Utorak, 26.11.2013.

07:11

Odlučeno: Treći test nosi 8 bodova

Prema predlogu ministra Tomislava Jovanovića, na maloj maturi testovi iz maternjeg jezika i matematike nosiće 16 bodova, a treći, kombinovani test osam bodova.

Izvor: Beta

Odluèeno: Treæi test nosi 8 bodova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

sasar

pre 10 godina

- treći test možda treba, možda ne, ali je tajming pogrešan. Gospodo iz ministarstva to se saopštava pre početka školske godine, a ne u sred ''trke'' menjamo pravila (nije korektno, niti civilizovano).
- prošli ministar je smislio da nema proslave mature po kafanama ( ne zalazim u ispravnost odluke) u aprilu-maju, kada su već mnoge škole uplatile proslavu iste - opet pogrešan tajming.
- PREDLOG: testirati učenike dva puta godišnje u VI, VII i VIII razredu i tako dobiti npr.5 testova (6 minus 1 koji su najslabije uradili). Tako će se stvarno videti ko je za koju školu, kako se radi u nastavi i van nje, kakvo je napredovanje učenika.
P.S. Prvi zadatak ministarstva i direktora škola bi trebao da bude ujednačavanje kriterijuma, čvršća primena pravila i propisa (ponašanja, odevanja, ispunjavanje obaveza) i smanjenje broja Vukovih diploma.

Aragorn

pre 10 godina

umesto što će profesori sastavljati zadatke za svoje odeljenje na pismenom oni dobijaju pitanja od nezavisnog organa, a pitanja su sastavljena na osnovu udžbenika koji se koristi. Dakle nešto kao prijemni
A.M., 26. novembar 2013 19:18)
Radim u prosveti i potpuno se slažem sa Vašom idejom. Slažem se sa svakom idejom koja će uvesti objektivnu proveru znanja, povećati motivisanost i učenika i nastavnika, uspostaviti veću interakciju između učenika i nastavnika.
Ali već sada se užasavam kada pomislim kakav bi haos ovakva provera izazvala u našoj hronično neorganizovanoj državi. Mi nismo u stanju jedan jedini zajednički ispit ("malu maturu") da sprovedemo regularno. Kako bi tek izgledalo da se nekoliko puta godišnje organizuju pismeni zadaci iz matematike, maternjeg jezika, stranih jezika i ostalih predmeta. Ko će obezbediti da svi rade istovremeno - na teritoriji cele države, dežurstvo nepristrasnih nastavnika na ispitu, šta ako učenik ne dodje na tu proveru (naprimer, zbog bolesti), za njega treba obezbediti novo polaganje, ko bi obezbedio objektivnost u pregledanju radova, čak i ako taj posao rade "nezainteresovane strane" (15% radova iz matematike na maloj maturi nije ispravljeno u skladu sa ključem), da ne pričam o ostalim akterima koji bi svakako doprinosili haosu (roditelji, mediji, preprodavci testova...). Bojim se da mnogo bogatije i daleko organizovanije države ne sprovode ovakve provere.
Jedna dobra ideja, ali u našim uslovima apsolutno nesprovodiva, nažalost

Veliki pozdrav

pre 10 godina

Da li ce biti treceg testa ili nece kao i koliko ce bodova donositi su sasvim sporedna pitanja. Glavno pitanje je zasto se u Srbiji sve radi na brzinu i u poslednji cas. Zar je bio problem zavrsiti sve pre Septembra, savetovati se sa pedagozima i ostalim strucnjacima, postaviti pravila, odstampati zbirke (ili jos bolje postaviti pdf verzije online) pa da djaci odmah mogu da pocnu da se pripremaju. Ovako je skoro NG a jos se nista ne zna. Ako niste bili u stanju da sve zavrsite na vreme onda odlozite za sledecu godinu ali se temeljno pripremite. Zasto ofrlje obavljati tako odgovoran posao?

aca

pre 10 godina

Ministar lupa gluposti, test se sprovodi od 1990,za svrsenu generaciju 1975.godište, ja sam prvA GENERACIJA STO JE POLAGAO PRIJEMNI, i mogu reći posle 23 godine da je totalno bespotreban, nego treba uvesti drugacije obrazovanje i ocenjivanje vec u osnovnim skolama.

daj svoje preporučujem

pre 10 godina

Ostaviti sve kao do sada.Ionako su pretrpani nepotrebnim učenjem gluposti a da posle ni osnovne stvari ne znaju.Deca idu u školu da nauče a ne da ih mi učimo kod kuće a najmanje da plačamo dodatno da ih podučavaju.To je osnovna škola a ne fakultet ako neko ne zna.Te male glave su pretrpane svim i svačim, zato smanjite obimno gradivo, svaki predmet postao doktorska disertacija. videže se koliko preporučujem ima ovaj komentar, pa da vidimo ko je u pravu, mi roditelji ili neko drugi.

A.M.

pre 10 godina

Ovo je nešto što je moja profesorka u srednjoj jednom pomenula i što sam nevezano za to kasnije našao ako ne identično onda vrlo slično u obrazovnom sistemu Japana. Naime u čemu je stvar? Djaci treba normalno da idu u školu kao i sad, gradivo treba da se upristoji ali to nema veze sa ovim i najzad, umesto što će profesori sastavljati zadatke za svoje odeljenje na pismenom oni dobijaju pitanja od nezavisnog organa, a pitanja su sastavljena na osnovu udžbenika koji se koristi. Dakle nešto kao prijemni. Ovo bi potencijalno,ako se dobro razradi,moglo da podigne standard u obrazovanju, pogotovu u srednjoj školi jer profesori samo predaju,a ne sastavljaju zadatke,pa čak i,ne pregledaju za svoja odeljenja. Danas u školama izostanak se ne dozivljava kao neka kazna i djaci ih ređaju jer eto,uzeće beleške, a kada bi sam čas bio vrlo bitan zbog znanja a ne zbog izostanka onda suspenzije na par dana postaju vrlo gadna stvar i sami djaci bi se vrlo brzo podelili na one što hoće da uče i one što nisu zainteresovani samo što bi bilo mnogo manje galame na času jerbo predavanje je bitno. Naravno ja nisam stručnjak niti se razumem u tematiku ali bih laički rekao da ovaj sistem obećava. Uz to dodajte državni bonus za škole sa najboljim rezultatima i... kako kažu naši "Para vrti gde burgija neće". Naš sistem jednostavno više ne funkcioniše jer su i djaci i predavači izgubili volju da se trude kako bi postigli konkretne rezultate(ne svi ali mahom nekih 90%-95%).

ajde da cujem

pre 10 godina

Kakve veze ima Kopola sa programom? Drugo, u kojoj si se oblasti usavrsavao pa si upucen? Trece, gde? Sistem ne valja, ne zato sto treba ubaciti praksu ili sl. u skole, vec zato sto su zasticena bahata deca, njihovi roditelji, politicki aktivni I naravno svi osim profesora. A I profesor je zaposlen verovatno preko stranke mada nije uvek slucaj. Drustvu treba jedan format c: Pozdrav Lazare imenjace

Komša

pre 10 godina

Roditelj sam srednjoškolca (prva godina).Upisao je srednju školu za koju je bilo potrebno 55 bodova za upis,što znači da je učenik morao da bude odličan djak u osnovnoj da bi prošao.
Uspeh učenika njegovog odelenja na tromesečju je takav da je 16 učenika imalo nedovoljne
ocene(više od trećine odelenja) a ukupan broj jedinica je bio 25.
Utiče na decu promena sredine,neki prvi put putuju do škole,utiče i pubertet (nekog zakači pre nekog baš u srednjoj) i to je normalno.
Ono što ne bi smelo da utiče je nejednak kriterijum u osnovnim školama-nije svaka petica ista.I to se pokaže.
Testiranje učenika (pošteno uradjeno) je neki minimum koji treba učiniti kako bi se napravila selekcija.To je ono što može odmah.
Nije prazna priča.Osnovne škole u istom kraju,udaljene nepun kilometar jedna od druge a razlika kao nebo i zemlja.Od discipline do ocenjivanja učenika -potpuno različito.

