Utorak, 26.11.2013.

14:02

BG-BUD: 1,5 mlrd. €, do 200 km/h

Železnice Srbije već se spremaju za najavljenu rekonstrukciju pruge od Beograda do Budimpešte, kaže direktor tog preduzeća Dragoljub Simonović.

Izvor: Tanjug

BG-BUD: 1,5 mlrd. €, do 200 km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Saki

pre 10 godina

Volim zeleznicu od kada znam za sebe, redovno pratim desavanja na zaleznici, volim da putujem vozom, moram reci da je ova modernizacija lepa vest, znajuci koliko su i sta su prethodnici uradili, bolje receno NISTA!!!

Zorana

pre 10 godina

Samo onaj ko se ne razume u zeleznicu, prica o brzinama od 250 km/h i vise, brzim prugama... Da se razumemo nisu brze pruge, vec je rec o prugama za vozove velikih brzina. Posle ovoliko LAGANIH VOŽNJI(koje nisu od danas, ili juce, vec su nam ostavile stare direktorske strukture), pustite ove ljude da rade , i tih 160 km/h ce biti i vise nego idealni!!!

ko

pre 10 godina

Necu na voz ako mi treba opet 40min do NS. U 21 smo veku, brzina ne sme ispod 200km/h da bude za nove projekte. 120km/h je novo bacanje novca. Kina je placala 20mil eur po km pruge za vozove od preko 300 do 400km/h brzine. Na 400km do Budimpeste to bi bilo 8milijardi. Ne morate 8, ali za 4 mozete preko 200km/h prugu da osposobite. 1.5milijardi za brzinu od 120-160km/h je bacanje para, ponavljam.

Neko iz mase

pre 10 godina

...ha, ha...i šta sada mi kao treba da se oduševimo što će potrošiti 1,5 milijardi eura na nešto što je već u startu staro i prevazidjeno. Za one koji nikada nisu mrdnuli nigde van granica Srbije ovo je sigurno velika vest, ali moram da ih razočaram, vozovi u Evropi idu preko 300 km/h, a na pojedinim deonicama i preko 400 km/h. Od Amsterdama do Pariza se stiže za 3 sata Thalysom, nemački ICE je još brži, za francuski TGV ne vredi ni trošiti reči koliko je dobar...a onda pročitam ovu "vest" i shvatim koliko smo mi u out-u

sramota

pre 10 godina

ako se ovo i realizuje to ce da zvanicno bude ignorisanje juga drzave... pogledajtr npr susede HR koja ima investivija i drzava sama gradi po svim delovima zemlje dok kod nas samo BG i nesto NS

Otpravnik

pre 10 godina

Mislim da od ovoga nece biti nista. Danas je i formalno stupio na dužnost direktor Sektora za nabavke, dečko koji ima 23 godine života i 8 meseci radnog staža, i niko nije video njegovu diplomu. Pa kako mislite da ovaj "stručnjak" krene u proces koji se odnosi na izgradnju pruge. BRUKA !!!

alo alo

pre 10 godina

"Planirano je da se radovi realizuju u tri etape, i to prvo Stara Pazova - Beška, zatim Beška - Inđija pustara, i Inđija pustara - Novi Sad. ", NIGDE VEZE! Indjija je izmedju Beske i Pazove. Ako zamenite Beska sa Indjija pustara pocinje da ima smisla.
Iz Sr.Karlovaca su trazili da se pruga ukopa u zemlju da bi preko nje Dunav bio spojen sa gradom, sto sada nije. "Kompromis" je nadjen u tome da ce brzina pruge u Sr.Karlovcima biti spustena na 120 umesto 160 da vozozi avaj kao ne bi unistavali vibracijama staro jezgro grada.
Eto. Ko jos nije poludeo neka pali odavde.

tom hark

pre 10 godina

Biće dokumentacija spremna do 2106. radovi će početi 2174. i pruga će biti završena 2209. ali samo do Zemuna jer vlada Republike Srem neće želeti tako spore vozove.

LO-VA, VA-LOR

pre 10 godina

"...Projektom modernizacije pruge Stara Pazova - Novi Sad, u ukupnoj dužini od 43 kilometra, predviđena je i izgradnja celog drugog koloseka...projekat treba da bude završen do marta 2014, a radovi na modernizaciji mogli bi započeti već sredinom naredne godine...
Za završetak posla potrebno je oko tri godine...vrednost radova je oko 300 do 350 miliona evra.
Pruga Stara Pazova - Novi Sad - Subotica građena je 1882-1884. godine, a poslednji remont urađen je 1980. godine. Samo je 2005. godine iz kredita Evropske investicione banke remontovano 14 kilometara pruge Čortanovci - Petrovaradin. Pruga je jednokolosečna, elektrificirana, ukupne dužine oko 149 kilometara..."
Kojih 149km Stara Pazova-Novi Sad?! Možda ukupno Beograd-Subotica. Dalje, zar već nisu preusmerena sredstva namenjena izgradnji pruge Valjevo-Loznica (68 miliona evra) za remont deonice Stara Pazova-Novi Sad? Ali to će koštati 5! puta više, zapravo!!! Ako i jeste tako, bilo je vrednije izgraditi prugu VA-LO za 20% vrednosti remonta, jer ga to, očigledno, ključno ne ometa. Ali, nema ništa od povezivanja Srbije u pravcu istok-zapad, jer će j...i Rusi navaliti u prepunim vagonima da osvoje Zapadnu Evropu! A i domaći lopovi neće moći da dođu do izražaja, izgrađujući već izgrađeno, pa da se ipak vrate toj proverenoj metodi.

