Utorak, 19.11.2013.

12:22

Da li treba špijunirati decu?

Izvor: Daily Mail

Da li treba špijunirati decu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Dea

pre 10 godina

Bg, bravo! I hvala ti, pošto to nisam sama shvatila do sada, na žalost! Primeniću tvoj savet čim uzmem dete iz vrtića danas! Najozbiljnije, hvala ti!

Vratite radne akcije !

pre 10 godina

Dragi roditelji.

Kod nas bi trebalo pokrenuti prikupljanje potpisa za zabranu koristenja FBa i Ask.fm sajta od strane maloletnika.

Posto FB i ASK.fm ne mogu sistemski da rese problem ogranicavanja registracije maloletnika, samim tim krse nas zakon i dovode milione mladih kod nas i okolnim zemljama u tesku situaciju.

Deca koriste ova 2 sajta prvenstveno za tracarenje, osvete i bullying (internet siledzijstvo) a neretko pretnje na ovim sajtovima prerastu u prave fizicke obracune u skolama i ispred njih, zakazivanje tuca ili napade na pojedince od strane grupice klinackih kukavica koji su jaki samo u gomili.

Do tada moj Vam je savet da im ne dozvoljavate sto duze da koriste ove sajtove i eventulano da instalirate neki antivirus i antispyware software poput NOD32 gde mozete da naznacite sajtove koji su blokirani za gledanje.

Deca bi trebalo da se novom strategijom uposle u sistemem obaveznog besplatnog sporta za svako dete, ponovne radne akcije i sl. projekte koji su se pokazali izuzetno pozitivni za vaspitanje svakog mladog coveka.

Vlada

pre 10 godina

Posto su danasnja deca izuzetno nezrela, misle da su popila svu pamet ovog sveta a pri tome ne koriste ni resurse koji su im dostupni da se obrazuju i kulturno uzdizu vec samo vise na FBu i zatupljuju se a o tehnickoj potkovanosti necu ni da pricam.

Definitivno ih treba pratiti i njih i njihovo drustvo kompletno kako bi se svaki moguci konflikt i problem mogao preduprediti.

Doslo je vreme kada roditelji moraju sami da se brinu za sigurnost svoje dece jer od drzave i njenih organa nemaju nikakve vajde.

Dorijan

pre 10 godina

Mene moji roditelji nikad nisu kontrolisali. ALI! Uvek su pricali sa mnom, saslusali sta imam da kazem, pa mi rekli svoje misljenje. Nikad nisam imao tajne pred njima bas zbog toga. Mislim da su razgovarali sa mnom kao sa odraslom osobom, objasnjavajuci zasto se to i to resava tako.

Mirkosoft

pre 10 godina

@(Mrki, 19. novembar 2013 15:39) Ne sekiram se ja za moju decu, što se socijalnih mreža tiče, toga u dogledno vreme nema. Ali je činjenica da dete mora biti u svakom trenutku sigurno u to da otac i majka znaju sve što treba da se zna o njenom/njegovom životu. Ako dete ima potrebu da krije nešto od roditelja tu već nešto smrdi. Ljudi instinktivno kriju stvari od čega ih je sramota, a sramota ih je uglavnom od grešaka i gluposti koje su napravili, naš cilj kao roditelja je to da ukažemo na te greške jer smo ih svesni a možda i iskusili. Moja deca znaju što se takvih stvari tiče da ne smeju da mi lažu, jer ću ja kad tad da saznam (a možda je neka glupost, ali je bitan princip), a kada se to dogodi...onda žale što su lagala, ali kazna sledi, jer nisu ispoštovala dogovor (dakle pre kazne je ipak ponuđena alternativa da se prizna). Roditelji imaju samo par godina da dete nauče osnovnim principima ponašanja a to je prvih 5 do 7 godina, sve ostalo se gradi na tim temeljima i ništa se bitno ne menja posle kada dete odrasta. Da se razumemo ja nisam sadista i fizičko kažnjavanje je uvek zadnja mera, ali ponekad mora i tome da se pribegne a sve za dobrobit deteta.

Bg

pre 10 godina

Ako sa detetom razgovaras i vaspitavas ga od prvog dana kada se rodi, nema potrebe da ga spijuniras-ono ti samo sve kaze...normalno je da deca ulaskom u pubertet menjaju nacin komunikacije sa roditeljima ali ako ste prethodno stvorili dobar temelj, imate na cemu dalje da radite. Ako morate da spijunirate svoje dete po svim ovim navedenim tackama pomirite se sa tim da ste pogresili negde u prethodnom vaspitavanju! Treba sebe da menjate u smislu da vise razgovarate sa svojim detetom, ne propitivati ga, nego razgovarati sa njim. Ako ocekujete od svog tinejdzera da vam isprica kakav mu je bio dan ispricajte vi njemu vas! On treba od vas da uci! Tako da, postavite mu primer. Naravno, ne treba ga daviti sa nepotrebnim sitnicama o poslu, neka zanimljiva anegdota ili neka situacija proistekla iz rada sa ljudima koja ima zanimljivu pouku gde bi vase dete( a uskoro i covek) moglo sebe videti bi bila dovoljna. Pricajte sa detetom, ne ispitujte ga! To je ono sto najvise otudjuje! Ako zelite da naucite dete da bude covek-naucite ga komunikaciji. Vi ste ti koji treba da pricate o sebi danas, da bi ono sutra pricalo vama o sebi i prilazilo vam da trazi savet!

Njihovo lice i njihove oci otkrivaju mnogo vise od bilo kakvih instaliranih aplikacija!

pre 10 godina

Vecina roditelja ovde ne poznaje svoju decu! Tuzno je to...

Swedenonline

pre 10 godina

(Ana, 19. novembar 2013 18:00)... slazem se ali cekati da otkrijem da je laz bila kobna, nazalost, ne hvala! Nedizem frku oko sitnih lazi ali koristim informacije da preokrenem dete da shvati da mu od istine ghlava nece pasti sa ramena. Nemam potrebe da kontrolisem ali iz mera predostroznosti, zelim da budem u toku. Nadam se da nikad neces morati da dodjes do toga da sama sebi kazes, a sto nisam uradila nista dok sam mogla!