Lazar

pre 10 godina

@ (ivana, 26. novembar 2013 17:49)

Po vama bi bilo najbolje da im isperemo mozak nebitnim stvarima i da ceo zivot provedu u uverenju da se ceo svet urotio protiv nas i da smo nebeski narod.
Do ovakvog shvatanja, da treba ceo sistem menjati sto pre sam dosao dok sam bio na usavrsavanju u inostranstvu. Mi smo u visedecenijskom zaostatku za njima. Nasi udzbenici nisu napredovali decenijama, na fakultetima je cak i gora situacija. Praksa je zanemarena blago receno, preciznije skoro da je nema. A jedan banaln primer koji savrseno oslikava situaciju u nasem sistemu obrazovanja je i Nikolas Kejdz na koricama jednog od udzbenika.
Ima sigurno boljih nacina da se testiraju sposobnosti djaka, a ovaj navedeni je primitivan i prost. A o tome trebaju razmisljati oni koji su placeni za to. Na nama je da donosimo sud jer se od naseg novca placaju ti ljudi.

blabla

pre 10 godina

Министар доноси одлуку на основу мишљења просветних институција. Не верујем да се он лично као лекар и високошколски радник много у то мешао. И није компетентан у ужем смислу. И ја се не бих много лично мешао, ту су људи из Завода за унепређење васпитања итд. итд. који годинама раде са тим узрастом. А што се тиче Форума и Заједнице, лично сам виђао њихове представнике у полицијско-партијским акцијама водича паса по улицама, те вучење колица и сл. Не верујем да су стигли све да проуче шта министарство ради, ајде будите реалан па реците, кад су успели све да проуче и да раде 2 и више послова ))))):

b

pre 10 godina

evo ih sns-ovski botovi, koji ste vi zaslepljenici, pa i vi bre imate decu u osnovnim skolama ili ce te imati, nemojte da vam je rejting vaseg prvog podpredsednika vlade i njegovih pojedinih nesposobnih ministara bitniji od vase dece

ivana

pre 10 godina

(Lazar, 26. novembar 2013 17:13)

Stvarno, ne treba ni našu decu ni naše docente mučiti razmišljanjem. Teške su to traume i ostavljaju posledice. A diplomu svi vole.

Lars Altera Pars

pre 10 godina

Nase obrazovanje definitivno postaje smejurija.
Ove godine, iako su testovi bili provaljeni, i uz sve zbirke zadataka, prosecna ocena je bila jedva 10 poena????
Osim kuknjave, roditelji treba da se angazuju oko obrazovanja svoje dece. Izgleda da su svi veoma brzo zaboravili kako je bilo kada su oni isli u skolu.
Ja sam generacija koja je prva polagala maturu i prijemni 90-tih godina. Iako tada nisu postojale ni zbirke zadataka ni zbirke pitanja koja ce biti na ispitu, veoma veliki procenat djaka je polozio i maturu i prijemni sa odlicnim rezultatima. To je bilo vreme neposredno posle najvece krize 90tih godina, tako da zaista smatram da su primedbe danasnje dece i roditelja neosnovane.

Moja prijateljica drzi privatne casove deci i elementarno neznanje sa kojim se ona svakodnevno susrece, od onovaca do studenata, jedino moze da se podvede pod rubriku "Verovali ili ne"

Lazar

pre 10 godina

@ (ivana, 26. novembar 2013 16:31)

Meni takodje nije jasan primer. Uskoro postajem docent na drzavnom fakultetu bez veza, apsolutno svojom zaslugom i ovaj primer me samo asocira na ruzne uspomene kada su nastavnici nas djake kinjili za greske a Vene je u svojim zbirkama davao pogresne podatke pa smo mi bivali krivi iako smo dobijali tacne rezultate.

Ne bih voleo da moje dete prolazi kroz takve i slicne procese omalovazavanja zbog tudje neprofesionalnosti.

Doci ce vreme kada ce se vise ceniti privatno obrazovanje, kao u naprednijim drzavama sveta. Sve vodi ka tome, ovo je samo jedan u nizu primera. A ovo malo valjanog kadra koji je opstao ce prebeci u te privatne ustanove.

ivana

pre 10 godina

(roditelj maturanta)

Meni je ogovor poznat, valjda zato što imam 50 godina:)

PS Dok roditelji misle da oni polažu maturu a ne njihova deca, teško nama!

b

pre 10 godina

moze samo test iz matematike i srpskog, treceg testa nece biti, inace idemo na ulicu svi roditelji cija su deca sada osmi razred, zasto da oni sada ispastaju zbog nesposobnosti i lopovluka zarka obradovica, a izgleda i zbog nesposobnosti i ne znanja sadasnjeg ministra da vodi ministarstvo prosvete

Veštačka seligencija

pre 10 godina

@roditelj maturanta:

"U XX veku uočili smo pojave koje ukazuju na to da je došlo do brzih promen apod dejstvom veštačke selekcije.Zaokruži slovo ispred pojave koja je primer za to:
a)porast prosečne visine tela čoveka
b)nastanak insekata otpornih na insekticide
v)nastanak novih genetički modifikovanih organizama
g)porast veličine klipa i broja zrna po klipu kukuruza
Da li su ovo pitanja iz opšte kulture, izvinite, nisam kompetentna ali sa svoje 44 god nije mi poznat ni tačan odgovor."

Ne razumem zašto prosečan petnaestogodišnjak u Srbiji ne bi trebalo da zna odgovor na postavljeno pitanje. Ako iz biologije uče šta je to prirodna, a šta veštačka selekcija, u čemu je problem da to i shvate? A ako iz bilo kog razloga to ne shvate na časovima, kakvu prepreku imaju da to saznaju preko Interneta? U krajnjoj liniji, ako ih to ne zanima, neka se upišu u neku zanatsku školu, a posle mogu na SegaMegaSingiitd (ako roditelji budu imali dovoljno novca da plate; a ako ne budu imali novca, opet nikakva šteta).