Pera SRB

pre 10 godina

@ (nišlijka, 26. novembar 2013 14:47)
Mozda zato sto vi Nislije ne postujete ni sami sebe? (ta konstatacija je na racun prodaje stanova aljbancima i slicnim a i brojnim javaslucima...)

ivan

pre 10 godina

Da li neko veruje u ove smejurije. Da li je javnosti poznato da gospodin direktor je do nedavano vodio str. nazalost neuspesno ..... tako da sam 100% ubedjen da ce neko zeleznice dovesti do 200km/h samo ne u ovom veku...

123

pre 10 godina

meni je nezamislivo da remont pruge kosta toliko,i da se pravi tolika fama oko 200km pruge, pa citava zapadna evropa je ispresecana prugama za vozove koji idu do 300 km/h, a ovde se govori o 160-200 km/h, ne radi se ona iznova pa da se moraju vrsiti pripremi radovi, pa pogledajte ovu masinu sta radi
http://www.youtube.com/watch?v=T4aALRa9jjg
a i da se radi iznova, ova kompozicija pravi prugu ispred sebe.
http://www.youtube.com/watch?v=fFtVkx8DewU

nikola

pre 10 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoso, 26. novembar 2013 16:18)
Zoso dobio si plus samo zbog sustine tvog komenta, inace za intonaciju ne bi nista.

paskal

pre 10 godina

@nišlijka, 26. novembar 2013 14:47
Tacno tako.
I sto god vise tim vojvodjanima dajemo sve su gori i sve vise sipaju uvrede na nas racun, i jos izmisljaju kako mi njima dugujemo za njihov paralelni pokrajinski budzet koji je poklonjen samo njima i niko drugom.
Ukrali su prugu Valjevo Loznica, da se tim parama gradi dupli kolosek kroz Jesicevu Indjiju za Novi Sad.
Zaustavlja se razvoj zapadne Srbije, da bi se pare preusmerile na vojvodinu, a sad vidimo da ce Kinezi graditi prugu. Da nece 3 koloseka za Novi sad? i da im mi platimo sve to, i jos da izmisljaju kako mi njima dugujemo", "oni nas hrane".
Isto tako je zaustavljen autoput Beograd Pozega pre 5 godina pa gradjen autoput Horgos Novi Sad.

Mali Perica

pre 10 godina

Meni ovaj lik sa slike nesto ne uliva poverenje. Doduse, nijedan direktor javnog preduzeca mi ne deluje kao sposoban i posten covek. Tesko da ce ovako ozbiljan projekat moci da sprovedu ovako nesposobni ljudi.

Altea

pre 10 godina

Pa ovde pise da je najsporija i najkriticnija pruga izmedju Vrbasa i Petrovaradina a oni ce da prvo sredjuju deonicu od Pazove do Novog Sada. Sve kod nas mora naopako ko god da nas jase.

Zoso

pre 10 godina

A mi vozovima i svojim kolima na teren a oni nemogu jedna pisljiva kola da poprave vec cekamo tri sata voz u nedodjiji i smrzavamo se na hladnoci u 2 sata ujtru sami.Nikad gora drzava nikad gora zeleznica,placemo za ZTO NOVI SAD bando Beogradska jos smes da pricas gluposti a tolko vremena radis na zeleznici.

laprdija

pre 10 godina

Uh odakle da se pocne sa listom..
Strinine nove gace 3 para 1,200€, letoanje za narednih 5 godina 78,000€, poslovi rucak sa partnerima kod Mice Bradine 600€ po danu...
Hmm... Nece biti dosta.. Ponistavamo tender zbog neozbiljnosti 2017 i dajemo Turkmenistanu da dovrsi radove..

ajmo eksperti pdv na 25%

pre 10 godina

Vreme je da se svi preselimo u Bg ili Vojvodinu jer ulaganja u jug Srbije nema.
(nišlijka, 26. novembar 2013 14:47)
Da znas, a mi iz Bg-a i Vojvodine cemo u inostranstvo, tamo vec izgradjene pruge i putevi i tokovi.

Idealno bi bilo da se ta pruga produži do Atine, pa da na more idemo i vikendom za 3h
(Vlada, 26. novembar 2013 14:53)
A ne, do Grcke ide kanal, a voz ne moze kanalom

Vladimir

pre 10 godina

Devedesetih smo imali Europolis 2000 i Brze pruge Srbije, sada imamo Beograd na vodi i prugu Beograd-Budimpesta.
Pomislio bi covek da su isti ljudi opet na vlasti i da se prosli put nista nije uradilo.