VladimirR

pre 10 godina

Ne bas "spijunirati", ali treba ih povremeno iskontrolisati. Koliko cesto, zavisi od deteta da li je odgovorno i sklono precutkivanju. Svakako iz razloga da ne naprave neku glupost, nehotice ili ne. I to im treba tako i reci unapred, uz postovanje licnosti. Ne mozemo bas sve prepustiti slucaju - i najbolje dete moze da pogresi.

Medjutim, ne treba biti policijac, vec sa njima otvoreno pricati u stilu "Znas, pogresio/la si to i to, zbog toga i toga". Ako ne znamo da objasnimo zasto je nesto pogresno, onda ne treba ni da branimo, inace postajemo diktatori, a diktatori budu svrgnuti kad-tad. Posle mozes pricati sta hoces kad na nepostovanje uzvrate nepostovanjem.

Ana

pre 10 godina

Vecina dosadasnjih komentara je strasna i uznemirujuca. Pa, u vasim porodicama se izgleda ne zna ko koga laze i ko od koga sta skriva! Prvo krene kada zene kriju da su kupile nesto za kucu ili od odece, pa kazu deci nemoj da kazes tati. Mislim, sta reci, a ne zaplakati nad takvim odnosom i razlikama u braku!! Kako onda i deca da ispadnu normalna. A bas takvi koje su roditelji i familija spijunirali krijuci se nekada po zbunju, a sada preko skrivenih aplikacija na telefonima, su oni koji su najvise krili i zavrsavali kao propaliteti ili makar neki prevaranti. Naravno kada su od malena nauceni da nemaju poverenje ni u koga, da sve sto zele mogu da dobiju samo krisom i nekakvim varanjem. A s tim ide i sve ostalo.
Poverenje i otvorena komunikacija medju svim clanovima porodice su kljuc. Vase dete bi trebalo da moze otovoreno da vam kaze gde ide i sta radi (normalno, ne neke intimne detalje, to je intima i privatnost svake osobe!). To se ne dobija putem zabrana i uhodjenja.

Mislim stvarno

pre 10 godina

Samo špijuniranje, pa se posle cesite sto dete nema poverenja u roditelje, sto ne prica, sto su za dete to stranci, a drugima sve prica. U vecini slucajeva TA osoba ce ga iskoristiti.

tomkarlo

pre 10 godina

Nije to nikakvo "špijuniranje" već normalna, potrebna kontrola dece. Nema vaspitavanja bez kontrole. Deca trebaju da znaju da su kontrolisana, a ako pokušavaju da izbegnu tu kontrolu - to je samo dokaz više da žele da prikriju nešto za šta misle da roditelji ne odobravaju. Umesto da o tome razgovaraju sa roditeljima pokušavaju da prikrivaju svoje ponašanje, i to ne samo na internetu nego i u realnomn svetu. Međusobno veliko poverenje, ali i povremena kontrola (bolje rečeno saznanje dece da mogu biti kontrolisana a ako čine postupke kojima onemogućavaju kontrolu ukazuje da problem sa poverenjem postoji).

neko

pre 10 godina

imam nekoliko prijatelja koji zive i rade u USA i Kanadi. Njihova deca predstavljaju odlican primer NEVASPITANE i BAHATE dece, bez ikakvog moralnog kompasa ili samokontrole...Dede i babe izbegavaju da ih posecuju, upravo zato sto su deca izuzetno bezobrazna i agresivna...

Mislim da pravac u kome se krece civilizacija zavrsava corsokakom, sto je odmah jasno pametnima, cim su gejevi postali manjina...zbogom mozgu...to mu dodje kao onomad Neron kad je konja proglasio Senatorom!

prale

pre 10 godina

Da li roditelj može da špijunira svoje dete, jako ružan naziv za roditeljsku brigu, kontrola postupaka dece je sasvim opravdana, jer nijedan pravi roditelj to neće nikada zloupotrebiti, već će naći način da ukoliko primeti nešto što bi ugrozilo bezbednost njegovog deteta to prikaže da i dete prepozna opasnost i da ubuduće samo izbegava takve situacije.

Joao

pre 10 godina

Nekada su moji roditelji kontrolisali s kim se družim. Bilo mi je krivo, ali ih danas razumem. Savremeno društvo sve češće štiti decu od sopstvenih roditelja, a opet nasilja u porodici nikada nije bilo više! Vaspitanje dece je komplikovan posao. Dete i roditelj moraju da imaju prisan odnos u kome poverenje mora da se zasluži, obostrano!

Zabrinuta

pre 10 godina

Sve je to lepo sa tim aplikacijama. Ti si to instalirao I imas pristup preko neta, zasticenu lozinku... I onda to sve provali neki haker. Sta onda? Spijunira I prati tvoje dete? Da li je to dobro?

kibo

pre 10 godina

Onda nema problema i kad deca urade isti sistem na roditeljima?!
Mozda se brinu za njih, ili osecaju da nesto kriju od njih... a mozda im neveruju :)

blabla

pre 10 godina

znaci kad ti profil prate osobe koje znas, to su prijatelji, osobe koje ne znas, fanovi, a ako ti profil prate roditelji to se zove spijuniranje... cool :-)

Mrki

pre 10 godina

@(Mirkosoft, 19. novembar 2013 12:31) - ako deci od malih nogu nisi usadio neke principe ponasanja i ako nisi objasnio im da nema razlike izmedju realnog i virtuelnog zivota - nikakvo spijuniranje ti nece pomoci. Pre ili kasnije naici ce nesto novo sto neces moci da kontrolises, a onda ces se pitati gde si pogresio. Sem toga, vecina drustvenih mreza ima starosnu granicu od 13 godina. Nije to za dzabe. Deci ispod 13 godina jednostavno nije mesto na drustvenim mrezama. A kad napune 13 ionako je vec kasno prevaspitati ih u mnogim aspektima.

krug dvojke

pre 10 godina

zbog sve lakse dostupnosti tehnologije i informacija deca su izlozena njihovom uzrastu neprimerenom sadrzaju tako da je danas neophodno "spijunitati" svoju decu.

