde isti, samo bi negde da prekrajaju granice i da se sa nekim obracunavaju. Sa tom stokom treba napuniti zatvore, da vise ne zavadjaju ljude.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

Iz svega ovoga sto se desava zadnjih godina, a vezano za razna ispravljanja "istorijskih nepravdi", i pokusaje revizije istorije, postavlja se pitanje koliko zapravo svi ti mirovni pregovori, potpisi kapitulacija i sl. imaju smisla? Evo, sad Bugari hoce "svoje" nazad, pa to hoce i Madjari u Vojvodini. Da se razumijemo, to za sada nije zvanicna politika drzava, ali definitivno jeste ekstremne desnice, i samo je pitanje kada ce politicke prilike biti takve, da ta desnica i vlada. Dalje, imamo konstantne pokusaje revizije Dejtona, pa je tu revizionizam koji uzimam maha kada je Prvi svjetski rat u pitanju. Za drugi jos nema zvanicnih, ali ima stidljivih pokusaja. Pitajte Nijemce sta misle o Alzasu i Lorenu, kao i Austrijance, da li ljepse zvuci "Leibach" ili "Ljubljana". To su samo neki primjeri, a ima ih mnogo, gdje dolazi do izrazaja besmisao tih sporazuma, jer cim se steknu povoljni uslovi, zemlje i narodi koji su "osteceni" tim dogovorima, hoce nazad ono sto su izgubili. Koliko god to bilo dobro, sa stanovista ljudskih zrtava i materijalne stete, u datom momentu, toliko je lose, dugorocno gledano, jer je svaki takav slucaj potencijalno bure baruta. Zasto jednostavno ne nazvati stvaari pravim imenom - obicno primirje dok se ne steknu uslovi za nastavak rata i sukoba.

my way

pre 10 godina

Vidi sad i ovih lesinara, nanjusili slabost! Tacno, Srbija nije samo naslednica Jugoslavije, Srbija jeste Jugoslavija, mada to uopste nije ni bitno u ovom slucaju. Za medjunarodno pravo i za druge drzave Kraljevina SHS, kasnije Jugoslavija pod raznim imenima, nije nista drugo do Srbija sa izmenjenim granicama i ta drzava postoji u kontinuitetu od Berlinskog kongresa. Nije prestala da postoji zato sto su se neki njoj pripojili, a svakako nije nastala kad su se odvojili.

Светлана Fox

pre 10 godina

Видели људи да код Вучића може да узима ко хоће и колико хоће од Србије, па решили и они мало да се опскрбе. Само нека се позову на ЕУ и Вучић даје све што траже.

IBJ

pre 10 godina

Na žalost, svaka država ima svoje ekstremiste (imamo ih i mi). Takvima, u kriznim vremenima svašta može da padne na pamat, i najvažnije ne pridavati njihovim "zahtevima" preveliki značaj niti reagovati histerično, još manje širiti generalizovano antibugarsko raspoloženje. Budimo pametni: jedan ekstremizam rađa drugi i takav scenerio je najgore što može da se desi.

Samo ime partije, "Ataka" (Napad), govori o karakteru te političke organizacije: ekstremno nacionalna, klerikalna i duboko demagoška i populistička (poznato zvuči?). U prethodna tri izborna ciklusa držali su se na 7-8% (što nije sasvim beznačajno), ali uopšte uzev, oni nemaju neku naročitu političku budućnost u jednoj zemlji koja je u sklopu EU.

vuk

pre 10 godina

Od 7 miliona stanovnika bugarske, za one koji ne znaju, milionce turaka. Sta misle o tome bratkovi? Kako ce to da rese? Oni bi dimitrovgrad i bosilegrad, e pa bratko, dojdi pa uzmi!

Stefan Jevdjic

pre 10 godina

Jos nam samo vi falite sto bi se reklo bugarska politika,ti Bugari su nam uvek zabijali noz u ledja kad su Srbi probijali Solunski front vikali bez te
zivi idu mrtvi a sto se tice Makedonije zna se dobro ko je oslobodio...