Bivsi saobracajac

pre 10 godina

Ovaj bi trebao da zna da za prelazak sa "normalne" na brzu prugu (>160km/h) nije dovoljna rekonstrukcija vec se mora graditi nova pruga, mozda je samo trasa ista ako su inzenjeri dobro planirali u proslosti, a mozda cak i to ne potpuno posto krivine nisu iste. Ali ne uce ih to na Mega Giga univerzitetima.

Neverovatno!

pre 10 godina

1882. godine bilo je potrebno 2 godine da se izgradi pruga od BG do SU 149km. A 2014. god. bice potrebno 3 godine za drugi kolosek od Stare Pazove do Novog Sada sto je tri puza kraca deonica. Pa gde mi zivimo.

osečinajeosečena

pre 10 godina

Čemu toliki trošak? Neka na mađarskom delu pruge postignu 500 km/h, na našem neka ostane 70 km/h, pa ćemo opet imati prosek oko 100 km/h! Bolje će putnici razgledati panoramu Vojvodine, a proklela bi graditelje ukradena pruga Valjevo - Loznica.

bob

pre 10 godina

Novoizgrađena pruga biće osposobljena za brzine od 160 km/sat. Nakon modernizacije čitave trase, brzina vozova između Beograda i Novog Sada će sa sadašnjih prosečnih 70 km/sat ????????????

da se ne lazemo: prosecna brzina vozova izmedju Novog Sada i Beograda je oko 35km/sat (vidi vreme putovanja i duzinu pruge) ; naravno ako nema zakasnjenja (sto je prava retkost ) ...

goran

pre 10 godina

mi smo vec dobijali novac za modernizaciju pruge, gde je zavrsio taj novac i koliko je odradjeno, na sta se odnosi tih 870 miliona evra, potpuno nova dvokolosecna pruga ili obnova stare pruge i izgradnja nove, ako je brzina do 200 km, da li to znaci da kroz 10 god treba ponovo raditi novu prugu za brze vozove preko 300 km, kako ce se graditi, putem koncesije, sta onda sa bacenim parama iz kredita za obnovu pruge, i da li neko ima jasan plan ili se sve radi ad hoc...pozzz

Milanche

pre 10 godina

Kao i sve ostalo kad je rec o zeleznicama i ovo su samo price za malu decu. Putujem svaki dan vozom na relaciji Batajnica - Bgd. Voz koci i staje na svakih par km, u sred livade.. Kada se vozi otp 60km/h toliko se trese sve zivo da voz samo sto ne iskoci iz sina.. Ah da.. Pre par meseci je bio clanak o tome kako Beo voz ne kasni. Ja se izvinjavam ali nemate tacnu informaciju. Kasni skoro svaki dan.

genije

pre 10 godina

Necu da budem zloban i treba da se radi, samo me zanimaju dve stvari 1) za tih 1.5 milijardi (oko pola u Srbiji) bi moglo da se upristoji koliko kilometara pruga (za voznju 80 kmh) i zavrsi nezavrseni pravac ka RS/BiH (ekonomski isplativo, rekose) i 2) ako se saobracaj na toj deonici triplira i sve to bide cist profit, to je po clanku i dalje manje od 5 miliona evra - koliko stotina godina je potrebno da se ta investicija isplati?
Unapred zahvalan na odgovoru.

Gos'n

pre 10 godina

Evo prilike da se malo sipa u dzep. Ovu pricu mogu budalama da pricaju, posto cim se predje u Madjarsku, voz ide neuporedivo brze. Njima ni ne treba rekonstrukcija, nego nama. Ovako ce biti prica da se radilo vise nego sto jeste i dzepovi puni.

Amos

pre 10 godina

Ajde nek malo neko objasni koji je to bio neverovatna zahtev sremskokarlovacke opstine? O kakvom se "ukopavanju" radi?
I sta se sad s tim desilo?

Neverovatno!

pre 10 godina

1882. godine bilo je potrebno 2 godine da se izgradi pruga od BG do SU 149km. A 2014. god. bice potrebno 3 godine za drugi kolosek od Stare Pazove do Novog Sada sto je tri puza kraca deonica. Pa gde mi zivimo.

Gos'n

pre 10 godina

Evo prilike da se malo sipa u dzep. Ovu pricu mogu budalama da pricaju, posto cim se predje u Madjarsku, voz ide neuporedivo brze. Njima ni ne treba rekonstrukcija, nego nama. Ovako ce biti prica da se radilo vise nego sto jeste i dzepovi puni.

bob

pre 10 godina

Novoizgrađena pruga biće osposobljena za brzine od 160 km/sat. Nakon modernizacije čitave trase, brzina vozova između Beograda i Novog Sada će sa sadašnjih prosečnih 70 km/sat ????????????

da se ne lazemo: prosecna brzina vozova izmedju Novog Sada i Beograda je oko 35km/sat (vidi vreme putovanja i duzinu pruge) ; naravno ako nema zakasnjenja (sto je prava retkost ) ...