Stefan

pre 10 godina

To nije spijuniranje, vec briga o detetu. Kakvo smo vreme stvorili i okruzenje, takve poteze opravdavam. Dete je nesposobno da ozbiljno razmislja o svojoj buducnosti, a "gvozdje se kuje dok je vruce". Ako u detinjstvu dodje do problema u gradjenju licnosti coveka, to ostaje.

М.

pre 10 godina

Мени је мајка контролисала ђачку торбу свакодневно, негде до 6. основне. После је престала, а ја више нисам говорио ниједну оцену. У принципу, није ми било дозвољено да кријем нешто од родитеља. А ипак сам крио...

OMG

pre 10 godina

pa zar nije bolja iskrena komunikacija sa detetom, nego neko spijuniranje. naravno, morate znati sa kim vam se dete druzi, ali to bolje da cujete od njega nego da ga spijunirate. spijuniranje se brzo provali, i to u startu ne spada u otvorenu komunikaciju i to po meni nema smisla. bolje navici decu da vam pricaju o svom zivotu

Bgd

pre 10 godina

Dok su deca maloletna kontrola je neophodna i oko toga nema nikakve diskusije. Ako to ne budem radio ja, radiće neko drugi ali sa motivima bitno različitim od mojih.

Banezi

pre 10 godina

Mene je mama spijunirala kad sam kretao u skolu da vidi da li znam put do skole . Skrivala se po zbunju i iza drveca , ali sam je ja provalio :-)

m

pre 10 godina

Tužno je ako roditelji imaju takav odnos sa svojim detetom da dolaze do te granice da ga špijuniraju i proveravaju.
A špijuniranje pre svega je bolesno samo po sebi.

Tamara

pre 10 godina

Mene roditelji pitaju ako ih zanima nesto vezano za drustvo,decka ili bilo sta drugo. Imamo dobru komunikaciju. Roditelji,dovoljno je da razgovarate sa svojom decom i problema nece biti.

Crvena

pre 10 godina

Treba dete nauciti da sa roditeljem prica o svemu. Da nema tabu tema, i da je redovno poveravanje, mami ili tati, sasvim okej. Onda nema potrebe da spijuniras decu, niti da kujes zaveru sa supruznikom, ili drugim detetom. E, ako je to propusteno, onda se zapitajte gde ste bili kada je detetu trebalo da se formira licnost.

MisterZ

pre 10 godina

Mojoj sestri sam instalirao 3 android aplikacije kod sestricine u telefonu, sakrio ih da se ne vide i da me mogu da se brisu. Moja sestra na kompjuteru preko neta vidi GPS lokaciju i putanju kretanja na svakih 15 sekundi, vidi stanje baterije i brzinu kretanja. Druga aplikacija iz telefona preko interneta salje listu poziva i kopiju sms poruka na email kod sestre. Treca aplikacija prima instrukcije putem sms-a i moze na zahtev da aktivira snimanje zvuka, da slika prednjom ili zadnjom kamerom, pali i gasi internet i odredi GPS lokaciju telefona i posalje koordinate preko sms-a ako se telefon izgubi, ukrade ili mu se stavi druga kartica, tel ce poslati poruku automatcki sa tog drugog broja. Zadnja aplikacija je Wipe Proof, tako da je ne mozete obrisati cak i da uradite hard reset na telefonu.

Mirkosoft

pre 10 godina

Dakle, ne treba nikakva kontrola, jel to smisao ovog clanka? Treba dete pustiti da radi sta hoce i da se ponasa kako hoce, i nadati se da ce sve biti u redu i da od deteta nece postati narkoman, narko diler, da nece zavrsiti na necijem operativnom stolu a bez oba bubrega...razjasnite molim smisao ovog clanka.

Aron

pre 10 godina

Ja mislim da treba špijunirati decu osim ako mu nisi usadio strahopoštovanje koje on ima prema tebi kao roditelju.Jer današnja deca mnogo koriste to što su roditelji tolerantni pa rade mnoge glupe stvari.

Mirkosoft

pre 10 godina

Dakle, ne treba nikakva kontrola, jel to smisao ovog clanka? Treba dete pustiti da radi sta hoce i da se ponasa kako hoce, i nadati se da ce sve biti u redu i da od deteta nece postati narkoman, narko diler, da nece zavrsiti na necijem operativnom stolu a bez oba bubrega...razjasnite molim smisao ovog clanka.

Bgd

pre 10 godina

Dok su deca maloletna kontrola je neophodna i oko toga nema nikakve diskusije. Ako to ne budem radio ja, radiće neko drugi ali sa motivima bitno različitim od mojih.

Banezi

pre 10 godina

Mene je mama spijunirala kad sam kretao u skolu da vidi da li znam put do skole . Skrivala se po zbunju i iza drveca , ali sam je ja provalio :-)

Aron

pre 10 godina

Ja mislim da treba špijunirati decu osim ako mu nisi usadio strahopoštovanje koje on ima prema tebi kao roditelju.Jer današnja deca mnogo koriste to što su roditelji tolerantni pa rade mnoge glupe stvari.

Crvena

pre 10 godina

Treba dete nauciti da sa roditeljem prica o svemu. Da nema tabu tema, i da je redovno poveravanje, mami ili tati, sasvim okej. Onda nema potrebe da spijuniras decu, niti da kujes zaveru sa supruznikom, ili drugim detetom. E, ako je to propusteno, onda se zapitajte gde ste bili kada je detetu trebalo da se formira licnost.

Tamara

pre 10 godina

Mene roditelji pitaju ako ih zanima nesto vezano za drustvo,decka ili bilo sta drugo. Imamo dobru komunikaciju. Roditelji,dovoljno je da razgovarate sa svojom decom i problema nece biti.

krug dvojke

pre 10 godina

zbog sve lakse dostupnosti tehnologije i informacija deca su izlozena njihovom uzrastu neprimerenom sadrzaju tako da je danas neophodno "spijunitati" svoju decu.

