Ponedeljak, 25.11.2013.

12:33

Evro realno 150, kurs ide do 117?

Sudeći prema procenama pojedinih ekonomista i predstavnika bankarskog sektora, jedan evro će krajem 2013. godine vredeti između 115 i 117 dinara, piše "Danas".

Izvor: Danas

Evro realno 150, kurs ide do 117? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 10 godina

Utvrditi fiksni kurs dinara u odnosu na evro kao što je to u Bosni. Braniti ga deviznim rezervama koje su deponovane u Narodnu banku i ne diraju se, ukoliko se pojavi manjak postupiti kao u šerijatskim državama. Onda bi lepo živeli i pružali se onoliko koliko mogu, a ne bi svoj lopovluk pokrivali mahinacijama sa kursom.

Fiksni kurs dinara ne odgovara samo muljatorima. Govore nam da bi se država raspala i da bi se pojavilo neviđeno siromaštvo. Pa kad može Bosna već 15 godina da opstaje sa fiksnim kursom, a da se ne lažemo i dalje ima mnogo slabiju privredu od Srbije, što ne bi mogli i mi?

Ali tada bi se o tokovima novca morao voditi mnogo više pažnje i sa njim bi se trebalo postupati odgovorno, što bagri naravno ne odgovara. Nisu navikli da žive od svog rada, pa onda svoje privatne bahanalije i nesposobnost sakrivaju kroz malverzacije sa kursom i razne kredite koje ovaj napaćeni narod ima da otplaćuje vekovima.

Vreme je da nauče da ako imaš 100 dinara taj dan ima da jedeš hleb i paštetu, eventualno i za šolju jogurta da pretekne, a o kavijaru će razmišljati kada dođu bolja vremena!

Išbrebando

pre 10 godina

Čim je dinar malo stabilan odmah se oglase portparoli uvozničkog lobija da nam održe predavanje koliko bi stvarno trebalo da vredi.

Da je kurs danas 150 rekli bi da treba da je 200-250.

Ovo se zove pumpanje inflacionih očekivanja, a pošto inflaciona očekivanja imaju određeni uticaj na inflaciju, ovakvim tipusima su na Zapadu odavno zapušena usta. Zato je i ova (za Srbiju) mala inflacija od 5,5% god. i dalje najveća u Evropi.

Dejan

pre 10 godina

Nisam ekonomista, ali sam I ja mogao "pogoditi" da će sada evro da skoči I to slučajno uvek pred Božićne I Novogodišnje praznike,slučajnost?
Ili je možda izvoz povećan baš sad?

sava

pre 10 godina

када је евро у србији био 60 дин,ја сам га у италији плаћао 150 а то је било пре 10 година...

Megalomanijak

pre 10 godina

Ovde sam pročitao dosta raznih komentara, a najbolji je taj kako treba dinar da bude što slabiji da bi naša privreda bila konkurentna. Znači, radnike ćemo plaćati bananama, oni će za te banane jedva moći da prežive i tako ćemo podstaći domaću privredu. Istovremeno možete da zaboravite na putovanje u bilo koje inostranstvo jer će vam za jedan hamburger u Segedinu trebati pola mesečne plate. Doduše to smo sve već imali pod Slobom, ali stasale su nove generacije glasača, pa što ne bi opet tako? A ako se neko drzne da ipak putuje preko, naplatićemo mu 100 maraka za izlazak iz zemlje i tako dodatno popuniti budžet. I to smo imali pod Slobom i Acom, pa što ne bi opet? Realno, za svojih 150 evra ću moći samo jako da se šutnem u zadnjicu.

Vlada

pre 10 godina

Pre formiranja vlade su predviđali 120, nakon formiranja (6 meseci kasnije) 108, a on varirao između 112 i 117. Dakle, realan kurs je jedno (koliki je realan govori inflacija), a plan države je drugo. Rezerve su još uvek velike i država može da kontroliše kurs, ali se postavlja pitanje do kada ćemo ovako. Kad izvori presuše...

Savet

pre 10 godina

@(deviza nema dovoljno, 25. novembar 2013 19:56), ako vama gastarbajterima ne odgovara kurs dinara/eura u Srbiji, sto niste pokusali da zamenite eure tamo odakle ste dosli? Ko zna, mozda vam banke u Nemackoj daju i 300 ili 500 dinara/1 euro ili koliko vec vi mislite da je realno?!

joker

pre 10 godina

Kad bi jedan evro kostao 150 din u Srbiji bi sve stalo i svi bi bankrotirali automatski, pod uslovom da se plata ne dize proporcionalno. Narod i sa ovom cenom evra jedva krpi kraj s krajem. Krediti se vise ne placaju na vreme i sad su veliki dugovi za struju, komunalije, da ne duzim i sa ovom cenom evra skoro je sve stalo.

Slobodan

pre 10 godina

(Miki, 25. novembar 2013 18:41)
Problem je sto evre koji se ubacuju u sistem ne zaradjujemo nego imamo desetine milijardi duga. Da nema tog inputa koliko bi vredeo dinar? Ajde ponovo izracunaj pomocu svoje formule.

deviza nema dovoljno

pre 10 godina

(Goran, 25. novembar 2013 17:43)

To sto vi pisete vazi radnike /neradnike/ zaposlene u administraciji koji malo ko zaradi primljene pare.Pitaj se kako je nama sto donosimo eure teskom mukom zaradjene i budemo prinudjeni ih vama prodamo bud zasto.Vidite da se euro menja samo da bi se jelo, sve vam je stalo, ne mozete da zavrsite ni jednu zgradu, a uskoro ce vam uvoz biti tako smanjen da cete se cuditi sta vas je snaslo, zato sto nema dovoljno deviza a vi hocete da ih kupite po 50% nizoj ceni, neznam kako ce te tako prikupiti dovoljno za servisiranje drzave i njenih dugova.

neko

pre 10 godina

...to su radili i Jelasic i Soskic, zato je i dinar stalno slabio od 2008 za cak 50% je oslabio, jer se stopa spustala cak na 8%,a sta smo mi dobili, razorenu privredu,
nove nezaposlene i bankrote firmi i najvisu inflaciju u Evropi, iskljucivo zbog slabog dinara...
(Gojko, 25. novembar 2013 18:46)

Dok je nama 8% "samo" za referentnu kamatnu stopu bicemo ubedljivo najnerazvijenija zemlja u Evropi.

Idemo nezadrzivo ka dnu.

Najbolje da referentna kamatna stopa bude 100% u trenutku kada je 0% u SAD, u Evrozoni 0,25%.

I ovako smo potpuno nekonkurentni. Jedino jeftina radna snaga odrzava neku konkurenciju, jos treba da pogorsamo uslove, jer su ovi "fenomenalni".

U teoriji

pre 10 godina

A kako mogu da cene da je realan evro 150 din.?Ili oni to tako odokativno.Realno je da se napravi fiksni kurs makar i od npr.125 din. za eu.Bar cemo makar prestati da uvozimo nepotrebne stvari a samim tim i privreda ce da zivne.Interesuje me vase misljenje on fiksnom kursu?

Miki

pre 10 godina

Kakva je to prica o nerealnom kursu? Zna li ikao od tih "strucnjaka" sta je i kako se formira kurs? Kurs se formira iz dana u dan kupovinom i prodajom deviza, EUR/Dinar. Ima li neko problema da kupi trenutno evro po 114? Nema problema. Da nema evra u opticaju onda bi neko trazio za njih ocas posal 120, pa sutra 130 itd. dok se ne uspostavi novi pravi nivo. Ovde je za 1 godinu ukupna razlika intervencije narodne banke bila oko 60 miliona EUR, sto je smesna razlika i govori o tome da kurs ne bi bio 114 din za eur, vec 114,5 dinara za eur da nije "branjen". To je toliko prosta matematika da bi svima trebala da je jasna. Pa cak i da je branjen sa recimo 2 milijarde evra razlike u toku cele godine, "svukli" bi ba na 100-105 dinara i to bi u tom trenutku bio realan kurs. Nama je uz tako smesan nivo "odbrane" na godisnjem nivou od 60 miliona on ocigledno realno na nivou 114-115 dinara. Dokle god "drzava" ne trosi devizne rezerve da bi "branila" neki nivo (u ovom slucaju 114) to znaci da je realni kurs 114.

Gojko

pre 10 godina

Cinjenice govore u prilog ovog ekonomiste, jer sta radi danas NBS, stalno spusta referentnu stopu, kupuje devize, i tako salje signal svima da kupuju devize, jer ce dinar ponovo slabiti,a onda ce za novi pad dinara da okrive desavanja u okruzenju i druge tzv faktore.Sa ovim kursom od 114 za euro, salje trgovcima signal da ni ne pomislajaju da snize i jednu cenu, jer u cene ugradjuju kurseve od 118, cak i 120 za euro,a da je dinar ojacao, sto je i bilo normalno na ispod 110 za euro, trgovci bi morali da spustaju cene, ovako cekaju nove poteze NBS u decembru,ako NBs krene da spusta stopu ispod 10%, eto od januara svih visih cena, jer niza stopa, znaci sve slabiji dinar i inflaciju, to su radili i Jelasic i Soskic, zato je i dinar stalno slabio od 2008 za cak 50% je oslabio, jer se stopa spustala cak na 8%,a sta smo mi dobili, razorenu privredu,
nove nezaposlene i bankrote firmi i najvisu inflaciju u Evropi, iskljucivo zbog slabog dinara.Novi potezi NBs su potpuno identicni kao i ptethodnih celnika u NBs, cim se inflacija malo smiri, krenu doticni po medijima, da vrse pritisak na NBs da spusta stopu,, NBs to i ucini, dinar stalno slabi,a mi dobijamo nove vise cene, pljuste otkazi, i dobijaju se bankroti firmi,ako ta skola sa sve nizom ref.stopom nije bila dovoljna, pa sada to treba ponovo ciniti u buducnosti, to vodi u konacni bankrot firmi, gradjana i drzave, jer sa svakim padom dinara javni dug se samo uvecava. Apelujem na NBs da nikako ne spusta referentnu stopu.

Vladimir

pre 10 godina

@Render

Povecan izvoz je posledica inflacije koja je dovela do rasta cena izvoznih dobara kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nije doslo do povecanja realnog izvoza u robi i uslugama. A da je cak i tako veci izvoz ne znaci nuzno jacanje dinara u odnosu na evro. Razlog tome je sto traznja za dinarom ne zavisi samo od izvoza, a i ponasanje NBS je jako vazno koja svojim merama utice na kurs. Da li je to pozitivno ili negativno po privredu zavisi iz kog ugla se gleda jer kada dinar slabi to potstice izvoz, dok jacanje dinara povecava profite izvoznika.
U svakom slucaju onaj ko je lupio ovu racunicu da je bilo ko na svetu mogao da izracuna realnu vrednost vrednosti 117 je Ajnstajn. Svako ko se bar malo bavi temom ekonomske stabilnosti zna da ovako definisan "realan" kurs ne postoji. Na kurs utice hiljadu i jedna promena u novcanim tokovima, u privredi kao i na finansijskim trzistima. Kurs nije prost odnos privreda, jer da jeste Srbija bi bila Japan a nas standard japanski, jer dinar je jaci od jena.

Dragan

pre 10 godina

Voleo bih da mi ti "eksperti" objasne na cemu baziraju ocekivanje da ce traznja za ovom valutom od strane stanovnistva i od strane jos vise dekintirane privrede toliko da poraste da bi realni kurs mogao da bude 150 rsd/euro?! Tradicionalno u decembru i januaru ponuda strane valute je najveca a traznja je najmanja, a to moze samo da prouzrokuje rast kursa dinara. Sasvim je drugo pitanje koliko dugo taj rast moze potrajati.

Mirko

pre 10 godina

"nemac sa 2000 eur prosecnom platom je konkurentan kada izvzi svoj proizvod a ti sa platom radnika od 150 eur nisi, kako, zasto, problem sa precenjenim dinarom, ne bih rekao... ?!"


Mislim da u tome i jeste problem, jer ... lično ne mogu da poverujem da taj nemac može da bude u plusu sa takvim i tolikim troškovima.

Ne znam o čemu se radi, ali kakvu god kalkulaciju bilo kakve proizvodnje ovde i u Nemačkoj da izvedem, ništa se tu ne uklapa. Jednostavno ovo naše još i izađe na realno, ali to tamo jednostavno ne može ni sa pola od tih troškova da bude ni blizu realnog. Računicu izvodim za jednostavne stvari koje proizvodimo i mi i oni.

Dunster

pre 10 godina

I dalje se zalažem da se uvede cenzura na glupost.
Pa da na sajtu B92 izađe ovakav članak sa ovoliko ekonomskih gluposti i nepravilnosti u analizi i bez ikakvog cilja, ne mogu da verujem.
Pa to je kao da tvrdite da je otkriven novi dekadni sistem koji ima recimo 7 brojeva.
Kvalitet novinskih tekstova iz ekonomije, koje objavljujete, mora imati bar neke naučne osnove iz ekonomije inače bi evro mogao da vredi i 200,oo dina i 80,oo dinara jer nije problem to napisati nego obrazložiti i argumentima i činjenicama dokazati. Takođe članak treba da ima cilj. Šta je cilj ovde zaista ne mogu da shvatim. Sad izgleda da nije dobro što je dinar stabilan već to "neko iz inostranstva šteluje" pošto mu to odgovara. I eto tako sad stabilnim dinarom žele da - nas - pametne srbe osiromaše još više.
B92 mora da podigne prag na glupost.

beli listic

pre 10 godina

@Sarajevo

Cim postoji trgovinski deficit (ili suficit) znaci da domaca valuta mora da slabi (jaca) jer raste traynja (opada) za stranom valutom. Kolko ja znam u Bosni se to brani intervencijom naordne banke prodajom Eura na trzistu (da bi se izjednacila ponuda i traznja). E sad, pitanje je kolko ce to da traje...

Bojan

pre 10 godina

Sudeci po komentarima vidi se da narod pojma nema zasto je potrebno da dinar bude slabiji. Narod gleda samo trenutno stanje, bez ikakve vizije i smisla za ekonomiju. To je politicarima super i zato drze evro tako nisko, da narod ne bi panicio (jer ce ih skok podsetiti na 90-e).

Ja se bavim za sada manjim izvozom i nakon sto potrosim evre na hranu, odecu itd. mislite da mogu nekog da zaposlim (ranije sam mogao), da prosirim posao? Sa tim novcem mi se vise isplati da zivim u drzavi EU.

sasa

pre 10 godina

pre jedanaest godina kad sam uveo plin evro je bio oko 60 a plin 22.66 podeljeno sa 22 je 2.7 kad se to pomnozi sa 85 koliko je sada dobije se 230 din.realno.

Изногуд

pre 10 godina

Ово је већ виђено, исти су и актери били када нам је прошли пут запржена чорба, само Слоба фали...

Mone

pre 10 godina

Što se mene tiče, može i na 500, mada će većina imati problem. Počeo sam da štedim kao Nemac od kad je Boža Đelić mahao penkalom, znao sam da na dobro ne može sa onim sjajem u očima i govorom o parama EU.
P.S. Jorgovanka radom demantuje ove "stručnjake". Evro je prošle godine u ovo doba bio 113, sad je 114. Plaćeni u evrima da se ne raduju - ako gazde shvate da je pala valuta i da je prosečna plata 100 evra, neće im plaćati više od 150. Videti Vebera i teoriju minimalnih zarada.

neko

pre 10 godina

@goran laik

Sve ove zemlje imaju daleko manju inflaciju ovih 10 godina i sto je najbitnije imaju daleko manju javnu potrosnju nego mi.

Narocito Bugarska i Makedonija.

Mlađen

pre 10 godina

Neobična je ta 'samoupravna' ekonomija koja se svodi na: inflacija --> devalvacija --> denominacija i u glavama je mnogih ljudi u Srbiji. Rado bih pogledao matematički model po kome se izračunava 'realan' kurs bilo koje valute i koji nam daje rezultat 150 dinara za evro, a zašto ne 250 pa da nam struja košta 2 evro centa a benzin manje 50 evro centi, plate da nam budu 50 evra, pa da razbijemo ceo svet tako 'konkurentni'. Nažalost, niko nam neće prodati benzin za 50 centi, a ni struju za 2 centa bez obzira na kurs.Ako bi veštački podigli evro dobili bi samo vioku inflaciju koja bi i 'novi kurs' vrlo brzo učinila nerealnim...i sve tako do hiper inflacije.

uk

pre 10 godina

Sa kursom od 150 cemo i zvanicno postati evropska no1 banana drzava uz Albaniju sa prosecnom platom od 100/150eur. Onda ce da pohrle strani investitori i da pozaposljavaju vas, vase supruge i prijatelje za po 100 evrica i sve ima da cveta a nasi izvnoznici ce da osvoje trzista evrope i amerike...