Zemun_grad

pre 10 godina

Kroz deo Srbije koji ovi slepci prisvajaju, prolazi ruski gasovod.
Plašim se da se u ovom slučaju i Rusija pita, koliko god antiruski nastrojeni Srbi to ne vole da čuju.

domisljati

pre 10 godina

PRAKTICNI ljudi. Videli da ova vlast u Srbiji razdaje sve i sta se trazi i sta se ne trazi pa sto ne bi i oni uzeli malo alajbegove slame! Nista cudno!

do Tokija

pre 10 godina

Zamislite vi to, po tom principu bi Srbija bila jedna od najvecih zemalja Evrope. Srbi u Hrvatskoj, Srbi u Madjarskoj, Rumuniji, Republici Srpskoj, Severnom Kosovu, CG...

Marko

pre 10 godina

Bugarski radikali xD
(Njam Njam, 27. novembar 2013 21:14)

Pa, radikali su govorili o tome koliko neko moze da uzme ako se odvaja od Jugoslavije, a ovi o tome koliko oni treba da uzmu od susednih drzava. Ne mogu se praviti vestacka poredjenja i lazna izjednacavanja.

Deki

pre 10 godina

Je l' imaju ovi išta od škole, kad ovoliko ne znaju? Nisu smeli da prođu ni malu maturu sa ovakvim neznanjem.
P.S. Briga me za EU. Lično sam regulisao odnose sa njima: političke, trgovinske i finansijske, svugde u plusu.

Ilija Čvorović

pre 10 godina

Pa naravno da nije naslednica. To je samo bio izgovor Miloševića, Dačića i kompanije, da opravdaju razaranja i etnička čišćenja u drugim priznatim državama, pod providnom parolom da žele da sačuvaju bivšu državu Jugoslaviju. Čuvali su je, od samih sebe. Sve je bilo dozvoljeno, al' pod parolom: "Čuvamo Jugoslaviju, dok ne stvorimo, Veliku Srbiju".

Небојша

pre 10 godina

Камо среће кад би Бугари и Срби сели за астал и договорили се о уједињењу! Верујте да би само користи имали, сви ми! Размислите мало отоме. Са њима нас веже историја и неколико неспоразума са наше али и са њихове стране. Све се то може превазићи и направити добра држава која би се респектовала више него појединачно. Такав савез нпр са Хрватима никада или у скоријој будућности би био немогућ.

AKADEMIJA

pre 10 godina

To je besmislica-kao sto je bilo kakva pretenzija na teritoriju Kosova gde zivi90% albanskog stanovnistva besmislica ili pretenzija madjara na Vojvodinu gde je dominantna srpska vecina.

Tako nesto samo budale zastupaju.

vex

pre 10 godina

Moja baba je osetila kako izgleda kad bugari udju u makedoniju. Molili su boga da dodju nemci umesto bugara.
Bugari su dvaput probali da naprave veliku blgariju, pa im nesto nije uspelo. U oba rata su bili sa nemcima samo da bi bili protiv nas, jer njih samo zanima Blgarsko Carstvo. Zalosno, a jadni makedonci nikako svi sidju sa grbace jer sve okolne zemlje imaju vise nego otvorene pretenziju na nju.

aurelio

pre 10 godina

Mislim da mi i Bugari više nećemo ratovati. Opekli smo se dovoljno. Ruku na srce, mi smo njima prvi zabili nož u leđe (1885., Slivnica), što svakako nije opravdanje za zločine i zverstva koja je bugarska vojska počinila u oba svetska rata u Srbiji. Što je još bitnije, uvek su iza naših i njihovih političkih elita stajale velike sile. To je čak i tragikomično. U Slivničkom ratu nas je na rat natentala Austrougarska, jer je iza Bugarske tada stajala Rusija. Trideset godina kasnije situacija je bila potpuno obratna. Ekstremne desnice je bilo i biće, svugde, ali je važnije ima li ta manjina vlast ili ne. MOje iskustvo je da etnički nema bližih naroda od Bugara i Srba - naravno, tu su i Makedonci i Crnogorci. Prošlost se ne može zaboraviti, ali svaka ideja o nekim novim osvajanjima i odvajanjima je suluda.