MisterZ

pre 10 godina

Mojoj sestri sam instalirao 3 android aplikacije kod sestricine u telefonu, sakrio ih da se ne vide i da me mogu da se brisu. Moja sestra na kompjuteru preko neta vidi GPS lokaciju i putanju kretanja na svakih 15 sekundi, vidi stanje baterije i brzinu kretanja. Druga aplikacija iz telefona preko interneta salje listu poziva i kopiju sms poruka na email kod sestre. Treca aplikacija prima instrukcije putem sms-a i moze na zahtev da aktivira snimanje zvuka, da slika prednjom ili zadnjom kamerom, pali i gasi internet i odredi GPS lokaciju telefona i posalje koordinate preko sms-a ako se telefon izgubi, ukrade ili mu se stavi druga kartica, tel ce poslati poruku automatcki sa tog drugog broja. Zadnja aplikacija je Wipe Proof, tako da je ne mozete obrisati cak i da uradite hard reset na telefonu.

m

pre 10 godina

Tužno je ako roditelji imaju takav odnos sa svojim detetom da dolaze do te granice da ga špijuniraju i proveravaju.
A špijuniranje pre svega je bolesno samo po sebi.

OMG

pre 10 godina

pa zar nije bolja iskrena komunikacija sa detetom, nego neko spijuniranje. naravno, morate znati sa kim vam se dete druzi, ali to bolje da cujete od njega nego da ga spijunirate. spijuniranje se brzo provali, i to u startu ne spada u otvorenu komunikaciju i to po meni nema smisla. bolje navici decu da vam pricaju o svom zivotu

Ana

pre 10 godina

Vecina dosadasnjih komentara je strasna i uznemirujuca. Pa, u vasim porodicama se izgleda ne zna ko koga laze i ko od koga sta skriva! Prvo krene kada zene kriju da su kupile nesto za kucu ili od odece, pa kazu deci nemoj da kazes tati. Mislim, sta reci, a ne zaplakati nad takvim odnosom i razlikama u braku!! Kako onda i deca da ispadnu normalna. A bas takvi koje su roditelji i familija spijunirali krijuci se nekada po zbunju, a sada preko skrivenih aplikacija na telefonima, su oni koji su najvise krili i zavrsavali kao propaliteti ili makar neki prevaranti. Naravno kada su od malena nauceni da nemaju poverenje ni u koga, da sve sto zele mogu da dobiju samo krisom i nekakvim varanjem. A s tim ide i sve ostalo.
Poverenje i otvorena komunikacija medju svim clanovima porodice su kljuc. Vase dete bi trebalo da moze otovoreno da vam kaze gde ide i sta radi (normalno, ne neke intimne detalje, to je intima i privatnost svake osobe!). To se ne dobija putem zabrana i uhodjenja.

Joao

pre 10 godina

Nekada su moji roditelji kontrolisali s kim se družim. Bilo mi je krivo, ali ih danas razumem. Savremeno društvo sve češće štiti decu od sopstvenih roditelja, a opet nasilja u porodici nikada nije bilo više! Vaspitanje dece je komplikovan posao. Dete i roditelj moraju da imaju prisan odnos u kome poverenje mora da se zasluži, obostrano!

blabla

pre 10 godina

znaci kad ti profil prate osobe koje znas, to su prijatelji, osobe koje ne znas, fanovi, a ako ti profil prate roditelji to se zove spijuniranje... cool :-)

prale

pre 10 godina

Da li roditelj može da špijunira svoje dete, jako ružan naziv za roditeljsku brigu, kontrola postupaka dece je sasvim opravdana, jer nijedan pravi roditelj to neće nikada zloupotrebiti, već će naći način da ukoliko primeti nešto što bi ugrozilo bezbednost njegovog deteta to prikaže da i dete prepozna opasnost i da ubuduće samo izbegava takve situacije.

tomkarlo

pre 10 godina

Nije to nikakvo "špijuniranje" već normalna, potrebna kontrola dece. Nema vaspitavanja bez kontrole. Deca trebaju da znaju da su kontrolisana, a ako pokušavaju da izbegnu tu kontrolu - to je samo dokaz više da žele da prikriju nešto za šta misle da roditelji ne odobravaju. Umesto da o tome razgovaraju sa roditeljima pokušavaju da prikrivaju svoje ponašanje, i to ne samo na internetu nego i u realnomn svetu. Međusobno veliko poverenje, ali i povremena kontrola (bolje rečeno saznanje dece da mogu biti kontrolisana a ako čine postupke kojima onemogućavaju kontrolu ukazuje da problem sa poverenjem postoji).

neko

pre 10 godina

imam nekoliko prijatelja koji zive i rade u USA i Kanadi. Njihova deca predstavljaju odlican primer NEVASPITANE i BAHATE dece, bez ikakvog moralnog kompasa ili samokontrole...Dede i babe izbegavaju da ih posecuju, upravo zato sto su deca izuzetno bezobrazna i agresivna...

Mislim da pravac u kome se krece civilizacija zavrsava corsokakom, sto je odmah jasno pametnima, cim su gejevi postali manjina...zbogom mozgu...to mu dodje kao onomad Neron kad je konja proglasio Senatorom!

VladimirR

pre 10 godina

Ne bas "spijunirati", ali treba ih povremeno iskontrolisati. Koliko cesto, zavisi od deteta da li je odgovorno i sklono precutkivanju. Svakako iz razloga da ne naprave neku glupost, nehotice ili ne. I to im treba tako i reci unapred, uz postovanje licnosti. Ne mozemo bas sve prepustiti slucaju - i najbolje dete moze da pogresi.

Medjutim, ne treba biti policijac, vec sa njima otvoreno pricati u stilu "Znas, pogresio/la si to i to, zbog toga i toga". Ako ne znamo da objasnimo zasto je nesto pogresno, onda ne treba ni da branimo, inace postajemo diktatori, a diktatori budu svrgnuti kad-tad. Posle mozes pricati sta hoces kad na nepostovanje uzvrate nepostovanjem.

