Petak, 22.11.2013.

12:59

Tužba Kineza zbog vinograda?

Guan Nan odustaće od investicija u Srbiji i podneti tužbe ukoliko se ne potpiše ugovor o kupovini Vršačkih vinograda. Ministarstvo: Brojne nepravilnosti

Izvor: Beta

Tužba Kineza zbog vinograda? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Iznogud

pre 10 godina

Totalno samounistenje i porobljavanje Srbije od strane nesposobnog i lopovskog politickog establismenta. Kao narkoman kojem stalno treba jos jedan fiks, i uradice sve da ga dobije.

Tržišni fundamentalista

pre 10 godina

Oni koji misle da je ovo prodaja ispod cene mogli su da se pojave na nekoj aukciji. Cena je ono što je kupac spreman da plati u uslovima slobodne tržišne konkurencije... ali ne vredi to ov
de pričati.

vs

pre 10 godina

Nije bitno po kojoj ceni se prodaje, neko koliko bi bili u obavezi da investiraju u proizvodnju, marketing i ostalo. Nigde ne pise da li ugovor o prodaji obavezuje Kineze da investiraju, i o kojoj je sumi rec. Ukoliko imaju potrebne bankarske garancije i ukoliko su spremni da investiraju i preporode posrnulo preduzece treba im dati vinograde i dzabe!

Sama cena je izgleda bitna jedino drzavi.

AlekS

pre 10 godina

Eto, jos jedna prodaja necega naseg, sto smo mogli da sredimo, da napravimo vrhunski kvalitet i cije proizvode smo mogli da izvozimo napolje.
A vi i dalje volite ove nase politicare i njihove pajtose. Slobodno ih volite, samo cu vam se smejati kada nas budu totalno unistili.
(Aleksandar, 22. novembar 2013 16:16)

"To smo mogli da sredimo" recenicu slusam vec 60 godina. Sve smo mogli a nikada nismo imali vremena Aleksandre. Uvek je bilo nesto prece. Mislim da smo mi "unisteni" onog trenutka kada je pocelo samoupavljanje. Od tada, cini mi se, nije bilo ni jedne drzavne firme koja je poslovala bez gubitka. Gubitke smo pokrivali kreditima i sada je sve dogorelo do noktiju. Nismo vise kreditno sposobni i izlaz je dati to nekome ko hoce da nastavi da to finansira ili da pustgimo da se sve uparlozi.

istrebljeni srbijanac

pre 10 godina

ne znam ko je u pravu,ali priznajte komunjare,priznajte da bi svim snagama sa vasih tastatura napadali nekog americkog ili evropskog investitora da je ovakva situacija..ajde slobodno.

bez brige

pre 10 godina

Nema razloga za brigu, Vucic je bio student generacije i naci ce vec nacin da tuzba ne uspe.
Od kad su dosli na vlast ili poklanjaju Arapima ili sklapaju nakaradne Ugovore koji se svi zavrsavaju kao i ovaj.Svud trpa Vucic svoje kadrove koji su totalno nepismeni a o strucnosti je bespredmetno i komentarisati.
Ono sto ide po Srbiji, drzi govorancije i preseca vrpce sve je ugovoreno i zapoceto u vreme prosle Vlade.

Franc

pre 10 godina

(Aleksandar, 22. novembar 2013 13:53)

"Citao sam ranije da su navodno VV imali preko dva miliona vina u rezervama? Potpuno mi je nelogicno da jedna zdrava firma sa nekim objektivnim trzisnim ucescem, kako se ocigledno predstavljaju u medijama, ima tolike rezerve robe siroke potrosnje?!? Zasto , da im slucajno ne nestane vina u prodavnicama?"

Rek'o sam sebi da se ne ubacujem u diskusiju koja me se ne tice, al'...
Deset miliona litara i nije neka velika kolicina ako se zna da je povrsina vinograda preko 6OOha. U francuskom Bordeaux prosecan prinos po hektaru iznosi od 5500 do 7500 l/ha. zavusi od toga koliko je koji podrum poznat, jer se cesto desava da se kolicina vina namerno ogranicava da bi bila retkost, sto znaci i vecu cenu. Elem, retko se desava da se poznata vina prodaju iste godine kad su i proizvedena pa cak ni naredne. Znaci da su zalihe OGROMNE!! prema tome zalihe od deset miliona litara akose radi o kvalitetnom vinu premapovrsini vinograda nije mnogo.

Paradox

pre 10 godina

Kakva demagogija. Kao da je od velikog komuniste izgovorena. I ko će sad ovom kineskom tajkunu jednom da objasni da izmišljeni Walter i on i njegov tajkunizam pljačkaškog tipa ne idu ruku pod ruku ni u najlažnijim komunističkim bajkama brdovitog Balkana? A možda oduvek za njih i idu i da su samo mene u školi učili nešto naopako po crvenim učionicama. Sve skroz suprotno od njihovih pravih namera i ciljeva. Da li je ovo dokaz više? Što se ove cele priče tiče, nek sad traži odštetu od onog što mu je obećao i nameštao prodaju po tako sramnoj ceni i to sad nije posao pravdanja za državu i njene činovnike.

vrsac

pre 10 godina

tacno, ovo je pravna drzava (valjda) i zbog toga ne mozete da kupite nasu zemlju za tako mizernu cenu! nadam se da ova pravna drzava nece pokleknuti pred ucenama!

prellee

pre 10 godina

Srbija je na prodaji. Ovi iz vrha požurili da se sve rasproda. Zapad vidio priliku da nešto JEFTINO UZME, a nas pretvore u robove. Na kraju će tako ispasti. Dobićemo neke sitnice, i NARAVNO velika obećanja. Prodali smo Kosovo, Zapad je to želio. Ostalo još ako nešto kupe, to je PRIDE. Prevareni smo kako ga god OKRENEMO. Utjeha, možda ovo nije ZADNJI PUT, ali da će koštati, HOĆE. Uzdravlje tamo DALEKO!!!

Flok

pre 10 godina

bravo bravo, ma nista mi u Srbiji ne mozemo da uradimo valjano, a posle mrzimo ceo svet sto nam lupaju "packe" kad se ponasamo ko neko bezobrazno deriste!

z

pre 10 godina

Cena je sramotna i nikada nije trebala biti prihvacena. Ne poznajem zakon o privatizaciji ali ako u njemu postoji odrednica da se moze ne potpisati ugovor zbog sumnji o kriminalnim delatnostima tokom aukcije, onda nema osnova za tuzbu. A onima koji se nasladjuju i navijaju da drzava plati odstetu, samo da im kazem da ce te pare biti iz poreza, sto znaci pare gradjana. Onda ce te pare otici kinezima a ne u puteve, bolnice, skole i ostalo. Pa vi navijajte za stetu drzave.

Jagoda

pre 10 godina

Kinezi su trebali da kupe preko ruskog posrednika i nikakvih problema ne bi bilo. Treba da gledaju srpske filmove a ne jugoslovenske.

Chinese culture

pre 10 godina

"Poklonio sam joj se i dao svoju vizitkartu, a ona me omalovažila i izbacila napolje"..... Ovo je gore nego da mu je lupila samar i pretukla ga. Uopste ne ulazim u ko je sta kriv i da li je cena ova ili ona, samo kazem da je kod Istocnih naroda ovo nesto najgore u poslovnim odnosima i znak je potunog nepostovanja. Vizit karta se daje samo jednom i to odabramim osobama. Ovo vazi za Japance, KoreJce, Kineze. Uopste ne razumem zasto je ta zena to uradila, bas, bas ruzno.

pera

pre 10 godina

600 HEKTARA pod vinogradima + 10.000.000 litara vina ???
pa neka vino proda po ceni koka kole oma ce duplo da zaradi i još mu ostane onako, resto 600 HEKTARA pod vinogradima, da ne pominjem zgrade, tehnologiju, zaposlene stručnjake itd ???? ko je ovde lud
krađama ovde kod nas nikad kraja
što tako crnogorci nisu poklonili svoje vinograde ili makedonci ili bilo ko drugi na svetu

Gligor

pre 10 godina

"Mercedes, Gosa, Takata, Vrsacki...Srbija postaje lider u odlazecim investicijama!
(djole, 22. novembar 2013 13:52)"

Ovo nije investicija nego pljacka. Sto ti ne prodas svoj stan za 1000 e pa zovi to investicijom?

Aleksandar

pre 10 godina

Eto, jos jedna prodaja necega naseg, sto smo mogli da sredimo, da napravimo vrhunski kvalitet i cije proizvode smo mogli da izvozimo napolje.
A vi i dalje volite ove nase politicare i njihove pajtose. Slobodno ih volite, samo cu vam se smejati kada nas budu totalno unistili.

bojan

pre 10 godina

Objasnite mu da je Sarajevo u Bosni, tako da Valter nema veze sa ovim..
(Lesa, 22. novembar 2013 13:52)

covjek nigdje nije rekao da Sarajevo nije u Bosni...