Svi spominju izvoz, koji bre izvoz sta bre to Srbija ima da izvozi, zastarela industrija, prevazidjeni procesi proizvodnje i organizacije, korupcija, sa trenutnim stanjem privrede i drustva, sa kursom od 150 ili 110 isto nam se pise...
Onaj ko ima dobar i konkurentan proizvod, njemu je i sadasnji kurs dobar i ostvarauje dobar izvoz, fijat, nis, nektar, sw firme... nisam citao da se neko od njih javlja kako je kurs precenjen...

Ako izvoznik kuka sto sa najjeftinijom radnom snagom u evropi i najjeftinijim energentima i sirovinama ne moze da bude konkurentan, onda tu nije problem u dinaru vec u izvozniku, nemac sa 2000 eur prosecnom platom je konkurentan kada izvzi svoj proizvod a ti sa platom radnika od 150 eur nisi, kako, zasto, problem sa precenjenim dinarom, ne bih rekao... ?!

Обрад Крљачић

pre 10 godina

Не верујем да страним инвеститорима одговара јак динар. Пре ће бити да је супротно - реалан, много нижи, курс динара смањује њихове трошкове у Србији тј. више им се исплати да тамо праве фабрике.
За запослене то је такође добро ако су им плате везане за евро а многима јесу.
Штета што се новинари и ти вајни стручњаци не труде да мало више објасне како функционишу финансије. Судећи по већини коментара то је неопходно потребно.

toma nocni vuk

pre 10 godina

Kad nema vise povoljnih kredita, ni plasmana obveznica (danas prodase sa 10% godisnje kamate, to bi jedva Kina vratila a ne mi), onda ostaje otpustanje gomile ljudi (stotina hiljada), prodaja zemlje i nekretnina (posto je to sve sto je ostalo) ili igranje s kursom.
S obzirom da ne smeju da otpustaju jer bi ih otpusteni skinuli s vlasti i odvojili od najdrazih fotelja, za zemlju i nesto nekretnina bas i nema kupaca (jos uvek, posto su cene velike, mada ce se to promeniti), ostaje igranje s kursom - prvo na 120, pa na 150, pa na 200, pa ko zna koliko. Mozda opet postanemo milijarderi kao 90-ih, sto da ne

deda ekonomista

pre 10 godina

evo, ja kažem: realan kurs dinara je 200 za evro! i baš me briga da objašnjavam zašto i na osnovu čega, važno mi je da se pojavim u medijima sa ovakvom konstatacijom, kao i ovi koji to najavljuju!

DeDa

pre 10 godina

Hajde da se kladimo da ce kurs do nove godine pastiispod 114 a u januaru ce se pribliziti i 113 a mozda ode i ispod. Mozda ja nisam neki ekonomski strucnjak ali nisam od juce.

Goran

pre 10 godina

NBS ima nameru da dodatno rusi dinar,a to se jasno vidi po opet sve nizoj referentnoj stopi, i cak kupuje devize na trzistu, kako bi u buducnosti ponovo dinar samo slabio. I to ce dovesti do konacnog bankrota mnogih firmi koja i sa ovim kursom od 114 dinara za euro idu ka propasti, sto ce dovesti opet do novih nezaposlenih ljudi.Ako se hitno dinar ne ojaca na maksimum 110 za euro, rast svih cena ce se samo nastaviti,a ovi dusebriznici, koji ponovo licitiraju sa nivoom kursa od 150 za euro, su neprijatelji ove zemlje, jer svesno i namerno sire paniku medju ljudima, i teraju ih da sve dinarske viskove umesto u dinarsku stednju i potrosnju dobara,da stalno kupuju devize, sto i jeste cilj ovih dusebriznika,i to je pritisak na finansijska trzista jer zapravo to obara dinar, upravo ta psihologija, kad neko ne trepnuvsi,bez ikakvog ekonomskog utemeljenja stalno govori, kako je ovo danas kao tzv jak dinar pa ga treba ponovo rusiti, sramota zaista.

Dejan C.

pre 10 godina

Zorice, KM u BiH ima "stabilan" kurs zato što je fiksiran prema nemačkoj marci, pa je 1 KM = 1 DM. Pošto više nema DM, KM je fiksiran prema EUR na vredonost od dana prelaska na novu valutu, tj. blizu 2.

Render

pre 10 godina

@Bata

zasto ne bi moglo da jedne godine dinar bude jaci od evra? zasto za praznike dinar ojaca - kada se masovno prodaju evri a kupuju dinari? ove godine izvoz je znatno povecan. s tim u vezi dinar bi, eventualno, mogao da bar privremeno ojaca, tako da se tih 3-5% pokriva.

Milos

pre 10 godina

Glavni problem je sto treba 80% ljudi u javnom sektoru treba otpustiti. Vecina ne radi nista a i od onih koji rade, rade beskorisne stvari. Ti ljude prime platu za to nista sto urade a to neko mora da finansira. Jer da neko nekom pokloni pare, te pare treba prvo zaraditi. To se odrzava tim Jorgovankinim kursom.

VALUTA JE OBRAZ DRZAVE

pre 10 godina

Ovo su prvi put izneli u javnost koliko je novca otislo za odbranu kursa.
Sta je sve moglo da se uradi stim novcem?
Da su imalo pametni kao sto nisu,trebali su podlogu u zlatu promenuti evrom.
Normalno kad je cena zlata niska,na primer kao trenutno.
Ustedeli bi mesto guvernera, narodnu banku , stampariju na topcideru itd.

PS.i da kazemo jednom zauvek good bye DINAR

Saldzo

pre 10 godina

Meni uopšte nije jasno kako je kod nas u BiH Konvertibilna Marka već skoro dvije decenije na nivou nekadašnje Njemačke marke (1,95 prema Euru)? Ako neko zna, neka mi objasni...
(Sarajevo, 25. novembar 2013 15:16)

Fiksni kurs. Odatle i "konvertibilna" u imenu. Kurs KM je vezan za DM, tacnije danas za EUR. Narodna Banka BiH jednostavno mora da ima odredjeni nivo deviznih rezervi u EUR i ne sme da povecava kolicinu KM u opticaju da bi zadrzala kurs. Ako dostampava gotovinu, mora da obezbedi devize za pokrice i to je sve. Nas dinar su prakticno vezali za trzisnu vrednost EUR, koliko trenutno vredi evro i koliko ga ima u zemlji. Tacnije, kada dodju gastarbajteri preko leta i donesu devize dinar jaca jer ima vise EUR na trzistu, kada narod potrosi devize dinar slabi krajem godine ako drzava ne ubaci odredjenu kolicinu EUR na trziste. Zato i drzava intervenise sa prodajom i kupovinom evra kada hoce da stabilizuje kurs. Bankarska prevara, da inflacija dinara po potrebi "pojede" dugovanja drzave prema svojim dobavljacima, da se krpe rupe u budzetu vestackim jacanjem RSD posto su privredu unistili, a i da se malo "skine kajmak" iz drzavnog budzeta. Da se ne primeti koliko se zahvatilo, jer deo "pojede" inflacija. U BiH to ne moze jer je valuta nametnuta od medjunarodne zajednice posle rata i oni prate sta se desava. Kratko i jasno.

neko

pre 10 godina

@magistar ekonomije

Makedonija ima deficit ispod 3% i dug od 20-ak posto.
Prosecna penzija je 140 evra, a plate u javnom sektoru su nize nego u privredi.

Zato Makedonija ima stabilan kurs, a benefit od toga ima privreda.

Ne cvetaju oni, ali je razlog nestabilna politicka situacija, a ne losa ekonomska politika.

Naprotiv, mnogo je bolja od nase.

Oni nece otici u duznicko ropstvo. To je sigurno.
Mi smo od sledece godine i zvanicno u duznickom ropstvu.

neko

pre 10 godina

Ljudi, ne znam odakle da pocnem, ali situacija je sledeca:

GDP po stanovniku 2012:
Slvk 17008
Rum 7939
Bug 7006
Mkd 4660
---
Srb 5309

Uzeo sam zemlje koje NISU prezaduzene i samim tim nisu u duznickom ropstvu.
Odnosno, moci ce da se razvijaju narednih 10 godina u sta cete se i sami uveriti.

Penzije u eur(2013)
--------
Slvk 400
Rum 170
Bug 150
Mkd 140
---
Srb 210

Slicno je sa platama u javnom sektoru ili jos gore. Drugim recima one su u Srbiji nerealne(finansiraju se iz zaduzivanja). Osim toga, ove nerealne plate i penzije pumpaju nas GDP(povecava se potrosnja). To navodi na zakljucak da bi nas realni GDP sa uskladjenom javnom potrosnjom bio oko 3500 USD najvise.

Radjene su razne analize koje ukazuju na to da penzije u Srbiji ne bi smele da budu vece od 100 evra.

Nije uzeto u obzir duznicko ropstvo koje Srbiji preti. To dodatno otezava situaciju. Zasto je dinar stabilan onda? Zbog previsoke referentne kamatne stope i velikog spoljnog zaduzivanja. Ali to nece moci trajno, jer sve to gusi domacu privredu.

Sve ove gore navedene zemlje imaju daleko nizu referentnu kamatnu stopu i daleko nize KAMATE u svojoj valuti zbog toga.
Sve gore navedene zemlje imaju rast GDP-a u 2013 i imace u 2014 i dalje.
Sve gore navedene zemlje imaju deficit manji od 3%.

Da li ce kurs biti 150? Mozda ce biti i 250. I to za jedan dan. To se zove bankrot i cini se neminovan.

Kasni se sa reformama mnogo i ovo sto se radi je mnogo kilavo.

Bankar, Suisse

pre 10 godina

Svi veliki uvoznici robe siroke potrosnje racunaju Evro 150 dinara. To je prava vrednost. Kada se pogleda kurs dinara prena stabilnim valutama na medjunarodnom bankarskom trzistu koje pismen lako ce da dodje do cifre od150 dinara.

Neko ovde napisa fiksni kurs. Fiksni kurs se nalazi u zemljama sa niskom inflacijom i stabilnom ekonomijom.Nekada pre uvodjenja evra u Austriji je siling prema DM bio 7:1.Svajcarska danas ima limitiran kurs prema Evru sa mogucnosti fluktacije od 5% navise ili nanize. Velika Britanija ima relativno fiksni kurs prema USD

...ali cene nismo menjali.

pre 10 godina

@izgubis na mostu izgubis na cupriji

Potpuno se slazem. Nikakve veze nemaju tu bili kakvi lobiji, sve to radi drzava, mada mislim da postoji jos jedan razlog: para vise nema i to nigde, novi ekonomski gurui su, doduse iskreno, rekli da je situacija ocajna i da moraju da otpustaju, ali se bojim da su se malo zaleteli i da su u medjuvremenu shvatili da bi otpustanje radi usteda u budzetu moralo da bude toliko veliko da bi njih same destabilizovalo (...da budem blag...). Zato se sada poseze za jedinim preostalim sredstvom a to je kurs. Ako to bude ovako kako pise u clanku onda prosecna plata nece biti 400E (a i to su bajke za malu decu) nego 25% manje, a oni ce da se hvale kako su sacuvali radna mesta u administraciji.
To vam je isto kao 90ih kad se Telekom zalio kako nije 10 godina dizao cene, samo je impuls na pocetku trajao 2 min a zatim 15 sec.

Bata

pre 10 godina

Komentari na ovu vest pokazatelj koliko narod ne razume ekonomiju. Ako je na primer inflacija u evrozoni 2%, a u Srbiji 10%, a ako dinar u odnosu na evro oslabi samo 5% (a ne 8), onda je on za 3% precenjen. To se dešava više od decenije unazad, pa tako dinar i jeste precenjen za bar tridesetak posto. To održava standard gradjana, ali istovremeno čini našu privredu nekonkurentnom i još dublje nas uvlači i krizu.

misko zna

pre 10 godina

Kurs valute je kombinovana i slozena ekonomska kategorija. Strancima i tajkunima odgovara precenjen dinar, politicarima takodje jer su na jaslama napred spomenutih, ali domacoj privredi treba omoguciti potcenjen dinar da bi izvozila, rasla i zaposljavala. Narod moze priblizno oceniti vrednost dinara po uporedjivanju cena proizvoda u okruzenju, jer ne moze biti da mleko kosta 30 centi manje u nemackoj nego u srbiji kad su im vec kola ili televizori duplo jeftiniji.
Narod placa, njegovo je i pravo da se pobuni! Da trenutno stanje naroda nije "kilavo", dinar bi bio i preko spomenutih 150, svajcarski krediti bi zavrsili u zatvoru zajedno sa banksterima, a privreda bi rasla i zaposljavala i izvozila u gore spomenutu nemacku cak i mleko!
Setite se 1989 za primer.

Sarajevo

pre 10 godina

Meni uopšte nije jasno kako je kod nas u BiH Konvertibilna Marka već skoro dvije decenije na nivou nekadašnje Njemačke marke (1,95 prema Euru)? Ako neko zna, neka mi objasni...

realno

pre 10 godina

Kriza u Evropi i rat u Siriji uticala je da ECB poveća ukupnu masu evra u opticaju i time poveća realnu inflaciju u EU, što bi trebalo da utiče deflatorno na kurs dinara. Naša ekonomija se više oslanja na stabilnije ekonomije kao PRC RUS i UAE, tako da bi realna procena kursa bila 50 evra za jedan dinar. Sadašnji kurs jedino odgovara izvozničkom lobiju i spekulantima. Realno je samo ono što vidimo, sve ostalo je spekulacija i pitanje je zašto neko plasira informaciju koja može uticati naa tržište.

Porucnik Drebin

pre 10 godina

"Pojedini ekonomisti" ne bi znali ni STR da vode a kamoli nešto veće i ozbiljnije.
Da je 2008. neko od ovih ekonomista predvideo šta će nas zadesiti, možda bi im poverovao u prognoze (na čelu sa M. Dinkićem) ali sada ih treba slušati i uzimati za ozbiljno koliko i dugoročnu vremensku prognozu, koja je inače najavljivala lep i topao decembar...............

bg bg

pre 10 godina

te koji pisu takve nebuloze o realnom kursu prvo na sud pa onda verovatno u zatvor.

BiH, RS, ... imaju slabiju privredu od nas a kurs im stabilan.

Ovo je bankarska ujdurma.

magistar ekonomije

pre 10 godina

Stabilan kurs denara u Makedoniji nije odraz jake privrede, ali jeste odraz pravilnog razumevanja politike kursa u jednom malom, zavisnom privrednom sistemu. Bas taj fiksni kurs je razlog sto su njihove ekonomske performanse (bar za nijansu) bolje od nasih.

Обрад КрљачићPZHYM

pre 10 godina

Коментатор 123 је потпуно у праву. Реална вредност динара, која је вероватно чак и мања од 150, одговара извозницима али не и увозницима. Шта ми, дакле хоћемо, да повећамо извоз или увоз који се плаћа преко све већих задуживања?
Уствари, баш та задуживања држе динар на овом нивоу јер држава продаје овако, олако, добијене девизе да би затрпавала рупе у буџету. Копаш једну рупу да би затрпао другу или народски: Сеци уши, крпи д..е.

oni koje ne zanima ni ne zasluzuju bolje

pre 10 godina

Stalno slušam kako dinar "realno" vredi mnogo manje nego što je kurs. Kada je kurs bio 60, "realno" je bio 80. Onda je kurs bio 85, a "realno" 110. Sve cifre se menjaju, a jedina REALNOST je da moja plata u dinarima "realno" vredi sve manje u evrima. Sve ostalo me ne zanima.
(Ja, 25. novembar 2013 12:53)
E bas zato sto te "ne zanima" (tebe i vecinu) nam i jeste ovako kako je. Vecinu ne zanima, vecina ne zna osnovne stvari, vecina je funkcionalno nepismena. Ljude ne interesuje privreda, tehnologija, ekonomija, pravo, ma nista, samo "zele" da bolje zive, "nadaju se", "veruju" itd. E takva masa je kao porucena za izrabljivanje od strane onih sa iole mozga, koje zanima bar nesto.

gvinetu poltron

pre 10 godina

kada je kurs bio stabilan na 80-90 din za evro, pricali su da je realan 120. evo nas na njemu. sve je propalo, a kurs je podrivao ekonomiju. sada je realan 150? samo ne znam kako. da ljudi rade za kikiriki? zasto da ne bude 250? ili 825? jedna plata 3 bureka, jogurt i 5 piva.