Bg

pre 10 godina

Ako sa detetom razgovaras i vaspitavas ga od prvog dana kada se rodi, nema potrebe da ga spijuniras-ono ti samo sve kaze...normalno je da deca ulaskom u pubertet menjaju nacin komunikacije sa roditeljima ali ako ste prethodno stvorili dobar temelj, imate na cemu dalje da radite. Ako morate da spijunirate svoje dete po svim ovim navedenim tackama pomirite se sa tim da ste pogresili negde u prethodnom vaspitavanju! Treba sebe da menjate u smislu da vise razgovarate sa svojim detetom, ne propitivati ga, nego razgovarati sa njim. Ako ocekujete od svog tinejdzera da vam isprica kakav mu je bio dan ispricajte vi njemu vas! On treba od vas da uci! Tako da, postavite mu primer. Naravno, ne treba ga daviti sa nepotrebnim sitnicama o poslu, neka zanimljiva anegdota ili neka situacija proistekla iz rada sa ljudima koja ima zanimljivu pouku gde bi vase dete( a uskoro i covek) moglo sebe videti bi bila dovoljna. Pricajte sa detetom, ne ispitujte ga! To je ono sto najvise otudjuje! Ako zelite da naucite dete da bude covek-naucite ga komunikaciji. Vi ste ti koji treba da pricate o sebi danas, da bi ono sutra pricalo vama o sebi i prilazilo vam da trazi savet!

М.

pre 10 godina

Мени је мајка контролисала ђачку торбу свакодневно, негде до 6. основне. После је престала, а ја више нисам говорио ниједну оцену. У принципу, није ми било дозвољено да кријем нешто од родитеља. А ипак сам крио...

Swedenonline

pre 10 godina

(Ana, 19. novembar 2013 18:00)... slazem se ali cekati da otkrijem da je laz bila kobna, nazalost, ne hvala! Nedizem frku oko sitnih lazi ali koristim informacije da preokrenem dete da shvati da mu od istine ghlava nece pasti sa ramena. Nemam potrebe da kontrolisem ali iz mera predostroznosti, zelim da budem u toku. Nadam se da nikad neces morati da dodjes do toga da sama sebi kazes, a sto nisam uradila nista dok sam mogla!

kibo

pre 10 godina

Onda nema problema i kad deca urade isti sistem na roditeljima?!
Mozda se brinu za njih, ili osecaju da nesto kriju od njih... a mozda im neveruju :)

Mislim stvarno

pre 10 godina

Samo špijuniranje, pa se posle cesite sto dete nema poverenja u roditelje, sto ne prica, sto su za dete to stranci, a drugima sve prica. U vecini slucajeva TA osoba ce ga iskoristiti.

Stefan

pre 10 godina

To nije spijuniranje, vec briga o detetu. Kakvo smo vreme stvorili i okruzenje, takve poteze opravdavam. Dete je nesposobno da ozbiljno razmislja o svojoj buducnosti, a "gvozdje se kuje dok je vruce". Ako u detinjstvu dodje do problema u gradjenju licnosti coveka, to ostaje.

Mrki

pre 10 godina

@(Mirkosoft, 19. novembar 2013 12:31) - ako deci od malih nogu nisi usadio neke principe ponasanja i ako nisi objasnio im da nema razlike izmedju realnog i virtuelnog zivota - nikakvo spijuniranje ti nece pomoci. Pre ili kasnije naici ce nesto novo sto neces moci da kontrolises, a onda ces se pitati gde si pogresio. Sem toga, vecina drustvenih mreza ima starosnu granicu od 13 godina. Nije to za dzabe. Deci ispod 13 godina jednostavno nije mesto na drustvenim mrezama. A kad napune 13 ionako je vec kasno prevaspitati ih u mnogim aspektima.

Njihovo lice i njihove oci otkrivaju mnogo vise od bilo kakvih instaliranih aplikacija!

pre 10 godina

Vecina roditelja ovde ne poznaje svoju decu! Tuzno je to...

Mirkosoft

pre 10 godina

@(Mrki, 19. novembar 2013 15:39) Ne sekiram se ja za moju decu, što se socijalnih mreža tiče, toga u dogledno vreme nema. Ali je činjenica da dete mora biti u svakom trenutku sigurno u to da otac i majka znaju sve što treba da se zna o njenom/njegovom životu. Ako dete ima potrebu da krije nešto od roditelja tu već nešto smrdi. Ljudi instinktivno kriju stvari od čega ih je sramota, a sramota ih je uglavnom od grešaka i gluposti koje su napravili, naš cilj kao roditelja je to da ukažemo na te greške jer smo ih svesni a možda i iskusili. Moja deca znaju što se takvih stvari tiče da ne smeju da mi lažu, jer ću ja kad tad da saznam (a možda je neka glupost, ali je bitan princip), a kada se to dogodi...onda žale što su lagala, ali kazna sledi, jer nisu ispoštovala dogovor (dakle pre kazne je ipak ponuđena alternativa da se prizna). Roditelji imaju samo par godina da dete nauče osnovnim principima ponašanja a to je prvih 5 do 7 godina, sve ostalo se gradi na tim temeljima i ništa se bitno ne menja posle kada dete odrasta. Da se razumemo ja nisam sadista i fizičko kažnjavanje je uvek zadnja mera, ali ponekad mora i tome da se pribegne a sve za dobrobit deteta.

Vratite radne akcije !

pre 10 godina

Dragi roditelji.

Kod nas bi trebalo pokrenuti prikupljanje potpisa za zabranu koristenja FBa i Ask.fm sajta od strane maloletnika.

Posto FB i ASK.fm ne mogu sistemski da rese problem ogranicavanja registracije maloletnika, samim tim krse nas zakon i dovode milione mladih kod nas i okolnim zemljama u tesku situaciju.

Deca koriste ova 2 sajta prvenstveno za tracarenje, osvete i bullying (internet siledzijstvo) a neretko pretnje na ovim sajtovima prerastu u prave fizicke obracune u skolama i ispred njih, zakazivanje tuca ili napade na pojedince od strane grupice klinackih kukavica koji su jaki samo u gomili.