Bivsi saobracajac

pre 10 godina

Ovaj bi trebao da zna da za prelazak sa "normalne" na brzu prugu (>160km/h) nije dovoljna rekonstrukcija vec se mora graditi nova pruga, mozda je samo trasa ista ako su inzenjeri dobro planirali u proslosti, a mozda cak i to ne potpuno posto krivine nisu iste. Ali ne uce ih to na Mega Giga univerzitetima.

ajmo eksperti pdv na 25%

pre 10 godina

Vreme je da se svi preselimo u Bg ili Vojvodinu jer ulaganja u jug Srbije nema.
(nišlijka, 26. novembar 2013 14:47)
Da znas, a mi iz Bg-a i Vojvodine cemo u inostranstvo, tamo vec izgradjene pruge i putevi i tokovi.

Idealno bi bilo da se ta pruga produži do Atine, pa da na more idemo i vikendom za 3h
(Vlada, 26. novembar 2013 14:53)
A ne, do Grcke ide kanal, a voz ne moze kanalom

Vladimir

pre 10 godina

Devedesetih smo imali Europolis 2000 i Brze pruge Srbije, sada imamo Beograd na vodi i prugu Beograd-Budimpesta.
Pomislio bi covek da su isti ljudi opet na vlasti i da se prosli put nista nije uradilo.

Otpravnik

pre 10 godina

Mislim da od ovoga nece biti nista. Danas je i formalno stupio na dužnost direktor Sektora za nabavke, dečko koji ima 23 godine života i 8 meseci radnog staža, i niko nije video njegovu diplomu. Pa kako mislite da ovaj "stručnjak" krene u proces koji se odnosi na izgradnju pruge. BRUKA !!!

Milanche

pre 10 godina

Kao i sve ostalo kad je rec o zeleznicama i ovo su samo price za malu decu. Putujem svaki dan vozom na relaciji Batajnica - Bgd. Voz koci i staje na svakih par km, u sred livade.. Kada se vozi otp 60km/h toliko se trese sve zivo da voz samo sto ne iskoci iz sina.. Ah da.. Pre par meseci je bio clanak o tome kako Beo voz ne kasni. Ja se izvinjavam ali nemate tacnu informaciju. Kasni skoro svaki dan.

Mali Perica

pre 10 godina

Meni ovaj lik sa slike nesto ne uliva poverenje. Doduse, nijedan direktor javnog preduzeca mi ne deluje kao sposoban i posten covek. Tesko da ce ovako ozbiljan projekat moci da sprovedu ovako nesposobni ljudi.

Amos

pre 10 godina

Ajde nek malo neko objasni koji je to bio neverovatna zahtev sremskokarlovacke opstine? O kakvom se "ukopavanju" radi?
I sta se sad s tim desilo?

goran

pre 10 godina

mi smo vec dobijali novac za modernizaciju pruge, gde je zavrsio taj novac i koliko je odradjeno, na sta se odnosi tih 870 miliona evra, potpuno nova dvokolosecna pruga ili obnova stare pruge i izgradnja nove, ako je brzina do 200 km, da li to znaci da kroz 10 god treba ponovo raditi novu prugu za brze vozove preko 300 km, kako ce se graditi, putem koncesije, sta onda sa bacenim parama iz kredita za obnovu pruge, i da li neko ima jasan plan ili se sve radi ad hoc...pozzz

genije

pre 10 godina

Necu da budem zloban i treba da se radi, samo me zanimaju dve stvari 1) za tih 1.5 milijardi (oko pola u Srbiji) bi moglo da se upristoji koliko kilometara pruga (za voznju 80 kmh) i zavrsi nezavrseni pravac ka RS/BiH (ekonomski isplativo, rekose) i 2) ako se saobracaj na toj deonici triplira i sve to bide cist profit, to je po clanku i dalje manje od 5 miliona evra - koliko stotina godina je potrebno da se ta investicija isplati?
Unapred zahvalan na odgovoru.

osečinajeosečena

pre 10 godina

Čemu toliki trošak? Neka na mađarskom delu pruge postignu 500 km/h, na našem neka ostane 70 km/h, pa ćemo opet imati prosek oko 100 km/h! Bolje će putnici razgledati panoramu Vojvodine, a proklela bi graditelje ukradena pruga Valjevo - Loznica.

Zoso

pre 10 godina

A mi vozovima i svojim kolima na teren a oni nemogu jedna pisljiva kola da poprave vec cekamo tri sata voz u nedodjiji i smrzavamo se na hladnoci u 2 sata ujtru sami.Nikad gora drzava nikad gora zeleznica,placemo za ZTO NOVI SAD bando Beogradska jos smes da pricas gluposti a tolko vremena radis na zeleznici.

laprdija

pre 10 godina

Uh odakle da se pocne sa listom..
Strinine nove gace 3 para 1,200€, letoanje za narednih 5 godina 78,000€, poslovi rucak sa partnerima kod Mice Bradine 600€ po danu...
Hmm... Nece biti dosta.. Ponistavamo tender zbog neozbiljnosti 2017 i dajemo Turkmenistanu da dovrsi radove..

tom hark

pre 10 godina

Biće dokumentacija spremna do 2106. radovi će početi 2174. i pruga će biti završena 2209. ali samo do Zemuna jer vlada Republike Srem neće želeti tako spore vozove.

ivan

pre 10 godina

Da li neko veruje u ove smejurije. Da li je javnosti poznato da gospodin direktor je do nedavano vodio str. nazalost neuspesno ..... tako da sam 100% ubedjen da ce neko zeleznice dovesti do 200km/h samo ne u ovom veku...