Voja

pre 10 godina

Ocene su realno iznete.Međutim,kada prenosite pisanje dnevnih novina Danas,molim da izvršite ispravku i da prenesete da je ocenu dao svetski priznati ekonomista Dr Dejan Jovović.

majself

pre 10 godina

Globalno trziste valuta je apsolutno slobodno i likvidno. Da evro realno vredi 150 dinara, kurs bi bio 150 dinara za evro. Ovakve gluposti iz naslova mogu da pricaju samo "ekonomski analiticari" koji su osnovali svoje institute jer niko drugi nije hteo da ih zaposli...

Branko Von Beca

pre 10 godina

Ne može ovaj cirkus od 2000-te da prođe bez 6 oktobra, pa to ti je...
Defile "kojekakvih" preko narodne grbače koji su mudro zaključčili da kao i predhodnici iz 90-ih mogu da rade šta hoće ,a da prođu nekažnjeno.
Samo ovog puta , ne bio im u koži...

dpl.ing

pre 10 godina

@More dosta mi vas je više, 25. novembar 2013 13:31
Ekonomija je najneegzaktnija nauka i ekonomisti su najčešće čisti teoretičari. Ti koji tvrde da je realna vrednost EUR 150 din neka mi se jave. Prodaću im evre po 125 pa neka zarade na razlici. Aj zdravo.

Ekonomija nije nauka vec pisarski zanat,saleterski,prema to egzaktna ne moze postojati.
Istovetan nacin pljackanja jeste Inflacija i deflacija.Tako drzava puni budzet za koji je zaduzena NBS.Vi egzaktno nemate pojma ni budzet da sracunate(dakle naj osnovnije racunske operacije),a racunate kurs) :-)
BDP kad racunate na sve gradjane,a kad racunate prosek plata to radite uracunavajuci samo zaposlene,a morali bi ste racunati i nezaposlene pa bi ste imali onda stvarni prosek zarada.
Manipulacije da 100 radnika prima 20 000 dinara platu,vi otpustite 75 radnika a ovim 25 povecate plate za 2000 tvrdite kako ima rast zarada a zarada u stvari nema.
Dakle digitron je ekonomija,a ne filozofija.Fiksiraj kurs pa ces videti gde smo a to podrazumeva da neces moci kao ekonomista da manipulises i zavlacis nikome pare u dzep.
Kur moze biti i 1000 za evro,moze biti 10,stvar dogovora(fiksan,inflacija,deflacija),a nikakvog medjunarodnog faktora.
Zaustavljanje inflacije je dokazao Avram 94 godine,prema tome dabome

beli listic

pre 10 godina

@MM Evo jednostavnog objasnjenja zasto privredivodgovara slab dinar. Recimo da proizvodis vino u Srbiji i da te ono kosta 100 dinara (troskovi su u domacoj valuti) i da ga izvozis za 1 eur. Sada dobijas za njega 114, a da je odnos 150 za 1 eur dobijao bi 150. Isto tako proizvodi koje uvozis za jedan euro bi kostali znatno skuplje, opala bi traznja, smanjio se deficit. Malo izgiglaj, videces da se sve ozbiljne narodne banke (Kine, Japana, Svajcarske...) utrkuju da smanje vrednost svoje valute, jedino je mi vestacki drzimo kako bi politicari mogli da se hvale da su nesto uradili... Problem jeste sto su stambeni krediti u evrima (i ja ga imam), ali daleko je veca steta od jekog nego od slabog dinara (budimo realni i probajmo da stavimo licne interese po stranu...)

PS nikako mi nije jasno zasto stranim investitorima odgovara jak dinar, kad investiraju u evrima, a troskovi su u dinarima

miki

pre 10 godina

da da uvek je realni sto veci kurs, samo za koga je realan, za tajkune da sto vise zarade, mogu tako i da kazu da je realan oko 400-800 dinara. hvala Jorgovanki sto nas makar te bede spasava...

Goran

pre 10 godina

Dosta vise sa tom pricom o "realnom" kursu. Ocigledno je da nekog zulja stabilan kurs i da zeli da sada narod u panici prodaje dinare i kupuje devize. Njima je sad realan 150 din, a ako i kad bude 150 onda ce se javiti sa "realnim" 180 i tako u nedogled.

Bobam

pre 10 godina

Jedino EPS nema razloga da brine da Evro bude i 300 din, zelenaske kamate na kamatu ce sve to da pokriju, jedino javno preduzece koje je zasticeno kao beli medved i moze da radi sta hoce a od ministarkinih preizbornih obecanja ostade samo sarena laza.

Džoni

pre 10 godina

Fiksirajte kurs dinara u odnosu na evro pa ćemo znati na čemu smo! Pa ako treba neka bude i tih 150 ako je to to (ako već ne možemo da imamo evro kao zvaničnu valutu). Ali tada nastaje problem jer neće moći da se rade svakojake mahinacije kao do sada! Znaćemo onda stvarnu vrednost robe koju plaćamo i niko nas ne bi uveravao da cene moraju da skaču jer dinar slabi i za poskupljenja bi morali da se navode ozbiljni razlozi a ne nebuloze kao što rade sada!

Dragan

pre 10 godina

Sama ova vest obara vrednost dinara, zamislite da zbog ove vesti hiljade ljudi pocne da kupuje devize pre praznika i samim tim obori vrednost dinara jer ce zbog velike potraznje biti manje deviza.

burazer

pre 10 godina

Nazalost nemamo izvoz da bi imali cime da odrzavamo jak dinar, nego samo topimo devizne rezerve, a nas precenjeni dinar tera investitore drugde, a s'obzirom da drzava tera domace kompanije u bankrot. nema ko da vise proizvodi, a treba nam to, domaca proizvodnja pod domacim vodjstvom, zato cemo se zaduzivati kod svakog rebalansa budzeta dok nam i to ne ukinu, a onda ce redom sva drzavna imovina da postane tudja i postacemo robovi u sopstvenoj zemlji. Sansa postoji u potcenjesti a ne precenjenosti valute, ali nazalost to bi bila radikalna promena za nase funkcionisanje, tako da je i to jedan od propustenih vozova post 5o oktobarske Srbije, koja sada vise lici kao jos jedna velika i skupa laz

izgubis na mostu izgubis na cupriji

pre 10 godina

Vise puta vidjen scenario. Prvo se preko medija oglasavaju "strucnjaci" da saopste kako je dinar precenjen, zatim narod u panici krece da kupuje evro i na kraju dinar naprasno "ojacava" a narod taj skupo placeni evro kasnije prodaje za 10-20% manje dinara nego sto je za njega platio. Na taj nacin menjacnice i banke sisaju gradjane i kada im prodaju evro i kada ga ponovo otkupljuju. Kurs evra ce biti onakav kakav drzava naredi NBS i to u nasem slucaju nema nikakve veze sa uvozom, izvozom, monetarnom politikom ili bilo kojim ekonomskim parametrom te analize sumnjivih strucnjaka mozemo slobodno okaciti macku o rep.

u7

pre 10 godina

Ako su u nasoj zemlji krediti indeksirani u evrima, onda nasa valuta nije dinar nego evro. Zemlje koje zele da pospese izvoz zato cesto obaraju svoju valutu (Kina kao najtipicniji primer) ali to kod nas nema smisla iz navedenog razloga.

More dosta mi vas je više

pre 10 godina

Ekonomija je najneegzaktnija nauka i ekonomisti su najčešće čisti teoretičari. Ti koji tvrde da je realna vrednost EUR 150 din neka mi se jave. Prodaću im evre po 125 pa neka zarade na razlici. Aj zdravo.

realan

pre 10 godina

zabraniti komentare 'strucnjaka'...razumeju se u makroekonomiju koliko i svaki prosecan Srbin. narodu je bitna ova borba da evro ostane gde jeste jer su svi svesni da plate nece pratiti ove promene....

123

pre 10 godina

Zar nije logicno da kad se poveca izvoz i odnos izvoz/uvoz, da je domaca valuta stabilnija, tj da manje SLABI, te je manje treba i braniti?
Lakse je braniti 114 din kad je pokrivenost uvoza izvozom 75% nego kad je 50%.

A sta dobijamo "mi" sa realnijim kursom dinara? Pa zavisi koji smo to "mi". Ja se recimo bavim izvozom pameti u inostranstvo, a zauzvrat unosim devize u zemlju i trosim ih u srpskoj privredi. Takvima odgovara da dinar ima REALNU vrednost a ne vestacki ojacanu, posebno ne za 40%. Odgovara im jer za novce koje zarade dobiju vise dinara. Meni je bolje da za 1000eur dobijem 150000 din nego 114000.

Dok imas i one koji se bave uvozom jeftinih igracaka i tekstila, ili tajvanskih patika pa ih prodaju u Srbiji - njima recimo odgovara da je dinar vestacki ojacan, jer oni onda robu kupe napolju za 10 eur, a prodaju je u Srbiji za 20eur. Da je dinar 150, oni bi to prodali u Srbiji za 3000din, a ovako - danas ga prodaju za 2300 din, sto ce lakse ostvariti. To znaci da je u Srbiji povoljnija uvozna roba, jer je dinar precenjen.

Dakle, "mi" samo treba da odlucimo - da li cemo da podsticemo one koji iznose novac iz zemlje, a unose strane proizvode ili ove koji unose novac u zemlju a izvoze svoje znanje i/ili rad.

I naravno - ima jos jedna grupa onih kojima odgovara "jak" dinar - to su oni koji su se zaduzili u proslosti, vezano za stranu valutu i sad bi normalno hteli da vrate sto manje novca.
Treba doduse misliti da ima i onih koji ce se TEK zaduziti.

ja

pre 10 godina

Sutra da ode kurs na 150, cene bi nakon toga skočile 30%, a dotični bi izračunao da je sada realni kurs 200, i tako unedogled... Najvišu inflaciju u Evropi imamo upravo zato što imamo valutu koja najviše depresira u Evropi. S ovakvim ekonomistima, nije čudo što smo tu gde smo.

goran laik

pre 10 godina

ma nemoj realno? a koji je realni kurs makedonskog denara, bugarskog leva ili bosanske marke?
koliki je medjuinflacijski odnos ovih drzava i EU pa oni vec 20 godina imaju stabilne kurseve? da li je oni obaziru na to ili rade za dobrobit svojih gradjana?
bolje bi bilo da ti vajni ekonomisti koji unose nervozu i pometnju medju ljude nadju nesto konkretno da rade ako umeju i ne sviraju vise u frulicu ...

Ja

pre 10 godina

Stalno slušam kako dinar "realno" vredi mnogo manje nego što je kurs. Kada je kurs bio 60, "realno" je bio 80. Onda je kurs bio 85, a "realno" 110. Sve cifre se menjaju, a jedina REALNOST je da moja plata u dinarima "realno" vredi sve manje u evrima. Sve ostalo me ne zanima.

mf

pre 10 godina

eh ti bankari, jedino sto umeju je da navode vodu na svoju vodenicu....verovatno zato sto ce se pola banaka zatvoriti kad stabilnost preovlada i ne bude prostora za spekulacije

MM

pre 10 godina

Cilj fingirane depresijacije je da se potpuno obezvrede plate radnika, te da primamo 100 do 150 evra mesečno. Ako nije tako, molim da me ti stručnjaci koji to podržavaju razuvere i kažu koja je korist od cele stvari (za narod i državu, a ne za strane investitore), pogotovu ako se zna da je na odbranu kursa ove godine potrošeno toliko malo i da je pokrivenost uvoza izvozom nikad veća i ima tendenciju daljeg rasta.

Ja

pre 10 godina

Stalno slušam kako dinar "realno" vredi mnogo manje nego što je kurs. Kada je kurs bio 60, "realno" je bio 80. Onda je kurs bio 85, a "realno" 110. Sve cifre se menjaju, a jedina REALNOST je da moja plata u dinarima "realno" vredi sve manje u evrima. Sve ostalo me ne zanima.

More dosta mi vas je više

pre 10 godina

Ekonomija je najneegzaktnija nauka i ekonomisti su najčešće čisti teoretičari. Ti koji tvrde da je realna vrednost EUR 150 din neka mi se jave. Prodaću im evre po 125 pa neka zarade na razlici. Aj zdravo.

ja

pre 10 godina

Sutra da ode kurs na 150, cene bi nakon toga skočile 30%, a dotični bi izračunao da je sada realni kurs 200, i tako unedogled... Najvišu inflaciju u Evropi imamo upravo zato što imamo valutu koja najviše depresira u Evropi. S ovakvim ekonomistima, nije čudo što smo tu gde smo.

MM

pre 10 godina

Cilj fingirane depresijacije je da se potpuno obezvrede plate radnika, te da primamo 100 do 150 evra mesečno. Ako nije tako, molim da me ti stručnjaci koji to podržavaju razuvere i kažu koja je korist od cele stvari (za narod i državu, a ne za strane investitore), pogotovu ako se zna da je na odbranu kursa ove godine potrošeno toliko malo i da je pokrivenost uvoza izvozom nikad veća i ima tendenciju daljeg rasta.

izgubis na mostu izgubis na cupriji

pre 10 godina

Vise puta vidjen scenario. Prvo se preko medija oglasavaju "strucnjaci" da saopste kako je dinar precenjen, zatim narod u panici krece da kupuje evro i na kraju dinar naprasno "ojacava" a narod taj skupo placeni evro kasnije prodaje za 10-20% manje dinara nego sto je za njega platio. Na taj nacin menjacnice i banke sisaju gradjane i kada im prodaju evro i kada ga ponovo otkupljuju. Kurs evra ce biti onakav kakav drzava naredi NBS i to u nasem slucaju nema nikakve veze sa uvozom, izvozom, monetarnom politikom ili bilo kojim ekonomskim parametrom te analize sumnjivih strucnjaka mozemo slobodno okaciti macku o rep.

goran laik

pre 10 godina

ma nemoj realno? a koji je realni kurs makedonskog denara, bugarskog leva ili bosanske marke?
koliki je medjuinflacijski odnos ovih drzava i EU pa oni vec 20 godina imaju stabilne kurseve? da li je oni obaziru na to ili rade za dobrobit svojih gradjana?
bolje bi bilo da ti vajni ekonomisti koji unose nervozu i pometnju medju ljude nadju nesto konkretno da rade ako umeju i ne sviraju vise u frulicu ...

mf

pre 10 godina

eh ti bankari, jedino sto umeju je da navode vodu na svoju vodenicu....verovatno zato sto ce se pola banaka zatvoriti kad stabilnost preovlada i ne bude prostora za spekulacije

dpl.ing

pre 10 godina

@More dosta mi vas je više, 25. novembar 2013 13:31
Ekonomija je najneegzaktnija nauka i ekonomisti su najčešće čisti teoretičari. Ti koji tvrde da je realna vrednost EUR 150 din neka mi se jave. Prodaću im evre po 125 pa neka zarade na razlici. Aj zdravo.

Ekonomija nije nauka vec pisarski zanat,saleterski,prema to egzaktna ne moze postojati.
Istovetan nacin pljackanja jeste Inflacija i deflacija.Tako drzava puni budzet za koji je zaduzena NBS.Vi egzaktno nemate pojma ni budzet da sracunate(dakle naj osnovnije racunske operacije),a racunate kurs) :-)
BDP kad racunate na sve gradjane,a kad racunate prosek plata to radite uracunavajuci samo zaposlene,a morali bi ste racunati i nezaposlene pa bi ste imali onda stvarni prosek zarada.
Manipulacije da 100 radnika prima 20 000 dinara platu,vi otpustite 75 radnika a ovim 25 povecate plate za 2000 tvrdite kako ima rast zarada a zarada u stvari nema.
Dakle digitron je ekonomija,a ne filozofija.Fiksiraj kurs pa ces videti gde smo a to podrazumeva da neces moci kao ekonomista da manipulises i zavlacis nikome pare u dzep.
Kur moze biti i 1000 za evro,moze biti 10,stvar dogovora(fiksan,inflacija,deflacija),a nikakvog medjunarodnog faktora.
Zaustavljanje inflacije je dokazao Avram 94 godine,prema tome dabome

123

pre 10 godina

Zar nije logicno da kad se poveca izvoz i odnos izvoz/uvoz, da je domaca valuta stabilnija, tj da manje SLABI, te je manje treba i braniti?
Lakse je braniti 114 din kad je pokrivenost uvoza izvozom 75% nego kad je 50%.

A sta dobijamo "mi" sa realnijim kursom dinara? Pa zavisi koji smo to "mi". Ja se recimo bavim izvozom pameti u inostranstvo, a zauzvrat unosim devize u zemlju i trosim ih u srpskoj privredi. Takvima odgovara da dinar ima REALNU vrednost a ne vestacki ojacanu, posebno ne za 40%. Odgovara im jer za novce koje zarade dobiju vise dinara. Meni je bolje da za 1000eur dobijem 150000 din nego 114000.