IVAN24

pre 10 godina

Halo MINISTRE osvrni se malo na kvalitet predavanja u osnovnim i srednjim skolama, koje se svelo na ODRAĐIVANJE posla pa trči kući. Zašto zbog nastavnika fizike koji zahteva od dece da recituju njegove pesme da bi imalli bolju ocenu, 70% njegovih ucenika moraju da uzimaju privatne casove. To je za tvoju informaciju u deveteoj gimnaziji. Kada cete se ozbiljno pozabaviti kvalitetom predavanja i da se resite nesposobnih i nezainteresovanih prosvetnih radnika i da omogućite drugima da se dokažu jer ovakvih i sličnih slučajeva imate na svakom koraku. Danas roditelji moraju dobro da zapnu da bi im deca postigla dobar uspeh. HAJDE POKRENITE SE MALO VI IZ MINISTARSTVA DOGOREVA DO NOKTIJU !!!!!

roditelj

pre 10 godina

Zaista smatram da je kombinovani test suvišan.Zaista,neka deca uče napamet većinu svojih lekcija,a kada se nešto uči napamet,brzo se zaboravi.U ostalom,zašto bi njima bilo drugačije od prethodnih generacija?

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

"Mala matura" je izmišljotina Malih mozgova!
Sreli se dva prijatelja posle duže vremena pa će jedan:
- Kako ti sin, šta radi?
- Na Megatrendu studira - JOŠ DVE RATE - i biće doktor nauka!

np

pre 10 godina

Ta pitanja sa trećeg testa će stvarno biti elementarna i smešna, ali problem je što deca sve uče napamet i ne razlikuju bitno od nebitnog.

roditelj maturanta

pre 10 godina

pročitala sam primere zadataka za opšti test, nadam se da će to uraditi i neko od onih koji odlučuju. ministar i sva sredstva informisanja kažu da će treći test iz biti iz opšte kulture i da nema svrhu da zbuni ili navede učenika na pogrešan odgovor. uravo suprotno sam zaključila kada sam primere pogledala,pitanja nisu precizna, navode na više odgovora,zbunjujuća su i svakako ne iz opšte kulture. iako na samom testu neće biti istih primera evo jednog objavljenog primera pa pokušajte tačno da odgovorite, ja nisam:
U XX veku uočili smo pojave koje ukazuju na to da je došlo do brzih promenapod dejstvom veštačke selekcije.Zaokruži slovo ispred pojave koja je primer za to:
a)porast prosečne visine tela čoveka
b)nastanak insekata otpornih na insekticide
v)nastanak novih genetički modifikovanih organizama
g)porast veličine klipa i broja zrna po klipu kukuruza
Da li su ovo pitanja iz opšte kulture, izvinite, nisam kompetentna ali sa svoje 44 god nije mi poznat ni tačan odgovor.

zorica

pre 10 godina

Radim u obrazovanju više od 27 godina i znam da se sa objektivnim nacionalnim testiranjem mora početi što pre. Sa druge strane, jasno je da ovaj ozbiljan posao ne mogu da organizuju isti oni koji su debelo odgovorni za neprocenjivu štetu koju su već naneli ozbiljno urušenom obrazovnom sistemu (npr Zoran Kostić, Vesna Fila i mnogi drugi).Mišljenje roditelja i nastavnika mora da se čuje, ali uz ozbiljnu analizu mogućih problema, razmatranje posledica i predviđanje lične odgovornosti za eventualne buduće probleme.Sindikati moraju da potpuno reformišu svoj pristup rešavanju problema u prosveti, jer trenutno izgledaju kao loše organizovana lobistička udruženja.

reformatori iz licnih razloga

pre 10 godina

Zasto li se u ovoj zemlji experimentise i menjaju stvari koje su dobre? Nacin upisa u srednje skole sa polaganjem matematike i srpskog je bio jednostavan i odlican.Stampane su dve zbirke i svi zadaci su bili poznati.To je bilo to.I to je bio pun pogodak.
Onda se ministar Obradovic setio neke svoje dobitne kombinacije i komplikacije su zapocele.Besplatni udzbenici,pola poznatih zadataka,pola nepoznatih,stampanje 3-4 varijante 'preporucenih' zbirki u avgustu za narednu skolsku godinu (te iste su naknadno proglasavane za nepreporucene),los kvalitet stampe pravih zbirki.Sada opet neki test opsteg znanja i opet menjate odlicnu koncepciju upisa u srednje skole, recimo iz s.g.2006/07.
Sta radite to ljudi? Zasto menjate stvari koje su potvrdjeno dobre, a ne menjate one koje su lose?

Siinisa

pre 10 godina

Nase obrazovanje dotaklo je dno dna. S pravom mogu to da kazem. Smajen je kvalitet a sa druge strane povecani su troskovi skolovanja i onda se cudimo sto je toliko obrazovanih ljudi bez posla. O aferama da ne govorim. SPS na celu sa svojim ekspertima odgovorno je za ovo.

who let the dogs out

pre 10 godina

Apsolutno se slažem, iako je sada kasno da se primeni taj treći test, sada samo da objave moguća pitanja, oblasti, pa od iduće generacije da krene. Iako, recimo, meni kao majci sedmaka to ne odgovara, ali nije u redu prema deci, roditelji su ambiciozniji, oni frustriraju decu, biće opet skandala.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

"Mala matura" je izmišljotina Malih mozgova!
Sreli se dva prijatelja posle duže vremena pa će jedan:
- Kako ti sin, šta radi?
- Na Megatrendu studira - JOŠ DVE RATE - i biće doktor nauka!

Siinisa

pre 10 godina

Nase obrazovanje dotaklo je dno dna. S pravom mogu to da kazem. Smajen je kvalitet a sa druge strane povecani su troskovi skolovanja i onda se cudimo sto je toliko obrazovanih ljudi bez posla. O aferama da ne govorim. SPS na celu sa svojim ekspertima odgovorno je za ovo.

zorica

pre 10 godina

Radim u obrazovanju više od 27 godina i znam da se sa objektivnim nacionalnim testiranjem mora početi što pre. Sa druge strane, jasno je da ovaj ozbiljan posao ne mogu da organizuju isti oni koji su debelo odgovorni za neprocenjivu štetu koju su već naneli ozbiljno urušenom obrazovnom sistemu (npr Zoran Kostić, Vesna Fila i mnogi drugi).Mišljenje roditelja i nastavnika mora da se čuje, ali uz ozbiljnu analizu mogućih problema, razmatranje posledica i predviđanje lične odgovornosti za eventualne buduće probleme.Sindikati moraju da potpuno reformišu svoj pristup rešavanju problema u prosveti, jer trenutno izgledaju kao loše organizovana lobistička udruženja.

np

pre 10 godina

Ta pitanja sa trećeg testa će stvarno biti elementarna i smešna, ali problem je što deca sve uče napamet i ne razlikuju bitno od nebitnog.