Stipe.hr

pre 10 godina

Tako su nas slovenci je... kad smo pregovarali sa EU tako SAD ovi smradovi oče vas.
Mislim da je sazrilo vrijeme da Hrvati i Srbi pomažu jedni drugima i vise suradnju.
Nadam se da ce NASA vlada učiniti sve da vam pomogne na putu za EU

ne bulazni,ne soli ranu,ne pljuj u poparu

pre 10 godina

Srbija je te delove dobila kao ratnu odstetu,a ni jedan ljudski zivot se ne moze meriti kvadratnim kilometrima,a kamo li 1300000 srpskih zrtava u prvom svetskom ratu.U istom tom ratu bratko,Bugari su imali oko 80000 zrtava.Bolje cuti i ne otvaraj tu temu,jer bi ako se tako gleda pola Bugarske trebalo da pripadne Srbiji.
Ta oblast Dimitovgrada i Bosilelgrada je ionako pusta,pa pola njih je doslo da zivi u moj Nis(u Nisu starosedelaca Bugara nema i da se razumemo ja protiv ovih sto su dosli nemam nista protiv niti ih mrzim),nadji mi barem jednog od njih da je imao neki problem sto se preziva na OV.Izabrali su Srbiju kao svoju domovinu,jer je posle drugog svetskog rata bila daleko razvijenija od Bugarske,prihvatili su je kao svoju domovinu i mnogi od njih su veci Srbi nego sami Srbi.

СЕНОВИЋ

pre 10 godina

Ако се Бугари нагоде са Русијом, награбусили смо. Тражићемо опет спас код Аустрије. Историју неко стално понавља. Бојим се да ће Руси бити уз Бугаре ако се ово отргне контроли.

Velika Mama

pre 10 godina

Kad osete mršu lešinari dižu glave.Logična reakcija bi bila:Demarš ambasadi i Dačić u Sofiji.

Siromaštvo u regionu jača desnicu od severa prema jugu, i zato spoljna diplomatija i DB moraju sarađivati kako međusobno tako i sa Velikom A.Mamom, kako se istorija ne bi ponovila.

Naši Bugari su naša braća, pa kako god je njima volja.

pre 10 godina

Mislim da je to nepraktično i da je u današnje vreme mnogo mnogo bolje da imamo dobre komšijske odnose i propustljive granice, ali ako bi naši Bugari sami želeli da se vrate Bugarskoj, ne bih bio protiv - bar oni nam nisu stvarali probleme za sve ovo vreme, svoje breme su nosili muški bez hroptanja i bilo nam je bolje s njima nego bez njih - pod uslovom da to ne znači presecanje u međuvremenu stvorenih veza sa Srbijom.

my way

pre 10 godina

Pa naravno da nije naslednica. To je samo bio izgovor Miloševića, Dačića i kompanije, da opravdaju razaranja i etnička čišćenja u drugim priznatim državama, pod providnom parolom da žele da sačuvaju bivšu državu Jugoslaviju. Čuvali su je, od samih sebe. Sve je bilo dozvoljeno, al' pod parolom: "Čuvamo Jugoslaviju, dok ne stvorimo, Veliku Srbiju".
(Ilija Čvorović, 28. novembar 2013 03:41)

Srbija jeste i prethodnica i naslednica Jugoslavije, zapravo njen identitet traje neprekidno od Berlinskog kongresa i to ne moze ni na koji nacin da se spori uopste! Nepoznavanje prava je jedno, to mogu i da razumem, ali toliki stepen neznanja o istoriji i politici je sramotan! Mada, verujem ja da je vama veoma dobro poznato ko je i zasto poceo rat i zlocine i zasto, kao i kada je ko postao priznata drzava, ali vas istina i pravda ne interesuju. A najtuznije i najapsurdnije je kad takvi ljudi bez morala i savesti nadju drugima da moralisu i sude sejuci svoju mrznju i lazi. Vama na cast!