Dok imas i one koji se bave uvozom jeftinih igracaka i tekstila, ili tajvanskih patika pa ih prodaju u Srbiji - njima recimo odgovara da je dinar vestacki ojacan, jer oni onda robu kupe napolju za 10 eur, a prodaju je u Srbiji za 20eur. Da je dinar 150, oni bi to prodali u Srbiji za 3000din, a ovako - danas ga prodaju za 2300 din, sto ce lakse ostvariti. To znaci da je u Srbiji povoljnija uvozna roba, jer je dinar precenjen.

Dakle, "mi" samo treba da odlucimo - da li cemo da podsticemo one koji iznose novac iz zemlje, a unose strane proizvode ili ove koji unose novac u zemlju a izvoze svoje znanje i/ili rad.

I naravno - ima jos jedna grupa onih kojima odgovara "jak" dinar - to su oni koji su se zaduzili u proslosti, vezano za stranu valutu i sad bi normalno hteli da vrate sto manje novca.
Treba doduse misliti da ima i onih koji ce se TEK zaduziti.

Dragan

pre 10 godina

Sama ova vest obara vrednost dinara, zamislite da zbog ove vesti hiljade ljudi pocne da kupuje devize pre praznika i samim tim obori vrednost dinara jer ce zbog velike potraznje biti manje deviza.

Goran

pre 10 godina

Dosta vise sa tom pricom o "realnom" kursu. Ocigledno je da nekog zulja stabilan kurs i da zeli da sada narod u panici prodaje dinare i kupuje devize. Njima je sad realan 150 din, a ako i kad bude 150 onda ce se javiti sa "realnim" 180 i tako u nedogled.

realan

pre 10 godina

zabraniti komentare 'strucnjaka'...razumeju se u makroekonomiju koliko i svaki prosecan Srbin. narodu je bitna ova borba da evro ostane gde jeste jer su svi svesni da plate nece pratiti ove promene....

neko

pre 10 godina

Ljudi, ne znam odakle da pocnem, ali situacija je sledeca:

GDP po stanovniku 2012:
Slvk 17008
Rum 7939
Bug 7006
Mkd 4660
---
Srb 5309

Uzeo sam zemlje koje NISU prezaduzene i samim tim nisu u duznickom ropstvu.
Odnosno, moci ce da se razvijaju narednih 10 godina u sta cete se i sami uveriti.

Penzije u eur(2013)
--------
Slvk 400
Rum 170
Bug 150
Mkd 140
---
Srb 210

Slicno je sa platama u javnom sektoru ili jos gore. Drugim recima one su u Srbiji nerealne(finansiraju se iz zaduzivanja). Osim toga, ove nerealne plate i penzije pumpaju nas GDP(povecava se potrosnja). To navodi na zakljucak da bi nas realni GDP sa uskladjenom javnom potrosnjom bio oko 3500 USD najvise.

Radjene su razne analize koje ukazuju na to da penzije u Srbiji ne bi smele da budu vece od 100 evra.

Nije uzeto u obzir duznicko ropstvo koje Srbiji preti. To dodatno otezava situaciju. Zasto je dinar stabilan onda? Zbog previsoke referentne kamatne stope i velikog spoljnog zaduzivanja. Ali to nece moci trajno, jer sve to gusi domacu privredu.

Sve ove gore navedene zemlje imaju daleko nizu referentnu kamatnu stopu i daleko nize KAMATE u svojoj valuti zbog toga.
Sve gore navedene zemlje imaju rast GDP-a u 2013 i imace u 2014 i dalje.
Sve gore navedene zemlje imaju deficit manji od 3%.

Da li ce kurs biti 150? Mozda ce biti i 250. I to za jedan dan. To se zove bankrot i cini se neminovan.

Kasni se sa reformama mnogo i ovo sto se radi je mnogo kilavo.

u7

pre 10 godina

Ako su u nasoj zemlji krediti indeksirani u evrima, onda nasa valuta nije dinar nego evro. Zemlje koje zele da pospese izvoz zato cesto obaraju svoju valutu (Kina kao najtipicniji primer) ali to kod nas nema smisla iz navedenog razloga.

Branko Von Beca

pre 10 godina

Ne može ovaj cirkus od 2000-te da prođe bez 6 oktobra, pa to ti je...
Defile "kojekakvih" preko narodne grbače koji su mudro zaključčili da kao i predhodnici iz 90-ih mogu da rade šta hoće ,a da prođu nekažnjeno.
Samo ovog puta , ne bio im u koži...

uk

pre 10 godina

Sa kursom od 150 cemo i zvanicno postati evropska no1 banana drzava uz Albaniju sa prosecnom platom od 100/150eur. Onda ce da pohrle strani investitori i da pozaposljavaju vas, vase supruge i prijatelje za po 100 evrica i sve ima da cveta a nasi izvnoznici ce da osvoje trzista evrope i amerike...

Svi spominju izvoz, koji bre izvoz sta bre to Srbija ima da izvozi, zastarela industrija, prevazidjeni procesi proizvodnje i organizacije, korupcija, sa trenutnim stanjem privrede i drustva, sa kursom od 150 ili 110 isto nam se pise...
Onaj ko ima dobar i konkurentan proizvod, njemu je i sadasnji kurs dobar i ostvarauje dobar izvoz, fijat, nis, nektar, sw firme... nisam citao da se neko od njih javlja kako je kurs precenjen...

Ako izvoznik kuka sto sa najjeftinijom radnom snagom u evropi i najjeftinijim energentima i sirovinama ne moze da bude konkurentan, onda tu nije problem u dinaru vec u izvozniku, nemac sa 2000 eur prosecnom platom je konkurentan kada izvzi svoj proizvod a ti sa platom radnika od 150 eur nisi, kako, zasto, problem sa precenjenim dinarom, ne bih rekao... ?!

Miki

pre 10 godina

Kakva je to prica o nerealnom kursu? Zna li ikao od tih "strucnjaka" sta je i kako se formira kurs? Kurs se formira iz dana u dan kupovinom i prodajom deviza, EUR/Dinar. Ima li neko problema da kupi trenutno evro po 114? Nema problema. Da nema evra u opticaju onda bi neko trazio za njih ocas posal 120, pa sutra 130 itd. dok se ne uspostavi novi pravi nivo. Ovde je za 1 godinu ukupna razlika intervencije narodne banke bila oko 60 miliona EUR, sto je smesna razlika i govori o tome da kurs ne bi bio 114 din za eur, vec 114,5 dinara za eur da nije "branjen". To je toliko prosta matematika da bi svima trebala da je jasna. Pa cak i da je branjen sa recimo 2 milijarde evra razlike u toku cele godine, "svukli" bi ba na 100-105 dinara i to bi u tom trenutku bio realan kurs. Nama je uz tako smesan nivo "odbrane" na godisnjem nivou od 60 miliona on ocigledno realno na nivou 114-115 dinara. Dokle god "drzava" ne trosi devizne rezerve da bi "branila" neki nivo (u ovom slucaju 114) to znaci da je realni kurs 114.

neko

pre 10 godina

@magistar ekonomije

Makedonija ima deficit ispod 3% i dug od 20-ak posto.
Prosecna penzija je 140 evra, a plate u javnom sektoru su nize nego u privredi.

Zato Makedonija ima stabilan kurs, a benefit od toga ima privreda.

Ne cvetaju oni, ali je razlog nestabilna politicka situacija, a ne losa ekonomska politika.

Naprotiv, mnogo je bolja od nase.

Oni nece otici u duznicko ropstvo. To je sigurno.
Mi smo od sledece godine i zvanicno u duznickom ropstvu.

Dunster

pre 10 godina

I dalje se zalažem da se uvede cenzura na glupost.
Pa da na sajtu B92 izađe ovakav članak sa ovoliko ekonomskih gluposti i nepravilnosti u analizi i bez ikakvog cilja, ne mogu da verujem.
Pa to je kao da tvrdite da je otkriven novi dekadni sistem koji ima recimo 7 brojeva.
Kvalitet novinskih tekstova iz ekonomije, koje objavljujete, mora imati bar neke naučne osnove iz ekonomije inače bi evro mogao da vredi i 200,oo dina i 80,oo dinara jer nije problem to napisati nego obrazložiti i argumentima i činjenicama dokazati. Takođe članak treba da ima cilj. Šta je cilj ovde zaista ne mogu da shvatim. Sad izgleda da nije dobro što je dinar stabilan već to "neko iz inostranstva šteluje" pošto mu to odgovara. I eto tako sad stabilnim dinarom žele da - nas - pametne srbe osiromaše još više.
B92 mora da podigne prag na glupost.

Saldzo

pre 10 godina

Meni uopšte nije jasno kako je kod nas u BiH Konvertibilna Marka već skoro dvije decenije na nivou nekadašnje Njemačke marke (1,95 prema Euru)? Ako neko zna, neka mi objasni...
(Sarajevo, 25. novembar 2013 15:16)

Fiksni kurs. Odatle i "konvertibilna" u imenu. Kurs KM je vezan za DM, tacnije danas za EUR. Narodna Banka BiH jednostavno mora da ima odredjeni nivo deviznih rezervi u EUR i ne sme da povecava kolicinu KM u opticaju da bi zadrzala kurs. Ako dostampava gotovinu, mora da obezbedi devize za pokrice i to je sve. Nas dinar su prakticno vezali za trzisnu vrednost EUR, koliko trenutno vredi evro i koliko ga ima u zemlji. Tacnije, kada dodju gastarbajteri preko leta i donesu devize dinar jaca jer ima vise EUR na trzistu, kada narod potrosi devize dinar slabi krajem godine ako drzava ne ubaci odredjenu kolicinu EUR na trziste. Zato i drzava intervenise sa prodajom i kupovinom evra kada hoce da stabilizuje kurs. Bankarska prevara, da inflacija dinara po potrebi "pojede" dugovanja drzave prema svojim dobavljacima, da se krpe rupe u budzetu vestackim jacanjem RSD posto su privredu unistili, a i da se malo "skine kajmak" iz drzavnog budzeta. Da se ne primeti koliko se zahvatilo, jer deo "pojede" inflacija. U BiH to ne moze jer je valuta nametnuta od medjunarodne zajednice posle rata i oni prate sta se desava. Kratko i jasno.

deda ekonomista

pre 10 godina

evo, ja kažem: realan kurs dinara je 200 za evro! i baš me briga da objašnjavam zašto i na osnovu čega, važno mi je da se pojavim u medijima sa ovakvom konstatacijom, kao i ovi koji to najavljuju!

Milos

pre 10 godina

Glavni problem je sto treba 80% ljudi u javnom sektoru treba otpustiti. Vecina ne radi nista a i od onih koji rade, rade beskorisne stvari. Ti ljude prime platu za to nista sto urade a to neko mora da finansira. Jer da neko nekom pokloni pare, te pare treba prvo zaraditi. To se odrzava tim Jorgovankinim kursom.

oni koje ne zanima ni ne zasluzuju bolje

pre 10 godina

Stalno slušam kako dinar "realno" vredi mnogo manje nego što je kurs. Kada je kurs bio 60, "realno" je bio 80. Onda je kurs bio 85, a "realno" 110. Sve cifre se menjaju, a jedina REALNOST je da moja plata u dinarima "realno" vredi sve manje u evrima. Sve ostalo me ne zanima.
(Ja, 25. novembar 2013 12:53)
E bas zato sto te "ne zanima" (tebe i vecinu) nam i jeste ovako kako je. Vecinu ne zanima, vecina ne zna osnovne stvari, vecina je funkcionalno nepismena. Ljude ne interesuje privreda, tehnologija, ekonomija, pravo, ma nista, samo "zele" da bolje zive, "nadaju se", "veruju" itd. E takva masa je kao porucena za izrabljivanje od strane onih sa iole mozga, koje zanima bar nesto.

majself

pre 10 godina

Globalno trziste valuta je apsolutno slobodno i likvidno. Da evro realno vredi 150 dinara, kurs bi bio 150 dinara za evro. Ovakve gluposti iz naslova mogu da pricaju samo "ekonomski analiticari" koji su osnovali svoje institute jer niko drugi nije hteo da ih zaposli...

burazer

pre 10 godina

Nazalost nemamo izvoz da bi imali cime da odrzavamo jak dinar, nego samo topimo devizne rezerve, a nas precenjeni dinar tera investitore drugde, a s'obzirom da drzava tera domace kompanije u bankrot. nema ko da vise proizvodi, a treba nam to, domaca proizvodnja pod domacim vodjstvom, zato cemo se zaduzivati kod svakog rebalansa budzeta dok nam i to ne ukinu, a onda ce redom sva drzavna imovina da postane tudja i postacemo robovi u sopstvenoj zemlji. Sansa postoji u potcenjesti a ne precenjenosti valute, ali nazalost to bi bila radikalna promena za nase funkcionisanje, tako da je i to jedan od propustenih vozova post 5o oktobarske Srbije, koja sada vise lici kao jos jedna velika i skupa laz

Džoni

pre 10 godina

Fiksirajte kurs dinara u odnosu na evro pa ćemo znati na čemu smo! Pa ako treba neka bude i tih 150 ako je to to (ako već ne možemo da imamo evro kao zvaničnu valutu). Ali tada nastaje problem jer neće moći da se rade svakojake mahinacije kao do sada! Znaćemo onda stvarnu vrednost robe koju plaćamo i niko nas ne bi uveravao da cene moraju da skaču jer dinar slabi i za poskupljenja bi morali da se navode ozbiljni razlozi a ne nebuloze kao što rade sada!

toma nocni vuk

pre 10 godina

Kad nema vise povoljnih kredita, ni plasmana obveznica (danas prodase sa 10% godisnje kamate, to bi jedva Kina vratila a ne mi), onda ostaje otpustanje gomile ljudi (stotina hiljada), prodaja zemlje i nekretnina (posto je to sve sto je ostalo) ili igranje s kursom.
S obzirom da ne smeju da otpustaju jer bi ih otpusteni skinuli s vlasti i odvojili od najdrazih fotelja, za zemlju i nesto nekretnina bas i nema kupaca (jos uvek, posto su cene velike, mada ce se to promeniti), ostaje igranje s kursom - prvo na 120, pa na 150, pa na 200, pa ko zna koliko. Mozda opet postanemo milijarderi kao 90-ih, sto da ne

deviza nema dovoljno

pre 10 godina

(Goran, 25. novembar 2013 17:43)

To sto vi pisete vazi radnike /neradnike/ zaposlene u administraciji koji malo ko zaradi primljene pare.Pitaj se kako je nama sto donosimo eure teskom mukom zaradjene i budemo prinudjeni ih vama prodamo bud zasto.Vidite da se euro menja samo da bi se jelo, sve vam je stalo, ne mozete da zavrsite ni jednu zgradu, a uskoro ce vam uvoz biti tako smanjen da cete se cuditi sta vas je snaslo, zato sto nema dovoljno deviza a vi hocete da ih kupite po 50% nizoj ceni, neznam kako ce te tako prikupiti dovoljno za servisiranje drzave i njenih dugova.

DeDa

pre 10 godina

Hajde da se kladimo da ce kurs do nove godine pastiispod 114 a u januaru ce se pribliziti i 113 a mozda ode i ispod. Mozda ja nisam neki ekonomski strucnjak ali nisam od juce.

joker

pre 10 godina

Kad bi jedan evro kostao 150 din u Srbiji bi sve stalo i svi bi bankrotirali automatski, pod uslovom da se plata ne dize proporcionalno. Narod i sa ovom cenom evra jedva krpi kraj s krajem. Krediti se vise ne placaju na vreme i sad su veliki dugovi za struju, komunalije, da ne duzim i sa ovom cenom evra skoro je sve stalo.

...ali cene nismo menjali.

pre 10 godina

@izgubis na mostu izgubis na cupriji

Potpuno se slazem. Nikakve veze nemaju tu bili kakvi lobiji, sve to radi drzava, mada mislim da postoji jos jedan razlog: para vise nema i to nigde, novi ekonomski gurui su, doduse iskreno, rekli da je situacija ocajna i da moraju da otpustaju, ali se bojim da su se malo zaleteli i da su u medjuvremenu shvatili da bi otpustanje radi usteda u budzetu moralo da bude toliko veliko da bi njih same destabilizovalo (...da budem blag...). Zato se sada poseze za jedinim preostalim sredstvom a to je kurs. Ako to bude ovako kako pise u clanku onda prosecna plata nece biti 400E (a i to su bajke za malu decu) nego 25% manje, a oni ce da se hvale kako su sacuvali radna mesta u administraciji.
To vam je isto kao 90ih kad se Telekom zalio kako nije 10 godina dizao cene, samo je impuls na pocetku trajao 2 min a zatim 15 sec.

neko

pre 10 godina

...to su radili i Jelasic i Soskic, zato je i dinar stalno slabio od 2008 za cak 50% je oslabio, jer se stopa spustala cak na 8%,a sta smo mi dobili, razorenu privredu,
nove nezaposlene i bankrote firmi i najvisu inflaciju u Evropi, iskljucivo zbog slabog dinara...
(Gojko, 25. novembar 2013 18:46)

Dok je nama 8% "samo" za referentnu kamatnu stopu bicemo ubedljivo najnerazvijenija zemlja u Evropi.