roditelj maturanta

pre 10 godina

pročitala sam primere zadataka za opšti test, nadam se da će to uraditi i neko od onih koji odlučuju. ministar i sva sredstva informisanja kažu da će treći test iz biti iz opšte kulture i da nema svrhu da zbuni ili navede učenika na pogrešan odgovor. uravo suprotno sam zaključila kada sam primere pogledala,pitanja nisu precizna, navode na više odgovora,zbunjujuća su i svakako ne iz opšte kulture. iako na samom testu neće biti istih primera evo jednog objavljenog primera pa pokušajte tačno da odgovorite, ja nisam:
U XX veku uočili smo pojave koje ukazuju na to da je došlo do brzih promenapod dejstvom veštačke selekcije.Zaokruži slovo ispred pojave koja je primer za to:
a)porast prosečne visine tela čoveka
b)nastanak insekata otpornih na insekticide
v)nastanak novih genetički modifikovanih organizama
g)porast veličine klipa i broja zrna po klipu kukuruza
Da li su ovo pitanja iz opšte kulture, izvinite, nisam kompetentna ali sa svoje 44 god nije mi poznat ni tačan odgovor.

ivana

pre 10 godina

(roditelj maturanta)

Meni je ogovor poznat, valjda zato što imam 50 godina:)

PS Dok roditelji misle da oni polažu maturu a ne njihova deca, teško nama!

who let the dogs out

pre 10 godina

Apsolutno se slažem, iako je sada kasno da se primeni taj treći test, sada samo da objave moguća pitanja, oblasti, pa od iduće generacije da krene. Iako, recimo, meni kao majci sedmaka to ne odgovara, ali nije u redu prema deci, roditelji su ambiciozniji, oni frustriraju decu, biće opet skandala.

Veštačka seligencija

pre 10 godina

@roditelj maturanta:

"U XX veku uočili smo pojave koje ukazuju na to da je došlo do brzih promen apod dejstvom veštačke selekcije.Zaokruži slovo ispred pojave koja je primer za to:
a)porast prosečne visine tela čoveka
b)nastanak insekata otpornih na insekticide
v)nastanak novih genetički modifikovanih organizama
g)porast veličine klipa i broja zrna po klipu kukuruza
Da li su ovo pitanja iz opšte kulture, izvinite, nisam kompetentna ali sa svoje 44 god nije mi poznat ni tačan odgovor."

Ne razumem zašto prosečan petnaestogodišnjak u Srbiji ne bi trebalo da zna odgovor na postavljeno pitanje. Ako iz biologije uče šta je to prirodna, a šta veštačka selekcija, u čemu je problem da to i shvate? A ako iz bilo kog razloga to ne shvate na časovima, kakvu prepreku imaju da to saznaju preko Interneta? U krajnjoj liniji, ako ih to ne zanima, neka se upišu u neku zanatsku školu, a posle mogu na SegaMegaSingiitd (ako roditelji budu imali dovoljno novca da plate; a ako ne budu imali novca, opet nikakva šteta).

Lars Altera Pars

pre 10 godina

Nase obrazovanje definitivno postaje smejurija.
Ove godine, iako su testovi bili provaljeni, i uz sve zbirke zadataka, prosecna ocena je bila jedva 10 poena????
Osim kuknjave, roditelji treba da se angazuju oko obrazovanja svoje dece. Izgleda da su svi veoma brzo zaboravili kako je bilo kada su oni isli u skolu.
Ja sam generacija koja je prva polagala maturu i prijemni 90-tih godina. Iako tada nisu postojale ni zbirke zadataka ni zbirke pitanja koja ce biti na ispitu, veoma veliki procenat djaka je polozio i maturu i prijemni sa odlicnim rezultatima. To je bilo vreme neposredno posle najvece krize 90tih godina, tako da zaista smatram da su primedbe danasnje dece i roditelja neosnovane.

Moja prijateljica drzi privatne casove deci i elementarno neznanje sa kojim se ona svakodnevno susrece, od onovaca do studenata, jedino moze da se podvede pod rubriku "Verovali ili ne"

Komša

pre 10 godina

Roditelj sam srednjoškolca (prva godina).Upisao je srednju školu za koju je bilo potrebno 55 bodova za upis,što znači da je učenik morao da bude odličan djak u osnovnoj da bi prošao.
Uspeh učenika njegovog odelenja na tromesečju je takav da je 16 učenika imalo nedovoljne
ocene(više od trećine odelenja) a ukupan broj jedinica je bio 25.
Utiče na decu promena sredine,neki prvi put putuju do škole,utiče i pubertet (nekog zakači pre nekog baš u srednjoj) i to je normalno.
Ono što ne bi smelo da utiče je nejednak kriterijum u osnovnim školama-nije svaka petica ista.I to se pokaže.
Testiranje učenika (pošteno uradjeno) je neki minimum koji treba učiniti kako bi se napravila selekcija.To je ono što može odmah.
Nije prazna priča.Osnovne škole u istom kraju,udaljene nepun kilometar jedna od druge a razlika kao nebo i zemlja.Od discipline do ocenjivanja učenika -potpuno različito.

reformatori iz licnih razloga

pre 10 godina

Zasto li se u ovoj zemlji experimentise i menjaju stvari koje su dobre? Nacin upisa u srednje skole sa polaganjem matematike i srpskog je bio jednostavan i odlican.Stampane su dve zbirke i svi zadaci su bili poznati.To je bilo to.I to je bio pun pogodak.
Onda se ministar Obradovic setio neke svoje dobitne kombinacije i komplikacije su zapocele.Besplatni udzbenici,pola poznatih zadataka,pola nepoznatih,stampanje 3-4 varijante 'preporucenih' zbirki u avgustu za narednu skolsku godinu (te iste su naknadno proglasavane za nepreporucene),los kvalitet stampe pravih zbirki.Sada opet neki test opsteg znanja i opet menjate odlicnu koncepciju upisa u srednje skole, recimo iz s.g.2006/07.
Sta radite to ljudi? Zasto menjate stvari koje su potvrdjeno dobre, a ne menjate one koje su lose?

b

pre 10 godina

evo ih sns-ovski botovi, koji ste vi zaslepljenici, pa i vi bre imate decu u osnovnim skolama ili ce te imati, nemojte da vam je rejting vaseg prvog podpredsednika vlade i njegovih pojedinih nesposobnih ministara bitniji od vase dece

b

pre 10 godina

moze samo test iz matematike i srpskog, treceg testa nece biti, inace idemo na ulicu svi roditelji cija su deca sada osmi razred, zasto da oni sada ispastaju zbog nesposobnosti i lopovluka zarka obradovica, a izgleda i zbog nesposobnosti i ne znanja sadasnjeg ministra da vodi ministarstvo prosvete

Lazar

pre 10 godina

@ (ivana, 26. novembar 2013 16:31)

Meni takodje nije jasan primer. Uskoro postajem docent na drzavnom fakultetu bez veza, apsolutno svojom zaslugom i ovaj primer me samo asocira na ruzne uspomene kada su nastavnici nas djake kinjili za greske a Vene je u svojim zbirkama davao pogresne podatke pa smo mi bivali krivi iako smo dobijali tacne rezultate.

Ne bih voleo da moje dete prolazi kroz takve i slicne procese omalovazavanja zbog tudje neprofesionalnosti.

Doci ce vreme kada ce se vise ceniti privatno obrazovanje, kao u naprednijim drzavama sveta. Sve vodi ka tome, ovo je samo jedan u nizu primera. A ovo malo valjanog kadra koji je opstao ce prebeci u te privatne ustanove.

roditelj

pre 10 godina

Zaista smatram da je kombinovani test suvišan.Zaista,neka deca uče napamet većinu svojih lekcija,a kada se nešto uči napamet,brzo se zaboravi.U ostalom,zašto bi njima bilo drugačije od prethodnih generacija?