Dusan Vrscanin

pre 10 godina

Vrsacki vinogradi bi se preporodili zajedno sa gradom kada bi ih Kinezi uzeli,vecina vrscana je i za to ali politicari su hteli da prodaju drugim ljudima za jos manje pare i da se unisti firma. Jedan koji je stopirao kineze je Milan Popovic(Severinin bivsi) koji je poceo da vlada gradom kupujuci lokalne politicare. Nadam se kao i vecina Vrscana predomisliti i ipak dati vinograde kinezima jer je to u interesu radnika i gradjana Vrsca...

Vox populi

pre 10 godina

Kinezi kupuju za sebe a ne investiraju u privredu Srbije, nisu oni baš tako naivni pogotovo kada se pogleda koliko su već pokupovali "vinskih poslova" po svetu. Nije baš da sve može da prođe, treba jednom početi sa preispitivanjem na koji način se rasprodaje imovina u Srbiji, pa makar i u slučaju da iza ovog Kineza, kako sam kaže, stoji Velika Kina. Sutra će to biti neka druga Velika, pa treća, pa tako do totalne propasti.

Dragan Stojanovic

pre 10 godina

Ako sam dobro razumeo, Vršački vinogradi, prema podacima iz ovog članka, poseduju:
-620 hektara zemlje (na drugom mestu piše 614),
-šume,
-građevinske objekte (samo podrumi za 34,2 miliona litara vina)
-još oko 600 hektara zemlje u dugogodišnjem zakupu,
-ukupan zasad vinograda u rodu (!) na 1200 hektara,
-10 miliona litara vina.

Za sve to, gospodin iz Kine je ponudio 5 miliona i 290 hiljada evra!
A neko je to prihvatio!!!
Ako bi na svetskom tržištu prodali tih 10 miliona litara vina po nekoj ceni od 1 evro (jedan evro!) - dobili bi 10 miliona evra!
Za sve ostalo (šume, koje ne znam kolike su, građevinske objekte- ne znam površinu, kvalitet i namenu, podrume, opremu (tih 10 miliona litara smešteno je u neke posude) i t.d., da sam vlasnik, tražio bih najmanje još 40-50 miliona evra. Možda je i to malo?! Ko, i po osnovu kakvih ovlašćenja, ovako rasprodaje imovinu ovog naroda?

Gruzanin

pre 10 godina

Guan skini im kozu sa ledja! Mene drzava juri za saobracajnu kaznu od 3000 din, izgibe da mi naplati, a ovde prodaje 12 km2 i 10 mil lit pica plus sve ostalo za 5 mil evra. Pa da prodaju to pice po 50 din/lit sve su isplatili! Ko bre koga ovde za...ava???!!!

Macedoroman

pre 10 godina

Sličnu sudbinu ima ulaganje moćne ruske korporacije Zaab u Vodu Vrnjci. Sistemska korupcija koja štiti interese pojedinih srpskih tajkuna počinje da šteti međudržavnim odnosima sa Kinom i Rusijom. Bolje je da se naši političari opamete jer će se suočiti sa daljom blamažom, manjkom stranih investicija i velikim kaznama koje će izreći međunarodni sudovi i arbitraže. Odgovornost za ovo u celosti treba pripisati duetu Dačić-Vučić.

Mihailo

pre 10 godina

Ivice, objasni kineskom premijeru koliko to zaista vredi i da je mafija koja je prodavala zemlju u bescenje- sklonjena sa funkcija. Razumece kinez, nije glup... A vi gospodo kineski investitori- razumem da vam je zapalo za oko ceo paket vinograda, ali polako sa tuzbama, ne ide sve na silu,

Realista

pre 10 godina

"Verujem da će se srpska vlada urazumiti i napraviti dobar izbor", zaključio je Sjong napomenuvši da "iza njega stoji jaka Kina".


A iza nas stoji glupa Srbija.

mudhoney

pre 10 godina

"Sjong je odgovorio da cena litra vina u Srbiji i EU iznosi oko pola evra. prodajni paket obuhvatio zemljište - 620 hektara, šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina".
Zalihe 10 miliona po 1/2 EUR, iznose 5 miliona EUR-a?
Ma, dajte taj paket besplatno, (kao i NIS), šta se tu cenjkate, pa reći će vas svom premijeru.

Vojvodina u srcu

pre 10 godina

Jel to možda natrčao na onu savetnicu iz ministarstva spoljnih poslova što se fotka u negližeu?
Šalu na stranu, o stanju u celoj našoj privredi dovoljno govori rečenica: "Firma je na kraju prodata za 30% od procenjene tržišne vrednosti."

Max

pre 10 godina

Ova država je blago rečeno sramota! Zbog interesa lokalnog tajkuna blokiraju poštenu privatizaciju i prvu kinesku direktnu investiciju u Srbiji. Bruka!

Gligor

pre 10 godina

Svasta, takvo bogatstvo za tricavih 5 miliona. A neka se proda 10 milona litara samo po pola eura, to je vec 5 miliona. Koji li je lopov to dogovarao?

svašta

pre 10 godina

Ja uopšte ne razumem naše ljude, oće prodaju, neće prodaju, kad prodaju sad im se sigurno čini da su za male pare prodali, postavljaju nove uslove... I sad se iz ove vesti uopšte ne zna, je li raskinuta privatizacija, jesu li ljudi muvali. Dajte ljudi uozbiljite se, pozabavite se slučajem utvrdite šta je bilo, pa nije to nuklearna fizika pobogu, pa valjda toliko umemo, a ne da se brukamo da em što mutimo em ni ne znamo ko šta i kako muti. Vi novinari iščačkajte to malo...

Dalibor

pre 10 godina

Jutros je bila vest o doživotnoj robiji u Kini za primanje mita. Kinezi traže pravdu? Može doživotna robija za davanje mita. Prethodna vlast je radila tako da su svi stranci stekli utisak da mogu da vršljaju po Srbiji kako im volja. Oni pre njih su to dozvoljavali uglavnom Rusima. "Prodaju" se preduzeća po ceni koja je višestruko niža od vrednosti imovine firme uz opravdanje da je firma opterećena dugovima, a posle se saznaje da je te dugove država preuzela na sebe i da je u stvari preduzeće prodato bez dugova. Sadašnja vlast je prezauzeta procesuiranjem prethodnika, a sami dopuštaju isti javašluk ljudi iz svojih redova. U Kolubari se ponovo krade, sistem je proširen i na Kostolac! Džabe Vučiću hapšenja, kad tvoji rade sve isto...

u tekstu verovatno pise

pre 10 godina

"najavio je da će odustati od investicija u Srbiji i podneti tužbe ukoliko se ne potpiše ugovor o kupovini Vršačkih vinograda" Dakle ugovor nije ni potpisan?! :-)
Za sta ce i koga da tuze?

milan

pre 10 godina

Sve ce to Vucic pozlatiti. Covek rasprodaje zemlju, eej! Kinezima, Arapima bogte pita kome!
I to malo sto nam je ostalo, bud za sta uz ogromne malverzacije. Za 5 miliona? Vrsacke vinograde? Tragedija!

Budjoni

pre 10 godina

"Valter brani Sarajevo"! "Budjoni brani Srbiju". Ugovor se mora postovati a reč ? Ima li reč cenu ? Ako ima sigurno je vredela za razlikuu od prihvacenje i realne cene! Reče mi jedan čoek; Ko je dao reč i broj računa za reč. Gospodin Sai Sao Sjong samo da reče! Kako Srbija, spor sigurno gubi, da Vino ne propadne dajem ponudu, za otkup svih zaliha po 51 cc.
Odgovorni! Niste za Sibir ali za "Pesčaru" jeste! Reč je Reč !!!!!!!!!!

Силвија

pre 10 godina

Да ли је могуће да у овој земљи има толико много кретена и да су, по правилу, они на утицајним местима?

milan

pre 10 godina

22 Oktobar pa to je već bio novi ministar a o vladi da ne govorimo ili to kod na sada dolaze u obzir samo Arapi. Bilo kako bilo znamo da se dobar glas daleko čuje ali loš 100 puta dalje.

VecaBG

pre 10 godina

Prodaja vrsackih vinograda je zlocin. Zar je moguce da niko od nasih nije u stanju da nastavi tradiciju poznatih vina u svetu? Sve su prodali prodane duse. Gubimo identitet.

AlekS

pre 10 godina

"...Na konstataciju novinara da imovina Vršačkih vinograda mnogo više vredi, kao i na pitanje zašto su odustale ostale zainteresovane firme..."

Od kakve je vaznosti "konstatacija" novinara u ovom slucaju ? I tezinu ima njihovo misljenje o vrednosti Vrsackih Vinograda ? I, zasto bi Kinezi trebali da znaju zbog cega su odustale "ostale" zainteresovane firme ?