Небојша

pre 10 godina

Камо среће кад би Бугари и Срби сели за астал и договорили се о уједињењу! Верујте да би само користи имали, сви ми! Размислите мало отоме. Са њима нас веже историја и неколико неспоразума са наше али и са њихове стране. Све се то може превазићи и направити добра држава која би се респектовала више него појединачно. Такав савез нпр са Хрватима никада или у скоријој будућности би био немогућ.

my way

pre 10 godina

Vidi sad i ovih lesinara, nanjusili slabost! Tacno, Srbija nije samo naslednica Jugoslavije, Srbija jeste Jugoslavija, mada to uopste nije ni bitno u ovom slucaju. Za medjunarodno pravo i za druge drzave Kraljevina SHS, kasnije Jugoslavija pod raznim imenima, nije nista drugo do Srbija sa izmenjenim granicama i ta drzava postoji u kontinuitetu od Berlinskog kongresa. Nije prestala da postoji zato sto su se neki njoj pripojili, a svakako nije nastala kad su se odvojili.

?!

pre 10 godina

Svaka čast Bugarima, oni više nemaju muslimane ni u promilima, učinili su to mnogo ranije i lepše nego Hrvati sa pravoslavcima. No, što se tiče ovog baljezganja za tkz. prava Bugara (njih dve-tri hiljade) u Srbiji, pa to je stvarno blam. Kao da je neko zaboravio koliko su Bugari voleli Hitlera i naciste, bljak!

Zemun_grad

pre 10 godina

Kroz deo Srbije koji ovi slepci prisvajaju, prolazi ruski gasovod.
Plašim se da se u ovom slučaju i Rusija pita, koliko god antiruski nastrojeni Srbi to ne vole da čuju.

mikicar

pre 10 godina

A lepo vam bilo kad ste nam zabijali noz u ledja u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom a? Nije vas tad jugoslovenska vojska porazila vec SRPSKA!

do Tokija

pre 10 godina

Zamislite vi to, po tom principu bi Srbija bila jedna od najvecih zemalja Evrope. Srbi u Hrvatskoj, Srbi u Madjarskoj, Rumuniji, Republici Srpskoj, Severnom Kosovu, CG...

Antifa 018

pre 10 godina

Idemoooo
Ko je Sledeci Rumuni?Madjari vec resavaju Vojvodinu. Kosovo su skoro vratili onima kao sto je bilo zamisljeno u vreme Hitlerove Nemacke.
Iste granice prave kakve je Hitler zamisljao.
Ma sve isto rade.

joj

pre 10 godina

Sjajno, prenosi se saopštenje neke marginalne stranke za koju su verovatno glasali samo njeni osnivači, članovi porodica i neko ko se za***o i zaokružio ih slučajno.

rade

pre 10 godina

Ako vam posaljemo Borisa Tadica sa nekoliko apela gotovi ste!

A jos ako Tadic apeluje na vladu Srbije da unisti tenkove, avione ili preostale sisteme strela onda ste tek gotovi!

Zato dragi Bugari, pamet u glavu!

Светлана Fox

pre 10 godina

Видели људи да код Вучића може да узима ко хоће и колико хоће од Србије, па решили и они мало да се опскрбе. Само нека се позову на ЕУ и Вучић даје све што траже.

Neo

pre 10 godina

A Bože Gospode gdje na ovom Balkanu ovakve ljude postaviš. Sve ludo, od Slovenaca, Hrvata, Srba, Makedonaca, Albanaca, Bugara, Grka, Montenegrisana, Muslimana.. svašta

Kamerun_Prvovencani

pre 10 godina

Imam dosta poznanika iz Bugarske i cesto sam tamo tako da znam da vecina ne misli i ne podrzava ove ludake. Ali desnicari kao desnicar, ima ih na svakom kraju planete a o nasim ne bih previse trosio reci.

AKADEMIJA

pre 10 godina

To je besmislica-kao sto je bilo kakva pretenzija na teritoriju Kosova gde zivi90% albanskog stanovnistva besmislica ili pretenzija madjara na Vojvodinu gde je dominantna srpska vecina.

Tako nesto samo budale zastupaju.

expert

pre 10 godina

"U deklaraciji piše da su prema, kako se navodi, "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju I Makedoniju".