123

pre 10 godina

meni je nezamislivo da remont pruge kosta toliko,i da se pravi tolika fama oko 200km pruge, pa citava zapadna evropa je ispresecana prugama za vozove koji idu do 300 km/h, a ovde se govori o 160-200 km/h, ne radi se ona iznova pa da se moraju vrsiti pripremi radovi, pa pogledajte ovu masinu sta radi
http://www.youtube.com/watch?v=T4aALRa9jjg
a i da se radi iznova, ova kompozicija pravi prugu ispred sebe.
http://www.youtube.com/watch?v=fFtVkx8DewU

Altea

pre 10 godina

Pa ovde pise da je najsporija i najkriticnija pruga izmedju Vrbasa i Petrovaradina a oni ce da prvo sredjuju deonicu od Pazove do Novog Sada. Sve kod nas mora naopako ko god da nas jase.

alo alo

pre 10 godina

"Planirano je da se radovi realizuju u tri etape, i to prvo Stara Pazova - Beška, zatim Beška - Inđija pustara, i Inđija pustara - Novi Sad. ", NIGDE VEZE! Indjija je izmedju Beske i Pazove. Ako zamenite Beska sa Indjija pustara pocinje da ima smisla.
Iz Sr.Karlovaca su trazili da se pruga ukopa u zemlju da bi preko nje Dunav bio spojen sa gradom, sto sada nije. "Kompromis" je nadjen u tome da ce brzina pruge u Sr.Karlovcima biti spustena na 120 umesto 160 da vozozi avaj kao ne bi unistavali vibracijama staro jezgro grada.
Eto. Ko jos nije poludeo neka pali odavde.

paskal

pre 10 godina

@nišlijka, 26. novembar 2013 14:47
Tacno tako.
I sto god vise tim vojvodjanima dajemo sve su gori i sve vise sipaju uvrede na nas racun, i jos izmisljaju kako mi njima dugujemo za njihov paralelni pokrajinski budzet koji je poklonjen samo njima i niko drugom.
Ukrali su prugu Valjevo Loznica, da se tim parama gradi dupli kolosek kroz Jesicevu Indjiju za Novi Sad.
Zaustavlja se razvoj zapadne Srbije, da bi se pare preusmerile na vojvodinu, a sad vidimo da ce Kinezi graditi prugu. Da nece 3 koloseka za Novi sad? i da im mi platimo sve to, i jos da izmisljaju kako mi njima dugujemo", "oni nas hrane".
Isto tako je zaustavljen autoput Beograd Pozega pre 5 godina pa gradjen autoput Horgos Novi Sad.

Pera SRB

pre 10 godina

@ (nišlijka, 26. novembar 2013 14:47)
Mozda zato sto vi Nislije ne postujete ni sami sebe? (ta konstatacija je na racun prodaje stanova aljbancima i slicnim a i brojnim javaslucima...)

LO-VA, VA-LOR

pre 10 godina

"...Projektom modernizacije pruge Stara Pazova - Novi Sad, u ukupnoj dužini od 43 kilometra, predviđena je i izgradnja celog drugog koloseka...projekat treba da bude završen do marta 2014, a radovi na modernizaciji mogli bi započeti već sredinom naredne godine...
Za završetak posla potrebno je oko tri godine...vrednost radova je oko 300 do 350 miliona evra.
Pruga Stara Pazova - Novi Sad - Subotica građena je 1882-1884. godine, a poslednji remont urađen je 1980. godine. Samo je 2005. godine iz kredita Evropske investicione banke remontovano 14 kilometara pruge Čortanovci - Petrovaradin. Pruga je jednokolosečna, elektrificirana, ukupne dužine oko 149 kilometara..."
Kojih 149km Stara Pazova-Novi Sad?! Možda ukupno Beograd-Subotica. Dalje, zar već nisu preusmerena sredstva namenjena izgradnji pruge Valjevo-Loznica (68 miliona evra) za remont deonice Stara Pazova-Novi Sad? Ali to će koštati 5! puta više, zapravo!!! Ako i jeste tako, bilo je vrednije izgraditi prugu VA-LO za 20% vrednosti remonta, jer ga to, očigledno, ključno ne ometa. Ali, nema ništa od povezivanja Srbije u pravcu istok-zapad, jer će j...i Rusi navaliti u prepunim vagonima da osvoje Zapadnu Evropu! A i domaći lopovi neće moći da dođu do izražaja, izgrađujući već izgrađeno, pa da se ipak vrate toj proverenoj metodi.