Idemo nezadrzivo ka dnu.

Najbolje da referentna kamatna stopa bude 100% u trenutku kada je 0% u SAD, u Evrozoni 0,25%.

I ovako smo potpuno nekonkurentni. Jedino jeftina radna snaga odrzava neku konkurenciju, jos treba da pogorsamo uslove, jer su ovi "fenomenalni".

Bojan

pre 10 godina

Sudeci po komentarima vidi se da narod pojma nema zasto je potrebno da dinar bude slabiji. Narod gleda samo trenutno stanje, bez ikakve vizije i smisla za ekonomiju. To je politicarima super i zato drze evro tako nisko, da narod ne bi panicio (jer ce ih skok podsetiti na 90-e).

Ja se bavim za sada manjim izvozom i nakon sto potrosim evre na hranu, odecu itd. mislite da mogu nekog da zaposlim (ranije sam mogao), da prosirim posao? Sa tim novcem mi se vise isplati da zivim u drzavi EU.

Bobam

pre 10 godina

Jedino EPS nema razloga da brine da Evro bude i 300 din, zelenaske kamate na kamatu ce sve to da pokriju, jedino javno preduzece koje je zasticeno kao beli medved i moze da radi sta hoce a od ministarkinih preizbornih obecanja ostade samo sarena laza.

gvinetu poltron

pre 10 godina

kada je kurs bio stabilan na 80-90 din za evro, pricali su da je realan 120. evo nas na njemu. sve je propalo, a kurs je podrivao ekonomiju. sada je realan 150? samo ne znam kako. da ljudi rade za kikiriki? zasto da ne bude 250? ili 825? jedna plata 3 bureka, jogurt i 5 piva.

Bata

pre 10 godina

Komentari na ovu vest pokazatelj koliko narod ne razume ekonomiju. Ako je na primer inflacija u evrozoni 2%, a u Srbiji 10%, a ako dinar u odnosu na evro oslabi samo 5% (a ne 8), onda je on za 3% precenjen. To se dešava više od decenije unazad, pa tako dinar i jeste precenjen za bar tridesetak posto. To održava standard gradjana, ali istovremeno čini našu privredu nekonkurentnom i još dublje nas uvlači i krizu.

Porucnik Drebin

pre 10 godina

"Pojedini ekonomisti" ne bi znali ni STR da vode a kamoli nešto veće i ozbiljnije.
Da je 2008. neko od ovih ekonomista predvideo šta će nas zadesiti, možda bi im poverovao u prognoze (na čelu sa M. Dinkićem) ali sada ih treba slušati i uzimati za ozbiljno koliko i dugoročnu vremensku prognozu, koja je inače najavljivala lep i topao decembar...............

Изногуд

pre 10 godina

Ово је већ виђено, исти су и актери били када нам је прошли пут запржена чорба, само Слоба фали...

beli listic

pre 10 godina

@MM Evo jednostavnog objasnjenja zasto privredivodgovara slab dinar. Recimo da proizvodis vino u Srbiji i da te ono kosta 100 dinara (troskovi su u domacoj valuti) i da ga izvozis za 1 eur. Sada dobijas za njega 114, a da je odnos 150 za 1 eur dobijao bi 150. Isto tako proizvodi koje uvozis za jedan euro bi kostali znatno skuplje, opala bi traznja, smanjio se deficit. Malo izgiglaj, videces da se sve ozbiljne narodne banke (Kine, Japana, Svajcarske...) utrkuju da smanje vrednost svoje valute, jedino je mi vestacki drzimo kako bi politicari mogli da se hvale da su nesto uradili... Problem jeste sto su stambeni krediti u evrima (i ja ga imam), ali daleko je veca steta od jekog nego od slabog dinara (budimo realni i probajmo da stavimo licne interese po stranu...)

PS nikako mi nije jasno zasto stranim investitorima odgovara jak dinar, kad investiraju u evrima, a troskovi su u dinarima

Sarajevo

pre 10 godina

Meni uopšte nije jasno kako je kod nas u BiH Konvertibilna Marka već skoro dvije decenije na nivou nekadašnje Njemačke marke (1,95 prema Euru)? Ako neko zna, neka mi objasni...

Bankar, Suisse

pre 10 godina

Svi veliki uvoznici robe siroke potrosnje racunaju Evro 150 dinara. To je prava vrednost. Kada se pogleda kurs dinara prena stabilnim valutama na medjunarodnom bankarskom trzistu koje pismen lako ce da dodje do cifre od150 dinara.

Neko ovde napisa fiksni kurs. Fiksni kurs se nalazi u zemljama sa niskom inflacijom i stabilnom ekonomijom.Nekada pre uvodjenja evra u Austriji je siling prema DM bio 7:1.Svajcarska danas ima limitiran kurs prema Evru sa mogucnosti fluktacije od 5% navise ili nanize. Velika Britanija ima relativno fiksni kurs prema USD

Voja

pre 10 godina

Ocene su realno iznete.Međutim,kada prenosite pisanje dnevnih novina Danas,molim da izvršite ispravku i da prenesete da je ocenu dao svetski priznati ekonomista Dr Dejan Jovović.

misko zna

pre 10 godina

Kurs valute je kombinovana i slozena ekonomska kategorija. Strancima i tajkunima odgovara precenjen dinar, politicarima takodje jer su na jaslama napred spomenutih, ali domacoj privredi treba omoguciti potcenjen dinar da bi izvozila, rasla i zaposljavala. Narod moze priblizno oceniti vrednost dinara po uporedjivanju cena proizvoda u okruzenju, jer ne moze biti da mleko kosta 30 centi manje u nemackoj nego u srbiji kad su im vec kola ili televizori duplo jeftiniji.
Narod placa, njegovo je i pravo da se pobuni! Da trenutno stanje naroda nije "kilavo", dinar bi bio i preko spomenutih 150, svajcarski krediti bi zavrsili u zatvoru zajedno sa banksterima, a privreda bi rasla i zaposljavala i izvozila u gore spomenutu nemacku cak i mleko!
Setite se 1989 za primer.

magistar ekonomije

pre 10 godina

Stabilan kurs denara u Makedoniji nije odraz jake privrede, ali jeste odraz pravilnog razumevanja politike kursa u jednom malom, zavisnom privrednom sistemu. Bas taj fiksni kurs je razlog sto su njihove ekonomske performanse (bar za nijansu) bolje od nasih.

Mlađen

pre 10 godina

Neobična je ta 'samoupravna' ekonomija koja se svodi na: inflacija --> devalvacija --> denominacija i u glavama je mnogih ljudi u Srbiji. Rado bih pogledao matematički model po kome se izračunava 'realan' kurs bilo koje valute i koji nam daje rezultat 150 dinara za evro, a zašto ne 250 pa da nam struja košta 2 evro centa a benzin manje 50 evro centi, plate da nam budu 50 evra, pa da razbijemo ceo svet tako 'konkurentni'. Nažalost, niko nam neće prodati benzin za 50 centi, a ni struju za 2 centa bez obzira na kurs.Ako bi veštački podigli evro dobili bi samo vioku inflaciju koja bi i 'novi kurs' vrlo brzo učinila nerealnim...i sve tako do hiper inflacije.

sasa

pre 10 godina

pre jedanaest godina kad sam uveo plin evro je bio oko 60 a plin 22.66 podeljeno sa 22 je 2.7 kad se to pomnozi sa 85 koliko je sada dobije se 230 din.realno.

Обрад КрљачићPZHYM

pre 10 godina

Коментатор 123 је потпуно у праву. Реална вредност динара, која је вероватно чак и мања од 150, одговара извозницима али не и увозницима. Шта ми, дакле хоћемо, да повећамо извоз или увоз који се плаћа преко све већих задуживања?
Уствари, баш та задуживања држе динар на овом нивоу јер држава продаје овако, олако, добијене девизе да би затрпавала рупе у буџету. Копаш једну рупу да би затрпао другу или народски: Сеци уши, крпи д..е.

bg bg

pre 10 godina

te koji pisu takve nebuloze o realnom kursu prvo na sud pa onda verovatno u zatvor.

BiH, RS, ... imaju slabiju privredu od nas a kurs im stabilan.

Ovo je bankarska ujdurma.

miki

pre 10 godina

da da uvek je realni sto veci kurs, samo za koga je realan, za tajkune da sto vise zarade, mogu tako i da kazu da je realan oko 400-800 dinara. hvala Jorgovanki sto nas makar te bede spasava...

Mone

pre 10 godina

Što se mene tiče, može i na 500, mada će većina imati problem. Počeo sam da štedim kao Nemac od kad je Boža Đelić mahao penkalom, znao sam da na dobro ne može sa onim sjajem u očima i govorom o parama EU.
P.S. Jorgovanka radom demantuje ove "stručnjake". Evro je prošle godine u ovo doba bio 113, sad je 114. Plaćeni u evrima da se ne raduju - ako gazde shvate da je pala valuta i da je prosečna plata 100 evra, neće im plaćati više od 150. Videti Vebera i teoriju minimalnih zarada.

Gojko

pre 10 godina

Cinjenice govore u prilog ovog ekonomiste, jer sta radi danas NBS, stalno spusta referentnu stopu, kupuje devize, i tako salje signal svima da kupuju devize, jer ce dinar ponovo slabiti,a onda ce za novi pad dinara da okrive desavanja u okruzenju i druge tzv faktore.Sa ovim kursom od 114 za euro, salje trgovcima signal da ni ne pomislajaju da snize i jednu cenu, jer u cene ugradjuju kurseve od 118, cak i 120 za euro,a da je dinar ojacao, sto je i bilo normalno na ispod 110 za euro, trgovci bi morali da spustaju cene, ovako cekaju nove poteze NBS u decembru,ako NBs krene da spusta stopu ispod 10%, eto od januara svih visih cena, jer niza stopa, znaci sve slabiji dinar i inflaciju, to su radili i Jelasic i Soskic, zato je i dinar stalno slabio od 2008 za cak 50% je oslabio, jer se stopa spustala cak na 8%,a sta smo mi dobili, razorenu privredu,
nove nezaposlene i bankrote firmi i najvisu inflaciju u Evropi, iskljucivo zbog slabog dinara.Novi potezi NBs su potpuno identicni kao i ptethodnih celnika u NBs, cim se inflacija malo smiri, krenu doticni po medijima, da vrse pritisak na NBs da spusta stopu,, NBs to i ucini, dinar stalno slabi,a mi dobijamo nove vise cene, pljuste otkazi, i dobijaju se bankroti firmi,ako ta skola sa sve nizom ref.stopom nije bila dovoljna, pa sada to treba ponovo ciniti u buducnosti, to vodi u konacni bankrot firmi, gradjana i drzave, jer sa svakim padom dinara javni dug se samo uvecava. Apelujem na NBs da nikako ne spusta referentnu stopu.

neko

pre 10 godina

@goran laik

Sve ove zemlje imaju daleko manju inflaciju ovih 10 godina i sto je najbitnije imaju daleko manju javnu potrosnju nego mi.

Narocito Bugarska i Makedonija.

Slobodan

pre 10 godina

(Miki, 25. novembar 2013 18:41)
Problem je sto evre koji se ubacuju u sistem ne zaradjujemo nego imamo desetine milijardi duga. Da nema tog inputa koliko bi vredeo dinar? Ajde ponovo izracunaj pomocu svoje formule.

Vladimir

pre 10 godina

@Render

Povecan izvoz je posledica inflacije koja je dovela do rasta cena izvoznih dobara kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nije doslo do povecanja realnog izvoza u robi i uslugama. A da je cak i tako veci izvoz ne znaci nuzno jacanje dinara u odnosu na evro. Razlog tome je sto traznja za dinarom ne zavisi samo od izvoza, a i ponasanje NBS je jako vazno koja svojim merama utice na kurs. Da li je to pozitivno ili negativno po privredu zavisi iz kog ugla se gleda jer kada dinar slabi to potstice izvoz, dok jacanje dinara povecava profite izvoznika.
U svakom slucaju onaj ko je lupio ovu racunicu da je bilo ko na svetu mogao da izracuna realnu vrednost vrednosti 117 je Ajnstajn. Svako ko se bar malo bavi temom ekonomske stabilnosti zna da ovako definisan "realan" kurs ne postoji. Na kurs utice hiljadu i jedna promena u novcanim tokovima, u privredi kao i na finansijskim trzistima. Kurs nije prost odnos privreda, jer da jeste Srbija bi bila Japan a nas standard japanski, jer dinar je jaci od jena.

Dejan C.

pre 10 godina

Zorice, KM u BiH ima "stabilan" kurs zato što je fiksiran prema nemačkoj marci, pa je 1 KM = 1 DM. Pošto više nema DM, KM je fiksiran prema EUR na vredonost od dana prelaska na novu valutu, tj. blizu 2.

Goran

pre 10 godina

NBS ima nameru da dodatno rusi dinar,a to se jasno vidi po opet sve nizoj referentnoj stopi, i cak kupuje devize na trzistu, kako bi u buducnosti ponovo dinar samo slabio. I to ce dovesti do konacnog bankrota mnogih firmi koja i sa ovim kursom od 114 dinara za euro idu ka propasti, sto ce dovesti opet do novih nezaposlenih ljudi.Ako se hitno dinar ne ojaca na maksimum 110 za euro, rast svih cena ce se samo nastaviti,a ovi dusebriznici, koji ponovo licitiraju sa nivoom kursa od 150 za euro, su neprijatelji ove zemlje, jer svesno i namerno sire paniku medju ljudima, i teraju ih da sve dinarske viskove umesto u dinarsku stednju i potrosnju dobara,da stalno kupuju devize, sto i jeste cilj ovih dusebriznika,i to je pritisak na finansijska trzista jer zapravo to obara dinar, upravo ta psihologija, kad neko ne trepnuvsi,bez ikakvog ekonomskog utemeljenja stalno govori, kako je ovo danas kao tzv jak dinar pa ga treba ponovo rusiti, sramota zaista.

Mirko

pre 10 godina

"nemac sa 2000 eur prosecnom platom je konkurentan kada izvzi svoj proizvod a ti sa platom radnika od 150 eur nisi, kako, zasto, problem sa precenjenim dinarom, ne bih rekao... ?!"


Mislim da u tome i jeste problem, jer ... lično ne mogu da poverujem da taj nemac može da bude u plusu sa takvim i tolikim troškovima.

Ne znam o čemu se radi, ali kakvu god kalkulaciju bilo kakve proizvodnje ovde i u Nemačkoj da izvedem, ništa se tu ne uklapa. Jednostavno ovo naše još i izađe na realno, ali to tamo jednostavno ne može ni sa pola od tih troškova da bude ni blizu realnog. Računicu izvodim za jednostavne stvari koje proizvodimo i mi i oni.

U teoriji

pre 10 godina

A kako mogu da cene da je realan evro 150 din.?Ili oni to tako odokativno.Realno je da se napravi fiksni kurs makar i od npr.125 din. za eu.Bar cemo makar prestati da uvozimo nepotrebne stvari a samim tim i privreda ce da zivne.Interesuje me vase misljenje on fiksnom kursu?

Savet

pre 10 godina

@(deviza nema dovoljno, 25. novembar 2013 19:56), ako vama gastarbajterima ne odgovara kurs dinara/eura u Srbiji, sto niste pokusali da zamenite eure tamo odakle ste dosli? Ko zna, mozda vam banke u Nemackoj daju i 300 ili 500 dinara/1 euro ili koliko vec vi mislite da je realno?!

Dragan

pre 10 godina

Voleo bih da mi ti "eksperti" objasne na cemu baziraju ocekivanje da ce traznja za ovom valutom od strane stanovnistva i od strane jos vise dekintirane privrede toliko da poraste da bi realni kurs mogao da bude 150 rsd/euro?! Tradicionalno u decembru i januaru ponuda strane valute je najveca a traznja je najmanja, a to moze samo da prouzrokuje rast kursa dinara. Sasvim je drugo pitanje koliko dugo taj rast moze potrajati.