Do tada moj Vam je savet da im ne dozvoljavate sto duze da koriste ove sajtove i eventulano da instalirate neki antivirus i antispyware software poput NOD32 gde mozete da naznacite sajtove koji su blokirani za gledanje.

Deca bi trebalo da se novom strategijom uposle u sistemem obaveznog besplatnog sporta za svako dete, ponovne radne akcije i sl. projekte koji su se pokazali izuzetno pozitivni za vaspitanje svakog mladog coveka.

Zabrinuta

pre 10 godina

Sve je to lepo sa tim aplikacijama. Ti si to instalirao I imas pristup preko neta, zasticenu lozinku... I onda to sve provali neki haker. Sta onda? Spijunira I prati tvoje dete? Da li je to dobro?

Dorijan

pre 10 godina

Mene moji roditelji nikad nisu kontrolisali. ALI! Uvek su pricali sa mnom, saslusali sta imam da kazem, pa mi rekli svoje misljenje. Nikad nisam imao tajne pred njima bas zbog toga. Mislim da su razgovarali sa mnom kao sa odraslom osobom, objasnjavajuci zasto se to i to resava tako.

Vlada

pre 10 godina

Posto su danasnja deca izuzetno nezrela, misle da su popila svu pamet ovog sveta a pri tome ne koriste ni resurse koji su im dostupni da se obrazuju i kulturno uzdizu vec samo vise na FBu i zatupljuju se a o tehnickoj potkovanosti necu ni da pricam.

Definitivno ih treba pratiti i njih i njihovo drustvo kompletno kako bi se svaki moguci konflikt i problem mogao preduprediti.

Doslo je vreme kada roditelji moraju sami da se brinu za sigurnost svoje dece jer od drzave i njenih organa nemaju nikakve vajde.

Dea

pre 10 godina

Bg, bravo! I hvala ti, pošto to nisam sama shvatila do sada, na žalost! Primeniću tvoj savet čim uzmem dete iz vrtića danas! Najozbiljnije, hvala ti!

m

pre 10 godina

Tužno je ako roditelji imaju takav odnos sa svojim detetom da dolaze do te granice da ga špijuniraju i proveravaju.
A špijuniranje pre svega je bolesno samo po sebi.

Mirkosoft

pre 10 godina

Dakle, ne treba nikakva kontrola, jel to smisao ovog clanka? Treba dete pustiti da radi sta hoce i da se ponasa kako hoce, i nadati se da ce sve biti u redu i da od deteta nece postati narkoman, narko diler, da nece zavrsiti na necijem operativnom stolu a bez oba bubrega...razjasnite molim smisao ovog clanka.

MisterZ

pre 10 godina

Mojoj sestri sam instalirao 3 android aplikacije kod sestricine u telefonu, sakrio ih da se ne vide i da me mogu da se brisu. Moja sestra na kompjuteru preko neta vidi GPS lokaciju i putanju kretanja na svakih 15 sekundi, vidi stanje baterije i brzinu kretanja. Druga aplikacija iz telefona preko interneta salje listu poziva i kopiju sms poruka na email kod sestre. Treca aplikacija prima instrukcije putem sms-a i moze na zahtev da aktivira snimanje zvuka, da slika prednjom ili zadnjom kamerom, pali i gasi internet i odredi GPS lokaciju telefona i posalje koordinate preko sms-a ako se telefon izgubi, ukrade ili mu se stavi druga kartica, tel ce poslati poruku automatcki sa tog drugog broja. Zadnja aplikacija je Wipe Proof, tako da je ne mozete obrisati cak i da uradite hard reset na telefonu.

Aron

pre 10 godina

Ja mislim da treba špijunirati decu osim ako mu nisi usadio strahopoštovanje koje on ima prema tebi kao roditelju.Jer današnja deca mnogo koriste to što su roditelji tolerantni pa rade mnoge glupe stvari.

OMG

pre 10 godina

pa zar nije bolja iskrena komunikacija sa detetom, nego neko spijuniranje. naravno, morate znati sa kim vam se dete druzi, ali to bolje da cujete od njega nego da ga spijunirate. spijuniranje se brzo provali, i to u startu ne spada u otvorenu komunikaciju i to po meni nema smisla. bolje navici decu da vam pricaju o svom zivotu

krug dvojke

pre 10 godina

zbog sve lakse dostupnosti tehnologije i informacija deca su izlozena njihovom uzrastu neprimerenom sadrzaju tako da je danas neophodno "spijunitati" svoju decu.

neko

pre 10 godina

imam nekoliko prijatelja koji zive i rade u USA i Kanadi. Njihova deca predstavljaju odlican primer NEVASPITANE i BAHATE dece, bez ikakvog moralnog kompasa ili samokontrole...Dede i babe izbegavaju da ih posecuju, upravo zato sto su deca izuzetno bezobrazna i agresivna...

Mislim da pravac u kome se krece civilizacija zavrsava corsokakom, sto je odmah jasno pametnima, cim su gejevi postali manjina...zbogom mozgu...to mu dodje kao onomad Neron kad je konja proglasio Senatorom!

Bgd

pre 10 godina

Dok su deca maloletna kontrola je neophodna i oko toga nema nikakve diskusije. Ako to ne budem radio ja, radiće neko drugi ali sa motivima bitno različitim od mojih.

Tamara

pre 10 godina

Mene roditelji pitaju ako ih zanima nesto vezano za drustvo,decka ili bilo sta drugo. Imamo dobru komunikaciju. Roditelji,dovoljno je da razgovarate sa svojom decom i problema nece biti.