Neko iz mase

pre 10 godina

...ha, ha...i šta sada mi kao treba da se oduševimo što će potrošiti 1,5 milijardi eura na nešto što je već u startu staro i prevazidjeno. Za one koji nikada nisu mrdnuli nigde van granica Srbije ovo je sigurno velika vest, ali moram da ih razočaram, vozovi u Evropi idu preko 300 km/h, a na pojedinim deonicama i preko 400 km/h. Od Amsterdama do Pariza se stiže za 3 sata Thalysom, nemački ICE je još brži, za francuski TGV ne vredi ni trošiti reči koliko je dobar...a onda pročitam ovu "vest" i shvatim koliko smo mi u out-u

sramota

pre 10 godina

ako se ovo i realizuje to ce da zvanicno bude ignorisanje juga drzave... pogledajtr npr susede HR koja ima investivija i drzava sama gradi po svim delovima zemlje dok kod nas samo BG i nesto NS

nikola

pre 10 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoso, 26. novembar 2013 16:18)
Zoso dobio si plus samo zbog sustine tvog komenta, inace za intonaciju ne bi nista.

Zorana

pre 10 godina

Samo onaj ko se ne razume u zeleznicu, prica o brzinama od 250 km/h i vise, brzim prugama... Da se razumemo nisu brze pruge, vec je rec o prugama za vozove velikih brzina. Posle ovoliko LAGANIH VOŽNJI(koje nisu od danas, ili juce, vec su nam ostavile stare direktorske strukture), pustite ove ljude da rade , i tih 160 km/h ce biti i vise nego idealni!!!

Saki

pre 10 godina

Volim zeleznicu od kada znam za sebe, redovno pratim desavanja na zaleznici, volim da putujem vozom, moram reci da je ova modernizacija lepa vest, znajuci koliko su i sta su prethodnici uradili, bolje receno NISTA!!!

ko

pre 10 godina

Necu na voz ako mi treba opet 40min do NS. U 21 smo veku, brzina ne sme ispod 200km/h da bude za nove projekte. 120km/h je novo bacanje novca. Kina je placala 20mil eur po km pruge za vozove od preko 300 do 400km/h brzine. Na 400km do Budimpeste to bi bilo 8milijardi. Ne morate 8, ali za 4 mozete preko 200km/h prugu da osposobite. 1.5milijardi za brzinu od 120-160km/h je bacanje para, ponavljam.

paskal

pre 10 godina

@nišlijka, 26. novembar 2013 14:47
Tacno tako.
I sto god vise tim vojvodjanima dajemo sve su gori i sve vise sipaju uvrede na nas racun, i jos izmisljaju kako mi njima dugujemo za njihov paralelni pokrajinski budzet koji je poklonjen samo njima i niko drugom.
Ukrali su prugu Valjevo Loznica, da se tim parama gradi dupli kolosek kroz Jesicevu Indjiju za Novi Sad.
Zaustavlja se razvoj zapadne Srbije, da bi se pare preusmerile na vojvodinu, a sad vidimo da ce Kinezi graditi prugu. Da nece 3 koloseka za Novi sad? i da im mi platimo sve to, i jos da izmisljaju kako mi njima dugujemo", "oni nas hrane".
Isto tako je zaustavljen autoput Beograd Pozega pre 5 godina pa gradjen autoput Horgos Novi Sad.

osečinajeosečena

pre 10 godina

Čemu toliki trošak? Neka na mađarskom delu pruge postignu 500 km/h, na našem neka ostane 70 km/h, pa ćemo opet imati prosek oko 100 km/h! Bolje će putnici razgledati panoramu Vojvodine, a proklela bi graditelje ukradena pruga Valjevo - Loznica.

Milanche

pre 10 godina

Kao i sve ostalo kad je rec o zeleznicama i ovo su samo price za malu decu. Putujem svaki dan vozom na relaciji Batajnica - Bgd. Voz koci i staje na svakih par km, u sred livade.. Kada se vozi otp 60km/h toliko se trese sve zivo da voz samo sto ne iskoci iz sina.. Ah da.. Pre par meseci je bio clanak o tome kako Beo voz ne kasni. Ja se izvinjavam ali nemate tacnu informaciju. Kasni skoro svaki dan.

Zoso

pre 10 godina

A mi vozovima i svojim kolima na teren a oni nemogu jedna pisljiva kola da poprave vec cekamo tri sata voz u nedodjiji i smrzavamo se na hladnoci u 2 sata ujtru sami.Nikad gora drzava nikad gora zeleznica,placemo za ZTO NOVI SAD bando Beogradska jos smes da pricas gluposti a tolko vremena radis na zeleznici.

Gos'n

pre 10 godina

Evo prilike da se malo sipa u dzep. Ovu pricu mogu budalama da pricaju, posto cim se predje u Madjarsku, voz ide neuporedivo brze. Njima ni ne treba rekonstrukcija, nego nama. Ovako ce biti prica da se radilo vise nego sto jeste i dzepovi puni.

bob

pre 10 godina

Novoizgrađena pruga biće osposobljena za brzine od 160 km/sat. Nakon modernizacije čitave trase, brzina vozova između Beograda i Novog Sada će sa sadašnjih prosečnih 70 km/sat ????????????

da se ne lazemo: prosecna brzina vozova izmedju Novog Sada i Beograda je oko 35km/sat (vidi vreme putovanja i duzinu pruge) ; naravno ako nema zakasnjenja (sto je prava retkost ) ...