VALUTA JE OBRAZ DRZAVE

pre 10 godina

Ovo su prvi put izneli u javnost koliko je novca otislo za odbranu kursa.
Sta je sve moglo da se uradi stim novcem?
Da su imalo pametni kao sto nisu,trebali su podlogu u zlatu promenuti evrom.
Normalno kad je cena zlata niska,na primer kao trenutno.
Ustedeli bi mesto guvernera, narodnu banku , stampariju na topcideru itd.

PS.i da kazemo jednom zauvek good bye DINAR

Megalomanijak

pre 10 godina

Ovde sam pročitao dosta raznih komentara, a najbolji je taj kako treba dinar da bude što slabiji da bi naša privreda bila konkurentna. Znači, radnike ćemo plaćati bananama, oni će za te banane jedva moći da prežive i tako ćemo podstaći domaću privredu. Istovremeno možete da zaboravite na putovanje u bilo koje inostranstvo jer će vam za jedan hamburger u Segedinu trebati pola mesečne plate. Doduše to smo sve već imali pod Slobom, ali stasale su nove generacije glasača, pa što ne bi opet tako? A ako se neko drzne da ipak putuje preko, naplatićemo mu 100 maraka za izlazak iz zemlje i tako dodatno popuniti budžet. I to smo imali pod Slobom i Acom, pa što ne bi opet? Realno, za svojih 150 evra ću moći samo jako da se šutnem u zadnjicu.

Vlada

pre 10 godina

Pre formiranja vlade su predviđali 120, nakon formiranja (6 meseci kasnije) 108, a on varirao između 112 i 117. Dakle, realan kurs je jedno (koliki je realan govori inflacija), a plan države je drugo. Rezerve su još uvek velike i država može da kontroliše kurs, ali se postavlja pitanje do kada ćemo ovako. Kad izvori presuše...

realno

pre 10 godina

Kriza u Evropi i rat u Siriji uticala je da ECB poveća ukupnu masu evra u opticaju i time poveća realnu inflaciju u EU, što bi trebalo da utiče deflatorno na kurs dinara. Naša ekonomija se više oslanja na stabilnije ekonomije kao PRC RUS i UAE, tako da bi realna procena kursa bila 50 evra za jedan dinar. Sadašnji kurs jedino odgovara izvozničkom lobiju i spekulantima. Realno je samo ono što vidimo, sve ostalo je spekulacija i pitanje je zašto neko plasira informaciju koja može uticati naa tržište.

Render

pre 10 godina

@Bata

zasto ne bi moglo da jedne godine dinar bude jaci od evra? zasto za praznike dinar ojaca - kada se masovno prodaju evri a kupuju dinari? ove godine izvoz je znatno povecan. s tim u vezi dinar bi, eventualno, mogao da bar privremeno ojaca, tako da se tih 3-5% pokriva.

Обрад Крљачић

pre 10 godina

Не верујем да страним инвеститорима одговара јак динар. Пре ће бити да је супротно - реалан, много нижи, курс динара смањује њихове трошкове у Србији тј. више им се исплати да тамо праве фабрике.
За запослене то је такође добро ако су им плате везане за евро а многима јесу.
Штета што се новинари и ти вајни стручњаци не труде да мало више објасне како функционишу финансије. Судећи по већини коментара то је неопходно потребно.

beli listic

pre 10 godina

@Sarajevo

Cim postoji trgovinski deficit (ili suficit) znaci da domaca valuta mora da slabi (jaca) jer raste traynja (opada) za stranom valutom. Kolko ja znam u Bosni se to brani intervencijom naordne banke prodajom Eura na trzistu (da bi se izjednacila ponuda i traznja). E sad, pitanje je kolko ce to da traje...

Dejan

pre 10 godina

Utvrditi fiksni kurs dinara u odnosu na evro kao što je to u Bosni. Braniti ga deviznim rezervama koje su deponovane u Narodnu banku i ne diraju se, ukoliko se pojavi manjak postupiti kao u šerijatskim državama. Onda bi lepo živeli i pružali se onoliko koliko mogu, a ne bi svoj lopovluk pokrivali mahinacijama sa kursom.

Fiksni kurs dinara ne odgovara samo muljatorima. Govore nam da bi se država raspala i da bi se pojavilo neviđeno siromaštvo. Pa kad može Bosna već 15 godina da opstaje sa fiksnim kursom, a da se ne lažemo i dalje ima mnogo slabiju privredu od Srbije, što ne bi mogli i mi?

Ali tada bi se o tokovima novca morao voditi mnogo više pažnje i sa njim bi se trebalo postupati odgovorno, što bagri naravno ne odgovara. Nisu navikli da žive od svog rada, pa onda svoje privatne bahanalije i nesposobnost sakrivaju kroz malverzacije sa kursom i razne kredite koje ovaj napaćeni narod ima da otplaćuje vekovima.

Vreme je da nauče da ako imaš 100 dinara taj dan ima da jedeš hleb i paštetu, eventualno i za šolju jogurta da pretekne, a o kavijaru će razmišljati kada dođu bolja vremena!

Išbrebando

pre 10 godina

Čim je dinar malo stabilan odmah se oglase portparoli uvozničkog lobija da nam održe predavanje koliko bi stvarno trebalo da vredi.

Da je kurs danas 150 rekli bi da treba da je 200-250.

Ovo se zove pumpanje inflacionih očekivanja, a pošto inflaciona očekivanja imaju određeni uticaj na inflaciju, ovakvim tipusima su na Zapadu odavno zapušena usta. Zato je i ova (za Srbiju) mala inflacija od 5,5% god. i dalje najveća u Evropi.

sava

pre 10 godina

када је евро у србији био 60 дин,ја сам га у италији плаћао 150 а то је било пре 10 година...

Dejan

pre 10 godina

Nisam ekonomista, ali sam I ja mogao "pogoditi" da će sada evro da skoči I to slučajno uvek pred Božićne I Novogodišnje praznike,slučajnost?
Ili je možda izvoz povećan baš sad?

Gojko

pre 10 godina

Cinjenice govore u prilog ovog ekonomiste, jer sta radi danas NBS, stalno spusta referentnu stopu, kupuje devize, i tako salje signal svima da kupuju devize, jer ce dinar ponovo slabiti,a onda ce za novi pad dinara da okrive desavanja u okruzenju i druge tzv faktore.Sa ovim kursom od 114 za euro, salje trgovcima signal da ni ne pomislajaju da snize i jednu cenu, jer u cene ugradjuju kurseve od 118, cak i 120 za euro,a da je dinar ojacao, sto je i bilo normalno na ispod 110 za euro, trgovci bi morali da spustaju cene, ovako cekaju nove poteze NBS u decembru,ako NBs krene da spusta stopu ispod 10%, eto od januara svih visih cena, jer niza stopa, znaci sve slabiji dinar i inflaciju, to su radili i Jelasic i Soskic, zato je i dinar stalno slabio od 2008 za cak 50% je oslabio, jer se stopa spustala cak na 8%,a sta smo mi dobili, razorenu privredu,
nove nezaposlene i bankrote firmi i najvisu inflaciju u Evropi, iskljucivo zbog slabog dinara.Novi potezi NBs su potpuno identicni kao i ptethodnih celnika u NBs, cim se inflacija malo smiri, krenu doticni po medijima, da vrse pritisak na NBs da spusta stopu,, NBs to i ucini, dinar stalno slabi,a mi dobijamo nove vise cene, pljuste otkazi, i dobijaju se bankroti firmi,ako ta skola sa sve nizom ref.stopom nije bila dovoljna, pa sada to treba ponovo ciniti u buducnosti, to vodi u konacni bankrot firmi, gradjana i drzave, jer sa svakim padom dinara javni dug se samo uvecava. Apelujem na NBs da nikako ne spusta referentnu stopu.

majself

pre 10 godina

Globalno trziste valuta je apsolutno slobodno i likvidno. Da evro realno vredi 150 dinara, kurs bi bio 150 dinara za evro. Ovakve gluposti iz naslova mogu da pricaju samo "ekonomski analiticari" koji su osnovali svoje institute jer niko drugi nije hteo da ih zaposli...

MM

pre 10 godina

Cilj fingirane depresijacije je da se potpuno obezvrede plate radnika, te da primamo 100 do 150 evra mesečno. Ako nije tako, molim da me ti stručnjaci koji to podržavaju razuvere i kažu koja je korist od cele stvari (za narod i državu, a ne za strane investitore), pogotovu ako se zna da je na odbranu kursa ove godine potrošeno toliko malo i da je pokrivenost uvoza izvozom nikad veća i ima tendenciju daljeg rasta.

123

pre 10 godina

Zar nije logicno da kad se poveca izvoz i odnos izvoz/uvoz, da je domaca valuta stabilnija, tj da manje SLABI, te je manje treba i braniti?
Lakse je braniti 114 din kad je pokrivenost uvoza izvozom 75% nego kad je 50%.

A sta dobijamo "mi" sa realnijim kursom dinara? Pa zavisi koji smo to "mi". Ja se recimo bavim izvozom pameti u inostranstvo, a zauzvrat unosim devize u zemlju i trosim ih u srpskoj privredi. Takvima odgovara da dinar ima REALNU vrednost a ne vestacki ojacanu, posebno ne za 40%. Odgovara im jer za novce koje zarade dobiju vise dinara. Meni je bolje da za 1000eur dobijem 150000 din nego 114000.

Dok imas i one koji se bave uvozom jeftinih igracaka i tekstila, ili tajvanskih patika pa ih prodaju u Srbiji - njima recimo odgovara da je dinar vestacki ojacan, jer oni onda robu kupe napolju za 10 eur, a prodaju je u Srbiji za 20eur. Da je dinar 150, oni bi to prodali u Srbiji za 3000din, a ovako - danas ga prodaju za 2300 din, sto ce lakse ostvariti. To znaci da je u Srbiji povoljnija uvozna roba, jer je dinar precenjen.

Dakle, "mi" samo treba da odlucimo - da li cemo da podsticemo one koji iznose novac iz zemlje, a unose strane proizvode ili ove koji unose novac u zemlju a izvoze svoje znanje i/ili rad.

I naravno - ima jos jedna grupa onih kojima odgovara "jak" dinar - to su oni koji su se zaduzili u proslosti, vezano za stranu valutu i sad bi normalno hteli da vrate sto manje novca.
Treba doduse misliti da ima i onih koji ce se TEK zaduziti.

Voja

pre 10 godina

Ocene su realno iznete.Međutim,kada prenosite pisanje dnevnih novina Danas,molim da izvršite ispravku i da prenesete da je ocenu dao svetski priznati ekonomista Dr Dejan Jovović.

deviza nema dovoljno

pre 10 godina

(Goran, 25. novembar 2013 17:43)

To sto vi pisete vazi radnike /neradnike/ zaposlene u administraciji koji malo ko zaradi primljene pare.Pitaj se kako je nama sto donosimo eure teskom mukom zaradjene i budemo prinudjeni ih vama prodamo bud zasto.Vidite da se euro menja samo da bi se jelo, sve vam je stalo, ne mozete da zavrsite ni jednu zgradu, a uskoro ce vam uvoz biti tako smanjen da cete se cuditi sta vas je snaslo, zato sto nema dovoljno deviza a vi hocete da ih kupite po 50% nizoj ceni, neznam kako ce te tako prikupiti dovoljno za servisiranje drzave i njenih dugova.

ja

pre 10 godina

Sutra da ode kurs na 150, cene bi nakon toga skočile 30%, a dotični bi izračunao da je sada realni kurs 200, i tako unedogled... Najvišu inflaciju u Evropi imamo upravo zato što imamo valutu koja najviše depresira u Evropi. S ovakvim ekonomistima, nije čudo što smo tu gde smo.

More dosta mi vas je više

pre 10 godina

Ekonomija je najneegzaktnija nauka i ekonomisti su najčešće čisti teoretičari. Ti koji tvrde da je realna vrednost EUR 150 din neka mi se jave. Prodaću im evre po 125 pa neka zarade na razlici. Aj zdravo.

dpl.ing

pre 10 godina

@More dosta mi vas je više, 25. novembar 2013 13:31
Ekonomija je najneegzaktnija nauka i ekonomisti su najčešće čisti teoretičari. Ti koji tvrde da je realna vrednost EUR 150 din neka mi se jave. Prodaću im evre po 125 pa neka zarade na razlici. Aj zdravo.

Ekonomija nije nauka vec pisarski zanat,saleterski,prema to egzaktna ne moze postojati.
Istovetan nacin pljackanja jeste Inflacija i deflacija.Tako drzava puni budzet za koji je zaduzena NBS.Vi egzaktno nemate pojma ni budzet da sracunate(dakle naj osnovnije racunske operacije),a racunate kurs) :-)
BDP kad racunate na sve gradjane,a kad racunate prosek plata to radite uracunavajuci samo zaposlene,a morali bi ste racunati i nezaposlene pa bi ste imali onda stvarni prosek zarada.
Manipulacije da 100 radnika prima 20 000 dinara platu,vi otpustite 75 radnika a ovim 25 povecate plate za 2000 tvrdite kako ima rast zarada a zarada u stvari nema.
Dakle digitron je ekonomija,a ne filozofija.Fiksiraj kurs pa ces videti gde smo a to podrazumeva da neces moci kao ekonomista da manipulises i zavlacis nikome pare u dzep.
Kur moze biti i 1000 za evro,moze biti 10,stvar dogovora(fiksan,inflacija,deflacija),a nikakvog medjunarodnog faktora.
Zaustavljanje inflacije je dokazao Avram 94 godine,prema tome dabome

Goran

pre 10 godina

NBS ima nameru da dodatno rusi dinar,a to se jasno vidi po opet sve nizoj referentnoj stopi, i cak kupuje devize na trzistu, kako bi u buducnosti ponovo dinar samo slabio. I to ce dovesti do konacnog bankrota mnogih firmi koja i sa ovim kursom od 114 dinara za euro idu ka propasti, sto ce dovesti opet do novih nezaposlenih ljudi.Ako se hitno dinar ne ojaca na maksimum 110 za euro, rast svih cena ce se samo nastaviti,a ovi dusebriznici, koji ponovo licitiraju sa nivoom kursa od 150 za euro, su neprijatelji ove zemlje, jer svesno i namerno sire paniku medju ljudima, i teraju ih da sve dinarske viskove umesto u dinarsku stednju i potrosnju dobara,da stalno kupuju devize, sto i jeste cilj ovih dusebriznika,i to je pritisak na finansijska trzista jer zapravo to obara dinar, upravo ta psihologija, kad neko ne trepnuvsi,bez ikakvog ekonomskog utemeljenja stalno govori, kako je ovo danas kao tzv jak dinar pa ga treba ponovo rusiti, sramota zaista.

U teoriji

pre 10 godina

A kako mogu da cene da je realan evro 150 din.?Ili oni to tako odokativno.Realno je da se napravi fiksni kurs makar i od npr.125 din. za eu.Bar cemo makar prestati da uvozimo nepotrebne stvari a samim tim i privreda ce da zivne.Interesuje me vase misljenje on fiksnom kursu?

Savet

pre 10 godina

@(deviza nema dovoljno, 25. novembar 2013 19:56), ako vama gastarbajterima ne odgovara kurs dinara/eura u Srbiji, sto niste pokusali da zamenite eure tamo odakle ste dosli? Ko zna, mozda vam banke u Nemackoj daju i 300 ili 500 dinara/1 euro ili koliko vec vi mislite da je realno?!

burazer

pre 10 godina

Nazalost nemamo izvoz da bi imali cime da odrzavamo jak dinar, nego samo topimo devizne rezerve, a nas precenjeni dinar tera investitore drugde, a s'obzirom da drzava tera domace kompanije u bankrot. nema ko da vise proizvodi, a treba nam to, domaca proizvodnja pod domacim vodjstvom, zato cemo se zaduzivati kod svakog rebalansa budzeta dok nam i to ne ukinu, a onda ce redom sva drzavna imovina da postane tudja i postacemo robovi u sopstvenoj zemlji. Sansa postoji u potcenjesti a ne precenjenosti valute, ali nazalost to bi bila radikalna promena za nase funkcionisanje, tako da je i to jedan od propustenih vozova post 5o oktobarske Srbije, koja sada vise lici kao jos jedna velika i skupa laz

Miki

pre 10 godina

Kakva je to prica o nerealnom kursu? Zna li ikao od tih "strucnjaka" sta je i kako se formira kurs? Kurs se formira iz dana u dan kupovinom i prodajom deviza, EUR/Dinar. Ima li neko problema da kupi trenutno evro po 114? Nema problema. Da nema evra u opticaju onda bi neko trazio za njih ocas posal 120, pa sutra 130 itd. dok se ne uspostavi novi pravi nivo. Ovde je za 1 godinu ukupna razlika intervencije narodne banke bila oko 60 miliona EUR, sto je smesna razlika i govori o tome da kurs ne bi bio 114 din za eur, vec 114,5 dinara za eur da nije "branjen". To je toliko prosta matematika da bi svima trebala da je jasna. Pa cak i da je branjen sa recimo 2 milijarde evra razlike u toku cele godine, "svukli" bi ba na 100-105 dinara i to bi u tom trenutku bio realan kurs. Nama je uz tako smesan nivo "odbrane" na godisnjem nivou od 60 miliona on ocigledno realno na nivou 114-115 dinara. Dokle god "drzava" ne trosi devizne rezerve da bi "branila" neki nivo (u ovom slucaju 114) to znaci da je realni kurs 114.

realno

pre 10 godina

Kriza u Evropi i rat u Siriji uticala je da ECB poveća ukupnu masu evra u opticaju i time poveća realnu inflaciju u EU, što bi trebalo da utiče deflatorno na kurs dinara. Naša ekonomija se više oslanja na stabilnije ekonomije kao PRC RUS i UAE, tako da bi realna procena kursa bila 50 evra za jedan dinar. Sadašnji kurs jedino odgovara izvozničkom lobiju i spekulantima. Realno je samo ono što vidimo, sve ostalo je spekulacija i pitanje je zašto neko plasira informaciju koja može uticati naa tržište.