Ana

pre 10 godina

Vecina dosadasnjih komentara je strasna i uznemirujuca. Pa, u vasim porodicama se izgleda ne zna ko koga laze i ko od koga sta skriva! Prvo krene kada zene kriju da su kupile nesto za kucu ili od odece, pa kazu deci nemoj da kazes tati. Mislim, sta reci, a ne zaplakati nad takvim odnosom i razlikama u braku!! Kako onda i deca da ispadnu normalna. A bas takvi koje su roditelji i familija spijunirali krijuci se nekada po zbunju, a sada preko skrivenih aplikacija na telefonima, su oni koji su najvise krili i zavrsavali kao propaliteti ili makar neki prevaranti. Naravno kada su od malena nauceni da nemaju poverenje ni u koga, da sve sto zele mogu da dobiju samo krisom i nekakvim varanjem. A s tim ide i sve ostalo.
Poverenje i otvorena komunikacija medju svim clanovima porodice su kljuc. Vase dete bi trebalo da moze otovoreno da vam kaze gde ide i sta radi (normalno, ne neke intimne detalje, to je intima i privatnost svake osobe!). To se ne dobija putem zabrana i uhodjenja.

Crvena

pre 10 godina

Treba dete nauciti da sa roditeljem prica o svemu. Da nema tabu tema, i da je redovno poveravanje, mami ili tati, sasvim okej. Onda nema potrebe da spijuniras decu, niti da kujes zaveru sa supruznikom, ili drugim detetom. E, ako je to propusteno, onda se zapitajte gde ste bili kada je detetu trebalo da se formira licnost.

tomkarlo

pre 10 godina

Nije to nikakvo "špijuniranje" već normalna, potrebna kontrola dece. Nema vaspitavanja bez kontrole. Deca trebaju da znaju da su kontrolisana, a ako pokušavaju da izbegnu tu kontrolu - to je samo dokaz više da žele da prikriju nešto za šta misle da roditelji ne odobravaju. Umesto da o tome razgovaraju sa roditeljima pokušavaju da prikrivaju svoje ponašanje, i to ne samo na internetu nego i u realnomn svetu. Međusobno veliko poverenje, ali i povremena kontrola (bolje rečeno saznanje dece da mogu biti kontrolisana a ako čine postupke kojima onemogućavaju kontrolu ukazuje da problem sa poverenjem postoji).

Mislim stvarno

pre 10 godina

Samo špijuniranje, pa se posle cesite sto dete nema poverenja u roditelje, sto ne prica, sto su za dete to stranci, a drugima sve prica. U vecini slucajeva TA osoba ce ga iskoristiti.

Stefan

pre 10 godina

To nije spijuniranje, vec briga o detetu. Kakvo smo vreme stvorili i okruzenje, takve poteze opravdavam. Dete je nesposobno da ozbiljno razmislja o svojoj buducnosti, a "gvozdje se kuje dok je vruce". Ako u detinjstvu dodje do problema u gradjenju licnosti coveka, to ostaje.

kibo

pre 10 godina

Onda nema problema i kad deca urade isti sistem na roditeljima?!
Mozda se brinu za njih, ili osecaju da nesto kriju od njih... a mozda im neveruju :)

Mrki

pre 10 godina

@(Mirkosoft, 19. novembar 2013 12:31) - ako deci od malih nogu nisi usadio neke principe ponasanja i ako nisi objasnio im da nema razlike izmedju realnog i virtuelnog zivota - nikakvo spijuniranje ti nece pomoci. Pre ili kasnije naici ce nesto novo sto neces moci da kontrolises, a onda ces se pitati gde si pogresio. Sem toga, vecina drustvenih mreza ima starosnu granicu od 13 godina. Nije to za dzabe. Deci ispod 13 godina jednostavno nije mesto na drustvenim mrezama. A kad napune 13 ionako je vec kasno prevaspitati ih u mnogim aspektima.

Zabrinuta

pre 10 godina

Sve je to lepo sa tim aplikacijama. Ti si to instalirao I imas pristup preko neta, zasticenu lozinku... I onda to sve provali neki haker. Sta onda? Spijunira I prati tvoje dete? Da li je to dobro?

Mirkosoft

pre 10 godina

@(Mrki, 19. novembar 2013 15:39) Ne sekiram se ja za moju decu, što se socijalnih mreža tiče, toga u dogledno vreme nema. Ali je činjenica da dete mora biti u svakom trenutku sigurno u to da otac i majka znaju sve što treba da se zna o njenom/njegovom životu. Ako dete ima potrebu da krije nešto od roditelja tu već nešto smrdi. Ljudi instinktivno kriju stvari od čega ih je sramota, a sramota ih je uglavnom od grešaka i gluposti koje su napravili, naš cilj kao roditelja je to da ukažemo na te greške jer smo ih svesni a možda i iskusili. Moja deca znaju što se takvih stvari tiče da ne smeju da mi lažu, jer ću ja kad tad da saznam (a možda je neka glupost, ali je bitan princip), a kada se to dogodi...onda žale što su lagala, ali kazna sledi, jer nisu ispoštovala dogovor (dakle pre kazne je ipak ponuđena alternativa da se prizna). Roditelji imaju samo par godina da dete nauče osnovnim principima ponašanja a to je prvih 5 do 7 godina, sve ostalo se gradi na tim temeljima i ništa se bitno ne menja posle kada dete odrasta. Da se razumemo ja nisam sadista i fizičko kažnjavanje je uvek zadnja mera, ali ponekad mora i tome da se pribegne a sve za dobrobit deteta.

Swedenonline

pre 10 godina

(Ana, 19. novembar 2013 18:00)... slazem se ali cekati da otkrijem da je laz bila kobna, nazalost, ne hvala! Nedizem frku oko sitnih lazi ali koristim informacije da preokrenem dete da shvati da mu od istine ghlava nece pasti sa ramena. Nemam potrebe da kontrolisem ali iz mera predostroznosti, zelim da budem u toku. Nadam se da nikad neces morati da dodjes do toga da sama sebi kazes, a sto nisam uradila nista dok sam mogla!

prale

pre 10 godina

Da li roditelj može da špijunira svoje dete, jako ružan naziv za roditeljsku brigu, kontrola postupaka dece je sasvim opravdana, jer nijedan pravi roditelj to neće nikada zloupotrebiti, već će naći način da ukoliko primeti nešto što bi ugrozilo bezbednost njegovog deteta to prikaže da i dete prepozna opasnost i da ubuduće samo izbegava takve situacije.

blabla

pre 10 godina

znaci kad ti profil prate osobe koje znas, to su prijatelji, osobe koje ne znas, fanovi, a ako ti profil prate roditelji to se zove spijuniranje... cool :-)

Joao

pre 10 godina

Nekada su moji roditelji kontrolisali s kim se družim. Bilo mi je krivo, ali ih danas razumem. Savremeno društvo sve češće štiti decu od sopstvenih roditelja, a opet nasilja u porodici nikada nije bilo više! Vaspitanje dece je komplikovan posao. Dete i roditelj moraju da imaju prisan odnos u kome poverenje mora da se zasluži, obostrano!