Vrsacki Vinogradi, kao i sve ostalo na ovome svetu, vredi onoliko koliko je neko spreman da za njih plati. Ova cene je postignuta tek na trecoj aukciji. Ostali ucesnici nisu bili spremni da plate vise i povukli su se.

Dragan

pre 10 godina

Ako su investirali u Srbiju zbog filma "Valter brani Sarajevo", onda ih treba obavestiti da taj film pripada kinematografiji Bosne i Hercegovine, pa možda bolje da tamo pokušaju da nađu nekog dovoljno korumpiranog da im proda 620 hektara vinograda i šuma, građevinske objekte i 10 miliona (!) litara vina za manje od 6 miliona EUR.

Nadam se da će naši stručnjaci iz Agencije za privatizaciju biti adekvatno "nagrađeni" za tako uspešnu prodaju.

Sale

pre 10 godina

"Volim Valtera i Most i zato sam pare ulozio tu", ma da. Samo od vina iz zaliha, a ima ga 10 miliona litara, da se proda i po 50 din po litru eto ih 5 miliona evra, a gde su objekti, sume i 620 ha zemljista. Debeli su to propusti u agenciji i za to treba neko da odgovara. Tipican primer pokusaja "dobre" privatizacije...

Neša

pre 10 godina

Kvalifikovane i obučene iskusne ljude na svim poslovim.I tada se ovakve stvari neće dešavati.No nažalost kod nas se stranke bore za vlast i kada tu vlast dobiju onda nastaje problem,jer nemaju odgovarajuće stručne kadrove.To nije problem samo ove Vlade,već i onih prethodnih.A posledica je toga što se posle pobede na izborima po svaku cenu članovi stranke utrpavaju i na radna mesta za koja nisu stručni.
Nekada davno po završetku II svetskog rata u Francuskoj koliko me sećanje služi menjale su se stranke na vlasti vrlo često.No posledica toga na funkcionisanje državnog aparata nije bilo.Menjali su se samo mnistri i par njihovih saradnika.Ostale zaposlene niko nije dirao.I zato privreda zemlje,državne institucije i sve ono što država obezbedjuje nije trpelo.Voćstva političkih stranaka treba da se zapitaju kakav utisak ostavljaju njihovi kadrovi na poloižajima kojimanisu dorasli.Oni direktnp dezavuišu i one koji su ih tu pos tavili.Zato ovaj primer sa kineskom kompanijom ne treba da nas čudi.

eto

pre 10 godina

Tuzno i surovo, slusamo obecanja o stranim investicijama, a nasa Vlada odbija investitore. Za to vreme se Dacic slika za fejsbuk sa Trampom. Da ga vidi babo (sloba).

sofronije

pre 10 godina

Jel se tako radi sa investitorima? Lepo lepo ministre i premijeru, lepo rade ove agencije. Pa, dok svako uzme svoje parce, od kolaca nista ne osta, i sad imamo frku naravno.

Aleksandar

pre 10 godina

Ja bih pitao: zasto su im pare zarobljene? Zasto neko ne objavi Ugovor? Da li je kineska strana ispostovala svoje ugovorne obaveze? Da li je podignuta krivicna prijava protiv nekoga u Agenciji ili Ministarstvu?
Citao sam ranije da su navodno VV imali preko dva miliona vina u rezervama? Potpuno mi je nelogicno da jedna zdrava firma sa nekim objektivnim trzisnim ucescem, kako se ocigledno predstavljaju u medijama, ima tolike rezerve robe siroke potrosnje?!? Zasto , da im slucajno ne nestane vina u prodavnicama? "Ako nagrne grupna poseta, ili ne daj Boze vojska".Ili mu grade vrednost cuvanjem? Sigurno... Opet izgleda da pravimo od nasih firme "svetske vrhunske", i odredjujemo im cenu u medijima a ne na trzistu. Jesu li u toj Agenciji neciju vecu ponudu gurnuli po strani da bi prihvatili kinesku? Ako jesu, odmah krivicne prijave (a ne neposredno pred izbore). Ako pak nisu, sve mi ovo lici na jos jednu politicko-medijsku "borbu protiv korupcije"...

space

pre 10 godina

Kakavi su strucnjaci ovi iz SNSa...prvo prodaju hotel seiku za 1.5 mil eur a hotel vlada platila 2.1 mil eur samo par meseci ranije...znaci cist minus....sad kinezi kupe sve to za 5.3 mil eur??? pa ko je ovde lud?? Ova vlada ne zna gde udara ni sta radi, samo da se drzimo fotelja!!!

psl_srbija

pre 10 godina

Samo zalihe od 10 miliona litara vina vrede 5 miliona evra koliko su platili kinezi, ako ne i više, a plus sve ostalo. Znači neko je sve ovo prodao debelo ispod cene. Ako ugovor nije potpisan, molim lepo. A zašto ste davali pare pre potpisivanja ugovora to mi nije jasno. Da se neko debelo ugradio u ovaj posao s naše strane to je sigurno i da ne treba prodati po toj ceni i to je sigurno. A vi se lepo žalite vašem premijeru! STOP RASPRODAJI SRBIJE!

matrix

pre 10 godina

" 620 hektara, šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina, ali da nije predviđena kupovina robne marke... za 5.7 mio eura"
Normalno da bi tuzili jer tako jeftino nema nigde... kakav Valter, most samo interes, vino vredi te pare a ostalo je gratis, to je istina.

GROF

pre 10 godina

Sentimentalni Kinezi!!
Ne izdaju fiskalne da bi roba bila jeftinija, Vrsacke Vinograde kupuju zbog Valtera!!!
Zemljo OVORI SE DA PROPADNEMO SVI KOMPLET ZAJEDNO SA OVOM VLASCU!

vinopija

pre 10 godina

10 000 000 lit vina x 1 e = 10 mil evra sto je duplo vise od celokupne dogovorene kupoprodajne cene.
sto nisam znao pa da ja kupim te vinograde.
Ej Srbijo medj vinogradima

zabrinuti gradjanin

pre 10 godina

Pod hitno molim naseg PPV-a da razmotri ovaj slucaj, mnogo je tu sumnjivih stvari, a vrsako vino je medju najboljima... I svakako ne prepustiti odliku Dacicu. Kakve on ima veze sa vinogradima, pa jel' ih on ikad okopavao?

space

pre 10 godina

Kakavi su strucnjaci ovi iz SNSa...prvo prodaju hotel seiku za 1.5 mil eur a hotel vlada platila 2.1 mil eur samo par meseci ranije...znaci cist minus....sad kinezi kupe sve to za 5.3 mil eur??? pa ko je ovde lud?? Ova vlada ne zna gde udara ni sta radi, samo da se drzimo fotelja!!!

psl_srbija

pre 10 godina

Samo zalihe od 10 miliona litara vina vrede 5 miliona evra koliko su platili kinezi, ako ne i više, a plus sve ostalo. Znači neko je sve ovo prodao debelo ispod cene. Ako ugovor nije potpisan, molim lepo. A zašto ste davali pare pre potpisivanja ugovora to mi nije jasno. Da se neko debelo ugradio u ovaj posao s naše strane to je sigurno i da ne treba prodati po toj ceni i to je sigurno. A vi se lepo žalite vašem premijeru! STOP RASPRODAJI SRBIJE!

GROF

pre 10 godina

Sentimentalni Kinezi!!
Ne izdaju fiskalne da bi roba bila jeftinija, Vrsacke Vinograde kupuju zbog Valtera!!!
Zemljo OVORI SE DA PROPADNEMO SVI KOMPLET ZAJEDNO SA OVOM VLASCU!

matrix

pre 10 godina

" 620 hektara, šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina, ali da nije predviđena kupovina robne marke... za 5.7 mio eura"
Normalno da bi tuzili jer tako jeftino nema nigde... kakav Valter, most samo interes, vino vredi te pare a ostalo je gratis, to je istina.

vinopija

pre 10 godina

10 000 000 lit vina x 1 e = 10 mil evra sto je duplo vise od celokupne dogovorene kupoprodajne cene.
sto nisam znao pa da ja kupim te vinograde.
Ej Srbijo medj vinogradima

Chinese culture

pre 10 godina

"Poklonio sam joj se i dao svoju vizitkartu, a ona me omalovažila i izbacila napolje"..... Ovo je gore nego da mu je lupila samar i pretukla ga. Uopste ne ulazim u ko je sta kriv i da li je cena ova ili ona, samo kazem da je kod Istocnih naroda ovo nesto najgore u poslovnim odnosima i znak je potunog nepostovanja. Vizit karta se daje samo jednom i to odabramim osobama. Ovo vazi za Japance, KoreJce, Kineze. Uopste ne razumem zasto je ta zena to uradila, bas, bas ruzno.

Dragan Stojanovic

pre 10 godina

Ako sam dobro razumeo, Vršački vinogradi, prema podacima iz ovog članka, poseduju:
-620 hektara zemlje (na drugom mestu piše 614),
-šume,
-građevinske objekte (samo podrumi za 34,2 miliona litara vina)
-još oko 600 hektara zemlje u dugogodišnjem zakupu,
-ukupan zasad vinograda u rodu (!) na 1200 hektara,
-10 miliona litara vina.