Bojan

pre 10 godina

Sudeci po komentarima vidi se da narod pojma nema zasto je potrebno da dinar bude slabiji. Narod gleda samo trenutno stanje, bez ikakve vizije i smisla za ekonomiju. To je politicarima super i zato drze evro tako nisko, da narod ne bi panicio (jer ce ih skok podsetiti na 90-e).

Ja se bavim za sada manjim izvozom i nakon sto potrosim evre na hranu, odecu itd. mislite da mogu nekog da zaposlim (ranije sam mogao), da prosirim posao? Sa tim novcem mi se vise isplati da zivim u drzavi EU.

mf

pre 10 godina

eh ti bankari, jedino sto umeju je da navode vodu na svoju vodenicu....verovatno zato sto ce se pola banaka zatvoriti kad stabilnost preovlada i ne bude prostora za spekulacije

realan

pre 10 godina

zabraniti komentare 'strucnjaka'...razumeju se u makroekonomiju koliko i svaki prosecan Srbin. narodu je bitna ova borba da evro ostane gde jeste jer su svi svesni da plate nece pratiti ove promene....

Goran

pre 10 godina

Dosta vise sa tom pricom o "realnom" kursu. Ocigledno je da nekog zulja stabilan kurs i da zeli da sada narod u panici prodaje dinare i kupuje devize. Njima je sad realan 150 din, a ako i kad bude 150 onda ce se javiti sa "realnim" 180 i tako u nedogled.

sasa

pre 10 godina

pre jedanaest godina kad sam uveo plin evro je bio oko 60 a plin 22.66 podeljeno sa 22 je 2.7 kad se to pomnozi sa 85 koliko je sada dobije se 230 din.realno.

Dunster

pre 10 godina

I dalje se zalažem da se uvede cenzura na glupost.
Pa da na sajtu B92 izađe ovakav članak sa ovoliko ekonomskih gluposti i nepravilnosti u analizi i bez ikakvog cilja, ne mogu da verujem.
Pa to je kao da tvrdite da je otkriven novi dekadni sistem koji ima recimo 7 brojeva.
Kvalitet novinskih tekstova iz ekonomije, koje objavljujete, mora imati bar neke naučne osnove iz ekonomije inače bi evro mogao da vredi i 200,oo dina i 80,oo dinara jer nije problem to napisati nego obrazložiti i argumentima i činjenicama dokazati. Takođe članak treba da ima cilj. Šta je cilj ovde zaista ne mogu da shvatim. Sad izgleda da nije dobro što je dinar stabilan već to "neko iz inostranstva šteluje" pošto mu to odgovara. I eto tako sad stabilnim dinarom žele da - nas - pametne srbe osiromaše još više.
B92 mora da podigne prag na glupost.

deda ekonomista

pre 10 godina

evo, ja kažem: realan kurs dinara je 200 za evro! i baš me briga da objašnjavam zašto i na osnovu čega, važno mi je da se pojavim u medijima sa ovakvom konstatacijom, kao i ovi koji to najavljuju!

uk

pre 10 godina

Sa kursom od 150 cemo i zvanicno postati evropska no1 banana drzava uz Albaniju sa prosecnom platom od 100/150eur. Onda ce da pohrle strani investitori i da pozaposljavaju vas, vase supruge i prijatelje za po 100 evrica i sve ima da cveta a nasi izvnoznici ce da osvoje trzista evrope i amerike...

Svi spominju izvoz, koji bre izvoz sta bre to Srbija ima da izvozi, zastarela industrija, prevazidjeni procesi proizvodnje i organizacije, korupcija, sa trenutnim stanjem privrede i drustva, sa kursom od 150 ili 110 isto nam se pise...
Onaj ko ima dobar i konkurentan proizvod, njemu je i sadasnji kurs dobar i ostvarauje dobar izvoz, fijat, nis, nektar, sw firme... nisam citao da se neko od njih javlja kako je kurs precenjen...

Ako izvoznik kuka sto sa najjeftinijom radnom snagom u evropi i najjeftinijim energentima i sirovinama ne moze da bude konkurentan, onda tu nije problem u dinaru vec u izvozniku, nemac sa 2000 eur prosecnom platom je konkurentan kada izvzi svoj proizvod a ti sa platom radnika od 150 eur nisi, kako, zasto, problem sa precenjenim dinarom, ne bih rekao... ?!

miki

pre 10 godina

da da uvek je realni sto veci kurs, samo za koga je realan, za tajkune da sto vise zarade, mogu tako i da kazu da je realan oko 400-800 dinara. hvala Jorgovanki sto nas makar te bede spasava...

Обрад Крљачић

pre 10 godina

Не верујем да страним инвеститорима одговара јак динар. Пре ће бити да је супротно - реалан, много нижи, курс динара смањује њихове трошкове у Србији тј. више им се исплати да тамо праве фабрике.
За запослене то је такође добро ако су им плате везане за евро а многима јесу.
Штета што се новинари и ти вајни стручњаци не труде да мало више објасне како функционишу финансије. Судећи по већини коментара то је неопходно потребно.

Ja

pre 10 godina

Stalno slušam kako dinar "realno" vredi mnogo manje nego što je kurs. Kada je kurs bio 60, "realno" je bio 80. Onda je kurs bio 85, a "realno" 110. Sve cifre se menjaju, a jedina REALNOST je da moja plata u dinarima "realno" vredi sve manje u evrima. Sve ostalo me ne zanima.

goran laik

pre 10 godina

ma nemoj realno? a koji je realni kurs makedonskog denara, bugarskog leva ili bosanske marke?
koliki je medjuinflacijski odnos ovih drzava i EU pa oni vec 20 godina imaju stabilne kurseve? da li je oni obaziru na to ili rade za dobrobit svojih gradjana?
bolje bi bilo da ti vajni ekonomisti koji unose nervozu i pometnju medju ljude nadju nesto konkretno da rade ako umeju i ne sviraju vise u frulicu ...

Render

pre 10 godina

@Bata

zasto ne bi moglo da jedne godine dinar bude jaci od evra? zasto za praznike dinar ojaca - kada se masovno prodaju evri a kupuju dinari? ove godine izvoz je znatno povecan. s tim u vezi dinar bi, eventualno, mogao da bar privremeno ojaca, tako da se tih 3-5% pokriva.

izgubis na mostu izgubis na cupriji

pre 10 godina

Vise puta vidjen scenario. Prvo se preko medija oglasavaju "strucnjaci" da saopste kako je dinar precenjen, zatim narod u panici krece da kupuje evro i na kraju dinar naprasno "ojacava" a narod taj skupo placeni evro kasnije prodaje za 10-20% manje dinara nego sto je za njega platio. Na taj nacin menjacnice i banke sisaju gradjane i kada im prodaju evro i kada ga ponovo otkupljuju. Kurs evra ce biti onakav kakav drzava naredi NBS i to u nasem slucaju nema nikakve veze sa uvozom, izvozom, monetarnom politikom ili bilo kojim ekonomskim parametrom te analize sumnjivih strucnjaka mozemo slobodno okaciti macku o rep.

oni koje ne zanima ni ne zasluzuju bolje

pre 10 godina

Stalno slušam kako dinar "realno" vredi mnogo manje nego što je kurs. Kada je kurs bio 60, "realno" je bio 80. Onda je kurs bio 85, a "realno" 110. Sve cifre se menjaju, a jedina REALNOST je da moja plata u dinarima "realno" vredi sve manje u evrima. Sve ostalo me ne zanima.
(Ja, 25. novembar 2013 12:53)
E bas zato sto te "ne zanima" (tebe i vecinu) nam i jeste ovako kako je. Vecinu ne zanima, vecina ne zna osnovne stvari, vecina je funkcionalno nepismena. Ljude ne interesuje privreda, tehnologija, ekonomija, pravo, ma nista, samo "zele" da bolje zive, "nadaju se", "veruju" itd. E takva masa je kao porucena za izrabljivanje od strane onih sa iole mozga, koje zanima bar nesto.

bg bg

pre 10 godina

te koji pisu takve nebuloze o realnom kursu prvo na sud pa onda verovatno u zatvor.

BiH, RS, ... imaju slabiju privredu od nas a kurs im stabilan.

Ovo je bankarska ujdurma.

Bata

pre 10 godina

Komentari na ovu vest pokazatelj koliko narod ne razume ekonomiju. Ako je na primer inflacija u evrozoni 2%, a u Srbiji 10%, a ako dinar u odnosu na evro oslabi samo 5% (a ne 8), onda je on za 3% precenjen. To se dešava više od decenije unazad, pa tako dinar i jeste precenjen za bar tridesetak posto. To održava standard gradjana, ali istovremeno čini našu privredu nekonkurentnom i još dublje nas uvlači i krizu.

Mone

pre 10 godina

Što se mene tiče, može i na 500, mada će većina imati problem. Počeo sam da štedim kao Nemac od kad je Boža Đelić mahao penkalom, znao sam da na dobro ne može sa onim sjajem u očima i govorom o parama EU.
P.S. Jorgovanka radom demantuje ove "stručnjake". Evro je prošle godine u ovo doba bio 113, sad je 114. Plaćeni u evrima da se ne raduju - ako gazde shvate da je pala valuta i da je prosečna plata 100 evra, neće im plaćati više od 150. Videti Vebera i teoriju minimalnih zarada.

Mirko

pre 10 godina

"nemac sa 2000 eur prosecnom platom je konkurentan kada izvzi svoj proizvod a ti sa platom radnika od 150 eur nisi, kako, zasto, problem sa precenjenim dinarom, ne bih rekao... ?!"


Mislim da u tome i jeste problem, jer ... lično ne mogu da poverujem da taj nemac može da bude u plusu sa takvim i tolikim troškovima.

Ne znam o čemu se radi, ali kakvu god kalkulaciju bilo kakve proizvodnje ovde i u Nemačkoj da izvedem, ništa se tu ne uklapa. Jednostavno ovo naše još i izađe na realno, ali to tamo jednostavno ne može ni sa pola od tih troškova da bude ni blizu realnog. Računicu izvodim za jednostavne stvari koje proizvodimo i mi i oni.

VALUTA JE OBRAZ DRZAVE

pre 10 godina

Ovo su prvi put izneli u javnost koliko je novca otislo za odbranu kursa.
Sta je sve moglo da se uradi stim novcem?
Da su imalo pametni kao sto nisu,trebali su podlogu u zlatu promenuti evrom.
Normalno kad je cena zlata niska,na primer kao trenutno.
Ustedeli bi mesto guvernera, narodnu banku , stampariju na topcideru itd.

PS.i da kazemo jednom zauvek good bye DINAR

Dragan

pre 10 godina

Voleo bih da mi ti "eksperti" objasne na cemu baziraju ocekivanje da ce traznja za ovom valutom od strane stanovnistva i od strane jos vise dekintirane privrede toliko da poraste da bi realni kurs mogao da bude 150 rsd/euro?! Tradicionalno u decembru i januaru ponuda strane valute je najveca a traznja je najmanja, a to moze samo da prouzrokuje rast kursa dinara. Sasvim je drugo pitanje koliko dugo taj rast moze potrajati.

beli listic

pre 10 godina

@MM Evo jednostavnog objasnjenja zasto privredivodgovara slab dinar. Recimo da proizvodis vino u Srbiji i da te ono kosta 100 dinara (troskovi su u domacoj valuti) i da ga izvozis za 1 eur. Sada dobijas za njega 114, a da je odnos 150 za 1 eur dobijao bi 150. Isto tako proizvodi koje uvozis za jedan euro bi kostali znatno skuplje, opala bi traznja, smanjio se deficit. Malo izgiglaj, videces da se sve ozbiljne narodne banke (Kine, Japana, Svajcarske...) utrkuju da smanje vrednost svoje valute, jedino je mi vestacki drzimo kako bi politicari mogli da se hvale da su nesto uradili... Problem jeste sto su stambeni krediti u evrima (i ja ga imam), ali daleko je veca steta od jekog nego od slabog dinara (budimo realni i probajmo da stavimo licne interese po stranu...)

PS nikako mi nije jasno zasto stranim investitorima odgovara jak dinar, kad investiraju u evrima, a troskovi su u dinarima

gvinetu poltron

pre 10 godina

kada je kurs bio stabilan na 80-90 din za evro, pricali su da je realan 120. evo nas na njemu. sve je propalo, a kurs je podrivao ekonomiju. sada je realan 150? samo ne znam kako. da ljudi rade za kikiriki? zasto da ne bude 250? ili 825? jedna plata 3 bureka, jogurt i 5 piva.

Bankar, Suisse

pre 10 godina

Svi veliki uvoznici robe siroke potrosnje racunaju Evro 150 dinara. To je prava vrednost. Kada se pogleda kurs dinara prena stabilnim valutama na medjunarodnom bankarskom trzistu koje pismen lako ce da dodje do cifre od150 dinara.

Neko ovde napisa fiksni kurs. Fiksni kurs se nalazi u zemljama sa niskom inflacijom i stabilnom ekonomijom.Nekada pre uvodjenja evra u Austriji je siling prema DM bio 7:1.Svajcarska danas ima limitiran kurs prema Evru sa mogucnosti fluktacije od 5% navise ili nanize. Velika Britanija ima relativno fiksni kurs prema USD

DeDa

pre 10 godina

Hajde da se kladimo da ce kurs do nove godine pastiispod 114 a u januaru ce se pribliziti i 113 a mozda ode i ispod. Mozda ja nisam neki ekonomski strucnjak ali nisam od juce.

neko

pre 10 godina

...to su radili i Jelasic i Soskic, zato je i dinar stalno slabio od 2008 za cak 50% je oslabio, jer se stopa spustala cak na 8%,a sta smo mi dobili, razorenu privredu,
nove nezaposlene i bankrote firmi i najvisu inflaciju u Evropi, iskljucivo zbog slabog dinara...
(Gojko, 25. novembar 2013 18:46)

Dok je nama 8% "samo" za referentnu kamatnu stopu bicemo ubedljivo najnerazvijenija zemlja u Evropi.

Idemo nezadrzivo ka dnu.

Najbolje da referentna kamatna stopa bude 100% u trenutku kada je 0% u SAD, u Evrozoni 0,25%.

I ovako smo potpuno nekonkurentni. Jedino jeftina radna snaga odrzava neku konkurenciju, jos treba da pogorsamo uslove, jer su ovi "fenomenalni".

Vladimir

pre 10 godina

@Render

Povecan izvoz je posledica inflacije koja je dovela do rasta cena izvoznih dobara kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nije doslo do povecanja realnog izvoza u robi i uslugama. A da je cak i tako veci izvoz ne znaci nuzno jacanje dinara u odnosu na evro. Razlog tome je sto traznja za dinarom ne zavisi samo od izvoza, a i ponasanje NBS je jako vazno koja svojim merama utice na kurs. Da li je to pozitivno ili negativno po privredu zavisi iz kog ugla se gleda jer kada dinar slabi to potstice izvoz, dok jacanje dinara povecava profite izvoznika.
U svakom slucaju onaj ko je lupio ovu racunicu da je bilo ko na svetu mogao da izracuna realnu vrednost vrednosti 117 je Ajnstajn. Svako ko se bar malo bavi temom ekonomske stabilnosti zna da ovako definisan "realan" kurs ne postoji. Na kurs utice hiljadu i jedna promena u novcanim tokovima, u privredi kao i na finansijskim trzistima. Kurs nije prost odnos privreda, jer da jeste Srbija bi bila Japan a nas standard japanski, jer dinar je jaci od jena.

beli listic

pre 10 godina

@Sarajevo

Cim postoji trgovinski deficit (ili suficit) znaci da domaca valuta mora da slabi (jaca) jer raste traynja (opada) za stranom valutom. Kolko ja znam u Bosni se to brani intervencijom naordne banke prodajom Eura na trzistu (da bi se izjednacila ponuda i traznja). E sad, pitanje je kolko ce to da traje...