genije

pre 10 godina

Necu da budem zloban i treba da se radi, samo me zanimaju dve stvari 1) za tih 1.5 milijardi (oko pola u Srbiji) bi moglo da se upristoji koliko kilometara pruga (za voznju 80 kmh) i zavrsi nezavrseni pravac ka RS/BiH (ekonomski isplativo, rekose) i 2) ako se saobracaj na toj deonici triplira i sve to bide cist profit, to je po clanku i dalje manje od 5 miliona evra - koliko stotina godina je potrebno da se ta investicija isplati?
Unapred zahvalan na odgovoru.

sramota

pre 10 godina

ako se ovo i realizuje to ce da zvanicno bude ignorisanje juga drzave... pogledajtr npr susede HR koja ima investivija i drzava sama gradi po svim delovima zemlje dok kod nas samo BG i nesto NS

Neko iz mase

pre 10 godina

...ha, ha...i šta sada mi kao treba da se oduševimo što će potrošiti 1,5 milijardi eura na nešto što je već u startu staro i prevazidjeno. Za one koji nikada nisu mrdnuli nigde van granica Srbije ovo je sigurno velika vest, ali moram da ih razočaram, vozovi u Evropi idu preko 300 km/h, a na pojedinim deonicama i preko 400 km/h. Od Amsterdama do Pariza se stiže za 3 sata Thalysom, nemački ICE je još brži, za francuski TGV ne vredi ni trošiti reči koliko je dobar...a onda pročitam ovu "vest" i shvatim koliko smo mi u out-u

Neverovatno!

pre 10 godina

1882. godine bilo je potrebno 2 godine da se izgradi pruga od BG do SU 149km. A 2014. god. bice potrebno 3 godine za drugi kolosek od Stare Pazove do Novog Sada sto je tri puza kraca deonica. Pa gde mi zivimo.

goran

pre 10 godina

mi smo vec dobijali novac za modernizaciju pruge, gde je zavrsio taj novac i koliko je odradjeno, na sta se odnosi tih 870 miliona evra, potpuno nova dvokolosecna pruga ili obnova stare pruge i izgradnja nove, ako je brzina do 200 km, da li to znaci da kroz 10 god treba ponovo raditi novu prugu za brze vozove preko 300 km, kako ce se graditi, putem koncesije, sta onda sa bacenim parama iz kredita za obnovu pruge, i da li neko ima jasan plan ili se sve radi ad hoc...pozzz

ajmo eksperti pdv na 25%

pre 10 godina

Vreme je da se svi preselimo u Bg ili Vojvodinu jer ulaganja u jug Srbije nema.
(nišlijka, 26. novembar 2013 14:47)
Da znas, a mi iz Bg-a i Vojvodine cemo u inostranstvo, tamo vec izgradjene pruge i putevi i tokovi.

Idealno bi bilo da se ta pruga produži do Atine, pa da na more idemo i vikendom za 3h
(Vlada, 26. novembar 2013 14:53)
A ne, do Grcke ide kanal, a voz ne moze kanalom

Pera SRB

pre 10 godina

@ (nišlijka, 26. novembar 2013 14:47)
Mozda zato sto vi Nislije ne postujete ni sami sebe? (ta konstatacija je na racun prodaje stanova aljbancima i slicnim a i brojnim javaslucima...)

tom hark

pre 10 godina

Biće dokumentacija spremna do 2106. radovi će početi 2174. i pruga će biti završena 2209. ali samo do Zemuna jer vlada Republike Srem neće želeti tako spore vozove.

ko

pre 10 godina

Necu na voz ako mi treba opet 40min do NS. U 21 smo veku, brzina ne sme ispod 200km/h da bude za nove projekte. 120km/h je novo bacanje novca. Kina je placala 20mil eur po km pruge za vozove od preko 300 do 400km/h brzine. Na 400km do Budimpeste to bi bilo 8milijardi. Ne morate 8, ali za 4 mozete preko 200km/h prugu da osposobite. 1.5milijardi za brzinu od 120-160km/h je bacanje para, ponavljam.

Amos

pre 10 godina

Ajde nek malo neko objasni koji je to bio neverovatna zahtev sremskokarlovacke opstine? O kakvom se "ukopavanju" radi?
I sta se sad s tim desilo?

Mali Perica

pre 10 godina

Meni ovaj lik sa slike nesto ne uliva poverenje. Doduse, nijedan direktor javnog preduzeca mi ne deluje kao sposoban i posten covek. Tesko da ce ovako ozbiljan projekat moci da sprovedu ovako nesposobni ljudi.

Altea

pre 10 godina

Pa ovde pise da je najsporija i najkriticnija pruga izmedju Vrbasa i Petrovaradina a oni ce da prvo sredjuju deonicu od Pazove do Novog Sada. Sve kod nas mora naopako ko god da nas jase.