Njihovo lice i njihove oci otkrivaju mnogo vise od bilo kakvih instaliranih aplikacija!

pre 10 godina

Vecina roditelja ovde ne poznaje svoju decu! Tuzno je to...

Bg

pre 10 godina

Ako sa detetom razgovaras i vaspitavas ga od prvog dana kada se rodi, nema potrebe da ga spijuniras-ono ti samo sve kaze...normalno je da deca ulaskom u pubertet menjaju nacin komunikacije sa roditeljima ali ako ste prethodno stvorili dobar temelj, imate na cemu dalje da radite. Ako morate da spijunirate svoje dete po svim ovim navedenim tackama pomirite se sa tim da ste pogresili negde u prethodnom vaspitavanju! Treba sebe da menjate u smislu da vise razgovarate sa svojim detetom, ne propitivati ga, nego razgovarati sa njim. Ako ocekujete od svog tinejdzera da vam isprica kakav mu je bio dan ispricajte vi njemu vas! On treba od vas da uci! Tako da, postavite mu primer. Naravno, ne treba ga daviti sa nepotrebnim sitnicama o poslu, neka zanimljiva anegdota ili neka situacija proistekla iz rada sa ljudima koja ima zanimljivu pouku gde bi vase dete( a uskoro i covek) moglo sebe videti bi bila dovoljna. Pricajte sa detetom, ne ispitujte ga! To je ono sto najvise otudjuje! Ako zelite da naucite dete da bude covek-naucite ga komunikaciji. Vi ste ti koji treba da pricate o sebi danas, da bi ono sutra pricalo vama o sebi i prilazilo vam da trazi savet!

Banezi

pre 10 godina

Mene je mama spijunirala kad sam kretao u skolu da vidi da li znam put do skole . Skrivala se po zbunju i iza drveca , ali sam je ja provalio :-)

Dorijan

pre 10 godina

Mene moji roditelji nikad nisu kontrolisali. ALI! Uvek su pricali sa mnom, saslusali sta imam da kazem, pa mi rekli svoje misljenje. Nikad nisam imao tajne pred njima bas zbog toga. Mislim da su razgovarali sa mnom kao sa odraslom osobom, objasnjavajuci zasto se to i to resava tako.

М.

pre 10 godina

Мени је мајка контролисала ђачку торбу свакодневно, негде до 6. основне. После је престала, а ја више нисам говорио ниједну оцену. У принципу, није ми било дозвољено да кријем нешто од родитеља. А ипак сам крио...

VladimirR

pre 10 godina

Ne bas "spijunirati", ali treba ih povremeno iskontrolisati. Koliko cesto, zavisi od deteta da li je odgovorno i sklono precutkivanju. Svakako iz razloga da ne naprave neku glupost, nehotice ili ne. I to im treba tako i reci unapred, uz postovanje licnosti. Ne mozemo bas sve prepustiti slucaju - i najbolje dete moze da pogresi.

Medjutim, ne treba biti policijac, vec sa njima otvoreno pricati u stilu "Znas, pogresio/la si to i to, zbog toga i toga". Ako ne znamo da objasnimo zasto je nesto pogresno, onda ne treba ni da branimo, inace postajemo diktatori, a diktatori budu svrgnuti kad-tad. Posle mozes pricati sta hoces kad na nepostovanje uzvrate nepostovanjem.

Vlada

pre 10 godina

Posto su danasnja deca izuzetno nezrela, misle da su popila svu pamet ovog sveta a pri tome ne koriste ni resurse koji su im dostupni da se obrazuju i kulturno uzdizu vec samo vise na FBu i zatupljuju se a o tehnickoj potkovanosti necu ni da pricam.

Definitivno ih treba pratiti i njih i njihovo drustvo kompletno kako bi se svaki moguci konflikt i problem mogao preduprediti.

Doslo je vreme kada roditelji moraju sami da se brinu za sigurnost svoje dece jer od drzave i njenih organa nemaju nikakve vajde.

Vratite radne akcije !

pre 10 godina

Dragi roditelji.

Kod nas bi trebalo pokrenuti prikupljanje potpisa za zabranu koristenja FBa i Ask.fm sajta od strane maloletnika.

Posto FB i ASK.fm ne mogu sistemski da rese problem ogranicavanja registracije maloletnika, samim tim krse nas zakon i dovode milione mladih kod nas i okolnim zemljama u tesku situaciju.

Deca koriste ova 2 sajta prvenstveno za tracarenje, osvete i bullying (internet siledzijstvo) a neretko pretnje na ovim sajtovima prerastu u prave fizicke obracune u skolama i ispred njih, zakazivanje tuca ili napade na pojedince od strane grupice klinackih kukavica koji su jaki samo u gomili.

Do tada moj Vam je savet da im ne dozvoljavate sto duze da koriste ove sajtove i eventulano da instalirate neki antivirus i antispyware software poput NOD32 gde mozete da naznacite sajtove koji su blokirani za gledanje.

Deca bi trebalo da se novom strategijom uposle u sistemem obaveznog besplatnog sporta za svako dete, ponovne radne akcije i sl. projekte koji su se pokazali izuzetno pozitivni za vaspitanje svakog mladog coveka.

Dea

pre 10 godina

Bg, bravo! I hvala ti, pošto to nisam sama shvatila do sada, na žalost! Primeniću tvoj savet čim uzmem dete iz vrtića danas! Najozbiljnije, hvala ti!