Dragan

pre 10 godina

Sama ova vest obara vrednost dinara, zamislite da zbog ove vesti hiljade ljudi pocne da kupuje devize pre praznika i samim tim obori vrednost dinara jer ce zbog velike potraznje biti manje deviza.

Branko Von Beca

pre 10 godina

Ne može ovaj cirkus od 2000-te da prođe bez 6 oktobra, pa to ti je...
Defile "kojekakvih" preko narodne grbače koji su mudro zaključčili da kao i predhodnici iz 90-ih mogu da rade šta hoće ,a da prođu nekažnjeno.
Samo ovog puta , ne bio im u koži...

Porucnik Drebin

pre 10 godina

"Pojedini ekonomisti" ne bi znali ni STR da vode a kamoli nešto veće i ozbiljnije.
Da je 2008. neko od ovih ekonomista predvideo šta će nas zadesiti, možda bi im poverovao u prognoze (na čelu sa M. Dinkićem) ali sada ih treba slušati i uzimati za ozbiljno koliko i dugoročnu vremensku prognozu, koja je inače najavljivala lep i topao decembar...............

u7

pre 10 godina

Ako su u nasoj zemlji krediti indeksirani u evrima, onda nasa valuta nije dinar nego evro. Zemlje koje zele da pospese izvoz zato cesto obaraju svoju valutu (Kina kao najtipicniji primer) ali to kod nas nema smisla iz navedenog razloga.

Обрад КрљачићPZHYM

pre 10 godina

Коментатор 123 је потпуно у праву. Реална вредност динара, која је вероватно чак и мања од 150, одговара извозницима али не и увозницима. Шта ми, дакле хоћемо, да повећамо извоз или увоз који се плаћа преко све већих задуживања?
Уствари, баш та задуживања држе динар на овом нивоу јер држава продаје овако, олако, добијене девизе да би затрпавала рупе у буџету. Копаш једну рупу да би затрпао другу или народски: Сеци уши, крпи д..е.

Dejan C.

pre 10 godina

Zorice, KM u BiH ima "stabilan" kurs zato što je fiksiran prema nemačkoj marci, pa je 1 KM = 1 DM. Pošto više nema DM, KM je fiksiran prema EUR na vredonost od dana prelaska na novu valutu, tj. blizu 2.

Vlada

pre 10 godina

Pre formiranja vlade su predviđali 120, nakon formiranja (6 meseci kasnije) 108, a on varirao između 112 i 117. Dakle, realan kurs je jedno (koliki je realan govori inflacija), a plan države je drugo. Rezerve su još uvek velike i država može da kontroliše kurs, ali se postavlja pitanje do kada ćemo ovako. Kad izvori presuše...

Bobam

pre 10 godina

Jedino EPS nema razloga da brine da Evro bude i 300 din, zelenaske kamate na kamatu ce sve to da pokriju, jedino javno preduzece koje je zasticeno kao beli medved i moze da radi sta hoce a od ministarkinih preizbornih obecanja ostade samo sarena laza.

neko

pre 10 godina

Ljudi, ne znam odakle da pocnem, ali situacija je sledeca:

GDP po stanovniku 2012:
Slvk 17008
Rum 7939
Bug 7006
Mkd 4660
---
Srb 5309

Uzeo sam zemlje koje NISU prezaduzene i samim tim nisu u duznickom ropstvu.
Odnosno, moci ce da se razvijaju narednih 10 godina u sta cete se i sami uveriti.

Penzije u eur(2013)
--------
Slvk 400
Rum 170
Bug 150
Mkd 140
---
Srb 210

Slicno je sa platama u javnom sektoru ili jos gore. Drugim recima one su u Srbiji nerealne(finansiraju se iz zaduzivanja). Osim toga, ove nerealne plate i penzije pumpaju nas GDP(povecava se potrosnja). To navodi na zakljucak da bi nas realni GDP sa uskladjenom javnom potrosnjom bio oko 3500 USD najvise.

Radjene su razne analize koje ukazuju na to da penzije u Srbiji ne bi smele da budu vece od 100 evra.

Nije uzeto u obzir duznicko ropstvo koje Srbiji preti. To dodatno otezava situaciju. Zasto je dinar stabilan onda? Zbog previsoke referentne kamatne stope i velikog spoljnog zaduzivanja. Ali to nece moci trajno, jer sve to gusi domacu privredu.

Sve ove gore navedene zemlje imaju daleko nizu referentnu kamatnu stopu i daleko nize KAMATE u svojoj valuti zbog toga.
Sve gore navedene zemlje imaju rast GDP-a u 2013 i imace u 2014 i dalje.
Sve gore navedene zemlje imaju deficit manji od 3%.

Da li ce kurs biti 150? Mozda ce biti i 250. I to za jedan dan. To se zove bankrot i cini se neminovan.

Kasni se sa reformama mnogo i ovo sto se radi je mnogo kilavo.

neko

pre 10 godina

@magistar ekonomije

Makedonija ima deficit ispod 3% i dug od 20-ak posto.
Prosecna penzija je 140 evra, a plate u javnom sektoru su nize nego u privredi.

Zato Makedonija ima stabilan kurs, a benefit od toga ima privreda.

Ne cvetaju oni, ali je razlog nestabilna politicka situacija, a ne losa ekonomska politika.

Naprotiv, mnogo je bolja od nase.

Oni nece otici u duznicko ropstvo. To je sigurno.
Mi smo od sledece godine i zvanicno u duznickom ropstvu.

Изногуд

pre 10 godina

Ово је већ виђено, исти су и актери били када нам је прошли пут запржена чорба, само Слоба фали...

joker

pre 10 godina

Kad bi jedan evro kostao 150 din u Srbiji bi sve stalo i svi bi bankrotirali automatski, pod uslovom da se plata ne dize proporcionalno. Narod i sa ovom cenom evra jedva krpi kraj s krajem. Krediti se vise ne placaju na vreme i sad su veliki dugovi za struju, komunalije, da ne duzim i sa ovom cenom evra skoro je sve stalo.

misko zna

pre 10 godina

Kurs valute je kombinovana i slozena ekonomska kategorija. Strancima i tajkunima odgovara precenjen dinar, politicarima takodje jer su na jaslama napred spomenutih, ali domacoj privredi treba omoguciti potcenjen dinar da bi izvozila, rasla i zaposljavala. Narod moze priblizno oceniti vrednost dinara po uporedjivanju cena proizvoda u okruzenju, jer ne moze biti da mleko kosta 30 centi manje u nemackoj nego u srbiji kad su im vec kola ili televizori duplo jeftiniji.
Narod placa, njegovo je i pravo da se pobuni! Da trenutno stanje naroda nije "kilavo", dinar bi bio i preko spomenutih 150, svajcarski krediti bi zavrsili u zatvoru zajedno sa banksterima, a privreda bi rasla i zaposljavala i izvozila u gore spomenutu nemacku cak i mleko!
Setite se 1989 za primer.

Sarajevo

pre 10 godina

Meni uopšte nije jasno kako je kod nas u BiH Konvertibilna Marka već skoro dvije decenije na nivou nekadašnje Njemačke marke (1,95 prema Euru)? Ako neko zna, neka mi objasni...

magistar ekonomije

pre 10 godina

Stabilan kurs denara u Makedoniji nije odraz jake privrede, ali jeste odraz pravilnog razumevanja politike kursa u jednom malom, zavisnom privrednom sistemu. Bas taj fiksni kurs je razlog sto su njihove ekonomske performanse (bar za nijansu) bolje od nasih.

Saldzo

pre 10 godina

Meni uopšte nije jasno kako je kod nas u BiH Konvertibilna Marka već skoro dvije decenije na nivou nekadašnje Njemačke marke (1,95 prema Euru)? Ako neko zna, neka mi objasni...
(Sarajevo, 25. novembar 2013 15:16)

Fiksni kurs. Odatle i "konvertibilna" u imenu. Kurs KM je vezan za DM, tacnije danas za EUR. Narodna Banka BiH jednostavno mora da ima odredjeni nivo deviznih rezervi u EUR i ne sme da povecava kolicinu KM u opticaju da bi zadrzala kurs. Ako dostampava gotovinu, mora da obezbedi devize za pokrice i to je sve. Nas dinar su prakticno vezali za trzisnu vrednost EUR, koliko trenutno vredi evro i koliko ga ima u zemlji. Tacnije, kada dodju gastarbajteri preko leta i donesu devize dinar jaca jer ima vise EUR na trzistu, kada narod potrosi devize dinar slabi krajem godine ako drzava ne ubaci odredjenu kolicinu EUR na trziste. Zato i drzava intervenise sa prodajom i kupovinom evra kada hoce da stabilizuje kurs. Bankarska prevara, da inflacija dinara po potrebi "pojede" dugovanja drzave prema svojim dobavljacima, da se krpe rupe u budzetu vestackim jacanjem RSD posto su privredu unistili, a i da se malo "skine kajmak" iz drzavnog budzeta. Da se ne primeti koliko se zahvatilo, jer deo "pojede" inflacija. U BiH to ne moze jer je valuta nametnuta od medjunarodne zajednice posle rata i oni prate sta se desava. Kratko i jasno.

toma nocni vuk

pre 10 godina

Kad nema vise povoljnih kredita, ni plasmana obveznica (danas prodase sa 10% godisnje kamate, to bi jedva Kina vratila a ne mi), onda ostaje otpustanje gomile ljudi (stotina hiljada), prodaja zemlje i nekretnina (posto je to sve sto je ostalo) ili igranje s kursom.
S obzirom da ne smeju da otpustaju jer bi ih otpusteni skinuli s vlasti i odvojili od najdrazih fotelja, za zemlju i nesto nekretnina bas i nema kupaca (jos uvek, posto su cene velike, mada ce se to promeniti), ostaje igranje s kursom - prvo na 120, pa na 150, pa na 200, pa ko zna koliko. Mozda opet postanemo milijarderi kao 90-ih, sto da ne

Slobodan

pre 10 godina

(Miki, 25. novembar 2013 18:41)
Problem je sto evre koji se ubacuju u sistem ne zaradjujemo nego imamo desetine milijardi duga. Da nema tog inputa koliko bi vredeo dinar? Ajde ponovo izracunaj pomocu svoje formule.

Megalomanijak

pre 10 godina

Ovde sam pročitao dosta raznih komentara, a najbolji je taj kako treba dinar da bude što slabiji da bi naša privreda bila konkurentna. Znači, radnike ćemo plaćati bananama, oni će za te banane jedva moći da prežive i tako ćemo podstaći domaću privredu. Istovremeno možete da zaboravite na putovanje u bilo koje inostranstvo jer će vam za jedan hamburger u Segedinu trebati pola mesečne plate. Doduše to smo sve već imali pod Slobom, ali stasale su nove generacije glasača, pa što ne bi opet tako? A ako se neko drzne da ipak putuje preko, naplatićemo mu 100 maraka za izlazak iz zemlje i tako dodatno popuniti budžet. I to smo imali pod Slobom i Acom, pa što ne bi opet? Realno, za svojih 150 evra ću moći samo jako da se šutnem u zadnjicu.

sava

pre 10 godina

када је евро у србији био 60 дин,ја сам га у италији плаћао 150 а то је било пре 10 година...

Džoni

pre 10 godina

Fiksirajte kurs dinara u odnosu na evro pa ćemo znati na čemu smo! Pa ako treba neka bude i tih 150 ako je to to (ako već ne možemo da imamo evro kao zvaničnu valutu). Ali tada nastaje problem jer neće moći da se rade svakojake mahinacije kao do sada! Znaćemo onda stvarnu vrednost robe koju plaćamo i niko nas ne bi uveravao da cene moraju da skaču jer dinar slabi i za poskupljenja bi morali da se navode ozbiljni razlozi a ne nebuloze kao što rade sada!

Milos

pre 10 godina

Glavni problem je sto treba 80% ljudi u javnom sektoru treba otpustiti. Vecina ne radi nista a i od onih koji rade, rade beskorisne stvari. Ti ljude prime platu za to nista sto urade a to neko mora da finansira. Jer da neko nekom pokloni pare, te pare treba prvo zaraditi. To se odrzava tim Jorgovankinim kursom.

neko

pre 10 godina

@goran laik

Sve ove zemlje imaju daleko manju inflaciju ovih 10 godina i sto je najbitnije imaju daleko manju javnu potrosnju nego mi.

Narocito Bugarska i Makedonija.

Mlađen

pre 10 godina

Neobična je ta 'samoupravna' ekonomija koja se svodi na: inflacija --> devalvacija --> denominacija i u glavama je mnogih ljudi u Srbiji. Rado bih pogledao matematički model po kome se izračunava 'realan' kurs bilo koje valute i koji nam daje rezultat 150 dinara za evro, a zašto ne 250 pa da nam struja košta 2 evro centa a benzin manje 50 evro centi, plate da nam budu 50 evra, pa da razbijemo ceo svet tako 'konkurentni'. Nažalost, niko nam neće prodati benzin za 50 centi, a ni struju za 2 centa bez obzira na kurs.Ako bi veštački podigli evro dobili bi samo vioku inflaciju koja bi i 'novi kurs' vrlo brzo učinila nerealnim...i sve tako do hiper inflacije.

Dejan

pre 10 godina

Nisam ekonomista, ali sam I ja mogao "pogoditi" da će sada evro da skoči I to slučajno uvek pred Božićne I Novogodišnje praznike,slučajnost?
Ili je možda izvoz povećan baš sad?

Išbrebando

pre 10 godina

Čim je dinar malo stabilan odmah se oglase portparoli uvozničkog lobija da nam održe predavanje koliko bi stvarno trebalo da vredi.

Da je kurs danas 150 rekli bi da treba da je 200-250.

Ovo se zove pumpanje inflacionih očekivanja, a pošto inflaciona očekivanja imaju određeni uticaj na inflaciju, ovakvim tipusima su na Zapadu odavno zapušena usta. Zato je i ova (za Srbiju) mala inflacija od 5,5% god. i dalje najveća u Evropi.

...ali cene nismo menjali.

pre 10 godina

@izgubis na mostu izgubis na cupriji

Potpuno se slazem. Nikakve veze nemaju tu bili kakvi lobiji, sve to radi drzava, mada mislim da postoji jos jedan razlog: para vise nema i to nigde, novi ekonomski gurui su, doduse iskreno, rekli da je situacija ocajna i da moraju da otpustaju, ali se bojim da su se malo zaleteli i da su u medjuvremenu shvatili da bi otpustanje radi usteda u budzetu moralo da bude toliko veliko da bi njih same destabilizovalo (...da budem blag...). Zato se sada poseze za jedinim preostalim sredstvom a to je kurs. Ako to bude ovako kako pise u clanku onda prosecna plata nece biti 400E (a i to su bajke za malu decu) nego 25% manje, a oni ce da se hvale kako su sacuvali radna mesta u administraciji.
To vam je isto kao 90ih kad se Telekom zalio kako nije 10 godina dizao cene, samo je impuls na pocetku trajao 2 min a zatim 15 sec.

Dejan

pre 10 godina

Utvrditi fiksni kurs dinara u odnosu na evro kao što je to u Bosni. Braniti ga deviznim rezervama koje su deponovane u Narodnu banku i ne diraju se, ukoliko se pojavi manjak postupiti kao u šerijatskim državama. Onda bi lepo živeli i pružali se onoliko koliko mogu, a ne bi svoj lopovluk pokrivali mahinacijama sa kursom.

Fiksni kurs dinara ne odgovara samo muljatorima. Govore nam da bi se država raspala i da bi se pojavilo neviđeno siromaštvo. Pa kad može Bosna već 15 godina da opstaje sa fiksnim kursom, a da se ne lažemo i dalje ima mnogo slabiju privredu od Srbije, što ne bi mogli i mi?

Ali tada bi se o tokovima novca morao voditi mnogo više pažnje i sa njim bi se trebalo postupati odgovorno, što bagri naravno ne odgovara. Nisu navikli da žive od svog rada, pa onda svoje privatne bahanalije i nesposobnost sakrivaju kroz malverzacije sa kursom i razne kredite koje ovaj napaćeni narod ima da otplaćuje vekovima.

Vreme je da nauče da ako imaš 100 dinara taj dan ima da jedeš hleb i paštetu, eventualno i za šolju jogurta da pretekne, a o kavijaru će razmišljati kada dođu bolja vremena!