LO-VA, VA-LOR

pre 10 godina

"...Projektom modernizacije pruge Stara Pazova - Novi Sad, u ukupnoj dužini od 43 kilometra, predviđena je i izgradnja celog drugog koloseka...projekat treba da bude završen do marta 2014, a radovi na modernizaciji mogli bi započeti već sredinom naredne godine...
Za završetak posla potrebno je oko tri godine...vrednost radova je oko 300 do 350 miliona evra.
Pruga Stara Pazova - Novi Sad - Subotica građena je 1882-1884. godine, a poslednji remont urađen je 1980. godine. Samo je 2005. godine iz kredita Evropske investicione banke remontovano 14 kilometara pruge Čortanovci - Petrovaradin. Pruga je jednokolosečna, elektrificirana, ukupne dužine oko 149 kilometara..."
Kojih 149km Stara Pazova-Novi Sad?! Možda ukupno Beograd-Subotica. Dalje, zar već nisu preusmerena sredstva namenjena izgradnji pruge Valjevo-Loznica (68 miliona evra) za remont deonice Stara Pazova-Novi Sad? Ali to će koštati 5! puta više, zapravo!!! Ako i jeste tako, bilo je vrednije izgraditi prugu VA-LO za 20% vrednosti remonta, jer ga to, očigledno, ključno ne ometa. Ali, nema ništa od povezivanja Srbije u pravcu istok-zapad, jer će j...i Rusi navaliti u prepunim vagonima da osvoje Zapadnu Evropu! A i domaći lopovi neće moći da dođu do izražaja, izgrađujući već izgrađeno, pa da se ipak vrate toj proverenoj metodi.

nikola

pre 10 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoso, 26. novembar 2013 16:18)
Zoso dobio si plus samo zbog sustine tvog komenta, inace za intonaciju ne bi nista.

123

pre 10 godina

meni je nezamislivo da remont pruge kosta toliko,i da se pravi tolika fama oko 200km pruge, pa citava zapadna evropa je ispresecana prugama za vozove koji idu do 300 km/h, a ovde se govori o 160-200 km/h, ne radi se ona iznova pa da se moraju vrsiti pripremi radovi, pa pogledajte ovu masinu sta radi
http://www.youtube.com/watch?v=T4aALRa9jjg
a i da se radi iznova, ova kompozicija pravi prugu ispred sebe.
http://www.youtube.com/watch?v=fFtVkx8DewU

Zorana

pre 10 godina

Samo onaj ko se ne razume u zeleznicu, prica o brzinama od 250 km/h i vise, brzim prugama... Da se razumemo nisu brze pruge, vec je rec o prugama za vozove velikih brzina. Posle ovoliko LAGANIH VOŽNJI(koje nisu od danas, ili juce, vec su nam ostavile stare direktorske strukture), pustite ove ljude da rade , i tih 160 km/h ce biti i vise nego idealni!!!

Bivsi saobracajac

pre 10 godina

Ovaj bi trebao da zna da za prelazak sa "normalne" na brzu prugu (>160km/h) nije dovoljna rekonstrukcija vec se mora graditi nova pruga, mozda je samo trasa ista ako su inzenjeri dobro planirali u proslosti, a mozda cak i to ne potpuno posto krivine nisu iste. Ali ne uce ih to na Mega Giga univerzitetima.

laprdija

pre 10 godina

Uh odakle da se pocne sa listom..
Strinine nove gace 3 para 1,200€, letoanje za narednih 5 godina 78,000€, poslovi rucak sa partnerima kod Mice Bradine 600€ po danu...
Hmm... Nece biti dosta.. Ponistavamo tender zbog neozbiljnosti 2017 i dajemo Turkmenistanu da dovrsi radove..

Vladimir

pre 10 godina

Devedesetih smo imali Europolis 2000 i Brze pruge Srbije, sada imamo Beograd na vodi i prugu Beograd-Budimpesta.
Pomislio bi covek da su isti ljudi opet na vlasti i da se prosli put nista nije uradilo.

ivan

pre 10 godina

Da li neko veruje u ove smejurije. Da li je javnosti poznato da gospodin direktor je do nedavano vodio str. nazalost neuspesno ..... tako da sam 100% ubedjen da ce neko zeleznice dovesti do 200km/h samo ne u ovom veku...

alo alo

pre 10 godina

"Planirano je da se radovi realizuju u tri etape, i to prvo Stara Pazova - Beška, zatim Beška - Inđija pustara, i Inđija pustara - Novi Sad. ", NIGDE VEZE! Indjija je izmedju Beske i Pazove. Ako zamenite Beska sa Indjija pustara pocinje da ima smisla.
Iz Sr.Karlovaca su trazili da se pruga ukopa u zemlju da bi preko nje Dunav bio spojen sa gradom, sto sada nije. "Kompromis" je nadjen u tome da ce brzina pruge u Sr.Karlovcima biti spustena na 120 umesto 160 da vozozi avaj kao ne bi unistavali vibracijama staro jezgro grada.
Eto. Ko jos nije poludeo neka pali odavde.

Otpravnik

pre 10 godina

Mislim da od ovoga nece biti nista. Danas je i formalno stupio na dužnost direktor Sektora za nabavke, dečko koji ima 23 godine života i 8 meseci radnog staža, i niko nije video njegovu diplomu. Pa kako mislite da ovaj "stručnjak" krene u proces koji se odnosi na izgradnju pruge. BRUKA !!!

Saki

pre 10 godina

Volim zeleznicu od kada znam za sebe, redovno pratim desavanja na zaleznici, volim da putujem vozom, moram reci da je ova modernizacija lepa vest, znajuci koliko su i sta su prethodnici uradili, bolje receno NISTA!!!