Za sve to, gospodin iz Kine je ponudio 5 miliona i 290 hiljada evra!
A neko je to prihvatio!!!
Ako bi na svetskom tržištu prodali tih 10 miliona litara vina po nekoj ceni od 1 evro (jedan evro!) - dobili bi 10 miliona evra!
Za sve ostalo (šume, koje ne znam kolike su, građevinske objekte- ne znam površinu, kvalitet i namenu, podrume, opremu (tih 10 miliona litara smešteno je u neke posude) i t.d., da sam vlasnik, tražio bih najmanje još 40-50 miliona evra. Možda je i to malo?! Ko, i po osnovu kakvih ovlašćenja, ovako rasprodaje imovinu ovog naroda?

pera

pre 10 godina

600 HEKTARA pod vinogradima + 10.000.000 litara vina ???
pa neka vino proda po ceni koka kole oma ce duplo da zaradi i još mu ostane onako, resto 600 HEKTARA pod vinogradima, da ne pominjem zgrade, tehnologiju, zaposlene stručnjake itd ???? ko je ovde lud
krađama ovde kod nas nikad kraja
što tako crnogorci nisu poklonili svoje vinograde ili makedonci ili bilo ko drugi na svetu

Gligor

pre 10 godina

"Mercedes, Gosa, Takata, Vrsacki...Srbija postaje lider u odlazecim investicijama!
(djole, 22. novembar 2013 13:52)"

Ovo nije investicija nego pljacka. Sto ti ne prodas svoj stan za 1000 e pa zovi to investicijom?

Realista

pre 10 godina

"Verujem da će se srpska vlada urazumiti i napraviti dobar izbor", zaključio je Sjong napomenuvši da "iza njega stoji jaka Kina".


A iza nas stoji glupa Srbija.

Gruzanin

pre 10 godina

Guan skini im kozu sa ledja! Mene drzava juri za saobracajnu kaznu od 3000 din, izgibe da mi naplati, a ovde prodaje 12 km2 i 10 mil lit pica plus sve ostalo za 5 mil evra. Pa da prodaju to pice po 50 din/lit sve su isplatili! Ko bre koga ovde za...ava???!!!

Dusan Vrscanin

pre 10 godina

Vrsacki vinogradi bi se preporodili zajedno sa gradom kada bi ih Kinezi uzeli,vecina vrscana je i za to ali politicari su hteli da prodaju drugim ljudima za jos manje pare i da se unisti firma. Jedan koji je stopirao kineze je Milan Popovic(Severinin bivsi) koji je poceo da vlada gradom kupujuci lokalne politicare. Nadam se kao i vecina Vrscana predomisliti i ipak dati vinograde kinezima jer je to u interesu radnika i gradjana Vrsca...

Gligor

pre 10 godina

Svasta, takvo bogatstvo za tricavih 5 miliona. A neka se proda 10 milona litara samo po pola eura, to je vec 5 miliona. Koji li je lopov to dogovarao?

mudhoney

pre 10 godina

"Sjong je odgovorio da cena litra vina u Srbiji i EU iznosi oko pola evra. prodajni paket obuhvatio zemljište - 620 hektara, šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina".
Zalihe 10 miliona po 1/2 EUR, iznose 5 miliona EUR-a?
Ma, dajte taj paket besplatno, (kao i NIS), šta se tu cenjkate, pa reći će vas svom premijeru.

Dragan

pre 10 godina

Ako su investirali u Srbiju zbog filma "Valter brani Sarajevo", onda ih treba obavestiti da taj film pripada kinematografiji Bosne i Hercegovine, pa možda bolje da tamo pokušaju da nađu nekog dovoljno korumpiranog da im proda 620 hektara vinograda i šuma, građevinske objekte i 10 miliona (!) litara vina za manje od 6 miliona EUR.

Nadam se da će naši stručnjaci iz Agencije za privatizaciju biti adekvatno "nagrađeni" za tako uspešnu prodaju.

zabrinuti gradjanin

pre 10 godina

Pod hitno molim naseg PPV-a da razmotri ovaj slucaj, mnogo je tu sumnjivih stvari, a vrsako vino je medju najboljima... I svakako ne prepustiti odliku Dacicu. Kakve on ima veze sa vinogradima, pa jel' ih on ikad okopavao?

Силвија

pre 10 godina

Да ли је могуће да у овој земљи има толико много кретена и да су, по правилу, они на утицајним местима?

milan

pre 10 godina

Sve ce to Vucic pozlatiti. Covek rasprodaje zemlju, eej! Kinezima, Arapima bogte pita kome!
I to malo sto nam je ostalo, bud za sta uz ogromne malverzacije. Za 5 miliona? Vrsacke vinograde? Tragedija!

VecaBG

pre 10 godina

Prodaja vrsackih vinograda je zlocin. Zar je moguce da niko od nasih nije u stanju da nastavi tradiciju poznatih vina u svetu? Sve su prodali prodane duse. Gubimo identitet.

AlekS

pre 10 godina

"...Na konstataciju novinara da imovina Vršačkih vinograda mnogo više vredi, kao i na pitanje zašto su odustale ostale zainteresovane firme..."

Od kakve je vaznosti "konstatacija" novinara u ovom slucaju ? I tezinu ima njihovo misljenje o vrednosti Vrsackih Vinograda ? I, zasto bi Kinezi trebali da znaju zbog cega su odustale "ostale" zainteresovane firme ?

Vrsacki Vinogradi, kao i sve ostalo na ovome svetu, vredi onoliko koliko je neko spreman da za njih plati. Ova cene je postignuta tek na trecoj aukciji. Ostali ucesnici nisu bili spremni da plate vise i povukli su se.

z

pre 10 godina

Cena je sramotna i nikada nije trebala biti prihvacena. Ne poznajem zakon o privatizaciji ali ako u njemu postoji odrednica da se moze ne potpisati ugovor zbog sumnji o kriminalnim delatnostima tokom aukcije, onda nema osnova za tuzbu. A onima koji se nasladjuju i navijaju da drzava plati odstetu, samo da im kazem da ce te pare biti iz poreza, sto znaci pare gradjana. Onda ce te pare otici kinezima a ne u puteve, bolnice, skole i ostalo. Pa vi navijajte za stetu drzave.

Dalibor

pre 10 godina

Jutros je bila vest o doživotnoj robiji u Kini za primanje mita. Kinezi traže pravdu? Može doživotna robija za davanje mita. Prethodna vlast je radila tako da su svi stranci stekli utisak da mogu da vršljaju po Srbiji kako im volja. Oni pre njih su to dozvoljavali uglavnom Rusima. "Prodaju" se preduzeća po ceni koja je višestruko niža od vrednosti imovine firme uz opravdanje da je firma opterećena dugovima, a posle se saznaje da je te dugove država preuzela na sebe i da je u stvari preduzeće prodato bez dugova. Sadašnja vlast je prezauzeta procesuiranjem prethodnika, a sami dopuštaju isti javašluk ljudi iz svojih redova. U Kolubari se ponovo krade, sistem je proširen i na Kostolac! Džabe Vučiću hapšenja, kad tvoji rade sve isto...

Vox populi

pre 10 godina

Kinezi kupuju za sebe a ne investiraju u privredu Srbije, nisu oni baš tako naivni pogotovo kada se pogleda koliko su već pokupovali "vinskih poslova" po svetu. Nije baš da sve može da prođe, treba jednom početi sa preispitivanjem na koji način se rasprodaje imovina u Srbiji, pa makar i u slučaju da iza ovog Kineza, kako sam kaže, stoji Velika Kina. Sutra će to biti neka druga Velika, pa treća, pa tako do totalne propasti.

Vojvodina u srcu

pre 10 godina

Jel to možda natrčao na onu savetnicu iz ministarstva spoljnih poslova što se fotka u negližeu?
Šalu na stranu, o stanju u celoj našoj privredi dovoljno govori rečenica: "Firma je na kraju prodata za 30% od procenjene tržišne vrednosti."

sofronije

pre 10 godina

Jel se tako radi sa investitorima? Lepo lepo ministre i premijeru, lepo rade ove agencije. Pa, dok svako uzme svoje parce, od kolaca nista ne osta, i sad imamo frku naravno.

Macedoroman

pre 10 godina

Sličnu sudbinu ima ulaganje moćne ruske korporacije Zaab u Vodu Vrnjci. Sistemska korupcija koja štiti interese pojedinih srpskih tajkuna počinje da šteti međudržavnim odnosima sa Kinom i Rusijom. Bolje je da se naši političari opamete jer će se suočiti sa daljom blamažom, manjkom stranih investicija i velikim kaznama koje će izreći međunarodni sudovi i arbitraže. Odgovornost za ovo u celosti treba pripisati duetu Dačić-Vučić.