IVAN24

pre 10 godina

Halo MINISTRE osvrni se malo na kvalitet predavanja u osnovnim i srednjim skolama, koje se svelo na ODRAĐIVANJE posla pa trči kući. Zašto zbog nastavnika fizike koji zahteva od dece da recituju njegove pesme da bi imalli bolju ocenu, 70% njegovih ucenika moraju da uzimaju privatne casove. To je za tvoju informaciju u deveteoj gimnaziji. Kada cete se ozbiljno pozabaviti kvalitetom predavanja i da se resite nesposobnih i nezainteresovanih prosvetnih radnika i da omogućite drugima da se dokažu jer ovakvih i sličnih slučajeva imate na svakom koraku. Danas roditelji moraju dobro da zapnu da bi im deca postigla dobar uspeh. HAJDE POKRENITE SE MALO VI IZ MINISTARSTVA DOGOREVA DO NOKTIJU !!!!!

Lazar

pre 10 godina

@ (ivana, 26. novembar 2013 17:49)

Po vama bi bilo najbolje da im isperemo mozak nebitnim stvarima i da ceo zivot provedu u uverenju da se ceo svet urotio protiv nas i da smo nebeski narod.
Do ovakvog shvatanja, da treba ceo sistem menjati sto pre sam dosao dok sam bio na usavrsavanju u inostranstvu. Mi smo u visedecenijskom zaostatku za njima. Nasi udzbenici nisu napredovali decenijama, na fakultetima je cak i gora situacija. Praksa je zanemarena blago receno, preciznije skoro da je nema. A jedan banaln primer koji savrseno oslikava situaciju u nasem sistemu obrazovanja je i Nikolas Kejdz na koricama jednog od udzbenika.
Ima sigurno boljih nacina da se testiraju sposobnosti djaka, a ovaj navedeni je primitivan i prost. A o tome trebaju razmisljati oni koji su placeni za to. Na nama je da donosimo sud jer se od naseg novca placaju ti ljudi.

ivana

pre 10 godina

(Lazar, 26. novembar 2013 17:13)

Stvarno, ne treba ni našu decu ni naše docente mučiti razmišljanjem. Teške su to traume i ostavljaju posledice. A diplomu svi vole.

A.M.

pre 10 godina

Ovo je nešto što je moja profesorka u srednjoj jednom pomenula i što sam nevezano za to kasnije našao ako ne identično onda vrlo slično u obrazovnom sistemu Japana. Naime u čemu je stvar? Djaci treba normalno da idu u školu kao i sad, gradivo treba da se upristoji ali to nema veze sa ovim i najzad, umesto što će profesori sastavljati zadatke za svoje odeljenje na pismenom oni dobijaju pitanja od nezavisnog organa, a pitanja su sastavljena na osnovu udžbenika koji se koristi. Dakle nešto kao prijemni. Ovo bi potencijalno,ako se dobro razradi,moglo da podigne standard u obrazovanju, pogotovu u srednjoj školi jer profesori samo predaju,a ne sastavljaju zadatke,pa čak i,ne pregledaju za svoja odeljenja. Danas u školama izostanak se ne dozivljava kao neka kazna i djaci ih ređaju jer eto,uzeće beleške, a kada bi sam čas bio vrlo bitan zbog znanja a ne zbog izostanka onda suspenzije na par dana postaju vrlo gadna stvar i sami djaci bi se vrlo brzo podelili na one što hoće da uče i one što nisu zainteresovani samo što bi bilo mnogo manje galame na času jerbo predavanje je bitno. Naravno ja nisam stručnjak niti se razumem u tematiku ali bih laički rekao da ovaj sistem obećava. Uz to dodajte državni bonus za škole sa najboljim rezultatima i... kako kažu naši "Para vrti gde burgija neće". Naš sistem jednostavno više ne funkcioniše jer su i djaci i predavači izgubili volju da se trude kako bi postigli konkretne rezultate(ne svi ali mahom nekih 90%-95%).

Veliki pozdrav

pre 10 godina

Da li ce biti treceg testa ili nece kao i koliko ce bodova donositi su sasvim sporedna pitanja. Glavno pitanje je zasto se u Srbiji sve radi na brzinu i u poslednji cas. Zar je bio problem zavrsiti sve pre Septembra, savetovati se sa pedagozima i ostalim strucnjacima, postaviti pravila, odstampati zbirke (ili jos bolje postaviti pdf verzije online) pa da djaci odmah mogu da pocnu da se pripremaju. Ovako je skoro NG a jos se nista ne zna. Ako niste bili u stanju da sve zavrsite na vreme onda odlozite za sledecu godinu ali se temeljno pripremite. Zasto ofrlje obavljati tako odgovoran posao?

aca

pre 10 godina

Ministar lupa gluposti, test se sprovodi od 1990,za svrsenu generaciju 1975.godište, ja sam prvA GENERACIJA STO JE POLAGAO PRIJEMNI, i mogu reći posle 23 godine da je totalno bespotreban, nego treba uvesti drugacije obrazovanje i ocenjivanje vec u osnovnim skolama.

ajde da cujem

pre 10 godina

Kakve veze ima Kopola sa programom? Drugo, u kojoj si se oblasti usavrsavao pa si upucen? Trece, gde? Sistem ne valja, ne zato sto treba ubaciti praksu ili sl. u skole, vec zato sto su zasticena bahata deca, njihovi roditelji, politicki aktivni I naravno svi osim profesora. A I profesor je zaposlen verovatno preko stranke mada nije uvek slucaj. Drustvu treba jedan format c: Pozdrav Lazare imenjace

blabla

pre 10 godina

Министар доноси одлуку на основу мишљења просветних институција. Не верујем да се он лично као лекар и високошколски радник много у то мешао. И није компетентан у ужем смислу. И ја се не бих много лично мешао, ту су људи из Завода за унепређење васпитања итд. итд. који годинама раде са тим узрастом. А што се тиче Форума и Заједнице, лично сам виђао њихове представнике у полицијско-партијским акцијама водича паса по улицама, те вучење колица и сл. Не верујем да су стигли све да проуче шта министарство ради, ајде будите реалан па реците, кад су успели све да проуче и да раде 2 и више послова ))))):

daj svoje preporučujem

pre 10 godina

Ostaviti sve kao do sada.Ionako su pretrpani nepotrebnim učenjem gluposti a da posle ni osnovne stvari ne znaju.Deca idu u školu da nauče a ne da ih mi učimo kod kuće a najmanje da plačamo dodatno da ih podučavaju.To je osnovna škola a ne fakultet ako neko ne zna.Te male glave su pretrpane svim i svačim, zato smanjite obimno gradivo, svaki predmet postao doktorska disertacija. videže se koliko preporučujem ima ovaj komentar, pa da vidimo ko je u pravu, mi roditelji ili neko drugi.

sasar

pre 10 godina

- treći test možda treba, možda ne, ali je tajming pogrešan. Gospodo iz ministarstva to se saopštava pre početka školske godine, a ne u sred ''trke'' menjamo pravila (nije korektno, niti civilizovano).
- prošli ministar je smislio da nema proslave mature po kafanama ( ne zalazim u ispravnost odluke) u aprilu-maju, kada su već mnoge škole uplatile proslavu iste - opet pogrešan tajming.
- PREDLOG: testirati učenike dva puta godišnje u VI, VII i VIII razredu i tako dobiti npr.5 testova (6 minus 1 koji su najslabije uradili). Tako će se stvarno videti ko je za koju školu, kako se radi u nastavi i van nje, kakvo je napredovanje učenika.
P.S. Prvi zadatak ministarstva i direktora škola bi trebao da bude ujednačavanje kriterijuma, čvršća primena pravila i propisa (ponašanja, odevanja, ispunjavanje obaveza) i smanjenje broja Vukovih diploma.