A ko ih je terao da uđu u taj rat i da ga izgube? Pritom su jako dobro prošli ako napravimo poređenje s onim što je posle rata zadesilo Nemačku, Tursku, a pogotovo Austrougarsku.

Stefan Jevdjic

pre 10 godina

Jos nam samo vi falite sto bi se reklo bugarska politika,ti Bugari su nam uvek zabijali noz u ledja kad su Srbi probijali Solunski front vikali bez te
zivi idu mrtvi a sto se tice Makedonije zna se dobro ko je oslobodio...

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Бугарска екстремно десничарска странка Атака затражила да се делови Србије и Македоније у којима живе Бугари, припоје Бугарској“. Када би ови Бугари из Бугарске донели неке књиге на бугарском и затражили од „Бугара“ који су припали Србији и Македонији, изненадили би се јер ти њихови „Бугари“ уопште не знају бугарски или понешто натуцају као сваки Србин који је био једном у животу у Бугарској! То су Шопови, који се разликују и од Бугара и од Срба, и Бугари и Срби их сматрају горим од себе и за њих кажу да говоре исквареним бугарским односно српским језиком. Пратио сам коментаре Бугара о Шоповима који насељавају велико подручје у Бугарској и центар им је „Софијски санџак“, толику мржњу, презир и злу намеру Бугара према Шоповима које сматрају Бугарима, не можете замислити и све то данас у 21. веку! Такав расизам и нацифашизам је раван оном према Ромима, можда још горе! После се чудимо како су Бугари током 1. и 2. светског рата чинили зверства по југоисточној Србији над својим „Бугарима“! Ако су вашиј Бугари у Куршумлији, Лесковцу, Врању, Нишу, Белој Паланци, Пироту и Димитровграду, зашто сте их на хиљаде убијали и одводили у логоре током два рата!? Виде братковци да је Србија слаба, па да и они откину свој део док се може и док има радодајки!

basic logic

pre 10 godina

Ekstremni desnicari svugde isti, samo bi negde da prekrajaju granice i da se sa nekim obracunavaju. Sa tom stokom treba napuniti zatvore, da vise ne zavadjaju ljude.

Ivan

pre 10 godina

Pa Bugari. Uspeli ste u zadnjih 15 godina, da vas na Balkanu ima manje od Srba što je samo po sebi jedan veliki uspeh/neuspeh.
A imate recimo državu mnogo veću i mnogo ređe ste naseljeni. Kako to mislite, da držite te teritorije?

vuk

pre 10 godina

Od 7 miliona stanovnika bugarske, za one koji ne znaju, milionce turaka. Sta misle o tome bratkovi? Kako ce to da rese? Oni bi dimitrovgrad i bosilegrad, e pa bratko, dojdi pa uzmi!

IBJ

pre 10 godina

Na žalost, svaka država ima svoje ekstremiste (imamo ih i mi). Takvima, u kriznim vremenima svašta može da padne na pamat, i najvažnije ne pridavati njihovim "zahtevima" preveliki značaj niti reagovati histerično, još manje širiti generalizovano antibugarsko raspoloženje. Budimo pametni: jedan ekstremizam rađa drugi i takav scenerio je najgore što može da se desi.

Samo ime partije, "Ataka" (Napad), govori o karakteru te političke organizacije: ekstremno nacionalna, klerikalna i duboko demagoška i populistička (poznato zvuči?). U prethodna tri izborna ciklusa držali su se na 7-8% (što nije sasvim beznačajno), ali uopšte uzev, oni nemaju neku naročitu političku budućnost u jednoj zemlji koja je u sklopu EU.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