Mihailo

pre 10 godina

Ivice, objasni kineskom premijeru koliko to zaista vredi i da je mafija koja je prodavala zemlju u bescenje- sklonjena sa funkcija. Razumece kinez, nije glup... A vi gospodo kineski investitori- razumem da vam je zapalo za oko ceo paket vinograda, ali polako sa tuzbama, ne ide sve na silu,

Flok

pre 10 godina

bravo bravo, ma nista mi u Srbiji ne mozemo da uradimo valjano, a posle mrzimo ceo svet sto nam lupaju "packe" kad se ponasamo ko neko bezobrazno deriste!

Aleksandar

pre 10 godina

Eto, jos jedna prodaja necega naseg, sto smo mogli da sredimo, da napravimo vrhunski kvalitet i cije proizvode smo mogli da izvozimo napolje.
A vi i dalje volite ove nase politicare i njihove pajtose. Slobodno ih volite, samo cu vam se smejati kada nas budu totalno unistili.

Aleksandar

pre 10 godina

Ja bih pitao: zasto su im pare zarobljene? Zasto neko ne objavi Ugovor? Da li je kineska strana ispostovala svoje ugovorne obaveze? Da li je podignuta krivicna prijava protiv nekoga u Agenciji ili Ministarstvu?
Citao sam ranije da su navodno VV imali preko dva miliona vina u rezervama? Potpuno mi je nelogicno da jedna zdrava firma sa nekim objektivnim trzisnim ucescem, kako se ocigledno predstavljaju u medijama, ima tolike rezerve robe siroke potrosnje?!? Zasto , da im slucajno ne nestane vina u prodavnicama? "Ako nagrne grupna poseta, ili ne daj Boze vojska".Ili mu grade vrednost cuvanjem? Sigurno... Opet izgleda da pravimo od nasih firme "svetske vrhunske", i odredjujemo im cenu u medijima a ne na trzistu. Jesu li u toj Agenciji neciju vecu ponudu gurnuli po strani da bi prihvatili kinesku? Ako jesu, odmah krivicne prijave (a ne neposredno pred izbore). Ako pak nisu, sve mi ovo lici na jos jednu politicko-medijsku "borbu protiv korupcije"...

Jagoda

pre 10 godina

Kinezi su trebali da kupe preko ruskog posrednika i nikakvih problema ne bi bilo. Treba da gledaju srpske filmove a ne jugoslovenske.

Sale

pre 10 godina

"Volim Valtera i Most i zato sam pare ulozio tu", ma da. Samo od vina iz zaliha, a ima ga 10 miliona litara, da se proda i po 50 din po litru eto ih 5 miliona evra, a gde su objekti, sume i 620 ha zemljista. Debeli su to propusti u agenciji i za to treba neko da odgovara. Tipican primer pokusaja "dobre" privatizacije...

svašta

pre 10 godina

Ja uopšte ne razumem naše ljude, oće prodaju, neće prodaju, kad prodaju sad im se sigurno čini da su za male pare prodali, postavljaju nove uslove... I sad se iz ove vesti uopšte ne zna, je li raskinuta privatizacija, jesu li ljudi muvali. Dajte ljudi uozbiljite se, pozabavite se slučajem utvrdite šta je bilo, pa nije to nuklearna fizika pobogu, pa valjda toliko umemo, a ne da se brukamo da em što mutimo em ni ne znamo ko šta i kako muti. Vi novinari iščačkajte to malo...

milan

pre 10 godina

22 Oktobar pa to je već bio novi ministar a o vladi da ne govorimo ili to kod na sada dolaze u obzir samo Arapi. Bilo kako bilo znamo da se dobar glas daleko čuje ali loš 100 puta dalje.

bojan

pre 10 godina

Objasnite mu da je Sarajevo u Bosni, tako da Valter nema veze sa ovim..
(Lesa, 22. novembar 2013 13:52)

covjek nigdje nije rekao da Sarajevo nije u Bosni...

Paradox

pre 10 godina

Kakva demagogija. Kao da je od velikog komuniste izgovorena. I ko će sad ovom kineskom tajkunu jednom da objasni da izmišljeni Walter i on i njegov tajkunizam pljačkaškog tipa ne idu ruku pod ruku ni u najlažnijim komunističkim bajkama brdovitog Balkana? A možda oduvek za njih i idu i da su samo mene u školi učili nešto naopako po crvenim učionicama. Sve skroz suprotno od njihovih pravih namera i ciljeva. Da li je ovo dokaz više? Što se ove cele priče tiče, nek sad traži odštetu od onog što mu je obećao i nameštao prodaju po tako sramnoj ceni i to sad nije posao pravdanja za državu i njene činovnike.

u tekstu verovatno pise

pre 10 godina

"najavio je da će odustati od investicija u Srbiji i podneti tužbe ukoliko se ne potpiše ugovor o kupovini Vršačkih vinograda" Dakle ugovor nije ni potpisan?! :-)
Za sta ce i koga da tuze?

eto

pre 10 godina

Tuzno i surovo, slusamo obecanja o stranim investicijama, a nasa Vlada odbija investitore. Za to vreme se Dacic slika za fejsbuk sa Trampom. Da ga vidi babo (sloba).

Max

pre 10 godina

Ova država je blago rečeno sramota! Zbog interesa lokalnog tajkuna blokiraju poštenu privatizaciju i prvu kinesku direktnu investiciju u Srbiji. Bruka!

prellee

pre 10 godina

Srbija je na prodaji. Ovi iz vrha požurili da se sve rasproda. Zapad vidio priliku da nešto JEFTINO UZME, a nas pretvore u robove. Na kraju će tako ispasti. Dobićemo neke sitnice, i NARAVNO velika obećanja. Prodali smo Kosovo, Zapad je to želio. Ostalo još ako nešto kupe, to je PRIDE. Prevareni smo kako ga god OKRENEMO. Utjeha, možda ovo nije ZADNJI PUT, ali da će koštati, HOĆE. Uzdravlje tamo DALEKO!!!

vrsac

pre 10 godina

tacno, ovo je pravna drzava (valjda) i zbog toga ne mozete da kupite nasu zemlju za tako mizernu cenu! nadam se da ova pravna drzava nece pokleknuti pred ucenama!

Iznogud

pre 10 godina

Totalno samounistenje i porobljavanje Srbije od strane nesposobnog i lopovskog politickog establismenta. Kao narkoman kojem stalno treba jos jedan fiks, i uradice sve da ga dobije.

Neša

pre 10 godina

Kvalifikovane i obučene iskusne ljude na svim poslovim.I tada se ovakve stvari neće dešavati.No nažalost kod nas se stranke bore za vlast i kada tu vlast dobiju onda nastaje problem,jer nemaju odgovarajuće stručne kadrove.To nije problem samo ove Vlade,već i onih prethodnih.A posledica je toga što se posle pobede na izborima po svaku cenu članovi stranke utrpavaju i na radna mesta za koja nisu stručni.
Nekada davno po završetku II svetskog rata u Francuskoj koliko me sećanje služi menjale su se stranke na vlasti vrlo često.No posledica toga na funkcionisanje državnog aparata nije bilo.Menjali su se samo mnistri i par njihovih saradnika.Ostale zaposlene niko nije dirao.I zato privreda zemlje,državne institucije i sve ono što država obezbedjuje nije trpelo.Voćstva političkih stranaka treba da se zapitaju kakav utisak ostavljaju njihovi kadrovi na poloižajima kojimanisu dorasli.Oni direktnp dezavuišu i one koji su ih tu pos tavili.Zato ovaj primer sa kineskom kompanijom ne treba da nas čudi.

bez brige

pre 10 godina

Nema razloga za brigu, Vucic je bio student generacije i naci ce vec nacin da tuzba ne uspe.
Od kad su dosli na vlast ili poklanjaju Arapima ili sklapaju nakaradne Ugovore koji se svi zavrsavaju kao i ovaj.Svud trpa Vucic svoje kadrove koji su totalno nepismeni a o strucnosti je bespredmetno i komentarisati.
Ono sto ide po Srbiji, drzi govorancije i preseca vrpce sve je ugovoreno i zapoceto u vreme prosle Vlade.

AlekS

pre 10 godina

Eto, jos jedna prodaja necega naseg, sto smo mogli da sredimo, da napravimo vrhunski kvalitet i cije proizvode smo mogli da izvozimo napolje.
A vi i dalje volite ove nase politicare i njihove pajtose. Slobodno ih volite, samo cu vam se smejati kada nas budu totalno unistili.
(Aleksandar, 22. novembar 2013 16:16)

"To smo mogli da sredimo" recenicu slusam vec 60 godina. Sve smo mogli a nikada nismo imali vremena Aleksandre. Uvek je bilo nesto prece. Mislim da smo mi "unisteni" onog trenutka kada je pocelo samoupavljanje. Od tada, cini mi se, nije bilo ni jedne drzavne firme koja je poslovala bez gubitka. Gubitke smo pokrivali kreditima i sada je sve dogorelo do noktiju. Nismo vise kreditno sposobni i izlaz je dati to nekome ko hoce da nastavi da to finansira ili da pustgimo da se sve uparlozi.

istrebljeni srbijanac

pre 10 godina

ne znam ko je u pravu,ali priznajte komunjare,priznajte da bi svim snagama sa vasih tastatura napadali nekog americkog ili evropskog investitora da je ovakva situacija..ajde slobodno.