Aragorn

pre 10 godina

umesto što će profesori sastavljati zadatke za svoje odeljenje na pismenom oni dobijaju pitanja od nezavisnog organa, a pitanja su sastavljena na osnovu udžbenika koji se koristi. Dakle nešto kao prijemni
A.M., 26. novembar 2013 19:18)
Radim u prosveti i potpuno se slažem sa Vašom idejom. Slažem se sa svakom idejom koja će uvesti objektivnu proveru znanja, povećati motivisanost i učenika i nastavnika, uspostaviti veću interakciju između učenika i nastavnika.
Ali već sada se užasavam kada pomislim kakav bi haos ovakva provera izazvala u našoj hronično neorganizovanoj državi. Mi nismo u stanju jedan jedini zajednički ispit ("malu maturu") da sprovedemo regularno. Kako bi tek izgledalo da se nekoliko puta godišnje organizuju pismeni zadaci iz matematike, maternjeg jezika, stranih jezika i ostalih predmeta. Ko će obezbediti da svi rade istovremeno - na teritoriji cele države, dežurstvo nepristrasnih nastavnika na ispitu, šta ako učenik ne dodje na tu proveru (naprimer, zbog bolesti), za njega treba obezbediti novo polaganje, ko bi obezbedio objektivnost u pregledanju radova, čak i ako taj posao rade "nezainteresovane strane" (15% radova iz matematike na maloj maturi nije ispravljeno u skladu sa ključem), da ne pričam o ostalim akterima koji bi svakako doprinosili haosu (roditelji, mediji, preprodavci testova...). Bojim se da mnogo bogatije i daleko organizovanije države ne sprovode ovakve provere.
Jedna dobra ideja, ali u našim uslovima apsolutno nesprovodiva, nažalost

reformatori iz licnih razloga

pre 10 godina

Zasto li se u ovoj zemlji experimentise i menjaju stvari koje su dobre? Nacin upisa u srednje skole sa polaganjem matematike i srpskog je bio jednostavan i odlican.Stampane su dve zbirke i svi zadaci su bili poznati.To je bilo to.I to je bio pun pogodak.
Onda se ministar Obradovic setio neke svoje dobitne kombinacije i komplikacije su zapocele.Besplatni udzbenici,pola poznatih zadataka,pola nepoznatih,stampanje 3-4 varijante 'preporucenih' zbirki u avgustu za narednu skolsku godinu (te iste su naknadno proglasavane za nepreporucene),los kvalitet stampe pravih zbirki.Sada opet neki test opsteg znanja i opet menjate odlicnu koncepciju upisa u srednje skole, recimo iz s.g.2006/07.
Sta radite to ljudi? Zasto menjate stvari koje su potvrdjeno dobre, a ne menjate one koje su lose?

b

pre 10 godina

moze samo test iz matematike i srpskog, treceg testa nece biti, inace idemo na ulicu svi roditelji cija su deca sada osmi razred, zasto da oni sada ispastaju zbog nesposobnosti i lopovluka zarka obradovica, a izgleda i zbog nesposobnosti i ne znanja sadasnjeg ministra da vodi ministarstvo prosvete

roditelj maturanta

pre 10 godina

pročitala sam primere zadataka za opšti test, nadam se da će to uraditi i neko od onih koji odlučuju. ministar i sva sredstva informisanja kažu da će treći test iz biti iz opšte kulture i da nema svrhu da zbuni ili navede učenika na pogrešan odgovor. uravo suprotno sam zaključila kada sam primere pogledala,pitanja nisu precizna, navode na više odgovora,zbunjujuća su i svakako ne iz opšte kulture. iako na samom testu neće biti istih primera evo jednog objavljenog primera pa pokušajte tačno da odgovorite, ja nisam:
U XX veku uočili smo pojave koje ukazuju na to da je došlo do brzih promenapod dejstvom veštačke selekcije.Zaokruži slovo ispred pojave koja je primer za to:
a)porast prosečne visine tela čoveka
b)nastanak insekata otpornih na insekticide
v)nastanak novih genetički modifikovanih organizama
g)porast veličine klipa i broja zrna po klipu kukuruza
Da li su ovo pitanja iz opšte kulture, izvinite, nisam kompetentna ali sa svoje 44 god nije mi poznat ni tačan odgovor.

roditelj

pre 10 godina

Zaista smatram da je kombinovani test suvišan.Zaista,neka deca uče napamet većinu svojih lekcija,a kada se nešto uči napamet,brzo se zaboravi.U ostalom,zašto bi njima bilo drugačije od prethodnih generacija?

Veštačka seligencija

pre 10 godina

@roditelj maturanta:

"U XX veku uočili smo pojave koje ukazuju na to da je došlo do brzih promen apod dejstvom veštačke selekcije.Zaokruži slovo ispred pojave koja je primer za to:
a)porast prosečne visine tela čoveka
b)nastanak insekata otpornih na insekticide
v)nastanak novih genetički modifikovanih organizama
g)porast veličine klipa i broja zrna po klipu kukuruza
Da li su ovo pitanja iz opšte kulture, izvinite, nisam kompetentna ali sa svoje 44 god nije mi poznat ni tačan odgovor."

Ne razumem zašto prosečan petnaestogodišnjak u Srbiji ne bi trebalo da zna odgovor na postavljeno pitanje. Ako iz biologije uče šta je to prirodna, a šta veštačka selekcija, u čemu je problem da to i shvate? A ako iz bilo kog razloga to ne shvate na časovima, kakvu prepreku imaju da to saznaju preko Interneta? U krajnjoj liniji, ako ih to ne zanima, neka se upišu u neku zanatsku školu, a posle mogu na SegaMegaSingiitd (ako roditelji budu imali dovoljno novca da plate; a ako ne budu imali novca, opet nikakva šteta).

daj svoje preporučujem

pre 10 godina

Ostaviti sve kao do sada.Ionako su pretrpani nepotrebnim učenjem gluposti a da posle ni osnovne stvari ne znaju.Deca idu u školu da nauče a ne da ih mi učimo kod kuće a najmanje da plačamo dodatno da ih podučavaju.To je osnovna škola a ne fakultet ako neko ne zna.Te male glave su pretrpane svim i svačim, zato smanjite obimno gradivo, svaki predmet postao doktorska disertacija. videže se koliko preporučujem ima ovaj komentar, pa da vidimo ko je u pravu, mi roditelji ili neko drugi.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

"Mala matura" je izmišljotina Malih mozgova!
Sreli se dva prijatelja posle duže vremena pa će jedan:
- Kako ti sin, šta radi?
- Na Megatrendu studira - JOŠ DVE RATE - i biće doktor nauka!