Iz svega ovoga sto se desava zadnjih godina, a vezano za razna ispravljanja "istorijskih nepravdi", i pokusaje revizije istorije, postavlja se pitanje koliko zapravo svi ti mirovni pregovori, potpisi kapitulacija i sl. imaju smisla? Evo, sad Bugari hoce "svoje" nazad, pa to hoce i Madjari u Vojvodini. Da se razumijemo, to za sada nije zvanicna politika drzava, ali definitivno jeste ekstremne desnice, i samo je pitanje kada ce politicke prilike biti takve, da ta desnica i vlada. Dalje, imamo konstantne pokusaje revizije Dejtona, pa je tu revizionizam koji uzimam maha kada je Prvi svjetski rat u pitanju. Za drugi jos nema zvanicnih, ali ima stidljivih pokusaja. Pitajte Nijemce sta misle o Alzasu i Lorenu, kao i Austrijance, da li ljepse zvuci "Leibach" ili "Ljubljana". To su samo neki primjeri, a ima ih mnogo, gdje dolazi do izrazaja besmisao tih sporazuma, jer cim se steknu povoljni uslovi, zemlje i narodi koji su "osteceni" tim dogovorima, hoce nazad ono sto su izgubili. Koliko god to bilo dobro, sa stanovista ljudskih zrtava i materijalne stete, u datom momentu, toliko je lose, dugorocno gledano, jer je svaki takav slucaj potencijalno bure baruta. Zasto jednostavno ne nazvati stvaari pravim imenom - obicno primirje dok se ne steknu uslovi za nastavak rata i sukoba.

Deki

pre 10 godina

Je l' imaju ovi išta od škole, kad ovoliko ne znaju? Nisu smeli da prođu ni malu maturu sa ovakvim neznanjem.
P.S. Briga me za EU. Lično sam regulisao odnose sa njima: političke, trgovinske i finansijske, svugde u plusu.

Stipe.hr

pre 10 godina

Tako su nas slovenci je... kad smo pregovarali sa EU tako SAD ovi smradovi oče vas.
Mislim da je sazrilo vrijeme da Hrvati i Srbi pomažu jedni drugima i vise suradnju.
Nadam se da ce NASA vlada učiniti sve da vam pomogne na putu za EU

my way

pre 10 godina

Pa naravno da nije naslednica. To je samo bio izgovor Miloševića, Dačića i kompanije, da opravdaju razaranja i etnička čišćenja u drugim priznatim državama, pod providnom parolom da žele da sačuvaju bivšu državu Jugoslaviju. Čuvali su je, od samih sebe. Sve je bilo dozvoljeno, al' pod parolom: "Čuvamo Jugoslaviju, dok ne stvorimo, Veliku Srbiju".
(Ilija Čvorović, 28. novembar 2013 03:41)

Srbija jeste i prethodnica i naslednica Jugoslavije, zapravo njen identitet traje neprekidno od Berlinskog kongresa i to ne moze ni na koji nacin da se spori uopste! Nepoznavanje prava je jedno, to mogu i da razumem, ali toliki stepen neznanja o istoriji i politici je sramotan! Mada, verujem ja da je vama veoma dobro poznato ko je i zasto poceo rat i zlocine i zasto, kao i kada je ko postao priznata drzava, ali vas istina i pravda ne interesuju. A najtuznije i najapsurdnije je kad takvi ljudi bez morala i savesti nadju drugima da moralisu i sude sejuci svoju mrznju i lazi. Vama na cast!

Ilija Čvorović

pre 10 godina

Pa naravno da nije naslednica. To je samo bio izgovor Miloševića, Dačića i kompanije, da opravdaju razaranja i etnička čišćenja u drugim priznatim državama, pod providnom parolom da žele da sačuvaju bivšu državu Jugoslaviju. Čuvali su je, od samih sebe. Sve je bilo dozvoljeno, al' pod parolom: "Čuvamo Jugoslaviju, dok ne stvorimo, Veliku Srbiju".

Штилцована катаболцна

pre 10 godina

Баш сам се питао како се ови не јављају. Дуго им је требало. Нож им је у руци, а наша леђа идеална мета.

domisljati

pre 10 godina

PRAKTICNI ljudi. Videli da ova vlast u Srbiji razdaje sve i sta se trazi i sta se ne trazi pa sto ne bi i oni uzeli malo alajbegove slame! Nista cudno!