Franc

pre 10 godina

(Aleksandar, 22. novembar 2013 13:53)

"Citao sam ranije da su navodno VV imali preko dva miliona vina u rezervama? Potpuno mi je nelogicno da jedna zdrava firma sa nekim objektivnim trzisnim ucescem, kako se ocigledno predstavljaju u medijama, ima tolike rezerve robe siroke potrosnje?!? Zasto , da im slucajno ne nestane vina u prodavnicama?"

Rek'o sam sebi da se ne ubacujem u diskusiju koja me se ne tice, al'...
Deset miliona litara i nije neka velika kolicina ako se zna da je povrsina vinograda preko 6OOha. U francuskom Bordeaux prosecan prinos po hektaru iznosi od 5500 do 7500 l/ha. zavusi od toga koliko je koji podrum poznat, jer se cesto desava da se kolicina vina namerno ogranicava da bi bila retkost, sto znaci i vecu cenu. Elem, retko se desava da se poznata vina prodaju iste godine kad su i proizvedena pa cak ni naredne. Znaci da su zalihe OGROMNE!! prema tome zalihe od deset miliona litara akose radi o kvalitetnom vinu premapovrsini vinograda nije mnogo.

Tržišni fundamentalista

pre 10 godina

Oni koji misle da je ovo prodaja ispod cene mogli su da se pojave na nekoj aukciji. Cena je ono što je kupac spreman da plati u uslovima slobodne tržišne konkurencije... ali ne vredi to ov
de pričati.

Budjoni

pre 10 godina

"Valter brani Sarajevo"! "Budjoni brani Srbiju". Ugovor se mora postovati a reč ? Ima li reč cenu ? Ako ima sigurno je vredela za razlikuu od prihvacenje i realne cene! Reče mi jedan čoek; Ko je dao reč i broj računa za reč. Gospodin Sai Sao Sjong samo da reče! Kako Srbija, spor sigurno gubi, da Vino ne propadne dajem ponudu, za otkup svih zaliha po 51 cc.
Odgovorni! Niste za Sibir ali za "Pesčaru" jeste! Reč je Reč !!!!!!!!!!

vs

pre 10 godina

Nije bitno po kojoj ceni se prodaje, neko koliko bi bili u obavezi da investiraju u proizvodnju, marketing i ostalo. Nigde ne pise da li ugovor o prodaji obavezuje Kineze da investiraju, i o kojoj je sumi rec. Ukoliko imaju potrebne bankarske garancije i ukoliko su spremni da investiraju i preporode posrnulo preduzece treba im dati vinograde i dzabe!

Sama cena je izgleda bitna jedino drzavi.

Max

pre 10 godina

Ova država je blago rečeno sramota! Zbog interesa lokalnog tajkuna blokiraju poštenu privatizaciju i prvu kinesku direktnu investiciju u Srbiji. Bruka!

Dusan Vrscanin

pre 10 godina

Vrsacki vinogradi bi se preporodili zajedno sa gradom kada bi ih Kinezi uzeli,vecina vrscana je i za to ali politicari su hteli da prodaju drugim ljudima za jos manje pare i da se unisti firma. Jedan koji je stopirao kineze je Milan Popovic(Severinin bivsi) koji je poceo da vlada gradom kupujuci lokalne politicare. Nadam se kao i vecina Vrscana predomisliti i ipak dati vinograde kinezima jer je to u interesu radnika i gradjana Vrsca...

vrsac

pre 10 godina

tacno, ovo je pravna drzava (valjda) i zbog toga ne mozete da kupite nasu zemlju za tako mizernu cenu! nadam se da ova pravna drzava nece pokleknuti pred ucenama!

psl_srbija

pre 10 godina

Samo zalihe od 10 miliona litara vina vrede 5 miliona evra koliko su platili kinezi, ako ne i više, a plus sve ostalo. Znači neko je sve ovo prodao debelo ispod cene. Ako ugovor nije potpisan, molim lepo. A zašto ste davali pare pre potpisivanja ugovora to mi nije jasno. Da se neko debelo ugradio u ovaj posao s naše strane to je sigurno i da ne treba prodati po toj ceni i to je sigurno. A vi se lepo žalite vašem premijeru! STOP RASPRODAJI SRBIJE!

AlekS

pre 10 godina

"...Na konstataciju novinara da imovina Vršačkih vinograda mnogo više vredi, kao i na pitanje zašto su odustale ostale zainteresovane firme..."

Od kakve je vaznosti "konstatacija" novinara u ovom slucaju ? I tezinu ima njihovo misljenje o vrednosti Vrsackih Vinograda ? I, zasto bi Kinezi trebali da znaju zbog cega su odustale "ostale" zainteresovane firme ?

Vrsacki Vinogradi, kao i sve ostalo na ovome svetu, vredi onoliko koliko je neko spreman da za njih plati. Ova cene je postignuta tek na trecoj aukciji. Ostali ucesnici nisu bili spremni da plate vise i povukli su se.

Macedoroman

pre 10 godina

Sličnu sudbinu ima ulaganje moćne ruske korporacije Zaab u Vodu Vrnjci. Sistemska korupcija koja štiti interese pojedinih srpskih tajkuna počinje da šteti međudržavnim odnosima sa Kinom i Rusijom. Bolje je da se naši političari opamete jer će se suočiti sa daljom blamažom, manjkom stranih investicija i velikim kaznama koje će izreći međunarodni sudovi i arbitraže. Odgovornost za ovo u celosti treba pripisati duetu Dačić-Vučić.

bojan

pre 10 godina

Objasnite mu da je Sarajevo u Bosni, tako da Valter nema veze sa ovim..
(Lesa, 22. novembar 2013 13:52)

covjek nigdje nije rekao da Sarajevo nije u Bosni...

Gligor

pre 10 godina

"Mercedes, Gosa, Takata, Vrsacki...Srbija postaje lider u odlazecim investicijama!
(djole, 22. novembar 2013 13:52)"

Ovo nije investicija nego pljacka. Sto ti ne prodas svoj stan za 1000 e pa zovi to investicijom?

Chinese culture

pre 10 godina

"Poklonio sam joj se i dao svoju vizitkartu, a ona me omalovažila i izbacila napolje"..... Ovo je gore nego da mu je lupila samar i pretukla ga. Uopste ne ulazim u ko je sta kriv i da li je cena ova ili ona, samo kazem da je kod Istocnih naroda ovo nesto najgore u poslovnim odnosima i znak je potunog nepostovanja. Vizit karta se daje samo jednom i to odabramim osobama. Ovo vazi za Japance, KoreJce, Kineze. Uopste ne razumem zasto je ta zena to uradila, bas, bas ruzno.

Jagoda

pre 10 godina

Kinezi su trebali da kupe preko ruskog posrednika i nikakvih problema ne bi bilo. Treba da gledaju srpske filmove a ne jugoslovenske.

space

pre 10 godina

Kakavi su strucnjaci ovi iz SNSa...prvo prodaju hotel seiku za 1.5 mil eur a hotel vlada platila 2.1 mil eur samo par meseci ranije...znaci cist minus....sad kinezi kupe sve to za 5.3 mil eur??? pa ko je ovde lud?? Ova vlada ne zna gde udara ni sta radi, samo da se drzimo fotelja!!!

zabrinuti gradjanin

pre 10 godina

Pod hitno molim naseg PPV-a da razmotri ovaj slucaj, mnogo je tu sumnjivih stvari, a vrsako vino je medju najboljima... I svakako ne prepustiti odliku Dacicu. Kakve on ima veze sa vinogradima, pa jel' ih on ikad okopavao?

Mihailo

pre 10 godina

Ivice, objasni kineskom premijeru koliko to zaista vredi i da je mafija koja je prodavala zemlju u bescenje- sklonjena sa funkcija. Razumece kinez, nije glup... A vi gospodo kineski investitori- razumem da vam je zapalo za oko ceo paket vinograda, ali polako sa tuzbama, ne ide sve na silu,

prellee

pre 10 godina

Srbija je na prodaji. Ovi iz vrha požurili da se sve rasproda. Zapad vidio priliku da nešto JEFTINO UZME, a nas pretvore u robove. Na kraju će tako ispasti. Dobićemo neke sitnice, i NARAVNO velika obećanja. Prodali smo Kosovo, Zapad je to želio. Ostalo još ako nešto kupe, to je PRIDE. Prevareni smo kako ga god OKRENEMO. Utjeha, možda ovo nije ZADNJI PUT, ali da će koštati, HOĆE. Uzdravlje tamo DALEKO!!!