IVAN24

pre 10 godina

Halo MINISTRE osvrni se malo na kvalitet predavanja u osnovnim i srednjim skolama, koje se svelo na ODRAĐIVANJE posla pa trči kući. Zašto zbog nastavnika fizike koji zahteva od dece da recituju njegove pesme da bi imalli bolju ocenu, 70% njegovih ucenika moraju da uzimaju privatne casove. To je za tvoju informaciju u deveteoj gimnaziji. Kada cete se ozbiljno pozabaviti kvalitetom predavanja i da se resite nesposobnih i nezainteresovanih prosvetnih radnika i da omogućite drugima da se dokažu jer ovakvih i sličnih slučajeva imate na svakom koraku. Danas roditelji moraju dobro da zapnu da bi im deca postigla dobar uspeh. HAJDE POKRENITE SE MALO VI IZ MINISTARSTVA DOGOREVA DO NOKTIJU !!!!!

ivana

pre 10 godina

(roditelj maturanta)

Meni je ogovor poznat, valjda zato što imam 50 godina:)

PS Dok roditelji misle da oni polažu maturu a ne njihova deca, teško nama!

b

pre 10 godina

evo ih sns-ovski botovi, koji ste vi zaslepljenici, pa i vi bre imate decu u osnovnim skolama ili ce te imati, nemojte da vam je rejting vaseg prvog podpredsednika vlade i njegovih pojedinih nesposobnih ministara bitniji od vase dece

who let the dogs out

pre 10 godina

Apsolutno se slažem, iako je sada kasno da se primeni taj treći test, sada samo da objave moguća pitanja, oblasti, pa od iduće generacije da krene. Iako, recimo, meni kao majci sedmaka to ne odgovara, ali nije u redu prema deci, roditelji su ambiciozniji, oni frustriraju decu, biće opet skandala.

ivana

pre 10 godina

(Lazar, 26. novembar 2013 17:13)

Stvarno, ne treba ni našu decu ni naše docente mučiti razmišljanjem. Teške su to traume i ostavljaju posledice. A diplomu svi vole.

Siinisa

pre 10 godina

Nase obrazovanje dotaklo je dno dna. S pravom mogu to da kazem. Smajen je kvalitet a sa druge strane povecani su troskovi skolovanja i onda se cudimo sto je toliko obrazovanih ljudi bez posla. O aferama da ne govorim. SPS na celu sa svojim ekspertima odgovorno je za ovo.

Lazar

pre 10 godina

@ (ivana, 26. novembar 2013 16:31)

Meni takodje nije jasan primer. Uskoro postajem docent na drzavnom fakultetu bez veza, apsolutno svojom zaslugom i ovaj primer me samo asocira na ruzne uspomene kada su nastavnici nas djake kinjili za greske a Vene je u svojim zbirkama davao pogresne podatke pa smo mi bivali krivi iako smo dobijali tacne rezultate.

Ne bih voleo da moje dete prolazi kroz takve i slicne procese omalovazavanja zbog tudje neprofesionalnosti.

Doci ce vreme kada ce se vise ceniti privatno obrazovanje, kao u naprednijim drzavama sveta. Sve vodi ka tome, ovo je samo jedan u nizu primera. A ovo malo valjanog kadra koji je opstao ce prebeci u te privatne ustanove.

np

pre 10 godina

Ta pitanja sa trećeg testa će stvarno biti elementarna i smešna, ali problem je što deca sve uče napamet i ne razlikuju bitno od nebitnog.

aca

pre 10 godina

Ministar lupa gluposti, test se sprovodi od 1990,za svrsenu generaciju 1975.godište, ja sam prvA GENERACIJA STO JE POLAGAO PRIJEMNI, i mogu reći posle 23 godine da je totalno bespotreban, nego treba uvesti drugacije obrazovanje i ocenjivanje vec u osnovnim skolama.

blabla

pre 10 godina

Министар доноси одлуку на основу мишљења просветних институција. Не верујем да се он лично као лекар и високошколски радник много у то мешао. И није компетентан у ужем смислу. И ја се не бих много лично мешао, ту су људи из Завода за унепређење васпитања итд. итд. који годинама раде са тим узрастом. А што се тиче Форума и Заједнице, лично сам виђао њихове представнике у полицијско-партијским акцијама водича паса по улицама, те вучење колица и сл. Не верујем да су стигли све да проуче шта министарство ради, ајде будите реалан па реците, кад су успели све да проуче и да раде 2 и више послова ))))):

Lazar

pre 10 godina

@ (ivana, 26. novembar 2013 17:49)

Po vama bi bilo najbolje da im isperemo mozak nebitnim stvarima i da ceo zivot provedu u uverenju da se ceo svet urotio protiv nas i da smo nebeski narod.
Do ovakvog shvatanja, da treba ceo sistem menjati sto pre sam dosao dok sam bio na usavrsavanju u inostranstvu. Mi smo u visedecenijskom zaostatku za njima. Nasi udzbenici nisu napredovali decenijama, na fakultetima je cak i gora situacija. Praksa je zanemarena blago receno, preciznije skoro da je nema. A jedan banaln primer koji savrseno oslikava situaciju u nasem sistemu obrazovanja je i Nikolas Kejdz na koricama jednog od udzbenika.
Ima sigurno boljih nacina da se testiraju sposobnosti djaka, a ovaj navedeni je primitivan i prost. A o tome trebaju razmisljati oni koji su placeni za to. Na nama je da donosimo sud jer se od naseg novca placaju ti ljudi.

zorica

pre 10 godina

Radim u obrazovanju više od 27 godina i znam da se sa objektivnim nacionalnim testiranjem mora početi što pre. Sa druge strane, jasno je da ovaj ozbiljan posao ne mogu da organizuju isti oni koji su debelo odgovorni za neprocenjivu štetu koju su već naneli ozbiljno urušenom obrazovnom sistemu (npr Zoran Kostić, Vesna Fila i mnogi drugi).Mišljenje roditelja i nastavnika mora da se čuje, ali uz ozbiljnu analizu mogućih problema, razmatranje posledica i predviđanje lične odgovornosti za eventualne buduće probleme.Sindikati moraju da potpuno reformišu svoj pristup rešavanju problema u prosveti, jer trenutno izgledaju kao loše organizovana lobistička udruženja.

Lars Altera Pars

pre 10 godina

Nase obrazovanje definitivno postaje smejurija.
Ove godine, iako su testovi bili provaljeni, i uz sve zbirke zadataka, prosecna ocena je bila jedva 10 poena????
Osim kuknjave, roditelji treba da se angazuju oko obrazovanja svoje dece. Izgleda da su svi veoma brzo zaboravili kako je bilo kada su oni isli u skolu.
Ja sam generacija koja je prva polagala maturu i prijemni 90-tih godina. Iako tada nisu postojale ni zbirke zadataka ni zbirke pitanja koja ce biti na ispitu, veoma veliki procenat djaka je polozio i maturu i prijemni sa odlicnim rezultatima. To je bilo vreme neposredno posle najvece krize 90tih godina, tako da zaista smatram da su primedbe danasnje dece i roditelja neosnovane.