Marko

pre 10 godina

Bugarski radikali xD
(Njam Njam, 27. novembar 2013 21:14)

Pa, radikali su govorili o tome koliko neko moze da uzme ako se odvaja od Jugoslavije, a ovi o tome koliko oni treba da uzmu od susednih drzava. Ne mogu se praviti vestacka poredjenja i lazna izjednacavanja.

ne bulazni,ne soli ranu,ne pljuj u poparu

pre 10 godina

Srbija je te delove dobila kao ratnu odstetu,a ni jedan ljudski zivot se ne moze meriti kvadratnim kilometrima,a kamo li 1300000 srpskih zrtava u prvom svetskom ratu.U istom tom ratu bratko,Bugari su imali oko 80000 zrtava.Bolje cuti i ne otvaraj tu temu,jer bi ako se tako gleda pola Bugarske trebalo da pripadne Srbiji.
Ta oblast Dimitovgrada i Bosilelgrada je ionako pusta,pa pola njih je doslo da zivi u moj Nis(u Nisu starosedelaca Bugara nema i da se razumemo ja protiv ovih sto su dosli nemam nista protiv niti ih mrzim),nadji mi barem jednog od njih da je imao neki problem sto se preziva na OV.Izabrali su Srbiju kao svoju domovinu,jer je posle drugog svetskog rata bila daleko razvijenija od Bugarske,prihvatili su je kao svoju domovinu i mnogi od njih su veci Srbi nego sami Srbi.

vex

pre 10 godina

Moja baba je osetila kako izgleda kad bugari udju u makedoniju. Molili su boga da dodju nemci umesto bugara.
Bugari su dvaput probali da naprave veliku blgariju, pa im nesto nije uspelo. U oba rata su bili sa nemcima samo da bi bili protiv nas, jer njih samo zanima Blgarsko Carstvo. Zalosno, a jadni makedonci nikako svi sidju sa grbace jer sve okolne zemlje imaju vise nego otvorene pretenziju na nju.

aurelio

pre 10 godina

Mislim da mi i Bugari više nećemo ratovati. Opekli smo se dovoljno. Ruku na srce, mi smo njima prvi zabili nož u leđe (1885., Slivnica), što svakako nije opravdanje za zločine i zverstva koja je bugarska vojska počinila u oba svetska rata u Srbiji. Što je još bitnije, uvek su iza naših i njihovih političkih elita stajale velike sile. To je čak i tragikomično. U Slivničkom ratu nas je na rat natentala Austrougarska, jer je iza Bugarske tada stajala Rusija. Trideset godina kasnije situacija je bila potpuno obratna. Ekstremne desnice je bilo i biće, svugde, ali je važnije ima li ta manjina vlast ili ne. MOje iskustvo je da etnički nema bližih naroda od Bugara i Srba - naravno, tu su i Makedonci i Crnogorci. Prošlost se ne može zaboraviti, ali svaka ideja o nekim novim osvajanjima i odvajanjima je suluda.

СЕНОВИЋ

pre 10 godina

Ако се Бугари нагоде са Русијом, награбусили смо. Тражићемо опет спас код Аустрије. Историју неко стално понавља. Бојим се да ће Руси бити уз Бугаре ако се ово отргне контроли.

Naši Bugari su naša braća, pa kako god je njima volja.

pre 10 godina

Mislim da je to nepraktično i da je u današnje vreme mnogo mnogo bolje da imamo dobre komšijske odnose i propustljive granice, ali ako bi naši Bugari sami želeli da se vrate Bugarskoj, ne bih bio protiv - bar oni nam nisu stvarali probleme za sve ovo vreme, svoje breme su nosili muški bez hroptanja i bilo nam je bolje s njima nego bez njih - pod uslovom da to ne znači presecanje u međuvremenu stvorenih veza sa Srbijom.

Velika Mama

pre 10 godina

Kad osete mršu lešinari dižu glave.Logična reakcija bi bila:Demarš ambasadi i Dačić u Sofiji.

Siromaštvo u regionu jača desnicu od severa prema jugu, i zato spoljna diplomatija i DB moraju sarađivati kako međusobno tako i sa Velikom A.Mamom, kako se istorija ne bi ponovila.