Flok

pre 10 godina

bravo bravo, ma nista mi u Srbiji ne mozemo da uradimo valjano, a posle mrzimo ceo svet sto nam lupaju "packe" kad se ponasamo ko neko bezobrazno deriste!

GROF

pre 10 godina

Sentimentalni Kinezi!!
Ne izdaju fiskalne da bi roba bila jeftinija, Vrsacke Vinograde kupuju zbog Valtera!!!
Zemljo OVORI SE DA PROPADNEMO SVI KOMPLET ZAJEDNO SA OVOM VLASCU!

vinopija

pre 10 godina

10 000 000 lit vina x 1 e = 10 mil evra sto je duplo vise od celokupne dogovorene kupoprodajne cene.
sto nisam znao pa da ja kupim te vinograde.
Ej Srbijo medj vinogradima

Dalibor

pre 10 godina

Jutros je bila vest o doživotnoj robiji u Kini za primanje mita. Kinezi traže pravdu? Može doživotna robija za davanje mita. Prethodna vlast je radila tako da su svi stranci stekli utisak da mogu da vršljaju po Srbiji kako im volja. Oni pre njih su to dozvoljavali uglavnom Rusima. "Prodaju" se preduzeća po ceni koja je višestruko niža od vrednosti imovine firme uz opravdanje da je firma opterećena dugovima, a posle se saznaje da je te dugove država preuzela na sebe i da je u stvari preduzeće prodato bez dugova. Sadašnja vlast je prezauzeta procesuiranjem prethodnika, a sami dopuštaju isti javašluk ljudi iz svojih redova. U Kolubari se ponovo krade, sistem je proširen i na Kostolac! Džabe Vučiću hapšenja, kad tvoji rade sve isto...

milan

pre 10 godina

22 Oktobar pa to je već bio novi ministar a o vladi da ne govorimo ili to kod na sada dolaze u obzir samo Arapi. Bilo kako bilo znamo da se dobar glas daleko čuje ali loš 100 puta dalje.

pera

pre 10 godina

600 HEKTARA pod vinogradima + 10.000.000 litara vina ???
pa neka vino proda po ceni koka kole oma ce duplo da zaradi i još mu ostane onako, resto 600 HEKTARA pod vinogradima, da ne pominjem zgrade, tehnologiju, zaposlene stručnjake itd ???? ko je ovde lud
krađama ovde kod nas nikad kraja
što tako crnogorci nisu poklonili svoje vinograde ili makedonci ili bilo ko drugi na svetu

z

pre 10 godina

Cena je sramotna i nikada nije trebala biti prihvacena. Ne poznajem zakon o privatizaciji ali ako u njemu postoji odrednica da se moze ne potpisati ugovor zbog sumnji o kriminalnim delatnostima tokom aukcije, onda nema osnova za tuzbu. A onima koji se nasladjuju i navijaju da drzava plati odstetu, samo da im kazem da ce te pare biti iz poreza, sto znaci pare gradjana. Onda ce te pare otici kinezima a ne u puteve, bolnice, skole i ostalo. Pa vi navijajte za stetu drzave.

Paradox

pre 10 godina

Kakva demagogija. Kao da je od velikog komuniste izgovorena. I ko će sad ovom kineskom tajkunu jednom da objasni da izmišljeni Walter i on i njegov tajkunizam pljačkaškog tipa ne idu ruku pod ruku ni u najlažnijim komunističkim bajkama brdovitog Balkana? A možda oduvek za njih i idu i da su samo mene u školi učili nešto naopako po crvenim učionicama. Sve skroz suprotno od njihovih pravih namera i ciljeva. Da li je ovo dokaz više? Što se ove cele priče tiče, nek sad traži odštetu od onog što mu je obećao i nameštao prodaju po tako sramnoj ceni i to sad nije posao pravdanja za državu i njene činovnike.

vs

pre 10 godina

Nije bitno po kojoj ceni se prodaje, neko koliko bi bili u obavezi da investiraju u proizvodnju, marketing i ostalo. Nigde ne pise da li ugovor o prodaji obavezuje Kineze da investiraju, i o kojoj je sumi rec. Ukoliko imaju potrebne bankarske garancije i ukoliko su spremni da investiraju i preporode posrnulo preduzece treba im dati vinograde i dzabe!

Sama cena je izgleda bitna jedino drzavi.

Aleksandar

pre 10 godina

Ja bih pitao: zasto su im pare zarobljene? Zasto neko ne objavi Ugovor? Da li je kineska strana ispostovala svoje ugovorne obaveze? Da li je podignuta krivicna prijava protiv nekoga u Agenciji ili Ministarstvu?
Citao sam ranije da su navodno VV imali preko dva miliona vina u rezervama? Potpuno mi je nelogicno da jedna zdrava firma sa nekim objektivnim trzisnim ucescem, kako se ocigledno predstavljaju u medijama, ima tolike rezerve robe siroke potrosnje?!? Zasto , da im slucajno ne nestane vina u prodavnicama? "Ako nagrne grupna poseta, ili ne daj Boze vojska".Ili mu grade vrednost cuvanjem? Sigurno... Opet izgleda da pravimo od nasih firme "svetske vrhunske", i odredjujemo im cenu u medijima a ne na trzistu. Jesu li u toj Agenciji neciju vecu ponudu gurnuli po strani da bi prihvatili kinesku? Ako jesu, odmah krivicne prijave (a ne neposredno pred izbore). Ako pak nisu, sve mi ovo lici na jos jednu politicko-medijsku "borbu protiv korupcije"...

svašta

pre 10 godina

Ja uopšte ne razumem naše ljude, oće prodaju, neće prodaju, kad prodaju sad im se sigurno čini da su za male pare prodali, postavljaju nove uslove... I sad se iz ove vesti uopšte ne zna, je li raskinuta privatizacija, jesu li ljudi muvali. Dajte ljudi uozbiljite se, pozabavite se slučajem utvrdite šta je bilo, pa nije to nuklearna fizika pobogu, pa valjda toliko umemo, a ne da se brukamo da em što mutimo em ni ne znamo ko šta i kako muti. Vi novinari iščačkajte to malo...

mudhoney

pre 10 godina

"Sjong je odgovorio da cena litra vina u Srbiji i EU iznosi oko pola evra. prodajni paket obuhvatio zemljište - 620 hektara, šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina".
Zalihe 10 miliona po 1/2 EUR, iznose 5 miliona EUR-a?
Ma, dajte taj paket besplatno, (kao i NIS), šta se tu cenjkate, pa reći će vas svom premijeru.

Gruzanin

pre 10 godina

Guan skini im kozu sa ledja! Mene drzava juri za saobracajnu kaznu od 3000 din, izgibe da mi naplati, a ovde prodaje 12 km2 i 10 mil lit pica plus sve ostalo za 5 mil evra. Pa da prodaju to pice po 50 din/lit sve su isplatili! Ko bre koga ovde za...ava???!!!

sofronije

pre 10 godina

Jel se tako radi sa investitorima? Lepo lepo ministre i premijeru, lepo rade ove agencije. Pa, dok svako uzme svoje parce, od kolaca nista ne osta, i sad imamo frku naravno.

matrix

pre 10 godina

" 620 hektara, šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina, ali da nije predviđena kupovina robne marke... za 5.7 mio eura"
Normalno da bi tuzili jer tako jeftino nema nigde... kakav Valter, most samo interes, vino vredi te pare a ostalo je gratis, to je istina.

VecaBG

pre 10 godina

Prodaja vrsackih vinograda je zlocin. Zar je moguce da niko od nasih nije u stanju da nastavi tradiciju poznatih vina u svetu? Sve su prodali prodane duse. Gubimo identitet.

Aleksandar

pre 10 godina

Eto, jos jedna prodaja necega naseg, sto smo mogli da sredimo, da napravimo vrhunski kvalitet i cije proizvode smo mogli da izvozimo napolje.
A vi i dalje volite ove nase politicare i njihove pajtose. Slobodno ih volite, samo cu vam se smejati kada nas budu totalno unistili.

Tržišni fundamentalista

pre 10 godina

Oni koji misle da je ovo prodaja ispod cene mogli su da se pojave na nekoj aukciji. Cena je ono što je kupac spreman da plati u uslovima slobodne tržišne konkurencije... ali ne vredi to ov
de pričati.