Moja prijateljica drzi privatne casove deci i elementarno neznanje sa kojim se ona svakodnevno susrece, od onovaca do studenata, jedino moze da se podvede pod rubriku "Verovali ili ne"

Komša

pre 10 godina

Roditelj sam srednjoškolca (prva godina).Upisao je srednju školu za koju je bilo potrebno 55 bodova za upis,što znači da je učenik morao da bude odličan djak u osnovnoj da bi prošao.
Uspeh učenika njegovog odelenja na tromesečju je takav da je 16 učenika imalo nedovoljne
ocene(više od trećine odelenja) a ukupan broj jedinica je bio 25.
Utiče na decu promena sredine,neki prvi put putuju do škole,utiče i pubertet (nekog zakači pre nekog baš u srednjoj) i to je normalno.
Ono što ne bi smelo da utiče je nejednak kriterijum u osnovnim školama-nije svaka petica ista.I to se pokaže.
Testiranje učenika (pošteno uradjeno) je neki minimum koji treba učiniti kako bi se napravila selekcija.To je ono što može odmah.
Nije prazna priča.Osnovne škole u istom kraju,udaljene nepun kilometar jedna od druge a razlika kao nebo i zemlja.Od discipline do ocenjivanja učenika -potpuno različito.

ajde da cujem

pre 10 godina

Kakve veze ima Kopola sa programom? Drugo, u kojoj si se oblasti usavrsavao pa si upucen? Trece, gde? Sistem ne valja, ne zato sto treba ubaciti praksu ili sl. u skole, vec zato sto su zasticena bahata deca, njihovi roditelji, politicki aktivni I naravno svi osim profesora. A I profesor je zaposlen verovatno preko stranke mada nije uvek slucaj. Drustvu treba jedan format c: Pozdrav Lazare imenjace

Veliki pozdrav

pre 10 godina

Da li ce biti treceg testa ili nece kao i koliko ce bodova donositi su sasvim sporedna pitanja. Glavno pitanje je zasto se u Srbiji sve radi na brzinu i u poslednji cas. Zar je bio problem zavrsiti sve pre Septembra, savetovati se sa pedagozima i ostalim strucnjacima, postaviti pravila, odstampati zbirke (ili jos bolje postaviti pdf verzije online) pa da djaci odmah mogu da pocnu da se pripremaju. Ovako je skoro NG a jos se nista ne zna. Ako niste bili u stanju da sve zavrsite na vreme onda odlozite za sledecu godinu ali se temeljno pripremite. Zasto ofrlje obavljati tako odgovoran posao?

A.M.

pre 10 godina

Ovo je nešto što je moja profesorka u srednjoj jednom pomenula i što sam nevezano za to kasnije našao ako ne identično onda vrlo slično u obrazovnom sistemu Japana. Naime u čemu je stvar? Djaci treba normalno da idu u školu kao i sad, gradivo treba da se upristoji ali to nema veze sa ovim i najzad, umesto što će profesori sastavljati zadatke za svoje odeljenje na pismenom oni dobijaju pitanja od nezavisnog organa, a pitanja su sastavljena na osnovu udžbenika koji se koristi. Dakle nešto kao prijemni. Ovo bi potencijalno,ako se dobro razradi,moglo da podigne standard u obrazovanju, pogotovu u srednjoj školi jer profesori samo predaju,a ne sastavljaju zadatke,pa čak i,ne pregledaju za svoja odeljenja. Danas u školama izostanak se ne dozivljava kao neka kazna i djaci ih ređaju jer eto,uzeće beleške, a kada bi sam čas bio vrlo bitan zbog znanja a ne zbog izostanka onda suspenzije na par dana postaju vrlo gadna stvar i sami djaci bi se vrlo brzo podelili na one što hoće da uče i one što nisu zainteresovani samo što bi bilo mnogo manje galame na času jerbo predavanje je bitno. Naravno ja nisam stručnjak niti se razumem u tematiku ali bih laički rekao da ovaj sistem obećava. Uz to dodajte državni bonus za škole sa najboljim rezultatima i... kako kažu naši "Para vrti gde burgija neće". Naš sistem jednostavno više ne funkcioniše jer su i djaci i predavači izgubili volju da se trude kako bi postigli konkretne rezultate(ne svi ali mahom nekih 90%-95%).

Aragorn

pre 10 godina

umesto što će profesori sastavljati zadatke za svoje odeljenje na pismenom oni dobijaju pitanja od nezavisnog organa, a pitanja su sastavljena na osnovu udžbenika koji se koristi. Dakle nešto kao prijemni
A.M., 26. novembar 2013 19:18)
Radim u prosveti i potpuno se slažem sa Vašom idejom. Slažem se sa svakom idejom koja će uvesti objektivnu proveru znanja, povećati motivisanost i učenika i nastavnika, uspostaviti veću interakciju između učenika i nastavnika.
Ali već sada se užasavam kada pomislim kakav bi haos ovakva provera izazvala u našoj hronično neorganizovanoj državi. Mi nismo u stanju jedan jedini zajednički ispit ("malu maturu") da sprovedemo regularno. Kako bi tek izgledalo da se nekoliko puta godišnje organizuju pismeni zadaci iz matematike, maternjeg jezika, stranih jezika i ostalih predmeta. Ko će obezbediti da svi rade istovremeno - na teritoriji cele države, dežurstvo nepristrasnih nastavnika na ispitu, šta ako učenik ne dodje na tu proveru (naprimer, zbog bolesti), za njega treba obezbediti novo polaganje, ko bi obezbedio objektivnost u pregledanju radova, čak i ako taj posao rade "nezainteresovane strane" (15% radova iz matematike na maloj maturi nije ispravljeno u skladu sa ključem), da ne pričam o ostalim akterima koji bi svakako doprinosili haosu (roditelji, mediji, preprodavci testova...). Bojim se da mnogo bogatije i daleko organizovanije države ne sprovode ovakve provere.
Jedna dobra ideja, ali u našim uslovima apsolutno nesprovodiva, nažalost

sasar

pre 10 godina

- treći test možda treba, možda ne, ali je tajming pogrešan. Gospodo iz ministarstva to se saopštava pre početka školske godine, a ne u sred ''trke'' menjamo pravila (nije korektno, niti civilizovano).
- prošli ministar je smislio da nema proslave mature po kafanama ( ne zalazim u ispravnost odluke) u aprilu-maju, kada su već mnoge škole uplatile proslavu iste - opet pogrešan tajming.
- PREDLOG: testirati učenike dva puta godišnje u VI, VII i VIII razredu i tako dobiti npr.5 testova (6 minus 1 koji su najslabije uradili). Tako će se stvarno videti ko je za koju školu, kako se radi u nastavi i van nje, kakvo je napredovanje učenika.
P.S. Prvi zadatak ministarstva i direktora škola bi trebao da bude ujednačavanje kriterijuma, čvršća primena pravila i propisa (ponašanja, odevanja, ispunjavanje obaveza) i smanjenje broja Vukovih diploma.