Budjoni

pre 10 godina

"Valter brani Sarajevo"! "Budjoni brani Srbiju". Ugovor se mora postovati a reč ? Ima li reč cenu ? Ako ima sigurno je vredela za razlikuu od prihvacenje i realne cene! Reče mi jedan čoek; Ko je dao reč i broj računa za reč. Gospodin Sai Sao Sjong samo da reče! Kako Srbija, spor sigurno gubi, da Vino ne propadne dajem ponudu, za otkup svih zaliha po 51 cc.
Odgovorni! Niste za Sibir ali za "Pesčaru" jeste! Reč je Reč !!!!!!!!!!

milan

pre 10 godina

Sve ce to Vucic pozlatiti. Covek rasprodaje zemlju, eej! Kinezima, Arapima bogte pita kome!
I to malo sto nam je ostalo, bud za sta uz ogromne malverzacije. Za 5 miliona? Vrsacke vinograde? Tragedija!

eto

pre 10 godina

Tuzno i surovo, slusamo obecanja o stranim investicijama, a nasa Vlada odbija investitore. Za to vreme se Dacic slika za fejsbuk sa Trampom. Da ga vidi babo (sloba).

Sale

pre 10 godina

"Volim Valtera i Most i zato sam pare ulozio tu", ma da. Samo od vina iz zaliha, a ima ga 10 miliona litara, da se proda i po 50 din po litru eto ih 5 miliona evra, a gde su objekti, sume i 620 ha zemljista. Debeli su to propusti u agenciji i za to treba neko da odgovara. Tipican primer pokusaja "dobre" privatizacije...

Dragan

pre 10 godina

Ako su investirali u Srbiju zbog filma "Valter brani Sarajevo", onda ih treba obavestiti da taj film pripada kinematografiji Bosne i Hercegovine, pa možda bolje da tamo pokušaju da nađu nekog dovoljno korumpiranog da im proda 620 hektara vinograda i šuma, građevinske objekte i 10 miliona (!) litara vina za manje od 6 miliona EUR.

Nadam se da će naši stručnjaci iz Agencije za privatizaciju biti adekvatno "nagrađeni" za tako uspešnu prodaju.

u tekstu verovatno pise

pre 10 godina

"najavio je da će odustati od investicija u Srbiji i podneti tužbe ukoliko se ne potpiše ugovor o kupovini Vršačkih vinograda" Dakle ugovor nije ni potpisan?! :-)
Za sta ce i koga da tuze?

Vox populi

pre 10 godina

Kinezi kupuju za sebe a ne investiraju u privredu Srbije, nisu oni baš tako naivni pogotovo kada se pogleda koliko su već pokupovali "vinskih poslova" po svetu. Nije baš da sve može da prođe, treba jednom početi sa preispitivanjem na koji način se rasprodaje imovina u Srbiji, pa makar i u slučaju da iza ovog Kineza, kako sam kaže, stoji Velika Kina. Sutra će to biti neka druga Velika, pa treća, pa tako do totalne propasti.

Gligor

pre 10 godina

Svasta, takvo bogatstvo za tricavih 5 miliona. A neka se proda 10 milona litara samo po pola eura, to je vec 5 miliona. Koji li je lopov to dogovarao?

Dragan Stojanovic

pre 10 godina

Ako sam dobro razumeo, Vršački vinogradi, prema podacima iz ovog članka, poseduju:
-620 hektara zemlje (na drugom mestu piše 614),
-šume,
-građevinske objekte (samo podrumi za 34,2 miliona litara vina)
-još oko 600 hektara zemlje u dugogodišnjem zakupu,
-ukupan zasad vinograda u rodu (!) na 1200 hektara,
-10 miliona litara vina.

Za sve to, gospodin iz Kine je ponudio 5 miliona i 290 hiljada evra!
A neko je to prihvatio!!!
Ako bi na svetskom tržištu prodali tih 10 miliona litara vina po nekoj ceni od 1 evro (jedan evro!) - dobili bi 10 miliona evra!
Za sve ostalo (šume, koje ne znam kolike su, građevinske objekte- ne znam površinu, kvalitet i namenu, podrume, opremu (tih 10 miliona litara smešteno je u neke posude) i t.d., da sam vlasnik, tražio bih najmanje još 40-50 miliona evra. Možda je i to malo?! Ko, i po osnovu kakvih ovlašćenja, ovako rasprodaje imovinu ovog naroda?

Realista

pre 10 godina

"Verujem da će se srpska vlada urazumiti i napraviti dobar izbor", zaključio je Sjong napomenuvši da "iza njega stoji jaka Kina".


A iza nas stoji glupa Srbija.

bez brige

pre 10 godina

Nema razloga za brigu, Vucic je bio student generacije i naci ce vec nacin da tuzba ne uspe.
Od kad su dosli na vlast ili poklanjaju Arapima ili sklapaju nakaradne Ugovore koji se svi zavrsavaju kao i ovaj.Svud trpa Vucic svoje kadrove koji su totalno nepismeni a o strucnosti je bespredmetno i komentarisati.
Ono sto ide po Srbiji, drzi govorancije i preseca vrpce sve je ugovoreno i zapoceto u vreme prosle Vlade.

Силвија

pre 10 godina

Да ли је могуће да у овој земљи има толико много кретена и да су, по правилу, они на утицајним местима?

Neša

pre 10 godina

Kvalifikovane i obučene iskusne ljude na svim poslovim.I tada se ovakve stvari neće dešavati.No nažalost kod nas se stranke bore za vlast i kada tu vlast dobiju onda nastaje problem,jer nemaju odgovarajuće stručne kadrove.To nije problem samo ove Vlade,već i onih prethodnih.A posledica je toga što se posle pobede na izborima po svaku cenu članovi stranke utrpavaju i na radna mesta za koja nisu stručni.
Nekada davno po završetku II svetskog rata u Francuskoj koliko me sećanje služi menjale su se stranke na vlasti vrlo često.No posledica toga na funkcionisanje državnog aparata nije bilo.Menjali su se samo mnistri i par njihovih saradnika.Ostale zaposlene niko nije dirao.I zato privreda zemlje,državne institucije i sve ono što država obezbedjuje nije trpelo.Voćstva političkih stranaka treba da se zapitaju kakav utisak ostavljaju njihovi kadrovi na poloižajima kojimanisu dorasli.Oni direktnp dezavuišu i one koji su ih tu pos tavili.Zato ovaj primer sa kineskom kompanijom ne treba da nas čudi.

Vojvodina u srcu

pre 10 godina

Jel to možda natrčao na onu savetnicu iz ministarstva spoljnih poslova što se fotka u negližeu?
Šalu na stranu, o stanju u celoj našoj privredi dovoljno govori rečenica: "Firma je na kraju prodata za 30% od procenjene tržišne vrednosti."

Franc

pre 10 godina

(Aleksandar, 22. novembar 2013 13:53)

"Citao sam ranije da su navodno VV imali preko dva miliona vina u rezervama? Potpuno mi je nelogicno da jedna zdrava firma sa nekim objektivnim trzisnim ucescem, kako se ocigledno predstavljaju u medijama, ima tolike rezerve robe siroke potrosnje?!? Zasto , da im slucajno ne nestane vina u prodavnicama?"

Rek'o sam sebi da se ne ubacujem u diskusiju koja me se ne tice, al'...
Deset miliona litara i nije neka velika kolicina ako se zna da je povrsina vinograda preko 6OOha. U francuskom Bordeaux prosecan prinos po hektaru iznosi od 5500 do 7500 l/ha. zavusi od toga koliko je koji podrum poznat, jer se cesto desava da se kolicina vina namerno ogranicava da bi bila retkost, sto znaci i vecu cenu. Elem, retko se desava da se poznata vina prodaju iste godine kad su i proizvedena pa cak ni naredne. Znaci da su zalihe OGROMNE!! prema tome zalihe od deset miliona litara akose radi o kvalitetnom vinu premapovrsini vinograda nije mnogo.

AlekS

pre 10 godina

Eto, jos jedna prodaja necega naseg, sto smo mogli da sredimo, da napravimo vrhunski kvalitet i cije proizvode smo mogli da izvozimo napolje.
A vi i dalje volite ove nase politicare i njihove pajtose. Slobodno ih volite, samo cu vam se smejati kada nas budu totalno unistili.
(Aleksandar, 22. novembar 2013 16:16)

"To smo mogli da sredimo" recenicu slusam vec 60 godina. Sve smo mogli a nikada nismo imali vremena Aleksandre. Uvek je bilo nesto prece. Mislim da smo mi "unisteni" onog trenutka kada je pocelo samoupavljanje. Od tada, cini mi se, nije bilo ni jedne drzavne firme koja je poslovala bez gubitka. Gubitke smo pokrivali kreditima i sada je sve dogorelo do noktiju. Nismo vise kreditno sposobni i izlaz je dati to nekome ko hoce da nastavi da to finansira ili da pustgimo da se sve uparlozi.

istrebljeni srbijanac

pre 10 godina

ne znam ko je u pravu,ali priznajte komunjare,priznajte da bi svim snagama sa vasih tastatura napadali nekog americkog ili evropskog investitora da je ovakva situacija..ajde slobodno.

Iznogud

pre 10 godina

Totalno samounistenje i porobljavanje Srbije od strane nesposobnog i lopovskog politickog establismenta. Kao narkoman kojem stalno treba jos jedan fiks, i uradice sve da ga dobije.